Sunteți pe pagina 1din 12

ROMNIA

MINISTERUL EDUCAIEI I CERCETRII OLIMPIADA DE BIOLOGIE FAZA NAIONAL 20 - 25 MARTIE 2005 CLASA A XI-A PROBA TEORETIC
SUBIECTE

I. ALEGERE SIMPL Alegei un singur rspuns corect din variantele propuse.

1.Hialoplasma: A.se prezint ca un sistem coloidal omogen ; B.are o faz dispersat reprezentat de ap ; C.conine macromolecule proteice globulare ; D.se prezint ca un sistem coloidal eterogen . 2.Butonii terminali nu conin: A.mitocondrii ; B.neurofibrile ; C.corpi tigroizi ; D.vezicule sinaptice . 3.Neurotransmitorii inhibitori sunt: A.acidul gama-aminobutiric ; B.adrenalina ; C.acetilcolina ; D.dopamina . 4.Epiteliul pavimentos pluristratificat se gsete n mucoasa: A.ureterelor ; B.uretrei ; C.bronhiolelor ; D.uterin . 5.esutul adipos : A.este un esut de susinere ; B.are rol important n limitarea termogenezei ; C.conine celule mici, adipocite, care au acumulat central grsimi ; D.conine fibre de elastin . 6.Osteocitele : A.secret oseina ; B.se divid activ ; C.intervin n remanierea osoas ; D.prezint numeroase prelungiri . 7.Secionarea rdcinilor posterioare ale nervilor spinali nu produce: A.dispariia reflexului polisinaptic ; B.dispariia reflexului rotulian ; C.dispariia reflexului de flexie ; D.paralizie muscular . 8.Care din urmtoarele fascicule descendente sunt ncruciate la nivel medular: A.corticospinal lateral ;
1

B.piramidal direct ; C.rubrospinal ; D. spinotalamic lateral . 9.Care din urmtoarele procese se realizeaz cu consum energetic: A.creterea efluxului de K n perioada de repolarizare ; B.scoaterea de Na din celul n depolarizare ; C.ptrunderea de Na n celul n repaus ; D.scoaterea de Na din celul n repolarizare . 10.Sunt nuclei proprii bulbului: A.cohleari ; B.accesori ; C.respiratori ; D.vestibulari . 11.SRAA este influenat: A.umoral ; B.de impulsurile provenite de la visceroceptori ; C.scoara cerebral ; D.de toate structurile de mai sus . 12.n substana alb a trunchiului cerebral nu se afl fibre provenite din: A.nucleii cerebeloi ; B.ganglionii spinali ; C. scoara cerebeloas ; D. neocortexul motor . 13.Secionarea nervilor vagi este urmat de: A.hipotensiune arterial ; B. stimularea peristaltismului intesinal ; C.bradicardie ; D.inhibarea secreiei gastrice . 14.Care din urmtorii nervi cranieni aduc informa ii de la nivelul chemoreceptorilor aparatului cardiovascular: A.faciali ; B.acustico-vestibulari ; C.glosofaringieni ; D.accesori . 15.Stimularea nervului cranian cu orginea aparent n sanul retroolivar stng are urmtoarele efecte pe glandele salivare de partea opus: A.secreia apoas a glandei parotide ; B.secreia vscoas a glandei parotide ; C.secreia apoas glandei sublinguale ; D.nu are efect . 16.Care din urmtoarele structuri trimite fibre direct ( f r sinapse pe traseu ) n cerebel: A.nucleul rou ; B.cortexul cerebral ; C.cornul anterior medular ; D.nici una din structurile de mai sus .

17.ntre cele dou emisfere cerebeloase exist urmtoarele formaiuni nervoase de legtur: A.comisura alb anterioar ; B.fisura interemisferic ; C.corpul calos ; D.pedunculii cerebeloi mijlocii . 18.Din structura corpilor striai nu face parte nucleul : A.globos ; B.caudat ; C.lenticular ; D.putamen . 19.Talamusul: A.este alctuit din dou mase de substan cenuie situate de o parte i de alta a ventriculului II ; B.are conexiuni cu nucleul dinat ; C.realizeaz conexiuni numai cu ariile corticale ; D.este staie de releu olfactiv . 20.Proiecia senzitiv a gambei se realizeaz: A.pe faa lateral a emisferei cerebrale de aceeai parte ; B.n girusul precentral ; C.n girusul postcentral,pe faa extern a emisferei cerebrale contralaterale ; D.pe faa medial a emisferelor cerebrale de partea opus . 21.Primul sistem de semnalizare: A.este prezent numai la om ; B.este limbajul articulat ; C.semnalizeaz lumea nconjurtoare prin intermediul analizatorilor ; D.toate variantele sunt corecte . 22.ntreruperea aferenelor de la zonele receptoare spre nucleul salivator inferior perturb reflexul: A.condiionat salivar al glandei parotide ; B.necondiionat salivar al glandei submaxilare ; C.necondiionat salivar al glandei parotide ; D.condiionat i necondiionat salivar al glandei sublinguale . 23.Parasimpaticul are urmtoarele efecte,cu o EXCEPIE: A.vasodilataia la nivelul glandei lacrimale ; B.erecia penisului ; C.coronarodilataie ; D.bronhoconstricie . 24.Nervii splanchnici sunt formai din axoni ai neuronilor din: A.cornul lateral medular ; B.ganglionii laterovertebrali ; C.nucleii vegetativi ai trunchiului cerebral ; D.ganglionii previscerali. 25.Organele tendinoase Golgi: A.sunt stimulate de alungirea fibrelor musculare scheletice ; B.inhib contracia muscular ; C.sunt situate la jonciunea dintre os i tendon ; D.prezint 2-10 fibre intrafusale.
3

26.Legat de arcul refelexului rotuluian al membrului stng precizai afirmaia corect: A.are centrul nervos n cornul anterior lombar drept ; B.are ca efector cvadricepsul femural ; C.este polisinaptic ; D.prezint ca receptori organele tendinoase Golgi. 27.Dermatomul este: A.o zon tegumentar inervat de o pereche de nervi spinali ; B.esutul conjunctiv dens din derm ; C.o grupare de adipocite ; D.muchiul neted piloerector. 28.Mugurii gustativi : A.sunt difereniai histologic n funcie de tipul gustului ; B.sunt situai exclusiv n papilele gustative ; C.sunt prezeni n papilele foliate i circumvalate ; D.nici o afirmaie nu este corect. 29.Bolta palatin percepe mai slab gusturile: A.amar i srat ; B.acid i dulce ; C.amar i acid ; D.srat i dulce. 30.Secionarea nervului VII drept determin ntreruperea aferenelor gustative din partea: A.dreapt a 1/3 posterioare a limbii ; B.stng a 2/3 anterioare a limbii ; C.dreapt a 2/3 posterioare a limbii ; D.dreapt a 2/3 anterioare a limbii . 31.Butonul olfactiv: A.cuprinde celulele mitrale ; B.are n structura sa fibrele tractului olfactiv ; C.reprezint extremitatea dendritic a celulei receptoare ; D.conine deutoneuronul cii olfactive. 32.Precizai afirmaia corect,referitor la analizatorul olfactiv: A.axonii protoneuronilor formeaz tractul olfactiv ; B.centrul nervos este situat pe faa extern a emisferelor cerebrale ; C.poate declana reflexe secretorii digestive ; D.conine celule epiteliale senzoriale. 33.Care este drumul corect al razelor de lumin prin retin pn la celulele receptoare? A.celule cu con, celule bipolare, celule multipolare ; B.celule multipolare, celule bipolare, celule cu con ; C.celule cu bastona, celule multipolare, celule bipolare ; D.celule bipolare, celule cu con, celule multipolare. 34.Secionarea tractului optic drept are una din urmtoarele efecte: A.imposibilitatea de a mai vedea cu ochiul drept ; B.incapacitatea de a mai vedea cu retina nazal dreapt ; C.cecitatea central ; D.incapacitatea de a mai vedea cu retina temporal dreapt.

35.Deplasarea unui obiect de la distana de 50 cm la distana de 20cm fa de ochi determin: A.micorarea diametrului pupilar ; B.contracia muchilor ciliari radiari ; C.tensionarea ligamentului suspensor ; D.scderea curburii cristalinului. 36.Distrugerea lobului occipital stng determin pierderea: A.vederii n cmpul extern al ochiului stng ; B.total a vederii la ochiul stng ; C.vederii n cmpul medial al ochiului drept ; D.vederii n cmpul extern al ochiului drept. 37.Urechea medie : A.este situat n stnca osului temporal ; B.este inervat senzitiv de nervul glosofaringian ; C.este plin cu aer ; D.toate afirmaiile sunt corecte. 38.Un bolnav, care asuferit un accident cerebral, aude dar nu nelege semnificaia complex a cuvintelor deoarece : A.este perforat membrana timpanic ; B.a suferit o leziune n lobul parietal cerebral ; C.este nfundat trompa lui Eustachio ; D.exist o suferin n girul temporal superior. 39.Canalele semicirculare membranoase: A.se deschid prin ase orificii n utricul ; B.sunt dispuse n trei planuri perpendiculare ; C.verticale recepioneaz rotaia n jurul axului vertical ; D.nici o afirmaie nu este corect. 40.Excitarea receptorilor vestibulari determin urmtoarele,cu excepia: A.reflexe statokinetice ; B.senzaii specifice de echilibru ; C.reflexe de redresare ; D.reflexe de meninere a posturii. 41.n pancreasul endocrin: A.structurile secretorii sunt acinii pancreatici ; B.celulele alfa (75%) secret insulina ; C.celulele delta secret somatostatina ; D.celulele beta (20%) secret glucagonul. 42.Hipersecreia tiroidian provoac: A.senzaia de frig ; B.pierderi n greutate ; C.scderea metabolismului bazal (M.B.) ; D.hipercolesterolemie. 43.Prostaglandinele: A.moduleaz ritmul nictemeral ; B.sunt secretate de sistemul paracrin ; C.au rol frenator asupra FSH i LH ; D.nici o afirmaie nu este corect.
5

44.Hormonul LH: A.are rol n procesul de pigmentare a pielii ; B.inhib formarea corpului galben ; C.stimuleaz secreia corpului galben ; D.blocheaz ovulaia. 45.Boala Conn: A.se manifest prin melanodermie ; B.este provocat de excesul de glucocorticoizi ; C.se caracterizeaz prin creterea masei sngelui circulant ; D.este provocat de o hiposecreie a corticosuprarenalei. 46.Cavitatea glenoid este zona de articulaie pentru: A.clavicul ; B.uln ; C.humerus ; D.femur. 47.Osul sacrum se articuleaz: A.postero-medial cu oasele coxale ; B.caudal cu vertebra lombar ; C.cranial cu coccisul ; D.toate afirmaiile sunt false. 48.Nu se formeaz prin osificare desmal : A.mandibula ; B.oasele bolii craniene ; C.creterea n lungime a osului lung ; D.creterea n grosime a osului lung. 49.Muchii care particip la procesul de masticaie sunt inervai motor de nervii: A.X, XI, XII ; B.V ramura motorie, XI, XII ; C.V, VII, XII ; D.V- ramura motorie, VII,XI. 50.Datoria de O2 a muchiului striat este: A.cantitatea de O2 adus suplimentar n muchi n timpul contraciei ; B.cantitatea de O2 care asigur desfaurarea normal a ciclului Krebs n contraciile rapide de scurt durat ; C.cantitatea de O2 necesar oxidrii acidului lactic acumulat n exces dup sfritul contraciei musculare ; D.invers proporional cu starea de oboseal instalat dup eforturi excesive. 51.Ce constituieni biochimici se afl n organitele specifice fibrei musculare, aflat n contracie : A.ATP ; B.miozin ; C.calciu ; D.toate rspunsurile sunt corecte. 52.Psoasul aparine muchilor: A.spatelui ; B.anterolaterali ai abdomenului ; C.anterolaterali ai toracelui ; D.membrelor superioare.
6

53.Tropomiozina: A.se nfoar n spiral n jurul miozinei ; B.are o puternic afinitate pentru Ca2+; C. se nfoar n spiral n jurul actinei ; D.toate afirmaiile sunt corecte. 54.Pancreasul exocrin este: A.gland care secret insulina i glucagonul ; B.organ avnd poziie vertical ; C.o gland a crei secreie este colectat de canalele Wirsung i canalul coledoc ; D.nici o variant nu este corect. 55.Prima poriune a intestinului gros este reprezentat de: A.cec ; B.colon ascendent ; C.colon descendent ; D.colon transvers. 56.Prin hilul hepatic ies: A.vena port ; B.venele hepatice ; C.artera hepatic ; D.canalele hepatice drept i stng. 57.Care din urmtoarele substane se absorb pasiv la nivel intestinal: A.Ca ; B.Fe i Na ; C.acizii grai ; D.glicerolul i glucoza. 58.Celulele Kupfer: A.sunt prezente n insulele Langerhans ; B.au rol esenial n funcia antitoxic i biligenetic a ficatului ; C.ntre ele se gsesc spaiile Disse ; D.secret enzime digestive. 59.Alturi de sistemul digestiv,din endoderm se mai formeaz: A.dinii ; B.timusul ; C.ganglionii spinali ; D.gonadele. 60.Se absorb la nivelul intestinului gros : A.chilomicronii ; B. trigliceridele ; C. vitaminele ; D. fosfolipidele. II. PROBLEME Alegei un singur rspuns corect din variantele propuse ca rspuns la urmtoarele probleme 61.Care este lungimea maxim a lanului eritrocitar din sngele unui om de 80kg, tiind c ntr-un mm3 snge se gsesc aproximativ 5 milioane de hematii , diametrul unei hematii este de cca 7,5 microni, iar sngele reprezint 8% din greutatea corpului? A.240m ; B.2400m ;
7

C.24Km ; D.240.000km . 62.n 24 ore se secret 500-700ml bil. tiind c bila conine 97-98% ap se solicit: a) cantitatea medie de ap din bil secretat ntr-o or; b) care este efectul srurilor biliare; c) ce hormoni determin eliberarea bilei; d)ce hormoni determin secreia bilei. A.a)24,37 l; b)micorarea tensiunii superficiale a grsimilor;c)colecistochinina; d)hepatocrinina; B.a)585ml; b)mrete suprafaa de atac a lipazei;c)eterogastron; d)secretina; C.a)0,585l; b)mrete tensiunea superficial a grsimilor; c)colecistochinina;d)hepatocrinina; D.nici o variant nu este corect . 63.Un pacient n vrst de 50 de ani, nlime 1,71m i 87kg prezint urmtoarele deficiene: faa cu aspect de lun plin, pilozitate accentuat i obezitate; formula dentar pe partea dreapt: 2/2-1/0-1/1-3/2. Se cere:a)cauza posibil a bolii; b)denumirea bolii; c)numrul i tipul dinilor abseni; d)cantitatea de ap secretat prin saliv n24 de ore. A.a)hipersecreia de glucocorticoizi; b)boala lui Cuhsing; c)1 canin,2 premolari, 1 molar; d)1,49 l ; B.a)hiposecreie de glucocorticoizi; b)boala Adison; c)3canini,1molar; d)1490ml ; C.a)hipersecreie de aldosteron; b)boala Conn; c) 1canin, 1molar; d)1,5l ; D.a)hipersecreie de tiroxin; b)boala Basedow-Graves; c) 3 canini ,1molar; d)1500ml. 64.La un adult, cantitatea de ap reprezint 65% din masacorpului din care 55% se gsete n celule. Care este cantitatea de ap a corpului unei persoane de 70 de kg, dup dou ore de expunere la soare, avnd n vedere c la nivelul pielii se pierd 0,1 ml ap/ cm / or ( suprafaa total a pielii fiind de 2 m ) i a ingerat n aceast perioad 1 litru de ap . A.42,5 l ; B.45,5 l ; C.25,5 l ; D.22,5 l. 65.Dou impulsuri nervoase pleac simultan de la nivelul bulbului spre glanda parotid , respectiv spre treimea inferioar a colonului descendent. S se calculeze: a)timpul de ntrziere a impulsului nervos pe calea spre glanda parotid , tiind c: timpul de ntrziere sinaptic este de 0,7ms, lungimea fibrelor preganglionare este de 0,4m, iar a celor postganglionare de 2cm, viteza de conducere n fibrele amielinice este de 0,5m/s iar n cele mielinice este de 10 ori mai mare; b)timpul de ntrziere a impulsului nervos pe calea spre colonul descendent tiind c fibrele preganglionare au lungimea de 1m, iar a celor postganglionare 0,2cm; c)la ce diferen de timp ajung cele dou impulsuri la destinaie? A.a)120,7ms; b)204,7ms; c)84ms ; B.a)120ms; b)204ms; c)84ms ; C.a)1,207s; b)204,7ms; c)0,84s ; D.a)120,7ms;b)nu se poate calcula; c)nu se poate calcula. 66. n 24 de ore, trec prin valvula ileocecal n intestinul gros, circa 1500 ml de chil intestinal, din care 80-200 ml se pierd prin fecale. S se calculeze cantitatea (maxim) de substane absorbit n prima jumtate a colonului, pe unitatea de suprafa a mucoasei (m2) n 24 de ore, tiind c lungimea total a colonului = 1,5 m; diametrul colonului n regiunea proximal (de absorbie) =7 cm; forma colonului = cilindric. A.7885ml/m2 ; B.8613ml/m2 ; C.4306ml/m2 ;
8

D.3942ml/m2. 67.Referitor la scheletul corpului omenesc, v rugm s precizai: a) numrul oaselor nepereche din scheletul capului; b)numrul oaselor membrelor libere,fr falange; c)numrul oaselor scurte de la picioare i mini. A.a)4; b)50; c)62 ; B.a)5; b)62; c)50 ; C.a)6; b)64; c) 30 ; D.a)8; b)32; c)32. 68.V rugm s precizai: a)care este greutatea posibil a unui om, dac masa muchilor si scheletici este de 35 kg; b)care este cantitatea de proteine prezent n muchii si scheletici; c)care sunt muchii implicai n flexia coapsei pe bazin. A.a)87,5Kg; b)7kg; c) m.cvadricepi ; B.a)70kg ;b)8,75kg;c)m.bicepsi femurali ; C.a)90kg; b)10,5kg;c)m.croitori ; D.a)85kg; b)12,25kg; c)m.croitori . 69.Muchiul croitor are lungimea de 80 cm. tiind c secusa se transmite ca o und cu viteza de 3-5m/s, placa motorie fiind situat la captul muchiului, iar 1g de glucoz elibereaz prin oxidare aproximativ 4 calorii, preciza i: a)timpul minim de transmitere a unei secuse de-a lungul acestui muchi; b)cte calorii sunt necesare pentru sinteza unei legturi de ATP, dac n cazul oxidrii complete a unui mol de glucoz rezult 38 moli de ATP? ( se dau masa atomica a C 12, H 1, O 16 ) A.a)0,26s; b)38 cal ; B.a)16s; b)9,24cal ; C.a)0,16s; b)18,94 cal ; D.nici o variant nu este corect. 70.ntr-o camer obscur aezm n faa ochiului unei persoane care privete n deprtare, puin lateral fa de axul ochiului, o lumnare aprins i din partea opus din acelai unghi, privim spre pupila respectiv .tiind c dioptria este inversul distanei focale exprimat n metri i msoar capacitatea de refracie a unei lentile, v rugm s precizai: a)cte imagini vei observa? b)unde se formeaz imaginile?c)care este puterea de refracie a sistemului optic tiind c ochiul este emetrop,iar axul optic are o lungime de 24mm? A.a)dou imagini drepte i una rsturnat; b)imaginea cea mai mare i dreapt-pe faa anterioar a corneei; c)58,8dioptrii ; B.a)dou imagini rsturnate i una dreapt; b)imaginea cea mai mare i drept-pe faa posterioar a corneei; c)0,058 dioptrii ; C.a)toate imaginile sunt rsturnate;b)imaginea cea mai mic i rsturnat-pe faa posterioar a cristalinului; c)41,6 dioptrii ; D. a)dou imagini drepte i una rsturnat; b)imaginea cea mai mare i rsturnat-pe faa anterioar a corneei; c)58,8dioptrii. NOT : toate subiectele sunt obligatorii timpul de lucru este de 3 ore din momentul primirii subiectelor fiecare item de tip alegere simpl, rezolvat corect, primete 3 puncte se acord 10 puncte din oficiu , total punctaj 100 . COMISIA DE OLIMPIAD V UREAZ MULT SUCCES !

10

OLIMPIADA DE BIOLOGIE CLASA A XI -A - faza naional 2005 BAREM Nr. item 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9. 10. 11. 12. 13. 14. 15. 16. 17. 18. 19. 20. 21. 22. 23. 24. 25. Rspuns D C A B D D D B D C D C D C D D D A B D C C C A B Nr. item 26. 27. 28. 29. 30. 31. 32. 33. 34. 35. 36. 37. 38. 39. 40. 41. 42. 43. 44. 45. 46. 47. 48. 49. 50. Rspuns B A C D D C C B D A C D B B B C B B C C C D C C C Nr. item 51. 52. 53. 54. 55. 56. 57. 58. 59. 60. 61. 62. 63. 64. 65. 66. 67. 68. 69. 70. Rspuns D B C D A D C B B C D D A A D B C A C A

REZOLVARE PROBLEMELOR 61.Sngele reprezint 8% din greutatea corpului; 1ml=1000mm 3; 1micron=10-6 m; 8/100 x 80kg =6,4l= 6400ml= 6400 x103 mm3 ; 6400 x103 mm3 x 5 x 106 hematii x 7,5microni= =2400 x105 m = 240.000km. 62. (500+700)/2 media 97,5/100:24=24,37ml. secreiei; (97+98)/2-media procentului de ap; 600 x

63.boala Cushing apare n hipersecreie de glucocorticoizi ( manual:Teora, Sigma); 1,5l/24ore saliv 99,5% ap = 1,49 l ap ( manual Corint) 64. 70 kg X 65 / 100 = 45,5 l ap total n corp ; 0,1 ml X 20.000 cm X 2 ore = 4 l ap pierdut prin transpiraie ; 4 l 1 l ap ingerat = 3 l ; 45,5 l 3 l = 42,5 l rmai n corp . 65.a) v2 (n fibra postggl)=0,5m/s (din enun) v1 (n fibrle preganglionare)0,5m/s x10= 5m/s; t1(de ntrziere pe fibra preggl)=d1/v1; t1=0,4m/5m/s=0,08s=80ms; t2(de ntrziere pe fibra postggl)=d2/v2; t2=2cm/0,5m/s= 0,02m/0,5m/s=0,04s = 40ms
11

t3 (ntrziere la nivelul sinapsei)=0,7ms t (de ntrziere pe cale) =t1+t2+t3; t= 80ms+ 40ms +0,7ms= 120,7ms. b) i c) nu se poate calcula deoarece treimea inferioar a colonului descendent este inervat de nervii pelvici. 66.Suprafaa de absorbie= 2 r G unde: = 3,14; r=7/2=3,5 cm; G(generatoarea)=1,5m/2= 0,75m= 75cm (zona n care se absoarbe); deci: S.de abs.=2 x 3,14 x3,5 x75 =1648,5cm2=0,16485m2. Cantitatea maxim de substane absorbite=1500-80=1420ml; Cant.abs./m2 = 1420ml : 0,16485m2 = 8613ml/m2 . 67.a)o.nepereche= 1frontal+ 1coccipital +1sfenoid +1etmoid +1 vomer + 1 mandibul; b)2(1humerus+1radius+1uln+8carpiene+5metacarpiene)+2(1femur+1rotul+1tibie+ +1peroneu+7tarsiene+5metatarsiene)=64; c)2 x 8carpiene + 2x 7 tarsiene =30 68.a)muchii scheletici reprezint 40% din greutatea corpului , rezult:40/100X=35Kg (X=greutatea corpului); X=87,5Kg; b)proteinele reprezint 20% din muchi (Corint i Sigma), rezult:20/100 x 35 =7kg; c)muchii implicai n flexia coapsei pe bazin sunt muchii anteriori ai coapsei. 69.a) t= d/v; t= 80cm/5m/s= 0,8m/5m/s= 0,16s; b)1mol glucoz=180g ( 1mol C6H12O6 =6x12+12x1+6x16); 180gx4cal=720cal/1mol glucoz; 38moli ATP..720cal 1mol ATP..x x= 720/38= 18,94cal M C = 12; M H=1; M O=16 (se cunosc de la chimie).

70.c) tiind c dioptria este inversul distanei focale exprimat n metri, rezult : 1/0,017m= 58,8dioptrii

12