Sunteți pe pagina 1din 75

Anemiile hemolitice.

Complement simplu
1. Pentru criza hemolitic nu este caracteristic:
A. diminuarea cantitii de eritrocite;
B. reticulocitoza;
C. icterul sclerotegumentar;
D. hiperbilirubinemia;
E. fierul seric diminuat.
2. Cel mai informativ criteriu pentru hemoliza intravascular este:
A. majorarea bilirubinei indirecte;
B. reticulocitoza;
C. icterul;
D. creterea hemoglobinei plasmatice;
E. majorarea indicelui color.
3. Pentru hemoliza extravascular nu este caracteristic:
A. sferocite, microcite;
B. majorarea bilirubinei indirecte;
C. majorarea bilirubinei directe;
D. reticulocitoza;
E. splenomegalia.
4. n cadrul sferocitozei ereditare eritrocitele au urmtoarea caracteristic:
A. diametrul majorat;
B. crete diametrul, se micoreaz grosimea;
C. scade diametrul, se mrete grosimea;
D. scade diametrul, se micoreaz grosimea;
E. eritrocitele nu se schimb.
5. n mielogram n perioada de criz hemolitic n cadrul microsferocitozei ereditare se depisteaz:
A. inhibarea sistemului eritroid;
B. hiperplazia tuturor sistemelor;
C. lipsa de modificri;
D. sporirea sistemului eritroid;
E. prezena megacariocitelor.
6. Pentru criza hemolitic n cadrul sferocitozei ereditare nu este cacteristic:
A. paliditate;
B. icter;
C. mrirea splinei;
D. mrirea ganglionilor limfatici;
E. culoarea normal a scaunului.
7. Pentru sferocitoza ereditar nu este caracteristic:
A. anemia;
B. reticulocitoza;
C. microsferocitoza;
D. eritrocitele n form de int.
E. scderea rezistenei osmotice minime a eritrocitelor.
8. Pentru B-talasemie nu este caracteristic:
A. anemia;
B. eritrocitele n form de int;
C. majorarea fierului seric;
D. hipocromia;
E. hipercromia.
9. n anemia falciform (siclemie) se depisteaz totul, n afar de:
A. tipuri patologice de hemoglobin;
B. eritrocitele n form de secer;
C. mrirea nivelului hemoglobinei fetale;
D. n perioada de criz ocul hipovolemic;
E. criza vaso-ocluziv.
10. Anemia hemolitic dobndit, legat de administrarea medicamentelor, este:
A. autoimun;
B. heteroimun;
C. izoimun;
D. transimun;
E. neimun.
11. n cadrul tratamentului anemiei hemolitice imune pe primul plan se impun:
A. terapia de substituie;
B. glucocorticoizii;
C. splenectomia;
D. citostaticele;
E. prepatatele dezagregante.

12. n tratamentul talasemiei nu se folosesc:


A. hormoni;
B. mas eritrocitar;
C. desferal;
D. vitamine;
E. transfuzia celulelor stem.
13. Tratamentul sferocitozei ereditare include totul, n afar de:
A. transfuziile regulate de mas eritrocitar;
B. transfuziile de mas eritrocitar la scderea hemoglobinei sub 60g/l;
C. splenectomie;
D. desferal;
E. terapie simptomatic.
14. Metoda cea mai eficient de tratament n sferocitoza ereditar este:
A. transfuzii de mas eritrocitar;
B. desferal;
C. splenectomie;
D. terapia simptomatic;
E. vitaminoterapia.
15. n tratamentul anemiei hemolitice este contraindicat:
A. vitaminoterapia;
B. preparatele fierului;
C. desferalul;
D. transfuziile de mas eritrocitar;
E. trasfuzia celulelor stem.
Complement multiplu
1. Criteriile de hemoliz sunt:
A. reticulocitopenie;
B. nivel sczut de eritrocite i hemoglobin;
C. reticulocitoz;
D. icterul;
E. creterea bilirubinei indirecte.
2. Care afirmaii sunt corecte n cadrul hemolizei intravasculare?
A. cauza sindromul CID;
B. cauza transfuziile de snge incompatibil;
C. creterea nivelului Hb-plazmatice;
D. prezena sferocitelor, microcitelor;
E. sporirea nivelului de bilirubin indirect.
3. Pentru sferocitoza ereditar sunt corecte:
A. hemoliza intravascular;
B. hemoliza intracelular;
C. eritrocitele n form de int;
D. microcitoza;
E. curba Price-Jones deviat n stnga.
4. Pentru sferocitoza ereditar sunt corecte:
A. deficitul proteinei membranare a eritrocitelor;
B. epistaxisul;
C. tipul autozom dominant de transmitere;
D. splenomegalia;
E. reducerea rezistenei osmotice a eritrocitelor.
5. Pentru criza hemolitic n cadrul microsferocitozei ereditare sunt caracteristice:
A. paliditatea;
B. icterul;
C.
splenomegalia;
D. mrirea ganglionilor limfatici;
E. epistaxisul.
6. n microsferocitoza ereditar se observ:
A. suprimarea sistemului eritroid;
B. reducerea rezistenei osmotice a eritrocitului;
C. reducerea indicelui de culoare;
D. reducerea diametrului eritrocitului;
E. curba Price-Jones deviat n dreapta
7. Simptomele B-talasemiei sunt:
A. diminuarea nivelului de eritrocite i hemoglobin;
B. eritrocitul sub form de int;
C. creterea nivelului fierului seric;
D. creterea indicelui de culoare;
E. reducerea nivelului fierului seric.

8. n tratamentul talasemiei sunt indicate:


A. hemotransfuziile;
B. desferalul;
C. splenectomia;
D. prednisolonul;
E. preparatele fierului.
9. Simptomele clinice ale anemiei falciforme (siclemia) sunt:
A. anemia;
B. icterul;
C. crizele vaso-ocluzive;
D. crizele aplastice;
E. hemoragii.
10. Pentru sferocitoza ereditar sunt corecte:
A. se depisteaz n vrsta naintat;
B. predispoziie la litiaz biliar;
C. microsferocitoza;
D. eritrocite sub form de int;
E. deficitul proteinei membranare eritrocitare.
11. Pentru B- talasemie sunt caracteristice:
A. creterea hemoglobinei fetale;
B. dereglarea sintezei lanurilor globinei;
C. hipocromia;
D. diminuarea fierului seric;
E. eritrocitele sub form de int.
12. Pentru anemia hemolitic prin deficitul de glucozo-6-fosfat dehidrogenaza sunt corecte:
A. criza apare dup administrarea medicamentelor;
B. hemoliza intravascular;
C. hemoliza intracelular;
D. urina ntunecat;
E. majorarea bilirubinei indirecte.
13. Pentru anemia hemolitic autoimun sunt corecte:
A. debutul lent;
B. debutul acut;
C. durerile abdominale, febra, urina ntunecat;
D. proba Coombs direct negativ;
E. efectul pozitiv de la glucocorticoizi.
14. n anemia falciform se constat:
A. reticulocitoz;
B. eritrocite n form de secer;
C. eritrocite sub form de int;
D. majorarea hemoglobinei fetale;
E. microcite.
15. Tratament sferocitozei ereditare include:
A. transfuzii regulate de mas eritrocitar;
B. transfuzii de mas eritrocitar la hemoglobin sub 60 g/l;
C. splenectomie;
D. preparate de fier;
E. terapie simptomatic.
16. n tratamentul talasemiei au indicaie:
A. mas eritrocitar;
B. transfuzii de celule stem;
C. transplant de mduv osoas;
D. desferal;
E. preparate de fier.
17. Pentru criza hemolitic n cadrul deficitului de glucozo-6-fosfat dehidrogenaz sunt corecte:
A. debut dup administrarea medicamentelor;
B. debut pe fondalul infeciei;
C. reticulocitoz marcat;
D. hemoglobinemie;
E. hipocromie.
18. Pentru anemiile hemolitice autoimune sunt corecte:
A. se leag cu antigenii termici;
B. se leag cu antigenii hipotermici;
C. au caracter ereditar;
D. debut acut;
E. dureri n abdomen, febr, icter.
19. Semne de hemoliz intravascular:
A. aglutinarea spontan a eritrocitelor;
B. hemoglobinemie;

C. hemoglobinurie;
D. hepatosplenomegalie;
E. reducerea numrului de reticulocite.
20. Pentru criza hemolitic n sferocitoza ereditar sunt corecte:
A. paliditatea;
B. icterul;
C. hepatomegalia;
D. splenomegalia;
E. hemoragiile nazale.
21. Pentru anemia hemolitic prin deficit de glucozo-6-fosfatdehidrogenaz sunt corecte urmtoarele:
A. mai frecvent se ntlnete la barbai;
B. hemoliza peste 48 ore dup administrarea medicamentelor;
C. splenectomia eficient;
D. hemoliza intravascular;
E. hemoglobinuria.
22. n cadrul talasemiei la bolnavi se observ:
A. oasele cutiei craniene au aspectul periei (semnul ariciului);
B. craniul de turn;
C. reinerea creterii copilului;
D. hipoplazia mduvei osoase;
E. urolitiaza i litiaza biliar frecvente.

Anemii hemolitice copii. Complement simplu.


1-E
2-D

3-C
4-C
5-D
6-D
7-D
8-E
9-C
10-B
11-B
12-A
13-A
14-C
15-B
Complement multiplu.
1-BCDE
2-ABCE
3-BDE
4-ACDE
5-ABC
6-BD
7-ABC
8-ABC
9-ABCD
10-BCE
11-ABCE
12-ABDE
13-BCE
14-AB
15-BCE
16-ABCD
17-ABCD
18-ABDE
19-ABCD
20-ABD
21-ABDE
22-ABCE

Anemiile deficitare la copil. Complement simplu


1) Nivelul hemoglobinei la nou-nscut imediat dup natere constituie:
A) 100140 g/l;
B) 110130 g/l;
C) 120140 g/l;
D) 140160 g/l;
E) 180240 g/l.
2) Nivelul hemoglobinei la sugarul sntos nu trebuie s fie mai jos de:
A) 90;
B) 100;
C) 110;
D) 120;
E) 130
3) Cauza mai frecvent de dezvoltare a anemiei fieriprive la copii de vrst mic este:
A) maladiile cronice;
B) factorul alimentar;
C) hemoragiile cronice;
D) dereglarea absorbiei fierului;
E) bolile infecioase.
4) n diagnosticul anemiei fieriprive cel mai important indice este:
A) hipocromia;
B) prezena sursei de hemoragie;
C) scderea nivelului fierului seric;
D) raia alimentar insuficient n fier;
E) creterea viguroas a copilului.
5) n cadrul anemiei fieriprive se reduc urmtorii factori, n afar de:

8)

9)

10)

13)

15)

16)

A) procentul de saturaie a transferinei;


B) nivelul fierului seric;
C) nivelul fieritinei n ser;
D) concentrarea hemoglobinei n eritrocit;
E) capacitatea fierocaptant a serului sanguin.
6) n tratamentul anemiei feriprive gr.II este indicat:
A) produse alimentare vegetale;
B) transfuzii de snge;
C) bucate preparate din ficat;
D) preparate de fier pentru administrarea peroral;
E) preparate de fier pentru administrarea parenteral.
7) Intensitatea absorbiei fierului din preparatele medicamentoase depinde preponderent de:
A) aciditatea sucului gastric;
B) activitatea amilazei salivare;
C) starea funciei secretorii a stomacului;
D) proprietile chimice ale compuilor fierului din componena preparatelor medicamentoase;
E) activitatea proteolitic gastric.
Anemia tardiv a prematurilor este:
A) hemolitic;
B) fieripriv;
C) posthemoragic;
D) aplastic;
E) ereditar.
Din care produs alimentar fierul se asimileaz mai bine?
A) carne;
B) fructe;
C) legume;
D) finoase;
E) lactate.
Pentru anemia B12 deficitar nu este caracteristic:
A) tipul megaloblastic de hematopoiez;
B) dereglarea secreiei factorului intern;
C) anemia hipercrom;
D) aportul insuficient al vit. B12 cu produsele alimentare;
E) sporirea nivelului fierului seric.
11) Un copil de 3ani are manifestri clinico-paraclinice de anemie fierodeficitar gr.II. Cea mai efIcient
metod de tratament este:
A) administrarea preparatelor de fier parenteral;
B) administrarea preparatelor de fier intravenos;
C) administrarea preparatelor de fier per os pn la normalizarea hemoglobinei;
D) administrarea preparatelor de fier per os pn la normalizarea hemoglobinei + nc 23 luni;
E) numai normalizarea alimentaiei.
12) Copil de 2 luni, nscut prematur gr.II, este la alimentaie natural. Analiza general a sngelui: Hb 120
g/l; Er. 3,9x1012 /l; Ic. 0,82; VSH 7 mm/h. Care recomandaie este optimal:
A) administrarea preparatelor de fier n doz curativ;
B) doar mbuntirea alimentaiei mamei;
C) doar administrarea preparatelor din fier mamei;
D) administrarea preparatelor de lapte adaptate;
E) administrarea preparatelor de fier n doza profilactic.
Pentru deficitul de fier este caracteristic totul, n afar de:
A) mai frecvent se depisteaz la vrsta de 624 luni;
B) copilul se alimenteaz preponderent cu lapte i terci de gri;
C) deficitul de fier decurge asimptomatic;
D) hipocromie;
E) nivelul fierului seric crescut.
14) Tratamentul copiilor de vrst fraged cu anemie fierodeficitar include urmtoarele, cu excepia:
A. preparatele de fier 5-6 mg/kg/24 ore per os;
B. cura de tratament numai pn la normalizarea hemoglobinei;
C. continuarea tratamentului 23 luni dup normalizarea hemoglobinei;
D. administrarea parenteral a preparatelor de fier n sindromul de malabsorbie;
E. corecia raiei alimentare.
Microcitele hipocrome sunt caracteristice n urmtoarele stri, cu excepia:
A. anemiile fierodeficitare;
B. talasemia major;
C. talasemia minor;
D. insuficiena de glucoz-6-fosfatdehidrogenaz;
E. anemiile n maladii cronice.
Ce afirmaie nu este corect n cazul anemiilor prin deficit de acid folic?
A. administrarea fenobarbitalului influeneaz asupra metabolismului acidului folic;

B.
C.
D.
E.

se dezvolt n patologii maligne;


nu se dezvolt la alimentarea cu lapte de capr;
poate fi n sarcin;
se depisteaz n sindromul de malabsorbie.

Complement multiplu
1) Cauzele apariiei anemiei fierodeficitare la copii:
A. insuficiena fierului n produsele alimentare;
B. aplazia mduvei osoase;
C. sindromul de malabsorbie;
D. cerinele sporite ale copilului n Fe;
E. bolile infecioase.
2)
Depozitul Fe n organism se afl n:
A) noduli limfatici;
B) ficat;
C) rinichi;
D) esut muscular;
E) splin.
3)
Tabloul clinic al anemiei fierodeficitare include:
A) paliditatea tegumentelor;
B) limfadenopatia;
C) schimbrile trofice ale pielii, prului, unghiilor;
D) suflul sistolic la apex;
E) febra.
4) Pentru anemia fierodeficitar sunt caracteristice reducerea urmtorilor indici:
A) hemoglobin;
B) hematocrit;
C) reticulocitele sngelui periferic;
D) indicele de culoare;
E) diminuarea moderat a numrului de eritrocite.
5) n anemia fierodeficitar se observ:
A) diminuarea fierului seric;
B) reducerea capacitii fierocaptante a plasmei;
C) hipercromia;
D) hipocromia;
E) prezena sursei de hemoragie.
6) Pentru anemia B12 deficitar sunt caracteristice:
A) hematopoieza de tip megaloblastic;
B) diminuarea reticulocitelor;
C) anemia hipercrom;
D) sporirea fierului seric;
E) anemia microcitar
7) Pentru deficitul latent de fier sunt caracteristic:
A) diminuarea hemoglobinei;
B) nivelul Hb n norm;
C) testul disferal pozitiv;
D) reducerea nivelului fierului seric;
E) reticulocitoza.
8) n condiii fiziologice, fierul se absoarbe mai bine din:
A) produsele din carne;
B) crupe;
C) produsele din pete;
D) legume;
E) fructe.
9) Tratamentul anemiei fierodificitare include:
A) terapia de substituie cu plasm;
B) glucocorticoizi;
C) vit. B12;
D) acid ascorbinic;
E) preparatele fierului.
10) Profilaxia anemiei fierodeficitare la sugari include:
A) preparate de Fe n ultimele 3 luni de sarcin;
B) alimentarea cu lapte de vaci;
C) alimentarea natural a copilului;
D) preparate de fier la toi copiii sugari;
E) preparate de fier prematurilor pe parcursul primului an de via.
11) Un copil de 7 ani prezint paliditate, cefalee, dureri abdominale. Analiza general a sngelui: Er. 3,8x10 12/l,
Hb 99g/l, Ic 0,78. Analiza maselor fecale ou de helmini. Indicaiile optime sunt:
A) mebendazol;

B) acid acetilsalicilic;
C) preparate de fier paranteral;
D) preparate de fier peros;
E) biseptol.
12) Un copil de 2 ani. n anamnez: infecii respiratorii frecvente, enterocolit. Este palid, pofta de mncare
diminuat. An.general a sngelui: Hb 92 g/l; Er. 3,8x10 12/l; I.c 0,72, VSH 7 mm/h. Sunt corecte
urmtoarele afirmaii:
A) anemie fierodeficitar;
B) tratamentul cu preparatele de Fe s fie efectuate pn la normalizarea indicilor sngelui rou;
C) preparatele de fier s fie administrate pn la normalizarea hemoglobinei plus nc 2 luni;
D) preparatele de fier administrate parenteral;
E) doza curativ este de 56 mg/kg Fe elementar n 24 ore.
13) Un copil de 8 luni, este palid, excitat, transpir, tresare, doarme ru. Fontanela mare 2x3 cm., capul de form
patrat, occipit aplatisat. Analiza general a sngelui: Er. 3,6x10 12/l; Hb 89g/l, I.c 0,74, VSH 7 mm/h.
Diagnosticul prezumtiv:
A) anemie gradul I;
B) anemie gradul II;
C) rahitism gr. I, evoluie acut;
D) rahitism gr. II evoluie acut;
E) rahitism gr II evoluie subacut.
14)Absorbia de fier n intestine se deregleaz n:
A) celiachie;
B) mucoviscidoz;
C) parazitoze intestinale;
D) rahitism;
E) colecistit.
15) Care indici confirm diagnosticul de anemie fierodeficitar?
A) diminuarea fierului seric;
B) mrirea capacitii generale de conjugare a fierului n plasm;
C) reticulocitoza marcat;
D) majorarea capacitii latente de conjugare a fierului;
E) macrocitoza.
16) La reducerea eritrocitelor n cadrul anemiei fierodeficitare se depisteaz:
A) anizocitoz, microcitoz;
B) eritrocite n form de int;
C) poikilocitoz;
D) sferocitoz;
E) macrocitoz.
17)Anemia fierodeficitar e necesar de difereniat cu urmtoarele:
A) anemia hemolitic dobndit;
B) talasemie;
C) anemia cu celule semilunare;
D) hemofilie;
E) diateza hemoragic.
18)Pentru anemia foliodeficitar sunt corecte:
A) se dezvolt la alimentaia cu lapte de capr;
B) se observa in cadrul sindroamelor de malabsorbtie;
C) se dezvolt n boli maligne;
D) poate fi n sarcin;
E) administrarea fenobarbitalului nu influeneaz asupra metabolismului acidului folic.
19) Un copil de 8 luni. n luna a 7-a i-a fost introdus complement sub form de terci. Scaun abundent, spumos,
lipicios. Coprograma: acizi grai +++, spunuri ++. Analiza general a sngelui: Er. 3,5x10 12/l. Hb 90g/l. Indice
de culoare 0,76. Care din afirmaiile menionate mai jos sunt corecte?
A) mucoviscidoz;
B) celiachie;
C) anemie fierodeficitar;
D) excluderea din alimentaie a terciului din cereale;
E) administrarea preparatelor de fier
.
20) Un copil de 3 luni. Venit n policlinic pentru vaccinare. Analiza sngelui Er.3,8x10x12/l, Hb 92 g/l. I.C.
0,72. Deciziile optime:
A) permiterea vaccinrii;
B) introducerea suplimentului;
C) prescrierea fierului timp de 2 sptmni;
D) nu se prescrie administrarea fierului;
E) prescrierea tratamentului cu preparate de fier n decurs de 3 luni per os.
21) Care din simptoamele sideropenice sunt caracteristice anemiei fieriprive:
A) tremurul n extremiti;
B) modificrile pielii, unghiilor, prului;

C) splenomegalia;
D) gustul pervers;
E) suflul sistolic la apex.
22)Anemia microcitar este caracteristic n urmtoarele:
A) deficit de fier;
B) anemia B12-deficitar;
C) intoxicaie cu plumb;
D) patologie membranar a eritrocitelor;
E) talasemie.
23)Anemia macrocitar este caracteristic n urmtoarele:
A) anemie B 12-deficitar;
B) talasemie;
C) anemia Fanconi;
D) anemia acid folic deficitar;
E) enzimopatii.
24) Copil de 8 luni se afl numai la alimentaie natural. Indicele sngelui: Hb 102g/l, Er. 4,2x10x12/l, I.C.
0,72. Concentraia de fier seric 14 mcm/l. Sunt corecte urmtoarele afirmaii:
A) deficitul latent de fier;
B) anemia fierodeficitar;
C) introducerea complementului;
D) preparate de fier parenteral;
E) preparate de fier per os pe 2 luni.
25) Un copil de 8 sptmni, nscut prematur cu greutatea de 2500 g. La alimentaie natural. Acuze nu prezint.
Analiza general a sngelui este normal. Recomandrile medicului:
A) preparate de fier profilactic 1-2 mg/kg corp;
B) preparate de fier 6 mg/kg corp;
C) nu necesit preparate de fier;
D) preparate de fier parenteral;
E) durata profilaxiei pn la 1 an.
26) n cadrul profilaxiei specifice a anemiei fierodeficitare sunt corecte urmtoarele afirmaii:
A) se indic preparate de fier prematurilor de la 8 sptmni;
B) se indic preparate de fier gravidelor cu sarcin multigemelar;
C) doza Fe este 6 mg/kg n zi;
D) doza Fe este 12 mg/kg n zi;
E) durata cursului 12 ani

RSPUNSURI: ANEMII deficitare copil.


1. E
2. C
3. B
4. C
5. E
6. D
7. D
8. B
9. A
10. E
11. D
12. E
13. E
14. B
15. D
16. C

COMPLEMENT MULTIPLU
1. A,C,D,E
2. B,D,E
3. A,C,D
4. A,B,D,E
5. A,D,E
6. A,C
7. B,C,D
8. A,C
9. D,E
10. A,C,E
11. A,D
12. A,C,E
13. B,E
14. A,B,C
15. A,B,D
16. A,C
17. A,B,C
18. A,B,C,D
19. B,C,D,E
20. A,E
21. B,D
22. A,C,E
23. A,C,D
24. B,C,E
25. A,E
26. A,B,D

Astmul bronic la copil.


Cs
1. Celula care joac rolul central n patogenia astmului bronic este:
A. Limfocitul
B. Celula endotelial
C. Eozinofil
D. Monocit
E. Fibroblast
Cs

2. Care clas de inunoglobuline este implicat n patogenia astmului bronic atopic la copii:
A. IgA
B. IgD
C. IgE
D. IgM
E. IgG
Cs
3. Veriga principal n patogenia astmului bronic atopic este:
A. Inflamaia cronic alergic al mucoasei bronhiilor
B. Procesul inflamator al cilor respiratorii de origine virotic
C. Procesul inflamator al cilor respiratorii de origine bacterian
D. Procese autoimune
E. Procesul inflamator al cilor respiratorii de origine micotic
Cs
4. Hiperreactivitatea bronhiilor n astmul bronic este legat de:
A. Blocarea 2-adrenoreceptorilor
B. Leziunile morfologice ale peretelui bronhial
C. Leziunile imunopatologice ale peretelui bronhial
D. Leziunile funcionale ale peretelui bronhial
E. Leziunile infecioase ale peretelui bronhial
Cs
5. Efectele locale ale histaminei sunt toate cu excepia:
A. Crete permiabilitatea capilarilor
B. Crete producia de mucus local
C. Dilatare bronic
D. Bronhoconstrisie
E. Edem i congestie
Cs
6. Pentru criza de astm bronic la copii nu este caracteristic:
A. Tus spastic cu sput albicioas
B. Dispnee expiratorie
C. Stare de agitaie, fric, cefalee
D. Dispnee inspiratorie
E. Accese le survin frecvent noaptea-dimineaa
Cs
7. Blocarea 2-adrenoreceptorilor n astmul bronic la copii este determinat de urmtorii factori:
A. Acumularea calciului n citoplasm
B. Diminuarea sintezei leucotrienelor
C. Diminuarea sintezei citochinelor
D. Diminuarea calciului n citoplasm
E. Sinteza micorat a reaginelor
Cs
8. Care este calea cea mai eficace de administrare a cromoglicatului de sodiu n tratamentul astmului bronic la
copii:
A. Intravenos
B. Submuscular
C. Intramuscular
D. Inhalator
E. Per os
Cs
9. Rolul principal n patogenia astmului bronic atopic l are:
A. Infecia virotic
B. Influena unor elemente chimice
C. Predispunerea ereditar
D. Infecia bacterian
E. Infecia mixt (virotic i bacterian)
Cs
10. Inhibitori ai degranulrii mastocitelor n tratamentul astmului bronic au efectul:
A. mpiedic eliberarea mediatorilor reaciilor alergice
B. Blocheaz B-2 receptori bronici
C. Micoreaz hiperreactivitatea bronhiilor
D. Majoreaz hiperreactivitatea bronhiilor

E. Micoreaz doza adrenomimeticilor


Cs
11. Modificrile fiziopatologice caracteristice n astmul bronic la copii, cu excepia:
A. Spasmul musculaturii netede bronice
B. Edemul mucoasei
C. Hipersecreia de mucus
D. Obstrucia bronic
E. Spasmul laringian
CS
12. Tratamentul farmacologic antiinflamator n astmul bronic la copii nu include:
A. Antiinflamatoare nonsteroidiene
B. Corticosteroizi inhalator
C. Antileucotriene
D. Cromoglicatul disodic
E. Nedocromilul
Cm
1. Trsturile patogenetice ale astmului bronic atopic la copii sunt:
A. Leziunea morfologic i funcional a peretelui bronhial
B. Leziuni imunopatologice
C. Hiperreactivitatea bronhiilor
D. Leziunile sistemului neuroendocrin
E. Procesul infecios
Cm
2. Mecanismele genetice n astmul bronic la copii sunt responsabile de urmtoarele:
A. Hiperactivitatea bronic
B. De activarea sintezei leucotrienelor
C. De activarea sintezei unor citochine
D. Sinteza micorat a reaginelor (IgE)
E. Sinteza majorat a reaginelor (IgE)
Cm
3. Diagnosticul de astm bronic la copii se stabilete n baza urmtoarelor date:
A. Predispunerea ereditar
B. Crize repetate de obstrucie bronic
C. Nivel crescut de IgE
D. Dereglri obstructive a bronhiilor mici la spirogram
E. Dereglri restrictive a ventilaiei pulmonare externe
Cm
4. Astmul bronic la copii trebuie s fie difereniat de urmtoarele patologii:
A. Aspiraie de corp strin
B. Astmul cardiac
C. Mucoviscidoza
D. Pneumonie acut
E. Bronit obstructiv
Cm
5 Simptoamele caracteristice astmului bronic la copiii de vrsta fraged sunt:
A. Accese repetate de dispnee
B. Expiraie prelungit
C. Sunet percutor atenuat local
D. Raluri umede de calibru mare i mediu n timpul expiraiei
E. Respiraie diminuat local
.
Cm
6. Indicaiile pentru tratamentul cu glucocorticosteroizi inhalatorii n astmului bronic la copii sunt:
A. Accese odat n lun
B. Lipsa efectului de la terapie
C. Accese n fiecare zi
D. Accese dup efort fizic
E. Accese nocturne zilnic
.
Cm
7. Efectele secundare ale metilxantinelor sunt:
A. Crete tensiunea arterial
B. Aciune cardiotoxic (tahicardie, discritmie)

C. Sensibilizare
D. Excitabilitatea sistemului nervos central
E. Apnee
Cm
8. Simptoamele clinice ale statusului astmatic la copii sunt:
A. Acces de dispnee mai mult de 6 ore
B. Dereglri din partea sistemului nervos
C. Dezvoltarea plmnului mut, dispariia tusei
D. Acces de dispnee care a trecut dup 4 ore de la nceputul terapiei
E. n plmni respiraie aspr, expiraie prelungit, raluri umede
Cm
9. Acuzele caracteristice astmului bronic sunt:
A. Tuse n accese, chinuitoare
B. Accese de dispnee
C. Prurit cutanat
D. Expiraie prelungit
E. Strnut
.
Cm
10. Criteriile de gravitate pentru astmul bronic la copii sunt:
A. Frecvena acceselor de dispnee
B. Caracterul i durata acceselor
C. Frecvena IRVA
D. Frecvena crizelor nocturne
E. Tolerana la efort fizic
Cm
11. Cauzele dezvoltrii statusului astmatic la copii sunt urmtoarele:
A. Anularea nemotivat a glucocorticoizilor din tratament
B. Folosirea hiposensibilizanilor
C. Folosirea necontrolat i ndelungat de adrenomimetici
D. Acutizarea procesului inflamator n plmni
E. Inhalaii de gucocorticoizi
Cm
12. Care afirmaii sunt caracteristice astmului bronic:
A. Obstrucie reversibil a cilor respiratorii
B. Patologia este legat de hiperreactivitatea bronic
C. Debutul maladiei este preponderent la sugar
D. Este o inflamaie cronic a cilor aeriene
E. Inhalaiile cu simpatomimetice sunt eficace
Cm
13. Factorii de risc, crescut n astmul bronic la copii, sunt:
A. Predispoziia genetic
B. Infeciile virale respiratorii frecvente cu antibioticoterapia necontrolat
C. Diateza alergic n primul an de via
D. Absena maladiilor alergice la rude
E. Disfuncia sistemului nervos vegetativ
Cm
14. Planul de investigare n astmului bronic la copii de vrst colar include:
A. IgE n serul sanguin (comuni i specifici)
B. Radiografie abdominal
C. Aprecierea complexilor imunocirculante
D. Investigaia sputei
E. Spirografia
Cm
15. Efectele adverse ale teofilinei sunt urmtoarele:
A. Vom, grea, diaree
B. Tahicardie, hipotensiune arterial, aritmie
C. Tuse, strnut
D. Cefalee
E. Prurit cutanat
Cm
16. Care simptoame din cele enumerate sunt caracteristice pentru Triada de aspirin:
A. Accese de dispnee
B. Prurit cutanat

C. Adenoide
D. Sinusita
E. Urticria
.
Cm
17. Complicaiile astmului bronic la copii sunt:
A. Ru astmatic
B. Insuficiena cardiac cronic
C. Pneumotorax spontan
D. Emfizemul mediastinal i subcutan
E. Dereglri neurologice
Cm
18. Stadiile statusului astmatic sunt urmtoarele:
A. Compensare relativ
B. Compensare absolut
C. Decompensare
D. Coma hipoxic fulminant
E. Coma hipoxic treptat

Astmul bronic la copil.


1.
2.
3.
4.
5.
6.
7.
8.
9.
10.
11.
12.

Complementul simplu
C
C
A
A
C
D
A
D
C
A
E
A

Complementul multiplu
1. A,B,C,D
2. A,B,C,E
3. A,B,C,D
4. A,B,C,E
5. A,B,D
6. B,C,D,E
7. A,B,D
8. A,B,C
9. A,B,D,E
10. A,B,D,E
11. A,C,D
12. A,B,D,E
13. A,B,C,E
14. A,C,D,E
15. A,B,D,E
16. AC,D
17. A,C,D,E
18. A,C,D,E

Bronitele la copii. Complement simplu


Cs
1 In calitate de factor etiologic al bronitelor acute la copii servesc mai des:
A
Alergenii alimentari
B
Factorii fizici
C
Germenii bacterieni

A.
B.
C.
D.
E.
A.
B.
C.
D.
E.

D
Factorii micotici
E
Virusurile
Cs
2. n bronita acut la copii examenul va obiectiva urmtoarea modificare:
A
Crepitaie
B
Matitate unilateral
C
Murmur vezicular
D
Raluri umede difuze care se modific dup tuse
E
Raluri localizate
Cs
3. Caracterul tusei n debutul bronitei acute la copii este:
A
Productiv cu expectoraii
B
Ltrtoare (spasmatic)
C. Paroxistic (chinuitoare)
D. Uscat
E. Mixt
Cs
4. Ce semn marcheaz diferena ntre bronita obstructiv i bronita simpl la copii?
A Expir prelungit
B. Tusea productiv
C. Matitatea percutorie
D. Tusea bitonal
E. Tusea uscat
Cs
5. n broniolite nu este caracteristic urmtorul aspect radiologic
A Desenul pulmonar accentuat
B Opacitate lobar confluent
C Modificri bilaterale interstiiale cu infiltraie peribronic
D Accentuarea desenului pulmonar
E Hiperinflaie pulmonar
Cs
6. Ca criteriu definitoriu pentru broniolit nu servete:
A
Este inflamaia broniolelor
B
Polipnee, tahipnee
C
Raluri crepitante localizate
D
Raluri crepitante difuze
E
Wheezing
Cs
7. Cele mai multe cazuri de broniolit la copii sunt cauzate de:
Virusul respirator-sinciial
Virusul gripei A1
Virusul gripei A2
Virusul paragripal
Enterovirisurile
Cs
8. Care din afirmaii nu caracterizeaz broniolita la copii:
Afecteaz cile respiratorii mici (broniolele)
Este produs de virusuri
Este caracteristic wheezing-ul
Dispnee inspiratorie
Tahipnee
CS
9.La formularea diagnosticului de bronit acut la copii se ine cont de prezena :
A. Percutor matitate
B. Raluri difuze buloase
C. Crepitaii localizate
D. Semne de toxicoz infecioas
E. Dispnee
CS
10. In tratamentul bronitei acute la copii se indic:
A.
Antibiotice
B.
Bronhodilatatoare
C.
Anticoagulante
D.
Antitusive
E.
Expectorante
CS
11.Utilizarea antibioticelor n tratamentul bronitei acute la copii se recomand n caz de :
A. Infecie viral
B. Infecie bacterian onfirmat

C. Vrsturi dup tuse


D. Lipsa tusei
E. Tuse umede
CS
12. Bronita acut etiologic la copii mai frecvent este:
A. Micotic
B. Bacterian
C. Alergic
D. Chimic
E. Viral
CS
13.Ce investigaii paraclinice sunt indicate n bronita acut la copil?
A. Radiografia pulmonar
B. Spirografia
C. Scintigrafia pulmonar
D. Imunograma
E. Nu sunt necesare investigaii
CS
14.Calea preferat de administrare a antibioticelor la copii este ?
Per os
Intra/muscular
Intra/venoas
Sub/cutan
Rectal

A.
B.
C.
D.
E.
CS
A.
B.
C.
D.
E.

A
B
C
D
E

15.Factor de risc n broniolit la copii nu este ?


Prematuritatea
Greutatea mic la natere
Boala Down
Malformaii congenitale de cord
Vrsta sub 12 ani
Complement multiplu
Cm
1. Factorii de risc pentru bronita obstructiv la copii sunt:
A Malnutriia
B Rahitismul
C Diateza alergic
D Fumatul pasiv
E Alimentaia artificial
Cm
2. Bronita acut la copii se caracterizeaz prin urmtoarele date fizicale:
A Matitate localizat
B Respiraie aspr
C Percutor sunet pulmonar
D Raluri umede difuze bilateral
E Bronhofonie
Cm
3. Care sunt manifestrile clinice n bronita obstructiv la copii?
Tuse, inclusiv nocturn
Dispnee inspiratorie
Stridor
Dispnee expiratorie
Semne de toxicoz infecioas
Cm
4. Care indici caracterizeaz gravitatea broniolitei la copii?
A SaO2 < 90%
B PaO2 60 mmHg
C PaCO2 40 mmHg
D Prematuritate (< 34 spt)
E Vrsta copilului 5-7 ani
CM
5. Selectai evoluiile n timp ale bronitei obstructive:
A Vindecare complet
B Epizoade recurente de wheezing
C Astm bronic
D Pneumonie cronic
E Mucoviscidoz
CM

6. Ce mecanizme patogenice sunt implicate n realizarea bronitei obstructive?


A. Hipercapnie
B. Hipereactivitatea bronic
C. Hipersecreia bronic
D. Edemul mucoasei bronice
E. Bronhospazmul
CM
7. Broniolita la copil are urmtoarele caracteristici:
A. Se dezvolt preponderent la sugarul mic
B. Se dezvolt la colari
C. Are o evoluie sever
D. Are o evoluie uoar
E. Se complic cu pleurezie metapneumonic
CM
8. Simptomatologia broniolitei la copil include:
A. Tahipnee
B. Torace emfizematos
C. Submatitate unilateral
D. Raluri subcrepitante difuze
E. Expir prelungit
CM
9.Pentru ameliorarea permiabilitii cilor aeriene n bronit sunt necesare urmtoarele:
A. Administrarea antitusivelor
B. Fluidificarea secreiilor bronice
C. Aportul adecvat de lichide n organism
D. Evacuarea mucusului din arborele bronic
E. Kineziterapie respiratorie
CM
10. Are loc crearea imunitii de durat dup suportarea infeciei cu virusul respirator sinciial (VRs)?
A. Nu, reinfecie frecvent, ndeosebi, n colectiviti de copii
B. 75% copii care au suportat infecii cu VRs n I ul an de via se reinfecteaz pe parcursul urmtorilor 2 ani
C. Risc major servete primul puseu de infecie cu VRs, care necesit spitalizare
D. Reinfeciile cu VRs decurg cu manifestri uoare
E. Formeaz imunitate de durat
Cm
11. Indicaiile pentru tratamentul cu antivirale la copiii cu broniolit sunt:
A. Copilul mic cu manifestri grave respiratorii induse de infecia VRs
B. Prematurul care suport infecie cu VRs
C. Copilul mic cu manifestri respiratorii lejere induse de infecia VRs
D. Copilul mic cu MCC i manifestri grave respiratorii induse de infecia VRs
E. Precolarul cu pneumonie confluient
Cm
12. n tratamentul broniolitei la copii se utilizeaz:
A Oxigenoterapia
B Glicozidele cardiace
C Glucocorticosteroizi
D Antibiotice n secia de terapie intensiv
E Bronhodilatatori
Cm
13. Tratamentul bronitei acute cu expectoraii purulente prevede:
Antibioterapie
Remantadin
Kineziterapie respiratorie
Aspirin
Nu necesit medicaie
Cm
14. Tratamentul sindromului bronhoobstructiv n bronita obstructiv prevede:
A Diet hipoalergic
B Administrare de 2-agoniti cu aciune de scurt durat inhalator
C Corticosteroizi inhalatori
D Tratament etiotrop
E
Inhalaii cu antibiotice
Cm
15. Criteriile de spitalizare a copilului cu bronita obstructiv acut la copii
A Tirajul cutiei toracice
B Complicaii toxice: sindrom convulsiv, insuficien respiratorie
C Malnutriie sever
D Familiile social-vulnerabile sau familiile necompliante

E Wheezing-ul i ralurile sibilante care cedeaz la tratamentul cu 2-agoniti


Cm
16. Ce msuri de recuperare sunt indicate copilului ce a suportat o bronit obstructiv?
A Regim hipoalergic
B Antihistaminice
C Corticoterapie sistemic
D Prevenirea recrudescenelor bronice
E
Nu necesit msuri de recuperare
Bronita la copii.
Complimentul simplu
1. E
2. D
3. D
4. A
5. B
6. C
7. A
8. D
9. B
10. E
11. B
12. E
13. E
14. A
15. E

3.

Complimentul multiplu
1. C,D,E
2. B,C,D
3. A,D
4. A,B,C,D
5. A,B,C
6. B,C,D,E
7. A,C
8. A,B,D,E
9. B,C,D,E
10. A,B,C,D
11. A,B,D
12. A,C,D,E
13. A, C
14. A,B,C,D
15. A,B,C,D
16. A,B,D

Cardiomiopatiile primare la copii . Complement simplu.


1. Numii cea mai frecvent form de cardiomiopatie primar ntlnit la copii:
A. Cardiomiopatia hipertrofic
B. Miocardita acut
C. Cardiomiopatia dilatativ
D. Cardiomiopatia restrictiv
E. Cardiomiopatia peripartum
2. n diagnosticul miocarditei acute la copii tehnicile de biologie molecular se utilizeaz pentru confirmarea:
A. Necrozei miocitare
B. Prezenei virusului
C. Apoptozei celulare
D. Inflamaiei miocardului
E. Fibrozei interstiiale
Miocardita acut fulminant la sugari debuteaz frecvent cu:
A. Lipsa semnelor de insuficien cardiac
B. Semne de infecie respiratorie acut
C. Semne digestive
D. oc cardiogen
E. Convulsii febrile
4. Care semn clinic este caracteristic pentru debutul miocarditei acute la un copil mare:
A. Insuficiena cardiac congestiv
B. Infecie respiratorie acut
C. Hipertensiune arterial
D. Infecie gastrointestinal acut
E. Dificulti de alimentaie
5. Semnul ecocardiografic evocator n diagnosticul miocarditei acute la copii este:
A Hipertensiune pulmonar avansat
B Scderea fraciei de ejecie a ventriculului stng
C Hipertrofia miocardului ventriculului drept
D Prezena revrsatului pericardic
E Insuficien mitral
6. n tratamentul de debut al miocarditei acute virale la copii nu se recomand administrarea de:
A. Antivirale
B. Antiinflamatoare steroidiene
C. Antiaritmice
D. Diuretice
E. Remedii inotrop pozitive
7. Tratamentul cardiomiopatiei dilatative la copil include urmtoarele, cu excepia:

A. Endocardectomie
B. Terapia sindromului de insuficien cardiac
C. Prevenirea accidentelor trombembolice
D. Terapia aritmiilor
E. Transplantul de cord
8. Monitorizarea Holter se indic n cardiomiopatiile primare la copil n:
A. Ritmul idioventricular pe ECG standard
B. Dispnee n repaus
C. Orice copil cu suspiciune de cardiomiopatie primar
D. Tahicardie
E. Edeme periferice
9. Metodele obligatorii de diagnostic n cardiomiopatie primar la copil sunt, cu excepia:
A. Biopsia endomiocardic
B. Electrocardiografia cu nregistrarea Holter
C. Ecocardiografia
D. Anchet familial complet
E. Radiografia cardiopulmonar
10. Cardiomiopatia hipertrofic la copil difer de cea a adultului prin urmtorul criteriu:
A. ipertrofie ventricular stng
B. Pronostic mult mai nefavorabil
C. Nu necesit supraveghere
D. Lipsa complicaiilor aritmice
E. Sincope

A.
B.
C.
D.
E.

Complement multiplu
1. Clasificarea etiologic divizeaz cardiomiopatiile primare n urmtoarele grupe:
A. Genetice
B. Acute
C. Restrictive
D. Virale
E. Mixte
2. Marcherii serici specifici utilizai n diagnosticul de miocardita acut la copii sunt :
A. Creatininkinaza fracia MB
B. Troponina cardiac T
C. Lactatdehidrogenaza fraciile 1,2
D. Antistreptolizina O
E. Troponina cardiac I
3. Factorii etiologici virali frecvent implicai n miocarditele acute la copii sunt:
Coxsackie A
Coxsackie B
Adenovirus
Herpesvirus
Trpanosoma cruzi
4. Investigaiile instrumentale neinvazive utilizate la copii pentru confirmarea diagnosticului de miocardit sunt:
A. Radiografia cutiei toracice
B. Biopsia endomiocardic
C. Electrocardiografia
D. Cateterismul cardiac
E. Ecocardiografia
5. Modificrile electrocardiografice sugestive pentru miocardita acut la copii sunt:
A. Bloc incomplet de ram drept al fasciculului His
B. Tahicardie sinisal
C. Modificri de segment ST i de und T
D. Sindrom de preexcitare ventricular
E. Bloc atrioventricular de gradul II sau III
6. Cele mai comune criterii de diagnostic ecocardiografic n miocardita acut la copii sunt:
A. Dilatarea cavitii ventriculului stng
B. Hipo-/akinezia peretelui ventriculului stng
C. Hipertrofia peretelui ventriculului drept
D. Scderea fraciei de ejecie
E. Hiperkinezia pereilor ventriculului stng
7. Complicaiile cele mai frecvente n miocardita acut la copil mare sunt:
A. Cardiomiopatia dilatativ
B. Insuficien cardiac congestiv
C. Accident vascular cerebral
D. Hipertensiune arterial
E. Tulburri de ritm i de conducere
8. Pentru miocardita acut fulminant la copil mic sunt caracteristice urmtoarele semne:
A. Prodrom viral scurt

B. oc cardiogen
C. Hipertensiune arterial
D. Sindrom convulsiv
E. Dimensiuni normale ale cordului la radiografia cardiopulmonar
Diagnosticul diferenial n miocardita acut la copilul mic se face cu urmtoarele entiti clinice:
A. Deficit de carnitin
B. Hipertensiunea pulmonar primitiv
C. Originea anormal a arterei coronariene stngi
D. Bloc atrio-ventricular congenital
E. Coarctaie de aort
10. Caracteristicile comune ale cardiomiopatiei dilatative la copil:
A. Cea mai frecvent form de cardiomiopatie primar
B. Etiologie mixt (acut/genetic)
C. Debuteaz cu accese hipoxice
D. Se asociaz cu disfuncie sistolic a ventriculului stng
E. Este cea mai frecvent cauz de moarte subit de origine cardiac
11. Indicai modificrile ECG sugestive n cardiomiopatia hipertrofic la copil:
A. Modificri ale segmentului ST-T
B. ECG normal la sugari
C. Semne de hipertrofie ventricular dreapta
D. Asocierea de interval QT lung
E. Unda Q patologic
12. Diagnosticul diferenial n cardiomiopatia hipertrofic la sugar se face cu urmtoarele entiti clinice:
A. Stenoza aortic
B. Sindromul Down
C. Cardiomiopatia restrictiv
D. Miocardita acut
E. Glicogenoze
13. Examinare clinic a rudelor de gradul I a unui copil cu cardiomiopatie hipertrofic va include:
A. Electrocardiografia
B. Ecocardiografia
C. Troponine i enzime cardiace
D. Consultul geneticianului
E. Scintigrafia miocadului
14. Managementul copilului cu cardiomiopatie hipertrofic include:
A. Restricii moderate n activitatea fizic cu evitarea sportului de performan
B. Blocantele canalelor de calciu la copil asimptomatic
C. Betaadrenoblocantele la copil cu variant obstructiv de boal
D. Profilaxia endocarditei infecioase pe via
E. Digoxina

Cardiomiopatiile primare la copii.


Complement simplu
1. C
2. B
3. D
4. A
5. B
6. B
7. A
8. C
9. A
10. B
Complement multiplu
1.
2.
3.
4.
5.
6.
7.
8.

A, B, E
A, B, C,E
A, B, C, D
A, C,E
B, C, E
A, B, D
A, B,E
A, B, E

9.
10.
11.
12.
13.
14.

1.
a.

2.
a.
b.
c.
d.
e.
3.
a.
b.
c.
d.
e.
4.
a.
b.
c.
d.
e.
5.
a.
b.
c.
d.
e.
a.
b.
c.
d.
e.
7.

8.

A, C, D, E
A, B, D
B,D,E
A,C,E
A,B,D
A,C,D

Febra reumatismal acut (FRA)


CS
Debutul Febrei reumatismale acute atinge vrful ntre vrstele urmtoare:
3-7 ani
b. 5-15 ani
c. 13-17 ani
d. 2-10 ani
e. 10-18 luni
Agentul etiologic al Febrei reumatismale acute este urmtorul:
Stafilococul aureus
Streptococul epidermidis
Streptococul -hemolitic grup A
Streptococul -hemolitic grup B
Enterococ
La cte sptmni dup suportarea unei faringoamigdalite streptococice se poate dezvolta Febra reumatismal
acut?
2-4 sptmni
2-4 luni
1-2 sptmni
3 luni
5-6 sptmni
Ce mecanism patogenetic de dezvoltare a Febrei reumatismale acute cunoatei?
Autoimun
Infecios
Necunoscut
Alergic
Imunologic
Dintre criteriile majore de diagnostic ale Febrei reumatismale acute fac parte, cu excepia:
Poliartrita
Artralgii
Coreea
Noduli subcutanai
Eritem marginat
6. Dintre criteriile minore de diagnostic ale Febrei reumatismale acute fac parte, cu excepia:
Febra
Artralgii
Leucocitoza
Creterea intervalului PR la Electrocardiogram
Coreea
Durata profilaxiei secundare la copiii cu Febr reumatismal acut cu cardit este urmtoarea:
a. 10 ani sau pn la vrsta de 25 ani
b. 5 ani sau pn la vrsta de 20 ani
c. Toat viaa
d. 10 ani sau pn la vrsta de 18 ani
e. 5 ani sau pn la vrsta de 18 ani
Durata profilaxiei secundare la copiii cu Febr reumatismal acut fr cardit este urmtoarea:
a. 10 ani sau pn la vrsta de 25 ani
b. 5 ani sau pn la vrsta de 18 ani
c. 5 ani sau pn la vrsta de 25 ani
d. 10 ani sau pn la vrsta de 18 ani
e. Toat viaa

CM

1.
a.
b.
c.
d.
e.
2.
a.
b.
c.
d.
e.
3.
a.
b.
c.
d.
e.
4.
a.
b.
c.
d.
e.
5.
a.
b.
c.
d.
e.
6.
a.
b.
c.
d.
e.
7.
a.
b.
c.
d.
e.
8.
a.
b.
c.
d.
e.
9.
a.
b.
c.
d.
e.

Artrita n Febra reumatismal acut are urmtoarele caracteristici:


Afectarea articulaiilor mari i medii
Afectare articular multipl
Afectare articular migratorie
Artrit eroziv
Afectarea articulaiilor mici
Criteriile majore de diagnostic ale Febrei reumatismale acute sunt urmtoarele:
Cardit
Coreea Sydenham
Eritem marginat
Artralgii
Leucocitoz
Criteriile minore de diagnostic ale Febrei reumatismale acute sunt urmtoarele:
Artralgii
Febr
Cardit
Creterea intervalului PR la Electrocardiogram
Creterea valorilor Vitezei de sedimentare a hematiilor i Proteinei -C reactive
Clasificarea Febrei reumatismale acute se efectuiaz n baza urmtoarelor criterii:
Conform sindromului clinic
Conform gradului de activitate
Conform evoluiei
Conform stadiului Insuficienei cardiace cronice (NYHA)
Conform prezenei infeciei streptococice
Nodulii subcutanai Meynet n Febra reumatismal acut au urmtoarele caracteristici:
Localizarea n hipoderm
Sunt nedureroi
Sunt proemineni deasupra oaselor n zonele de extensie
Sunt adereni
Sunt dureroi
Eritemul marginat n Febra reumatismal acut are urmtoarele caracteristici:
Reprezint zone eritematoase
Este localizat pe torace, poriunile proximale ale membrelor
Este migratoriu
Se albete la presiune
Este pruriginos
Manifestrile pleuropulmonare n Febra reumatismal acut sunt urmtoarele:
Pneumonie interstiial
Vasculit pulmonar
Pneumonie prin aspiraie
Pleurezie fibrinoas
Pleurezie exudativ
Coreea Sydenham n Febra reumatismal acut are urmtoarele caracteristici:
Apare mai frecvent la fete
Apare n special la vrsta de 914 ani
Apare dup 2-6 luni de la infecia streptococic
Apare dup 2-4 sptmni de la infecia streptococic
Are risc de afectare de durat
Coreea Sydenham n Febra reumatismal acut are urmtoarele caracteristici:
Manifestrile coreei apar treptat
Micri involuntare, brute, repetitive
Micri coordonate ale membrilor
Grimase, zmbete inadecvate
Micrile sunt accentuate de emoii i activitate fizic

10.
a.
b.
c.
d.
e.
11.
a.
b.
c.
d.
e.
12.
a.

Miocardita difuz n Febra reumatismal acut are urmtoarele semne:


Dispnee la efort fizic minimal
Atenuarea zgomotului I
Suflu sistolic
Suflu diastolic
Cardiomegalie
Procesul inflamator activ n Febra reumatismal acut este caracterizat prin urmtoarele semne:
Creterea valorilor Vitezei de sedimentare a hematiilor i Proteinei -C reactive
Creterea globulinelor
Leucocitoz
Creterea fibrinogenului
Trombocitoz
Confirmarea infeciei streptococice n Febra reumatismal acut se bazeaz pe urmtoarele:
Cultivarea streptococului din exudatul faringian

a.
b.
c.
d.
e.
a.
b.
c.
d.
e.
a.
b.
c.
d.
e.
a.
b.
c.
d.
e.

b. Majorarea titrelor Anticorpilor Antistreptolizinei-O


c. Majorarea titrelor Anticorpilor antistreptohialuronidaz
d. Majorarea titrelor Anticorpilor antinucleari
e. Majorarea titrelor Anticorpilor anti-ADN
13. Diagnosticul de Febr reumatismal acut se stabilete atunci cnd sunt prezente urmtoarele condiii:
a. 2 criterii majore+o dovad a infeciei streptococice
b. 1 criteriu major+2 criterii minore+ o dovad a infeciei streptococice
c. 1 criteriu major+3 criterii minore+ o dovad a infeciei streptococice
d. 2 criterii majore+ 2 criterii minore
e. 1 criteriu major+1 criteriu minor+ o dovad a infeciei streptococice
14. Tratamentul medicamentos n Febra reumatismal acut are ca scop urmtoarele:
Eradicarea infeciei streptococice i profilaxia ei
Supresia inflamaiei n rspuns autoimun
Tratamentul Insuficienei cardiace congestive
Diminuarea semnelor de activitate a maladiei
Vitaminoterapia i fortificarea imunitii umorale
15. Managementul coreei Sydenham include urmtoarele:
Tratament antibacterian
Tratament antiinflamator
Benzodiazepine
Corticosteroizi
Imunosupresoare
16. Complicaiile tipice ale Febrei reumatismale acute sunt:
Insuficiena cardiac congestiv
Endocardit infecioas
Tromboz intracavitar
Poliartrit
Coreea Sydenham
17. Criteriile de spitalizare a pacienilor cu Febr reumatismal acut sunt urmtoarele:
Adresare primar cu semne clinice de Febr reumatismal acut
Adresare primar cu semne clinice de recdere a bolii
Comorbiditi importante
Nodulii subcutanai
Eritem marginat

Rspunsuri (Febra reumatismal acut - FRA)


CS
1.
2.
3.
4.
5.
6.
7.
8.

b
c
a
e
b
e
a
b

1.
2.
3.
4.
5.
6.
7.
8.
9.
10.
11.
12.
13.
14.
15.

abc
abc
abde
abcd
abc
abcd
abde
abc
abde
abce
abcd
abc
abc
abcd
abc

CM

16. abc
17. abc

1.
A.
B.
C.
D.
E.
2.
A.
B.
C.
D.
E.
3.
A.
B.
C.
D.
E.
4.
A.
B.
C.
D.
E.
A.
B.
C.
D.
E.

A.
B.
C.
D.
E.
A.
B.
C.
D.
E.
A.
B.
C.
D.

Glomerulonefritele la copii.
Cs
Glomerulonefrita cu schimbri minimale glomerulare (morfologic) clinic se manifest prin sindromul:
Nefritic
Nefrotic
Urinar izolat
Nefrotic cu hematurie i hipertensiune arterial
Hematuric
Cs
Ce variant morfologic corespunde glomerulonefritei acute rapid progresive?
GN minimal
GN mesangio-proliferativ
GN extracapilar cu semilune
GN membrano-proliferativ
GN difuz sclerozant
Cs
Pentru sindromul nefrotic idiopatic la copii nu este caracteristic:
Hematuria
Proteinurie
Hipoalbuminemie
Edeme generalizate
Hiperlipidemie
Cs
Care este cel mai frecvent factor etiologic al sindromului nefritic acut la copii?
Stafilococul
Streptococul -hemolitic
Virusurile
Alergia alimentar
Vaccinrile
Cs
5. Pentru sindromul nefrotic cu schimbri minimale glomerulare la copii nu este caracteristic:
Debut la 3-8 ani
Proteinuria sub 2.0 g/24h
Edeme generalizate
Proteinuria >3,5g/24h
Hipercolesterinemie
Cs
6. Pentru glomerulonefrita acut poststreptococica la copii nu este caracteristic?
A. Hipertensiune arterial
B. Hematuria
C. Edeme moderate
D. Proteinuria >3,5g/24h
E. Proteinuria <2,5g/24h
Cs
7. In tratamentul sindromului nefritic acut din glimerulonefrita poststreptococic la copii nu este indicat?
Corticoterapia
Dieta hipoalergic, restricie sare, potasiu, lichide
Terapia antibacteriala
Antiagregante trombocitare
Regim de pat pe perioada edemelor
Cs
8. Pentru care variant clinic a glomerulonefritei acute este caracteristic hipercolesterinemia?
Sindromul nefritic acut
Sindromul urinar izolat
Sindromul nefritic cronic
Sindromul hematuric
Sindromul nefrotic
Cs
9. Ce grad de proteinurie este caracteristic pentru sindromul nefrotic idiopatic la copii?
Pn la 1 g/l
1.0 -2.0 g/l
Peste 3,5 g/l
Nu este caracteristic

E.

1.
A.
B.
C.
D.
E.
2.
A.
B.
C.
D.
E.
3.
A.
B.
C.
D.
E.
4.
A.

2.0 - 2,5 g/l


Cs
10. Pentru sindromul nefritic acut la copii clinic nu este caracteristic:
A. Hematurie macroscopic
B. Edeme moderate
C. Miciuni frecvente cu poliurie
D. Hipertensiune arterial
E. Dureri lombare
CS
11. Pentru sindromul nefrotic idiopatic la copii clinic nu este caracteristic:
A. Hematurie macroscopic
B. Edeme generalizate
C. Oligurie
D. Tensiune arterial normal
E. Paliditate cutaneomucas
CS
12. Tratamentul de elecie n sindromul nefrotic idiopatic la copil se face cu:
A. Antiinflamatoare nesteroidiene
B. Glucocoticosteroizi
C. Antimalarice
D. Aminoglicozide
E. Cefalosporine de generaia III
CS
13. Leziunile fiziopatologice importante n glomerulonefrita acut poststreptococic la copii sunt toate, cu excepia:
A. Depunere complexe imune circulante n glomeruli
B. Activarea local a complementului
C. Scderea filtratului glomerular
D. Creterea permeabilitii filtrului glomerular
E. Lezarea celulelor gigante- podocitelor
CS
14. Sindromul urinar din glomerulonefrita acut poststreptococic la copii nu include:
A. Hematurie
B. Proteinurie
C. Cilindrurie
D. Hipostenurie important
E. Hiperosmolaritate
CS
15. Substanele proinflamatorii care intervin n patogenia leziunilor glomerulare din glomerulonefrita acut
poststreptococic la copii sunt, cu excepia:
A. Citokinele proinflamatorii
B. Complementul
C. Enzimele proteolitice
D. Cascada coagulrii
E. Antistreptilozina
Complement multiplu
Cm
Care variante morfologice ale glomerulonefritei se manifest clinic cu sindrom nefrotic la copii?
Mesangio-proliferativ
GN cu schimbri minimale glomerulare
GN membrano-proliferativ
IgA nefropatia
GN membranoas
Cm
Criteriile de diagnostic ale sindromului nefritic acut la copii (glomerulonefrita poststreptococic) sunt:
Proteinuria minor
Hematuria
Hipertensiunea arterial
Edeme generalizate
Hipercolesterolemia
Cm
Care variante morfologice ale glomerulonefritei se pot manifesta clinic cu hematurie?
Mesangio-proliferativ
GN minimal
GN membrano-proliferativ
IgA nefropatia
GN membranoas
Cm
Tratamentul sindromului nefrotic cu schimbari minimale glomerulare la copii n debut include:
Prednisoloni 6 saptamini apoi conform schemei

B.
C.
D.
E.
5.
A.
B.
C.
D.
E.

A.
B.
C.
D.
E.
A.
B.
C.
D.
E.
A.
B.
C.
D.
E.
A.
B.
C.
D.
E.
A.
B.
C.
D.
E.
A.
B.
C.
D.

Puls-terapia cu prednisolon
Citostatice
Terapie simptomatic
Plasmafereza
Cm
Care sunt criteriile de diagnostic ale glomerulonefritei de origine imunocomplex primar la copii?
Nivel crescut al complecselor imune circulante n ser
Nivel sczut al complementului seric
Afectarea difuz a ambilor rinichi conform ecografiei
Depozitarea imunoglobulinelor de-a lungul membranei bazale glomerulare
Date ecografice de afectare unilateral a rinichilor
Cm
6. Pentru sindromul nefritic acut (glomerulonefrita poststreptococic) la copii sunt caracteristice:
A. Se dezvolta peste 10-14 zile dupa infecia suportat
B. Debut acut cu macrohematurie
C. Edeme periferice generalizate
D. Edeme periferice moderate
E. Pronosticul este favorabil
Cm
7. Complicaiile tratamentului cu corticosteroizi n sindrom nefrotic la copii sunt:
Octeoporoz
Retard fizic
Hipercorticism
Hemoragii
Insuficiena hepatic
Cm
8. Indicaiile pentru administrarea anticoagulantelor n glomerulonefrit la copii sunt:
Hipoalbuminemia sub 20-25 g/l
Hipocalciemia
Micorarea indicelui protrombinic
Fibrinogenul peste 5 g/l
Nivel sczut de antitrombina III
Cm
9. Care sunt indicaiile pentru biopsia renal la copii?
Proteinurie i hematurie de etiologie necunoscut
Hipertensiune arterial de etilogie necunoscut
Sindromul nefrotic corticorezistent
Suspecie la amiloidoz
Tuberculoza renal
Cm
10. Care sunt contraindicaiile biopsiei renale la copii?
Faza terminal a Insuficienei Renale
Anevrism a arterei renale
Rinichi unic
Hipertensiune arterial
Evoluia torpid a glomerulonefritei
Cm
11. Tratamentul sindromului nefritic acut din glomerulonefrit la copii include urmtoarele:
Antibiotice
Dieta cu reducerea de ap, sare, proteine
Corticoterapie
Citostatice
Reducerea efortului fizic
Cm
12. Investigaiile obligatorii n cazul suspeciei glomerulonefritei la copii sunt:
Ureea, creatinina, -lipoproteidele, proteina general
Hemograma
Sumarul urinei
Ecografia rinichilor
E. Biopsia renal
Cm
13. Enumerai simptomele extrarenale din glomerulonefrita acut poststreptococic la copii?
Edemele
Oliguria
Hematuria
Inapeten
Febr
Cm
14 .Criteriile sindromului nefrotic idiopatic la copii sunt:

A.
B.
C.
D.
E.
A.
B.
C.
D.
E.
A.
B.
C.
D.
E.
A.
B.
C.
D.
E.
A.
B.
C.
D.
E.
A.
B.
C.
D.
E.

A.Edeme generalizate
B.Proteinuria >3-3,5g/24h
C.Proteinuria pna la 1g/24h
D.Hipoalbuminemia
E.Hipercolesterinemia si hiperlipidemia
Cm
15. Edemele din glomerulonefrite la copii sunt determinate de:
Hipertensiunea arterial
Reducerea filtrrii glomerulare
Creterea permeabilitii capilarelor
Micorarea excreiei de Na cu urina
Micorarea volumului de snge circulant
Cm
16. Pentru sindromul nefritic acut la copii sunt caracteristice semnele clinice:
Hipertensiunea arterial
Edeme generalizate, anasarc
Hematurie macroscopic
Micorarea excreiei de Na cu urina
Oligurie
Cm
17. Pentru sindromul nefrotic idiopatic la copii sunt caracteristice semnele clinice:
Hipertensiunea arterial
Edeme generalizate, anasarc
Hematurie macroscopic
Proteinurie
Oligurie
Cm
18. Sedimentul urinar din sindromul nefritic acut la copii va prezenta:
Eritrocite dismorfe
Eritrocite nemodificate
Cilindri hematici, granuloi
Proteinurie moderat
Piurie
Cm
19. Sedimentul urinar din sindromul nefrotic idiopatic la copii va prezenta:
Hematurie
Piurie
Cilindri hialini, ceroi
Proteinurie moderat
Proteinurie peste 3.0g/l
Cm
20. Modificrile biochimice din sindromul nefrotic idiopatic la copii sunt:
Complementul seric sczut
Hipoalbuminemie
Hiperfibrinogenemie
ASL0 crescut
Colesterolul crescut
Glomerulonefrita la copii.

1.
2.
3.
4.
5.
6.
7.
8.
9.
10.
11.
12.
13.
14.
15.

Complementul simplu
B
C
A
B
B
D
A
E
C
C
A
B
E
D
E

1.
2.
3.
4.
5.
6.
7.
8.
9.
10.
11.
12.
13.
14.
15.
16.
17.

Complementul multiplu
B,C,E
A,B,C
A,D
A,D
A,B,C,D
A,B,D,E
A,B,C,D
A,D,E
A,B,C,D
A,B,C
A,B,E
A,B,C,D
A, D,E
A,B,D,E
B,C,D
A,C,E
B,E

18. A,C,D
19. C.E
20. B,C,E

Coagulopatii la copii. Hemofilia. Complement simplu


Pentru Hemofilie ne este caracteristic:
A. sngerare de tip hematom;
B. hemartroze;
C. hemoragie tardiv posttraumatic;
D. peteii i echimoze;
E. numr normal de trombocite.
2. Hemofilia A include:
A. deficitul factorului IX;
B. deficitul factorului VIII;
C. deficitul factorului XI;
D. deficitul factorului XII;
E. deficitul factorului V.
3. n hemoragie la copil cu hemofilia A indicaia optim este:
A. plasma proaspt congelat;
B. plasma nativ;
C. crioprecipitatul;
D. masa eritrocitar;
E. masa trombocitar.
4. n tratamentul hemofiliei este contraindicat:
A. crioconcentratul;
B. tamponul hemostatic;
C. imobilizarea de scurt durat a membrului afectat;
D. aspirina;
E. repaos fizic.
5. Hemofilia A este o boal:
A. Autosomal-dominant;
B. Autosomal-recesiv;
C. X-lincat, recesiv;
D. Multifactorialp;
E. Dobndit.
6. Boala Willebrand se caracterizeaz prin:
A. sngerare tip hematom;
B. sngerare tip mixt;
C. sngerare tip vascular peteial;
D. prognostic nefavorabil;
E. hemartroze frecvente.
7. Penru boala Willibrand nu este caractristic:
A. reducerea factorului VIII: C, VIII:R
B. adezia trombocitar diminuat la suprafaa sticlei;
C. agregarea redus a trombocitelor la ristocetin;
D. trombocitopenia;
E. creterea duratei de sngerare.
8. Ce parametru nu se modific n hemofilie:
A. timpul de coagulare dup Le-Wait;
B. nivelul factorului VIII;
C. timpul tromboplastinei parial activate;
D. timpul de recalcificare a plasmei;
E. numrul de trombocite.
9. Pentru hemofilia A nu este caracteristic:
A. Durata de sngerare crescut;
B. Timpul de coagulare crescut;
C. Timpul de tromboplastin parial activat crescut;
D. Durata de sngerare normal;
E. Deficit al factorului VIII.
10. Identificai cea mai frecvent coagulopatie din urmtoarele:
A. Hipofibrinogenemia
B. Hemofilia A
C. Hemofilia B
D. Hemofilia C
E. Deficitul de factor V (parahemofilie)
1.

Complement multiplu
1. Tabloul clinic al Hemofiliei include urmtoarele:
A. hemoragii abundente;
B. hematoame;
C. hemartroze;
D. echimoze i peteii;
E. hemoragie peste 12 ore dup traum.
2. Diagnosticul de hemofilie se stabilete n baza:
A. anamnezei eredocolaterale;
B. creterii duratei sngerrii dup Duke;
C. consumului redus al protrombinei;
D. diminuarea numrului trombocitelor;
E. creterea timpului de coagulare dup Le-White.
3. Pentru hemofilie sunt caracteristice:
A. durata de sngerre crescut;
B. timpul de coagulare dup Le-White crescut;
C. timpul tromboplastinei parial activate sporit;
D. reducerea adeziei i agregaiei trombocitelor;
E. deficitul factorului VIII sau IX.
4. onfirmarea tipului de hemofilie se bazeaz pe:
A. insuficiena factorului Willibrand;
B. deficitul factorului VIII;
C. deficitul factorului IX;
D. deficitul factorului XII;
E. deficitul factorului XI.
5. Care din afirmaii sunt caracteristice pentru Hemofilie:
A. durata de sngerare crescut;
B. timpul de coagulare crescut;
C. timpul de tromboplastin parial activat crescut;
D. tip hematom de sngerare;
E. este o boal genetic.
6. Pentru boala Willebrand sunt caracteristice:
A. scderea adeziunii trombocitelor;
B. deficitul factorului IX;
C. deficitul factorului XII;
D. deficitul factorului Willibrand;
E. reterea timpului de sngerare.
7. Care din afirmaii sunt caracteristice pentru boala Willebrand:
A. transmiterea recesiv, X lincat;
B. transmiterea autosomal dominant;
C. diminuarea adeziunii i agregaiei trombocitelor;
D. tipul mixt de sngerare;
E. hemartroze frecvente.
8. Pentru hemofilia B sunt orecte afirmaiile:
A. prezena hematoamelor i hemartrozelor;
B. creterea timpului tromboplastinei parial activate;
C. prognosticul pentru via este favorabil;
D. deficitul factorului IX;
E. deficitul factorului XI.
9. Pentru hemofilie sunt adevrate urmtoarele afirmaii:
A. tip hematom de sngerare;
B. hemartroz manifestare caracteristic a bolii;
C. tipul mixt de sngerare;
D. hemofilia B este mai frecvent ca hemofilia A;
E. tratamentul de substituie este esenial.
10. n hemofilie se modific urmtorii indici ai coagulogramei:
A. timpul tromboplastinei parial activat;
B. consumul protrombinei;
C. testul cu etanol;
D. timpul trombinic;
E. timpul recalcificrii plasmei.
11. n tratamentul hemofiliei sunt contraindicate:
A. crioprecipitatul;
B. imobilizare de scurt durat a articulaiei afectate;
C. imobilizare de durat a articulaiei afectate;
D. transfuzii de snge;
E. concentrate liofilizate ale f. VIII.

12. Programul de terapie n hemartroza acut la bolnavii cu hemofilie include:


A. perfuzii de reopoliglucin;
B. administrare de crioprecipitat;
C. imobilizarea de scurt durat a articulaiei;
D. administrare de heparin;
E. puncie obligatorie a articulaiei.
13. Evaluarea mecanismului intrinsec al coagulrii include:
A. Determinarea Timpului Tromboplastinei Parial Activate
B. Aprecierea Timpului Trombinei
C. Determinarea Timpului Protrombinei
D. Aprecierea nivelului F VIII de coagulare
E. Aprecierea nivelului F IX de coagulare
14. Evaluarea mecanismului extrinsec al coagulrii include:
A. Aprecierea Timpului Protrombinei
B. Aprecierea Timpului Trombinei
C. Determinarea fibrinogenului
D. Aprecierea F VII
E. Determinarea toleranei plasmei la heparin
15. Pentru boala von Willebrand sunt caracteristice:
A. Tipul autosomal de motenire
B. Tipul X-linkat de motenire
C. Diminuarea funciei de adeziune i agregare a trombocitelor
D. Creterea duratei de sngerare
E. Tipul hematom de sngerare
16. Manifestrile clinice tipice bolii von Willebrand sunt:
A. Gingivoragii
B. Epistaxis
C. Hematome
D. Eritem, macule-papule
E. Peteii, echimoze
17. Boala von Willebrand are urmtoarele caracteristici:
A. Tipul autosomal de motenire
B. Afectare izolat a hemostazei primare
C. Afectare izolat a hemostazei secundare
D. Coagulopatie de tip mixt
E. Transmis X-linkat

Coagulopatii la copii. Complement simplu.


1-
2-
3-
4-
5-
6-
7-
8-
9-
10-

Complement multiplu.
1.
2.
3.
4.
5.
6.
7.
8.
9.
10.
11.
12. B,C
13. A, D, E
14. A, D
15. A, C, D
16. A, B, C, E
17. A, D

Hepatitele cronice la copii.


Cs
1.La instituirea tratamentului antiviral n hepatita cronic viral la copil sunt folosite urmtoarele criterii. n afar de:
A. A.Prezenta g HBs. AgHbe, ADN-HBV, Anti Hbcor IgM;
B. B.Prezena Anti-HCV, ARN HCV;
C. Prezena Anti-Delta, ARN-HDV;
D. Prezena semnelor clinice;
E. Transaminaze serice sczute.
Cs
2.Factorii favorabili pentru un rspuns bun la terapia cu Interferon n hepatitele cronice virale la copil sunt, n afar
de :
A. Valori foarte crescute ale transaminazelor;
B. Sexul feminin;
C. Nivelul moderat crescut al ADN-ului;
D. Infectare n perioada perinatal;
E. Durata sub 2-3 ani a bolii.
Cs
3.Contraindicaii pentru terapia cu glucocorticoizi n hepatitele cronice la copil sunt toate, n afar de:
A. Boala ulceroas;
B. Osteoporoza pronunat;
C. Hepatita autoimun;
D. Ciroz decompensat;
E. Hipertenzie portal pronunat.
Cs
4.Contraindicaii pentru terapia cu citostatice n hepatita cronic la copii sunt toate nafar de:
A. Starea precomatoas i comatoas a bolnavului;
B. Hepatit autoimun;
C. Infeciile severe;
D. Leucopenia;
E. Hipoproteinemie
Cs
5.O ameliorare clinic i biochimic la un pacient cu ciroz biliar primitiv se poate obine prin administrare de:
A. Acid ursodezoxicolic
B. Glucocorticoizi
C. Colchicina
D. Ciclosporina n doze mari
E. Imuran
Cs
6.Tratamentul pruritului din ciroz biliar primitiv se face cu:
A. Vitamina D
B. Vitamina A
C. Colesteramina

D. Silimarina
E. Vitamina
Cs
7.Contraindicaii absolute la terapia cu interferon n hepatita cronic viral la copii sunt, cu excepia:
A. Valori crescute ale transaminazelor;
B. Coma hepatic;
C. Hepatit autoimun;
D. Alte boli autoimute;
E. Depresie n anamnez.
Cs
8.Pentru sindromul de colestaz din hepatita cronic la copil nu este caracteristic:
A. Bilirubina seric crescut;
B. Fosfataza alcalin crescut;
C. Colesterolul crescut;
D. Betalipoproteinele crescute;
E. Hiperfibrinogenemie.
Cs
9. Ce nu este caracteristic pentru sindromul hepatopriv din hepatita cronic la copil :
A. Hipoalbuminemie;
B. Hiperbilirubinemie;
C. Hipofibrinogenemie;
D. Diminua factorii de coagulare;
E. Scade protrombina seric
Cs
10. Pentru sindromul mezenhimal-inflamator din hepatita cronic la copil nu este caracteristic:
A. Hipergamaglobulinemie;
B. Nivel crescut imunoglobuiline serice;
C. Leucocitoz, neutrofiloz;
D. Nivel sczut gamaglobuline serice;
E. Autoanticorpi organ-specifici
Cs
11.La instituirea preparatelor antivirale n hepatitele cronice virale sunt folosie
urmtoarele criterii, n afar de:
A. Prezena Ag HBs, Ag Hbe, AND-HBV, Anti Hbcor IgM;
B. Prezena Anti-HCV, ARN-HCV;
C. Prezena Anti-Delta, ARN-HDV;
D. Prezena semnelor clinice;
E. Transaminaze sczute.
CS
Complement multiplu
Cm
1. Care sunt caracteristicele fazei replicative a hepatitei virale cronice :
A. Antigenul Hbe;
B. Anticorpii antiHbe;
C. ADN HBV;
D. Anticorpii antiHBcor IgM;
E. Antigenul HBs
Cm
2.Care hepatite cronice pot fi tratate cu interferon alfa ?
A. Autoimun;
B. Induse medicamentos;
C. Hepatita ;
D. Hepatita ;
E. Criptogene
Cm
3. Hepatita cronic viral prezint virusologie:
A. ADN- HBV
B. HBs Ag
C. ARN-HCV
D. HBcorAg
E. HBe Ag
Cm
4. Care sunt factorii precipitant al encefalopatiei hepatice la copii?
A. Hemoragia gastro-intestinal;
B. Excesul de glucide din alimentaie;
C. Constipaia;
D. Consumul exagerat de legume;
E. Hipopotasemia

Cm
5. Hepatita cronic viral are caracteristici:
A. Prezint anticorpi anti Hbcor;
B. Are ARN-HCV;
C. Se trateaz cu prednizolon;
D. Are anticorpi anti HBs;
E. Are anticorpi anti HCV.
Cm
6. Terapia imunosupresiv n hepatita autoimun la copil se face cu urmtoarele preparate:
A. Prednisolon;
B. Azatioprin;
C. Interferon alfa;
D. Levamizol;
E. Delaghil
Cm
7. Sindromul de hepatocitoliz n hepatita cronic la copil este evideniat prin urmtoarele teste:
A. Nivel seric crescut al transaminazelor;
B. Nivel seric crescut lactatdehidrogenaz;
C. Nivel seric crescut fibrinogen;
D. Nivel seric crescut bilirubin;
E. Nivel seric crescut crioglobuline
Cm
8. Sindromul de colestaz n hepatita cronic la copil este evideniat prin urmtoarele teste:
A. Nivel seric crescut protrombin;
B. Nivel seric sczut gama glutamiltranspeptidaza;
C. Nivel seric crescut fosfataza alcalin;
D. Nivel seric crescut bilirubin;
E. Nivel seric crescut crioglobuline
Cm
9. Sindromul hepatopriv n hepatita cronic la copil este evideniat prin urmtoarele teste:
A. Nivel seric crescut al transaminazelor;
B. Hipoalbuminemie;
C. Nivel serie crescut fosfataza alcalin;
D. Hipofibrinogenemie;
E. Hipoprotrombinemie
Cm
10. Marcherii sindromului imuno-inflamator n hepatita cronic la copil sunt:
A. Hipergamaglobulinemie;
B. Hipoalbuminemie;
C. Nivele crescute imunoglobuline serice;
D. Hiperfibrinogenemie;
E. Creterea litrului complementului
Cm
11. Enumerai manifestrile clinice extrahepatice din hepatita autoimun la copil:
A. Icterul sclerotegumentar;
B. Artralgii i artrite;
C. Vergeturi abdominale violacee;
D. Erupii cutanate maculopapuloase;
E. Hepatomegalie
Cm
12. Contraindicaiile tratamentului cu interferon n hepatita cronic viral la copil sunt:
A. Infecia cu virusul slbatic;
B. Hepatita autoimun;
C. Coma hepatic;
D. Sexul femenin;
E. Leucopenie, trombocitopenie severe
Cm
13. Factorii predictivi pentru rspunsul favorabil la terapia antiviral n hepatita cronic viral la copil sunt:
A. Nivel crescut de 2-5 ori ale ALT;
B. Boal de scurt durat;
C. ncrctura viral redus;
D. Sexul masculin;
E. Infecia dobndit perinatal.
Cm
14. Care din urmtoarele nu sunt criterii de diagnostic pentru hepatita autoimun la copil?
A. Hipergamaglobulinemie;
B. Anticorpi antinucleari pozitivi;
C. Prezena markerilor hepatitelor virale;

D. Rspuns favorabil la corticoterapie;


E. Nivel seric crescut de cupru.
Cm
15. Care din virusurile cu tropism hepatic au potenial demonstrat de cronicizare?
A. VHB
B. VHC
C. VHA
D. VHE
E. VHD
Cm
16.CM. Care sunt caracteristicele fazei replicative a hepatitei B :
A. Antigenul Hbe
B. Anticorpii antiHbe
C. ADN HBV
D. Anticorpii antiHBcorIgM
E. Antigenul HBs
CM
17. Hepatita cronic B se caracterezeaza cu:
A. ADN- HBV
B. HBs Ag
C. ARN-HCV
D. HBcorAg
E. HBe Ag
Literatura:
1. T.Rusnac, M.Rudi, Curs de pediatrie . Vol. II. Chiinu 2001, pag. 98-104.
2. E. Ciofu, C. Ciofu. Esenialul n pediatrie. Bucureti.
3. Prelegerea

Hepatitele cronice la copii. Complement simplu


1.
2.
3.
4.
5.
6.
7.
8.
9.
10.
11.

E
D
C
B
A
C
A
E
B
D
E

Complement multiplu
1.
2.
3.
4.
5.
6.
7.
8.
9.
10.
11.
12.
13.
14.
15.
16.
17.

ACDE
CD
ABDE
ACE
BE
AB
AB
CD
BDE
ACE
BCD
BCE
ABC
CE
ABE
A,B,C,D
A,B,D,E

Malformaiile congenitale de cord.


Cs
1. Malformaia congenital de cord cel mai frecvent depistat la nou-nscuii prematuri este:
A. Defect septal atrial
B. Defect septal ventricular
C. Canal arterial persistent
D. Coarctaie de aort
E. Tetralogia Fallot
Cs
2 Malformaii congenitale de cord cu unt stnga dreapta sunt urmtoarele, cu excepia:
A. Defect septal ventricular
B. Defect septal atrial
C. Tetralogia Fallot
D. Defectul septului atrioventricular
E. Persistena ductului arterial
Cs
3. Malformaia congenital de cord cu srcirea circuitului pulmonar este:
A. Defect septal atrial
B. Tetralogia Fallot
C. D septal ventricular
D. Canal atrioventricular
E. Fereastra aortopulmonar
Cs
4. Clasificarea defectului septal interventricular include tipurile, cu excepia:
A. Infundibular
B. Muscular
C. Infantil
D. Tip canal atrioventricular (subaortal)
E. Perimembranos
Cs
5. Vrsta optimal de nchidere chirurgical a defectului septal interventricular larg este:
A. circa 5 ani
B. pn la 1 an
C. 3 ani
D. 15 ani
E. dup 5 ani
Cs
6. n malformaiile congenitale de cord ductodependente meninerea canalului arterial deschis se efectuaz prin
administrarea de:
A. Indometacin
B. Prostaglandina E
C. Imunoglobulin
D. Ibuprofen
E. Terapie cu oxigen
Cs
7. Semnele clinice frecvente ale hipoxiei cronice n Tetralogia Fallot sunt, cu excepia:
A. Hipocratism digital
B. Poliglobulie
C. Absces cerebral
D. Leucocitoza
E. Accese hipoxice
Cs
8. Indicaia chirurgical major pentru corecia chirurgical n stenoza aortic la copii este:
A. Apariia manifestrilor clinice
B. Valoarea gradientului presional transvalvular mai mare de 70 mm Hg
C. Hipertrofia ventriculului drept
D. Dilatarea poststenotic considerabil
E. Suflu diastolic
Cs
9. Standardul de aur n diagnosticul malformaiilor congenitale de cord este:
A. Electrocardiografia
B. Radiografia cardiopulmonar
C. Ecocardiografia bidimensional cu Doppler
D. Tomografia computerizat
E. Coronarografia
Cs

10. Care este procedura obligatorie postoperatorie la copii purttori de proteze sintetice:
A. Profilaxia endocarditei infeciose pe toat viaa
B. Tratament anticoagulant sub controlul coagulrii odat la 1 lun
C. Cateterism cardiac odat la 6 luni
D. Controlul coagulrii odat la 2 sptmni pe toat viaa
E. Hemocultura obligatorie odat la 3 luni
Complement multiplu
Cm
1. Pentru Tetralogia Fallot sunt caracteristice urmtoarele anomalii anatomice:
A. Defect septal ventricular
B. Stenoz pulmonar
C. Defect septal atrial
D. Hipertrofia ventricului drept
E. Dextropoziia aortei
Cm
2. Semnele clinice caracteristice n defectul septal interventricular cu debit mare sunt:
A. Dispnee
B. Dificulti de alimentaie
C. Suflu diastolic
D. Deficit nutriional
E. Infecii respiratorii recurente
Cm
3. Care din malformaiile congenitale de cord enumerate se consider malformaii vasculare?
A. Anomalia Ebstein
B. Coarctaia de aort
C. Anomaliile arterelor coronariene
D. Anomalia arcului aortic
E. Ventricul unic
Cm
4. Evoluia natural a defectului septal interventricular depinde de:
A. Dimensiunile defectului
B. Direcia untului interventricular
C. Localizarea defectului
D. Presiunea n artera pulmonar
E. Grosimea peretelui ventriculului stng
Cm
5. Criteriile ecocardiografice n canalul atrioventricular complet sunt:
A. Defect septal atrial de tip ostium primum
B. Defect septal ventricular cu localizare nalt
C. Stenoza arterei pulmonare
D. Valv atrioventricular unic
E. Defect septal ventricular muscular
Cm
6. Malformaii congenitale de cord cianogene sunt:
A. Ventricol unic
B. Trunchiul arterial comun
C. Transpoziia de vase mari
D. Defect septal ventricular
E. Persistena canalului arterial
Cm
7. Aspectele clinice n coarctaia de aort de tip postductal (adult) sunt:
A. Tensiunea arterial la membrele inferioare mai mic ca la membrele superioare
B. Cianoz difuz
C. Hipertensiune arterial sistemic
D. Diminuarea pulsului la membrele inferioare
E. Tensiunea arterial la membrele inferioare mai mare ca la membrele superioare
Cm
8. Malformaiile congenitale de cord cianotice cu hipervascularizare n circuitul pulmonar sunt:
A. Tetralogia Fallot
B. Transpoziia de vase mari necorectat (D transpoziie)
C. Defect septal atrial
D. Anomalia total de ntoarcere venoas pulmonar
E. Canal arterial persistent
Cm
9. Complicaiile postchirurgicale n MCC cu unt stnga dreapta sunt:
A. Dereglrile de ritm cardiac i conductibilitate
B. Infecii respiratorii frecvente
C. unturile reziduale

D. Endocardita bacterian
E. Hemoragii intestinale
Cm
10. Defectul septal interatrial mic se caracterizeaz prin:
A. Suflu continuu la focarul aortei
B. Asimptomatic
C. Suflu sistolic discret de cu maximum de auscultaie la baza cordului
D. Zgomotul II dedublat
E. Dispnee de efort

Malformaiile congenitale de cord. Complement simplu


1.
2.
3.
4.
5.
6.
7.
8.
9.
10.

C
C
B
C
B
B
D
B
C
B

Complement multiplu
1. A,B,D,E
2. A,B,D,E
3. B,C,D
4. A,B,C,D
5. A, B, D
6. A,B,C
7. A, C,D
8. B, D
9. A,C,D
10. B,C,D

Tulburri cronice ale nutriiei la copii. Malnutriia.


Cs
1. Tabloul clinic al malnutriiei dobndite de gradul II se caracterizeaz prin toate, cu excepia:
Apetitul sczut
Tolerana digestiv marit
Scaunul instabil
Turgorul tisular redus
Musculatura hipoton
Cs
2. Care din factorii enumerai mai jos nu constituie o greeal alimentar calitativ n malnutriia dobndit:
A. Raie insuficient de proteine
B. Raie insuficient de glucide
C. Caren de lipide
D. Carena total de calorii
E. Numrul de alptri mrit
Cs
3. Tabloul paraclinic al malnutriiei dobndite de gradul II se caracterizeaz prin urmtoarele schimbri, cu
excepia:
A. Secreia i aciditatea sucului gastric scade
B. Metabolismul bazal scade
C. Mobilitatea fagocitelor este redus
D. IgA secretorie scade
E. Activitatea dizaharidazelor crete
Cs
4. Formele clinice ale hipotrofiei congenitale sunt urmtoarele, cu excepia:
A. Neuropatic
B. Cardiovascular
C. Neurodistrofic

D.
E.
Cs
5.
A.
B.
C.
D.
E.
Cs
6.
A.
B.
C.
D.
E.
Cs
7.
A.
B.
C.
D.
E.
Cs
8.
A.
B.
C.
D.
E.
Cs
9.
A.
B.
C.
D.
E.
Cs
10.
A.
B.
C.
D.
E.
Cs
11.
A.
B.
C.
D.
E.
Cs
12.
A.
B.
C.
D.
E.
Cs
13.
A.
B.
C.
D.
E.
Cs
14.

Encefalopatic
Neuroendocrin
Care din factorii enumerai mai jos nu constituie o greeal alimentar cantitativ n malnutriia dobndit:
Hipogalactia la mam
Copil anorexic
Numrul de mese mrit
Aport insuficient cantitativ, determinat de vomitri cronice
Dereglri de supt
Malnutriia congenital este consecina urmtorilor factori etiologici, cu excepia:
Gestozele la mam
Influiena toxic a diferitor factori nocivi profesionali la mam i ft
Supraalimentaia mamei n timpul sarcinii
Boli cronice ale mamei
Alimentaia deficitar a mamei n timpul sarcinii
Malnutriia dobndit poate fi consecina urmtoarelor malformaii congenitale, cu excepia:
Pilorostenoz
Sindactilie
Megacolon
Atrezie a cilor biliare
Malformaii congenitale de cord

Malnutriia dobndit este consecina urmtoarelor grupe de factori, cu excepia:


Alimentar
Infecii respiratorii recidivante
Malformaii congenitale de cord
Stare de stres a mamei cu copil ce se alimenteaz artificial
Anomalii enzimatice ereditare
Infeciile respiratorii recidivante ca factori etiologici ai malnutriiei duc la toate, cu excepia:
Scdere a apetitului
Tulburri gastrointestinale
Cretere a cantitii de suc gastric
Scdere a activitii dizaharidazelor
Tulburri ale metabolismului
Criteriile pentru aprecierea gradului de malnutriie la sugari sunt toate, cu excepia:
Dispariia treptat a esutului adipos subcutan
Indicele ponderal
Factorul etiologic
Indicele de nutriie
Tabloul clinic
Volumul alimentar pentru 24 ore n malnutriia de gradul I alctuiete:
1/4 din masa real
1/5 din masa real
1/6 din masa real
1/7 dina masa real
1/8 din masa real
La etapa de alimentaie minim n malnutriie, la 1 kg mas real a corpului, survin proteine:
0,3-0,5 g/kg
0,5-0,7 g/kg
0,7-1,5 g/kg
2,5-3,0 g/kg
3,0-3,5 g/kg
n debutul etapei II a dietoterapiei n malnutriii, la 1 kg mas real a corpului revin lipide:
4,0-4,5 g/kg
5,0-5,5 g/kg
5,5-6,0 g/kg
6,0-6,5 g/kg
2,5-3,0 g/kg
n debutul etapei a II-a a dietoterapiei n malnutriii, la 1 kg mas real a corpului, revin glucide:

A. 10-11 g/kg
B. 11-12 g/kg
C. 12-13 g/kg
D. 13-15 g/kg
E. 16-17 g/kg
Cs
15. La etapa a III-a a dietoterapiei n malnutriie, la 1 kg mas real a corpului revin, kkalorii:
A. 100-110 kkal/kg
B. 110-120 kkal/kg
C. 130-150 kkal/kg
D. 150-160 kkal/kg
E. 170-180 kkal/kg
Cm
1. Tabloul clinic al malnutriiei dobndite de gradul II se caracterizeaz prin:
A. esutul adipos subcutan dispare pe abdomen i torace
B. Indicele de nutriie egal cu 0,95-1,1
C. Indicele ponderal egal cu 0,76-0,61
D. Apetit redus
E. Tolerana digestiv redus
Cm
2. Tabloul paraclinic al malnutriiei dobndite de gradul II se caracterizeaz prin:
A. Scderea secreiei i aciditii sucului gastric
B. Scderea metabolismului bazal
C. Scderea IgA secretorii
D. Creterea activitii dizaharidazelor
E. Reducerea mobilitii fagocitelor
Cm
3. Greeli alimentare calitative ca factori etiologici ai malnutriiei dobndite:
A. Raie insuficient de glucide
B. Raie insuficient de proteine
C. Carena de lipide
D. Numrul de mese mrit
E. Folosirea preponderent a proteinelor vegetale
Cm
4. Din greelile alimentare cantitative ca factori etiologici ai malnutriiei dobndite fac parte:
A. Apetit sczut la copil
B. Aport insuficient cantitativ determinat de vomitri cronice
C. Hipogalactie la mam
D. Alimentaie artificial
E. Dereglri de supt/deglutiie
Cm
5. Criteriile de apreciere a gradului de malnutriie la sugar sunt:
A. Curba ponderal
B. Dispariia treptat a esutului adipos subcutan
C. Indicele ponderal
D. Indicele de nutriie
E. Factorul etiologic
Cm
6. Mflnutriia dobndit poate fi provocat de urmtorii factori etiologici:
A. Alimentari
B. Infecii recidivante
C. Malformaii congenitale a tractului digestiv
D. Vaccinoprofilaxie
E. Enzimopatii ereditare
Cm
7. Mflnutriia dobndit (dup Gomez) i admis de OMS, n dependen de gradul de severitate, se clasific:
A. Suspecie la malnutriie
B. Malnutriie uoar gradul I
C. Malnutriie medie gradul II
D. Malnutriie sever gradul III
E. Malnutriie lipido-caloric
Cm
8. Tulburrile cronice ale strilor de nutriie la copiii sugari includ urmtoarele:
A. Malnutriie
B. Hipostatur
C. Paratrofie
D. Eutrofie
E. Hipoplazie
Cm

9. Modificri adaptative ce se produc n organism la malnutriia de gradul III sunt:


A. Mobilizarea depozitelor de glicogen din ficat
B. Mobilizarea depozitelor de glicogen din muchi
C. Mobilizarea lipidelor din stratul adipos subcutan
D. Mobilizarea proteinelor din organele parenchimatoase
E. Mrirea activitii dizaharidazelor
Cm
10. Malnutriia de gradul III se caracterizeaz prin urmtoarele:
A. Deficitul masei corporale > 30%
B. Indicele ponderal sub 0,60
C. Indicele de nutriie sub 0,70
D. Stagnarea n cretere mai mult de 3 cm
E. Stratul adipos subcutan dispare pe abdomen
Cm
11. Tabloul clinic al malnutriiei dobndite de gradul III se caracterizeaz prin:
A. Apetit sczut pn la anorexie
B. Tolerana digestiv sczut
C. Scaun constipat
D. Tegumentele sunt pal-roze
E. Turgorul i elasticitatea tisular nu sunt schimbate
Cm
12. Istoricul anamnestic al malnutriiei include:
A. Stabilirea antecedentelor infecioase la mam i copil
B. Modul n care a decurs sarcina
C. Alimentaia mamei nainte i n decursul sarcinii
D. Greutatea la natere
E. Istoricul anamnestic nu are valoare n diagnosticul hipotrofiei
Cm
13. Pentru a stabili o diet corect n tratamentul malnutriiei la etapa de tatonare a toleranei digestive este
necesar de apreciat:
A. Cantitatea de hran pentru 24 ore
B. Numrul de mese
C. Hrana de baz
D. Cantitatea de lichid necesar pentru nlocuirea deficienei de hran
E. Complementul introdus la moment
Cm
14. Tratamentul malnutriiei const n:
A. Depistarea i lichidarea cauzelor ce au provocat hipotrofia
B. Dietoterapie
C. Fermentoterapie
D. Vitaminoterapie
E. Antibioticoterapie
Cm
15. Profilaxia malnutriiei prevede:
A. Supravegherea medical activ a sugarului
B. Meninerea alimentaiei naturale
C. Depistarea precoce i nlturarea greelilor alimentare
D. Diversificarea adecvat a alimentaiei naturale
E. Tratamentul hipotrofiei
Cm
16. Malnutriia congenital este consecina aciunii urmtorilor factori etiologici:
A. Gestozele la mam
B. Influena toxic a diferitor factori nocivi profesionali asupra mamei
C. Alimentaia deficitar a mamei n timpul sarcinii
D. Bolile cronice ale mamei
E. Supraalimentaia mamei n timpul sarcinii
Cm
17. Formele clinice ale malnutriiei congenitale sunt:
A. Cardiovascular
B. Neuropatic
C. Neurotrofic
D. Neuroendocrin
E. Encefalopatic
Cm
18. Selectai care sunt cerinele n proteine, lipide, glucide i kkalorii la etapa a III a dietoterapiei n malnutriie :
A. Proteine 4,0-4,5 g/kg
B. Lipide 6,0-6,5 g/kg

A.
B.
C.
D.
E.

C. Glucide 15-16 g/kg


D. Valoarea caloric 100 kkal/kg/zi
E. Valoarea caloric 130-150 kkal/kg/zi
Cm
19. Pentru aprecierea gradului de malnutriie se folosesc urmtoarele criterii:
A. Factorul etiologic
B. Dispariia treptat a esutului adipos subcutan
C. Indicele ponderal
D. Indicele nutriional
E. Tabloul clinic
Cm
20. Pentru malnutriia dobndit de gradul II sunt caracteristice:
A. Turgor sczut
B. Tolerana digestiv mrit
C. Apetit sczut
D. Scaun instabil
E. Hipotonie muscular
Cm
21. Malnutriia dobndit este consecina urmtoarelor grupe de factori etiologici:
A. Malformaii congenitale
B. ngrijire incorect
C. Infecii recidivante
D. Factori alimentari
E. Dereglri funcionale ale sistemului cardiovascular
Cm
22. Selectai modificrile adaptive ce se produc n organism n malnutriie:
A. Mobilizarea depozitelor de glicogen din ficat
B. Mobilizarea acizilor grai liberi din esuturi
C. Mobilizarea depozitelor de glicogen din muchi
D. Sporirea activitii dizaharidazelor
E. Excitarea sistemului nervos central
Cm
23.Selectai condiiile socio-economice ce duc la tulburri cronice de nutriie la sugari:
A. Venit familial sczut
B. Diversificarea adecvat a alimentaiei
C. ngrijirea incorect a copilului
D. Obiceiuri vicioase ale mamei (alcoolism, tabagism)
E. Educaia sanitar inadecvat n familie
Cm
24. Mecanismele patogenetice ale malnutriiei dobndite sunt:
Excitaia, iar mai trziu inhibiia sistemului nervos central
Scderea secreiei sucului gastric
Creterea activitii sistemului fermentativ
Scderea toleranei digestive
Folosirea rezervelor proprii de glicogen i lipide pentru acoperirea cerinelor energetice

Rspunsuri. Malnutritia copii.


Complementul simplu
1. B
2. E
3. E
4. B
5. C
6. C
7. B
8. D
9. C
10. C
11. B
12.
13. C
14. A
15. B

Complementul multiplu
1. ACDE
2. ABCE
3. ABCE
4. ABCE
5. ABCD
6. ABCE
7. BCD
8. ABC
9. ABCD
10. ABCD
11. ABC
12. ABCD
13. ABCD
14. ABCD
15. ABCD
16. ABCD
17. BCDE
18. ABCE
19. BCDE
20. ACDE
21. ABCD
22. ABCE
23. ACDE
24. ABDE

Pielonefrita la copii.
Cs
1.
A.
B.
C.
D.
E.

A.
B.
C.
D.
E.

Sindromul clinic important n pielonefrit la copiii de vrst fraged este:


S-mul astenic
S-mul dizuric
S-mul dispeptic
Dureri lombare
S-mul neurovegetativ
Cs
Care este metoda screening n diagnosticul pielonefritei la copii?
Cistografia i urografia
Ecografia rinichilor i vezicii urinare
Scintigrafia rinichilor i urografia rinichilor
Tomografia computerizata
Cistoureteroscopia
Cs
Care este agentul patogen cel mai frecvent n pielonefrit la copii:
Stafilococul
Proteus
Clebsiella
Esherihia coli
Mycoplasma
Cs
4. Care din urmatoarele nu este cauz de dereglare a pasajului urinar la copi:
A. Reflux vezico-renal
B. Cistita
C Nefroptoza
D Vezica urinara neurogena
E Nefrolitiaza
Cs
5. Inflamaia recidivant a vezicii urinare la copii este influenat de urmtorii factori, cu exceptia:

A.
B.
C.
D.
E.

A.
B.
C.
D.
E.
A.
B.
C.
D.
E.

A. Vulvita
B. Gastrita
C Helmintiozele
D. Constipatii
E. Disbacterioza
Cs
6. La un copil n vrst de 3 ani este stabilit diagnosticul de infecie a tractului urinar, acesta fiind primul episod
documentat. Ce examinare include evaluarea imagistic?
Urografia
Cistografia
Ecografia abdominal
Scintigrafia rinichilor i urografia
Nici una din cele enumerate mai sus
Cs
7.O feti de 5 ani, anterior sntoas, este diagnosticat cu pielonefrit acut. Ce indice de laborator nu este esenial
pentru diagnostic la moment?
Ureea, creatinina
Sumarul urinei
Colestrolul seric, acidul uric
Urocultura
Analiza urinei dup Necipurenco
Cs
8.Feti n vrst de 9 ani prezint acuze la dureri periodice n abdomen, dizurie. n analiza sumar a urinei este
prezent leucocituria. Primar s-a mbolnvit la vrsta de 6 ani, cnd au aprut dureri lombare, periodic leucociturie.
Care din examinri nu este obligatorie la moment?
A.Sumarul urinei
B.Ultrasonografia
C.Urocultura
D.Biopsia renal
E.Clearence-ul creatinei.
Cs
9.Ce investigaie nu este indicata n enurezis la copil:
Anamnesticul familial
Examenul fizical complet
Ritmul urinarii
Biopsia renal
Cistografia
Cs
10.Ce patologie renal se manifest cu pneumaturie?
Glomerulonefrita
Sindromul Alport
Cistita
Pielonefrita
Reflux vezico-renal
Cs
11. Pentru cistita cronica nu este caracteristic:
A. Dizuria
B. Durere suprapubian
C. Leucocituria, microhematuria
D. Hipercolesterinemie
E. Ingrosarea peretilor vezicii urinare la examenul ecografic
Cs
12. Selectai afirmaia corect referitor la pielonefrita acut la copii:
A. Inflamaia esutului interstiiului renal
B. Inflamaia mucoasei vezicii urinare
C. Inflamaia glomerular
D. Inflamaia tubular
E. Inflamaia a ureterelor
Cs
13. Selectai calea principal de ptrundere a bacteriilor n tractul urinar la copii:
A. Calea limfatic
B. Calea hematogen
C. Calea ascendent
D. Calea aerogen
E. Calea endogen
Cs
14. Indicai bacteriuria semnificativ n pielonefrit la copii:
A. 50000 colonii pe 1 ml. urin

B. 10000 colonii pe 1 ml. urin


C. 40000 colonii pe 1 ml. urin
D. Lipsa creterii microbiene
E. 100000 colonii pe 1 ml. urin
Cs
15. Indicai caracterul leucocituriei n pielonefrita bacterian la copii:
A. Limfocite
B. Monocite
C. Eozinofile
D. Neutrofile
E. Nu are semnificaie
Complement multiplu
1.
A.
B.
C.
D.
E.
2.
A.
B.
C.
D.
E.
3.
A.
B.
C.
D.
E.
4.
A.
B.
C.
D.
E.
5.
A.
B.
C.
D.
E.
6.
A.
B.
C.
D.
E.
7.
A.
B.
C.
D.
E.
8.
A.
B.
C.
D.

Indicaiile pentru efectuarea cistografiei micionale la copii cu infecia tractului urinar sunt:
Disuria, incontenen urinar
Enurezis la copil peste 4-5 ani
Colica intestinal
Hipotensiunea arterial
Leucocituria recidivant
Cm
Ceare metode imagistice confirm diagnosticul de pielonefrit la copii?
Urografia
Scintigrafia renal
Ultrasonografia renal
Radiografia cutiei toracice
Cistoscopia
Cm
Factorii de risc n dezvoltarea pielonefritei la copil sunt:
Focare cronice de infecie
Infecii intercurente frecvente
Anemia carenial
Gastroduodenita acut
Vulvovaginitele i cistitele
Cm
Care manifestri clinice sunt caracteristice pielonefritei la copiii de vrst fraged?
Sindromul dizuric
Durere suprapubian
Sindromuol febril prelungit
Sindromul dispeptic
Sindromul toxiinfecios generalizat
Cm
Factorii de risc locali in dezvoltarea pielonefritei la copii sunt:
Hidronefroza
Urolitiaza
Tumoare renal
Sindromul Alport
Polichistoza renal
Cm
Factorii predispozani antenatali n dezvoltarea pielonefritei la copii sunt:
Nefropatia n sarcin
Pielonefrita cronic la gravid
Dermatita alimentar acut
Infecii intercurente frecvente la gravid
Focare cronice de infecie la gravid
Cm
Contraindicaiile pentru efectuarea urografiei intravenoase la copii sunt:
Sensibilitatea crescut la iod
oc, colaps
Oliguria, anuria, indicii ureei majorai
Colica renal
Proces activ de tuberculoz
Cm
Cu ce maladii este necesar de efectuat diagnosticul diferenial n pielonefrit acut la copii?
Glomerulonefrita
Tuberculoza renal
Cistita
Bronita acut

E.

A.
B.
C.
D.
E.

Apendicita acut
Cm
9. Ca criterii de diagnostic a pielonefritei acute la copil sunt:
A. Complexul de simptome clinice (intoxicaia, febra, durerea abdominal)
B. Leucocituria neutrofilic
C. Bacteriuria 10000/ml urin
D. Bacteriuria 100000/ml urin
E. Hematuria
Cm
10. Indicai tratamentul pielonefritei acute necomplicate la copii:
Repaos la pat 1-2 zile dup normalizarea temperaturii
Aport crescut de lichide
Glucocorticosteroizi
Cefalosporine de generatia II sau III
Cotrimoxazol
Cm
11.Care din urmtoarele situaii sunt indicaii pentru urografie excretorie la copii?
A.Colica renal
B.Hipertensiunea arterial neclar
C.Traumatismul abdominal
D.Proces acut de tuberculoz
E.Oligurie
Cm
12.Indicai afirmaiile corecte referitor la tratamentul pielonefritei acute complicate la copii:
A.Terapie antibacterian sistemic
B.Perfuzii intravenoase
C.Terapia antioxidanta
D.Imunosupresante
E.Dezagregante
Cm
13.Care sunt indicaiile pentru efectuarea cistografiei micionale la copii?
A.Pieloectazia
B.Enurezisul
C.Traumatism abdominal
D.Prezena la ecografia rinichilor a urinei reziduale
E.Hipertensiune arterial
Cm
14.Care sunt manifestrile clinice tipice n pielonefrit la copii peste 3 ani?
A.Dureri abdominale, lombare
B.Disurie
C.Diaree
D.Sindrom toxic-infecios generalizat
E.Febr, frison
Cm
15.Care manifestri clinice sunt caracteristice cistitei la copii?
A.Tenesme vezicale cu polachiurie
B.Urina tulbure cu miros fetid
C.Dureri abdominale suprapubiene
D.Bacteriurie, leucociturie
E.Ureea seric crescuta
Pielonefrita la copii

1.
2.
3.
4.
5.
6.
7.
8.
9.
10.
11.
12.
13.
14.
15.

Complementul simplu
C
B
D
B
B
C
C
D
D
C
D
A
C
E
D

1.
2.
3.
4.
5.
6.
7.
8.
9.
10.
11.
12.
13.
14.
15.

Complementul multiplu
A,B,E
A,B,C
A,B,E
C,D,E
A,B,C,E
A,B,D,E
A,B,C,E
A,B,C,E
A,B,D
AB,D
A,B,C
A,B,C
A,B,D
A,D,E
A,B,C,D

Pneumonia comunitar la copii. Complement simplu


Cs
1 Care nu este variant clinic-morfologic a pneumoniei comunitare la copil?
Pneumonia lobular (bronhopneumonie)
Pneumonie franc-lobar (lobar)
Pneumonie segmentar
Pneumonie interstiial
Pneumonia cronic

A
B
C
D
E
Cs

2. Caracteristicile patogenetice specifice evolutive n pneumonia pneumococic sunt, cu excepia:


A. Stadiul de laten
B. Stadiul de rezoluie
C. Stadiul de hepatizare cenuie
D. Stadiul de hepatizare roie
E. Stadiul de congestie
Cs
3. Indicai simptomul clinic specific pentru pneumonia acut necomplicat la copii:
A. Expir prelungit nsoit de geamt
B. Accentuarea zgomotelor respiratorii
C. Majorarea excursiilor respiratorii n zona afectat
D. Raluri uscate sibilante difuze
E. Raluri umede buloase mici i crepitante localizate, ce nu dispar la tuse
Cs
4. Factorul etiologic n pneumonia franc-lobar la copii este:
A. Staphilococcus aureus
B. Bacilul haemofilus
C. Klebsiella pneumoniae
D. Streptococcus hemolitic
E. Streptococcus pneumoniae
Cs
5. Diagnosticul definitiv in pneumonia comunitar la copii ca regul se stabilete n baza:
A. Scintigrafiei pulmonare
B. Spirograifiei
C. Bronhoscopiei
D. Radiografiei cutiei toracice
E Bronhografiei pulmonare
Cs
6. Care semn nu este caracteristic pentru pneumonia segmentar:
A. Se afecteaz unul sau cteva segmente
B. Tabloul clinic cu expresivitate general minor
C. Wheezing-ul este caracteristic
D. Deseori evolueaz cu component atelectatic
E. Radiologic se vizualizeaz printr-o opacitate de form triungiular cu baza spre hil
CS
7. Diagnosticul etiologic concludent al pneumoniei comunitare se stabilete n baza:
A. Microscopiei sputei
B. Explorrilor bacteriologice calitative a sputei
C. Explorrilor bacteriologice cantitative a sputei
D. Imunofluorescenei sputei
E. Investigaiilor imunologice celulare
CS
8. Care este mecanismul de infectare n pneumonia comunitar la copii?
A. Aerogen
B. Limfogen
C. Ascendent
D. Pleural
E. Mediastinal
CS
9. Antibioticul de elecie n pneumonia comunitar la copilul mic este:
A. Amicacina
B. Biceptol
C. Amoxicilina
D. Doxaciclina

E. Tetraciclina
CS
10. Care este durata optimal a antibioticoterapiei la copil cu pneumonie comunitar necomplicat?
A. 1 zi dup normalizarea temperaturii
B. 3 zile dup normalizarea temperaturii
C. 5 zile dup normalizarea temperaturii
D. Pn la dispariia tusei
E. Pn la rezorbie total a opacitilor pulmonare
CS
11. Pneumonia atipic este de regul produs de:
A. Haemophilus influenzae
B. Mycobacterium tuberculosis
C. Mycoplasma pneumoniae
D. Streptococcus pneumoniae
E. Pseudomonas aeruginosa
CS
12. Tratamentul de prima alegere n pneumonia atipic la copil este cu:
Macrolide
Cefalosporine gen. II
Cefalosporine gen. III
Aminoglicozide
Aminopeniciline

A.
B.
C.
D.
E.
CS

13. Administrarea antibioticelor n pneumonia comunitar necomplicat la copil este:


Intramuscular
Intravenos
Calea oral
Intrarectal
Intrapleural

A.
B.
C.
D.
E.
CS

14. Respiraia accelerat pentru sugar este mai mult de:


60 resp./min
40 resp./min
30 resp./min
80 resp./min
50 resp./min

A.
B.
C.
D.
E.
CS

15. Respiraia accelerat la un copil ntre 1-5 ani este de:


40 resp./min i mai mult
30 resp./min i mai mult
20 resp./min i mai mult
50 resp./min i mai mult
60 resp./min i mai mult

A.
B.
C.
D.
E.
CS

16. Pentru un copil cu vrsta sub 2 luni respiraie accelerat este de:
20 resp./min i mai mult
30 resp./min i mai mult
40 resp./min i mai mult
60 resp./min i mai mult
50 resp./min i mai mult
Complement multiplu

A.
B.
C.
D.
E.
Cm

1. Criteriile de diagnostic a pneumoniei comunitare la copil dup OMS, recomandate pentru sectorul primar sunt:

A
B
C
D
E

A Tusea
B Tahipnee
C Prezena sindromului bronhoobstructiv
D Tirajul intercostal i substernal
E Refuz la supt
Cm
2. Factori de risc pentru producerea pneumoniei comunitare la copilul mic sunt:
Malnutriia
Strile imunocompromise
Alimentaia artificial
Rahitismul
Prematuritatea
Cm

3. Pentru pneumonia comunitar la copilul mic sunt caracteristice:


A
B
C
D
E
Cm
A
B
C
D
E
Cm
A
B
C
D
E
Cm

Dispnee n lipsa sindromului obstructiv


Bti preinspiratorii ale aripilor nazale
Raluri umede buloase mici localizate
Emfizem pulmonar
Tirajul
4. Semnele clinice ce caracterizeaz o pneumonie interstiial sunt:
Semnele clinice caracteristice infeciei virale respiratorii inferioare
Tiraj intercostal i substernal
Examen fizic pulmonar redus
Respiraie diminuat
Raluri crepitante localizate
5. Ce afirmaii pentru pleureziile metapneumonice la copii sunt corecte:
Se dezvolt concomitent cu procesul pulmonar inflamator
Pleurezia se dezvolt la a 2-3-a sptmn de la debutul pneumoniei
Exudatul pleural este seros-fibrinos
n hemoleucogram se constat leucocitoz marcat, hiper - VSH
Complexele imunocirculante la valori majorate
6. In pneumoniile comunitare la copil, cei mai frecventi ageni patogeni sunt:
A. Streptococcus pneumoniae
B. Haemophilus influenzae
C. Mycoplasma pneumoniae
D. Enterobacteriile
E. Pseudomonas aeruginosa

Cm
7. Sindromul de condensare pulmonar din pneumonia comunitar se manifest prin:
A. Raluri ronflante bilateral, difuze
B. Submatitate localizat
C. Expir prelungit
D. Accentuarea vibraiilor vocale
E. Raluri crepitante localizate
Cm
8. Ineficacitatea terapeutic n pneumonia comunitar este remarcat prin urmtoarele afirmaii:
A Sindrom febril rebel
B Infiltraie pulmonar redus la examenul radiologic control
C Leucocitoz progresiv cu devierea formulei leucocitare spre stnga
D Agravarea strii generale
E Progresarea simptomatologiei pulmonare
Cm
9. Ce afirmaii confirm prezena bronhopneumoniei n focar la copil?
A. Evolueaz cu sindrom toxicoinfecios, care domin examenul fizic pulmonar
B. Este cea mai frecvent form n pneumologia pediatric
C. Se localizeaz bilateral, diseminat sau paravertebral
D. Se produce preponderent la copilul > 5 ani.
E. Radiologic se exprim prin opaciti cu diametrul pn la 2-3 cm
Cm
10. Radiografia pulmonar va evidenia urmtoarele n pneumonia necomplicat la copii:
A. Emfizem lobular
B. Interlobit
C. Accentuarea desenului pulmonar
D. Opaciti micro-macronodulare
E. Accentuarea desenului inrestiial
Cm
11. Care sunt complicaiile n evoluia nefavorabil a pneumoniei comunitare la copii?
A. Afectarea pleurei
B. Otita purulent
C. Meningita purulent
D. Atelectazii pulmonare
E. Corp strin n cile respiratorii
Cm
12. Diagnosticul diferenial n pneumonia comunitar la copii se va face cu urmtoarele maladii?
A. Rinofaringit acut
B. Edemul pulmonar
C. Tuberculoza pulmonar

D. Epiglotit
E. Corp strin n cile respiratorii inferioare
Cm

A.
B.
C.
D.
E.
A.
B.
C.
D.
E.
A.
B.
C.
D.
E.
A.
B.
C.
D.
E.
A.
B.
C.
D.
E.
A.
B.
C.
D.
E.

13. Criteriile de spitalizare a copilului cu pneumonie comunitar?


A. Copiii pn la 6 luni
B. Complicaii extrapulmonare piemice
C. Lipsa eficacitii terapeutice iniiat ambulator
D. Copiii din condiii socio-economic vulnerabile
E. Copiii colari cu pneumonie franc-lobar
Cm
14. Supravegherea medical a copiilor ce au suportat pneumonia comunitar cu evoluie favorabil include:
A Eviden la medicului de familie pentru o perioad de 3 luni
B Efectuarea controlului radiologic n dinamic
C Efectuarea probelor funcionale pulmonare n dinamic
D Corecia strilor de fon (anemie, rahitism etc.)
E Msuri de fortificare a organismului
Cm
15. Principiile de tratament n pneumonia comunitar la copii prevede:
Msuri generale de ngrijire
Terapie antihistaminic
Msuri fizioterapeutice
Tratamentului etiotrop
Tratamentul simptomatic
Cm
16. Tratamentul simptomatic n pneumonia comunitar la copii:
Mucolitice i expectorante
Hidratare oral
Antipiretice n sindromul febril
Chinetoterapia respiratorie, drenaj postural
Terapie antihistaminic
Cm
17. Enumerai antibioticele de prima linie n pneumonia comunitar necomplicat la copil:
Aminopeniciline orale
Cefalosporine gen. II, orale
Macrolide
Tetracicline orale
Aminoglicozide orale
Cm
18. Enumerai preparatele antibacteriene n pneumonia atipic la copil:
Ampicilina
Claritromicina
Azitromicina
Rovamicina
Nitrofurantoina
Cm
19. Indicai agenii patogeni n pneumonia atipic la copil:
Mycoplasma pneumoniae
Staphylococcus aureus
Streptococcus pneumoniae
Escerichia coli
Chlamydia pneumoniae
Cm
20. Indicai afirmaiile corecte n tratamentul pneumoniei comunitare necomplicate la copil:
Antibioticoterapie parenteral
Antibioticoterapie oral
Antitusive
Durata antibioticoterapiei pn la 21 de zile
Aminopenicilinele orale sunt prima linie

Pneumonia comunitar la copii.


Complimentul simplu
1. E
2. A
3. E
4. E

Complimentul multiplu
1. A,B,D,E
2. A,B,D,E
3. A,B,C,E
4. A,B,C,D

5.
6.
7.
8.
9.
10.
11.
12.
13.
14.
15.
16.

D
C
C
A
C
C
C
A
C
E
A
D

5.
6.
7.
8.
9.
10.
11.
12.
13.
14.
15.
16.
17.
18.
19.
20.

B,C,D,E
A,B,C
B,D,E
A,C,D,E
A,B,C,E
C,D,E
A,B,C,D
B,C,E
A,B,C,D
A,D,E
A,D,E
A,B,C,D
A,B,C
B,C,D
A,E
B,E

Rahitismul carenial la copil.


Cs
1.
A.
B.
C.
D.
E.
Cs
2.
A.
B.
C.
D.
E.
Cs
3.
A.
B.
C.
D.
E.
Cs
4.
A.
B.
C.
D.
E.
Cs
5.
A.
B.
C.
D.
E.
Cs
6.
A.

Care factor influeneaz absorbia vitaminei D la nivelul intestinului subire?


Absorbia normal a lipidelor
Concentraia mrit a proteinelor n hran
Micorarea electroliilor n hrana copilului
Concentraia mrit a vitaminelor grupei B n hrana copilului
Concentraia mrit a glucidelor n hrana copilului
Care metabolit al vitaminei D este cel mai activ?
Colecalciferolul
7-dihidroxicolesterolul
25-oxivitamina D3
24,25-dioxivitamina D3
1,25- dioxivitamina D3
Formarea n rinichi a metabolitului 1,25(OH)2D este stimulat de urmtorii factori, n afar de:
Hipocalciemie
Hipercalciemie
Concentraia mrit a parathormonului
Hipovitaminoza D
Hipofosfatemie
n care organ se formeaz cel mai activ metabolit al vitaminei D?
Piele
Intestin
Ficat
Rinichi
Stomac
n care produs alimentar concentraia vitaminei D este cea mai mare?
Laptele matern
Laptele de vaci
Glbenuul de ou
Amestecul Mal
Amestecul NAN
Hiperplazia esutului osteoid n rahitism formeaz urmtoarele simptome, n afar de:
anul Harrison

B. Bose frontale i parietale ale craniului


C. mtnii costale
D. brri rahitice
E. irag de mrgritare
Cs
7. Care este necesitatea zilnic fiziologic n vitamina D la copii?
A. 40 UI
B. 50 UI
C. 200 UI
D. 300 UI
E. 400-500 UI
Cs
8. Primele simptome ale rahitismului carenial apar mai frecvent la vrsta de:
A. 4-6 luni
B. 3-4 sptmni
C. 1-2 sptmni
D. 3 sptmni-3 luni
E. 2-4 luni
Cs
9. Rahitismul carenial de gradul III se caracterizeaz prin urmtoarele simptoame, n afar de:
A. Deformaii osoase pronunate
B. Anemie sever
C. Afectarea sever a organelor interne
D. Retard neuromotor i fizic
E. Indicii biochimici ai sngelui normali
Cs
10. Semnele de debut al rahitismului carenial sunt urmtoarele, n afar de:
A. Craniotabes
B. Transpiraie abundent
C. Alopecie occipital
D. Somn nelinitit
E. Dermografism rou, stabil
Cs
11. n rahitismul carenial pot avea loc urmtoarele deformri toracice, n afar de:
A. Aplatisarea anteroposterioar a toracelui
B. Stern nfundat (de cizmar)
C. Stern proeminent anterior (stern de porumbel)
D. anul Harrison
E. Bombarea toracelui n regiunea cordului
Cs
12. Semnele osteomalaciei n rahitismul carenial sunt urmtoarele, n afar de:
A. Craniotabes
B. Flexibilitatea mrit a bordurilor fontanelei anterioare
C. anul Harrison
D. Aplatizarea occipital
E. Alopecia occipital
Cs
13. Diagnosticul diferenial al rahitismului se efectueaz cu urmtoarele maladii, n afar de:
A. Diabetul renal fosfaturic
B. Acidoza tubular renal tip I
C. Pneumonia acut
D. Sindromul de Toni-Debre-Fanconi
E. Rahitismul vitamin-D dependent
Cs
14. Care factor nu influenaz declanarea rahitismului carenial la prematuri?
A. Lipsa expunerii la soare un timp mai ndelungat dup natere
B. Absorbia defectuoas a vitaminelor liposolubile
C. Dezvoltarea insuficient a sistemului respirator
D. Creterea mai intens a imaturilor
E. Un stocaj antenatal insuficient de calciu i fosfor
Cs
15. Mecanismele patogenetice ale rahitismului carenial sunt urmtoarele, n afar de:
A. Scderea absorbiei calciului n intestin
B. Reabsorbia sczut a fosforului la nivelul sistemului tubular
C. Secreia crescut a parathormonului
D. Reabsorbia sczut a glucozei la nivelul sistemului tubular
E. Deficit de osificare a matriei osoase
Cm
1. Rahitismul carenial se caracterizeaz prin urmtoarele perioade:

A. Perioada de debut
B. Perioada de stare
C. Perioada de reconvalescen
D. Perioada de sechele postrahitismale
E. Perioada avansat
Cm
2. Din preparatele vitaminei D fac parte:
A. Calciferolul
B. Terpol
C. Calcidiolul
D. Calcitriolul
E. Bio-splatul
Cm
3. Clasificarea rahitismului carenial, propus de E.M.Lukianova, cuprinde:
A. Perioada bolii
B. Gradul de gravitate a maladiei
C. Evoluia bolii
D. Variantele de evoluie
E. Caracterul afectrii sistemului cardiovascular
Cm
4. Perioada de stare a rahitismului carenial decurge cu urmtoarele semne craniene:
A. Craniotabes
B. Aplatizarea occipital lipsete
C. Cap ptrat
D. Frunte olimpian
E. Bose frontale i parietale
Cm
5. Funciile metabolitului 1,25(OH)2D3 sunt:
A. Nu influeneaz absorbia calciului n intestin
B. Influeneaz mineralizarea oaselor
C. Influeneaz sinteza osteocalcinei
D. Mrete reabsorbia calciului i fosforului n tubii renali
E. Influeneaz contractarea muchilor
Cm
6. Funcia cror organe este influenat de metabolitul 1,25-dihidrocolecalciferol?
A. Intestinului subire
B. Rinichilor
C. Plmnilor
D. Sistemului muscular
E. Glandelor paratiroide
Cm
7. Sinteza 25(OH)D3 n ficat este activat de:
A. Hipocalciemie
B. Hipovitaminoza D
C. Hiperparatireoidism
D. Hipercalciemei
E. Hipovitaminoza A
Cm
8. Care este rolul parathormonului n patogenia rahitismului carenial?
Mobilizeaz calciul din oase n condiiile de hipercalciemie
Stimuleaz sinteza de 1,25(OH)2D3
Stimuleaz reabsorbia calciului i magneziului n tubii renali
Mrete excreia fosfailor cu urina
Mrete excreia bicarbonailor cu urina
Cm
9. Hipotonia muscular ntlnit n rahitismul carenial decurge cu urmtoarele simptome:
A. Pareza diafragmei
B. Abdomenul de broasc
C. Dehiscena muchiului drept al abdomenului
D. Constipaie cu scaune moi
E. Coxa vara, genu varum
Cm
10. Profilaxia antenatal nespecific a rahitismului cuprinde:
A. Folosirea neraional a concediului de maternitate
B. Respectarea unui regim bine chibzuit
C. Plimbri la aer liber
D. Alimentaia gravidei conform cerinelor fiziologice
E. Evidenierea gravidelor cu risc mrit pentru apariia rahitismului precoce la copil dup natere
Cm

11. Evoluia rahitismului carenial poate fi:


A. Acut
B. Subacut
C. Recidivant
D. Latent
E. Progresiv
Cm
12. Care procese au loc la nivelul oaselor lungi n perioada de cretere a organismului?
A. Procesul de osificare
B. Acumularea vitaminei D n esutul osos
C. Procesul de reabsorbie osoas, legat specific de mobilizarea calciului scheletal pentru meninerea constant a
calciemiei
D. Procesul de modelare osoas
E. Hiperplazia esutului osteoid
Cm
13. n care organe are loc metabolizarea vitaminei D?
A. Piele
B. Rinichi
C. Ficat
D. Plmni
E. Intestin
Cm
14. Care tulburri dentare se ntlnesc n rahitismul carenial dobndit?
A. Erupia dinilor de lapte ntrzie
B. Hipoplazia smalului
C. Predispunerea la carie a dentiiei definitive
D. Erupia dentar definitiv precoce
E. Erupia dentar de lapte precoce
Cm
15. Pentru diganosticarea rahitismului carenial sunt folosite urmtoarele date:
A. Examenul clinic
B. Modificrile biochimice n snge
C. Datele radiologice cu schimbri caracteristice
D. Indicii dezvoltrii fizice
E. Starea funcional a sistemului cardiovascular
Cm
16. Care sunt efectele fiziologice ale 1,25(OH)2D3 la nivelul muchilor?
A. Meninerea tonusului muscular normal
B. Asigurarea forei de contracie normal
C. Influeneaz creterea cantitii de ATP n muchi
D. Mrete sinteza proteinelor musculare
E. Micoreaz sinteza proteinelor musculare
Cm
17. Care factori influeneaz ineficiena razelor solare?
A. Latitudinea nordic
B. Sticla obinuit
C. Concentraia mrit a prafului n aer
D. Sezon primvara
E. Pigmentarea cutanat
Cm
18. Care sunt efectele fiziologice ale 1,25(OH)2D3 la nivel de oase?
A. Sporete mineralizarea oaselor
B. Rolul de control asupra procesului de mobilizare a calciului i fosforului din oase, realizat de parathormon
C. Influeneaz creterea scheletului
D. Stopeaz procesul de osificare
E. Stimuleaz hiperplazia esutului osteoid
Cm
19. n rahitismul carenial deosebim urmtoarele grade de garvitate:
A. Gradul 0
B. Gradul I
C. Gradul II
D. Gradul III
E. Gradul IV
Cm
20. Ce schimbri la nivelul oaselor lungi sunt caracteristice pentru rahitismul carenial?
A. Brri rahitice
B. Coxa vara
C. Genu varum

D. Deformaii n form de Osau X


E. anul Harrison
Cm
21. Diagnosticul pozitiv n rahitismul carenial se bazeaz pe:
A. Tabloul clinic
B. Calciul seric normal sau sczut
C. Hiperfosfatemie
D. Creterea nivelului parathormonului n snge
E. Micorarea nivelului metaboliilor vitaminei D (25(OH)D3, 1,25(OH)2D3)
Cm
22. Care factori influeneaz leziunile osoase n rahitismul carenial?
A. Rezistena sczut a osului la solicitri mecanice
B. Mineralizarea insuficient a matriei organice a osului
C. Hiperplazia celulelor cartilaginoase
D. Deformaia oaselor
E. Concentraia majorat a calciului n oase
Cm
23. Evoluia acut a rahitismului carenial se caracterizeaz prin:
A. Mai frecvent apare la prematuri
B. Are loc n perioada de iarn-primvar
C. Manifestri generale pronunate
D. Predomin osteomalacia n afectarea oaselor
E. Frecvent se ntlnete la maturi
Cm
24. Evoluia subacut a rahitismului carenial se caracterizeaz prin:
A. Semnele generale ale rahitismului sunt exprimate moderat
B. Predomin simptoamele hiperplaziei esutului osteoid
C. Semnele osteomalaciei moderat pronunate
D. Fosfataza alcalin nu este mrit
E. Bosele frontale i parietale ale craniului sunt pronunate
Cm
25. Particularitile afectrii sistemului osos n rahitism sunt:
A. n primele 3 luni de via ale copilului predomin afectarea oaselor craniului
B. De la 2 pn la 6 luni mai pronunat este afectarea toracelui
C. Dup vrsta de 6 luni sunt afectate oasele lungi
D. Deformaia picioarelor are loc sub vrsta 9 luni
E. Picioare n form de O sau X sunt mai pronunate la vrsta dup 1 an

Rspunsuri Rahitism:
Complementul simplu
1. A
2. E
3. B
4. D
5. C
6. A
7. E
8. B
9. E
10. A
11. E
12. E
13. C
14. C
15. D
Complement multiplu
1. A,B,C,D
2. A,B,C,D
3. A,B,C
4. A,C,D,E
5. B,C,D,E
6. A,B,D,E
7. A,B,C
8. B,C,D,E
9. A,B,C,D
10. B,C,D,E

11.
12.
13.
14.
15.
16.
17.
18.
19.
20.
21.
22.
23.
24.
25.

A,B,C
A,C,D
A,B,C
A,B,C
A,B,C
A,B,C,D
A,B,C,E
A,B,C
B,C,D
A,B,C,D
A,B,D,E
A,B,C,D
A,B,C,D
A,B,C,E
A,B,C,E

Sindromul hipertermic i convulsiv la copii.


Cs
1 Pentru convulsiile febrile ale copilului mic nu este caracteristic :
A Apar doar n context febril
B Au durat scurt, de obicei sub 15 min.
C Sunt tonico clonice generalizate
D Apar ntre vrsta 6 luni - 5 ani
E Prezena anomaliilor neurologice n perioadele intercritice
Cs
2.Convulsiile febrile simple, benigne se caracterizeaz prin urmtoarele, cu excepia :
A Sunt tonico clonice generalizate
B Criza este scurt, sub 15 min.
C Criza este unilateral
D Stare neurologic normal postcritic
E Nu se repet n intervalul de 24 ore
Cs
3.Pentru convulsiile febrile complexe nu este caracteristic :
A Apar n afara unui context febril
B Durata prelungit a crizei
C Repetarea crizelor n intervalul de 24 ore
D Prezint risc de sechele neurologice
E Pot fi generalizate i unilaterale
Cs
4 Centrul de termoreglare este situat n :
A Mduva spinrii
B Hipotalamus
C Bulbul rahidian
D Cerebel
E Punte
Cs
5.Pierderile de cldur se produc prin , n afar de :
A Iradiere
B Evaporare
C Conducie
D Termoliz
E Convecie
Cs
6 Preparatul de prima intenie n febr la copii este :
A Acid acetilsalicilic
B Diclofenac
C Paracetamol
D Pipolfen
E Analgina
Cs
7.n tratamentul crizei de convulsii febrile la copil, preparatul de elecie este :
A Diazepam
B Glucoza

C
D
E

Prednizolon
Peridoxin
Dimedrol

Cs
8.Calea preferenial de administrare a diazepamului n convulsii la sugari este :
A Intravenoas
B Intrarectal
C Intramuscular
D Prin sond nazogastric
E Percutanat
Cs
9. Tratamentul unui sugar cu febr peste 38C nu va include:
A. Descoperirea tegumentelor (dezbrcarea)
B. tergerea pielii cu un burete nmuiat n ap cald
C. Acetaminofen
D. Ibuprofen
E. Acid acetilaminosalicilic

Cs
10. Care din afirmaii nu este corect n tratamentul unei stri febrile la copil:
A. Preparatul de prima alegere este acetaminofen
B. Calea preferenial de administrare acetaminofen este parenteral
C. Preparat de alternativ este ibuprofen
D. Se va trata obligatopr cauza febrei
E. Se vor folosi metode nemedicamentoase (fizicale)
Cm
Examinarea bacteriologic este necesar n caz de urmtoarele stri febrile :
A Infecii virale acute
B Dureri n abdomen cu diaree
C Erupia dinilor
D Otit acut
E Dureri n regiunea lombar
Cm
2 Convulsiile febrile complexe la copii au urmtoarele manifestri :
A Dureaz peste 15 minute
B Pot genera status convulsiv
C Nu se repet n serie n aceai zi
D Adesea sunt unilaterale
E Apar n afara unui context febril
Cm
3 Convulsiile febrile simple la copii au urmtoarele caracteristici :
A Anamneza neurologic negativ
B Apar n context de febr
C Primar generalizate
D Dureaz peste 15 minute
E Se repet n aceeai zi.
Cm
4.Pierderile de cldur se produc prin :
A Iradiere
B Termogenez
C Convecie
D Evaporare
E Conducie
Cm
5 Variaiile nictimerale ale temperaturii corporale sunt determinate de :
A Temperatura mediului
B Activitatea fizic
C Activitatea sistemului endocrin
D Culoarea pielii
E Tranzitul gastrointestinal
Cm
6 Cauzele sindromului febril la copii sunt :
A Luxaia congenital de old
B Infecii virale
C Infecii bacteriene
D Febr metabolic
E Hipocalcemia

Cm
7 Substanele pirogene, care provoac febra , se clasific n :
A Pirogene exogene
B Pirogene metabolice
C Pirogene endogene
D Pirogene primare
E Pirogene secundare
Cm
8 Pirogene - secundare sunt :
A Bacteriile
B Virusurile
C Prostoglandinele
D Proteina C - reactiv
E Ceruloplasmina

Cm
9 Pentru febr benign ( roz ) sunt caracteristice urmtoarele :
A Piele palid, acrocianoza
B Contiina pstrat
C Extremiti reci
D Rspuns adecvat la antipiretice
E Piele roz , umed
Cm
10 Pentru febra malign ( palid ) sunt caracteristice :
A Simptomul ,, pat alb pozitiv
B Rspuns adecvat la antipiretice
C Piele palid, acrocianoz, rece
D Extremiti calde
E Comportament obinuit
Cm
11 Evaluarea copilului cu febr include urmtoarele :
A Aprecierea strii imunologice
B Antropometria
C Rigiditatea muchilor occipitali
D Erupii cutanate generalizate
E Dureri n ureche
Cm
12 Cele mai frecvente cauze ale sindromului febril la sugari sunt :
A Otita
B Pneumonia
C Infecia tractului urinar
D Rahitismul
E Anemia carenial
Literatura:
1. E. Ciofu, C. Ciofu. Esenialul n pediatrie.Bucureti , 1999
Sursa : Cursul,, Sindromul febril i convulsiv la copii

Sindromul hipertermic i convulsiv. Compliment simplu:


1.
2.
3.
4.
5.
6.
7.
8.
9.
10.

E.
C.
A.
B.
D.
C.
A.
B.
E.
B

Complement multiplu
1.
2.
3.
4.
5.
6.
7.
8.
9.
10.
11.
12.

B. D. E.
A. B. D.
A. B. C.
A. C. D. E.
A. B. C.
B. C. D.
A. C. D. E.
C. D. E.
B. D. E.
A. C.
C. D. E.
A. B. C.

Sindromul de malabsorbie la copil.


1. Cs. Diagnosticul de celiachie se confirm prin:
A. Dozarea albuminei n meconiu
B. Rectoromanoscopie
C. Biopsia mucoasei intestinale
D. Dozarea clorului n sudoare
E. Examen baritat
2. Cs. Celiachia este o intoleran la:
A. Dizaharide
B. Gluten
C. Lipide animale
D. Monozaharide
E. Lipide vegetale
3. Cs. Steatoreea cu predominarea acizilor grai este n:
A. Alergie alimentar
B. Enteropatia exudativ
C. Insuficien de lactaz
D. Celiachie
E. Pancreatit acut
4. Cs. n celiachie este contraindicat:
A. Terci din gri
B. Terci din hric
C. Terci din orez
D. Terci din porumb
E. Terci din soia
5. Cs. Celiachia este o enteropatie mediat prin mecanisme:
A. Enteropatie mediat imun
B. Enteropatie bacterian
C. Enteropatie parazitar
D. Enteropatie alergic
E. Toate corecte
6. Cs. Celiachie este o consecin a interaciunii urmtorilor factori, cu excepia:
A. Factorul exogen glutenul
B. Factorul genetic (ereditar)
C. Factori imunologici celulari i umorali
D. Factorul enzimatic insuficiena de peptidaze
E. Factorul infecios-parazitar
7. Cs. Celiachia este :
A. Maldigestie
B. Malabsorbie
C. Dereglare a circulaiei limfatice intestinale
D. Accelerare a tranzitului intestinal
E. Toate corecte
8. Cs. Leziunea caracteristic la biopsia intestinal n celiachie:
A. Atrofie vilozitar total sau subtotal
B. Infiltrat al mucoasei cu bazofile i mastocite
C. Depozite imune din IgE, complement i fibrin
D. Hipoplazia criptelor intestinale
E. Hipocelularitate n lamina propria
9. Cs. Pentru diagnosticul de celiachie nu sunt valabili:

A.
B.
C.
D.
E.
15.
A.
B.
C.
D.
E.
16.
A.
B.
C.
D.
E.
17.
A.
B.
C.
D.
E.
18.
A.
B.
C.
D.
E.
19.
A.
B.
C.
D.
E.
20.
A.
B.
C.

A. Anticorpi antigliadinici IgA


B. Anticorpi antiendomisiali IgA
C. Anticorpi antinucleari
D. Anticorpi antireticulin IgA
E. Anticorpi transglutaminazici
10. Cs. Cel mai frecvent celiachia debuteaz la vrsta:
A. Neonatal
B. Sub 6 luni
C. 6-10 luni
D. Dup 12 luni
E. Pubertate
11. Cs. Celiachia apare la diversificarea alimentaiei cu:
A. Pireu din fructe
B. Pireu din legume
C. Piure din carne
D. Paste finoase
E. Produse de mare
12. Cs. Care afirmaie nu este corect n tratamentul celiachiei:
A. Dietoterapia este esenial n vindecare
B. Steroizii sunt frecvent utili n vindecare
C. Dispariia semnelor bolii este n sptmni-luni de tratament
D. Vitaminele liposolubile trebuie de suplimentat
E. Regimul fr gluten pentru toat via
13. Cs. Fibroza chistic este o :
A. Boal congenital
B. Boal monogenic
C. Boal dobndit
D. Aberaie cromozomial
E. Boal poligenic
14. Cs. Fibroza chistic are transmitere:
Autosomal recesiv
Autosomal dominant
Legat de X-cromosom
Multifactorial
Este dobndit
Cs. n fibroza chistic sunt afectate:
Glandele endocrine secretoare de mucus
Celule Langerhans
Glande parietale stomacale
Glande exocrine secretoare de mucus
Enterocite
Cs. Forma cu debut neonatal al fibrozei chistice este:
Atrezia cilor biliare
Pneumonie
Ileus meconial
Icter nuclear
Displazie bronic
Cs. Dereglarea primar n fibroza chistic, forma intestinal este:
Malabsorbia
Maldigestia
Limfangiectazia intestinal
Dereglarea fluxului sanguin intestinal
Toate corecte
Cs. Diagnosticul de fibroza chistic se confirm prin:
Atrofie vilozitar subtotal la biopsie
Rectromanoscopie-eroziuni ale mucoasei
Coprograma-acizi grai crescui
Amilaza seric crescut
Nivelul de clor n sudoare crescut
Cs. Diareea n fibroza chistic are urmtoarea caracteristic:
Scaune apoase, frecvente, spumoase cu mucus, acide
Polifecalie, fetide, steatoreice, lipicioase, pstoase
Diareea cu snge, mucus, puroi
Doar hemocolit
Diareea cu tenesme
Cs. Excreie crescut a clorului cu sudoare este caracteristic pentru:
Pancreatit cronic
Celiachie
Enteropatie exudativ

D.
E.

A.
B.
C.
D.
E.
A.
B.
C.
D.
E.
A.
B.
C.
D.
E.
A.
B.
C.
D.
E.
A.
B.
C.
D.
E.
A.
B.
C.
D.
E.
A.
B.
C.
D.
E.
A.
B.
C.
D.
E.
A.
B.
C.
D.
E.

Intoleran la dizaharide
Fibroza chistic
Complement multiplu.
1. Cm. Celiachia este intolerana la proteinele din:
Gru
Orz
Soia
Orez
Secar
2. Cm. Celiachia este rezultatul interaciunii urmtorilor factori:
Factorul infecios-parazitar
Infecia viral persistent
Factorul genetic
Factorul toxic-gliadin
Factorul imunologic
3. Cm. Distrugerea enterocitelor n celiachie este datorat urmtoarelor:
efectului toxic al gliadinei
intermediul Ig E
mecanismelor imune
aciunea cronic a virusurilor
aciunea cronic a microbilor
4. Cm. Leziunile caracteristice la biopsia intestinal n celiachie:
Hipoplazia criptelor intestinale
Numr crescut de limfocite intraepiteliale
Hipocelularitate n lamina propria
Atrofia vilozitar subtotal
Doar o reacie vascular
5. Cm. Semnele digestive tipice n celiachie sunt:
Saune apoase, cu mucus, spumoase, frecvente
Diaree cu mucus, puroi, snge
Scaune voluminoase, fetide, steatoreitice
Abdomen voluminos (pseudoascit)
Anorexie rebel constant
6. Cm. Stadiu avansat n celiachie se caracterizeaz prin urmtoarele:
Scaune cu snge, mucus, puroi
Hipocalciemie
Malnutriie sever
Deshidratare
Constipaie
7. Cm. Boala celiac atipic are urmtoarele manifestri:
Sindromul anemic cronic
Osteoporoza prematur
Artrita deformant
Nanism
Neuropatie periferic
8. Cm. Care afirmaii despre tratamentul celiachiei sunt corecte:
Regimul dietetic este unica condiie pentru vindecare
Excluderea parial a glutenului din alimentaie
Excluderea absolut a glutenului din alimentaie
Regimul fr gluten toata viaa
Regimul fr gluten pn la pubertate
9. Cm. Care produse sunt contraindicate n celiachie:
Din orez
Din gru
Din soia
Din secar
Din porumb
10. Cm. Care produse sunt permise n celiachie:
A. Din hric
B. Din porumb
C. Din soia
D. Din orz
E. Din secar
11. Cm. Caracteristicele genetice ale fibrozei chistice sunt:
A. Boala autosomal X-lincat
B. Boal monogenic
C. Boal autosomal -recesiv
D. Boal autosomal dominant

E. Aberaie cromosomial
12. Cm. Organele afectate primar n fibroza chistic sunt:
A. Creierul
B. Glandele sexuale femenine
C. Cile biliare hepatice
D. Pancreasul
E. Mucoasa traheobronic
13. Cm. Pentru ileusul meconial din fibroza chistic sunt caracteristice:
A. Debutez n primele 24-48 ore dup natere
B. Diaree, vrsturi, meteorism
C. Vrsturi bilioase, deshidratare
D. Lipsa eliminrii de meconiu
E. Radiologic-absena aerului n colon
14. Cm. Diareea din fibroza chistic are urmtoarele caracteristici:
A. Scaune steatoreice, nedigerate
B. Scaune voluminoase, lucioase, fetide
C. Scaune apoase, frecvente, acide
D. Scaune cu mucus, snge, puroi
E. Scaune cu aspect normal
15. Cm. Care din manifestrile clinice sunt caracteristice pentru fibroza chistic:
A. Alergie alimentar
B. Tuse recidivant, dispnee, wheezing
C. Diaree cronic-steatoree
D. Ileus meconeal
E. Malnutriie staturoponderal
16. Cm. Elementele fiziopatologice eseniale n fibroza chistic sunt:
A. Secreie de mucus vscos, abundent, deshidratat
B. Obstrucia canalelor excretorii ale glandelor exocrine
C. Dezvoltarea fibrozei pulmonare
D. Secreie normal de mucus
E. Secreiile celulelor afectate sunt srace n calciu, proteine
17. Cm. Urmtoarele examene paraclinice confirm diagnosticul de fibroza chistic
A. Nivele crescute de IgE serice
B. Nivele crescute anticorpi antiendomisiali
C. Testul sudorii pozitiv
D. Creatoree, steatoree n mase fecale
E. Nivele sczute tripsina n masele fecale
18. Cm. Tratamentul fibrozei chistice include urmtoarele:
A. Dieta hipercaloric
B. Dieta fr gluten
C. Mucolitice
D. Substituie cu enzime pancreatice
E. Kinetoterapie
19. Cm. Terapia nutriional din fibroza chistic include urmtoarele cu excepia:
A. Dieta bogat n glucide
B. Dieta bogat n lipide
C. Suplinire cu vitamine liposolubile
D. Substituie cu enzime pancreatice
E. Dieta fr gluten

Rspunsuri: Sindromul de malabsorbtie la copii.


COMPLEMENT SINMPLU
C
B
D
A
A
E
B
A
C
C
D
B
B

B
D
C
B
E
B
E
COMPLEMENT MULTIPLU
1. A,B,E
2. C,D,E
3. A,C
4. B,D
5. C,D,E
6. B,C,D
7. A,B,D,E
8. A,C,D
9. B,D
10. A,B,C
11. B,C
12. C,D,E
13. A,C,D,E
14. A,B
15. B,C,D,E
16. A,B,C
17. C,D,E
18. A,C,D,E
19. A,E

TESTELE ROMN, LA NEONATOLOGIE


EXAMEN ANUL 6.
CS
1.Respiraia pueril la nou-nscui este cauzat de:
a) [ ] Elasticitatea nalt i peretele toracic subire
b) [ ] Asocierea respiraiei laringiale
c) [ ] Distana mic de la fisura vocal pn la locul auscultaiei respiraiei
d) [x] Toate cele enumerate anterior
e) [ ] Nici una din cele enumerate anterior
2.Mecanismele pierderilor de cldur la nou-nscui?
a) [ ] Radiaia
b) [ ] Conducie
c) [ ] Iradiere
d) [ ] Evaporare
e) [x] Toate cele enumerate anterior
3.Mirosul de "oarece" de la nou-nscut poate fi legat cu:
a) [ ] Boala Goe
b) [ ] Sindromul Patau
c) [x] Fenilcetonuria
d) [ ] Leucinoza
e) [ ] Administrarea vitaminelor
4.Milia la nou-nscui prezint:
a) [ ] Obturaia canalelor sudoripare
b) [x] Obturaia canalelor glandelor sebacee
c) [ ] Afectarea bacterian a foliculelor glandelor sebacee
d) [ ] Nici una din cele enumerate mai sus
e) [ ] Afectarea bacterian a canalelor sudoripare
5.La natere la un nou-nscut normoponderal pot fi deschise fontanelele:
a) [ ] Laterale anterioare
b) [ ] Laterale posterioare
c) [ ] Posterioar
d) [x] Anterioar
e) [ ] Toate cele enumerate mai sus

6.Suflu sistolic n primele ore de via auscultativ se evideniaz:


a) [ ] La nou-nscuii sntoi
b) [ ] Cu hipertensiune pulmonar
c) [ ] Sindrom de detresa respiratorie
d) [ ] Pneumonii
e) [x] Toate cele enumerate
7.Ct urin elimin un nou-nscut normoponderal n primele ore de via?
a) [ ] 50 ml/kcorp
b) [ ] 25 ml/kcorp
c) [ ] 6-8 ml/kcorp
d) [x] Anurie fiziologic sau oligurie
e) [ ] 40 ml/kcorp

8.Care nivel de temperatur la nou-nscut se consider normal:


o
a) [ ] 35,0-35,1 C
o
b) [ ] 36,0-36,1 C
o
c) [ ] 36,1-36,5 C
o
d) [x] 36,6-37,4 C
o
e) [ ] 37,4-38,0 C
9.Care lapte conine cea mai mic cantitate de grsimi?
a) [ ] Colostru
b) [x] Laptele tranzitor
c) [ ] Laptele matern maturizat
d) [ ] Laptele mamei care a nscut copil la termenul de 30 sptmni
e) [ ] Laptele de vac
10.Alimentaia natural excluziv nseamn c:
a) [x] Nu se d copilului nici un alt aliment n afar de lapte matern
b) [ ] Nu sunt oferite biberoane
c) [ ] Se hrnete de 8-12 ori pe zi
d) [ ] Se hrnete de 5-6 ori pe zi
e) [ ] Se hrnete nu mai des de 6-8 ori pe zi
11.Contraindicaiile alimentaiei naturale:
a) [ ] Boala hemolitica a nou nscutului
b) [x] Forma activ a tuberculozei
c) [ ] Mastita
d) [ ] Dehiscena palatului dur i buzei
e) [ ] ntrebuinarea antibioticelor de ctre mam
12.Care poate fi pierderea maximal n greutate n primele zile de via la nou-nscut?
a) [ ] 15% din greutate
b) [ ] 200 grame
c) [ ] 400 grame
d) [x] 6% din greutate
e) [ ] Nici unul din cele enumerate
13.Ce trebuie s includ raia copilului la vrsta de 3 luni aflat la alimentaia natural?
a) [ ] Lapte + suc de fructe
b) [ ] Lapte + glbenu de ou
c) [ ] Lapte + fiertur de legume
d) [ ] Lapte + pireu de legume
e) [x] Numai lapte matern
14.Care sunt contraindicaiile pentru alimentaia la sn?
a) [x] Mastita purulent la mam
b) [ ] Fisuri ale mameloanelor la mam
c) [ ] Galactoreea
d) [ ] Mrgritrelul la nou-nscut

e) [ ] Nici una din cele enumerate


15.Care este raportul proteine : lipide : glucide n laptele matern?
a) [ ] 1:2:1
b) [ ] 2:3:6
c) [x] 1:3:6
d) [ ] 2:2:3
e) [ ] 1:1:6
16.Enumerati ABC-ul reanimrii:
a) [ ] I. - A - iniierea respiraiei
B - permeabilizarea cilor respiratorii
C - meninerea circulaiei
b) [ ] II. - A - permeabilizarea cilor respiratorii
B - prevenirea perderilor de cldur
C - iniierea respiraiei
c) [x] III. - A - permeabilizarea cilor respiratorii
B - iniierea respiraiei
C - meninerea circulaiei
d) [ ] IV. - A - prevenirea pierderilor de cldura
B - iniierea respiraiei
C - administrarea medicamentelor
e) [ ] V. - Nici una din cele de mai sus.
17.Care dintre urmtoarele sunt adevrate pentru un nou-nscut care este ventilat eficient?
a) [ ] Expansionare toracic bun, nou-nscutul pare c respir adnc
b) [ ] Manometrul nregistreaz o presiune de ventilaie adecvat pentru un anumit copil, chiar dac nu observai
prezena unor micri de ridicare i coborre a toracelui
c) [x] Observai micri toracice, nou-nscutul respir uor
d) [ ] Toate afirmaiile sunt adevrate
e) [ ] Nici una din afimaii nu este adevrat
18.Etapa iniial a reanimrii dureaz:
a) [ ] 10-15 sec
b) [x] 15 - 30 sec
c) [ ] 30-60 sec
d) [ ] 1 minut
e) [ ] Mai mult de 1 minut
19.Enumerai afirmaiile adevrate:
a) [x] Scorul Apgar, fiind apreciat la 1 min. dup natere, nu este util pentru decizia de iniiere a reanimrii
b) [ ] Scorul Apgar nu este necesar la nou-nscutul care necesit reanimare
c) [ ] Pipele utilizate la nou-nscui sunt toate de aceeai mrime, att pentru prematuri ct i pentru cei nscui la
termen
d) [ ] Nici una din cele de mai sus nu este adevrat
e) [ ] Toate afirmaiile sunt adevrate
20.Cile de transmitere a agentului patogen de la mam la ft:
a) [ ] Hematogen
b) [ ] Prin apele fetale infectate
c) [ ] Limfogen
d) [ ] Ascendente
e) [x] Toate
21.La ce vrst eliminrile din ochi pot fi socotite ca manifestare a infeciei bacteriene:
a) [ ] 24-48 ore
b) [x] 2-5 zile
c) [ ] 10-12 ore
d) [ ] Toate cele enumerate mai sus
e) [ ] Nici una din cele enumerate mai sus
22.Disbacterioza intestinal tranzitorie la n-n se caracterizeaz prin:
a) [x] Se dezvolt la toi nou-nscuti
b) [ ] Se manifest la nou-nscuti cu infecie intrauterin
c) [ ] Se manifest la nou-nscuti dismaturi
d) [ ] Este legat de colonizarea intestinului nou nscuti cu stafilococi

e) [ ] Este un semn al ocluziei intestinale

23.Simptomul cel mai precoce al enterocolitei ulcero-necrotice (70%):


a) [x] Balonarea abdomenului
b) [ ] Instabilitatea temperaturii
c) [ ] Apnee
d) [ ] Bradicardie
e) [ ] Nici una din cele indicate mai sus
24.Care din candide cel mai frecvent provoac candidoza la nou-nscui?
a) [ ] Candida tropicalis
b) [ ] Candida parapsilosis
c) [x] Candida albicans
d) [ ] Candida krusei
e) [ ] Candida glabrata
25.Septicemia - se depisteaz n caz de :
a) [ ] Anemie normo - hipocrom
b) [ ] Leucocitoz cu neutrofilie
c) [ ] Deviere spre stnga
d) [ ] Eozinopenie
e) [x] Toate
26.Scorul Silverman:
a) [ ] Determin gradul de gravitate a detresei respiratorii ndat dup natere
b) [x] La 40 min i 120 min. dup natere
c) [ ] Permite determinarea concentraiei O2 iniiale n amestecul inspirat
d) [ ] Nici una din cele indicate mai sus
e) [ ] Toate cele indicate mai sus
27.Poziia n incubator n caz de detres respiratorie, hipovolemie cu edem cerebral:
a) [ ] Poziia Tredelenburg
b) [ ] Orizontal
c) [x] Cu capul ridicat
d) [ ] Toate cele enumerate mai sus
e) [ ] Nici una din cele enumerate mai sus
28.n caz de detres respiratorie cu stadiu grav de insuficien respiratorie, pentru restabilirea volumului de snge se
folosete:
a) [ ] Hemotransfuzie cu snge de donor
b) [x] Mas eritrocitar
c) [ ] Glucoz 10%
d) [ ] Toate cele enumerate mais sus
e) [ ] Nici una din cele enumerate mai sus
29.Pentru hiperbilirubinemia "fiziologic" este caracteristic:
a) [x] Apariia icterului la a III zi de via
b) [ ] Nivelul bilirubinei n cordonul ombilical este egal cu 40 mcmol/l
c) [ ] Predomin bilirubina direct
d) [ ] Creterea bilirubinei pe or - 5-6 mcmol/l
e) [ ] Anemie n sngele periferic
30.Indicaiile exsanguinotransfuziei:
a) [ ] Culoarea icteric a tegumentelor n primele ore de via
b) [ ] Reticulocitoza
c) [ ] Creterea pe or a bilirubinei mai mult de 6 mcmol/l/or
d) [ ] Bilirubina ombilical mai mare de 60 mcmol/l
e) [x] Toate
31.Icterul n prima zi dup natere este caracteristic pentru:
a) [ ] Defectele enzimatice ale eritrocitelor
b) [ ] Alimentaie la sn
c) [x] Incompatibilitatea dup Rh factor
d) [ ] Hipertireoidism
e) [ ] Toate cele enumerate mai sus

32.Care din factorii enumerai mai jos provoac apariia icterului "fiziologic"?
a) [ ] Imaturitatea ficatului la nou-nscui
b) [ ] Intestinul steril la nou-nscui
c) [ ] Transfuzie placento-fetal
d) [ ] Activitate nalt a -glucoronidazei n peretele intestinal la nou-nscui
e) [x] Toate cele enumerate mai sus
33.n ce cazuri apare icterul la nou-nscui n I zi de via?
a) [ ] Boala Mincovschii-ofar
b) [ ] Galactozemia
c) [ ] Atrezia coledocului
d) [x] Incompatibilitatea dup sistemul ABO
e) [ ] Hipotiroidism
34.Ce este corect pentru icterul cauzat de laptele matern?
a) [ ] Apare n primele 24 ore de via
b) [ ] Se caracterizeaz printr-un nivel mrit al bilirubinei conjugate
c) [ ] Este legat de cantitatea mrit n lapte a colinesterazei
d) [ ] Dispare la administrarea dozelor mrite de phenobarbital
e) [x] Este legat de nivelul mrit a pregnandiolului n lapte
35.Boala hemolitic a nou-nscuilor apare n caz de:
a) [ ] Incompatibilitate ABO
b) [ ] Incompatibilitate Rh factor
c) [ ] Antigen Rh rar ntlnite
d) [ ] Antigene sistem Liuteran
e) [x] Toate cele expuse
36.Prin ce se caracterizeaz varianta displastic a reinerii de dezvoltare intrauterin?
a) [ ] Retenia n mas
b) [ ] Retenia n lungime a copilului
c) [ ] Retenia proporional n mas i n lungime
d) [x] Se asociaz cu diferite anomalii congenitale
e) [ ] Se mai numete variant simetric
37.Care tip al retardului dezvoltrii fizice intrauterine se numete displastic?
a) [ ] Masa corporal mic
b) [ ] Masa i lungimea mic
c) [ ] Masa i lungimea mic + anomalie congenital
d) [ ] Masa mic + anomalie congenital
e) [x] Lungimea mic + anomalie congenital
38.Hipertonusul fiziologic la prematuri se menine pn la:
a) [ ] 2-3 sptmni
b) [ ] 3-4 sptmni
c) [x] 1-2 luni
d) [ ] 3 luni
e) [ ] 4 luni
39.Pentru scaunul prematurului ce se afl la alimentaia natural e caracteristic:
a) [x] Culoarea galben - aurie
b) [ ] Culoarea cafeniu - deschis
c) [ ] Scaun incolor
d) [ ] Culoarea cu adaus verzui
e) [ ] Nici unul din cele enumerate mai sus
40.Care trebuie s fie temperatura n incubator pentru ngrijirea prematurilor cu greutatea de 1,5 kg n a II sptmn
de via:
o
a) [ ] 30 C
o
b) [ ] 28 C
o
c) [ ] 37 C
o
d) [x] 32-33 C
o
e) [ ] 34-35 C
41.Care din strile enumerate mai jos sunt caracteristice pentru prematuri:
a) [ ] Simptomul Finkeltein

b) [ ] Lanugo
c) [ ] Sclerema
d) [ ] Hipotonie muscular
e) [x] Toate
42.Pn la ce vrst meninerea icterului se socoate fiziologic la copiii prematuri:
a) [ ] 5-6 zile
b) [ ] 8-10 zile
c) [ ] 10-15 zile
d) [x] 1 lun
e) [ ] 2 luni
43.Reflexul de supt i deglutiie apare la prematuri :
a) [x] 32-33 sptmni de gestaie
b) [ ] 34 sptmni de gestaie
c) [ ] 29 sptmni de gestaie
d) [ ] 30 sptmni de gestaie
e) [ ] Nici una din cele enumerate mai sus
44.Care este necesarul n calorii la vrsta de 1 lun la prematuri:
a) [ ] 100 kcal /kg
b) [ ] 110 kcal/kg
c) [ ] 120 kcal/kg
d) [x] 135 - 140 kcal/kg
e) [ ] Nici una din cele enumerate mai sus
45.Reflexul Babchin dispare la vrsta de:
a) [ ] O lun
b) [ ] 3 luni
c) [x] 4 luni
d) [ ] 6 luni
e) [ ] 1 an
46.Indicai dimensiunea corect a sondei endotraheale corespunztoare greutii la natere de 1000 - 2000 g:
a) [ ] 1,0
b) [ ] 1,5
c) [ ] 2,0
d) [ ] 2,5
e) [x] 3,0
47.Care din urmtoarele sunt recomandate pentru aspiraia meconiului din trahee?
a) [x] Sonda endotraheal
b) [ ] Sonda de aspiraie 6 sau 8 Fr
c) [ ] Sonda de aspiraie introdus prin sonda endotraheal
d) [ ] Nici una din cele enumerate mai sus
e) [ ] Toate cele 3 enumerate mai sus
48.Cnd se manifest conjunctivita cu chlamidia:
a) [ ] Imediat dup natere
b) [ ] La 3-5 zi de via
c) [x] Dup I sptmn de via
d) [ ] n sptmna III de via
e) [ ] Nici una din cele enumerate mai sus
49.Pentru conjunctivita condiionat de Neisseria gonorrhae e caracteristic:
a) [ ] Afectarea unui ochi
b) [x] Conjunctivita bilateral
c) [ ] Afectarea ambilor ochi, apoi concentrarea infeciei doar la unul singur
d) [ ] Toate cele enumerate mai sus
e) [ ] Nici una din cele enumerate mai sus
50.Cnd apar semnele clinice ale enterocolitei ulcero-necrotice:
a) [ ] 1 zi
b) [x] 3-10 zi
c) [ ] 14 zi
d) [ ] 16 zi
e) [ ] Nici una din cele indicate mai sus

CM
1.Culoarea pmntie a pielii la nou-nscut poate vorbi despre:
a) [x] Acidoz metabolic
b) [x] Infecie intrauterin
c) [ ] Canal arterial comun
d) [ ] Tetrada Fallot
e) [ ] Insuficiena cardiac pe stnga
2.Complicaiile hipotermiei la nou-nscui:
a) [x] Hipoglicemia
b) [x] ocul
c) [x] Apnea
d) [ ] Hemoragia intraventricular
e) [x] Acidoza metabolic
3.Pentru meninerea temperaturii corpului copilului n timpul transportrii e necesar de a fi folosite urmtoarele
metode:
a) [x] Contactul "piele la piele"
b) [x] Incubatoarele de transport
c) [x] Saltele umplute cu ap
d) [x] Copilul nvelit n plapum
e) [ ] Copilul nfat foarte strns
4.Mecanismele transmiterii de cldur la nou-nscui:
a) [x] Radiaia
b) [ ] Iradierea
c) [x] Conducia
d) [x] Convenia
e) [x] Evaporarea
5.Laptele matern poate fi pstrat:
o
a) [x] 6 luni la t -20 C
o
b) [ ] O sptmn la t +4 C
o
c) [ ] 24 ore la t +10 C
o
d) [ ] 3 zile la t +15 C
o
e) [x] 24 ore la t +4 C
6.Beneficiile laptelui matern:
a) [x] Protecia mpotriva infeciei
b) [x] Protecia fa de alergie
c) [x] O inciden mai sczut a sindromului morii subite la copii
d) [x] O mai bun dezvoltare psihomotorie
e) [ ] Risc pentru diabet infantil
7.Pentru suptul corect al copilului la sn e caracteristic:
a) [x] Copilul trebuie s cuprind o poriune ct mai mare a snului n gur
b) [x] Copilul suge ntr-un ciclu supt-nghiit-respirat
c) [x] Mamelonul, areola au form de "tetin" n gura copilului
d) [x] Limba copilului cuprinde ca o cup mamelonul i o und de compresie se deplaseaz de-a lungul limbii ctre
partea din spate a gurii
e) [ ] Mandibula se ridic apsnd laptele
8.Semne ale unei poziii corecte la sn sunt:
a) [x] Gura copilului e larg deschis
b) [x] Brbia copilului atinge snul
c) [ ] Mamelonul arat aplatizat
d) [x] Buza inferioar a copilului este curbat ctre exterior
e) [ ] Laptele va fi gsit insuficient n sn
9.Indicai care sunt gesturile de reanimare neonatal pentru componentul B ABC-ului reanimrii:
a) [x] Folosirea balonului i a mtii
b) [ ] Medicaia
c) [ ] Introducerea sondei endotraheale

d) [x] Ventilarea cu presiune pozitiv


e) [x] Stimularea tactil
10.Aspiraia de meconiu provoac:
a) [x] Obstrucia cilor respiratorii
b) [x] Dereglarea schimbului de gaze
c) [x] Creterea rezistenei n vasele pulmonare
d) [x] Boala membranelor hialine
e) [ ] Micorarea rezistenei n vasele pulmonare
11.Care dintre urmtoarele sunt considerate complicaii ale masajului cardiac extern?
a) [x] Fracturi costale
b) [ ] Stop cardiac
c) [x] Ruptura hepatic
d) [x] Pneumotorax
e) [ ] Ruptur de clavicul
12.Numii cele mai frecvente cauze ale cianozei nou-nscutului n sala de natere:
a) [x] Eritrocitoza
b) [x] Hipotermia
c) [x] Apnea
d) [x] Vicii cardiace congenitale
e) [ ] Pneumotoraxul
13.Adrenalina se administreaz:
a) [x] Intravenos
b) [ ] Intramuscular
c) [x] Endotraheal
d) [ ] Prin toate metodele enumerate mai sus
e) [ ] Prin nici una din metodele enumerate mai sus
14.Mai jos este prezentat lista etapelor introducerii laringoscopului i a sondei endotraheale n timpul intubaiei.
Indicai primele 3 etape:
a) [ ] Introducerea sondei endotraheale n glot
b) [x] Fixarea capului nou-nscutului
c) [x] Introducerea lamei ntre limb i palat pn la baza limbii
d) [ ] Scoaterea laringoscopului i stingerea becului
e) [x] Ridicarea lamei i vizualizarea epiglotei i a glotei
15.Care dintre urmtoarele sunt semnele de hipovolemie:
a) [x] Paloarea persistent dup oxigenare
b) [x] Puls slab asociat cu frecvena cardiac bun
c) [ ] Hipertensiune arterial
d) [x] Rspuns nesatisfctor la manevrele de reanimare
e) [ ] Puls amplu cu frecven cardiac normal
16.Apreciai primele patru msuri necesare de efectuat n cazul excursiei neadecvate a cutiei toracice n timpul
ventilarii pulmonare artificiale (VAP):
a) [ ] Mrim presiunea la inspiraie pn la 20-40 mm col H2O
b) [x] Confirmm c gura copilului e ntredeschis
c) [x] Aspirm coninutul cilor respiratorii
d) [x] Controlm ermeticitatea etanezrii mtii pe fa
e) [x] Shimbm poziia copilului ca s restabilim permeabilitatea cilor respiratorii
17.Din patologiile infecioase ale bontului ombilical fac parte :
a) [x] Omfalita cataral
b) [x] Gangrena bontului ombilical
c) [ ] Sindrom Bekwit
d) [ ] Ombilic amniotic
e) [x] Ulcer ombilical
18.Tratamentul omfalitei n secia de nou-nscui:
a) [x] Antibioticoterapie
b) [x] Gamaglobulin
c) [x] Vitaminoterapie
d) [x] Tratament local
e) [ ] Nou-nscutul nu este izolat

19.Agentul patogen cel mai rspndit al conjunctivitei la nou-nscui :


a) [ ] Escherichia coli
b) [x] Neisseria gonorrhoeae
c) [x] Staphilococus aureus
d) [ ] Staphilococus epidermalis
e) [ ] Toate cele enumerate mai sus
20.Care semne sunt caracteristice pentru conjunctivita bacterian:
a) [x] Eliminri purulente
b) [x] Edemul i hiperemia pleoapelor
c) [x] Injectarea vaselor conjunctivei
d) [ ] Eliminri sanguinolente
e) [ ] Nici una din cele indicate mai sus
21.Tratamentul Candidozei la nou-nscui:
a) [x] Alimentaia la sn (dac nu este afectat mamelonul)
b) [x] Terapia local
c) [ ] Antibioticoterapia
d) [x] Preparate antifungice
e) [ ] Preparate imunomodulatoare
22.Septicemia precoce se caracterizeaz prin:
a) [x] Debut la 1 - 4 zi
b) [x] Evoluie "fulger"
c) [x] Detres respiratorie
d) [ ] Meningit
e) [ ] Evoluie lent
23.Septicemia tardiv se caracterizeaz prin:
a) [ ] Debut la 1 - 4 zi
b) [ ] Evoluie "fulger"
c) [ ] Detres respiratorie
d) [x] Meningit
e) [x] Evoluie lent
24.Meningita stafilococic la nou-nscut se manifest prin:
a) [x] Febr
b) [ ] Inhibare
c) [x] Hiperexcitare
d) [x] Bombarea fontanelei
e) [x] Convulsii
25.Septicemia cu escherichia coli se manifest prin:
a) [x] Evoluie lent
b) [x] Febr
c) [ ] Hipotermie
d) [x] Icter
e) [x] Hepatomegalie
26.Pentru depresia cardiorespiratorie este caracteristic:
a) [x] Bradicardie
b) [ ] Tahicardie
c) [x] Tonus muscular diminuat
d) [ ] Tonus muscular mrit
e) [x] Hipotensiune arterial
27.Indicai primele 3 msuri necesare de efectuat pentru a lichida ocul hipovolemic:
a) [ ] Hemotransfuzie
b) [x] Introducerea plasmei, albuminei
c) [x] Soluii cristaloide
d) [x] Snge placentar
e) [ ] Dopamin
28.Surfactantul are urmtoarele funcii :
a) [x] Prevenirea colabrii alveolelor
b) [ ] Aciune bactericid contra florei anaerobe
c) [x] Regleaz microcirculaia n plmni
d) [x] Condiioneaz clearance-ul mucociliar
e) [ ] Toate cele indicate mai sus

29.Principiile de baz ale terapiei respiratorii n caz de detres respiratorie:


a) [x] Restabilirea permeabilitii cilor respiratorii
b) [x] Oxigenarea adecvat
c) [x] nlturarea cauzelor detresei respiratorii
d) [ ] Administrarea bicarbonatului de natriu
e) [ ] Nici una din cele indicate mai sus
30.Pentru icterul fiziologic este caracteristic:
a) [x] Apariia lui dup 24 ore de via
b) [ ] Viteza creterii a bilirubinei pe or - 6 mcmol/l
c) [ ] Evoluie ondulatorie
d) [ ] Durata icterului mai mult de 20 zile
e) [x] Nivelul bilirubinei la sfritul I zile de via mai puin de 80 mcmol/
31.Care din indicii enumerai mai jos confirm prezena bolii hemolitice a nou-nscutului?
a) [x] Anemie cu reticulocitoz
b) [ ] Acidoza metabolic
c) [ ] Hipoglicemia
d) [x] Icter din primele ore de via
e) [x] Hepatosplenomegalia
32.Ce este caracteristic pentru forma edematoas a bolii hemolitice a nou-nscutului?
a) [x] Hepatosplenomegalia
b) [x] Icter din prima or de via
c) [ ] De obicei se dezvolt dup sistemul ABO
d) [x] Anemie pronunat
e) [x] Dereglri pronunate ale sistemului cardio-vascular
33.Complicaiile exsanguinotransfuziei:
a) [x] Enterocolita ulcero-necrotic
b) [x] Embolia
c) [x] Dereglri de electrolii
d) [ ] Policitemia
e) [x] Stop cardic cu edem pulmonar
34.n care din cazurile enumerate mai jos ntlnim obligatoriu hepatosplenomegalia?
a) [ ] Rubeola congenital
b) [ ] Toxoplasmoza congenital
c) [x] Forma edematoas a bolii hemolitice a nou-nscutului
d) [ ] Sindromul "bilei groase"
e) [x] Sindromul Gilbert
35.Icterul n prima zi de via se asociaz cu:
a) [ ] Enzimodeficit eritrocitar
b) [ ] Alimentaia natural
c) [x] Incompatibilitatea n sistemul ABO
d) [ ] Hipotiroidism
e) [x] Incompatibilitatea Rh factor
36.Care din urmtoarele elemente coreleaz cu vrsta gestaional?
a) [ ] -fetoproteina
b) [x] Lungimea femurului ftului stabilit ecografic
c) [ ] Testul cu oxitocin
d) [ ] Estriolul n urin la mam
e) [x] Diametrul biparietal al capului la ft
37.Care din grupele enumerate ne indic prezena retardului n dezvoltarea fizic intrauterin:
a) [ ] Prematurii cu masa corespunztoare termenului de gestaie
b) [x] Prematurii cu masa mai mic ca termenul de gestaie
c) [x] Copii nscui la termen sau prematurii la care masa corporal e mai mic dect 10 centile
d) [ ] Toate cele indicate mai sus
e) [ ] Nici una din cele indicate mai sus
38.Criteriile de determinare a retardului dezvoltrii fizice intrauterine:
a) [x] Morfologic
b) [ ] Neuromuscular
c) [ ] Indicele ponderal
d) [ ] Concomitent morfologic i neuromuscular

e) [x] Tabelele centile


39.Metodele de diagnostic antenatal al viciilor congenitale:
a) [x] Cercetarea ultrasonografic
b) [x] Determinarea - fetoproteinei n sngele mamei
c) [ ] Radiografia
d) [ ] Datele examenului genetic
e) [ ] Toate cele mai sus enumerate

40.Scderea turgorului esuturilor poate fi determinat de:


a) [x] Deshidratare
b) [x] Infecia intrauterin
c) [ ] Hemoragia subarahnoidian
d) [x] Hipotrofia congenital
e) [ ] Hipotirioza congenital depistat tardiv
41.Accelerarea btilor cardiace la nou-nscut pot fi legate de:
a) [ ] Hipotermie
b) [x] Hipertermie
c) [ ] Persistena canalului arterial
d) [ ] Fosa oval deschis
e) [x] La nou-nscui care s-au nscut n asfixie uoar
42.Care din reflexele enumerate mai jos sunt fiziologice la nou-nscui la vrsta de un an?
a) [ ] Reflexul de cutare
b) [ ] Reflexul Robinson
c) [x] Reflexul Babinschii
d) [ ] Reflexul Moro
e) [x] Reflexul de supt
43.Paloarea tegumentelor este caracteristic pentru:
a) [x] Anemie
b) [x] oc
c) [ ] Ductus arteriosus persistent
d) [ ] Policitemie
e) [x] Septicemie
44.Acrocianoza este condiionat de :
a) [x] Hipotermie
b) [ ] Hipovolemie
c) [x] Sindromul copilului abia nscut
d) [ ] Ventilaie neadecvat
e) [x] Policitemie
45.Simptomul "petei albe" caracterizeaz:
a) [x] Hipovolemie pronunat
b) [ ] Prezena dereglrilor vegetative n urma traumatizrii sistemului nervos central
c) [x] Prezena anemiei pronunate
d) [ ] Nici una din cele enumerate mai sus
e) [ ] Hipervolemia
46.Care schimbri ale pielii sunt fiziologice pentru un nou-nscut ?
a) [ ] Paloare pronunat
b) [ ] Icterul tegumentelor n I zi de via
c) [x] Milia
d) [x] Miliaria cristalin
e) [x] Nevus
47.Beneficiile laptelui matern:
a) [x] Protecia mpotriva infeciei
b) [x] Protecia fa de alergie
c) [x] O inciden mai sczut a sindromului morii subite la copii
d) [x] O mai bun dezvoltare psihomotorie
e) [ ] Risc pentru diabet infantil
48.Care din urmtoarele situaii exclude noiune alimentaie natural?
a) [x] Copilului i se ofer alte alimente, diferite de laptele matern

b) [x] Copilului i se ofer biberon


c) [x] Se limiteaz numrul de alptri
d) [x] Se limiteaz durata suptului
e) [ ] Se alpteaz noaptea
49.Simptoamele hemoragiei acute:
a) [x] Se menine paliditatea, dei se continu oxigenarea
b) [ ] Tahicardie
c) [ ] Pulsul n norm
d) [x] Puls slab, filiform
e) [x] Simptomul "petei palide" 3 secunde i mai mult
50.Respiraia la prematuri este de tip:
a) [x] Abdominal
b) [ ] Toracic
c) [ ] Cu murmur vezicular
d) [x] Cu crize de apnee
e) [ ] Nici una din cele enumerate mai sus

Trombocitopeniile i trombocitopatiile la copii. Complement simplu.


Cs
1.Trombocitopenia la copii este determinat de:
A. Scderea vdit a factorului Willebrand
B. Lipsa factorului antihemofilic A.
C. Disfuncia trombocitar
D. Lipsa factorului antihemofilic B
E. Reducerea numrului de trombocite
Cs
2. Trombocitopatia la copii este determinat de:
A. Scderea factorului XII
B. Disfuncia trombocitar
C. Afectarea mixt a hemostazei
D. Coagulopatie nedeterminat
E. Reducerea numrului de trombocite
Cs
3. Ce investigaie nu confirm diagnosticul de trombocitopenie la copii:
A. Mielograma
B. Determinarea anticorpilor antitrombocitari
C. Aprecierea numrului de trombocite
D. Determinarea timpului de sngerare
E. Determinarea timpului de coagulare
Cs
4. Tipul de sngerare caracteristic pentru trombocitopenie la copii:
A. Hematom
B. Peteial-echimotic
C. Mixt
D. Vascular-purpural
E. Angiomatos
Cs
5. Pentru boala Willebrand este caracteristic:
A. Hemoragii abundente
B. Tip hematom de sngerare
C. Tip mixt de sngerare
D. Hemartroze
E. Erupii vascular-purpurale
6. Testul ce nu caracterizeaz sistemul vascular trombocitar al hemostazei la copii este:
A. Durata sngerrii dup Duke
B. Aprecierea numrului de trombocite
C. Aprecierea morfologiei trombocitare
D. Aprecierea timpului trombinei
E. Aprecierea funciilor trombocitare
Cs
7. Manifestarea tipic n trombocitopenie la copii este:
A. Formarea hemoragiilor pe palme i tlpi

B. Ztmartroza
C. Sindromul hemoragic cutaneo-mucos
D. Hemoragiile gastrointestinale
E. Hematomele subcutane
Cs
8. Semnul ce nu caracterizeaz sindromul hemoragic cutanat n trombocitopenie la copii este :
A. Spontanietatea apariiei
B. Localizarea strict specific
C. Polimorfizmul elementelor hemoragice
D. Policromia
E. Asimetria
Cs
9. Pentru purpura trombocitopenic idiopatic la copii nu este caracteristic:
A. Numr sczut de trombocite
B. Durata de via a trombocitelor sczut
C. Numr normal de trombocite
D. Prezena anticorpilor antitrombocitari
E. Prezena de megacariocite
Cs
10. Alterarea funciilor trombocitare la copii cuprinde urmtoarele, cu excepia:
A. Deficit de factor III
B. Sindromul trombocitelor cenuii
C. Modificri ale adezivitii trombocitelor
D. Scderea fibrinogenului plachetar
E. Factorii fizici, chimici
Cm
1. Purpura trombocitopenic idiopatic la copii se manifest prin urmtoarele simptoame:
A. Gingivoragii
B. Epistaxis
C. Hematoame
D. Echimoze
E. Metroragii
Cm
2. n tratamentul trombocitopatiilor la copii snt indicate:
A. Terapia hormonal grupul prednizolonei
B. Dezagregante curantil, trental
C. Preparate de magneziu, carbonat de litiu
D. Plasma proaspt congelat
E. Tratament simptomatic
Cm
3. Tratamentul n purpura trombocitopenic idiopatic la copii include urmtoarele:
A. Corticosteroizi
B. Imunoglobulin intravenos
C. Concentrate de factor VIII
D. Splenectomie
E. Mas trombocitar
Cm
4. n trombocitopatii la copii pot fi dereglate urmtoarele funcii:
A. Funcia de adgezivitate i agregare a trombocitelor
B. Funcia de coagulare sangvin
C. Funcia de contractibilitate a cheagului sanguin
D. Funcia fibrinolitic
E. Funcia de autoliz
Cm
5. Reducerea i lipsa trombocitelor la copii duc la:
A. Dereglri de coagulare sanguin
B. Majorarea permeabilitii vaselor sanguine
C. Dereglri funcionale trombocitare
D. Majorarea fragilitii vaselor sanguine
E. Majorarea potenialului anticoagulant
Cm
6. Trombocitopatiile la copii snt determinate de:
A. Deficiena calitativ a sistemului trombocitar al hemostazei
B. Dereglrile microcirculaiei n rezultatul activrii n exces a tromboplastinei
C. Insuficiena cantitativ al sistemului trombocitar al hemostazei
D. Toate tipurile de incompeten trombocitar

E. Insuficiena factorilor de coagulare


Cm
7. Pentru purpur trombocitopenic idiopatic la copii nu este caracteristic:
A. Sindromul hemoragic cutanat
B. Splenomegalia
C. Limfoadenopatia
D. Metroragiile
E. Hepatomegalia
Cm
8. Splenectomia n purpura trombocitopenic idiopatic are indicaii:
A. n forma umed cu evoluie peste 6 luni
B. n forma acut cu sngerri grave
C. Suspecie la hemoragie intracranian
D. Sindrom hemoragic cutanat
E. Hemoragii n organele interne
Cm
9. La un copil cu sindrom hemoragic cutanat pronunat i cu reducerea numrului de trombocite au fost administrate
urmtoarele preparate. Ce indicaii snt corecte:
A. Aplicaii cu acid aminocapronic
B. Aplicarea masei hemostatice
C. Administrarea subcutanat a heparinei
D. Administrarea hormonilir glucocorticoizi
E. Perfuzia masei trombocitare
Cm
10.Ce afirmaii sunt corecte pentru purpura trombocitopenic idiopatic:
A. Morbiditatea este maxim la vrsta copilriei
B. Frecvena formelor acute i cronice este echivalent
C. Exist o net predominan a afectrii sexului feminin
D. Debut frecvent la vrsta 3 ani pn la 7 ani
E. Dezvoltarea fizic i psihic a copiilor este n retardare
Cm
11. Ce afirmaii sunt corecte pentru boala Willebrand:
A. Transmitere recesiv, X-lincat
B. Este o consecin a dereglrii sintezei moleculei factorului de coagulare VIII
C. Se caracterizeaz prin defect n sistemul de coagulare
D. Se caracterizeaz prin defect n sistemul vascular-trombocitar al hemostazei
E. Dup traumatisme sngerarea se instaleaz tardiv peste 1-3 ore

12. Caracteristicele eseniale ale purpurei trombocitopenice idiopatice sunt:


A. Distrucia excesiv a trombocitelor
B. Producia medular insuficient a trombocitelor
C. Defect funcional al trombocitelor
D. Sindrom hemoragipar cutaneomucos
E. Trombocitopenie marcat
Trombocitopeniile i trombocitopatiile la copii.
1.
2.
3.
4.
5.
6.
7.
8.
9.
10.

Complementul simplu
E
B
E
B
C
D
C
B

1.
2.
3.
4.
5.
6.
7.
8.
9.
10.
11.
12.

Complementul multiplu
A,B,D,E
C,E
A,B,D,E
A,C
B,D
A,D
B,C,E
A,B,C
A,B,D,E
A,B,C,D
B,C,D
A,D,E