Sunteți pe pagina 1din 13

ANALIZA DATELOR

TRUE/FALSE 1. Efectul de maturare este dat de diferenele ce ar putea aprea ntre dou msurtori ANS: F 2. Efectul testrii repetate este dat de aplicarea la intervale destul de scurte a aceluiai test de mai

multe ori pe acelai lot de subieci


ANS: T 3. Corectitudinea seleciei subiecilor este dat de gradul de subiectivism a celui care face selecia ANS: T 4. Observaia spontan se realizeaz pe o baz subiectiv ANS: T 5. Alegerea unui test psihologic se bazeaz pe denumirea testului ANS: F 6. Cuantilele se indicatori de poziie ANS: T 7. Functia CHITEST, n Excel, calculeaz eroarea ca s avem diferente semnificative ntre 2 distributii ANS: T 8. Functia TINV n Excel, calculeaz eroarea dat de diferentele ntre dou medii ANS: F 9. n SPSS, fereastra Output are rolul de a memora operatiile realizate asupra datelor ANS: F 10. n SPSS datele se introduc pe foaia denumita Data View ANS: T 11. Optiunea Correlate se gseste n fereastra dat de Analyse ANS: T 12. Cu ajutorul coeficientului alpha se poate msura concordanta dintre doi evaluatori diferiti ANS: T

13. Mesajul reprezinta baza comunicarii, voluntare sau involuntare, intre un emitator si un

receptor
ANS: T 14. In viziunea lui Kerzner perfectionismul nu este o activitate ce poate rapi timp in realizarea unui proiect. ANS: F MULTIPLE CHOICE 1. Prin variabil se ntelege o anumit categorie care a fost:

a. cuantificat b. msurat. c. evaluat


a. b+c b. a+b c. a+b+c ANS: B 2. Variabilele pot fi:

a. calitative b. cantitative c. evaluative


a. a+b b. b+c c. a+b+c ANS: A 3. Se numesc date ceea ce : a. transmite emittorul b. ceea ce accept receptorul

ANS: B 4. Pentru ce tip de variabile pot fi utilizate histogramele?

a. variabile cantitative b. variabile calitative c. nu pot fi utilizate pentru variabile


a. a+c

b. a+b c. b+c ANS: B 5. Ce este mediana ? a. parametrul care se afl n mijlocul seriei de date. b. valoarea obtinut din media celei mai mari valori si a celei mai mici valori c. un element al histogramelor de tip linie

ANS: A 6. Ct la sut din date se afl n stnga medianei? a. 25% b. 33.33% c. 50% d. difer n functie de datele analizate ANS: C 7. Mediana nu este afectat de : a. cazurile extreme b. numrul de subiecti ANS: A 8. Media este recomandat n cazul: a. variabilelor cantitative b. variabilelor calitative c.

cnd avem frecvente

ANS: A 9. Ce este amplitudinea ? a. parametrul care arat distanta dintre valoarea minim si valoarea maxim din

cadrul unui sir de date


b. parametrul care se afl n mijlocul seriei de date c. valoarea cea mai frecvent ntlnit ANS: A 10. Coeficientul de corelatie este o valoare cantitativ ce descrie relatia dintre dou sau mai multe

variabile si variaz ntre


a. 0,5 b. 1 c. 0,25 ANS: B 11.

Dac variabilele sunt independente coeficientului de corelatie este egal cu:


a. 1 b. 0 c. 0,5 ANS: B

12. Regresia ne arat: a. legtura dintre dou variabile b. daca datele sunt ordonate descresctor c. predictii asupra unei variabile, n functie de valoarea alteia. ANS: C 13. n analiza comparativ dintre media unui esantion de subiecti si media unei populatii se

utilizeaz testul z dac a. se cunoaste abaterea standard a variabilei dependente la nivelul populatiei; b. numrul de subiecti cuprinsi n esantionul comparativ este suficient de mare (de regul peste 30 de subiecti).
a. a+b b. a ANS: A

14. Testele z si t pentru doua esantioane dependente sau independente se aplic pentru a

determina dac difer semnificativ pentru dou esantioane:


a. medianele b. mediile c. distributiile ANS: B 15. Testul t se aplic: a. Dac n1 < 30 (numrul de subiecti din prima grup) si n2 < 30 (numrul de subiecti

din a doua grup)


b. Dac n 30 si n 30 1 2 c. Dac n 30 si n < 30 1 2 ANS: A 16. Populatia difer de esantion prin: a. numrul de caracteristici b.

numrul de elemente

c. nu exista nici o diferenta intre cele doua concepte ANS: B 17. Testul hi-ptrat ne arat dac avem diferente semnificative ntre: a. medii b. abateri standard c. distributii unor rspunsuri ANS: C 18. n Excel functia TTEST calculeaz: a. diferenta dintre dou medii b. eroarea pentru a compara mediile dintre dou grupuri de subiecti c. calculeaz eroarea pentru compararea mediei unui grup cu o valoare dat. ANS: B 19. Valoarea tabelar corespunztoare testului t se calculeaz, n Excel, cu ajutorul functiei: a. ZTEST b. TTEST

c. TINV ANS: C 20. n SPSS declaratiile variabilelor se realizeaz n fereastra denumit: a. Data View b. Variable View c. Output ANS: B 21. Aplicnd testul t pentru compararea mediilor dou grupuri de subiecti, am obtinut eroarea de

4,5 %. n acest ca vom spune c: a. diferenta dintre cele dou medii este semnificativ
b. diferenta dintre cele dou medii este nesemnificativ ANS: A 22. Gradele de libertate:

a. n cazul testului t sunt egale cu numrul de subiecti de la primul grup plus numrul de subiecti de la al doilea grup minus 2 b. n cazul testului hi-ptrat sunt egale cu numrul de coloane minus unu nmultit cu numrul de linii minus unu c. nu depind de testul folosit ci de nivelul de semnificabilitate
a. c b. b+c c. a+b ANS: C 23. Rezultatele folosirii metodei sociometrice se pot prezenta sub forma:

a. unui tabel b. cercuri concentrice c. grafuri


a. a+b+c b. a+c c. a+b ANS: A 24. Semnificabilitatea coeficientului de corelatie o putem calcula: a. n Excel cu functia CORREL

b.

n SPSS apare n tabelul final

c. nu se poate calcula in SPSS si in Excel ANS: B 25. Analiza Datelor se ocup cu:

a. cercetarea faptelor stabilite stiintific b. examinarea faptelor stabilite stiintific c. investigarea faptelor stabilite stiintific d. interpretarea faptelor stabilite stiintific
a. a+b b. a+b+c+d ANS: B 26. Prin centralizarea datelor se ntelege:

a. msurarea datelor b. stocarea datelor n baza de date c. prezentarea datelor ntr-un singur document
a. a+b b. a+c c. a+b+c ANS: A 27. n Analiza Datelor prin serie de numere se ntelege: a. suma numerelor obtinute n urma cercetrii b. multimea de numere ce au comun o caracteristic ANS: B 28. Power Point este: a. soft pentru editarea de texte b. soft pentru calcule statistice c. soft specializat pentru prezentri profesionale ANS: C 29. n teoria probabilittilor, rezultatul unei experiente se numeste: a. esantion b. eveniment

ANS: B 30. n bazele de date putem s:

a. nregistrm informatiile specifice disponibile b. cutm anumite informatii c. extragem informatii a. a+b+c
b. a+c c. b+c ANS: A 31. Pentru a folosi o functie n Excel se acceseaz din meniu optiunea: a. function b.

insert

c. tools ANS: B 32. Pentru a calcula media n Excel folosim functia: a. Median b. Average c. Mode ANS: B 33. Valorile ce mpart seria de numere n pri egale se numesc: a. cuartile b. valori modale c. medii ANS: A 34. SPSS este: a. un soft specific calculelor statistice n procesele sociale b. o metod de calcul a testelor c. un instrument specific psihologiei experimentale ANS: A

35. Care este tipul de cunoatere cel mai ndeprtat de subiectivism? a. Cunoaterea dat de autoriti b. Cunoaterea realizat prin metode tiinifice c. Cunoaterea dat de intuiie ANS: B 36. Contientizarea prin analizare i prelucrare a datelor receptate transform datele n: a. mesaj b.

informaie

ANS: B 37. Analiza datelor se realizeaz: a. nainte de a ncepe cercetarea b. este o etap a cercetrii c. se realizeaz dup finalizarea cercetrii ANS: B 38.

Care din enunurile de mai jos reprezint caracteristici ale ipotezelor? a. verosimilitatea b. generalitatea c. verificabilitatea d. exprimarea de concluzii
a. a+b b. a+c c. a+d d. b+c e. c+d ANS: B

39. La ce se refer clieul confirmrii ipotezei de start? a. la faptul c ipoteza trebuie din start s se poat demonstra b. confirmarea cu orice pre a ipotezei de start c. rapiditatea cu care trebuie demonstrat ipoteza de start n comparaie cu ipoteza de

final

ANS: B 40. Grupul de control se mai numete i: a. grup experimental b. grup martor c. grup verificabil ANS: B 41. Cine a folosit pentru prima oar metoda sociometric? a. Moreno b. Weber c. Tangiuri ANS: A 42. Validitatea rspunsurilor este asigurat dac aplicm metoda sociometric la a. peste 30 de persoane b. mai puin de 30 de persoane c. nu depinde de numrul de persoane ANS: B 43. Sociomatricea este: a. un tabel b. o reprezentare prin cercuri concentrice c. o matrice care are pe diagonala valoarea 0 ANS: A 44. Msurarea este:

a. o operaie prin care se atribuie numere discrete sau continue ce urmeaz a fi evaluate b. citirea direct a numerelor afiate pe aparatele cu care se efectueaz experimentul c. calcularea scorurilor sau a frecvenelor rezultate n urma aplicrii unui instrument specific
a. a+b b. a+c c. b+c d. a+b+c

ANS: D 45. Populaia difer de eantion prin: a. numrul de caracteristici b. numrul de elemente c. nu difer ANS: A 46. Rezultatele folosirii metodei sociometrice se pot prezenta sub forma:

a. unui tabel b. cercuri concentrice c. grafuri


a. a+b b. a+c c. b+c d. a+b+c ANS: D 47. Prin centralizarea datelor se nelege:

a. msurarea datelor b. stocarea datelor n baza de date c. prezentarea datelor ntr-un singur document
a. a+b b. a+c c. b+c d. a+b+c ANS: A 48. Metoda observaiei sociologice se folosete: a. pe eantioane mici b. pe eantioane mari c. nu depinde de mrimea eantionului ANS: A 49. Msurarea este:

a) o operaie prin care se atribuie numere datelor discrete b) o operaie prin care se atribuie valori datelor ce urmeaz a fi evaluate

a. a b. b c. a+b ANS: C 50. Care din cele de mai jos sunt tipuri de diagrame:

a) diagrama de tip disc b) diagrama de tip bar c) diagrama de tip linie d) diagrama de tip sociogram
a. a+b+c b. a+b+d c. b+c+d d. b+c ANS: A 51. Evenimentul este: a. rezultatul unei experiene b. punctul de plecare in realizarea unui studiu de caz c. obiectul supus metodei observaiei ANS: A 52. Evenimentul care nu se poate produce se numete

a) eveniment nul b) eveniment imposibil c) eveniment nesigur


a. a+b b. a+c c. b+c d. a+b+c ANS: A 53. Mediana este: a. cuantila ce mparte o serie de numere n dou pri egale b. media dintre primul i ultimul numr al unei serii de numere

ANS: A 54. Studiul consistentei unei msuri luate att la testare, ct si la retestare se poate calcula cu: a. coeficientul de corelatie b. coeficientul alpha c. nu se poate determina cu ajutorul unui instrument statistic ANS: B