Sunteți pe pagina 1din 24

CURIOZITĂŢI DIN

LUMEA

ANIMALELOR
PISICA
 În antichitate, egiptenii îl condamnau la moarte pe cel ce omora o pisică.
 Pisicile nu suportă mirosul de lămâie.
 Cel mai bătrân exemplar de pisică a murit de bătrâneţe la vârsta de 38 de
ani.
 Inima pisicii bate de două ori mai repede decât a omului.
 Cea mai grasă pisică a trăit în Marea Britanie şi cântărea 30 de kilograme.
 Pisicile văd de până la şase ori mai bine în întuneric decât omul.
 Toate pisicile au la naştere ochii albaştrii; culoarea se definitivează abia
după câteva săptămâni.
 Dintre toate mamiferele, pisicile au ochii mai mari în raport cu mărimea
corpului.
 Pisicile sălbatice nu merg niciodată cu coada în sus; doar cele domestice au
acest obicei.
CÂINELE
 Primul animal domesticit de om a fost câinele.
 În întreaga lume se găsesc cam 400 de milioane de câini.
 Înainte de a fi domesticiţi caii, indienii nord-americani foloseau ca animale
de povară câinii.
 Cea mai mică rasă de câini este Chihuahua.
 Câinii din rasa Saint -Bernard sunt cei mai masivi.
 Mirosul unui câine este de 100 000 de ori mai puternic decât cel al unui
om.
 Câinii trăiesc în medie 15 ani.
 Toţi câinii se trag din lup.
 Cel mai rapid câine, ogarul, poate atinge viteza de până la 67 km/oră.
 Câinii transpiră doar prin limbă.
URSUL POLAR
 Ursul polar trăieşte în zonele cele mai reci ale planetei, acolo unde tempe-
raturile sunt cuprinse între -30ºC iarna şi 0ºC vara.
 Ursul polar îşi petrece timpul deplasându-se pe distanţe foarte mari în cău-
tarea hranei sale preferate – focile.
 Urşii polari consumă o cantitate foarte mare de hrană, cantitate ce depă-
şeşte chiar şi de 3 ori greutatea corpului său.
 Femela naşte maxim 3 pui.
 La început puii nu suportă foarte uşor temperaturile foarte scăzute, drept
pentru care vor rămâne în adăpost până primăvara.
 Abia la sosirea primăverii vor ieşi din adăpost pentru a pleca în căutarea
hranei.
 Puii vor sta alături de mama lor 30 de luni, după care aceasta îi va îndepăr-
ta pentru a-şi purta fiecare de grijă.
CALUL
 Oamenii au domesticit caii acum aproximativ 4 000 de ani.
 Caii nu pot percepe unele culori (de exemplu verde sau gri).
 Caii pot dormi atât culcat cât şi în picioare.
 După temperamentul lor, caii sunt împărţiţi în trei grupe. Astfel cei cu ,,sângele
fierbinte“ sunt folosiţi în cursele de cai de viteză, cei cu ,,sânge cald“utilizaţi ca animale
de povară cei cu ,, sânge rece“ sunt folosiți în sporturi precum sărituri peste obstacole.
 Cel mai mic cal din lume măsoară doar 43 cm.
 Sampson este numele celui mai înalt cal din lume. El cântăreşte 1,5 tone şi măsoară 2m.
 Limita de înălţime care desparte caii de ponei este de 1,47 m.
 De regulă caii trăiesc 25 – 26 ani.
 Cel mai bătrân cal ( Bătrânul Billy) a trăit 62 de ani.
 Cel mai bătrân ponei (Sugar Puff )a trăit 56 de ani.
CĂMILA
 Cămilele au trei pleoape care le protejează de nisip.
 Laptele de cămilă nu se strică pentru că este adaptat la căldura deşertului.
 Cămilele din deşert rezistă fără să bea apă până la 15 zile.
 Cocoaşa cămilei nu este un depozit de apă ci, de fapt, este o cocoaşă în ca-
re adună energia pentru atunci când mâncarea este greu de găsit.
 Cămila cu o singură cocoaşă se numeşte dromader.
LUPUL
LUPUL
 Dimensiunile unui lup se încadrează între 60 – 90 cm înălţime, 1,3 – 2 m
lungime (măsurată din vârful nasului şi până în vârful cozii) şi 20 – 60 kg
greutatea.
 Cel mai mare lup capturat până acum cântărea 80 de kg.
 Un lup vânează mai bine pe zăpadă; forma labelor permite lupilor să se de-
plaseze mai bine pe zăpadă.
 Viteza maximă pe care o poate atinge un lup este de 65 km /oră.
 Porţia de hrană considerată necesară pentru un lup să supravieţuiască este
de 1,1 kg pe zi.
 Cel mai mare animal vânat de o haită de lupi se presupune că e bizonul.
RENUL
 Renul este un animal magnific care trăieşte în tundra, taigaua şi zonele
împădurite ale Europa, Asia şi America de Nord, unde temperaturile co-
boară sub -40º C.
 Înălţimea lor este cuprinsă între 80 – 150 cm, lungimea totală a corpului
poate să depăşească 2 m, iar greutatea cuprinsă între 60 – 315 kg.
 Renii pierd cam 25% din greutatea lor în cursul iernii.
 Coarnele masculilor pot să atingă înălţimea de 160 cm, la o anvergură de
150cm.
 Coarnele femelelor sunt mai mici, depăşind rareori lungimea de 50 cm.
 Durata de viaţă a cerbilor se situează între 18 – 20 de ani.
 Un pui de ren cântăreşte între 5 – 9 kg, iar blăniţa sa are o frumoasă
culoare cafenie.
 Renii se hrănesc cu muşchi şi licheni.
GIRAFA
 Inima unei girafe cântăreşte nu mai puţin de 10 kg.
 O girafă poate rezista fără apă mai mult timp decât poate rezista cămila.
 Gâtul unei girafe adulte cântăreşte aproximativ 226 kg.
 Girafa este cel mai înalt mamifer din lume.
 Limba girafei este de culoarea neagră.
PANDA
 Ursul panda trăiesşte în China, în regiunile muntoase.
• Se hrăneşte în special cu bambus.
• Ursul panda poate ajunge la maturitate la o înălţime de 75 cm şi o greutate
de 150 kg.
• Femela poate naşte maxim 2 pui. Puii cântăresc la naştere câteva grame.
• În acest moment mai sunt aproximativ 1 600 de exemplare, dintre care 600
în natură, restul trăind în captivitate.
• Panda este un animal singuratic, el preferând să se retragă în zone mai
liniştite sau pe ramurile copacilor înalţi, locul în care le place în mod
deosebit să doarmă.
PINGUINUL
 Pinguinii fac parte din familia păsărilor. Deşi nu pot zbura, ei pot în-
nota.
• Pinguinii nu-şi schimbă niciodată partenerul de viaţă.
• Pinguinii se înmulţesc prin ouă.
• Femelele pinguin au penele mai pufoase.
• Majoritatea pinguinilor pot înnota aproximativ 15 mile pe oră.
• În lume există cel puţin 18 specii de pinguini.
• În lume trăiesc peste 100 de milioane de pinguini.
• Duşmanii cei mai mari ai pinguinului sunt focile şi balenele uriaşe.
• Pinguinii trăiesc la Polul Sud şi nu la Polul Nord.
• Numărul pinguinilor din Galapagos, singura specie care se apropie de
Polul Nord, a scăzut la 2 500 de păsări, un sfert din totalul anilor 1970.
ELEFANTUL
 Elefantul este considerat cel mai mare şi mai greu animal de pe planetă.
• Inima unui elefant poate cântări până la 20 kg, iar creierul său 5 kg.
• Trompa elefantului este compusă din 40 000 de muşchi.
• Un elefant poate ridica cu ajutorul trompei până la 270 kg.
• Grosimea pielii elefantului este de 1 mm pe zona urechilor şi de 3 cm pe
spate.
• Viteza maximă de alergare pe care o poate atinge un elefant este de 40 km /
h.
• Un elefant bea aproximativ 200 l de apă şi urinează în medie 50 l de urină.
• La naştere puiul de elefant cântăreşte aproximativ 80 kg.
• Puiul de elefant bea pe zi 10 l de lapte.
• Molarii unui elefant cântăresc în medie 5 kg şi au o lungime de 30 cm.
• Colţii elefantului pot atinge greutatea de 100 kg şi por avea lungimea de 3
m.
Vă mulțumesc pentru atenție!!!