Varianta 1
Varianta 1
2. Ibuprofenul:
a) intra in preparatul Nurofen;
b) este un punct iritant gastric, de accea se administreaza strict extern;
c) nu se administreaza la copii.
3. Eritromicina:
a) este mai bine tolerata digestiv decat ampicilina;
b) se indica la persoanele cu alergie la penicilina;
c) se indica in infectii intestinale.
4) Oxacilina:
a) este rezistenta la actiunea penicilinazei secretate de stafilococul auriu;
b) se inactiveaza sub actiunea acidului clorhidric gastric;
c) se administreaza strict paranteral.
7) Carbamazepina:
a) se indica in nevralgia de trigemen;
b) nu se administreaza la copii;
c) este antiparkinsonian.
1
11) Efectul diuretic al produsului Furosemid dupa administrarea orala, se
manifesta in:
a) 30-60 minute;
b) 45 minte;
c) 2 ore9
12) In afara de efectul antiacid, carbonatul de calciu mai poate fi utilizat ca:
a) antidiareic;
b) antiulceros;
c) colereic
15) Levodopa:
a) este un antihistaminic-antialergic;
b) actiunea sa este potentata la asociere cu Carbidopa;
c) este antiepileptic.
16) Etamsilatul:
a) este un antiagregat plachetar;
b) este un hemostatic sistemic;
c) este un hemostatic local.
19) Dextrometorfanul:
a) este un antitusiv prin mecanism central;
b) este un mucolitic;
c) are dezavantajul ca determina dependenta.
2
20) Care din urmatoarele substante apartine grupei Benzodiazepinelor?
a) Nitrazepemul;
b) Diazepamul;
c) Clorpromazina.
21) Sulfamidele:
a) se administreaza in mod obisnuit parenteral;
b) produsii de metabolizare sunt greu solubili in urina, determinand cristalurie;
c) se indca infectii virale.
23) Care dintre medicamente este util in tratarea infectiei urinare pe cale orala
fara a afecta fatul?
a) Cefadroxil;
b) Co-trimaxozol;
c) Ceftriaxona.
26) Nitrazepamul:
a) este un tranchilizant;
b) este un hipnotic;
c) este un miorelaxant.
27) Clorfeniraminul:
a) este lipsit de efect sedativ putandu-se administra la soferi;
b) se indica in urticarie;
c) este un antiserotoninic-antimigrenos.
28) Vincamina:
a) este un vasoconstructor;
b) intra in preparatul cavincton;
c) este un vasodilatator musculotrop.
29) Tanakanul:
a) contine ca substanta activa Vinpocetina;
b) contine extract de Ginko-Biloba;
c) este contraindicat la copii.
3
30) Ergocalciferolul este indicat in:
a) dureri musculare;
b) tratament curativ al rahitismului;
c) in polinevrite.
32) Haloperidolul:
a) Este un tranchilizant;
b) Este un antiepileptic;
c) Este un neurolepti incisiv.
33) Acenocumarolul:
a) Este un antiagregat plachetar;
b) Se administreaza strict parenteral;
c) Supradozarea poate produce hemoragi.
34) Enalaprilul:
a) Este un diureti;
b) Este contraindicat la hipertensivi;
c) este un inhibator al enzimei de conversie, cu efecte antihipertensive.
36) Pilocarpina:
a) este utilizata pentru reducerea presiunii intraoculare in glaucom;
b) se leaga selectiv dereceptorii nicotinici;
c) produce dilatarea pupilei.
4
39) Levomepromazina:
a) este un neuroleptic derivat de fenotiazina;
b) este un antiepileptic;
c) este un neuroleptic incisiv.
40) Diclofenacul:
a) are actiune antiagregata plachetara;
b) este lipsit de efecte secundare;
c) este un antiinflamator nesteroidian.
46) Dihidroergotoxina:
a) este contraindicata la varstnici;
b) hipotensiune;
c) este substanta activa din Secatoxin.
47) Indapamidul:
a) este un cardiotonic;
b) este antianginos;
c) are actiune antihipertensiva.
5
48) Este un aminoglicozid:
a) ofloxacina;
b) cefuroxin;
c) neomicina.
50) Care din urmatoarele efecte adverse, este mai frecvent in cazul utilizarii terapei
cu medicamente hipolipemiante:
a) palpitatii;
b) cefalee;
c) tulburari gastro-intestinale.
51) Care din urmatoarele medicamente trebuie evitate in prezenta bolii ulceroase?
a) fenilbutazona;
b) fenitoina;
c) fenobarbital.
55) Pentoxifilinul:
a) este un pansament gastric;
b) este un antihipertensiv;
c) se indica in arteriopatia membrelor inferioare.
56) Ranitidina:
a) este un antihistaminic H2 cu actiune antiulcerosa;
b) este un pansament gastric;
6
c) nu este un pansament gastric.
57) Gentamicina:
a) este un antibiotic lipsit de toxicitate;
b) este un antibiotic cu spectru larg;
c) este o aminoglicozida.
58) Care este util unui barbat cu HTA 160\100mHg si prostata marita?
a) doxazosin;
b) propanolol;
c) fentolamina.
59) Acetilcisteina:
a) se poate administra prin aerosoli;
b) este contraindicata la copii;
c) este un antitusiv.
65. Dihidroergotoxina:
a) este substanța activă din fecatoxin;
b) este contraindicată la vârstnici;
c) produce hipertensiune arterială.
66. Spironolactona:
7
a) are acțiune diuretică intensă
b) este un diuretic economisitor de potasiu;
c) provoacă eliminare masivă de electroliți
67. Ambroxolul :
a) este un antitusiv prin mecanism central;
b) este contraindicat la copii
c) este un expectorant mucolitic.
68. Amantadina:
a) este un dopaminergic cu acțiune antiparkinsoniană;
b) este un antiepileptic;
c) se poate administra inclusiv la copii.
[Link]:
a) este un hipnotic cu acțiune de lungă durată;
b) este contraindicat la copii;
c) are proprietăți antidepresive
[Link] :
a) conține extract de Ginkgo-Biloba;
b) este contraindicat la copii;
c) conține ca substanță activă Vimpocetina
[Link]:
a) are acțiune antiagregantă plachetară;
b) este lipsit de efecte secundare;
c) are acțiune antiinflamatoare intensă.
[Link] :
a) este un punct iritant gastric, de aceea se administrează strict extern;
b) intră în preparatul Nurofen;
c) nu se administrează la copii.
[Link]:
a) se indică în infecții intestinale;
b) este o macrolidă cu spectru de acțiune similar penicilinei;
c) este oto și nefrotoxic.
[Link]:
a) este inhibitor al degranulării mastocitare;
b) este un anticolinergic cu efecte bronhodilatatoare;
c) intră în preparatul Ventolin.
9
[Link] din următoarele condiții trebuie îndeplinită pentru ca un medicament să poată
fi administrat parenteral?
a) să aibă un ph acid;
b) să nu fie iritant pentru țesuturi;
c) să aibă un ph alcalin.
[Link] V:
a) este fenoximetilpeniocilina;
b) este benzilpenicilina;
c) este inactivată de aciditatea gastrică
92) Haloperidolul:
a) Este un tranchilizant;
b) Este un antiepileptic;
c) Este un neurolepti incisiv.
93) Acenocumarolul:
a) Este un antiagregat plachetar;
b) Se administreaza strict parenteral;
c) Supradozarea poate produce hemoragi.
94) Enalaprilul:
a) Este un diureti;
b) Este contraindicat la hipertensivi;
c) este un inhibator al enzimei de conversie, cu efecte antihipertensive.
96) Pilocarpina:
a) este utilizata pentru reducerea presiunii intraoculare in glaucom;
10
b) se leaga selectiv dereceptorii nicotinici;
c) produce dilatarea pupilei.
99) Levomepromazina:
a) este un neuroleptic derivat de fenotiazina;
b) este un antiepileptic;
c) este un neuroleptic incisiv.
100) Diclofenacul:
a) are actiune antiagregata plachetara;
b) este lipsit de efecte secundare;
c) este un antiinflamator nesteroidian.
11
b) oxitocina;
c) manitolul.
106) Dihidroergotoxina:
a) este contraindicata la varstnici;
b) hipotensiune;
c) este substanta activa din Secatoxin.
107) Indapamidul:
a) este un cardiotonic;
b) este antianginos;
c) are actiune antihipertensiva.
110) Care din urmatoarele efecte adverse, este mai frecvent in cazul utilizarii terapei
cu medicamente hipolipemiante:
a) palpitatii;
b) cefalee;
c) tulburari gastro-intestinale.
111) Care din urmatoarele medicamente trebuie evitate in prezenta bolii ulceroase?
a) fenilbutazona;
b) fenitoina;
c) fenobarbital.
12
a) amoxacilina+acid clavulanic;
b) ampicilin+sublactam;
c) ampicilina+acid clavulanic.
115) Pentoxifilinul:
a) este un pansament gastric;
b) este un antihipertensiv;
c) se indica in arteriopatia membrelor inferioare.
116) Ranitidina:
a) este un antihistaminic H2 cu actiune antiulcerosa;
b) este un pansament gastric;
c) nu este un pansament gastric.
117) Gentamicina:
a) este un antibiotic lipsit de toxicitate;
b) este un antibiotic cu spectru larg;
c) este o aminoglicozida.
118) Care este util unui barbat cu HTA 160\100mHg si prostata marita?
a) doxazosin;
b) propanolol;
c) fentolamina.
119) Acetilcisteina:
a) se poate administra prin aerosoli;
b) este contraindicata la copii;
c) este un antitusiv.
13
1. B
2. A
3. B
4. A
5. A
6. A
7. A
8. A
9. A
10. B
11. A
12. A
13. C
14. B
15. B
16. B
17. B
18. B
19. A
20. B
21. B
22. C
23. A
24. A
25. B
26. B
27. B
28. C
29. B
30. B
31. B
32. C
33. C
34. C
35. A
36. A
37. C
38. B
39. A
40. C
41. C
42. A
43. B
44. C
14
45. A
46. C
47. C
48. C
49. A
50. C
51. A
52. B
53. A
54. C
55. B
56. A
57. C
58. A
59. A
60. C
61. B
62. C
63. A
64. A
65. A
66. B
67. C
68. A
69. B
70. A
71. A
72. A
73. A
74. B
75. A
76. C
77. B
78. B
79. C
80. B
81. A
82. B
83. C
84. C
85. A
86. C
87. B
88. B
89. C
90. A
91. B
92. C
93. C
15
94. C
95. A
96. A
97. C
98. B
99. A
100. C
101. C
102. A
103. B
104. C
105. A
106. C
107. C
108. C
109. A
110. C
111. A
112. B
113. A
114. C
115. B
116. A
117. C
118. A
119. A
120. C
16