Sunteți pe pagina 1din 9

1. Care dintre indicatoare conferă prioritatea de trecere?

 A ) indicatorul 1;
 B) indicatorul 2;
 C) indicatorul 3.
2. Care dintre indicatoare anunță sfârșitul drumului cu prioritate?

 A) niciunul;
 B) ambele;
 C) indicaorul;
3. Ce se înțelege prin distanța de 100 m pentru semnalizarea schimbării direcției de
mers în afara localității?
 A) distanța față de vehiculul care circulă din spate;
 B) distanța parcursă din momentul semnalizării intenției de a efectua manevra
și locul unde se produce schimbarea direcției de mers;
 C) distanța față de locul terminării manevrei de depășire.

4. Sunteți obligat să semnalizați orice schimbare a direcției de mers?


 A) numai dacă sunt vehicule care vă urmează;
 B) numai în localități;
 C) da.
5. Sunteţi obligat să reduceţi viteza până la limita legală la trecerile pentru pietoni
nesemaforizate, dar semnalizate prin indicatoare şi marcaje, dacă:
 A) drumul are cel mult o bandă pe sens, iar pietonii aflaţi pe trotuar
intenţionează să se angajeze în traversare;
 B) drumul are cel puţin două benzi pe sens;
 C) trecerile sunt localizate în dreptul staţiilor de tramvai.

6. Sunteţi obligat să nu depăşiţi viteza de 50 km/h în afara localităţilor, în


următoarele situaţii:
 A) când partea carosabilă este acoperită cu mâzgă;
 B) la coborârea drumurilor în pantă;
 C) la întâlnirea indicatorului „Prioritate pentru circulaţia din sens invers“.

7. Care este semnalizarea specifică mersului înapoi?


 A) claxonatul intermitent, pentru a-i atenționa pe participanții la trafic din
spatele vehiculului;
 B) semnalizarea cu luminile de mers înapoi din dotarea vehiculului
 C) folosirea luminilor de avarie.

8. În care dintre situaţii este interzisă depăşirea?


 A) în apropierea vârfurilor de rampă, când vizibilitatea este redusă sub 50 m;
 B) în curbe, dacă vizibilitatea este redusă sub 50 m;
 C) la întâlnirea indicatorului „Drum cu prioritate”

9. La trecerea autovehiculelor cu regim de circulaţie prioritar, care au în funcţiune


mijloacele de avertizare sonoră şi luminoasă de culoare albastră, sunteţi obligat:
 A) să reduceţi viteza;
 B) să circulaţi cât mai aproape de marginea drumului în sensul de deplasare;
 C) să acordaţi prioritate de trecere.
10. Ce vă indică, de regulă, faptul că bateria de acumulatori este descărcată?
 A) la aprinderea farurilor, intensitatea luminoasă a acestora scade progresiv;
 B) acţionând claxonul, acesta emite un sunet slab, întrerupt;
 C) demontând bateria, constatăm că aceasta este mai uşoară decât de obicei.

11. Cum veți proceda corect dacă, la apropierea de o trecere la nivel cu o cale
ferată prevăzută cu semibariere automate, semnalele sonore și luminile roșii sunt
în funcțiune?
 A) reduceți viteza și opriți înaintea semibarierelor;
 B) ocoliți semibariera și vă continuați drumul, dacă trenul nu se apropie;
 C) măriți viteza pentru a nu fi surprinși de închiderea semibarierei.

12. Ce trebuie să aveţi în vedere atunci când lăsaţi copiii să urce sau să coboare
din autoturismul pe care îl conduceţi?
 A) copiii trebuie invitaţi să urce sau să coboare numai pe partea dinspre trotuar;
 B) copiilor le este permis să coboare singuri, pe orice parte;
 C) nu trebuie să aveţi nimic în vedere, deoarece copiii se comportă întotdeauna
corect în circulaţie.

13. Conducând pe drumul public, vă faceţi mai vizibil autoturismul dacă:


 A) îl împodobiţi cu abţibilduri sau accesorii colorate, fixate pe parbriz şi pe lunetă;
 B) vopsiţi în culoarea albă sau galbenă partea din faţă şi din spate a caroseriei;
 C) asiguraţi curăţenia exteriorului caroseriei, a tăbliţelor cu numărul de
înmatriculare, precum şi a sistemelor de iluminare-semnalizare.

14. Pentru care dintre faptele de mai jos se aplică sancțiuni contravenționale?

 A) conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul / tractor agricol sau


forestier sub influența băuturilor alcoolice, dacă fapta nu constituie, potrivit legii,
infracțiune;
 B) punerea în circulație sau conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul
neînmatriculat;
 C) conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul de către o persoană fără
permis de conducere.

15. Folosirea incorectă, pe timp de noapte, a luminilor de drum la întâlnirea cu alt


autovehicul care circulă din sens opus, se sancţionează cu:

 A) suspendarea exercitării dreptului de a conduce autovehicule, dacă această


contravenţie a fost săvârşită în mod repetat;
 B) anularea permisului de conducere;
 C) amendă şi puncte de penalizare.

16. Conducătorul unui autoturism poate transporta obiecte al căror gabarit


depăşeşte, împreună cu încărcătura, dimensiunile acestuia?

 A) da, dacă extremitatea obiectelor este semnalizată cu un steag roşu;


 B) nu;
 C) da, dacă obiectele depăşesc lăţimea autovehiculului.

17. Cum se procedează cu accidentatul readus la viaţă prin resuscitare cardio-


respiratorie?

 A) se va transporta la domiciliu sau la locul de muncă;


 B) se va transporta întotdeauna la o unitate medicală specializată;
 C) se va aştepta sosirea poliţiei rutiere.

18. Schimbarea uleiului şi a elementului filtrant se face:


 A) conform periodicităţii stabilite de constructor;
 B) din 5 în 5 ani;
 C) din 3 în 3 ani.

19. La întâlnirea panoului de pe stâlp aveți obligația:


 A) să vă deplasați cu atenție pe sectorul de drum îngustat;
 B) să acordați prioritate numai autocamioanelor și autobuzelor care circulă din
sens opus;
 C) să acordați prioritate vehiculelor care circulă din sens opus.

20. Ce semnificaţie are indicatorul alăturat?

 A) accident;
 B) împroşcare cu criblură;
 C) drum aglomerat.

21. Ce obligații aveți în situația prezentată în imagine?


 A) să nu depășiți alte vehicule;
 B) să reduceți viteza;
 C) să opriți la 50 m de calea ferată.

22. Autoturismul poate pătrunde în intersecția prezentată?

 A) da;
 B) numai în caz de urgență;
 C) nu, în intersecție poate pătrunde numai bicicleta.

23. Ce comportament este corect în situaţia prezentată, dacă vă aflaţi la volanul


autoturismului verde?
 A) intraţi cu atenţie în intersecţie şi viraţi numai la stânga;
 B) opriţi şi nu intraţi în intersecţie;
 C) aveţi voie să viraţi la dreapta.

24. Care este traseul de urmat pentru autoturismul din imagine?

 A) traseul 1;
 B) traseul 2;
 C) oricare dintre cele două, dacă respectă toate prevederile legii.
25. Este permisă depăşirea în situaţia dată?

 A) da, deoarece axul drumului este marcat cu linie continuă;


 B) da, deoarece linia discontinuă vă este cea mai apropiată de direcţia de mers;
 C) nu, deoarece autovehiculul din faţă nu vă permite depăşirea.

26. Care este ordinea de trecere prin intersecţia din imagine?


 A) tramvaiul, motocicleta, autoturismul;
 B) motocicleta, autoturismul, tramvaiul;
 C) motocicleta, tramvaiul, autoturismul.

1 A
2 C
3 B
4 C
5 A
6 A
7 B
8 AB
9 ABC
10 AB
11 A
12 A
13 C
14 A
15 C
16 B
17 B
18 A
19 A
20 A
21 B
22 C
23 B
24 C
25 B
26 B