Sunteți pe pagina 1din 14

POZIII N TIMPUL MERSULUI I SEMNALELE CONDUCTORILOR DE VEHICULE Cum vei proceda corect la trecerea de pe o banda pe alta?

a) te asiguri din spate; 48 b) te asiguri atat din fata, cat i din spate 6 i semnalizezi intentia de a schimba direcia de deplasare; c) te asiguri atat din fata, cat i din spate.

Dac virezi la stanga: a) ai selectat bine banda de circulatie i iti continui deplasarea; 48 b) ai selectat bine banda de circulatie, 7 dar te asiguri i opreti pentru ca semaforul este pe culoarea roie; c) manevra nu este permisa.

Pentru a vira la stanga in intersectia care urmeaza, ai selectat corect banda de circulatie? 48 a) da; 8 b) nu; c) eti obligat sa circuli numai inainte.

Dac ai selectat banda de circulatie conform imaginii prezentate, iti este permis: 48 a) sa circuli numai nainte; 9 b) sa virezi numai la dreapta; c) sa circuli nainte sau la dreapta.

Te-ai incadrat pe banda din dreapta, dei intentionezi sa virezi la stanga. Cum procedezi? 49 a) ntruct din sens opus nu circula alte 0 vehicule, virezi accelerat la stanga; b) circuli pe direcia nainte sau virezi la dreapta; c) semnalizezi, claxonezi i virezi la stanga.

n acest sens giratoriu eti bine incadrat pentru: a) a vira la stanga sau pentru a circula 49 nainte; 1 b) a circula pe direcia inainte; c) a vira la dreapta.

Este permisa folosirea luminilor de ceata noaptea, daca cerul este senin? 49 a) Regulamentul nu precizeaza; 2 b) da; c) nu.

n situaia data, pentru a-i semnaliza prezena, vei schimba alternativ luminile de drum cu luminile de 49 intalnire? 3 a) se folosesc numai luminile de drum; b) da; c) nu.

n situaia data, vei circula: a) fara lumini; 49 b) cu luminile de intalnire; 4 c) numai cu luminile de pozitie.

Cum vei proceda regulamentar daca staionezi? a) foloseti luminile de pozitie; b) foloseti luminile de avarie; 49 5 c) stingi toate luminile.

n aceasta situaie trebuie sa aprinzi atat luminile de intilnire, cat i luminile de ceaa? 49 a) ramane la aprecierea conducatorului 6 auto; b) da; c) nu.

Cand ninge abundent, vei folosi: a) luminile de pozitie; b) luminile de Intalnire ale farurilor; 49 7 c) avertizorul sonor.

Pe ploaie, vei aprinde luminile de ceata din spate? 49 a) da, daca exista In dotare; 8 b) da; c) nu.

Ce lumini trebuie sa aprinzi n aceasta situatie, pe langa luminile de intalnire? 49 a) luminile de drum; 9 b) luminile de avarie; c) luminile de ceata din fata i din spate, daca exista.

n situatia data, pe langa luminile de intalnire trebuie sa circuli cu: 50 a) luminile de ceata; 0 b) semnalizatoarele In funciune; c) luminile de drum.

n aceasta situaie vei circula cu: a) luminile de ntalnire; 50 b) luminile de pozitie; 1 c) luminile de drum.

Care este traseul de urmat pentru autoturismul din imagine? a) traseul 1; 50 b) traseul 2; 2 c) oricare dintre cele doua, daca respecta toate prevederile legii.

Care autoturisme s-au incadrat corect pentru a traversa intersecia prezentata? 50 a) autoturismul verde i cel rou; 3 b) autoturismul albastru i cel galben; c) toate.

Care este traseul optim pentru a intoarce in intersecia prezentata? a) traseul 1;, 50 b) traseul 2; 4 c) traseul 3.

Pentru a vira la stanga: a)maina roie va ceda trecerea; b) maina roie va trece prin spatele celei albastre; 50 a) autoturismele vor folosi traiectoriile 5 care ocolesc prin stanga centrul imaginar al interseciei.

n aceasta situaie, vrei sa virezi pe prima strada la dreapta. Ce obligaii ai? a)opreti, te asiguri, apoi executi schimbarea direciei de mers spre 50 dreapta; 6 b) semnalizezi intentia de a executa manevra, te asiguri, te angajezi cat mai aproape de marginea din dreapta, apoi virezi la dreapta; c) ocoleti sensuI giratoriu, apoi schimbi direcia de mers spre dreapta.

Ce traseu trebuie sa urmezi pentru a vira la stanga in intersecie? 50 a) traseul 1; 7 b) traseul 2; c) traseul 3.

Care este traseul recomandat pentru a vira la stanga? 50 a) virajul la stanga este interzis; 8 b) traseul 1; c) traseul2.

Care dintre autoturisme s-a incadrat corect pentru a schimba direcia de mers? 50 9 a) autoturismul rou; b) autoturismul albastru; c) ambele autoturisme.

Care dintre autoturismele din imagine circula corect prin intersecie? a) autoturismul verde i cel rou; 51 b) autoturismul albastru i cel rou; 0 c) toate cele patru autoturisme.

Cum trebuie sa procedeze conductorul autoturismului galben in situaia data? a) depaete prin partea dreapta 51 autobuzul, dupa ce a trecut autoturismul 1 verde; a) trece printre autobuz i autoturismul verde, deoareee se deplaseaza nainte; c) semnalizeaza autobuzul sa elibereze banda. la interseciile fara marcaje conducatorii auto care vor sa circule pe direcia inainte vor ocupa: 51 2 a) randul din stanga; b) randul din dreapta; c) oricare dintre randuri. Ce rand trebuie sa ocupi i de la ce distana. pentru a putea executa virajul la stanga intr-o intersecie nedirijata? 51 3 a) randul din mijloc, de la o distanta de cel putin 100 m; b) randul de langa axul drumului, de la o distanta de cel putin 50 m; c) randul de langa bordura, de la o distanta de cel putin 50 m. n care dintre situaiile de mai jos poi folosi banda de langa axul drumului pe o autostrada? 51 a) cand conduci autoturismul cu viteza maxima admisa; 4 b) cand efectuezi depairea altor autovehicule, daca celelalte benzi in direcia de mers sunt ocupate; c) cand nu eti precedat de alte autovehicule. Prin selectarea benzii de circulaie in apropierea unei intersecii se inelege: a) reducerea vitezei i semnalizarea schimbarii poziiei vehiculului; 51 b) semnalizarea i asigurarea la schimbarea direciei de mers; 5 c) incadrarea din timp pe banda corespunzatoare direciei de mers, la apropierea de o intersecie.

Schimbarea direciei de mers spre stanga este interzisa atunci cand: 51 a) strada pe care urmeaza sa se intre este semnalizata cu indicatorul "Drum fara ieire"; 6 b) conducatorul de vehicul este incadrat pe banda din dreapta; c) drumul pe care urmeaza sa se intre este semnalizat cu indicatorul "Circulaia interzisa in ambele sensuri".

Cum trebuie sa te incadrezi daca intenionezi sa schimbi direcia de mers spre stanga intr-o intersecie prin care circula i tramvaie, iar spaiul dintre ina din 51 dreapta i bordura trotuarului permite deplasarea vehiculelor doar pe un singur 7 rand? a) pe singurul rand ramas la dispoziie, lasand liber traseul tramvaiului; b) pe linia tramvaiului; c) in aceasta situaie nu se poate schimba direcia de mers spre stanga. Ce obligaii ai daca intenionezi sa intri pe prima strada la dreapta, intr-o intersecie cu sens giratoriu? 51 a) opreti autovehiculul, te asiguri i execui schimbarea direciei de mers spre dreapta; 8 b) ocoleti sensuI giratoriu, apoi schimbi direcia de mers spre dreapta; c) semnalizezi intenia de a executa manevra, te asiguri, te angajezi cat mai aproape de marginea din dreapta, apoi intri pe strada respectiva. Cum trebuie sa procedezi corect pentru a trece de pe banda intai pe banda a treia a unui drum public? a) reduci viteza de mers i treci de pe o banda pe alta, asigurandu-te continuu in oglinda 51 retrovizoare; 9 b) te asiguri din spate i semnalizezi intenia de a trece succesiv de pe banda intai pe a doua, apoi pe a treia; c) daca trecerea de pe o banda pe alta nu s-a facut cu cel puin 200 m inainte de intersecie, manevra nu mai este posibila. Cum se face schimbarea direciei de mers spre stanga, intr-o intersectie neprevazuta cu marcaje de ghidare? 52 a) prin stanga centrului imaginar al interseciei, fara a intersecta traiectoria celor care se 0 deplaseaza din sens opus i care vireaza la stanga; b) prin ocolirea centrului imaginar al intersectiei; c) la libera intelegere cu cei care se deplaseaza din sens opus.

Pe care dintre benzi trebuie sa te incadrezi i de la ce distanta fata de intersecie, 52 pentru a schimba direcia de mers spre dreapta, intr-o localitate? 1 a) pe banda din dreapta, de la eel putin 50 m; b) pe banda de langa axul drumului, de la eel putin 100 m; c) pe oricare banda, de la eel putin 50 m.

Ce rand trebuie sa ocupi i de la ce distanta, daca te deplasezi pe direcia inainte, 52 intr-o intersecie fara marcaje din afara localitatii? 2 a) randul din dreapta, de la o distanta de cel putin 100 m; b) randul din stanga sau din dreapta, de la o distanta de cel putin 50 m; c) randul din stanga, de la o distanta de cel putin 100 m.

Ce obligatii iti revin la executarea manevrei de trecere a vehiculului de pe o banda pe alta? 52 3 a) sa te asiguri din spate; b) sa semnalizezi din timp i sa te asiguri ca poti efectua manevra fara a perturba circulatia sau fara a pune in pericol siguranta celorlalti participanti la trafic; c) sa te asiguri din fata i din spate.

Ce banda pot folosi conducatorii de vehicule pe un drum public cu cel mult doua benzi pe sens i cu o a treia banda pe care este amplasata linia tramvaiului langa 52 axa drumului? 4 a) nu pot folosi banda pe care este amplasata linia tramvaiului; b) pot folosi i banda pe care este amplasata linia tramvaiului, fara sa incomodeze circulatia acestuia; c) legal, nu este prevazut. Cand se folosete lumina de drum? a) in mers, atat in localitati, cat ii n afara acestora, sau pe autostrazi, dupa gradul de 52 iluminare a drumului public; 5 b) noaptea, in afara localitatilor, iar in localitati numai in cazul in care circulatia se desfaoara pe artere rutiere cu mai multe benzi pe sens; c) noaptea, in afara localitatilor. Cui ii este permisa circulaia pe banda rezervata transportului public de persoane, semnalizata ca atare? a) numai vehiculelor care efectueaza transport public de persoane; 52 6 b) vehiculelor care efectueaza transport public de persoane i autovehiculelor cu regim de circulatie prioritar, atunci cand se deplaseaza n aciuni de interventie sau n misiuni care au caracter de urgenta; c) tuturor vehiculelor, daca nu incomodeaza circulatia vehiculelor prioritare. n ce situaie eti obligat, pe timp de noapte, sa schimbi lumina de drum cu cea de intalnire? 52 a) cand circuli n localitate, pe un drum cu mai multe benzi pe sens; 7 b) cand drumul este neiluminat; c) n cazul n care din sens opus se apropie un autovehicul, de la o distanta de cel putin 200 m.

Cum trebuie sa procedezi noaptea, cand eti orbit de lumina farurilor unui autovehicul care circula din sens opus? a) mentii in funciune luminile de intalnire, reduci viteza de deplasare i opreti daca 52 este cazul; 8 b) pui sau mentii in funciune luminile de drum, pentru a observa mai bine drumul pe direcia de deplasare; c) aprinzi alternativ luminile de drum i de ntalnire, pentru a-I atentiona pe celalalt conducator ca circula incorect . n ce situaie se poate folosi semnalizarea cu mijloace de avertizare sonora intr-o localitate n care claxonatul este interzis? 52 9 a) n interseciile nedirijate; b) la trecerile pentru pietoni; c) ori de cate ori este necesar, pentru evitarea unui pericol imediat. De la ce distana faa de vehiculul care circula din sens opus, pe timp de noapte, eti obligat sa foloseti lumina de intalnire? 53 0 a) de la cel putin 150 m; b) de la cel putin 100 m; c) de la cel putin 200 m. Ce semnifica balansarea, in plan vertical, a braului drept al unui biciclist? 53 a) intentia de a opri; 1 b) intentia de a schimba direcia de mers la dreapta; c) intentia de a se angaja n depaire. Cum trebuie sa procedezi atunci cand intri, pe timp de zi, intr-un tunel iluminat necorespunzator? 53 2 a) sa aprinzi luminile de ntalnire; b) sa claxonezi; c) sa aprinzi luminile intermitente de avertizare. Cand se schimba in mod repetat, pe timp de noapte, lumina de drum cu cea de intalnire? a) la semnalizarea conducatorului de autovehicule care s-a angajat ntr-o depaire 53 3 periculoasa; b) n interseciile care nu sunt dirijate prin semnale luminoase sau de catre un politist rutier; c) la ntalnirea vehiculelor care vin din sens opus. Prin distana de 100 m pentru semnalizarea schimbarii direciei de mers in afara localitaii se in1elege: 53 a) distanta parcursa din momentul semnalizarii intentiei de a efectua manevra i locul 4 unde se produce schimbarea direciei de mers; b) distanta fata de vehiculul care circula din spate; c) distanta fata de locul terminarii manevrei de depaire.

53 5

Ce semnifica braul stang, intins orizontal, al unui biciclist? a) intentia de a opri; b) intentia de a schimba direcia de mers la stanga sau de a depai; c) faptul ca nu trebuie sa fie depait.

Cand se folosete avertizarea sonora? a) la trecerea pe langa bicicliti; 53 6 b) n localitati, la apropierea de o trecere pentru pietoni; c) ori de cate ori este necesar, pentru evitarea unui pericol imediat. De la ce distana trebuie sa foloseti mijloacele de avertizare sonora, pentru a preveni pietonii i pe ceilali condutatori de vehicule? 53 7 a) de la cel putin 25 m de acetia; b) legea nu prevede o anumita distanta; c) de la eel mult 30 m de ace?tia. Ce mijloace de semnalizare se pot folosi, pentru evitarea unui pericol imediat, in zona de aciune a indicatorului "Claxonarea interzisa"? 53 8 a) atat mijloacele de avertizare sonora, cat i cele luminoase; b) niciun mijloc de semnalizare; c) numai mijloacele de semnalizare luminoasa. Cum este semnalizata utilizarea franei de serviciu? 53 a) cu luminile de avarie din fata i din spate; 9 b) cu luminile de culoare portocalie; c) cu luminile roii din spate. Cum trebuie sa semnalizezi intenia de a depai alte vehicule, atunci cimd conduci autovehiculul noaptea, pe un drum neiluminat dintr-o localitate? 54 0 a) prin folosirea luminii de drum sau a claxonului; b) cu luminile indicatoare de direcie; c) cu luminile farurilor. Ce lumini trebuie sa foloseti pentru a semnaliza vehiculul oprit pe partea carosabila a drumului public? 54 1 a) luminile intermitente de culoare galbena; b) luminile de pozitie sau de stationare; c) luminile de ntalnire. Cand se folosesc luminile de avarie? a) cand luminile de drum s-au defectat; 54 2 b) cand eti dezorientat in privinta drumului; c) cand vehiculul este imobilizat involuntar pe partea carosabila sau in timp ce eti remorcat.

Poi opri sau staiona regulamentar, cu toate luminile stinse, pe un drum iluminat, 54 daca vehiculul pe care iI conduci este vizibil de la o distana de cel puin: 3 a) 50 m; b) 150 m; c) 200 m.

Pe ce categorii de drumuri eti obligat sa foloseti luminile de intalnire in timpul 54 zilei? 4 a) pe autostrazi, drumuri expres i nationale europene; b) pe toate categoriile de drumuri; c) pe drumurile judetene, comunale i locale.

54 5

Cum trebuie sa procedezi atunci cand circuli pe timp de noapte i din sens opus se apropie un alt autovehicul? a) foloseti luminile de ntalnire de la cel putin 200 m; b) reduci viteza; c) sa opreti pe marginea din dreapta a drumului.

54 6

Ce trebuie sa ai in vedere atunci cand un vehicul are luminile de avarie aprinse? a) vehiculul este parcat; b) vehiculul va vira la dreapta sau la stanga; c) vehiculul a ramas in pana sau este remorcat.

Semnalizarea schimbarii direciei de mers trebuie meninuta: 54 a) pe intreaga durata a executarii manevrei; 7 b) 10 secunde de la inceperea manevrei; c) legea nu prevede nimic cu privire la acest aspect. Ce obligaii ii revin atunci cflnd circuli pe timpul nopii i te apropii de un alt autovehicul, care circula in faa ta? 54 8 a) sa foloseti luminile de intalnire de la o distanta de cel putin 100 m; b) sa reduci viteza i sa circuli cu atentie sporita; c) sa nu te angajezi in depairea acestuia. Distana de 50 m necesara pentru semnalizarea schimbarii direciei de mers in localitai semnifica: 54 a) distanta fata de locul in care se termina executarea manevrei de depaire; 9 b) distanta fata de vehiculul care se deplaseaza in spatele tau; c) distanta dintre locul in care se semnalizeaza intentia de a depai i locul in care se incepe manevra.

Ce masuri trebuie sa iei atunci cand circuli in condiii atmosferice ce impiedica mult vizibilitatea? 55 a) sa foloseti luminile de intalnire; 0 b) sa circuli pe distante scurte i cu luminile de pozitie in functiune; c) sa foloseti luminile de pozitie i sa circuli cat mai aproape de marginea din dreapta a drumului. n ce situaie eti obligat sa foloseti luminile de intalnire sau de drum? a) in cazul stationarii pe timp de noapte pe partea carosabila a drumurilor nationale sau 55 in cazul parcarii autovehiculului in locuri special amenajate, dar neiluminate; 1 b) in cazul arterelor de circulatie slab iluminate, cand vizibilitatea este redusa, in mers, atat in localitati. cat i in afara acestora; c) pe timp de zi pe drumurile nationale, in situatiile in care traficul este supraaglomerat. Ce categorii de vehicule au obligaia de a folosi luminile de intalnire pe timp de zi? 55 a) autovehiculele care insotesc coloane militare sau transporta grupuri de persoane; 2 b) motocicletele i mopedele; c) autovehiculele care tracteaza alte vehicule sau care transporta produse periculoase. Luminile de avarie se folosesc: a) cand circulatia este blocata pe sensuI de mers; 55 3 b) cand un vehicul a ramas in pana sau a fost avariat, fiind imobilizat pe carosabil; c) cand vehiculul se deplaseaza foarte lent i constituie un pericol pentru ceilalti participanti la trafic. Cum trebuie sa procedezi atunci cand circuli pe un drum cu trei sau mai multe benzi pe sens? 55 a) sa circuli pe banda situata langa acostament; 4 b) sa circuli pe banda a doua, respectiv a treia, cu o viteza mai mica de 100 kmlh; c) sa nu circuli pe liniile de tramvai.

Cum este corect sa procedezi atunci cand circuli pe timpul nopii in condiii atmosferice ce impiedica mult vizibilitatea? a) foloseti luminile de drum i circuli cat mai aproape de marginea din dreapta a 55 5 drumului; b) opreti i atepti modificarea conditiilor atmosferice; c) foloseti luminile de ntalnire i semnalizezi prin schimbarea luminii de ntalnire cu cea de drum, la trecerea prin interseciile cu circulatie nedirijata. Luminile de avarie se folosesc atunci cand: 55 a) vehiculul se deplaseaza foarte lent, din motive obiective; 6 b) se circula n coloana, cu viteza redusa; c) se circula pe un drum alunecos.

55 7

n ce situaie eti obligat sa foloseti luminile de intalnire pe timp de zi? a) cand circuli pe drumuri judetene; b) cand tractezi alte vehicule; c) cand circuli cu viteza redusa.

Pe timp de zi luminile de poziie se folosesc atunci cand autovehiculul este oprit: 55 a) din cauza unor avarii; 8 b) pentru urcarea sau coborarea pasagerilor; c) pentru ca vizibilitatea este redusa.

486 B 487 B 488 A 489 C 490 B 491 A 492 C 493 B 494 B 495 C 496 B 497 B 498 C 499 C 500 A 501 A 502 C 503 C 504 B 505 C

506 B 507 C 508 C 509 A 510 C 511 A 512 C 513 B 514 B 515 C 516 BC 517 A 518 C 519 B 520 A 521 A 522 B 523 B 524 B 525 A

526 B 527 C 528 A 529 C 530 C 531 A 532 A 533 B 534 A 535 B 536 C 537 A 538 A 539 C 540 B 541 B 542 C 543 A 544 A 545 AB

546 C 547 A 548 A 549 C 550 A 551 B 552 ABC 553 ABC 554 A 555 C 556 A 557 B 558 C