Sunteți pe pagina 1din 2

Vieira de Almeida & Associados Offices / PMC

Arquitectos + Openbook Arquitectura


 Locul ales pentru a găzdui noile birouri ale firmei de avocatură Vieira de Almeida
Associados este situat în centrul Lisabonei , într-o fostă zonă industrială lângă râul
Tejo. Proiectul se dezvoltă prin două clădiri industriale vechi: cea principală este orientată
spre strada Dom Luís I și Boqueirão do Duro și conține facilitățile mai mari; cea mai mică
este întoarsă spre Piața Conde Barão și deține o parte din serviciile de back-office.
Cele două clădiri sunt conectate intern pentru a facilita comunicațiile funcționale și de lucru,
sporind rutele publice și private, contribuind la diferitele niveluri de articulare și complexitate,
reflectând noua abordare a VdA asupra spațiului de lucru.
Propunerea intenționează să renoveze un fost depozit de garaj, o clădire din secolul al XIX-lea care a
suferit mai multe modificări și care până la sfârșitul secolului al XX-lea se afla deja într-o stare
avansată de degradare.
 Această construcție, subliniată de scara sa mare, a fost compusă dintr-o navă principală cu două etaje
și galerii laterale.
 Intervenția include, de asemenea, o a doua clădire și mai mică, care a fost o fabrică de prelucrare a
metalelor de la sfârșitul secolului al XIX-lea, care poartă o fațadă extraordinară de fier forjat cu urme
de Art Noveau. Acesta din urmă a trecut, de asemenea, prin mai multe modificări și o extindere în
secolul al XX-lea. Proiectul a intenționat să mențină caracterul ambelor clădiri, consolidând
caracteristicile sale foarte unice.
Următoarea propunere urmărea să reînnoiască și să recupereze memoria vechiului depozit industrial,
precum și să răspundă nevoilor actuale ale unei mari firme de avocatură. Am profitat de golul generos
care face această construcție atât de specială, construind în interiorul ei o structură pe trei niveluri, cu
goluri mari orizontale și verticale, începând de la intrarea principală cu un atrium cu înălțime
triplă. Am interpretat clădirea existentă ca un complex semi-exterior în care holurile și spațiile de
legătură sunt citite ca „străzi”, detașându-se de ideea convențională de „coridor”, prezentă de obicei
în acest tip de clădiri funcționale. Aceste goluri și „străzi” creează nu numai o relație vizuală și
spațială unică, ci, mai presus de toate, promovează interacțiunile personale și profesionale dintre
lucrători, clienți și vizitatori.

Aceste străzi interioare / zone publice sunt marcate cu mai multe spații de agrement, cum ar fi puncte
de întâlnire, saloane, grădini exterioare și varande, răspunzând la tot felul de nevoi și
interacțiuni. Unele dintre spațiile interstițiale dintre volumele propuse pot fi folosite și ca galerii de
artă, unde puteți găsi câteva piese grozave semnate de diferiți artiști portughezi.
În ceea ce privește alternativele de construcție și materialitatea construcției, am optat pentru păstrarea
cât mai mult posibil a structurilor anterioare, recuperând câteva elemente importante și introducând
un nou limbaj arhitectural bazat pe componente din sticlă și oțel gri închis și rame de ferestre care are
ca scop accentuarea și unificarea tuturor diferitelor elemente pe care le deține această propunere. În
acest fel, clădirea poate fi citită ca un întreg și nu ca un spațiu stratificat, unde toate elementele
diferite funcționează în armonie și creează un mediu dinamic de spațiu de lucru, consolidând
sentimentul de echipă și unitate care caracterizează Vieira de Almeida Advogados.