Sunteți pe pagina 1din 5

SIMULARE BACALAUREAT 2003

Proba scris la Msurri electrice i electronice


Profilul : TEHNIC
Varianta A
Toi itemii sunt obligatorii. Fiecare item are un singur rspuns corect.
Se acord cte 2 puncte pentru fiecare rspuns corect. Se acord 10 puncte din
oficiu.

Timpul efectiv de lucru este de 3 ore.


Pentru fiecare item, completai pe foaia de examen, rspunsul pe care l considerai
corect, cu simbolul O, iar rspunsurile considerate greite cu simbolul X.

1. Puntea Maxwell se folosete pentru msurarea:


a. condensatoarelor cu pierderi mari
b. rezistenelor de valori mari
c. bobinelor cu factor de calitate mic
d. pierderilor dielectrice
2. Prin dublarea numrului de spire al bobinei mobile a unui aparat magnetoelectric, fr
modificarea dimensiunilor cadrului, sensibilitatea aparatului:
a. nu se modific
b. scade exponenial
c. crete de dou ori
d. scade de dou ori
3. Prin modificarea potenialului electrodului de comand (cilindrul Wehnelt) din tunul de
electroni al osciloscopului se regleaz:
a. amplitudinea semnalului pe ecran
b. luminozitatea spotului de pe ecran
c. frecvena semnalului vizualizat
d. devierea fasciculului de electroni
4. Caracteristica static de funcionare a unui ampermetru magnetoelectric de curent
continuu este dat de relaia:
b. = kI
c. = kI1I2
d. =kI1I2cos
a. = kI2
5. Puntea Sauty este folosit pentru msurarea:
a. rezistenelor electrice
b. inductivitii proprii
c. capacitii condensatoarelor cu pierderi mari
d. capacitii condensatoarelor de calitate, cu pierderi mici
6. Pe una din diagonalele punii, se monteaz:
a. un aparat indicator de nul
b. un rezistor
c. un condensator
d. o bobin
7. Valoarea tensiunii electrice de 1000V, se poate echivala cu:
a. 100 mV
b. 10 000 mV
c. 1 kV
d. 10 kV
8. La montarea greit a voltmetrului n circuit, respectiv n serie, curentul :
a. crete exponenial
b. crete liniar
c. scade
d. nu este influenat
9. Puntea Wheatstone se utilizeaz pentru msurarea:
a. rezistenelor electrice
b. condensatoarelor cu pierderi mici
c. condensatoarelor cu pierderi mari
d. bobinelor

MEE Varianta A

10. Catodul, ca element component al tubului catodic, are rolul de a:


a. micora semnalele prea mari
b. stabiliza imaginea
c. genera fasciculul de electroni
d. devia fasciculul de electroni
11. Pentru ca pe ecranul osciloscopului s apar curba u=Usint se aplic tensiunea u:
a. pe X, iar pe Y o tensiune n dinte de fierstru
b. pe Y, iar pe X o tensiune n dinte de fierstru
c. pe X, iar pe Y o tensiune continu
d. pe Y, iar pe X o tensiune continu
12. In curent alternativ monofazat wattmetrul msoar :
a. puterea aparent
b. puterea reactiv
c. factorul de putere
d. puterea activ
13. Interiorul tubului catodic :
a. conine gaz inert la presiune mare
b. conine gaz inert la presiune joas
c. este vidat
d. conine gaz halogen la presiune normal
14. Forma de variaie a tensiunii baz de timp este:
a. trapezoidal
b. sinusoidal
c. dinte de ferstru
d. dreptunghiular
15. Generatorul bazei de timp din constructia osciloscopului are ca element principal un
circuit:
a. L C
b. L R
c. R C
d. R L C
16. Intr-o punte Wheatstone rezistenele cunoscute sunt: R1= 4 , R2 = 8 ,
R3 = 16 , iar rezistena Rx din braul opus lui R2 are valoarea :
a.2
b. 5
c. 7
d. 8
17. Msurarea rezistenei electrice cu puntea Wheatstone este o metod de:
a. zero
b. citire direct
c. reducere a tensiunii la jumtate
d. substituie
18. Rezistena r montat n serie cu galvanometrul, n cazul punii Wheatstone, are rol de:
a. scdere a sensibilitii
b. extindere a domeniului de msurare
c. protectie a aparatului
d. cretere a sensibilitii
19. Aparatul electrodinamic are scara uniform cnd este utilizat ca:
a. ampermetru
b. voltmetru
c. wattmetru
d. ohmmetru
20. Pentru ca indicaia unui ampermetru s fie ct mai aproape de valoarea real a
curentului msurat, rezistena sa intern trebuie s fie:
a. mult mai mare dect rezistena circuitului
b. egal cu rezistena circuitului
c. de dou ori mai mare dect rezistena de sarcin
d. mult mai mic dect rezistena circuitului

MEE Varianta A

21. Dac n braele unei puni Wheatstone se gsesc rezistenele R1, R2, R3, Rx (de
msurat) n aceast ordine, la echilibrul punii se obine relaia :
a. R x = R3

R1
R2

b. R x = R3

R2
R1

c. R x = R2

R1
R3

d. Rx = R1 R2 R3

22. Expresia de calcul a puterii active ntr-un circuit de curent alternativ monofazat este:
a. P=UIcos
b. S=UI
c. Q=UIsin
d. P=RI
23. La punile de curent alternativ sunt necesare :
a. un element de reglaj
b. dou elemente de reglaj
c. trei elemente de reglaj
d. nici un element de reglaj
24. Punile de curent alternativ sunt folosite pentru msurarea:
a. rezistenei electrice
b. intensitii curentului electric
c. impedanei
d. puterii electrice
25. Figura alturat reprezint scara gradat
a unui voltmetru cu domeniul de msurare
de 20V. Valoarea msurat de aparat este:
a. 12V
b. 4,6V
c. 24V
d. 1,2V
26. Ampermetrul feromagnetic msoar:
a. intensitatea curentului n circuite de curent continuu
b. tensiunea electric n circuite de curent alternativ
c. puterea electric n circuite de curent continuu
d. intensitatea curentului n circuite de curent alternativ
27. La msurarea frecvenelor cu osciloscopul figurile Lissajous au forma cifrei 8 cnd
raportul de frecven este:
a. 1:1
b. 1:2
c. 1:3
d. 1:4
28. Dac pe ecranul unui osciloscop apar cinci sinusoide i frecvena semnalului de
vizualizat este de 1000 Hz, frecvena bazei de timp este :
a. 20 Hz
b. 100Hz
c. 200 Hz
d. 2000 Hz
29. Relaia de calcul a puterii reactive n circuitele de curent alternativ monofazat este:
a. P=UI
b. P=UI cos
c. P=UI sin
d. P=UI tg .
30. Simbolul din figura alturat este marcat pe cadranul unui aparat:
a. electrodinamic
b. ferodinamic
c. electrostatic
d. magnetoelectric
31. Cuplul rezistent la aparatele de msurat analogice este produs de :
a. amortizor
b. corectorul de zero
c. arcul spiral
d. scara gradat
32. Un circuit simplu conine o surs de rezisten intern neglijabil i un rezistor cu
rezistena R = 100. n circuit se introduce un ampermetru cu rezistena intern
ra =1, care msoar curentul I=5A. Valoarea curentului din circuit nainte de
introducerea ampermetrului era de (se va calculua cu dou zecimale exacte):
a. 5,02 A
b. 5,05 A
c. 5,15 A
d. 5,25 A
33. Pentru a se realiza liniarizarea tensiunii generate de baza de timp, este necesar ca
ncrcarea condensatorului s se fac:
a. la o tensiune constant
b. sub un curent liniar cresctor
c. la tensiune liniar cresctoare
d. sub un curent constant

MEE Varianta A

34. Raportul ntre reactana i rezistena unui element de circuit sau ale unui circuit
reprezint:
a. noiunea de rezonan
b. factorul de calitate
c. fazorul
d. defazajul
35. Voltmetrul se conecteaz n circuitul de msurare:
a. n serie
b.n zigzag
c. n paralel
d.n stea
36. Ampermetrul este aparatul cu ajutorul cruia se msoar:
a. puterea activ
b. intensitatea curentului electric
c. rezistena electric
d. tensiunea electric
37. Dispozitivul cu ajutorul cruia, n absena semnalului, se aduce acul indicator la
reperul zero se numete:
a. corector de zero
b. rezisten adiional
c. unt
d. amortizor
38. n curent alternativ, raportul dintre valorile efective ale tensiunii electrice i intensitii
curentului electric se numete:
a. rezisten adiional
b. unt
c. amortizor unt
d. impedan.
39. Pentru ca indicaia unui voltmetru s fie ct mai aproape de valoarea real a curentului
msurat, rezistena sa intern trebuie s fie:
a. mult mai mare dect rezistena circuitului
b. egal cu rezistena circuitului
c. de dou ori mai mare dect rezistena de sarcin
d. mult mai mic dect rezistena circuitului.
40. Expresia care reprezint puterea aparent ntr-un circuit de curent alternativ
monofazat este:
a. P=UIcos
b. S=UI
c. Q=UIsin
d. P=RI
41. Prin modificarea potenialului anodului de focalizare al tunului de electroni al
osciloscopului se regleaz:
a. claritatea imaginii pe ecran
b. luminozitatea spotului pe ecran
c. viteza de deplasare a electronilor
d. devierea fascicolului de electroni
42. Aparatul de msur din diagonala punii Maxwell trebuie s funcioneze :
a. ca ohmetru
b. n curent continuu
c. la frecvena sursei de alimentare d. ca wattmetru
43. Simbolul din figur inscripionat pe scala aparatului de msur arat c aparatul:
a. msoar 3V
b. msoar 3A
3
c. are o precizie de 3%
d. are tensiunea de ncercare dielectric 3kV
44. La baza funcionrii tubului catodic al osciloscopului st:
a. emisia fotoelectric
b. emisa termoelectronic
c. polarizarea dielectric
d. magnetostriciunea
45. Amortizorul aparatului magnetoelectric este de tip:
a. pneumatic cu piston
b. electromagnetic
c. pneumatic cu palet
d. hidraulic

MEE Varianta A

SIMULARE BACALAUREAT 2003


BAREM DE CORECTARE
la Msurri electrice i electronice
Profilul : TEHNIC
Varianta A
Se acord cte 2 puncte pentru fiecare rspuns corect. Se acord 10 puncte din
oficiu.
1. c
2. c
3. b
4. b
5. d
6. a
7. c
8. c
9. a
10. c
11. b
12. d
13. c
14. c
15. c
16. d
17. a
18. c
19. c
20. d
21. a
22. a
23. b
24. c
25. b
26. d
27. b
28. c
29. c
30. d
31. c
32. b
33. d
34. b
35. c
36. b
37. a
38. d
39. a
40. b
41. a
42. c
43. d
44. b
45. b
Se acord cte 2 puncte pentru fiecare rspuns corect. Pentru fiecare rspuns greit sau
lipsa rspunsului se acord cte 0 puncte.

MEE Varianta A