Sunteți pe pagina 1din 24

m 



  

Vm

  
      
    

  
   
  

  
 
 
  
  
 
   ! "# 
 
  !       
$ 
   !  !% & '


 
(  & 
   

 
 
        %   
 

m

     &   


    )""    
 &    * &   

 
 
  + *   
    ,""""" 
    

  ,- 
$     

 
   
 '
  ./#0 
  
 
  

 +1

 
! '    
   
*
  
  *"2 !"2
 
 !

 
 *
 &  *
  
&3 &  
!
    &   
*
!!!   
 
4  !

 

 
& ! 
 & '


    



 

  
 ! 

 
 
 
   "  
  
*

 *!
& 5



1  


 )""" 
 


   6
 7

  ! 
 
(

     
  
&   
& 8  &   '  8 '
  
    8  &  



  
      )
+
         9  !,- !
 :
  

,)/
(  :-3 :. 
   6     ;7.: 
  
6+ && 7-. 

<

  
 
 
 5' 


   
 
  ! 
   !'&

  ,-' 
  !   
'
&
   ! *
   
      
     ! ! 





(     


 ' ."3 ="  ,3 :
 6 &   !
  &  '7!:"3 ."#

  


  "# 
  
 ' 
'
% &   
 
 *

' 
'

>'
 
   
.-#0 
    
   


,,# 
'
      


 '  

      &!   !'  



 9
!?  
  *
 *)"2 
  
  "3 ,-"     
 


!: 
  ."3 ,-# 
 
:-@      
     
   ,."    
,-"
   &   
!    -"
( ' ,3 :" 
 
  ! -3 =#    &  
& 
  !!  

 4

   & ! 


 ,"# 
1 &
'&
 

' 
   &  !
 ::.# 
&   &  
 &   

?(

Ursul panda trieste n China, n regiunile muntoase.


Se hrnete n special cu bambus.
Ursul panda poate ajunge la maturitate la o nlime de 75 cm i o
greutate de 150 kg.
Femela poate nate maxim 2 pui. Puii cntresc la natere cteva
grame.
n acest moment mai sunt aproximativ 1 600 de exemplare, dintre care
600 n natur, restul trind n captivitate.
Panda este un animal singuratic, el prefernd s se retrag n zone mai
linitite sau pe ramurile copacilor nali, locul n care le place n mod
deosebit s doarm.

??

Pinguinii fac parte din familia psrilor. Dei nu pot zbura, ei pot nnota.
Pinguinii nu-i schimb niciodat partenerul de via.
Pinguinii se nmulesc prin ou.
Femelele pinguin au penele mai pufoase.
Majoritatea pinguinilor pot nnota aproximativ 15 mile pe or.
n lume exist cel puin 18 specii de pinguini.
n lume triesc peste 100 de milioane de pinguini.
Dumanii cei mai mari ai pinguinului sunt focile i balenele uriae.
Pinguinii triesc la Polul Sud i nu la Polul Nord.
Numrul pinguinilor din Galapagos, singura specie care se apropie de
Polul Nord, a sczut la 2 500 de psri, un sfert din totalul anilor 1970.

994?$

lefantul este considerat cel mai mare i mai greu animal de pe


planet.
Inima unui elefant poate cntri pn la 20 kg, iar creierul su 5 kg.
Trompa elefantului este compus din 40 000 de muchi.
Un elefant poate ridica cu ajutorul trompei pn la 270 kg.
Grosimea pielii elefantului este de 1 mm pe zona urechilor i de 3 cm
pe spate.
Viteza maxim de alergare pe care o poate atinge un elefant este de 40
km / h.
Un elefant bea aproximativ 200 l de ap i urineaz n medie 50 l de
urin.
La natere puiul de elefant cntrete aproximativ 80 kg.
Puiul de elefant bea pe zi 10 l de lapte.
Molarii unui elefant cntresc n medie 5 kg i au o lungime de 30 cm.
Colii elefantului pot atinge greutatea de 100 kg i por avea lungimea
de 3 m.