Sunteți pe pagina 1din 4

„Centrul de formare profesională”

www.reflexovital.ro
SUBIECTE EXAMEN
MODULUL MASAJ TERAPEUTIC ŞI GIMNASTICĂ DE
RECUPERARE
PROBA TEORETICĂ
VARIANTA II
Aceste subiecte sunt de tip complement simplu
(raspunsurile contin o singură varianta corectă)

1. Poziţia de “minge” presupune:


a. curbarea trunchiului peste membre cu extensia capului
b. flexie plantară, flexia gambei pe coapsă şi a coapsei pe abdomen
c. flexie dorsală, flexia gambei pe coapsă şi a coapsei pe abdomen, flexia capului
pe piept.
2. Tonusul muscular este:
a. contracţia exagerată a unui muşchi în urma unui efort
b. o stare de semicontracţie a unui muşchi în repaus inervat şi vascularizat
c. creşterea in volum a unui muşchi
3. Cauzele lordozei sunt:
a. grăsime viscerală, sarcină
b. poziţie deficitară la scris sau citit
c. afecţiuni ORL, oftalmologice.
4. Genul valgum reprezintă:
a. formarea unui unghi deschis spre lateralul genunchiului
b. arcuirea inspre exterior a gambei
c. picioare in O.
5. Simptomele spondilozei cervicale sunt:
a. cefalee, vertij, tulburări de vedere sau auz
b. nu afectează membrele superioare
c. sunt provocate de leziuni, sarcina, grăsime abdominală
6. Reumatismul articular acut (post infecţie streptococică) afectează:
a. articulaţiile mici ale mâinii
b. articulaţiile mari (ex. genunchi).
c. articulaţiile intervetebrale
7. Poziţia corectă de ridicare a unor greutăţi este:
a. aplecarea corpului spre înainte cu genunchi drepţi
b. aplecarea corpului spre înainte cu genunchi îndoiţi
c. însoţită de îndoirea coatelor
8. Gonartroza apare mai frecvent după 45 de ani la cei cu:
a. bărbaţi mai des ca femeile
b. obezitate, diabet zaharat, traumatisme
c. sedentarism
9. Ce întelegeţi prin gimnastica de recuperare pasivă:
a. când este efectuată de terapeut
b. când este efectuată de pacient fără nici un ajutor din partea terapeutului
c. ambele afirmaţi sunt false
10. Masajul este contraindicat in totalitate in caz de :
a. rinita alergică
b. ciclu menstrual
c. eczme, erupţii, arsuri, plăgi
11. Care din următoarele regiuni ale coloanei vertebrale au câte 5 vertebre fiecare:
a. lombară, cervicală
b. toracică, coccigiană
c. sacrală, lombară
12. In tratamentul scoliozei:
a. se reomandă fie purtarea de corset, fie intervenţie chirugicală
b masajul şi kinetoterapia nu dau rezultate
c. este o defomare permanentă
13. Instrumentarul se dezinfecteaza si se sterilizeaza:
    a. la inceputul programului de lucru
    b. la sfarsitul programului
    c. dupa fiecare client

14. Lenjeria curata se pastreaza:


    a. in dulapuri separate cu usi inchise
    b. alaturi de lenjeria folosita
    c. alaturi de echipamentul personalului

15. Definiţi relaxarea musculară.


………………………………………………………………………………………………
………………………………………………………………………………………………
………………………………………………………………………………………………
…………………………………………………………………………

16. Enumeraţi simptomele periartritei scapulo humerale (minim 2 ex.)


………………………………………………………………………………………………
………………………………………………………………………………………………
………………………………………………………………………………………………
…………………………………………………………………………

17. Definiţi gimnastica de recuperare.

………………………………………………………………………………………………
………………………………………………………………………………………………
………………………………………………………………………………………………
…………………………………………………………………………
18. Enumerţi obiectivele kinetoterapiei. (minim 2 ex.)
………………………………………………………………………………………………
………………………………………………………………………………………………
………………………………………………………………………………………………
…………………………………………………………………………
RĂSPUNSURI CORECTE

1. C
2. B
3. A
4. A
5. A
6. B
7. B
8. B
9. A
10. C
11. C
12. A
13. C
14. A
15. Relaxarea musculară este diminuarea încordării musculare şi apropierea de activitatea
fiziologică pentru comportamentul dorit.

16. Simptomele periatritei scapulo-humerale sunt:


- durerea umărului, fără ca mişcările acestuia sa fie limitate,
- durerea acută a umarului, cu limitarea totala a mişcărilor acestuia
- blocarea umărului sau algodistrofia, cauzată de o capsulită retractilă - (umăr înţepenit). 
- umăr pseudoparalitic, provocat de o ruptură tendinoasă, frecventă la
sportivi; durerea este slabă, dar subiectul se afla în incapacitate de a mişca umărul.

17. Gimnastica de recuperare este terapie prin miscare, cu scopul de recuperare a


mobilitatii articulare.

18. Obiectivele kinetoterapiei sunt:


- restabilirea alniametului normal al corpului
- recuperarea coordonării, controllui, echilibrării
- redobândirea amplitudinilor de mişcare, a forţei şi a rezistenţei de mişcare
- reeducarea sensibilităţii
- corectarea deficitului respirator
- redobândirea capacităţii de efort, relaxare.