Sunteți pe pagina 1din 34

1

1

TESTE 2014
1. DINTRE ETAPELE PROCESULUI DE NGRIJIRE SUNT:
A). ANALIZA I INTERPRETAREA DATELOR;
B). EVALUAREA;
C). CULEGEREA DE DATE.

2. MELANINA REPREZINT:
A). UN PIGMENT CE SE GSETE N DERM;
b). un pigment ce se gsete n epiderm;
c). un pigment ce se gsete n hipoderm.

3. ANCHETA EPIDEMIOLOGIC DEFINITIV PRESUPUNE:
a). Este efectuat de ctre medicul de familie;
b). ncheierea odat cu limitarea focarului;
C).COMPLETAREA ANCHETEI PRELIMINARE CU INVESTIGAII I
MSURI EFICIENTE I NCHEIEREA ODAT CU LIMITAREA
FOCARULUI.

4. EXPECTORAIA N TUBERCULOZA SECUNDAR ESTE:
A). MUCOPURULENT;
B). CU ASPECT FLOCONOS;
c). redus n perioada de stare.

5. TRATAMENTUL N FURUNCULOZA CONDUCTORULUI AUDITIV EXTERN
CONST N:
a). Radiaii cu raze ultra scurte;
b). aplicaii de cldur local;
C). ADMINISTRAREA DE ANTIBIOTICE, BADIJONRI LOCALE CU
TINCTUR DE IOD.

6. COLITELE CU DIAREE BENEFICIAZ DE MSURI DIETETICE PARTICULARE:
A). SE INTERZIC ALIMENTELE CE CONIN CELULOZ;
b). se mrete aportul de grsimi;
C).SUPE MUCILAGINOASE, BULION DE LEGUME SAU DE CARNE
STRECURAT I DEGRESAT, ALTERNND CU BUTURI UOR
NDULCITE.

7. CARE DINTRE URMTOARELE SIMPTOME LE NTLNIM N DIABETUL
ZAHARAT:
A). POLIFAGIE, POLIDIPSIE, POLIURIE;
b). polipnee, tahicardie, polifagie;
c). puls tahicardic, apnee, polidipsie.

8. CELE MAI IMPORTANTE CAUZE FAVORIZANTE ALE BRONITEI ACUTE
SUNT:
A). FRIGUL, FUMUL, PRAFUL, UMIDITATEA, EXCESUL DE TUTUN,
EFORTURILE VOCALE;
b). frigul, umiditatea, alcoolismul, insuficiena cardiac;
c). scderea rezistenei organismului, frigul, deformri toracice, denutriia.
2

2


9. DEBUTUL CLINIC AL OCULUI ANAFILACTIC CUPRINDE:
A). TULBURRI CARDIOVASCULARE;
B). TULBURRI DIGESTIVE;
c). acidoz marcat.

10. UNDE ARE LOC SCHIMBUL DE GAZE N ARBORELE RESPIRATOR:
a). La nivelul bronhiilor segmentare;
B). LA NIVELUL MEMBRANEI ALVEOLO-CAPILARE;
c). a nivelul canalelor aeriene.

11. TENSIUNEA ARTERIAL ESTE DETERMINAT DE:
A). FORA DE CONTRACIE A INIMII I ELASTICITATEA PEREILOR
ARTERIALI;
b). alimentaia i factorii de risc;
c). vsta i sex.

12. HEMOPTIZIA ESTE:
a). Sngele este incoagulabil;
b). eliminarea pe gur a unei cantiti de snge provenit din tubul digestiv;
C). ELIMINAREA PE GUR A UNEI CANTITI DE SNGE AERAT,
SPUMOS PROVENIT DIN CILE RESPIRATORII.

13. CT DUREAZ PERIOADA DE NOU-NSCUT:
a). 24 de ore dup ntere;
b). 7 zile ct st copilul la maternitate;
C). 30 DE ZILE DE LA NATERE.

14. PREMATURITATEA SE DEFINETE PRIN URMTOARELE, CU EXCEPIA:
a). Greutate sub 2500 gr;
b). talie sub 47 cm;
C). MALFORMAII VIZIBILE;
D). PLNSET VIGUROS.

15. INTERVIUL REPREZINT:
a). Elementul primordial folosit de as. med. n culegerea de date;
b). joac un rol important n examinarea clinic;
C). O FORM SPECIAL DE INTERACIUNE VERBAL.

16. N CAZUL UNUI PRIM ACCES DE ASTM BRONIC SE INTERVINE CU:
a). Simpatico-mimetice;
B). ANTISPASTICE;
C). BRONHODILATATOARE.

17. DERMUL PREZINT:
A). SPRE HIPODERM UN STRAT RETICULAR;
b). spre hipoderm un strat papilar;
C). SPRE EPIDERM UN STRAT PAPILAR.

3

3

18. EDEMELE CARDIACE, ASCITA, HIDROTORAXUL I HIDROPERITONEUL
CARACTERIZEAZ:
a). Insuficiena ventricular acut stng;
b). insuficiena ventricular dreapt cronic;
C). INSUFICIENA CARDIAC GLOBAL.

19. LA UN PACIENT CU INSUFICIEN RESPIRATORIE ACUT, LA ADM O
2
, AS
MED TREBUIE:
A). S VERIFICE DEBITUL O
2
;
B). S ASIGURE UMIDIFICAREA O
2
;
C). S STIMULEZE MEDICAMENTOS ABSORBIA O
2
.

20. REGIMUL ALIMENTAR INDICAT N DIABETUL ZAHARAT ESTE:
a). Hiperglucidic, hipolipidic;
b). hidrozaharat, normoprotidic;
C). HIPERPROTIDIC, HIPOGLUCIDIC.

21. Corelai noiunile din cele 2 coloane:
a. Disurie = 5 1. Diabet insipid
b. Durere lombar = 3 2. Insuficien renal cronic (IRC)
c. Glicozurie = 1 3. pielonefrit
d. hipostenurie = 2 4. insuficien renal acut (IRA)
e. anurie = 4 5. infecie urinar

22. SPUTA DIN ASTMUL BRONIC PREZINT URMTOARELE ELEMENTE
PATOGNOMONICE:
A). ESTE VSCOAS, PERLAT;
b). este aerat, rozacee;
c). este striat, numular.

23. MELENA ESTE UN SCAUN:
a). Rou aprins;
B). NEGRU CA PCURA LUCIOS;
c). aspect de za de cafea.

24. VALOAREA MAXIM I MINIM A TA SE REFER LA:
a). Parametrii n afara crora pacientul este n pericol;
B). PRESIUNEA SNGELUI ARTERIAL N TIMPUL SISTOLEI, RESPECTIV
DIASTOLEI CARDIACE;
c). o convenie care stabilete limitele normale ale presiunii sngelui.

25. PRIMA BAIE GENERAL DUP NATEREA NOU-NSCUT SE FACE:
a). La 3 zile dup natere;
B). LA 3 ZILE DUP DETAAREA BONTULUI OMBILICAL;
c). imediat dup natere;
d). depinde de starea general a nou-nscutului.

26. DUP CDEREA BONTULUI OMBILICAL POT APREA COMPLICAII CU
EXCEPIA:
a). Gangrenei umede;
4

4

b). granulomului;
C). HEMATOMULUI;
d). omfalitei.

27. PREZENA ICTERULUI FIZIOLOGIC POATE AVEA CA SURS:
a). Mama care a avut n antecedente hepatit n urm cu 5 ani;
b). naterea prematur a nou-nscutului;
C). VALOAREA BILIRUBINEI N CRETERE N A 3 A ZI;
d). scderea n greutate a nou-nscutului.

28. PRIN ACTIVITATEA SA ZILNIC AS MED PARTICIP LA CONSOLIDAREA
DEPRINDERILOR DE IGIENA COPIILOR, CARE SUNT URMTOARELE:
a). Splatul singur pe corp i dini;
b). folosirea corect a instalaiei sanitare;
c). s se mbrace i s se dezbrace singur;
d). s-i aeze ordonat i la locul lor jucriile;
E). TOATE ENUNURILE SUNT ADEVRATE.

29. OBIECTIVUL DE NGRIJIRE SE DEFINETE CA FIIND:
A). DESCRIEREA UNUI COMPORTAMENT PE CARE L ATEPTM DE LA
BOLNAV;
B). UN REZULTAT PE CARE DORIM S L OBIMEN N URMA
INTERVENIILOR;
c). stabilirea prioritilor n ngrijire.


30. O PLAG SE CONSIDER INFECTAT:
a). Dac sunt mai puin de 6 ore de la accident;
b). dac nu s-a administrat ATPA;
C). DAC ESTE MAI VECHE DE 6 ORE.

31. ARSURA RETROSTERNAL CARE UNEORI NLOCUIETE DUREREA ARE
CARACTER RITMIC, PERIODIC (CAUZA FIIND HIPERACIDITATEA) SE
NUMETE:
a). Meteorism;
b). regurgitaie;
c). eructaie;
D). PIROZIS.

32. CARE DIN URMTORII FACTORI NU SUNT IMPLICAI N APARIIA
VARICELOR MEMBRELOR INFERIOARE:
a). Defecte congenitale i predispoziie ereditar;
b). obezitate i ortostatismul prelungit;
c). sarcini multiple i tumori abdominale;
D). HIPERCOLESTEROLEMIE, ATEROSCLEROZ.

33. ASOCIAI TERMENII DIN CELE 2 COLOANE:
1. Pancreasul = c a. Tiroxina i triodotironima
2. Gonadele = d b. parathormonul
3. Tiroida = a c. Glucagonul i insulina
5

5

4. Paratiroidele = b d. Ovarul i testiculul

34. ANTIDIABETICELE ORALE SE FOLOSESC N TRATAMENTUL:
a). diabetul zaharat tip i;
b). hipoglicemie;
C). DIABET ZAHARAT TIP II.

35. INTERVENIILE INIIALE N CRIZA DE ANGIN PECTORAL STABIL
SUNT URMTOARELE:
A). REPAUS LA PAT OBLIGATORIU;
B). DAC NU SE REMITE SIMPTOMATOLOGIA DUP 2 PUFURI DE
NITROGLICERIN SPRAY SE REPET DUP 5 MINUTE ADMINISTRAREA;
C). DAC NU SE OBINE O AMELIORARE SE PRACTIC UN ABORD
INTRAVENOS CU NITROGLICERIN N PERFUZIE;
d). administrare de antiaritmice.


36. O UNITATE INTERNAIONAL DE INSULIN OBINUIT ECHILIBRAZ:
A). CIRCA 2 GR GLUCOZ;
b). 20 gr glucoz;
c). 10 gr glucoz.

37. N STAREA DE RU ASMATIC SE INTERVINE DE URGEN CU:
A). HEMISUCCINAT DE HIDROCORTIZON 25 100 MLG IV URMAT DE 200
400 MG/ 24 DE ORE N PERFUZII CU SOLUIE DE GLUCOZ;
B). OXIGENOTERAPIE;
c). traheostome, respiraie asistat.

38. CARE DIN URMTORII TERMENI SUNT FACTORI PSIHOLOGICI CE POT
INFLUENA SATISFACEREA NEVOII DE A SE ALIMENTA I HIDRATA:
a). climatul;
B). ANXIETATEA;
c). religia.

39. HEMORAGIA LA NIVELUL APARATULUI DIGESTIV EXTERIORIZAT PRIN
VRSTUR SE NUMETE:
A). HEMATEMEZ;
b). melen;
c). hematurie;
d). hemoptizie.

40. STERILIZAREA URMRETE:
a). Neutralizarea agenilor patogeni de pe toate suprafeele ce vin n contact cu bolnavul;
B). DISTRUGEREA TUTUROR MICROORGANISMELOR PATOGENI I
NEPATOGENI INCLUSIV A SPORILOR DE PE OBIECTE CU UTILIZARE
MEDICAL;
c). inactivitatea agenilor patogeni existeni pe suprafaa instrumentelor chirurgicale.

41. CARE DIN URMTOARELE SEMNE NU CARACTERIZEAZ MOARTEA
BIOLOGIC, ACCIDENTATUL PUTND FI NC RESUSCITAT:
6

6

a). Midriaz fix;
b). hipotonie muscular i pete cianotice;
C). PREZENA ACTIVITII CARDIACE PE EKG.

42. PAVORUL NOCTURN CA MANIFESTARE DE DEPENDEN SE
CARACTERIZEAZ PRIN:
A). STARE DE SPAIM INTENS, N TIMPUL SOMNULUI MAI FRECVENT
LA COPII;
b). miciuni necontrolate;
c). oboseal marcat;
d). diminuarea puterii de concentrare.

43. N CAZUL ALIMENTAIEI NATURALE A NOU-NSCUTULUI CARE DIN
MICROBII SAPROFII SE DEZVOLT N INTESTIN:
a). Bacilul coli;
B). BACILUL BIFIDUS;
c). salmonela.

44. PENTRU DIMINUAREA ANXIETII AS MED:
A). FAVORIZEAZ ADAPTAREA PERSOANEI LA NOUL MEDIU;
B). CREEAZ UN CLIMAT DE NELEGERE EMPATIC;
c). permite unui menbru al familiei s stea ng bolnav pn cnd panica i va ceda.

45. SIMPTOMELE SINUZITELOR SUPURATE ACUTE SUNT:
A). DUREREA, TULBURRI ALE MIROSULUI, VERTIJ;
b). disfagie, odinofagie, tumefacie la nivelul sinusitelor;
C). RESPIRAIE DIFICIL, FEBR DE TIP INFLAMATOR - SUPURATIV.

46. FACTORII DE RISC N CARDIOPATIE ISCHEMIC SUNT:
a). Hipercolesterolemia, HTA, diabetul zaharat, obezitate i dieta hiperglucidic;
B). HIPERCOLESTEROLEMIA, HTA, DZ, OBEZITATE I DIETA
HIPERLIPIDIC;
C). FUMATUL, STRESURILE EMOIONALE I HIPOTIROIDISMUL.

47. SPASMUL BRONIOLAR SE MANIFEST PRIN:
a). Inspir normal i expir scurt;
b). inspir prelungit;
c). inspir prelungit, expir prelungit greoi;
D). INSPIR SCURT I EXPIR PRELUNGIT GREOI;
e). Inspir i expir reduse.

48. INSULINA SE VA INJECTA DE 3 ORI /ZI:
A). CU 15 MINUTE NAINTEA FIECREI MESE PRINCIPALE;
b). cu 60 minute naintea meselor principale;
c). la 30 de minute dup mesele principale.

49. DUREREA N ULCERUL GASTRIC APARE:
A). LA 30 DE MINUTE DUP MAS;
b). la 3-4 ore dup mas;
c). nu are legtur cu alimentaia;
7

7

d). nainte de mas.

50. CARE DIN ELEMENTELE DE MAI JOS NU SUNT COMPATIBILE CU LENJERIA
NOU-NSCUTULUI:
A). S FIE DIN NYLON;
b). s se poat fierbe;
C). S AIB CUSTUR PE MIJLOC;
d). s se nchid pe umeri cu iretul.

51. SEDIUL DURERII N ANGORUL PECTORAL:
A). REGIUNEA RETROSTERNAL MIJLOCIE I INFERIOAR;
B). REGIUNEA PRECORDIAL;
C). REGIUNEA GTULUI, CU IRADIERE N MANDIBUL.

52. N NGRIJIREA BOLNAVULUI CU DURERE ACUT AS MED VA:
A). EFECTUA MASAJE;
B). INFORMEAZ BOLNAVUL N TERMENII SIMPLI;
C). AJUT BOLNAVUL N DEPLASARE.

53. CUM SE VA PROCEDA N CAZUL UNEI PRI AMPUTATE ACCIDENTAL:
A). SE ALIPESC CELE DOU SEGMENTE;
B). SE RECUPEREAZ IMEDIAT SEGMENTELE;
C). SE PANSEAZ CU COMPRESE UMEDE;
D). SE INTRODUCE NTR-UN RECIPIENT CU GHEA.

54. CORELAI NOIUNILE DIN CELE DOU COLOANE:
A). DISPNEE DE TIP INSPIRATOR = AFECIUNI CARDIACE;
B). DISPNEE DE TIP EXPIRATOR = ASTM BRONIC;
C). DISPNEE DE EFORT = ANGINA PECTORAL;
D). DISPNEE DE DECUBIT = CIROZ HEPATIC DECOMPENSAT;
E). DISPNEE SEVER APRUT BRUSC = PNEUMOTORAX SPONTAN.

55. ACCIDENTELE DUP ADMINISTRAREA DE INSULIN SUNT:
A). HEMATOM I EMBOLIE;
B). HIPOGLICEMIA, FLEGMONUL, HIPODISTROFIA HIPERTROFIC;
C). DURERE VIE PRIN ATINGEREA NERVULUI SCIATIC SAU A UNEI
RAMURI A ACESTUIA.

56. NATEREA PREMATUR POATE AVEA CA SURS:
A). UTERUL CICATRICAL;
B). MILTIPARITATEA;
C). INCOMPATIBILITATEA DE GRUP SAU RH;
D). VRSTA MAMEI.

57. N OTORAGIE APAR URMTOARELE MANIFESTRI;
A). SNGERARE;
B). ACUFENE;
C). NISTAGMUS.

58. N CARE DINTRE COME, DEBUTUL SE INSTALEAZ LENT:
8

8

A). DIABET;
B). HEMORAGII CEREBRALE;
C). INTOXICAII CU CIANURI;
D). UREMIE.

59. ATINGEREA MINII PACIENTULUI N TIMPUL COMUNICRII REPREZINT:
A). UN GEST NECUGETAT;
B). O TEHNIC DE COMUNICARE TERAPEUTIC;
C). O EXCEPIE PTR EXAMENUL FIZIC;
D). O IMPLICAIE SEXUAL.

60. INTERVENIILE AS MED LA UN PACIENT CU INSUFICIEN RENAL ACUT
CONSTAU N:
A). EFECTUAREA BILANULUI HIDRIC;
B). DIMINUAREA CATABOLISMULUI PROTEIC PRIN EPURARE
EXTRARENAL HEMODIALIZAT I DIALIZ PERITONEAL;
C).APLICAII CALDE N REGIUNEA LOMBAR.

61. EPISTAXISURILE ESTE O HEMORAGIE:
A). DIN CAVITATEA NAZAL;
B). DIN STOMAC;
C). DIN CILE RESPIRATORII INFERIOARE.

62. N FAZA DE NEGARE A BOLII PACIENTUL PREZINT:
A). IRITABILITATE;
B). FANTASME;
C). TRISTEE.

63. N DENUTRIIE REGIMUL ALIMENTAR VA FI:
A). HIPERGLUCIDIC, HIPERLIPIDIC;
B). HIPERCALORIC, HIPERPROTEIC, HIPOLIPIDIC I
NORMOGLUCIDIC;
c). HIPERPROTEIC, HIPERGLUCIDIC I HIPERIPIDIC.

64. PE O COLOAN A PLANULUI DE NGRIJIRE SUNT NOTATE PROBLEMELE
PACIENTULUI I PE ALTA INTERVENIILE DE NURSIG; ASOCIAI FIECARE
PROBLEM CU INTERVENIA CARE AR PUTEA AJUTA CEL MAI BINE LA
SATISFACEREA NEVOILOR PACIENTULUI:
A). IMPOSIBILITATEA DE A MICA MEMBRUL SUPERIOR I INFERIOR
STNG = SCHIMBAREA POZIIILOR PACIENTULUI DE MAI MULTE ORI
PE ZI;
B). INFLAMAREA CAVITII BUCALE I A GINGIILOR DUP
CHIMIOTERAPIE = HRNIREA PACIENTULUI CU ALIMENTE
SEMILICHIDE, NEIRITABILE;
C). INSOMNIA = EXERCIII DE MICARE, PLIMBARII N AER LIBER;
D). CATETER URINAR N PERIOADA POSTOPERATORIE = SPLAREA
PERINOULUI DE MAI MULTE ORI PE ZI.

65. ETAPELE REPIRAIEI SUNT URMTOARELE;
A). INSPIRAIA;
9

9

B). EXPIRAIA;
C). VENTILAIA;
D). DIFUZIUNEA GAZELOR.

66. TABLOUL CLINIC AL SUGARULUI CU PNEUMONIE ACUT VIRAL INCLUDE:
A). FEBR INTERMITENT, ANOREXIE, CEFALEE;
B). AFEBRILITATE, TUSE USCAT CE DEVINE PRODUCTIV N
URMTOARELE ZILE;
C). POLIPNEE, TUSE USCAT IRITATIV.

67. ANEMIILE:
A). SEMNIFIC SCDEREA CANTITII DE SNGE DIN ARTERE;
B). SUNT SCDERI DE HEMOGLOBIN I DE HEMATII N SNGE;
C). POT FI I CU EVOLUIE ACUT;
D). AU NTOTDEAUNA SIMPTOME EVIDENTE.

68. N TRATAMENTUL IGIENO-DIETETIC AL CIROZEI HEPATICE, N FUNCIE DE
GRAVITATE, ESTE OBLIGATORIU:
A). REPAUS LA PAT;
B). INTERZICEREA SOSURILOR, CONDIMENTELOR, PRJELILOR;
C). REGIMUL HIPERLIPIDIC.

69. CARE ESTE ANTISEPTICUL CU ROL HEMOSTATIC CEL MAI FOLOSIT LA
CURAREA UNEI PLGI ACCIDENTALE:
A). AP OXIGENAT;
B). TINCTURA DE IOD;
C). SOLUIE CLORAMIN 3 %;
D). ALCOOL DE 70
0
.

70. ACCESUL ACUT DE GUT APARE DE OBICEI:
A). LA 50 DE ANI LA BRBAI I 60 DE ANI LA FEMEI;
B). DUP 40 DE ANI LA FEMEI I 50 DE ANI LA BRBAI;
C). DUP 65 DE ANI.

71. CE SE NELEGE PRIN ENUREZIS:
A). INVERSAREA EMISIILOR DE URIN CU PREDOMINAN NOAPTEA;
B). PIERDEREA DE URIN N CURSUL NOPII;
C). PIERDEREA INVOLUNTAR DE URIN NOAPTEA LA COPII PESTE
VRSTA DE 3 ANI.

72. HTA ESTE:
A). SINDROM CLINIC CARACTERIZAT PRIN SCDEREA PRESIUNII
SISTOLICE I A CELEI DIASTOLICE, PESTE VALORI NORMALE;
B). SINDROM CLINIC CARACTERIZAT PRIN CRETEREA PRESIUNII
SNGELUI N ARTERE;
C). SINDROM CLINIC CARACTERIZAT PRIN CRETEREA PRESIUNII
SISTOLICE I A CELEI DIASTOLICE, PESTE VALORI NORMALE.

73. TRATAMENTUL N EDEMUL PULMONAR ACUT TOXIC CUPRINDE:
A). SCOATEREA PACIENTULUI DIN MEDIUL NOCIV;
10

10

B). OXIGENO-TERAPIE PRIN SOND ENDOTRAHEAL;
C). VENTILAIE ARTIFICIAL.

74. FACTORII BIOLOGICI CARE INFLUENEAZ NEVOIA DE A RESPIRA SUNT:
A). ALIMENTAIA;
B). LOCUL DE MUNC;
C). SOMNUL;
D). CLIMATUL.

75. SNGELE DIN HEMOPTIZIE ESTE:
A). DE CULOARE ROU NCHIS I CU RESTURI ALIMENTARE;
B). DE CULOARE ROU APRINS, SPUMOS, AERAT;
C). NEGRU, LUCIOS CA PCURA.

76. BURSITA SE MANIFEST PRIN:
A). SINDROM INFLAMATOR;
B). VRSTUR;
C). AMEELI;
D). FEBR;
E). LIMITAREA MICRILOR.

77. N CAZ DE CONVULSII, LA UN SUGAR DE 8 LUNI CU TEMPERATUR DE 39,9
0

C, SE VOR APLICA URMTOARELE INTERVENII:
A). ADMINISTRAREA DE DIAZEPAM 1-2 ZILE;
B). ADMINISTRAREA DE ANALEPTICE CARDIOVASCULARE;
C). ADMINISTRAREA DE ANTITERMICE;
D). COMPRESE CLDUE PE FRUNTE;
E). ADMINISTRAREA DE FENOBARBITAL FIOL.

78. CANDIDOZA BUCAL ESTE O AFECIUNE A CAVITII BUCALE A NOU-
NSCUTULUI CARACTERIZAT PRIN URMTOARELE SIMPTOME:
A). DEPOZITE ALBICIOASE, ADERENTE ALE MUCOASEI BUCALE;
B). ULCERAII EPITELIALE ALE MUCOASEI BUCALE;
C). HEMORAGII LA NIVELUL GINGIILOR.

79. PTR REDUCEREA INFLAMAIEI I COMBATEREA INFECIEI N COLICA
BILIAR ESTE INDICAT:
A). ADMINISTRAREA DE ANTIBIOTICE;
B). APLICAREA PERNEI ELECTRICE N REGIUNEA HIPOCONDRUUI DREPT;
C). APLICAREA UNEI PUNGI CU GHEA N REGIUNEA
HIPOCONDRULUI DREPT.

80. SNGELE PROVENIT DIN ARBORELE BRONIC SE DEFINETE CA:
A). HEMATEMEZ;
B). MELEN;
C). HEMOPTIZIE.

81. INDICAI TEHNICA CORECT A RECOLTRII SPUTEI PTR EXAMINRI
BACTERIOLOGICE I ANTIBIOGRAM:
11

11

A). PACIENTUL VA RESPIRA ADNC, VA TUI I VA EXPECTORA NTR-
UN RECIPIENT STERIL, OFERIT;
B). PACIENTUL VA TUI I VA EXPECTORA NTR-O TVI RENAL;
C). N CURSU ZILEI VA BEA LICHIDE MULTE I SPUTA VA FI RECOLTAT
NAINTE DE CULCARE.

82. DIAGNOSTICUL DE GUT SE BAZEAZ PE:
A). APARIIA TOFILOR GUTOI;
B). AFECIUNI RENALE;
C). CRETEREA NIVELULUI SERIC AL ACIDULUI URIC, CRIZE
ARTRITICE REPETATE, APARIIA TOFIOR GUTOI, AFECIUNI
RENALE I NEFROLITIAZA URIC.

83. SEMNELE OBSTRURII CILOR AERIENE SUNT:
A). ABSENA MICRILOR RESPIRATORII NORMALE, DISPNEE
ZGOMOTOAS;
B). LIPSA CURENTULUI DE AER LA NAS SAU GUR;
C). TORACE I ABDOMEN IMOBILE.

84. DEZINFECIA URMRETE:
A). NDEPRTAREA AGENILOR PATOGENI DE PE TEGUMENTE I DE PE
DIFERITE OBIECTE DIN MEDIUL EXTERN;
B). DISTRUGEREA AGENILOR PATOGENI DIN PROFUNZIME, PRIN
MIJLOACE FIZICE I CHIMICE;
C). NDEPRTAREA I DISTRUGEREA AGENILOR PATOGENI DE PE
TEGUMENTE I DIFERITE OBIECTE DIN MEDIUL EXTERN, PRIN
MIJLOACE FIZICE, CHIMICE I MECANICE.

85. PREZENA CORPILOR STRINI LA NIVELUL NASULUI, N CAZURI RECENTE,
DETERMIN:
A). RINOREE MUCOPURULENTE;
B). MUCOAS CONGESTIONAT ACOPERIT DE SECREII PURULENTE;;
C). SENZAIE DE NFUNDARE A NASULUI, HIDROREE, STRNUT.

86. SURSE DE DIFICULTATE DE ORDIN PSIHOLOGIC CARE MPIEDIC
SATISFACEREA NEVOII DE A RESPIRA SUNT:
A). ALTERAREA MUCOASEI FARINGIENE;
B). OBSTRUCIA CII RESPIRATORII;
C). DURERE;
D). STRESUL.

87. TOFUL GUTOS CONINE:
A). CALCIU I COLESTEROL;
B). CALCIU I ACID URIC;
C). ACID URIC, CALCIU I COLESTEROL.

88. ULCERUL GASTRO-INTESTINAL SE MANIFEST PRIN:
A). VRSTURI POSTPRANDIALE CU CONINUT ALIMENTAR;
B). POFTA DE MNCARE SCZUT;
C). PIROZIS.
12

12


89. LA COPII 0 3 ANI, CAUZA CEA MAI FRECVENT A CONVULSIILOR ESTE:
A). EPILEPSIA;
B). FEBRA;
C). TEMPERAMENTUL AGITAT;
D). GLICOZURIA.

90. DUREREA ARTICULAR SE ACCENTUEAZ LA:
A). MICARE;
B). FRIG;
C). REPAUS;
D). CLDUR.

91. DISFONIA REPREZINT:
A). IMPOSIBILITATEA DE A VORBI;
B). RGUSEAL;
C). LIPSA DE AER.

92. MANIFESTRI DE DEPENDEN N CADRUL DISPNEEI SUNT:
A). HEMOPTIZIE;
B). CORNAJ;
C). CIANOZ.

93. ERUPIA ESTE PRURIGINOAS N:
A). SCARLATIN;
B). RUBEOL;
C). VARICEL.

94. TUBERCULOZA PULMONAR ESTE O BOAL INFECTO-CONTAGIOAS CU
URMTOARELE CARACTERISTICI:
A). ESTE PROVOCAT DE PNEUMOCOC;
B). ESTE PROVOCAT DE BACILUL KOCK;
C). ARE O EVOLUIE ACUT.

95. DIETA HIDRIC ESTE INDICAT N:
A).DERMATITE;
B). GASTROENTERITE ACUTE TOXICE SAU INFECIOASE;
C). FAZA NEDUREROAS A ULCERULUI GASTRO-DUODENAL;
D). DUP INTERVENII CHIRURGICALE;
E). BOLI INFECIOASE FEBRILE.

96. LIMBAJUL ACTIV DEVINE PROBLEM PTR UN COPIL:
A). PN LA VRSTA DE 1 AN;
B). PN LA VRSTA DE 2 ANI;
C). PN LA VRSTA DE 3 ANI;
D). DUP VRSTA DE 3 ANI.

97. ATELECTAZIA NSEAMN:
A). O METOD DE INVESTIGAIE A PLMNULUI;
B). O MODIFICARE A RESPIRAIEI;
13

13

C). PIERDEREA EXPANSIUNII PULMONARE PRIN COLABAREA CILOR
AERIENE INTRAPULMONARE.

98. N DERM SE GSESC:
A). ADIPOCITE;
B). LIMFOCITE;
C). RETICULOCITE.

99. FUMATUL PRODUCE:
A). EFECTE CARDIACE NEGATIVE;
B). CRETEREA NUMRULUI DE HEMATII;
C). SCDEREA NIVELULUI IMUNOGLOBULINELOR;
D). CRETEREA AGREGABILITII PLACHETARE.


100. POZIIA BOLNAVULUI PTR TORACOCENTEZ ESTE:
A). EZND CU TRUNCHIUL SEMIFLECTAT, BRAELE PE COAPSE;
B). EZND CU BRAUL RIDICAT DEASUPRA CEFEI PN LA
URECHEA OPUS DE PARTEA UNDE SE PRACTIC PUNCIA;
C). EZND CU BRAELE PE LNG CORP.


101. FACTORII FAVORIZANI A LITIAZEI BILIARE SUNT:
A). SEDENTARISMUL;
B). ABUZUL DE GRSIMI I PROTEINE;
C). ABUZUL DE ANTIBIOTICE CU ELIMINARE BILIAR.

102. SUNT MANIFESTRI DE INDEPENDEN N CADRU PULSULUI:
A). O FRECVEN DE 90 100 P/MIN LA COPILUL MARE;
B).O FRECVEN DE 60 80 P/MIN LA VRSTNIC;
C). PULSUL DICROT.

103. CARE DIN URMTOARELE SEMNE CARACTERIZEAZ LEUCEMIA
MIELOID ACUT:
A). FEBR, EPUIZARE, INFECII ALE CAVITII BUCALE,
FARINGELUI, PULMONARE, DURERI ARTICULARE, ECHIMOZE;
B). OBOSEAL, SLBICIUNE, SCDERE PONDERAL, PALOARE;
C). SPLENOMEGALIE, SCDERE PONDERAL, INAPETEN, EXTENUARE
FIZIC;
D). POLIADENOPATII, SCDERE PONDERAL, INAPETEN, EXTENUARE
FIZIC.

104. RUPTURA MUSCULAR SE MANIFEST PRIN URMTOARELE, CU
EXCEPIA:
a) DURERE INTENS APRUT BRUSC;
b) IMPOTEN FUNCIONAL;
c) DEFORMAREA REGIUNII LA DISTAN;

105. SUNT MODIFICRI DE VOLUM ALE PULSULUI:
A). PULS ARITMIC;
14

14

B). PUS FILIFORM;
C). PULS ASIMETRIC;

106. TRATAMENTUL MEDICAMENTOS N LITIAZA BILIAR CONST N:
A). ADMINISTRAREA DE ANTISPASTICE, COLERETICE;
B). ADMINISTRAREA OBLIGATORIE DE ANTIBIOTICE;
C). ADMINISTRAREA DE LAXATIVE N CAZ DE CONSTIPAIE
PERSISTEN.

107. N TUBERCUOZ PULMONAR, BACILUL KOCK SE EVIDENIAZ N:
A). EXPECTORAIE;
B). URIN;
C). LICHID CEFALO-RAHIDIAN.

108. REPREZINT HTA:
A). 170 / 95 MM HG LA ADULT;
B). 100/60 MM HG LA COPILUL DE 3 ANI;
C). 140/85 MM HG LA ADULT.

109. PTR CA PACIENTUL S PREZINTE CIRCULAIE ADECVAT AS. MED:
A). NVA BOLNAVUL S REDUC GRSIMILE;
B). NVA PACIENTUL S REDUC PROTEINELE;
C). ADM. CONF. FO ANTICOAGULANTE;
D). ADM. CONF. FO DIURETICE.

110. BOLNAVUL CU CIROZ HEPATIC DECOMPENSAT PREZINT:
A). ICTER;
B). FACIES VULTUOS;
C). ASCIT.

111. EDEMUL PULMONAR ACUT IATROGEN ESTE PROVOCAT DE:
A). PERFUZII;
B). TRASFUZII;
C). ALIMENTAIE NEADECVAT.

112. CORNEEA:
A). ESTE VASCULARIZAT;
B). NU ARE HOTAR COMAN CU SCLERA;
C). ESTE TRANSPARENT.

113. DUREREA N ULCERUL GASTRODUODENAL POATE FI CALMAT DE:
A). INGESTIA DE ALIMENTE;
B). INGESTIA DE SUBSTANE ALCALINE (BICARBONAT DE SODIU);
C). INHIBITORI DE ANTIRECEPTORI H
2.


114. CARE DIN URMTOARELE SE CONSIDER COMPLICAII APRUTE LA UN
BOLNAV IMOBILIZAT TIMP NDELUNGAT LA PAT:
A). ARTRITA ACUT;
B). ESCAR DE DECUBIT;
C). TULBURRI CIRCULATORII PERIFERICE;
15

15

D). EPISTAXIS I LIPOTIMIE.

115. FAZA DE COCIUNE N BRONITA ACUT ESTE CARACTERIZAT PRIN:
A). UOAR ACENSIUNE TERMIC, JEN LA DEGLUTIIE;
B). TUSE UOAR SPASMODIC;
C). TUSE NSOIT DE EXPECTORAIE MUCOAS SAU MUCO-
PURULENT.

116. PE CARE DIN URMTOARELE CI DE ADMINISTRARE A
MEDICAMENTELOR ABSORBIA SE FACE CEL MAI PUIN:
A). CALEA INTRAVENOAS;
B). CALEA INTRAMUSCULAR;
C). CALEA ORAL.

117. PIELEA SE MAI NUMETE:
A). CUTIS;
B). FANER;
C). TEGUMENT.

118. LITIAZA BILIAR ESTE O AFECIUNE PROVOCAT DE:
A). DEZVOLTAREA UNOR CALCULI BILIARI N VERICUL;
B). DEZVOLTAREA DE CALCULI N CILE BILIARE EXTRA SAU
INTRAHEPATICE;
C). FORMARE DE CALCULI N CANALUL WIRSUNG.

119. N TUBERCULOZA MENINGIAN, BACILUL KOCK SE EVIDENIAZ N:
A). URIN;
B). SNGE;
C). EXPECTORAIE;
D). LICHID CEFALO-RAHIDIAN.

120. HEMORAGIILE POT FI CLASIFICATE N FUNCIE DE:
A). FELUL VASULUI LEZAT I CANTITATEA DE SNGE PIERDUT;
B). LOCUL UNDE SE DEZVOLT I SE EVIDENIAZ HEMORAGIA;
C). FELUL HEMOSTAZEI.

121. NOTAI CU ADEVRAT SAU FALS URMTOARELE AFIRMAII:
A). REGIMUL HIPERCALORIC SE FOLOSETE N UNELE BOLI DIGESTIVE,
CARDIOVASCULARE I N SPECIA N OBEZITATE = F;
B). METABOLISMUL BAZAL SE DEFINETE ASTFEL: ENERGIE NECESAR
UNUI INDIVID AFLAT N STARE DE VEGHE, N REPAUS FIZIC I PSIHIC DE
CEL PUIN 12 ORE DE LA ULTIMA MAS I CEL PUIN 24 DE ORE DUP
INGESTII DE PROTEINE, N CONDIII DE NEUTRALITATE TERMIC ADIC
LA TEMPERATURA A MEDIULUI AMBIANT DE 20 21
0
C = A;

122. PRINCIPII ALIMENTARI CARE AU VALOARE CALORIC SUNT:
A). LIPIDELE;
B). VITAMINELE;
C). PROTEINELE;
D). GLUCIDELE.
16

16


123. PTR PREVENIREA HIPER-HIDRATRII N INSUFICIENA RENAL ACUT
SE CONTROLEAZ ZILNIC:
A). PULSUL ARTERIAL;
B). TEMPERATURA;
C). GREUTATEA CORPORAL.

124. CONTUZIA ABDOMINAL POATE DETERMINA MOARTEA N CTEVA
MINUTE PRIN:
A). HEMORAGIA MASIV, OC;
B). PERITONIT;
C). HEMORAGIE N DOI TIMPI.

125. AS MED ESTE OBLIGAT:
A). S PSTREZE SECRETUL PROFESIONAL;
B). S NU MPRTSEASC INFORMAII REFERITOARE LA PACIENI
PERSONELOR STRINE DE ECHIP MEDICAL, CU EXCEPIA
CAZURILOR PREVZUTE N MOD EXPRES DE LEGE;
C). S DEZVLUIE IDENTITATEA PACIENTULUI N CAZUL PUBLICRII N
SCOPUL TIINIFIC A OBSEVAIILOR MEDICALE.

126. CONTRAINDICAIILE MASAJULUI CARDIAC EXTERN SUNT:
A). LEZIUNI GRAVE ALE PERETELUI TORACIC CU FRACTURI
COSTALE, EMBOLIE GAZOAS MASIV;
B). HEMORAGIE MASIV INTRAPERICARDIC I TAMPONADA INIMII;
C). MALFORMAII ALE OASELOR CUTIEI TORACICE.

127. APARATUL GIPSAT TREBUIE S CUPRIND:
A). NUMAI FOCARUL DE FRACTUR;
B). ARTICULAIA DE DEASUPRA I CEA DE DEDESUPTUL FOCARULUI
DE FRACTUR;
C). FOCARUL DE FRACTUR I ARTICULAIA DE DEASUPRA;
D). FOCARUL DE FRACTUR I ARTICULAIA DE DEDESUPT.

128. PACIENTUL V. REFUZ MNCAREA DUP EXERCIIILE DE RESPIRAIE.
AS MED POATE ELIMINA ANOREXIA DNDU-I:
A). O DOZ DUBL DE VITAMINE N FIECARE ZI;
B). ALIMENTE PREFERATE;
C). LICHIDE N CANTITATE MAI MARE;
D). PERFUZII CU SOLUII MINERALE I VITAMINE.

129. HIDRAII DE CARBON AU ROL:
A). DE DEPOZIT ENERGETIC;
B). ROL PLASTIC;
C). SURSA ENERGETIC IMEDIAT.

130. NECESARUL DE PROTEINE LA ADULI ESTE:
A). 2-4 GR/KG CORP/24 ORE;
B). 1-2 GR/KG CORP/24 ORE;
C). 4-6 GR/KG CORP/24 ORE.
17

17


131. CARE ESTE ATITUDINEA CORECT LA LOCU ACCIDENTULUI N CAZUL
UNUI TRAUMATISM ABDOMINAL NCHIS:
A). ADMINISTRAREA DE CALMANTE;
B). TRANSPORT DE URGEN LA SPITAL;
C). HEMOSTAZ LOCAL.

132. HEPATITA VIRAL B, C I D SE TRASMITE PE CALE:
A). DIGESTIV;
B). PARENTERAL;
C). SEXUAL.

133. ARSURA DE GRADUL IV EVOLUEAZ CU:
A). CICATRICO VICIOASE;
B). EPITELIZARE SPONTAN LA O SUPRAFA DE PESTE 5 CM2;
C). INVALIDITI GRAVE.

134. UN BOLNAV DE 65 ANI, FUMTOR, CU SCLEROEMFIZEM PULMONAR,
TORACE N BUTOI, ESTE SFTUIT DE AS MED S-I AMELIOREZE
RESPIRAIA PRIN:
A). EXPIRRI PRELUNGITE;
B). CRETEREA FRECVENEI RESPIRATORII;
C). REDUCEREA UTILIZRII DIAFRAGMEI N RESPIRAIE;
D). FOLOSIREA UNEI RESPIRAII DE TIP ABDOMINAL.

135. RAIA DE GRSIMI SE REDUCE N CAZUL URMTOARELOR BOLI:
A). PANCREATIT;
B). OBEZITATE;
C). DIABET ZAHARAT;
D). BOLI FEBRILE.

136. STAREA DE LETARGIE, CA MANIFESTARE DE DEPENDEN, NSEAMN:
A). COMPORTAMENT VERBAL I NON VERBAL LENT, GREOI;
B). HIPERSOMNIE CONTINU, PROFUND, CU FUNCII VITALE
DIMINUATE;
C). DIAFOREZ, DURERI MENSTRUALE, STARE DE DISCONFORT.

137. NOTAI CU A (ADEVRAT) SAU F(FAS) URMTOARELE AFIRMAII:
A). NANISMUL HIPOFIZAR SE CARACTERIZEAZ PRIN CRETEREA
EXAGERAT N NLIME, DEPIND CU 20 % MEDIA STATURAL. F
B). BOALA CUSHING SE DATOREAZ HIPERACTIVITII GLANDELOR
SUPRARENALE CARE SECRET CANTITI EXCESIVE DE CORTIZOL. A

138. PRIN PLGI PROASPETE NELEGEM:
A). PLGI PRODUSE SUB 6 ORE;
B). PLGI PRODUSE N ZIUA RESPECTIV;
C). PLGI PRODUSE UN ULTIMELE 72 ORE.

139. NTRE MANIFESTRILE DE DEPENDEN A DISPNEEI NTLNIM:
A). ORTOPNEE;
18

18

B). SITUAIE DE CRIZ;
C). HIPERVENTILAIE;
D). TUSE;
E). CIANOZ;
F). PALIDITATEA TEGUMENTELOR.

140. BOLNAVUL CU DZ PREZINT URMTOARELE SIMPOMR:
A). POLIDIPSIE, POLIURIE;
B). TUSE CU EXPECTORAIE MUCO-PURULENT;
C). POLIFAGIE.

141. CARE DIN NGRIJIRILE POSTOPERATORII SUNT ATT PTR BOLNAVII
TRIMII N SALON, CT I PTRR CEI DE ATI:
a) AEZAREA CORESPUNZTOARE N PAT;
b) MOBILIZAREA BOLNAVULUI;
c) MONITORIZAREA CARDIO-VASCULAR;
d) URMRIREA EVOLUIEI FEBREI;
e) MONITORIZAREA FUNCIEI RENALE.

142. N CADRUL SINDROMULUI FEBRIL APAR I ALTE MANIFESTRI DE
DEPENDEN:
A). ASTENIE, INAPETEN;
B). CEFALEE, HERPES LABIAL;
C). DESHIDRATARE, TAHICARDIE.

143. CARACTERUL DURERII N ULCERUL GASTRODUODENAL SE DESCRIE CA:
A). SENZAIE DE ARSUR;
B). SENZAIE DE APSARE;
C). SENZAIE DE GOL.

144. TRATAMENTUL N INSUFICIEN CARDIAC CONST N:
A). ADMINISTRARE DE CORTIZON;
B). ADMINISTRARE DE DIURETICE;
C). CRETEREA EFICIENEI INIMII CU PREPARATE DIGITALE.

145. REPREZINT MANIFESTRI DE INDEPENDEN N CADRUL NEVOII DE A
SE ALIMENTA I HIDRATA:
A). PREZENA APETITULUI;
B). SENZAIE DE SAIETATE;
C). MASTICAIE UOAR.

146. RABIA SE POATE TRASMITE PRIN:
A). NEPTURI ALE UNOR INSECTE;
B). INOCULAREA VENINULUI DE ARPE;
C). PLGI MUCARE DE ANIMALE.

147. N CAZURILE N CARE N INSUFICIENA RENAL ACUT DIUREZ ESTE
PSTRAT, DEFICITUL CALITATIV CONST N:
A). HEMATURIE;
B). IZOSTENURIE;
19

19

C). HIPOSTENURIE.

148. COLERAI NOIUNILE DIN CELE 2 COLOANE:

a. SEGMENT INIIAL AL TUBULUI DIGESTIV
= 3
1. STOMAC
b. INTERSECIA CILOR RESPIRATORII I
DIGESTIVE = 4
2. INTESTIN
SUBIRE
c. CARDIA = 1 3. CAVITATEA
BUCAL
d. JEJUN = 2 4. FARINGE
e. CEC = 5 5. INTESTIN GROS


149. NECESARUL DE CALORII PE 24 ORE ESTE:
a) 40 45 CAL/KG CORP/24 ORE N ACTIVITATE UOAR LA ADULT;
b) 25 CAL/KG CORP / 24 ORE LA COPIL;
c) 45 60 CAL / KG CORP LA ADULT CU ACTIVITATE INTENS.

150. REGIUNILE PREDISPUSE ESCARELOR N DECUBIT DORSA SUNT:
A). REGIUNEA TROHANTERIAN, INTERN I EXTERN A
GENUNCHILOR;
B). REGIUNEA OCCIPITAL, SCAPULAR, SACRAT, CALCANEAN;
C). REGIUNEA ISCHIATIC.

151. SUNT SURSE DE DIFICULTATE DE ORDIN SOCIOLOGIC N CADRUL
NEVOII DE A SE ALIMENTA I HIDRAT:
A). INSALUBRITATE;
B). INTOXICAIE ALCOOLIC;
C). ANXIETATE.

152. DUREREA TORACIC APRUT N URMA UNUI EFORT ESTE
CARACTERISTIC PTR:
A). INFARCTUL MIOCARDIC;
B). PERICARDIT;
C). ANGIN PECTORAL.

153. SUNT MANIFESTRI DE DEPENDEN N CADRUL ALIMENTAIEI
INADECVAT PRIN DEFICIT:
A). POLIDIPSIE;
B). SLBICIUNE;
C). CARII DENTARE.

154. CARE DIN URMTOARELE SISTEME I APARATE ALE ORGANISMULUI
UMAN SUFER IMPORTANTE MODIFICRI LA MBTRNIRE:
A). APARATUL RENAL;
B). SISTEMUL CARDIO-VASCULAR;
C). SISTEMUL RESPIRATOR;
D). SISTEMUL LOCOMOTOR.

20

20

155. DEZINFECIA CHIMIC ESTE PRECEDAT DE:
A). O RIGUROAS CURENIE;
B). O TERGERE A SUPRAFEELOR CU SPUN LICHID;
C). PREPARAREA SOLUIILOR N CONCENTRAIA RECOMANDAT.

156. TABLOUL CLINIC N HEMORAGIA DIGESTIV SUPERIOAR SE
CARACTERIZEAZ PRIN:
A). RECTORAGIE;
B). HEMATEMEZ;
C). MELEN;
D). HEMOPTIZIE.

157. ABSENA PULSULUI ARTERIA I RCIREA EXTREMITILOR AFECTATE
SUNT CARACTERISTICE:
A). SINDROMUL DE ISCHEMIE PERIFERIC ACUT;
B). TROMBOFLEBITELOR;
C). BOLII VARICOASE.

158. RISCUL DE DESHIDRATARE, CA PROBLEM A PACIENTULUI CU
SCARLATIN, ESTE N LEGTUR CU:
A).HIPERTERMIA;
B). CONSUMUL REDUS DE LICHIDE;
C). SCAUNELE DIAREICE, MULTIPLE.

159. PROFILAXIA OFTALMIEI GONOCOCICE SE FACE CU:
A). PROCULIN;
B). UNGUENT OFTALMIC CU KANAMICIN;
C). SOLUIE NITRAT DE HG 1%.

160. ACCIDENTELE SURVENITE LA ADMINISTRAREA INJECIILOR
INTRAMUSCULARE SUNT:
A). ATINGEREA NERVULUI SCIATIC I A RAMURILOR SALE;
B). ATINGEREA NERVULUI TRIGEMEN I A RAMURILOR SALE;
C). PTRUNDEREA CU ACUL NTR-UN VAS SANGUIN.


161. VOCEA OPTIT SE AUDE N MOD NORMAL LA DISTANA DE:
A). 6 METRI;
B). 5 METRI;
C). 3 METRI.

162. N MOD OBINUIT, LA UN PACIENT DIABETIC GLUCOZA ADMINISTRAT
N PEV SE TAMPONEAZ CU 1 UI INSULIN LA 2 GR GLUCOZ, DECI UN
FLACON DE 500 ML SOLUIE GLUCOZAT 5 % VA FI TAMPONAT CU:
A). 50 UI INSULIN;
B). 12,5 UI INSULIN;
C). 10 UI INSULIN.

163. CARE DIN URMT. MANIFESTRI SUNT SEMNIFICATIVE PTR O
INSUFICIEN VENTRICULAR STNG CU EDEM PULMONAR:
21

21

A). DISPNEE CU TAHICARDIE I RALURI DE STAZ;
B). DISPNEE CU ORTOPNEE, TUSE, HEMOPTIZIE, CARDIOMEGALIE;
C). HEPATOMEGALIE, DILATAIA JUGULARELOR;
D). OLIGURIE, ANXIETATE, ASCIT, EDEME ALE MEMBRELOR
INFERIOARE.

164. SIMPTOMELE PRINCIPALE N BRONITA CRONIC SUNT:
A). TUSEA;
B). EXPECTORAIA MUCO-PURULENT;
C). FEBRA.

165. LA EFECTUAREA UNEI INJECII, ESTE NECESAR S SE VERIFICE:
A). INTEGRITATEA FIOLEI;
B). INTEGRITATEA SERINGII, AMBALAJULUI I TERMENULUI DE
VALABILITATE;
C). NU ARE IMPORTAN.


166. CONTURAREA PERSONALITII COPILULUI SE MNIFEST PRIN:
A).REDUCEREA SOMNULUI;
B). EXPRIMAREA PREFERINELOR I REPULSIILOR;
C). CPTAREA NDEMNRII;
D). MEMORAREA A CT MAI MULTE POEZII.

167. DUP REDUCEREA CU SUCCES A CRIZEI DE ANGIN PECTORAL, SE
CONTINU ACTIVITATEA DE:
A). CONTROLUL PULSULUI I TA LA 20 MIN. INTERVAL;
B). MONITORIZAREA ISCHEMIEI PE EKG;
C). RECOLTAREA DE SNGE PTR DETERMINAREA ENZIMELOR
CARDIACE;
D). ANTIBIOTERAPIE.

168. CANCERUL BRONHOPULMONAR APARE MAI FRECVENT:
A). LA INDIVIZII N VRST DE 20 30 ANI;
B). LA FUMTORI;
C). LA FEMEI.

169. CONVULSIA REPREZINT:
A). PIERDEREA CONTIENEI;
B). MICRI NEATEPTATE ALE MEMBRELOR INFERIOARE;
C). CONTRACII MUSCULARE URMTE DE RELAXARE.

170. STOPUL CARDIO-RESPIRATOR ESTE DETERMINAT DE:
A). PIERDEREA CONTIENEI;
B). OPRIREA RESPIRAIEI;
C). OPRIREA RESPIRAIEI I OPRIREA INIMII.

171. CORELAI NOIUNILE DIN CELE 2 COLOANE:

a. VITAMINA C = 4 1. HEPATOPATIE
22

22

b. CALCIU = 2 2. SPASMOFILIE
c. SILIMARIN = 1 3. TUSE
d. CODEIN = 3 4. SCORBUT
e. FUROSEMID = 5 5. DIUREZ


172. PTR CRETEREA PERMEABILITII CILOR RESPIRATORII SE
RECOMAND:
A). DRENAJ POSTURAL;
B). HIDRATAREA CORESPUNZTOARE;
C). EVITAREA FUMATULUI.

173. OBIECTIVELE NGRIJIRII UNEI PLGI SUNT:
A). SUPRIMAREA DURERII;
B). ASEPTIZAREA PLGII;
C). LOCALIZAREA PLGII.

174. HOMEOSTAZIA REPREZINT:
A). O STARE STABIL PSIHIC;
B). MENINEREA CONSTAN O COMPOZIIEI MEDIULUI INTERN A
ORGANISMULUI;
C). MENINEREA ACELEIAI POZIII TIMP NDELUNGAT.

175. N INSUFICIENA RENAL ACUT CRESC PROPORIONAL CU
AGRAVAREA FUNCIEI RENALE:
A). CALCEMIA;
B). ACID URIC;
C). UREE SANGVIN.

176. UTIIZAREA ALBASTRULUI DE METILEN PE CALE INTERN MODIFIC
ASPECTUL ELIMINRILOR ASTFEL:
A). SCAUNUL SE COLOREAZ N BRUN NCHIS;
B). URINA SE COLOREAZ N CRMIZIU;
C). NU PRODUCE MODIFICRI;
D). NICI UN RSPUNS NU ESTE CORECT.

177. N STADIUL AL III LEA, HTA SE CARACTERZIZEAZ PRIN APARIIA
COMPLICAIILOR:
A). COMPLICAII CARDIACE, CORONARIENE;
B). COMPLICAII CEREBRALE I RENALE;
C). COMPLICAII ABDOMINALE.

178. COMPLICAIILE CRONICE ALE DZ SUNT:
A). CIROZA HEPATIC;
B). GLOMERULOSCLEROZ DIABETIC;
C). RETINOPATIA DIABETIC.


179. SCAUNUL I MODIFIC CULOAREA ASTFEL:
A). NEGRU VERZIU N CONSUMUL DE PREPARATE CU FIER;
23

23

B). GALBEN DESCHIS N REGIM LACTAT;
C). ALBICIOS N REGIM LACTAT;
D). NEGRU LUCIOS N HDS.

180. PAREZA REPREZINT:
A). CONTRACTURA MUSCULAR;
B). DIMINUAREA FOREI MUSCULARE;
C). RIGIDITATE VASCULAR.

181. N COMPOZIIA AERULUI EXPIRAT SE GSETE:
A). 16 % OXIGEN;
B). 30 % CO
2
;
C). 7 % H
2
O;
D). 50 % N(AZOT).

182. LA BOLNAVUL CU INSUFICIENEI RENALE ACUT ESTE
CONTRAINDICAT:
A). FORAREA DIUREZEI PRIN ADMINISTRAREA DE LICHIDE
ABUNDENTE;
B). CORECTAREA DEZECHILIBRULUI ELECTROLITIC FR
REZULTATE DE LABORATOR;
C). COMBATEREA VRSTURILOR.

183. N MOMENTUL TRECERII SONDEI GASTRICE DIN FARINGE N ESOFAG I
APOI DIN ESOFAG N STOMAC, I SE CERE BOLNAVULUI:
A). S RESPIRE PROFUND;
B). S-I REIN RESPIRAIA PTR A PTRUNDE SOND;
C). S NGHIT.

184. CONDIIILE RECOLTRII SCAUNULUI PTR EXAMENULUI PARAZITOOGIC
SUNT:
A). 3 ZILE CONSECUTIV;
B). DE SUB UNGHII;
C). DIN RECT;
D). DIN SCAUNUL SPONTAN.


185. INFARCTUL MIOCARDIC ESTE REPREZENTAT DE:
A). NECROZAREA ISCHEMIC A UNEI PORIUNI DIN MIOCARD, PRIN
OBSTRUAREA BRUSC A UNEI ARTERE CORONARE;
B). NECROZA ISCHEMIC N MIOCARD PRIN OBSTRUAREA BRUSC A
UNEI VENE CORONARE;
C). DISLIPIDEMIE CU HIPERCOLESTEROLEMIE.

186. DENSITATEA URINEI POATE SCDEA SUB 1015 N URMTOARELE
SITUAII:
A). OC HEMORAGIC I TRAUMATIC;
B). APORT MARE DE LICHIDE;
C). DIABET ZAHARAT, DIABET INSIPID.

24

24

187. CULOAREA OCHILOR ESTE DAT DE:
A). MELANIM;
B). PROPRIETATEA IRISULUI;
C). DE CULOAREA CRISTALINULUI.

188. HIPODERMUL ESTE STRATUL GRSOS AL PIELII CE CONINE:
A). PANICULI ADIPOSE;
B). ADIPOCITE;
C). KERATINA;
D). NODULI.

189. N EVOLUIA UNEI APENDICITE ACUTE, PERITONITA ACUT POATE
APREA:
A). NAINTEA DECLANRII SIMPTOMATOLOGIEI APENDICULARE;
B). ODAT CU PERITONITA PLASTIC LOCALIZAT;
C). N PRIMELE 24 28 ORE DE LA DEBUTUL CRIZEI APENDICULARE.

190. CONSIDERM O HEMORAGIE MARE ATUNCI CND:
A). SE PIERDE 0 TREIME DIN CANTITATEA DE SNGE DIN ORGANISM;
B). SE PIERDE 1/3 DIN CANTITATEA DE SNGE DIN ORGANISM;
C). SE PIERDE MAI MULT DE DIN CANTITATEA DE SNGE DIN
ORGANISM.

191. CARE DIN URMTOARELE ENUNURI POT FI CONSIDERATE PROBLEME
DE DEPENDEN N SATISFACEREA NEVOII DE A-I PSTRA
TEGUMENTELE CURATE:
A). LEZAREA FIZIC;
B). CARENA DE IGIEN;
C). ALTERAREA TEGUMENTELOR I FANERELOR;
D). LIPSA DE CUNOATERE.

192. POLIFAGIA REPREZINT:
A). NEVOIA EXAGERAT DE A MNCA FR SENZAIE DE SAIETATE;
B). SENZAIE EXAGERAT DE FOAME CU INGESTIE MIC DE ALIMENTE;
C). LIPSA SENZAIEI DE FOAME.

193. N CAZUL HEMORAGIEI VENOASE, SNGELE ARE URMTOARELE
CARACTERISTICI:
A). NETE SINCRON CU SISTOLA CARDIAC;
B). ARE CULOARE ROU NCHIS;
C). SNGERAREA ESTE GREU DE STPNIT.

194. TRATAMENTUL PROFILACTIC AL INFECIEI URINARE N POSTOPERATOR
CONST N:
A). APLICAREA SONDEI VEZICALE LA TOI BOLNAVII INDIFERENT DE
TIPUL OPERAIEI;
B). APLICAREA SONDEI VEZICALE N CONDIII DE ASEPSIE
PERFECT;
C). N PERSPECTIVA SONDAJELOR REPETETE SE VA PREFERA SONDA
A DEMEURE.
25

25


195. SCOPUL ORICREI IMOBILIZRI ESTE:
A). DE A MENINE AXAREA CORECT I DE A DIMINUA DURERILE;
B). DE A MPIEDICA MICRILE ACTIVE I PASIVE, DE A MENINE
AXAREA CORECT, DE A DIMINUA DURERILE I DE A EVITA
COMPLICAIILE;
C). DE A DIMINUA DURERILE I DE A DIMINUA COMPLICAIILE.

196. ESCARELE SUNT:
A). LEZIUNI SUPERFICIALE ALE ESUTURILOR PRIN IRIGAREA
INSUFICIENT DATORIT COMPRIMRII LOR MAI NDELUNGATE;
B). LEZIUNI PROFUNDE ALE ESUTURILOR PRIN IRIGAREA
INSUFICIENT DATORIT COMPRIMRII LOR NDELUNGATE;
C). LEZIUNI SUPERFICIALE NTRE PROEMINENELE OSOASE.

197. CARE DIN URMT. TERMENI SUNT FACTORI PSIHOLOGIC CE POT
INFLUENA SATISFACEREA NEVOII DE A SE ALIMENTA I HIDRATA:
A). CLIMATUL;
B). ANXIETATEA;
C). RELIGIA.

198. GASTROSCOPIA NECESIT PREGTIREA PACIENTULUI PRIN:
A). EVACUAREA CONINUTULUI STOMACAL;
B). CLISM EVACUATOARE N SEARA PRECEDENT;
C). NICI O PREGTIRE.

199. CALEA DE ADMINISTRARE A MEDICAMENTELOR SE ALEGE N
FUNCIE DE:
A). SCOPUL URMRIT;
B). TOLERANA BOLNAVULUI LA MEDICAMENTE;
C). PREFERINA BOLNAVULUI.

200. N EVOLUIA UNDEI FEBREI, SE DISTING 3 PERIOADE:
A). PERIOADA INIIAL;
B). PERIOADA DE STARE;
C). PERIOADA DE DECLIN;
D). PERIOADA MIXT, COMBINATIV.

201. SEMNELE CLINICE ALE ASTMULUI BRONIC SUNT:
A). EXPECTORAIA SANGHINOLENT;
B). SUBFEBRILITATE CONSTANT;
C). RESPIRAIE UIERTOARE;
D). SCDEREA FRECVENEI RESPIRATORII.

202. CANTITATEA DE URIN MAI MARE DE 2500 ML/24 ORE SE NUMETE:
A). POLAKIURIE;
B). DIUREZ;
26

26

C). POLIURIE.

203. URINA TULBURE APARE CND CONINE:
A). GLUCOZ;
B). SNGE;
C). PUROI.

204. TEGUMENTELE SNTOASE DIN JURUL UNEI PLGI SE
DEZINFECTEAZ CU:
A). CLORAMINA B;
B). ALCOOL IODAT;
C). AP OXIGENAT.

205. ARSUR DE GRADUL II ARE CA SEMN CARACTERISTIC:
A). FLICTENA ALB CU CONINUT SERO-CITRIN;
B). HIPERTERMIE, USTURIME;
C). FLICTEN CU CONINUT SANGHINOLENT TULBURE.

206. MUGUENTUL (MRGRITRELUL) LA SUGAR APARE CA URMARE:
A).A NERESPECTRII ORELOR DE MAS;
B). A NERESPECTRII REGULILOR DE IGIEN;
C). A NATERII PREMATURE;
D). A HIDRATRII SUFICIENTE.

207. OBIECTIVELE NGRIJIRII UNEI PLGI SUNT:
A). ASEPTIZAREA PLGII;
B). LOCALIZAREA PLGII;
C). SUPRIMAREA DURERII.

208. HEMARTROZA SE NTLNETE N:
A). LUXAIA OLDULUI;
B). LUXAIA DE GENUNCHI;
C). FRACTURA OLEOCRANIULUI.

209. CONTAMINAREA CU BACILUL KOCH SE FACE:
A). PE CALE AERIAN;
B). PE CALE DIGESTIV;
C). PRIN CONTACT SEXUAL.

210. N CADRUL ISCHIURIEI SE NTLNESC URMTOARELE
MANIFESTRI DE DEPENDEN:
A). MICIUNI ABSENTE;
B). POLAKIURIE;
C). ANURIE;
D). NICTURIE.

211. LA BOLNAVUL CU ISCHIURIE PTR A AVEA MICIUNI SPONTANE, AS
MED:
A). APLIC COMPRESE CALDE N REGIUNEA PELVIN;
B). ASIGUR IGIENA INTIM RIGUROAS;
27

27

C). CNTRETE ZILNIC PACIENTUL;
D). SCHIMB LENJERIA DE PAT I CORP.

212. PREVENIREA AFECIUNILOR INFLAMATORII DIN REGIUNEA
GENITAL, LA ORICE VRST, SE REALIZEAZ PRIN:
A). CONTROL GENITAL LA 6 LUNI;
B). RESPECTAREA MSURILOR DE IGIEN LOCAL;
C). ALIMENTAIE BOGAT N VITAMINE;
D). NIMIC DEOSEBIT.

213. SEMNELE VINDECRII FRACTURII SUNT:
A). VRSTA BOLNAVULUI;
B). DISPARIIA EDEMULUI;
C). RELUAREA MICRILOR.

214. PANSAMENTUL ABSORBANT ESTE INDICAT N:
A). PLGILE INFECTATE SECRETANTE;
B). PLGI CU EDEM;
C). PLGI OPERATORII.

215. INCONTINENA URINAR POATE S APAR N CAZ DE:
A). DIABET ZAHARAT;
B). TRAUMATISME;
C). LEZIUNI MEDULARE;
D). BOLI RENALE.

216. OPRIREA COMPLET I PERSISTENT A TRANZITULUI INTESTINAL
PTR MATERII FECALE I GAZE APARE N:
a) COLECISTITA ACUT;
b) OCLUZIA INTESTINAL;
c) ULCERUL PERFORAT.

217. PTR MENINEREA INDEPENDENEI MICRII, INTERVENIILE AS
MED POT FI:
A). STABILIREA MPREUN CU PACIENTUL A UNUI PROGRAM DE
EXERCIII FIZICE;
B). NVAREA PACIENTULUI S FOLOSEASC TEHNICI DE
DESTINDERE, DE RELAXARE;
C). SCHIMBAREA POZIIEI PACIENTULUI LA FIECARE 3 ORE.

218. FRACTURA CU MAI MULTE FRAGMENTE ALE ACELUIAI OS ESTE:
A). FRACTURA SPIROID;
B). FRACTURA PRIN NFUNDARE;
C). FRACTURA COMINUTIV.

219. CAUZELE PRODUCERII DIAREEI SUNT:
A). GREELI ALIMENTARE;
B). ACCIDENT VASCULAR CEREBRAL;
C). EXACERBAREA PERISTALTISMULUI INTESTINAL.

28

28

220. N POSTPARTUM I N LACTAIE SE INDIC:
A). PROGESTATIVELE INJECTABILE;
B). ESTROPROGESTATIVE MINIDOZATE;
C). PROGESTATIVE MICRODOZATE.

221. NU SE ADMINISTREAZ TABLETE I DRAJEURI NEPISATE
COPILULUI:
A). SUB 6 LUNI;
B). SUB 2 ANI;
C). SUB 6 ANI;
D). SUB 1 AN.

222. NOTAI CU A SAU F URMTOARELE AFIRMAII:
A). N RAA, ASLO ESTE CRESCUT LA 2 SPTMNI DE LA DEBUTUL
ANGINEI (1/500 1/900 MM) = A;
B). N RAA SE INDIC DOAR TRATAMENT ANTIINFLAMATOR = F.

223. PACIENTA G. N VRST DE 42 DE ANI PREZINT FIBROM UTERIN;
CARE DIN URMT COMPLICAII SUNT POSIBILE:
A). MRIREA RAPID DE VOLUM A UTERULUI;
B). SNGERAREA UTERULUI;
C). TULBURRI DE MICIUNE;
D). INSTALAREA MENOPAUZEI.

224. BOLNAVII CU HEMORAGIE MIJLOCIE PREZINT:
A). PALOARE;
B). AMEELI N ORTOSTATISM;
C). LIPOTIMIE N CLINOSTATISM.

225. CALEA DE TRANSMITERE A DIZENTERIEI ESTE:
A). AEROGENA;
B). FECAL-ORAL;
C). PARENTERAL.

226. MECONIUL ESTE:
A). PRIMUL SCAUN AL NOU-NSCUTULUI;
B). SECREIE GRSOAS A GLANDELOR SEBOCEE;
C). O MALFORMAIE OCULAR.

227. METEORISMUL REPREZINT:
A). CONTRACII DUREROASE ALE MUSCULATURII ABDOMINALE;


B). ELIMINAREA FRECVENT A GAZELOR DIN INTESTIN;
C). ACUMULAREA DE GAZE N INTESTIN.

228. GNDIREA FORAT FACE PARTE DIN DELIRUL NTLNIT N:
A). PARANOIA;
B). SCHIZOFRENIE;
C). DEMEN.
29

29


229. CARE DIN ENUNURILE DE MAI JOS NU SE REFER LA CANTITATEA
DE URIN:
A). POLAKIURIE;
B). OLIGURIE;
C). DISURIE;
D). POLIURIE;
E). ANURIE.

230. PTR EVITAREA ESCARELOR DE DECUBIT SE INDIC URMTOARELE,
CU EXCEPIA:
A). ASIGURAREA IGIENEI TEGUMENTELOR I A LENJERIEI DE PAT I
DE CORP;
B). SCHIMBAREA POZIIEI PACIENTULUI LA INTERVAL DE CTEVA
ZILE;
C). EFECTUAREA DE EXERCIII ACTIVE I PASIVE (DUP CAZ).

231. EVALUAREA ELIMINRILOR SCAUNELOR AR TREBUI S INCLUD
OBSERVAII ASUPRA:
A). OBICEIURILOR ALIMENTARE;
B). REGULARITII SCAUNELOR;
C). UURINEI DEFECRII;
D). PERIOADEI DE ZI SAU NOAPTE;
E). CULORII, MIROSULUI, CONSISTENEI.

232. OBIECTIVELE NGRIJIRII UNEI PLGI SUNT:
A). SUPRIMAREA DURERII;
B). ASEPTIZAREA PLGII;
C). LOCALIZAREA PLGII.

233. TREBUIE S EFECTUEZI UN EXUDAT FARINGIAN PACIENTULUI D.,
DE 3 ANI; CU PORTTAMPONUL STERIL TERGI:
A). OROFARINGELE;
B). MUCOASA NAZAL;
C). VALUL PALATIN;
D). AMIGDALELE.

234. MECANISMELE FIZIOLOGICE ALE ECLAMPSIEI I PREECLAMPSIEI
POT FI:
A). VASOSPASMUL GENERALIZAT;
B). REDUCEREA VOLEMIEI;
C). SCDEREA FILTRRII GLOMERULARE;
D). MODIFICAREA STRII DE CONTIEN.

235. EVALUAREA ELIMINRII SCAUNELOR AR TREBUI S INCLUD
OBSERVAII ASUPRA:
A). OBICEIURILOR ALIMENTARE;
B). REGULARITII SCAUNELOR;
C). UURINEI DEFECRII;
D). PERIOADEI DE ZI SAU NOAPTEA;
30

30

E). CULORII, MIROSULUI, CONSISTENEI.

236. REFLEXELE ARHAICE SUNT PREZENTE:
A). DUP MATURIZAREA SUGARULUI;
B). N PRIMEE LUNI DE VIA;
C). NUMAI N STRI COMATOASE.

237. REGIMUL ALIMENTAR A UNUI BOLNAV IMOBILIZAT VA FI:
A). BOGAT N PROTEINE;
B). BOGAT N GLUCIDE;
C). BOGAT N CELULOZA I LICHIDE.

238. EVITAREA ESCARELOR SE FACE PRIN:
A). SCHIMBAREA FRECVENT A LENJERIEI;
B). SCHIMBAREA DE POZIIE LA 10 ORE;
C). SCHIMBAREA DE POZIIE LA 2-3 ORE.

239. TRANSFORMAREA ENERGIEI LUMINOASE (FOTONI) ARE LOC LA
NIVELUL:
A). CRISTALINULUI;
B). CORNEE;
C). RETINA.

240. PRINCIPALA CAUZ DETERMINAT A INFARCTULUI MIOCARDIC:
A). HIPERCOLESTEROLEMIA;
B). ATEROSCLEROZA;
C). AVC ISCHEMIC.

241. TRANSFUZIA DE SNGE ESTE CONTRAINDICAT N URMTOARELE
AFECIUNI:
A). INSUFICIEN CARDIAC;
B). DIABET ZAHARAT;
C). EDEM PULMONAR ACUT.

242. SEMNELE CARACTERISTICE VERTIJULUI SUNT:
A). TULBURRI DE ECHILIBRU;
B). HIPOACUZIE;
C). GREURI I VRSTURI LA MICRILE BRUTE ALE CAPULUI.

243. VARICELA ARE ACELAI AGENT ETIOLOGIC CU:
A). RUBEOLA;
B). ZONA ZOSTER;
C). RUJEOLA;
D). PAROTIDITA EPIDEMIC.

244. CARE DIN URMTOARELE FORMULRI SUNT CORECTE, CU
REFERIRE LA CARACTERELE URINII CND ESTE PREZENT O
INGESTIE MARE DE LICHIDE:
A). DENSITATE CRESCUT 1020- 1040, CULOARE DESCHIS POLIURIE;
B). DENSITATE SCZUT 1001 1002, CULOARE DESCHIS OLIGURIE;
31

31

C). DENSITATE NORMAL 1015 1020, CULOARE NCHIS, ANURIE;
D). DENSITATE SCZUT 1001-1002, CULOARE DESCHID, POLIURIE.

245. SEMNE CLINICE ESENIALE N IMA:
A). DURERE;
B). HIPOTENSIUNE;
C). HIPERTENSIUNE.

246. MICRILE COREICE REPREZINT:
A). TREMURTURA INVOLUNTAR;
B). MCRI INVOLUNTARE BRUTE CARE DISPAR N SOMN;
C). FASCICULAII INVOLUNTARE.

247. N NGRIJIREA BOLNAVULUI CU DIAREE AS MED INTERVINE
AUTONOM ASTFEL:
A). ADMINISTREAZ SOLUII PERFUZABILE PTR REHIDRATARE;
B). OFER BOLNAVULUI CEAI RECE DE MENT;
C). ADM CONFORM FO ANTISEPTICE DIGESTIVE PER OS.

248. VRSTURA DE ORIGINE CENTRAL SE NTLNETE N:
A). BOLI ENDOCRINE;
B). MENINGITE;
C). INTOXICAII DIGESTIVE.

249. TEGUMENTELE SNTOASE DIN JURUL UNEI PLGI SE
DEZINFECTEAZ CU:
A). CLORAMINA ;
B). ALCOOL IODAT;
C). AP OXIGENAT.

250. VRSTURA N ZA DE CAFEA SE NTLNETE LA:
A). GRAVIDE;
B). BOLNAVI PSIHICI;
C). HEMORAGIE DIGESTIV SUPERIOAR (HDS).

251. REFLEXUL DE SUPT A NOU-NSCUTULUI APARE:
A). DE A NATERE;
B). DE LA VRSTA DE O SPTMN;
C). VARIABIL, DE LA UN NOU-NSCUT LA ALTUL.

252. N BRONITA CRONICA EXPECTORAIA ESTE DE OBICEI:
A). MUCOPURULENT;
B). VSCOAS, ALBICIOAS;
C). ROIE RUGINIE.

253. PSIHOPATIILE APAR LA VRSTA:
A). COPILRIEI;
B). ADOLESCENEI;
C).ADULTULUI.

32

32

254. CA S PREVIN LEZAREA MAMELOANELOR N TIMPUL ALPTRII,
MAMA VA FI NVAT:
A). S APLICE PE MAMELOANE NAINTE DE ALPTAT UN UNGUENT;
B). S SPELE MAMELOANELE CU AP I SPUN NAINTE DE
ALPTARE;
C). S APLICE PREVENTIV O SOLUIE DE NITRAT DE HG;
D). S TEARG MAMELOANELE DUP ALPTARE CU CEAI DE
MUEEL.

255. DERMATOLOGIA ESTE RAMURA MEDICUNII CARE SE OCUP CU:
a) STUDIUL PIELII I AL BOLILOR EI;
b) ANATOMIA I FIZIOLOGIA PIELII;
c) ANATOMIA PIELII.

256. NOTAI CU A SAU F URMTOARELE AFIRMAII:
A). VITAMINA E ARE ROL N REPRODUCERE I FUNCIONAREA
ESUTULUI MUSCULAR I NERVOS = A;
B). CONSUMUL EXCESIV DE VISCERE POATE DUCE LA HIPERURICEMII =
A.

257. CARE DIN URMTOARELE MICRI SUNT DE FLEXIE-EXTENSIE:
A). MICRI DE APROPRIERE SAU DE NDEPRTARE A DOU
SERMENTE APROPRIATE;
B). MICRI DE NDEPRTARE FA DE AXUL MEDIAN AL CORPULUI;
C). MSCRI DE APROPRIERE FA DE AXUL MEDIAN AL CORPULUI.

258. MICAREA REALIZAT N JURUL AXULUI CARE TRECE PRIN
LUNGUL SEGMENTULUI SE NUMETE:
A). MICARE DE PRONAIE;
B). MICARE DE ROTAIE;
C). MICARE SE SUPINAIE;
D). MICARE DE CIRCUMDUCIE.

259. PRELUCRAREA CHIRURGICAL A UNEI ARSURI CONST N:
A). NDEPRTAREA FLICTENELOR;
B). BADIJONAREA CU ALCOOL 70 %;
C). APLICAREA UNUI PANSAMENT UMED.

260. APA OXIGENAT ESTE UN ANTISEPTIC EFICACE N CADRUL
PLGILOR;
A). INFECTATE;
B). NTINSE;
C). NECROTICE.

261. HEMORAGIA DIN CILE URINARE SE EVIDENIAZ PRIN:
A). SCDEREA BRUSC A TENSIUNII ARTERIALE;
B). HEMATURIE;
C). POLAKIURIE.

262. N CAZUL PREMATURULUI, LANUGO ESTE:
33

33

A). ABSENT;
B). ABUNDENT;
C). N CANTITATE REDUS.

263. N OCUL ANAFILACTIC:
A). ARE LOC O EXSUDARE DE LICHID INTERSTIIAL;
B). VASODILATAIE;
C). VASOCONSTRICIE.

264. PTR. MENINEREA INDEPENDENEI MICRII, INTERVENIILE AS
MED POT FI:
A). STABILIREA MPREUN CU PACIENTUL A UNUI PROGRAM DE
EXERCIII FIZICE;
B). NVAREA PACIENTULUI S FOLOSEASC TEHNICI DE
DESTINDERE, DE RELAXARE;
C). SCHIMBAREA POZIIEI BOLNAVULUI LA FIECARE 3 ORE.



265. INFECIA DIN BRONITA CRONIC:
A). POATE FI MICROBIAN SAU VIRAL;
B). SE GREFEAZ DE OBICEI PE O MUCOAS BRONIC NEALTERAT
DE IRITAIA CRONIC;
C). POATE FI DETERMINAT DE PNEUMOCOC.

266. NSCUT CU ASFIXIE ALB, NOU-NSCUTUL PREZINT:
A). MICRI RESPIRATORII NORMALE;
B). BTILE CORDULUI N LIMITE NORMALE;
C). ASPECT DE PPU DE CEAR;
D). CIANOZA EXTREMITILOR.

267. LANUGO ESTE:
a) O STOMATIT SPECIFIC NOU-NSCUTULUI;
b) PREZENA UNEI SUBSTANE GRSOASE PE PIELE;
c) PERIORI FINI PE REGIUNEA DORSAL I PE UMERII LA NOU-
NSCUTULUI.

268. ACUMETRIA INSTRUMENTAL SE EFECTUEAZ CU:
A). DIAPAZOANE;
B). AUDIOMETRU;
C). OTOSCOPUL.

269. CORELAI NOIUNILE DIN CELE 2 COLOANE:

a. HTA =2 1. HTA
b. CEFALEE
OCCIPITAL= 1
2. INSUFICIEN CARDIAC
c. ISCHEMIE CORONAR
= 5
3. ISCHEMIE PERIFERIC
d. DURERE LA MERS = 3 4. PERICARDIT
34

34

e. TRANSSUDAT = 4 5. IMA

270. HEMORAGIA NEREGULAT SURVENIT NTRE 2 MENSTRUAII SE
NUMETE:
A). POLIMENOREE;
B). HIPERMENOREE;
C). MENORAGIE;
D). METRORAGIE.

271. DIAFOREZA SE NTLNETE N CAZ DE:
A). ALCOOLISM CRONIC;
B). RAHITISM;
C). SIDA;
D). DIABET ZAHARAT.

272. CRIZA DE ASTM BRONIC EXTRINSEC POATE FI DECLANAT DE:
A). SINUZIT;
B). BRONIT CRONIC;
C). ADMINISTRAREA DE PENICILIN.

273. AGENTUL ETIOLOGIC N PNEUMONIA PNEUMOCOCIC ESTE:
A). STREPTOCOCUL;
B). PNEUMOCOCUL;
C). STAFILOCOCUL.

274. CONJUCTIVITA ACUT SE MANIFEST CU:
A). HIPEREMIE A VASELOR CONJUCTIVE;
B). SECREIE CONJUCTIVAL;
C). SENZAIE DE ARSUR I USTURIME LOCAL.

275. ASPECTUL SPUTEI POATE FI:
A). SANGHINOLENT N ASTMUL BRONIC;
B). SEROS N EDEMUL PULMONAR;
C). PSEUDOMEMBRANOS N DIFTERIA LARINGIAN;
D). PURULENT N INFARCTUL PUMONAR.

276. PERSOANELE PREDISPUSE PTR APARIIA CATARACTEI SUNT:
A). VRSTNICII;
B). BOLNAVII CU DIABET ZAHARAT;
C). BOLNAVII CU NANISM.

277. LA ASIGURAREA UNEI RESPIRAII EFICIENTE CONTRIBUIE:
A). PLMNII;
B). SNC;
C). PERETELE TORACIC.

278. PREZENA ICTERULUI FIZIOLOGIC POATE AVEA CA SURS:
A). MAMA CARE A AVUT N ANTECEDENTE HEPATITA ( N URM CU 5
ANI);
B). NATEREA PREMATUR A NOU-NSCUTULUI;
35

35

C). VALOAREA BILIRUBINEI N CRETEREA N A 3 A ZI;
D). SCDEREA N GREUTATE A NOU-NSCUTULUI.

279. CARE ESTE FORMA CEA MAI FRECVENT DE RAHITISM LA COPII?
A). RAHITISMUL VITAMINO-REZISTENT;
B). RAHITISMUL CARENIAL COMUN;
C). RAHITISMUL PRIN BOLILE CONGENITALE DE METABOLISM.

280. ATROFIA MUSCULAR REPREZINT:
A). DIMINUAREA VOLUMULUI MUCHIULUI;
B). SCDEREA TONUSULUI MUSCULAR;
C). CONTRACIE SPASMODIC INVOLUNTAR DUREROAS.

281. OLIGURIA I ANURIA POT APREA N URMTOARELE AFECIUNI:
A). DIABET INSIPID;
B). INSUFICIEN RENAL ACUT;
C). OC CU HIPOVOLEMIE I HIPOTENSIUNE.

282. NECOORDONAREA MICRILOR SE POATE MANIFESTA PRIN:
A). EUFORIE;
B). ATAXIE;
C). CONVULSII.

283. HEMATURIA SEMNIFIC:
A). DIABET ZAHARAT;
B). O AFECTUINE A APARATULUI RENAL;
C). EMISIE NOCTURN DE URIN.

284. DEFORMRI ALE MEMBRELOR INFERIOARE SUNT:
A). TALUS;
B). TORTICOLIS;
C). CLAVUL.

285. SUNT POZIII PATOGNOMONICE:
A). CIFOZA;
B). OPISTOTONUS;
C). SCOLIOZA.

286. PTR RECOLTAREA DE SECREIE N CAZUL UNEI OTORAGII
ABUNDENTE FOLOSIM:
A). O SERING CU UN AC SCURT;
B). O COMPRES STERIL I O PENS;
C). UN PORTTAMPON NTR-O EPRUBET STERIL.

287. BADIJONAREA CU IOD:
A). SE NCEPE CIRCULAR DIN JURUL PLGII;
B). SE REALIZEAZ PE O DISTAN DE 20 30 CM DE PLAG;
C). ESTE PRIMA ETAP N TOALETA PLGII.

288. VALORILE FIZIOLOGICE ALE TENSIUNII INTRAOCULARE SUNT:
36

36

A). 16 30 MM HG;
B). 14 20 MM HG;
C). 20 40 MM HG.

289. COMARURILE CE APAR CA MANIFESTARE DE DEPENDEN LA
PACIENTUL CU INSOMNIE SUNT:
A). VISE PENIBILE CU TREZIRE BRUSC DIN SOMN;
B). AIPIRI N TIMPUL ZILEI;
C). PERIOADE DE SOMN PERTURBAT;
D). STRI DE IRITABILITATE.

290. ASOCIAI NOIUNILE DIN COLOANA A CU CELE DIN COLOANA B:
1. APARAT RESPIRATOR = A a. PNEUMONIE HIPOSTATIC
2. TEGUMENT = E b. TROMBOZE
3. APARAT DIGESTIV = D c. DEFORMRI ARTICULARE
4. APARAT CIRCULATOR = B d. NCETINIREA TRANZITULUI
5. APARAT LOCOMOTOR = C e. ESCARA DE DECUBIT

291. PNEUMONIA ESTE DEFINIT CA INFECIE A:
A). ALVEOLELOR;
B). PLEUREI;
C). PARENHIMULUI PULMONAR;
D). BRONHIIOR I ALVEOLELOR.

292. SOMNUL ESTE O FORM PARTICULAR DE ODIHN N TIMPUL
CRUIA:
A). ACTIVITILE FIZIOLOGICE DESCRESC;
B). SECREIA HORMONILOR DE CRETERE ESTE ACTIV;
C). TONUSUL MUSCULAR ESTE SCZUT.

293. CDERILE PERSOANEI VRSTNICE SUNT CONSIDERATE:
A). ASPECTE ALE SENESCENEI POSTURII;
B). ACCIDENTE BANALE, NTMPLTOARE;
C). ASPECTE ALE SENESCENEI ECHILIBRULUI.

294. ATPA (ANATOXINA TETANIC PURIFICAT I ABSORBIT) SE
ADMINISTREAZ LA:
A). NUMAI LA PLGILE AFECTATE;
B). TOATE PLGILE MURDARE CU PMNT, PRIN MUCTUR DE
ANIMALE;
C). FRACTURI DESCHISE.

295. OBEZITATEA SE MANIFEST PRIN FORM:
A). PRIMAR;
B). MIXT;

C). SECUNDAR;
D). PARTICULAR.

296. PURTAREA DE OBIECTE NESEMNIFICATIVE PUNE N EVIDEN:
37

37

A). RANGUL SOCIAL;
B). NSEMNTATEA PERSONAL;
C). FUNCIA RELIGIOAS;
D). TOATE ENUNURILE SUNT FALSE.

297. N PRIMA ZI POSTOPERATOR DUP HEMIGASTRECTOMIE PTR ULCER
DUODENAL, BOLNAVUL SNGEREAZ PRIN TUBUL DE ASPIRAIE
GASTRIC, SNGE ROU. CONDUITA AS MED ESTE:
A). OBSERV ASPECTUL SECREIILOR ASPIRATE, LA INTERVALE DE 30
DE MINUTE;
B). ANUN IMEDIAT MEDICUL;
C). ESTE SIGUR C ESTE O SITUAIE NORMAL;
D). VA NTRERUPE DRENAJUL PENSND TUBUL.

298. NOTAI CU A SAU F URMTOARELE AFIRMAII:
A). N PR(poliartrita reumatoid) TRATAMENTUL MEDICAMENTOS ARE CA
OBIECTIVE REDUCEREA PROCESULUI INFLAMATOR, REDUCEREA
DURERII I REMISIUNEA COMPLET A BOLII = A
B). SPONDILITA ANCHILOZANT ESTE O BOAL INFLAMATORIE
CRONIC I PROGRESIV CARE AFECTEAZ CU PREDILECIE
ARTICULAIILE MICI ALE MEMBRELOR, N MOD SIMETRIC I
DISTRUCTIV = F

299. MANIFESTRI CLINICE ALE CARDIOPATIEI ISCHEMICE APAR I N
CAZUL UNEO CORONARE NORMALE PRIN:
a) SCDEREA TA;
b) SCDEREA DEBITULUI CARDIAC;
c) MRIMEA NEVOILOR METABOLICE.

300. CARE DIN URMTOARELE BOLI POT AFECTA MOBILITATEA LA
PERSOANA VRSTNIC:
A). ARTROZA;
B). HTA;
C). DIABETUL;
D). OSTEOPOROZA;
E). POLIARTROZA.

301. BILE CE SE EFECTUEAZ N UNELE AFECIUNI DERMATOLOGICE
REALIZEAZ:
A). NDEPRTAREA CRUSTELOR;
B). FRICIUNAREA CUTANAT;
C). HIDRATAREA CUTANAT.

302. HIPERFUNCIA CORTICOSUPRARENALEI DUCE LA:
A). DIABET INSIPID;
B). BOALA CUSHING;
C). BOALA ADDISON.

303. PIELEA ESTE ALCTUIT DIN:
A). EPIDERM, MESODERM, HYPODERM;
38

38

B). EPIDERM, DERM, SUBCUTAN;
C). CUTIS, DERM, EPIDERM, HIPODERM.

304. CARE DIN URMTOARELE ENUNURI POT FI CONSIDERATE
PROBLEME DE DEPENDEN N SATISFACEREA NEVOII DE A-I
PSTRA TEGUMENTELE CURATE:
A). LEZAREA FIZIC;
B). CARENA DE IGIEN;
C). ALTERAREA TEGUMENTELOR I FANERELOR;
D). LIPSA DE CUNOATERE.

305. N FUNCIE DE LOCUL UNDE SE DEZVOLT, HEMORAGIA POATE FI
CLASIFICAT ASTFEL:
A). HEMORAGIE CAPILAR, INTRATISULAR, EXTERIORIZAT;
B). HEMORAGIE EXTERN, ARTERIAL, INTRATISULAR;
C). HEMORAGIE EXTERN, INTERN, INTERN EXTERIORIZAT,
INTRATISULAR.

306. CARE DIN CONDIIILE DE MAI JOS LA APARIIA DISPNEEI ACUTE:
A). SCDEREA CONINUTULUI DE O
2
;
B). CRETEREA CONSUMULUI DE O
2
N EFORT;
C). SCDEREA CONINUTULUI DE CO
2
N SNGE;
D). NGROAREA MEMBRANE ALVEOLO-CAPILARE.

307. VERNIX CASEOSA ESTE:
A). O STOMATIT SPECIFIC NOU-NSCUTULUI;
B). PREZENA UNEI SUBSTANEI GRSOASE PE PIELE;
C). PERIORI FINI PE REGIUNEA DORSAL I PE UMERII NOU-
NSCUTULUI.

308. LA PACIENTUL CARE PREZINT HIPOTERMIE SE ADMINISTREAZ
LICHIDE:
A). NUMAI FOARTE CALDE;
B). ALCOOLICE;
C). UOR CLDUE, N CANTITI MICI LA INTERVALE REGULATE
DE TIMP.

309. PRACTICAREA UNOR RELIGII ESTE O PREOCUPARE IDEOLOGIC
CARE PERMITE INDIVIDUL S-I MENIN:
A). O BUN POSTUR;
B). O SECURITATE PSIHOLOGIC;
C). O SECURITATE SOCIOLOGIC.

310. CARE DIN URMTOARELE SUNT FUNCII ALE SNGELUI;
A). TRANSPORT O
2
I SUBSTANELE NUTRITIVE LA ESUTURI;
B). TRANSPORT CO
2
LA PLMNI;
C). ROL DE TERMOREGLARE;
D). ROL N APRAREA ORGANISMULUI.

311. N MIOPIE IMAGINEA OBIECTELOR SE FORMEAZ:
39

39

A). N SPATELE RETINEI;
B). N FAA RETINEI;
C). N PUNCTE DIFERITE DE PE RETIN.

312. VEZICULELE PE FOND ERITEMATOS, CARE DUP RUPERE LAS
SUPRAFAA UMED I PRIN USCARE CRISTE GALBEN-BRUNE, SUNT
CARACTERISTICE N:
A). SCABIE;
B). PITIRIAZIS VERSICOLOR;
C). URTICARIE;
D). IMPETIGO.

313. PRIN EXAMENUL MACROSCOPIC AL MATERIILOR FECALE, SE POT
APRECIA:
A). CONTITATEA, FORMA, CULOAREA, MIROSUL;
B). PREZENA RESTURILOR ALIMENTARE NEDIGERATE;
C). PREZENA PRODUSELOR PATOLOGICE: PUROI, SNGE,
PARAZII;
D). DOAR FORMA I CANTITATEA.

314. SOMNUL PERTURBAT ESTE REPREZENTAT DE:
A). NELINITE;
B). INSOMNII INIIALE;
C). NUMRUL DE ORE DE SOMN INSUFICIENT.

315. PREVENIREA EXTINDERII LEZIUNILOR CONSIDERM A FI:
A). OBIECTIV DE NGRIJIRE;
B). PROBLEM A PACIENTULUI;
C). MANIFESTRI DE DEPENDEN.

316. NARCOLEPSIA SE INSTALEAZ:
A). BRUSC;
B). LENT.

317. GRAVITATEA UNEI ARSURI SE APRECIAZ DUP:
A). NTINDEREA N SUPRAFA A ARSURII;
B). GRADUL DE PROFUNZIME A ARSURII;
C). NATURA AGENTULUI ETIOLOGIC.

318. N CARE DIN URMTOARELE BOLI, DISPNEEA ESTE SIMPTOM
DOMINANT:
A). EDEM PUMONAR ACUT;
B). PLEUREZIE;
C). PNEUMOTORAX;
D). NEVROZ.

319. DIETA UNUI PACIENT CU LITIAZ BILIAR CONST N:
A). REDUCEREA CONSUMULUI DE GRSIMI;
B). EVITAREA CONSUMULUI DE ALIMENTE I LICHIDE PREA RECI;
C). REGIM HIPOGLUCIDIC.
40

40


320. INFECIA NOZOCOMIAL ESTE:
A). INFECIA CONTACTAT N SPITAL SAU ALTE UNITI SANITARE
CU PATURI;
B). INFECIA CARE SE REFER LA ORICE BOAL DATORAT
MICROORGANISMELOR;
C). INFECIA DOBNDIT N SPITAL I DIAGNOSTICAT DUP
IEIREA DIN SPITAL.


321. OBOSEALA PREZINT URMTOARELE MANIFESTRI:
A). PULS RAR LENT;
B). SCDERE PONDERAL;
C). ASTENIE;
D). FACIES PALID.

322. HIPOXIA NOU-NSCUTULUI CONST N:
A). LIPSA RESPIRAIEI DUP NATERE;
B). APARIIA RESPIRAIEI SPONTANE DUP NATERE;
C). NTRZIERE N DECLANAREA PRIMEI RESPIRAII DUP
NATERE.

323. DENUTRIIA ESTE DEFINIT PRIN ANSAMBLUL TULBURRILOR
CHIMICO-BIOLOGICE CAUZATE DE SUBALIMENTAIE:
A). CARENA N PRINCIPII NUTRITIVE;
B). SCDEREA N GREUTATE CU MAI MULT DE 15 % FA DE
GREUTATEA IDEAL;
C). SCDEREA N GREUTATE CU MAI PUIN DE 12 % FA DE
GREUTATEA IDEAL.

324. NOTAI CU A SAU F URMTOARELE AFIRMAII:
A). ARTROZA SE CARACTERIZEAZ PRIN LOCALIZAREA
REUMATISMULUI DEGENERATIV LA NIVELUL GENUNCHIULUI = F
B). ARTRITA REUMATOID ESTE O BOAL INFLAMATORIE
ARTICULAR ACUT PROVOCAT DE ACIUNEA STREPTOCOCULUI
BETAHEMOLITIC GRUP A = F

325. VALORILE NORMALE ALE PULSULUI LA COPILUL DE 5 ANI POATE FI
NTRE:
A). 120 - 140 P/MIN;
B). 80 100 P/MIN;
C). 60 80 P/MIN;
D). 90 100 P/MIN.

326. N CAZURILE N CARE N INSUFICIENA RENAL ACUT DIUREZA
ESTE PSTRAT, DEFICITUL CALITATIV CONST:
A). HEMATURIE;
B). IZOSTENURIE;
C). HIPOSTENURIE.

41

41

327. SURSE DE INFORMAIE PTR CULEGEREA DE DATE POT FI:
A). PACIENTUL I APARINTORII;
B). MEMBRII ECHIPEI DE NGRIJIRE;
C). DOCUMENTELE MEDICALE I SCHEMELE DE REFERIN;
D). TOATE.

328. MBRCAREA I DEZBRCAREA UNUI PACIENT CU FRACTUR DE
MEMBRE, SE FACE ASTFEL:
A). DEZBRCAREA SE NCEPE CU MEMBRUL SNTOS, IAR
MBRCAREA SE NCEPE CU MEMBRUL BOLNAV;
B). DEZBRCAREA SE NCEPE CU MEMBRUL BOLNAV, IAR
MBRCAREA SE NCEPE CU MEMBRUL SNTOS;
C). NU ARE MPORTAN ORDINEA.

329. GLAUCOMUL SE MANIFEST PRIN:
A). CRETEREA TA;
B). CRETEREA TENSIUNII INTRAOCULARE;
C). SCDEREA TENSIUNII INTRAOCULARE.

330. PIERDERILE DE CLDUR SE REALIZEAZ PRIN:
A). VASODILATAIE;
B). CONVECIE;
C). RADIAIE;
D). EVAPORARE.

331. PACIENTUL CU ASPIRAIE GASTRIC CONTINU SE VA
SUPRAVEGHEA ATENT PTR A SE PREVENI:
A). EDEMELE MEMBRELOR INFERIOARE;
B). HEMORAGIA;
C). DESHIDRATAREA.

332. N ACORDAREA PRIMULUI AJUTOR UNUI ACCIDENTAT CU
FRACTUR DE COLOAN VERTEBRL SE EVIT FLECTAREA
CAPULUI PE TORACE I A TORACELUI PE ABDOMEN PTR C SE
POATE PRODUCE:
A). OC HEMORAGIC;
B). ACCENTUAREA DURERILOR;
C). CONTUZIA SAU SECIONAREA MDUVEI SPINRII.

333. CARENA CREI VITAMINE PRODUCE RAHITISMUL CARENIAL
COMUL?
A). VITAMINA B
1
;
B). VITAMINA PP;
C). VITAMINA D.

334. TEMPERATURA FIZIOLOGIC A VRSTNICULUI ESTE:
A). 36 37
0
C;
B). 37 38
0
C;
42

42

C). 35 36
0
C.
335. TRATAMENTUL ARSURILOR NCEPE CU:
A). CALMAREA DURERII PRIN APLICAREA DE ALBASTRU DE METILEN;
B). ADMINISTRAREA DE ATPA I SEDATIVE;
C). RECOLTAREA PROBELOR DE LABORATOR.

336. SE REGSESC CA I MANIFESTRI DE DEPENDEN N CADRUL
HIPERTERMIEI:
A). HIPERPIREXIE;
B). FEBRA INTERMITENT;
C). FRISOANE;
D). PILOERECIE.

337. TUSEA UMED ESTE CARACTERISTIC N URMTOARELE
AFECIUNI:
A). PLEURITE;
B). BRONIECTAZIE;
C). LARINGITE.

338. CORELAI NOIUNILE DIN CELE 2 COLOANE:

a. GASTRECTOMIE =3 1. OCUZIE INTESTINAL
b. CHIMIOTERAPIE = 2 2. TUMORI OSOASE
c. ABDOMEN ACUT = 5 3. TUMORI GASTRICE
d. ILEUS = 1 4. TOXIINFECIE ALIMENTARE
e. DIAREE = 4 5. PERITONIT


339. REGIMUL ALIMENTAR N HIPERPIREXIE ESTE:
A). HIPOPROTEIC, HIPERGLUCIDIC;
B). HIDROZAHARAT;
C). HIPOLIPIDIC, LICHIDIAN.

340. NGRIJIRILE ACORDATE BOLNAVULUI CU HIPOTERMIE SE REFER
LA:
A). MASAJUL EXTREMITILOR;
B). SCHIMBAREA CT MAI DES A LENJERIEI DE PAT I CORP;
C). PREGTIREA PTR EHG CONFORM FO.

341. FAZA PRODROMAL A COMEI HIPOGLICEMICE ESTE
EXTERIORIZAT CLINIC PRIN:
A). ANXIETATE;
B). TRANSPIRAII;
C). ANOREXIE.

342. CORELAI NOIUNILE DIN CELE 2 COLOANE:
a. SPLENOMEGALIE = 2 1. FANERE
b. SINDROM CONFUZIAL = 4 2. HIPERTENSIUNE PORTAL
c. UNGHII ALBE = 1 3. ENCEFALOPATIE HEPATIC
43

43

d. VARICE ESOFAGIENE = 3 4. HDS

343. DIABETUL ZAHARAT ESTE O BOAL CRONIC CARACTERIZAT
PRIN PERTURBAREA METABOLISMULUI:
A). GLUCIDIC;
B). MINERAL;
C). GLUCIDIC, LIPIDIC, PROTIDIC, MINERAL.

344. EMFIZEMUL PULMONAR ESTE O BOAL CRONIC CARE AFECTEAZ
N PRINCIPAL:
A). BRONHIILE;
B). ALVEOLELE PULMONARE;
C). PLEURA;
D). TRAHEEA.

345. CARE DINTRE AFECIUNILE EVOLUEAZ CTRE O HEMORAGIE
INTERN:
A). SARCINA EXTRAUTERIN RUPT;
B). PANCREATITA NECROTIC;
C). RUPTURA DE VARICE ESOFAGIENE.

346. NOTAI CU A SAU F URMTOARELE AFIRMAII:
A). ATROFIA MUSCULAR POATE FI EVIDENIAT N CTEVA
SPTMNI DE LA DEBUTUL POLIARTRITEI REUMATOIDE = A
B). PROFILAXIA PRIMAR A RAA CONST N ADM DE ANTIBIOTICE
ORICRUI PACIENT TNR CARE ARE O INFECIE
FARINGOAMIGDALIAN = A

347. N INSOLAIE NTLNIM URMTOARELE MANIFESTRI CLINICE:
A). SLBICIUNE, AMEEAL, SENZAIE DE LEIN, GREURI,
VRSTURI SANGUINOLENTE;
B). CEFALEE, AMEELI, FOTOFOBIE, DURERI ALE GLOBILOR
OCULARI, CONGESTIA FEEI, NELINITE;
C). ANXIETATE, ACUFENE, VERTIJ.

348. CUM SE COMBATE STAZA N OCLUZIA INTESTINAL:
A). SE SUSPEND ORICE ALIMENTAIA PER OS I REECHILIBRARE
VOLEMIC;
B). PRIN ADM DE ANTISPASTICE;
C). ASPIRAIE PRIN SONDA DUODENAL.

349. MEDICAMENTELE PE CALE BUCAL LA COPII INTERNAI N SPITAL
SUNT ADMINISTRATE:
A). DE MAMELE NSOITOARE;
B). DE AS MED;
C). DE INFIRMIERE;
D). SE LAS PE NOPIER PTR A FI LUATE DE COPIL CONFORM
PRESCRIPIILOR.

44

44

350. SURSELE GENERATOARE DE PLACENT PRAEVIA POT FI:
A). UTERUL CICATRICIAL;
B). AVORTURILE ANTERIOARE;
C). MULTIPARITATEA;
D). HIDRAMINOSUL.

351. N CURSUL STRII DE AGITAIE PSIHOMOTORIE, CU TULBURRI
CONFUZIONALE LA VRSTNICI, POT SURVENI:
A). ACCIDENTE;
B). ACTE DE AGRESIVITATE;
C). DEZINHIBIIE SEXUAL.

352. ENTORSELE, LUXAIILE I FRACTURILE SUNT:
A). LEZIUNI NEUROVASCULARE;
B). LEZIUNI ALE PRILOR MOI;
C). LEZIUNI OSTEO-ARTICULARE.

353. N STAREA DE OC, INDIFERENT DE CAUZA SA, SE PRODUCE:
A). PERTURBAREA CIRCULAIEI I A PROCESELOR METABOLICE LA
NIVELUL ESUTURILOR;
B). TULBURRI RENALE;
C). TUBURRI RESPIRATORII.

354. FOLICULII PILOI AU ROL DE:
A). ABSORBIE A TRANSPIRAIEI;
B). A UMEZI TEGUMENTUL;
C). TERMOREGLARE.

355. PACIENTULUI I SE PRESCRIE DRENAJ POSTURAL. SCOPUL ESTE S:
A). CREASC APORTUL SANGHIN LA PLMNI;
B). NTREASC MUSCULATURA RESPIRATORIE;
C). NDEPRTAREA LICHIDELE DIN ACTIVITATEA PLEURAL;
D). NDEPRTAREA SECREIILE ACUMULATE N ARBORELE
RESPIRATOR.

356. AGENTUL ETIOLOGIC N TBC ESTE:
A). BACILUL COLI;
B). BACILUL KOCH;
C). STAFILOCOCUL.


357. PE O COLOAN A PLANULUI DE NGRIJIRE SUNT NOTATE
PROBLEMELE PACIENTULUI IAR PE CEALALT INTERVENII DE
NURSING. ASOCIAI FIECARE PROBLEM CU INTERVENIA CARE
AR PUTEA AJUTA CEL MAI BINE LA SATISFACEREA NEVOILOR
PACIENTULUI.

a. IMPOSIBILITATEA DE A
MICA MEMBRU SUPERIOR
I INFERIOR STNG = 2
1. EXERCIII DE MICARE,
PLIMBRI N AER LIBER
45

45

b. INFLAMAREA CAVITII
BUCALE I A GINGIILOR
DUP CHIMIOTERAPIE = 3
2. SCHIMBAREA POZIIEI
PACIENTULUI DE MAI
MULTE ORI PE ZI
c. INSOMNIE = 1 3. HRNIREA PACIENTULUI
CU ALIMENTE SEMILI-
CHIDE, NEIRITABILE
d. CATATER URINAR N
PERIOADA POST
OPERATORIE = 4
4. SPLAREA PERINEULUI DE
MAI MULTE ORI PE ZI


358. CIFOSCOLIOZA ESTE O BOAL:
A). RESTRICTIV;
B). OBSTRUCTIV;
C). A MEMBRELOR INFERIOARE;
D). A MEMBRELOR SUPERIOARE.

359. NOTAI CU A SAU F URMTOARELE AFIRMAII:
A). CELE PATRU GLANDE PARATIROIDE SECRET HORMONAL
PARATIROIDIAN SAU PARATHORMONUL CARE STIMULEAZ
OXIDRILE N ORGANISM I AJUT CRETEREA = F
B). METODELE DE INVESTIGARE A FUNCIEI GLANDEI TIROIDE CUPRIN:
METABOLISMUL BAZAL, IODEMIA, IODOCAPTAREA I SCINTIGRAMA
TIROIDIAN = A
C). MIXEDEMUL ADULTULUI APARE LA INDIVIZI DE AMBELE SEXE LA
ORICE VRSTA = F


360. TULBURRILE PSIHICE POSTPARTUM EVOLUEAZ:
A). TRANZITORIU I AU PROGNOSTIC FAVORABIL;
B). TRENANT, CU TENDIN LA TRANSFER CTRE PSIHOZE.

361. AGENTUL ETIOLOGIC N FARINGO-AMIGDALITA STREPTOCOCIC
ESTE:
A). VIRUSUL COXSACKIE;
B). ADENOVIRUS;
C). STREPTOCOCUL BETA-HEMOLITIC DE GRUP A;
D). STAFILOCOCUL.

362. EFICIENA PROCESULUI DE NGRIJIRE DEPINDE PRIORITAR DE:
A). EVALUAREA STRII BOLNAVULUI;
B). PLANIFICAREA NGRIJIRILOR;
C). IMPLEMENTAREA APLICAREA NGRIJIRILOR;
D). APRECIEREA REZULTATELOR.

363. ERUPIA MACULO-PAPULOAS N RUJEOL NCEPE LA NIVELUL:
A). FA, DUP URECHI, FRUNTE, OBRAJI;
B). GT, TORACE;
C). MEMBRE.

46

46

364. OTOSCOPIA REPREZINT:
A). UN EXAMEN AL NASULUI;
B). O INSPECIE A CANALULUI AUDITIV EXTERN;
C). UN EXAMEN AL TROMPEI LUI EUSTACHIO.

365. CUTELE PIELII SUNT, CU EXCEPIA:
A). STRUCTURALE;
B). CONGENITALE;
C). FUNCIONALE;
D). NICI UN RSPUNS CORECT.

366. PARAPLEGIA REPREZINT:
A). PARALIZIA UNUI SINGUR MEMBRU;
B). PARALIZIA PRII INFERIOARE A CORPULUI;
C). PARALIZIA CEOR PATRU MEMBRE.

367. CARACTERISTICA UNEI IMPLEMENTRI EFICIENTE A PLANULUI DE
NGRIJIRE INCLUDE:
a) S POI NDEPLINI SARCINILE DE NGRIJIRE CT MAI REPEDE;
b) S NDEPLINETI OBIECTIV ELE PE RND APRECIIND
REZULTATELE FIECRUIA;
c) S PLANIFICE OBIECTIVELE PRIORITARE PE O PERIOAD SCURT
DE TIMP.

368. DIN CAUZA OXIGENRII DEFICITARE LA PACIENT APARE
URMTOARELE PROBLEME:
A). PIERDEREA CONTIENEI;
B). DESHIDRATAREA;
C). OBOSEALA;
D). DELIRUL.

369. CARE DIN URMTOARELE ELEMENTE INDIC LACTAIA
SUFICIENT A D-NEI Z.G:
A). CRETEREA N GREUTATE A NOULUI NSCUT;
B). UMEZIREA CMII N DREPTUL MAMELOANELOR;
C). NOU-NSCUTUL ADOARME N TIMPU ALPTRII;
D). NOU-NSCUTUL PLNGE DUP ALPTARE.

370. CONDUITA DE URGEN N CAZUL CORPILOR STRINI ESOFAGIENI
ESTE:
a) PROVOCAREA DE VRSTORI PENTRU ELIMINAREA CORPULUI
STRIN;
b) SUPRIMAREA ALIMENTAIEI PE CALE ORAL;
c) EXTRAGEREA SAU MPINGERA CORPULUI STRIN PRIN METODE
OARBE.

371. CAUZELE DIAREEI ACUTE A SUGARULUI SUNT:
a) ALIMENTAREA SAU INFECIOASE;
b) MALFORMAII CONGENITALE;
c) TOLERANA DIGESTIV SCZUTE
47

47


372. DETAAREA BONTULUI OMBILICAL LIGATURAT, N MOD
FIZIOLOGIC SE FACE DUP NATERE:
a) NTRE 7-10 ZILE;
b) NTRE 10-12 ZILE;
c) NTRE 5-7 ZILE;
d) DUP 14 ZILE.

373. EXAMINAREA PENTRU EVIDENIEREA CALCULILOR RENALI SUNT:
a) UROGRAFIA SI ECOGRAFIA
b) LAPAROSCOPIA SI SUMARUL DE URIN
c) COLECISTOCOLANGIOGRAFIA SI ENDOSCOPIA

374. CONTACTUL TEGUMENTELOR CU URMTOARELE PRODUSE
TREBUIE CONSIDERATE RISC:
a) SNGE, SPERM, SECREII VAGINALE, ESUTURI;
b) LICHID AMNIOTIC, PERICARDIC, PLEURAL, PERITONEAL,
SINOVIAL, LCR;
c) ORICE ALTE FLUIDE ORGANICE VIZIBIL CONTAMINATE CU
SNGE.
375. BONTUL OMBILICAL SECIONAT SE ACOPER CU COMPRESE
STERIE MBIBATE N:
A). ALCOOL DE 70 %;
B). TINCTUR DE IOD;
C). RIVANOL;
D). PROTARGOL.

376. N ARSURILE DE GRADUL III NTLNIM URMTOARELE SEMNE
CARACTERISTICE:
A). FLICTEN ALB CU CONINUT SEROCITRIN, LIMPEDE,
TRANSPARENT, ERITEM ACCENTUAT, EDEM;
B). ESCAR DERMICA TOTAL, CU EPIDERM I DERM DISTRUS N
TOTALITATE, CARBONIZND MUSCULATURA I CHIAR VASELE;
C). FLICTEN ROIE CU CONINUT SANGUINOLENT TULBURRI.

377. TRATAMENTUL DIAREEI ACUTE A SUGARULUI CONST N:
A). TRATAMENTUL SIMPTOMATIC: COMBATEREA FEBREI I A
VRSTURILOR;
B). PERFUZIA ENDOVENOAS;
48

48

C). TRATAMENT DIETETIC RIGUROS.

378. DEZINFECTIA CHIMIC ESTE PRECEDAT DE:
A). O RIGUROAS CURENIE;
B). O TERGERE A SUPRAFEELOR CU SPUN LICHID;
C). PREPARAREA SOLUIILOR N SOLUIA RECOMANDAT.

379. NECESARUL GLUCIDIC LA ADULT ESTE DE:
A). 1-1,5 GR/KG CORP/ZI;
B). 2-3 GR/KG CORP/ZI;
C). 4-6 GR/KG CORP/ZI.

380. TABLOUL CLINIC CU VRSTURI, COLICI ABDOMINALE, SCAUNE
DIAREICE, DEFINETE:
A). HEPATITA ACUT VIRAL;
B). TOXIINFECIA ALIMENTAR;
C). SCARLATINA
381. NECESARUL LIPIDIC LA ADULT ESTE DE:
A). 1,5 GR/KG CORP/ZI;
B). 1 GR/KG CORP/ZI;
C). 3 5 GR/KG CORP/ZI.

382. GARGARA AJUT LA AMELIOAREA SIMPTOMATOLOGIEI PRIN:
A). DISTRUGEREA BACTERIILOR N TRACTUL RESPIRATOR;
B). NLTURAREA SECREIILOR NAZALE I A MUCUSULUI DIN BRONHII;
C). SCDEREA TEMPERATURII;
D). REDUCEREA INFLAMAIEI MUCOASEI GTULUI PRIN NDEPRTAREA
MUCUSULUI.

383. REGULI GENERALE DE PREGTIREA I ADMINISTRARE A INJECIILOR
PREVD:
49

49

A). INJECTAREA IMEDIAT A CONINUTULUI SERINGII;
B). VERIFICAREA SOLUIEI INJECTABILE;
C). PREGTIREA CU 30 MIN NAINTE DE ADMINISTRARE.

384. COPILUL CU CONVULSII TREBUIE AEZAT:
A). NTR-UN LOC UNDE S NU SE POAT ACCIDENTA, DECI NU PE
MARGINEA PATULUI DE UNDE POATE CDEA;
B). N DECUBIT DORSAL;
C). N DECUBIT LATERAL.

385. SURSE DE DIFICULTATE DE ORDIN FIZIC N DIFICULTATEA DE A SE
MBRCA I DEZBRCA SUNT:
A). PIERDEREA IMAGINII DE SINE;
B). SRCIE;
C). LEZAREA FIZIC;
D). DUREREA.

386. ENCEFAITELE ACUTE POSTINFECIOASE SURVIN N CONVALESCENA
UNOR BOLI INFECIOASE PRECUM:
A). RUJEOLA;
B). VARICELA;
C). HEPATITA VIRAL A.

387. ADMINISTRAREA MEDICAMENTELOR PRIN INJECII DEPINDE DE:
A) INTOLERANA DIGESTIV;
B). BOLNAVUL REFUZ NGHIIREA MEDICAMENTELOR.
C). CEFALEE.

388. PRIN FRACTUR SE NELEGE:
A). LEZIUNEA CAPSULO-LIGAMENTAR DAT DE O MICARE FORAT,
ANORMA;
50

50

B). NTRERUPEREA TOTAL SAU PARIAL A CONTINUITII UNUI OS;
C). DEPLASAREA A 2 EXTREMITI OSOASE AE UNEI ARTICULAII.

389. CORELAI NOIUNILE DIN CELE 2 COLOANE:
A. HIDRAZID = 1 1. COLECISTIT
B. CIPROFLOXACIN = 2 2. INFECIE URINAR
C. OMEPRAZOL = 5 3. TBC
D.PENICILIN = 3 4. ULCER GASTRIC
E.METOCLOPRAMID = 4 5. RAA

390. PTR EVITAREA REGURGITAIEI NOU-NSCUTULUI DUP ALPTARE,
ACESTA VA FI:
A). POZIIONAT CINCI MINITE N DECUBIT LATERAL STNG;
B). RIDICAT N BRAE I BTUT PE SPATE;
C). LINITIT CU COMPRESE UMEDE ALCOOLIZATE PE ABDOMEN.

391. URGENA 1 CUPRINDE:
A). TRAUMATISMELE CRANIOCEREBRALE I TRAUMATISMELE
VERTEBROMEDULARE;
B). HEMORAGIILE ARTERIALE I AMPUTAIILE DE MEMBRE;
C). STOPUL CARDIORESPIRATOR I HEMORAGIILE MARI CARE NU POT FI
OPRITE CU GAROU (HEMORAGIILE ORGANELOR INTERNE):

392. VACCINUL BCG SE FACE LA :
A). 4-60 ZILE;
B). 3 LUNI;
C). 5 LUNI.

393. PARESTEZIE NSEAMN:
A). LEZIUNI DE NECROZ;
B). EPUIZARE MUSCULAR;
C). TUMEFIERE;
D). AMOREAL I FURNICTURI.
51

51


394. RESORBIA MEDICAMENTULUI ADMINISTRAT PRIN INJECIE
INTRAMUSCULAR NCEPE:
A). DUP 5-10 MINUTE DE LA ADMINISTRARE;
B). INSTANTANEU;
C). IMEDIAT DUP INJECTARE.

395. METODA DE ELECIE N TRATAMENTUL INCONTINENEI URINARE ESTE
REEDUCAREA, CARE URMRETE:
A). CRETEREA SPAIULUI DE TIMP NTRE MICIUNI;
B). CRETEREA CAPACITII VEZICALE;
C). REINSTAURAREA REFLEXULUI DE MICIUNE.

396. FACTORII SOCIOLOGICI CARE INFLUENEAZ SATISFACEREA NEVOII DE
A FI CURAT NGRIJIT SUNT:
A). CULTURA;
B). EXERCIIILE FIZICE;
C). ORGANIZAREA SOCIAL;
D). VRSTA.

397. SE NTLNESC CA I MANIFESTRI DE DEPENDEN N CADRUL D.N:
CARENE DE IGIEN:
A). CARII;
B). PEDICULOZA;
C). RINOREE;
D). LEZARE FIZIC.
398. TUSEA LA NCEPUT ESTE USCAT I SEAC. ESTE DENUMIT:
A). IRITATIV;
B). PRODUCTIV;
C). PERSISTENT;
D). BENEFIC.
52

52


399. EDEMUL ESTE:
A). DILATRI ALE VENELOR SUPERFICIALE;
B). DISTRUGERI TISULARE;
C). ACUMULARE DE LICHID SEROS N ESUTURI;
D). PIERDERI DE SUBSTAN.

400. CE COMPLICAIE DEOSEBIT ESTE DE TEMUT DUP RAHIANESTEZIE:
A). GREURI, VRSTURI;
B). TAHICARDIE, DISPNEE;
C). CEFALEE PERSISTENT;
D). INTOLERAN LA MEDICAMENTE.

401. DIABETUL ZAHARAT SE DATOREAZ:
A). INSUFICIENEI SECREIEI ABSOLUTE A INSULINEI;
B). INSUFICIENEI SECREIEI RELATIVE A INSULINEI;
C). INSUFICIENEI SECREIEI ABSOLUTE SAU RELATIVE A INSULINEI.

402. ASOCIAI:
A. GT = 2 1. OTO
B. NAS = 3 2. LARINGO
C. URECHE =1 3. RINO

403. UN MEDIU AMBIANT SALUBRU IMPUNE URMTOARELE CONDIII:
A). TEMPERATURA 18 25 C;
B). TEMPERATURA 20 22 C;
C). UMIDITATEA NTRE 30 60 %;
D). UMIDITATEA NTRE 50 65 %;
E). ZGOMOT SUB 120 DECIBELI;
F). ZGOMOT SUB 150 DECIBELI.

53

53

404. EXAMENELE DE LABORATOR N LITIAZ BILIAR ARAT:
A). HIPERBILIRUBINEMIE;
B). HIPERCALCEMIE;
C). HIPERCOLESTEROLEMIE.

405. OCUL ANAFILACTIC SURVINE N URMTOARELE CIRCUMSTANE
ETIOLOGICE:
A). N URMA PTRUNDERII BRUTE N TORENTUL CIRCULATOR DE BACTERII
I/SAU TOXINELE ACESTORA;
B). ALERGIE MEDICAMENTOAS, ALIMENTAR SAU NEPTUR DE
INSECT;
C). INFECII CU GERMENI GRAM-NEGATIVI (ESCHERICHIA COLI, KLEBSIELA,
PROTEUS) CARE PRODUC DIRECT LEZIUNI CELULARE PRIMARE I
GENERALIZATE.

406. SEMNELE CLINICE DOMINANTE ALE SARCINII EXTRAUTERINE SUNT:
A). DUREREA;
B). HEMORAGIA;
C). HIPERTERMIA.

407. LA CE VRST NCEPE PROFILAXIA CU VITAMINA D A RAHITISMULUI
CARENIAL COMUN:
A). LA 2 LUNI;
B). N PRIMELE ZILE DUP NATERE;
C). LA 1 AN.

408. HEMOSTAZA PROVIZORIE SE POATE REALIZA PRIN:
A). LIGATURA VASELOR LEZATE;
B). PANSAMENT COMPRESIV;
C). COMPRESIUNE LA DISTAN;
D). APLICAREA GAROULUI;
E). ADMINISTRAREA MEDICAIEI HEMOSTATICE.
54

54


409. DETERMINAREA ACUITII VIZUALE SE FACE CU:
A). TONOMETRU;
B). OPTOTIP;
C). UNOR CARTONAE COLORATE;
D). OFTALMOSCOP.

410. SEMNE ALE INFLAMAIEI SUNT:
A). DURERE;
B). AGITAIE;
C). FRICA;
D). TUMEFIERE;
E). LIMITAREA MICRII SEGMENTULUI.



411. CND ESTE NGRIJIT UN BOLNAV CU TRAHEOSTOMIE RECENT, AS MED
TREBUIE S FIE PERMANENT ATENT LA:
A). APARIIA HEMOPTIZIEI;
B). PIEDEREA CONTIENEI DATORIT LIPSEI DE OXIGEN;
C). DIFICULTILE RESPIRATORII DATORIT OBSTRUCIEI TUBULUI;
D). SCDEREA TENSIUNII ARTERIALE PRIN OC.

412. CORELAI NOIUNILE DIN CELE 2 COLOANE:
A. SPUT PURULENT = 1 1. ABCES PULMONAR
B. SPUT ROZAT SPUMOAS = 3 2. BRONIT ACUT
C. SPUT MUCOAS = 2 3. EDEM PULMONAR
D.SPUT ALBICIOAS PERLAT = 4 4. ASTM BRONIC
E.SPUT RUGINIE = 5 5. PNEUMONIE BACTERIAN

413. KERATINA SE GSETE N:
55

55

A). UNGHII;
B). FOLICULII PILOI;
C). PR;
D). DERM;
E). HIPODERM.

414. MTNIILE COSTALE SE NTLNESC N URMTOARELE SITUAII:
A). ANEMIE HIPOCROM;
B). PNEUMONIE;
C). RAHITISM.

415. EUFORIA SE DEFINETE CA FIIND:
A). TULBURARE DE GNDIRE PRIN PREZEMA NEMOTIVAT;
B). STARE DE BUN DISPOZIIE EXAGERAT, FR OBIECT;
C). INDIFERENA FA DE SINE;
D). NICI UN RSPUNS NU ESTE CORECT.

416. SUNT DIAGNOSTICE DE NURSING N CADRUL NEVOII DE A FI PREOCUPAT
N VEDEREA REALIZRII:
A). CULPABILITATEA;
B). DEVALORIZAREA;
C). FRUSTAREA.

417. NEVOIA DE A SE RECREEA POATE FI INFLUENAT DE:
A). EMOII;
B). ORGANIZARE SOCIAL;
C). VRSTA;
56

56

D). CONTITUIE I CAPACITI FIZICE.

418. SIMPTOMATOLOGIA RINOFARINGITEI ACUTE LA COPIL ESTE:
A). RESPIRAIE DIFICIL, ZGOMOTOAS, OBSTRUCIE NAZAL;
B). FEBR, SECREIE MUCOAS APOI MUCO-PURULENT;
C). AFEBRILITATE, SECREIE MUCO-PURULENT.

419. CND SE ASPIR TUBUL DE TRAHEOSTOMIE ESTE IMPORTANT S SE:
A). PREVIN CONTAMINAREA PLGII CU GERMENII PATOGENI;
B). UTILIZEZE O SOND FOARTE FIN;
C). CLTEASC FRECVENT CATETERUL PTR NDEPRTAREA MUCUSULUI;
D). CLTEASC CATETERUL CU SER FIZIOLOGIC.

420. N FAZA DE EXCITAIE A INTOXICAIEI CU ALCOOL ETILIC NTLNIM:
A). LOGOREE, VOLUBILITATE, TENDIN DE VIOLEN, FACIES
CONGESTIV, CONJUCTIVITE INJECTATE;
B). RELAXAREA MUSCULATURII CORPORALE, MIDRIAZ, RELAXARE
SFINCTERIAN;
C). FACIES VULTUOS, UNEORI PALOARE CADAVERIC, PULS TAHICARDIC I
ARITMIC, HIPOTENSIUNE ARTERIAL.

421. SE CONSIDER IGNORANA:
A). CUNOTINE INSUFICIENTE DESPRE PREVENIREA COMPLICAIILOR;
B). FRICA DE NECUNOSCUT;
C). LIPSA DE DEPRINDERI SNTOASE.

422. FEBRA + CATAR RESPIRATOR + ADENOPAIE SUGEREAZ:
A). RUJEOLA;
57

57

B). RUBEOLA;
C). SCARLATINA.

423 N CAZUL PLACENTEI PRAEVIA, NATERILE PE CALE VAGINAL SUNT
AUTORIZATE NUMAI N URMTOARELE SITUAII:
A). FTUL N PREZENA PELVIN;
B). PLACENTA PRAEVIA MARGINL, LATERAL;
C). FTUL N PREZENTAIE CRANIAN OCCIPITAL.

424.PRIMA ZI DE VACCINE DIFTERO-TETANO-PERTUSSIS (DTPI) SE
ADMINISTREAZ LA VSTA DE:
A). 5 LUNI;
B). 2 LUNI;
C). 9 LUNI.

425. NCERCUII RSPUNSUL CORECT DIN ENUNURILE DE MAI JOS:
1. IMOBILIZAREA FAVORIZEAZ:
A). DIAREEA;
B). CONSTIPAIA;
C). VRSTURILE.

426. DIETA HIDRIC ESTE INDICAT N:
A). DERMATITE;
B). GASTROENTERITE ACUTE TOXICE SAU INFECIOASE;
C). FAZA NEDUREROAS A ULCERULUI GASTRO-DUODENAL;
D). DUP INTERVENII CHIRURGICALE;
E). BOLI INFECIOASE FEBRILE.

58

58

427. CORELAI NOIUNILE DIN CELE 2 COLOANE:
A. POLIFAGIE = 3 1. VARICE ESOFAGIENE
B. APATIE = 4 2. STENOZA ESOFAGIAN
C. DISFAGIE = 2 3. DIABET ZAHARAT
D.MELEN = 5 4. DEPRESIA
E.HEMATEMEZ = 1 5 ULCER DUODENAL PERFORAT

428. N CAZUL UNEI FRACTURI NCHISE LA UN MEMBRU INFERIOR, LA LOCUL
ACCIDENTULUI, AS MED APLIC:
A). REDUCEREA PRECOCE, CORECT A FRACTURII;
B). IMOBILIZAREA CU MIJLOACE IMPROVIZATE A ARTICULAIILOR
DEASUPRA I DEDESUBTUL FRACTURII:
C). CALMAREA DURERII;
D). HEMOSTAZ PROVIZORIE.

429. NOTAI CU A SAU F URMTOARELE AFIRMAII:
A). COMPONENTELE DE BAZ ALE ALIMENTELOR SUNT DENUMITE FACTORI
NUTRITIVI SAU PRINCIPII NUTRITIVE = A
B). PROTEINELE PARTICIP LA FORMAREA ANTICORPILOR, SUBSTANE CU
ROL N APRAREA ORGANISMULUI CONTRA MICROBILOR I TOXINELOR = A

430. TUSEA N LARINGITA ACUT ESTE:
A). PRODUCTIV, CU EXPECTORAIE;
B). LTRTOARE, BITONA;
C). NU E PREZENT TUSEA.

431. ASISTENTA INFORMEAZ O BOLNAV CU TBC PUMONAR C CEL MAI
OBINUIT MOD DE TRANSMITERE SUNT:
A). MINILE MURDARE CONTAMINATE;
B). PICTURILE DIN SALIV RSPNDITE PRIN TUSE;
C). PRODUSELE LACTATE;
59

59

D). TACMURILE CONTAMINATE.

432. REGIMUL HIPERSODAT ESTE FOLOSIT N:
A). INSUFICIENA RENAL ACUT;
B). ARSURI NTINSE;
C). HIPERTENSIUNE ARTERIAL;
D). TRATAMENT CU CORTIZON.

433. N CADRUL MANEVRELOR DE RESUSCITARE A STOPULUI CARDIO-
RESPIRATOR, PIPELE OROFARINGIENE, CT I CELE NAZOFARINGIENE SE POT
INTRODUCE:
A). NUMAI LA BOLNAVII CONTIENI;
B). NUMAI LA BOLNAVII INCONTIENI;
C). INDIFERENT DE STAREA DE CONTIEN A BOLNAVULUI.

434. N CAZUL DOPULUI DE CERUMEN:
A). CU 24 H NAINTE SE INSTILEAZ N CONDUCTUL AUDITIV EXTERN DE 3
ORI/ZI DE BICARBONAT DE NA N GLICERINA 1/20;
B). SE FAC INSTILAII CU ULEI DE VASELIN, GLICERINA SAU SE APLIC UN
TAMPON CU ALCOOL CU EFECT NARCOTIZANT;
C). SE INSTILEAZ SOLUIE DE ACID SALICILIC 1 % N ULEI DE VASELIN.

435. REFLEXUL BABINSKI REPREZINT:
A). UN REFLEX OSTEO-TENDINOS;
B). UN REFLEX VEGETATIV;
C). UN REFLEX CUTANAT.

436. CARE DIN URMTOARELE POT FI OBIECTIVE N NGRIJIREA A DOMICILIU
A UNEI GRAVIDE:
60

60

A). GRAVIDA S CUNOASC SCHIMBRILE FIZICE CE SE PRODUC N
TIMPUL SARCINII;
B). S-I EXPRIME NELINITEA SAU FRICA N LEGTUR CU ORICE
PROBLEM PE CARE O CONSIDER DIFERIT;
C). S-I MREASC GREUTATEA CORPULUI PRIN INGESTIE DE AIMENTE N
SURPLUS;
D). DEPISTAREA FACTORILOR DE RISC.

437. REGIMUL HIPERCALORIC SE RECOMAND:
A). N PERIOADA DE SARCIN;
B). N PERIOADA DE LACTAIE;
C). LA PERSOANELE DE PESTE 60 DE ANI.

438. PE CALE SUBCUTANAT SE POT ADMINISTRA SOLUII ULEIOASE:
A). DA, ORICE SOLUIE ULEIOASE;
B). DA N CAZURI SPECIALE;
C). NU.

439. INFECIA URINAR ARE URMTOAREA SIMPTOMATOLOGIE:
A). CEFALEE;
B). POLAKIURIE, DISURIE, URINI TULBURI I URT MIROSITOARE;
C). ENUREZIS, DURERI LOMBARE, TENESME VEZICALE.

440. PTR OBINEREA UNUI EFECT OPTIM N URMA APLICRII SUBSTANELOR
MEDICAMENTOASE PE CALE PERCUTANAT SE UTILIZEAZ:
A). IONOFOREZA;
B). FRICIONAREA;
C). AMBELE METODE.

61

61

441. LEZAREA NERVULUI SPINAL PRODUCE:
A). JENA RESPIRATORIE;
B). REFULAREA LICHIDEOR PE NAS;
C). PARALIZIA MUCHIULUI STERNOCLEIDOMASTOIDIAN I TRAPEZ.

442. NU POT FI CONSIDERATE ACCIDENTE ALE INJECIEI INTRAMUSCULARE:
A). FLEBALGIA;
B). PARALIZIA PRIN LEZAREA NERVULUI SCIATIC;
C). EMBOLIA GAZOAS.

443. CALEA RECTAL PERMITE ADMINISTRAREA MEDICAMENTELOR SUB
FORM DE SUPOZITOARE SAU CLISME I ESTE FOLOSIT:
A). DUP EFECTUAREA UNEI CLISME EVACUATORII;
B). CND SE URMRETE O ACIUNE LOCAL N SPECIAL;
C). CND BOLNAVUL NU PREZINT VRSTURI SAU GREURI.

444. CEA MAI SERIOS LEZIUNE LA UN PACIENT CU UN TRECUT DE ASTM
BRONIC ESTE:
A)DILATAIA BRONIC;
B)BRONHIILE MAI PLINE CU MUCUS I PUROI;
C)NGROAREA PEREILOR BRONHIILOR MICI;
D)INFLAMAIA ACUT A BRONHIOLELOR.

445.N CARE DIN URMTOARELE SITUAII INJECIA INTERDERMIC SE
EFECTUEAZ N SCOP DE DIAGNOSTIC:
A)INFILTRAIE INTRADERMIC CU NOVOCAIN;
B)IDR (EXCEPIE LA TUBERCULIN);
C)DE SENSIBILIZARE N REACII ALERGICE.

446.LA APARIIA UNUI SEMN DE BOAL CONTAGIOAS LA DOMICILIU,
ASISTENTUL MEDICAL VA FI N PERMANENT LEGTUR CU:
A)ASISTENTUL MEDICAL DE LA CAMERA DE GARD;
B)ASISTENTUL DE IGIEN DIN TERITORIU-COMUNITATE;
C)CU MAMA SAU PERSOANA CARE ACORD NGRIJIRE LA DOMICILIU.

447. IRC ESTE:
A)SINDROM IREVERSIBIL DE ALTERARE A FUNCIEI RENALE;
62

62

B)SINDROM REVERSIBIL DE ALTERARE A FUNCIEI RENALE;
C)OPRIREA DIUREZEI.

448. PE CALE RESPIRATORIE SE ADMINISTREAZ:
A)ANESTEZICE VOLATILE;
B)AEROSOLI;
C)O
2
.

449. MEDICAMENTELE POT FI INTRODUSE DIRECT N SNGE PRIN:
A)ADMINISTRARE IV;
B)ADMINISTRARE INTRAARTERIAL;
C)ADMINISTRARE SUBCUTANAT.

450. N CE PERIOAD A VIEII SE PRODUC MALFORMAII CONGENITALE ALE
INIMII?
A)N TIMPUL EMBRIOGENEZEI;
B)N PERIOADA PUBERTAR;
C)N PERIOADA DE SUGAR.

451. ASISTENTUL MEDICAL ARE OBLIGAIA PROFESIONAL:
A)DE A SE PREGTI PRIN PROGRAME DE FORMARE CONTINU;
B)DE A FI ATESTAT PERIODIC;
C)DE A LIMITA ACCESUL PACIENTULUI LA PROPRIILE DATE DIN FIA
MEDICAL.

452.CISTITA ESTE:
A)BOALA CEA MAI FRECVENT A TRACTULUI URINAR LA FEMEI;
B)MAI FRECVENT LA BRBAI;
C)CARACTERIZAT PRIN FRISON I FEBR MARE;
D)CARACTERIZAT PRIN DISURIE I POLAKIURIE.

453. N FRACTURILE DESCHISE:
A)TEGUMENTUL I STRATURILE DE SUB EL AU FOST LEZATE;
B)LINIA DE FRACTUR NU INTERESEAZ TOAT CIRCUMFERINA OSULUI;
C)FRAGMENTELE OSOASE SUNT DEPLASATE NTRE ELE LONGITUDINAL,
LATERAL I PRIN RSUCIRE.

454.RESORBIA MEDICAMENTULUI ADMINISTRAT PRIN INJECIE
INTRAMUSCULAR NCEPE:
A)DUP 5-10 MINUTE DE LA ADMINISTRARE;
B)INSTANTANEU;
C)IMEDIAT DUP INJECIE.

455.CARE DIN URMTORII PACIENI PREZINT UN RISC MAI MARE DE
DESHIDRATARE?
A)PACIENTUL CU ARSURA EXTINS, PESTE 60% DIN SUPRAFAA
CORPULUI;
B)PACIENTUL N VRST DE 80 DE ANI CU INSUFICIEN CARDIAC;
C)PACIENTUL N VRST DE 76 DE ANI CU FRACTUR DE FERMUR.

63

63

456.POLAKIURIA ESTE:
A)CANTITATE MARE DE URIN N 24 H;
B)INCONTINEN URINAR;
C)MICIUNI DESE CU O CANTITATE MIC DE URIN.

457. PACIENTUL CU CIROZ HEPATIC PREZINT:
A)STELUE VASCULARE I ERITROZ;
B)HIPERTENSIUNE PORTAL;
C)SCDEREA TENSIUNII ARTERIALE.

458.CE CARACTERISTICI PREZINT CRANIUL NOU-NSCUTULUI?
A)OSEIFICARE COMPLET;
B)FONTANELA ANTERIOAR;
C)UNEORI, FONTANELA POSTERIOAR.

459.POZIIA BOLNAVULUI PENTRU TRACOCENTEZ ESTE:
A)EZND CU TRUNCHIUL SEMIFLEXAT, BRAELE PE COAPSE;
B)EZND CU BRAUL RIDICAT DEASUPRA CEFEI PN LA URECHEA
OPUS PE PARTEA UNDE SE PRACTIC PUNCIA;
C)EZND CU BRAELE PE LNG CORP.


460.PENTRU PREVENIREA CONSTIPAIEI, PERSOANA VRSTNIC VA:
A)CONSUMA ALIMENTE CU CONINUT ADECVAT DE AMIDON I FIBR;
B)MRI CONSUMUL DE PRODUSE CEREALIERE, DE PINE INTEGRAL;
C)CONSUMA CARNE DE ORGANE I GLBENU DE OU PRJITE.

461. ADMINISTRAREA INTRAVENOAS N PERFUZIE A SERULUI FIZIOLOGIC SE
FACE PENTRU:
A)COLECTAREA ALCALOZEI;
B)FAVORIZAREA ABSORBIEI ANTIBIOTICELOR;
C)REFACEREA VOLUMULUI PLASMATIC.

462.PRIN OFTALMOSCOPIE SE EXAMINEAZ:
A)RETINA;
B)VASELE RETINIENE;
C)CORPUL VITROS;
D)FUNDUL DE OCHI.

463.ULCERUL DUODENAL SE CARACTERIZEAZ PRIN:
A)DURERE NOCTURN;
B)DURERE POSTPRANDIAL;
C)FOAME DUREROAS.

464.HOMEOSTAZIA ESTE:
A)UN ECHILIBRU HEMODINAMIC;
B)VALOAREA NORMAL A FUNCIILOR VITALE;
C)ECHILIBRU INSTABIL AL PROCESELOR BIOLOGICE ALE ORGANISMULUI
N SCOP ADAPTATIV.
64

64



465.EFECTUAREA PUNCIEI PLEURALE EXPLORATORIE POATE DETERMINA
URMTOARELE ACCIDENTE VITALE:
A)TROMBOFLEBIT PROFUND A MEMBRELOR SUPERIOARE;
B)STOP CARDIO-RESPIRATOR REFLEX;
C)CRIZ DE AST BRONIC;
D)ANURIE.

466.LUNGIMEA NORMAL A NOU-NSCUTULUI LA TERMEN ESTE:
A)48-52 CM;
B)35-40 CM;
C)40-45 CM.

467.CARE DIN INTERVENIILE DE MAI JOS NU SUNT VALABILE N PROFILAXIA
RAHITISMULUI:
A)AERISIREA NCPERII;
B)INTRODUCEREA FINOSULUI N PRIMELE 5 LUNI DE VIA;
C)ADMINISTRAREA DE VITAMINA D
2
LA IEIREA NOU-NSCUTULUI DIN
MATERNITATE;
D)ADMINISTRAREA DE CALCIU I VITAMINA D
2
N LUNA A VIII-A DE SARCIN.

468.CORECTAREA DEFICITULUI DE NA+ SE FACE N FUNCIE DE:
A)EXAMENUL CLINIC AL BOLNAVULUI;
B)VALORILE IONOGRAMEI SERICE I URINARE;
C)LICHIDELE PIERDUTE.

469.DEBUTUL N PNEUMONIA PNEUMOCOCIC LA COPIL ESTE BRUSC I
PREZINT URMTOARELE SEMNE:
A)FEBRA, FRISON;
B)CEFALEE, VRSTORI;
C)HIPOACUZIE TRANZITORIE.

470.NOTEZ CU A (ADEVRAT) SAU F (FALS) URMTOARELE AFIRMAII:
1.COMA DIABETIC POATE FI DECLANAT DE: EROARE DIETETIC, OPRIREA
SAU DIMINUAREA NEJUSTIFICAT A TRATAMENTULUI DE INSULIN, ERORI N
DOZAREA INSULINEI, SURMENAJ, FACTORI PSIHICI, INFECII, INTOXICAII I
CORTICOTERAPIE. A
2.DEBUTUL N COMA HIPOGLICEMIC ESTE LENT (MAI MULTE ZILE). F
3.N INTOXICAIA CU ALCOOL METILIC, ANTIDOTUL ESTE ALCOOLUL ETILIC,
SOLUIE 5%, 2-3 L N 12-18 ORE N PERFUZIE CU GLUCOZ TIMP DE 1-2 ZILE. A

471.DEZVOLTAREA INTRAUTERIN ESTE INFLUENAT DE UNII FACTORI
NEGATIVI:
A)ALIMENTAIA BOGAT N VITAMINE;
B)TRAUMATISME, STRESS, IRADIERE;
C)INFECII INTERCURENTE, MEDICAMENTE.

472.UN PACIENT CU TBC DIAGNOSTICAT ESTE:
65

65

A)IZOLAT STRICT PN CE EXAMENUL PULMONAR ARAT LOCALIZAREA
LEZIUNII;
B)IZOLAT PN CND BIOPSIANU MAI RELEV PREZENA BK N
FRAGMENTELE PRELEVATE;
C) TRIMIS LA DOMICILIU CU MEDICAIA RESPECTIV
D)IZOLAT PN CND ARE 3 CULTURI NEGATIVE DE SPUT.

473.TRATAMENTUL DIETETIC MAJOR PENTRU PREZENA ASCITEI IMPUNE:
A)PROTEINE N CANTITATE SCZUT;
B)POTASIU N CANTITATE CRESCUT;
C)RESTRICIE LA SODIU.

474.NOTAI CU ADEVRAT (A) SAU FALS (F) URMTOARELE AFIRMAII:
A)1G DE GLUCIDE FURNIZEAZ PRIN ARDERE 9,3 CALORII. F
B)UN ADULT NORMAL ARE NEVOIE DE 1-1,5 G PROTEINE/ KG CORP/ ZI. A

475.OCUL ESTE DEFINIT CA:
A)GRAV TULBURARE FUNCIONAL A NTREGULUI ORGANISM;
B)SUFERIN GRAV A CREIERULUI CU CONSERVAREA PARIAL A
FUNCIILOR VITALE;
C)REACIA ORGANIC POST-AGRESIV DECOMPENSAT.

476.N TIMPUL VIEII UTERINE, PLMNII FTULUI SUNT:
A)COLABAI;
B)DESTINI;
C)NU SUNT DEZVOLTAI.

477.IDR LA TUBERCULIN POZITIV, SEMNIFIC PENTRU O PERSOAN C:
A)POATE S FIE SAU NU UN CAZ DE TBC, NECESITND TESTE DE
INVESTIGAIE SUPLIMENTARE;
B)NECESIT UN TRATAMENT IMEDIAT FIIND EXPUS BOLII;
C)ESTE O TUBERCULOZ ACTIV, FR ALTE SEMNE N ACEST MOMENT;
D)TREBUIE IZOLAT IMEDIAT, LA PAT, SUB TERAPIA INDICAT DE MEDIC.

478.INSUFICIENA RENAL CRONIC SE CARACTERIZEAZ PRIN:
A)DETERIORAREA RAPID A FUNCIEI RENALE DEEXCREIE;
B)SCDEREA PROGRESIV A CAPACITII FUNCIONALE RENALE;
C)REINEREA N ORGANISM A SUBSTANELOR TOXICE REZULTATE DIN
METABOLISM.

479.FARINGITA ESTE INFLAMAIA ACUT A ISTMULUI BUCOFARINGIAN CE
AFECTEAZ:
A)LUETA;
B)LOJELE AMIGDALELOR PALATINE;
C)ESOFAG.

480.N MIOPIE BOLNAVUL NU VEDE BINE N PLAN:
A)DEPRTAT;
66

66

B)APROPIAT;
C)NICI UN RSPUNS CORECT.

481.LA ACCIDENTAII CU FRACTURI ALE BAZEI CRANIULUI POZIIONAREA PE
TARG ESTE:
A)POZIIE DEDECUBIT DORSAL;
B)POZIIE TRENDELENBURG INVERSAT CU NCLINAREA MAXIM DE 10-
15
0
;
C)POZIIE SEMIEZND (FOWLER).

482.UNDE SE INSER CORDONUL OMBILICAL LA NIVELUL PLACENTEI?
A)PE FAA MATERN A PLACENTEI;
B)PE FAA FETAL A PLACENTEI;
C)PE AMBELE FEE ALE PLACENTEI.

483.SCARLATINA ESTE O BOAL INFECIOAS PRODUS DE:
A)STREPTOCOCUL BETA-HEMOLITIC DIN GRUPA A;
B)STAFILOCOCUL AURIU;
C)STREPTOCOCUL ALFA HEMOLITIC DIN GRUPA B.

484.ASISTENTA MEDICAL L PROGRAMEAZ PE PACIENT LA UN EXAMEN
PRIN CARE MEDICUL VA VIZUALIZA INTERIORUL BRONHIILOR I A TRAHEEI.
ACEST EXAMEN SE NUMETE:
A)BRONHOGRAFIE;
B)BRONHOSCOPIE;
C)CISTOSCOPIE;
D)LARINGOSCOPIE.

485.METODELE DE PREVENIRE A ACCIDENTELOR PROFESIONALE PRIN TIERE,
NEPARE CU OBIECTE ASCUITE, CONSTAU N:
A)COLECTAREA IMEDIAT DUP UTILIZARE N CONTAINERE REZISTENTE
LA NEPARE I TIERE, AMPLASATE LA NDEMN I MARCATE
CORESPUNZTOR;
B)REDUCEREA DE MANEVRE PARENTERALE LA MINIM NECESAR;
C)CAPIONAREA ACELOR FOLOSITE.

486. CAUZELE APARIIEI UNUI EPISTAXIS SUNT:
A)LIPSA VITAMINEI K DIN ORGANISM;
B)SCARLATINA;
C)HTA.

487.FAZA PRODROMAL A COMEI HIPOGLICEMICE ESTE EXTERORIZAT
CLINIC PRIN:
A)ANXIETATE;
B)TRANSPIRAII;
C)ANOREXIE.

488.TRANSMITEREA DE LA MAMA INFECTAT CU HIV DE LA FT SE FACE
PRIN:
A)LAPTELE MATERN, TRANSPLACENTAR;
67

67

B)CONTACTUL FTULUI CU SNGELE MAMEI, CU SECREIILE CERVICO-
VAGINALE;
C)CIRCUITUL LIMFATIC.

489.PACIENTULUI I SE PRESCRIE DRENAJ POSTURAL SCOPUL FIIND S:
A)CREASC APORTUL SANGHIN LA PLMN;
B)NTREASC MUSCULATURA RESPIRATORIE;
C)NDEPRTEZE LICHIDELE DIN CAVITATEA PULMONAR;
D)NDEPRTEZE SECREIILE ACUMULATE N ARBORELE RESPIRATOR.

490.POLIURIA NSOIT DE HIPOSTENURIE I ULTERIOR DE IZOSTENURIE ESTE
SIMPTOMUL PRINCIPAL N:
A)INFECII URINARE;
B)INSUFICIENA RENAL CRONIC;
C)ADENOMUL DE PROSTAT.

491.MIJLOACELE MECANICE DE DEZINFECIE SUNT:
A)SPLAREA, AERISIREA, VENTILAIA;
B)TERGEREA UMED A SUPRAFEELOR FOLOSIND AGENI CHIMICI;
C)RADIAII ULTRAVIOLETE.

492.NOTAI CU ADEVRAT (A) SAU FALS (F) URMTOARELE AFIRMAII:
A)NEVOIA DE GLUCIDE PENTRU INDIVIDUL NORMAL ESTE EVALUAT LA 1-2
G/ KG CORP/ ZI. F
B)CELE MAI IMPORTANTE SURSE DE PROTEINE SUNT LAPTELE SI OULE. F

493.ALIMENTAIA SUGARULUI DE 6 LUNI POATE FI:
A)NATURAL;
B)DIVERSIFICAT;
C)MIXT;
D)ARTIFICIAL.

494.NOTEAZ CU A (ADEVRAT) SAU F (FALS) URMTOARELE AFIRMAII:
A.OCUL HIPOVOLEMIC ESTE PROVOCAT DE PIERDERILE DE SNGE SAU DE
PLASM (HEMORAGII, TRAUMATISME,INTERVENII CHIRURGICALE, ARSURI,
DESHIDRATARE, COLAPS DIN COM DIABETIC, OCLUZII INTESTINALE). A
B.OCUL CARDIOGEN APARE DUP DURERI INTENSE (CU DIVERSE
LOCALIZRI), TRAUMATISME CRANIENE SAU MEDULARE, ANALGEZIE
INSUFICIENT, EMOII PUTERNICE, CARE INCLUDE BLOCAREA SISTEMULUI
NERVOS SIMPATIC PERIFERIC. F