Sunteți pe pagina 1din 130

5.

Indicate 5 manifestari ale sindromului febril :

1 …………………………………………………..

2 ……………………………………………………

3……………………………………………………..

4……………………………………………………….

5…………………………………………………….

Raspuns ,, L .O.B.S Chiru Fl , ed cison , 2010 pag .89

1 )puls crescut

2 )cogeatia fetei

3 )deshidratare

4 )stare generala alterata

5 )febra ; sete

6) cresterea efortului de a respira

7 ) dureri la extremitati

8) inapetenta

6 Precizati 5 manifestari ale hipotermiei :

1 ………………………………………

2 ………………………………………
3…………………………………….

4…………………………………

5 ……………………………….

Raspuns: ,, L.O.B.S chiru fl , ed cison 2010 p 95

1 ) contractia arterelor ( VASOCONSTRICTIE)

2 ) Tremuratura si frison

3 ) scaderea tensiunii arteriale

4 ) cianoza extremitatilor

5 ) durere exacerbate la extremitati

6 ) tulburari de vorbire

7 ) somnolenta si oboseala

8 ) abolirea reflexelor

7 denumiti 5 interventii in hipotermie :

1………………………………………………………

2……………………………………………………

3……………………………………………………..

4………………………………………………………..
5 …………………………………………………..

Raspuns : l.o.b.s chiru fl ., ed cison , 2010 p 95

1 controlul valorii T.A ., respiratie , puls

2 incalzirea patului pacientului cu paturi , termofoare

3 cresterea temperaturii camerei , gradual

4 administrarea de ceaiuri sau supe calde in canitati mici la


interval dese

5 masarea extremitatilor pacientului

6 interzicerea consumului de alcool

7 regim alimentar bogat in proteine , calorii

8 incurajarea activitatilor fizice usoare

9 administarea medicatiei prescrisa de medic

Completati spatiile libere astefel incat sa obtineti un enunt


correct.

 Cele mai cunoscute mijloace de comunicare sunt cele


…………………(1) si cele ……………………(2)
 Menstra reprezinta o scurgere fiziologica
……………………………….......(1) …………………………….(2)de sange
de origine uterine prin vagin.

 Tensiunea pulsului este reprezentata prin puls


……………………………….1 …………………………….. sau plus
…………………………………….determinat de gradul fortei de
contractie a inimii.

 Respiratia reprezinta functia si capacitatea vitala de a


asigura …………………….. 1……………necesar metabolismului
celular si …………………..2……………dioxidului de carbon rezultat
din acest metabolism

 Ratia alimentara pentru un adult ar trebui sa cuprinda in 24


de ore ………..1 ………………….. 6g\kg corp , lipide -1 g\kg corp
si …………………………2………. 1g/kg corp.

 Ileusul consta in lipsa completa a eliminarii …………………….1


……………… si 2 ……………………… din intestine .

 Nevoia de a comnunica reprezinta un act professional al


………………..1 …………….. pentru intelegerea : exprimarilor ,
gandurilor , sentimentelor , tuturor 2 ………………….
Pacientului

 Injectia reprezinta introducerea unei …………………….1


medicamentoase in stare lichida in organism , prin
intermediul unei 2 ………………………. Adaptat la seringa.

 Spalatura auriculara consta in 1 ……………………………… pe


mucoasa auriculara de solutie 2 …………………..cu scop
terapeutic , explorator si evacuator al sercretiilor si corpilor
straini .

 Temperature normala a ……………………. Este mentinuta in


limite normale prin procesul de ………………. 2 si se regaseste
in intervalul 36 * -37 * C

 Diagnosticul de nursing cuprinde: problema pacientului ,


…………………………. 1 …………………….. de dificultate si
………………………………2 ……………………..de dependent

 Cea care a puns bazele stiintei nursingului a fost


…………..1……………….. , care a infiintat prima ……………….. 2
……………. Din lume, ca o necessitate a reducerii mortalitatii ,
mai ales infantile , din Anglia la inceputul secolului al 20

Raspunsuri:

1 verbale si non- verbale , chiru florian ingrijirea omului bolnav si a


omului sanatos de editura cison 2010 pag 34

2 temporarea periodica chiru florian ingrijirea omului bolnav si a


omului sanatos de editura cison 2010 pag 178

3 dur si moale , chiru florian ingrijirea omului bolnav si a omului


sanatos de editura cison 2010 pag 100

4 oxigenul si eliminarea , chiru florian ingrijirea omului bolnav si a


omului sanatos de editura cison 2010 pag108

5 glucide si proteine , chiru florian ingrijirea omului bolnav si a


omului sanatos de editura cison 2010 pag143
6 fecalelor si gazelor , chiru florian ingrijirea omului bolnav si a
omului sanatos de editura cison 2010 pag 186

7 asistentei medicale si nevoilor, chiru florian ingrijirea omului


bolnav si a omului sanatos de editura cison 2010 pag 25

8 substante si ac chiru florian ingrijirea omului bolnav si a omului


sanatos de editura cison 2010 pag 305

9 instilarea si antiseptic a chiru florian ingrijirea omului bolnav si a


omului sanatos de editura cison 2010 pag 222

10 corpului si termoreglare chiru florian ingrijirea omului bolnav si


a omului sanatos de editura cison 2010 pag 82

11 sursa manifestarea marcean crin , tratat de nursing , ed


medicala bucuresti , 2010 pag 83

12 florence nightingale si scoala de nursing marcean crin , tratat


de nursing , ed medicala bucuresti , 2010 pag 39

Modul 16 Tehnici si investigatii de nursing

 Precizati 5 caracteristici care trebuie evaluate in timpul unei


respiratii:

1)
2)

3)

4)

5)

Raspuns correct :

Caracteristici care trebuie evaluate in timpul unei respiratii:

 Frecventa miscarilor respiratorii.

 Amplitudinea miscarilor respiratorii ,

 Simetria miscarilor respiratorii,

 Tipul de respiratie,

 Tusea

 Expectoratia,

 Hemoptizia ,

 Dispneea ,

 Durerea toracica,

 Sughitul si tulburarile vocii.

chiru florian ingrijirea omului bolnav si a omului sanatos de


editura cison 2010 pag 110

 Numiti 5 moduri de masurare a temperaturii:


 ……………………………..

 ……………………………….

 ……………………………….

 ………………………………..

 ……………………………..

Raspuns corect :

Moduri de masurare a temperaturii:

 Axilar ,

 Plica inghinala ,

 Cavitatea bucala ,

 Rectal .

 Vagianl

chiru florian ingrijirea omului bolnav si a omului sanatos de


editura cison 2010 pag 84

3 .Enumerati 5 examene ce se pot executa din sangele


capilar ;

1…………………………….

2…………………………………..
3……………………………..

4 ………………………………………

5 …………………………………..

Raspuns corect :

Din sangele capilar se pot executa urmatoarele examene:

 Examene morfologice ( frotiu , picatura groasa)

 Dozarea de hematocrit ;

 Dozarea de hemoglobina ;

 Determinarea timpului de sangerare si coagulare ;

 Examen parazitologic :

 Determinarea grupelor sanguine.

chiru florian ingrijirea omului bolnav si a omului sanatos de


editura cison 2010 pag 418

4 . Enumerati 5 tipuri de tulburari in emisia urinii :

1 …………………..

2………………………
3 ……………………….

4 ………………………

5……………………………

Raspuns corect :
tulburari in exmisia de urina:

 Disurie,

 Polakiurie,

 Nicturie,

 Retentia uriana ( ischiurie) ,

 Incontenenta urinara .

chiru florian ingrijirea omului bolnav si a omului sanatos de


editura cison 2010 pag 179

completati spatiile libere astfel incat sa obtineti


un enunt corect.
1 . pentru alimentatia prin sonda , asistenta medicala pregateste
sonda …….. sau …………………..Sterila.

2 cianoza reprezinta coloratia albastruie a …………………si


a………………… Organismului.

…………………………….

3 . toracocenteza sau ……………………………… este stabilirea unei


legaturi intre cavitatea pleurala si mediul …………………………, prin
intermediul unui ac de punctie.

4. paracenteza reprezinta traversarea peretului


…………………………………………….. si patrunderea in cavitatea
peritoneala cu ajutorul unui ………………, in vederea evacuarii unei
colectii libere de lichid.

5 . prin punctia biopsica se scoate un ……………………….. dintr-un


organ ………….. cu ajutorul unui ac de punctie.

6. clisma evacuatoare ……………………..are scopul de a ………


intestinul gros.

7. sondajul vezical reprezinta introducerea unei


…………………………….. prin uretra in vezica urinara , realizand o
………. Intre intrerioul vezicii si mediul extren.

8. in spalatura auriculara ……………… prea puternic de lichid poate


cauza ……… ale timpanului.

9. foaia de temperature reprezinta un document …………… ,


stiintific, ………………………, component al foii de observatie.
10 . punctia pleurala sau ………………………..reprezinta stabilirea unei
legaturi intre cavitatea pleurala si mediul exterior prin
intermediul unui ……………………………. Sau tricar .as formula astfel :

Raspuns

1 gastrica si duodenala , chiru florian ingrijirea omului bolnav si a


omului sanatos de editura cison 2011 pag 158

2 tegumentelor si mucoaselor , chiru florian ingrijirea omului


bolnav si a omului sanatos de editura cison 2001 pag 201.

 punctia pleurala si exterior Tehnica ingrijirii bolnavului


mozes c ,ed medicala , 2007 p 489

4.abdominal si trocar Tehnica ingrijirii bolnavului mozes c ,ed


medicala , 2007 p 500

5.fragment si parenchimatos ,, Tehnica ingrijirii bolnavului mozes


c ,ed medicala , 2007 p 516

6 . simpla si goli ,, Tehnica ingrijirii bolnavului mozes c ,ed


medicala , 2007 pag 546

7. sonde si comunicare ,, Tehnica ingrijirii bolnavului mozes c ,ed


medicala , 2007 p 557

8 . jetul si traumatisme: ,, Tehnica ingrijirii bolnavului mozes c ,ed


medicala , 2007 p 571

9 . medical si medico-judiciar chiru florian ingrijirea omului bolnav


si a omului sanatos de editura cison 2001 pag 85.
10 . aici nu stiu ca nu ma raspunsul eu cred ca este toracenteaz si
prin intermediul uni ac asa cred

Modulul 23 : Pneumologie si nursing specific

.Precizati 5 manifestari caracteristice pneumoniei pneumococice:

1……………………….

2………………………..

3…………………………..

4……………………………..

5………………………..

Raspuns : L TITIRCA , ingrijiri special acordate pacientilor de catre


asistentii medicali edit. Viata romaneasca , p 43

 Debut brusc

 Frison unic

 Febra “ in platou “

 Junghi toracic

 Tuse
 Expectoratie ruginie

 Polipnee

 Tahicardie

 Frecvent herpes labial

Enumerati 5 probleme ale pacientului cu astm bronsic :

1…………………….

2……………………

3 ………………………

4………………….

5…………………...

Raspuns : l titirca , manual de ingrijiri , p, 41

 Alterarea respiratiei

 Anxietate

 Deficit de autoingrijire

 Alterarea somnului

 Discomfort
 Alterarea comunicarii

Precizati 5 manifestari caracteristice starii de rau astmatic:

1……………………………….

2……………………………

3……………………….

4…………………………….

5…………………………………

Raspuns : : l titirca , manual de ingrijiri , p, 41

 Polipnee

 Tiraj

 Hipertensiune arteriala

 Tahicardie

 Imposibilitatea de a vorbi

Precizati 5 simptome caracteristica afectiunilor respiratorii:

1 ………………………………..

2……………………………………

3……………………………………

4……………………………….
5……………………………..

Raspuns : : l titirca , manual de ingrijiri , p 42

 Indentificarea factorilor care contribuie la exacebarea


manifestarilor clinice si indepartarea lor

 Ajutarea pacientului pentru satisfacerea nevoilor


fundamentale

 Suportul psihic al pacientului .

 Administrarea tratamentului medicamentos prescris

 Masurarea functiilor vitale

 Hidratarea corespunzatoare pentru fludificarea secretiilor

Precizati 5 factori iritanti responsabili de aparitia bronistei


cornice:

1 ………………………………………..

2………………………………………………

3…………………………………………………

4………………………………………

5 …………………………………………….
Raspuns : c Borundel , medicina interna , p 275

 Tabagismul

 Alcoolismul

 Poluarea

 Vaporia iritanti din industria chimica

 Conditii atmosferice nefavorabile

.Precizati 5 simptome caracteristice pneumoniei


pneumococice:

 . ……………………………………………………….

 …………………………………………………………..

 …………………………………………………………..

 ………………………………………………………………

 ………………………………………………………………..

Raspuns : c Borundel , medicina interna , p 293


 Frison unic

 Junghi toracic

 Febra “ in platou”

 Tuse

 Expectoratie ruginie

 Facies vultuos

 . enumerati 5 factori favorizanti ai aparitiei pneumoniei


pneumococice:

1 ……………………………………..

2……………………………………………..

3……………………………………………….

4……………………………………………..

5………………………………

Raspuns : c Borundel , medicina interna , p 239

 Frigul

 Umiditatea

 Alcoolismul
 Undele boli cornice

 Oboseala fizica si psihica

enumerate 5 factori care contribuie la aparitia tuberculozei :

1……………………………………….

2……………………………………..

3………………………………………..

4……………………………………..

5……………………………………………

Raspuns : : c Borundel , medicina interna , p 307

Terenul

Varsta

Caracterul contaminarii

Scaderea rezistentei organismului

Unele tratamente

Precizati 5 simptome caracteristice tuberculozei primare :


………………………………………………

…………………………………………………

……………………………………………………

……………………………………………………….

…………………………………………………………

Raspuns : : c Borundel , medicina interna , p 309

Tuse

Astenie

Inapetenta

Scaderea ponderala

Stare subferila

Precizati 5 simtome caracteristice tuberculozei secundare :

1………………………………………….

2…………………………………….......

3…………………………………………………

 …………………………………………………..

5 ……………………………………………………

Raspuns : : c Borundel , medicina interna , p 312


Transpiratii nocturne

Febra vesperala

Tuse

Expectioratie redusa sau abundenta

Dispnee

Denumiti 5 metode de tatament ale afectiunilor pulmonare


cronice:

1……………………………………………

2………………………………………………..

3………………………………………………..

4………………………………………………

5…………………………………………………..

Raspuns : : c Borundel , medicina interna , pentru cadre medii ed


all , 2009 p 279

Corticoterapia

Dezobstruarea bronsica

Ventilatia mecanica

Drenajul postural
Kineziterapia

Terapia ocupationala

Cura balneara

Climatoterapia

Precizati 5 alergeni obisnulti de provoaca astmul bronsic:

Raspuns : c Borundel , medicina interna , pentru cadre medii ed


all , 2009 p 285

a polenul

b praful de camera

c parul si epiteliile de animale

d fungi atmosferici

e lapte , oua , carne

f penicilina

g acidul acetil salicilic

h aminofenazona

indicati 5 simptome prezente in pneumonia penumococica:

………………………………………………….

…………………………………………………….
…………………………………………………………

…………………………………………………………….

………………………………………………………….

Raspuns : c Borundel , medicina interna , pentru cadre medii ed


all , 2009 p 293

a infectie rinofaringiana

b astenie

c cefalee

d sensibilitate la frig

e junghi toracic

f fata congestionata intens pe partea bolnava

g buze cianotice

h tuse

i herpes in jurul buzelor

numiti 5 factori care contribuie la aparitia tuberculozei pulmonare:

a …………………………………………………………………

b …………………………………………………………………

c ………………………………………………………………….
d …………………………………………………………………….

c ……………………………………………………………………

Raspuns : c Borundel , medicina interna , pentru cadre medii ed


all , 2009 p 307

a . terenul

b . varsta

c. caracterul contaminarii

d subalimentatie

e epuizare fizica sau psihica

f diabet ,alcoolism

g corticoterapia

h aparare naturala slaba

enumerati 5 interventii ale A.M . in ingrijirea pacientilor cu astm


bronsic :

raspuns : ingrijiri speciale acordate pacientilor de catre asistentii


medicali ‘’ l titirca ed viata medicala romaneasca , 2008 p . 41-42

 aplicarea masurilor de uregenta in criza

2. internarea pacientului cu ,, rau asmatic’’

3 .mentinerea pacientului in pozitie sezand


4. identificarea factorilor ce contribuie la exacerbarea
manifestarilor clinic

5. ajutarea pacientului in satisfacerea nevoilor fundamentale.

6. suport psihic al pacientului

7.administrarea tratamentului medicamentos prescris.

8 . masurarea functiilor vitale

9 . educarea pacientului

Enumerati 5 dintre cele mai obisnuite alergene care pot declansa


criza de astm bronsi :

……………………………………..

………………………………………….

………………………………………………

……………………………………………………

………………………………………………….

Raspuns : c Borundel , medicina interna , pentru cadre medii ed


all , 2011 pag 285

1 polenul.

 praful de camera,

 parul si scuamele de animale,


 fungii atmosferici ,

 . unele alergene alimentare( lapte , oua, carne) sau


medicamentoase( acidul acetilsalicilic, penicilina ,
aminofenazona , unele produse microbiene);

Precizati 5 manifestari de depedenta prezente la insuficienta


respiratorie acuta :

1………………………………………..

2………………………………………..

3……………………………………..

4……………………………………….

5……………………………………………….

raspuns : ingrijiri speciale acordate pacientilor de catre asistentii


medicali ‘’ l titirca ed viata medicala romaneasca , 2008 pag 39-40

 Cianoza

 Dispnee,

 Modificarea amplitudinii miscarilor respiratorii,

 Tahicardie,
 Durere toracica,

 Transpiratii abundente,

 Anxietate,

 Confuzie,

 Delir

Enumerati 5 manifestari de dependenta prezente in criza de astm


bronsic:
1………………………

2………………………….

3……………………………..

4……………………………….

5………………………….

Raspuns corect: ingrijiri speciale acordate pacientilor de catre


asistentii medicali ‘’ l titirca ed viata medicala romaneasca , 2008
pag 41

 Uneori stare prodromala : rinoree, stranut , tuse uscata;

 Dispnee cu caracter expirator;

 Anxietate;

 Tuse cu expectoratie;

 Transpiratii;

 Bradicardie;
 Ortopnee.

 Bronsita acuta poate fi provoacata de factori


……………………………..( virusuri , bacterii ,etc) , sau de inhalarea
unor substante ……………………..( clor , ammoniac, fum de tutun ,
etc.)

Raspuns 1 infectiosi 2 iritante, borundel ,Medicina interna pentru


cadre medii, ed all 2011 pag 274

 Tuberculoza pulmonara este o boala …………………………………..


provocata de ……………………………., afectand organismal in
intregime , in doua etape.

Raspuns: 1 infecto-contagioasa , 2 bacilul Koch, borundel


,Medicina interna pentru cadre medii, ed all 2011 pag 306

 Bronsita acuta poate fi provoacata de factori


…………………………………………………………..( virusuri , bacterii
,etc) , sau de inhalarea unor
………………………………………………………….iritante (clor , ammoniac,
fum)

Raspuns: infectiosi substante : , borundel ,Medicina interna


pentru cadre medii, ed all 2009 pag274

 Bronsita cronica este un sindrom caracterizat


prin………………,insotita de cresterea secretiilor bronsice ,
permanenta sau ………………………, necauzata de o boala sau
leziune bronho-pulmonara specifica.

 Raspuns : tuse intermitenta , , borundel ,Medicina interna


pentru cadre medii, ed all 2009 pag 275

 Astmul bronic este caracterizat prin reducerea generalizata ,


variabila si ……………………, a calibrului bronhiilor , cu crize de
dispnee ……………………si raluri sibilante.

Raspuns : reversibila ; expiratorie ; ,, borundel ,Medicina


interna pentru cadre medii, ed all 2009 pag 284

 .Pneumonia pneumococica este provocata de


……………………., care poate fi gasit frecvent la indivizi
……………., ca saprofit, in cavitatea bucala si in faringe.

Raspuns : pneumococ ; 2 sanatosi borundel ,Medicina


interna pentru cadre medii, ed all 2009 pag293

 .Tuberculoza pulmonara este o boala provocata de


………………………….. afectand intregul organism,
interesand cu precadere ……………………..si avand o
evolutie cronica.

Raspuns: bacilul Koch , plamanul ,, borundel ,Medicina


interna pentru cadre medii, ed all 2009 pag 306

9. Punctia cavitatii pleurale se numeste ………………si se foloseste in


scop diagnostic sau …………………..al colectiilor purulente (piotorax)
sau a celor serofibrinoase. ,, chirurgie ‘’

Raspuns : toracocenteza si explorator chirurgie S . Daschievici , ed


medicala , 2010 pag 209

10 . Fiind act chirurgical , punctia se executa folosindu-se


materiala ………………..in conditii de ……….. riguroasa.

Raspuns: sterile , asepsie ,, chirurgie ‘’ s . daschievici ,


ed . medicala , 2010 pag 209

11.Laringitele sunt inflamatii……………….sau cronice, de natura


virotica sau …….. …… a mucoasei laringelui.

Raspuns: acute , bacteriana ( borundel , medicina interna pentru


cadre medii , ed all , 2011 pag 273

12.Bronsita acuta este o inflamatie acuta a mucoasei bronsice,


interesand de obicei bronhiile ………………. ………………………si
……………………….si frecvent tarheaa ( traheobronsita).

Raspuns : expiratorie , sibilante , (borundel medicina interna


pentru cadre medii ed all , 2011 pag 284
13 . Astmul bronsic este sindrom clinic caracterizat prin
reducerea generalizata, variabila si reversibila , a calibrului
bronhiilor , cu crize paroxistice de dispnee……. Raluri
…………..si weheezing.

Raspuns : expiratorie , sibilante , borundel medicina interna


pentru cadre medii , ed all , 2011 pag 284

14.In astmul bronsic, dispneea paroxistica este consecinta a


trei factori , care induc bronhostenoza :………………………………..
mucoasei bronsice……………si spasmul.

Raspuns: 1 edemul , spasmul . borundel , medicina interna


pentru cadre medii , ed all , 2011 pag 284 ).

15.In criza de astm bronsic dispneea este paroxista ,


…………………………., cu expiratie ………………………….. si
suieratoare.

Raspuns: bradipneica , prelungita , ( borundel medicina


interna pentru cadre medii , ed all , 2011 pag 285)

16 . La sfarsitul crizel de astm bronsic , apare tusea


…………………. Si chinuitoare cu sputa vascoasa,
…………..bogata in eozinofile , cristale charcot-Leyden si
spirale curschman

Raspuns : uscata albiciasa ( perlata ) , ( borundel ,


medicina interna pentru cadre medii ed all , 2011 , pag 285
Modulul 24 : cardiologie si nursing in cardiologie-

INTREBARI CU RASPUNS SCURT DIN CARDIOLOGIE

1 Precizati 5 manifestari de depedenta prezente in infarctul


miocardic acut :

…………………………………………………………..

……………………………………………………………

……………………………………………………………

……………………………………………………………..

………………………………………………………………….

Raspuns corect :

 Durere anginoasa , intensa ( atroce , violenta , insuportabila


si socogena);

 Nu cedeaza la nitroglicerina sau repaus

 Dureaza peste 30 minute.


 Poate fi tipica ( localizata retrosternal cu sau fara iradieri ,
instalata brusc si de intensitate mare) sau atipica ( regiunea
gastrica).

 Dispnee

 Anxietate marcata ,

 Transpiratii reci,

 Sughit

 Greturi , varsaturi ,

 Stare de slabiciune,

 Ameteli,

 H.t.a

 Se poate ajunge la colaps,

 Hipertermie ( dupa 24 -48 h).

Titirca ingrijiri speciale acordate pacientilor de catre asistentii


medicali . ed viata medicala romaneasca, 2008 , pag 54-55).

2 . enumerati 5 probleme de depedenta ale pacientului cu infarct


miocardic acut:

3
4

Raspuns corect:

-disconfort;

-anxietate.

- scaderea debitului cardiac,

- alterara perfuziei tisulare,

-deficit de autoingrijire, intoleranata la efort,

-potential de compilcatii.

Titirca , Titirca ingrijiri speciale acordate pacientilor de catre


asistentii medicali . ed viata medicala romaneasca, 2008 , pag55

1 . respiratia periodica cheyne- stoke , caracterizata prin alternate


de ………………………….. si ………………………. Este o forma speciala de
dispnee.

Raspuns : apnee –polipnee ,( borundel , medicina interna pentru


cadre medii ed al 2011, pag 339)

2 . electrocardiografia este o metoda de investigatie care se ocupa


cu studiul fenomenelor …………….. pe care le produce ……………. In
cursul activitatii sale.
Raspuns : bioelectrice, inima ,( borundel , medicina interna
pentru cadre medii ed al 2011, pag 346)

3. prin boli coronariene se intelege tulburarile produse de


modificari …………… sau …… ale arterelor coronare.

Raspuns: functionale , organice,( borundel , medicina interna


pentru cadre medii ed al 2011, pag381)

4. angina pectoral de efort este o forma clinica a cardiopatiei


ischimice, caracterizata prin crize …..

, paroxistice, , cu sediu …………………, care apare la efort sau la


emotii , dureaza cateva minunte si dispar la incetarea cauzelor
sau la administrarea unor compusi nitrici .

Raspuns : dureroase , retrosternal, ( borundel , medicina interna


pentru cadre medii ed al 2011, pag 382)

5. in functie de etiologie se deosebesc : hipertensiune arterial


…………., in care nu se poate evidentia o cauza organica si
hipertensiunea arterial …………………………. Sau simptomatica, in
care este dovedita cauza .

Raspuns: esentiala , secundara (( borundel , medicina interna


pentru cadre medii ed al 2011, pag 404)

 Infarctul miocardic acut se caracterizeaza prin


…………………….. miocardica , determinate de o …………………
coronariana prin tromboza.

Raspuns : necroza si obstructie ,, manual de ingrijiri titrica


pag 531
 Durerea localizata retrosternal sau in regiunea
………………………… cu iradiere in urmarul stang, bratul si
antebratul stang ( fata interna) si in ultimele 2 degete ale
mainii stangi sau la baza gatului , se defineste ca ………………

Raspuns : precordiala si angina f chiru, s simion , c marcean , e


iancu , vol 1 ,, urgente medicale ed rcr print , bucuresti , pag 93

Enumeratii 5 cauze determinate ale aginei pectoral de efort:

1…………

Raspuns : c borundel , medicina interna pentru cadre medii , ed


all , 2011, pag 382

 Ateroscleroza coronariana

 Valvulopatiile aortice
 Anemia

 Tahicardiile paroxistice

 Hipertiroidismul

Indicate 5 simptome specific e ale astmului bronsic:

Raspuns : c borundel , medicina interna pentru cadre medii , ed


all , 2011, pag 285

 Debut brusc de abces brutal

 Dispnee

 Neliniste

 Prurit

 Hipersecretie

 Prodroame

 Stranut , lacrimare , cefalee

 Criza cu simptome caracteristice


Numiti 5 manifestari de dependent in insuficienta
respiratorie acuta

Raspuns : titrica , urgente medico- chirurgicale , ed ,


medicala , 2008 , pag 39

 Dispnee

 Cianoza

 Modificarea aplitudinii miscarilor respiratorii

 Tahicardie , durere toracica

 Transpiratii abundente , anxietate , confuzie, delir

Denumiti 5 simptome specific e ale bronhopneumoniei la


copil :
1

Raspuns : C marcean ,Puericultura si pediatrie , ed , RCR


print , 2004 pag 238

 Ferba ridicata 40* C

 Dispnee ( marcata)

 Polipnee

 Tiraj intercostal

 Tuse

 Cianoza perinazala

 Batai ale aripilor nasului

 Stare generala alterata

 Anorexie , coma hipoxica , tahicardie

 Edeme periferice

Enumerati 5 complicatii ale brohopneumoniei la copil :


1

Raspuns : C marcean ,Puericultura si pediatrie , ed , RCR


print , 2004 pag 239

 Insuficienta cardiac

 Convulsii febrile

 Meningita bacteriana

 Diaree

 Varsaturi

 Deces

Enumerate 5 simptome ce insotesc hemoptizia:

d
e

raspuns : ,, urgente medico-chirurgicale ‘’ titirca ed


medicala , 2007 , p 29

a) senzatie de gadilare a laringelui.

b )caldura retrosternala.

c) gust de sange in gura

d) tuse iritativa

e) sange expectorat rosu aprins, aerat , spumos

f) sange amestecat cu un continut mucos sau


mucopurulent

g) paloare , anxietate , transpiratii,

h) tahipnee, tahicardie

I ) scaderea T.A.

Numiti 5 interventii de urgenta folosite in


hemoptizie:

A…..

D
E

raspuns : ,, urgente medico-chirurgicale ‘’ titirca ed


medicala , 2007 , p29- 31

 Repaus absolut in pozitie semisezand

 Repaus absolut in pozitie semisezand

 Administrare de lichide reci in cantitati mici

 Punga cu gheata pe regiunea retrosternala

 Combaterea acceselor de tuse

 Schimbarea lengeriei de corp a pacientului

 Tratament hemostatic

 Tratament chirurgical de urgenta

Modulul 25 : gastroenterologie si nursing in


gastroenterologie – corectat

INTREBARI CU RASPUNS SCURT DIN COLECISTITA ACUTA


Enumerati 5 semne generale si locale in colecistita acuta:

Raspuns : borundel , medicina interna , 2011, pag 550-551

 Febra

 Stare generala alterata

 Frisoane

 Durere

 Tulburari digestive

 Paliditate

 Transpiratii

 Stare subiecterica sau icter

 Contractura musculara

Precizati 5 investigatii complementare pentru pacientul cu


colecistita acuta :

Raspuns : borundel , medicina interna , 2011, pag 551


 HL

 VSH

 Bilirubina

 Urobilinogen

 Examen radiologic direct

 Ecografie

Enumerate 5 complicatii ale colecistitei acute:

Raspuns : borundel , medicina interna , 2011, pag 551

 Perforatia

 Gangrene

 Fistula

 Empiem

 Peritonita
 Angiocolita acuta

 Abcese hepatice

 Pancreatita acuta

Indicati 5 alimente recomandate in tratamentul


chirurgical al colecistiei acute:

1 ……………….

2……………………

3………………………

4……………………………..

5……………………………..

Raspuns : borundel , medicina interna , 2011, pag


552

 Apa

 Ceai dulce

 Sucuri de fructe

 Zeama de compot

 Supe de zarzavat

 Orez

 Gris
 Biscuit

 Piscoturi

 Iaurt

Denumiti 5 agenti etiologici ( germeni din calie biliare)


specifici colecistite acute:

Raspuns : borundel , medicina interna , 2011, pag 550

 Colibacilul

 Streptococus fecalis ( Enterococul)

 Stafilococul

 Pneumococul

 Salmonella

 Streptococul
1 prin colic bilara se intelege o durere a) ……. Violenta ,
localizata in b)…. Drept , cu iradiere pana in coloana
vertebrala , umarul si omoplatul drept.

Raspuns : titirca urgente medico- chirurgicale ‘’ titirca pag


85

2 . durerea , prezenta in colica biliara , se datoreaza unor


contractii a) …………reflexe ale veziculei sau ale cailor b)
…………

Raspuns : titirca urgente medico- chirurgicale ‘’ titirca


pag86

3 . in colecistita acuta asociata cu pancreatita acuta


refluxul sucului a) ………… in vezicula biliara provoaca b)
…………………mucoasei.

Urgentele medicale ‘’ f. chiru , c marcean , e


iancu , s simion , pag 171

4. singurul tratament eficace pentru colecistita acuta este


interventia a) ………in primele 24- 48 ore sau b)………………………..
in cazurile motivate prin evolutia acesteia.

Urgentele medicale ‘’ f. chiru , c marcean , e iancu , s


simion , pag 173

5. irgoscopia reprezinta examinarea radiologoica a a) ….. prin


umplerea pec cale b) …… cu substante de contrast.
,, tehnici de evaluare si ingrijire acordate de asistentii
medicali ‘’ titirca , pag 212

 Colecistografia reprezinta a)……………………. Veziculei biliare


umpluta cu substanta de contrast, administrata pe cale b)
…………… de cele mai multe ori.

,, tehnici de evaluare si ingrijire acordate de asistentii medicali


‘’ titirca , pag 214

 . colangiografia reprezinta radiografierea cailor a)


……………….. inclusive b)…… pline cu substanta de constrast
administrata pe cale intravenoasa.

,, tehnici de evaluare si ingrijire acordate de asistentii medicali ‘’


titirca , pag 214

Raspunsuri

1 a )acuta ; b )hipocondrul

2 a )spastice; b) biliare

3 a )pancreatic; b)inflamtia

4 a) chirurgicala : b) urgenta

5 a )colonului; b) rectala
6 a )radiografierea; b) orala

7 a ) biliare ; b) colecistul

Indicati 5 interventii de urgenta folosite , in colica biliara , in


spital:

A …………………….

B ……………………….

C …………………………

D …………………………

E …………………………

Raspuns : ,, urgente medico-chirurgicale titirca l , ed medicala


, 2007 p 87- 88

a ) repaus la pat

b recoltarea de sange si urina pentru examene de laborator

c calmarea durerii si a starii de agitatie

d calmarea varsaturilor

e alimentatie lichida

f combaterea infectiei
g corectarea tulburarilor hidroelectrolitice

h punga cu gheata pe hipocondrul drept

I tratament chirurgical

Modulu 26 : Nefrologie , urologie si nursing in


afectiunile renale

INTREBARI CU RASPUNS SCURT DIN BOLILE APARATULUI


RENAL

Denumiti 5 cauze ce duc la insuficienta renala acuta :


1……………….

2……………….

3…………………

4…………………

5……………

 Hipovolemia

 Cause vasodilatatoare

 Hipoperfuzie renala

 Hipotensiune arterial

 Insuficienta prerenala postoperatorie


 Glomerulonefrite

 Neoplasm vezical

 Neoplasm de prostate

 Obstructive uretrala

Raspuns : borundel , medicina interna , 2011, pag 605

Numiti 5 semne clinice ale insuficientei renale acute :

 Oboseala

 Anorexie

 Varsaturi

 Halena amoniacala

 Respiratie kussmaul / cheyne- stokes

 Diateza hemoragica

 Somnolenta
 Convulsii

 Agitatie

 Coma

Raspuns : borundel , medicina interna , 2011, pag


606

Precizati 5 elemente ale tratamentului conservator in


insuficienta renala acuta:

 Masurarea aportului lichidian

 Cantarirea zilnica

 Limitarea lichidelor la 400ml .+ pierderile din ziua


precedent

 Modificarea dozelor de medicamente

 Tratamentul hiperkaliemiei

 Tratamentul acidozei
 Adaugarea agentilor ce leaga fosfatul

Raspuns : borundel , medicina interna , 2011, pag 606

Enumerate 5 complicatii ale insuficientei renale acute:

 Supraincarcare sodica si hidrica

 Hipertensiune intracraniana

 Hiperfosfatemie

 Hiperuricemie

 Anemie

 Infectii

 Hemoragii

 Ileus

 Pericardita

 Tulburari neurologice
Raspuns : borundel , medicina interna , 2011, pag 607

Indicati 5 medicamente utilizate in colica renala:


1

Raspuns : : borundel , medicina interna , 2011, pag 611

 Atropine

 Procaina\ Xilina

 Aminofenazona

 Algocalmin

 Mialgin

 Morfina

 Clordelazin

Indicate 5 manifestari de dependenta in insuficienta


renala acuta :

1
2

1 . tahicardie , h.t.a aritmii.

2 . edeme

3 , polipnee

4. greturi , varsaturi , anorexie

5. astenie , somnolenta, confuzie, coma

6 . mici hemoragii la nivelul pielii si a muncoaselor.

 . oligo-anurie.

 Uree sanguina, aicd uric si creatinina crescute

 Hiperkaliemie, hiponatremie

 Acidoza metabolica
Raspuns: ingrijirea special acordate pacientilor de catre
asistentii medicali titirca ed viata medicala romaneasca ,
2008 p 102

Precizati 5 manifestari de dependent in litiaza renala:

1.Durere lombara permanenta sau provocata de effort

2 Durere colicativa

3 Pozitie antalgica

4 Anxietate , neliniste, agitatie.

5 Teneseme vezicale

6 Disurie , polakiurie

7 Graturi , varsaturi
8 Paloare

9 Transpiratii , extremitati reci

10 Examinari paraclinice si de laborator

Raspuns: ingrijirea special acordate pacientilor de catre


asistentii medicali titirca ed viata medicala romaneasca ,
2008 p 110

Precizati 5 simptome ce apar in colica renala:

Raspuns : urgente medico- chirurgicale ‘’ titirca pag 114-115


Durere de tip colicativ

Neliniste, agitatie, anxietate

Tenesme vezicale

Disurie, polakiurie , hematurie

Greturi , varsaturi

Oprirea tranzitului intestinal

Tahicardie , transpiratii

Hipotensiune arterial

Ferba moderata

Denumiti 5 interventii de urgenta folosita, in colica renala , in


spital:

Examenul complet de urina, radiografie renala pe gol , recoltarea


de sange pentru examen de laborator, calmarea durerii .
administrarea de antibiotice, combaterea starii de soc,
reechilibrarea hidroelectrolitica si aicdo- bazica, tratament
chirurgical la nevoie.

Raspuns titirca urgente medico- chirurgicale pag 116

Enumerati 5 manifestari clinice in litiaza renala.


Durerea mictiuni frecvente si dureroase neliniste si agitatie
hematuria macroscopica sau microscopica poliurie cu urini clare
constipatie

Raspuns : borundel , medicina interna , 2011, pag 610

Enumerati 5 alimente bogate in oxalate care vor fi evitate in


litiaza oxalica.

Raspuns : borundel , medicina interna , 2011, pag 546

-cafea

-ciocolata

-rosii

- fasole

- varza

- carfofi

precizati 5 simptome in stadiul de insuficienta renala cronica


decompensata

4
5

stare generala alterata

greata

varsaturi

diaree

paloare caracteristica a tegumentelor si muncoaselor

cefalee, ameteli

dispnee

Raspuns : borundel , medicina interna , 2011, pag 508

enumerati 5 manifestari clinice ale pielonefritei acute.

febra cu instalre brusca sau progresiva.

frisoane

transpiratii

cefalee

dureri lombare frecvent unilaterale


polakiurie

mictiuni dureroase

Raspuns : borundel , medicina interna , 2011, pag 599

enumerati semnele retentiei azotate.

cefalee , insomnie, astenie fizica , somnolenta

anorexie , diaree, varsaturi

miros amoniacal al aerului expirat amoniacal

hipertensiune arteriala

paloare , slabire.

Raspuns : borundel , medicina interna , 1994, pag 587

modul 27 chirurgie generala si nursing in chirurgia generala


INTREBARI CU RASPUNS SCURT DIN LITIAZA BILIARA

Enumerati 5 examene de laboraror/ investigatii necesare pentru


pacientul cu colica biliara.

1.................

2.................

3.................

4..............

5.......

raspuns : f chiru , c. marcean , urgente medicale vol 1 , 2012 pag


263

HL

VSH

Bilirubina

Transaminaza

Lipaza

Timp quick

Sumar urina

Examen radiologic

Radiografie pe gol

Ecografie abdominala
indicati 5 interventii generale ale asistentului medical in conduita
de urgenta pentru pacientul cu colica biliara :

repaus obligatoriu la pat

regim alimentar

supravegherea parametrilor circulatorii si a evolutiei pacientului

supravegherea eliminarilor urinare

sustinerea pacientului in timpul varsaturii

aplicatii abdominal calde sau reci

rapsuns: f chiru , c marcean , urgente medicale vol 1 , 2012 , pag


263

enumerati 5 alimente interzise in litiaza biliara:

3
4

grasimi

oua

frisca

ciocolata

varza

maioneza

slanina

salam

cranati

prajeli

condiemente

rapsuns: f chiru , c marcean , urgente medicale vol 1 , 2012 , pag


261

denumiti 5 interventii ale A.M. in ingrijirea pacientilor cu boala


ulceroasa :

2
3

asigurarea repasoului fizic si psihic al pacientului

asigurarea dietei de protectie gastrica individualizata in functie de


fazele evoultive ale bolii

pregatirea fizica si psihica a pacientului pentru explorari


functionale

administrarea medicateie prescrisa

supravegherea functiilor vitale si vegetative

supravegherea semnele de deshidratare si greutatea corporala

bilantul ingest/ excreta

pregatirea preoperatorie a pacientului

educarea pacientului in respectarea regimului igieno-dietetica

raspuns: ,, ingrijiri speciale acordate pacientilor de catre asistentii


medicali '' titirca l , ed viata medicala roamneasca, 2008 , p 82

numiti 5 interventii ale A.M. in ingrijirea pacientilor cu afectiuni


ale cailor biliare:

3
4

asigurarea repausului fizic , psihic si alimentar imperioada acuta a


bolii

supravegherea varsaturilor si notarea lor in foaia de temperatura

reechilibrarea hidroelectrolitica si acido-bazica

asiguarea alimentatiei specifice , in perioadele duredoase

pregatirea pacientului pentru examene de laboraro

administarea tratamentului antispastic, antiemetic si antiinfectios

supravegherea durerii

monitorizarea functiilor vitale si notarea lor in foaia de


temperatura

pregatirea psihica a pacientului pentru interventi chirurgicala

raspuns: ,, ingrijiri speciale acordate pacientilor de catre asistentii


medicali '' titirca ed .viata

medicala romaneasca , 2008 p 88

indicati 5 semne / simptome caracteristice in ulcerul gastro-


duodenal :

2
3

spalatura gastric cu apa de la gheata

aspiratie gastrica

calmarea bolnavului

perfuzie cu substituenti de volum

administararea de hemostatice

punga cu gheata pe regiunea epigastrica

transfuzie cu sange sau masa eritrocitara

raspuns : borundel , medicina interna, 2011 , pag 457-458

enumerati 5 factori care pot declansa hemoragia gastro-


duodenala:

mese copioase

abuz de alcool
boli intercurente

traumatisme abdominale

sondaj gastric

unele medicamente ( aspririna , cortizonice, fenilbutazona)

examene radiologice

raspuns : borundel , medicina interna , 2011 , pag 460

numiti 5 manifestari ale hemoragiei gastro- intestinale acute:

-hematemeza

-melena

-slabiciune

-ameteli

-paloare

- transpiratii

- extremitati reci
- scaderea TA

- lipotimi

- tahicardie

raspuns : borundel , medicina interna , 2011 , pag

3 . dupa operatiile pe tubul digestiv, reluarea alimentatiei pe


cale ...... a) este intarziata cu 2-5 zile , in acest timp pacientul fiind
alimentat ..b)...... pentru a se asigura un repaus de tranzit
intestianl.

,, chirurgie s daschievici ed medicala , 2005 , pag 617 a ) naturala


b ) perfuzabil / parental

4. starea de subfebrilitate manifestata in primele a) ...................


zile postoperator este indusa de b).......... de la nivelul plagii
operatorii.

chirurgie s daschievici ed medicala , 2005 , pag 618 a) 2 zile ; b )


resorbtia

5 . pacientul operat trebuie sa isi reia mictiunea spotana la un


interval maxim de a) ...... ore dupa operatie , in caz contrar se va
forma b) ........ si eliminarea urinei se va face prin sondaj vezical
evacuator..

,, chirurgie '' s daschievici ed medicala , 2005 , pag 618 a) 4-6


ore ; b) globul vezical
modului 32 : Ortopedie, traumatologie si nursing specific

enumerati 5 complicatii determinate de imobilizare prelungita a


pacientului

complicatii pulmonare/ bronhopneumonia hipostatica

escare de decubit

infectie urianara

complicatii meningeale

retentia acuta de urina / glob vezical

raspuns : s daschievici chirurgie, ed medicala , 2010 p 747-748

modulul 34 Dermato-venerologie si nursing specific

Precizati 5 manifestari ale infectiei HIV-SIDA la copil:

2
3

ferba persistenta

oboseala nejustificata

transpiratii abundente nocturne

diaree

hepatosplenomegalie

limfadenopatie generalizata

raspuns : c marcean , puericultura si pediatrie pentru aistentii


medicali , colectia fudeni , 2004 pag 455.

indicati 5 circumstante de aparitie a infectiei cu virusul HIV-SIDA:

consumatorii de droguri

homosexualii si bisexualii

persoane care au primit transfuzii de sange


prostituati

persoane cu relatii heterosexuale cu mai multi parteneri

alte boli in antecedente

Raspuns: titirca , ingrijiri speciale acordate pacientilor de catre


asistentii medicali , ed . viata

medicala , 2008 , pag 425

denumiti 5 interventii ale asistentilor in ingrijirea bolnavilor cu


HIV-SIDA.

combate hipertermia

administreaza medicatia perscrisa de medic

asigura aport electrolytic dupa prescriptia medicului

monitorizeaza temperature de mai multe ori pe zi

hraneste pacientul

alimenteaza prin sonda nazo-gastrica

raspuns:titirca , manual de ingrijri speciale acordate pacientilor de


catre asistentii medicali , ed medical 2008 , pag 427
enumerati 5 tipuri de substante dezinfectante utile in HIV-SIDA

cloramina

hipocloritul

fenolii

alcoolul de 70 *

apa oxigenata

sarurile de amoniu

raspuns: borundel , manual de medicina interna pentru cadre


medii , ed all , 2011 , pag 91

numiti 5 masuri pentru prevenirea propagarii infectieie HIV-SIDA

5
Pacientul trebuie sa stie ca nu este un rezervor de virus, ca este
contagios pe anumite cai de si are anumite obligatii.

sa nu doneze sange

sa nu imprumute serinigi ,ace , obiecte de uz personal

sa informeze partenertul sexual despre boala lui

sa nu aiba relatii sexuale intamplatoare , fara protectie

sa respecte regulile de educatie sanitara

RASPUNS: titrica , ingrijiri speciale acordate pacientilor de catre


asistentii medicali , ed viata medicala , 2008 , pag 428-429

Modului 37 BOLI METABOLICE , DE NUTRITIE SI NURSING


SPECIFIC

enumerati 5 tipuri de complicatii cronice ale diabetului zaharat:

complicatii vasculare/ microangiopatie/ macroangiopatie.


complicatii infectioase / furncule / abcese / tbc pulmonar /
infectii genital /vulvo-vaginite.

complicatii oculare/ retinopatie.

complicatii renale /glomeruloscleroza / pielonefrita/ nefropatie.

complicatii nervoase / pareze / neruopatie periferica.

hiperlipoproteinemie.

litiaza biliara.

parodontoza.

raspuns: borundel , manual de medicina interna pentru cadre


medii , ed all , 2007, pag 697-698

numiti 5 semne clinice clinice prezente la un pacient cu diabert


zaharat aflat in stadiul de coma diabetica:

paloare

respiratie kussmaul

somnolenta

hipotermie
deshidratare

hipotensiune arteriala

poliurie

ochi infundati in orbite

facies emaciat

coma

borundel , manual de medicina interna pentru cadre medii , ed


all , 2007, pag 695-696.

Modului 35 Boli infecto-contagioase si nursing


specific

precizati 5 semne si simptome ale hepatitei virale acute :

tulburari dispetice

inapetenta

greturi

varsaturi
balonari

raspuns: borundel , manual de medicina interna pentru cadre


medii , ed all , 2009 pag 516

enumerati 5 elemente ale fazei preicterice in hepatita virala acuta:

raspuns :borundel , manual de medicina interna pentru cadre


medii , ed all , 2009 pag 516

stare subfebrila , astenie, insomnie , cefalee , hepatomegalie.

indicati 5 medicamente administrate in tulburarile dispeptice;

raspuns :borundel , manual de medicina interna pentru cadre


medii , ed all , 2009 pag 519

regal ,emetiral , torecan , perfuzii cu solutii glucozate sau saline,


vitamine.

denumiti principalele 5 examene de laborator recomandate in faza


preicterica in hepatita acuta virala :

raspuns: borundel , manual de medicina interna pentru cadre


medii , ed all , 2009 pag 516 , 517

urobilinogenurie , cresterea transaminazelor . reactii positive la


sulfat de zinc, reactii positive la cefalina -colesterol , examen de
urina .

primele sunt modificari ale examenelor


numiti 5 din cele mai importante masuri preventive pentru
reducerea cazurilor de imbolanviri in hepatita virala acuta:

raspuns:titrica , ingrijiri speciale acordate pacientilor de catre


asistentii medicali , ed viata medicala , 2000 , pag. 265 , 266

masuri fata de persoane prin izolarea si tratarea bolnavilor ,


controlul medical al contactilor si supectilor , controlul medical al
persoanaluli din sectorul alimentar si din colectivitati , metode de
dezinfectie , metode de sterilizare .

modulul 54: Ginecologie si nursing in ginecologie


denumiti 5 investigatii paraclinice indicate in diagnosticarea
fibromului uterin:
raspuns : n .crisan , d. naum , ginecologie , ed sc. Stiinta si tehnica
SA, 1997 , p 136
frontiuri citovaginale / examenul secretiei vaginale
colposcopie
histerometrie
curetaj uterin fractionat
ecografie
celioscopie
urografie
histerografie
radiografie abdominala pe gol
urocultura

precizati 5 semne clinice prezente la pacienta cu fibrom uterin:


raspuns : n .crisan , d. naum , ginecologie , ed sc. Stiinta si tehnica
SA, 1997 , p 135
hemoragii/menoragii/ mertroragii
leucoree
durere pelviana
dismenoree
polakiurie
retentie acuta de urina
constipatie cornica
marirea de volum a abdomenului
infectii urinare supraadaugate
enumerati 5 complicatii ale tumorilor ovariene benigne:
n .crisan , d. naum , ginecologie , ed sc. Stiinta si tehnica SA,
1997 , p 236-237
-torsiunea completa
-torsiunea incompleta
- ruptura
- hemoragie/menoragie/ metroragie
-stare de soc
- malignizarea

modulul 47 : puericultura , pediatrie si nursing specific


enumerati 5 semne ale diabetului zaharat infantil:
raspuns :c marcean , puericultura si pediatrie , p .409
- polifagie
- poliurie
- polidipsie
- stare de oboseala
- pierdere in greutate

indicati 5 simptome specifice astmului bronsic la copil :


raspun :marcean , puericultura si pediatrie , p 233
- debut brusc deseori noaptea
- dispnee de tip expirator
- expiratie zgomotoasa – wheezing
- expectoratie vascoasa, albicioasa
- tusea initial seasca, devine productiva , umeda
numiti 5 medicamente recomandate in criza de astm bronsic
infantil :
raspuns: c marcean , puericultura si pediatrie , p 234
-miofilin- administrat i.v . lent
- berotec-spray- la copii mai mari
- prednison
- solu –metrol –la copiii mici –i.v
-Ventolin – la copiii peste 7 ani

Denumiti 5 simptome specifice ale bronhopneumoniei la copil :

Modulul 45 Ginecologie si nursing in ginecologie

1 educatia pentru sanatate a femeii incepe de la varste foarte tinere si trebuie adaptata
fiecarei etape fiziologice din viata femeii.

2. perioada de activitate genitala inceteaza o data cu instalarea menopauzei .

3. maografia reprezinta prinicipala metoda de depistare a cancerului de san.

4. autoexaminarea sanilor este obligatorie dupa varsta de sase ani .

5. fibroamele uterine sunt mai frecventa la rasa neragra dect la femeile albe.

6. histerometria masoara cavitatea pleurala si precizeaza directia acesteia.

7 . boala inflamatorie pelvina cuprinde infectii ale anexelor si peritonetului pelvin.


8 . torsiunea fibromului pediculat genereaza tabloul abdomentului acut chirurgical .

9 . in vederea examenului ginecologic , ginecopata va fi pregatita cu o spalatura


vaginala .

10 . cel mai frecvent simptom in fibromul uterin il constituie hemoragia.

11. depistarea fibromului uterin se face in general inainte de 30 de ani .

12 . hipsterometria arata alungirea si deformarea cavitatii uterine.

13 . polimenoreea este o tulburare de ritm ciclului menstaul .

14 . dispareunia poate fi intalinta in vaginita , inflamatii pelvine.

15. toate fibroamele uterine necesita interventii chirurgicale .

Asociati termenii din cele 2 coloane

A b

1 menoragie prelungita a tumora de ovar

2 dismenoree b cancer de col uterin

3 sangerari reduse cantitativ c vulvovaginita

4 dispareunie d fibrom uterin

5 dureri in hipogastru e chist hepatic

f boala inflamatorie pelvina


1 histerometrie a examen histopatologic

2 testul lahm-schiller b masuarea cavitatii uterine

3 colposcopie c examenul radiologic al corpului , istmul uterin

Si al trompelor

4 biopsie de endometru d exploarea orarului endcrin

5 histerosalpingografia e detectarea starilor precanceroase ale colului

Uterin

f examnul endoscopie al colului uterin.

3 . marcati cu x raspunsul corect:

1 examnul abdomenului pentru stabiliarea diagnosticului bolilor ginecologi se foloseste:

a inspectia ,palparea

b inspectia , percutia , palparea

c palparea

d auscultatia

2 . durerea in afectiunile ginecologice este localizata:

a in hipogastru , fara iradiere

b in hipogastru , fara fosele iliace, iradiaza catre vulva , vagin

c . generalizata in tot abdomenul

d . in epiagstru
3 . in fibroamele uterin , sangerarea se caracterizeaza prin :

a menoragie prelungita

b menstruatie obisnuita

c amenoree

d hipomenoreea

4 . examenul genital cu valve este contraindicat in urmatoarele cazuri cu exceptia :

a. In vaginism

b. In operatii cu suture recente de perineu

c . la virgine

d . in cazul prelevarii secretiei vaginale sau din canalul cervical

5 . tulburari de ciclu menstrual de flux sunt:

a dismenoree , amenoree

b hipermonoree, hipomenoree

c polimenoree , oligomenoree

d amenoree , oligomenoree

6 . pacienta cu boala inflamatorie pelvina poate prezenta urmatoarele manifestari de


depedenta , cu exceptia

a. Leucoree,

b. Ferba,

c. Tulburari urinare
d. Alterarea vietii sexuale

7 . in afectiuni tumorale ale aparatului genital , durerea prezinta urmatoarele


caracteristici :

a. Este vie , chiar din faza incipienta

b. Se manifesta de obicei ca o jena , tensiune in abdomenul inferior

c. Nu este insotita de greturi , varsaturi , ferba

d. Se manifesta ca o senzatie de greutate si tractiune dureroasa

8 . reluarea alimentatiei ginecopatei post-operator se face:

a. Imediat dupa operatie

b. Dupa 7-10 zile de la operatie

c. Cu prudenta , fara o dieta severa

d. a 3-a zi dupa operatie

9 . paloarea exagerata a pacientei , postoperator, este semnul unei:

a. Anemii prin lipsa vitaminei B

b. Anemii prin lipsa de fier

c. Hemoragii interne sau a prabusirii circulatiei

d. Asfixii

10 . alterarea eliminarilor urinare in bolile ginecologice consta in :

a polakiurie, incontinenta

b poliurie
c anurie

d izostenurie

11 . leucoreea reprezinta :

a. Secretia nazala

b. Pierderea de sange pe cale vaginala

c. Leziuni de grataj

d. Scurgere vaginala albicioasa sau galbuie, in cantitate redusa.

12 . pregatirea loacala , pentru o interventie chirurgicala pe cale abdominala , consta in :

a. Indepartarea pilozitatii pubiene

b. Clisma seara si dimineata

c. Alimentatia usor digerabila

d. Tratament cu cobalt

13 . supravegherea pansamentului incepe :

a . la 12 ore postoperator

b . la 6 ore postoperator , pentru depistarea deplasarii lui

c . imediat dupa interventie , pentru depistarea sangerarii

d . a 2 –a zi dupa operatie
14 interventiile chirurgicale conservatoare , in ginecologie , constau in :

a. Extirparea anexelor

b. Extirparea uterului

c. Extirparea trompelor

d. Rezectia partiala a ovarelor

15 . la externare , asistenta medicala recomanda pacientei cu interventie chirurgicala pe


aparatul genital sa evite :

a.igiena locala si controlul medical

b . relatiile sexuale timp de 6-8 luni

c . ridicarea de greutati si efortul fizic

d . continuarea tratamentului

16 . mobilizarea post-operatorie se realizeaza:

a. Cat mai tarziu

b. Dupa 2-3 saptamani de la operatie

c. Cat mai precoce

d. Cat mai tarziu

17 . aspectul leucoreei in tricomoniaza este :

a) Grunjoasa , de consistenta si culoara iaurtului

b) Cremoasa , verzuie , insotita de prurit

c) Spumoasa , aerata cu miros de varza murata , insotita de prurit

d) Rozata , fetida, cu aspect de ‘’ spalatura de carne”

18 . la externarea pacientei , asistenta va reflecta asupra:

a. Regimului igieno-dietetic

b. Tratamentului administrat

c. Obiectivelor propuse si rezultatelor obtinute


d. Mobilizarii pacienetei

19 . prima mictiune postoperator , apare de regula :

a. Dupa 24 ore de la interventie

b. Dupa 6 ore de la interventie

c. Dupa 12 ore de la interventie

d. Dupa 20 ore de la interventie

20 . principala cauza a prolapsului genital este :

a. Ruptura de perineu in urma nasterilor

b. Lipsa de igiena

c. Tampoane vaginale neschimbate mai multe de 4 ore

d. Agenti patogeni transmisi in timpul actului sexual

21 . colposcopia este :

a. O endoscopie a cavitatii pleurale

b. Metoda de masurarea a cavitatii uterine

c. O endoscopie a acvitatii pelviene

d. O endoscopie a colului uterin

22 . durerea in tumorile uterine este :

a) Vie

b) Nu este prezenta

c) Puternica

d) Ca o jena
Raspuns :

NOTAI CU ADEVARTA SAU FLAS

1A :

2 A

3A

4F

5A

6F

7A

8A

9F

10 A

11 F

12 A

13 A

14 A

15 F

2 Asociati termenii din cele 2 coloane

1d

2a
3b

4c

5f

1b

2e

3f

4a

5c

Marcati cu x raspunsul corect :


1b

2b

3a

4d

5b

6d

7b

8c

9c

10 a

11 d

12 a

13 c

14 d

15 c
16 c

17 d

18 c

19 b

20 a

21 d

22 d

Modulul 23 : pneumologie si nursing

Notati cu adevarat sau flas


1. Hemoptizia constituie eliminarea sangelui , pe gura , provenit din caile aeriene
inferioare .
2. Hemoptizia este precedata de : senzatie de cladura retrosteranala , gust sarat usor
metallic , jena laringiana , tuse.
3. Expectoratia este precedata de gust sarat usot metalic.
4. Hemoptizia este hemoragie digestive superioara .
5. Bronsita cronica este un sindrom clinic caracterizat print tuse insotita de cresterea
secretiei bronsice.
6. Bacilul Koch este agentul etiologic al bronsitei cronice obstructive.
7. Termenul cu BPOC se refera la bolnavii cu bronsitei cronica si emfizem
pulmonar.
8. Bolnavul cu BPOC are insuficienta respiratorie cronica .
9. In astmul bronsic , bronhospasmul se datoreaza edemului mucoasei bronsice si
hipersecretiei bronsice.
10. Bradipneea este respiratia cu cresterea frecventei miscarilor respiratorii peste 40
/ min .
11. Astmul bronsic extrinsec debuteaza de obicei in copilarie sau la adultul tanar .
12. In starea de rau astmatic , tratamentul incepe cu miofilin si corticoterapie.
13. In criza de astm bronsic se administreaza eritromicina 2g / 24 ore
14. Pneumonia pneumococia debuteaza printr-un stadiu de congestie alveolara urmat
de hepatizatie rosie.
15. Ferba in pneumonia pneumococica atinge valori intre 38 ,5-39 grade C.
16. Complicatia pneumoniei pneumococice poate fi pleurezia sero-fibrinoasa.
17. Tuberculoza pulmonara este o boala infecto-contagioasa provocata de
pneumococ.
18. Bacilul Koch a fost descoperit in 1882 de rober Koch.
19. Bacilul Koch se raspandeste in oraganism prin caile : limfatica si hematogena .
20. Patrunderea in organism a bacilului Koch determina hepatizatie rosie.

Asociati termenii din cele 2 coloane:


1
1.astmul bronsic a. Bicarbonate de sodiu
2 .pneumonia pneumococica b. rifampicina

3.ulcer gastro –duodenal c. miofilin

4. tuberculoza pulmonara d. penicillina G

5.angina pectorala e. nitroglicerina

f. ciprofloxacin

1 astmul bronsic A aerosoloterapie

2. pneumonia pneumococica b.virajul la tuberculina

3.bronsite cronica c.hepatizatie rosie

4.ftizia d. caverna
5.primo-infectia tuberculoasa e.dispnee paroxistica

f.hematemeza
1.tuberculoza primara A caverna

2.pneumonia pneumococica B dispnee paroxistica expiratorie

C ferba in platou -40 C


3.pneumotorax
D sancru de inoculare
4.fitizia
E aer in cavitatea pleurala
5. astmul bronsic

F hiperpirexie

Marcati cu x raspunsul corect :


1 . dispneea este definite ca fiind:
a. oprirea respiratiei
b. patruderea aerului in plamani
c. respiratie anevoioasa
d. eupnee

2 . dispneea cu scaderea ritmului respirator este :


a . tahipnee
b . bradipnee
c . polipnee
d . eupnee

3. tahipneea reprezinta :
a. respiratie anevoioasa
b . patruderea aerului in plamani
c. cresterea frecventei respiratorii peste 40 resp / min
d. scaderea frecventei respiratorii sub 20 resp / min

4 . eliminarea sangelui provenit din arborele bronsic reprezinat :


a. hematuria
b. hematemeza
c. vomica
d. hemoptizie
5. disfagia reprezinta :
a . greutate la inghitire
b . dificultate in digestive
c . lipsa poftei de mancare
d . senzatie de foame exagerata

6 . respiratia kussmaul se manifesta prin :


a bradispnee
b respiratie in patru timpi : inspiratie –pauza – expiratie-pauza
c respiratie deficitara permanenta
d tahipnee

7 . eupneea reprezinta :
a . respiratie deficitara
b respiratie normala
c cicluri de respiratie inversate
d cresterea frecventei respiratorii peste 40 resp / min

8. hipoxia reprezinta :
a. cresterea oxigenului in sangele circulan
b. cresterea CO2 in sangele circulant
c. scaderea oxigenului in sangele circulant
d. oprirea respiratiilor

9 . bronista cronica este o boala inflamatorie ce intereseaza:


a. bronhiilor mari
b. pleura
c. ambele
d. bronhiile mici

10 . pentru prevenirea afectiunilor respiratorii pacientul este sfatuit sa :


a.intrerupa fumatul si sa evite mediul poluat
b. pastreze greutatea corporala in raport cu varsta
c. evite practicarea sporturilor de iarna
d . sa respire pe gura in anotimpul rece

11. obiectivele de ingrijire in BPOC vizeaza:


a. combaterea obstructiei , inflamatiei, spasmului
b. administrarea penicilinei G
c. administrarea de linchide clade
d. administrarea de nitroglicerina sublingual

12 . BPOC-ul este complicatia:


a. pneumoniei pneumococice
b. astmului bronsic
c. bronsitei cronice
d. ftiziei

13. termenul de BPOC reprezinta :


a.pneumotorax spontan
b.bronhopneumopatie obstructive cronica
c.astm bronsic
d. bronsita cronica

14 . combaterea obstructiei in BPOC vizeaza:


a administrarea de bronhodilatatoare
b . administrarea corticoizilor
c. tratament antibiotic
d. drenaj postural , aspiratie bronsica , spalatura bronsica

15 . astmul bronsic in criza se caracterizeaza prin dispnee:


a .paroxistica expiratorie
b. inspiratory si expiratorie
c. paroxistica inspiratory
d . biot

16 . criza de astm bronsic are durata variabila:


a. 15 min – 3 ore
b. 30 min.
c. 2 ore
d. 2-5 min.

17 . sputa din astmul bronsic este :

a mucopurulenta
b ruginie
c alb-sidefie cu aspect perlat
d hemoptica

18 . conduita de urgenta in astmul bronsic vizeaza:


a. Administrarea de bonhodilatatoare , antispatice , simpaticomimetice
b. Administrarea de antitussive
c. Drenaj postural.
d. Administrarea de cardiotonice

19 . ,, inflamatia acuta a mucoasei bronsice corespunde:


a. Astmului bronsic
b. Tuberculozei pulmonare
c. Bronsitei cronice
d. Bronsitei acute

20 . etiologia bronsitei cronice cuprinde:


a. Infectii rino- faringiene sau bronsite acute repetate , fibroze pulmonare
b. Bacilul Koch
c. Pneumococul
d. Stafiococul

21 complicatiile bronsitei cronice pot fi:


a. Edemul pulmonar acut
b. Emfizemul pulmonar, insuficienta respiratorie
c. Pneumotoraxul
d. Tuberculoza pulmonara

22 . tramentul bronsitei cronice vizeaza:


a. reducerea iritatiei bronsice , tratamentul infectiilor rino-faringiene,
tratamentul brohodilatator
b . chimioprofilaxia contactilor
c. administrarea miofilinului si corticoterapiei i.v .
d. dilatarea bronhiilor mici si mijlocii
23 . astmul bronsic este un sindrom caracterizat prin :
a. Dispnee paroxistica inspiratorie
b. Febra si junghi toracic
c. Dispnee paroxistica expiratorie si bradipnee
d. Dilatarea bronhiilor mici si mijlocii

24 . aspectul sputei din astmul bronsic este :


a. Mucopurulenta
b. Rosie ruginite
c. Alb-sidefie
d. Sanguinolenta

25 . disfunctia respiratorie din astmul bronsic este :


a. Restricitiva
b. Obstructive
c. Mixta
d. Toate cele trei variante

26. tratamentul crizei astmatice viseaza:


a. administrarea de bronhodilatatoare si corticoterapie
b.adimistrarea de antibiotic
c. drenaj postural
d. paracenteza

27 . taboul clinic al pneumoniei pneumococice cuprinde urmatoarele simptome:


a. Vomica, febra 37 , 5 -38 C , greata
b. Expectoratie mucopurulenta , febra in platou
c. Hiperpirexie
d. Frison unic , febra 39-40 C , junghi toracic

28 . antibioticul de electie utilizat in tratamentul pneumoniei pneumococice sunt :


a. Penicilina G
b. Tetraciclina
c. Biseptol
d. Miofilin

29 . complicatia pneumoniei pneumococica poate fi :


a. Pleurezia sero-fibrinoasa
b. Emfizemul pulmonar
c. Edemul pulmonar acut
d. B.P.O.C.

30 .in perioadele febrile din pneumonia pneumococica se recomanda:


a. Repaus la pat, regim hidro-zaharat bogat in vitamin
b. Regim alimentar desodat
c. Consum excesiv de lichide
d. Consum excesiv de lipide

31. expectoratia in pneumonia pneumococica este :


a. rosie-ruginite , vascoasa, aderenta
b . sidefie-perlata
c. spumoasa , aertata
d . alb –perlata
32 . examenul fizic in pneumonia pneumococica pune in evidenta:
a.leziuni tegumentare
b . leziuni cazeoase
c. leziuni fibro- cavitare
d. sindrom de condensare pulmonara

33 . primoinfectia TBC se face pe cale:


a .cutanta
b. aeriana
c. sexuala
d. bucala

34 . leziunile carcateristice tuberculozei primare sunt urmatoarele , cu exceptia :


a. Sancrul de inoculare , adenopatiile traheo- bronsice
b. Leziuni condensate
c. Leziuni cavitare
d. Adenopatiile traheobronsice

35 . leziunea primitive in TBC se numeste :


a. Adenopatie traheo-bronsica
b. Tuberculoza miliara
c. Leziune cavitara
d. Sancru de inoculare

36 diagnosticul de primoinfectie se pune pe :


a . Virajul la tuberculina si aspectul radiologic
b. Teste de sensibilizare
c. Bronhografie
d. Foliculul tuberculos

37 . metoda utilizata in depistarea tuberculozei primare este IDR la :


a . antimicotice
b. tuberculina
c .antibiotice
d . antivirale

38 .profilaxia tuberculozei vizeaza urmatoarele obiective, cu exceptia:


a. Intarirea rezistentei nespecifice a organismului
b. Vaccinare antituberculoasa
c. Vaccinare antigripala
d. Izolarea pacientului

39 leziunea caracteristica ftiziei este:

a sancrul de inoculare
b caverna
c adenopatia satelita
d granulia

40 formele clinice de ftizice sunt urmatoarele, cu exceptia:

a primoinfectia oculta
b tuberculoza fibro-cazeoasa cavitara
c tuberculoza fibroasa
d tuberculoza infiltrativa

41 . tratamentul etiologic al tuberculozei se realizeaza prin :


a . corticoterapie
b .antiinflamatoare
c. antibiotic
d. tuberculostatice.

42 . hemoptizia etiologic al tuberculozei se realizeaza prin:


a. Otorinolaringiana
b. Nazala
c. Provenita din arborele bronsic
d. Hemoragia gingivala

43 . dispneea cu cresterea frecventei ritmului respirator reprezinta :


a. Tahicardie
b. Tahipnee
c. Bradipnee
d. Eupnee.

44 . dispneea , in bolile pulmonare , este datorata :


a. Scaderii aportului de oxigen , cresterii cantitatii de CO2 si obstructiei cailor
respiratorii
b. Contaminarii cu pneumococ
c. Comprimarii organelor abdominale
d. Cresterii aportului de oxigen

45 . declansearea hemoptiziei este precedata de :


a . senzatie de voma
b .cladura retrosternala si jena respiratorie
c. varastura
d. epistaxis

46 . duerea toracica poate avea drept cauze:


a. Afectiuni cradiovasculare
b. Afectiuni pleuropulmonare
c. Afectiuni cradiovasculare si pleuropulmonare
d. Afectiuni gastrice
47 .definitia astmului bronsic include ,cu exceptia:
a. Reducere ireversibila a diametrului bronhiilor
b. Dispnee expiratorie
c. Reducerea reversibila a diametrului bronhiilor
d. Raluri sibilante

48 . o complicatie a pneumoniei este :


a. Bronsita cronica
b. Emfizemul pulmonar
c. Insuficienta renala
d. Pleurezia sero-fibrinoasa

49 . simptomul sugestiv pentru TBC este :


a. Ferba 40-41 c
b. Tuse seaca persistenta peste 3 saptamani
c. Frison unic: 30-40 minute
d. Hiperpirexie

50 .spirografia exploreaza:
a. Volumele pulmonare dupa efort
b. Arborele traheo-bronsic, folosind substanta de contrast
c. Volumele si capacitatile pulmonare
d. Volumele pulmonare in timpul efortului

51 . accidentele toracocentezei pot fi urmatoarele , cu exceptia :


a. Lipotimie
b. Pneumothorax
c. Hematemeza
d. Colaps

52. depistarea precoce a contaminarii cu bacil Koch uman se face prin:


a. spirografia
b.IDR Cassoni
c. IDR Dick
d. IDR la tubetculina

53. bronhoscopia foloseste pentru evidentierea arborelui bronsic :


a. sonda metras
b . bronhoscop
c .aparat roentgen
d . spirograful

54 . in perioadele febrile se recomanda:


a. Regim alimentar sarac in proteine si calorii
b. Regim alimentar desodat
c. Regim alimentar bogat in proteine si calorii
d. Bogat in lipide.

55 . ingrijirile acordate unui pacient cu hemoptizie sunt urmatoarele ,cu exceptia:


a. Repaus la pat
b. Linistirea si calmarea pacientului
c. Administrarea de lichide calde
d. Asigurarea toaletei bucale

56 . expectoratia constituie:
a. Actul reflex si voluntar de eliminare a secretiilor
b. Eliminarea sangelui pe nas.
c. Eliminarea pe gura de masa sanguine
d. Act reflex involuntar de eliminare a secretiilor

57 . tratamentul bronhodilatator din bronsita cronica consta in urmatoarele , cu o exceptie


:
a. Medicatie simpaticomimetica
b. Deranjul infectiei bacteriene
c. Medicatie anticolinergica
d. Administrara de alupent

58 . terapia astmului bronsic include:


a. Ameilorarea manifestarilor acute
b. Deranjul de postura
c. Informarea , educara pacientului , tratament farmacalogic , imunoterapia
d. Sedarea exagerata a pacientului

59 . dispneea paroxistica in astmul bronsic este consecinta a trei factori , cu exceptia:


a. edemul mucoasei bronsice
b. hipersecretie bronsica
c. spasmul
d. hiposecretia

60 . cantitatea de sange eliminate de pacient dupa tuse , in hemoptuziile mijlocii , este


de :
a. 50-100ml
b. 100 -300 ml
c. 500- 1000 ml
d. 20-50 ml

Raspunsuri :
Notati cu adevarat sau flas urmatoarele afirmatii

1 A . CHIRU IOBS PG 123


2 A. CHIRU IOBS PG123
3. F CHIRU IOBS PG123
4.F CHIRU IOBS PG 123
5A BORUNDEL MEDICINA INTERNA PAG 275
6F BORUNDEL MEDICINA INTERNA PAG145
7A BORUNDEL MEDICINA INTERNA PAG275
8A TITIRCA –UNGENTE MEDICO-CHIRURGICALE PA G33
9A TITIRCA –UNGENTE MEDICO-CHIRURGICALE PA
10F TITIRCA –GHID DE NURSING PA81
11A BORUNDEL MEDICINA INTERNA PAG 286
12 A BORUNDEL MEDICINA INTERNA PAG287-288
13 F BORUNDEL MEDICINA INTERNA PAG 293
14 A BORUNDEL MEDICINA INTERNA PAG294
15 F BORUNDEL MEDICINA INTERNA PAG306
16 A BORUNDEL MEDICINA INTERNA PAG 306
17 F BORUNDEL MEDICINA INTERNA PAG306
18 A BORUNDEL MEDICINA INTERNA PAG 306
19 A BORUNDEL MEDICINA INTERNA PAG 306
20 F BORUNDEL MEDICINA INTERNA PAG2 306
Asociati termenii din cele 2 coloane:

1
1 C BORUNDEL MEDICINA INTERNA PAG 287
2 D BORUNDEL MEDICINA INTERNA PAG 295
3 A BORUNDEL MEDICINA INTERNA PAG 464
4 B BORUNDEL MEDICINA INTERNA PAG 318
5 E BORUNDEL MEDICINA INTERNA PAG 384

2
1 E -BORUNDEL MEDICINA INTERNA PAG 284
2 C -BORUNDEL MEDICINA INTERNA PAG 293
3 A -BORUNDEL MEDICINA INTERNA PAG 278
4 D -BORUNDEL MEDICINA INTERNA PAG 311
5 B -BORUNDEL MEDICINA INTERNA PAG 384
3
1 D - BORUNDEL MEDICINA INTERNA PAG 309
2 C - BORUNDEL MEDICINA INTERNA PAG 293
3 E - BORUNDEL MEDICINA INTERNA PAG 320
4 A - BORUNDEL MEDICINA INTERNA PAG 311
5 B - BORUNDEL MEDICINA INTERNA PAG 284

Marcati cu x raspunsul corect

1. C -Titirca ghid de nursing pag 81


2. B -chiru iobs pag 118
3. C -Chiru iobs pag 122
4. D - Chiru iobs pag123
5. A -Chiru iobs pag147
6. B - Chiru iobs pag118
7. B- Chiru pag 115
8. C - Chiru pag 136
9. D Borundel manual de medicina interna pag . 275
10. A Titirca ingrijiri special acordate pacientilor pag 36
11. A Titirca urgente medico- chirurigicale
12. C- Titirca urgente medico- chirurigicale pag 33
13. B - Titirca urgente medico- chirurigicale pag 43
14. D - Titirca urgente medico- chirurigicale pag 34
15. A- Titirca urgente medico- chirurigicale pag 25
16 A- Titirca urgente medico- chirurigicale pag 26
17 C- Borundel manual de medicina interna pag 286
18 A . - Titirca urgente medico- chirurigicale pag 26
19 D - Borundel manual de medicina interna pag 274
20- A - Borundel manual de medicina interna pag 275
21 –B - Borundel manual de medicina interna pag275
22-A - Borundel manual de medicina interna pag 276
23-C- Borundel manual de medicina interna pag 278
24-C- Borundel manual de medicina interna pag284
25 –B- Borundel manual de medicina interna pag 285
26-A - Borundel manual de medicina interna pag 287
27- D- Borundel manual de medicina interna pag 293
28- A- Borundel manual de medicina interna pag 295
29- A- Borundel manual de medicina interna pag 294
30-A- Borundel manual de medicina interna pag 295
31- A- Borundel manual de medicina interna pag 293
32 –D- Borundel manual de medicina interna pag293
33-B- Borundel manual de medicina interna pag 308
34-C- Borundel manual de medicina interna pag 309
35-D- Borundel manual de medicina interna pag307
36-A- Borundel manual de medicina interna pag 308
37-B- Borundel manual de medicina interna pag 308
38-C - Borundel manual de medicina interna pag 308
39-B- Borundel manual de medicina interna pag 315
40-A- Borundel manual de medicina interna pag 311
41-D- Borundel manual de medicina interna pag 314
42-C-Chiru Urgente medicale pag 33
43- B- Chiru .IOBOS pag . 118
44-A –Titirca – ingrijiri special acordate pacientilor pag 37
45-B-Chiru- Urgente medicale pag 34
46-C-Titirca - ingrijiri special acordate pacientilor pag37
47-A- Borundel manual de medicina interna pag 284
48-D- Borundel manual de medicina interna pag 312
49-B- Borundel manual de medicina interna pag 309
50-C-ingrijiri special acordate pacientilor pag 271
51-C- Chiru .IOBOS pag390
52-D- Borundel manual de medicina interna pag 306
53-B- Chiru- Urgente medicale pag23
54-C- Chiru- IOBOS pag94
55-C- Chiru- Urgente medicale pag 35
56-A- Chiru- IOBOS pag 123
57-B- Borundel manual de medicina interna pag 278
58-C- Chiru- Urgente medicale pag 30
59-D- Borundel manual de medicina interna pag 284
60 B- Chiru- Urgente medicale pag34
Modulul 24: Cardiologie si nursing in cardiologie
Notati cu adevarat sau flas urmatoarele afirmatii:

1. Sediul durerii in angina pectorala este in regiunea retrosternala medie sau


inferioara,mai rar precordial sau epigastric.
2. Durerea angionoasa poate iradia in sus pana la nivelul mandibulei , maxilarului ,
iar in jos pana la nivazive.
3. Pacientul indica sediul durerii anginoase cu un singur deget.
4. Majoritatea pacientilor acuza accesul dureros anginos timp de 20-30 minute.
5. Repausul la pat este indicat pacientilor cu crize anginoase frecvente.
6. Cateterismul cardiac cu ventriculografie si coronarografie reperezinta examinari
paraclinice invazive.
7. Tratamentul anginei pectorale include utilizarea medicamentelor cu efect
antianginos si antiischemic.
8. Principalul factor causal al I.M.A. este obstructia coronariana , in peste 95% din
cazuri .
9. Formele nedureroase de instalare a infarctului miocradic exista in 15% din
cazuri .
10. In infarctul miocardic durerea dispare la administrarea de nitrati.
11. Modificarile biologice aparute in majoritatea cazurilor de infarct miocardic
include si cresterea enzimelor serice ( C.P.K. LD.H., G.O.T ., .H.B .D., M.B)
12. In infarctul biologice miocardic , calmarea durerii se realizeaza prin administarea
de analgetice opiacee, cu mentiunea ca efectul acestuia este limitat.
13. Radiologiea , electrocardiografia , fundul de ochi si probele functionale renale
apreciaza gradul de evoutivitate al hipertensiunii arteriale.
14. In hipertensiunea arteriala dieta va fi bogata in colestrol si in grasimi saturate.
15. Diureticele sunt utilizate in majoritatea hipertensiunilor arteriale , indifferent de
stadiul si severitatea bolii.

a b
1 . sedativ A morfina
2. opiacee B .heparina
3. antianginos C diazepam
4 . anticoagulant D aspirina
5. antiagregant E nitroglicerina
plachetar
F miofilin

a b

1.nifedipina a. Actiune pe receptorii


betaadrenergici

2. nefrix
b. Inhibitor al enziemi de
conversie
3. clonidiana c. actiune vasodilatatoare

4. propranolo D .actiune asupra volumului


sanguin
5.captoril e. actiune asupra S.N.C

F . actiune bronhodilatatoare

a b

1 displipidemiile a. principalul factor causal


( crestera lipidelor al I.M.A.
serice)
2 infarctul silentios b.se manifesta chiar si 1
luna inainte de I.M.A

3 sindrom coronarian c . manifestare clinica


intermediar importanta la debutul
I.M.A.
4 obstructia d . factor influentabil
coronariana pentru aparitia I.M.A

5 durerea toracica e . lipsit de manifestarile


prodromale
f . se manifesta cu 2 luni
inainte de I.M.A.

Marcati cu x raspunusul corect


1 .medicatia de urgenta in HTA cu valori mari, consta in administrarea de:

a. Anticoagulante
b. Antiaritmice
c. Diuretice
d. antiinflamatoare

2. medicamentele urmatoare sunt betabolcante , cu exceptia :


a. propranolol
b. metoprolol
c. salbutamol
d. labetolol

3. complicatiile pacientului cu IMA. Determinate de repausul absolut si prelungit , pot fi


evitate prin :
a. administarea de morfina
b .mobilizarea precoce
c. reluarea plimbarilor in salon dupa 48 de ore
d . reluarea activitatii dupa 24 ore

4. principalul factor causal al I.M.A. , in 95% din cazuri , este:


a. obstructia coronariana
b. fumatul
c. sedentarismul
d. alimentatia hiposodata

5 . in I.M.A , conduita terapeutica , in spital , presupune efectuarea tratamentului :


a. antibiotic
b. anticoagulant
c. antiinflamator
d. bronhodilatator

6 . in tratamentul anginei pectorale sunt utilizate medicamentele:


a . cu efect antianginos si antiischemic
b . antialgice cu actiune retard
c . opiacee si sedative
d . cu efect bronhodilatator

7 . accesul dureros , in angina pectorala la majoritatea pacientilor dureaza:


a. 20-30 minute
b. 3-5 minute
c. Cel putin 2-3 ore
d. 30-60 minute
8 . complicatiile mai frecvente in hipertensiunea arteriala benigna sunt , cu exceptia:
a. Trombozei cerebrale
b. Glomerulonefritei hipertensive
c. Infarctului miocardic
d. Cardiopatie ischemica

9 . mobilizarea activa in I.M.A necomplicat , se recomanda reluarea plimbarilor in salon


astefl:
a. la 48-72 ore de la debut
b. la 12-24 de ore de la debut
c.dupa 8-10 zile
d.2-3 zile

10 .regimul dietetic al bolnavului cu infarct miocardic acut include:


a. Preparatele greu digerabile
b. Reducerea severa a grasimilor animale
c. Condimentele
d. Conserve

11 . dieta in angina pectorala va fi:


a. Hipercalorica ,hiperglucidica
b.hipercalorica , hipolipemianta
c. hipercalorica, hiperlipidica
d. hipercalorica, hiperlipemiant

12 . nitroglicerina administrata in angina pectorala poate provoca uneori efecte neplacute:


a. Senzatie de frig in zona cefalica
b. Cefalee
c. Hipertensiune ortostatica
d. Senzatie de somnolenta

13. circumstanatele de aparitie a durerii anginoase sunt urmatoarele ,cu exceptia:


a. expunerea la frig
b. efectuarea de effort fizic
c. hiperglicemiile
d efortul sexual
14 .circumstantele de disparitie a durerii anginoase sunt urmatoarele, cu exceptia:
a. Stoparea efortului
b. Administrarea de nitroglicerina
c. Expunerea la frig
d. Repaus la pat
15 . conduita de uregenta in angina pectorala presunpune:

a. Adimistrarea de heparina
b. Mobizarea precoce pentru a preveni complicatiile
c. Administrarea de nitroglicerina sublingual
d. Administrarea de insulin
16 cel mai importanti factori de risc pentru I.M.A. sunt :
a. Stresul , infectii ale tractului urinar
b Diabetul zaharat , HTA , fumatul
c . Hipotensiunea arteriala , infectii ale tractului respirator
d . socul hipovolemic

17 . cateterismul cardiac este :


a. Un examen scintigrafic
b. un examen radiologic
c. o metoda invaziva de diagnostic
d. metoda neinvazia de diagnostic

18. tratamentul anginei pectorale include medicatie cu efect :


a. antianginos si antiischemic
b. antiinflamator
c . antiviral
d antiinfectios

19 . simptomul principal in angina pectorala este :


a. durerea
b. insuficienta respiratorie
c. edem
d. febra

20 . in angina pectorala durerea este :


a. brusca , violenta ca ,, lovitura de pumnal “ , in etajul abdominal superior
b. localizata in regiunea retrosternala medie sau inferioara
c. localizata in regiunea lombara, unilateral
d. localizata in hipocondrul drept

21 . cefaleea in HTA apare ;


a. de obicei dimineata , la trezire
b. spre seara , accentuate de schimbari de pozitie
c. insotita de paloare a fetei
d. schimbarea brusca de pozitie
22 . HTA simptomatica de cauza endocrina apare un ;
a.feocromocitom
b. glomerulonefrita acuta
c. boli traumatice , tumorale sau inflamatorii ale creierului
d . glomerulonefrita cronica

23. forma benigna a hipertensiunii arteriale are o evoultie:


a. rapida
b .progresiva
c.cu mortalitate ridicata
d.cu mortalitate scazuta

24 . cauzele hipertensiunii arteriale secundare sunt , cu exceptia:


a. renale
b. endocrine
c. cardiovasculare
d. pulmonare
25 . complicatiile HTA la nivelul apartului cardiovascular de frecventa intre 40-50
de ani
a. insuficienta cardiaca globa
b. Encefalopatie hipretensiva
c. Infarct miocardic
d. Anevrism de aorta

26. HTA esentiala se caracterizeaza prin:

a. aparitia , de obicei , dupa 30 de ani , cu maxim de frecventa intre 40-50


b. incidenta este mai mare la barbate
c. formele mai grave apar la femei
d. incidenta mai mare la adolescenti

27 .regimul alimentar in hipertensiunea arteriala trebuie sa fie:


a. hipersodat
b. normosodat
c. hipo sau desodat
d. hipercaloric

28 . regimul de viata in HTA consta in urmatoarele , cu exceptia:


a. limitarea eforturilor fizice
b. respectarea orelor de somn si de masa
c. implicarea in situatii conflictuale
d. respectarea programului de masa
29 . regimul hiposodat contine:
a. mai putin de 0,5 g sare /zi
b. 10-14 g sare /zi
c. 15-20 g sare / zi
d. 2-5g sare /zi

30 . gradul de evolutivitate al HTA se apreciaza prin :


a. Tubajul gastric si duodenal , ex .radiologic
b. EKG , fundul de ochi si probele functionale renale
c. EKG de efort , ex. Sputei
d. EKG si examen radiologic

31 . pulsul se masora cel mai frecvent la nivelul , cu exceptia:


a. Arterei radiale
b. Carotidei
c. Venei femurale
d. Artera humerala

32 . tahicardia reprezinta :
a.frecventa normala a respiratiei
b. frecventa scazuta a respiratiei
c. accelerarea frecventei pulsatiilor peste 100/min
d. diminuarea frecventei pulsatiilor sub valorile normale

33 . bradicardia reprezinta:
a. Accelerarea frecventei pulsatiilor
b. accelerarea frecventei pulsatiilor sub 60 /min
c. scaderea frecventei respiratiilor
d. cresterea frecventei respiratiilor

34 . simptomul principal in angina pectorala este:


a. Dispneea
b. Insuficienta respiratorie
c. Durerea
d. Disuria
35 . perioada de deput in IMA dureaza:
a . 10-12 zile
b.7-10 zile
c 1-2 zile
d 3-5 zile
36 . durerea precordiala in angina pectorala este localizata :
a. 40-50 % din cazuri in fosa iliaca dreapta
b. 10-20 % din cazuri in hipocondrul drept
c. 80-90 % din cazuri in flancul stang
d. 80-90 % restrosternal

37 . durerea in IMA poate dura :


a.15-30 de minute si cedeaza la administrarea de nitrati
b. 30 de minute pana la cateva ore sau zile si nu cedeaza la administrarea de
nitrati
c. 10-15 minute si cedeaza la administrarea de tonicardiace
d. 2-3 min

38 . infarctul miocardic este produs de :


a. Scaderea contractiilor ventriculare
b. Diabetul zaharat
c. Obliterarea unei ramuri coronoriene, avand drept urmare necroza portiunii
respective a miocardului
d. Hipotensiune arteriala

39 .conduita de urgenta in IMA vizeaza :


a .oprirea hemoragiei
b. Intreruperea efortului fizic.
c. Calmarea durerii si prevenirea mortii subite
d. Accentuarea efortului fizic.
40 .interventiile medicale cele mai indicate, in primele ore , la un bolnav cu IMA
sunt :
a. Ameliorarea durerii si reducerea anxietatii
b. Supravegherea dietei si tranzitul intestinal
c. Asigurarea confortului
d. Crearea unui mediu psihologic favorabil

41 tratamentul cu heparina impune sa se determine:


a. Indicele de protrombina
b. Creatina
c. Colesterolul
d. Indicele glicemic

42 . durerea in cardiopatia ischemica are urmatoarele caracteristici:


a. Prezinta localizarea restrosternala
b. Iradiaza in urmarul drept si fata interna a bratului drept
c. Apare la efort si cedeaza la administarea de Mialgin
d. Iradiaza in regiunea lombara

43 . ferba in IMA apare:


a.10-12 ore de la debut
b. 2-4 ore de la debut
c 5-6 ore de la debut
d 24-48 ore de la debut

44 . tratamentul igieno-dietetic in IMA consta in :


a. Regim alimentar hiposodat
b. Regim hipercaloric
c. Regim hipoglucidic
d. Regim hiperzaharat

45 . tratamentul HTA esentiale presupune administarea:


a. Diureticele , vasodilatatoarele , blocante ale canalelor de calciu
b. Antibioticele , vasodilatoare, antispastice
c. Tonicardiacelor , antispatice , diuretice
d. Tonicardiace si diuretice

46 .HTA apare mai frecvent la femei:


a. Dupa varsta de 25 de ani
b. Dupa varsta de 40 de ani
c. Dupa varsta de 60 de ani
d. Dupa varsta de 20 de ani

47 . HTA esentiala se mai numeste:


a. Boala hipertensiva
b. Hipertensiune permanenta
c. Feocromocitom
d. Boala hipotensiva

48 . mobilizarea pacientului in IMA se poate face prin miscari active la :


a. 24-48 de ore de la debut
b. 12-24 de ore de la debut
c. 14 zile de ore de la debut
d. 7 zile de la debut
49 . eficacitatea tratamentului anticoagulant se controleaza prin :
a. Ionograma sanguina
b. Hemoleucograma
c. Probe hepatice
d. Probe de coagulare

50 . In HTA , factorii de risc sunt :


a. Ereditatea, contitinutul crescut de sodiu din alimentatie, starile de incordare
nervoasa.
b. Ateroscleroza cornoriana
c. Umidiatea
d. Poluarea atmosferica
Raspunsuri :

Notati cu adevarat sau fals

1A
2 A
3 F
4 F
5 A
6 A
7 A
8 A
9 A
10 F
11 A
12 A
13 A
14 F
15 A

Asociati termenii din cele 2 coloane:


1
1 -c, 2-a . 3-e 4 -b 5- d
2
1-c 2 –d 3 –e 4-a 5 b
3
1-d 2-e 3-b 4-a 5-c

1c
2 c
3 b
4 a
5 b
6 a
7 b
8 b
9 c
10 b
11 b
12 b
13 c
14 c
15 c
16 b
17 c
18 a
19 a
20 b
21 a
22 a
23 b
24 d
25 b
26 a
27 c
28 c
29 d
30 b
31 a
32 c
33 b
34 c
35 d
36 d
37 b
38 c
39 c
40 a
41 a
42 a
43 d
44 a
45 a
46 b
47 a
48 a
49 d
50 a
Modulul 25 : Gastroenterologie si nursing in gastroenterologie

Notati cu adevarat sau fals:

1. Ulcerul duodenal apare cel mai frecvent la varsta de 20-40 de ani.


2. Ulcerul gastric apare mai frecvent la varsta de 30-50 de ani.
3. Localiarea durerii in ulcerul gastro-duodenal este in regiunea epigastrica
4. Perioadele durereoase in ulcerul gastro-duodenal apare frecvent in cursul
toameni sau al primaverii.
5. Hemoragia digestive superioara este complicatia cea mai frecventa a
ulcerului gastro-dudendal .
6. Hematemeza reprezinta expectoratia cu picaturi de sange.
7. Varasatura cu aspectul ‘’ zatului de cafea ‘ poarta denumirea de
hematemeza .
8. Melena reprezinta expectoratia cu picaturi de sange.
9. Varsatura este cea mai frecventa complicatie a ulcerului gastro- duodenal .
10. In ulcerul gastro-duodenal , pofta de mancare scade pana la anorexie .
11. Medicatiea in ulcerul gastro- duodenal se bazeaza pe antihistaminice .
12. Complicatie colecistitei acute este perforatia colecistului , urmata de
peritonita .
13. Tratamentul chirugical in colecistita acuta consta in colecistectomie.
14. Una din complicatiile colecistitei acute este gastrita.
15. Colecistita acuta este inflamatia cu caracter acut a peretelui colecistic.

Marcati cu x rapunsul corect


1 .Ulcerul gastro-duodenal este;
a.pierderea de substanta a peretului gastric sau duodenal
b. inflamatie a mucoasei duodenale
c.inflamatie a interstinului subtire
d . inflamatie a mucoasei gastrice

2. durerea din ulcerul gastro-duodenal are localizare in:


a. hipocondru drept
b .epigastru.
c fosa iliaca dreapta
d hipocondrul stang

3. duerea in ulcerul gastro-duodenal este calmata de :


a. antispastice
b. antialgice
c. ingestie de alimente alcaline
d .antiinflamatoare

4 .complicatia cea mai frecventa a ulcerului gastro-duodenal este:


a. Hemoragia
b. Stenoza
c. Malignizarea
d. Varsatura

5. ulcerul gastro-duodenal impune tratament chirurgical in caz de:


a. hematemeza , stenoza
b. malignizare , hematemeza
c. dureri mari si repetate , varsaturi

6. colecistita acuta este :


a. inflamatia acuta a peretelui colecistic
b . pierderea de substanta a peretele gastric
c . inflamatie a muncoasei duodenale.
d . inflamatie a muncoasei gastrice
7 . spalatura gastrica este contraindicate in :
a. Intoxicatii alimenatre.
b. Intoxicatii cu substante caustic
c. Staza gastrica
d. Intoxicatii medicamentoase

8 . strenoza esofagului este cel mai frecvent produsa de :

a. Ingestia de substante caustic


b. Volum gastric crescut
c. Presiune gastrica crescuta
d. Intoxicatii alimentare

9 . HDS se exteriorizeaza prin:


a. hematemeza , hemoptizie
b. hematemeza , melena
c. hematemeza , hematuria
d. hemoptizie. Vomic

10. melena reperezinta hemoragia digestive exteriorizata prin :


a. scaun acoperit cu sange rosu
b.scaun negru ca pacura
c. varsatura alimentara
d. varastura sanguninolenta
11. paracenteza este punctia:

a. exploratori a cavitatii peritoneale.


b . evacuatorie a cavitatii toracice.
c . evacuatorie a cavitatii pericardice.
d . exploratorie a cavitatii pleurale

12 . punctia este o manerva chirurgicala folosita in scop:


a. diagnostic , evacuator sau terapeutic
b. curativ, de drenaj sau hemostatic
c. diagnostic , derenaj sau hemostatic
d. scop curative si terapeutic
13 . inflamatia acuta sau cronica a mucoasei duodenale se numeste :
a. duodenita
b. gastrica
c. peritonita
d. colecistita

14 . hemoragia gastrodudenala este complicatia cea mai frecventa a:

a.gastritei
b.stenozei
c. ulcerului gastroduodenal
d. colecistitei

15 .urmatoarele complicatii apartin ulcerului gastro-duodenal , cu exceptia:


a. Perforatia
b. Stenoza
c. Hemoptizia
d. Hematemeza

Raspunsri cu adevarat sau fals


1 A.
2A.
3A
4A
5A
6F
7A
8A
9F
10 F
11 F
12 A
13 A
14 F
15 A

Marcati cu x raspunsul corect :


1a
2b
3c
4a
5d
6a
7b
8a
9b
10 b
11 a
12 a
13 a
14 c
15 c

Modulul 27 : chirurgie generala si nursing in chirurgia generala


Notati cu Adevarat sau Fals
1. Deteminarea grupului sanguine si Rh-ului este facultative pentru bolnavii internati in
serviciile de chirurgie.
2. Tranzitul baritat este absolut necesar in precizarea diagnosticului unor afectiuni ale
tubului digestive de la esofag pana la rect.
3. Tubajul duodenal permite studierea functiei cailor biliare , a secretiei biliare ( bila A,
B,C), examenul macroscopic , chimic , bacteriologic si citologic al bilei.
4. Pregatirea preoperatorie a bolnaviilor digestive cuprinde doua parti: reechilibrarea
nutritive si hidroelectrolitica si dezinfectia tubului digestive.
5. La preziua opeartiei , bolnavul va lua numai masa de pranz si nu in cantitate prea
abundenta. Va avea grija sa bea o cantitate normala de lichide .
6. Purgativele nu se administreaza preoperator decat in cazuri speciale , la indicatia
expresa a medicului .
7. Profilaxia escarei postoperatorii este adesea dificila , insa cu toata dificultatea , este
mai usoara decat tratarea ulceratiei constituite.
8. Eventratia este complicatia frecventa care se produce prin ruperea sau dezlegarea
unor fire in urma unei efort sau supuratia plagilor.
9. Durerea postoperatorie atinge maximum de intensitate in seara operatiei si
diminueaza progresiv in 48 h.
10. Pentru bolnavii operati pe tubul digestive reluarea alimentatiei nu ridica probleme
deosebite.
11. O ascensiune a febrei in ziua a 3-a , a 4-a de la interventia chirurgicala , nu prespune
Existent unei complicatii.
12 . imbibarea pansamentului plagii opratorii cu sange nu presupune nici o interventie din
partea asistentei medicale.
13 . colica biliara apare cel mai frecvent in litiaza biliara
14. colica abdominala este provocata de o contractie peristaltica , violenta a unei
fragment tubular.
15. colica biliara este forma cea mai des intalnita a durerii biliare determinata de cresterea
brusca a presiunii in caile biliare.

Asociati termenii din cele 2 coloane

1 ) clica biliara a) Afectiuni


inflamatorii ale
cailor biliare extra
si intrahepatice
2 ) litiaza biliara Inflamatii cu caracter acut
ale peretului colecistic ,
de diferite grade
( congestie, supuratie ,
gangrene)

3) colecistita acuta C) afectiunea provocata


de dezvoltarea unor calcui
biliari in vezicule sau in
caile biliare.
4) angiocolita D) durere violenta in
epigastru sau hipocondrul
drept cu iradiere in
urmarul drept
5) stenoza pilorica E) afectiune trombolitica

F ) complicatia ulcerului
gastro- duodenal
1 ) ecografia A decelarea claculilor in caile biliare

2 ) colangiografia B Evidentierea prezentei calculior

3)gastroscopia C Evidentierea permeabilitatii fluxului pe venele

4) angiografia D vizualizarea mucoasei stomacului

E investigarea functiei renale


5 ) RMN

F detectarea tumorilor si a chisturilor

Marcati cu X raspunsul corect:


1. Pregatirea psihica a bolnavului in vederea interventiei chirurgicale are urnatorul
obiectiv:
a. Respectarea disciplinei spitalicesti
b. Convingerea ca interventia chirurgicala este benefica
c. Respectarea relatiilor cu persoanulu de ingrijire
d. Respectarea pozitiilor impuse de medic.

2 . preoprator unui bolnav cu stenoza pilorica I se va efectua:


a urografie
b esofagoscopie
c evacuarea continutului gastric si spalaturi gastrice repetate
d . clisme repetate.
3 Pregatirea preopratorie a unei bolnav cu anemie include si administarea de :
a. Plasma
b. Sange total conservat
c. Administrarea de fier
d. Masa eritrocitara

4 complicatia postoperatorie mai frecventa la obezi este:


a. hiperhidratarea
b. insuficienta renala
c. hipertiroidism
d. boala tromboembolica
5. regimul alimentar administrat bolnavului iar prezinta interventiri este:
a. dimineata si la pranz , regim obisnuit , iar sera regim hidric
b. nu mananca nimic cu 48 ore inaintea interventiei
c. regim hidric
d. regim obisnuit

6. regiunile cu pilozitati se indeparteaza:


a. in sera dinaintea intreventiei
b. cu 1 ora inaintea intreventiei
c. cu 36 ore inaintea intreventiei
d. cu 15 min inainte de intreventie

7 .complicatia rahianesteziei este :


a. cefalee persistenta.
b. Tuse cu expectoratie sangvinolenta
c. Greturi si varsaturi
d. Tuse uscata

8 . mobilizarea pacientului dupa interventia chirurgicala se face:


a.dupa 48 ore
b, dupa 2 saptamani
c . dupa 1 saptamana
d . cat mai precoce

9 . durerea postoperatorie atinge maximum de intensitate:


a la 3 zile dupa interventia chirurgicala
b in prima oara dupa interventie
c in sera interventiei
d la 24 ore dupa interventie

10 dupa rahianestezie , pacientul este transporatat de la sala de operatie la salon in


pozitie:
a. Decubit ventral
b. Decubit lateral
c. Decubit dorsal cu capul intors lateral
d. Decubit ventral cu capul intors lateral

11 . dupa interventia chirurgicala tranzitul intestinal se reia:


a. In prima zi
b. Dupa 7 zile
c. Dupa 48-72 ore
d. Dupa 24 ore

12 . durerea care apare in hipocondrul drept ce iradiaza in urmarul drept si subscapular


drept este prezenta in :
a.colica biliara
b .ulcer gastric
c . pancreatita acuta
d . colica renala

13 .Colica biliara apare mai frecvent:


a. Dupa o masa boagata in grasimi sau alimente cu efect colecistrochinetic
b. Dimineata, dupa ce bolnavul se trezeste din somn.
c. Dupa o masa compusa din paine prajita si branza de vaci
d. Dupa o masa saraca in grasimi

14 . colica biliara impune explorarea cailor biliare , pentru a depista cauza prin :
a.sondaj gastric
b colecistografie orala sau colongiografie intravenoasa
c efectuarea ionogramei sanguine
d .cistografie

15 . in colica biliara , bolnavului I se administreaza:


a. antialgice, antispastice ,antiemetice
b . antitermice ,antispastice
c . antibiotice , antispatice
d . antiemetice

16 . colica renala se caracterizeaza prin :


a. durere paroxistica in hipocondrul drept
b. durere lombara cu iradiere abdominala
c. durere precordiala
d. durere paroxistica cu sediu lombar unilateral cu iradiere de-a lungul ureterului in
hipogastru si organelle genitale externe

17 . tratamentul in colica renala se bazeaza pe administrarea de:


a. Antispastice .antialgice , bai calde
b. Bai reci si antiinflamatoare
c. Aplicatii locale calde
d. Antitusive. Antitermice, antialgice
18 . pregatirea preoperatorie a bolnavului hepatic are in vedere:

a. Medicatie secretolotica si drenaj postural


b. Gimnastica respiratorie
c. Administrarea de antiagregate plachetare
d. Alimentatie bogata in proteine si perfuzii cu glucoza tamponata cu insulin

Raspunsuri :

Notati cu adevarat sau fals

F -1
A -2
A-3
A-4
A-5
A-6
A-7
A-8
A-9
F-10
F-11
F-12
A-13
A-14
A-15

Asociati termenii din cele 2 coloane:


1-D
2-C
3-B
4-A
5-F

1-b
2-a
3-d
4-c
5- f
Marcati cu x raspunsul corect

1. B
2. C
3. D
4. D
5. A
6. B
7. A
8. D
9. C
10. C
11. C
12. A
13. A
14. B
15. A
16. D
17. A
18. D

Modulu 32 ortopedie , traumatologie si nursing specific

Notati cu adevarat sau flas


1. Pacientii imobilizati la pat beneficiaza de schimbari passive ale pozitiei corpului .
2. Schimbarea pozitiei unei pacient imobilizat se realizeaza de catre 2 asistente
medicale.
3. Actiunile asistentei medicale , in cazul unui pacient imobilizat, prevad prevenirea
ulceratiilor de decubit.
4. Afectiunile sistemului osteoarticular afecteaza mobiliatea pacientului .
5. Obiectivele potentiale pentru pacientul imobilizat vizeaza invatarea deplasarii cu
ajutorul carjelor, cadrului ,bastonului.
6. Asistenta medicala, in timpul mobilizarii, va supravehgea doar mersul
7. Mobilizarea pacientului . se face progresiv , incepand cu pozitia de decubit
ventral.
8. Mobilizarea depinde de starea generala a pacientului .
9 . Evaluarea ingrijirii bolnavului imobilizat, se refera la prevenirea complicatiilor de
decubit.
10 .Lezarea integritatii sistemului locomotor duce la deficit in a se alimenta si a se
hidrata.
11 . mobilizarea deficitara poate determina deplasarea cu dificultate la baie.
12.afectiunile articulare limiteaza capacitatea bolnavului de a se imbraca si dezbraca
singur.
13 . reluarea deplasarii si a mobilizarii determina carente de igiena.
14. mobilizarea reprezinta schimbarea de pozitie a pacientului.

a b

1 aPneumonie hipostatica

2 B tromboze

3 C Deformari articulare

4 D Incetinire tranzitului

5 E Escara de decubit

F fracturi

a b

1 imobilizarea A exercitii din pozitia decubit


prelungita dorsal
2 mobilizare b escare de decubit
progresiva
3 ortostatism c tromboze

4 aparatul D pozitie bipeda


locomotor
5 aparatul e dozarea si gradarea exercitiilor
circulator
F deformari articulare
Incercuiti raspunsul corect din enunturile de mai jos :

1 . imobilizarea prelungita la pat predispune pacientul la :


a . greturi
b . varsaturi
c. escare
d. litiaza biliara

2 . in cazul bolnavilor imobilizati , salteaua patului trebuie sa fie :


a. antidecubit
b .relaxa
c. iarba de mare
d . de buret

3. toaleta bolnavului imobilizat se face:


a. in cada
b in pat
c la dus
d pe scaun

4 . pielea bolnavului imobilizat este :


a. fara tonicitate
b elastica
c . grasoasa
d . rosie umeda

5 . bolnavii imobilizati vor fi scosi la aer cu :


a. fotoliul rulant
b.patul
c. cadrul
d. scaunul
6 . satisfacerea preocuparilor intelectuale ale pacientului imobilizat se face la :
a.cinematograf
b. teatru
c. radio si TV
d . biblioteca

7 . EKG-ul la un pacient imobilizat se face:


a. in salon
b . in cabientul EKG
c. in cabientul asistentelor

8 . imobilizarea favorizeaza :
a . diareea
b . constipatia
c. varsaturile
d accelerarea circulatiei

9 .regimul alimentar al unui bolnav imobilizat va fi bogat in :


a lipide
b glucide
c. proteine
d . celuloza si lichide

10 .trombozele venoase , la bolnavul imobilizat , se previn prin:


a. masaji usor al membrelor
b . tapotaj toracic
c . pudraj cu talc
d . masaj cervical

11 . pneumonia hipostatica se previne prin :


a. gimnastrica respiratorie de mai multe ori pe zi
b . administare de antibiotice
c . administare de chimioterapice
d . administare de antiemetice

12. stimularea circulatiei cutanate , la bolnavul imobilizat , se face prin frictionarea :


a. zilinic cu alcool diluat
b. saptamanal cu alcool diluat
c. lunar cu alcool diluat
d. zilnic cu rivanol
13 atitudinea asistentei medicale fata de pacientul imboilizat trebuie sa fie :
a . indiferenta
b . blanda
c. violenta
d. agresiva

raspunsuri
la adevarat sau flas

1F
2A
3A
4A
5A
6F
7F
8A
9A
10 A
11 A
12 A
13 F
14 A

ASOCIATI NOTIUNILE DIN COLOANA A CU CELE DIN COLOANA B

1a
2e
3d
4b
5c

2
1b
2a
3d
4f
5c
incercuiti raspunsul corect

1c
2a
3b
4a
5b
6c
7a
9b
10 a
11 a
12 a
13 b

modulu 34 : dermato-venerologie si nursing specific


notati adevarat sau fals”

1. cocnsumatorii de droguri sunt feriti de inferiti cu virusul HIV .


2