Sunteți pe pagina 1din 16

SCOALA POSTLICEALA SANITARA

TG-JIU, 210183, Str. Islaz , nr.2, tel/fax 0253219286

CF 5374510 ,

Varianta 2

Toate subiectele sunt obligatorii. Se acordă 10 puncte din oficiu.

Timpul efectiv de lucru este de 3 ore.

Subiectul I ( 30 puncte)

Întrebări cu un singur răspuns corect

Modulul Puericultura, Pediatrie și Nursing Specific

1. Prin scorul APGAR nu se urmarește :

a) reflexele arhaice;

b) frecvența cardiacă;

c) mișcările respiratorii;

2. Prima baie a nou- născutului se face :

a) imediat după naștere;

b) la 2 – 3 zile după căderea bontului ombilical;

c) la 7 – 8 zile de la căderea bontului ombilical


Modulul Endocrinologie și Nursing în Endocrinologie

3. Pacientul cu hipotiroidie prezintă următoarele probleme de dependenţă, cu excepţia:

a) intoleranţă la frig;

b) alterarea eliminării intestinale manifestată prin diaree;

c) deficit de autoîngrijire.

Modulul Dermato-Venerologie și Nursing Specific

4. De la infestarea cu virus HIV până la declanșarea simptomelor bolii SIDA pot trece:

a) 6 luni- 7 ani;

b) se instalează imediat;

c) peste 15 ani.

5. Rolul băilor medicamentoase în bolile de piele pot fi:

a) îndepărtarea crustelor , dezinfecția tegumentelor;

b) răcorirea pielii;

c) împotriva pruritului;

Modulul Boli Infecto-Contagioase și Nursing Specific

6. Semnele și simptomele specifice rujeolei sunt următoarele, cu excepția:

a) febră 39 grade C;

b) catar oculo-nazal și traheobronșic;

c) semnul PASTIA-GROZOVICI.

7. Semnul KOPLIK se întalnește în:

a) rubeolă;
b) scarlatină;

c) rujeolă.

Modulul Ginecologie și Nursing în Ginecologie

8. În vederea recoltării secrețiilor vaginale, ginecopata este pregatită astfel :

a) se face spalatură vaginală cu doua ore înainte ;

b) cu două zile înainte se întrerupe tratamentul local 

c) nu se face pregătire.

9. Colposcopia este :

a ) metoda de inspecție a colului uterin;

b) metoda de inspecție a colonului;

c) metoda de inspecție a rectului.

Modulul Obstetrica și Nursing în Obstetrică

10. Toaleta locală a lehuzei cu evoluție fiziologică constă în :

a) toaleta externă vulvo-perineală de două ori pe zi ;

b) spalatura vaginală cu soluție de cloramină 1 % zilnic ;

c) nu se face toaleta timp de o saptămână.

11. Pelvimetria externă reprezintă :

a) măsurarea diametrelor externe ale bazinului obstetrical;

b) măsurarea diametrelor interne ale bazinului obstetrical;

c) măsurarea ambelor diametre ale bazinului obstetrical.


Modul Neurologie și Nursing în Neurologie

12. Poziția în pat a pacientului comatos neintubat în perioada postoperatorie este:

a) decubit dorsal;

b) decubit lateral sau semidecubit ventral;

c) Trendelenburg.

13. Tulburările de sensibilitate subiective sunt :

a) anestezia , hipoestezia , hiperestezia; .

b) paresteziile;

c) ambele.

Modulul Tehnici De Nursing și Investigații

14. Recoltarea urinei pentru urocultură se face:

a) înainte de administrarea antibioticelor;

b) concomitent cu administrarea antibioticelor;

c) ambele.

15. Alimentarea artificială prin sonda gastrică se face la bolnavii:

a) inconștienți;

b) cu stricturi esofagiene;

c) intoxicați cu substanțe caustice.

16. Efectuarea clismelor în scop evacuator se face în următoarele cazuri, cu excepția:

a) evacuarea conținutului intestinului gros;

b) pregătirea pentru intervenții chirurgicale asupra rectului;

c) alimentarea sau hidratarea pacientului.


Modulul Administrarea Medicamentelor

17. Accidentele injecției subcutanate sunt următoarele:

a) durere violentă prin lezarea unei terminații nervoase;

b) revărsarea soluției la suprafața pielii;

c) flebalgia.

18. Administrarea medicamentelor pe cale orală se face pentru obținerea următoarelor efecte locale, cu
excepția:

a) favorizarea cicatrizării ulcerațiilor mucoasei digestive;

b) protejarea mucoasei gastrointestinale;

c) atenuarea peristaltismului intestinal.

19. Pentru recoltarea exsudatului faringian avem nevoie de următoarele materiale, cu excepția:

a) eprubetă cu tampon faringian sau ansă de platină;

b) spatulă linguală;

c) seringă și ace de unică folosință.

Modulul Nefrologie, Urologie și Nursing în Afecțiunile Renale

20. Polakiuria este :

a) cantitate mare de urină în 24 ore

b) incontinență urinară

c) micțiuni dese cu cantitate mică de urină

Modulul Ortopedie, Traumatologie și Nursing Specific

21. Semnele de recunoaștere ale unei luxații sunt următoarele, cu excepția:

a) febrei ridicate și congestiei la nivelul articulației;


b) tumefacției locale şi deformarea regiunii;

c) durerii vii care nu cedează la calmante.

Modulul Oncologie și Nursing în Oncologie

22. Simptomatologia în cancerul mamar este:

a) tumora mamară;

b) tulburări gastrointestinale;

c ) febră, frison.

Modulul Oftalmologie și Nursing în Oftalmologie

23. Atitudinea de urgență în cazul arsurilor chimice este :

a) se aplică pansament compresiv;

b) spălarea abudentă cu apă distilată, ser fiziologic sau apă de la robinet și infuzie de mușețel ;

c) se măsoară tensiunea arterială.

Modulul Pneumologie și Nursing Specific

24. Sângele provenit din arborele bronșic se definește ca :

a) hematemeză

b) melenă

c) hemoptizie

Modulul Conduita în Urgențele Medico-Chirurgicale

25. Prima manevră necesară pentru efectuarea respirației artificiale, constă în :

a) introducerea pipei Guedel ;

b) hiperextensia capului ;
c) eliberarea căilor respiratorii.

Modulul Chirurgie Generală și Nursing în Chirurgia Generală

26. Cum se combate staza în ocluzia intestinală:

a) se suspendă orice alimentație per-os şi reechilibrare volemică;

b) prin administrare de antispastice;

c) aspirație prin sondă de tip duodenal.

Modulul Anestezie-Terapie Intensivă și Nursing Specific

27. Anestezia generală  acționează asupra :

a) receptorilor nervoși ai durerii ;

b) căilor de transmitere a durerii ;

c) centrilor nervoși superiori ai durerii.

Modulul Otorinolaringologie și Nursing în Otorinolaringologie

28. Corpii străini auriculari determină :

a) hipoacuzie, acufene ;

b) hipertermie ;

c) secreție auriculară.

Modulul Gastroenterologie și Nursing în Gastroenterologie

29. Problemele pacientului cu ciroză hepatică sunt:

a) disconfort abdominal, risc de alterare a integrității tegumentelor,comă hepatică;

b) anxietate, hipertermie, deshidratare;

c) alterarea eliminărilor intestinale.


Modulul Cardiologie și Nursing în Cardiologie

30. Alimentația pacientului cu insuficiență cardiacă urmarește:

a) reducerea cantității de glucide / 24h;

b) reducerea numărului de mese /24h;

c) reducerea consumului NaCl și a cantității de lichide.

Subiectul al II - lea ( 30 puncte)

A. Injecția intravenoasă : 10 puncte

1. Precizați locurile de elecție pentru injectia intravenoasă - 5 puncte

2. Enumerați accidentele și incidentele injecției intravenoase - 5 puncte

B. Toracocenteza : 10 puncte

1. Enumerați scopurile toracocentezei - 5 puncte

2. Enumerați materialele și cantitățile necesare pentru efectuarea reacției Rivalta - 5 puncte

C.

Pacienta I.C ,în vârstă de 35 ani ,prezintă la internare următoarele semne și simptome: oboseală ,
slăbiciune, tegumente și mucoase uscate ,deshidratate, pliu cutanat persistent, greață ,vărsături,
inapetentă.

Realizați planul de îngrijire respectând următoarele cerințe:

- stabiliți două diagnostice nursing-2p

- două obiective ale planului de îngrijire-2p

- două intervenții(una autonomă și una delegată)- 4 p

- evaluarea-2p
Subiectul al III- lea ( 30 puncte)

A. Conduita de urgență în hemoptizie - 10 puncte

B. Semne și simptome în astmul bronșic – 10 puncte

C. Semne și simptome în infarctul miocardic acut – 10 puncte


SCOALA POSTLICEALA SANITARA

TG-JIU, 210183, Str. Islaz , nr.2, tel/fax 0253219286

CF 5374510 ,

Varianta 2

Barem corectare

Toate subiectele sunt obligatorii. Se acordă 10 puncte din oficiu.

Subiectul I ( 30 puncte)

Întrebări cu un singur răspuns corect

1. a

2. b

3. b

4. a

5. a

6. c

7. c

8. b

9. a

10.a

11. a

12. b
13. b

14. a

15. a

16. c

17. a

18. c

19. c

20. c

21. a

22. a

23. b

24. c

25. b

26. c

27. c

28. a

29. a

30. c

Subiectul al II - lea ( 30 puncte)

A. - 10 puncte
1.- 5 puncte
Răspuns :

 venele de la plica cotului


 venele antebrațului
 venele de pe fața dorsală a mâinii
 venele maleolare interne
 venele epicraniene
Pentru fiecare răspuns corect si complet se acordă câte un punct; pentru răspuns incorect sau absența
acestuia – 0 puncte.

2.- 5 puncte
Răspuns :

 durere
 hematom
 flebalgie
 valuri de caldură și senzația de uscăciune în faringe
 amețeli
 lipotimie
 colaps

Se iau în considerare oricare 5 răspunsuri corecte; pentru fiecare răspuns corect se acorda 1 punct;

B.-10 puncte

1. - 5 puncte
Răspuns :

a) explorator - 2 puncte
 punerea în evidență a lichidului pleural - 1 punct
 recoltarea lichidului pentru examinarea sa - 1 punct
b) terapeutic - 3 puncte
 evacuarea lichidului - 1 punct
 administrarea medicamentelor în cavitatea pleurală ( antibiotice, citostatice), după
spălarea cavității - 2 puncte
Se iau în considerare doar răspunsurile corecte si complete.

2.- 5 puncte
 pahar conic de 200 ml
 pipete
 50 ml apa distilată
 1 picătură acid acetic glacial
 1-2 picături din lichidul de cercetat
Pentru fiecare răspuns corect si complet se acordă câte un punct; pentru răspuns incorect sau absența
acestuia – 0 puncte.
C.

Deshidratare-

Diagnostic nursing – Hidratare inadecvată –deficit-1 p

-Afectarea integrității tegumentelor și mucoaselor-1 p

-Obiective-pacienta să nu mai prezinte semne de deshidratare în decurs de 48 h-1 p

-pacienta să fie echilibrată hidro-electrolitic și acido bazic.-1 p

Intervenții

-observarea stării generale a pacientei ,aspectul tegumentelor și mucoaselor,monitorizarea funcțiilor


vitale;-2 p

-pregatirea pacientei pentru tehnicile medicale speciale de rehidratare, recoltarea probelor de sânge
pentru ex. de laborator,recoltarea de urina pentru ex de laborator ,instalarea perfuziei endovenoase
pentru rehidratare la indicația medicului.-2 p

Evaluare

În urma îngrijirilor acordate bolnava nu mai prezintă semne de deshidratare, și este echilibrată hidro-
electrolitic,prezintă stare generală bună.-2 p

Subiectul al III- lea ( 30 puncte)

A. – 10 p

Răspuns :

- repaus absolut, în poziție semișezândă, în cameră bine aerisită,

- repaus vocal absolut,

- respirație pe nas, lentă și profundă,

- lichide reci în cantități mici și repetate,

- pungă cu gheață pe regiunea sternală sau asupra zonei prepus sângerândă, ca și pe zona
genitală,

- examinări minime ( puls, T.A., temperatură),


- în hemoptiziile abundente se poate face ligatura celor patru membre ( alternativ), timp de 20-30
minute, cu dezlegare progresivă, lentă și alternativă,

- combaterea tusei cu Codenal sau Calmotusin,

- administrarea medicației la indicația medicului,

- administrare de soluții hipertonice i.v. și soluții de glucoză 40-% sau , în lipsă, o lingură de sare la
un pahar cu apă, peroral,,

- administrează medicație hemostatică,

- transfuzii mici de sânge proaspăt,

- crearea unui emfizem subcutanat, pe fața anterioară a hemitoracelui afectat, prin introducerea
a 400-600 ml aer sau oxigen

- mobilizare minimă a bolnavului,

- spitalizare în toate cazurile de hemoptizii medii și mari,

- pneumoperitoneu,

- pneumotorax artificial hemostatic,

- în hemoptiziile persistente din stenoza mitrală : sângerare 400-500 ml,

- uneori, tratament chirurgical de urgență.

Se iau în considerare oricare 5 răspunsuri corecte; pentru fiecare răspuns corect se acordă câte 2
puncte; pentru răspuns incorect sau absența acestuia – 0 puncte

B – 10 p

Răspuns

- uneori stare prodromală : rinoree, strănut, tuse uscată

- dispnee cu caracter expirator

- anxietate

- tuse cu expectorație mucoasă, filantă, eliberatoare

- tegument palid, cenușiu, acoperit de transpirații reci


- transpirații

- bradicardie

- faciesul exprimă spaimă și sete de aer : exoftalmie, gură întredeschisă

- poziția pacientului – șezând ( ortopnee), cu capul înclinat spre spate și sprijinit în mâini

- hipersonoritate pulmonară, murmur vezicular diminuat , raluri sibilante și ronflante

Se iau în considerare oricare 5 răspunsuri corecte; pentru fiecare răspuns corect se acordă câte 2
puncte; pentru răspuns incorect sau absența acestuia – 0 puncte

C – 10 p

Răspuns :

- durere retrosternală sau precordială, care nu cedează la nitroglicerină sau repaus, durează
peste 30 minute

- anxietate extremă

- senzație de moarte iminentă

- greață și vărsături, mai rar diaree

- distensie abdominală, senzație de plenitudine epigastrică

- transpirații reci

- sughiț

- amețeli

- stare de slăbiciune

- hipotensiune arterială – poate să apară imediat sau la câteva ore, precedată de o ușoară
creștere a T.A.

- febră absentă la început, apare la 12-24 ore de la debut ( în jur de 38 ⁰ C)

- uneori starea de șoc domină tabloul clinic de la început, manifestat prin paloare, puls rapid,
filiform, alterarea stării generale

Se iau în considerare oricare 5 răspunsuri corecte; pentru fiecare răspuns corect se acordă câte 2
puncte; pentru răspuns incorect sau absența acestuia – 0 puncte