Sunteți pe pagina 1din 2

Cum a devenit centrala termic birou de arhitectur

Aproape orice se poate reabilita i o construcie orict de umil are potenialul de a deveni
arhitectur. Chiar i cele mai umile construcii-tip de dinainte de 1990.
Dac Abruptarhitectura aduna garaje i le recompunea ntr-o cas lng Bucureti, cei de la
Vitamin A au ocupat o poriune de central termic ntr-un cartier de blocuri din Timioara.
Funciunea, instrumentele i limbajele difer foarte tare. Dar, dincolo de etica reciclrii i de
importana gestului, a vrea s spun c eu n ambele locuri m-am simit foarte bine. Lumina e
variat i uneori spectaculoas, scara e foarte plcut, designul interior i de mobilier dar i
combinaia dintre frust i domestic funcioneaz. Haidei i cu alte exemple. (tefan
Ghenciulescu)
Proiect, text: Vitamin A
Foto: Drago Jivan, Pataki Farkas
Amenajarea
s-a realizat ntr-o central termic, executat din elemente prefabricate dup un model tip n
anii 70. Rolul ei era de a aproviziona o parte din cel mai mare cartier de locuine colective din
Timioara cu agent termic.
Odat cu retehnologizarea instalaiilor, volumul acestora s-a diminuat considerabil, rezultnd
un spaiu liber care putea primi alt destinaie, de preferabil una flexibil i uor adaptabil.
ransformarea de acest tip vine cu multe capcane pentru cldirea n cauz. Chiar dac valoarea
formal a cldirii nu reprezint n sine un atu extraordinar, ea are o inut dat de structura din
elemente prefabricate, foarte pregnant prin simetrie i relaia plin-gol foarte simpl dar
oarecum impuntoare.
Pstrarea acesteia i n mod special a relaiei dintre structur i elementele de nchidere a
ghidat proiectul ca intenie, cu scopul de a obine o imagine de ansamblu care s pstreze
coerena cldirii existente i s indice discret zona refuncionalizat.
Dintre cele trei goluri simetrice de pe faada principal, cel din zona noului birou a fost mrit
pe vertical, astfel nct relaia dintre structur i gol se modifice doar printr-o singur
operaie i s pstreze principiul existent de structurare a faadei. Tabloul de tmplrie a
preluat rolul de a da o scar adecvat acestei noi zone devenit i zona de acces. Am inut, de
asemenea, s ieim din logica interveniei att ct ine partea ta i am ales s reabilitm
ntreaga faad.
Datorit spaiului cu deschidere i nlime mare a fost posibil realizarea unui mezanin.

Modul de intervenie ales a fost unul bazat pe o structur metalic independent.


Astfel parterul permite o submprire funcional raportat la rasterul noii structuri,
acomodnd zone cu funciuni tehnice i semipublice.
n mezanin sunt localizate posturile de lucru. Acesta se bucur de avantajul structurii
existente, spaiul deschis apropiind utilizatorul de elementele fabricate industrial devenite
ascalare.
Pentru a pstra atmosfera iniial i a evita introducerea unor elemente strine de context,
toate interveniile noi, inclusiv instalaia termic sau cea electric, urmresc scoaterea n
eviden a caracterului industrial al cldirii n paralel cu transpunerea sa ntr-o nou destinaie.
Credite, info
Autori: Vitamin A Paul Buchert, Rudolf Grf, Lavinia Popa
Co-autori: Adelina Cioat, Andreea Ptroi, Cristina Rmneanu, Farkas Pataki, Raoul
Chiriche
Rezisten: Ion Furdui
Instalaii: Florin Ghilezan
Instalaii electrice: Pompiliu Sava
Loc: str. Amforei nr. 4, 300660 Timioara, Romnia
Pardoseli: Tarkett
Corpuri de iluminat: Elba
Proiectul a fot premiat la BETA Bienala timiorean de arhitectur 2016.
betacity.eu