Sunteți pe pagina 1din 53

CONSILIUL JUDEEAN TIMI

INSPECTORATUL COLAR JUDEEAN TIMI


SOCIETATEA DE TIINE MATEMATICE DIN ROMNIA
COALA GIMNAZIAL NR. 4 LUGOJ
ASOCIAIA HONESTE VIVERE LUGOJ

CULEGERE PENTRU CLASA A IV-A

NR. 5 / 2015 - 2016

ISSN-L 02457 - 1547


Proiectul Inspectoratului colar Judeean Timi
organizat la coala Gimnazial Nr. 4 Lugoj

Avizat de :
inspector colar general adj. prof. dr. Ioan Aurelian Sima
inspector colar de specialitate matematic prof. Zeno Blajovan
inspector colar de specialitate nv. primar prof. Ioan Fran

Director prof. matematic Sebastian Gheorghi


Coordonator prof. nv. primar Vasile Alexandru Pauli

Elevi selectai de la :
coala Gimnazial Nr. 2 Lugoj
coala Gimnazial Nr. 3 Lugoj
coala Gimnazial Nr. 4 Lugoj
coala Gimnazial Anioara Odeanu Lugoj
coala Gimnazial Eftimie Murgu Lugoj
coala Gimnazial de Muzic Filaret Barbu Lugoj
coala Gimnazial Harul Lugoj
Liceul Teoretic Buzia

Centre de excelen partenere :


coala Gimnazial Nr. 19 Avram Iancu Timioara
Colegiul Naional Bnean Timioara
Liceul Teoretic Grigore Moisil Timioara
Colegiul Naional Constantin Diaconovici Loga Timioara

Anul VI Nr. 5 / 2015


1 - 2016
Cuprins :

Colaboratorii centrului de excelen n anul colar 2015 - 2016 pag.


3
Comisia de organizare - evaluare a concursului MATEMATICA pag.
4
PENTRU JUNIORI 3 04 2015

Tema 1 Numere naturale: Sisteme de numeraie pag.


13 11 2015 5
Tema 2 Adunarea i scderea numerelor naturale mai mici sau pag.
20 11 2015 8
egale cu 1 000 000
Tema 3 nmulirea i mprirea numerelor naturale mai mici pag.
4 12 2015 10
sau egale cu 1 000
Tema 4 Rezolvarea ecuatiilor. Probleme care se rezolva prin pag.
11 12 2015 12
ecuatii. Probleme din Gazeta Matematica si RMT
Tema 5 Metode de rezolvare a problemelor cu cel puin 3 pag.
14 01 2016 14
operaii
Tema 6 Ordinea efecturii operaiilor i folosirea parantezelor pag.
21 01 2016 15
rotunde i ptrate
Tema 7 Rezolvarea ecuaiilor prin metoda mersului invers pag.
19 02 2016 18
Tema 8 Metode de rezolvare a problemelor de aritmetic. pag.
26 02 2016 21
Probleme de organizare a datelor n tabele.
Tema 9 Imprirea. Teorema mpririi cu rest. Probleme de pag.
4 03 2016 22
divizibilitate.
Tema 10 Fractii. Probleme cu parti ale intregului. Probleme pag.
11 03 2016 24
distractive.
Tema 11 Elemente intuitive de geometrie pag.
18 03 2016 25
Tema 12 Msurare i uniti de msur pag.
8 04 2016 27
Subiecte ale concursului MATEMATICA PENTRU JUNIORI pag.
29-34
(2013, 2014, 2015)
Din activitile centrelor de excelen partenere pag.
35-50
HONESTE VIVERE : Asociaia colii Gimnaziale Nr. 4 Lugoj pag.
51
Elevi pregtii la centrul de excelen evideniai la Concursul pag.
52
MATEMATICA PENTRU JUNIORI
2
Colaboratori ai Centrului de Excelen
MATEMATICA PENTRU JUNIORI
n anul colar 2015 - 2016

Fuioag Ghizela Colegiul Naional C. D. Loga Timioara


Neme Adrian Colegiul Naional C. D. Loga Timioara
Lobaza Marius Colegiul Naional Bnean Timioara
Lobon Dorina Colegiul Naional Bnean Timioara
Bociu Cerasela Liceul Teoretic Gr. Moisil Timioara
Btran Florin Liceul Teoretic Gr. Moisil Timioara
Popovici Felicia Liceul Teoretic Gr. Moisil Timioara
Enache Doina coala Gimn.Nr. 19 A. Iancu Timioara
Groza Sorina coala Gimnazial Voiteg
Grigora Mihaela Liceul Teoretic Buzia
Dumescu Dan Liceul Tehn. Traian Grzvescu Ndrag
Bacu Frieda coala Gimnazial A. Odeanu Lugoj
Banda Simona coala Gimnazial A. Odeanu Lugoj
Cadia Sorina coala Gimnazial A. Odeanu Lugoj
Pan Delia coala Gimnazial A. Odeanu Lugoj
Dobrin Maria coala Gimnazial E. Murgu Lugoj
Drghescu Marin coala Gimnazial E. Murgu Lugoj
Iorgovan Camelia coala Gimnazial E. Murgu Lugoj
Fiat Daniela coala Gimnazial E. Murgu Lugoj
Fran Floare coala Gimnazial F. Barbu Lugoj
Miclea Ioan coala Gimnazial F. Barbu Lugoj
Cotean Loredana coala Gimnazial Harul Lugoj
Kozilec Loredana coala Gimnazial Harul Lugoj
Lingurar Elena coala Gimnazial Harul Lugoj
Drgan Daniela coala Gimnazial Nr. 2 Lugoj
Kortner Tilore coala Gimnazial Nr. 2 Lugoj
Mooarc Ionela coala Gimnazial Nr. 2 Lugoj
Srbu Gabriela coala Gimnazial Nr. 2 Lugoj
Huan Marius coala Gimnazial Nr. 3 Lugoj
ega Gabriela coala Gimnazial Nr. 3 Lugoj
Lazr Viorica coala Gimnazial Nr. 3 Lugoj
Gheorghi Sebastian coala Gimnazial Nr. 4 Lugoj
Iona Marioara coala Gimnazial Nr. 4 Lugoj
Korber Aurelia coala Gimnazial Nr. 4 Lugoj
Muntean Daniela Rodica coala Gimnazial Nr. 4 Lugoj
Pauli Vasile Alexandru coala Gimnazial Nr. 4 Lugoj
Predoiu Nicolae coala Gimnazial Nr. 4 Lugoj

3
Comisia de organizare i evaluare
a Concursului judeean al centrelor de excelen
Matematica pentru juniori clasa a IV-a , ediia a III-a
constituit prin dispoziia I.S.J. Timi nr. 121 din 27 03 2015

Preedini :
Sima Ioan Aurelian prof. dr., inspector general adjunct, I.S. J. Timi
Blajovan Zeno inspector colar, I.S.J. Timi
Fran Ioan inspector colar, I.S.J. Timi

Preedini executivi :
Gheorghi Sebastian director, coala Gimnazial Nr. 4 Lugoj
Muntean Claudia director, coala Gimnazial Nr. 19 A. Iancu Timioara

Vicepreedini :
Pauli Vasile Alexandru coordonator centru de excelen c. Gimn. 4 Lugoj
Miclea Ioan vicepreedinte SSMR Filiala Timi, c. Gimn. de Muzic Filaret Barbu Lugoj

Secretari :
Ianculescu Monica profesor, coala Gimnazial Nr. 4 Lugoj
Muntean Rodica profesor, coala Gimnazial Nr. 4 Lugoj

Membrii :
Schpupp Ana - profesor, coala Gimnazial Nr. 4 Lugoj
Petrescu Ana-Maria - prof. nv. primar, coala Gimnazial Nr. 4
Lugoj Grasu Elena - prof. nv. primar, coala Gimnazial Nr. 4 Lugoj
Bogasieru Cosmina - prof. nv. primar, coala Gimnazial Nr. 4 Lugoj
Subire Ramona - prof. nv. primar, coala Gimnazial Nr. 4 Lugoj
Enache Doina prof. dr., coala Gimnazial Nr. 19 A. Iancu Timioara
Fuioag Gizela profesor, Colegiul Naional C.D. Loga Timioara
Lobon Dorina - prof. nv. primar, Colegiul Naional Bnean Timioara
Popovici Felicia - prof. nv. primar, Liceul Grigore Moisil Timioara

Asisteni evaluatori :
Korber Aurelia prof. nv. primar, coala Gimnazial Nr. 4 Lugoj
Kovacs Stela prof. nv. primar, coala Gimnazial Nr. 4 Lugoj
Iona Mrioara prof. nv. primar, coala Gimnazial Nr. 4 Lugoj
Predoiu Nicolae prof. nv. primar, coala Gimnazial Nr. 4 Lugoj
Schropp Judit prof. nv. primar, coala Gimnazial Nr. 4 Lugoj
Gheorghi Cristina profesor, coala Gimnazial Nr. 4 Lugoj
Niu Costinel profesor, coala Gimnazial Nr. 4 Lugoj
utac Sorin profesor, coala Gimnazial Nr. 4 Lugoj
Goag Constana prof. nv. primar c. Gimnazial A. Odeanu Lugoj
Iorgovan Camelia prof. nv. primar, c. Gimnazial E. Murgu Lugoj
Drgan Daniela prof. nv. primar, coala Gimnazial Nr. 2 Lugoj
ega Gabriela prof. nv. primar, coala Gimnazial Nr. 3 Lugoj
Cotean Loredana prof. nv. primar, coala Primar Harul Lugoj

4
Tema 1
Numeraia

1. Cte numere de forma ndeplinesc simultan urmtoarele condiii:


a)
b)
c)
d)
A) 6 B) 8 C) 7 D) 9 E) 10

2. S se afle numrul natural format din cifre de forma care ndeplinete simultan
condiiile:
a)
b)
c)
d)
A) 1024 B) 1402 C) 2014 D) 2015 E) 4102

3. Dac unui numr i adaug cifra 0 la final iar din rezultat scad numrul iniial, obin 225.
Atunci numrul iniial a fost.
A) 250 B) 275 C) 25 D) 2250 E)225

4. tiind c calculai
A) 9147 B) 9148 C) 9149 D) 9150 E) 9151

5. Numrul pentru care este cu 9 mai mare dect .


A) 23 B) 32 C) 25 D) 52 E) 21

6. Dac , valoarea cifrelor este:


A) 1, 4, 6, 8 B) 2, 0, 1, 2 C) 1, 3, 2, 9 D) 1, 7, 9, 2

7. tiind c - = atunci este:


A) 13 B) 5 C)14 D)11 E) 6

8. Descoper numerele de forma n care , , f este cel


mic numr impar iar e este reprezentat de cifre impare diferite.
R. : 632041; 632051; 632071; 632081; 632091

5
9. Gsii numerele naturale de forma astfel nct Care dintre
numere este cel mai mare? R. 27108

10. Astzi este 13. 11. 2015. Scrie data de mine cu cifre romane.

11. Dac mama s-a nscut n anul MCMLXXX iar fiica ei n anul MMVIII ci ani vor avea
mpreun anul viitor (2016) R. : 44

12. Se consider irul : 1, 8, 15, 22, . . Al 2015-lea termen al irului este..


R. 14099

13. Scrie numrul 663 ca o sum de 3 numere naturale astfel nct fiecare s difere cu 2 fa
de cellalt. R : 219, 221, 223

14. Determin numrul de forma , tiind c ndeplinete simultan condiiile:

a) b + c = 9; b) c + c =16 c) a + b + c = 18; d) a + b + c + d = 20.


R: = 9182

15. Aflai a i b, dac :a+ : b + a + b = 126 R : a = 3, b = 1

16. Aflai valorile numerelor a, b, c, d, tiind c sumele de pe fiecare linie, respectiv


fiecare coloan sunt egale ntre ele. Fr diagonale !

a b 3a
d 9 10
15 c 8

17. Aflai valorile cifrelor a, b, c i d din calculul urmtor : + + + =1986

Raspuns : a = 1, b = 4, c = 5, d = 9

18. Determin toate numerele naturale de forma , formate cu cifre diferite, n care

cifrele necunoscute alturate dau suma 10.


Rspuns : 8 numere

19. Calculeaz diferena dintre cel mai mare i cel mai mic numr par de form , tiind c

dublul lui b este egal cu triplul lui c i cifrele a, b, c, d sunt distincte


R : 8328

6
20. Analizai tabelul cu simbolurile cifrelor romane. Completai cu cifre arabe datarea cu cifre
romane a oraelor medievale din tabelul de mai jos. Ordonai-le cronologic :

Suceava MCCCLXXX
Galai MCDXLV
Cluj MCLXVII
Braov MCCXXXV
Bucureti MCDLIX
Curtea de Arge MCCXC
Ploieti MDLXVII
Lugoj MCCCLXXVI
Snnicolau Mare MCCXVII
Timioara MCCLIX

Bibliografie:

Gazeta matematic Junior 2013-2014


Mihaela Singer, Victoria Pdureanu, Mariana Mogo , Armonia numerelor,
Ed. Sigma, Bucureti, 1999
Ioan Dncil, Mihaela Singer, Matematica acas, la coal, la concurs , Ed. Sigma,
Bucureti 2001,
Revista MATEMATICA PENTRU JUNIORI Nr 4 / 2015

Propuntori: prof. Muntean Daniela Rodica,


prof. nv. primar Vasile Alexandru Pauli coala Gimnazial 4 Lugoj

7
Tema 2

Adunarea i scderea numerelor naturale


mai mici sau egale cu 1 000 000

1. Suma a 7 numere naturale este 642. Ultimele dou numere sunt egale. Afl care sunt
numerele, dac primele 6 numere sunt numere pare consecutive.
R: 86, 88, 90, 92, 94, 96, 96.

2. Suma a patru numere este 5901. Primele dou numere sunt consecutive, iar suma ultimelor
dou este 3000. tiind c al treilea numr este jumtate din al patrulea, aflai cele 4 numere.
R: 1450, 1451, 1000, 2000.

3. Suma a trei numere este 6000. Primul numr este cel mai mic numr scris cu patru cifre pare
distincte, iar diferena dintre al doilea i al treilea numr este 374. Aflai numerele.
R: 2046, 1790, 2164.

4. Suma a cinci numere pare consecutive este 1220. Aflai numerele.


R: 240, 242, 244, 246, 248.

5. Un numr natural format din patru cifre are suma cifrelor 31, iar succesorul su are suma
cifrelor 5. Care este numrul? R : 4999

6. Suma a trei numere natural este 1700. Dac din fiecare scdem acelai numr atunci se obin
numerele: 103, 424, 825. Care au fost numerele iniiale?
R: 219, 540, 941.

7. Fie irul de numere: 8, 13, 18, 23 . Gsii al 34-lea termen. Calculai suma celor 34 de
termini.
R: 173, 3077

8. Suma a trei numere este 2845. Aflai numerele, tiind c al doilea este cu 215 mai mare dect
primul i cu 870 mai mic dect al treilea.
R: 515, 730, 1600.

9. Calculai urmtoarele sume:


a) S=1+2+3++100
b) S=1+2+3++567
c) S=2+4+6++154
d) S=7+10+13++301
R: a) 5050 b) 161 028 c)6006 d)15550

10. a) Determinai numerele de forma ab pentru care 2ab ab3 830 .


b) Determinai numerele de forma abc tiind c ab3 a5c 7bc 1243 .
R: a) 57 b) 270

8
11. Reconstituii urmtoarele adunri, tiind c literelor distincte le corespund cifre distincte:
a. b.
MAMA ALIN
AMA LIN
MA IN
A N
6782 5494
R: a) 5858 b) 5196

12. Suma a patru numere naturale este 1920. Determinai numerele tiind c suma primelor dou
numere este 384, suma primelor trei numere este 896, iar suma dintre ultimele trei numere este
1792. R: 128, 256, 512,1024

13. Suma vrstelor lui Radu i Vlad este 21 de ani. n urm cu 3 ani, vrsta lui Radu era de dou
ori mai mare dect vrsta lui Vlad. Ce vrst are Vlad acum?
R: 8 ani

14. Se consider irurile: 2010, 2006, 2002, ., 2 i 2010, 2002, 1994, .., 2.
a) Scriei al 4-lea, al 5-lea i al 6-lea termen pentru fiecare ir.
b) Determinai numrul termenilor fiecrui ir.
R: a) 1998, 1994, 1990 b) 503 termeni
1986, 1978, 1970 252 termeni

15. Fie irul de numere 1, 5, 9, 13, ..


a) Completai irul cu nc trei termeni;
b) Gsii al 30-lea termen;
c) Calculai suma primilor 15 termeni ai irului.
R: a) 17, 21, 25
b) 125
c) 559
16. Efectuai:
a) 10+15+20++2010-9-13-17--1609
b) 10+20+30+.+2020 9 18 27 . 1818
c) 400 000 + 40 000+ 4 000+400+40+4 3 30 300 3 000 30 000 300 000.
R: a) 80 601
b) 20 503
c) 111 111

Propuntori: prof. Drghescu Marin, prof. Iorgovan Camelia,


nv. Dobrin Maria coala Gimnazial Eftimie Murgu Lugoj

9
Tema 3

nmulirea i mprirea numerelor natural mai mici dect 1000

1. Aflai valoarea necunoscutei:


a) 45 : 5 : 3 x 6 + a = 9 x 8 : 9 : 4 x 6 : 3x5;
b) 589 ( 110 +2xa ) = 729 : (81 ax0 )
c) 999 = a a : a
R: a) 2; b) 235; c) 1000.
2. Aflai n cte zerouri se termin numrul format prin nmulirea tuturor numerelor
naturale de la 1 la 31.
R: 6
3. ntr-un depozit s-au adus 129 tone de portocale, lmi de 3 ori mai puin, iar banane
dublul cantitii de portocale i lmi la un loc. Afl cte tone de fructe s-au adus la
depozit, n total.
R: 516t
4. La o cantin s-au cumprat 984 kg mere. Un sfert din cantitate s-a folosit pentru compot,
iar la gem jumatate din cantitatea rmas. Merele rmase s-au pus cte 9 kg ntr-o ldi.
Cte ldie s-au folosit?
R: 41

5. Se impart 12 paini la 12 persoane. Unele primesc 2 paini , altele cate un sfert si unul
primeste o jumatate.
Cate persoane au primit cate 2 paini si cate au primit un sfert ?
R: 5pers-2p, 6pers-1/4p

6. Din cele 984 de garoafe se fac 135 de buchete a cate 3 garoafe fiecare, 64 buchete a cate 5
garoafe iar restul se impart in mod egal in 7 vaze. Cate garoafe sunt intr-o vaza?
R: 37
7. Suma a dou numere este 37. Dac mprim primul numr la al doilea obinem ctul 4 i
restul 2. Afl cele dou numere.
R: 30; 7.
8. ntr-o livad s-au plantat 208 pruni, caii un sfert din numrul prunilor, iar meri triplu
dect pruni. Ci pomi fructiferi s-au plantat n total?
R: 884 pomi
9. Scrie enunturile urmatoare sub forma de exercitiu, apoi rezolva-le:
a) Din produsul numerelor 108 si 7 scad catul numerelor 963 si 9.
b) De cate ori este mai mare suma numerelor 857 si 109 decat diferenta numerelor 1000
si 994.
R:a) 649; b) de 161 ori.

10. De la o sera s-au trimis spre vnzare 142 trandafiri, tot attea garoafe, iar lalele cu 89 mai
putin dect trandafiri i garoafe la un loc. O lalea cost 2 lei, o garoaf cat 2 lalele, iar un
trandafir ct o lalea i o garoaf. Cti lei s-au ncasat pentru florile vndute?
R: 1810 lei

11. Un grup de elevi vor sa se plimbe cu barca.Urcndu-se cte 3 n barca, ar mai trebui 3
barci, dar daca se urca 5 n fiecare barca ramne o barca fara elevi. Cti elevi si cte barci
sunt? R : 7 bnci, 30 copii
10
12. Suma dintre sfertul unui numr i dublul altuia este 625. S se afle numerele tiind c unul
este dublul celuilalt.
R: 500, 250.

13. In trei cosuri mama are


Ou-aduse din cuibare
Primul are zece oua,
Iar al doilea, cinci ori noua;
In al treilea jumatate
Cat in cosurile toate.
Ei, copile, stii tu oare
Cate oua mama are ? R: 110 ou

14. Suma a dou numere este 132. Dac mrim primul numr cu 15 i micormcu 17 pe
al doilea, primul este acum cu 10 mai mare dect al doilea. Care sunt numerele ?
R: 55 i 77

14. Aflati dempritul cel mai mic pentru care mpritorul, ctul i restul sunt numere
naturale consecutive nenule.

15. Cte flori are Tomi?


Treizeci i ase de flori
Se mpart la ase surori.
Florina, bun feti,
i d fratelui Tomi
Jumtate din ct are,
Cu toate c e mai mare.
Tomi i mulumete
i apoi le socotete
Dar nu tie nmulirea
Nu tie nici mprirea.
n a patra voi suntei,
Ajutai-l, c putei! R:3.

Exerciii selectate de :
Prof. Huan Marius i prof. ega Gabriela - coala Gimnazial 3, Lugoj

11
Tema 4

ECUAII. PROBLEME CU ECUAII

1. Cel mai mare numr natural care mprit la 9 d ctul 27 este:

A. 243 B. 25 C. 270 D. 3 E. 63
2. n egalitatea 24 + 140 : (a 3) = 38, a este egal cu:
A. 1 B. 2 C. 7 D. 13 E. 10

3. La mprirea unui numr diferit de zero (nenul) la 5, se obine ctul egal cu restul. n aceast
situaie pot fi ....... numere.

A. 4 B. 2 C. 3 D. 5 E. oricte

4. Dac a b = 40 i b c = 50, atunci b (a + c) este ...................


R : 90

5. n egalitatea: [(x + 4) 4 + 4] 4 + 4 = 116, x este egal cu ................


R: 2

6. Dublul unui numr natural este cu 10 mai mic dect suma dintre numr i 60.
Numrul este ............
R: 50

7. Ce sum de bani a avut la nceput Andrei, dac dup ce mai primete de la mama 75 lei, de la
bunica 40 lei i i achit datoria de 80 lei, i mai rmn 400 lei?
R:365

8. Suma a dou numere este 40. S se afle numerele, tiind c primul este de 3 ori mai mare dect
al doilea. R:10, 30

9. M gndesc la un numr. Dac l adun cu nzecitul lui i scad apoi numrul la care m-am
gndit, obin 3000. Care este jumtatea ncincitului acestui numr ? R : 750

10. La o sum de 3 termeni, fiecare termen este jumtatea predecesorului su. Aflai aceti
termeni, tiind c dac fiecare se micoreaz cu o zece, atunci suma lor este 110.
R:20, 40,80.

11. Din mprirea a dou numere se obine ctul 7 i restul 6. Aflai numerele, tiind c suma lor
este 86.
R:76, 10

12. Adunnd un numr natural cu dublul predecesorului su i cu triplul succesorului su, obinei
49. Care este acel numr? R:8

13. a : b = 4 a + b = 350 a=? b=? R:280, 70

12
14. Dac x + 15 + y = 25, atunci (x + y) + 5 = ?
R:15.

15. Un numr este de 3 ori mai mare dect altul. Dac numrul mare se micoreaz cu 6, atunci
cele dou numere devin egale. Aflai numerele.
R:9, 3

16. Descoperii numerele a i b, tiind c: 417 7 x a = bbb R : 12, 3

17. Aflai suma numerelor naturale care mprite la un numr de o cifr dau ctul 7 i restul
mai mare dect 6
R:204
18. O bunic are 2 nepoi. Vrsta bunicii este un numr format din dou cifre, fiecare dintre
cifre fiind vrsta unuia dintre cei doi nepoi. Ce vrst are fiecare, dac suma vrstelor celor 3 este
69 de ani? R : 5, 2, 52

19. Mrind cu 4 triplul unui numr, obinem cu 24 mai mult dect dublul numrului iniial.
Determinai numrul.
R: 20

20. Pe un platou se aflau de 3 ori mai multe roii dect ardei. La mas au fost trei persoane i
fiecare a servit cte un ardei i cte o roie. Pe platou au rmas de patru ori mai multe roii dect
ardei . Cte roii i ci ardei se aflau la nceput pe platou?
R:9, 27

Bibliografie:

Mate 2000-Culegere de probleme i teste, D. Berechet, F. Berechet, M. Gardin, F. Gardin,


Editura Paralela 45, Piteti;
Gazeta Matematic Junior, Nr.13/ noi.2011;
Gazeta Matematic Junior, Nr.14/ dec.2011;
Revista de Matematic Timioara, Nr.2 Editura Birchi, Timioara;
Matematica pentru Juniori - Culegere pentru clasa a IV-a ; Editura Brumar, 2013, 2014, 2015;
Ileana Nanu, Ion Nanu, Dorina Dracea, Ion Ptracu, Constantin Basarab- Ex. i probleme de
matematic pentru elevii claselor I-IV, Editura Cardinal.

Probleme propuse de:


prof.nv.primar Drgan Daniela, Kortner Tilore, Mooarc Ionela, Srbu Gabriela
coala Gimnazial Nr. 2 Lugoj

13
Tema 5

Metode de rezolvare a problemelor cu cel puin 3 operaii

1. O gospodin a cumprat 10 kilograme de prune i 5 kilograme de struguri pltind n


total 50 lei. Ci lei cost un kilogram de prune i ci lei cost un kilogram de struguri, dac
preul unui kilogram de prune este de 3 ori mai mic dect al unui kilogram de struguri?
R: 2 lei un kg de prune, 6 lei un kg struguri

2. Jumtatea sumei a trei numere naturale este 5 700. Primul este cel mai mare numr
scris cu trei cifre diferite, iar al doilea este de trei ori mai mare dect primul. Afl al treilea numr.
R: 7 452

3. Suma a patru numere naturale este 10 000. Suma dintre primul i al doilea numr este
6 850, suma dintre al doilea i al patrulea este 4 500, iar suma dintre primul i al patrulea este 4
650. Care sunt cele patru numere?
R: a = 3 500, b = 3 350, c = 2 000, d = 1 150

4. ntr-o grdin avem trandafiri i lalele.Peste iarn 7 trandafiri s-au uscat, iar n
primvar s-au adugat 15 bulbi de lalele i un numr de crini. Ci crini s-au plantat dac n
grdin sunt cu 18 flori mai multe dect n toamn?
R: 10 crini

5. O lad cu mere i o lad cu pere cntresc mpreun 58 kilograme, iar zece lzi cu mere
i cincisprezece lzi cu pere cntresc mpreun 730 kilograme.
Ct cntrete o lad cu mere i ct cntrete o lad cu pere?
R: O lada mere 28 kg, o lada pere 30 kg

6. Ionel rezolv pe zi de trei ori mai multe probleme dect Vasilic. Ionel a lucrat trei zile
iar Vasilic apte zile i au rezolvat mpreun 48 de probleme.
Cte probleme a rezolvat n fiecare zi Ionel? Dar Vasilic?
R: 9 probleme Ionel, 3 probleme Vasilic

7. Mircea a avut o sum de bani. Dup ce o dubleaz cheltuiete 150 de lei. Dubleaz din
nou restul i mai cheltuiete 450 de lei. Dubleaz din nou restul, cheltuiete 500 de lei i constat
c i-au rmas 800 de lei. Ce sum a avut?
R: 350 lei

8. Suma a 5 numere este 99. Dac mresc primul numr cu 2, pe al doilea l micorez cu
2. Pe al treilea l micorez de 2 ori, iar pe al patrulea l mresc de 2 ori, obin de fiecare dat al
cincilea numr. Afl numerele.
R: 16, 20, 36, 9 i 18

9. ntr-o cutie erau 93 de bile albe, roii i negre. Dac ar mai fi 5 bile albe, atunci
numrul bilelor negre ar fi de 3 ori mai mare dect numrul bilelor albe sau jumtate plus unu din
numrul bilelor roii.
Cte bie erau de fiecare culoare?
R: a = 5, n = 30, r = 58

14
10. Distana dintre dou orae este 1208 km. Din ambele orae pleac simultan unul spre
altul dou autocare.Primul circul cu o vitez de 76 km/h, iar al doilea cu 68 km/h. Ci km au
rmas ntre cele dou autocare dup dou ore i jumtate de mers?
R: 848 km
Bibliografie:

1. Ion Petrica, Matematica-Probleme pentru clasele I-IV, ed.Petrion, Bucureti, 1996;


2. Gheorghe Vicol-urcanu ,Viorica Elena Hrbor, Matrona Rotar,Vasile Rotar,
Matematica pentru ciclul primar, Ed.Scorpion, Bucureti,1996;
3. Dumitru Paraiala, Viorica Paraiala, Matematica - Auxiliar clasa a IV-a, Ed Euristica, Iai,
2014;
4. Dumitru Paraiala, Viorica Paraiala, Aritmetica (clasele III - VI), Ed Euristica, Iai, 2012.

Probleme propuse de prof. nv. primar Sorina Cadia ,


prof. nv. primar Simona Banda i prof. Delia Pan
de la c. Gimnazial A. Odeanu Lugoj

Tema 6
Rezolvarea ecuaiilor prin metoda mersului invers

1. Rezolvai ecuaiile :
a) 2{3[4(5x+1)-3]-2} = 2
b) {2[14+(5+x):6]-5}:9+7 = 10
c) 9-(25-16):3 = [17-3(9-4)]x R : 1)a) 0 b) 7 c) 3

2. Rezolvai ecuaiile :
a) 4 + 4 : {[4 + 4(a 4)] : 4 -4} 4 : 4 = 4
b) 10 +10 : {[10 +10(a 10)] : 10 -10} = 10 + 10 :10
R : a) 11 b) 29

3. Dac dintr-o cifr se scade 3 , iar numrul obinut se mparte la 2 ,rezultatul va fi tot
o cifr. Dac din aceeai cifr scdem 2 , iar numrul obinut se mparte de data aceasta
la 3 , rezultatul va fi acelai ca n primul caz . Despre ce cifr ciudat este vorba ? R : 5

4. Victor a ales un numr. El l-a nmulit cu 5 , la produs a adunat 32 , suma obinut a


mprit-o la 8 i din ct a sczut 12 ,obinnd 2 . Ce numr a ales Victor ?
R : 16

5. (Problema hangiului) Trei drumei au intrat ntr-un han i au cerut s li se pregteasc


nite cartofi copi. ntre timp au adormit. Primul care s-a trezit a mncat a treia parte din
cartofii de pe mas i s-a culcat . Cnd s-a trezit al doilea , creznd c este primul care
mnnc, a mncat a treia parte din cartofii rmai i s-a culcat. n sfrit, cnd s-a trezit
i al treilea drume , a mncat i el a treia parte din cartofi i a adormit. Diminea pe mas
erau 8 cartofi. Ci cartofi erau la nceput ? R : 27

15
6. Dintr-o sum Ionel a cheltuit n prima zi a treia parte , a doua zi 40 de lei dim suma
rmas , iar a treia zi jumtate din noul rest , dup care constat c mai are 30 de lei. Ce
sum a avut iniial ?
R : 150
7. Un autocar parcurge un drum n patru zile . n prima zi parcurge un sfert din drum , a
doua zi dou treimi din ce a rmas , a treia zi jumtate din noul rest , iar a patra zi ultimii
60 km . Ce lungime avea drumul ? R : 480

8. Determinai numerele naturale a , b , c tiind c :


a + b : 2 + c : 2 =45 , a : 2 + b + c : 2 =48 , a : 2+ b : 2 + c =51.
R : a = 18, b = 24, c = 30

9. Aflai numerele naturale x i y din egalitatea: 5[(xy+264):(3+20)]-16=44


R : ( x,y) { (1,12), ( 12,1) , (2,6) ,(6 ,2), (3,4) , (4,3)}

10. S se determine numerele a,b,c,d tiind c: a este cu 15 mai mare dect b; b este o
treime din c; c este de dou ori mai mare dect d; 300 este de trei ori mai mic dect d
R : a = 615, b = 600, c = 1800, d = 900
11. Trei copii mpart ntre ei un numr de creioane. Cte creioane va avea fiecare copil,
tiind c fiecare a luat o jumtate din numrul de creioane care se gseau n momentul n
care i-a venit rndul i inc unul?
R : primul copil = 8 creioane, al doilea copil = 4 creioane, al treilea copil = 2 creioane

12. Un elev a citit un sfert din numrul paginilor unei cri, mari un sfert din numrul
paginilor care i-au mai rmas, miercuri a citit 10 pagini i i-au mai rmas de citit jumtate
din numrul paginilor.Cte pagini are cartea?
R : 160 pagini
Probleme selectate de prof. Floare Fran i prof.Ioan Miclea de la coala Gimnazial
de Muzic Filaret Barbu Lugoj

Bibliografie:
1)R M T Nr.3/2013, Editura Brchi, Timioara
2)Gazeta Matematic- Seria B-2013
3)DIDACTICA MATEMATICA- supliment al Gazetei Matematice
4)Culegere de probleme de matematic, Editura Sigma,1990(pentru clasele IV-VIII)
5)M.Scheinder Metode de rezolvare a problemelor de aritmetic pentru clasele I-IV , Ed.
APOLLO,Craiova,1991
6)A.Arghirescu,F.Ancu Exerciii i probleme clasa a IVaEd.Carminis,Piteti,2000
7)I.Dumitru,E.Punescu Matematica.Teste de evaluare-clasa a IV-a.Teste pregtitoare pentru
clasa a V-a, Ed.Carminis,Piteti,2000

16
1. Se dau numerele:

m = {5 x [9 (4 1)] + 80} : 10 i
n = [(40 20 : 5 x 4) : 8 + 12] : 5 + 7.
Calculeaz:
a) m = ..
b) n = ..
c) m + n =
d) m x n =

2. Calculeaz produsul dintre xi y, tiind c:


x = [ 803 (166 54 + 45)] : 2, y = 72 72 : 4 + (72 72) : 4

3. ntr-o cutie sunt 5 pungue cu cte 18 bomboane cu lapte i 10 pungue cu cte 12


bomboane de ciocolat. Bomboanele se mpart la 5 copii.
Cte bomboane primete fiecare copil?
Scrie formula de rezolvare ntr-un singur exerciiu.

4. Afl valoarea expresiei: 900 - [5 x 8 + 5 x 9 (a : 6 + 6)] : 4 x 11 = , pentru a = 42.

5. S se efectueze:
a) 112 : {5 + 3 x (9 9 : 9) - [18 + 36 : (16 8 : 2)]: 3 : 7} + (10 8 : 2) =
b) [495 x 7 (124 x 3 + 69 x 5)] : 4 + 4 x (639 : 3 + 85 x 3) =
c) [56 x 41 + (39 x 14 + 27 x 33 17 x 24 93) : 3] (120 + 41 x 12) : 6 =
d) 94 x 100 + [13 x (428 : 4 62) + (2 x 647) + (945 : 5 768 : 3 : 4)] =
e) 219 x 36 (132 : 6 + 38 x 7) x 24 + [(105 + 80) : 5 + 8] : 5 =
f) 50 + 225 : 5 x [824 : 4 90 : 3 + (324 x 0 + 64 : 2)] =

6. La un depozit s-au adus 3 lzi cu cte 332 ou. O parte au fost ambalate n 60 de cutiue,
cte 6 ou n fiecare cutiu i s-au trimis la o grdini. Restul de ou au fost mpriten
mod egal la 3 cantine colare.
Cte ou a primit fiecare cantin?
Scriere rezolvarea printr-un singur exerciiu cu mai multe operaii.

7. Verific relaia:
a) (67 x 33 33 x 65 + 14) < (2 + 28) x 51 49 : 7 x 100.
b) {5 + 67 : [100 (60 : 3 27 : 3) 22]} x 48 < 300 60 : 5

8. Dac a = (125 : 5 + 63 x 4 + 69 : 3) : 100,


b = 987 (73 + 325 x 3 : 5), afl (72 x a + 2 x b) : 2.

9. Pune paranteze ca s obii rezultatele 9, 7, 14 n exerciiul:


5 + 2 x 10 - 4 : 3 =
17
10. Pune semnul de relaie potrivit ntre expresii:
a) (8 + 8 x 8) : 8 8 4 4 : 4 + 44
b) 4 x 19 3 x 24 : 6 + 5 x [40 + 1 x (560 : 8 7 x 7)]

Probleme culese de :
prof. Cotean Ramona-Loredana, prof. Kozilec Loredana Elena
Bibliografie :
Mariana Mogo, Matematic - clasa a IV-a, Ed. Paralela 45, 2012
Anicua Ursache, Elena Lpuan, Adina Achim, Anca Veronica Tut, Matematic
- clasa a IV-a, Ed. Sinapsis 2013

Tema 7
Metode de rezolvare a problemelor de aritmetic
Probleme de organizarea datelor n tabele

1. Aurel cumpr cu din banii pe care i avea o carte i cu din suma rmas un maieu. Acas
constat ca i-au mai rmas 2500 de lei. Ci lei a avut cnd a plecat de acas? Ct cost fiecare
obiect? R : 3750, 1250, 7500

2. Un grup de tineri au fcut o excursie cu trenul, autocarul, cu bicicleta i pe jos. Cu trenul au


cltorit din drum, cu autocarul din ce a rmas, cu bicicleta din ct le-a mai rmas, restul
drumului de 10 km l-au fcut pe jos. Care a fost lungimea drumului? Ct au parcurs cu fiecare
mijloc de transport?
R : 105 km (cu trenul), 70 km (cu autobuzul), 25 km (cu bicicleta),
10 km (pe jos), 210 km (total)

3. Ctul a dou numere este 6, iar restul 13. Care sunt numerele dac diferena dintre cele dou
numere este 463? R : 553, 90

4. S se afle 5 numere naturale dac: primul este de 3 ori mai mare dect al doilea, al doilea cu 35
mai mare dect al treilea, al treilea cu 10 mai mic dect al patrulea, al patrulea de dou ori mai
mare dect al cincilea, al cincilea de 4 ori mai mic dect 1000.
R : 155, 525, 490, 500, 250

5. Pentru cantitatea de lapte din 3 cisterne se pltesc 837000 de lei. Ct cost cantitatea din fiecare
cistern, dac n prima erau 245 l, n a doua 342 l, iar n a treia 250 l?
R : 245 000, 342 000, 250 000

6. Bunica are 10 rae i 40 de gini. Pentru 10 zile are pregtite 27 kg de grune. Fiecare gin
mnnc cu 20 g mai puin dect o ra. Cte kg mnnc pe zi o gin i cte o ra?
R : 50gini i 70 gte
18
7. Cinci prieteni au cumprat i au sdit n prculeul din curtea colii flori.

Maria Rodica Viorica Ileana Adriana


panselue ghiocei lalele panselue gladiole
zambile lalele zambile narcise crini
gladiole narcise crini bujori lalele
Indicai:
a) cine a sdit lalele;
b) cine nu a sdit nici lalele, nici zambile;
c) cine a sdit i lalele i zambile;
d) cine nu a sdit nici lalele, nici narcise, nici bujori.

8. n tabelul de mai jos s-a nregistrat numrul articolelor produse ntr-un atelier de confecii n
primul trimestru. Observ datele, apoi rspunde la ntrebri.

Total
a. Cte articole s-
Produsul ianuarie februarie martie au lucrat n luna
aduli copii aduli copii aduli copii martie?
b. Cte cmi s-
cmi 147 215 342 240 285 143 au lucrat n
bluze 534 214 - 485 274 185 ianuarie?
pantaloni 403 274 525 143 815 - c. Cte articole
Total pentru copii s-au
lucrat n luna
februarie?
Folosind datele din tabel, formuleaz alte ntrebri.

9. Participnd la un proiect, elevii unei coli au adunat cantitile de plante medicinale


nregistrate n graficul alturat. Observ graficul, apoi rspunde la ntrebri.
a. Care este diferena dintre cantitatea de mueel i cea de tei?
b. Cu ct este mai mare cantitatea de glbenele fa de cea de tei?
c. Cte kilograme de plante medicinale au adunat?
d. Cte kilograme de ment i glbenele au adunat?

200
175
150
125
100
75
50
25
0
tei ment glbenele mueel
19
10. Eliminarea unei mrimi prin scdere

17 saci cu fin i 12 saci cu cartofi cntresc 1 210 kg iar 21 saci cu fin i 12 saci cu cartofi
cntresc 1 410 kg. Cte kg are un sac cu fin? Dar unul cu cartofi?
R : Un sac de fin cntrete 50 kg.
Un sac de cartofi cntrete 30 kg

11. Ce distan parcurge un tren care se deplaseaz cu viteza medie de 73 km/h timp de 6 ore?
R : 438 (km)

12. Ce vitez a avut un biciclist care a parcurs distana de 80 km n 5 ore?


R : 16 km/h

13. Ct timp i trebuie unui automobil care are viteza medie de 68 km/h s parcurg distana
de 612 km ?
R : 9 (ore)

14. M-am gndit la un numr. l mpart la 7, ctului obinut i adaug 4, suma obinut o
nmulesc cu 8, iar din produsul obinut scad 12, obinnd 60. La ce numr m-am gndit ?
R : 35
15. Un elev are o sum de bani. Dup ce dubleaz suma, cheltuie 1500 lei. Dubleaz apoi
suma rmas i mai cheltuie 2000 lei. Dup ce dubleaz noul rest, i cheltuie nc 2500 lei,
constat c i-au rmas 500 lei. Care este suma iniial pe care a avut-o elevul?
R : 1625 lei
16. Aflai valoarea lui a dac numerele care corespund fiecrei litere :
a este de 2 ori mai mare dect b;
b este mai mare dect c cu 25;
c este mai mic dect d cu 40;
d este mai mare dect e de 3 ori
1 000 este mai mare dect e de 4 ori? R : 1 470

17. Pe trei tineri i cheam Ion, Gheorghe i Dumitru. Interesant este c i prenumele lor sunt
tot Ion Gheorghe i Dumitru. Nici unul dintre cei 3 nu are ns numele la fel cu prenumele.
Dac numele lui Gheorghe nu este Dumitru, putei afla numele i prenumele celor 3 tineri?
R: GHEORGHE ION, DUMITRU GHEORGHE I ION DUMITRU

Bibliografie :
Mariana Mogo, Modaliti de lucru difereniate. Exerciii. Probleme. Jocuri. Teste,
Ed. Paralela 45. Piteti, 2015
Maria Oprescu, Culegere de matematic pentru clasele a III-a i a IV-a,
Ed. Hieropolis, Timioara 2007
Ana Lung, Probleme de artimetic pt cl I + IV, Ed. Promedia Cluj-Napoca, 2007
Gheorghe Herescu, Matematica pentru nvtori, EDP, Bucuret, 1996
Alexandrina Dumitru, Mihai Manolescu, Proiectarea n nvmntul primar,
Ed. Procion, Iai, 1997
Propuntor : Prof. Iona Mrioara, Korber Aurelia, c. Gimn. nr 4 Lugoj

20
Tema 8
mprirea. Teorema mpririi cu rest
Probleme de divizibilitate

1. Afl scztorul tiind c desczutul este este 745, ctul 186 i restul 1.
R: 4
2. Afl desczutul tiind c scztorul este cel mai mare numr par de o cifr, ctul este cel mai
mare numr de trei cifre impare distinct, iar restul este cu 4 mai mic dect scztorul.
R. scztorul 8, ctul 975, restul 4, desczutul 7804
3. Folosind o singur dat cifrele 0, 3, 5, 7, scrie cel mai mic, respective cel mai mare numr care
se mparte exact la 5.
R: 3075, 7530
4. Scrie toate numerele naturale de forma 227a care se mpart exact la 3.
5. Alina citete ntr-o zi 160 de pagini. n urmtoarele dou zile citete cu un sfert mai mult dect
n ziua precedent. Cte pagini citete Alina n cele trei zile?
R: 610 pagini
6. Maria cheltuiete jumtate din suma pe care o are pentru a-i cumpra o carte, iar un sfert din
rest pentru a-i cumpra un caiet. Stiind c din banii rmai i-ar mai putea cumpra un stilou i
un penar cu 144 lei, s se afle suma iniial.
R: 384 lei
7. Restul mpririi unui numr natural de 3 cifre la un numr de o cifr este 8, iar ctul 215.
Aflai dempritul i mpritorul.

R: 1943, 9.
8. Dac mprim un numr natural la 4 obinem acelai rezultat ca atunci cnd scdem 21 din acel
numr. S se determine numrul.

R: 28
9. a) Determinai toate numerele naturale care mprite la 6 dau ctul 13.
b) Determinai suma numerelor care mprite la 9 dau ctul 103.
R: a) 78, 79, 80, 81, 82, 83
b) 8379
10. Suma a cinci numere naturale consecutive se mparte la 21 i se obine ctul 9 i restul 6.
Determinai cele cinci numere.
R: 37, 38, 39, 40, 41
11. Suma a trei numere naturale este 121. mprind primul numr la al treilea obinem ctul 10
i restul 5, iar mprind al doilea numr la al treilea numr obinem ctul 5 i restul 4.
Determinai cele trei numere.
R: 75, 39, 7
12. Diferena a dou numere naturale este 139. mprind numrul mai mare la dublul numrului
mai mic obinem restul 6 i ctul 10. Determinai numerele.
R: 146, 7
21
13. Diferena a dou numere naturale este 149. mprind numrul mai mare la jumtatea
numrului mai mic obinem ctul 16 i restul 9. Determinai numerele.
R: 169, 20
14. Aflai numerele a i b tiind c 6a 3b 36.
R: 5 i 2, 3 i 6
4 i 4, 6 i 0, 2 i 8

15. Suma a dou numere naturale este 173. mprind numrul mai mare la sfertul numrului mai
mic obinem ctul 24 i restul 5. Determinai numerele.
R: 149, 24
16.Care este restul mpririi numrului B 1 2 3 4 ....... 32 39 la 26.
R: 13
17. Determinai numerele de forma abc tiind c mprite la bc dau ctul 6 i restul 5.
R: 119, 239, 359, 479, 599
18. Suma a trei numere naturale a, b i c este egal cu 61. mprind pe a la b obinem ctul 6 i
restul 3, iar mprind pe c la b obinem ctul 1 i restul 2. Determinai numerele a, b i c.
R: 45, 7, 9

prof. Drghescu Marin


prof. nv. primar Iorgovan Camelia
nv. Dobrin Maria

Tema 9
Fracii

1. Semiperimetrul unui teren dreptunghiular este 345 m. Se tie ca 1/5 din lungime intrece cu 21
o treime din laime. Afl dimensiunile terenului.
R: l=90, L=255

2. Calculai: a) din 285; b) din 315; c) din 512.


R: a) 171 b)70 c) 448

3. Maria are de rezolvat 144 de probleme la matematica n vacana mare. n prima luna rezolv
doar din probleme, dup care, n dou sptmni rezolv din ce a rmas. Aflai cte probleme
mai are de rezolvat n restul vacanei.
R: 48

4. Aflai dou numere naturale tiind c suma lor este 48, iar treimea unuia este cincimea celuilalt.
R : 18, 30

5. Ci cm are petele pe care l-a prins Sebi tiind c lungimea capului mpreun cu a cozii este
din lungimea corpului, iar lungimea corpului este sfertul lui 60?
R: 25 cm

22
6. Aflai jumtatea sfertului sumei a dou numere naturale tiind c unul este din cellalt, iar
diferena lor este jumtatea lui 64. R: 10

7. Andreea poate mnca singur un tort ntr-o or, Valentina ntr-o jumtate de or, iar Francesca
n 20 minute. n ct timp pot mnca mpreun cele trei fete trei torturi?
R: 0,5 ore

8. Aflai numrul elevilor unei clase tiind c o treime dintre ei prefer sportul, o ptrime
matematica, o esime muzica i numai 6 elevi prefer limba englez. (Fiecare elev are o singur
preferin) R : 24 elevi

9. Sfertul unui numr marit cu 2 reprezint jumtatea celui mai mare numar natural de dou
cifre care are suma cifrelor 15. Care este numrul? R : 148

10. Un trapez cu laturile neparalele de lungimi egale (isoscel) are perimetrul de 46 cm. Dac
baza mare este de 21 cm, iar baza mic 1/3 din baza mare, afl dimensiunile laturilor neparalele.
R: 9cm

11. Un teren n form de dreptunghi are perimetrul egal cu 572 m, lungimea fiind cu 36 mai
mare dect limea. Acest teren se mparte n dou parcele printr-o dreapt paralel, astfel nct
partea a doua s fie un ptrat.
Aflai perimetrul fiecrei parcele.
R: Pp-500m, Pd-322m

12. Perimetrul unei grdini n form de dreptunghi este de 284 m. Dac lungimea ar fi mai mare
cu 2, atunci aceasta ar fi de 3 ori mai mare dect limea.
Ct msoar lungimea i ct msoar limea grdinii?
R: l-36,L-106

13. La un concurs de tir, dup tragerile din concurs, trei concureni erau la egalitate. n tragerea
pentru departajare, primul a primit 42 de puncte, al doilea din punctajul primului, iar al treilea
din ct au primit primii doi la un loc. Dac, mpreun, cei trei concureni au primit n proba de
departajare o treime din punctajul total obinut de ei n restul competiiei, care concurent a ctigat
i cu ce punctaj? R: 162p

14. S se determine numerele naturale nenule a i b tiind c .


R: a=2, b=7
15. Dac i , artai c x+y se mparte
exact la 10.
R: 2010:10=201

Exerciii selectate de :
Prof. Huan Marius i prof. ega Gabriela - coala Gimnazial 3, Lugoj
23
Tema 10
Elemente intuitive de geometrie

1. Perimetrul unui ptrat este de 232 cm. Cu ct este egal latura?


R: 58 cm

2. Latura unui romb este egal cu 72 m. Un triunghi (cu laturi egale) are latura egal cu perimetrul
rombului. Afl perimetrul triunghiului.
R: 864 m

3. Afl laturile unui triunghi, tiind c sunt exprimate n cm, prin trei numere naturale pare
consecutive, iar perimetrul triunghiului este 78 hm.
R: 240000 cm, 260000 cm, 280000 cm

4. Treimea semiperimetrului unui romb este 895 m. Gsete perimetrul rombului i exprim-l
printr-un singur exerciiu. (Sfat: Ajut-te de un desen cu segmente!)
R:5370 m

5. tiind c limea unui dreptunghi este de 29 cm, iar lungimea este triplul su, afl perimetrul.
R: 232 cm

6. Un dreptunghi are limea de 6 ori mai mic dect lungimea, iar perimetrul 322 m. Afl
fiecare latur a dreptunghiului. R: 23 m, 138 m

7. Perimetrul unui dreptunghi este cu 60 de cm mai mare dect lungimea sa. tiind c aceasta este
triplul limii, care este semiperimetrul?
R: 48 cm

8. Doi frai au desprit grdina dreptunghiular, motenit de la prini, ca n


figur. Perimetrul uneia este 320 m, al celeilalte este 480 m, iar perimetrul
grdinii iniiale era de 650 m. Afl lungimea gardului care desparte cele
dou grdini.
R: 75 m

9. Un romb cu perimetrul de 72 cm este mprit, de o diagonal, n dou triunghiuri. Care este


perimetrul triunghiului, dac aceast diagonal are 22 de cm?
R: 58 cm

10. O grdin dreptunghiular este mprit n 16 parcele n form de ptrat (neaezate n linie),
fiecare avnd perimetrul de 20 de m. Afl de cte ori e mai mare nconjurul grdinii fa de cel al
parcelei i ci pruni sunt plantai n total, dac pe fiecare parcel exist 3 pruni.
R: de 5 ori, 48 m

11. Un dreptunghi are limea egal cu latura unui ptrat cu perimetrul de 200 cm, iar lungimea
2/3 din cel mai mare numr impar de dou cifre. Afl latura unui romb cu acelai perimetru ca al
dreptunghiului.
R: 58 cm

24
12. ntr-un dreptunghi cu lungimea 12 cm i limea din lungime, se noteaz, pe laturi, cte
dou puncte prin care trec drepte paralele, care mpart n trei pri egale att lungimea ct i
limea.
a) Ce fel de poligoane se formeaz?
b) S se calculeze perimetrul celui din mijloc.
R: a) dreptunghiuri; b) 14 cm
13. Perimetrul unui dreptunghi este cu 364 cm mai mare dect limea i cu 320 cm mai mare
dect lungimea sa. Ci centimetri msoar dimensiunile dreptunghiului?
R: 92 cm, 136 cm

14. Dac am scdea din perimetrul unui ptrat 108 cm obinem dublul laturii lui. Afl perimetrul
unui alt ptrat care are latura cu 15 cm mai mare dect triplul laturii primului ptrat?
R: 708 cm

15. Un dreptunghi are perimetrul de 168 metri, iar lungimea este triplul limii. Afl perimetrul
unui ptrat, care are latura ct ncincitul sfertului lungimii dreptunghiului.
R: 180 m

Bibliografie:

*A. Zanoschi,R. Sava, S. Ionesei, C. Precupanu, S. Miorn,Gh. Ilie, V. Nechita,M. Cianga,


R. Nechita, Gh. Nistor-Probleme de aritmetic-metode de rezolvare,teste i subiecte de concurs-
clasele III-IV ,ed. Paralela 45 , Piteti 2009
*Maria Gardin,Florin Gardin, Daniela Berechet , Florian Berechet- Matematic-Culegere
de exerciii,probleme i teste,ed. .Paralela 45 , Piteti 2015
*Adina Niu- Matematic clasa a IV-a exerciii i probleme,ed. Booklet 2005
*Emilia Burz,C-tin Crbunaru ,Olga Cojocaru, Paraschiva Du, Mugur Iordache, Lidia
Mandric, Dumitru Nica, Elisabeta Poant, Maria Prigon, Eugenia incan, Valerica Varga,
Dumitru Viinescu-Probleme de matematic pentru clasele II-IV, E.D.P Bucureti 1996
Probleme propuse de:
prof. nv. primar Drgan Daniela, Kortner Tilore, Mooarc Ionela, Srbu Gabriela
coala Gimnazial Nr. 2 Lugoj

Tema 11
Msurare i uniti de msur

1. Dac o mandarin i o gutuie cntresc ct un pepene, gutuia cntrete ct mandarina


i o portocal, iar doi pepeni cntresc ct trei portocale, cte mandarine cntresc ct o gutuie?
R: o gutuie = 5 mandarine

2. n dou butoaie sunt 856 l de must. Dup ce din primul butoi se toarn n al doilea
butoi 92 l, n primul rmn cu 60 l mai mult dect n al doilea.
Ci litri de must sunt n fiecare butoi?
R: 550 l, 306 l

25
3. Pentru cumprarea unui costum care cost 170 lei s-au pltit 9 bancnote de 50 lei i de
10 lei.
Cte bancnote de fiecare fel s-au folosit?
R: 2 bancnote de 50, 7 bancnote de 10

4. O cantitate de 75 kg de miere s-a turnat n 12 bidoane, unele de 8 kg, altele de 5 kg.


Cte bidoane din fiecare fel au fost?
R: 5 bidoane de 8 kg, 7 bidoane de 5 kg

5. Rul Tisa e mai lung dect Oltul cu 830 km. Oltul e mai scurt dect Dunrea cu 2260
km. S se afle lungimea Dunrii i a Tisei tiind c Oltul are 600 km.
R: Tisa 1430 km, Dunrea 2860 km.

6. Tatl a doi copii are 23 ani, iar un copil este cu 2 ani mai mare dect cellalt. Peste 19
ani, tatl va avea vrsta egal cu suma vrstelor celor doi copii.
Ce vrst are fiecare copil?
R: un copil are 1 an i cellalt 3 ani

7. Este ora 12. Ceasul lui Sebastian rmne n urm cu 5 minute la fiecare or. Peste cte
zile ceasul lui va indica ora exact, fr s umble la acele acestuia? R : 6 zile

8. Un zugrav a vruit apartamentul nostru.n convenia ncheiat cu tata, el s-a neles ca,
pentru fiecare zi lucrat, s primeasc 80 lei, iar pentru fiecare zi absentat s plteasc , drept
penalizare, 100 lei.Dup 15 zile de cnd a nceput lucru, zugravul a terminat vruitul i a primit
660 lei. Cte zile a lucrat?
R: 12 zile

9. La un concert s-au vndut 200 de bilete la preulde 4 lei i respectiv de 6 lei, ncasndu-
se n total 980 lei. Cte bilete de fiecare fel au fost vndute?
R. 90 bilete cu 6 lei i 110 bilete cu 4 lei

10. Pentru a cumpra un dicionar englez- romn, elevii dintr-o grup de studiu ar trebui
s plteasc fiecare cte 10 lei. Dac ar fi cu 1 elev mai puin atunci fiecare ar da 12 lei i 50 de
bani. Ci elevi sunt ntr-o grup de studiu?
R: 5 elevi

Bibliografie:
1. Ion Petrica, Matematica-Probleme pentru clasele I-IV, ed.Petrion, Bucureti, 1996;
2. Gheorghe Vicol-urcanu ,Viorica Elena Hrbor, Matrona Rotar,Vasile Rotar,
Matematica pentru ciclul primar, Ed.Scorpion, Bucureti,1996;
3. Dumitru Paraiala, Viorica Paraiala, Matematica - Auxiliar clasa a IV-a, Ed Euristica, Iai,
2014;
4. Dumitru Paraiala, Viorica Paraiala, Aritmetica (clasele III - VI), Ed Euristica, Iai, 2012.
Probleme propuse de prof. nv. primar Sorina Cadia ,
prof. nv. primar Simona Banda i prof. Delia Pan
de la c. Gimnazial A. Odeanu Lugoj

26
Tema 12
Metode de rezolvare a problemelor

METODA FIGURATIVA
1) S se afle numerele naturale nenule care mprite la 13 dau restul egal cu dublul ctului.
R : 14,30,45,60,75,90

2) Suma a trei numere natural este 57. Dac mprim primul la al doilea obinem ctul 3 i
restul 1. Dac mprim al doilea la al treilea se obine restul 3 i ctul 1.Care sunt numerele?

R : 40,13,4

3) Suma a trei numere este 156. Stiind c jumtile lor sunt numere consecutive , s se afle
numerele.
R : 50,52,54
4) Dac se aaz cte 2 elevi n banc rmn 3 elevi n picioare ,iar dac se aaz 3 elevi n banc
rmn 4 bnci libere. Ci elevi i cte bnci sunt n clas?
R : 33 elevi i 15 bnci

METODA FALSEI IPOTEZE

1) ntr-un bloc sunt 40 apartamente de 2 i 4 camere.Dac n total sunt 100 camere ,s se afle cte
apartamente de fiecare fel sunt.
R : 30 ap. cu 2 camere i 10 ap. cu 4 camere

2) Dac suma a 10 numere naturale distincte este 54 ,aflai produsul lor.


R:0

3) La un concurs se dau 30 de probleme .Pentru un rspuns corect se acord 5 puncte ,iar pentru
unul greit se scad 3. Dac un elev a primit 118 puncte , s se precizeze cte probleme a rezolvat
corect. R : 26

4) La o ferm se cresc oi i gini,care au n total 650 capete i 2260 picioare.Cte oi i cte gini
sunt la ferm? R : 170 gini i 480 oi

METODA COMPARAIEI

1) 17 saci cu fin i 12 saci cu cartofi cntresc 1210 kg, iar 21 saci cu fin i 14 saci cu cartofi
cntresc 1470 kg.Ct cntrete un sac cu fin i .ct cntrete un sac cu cattofi?
R : 50 kg i 30 kg.

2) Pentru 4 m de pnz i 15 m de stamb s-au pltit 530 lei, iar pentru 3 m de pnz i 10 m de
stamb s-au pltit 360 lei.Ct cost un metru de pnz? R : 20 lei

3)5 caiete i 2 pixuri cost 40 lei , iar 10 caiete i 5 pixuri cost 95 lei.Ct cost un caiet i ct
cost un pix? R : 2 lei i 15 lei

27
METODA FALSEI IPOTEZE
1. Un gospodar aduce de la moar 1730kg fin n saci de 40kg i 45kg. Ci saci erau de
fiecare fel dac n main au fost pui 42 saci?

2. Dac a mai avea 6 purcei i 6 gini, pe lng cele pe care le am, atunci ar fi 44 capete i
110 picioare. Ci purcei i cte gini am n ograd?

3. Bunicu are gini, iepuri i vite care au mpreun 30 picioare, 10 capete i 6 coarne. Ci
iepuri erau?

4. n curtea bunicii alearg 28 de capete i 60 picioare, gini i iepuri. Ci iepuri alearg?

METODA FIGURATIV
1. De cte ori este mai mic un numr natural a dect un numr natural b, dac
suma lor este 48, iar diferena 24?

2. La carnavalul din pdure au participat lupi, vulpi, uri i iepurai, n total 81 de


animale. Vulpi erau cu 4 mai puini dect lupi, uri cu 2 mai muli dect dublul
numrului vulpilor, iar iepurai ct jumtate din numrul total al celorlalte animale.
Ci lupi, vulpi, uri i ci iepurai au participat la carnaval?

3. n cele trei clase din scoala noastr sunt 105 elevi. Dac din prima clas sunt
transferai 3 elevi n a doua clas i un elev n a treia clas, atunci numrul elevilor din
fiecare clas este acelai.
Ci elevi se aflau iniial n fiecare clas?

4. Diana are de 5 ori mai multe bile dect Silvia. Dac Diana ar da Silviei 100 de bile,
atunci ar avea acelasi numr de bile. Cte bile are fiecare?

Probleme selectate de prof. Floare Fran i prof.Ioan Miclea de la cdala Gimnazial de


Muzic Filaret Barbu Lugoj

prof. Cotean Ramona-Loredana, prof. Kozilec, Loredana Elena

Bibliografie :

Culegere de probleme de matematic, Editura Sigma,1990(pentru clasele IV-VIII )


Revista Cangurul
Gazeta Matematic Seria B
Mariana Mogo, Matematic - clasa a IV-a, Ed. Paralela 45, 2012
Anicua Ursache, Elena Lpuan, Adina Achim, Anca Veronica Tut, Matematic - clasa a
IV-a, Ed. Sinapsis 2013

28
CONCURSUL JUDEEAN
MATEMATICA PENTRU JUNIORI
Edia I 17 05 2013

Toate subiectele sunt obligatorii


Timp de lucru efectiv: 90 de minute.
SUBIECTELE 1-10

Fiecare exerciiu are o singur variant de rspuns corect. Pentru fiecare exerciiu
corect rezolvat se obin 5 puncte iar pentru alegerea greit a rspunsului se scade 1 punct.

1. Afl valoarea numrului natural a din egalitatea:

A. 1 B. 11 C. 21 D. 10

2. Rezultatul calculului: este:


A. 0 B. 1 C. 10 D. 100

3. Maria, Gina, Radu i Vlad au mprit acelai numr natural nenul la 7 obinnd resturile:
2, 3, 5 i 8. A greit sigur mprirea:
A. Maria B. Vlad C. Gina D. Radu

4. Vizitnd o mnstire, Lucian a descoperit pe o inscripie anul construciei acesteia:


MCDXXXVIII. Mnstirea are o vechime de:
A. 438 B. 375 C. 575 D. 475

5. Numrul 6 este sfertul jumtii sfertului unui numr. Care este acel numr?

A. 144 B. 48 C. 192 D. 96

6. Suma dintre treimea, jumtatea i sfertul unui numr este 13. Care este numrul ?
A. 6 B. 12 C. 18 D. 24

7. Unei cri i-au fost rupte cteva pagini la fel ca n desen. Cte pagini au fost rupte?

28 119

A. 90 B. 89 C. 91 D. 82

29
8. M gndesc la un numr. Din el scad 127, adun apoi 289 i obin succesorul lui 796.
Numrul la care m-am gndit este:
A. 959 B. 381 C. 1213 D. 635

9. Suma a patru numere este 397. Primele dou numere sunt consecutive, iar suma dintre
ultimele dou este 200. Care este primul numr?
A. 98 B. 197 C. 412 D. 196

10. O orchestr de 7 instrumentiti cnt o melodie n 4 minute. Aceeai melodie va fi cntat


de 14 instrumentiti n:

A. 7 minute B. 2 minute C. 8 minute D. 4 minute

SUBIECTELE 11-15

Completai rspunsul corect. Pentru fiecare exerciiu corect


rezolvat se obin 7 puncte iar pentru completarea greit a rspunsului
se scade 1 punct.

11. Suma a ase numere este 12, iar produsul lor este 20. Cel mai mai mare numr din cele 6
este ..

12. Fie x 1 1 2 1 2 3 ......... 1 2 3 4 ... 2013 . Ultima cifr a lui x este.

13. Ionu are 8 ani. Dac dublez vrsta lui, obin cu 5 ani mai mult dect vrsta fratelui mai
mare. Dac triplez vrsta fratelui su obin vrsta mamei. Dac mama are cu 3 ani mai
puin dect tata, atunci vrsta tatlui lui Ionu este

2
14. Un biciclist parcurge distana de 480 km n trei zile. n prima zi parcurge din distan,
5
iar a doua zi de 2 ori mai mult dect n a treia. n a treia zi a parcurskm

15. Lungimea unei cri este de 25 cm, iar limea cu 8 mai mic. Lungimea unei mese este
de 135 cm, iar limea cu 60 cm mai mic. Perimetrul crii este mai mic dect al mesei
de ..ori.

PUNCTAJ maxim posibil: 15p (din oficiu) + 50p + 35p = 100p


30
CONCURSUL JUDEEAN
MATEMATICA PENTRU JUNIORI
Ediia a II-a
4 aprilie 2014
Toate subiectele sunt obligatorii
Timp de lucru efectiv: 90 de minute. SUBIECTELE 1-10
Fiecare exerciiu are o singur variant de rspuns corect.

1. Rezultatul calculului [64 : 4 x 2 - 2 x (7 x 2 - 3 x 2)] : 8 - 1 este :


A 29 B 1 C 5 D 0
2. Valoarea lui a din egalitatea : [(4a - 80) : 100 + 193] :10 - 10 este
A 194 B 159 C 195 D 776

3. Aflai numrul de forma abc , tiind c a<b<c ; a + b = 11; b - a = 5


A 387 B 389 C 299 D 398

4. Dac mama s-a nscut n anul MCMLXXX, iar fiica ei n anul MMIX, ce vrst va avea
fiecare n anul MMXX ?
A. 40 ani / 10ani B 39 ani / 10 ani C 40 ani / 12 ani D 40 ani / 11 ani
5. n figura de mai jos suma numerelor de pe fiecare rnd, coloan i cele dou diagonale este
aceeai. Calculnd a + b + c, obinem :

A 11 B 13 C 15 D 30

6. Numerele 347a4 i 34a74 sunt scrise n ordine cresctoare, dac :


A. a = 8 B. a=8 sau a=9 C. a= 9 D. a = 7
7. Ce numr lipsete n figura de mai jos ?
12 37 49 81
21 73 94

A. 81 B. 162 C. 27 D. 18
8. Mihai pleac cu bicicleta ntr-o excursie de dou zile. n prima zi parcurge
dou cincimi din traseu, iar a doua zi restul de 15 km. Ce lungime a avut traseul?
A 25 km B 10 km C 20km D 15 km
9. ntr-o gospodrie sunt gini i iepuri. tiind c n total sunt 22 de capete i 68 de
picioare, aflai cte gini i ci iepuri sunt?
A 9 gini i B 12 gini i C 10 gini i D 10 gini i 10 iepuri
13 iepuri 10 iepuri 12 iepuri

10. Suma vrstelor lui Radu i Vlad este de 21 de ani. n urm cu 3 ani , vrsta lui Radu era
de 2 ori mai mare dect vrsta lui Vlad. Ce vrst are Vlad acum?
A 7 B 14 C 8 D 13
31
SUBIECTELE 11-15
Completai rspunsul corect. Pentru fiecare exerciiu corect rezolvat se obin 7 puncte, iar pentru
completarea greit a rspunsului se scade 1 punct.
11. ntr-o urn sunt 15 bile albe, 16 bile negre i 17 bile verzi. Cel mai mic numr de bile pe
care trebuie s le scoatem, fr a le privi, pentru a fi siguri c am scos o bil neagr este
..

12. Numrul de forma abcd pentru care abcd + bcd + cd + d = 2014 este
..

13.
14. O carte are 432 pagini . Pentru paginarea ei s-au folosit ................... cifre ?

15. Ctul mpririi a dou numere naturale este 6, iar restul este 9. Suma dintre demprit,
mpritor, ct i rest este 143. Numerele sunt . i
SUBIECTELE 16-17
Completai rspunsul corect. Pentru fiecare exerciiu corect rezolvat se obin 9 puncte, iar
pentru completarea greit a rspunsului se scade 1 punct
16. ntre cele 9 numere de mai jos exist un intrus. Acesta nu se ncadreaz n relaiile
care exist ntre celelalte opt numere: 1925, 4862, 7727, 2681, 6148, 8133, 3524, 5132,
9782. Care este intrusul?

32
CONCURSUL JUDEEAN
MATEMATICA PENTRU JUNIORI
Ediia a III-a
3 aprilie 2015

SUBIECTELE 1-10
Fiecare exerciiu are o singur variant de rspuns corect.
1. Rezultatul calculului
30 + 5 x {32 : 8 + 5 x [40 + 8 x (200 : 5 72 : 2)]} este:

A) 1 820 B) 1 850 C) 18 500 D) 1 580

2. Valoarea lui a din egalitatea :


[ 1860 (325 + 15 x a) : 2] : 5 x 3 + 482 = 1163 este:

A) 85 B) 15 C) 57 D) 75

3. Jumtatea triplului numrului 78 este egal cu sfertul unui alt numr. Care este acel numr?

A) 468 B) 234 C) 117 D) 648

4. Rsturnatul celui mai mare numr par scris cu 6 cifre diferite este:

A) 856 749 B) 256 789 C) 456 789 D) 856 789

5. Un numr natural este cu 44 mai mare ca altul. S se afle produsul numerelor, tiind c
mprind numrul mai mare la numrul mai mic obinem ctul 7 i restul 2.
G.M. nr.9/2014 supliment
A) 300 B) 357 C) 375 D) 310

6. n curtea bunicului sunt porci, gini, trei rae, un cine i o pisic. Aflai numrul de porci i de
gini, dac sunt 31 de capete i 88 de picioare.

A) 11 porci i 15 gini B) 12 porci i 14 gini C) 11 porci i 16 gini D) 15 porci i 11


gini

7. Dintr-o cutie cu monede de aur fiecare dintre cei trei pirai ia cte o zecime. Cte monede au
luat cei trei pirai, dac n cutie au rmas 105 monede?
A) 30 B) 15 C) 45 D) 55

8. Irina s-a nscut n cel mai mic an impar al acestui mileniu, iar sora ei este cu 3 ani mai mare.
n ce an s-a nscut sora sa?
A) MMIX B) MCMXCIX C) MMIV D) MCMXCVIII

33
9. Sora lui Radu are de dou ori mai puine surori dect frai. Dac familia are 7 copii,
atunci sunt:
A) 5 frai i 2 surori B) 4 frai i 3 surori
C) 3 frai i 4 surori D) 2 frai i 5 surori

10. Elevii unei clase se aaz n mod egal pe 3 rnduri. Atunci cnd se aaz cte unul n
banc, rmne cte un elev n picioare pe fiecare rnd, iar atunci cnd se aaz cte doi
ntr-o banc, rmne cte o banc liber pe fiecare rnd. Ci elevi i cte bnci sunt n
acea clas?

A) 4 elevi i 3 bnci B) 12 elevi i 9 bnci C) 8 elevi i 6 bnci D) 9 elevi i 6 bnci

SUBIECTELE 11-15
Completai rspunsul corect.

11. Calculeaz diferena dintre cel mai mare i cel mai mic numr par de forma abcd , tiind c
dublul lui b este egal cu triplul lui c i cifrele a, b, c, d sunt distincte.
R: ...

12. Pentru a merge la un meci de fotbal, 11 prieteni se ntlnesc i se salut ntre ei dnd mna
unul cu altul. Cte strngeri de mn se realizeaz?
R: .

13. S se afle care este numrul de dou cifre de forma ab , astfel nct prin nmulirea sa cu 9 s
dea produsul de forma a0b .
R:

5 4
14. Un turist parcurge din drum cltorind cu avionul, din rest cltorind cu trenul, iar restul
8 6
drumului n mod egal, cltorind cu vaporul i cu autobuzul. Ci kilometri are drumul dac a
cltorit cu vaporul 60 km? R:

15. Un numr se numete palindrom dac se citete la fel de la stnga spre dreapta i de la dreapta
spre stnga. (exemplu: 35 153, 727, 5 885).
Care este cel mai mic numr x pentru care x + 2 015 este un palindrom?
R: .

16. Produsul a 4 numere naturale distincte este 2 015. Aflai suma lor.
R:

17. Un numr de forma abcd se numeste lugojean dac :


1 x a + 2 x b + 3 x c = d (exemplu: nr. 2 015 este lugojean deoarece 1
x 2 + 2 x 0 + 3 x 1 = 5). Cte numere lugojene se afl ntre 2 000 i 3 000?
R: ..

34
CONCURSUL INTERNAIONAL TMMATE,
EDIIA A VIII-A, 25.01.2014
SUBIECT clasa a IV-a MATEMATIC

SUBIECTELE 1 - 9
Exerciiile i problemele sunt itemi de tip gril cu un singur rspuns corect din 4
posibile.
Fiecare exerciiu corect rezolvat este punctat cu 5 p, iar pentru alegerea greit a
rspunsului se scade 1 p. (MAXIM 45 P)
1 Dac reconstituim scderea TM5532 2014 = TMMATE, codul pentru MATE este:
A 5532 B 2014 C 3518 D 7546
2 Jucriile dintr-un magazin sunt aezate n numr egal n dou raioane, n fiecare raion pe
cte 19 rafturi, iar pe fiecare raft cte 53 de jucrii. Numrul jucriilor din magazin este:
A 2014 B 1007 C 106 D 38
3 ntr-un an, luna ianuarie a avut 4 zile de smbt i 4 zile mari. Data de 1 Ianuarie din
anul respectiv cade pe ziua de:
A Mari B Miercuri C Smbt D Duminic
4 ntr-o caravan compus din cmile (2 cocoae) i dromaderi (o cocoa) sunt 28 de
capete i 45 cocoae. Numrul de dromaderi este:
A 13 C 12 C 10 D 11
5 Maria vrea s formeze buchete de flori din 9 garoafe roii, 5 lalele galbene, dou frezii
albe i 4 trandafiri portocalii. Cel mai mare numr de buchete pe care l poate forma cu
un numr impar de minim 3 flori de culori diferite, este:
A9 B5 C4 D2
6 Care este a 2014-a cifr a numrului 10111213141510111213141510...
...15101112131415 ?
A1 B2 C4 D5
7 Calculai suma dintre demprit, mpritor, ct i rest, tiind c restul este cu 20 mai
mic dect ctul, ctul este 27, dempritul este impar, iar mpritorul are o singur
cifr. Suma este:
A 223 B 295 C 265 D 250

8 Andrei este mai mare dect Mihai. Mihai este mai mare dect Mihaela. Ioana este mai
mare dect Andrei i mai mic dect Alexandra, care este mai mic dect Maria. Copilul
cel mai mare este:
A Andrei B Maria C Mihai D Alexandra
9 n curtea bunicilor sunt 99 de psri: rae, gte i gini. Acestea pot fi grupate astfel
nct unei gte i corespund 3 gini, iar unei rae i corespund 2 gte. Numrul raelor,
gtelor i a ginilor este:
A 11 rae B 15 rae C 33 rae D 22 rae
22 gte 25 gte 33 gte 11gte
66 ini 59 gini 33 gini 66 gini
SUBIECTELE 10 - 12
Exerciiile i problemele sunt itemi de tip gril cu mai multe rspunsuri corecte din 4
posibile.

35
10 Cifrele nenule astfel nct pot fii
A a=9; b=6 B a=8; b=7 C a=7; b=8 D a=6; b=9
11 Valorile lui pentru care avem sunt
A 6 B 9 C 7 D5
12 ntr-o tabr sunt cel puin 325 elevi, dar mai puin de 329 elevi. Alegei afirmaile
adevrate!
A B C D
n tabr pot fi n tabr pot fi n tabr pot fi n tabr pot fi de 6 ori mai
de 5 ori mai de 4 ori mai de 3 ori mai puini biei dect fete.
muli biei puini biei multe fete dect
dect fete. dect fete. biei.
SUBIECTELE 13 - 20Exerciiile i problemele sunt itemi de tip completare.
13 Soluia ecuaiei 2014 {2013 [2013 2 (2012 + 2013 : x) + 2013]} = 1 este .......

14 Marienii sunt roii, verzi sau albatrii. Ei pot avea 3 sau 4 degete i 3, 5 sau 7 antene.
Numrul minim de marieni pe care trebuie s-i selectm pentru a fi siguri c vom avea
7 marieni identici este ......
15 Doi frai i tatl lor au mpreuna 47 de ani. Vrsta tatlui este un numr format din 2
cifre, iar vrstele fiilor sunt prima respectiv a doua cifr din numrul ce reprezint vrsta
tatlui. Vrstele lor sunt ......
16 Suma dintre dublul primului numr i triplul celui de-al doilea este 2488. mprind
primul numr la sfertul celui de-al doilea, obinem ctul 3 i restul 2. Cele dou numere
sunt .....
17 Pe un coridor sunt 4n ui, fa n fa. Pe o parte uile sunt numerotate cu numere
impare : 1, 3, ... , 4n-1, iar pe cealalt parte cu numere pare n sens invers: 4n, 4n-2, ... ,
4, 2. Se tie c ua cu numrul 15 este fa n fa cu 50. Numrul de ui de pe colidor
este ....

1 3 5 ... 15 ... 4n-3 4n-1


4n 4n-2 4n-4 ... 50 ... 4 2
18 La un concurs de tir, fiecrui juctor i se acord un numr de 30 de ncercri. Pentru
fiecare lovire a intei se acord 23 de puncte, iar pentru fiecare ratare a intei se scad 15
puncte. Dup mai mult de 10 ncercri, un juctor obine 200 de puncte. Numrul
maxim de puncte pe care poate s l obin acest juctor, dup ce a executat n
continuare toate aruncrile, este ......
19 Pentru a putea obine suma necesar unei excursii, Nicu decide s introduc n puculi
zilnic cu cte 35 de lei mai mult dect n ziua precedent. n ultimele 4 zile a introdus n
total 1550lei. n antepenultima zi a depus suma de ...... lei.

20 Un ptrat se numete magic dac suma numerelor nscrise n ptrelele de pe fiecare


linie, coloan sau diagonal este aceeai. Valoarea lui din ptratul magic este......

TOTAL 131 PUNCTE + 19 PUNCTE DIN OFICIU = 150 PUNCTE


36
CONCURSUL INTERJUDEEAN TMMATE
EDIIA A VII-A, 25.02.2012

SUBIECTELE 1-6
Nr. Fiecare exerciiu corect rezolvat este punctat cu 5p, iar pentru alegerea greit a
item rspunsului se scade 1p. Pentru fiecare subiect, un singur rspuns este corect.

Rezultatul calculului 628940 + 149073 - 79416 este :


1
A 780617 B 698597 C 708617 D 78617

Un numrul natural de trei cifre se scrie sub forma abc cba . Dac a, b, c, sunt
cifre diferite, cifra zecilor numrului este :
2
A 9 B 0 C 8 D 7

Rezultatul calculului 1000 - [600 : (10 + 45 x 2) x 48 - 12] este


3
A 650 B 700 C 675 D 724
M gndesc la un numr i-l nmulesc cu 7, dup care din rezultat scad 10 i mpart
noul rezultat la 9. Ceea ce am obinut nmulesc cu 15 i din rezultat scad 35,
obinnd cel mai mic numr natural din 3 cifre. La ce numr m-am gndit ?
4
A 130 B 63 C 23 D 13

Numrul natural din egalitatea este:

5
A 2 B 3 C 6 1

S se afle numrul de forma abc , tiind c se ndeplinesc simultan condiiile :


cifra unitilor este de 4 ori mai mare dect cifra sutelor;
cifra zecilor este cu 5 mai mic dect jumtate din suma cifrelor unitilor i
6 sutelor.
A 154 B 208 C 316 D 703

SUBIECTELE 7 10
Fiecare exerciiu corect rezolvat este punctat cu 10p, iar pentru alegerea greit a
rspunsului se scade 1p. Pentru subiectele 7-10, pe grila de concurs marcai cu X
sub literele corespunztoare rspunsurilor considerate corecte. Pentru fiecare
subiect, mai multe rspunsuri pot fi corecte.
ntr-un scule se gsesc urmtoarele 5 bile: Aezndu-le n moduri diferite se pot
obine exerciii a cror rezultat este:
1 2 3 + x
7
A 9 B 8 C 7 D 5

37
Care din urmtoarele calcule are rezultatul egal cu
(430 - 80 x 3 + 35) : 5

8 A B C D
125 - 100:5x4 5x(125:5+2) 6:3x(40-24) 13+8x(31-27)

Folosind 3 beioare, pot scrie urmtoarele numere cu cifre romane:


9
A 16 B 11 C 49 D 4

O sum de 480 lei poate fi pltit astfel:


A B C
1 bancnot de 3 bancnote de 5 bancnote
10 D
200lei 100lei de 50lei
25 bancnote de 10lei
2 bancnote de 3 bancnote de 10 bancnote
50 bancnote de 5lei
100lei 50lei de 10lei
80 bancnote de 1leu
8 bancnote de 3 bancnote de 15 bancnote
10lei 10lei de 5lei
SUBIECTELE 11 15
Fiecare exerciiu corect rezolvat este punctat cu 8p, iar pentru scrierea greit a
rspunsului se scade 1p.
Pentru subiectele 11-15, pe grila de concurs completai rspunsul corect
corespunztor spaiilor punctate din enun
Restul unei mpriri este cu 20 mai mic dect ctul. Ctul este triplul celei mai
11 mari cifre. Dempritul este par, iar mpritorul are o singur cifr. Suma dintre
demprit, mpritor, ct i rest este ..
Valoarea numrului din ecuaia

12
este ..
Dac se scrie numrul 2009 ca sum a 7 numere naturale consecutive, atunci primul
13 numr este ..
Un cioban are 1659 de oi. Aceasta mparte turma celor trei fii ai si astfel : dac
din numrul de oi al primului fiu se scad 174, de la al doilea 35, iar de la al treilea
14 187 oi, atunci cei trei fii au un numr egal de oi. Numrul de oi al fiilor este .....,
....., ...... .
1
Un excursionist a parcurs un drum n patru etape. n prima etap a mers din tot
3
15 2 3
drumul, n etapa a doua din rest, n etapa a treia din noul rest, iar n a patra
3 5
etap parcurge cei 60 km rmai. Lungimea drumului parcurs de excursionist este
de ...... km.

TOTAL 110 PUNCTE + 50 PUNCTE DIN OFICIU = 160 PUNCTE


38
Concurs PITAGORA
COLEGIUL NAIONAL BNEAN
13.06.2015

Toate subiectele sunt obligatorii.


Se acord 10 puncte din oficiu.

SUBIECTUL I
Pentru ntrebrile de la 1 la 6 un singur rspuns este corect. Pe foaia de concurs scriei
rspunsul corect. Pentru fiecare rspuns corect se acord 6 puncte.
1. Valoarea lui a din 2015 ( 6 x 9 + a x 5 49 : 7 x 9 ) = 2014 este:
a) 808 b) 23 c) 2 d) 5 e) alt numr
2. i dau prietenului meu un sfert din numrul timbrelor din clasorul albastru i un sfert din
numrul timbrelor din clasorul viiniu, n total 123 timbre. Numrul timbrelor din cele dou
clasoare era:
a) 984 b) 246 c) 200 d) 492 e) alt rspuns
3. Dac suma dintre un numr i patru cincimi din el este 270, atunci numrul este:
a) 6 b) 120 c) 30 d) 150 e) alt rspuns
4. Limea unui dreptunghi este de 3 ori mai mic dect lungimea dreptunghiului. Dac
perimetrul dreptunghiului este 112 cm, atunci limea dreptunghiului este:
a) 17 cm b) 14 cm c) 42 cm d) 28 cm e) alt rspuns
5. Pe o alee lung de 51 m se planteaz pomi ornamentali, ntr-un ir, din 3 n 3 metri. Care este
numrul de pomi ornamentali plantai?
a) 17 b) 27 c) 18 d) 20 e) alt rspuns
6. Aflai ct cost un pix, respectiv un liniar, tiind c trei pixuri i 12 liniare cost 57 lei, iar
cinci pixuri i ase liniare cost 39 lei.
a) pix 4 lei, b) pix 3 lei, c) pix 2 lei, d) pix 3 lei, e) alt rspuns
liniar 3 lei; liniar 2 lei; liniar 3 lei; liniar 4 lei
SUBIECTUL II
Pentru ntrebrile 7 si 8, pe foaia de concurs scriei doar rspunsul corect.
Pentru fiecare rspuns corect se acord 8 puncte
7. Considerm numerele naturale a,b,c astfel nct: a:3=b, b:2=c si a+c=420. Calculnd
a-b+c obinem..
8. Pentru a putea obine suma necesar unei excursii, Nicu decide s introduc n
puculi zilnic cu cte 24 lei mai mult dect n ziua precedent. n ultimele 4 zile a
introdus n total 404 lei. n antepenultima zi a depus suma de .............................. lei.
SUBIECTUL III
Pentru ntrebrile 9 i 10, pe foaia de concurs scriei rezolvrile complete.
9. (18 puncte) La un campionat de fotbal particip 16 echipe. La nceputul fiecrui meci,
cpitanii celor dou echipe, fac schimb de fanioane. Dac fiecare echip joac cte un meci cu
fiecare din celelalte echipe, cte fanioane au fost schimbate ntre cpitani, n total?
10. (20 puncte) Aflai trei numere naturale, tiind c mprindu-l pe al doilea la al treilea
obinem ctul 3 i restul 4. mprindu-l pe primul la diferena celorlalte dou, obinem ctul 2
i restul 3, iar diferena dintre primul i al treilea este 77.

39
CONCURSUL JUDEEAN EXCELENA N MATEMATIC
coala Gimnazial Nr. 19 Avram Iancu Timioara
16 05 2015

Subiectele 1 - 9 un singur rspuns corect

1. ntre 75 i 135, numrnd din 4 n 4, gsim ... numere


A. 75 B. 16 C. 14 D. 12 E. 13

2. ntr-o curte sunt 205 psri : gini, gte, rae i curci. Sunt 70 de gini, cu 9 rae mai mult
dect gte, iar numrul curilor este ct dou treimi din numrul raelor i gtelor mpreun.
Aadar, sunt .... rae n acea curte
A. 54 B. 36 C. 47 D. 45 E. 35

3. Un automobil a parcurs 24 942 kilometri. numrul minim de kilometri pe care trebuie s-i
parcurg el, pentru ca pe bordul su s fie tot un numr de forma abcda :
A. 10 001 B. 101 C. 110 D. 1 001 E. 10 101

4. Suma tuturor resturilor obinute prin mprirea la zece a unui numr natural scris cu dou
cifre este :
A. 324 B. 252 C. 135 D. 495 E. 405

5. Valoarea lui a pentru egalitatea : {2 [14 + (8 + a) : 6] - 5} : 9 + 7 = 10 este adevrat :


A. 10 B. 4 C. 16 D. 22 E. 28

6. ntr-o cutie metalic sunt 8 bomboane roii, 6 verzi, 13 albe i 18 galbene. Pentru a fi siguri c
avem 6 bomboane de aceeai culoare, trebuie s scoatem ... din cutie.
A. 24 B. 21 C. 9 D. 16 E. 6

7. Tatl are 45 de ani, iar fiica sa 27 de ani. Cu ... ani n urm, vrsta tatlui era triplul vrstei
fiicei.
A. 21 B. 10 C. 12 D. 15 E. 18

8. Un iepure face 8 srituri n 12 secunde. Continund s alerge la fel, va face 20 de srituri n


.... secunde.
A. 30 B. 15 C. 25 D. 24 E. 20

9. Un numr de forma abc are proprietatea c trei sferturi din rsturnatul su este un numr de
forma bac . Numrul cutat este :
A. 424 B. 675 C. 808 D. 657 E. 404

40
Subiectele 10 - 11 Pentru fiecare subiect, pot fi corecte, mai multe rspunsuri.

10. perechile de numere de forma ab i respectiv cd , pentru care ab cd = 432 sunt :


A. (16 ; 27) B. (24 ; 23) C. (18; 24) D. (26; 17) E. (12; 36)

11. Elevii unei coli au cules ciree. ncercnd s le ambaleze n ldie a cte 6 kg, le-au rmas
165 kg ciree neasamblate, iar cnd le-au aezat n ldie de cte 18 kg, au rmas 3 kg de ciree.
tiind c ei aveau la dispoziie doar 21 de ldie i numai de aceste dou mrimi, nseamn c ar
fi putut culege .... kilograme.
A. 165 B. 183 C. 237 D. 201 E. 219

Subiectele 12 - 15 se completeaz spaiile punctate cu rspunsul corect .

12. Fie irul : 2; 5; 8; 11; .... Al 672 - lea termen al irului este numrul : ...........

13. Diferena a dou numere este 104. Dac l triplm pe unul, iar pe cellalt l micorm de
acelai numr de ori, obinem rezultate egale. Numerele sunt : ....... i .......... .

14. ntr-o zi, Marian i spune fratelui su, Ionel :


Peste ase ani, noi doi vom avea mpreun 62 de ani.
Ionel adaug :
Da, iar atunci cnd tu ai mplinit vrsta mea, erai de dou ori mai mare dect mine.
n momentul discuiei, Marian are .... ani.

15. Dac 5 pixuri, 4 caiete i 5 creioane cost 39 de lei; 3 pixuri, un caiet i dou creioane cost
14 lei ; 2 pixuri, 5 caiete i 3 creioane cost 37 lei, atunci un pix este de ..... lei.

Punctaj maxim posibil : 49 p, (din oficiu + 45 p. + 20p. + 36 p = 150 p.

Subiectele au fost propuse de comisia format din :


Inspector colar de matematic - prof. Zeno Blajovan
Coordonator Centru de Excelen - prof. dr. Doina Enache

Soluii : 1. C / 2. D / 3. C / 4. E / 5. B / 6. B / 7. E / 8. A / 9. D /
10. A, C, E / 11. B, D, E / 12. 2015 / 13) 13 i 117 / 14) 30 15) 2

41
Probleme rezolvate la Centrul de Excelen LUMINAMATH

1. Dac a + b = 15 i c - b = 8, calculai : 4a + 2c + 2b i 10 a + 10 c.

2. Produsul vrstelor a trei frai este 24. Care este cea mai mare valoare pe care o poate avea suma
vrstelor lor ?

3. Suma a dou numere naturale este 240. Aflai numerele n cazul n care ctul mpririi celui
mai mare la cel mai mic este 4, iar restul 20.

4. Suma a 500 de numere naturale consecutive este 128750. Aflai numerele.

5. Scriei numrul 10 ca :

a) Sum a 5 termeni nenuli;


b) Produs de 5 factori.
c) Calculai suma cifrelor diferenei dintre cel mai mare numr care se poate scrie lund ca
cifre termenul unei sume de la a) i cel mai mic numr care se poate scrie lund ca cifre factorii
unui produs de la b).

6. Produsul a trei numere naturale este 270. Produsul primelor dou numere este 30, iar produsul
ultimelor dou este 90. Aflai numerele.

7. Ctul mpririi a dou numere naturale este 3, iar restul este 7. Dac triplm dempritul,
atunci restul este 6. determinai cele dou numere.

8. Determinai cifrele a i b tiind c ab - 2 bb = 2ab - b

9. Determinai b (a + c) tiind c ab = 40 i bc =50.

10. Artai c numerul S = 1+4+7+....+2008 se mparte exact la 2009.

Probleme propuse de inspector de specialitate prof. Blajovan Zeno

Bibliografie : www.tmmate.ro - Centru de Excelen

42
Teste selecie
Colegiul Naional C. D. LogaTimioara
2010

Urmtoarele exerciii au un singur rspuns corect. Alegei varianta corect !

1. Fie irul de numere : 3, 7, 11, 15, 19, ... Care afirmaie este corect
A. Al zecele numr B. Suma primelor C. Numrul 35 D. Toate afirmaiile
din ir este 40 cinci numere este 26 face parte din ir precedente sunt false
2. 1 + 2 x 100 + x 10 10 + 4 x 1000 + 5 x 100 + 6 x 10 + 7 =
A 4231 B 4798 C 1 234 567 D. Toate afirmaiile sunt false
3. Calculai-l pe x din egalitatea : 10 x {9 + 8 x [ 7 + 6 x (5 + 4 x)]} = 8810
A 3 B 1 C 0 D. Toate afirmaiile sunt false

4. Gsii cifra MMM : M : M = M7


A 37 B 1 C 3 D. Toate afirmaiile sunt false
5. Suma a patru numere naturale este 31. Primele dou numere sunt consecutive pare.
Urmtoarele dou numere au suma 25, iar unul este de 4 ori mai mare dect cellalt. Cele patru
numere sunt :
A 4, 6, 21, 25 B 2, 4, 5, 5, 20 C 2, 4, 4, 21 D. Toate afirmaiile sunt false
6. Scrie cu cifre romane anul 1848 :
A B C D Toate afirmaiile sunt false
MMX MCCMXLIIX MDCCCLXVIII
7. O treime din suma a dou numere este 132, iar triplul diferenei numerelor este 498.
Numerele sunt :

A 396, 166 B 281, 115 C 769, 725 D Toate afirmaiile sunt false

8. Un lift nu poate transporta mai mult de 150 kg. patru prieteni cntresc : 60kg, 80kg, 80kg,
80kg. Care este numrul minim de transporturi pe care trebuie s le fac liftul pentru a ueca cei
patru prieteni la ultimul etaj ?
A 4 B 3 C 2 D Toate afirmaiile sunt false
9. Radu are o tablet de ciocolat mprit n ptrele cu latura de 1cm. El a mncat deja din
ciocolat , cum se vede n figura de alturi. Cte

A 66 B 14 C 52 D Toate afirmaiile sunt false


10. Prin 3 robinete curg ntr-o or 87 litri de ap n bazinul din care se adap animalele dintr-o
stn. Cantitatea de ap curs prin fiecare robinet este reprezentat de numere ntregi
consecutive. Primul robinet i al doilea curg 4 ore, iar al treilea numai 3 ore, pentru a nu se irosi
nici o pictur de ap. n stn sunt 28 de oi, 8 capre, 2 mgari i cini ciobneti.
tiind c, n medie, o oaie consum 8 litri de ap, o capr 9 litri, un mgar 7 litri i un
cine 2 litri, aflai ci cini erau la stn.
A 4 B 2 C 5 D Toate afirmaiile sunt false
Soluii : 1. C / 2. B / 3. A / 4. C / 5. B / 6. D / 7. B / 8. B / 9. C / 10. A
43
Teste selecie
Colegiul Naional C. D. LogaTimioara
TmMate Junior 2011

ATENIE!
Urmtoarele exerciii au un singur rspuns corect. Alegei varianta corect !

1. Dac x + 10 + y = 35, atunci (x + y) + 3 =

A. 38 B. 28 C. 25 D. 32
2. Cte numere de dou cifre care se mpart exact la 7 exist ?
A. 13 B. 9 C. 12 D. 14
3. Lungimea celui mai scurt drum ntre A i B este :

A. 32 B. 30 C. 34 D. 35
4. Suma a 3 numere consecutive pare este egal cu predecesorul numrului 631. cel mai mic
numr dintre cele trei, este .....

A. 209 B. 210 C. 208 D. 206


5. Mrul din imaginea de mai jos cntrete ........... grame

A. 200g B. 205g C. 155g D. 55g


6. ntr-o mprire restul este cu 20 mai mic dect ctul, ctul este 27, dempritul este impar,
iar mpritorul are o singur cifr. Suma dintre demprit, mpritor, ct i rest este :
A. 223 B. 293 C. 265 D. 250
7. Avnd la dispoziie trei culori : rou, galben i albastru, colorai trei ptrele consecutive s
nu fie la fel colorate. n cte moduri putem efectua colorarea ?

A. 6 B. 12 C. 3 D. 8
8. Aflai a din egalitatea : [ 2008 : ( a + 7) - 12 x 9 ] x 7 = 1001
A. 1 B. 251 C. 143 D. 108
44
9. Pe marginea unei osele sunt plantai 100 de plopi la distan egal unul fa de altul. ntre al
26-lea i al 51-lea plop distana este de 350 metri. Ce distan este ntre primul i ultimul plop ?

A. 1386 m B. 1400 m C. 1485 m D. 1500m


10. Bogdan a cumprat de ziua lui, pentru a-i servi colegii, banane i portocale, n valoare de
336 lei. Cantitatea de banane este de dou ori i jumtate mai mare dect cea de portocale.
Dac 2 kg de banane i 2 kg de portocale cost 24 lei i preul unui kilogram de portocale este
cu 4 lei mai mic dect preul unui kilogram de banane, atunci Bogdan a cumprat fructe n
greutate de :

A. 7 kg B. 14 kg C. 35 kg D. 49 kg

Soluii Test selecie 2011:


1. B / 2. A / 3. D / 4. C / 5. C / 6. C / 7. B / 8. A / 9. A / 10. D

Teste selecie
Colegiul Naional C. D. LogaTimioara
TmMate Junior 2012

1. Care sunt urmtoarele 2 numere din ir : 1, 4, 6, 9, 11, 14, 16, 19, ....

A. 22, 25 B. 21, 24 C. 21, 23 D. 22, 24


2. Cte perechi de numere naturale x i y exist astfel nct
(x + 4) x (y - 3) = 12 ?

A. 3 B. 1 C. 2 D. 4
3. Cte numere de 3 cifre distincte se pot forma cu cifrele 1, 3, 5, 7.
A. 12 B. 105 C. 24 D. 6
4. n cte zerouri se termin numrul
10 x 20 x 30 x 40 x 50 x 60 x 70 x 80 x 90 x 100
A. 100 B. 10 C. 11 D. 12

5. Pentru mprejmuirea unei grdini n form de dreptunghi cu lungimea de


135 m i limea de 9 ori mai mic, se folosesc 3 rnduri de srm. Ci m de srm sunt
necesari dac este prevzut o poart de intrare de 3 m ?
A. 300m B. 891m C. 900m D. 297m

45
6. Cte triunghiuri sunt n imaginea de alturi ?
A. 1 B. 4 C. 6 D. 8
7. Se dau dou numere :
X = {5 + 67 : [ 100 - (60 : 3 - 27 : 3)]} x 48 i Y = 300 - 60 : 5.
ntre ele avem urmtoarea relaie :
A. X < Y B. X > Y C. X = Y D. X Y = 100
8. Dac adunm suma i diferena a dou numere naturale obinem 32. Determinai numerele
tiind c diferena lor este 5.
A. 5 i 32 B. 16 i 11 C. 24 i 19 D. 10 i 15
9. Vasile are o pisic. Peste un an ea d natere la un pisoi i dou pisicue. Peste nc un an
pisica mpreun cu fostele pisicue vor da natere, fiecare, la un pisoi i nc dou pisicue i
aa se va continua i n al treilea an. cte pisici i ci pisoi va avea vasile peste trei ani ?
A. 27 pisici i 13 B. 9 pisici i 4 C. 18 pisici i 12 D. 24 pisici i 9 pisoi
pisoi pisoi pisoi
10. Mihai a citit o carte de 210 pagini n patru zile astfel : n prima i a doua zi a citit 100 de
pagini, a patra zi a citit cu 10 pagini mai mult dect a treia zi i cu 20 de pagini mai mult dect
a doua zi. Cte pagini a citi Mihai n fiecare din cele patru zile ?
A. 50, 50,70, 60 B. 50, 50, 60, 70 C. 70, 30, 40, 50 D. 60, 40, 50, 60

Soluii Test selecie 2012:


1. B / 2. A / 3. C / 4. D / 5. B / 6. D / 7. B / 8. B / 9. A / 10. D

Teste selecie
Colegiul Naional C. D. LogaTimioara
TmMate Junior 2013
ATENIE!
Urmtoarele exerciii au un singur rspuns corect. Alegei varianta corect !

1. Ci termeni are irul 1, 10, 19, 28, .....901

A. 100 B. 101 C. 102 D. 103


2. Rezultatul calculului 3256 + (7542 : 3 + 17) - 5111 este

A. 611 B. 681 C. 676 D. 667


3. Folosind cifrele 1, 3, 5, 7, 9, pe fiecare o singur dat, scriei cel mai mare numr posibil.
Scdei din numrul gsit cel mai mic numr de 5 cifre distincte. Numrul obinut este :

A. 87531 B. 107531 C. 73962 D. 87297

46
4. Familia Popescu cumpr dou seturi de creioane colorate, un clu, dou stilouri, o minge i
patru cri. Preurile obiectelor sunt afiate mai jos. suma de bani la cas este :

A. 129 lei B. 98 lei, 75 bani C. 104 lei D. 183 lei, 80 bani


5. Numrul de forma abc n care a< b < c, a+b = 10 i b - a = 6 este :
A. 289 B. 189 C. 198 D. 399
6. ntr-o cutie sunt 18 bile albe, 13 verzi i cu dou mai multe bile roii dect verzi. Care este
numrul minim de bile extrase, fr a ne uita la ele, pentru a fi siguri c printre ele avem cel
puin o bil alb ?

A. 28 B. 31 C. 29 D. 34
7. Care este suma celor trei numere ce trebuie puse n locul semnelor de ntrebare pentru
ca suma numerelor de pe linii, de pe coloane i de pe diagonale s fie aceeai?

A. 15 B. 18 C. 11 D. 13
8. La o mas festiv s-au pus n fructiere 36 de fructe : ananas i pere. Ananasul este unul la 4
persoane, iar perele sunt cte dou la fiecare persoan. Cte persoane sunt la mas ?
A. 9 B. 15 C. 16 D. 20
9. Bieii la ora de sport poart un tricou i un ort. Tricoul i ortul au culori diferite. andrei
poart tricou alb, Raul poart tricou rou iar Valentin unul verde. Cei trei biei au orturi de
culorile alb, rou i verde. dac Andrei nu poart ort rou, atunci Valentin va avea ort de
culoare .....
A. rou B. alb C. verde D. Nu se poate afla
10. Un bloc de locuine are parter i 5 etaje. fiecare etaj i parterul au acelai numr de
apartamaente. dac apartamentul 13 se afl la etajul II, iar apartamentul 22 se afl la etajul III,
atunci numrul de apartamente din bloc este :
A. 25 B. 36 C. 30 D. 24

Soluii Test selecie 2013:


1. B / 2. C / 3. D / 4. A / 5. A / 6. C / 7. D / 8. C / 9. A / 10. B

47
Teste selecie
Colegiul Naional C. D. LogaTimioara
TmMate Junior 2014

1. Ci termeni are irul: 25, 26, 27, ...., 151,152.


A. 25 B. 152 C. 128 D. 127
2. Rezultatul calculului 1000 - [600 : (10 + 45 x 2) x 48 - 12] este :
A. 650 B. 700 C. 675 D. 724
3. n prezent, doi frai au mpreun 33 de ani. Cnd primul avea 12 ani, al doilea avea 7 ani.
Ci ani are cel mai mic dintre frai ? (n prezent)

A. 14 B. 13 C. 19 D. 8
4. Clin i pstreaz colecia de timbre n cutii. El are 5 cutii verzi, mari. n fiecare dintre
aceste cutii sunt 6 cutii albastre, iar n fiecare cutie albastr sunt cte 3 cutii galbene. Cte cutii
folosete Clin pentru colecia sa ?

A. 14 B. 125 C. 90 D. 120
5. Mihai a aruncat un zar de 5 ori i a obinut 29 de puncte. De cte ori a obinut faa cu 6
puncte ?

A. 3 ori B. 5 ori C. 4 ori D. niciodat


6. Aflai x din egalitatea : {64 + 32 x[16 - 8 x(4 - x)]} : 2 = 32

A. 0 B. 2 C. 4 D. 1
7. n curtea bunicilor sunt 99 de psri : rae, gte i gini. Acestea pot fi grupate astfel nct
unei gte i corespund 3 gini, iar unei rae i corespund 2 gte. Numrul raelor este :
A. 14 B. 10 C. 12 D. 11
8. Ctlin pleac la coal. Ajuns la sfertul drumului, i amintete c a uitat caietul de
matematic, se ntoarce, l ia i pleac spre coal. tiind c astfel parcurs 900 m, distana de la
coal pn acas este :
A. 600m B. 900 m C. 450 m D. 500 m

9. Cte numere abc au proprietatea a + b + c = 7 ?


A. 28 B. 7 C. 13 D. 35
10. Un sportiv se antreneaz urcnd i cobornd pe o scar n modul urmtor : urc 9 trepte,
coboar 7 trepte, apoi repet exerciiul. Cobsidernd c sportivul ncepe pe treapta 0, aflai pe
ce treapt se afl sportivul dup 2014 micri. (o micare este o urcare cu 9 trepte sau o
coborre cu 7 trepte, un exerciiu avnd 2 micri)
A. treapta 2013 B. treapta 2007 C. treapta 2014 D. treapta 2023

Soluii test selecie 2014 :


1. C / 2. D / 3. A / 4. B / 5. C / 6. B / 7. D / 8. A / 9. A / 10.
48
TEST SELECIE
CENTRUL DE EXCELENA
Liceul Teoretic Grigore Moisil Timioara

Nr. SUBIECTELE 1- 10
item Fiecare exerciiu corect rezolvat este punctat cu 5p,
iar pentru alegerea greit a rspunsului se scad 2p.
Pe grila de concurs marcai cu X sub litera corespunztoare rspunsului considerat
corect. Pentru fiecare subiect, un singur rspuns este corect.
1. Suma vecinilor numrului 45 999 este:
a) 91 998 b) 90 998 c) 91 996 d) 91 999 e) 90 996
2. Ziua mea de natere este duminic. Sora mea i va srbtori aniversarea dup 55
de zile, adic:
a) luni b) smbt c) duminic d) vineri e) miercuri
3. Jumtatea produsului dintre suma numerelor 9 i 7 si diferena numerelor 13 si 9
este:
a) 34 b) 32 c) 64 d) 20 e) 9
4. Al aptelea termen al irului 1,3,7,15,31,..... este:

a) 63 b) 128 c) 127 d) 62 e) 129


5. Cnd aveam 9 ani, sora mea avea 4 ani. Acum avem mpreuna 39 de ani. Ci ani
voi avea peste 6 ani?
a) 22 ani b) 28 ani c) 23 ani d) 17 ani e) 25 ani
6. Numrul a din egalitatea 100 : (5 a 200) + 28 = 30 este:
a) 80 b) 40 c) 60 d) 70 e) 50
7. Se dau numerele a, b, c. Sfertul lui a este egal cu treimea lui b i cu jumtate din c, iar
(b+c)-a este egal cu cincimea lui 5. nzecitul sumei celor trei numere este egal cu:
a) 2250 b) 9 c) 90 d) alt rspuns e) 10
8. Ioana i Mihai locuiesc pe aceeai strad. Numrnd de la un capt al strzii, casa Ioanei
este a 27-a, iar pornind numrtoarea din captul cellalt al strzii, casa ei este a 13-a.
Casa lui Mihai se afl exact la mijlocul strzii. Cte case sunt ntre casa Ioanei i casa lui
Mihai?
a) 6 b) 8 c) 13 d) 20 e) 39
9. 17 stilouri i 9 creioane cost 181 lei. 9 creioane i 9 stilouri cost 117 lei. Ct
cost 7 creioane i 13 stilouri?
a) 119 lei b) 216 lei c) 121 lei d) 139 lei e) 112 lei
10. Adela a scris, n ordine cresctoare, 17 numere naturale consecutive. tiind c
suma ultimelor dou numere scrise este 273, atunci suma primelor dou numere
scrise de Adela este:
a) 243 b) 241 c) 256 d) 245 e) 248
49
SUBIECTELE 11 - 15
Fiecare exerciiu corect rezolvat este punctat cu 8p,
iar pentru scrierea greit a rspunsului se scad 2p.
Pentru subiectele 11-15, pe grila de concurs completai rspunsul corect
corespunztor spaiilor punctate din enun.
11. ntr-o cutie sunt bile de trei culori: albe, galbene i roii. tiind c 18 nu sunt
albe, 15 nu sunt galbene, iar 13 nu sunt roii, numrul de bile roii este ...
12. Bogdan are 6 porumbei albi, 3 gri si 2 negri. Intr-o seara, varul sau il roaga sa-i
vanda un porumbel alb si unul negru. Numrul minim de porumbei pe care
trebuie s-i prind Bogdan pe ntuneric, pentru a fi sigur c a scos un porumbel
alb i unul negru este
13. Un an a fost spat de 8 muncitori n 4 zile. Dac ar fi fost doar 2 muncitori i ar
fi spat n acelai ritm cu cei 8, numrul de zile n care ar fi terminat anul este...
14. Dup proba de alergare de 100 m, la care au participat Alex, Claudiu, Florin,
Mihai i Victor, i unde nu s-au nregistrat rezultate de egalitate, situaia se
prezenta astfel:
Victor nu a ocupat primul loc.
Mihai a terminat cursa al treilea, dar nu l-a ntrecut pe Florin.
Alex nu a ctigat proba, dar nici ultimul nu a fost.
Claudiu a trecut linia de sosire imediat dup Victor.
Ordinea n care au trecut linia de sosire cei cinci concureni este
15. Suma numerelor care prin mprire la 7 dau ctul 236 i restul un numr par este
...
TOTAL 90 PUNCTE + 10 PUNCTE DIN OFICIU = 100 PUNCTE
Timp efectiv de lucru: 90 minute

50
Asociaia colii Gimnaziale Nr. 4 Lugoj, Honeste Vivere Lugoj a fost nfiinat
n anul 2010 avnd ca membrii fondatori personalul colii.
Este o organizaie de persoane fizice, constituit pe principiul asocierii libere de
ctre membrii fondatori, neguvernamental, autonom, apolitic, fr scop patrimonial.
Asociaia Honeste Vivere are ca obiect de activitate :
- dotarea i modernizarea colii;
- stabilirea de parteneriate cu alte coli;
- organizarea de simpozioane, seminarii, schimburi de experien, cltorii de studii
i documentare pentru elevi i cadre didactice;
- realizarea unor aciuni de publicitate n sprijinul colii prin editarea, tiprirea i
difuzarea de publicaii, cri sau alte materiale;
- organizarea unor excursii i tabere de studiu; - ajutor umanitar pentru elevi i
personalul colii;
- organizarea unor manifestri artistice cu scop caritabil;
- premierea elevilor cu rezultate deosebite la olimpiade i concursuri precum i a
profesorilor care i pregtesc.

51
Elevi pregtii la centrul de excelen evideniai la concurs:

Matematica pentru juniori : 17 mai 2013 Ediia I

TIUC MIRUNA c. Gimn. A. Odeanu Lugoj MOLNAR CARLA


POP GEORGE TEODOR coala Gimn. Filaret Barbu Lugoj CANTA PARASCHIVA
COOLAN DENISA coala Gimnazial Nr. 3 Lugoj PASCU ALINA
KRISTOF ALEXANDER coala Gimnazial Nr. 4 Lugoj SCHROPP JUDIT
SINCA RAUL c. Gimn. A. Odeanu Lugoj LUMINOSU IONEL
HAEGAN SIMINA coala Gimnazial Nr. 2 Lugoj KORTNER TILORE
TNASE LUIZA-MARIA coala Gimnazial Nr. 2 Lugoj KORTNER TILORE
SCHIRTA LUCA coala Gimnazial Nr. 4 Lugoj SUBIRE RAMONA
MUNTEAN RADU coala Gimnazial Nr. 4 Lugoj SUBIRE RAMONA
NEIDONI BOGDAN c. Gimn. E Murgu Lugoj ROTARIU KISS DOLORES
FILEA DENIS c. Gimn. A. Odeanu Lugoj MOLNAR CARLA
BODAC AMALIA coala Gimnazial Nr. 3 Lugoj LAZR VIORICA
NOVCESCU ALEXANDRA coala Gimnazial Nr. 2 Lugoj KORTNER TILORE
MATEI CTLIN coala Gimnazial Nr. 4 Lugoj SUBIRE RAMONA
STANCIU RAUL coala Gimn. Filaret Barbu Lugoj CANTA PARASCHIVA

Matematica pentru juniori : 4 04 2014 Ediia a II-a

POPIRLAN BOGDAN coala Gimnazial Nr. 3 Lugoj BODEA NORICA


BLNESCU GEANINA coala Gimnazial Nr. 2 Lugoj DRGAN DANIELA
CANIA ALICE coala Gimnazial Nr. 2 Lugoj DRGAN DANIELA
MANOLACHE ALEXANDRU coala Gimnazial Nr. 2 Lugoj DRGAN DANIELA
RADINOIU RADU coala Gimn. Filaret Barbu Lugoj CRIAN ADINA
CRLIG ERBAN coala Gimnazial Nr. 2 Lugoj POP COMAN CRISTINA
CURUIU VLAD coala Gimnazial Nr. 4 Lugoj KOVACS STELA

Matematica pentru juniori : 3 04 2015 Ediia a III-a

DRGAN ANDREI c. Gimn. E Murgu Lugoj ARDELEAN DACIANA


GABOR IOANA c. Gimn. E Murgu Lugoj ARDELEAN DACIANA
CDARIU ANDREI c. Gimn. E Murgu Lugoj ARDELEAN DACIANA
MARTINOVICI MADALINA c. Gimn. A. Odeanu Lugoj FRATUESCU MARIANA
SUCIU RARE IOAN c. Gimnazial. Nr. 4 Lugoj PETRESCU ANA-MARIA
MUNTEAN ROXANA c. Gimnazial. Nr. 4 Lugoj PETRESCU ANA-MARIA
FLOREA EUSEBIU c Gimn Filaret Barbu Lugoj LINGURARU ELENA
VELESCU IASMINA c. Gimn. E Murgu Lugoj ARDELEAN DACIANA
CRISTA ARIANA c. Gimn. E Murgu Lugoj ARDELEAN DACIANA

ISSN 2457 - 1547


ISSN-L 2457 - 1547

52