Sunteți pe pagina 1din 7

Disritmiile la copii.

Complement simplu
1. Indicați vârsta instalării ritmului sinusal normal:
A. Nou-născut
B. A 21 săptămână de gestație
C. În prima săptămâna de viață
D. A 16 săptămână de gestație
E. În primul an de viață
2. Marcați modificarea ECG caracteristică pentru tahicardia ventriculară la copil:
A. Unda P sinusală vizibilă în toate derivaţiile
B. Complexul QRS lărgit
C. Complexul QRS îngust
D. Intervalul PR prelungit
E. Interval QT prelungit
3. Precizați metoda terapeutică de elecţie în prevenirea recurenţelor de tahicardie supraventriculară:
A. Administrarea amiodaronei
B. Administrarea digoxinului
C. Ablaţia prin cateter cu radiofrecvenţă
D. Implantarea cardiostimulatorului permanent
E. Aplicarea tehnicilor paleative
4. Alegeți medicamentul de prima linie indicat în tratamentul fibrilației atriale cronice la copii:
A. Amiodarona
B. Propranolol
C. Digoxin
D. Verapamil
E. Flecainida
5. Indicați manevra vagală care se aplică în tratamentul tahicardiei supraventriculare la sugar:
A. Manevra Valsalva
B. Poziționare” pe vine”
C. Aplicarea de scurtă durată a unei pungi cu gheață pe faţă
D. Masajul carotidian unilateral
E. Compresia globilor oculari
6. Numiți medicamentul contraindicat în urgențe aritmice la sugar:
A. Amiodarona
B. Propranolol
C. Verapamil
D. Digoxin
E. Adenozina
7. Precizați mecanismul de producere în flutter-ul atrial la copil:
A. Automatism anormal
B. Activitate declanşată
C. Parasistolia
D. Reintrarea
E. Potenţiale precoce
8. Indicați antiaritmicul de prima linie în tratamentul de urgenţă a tahicardiei ventriculare la copil hemodinamic stabil:
A. Verapamil
B. Lidocaina
C. Digoxină
D. Isoproterenol
E. Amiodarona
9. Numiți care din aritmiile enumerate nu este considerată benignă la copii:
A. Tahicardie atrială ectopică
B. Aritmie sinusală
C. Migrarea ritmului atrial
D. Bradicardie sinusală
E. Aritmie extrasistolică supraventriculară rară
10. Precizați valoarea medie a frecvenţei ventriculare la copii de vârstă 0-3 luni:
A. 140 bpm
B. 180 bpm
C. 120 bpm
D. 100 bpm
E. 90 bpm
11. Afirmaţi careeste vârsta de maturare completă a sistemului excitoconductor:
1
A. 2 luni
B. 2 ani
C. 5 ani
D. 6 luni
E. 7 ani
12. Marcaţi definiția corectă de tahicardie sinusală la copii:
A. Accelerarea ritmului sinusal cu 15-20% din valorile normale medii de vârstă
B. Acelerarea ritmului sinusal ≥ 100 bpm independent de vârstă
C. Acelerarea ritmului sinusal ≥ 120 bpm
D. Frecvenţa cardiacă cuprinsă între 140-270/min
E. Accelerarea ritmului sinusal cu 10% din valorile normale medii de vârstă
13. Indicați mecanismul cel mai comun de producere al aritmiilor active la copii:
A. Automatism anormal
B. Ativitate declanșată
C. Reintrarea
D. Parasitolia
E. Automatism crescut a pacemakerului natural
14. Numiți cea mai frecventă aritmie fetală:
A. Tahicardia supraventriculară
B. Blocul atrioventricular congenital
C. Extrasistolia atrială
D. Sindromul Wolff-Parkinson-White
E. Bradicardia sinusală
15. Alegeți care dintre remediile cu efect antiaritmic nu este inclus în clasificarea antiaritmicilor după Vaughan-
Williams:
A. Digoxin
B. Verapamil
C. Amiodarona
D. Diltiazem
E. Propranolol
16. Indicați factorul decesiv în conduita terapeutică de urgență la copii:
A. Starea hemodinamicului
B. Tipul de malformaţia cardiacă
C. Convulsiile febrile
D. Semne de infecție acută
E. Istoric familial pozitiv
17. Numiți cauza cea mai frecventă a tahicardiei paroxistice supraventriculare la copilul mic:
A. Existenței unui focar de automatism joncțional
B. Miocardita acută
C. Sindromul Wolff-Parkinson-White
D. Sindromul Brugada
E. Tulburărilor electrolitice
18. Indicați doza uzuală inițială a Amiodaronei în tratamentul arirmiilor cronice la copii:
A. 5-10mg/kg/zi per os
B. 2, 5 mg/kg/zi per os
C. 1 mg/kg/zi per os
D. 5mg/kg/zi intravenos
E. 10mg/zi per os
19. Precizați medicamentul de prima linie în criza de tahicardie paroxistică supraventriculară la copil:
A. Lidocaina
B. Adenozina
C. Verapamil
D. Digoxin
E. Amiodarona
20. Numiți grupul de medicamente indicat în prevenirea morții subite la copii cu sindromul QT lung:
A. Glicozizi cardiaci
B. Betaadrenomimetice
C. Betaadrenoblocante
D. Sedative
E. Blocantele canalelor de calciu
Complement multiplu
1. Enumerați semnele clinice în tahicardia supraventriculară paroxistică la sugar:
2
A. Debut brusc
B. Refuzul alimentației
C. Agitație marcată
D. Cianoză
E. Respirație șuierătoare
2. Marcați particularitățile generale ale aritmiilor la copii:
A. Tulburările de ritm sunt mai frecvente decât tulburările de conducere
B. Tulburările de conducere frecvent sunt congenitale
C. Aritmia extasistolică supraventriculară nu necesită tratament antiaritmic
D. Cauzele sunt similare ca la adulţi
E. Toate tipurile de aritmii sunt funcționale și nu necesită tratament
3. Numiți elementele anamnestice importante în aritmiile cu risc de moarte subită:
A. Modalitatea de debut
B. Istoric familial pozitiv
C. Frecvența de recurențe
D. Asocierea cardiomiopatiei hipertrofice
E. Copil frecvent bolnav
4. Marcați particularătățile ECG la sugar:
A. Unda P pozitivă în derivațiile I și II
B. Unda P poate fi negativă în derivația III
C. Unda T în toate derivațiile este pozitivă
D. Unda T poate fi negativă, aplatizată sau bifazică în derivația a III
E. Unda Q adâncă în derivațiile precordiale stângi
5. Alegeți aritmiile cu absența pulsului periferic la copii:
A. Asistolia
B. Fibrilația atrială
C. Fibrilația ventriculară
D. Disociația electromecanică
E. Ritm idioventricular
6. Indicați testele biologice importante în diagnosticul etiologic al aritmiilor la copii
A. Electrocardiograma
B. Marcherii de inflamație
C. Marcherii leziunii miocardice
D. Hemoleucograma
E. Concentrația electroliților în ser
7. Indicați aritmiile frecvent întâlnite la copii după corecția totală a malformaţiilor congenitale de cord:
A. Fibrilație sau flutter atrial
B. Bradicardie sinusală
C. Tahicardie ventriculară
D. Disfuncţia nodului sinusal
E. Bloc incomplet de ram drept a fasciculului Hiss
8. Precizați factorii care determină tabloul clinic în accesul de tahicardie ventriculară la copii:
A. Frecvenţa alurei ventriculare
B. Durata accesului
C. Infecții respiratorii repititive
D. Maladie cardiacă subiacentă
E. Anemia carențială
9. Marcați semnele caracteristice pentru extrasistoliile ventriculare benigne la copil:
A. Extrasistole monomorfe rare
B. Extrasistole în salve
C. Extrasistole ventriculare de gradul I după Lown
D. Ventriculare labile
E. Extrasistole polimorfe
10. Indicați triada de semne clinice caracteristică fibrilației atriale la copil:
A. Deficitul de puls
B. Absența pulsului
C. Puls cu amplitudine variabilă
D. Puls şi zgomote cardiace iregulate
E. Zgomotul I accentuat la apex
11. Enumerați efectele adverse în tratamentul de durată cu amiodaronă la copii:
A. Grețuri și inapetență
B. Hipoglicemie
3
C. Hipo- sau hipertirioidism
D. Bradicardie
E. Hipotonie
12. Numiți manevrele care nu se recomandă în accesul de tahicardie supraventriculară la sugar:
A. Aplicarea pungii cu gheaţă pe faţă
B. Compresia globilor oculari
C. Administrarea digoxinei în sindromul Wolff-Parkinson-White asociat
D. Administrarea verapamilului
E. Administrarea adenozinei
13. Marcați criteriile ECG în sindromul Wolff-Parkinson-White:
A. Prescurtarea intervalului PR
B. Prescurtarea intervalului QT
C. Prezența undei delta pe complexul QRS
D. Complexul QRS îngust
E. Complexul QRS lărgit și deformat
14. Indicați efectele adverse importante ale lidocainei la copii:
A. Stare confuzională
B. Convulsii
C. Bradicardie importantă
D. Deprimarea contractilității miocardului
E. Alungirea intervalului QT
15. Enumerați criteriile ECG în blocul atrioventricular de gr. II Mobitz I
A. Alungirea progresivă a intervalului PR, până la blocarea complexului QRS
B. Scăderea progresivă a intervalului RR
C. Durata intervalului PR și RR este constantă
D. Complexul QRS lărgit
E. Blocarea intermitentă a undei P cu interval PR constant
16. Indicați factorii care determină simptomatologia unui copil cu crize de tahicardie
paroxistică supraventriculară:
A. Vârsta
B. Durata și frecvența crizelor
C. Asocierea febrei
D. Asocierea cardiopatiei congenitale sau cardiomiopatiei primare
E. Sindromul Down asociat
17. Alegeți remediile de prima linie utilizate în tratamentul cronic de prevenirea recurenţelor de tahicardie
supraventriculară la copii:
A. Sotalol
B. Propranolol
C. Antiaritmice din clasa IA
D. Antiaritmice din clasa IC
E. Amiodarona
18. Numiți criteriile ECG în tahicardia joncțională la copii:
A. Complexul QRS îngust
B. Frecvența contracţiilor cardiace 140-270 bpm
C. Prezenţa undelor „f” aspect „dinţi de ferestrău”
D. Adesea asociază disociația atroventriculară
E. Interval PR prescurat
19. Indicați scopul tratamentului cronic al tahicardiilor supraventriculare la copii:
A. Controlul simptomatologiei
B. Prevenirea morţii subite
C. Controlul/prevenirea disfuncţiei ventriculare
D. Prevenirea episoadelor noi
E. Micşorarea frecvenţei contracţiilor cardiace
20. Enumerați cele mai frecvente simptome în flutter-ul atrial la copilul mic:
A. Dispneea
B. Palpitații cu ritm rapid
C. Sincopa
D. Lipotemie
E. Crize hipoxice
21. Marcați factorii de risc de moarte subită în flutter-ul atrial la copii:
A. Gravitatea afecțiunii cardiace de bază
4
B. Dimensiunea cavităţii atriului stâng
C. Recurența episoadelor aritmice pe fondalul tratamentului medicamentos
D. Asocierea prolapsului de valvă mitrală
E. Asocierea hipertensiunii pulmonare
22. Alegeți manevrele vagale utilizate în urgențele tahiaritmiilor la copii mari:
A. Compresia sinusului carotidian
B. Compresia globilor oculari
C. Ingestia rapidă a unui pahar de apă foarte rece
D. Declanșarea reflexului de vomă prin stimularea faringelui
E. Efectuarea masajului cardiac extern
23. Indicați dozele corecte de digoxină i.v. în tratametul de urgență al aritmiilor la copii:
A. 0,01-0,015 mg/kg/zi la nou-născut, prematur
B. 0,02-0,04 mg/kg/zi la sugar
C. 0,02-0,04 mg/kg/zi la copilul mare și adolescent
D. 0,02-0,04 mg/kg/zi la orice vârstă
E. 0,01-0,015 mg/kg/zi la orice vârstă
24. Numiți aritmiile cu scurtarea intervalului PR:
A. Sindromul Brugada
B. Fibrilația atrială
C. Sindromul QT lung
D. Sindromul Lown-Ganong- Levine
E. Sindromul Wolff-Parkinson-White
25. Precizați afirmațiile pentru fibrilația ventriculară la copii:
A. Majoritatea cazurilor se produc pe boli cardiace structurale
B. Asociază frecvent cardiomiopatia dilatativă
C. Unde neregulate, cu morfologie și amplitudine variabilă pe ECG standard
D. Mecanismul de producere este microreintrarea
E. Mecanismul de producere este formarea anormală a impulsului
26. Enumerați investigațiile noninvazive utilizate în diagnosticul etiologic al aritmiilor la sugar:
A. Ecocardiografia
B. ECG standard în 12 derivații
C. Catetrismul cardiac
D. Biopsia endomiocardică
E. Monitorizarea ambulatorie ECG Holter
27. Marcați tipurile de tahicardie ventriculară (TV) maligne după semnificaţia clinică la copii:
A. TV polimorfe
B. TV cu potenţial letal
C. TV asociată malformaţiilor congenitale cardiace
D. TV asociată sindromului QT lung
E. TV monomorfă rară
28. Indicați criteriile ECG pentru ritm atrial rătăcitor:
A. Asociază sindromul Wolff-Parkinson -White
B. Se asociază frecvent cu perioade de bradicardie sinusală
C. Se înregistrează cel puțin 4 morfologii diferite ale undei P
D. Schimbarea treptată a morfologiei și axei undei P
E. Alungirea progresivă a intervalului PR până la undă P blocată
29. Numiți medicamentele indcate în tratamentul de urgenţă al tahicardiei ventriculare la sugar:
A. Lidocaina
B. Propranolol
C. Digoxina
D. Verapamil
E. Adenozina
30. Precizați efectele electrofiziologice ale lidocainei:
A. Inhibă influxul rapide de sodiu
B. Scurtează durata potențialului de acțiune
C. Inhibă automatismul anormal
D. Are efecte asemănătoare ale betaadrenoblocantelor
E. Blocează aritmiile vetriculare
31. Marcați efectele adverse negative ale betaadrenoblocantelor la sugar:
A. Bradicardizare excesivă
B. Hipotensiune
C. Vasoconstricție periferică şi bronhospasm
5
D. Toxixitate pulmonară
E. Fotosensibilitate
32. Alegeți indicațiile de administrarea a amiodaronei în aritmiile copilului:
A. Prevenirea recurenţelor tahicardiilor supraventriculare
B. Tahicardia ventriculară susținută
C. Flutter-ul și fibrilația atrială după corecția chirurgicală a malformaţiilor congenitale cardiace
D. Prevenirea extrasistoliilor ventriculare
E. Tahicardia joncțională ectopică
33. Indicați aritmiile întâlnite în defectul septal atrial necorectat la copii:
A. Fibrilația atrială
B. Flutter-ul atrial
C. Tahicardia supraventriculară paroxistică
D. Bradicardie sinusală
E. Tahicardie ventriculară
34. Precizați indicațiile pentru implantarea cardiostimulatorului permanent la copii:
A. Bradicardie marcată simptomatică
B. Bloc atrioventricular complet congenital
C. Boala nodului sinusal simptomatic
D. Tahicardie supraventriculară paroxistică
E. Bloc atrioventricular de gradul I
35. Alegeți cauzele blocului atrio-ventricular gradul II tip Mobitz II la copii:
A. Intoxicaţie digitalică
B. Febra reumatismală acută
C. Miocardita acută
D. Hipokaliemie
E. Cardiomiopatie aritmogenă a ventriculului drept
36. Marcați metodele de tratament în bradiaritmiile critice la copii:
A. Administrarea atropinei
B. Administrarea izoproterenolului
C. Instalarea cardiostimulatorului
D. Masaj cardiac extern
E. Cardioversie electrică sincronizată
37. Numiți cauzele cardiovasculare ale sincopelor la copii:
A. Bradiaritmii extreme
B. Cardiomiopatia hipertrofică
C. Stenoza aortică
D. Extrasistolie supraventriculară
E. Sindromul QT lung
38. Indicați cauzele blocului sinoatrial la copil:
A. Disfuncția sistemului nervos vegetativ
B. Bolile miocardului
C. Intoxicații medicamentoase
D. După stop cardiac resuscitat
E. Tetralogia Fallot
39. Menționați afirmațiile valide pentru blocul incomplet de ram drept a fascicului Hiss la copii:
A. Morfologia complexului QRS de tip ”M” sau ”W” în derivațiile III, aVF, V1 și V2
B. Durata complexului QRS normală
C. Durata intervalului PR prescuratată
D. Prezența undei delta (ð)
E. Unda T inversată complexului QRS
40. Numiți tulburările de ritm și de conducere caracteristice pentru intoxicația digitalică:
A. Extrasistolii atriale sau ventriculare
B. Bloc atrioventricular
C. Bradicardie sinusală
D. Prescurtarea intervalului PR
E. Tahicardie ventriculară

6
Aritmiile la copii. Complement simplu

1. D 11. B
2. B 12. A
3. C 13. C
4. C 14. C
5. C 15. A
6. C 16. A
7. D 17. C
8. B 18. A
9. A 19. B
10. A 20. C
Complement multiplu
1. A,B,C 36. A,B,C,D
2. A,B,C 37. A,B,C,E
3. A,B,C,D 38. A,B,C
4. A,B,D,E 39. A,B
5. A,C,D 40. A,B,C,E
6. B,C,D,E
7. B,C,D
8. A,B,D
9. A,C,D
10. A,B,D
11. A,C,D,E
12. B,C,D
13. A,C,E
14. A,B,C,D
15. A,B
16. A,B,D
17. B,C,D
18. A,B,D
19. A,C,D
20. A,B,C,D
21. A,B,C
22. A,C,D
23. A,B,C
24. D,E
25. A,C,D
26. A,B,E
27. A,B,C,D
28. B,C,D
29. A,B
30. A,B,C
31. A,B,C
32. A,B,C,E
33. A,B,D
34. A,B,C
35. A,B,C
7