Sunteți pe pagina 1din 6

CAPITOLUL III

MODELULUL LUI LANCHESTER

„Dacă se va face ceva în război, ar trebui să fie practicat în pace și, dacă nu s-a practicat,

este posibil ca pierderile să fie mari, iar planul este puțin probabil să meargă așa cum era de

așteptat.”

John Warden

Frederick William Lanchester LLD, Hon FRAeS, FRS [1] (23 octombrie 1868 - 8
martie 1946), a fost un erudit și inginer englez care a adus contribuții importante la ingineria
auto și la aerodinamică și a inventat subiectul cercetării operaționale.

Lanchester este considerat un pionier constructor britanic de automobile, un hobby


care a dus la dezvoltarea unei companii de automobile de succes și unul dintre "cei trei mari"
ingineri auto englezi - alături de Harry Ricardo și Henry Royce. În cariera sa, nu avea sprijin
financiar pentru a-și putea dezvolta ideile și a efectua cercetări, așa cum și-ar fi dorit. Cu
toate acestea, el a adus multe contribuții în domenii diferite. El a scris peste șaizeci de lucrări
tehnice pentru diverse instituții și organizații și a primit premii de la mai multe organisme.
Lucrările lui Lanchester, caietele și materialele conexe sunt dispersate între mai multe colecții
de arhive, inclusiv cele de la Universitatea Coventry, Universitatea din Southampton.
Library, Birmingham Museums Trust, Biblioteca Națională Aerospațială, Instituția
Inginerilor Mecanici, Centrul de Arhive Churchill al Universității Cambridge și Biblioteca
Bodleian de la Universitatea Oxford În timp ce traversa Atlanticul într-o călătorie către
Statele Unite, Lanchester a studiat zborul pescărușilor descoperind cum au reușit să
folosească aripile nemișcate pentru a prinde curenții de aer. El a măsurat diferite păsări pentru
a vedea cum se compară centrul de greutate cu centrul de susținere. Ca urmare a deliberărilor
sale, Lanchester și-a formulat în cele din urmă teoria circulației zborului. Aceasta este baza
aerodinamicii și fundamentul teoriei moderne a aeronavei. În 1894 și-a testat teoria pe o serie
de modele. În 1897 a prezentat Societății fizice o lucrare intitulată „Creșterea păsărilor și
posibilitățile de zbor mecanic”, dar a fost respinsă, fiind prea avansată pentru timpul său.
Lanchester a realizat că zborul cu motor necesită un motor cu un raport putere-greutate mult
mai mare decât orice motor existent. El a propus să proiecteze și să construiască un astfel de
motor, dar a fost sfătuit că nimeni nu îl va lua în serios. [3] Lanchester a fost descurajat de
atitudinea față de teoria sa aeronautică și s-a concentrat pe dezvoltarea automobilelor în
următorii zece ani. În 1906 a publicat prima parte a unei lucrări în două volume, Aerial
Flight, care se ocupă de problemele zborului cu motor (Lanchester 1906). În aceasata lucrare
el, el a dezvoltat un model pentru vârtejurile care apar în spatele aripilor în timpul zborului
[38], care a inclus prima descriere completă a ridicării și a tragerii. Cartea sa nu a fost bine
primită în Anglia, dar a creat interes pentru Germania, unde omul de știință Ludwig Prandtl a
confirmat matematic corectitudinea teoriei vortexului lui Lanchester.
În cel de-al doilea volum, Lanchester și-a îndreptat atenția asupra stabilității
aeronavelor, Aerodonetica (Lanchester 1908), dezvoltându-și teoria fugoidă care conținea o
descriere a oscilațiilor și a tarabelor. În timpul acestei lucrări, el a subliniat aspectul de bază
utilizat în majoritatea avioanelor de atunci. Contribuția lui Lanchester la știința aeronautică
nu a fost recunoscută decât la sfârșitul vieții sale.
În 1909 a fost înființat Comitetul consultativ pentru aeronautică al lui H. H. Asquith,
iar Lanchester a fost numit membru. Lanchester a prezis corect că avioanele vor juca un rol
din ce în ce mai important în război, spre deosebire de comanda militară care prevedea că
războiul continuă la fel ca în trecut.În același an, 1909, Lanchester a brevetat elicea contra-
rotativa. [39]
A fost ales membru al Societății Regale în 1922 [1], iar în 1926 Societatea Regală eronautică
i-a acordat o bursă și o medalie de aur. El a primit medalii de aur de către Institution of Civil
Engineers în 1941 și Institution of Mechanical Engineers în 1945.
Deși și-a atins faima prin strălucirea creativă de inginer, Frederick Lanchester a fost
un om cu interese diverse, Lanchester a fost deosebit de interesat să prezică rezultatul luptelor
aeriene. În 1914, înainte de începerea Primului Război Mondial, și-a publicat ideile despre
războiul aerian într-o serie de articole din Inginerie. [41] Au fost publicate sub formă de carte
în 1916 sub numele de Avioane în război: zorii celui de-al patrulea braț (Lanchester 1916) și
au inclus o descriere a unei serii de ecuații diferențiale care sunt cunoscute acum sub numele
de legile puterii lui Lanchester. [42] Aceste legi au descris modul în care două forțe s-ar
atrage reciproc în luptă și au demonstrat că capacitatea armelor moderne de a opera la
distanțe lungi a schimbat dramatic natura luptei - o forță care era de două ori mai mare fusese
de două ori mai puternică în trecut, dar acum era de patru ori, pătratul coeficientului. [43]
Legile lui Lanchester au fost inițial aplicate practic în Statele Unite pentru a studia
logistica, unde s-au dezvoltat în cercetare operațională (OR) (cercetare operațională în
utilizarea Regatului Unit). Tehnicile SAU sunt acum utilizate pe scară largă, probabil cel mai
mult pentru afaceri.
Lanchester a fost deosebit de interesat în prezicerea rezultatului luptelor aeriene. În
1914, înainte de începerea primului război mondial, și-a publicat ideile despre războiul aerian
într-o serie de articole din Inginerie. [41] Au fost publicate sub formă de carte în 1916 sub
numele de Avioane în război: zorii celui de-al patrulea braț (Lanchester 1916) și au inclus o
descriere a unei serii de ecuații diferențiale care sunt cunoscute acum sub numele de legile
puterii lui Lanchester. [42] Aceste legi au descris modul în care două forțe s-ar atrage
reciproc în luptă și au demonstrat că abilitatea armelor moderne de a opera la distanțe lungi a
schimbat dramatic natura luptei - o forță care era de două ori mai mare fusese de două ori mai
puternică în trecut, dar acum era de patru ori, pătratul coeficientului. [43]
Legile lui Lanchester au fost inițial aplicate practic în Statele Unite pentru a studia logistica,
unde s-au dezvoltat în cercetare operațională (OR) (cercetare operațională în utilizarea
Regatului Unit). Tehnicile SAU sunt acum utilizate pe scară largă, probabil cel mai mult
pentru afaceri.

Referințe (note subsol+bibliografie)


1. ^ Jump up to:a b c
     Ricardo, H. R. (May 1948). "Frederick William Lanchester.
1868-1946". Obituary Notices of Fellows of the Royal Society. 5 (16): 756–
766.  doi:10.1098/rsbm.1948.0010. JSTOR 768769.
2. ^ Gerstein, Alexandra (2004). "Lanchester, Henry Vaughan (1863–
1953)". Oxford Dictionary of National Biography. Oxford University Press.
Retrieved 24 January 2016.
3. ^ Jump up to:a b c d e f g Rolt, L.T.C. (1962). Great Engineers. London: George Bell
and Sons.
4. ^ Fletcher, John (1996). The Lanchester Legacy, Volume 3. Coventry
University. ISBN 0-905949-47-1
5. ^ Sold at auction in November 2015. "Auction 22781: Medals, Bonds,
Banknotes and Coins, Lot 124: The Fellowship Gold Medal of the Royal
Aeronautical Society, awarded to Mr. F. W. Lanchester". Bonhams.
Retrieved 5 April 2016.
6. ^ "Lanchester made radios as well as motor-cars" (PDF). Bulletin of the
British Vintage Wireless Society. 19 (4): 45. September 1994. Retrieved 5
April 2016.
7. ^ Jump up to:a b c Bird, Anthony (2 November 1968). Bulmer, Charles (ed.). "'Dr
Fred' - the centenary of Frederick Lanchester FRS., LL.D.". The
Motor.  3463: . 38–39.
8. ^ G.N. Georgano Cars: Early and Vintage 1886-1930 (London: Grange-
Universal, 1990), p.22.
9. ^ Jump up to:a b c d e G.N. Georgano, p.22.
10. ^ Jump up to:a b c d Georgano, p.23 cap.
11. ^ "Lanchester Engine Co". Grace's Guide. Retrieved 4 April 2016.
12. ^ Jump up to:a b c
     "National Arms and Ammunition Co". Grace's Guide.
Retrieved 4 April 2016.
13. ^ Pall Mall Gazette, 1 February 1872
14. ^ Birmingham Daily Post, 8 April 1886
15. ^ "RSAF/BSA Sparkbrook". Birmingham Gun Museum. Archived from the
original on 15 March 2016. Retrieved 4 April  2016.. With photo showing the
Lanchester Works down Montgomery Street.
16. ^ Birmingham Daily Post, 1 April 1885.
17. ^ "The Lanchester Works". Looking at Buildings. Retrieved 4 April2016.
18. ^ "BSA: Cars". Grace's Guide. Retrieved 4 April 2016.
19. ^ Jump up to:a b Ricardo 1948, p. 761.
20. ^ Jump up to:a b c Ricardo 1948, pp. 761–2.
21. ^ Automobile Notes. The Times, Issue 38758, 22 September 1908, p. 11.
22. ^ "The-Daimler-Knight engine". Commercial Motor: 73–4 [13–14]. 1
October 1908. Retrieved  4 April 2016.
23. ^ "Six new Daimler models". The Commercial Motor: 404–5. 18 January
1912.
24. ^ "Daimler's New " K.P.L." Omnibus". The Commercial Motor: 28–9 [16–
17]. 9 June 1910. Retrieved  4 April 2016.
25. ^ Moortown to Shadwell bus, Leeds. Old Bus Photos. Retrieved 4 April 2016.
26. ^ "The Renard Road Train demonstration". The Commercial Motor: 542–3
[6–7]. 21 February 1907. Retrieved 4 April 2016.
27. ^ Martin, Liz (February 2013).  "The Renard Road Train
system". Transmission (20): 8–12. Archived from the original  on 31 March
2016. Retrieved 20 March 2016.
28. ^ "The latest Renard trains". The Commercial Motor: 5. 28 July 1910.
Retrieved 4 April 2016.
29. ^ See diagram of the 105 hp engine with a similar arrangement, in "Is the
sleeve-valve engine suitable?". The Commercial Motor: 747 [13]. 12 January
1926. Retrieved 1 April 2016.
30. ^ "The self-propelled exhibits". The Commercial Motor: [21]. 29 June 1911.
Retrieved 4 April 2016. The smaller machine featured a 30 hp (RAC rating) 4-
cylinder straight-4 engine.
31. ^ Ricardo, Harry, Sir (1931). The High Speed Internal Combustion Engine.
Glasgow: Blackie and Son. p. 276.
32. ^ "Patents completed". The Commercial Motor: 468 [20]. 18 February 1913.
Retrieved 6 April 2016.
33. ^ "Two notable six-cylinder engines on test". The Commercial Motor: 96
[14]. 3 April 1913. Retrieved 3 April 2016.
34. ^ Fletcher, David; Bryan, Tony (illus.) (2004). British Mark I Tank 1916.
Osprey Publishing. p. 4.  ISBN  1-84176-689-5.
35. ^ Knight, K. (2014). "Lanchester Collection" (PDF). Jaguar Daimler
Heritage Trust. Retrieved 5 April 2016.
36. ^ "The Lanchester Company". From our motoring correspondent. The Times,
Tuesday, 6 January 1931, p. 10; Issue 45713
37. ^ "The Birmingham Small Arms Company. A difficult trading year, important
transactions effected". The Times, Saturday, 28 November 1931, p. 17; Issue
45992
38. ^ "Wake Vortex Research". Retrieved 26 August 2008.
39. ^ Lanchester, F. W. (11 December 1941). "Contra-Props". Flight. XL(1720):
418–9. Retrieved 5 April 2016.
40. ^ Lanchester, F W (January 1914). "The James Forrest Lecture 1914, The
Flying Machine From An Engineering Standpoint" (PDF). Minutes of the
Proceedings of the Institution of Civil Engineers.  198(1914): 245–
338.  doi:10.1680/imotp.1914.16315.
41. ^ "Dr. F. W. Lanchester". Flight. 14 March 1946. Retrieved 5 April2016.
42. ^ Lanchester 1916, pp. 39ff [76ff].
43. ^ Lanchester F.W., Mathematics in Warfare in The World of
Mathematics, Vol. 4 (1956) Ed. Newman, J.R., Simon and Schuster, 2138-
2157
44. ^ "The Discovery Service". The National Archives. Retrieved 6 June2019.
45. ^ "History". Coventry University. Retrieved  29 January 2008.

Conflictul militar modern scoate în evidență importanța crescândă de a avea un


avantaj de cunoaștere asupra adversarilor. Proiectul își propune să adapteze și să generalizeze
modele analitice pentru integrarea modelării și simularii în pregătirea militară ca prim pas
care permite ofițerilor să experimenteze o varietate de situații realiste și să învețe din greșelile
lor. Modelul (programul) nostru se dorește a fi un răspuns la preocupările actuale ale
pregătirii militare românești: capacitatea de a gestiona misiunile moderne de pe câmpul de
luptă și necesitatea de a coopera la nivel tactic cu alte structuri militare ale NATO. Propunem
o extensie a modelării clasice a luptei prin ecuațiile Lanchester pentru a include cazul fără
forțe omogenizate și efecte spațiale unidimensionale. Caracteristicile esențiale ale modelului
sunt un front de luptă în mișcare, reaprovizionarea pierderilor și retragerea unităților de luptă
în timp ce altele sunt încă angajate. Discutăm modelul propus, raportăm rezultatele numerice
preliminare și luăm în considerare posibilele aplicații și extensii. Un exemplu de bază arată că
raportul de forță folosit adesea de trei poate produce o mișcare pe linia frontală până la 90%
din viteza atacatorului.