SECTIA NEFROLOGIE
TEST ASISTENT MEDICAL
1. In cazul unei hemoragii mari, cand tensiunea arteriala scade sub 60-80mmHg, cum
reactioneaza rinichiul:
a. functioneaza normal, urina este hiperconcentrata
b. acumularea de metaboliti creste volumul sangerarii
c. apare insuficienta renala acuta
2. Hematuria:
a. apare in cazul incompatibilitatii de grup
b. apare in socul hemolitic
c. apare la administrarea de sange ce contine alergeni
3. Nefrita acuta, bronhopneumonia, embolia pulmonara, hemoragia digestiva, aparute
drept complicatii in arsura se datoreaza:
a. intoxicatiei masive a organismului cu substante toxice resorbite din regiunea
arsa
b. socului hipovolemic
c. profunzimii arsurilor
4. Manifestarea clinica caracteristica litiazei renale este:
a. infectia urinara
b. insuficienta renala
c. colica renala
5. Sediul durerii in colica renala se afla in:
a. regiunea lombara
b. regiunea toracala
c. regiunea suprapubiana
6. Durerea lombara cu iradire in organele genitale externe este caracteristica:
a. insuficientei renale acute
b. insuficientei renale cronice
c. colicii renale
7. Uremia este stadiul terminal al:
a. insuficientei renale cronice
b. pielonefritei cronice
c. pielonefritei acute
8. In faza de izostenurie, densitatea urinii oscileaza intre:
a. 1017-1020
b. 1015-1017
c. 1010-1011
9. Cel mai important semn in insuficienta renala cronica este:
a. nicturia
b. disuria
c. poliuria
10. In insuficienta renala acuta,diureticele se vor administra:
a. dupa corectarea volemiei
b. inainte de corectarea volemiei
c. dupa administrarea de vasodilatatoare
11. La pacientul cu insuficienta renala acuta este contraindicata:
a. fortarea diurezei prin administrare de lichide abundente
b. corectarea dezechilibrului electrolitic fara rezultate de laborator
c. combaterea varsaturilor
12. In insuficienta renala acuta diureza este:
a. sub 400ml/zi
b. sub 50 ml/zi
c. peste 1000ml urina/zi
13. In insuficienta renala acuta calea de administrare si compozitia lichidelor in
vederea mentinerii echilibrului hidroelectrolitic vor fi stabilite:
a. in functie de ionograma
b. de catre medic
c. in functie de examenul sumar de urina
14. Interventiile asistentei medicale la un pacient cu insuficienta renala acuta constau
in:
a. efectuarea bilantului hidric
b. diminuarea catabolismului proteic prin epurare extrarenala hemodializata si
dial;iza peritoneala
c. aplicatii calde in regiunea lombara
15. Care dintre urmatoarele afectiuni reprezinta cauze postrenale inb producerea
insuficientei renale acute?
a. calculoza ureterala bilaterala
b. tumorile de vecinatate afectand ambele uretere
c. glomerulonefrita
16. In cazurile in care in insuficienta renalaacutadiureza este pastrata,deficitul calitativ
consta in:
a. hematurie
b. izostenurie
c. hipostenurie
17. Suprimarea functiei renale in insuficienta renala acuta survine ca urmare a:
a. reducerii filtratului glomerular
b. scaderii reabsorbtiei tubulare
c. reducerii pemeabilitatii glomerulare
18. Care din urmatoarele tulburari cardio-vasculare apare in insuficienta renala acuta?
a. tahicardie
b. aritmii
c. bradicardie
19. In insuficienta renala acuta cresc proportional cu agravarea functiei renale:
a. calcemia
b. acidul uric
c. uree sangvina
20. Care dintre urmatoarele manifestari sunt semnificative pentru o insuficienta renala
acuta?
a. oligo-anuria
b. alterarea echilibrului hidroelectrolitic si acido-bazic
c. hematuria
21. Insuficienta renala cronica se caracterizeaza prin:
a. deteriorarea rapida a functiei renale de excretie
b. scaderea progresiva a capacitatii functionale renale
c. retinerea in organism a substantelor toxice rezultate din metabolism
22. Care din urmatoarele tulburari metabolice se intalnesc in insuficienta renala
cronica?
a. hipolipidemie
b. hiperlipidemie
c. hiperlipoproteinemie
23. Insuficienta renala cronica este o boala provocata de:
a. insuficienta cardiaca acuta
b. glomerulonefrita cronica
c. obstructia cailor urinare
24. Dintre cele mai periculoase complicatii ale insuficientei renale cronice fac parte:
a. edemul pulmonar
b. diabetul
c. edemul cerebral
25. Care dintre urmatoarele manifestari sunt semnificative pentru insuficienta renala
cronica?
a. cefalee precoce,contractii musculare, stari confuzionale
b. stare generala profund alterata, miros amoniacal al aerului expirat,intoleranta
digestiva
c. stare generala alterata,toleranta digestiva,dispnee, somnolenta
26. Interventiile asistentei medicale in insuficienta renala cronica este un element
important al activitatii [Link] pacientilor se refera la:
a. exercitii fizice intense, sustinute
b. necesitarea restrictiilor alimentare
c. igiena riguroasa a tegumentelor
27. Corectarea dezechilibrelor hidro-electrolitice si acido-bazice in IRA se face cu:
a. bicarbonat de sodiu in acidoza metabolica
b. clorura de sodiu in deshidratarea extracelulara
c. diuretice in deshidratarea extracelulara
28. Problemele pacientului cu insuficienta renala cronica pot fi:
a. alterarea echilibrului acido-bazic prin degradarea funtiei tubulare
b. alterarea integritatii pielii
c. insomnia
29. Etiopatogenia litiazei renale este reprezentata de:
a. prezenta in urina a unor coloizi protectori care sa impiedice cristalizarea.
b. conditii fizico-chimice care favorizeaza cristalizarea(oligurie,staza urinara).
c. prezenta in urina, in exces,a unor substante care pot cristaliza(acid uric,acid
oxalic,fosfati,calciu)
30. Evolutia in litiaza renala depinde de urmatorii factori:
a. compozitia calculului, regimul alimentar
b. numarul si marimea calculilor,obstructia cailor urinare
c. aparitia infectiei
31. Cele mai frecvente complicatii lae litiazei renale sunt:
a. anuria, infectia urinara
b. hidronefroza
c. malformatia cailor urinare
32. Indicatiile tratamentului chirurgical in litiaza renala sunt:
a. la aparitia infectiei urinare sau cand calculii ureterali nu se elimina mult timp
b. atunci cand afecteaza functia renala si tratamentul medical nu da rezultate
c. la producerea unei recidive
33. Litiaza renala se defineste ca fiind:
a. afectiunea caracterizata prin formarea unor calculi in bazinet si caile urinare
b. afectiunea caracterizata prin formarea unor calculi in bazinet si in caile
biliare
c. afectiunea caracterizata prin formarea unor calculi in bazinet si vezica urinara
34. In tratamentul litiazei renale se va tine seama obligatoriu de:
a. manifestarea acuta
b. boala de baza
c. numarul calculilor renali
[Link] de urgenta la pacientul in stare de colica renala consta in administrare de:
a. ceaiuri diuretice si ape minerala 2000-3000ml/24 ore
b. analgezice, antispastice, la indicatia medicului
c. antiinflamatoare
36. In colica renala principalele semne sunt:
a. durere, disurie, hematurie, meteorism.
b. hipertensiune, poliurie, durere, anxietate.
c. durere, neliniste, tenesme vezicale, varsaturi, uneori febra moderata
37. In colica renala,tratamentul de urgenta este:
a. repaus la pat, calmarea durerii
b. sonda uretro-vezicala, combaterea durerii
c. repaus la pat, ingerare de lichide din abundenta
38. Colica renala este:
a. un sindrom dureros acut,paroxistic, de obicei apiretic.
b. un sindrom provocat de spasmul cailor urinare excretoare superioare, insotit
de agitatie si iradieri uretero-vezico-genitale
c. imposibilitatea evacuarii vezicii urinare
39. Interventiile asistentei medicale pentru calmarea durerii in colica renala, sunt:
a. aplicatii locale de caldura pe zona de maxima durere
b. aplicarea alternativa de comprese reci si calde in regiunea lombara
c. administrarea de analgezice-antispastice la indicatia medicului
40. In colica renala examinarile de urgenta sunt:
a. examen complet de urina
b. radiografie renala pe gol
c. urografie
41. Socul este definit ca:
a. grava tulburare functionala a intregului organism
b. suferinta grava a creierului cu conservarea partiala a functiilor vitale
c. reactie organica post-agresiva decompensata
42. Densitatea urinei poate scadea sub 1015 in urmatoarele afectiuni:
a. soc hemoragic si traumatic
b. aport mare de lichide: bere, apa
c. diabet zaharat, diabet insipid
43. Oliguria si anuria pot aparea in urmatoarele afectiuni:
a. diabet insipid
b. insuficienta renala acuta
c. soc cu hipovolemie si hipotensiune
44. Urografia intravenoasa se poate executa atunci cand:
a. bolnavul are TBC renal
b. densitatea urinei este sub 1015
c. ureea depaseste 70mg
45. Ureteropielografia retrograda si pielografia ascendenta ne dau informatii referitor
la:
a. existenta hidronefrozei,tumorilor renale,stricturilor ureterale
b. prezenta de tumori si calculi vezicali
c. anomalii congenitale ale ureterelor si rinichilor
46. La un bolnav renal urmeaza a fi corectata preoperator urmatoarele deficiente:
a. hipotensiunea arteriala
b. dezechilibrul hidroelectrolitic si acido-bazic
c. hipoproteinemia,edemele si HTA secundara
47. Tratamentul profilactic al infectiilor urinare in postoperator consta in:
a. aplicarea sondei vezicale la toti bolnavii indiferent de tipul operatiei
b. aplicarea sondei vezicale in conditii de asepsie perfecta
c. in perspectiva sondajelor repetate se va prefera sonda a Demeure
48. Ce importanta are spalarea mainilor in prevenirea infectiilor cu cale de transmitere
sanguina:
a. nu prezinta importanta in prevenirea infectiilor cu cale de transmitere
sanguina
b. uneori este singurul mod de prevenire a contaminarii si diseminarii agentilor
microbieni
c. cel mai important mod de prevenire a contaminarii si diseminarii agentilor
microbieni
49. Urocultura este o analiza care se recomanda in urmatoarele afectiuni:
a. pneumonie virala
b. astm bronsic infecto-alergic
c. infectii urinare
50. Ce este hamaturia?
a. prezenta sangelui in urina
b. varsatura in “zat de cafea”
c. sputa cu sange.
d. prezenta sangelui in scaun
51. Ce este hematuria macroscopica?
a. prezenta sangelui in sputa care se vede cu ochiul liber
b. prezenta sangelui in urina care se vede cu ochiul liber
c. prezenta sangelui in urina care se vede numai la microscop
d. prezenta sangelui in scaun, care se vede cu ochiul liber
52. Principala cauza a infectiilor tractului urinar in timpul internarii o reprezinta:
a. sondajul vezical
b. imunitatea scazuta a pacientului
c. igiena defectuoasa
d. toate variantele sunt corecte
53. Determinarea glicemiei se poate face din:
a. sange arterial
b. sange capilar
c. sange venos
d. toate variantele sunt corecte
54. Pacientul cu deshidratare severa prezinta:
a. hipotensiune arterial
b. hipertensiune arterial
c. tahicardie
d. bradicardie
55. Perfuzarea in exces, peste necesarul de lichide al organismului, poate duce la
aparitia:
a. edemului pulmonar acut
b. emboliei pulmonare
c. emfizemului pulmonar
d. insuficientei renale acute
56. Dezinfectia terminala intr-un salon, se efectueaza dupa urmatoarele operatiuni:
a. dupa ce salonul a fost golit de pacienti
b. dupa curatenia prealabila a salonului
c. dupa externarea unui pacient
d. dupa indicatia medicului
57. La pacientul cu insuficienta renala cronica, regimul alimentar va fi sarac in:
a. proteine
b. glucide
c. calorii
d. toate variantele sunt corecte
58. Pregatirea pacientului pentru urografie (UIV), presupune:
a. regim alimentar prealabil
b. injectarea unei substante de contrast pe cale intravenoasa
c. injectarea unei substante de contrast pe cale intramuscular
d. nu necesita injectare de substanta de contrast
59. La un pacient care prezinta insuficienta renala acuta,monitorizarea diurezei
evidentiaza:
a. polakiurie
b. anurie
c. hematurie
d. disurie
60. Tratamentului pacientului cu insuficienţă renală acută include:
a. reechilibrare hidroelectrolitica
b. hemodializa de 3 ori/saptamana pentru tot restul vietii
c. dializa peritoneala o data pe saptamana pentru tot restul vietii
d. nu necesita tratament
61. Cantitatea de proteine administrată unui pacient cu insuficienţă renală cronică:
a. se stabileşte în funcţie de valorile ureei şi creatininei din sânge
b. se stabileşte în funcţie de valorile acidului uric
c. nu diferă de cantitatea de proteine administrată unui individ sănătos cu
funcţie renala normala
d. se stabileste in functie de valoarea glicemiei
62. Hematuria macroscopică poate apărea la un pacient cu:
a. tumoare renală.
b. traumatism renal.
c. cistita acuta hemoragica.
d. nici o varianta nu este corecta.
63. Edemele din bolile renale sunt:
a. albe, pufoase
b. cianotice, indurate
c. roşii, tegumentele prezentând teleagiectazii
d. nici o varianta nu este corecta
64. Apariţia hematuriei la un pacient în tratament anticoagulant cronic sugerează:
a. doză insuficientă de anticoagulant
b. doză crescută de anticoagulant
c. de obicei nu are legătură cu tratamentul anticoagulant deci pacientul nu
poate prezenta hematurie
65. În insuficienţa renală cronică administrarea de eritropoietină recombinată se
impune în cazul instalării:
a. acidozei metabolice
b. anemiei
c. manifestărilor gastrointestinale
d. hipertensiunii
66. În pielonefrita acută, paraclinic înregistrăm:
a. VSH scăzut.
b. anemie moderată.
c. leucocitoză.
d. leucociturie
67. Retentia de urina poate aparea in:
a. cardiopatie ischemica
b. stricturi uretrale
c. traumatisme renale
68. Enumerati principiile fizico-chimice care au loc in dializa:
a. difuziunea (osmoza)
b. ultrafiltrarea,convectia
c. osmoza inversa
69. Retentia de urina:
a. este o urgenta urologica
b. nu necesita montarea sondei urinare in primele 24 ore
c. poate duce la instalarea starii de soc
70. Oliguria poate aparea in:
a. socul hipovolemic
b. boala diareica acuta
c. accident vascular cerebral
71. Hematuria macroscopica poate aparea:
a. dupa administrare de anticoagulante
b. dupa traumatisme renale
c. dupa administrare de aspirina
72. Proteinuria:
a. apare in mod fiziologic,urina continand cantitati semnificative de albumina
b. apare in suferintele renale acute
c. apare in suferintele renale cronice
73. Ureea sanguina creste in:
a. starile de deshidratare
b. disfunctiile renale
c. tulburarile de coagulare
74. Factorii de risc pentru aparitia infectiilor urinare includ:
a. diabetul zaharat
b. accidentele vasculare cerebrale cu incontinenta de urina
c. examenele radiologice ale aparatului urinar
75. Prostatita acuta bacteriana se manifesta prin:
a. leucocitoza
b. piurie
c. prurit
76. Cistita se manifesta clinic prin:
a. oligoanurie
b. piurie
c. durere la mictiune
77. Paraclinic cistita se caracterizeaza prin:
a. leucociturie
b. leucopenie,trombocitopenie
c. hematurie
78. Durerea peritoneala:
a. este apiretica
b. apare in suferintele uretrale
c. apare in suferintele uretro-anexiale
79. Dieta hiposodata este indicata atunci cand pacientul prezinta:
a. retentie azotata
b. insuficienta cardiaca congestiva
c. hipertensiune arteriala
80. In pielonefrita acuta paraclinic inregistram:
a. VSH scazut
b. anemie moderata
c. leucocitoza
81. Colica nefretica:
a. este prototipul durerii lombare unilaterale
b. apare adesea dupa efort fizic
c. este generata de distensia capsulei renale
82. Cate tipuri de punctionare a fistulei arterio-venoase la pacientii dializati
cunoasteti?
a. in scar
b. localizata
c. in „buton”
83. Principala cauza a infectiilor tractului urinar dobandite in timpul internarii in spital
o reprezinta:
a. cateterizarea vezicii urinare
b. igiena defectuoasa
c. imunitatea scazuta a pacientului
84. La pacientii cu deshidratare severa se recomanda administrarea pe cale
intravenoasa de:
a. ser fiziologic
b. plasma
c. sange integral
85. Perfuzarea pacientului se poate face prin:
a. abord venos periferic
b. abord venos central
c. ambele variante sunt corecte
86. Este contraindicata administrarea prin perfuzie intravenoasa de solutii:
a. lipidice de nutritie parenterala
b. proteice
c. uleioase
87. Perfuzarea in exces peste necesarul de lichide al organismului poate duce la
aparitia:
a. edemului pulmonar acut
b. emboliei pulmonare
c. emfizemului pulmonar
88. Pacientul cu deshidratare severa prezinta:
a. hipotensiune arteriala
b. tahicardie
c. ambele variante sunt corecte
89. Valoarea normala a natremiei este:
a. 30-50 mEq/l
b. 130-150mEq/l
c. 230-250mEq/l
90. Se recomanda administrarea produselor de sange in paralel cu:
a. ser fiziologic
b. solutii de glucoza 5%,10%
c. ambele variante sunt corecte
91. Pa un pacient care prezinta disurie, polakiurie, diagnosticul de certitudine pentru
infectie urinara se bazeaza pe:
a. urocultura
b. proba Addis-Hamburger
c. numarul crescut de leucocite in urina,evidentiat la examenul sumar de urina
92. La un pacient care prezinta insuficienta renala acuta, monitorizarea diurezei
evidentiaza:
a. polakiurie
b. anurie
c. hematurie
93. Tratamentul pacientului cu insuficienta renala acuta include:
a. reechilibrare hidroelectrolitica
b. hemodializa de 3 ori/saptamana
c. dializa peritoneala
94. Cantitatea de proteine administrata unui pacient cu insuficienta renala cronica se
stabileste:
a. in functie de valorile creatininei si ureei din sange
b. in functie de valorile acidului uric
c. nu difera de cantitatea de proteine administrata unui individ sanatos cu
functie renala normala
95. Oliguria reprezinta scaderea volumului de urina eliminat in 24 ore sub:
a. 1000 ml
b. 500 ml
c. 100 ml
96. In insuficienta renala cronica administrarea de eritropoietina se impune in:
a. acidoza metabolica
b. anemie
c. manifestari gastrointestinale
97. Dializa peritoneala este:
a. o metoda de epurare extrarenala, intracorporeala
b. o metoda prin care indeparteaza toxinele din sangele uremic
c. o tehnica de epurare ce reclama utilizarea unei membrane semipermeabile
RASPUNSURI:
1.C 2.A 3.A 4.C 5.A
6.C 7.A 8.C 9.C 10.A
11.A,B 12.A,B 13.A,B 14.A,B 15.A,B
16.B,C 17.A,C 18.A,B 19.B,C 20.A,B
21.B,C 22.B,C 23.B,C 24.A,C 25.A,B
26.B,C 27.A,B 28.A,B 29.B,C 30.B,C
31.A,B 32.A,B 33.A,C 34.A,B 35.A,B
36.A,C 37.A,C 38.A,B 39.A,C 40.A,B
41.A,C 42.B,C 43.B,C 44.B,C 45.A,C
46.B,C 47.B,C 48.B,C 49.C 50.A
51.B 52.A 53.B,C 54.A 55.A
56.A,B 57.A 58.A,B 59.B 60.A
61.A 62.A,B,C 63.A 64.B 65.B
66.C,D 67.B,C 68.A 69.A 70.A
71.A,B,C 72.B,C 73.A 74.B 75.A
76.C 77.C 78.C 79.C 80.C
81.A,B 82.A,B,C 83.A 84.A 85.A,B,C
86.C 87.A 88.A 89.B 90.A
91.A 92.B 93.A 94.A 95.B
96.B 97.A,B