Sunteți pe pagina 1din 16

Climatul polar este rspndit ntre 70-90 grade latitudine nordic i sudic, cuprinznd Oceanul Arctic i Antarctica.

Climatul rece polar este explicat prin unghiul mic n care razele solare ating scoara terestr, spre deosebire de regiunile de la ecuator unde razele solare cad perpendicular pe suprafaa pmntului.

Aceste regiuni sunt caracterizate printr-un climat polar cu temperaturi extrem de sczute i prin mari variaii ale perioadelor cu lumina natural, cu 24 de ore de lumin n timpul verii (nopi albe) i cu 24 de ntuneric total n mijlocul iernii. Polul Nord i Polul Sud sunt acoperii cu calote glaciare, calote care acoper att Oceanul Arctic ct i Antarctica.

n regiunea polar nordic se afl numeroase aezri omeneti, unul dintre motive fiind i Curentul Golfului din Oceanul Atlantic, care nclzete simitor i unele poriuni ale Oceanului Arctic. Situaia este diferit n Antarctica unde, cu excepia staiunilor tiinifice, nu exist aezri omeneti permanente, datorit temperaturilor mult mai sczute precum i a izolrii geografice a Antarctidei fa de celelalte continente.

Vulpea polar (Alopex lagopus) este o specie de animale carnivore din familia canide care triesc n regiunile polare de tundr. Animalul este adaptat la clima rece, avnd o blan deas, iar talpa labelor fiind acoperit cu blan.

Ursul polar este un mamifer mare, greutatea acestuia ajungnd pn la 300-600 kg la masculi i 150-300 kg la femele, nlimea la 1,8 m i lungimea la 2,5 m. Are o blan de culoare alb. Ghearele mari i puternice sunt capabile s doboare adversarii naturali. Are un strat de grsime sub piele, care l ajut s se protejeze mpotriva frigului, aceast caracteristic fiind ntlnit i la alte animale din tundr. Este un nottor excelent. Ursul polar (Ursus maritimus) este un urs alb care triete n zonele nordice ngheate ale Oceanului Arctic, fiind cel mai mare animal de prad ntlnit pe uscat. Durata vieii sale este de 35-40 ani.

Labele din fa sunt folosite pentru not fiind mari i membranate pentru a asigura propulsia. Cele posterioare au rol de crm. Prezint gheare neretractile. Picioarele sunt mai mari dect la ceilali uri (22 de cm lime) i au pr pe tlpi i ventuze pentru a le conferi stabilitate pe ghea.

n apa oceanic viaa este mai abundent dect pe continent. Aici gasesc uor hrana, care consta n foci. Ei parcurg spre nord sau spre sud distanta de 1000 km cnd calota glaciar ncepe s se topeasc, pentru a cauta hrana.

Pinguinii sunt un grup de psri acvatice, care nu zboar, i care triesc exclusiv n emisfera sudic. Sunt psri acvoterestre care triesc pe continentul ngheat numit Antarctica. Aceste psri nezburtoare i prind hrana notnd i prinznd n gur petii pe care apoi i devoreaz. Pe uscat par leni, abia micndu-se, dar n ap sunt foarte rapizi deoarece i folosesc aripile pentru not.

Pinguinii sunt singurele psri nezburtoare adaptate la scufundare, propulsate cu ajutorul aripilor. Pentru aceasta, n timp, aripile au devenit nottoare puternice cu articulaii rigide care mpiedic micrile independente ale oaselor care alctuiesc aripa. Oasele pinguinilor sunt mai dense i mai dure ceea ce face ca s fie mai rezistente n cazul impacturilor cu apa i pentru a crete n greutate ntreg corpul pentru a reduce flotabilitatea. Picioarele sunt situate mai n spate fa de alte alte psri, lucru ce le confer o statur biped dar care le ngreuneaz mersul pe pmnt uscat ns ndeplinesc funcia de crm atunci cnd se afl n ap.

Cuiburile lor sunt foarte simple dar sunt i specii care clocesc n galerii subterane. Pinguinii imperiali nu folosesc cuiburi ci i in pe picioare oule pe toat perioada clocirii. Pinguinii clocesc dou ou, cu excepia pinguinului imperial care depune un singur ou. Oule sunt de culoare deschis de la alb la verzui i au o perioad de incubaie cuprins ntre 33 i 62 de zile depinznd de specie. Puii de pinguin prezint o cretere rapid, dup 23 sptmni fiind destul de bine dezvoltai iar dup prima nprlire independizndu-se de prini.