Sunteți pe pagina 1din 268

1

UMFT
Universitatea de
Medicin i Farmacie
Victor Babe
din Timioara

TESTE DE BIOLOGIE
pentru

ADMITEREA 2016
Coordonator: Prof. univ. dr. ANDREI MOTOC

Conf. univ. dr. HORIA PRUNDEANU


Conf. univ. dr. ADELINA JIANU
Conf. univ. dr. PUA GAJE
.I. dr. MONICA VAlDA
.I. dr. LAVINIA NOVEANU
Asist. univ. dr. LOREDANA STANA

Editura Victor Babe


Timioara, 2016

Capitolul I ALCTUIREA CORPULUI UMAN


1. Poziia anatomic de referin a corpului uman desemneaz corpul n:
A. Decubit dorsal
B. Ortostatism
C. Decubit lateral stng
D. Decubit lateral drept
E. Decubit ventral
2. Embrionul uman prezint trei foie embrionare, dup cum urmeaz:
A. Ectoblast (ectoderm)
B. Mezoblast (mezoderm)
C. Endoblast (ectoderm)
D. Ectoblast (endoderm)
E. Endoblast (endoderm)
3. Celula-ou (zigotul), la circa 30 de ore dup fecunda ie, sufer diviziuni succesive, trecnd prin
stadiul de:
A. Morula
B. Preembrion
C. Blastul
D. Gastrul
E. Embrion
4. Din mezodermul embrionar deriv urmtoarele esuturi, organe i sisteme de organe:
A. Sistemul respirator
B. Sistemul osos
C. Sistemul muscular
D. Sistemul reproductor
E. Sistemul urinar
5. Din endodermul embrionar deriv urmtoarele esuturi, organe i sisteme de organe:
A. Sistemul digestiv
B. Amigdalele
C. Adenohipofiza
D. Tiroida
E. Tubul neural
6. Din ectodermul embrionar deriv urmtoarele esuturi, organe i sisteme de organe:
A. Sistemul urinar
B. Amigdalele
C. Adenohipofiza
D. Epifiza
E. Tubul neural
7. n corpul omenesc, celulele i esuturile alctuiesc:
A. Aparate
B. Organe
C. Viscere
D. Sisteme de organe
E. Segmente
8. Sistemele de organe:
A. Sunt formate din grupri de celule
B. ndeplinesc principalele funcii ale organismului
C. Sunt formate din esuturi

D. Sunt uniti morfologice


E. Alctuiesc organe
9. Dup gradul de complexitate, nivelurile de organizare ale corpului uman sunt:
A. Celula
B. Organele
C. esuturile
D. Sistemele de organe
E. Segmentele
10. Nivelurile de organizare ale corpului uman:
A. Sunt sisteme simple
B. Sunt sisteme cu grade diferite de complexitate
C. Se subordoneaz legilor nivelului superior
D. Fac ca organismul s funcioneze ca un tot unitar
E. Sunt controlate: nervos (hormonal) i umoral (reflex)
11. Precizai afirmaiile false cu privire la nivelul celular de organizare a corpului uman:
A. Totalitatea celulelor umane alctuiesc sisteme de organe
B. Iniial toate celulele au aceeai form - cubic
C. Reprezint unitatea structural, funcional i genetic a corpului uman
D. Celulele provin prin segmentarea celulei-ou
E. Celulele provin prin segmentarea zigotului
12. Precizai afirmaiile corecte cu privire la nivelul tisular de organizare a corpului uman:
A. esuturile sunt grupri de celule cu form i structur diferite
B. esuturile sunt grupri de celule cu rol fiziologic diferit
C. Au celulele unite ntre ele printr-o substan intercelular - n cantitate mare (substan de cimentare)
D. Au celulele unite ntre ele printr-o substan intercelular - n cantitate mare (substan fundamental)
E. Reprezint unitatea structural, funcional i genetic a corpului uman
13. Organele:
A. Sunt alctuite din asocieri de esuturi (maxim dou)
B. Se difereniaz n viaa intrauterin
C. Alctuiesc prin grupare sisteme de organe
D. i definitiveaz dezvoltarea funcional nainte de na tere
E. Stabilesc raporturi topografice cu alte organe.
14. Termenul de viscer se folosete pentru a indica:
A. Muchii membrelor
B. Organele externe
C. Articulaiile membrelor
D. Organele interne
E. Organele din cavitatea abdominal
15. Dintre viscere fac parte urmtoarele, cu o singur excep ie:
A. Stomacul
B. Apendicele vermiform
C. Ischionul
D. Splina
E. Pancreasul
16. Corpul uman:
A. Conine exclusiv viscere
B. Este alctuit din segmente
C. Conine sisteme de organe alctuite din viscere
D. Este alctuit din cap, gt, torace, abdomen i membre
E. Conine exclusiv elemente somatice
17. Precizai afirmaiile false cu privire la corpul uman:
A. Este tridimensional

B. Prezint trei axe, ce se ntretaie n unghi obtuz


C. Este alctuit dup principiul simetriei bilaterale
D. Prezint trei planuri: longitudinal, sagital i transversal
E. Pentru definirea topografic a unui organ sunt necesare ca repere i regiunile corpului
18. Segmentele corpului uman:
A. Conin exclusiv viscere
B. Sunt reprezentate de cap, gt, trunchi i membre
C. Sunt reprezentate de extremitatea cefalic, trunchi i membre
D. Se mai numesc i regiuni ale corpului
E. Conin elemente somatice i organe interne
19. Capul prezint urmtoarele caracteristici anatomice:
A. Se leag de trunchi prin extremitatea cefalic
B. Este alctuit din partea cranian, care corespunde neurocraniului (fa a)
C. Este alctuit din partea facial, care corespunde viscerocraniului (cutia cranian)
D. Este alctuit din dou pri: cranian i facial
E. Este segmentul care leag gtul de trunchi
20. Gtul:
A. Este segmentul care leag capul de trunchi
B. Este alctuit din dou pri, cranian i facial
C. Prezint elemente somatice (laringe, trahee) i organe interne (esofag, tiroid)
D. Face parte din extremitatea cefalic a corpului
E. Prezint dou regiuni: posterioar (nucal) i anterioar
21. Trunchiul:
A. Prezint la interior trei caviti
B. Prezint o cavitate (pelvian), limitat inferior de diafragma perineal
C. Este format din trei segmente suprapuse: torace, abdomen i pelvis
D. Adpostete traheea i esofagul n totalitate
E. Prezint dou caviti separate de un muchi neted, numit diafragm
22. n exteriorul trunchiului se gsesc urmtoarele cavit i:
A. Pleural
B. Toracic
C. Abdominal
D. Pelvian
E. Toate rspunsurile sunt false
23. Cavitatea toracic este separat de cavitatea abdominal printr-un mu chi numit:
A. Subcostal
B. Diafragm
C. Diafragm perineal
D. Intercostal extern
E. Intercostal intern
24. Inferior, cavitatea abdominal se continu cu:
A. Hipogastrul
B. Epigastrul
C. Cavitatea toracic
D. Canalul vertebral
E. Cavitatea pelvian
25. Cavitatea toracic cuprinde urmtoarele subdiviziuni:
A. Epigastrul
B. Hipogastrul
C. Mediastinul
D. Hipocondrul drept
E. Hipocondrul stng
26. Cavitatea abdominal cuprinde urmtoarele subdiviziuni, cu o excep ie:

A. Epigastrul
B. Abdomenul lateral drept
C. Abdomenul lateral stng
D. Axila
E. Hipogastrul
27. Selectai rspunsurile false cu privire la membre:
A. Sunt segmente ale corpului uman
B. Membrele superioare se leag de trunchi prin centura pelvian
C. Membrele inferioare se leag de trunchi prin centura scapular
D. Membrele superioare prezint trei segmente: bra , antebra i mn
E. Membrele inferioare prezint o centur i trei segmente
28. Selectai rspunsurile corecte cu privire la membre:
A. Prezint cte trei segmente
B. Poriunea liber a membrelor superioare prezint: bra ul, antebra ul i mna
C. Membrele superioare se leag de trunchi prin centura scapular
D. Membrele inferioare se leag de trunchi prin centura pelvian
E. Toate afirmaiile de mai sus sunt corecte
29. Ce segment face parte din poriunea liber a membrului inferior?
A. Braul
B. Coapsa
C. Mna
D. Centura pelvian
E. Antebraul
30. Axul longitudinal al corpului:
A. Prezint doi poli: superior (caudal) i inferior (cranial)
B. Este axul lungimii corpului
C. Este vertical la om
D. Are ca punct de plecare cretetul capului
E. Merge pn la nivelul spaiului delimitat de suprafaa tlpilor
31. Axul sagital al corpului:
A. Este poziionat orizontal la om i orientat anteroposterior
B. Este axul limii corpului
C. Este axul grosimii corpului
D. Are un pol anterior i unul posterior
E. Are un pol stng i unul drept
32. Axul transversal al corpului:
A. Are ca punct de plecare cretetul capului
B. Are un pol stng i unul drept
C. Este axul grosimii corpului
D. Merge paralel cu fruntea
E. Este poziionat orizontal la om
33. Precizai prin cte axe ale corpului trece un plan:
A. Dou
B. Trei
C. Unul
D. Patru
E. ase
34. Selectai rspunsurile false cu privire la axele corpului omenesc:
A. Sunt n numr de trei: frontal, sagital i transversal
B. Axul sagital este vertical la om
C. Axul transversal are un pol drept i unul stng
D. Corespund dimensiunilor spaiului i se ntretaie n unghi drept

E. Axul sagital este axul grosimii corpului


35. Precizai rspunsurile corecte cu privire la planurile corpului omenesc:
A. Sunt n numr de trei: frontal, sagital i transversal
B. Planul medio-sagital este planul asimetriei bilaterale
C. Planul sagital este planul metameriei corpului
D. Planul transversal trece prin axul sagital i axul transversal
E. Un plan trece prin dou axe ale corpului
36. Precizai rspunsurile corecte cu privire la planul frontal al corpului:
A. Merge paralel cu fruntea
B. Este perpendicular pe planul sagital
C. mparte corpul ntr-o parte superioar i o parte inferioar
D. Formaiunile corpului mai apropiate de acest plan sunt mediale
E. Trece prin axul longitudinal i transversal
37. Planul medio-sagital al corpului are urmtoarele caracteristici:
A. Este dispus orizontal i trece prin axul longitudinal i sagital
B. Este planul simetriei bilaterale
C. Este planul metameriei corpului
D. Formaiunile corpului mai ndeprtate de acest plan se numesc laterale
E. Planurile paralele cu planul medio-sagital i paralele ntre ele se numesc parasagitale
38. Planul sagital al corpului trece prin urmtoarele axe:
A. Longitudinal i transversal
B. Sagital i transversal
C. Sagital i frontal
D. Frontal i longitudinal
E. Longitudinal i sagital
39. Planul transversal al corpului:
A. Este dispus orizontal i trece prin axul longitudinal i transversal
B. Este perpendicular pe planul frontal
C. mparte corpul ntr-o parte superioar i o parte inferioar
D. mparte corpul ntr-o parte cranial i o parte caudal
E. mparte corpul n dou pri simetrice
40. Pentru membrele superioare se folosesc urmtorii termeni sinonimi:
A. Proximal sau superior
B. Distal sau cranial
C. Ulnar sau medial
D. Radiat sau lateral
E. Superficial sau profund
41. Pentru a desemna formaiunile din talp, se folosete termenul:
A. Volar
B. Anterior
C. Plantar
D. Dorsal
E. Ventral
42. Pentru a desemna formaiunile palmei, se folose te termenul:
A. Cranial
B. Caudal
C. Plantar
D. Dorsal
E. Volar
43. Pentru membrele inferioare se folosesc urmtorii termeni anatomici:
A. Distal, mai apropiat de centur
B. Proximal, mai ndeprtat de centur

C. Tibial, n loc de medial


D. Fibular, n loc de lateral
E. Superficial, n loc de profund
44. La mn se folosesc urmtorii termeni anatomici sinonimi:
A. Volar sau palmar
B. Volar sau ventral
C. Palmar sau dorsal
D. Dorsal sau ventral
E. Palmar sau anterior
45. Componentele majore ale citoplasmei sunt:
A. Citosolul
B. Organitele celulare
C. Incluziunile
D. Cromatina
E. Nucleolul
46. Citoscheletul:
A. Asigur micarea celulei
B. Este furnizorul de energie al celulei
C. Este format din microtubuli
D. Este format din microfilamente
E. Asigur digestia intracelular
47. Organitele celulare comune majoritii celulelor sunt:
A. Nucleul
B. Nucleolul
C. Ribozomii
D. Reticulul endoplasmatic
E. Aparatul Golgi
48. Microtubulii:
A. Menin forma celulei
B. Fac parte din citoscheletul celulei
C. Sintetizeaz proteine
D. Sunt furnizori de energie
E. Au funcie de fagocitoz
49. Mitocondriile:
A. Au membran dubl
B. Nu au membran
C. Produc ATP la nivelul cristelor
D. Asigur digestia celular
E. Sunt organite intracitoplasmatice nespecifice
50. Lizozomii:
A. Sunt ataai de reticulul endoplasmatic
B. Sunt vezicule cu enzime
C. Asigur digestia intracelular
D. Asigur energia necesar celulei
E. Sunt implicai n sintezele proteice
51. Care din urmtoarele structuri sunt organite intracitoplasmatice comune celulelor?
A. Microtubulii
B. Ribozomii
C. Lizozomii
D. Mitocondriile
E. Microfilamentele
52. Organitele intracitoplasmatice specifice sunt reprezentate de:
A. Mitocondrii
B. Miofibrile
C. Neurofibrile
D. Corpusculi Nissl

E. Microfilamente
53. Care din urmtoarele celule sunt anucleate?
A. Neuronii
B. Celulele hepatice
C. Hematiile adulte
D. Fibrele musculare striate
E. Celulele epiteliale
54. Care din urmtoarele afirmaii referitoare la corpusculii Nissl sunt adevrate?
A. Sunt prezeni n eritrocite
B. Sunt prezeni n celula nervoas
C. Sunt organite intracitoplasmatice nespecifice
D. Sunt organite intracitoplasmatice specifice
E. Au rol n sinteza proteinelor
55. esutul epitelial are urmtoarele caracteristici:
A. Acoper suprafaa corpului
B. Este format din celule legate prin desmozomi
C. Este bogat vascularizat
D. Nu este vascularizat
E. Celulele epiteliale sunt aezate pe membrana bazal
56. Epiteliile de acoperire:
A. Sunt formate din celule specializate n elaborarea de produ i de secre ie
B. Acoper suprafaa corpului
C. Cptuesc organele cavitare
D. Se clasific n unistratificate, stratificate i pseudostratificate
E. Sunt formate din celule specializate n recep ionarea de stimuli.
57. Epiteliul simplu cubic este prezent n:
A. Alveolele pulmonare
B. Suprafaa ovarului
C. Bronhiole
D. Stomac
E. Uter
58. Epiteliul simplu cilindric:
A. Este un epiteliu de acoperire
B. Este un epiteliu glandular
C. Formeaz mucoasa tubului digestiv
D. Se ntlnete n alveolele pulmonare
E. Cuprinde celule cilindrice care pot prezenta la polul apical cili sau microvili
59. Epiteliile pseudostratificate prezint urmtoarele caracteristici:
A. Sunt formate dintr-un singur rnd de celule
B. Nucleii celulelor sunt la nlimi diferite
C. Nucleii celulelor sunt la aceeai nlime
D. Se ntlnesc n trahee
E. Se ntlnesc n intestin
60. Unitatea structural i funcional a miofibrilelor este:
A. Linia Z
B. Sarcolema
C. Sarcomerul
D. Sarcoplasma
E. Discul clar
61. esutul muscular neted este prezent in:
A. Miocard
B. Vasele de snge

C. Faringe
D. Stomac
E. Vezica urinar
62. Glandele sebacee i vars produsul de secre ie prin mecanism:
A. Merocrin
B. Holocrin
C. Apocrin
D. Exocitoz
E. Degranulare
63. n tiroid celulele epiteliale glandulare se organizeaz n:
A. Cordoane
B. Insule
C. Cuiburi
D. Foliculi
E. Lobuli
64. Epiteliile glandulare endocrine prezint urmtoarele caracteristici:
A. Au canale de excreie
B. Nu au canale de excreie
C. Produii de secreie sunt eliminai direct n snge
D. Produii de secreie sunt eliminai n diferite caviti
E. Produii de secreie poart numele de hormoni
65. esutul muscular cardiac:
A. Formeaz miocardul
B. Formeaz endocardul
C. Este format din fibre musculare cardiace alungite i ramificate
D. Este format din fibre musculare cardiace fusiforme
E. Cuprinde fibre musculare cardiace care au un singur nucleu dispus central
66. esutul muscular neted prezint urmtoarele caracteristici:
A. Se ntlnete n muchii irisului
B. Contracia este involuntar, lent i prelungit
C. Prezint striaii transversale
D. Nu prezint striaii transversale
E. Este format din fibre musculare netede cu aspect fusiform
67. esutul muscular neted este prezent n:
A. Limb
B. Miocard
C. Faringe
D. Vase de snge
E. Muchii irisului
68. Fibrele musculare striate scheletale:
A. Au form cilindric
B. Sunt fusiforme
C. Au un singur nucleu dispus central
D. Au numeroi nudei dispui periferic
E. Prezint miofibrile organizate n sarcomere
69. esutul muscular striat se ntlnete n muchii:
A. Scheletali
B. Erectori ai firelor de pr
C. Extrinseci ai globului ocular
D. Din pereii organelor cavitare
E. Limbii

70. Organitele intracitoplasmatice specifice fibrelor musculare striate sunt:


A. Mitocondriile
B. Reticulul sarcoplasmatic
C. Miofibrilele
D. Ribozomii
E. Complexul Golgi.
71. Miofibrilele:
A. Sunt organite intracitoplasmatice specifice fibrelor musculare striate
B. Sunt formate din discuri clare i ntunecate
C. Sunt organizate n sarcomere
D. Sunt organite intracitoplasmatice nespecifice
E. Nu sunt organizate n sarcomere
72. Discurile intercalare sunt prezente n esutul muscular:
A. Neted
B. Striat cardiac
C. Striat scheletal
D. n toate tipurile de esut muscular
E. n niciunul din esuturile musculare
73. Sarcomerul:
A. Este unitatea morfofuncional a miofibrilelor
B. Se gsete ntre dou linii H succesive
C. Se gsete ntre dou linii Z succesive
D. Este prezent ntre discul clar i cel ntunecat
E. Este prezent n mijlocul discului clar
74. Fibra muscular striat:
A. Este un sinciiu multinucleat
B. Are form cilindric
C. Este fusiform
D. Are nudei dispui la periferie sub sarcolem
E. Are nudei situai central
75. esutul conjunctiv:
A. Acoper suprafaa organismului
B. Este cel mai rspndit esut din organism
C. Este format din celule, fibre i substan fundamental
D. Este de patru tipuri: moale, semidur, dur i sngele
E. Nu este vascularizat
76. Caracteristicile esuturilor conjunctive sunt urmtoarele:
A. Au origine n mezoderm
B. Au origine n ectoderm
C. Au trei componente: celule, fibre i substan fundamental
D. Prezint trei tipuri de fibre conjunctive: de colagen, de elastin i de reticulin
E. Au origine endodermic
77. esutul conjunctiv lax:
A. Conine predominant fibre de colagen
B. Conine celule, fibre i substan fundamental n proporii egale
C. nsoete epiteliile
D. Este un esut avascular
E. Conine celule numite fibroblaste
78. esutul adipos:
A. Conine condrocite
B. Conine adipocite
C. Este prezent n hipoderm

D. Este prezent n jurul rinichilor


E. Are rol n limfopoiez
79. esuturile cartilaginoase:
A. Sunt formate din condroblaste i condrocite
B. Sunt formate din osteoblaste i osteocite
C. Nu sunt vascularizate
D. Sunt foarte bine vascularizate
E. Sunt de trei tipuri: hialin, elastic i fibros
80. Cartilajul hialin:
A. Formeaz discurile intervertebrale
B. Formeaz cartilajele costale
C. Conine numeroase fibre elastice
D. Are o mare rezisten la tensiune
E. Are structur omogen cu fibre uniform distribuite
81. Cartilajul elastic:
A. Conine numeroase fibre de reticulin
B. Conine numeroase fibre elastice
C. Este prezent n epiglot
D. Formeaz meniscurile
E. Este puternic vascularizat
82. Cartilajul fibros:
A. Are o mare rezisten la tensiune
B. Este prezent n trahee
C. Formeaz meniscurile
D. Are o structur omogen, cu fibre uniform distribuite
E. Formeaz discurile intervertebrale
83. Cartilajul elastic este prezent n:
A. Epiglot
B. Discuri intervertebrale
C. Cartilaje costale
D. Pavilionul urechii
E. Laringe
84. Cartilajul hialin este prezent n:
A. Epiglot
B. Meniscuri
C. Bronhii
D. Trahee
E. Cartilaje nazale.
85. esutul osos:
A. Este un esut conjunctiv semidur
B. Este un esut conjunctiv dur
C. Conine osteoblaste i osteocite
D. Este de dou tipuri: compact i spongios
E. Este un esut conjunctiv moale
86. Osteoclastele:
A. Sunt celule de talie mic
B. Sunt celule gigant multinucleate
C. Au rol n remodelarea esutului osos
D. Secret substan preosoas
E. Prezint un singur nucleu
87. esutul osos compact prezint urmtoarele caracteristici:

10

A. Este prezent n interiorul epifizelor oaselor lungi


B. Este prezent n diafizele oaselor lungi
C. Are ca uniti morfofiziologice sistemele haversiene
D. Conine trabeculi osoi
E. Este format din sisteme haversiene unite prin sisteme interhaversiene
88. esutul osos spongios:
A. Este prezent n grosimea oaselor late i scurte
B. Conine trabeculi osoi care delimiteaz caviti
C. Conine osteoane
D. Este prezent n epifizele oaselor lungi
E. Este prezent n diafizele oaselor lungi
89. Sngele:
A. Are origine mezodermic
B. Este un tip particular de esut conjunctiv
C. Este format din plasm i elemente figurate
D. Este un esut conjunctiv dur
E. Are origine ectodermic
90. Care din urmtoarele elemente figurate nu prezint nucleu?
A. Neutrofilele
B. Eozinofilele
C. Bazofilele
D. Limfocitele
E. Eritrocitele
91. Eritrocitele:
A. Sunt elemente figurate cu nucleu
B. Sunt elemente figurate anucleate
C. Transport gaze respiratorii
D. Intervin n hemostaz
E. Sunt distruse n splin
92. Trombocitele:
A. Sunt fragmente citoplasmatice provenite din megacariocite
B. Conin factori ai coagulrii
C. Conin granulaii neutrofile
D. Sunt implicate n inflamaii
E. Moduleaz rspunsul imun
93. Bazofilele:
A. Nu prezint nucleu
B. Sunt elemente figurate cu nucleu
C. Intervin n coagulare
D. Au granulaii bazofile
E. Conin heparin i histamin
94. Eozinofiieie:
A. Moduleaz rspunsul imun
B. Intervin n hemostaz
C. Conin granulaii eozinofile
D. Nu conin granulaii eozinofile
E. Numrul lor crete n boli parazitare
95. esutul nervos:
A. Leag esuturile ntre ele
B. Recepioneaz stimuli
C. Este format din neuroni i fibre colagene
D. Este format din neuroni i celule gliale

11

E. Are substan fundamental bogat


96. Neuronii:
A. Sunt unitile morfofuncionale ale esutului nervos
B. Au o mare capacitate de diviziune
C. Nu se divid
D. Au o durat scurt de via
E. Genereaz i transmit impulsuri
97. Corpul neuronului prezint:
A. Axolem i axoplasm
B. Neurilem i neuroplasm
C. Nucleu
D. Corpusculi Nissl
E. Corpusculi Berg
98. Organitele intracitoplasmatice specifice neuronului sunt:
A. Ribozomii
B. Lizozomii
C. Neurofibrilele
D. Neurotubulii
E. Corpii Nissl
99. Neuronii de form piramidal sunt prezeni n:
A. Scoara cerebeloas
B. Scoara cerebral
C. Coarnele anterioare ale mduvei
D. Mucoasa olfactiv
E. Ganglionii spinali
100. Celulele gliale:
A. Genereaz i transmit impulsuri
B. Au rol de susinere pentru neuroni
C. Conin neurofibrile i corpii Nissl
D. Nu conin neurofibrile i corpii Nissl
E. Au forme i dimensiuni variate
101. Neuronii de form stelat sunt prezeni n:
A. Nervii periferici
B. Scoara cerebral
C. Coarnele anterioare ale mduvei
D. Mucoasa olfactiv
E. Ganglionii spinali
102. Neuronii bipolari:
A. Prezint o dendrit i un axon
B. Prezint dou dendrite
C. Prezint doi axoni
D. Sunt prezeni n retin
E. Sunt prezeni n cerebel
103. Neuronii pseudounipolari:
A. Sunt celule anucleate
B. Au o singur prelungire, care se bifurc n dou ramuri
C. Se gsesc n ganglionii spinali
D. Se gsesc n ganglionul Corti
E. Nu au prelungiri
104. Neuronii multipolari sunt prezeni n:
A. Ganglionii spinali

12

B. Retin
C. Coarnele anterioare ale mduvei
D. Scoara cerebral
E. Mucoasa olfactiv
105. Corpii Nissl din neuroni:
A. Au rol n sinteza proteinelor neuronale
B. Au rol de a susine celula
C. Reprezint reticulul endoplasmic rugos
D. Sunt filamente intermediare
E. Sunt ribozomi
106. Neuronii motori:
A. Conduc informaii din centrii nervoi la organele efectoare
B. Conduc informaii de la receptori la centrii nervo i
C. Produc neurosecreii
D. Sintetizeaz mielina
E. Sunt neuroni de asociaie
107. Neuronii piriformi se gsesc n:
A. Creier
B. Retin
C. Cerebel
D. Mduva spinrii
E. Ganglionii spinali
108. Care din urmtoarele celule sintetizeaz mielina?
A. Neuronii
B. Microgliile
C. Celulele Schwann
D. Oligodendrogliile
E. Celulele satelite
109. Dendritele:
A. Sunt prelungiri lungi i ramificate
B. Sunt prelungiri scurte i ramificate
C. Transmit impulsuri spre corpul celular
D. Transmit impulsuri spre organele efectoare
E. Sunt nvelite de mai multe teci
110. Axonii:
A. Sunt prelungiri scurte i ramificate
B. Sunt o prelungire unic lung
C. Se termin prin ramificaii butonate
D. Sunt delimitai de axolem
E. Sunt o prelungire unic scurt
111. Teaca Schwann:
A. Este format din esut conjunctiv
B. Este format din celule gliale rsucite n jurul axonilor
C. Este format din celule gliale rsucite n jurul dendritelor
D. Acoper teaca de mielina
E. Toate afirmaiile sunt false
112. n sistemul nervos central mielina este produs de:
A. Astrocite
B. Microglii
C. Celulele Schwann
D. Oligodendroglii
E. Celulele satelite

13

113. n sistemul nervos periferic mielina este produs de:


A. Microglii
B. Astroglii
C. Celulele Schwann
D. Oligodendroglii
E. Celulele satelite
114. Corpul celular al neuronului:
A. Este localizat n sistemul nervos central, unde formeaz nudei
B. Este localizat la nivelul nervilor periferici
C. Este alctuit din neurilem, neuroplasm i organite celulare
D. Nu conine nucleu
E. Conine neurofibrile i corpii Nissl
115. Membrana plasmatic:
A. Se observ numai la microscopul optic
B. Se observ numai la microscopul electronic
C. Separ coninutul celulei de mediul nconjurtor
D. Conine proteine
E. Nu conine proteine
116. Citoplasma:
A. Este prezent ntre plasmalem i nucleu
B. Are trei componente: citosolul, organitele i incluziunile
C. Separ celula de mediul nconjurtor
D. Este sediul majoritii activitilor celulare
E. Controleaz schimburile dintre celul i mediul nconjurtor
117. Centriolii:
A. Sunt organite comune celulelor
B. Sunt organite celulare specifice
C. Conin microtubuli
D. Conin enzime
E. Sunt implicai n diviziunea celular
118. Nucleul:
A. Este delimitat de o dubl membran perforat de pori
B. Nu are membran
C. Conine carioplasma alctuit din cromatin
D. Este localizat central n majoritatea celulelor
E. Este furnizorul de energie al celulei
119. Microvilii sunt prezeni n epiteliul:
A. Stomacului
B. Traheal
C. Intestinului subire
D. Vezicii urinare
E. Uterului
120. Cilii sunt prezeni n epiteliul:
A. Colonului
B. Ureterului
C. Intestinului subire
D. Traheal
E. Stomacului
121. Epiteliul stratificat pavimentos prezint urmtoarele caracteristici:
A. Are un singur rnd de celule
B. Are mai multe rnduri de celule

14

C. Celulele de la suprafa sunt turtite


D. Celulele bazale sunt turtite
E. Este de dou tipuri: keratinizat i nekeratinizat
122. Epiteliul pluristratificat pavimentos keratinizat este prezent n:
A. Faringe
B. Esofag
C. Canalul anal
D. Epiderm
E. Derm
123. Epiteliul pluristratificat pavimentos nekeratinizat este prezent n:
A. Stomac
B. Intestin
C. Mucoasa bucal
D. Mucoasa uterina
E. Epiderm
124. Epiteliul simplu pavimentos este prezent n:
A. Vezica urinar
B. Epiderm
C. Alveolele pulmonare
D. Vasele de snge
E. Glomerulii renali
125. esutul conjunctiv fibros:
A. Conine celule, fibre i substan fundamental n proporii egale
B. Conine numeroase fibre de colagen
C. Conine celule conjunctive i substan fundamental n proporii reduse
D. Este prezent n capsulele organelor
E. nsoete esutul epitelial
126. esutul adipos:
A. Conine adipocite cu nucleu dispus la periferie
B. Are rol de termoizolare, rezerv nutritiv i protecie mecanic
C. Are rol de a forma elemente figurate sanguine
D. Este prezent n hipoderm
E. Este prezent n epiderm
127. Monocitul:
A. Este o celul anucleat
B. Are nucleu n forma literei C
C. Transport gazele respiratorii
D. Migreaz n esuturi i devine macrofag
E. Fagociteaz microorganisme i celule moarte
128. Neutrofilele:
A. Sunt elemente figurate cu nucleu lobat
B. Sunt elemente figurate fr nucleu
C. Au granulaii acidofile n citoplasm
D. Au granulaii neutrofile n citoplasm
E. Intervin n procesele inflamatorii
129. Osteocitele:
A. Sunt celule osoase tinere
B. Sunt celule osoase adulte
C. Au form stelat
D. Au numeroase prelungiri fine
E. Secret osein

15

130. esutul cartilaginos:


A. Este un esut conjunctiv semidur
B. Este un esut conjunctiv dur
C. Este bine vascularizat
D. Nu este vascularizat
E. Este acoperit de pericondru
131. Membrana celular:
A. Este organizat dup modelul mozaicului fluid
B. Are permeabilitate selectiv
C. Este impermeabil
D. Este polarizat electric
E. Se distinge uor n microscopia optic
132. Nucleul:
A. Asigur schimburile dintre celule i mediul extern
B. Este delimitat de o membran dubl
C. Conine cromatina i nucleolii
D. Conine o substan fundamental numit citosol
E. Particip la biosinteza de lipide i proteine
133. Organitele celulare specifice anumitor celule sunt:
A. Ribozomii
B. Lizozomii
C. Miofibrilele
D. Neurofibrilele
E. Corpii Nissl
134. Care din urmtoarele glande au secreie exocrin?
A. Hipofiza
B. Glandele sudoripare
C. Tiroida
D. Glandele lacrimale
E. Suprarenalele
135. Care din urmtoarele glande au secreie endocrin?
A. Epifiza
B. Glandele salivare
C. Paratiroidele
D. Prostata
E. Tiroida
136. esutul conjunctiv:
A. Este de origine mezodermic
B. Este de origine endodermic
C. Este format din celule, fibre i substan fundamental
D. Este format din celule strns legate prin jonciuni
E. Asigur rezistena organismului
137. Sistemele Havers sunt prezente n esutul:
A. Muscular
B. Osos spongios
C. Osos compact
D. Epitelial
E. Cartilaginos
138. esutul nodal:
A. Asigur automatismul cardiac
B. Are capacitate de contracie
O Este format din celule bogate n glicogen

16

D. Este prezent n cord


E. Este prezent n muchii scheletali
139. ADN-ul se gsete la nivelul:
A. Ribozomilor
B. Miofibrilelor
C. Nucleului
D. Microtubulilor
E. Lizozomilor
140. ADN-ul nuclear se gsete:
A. Liber n lizozomi
B. Ataat miofibrilelor
C. Asociat cu proteine speciale formnd cromatina
D. Ataat ribozomilor
E. Liber n microtubuli
141. ARN-ul se gsete:
A. La nivelul miofibrilelor
B. La nivelul nucleolilor
C. Ataat membranei celulare
D. Ataat lizozomilor
E. Asociat microtubulilor
142. Citoscheletul este:
A. Organit intracitoplasmatic specific
B. Format din microtubuli
C. Format din filamente intermediare
D. Organit intracitoplasmatic implicat n sintezele proteice
E. Format din microfilamente de actin
143. Care din afirmaiile legate de transportul activ prin membrane este adevrat?
A. Asigur deplasarea ionilor mpotriva gradientului electrochimie
B. Se realizeaz cu consum de energie
C. Asigur deplasarea ionilor n sensul gradientului electrochimie
D. Nu necesit consum de energie
E. Prin acest mecanism de transport funcioneaz pompa Na +/K+
144. Care din afirmaiile legate de transportul pasiv prin celule este adevrat?
A. Asigur deplasarea ionilor mpotriva gradientului electrochimie
B. Se realizeaz cu consum de energie
C. Asigur deplasarea ionilor n sensul gradientului electrochimie
D. Nu necesit consum de energie
E. Este facilitat de proteine transportoare
145. Urmtoarele afirmaii privind permeabilitatea membranei celulare sunt corecte:
A. Este selectiv pentru anumite molecule
B. Este selectiv pentru anumii ioni
C. Este selectiv pentru majoritatea ionilor
D. Permite un schimb bidirecional de substane nutritive i produ i ai catabolismului celular
E. Permite pasajul ionic liber care determin apariia curen ilor electrici
146. Mecanismele de transport care nu utilizeaz proteine transportoare sunt:
A. Difuziunea liber
B. Osmoza
C. Difuziunea facilitat
D. Transportul activ primar
E. Transportul activ secundar
147. Mecanismul de transport care utilizeaz direct energie furnizat de ATP este:

17

A. Difuziunea facilitat
B. Transportul activ primar
C. Difuziunea apei printr-o membran semipermeabil
D. Pompa Na+/K+
E. Cotransportul
148. Urmtoarele afirmaii referitoare la mecanismul difuziunii libere prin membran sunt corecte:
A. Este pasiv
B. Este activ
C. Determin rspndirea uniform a moleculelor ntr-un volum dat de gaz sau de solu ie
D. Tinde s elimine diferena de concentraie ntre dou compartimente ale unei solu ii
E. Tinde s accentueze gradientul de concentraie ntre dou compartimente ale unei solu ii
149. Datorit structurii sale, membrana celular nu reprezint o barier n difuziunea liber a:
A. Moleculelor nepolarizate
B. Moleculelor liposolubile
C. O2 i CO2
D. Hormonilor steroizi
E. Glucozei
150. Nu pot difuza liber prin membrana celular:
A. Ionii
B. O2
C. CO2
D. Ureea
E. Etanolul
151. Urmtoarele afirmaii despre pasajul ionic prin membrana celular sunt corecte:
A. Este liber
B. Se realizeaz prin mecanism pasiv - canale ionice
C. Se realizeaz prin mecanism activ - pompa Na+/K+
D. Se realizeaz prin osmoz
E. Se realizeaz prin formaiuni membranare cu structur proteic i dimensiuni mici (canale)
152. Osmoza reprezint:
A. Difuziunea apei printr-o membran semipermeabil
B. Difuziunea solventului printr-o membran semipermeabil
C. Difuziunea solviilor printr-o membran semipermeabil
D. Difuziunea apei dinspre soluia mai diluat spre solu ia mai concentrat
E. Difuziunea apei dinspre soluia mai concentrat spre soluia mai diluat
153. Urmtoarele afirmaii referitoare la osmoz sunt corecte:
A. Fora care trebuie aplicat pentru a preveni osmoza se nume te concentra ie osmotic
B. Fora care trebuie aplicat pentru a preveni osmoza se nume te presiune osmotic
C. Presiunea osmotic este invers proporional cu concentraia osmotic
D. Concentraia osmotic este direct proporional cu numrul de particule dizolvate n solu ie
E. Apa va trece dinspre compartimentul cu presiune osmotic mai mare spre compartimentul cu presiune
osmotic mai mic
154. Transportul transmembranar prin mecanisme care utilizeaz proteine transportoare are
urmtoarele caracteristici:
A. Asigur transportul moleculelor organice nepolarizate mari, cum este glucoza
B. Este specific pentru o anumit substan
C. Este saturabil i maxim pentru o anumit substan
D. Este competitiv pentru substane nrudite chimic
E. Toate afirmaiile sunt corecte
155. Difuziunea facilitat:
A. Asigur transportul moleculelor polarizate mai mari, cum este glucoza

18

B. Este un mecanism de transport pasiv, specific i saturabil


C. Este un mecanism de transport activ, specific i saturabil
D. Asigur transportul moleculelor mpotriva gradientului de concentra ie
E. Nu necesit energie pentru transport
156. Transportul activ membranar:
A. Asigur deplasarea moleculelor i a ionilor n sensul gradientelor lor de concentra ie
B. Se desfoar cu consum de energie
C. Consum energie furnizat de ATP
D. Este de dou tipuri: primar i secundar
E. Este specific, saturabil i competitiv
157. Urmtoarele caracteristici definesc transportul activ primar:
A. Pentru funcionarea proteinei transportoare este necesar hidroliza direct a ATP-ului
B. Pentru funcionarea proteinei transportoare este necesar transferul altei energii, obinut, de exemplu, n
urma activitii pompei Na+/K+
C. Proteina transportoare se numete pomp
D. n cazul pompei Na+/K+ sunt expulzai din celul 3Na+ i sunt introdui n celul 2K+
E. Se mai numete i cotransport
158. Transportul vezicular membranar:
A. Este o categorie special de transport membranar
B. Este un mecanism de transport pasiv
C. Este de dou tipuri: fagocitoz i pinocitoz
D. Se numete exocitoz cnd materialul extracelular este captat n vezicule formate prin invaginarea
membranei celulare i transferat intracelular
E. Se numete endocitoz cnd materialul intracelular este captat n vezicule care vor fuziona cu membrana
celular, iar coninutul va fi eliminat n exteriorul celulei
159. Selectai rspunsurile corecte privind excitabilitatea:
A. Este capacitatea materiei vii de a rspunde, prin manifestri specifice, la ac iunea unor stimuli
B. Este capacitatea de generare a impulsului nervos, n cazul neuronilor i a receptorilor
C. Are la baz mecanisme electrice - scindarea hidrolitic a ATP-ului
D. Are la baz mecanisme metabolice - potenialul de repaus i de ac iune
E. Are la baz mecanisme mecanice - scurtarea fibrei musculare
160. Urmtoarele afirmaii caracterizeaz excitabilitatea neuronal:
A. Stimulii cu intensitate sub valoarea prag produc poten iale locale, care nu se propag
B. Stimulii cu intensitate prag produc n neuron modificri fizico-chimice, care stau la baza generrii impulsului
nervos
C. Stimulii cu intensitate peste valoarea prag produc un impuls nervos mai puternic dect cel cu intensitatea
prag
D. Potenialul de aciune se propag ca influx nervos
E. Respect legea tot sau nimic"
161. Potenialul de repaus neuronal este rezultatul distribu iei asimetrice a ionilor pe cele dou fe e ale
membranei, dup cum urmeaz:
A. n interiorul celulei exist o concentraie mai mare de ioni de Na +
B. n interiorul celulei exist o concentraie mai mare de anioni proteici nedifuzibili
C. n lichidul intercelular predomin ionii de K+
D. n lichidul intracelular predomin ionii de Ca2+
E. n spaiul dintre celule predomin ionii de Na + i CI162. Urmtoarele afirmaii referitoare la distribu ia inegal a ionilor pe cele dou fe e ale membranei
neuronale aflate n repaus sunt corecte:
A. Corespunde unei diferene de potenial cu o valoare medie de +70 mV
B. Poate fi msurat cu ajutorul unui voltmetru, plasnd un electrod n interior i cellalt la suprafa a
neuronului
C. Este meninut prin mecanisme pasive i active de transport ale Na + i K*
D. Se datoreaz unor canale de Ca2+ deschise n repaus

19

E. Se datoreaz unor canale de K+ deschise n repaus


163. Mecanismul pasiv care st la baza distribu iei asimetrice a ionilor pe cele dou fe e ale
membranei neuronale presupune:
A. Transportul ionilor de Na+ i K+ prin canale ionice, conform gradientului de concentra ie
B. Influx de K+ (ptrunderea potasiului n celul)
C. Eflux de Na+ (ieirea sodiului din celul n spaiile intercelulare)
D. Ieirea anionilor proteici din cauza volumului lor mic
E. Influxul anionilor de Cl- atrai de anionii proteici intracelulari
164. Mecanismul activ care st la baza distribuiei asimetrice a ionilor pe cele dou fe e ale membranei
neuronale n repaus presupune:
A. Transportul ionilor de Na+ i K+ prin canale ionice
B. Transportul ionilor de Na+ i K+ prin pompa Na+/K+
C. Consum de energie prin pompa Na+/K+
D. Activarea pompei Na+/K+ care scoate 2Na+ n afara celulei i introduce 3K* n celul
E. Un schimb neechilibrat de Na+ i K+ care asigur o concentrare mai mare de sarcini pozitive la exteriorul
celulei
165. Distribuia inegal a sarcinilor electrice de o parte i de alta a membranei celulare n repaus are
urmtoarele cauze:
A. Permeabilitatea selectiv a membranei n repaus pentru Na + i K+
B. Permeabilitatea selectiv a membranei n repaus, mai mare pentru Na + dect pentru K+
C. Prezena intracelular a moleculelor nedifuzibile, ncrcate pozitiv
D. Prezena intracelular a moleculelor proteice nedifuzibile, ncrcate negativ
E. Activitatea pompei Na+/K+
166. Aplicarea unui stimul cu intensitate prag la nivelul membranei neuronale n repaus determin
urmtoarele:
A. Creterea permeabilitii membranei pentru ionii de Na +, care ptrund n celul prin canale ionice voltajdependente
B. Inversarea polaritii membranei, care devine negativ pe fa a extern i pozitiv pe fa a intern
C. Depolarizarea membranei prin ptrunderea ionilor de K + n celul, prin canale ionice voltaj-dependente
D. Apariia potenialului de aciune
E. Depolarizarea total a membranei pn la -70 mV, -90 mV
167. Urmtoarele caracteristici ale potenialului de ac iune sunt diferite n func ie de tipul de celul:
A. Mecanismele de producere
B. Aspectul grafic
C. Numrul fazelor potenialului de aciune
D. Durata potenialului de aciune
E. Toate afirmaiile sunt corecte
168. Modificarea potenialului de membran sub aciunea unui stimul prag are la baz:
A. Apariia unor cureni electrici la trecerea ionilor prin canale membranare specifice
B. Deschiderea i nchiderea unor canale ionice n func ie de valoarea poten ialului de membran
C. Deschiderea unor canale de Na+ voltaj-dependente care permit ptrunderea Na+ n celul
D. Deschiderea unor canale de Na+ voltaj-dependente care permit ieirea Na+ din celul
E. Deschiderea unor canale de K+ voltaj-dependente care permit ieirea K* din celul
169. Urmtoarele afirmaii despre fazele potenialului de ac iune neuronal sunt corecte:
A. Faza de laten are durata de 1 ms
B. Faza de laten este intervalul de timp dintre momentul stimulrii i ini ierea poten ialului de ac iune
C. Faza de depolarizare are durata de 1 ms
D. Faza de depolarizare reprezint scderea diferen ei de poten ial ntre cele dou fe e ale neurilemei
E. Faza de repolarizare este determinat de nchiderea canalelor de Na + i deschiderea canalelor de K+
170. Selectai afirmaiile false privind fazele potenialului de ac iune neuronal:
A. Depolarizarea presupune creterea permeabilitii pentru Na +, care ptrunde n celul
B. Repolarizarea se face prin scderea permeabilit ii pentru Na +, care rmne n celul
C. Repolarizarea se face prin creterea permeabilitii pentru K +, care prsete celula

20

D. Efluxul de K* din faza de repolarizare restabile te echilibrul ionic


E. Activarea pompei Na+/K+ restabilete echilibrul electric
171. Perioada refractar neuronal:
A. Reprezint intervalul de timp pe parcursul cruia este dificil de ob inut un poten ial de ac iune
B. Cuprinde o perioad absolut i o perioad relativ
C. Este relativ cnd pe parcursul ei nu se poate ob ine un nou poten ial de ac iune, indiferent de intensitatea
stimulului
D. Este absolut cnd pe parcursul ei se poate ini ia un al doilea poten ial de ac iune, dac stimulul este
suficient de puternic
E. Perioada absolut cuprinde panta ascendent i o poriune din panta descendent a poten ialului de
aciune
172. Urmtoarea afirmaie este caracteristic perioadei refractare relative neuronale:
A. Cuprinde panta ascendent a potenialului de aciune
B. Se datoreaz inactivrii canalelor de Na+ voltaj - dependente
C. Cuprinde ultima poriune a pantei descendente a poten ialului de ac iune
D. Potenialul de aciune obinut are o vitez mai mare de apariie a pantei ascendente
E. Potenialul de aciune obinut are o amplitudine mai mare dect n mod normal
173. Parametrii excitabilitii neuronale sunt:
A. Reobaza - intensitatea maxim necesar unui stimul pentru a produce un influx nervos
B. Timpul util - timpul minim necesar unui stimul cu intensitatea prag pentru a genera un influx nervos
C. Cronaxia - timpul minim necesar unui stimul cu intensitatea prag pentru a genera un influx nervos
D. Cronaxia - timpul minim necesar unui stimul cu intensitate dubl fa de reobaz pentru a induce un influx
nervos
E. Bruscheea - rapiditatea cu care acioneaz stimulul
174. Urmtoarele afirmaii referitoare la parametrii excitabilit ii neuronale sunt corecte:
A. Reobaza are valoarea intensitii prag
B. Cronaxia are valori de 10 - 30 de ori mai mari dect timpul util
C. Cronaxia este cu att mai scurt cu ct excitabilitatea este mai mare
D. Cronaxia are valori diferite pentru neuronii senzitivi, motori i efectori
E. Cronaxia are valori apropiate pentru neuronii senzitivi, motori i efectori
175. Conductibilitatea este proprietatea fibrei nervoase de a conduce impulsul nervos:
A. Prin autopropagare de la locul unde s-a produs excita ia
B. De-a lungul fibrei nervoase pn la terminaia acesteia, unde se afl sinapsa
C. Saltatoriu, n cazul fibrelor amielinice
D. Din aproape n aproape, n cazul fibrelor mielinice
E. Toate rspunsurile sunt corecte
176. Urmtoarele afirmaii referitoare la propagarea excita iei prin fibra nervoas mielinic sunt
corecte:
A. Este un proces pasiv care nu presupune consum de energie
B. Este un proces activ care se realizeaz cu consum de energie
C. Viteza de propagare a excitaiei este mai mare dect n fibrele amielinice
D. Viteza de propagare a excitaiei este mai mic dect n fibrele amielinice
E. Este unidirecional
177. Urmtoarele afirmaii referitoare la propagarea excita iei prin fibra nervoas mielinic sunt false:
A. Are loc la nivelul strangulaiilor Ranvier
B. Are loc prin cureni locali Hermann
C. Are loc din aproape n aproape
D. Se desfoar cu vitez mare
E. Se desfoar cu vitez mic
178. Sinapsele reprezint conexiuni:
A. Structurale ntre neuroni la nivelul sistemului nervos central
B. Funcionale ntre neuroni la nivelul sistemului nervos periferic

21

C Structurale ntre neuroni i celule efectoare la nivelul sistemului nervos periferic


D. Funcionale ntre neuroni la nivelul sistemului nervos central
E. Structurale ntre neuroni la nivelul sistemului nervos periferic
179. Sinapsele neuro-efectoare din sistemul nervos periferic se gsesc la nivelul:
A. Muchiului striat scheletic
B. Muchiului cardiac
C. esutului osos
D. Glandelor secretorii endocrine
E. Glandelor secretorii exocrine
180. Dup structurile implicate, sinapsele se pot clasifica n:
A. Neuro-neuronale
B. Colinergice
C. Adrenergice
D. Cu transmiterea chimic
E. Cu transmitere electric
181. Selectai afirmaiile corecte cu privire la sinapsa chimic:
A. Predomin ca modalitate de transmitere a semnalelor n sistemul nervos central
B. Predomin ca modalitate de transmitere a semnalelor n sistemul nervos periferic
C. Asigur conducerea bidirecional a impulsurilor nervoase n organism
D. Cuprinde peste 40 de tipuri neurotransmitori
E. Sunt alctuite din 3 componente: presinaptic, postsinaptic i fanta sinaptic
182. Selectai afirmaiile corecte privind sinapsa electric:
A. Mediatorul chimic este acetilcolina n cazul sinapsei colinergice
B. Mediatorul chimic este noradrenalina sau adrenalina n cazul sinapsei adrenergice
C. Trecerea ionilor i moleculelor prin sinaps se face bidirec ional
D. Asigur conducerea unidirecional a impulsurilor nervoase n organism
E. Se gsesc n miocard i muchiul neted
183. Urmtoarele afirmaii referitoare la neurotrasmitori sunt corecte:
A. Sunt substane sintetizate de fiecare neuron
B. Sunt mpachetai n vezicule i nmagazinai n terminaiile axonice presinaptice
C. Sunt eliberai la nivelul sinapselor dintre receptor i fibra nervoas motorie
D. Sunt eliberai la nivelul sinapselor dintre fibra nervoas senzitiv i structura efectorie
E. Sunt eliberai la nivelul plcii motorii
184. Sinapsele inhibitorii au ca neurotransmitor (mediator chimic):
A. Acetilcolina
B. Noradrenalina
C. Adrenalina
D. Acidul gamaaminobutiric (GABA)
E. Dopamina
185. Selectai afirmaiile corecte privind componentele sinapsei chimice:
A. Componenta presinaptic este reprezentat de butonul terminal al dendritei
B. Componenta presinaptic cuprinde vezicule cu mediatori chimici
C. Fanta sinaptic reprezint spaiul n care se elibereaz mediatorul chimic
D. Componenta postsinaptic poate fi reprezentat de membrana diferen iat a unei dendrite
E. Componenta postsinaptic poate fi reprezentat de sarcoplasma fibrei musculare
186. Selectai afirmaia fals privind componentele sinapsei chimice:
A. n butonii terminali ai axonului se gsesc multe mitocondrii
B. Componenta presinaptic poate rengloba mediatorul chimic, inactivndu-l
C. Componenta presinaptic prezint enzime care inactiveaz rapid mediatorul chimic eliberat n fanta
sinaptic
D. La nivelul membranei postsinaptice exist proteine neuroreceptoare specifice unui mediator chimic
E. La nivelul membranei postsinaptice exist canale de Na + care cresc permeabilitatea pentru Na+

22

187. Transmiterea influxului nervos la nivelul unei sinapse chimice presupune urmtoarele aspecte:
A. Potenialul de aciune ajuns la nivelul butonului terminal determin fuziunea veziculelor presinaptice ntre
ele
B. Potenialul de aciune ajuns la nivelul butonului terminal determin fuziunea veziculelor presinaptice cu
membrana presinaptic
C. Mediatorul chimic strbate fanta sinaptic i se cupleaz nespecific cu proteinele neuroreceptoare de la
nivelul acesteia
D. Aciunea mediatorului chimic asupra membranei postsinaptice determin un poten ial local care se
autopropag prin membrana neuronului postsinaptic
E. Are o laten de 0,5 ms
188. n cadrul unei sinapse excitatorii, potenialul postsinaptic de tip excitator:
A. Este un potenial local, nepropagat
B. Are la baz creterea permeabilitii membranei postsinaptice pentru K +
C. Crete progresiv pn la un nivel critic, la care se genereaz un poten ial de ac iune neuronal
autopropagat prin membrana neuronului postsinaptic
D. Poate fi generat de aciunea acetilcolinei asupra receptorului specific postsinaptic
E. Poate fi generat de aciunea GABA asupra receptorului specific postsinaptic
189. Urmtoarele afirmaii privind transmiterea sinaptic sunt corecte:
A. Semnalele transmise prin intermediul sinapselor au aceea i intensitate
B. Semnalele transmise prin intermediul sinapselor au ntotdeauna un efect stimulator pentru celula
postsinaptic
C. Principalii neurotransmitori sunt acetilcolina i noradrenalina
D. Acetilcolina este mediatorul chimic cel mai puin rspndit
E. Noradrenalina are rol n starea de veghe i de aten ie.

23

Capitolul II SISTEMUL NERVOS


1. Sistemul nervos:
A. Regleaz majoritatea funciilor organismului mpreun cu sistemul muscular
B. Regleaz toate funciile organismului mpreun cu sistemul muscular
C. Regleaz majoritatea funciilor organismului mpreun cu sistemul osos
D. Regleaz toate funciile organismului mpreun cu sistemul osos
E. Are o strns interdependen cu sistemul endocrin
2. Sistemul nervos este submprit n:
A. Dendrite i axoni
B. Sistem nervos somatic
C. Sistem nervos vegetativ
D. Encefal i fibre senzitive
E. Mduva spinrii i fibre motorii
3. Sistemul nervos somatic regleaz activitatea:
A. Musculaturii scheletice
B. Musculaturii viscerale
C. Glandelor (doar a celor exocrine)
D. Glandelor (doar a celor endocrine)
E. Glandelor (att a celor exocrine cat i a celor endocrine)
4. Sistemul nervos vegetativ regleaz activitatea:
A. Musculaturii scheletice
B. Musculaturii viscerale
C. Glandelor (doar a celor exocrine)
D. Glandelor (doar a celor endocrine)
E. Glandelor (att a celor exocrine ct i a celor endocrine)
5. Sistemul nervos central este alctuit din:
A. Encefal i nervii cranieni
B. Encefal i nervii spinali
C. Encefal i mduva spinrii
D. Mduva spinrii i nervii cranieni
E. Mduva spinrii i nervii spinali
6. Sistemul nervos periferic este alctuit din:
A. Encefal i nervii cranieni
B. Encefal i nervii spinali
C. Nervii cranieni i nervii spinali
D. Mduva spinrii i nervii cranieni
E. Mduva spinrii i nervii spinali
7. Centrii nervoi:
A. Prelucreaz comenzile primite i elaboreaz informaii ce sunt transmise efectorilor
B. Prelucreaz informaiile primite i elaboreaz comenzi ce sunt transmise efectorilor
C. Pot fi separai n dou compartimente funcionale
D. Au un compartiment senzitiv care transmite informaiile la efectori
E. Au un compartiment motor care transmite comenzile la efectori
8. Funcia psihic apare la nivelul:
A. Fiecrui organ nervos
B. Nervilor cranieni
C. Nervilor spinali
D. Trunchiului cerebral
E. Emisferelor cerebrale
9. Pavlov a artat c la baza tuturor activitilor nervoase stau:

24

A. Intuiia
B. Imbibiia
C. Inhibiia
D. Dezinhibiia
E. Excitaia
10. Neuronii:
A. Reprezint unitatea morfofuncional a sistemului nervos
B. Au toi aceleai dimensiuni
C. Au toi aceeai form
D. Au dimensiuni diferite
E. Au forme diferite
11. Forma neuronilor este:
A. Variabil
B. Aceeai
C. Stelat n coarnele anterioare ale mduvei spinrii
D. Stelat n stratul profund al scoarei cerebrale
E. Sferic sau ovalar n ganglionii spinali
12. n coarnele anterioare ale mduvei spinrii se gsesc neuroni de form:
A. Sferic
B. Ovalar
C. Piramidal
D. Stelat
E. Fusiform
13. n stratul profund al scoarei cerebrale se gsesc neuroni de form:
A. Sferic
B. Ovalar
C. Piramidal
D. Stelat
E. Fusiform
14. n zonele motorii ale scoarei cerebrale se gsesc neuroni de form:
A. Sferic
B. Ovalar
C. Piramidal
D. Stelat
E. Fusiform
15. n funcie de numrul prelungirilor neuronii pot fi:
A. Pseudobipolari
B. Pseudomultipolari
C. Unipolari
D. Bipolari
E. Multipolari
16. Neuronii unipolari:
A. Au form stelat
B. Au o prelungire care se divide n T
C. Au o singur prelungire
D. Au aspect globulos
E. Au dou prelungiri pornind de la polii opui
17. Neuronii unipolari se gsesc n:
A. Celulele cu conuri i bastonae din mucoasa olfactiv
B. Celulele cu conuri i bastonae din retin
C. Ganglionul spiral Corti
D. Ganglionul vestibular Scarpa

25

E. Coarnele anterioare ale mduvei spinrii


18. Neuronii pseudounipolari:
A. Au o dendrit care se distribuie la periferie
B. Au o dendrit care ptrunde n sistemul nervos central
C. Prezint o singur prelungire
D. Au o prelungire care se divide n T
E. Au un axon care ptrunde n sistemul nervos central
19. Neuronii pseudounipolari se gsesc n:
A. Celulele cu conuri i bastonae din mucoasa olfactiv
B. Celulele cu conuri i bastonae din retin
C. Ganglionul spiral Corti
D. Ganglionul spinal
E. Coarnele anterioare ale mduvei spinrii
20. Neuronii bipolari:
A. Au form rotund, oval sau fusiform
B. Au form stelat, piramidal sau piriform
C. Au o prelungire care se divide n T
D. Prezint numeroase prelungiri dendritice
E. Au dou prelungiri ce pornesc de la acelai pol al celulei
21. Neuronii bipolari se gsesc n ganglionul:
A. Spinal
B. Spiral Scarpa
C. Spiral Corti
D. Vestibular Corti
E. Vestibular Scarpa
22. Neuronii multipolari:
A. Au form rotund, oval sau fusiform
B. Au form stelat, piramidal sau piriform
C. Prezint o prelungire care se divide n T
D. Prezint numeroase prelungiri dendritice
E. Au dou prelungiri ce pornesc de la acelai pol al celulei
23. Neuronii multipolari se gsesc n:
A. Scoara cerebral
B. Scoara trunchiului cerebral
C. Coarnele anterioare din mduva spinrii
D. Ganglionul spinal
E. Ganglionul spiral Corti
24. Care din urmtorii neuroni se afl n ganglionul spinal?
A. Unipolari
B. Pseudounipolari
C. Bipolari
D. Pseudomultipolari
E. Multipolari
25. Care din urmtorii neuroni au form rotund, oval sau fusiform?
A. Astrocitul
B. Oligodendrocitul
C. Bipolari
D. Pseudomultipolari
E. Multipolari
26. Dup funcie neuronii pot fi:
A. Intercalri
B. De asociaie

26

C. Receptori
D. Multipolari
E. Bipolari
27. Neuronii receptori:
A. Prin dendritele lor sunt n legtur cu organele efectoare
B. Prin axonii lor sunt n legtur cu organele efectoare
C. Prin axonii lor recepioneaz stimuli din mediul exterior sau din interiorul organismului
D. Prin dendritele lor recepioneaz stimuli din mediul exterior sau din interiorul organismului
E. Se mai numesc i visceromotori
28. Neuronii motori:
A. Prin dendritele lor sunt n legtur cu organele efectoare
B. Prin axonii lor sunt n legtura cu organele efectoare
C. Prin axonii lor recepioneaz stimuli din mediul exterior sau din interiorul organismului
D. Prin dendritele lor recepioneaz stimuli din mediul exterior sau din interiorul organismului
E. Sunt visceromotori sau somatomotori
29. Neuronii intercalri:
A. Se mai numesc i neuroni de asociaie
B. Prin dendritele lor sunt n legtur cu organele efectoare
C. Prin axonii lor recepioneaz stimuli din mediul exterior
D. Fac legtura ntre neuronii senzitivi i motori
E. Fac legtura ntre neuronii de asociaie i neuroni senzitivi
30. Neuronul este format din:
A. Corpul celular
B. Pericarionul
C. Una sau mai multe prelungiri
D. Una sau mai multe dendrite
E. Unul sau mai muli axoni
31. Neurilema:
A. Delimiteaz neuronul
B. Delimiteaz nucleul
C. Delimiteaz nucleolii
D. Este subire
E. Este groas
32. Corpul neuronului este delimitat de:
A. Membrana plasmatic
B. Neurilema
C. Neuroplasm
D. O membran subire
E. O membran groas
33. Pericarionul este format din:
A. Neurilema
B. Membrana plasmatic
C. Neuroplasm
D. Dendrite
E. Axon
34. Neuroplasm conine:
A. Ribozomi
B. Incluziuni pigmentare
C. Centrozomi
D. Celule Schwann
E. Reticul endoplasmatic

27

35. Neuronul conine urmtoarele organite comune:


A. Corpii tigroizi
B. Corpii Nissl
C. Ribozomii
D. Reticulul endoplasmatic
E. Centrozomii
36. Neuronul conine urmtoarele organite specifice:
A. Corpii tigroizi
B. Corpii Nissl
C. Ribozomii
D. Neurofibrilele
E. Centrozomii
37. Corpii tigroizi au rol:
A. n diviziunea celular
B. n metabolismul neuronal
C. Mecanic
D. De susinere
E. n conducerea impulsului nervos
38. Corpii lui Nissl se gsesc n:
A. Corpul celular
B. Pericarion
C. Doar n corpul neuronului
D. Doar la baza dendritelor
E. Doar la baza axonului
39. Neurofibrilele au rol:
A. n diviziunea celular
B. n metabolismul neuronal
C. Mecanic
D. De susinere
E. n conducerea impulsului nervos
40. Neurofibrilele se gsesc:
A. Doar n neuroplasm
B. Doar n dendrite
C. Doar n axon
D. Doar n dendrite i axon
E. Att n neuroplasm ct i n prelungiri
41. Nucleul neuronilor:
A. Poate fi dublu sau multiplu n celulele nervoase motorii, senzitive i de asocia ie
B. Poate fi dublu sau multiplu n celulele vegetative centrale sau periferice
C. Este ntotdeauna unic n celulele nervoase motorii, senzitive i de asocia ie
D. Este ntotdeauna unic n celulele vegetative centrale sau periferice
E. Conine 1-2 nucleoli
42. Dendritele sunt prelungiri:
A. Ale celulelor Schwann
B. Ale celulelor ependimare
C. Ale astrocitelor
D. Ale neuronilor
E. Mai groase n poriunea lor iniial
43. Prin dendrite impulsul nervos este condus spre:
A. Astrocite
B. Celulele ependimare

28

C. Celulele Schwann
D. Corpul neuronului
E. Pericarion
44. Dendritele conin:
A. Centrozomi
B. Corpi Nissl (doar la baza lor)
C. Corpi tigroizi (doar la baza lor)
D. Astrocite (doar la baza lor)
E. Neurofibrile
45. Axonul este o prelungire:
A. Unic
B. Multipl
C. Lung (uneori de 10 metri)
D. Mai subire
E. Mai groas
46. Axoplasma:
A. Este o citoplasm specializat
B. Este nconjurat de axolem
C. Prezint mitocondrii, vezicule ale reticulului endoplasmatic i centrozomi
D. Prezint mitocondrii, vezicule ale reticulului endoplasmatic i astrocite
E. Prezint mitocondrii, vezicule ale reticulului endoplasmatic i neurofibrile
47. Axonul:
A. Prezint o membran numit axolem cu rol important n propagarea influxului nervos
B. De-a lungul traseului su emite colaterale oblice pe direc ia sa
C. De-a lungul traseului su emite colaterale paralele pe direc ia sa
D. De-a lungul traseului su emite colaterale perpendiculare pe direc ia sa
E. Se ramific n poriunea sa terminal
48. Butonii terminali ai axonului conin:
A. Centrozomi
B. Corpi tigroizi
C. Neurofibrile
D. Vezicule mari, pline cu mediatori chimici
E. Vezicule mici, pline cu mediatori chimici
49. Teaca de mielin:
A. Se ntlnete la nivelul axonilor cu diametru mai mic de 2 microni
B. Se ntlnete la nivelul fibrelor postganglionare
C. Lipsete la nivelul fibrelor postganglionare
D. Are rol de izolator termic
E. Accelereaz conducerea impulsului nervos
50. Axonul neuronilor SNC:
A. Are teac de mielin produs de celulele Schwann
B. Are teac de mielin produs de oligodendrocite
C. Are teac Schwann
D. Nu are teac Schwann
E. Are teac Henle
51. Axonul neuronilor SNP:
A. Are teac de mielin produs de celulele Schwann
B. Are teac de mielin produs de oligodendrocite
C. Are teac Henle
D. Nu are teac Schwann
E. Nu are teac Henle

29

52. Teaca de mielin ce nvelete axonul neuronilor SNP:


A. Este produs de celulele Schwann (o celul produce pentru mai mul i axoni)
B. Este produs de celulele Schwann (o celul produce pentru un singur axon)
C. Este produs de oligodendrocite (o celul produce pentru un singur axon)
D. Este produs de oligodendrocite (o celul produce pentru mai muli axoni)
E. Prezint discontinuiti numite noduri Ranvier
53. Teaca Schwann:
A. Face parte din tecile ce nvelesc axonul neuronilor SNP
B. Face parte din tecile ce nvelesc axonul neuronilor SNC
C. Se dispune n jurul tecii de mielin
D. Este format de celule Schwann
E. nvelete teaca lui Henle
54. Teaca Henle:
A. Face parte din tecile ce nvelesc axonul neuronilor SNP
B. Face parte din tecile ce nvelesc axonul neuronilor SNC
C. Se dispune n jurul tecii de mielin
D. Separ membrana plasmatic a celulei Schwann de esutul epitelial din jur
E. Are rol n permeabilitate i rezisten
55. Nevrogliile au urmtoarele caracteristici:
A. Forma corpului celular este ntotdeauna aceeai
B. Au ntotdeauna aceleai dimensiuni
C. Forma i dimensiunile corpului celular pot fi diferite
D. Prelungirile lor sunt variabile ca numr
E. Se descriu mai multe tipuri de nevroglii
56. Se descriu mai multe tipuri de nevroglii:
A. Astrocitul
B. Eritrocitul
C. Limfocitul
D. Oligodendroglia
E. Celulele ependimare
57. Nevrogliile:
A. Sunt celule care nu se divid
B. Se divid intens
C. Sunt singurele celule ale esutului nervos care nu dau na tere tumorilor din SNC
D. Conin neurofibrile
E. Nu conin corpi Nissl
58. Nevrogliile au rol:
A. De suport
B. Trofic
C. De protecie
D. n sinteza tecii Henle
E. n sinteza de ADN
59. Celula nervoas:
A. Are proprietile de excitabilitate i conductibilitate
B. Are doar proprietatea de excitabilitate
C. Are doar proprietatea de conductibilitate
D. Poate genera un potenial de aciune care se propag
E. Poate genera un potenial de membran care nu se propag
60. Care din urmtoarele afirmaii sunt adevrate?
A. Apariia unui potenial de aciune ntr-o zon a membranei neuronale determin apari ia unui nou poten ial
de aciune ntr-o zon aflat la distanta

30

B. Apariia unui potenial de aciune ntr-o zon a membranei neuronale determin apari ia unui nou poten ial
de aciune ntr-o zon vecin
C. Apariia unui potenial de aciune ntr-o zon a membranei neuronale nu determin apari ia unui nou
potenial de aciune ntr-o zon vecin
D. Apariia unui potenial de aciune ntr-un anumit punct al membranei axonale este consecin a depolarizrii
produse de un potenial de aciune anterior
E. Toate potenialele de aciune aprute de-a lungul unui axon sunt consecin a ultimului poten ial de ac iune
generat la nivelul axonului respectiv
61. n cazul conducerii la nivelul axonilor amielinici:
A. Potenialul de aciune poate s apar doar n anumite zone ale membranei
B. Potenialul de aciune poate s apar n orice zon a membranei
C. Proprietile electrice ale membranei permit depolarizarea regiunilor adiacente
D. Proprietile electrice ale membranei nu permit depolarizarea regiunilor adiacente
E. Potenialul de aciune este condus n ambele direcii
62. n cazul conducerii la nivelul axonilor mielinizai:
A. Datorit proprietilor izolatoare ale tecii Henle poten ialul de ac iune apare la nivelul nodurilor Ranvier
B. Potenialul de aciune sare de la un nod la altul
C. Aceast form de conducere este numit saltatorie
D. viteza de conducere este mult mai mare fa de cea din fibrele amielinice
E. Viteza de conducere este mult mai mic fa de cea din fibrele amielinice
63. Viteza de conducere a impulsului nervos este de:
A. 10 metri/secund n fibrele mielinice
B. 10 metri/secund n fibrele amielinice
C. 100 metri/secund n fibrele mielinice
D. 100 metri/secund n fibrele amielinice
E. 100 metri/minut n fibrele mielinice
64. Sinapsa neuromuscular:
A. Este asemntoare cu sinapsa neuroneuronal
B. Este complet diferit de sinapsa neuroneuronal
C. Este similar cu sinapsa neuroneuronal
D. Se numete plac motorie sau jonciune neuromuscular
E. Se numete plac senzitiv sau jonciune neurosenzitiv
65. Sinapsele neuroneuronale:
A. Sunt complet diferite de sinapsele neuromusculare
B. Sunt similare cu sinapsele neuromusculare
C. Pot fi axosomatice
D. Pot fi axodendritice
E. Pot fi axoaxonice
66. Depolarizarea membranei postsinaptice:
A. Apare n urma interaciunii dintre mediatorul chimic eliberat n fanta sinaptic i efectorii de pe membrana
presinaptic
B. Apare n urma interaciunii dintre mediatorul chimic eliberat n fanta sinaptic i receptorii de pe membrana
presinaptic
C. Apare n urma interaciunii dintre mediatorul chimic eliberat n fanta sinaptic i efectorii de pe membrana
postsinaptic
D. Apare n urma interaciunii dintre mediatorul chimic eliberat n fanta sinaptic i receptorii de pe membrana
postsinaptic
E. Este numit potenial postsinaptic excitator dac este vorba de un neuron postsinaptic
67. Depolarizarea membranei postsinaptice:
A. Este numit potenial postsinaptic inhibitor dac este vorba de un neuron postsinaptic
B. Este numit potenial postsinaptic excitator dac este vorba de un neuron postsinaptic
C. Este numit potenial terminal de plac dac este vorba despre o fibr muscular scheletic
D. Este numit potenial terminal de plac dac este vorba despre o fibr muscular neted

31

E. Acest potenial nu trebuie confundat cu potenialul de ac iune


68. Oboseala transmiterii sinaptice:
A. Este un mecanism de protecie mpotriva suprastimulrii
B. Se realizeaz prin epuizarea depozitelor de neurotransmitor
C. Se realizeaz prin mrirea depozitelor de neurotransmitor
D. Se realizeaz prin epuizarea depozitelor de mediator chimic
E. Se realizeaz prin creterea depozitelor de mediator chimic
69. Medicamentele:
A. Nu au efect asupra transmiterii sinaptice
B. Unele scad excitabilitatea sinapselor (unele anestezice)
C. Unele scad excitabilitatea sinapselor (cofeina)
D. Unele cresc excitabilitatea sinapselor (unele anestezice)
E. Unele cresc excitabilitatea sinapselor (cofeina)
70. Sinapsele chimice prezint:
A. O fant sinaptic
B. O terminaie presinaptic ce conine vezicule cu mediator chimic
C. Dou celule de aceleai dimensiuni care sunt alipite n zonele lor de rezisten electric minim
D. Dou celule de dimensiuni diferite care sunt alipite n zonele lor de rezisten electric minim
E. O celul postsinaptic ce prezint receptori pentru mediatorul chimic
71. Sinapsele electrice prezint:
A. Dou celule de aceleai dimensiuni care sunt alipite n zonele lor de rezisten electric minim
B. Dou celule de aceleai dimensiuni care sunt alipite n zonele lor de rezisten electric maxim
C. Dou celule de dimensiuni diferite care sunt alipite n zonele lor de rezisten electric maxim
D. Dou celule de dimensiuni diferite care sunt alipite n zonele lor de rezisten electric minim
E. Dou celule de aceleai dimensiuni care sunt distan ate n zonele lor de rezisten electric maxim
72. n sinapsele chimice:
A. Sub aciunea impulsului nervos se elibereaz cuante de mediator chimic n fanta sinaptic
B. Mediatorul chimic interacioneaz cu receptorii nespecifici de pe membrana postsinaptic
C. Mediatorul chimic interacioneaz cu receptorii nespecifici de pe membrana presinaptic
D. Conducerea este unidirecional
E. Conducerea este dinspre terminaia presinaptic spre cea postsinaptic
73. Sunt sinapse chimice:
A. Placa motorie
B. Sinapsele din sistemul nervos vegetativ
C. Jonciunea neuromuscular
D. Toate sinapsele SNC
E. Aproape toate sinapsele SNC
74. Sinapsele electrice se ntlnesc n:
A. Miocard
B. Muchiul neted
C. Muchiul striat
D. n toate regiunile din creier
E. n anumite regiuni din creier
75. Reflexul reprezint:
A. Reacia de rspuns a centrilor nervoi la stimularea unei zone efectoare
B. Reacia de rspuns a centrilor nervoi la stimularea unei zone receptoare
C. O structur excitabil care rspunde la stimuli prin varia ii de poten ial gradate
D. Baza anatomic a actului reflex
E. O structur inexcitabil care nu rspunde la stimuli
76. Actul reflex:
A. Reprezint baza anatomic a arcului reflex

32

B. Reprezint mecanismul fundamental de funcionare a sistemului nervos


C. Reprezint mecanismul auxiliar de funcionare a sistemului nervos
D. Este alctuit din 5 componente anatomice
E. Este o structur excitabil care rspunde la stimuli prin varia ii de poten ial gradate
77. Arcul reflex:
A. Reprezint mecanismul fundamental de funcionare a sistemului nervos central
B. Reprezint mecanismul fundamental de funcionare a sistemului nervos periferic
C. Reprezint baza anatomic a actului reflex
D. Este alctuit din 3 componente anatomice
E. Este alctuit din 5 componente anatomice
78. Arcul reflex este alctuit din urmtoarele elemente func ionale:
A. Receptorul
B. Calea aferent
C. Centrii nervoi
D. Calea eferent
E. Niciun rspuns nu este corect
79. Din cte componente anatomice este alctuit arcul reflex ?
A. 5
B. 4
C. 3
D. 2
E. 1
80. Receptorul:
A. Este o component a actului reflex
B. Este o component a arcului reflex
C. Este o structur excitabil
D. Este o structur inexcitabil
E. Rspunde la stimuli prin variaii de potenial gradate proporional cu intensitatea stimulului
81. Majoritatea receptorilor sunt:
A. Celule epiteliale nedifereniate
B. Celule epiteliale difereniate i specializate n celule senzoriale
C. Terminaii butonate ale dendritelor
D. Terminaii butonate ale axonilor
E. Receptori dureroi
82. Corpusculii senzitivi:
A. Sunt celule epiteliale difereniate i specializate n celule senzoriale
B. Sunt celule epiteliale nedifereniate i specializate n celule senzoriale
C. Sunt mici organe unicelulare alctuite din celule, fibre conjunctive i termina ii nervoase dendritice
D. Sunt mici organe pluricelulare alctuite din celule, fibre conjunctive i termina ii nervoase dendritice
E. Sunt mici organe pluricelulare alctuite din celule, fibre epiteliale i termina ii nervoase dendritice
83. Terminaiile butonate ale dendritelor ndeplinesc uneori rolul de receptor la nivelul:
A. Receptorilor dureroi
B. Neuronului receptorului olfactiv
C. Neuronului receptorului optic
D. Neuronului receptorului gustativ
E. Neuronului receptorului auditiv
84. Transformarea energiei stimulului are loc la nivelul:
A. Efectorului
B. Receptorului
C. Centrilor nervoi
D. Mduvei spinrii
E. Emisferelor cerebrale

33

85. n funcie de proveniena stimulului se deosebesc:


A. Fotoreceptori
B. Exteroreceptori
C. Interoreceptori
D. Proprioreceptori
E. Termoreceptori
86. n funcie de tipul de energie pe care o prelucreaz deosebim:
A. Chemoreceptori
B. Interoreceptori
C. Termoreceptori
D. Exteroreceptori
E. Mecanoreceptori
87. n funcie de viteza de adaptare deosebim:
A. Chemoreceptori
B. Interoreceptori
C. Receptori fazici
D. Receptori tonici
E. Mecanoreceptori
88. Exteroreceptorii:
A. Primesc stimuli din interiorul organismului
B. Primesc stimuli de la muchi, tendoane i articulaii
C. Primesc stimuli din afara organismului
D. Informeaz despre poziia corpului
E. Permit controlul micrii
89. Interoreceptorii:
A. Primesc informaii de la muchi, tendoane, articulaii
B. Se mai numesc i visceroreceptori
C. Rspund la variaiile de temperatur
D. Cuprind baroreceptorii i chemoreceptorii
E. Permit controlul micrii
90. Proprioreceptorii:
A. Informeaz despre poziia corpului
B. Se mai numesc i visceroreceptori
C. Primesc stimuli din afara organismului
D. Sunt stimulai chimic
E. Permit controlul micrii
91. Chemoreceptorii:
A. Sunt stimulai de lumin
B. Sunt stimulai chimic
C. Rspund la variaiile de temperatur
D. Cuprind nociceptorii
E. Sunt situai la nivelul epiteliului olfactiv
92. Nociceptorii:
A. Sunt stimulai de epiteliul olfactiv
B. Sunt stimulai de celulele cu conuri i bastonae
C. Sunt stimulai de substane chimice eliberate de celulele distruse
D. Fac parte din fotoreceptori
E. Fac parte din chemoreceptori
93. Fotoreceptorii:
A. Sunt stimulai de lumin
B. Sunt stimulai chimic
C. Se gsesc la nivelul epiteliului olfactiv
D. Se gsesc la nivelul corpilor carotidieni

34

E. Se gsesc n celulele cu conuri i bastonae


94. Termoreceptorii:
A. Sunt stimulai de deformarea membranei celulare
B. Sunt receptori pentru tact, presiune i vibraii
C. Rspund la variaiile de temperatur
D. Sunt terminaii nervoase libere
E. Se gsesc la nivelul celulelor cu conuri i bastona e
95. Mecanoreceptorii:
A. Sunt stimulai de deformarea membranei celulare
B. Sunt stimulai chimic
C. Sunt receptori pentru tact, vibraii i presiune
D. Sunt receptori pentru tact, vibraii i temperatur
E. Sunt stimulai de lumin
96. Receptorii fazici:
A. Prezint activitate relativ constant pe toat durata aplicrii stimulului
B. Rspund cu o cretere a activitii la aplicarea stimulului
C. Rspund cu o scdere a activitii la aplicarea stimulului
D. Sunt reprezentai de receptorul vizual
E. Sunt reprezentai de receptorul olfactiv
97. Receptorii tonici:
A. Prezint activitate relativ constant pe toat durata aplicrii stimulului
B. Rspund cu o cretere a activitii la aplicarea stimulului
C. Rspund cu o scdere a activitii la aplicarea stimulului
D. Sunt reprezentai de receptorul vizual
E. Sunt reprezentai de receptorul olfactiv
98. Receptorii vin n contact sinaptic cu:
A. Terminaiile dendritice ale neuronilor senzitivi din ganglionii spinali
B. Terminaiile dendritice ale neuronilor motori din ganglionii spinali
C. Axonii neuronilor motori din ganglionii spinali
D. Axonii neuronilor motori somatici
E. Axoni neuronilor motori vegetativi
99. Sistemul nervos central are 3 nivele majore cu atribute func ionale specifice:
A. Nivelul mduvei spinrii
B. Nivelul nervilor spinali
C. Nivelul subcortical
D. Nivelul nervilor cranieni
E. Nivelul cortical
100. Calea eferent a arcului reflex reprezint:
A. Axonii neuronilor motori somatici prin care se transmite comanda ctre organul efector
B. Axonii neuronilor motori vegetativi prin care se transmite comanda ctre organul efector
C. Dendritele neuronilor motori somatici prin care se transmite comanda ctre organul efector
D. Dendritele neuronilor motori vegetativi prin care se transmite comanda ctre organul efector cu atribute
funcionale specifice
E. Unul din nivelele majore ale SNC
101. Mduva spinrii:
A. Se gsete situat n canalul vertebral
B. Se gsete situat n canalul ependimar
C. Ocup n ntregime canalul vertebral
D. Ocup n ntregime canalul ependimar
E. Ocup o parte din canalul ependimar
102. Limita superioar a mduvei spinrii corespunde:

35

A. Gurii occipitale
B. Emergenei primului nerv spinal (C1)
C. Emergenei celui de al doilea nerv spinal (C2)
D. Emergenei primului nerv toracal (T1)
E. Emergenei celui de al doilea nerv toracal (T2)
103. Limita inferioar a mduvei spinrii se afl n dreptul:
A. Emergenei primului nerv lombar
B. Vertebrei T2
C. Vertebrei 12
D. Vertebrei S1
E. Vertebrei S2
104. Filum terminale:
A. Se gsete situat sub vertebra
B. Se gsete situat deasupra vertebrei L2
C. Se gsete situat sub vertebra L2
D. Prelungete conul medular
E. Este situat n prelungirea cozii de cal
12

105. De o parte i de alta a conului medular i a filumului terminal coada de cal este constituit din:
A. Nervii cervicali i toracali
B. Nervii toracali i lombari
C. Nervii lombari i sacrali
D. Doar din nervii lombari
E. Doar din nervii sacrali
106. Mduva spinrii prezint:
A. Dou poriuni mai voluminoase n dreptul regiunilor cervical i lombar
B. Dou poriuni mai voluminoase n dreptul regiunilor toracal i lombar
C. Dou poriuni mai voluminoase n dreptul regiunilor cervical i sacral
D. Dou poriuni mai voluminoase n dreptul filumului terminal
E. Dou intumescene (cervical i lombar)
107. De o parte i de cealalt a conului medular i a filumului terminal nervii lombari i sacrali:
A. Au o direcie oblic
B. Au o direcie orizontal
C. Au o direcie aproape orizontal
D. Au o direcie aproape vertical
E. Formeaz coada de cal
108. Meningele spinal:
A. Este alctuit din dou membrane de protecie care nvelesc mduva
B. Este alctuit din 3 membrane de protecie care nvelesc mduva
C. Prezint la exterior membrana numit dura mater
D. Prezint la exterior membrana numit pia mater
E. Prezint la exterior membrana numit arahnoida
109. Dura mater:
A. Are o structur fibroas, rezistent
B. Are o structur mucoas
C. Este o membran conjunctivovascular
D. Este separat de pereii canalului vertebral prin spa iul epidural
E. Are rol nutritiv
110. Pia mater:
A. Are o structur fibroas, rezistent
B. Are o structur epitelial
C. Este o membran conjunctivovascular

36

D. Este separat de pereii canalului vertebral prin spa iul epidural


E. Are rol nutritiv
111. Arahnoida:
A. Are o structur fibroas, rezistent
B. Are o structur conjunctiv
C. Este o membran conjunctivovascular
D. Este separat de pereii canalului vertebral prin spa iul epidural
E. Este separat de pia mater printr-un spaiu care con ine lichidul cefalorahidian (LCR)
112. Lichidul cefalorahidian (LCR) este cuprins n spaiul:
A. Dintre dura mater i arahnoida
B. Dintre dura mater i piamater
C. Dintre arahnoida i piamater
D. Epidural
E. Dintre pereii canalului vertebral i dura mater
113. Mduva spinrii este format din:
A. Substana cenuie dispus la exterior sub form de coloane
B. Substana cenuie dispus la exterior sub form de cordoane
C. Substana cenuie dispus n centru sub form de coloane
D. Substana alb dispus la periferie sub form de coloane
E. Substana alb dispus la periferie sub form de cordoane
114. Substana cenuie de la nivelul mduvei spinrii:
A. Este dispus n centru
B. Este dispus la periferie
C. Are n seciune vertical aspectul literei H
D. Are n seciune transversal aspectul literei H
E. Este constituit din corpul neuronilor
115. Comisura cenuie (de la nivelul mduvei spinrii):
A. Prezint n centru canalul ependimar
B. Prezint n centru canalul epidural
C. Prezint n centru canalul vertebral
D. Este situat n poriunile laterale ale literei H
E. Este situat n bara transversal a literei H
116. Coarnele anterioare ale mduvei spinrii:
A. Conin dispozitivul somatomotor
B. Conin neuroni ai cilor senzitive
C. Sunt mai late i mai scurte dect cele posterioare
D. Sunt mai lungi i mai nguste dect cele posterioare
E. Conin dou tipuri de neuroni somatosenzitivi
117. Coarnele posterioare ale mduvei spinrii:
A. Conin dispozitivul somatomotor
B. Conin neuroni ai cilor senzitive care au semnificaia de deutoneuron
C. Conin neuroni ai cilor senzitive care au semnificaia de protoneuron
D. Sunt mai late i mai scurte dect cele anterioare
E. Conin dou tipuri de neuroni visceromotori
118. Coarnele laterale sunt vizibile n regiunea:
A. Cervical superioar
B. Cervical inferioar
C. Toracal
D. Lombar superioar
E. Lombar inferioar
119. Coarnele laterale conin:

37

A. Dispozitivul somatomotor
B. Dou tipuri de neuroni somatomotori
C. Neuroni ai cilor senzitive care au semnificaia de deutoneuron
D. Neuroni ai cilor senzitive care au semnificaia de protoneuron
E. Neuroni vegetativi simpatici preganglionari
120. Substana reticulat a mduvei:
A. Este situat in substana alb a mduvei
B. Este situat ntre coarnele laterale i posterioare
C. Este situat ntre coarnele laterale i anterioare
D. Este situat ntre coarnele anterioare i posterioare
E. Este mai bine individualizat n regiunea cervical
121. Substana reticulat a mduvei este mai bine individualizat n regiunea:
A. Cervical
B. Toracal superioar
C. Toracal inferioar
D. Lombar superioar
E. Lombar inferioar
122. Substana alb de la nivelul mduvei spinrii:
A. Se afl la periferia mduvei
B. Este dispus n centrul mduvei
C. Este dispus sub form de cordoane
D. Este constituit din corpul neuronilor
E. Prezint fascicule de asociaie situate profund n imediata vecintate a substan ei cenu ii
123. n substana alb de la nivelul mduvei spinrii fasciculele de asocia ie sunt situate:
A. n general periferic
B. ntotdeauna periferic
C. Superficial
D. Profund
E. n imediata vecintate a substanei cenuii
124. n substana alb de la nivelul mduvei spinrii fasciculele sunt situate astfel:
A. Fasciculele ascendente n general periferic
B. Fasciculele ascendente n imediata vecintate a substan ei cenu ii
C. Fasciculele descendente spre interior fa de fasciculele ascendente
D. Fasciculele de asociaie n general periferic
E. Fasciculele de asociaie n imediata vecintate a substan ei cenu ii
125. Cile sensibilitii termice i dureroase:
A. Fac parte din cile ascendente
B. Fac parte din cile descendente
C. Au receptorii situai n piele
D. Au protoneuronul situat n neuronii senzitivi din cornul posterior al mduvei
E. Au deutoneuronul situat n neuronii senzitivi din cornul posterior al mduvei
126. n cazul cilor sensibilitii termice i dureroase:
A. Protoneuronul se afl n ganglionul spinal
B. Dendrita protoneuronului este lung i ajunge la receptori
C. Dendrita protoneuronului este scurt i ajunge la receptori
D. Axonul protoneuronului ajunge la receptori
E. Axonul protoneuronului ptrunde n mduv
127. n cazul cilor sensibilitii termice i dureroase:
A. Axonul protoneuronului trece n cordonul lateral opus unde formeaz fasciculul spinotalamic lateral
B. Axonul protoneuronului trece n cordonul lateral de aceea i parte unde formeaz fasciculul spinotalamic
lateral
C. Axonul deutoneuronului trece n cordonul lateral opus unde formeaz fasciculul spinotalamic lateral

38

D. Axonul deutoneuronului trece n cordonul lateral opus unde formeaz fasciculul spinotalamic anterior
E. Axonul deutoneuronului trece n cordonul lateral de aceea i parte unde formeaz fasciculul spinotalamic
anterior
128. n cazul cilor sensibilitii termice i dureroase:
A. Al III-lea neuron se afl n talamus
B. Al III-lea neuron se afl n hipotalamus
C. Axonul celui de al Ml-lea neuron se proiecteaz pe scoar a cerebeloas
D. Axonul celui de al III-lea neuron se proiecteaz pe scoara cerebral n aria somestezic I din lobul parietal
E. Axonul celui de al III-lea neuron se proiecteaz pe scoar a cerebral n aria somestezic I din lobul frontal
129. Calea sensibilitii tactile grosiere:
A. Se mai numete i epicritic
B. Se mai numete i protopatic
C. n piele are receptorii reprezentai de corpusculii Merkel i discurile tactile Meisner
D. n piele are efectorii reprezentai de corpusculii Merkel i discurile tactile Meisner
E. Are protoneuronul situat n ganglionul spinal
130. n cazul cii sensibilitii tactile grosiere:
A. Axonul protoneuronului ptrunde pe calea rdcinii anterioare n mduv
B. Deutoneuronul se afl n neuronii senzitivi din cornul posterior
C. Deutoneuronul se afl n neuronii senzitivi din cornul anterior
D. Axonul deutoneuronului trece n cordonul anterior de aceea i parte alctuind fasciculul spinotalamic
anterior
E. Axonul deutoneuronului trece n cordonul anterior de partea opus alctuind fasciculul spinotalamic
anterior
131. Fasciculul spinotalamic anterior:
A. Este situat n cordonul posterior al mduvei spinrii
B. Este situat n cordonul lateral al mduvei spinrii
C. Este situat n cordonul anterior al mduvei spinrii
D. n traiectul su descendent strbate talamusul, trunchiul cerebral i ajunge la mduv
E. n traiectul su ascendent ajunge la talamus
132. Calea sensibilitii tactile fine:
A. Se mai numete i epicritic
B. Se mai numete i protopatic
C. Utilizeaz calea cordoanelor posterioare mpreun cu sensibilitatea tactil grosier
D. Utilizeaz calea cordoanelor posterioare mpreun cu calea proprioceptiv kinestezic (proprioceptiv
contient)
E. Utilizeaz calea cordoanelor posterioare mpreun cu calea sensibilit ii proprioceptive de control al
micrii (proprioceptiv incontient)
133. Cile sensibilitii proprioceptive sunt reprezentate de:
A. Calea sensibilitii protopatice
B. Calea sensibilitii epicritice
C. Calea sensibilitii kinestezice (proprioceptiv contient)
D. Calea sensibilitii proprioceptive de control a micrii (proprioceptiv incon tient)
E. Cile sensibilitii interoceptive
134. Sensibilitatea kinestezic (proprioceptiv contient):
A. Este responsabil de simul poziiei i al micrii n spaiu
B. Utilizeaz calea cordoanelor anterioare
C. Utilizeaz calea cordoanelor posterioare
D. Utilizeaz calea cordoanelor laterale
E. Are receptorii reprezentai de corpusculii neurotendinoi Golgi i corpusculii Ruffini
135. Receptorii pentru sensibilitatea tactil epicritic:
A. Sunt aceiai ca i pentru sensibilitatea tactil protopatic
B. Sunt aceiai ca i pentru sensibilitatea kinestezic

39

C. Au un cmp receptor mai mare dect receptorii pentru sensibilitatea tactil protopatic
D. Au un cmp receptor mai mic dect receptorii pentru sensibilitatea tactil protopatic
E. Au un cmp receptor egal cu receptorii pentru sensibilitatea tactil protopatic
136. Receptorii destinai sensibilitii kinestezice (proprioceptive con tiente) sunt:
A. Fusurile neuromusculare
B. Corpusculii neurotendinoi Golgi
C. Corpusculii Ruffini
D. Corpusculii lamelai
E. Corpusculii Krause
137. n cazul cii sensibilitii kinestezice (proprioceptive con tiente):
A. Axonul protoneuronului ptrunde n cornul posterior unde face sinaps cu deutoneuronul
B. Axonul protoneuronului ptrunde n cordonul posterior formnd la acest nivel fasciculul gracilis i fasciculul
cuneat (Goll i Burdach; spinobulbare)
C. Axonul deutoneuronului ptrunde n cordonul posterior formnd la acest nivel fasciculul gracilis i fasciculul
cuneat (Goll i Burdach; spinobulbare)
D. Deutoneuronul se afl n cornul posterior al mduvei spinrii
E. Deutoneuronul se afl n nucleii gracilis i cuneat (Goll i Burdach)
138. Fasciculul cuneat (Burdach) apare numai n mduva:
A. Cervical
B. Cervical i toracal superioar
C. Toracal
D. Toracal inferioar i lombar
E. Lombar
139. n cazul cii sensibilitii kinestezice (proprioceptive con tiente):
A. Deutoneuronul se afl n nucleii gracilis i cuneat din punte
B. Dendrita celui de al II-lea neuron se ncrucieaz n bulb i formeaz decusa ia senzitiv
C. Axonul celui de al II-lea neuron se ncrucieaz n bulb i formeaz decusa ia senzitiv
D. Al III-lea neuron se afl n talamus
E. Axonul celui de al II-lea neuron se proiecteaz n aria somestezic I
140. Calea sensibilitii proprioceptive de control a micrii (proprioceptive incon tiente) este
constituit din:
A. Dou tracturi
B. Tractul spinocerebelos dorsal (ncruciat; posterior; Gowers)
C. Tractul spinocerebelos dorsal (direct; posterior; Flechsig)
D. Tractul spinocerebelos ventral (ncruciat; anterior; Gowers)
E. Tractul spinocerebelos ventral (direct; anterior; Flechsig)
141. n cazul cii sensibilitii proprioceptive de control a mi crii (proprioceptive incon tiente):
A. Receptorii sunt reprezentai de corpusculii neurotendinoi Golgi i corpusculii Ruffini
B. Receptorii sunt reprezentai de fusurile neuromusculare
C. Axonul protoneuronului ntr pe calea rdcinii posterioare n mduv n substan a alb
D. Deutoneuronul se afl n neuronii senzitivi din cornul posterior al mduvei
E. Deutoneuronul se afl n nucleii gracilis i cuneat din bulb (Goli i Burdach)
142. n cazul cii sensibilitii proprioceptive de control al mi crii (proprioceptive incon tiente)
axonul deutoneuronului:
A. Fie ajunge n cordonul lateral de aceeai parte formnd fasciculul spinocerebelos dorsal (direct; posterior;
Flechsig)
B. Fie ajunge n cordonul lateral de aceea i parte formnd fasciculul spinocerebelos ventral (ncruci at;
anterior; Gowers)
C. Fie ajunge n cordonul lateral de partea opus formnd fasciculul spinocerebelos dorsal (direct; posterior;
Flechsig)
D. Fie ajunge n cordonul lateral de partea opus formnd fasciculul spinocerebelos ventral (ncruci at;
anterior; Gowers)

40

E. Fie ajunge n cordonul posterior de aceea i parte formnd fasciculul spinocerebelos ventral (ncruci at;
anterior; Gowers)
143. Fasciculul spinocerebelos dorsal (direct; posterior; Flechsig):
A. Are un traiect ascendent
B. Are un traiect descendent
C. Strbate bulbul i pe calea pedunculului cerebelos inferior ajunge la cerebel
D. Strbate bulbul, puntea i mezencefalul i apoi pe calea pedunculului cerebelos inferior ajunge la cerebel
E. Strbate bulbul, puntea i mezencefalul i apoi ajunge la talamus
144. Fasciculul spinocerebelos ventral (ncruci at; anterior; Gowers):
A. Are un traiect descendent
B. Are un traiect ascendent
C. Strbate bulbul i pe calea pedunculului cerebelos inferior ajunge la cerebel
D. Strbate bulbul, puntea i mezencefalul i apoi pe calea pedunculului cerebelos superior ajunge la cerebel
E. Strbate bulbul, puntea i mezencefalul i apoi ajunge la talamus
145. n condiii normale viscerele:
A. Reacioneaz la stimulii mecanici, termici i chimici
B. Nu reacioneaz la stimulii mecanici, termici i chimici
C. Pot fi punctul de plecare al senzaiei dureroase
D. Nu pot fi punctul de plecare al senzaiei dureroase
E. Pot fi punctul de sosire al senzaiei dureroase
146. Receptorii cii sensibilitii interoceptive se gsesc:
A. n epiderm
B. n pereii vaselor
C. n pereii organelor
D. Sub form de terminaii libere
E. Sub form de corpusculi lamelai
147. n cazul cii sensibilitii interoceptive:
A. Axonul deutoneuronului intr n alctuirea unui fascicul i din aproape n aproape ajunge la talamus
B. Axonul deutoneuronului intr n alctuirea unui fascicul i din aproape n aproape ajunge la cerebel
C. Zona de proiecie cortical este bine delimitat
D. Zona de proiecie cortical este difuz
E. Vorbim de o cale muli sinaptic
148. Calea sistemului piramidal:
A. i are originea n cortexul cerebral
B. i are originea n cortexul cerebelos
C. Face parte din cile ascendente
D. Face parte din cile descendente
E. Controleaz motilitatea involuntar
149. Fasciculul piramidal are aproximativ:
A. 1000 de fibre
B. 10000 de fibre
C. 100000 de fibre
D. 1000000 de fibre
E. 10000000 de fibre
150. Dintre fibrele fasciculului piramidal aproximativ:
A. 700 sunt mielinizate
B. 7000 sunt mielinizate
C. 70000 sunt mielinizate
D. 700000 sunt mielinizate
E. 7000000 sunt mielinizate
151. Fasciculul piramidal:
A. Se mai numete i corticospinal

41

B. Se mai numete i reticulospinal


C. Are aceleai origini corticale
D. Are origini corticale diferite
E. i are originea n etajele corticale i subcorticale
152. Fibrele fasciculului piramidal:
A. Strbat n direcia lor descendent toate cele 4 etaje ale trunchiului cerebral
B. Strbat n direcia lor ascendent toate cele 3 etaje ale trunchiului cerebral
C. Ajunse la nivelul bulbului se comport diferit
D. n jur de 45% din fibre se ncrucieaz la nivelul bulbului
E. n jur de 25% din fibre se ncrucieaz la nivelul bulbului
153. Fasciculul piramidal ncruciat:
A. Se mai numete i corticospinal lateral
B. Se mai numete i corticospinal anterior
C. Ajunge n cordonul lateral al mduvei
D. Ajunge n cordonul anterior de aceeai parte
E. Ajunge n cordonul anterior de partea opus
154. Fasciculul piramidal direct:
A. Se mai numete i corticospinal lateral
B. Se mai numete i corticospinal anterior
C. Ajunge n cordonul lateral al mduvei
D. Ajunge n cordonul anterior de aceeai parte
E. Este situat lng fisura median
155. Calea sistemului piramidal are:
A. Trei neuroni
B. Doi neuroni
C. Un neuron cortical, central, de comand
D. Un neuron cortical, central, de execuie
E. Un neuron periferic, de execuie ce poate fi situat n mduv sau n nucleii motori ai nervilor cranieni
156. Cile extrapiramidale corticale:
A. Ajung la nucleii bazali
B. Ajung la corpii striai
C. De la nucleii bazali prin aferentele acestora (fibre strionigrice, striorubrice i reticulospinal) ajung la nucleii
din mezencefal
D. De la nucleii bazali prin eferenele acestora (fibre strionigrice, striorubrice i reticulospinal) ajung la nucleii
din mezencefal
E. De la nucleii bazali prin eferenele acestora (fibre strionigrice, striorubrice i strioreticulate) ajung la nucleii
din mezencefal
157. Cile extrapiramidale corticale:
A. De la nucleii din mezencefal (nucleul ro u, substan a neagr i nucleii vestibulari se continu spre mduv
prin fasciculele rubrospinal, nigrospinale i vestibulospinal
B. De la nucleii din mezencefal (nucleul ro u, substan a neagr i nucleii vestibulari se continu spre mduv
prin fasciculele rubrospinal, nigrospinale i reticulospinale
C. De la nucleii din mezencefal (nucleul rou, substana neagr i forma ia reticulat) se continu spre
mduv prin fasciculele rubrospinale, nigrospinale i reticulospinale
D. De la nivelul nucleilor bulbari (nucleul rou, substan a neagr i nucleii vestibulari se continu spre mduv
prin fasciculele rubrospinale, nigrospinale i vestibulospinal
E. De la nivelul nucleilor bulbari (olivari i vestibulari se continu spre mduv cu fasciculele olivospinale i
vestibulospinal
158. Fasciculele extrapiramidale sunt reprezentate de:
A. Fasciculul piramidal direct
B. Fasciculul piramidal ncruciat
C. Fasciculul nigrospinal
D. Fasciculul olivospinal
E. Fasciculul spinoreticulat

42

159. Nervii spinali:


A. Sunt n numr de 12 perechi
B. Sunt n numr de 31 perechi
C. Conecteaz mduva spinrii cu receptorii i efectorii
D. Prezint dou trunchiuri, o rdcin i ramuri periferice
E. Constituie n substana alb a mduvei fracturile ascendente
160. Din cele 31 de perechi de nervi spinali:
A. 8 aparin regiunii cervicale
B. 7 aparin regiunii cervicale
C. 12 aparin regiunii toracale
D. 5 se gsesc n regiunea sacral
E. 5 se gsesc n regiunea coccigian
161. Nervii spinali sunt formai:
A. Din dou trunchiuri
B. Din dou rdcini
C. Dintr-o rdcin posterioar motorie
D. Dintr-o rdcin posterioar senzitiv
E. Dintr-o rdcin anterioar motorie care prezint pe traiectul su ganglionul spinal
162. Rdcina anterioar a nervilor spinali este format din:
A. Dendritele neuronilor din ganglionii spinali
B. Axonii neuronilor din ganglionii spinali
C. Dendritele neuronilor vegetativi
D. Axonii neuronilor visceromotori din jumtatea ventral a cornului lateral
E. Axonii neuronilor somatomotori din cornul anterior al mduvei
163. Rdcina posterioar a nervilor spinali:
A. Conine dendritele neuronilor visceromotori din jumtatea ventral a cornului lateral
B. Conine dendritele neuronilor visceromotori din jumtatea dorsal a cornului lateral
C. Conine axonii neuronilor visceromotori din jumtatea dorsal a cornului lateral
D. Conine axonii neuronilor somatomotori
E. Prezint pe traiectul su ganglionul spinal
164. La nivelul ganglionului spinal sunt localiza i:
A. Doar neuroni somatosenzitivi
B. Doar neuroni viscerosenzitivi
C. Att neuroni somatosenzitivi ct i neuroni viscerosenzitivi
D. Doar neuroni somatomotori
E. Doar neuroni visceromotori
165. Neuronii somatosenzitivi:
A. Au o dendrit lung care ajunge la receptorii din piele
B. Au o dendrit lung care ajunge la efectorii din piele
C. Au o dendrit lung care ajunge la proprioceptori
D. Axonii lor intr n mduv pe calea rdcinii anterioare
E. Axonii lor intr n mduv pe calea rdcinii posterioare
166. Neuronii viscerosenzitivi:
A. Au o dendrit lung care ajunge la receptorii din piele
B. Au o dendrit lung care ajunge la efectorii din piele
C. Au o dendrit lung care ajunge la visceroreceptori
D. Axonii lor ajung n jumtatea dorsal a cornului lateral al mduvei
E. Axonii lor ajung n zona visceromotorie
167. Trunchiul nervului spinal:
A. Este mixt
B. Are n structura sa plexuri
C. Are n structura sa fibre somatomotorii

43

D. Are n structura sa fibre somatosenzitive


E. Are n structura sa fibre visceromotorii
168. Fibra vegetativ simpatic postganglionar intr n nervul spinal prin ramura:
A. Ventral
B. Dorsal
C. Meningeal
D. Comunicant alb
E. Comunicant cenuie
169. Plexurile cervical, brahial, lombar i sacral se formeaz prin anastomozarea ramurilor:
A. Dorsale
B. Ventrale
C. Meningeale
D. Comunicante albe
E. Comunicante cenuii
170. Care din urmtoarele afirmaii privind trunchiul nervului spinal sunt adevrate?
A. Dup un traiect lung de la ieirea sa din canalul vertebral nervul spinal se desface n ramurile sale
B. Dup un traiect lung de la intrarea sa n canalul vertebral nervul spinal se desface n ramurile sale
C. Dup un traiect scurt de la ieirea sa din canalul vertebral nervul spinal se desface n ramurile sale
D. Dup un traiect scurt de la intrarea sa n canalul vertebral nervul spinal se desface n ramurile sale
E. Dup un traiect scurt de la ieirea sa din canalul vertebral nervul spinal se desface n rdcinile sale
171. Fibra vegetativ simpatic postganglionar intr n nervul spinal prin ramura:
A. Superioar
B. Inferioar
C. Comunicant alb
D. Comunicant cenuie
E. Meningeal
172. Prin ramur comunicant cenuie n nervul spinal intr:
A. Fibra vegetativ simpatic preganglionar
B. Fibra vegetativ simpatic postganglionar
C. Fibra vegetativ parasimpatic preganglionar
D. Fibra vegetativ parasimpatic postganglionar
E. Toate fibrele de mai sus
173. Ramura dorsal a nervului spinal conine:
A. Doar fibre motorii
B. Doar fibre senzitive
C. Att fibre motorii ct i fibre senzitive
D. Fibre care se distribuie la pielea spatelui
E. Fibre care se distribuie la muchii jgheaburilor vertebrale
174. Prin ramur comunicant alb trece:
A. Fibra preganglionar mielinic
B. Fibra postganglionar mielinic
C. Fibra preganglionar amielinic
D. Fibra postganglionar amielinic
E. Toate fibrele de mai sus
175. Prin ramur comunicant cenuie trece:
A. Fibra preganglionar mielinic
B. Fibra postganglionar mielinic
C. Fibra preganglionar amielinic
D. Fibra postganglionar amielinic
E. Toate fibrele de mai sus

44

176. Ramura meningeal a nervilor spinali:


A. Prsete canalul vertebral prin gaura vertebral
B. Prsete canalul vertebral prin gaura intervertebral
C. Se distribuie la pielea spatelui
D. Se distribuie la pielea capului
E. Conine fibre senzitive i vasomotorii pentru meninge
177. Funcia reflex a mduvei spinrii este ndeplinit:
A. Doar de ctre neuronii somatici
B. Doar de ctre neuronii vegetativi
C. Att de neuronii vegetativi ct i de neuronii somatici
D. Doar de cile ascendente
E. Doar de cile descendente
178. Reflexele spinale somatice sunt reprezentate de:
A. Reflexul de mers
B. Reflexele nociceptive
C. Reflexele miotatice
D. Reflexul pupilodilatator
E. Reflexele de reglare a vasomotricitii
179. Reflexele miotatice constau n:
A. Contracia lent a unui muchi ca rspuns la ntinderea tendonului su
B. Contracia brusc a unui muchi ca rspuns la ntinderea tendonului su
C. Relaxarea lent a unui muchi ca rspuns la ntinderea tendonului su
D. Relaxarea brusc a unui muchi ca rspuns la ntinderea tendonului su
E. Relaxarea unui membru ca rspuns la stimularea dureroas a acestuia
180. Reflexul miotatic:
A. Se pune n eviden lovind cu un ciocan de lemn tendonul mu chiului
B. Se pune n eviden lovind cu un ciocan de fier tendonul mu chiului
C. Se pune n eviden lovind cu un ciocan de cauciuc tendonul mu chiului
D. n mod curent reflexul se cerceteaz la nivelul tendonului lui Ahile i la tendonul de inser ie a mu chiului
triceps femural pe gamb
E. n mod curent reflexul se cerceteaz la nivelul tendonului lui Ahile i la tendonul de inser ie a mu chiului
cvadriceps femural pe gamb
181. Pentru reflexul rotulian stimulul este produs prin lovirea cu un ciocan de cauciuc a tendonului de
inserie a:
A. Tricepsului sural pe gamb
B. Tricepsului sural pe coaps
C. Cvadricepsului sural pe gamb
D. Cvadricepsului femural pe coaps
E. Cvadricepsului femural pe gamb
182. Reflexul rotulian determin:
A. Flexia coapsei pe bazin
B. Extensia coapsei pe bazin
C. Flexia gambei pe coaps
D. Extensia gambei pe coaps
E. Extensia piciorului

183. Pentru reflexul ahilian se lovete tendonul lui Ahile al:


A. Tricepsului sural atunci cnd membrul inferior este n unghi obtuz i gamba se sprijin pe un suport
B. Tricepsului sural atunci cnd membrul inferior este n unghi drept i gamba se sprijin pe un suport
C. Tricepsului sural atunci cnd membrul inferior este n unghi ascuit i gamba se sprijin pe un suport
D. Bicepsului femural atunci cnd membrul inferior este n unghi ascu it i gamba se sprijin pe un suport

45

E. Bicepsului femural atunci cnd membrul inferior este n unghi drept i gamba se sprijin pe un suport
184. Reflexele miotatice:
A. Sunt monosinaptice
B. Sunt polisinaptice
C. Antreneaz un numr crescut de neuroni la elaborarea rspunsului
D. Sunt reflexe de aprare
E. Constau n contracia brusc a unui muchi la ntinderea tendonului su
185. n cazul reflexelor monosinaptice:
A. Prelungirea axonal scurt a protoneuronului ptrunde n mduv prin rdcinile posterioare i se bifurc
B. Prelungirea axonal lung a protoneuronului ptrunde n mduv prin rdcinile posterioare i se bifurc
C. Prelungirea axonal lung a protoneuronului ptrunde n mduv prin rdcinile posterioare i se trifurc
D. Prelungirea axonal scurt a protoneuronului ptrunde n mduv prin rdcinile posterioare i se trifurc
E. Prelungirea dendritic scurt a protoneuronului ptrunde n mduv prin rdcinile posterioare i se bifurc
186. n cazul reflexului miotatic:
A. Centrul reflexului este sinapsa dintre neuronul senzitiv i cel motor
B. Calea aferent este axonul motor
C. Calea eferent este axonul motor
D. Efectorul este fibra muscular neted
E. Efectorul este fibra muscular striat
187. Reflexele miotatice au rol:
A. Doar n meninerea tonusului muscular
B. Doar n meninerea poziiei corpului
C. Att n meninerea tonusului muscular, ct i a poziiei corpului
D. De aprare
E. Vegetativ
188. Reflexele nociceptive:
A. Sunt reflexe de aprare
B. Au centrii monosinaptici
C. Au centrii polisinaptici
D. Constau n retragerea unui membru ca rspuns la stimularea dureroas a acestuia
E. Au receptorii localizai n piele
189. n cazul reflexelor nociceptive:
A. Cile aferente sunt prelungiri ale neuronilor din ganglionii spinali
B. Cile eferente sunt prelungiri ale neuronilor din ganglionii spinali
C. Centrii sunt formai din neuroni senzitivi de ordinul al treilea, neuroni de asocia ie i neuroni motori
D. Efectorul este muchiul flexor care retrage mna sau piciorul din faa agentului cauzator al durerii
E. Efectorul este muchiul extensor care retrage mna sau piciorul din fa a agentului cauzator al durerii
190. Legile lui Pflger sunt reprezentate de:
A. Legea localizrii
B. Legea difuziunii
C. Legea generalizrii
D. Legea iradierii
E. Legea concentrrii
191. n mduva spinrii se nchid urmtoarele reflexe vegetative:
A. De mers
B. Sudorale
C. Pupilodilatatoare
D. Cardioacceleratoare
E. Miotatice

46

192. Encefalul cuprinde:


A. Mduva spinrii
B. Nervii cranieni
C. Trunchiul cerebral
D. Diencefalul
E. Emisferele cerebrale
193. Trunchiul cerebral este format din:
A. Dou etaje
B. 3 etaje
C. Bulb i cerebel
D. Bulb, punte i mezencefal
E. Bulb, punte i cerebel
194. n trunchiul cerebral i au originea:
A. 10 din cele 12 perechi de nervi cranieni
B. Toate perechile de nervi cranieni
C. 10 din cele 31 de perechi de nervi cranieni
D. 10 din cele 31 de perechi de nervi spinali
E. Toate perechile de nervi spinali
195. Bulbul i puntea sunt sediul:
A. Doar a unor reflexe somatice
B. Doar a unor reflexe vegetative
C. Att a unor reflexe somatice ct i vegetative
D. Reflexului de deglutiie
E. Reflexului lacrimal
196. Nervii cranieni:
A. Sunt n numr de 10 perechi
B. Sunt n numr de 12 perechi
C. Sunt n numr de 31 de perechi
D. Fac parte din sistemul nervos central
E. Fac parte din sistemul nervos periferic
197. Nervii cranieni:
A. Au un trunchi care la ieirea din craniu se desface n 5 ramuri
B. Ca i nervii spinali au o dispoziie metameric
C. Se deosebesc de nervii spinali prin aceea c nu au o dispozi ie metameric
D. Au dou rdcini (dorsal i ventral)
E. Nu au dou rdcini (dorsal i ventral)
198. Care din urmtorii nervi cranieni sunt senzoriali?
A. I
B. II
C. III
D. VII
E. VIII
199. Care din urmtorii nervi cranieni sunt motori?
A. III
B. IV
C. V
D. VII
E. VIII
200. Care din urmtorii nervi cranieni sunt micti?
A. IV
B. V
C. VII

47

D. XI
E. XII
201. Care din urmtoarele afirmaii cu privire la nervii cranieni sunt adevrate?
A. Nervii I, II i VII sunt senzoriali 6. Nervii I, II i VIII sunt senzoriali
C. Nervii III, IV,VI, VII i XI sunt motori
D. Nervii III, IV,VI, XI i XII sunt motori
E. Nervii I, II i VII sunt micti
202. Care din urmtorii nervi cranieni au n structura lor i fibre parasimpatice ganglionare cu originea
n nucleu vegetativi ai trunchiului cerebral?
A. III, IV, IX, X
B. III, VI, IX, X
C. III, VII, IX, X
D. V, VII, IX, XI
E. V, VII, IX, XII
203. Nervii olfactivi:
A. Reprezint perechea I de nervi cranieni
B. Reprezint perechea II de nervi cranieni
C. Sunt nervi senzoriali
D. Sunt nervi micti
E. Conduc informaii legate de vz
204. Nervii olfactivi:
A. Au originea real n celulele bipolare din mucoasa olfactiv
B. Au originea real n celulele pseudounipolare din mucoasa olfactiv
C. Au originea real n celulele multipolare din mucoasa olfactiv
D. Au originea aparent n celulele multipolare din mucoasa olfactiv
E. Sunt nervi senzoriali
205. Nervii optici:
A. Reprezint perechea I de nervi cranieni
B. Reprezint perechea II de nervi cranieni
C. Sunt nervi senzoriali
D. Sunt nervi micti
E. Conduc informaii legate de vz
206. Nervii optici:
A. Sunt compui din axonii celulelor bipolare din retin
B. Sunt compui din dendritele celulelor bipolare din retin
C. Sunt compui din axonii celulelor multipolare din retin
D. Sunt compui din dendritele celulelor multipolare din retin
E. Conduc informaii de la muchii drepi ai globului ocular
207. Nervii oculomotori:
A. Reprezint perechea I de nervi cranieni
B. Reprezint perechea II de nervi cranieni
C. Reprezint perechea III de nervi cranieni
D. Sunt nervi motori, care au i fibre simpatice
E. Sunt nervi motori, care au i fibre parasimpatice
208. n cazul nervilor oculomotori originea:
A. Real a fibrelor motorii se afl n nucleul accesor din mezencefal
B. Real a fibrelor motorii se afl n nucleul motor al oculomotorului din mezencefal
C. Aparent a fibrelor motorii se afl n nucleul motor al oculomotorului din mezencefal
D. Aparent a fibrelor motorii se afl n nucleul accesor din mezencefal
E. Real a fibrelor parasimpatice se afl n nucleul accesor din mezencefal
209. Fibrele motorii ale nervilor oculomotori merg la muchii:

48

A. Drept intern al globului ocular


B. Oblic superior al globului ocular
C. Ridictor al pleoapei
D. Dilatator al corneei
E. Dilatator al coroidei
210. Fibrele parasimpatice ale nervilor oculomotori merg la mu chii:
A. Drept intern al globului ocular
B. Oblic superior al globului ocular
C. Ridictor al pleoapei
D. Sfincter al irisului
E. Ciliar (fibrele circulare)
211. Nervii trohleari:
A. Reprezint perechea III de nervi cranieni
B. Reprezint perechea IV de nervi cranieni
C. Sunt nervi micti
D. Au originea real situat n mezencefal
E. Au originea real situat n punte
212. Care din urmtorii nervi cranieni i au originea aparent pe fa a posterioar a trunchiului
cerebral?
A. Optic
B. Oculomotor
C. Trohlear
D. Trigemen
E. Vag
213. Fibrele nervilor trohleari inerveaz muchii:
A. Oblic superior
B. Oblic inferior
C. Sfincter al irisului
D. Dilatator al irisului
E. Ridictor al pleoapei superioare
214. Nervii trigemeni:
A. Reprezint perechea III de nervi cranieni
B. Reprezint perechea V de nervi cranieni
C. Reprezint perechea VII de nervi cranieni
D. Sunt nervi motori
E. Sunt nervi micti
215. n cazul nervilor trigemeni:
A. Originea real a fibrelor senzitive se gsete n ganglionul trigeminal situat pe traseul nervului
B. Originea aparent a fibrelor senzitive se gse te n ganglionul trigeminal situat pe traseul nervului
C. Deutoneuronul fibrelor senzitive se afl in ganglionul trigeminal situat pe traseul nervului
D. Deutoneuronul fibrelor senzitive se afl n nucleu trigeminali din trunchiul cerebral
E. Deutoneuronul fibrelor senzitive se afl n nucleu trigeminali din mduva spinrii
216. n cazul nervilor trigemeni fibrele:
A. Senzitive se distribuie la pielea feei
B. Senzitive se distribuie la pielea gtului
C. Parasimpatice inerveaz glandele lacrimale
D. Motorii inerveaz muchii masticatori
E. Motori inerveaz muchii mimicii
217. Din cele 3 ramuri principale ale nervului trigemen:
A. Cele oftalmic i mandibular sunt senzitive
B. Cele oftalmic i maxilar sunt senzitive
C. Cea mandibular este mixt

49

D. Cele oftalmic i maxilar sunt mixte


E. Cele oftalmic i mandibular sunt mixte
218. Nervii abducens:
A. Reprezint perechea III de nervi cranieni
B. Reprezint perechea VI de nervi cranieni
C. Sunt nervi motori
D. Sunt nervi senzitivi
E. Inerveaz fibrele muchiului oblic superior al globului ocular
219. Nervii abducens au originea:
A. Real n mezencefal
B. Real n punte
C. Real n bulb
D. Aparent pe faa posterioar a trunchiului cerebral
E. Aparent n anul bulbopontin
220. Fibrele nervilor abducens inerveaz muchiul:
A. Drept intern al globului ocular
B. Drept superior al globului ocular
C. Drept extern al globului ocular
D. Drept inferior al globului ocular
E. Oblic superior
221. Nervii faciali:
A. Reprezint perechea V de nervi cranieni
B. Reprezint perechea VII de nervi cranieni
C. Sunt nervi motori
D. Sunt nervi micti
E. Sunt nervi senzitivi
222. Fibrele gustative ale nervului facial:
A. Au originea real n nucleul motor din punte
B. Au originea n ganglionul geniculat de pe traiectul nervului
C. Au protoneuronul situat n ganglionul geniculat
D. Au protoneuronul situat n nucleul solitar din bulb
E. Au deutoneuronul situat n nucleul solitar din bulb
223. Fibrele simpatice ale nervului facial provin:
A. Dintr-un singur nucleu
B. Din 2 nudei
C. Att din nucleul lacrimal ct i din nucleul salivator superior
D. Doar din nucleul lacrimal
E. Niciun rspuns nu este corect
224. Fibrele motorii ale nervului facial inerveaz:
A. Muchii gtului
B. Muchii mimicii
C. Muchii masticatori
D. Glandele lacrimale
E. Glandele submandibulare
225. Fibrele parasimpatice ale nervului facial inerveaz glandele:
A. Endocrine
B. Lacrimale
C. Submandibulare
D. Sublinguale
E. Parotide
226. Nervii vestibulocohleari:
A. Reprezint perechea VII de nervi cranieni

50

B. Reprezint perechea VIII de nervi cranieni


C. Reprezint perechea IX de nervi cranieni
D. Sunt nervi senzoriali
E. Sunt nervi micti
227. Nervii vestibulocohleari sunt formai dintr-o component:
A. Vestibular, care are pe traseu ganglionul lui Scarpa
B. Vestibular, care are pe traseu ganglionul lui Corti
C. Vestibular, care are pe traseu ganglionul spinal
D. Cohlear, care are pe traseu ganglionul lui Scarpa
E. Cohlear, care are pe traseu ganglionul lui Corti
228. Nervii glosofaringieni:
A. Reprezint perechea VIII de nervi cranieni
B. Reprezint perechea IX de nervi cranieni
C. Sunt nervi senzoriali
D. Sunt nervi micti
E. Au i fibre parasimpatice
229. Originea real a fibrelor motorii ale nervului glosofaringian se gse te n
A. Nucleul ambiguu din punte
B. Nucleul ambiguu din bulb
C. Nucleul solitar din bulb
D. Nucleul salivator inferior din bulb
E. anul retroolivar
230. Care din urmtoarele afirmaii cu privire la nervii glosofaringieni sunt adevrate?
A. Fibrele senzoriale au primul neuron n ganglionii de pe traiectul nervului
B. Deutoneuronul este situat n nucleul solitar din bulb
C. Deutoneuronul este situat n nucleul solitar din punte
D. Fibrele simpatice provin din nucleul salivator inferior din bulb
E. Fibrele parasimpatice provin din nucleul salivator superior din punte
231. Fibrele simpatice ale nervului glosofaringian provin din nucleul:
A. Salivator inferior din bulb
B. Salivator inferior din punte
C. Salivator superior din bulb
D. Salivator superior din punte
E. Niciun rspuns nu este corect
232. Originea aparent a nervului glosofaringian se gsete:
A. Pe faa posterioar a bulbului
B. Pe faa posterioar a punii
C. n anul bulbopontin
D. n anul preolivar
E. n anul retroolivar
233. Fibrele motorii ale nervului glosofaringian se distribuie mu chilor:
A. Mimicii
B. Masticatori
C. Faringelui
D. Laringelui
E. Sternocleidomastoidian i trapez
234. Fibrele senzoriale ale nervului glosofaringian culeg excita ii gustative din:
A. Treimea anterioar a limbii
B. Treimea mijlocie a limbii
C. Cele 2/3 anterioare ale limbii
D. Treimea posterioar a limbii
E. Cele 2/3 posterioare ale limbii

51

235. Fibrele parasimpatice ale nervului glosofaringian ajung la glandele:


A. Endocrine
B. Lacrimale
C. Submandibulare
D. Sublinguale
E. Parotide
236. Nervii vagi:
A. Reprezint perechea VIII de nervi cranieni
B. Reprezint perechea X de nervi cranieni
C. Se mai numesc i pneumogastrici
D. Se mai numesc i spinali
E. Sunt nervi micti
237. Nervii vagi:
A. Au i fibre simpatice
B. Au i fibre parasimpatice
C. Au originea real a fibrelor motorii n nucleul ambiguu
D. Au originea real a fibrelor motorii n nucleul solitar
E. Sunt nervi motori
238. Fibrele senzoriale ale nervilor vagi:
A. Au primul neuron n ganglionul spinal
B. Au primul neuron n ganglionii de pe traiectul nervului
C. Au deutoneuronul n nucleul salivator superior
D. Au deutoneuronul n nucleul salivator inferior
E. Au deutoneuronul n nucleul solitar din bulb
239. Fibrele parasimpatice ale nervilor vagi provin din:
A. Nucleul ambiguu
B. Nucleul solitar
C. Nucleul salivator superior
D. Nucleul dorsal al nervului vag
E. Nucleul ventral al nervului vag
240. Originea aparent a nervului vag se afl:
A. Pe faa posterioar a trunchiului cerebral
B. n anul bulbopontin
C. n anul pontopeduncular
D. n anul preolivar
E. n anul retroolivar
241. Fibrele motorii ale nervului vag inerveaz:
A. Musculatura de la baza rdcinii limbii
B. Muchii mimicii
C. Muchii masticatori
D. Musculatura laringelui
E. Musculatura faringelui
242. Fibrele senzoriale ale nervului vag culeg sensibilitatea gustativ:
A. De la vrful limbii
B. Din treimea anterioar a limbii
C. Din treimea mijlocie a limbii
D. Din cele 2/3 anterioare ale limbii
E. De la baza rdcinii limbii
243. Fibrele parasimpatice ale nervului vag se distribuie:
A. Doar organelor din torace
B. Doar organelor din abdomen

52

C. Att organelor din torace ct i celor din abdomen


D. Ficatului
E. Stomacului
244. Nervii accesori:
A. Reprezint perechea IX de nervi cranieni
B. Reprezint perechea XI de nervi cranieni
C. Se mai numesc i spinali
D. Sunt nervi micti
E. Sunt nervi motori
245. Nervii accesori sunt formai din:
A. Dou rdcini
B. O rdcin bulbar cu originea n nucleul ambiguu
C. O rdcin bulbar cu originea n cornul anterior al mduvei cervicale
D. O rdcin spinal cu originea n nucleul ambiguu
E. O rdcin spinal cu originea n cornul anterior al mduvei cervicale
246. Prin ramura extern fibrele nervilor accesori ajung la:
A. Muchii laringelui
B. Muchii faringelui
C. Muchiul sternocleidomastoidian
D. Muchiul trapez
E. Muchiul deltoid
247. Nervii hipogloi:
A. Reprezint perechea X de nervi cranieni
B. Reprezint perechea XI de nervi cranieni
C. Reprezint perechea XII de nervi cranieni
D. Sunt nervi micti
E. Sunt nervi motori
248. Nervii hipogloi au originea:
A. Real n nucleul motor al nervului situat n bulb
B. Real n nucleul motor al nervului situat n punte
C. Aparent pe faa posterioar a trunchiului cerebral
D. Aparent n anul preolivar
E. Aparent n anul retroolivar
249. Nervii hipogloi inerveaz musculatura:
A. Faringelui
B. Laringelui
C. Gtului
D. Umrului
E. Limbii
250. Cerebelul:
A. Ocup fosa anterioar a craniului
B. Ocup fosa posterioar a craniului
C. Este separat de emisferele cerebrale prin coasa creierului
D. Este separat de mduva spinrii prin cortului cerebelului
E. Este separat de emisferele cerebrale prin cortului cerebelului
251. Cerebelul este situat:
A. Anterior de bulb i punte
B. Anterior de punte i mezencefal
C. Posterior de punte i bulb
D. Anterior de ventriculul III
E. n fosa posterioar a craniului

53

252. Cerebelul:
A. Este situat napoia bulbului i a punii cu care delimiteaz cavitatea ventriculului IV
B. Este situat naintea bulbului i a punii cu care delimiteaz cavitatea ventriculului IV
C. Este situat napoia bulbului i a punii cu care delimiteaz cavitatea ventriculului III
D. Este situat naintea bulbului i a punii cu care delimiteaz cavitatea ventriculului III
E. Este traversat de canalul ependimar
253. Cerebelul:
A. Are forma literei J
B. Are forma literei H pe seciune transversal
C. Are forma unui fluture
D. Prezint o poriune lateral numit vermis
E. Prezint o poriune central numit vermis
254. Emisferele cerebeloase:
A. Sunt n numr de dou
B. Sunt situate lateral
C. Reprezint poriunea median a cerebelului
D. Sunt dou poriuni voluminoase
E. Sunt dou poriuni puin voluminoase
255. Pedunculii cerebeloi:
A. Reprezint una din cele trei poriuni ale trunchiului cerebral
B. Leag bulbul, puntea i mezencefalul de cerebel
C. Leag bulbul, puntea i diencefalul de cerebel
D. Conin doar fibre aferente
E. Conin fibre aferente i eferente
256. Suprafaa cerebelului:
A. Este brzdat de anuri paralele
B. Este brzdat de anuri perpendiculare
C. Nu este brzdat de anuri
D. Este brzdat de anuri de diferite adncimi
E. Este brzdat de anuri care au toate aceeai adncime
257. anurile care delimiteaz foliile cerebeloase sunt:
A. Numeroase i superficiale
B. Numeroase i adnci
C. Puine i superficiale
D. Puine i adnci
E. Foarte adnci
258. anurile care delimiteaz lobulii cerebelului sunt:
A. Numeroase i superficiale
B. n numr de dou
C. Puine i superficiale
D. Mai adnci
E. Foarte adnci
259. anurile care delimiteaz lobii cerebelului sunt:
A. Numeroase i superficiale
B. in numr de dou
C. Puine i superficiale
D. Mai adnci
E. Foarte adnci
260. Lobii cerebelului sunt:
A. Anterior (paleocerebel)
B. Anterior (neocerebel)
C. Posterior (paleocerebel)

54

D. Posterior (neocerebel)
E. Floculonodular (arhicerebel)
261. Scoara cerebelului:
A. Se afl la exterior
B. Se afl n interior
C. nconjur substana alb central
D. Este nconjurat de substana alb
E. Prezint zone de substan cenuie care formeaz nucleii cerebelului
262. Cerebelul:
A. Are la exterior un strat de substan alb
B. Are la exterior un strat de substan cenuie
C. Are n interior aspectul unei coroane de arbore de unde i numele de arborele vieii
D. Prezint n interiorul masei de substan alb nucleii cerebelului
E. Prezint n interiorul masei de substan alb nucleii bazali
263. Astazia reprezint:
A. Scderea forei voluntare
B. Creterea forei voluntare
C. Tulburri ale ortostatismului
D. Creterea tonusului muscular
E. Diminuarea tonusului muscular
264. Diencefalul cuprinde:
A. Mezencefalul
B. Talamusul
C. Hipotalamusul
D. Hipofiza
E. Metatalamusul
265. Talamusul este releu pentru toate sensibilit ile cu excep ia celor:
A. Termice i dureroase
B. Olfactive
C. Vizuale
D. Auditive
E. Gustative
266. Talamusul este un centru superior de integrare, reglare i coordonare ale principalelor func ii ale
organismului printre care:
A. Metabolismul intermediar
B. Termoreglarea
C. Digestia prin centrii foamei
D. Secreia endocrin
E. Niciun rspuns nu este corect
267. Hipotalamusul este un centru superior de integrare, reglare i coordonare ale principalelor func ii
ale organismului printre care:
A. Amplificarea vibraiilor sonore slabe
B. Diminuarea vibraiilor sonore puternice
C. Metabolismul intermediar
D. Termoreglarea
E. Digestia prin centrii foamei, setei i saietii
268. Metatalamusul este un releu al sensibilit ilor:
A. Vizual
B. Olfactiv
C. Gustativ
D. Auditiv
E. Termic i dureroas

55

269. Emisferele cerebrale:


A. Prezint partea cea mai voluminoas a sistemului nervos periferic
B. Prezint partea cea mai voluminoas a sistemului nervos central
C. Sunt legate ntre ele prin comisurile creierului
D. Conin n interior ventriculii laterali I i II
E. Conin n interior ventriculii II i III
270. La dreptaci:
A. Activitatea membrului superior drept este mai complex
B. Centrul vorbirii este localizat n emisfera cerebral stng
C. Centrul vorbirii este localizat n emisfera cerebral dreapt
D. Emisfera cerebral stng este mai dezvoltat
E. Emisfera cerebral dreapt este mai dezvoltat
271. Emisferele cerebrale prezint:
A. 3 fee: lateral, medial i inferioar
B. 3 fee: lateral, medial i bazal
C. 3 fee: lateral, bazal i inferioar
D. 3 fee: lateral, medial i superioar
E. 4 fee: lateral, medial, superioar i inferioar
272. Pe faa lateral a emisferelor cerebrale se observ:
A. Dou anuri mai adnci
B. Dou anuri mai puin adnci
C. anul corpului calos
D. Fisura lateral Sylvius
E. anul central Rolando
273. Scizura calcarin este situat:
A. n partea anterioar a feei laterale a emisferelor cerebrale
B. n partea posterioar a feei laterale a emisferelor cerebrale
C. n partea anterioar a feei mediale a emisferelor cerebrale
D. n partea posterioar a feei mediale a emisferelor cerebrale
E. Pe faa bazal a emisferelor cerebrale
274. anul corpului calos este situat pe faa:
A. Lateral a emisferelor cerebrale
B. Lateral a emisferelor cerebeloase
C. Medial a emisferelor cerebrale
D. Medial a emisferelor cerebeloase
E. Inferioar a emisferelor cerebrale
275. La nivelul emisferelor cerebrale anurile mai adnci mpart:
A. Lobii n lobuli
B. Lobii n lamele
C. Lobii n giri (girusuri; circumvoluii)
D. Girii (girusurile; circumvoluiile) n lobi
E. Niciun rspuns nu este corect
276. anurile mai adnci delimiteaz la nivelul emisferelor cerebrale:
A. 2 lobi
B. 3 lobi
C. 4 lobi
D. 5 lobi
E. 6 lobi
277. anurile mai puin adnci de la nivelul emisferelor cerebrale mpart:
A. Lobii n foliole
B. Lobii n lamele
C. Lobii n lobuli

56

D. Lobii n giri (girusuri; circumvoluii)


E. Lobii n corpi striai
278. Lobul frontal este situat:
A. naintea anului central Rolando
B. napoia anului central Rolando
C. Sub scizura lateral Sylvius
D. napoia scizurii calcarine
E. n vecintatea scizurii calcarine
279. Lobul parietal este situat:
A. n partea inferioar a emisferelor cerebrale
B. naintea anului central
C. naintea anului lui Rolando
D. Deasupra scizurii laterale
E. Dedesubtul scizurii laterale
280. Lobul temporal este situat:
A. n partea superioar a emisferelor cerebrale
B. naintea anului central Rolando
C. n partea posterioar a emisferelor cerebrale
D. Sub fisura lateral Sylvius
E. Deasupra fisurii laterale Sylvius
281. Lobul occipital este situat:
A. n anul central Rolando
B. naintea anului central Rolando
C. n partea anterioar a emisferelor cerebrale
D. naintea scizurii calcarine
E. n partea posterioar a emisferelor cerebrale
282. Pe faa medial a emisferelor cerebrale se observ:
A. Scizura lateral Sylvius
B. n partea anterioar scizura calcarin care este un an vertical
C. n partea anterioar scizura calcarin care este un an orizontal
D. n partea posterioar scizura calcarin care este un an vertical
E. n partea posterioar scizura calcarin care este un an orizontal
283. Scizura lui Sylvius ncepe:
A. De la nivelul scizurii calcarine
B. Pe faa bazal a emisferelor cerebrale
C. Pe faa inferioar a emisferelor cerebrale
D. Pe faa lateral a emisferelor cerebrale
E. Pe faa medial a emisferelor cerebrale
284. Lobul temporooccipital:
A. Este situat anterior de fisura lateral
B. Este situat posterior fa de fisura lateral
C. La nivelul su se remarc un an cu direcie anteroposterioar, an ul gustativ
D. La nivelul su se remarc un an cu direcie anteroposterioar, an ul olfactiv
E. Prezint anul hipocampului
285. Lobul orbital este situat:
A. Pe faa bazal a emisferelor cerebrale
B. Pe faa inferioar a emisferelor cerebrale
C. Pe faa medial a emisferelor cerebrale
D. Anterior de fisura lateral
E. Posterior de fisura lateral

57

286. anul olfactiv:


A. Adpostete bulbul rahidian
B. Este situat lateral fa de anurile orbitare
C. Este situat pe faa bazal a emisferelor cerebrale
D. Este situat anterior de fisura lateral
E. Este situat posterior de fisura lateral
287. anurile orbitare:
A. Sunt dispuse lateral fa de anul olfactiv
B. Sunt dispuse medial fa de anul olfactiv
C. Sunt dispuse sub forma literei H
D. Sunt dispuse sub forma literei J
E. Delimiteaz girii orbitali (girusurile orbitale)
288. ntre anul hipocampului, anul colateral i anul occipitotemporal delimiteaz:
A. 6 giri (girusuri; circumvoluii)
B. 7 giri (girusuri; circumvoluii)
C. Girul (girusul) hipocampic
D. Girul (girusul) occipitotemporal medial
E. Girii orbitali (girusurile orbitale)
289. La nivelul emisferelor cerebrale:
A. Substana cenuie este dispus doar la suprafa
B. Substana cenuie este dispus doar n profunzime
C. Substana cenuie este dispus att la suprafa ct i n profunzime
D. Substana alb nconjur ventriculii cerebrali I i II
E. Substana alb nconjur ventriculii cerebrali III i IV
290. Corpii striai:
A. Sunt formai din substan alb
B. Sunt formai din substan cenuie
C. Sunt situai la suprafa
D. Sunt situai n profunzime
E. Se mai numesc i nucleii cerebelului
291. Nucleii bazali:
A. Reprezint nudei importani ai sistemului piramidal
B. Reprezint nudei importani ai sistemului extrapiramidal
C. Reprezint nudei importani att ai sistemului piramidal ct i al celui extrapiramidal
D. Sunt situai deasupra i lateral de talamus
E. Sunt situai dedesubt i lateral de talamus
292. Substana alb a emisferelor cerebrale este format din fibre:
A. De proiecie
B. De protecie
C. Comisurale
D. De asociaie
E. Vagale
293. Fibrele de proiecie de la nivelul emisferelor cerebrale:
A. Unesc n ambele sensuri scoara cerebral cu centrii supradiaceni
B. Unesc n ambele sensuri scoara cerebral cu centrii subiaceni
C. Unesc ntr-un singur sens scoara cerebral cu centrii subiacen i
D. Unesc ntr-un singur sens scoara cerebral cu centrii supradiaceni
E. Sunt fibre de asociaie
294. Fibrele comisurale (de la nivelul emisferelor cerebrale):
A. Unesc n ambele sensuri scoara cerebral cu centrii supradiaceni
B. Unesc n ambele sensuri scoara cerebral cu centrii subiaceni
C. Unesc cele dou emisfere cerebrale

58

D. Formeaz corpul calos


E. Leag regiuni din aceeai emisfer cerebral
295. Fornixul:
A. Se mai numete i trigon cerebral
B. Se mai numete i corp calos
C. Face parte din fibrele de proiecie
D. Face parte din fibrele comisurale
E. Formeaz comisura alb anterioar
296. Fibrele de asociaie (de la nivelul emisferelor cerebrale)
A. Unesc n ambele sensuri scoara cerebral cu centrii supradiaceni
B. Unesc n ambele sensuri scoara cerebral cu centrii subiaceni
C. Leag regiuni din aceeai emisfer cerebral
D. Leag regiuni din aceeai emisfer cerebeloas
E. Leag ntre ele cele dou emisfere cerebrale
297. Paleocortexul:
A. Este o component a scoarei cerebrale
B. Conine dou straturi celulare
C. Conine 3 straturi celulare
D. Este alctuit din 6 straturi celulare
E. Ocup o zon restrns pe faa medial a emisferelor cerebrale
298. Paleocortexul are conexiuni ntinse cu:
A. Analizatorul olfactiv
B. Hipotalamusul
C. Talamusul
D. Epitalamusul
E. Neocortexul
299. Paleocortexul:
A. Ocup o zon restrns pe faa medial a emisferelor cerebrale
B. Ocup o zon ntins pe faa medial a emisferelor cerebrale
C. Ocup o zon ntins pe faa lateral a emisferelor cerebrale
D. Este sediul proceselor psihice afectiv emoionale
E. Este sediul actelor de comportament instinctiv
300. Neocortexul:
A. Este o component a scoarei cerebrale
B. Conine dou straturi celulare
C. Conine 3 straturi celulare
D. Este alctuit din 6 straturi celulare
E. Este sediul proceselor psihice superioare
301. Activitatea nervoas superioar cuprinde procesele care stau la baza:
A. Memoriei
B. nvrii
C. Gndirii
D. Creaiei
E. Comportamentului instinctiv
302. Principalele structuri implicate n controlul ntregii activit i motorii somatice, voluntare i
involuntare sunt:
A. Nucleii bazali
B. Corpii striai
C. Cortexul motor
D. Cortexul senzitiv
E. Nervii cranieni
303. Funciile asociative ale neocortexului:

59

A. Controleaz doar activitatea motorie somatic voluntar


B. Controleaz doar activitatea motorie somatic involuntar
C. Controleaz att activitatea motorie somatic voluntar ct i pe cea involuntar
D. Realizeaz percepia complex a lumii nconjurtoare
E. Realizeaz semnificaia diferitelor senzaii
304. Reflexul necondiionat:
A. Este nnscut
B. Este dobndit
C. Este un rspuns nvat
D. Este caracteristic speciei
E. Nu este caracteristic speciei
305. Reflexul condiionat:
A. Este nnscut
B. Este un rspuns nvat pe care centrii nervoi l dau unui stimul ini ial indiferent (cu important biologic)
C. Este un rspuns nvat pe care centrii nervo i l dau unui stimul ini ial indiferent (fr important biologic)
D. Este caracteristic speciei
E. Se nchide la nivel cortical
306. Reflexul alimentar:
A. Este un rspuns nvat
B. Este un reflex condiionat
C. Este caracteristic speciei
D. Este un rspuns nnscut
E. Este un reflex necondiionat
307. n cazul reflexului condiionat la apariia unui semnal:
A. Absolut (cu important biologic) animalul de experien rspunde printr-un reflex condi ionat
B. Absolut (cu important biologic) animalul de experien rspunde printr-un reflex necondi ionat
C. Absolut (fr important biologic) animalul de experien rspunde printr-un reflex condi ionat
D. Absolut (fr important biologic) animalul de experien rspunde printr-un reflex necondi ionat
E. Indiferent (cu important biologic) animalul de experien rspunde printr-un reflex condi ionat
308. n cazul reflexului condiionat, la un semnal indiferent animalul:
A. Nu d niciun rspuns
B. D mai multe rspunsuri deodat
C. Are o reacie de orientare
D. Are o reacie de dezorientare
E. Niciun rspuns nu este corect
309. n cazul reflexului condiionat excitanii indiferen i pot fi ncrca i prin semnifica ii noi i
transformai n stimuli condiionali prin:
A. Asociere
B. Disociere
C. Precesiune
D. Dominan (cu condiia ca animalul s fie stul)
E. Dominan (cu condiia ca animalul s fie flmnd)
310. Pentru formarea unui reflex condiionat sunt necesare:
A. Una pn la 3 edine de elaborare
B. Dou pn la 5 edine de elaborare
C. 10 pn la 30 edine de elaborare
D. 30 pn la 100 edine de elaborare
E. 100 pn la 300 edine de elaborare

60

311. Pavlov a explicat mecanismul elaborrii reflexului condi ionat pe baza apari iei unor conexiuni
ntre:
A. Coarnele anterioare ale mduvei spinrii i ariile corticale vegetative stimulate de excitantul absolut
B. Coarnele anterioare ale mduvei spinrii i ariile corticale vegetative stimulate de excitantul indiferent
C. Centrii corticali ai analizatorilor vizual sau auditiv i ariile corticale vegetative stimulate de excitantul
indiferent
D. Centrii corticali ai analizatorilor vizual sau auditiv i ariile corticale vegetative stimulate de excitantul absolut
E. Centrii corticali ai analizatorilor vizual sau auditiv i ariile subcorticale motorii stimulate de excitantul absolut
312. Reflexele condiionate:
A. Se nchid la nivel cortical
B. Se nchid la nivel subcortical
C. Se sting dac stimulul condiional nu este ntrit din timp n timp prin cel absolut
D. Se sting dac stimulul condiional nu este ntrit din timp n timp prin cel indiferent
E. Nu se sting niciodat
313. Excitaia este un proces nervos activ care:
A. St la baza tuturor activitilor nervoase
B. Se manifest prin iniierea unei activiti
C. Amplific o aciune preexistent
D. Se manifest prin diminuarea unei activiti
E. Sisteaz o activitate anterioar
314. Inhibiia este un proces nervos activ care:
A. St la baza tuturor activitilor nervoase
B. Se manifest prin iniierea unei activiti
C. Amplific o aciune preexistent
D. Se manifest prin diminuarea unei activiti
E. Sisteaz o activitate anterioar
315. Inhibiia extern:
A. Este condiionat
B. Este necondiionat
C. Este determinat de stimuli din afara focarului cortical activ
D. Apare chiar n interiorul focarului activ
E. Este supra liminar
316. Inhibiia intern este:
A. De stingere
B. Supra liminar
C. De protecie
D. De ntrziere
E. De difereniere
317. Inhibiia i excitaia:
A. Sunt extrem de mobile
B. Sunt puin mobile
C. Pot iradia pe o suprafa cortical
D. Nu pot iradia
E. Pot s se concentreze ntr-o zon limitat
318. Interneuronul este un neuron:
A. De asociaie
B. Bipolar localizat n ntregime n sistemul nervos central
C. Bipolar localizat n ntregime n sistemul nervos periferic
D. Multipolar localizat n ntregime n sistemul nervos central
E. Multipolar localizat n ntregime n sistemul nervos periferic
319. Neuronul senzitiv este un neuron:

61

A. Aferent
B. Eferent
C. Care transmite impulsuri de la receptori la sistemul nervos central
D. Care transmite impulsuri de la efectori la sistemul nervos central
E. Care transmite impulsuri de la sistemul nervos central la un organ efector
320. Ganglionul reprezint un grup de:
A. Corpi neuronali localizai n interiorul sistemului nervos central
B. Corpi neuronali localizai n afara sistemului nervos central
C. Prelungiri neuronale localizate n afara sistemului nervos central
D. Prelungiri neuronale localizate n interiorul sistemului nervos central
E. Un grup de interneuroni
321. Sistemul nervos vegetativ:
A. Este format din centrii nervoi situai doar intranevraxial
B. Este format din centrii nervoi situai doar extranevraxial
C. Este format din centrii nervoi situai att intranevraxial ct i extranevraxial
D. Are o component simpatic
E. Are o component parasimpatic
322. n ceea ce privete sistemul nervos vegetativ:
A. Cele mai multe organe primesc o inervaie vegetativ simpl
B. Cele mai multe organe primesc o inervaie vegetativ dubl i antagonic
C. n unele organe simpaticul i parasimpaticul exercit efecte de acela i tip, dar aceste efecte sunt diferite
doar din punct de vedere cantitativ
D. n unele organe simpaticul i parasimpaticul exercit efecte de acela i tip, dar aceste efecte sunt diferite
doar din punct de vedere calitativ
E. n unele organe simpaticul i parasimpaticul exercit efecte de acela i tip, dar aceste efecte sunt diferite
din punct de vedere calitativ i cantitativ
323. Calea aferent a arcului nervos vegetativ:
A. Este total diferit cu aceea de la arcul reflex somatic
B. Este asemntoare cu aceea de la arcul reflex somatic
C. Are neuronul viscero-aferent cu originea n ganglionii spinali sau n ganglionii intranevraxiali ata a i nervilor
cranieni
D. Are neuronul viscero-aferent cu originea n ganglionii spinali sau n ganglionii extranevraxiali ata a i nervilor
cranieni
E. Dendrita neuronului viscero-aferent ajunge la receptorii din organe sau vase
324. Calea eferent a reflexului vegetativ:
A. Este similar cu cea a reflexului somatic
B. Se deosebete fundamental de cea a reflexului somatic
C. Prezint ganglioni vegetativi laterovertebrali n cazul sistemului simpatic
D. Prezint ganglioni vegetativi laterovertebrali n cazul sistemului parasimpatic
E. Prezint ganglioni vegetativi juxtaviscerali i intramurali n cazul sistemului parasimpatic
325. La nivelul ganglionilor are loc sinapsa ntre:
A. Dendrita neuronului vegetativ preganglionar prevzut cu teac de mielin i neuronul vegetativ
postganglionar al crui axon nu are teac de mielin
B. Axonul neuronului vegetativ preganglionar prevzut cu teac de mielin i neuronul vegetativ
postganglionar al crui axon nu are teac de mielin
C. Axonul neuronului vegetativ preganglionar care nu are teac de mielin i neuronul vegetativ
postganglionar al crui axon nu are nici el teac de mielin
D. Axonul neuronului vegetativ preganglionar care nu are teac de mielin i neuronul vegetativ
postganglionar al crui axon are teac de mielin
E. Axonul neuronului vegetativ preganglionar care are teac de mielin i neuronul vegetativ postganglionar al
crui axon are i el teac de mielin
326. Centrii sistemului simpatic se afl n coarnele laterale ale mduvei:

62

A. Cervicale i toracale
B. Toracale i lombare superioare
C. Cervicale i lombare
D. Toracale i sacrale superioare
E. Sacrale
327. Centrii sistemului parasimpatic sunt situa i n:
A. Coarnele anterioare ale mduvei toracale i lombare superioare
B. Coarnele posterioare ale mduvei toracale i lombare superioare
C. Coarnele laterale ale mduvei toracale i lombare superioare
D. Att n nucleu parasimpatici din trunchiul cerebral ct i n mduva lombar L2-L4
E. Att n nucleu parasimpatici din trunchiul cerebral ct i n mduva sacral S2-S4
328. Nucleul parasimpatic pelvian este situat n mduva:
A. Cervical C2-C4
B. Toracal T2-T4
C. Lombar L2-L4
D. Lombar L3-L5
E. Sacral S2-S4
329. Simpaticul:
A. i are cile lui proprii reprezentate de lanurile simpatice paravertebrale
B. i are cile lui proprii reprezentate de lanurile simpatice laterovertebrale
C. Folosete ci de mprumut
D. Folosete calea unor nervi cranieni III, VI, IX, X
E. Folosete calea unor nervi cranieni III, VII, IX, X
330. Parasimpaticul cranian:
A. i are cile lui proprii reprezentate de lanurile simpatice paravertebrale
B. i are cile lui proprii reprezentate de lanurile simpatice laterovertebrale
C. Folosete calea unor nervi cranieni III,VI, IX, X
D. Folosete calea unor nervi cranieni III, VII, IX, X
E. Folosete calea nervilor pelvici
331. Lanurile simpatice paravertebrale:
A. Se mai numesc i intramurale
B. Se mai numesc i laterovertebrale
C. Sunt dou lanuri de ganglioni situai de-o parte i de alta a coloanei vertebrale
D. Au ganglionii legai i cu nervii cranieni prin ramuri comunicante
E. Au ganglionii legai i cu nervii spinali prin ramuri comunicante
332. n cazul sistemului simpatic:
A. Sinapsa ntre fibrele pre i postganglionar are loc n ganglionii laterovertebrali
B. Fibra preganglionar este scurt
C. Fibra preganglionar este lung
D. Fibra postganglionar este scurt
E. Fibra postganglionar este lung
333. n cazul sistemului parasimpatic:
A. Sinapsa ntre fibrele pre i postganglionar se face n ganglionii juxtaviscerali sau intramurali
B. Fibra preganglionar este scurt
C. Fibra preganglionar este lung
D. Fibra postganglionar este scurt
E. Fibra postganglionar este lung
334. La captul periferic al fibrei postganglionare se elibereaz:

63

A. Noradrenalina n cazul simpaticului


B. Noradrenalina n cazul parasimpaticului
C. Acetilcolina n cazul simpaticului
D. Acetilcolina n cazul parasimpaticului
E. Norepinefrina n cazul parasimpaticului
335. Arcul reflex vegetativ:
A. Are aceleai componente cu cel somatic
B. Are componente diferite fa de cel somatic
C. Difer n modul n care este alctuit calea aferent
D. Difer n modul n care este alctuit calea eferent
E. Difer n modul n care sunt alctuite att calea aferent ct i cea eferent
336. Calea eferent a arcului reflex vegetativ:
A. Cuprinde 3 neuroni
B. Cuprinde 2 neuroni
C. Primul su neuron are corpul situat n substana cenuie medular sau cerebral
D. Al doilea neuron are corpul situat n substan a cenu ie medular sau cerebral
E. Al doilea neuron este situat ntr-un ganglion vegetativ
337. Diferenierea celor dou componente ale sistemului nervos vegetativ este fcut de:
A. Originea fibrelor preganglionare n zonele toracic i lombar ale mduvei spinrii pentru sistemul simpatic,
trunchiul cerebral i zona sacral a mduvei spinrii pentru sistemul parasimpatic
B. Originea fibrelor preganglionare n zonele toracic i lombar ale mduvei spinrii pentru sistemul
parasimpatic, trunchiul cerebral i zona sacral a mduvei spinrii pentru sistemul simpatic
C. Localizarea ganglionilor n lanurile para i prevertebrale pentru sistemul simpatic, ganglionii intramurali
sau juxtaviscerali pentru sistemul parasimpatic
D. Localizarea ganglionilor n lanurile para i prevertebrale pentru sistemul parasimpatic, ganglionii
intramurali sau juxtaviscerali pentru sistemul simpatic
E. Distribuia fibrelor postganglionare n ntregul organism pentru simpatic, limitat n principal la cap i
viscere pentru parasimpatic
338. Sistemul nervos vegetativ simpatic se caracterizeaz prin:
A. Originea fibrelor preganglionare n zona toracic i lombar ale mduvei spinrii
B. Originea fibrelor postganglionare n zona toracic i lombar ale mduvei spinrii
C. Originea fibrelor preganglionare n trunchiul cerebral i zona sacral a mduvei spinrii
D. Localizarea ganglionilor n lanurile para i prevertebrale
E. Distribuia fibrelor postganglionare n ntregul organism
339. Sistemul nervos vegetativ parasimpatic se caracterizeaz prin:
A. Originea fibrelor preganglionare n zona toracic i lombar ale mduvei spinrii
B. Originea fibrelor preganglionare n trunchiul cerebral i zona lombar a mduvei spinrii
C. Originea fibrelor preganglionare n trunchiul cerebral i zona sacral a mduvei spinrii
D. Localizarea ganglionilor terminali n lanurile para i prevertebrale
E. Distribuia fibrelor postganglionare limitat n principal la cap i viscere
340. n cazul sistemului nervos vegetativ simpatic originea fibrelor preganglionare este situat n:
A. Zona cervical i toracic ale mduvei spinrii
B. Zona toracic i lombar ale mduvei spinrii
C. Zona lombar i sacral ale mduvei spinrii
D. n trunchiul cerebral i zona lombar a mduvei spinrii
E. n trunchiul cerebral i zona sacral a mduvei spinrii
341. Componenta simpatic activeaz organismul pentru lupt i aprare mai ales prin eliberarea de:
A. Adrenalin din fibrele postganglionare
B. Noradrenalin din fibrele postganglionare
C. Acetilcolin din fibrele postganglionare
D. Adrenalin din medulosuprarenal
E. Acetilcolin din medulosuprarenal
342. Componenta parasimpatic produce:

64

A. Cel mai adesea efecte antagoniste simpaticului


B. ntotdeauna efecte antagoniste simpaticului
C. Foarte rar efecte antagoniste simpaticului
D. ntotdeauna efecte similare cu cele ale simpaticului
E. Cel mai adesea efecte similare cu cele ale simpaticului
343. Sinapsele adrenergice folosesc:
A. Noradrenalin i/sau adrenalina
B. Noradrenalin i/sau acetilcolin
C. Noradrenalin i/sau epinefrina
D. Norepinefrina i/sau acetilcolin
E. Norepinefrina i/sau epinefrina
344. Sinapsele colinergice folosesc:
A. Adrenalina
B. Noradrenalin
C. Norepinefrina
D. Epinefrina
E. Acetilcolin
345. Care din urmtoarele afirmaii cu privire la sistemul nervos vegetativ sunt adevrate?
A. Exist un numr foarte mare de fibre postganglionare simpatice care elibereaz acetilcolin
B. Exist un numr foarte mic de fibre postganglionare simpatice care elibereaz acetilcolin
C. Exist i fibre postganglionare care nu elibereaz nici acetilcolin nici adrenalin
D. Exist i fibre postganglionare care elibereaz monoxid de azot
E. Exist i fibre postganglionare care elibereaz monoxid de carbon
346. Simpaticul i parasimpaticul pot aciona antagonist:
A. n reglarea diametrului pupilar
B. n reglarea secreiei salivare
C. La nivelul aparatului reproductor
D. n miciune
E. n defecaie
347. Simpaticul i parasimpaticul pot aciona complementar:
A. n reglarea diametrului pupilar
B. n reglarea secreiei salivare
C. La nivelul aparatului reproductor
D. n miciune
E. n defecaie
348. Simpaticul i parasimpaticul pot aciona cooperant:
A. n reglarea diametrului pupilar
B. n dereglarea diametrului pupilar
C. n reglarea secreiei salivare
D. La nivelul aparatului reproductor
E. n miciune
349. Urmtoarele organe nu sunt prevzute cu inerva ie parasimpatic:
A. Medulosuprarenalele
B. Glandele sudoripare
C. Muchii erectori ai firelor de pr
D. Majoritatea vaselor sanguine
E. Toate vasele sanguine
350. Urmtoarele organe sunt prevzute cu inervaie simpatic:
A. Medulosuprarenalele
B. Glandele sudoripare
C. Muchii erectori ai firelor de pr
D. Plmnii
E. Toate afirmaiile sunt false
351. Stimularea simpatic produce asupra irisului (muchiului dilatator pupilar):

65

A. Midriaz
B. Mioz
C. Dilatarea pupilei
D. Contracie (pentru vederea de aproape)
E. Niciun efect
352. Stimularea simpatic produce asupra irisului (muchiului constrictor pupilar):
A. Midriaz
B. Mioz
C. Constricia pupilei
D. Contracie (pentru vederea de aproape)
E. Niciun efect
353. Stimularea simpatic produce asupra muchiului ciliar :
A. Midriaz
B. Mioz
C. Relaxare (pentru vederea de aproape)
D. Relaxare (pentru vederea la distanta)
E. Niciun efect
354. Stimularea simpaticului produce la nivelul glandelor:
A. Creterea secreiei lacrimale
B. Scderea secreiei lacrimale
C. Secreie salivar vscoas
D. Diminuarea secreiei glandelor salivare
E. Secreie salivar apoas
355. Stimularea simpatic produce la nivelul cordului:
A. Creterea frecvenei
B. Scderea frecvenei
C. Creterea forei de contracie
D. Scderea forei de contracie
E. Niciun efect
356. Stimularea simpatic produce la nivelul tractului gastrointestinal:
A. Relaxarea sfincterelor
B. nchiderea sfincterelor
C. Creterea motilitii
D. Scderea motilitii
E. Creterea secreiei intestinale
357. Stimularea simpatic produce asupra vaselor sanguine:
A. n principal vasoconstricie
B. n principal vasodilataie
C. Afectarea tuturor vaselor
D. Afectarea majoritii vaselor
E. Niciun efect
358. Stimularea simpatic produce asupra plmnilor:
A. Dilataia arborelui bronhic
B. Constricia arborelui bronhic
C. Creterea secreiei glandelor mucoase
D. Scderea secreiei glandelor mucoase
E. Niciun efect
359. Stimularea simpatic produce asupra pancreasului:
A. Scderea secreiei exocrine
B. Creterea secreiei de insulina
C. Creterea secreiei exocrine
D. Creterea secreiei endocrine

66

E. Niciun efect
360. Stimularea sistemului simpatic produce la nivelul tractului urinar:
A. Relaxarea sfincterului vezical intern
B. Contracia sfincterului vezical intern
C. Reducerea debitului urinar
D. Creterea debitului urinar
E. Creterea secreiei de renin
361. Stimularea simpaticului produce:
A. n principal vasodilataie
B. Dilataie la nivelul arborelui bronhic
C. Constricie la nivelul arborelui bronhic
D. Mioz
E. Relaxarea muchilor ciliari pentru vederea de aproape
362. Stimularea parasimpatic produce asupra irisului (mu chiului dilatator pupilar):
A. Midriaz
B. Mioz
C. Dilatarea pupilei
D. Relaxare (pentru vederea de aproape)
E. Niciun efect
363. Stimularea parasimpatic produce asupra irisului (mu chiului constrictor pupilar):
A. Midriaz
B. Mioz
C. Constricia pupilei
D. Relaxare (pentru vederea de aproape)
E. Niciun efect
364. Stimularea parasimpatic produce asupra muchiului ciliar:
A. Midriaz
B. Mioz
C. Contracie (pentru vederea de aproape)
D. Relaxare (pentru vederea la distanta)
E. Niciun efect
365. Stimularea parasimpaticului produce la nivelul glandelor:
A. Creterea secreiei lacrimale
B. Scderea secreiei lacrimale
C. Secreie salivar apoas
D. Diminuarea secreiei glandelor salivare
E. Secreie gastric apoas
366. Stimularea parasimpatic produce la nivelul cordului:
A. Creterea frecvenei
B. Scderea frecvenei
C. Creterea forei de contracie
D. Scderea forei de contracie
E. Niciun efect
367. Stimularea parasimpatic produce la nivelul tractului gastrointestinal:
A. Relaxarea sfincterelor (de cele mai multe ori)
B. nchiderea sfincterelor
C. Creterea motilitii
D. Scderea motilitii
E. Creterea secreiei intestinale
368. Stimularea parasimpatic produce asupra vaselor sanguine:
A. n principal vasoconstricie

67

B. Dilataie n toate teritoriile vasculare


C. Dilataie n cteva teritorii vasculare
D. Vasoconstricie n toate teritoriile vasculare
E. Niciun efect
369. Stimularea parasimpatic produce asupra plmnilor:
A. Dilataia arborelui bronhic
B. Constricia arborelui bronhic
C. Creterea secreiei glandelor mucoase
D. Scderea secreiei glandelor mucoase
E. Niciun efect
370. Stimularea parasimpatic produce asupra pancreasului:
A. Scderea secreiei exocrine
B. Scderea secreiei endocrine
C. Creterea secreiei exocrine
D. Scderea secreiei de insulina
E. Niciun efect
371. Stimularea sistemului parasimpatic produce la nivelul tractului urinar:
A. Relaxarea sfincterului vezical intern
B. Contracia sfincterului vezical intern
C. Reducerea debitului urinar
D. Relaxarea muchiului detrusor vezical
E. Contracia muchiului detrusor vezical
372. Stimularea parasimpaticului produce:
A. Dilataie n cteva teritorii vasculare
B. Dilataie la nivelul arborelui bronhic
C. Constricie la nivelul arborelui bronhic
D. Midriaz
E. Relaxarea muchilor ciliari pentru vederea de aproape
373. Meningita:
A. Rezult de obicei prin ruperea unui vas ateromatos
B. Mult mai rar se poate datora ruperii unui anevrism congenital
C. Se manifest prin inflamaia meningelui de la nivel spinal sau cerebral
D. Poate avea multiple etiologii, bacteriene sau virale
E. Este determinat de sngerarea la nivelul esutului cerebral
374. Encefalita reprezint o boal:
A. Inflamatorie acut a meningelui
B. Inflamatorie acut a creierului
C. Inflamatorie cronic a meningelui
D. Cronic caracterizat prin atacuri cu debut brusc
E. Cronic aprut n urma unui traumatism cranian
375. Encefalita este determinat de:
A. Ruperea unui anevrism congenital
B. O malformaie congenital
C. O reacie de hipersensibilitate iniiat de o protein strin organismului
D. O reacie de hipersensibilitate iniiat de o bacterie
E. O reacie de hipersensibilitate iniiat de un virus
376. Encefalita se caracterizeaz prin disfuncii:
A. Spinale limitate i grave
B. Spinale extinse i uoare
C. Cerebrale limitate i uoare
D. Cerebrale limitate i grave
E. Cerebrale extinse i grave
377. Hemoragiile cerebrale:

68

A. Sunt afeciuni cu mortalitate sczut


B. Reprezint urgene medicochirurgicale
C. Pot avea etiologii multiple bacteriene sau virale
D. Pot s se constituie i ca urmare a unor traumatisme
E. Apar de obicei la o persoan ce sufer de hipertensiune arterial
378. Hemoragiile cerebrale:
A. Rezult de obicei prin ruperea unui vas ateromatos la o persoan ce sufer de hipertensiune arterial
B. Rezult ntotdeauna prin ruperea unui vas ateromatos la o persoan ce sufer de hipertensiune arterial
C. Foarte frecvent se pot datora ruperii unui anevrism congenital sau a unei malforma ii congenitale
D. Mult mai rar se pot datora ruperii unui anevrism congenital sau a unei malforma ii congenitale
E. Pot s se constituie i ca urmare a unor traumatisme
379. Hemoragiile cerebrale sunt determinate de sngerarea:
A. La nivelul esutului cerebral
B. n spaiul subdural
C. n spaiul subaranoidian
D. n spaiul epidural
E. n spaiul pleural
380. Cauzele cele mai frecvente ale comei sunt reprezentate de:
A. Traumatismele cerebrale
B. Hemoragiile cerebrale
C. Epilepsie
D. Afeciunile cerebrale difuze
E. Afeciuni metabolice
381. Pacientul n com:
A. Poate fi trezit cu uurin
B. Se trezete singur
C. Nu poate fi trezit
D. Adoarme greu
E. Rspunde la orice stimul
382. Coma are multiple cauze care implic disfunc ii la nivelul:
A. Emisferelor cerebrale
B. Diencefalului
C. Punii
D. Mduvei spinrii
E. Nervilor spinali
383. Convulsiile:
A. Sunt de dou tipuri
B. Sunt de 3 tipuri
C. Pot fi izolate, nerecurente i se manifest doar n anumite situa ii
D. Pot fi izolate, nerecurente i se manifest n toate situa iile
E. n cazul epilepsiei sunt caracterizate prin atacuri cu debut brusc
384. Epilepsia:
A. Se caracterizeaz prin atacuri cu debut brusc
B. Se caracterizeaz prin atacuri cu debut lent
C. Este o boal acut
D. Este o boal cronic
E. Este determinat de stimularea excesiv a celulei nervoase
385. Convulsiile izolate:
A. Apar n epilepsie
B. Se manifest n toate situaiile
C. Se manifest doar n anumite situaii
D. Apar n bolile febrile

69

E. Apar dup traumatismele craniene.

70

Capitolul III ANALIZATORII


1. Analizatorii sunt sisteme morfofuncionale prin intermediul crora se realizeaz analiza:
A. Cantitativ i calitativ la nivel medular a stimulilor din mediul extern care ac ioneaz asupra receptorilor
B. Cantitativ i calitativ la nivel medular a stimulilor din mediul extern care ac ioneaz asupra efectorilor
C. Cantitativ i calitativ la nivel cortical a stimulilor din mediul extern care ac ioneaz asupra receptorilor
D. Cantitativ i calitativ la nivel cortical a stimulilor din mediul intern care ac ioneaz asupra efectorilor
E. Cantitativ i calitativ la nivel cortical a stimulilor din mediul extern care ac ioneaz asupra efectorilor
2. Fiecare analizator este alctuit din:
A. Dou segmente
B. 3 segmente
C. 4 segmente
D. 5 segmente
E. 6 segmente
3. Segmentul periferic al analizatorilor:
A. Se mai numete i segment de conducere
B. Se mai numete i receptor
C. Poate percepe o anumit form de energie din mediul intern sub form de influx nervos
D. Este o formaiune specializat
E. Poate percepe o anumit form de energie din mediul extern sub form de stimuli
4. Segmentul intermediar al analizatorilor:
A. Poate percepe o anumit form de energie doar din mediul extern sub form de stimuli
B. Poate percepe o anumit form de energie doar din mediul intern sub form de stimuli
C. Se mai numete i segment de conducere
D. Este format din cile nervoase ascendente
E. Este format din cile nervoase descendente
5. n cazul analizatorilor impulsurile sunt conduse:
A. Pe cale direct, cu sinapse puine, rapid i proiectate ntr-un arie cortical specific fiecrui analizator
B. Pe cale direct, cu sinapse puine, lent i proiectate ntr-un arie cortical specific fiecrui analizator
C. Pe cale direct, cu sinapse multiple, lent i proiectate ntr-un arie cortical specific fiecrui analizator
D. Pe cale indirect, lent i proiectate ntr-un arie cortical specific fiecrui analizator
E. Pe cale indirect, lent i proiectate cortical n mod difuz i nespecific
6. Segmentul central al analizatorilor:
A. Transform impulsurile n senzaii nespecifice
B. Transform impulsurile n senzaii specifice
C. Este format din sistemul reticular ascendent activator
D. Este format din sistemul reticular ascendent inhibitor
E. Este reprezentat de arii din scoara cerebeloas
7. Pielea:
A. Este un mic cmp receptor
B. Este un imens cmp receptor
C. Prezint numeroase i variate terminaii ale analizatorului cutanat
D. Este alctuit de la suprafa spre profunzime din 5 straturi
E. Constituie nveliul protector i sensibil al organismului
8. n piele se gsesc receptorii:
A. Pentru vibraii
B. De presiune
C. Dureroi
D. Tactili
E. Kinestezici

71

9. Pielea este alctuit de la suprafa spre profunzime din:


A. 3 straturi
B. 4 straturi
C. 5 straturi
D. 6 straturi
E. 7 straturi
10. Pielea este alctuit din:
A. Epiderm, aflat n contact direct cu mediul intern
B. Hipoderm, aflat n contact direct cu mediul extern
C. Demn, aflat n contact direct cu mediul extern
D. Epiderm, aflat n contact direct cu mediul extern
E. Hipoderm, sau esutul subcutanat
11. Epidermul este alctuit dintr-un epiteliu:
A. Unistratificat keratinizat
B. Pseudostratificat nekeratinizat
C. Pluristratificat keratinizat
D. Pavimentos stratificat keratinizat
E. Pavimentos stratificat nekeratinizat
12. Epidermul conine:
A. Un numr variabil de celule adipoase
B. Bulbii firului de pr
C. Glomerulii glandelor sudoripare
D. Vase de snge
E. Terminaii nervoase libere
13. Epidermul prezint:
A. Superficial epidermul papilar
B. Profund epidermul papilar
C. Superficial stratul cornos
D. Profund stratul germinativ
E. Vase de snge
14. Dermul prezint:
A. Superficial dermul papilar
B. Profund dermul papilar
C. Superficial stratul cornos
D. Profund dermul reticular
E. Vase de snge
15. Dermul:
A. Este alctuit din esut conjunctiv lax
B. Este o ptur conjunctiv dens
C. Este un epiteliu pluristratificat keratinizat
D. Este un epiteliu pluristratificat nekeratinizat
E. Este hrnit prin osmoz din lichidul intercelular
16. Stratul papilar al dermului:
A. Este situat spre hipoderm
B. Este situat spre epiderm
C. Este alctuit din esut conjunctiv lax
D. Prezint papilele dermice
E. Prezint nite ridicturi tronconice
17. Papilele dermice:
A. Se gsesc n stratul cornos
B. Se gsesc n stratul germinativ
C. Sunt mai evidente pe suprafaa degetelor

72

D. Formeaz nite proeminene numite creste papilare


E. Sunt situate n hipoderm
18. Stratul reticular al dermului:
A. Conine bulbii firului de pr
B. Conine stratul germinativ
C. Prezint nite ridicturi tronconice
D. Prezint elemente celulare relativ rare
E. Este format din esut conjunctiv lax
19. Stratul reticular al dermului este:
A. Constituit din fibre de colagen
B. Constituit din fibre elastice
C. Format din fascicule subiri
D. Format din fascicule groase
E. Situat spre hipoderm
20. Hipodermul:
A. Conine corpusculii Meissner i Krause
B. Conine papilele dermice
C. Este un epiteliu pluristratificat keratinizat
D. Este un epiteliu pluristratificat nekeratinizat
E. Conine glomerulii glandelor sudoripare
21. Hipodermul:
A. Conine corpusculii Vater-Pacini
B. Conine papilele dermice
C. Este un epiteliu pluristratificat nekeratinizat
D. Este alctuit din esut conjunctiv dens
E. Este alctuit din esut conjunctiv lax
22. n piele exist:
A. Terminaii libere
B. Terminaii ncapsulate
C. Corpusculii Meissner
D. Corpusculii Ruffini
E. Fusurile neuromusculare
23. Terminaiile libere se distribuie printre celulele:
A. Epidermului
B. Hipodermului papilar
C. Hipodermului reticular
D. Hipodermului reticular i papilar
E. esutului subcutanat
24. Terminaiile libere:
A. Sunt arborizaii dendritice ale neuronilor senzitivi din ganglionii spinali
B. Sunt arborizaii dendritice ale neuronilor motori din ganglionii spinali
C. Sunt arborizaii axonice ale neuronilor senzitivi din ganglionii spinali
D. Sunt arborizaii axonice ale neuronilor motori din ganglionii spinali
E. Se distribuie printre celulele epidermului
25. Terminaiile ncapsulate:
A. Se distribuie printre celulele epidermului
B. Se gsesc doar n demn
C. Se gsesc doar n hipoderm
D. Se gsesc att n derm ct i n hipoderm
E. Se gsesc n toate cele 3 straturi ale pielii
26. Terminaiile ncapsulate sunt reprezentate de:

73

A. Corpusculii Vater-Pacini, cei mai mici corpusculi


B. Corpusculii Vater-Pacini, cei mai mari corpusculi
C. Corpusculii Meissner, localizai n partea superioar a dermului
D. Corpusculii Meissner localizai n partea profund a dermului
E. Corpusculii Krause localizai n epiderm
27. Corpusculii Ruffini:
A. Sunt localizai n epiderm
B. Sunt localizai n partea superioar a dermului
C. Recepioneaz presiunea
D. Sunt considerai i receptori pentru cald
E. Sunt considerai i receptori pentru rece
28. Corpusculii Golgi-Mazzoni:
A. Sunt localizai n epiderm
B. Sunt localizai n hipoderm
C. Sunt arborizaii dendritice ale neuronilor senzitivi din ganglionii spinali distribuite printre celulele
epidermului
D. Sunt considerai i receptori pentru cald
E. Sunt considerai i receptori pentru rece
29. Corpusculii Krause:
A. Sunt localizai n epiderm
B. Sunt localizai n hipoderm
C. Sunt arborizaii dendritice ale neuronilor senzitivi din ganglionii spinali distribuite printre celulele
epidermului
D. Sunt considerai i receptori pentru cald
E. Sunt considerai receptori pentru rece
30. Corpusculii Meissner:
A. Deservesc sensibilitatea tactil
B. Sunt terminaii libere
C. Sunt terminaii ncapsulate
D. Sunt localizai n partea superioar a dermului
E. Sunt localizai n partea profund a dermului
31. Pielea este sediul receptorilor ce reprezint segmentele periferice a cel pu in:
A. Dou tipuri de sensibiliti
B. 3 tipuri de sensibiliti
C. 4 tipuri de sensibiliti
D. 5 tipuri de sensibiliti
E. 6 tipuri de sensibiliti
32. Sunt considerai i receptori pentru cald:
A. Corpusculii Pacini
B. Corpusculii Krause
C. Discurile Merkel
D. Corpusculii Golgi Mazzoni
E. Corpusculii Ruffini
33. Sunt considerai receptori pentru rece:
A. Corpusculii Pacini
B. Corpusculii Krause
C. Discurile Merkel
D. Corpusculii Golgi Mazzoni
E. Corpusculii Ruffini
34. Receptorii tactili:
A. Fac parte din categoria mecanoreceptorilor

74

B. Sunt stimulai de deformrile mecanice


C. Sunt localizai n derm
D. Sunt mai numeroi n tegumentele cu pr
E. Sunt mai numeroi n tegumentele fr pr
35. Receptorii tactili localizai n partea superioar a dermului:
A. Recepioneaz atingerea
B. Recepioneaz presiunea
C. Sunt reprezentai de corpusculii Meissner
D. Sunt reprezentai de discurile Merkel
E. Sunt reprezentai de corpusculii Ruffini
36. Receptorii tactili localizai n partea profund a dermului:
A. Recepioneaz atingerea
B. Recepioneaz presiunea
C. Sunt reprezentai de corpusculii Meissner
D. Sunt reprezentai de discurile Merkel
E. Sunt reprezentai de corpusculii Golgi-Mazzoni
37. Corpusculii Pacini:
A. Se adapteaz foarte lent
B. Se adapteaz lent
C. Se adapteaz foarte rapid
D. Recepioneaz vibraiile
E. Lor li se adaug terminaiile nervoase libere, care pot detecta atingerea i presiunea
38. Corpusculii Golgi-Mazzoni:
A. Sunt o varietate a corpusculilor Meissner
B. Sunt o varietate a corpusculilor Vater-Pacini
C. Sunt o varietate a discurilor Merkel
D. Sunt localizai n dermul pulpei degetelor
E. Sunt localizai n hipodermul pulpei degetelor
39. Receptorii termici:
A. Recepioneaz atingerea
B. Sunt terminaii nervoase libere cu diametrul mic
C. Sunt terminaii nervoase libere mielinizate
D. Sunt terminaii nervoase libere nemielinizate
E. Fac parte din categoria mecanoreceptorilor
40. Receptorii pentru rece:
A. Sunt terminaii nervoase libere
B. Sunt terminaii nervoase ncapsulate
C. i depesc numeric pe cei pentru cald
D. Sunt depii numeric de receptorii pentru cald
E. Se mai numesc i algoreceptori
41. Discurile Merkel:
A. Sunt receptori tactili
B. Sunt localizai n partea superioar a dermului
C. Sunt situai n partea profund a dermului
D. Recepioneaz atingerea
E. Recepioneaz presiunea
42. Temperaturile extreme:
A. Stimuleaz doar receptorii pentru durere
B. Stimuleaz i receptorii pentru durere
C. Stimuleaz doar algoreceptorii
D. Stimuleaz i algoreceptorii
E. Nu produc niciun efect asupra receptorilor pentru durere

75

43. Receptorii pentru durere:


A. Sunt n principal terminaii nervoase libere
B. Sunt n principal terminaii ncapsulate
C. Sunt stimulai de 3 categorii de factori: mecanici, termici i chimici
D. Se mai numesc i algoreceptori
E. Sunt stimulai de temperaturile extreme
44. n cazul receptorilor pentru durere:
A. Persistena stimulului poate duce la scderea n intensitate a senza iei
B. Persistena stimulului poate duce la creterea n intensitate a senza iei
C. Persistena stimulului poate duce la anularea senza iei
D. Acetia se adapteaz foarte mult n prezena stimulului
E. Acetia se adapteaz puin sau deloc n prezena stimulului
45. Valoarea acuitii tactile variaz ntre:
A. 2 mm la vrful limbii i 5 mm n anumite zone de pe toracele posterior
B. 20 mm la vrful limbii i 50 mm n anumite zone de pe toracele anterior
C. 200 mm la vrful limbii i 500 mm n anumite zone de pe toracele posterior
D. 2 mm la vrful limbii i 50 mm n anumite zone de pe toracele posterior
E. 25 mm la vrful limbii i 55 mm n anumite zone de pe toracele anterior
46. Acuitatea tactil:
A. Se caracterizeaz prin pragul de percepere distinct a dou puncte diferite
B. Se caracterizeaz prin pragul de percepere identic a dou puncte identice
C. Este distana maxim la care, prin stimularea a dou puncte apropiate, subiectul percepe atingerea
fiecruia dintre ele
D. Este distana minim la care, prin stimularea a dou puncte apropiate, subiectul percepe atingerea
fiecruia dintre ele
E. Este distana minim la care, prin stimularea a dou puncte apropiate, subiectul percepe atingerea unuia
dintre ele
47. Termoreceptorii:
A. Sunt rspndii peste tot n derm
B. Sunt mai numeroi pe buze
C. Sunt mai puin numeroi pe buze
D. Sunt mai numeroi n mucoasa bucal
E. Sunt mai puin numeroi n mucoasa bucal
48. Corpusculii Ruffini sunt sensibili la temperaturi de peste:
A. 0 grade Celsius
B. 5 grade Celsius
C. 10 grade Celsius
D. 20 grade Celsius
E. 25 grade Celsius
49. Temperaturile dau senzaia de durere fiind percepute ca arsuri la peste:
A. 10 grade Celsius
B. 20 grade Celsius
C. 30 grade Celsius
D. 40 grade Celsius
E. 50 grade Celsius
50. Desfurarea normal a activitii motorii necesit informarea permanent a:
A. Sistemului nervos central asupra poziiei spaiale a corpului
B. Sistemului nervos periferic asupra poziiei spaiale a corpului
C. Sistemului nervos central asupra diferitelor segmente ale corpului
D. Sistemului nervos periferic asupra diferitelor segmente ale corpului
E. Sistemului nervos central asupra gradului de contracie a muchilor
51. Receptorii analizatorului kinestezic sunt localiza i n:
A. Piele

76

B. Muchi
C. Tendoane
D. Articulaii
E. Ligamente
52. Corpusculii Vater-Pacini (de la nivelul analizatorului kinestezic):
A. Reprezint receptorii kinestezici din periost
B. Sunt sensibili la micri i modificri de presiune
C. Sunt diferii de cei din piele
D. Sunt situai n jonciunea muchi tendon
E. Reprezint receptorii kinestezici din articulaii
53. Corpusculii neurotendinoi Golgi sunt:
A. Situai printre fibrele musculare netede
B. Situai printre fibrele musculare scheletice
C. Situai la jonciunea muchi tendon
D. Identici cu cei din derm
E. Identici cu cei din hipoderm
54. Corpusculii neurotendinoi Golgi:
A. Au n component 1-3 fibre nervoase care sunt stimulate de ntinderea puternic a tendonului
B. Au n component 1-3 fibre nervoase care sunt stimulate de relaxarea tendonului
C. Monitorizeaz continuu tensiunea produs n tendoane
D. Monitorizeaz continuu relaxarea produs n tendoane
E. Ajut la prevenirea contraciei musculare excesive
55. Terminaiile nervoase libere (de la nivelul aparatului locomotor):
A. Transmit sensibilitatea dureroas articular
B. Sunt situate la jonciunea muchi tendon
C. Se ramific n toat grosimea capsulei articulare
D. Sunt diseminate printre fibrele musculare striate
E. Ajut la prevenirea alungim exagerate a mu chiului
56. Fusurile neuromusculare sunt formate din:
A. 5-10 fibre intrafusale
B. 10-15 fibre intrafusale
C. 15-20 fibre intrafusale
D. 20-25 fibre intrafusale
E. 25-30 fibre intrafusale
57. Fibrele intrafusale:
A. Sunt coninute ntr-o capsul conjunctiv
B. Sunt fibre musculare modificate
C. Sunt terminaii nervoase libere
D. Se dispun oblic fa de fibrele extrafusale
E. Se dispun paralel cu fibrele extrafusale
58. Fibrele intrafusale prezint:
A. O poriune central necontractil
B. O poriune central contractil
C. O poriune central ce conine nudei
D. Poriuni periferice prevzute cu nudei
E. Poriuni periferice contractile
59. Inervaia motorie a fusurilor neuromusculare este asigurat de:
A. Axonii neuronilor gama din ganglionul spinal
B. Axonii neuronilor gama din cornul posterior al mduvei spinrii
C. Axonii neuronilor gama din cornul anterior al mduvei spinrii
D. Dendritele neuronilor senzitivi din ganglionul spinal
E. Dendritele neuronilor senzitivi din cornul anterior al mduvei spinrii

77

60. Fibrele muchilor netezi sunt inervate motor n felul urmtor:


A. Fibrele extrafusale de neuronii senzitivi alfa
B. Fibrele intrafusale de neuronii senzitivi alfa
C. Fibrele extrafusale de neuronii senzitivi gama
D. Fibrele intrafusale de neuronii senzitivi gama
E. De simpatic i parasimpatic
61. Simul poziiei i al micrii n spaiu este transmis prin fasciculele:
A. Spinobulbare
B. Spinocerebelos ventral
C. Spinocerebelos dorsal
D. Spinocerebelos direct
E. Spinocerebelos ncruciat
62. Simul tonusului muscular este transmis prin fasciculele:
A. Spinobulbare
B. Spinocerebelos ventral
C. Spinocerebelos dorsal
D. Spinotalamic anterior
E. Spinotalamic posterior
63. Relaxarea muscular este prevenit prin:
A. Relaxarea fusurilor
B. ntinderea fusurilor
C. Activarea fusurilor
D. Inactivarea fusurilor
E. Toate afirmaiile sunt false
64. Corpusculii Ruffini:
A. Sunt situai la jonciunea muchi tendon
B. Sunt situai n muchi
C. Se afl n stratul superficial al capsulei articulare
D. Se afl n stratul profund al capsulei articulare
E. Recepioneaz poziia i micrile din articulaii
65. Simul mirosului:
A. Este slab dezvoltat la om comparativ cu unele animale
B. Rolul su secundar este de a depista prezena n aer a unor substan e eventual nocive
C. Rolul su principal este de a depista prezena n aer a unor substan e eventual nocive
D. mpreun cu simul gustului particip la aprecierea calitii alimentelor
E. mpreun cu simul gustului particip la declanarea secre iilor digestive
66. Receptorii analizatorului olfactiv:
A. Sunt reprezentai de celulele multipolare din mucoasa olfactiv
B. Sunt chemoreceptori
C. Au o dendrit lung i subire
D. Fac sinaps cu neuronii bipolari din bulbul olfactiv
E. Au o dendrit scurt i groas, care se termin cu o vezicul, butonul olfactiv
67. Celulele bipolare din mucoasa olfactiv:
A. Au i rol de prim neuron
B. Au i rol de deutoneuron
C. Au un axon scurt i gros care se termin cu o vezicul, butonul olfactiv
D. Au o dendrit lung i subire care se termin cu o vezicul, butonul olfactiv
E. Au o dendrit scurt i groas care se termin cu o vezicul, butonul olfactiv
68. Receptorii olfactivi se gsesc :
A. n partea posteroinferioar a foselor nazale
B. n partea posterosuperioar a foselor nazale
C. n treimea anterioar a mucoasei linguale

78

D. n cele 2/3 anterioare ale mucoasei linguale


E. n cele 2/3 posterioare ale mucoasei linguale
69. Axonii celulelor bipolare din mucoasa olfactiv:
A. Formeaz tractul olfactiv
B. Se nmnuncheaz pentru a forma nervii olfactivi
C. Se termin cu o vezicul, butonul olfactiv
D. Se termin cu o vezicul prevzut cu cili
E. Pleac de la polul bazal
70. Nervii olfactivi strbat:
A. Septul nazal
B. Peretele inferior al foselor nazale
C. Orbita
D. Lama ciuruit a sfenoidului
E. Lama ciuruit a etmoidului
71. Neuronii multipolari (celulele mitrale):
A. Reprezint primul neuron al cii olfactive
B. Reprezint al doilea neuron al cii olfactive
C. Ocup partea posterosuperioar a foselor nazale
D. Sunt situai n bulbul olfactiv
E. Axonii lor formeaz tractul olfactiv
72. Calea olfactiv este alctuit din:
A. Neuroni bipolari (protoneuronul)
B. Neuroni multipolari (celule mitrale; protoneuronul)
C. Neuroni multipolari (celule mitrale; deutoneuronul)
D. Neuronii din corpii geniculai laterali (al 3-lea neuron)
E. Neuronii din talamus (al 3-lea neuron)
73. Calea olfactiv se caracterizeaz prin faptul c:
A. Receptorii sunt baroreceptori
B. Receptorii sunt neuroni multipolari (celule mitrale)
C. Axonii protoneuronilor strbat lama ciuruit a etmoidului
D. Neuronii multipolari (celulele mitrale) reprezint al 2-lea neuron al cii
E. Axonii neuronilor talamici de releu se proiecteaz n girusul hipocampului
74. Tractul olfactiv este format din:
A. Butonii olfactivi
B. Dendritele celulelor bipolare
C. Dendritele protoneuronilor
D. Dendritele neuronilor multipolari (celulelor mitrale)
E. Axonii celulelor mitrale (neuronilor multipolari)
75 Tractul olfactiv se proiecteaz n final:
A. n girul (girusul) hipocampic
B. n nucleul amigdalian
C. n talamus
D. n hipotalamus
E. Pe faa medial a lobului temporal
76. Pentru a putea fi mirosit o substan trebuie s ndeplineasc urmtoarele condi ii:
A. S poat traversa stratul de mucus
B. S ajung n nri
C. S ating celulele olfactive
D. S fie insolubil
E. S fie volatil

79

77. Omul poate diferenia pn la:


A. 10 mirosuri diferite
B. 100 de mirosuri diferite
C. 1000 de mirosuri diferite
D. 10000 de mirosuri diferite
E. 100000 de mirosuri diferite
78. Exist un numr de aproximativ:
A. 50 de mirosuri primare
B. 100 de mirosuri primare
C. 500 de mirosuri primare
D. 1000 de mirosuri primare
E. 5000 de mirosuri primare
79. Adulmecarea presupune:
A. O expiraie mai superficial
B. Expiraii prelungite
C. Expiraii scurte i repetate
D. Inspiraii scurte i repetate
E. Inspiraii lungi i repetate
80. Pragul sensibilitii olfactive este reprezentat de:
A. Concentraia maxim dintr-o substan deodorant care provoac senza ia de miros
B. Concentraia maxim dintr-o substan odorant care provoac senza ia de miros
C. Concentraia minim dintr-o substan odorant care provoac senza ia de miros
D. Pentru eter este de 1/10 g/L aer
E. Pentru mosc gradul este de zece ori mai mare
81. Acuitatea olfactiv:
A. Se testeaz cu esteziometrul Weber
B. Se testeaz cu un olfactometru simplu
C. Se determin cu ciocanul de reflexe
D. Este direct proporional cu concentraia substan ei odorante
E. Este invers proporional cu concentraia substanei odorante
82. Simul gustului are rolul de a:
A. Informa asupra cantitii alimentelor introduse n gur
B. Informa asupra calitii alimentelor introduse n gur
C. Inhiba secreia glandelor endocrine
D. Interveni n declanarea reflex condiionat a secre iei glandelor digestive
E. Interveni n declanarea reflex necondiionat a secre iei glandelor digestive
83. Receptorii gustativi sunt:
A. Termoreceptori
B. Osmoreceptori
C. Chemoreceptori
D. Presoreceptori
E. Baroreceptori
84. Mugurii gustativi:
A. Au form ovoidal
B. Au form rotund
C. Se gsesc n papilele caliciforme
D. Cei mai muli dintre ei pot fi stimulai de doi sau mai muli stimuli gustativi
E. Au n structura lor celule olfactive
85. Care din urmtoarele papile nu au muguri gustativi?
A. Caliciforme
B. Circumvalate
C. Fungiforme

80

D. Folate
E. Filiforme
86. Care din urmtoarele papile ale analizatorului gustativ con in muguri gustativi?
A. Filiforme de pe limb
B. Filiforme din mucoasa duodenal
C. Circumvalate din mucoasa gastric
D. Caliciforme de pe limb
E. Fungiforme din mucoasa gastric
87. Celulele senzoriale din structura mugurilor gustativi prezint:
A. La polul bazal un microvil
B. La polul bazal mai muli microvili
C. La polul apical terminaii nervoase ale nervilor facial, glosofaringian i vag
D. La polul bazal terminaii nervoase ale nervilor facial, glosofaringian i vag
E. Att la polul apical ct i la polul bazal cte un microvil
88. Protoneuronul cii gustative se afl n ganglionii anexa i nervilor:
A. Facial
B. Glosofaringian
C. Vag
D. Spinal
E. Hipoglos
89. Deutoneuronul cii gustative se afl situat n nucleul:
A. Solitar din mezencefal
B. Solitar din punte
C. Solitar din bulb
D. Ambiguu din bulb
E. Ambiguu din punte
90. Aria gustativ este situat:
A. n partea superioar a girusului precentral
B. n partea inferioar a girusului precentral
C. n partea superioar a girusului postcentral
D. n partea inferioar a girusului postcentral
E. n jurul scizurii calcarine
91. n celulele gustative au fost identificai cel puin:
A. 13 receptori chimici posibili sau probabili
B. 31 receptori chimici posibili sau probabili
C. 23 receptori chimici posibili sau probabili
D. 32 receptori chimici posibili sau probabili
E. 33 receptori chimici posibili sau probabili
92. Senzaiile gustative primare analizeaz gustul de:
A. Acru
B. Amar
C. Iute
D. Srat
E. Dulce
93. Cei mai muli dintre mugurii gustativi pot fi stimula i:
A. De un singur stimul gustativ
B. De doi stimuli gustativi
C. De mai muli stimuli gustativi
D. De mai muli stimuli olfactivi
E. Chiar i de unii stimuli gustativi care nu intr n categoria celor primari
94. La contactul dintre substanele sapide i celulele receptoare ale mugurelui gustativ:

81

A. Se produce o depolarizare a acestora


B. Se produce o repolarizare a acestora
C. Apare potenialul de receptor
D. Apare potenialul de efector
E. Substanele chimice se leag de moleculele proteice receptoare
95. Gusturile fundamentale sunt astfel percepute:
A. Gustul dulce la vrful limbii
B. Gustul srat n partea posterioar a limbii
C. Gustul acru la vrful limbii
D. Gustul amar la vrful limbii
E. Gustul amar la baza limbii
96. Gustul dulce este perceput:
A. n partea anterioar a limbii
B. La baza limbii
C. n partea posterioar a limbii
D. Pe toat suprafaa limbii
E. Pe marginile limbii
97. Gustul acru este perceput:
A. n partea anterioar a limbii
B. La baza limbii
C. n partea posterioar a limbii
D. Pe toat suprafaa limbii
E. Pe marginile limbii
98. Gustul amar este perceput:
A. n partea anterioar a limbii
B. La baza limbii
C. n partea posterioar a limbii
D. Pe toat suprafaa limbii
E. Pe marginile limbii
99. Vrful limbii percepe gustul:
A. Acru
B. Amar
C. Dulce
D. Iute
E. Srat
100. Baza limbii percepe gustul:
A. Acru
B. Amar
C. Dulce
D. Iute
E. Srat
101. Un stimul poate provoca senzaia gustativ numai dac este:
A. Solubil n ap
B. Solubil n saliv
C. Insolubil n ap
D. Insolubil n saliv
E. Solubil n sucul gastric
102. Pragul sensibilitii gustative:
A. Este reprezentat de concentraia cea mai tare la care stimulul produce o senza ie
B. Este reprezentat de concentraia cea mai slab la care stimulul produce o senza ie
C. Variaz foarte mult de la o substan la alta
D. Este mai ridicat la substanele dulci i mai sczut la cele amare

82

E. Este egal pentru substanele dulci sau amare


103. Pragul sensibilitii gustative este:
A. Mai sczut la substanele dulci
B. Mai ridicat la substanele dulci
C. Mai sczut la substanele amare
D. Mai ridicat la substanele amare
E. Egal pentru substanele dulci sau amare
104. Nu au gust buturile:
A. Calde
B. Prea calde
C. Reci
D. Prea reci
E. Carbogazoase
105. Vederea furnizeaz:
A. 9 % din informaiile asupra mediului nconjurtor
B. Peste 9 % din informaiile asupra mediului nconjurtor
C. Sub 90 % din informaiile asupra mediului nconjurtor
D. 90 % din informaiile asupra mediului nconjurtor
E. Peste 90 % din informaiile asupra mediului nconjurtor
106. Vederea are o important fiziologic considerabil n:
A. Orientarea n spaiu
B. Diferenierea vibraiilor sonore slabe
C. Diferenierea formei
D. Diferenierea culorii obiectelor
E. Meninerea echilibrului
107. Globul ocular:
A. Este situat n orbit
B. Are o form aproximativ sferic
C. Are o form perfect sferic
D. Are un perete format din dou tunici concentrice
E. Are un perete format din 3 tunici concentrice
108. Peretele globului ocular este format din:
A. Dou tunici concentrice
B. 3 tunici concentrice
C. 4 tunici concentrice
D. 5 tunici concentrice
E. 6 tunici concentrice
109. Tunica extern a globului ocular este:
A. Fibroas
B. Vascular
C. Format din dou poriuni egale: posterior sclerotica, iar anterior corneea
D. Format din dou poriuni inegale: anterior sclerotica, iar posterior corneea
E. Format din 3 poriuni inegale: coroida, corpul ciliar i irisul
110. Tunica extern a globului ocular este format din:
A. Coroid
B. Corpul ciliar
C. Cornee
D. Iris
E. Sclerotica
111. Corneea:

83

A. Este transparent
B. Are n structura sa numeroase vase de snge
C. Face parte din tunica extern a globului ocular
D. Este opac
E. Nu are n structura sa fibre nervoase
112. Sc(erotica:
A. Este situat anterior fa de cornee
B. Posterior este perforat de fibrele nervului optic
C. Reprezint 5/6 din tunica medie
D. Pe ea se insera muchii extrinseci ai globului ocular
E. Este opac
113. Tunica medie a globului ocular este:
A. Fibroas
B. Vascular
C. Format din 3 segmente dispuse dinspre posterior spre anterior n ordinea: corp ciliar, iris, coroid
D. Format din 3 segmente dispuse dinspre posterior spre anterior n ordinea: coroid, iris, corp ciliar
E. Format din 3 segmente dispuse dinspre posterior spre anterior n ordinea: coroid, corp ciliar, iris
114. Tunica medie a globului ocular este format din:
A. 3 segmente
B. Sclerotic
C. Cornee
D. Corp ciliar
E. Iris
115. Coroid:
A. Este prevzut n partea sa posterioar cu un orificiu prin care iese nervul optic
B. Se ntinde posterior de ora serrata
C. Face parte din tunica medie
D. Este o diafragm pe faa anterioar a cristalinului
E. Este prevzut n partea sa anterioar cu un orificiu prin care iese nervul optic
116. Ora serrata reprezint limita dintre:
A. Sclerotic i cornee
B. Coroid i corpul ciliar
C. Coroid i iris
D. Corpul ciliar i iris
E. Sclerotic i iris
117. Corpul ciliar:
A. Este situat posterior de ora serrata
B. Se afl imediat naintea orei serrata
C. Face parte din tunica extern a globului ocular
D. Face parte din tunica intern a globului ocular
E. Prezint n structura sa procesele ciliare i muchiul ciliar
118. Muchiul ciliar:
A. Este format din fibre musculare striate
B. Prezint fibre circulare inervate de parasimpatic
C. Prezint fibre radiare inervate de parasimpatic
D. Este format din fibre musculare netede
E. Este situat n tunica intern a globului ocular
119. Muchiul ciliar este format din fibre musculare:
A. Striate
B. Netede
C. Oblice
D. Circulare, inervate de parasimpatic
E. Radiare, inervate de simpatic

84

120. Procesele ciliare:


A. Sunt formate din fibre musculare netede
B. Sunt alctuite din aglomerri capilare
C. Secret umoarea apoas
D. Secret umoarea vitroas
E. Fac parte din tunica medie a globului ocular
121. Irisul:
A. Prezint in structura sa procesele ciliare
B. Face parte din tunica extern a globului ocular
C. Are rolul unei diafragme
D. Prezint n mijloc un orificiu numit pupil
E. Permite reglarea cantitii de lumin ce sosete la retin
122. Tunica intern a globului ocular:
A. Este tunica vascular
B. Este reprezentat de retin
C. Este reprezentat de coroid, corpul ciliar i iris
D. Este fotosensibil
E. Secret umoarea apoas
123. Retina:
A. Realizeaz recepia stimulilor luminoi
B. Realizeaz transformarea stimulilor luminoi n influx nervos
C. Realizeaz transformarea influxului nervos n stimuli lumino i
D. Prezint dou regiuni importante: pata galben i macula lutea
E. Prezint dou regiuni importante: pata galben i pata oarb
124. Pata galben:
A. Este situat medial i inferior de pata oarb
B. Este situat n dreptul axului vizual
C. Conine mai multe bastonae dect conuri
D. Conine mai multe conuri dect bastonae
E. Prezint n centru o concavitate numit fovea centralis
125. Fovea centralis:
A. Este o concavitate situat n centrul petei galbene
B. Este o concavitate situat n centrul petei oarbe
C. Conine doar celule cu bastonae
D. Conine doar celule cu conuri
E. Conine att celule cu conuri ct i celule cu bastona e
126. Pata oarb este situat:
A. Lateral i inferior de pata galben
B. Lateral i superior de pata galben
C. Medial i inferior de pata galben
D. Medial i superior de pata galben
E. n dreptul axului vizual
127. Pata oarb reprezint locui:
A. De intrare a arterelor globului ocular
B. De ieire a arterelor globului ocular
C. De intrare a nervului optic n globul ocular
D. De ieire a nervului optic din globul ocular
E. Celei mai clare vederi
128. n structura retinei se descriu:
A. Dou straturi
B. 4 straturi
C. 8 straturi

85

D. 9 straturi
E. 10 straturi
129. La nivelul retinei se ntlnesc:
A. 3 feluri de celule funcionale aflate n relaii sinaptice
B. 5 feluri de celule funcionale aflate n relaii sinaptice
C. Celule bipolare cu prelungiri n form de con i bastona
D. Celule fotoreceptoare cu prelungiri n form de con i bastona
E. Celule multipolare
130. Celulele cu bastonae din retin sunt n numr de:
A. 125. 000
B. 1. 250. 000
C. 6. 000. 000
D.
7.
E. 125. 000. 000

000.

131. Celulele cu bastonae din retin sunt adaptate pentru vederea:


A. Nocturn, la lumin puternic
B. Nocturn, la lumin slab
C. Diurn la lumin intens
D. Diurn la lumin slab
E. Colorat
132. Numrul celulelor cu conuri este de:
A. 3-5 milioane
B. 6-7 milioane
C. 7-8 milioane
D. 125 milioane
E. 130 milioane
133. Celulele cu conuri din retin sunt adaptate pentru vederea:
A. Nocturn, la lumin puternic
B. Nocturn, la lumin slab
C. Diurn la lumin intens
D. Diurn la lumin slab
E. Colorat
134. Celulele cu conuri din retin:
A. Sunt mai numeroase n pata galben
B. Sunt n numr de 6-7 milioane
C. Conin 3 tipuri de pigmeni vizuali sensibili la culorile: ro u, verde i albastru
D. Conin 3 tipuri de pigmeni vizuali sensibili la culorile: ro u, galben i albastru
E. Conin 3 tipuri de pigmeni vizuali sensibili la culorile: ro u, verde i maron
135. n care zon a retinei se gsesc numai celule cu conuri?
A. Cornee
B. Fovea centralis
C. Locul de ieire a nervului optic
D. Pata oarb
E. Procesele ciliare
136. Celulele cu conuri sunt responsabile de vederea:
A. Colorat
B. Stereoscopic
C. n profunzime

86

000

D. Diurn
E. Nocturn
137. Repartiia pe retin a receptorilor este inegal:
A. n pata oarb se gsesc exclusiv celule cu bastona e
B. n fovea centralis se gsesc inclusiv celule cu bastona e
C. n fovea centralis se gsesc numai celule cu conuri
D. n pata oarb se gsesc exclusiv celule cu conuri
E. n pata oarb se gsesc predominant celule cu bastona e
138. Mediile refringente sunt reprezentate de:
A. Coroid
B. Cristalin
C. Cornee
D. Umoarea apoas
E. Corpul vitros
139. Cristalinul:
A. Are forma unei lentile biconcave
B. Este transparent
C. Este localizat ntre iris i corpul vitros
D. Conine vase de snge
E. Nu conine vase se snge

140. Cristalinul:
A. Are forma unei lentile biconvexe
B. Este nvelit de o capsul rigid
C. Este nvelit de o capsul elastic
D. Este nvelit de cristaloid
E. Este meninut la locul su printr-un sistem de fibre care alctuiesc ligamentul suspensor
141. Nutriia cristalinului este asigurat:
A. De la vasele proceselor ciliare
B. De la vasele muchilor ciliari
C. De cornee
D. De sclerotica
E. Prin difuziune
142. Umoarea apoas este:
A. Un lichid incolor secretat de procesele ciliare
B. O substan secretat de coroid
C. Un lichid colorat
D. O substan opac
E. Unul din mediile refringente ale globului ocular
143. Umoarea apoas este produs de:
A. Iris
B. Corpul vitros
C. Cristaloid
D. Procesele ciliare
E. Coroid
144. Corpul vitros:
A. Are o form sferoidal
B. Are consisten apoas

87

C. Are consisten gelatinoas


D. Este opac
E. Este transparent
145. Corpul vitros ocup:
A. Camera anterioar situat naintea corneei
B. Camera anterioar situat naintea cristalinului
C. Camera vitroas (posterioar) situat naintea cristalinului
D. Camera vitroas (posterioar) situat napoia cristalinului
E. Att camera anterioar ct i camera vitroas (posterioar)
146. Aparatul dioptrie este format din:
A. Cornee
B. Umoarea apoas
C. Cristalin
D. Corpul vitros
E. Coroid
147. Corneea are o putere de refracie de aproximativ:
A. 4 dioptrii
B. 14 dioptrii
C. 40 de dioptrii
D. 44 de dioptrii
E. 60 de dioptrii
148. Cristalinul are o putere de refracie de aproximativ:
A. Dou dioptrii
B. 20 de dioptrii
C. 22 de dioptrii
D. 40 de dioptrii
E. 60 de dioptrii
149. Aparatul dioptrie ocular are o putere total de aproximativ:
A. 20 de dioptrii, din care 10 revin corneei i 10 cristalinului
B. 40 de dioptrii, din care 10 revin corneei i 30 cristalinului
C. 40 de dioptrii, din care 20 revin corneei i 20 cristalinului
D. 60 de dioptrii, din care 40 revin corneei i 20 cristalinului
E. 60 de dioptrii, din care 20 revin corneei i 40 cristalinului
150. Razele paralele care vin de la o distan mai mare de 6 metri de ochi se vor focaliza:
A. La 7 mm n spatele centrului optic
B. La 17 mm n spatele centrului optic
C. La 7 mm naintea centrului optic
D. La 17 mm naintea centrului optic
E. n centrul optic
151. Razele paralele care vin de la o distan mai mare de 6 metri de ochi dau pe retin o imagine:
A. Real
B. Ireal
C. Mai mic
D. Mai mare
E. Rsturnat
152. Cea mai mare parte a puterii de refrac ie a aparatului optic apar ine:
A. Feei anterioare a corneei
B. Feei posterioare a corneei
C. Feei anterioare a cristalinului
D. Feei posterioare a cristalinului
E. Umorii apoase

88

153. Acomodarea vizual:


A. Se datoreaz aparatului suspensor al corneei
B. Este un act reflex reglat de centrii corticali
C. Este un act reflex reglat de coliculii cvadrigemeni superiori
D. Se datoreaz elasticitii cristalinului
E. Are ca i organ pasiv muchiul ciliar
154. Acomodarea se realizeaz datorit:
A. Rigiditii cristalinului
B. Muchilor oblic superior i inferior
C. Aparatului suspensor al cristalinului
D. Proceselor ciliare
E. Muchiului ciliar
155. Cnd ochiul privete la o distan mai mare de 6 m:
A. Muchiul ciliar este relaxat
B. Cristaloida este relaxat
C. Raza de curbur a cristalinului creste
D. Ligamentul suspensor este relaxat
E. Puterea de convergen scade la valoarea minim de 20 de dioptrii
156. Cnd privim obiecte situate la o distan mai mic de 6 metri:
A. Muchiul ciliar se contract
B. Muchiul ciliar se relaxeaz
C. Tensiunea din cristaloida scade
D. Tensiunea din cristaloida creste
E. Cristalinul se aplatizeaz
157. Pe msura naintrii n vrst:
A. Cristalinul devine mai subire
B. Cristalinul devine mai gros
C. Creste elasticitatea cristalinului
D. Puterea de convergen a cristalinului creste
E. Puterea de convergen a cristalinului scade
158. Punctul proxim reprezint:
A. Punctul cel mai apropiat de ochi la care vedem clar un obiect cu efort de acomodare minim
B. Punctul cel mai deprtat de ochi la care vedem clar un obiect cu efort de acomodare minim
C. Punctul cel mai apropiat de ochi la care vedem clar un obiect cu efort de acomodare maxim
D. Punctul cel mai deprtat de ochi la care vedem clar un obiect cu efort de acomodare maxim
E. Punctul cel mai apropiat de ochi la care vedem clar un obiect fr acomodare
159. Punctul remotum reprezint:
A. Punctul cei mai deprtat de ochi la care vedem clar un obiect cu efort de acomodare minim
B. Punctul cel mai apropiat de ochi la care vedem clar un obiect cu efort de acomodare minim
C. Punctul cel mai deprtat de ochi la care vedem clar un obiect cu efort de acomodare maxim
D. Punctul cel mai apropiat de ochi la care vedem clar un obiect cu efort de acomodare maxim
E. Punctul cel mai apropiat de ochi la care vedem clar un obiect fr efort de acomodare
160. La tineri:
A. Punctul proxim i remotum se afl la distan egal de ochi
B. Punctul remotum se afl la 6 m de ochi
C. Punctul proxim se afl la 6 m de ochi
D. Punctul remotum se afl la 25 cm de ochi
E. Punctul proxim se afl la 25 cm de ochi
161. Acomodarea este un act reflex reglat de:
A. Centrii corticali din ariile vizuale primare
B. Centrii corticali din ariile vizuale secundare

89

C. Centrii corticali din ariile asociative


D. Nervii spinali
E. Mduva spinrii
162. Reflexul pupilar fotomotor are centrii la nivelul:
A. Ariilor vizuale primare
B. Trunchiului cerebral
C. Mezencefalului
D. Punii
E. Bulbului
163. Stimularea cu lumin puternic a retinei produce:
A. Contracia muchilor circulari ai irisului
B. Relaxarea muchilor circulari ai irisului
C. Contracia muchilor radiari
D. Midriaz
E. Mioz
164. Scderea intensitii stimulului luminos (la ntuneric) produce:
A. Contracia muchilor circulari ai irisului
B. Relaxarea muchilor circulari ai irisului
C. Contracia muchilor radiari
D. Midriaz
E. Mioz
165. n funcie de distana la care se afl retina fa de centrul optic exist ochiul:
A. Emetrop la care retina se afl la 7 mm n spatele centrului optic
B. Emetrop ia care retina se afl la 17 mm n spatele centrului optic
C. Miop la care retina se afl la 7 mm n spatele centrului optic
D. Miop la care retina se afl la mai puin de 17 mm de centrul optic
E. Hipermetrop la care retina se afl la mai puin de 17 mm de centrul optic
166. n cazul ochiului emetrop:
A. Imaginea obiectelor plasate la infinit este clar, cu acomodare
B. Imaginea obiectelor plasate la infinit este clar, fr acomodare
C. Imaginea obiectelor plasate la infinit este neclar, cu acomodare
D. Imaginea obiectelor plasate la infinit este neclar, fr acomodare
E. Retina se afl la 17 cm n spatele centrului optic
167. n cazul ochiului hipermetrop:
A. Persoana apropie obiectele de ochi pentru a le vedea clar
B. Persoana deprteaz obiectele de ochi pentru a le vedea clar
C. Imaginea obiectelor plasate la infinit este clar, fr acomodare
D. Retina este situat la mai puin de 17 mm de centrul optic
E. Retina este situat la mai puin de 17 cm de centrul optic
168. n cazul ochiului miop (hipometrop):
A. Persoana apropie obiectele de ochi pentru a le vedea clar
B. Persoana deprteaz obiectele de ochi pentru a le vedea clar
C. Imaginea obiectelor plasate la infinit este clar, fr acomodare
D. Retina este situat la mai puin de 17 cm de centrul optic
E. Retina este situat la distane mai mari de 17 mm de centrul optic
169. Care din urmtoarele afirmaii sunt adevrate?
A. Emetropia se corecteaz cu lentile cilindrice
B. Miopia se corecteaz cu lentile convergente (biconvexe)
C. Miopia se corecteaz cu lentile divergente (biconcave)
D. Hipermetropia se corecteaz cu lentile convergente (biconvexe)
E. Hipermetropia se corecteaz cu lentile divergente (biconcave)

90

170. Astigmatismul:
A. Se datoreaz existenei mai multor raze de curbur ale suprafe ei cristalinului
B. Se datoreaz existenei mai multor raze de curbur ale suprafe ei corneei
C. Se corecteaz cu lentile convergente (biconvexe)
D. Se corecteaz cu lentile divergente (biconcave)
E. Se corecteaz cu lentile cilindrice
171. Retina este sensibil la radiaiile electromagnetice cu lungime de und cuprins ntre:
A. 39-77 nm
B. 39-77 mm
C. 390-770 nm
D. 390-770 mm
E. 390-770 cm
172. Recepia vizual:
A. Const n transformarea influxului nervos n energie electromagnetic
B. Const n transformarea energiei electromagnetice a luminii n influx nervos
C. Const n transformarea energiei chimice a luminii n influx nervos
D. Se petrece la nivelul celulelor receptoare retiniene
E. Se petrece la nivelul celulelor bipolare i multipolare din retin
173. Transformarea energiei electromagnetice a luminii n influx nervos se petrece la nivelul:
A. Corneei
B. Corpului vitros
C. Irisului
D. Celulelor cu conuri i bastonae
E. Celulelor receptoare retiniene
174. Care din urmtoarele afirmaii sunt adevrate?
A. Bastonaele conin un singur pigment vizual numit iodopsin
B. Bastonaele conin un singur pigment vizual numit rodopsin
C. Bastonaele conin 3 tipuri de pigmeni-iodopsine
D. Conurile conin un singur pigment vizual numit iodopsin
E. Conurile conin 3 tipuri de pigmeni-iodopsine
175. Retinenul:
A. Rezult din descompunerea opsinei
B. Rezult din descompunerea pigmentului vizual
C. Este comun tuturor pigmenilor vizuali
D. Este derivat de vitamina A
E. Se transform n vitamina C crescnd astfel cantitatea de pigment
176. Pigmentul vizual:
A. Absoarbe energia radiaiei luminoase i se descompune n retinen i vitamina A
B. Absoarbe energia radiaiei luminoase i se descompune n retinen i opsin
C. Este un derivat de vitamina A
D. Face parte din structura membranei bastona elor
E. Face parte din structura membranei conurilor
177. Sensibilitatea receptorilor vizuali este:
A. Foarte mic
B. Mic
C. Medie
D. Mare
E. Foarte mare
178. Care din urmtoarele afirmaii sunt adevrate?
A. Bastonaele sunt mult mai sensibile dect conurile
B. Conurile sunt mult mai sensibile dect bastonaele
C. Bastonaele i conurile au o sensibilitate egal

91

D. Pentru a stimula o celul cu bastona este suficient energia unei singure cuante de lumin
E. Pentru a stimula o celul cu bastona este insuficient energia unei singure cuante de lumin
179. Care din urmtoarele afirmaii sunt adevrate?
A. Sensibilitatea celulelor fotoreceptoare este cu att mai mare cu ct ele con in mai mult pigment
B. Sensibilitatea celulelor fotoreceptoare este cu att mai mic cu ct ele con in mai mult pigment
C. Cantitatea de pigment variaz n funcie de expunerea lor la ntuneric
D. Cantitatea de pigment variaz n funcie de expunerea lor la lumin
E. Cantitatea de pigment nu se schimb n funcie de expunerea la lumin sau ntuneric
180. n procesul de adaptare la lumin:
A. Cea mai mare parte a retinenului este transformat n vitamina A
B. Scade concentraia pigmenilor vizuali
C. Creste concentraia pigmenilor vizuali
D. Sensibilitatea ochiului la lumin creste
E. Sensibilitatea ochiului la lumin scade
181. Timpul de adaptare la lumin este de:
A. 5 secunde
B. 5 minute
C. 50 de secunde
D. 50 de minute
E. 300 de secunde
182. n procesul de adaptare la ntuneric:
A. Vitamina A este transformat n opsin
B. Creste cantitatea de pigment vizual
C. Scade cantitatea de pigment vizual
D. Pigmenii vizuali din celulele fotoreceptoare sunt converti i n retinen i opsine
E. Retinenul i opsinele din celulele fotoreceptoare sunt convertite n pigmen i vizuali
183. Care din urmtoarele afirmaii sunt adevrate?
A. n avitaminoza A se compromite adaptarea la lumin
B. Reducerea vederii diurne se numete hemeralopie
C. Reducerea vederii nocturne se numete hemeralopie
D. Reducerea vederii nocturne se numete nictalopie
E. Reducerea vederii diurne se numete nictalopie
184. Care din urmtoarele afirmaii sunt adevrate?
A. Stimularea bastonaelor produce senzaia de lumin alb B Stimularea bastona elor produce senza ia de
negru
C. Lipsa de stimulare a bastonaelor produce senza ia de lumin alb
D. Lipsa de stimulare a bastonaelor produce senza ia de negru
E. Stimularea conurilor produce senzaii difereniate
185. Corpurile care:
A. Reflect o parte din radiaiile luminoase apar albe
B. Reflect toate radiaiile luminoase apar albe
C. Reflect toate radiaiile luminoase apar negre
D. Absorb toate radiaiile apar negre
E. Absorb toate radiaiile apar albe
186. Celulele cu conuri conin pigmeni sensibili la culoarea:
A. Roie
B. Oranj
C. Galben
D. Verde
E. Albastr
187. Culorile primare (fundamentale) sunt:
A. Verde

92

B. Alb
C. Galben
D. Rou
E. Albastru
188. Daltonismul reprezint:
A. Un defect de adaptare la lumina slab
B. Un defect de adaptare la lumina puternic
C. O boal ce apare aproape n exclusivitate la brbai
D. O boal ca apare aproape n exclusivitate la femei
E. Unul dintre defectele vederii cromatice
189. n defectele vederii cromatice cel mai frecvent lipsesc celulele cu:
A. Conuri sensibile la verde
B. Conuri sensibile la albastru
C. Conuri sensibile la rou
D. Bastonae sensibile la verde
E. Bastonae sensibile la albastru
190. Populaia masculin sufer de daltonism n proporie de:
A. 8 %
B. 18%
C. 28%
D. 38%
E. 80%
191. Receptorii cii optice sunt reprezentai de celulele:
A. Bipolare
B. Multipolare
C. Ganglionare
D. Fotosensibile cu conuri
E. Fotosensibile cu bastonae
192. Primul neuron al cii optice se afl la nivelul celulelor:
A. Bipolare
B. Multipolare
C. Ganglionare
D. Fotosensibile cu conuri
E. Fotosensibile cu bastonae
193. Al doilea neuron al cii optice este reprezentat de celulele:
A. Bipolare
B. Multipolare
C. Ganglionare
D. Fotosensibile cu conuri
E. Fotosensibile cu bastonae
194. Axonii neuronilor multipolari provenii din cmpul intern al retinei (cmpul nazal):
A. Se ncrucieaz formnd chiasma optic
B. Nu se ncrucieaz i trec n tractul optic de aceea i parte
C. Se ncrucieaz, dup care ajung n tractul optic de aceea i parte
D. Se ncrucieaz dup care ajung n tractul optic de partea opus
E. Dup ncruciare formeaz nervul optic
195. Tractul optic:
A. Conine fibre de la un singur glob ocular
B. Conine fibre de la ambii ochi
C. Ajunge la metatalamus
D. Ajunge la corpul geniculat extern (lateral)
E. Ajunge la corpul geniculat intern (medial)

93

196. Al treilea neuron al cii optice se gsete n:


A. Corpul geniculat extern (lateral)
B. Corpul geniculat intern (medial)
C. Celulele bipolare din retin
D. Metatalamus
E. Epitalamus
197. Aria vizual primar este localizat:
A. n jurul scizurii calcarine
B. n lobul occipital
C. n lobul parietal
D. Pe marginile scizurii laterale Sylvius
E. Pe marginile anului central Rolando
198. Ariile vizuale secundare sau asociative sunt localizate:
A. n jurul scizurii calcarine
B. n lobul occipital
C. n lobul parietal
D. Pe marginile scizurii laterale Sylvius
E. Pe marginile anului central
199. Aria vizual primar se ntinde:
A. Pe faa lateral a lobilor occipitali
B. Pe faa medial a lobilor occipitali
C. Pe faa inferioar a lobilor occipitali
D. Pe faa lateral a lobilor temporali
E. Pe faa medial a lobilor temporali
200. La nivelul ariei vizuale primare cea mai ntins reprezentare o are:
A. Macula lutea
B. Pata galben
C. Papila nervului optic
D. Corneea
E. Irisul
201. Care din urmtoarele afirmaii sunt adevrate?
A. Spaiul cuprins cu privirea se numete cmp vizual
B. Spaiul cuprins cu privirea se numete acuitate vizual
C. Fiecrui ochi i corespunde un cmp vizual monocular
D. Cmpul vizual monocular al unui ochi se suprapune n totalitate cu cmpul vizual al celuilalt ochi
E. Orice obiect aflat n cmpul vizual binocular formeaz cte o imagine pe retina fiecrui ochi
202. Vederea binocular confer:
A. Perceperea culorilor
B. Perceperea formelor
C. Abilitatea vederii n suprafa
D. Abilitatea vederii n profunzime
E. Vederea stereoscopic
203. Afazia vizual:
A. Apare n urma distrugerii ariilor vizuale primare
B. Apare n urma distrugerii ariilor vizuale secundare
C. Determin orbirea
D. Se caracterizeaz prin faptul c bolnavul vede literele scrise, dar nu n elege semnifica ia cuvintelor citite
E. Se caracterizeaz prin faptul c bolnavul nu vede literele scrise, dar n elege semnifica ia cuvintelor citite
204. Cmpul vizual al fiecrui ochi cuprinde un unghi de circa:
A. 45 de grade n plan vertical

94

B. 145 de grade n plan vertical


C. 145 de grade n plan orizontal
D. 160 de grade n plan vertical
E. 160 de grade n plan orizontal
205. Urechea uman poate percepe:
A. Undele sonore repetate ntr-o anumit ordine (sunetele)
B. Undele sonore repetate ntr-o anumit ordine (zgomotele)
C. Undele sonore succedndu-se neregulat (sunetele)
D. Undele sonore succedndu-se neregulat (zgomotele)
E. Toate afirmaiile sunt false
206. Analizatorul vestibular furnizeaz informaii despre:
A. Zgomote
B. Sunete
C. Micarea corpului n spaiu
D. Poziia corpului n spaiu
E. Poziia corpului n micare
207. Urechea extern cuprinde:
A. Conductul auditiv intern
B. Conductul auditiv extern
C. Canalele semicirculare osoase
D. Oscioarele auzului
E. Pavilionul
208. Urechea medie:
A. Este o cavitate pneumatic spat n stnca frontalului
B. Este o cavitate pneumatic spat n stnca temporalului
C. Este format dintr-un sistem de ncperi numite labirintul osos
D. Conine canalele semicirculare osoase
E. Conine un lan articulat de oscioare
209. Peretele lateral al urechii medii:
A. Prezint orificiul de deschidere al trompei lui Eustachio
B. Prezint pavilionul urechii
C. Este reprezentat de timpan
D. Prezint fereastra oval
E. Prezint fereastra rotund
210. Peretele medial al urechii medii:
A. Prezint orificiul de deschidere al trompei lui Eustachio
B. Prezint pavilionul urechii
C. Este reprezentat de timpan
D. Prezint fereastra oval
E. Prezint fereastra rotund
211. Fereastra oval i fereastra rotund sunt situate pe peretele:
A. Anterior al urechii medii
B. Medial al urechii medii
C. Lateral al urechii medii
D. Anterior al urechii interne
E. Posterior al urechii interne
212. Trompa lui Eustachio:
A. Realizeaz comunicarea ntre urechea extern i casa timpanului
B. Realizeaz comunicarea ntre casa timpanului i nazofaringe
C. Se deschide pe peretele anterior al casei timpanului
D. Se deschide pe peretele posterior al casei timpanului
E. Se deschide pe peretele lateral al casei timpanului

95

213. Care din urmtoarele afirmaii cu privire la urechea medie sunt adevrate?
A. Urechea medie conine n interiorul su un lan articulat de oscioare
B. Urechea medie conine n interiorul su un lan dezarticulat de oscioare
C. Ciocanul i scria au fiecare un muchi
D. Ciocanul i scria au fiecare 2 muchi
E. Urechea medie este o cavitate spat n stnca temporalului
214. Muchiul ciocanului:
A. Egalizeaz presiunea pe ambele fee ale timpanului
B. Amplific vibraiile sonore puternice
C. Diminua vibraiile sonore puternice
D. Amplific vibraiile sonore slabe
E. Diminua vibraiile sonore slabe
215. Muchiul scriei:
A. Egalizeaz presiunea pe ambele fee ale timpanului
B. Amplific vibraiile sonore puternice
C. Diminua vibraiile sonore puternice
D. Amplific vibraiile sonore slabe
E. Diminua vibraiile sonore slabe
216. Care din urmtoarele afirmaii cu privire la urechea intern sunt adevrate?
A. Peretele su lateral este reprezentat de timpan
B. Pe peretele su anterior se deschide trompa lui Eustachio
C. Conine o serie de ncperi, labirintul membranos n interiorul cruia se afl labirintul osos
D. Conine o serie de ncperi, numite labirint osos, spate n stnca temporalului
E. Conine un lan articulat de oscioare
217. Labirintul osos este format din:
A. Vestibulul osos
B. Dou canale semicirculare osoase
C. 3 canale semicirculare osoase
D. Melcul osos
E. Oscioarele auzului
218. Labirintul osos:
A. Este situat n urechea medie
B. Este situat n urechea intern
C. Este separat de labirintul membranos prin perilimf
D. Este separat de labirintul membranos prin endolimf
E. Conine n interiorul su labirintul membranos
219. Canalele semicirculare osoase:
A. Formeaz mpreun cu melcul osos i vestibulul osos labirintul membranos
B. Se afl n planuri perpendiculare unul pe cellalt
C. Se afl n planuri paralele unul fa de cellalt
D. Sunt n numr de 3
E. Fiecare canal se deschide la o extremitate a sa printr-o dilata ie mai larg numit sacul
220. Melcul osos:
A. Prezint 3 extremiti dilatate
B. Este situat anterior de vestibulul osos
C. Este situat posterior de vestibulul osos
D. Prezint un ax osos central numit columel
E. Prezint o form sferic
221. Columela:
A. Reprezint axul osos central al melcului osos
B. Reprezint axul osos central al melcului membranos

96

C. n jurul su canalele semicirculare realizeaz !4 ture


D. n jurul su melcul osos realizeaz !4 ture
E. n jurul su melcul osos realizeaz 3 V4 ture
2

222. Lama spiral osoas:


A. Se prinde de columel
B. Se prinde de canalele semicirculare osoase
C. Vine n contact cu utricula
D. Este ntregit de membrana bazilar a labirintului membranos
E. Este ntregit de membrana vestibulare Reissner
223. Care din urmtoarele afirmaii cu privire la urechea intern sunt adevrate?
A. Rampa vestibular este situat deasupra membranei vestibulare
B. Rampa vestibular este situat dedesubtul membranei vestibulare
C. Rampa timpanic este situat deasupra membranei bazilare
D. Rampa timpanic este situat dedesubtul membranei bazilare
E. Rampele vestibular i timpanic conin utricula i sacula
224. Melcul membranos:
A. Este situat n rampa timpanic
B. Se mai numete i canal cohlear
C. Conine organul lui Corti
D. Este delimitat de membrana bazilar, membrana tectoria i peretele intern al melcului osos
E. Este delimitat de membrana bazilar, membrana vestibular i peretele extern al melcului osos
225. Endolimfa este:
A. Coninut de rampele timpanic i bazilar
B. Coninut de canalul cohlear
C. Coninut de melcul membranos
D. Un lichid clar secretat de plexurile coroide
E. Un lichid vscos secretat de plexurile coroide
226. Organul lui Corti este aezat pe membrana:
A. Bazat
B. Bazilar
C. Vestibular
D. Otolitic
E. Timpanic
227. Helicotrema este situat:
A. Spre vrful melcului
B. La mijlocul melcului
C. Spre baza melcului
D. Spre vrful saculei
E. Spre vrful utriculei
228. Vestibulul membranos este alctuit din:
A. Utricul
B. Helicotrema
C. Sacul
D. Columel
E. Melcul membranos
229. Vestibulul membranos:
A. Este situat n interiorul melcului osos
B. Este situat n interiorul vestibulului osos
C. Este format din dou caviti
D. Este format din 3 caviti
E. Este format din 4 caviti

97

230. Utricula este situat:


A. n interiorul melcului osos
B. n interiorul vestibulului membranos
C. Sub sacul
D. n partea superioar a vestibulului
E. n partea inferioar a vestibulului
231. Sacula este situat:
A. n interiorul melcului osos
B. n interiorul vestibulului membranos
C. Sub utricul
D. n partea superioar a vestibulului
E. n interiorul canalelor semicirculare
232. Canalele semicirculare membranoase:
A. Sunt n numr de 3
B. Sunt n numr de 4
C. Se deschid n sacul
D. Se deschid n utricul
E. Se deschid n melcul membranos
233. Tunelul lui Corti:
A. Este un spaiu triunghiular
B. Este un spaiu dreptunghiular
C. Se gsete n centrul organului Corti
D. Pe laturile sale se afl celule de susinere
E. Este traversat de fibrele dendritice ale neuronilor din ganglionul spiral Corti
234. Celulele auditive:
A. Sunt situate dedesubtul celulelor de susinere
B. Sunt situate deasupra celulelor de susinere
C. Prezint la polul bazal cilii auditivi
D. Prezint la polul apical cilii auditivi
E. Sunt situate n canalele semicirculare membranoase
235. Cilii auditivi ptrund n membrana:
A. Tectoria
B. Vestibular
C. Bazal
D. Bazilar
E. Reticulat
236. Membrana tectoria:
A. Se mai numete i membran bazilar
B. Este situat n canalele semicirculare membranoase
C. Comunic cu utricul i sacula
D. Se situeaz deasupra cililor auditivi
E. Se situeaz dedesubtul cililor auditivi
237. Receptorii vestibulari sunt situai n:
A. Melcul osos
B. Melcul membranos
C. Labirintul membranos
D. Canalele semicirculare osoase
E. Trompa lui Eustachio
238. Membrana otolitic:
A. Este prevzut cu creste ampulare
B. Conine otolite

98

C. Conine granule de carbonat de calciu i magneziu


D. Are cili inclavai n ea
E. Toate rspunsurile de mai sus sunt corecte
239. Granulele de carbonat de calciu i magneziu se gsesc la nivelul:
A. Rampei vestibulare
B. Rampei timpanice
C. Melcului membranos
D. Canalului cohlear
E. Membranei otolitice
240. Crestele ampulare sunt:
A. Formate din celule senzoriale
B. Formate din celule de susinere
C. Localizate n ampulele canalelor semicirculare membranoase
D. nglobate n membrana bazilar
E. Localizate n membrana otolitic
241. Primul neuron al cii acustice se afl n ganglionul:
A. Spiral Corti
B. Spinal Corti
C. Spiral Scarpa
D. Spinal Scarpa
E. Vestibular
242. Axonul celui de-al doilea neuron al cii acustice:
A. Se ncrucieaz dup care urmeaz un traiect descendent spre colicului inferior
B. Se ncrucieaz dup care urmeaz un traiect ascendent spre colicului inferior
C. Nu se ncrucieaz i urmeaz un traiect ascendent spre colicului superior
D. Se ncrucieaz i urmeaz un traiect descendent spre colicului superior
E. Se ncrucieaz i urmeaz un traiect ascendent spre colicului superior
243. Ariile auditive sunt localizate n girusul:
A. Temporal superior
B. Temporal inferior
C. Frontal ascendent
D. Parietal ascendent
E. Occipital superior
244. Primul neuron al cii vestibulare se afl n ganglionul:
A. Spiral Corti
B. Spinal Corti
C. Vestibular Scarpa
D. Spinal Scarpa
E. Cohlear
245. De la deutoneuronii cii vestibulare pleac fascicule spre:
A. Nucleu nervilor cranieni III,IV, VII
B. Talamus
C. Mduva spinrii
D. Cerebel
E. Corpul geniculat medial
246. Fasciculul vestibulospinal controleaz:
A. Tonusul muscular
B. Echilibrul static
C. Echilibrul dinamic
D. Micrile globilor oculari cu punct de plecare labirintic
E. Micrile globilor oculari cu punct de plecare cortical

99

247. Fasciculul vestibulocerebelos controleaz:


A. Tonusul muscular
B. Echilibrul static
C. Echilibrul dinamic
D. Micrile globilor oculari cu punct de plecare labirintic
E. Micrile globilor oculari cu punct de plecare cortical
248. Fasciculul vestibule-nuclear controleaz:
A. Tonusul muscular
B. Echilibrul static
C. Echilibrul dinamic
D. Micrile globilor oculari cu punct de plecare labirintic
E. Micrile globilor oculari cu punct de plecare cortical
249. Urechea uman percepe sunete cu amplitudini cuprinse ntre:
A. 0-13 Hz (cicli/secund)
B. 0-130 Hz (cicli/secund)
C. 0-130 decibeli
D. 0-1300 decibeli
E. 0-1300 Hz (cicli/secund)
250. Urechea uman percepe sunete cu frecvene cuprinse ntre:
A. 20-200 Hz (cicli/secund)
B. 20-2000 Hz (cicli/secund)
C. 20-2000 de decibeli
D. 20-20000 de decibeli
E. 20-20000 Hz (cicli/secund)
251. Undele sonore au ca proprieti fundamentale:
A. nlimea determinat de frecvena undelor
B. Intensitatea determinat de frecvena undelor
C. Intensitatea determinat de vibraiile armonice superioare nso itoare
D. Timbrul determinat de vibraiile armonice superioare nso itoare
E. Timbrul determinat de frecvena undelor
252. Care din urmtoarele afirmaii cu privire la mecanismul recep iei auditive sunt adevrate?
A. Pavilionul urechii capteaz i dirijeaz sunetele spre conductul auditiv extern
B. La captul conductului auditiv extern unda sonor pune n vibra ie membrana tectoria
C. La captul conductului auditiv extern unda sonor pune n vibra ie membrana timpanului
D. Variaiile de presiune ale endolimfei fac s vibreze membrana otolitic
E. Variaiile de presiune ale endolimfei fac s vibreze membrana bazilar
253. Perforaiile timpanului:
A. Duc la surditate
B. Nu duc la surditate
C. Duc la o cretere a acuitii auditive a urechii respective
D. Duc la o scdere a acuitii auditive a urechii respective
E. Duc la pierderea acuitii auditive a urechii respective
254. Care din urmtoarele afirmaii sunt adevrate?
A. Vibraiile membranei bazilare antreneaz celulele vestibulare
B. Vibraiile membranei bazilare antreneaz celulele auditive
C. Cilii celulelor auditive sufer deformri mecanice la contactul cu membrana timpanic
D. Cilii celulelor auditive sufer deformri mecanice la contactul cu membrana tectoria
E. nclinaiile cililor celulelor auditive ntr-o parte depolarizeaz celulele, iar n direc ia opus le
hiperpolarizeaz
255. Baza melcului intr n rezonan cu sunetele de frecven :
A. Foarte joas (2-5 Hz)
B. Joas (20-500 Hz)
C. Medie (5000 Hz)

100

D. nalt (15000 Hz)


E. Foarte nalt (Peste 15000 Hz)
256. Mijlocul membranei bazilare rezoneaz cu frecven e:
A. Foarte joase (2-5 Hz)
B. Joase (20-500 Hz)
C. Medii (5000 Hz)
D. nalte (15000 Hz)
E. Foarte nalte (Peste 15000 Hz)
257. Vrful melcului rezoneaz cu frecvene:
A. Foarte joase (2-5 Hz)
B. Joase (20-500 Hz)
C. Medii (5000 Hz)
D. nalte (15000 Hz)
E. Foarte nalte (Peste 15000 Hz)
258. Identificarea direciei din care vine sunetul se realizeaz prin:
A. Dou mecanisme principale
B. 3 mecanisme principale
C. 4 mecanisme principale
D. Detectarea decalajului n timp dintre semnalele acustice care intr n cele dou urechi
E. Diferena de intensitate a sunetului care ajunge la cele dou urechi
259. Receptorii maculri sunt stimulai:
A. Mecanic de otolite
B. Chimic de otolite
C. Doar n condiii statice
D. Doar n condiii dinamice
E. Att n condiii statice ct i n condiii dinamice
260. Cnd capul st nemicat:
A. Otolitele apas prin greutatea lor asupra cililor celulelor senzoriale
B. Cilii celulelor senzoriale apas prin greutatea lor asupra otolitelor
C. Forele de inerie mping otolitele n sensul deplasrii
D. Forele de inerie mping otolitele n sens invers deplasrii
E. Forele de inerie resping otolitele n sensul deplasrii
261. Cnd capul i corpul sufer accelerri liniare:
A. Otolitele sunt mai dense dect endolimfa
B. Otolitele sunt mai puin dense dect endolimfa
C. Forele de inerie mping otolitele n sensul micrii
D. Forele de inerie mping otolitele n sens invers micrii
E. Se declaneaz la nivelul centrilor nervoi reacii motorii corectoare ale pozi iei corpului i capului
262. Receptorii maculri:
A. Detecteaz viteza de deplasare a corpului
B. Nu detecteaz viteza de deplasare a corpului
C. Detecteaz viteza de deplasare a capului
D. Nu detecteaz viteza de deplasare a capului
E. Detecteaz acceleraia (cei din utricul acceleraia vertical, iar cei din sacul accelera ia orizontal)
263. Receptorii maculri din utricul detecteaz:
A. Acceleraia orizontal
B. Deceleraia orizontal
C. Acceleraia oblic
D. Acceleraia vertical
E. Deceleraia vertical
264. Receptorii maculri din sacul detecteaz:
A. Acceleraia orizontal
B. Deceleraia orizontal

101

C. Acceleraia oblic
D. Acceleraia vertical
E. Deceleraia vertical
265. Crestele amputare i cupolele gelatinoase se gsesc:
A. La baza canalelor semicirculare
B. n vrful canalelor semicirculare
C. n utricul
D. n sacul
E. La baza melcului membranos
266. Care din urmtoarele afirmaii sunt adevrate?
A. Receptorii otolitici particip la meninerea echilibrului n condiiile accelerrilor circulare ale corpului
B. Orice micare de rotaie a capului sau a corpului antreneaz rota ia simultan a canalelor semicirculare
aflate n planul rotaiei respective
C. O modificare brusc a poziiei corpului declaneaz reflexe care ajut la men inerea posturii
D. O modificare brusc a poziiei corpului declaneaz reflexe care ajut la men inerea echilibrului
E. Receptorii analizatorului vestibular sunt i sediul unor reflexe posturale
267. Infeciile fungice cutanate pot fi provocate de:
A. Dermatofii, care produc infectarea tegumentar superficial
B. Dermatofii, care produc infectarea tegumentar profund
C. Levuri din genul Candida
D. Levuri din genul Herpes simplex
E. Vasodilataia de la nivelul mucoasei nazale
268. n cazul micozelor:
A. Transmiterea infeciei se face de la animale la om
B. Transmiterea infeciei se face de la om la animale
C. Infectarea tegumentar este profund
D. Tratamentul este de regul general
E. Tratamentul este de regul local
269. Acneea:
A. Reprezint inflamaia mucoasei conjunctivale
B. Reprezint inflamaia mucoasei gastrice
C. Afecteaz n special adolescenii
D. Uneori capt un aspect psihosocial important
E. Definete inflamaia cronic a mucoasei faringiene
270. Acneea:
A. Este o boal inflamatorie
B. Are o etiopatogenie complex
C. Are o etiopatogenie incomplet elucidat
D. Afecteaz n special adolescenii
E. Afecteaz n special persoanele n vrst
271. Herpesul:
A. Este determinat de bacterii
B. Este determinat de levuri din genul Candida ce pot afecta i mucoasele
C. Este produs de virusul Herpes simplex
D. Infecia const din apariia unei erupii cutanate sau mucoase cu aspect caracteristic
E. Se poate transmite de la om la om
272. n cazul infeciei cu virusul Herpes simplex:
A. Infecia poate fi primar
B. Infecia poate fi recurent
C. Erupia are aspect caracteristic (vezicule pe o baz eritematoas)
D. Erupia poate fi doar cutanat

102

E. Tratamentul se face cu medicamente antivirale.


273. Piodermitele:
A. Apar doar la copii
B. Apar doar la aduli
C. Apar doar la btrni
D. Sunt infecii bacteriene cutanate de obicei superficiale
E. Sunt infecii bacteriene cutanate de obicei profunde
274. Piodermitele:
A. Sunt infecii bacteriene la nivelul mucoaselor
B. Sunt infecii virale la nivelul mucoaselor
C. Sunt infecii virale cutanate
D. Sunt infecii bacteriene cutanate
E. Beneficiaz de regul de terapie general cu antibiotice
275. Rinitele:
A. Se caracterizeaz prin edem i vasoconstricie la nivelul mucoasei nazale
B. Se caracterizeaz prin edem i vasodilataie la nivelul mucoasei nazale
C. Pot avea multiple etiologii
D. Se manifest clinic prin rinoree
E. Se manifest clinic prin obstrucie bucal
276. Cataracta:
A. Se manifest prin creterea presiunii intraoculare
B. Se manifest prin scderea presiunii intraoculare
C. Reprezint opacifierea corpului vitros
D. Reprezint opacifierea cristalinului
E. Se manifest prin hemoragie subconjunctival
277. Cataracta:
A. Duce la pierderea gradat a cmpului vizual
B. Duce la pierderea gradat a acuitii vizuale
C. Duce la daltonism
D. Poate merge pn la pierderea complet a vederii
E. Poate merge pn la pierderea complet a auzului
278. Tratamentul cataractei const n:
A. ndeprtarea medicamentoas a cristalinului afectat
B. ndeprtarea chirurgical a cristalinului afectat
C. Implantarea unui cristalin artificial
D. Antibioterapie
E. Medicaie anticonvulsivant
279. Glaucomul:
A. Reprezint principala cauz de pierdere a vederii
B. Reprezint a doua cauz de pierdere a vederii
C. Este foarte frecvent mai ales n tarile mai puin dezvoltate
D. Este foarte frecvent mai ales n tarile dezvoltate
E. Poate afecta doar persoanele de vrst tnr
280. n glaucom:
A. Cristalinul este opacifiat
B. Umoarea apoas nu dreneaz corespunztor prin sistemul arterial
C. Presiunea intraocular este crescut
D. Presiunea intraocular este sczut
E. Cumularea de lichid duce la compresia nervului optic
281. 95% din cazurile de glaucom apar la persoanele:
A. De peste 20 de ani

103

B. 30 de ani
C. Sub 40 de ani
D. 40 de ani
E. Peste 40 de ani
282. n cazul glaucomului:
A. Cumularea de lichid duce la compresia vaselor globului ocular
B. Cumularea de lichid duce la compresia nervului olfactiv
C. Celulele retiniene sunt intacte
D. Nervul optic se poate atrofia
E. Umoarea apoas nu dreneaz corespunztor prin sistemul venos
283. Conjunctivita:
A. Reprezint a doua cauz de pierdere a vederii
B. Reprezint inflamaia mucoasei gingivale
C. Poate avea cauze alergice
D. Poate avea cauze traumatice
E. Poate avea cauze infecioase
284. Otita extern
A. Reprezint o infecie a urechii medii
B. Reprezint o infecie a urechii externe
C. Reprezint o infecie a urechii interne
D. Este de natur bacteriana
E. Este de natur virotic
285. n otita medie purulent acut:
A. Factorii patogeni ajung la acest nivel de obicei prin fereastra oval
B. Factorii patogeni ajung de obicei la acest nivel prin timpan
C. Factorii patogeni ajung de obicei la acest nivel prin trompa lui Eustachio
D. Simptomul cel mai frecvent ntlnit este durerea la nivelul urechii medii
E. Cei mai susceptibili sunt copiii

104

105

Capitolul IV GLANDELE ENDOCRINE


1. Hipofiza:
A. Este denumit i glanda pineal
B. Este denumit i glanda pituitar
C. Este aezat pe aua turceasc a osului sfenoid
D. Este aezat pe aua turceasc a osului etmoid
E. Are greutatea de 20 g
2. Hormonii produi de adenohipofiz sunt:
A. ADH
B. Vasopresina
C. Ocitocina
D. ACTH
E. TSH
3. Neurohipofiza:
A. Depoziteaz ADH secretat de nucleul supraoptic al hipotalamusului anterior
B. Secret TSH
C. Depoziteaz ocitocina secretat de nucleul paraventricular al hipotalamusului anterior
D. Secret STH
E. Secret prolactina
4. Organele int asupra crora acioneaz hormonul somatotrop sunt reprezentate de:
A. Glandele corticosuprarenale
B. Ficatul
C. Musculatura scheletic
D. Ovarele
E. Testiculele
5. Sistemul endocrin cuprinde glande:
A. Endocrine propriu-zise (placenta)
B. Mixte (pancreasul, gonadele)
C. Endocrine temporare (placenta)
D. Endocrine propriu-zise (hipofiza, tiroida)
E. Ai cror produi de secreie sunt reprezentai de hormoni
6. Selectai afirmaiile corecte cu privire la localizarea urmtoarelor glande endocrine:
A. Glanda epifiz este situat n partea dorsal a glandei tiroide
B. Glanda tiroid este situat n partea posterioar a gtului
C. Glanda tiroid este situat n partea anterioar a gtului
D. Timusul este situat retrosternal
E. Hipofiza este situat la baza diencefalului
7. Lobul mijlociu al glandei hipofize:
A. Reprezint 75% din masa glandei hipofize
B. Reprezint 2% din masa glandei hipofize
C. Constituie mpreun cu lobul anterior adenohipofiza
D. Constituie mpreun cu lobul posterior neurohipofiza
E. Reprezint 23% din masa glandei hipofize
8. Hipofiza este legat de hipotalamus prin:
A. Tija pituitar
B. O legtur vascular reprezentat de tractul nervos hipotalamo-hipofizar
C. O legtur vascular reprezentat de sistemul port hipotalamo-hipofizar
D. O legtur nervoas reprezentat de tractul hipotalamo-hipofizar
E. O legtur nervoas reprezentat de sistemul port hipotalamo-hipofizar
9. Hipofiza este o gland endocrin:

106

A. Situat la baza encefalului


B. Situat napoia chiasmei optice
C. Situat ntr-o loj format de aua turceasc a osului sfenoid i piamater
D. Legat de baza hipotalamusului prin tija pituitar
E. Alctuit din doi lobi
10. Glanda hipofiza:
A. Reprezint una dintre cele mai importante glande endocrine
B. Intervine n controlul proceselor metabolice
C. Intervine n controlul activitii sistemului endocrin
D. Are rol esenial n interrelaia dintre mecanismele nervoase i mecanismele endocrine de control i
coordonare a activitii organismului
E. Atinge maximum de dezvoltare n copilrie i ncepe s involueze nainte de pubertate
11. Adenohipofiza:
A. Reprezint cea mai dezvoltat parte a glandei hipofize
B. Este alctuit dintr-o strom conjunctivo-vascular care con ine fibre de reticulin, o bogat re ea de
capilare i fibre nervoase vegetative mielinice
C. Este alctuit dintr-un parenchim glandular reprezentat de adenocite dispuse n foliculi
D. Este legat de hipotalamusul mijlociu prin sistemul port hipotalamo-hipofizar
E. Secret hormonul antidiuretic
12. Urmtoarele afirmaii privind relaia adenohipofizei cu hipotalamusul sunt corecte:
A. Adenohipofiza este legat de hipotalamusul anterior prin tija pituitar
B. Adenohipofiza este legat de hipotalamusul mijlociu prin sistemul port hipotalamo-hipofizar
C. Hipotalamusul anterior controleaz i regleaz secreia adenohipofizei
D. Hipotalamusul mijlociu controleaz i regleaz secre ia adenohipofizei
E. Prin intermediul adenohipofizei, hipotalamusul controleaz activitatea ntregului sistem endocrin
13. Hormonii glandulotropi secretai de adenohipofiz sunt:
A. Somatotrop (STH)
B. Prolactina
C. Tireotropina (TSH)
D. Corticotropina (ACTH)
E. Gonadotropinele (FSH i LH)
14. Hormonii nonglandulotropi secretai de adenohipofiz:
A. Sunt hormonul somatotrop i prolactina
B. i exercit efectul direct asupra esuturilor
C. i exercit efectul indirect asupra esuturilor prin intermediul unor glande int
D. Au o secreie reglat prin doi hormoni hipotalamici (stimulatori i inhibitori)
E. Au o secreie reglat printr-un singur hormon hipotalamic, prin mecanism feed-back
15. Legtura funcional a adenohipofizei cu hipotalamusul se realizeaz prin neurosecreii:
A. Stimulatoare (RH) i inhibitoare (IH)
B. Produse de nucleii mijlocii ai hipotalamusului
C. Produse de nucleii anteriori ai hipotalamusului
D. Descrcate prin sistemul port hipotalamo-hipofizar din tija pituitar
E. Transportate prin axonii tractului hipotalamo-hipofizar din tija pituitar
16. Urmtoarea afirmaie referitoare la efectele STH asupra cre terii organismului este fals:
A. Stimuleaz condrogeneza la nivelul cartilajelor metafizare (diafizoepifizare)
B. Determin creterea n lungime a oaselor dup pubertate
C. Determin ngroarea oaselor lungi i dezvoltarea oaselor late dup pubertate
D. Se exercit indirect, prin aciunea somatomedinelor
E. Stimuleaz creterea muchilor i a viscerelor, cu excepia creierului
17. Hormonul somatotrop stimuleaz creterea organismului mpreun cu:
A. Insulina
B. Glucagonul
C. Hormonii tiroidieni

107

D. Estrogenii
E. Testosteronul
18. STH are urmtoarele efecte asupra metabolismului proteic:
A. Stimuleaz anabolismul proteic
B. Stimuleaz catabolismul proteic
C. Accelereaz intrarea aminoacizilor n celule
D. Activeaz ncorporarea aminoacizilor n proteine
E. Stimuleaz creterea oaselor, muchilor i a viscerelor
19. STH are urmtoarele efecte asupra metabolismului lipidic:
A. Stimuleaz lipoliza
B. Inhib lipogeneza
C. Mobilizeaz acizii grai din depozitele lipidice
D. Scade lipemia
E. Scade concentraia acizilor grai n snge
20. STH are urmtoarele efecte asupra metabolismului glucidic:
A. Stimuleaz sinteza corpilor cetonici (cetogeneza)
B. Stimuleaz glicogenoliza hepatic
C. Creste consumul tisular de glucoza
D. Creste concentraia de glucoza din snge
E. Toate afirmaiile sunt corecte
21. Organele int ale aciunii STH sunt:
A. Ficatul
B. Musculatura scheletic
C. esutul adipos
D. Cartilajul de cretere al oaselor lungi
E. Glanda mamar
22. n cadrul metabolismului srurilor minerale, STH determin reten ia de:
A. Calciu
B. Sodiu
C. Potasiu
D. Proteine
E. Azot
23. Urmtoarele efecte sunt caracteristice hormonului somatotrop:
A. Stimuleaz creterea oaselor lungi pe baza cartilajului de cre tere dintre epifiz i diafiz
B. Menine un bilan azotat pozitiv prin scderea eliminrii azotului prin urin
C. Inhib glicoliza
D. Stimuleaz oxidarea AGL cu eliberare de energie (folosit printru sinteza de proteine)
E. Stimuleaz consumul tisular de glucoza
24. Secreia de STH este stimulat de:
A. Hiperglicemie
B. Creterea concentraiei de aminoacizi n snge
C. Scderea lipidelor n snge
D. Efortul fizic
E. Stres
25. Urmtoarele afirmaii despre nanismul hipofizar sunt corecte:
A. Este manifestarea insuficienei hipofizare survenit n copilrie
B. Se caracterizeaz prin statur foarte mic, dar proporionat (nanism armonic)
C. Raporturile dintre segmentele corpului sunt reduse
D. Raportul dintre talie i greutate sunt reduse
E. Raportul dintre dezvoltarea psihointelectual i vrsta cronologic este normal
26. Nanismul hipofizar:
A. Poate fi congenital sau dobndit prin leziuni ale adenohipofizei

108

B. Se instaleaz, de obicei, la vrsta de 2-3 ani


C. Este un nanism de tip armonic i cu caractere sexuale normal dezvoltate
D. Nu influeneaz pubertatea care se instaleaz complet
E. Se trateaz cu hormon de cretere de la o vrst ct mai fraged
27. Caexia hipofizar:
A. Este manifestarea insuficienei hipofizare survenit la maturitate
B. Se caracterizeaz prin atrofii ale glandelor endocrine
C. Determin regresia organelor genitale i sterilitate
D. Determin, creterea prului i a unghiilor
E. Determin, n final, moartea
28. n caz de insuficien global hipofizar apar:
A. Caexia
B. Anemia
C. Slbirea n greutate
D. Astenia fizic i psihic
E. Tahicardia i hipertensiunea arterial marcat
29. Gigantismul hipofizar:
A. Se datoreaz unui exces de STH asupra unui organism n plin cre tere
B. Este expresia clinic a excesului de STH la un organism a crui cre tere este finalizat
C. Determin o cretere staturo-ponderal dizarmonic
D. Se caracterizeaz printr-o talie care depete 200 cm, cu un raport talie-greutate n favoarea taliei
E. Toate afirmaiile sunt corecte
30. Urmtoarea afirmaie referitoare la acromegalie este fals:
A. Este rezultatul hipersecreiei de STH la adult
B. Hipertrofia membrelor este mai redus la nivelul metacarpienelor, metatarsienelor i a falangelor
C. Dintre oasele faciale cea mai afectat este mandibula
D. Majoritatea viscerelor sunt hipertrofiate
E. Se evideniaz n special creterea cordului, ficatului, splinei
31. Acromegalia se caracterizeaz prin:
A. Creterea exagerat a oaselor fetei
B. Creterea exagerat a oaselor late
C. ngroarea buzelor
D. Creterea exagerat a minilor i picioarelor
E. Hipoglicemie
32. Urmtoarele afirmaii referitoare la acromegalie sunt corecte:
A. Cea mai frecvent cauz este adenomul hipofizar
B. Este foarte frecvent la copii
C. Afecteaz dezvoltarea intelectului
D. Determin hiperglicemie (diabet zaharat)
E. Tratamentul este medical, radioterapie i interven ie chirurgical
33. Prolactina, un hormon nonglandulotrop al adenohipofizei, are urmtoarele efecte:
A. Declaneaz secreia lactat
B. ntreine secreia lactat
C. Declaneaz ejecia laptelui
D. Stimuleaz contracia uterului gravid
E. Stimuleaz secreia de testosteron
34. Prolactina are urmtoarele efecte la femeie:
A. Stimuleaz secreia lactat n timpul sarcinii
B. Stimuleaz secreia lactat n timpul alptrii
C. Inhib maturarea foliculului ovarian
D. Stimuleaz ovulaia
E. mpiedic sarcina la mamele care alpteaz
35. Prolactina inhib la femeie:
A. Secreia lactat a glandei mamare. sensibilizat n prealabil de estrogeni i progesteron

109

B. Activitatea gonadotrop
C. Ovulaia
D. Activitatea corpului galben
E. Secreia de STH
36. n raport cu perioada sarcinii, secreia de prolactina:
A. Creste brusc la nceputul sarcinii
B. Scade brusc la sfritul sarcinii
C. Atinge un vrf la natere
D. Revine la nivelul de control dup aproximativ 8 zile de la na tere
E. Creste temporar, dup natere, cu ocazia suptului
37. n afara sarcinii, secreia de prolactina este stimulat de:
A. Efortul fizic
B. Somn
C. Stresul psihic
D. Stresul chirurgical
E. Hiperglicemie
38. Secreia de prolactina este inhibat de:
A. Estrogeni
B. Testosteron
C. Contraciile uterului i vaginului n timpul naterii
D. Supt
E. Dopamin produs de nucleii mijlocii hipotalamici
39. Urmtoarele efecte privind aciunea hormonilor glandulotropi secreta i de adenohipofiz sunt
adevrate:
A. TSH stimuleaz creterea, dezvoltarea i secreia glandei tiroide
B. ACTH stimuleaz creterea i secreia de hormoni ai medulosuprarenalei
C. La femeie, FSH stimuleaz ovogeneza
D. La femeie, LH determin ovulaia
E. La brbat, LH stimuleaz spermatogeneza
40. Stimularea secreiei de tireotropin este determinat de:
A. Creterea nivelului de hormoni tiroidieni n snge
B. O neurosecreie stimulatoare produs de nucleii anteriori ai hipotalamusului
C. Starea de graviditate
D. Temperaturi crescute
E. Temperaturi sczute
41. Hipersecreia de TSH determin:
A. Hipertiroidism
B. Exoftalmie
C. Boala Basedow Graves
D. Cretinism la copii
E. Mixedem la aduli
42. Corticotropina:
A. Scade concentraia sangvin a glucorticoizilor
B. Scade concentraia sangvin a hormonilor sexosteroizi
C. Are efecte intense asupra secreiei de mineralocorticoizi
D. Stimuleaz direct melanogeneza n celulele pigmentare ale pielii
E. Determin diabetul bronzat cnd este produs n exces
43. Secreia de hormon adenocorticotrop este stimulat de:
A. O neurosecreie stimulatoare produs de nucleii mijlocii hipotalamici
B. Febr
C. Hiperglicemie
D. Stres
E. Exces de glucorticoizi

110

44. Hipersecreia de ACTH determin:


A. Hipertrofia corticosuprarenalei
B. Hipertrofia medulosuprarenalei
C. Hipersecreia corticosuprarenalei
D. Hipersecreia medulosuprarenalei
E. Tulburri metabolice ca urmare a hipersecreiei de glucocorticoizi
45. Hiposecreia de corticotropina determin n principal:
A. Efectele caracteristice deficitului de mineralocorticoizi
B. Efectele caracteristice deficitului de glucocorticoizi
C. Efectele caracteristice deficitului de hormoni sexosteroizi
D. nchiderea culorii pielii
E. Diabetul bronzat
46. Hormonul foliculinostimulant stimuleaz la brbat:
A. Secreia de testosteron
B. Spermatogeneza
C. Dezvoltarea tubilor seminiferi ai testiculelor
D. Secreia de estrogeni
E. Secreia de hormoni androgeni
47. Hormonul luteinizant stimuleaz la femei:
A. Secreia de estrogeni
B. Ovulaia
C. Apariia corpului galben de sarcin
D. Secreia de progesteron
E. Toate afirmaiile sunt corecte
48. Urmtoarele afirmaii legate de reglarea secre iei hormonilor gonadotropi sunt corecte:
A. Progesteronul n cantitate crescut inhib secre ia de FSH la femeie
B. Estrogenii n cantitate crescut inhib secreia de FSH la femeie
C. Neurosecreiile eliberate de la nivelul nucleilor mijlocii hipotalamici inhib secre ia de FSH i LH
D. Progesteronul n cantitate crescut inhib secreia de LH la femeie
E. Testosteronul n cantitate crescut inhib secreia de LH la brbat
49. Nu au efecte importante asupra organismului hipersecre ia de:
A. STH
B. TSH
C. ACTH
D. FSH
E. LH
50. Lobul intermediar al hipofizei:
A. Reprezint 2% din masa glandular
B. Este alctuit dintr-o simpl lam epitelial aderent de lobul posterior al hipofizei
C. Secret hormonul melanocitostimulant
D. Secret melatonin
E. Toate afirmaiile de mai sus sunt corecte
51. Stimularea secreiei de MSH determin la om:
A. Redistribuirea celulelor melanofore n piele
B. Depigmentarea pielii
C. Hiperpigmentarea pielii
D. Hiperglicemie
E. Creterea catabolismului proteic
52. Neurohipofiza:
A. Reprezint lobul posterior al hipofizei
B. Secret hormonul antidiuretic
C. Secret ocitocina
D. Este legat prin tractul hipotalamo-hipofizar de hipotalamusul mijlociu

111

E. Depoziteaz i elibereaz n snge ADH i ocitocina


53. Stroma conjunctivo-vascular din structura neurohipofizei cuprinde:
A. Fibre de reticulin
B. Fibre nervoase somatice
C. Celule nevroglice
D. Celule din ceilali lobi hipofizari
E. Fibre nervoase ale tractului hipotalamo-hipofizar
54. ADH:
A. Are ca aciune principal eliminarea apei din organism
B. Acioneaz la nivelul tubilor distali i colectori renali
C. Creste permeabilitatea pentru ap a prii terminale a nefronului
D. Determin eliminarea de urine mai concentrate i cu volum sczut
E. Determin eliminarea de urine mai diluate i cu volum crescut
55. ADH contribuie la meninerea volumului lichidelor organismului prin urmtoarele ac iuni:
A. Creste reabsorbit facultativ a apei la nivelul tubului distal i colector renal
B. Reduce volumul urinei
C. Determin concentrarea urinei
D. Creste secreiile tuturor glandelor exocrine
E. Toate afirmaiile de mai sus sunt corecte
56. n doze mari, ADH determin:
A. Relaxarea intens i de durat a musculaturii netede a arteriolelor
B. Contracia intens i de durat a musculaturii netede a arteriolelor
C. Vasoconstricie
D. Scderea presiunii arteriale
E. Creterea presiunii arteriale
57. Secreia de ADH este stimulat de:
A. Impulsuri venite de la osmoreceptorii din pereii vaselor sangvine
B. Scderea volumului sanguin
C. Durere
D. Unele medicamente
E. Alcool
58. Secreia de ADH este inhibat de:
A. Impulsuri venite de la baroreceptorii din pere ii vaselor sangvine
B. Scderea volemiei
C. Creterea volemiei
D. Scderea presiunii arteriale
E. Alcool
59. Hiposecreia de ADH determin:
A. Diabet zaharat
B. Diabet insipid
C. Un puternic dezechilibru mineral
D. Poliurie
E. Polidipsie
60. Diabetul insipid este consecina lezrii:
A. Nucleilor supraoptici din hipotalamus secretori de ADH
B. Nucleilor paraventriculari din hipotalamus secretori de ADH
C. Tractului hipotalamo-hipofizar
D. Adenohipofizei
E. Neurohipofizei
61. Diabetul insipid se caracterizeaz prin:
A. Debut brutal i evoluie progresiv rapid
B. Hipertensiune arterial

112

C. Poliurie masiv (eliminarea a peste 3 litri de urin n 24 ore)


D. Miciuni (urinri) mai frecvente n timpul nopii
E. Polidipsie (ingestia mrit de ap)
62. Ocitocina este secretat de:
A. Nucleul supraoptic din hipotalamusul anterior
B. Nucleul paraventricular din hipotalamusul anterior
C. Hipotalamusul mijlociu
D. Neurohipofiz
E. Adenohipofiz
63. Ocitocina are urmtoare aciuni:
A. Determin contracia celulelor mioepiteliale din pere ii canalelor galactofore ale glandei mamare
B. Determin ejecia laptelui
C. Stimuleaz contracia musculaturii netede a uterului negravid
D. Determin expulzia fetal
E. Toate afirmaiile sunt corecte
64. Urmtoarele efecte legate de travaliu (actul naterii) sunt caracteristice ocitocinei:
A. Stimuleaz contracia musculaturii striate a uterului n perioada travaliului
B. Determin dilatarea colului uterin n perioada travaliului
C. Determin expulzia ftului
D. terge memoria dureroas legat de travaliu
E. Toate afirmaiile de mai sus sunt corecte
65. Secreia de ocitocina este stimulat de:
A. Impulsuri de la mecanoreceptorii din pereii vaginului
B. Presiunea exercitat de ft n timpul naterii asupra pere ilor uterului
C. Impulsuri de la mecanoreceptorii din tegumentul mameloanelor
D. Supt
E. Toate afirmaiile sunt corecte
66. Reglarea secreiei glandelor endocrine prin mecanism feed-back se nume te:
A. Feed-back hormonal dac se refer la modificarea concentra iei plasmatice a hormonului
B. Feed-back nehormonal dac se refer la modificarea concentra iei plasmatice a unor substan e (glicemia,
calcemia)
C. Feed-back negativ dac const n ajustarea permanent a unor parametri n vederea men inerii acestora n
anumite limite, considerate normale
D. Feed-back pozitiv dac const n amplificarea progresiv a rspunsului sistemului, pn la un punct, dup
care sistemul i modific nsuirile
E. Feed-back hormonal dac se refer la modificarea concentra iei plasmatice a unor substan e (glicemia,
calcemia)
67. Reglarea prin feed-back negativ hormonal are urmtoarele caracteristici:
A. Este scurt dac o concentraie crescut a unui hormon secretat de o celul int ac ioneaz asupra
hipotalamusului i inhib producerea de neurosecreii hipotalamici
B. Este lung dac o concentraie crescut a unui hormon secretat de o celul int ac ioneaz asupra
adenohipofizei i inhib producerea de hormoni glandulotropi
C. Este scurt dac o concentraie crescut a unui hormon secretat de o celul int ac ioneaz asupra
adenohipofizei i inhib producerea de hormoni nonglandulotropi
D. Asigur reglarea secreiei de hormoni tiroidieni, glucocorticoizi i sexuali
E. Asigur reglarea secreiei de STH i prolactin
68. Glanda tiroid este situat:
A. n partea posterioar a gtului
B. n partea anterioar a gtului, pe faa posterioar a laringelui
C. n partea anterioar a gtului
D. Retrosternal
E. La baza encefalului
69. Urmtoarele glande endocrine sunt situate n regiunea gtului:
A. Epifiza
B. Tiroida

113

C. Paratiroidele
D. Hipofiza
E. Glandele suprarenale
70. Urmtoarele glande endocrine sunt situate n cavitatea abdominal:
A. Pancreasul exocrin
B. Epifiza
C. Glandele suprarenale
D. Ovarele
E. Pancreasul endocrin
71. Selectai afirmaiile corecte referitoare la glanda tiroid:
A. Este localizat n zona anterioar a gtului
B. Este format din doi lobi laterali unii prin tija pituitar
C. Este format din doi lobi laterali unii printr-un istm
D. Are greutatea de 25 - 30 grame
E. Este cea mai voluminoas gland endocrin din organism
72. Urmtoarea afirmaie despre glanda tiroid este fals:
A. Este situat n regiunea gtului
B. Este situat pe laturile conductului laringo-traheal
C. Are greutatea de 0,5 grame
D. Este alctuit din dou pri laterale mai voluminoase
E. Este alctuit doi lobi unii printr-un istm
73. Tiroida:
A. Este cea mai voluminoas gland endocrin din organism
B. Are o greutate de 1500 grame
C. Are un volum variabil n funcie de sex, vrst i starea fiziologic a organismului
D. Are o vascularizaie foarte bogat
E. Toate afirmaiile de mai sus sunt corecte
74. Foliculii tiroidieni:
A. Constituie parenchimul glandular
B. Sunt localizai ntr-o stroma conjunctivo - vascular
C. Sunt unitile morfologice i de secreie ale glandei tiroide
D. Sunt alctuii din celule conjunctive secretoare
E. Sunt alctuii din celule foliculare cu aspect diferit n func ie de starea de activitate a glandei tiroide
75. ntre foliculii tiroidieni exist:
A. esut conjunctiv lax
B. Foarte puine vase sangvine
C. Fibre nervoase
D. Celule parafoliculare secretoare de parathormon
E. Toate afirmaiile sunt corecte
76. Urmtoarele afirmaii despre coloidul folicular sunt corecte:
A. Se afl n interiorul foliculului tiroidian
B. Reprezint depozitul de hormoni al glandei tiroide
C. Reprezint depozitul de iod al glandei tiroide
D. Conine tireoglobulina, protein sintetizat de celulele parafoliculare
E. Toate afirmaiile sunt corecte
77. Prin iodarea aminoacidului tirozin din structura tireoglobulinei se produc:
A. Hormonii tiroidieni
B. Tetraiodotironina (T4)
C. Tiroxina
D. Triiodotironina (T3)
E. Calcitonina
78. Urmtoarele afirmaii despre hormonii tiroidieni sunt adevrate:
A. Tiroxina este de 4 ori mai activ dect triiodotironina

114

B. La nivelul organelor interne, n special n ficat, tiroxina este transformat n triiodotironina


C. Hormonii tiroidieni circul n plasm legai de proteine specifice
D. Cu excepia ficatului, restul celulelor corpului posed receptori pentru hormonii tiroidieni
E. Sinteza hormonilor tiroidieni este dependent de absorb ia iodului la nivelul tubului digestiv
79. Hormonii tiroidieni au urmtoarele efecte aspra metabolismului protidic:
A. Stimuleaz anabolismul proteinelor la nivel hepatic
B. Stimuleaz catabolismul proteinelor musculare
C. Stimuleaz catabolismul proteinelor plasmatice
D. Cresc excreia de azot
E. Scad excreia de azot
80. Hormonii tiroidieni au urmtoarele efecte asupra metabolismului lipidic:
A. Inhib lipoliza
B. Scad rezervele adipoase
C. Scad colesterolemia
D. Activeaz mecanismele hepatice care nltur colesterolul din circula ie
E. Toate afirmaiile sunt false
81. Selectai rspunsurile corecte privind efectele T3 i T4 asupra metabolismului lipidic:
A. Cresc concentraia de AGL n plasm
B. Favorizeaz sinteza colesterolului n celulele hepatice
C. Inhib mecanismele hepatice de nlturare a colesterolului din circula ie
D. Previn ateroscleroza n cazul hiposecreiei (hipotiroidism)
E. Inhib lipoliza
82. Hormonii tiroidieni au urmtoarele efecte asupra metabolismului glucidic:
A. Stimuleaz glicogenoliza hepatic
B. Inhib gluconeogeneza hepatic
C. Cresc absorbia intestinal a glucozei
D. Cresc glicemia
E. Scad catabolismul tisular al glucozei
83. Selectai afirmaiile corecte privind aciunile hormonilor tiroidieni asupra metabolismului glucidic:
A. Scad ptrunderea glucozei n celule
B. Stimuleaz, la nivelul ficatului, enzimele care convertesc glicogenul n glucoza
C. Inhib degradarea glucozei n absena sau prezenta O 2
D. Intensific glicoliza
E. n final, T3 i T4 au aciune hiperglicemiant
84. T3 i T4 stimuleaz:
A. Sinteza de proteine n perioada de cretere a organismului
B. Catabolismul proteinelor la adult
C. Un bilan azotat negativ la adult i n hipertiroidismul accentuat
D. Lipogeneza
E. Creterea i diferenierea celular
85. Efectul calorigen al hormonilor tiroidieni presupune:
A. Intensificarea oxidrilor celulare
B. Creterea consumului de oxigen
C. Creterea cu 50-60% a metabolismului bazal n esuturile metabolic active
D. Creterea metabolismul bazal n creier, testicul i uter
E. Toate afirmaiile sunt corecte
86. Selectai efectele tiroxinei asupra sistemului nervos:
A. Influeneaz diferenierea nevrogliilor
B. Influeneaz formarea tecii de mielin
C. Influeneaz formarea sinapselor
D. Produce iritabilitate
E. Produce nelinite
87. Selectai afirmaia fals privind rolul hormonilor tiroidieni n procesele morfogenetice:

115

A. Stimuleaz creterea celular i tisular


B. Stimuleaz diferenierea celular i tisular
C. Se manifest foarte pregnant la nivelul sistemului nervos
D. Inhib diferenierea neuronal
E. Stimuleaz formarea sinapselor
88. Printre efectele hormonilor tiroidieni se numr:
A. Controlul dezvoltrii gonadelor
B. Inhibiia activitii normale a gonadelor
C. Meninerea activitii normale a gonadelor
D. Meninerea secreiei lactate, alturi de prolactin
E. Scderea amplitudinii i frecvenei micrilor respiratorii
89. Efectele hormonilor tiroidieni asupra aparatului cardio-vascular sunt:
A. Creterea forei de contracie a miocardului
B. Scderea forei de contracie a miocardului
C. Creterea frecvenei contraciilor cardiace
D. Vasoconstricie
E. Vasodilataie
90. Hormonii tiroidieni au urmtoarele efecte asupra mu chiului scheletic:
A. Cresc tonusul muscular
B. Scad tonusul muscular
C. Cresc fora de contracie muscular
D. Scad fora de contracie muscular
E. Cresc promptitudinea rspunsului reflex de tip miotatic
91. Calcitonina:
A. Este un hormon secretat de celulele parafoliculare ale glandei tiroide
B. Creste calcemia
C. Scade fosfatemia
D. Inhib activitatea osteolitic i formarea osteoclastelor la nivelul oaselor
E. Inhib reabsorbit fosfailor la nivel renal
92. Rolul calcitoninei este important:
A. Numai la adult
B. n copilrie
C. n perioada de cretere a oaselor
D. Pentru stimularea fixrii calciului n esutul osos
E. n meninerea calcemiei (echilibrului fosfocalcic)
93. Secreia hormonilor tiroidieni este reglat dup cum urmeaz:
A. Nucleii mijlocii hipotalamici produc TSH cnd nivelul secreiei de T4 i T3 din snge este sczut (feed-back
negativ)
B. Adenohipofiza produce TSH cnd nivelul secreiei de T4 i T3 din snge este sczut (feed-back negativ)
C. Adenohipofiza produce TSH cnd nivelul secreiei de T4 i T3 din snge este crescut (feed-back negativ)
D. Secreia de TSH este stimulat de stresul emoional
E. Secreia de TSH este inhibat de cldur
94. Cnd organismul are nevoie de mai mult tiroxin, reglarea secre iei glandei tiroide presupune:
A. Creterea secreiei de TRH de la nivelul hipotalamusului
B. Creterea secreiei de TSH de la nivelul adenohipofizei sub ac iunea TRH
C. Creterea TSH care stimuleaz iodarea aminoacidului tirozin din structura tireoglobulinei
D. Creterea TSH care stimuleaz secreia de tiroxin
E. Scderea TSH care stimuleaz secreia de tiroxin
95. Cnd organismul este expus la cldur, reglarea secre iei glandei tiroide presupune:
A. Scderea secreiei hipotalamice de TRH
B. Scderea secreiei de TSH de la nivelul adenohipofizei
C. Scderea secreiei de tiroxin de la nivelul glandei tiroide
D. Scderea secreiei de T4 i T3 de la nivelul glandei tiroide

116

E. Toate afirmaiile sunt false


96. Hipofuncia tiroidian:
A. Este expresia insuficienei sintezei de hormoni tiroidieni, a transportului i/sau a recep iei acestora
B. Poate debuta n orice moment al vieii
C. mbrac intensiti diferite
D. Se nsoete de tremurturi ale minilor i nervozitate
E. Determin scderea capacitii de nvare i memorare la adult
97. Nanismul tiroidian se caracterizeaz prin:
A. Cretinism
B. Deficien mintal sever
C. Creterea disproporionat a segmentelor corpului
D. Abdomen mrit
E. Intoleran la cldur
98. Mixedemul este nsoit de:
A. Scderea n greutate
B. Pielea uscat i ngroat
C. Cderea prului
D. Senzaia permanent de cald
E. Anemie
99. Hipotiroidismul primar se manifest la adult prin:
A. Creterea cantitii de lichid interstiial
B. Bradicardie (scderea ritmului cardiac)
C. Tahicardie (creterea ritmului cardiac)
D. Creterea secreiei de TSH ca urmare a incapacitii glandei de a secreta hormoni
E. Creterea secreiei de TSH care determin creterea volumului glandei (gu a)
100. Hiperfuncia tiroidian se caracterizeaz prin:
A. Creterea metabolismului bazal peste 100%
B. Hiperfagie
C. Tremurturi ale minilor
D. Piele uscat i ngroat
E. Toate afirmaiile de mai sus sunt corecte
101. n boala Basedow - Graves bolnavii prezint:
A. O hipofuncie a glandei tiroide
B. O hiperfuncie a glandei tiroide
C. Gland tiroid mrit de volum
D. Exoftalmie
E. Protruzia globilor oculari
102. Pacientul cu boal Basedow-Graves prezint:
A. Gu, prin creterea secreiei i a volumului glandei datorit apari iei unor anticorpi care mimeaz secre ia
de TSH
B. Intoleran la frig
C. Pierderea n greutate prin intensificarea catabolismului
D. Bradicardie (scderea ritmului cardiac)
E. Bilan azotat pozitiv ca expresie a degradrii proteinelor
103. n gua endemic:
A. Exist o cretere anatomic a glandei tiroide nso it de hiperfunc ie
B. Exist o ingestie insuficient de iod
C. Secreia de coloid are loc, dar epiteliul secretor rmne plat
D. Foliculii tiroidieni nu se pot ncrca cu coloid, cantitatea de hormoni fiind sczut
E. Volumul glandei tiroide creste, dar cantitatea de hormoni este sczut
104. Glandele suprarenale:
A. Sunt n numr de 3

117

B. Sunt situate la polul superior al rinichilor


C. Sunt alctuite dintr-o zon cortical (situat central) i o zon medular (situat periferic)
D. Sunt alctuite dintr-o zon cortical (situat la periferie) i o zon medular (situat central)
E. Sunt alctuite dintr-o zon cortical de origine mezodermic i o zon medular de origine ectodermic
105. Corticosuprarenala prezint trei zone:
A. Zona glomerular care sintetizeaz mineralocorticoizi (cortizolul)
B. Zona glomerular care sintetizeaz mineralocorticoizi (aldosteronul)
C. Zona fasciculat care sintetizeaz glucocorticoizi (aldosteronul)
D. Zona fasciculat care sintetizeaz glucocorticoizi (cortizolul)
E. Zona reticulat care sintetizeaz hormonii sexosteroizi
106. Medulosuprarenala:
A. Ocup zona central a glandei suprarenale
B. Ocup zona periferic a glandei suprarenale
C. Este alctuit din neuroni parasimpatici postganglionari, care i pierd axonii i dobndesc propriet i
secretorii
D. Este alctuit din neuroni simpatici postganglionari, care i pierd axonii i dobndesc propriet i secretorii
E. Secret adrenalin i noradrenalin
107. Glandele suprarenale:
A. Sunt situate la polul superior al rinichilor
B. Au forma unui bob de fasole
C. Au form de coif
D. Prezint o zon cortical (20% din masa glandei) i o zon medular (80% din masa glandei)
E. Prezint o zon cortical (80% din masa glandei) i o zon medular (20% din masa glandei)
108. Urmtoarele afirmaii despre glandele suprarenale sunt corecte:
A. Sunt glande endocrine pereche situate la polii superiori ai rinichilor
B. Sunt formate din dou poriuni diferite din punct de vedere embriologic, anatomic i func ional
C. Cuprind corticosuprarenala (CSR), considerat un imens ganglion simpatic
D. Cuprind medulosuprarenala (MSR) de origine mezodermic
E. Toate afirmaiile sunt corecte
109. Epiteliul secretor al CSR este dispus n trei zone perfect distincte, dup cum urmeaz:
A. Zona glomerular - la periferie, cu celule dispuse n grmezi
B. Zona glomerular - la mijloc, secretoare de mineralocorticoizi
C. Zona fasciculat - la mijloc, cu celule mari, aezate n cordoane
D. Zona fasciculat - la mijloc, secretoare de glucocorticoizi
E. Zona reticulat - la periferie, secretoare de hormoni sexosteroizi
110. Hormonii secretai de CSR:
A. Sunt de natur protidic
B. Sunt de natur lipidic
C. Se sintetizeaz din colesterol
D. ndeplinesc un rol vital pentru organism
E. Toate afirmaiile sunt false
111. Glucorticoizii:
A. Favorizeaz degradarea glucozei
B. Sunt hormoni de stres
C. Menin metabolismul energetic i intermediar la valori ridicate
D. Pun la dispoziia organismului surse eficiente de energie
E. Toate afirmaiile sunt corecte
112. Urmtoarele afirmaii despre glucocorticoizi sunt adevrate:
A. Sunt reprezentai n special de cortizon i cortizol (hidrocortizon)
B. Circul n snge legai de proteinele plasmatice
C. O mic fraciune liber a cortizolului exercit efectele metabolice specifice
D. Hiposecreia de glucocorticoizi se numete boala Cushing
E. Hipersecreia de glucocorticoizi apare n boala Addison

118

113. Cortizolul are urmtoarele efecte metabolice:


A. Activeaz catabolismul protidic
B. Scade eliminarea azotului din organism
C. Produce hiperglicemie
D. Inhib gluconeogeneza din aminoacizi
E. Inhib lipoliza
114. La nivel sanguin, cortizolul determin urmtoarele modificri:
A. Creste glicemia
B. Creste numrul de eritrocite
C. Scade numrul de leucocite
D. Scade numrul de trombocite
E. Creste numrul de trombocite
115. Nu reprezint un efect al hormonilor glucocorticoizi:
A. Activarea lipolizei
B. Activarea glicogenogenezei
C. Creterea secreiei de acid clorhidric
D. Creterea secreiei de pepsinogen
E. Creterea gluconeogenezei din aminoacizi
116. La nivelul sistemului nervos central, glucocorticoizii n exces induc urmtoarele efecte:
A. Tulburri psihice
B. Incapacitate de concentrare
C. Iritabilitate
D. Modificri EEG (electroencefalografice)
E. Scderea acuitii gustative i olfactive
117. Urmtoarele efecte aparin cortizolului:
A. Creterea catabolismului hepatic al proteinelor
B. Creterea concentraiei acizilor grai liberi plasmatici
C. Creterea stabilitii membranelor lizozomale
D. Creterea numrului de limfocite circulante
E. Scderea numrului de eozinofile i bazofile circulante
118. Sinteza i eliberarea cortizolului este controlat:
A. De hipotalamus i hipofiz
B. Prin axul hipotalamo-hipoflzo-corticosuprarenalian
C. Prin mecanism feed-back negativ
D. De nivelul secreiei de TSH
E. De nivelul secreiei de cortizol plasmatic
119. Aldosteronul secretat de zona glomerular a CSR:
A. Mrete reabsorbit sodiului i a apei la nivelul tubilor distali i colectori renali
B. Scade natremia
C. Creste eliminrile renale de potasiu i hidrogen
D. Scade potasemia i aciditatea sngelui
E. Toate afirmaiile de mai sus sunt corecte
120. Efectele renale ale aldosteronului cuprind:
A. Reabsorbia sodiului i a clorului
B. Secreia potasiului i a H+
C. Reabsorbia apei
D. Creterea potasemiei
E. Acidurie
121. Aldosteronul are rol n meninerea:
A. Glicemiei
B. Echilibrului fosfo-calcic
C. Presiunii osmotice a mediului intern
D. Volumului sangvin

119

E. Echilibrului acido-bazic
122. Hormonii sexosteroizi ai CSR:
A. Sunt reprezentai de hormonii androgeni, estrogeni i progesteron
B. Au aciune similar hormonilor sexuali, dar de intensitate mai mic
C. Sunt secretai n cantiti mai mici dect hormonii sexuali ai gonadelor
D. Sunt secretai de zona glomerular a corticosuprarenalei
E. Toate afirmaiile de mai sus sunt corecte
123. Urmtoarele afirmaii referitoare la hormonii sexosteroizi ai CSR sunt adevrate:
A. Sunt diferii comparativ cu hormonii sexuali secreta i de gonade
B. Completeaz aciunea hormonilor sexuali secretai de testicule i ovare
C. Rolul lor se manifest n special n cazul apariiei i dezvoltrii caracterelor sexuale primare
D. Stimuleaz la biei dezvoltarea scheletului i a masei musculare
E. Stimuleaz la fete depunerea lipidelor pe olduri i coapse
124. Hipersecreia de glucocorticoizi determin:
A. Sindromul Cushing
B. Pierdere n greutate
C. Osteoporoz generalizat
D. Diminuarea masei musculare
E. Hiperglicemie (diabet zaharat)
125. Sindromul Cushing este determinat de:
A. Hipersecreia de ACTH, generat de cauze hipotalamo-hipofizare
B. Tumori benigne ale CSR, hipersecretoare de cortizol
C. Tumori benigne ale CSR, hipersecretoare de aldosteron
D. Tratamentul cu corticosteroizi
E. Toate afirmaiile sunt corecte
126. Boala lui Addison se caracterizeaz prin:
A. Carena sever i cronic a hormonilor produi de corticosuprarenal
B. Pigmentaia tegumentelor (melanodermie)
C. Astenie neuro-muscular
D. Hipertensiune arterial
E. Scdere n greutate
127. Boala Conn reprezint hipersecreia de:
A. Hormoni glucocorticoizi ai CSR
B. Cortizol
C. Hormoni mineralocorticoizi ai CSR
D. Aldosteron
E. Hormoni sexosteroizi ai CSR
128. Hipersecreia de aldosteron determin:
A. Retenie masiv de ap i sare
B. Edeme
C. Hipertensiune arterial
D. Hipotensiune arterial
E. Adinamie (scderea capacitii de efort)
129. Medulosuprarenala secret:
A. Neurohormoni
B. Catecolamine
C. Adrenalin
D. Noradrenalin
E. Niciun rspuns nu este corect
130. Asupra sistemului cardiovascular, adrenalina determin:
A. Creterea excitabilitii cardiace
B. Tahicardie

120

C. Creterea forei de contracie


D. Vasoconstricie pe toate teritoriile vasculare
E. Efecte identice cu cele ale stimulrii parasimpatice
131. Urmtoarele efecte aparin catecolaminelor:
A. Constricia bronhiilor
B. Contracia musculaturii netede a pereilor tubului digestiv
C. Relaxarea sfincterelor tubului digestiv
D. Inhibiia secreiilor digestive
E. Contracia splinei
132. Adrenalina are urmtoarele efecte directe i indirecte asupra metabolismului glucidic:
A. Hiperglicemie
B. Stimularea glicogenolizei hepatice
C. Stimularea glicogenolizei musculare
D. Stimularea gluconeogenezei hepatice (prin cre terea secre iei de insulina)
E. Toate rspunsurile sunt adevrate
133. Care dintre urmtoarele efecte metabolice pot fi determinate de adrenalin?
A. Mobilizarea acizilor grai din depozitele lipidice
B. Stimularea catabolismului proteinelor
C. Stimularea anabolismului proteinelor
D. Aciunea calorigen
E. Creterea metabolismului bazal
134. Efectele adrenalinei asupra sistemului nervos sunt:
A. Alert cortical
B. Stare de anxietate
C. Stimularea sistemului reticulat activator ascendent (SRAA)
D. Modificri EEG (electroencefalografice)
E. Fric
135. Printre aciunile adrenalinei se numr i contrac ia:
A. Pupilei
B. Sfincterelor digestive
C. Fibrelor netede ale muchilor erectori ai firului de pr
D. Splinei
E. Bronhiilor
136. Secreia medulosuprarenalei este:
A. Controlat prin mecanism feed-back negativ
B. Reglat n funcie de nivelul catecolaminelor din snge
C. Controlat exclusiv pe cale nervoas
D. Stimulat n condiii de adaptare rapid
E. Inhibat n timpul somnului
137. Secreia de catecolamine creste in urmtoarele condi ii:
A. Hiperglicemie
B. Hipertensiune arterial
C. Frig
D. Durere
E. Efort fizic
138. Feocromocitomul determin:
A. Hipersecreie de catecolamine
B. Hipoglicemie
C. Bradicardie
D. Hipertensiune arterial
E. Transpiraii intense
139. n condiii de stres (fizic i psihic):
A. Este stimulat secreia de adrenalin

121

B. Este stimulat secreia de glucocorticoizi


C. Pot aprea boli de natur malign
D. Este inhibat secreia de glucocorticoizi
E. Este activat sistemul nervos simpatic mpreun cu axul hipotalamo-hipofizo-corticosuprarenalian
140. Interaciunea dintre hormonii suprarenalei i hipotalamus cu rol n controlul pe termen scurt al
efectelor factorului stresant presupune:
A. Activarea hipotalamusului posterior
B. Stimularea sistemului nervos vegetativ parasimpatic
C. Activarea medulosuprarenalei
D. Eliberarea de adrenalin (80%) de la nivelul medulosuprarenalei
E. Eliberarea de noradrenalin (20%) de la nivelul medulosuprarenalei
141. Interaciunea dintre hormonii suprarenalei i hipotalamus cu rol n controlul pe termen lung al
efectelor factorului stresant presupune:
A. Activarea hipotalamusului anterior
B. Eliberarea de la nivelul hipotalamusului mijlociu a unei neurosecreii eliberatoare de corticotropin
C. Sinteza de ACTH de ctre hipotalamusul anterior
D. Activarea secreiei de glucocorticoizi de la nivelul corticosuprarenalei
E. Eliberarea de ACTH de la nivelul neurohipofizei
142. Glandele paratiroide:
A. Sunt n numr de 4
B. Sunt situate n cutia cranian
C. Sunt situate pe faa posterioar a lobilor tiroidieni
D. Conin celule parafoliculare care secret parathormonul
E. Conin celule principale care secret calcitonina
143. Glandele paratiroide:
A. Sunt situate n regiunea gtului
B. Secret doi hormoni, parathormonul i insulina
C. Sunt n numr de 4
D. Sunt denumite dup aezare: paratiroide superioare i paratiroide inferioare
E. Sunt denumite dup aezare: paratiroide craniale i paratiroide caudale
144. Urmtoarele afirmaii despre glandele paratiroide sunt adevrate:
A. Sunt dou formaiuni mici situate n loja tiroidian, pe fa a posterioar a lobilor tiroidieni
B. Prezena lor este indispensabil vieii
C. Cuprind o strom conjunctiv alctuit din esut conjunctiv, vase sangvine, vase limfatice i nervi
D. Cuprind un parenchim glandular alctuit din celule epiteliale glandulare dispuse n foliculi
E. Secret parathormon (PTH)
145. Urmtoarele afirmaii despre PTH sunt adevrate:
A. Este secretat de celulele principale ale glandei tiroide
B. Asigur nivelul normal al calcemiei, cu important major n transmiterea influxului nervos, contrac ia
muscular i coagulare
C. Are receptori specifici pe membranele celulelor osoase i a celulelor epiteliale din tubii uriniferi i mucoasa
intestinului subire
D. Este secretat n funcie de nivelul Ca2+ din snge
E. Toate afirmaiile sunt corecte
146. Efectele PTH asupra esutului osos sunt:
A. Creterea numrului osteoclastelor
B. Creterea activitii osteolitice a osteoclastelor
C. Creterea numrului i a activitii celulelor osoase multinucleate
D. Depunerea Ca2+ n matricea osoas
E. Stimularea mineralizrii osoase
147. PTH are urmtoarele efecte asupra metabolismului fosfocalcic:
A. Stimuleaz reabsorbit Ca2+ la nivelul tubului contort proximal al nefronului
B. Stimuleaz absorbia intestinal a Ca2+, indirect prin intermediul vitaminei D
C. Creste excreia urinar a fosfailor

122

D. Creste excreia urinar a calciului


E. Mobilizeaz Ca2+ din oase
148. Urmtoarele afirmaii despre PTH i calcitonin sunt adevrate:
A. PTH este secretat de glandele paratiroide
B. Calcitonin este secretat de celulele parafoliculare ale glandei tiroide
C. Acioneaz antagonic n privina calcemiei
D. Acioneaz sinergie n privina fosfatemiei, pe care o scad
E. Parathormonul este secretat de celulele parafoliculare ale glandei tiroide
149. Hipercalcemia:
A. Este rezultatul efectelor conjugate ale PTH asupra osului, rinichiului i intestinului
B. Stimuleaz secreia de PTH
C. Stimuleaz secreia de calcitonin
D. Poate fi consecina hipersecreiei de PTH
E. Poate fi consecina hiposecreiei de PTH
150. Hiposecreia de PTH:
A. Este o consecin, de cele mai multe ori, a extirprii chirurgicale a paratiroidelor n cursul opera iilor pe
tiroid
B. Provoac tetania
C. Determin creterea calcemiei i scderea fosfatemiei
D. Determin scderea calcemiei i creterea fosfatemiei
E. Determin la copii dezvoltarea defectuoas a din ilor
151. Hipersecreia de PTH se manifest prin:
A. Spasme ale musculaturii striate
B. Spasme ale musculaturii netede
C. Contractura muchilor jgheaburilor vertebrale
D. Spasm laringian care poate duce la moarte prin asfixiere
E. Decalcifiere osoas urmat de deformri i fracturi spontane
152. Tetania se manifest prin:
A. Spasme musculare
B. Convulsii
C. Palpitaii
D. Aritmii cardiace
E. Toate afirmaiile sunt false
153. Hipersecreia de parathormon determin urmtoarele tulburri osoase:
A. Demineralizare
B. Dureri
C. Deformri
D. Fracturi multiple
E. Tetanie
154. Hipersecreia de parathormon determin:
A. Depuneri fosfocalcice n esuturile moi
B. Hipocalcemie i hiperfosfatemie
C. Calculi urinari
D. Hipertonie muscular
E. Dureri musculare difuze
155. Timusul:
A. Este un organ pereche, situat retrosternal n mediastin
B. Este un organ impar, situat napoia sternului
C. Atinge dezvoltarea maxim la aduli
D. Atinge dezvoltarea maxim la copii i involueaz dup pubertate fr s dispar complet
E. Este un organ cu dublu rol, imunitar i endocrin
156. Urmtoarele afirmaii despre timus sunt adevrate:

123

A. Este un organ pereche situat napoia sternului


B. Este o gland cu secreie mixt
C. Funcia de organ limfoid se menine toat viaa
D. Funcia de gland endocrin ncepe dup pubertate
E. Este format dintr-o capsul conjunctiv proprie i un parenchim divizat de prelungirile n interior ale
capsulei
157. Selectai rspunsurile false privind timusul:
A. Este un organ poziionat n mediastin, n faa aortei i n spatele manubriului sternal
B. Cuprinde foliculi care prezint o zon cortical periferic i o zon medular central
C. Zona cortical a foliculilor timici conine corpusculi Hassal secretori de hormoni timici
D. Zona medular a foliculilor timici conine limfocite T imature numite timocite
E. Are un rol extrem de important n aprarea imun prin mecanism celular
158. Lobului timic este unitatea histologic a timusului format dintr-o re ea de celule reticulare ntre
care se gsesc:
A. Timocite
B. Celule hematoformatoare primordiale (stern) migrate din mduva hematogen
C. Celule limfoformatoare de tip T
D. Limfocite T
E. Limfocite B
159. Hormonii timici (timozina, interferon y, factorul seric timic, timopoetina):
A. Sunt un numr mare de peptide produi de corpusculii Hassal ai foliculilor timici
B. Regleaz maturarea limfocitelor T
C. Intervin n procesul de aprare imun, cum ar fi rejec ia transplanturilor de organe sau grefe
D. Intervin n aprarea fa de infecii cu evoluie lent
E. Inhib activitatea limfocitelor T
160. Timocresceina:
A. Este un hormon timic cu aciune antagonic hormonilor sexuali
B. Intervine n metabolismul calciului
C. Intervine n controlul creterii scheletului
D. Intervine n dezvoltarea organelor sexuale
E. Niciun rspuns nu este corect
161. Hormonii timici au urmtoarele efecte:
A. Stimuleaz maturarea celulelor timice cu originea n mduva ro ie hematogen
B. Scad activitatea limfocitelor T care au prsit timusul i au migrat n organele limfoide periferice
C. Scad mineralizarea osoas
D. Au rol n cretere, glanda avnd dezvoltare maxim n copilrie
E. Au aciune antigonadotrop (frnarea dezvoltrii gonadelor)
162. Epifiza:
A. Este denumit i glanda pituitar
B. Este denumit i glanda pineal
C. Intr n componena hipotalamusului
D. Intr n componena epitalamusului
E. Este situat ntre tuberculii cvadrigemeni superiori
163. Epifiza:
A. Formeaz cu epitalamusul un sistem neuro-secretor epitalamo-epifizar
B. Secret melatonina i vasotocina
C. Secret MSH i vasotocina
D. Are legturi strnse cu retina
E. Atinge dezvoltarea maxim n copilrie i ncepe s involueze nainte de pubertate
164. Urmtoarele afirmaii referitoare la epifiz sunt adevrate:
A. Se mai numete gland pineal
B. Se mai numete gland pituitar
C. Are aciune frenatoare asupra funciei gonadelor
D. Intr n componena epitalamusului
E. Atinge dezvoltarea maxim dup pubertate

124

165. n structura epifizei se gsesc:


A. O strom cu celule conjunctive care secret melatonina
B. O strom cu celule nevroglice care secret melatonina
C. Pinealocite, celule epiteliale cu caracter secretor
D. Numeroase fibre nervoase parasimpatice ce constituie legturile epifizei cu retina
E. Numeroase fibre nervoase simpatice ce constituie legturile epifizei cu retina
166. Selectai rspunsul fals referitor la epifiz:
A. Atinge maximum de dezvoltare n copilrie
B. ncepe s involueze nainte de pubertate
C. Primete mesaje vizuale de la retin
D. Secret melatonina sub influenta ritmului nictemeral (lumina o stimuleaz, iar ntunericul o inhib)
E. Lipsa epifizei determin pubertate precoce
167. Selectai rspunsurile corecte privind epifiza:
A. Epifiza stabilete conexiuni anatomice i funcionale cu epitalamusul
B. Epifiza are legturi strnse cu retina
C. Stimulii luminoi inhib, prin intermediul nervilor simpatici, secre ia de melatonina a epifizei
D. Epifiza este denumit i glanda pituitar
E. La ntuneric, secreia de melatonina creste, frnnd func ia gonadelor
168. Melatonina exercit efecte inhibitoare asupra:
A. Eliberrii hormonilor gonadotropi
B. Eliberrii de FSH i LH
C. Axului hipotalamo-hipofizo-corticosuprarenalian
D. Axului hipotalamo-hipofizo- tiroidian
E. Unor nudei ai hipotalamusului
169. Pancreasul:
A. Este o gland mixt
B. Este situat preperitoneal, napoia stomacului
C. Este situat retroperitoneal, napoia stomacului
D. Prezint descriptiv un cap, un corp i coada situat n potcoava duodenului
E. Prezint o component endocrin reprezentat de insulele Langerhans
170. Pancreasul endocrin:
A. Reprezint 80% din volumul glandei
B. Este reprezentat de insulele Langerhans
C. Este denumit i gland salivar a abdomenului"
D. Prezint, n cadrul insulelor Langerhans, celule alfa care secret insulina, celule beta care secret
glucagonul i celule delta care secret somatostatina
E. Prezint, n cadrul insulelor Langerhans, celule alfa care secret glucagonul, celule beta care secret
insulina i celule delta care secret somatostatina
171. Pancreasul:
A. Are o component exocrin reprezentat de acinii pancreatici care secret hormoni
B. Are o component endocrin reprezentat de insulele Langerhans care secret hormoni
C. Are o component endocrin reprezentat de acinii pancreatici care secret hormoni
D. Este situat napoia stomacului, ntre duoden i splin
E. Este situat anterior de stomac, ntre duoden i splin
172. Urmtoarele afirmaii despre pancreas sunt corecte:
A. Prezint un cap situat n potcoava duodenului
B. Prezint un corp i o coad care se ndreapt spre ficat
C. Componenta endocrin reprezint masa principal a glandei
D. Componenta exocrin este format din acini asemntori cu cei ai glandelor salivare
E. Componenta endocrin este reprezentat de insulele Langerhans rspndite ntre acini
173. Microscopic, insulele Langerhans se deosebesc cu uurin de acini prin faptul c:
A. Sunt formaiuni mai clare
B. Nu au o cavitate n interiorul lor

125

C. Sunt nconjurate de esut conjunctiv


D. Sunt formate din cordoane celulare pline
E. Niciun rspuns nu este corect
174. Celulele insulelor Langerhans ale pancreasului endocrin:
A. Sunt mici i poligonale
B. Secret glucagon, n proporie de 70% (celulele A)
C. Secret insulina, n proporie de 10% (celulele B)
D. Secret somatostatina, n proporie de 20% (celulele D)
E. Toate afirmaiile sunt corecte
175. Insulina:
A. Stimuleaz ptrunderea glucozei n toate celulele organismului, fr excep ie
B. Intensific consumul tisular al glucozei la nivelul esutului muscular i adipos
C. Activeaz glicogenoliza hepatic i muscular
D. Inhib gluconeogeneza hepatic
E. Stimuleaz lipogeneza din glucoza
176. Urmtoarele afirmaii referitoare la efectele metabolice ale insulinei sunt adevrate:
A. Este singurul hormon cu aciune anabolic pe cele 3 metabolisme (glucidic, protidic, lipidic)
B. Creste permeabilitatea membranelor celulare pentru aminoacizi
C. Inhib oxidarea n celule a glucozei i aminoacizilor ca material energetic
D. Stimuleaz sinteza de glucoza i aminoacizi
E. Este singurul hormon hipoglicemiant al organismului
177. La nivelul ficatului, insulina stimuleaz:
A. Glicogenogeneza
B. Gluconeogeneza
C. Lipogeneza
D. Proteoliza
E. Cetogeneza
178. La nivelul esutului adipos, insulina stimuleaz:
A. Transportul de glucoza din snge n celula adipoas
B. Sinteza de glicerol din glucoza
C. Sinteza de trigliceride i acizi grai
D. Sinteza enzimelor lipogenetice
E. Lipoliza
179. La nivelul muchiului scheletic, insulina stimuleaz:
A. Transportul de glucoza din celula muscular n snge
B. Transportul de aminoacizi din celula muscular n snge
C. Glicoliza
D. Sinteza de glicogen
E. Sinteza de proteine
180. Reglarea secreiei de insulina presupune:
A. Un mecanism nervos (rol principal) declanat de varia ii ale glicemiei la nivelul chemoreceptorilor din
sistemul vascular
B. Un mecanism umoral (rol secundar) prin mecanism feed-back umoral n func ie de nivelul glicemiei
C. Transmiterea de impulsuri de la nivelul chemoreceptorilor din sistemul vascular spre centrii glicoreglrii din
hipotalamus
D. Transmiterea de comenzi de la centrul glicoreglrii din hipotalamus spre centrii parasimpatici care inhib
secreia de insulina
E. Stimularea secreiei de insulina de ctre gastrin, secretin i colecistokinin
181. Urmtoarele afirmaii referitoare la reglarea secre iei i eliberrii de insulina sunt corecte:
A. Principalul stimul este nivelul glicemiei sangvine
B. Creterea glicemiei inhib secreia i eliberarea de insulina
C. Scderea glicemiei creste secreia i eliberarea de insulina
D. Principalul stimul este nivelul plasmatic al insulinei

126

E. Toi hormonii hiperglicemiani stimuleaz indirect secre ia i eliberarea de insulina


182. Urmtoarele afirmaii referitoare la glucagon sunt adevrate:
A. Este un hormon pancreatic
B. Are aciune antagonic insulinei
C. Dispare mai repede din snge comparativ cu insulina
D. Este un hormon produs de celulele D ale insulelor Langerhans
E. Este degradat n mod special de ficat
183. Glucagonul:
A. Este produsul de sintez al celulelor A de la nivelul insulelor Langerhans
B. Este produsul de sintez al celulelor B de la nivelul insulelor Langerhans
C. Stimuleaz glicogenoliza hepatic i muscular
D. Stimuleaz gluconeogeneza hepatic din aminoacizi
E. Stimuleaz activitatea lipazei de la nivelul esutului adipos
184. La nivelul ficatului, glucagonul are urmtoarele efecte:
A. Stimuleaz enzimele care convertesc glicogenul din celula hepatic n glucoza
B. Fixeaz glucoza din circulaia sistemic
C. Creste sinteza de proteine
D. Stimuleaz oxidarea acizilor grai
E. Favorizeaz sinteza de corpi cetonici
185. La nivelul esutului adipos, glucagonul are urmtoarele efecte:
A. Stimuleaz oxidarea acizilor grai
B. Favorizeaz sinteza de corpi cetonici
C. Stimuleaz hidroliza trigliceridelor
D. Stimuleaz lipoliza
E. Stimuleaz transportul glucozei prin membrana celulei adipoase
186. Printre efectele glucagonului se numr:
A. Creterea forei de contracie miocardic
B. Scderea forei de contracie miocardic
C. Scderea secreiei gastrice
D. Stimularea secreiei biliare
E. Stimularea secreiei pancreasului exocrin
187. Sunt stimulatori ai secreiei de glucagon:
A. Insulina
B. Scderea glicemiei
C. Inervaia simpatic
D. Inervaia parasimpatic
E. Efortul fizic
188. Somatostatina:
A. Este un hormon produs de celulele A ale insulelor Langerhans
B. ncetinete producerea insulinei de ctre celulele B ale insulelor Langerhans
C. ncetinete producerea glucagonului de ctre celulele A ale insulelor Langerhans
D. Este stimulat de nivelul crescut al insulinei i glucagonului
E. Toate afirmaiile de mai sus sunt corecte
189. Diabetul zaharat:
A. Reprezint diminuarea secreiei insulinei
B. Reprezint diminuarea utilizrii insulinei la nivelul esuturilor
C. Antreneaz tulburri metabolice grave
D. Apare ca urmare a hipersecreiei de insulina
E. Produce tulburri ale funciei aparatelor cardiovascular, renal i ale sistemului nervos
190. Diabetul zaharat de tip 1:
A. Se numete insulino-dependent
B. Se numete insulino-independent

127

C. Apare n special la copii i tineri


D. Apare n special la aduli
E. Apare n special la persoane supraponderale, predispuse genetic
191. Tulburrile metabolice determinate de hiposecre ia de insulina sunt:
A. Imposibilitatea ptrunderii glucozei n celule
B. Creterea eliminrii renale a glucozei
C. Mobilizarea acizilor grai din esutul adipos pentru a fi utiliza i n scop energetic
D. Scderea sintezei proteice
E. Niciun rspuns nu este corect
192. Principalele manifestri clinice ale hiposecre iei de insulina sunt:
A. Hiperglicemia
B. Glicozuria
C. Poliuria
D. Polifagia
E. Creterea n greutate
193. Printre manifestrile clinice ale diabetului zaharat se numr:
A. Polidipsia
B. Dezechilibrele acido-bazice
C. Dezechilibrele electrolitice
D. Creterea n greutate
E. Complicaii care provoac compromiterea morfofuncional a unor esuturi i organe de important vital
194. n absena insulinei:
A. La nivelul ficatului se poate metaboliza complet ntreaga cantitate de acizi gra i aflat n snge
B. La nivelul ficatului are loc producia excesiv de corpi cetonici
C. Acumularea de corpi cetonici n snge determin alcaloz metabolic
D. Acumularea de corpi cetonici n snge are efect nociv asupra centrilor nervo i
E. Tulburrile metabolice pot duce la com i moarte
195. Hipersecreia de insulina:
A. Scade utilizarea glucozei la nivel tisular
B. Mrete depunerea glucozei ca rezerv de material energetic de baz
C. Determin hipoglicemie
D. Are, n principal, efecte asupra metabolismului protidic
E. Are consecine asupra sistemului nervos central
196. Hipersecreia de insulina se evideniaz prin:
A. Acidoz metabolic
B. Hiperglicemie
C. Slbirea forei fizice
D. Pierderea cunotinei
E. Instalarea strii de com
197. Ovarele:
A. Sunt glande mixte situate n pelvis
B. Sunt glande mixte situate n cavitatea abdominal
C. Sunt organe pereche situate n cavitatea pelvin de o parte i de alta a uterului
D. Asigur prin funcia lor exocrin ovogeneza
E. Asigur prin funcia lor endocrin producerea de hormoni sexuali
198. Ovarele:
A. Sunt organe pereche situate n cavitatea abdominal
B. Sunt acoperite la suprafa de un epiteliu simplu sub care se gse te albugineea ovarului
C. Prezint la interior parenchimul glandular cu dou zone: zona medular (periferic) i zona cortical
(central)
D. Prezint la interior parenchimul glandular cu dou zone: zona medular (central) i zona cortical
(periferic)
E. Sunt organe pereche situate n cavitatea pelvin

128

199. Testiculul:
A. Este organ pereche situat la nivelul scrotului
B. Asigur prin funcia sa endocrin spermatogeneza la nivelul celulelor intersti iale Leydig
C. Asigur prin funcia sa endocrin secreia de hormoni androgeni la nivelul celulelor intersti iale Leydig
D. Asigur prin funcia sa exocrin spermatogeneza la nivelul tubilor seminiferi contor i
E. Reprezint gonada masculin.

129

Capitolul V MICAREA
1. Sistemul locomotor:
A. Are ca funcie secundar micarea
B. Este alctuit din dou sisteme: sistemul osos i sistemul muscular
C. Are ca i component activ sistemul osos
D. Are rol de susinere, protecie i locomoie prin sistemul osos
E. Asigur locomoia
2. Formarea i dezvoltarea oaselor se realizeaz:
A. Prin procesul de osteogenez
B. Prin procesul de osteoliz
C. Prin transformarea esutului cartilaginos al embrionului n scheletul osos al adultului
D. Numai n viaa intrauterin
E. n trei faze
3. Osteogenez:
A. Const n transformarea esutului cartilaginos al embrionului n scheletul osos al adultului
B. Se desfoar n dou faze
C. Se desfoar n trei faze
D. Asigur doar creterea n lungime a oaselor formate
E. Asigur doar creterea n grosime a oaselor formate
4. Creterea n lungime a oaselor se realizeaz:
A. Prin osificare de membran (encondral)
B. Prin osificare de cartilaj (desmal)
C. Pe seama cartilajelor de cretere situate la limita dintre epifize i diafiz
D. Prin formarea de esut osos nou spre diafiz
E. n oasele lungi (att n diafiz, ct i n epifize)
5. Creterea n grosime a oaselor se realizeaz:
A. Pe seama periostului
B. Pe seama cartilajelor de cretere situate la limita dintre epifize i diafiz
C. Prin formarea de esut osos nou spre diafiz
D. n oasele lungi (att n diafiz, ct i n epifize)
E. Prin osificare de membran (encondral)
6. Dup originea lor, oasele se mpart n:
A. Oase late, scurte, lungi, pneumatice
B. Oase de membran, dezvoltate prin osificarea desmal
C. Oase de cartilaj, dezvoltate prin osificarea encondral
D. Oase de membran, dezvoltate prin osificarea encondral
E. Oase de cartilaj, dezvoltate prin osificarea desmal
7. Osificarea:
A. Este de trei tipuri
B. Este de dou tipuri
C. D natere claviculelor i mandibulei
D. D natere oaselor bazei craniului
E. D natere oaselor bolii cutiei craniene
8. Dup originea lor, oasele se pot mpri n:
A. Oase de membran i oase de cartilaj
B. Oase de membran, dezvoltate prin osificare desmal
C. Oase de membran, dezvoltate prin osificare endoconjuctiv
D. Oase de cartilaj, dezvoltate prin osificare encondral
E. Oase de cartilaj, dezvoltate prin osificare endoconjuctiv
9. Osteogeneza de membran:
A. Este un proces de nlocuire a esutului vechi conjunctiv sau cartilaginos printr-un esut osos
B. Const n nlocuirea esutului conjunctiv fibros cu esut osos

130

C. Este caracteristic oaselor bolii craniene


D. Const n nlocuirea esutului cartilaginos cu esut osos
E. Este caracteristic oaselor membrelor, vertebrelor i oaselor craniului
10. Etapele osteogenezei de membran cuprind urmtoarele aspecte:
A. Formarea unor centre de osificare n membrana conjunctiv
B. Transformarea condrocitelor n osteoblaste
C. Secreia de ctre osteoblaste a fibrelor de colagen i a oseinei
D. Impregnarea oseinei cu sruri fosfocalcice
E. Transformarea osteoblastelor n osteoclaste care vor fi nconjurate de substan osoas
11. Urmtoarele afirmaii privind osificarea (osteogeneza) sunt corecte:
A. Osificarea desmal realizeaz creterea n grosime a oaselor lungi pe seama periostului
B. Osificarea desmal realizeaz creterea n lungime a oaselor lungi la nivelul cartilajului de cre tere
C. Osificarea encondral d natere mandibulei i parial claviculei
D. n modelul cartilaginos, centrele de osificare ale unui os lung apar mai nti n epifiz i ulterior n diafiz
E. Celulele cartilajelor de cretere prolifereaz spre diafiz, realiznd procesul de cre tere n lungime a osului
12. n dezvoltarea unui os se disting dou faze:
A. n prima faz se formeaz esut osos, prin nlocuirea esutului conjunctiv cu osul primar
B. n prima faz se formeaz esut osos, prin nlocuirea esutului cartilaginos cu osul primar
C. n prima faz se formeaz esut osos, prin nlocuirea esutului epitelial cu osul primar
D. n a doua faz se produc fenomene de remaniere i de distrugere a osului primar
E. n a doua faz se produc fenomene de modelare a osului primar n os secundar
13. Creterea n lungime a oaselor:
A. Este mai evident la oasele lungi
B. Se face la toate formele de oase pe baza periostului
C. Se realizeaz cu ajutorul discurilor cartilaginoase numite cartilaje de cre tere
D. nceteaz la vrsta de 20 - 24 de ani, cnd cartilajele de cre tere se osific complet
E. Este un proces de osificare encondral
14.
Selectai afirmaiile corecte privind cartilajul de cre tere:
A. Diafiza se alungete pe seama cartilajului de cretere
B. Cartilajul de cretere este situat ntre diafiz i epifiz
C. Cartilajul de cretere i pstreaz limea n perioada funcionrii
D. n zona cartilajului de cretere situat spre diafiz are loc formarea matricei cartilaginoase
E. n zona cartilajului situat spre epifiz are loc osificarea de cartilaj
15.
Etapele osteogenezei de cartilaj cuprind urmtoarele aspecte:
A. Diviziunea, hipertrofierea i apoptoza condrocitelor de la nivelul cartilajului de cre tere
B. Invadarea cavitilor formate prin apoptoza condrocitelor de ctre un esut conjunctivo-vascular provenit din
periost
C. Secreia de osein de ctre osteocite
D. Formarea osului secundar prin mineralizarea osului primar
E. Modelarea de ctre osteoclaste a osului primar n os secundar, adaptat solicitrilor mecanice
16.
Selectai afirmaiile corecte privind osteogeneza la nivelul epifizelor:
A. Epifizele rmn cartilaginoase pn n jurul vrstei de 20 de ani
B. Osificarea epifizelor ncepe dup ce ele au atins aproape dimensiunile definitive
C. Epifizele osificate rmn acoperite cu un strat sub ire de cartilaj hialin numit cartilaj articular
D. Cartilajele de cretere prolifereaz spre epifize i apoi sunt nlocuite cu esut osos
E. n jurul vrstei de 20 - 24 de ani epifizele se sudeaz la diafize
17.
Urmtoarele afirmaii referitoare la rolul periostului n cre terea oaselor sunt corecte:
A. Periostul asigur creterea n lungime a oaselor deoarece produce continuu osteoblaste
B. Periostul asigur creterea n grosime a tuturor oaselor
C. Creterea osului pe seama periostului const n adugarea de os nou de la interiorul spre exteriorul osului
vechi
D. Datorit periostului se pot suda prile rupte ale oaselor

131

E. Poate fi utilizat pentru transplanturi osoase (grefe osoase)


18.
Creterea oaselor depinde de:
A. Factori endocrini
B. Vitamine
C. Enzime
D. Alimentaia bogat n sruri de calciu
E. Alimentaia srac n sruri de calciu
19.
Factorii endocrini care stimuleaz creterea oaselor sunt:
A. STH-ul
B. Hormonii tiroidieni
C. Testosteronul
D. Progesteronul
E. Cortizolul
20.
Factorii nutriionali care favorizeaz creterea oaselor sunt:
A. Proteinele
B. Glucidele
C. Srurile minerale (sodiu i fosfor)
D. Vitaminele A i C
E. Vitamina D3
21.
Dup terminarea creterii oaselor:
A. Activitatea esutului osos rmne dinamic
B. Arhitectura esutului osos este n continu schimbare
C. 5-7% din masa osoas este reciclat sptmnal
D. 7-10% din masa osoas este reciclat sptmnal
E. 0,5 g de Ca2+ intr i ies zilnic din scheletul unui adult
22.
Remodelarea osoas la adult:
A. Asigur nlocuirea esutului osos spongios o dat la 10 ani
B. Asigur nlocuirea esutului osos compact la 3-4 ani
C. Este realizat de ctre osteoblastele i osteoclastele de la nivelul membranelor conjunctive ale osului
D. Are loc la nivelul periostului (membran conjunctiv care cptu e te cavit ile oaselor)
E. Are loc la nivelul endoostului (membran conjunctiv care mbrac oasele)
23.
Remodelarea osoas la adult este dependent de o diet bogat n:
A. Glucide
B. Proteine
C. Lipide
D. Vitamine (A, C i D)
E. Minerale (calciu, fosfor, magneziu)
24.
Remodelarea osoas este reglat prin:
A. Dou mecanisme, hormonal i nervos
B. Mecanism nervos, care menine calcemia la valori optime
C. Mecanism nervos, care implic rspunsul osului la aciunea forelor mecanice
D. Mecanism hormonal, care implic rspunsul osului la aciunea forelor gravita ionale
E. Toate afirmaiile sunt corecte
25.
Formarea i resorbia de esut osos care au loc consecutiv unei fracturi presupun:
A. Activarea osteoblastelor din periost i endoost
B. Diviziunea intens a osteoblastelor din periost i endoost
C. Depunerea de ctre osteoclaste a matricei organice (calus osos) ntre capetele rupte ale osului
D. Mineralizarea matricei organice care unete capetele rupte ale osului, cu formarea osului primar
E. Modelarea de ctre osteoblaste a osului primar n os secundar
26. Oasele sunt organe:
A. Dure
B. Rezistente

132

C. Formate din esut osos compact sau spongios


D. Formate din esut osos haversian sau trabecular
E. Cu inervaie i vascularizaie proprii
27. Sistemul osos:
A. Este alctuit din totalitatea oaselor legate prin mu chi
B. Este constituit din totalitatea muchilor (somatici i viscerali) din organism
C. Are n componen organe dure
D. Are n componen organe rezistente
E. Are n componen organe formate din esut conjunctiv moale
28. Rolurile sistemului osos sunt urmtoarele:
A. Particip la formarea unor caviti de protecie pentru unele organe vitale
B. Conine mduva galben, organ hematopoietic
C. Cuprinde organele pasive ale micrii
D. Asigur staiunea biped a omului
E. Contribuie la meninerea echilibrului fosfocalcic
29. Dup raportul existent ntre cele trei dimensiuni, oasele pot fi:
A. Late
B. Pneumatice
C. Sesamoide
D. Scurte
E. Lungi
30. Oasele lungi:
A. Sunt oase la care predomin lungimea
B. Sunt oase la care predomin lungimea i limea
C. Prezint diafiz sau corp
D. Prezint epifize sau extremiti
E. Prezint dou diafize i o epifiz
31. Oasele late:
A. Sunt oase la care predomin lungimea i grosimea
B. Sunt oase la care predomin lungimea i limea
C. Sunt turtite
D. Prezint la periferie un manon de esut osos compact, ce acoper osul spongios
E. Au cele trei dimensiuni aproape egale
32. Oasele scurte:
A. Sunt oase la care predomin lungimea i limea
B. Sunt turtite
C. Prezint la periferie un manon de esut osos compact, ce acoper osul spongios
D. Au cele trei dimensiuni aproape egale
E. Prezint la exterior esut osos spongios
33.
A.
B.
C.
D.
E.

Scheletul corpului uman este mprit, n raport cu regiunile corpului, n:


Scheletul capului
Scheletul toracelui osos
Scheletul pelvisului osos
Scheletul membrelor
Scheletul trunchiului

34.
Scheletul capului este alctuit din:
A. Viscerocraniu, ce adpostete encefalul
B. Neurocraniu, format din 14 oase
C. Viscerocraniu, format din 8 oase
D. Oase pereche i nepereche
E. Oase scurte
35.

Neurocraniul:

133

A. Este alctuit din dou oase pereche: parietale i palatine


B. Face parte din scheletul capului
C. Este format din 14 oase
D. Adpostete emisferele cerebrale
E. Adpostete segmentele periferice ale unor analizatori
36.
A.
B.
C.
D.
E.

Viscerocraniul:
Este alctuit din 8 oase
Este alctuit din 14 oase
Este alctuit din ase oase pereche
Adpostete segmentele intermediare ale unor analizatori
Este alctuit din dou oase nepereche (mandibula i etmoidul)

37.
A.
B.
C.
D.
E.

Oasele pereche ale neurocraniului sunt:


Palatine
Nazale
Parietale
Temporale
Maxilare

38.
Oasele pereche ale viscerocraniului sunt urmtoarele, cu o singur excep ie:
A. Maxilare
B. Nazale
O Lacrimale
D. Zigomatice
E. Temporale
39.
Oasele nepereche ale neurocraniului sunt urmtoarele, cu o singur excep ie:
A. Frontalul
B. Etmoidul
C. Sfenoidul
D. Temporalul
E. Occipitalul
40. Dintre oasele viscerocraniului fac parte:
A. Maxila
B. Etmoidul
C. Sfenoidul
D. Temporalul
E. Frontalul
41. Viscerocraniul conine segmentele iniiale ale aparatelor:
A. Cardiac
B. Vascular
C. Respirator
D. Excretor
E. Digestiv
42. Viscerocraniul conine segmentele periferice ale analizatorilor:
A. Kinestezic
B. Vestibular
C. Acustic
D. Olfactiv
E. Gustativ
43. Neurocraniul este format din:
A. Patru oase pereche i opt oase nepereche
B. Dou oase pereche i patru oase nepereche
C. Opt oase pereche i patru oase nepereche
D. Patru oase pereche i dou oase nepereche
E. Dou oase pereche i opt oase nepereche
44. La formarea scheletului trunchiului particip:
A. Coloana vertebral, situat posterior

134

B. Sternul, situat posterior


C. Coastele, pe prile mediale
D. Bazinul osos
E. Sternul, situat anterior
45. Scheletul trunchiului este format din:
A. Bazinul osos
B. Coloana vertebral lombar
C. Sternul
D. Pelvisul osos
E. Cele 10 perechi de coaste
46. Bazinul osos este constituit din:
A. Dou oase sacrate
B. Dou oase coccigiene
C. Dou oase coxale
D. Toate rspunsurile sunt corecte
E. Toate rspunsurile sunt false
47. Precizai afirmaiile corecte cu privire la coloana vertebral:
A. Reprezint scheletul axial al corpului
B. Prezint 5 regiuni: cervical, ventral, toracal, lombar i sacral
C. Este situat n partea median i anterioar a corpului
D. Prezint curburi n plan sagital i frontal
E. Este constituit din piese osoase numite vertebre
48. Coloana vertebral prezint:
A. Cinci regiuni: cervical, ventral, toracal, lombar i sacral
B. Cinci regiuni: cervical, toracal, dorsal, lombar i coccigian
C. Patru regiuni: cervical, toracal, dorsal i coccigian
D. Patru regiuni: cervical, toracal, ventral i sacral
E. Cinci regiuni: cervical, toracal, lombar, sacral i coccigian
49. La nivelul scheletului, coloana vertebral este situat:
A. Anterior
B. Posterior
C. Medial
D. Lateral
E. Median
50. Coloana vertebral:
A. ndeplinete un triplu rol
B. ndeplinete un dublu rol
C. Este axul de susinere al scheletului
D. Realizeaz protecia mduvei spinrii
E. Particip la micrile capului i ale trunchiului
51. Coloana vertebral este alctuit dintr-un numr de:
A. 32-33 vertebre
B. 33-35 vertebre
C. 30-31 vertebre
D. 33-34 vertebre
E. 34-35 vertebre
52. Vertebrele corespunztoare fiecrei regiuni sunt:
A. 11-12 toracale
B. 5-6 lombare
C. 4-5 coccigiene
D. 4-5 sacrale
E. 7-8 cervicale
53. Vertebra tip prezint:
A. Anterior, arcul vertebral

135

B. Anterior, corpul vertebral


C. Posterior, arcul vertebral
D. Posterior, corpul vertebral
E. Orificiul vertebral, care prin suprapunerea vertebrelor formeaz gurile intervertebrale
54. Vertebra tip:
A. Este format din corpul vertebral, situat posterior i arcul vertebral, situat anterior
B. Prezint doi pediculi care, prin suprapunerea vertebrelor, delimiteaz orificiile intervertebrale prin care ies
nervii cranieni
C. Are un corp care se articuleaz cu arcul altei vertebre prin discul intervertebral
D. Orificiile vertebrale suprapuse formeaz canalul vertebral, care adposte te mduva spinrii
E. Are o structur care difer n funcie de regiune i de rolul ndeplinit
55.
Coloana vertebral prezint curburi fiziologice:
A. n plan sagital
B. n plan frontal
C. Numite lordoze, cnd au concavitatea anterior
D. Numite cifoze, cnd au concavitatea posterior
E. Numite scolioze, cnd au convexitatea la dreapta sau la stnga
56.
Selectai afirmaiile false cu privire la curburile coloanei vertebrale:
A. Se numesc cifoze, cnd au concavitatea anterior (regiunile toracal i sacral)
B. Se numesc lordoze, cnd au concavitatea posterior (regiunile cervical i lombar)
C. Cele n plan sagital se numesc scolioze
D. Cele n plan frontal se numesc lordoze
E. Cele n plan frontal, numite lordoze, au convexitatea la stnga sau la dreapta
57.
Curburile sagitale ale coloanei vertebrale sunt:
A. Cervical, cu concavitatea posterior
B. Toracal, cu convexitatea anterior
C. Lombar, cu concavitatea posterior
D. Sacral, cu convexitatea anterior
E. Scolioze, cu convexitatea la stnga sau la dreapta
58.
Selectai afirmaiile corecte cu privire la curburile coloanei vertebrale n plan frontal:
A. Pot fi cu convexitatea la stnga
B. Sunt patologice
C. Pot fi cu convexitatea la dreapta
D. Rolul lor este comparabil cu cel al arcurilor de amortizare ale unei ma ini
E. Se numesc lordoze
59.
Osul sacru provine prin sudarea celor:
A. 7 vertebre sacrale
B. 12 vertebre sacrale
C. 4-5 vertebre sacrale
D. 5 vertebre sacrale
E. 4 vertebre sacrale
60.
Selectai afirmaiile false cu privire la osul sacru:
A. Este un os median, pereche, de form triunghiular
B. Este de form trapezoidal
C. Este orientat cu baza n sus i vrful n jos
D. Este orientat cu baza n jos i vrful n sus
E. Particip la alctuirea pelvisului osos
61.
Precizai afirmaiile adevrate cu privire la osul coccige:
A. Este situat n continuarea osului sacru
B. Provine prin sudarea celor 4-5 vertebre coccigiene
C. Se articuleaz lateral cu coxalul
D. Se articuleaz superior cu baza sacrului
E. Se articuleaz superior cu coloana vertebral lombar

136

62.
A.
B.
C.
D.
E.

Scheletul toracelui este format din:


12 vertebre toracale, anterior
12 vertebre cervicale, posterior
12 perechi de coaste, posterior
12 perechi de coaste, lateral
Sternul, situat anterior

63.
A.
B.
C.
D.
E.

Sternul este:
Un os lat, situat anterior, pe linia medial a toracelui
Un os lat, situat posterior, pe linia medial a toracelui
Format din: manubriul sternal, corp i apendicele xifoid
Un os pereche
Un os scurt

64.
A.
B.
C.
D.
E.

Sternul se articuleaz:
Superior cu claviculele
Pe prile laterale cu cele 12 perechi de coaste
Cu osul humerus
Inferior cu ultimele 2 perechi de coaste
Cu omoplatul

65.
Coastele:
A. Sunt n numr de 12 perechi
B. Sunt formate anterior dintr-un arc osos i posterior dintr-o por iune cartilaginoas
C. Se mpart n 3 categorii: adevrate, false i flotante
D. Sunt formate anterior dintr-un arc osos care se articuleaz cu sternul
E. Sunt formate posterior dintr-un arc osos care se articuleaz cu vertebrele cervicale
66.
A.
B.
C.
D.
E.

Coastele prezint urmtoarele caractere, cu o excepie:


Se ntind de la coloana vertebral cervical la stern
Se mpart n 3 categorii
Sunt n numr de 12 perechi
Numai unele se articuleaz direct cu sternul
Particip la formarea cutiei toracice

67.
Din categoria coastelor flotante fac parte urmtoarele perechi de coaste:
A. VIII
B. IX
C. XI
D. XII
E. X
68.
A.
B.
C.
D.
E.

Din cele 12 perechi de coaste, precizai perechile care se unesc direct cu sternul:
Perechea a doua
Perechea a patra
Perechea a asea
Perechea a opta
Prima pereche

69.
Coastele adevrate prezint urmtoarele caractere:
A. Se articuleaz cu sternul prin intermediul cartilajului coastei a 7-a
B. Se articuleaz direct cu sternul prin cartilajele costale proprii
C. Sunt reprezentate de primele 7 perechi de coaste
D. Sunt reprezentate de ultimele dou perechi de coaste
E. Mai poart numele i de coaste flotante
70.
Din categoria coastelor false fac parte urmtoarele perechi de coaste:
A. VIII
B. IX
C. XI

137

D. XII
E. X
71.
Se descriu urmtoarele categorii de coaste:
A. Adevrate
B. Flotante
C. Independente
D. Libere
E. False
72.
Scheletul membrelor superioare este format din:
A. Scheletul membrului propriu-zis
B. Scheletul centurii scapulare
C. Scheletul braului, antebraului i gambei
D. Scheletul centurii scapulare care leag membrul superior de scheletul pelvisului osos
E. Scheletul centurii pelvine care leag membrul superior de scheletul toracelui osos
73.
Scheletul membrelor superioare cuprinde urmtoarele segmente, cu o excep ie:
A. Scheletul braului
B. Scheletul antebraului
C. Scheletul minii
D. Scheletul degetelor
E. Scheletul centurii scapulare
74.
Selectai afirmaiile corecte cu privire la scheletul membrelor superioare:
A. Scheletul antebraului este format din dou oase, radiusul i fibula
B. Scheletul centurii scapulare este format din clavicul, omoplat i humerus
C. Este format din scheletul centurii scapulare i scheletul membrului propriu-zis
D. Scheletul antebraului este format din dou oase late, radiusul i cubitusul
E. Scheletul minii se articuleaz proximal cu radiusul i ulna
75.
Scheletul centurii scapulare este format din urmtoarele oase:
A. Omoplat
B. Scapul
C. Clavicul
D. Stern
E. Humerus
76. Centura scapular:
A. Leag membrul superior propriu-zis de scheletul pelvisului osos
B. Este format din clavicul i scapul
C. Prezint dou articulaii cu scheletul axial
D. Prezint o singur articulaie cu scheletul axial
E. Leag membrul superior propriu-zis de scheletul toracelui osos
77. Centura scapular leag:
A. Membrul superior propriu-zis de scheletul pelvisului osos
B. Clavicula de omoplat
C. Omoplatul de scapul
D. Membrul inferior propriu-zis de scheletul toracelui
E. Membrul superior propriu-zis de scheletul toracelui
78. Clavicula:
A. Este un os ce se formeaz n totalitate prin osificarea encondral
B. Este un os pereche
C. Are forma literei "S" vertical
D. Este situat n partea antero-superioar a toracelui
E. Este situat n partea postero-superioar a toracelui
79. Clavicula se articuleaz:
A. Lateral, cu scapul prin extremitatea acromial

138

B.
C.
D.
E.

Medial, cu omoplatul prin extremitatea acromial


Lateral, cu manubriul sternal prin extremitatea sternal
Medial, cu manubriul sternal prin extremitatea sternal
Lateral, cu humerusul prin cavitatea glenoid

80. Omoplatul:
A. Este un os scurt
B. Este un os lung
C. Este un os lat
D. Are form patrulater
E. Se articuleaz medial cu humerusul
81. Scapul:
A. Are form triunghiular
B. Este aezat cu baza n jos
C. Este aezat cu vrful n sus
D. Se articuleaz lateral cu humerusul prin cavitatea glenoid
E. Prezint o proeminen osoas, numit spin
82. Selectai afirmaiile corecte cu privire la scheletul membrului superior:
A. Este legat de scheletul trunchiului prin centura scapular
B. Este legat de scheletul trunchiului prin centura pelvian
C. Osul humerus formeaz singur scheletul antebraului
D. Scheletul minii este format din 8 oase carpiene, 5 metacarpiene i 14 falange
E. Degetul mare, halucele, are numai dou falange
83. Scheletul braului este alctuit dintr-un os:
A. Care se articuleaz superior cu clavicula
B. Care se articuleaz inferior cu ulna
C. Lung, numit humerus
D. Lung, numit radius
E. Lung, ce se formeaz prin osificarea encondral
84. Scheletul antebraului este constituit din:
A. Dou oase late, radiusul i ulna
B. Dou oase lungi, radiusul i cubitusul
C. Osul radius, situat lateral
D. Osul cubitus, situat lateral
E. Osul humerus
85. La nivelul scheletului antebraului, ulna:
A. Este osul situat medial
B. Este osul situat lateral
C. Este un os lat
D. Prezint inferior o prelungire numit proces stiloid
E. Se articuleaz proximal cu humerusul
86. La nivelul scheletului antebraului, radiusul:
A. Prezint inferior o prelungire numit proces stiloid
B. Este osul situat medial
C. Este osul situat lateral
D. Se articuleaz numai cu humerusul
E. Prezint proximal capul radiusului
87. Scheletul minii:
A. Este format din 8 oase carpiene, 5 oase metacarpiene i 15 falange
B. Este format din 8 oase carpiene, 5 oase metatarsiene i 14 falange
C. Face parte din scheletul membrului superior
D. Cuprinde oasele carpiene care se articuleaz proximal cu radiusul i ulna
E. Cuprinde oasele carpiene care se articuleaz distal cu oasele metatarsiene

139

88. Selectai afirmaiile false cu privire la scheletul membrului superior:


A. Oasele carpiene, n numr de 8, se articuleaz distal cu cele 5 oase metatarsiene
B. Oasele metacarpiene se articuleaz distal cu falangele
C. Humerusul se articuleaz proximal cu clavicula
D. Scheletul antebraului este format din dou oase, radiusul situat medial i cubitusul situat lateral
E. Cuprinde 14 falange (dou falange pentru degetul I, haluce)
89. Selectai afirmaiile corecte cu privire la scheletul membrului inferior:
A. Este legat de scheletul trunchiului prin centura sacrat
B. Este legat de scheletul trunchiului prin centura pelvian
C. Osul femur particip la alctuirea scheletului piciorului
D. Scheletul coapsei este alctuit din dou oase, tibia i fibula
E. Centura pelvian este format din cele dou oase coxale i osul sacru
90. Centura pelvian este format din:
A. Cele dou oase sacrate
B. Cele dou oase coxale
C. Osul femur
D. Dou oase: ilion i ischion
E. Dou oase: ilion i pubis
91. Centura pelvian leag:
A. Osul coxal de osul sacru
B. Cele dou oase coxale ntre ele
C. Ischionul de pubis
D. Membrul inferior de scheletul trunchiului
E. Toate rspunsurile sunt false
92. Selectai afirmaiile corecte cu privire la oasele coxale:
A. Sunt oase late, provenite din sudarea altor dou oase
B. Se articuleaz posterior cu osul sacru, formnd simfiza pubian
C. Particip la formarea pelvisului osos
D. Formeaz centura pelvian prin care membrul inferior propriu-zis se leag de scheletul trunchiului
E. Sudarea oaselor componente se datoreaz adaptrii la sta iunea biped
93. Scheletul coapsei:
A. Este format de dou oase: tibia i fibula
B. Este format de un singur os: femurul
O Conine un os care, prin epifiza distal, se articuleaz cu tibia i fibula
D. Conine un os care, prin epifiza proximal, se articuleaz cu osul coxal
E. Conine un os care, prin epifiza distal, se articuleaz anterior cu rotula
94. Cel mai lung os din corp este:
A. Tibia
B. Femurul
C. Humerusul
D. Radiusul
E. Cubitusul
95. Scheletul gambei este alctuit din:
A. Dou oase: tibia i peroneul
B. Trei oase: tibia, fibula i rotula
C. Un os mai voluminos situat lateral
D. Un os mai voluminos situat medial
E. Un os sesamoid
96. Selectai afirmaiile corecte cu privire la scheletul gambei:
A. Conine un os mai voluminos aezat lateral
B. Proximal, tibia se articuleaz cu femurul i peroneul
C. Proximal, fibula se articuleaz cu femurul i tibia
D. Proximal, tibia se articuleaz doar cu femurul

140

E. Tibia i fibula se articuleaz proximal ntre ele


97.
Rotula:
A. Este un os sesamoid, situat n tendonul muchiului cvadriceps
B. Este un os sesamoid, situat n tendonul muchiului triceps sural
C. Este un os triunghiular situat cu baza n sus
D. Se articuleaz prin faa sa posterioar cu epifiza proximal a femurului
E. Face parte din scheletul gambei
98.
A.
B.
C.
D.
E.

Scheletul piciorului cuprinde cte trei falange pentru fiecare deget, cu excep ia:
Policelui
Halucelui
Degetului I
Degetului V
Degetului III

99.
Scheletul piciorului este format din:
A. 8 oase tarsiene
B. 7 oase tarsiene
C. 7 oase metatarsiene
D. 5 oase metatarsiene
E. 14 falange
100.
Oasele conin:
A. 80% ap i 20% reziduu uscat
B. O matrice organic solid, mult ntrit de depozitele de sruri de calciu
C. O matrice organic alctuit din fibre de colagen (90-95%)
D. Substan fundamental cu mare afinitate fat de srurile minerale
E. Fibre de colagen orientate perpendicular pe liniile de for ale osului
101.
Oasele conin urmtoarele substane anorganice:
A. Fosfat de calciu
B. Hidroxiapatit
O Osein
D. Fibre de colagen
E. Toate afirmaiile sunt corecte
102.
Matricea osoas:
A. Este format dintr-o component organic (sruri fosfocalcice)
B. Este format dintr-o component anorganic (osein i fibre de colagen)
C. Cuprinde microcristale de fosfat de calciu dispuse de-a lungul fibrelor de colagen
D. Explic rezistena osului la forele mecanice care acioneaz asupra sa
E. Se structureaz sub form de lamele osoase
103.
Selectai afirmaiile corecte privind celulele osoase:
A. Osteoblastele secret proteine care intr n alctuirea oseinei
B. Osteocitele sunt celule osoase care pierd rolul secretor
C. Osteoclastele au activitate osteolitic stimulat de calcitonin
D. Osteoclastele au activitate osteolitic inhibat de parathormon
E. Osteoplastele conin cte dou osteocite
104.
Urmtoarele afirmaii referitoare la compoziia oaselor sunt false:
A. Oseina confer oaselor duritate
B. Srurile minerale confer oaselor elasticitate
C. Oseina i srurile minerale asigur rezistena la presiune a oaselor
D. Cu vrsta, cantitatea de osein scade n favoarea srurilor minerale
E. Cu vrsta, elasticitatea oaselor scade i sunt favorizate fracturile
105.
Urmtoarele afirmaii referitoare la rolurile sistemului osos sunt adevrate:
A. Adpostete mduva spinrii n canalul medular
B. D forma caracteristic corpului

141

C. Susine greutatea corpului


D. Constituie locuri de inserie pentru muchi
E. Mduva roie din esutul compact al epifizelor oaselor lungi este un organ hematopoietic
106.
Selectai afirmaiile corecte privind rolurile sistemului osos:
A. Componenta organic a oaselor constituie un depozit pentru men inerea echilibrului fosfocalcic
B. n cadrul aparatului locomotor, oasele reprezint organele active ale mi crii
C. Adpostete encefalul n cutia cranian
D. Adpostete inima, vasele mari i plmnii n cutia toracic
E. Asigur staiunea biped a omului, prezentnd anumite particularit i
107.
Funcia mecanic a oaselor cuprinde:
A. Susinerea esuturilor moi ale organismului
B. Locomoia, oasele fiind componenta activ a aparatului locomotor
C. Formarea sistemului de prghii pe care acioneaz mu chii
D. Protecia unor organe vitale (creier, inim, plmni)
E. Toate afirmaiile sunt corecte
108.
Oasele mpreun cu muchii dau forma corpului i dimensiunile acestuia i prezint urmtoarele
particulariti la femei:
A. Scheletul este mai uor
B. Oasele sunt mai mici
C. Centura pelvian este mai larg
D. Cutia toracic este mai scurt
E. Cutia toracic este mai lung
109.
A.
B.
C.
D.
E.

Funcia metabolic a oaselor cuprinde urmtoarele aspecte:


Protecia unor organe vitale
Depozitarea de sruri minerale la nivelul oaselor
Procesele de fixare sau mobilizare a substanelor minerale
Formarea elementelor figurate ale sngelui n mduva osului spongios
Formarea elementelor figurate ale sngelui n mduva osului compact

110.
A.
B.
C.
D.
E.

Urmtoarele afirmaii privind demineralizarea osoas sunt false:


La adult, asigur echilibrul fosfo-calcic mpreun cu mineralizarea osoas
n sarcin, o parte a calciului din corpul mamei este mobilizat n corpul ftului
Se produce paralel cu paraliziile musculare
La btrni, procesele de demineralizare sunt mai active dect cele de mineralizare
La tineri, procesele de demineralizare sunt mai active dect cele de mineralizare

111. Oasele ndeplinesc mai multe roluri funcionale:


A. De prghii ale aparatului locomotor, prin aciunea lor asupra muchilor
B. De protecie a unor organe vitale
C. Antitoxic
D. De sediu principal al organelor hematopoietice
E. n metabolismul calciului, fosforului i electroliilor
112. Prin rolul lor de prghii ale aparatului locomotor, oasele:
A. Acioneaz asupra muchilor
B. Asigur locomoia
C. Asigur susinerea corpului
D. Constituie prghii de ordinul I, II i III
E. Toate afirmaiile sunt corecte
113. Prghiile aparatului locomotor sunt de trei ordine, dup cum urmeaz:
A. I - articulaia craniului cu coloana vertebral
B. II - articulaia dintre femur i oasele gambei
C. II - articulaia dintre oasele gambei i picior
D. III - articulaia dintre oasele antebraului i mn
E. III - articulaia dintre osul braului i oasele antebraului
114. Oasele asigur ortostatismul datorit urmtoarelor particularit i:

142

A. Coloana vertebral prezint n plan sagital 3 curburi care mpreun cu discurile intervertebrale amortizeaz
ocurile produse n timpul mersului dinspre talp spre creier
B. Bazinul este mai larg, cu oasele centurii pelviene mai pu in dezvoltate
C. Femurul este mai lung, cu numeroase puncte de inserie ale muchilor fesieri
D. Talpa este boltit i asigur repartiia greutii corporale pe toat suprafa a
E. Centrul de greutate se gsete n plan transversal sub simfiza pubian
115. Prin rolul lor antitoxic, oasele:
A. Rein numeroase substane toxice (Hg, Pb, F)
B. Rein substanele toxice ptrunse accidental n organism
C. Elibereaz rapid substanele toxice, care se elimin apoi renal
D. Nu permit creterea prea mult a concentraiei sangvine a toxicului
E. Previn efectele nocive ale toxicului asupra altor organe
116. Rolul de sediu principal al organelor hematopoietice este asigurat de:
A. Oasele late ale copilului
B. Oasele late ale adultului
C. Toate oasele copilului
D. Mduva roie din canalul central al diafizelor oaselor lungi, la adult
E. Mduva roie din canalul central al diafizelor oaselor lungi, la vrstnici
117. Urmtoarele afirmaii privind mduva osoas sunt corecte:
A. Mduva roie d natere att la hematii, ct i la leucocite
B. La adult, mduva roie din canalul medular al oaselor lungi este nlocuit cu mduva cenu ie
C. Mduva galben este bogat n esut fibros i prezint osteoclaste care mresc canalul medular
D. La btrni, mduva devine cenuie i i pierde caracterul func ional
E. Mduva cenuie este alctuit din celule adipoase
118.
Articulaiile sunt organe de legtur ntre:
A. Dou oase
B. Mai multe extremiti osoase
C. Oase i muchi
D. Doi sau mai muli muchi
E. Toate afirmaiile sunt corecte
119.
Dup gradul de mobilitate articulaiile se mpart n:
A. Sinartroze, articulaii imobile
B. Sinartroze, articulaii cu mobilitate redus
C. Amfiartroze, articulaii cu mobilitate redus
D. Amfiartroze, articulaii cu grad variabil de mobilitate
E. Diartroze, articulaii cu grad variabil de mobilitate
120.
Sinartrozele:
A. Nu prezint cavitate articular
B. Sunt articulaii fixe
C. Sunt articulaii imobile
D. Dup tipul de esut care se interpune ntre oasele articulaiei se clasific n sindesmoze, sincondroze,
sinostoze
E. Posed cavitate articular
121.
A.
B.
C.
D.
E.

Dup tipul de esut care se interpune ntre oasele articula iei, sinartrozele se clasific n:
Sindesmoze - esut fibros (suturile craniene)
Sindesmoze - esut cartilaginos (simfiza pubian)
Sincondroze - esut fibros (suturile craniene)
Sincondroze - esut cartilaginos (simfiza pubian)
Sinostoze - esut osos

122.
Amflartrozele:
A. Sunt articulaii imobile
B. Sunt articulaii cu mobilitate redus
C. Formeaz articulaiile dintre oasele tarso-metatarsiene
D. Formeaz articulaiile dintre corpurile vertebrale

143

E. Au suprafee articulare plane


123.
A.
B.
C.
D.
E.

Diartrozele:
Sunt articulaii cu grad variabil de mobilitate
Se clasific n artrodii (articulaii semimobile) i amfiartroze (articula ii mobile)
Se clasific n dou categorii
Sunt articulaii imobile
Sunt articulaii cu mobilitate redus

124.
A.
B.
C.
D.
E.

n organism exist trei categorii de prghii caracterizate prin:


Punctul de sprijin (S), reprezentat de articulaie
Fora activ (F), reprezentat de muchii care se contract
Fora activ (F), reprezentat de oase
Rezisten (R), reprezentat de oase
Rezisten (R), reprezentat de muchii care se contract

125.
Selectai afirmaiile corecte cu privire la artrodii:
A. Se mai numesc i articulaii sinoviale
B. Sunt articulaii mobile
C. Sunt articulaii semimobile
D. Tipul micrilor i forma suprafeelor articulare sunt n strns interdependen
E. Toate afirmaiile sunt false
126.
Artrodiile sunt alctuite din urmtoarele elemente:
A. Ligamente articulare
B. Capsul articular
C. Suprafee articulare neregulate
D. Lichid sinovial
E. Membran sinovial
127.
Artrodiile se clasific dup forma suprafeelor articulare n:
A. Articulaii plane
B. Articulaii trohoide
C. Articulaii elipsoidale
D. Articulaii cuboide
E. Articulaii n a
128.
Selectai afirmaiile false cu privire la elementele care intr n structura artrodiilor:
A. Suprafeele articulare sunt sferice, concave i n form de mosor
B. Membrana sinovial este bogat vascularizat i inervat
C. Distrugerea cartilajului articular duce la creterea mobilit ii
D. Lichidul sinovial favorizeaz frecarea suprafeelor articulare
E. Ligamentele articulare sunt formaiuni fibroase
129.
ntr-o articulaie sinovial se pot efectua urmtoarele tipuri de mi cri:
A. Flexia (apropierea a dou segmente alturate)
B. Extensia (apropierea a dou segmente nvecinate)
C. Adducia (ndeprtarea unui segment fat de axul median ai corpului)
D. Abducia (ndeprtarea unui segment fat de axul median al corpului)
E. Pronaia supinaia
130.
Hernia de disc:
A. Reprezint ruptura unui os n urma unui traumatism
B. Este rezultatul ptrunderii discurilor vertebrale n mduva spinrii
C. Reprezint ntinderea i ruperea ligamentelor
D. Reprezint deplasarea osului din articulaie
E. Se poate corecta numai prin gimnastic medical
131. Fracturile:
A. Reprezint ruptura total sau parial a unui os n urma unui traumatism de o anumit violen
B. Semnific dislocarea elementelor componente ale unei articula ii

144

C. Pot fi spontane n cadrul unei suferine sistemice


D. Survin n urma unor poziii vicioase
E. Pot surveni, n situaii particulare, n cadrul unor boli sistemice
132. Etapele vindecrii unei fracturi sunt:
A. Formarea unui hematom ca urmare a ruperii vaselor de snge
B. Formarea de esut osos spongios
C. Formarea de vase de snge noi
D. nlocuirea cartilajului fibros cu un calus osos
E. nlturarea esutului osos n exces de ctre osteoblaste
133. Selectai afirmaiile corecte cu privire la luxa ii:
A. Pot fi produse de un efort brusc, o lovitur sau o rsucire puternic
B. Semnific ntinderea ligamentelor cu deplasarea osului din articulaie
C. Semnific ntinderea ligamentelor fr deplasarea osului din articula ie
D. Repunerea oaselor la loc se poate realiza de ctre persoane neavizate
E. Membrul afectat i modific aspectul normal
134. Entorsele:
A. Semnific ntinderea ligamentelor cu deplasarea osului din articulaie
B. Pot avea diverse grade de gravitate
C. Necesit un tratament difereniat
D. Se manifest prin dureri vii i prin inflamarea articulaiei respective
E. Se pot corecta prin gimnastic medical
135. Selectai afirmaiile corecte cu privire la deformrile osoase:
A. Pot aprea la nivelul oricrui component al sistemului osos
B. Survin foarte rar la nivelul coloanei vertebrale
C. Pot fi cauzate de poziii vicioase sau boli infecioase
D. Pot fi cauzate de lipsa sau turtirea discurilor intervertebrale
E. Se pot corecta prin gimnastic medical
136. n practica medical se difereniaz urmtoarele boli reumatismale:
A. Spondilita anchilopoetic
B. Reumatismul articular acut
C. Reumatismul inflamator (artroza)
D. Reumatismul cronic degenerativ (artrita)
E. Poliartrita cronic evolutiv
137. Selectai afirmaiile corecte cu referire la sistemul muscular:
A. Este constituit din totalitatea muchilor din organism
B. Muchii somatici (viscerali) sunt formai din esut muscular striat
C. Muchii somatici, mpreun cu oasele i articulaiile corespunztoare, asigur mi carea segmentelor
corpului
D. Muchii viscerali (striai) asigur motilitatea viscerelor
E. Cuprinde muchi cu forme variate
138. Sistemul muscular este alctuit din:
A. Muchii striai (scheletici), aflai sub control involuntar
B. Muchii striai (scheletici), aflai sub control voluntar
C. Muchii netezi care efectueaz contracii spontane, involuntare
D. Muchii viscerali care efectueaz contracii voluntare
E. Miocard, care efectueaz contracii involuntare, ritmice
139. Muchii scheletici (striai) contribuie la:
A. Realizarea formei generale a corpului
B. Meninerea poziiei orizontale a corpului
C. Meninerea tonusului postural
D. Meninerea echilibrului
E. Vorbire

145

140. Dup forma lor, muchii striai pot fi:


A. Fusiformi (muchii biceps femural i triceps brahial)
B. Circulari (muchiul orbicular al gurii)
C. Triunghiulari (muchiul deltoid)
D. Trapezoidali (muchiul trapez)
E. Lai (muchiul diafragma)
141. Dup dimensiunile lor, muchii striai pot fi:
A. Triunghiulari (muchiul deltoid)
B. Circulari (muchiul orbicular al gurii)
C. Lai (muchiul drept abdominal)
D. Scuri (muchii minii)
E. Lungi (muchii biceps femural i triceps brahial)
142. Precizai afirmaiile corecte cu privire la muchii stria i:
A. Prezint un corp i dou capete numite tendoane: unul de origine i unul de inser ie
B. Captul de origine se prinde pe osul mobil
C. Captul de inserie se prinde pe osul fix
D. Captul de origine poate avea 1-4 tendoane
E. Tendoanele muchilor lai se numesc aponevroze
143. Selectai afirmaiile false cu privire la muchii scheletici:
A. Prezint dou capete (extremiti), de culoare alb-sidefie
B. n general, originea muchiului este unic
C. Reprezint componenta pasiv a locomoiei
D. Extremitile (tendoanele) au n structura lor esut conjunctiv semidur
E. Exist muchi cu mai multe origini (excepie biceps, triceps, cvadriceps)
144. Extremitile muchiului scheletic:
A. Au n structura lor esut muscular
B. Se insera exclusiv pe oasele fixe
C. Se numesc tendoane
D. Uneori se numesc aponevroze
E. Sunt constituite din esut similar cu cel al tendoanelor
145. Muchiul scheletic prezint:
A. O membran conjunctiv la exterior (perimisium)
B. Fibre musculare netede grupate n fascicule
C. Septuri conjunctive (perimisium) care se desprind din epimisium
D. Fibre musculare striate nvelite individual ntr-o teac conjunctiv, numit endomisium
E. Fascia muchiului la interior
146.
A.
B.
C.
D.
E.

Fibra muscular striat este nconjurat de:


Endomisium
Epimisium
Perimisium
O teac fin de esut conjunctiv
O teac groas de esut conjunctiv

147.
A.
B.
C.
D.
E.

Selectai afirmaiile corecte cu privire la muchiul striat:


Posed o bogat reea vascular
Prezint o inervaie dubl
Reeaua vascular asigur suportul nutritiv al contraciei musculare
Inervaia vegetativ determin reacii vasomotorii
Prezint o reea vascular srac

148.
Muchii striai reprezint aproximativ:
A. 50% din greutatea corpului
B. 40% din greutatea organismului
C. 50% din greutatea organismului
D. 40% din greutatea corpului

146

E. 60% din greutatea corpului


149.
Inervaia somatic senzitiv a muchiului striat este asigurat de:
A. Axonii neuronilor somatomotori gama din cornul anterior al mduvei spinrii
B. Dendritele neuronilor senzitivi din ganglionul spinal
C. Axonii neuronilor somatomotori alfa din cornul anterior al mduvei spinrii
D. Axonii neuronilor somatosenzitivi alfa i gama
E. Toate afirmaiile sunt false
150.
Inervaia somatic motorie a muchiului striat este asigurat de axonii neuronilor:
A. Somatomotori gama din cornul anterior al mduvei spinrii
B. Senzitivi din ganglionul spinal
C. Somatomotori alfa din cornul anterior al mduvei spinrii
D. Somatosenzitivi alfa i gama
E. Somatomotori alfa din cornul posterior al mduvei spinrii
151.
A.
B.
C.
D.
E.

n funcie de segmentele corpului, muchii scheletici pot fi grupa i n:


Muchii capului
Muchii gtului
Muchii braului
Muchii minii
Muchii trunchiului

152.
Selectai afirmaiile corecte cu referire la muchii capului:
A. Sunt grupai n muchi ai mimicii i muchi masticatori
B. Muchii mimicii se mai numesc cutanai
C. Muchii maseteri sunt inervai de nervii trigemeni (VI)
D. Muchiul frontal ncreete pielea frunii
E. Muchiul platisma ncreete pielea gtului
153. Precizai care din urmtorii muchi aparin capului:
A. Muchiul occipital
B. Muchiul orbicular al gurii
C. Muchii pterigoizi
D. Muchiul zigomatic mare
E. Muchiul facial
154. Muchii mimicii sunt inervai de nervii:
A. Trigemeni
B. Abduceni
C. Trohleari
D. Oculomotori
E. Faciali
155. Muchii gtului sunt reprezentai de:
A. Sternocleidomastoidieni
B. Platisma
C. Facial
D. Hioidieni
E. Occipital
156. n regiunea anterolateral a gtului se afl:
A. Muchiul sternocleidomastoidian inervat de nervul facial
B. O serie de muchi aezai pe un singur plan
C. O serie de muchi aezai pe mai multe planuri
D. Muchiul sternocleidomastoidian, care ncreete pielea gtului
E. Muchiul platisma
157. Muchii sternocleidomastoidieni:
A. n contracie unilateral, nclin capul spre partea opus i l rotesc spre aceea i parte
B. n contracie unilateral, nclin capul spre aceea i parte i l rotesc spre partea opus

147

C. Sunt inervai de nervii accesori (XI)


D. n contracie bilateral, realizeaz flexia capului
E. n contracie bilateral, realizeaz extensia capului
158. Muchii trunchiului, dup poziie i origine, se grupeaz n:
A. Muchii spatelui i ai cefei
B. Muchii anterolaterali ai toracelui
C. Muchii posteriori ai toracelui
D. Muchii anterolaterali ai abdomenului
E. Muchii anterolaterali ai pelvisului
159. Muchii spatelui i ai cefei sunt reprezentai de:
A. Muchii trapezi, inervai de nervii accesori (VI)
B. Muchii trapezi, situai superior
C. Muchii mari dorsali, situai inferior
D. Muchii intercostali, situai profund
E. Muchii trapezi, situai inferior
160. Muchii anterolateraii ai toracelui sunt reprezentai de:
A. Muchii pectorali mari
B. Muchii pectorali mici
C. Muchii piramidali
D. Muchii dinai anteriori
E. Muchii subclaviculari
161. Muchii anterolateraii ai toracelui:
A. Cuprind muchii intercostali anteriori i posteriori, care se gsesc n spa iile intercostale
B. Sunt reprezentai de muchii pectorali n partea anterioar
C. Sunt reprezentai, mai profund, de muchii subclavicular i din atul mare
D. Sunt reprezentai de muchii piramidali, situaii inferior
E. Cuprind diafragma, un muchi circular care se gsete la baza cutiei toracice
162. Muchii anterolateraii ai abdomenului sunt reprezentai de:
A. Muchii transveri ai abdomenului, situai superficial
B. Muchii drepi abdominali, situai de o parte i de alta a liniei mediane a abdomenului
C. Muchii piramidali, situai posterior de muchii drepi abdominali
D. Muchii oblici externi, situai medial de muchii drepi abdominali
E. Muchii oblici interni, situai lateral de muchii drepi abdominali
163. Selectai afirmaiile corecte cu privire la muchii membrelor:
A. Sunt grupai n muchi ai membrului superior i muchi ai membrului inferior
B. Sunt grupai la nivelul membrului inferior n muchi ai bazinului, coapsei, gambei i plantei
C. Sunt grupai la nivelul membrului superior n muchi ai umrului, bra ului, antebra ului i minii
D. Sunt muchi striai
E. Toate afirmaiile sunt adevrate
164. Muchii membrului superior sunt grupai n:
A. Muchi ai umrului
B. Muchi ai braului
C. Muchi ai minii
D. Muchi ai antebraului
E. Muchi ai palmei
165. Precizai afirmaiile corecte cu privire la muchiul deltoid:
A. Reprezint principalul muchi al umrului
B. Este situat superficial
C. Este situat profund
D. Realizeaz abducia braului
E. Realizeaz adducia braului
166. La nivelul braului distingem:
A. Muchiul biceps brahial, situat anterior
B. Muchiul triceps brahial, situat posterior

148

C. Muchiul brahial, situat anterior


D. Muchiul coracobrahial, situat posterior
E. Muchi anteriori i posteriori
167. Muchii anteriori ai antebraului sunt:
A. Flexori ai minii
B. Flexori ai antebraului
C. Pronatori ai minii
D. Supinatori ai minii
E. Flexori ai degetelor (toi)
168. Muchii posteriori i laterali ai antebraului sunt:
A. Extensori ai antebraului
B. Pronatori ai minii
C. Extensori ai minii
D. Supinatori ai minii
E. Extensori ai degetelor
169. Precizai afirmaiile false cu privire la muchii minii:
A. Posed un aparat muscular simplu
B. Sunt prezeni numai pe faa palmar i n spaiile intercostale
C. Sunt prezeni numai pe faa volar i n spaiile interosoase
D. Sunt prezeni numai pe faa dorsal i n spaiile interosoase
E. Posed un aparat muscular complex
170. Muchii membrului inferior sunt grupai n:
A. Muchii coapsei
B. Muchii gambei
C. Muchii plantei
D. Muchii bazinului
E. Muchii piciorului
171. Precizai afirmaiile corecte cu privire la muchii bazinului:
A. Sunt grupai n jurul articulaiei coxofemurale
B. Sunt reprezentai de muchii adductori
C. Sunt reprezentai de muchii fesieri
D. Asigur meninerea vertical a corpului
E. Sunt flexori ai coapsei pe bazin
172. Muchii coapsei sunt grupai n:
A. Loja posteromedial
B. Loja anteromedial
C. Loja posterioar
D. Loja anterolateral
E. Loja lateral
173.n loja anterioar a coapsei distingem:
A. Muchiul croitor
B. Muchiul cvadriceps
C. Un muchi care se fixeaz pe tibie prin tendonul rotulian
D. Muchiul biceps femural
E. Muchi care realizeaz flexia coapsei pe bazin
174. n partea medial a coapsei distingem:
A. Un muchi cu patru capete de origine
B. Trei muchi adductori: mare, scurt i lung
C. Trei muchi adductori: lung, scurt i medial
D. Muchiul drept medial
E. Patru muchi care prin contracie realizeaz adducia coapsei (ndeprtarea coapselor)
175. n loja posterioar a coapsei distingem:

149

A.
B.
C.
D.
E.

Muchiul biceps femural


Muchiul biceps brahial
Muchiul semitendinos
Muchiul semimembranos
Muchi care sunt flexori ai gambei

176. La nivelul coapsei ntlnim urmtorii muchi, cu o excep ie:


A. Adductor lung
B. Croitor
C. Adductor scurt
D. Biceps femural
E. Adductor lateral
177. Muchiul croitor:
A. Este situat pe faa anterioar a coapsei
B. Este situat profund de muchiul cvadriceps
C. Este situat superficial de muchiul cvadriceps
D. Este extensor al coapsei pe bazin
E. Toate rspunsurile sunt corecte
178. Muchiul cvadriceps:
A. Este situat pe faa anterioar a coapsei
B. Este situat profund de muchiului croitor
C. Are trei capete de origine
D. Are cinci capete de origine
E. Toate rspunsurile sunt false
179. Muchii gambei:
A. Sunt grupai n dou loje: anterolateral i posterioar
B. Sunt grupai n dou loje: anteromedial i posterioar
C. Sunt reprezentai de muchii gastrocnemieni, situai n plan profund
D. Sunt reprezentai de muchii tibial posterior i extensori ai degetelor, situa i loja posterioar
E. Sunt reprezentai de muchii peronieri, situai n loja medial
180. n loja posterioar a gambei distingem:
A. Muchiul gastrocnemian, n plan superficial
B. Muchiul solear, n plan superficial
C. Muchiul triceps sural, n plan profund
D. Muchiul tibial posterior, n plan superficial
E. Muchi care realizeaz extensia piciorului i flexia degetelor
181. n loja anterolateral a gambei distingem:
A. Muchiul solear
B. Muchi care realizeaz extensia degetelor
C. Muchiul tibial anterior, n loja anterioar
D. Muchiul peronier scurt
E. Muchiul peronier mare
182. Dup aciunea lor, muchii gambei prezint urmtoarele grupe musculare, cu o excep ie:
A. Pronatori ai piciorului
B. Flexori ai degetelor
C. Extensori ai degetelor
D. Abductori ai piciorului
E. Supinatori ai piciorului
183. Muchii piciorului:
A. Sunt situai pe faa dorsal
B. Realizeaz extensia gambei
C. Sunt situai pe faa plantar
D. Realizeaz flexia degetelor
E. Realizeaz extensia degetelor

150

184. Fibra muscular striat scheletic:


A. Este o celul de form cilindric, alungit
B. Prezint o sarcolem subire i sarcoplasm puin
C. Are numeroi nudei, dispui central
D. Prezint n sarcoplasm organite celulare comune i specifice
E. Prezint n sarcoplasm incluziuni de glicogen, grsimi i hemoglobina
185. Selectai afirmaiile corecte privind organitele comune ale fibrei musculare striate scheletice:
A. Mitocondriile sunt numeroase, dispuse n reea n jurul miofibrilelor
B. Reticulul endoplasmatic este bogat, cu rol n captarea i eliberarea de Ca 2+
C. Miofibrilele sunt nconjurate de o reea de canalicule longitudinale i transversale
D. Miofibrilele reprezint aparatul contracii al fibrei musculare
E. Miofibrilele sunt alctuite din miofilamente subiri de actin i groase de miozin
186. Miofibrilele:
A. Se dispun paralel cu axul longitudinal al fibrei musculare striate
B. Sunt alctuite dintr-o alternan de discuri clare i ntunecate care dau aspectul striat al fibrei musculare
C. Sunt organizate n sarcomere
D. Sunt alctuite din miofilamente groase, de actin
E. Sunt alctuite din miofilamente subiri, de miozin
187.Urmtoarele afirmaii despre ultrastructura miofibrilelor sunt adevrate:
A. Discul clar este alctuit din miofilamente de miozin i actin
B. Discul ntunecat este alctuit din miofilamente de miozin i actin
C. Sarcomerul este delimitat de dou membrane Z
D. La nivelul discului ntunecat, unui miofilament de miozin i corespund trei miofilamente de actin
E. Spaiul din discul ntunecat delimitat de capetele miofilamentului de actin poart denumirea de band H
188. Fibra muscular conine:
A. Proteine contractile - miozina i actina
B. Proteine reglatorii - miozina i actina
C. Proteine reglatorii - tropomiozina i troponina
D. Substane cu rol energogen - glicogen, glucoza, ATP i CP
E. Un depozit de Ca2+ la nivelul reticulului sarcoplasmatic
189. Unitatea motorie:
A. Reprezint unitatea funcional a muchiului scheletic
B. Reprezint unitatea contractil a fibrei musculare striate scheletice
C. Cuprinde un motoneuron mpreun cu fibrele musculare scheletice pe care le deserve te
D. Cuprinde sute de fibre musculare n muchii care realizeaz mi crile fine
E. Cuprinde 3-6 fibre musculare n muchii care realizeaz micri grosiere
190. Muchii sunt organele active ale micrii care asigur:
A. Tonusul
B. Echilibrul
C. Mimica
D. Micrile voluntare
E. Micrile involuntare
191. Muchii scheletici au urmtoarele proprieti:
A. Excitabilitate
B. Contractilitate
C. Extensibilitate
D. Activitatea secretorie
E. Tonus muscular
192. Excitabilitatea muchiului se datoreaz:
A. Permeabilitii selective a sarcolemei
B. Pompelor ionice de la nivelul sarcolemei
C. Conductanei ionice a sarcolemei
D. Polarizrii electrice a sarcolemei
E. Fibrelor conjunctive i elastice

151

193. Rspunsul fibrei musculare striate la impulsul nervos cuprinde urmtoarele aspecte:
A. Impulsul nervos determin descrcarea n spaiul sinaptic a cuantelor de acetilcolin
B. Acetilcolin provoac o hiperpolarizare local a sarcolemei datorit cre terii influxului de Na +
C. Cnd hiperpolarizarea local atinge un anumit nivel, se declan eaz un poten ial de ac iune
D. Potenialul de repaus se propag n toate direciile de-a lungul sarcolemei fibrei musculare, cu o vitez de
30 m/s
E. Propagarea potenialului de aciune de la nivelul sarcolemei ctre miofibrile se face prin membranele
sistemului tubular (transversal i longitudinal)
194. Urmtoarea afirmaie privind excitabilitatea muchiului scheletic este corect:
A. Este proprietatea muchiului de a rspunde la un stimul printr-un poten ial de ac iune propagat, urmat de
contracia caracteristic
B. Induce un lan de reacii fizico-chimice numit cuplaj excitaie - contrac ie
C. Este o proprietate specific a muchiului
D. Are ca baz anatomic sarcomerul
E. Are ca baz molecular proteinele contractile
195. Declanarea contraciei n fibra muscular scheletic presupune:
A. Eliberarea Ca2+ din reticulul sarcoplasmatic
B. Difuziunea Ca2+ din sarcoplasm ctre miofibrile
C. Desfacerea actomiozinei, proces favorizat de Ca2+
D. Hidroliza ATP sub aciunea actomiozinei cu eliberare de energie
E. Legarea miozinei de actin i formarea actomiozinei
196. Creterea nivelului Ca2* n sarcoplasm determin:
A. Schimbarea poziiei troponinei care ndeprteaz tropomiozina din regiunea activ a miofilamentelor de
actin
B. Activarea miozin-ATP-azei
C. Glisarea microfilamentelor de miozin printre cele de actin cu scurtarea miofibrilelor
D. Glisarea microfilamentelor de actin printre cele de miozin cu scurtarea miofibrilelor
E. Ataarea Ca2+ la troponin
197. Energia eliberat prin hidroliza ATP este utilizat pentru:
A. Contracia muscular
B. Relaxarea muscular
C. Diminuarea lungimii discului clar
D. Diminuarea lungimii discului ntunecat
E. Scurtarea fibrei musculare
198. Declanarea relaxrii n fibra muscular scheletic presupune:
A. Reacumularea lent a Ca2+ n reticulul sarcoplasmatic
B. Scderea concentraiei Ca2+ din jurul miofibrilelor
C. Hidroliza altei molecule de ATP
D. Desfacerea actomiozinei
E. Desfacerea legturii dintre actin i miozin
199. Scderea nivelului de Ca2* n sarcoplasm:
A. Se realizeaz prin canale ionice pentru Ca2+ prezente la nivelul reticulului sarcoplasmatic
B. Se realizeaz prin reintroducerea Ca 2+ n reticulul sarcoplasmatic prin transport activ, susinut de consumul
de ATP
C.Determin inactivarea miozin-ATP-azei
D.Determin refacerea blocajului proteinelor interpuse ntre capetele microfilamentelor de miozin i actin
E. Determin relaxarea muscular
200. Contractilitatea reprezint:
A. Scurtarea muchiului atunci cnd asupra lui acioneaz un excitant
B. Transformarea energiei chimice poteniale n lucru mecanic, cu ajutorul prghiilor osoase
C. Scurtarea muchiului
D. Producerea unei tensiuni interne
E. Capacitatea muchiului de a se alungi pasiv sub aciunea unei forte exterioare

152

201. Extensibilitatea muchiului scheletic:


A. Este proprietatea muchiului de a se scurta pasiv sub aciunea unei forte exterioare
B. Este proprietatea muchiului de a se alungi activ sub aciunea unei forte exterioare
C. Este o proprietate specific a muchiului scheletic
D. Are ca substrat anatomic fibrele conjunctive din mu chi
E. Are ca substrat anatomic fibrele elastice din muchi
202. Selectai afirmaiile corecte privind proprietile fundamentale ale muchiului scheletic:
A. Excitabilitatea este proprietatea muchiului de a rspunde doar la aciunea unor stimuli electrici
B. Excitabilitatea este proprietatea muchiului de a rspunde doar la aciunea unor stimuli fizici sau chimici
C. Elasticitatea este proprietatea muchiului de a se ntinde sub ac iunea unei forte externe i de a reveni la
starea iniial, dup ce fora a ncetat
D. Elasticitatea este proprietatea muchiului de a se comprima sub aciunea unei forte externe i de a reveni
la starea iniial, dup ce fora a ncetat
E. Contractilitatea este manifestarea specific a muchiului ca o reac ie fat de excitan i
203. Baza anatomic a elasticitii muchiului scheletic este reprezentat de:
A. Sarcomer
B. Fibrele conjunctive i elastice din muchi
C. Fibrele conjunctive din structura perimisiumului
D. Fibrele elastice din structura perimisiumului
E. Inervaia senzitiv i motorie a muchiului
204. Tonusul muscular:
A. Reprezint starea permanent de tensiune a unui muchi n repaus
B. Este rezultatul unor impulsuri nervoase alternative, de slab intensitate, de la centrii nervo i
C. Este rezultatul stimulrii succesive a fibrelor musculare din structura unui mu chi
D. Scade n timpul somnului
E. Se intensific la solicitri corticale puternice
205. Tonusul muscular are rol n:
A. Termoreglare
B. Meninerea poziiei dinamice a corpului
C. Controlul mimicii (expresia feei)
D. Declanarea contraciilor musculare (desvrirea contraciei se face mai repede)
E. Asigur fixarea articulaiilor
206. Tonusul muscular se afl sub controlul:
A. Paleocerebelului
B. Corticocerebelului
C. Corpilor striai
D. Nucleilor motori din trunchiul cerebral, de origine a cilor piramidale
E. Coarnelor posterioare ale mduvei spinrii
207. Urmtoarele afirmaii referitoare la tonusul muchiului scheletic sunt adevrate:
A. Este o stare de tensiune temporar caracteristic muchiului
B. Este caracteristic muchilor scheletici care au inerva ie motorie i senzitiv somatic intacte
C. Creste dup denervarea muchilor scheletici
D. Dispare dup denervarea muchilor scheletici
E. Este de natur reflex
208. Selectai afirmaiile corecte privind contraciile izometrice ale mu chiului scheletic:
A. n timpul contraciei muchiul nu i modific dimensiunile
B. n timpul contraciei muchiul nu i modific starea de tensiune a mu chiului
C. ntreaga cantitate de energie este transformat n cldur i lucru mecanic intern
D. Sunt caracteristice musculaturii posturale care asigur sta iunea vertical a corpului
E. Sunt caracteristice majoritii muchilor membrelor
209. in timpul contraciilor izotonice muchiul scheletic:
A. Se scurteaz

153

B. Produce diferite forme de micare


C. Nu-i modific starea de tensiune
D. i modific starea de tensiune
E. Realizeaz un lucru mecanic
210. Urmtoarele afirmaii despre tipurile de contracii ale fibrei musculare scheletice sunt adevrate:
A. Contracia izotonic se produce cnd lungimea muchiului rmne constant, n timp ce tensiunea cre te
foarte mult
B. Contracia izometric este prezent la orice muchi n faza ini ial a activit ii musculare
C. Contracia izometric predomin la muchii cu aciune tonic (de exemplu, mu chii posturali)
D. Contracia izometric se produce cnd lungimea muchiului variaz, iar tensiunea rmne constant
E. Contracia izotonic are loc la muchii care produc deplasarea prghiilor osoase
211. Urmtoarele afirmaii sunt caracteristici ale contrac iei auxotonice a fibrei musculare scheletice:
A. Lungimea muchiului rmne neschimbat, dar tensiunea creste foarte mult
B. Lungimea muchiului variaz, dar tensiunea rmne constant
C. Variaz att lungimea, ct i tensiunea muchiului
D. Toat energia chimic se pierde sub form de cldur
E. Este faza final n timpul activitii musculare obinuite
212. Urmtoarea afirmaie referitoare ia mecanismele biochimice ale contrac iei musculare este fals:
A. Sunt iniiate de creterea concentraiei Ca2+ n sarcoplasm
B. Formarea complexului actomiozinic creste activitatea miozin-ATP-azei care realizeaz hidroliza ATP
C. Hidroliza creatinfosfatului (CP) reface n repaus ATP-ul care va fi utilizat n timpul contrac iei
D. Prin metabolizarea anaerob a unui mol de glucoza se elibereaz energie necesar sintezei de ATP
E. O cincime din acidul lactic este metabolizat pn la produ i finali, n absen a O 2
213. Urmtoarele afirmaii privind descompunerea creatinfosfatului (CP) sunt corecte:
A. Nu necesit O2
B. Reface o molecul de ATP la o molecul de CP descompus
C. Rezervele celulare de CP scad rapid n eforturile musculare intense
D. Asigur 3 minute de contracie maxim
E. Toate afirmaiile sunt corecte
214. ATP este refcut pe baza energiei furnizate de catabolismul:
A. Anaerob a glucozei, care asigur contracia n eforturi intense i de scurt durat
B. Aerob a glucozei, care asigur contracia n eforturi puternice i susinute
C. Anaerob a glucozei, care furnizeaz 38 ATP
D. Aerob a glucozei, care furnizeaz 2 ATP
E. Anaerob a glucozei, care furnizeaz acid lactic responsabil de febra muscular
215. Manifestrile contraciei musculare sunt:
A. Electrice, reprezentate de potenialul de aciune a fibrei musculare
B. Chimice, care asigur energia proceselor mecanice
C. Chimice, iniiate prin mecanismul de cuplare excitaie-relaxare
D. Mecanice, care se studiaz cu ajutorul miografului
E. Termice, datorate fenomenelor biochimice din fibra muscular
216. n cadrul manifestrilor electrice ale contraciei muchiului scheletic:
A. Potenialele de aciune al unitii motorii se sumeaz, dnd poten ialul de plac motorie
B. Apare un potenial de aciune care se propag de-a lungul sarcolemei cu o vitez de 3 m/s
C. Activitatea electric a ntregului muchi sau a unit ilor motorii poate fi nregistrat ob inndu-se miograma
D. Stimularea se poate realiza pe cale natural (de la placa motorie)
E. Stimularea se poate realiza pe cale artificial (electric)
217. Urmtoarele afirmaii privind manifestrile chimice ale contrac iei mu chiului scheletic sunt
adevrate:
A. Sunt iniiate prin mecanismul de cuplare excitaie contrac ie
B. Metabolismul muscular este anaerob n primele 45-90 de secunde ale unui efort moderat
C. Metabolismul muscular este anaerob n primele 45-90 de secunde ale unui efort intens
D. Dup primele 3 minute de efort, necesitile energetice sunt satisfcute n cea mai mare parte anaerob
E. Toate afirmaiile sunt corecte

154

218. Urmtoarele afirmaii privind manifestrile mecanice ale contrac iei mu chiului scheletic sunt
adevrate:
A. Secusa muscular se obine dac se aplic muchiului o sigur excita ie izolat
B. n organism au loc n mod normal contracii fuzionate sau sus inute realizate prin nsumarea secuselor
C. Prin nsumarea secuselor se obine tetanosul muscular
D. nsumarea secuselor st la baza tonusului muscular
E. Dac excitantul acioneaz asupra muchiului la intervale mai scurte dect durata secusei musculare,
muchiul rmne ntr-o stare de relaxare susinut
219. Secusa muscular are urmtoarele componente:
A. O faz de laten n care are loc manifestarea electric a contrac iei
B. O faz de laten care depinde de tipul de muchi
C. O faz de laten care dureaz 0,1 s la muchiul striat
D. O faz de contracie care dureaz n medie 0,05 s
E. O faz de relaxare care dureaz n medie 0,04 s
220. Secusa muscular:
A. Are o durat total de 0,1 s
B. Are o amplitudine care variaz invers proporional cu intensitatea stimulului aplicat
C. Creste n amplitudine proporional cu intensitatea stimulului aplicat prin antrenarea n contrac ie a unui
numr tot mai mare de fibre musculare
D. Poate fi doar izometric
E. Poate fi doar izotonic
221. Selectai afirmaia fals despre tetanosul muscular:
A. Este o sumaie de secuse
B. Se realizeaz prin stimularea unic a fibrelor musculare
C. Se realizeaz prin stimularea repetitiv a fibrelor musculare la intervale mici i regulate
D. Este de dou tipuri: incomplet i complet
E. Este de dou tipuri: cu platou neted i cu platou din at
222. Toate contraciile voluntare ale muchilor din organism sunt tetanosuri, cu excep ia:
A. Frisonului
B. Sistolei cardiace
C. Diastolei cardiace
D. Contraciei musculare obinut n urma reflexului miotatic
E. Contraciei musculare obinut n urma reflexului nociceptiv
223. Urmtoarea afirmaie privind manifestrile termice ale contrac iei mu chiului scheletic este
adevrat:
A. Se datoreaz fenomenelor electrice din fibra muscular
B. Se datoreaz cuplrii excitaie - contracie
C. Se datoreaz fenomenelor biochimice din fibra muscular
D. Randamentul contraciei masei musculare este de 70%
E. 30% din energia chimic se transform n energie caloric
224. Fora muscular:
A. Depinde de gradul de ntindere al fibrelor musculare
B. Depinde de volumul muchiului
C. Depinde de frecvena stimulilor motori
D. Este direct proporional cu suprafaa de seciune a fibrelor musculare
E. Este invers proporional cu suprafaa de seciune a fibrelor musculare
225. Oboseala muscular este rezultatul:
A. Unei activiti prelungite
B. Unei activiti excesive
C. Acumulrii de acid lactic n muchi
D. Acumulrii n exces de substane macroergice (ATP)
E. Epuizrii mediatorilor chimici la nivelul plcilor motorii

155

226. Oboseala muscular se manifest prin:


A. Scderea forei musculare a muchiului neted
B. Creterea excitabilitii
C. Alungirea fazei de relaxare
D. Scurtarea fazei de relaxare
E. Contractur fiziologic, prin dispariia relaxrii (n stadiile mai avansate)
227. Factorii care determin apariia oboselii musculare sunt:
A. Activitatea muscular de scurt durat
B. ncordarea neuro-psihic
C. Munca ntr-un mediu poluat fonic
D. Activitatea muscular excesiv
E. Toate rspunsurile sunt adevrate
228. Prevenirea oboselii musculare se realizeaz prin antrenamente adecvate pentru:
A. Diminuarea capacitii de efort
B. nclzirea muchiului
C. Creterea forei musculare
D. Creterea masei musculare
E. Toate rspunsurile sunt adevrate
229. Selectai afirmaiile corecte cu referire la distrofia muscular:
A. Este o maladie genetic
B. Se transmite de la tat la ft
C. Afecteaz n special bieii
D. Forma cea mai rspndit este distrofia Duchenne
E. esutul muscular atrofiat este nlocuit treptat cu esut adipos
230. Atrofia muscular:
A. Se manifest la adolescenii biei
B. Se datoreaz sedentarismului
C. Se manifest prin scderea masei unuia sau mai multor mu chi
D. Necesit o diagnosticare ct mai timpurie (pn la 12 ani)
E. Necesit control medical periodic
231. ntinderile i rupturile musculare:
A. Apar ca urmare a unor eforturi musculare intense
B. Au ca simptome principale durerile generalizate
C. Pot fi prevenite prin exerciii fizice pregtitoare
D. Dispar la efectuarea aceluiai tip de efort
E. Se nsoesc de tumefierea zonei afectate
232. Miastenia gravis:
A. Este o maladie sex-linkat
B. Este o boal autoimun
C. Se caracterizeaz prin rezisten mic la efort
D. Se datoreaz unui defect de transmitere a impulsurilor la nivelul jonc iunii neuromusculare
E. Apare mai frecvent la femei

156

Capitolul VI DIGESTIA I ABSORBIA


1. Sistemul digestiv:
A. Este alctuit din tubul digestiv i glandele anexe
B. Este alctuit din organe care asigur digestia alimentelor, absorb ia nutrimentelor i eliminarea resturilor
nedigerate
C. Este alctuit din organe care asigur circulaia sngelui i a limfei n organism
D. Este alctuit din organe la nivelul crora se realizeaz digestia alimentelor, transformarea lor n produ i
absorbabili i eliminarea resturilor neabsorbite
E. Este alctuit din organe la nivelul crora se realizeaz digestia alimentelor, transformarea lor n produ i
absorbabili i Reabsorbia resturilor rezultate din digestie
2. Glandele anexe ale tubului digestiv sunt reprezentate de:
A. Glandele salivare paratiroide
B. Glandele salivare sublinguale
C. Glandele salivare submandibulare
D. Ficat
E. Pancreasul endocrin
3. Tubul digestiv este compus din urmtoarele segmente:
A. Cavitatea bucal
B. Cavitatea nazal
C. Faringele
D. Esofagul
E. Plmnii
4. Cavitatea bucal:
A. Reprezint primul segment al tubului digestiv
B. Comunic anterior cu faringele
C. Comunic cu exteriorul prin orificiul bucal
D. Comunic posterior cu esofagul
E. Conine limba i dinii
5. Glanda salivar sublingual:
A. Este situat la nivelul faringelui
B. Este inervat de componenta parasimpatic a nervului facial (IX)
C. Este inervat de nervul glosofaringian
D. Este situat la nivelul cavitii bucale
E. Are rol n secreia salivei
6. Limba:
A. Este un organ cavitar
B. Este un organ musculos
C. ndeplinete funcii digestive (perceperea gustului)
D. ndeplinete funcii nedigestive (vorbire)
E. Este situat la nivelul cavitii bucale
7. Dinii:
A. Sunt organe dure cu rol n masticaie
B. Sunt n numr de 24 la copil
C. Sunt n numr de 32 la adult
D. Sunt formai din coroan, colet i rdcin
E. Au rol n deglutiie
8. Faringele:
A. Este un organ musculo-fibros, n form de plnie
B. Este un organ comun sistemului digestiv i sistemului excretor
C. Are lungimea de circa 40 cm
D. Comunic cu laringele printr-un orificiu numit glot

157

E. Are lungimea de circa 15 cm


9. Peretele faringelui este alctuit din urmtoarele tunici:
A. Mucoasa - tunica intern care tapeteaz lumenul
B. Submucoasa - format din esut conjunctiv lax
C. Musculara - constituit din esut muscular neted
D. Adventicea - tunica extern, format din esut conjunctiv lax
E. Musculara - constituit din esut muscular striat
10. Esofagul:
A. Este un organ tubular cu lungimea de circa 40 cm
B. Comunic superior cu stomacul prin orificiul piloric
C. Comunic superior cu faringele
D. Comunic inferior cu stomacul prin orificiul cardia
E. Are o tunic muscular format n treimea sa superioar din esut muscular neted
11. Stomacul:
A. Este un organ cavitar
B. Are capacitatea de aproximativ 5 litri
C. Este situat n partea dreapt a abdomenului, imediat deasupra diafragmei
D. Comunic cu esofagul prin orificiul cardia
E. Comunic cu intestinul subire prin orificiul piloric
12. Stomacul:
A. Este situat n partea stng a abdomenului, imediat sub diafragm
B. Prezint o margine dreapt (curbura mare) i o margine stng (curbura mic)
C. Prezint o poriune vertical (fornixul i corpul stomacului) i o por iune orizontal (antrul i canalul piloric)
D. Comunic cu intestinul subire prin orificiul cardia
E. Comunic cu intestinul subire prin orificiul piloric
13. Peretele stomacului este alctuit din urmtoarele tunici:
A. Mucoasa - tunica intern care prezint pliuri i orificii pentru deschiderea glandelor gastrice
B. Submucoasa - format din esut conjunctiv lax
C. Musculara - constituit din esut muscular neted cu dispoziie circular, longitudinal i oblic
D. Musculara - constituit din esut muscular striat cu dispoziie circular, longitudinal i oblic
E. Seroasa peritoneal - tunica extern cu rol de fixare
14. Intestinul subire:
A. Se ntinde de la pilor pn la orificiul ileo-cecal
B. Este format din duoden (poriunea mobil), jejun i ileon (por iunea fix)
C. Are lungimea de 4 - 5 m
D. Este format din duoden, jejun i ileon
E. Are o tunic muscular format din esut muscular striat
15. Mucoasa intestinului subire prezint urmtoarele caracteristici:
A. Reprezint tunica extern care tapeteaz lumenul intestinal
B. Tapeteaz lumenul intestinal
C. Prezint plici circulare care emit vilozitile intestinale
D. Prezint ntre viloziti deschiderea glandelor tubulare Lieberk hn care secret suc intestinal
E. Este lipsit de viloziti intestinale
16. Intestinul gros:
A. Se ntinde de la pilor pn la orificiul anal
B. Se ntinde de la orificiul ileo-cecal pn la orificiul anal
C. Are lungimea de circa 1,5 m
D. Are lungimea de circa 25 cm
E. Cuprinde cecul, colonul i duodenul
17. Colonul:
A. Continu duodenul
B. Se continu cu rectul
C. Prezint 4 segmente: ascendent, transvers, descendent i sigmoid
D. Este un segment al intestinului subire

158

E. Are o mucoas lipsit de viloziti


18. Glandele salivare parotide:
A. Sunt glande salivare mici
B. Sunt glande salivare mari
C. Sunt glande salivare nepereche
D. Sunt glande de tip tubulo-acinos
E. Produc bila
19. Vilozitile intestinale:
A. Se gsesc la nivelul mucoasei rectului
B. Se gsesc la nivelul mucoasei intestinului subire
C. Sunt adaptate funciei de absorbie
D. Prezint central un vas chilifer, vase de snge i nervi
E. Prezint la suprafa un epiteliu pluristratificat
20. Ficatul:
A. Este cea mai mare gland exocrin din organism
B. Are greutatea de 1500 mg
C. Este situat sub bolta diafragmatic
D. Este situat n loja hepatic deasupra diafragmei
E. Este acoperit de peritoneu
21. Prin hilul hepatic intr n ficat:
A. Artera hepatic
B. Cele dou canale hepatice
C. Vena port
D. Venele hepatice
E. Nervii ficatului
22. Faa inferioar a ficatului prezint urmtoarele elemente anatomice:
A. Vezica biliar situat n partea posterioar a anului longitudinal stng
B. Vezica biliar situat n partea anterioar a anului longitudinal drept
C. anul transversal care prezint hilul hepatic
D. Patru lobi - drept, stng, anterior i posterior
E. anul longitudinal stng
23. Ficatul:
A. Este un organ cavitar
B. Este un organ parenchimatos
C. Prezint ca unitate morfofuncional lobului hepatic
D. Prezint o fa superioar i o fa inferioar
E. Toate rspunsurile sunt corecte
24. Hepatocitele:
A. Au ca produs al activitii exocrine, bila
B. Sunt celule mononucleate
C. Sunt celule binucleate
D. Au dispoziie radiar sub form de cordoane
E. Intr n constituia lobulilor hepatici
25. Vascularizaia nutritiv a ficatului:
A. Este asigurat de vena port care transport la ficat snge cu nutrimente absorbite la nivelul tubului
digestiv
B. Este asigurat de o ramur din arcul aortic
C. Este asigurat de artera hepatic, ramur din trunchiul celiac
D. Asigur aportul de nutrimente i oxigen
E. Toate rspunsurile sunt corecte
26. Vena port:
A. Asigur vascularizaia nutritiv a ficatului
B. Asigur vascularizaia funcional a ficatului

159

C. Transport la ficat snge cu nutrimente absorbite la nivelul tubului digestiv


D. Colecteaz sngele de la stomac, pancreas, intestin i splin
E. Asigur prin artera hepatic aportul de nutrimente i oxigen ctre ficat
27. Cile biliare sunt reprezentate de:
A. Canaliculele biliare intralobulare ntre cordoanele de hepatocite
B. Canalele hepatice, drept i stng, formate prin unirea canalelor biliare interlobulare
C. Canalul hepatic comun format prin unirea canalelor hepatice
D. Canalul coledoc care se deschide mpreun cu canalul pancreatic principal n duoden, prin sfincterul Oddi
E. Canalul coledoc format prin unirea canalului cistic cu canalul pancreatic accesor
28. Pancreasul:
A. Este o gland mixt
B. Are o poriune exocrin reprezentat de insulele Langerhans
C. Este situat retroperitoneal
D. Este format din trei segmente: cap, corp i coad
E. Niciun rspuns corect
29. Canalul principal Wirsung:
A. Rezult din unirea canalelor acinilor pancreatici
B. Strbate pancreasul de la coad la cap
C. Se deschide, mpreun cu canalul coledoc, prin sfincterul Oddi n duoden
D. Se deschide n duoden superior fa de canalul pancreatic accesor Santorini
E. Toate rspunsurile sunt corecte
30. Aparatul masticator:
A. Are rol n transportul bolului alimentar din faringe n esofag
B. Are rol n sfrmarea mecanic a alimentelor
C. Este format din mandibul, maxilarul superior, articulaia temporomandibular i cavitatea nazal
D. Este format din mandibula fix, maxilarul superior mobil, articula ia temporomandibular, mu chii
masticatori i dini
E. Toate afirmaiile sunt false
31. Selectai afirmaiile corecte referitoare la dini:
A. Fac parte din aparatul masticator
B. Au rol n transportul bolului alimentar din faringe n esofag
C. Premolarii i molarii sunt specializai pentru triturarea alimentelor
D. Incisivii sunt specializai pentru tierea alimentelor
E. Sunt n numr de 32 la adult
32. Rolurile masticaiei sunt:
A. Formarea, lubrifierea i nmuierea chimului gastric
B. Fragmentarea alimentelor
C. Creterea suprafeei de contact dintre alimente i enzimele digestive
D. Declanarea secreiei glandelor salivare
E. Stimularea receptorilor tactili, care vor declana secre ia glandelor digestive
33. Masticaia este asigurat de aparatul masticator care cuprinde:
A. Mandibula fix
B. Maxilarul superior fix
C. Articulaia temporo-mandibular
D. Muchii masticatori
E. Dinii
34. Urmtoarele afirmaii despre componentele aparatului masticator sunt false:
A. Pentru o bun masticaie, mandibula i maxila trebuie s fie n contact i s se mobilizeze ntre ele
B. Mandibula execut micri nainte i de lateralitate datorit articula iei temporo-mandibulare
C. Ca funcie, incisivii sunt specializai pentru sfiat alimentele
D. Ca funcie, caninii sunt specializai pentru triturat alimentele
E. Ca funcie, premolarii i molarii sunt specializai pentru tiat alimentele
35. Selectai afirmaiile corecte despre masticaie:
A. Asigur formarea bolului alimentar
B. Declaneaz secreia salivar

160

C. Inhib receptorii gustativi i olfactivi


D. Este un act reflex involuntar (la adult) care se automatizeaz treptat
E. Este reglat de centrii bulbo-pontini i corticali
36. Rolurile masticaiei sunt:
A. Facilitarea deglutiiei prin nmuierea bolului alimentar
B. Creterea suprafeei de contact dintre alimentele fragmentate i enzimele digestive
C. Eliberarea substanelor odorante care stimuleaz receptorii olfactivi
D. Iniierea secreiei gastrice
E. Inhibarea secreiei salivare
37. Deglutiia:
A. Se desfoar n trei timpi
B. Prezint un timp bucal, un timp faringian i un timp gastric
C. Cuprinde totalitatea activitilor motorii care asigur transportul bolului alimentar din cavitatea bucal n
duoden
D. Este controlat de centrul deglutiiei care inhib specific centrul respirator bulbar pe toat durata degluti iei,
oprind respiraia n orice punct al ciclului respirator
E. Este controlat de centrul deglutiiei care inhib specific centrul respirator bulbar, oprind respira ia doar n
timpul esofagian al deglutiiei
38. Selectai afirmaiile corecte cu privire la degluti ie:
A. Deglutiia este un act voluntar numai pn la nivelul arcurilor palatine de unde devine involuntar
B. Timpul faringian, involuntar realizeaz trecerea bolului alimentar din faringe n esofag
C. Cuprinde totalitatea activitilor motorii care asigur transportul bolului alimentar din cavitatea bucal n
intestin
D. Se desfoar n trei timpi
E. Prezint un timp bucal, un timp faringian i un timp esofagian
39. Alimentele conin substane care au rol n:
A. Furnizarea energiei necesare funcionrii organismului
B. Formarea esuturilor noi
C. Refacerea esuturilor uzate
D. Formarea unor substane cu rol funcional (hormoni, enzime)
E. Niciun rspuns nu este corect
40. Dup rolul pe care l au n organism, alimentele se clasific n:
A. Energetice
B. Structurale (plastice)
C. Vegetale
D. Animale
E. Minerale
41. Selectai afirmaiile corecte cu privire la glucidele (zaharurile) din alimente:
A. Sunt substane organice ternare alctuite din carbon, oxigen i hidrogen
B. n alimente exist glucide sub form de monozaharide, dizaharide i polizaharide
C. n alimente exist monozaharide sub form de hexoze (riboz) i pentoze (glucoza, fructoz i galactoz)
D. n alimente exist dizaharide sub form de amidon, maltoz, lactoz i zaharoz
E. n alimentele de origine animal exist polizaharide sub form de amidon, celuloz i glicogen
42. Selectai afirmaiile corecte cu privire la lipidele din alimente:
A. Sunt substane cuaternare formate din carbon, hidrogen, oxigen i azot
B. Au o structur asemntoare glucidelor, dar conin mai mult hidrogen i mai puin oxigen
C. Unele lipide conin fosfor i sulf
D. Sunt un grup heterogen de substane organice reprezentate de trigliceride (grsimi neutre), fosfolipide i
colesterol
E. Unitile elementare de construcie a lipidelor din alimente sunt aminoacizii
43. Urmtoarele afirmaii despre calciul i fosforul din alimente sunt adevrate:
A. Au valoare energetic
B. Au valoare nutritiv

161

C. Sunt absolut necesari organismului


D. Au rol n formarea oaselor i a dinilor
E. Sunt constitueni ai hemoglobinei
44. Alimentele trebuie s conin:
A. Calciu, cu rol n hemostaz
B. Fosfor, cu rol n sinteza ATP i CP
C. Magneziu, cu rol n inactivarea enzimelor
D. Sodiu i potasiu, cu rol n funcionarea neuronilor
E. Iod, care intr n constituia hormonilor paratiroidieni
45. Urmtoarele afirmaii privind apa din alimente sunt corecte:
A. Intervine n toate procesele chimice din organism, inclusiv n digestie
B. Este un aliment energetic i nutritiv
C. Cantitatea necesar de ap variaz cu starea organismului
D. Cantitatea necesar de ap este de 2 litri/24 de ore, indiferent de vrst
E. Cantitatea necesar de ap depinde de condiiile externe n care se desf oar activitatea organismului
46. Vitaminele coninute in alimente:
A. Au rol nutritiv i energetic
B. Au rol de biocatalizatori
C. Sunt importante n procesul de cretere a organismului
D. Sunt liposolubile (vitaminele din complexul B, vitamina C)
E. Sunt hidrosolubile (vitaminele A, D, E i K)
47. Digestia alimentelor presupune:
A. Digestia mecanic - masticaia
B. Digestia fizic - dizolvarea substanelor hidrosolubile i emulsionarea grsimilor
C. Digestia chimic - sub aciunea enzimelor din sucurile digestive
D. Digestia chimic - transformarea alimentelor complexe, solubile, n substan e insolubile, cu molecule mici,
dar absorbabile
E. Totalitatea transformrilor mecanice, fizice i chimice pe care le sufer alimentele n tubul digestiv
48. Digestia chimic a alimentelor prin reacii de hidroliz:
A. Se desfoar la nivelul segmentelor tubului digestiv
B. Presupune nlocuirea unui atom sau a unui grup de atom cu o grupare - COOH
C. Este o reacie chimic care se desfoar cu exces de ap
D. Se desfoar foarte rapid (apa este un reactant rapid)
E. Necesit prezena enzimelor digestive
49. Selectai afirmaiile corecte privind sucurile digestive:
A. Sunt produsul de secreie a glandelor endocrine din mucoasa tubului digestiv
B. Sunt produsul de secreie exclusiv a glandelor anexe ale tubului digestiv
C. Conin enzime digestive cu aciune nespecific asupra substan elor din alimente
D. Contribuie la transformarea chimic a alimentelor n nutrimente
E. Acioneaz asupra alimentelor prin ap i enzime digestive
50. Nu secret enzime, dar au rol n digestie:
A. Glandele salivare
B. Glandele gastrice
C. Pancreasul exocrin
D. Ficatul
E. Glandele intestinale
51. Se descriu urmtoarele tipuri de enzime digestive:
A. Amilolitice, care acioneaz asupra monozaharidelor din alimente
B. Glicolitice, care acioneaz asupra glucidelor complexe din alimente
C. Lipolitice, care descompun grsimile din alimente n glicerina (glicerol) i aminoacizi
D. Proteolitice, care transform proteinele din alimente n acizi gra i
E. Toate afirmaiile sunt corecte
52. n cavitatea bucal au loc urmtoarele procese:

162

A. Mecanice - masticaia i deglutiia


B. Chimice - sub aciunea lizozimului
C. Formarea bolului alimentar
D. Secreia salivei de ctre glandele salivare mari, nepereche
E. Secreia salivei de ctre glandele mici, pereche
53. Saliva:
A. Este produsul de secreie a glandelor salivare mari, dispuse pereche
B. Este produsul de secreie a glandelor salivare mici, rspndite n toat mucoasa bucal i vestibular
C. Conine ap i bicarbonat
D. Este un lichid transparent, cu un pH intens alcalin
E. Conine lizozim, enzime proteolitice i mucin
54. n compoziia salivei se gsesc:
A. Electrolii, n concentraie mai mic dect n plasm fr excep ie
B. Amilaz salivar, inactivat de pH-ul intragastric sczut
C. Substane endogene (metale grele sau ageni patogeni)
D. Substane exogene (uree, creatinin, acid uric)
E. Ap, substane organice i anorganice
55. Urmtoarele afirmaii referitoare la substanele organice din saliv sunt corecte:
A. Lizozimul are aciune antiseptic
B. Lizozimul este o enzim digestiv
C. Amilaza salivar hidrolize za amidonul pn la dextrine i apoi la maltoz
D. Amilaza salivar hidrolize za glicogenul pn la dextrine i apoi la maltoz
E. Mucina asigur formarea bolului alimentar i favorizeaz alunecarea acestuia n timpul degluti iei
56. Prin componentele sale, saliva ndeplinete urmtoarele ac iuni:
A. Excreia unor substane toxice (uree)
B. Favorizarea vorbirii
C. Digestia chimic a amidonului crud
D. Eliminarea unor virusuri
E. Meninerea echilibrului acido-bazic
57. Rolurile digestive ale salivei sunt:
A. Neutralizarea aciditii alimentelor
B. Hidroliza sub aciunea amilazei salivare a amidonului preparat pn la dextrine i maltoz
C. Meninerea umed a mucoasei bucale
D. Formarea bolului alimentar prin mucusul salivar
E. Meninerea cureniei dinilor
58. Secreia salivar poate fi declanat:
A. Pe calea reflexelor salivare necondiionate
B. Prin excitarea chemoreceptorilor bucali la contactul cu alimentele
C. Prin activare simpatic i parasimpatic
D. Pe calea reflexelor condiionate
E. Prin activarea simpaticului care determin o secreie apoas i srac n enzime
59. Selectai afirmaiile corecte cu privire la timpii degluti iei:
A. Asigur trecerea bolului alimentar din cavitatea bucal prin faringe i esofag n stomac
B. n timpul bucal, vlul palatin se ridic i astfel alimentele nu ptrund n cavitatea nazal
C. n timpul faringian, laringele se ridic i simultan se deschide prin intermediul epiglotei
D. n timpul esofagian, bolul alimentar alunec n esofag (situat n fa a traheii)
E. n timpul esofagian, bolul alimentar care atinge peretele esofagului declan eaz unde peristaltice
60. Selectai afirmaiile false cu privire la controlul timpilor degluti iei:
A. Timpul bucal este voluntar
B. Timpul faringian este automat
C. Timpul esofagian este involuntar
D. Toi timpii deglutiiei sunt automai
E. Toi timpii deglutiiei pot fi controlai voluntar

163

61. n timpul deglutiiei, centrul deglutiiei:


A. Primete informaii de la ariile receptoare din jurul intrrii n laringe
B. Iniiaz contracii faringiene musculare automate care au ca rezultat prevenirea ptrunderii alimentelor n
trahee
C. Controleaz etapele succesive ale deglutiiei
D. Stimuleaz specific centrul respirator bulbar pe toat durata degluti iei
E. Toate afirmaiile sunt corecte
62. Selectai afirmaiile corecte privind undele peristaltice esofagiene:
A. Transport alimentele din faringe n stomac
B. Sunt declanate de deglutiie
C. Sunt urmate de unde de relaxare transmise prin neuroni mienterici inhibitori
D. Sunt coordonate de nervul vag
E. Sunt coordonate de sistemul nervos enteric al faringelui
63. Urmtoarele afirmaii privind peristaltismul esofagian secundar sunt corecte:
A. Este declanat de deglutiie
B. Este coordonat prin mecanism vagal
C. Se datoreaz prezenei alimentelor n esofag
D. Continu pn cnd alimentele sunt propulsate n stomac
E. Este coordonat de sistemul nervos enteric al esofagului
64. Sfincterul esofagian inferior:
A. Este o poriune de musculatur longitudinal esofagian, ngro at deasupra jonc iunii cu stomacul
B. Este o poriune musculatur circular esofagian, ngro at sub jonc iunea cu stomacul
C. Prezint o contracie tonic care previne refluxul gastro-esofagian
D. Este nchis de unda peristaltic esofagian care ajunge la nivelul esofagului inferior
E. Toate afirmaiile sunt corecte
65. Urmtoarea afirmaie despre digestia bucal este corect:
A. Glandele salivare submandibulare secret saliv seroas
B. Glandele salivare parotide secret saliv mai puin vscoas dect cea sublingual
C. Transformrile fizice ale hranei constau n nsalivarea alimentelor ingerate, simultan cu mastica ia
D. Masticaia este un reflex motor digestiv care se nchide n bulb
E. Deglutiia este un reflex motor digestiv care se nchide n punte
66. Digestia gastric:
A. Este rezultatul activitii secretorii a mucoasei gastrice
B. Este rezultatul activitii motorii a musculaturii gastrice
C. Este realizat de amilaza gastric, pepsin i lipaza gastric
D. Produce coagularea laptelui la sugari
E. Toate afirmaiile sunt corecte
67. Glandele gastrice oxintice:
A. Se gsesc n regiunea antrului i canalului piloric
B. Se gsesc n regiunea fundic a stomacului
C. Cuprind celule principale care secret HCI
D. Cuprind celule parietale care secret pepsinogen
E. Cuprind celule care secret mucus i gastrin
68. Factorul intrinsec este o glicoprotein:
A. Secretat de glandele oxintice localizate n regiunea antral a stomacului
B. Secretat de celulele G ale glandelor pilorice
C. Necesar pentru absorbia vitaminei B12 la nivelul stomacului
D. Necesar pentru absorbia vitaminei B12 la nivelul jejunului
E. Necesar pentru absorbia vitaminei B12 la nivelul Neonului
69. Mucusul gastric (mucina gastric):
A. Este produsul de secreie a glandelor fundice (oxintice)
B. Este produsul de secreie a glandelor pilorice

164

C. Are un pH acid
D. Protejeaz mucoasa gastric de aciunea enzimelor lipolitice din secre ia gastric
E. Protejeaz mucoasa gastric mpotriva iritaiilor mecanice produse de alimente
70. HCl din compoziia secreiei gastrice ndeplinete urmtoarele roluri:
A. Activeaz enzimele proteolitice
B. Creeaz un mediu optim de aciune pentru enzimele proteolitice
C. Are aciune bactericid
D. Inhib evacuarea gastric
E. Stimuleaz evacuarea gastric
71. Urmtoarele afirmaii despre prezena HCl n sucul gastric sunt corecte:
A. Lipsete n condiii bazale
B. Se gsete sub form liber sau combinat cu proteine
C. Este necesar pentru reducerea Fe2+ n Fe3+, mai uor absorbabil
D. mpiedic proliferarea intragastric a unor bacterii patogene
E. Este inhibat de acetilcolin, secretin i somatostatin
72. Enzimele proteolitice din secreia gastric sunt:
A. Pepsina
B. Tripsina
C. Labfermentul
D. Gelatinaza
E. Elastaza
73. Selectai afirmaiile corecte privind enzimele proteolitice din sucul gastric:
A. Principala enzim proteolitic este pepsina
B. Pepsina provine din pepsinogen care este activat de HCl
C. Pepsina hidrolize za legturile peptidice din proteinele alimentare
D. Gelatinaza lichefiaz gelatina
E. Amilaza degradeaz amidonul pn la stadiul de maltoz
74. Urmtoarele afirmaii despre digestia chimic de la nivelul stomacului sunt adevrate:
A. Sub aciunea pepsinei, proteinele sunt hidrolizate n peptide mici
B. Sub aciunea lipazei, lipidele emulsionate sunt hidrolizate n acizi gra i i glicerol
C. Sub aciunea labfermentului se produce paracazeinatul de calciu solubil
D. Sub aciunea chimozinei se produce coagularea laptelui
E. Toate afirmaiile sunt corecte
75. Selectai afirmaiile corecte privind rolurile componentelor sucului gastric:
A. HCI activeaz pepsinogenul n pepsina
B. HCI are aciune bactericida
C. Enzimele asigur digestia proteinelor i a lipidelor emulsionate
D. Mucusul protejeaz mucoasa gastric de aciunea HCI i a pepsinei
E. HCI inhib evacuarea gastric
76. Produii rezultai din digestia gastric sunt:
A. Lipide emulsionate
B. Peptide mari, insolubile n ap
C. Lapte coagulat
D. Gelatin hidrolizat
E. Glicerol i acizi grai
77. Se absorb la nivel gastric:
A. vitaminele hidrosolubile
B. Glucoza (n cantiti extrem de mici)
C. Etanolul
D. Apa
E. Sodiul i potasiul
78. Selectai rspunsurile false privind fazele reglrii secre iei gastrice:
A. Faza cefalice este declanat prin mecanism nervos la contactul alimentelor cu receptorii gustativi

165

B. Faza gastric este deservit de nervii vagi, prin reflexe vago-vagale


C. Faza gastric presupune eliberarea de gastrin la nivelul mucoase gastrice ca urmare a contactului
alimentelor cu mucoasa gastric
D. Faza intestinal este declanat de contactul chimului gastric cu mucoasa jejunal
E. Faza intestinal este reglat prin mecanisme exclusiv umorale
79. Stimuleaz secreia gastric (efect gastrosecretor):
A. Glucidele din compoziia chimului gastric
B. Lipidele din compoziia chimului gastric
C. Compuii proteici din compoziia chimului gastric
D. Distensia duodenului
E. Aciditatea chimului gastric
80. Faza cefalice de reglare a secreiei gastrice:
A. Presupune mecanisme exclusiv nervoase
B. Presupune mecanisme nervoase i umorale
C. Este stimulat de vederea sau mirosul alimentelor
D. Este declanat de distensia pereilor gastrici, n urm ptrunderii holurilor alimentare
E. Are la baz reflexe vago-vagale
81. Gastrina:
A. Este o enzim proteolitic secretat de glandele gastrice
B. Este un hormon secretat de glandele gastrice
C. Stimuleaz secreia de HCI
D. Stimuleaz secreia de pepsinogen (pepsina)
E. Inhib motilitatea gastric
82. Motilitatea gastric ndeplinete urmtoarele roluri:
A. Depozitarea temporar a alimentelor
B. Amestecarea alimentelor cu sucul gastric, prin micri nepropagate
C. Formarea chimului gastric, rezultatul digestiei gastrice
D. Evacuarea fracionat a chimului gastric n duoden, prin mi cri propagate
E. Niciun rspuns nu este corect
83. Funcia stomacului de depozitare i de amestec a alimentelor cu sucul gastric presupune
urmtoarele aspecte:
A. Stomacul gol se afl ntr-o stare de contracie, umplut parial cu fluide
B. Pe msur ce se umple cu alimente, musculatura stomacului se contract
C. Pe msur ce se umple, alimentele ajunse n stomac sunt depozitate n straturi
D. Dureaz ~1 or pn cnd ntregul coninut al stomacului este bine amestecat cu sucul gastric
E. n general alimentele rmn n stomac 4-6 ore
84. Selectai afirmaiile corecte referitoare la motilitatea gastric:
A. Pe msur ce alimentele se acumuleaz n stomac, tonusul scade i capacitatea de umplere se mre te
din ce n ce mai mult
B. Pe msur ce stomacul se golete, tonusul scade i contactul alimentelor cu mucoasa este asigurat tot
timpul
C. Micrile peristaltice constau n unde de contracie i de relaxare care se propag n sensuri opuse
D. Micrile peristaltice asigur naintarea alimentelor spre pilor
E. Micrile tonice i peristaltice asigur mbibarea alimentelor cu sucul gastric
85. Activitatea contractil n poriunea fundic i cea superioar a corpului stomacului se
caracterizeaz prin:
A. Contracii tonice, cu frecven joas, dar responsabile de cre terea presiunii intragastrice
B. Contracii tonice, inhibate de deglutiie, care determin relaxare gastric
C. Unde peristaltice, cu o frecven de 3/min
D. Unde peristaltice, care determin accelerarea golirii con inutului gastric
E. Toate afirmaiile sunt false
86. Activitatea motorie a stomacului presupune:
A. Stocarea alimentelor, prin relaxare receptiv
B. Amestecul alimentelor cu secreia gastric, prin micri peristaltice propulsive

166

C. Evacuarea stomacului, prin micri peristaltice retropulsive


D. Un control al forei de contracie, sub aciunea acetilcolinei
E. Un control al forei de contracie, sub aciunea gastrinei
87. Motilitatea gastric este:
A. Controlat doar prin mecanism nervos
B. Controlat doar prin mecanism umoral
C. Controlat prin plexuri vegetative i enterohormoni
D. Inhibat de gastrin
E. Inhibat de secretin
88. Evacuarea gastric:
A. Se realizeaz prin contracii tonice
B. Se realizeaz prin contracii peristaltice care se propag de la cardia spre pilor
C. Presupune scderea tonusului sfincterului piloric cnd pH-ul con inutului duodenal revine la normal
D. Presupune deschiderea intermitent a sfincterului piloric sub ac iunea unei contrac ii peristaltice puternice
E. Toate afirmaiile sunt corecte
89. Urmtoarea caracteristic este comun secreiilor pancreatice, biliare i intestinale:
A. Lichid incolor i inodor
B. Cantitate = 500 - 1500 ml/zi
C. pH-ul alcalin
D. Coninutul redus n bicarbonat
E. Coninutul crescut n enzime digestive
90. Secreia pancreatic:
A. Este produsul de secreie al pancreasului endocrin
B. Ajunge n duoden prin canalul principal (Santorini) i accesor (Wirsung)
C. Are un pH alcalin
D. Cuprinde enzime secretate de celulele epiteliale ale canalelor de excre ie
E. Conine bicarbonat produs de celulele acinilor pancreatici
91. Celulele ductale pancreatice secret:
A. Trei tipuri majore de enzime
B. 1200 - 1500 ml de suc pancreatic
C. O cantitate mare de bicarbonat
D. Enzime proteolitice n form inactiv
E. Lipaz n forma activ
92. Enzimele proteolitice pancreatice:
A. Sunt enzime foarte puternice
B. Atac toate categoriile de substane organice din alimente
C. Sunt eliberate sub form de proenzime
D. Sunt reprezentate de tripsina, chimotripsin, carboxipeptidaz i elastaz
E. Descompun proteinele n acizi grai i glicerol
93. Selectai afirmaiile corecte despre enzimele proteolitice din sucul pancreatic:
A. Tripsina este secretat sub form inactiv (proenzim) de tripsinogen
B. Tripsinogenul este activat sub aciunea HCI
C. Tripsina activeaz chimotripsinogenul n chimotripsin
D. Chimotripsinogenul este activat de enterochinaza aflat n microvilii polului apical al enterocitelor
E. Elastaza acioneaz asupra proteinelor fibroase
94. Urmtoarea afirmaie privind aciunea enzimelor proteolitice pancreatice este fals:
A. Proteinele neatacate de pepsin sunt descompuse de tripsina i chimotripsin n oligopeptide
B. Proteinele rezultate din digestia gastric sunt descompuse de tripsina i chimotripsin n oligopeptide
C. Oligopeptidele sunt descompuse de chimotripsin n dipeptide, tripeptide i aminoacizi
D. Oligopeptidele sunt descompuse de carboxipeptidaze n dipeptide, tripeptide i aminoacizi
E. Proteinele fibroase sunt descompuse de elastaz n oligopeptide
95. Produii de digestie rezultai sub aciunea enzimelor pancreatice sunt:
A. Gelatin hidrolizat

167

B. Acizi grai i glicerol


C. Oligopeptide
D. Tripeptide i dipeptide
E. Maltoz
96. Urmtoarele afirmaii referitoare enzimele pancreatice sunt false:
A. Amilaza pancreatic hidrolize za glicogen, amidon i celuloz pn n stadiul de dizaharide
B. Lipaza, colesterol-lipaza i fosfolipaza hidrolize za esteri solubili n ap, n prezen a srurilor biliare
C. Tripsinogenul este transformat n tripsina de ctre enterokinaz sau prin autocataliz
D. Inhibitorul tripsinei este secretat de aceleai celule i n acela i timp cu proenzimele
E. Inhibitorul tripsinei protejeaz pancreasul de autodigestie
97. Secreia biliar:
A. Este produsul activitii exocrine a hepatocitelor
B. Este produs intermitent de hepatocite i depus n vezica biliar
C. Conine pigmeni biliari, colesterol i lecitin
D. Conine sruri biliare care au rolul de a emulsiona grsimile, favoriznd ac iunea lipazelor
E. Este necesar digestiei i absorbiei proteinelor
98. Selectai afirmaiile false privind secreia biliar:
A. Este format de hepatocite i de celulele ductale care mrginesc duetele biliare
B. Este secretat continuu i depozitat n vezica biliar n timpul perioadelor interdigestive
C. Se elibereaz n duoden numai dup ce chimul gastric a declan at secre ia de colecistokinin
D. Se elibereaz n duoden n urma contraciei sfincterului Oddi i a vezicii biliare
E. Conine acizi biliari sintetizai din colesterol la nivelul duetelor biliare
99. Bila conine:
A. Bicarbonat
B. Colesterol
C. Lipaz care descompune lipidele n acizi grai liberi i glicerol
D. Sruri biliare care provin din degradarea hepatic a colesterolului
E. Pigmeni biliari care provin din degradarea hemoglobinei
100. Selectai afirmaiile corecte privind srurile biliare:
A. Provin din degradarea hemoglobinei
B. Determin emulsionarea grsimilor, favoriznd digestia acestora
C. Activeaz lipazele intestinale
D. Formeaz micelii hidrosolubile, mpreun cu lipidele
E. O mic parte se resorb i intr n circuitul hepato-entero-hepatic
101. Srurile biliare:
A. Rezult prin combinarea acizilor biliari cu anumii acizi gra i i cu Na +
B. Sunt secretate activ n canaliculele biliare
C. n intestin, cresc tensiunea superficial a lipidelor, producnd emulsionarea acestora
D. Rmn n intestin, fiind liposolubile, pn ajung la nivelul ileonului unde se absorb pasiv
E. Ajut la absorbia din tractul intestinal a acizilor gra i, monogliceridelor, colesterolului i a altor lipide, prin
formarea cu acestea a miceliilor
102. Rolurile bilei sunt:
A. Digestia i absorbia lipidelor
B. Absorbia vitaminelor liposolubile
C. Laxativ, prin stimularea peristaltismului intestinal
D. Neutralizarea aciditii chimului gastric
E. Digestia chimic a amidonului preparat
103. Evacuarea bilei este:
A. Consecina contraciei musculaturii vezicii biliare, n paralel cu relaxarea sfincterului Oddi
B. Controlat prin mecanisme nervoase i umorale
C. Inhibat de parasimpatic
D. Stimulat de simpatic

168

E. Stimulat de colecistokinin, enzim eliberat de celulele mucoasei duodenale ca rspuns, n principal, la


ptrunderea n duoden a produilor de digestie lipidic
104. Secreiile intestinului subire conin:
A. Mucus, secretat de glandele Brunner jejunale i de glandele Lieberkhn duodenale
B. Enzime, asociate cu microvilii celulelor epiteliale intestinale
C. Enzime, secretate n lumenul intestinal
D. Ap i electrolii secretai de glandele Brunner
E. Ap i electrolii secretai de celulele epiteliale intestinale
105. Selectai afirmaiile corecte despre secreia intestinului sub ire:
A. Este stimulat de sistemul nervos vegetativ simpatic
B. Este produsul de secreie a glandelor Lieberkhn de la baza vilozit ilor intestinale
C. Conine mucus secretat de glandele Brunner, cu rol protector fa de aciditatea chimului gastric
D. Nu conine enzime digestive, acestea fiind reinute la nivelul microvililor enterocitelor
E. Este produsul de secreie a glandelor Brunner din mucoasa duodenal
106. Enzimele digestive de la nivelul marginii n perie a enterocitelor sunt:
A. Amilaza intestinal, care descompune amidonul n maltoz
B. Dizaharidazele, care descompun dizaharidele n monozaharide
C. Tri- i dipeptidazele, care descompun tri- i dipeptidele n aminoacizi
D. Lipaza intestinal, care descompune lipidele n acizi gra i i glicerol
E. Toate afirmaiile sunt corecte
107. Selectai afirmaiile corecte privind aciunea dizaharidazelor intestinale:
A. Zaharaza descompune zaharoza n glucoza i fructoz
B. Zaharaza descompune zaharoza n glucoza i galactoz
C. Maltaza descompune maltoza n glucoza
D. Lactaza descompune lactoza n glucoza i galactoz
E. Lactaza descompune lactoza n glucoza i fructoz
108. Activitatea glandelor Lieberkhn este stimulat de:
A. Reflexe locale
B. Contactul chimului cu mucoasa duodenal
C. Fibre nervoase simpatice
D. Fibrele vagale parasimpatice
E. Colecistokinin
109. Motilitatea intestinului subire cuprinde:
A. Contracii tonice
B. Micri segmentare - contracii inelare care apar la intervale neregulate de-a lungul intestinului
C. Micri peristaltice - contracii care realizeaz un amestec mai bun cu secreiile digestive
D. Micri peristaltice - contracii care favorizeaz un contact mai bun al con inutului intestinal cu suprafa a
mucoasei
E. Micri peristaltice, de transport ale masei alimentare, care apar n poriunea ini ial i se propag spre
poriunea terminal a intestinului
110. Urmtoarea afirmaie referitoare la motilitatea intestinului sub ire este fals:
A. Asigur amestecul chimului cu secreiile pancreasului, ficatului i a glandelor intestinale
B. Cele mai importante contracii intestinale sunt cele segmentare
C. Contraciile peristaltice se intensific dup ce majoritatea nutrimentelor au fost absorbite
D. Este reglat umoral i nervos
E. Este inhibat de parasimpatic
111. Micrile peristaltice ale intestinului subire:
A. Sunt micri de amestec
B. Apar n orice parte a intestinului
C. Se deplaseaz n direcie anal
D. Se deplaseaz mult mai lent n intestinul proximal i mai rapid n intestinul terminal
E. Deplaseaz coninutul intestinal de la pilor spre valva ileocecal n 3-5 ore

169

112. Mucoasa intestinal prezint o serie de adaptri care favorizeaz absorb ia:
A. Este groas
B. Poate fi traversat uor
C. Are o mare suprafa de absorbie datorit cutelor i vilozitilor
D. Este slab vascularizat
E. Enterocitele prezint cili la polul apical i sunt strns unite ntre ele
113. Vilozitile intestinale:
A. n numr de aproximativ 5 milioane, mresc suprafa a de contact i de absorb ie a nutrimentelor cu
mucoasa duodenal
B. Sunt acoperite la exterior cu un epiteliu cilindric stratificat
C. Sunt acoperite la exterior cu un singur strat de enterocite care prezint la polul apical numero i microvili
D. Prezint micri (de scurtare i de alungire) care favorizeaz absorb ia intestinal
E. Conin chiliferul central n care se absorb toate substanele nutritive
114. Vascularizaia vilozitii intestinale este reprezentat de:
A. O arteriol
B. O venul
C. O reea de capilare sangvine
D. O reea de capilare limfatice
E. Un vas limfatic periferic
115. Factorii care favorizeaz absorbia intestinal sunt:
A. Suprafaa mare de absorbie, determinat de valvule conivente pe care se gsesc vilozit ile intestinale
B. Distana mic pe care o au de parcurs substanele absorbite
C. Prezena microvililor care formeaz marginea n perie" la nivelul polului apical al enterocitelor
D. Reeaua vascular bogat n care cantitatea de snge cre te reflex n cursul perioadelor digestive
E. Prezena fibrelor musculare striate care asigur activitatea contractil de la nivelul vilozit ii intestinale
116. Mecanismele pasive ale absorbiei intestinale:
A. Se realizeaz fr consum de energie
B. Sunt reprezentate de difuziune i osmoz
C. Se desfoar de la concentraia mai mare (lumenul intestinal) la cea mai mic (snge sau limf)
D. Asigur absorbia proteinelor
E. Asigur absorbia glicerolului
117. Selectai afirmaia fals privind mecanismele active ale absorb iei intestinale:
A. Se realizeaz cu consum de energie, furnizat de ATP
B. Se face n sensul gradientului de concentraie
C. Asigur absorbia hexozelor
D. Asigur absorbia aminoacizilor
E. Asigur absorbia vitaminelor hidrosolubile (B1: B2, B6)
118. Selectai afirmaiile false privind absorbia intestinal a glucidelor:
A. Se absorb produii finali de digestie ai amidonului, glicogenului i celulozei
B. Formele absorbabile la nivel intestinal sunt glucoza, maltoza, galactoza i fructoza
C. Glucoza i galactoza sunt transportate n enterocit prin cotransport cu Na +
D. Fructoza este transportat n enterocit prin mecanism pasiv
E. Glucoza, galactoza i fructoza trec din enterocit n capilarele sangvine prin mecanism activ
119. Mecanismele de transport la nivelul enterocitelor a produilor de digestie glucidic sunt:
A. La polul apical - transport activ Na+-dependent pentru fructoza
B. La polul apical - difuziune facilitat pentru glucoza i galactoza
C. La nivelul membranei bazo-laterale - transport activ Na +-dependent pentru glucoza i galactoza
D. La nivelul membranei bazo-laterale - difuziune facilitat pentru fructoza
E. La nivelul membranei bazo-laterale - difuziune facilitat pentru toate monozaharidele
120. Selectai afirmaiile corecte privind mecanismele de transport ale produ ilor de digestie proteic
la nivelul enterocitelor:
A. Singura form absorbabil sunt aminoacizii
B. Aminoacizii, tri - i dipeptidele sunt transportate n enterocit prin mecanism activ
C. n enterocite, tri - i dipeptidele sunt descompuse n aminoacizi

170

D. Aminoacizii, tri - i dipeptidele trec din enterocit n capilarul sanguin prin difuziune
E. Aminoacizii trec din enterocit n capilarul limfatic prin difuziune
121. Urmtoarele afirmaii despre endocitoza proteinelor la nivel intestinal sunt corecte:
A. Este o cale frecvent de absorbie a proteinelor ntregi, la adult
B. Este frecvent ntlnit la nou-nscui i reflect imaturitatea mucoasei intestinale
C. Este urmat de eliberarea proteinelor la polul opus prin exocitoz
D. Este responsabil pentru alergiile alimentare la sugari
E. Este calea prin care imunoglobulinele din laptele matern ajung n sngele sugarilor
122. Urmtoarea afirmaie privind absorbia intestinal a proteinelor este fals:
A. Pentru a fi absorbite, proteinele trebuie transformate n tripeptide, dipeptide i aminoacizi
B. S-au identificat mau multe sisteme de transport pasiv Na + - dependente a tripeptidelor, dipeptidelor i
aminoacizilor
C. Practic, toat cantitatea de proteine din intestin este absorbit
D. Proteinele care apar n scaun provin din detritusurile celulare sau din bacteriile din colon
E. Aminoacizii i unele dipeptide i tripeptide sunt absorbi i prin mecanism activ la polul apical al enterocitelor
123. Selectai afirmaiile corecte privind absorbia intestinal a lipidelor:
A. Glicerolul i acizii grai sunt forme absorbabile ale digestiei lipidelor
B. La polul apical a enterocitelor se absorb pasiv produ ii de digestie lipidic din structura miceliilor
C. Din enterocite acizii grai cu caten scurt trec pasiv n snge
D. n enterocite, lipidele absorbite sunt nglobate n chilomicroni, care trec apoi n limf
E. La polul apical a enterocitelor glicerolul i acizii gra i se absorb activ
124. n enterocite, au loc urmtoarele procese legate de absorb ia lipidelor:
A. Acizii grai cu caten scurt se combin cu glicerolul, formndu-se trigliceride
B. Acizii grai cu caten lung se combin cu glicerolul, formndu-se trigliceride
C. Trigliceridele se combin cu fosfolipide, colesterol i proteine, formndu-se chilomicronii
D. Chilomicronii sunt prelucrai de aparatul Golgi i prsesc enterocitele prin membrana apical a mucoasei
intestinale
E. Chilomicronii care prsesc enterocitele intr n vasul chilifer central al vilozit ilor intestinale
125. Ajung prin vena port la ficat, urmtorii compui:
A. Monozaharidele
B. Tri- i dipeptidele
C. Aminoacizii
D. Srurile biliare
E. Chilomicronii
126. Ajung prin chilomicroni n limf i apoi n snge:
A. Glicerolul (glicerina)
B. AGL cu lan scurt
C. Trigliceridele
D. Fosfolipidele
E. Colesterolul
127. La nivel intestinal se absorb:
A. Apa, pasiv mpotriva diferenelor de presiune osmotic dintre con inutul intestinal i citoplasm enterocitelor
B. Vitaminele, n funcie de solubilitatea lor
C. Vitaminele liposolubile, activ
D. Vitaminele hidrosolubile, activ i pasiv
E. Electroliii, activ i pasiv
128. Selectai afirmaiile corecte privind absorbia vitaminele hidrosolubile:
A. Intr n alctuirea miceliilor i se absorb mpreun cu lipidele n intestinul proximal
B. Se realizeaz prin transport facilitat
C. Se realizeaz prin sistem de transport activ Na+ - dependent
D. Are loc la nivelul stomacului, n cazul vitaminei B12
E. Are loc proximal, n intestinul subire
129. Selectai afirmaiile corecte privind absorbia electroli ilor la nivel intestinal:

171

A.
B.
C.
D.
E.

Na+ se absoarbe activ


CL se absoarbe pasiv
Ca2* se absoarbe activ la nivelul duodenului, stimulat de vitamina D
Fe3+ se absoarbe mai uor dect Fe2+
Absorbia Fe3+ este stimulat de vitamina C

130. Mecanismele de absorbie ale apei i electroliilor la nivel digestiv sunt:


A. Pentru ap - activ, prin osmoz, n raport cu absorbia electroliilor
B. Pentru Na+ - pasiv la nivelul intestinului subire i colonului, antrennd absorb ia pasiv a CI'
C. Pentru Ca2+ - pasiv la nivelul duodenului, n prezena vitaminei D
D. Pentru Ca2+ - pasiv, cu excepia duodenului
E. Pentru Fe2+ - activ n jejun i ileon, stimulat de vitamina C
131. La nivelul intestinului subire apa se absoarbe:
A. Activ
B. Izoosmotic
C. Pe baza unui gradient osmotic creat prin absorbia electroliilor
D. Pe baza unui gradient osmotic creat prin absorbia substan elor nutritive
E. Pasiv
132. Chilul intestinal:
A. Rezult n urma proceselor de absorbie din intestinul sub ire
B. Are o consisten fluid
C. Trece prin valvula ileocecal spre ileon
D. Este transformat n materii fecale n urma proceselor de absorbie de la nivelul intestinului gros
E. Este supus unor procese de fermentaie i putrefacie datorate florei bacteriene la nivelul intestinului sub ire
133. Intestinul gros ndeplinete urmtoarele funcii:
A. Formarea materiilor fecale
B. Funcia de absorbie
C. Funcia secretorie
D. Funcia digestiv (prin flora intestinal)
E. Niciun rspuns nu este corect
134. Mucoasa intestinului gros:
A. Prezint puine valvule conivente care mresc suprafa a de absorb ie
B. Prezint puine viloziti intestinale care asigur absorbia
C. Secret mucus
D. Secret un lichid lubrifiant care se amestec cu materiile fecale
E. Secret un lichid lubrifiant care acoper materiile fecale
135. La nivelul intestinului gros se secret:
A. Ap 2-3 l/zi
B. Sruri minerale (Na+, Cl)
C. Mucus, cu rol n formarea i progresia materiilor fecale de-a lungul colonului
D. Potasiu
E. Amine
136. Flora bacterian de la nivelul intestinului gros realizeaz procese de:
A. Fermentaie a proteinelor nedigerate
B. Putrefacie a glucidelor nedigerate
C. Sintez a vitaminelor din complexul B i vitamina K
D. Degradare a glucidelor nedigerate n acizi iritani (lactic, acetic, butiric) i gaze (H 2, N2, CO2)
E. Degradare a proteinelor nedigerate n aminoacizi care apoi sunt absorbi i
137. Aminoacizii rezultai din procesul de putrefacie de la nivelul intestinului gros:
A. Sunt decarboxilai, rezultnd amine
B. Sunt transformai n produi netoxici: indol, scatol, amoniac
C. Sunt transformai n produi toxici care vor fi reabsorbii i care, ajun i la ficat, vor fi detoxifiai
D. Sunt degradai n acizi iritani (acid butiric) i aproximativ 500 ml de gaze/24 de ore (dimetil sulfuric)
E. Toate afirmaiile sunt false

172

138. Decarboxilarea aminoacizilor la nivelul intestinului gros:


A. Este realizat de bacteriile aerobe (flora de fermentaie) cantonate n colonul ascendent i n jumtatea
dreapt a colonului transvers
B. Este realizat de bacteriile anaerobe (flora de putrefac ie) cantonate n jumtatea stng a colonului
transvers i n cel descendent
C. Genereaz amine biogene (cadaverina i putresceina) care ajung prin vena port n ficat
D. Genereaz amine toxice pentru organism (histamina i tiramina) care imprim materiilor fecale mirosul
neplcut
E. Toate afirmaiile sunt false
139. Selectai afirmaia fals cu privire la funcia de absorb ie a intestinului gros:
A. Este funcia major a intestinului gros
B. Asigur absorbia apei
C. Asigur absorbia electroliilor (n special Na+, Cl)
D. Asigur absorbia unor vitamine
E. n urma absorbiei se formeaz materiile fecale
140. Selectai afirmaiile corecte privind mecanismele de absorb ie ale apei i electroli ilor la nivelul
colonului proxima!:
A. Apa se absoarbe prin mecanism pasiv
B. Na+ se absoarbe prin mecanism pasiv
C. Na+ se absoarbe prin mecanism activ
D. Cl urmeaz pasiv apa
E. Cl se absoarbe la schimb cu anionul bicarbonic (HCO3)
141. Materiile fecale conin:
A. Resturi rezultate din digestie
B. Fibre vegetale de celuloz nedigerate
C. Celule descuamate din mucoasa tubului digestiv
D. Germeni (nepatogeni i patogeni)
E. 90% mucus
142. Cele 150 de grame de materii fecale care se formeaz zilnic con in:
A. Resturi alimentare (10%)
B. Mucus (90%)
C. Epitelii descuamate
D. Leucocite
E. Corpuri ale bacteriilor de fermentaie i putrefacie
143. Motilitatea intestinului gros:
A. Este asigurat de tunica muscular, care la nivelul cecului i colonului formeaz dou benzi longitudinale
numite tenii
B. Const n contracii segmentare i peristaltice
C. Const n contracii segmentare stimulate de contactul mucoasei cu con inutul intestinal
D. Const n contracii n mas" slabe, care mping coninutul spre rect
E. Declaneaz defecaia n momentul cnd materiile fecale sunt mpinse n rect
144. Activitatea motorie a intestinului gros const n:
A. Contracii segmentare, staionare, la nivelul colonului proximal care favorizeaz absorb ia apei
B. Contracii peristaltice, staionare, la nivelul colonului proximal care favorizeaz absorb ia apei
C. Micri peristaltice foarte frecvente, cu efect propulsiv, la nivelul colonului distal
D. Contracii n mas", rare i puternice, la nivelul colonului descendent i sigmoid
E. Contracii n mas", rare i puternice, cu efect propulsiv de la colon spre rect
145. Micrile de amestec de la nivelul intestinului gros:
A. Sunt contracii exclusive ale musculaturii circulare de la nivelul colonului
B. Determin proiecia n afar a zonelor nestimulate ale peretelui colic, sub forma unor saci numi i haustre
C. Se mai numesc i contracii haustrale
D. Se deplaseaz rapid, n direcie anal, n timpul perioadei lor de contrac ie
E. Asigur i propulsia coninutului colic n rect

173

146. Micrile n mas" de la nivelul intestinului gros:


A. Apar de obicei de cteva ori pe zi
B. Cele mai numeroase dureaz aproximativ 15 secunde, n prima or de la micul dejun
C. Reprezint un tip de peristaltism modificat
D. Asigur i amestecul coninutului colic
E. Sunt micri de propulsie a materiilor fecale n rect
147. Defecaia:
A. Este un act reflex spinal
B. Are centrii vegetativi n mduva lombar i sacrat
C. Are centrii medulari subordonai cortexului cerebral
D. Este controlat prin sfincterul anal intern, striat
E. Este controlat prin sfincterul anal extern, neted
148. Contactul materiilor fecale cu mucoasa canalului anal declan eaz:
A. Stimularea mecanoreceptorilor
B. Descrcarea de impulsuri care ajung, pe cale vegetativ, la centrii medulari cervicali
C. Descrcarea de impulsuri care ajung, pe cale somatic, la scoara cerebral
D. Senzaia de necesitate prin participarea scoarei cerebrale
E. Toate afirmaiile sunt corecte
149. Selectai afirmaiile corecte privind defecaia:
A. Reflexul necondiionat al defecaiei este mediat de nervii splahnici
B. Reflexul condiionat al defecaiei se nchide la nivel cortical
C. Devine posibil prin relaxarea simultan a celor dou sfinctere anale, intern (neted) i extern (striat)
D. Presupune stimularea motilitii intestinului gros, concomitent cu relaxarea sfincterelor anale
E. Presupune contracia musculaturii viscerale abdominale care funcioneaz ca o pres, comprimnd colonul
i rectul
150. Dac sunt condiii prielnice pentru defecaie:
A. Se produc contracii ale colonului, pe calea fibrelor vegetative simpatice
B. Se produce relaxarea sfincterului anal intern, pe calea fibrelor vegetative parasimpatice
C. Se produce relaxarea sfincterului anal intern, pe calea fibrelor vegetative simpatice
D. Se produce relaxarea sfincterului anal extern, pe calea fibrelor somatice (nervii ru ino i)
E. Coninutul rectal este mpins napoi n colonul sigmoid
151. n cazul n care condiiile nu permit defecaia:
A. Se produce o stimulare a motricitii colice i recto-anale
B. Sfincterul anal striat se contract
C. Coninutul rectal este mpins napoi n colonul sigmoid
D. Sfincterul anal intern se nchide
E. Rectul se relaxeaz
152. n defecaie intervin:
A. Contracia muchilor abdominali
B. Relaxarea diafragmei
C. Relaxarea sfincterului anal intern
D. Contracia sfincterului anal extern
E. Toate rspunsurile sunt corecte
153. Selectai afirmaiile corecte referitoare la defeca ie:
A. Este un act reflex prin care alimentele sunt eliminate din rect la exterior
B. Este un act reflex vegetativ necondiionat la copil, de la na tere pn la 14-15 luni
C. Este un act reflex vegetativ - somatic condiionat de la 14 - 15 luni pe toat perioada vie ii
D. Este coordonat de centrii nervoi medulari (C1 - C7) i controlat cortical
E. Se realizeaz prin contracia muchilor abdominali, a diafragmei i prin relaxarea sfincterelor anale, extern
(neted) i intern (striat)
154. Defecaia:
A. Este un act reflex prin care materiile fecale sunt eliminate din rect la exterior
B. Este un act reflex coordonat de centrii medulari i controlat cortical
C. Este iniiat de ptrunderea materiilor fecale n rect cu stimularea mecanoreceptorilor rectali

174

D. Se realizeaz prin contracia muchilor abdominali, a diafragmei i prin contrac ia sfincterelor anale
E. Toate rspunsurile de mai sus sunt corecte
155. Meninerea unui sistem digestiv sntos implic respectarea urmtoarelor reguli elementare de
igien:
A. Pstrarea alimentelor alterabile la rece
B. Nerespectarea orelor de mas
C. Mestecarea corect i minuioas a hranei
D. Mestecarea gumei dup fiecare mas
E. Splarea corect a dinilor dup flecare mas
156. Regulile elementare de igien care contribuie la men inerea snt ii tubului digestiv sunt:
A. Splarea minilor dup fiecare mas
B. Consumarea raional a zahrului i a dulciurilor
C. Splarea atent a legumelor i a fructelor nainte de consum
D. Schimbarea obligatorie a periuei de dini la 12 luni
E. Pstrarea, prepararea i consumarea alimentelor n condiii stricte de igien
157. Factorii favorizani n apariia cariilor dentare sunt reprezenta i de:
A. Lipsa unor factori nutritivi din alimentaie
B. Alimentaia srac n zaharuri
C. Creterea secreiei salivare
D. ngrijirea deficitar a dinilor
E. Motenirea genetic
158. Urmtoarele afirmaii referitoare la cariile dentare sunt corecte:
A. Reprezint eroziuni ale dinilor
B. Sunt rezultatul aciunii unor bacterii asupra din ilor, care ader la suprafa a din ilor, ptrund n dentina i
produc acizi care distrug smalul
C. Apariia lor este favorizat de consumul mare de lipide ntre mese
D. Determin apariia unei sensibiliti a dintelui la varia iile de temperatur, la alimentele dure sau dulci
E. Toate rspunsurile sunt corecte
159. Stomatita:
A. Reprezint inflamaia mucoasei stomacului
B. Reprezint inflamaia mucoasei cavitii bucale
C. Poate fi prevenit prin evitarea alimentelor fierbin i, a condimentelor, a tutunului i alcoolului i a
substanelor toxice
D. Poate fi determinat de factori toxici, alergici, iritativi sau infec io i ( Candida albicans)
E. Poate fi prevenit prin evitarea unei igiene corecte a gurii
160. Faringita:
A. Reprezint inflamaia mucoasei faringiene
B. Poate fi viral (eritematoas) sau bacteriana (streptococic)
C. Netratat corespunztor duce la apariia nefritei, endocarditei i a reumatismului poliarticular
D. Este facilitat de consumul unor lichide foarte reci n sezonul cald
E. Reprezint inflamaia mucoasei laringiene
161. Enterocolitele:
A. Includ enterita (inflamaia mucoasei intestinului subire) i colita (inflama ia mucoasei intestinului gros)
B. Se prezint sub dou forme, acut i cronic
C. Se manifest prin diaree (10-30 scaune/zi), transpiraie abundent, sete intens, deshidratare, febr i
dureri abdominale
D. Includ enterita (inflamaia mucoasei intestinului gros) i colita (inflama ia mucoasei intestinului sub ire)
E. Sunt determinate n mod obinuit de toxiinfecii alimentare sau intoxica ii de alt natur
162. Ocluzia intestinal:
A. Const n inflamaia mucoasei intestinale
B. Const n ntreruperea tranzitului intestinal datorit unui obstacol sau unei tulburri n dinamica
musculaturii intestinale
C. Este determinat cel mai adesea de: schimbri n a ezarea normal a intestinului, compresiuni, leziuni
nervoase, calcul biliar ce migreaz n intestin

175

D. Fr tratament duce la deces n cteva luni


E. Prezint un debut brusc
163. Ciroza hepatic:
A. Este o boal acut a ficatului
B. Duce la distrugerea celulelor hepatice
C. Este mai frecvent la femei
D. Este determinat de cauze infecioase, nutriionale, toxice (alcool, unele medicamente, insecticide)
E. Poate fi prevenit prin tratarea unor boli cronice (hepatit, diabet, litiaz biliar), o alimenta ie ra ional,
echilibrat i prin eliminarea abuzului de medicamente i alcool
164. Cauzele litiazei biliare sunt:
A. Sedentarismul
B. Abuzul de glucide
C. Nerespectarea orelor de mas
D. Factori endocrini
E. Toate rspunsurile sunt corecte
165. Litiaza biliar:
A. Reprezint formarea de calculi la nivelul glandelor salivare
B. Reprezint formarea de calculi n vezica biliar sau n canalele biliare extrahepatice
C. Este mai frecvent la femei
D. Poate fi prevenit prin evitarea abuzurilor alimentare (mai ales a alimentelor bogate n grsimi), a
sedentarismului, surmenajului i constipaiei
E. Reprezint formarea de calculi la nivelul cilor urinare.
166. Pancreatita poate fi consecina urmtoarelor afec iuni:
A. Litiaza biliar
B. Alcoolism cronic
C. Ulcer duodenal
D. Litiaza renal
E. Rinita cronic
167. Cauzele cele mai frecvente ale constipaiei sunt reprezentate de:
A. Sarcin
B. Consumul de alimente fibroase (care conin celuloz)
C. Sedentarismul
D. Ingestie inadecvat de lichide
E. Vrsta naintat
168. Constipaia se nsoete de urmtoarele manifestri:
A. Dureri anale la evacuarea materiilor fecale
B. Scaune apoase n numr de 5 - 10/zi
C. Apariia de hemoroizi sau fisuri anale
D. Senzaia de balonare
E. Crampe abdominale
169. Diareea:
A. Const n dificultatea sau imposibilitatea eliminrii materii lor fecale
B. Este o stare patologic manifestat prin eliminarea frecvent de materii fecale moi sau fluide
C. Poate fi cauzat de infecii virale ale tubului digestiv, de unele medicamente sau de ndulcitori sintetici
D. Apare mai frecvent la persoanele de vrst naintat
E. Este favorizat de sedentarism
170. Leucoplazia:
A. Este o afeciune care apare n cazul iritaiei de lung durat a mucoaselor cavit ii bucale
B. Se poate transforma n unele cazuri n cancer
C. Reprezint o afectare superficial a mucoasei cavitii bucale
D. Reprezint o afectare profund a mucoasei bucale cu apariia de ulcera ii
E. Poate fi prevenit prin eliminarea factorilor iritan i (tutunul, alcoolul, alimentele picante)

176

Capitolul VII CIRCULAIA


1. Aparatul cardiovascular:
A. Asigur circulaia sngelui i a limfei n organism
B. Distribuie oxigen tuturor celulelor din organism
C. Distribuie dioxid de carbon celulelor din organism
D. Colecteaz produii tisulari de catabolism pentru a fi excreta i
E. Toate afirmaiile sunt corecte
2. Componentele aparatului cardiovascular sunt:
A. Inima
B. Arterele
C. Venele
D. Microcirculaia
E. Plmnii
3. Aparatul cardiovascular este reprezentat de:
A. Artere, rezervoarele de snge
B. Inim, fora motrice
C. Artere, conductele de distribuie a sngelui
D. Venele, conductele de distribuie a sngelui
E. Vene ce asigur ntoarcerea sngelui la inim
4. Inima:
A. Este situat n mediastin
B. Se gsete ntre cei doi plmni
C. Este aezat n cavitatea toracic
D. Este un organ bicameral
E. Este acoperit de pleur
5. Inima este:
A. Un organ pereche
B. Un organ cavitar
C. Alctuit din arteriole i venule
D. Format din patru compartimente
E. Alctuit din atrii i ventricule
6. Din structura inimii fac parte:
A. Pericardul, foia extern de acoperire
B. Epicardul, foia extern a pericardului
C. Epicardul, foia intern a pericardului
D. Miocardul, format din fibre musculare striate de tip cardiac
E. Endocardul, situat sub miocard
7. Inima prezint:
A. O jumtate dreapt
B. O jumtate stng
C. Trei caviti pentru fiecare jumtate
D. Un sept vertical ce separ jumtatea dreapt de cea stng a inimii
E. Un sistem valvular care impune deplasarea bidirecional a sngelui
8. Cavitile inimii sunt:
A. n numr impar
B. Dou, situate superior (atriile)
C. Atriile, situate inferior de ventriculi
D. Dou situate inferior (ventriculii)
E. Ventriculii, aezai deasupra atriilor
9. Trecerea sngelui din atrii n ventriculi, de aceea i parte, se face:
A. Printr-un sistem de vene care permite deplasarea sngelui unidirec ional

177

B.
C.
D.
E.

Prin valvele semilunare


Prin valvele atrioventriculare
n timpul sistolei ventriculare
n timpul diastolei ventriculare

10. Atriul drept comunic cu ventriculul drept:


A. Bidirecional
B. Prin orificiul atrioventricular stng
C. Unidirecional
D. Prin deschiderea valvei tricuspide
E. Prin orificiul atrioventricular drept
11. Atriul stng comunic cu ventriculul stng prin:
A. Deschiderea valvei bicuspide
B. Deschiderea valvei mitrale
C. Deschiderea valvelor semilunare
D. Orificiul valvei tricuspide
E. Orificiul atrioventricular drept
12. Valvele semilunare (sigmoide):
A. Permit comunicarea dintre atrii i ventriculi
B. Permit comunicarea dintre atrii i artere
C. Permit trecerea sngelui din ventriculi n artere
D. Se gsesc la baza arterei pulmonare
E. Se gsesc la baza arterei aorte
13. Aparatul valvular al inimii:
A. Este reprezentat de dou seturi de valve
B. D un sens obligatoriu circulaiei intracardiace a sngelui
C. Permite comunicarea dintre atrii i ventriculi
D. Permite expulzia sngelui n artere
E. Toate afirmaiile sunt false
14. Vascularizaia inimii este asigurat de:
A. Artera coronar dreapt
B. Artera carotid comun stng
C. Arterele subclaviculare
D. Artera carotid comun dreapt
E. Artera coronar stng
15. Circulaia sangvin este constituit din:
A. Trei circuite vasculare
B. Dou circuite vasculare, separate structural
C. Dou circuite vasculare, complet separate funcional
D. Circulaia mic sau pulmonar
E. Circulaia mare sau sistemic
16. Circulaia pulmonar:
A. ncepe n ventriculul drept
B. Transport snge ncrcat cu dioxid de carbon spre plmn
C. Se termin n atriul stng
D. ncepe n ventriculul stng
E. Constituie circulaia funcional a plmnilor
17. Circulaia pulmonar este realizat prin urmtoarele vase:
A. Trunchiul arterei pulmonare, cu originea n ventriculul stng
B. Trunchiul arterei pulmonare, cu originea n ventriculul drept
C. Arterele lobare, segmentare, interlobulare i capilare alveolare pulmonare
D. Venele pulmonare, care transport sngele oxigenat n atriul stng
E. Venele pulmonare care se deschid n atriul drept

178

18. Circulaia sistemic:


A. ncepe n ventriculul stng
B. Transport snge cu oxigen spre esuturi i organe
C. Se termin n atriul drept
D. Reprezint marea circulaie sau circulaia nutritiv
E. Transport snge cu oxigen la inim
19. Circulaia sistemic se realizeaz prin urmtoarele vase:
A. Artera aort
B. Venele cave, care se deschid n atriul stng
C. Artera pulmonar
D. Vena cav superioar
E. Vena cav inferioar
20. Sistemul aortic este format din:
A. Artera aort i ramurile ei
B. Aorta ascendent
C. Arcul aortic
D. Aorta descendent
E. Artera pulmonar
21. Ramurile arcului aortic sunt:
A. Trunchiul brahiocefalic
B. Artera carotid comun stng
C. Artera subclavicular stng
D. Artera carotid comun dreapt
E. Artera brahial
22. Trunchiul brahiocefalic se mparte n:
A. Artera carotid comun stng
B. Artera carotid comun dreapt
C. Artera axilar
D. Artera subclavicular dreapt
E. Artera radial
23. Artera carotid comun stng:
A. Urc la nivelul gtului
B. Se bifurc la nivelul sinusul carotidian
C. Se trifurc
D. D natere la dou ramuri
E. Se bifurc n artera carotid extern i artera carotid intern
24. Artera carotid extern vascularizeaz:
A. Regiunea frontal
B. Creierul
C. Gtul
D. Regiunile temporal i occipital
E. Viscerele feei
25. Ramurile arterelor subclaviculare sunt:
A. Artera vertebral
B. Artera carotid intern
C. Artera carotid comun
D. Artera brahial
E. Artera toracic intern
26. Artera axilar:
A. Se continu cu artera subclavicular
B. Se continu cu artera brahial, care irig bra ul
C. Vascularizeaz pereii axilei

179

D. Vascularizeaz peretele anterolateral al toracelui


E. Vascularizeaz encefalul
27. Vascularizaia membrului superior este asigurat de:
A. Artera brahial, care vascularizeaz braul
B. Artera ulnar i radial, care vascularizeaz antebra ul
C. Artera radial, care vascularizeaz braul
D. Arcadele palmare cu arterele digitale, care vascularizeaz mna
E. Artera brahial, care vascularizeaz antebraul
28. Artera aort toracic are urmtoarele ramuri:
A. Parietale, arterele bronhice
B. Parietale i viscerale
C. Viscerale, arterele bronhice
D. Viscerale, arterele pericardice
E. Parietale, arterele esofagiene
29. Ramurile viscerale ale aortei descendente abdominale sunt:
A. Trunchiul celiac
B. Artera mezenteric superioar
C. Arterele renale
D. Artera mezenteric inferioar
E. Artera iliac intern
30. Trunchiul celiac este format din urmtoarele ramuri:
A. Artera hepatic
B. Artera mezenteric superioar
C. Artera gastric stng
D. Artera splenic
E. Artera renal
31. Ramurile trunchiului celiac vascularizeaz:
A. Stomacul
B. Ficatul
C. Rinichiul
D. Splina
E. Pancreasul
32. Artera mezenteric superioar vascularizeaz prin ramurile sale:
A. Colonul ascendent
B. Cecul
C. Jejun-ileonul
D. Colonul sigmoid
E. Rectul
33. Vascularizaia colonului transvers este asigurat de:
A. Artera splenic
B. Artera gastric stng
C. Artera iliac comun
D. Artera mezenteric superioar
E. Artera mezenteric inferioar
34. Artera mezenteric inferioar vascularizeaz prin ramurile sale:
A. Colonul descendent
B. Colonul ascendent
C. Colonul sigmoid
D. Vezica urinar
E. Partea superioar a rectului
35. Arterele iliace comune:

180

A. Sunt ramurile colaterale ale arterei aorte


B. Sunt n numr de dou: anterioar i posterioar
C. Sunt ramurile terminale ale arterei aorte
D. Se ramific fiecare n artera iliac extern i intern
E. Se mpart n trei ramuri, la nivelul articulaiei sacro-iliace
36. Artera iliaca intern, vascularizeaz:
A. Pereii bazinului, prin ramurile parietale
B. Vezica urinar
C. Organele genitale
D. Uterul
E. Rinichii
37. Vascularizaia organelor genitale este asigurat de:
A. Ramurile viscerale ale arterei iliace interne
B. Artera mezenteric superioar
C. Artera iliac extern
D. Artera mezenteric inferioar
E. Ramurile parietale ale arterei iliace interne
38. Artera iliac extern:
A. Ajunge pe faa posterioar a coapsei
B. Devine, la nivelul coapsei, arter femural
C. Este o ramur a arterei iliace interne
D. Devine, la nivelul coapsei, arter iliac intern
E. Asigur vascularizaia membrului inferior
39. Vascularizaia membrului inferior este asigurat de:
A. Artera femural, care irig coapsa
B. Artera poplitee, situat n fosa poplitee
C. Artera tibial anterioar, care irig faa anterioar a gambei
D. Arterele plantare, situate n fosa poplitee
E. Artera tibial posterioar, care irig faa posterioar a gambei
40. Artera tibial anterioar asigur irigaia:
A. Coapsei
B. Regiunii plantare
C. Feei posterioare a gambei
D. Feei anterioare a gambei
E. Toate rspunsurile sunt greite
41. Sistemul venos al circulaiei sistemice este reprezentat de:
A. Trei vene mari
B. Venele pulmonare
C. Vena cav superioar
D. Vena cav inferioar
E. Toate afirmaiile sunt corecte
42. Vena cav superioar:
A. Se formeaz prin fuzionarea venelor brahiocefalice stng i dreapt
B. Colecteaz sngele venos de la membrele superioare prin venele subclaviculare
C. Colecteaz sngele venos de la torace prin sistemul venelor azygos
D. Colecteaz sngele venos de la membrele superioare prin venele jugula
E. Se deschide n ventriculul drept
43. Sistemul venelor azygos colecteaz sngele de la:
A. Esofag
B. Bronhii
C. Cap i gt
D. Pericard
E. Torace

181

44. n venele jugulare interne se vars sngele venos de la:


A. Creier
B. Cap i gt
C. Membrele superioare
D. Spaiile intercostale
E. Diafragm
45. Sngele venos al membrelor superioare este colectat n:
A. Vena axilar
B. Venele profunde ce se gsesc imediat sub piele
C. Venele superficiale, subcutanate
D. Venele profunde ce se vars n venele superficiale
E. Venele superficiale, care poart aceeai denumire cu arterele care le nso esc
46. Vena cav inferioar:
A. Se formeaz prin unirea venei iliace comune stngi cu cea dreapt
B. Are traiect ascendent la dreapta coloanei vertebrale
C. Strbate diafragma
D. Se deschide n atriul stng
E. Se deschide n atriul drept
47. La nivelul abdomenului, n vena cav inferioar se vars:
A. Venele hepatice
B. Vena subclavicular stng
C. Venele splenice
D. Venele renale
E. Vena subclavicular dreapt
48. Vena cav inferioar adun sngele venos de la:
A. Membrele superioare
B. Rinichi i glandele suprarenale
C. Membrele inferioare
D. Ficat
E. Testicule i ovare
49. Vena iliac intern colecteaz sngele venos de la:
A. Peretele posterior al abdomenului
B. Pereii bazinului
C. Viscerele din bazin
D. Membrele inferioare
E. Glandele suprarenale
50. Vena iliac extern colecteaz sngele venos de la:
A. Membrele inferioare
B. Organele genitale
C. Vezica urinar
D. Rect
E. Toate rspunsurile sunt corecte
51. Vena splenic adun sngele venos de la:
A. Rinichi
B. Splin
C. Pancreas
D. Marea curbur a stomacului
E. Vena cav superioar
52. Vena port:
A. Transport la ficat snge ncrcat cu substane nutritive
B. Se formeaz prin confluena a trei vene: splenic, mezenteric inferioar i mezenteric superioar
C. Dreneaz sngele din vena mezenteric superioar

182

D. Adun sngele de la membrele superioare


E. Toate rspunsurile sunt adevrate
53. Vena mezenteric inferioar colecteaz sngele venos de la:
A. Vezica biliar
B. Vezica urinar
C. Colonul descendent
D. Colonul sigmoid
E. Rect
54. Vena mezenteric superioar adun sngele venos de la:
A. Colonul descendent
B. Apendice
C. Colonul sigmoid
D. Colonul ascendent
E. Colonul transvers, jumtatea dreapt
55. Capilarele limfatice:
A. Sunt vase mici, de tip terminal
B. Dreneaz limfa n vasele limfatice
C. Dreneaz limfa direct n trunchiurile limfatice mari
D. Sunt prezente n toate organele i esuturile
E. Formeaz, prin confluena lor, vasele limfatice
56. Vasele limfatice:
A. Colecteaz limfa de la nivelul capilarelor
B. Prezint la nivelul pereilor valvule semilunare
C. Colecteaz limfa din trunchiurile limfatice
D. Prezint pe traiectul lor ganglioni limfatici
E. Toate rspunsurile sunt corecte
57. Ganglionii limfatici:
A. Formeaz eritrocite i leucocite
B. Primesc mai multe vase limfatice aferente
C. Produc limfocite i formeaz imunoglobuline
D. Trimit vase limfatice aferente
E. Sunt alctuii din esut conjunctiv elastic
58. Grupurile ganglionare limfatice se localizeaz n regiunile:
A. Palmar
B. Axilar
C. Mediastinal
D. Inghinal
E. Cerebral
59. Urmtoarele afirmaii despre limf sunt adevrate:
A. Face parte din mediul extern al organismului
B. Face parte din mediul intern al organismului
C. Strbate ganglionii limfatici regionali
D. Circul din capilare n vasele limfatice i apoi spre trunchiurile limfatice
E. Este colectat de canalul toracic i canalul limfatic drept
60. Canalul toracic:
A. ncepe n abdomen prin cisterna chili
B. Strbate diafragma
C. Se deschide la confluena dintre vena subclavicular stng i vena jugular intern din partea stng
D. Are originea n cavitatea toracic
E. Se deschide n unghiul venos drept
61. Canalul toracic are un traiect:
A. Posterior de coloana vertebral

183

B. Descendent spre abdomen


C. Anterior de coloana vertebral
D. Posterior de artera aort
E. Ascendent spre torace
62. Canalul toracic colecteaz limfa de la:
A. Partea stng a capului i gtului
B. Jumtatea stng a toracelui
C. Membrele inferioare
D. Membrul superior drept
E. Jumtatea dreapt a toracelui
63. Canalul limfatic drept:
A. Este cel mai mare colector limfatic
B. Are un traiect scurt
C. Se deschide n unghiul venos drept
D. Se deschide la confluena dintre vena subclavicular dreapt i vena jugular intern din partea dreapt
E. Se deschide n unghiul venos stng
64. Canalul limfatic drept colecteaz limfa de la:
A. Membrul superior stng
B. Membrul superior drept
C. Jumtatea dreapt a capului i gtului
D. Membrele inferioare
E. Jumtatea dreapt a toracelui
65. Canalul toracic:
A. Colecteaz limfa din jumtatea inferioar a corpului
B. Colecteaz limfa din ptrimea superioar stng a corpului
C. Colecteaz limfa din ptrimea superioar dreapt a corpului
D. Se deschide n unghiul venos format din unirea venei jugulare stngi cu vena subclavicular stng
E. Se deschide n unghiul venos format din unirea venei jugulare drepte cu vena subclavicular dreapt
66. n traiectul su spre torace, canalul toracic se plaseaz:
A. n faa vertebrei S2, la nivelul cisternei chyli
B. n spatele vertebrei S2, la nivelul cisternei chyli
C. Anterior de coloana vertebral
D. napoia aortei
E. naintea aortei
67. Vena limfatic dreapt:
A. Are o lungime de 25-30 cm
B. Colecteaz limfa din ptrimea inferioar dreapt a corpului
C. Se deschide n vena jugular extern dreapt
D. Se deschide n vena axilar dreapt
E. Colecteaz limfa din ptrimea superioar dreapt a corpului
68. Ganglionii limfatici:
A. Se gsesc pe traseul vaselor limfatice
B. Produc limfocite i formeaz anticorpi
C. Se gsesc n regiunile axilar, laterocervical, inghinal, abdominal
D. mbogesc limfa cu elemente celulare i cu proteine
E. Au rol de barier, favoriznd rspndirea microbilor
69. Structura ganglionilor limfatici cuprinde:
A. O capsul care trimite septuri spre interior
B. O zona cortical n care se gsesc cordoane de esut limfoid
C. O zon medular n care se gsesc foliculi limfatici
D. Mai multe vase limfatice aferente
E. Un singur vas limfatic eferent
70. Selectai afirmaiile corecte privind ganglionii limfatici:

184

A. Sunt aezai sub form de grmjoare" rspndite n ntreg organismul


B. Sunt distribuii n zonele de ramificare a vaselor limfatice sau n apropierea venelor
C. Interiorul lor const ntr-o reea cu ochiuri mici n care se gsesc celule de aprare
D. n interiorul ganglionilor limfatici limfocitele T atac agenii patogeni ptrun i n organism
E. Au form rotund i dimensiuni mari
71. Canalul toracic dreneaz grupurile ganglionare limfatice localizate:
A. Latero-cervical drept
B. Axilar drept
C. Lombar
D. Inghinal stng
E. Inghinal drept
72. Splina:
A. Este un organ limfoid central
B. Este un organ limfoid periferic
C. Depoziteaz snge cu hematocrit mare
D. Are rol n formarea eritrocitelor (eritropoiez)
E. Are rol n hemoliza eritrocitelor
73. Splina este un organ care:
A. Aparine sistemului circulator
B. Distruge hematiile mbtrnite
C. Intervine n metabolismul fierului
D. Depoziteaz 600 ml de snge
E. Trimite depozitul de snge n circulaie, n caz de hemoragii sau efort fizic
74. Splina:
A. Este un organ situat n cavitatea toracic
B. Este un organ nepereche
C. Se gsete n partea dreapt a cavitii abdominale
D. Ocup loja splenic
E. Are o culoare brun-rocat
75. Splina:
A. Intervine n metabolismul fierului
B. Produce limfocite
C. Produce neutrofile, eozinofile
D. Este un organ de depozit sangvin
E. Distruge hematiile tinere
76. Vascularizaia arterial a splinei este realizat de:
A. Artera gastric stng
B. Artera splenic
C. Artera mezenteric superioar
D. Artera hepatic
E. Artera mezenteric inferioar
77. Sngele:
A. Este principalul lichid circulant din corpul uman
B. Este un tip particular de esut conjunctiv
C. Cuprinde elemente figurate (eritrocite, leucocite, trombocite)
D. Cuprinde plasma (apa, substane anorganice i organice)
E. Reprezint aproximativ 40% din greutatea corpului
78. Care din urmtoarele afirmaii privind sngele sunt corecte?
A. Reprezint 8% din masa corporal
B. Cuprinde elementele figurate n proporie de 55%
C. Cuprinde elementele figurate n proporie de 45%
D. Cuprinde plasm n proporie de 45%

185

E. Toate afirmaiile sunt corecte


79. Sngele ndeplinete urmtoarele funcii:
A. Nutritiv
B. Transport substanele de catabolism de la intestin la celule i esuturi
C. Respiratorie
D. Transport O2 i CO2 de la esuturi la plmni
E. De excreie
80. Selectai afirmaia fals privind funciile sngelui:
A. Transport substanele de catabolism la organele excretoare
B. Menine constant temperatura corpului
C. Asigur imunitatea mpotriva infeciilor prin anticorpi
D. Asigur imunitatea prin activitatea fagocitar a limfocitelor
E. Asigur hemostaza (oprirea sngerrii)
81. Care dintre urmtoarele afirmaii privind funciile sngelui este fals?
A. Are rolul de sistem de integrare i coordonare umoral a func iilor organismului
B. Vehiculeaz hormoni, mediatori chimici i catabolii
C. Datorit coninutul bogat n mas eritrocitar are rol n termoreglare
D. Transport substanele toxice spre locurile de excreie
E. Are rol n ndeprtarea substanelor neutilizabile sau n exces
82. Selectai afirmaiile corecte privind mediul intern al organismului:
A. Este constituit din totalitatea lichidelor existente n organism, n afara celulelor
B. Cuprinde mai multe sectoare: lichidul interstiial, limfa i sngele
C. Cuprinde lichidul interstiial, limfa i lichidul intracelular
D. Cel mai important sector al mediului intern este sngele
E. Cel mai mare sector ale mediului intern este cel intracelular
83. Plasma are urmtoarea compoziie chimic:
A. Ap - 90%
B. Reziduu uscat - 10%
C. Proteine: albumine, globuline i fibrinogen
D. Globule albe
E. Cationi
84. Proteinele din compoziia plasmei:
A. Au originea n ficat
B. Menin volemia i presiunea arterial
C. Intervin n coagulare
D. Intervin n imunitate
E. Sunt absorbite din esuturi
85. Plasma conine urmtoarele:
A. O2 i CO2
B. Fibrinogen
C. Monozaharide
D. Acizi grai i glicerol
E. Plachete sangvine
86. Selectai afirmaiile corecte privind ureea plasmatic:
A. Este absorbit din intestin
B. Are origine hepatic
C. Face parte din categoria nutrimentelor plasmatice
D. Este rezultatul catabolismului proteic
E. Are rol metabolic i energetic
87. Lichidul interstiial:
A. Cuprinde ap, electrolii i proteine cu molecul mare

186

B. Provine din apa i electroliii care trec de la nivelul captului venos al capilarului sanguin n spa iul
intercelular
C. Ptrunde prin reabsorbite (circa 9/10) n captul arterial al capilarului sanguin
D. Este drenat (circa 9/10) n capilarul limfatic, formnd limfa
E. Este o component a mediului intern
88. Limfa:
A. Reprezint o mic parte a lichidului interstiial (doar 1/10)
B. Este un lichid incolor
C. Are o compoziie chimic asemntoare plasmei, dar lipsit de proteine cu molecul mare
D. Circul ntr-un sistem deschis de vase limfatice
E. Este colectat n final de trei vase limfatice care se deschid n vene
89. Volemia:
A. Se mai numete i volum sanguin total
B. Reprezint 8% din greutatea corpului
C. Variaz n funcie de cantitatea de ap din organism
D. Variaz n funcie de cantitatea de elemente figurate
E. Scade n stri febrile i vrsturi
90. Selectai afirmaiile corecte privind homeostazia:
A. Reprezint valoarea procentual a volumului ocupat de plasm, raportat la volumul de snge
B. Este o caracteristic a mediului intern
C. Reprezint pstrarea n limite fiziologice a compoziiei chimice i a propriet ilor fizico-chimice ale mediului
intern
D. Se menine prin mecanisme neuroumorale care se desfoar n principal pe baz de feed-back pozitiv
E. Presupune pstrarea echilibrului hidric i electrolitic
91. Prin echilibru electrolitic se nelege meninerea constant a urmtorilor parametri:
A. Raportul ntre aportul i pierderea apei de ctre organism
B. Hematocritul
C. Natremia
D. Potasemia
E. Calcemia
92. Prin examenul microscopic al sngelui se observ urmtoarele tipuri de elemente figurate:
A. Hematii
B. Hemoglobina
C. Leucocite
D. Plachete sangvine
E. Trombocite
93. Selectai afirmaiile corecte privind originea elementelor figurate ale sngelui:
A. Eritrocitele se formeaz n mduva osoas roie, iar procesul de formare se nume te eritropoiez
B. Formarea eritrocitelor este sub influena unui hormon produs de ficat numit eritropoietin
C. Leucocitele se formeaz la adult n mduva oaselor i n esutul limfoid din ficat
D. Formarea leucocitelor se numete leucopoiez
E. Trombocitele se formeaz n mduva osoas roie
94. Cele mai numeroase elemente figurate ale sngelui sunt:
A. Eritrocitele
B. Neutrofilele
C. Limfocitele
D. Leucocitele
E. Trombocitele
95. Eritrocitele adulte:
A. Au forma unor discuri biconvexe
B. Sunt n numr de 4,5 milioane/mm3 la brbat
C. Sunt n numr de 5 milioane/mm3 la femeie
D. Sunt anucleate
E. Conin hemoglobina
96. Hemoglobina:

187

A.
B.
C.
D.
E.

Este o heteroprotein
Cuprinde o parte neproteic - globina
Cuprinde o parte proteic - hemul
Prezint n centrul structurii hemului Fe2+ de care se leag labil O2
Fixeaz CO2 i formeaz carboxihemoglobina, compus stabil

97. Care dintre afirmaiile referitoare la eritrocite sunt adevrate?


A. Sunt celule cu un singur nucleu
B. Sunt celule fr nucleu
C. Au rol n transportul O2 i al CO2
D. Intervin n hemostaz
E. Intervin n echilibrul acido - bazic
98. Hematiile:
A. Au culoarea roie, dat de hemoglobina
B. Au o durat medie de via de 120 de zile
C. Transport gaze respiratorii
D. Emit pseudopode
E. Toate afirmaiile sunt corecte
99. Distrugerea eritrocitelor:
A. Se numete eritropoiez
B. Se numete hemoliz
C. Are loc n ficat
D. Are loc n splin
E. Are loc n mduva oaselor
100.Membrana hematiilor are n structura sa:
A. Numeroase tipuri de macromolecule, cu rol de antigen
B. Numeroase tipuri de macromolecule, numite aglutinogene
C. O serie de compui cu rol de anticorpi, numite aglutinine
D. Aglutinogene, dintre care cele mai frecvent ntlnite sunt i
E. Aglutinine, dintre care cele mai importante sunt A, B i D
101.Sistemele imunologice sangvine s-au constituit:
A. Prin excludere reciproc a aglutininelor omoloage
B. Prin excluderea reciproc a aglutinogenelor omoloage
C.n decursul evoluiei umane
D.n sisteme importante pentru practica medical curent
E. Toate rspunsurile sunt corecte
102.Potrivit regulii excluderii aglutininelor cu aglutinogenul omolog, pot exista indivizi posesori de:
A. Aglutinogen A pe hematii i aglutinine n plasm
B. Aglutinin A pe hematii i aglutinogen n plasm
C.Aglutinogen B pe hematii i aglutinine n plasm
D.Aglutinogen B pe hematii i aglutinine n plasm
E. Aglutinin B pe hematii i aglutinogen n plasm
103.Selectai afirmaia corect privind transfuzia:
A. Este o metod frecvent de tratament medical
B. Const n administrarea numai de snge proaspt
C.Const n administrarea numai de snge conservat
D.Trebuie s in seama de prezena aglutinogenelor n plasma donatorului i a aglutininelor n membrana
hematiilor primitorului
E. Se realizeaz obligatoriu izogrup, chiar i pentru cantit i mai mici de 500 ml
104. n cazul transfuziilor compatibile de snge, trebuie respectate urmtoarele reguli:
A.Cunoaterea apartenenei donatorului la una dintre grupele sangvine
B.Cunoaterea apartenenei primitorului la una dintre grupele sangvine
C.Aglutinogenul din sngele donatorului nu trebuie s se ntlneasc cu aglutinin omoloag din plasma
primitorului
D.Primitorul de grup 0 I poate primi snge de la toate grupele sangvine
E.Donatorul de grup AB IV poate dona snge la toate grupele sangvine

188

105. ntlnirea aglutinogenului cu aglutinin omoloag determin:


A. Un conflict imun
B. Un conflict antigen - anticorp
C.Distrugerea hematiilor
D.Consecine grave pentru individ
E. Un conflict antigen - antigen
106. Grupa sangvin 0 I:
A. Are aglutinogene A i B pe hematii
B. Are aglutinine i n plasm
C. Poate primi snge de la grupa A II
D. Poate dona grupei A II
E. Poate dona grupei B III
107. Grupa sangvin A II:
A. Are aglutinogen A pe hematii
B. Are aglutinin n plasm
C. Poate dona grupei 0 I
D. Poate dona grupei B II
E. Poate dona grupei AB IV
108. Grupa sangvin B III:
A. Are aglutinogen B pe eritrocite
B. Are aglutinin a n plasm
C. Poate dona grupei 0 I
D. Poate dona grupei B III
E. Poate dona grupei AB IV
109. Grupa sangvin AB IV:
A. Are aglutinogene A i B pe eritrocite
B. Are aglutinine i n plasm
C. Poate primi snge de la grupa 0 I
D. Poate primi snge de la grupa A II
E. Poate primi snge de la grupa B III
110. Cunoaterea grupelor sangvine AB0 este important n urmtoarele situa ii:
A. Stabilirea compatibilitii transfuzionale
B. Determinarea paternitii
C. Identificarea sarcinilor incompatibile
D. Identificarea riscului de maladie hemolitic a nou-nscutului
E. Toate afirmaiile sunt corecte
111. Sngele pus n contact cu serurile hemotest, aparine grupei sangvine B III dac:
A. n niciuna din cele 3 picturi nu se produce aglutinare
B. Aglutinarea se produce numai n picturile cu serurile 0 I i B III
C. Aglutinarea se produce numai n picturile cu serurile 0 I i A II
D. Aglutinarea se produce n toate cele 3 picturi
E. Aglutinarea se produce numai n picturile cu seruri A II i B III
112. Selectai afirmaiile corecte privind sistemul Rh:
A. Este definit de existena antigenului Rh n sngele a 15% dintre oameni
B. Este definit de existena antigenului Rh n sngele maimuei Rhesus i la 85% dintre oameni
C. Sistemul cuprinde anticorpii anti-Rh (aglutinogene) prezen i n mod normal la 85% din oameni
D. Sistemul cuprinde anticorpii anti-Rh (aglutinine) prezen i n mod normal la 15% din oameni
E. Anticorpii Anti-Rh din sngele femeilor Rh cu ft Rh+ pot determina avort precoce
113. Factorul D:
A. Este factorul principal dintr-un numr de 5 factori ai sistemului Rh, nota i c, C, D, e, E
B. Se gsete la 85% din populaia uman, toi Rh+ homozigoi (DD)
C. Se gsete la 85% din populaia uman, toi Rh+ heterozigoi (Dd)
D. Este un aglutinogen care poate strbate placenta n timpul sarcinii, ptrunznd n organismul mamei Rh
E. Este un aglutinogen care poate strbate placenta n timpul sarcinii, ptrunznd n organismul ftului Rh +

189

114. Grupa sangvin 0 I, Rh poate primi snge de la:


A. Grupa sangvin 0 I, Rh
B. Grupa sangvin A II, Rh
C. Grupa sangvin B III, Rh+
D. Grupa sangvin AB IV, Rh
E. Toate grupele Rh
115. Apariia aglutinogenului D n sngele primitorului cu Rh+ va determina:
A. Reacia aparatului imunitar al organismului, ca i fa de un antigen oarecare
B. Activarea limfocitelor
C. Producia de anticorpi anti D
D. Producia de anticorpi anti-Rh
E. Nicio modificare
116. Aglutininele anti-Rh pot fi generate:
A. n mod natural n sngele tuturor indivizilor
B. Prin transfuzii repetate de snge Rh la persoane Rh +
C. Prin transfuzii repetate de snge Rh+ la persoane Rh
D. Prin sarcin cu ft Rh+ i mam cu Rh
E. Prin sarcin cu ft Rh i mam cu Rh+
117. Selectai afirmaiile corecte privind incompatibilitatea Rh ntre sngele matern Rh i cel fetal Rh+:
A. n general, aceast incompatibilitate nu afecteaz prima sarcin
B. Anticorpii anti-Rh se produc dup prima sarcin incompatibil, dar nu se pstreaz mai mult vreme n
organism matern
C. n cazul sarcinilor incompatibile urmtoare, anticorpii anti-Rh ptrund n sngele ftului Rh +
D. n cazul sarcinilor incompatibile urmtoare, anticorpii anti-Rh distrug globulele ro ii fetale Rh
E. Determin o anemie sever la nou-nscut
118. Selectai afirmaiile corecte privind leucocitele polinucleare:
A. Sunt cele mai mari celule sangvine
B. Prezint un nucleu lobat
C. Au nucleul bine conturat
D. Nu prezint granulaii
E. Conin granulaii n citoplasm
119. Selectai afirmaiile corecte privind leucocitele mononucleare:
A. Sunt reprezentate de neutrofile, acidofile i bazofile
B. Sunt reprezentate de monocite, limfocite B i limfocite T
C. Emit pseudopode, cu excepia leucocitelor acidofile
D. Emit pseudopode, doar leucocitele macrofage
E. Numrul lor variaz ntre 4-8 mii/mm3
120. Neutrofilele:
A. Au granulaii care nu fixeaz niciun fel de colorant
B. Intervin n aprarea nespecific prin fagocitoza agen ilor patogeni (bacterii)
C. Fagociteaz parazii
D. Secret substane vasodilatatoare
E. Fagociteaz resturi de celule
121. Acidofilele (eozinofilele):
A. Produc anticorpi specifici
B. Secret heparin
C. Intervin n imunitatea celular
D. Au granulaii foarte mici n citoplasm
E. Au granulaii care se coloreaz cu eozin
122. Eozinofilele:
A. Strbat peretele capilar prin diapedez
B. Reprezint prima linie de lupt antimicrobian

190

C. Au cea mai mare capacitate de fagocitoza, avnd n citoplasm un numr mare de lizozomi boga i n
enzime hidrolitice
D. Distrug paraziii numai prin fagocitoza
E. Distrug paraziii prin eliberarea din granulaiile citoplasmatice a unor enzime hidrolitice care ac ioneaz
asupra membranei parazitului
123. Bazofilele secret:
A. Substane vasoconstrictoare
B. Substane vasodilatatoare
C. Histamin
D. Heparin
E. Serotonin
124. Care dintre tipurile de leucocite din sngele periferic se transform n macrofage la nivelul
esuturilor?
A. Neutrofilele
B. Acidofilele
C. Bazofilele
D. Monocitele
E. Limfocitele
125. Substanele produse de celulele locale cu rol n imunitatea nespecific sunt:
A. Imunoglobulinele
B. Lizozimul din secreia salivar
C. Acidul clorhidric din secreia gastric
D. Acizii organici din secreia glandelor sebacee
E. Substane cu aciunea bactericida sau bacteriostatic
126. Selectai afirmaiile corecte privind aprarea nespecific a organismului:
A. Cuprinde totalitatea factorilor care realizeaz protecia organismului mpotriva unui antigen specific
B. Cuprinde pielea i mucoasele intacte cu rol de barier mecanic
C. Cuprinde factori interni care determin reacia inflamatorie chiar dac barierele mecanice nu sunt dep ite
D. Cuprinde reacia inflamatorie caracterizat prin roea, inflamare, temperatur crescut i durere
E. Se realizeaz cu ajutorul anticorpilor specifici
127. Celula cu aciune fagocitar atras printr-un chimiotactism pozitiv n cazul lezrii celulelor este:
A. Neutrofilul
B. Eozinofilul
C. Bazofilul
D. Limfocitul
E. Monocitul
128. Fagocitoza:
A. Reprezint procesul cel mai important de aprare specific
B. Const n captarea i digestia intracelular a agen ilor patogeni
C. Este precedat de diapedeza celulelor fagocitare la nivelul esutului afectat
D. Este o funcie a microfagelor reprezentate de leucocitele neutrofile
E. Este o funcie a macrofagelor care provin din eritrocite
129. Puroiul conine un amestec de:
A. Microorganisme omorte
B. Leucocite
C. Trombocite
D. Celule distruse
E. Lichide celulare
130. Activitatea fagocitar a leucocitelor este favorizat de:
A. Cortizon
B. Antibiotice
C. Factori umorali
D. Lizozim
E. Interferon

191

131. Imunitatea specific este asigurat de:


A. Piele
B. Aciditatea sucului gastric
C. Secreia de mucus i evacuarea lui prin micarea cililor sistemului respirator
D. Aciditatea urinei
E. Limfocite
132. Antigenul:
A. Este o substan micromolecular strin organismului
B. Poate fi purtat de ageni patogeni
C. Poate fi de natur proteic, strin organismului
D. Se poate prezenta ca antigen liber
E. Ptruns n organism declaneaz producia de anticorpi
133. Rspunsul imun specific are urmtoarele caracteristici:
A. Diferenierea structurilor proprii de cele strine organismului
B. Specificitate
C. Memoria imunologic
D. Un rspuns umoral primar i unul secundar
E. Este mediat prin trei tipuri de limfocite
134. Selectai afirmaiile corecte referitoare la limfocite:
A. Sunt de 2 tipuri
B. n prezena unui agent infecios limfocitele B se transform n plasmocite care secret anticorpi specifici
C. Sunt celule efectoare ale imunitii specifice
D. Fagociteaz resturi de celule
E. Limfocitele T au rol n imunitatea celular
135. Anticorpii:
A. Sunt secretai de limfocitele B transformate n plasmocite la nivelul organelor limfoide
B. Sunt secretai de limfocitele T de la nivelul organelor limfoide
C. Sunt eliberai n snge i de aici ajung n limf
D. Prezint specificitate
E. Neutralizeaz orice antigen
136. Rspunsul imun umoral secundar:
A. Este declanat de un prim contact cu antigenul
B. Presupune un contact ulterior cu acelai antigen
C. Se realizeaz pe seama limfocitelor cu memorie imunologic
D. Este o reacie de aprare nespecific
E. Este o reacie de aprare specific
137. Limfocitele T:
A. Iau natere la nivelul ganglionilor limfatici
B. Eliberate n circulaie ajung n timus unde sunt instruite n vederea recunoa terii antigenului
C. La contactul cu antigenul, produc proteine-receptor cu ajutorul crora devin capabile s recunoasc
antigenul
D. Se fixeaz pe membrana celular care prezint antigenul i l distrug prin eliberarea unor substan e
E. Toate afirmaiile sunt corecte
138. Se descriu urmtoarele tipuri de limfocite T:
A. Helper care stimuleaz activitatea limfocitelor B
B. Helper care stimuleaz activitatea limfocitelor T
C. Citotoxice care distrug celulele corpului invadate de agresori
D. Supresoare care inhib funcia imunitar a granulocitelor
E. Cu memorie care asigur rspunsul imun umoral secundar
139. Aprarea specific:
A. Se realizeaz cu ajutorul anticorpilor specifici
B. Se realizeaz cu ajutorul imunoglobulinelor
C. Se realizeaz cu ajutorul unor substane proteice din clasa gamaglobulinelor
D. Se realizeaz cu participarea neutrofilelor care produc anticorpii
E. Este declanat de ptrunderea n organism a agen ilor strini, numi i antigeni

192

140. Imunitatea:
A. Reprezint capacitatea de a recunoate i de a anihila ageni strini ptrun i n organism
B. Este mediat de limfocitele T (imunitatea umoral)
C. Este mediat de limfocitele B (imunitatea celular)
D. Presupune sinteza de anticorpi specifici de ctre limfocitele B
E. Se bazeaz pe pstrarea memoriei imunologice"
141. Selectai afirmaiile corecte privind imunitatea natural nnscut:
A. Poate fi activ sau pasiv
B. Este comun tuturor indivizilor
C. Se transmite ereditar
D. Dureaz toat viaa
E. Are o durat lung
142. Selectai afirmaiile corecte privind imunitatea natural dobndit:
A. Este individual
B. Este obinut activ prin vaccinare
C. Este dobndit activ n urma unor boli
D. Este obinut pasiv prin laptele matern
E. Dureaz toat viaa
143. Selectai afirmaiile corecte privind imunitatea artificial activ:
A. Se obine prin administrare de seruri
B. Se obine prin vaccinare
C. Presupune introducerea n organism a unor ageni patogeni atenua i sau omor i
D. Determin producerea de anticorpi specifici
E. Const n administrarea de anticorpi gata forma i
144. Imunitatea artificial pasiv dureaz:
A. Toat viaa
B. Timp ndelungat
C. Mai muli ani, necesitnd repetarea vaccinrii
D. Puin, 2-3 sptmni
E. Toate afirmaiile sunt false
145. Trombocitele:
A. Iau natere prin fragmentarea megacariocitului
B. Sunt cele mai mici elemente figurate ale sngelui
C. Nu prezint nucleu
D. Sunt n numr de 150-400 mii/mm3
E. Intervin n rspunsul imun
146.Selectai afirmaiile corecte privind rolurile trombocitelor:
A. Opresc scurgerea sngelui din vasele cu diametru mare lezate
B. Particip la hemostaz prin formarea dopului plachetar alb
C.Particip la formarea cheagului de fibrin
D.Produc factori trombocitari cu rol n coagularea sngelui
E. Produc factori trombocitari cu rol n fibrinoliz
147. Selectai afirmaiile corecte privind hemostaza:
A. Este un complex de mecanisme de oprire a sngerrii
B. Este declanat de lezarea unui vas de snge
C. Se realizeaz cu participarea trombocitelor i a factorilor plasmatici ai coagulrii
D. Const n formarea dopului plachetar i a cheagului de fibrin
E. Este un proces fiziologic care se desfoar n doi timpi
148. Timpii hemostazei sunt:
A. Timpul vasculoplachetar care dureaz 4-8 min
B. Hemostaza primar care dureaz 2-4 min
C. Timpul plasmatic al coagulrii (coagularea) care dureaz 2-4 minute
D. Timpul trombodinamic care dureaz 2-4 ore

193

E. Timpul trombodinamic care cuprinde refracia cheagului i fibrinoliza


149. Selectai afirmaiile corecte privind hemostaza primar:
A. Este declanat de lezarea unui vas sanguin de calibru mic
B. Const n vasoconstricia vasului lezat sub aciunea fibrelor nervoase somatice din peretele vascular
C. Const n vasoconstricia vasului lezat sub aciunea fibrelor nervoase vegetative din peretele vascular
D. Const n formarea dopului rou plachetar prin aderarea trombocitelor la peretele vascular lezat
E. Este un proces enzimatic care const n formarea cheagului de fibrin
150. Hemostaza primar cuprinde urmtoarele procese:
A. Vasodilataia peretelui vasului lezat, produs reflex i umoral
B. Vasoconstricia peretelui vasului lezat, produs reflex i umoral
C. Aderarea trombocitelor la nivelul plgii
D. Agregarea trombocitar
E. Metamorfoza vscoas a trombocitelor
151. Coagularea:
A. Este temporar prin formarea dopului plachetar
B. Este definitiv prin formarea cheagului de fibrin la interiorul dopului plachetar
C. Const n transformarea fibrinogenului plasmatic, solubil, n fibrin insolubil
D. Necesit prezena Ca2+
E. Se realizeaz cu participarea celor 10 factori plasmatici ai coagulrii
152. Timpul vase u Io-plachetar al hemostazei:
A. Const n vasodilataia peretelui vascular lezat
B. Const n vasoconstricia peretelui vascular lezat
C. Const n aderarea i aglutinarea leucocitelor la plag, cu oprirea sngerrii
D. Dureaz 2-4 min
E. Dureaz 4-8 min
153. Formarea cheagului insolubil de fibrin are loc:
A. Sub aciunea factorilor coagulrii de natur plasmatic
B. Sub aciunea factorilor coagulrii de natur trombocitar
C. Sub aciunea factorilor coagulrii de natur tisular
D. n 2 faze
E. n 3 faze
154. Sunt necesare pentru sinteza i activarea unor factori plasmatici ai coagulrii:
A. Ca2+
B. Na+
C. Mg2+
D. K+
E. Vitamina K
155. Sunt faze ale formrii cheagului de fibrin:
A. Formarea dopului plachetar
B. Formarea tromboplastinei
C. Formarea trombinei
D. Formarea fibrinei
E. Fibrinoliza
156. Formarea cheagului de fibrin este urmat de:
A. Expulzia serului (plasm cu fibrinogen i protrombin)
B. Retracia cheagului
C. Fibrinoliza
D. Descompunerea cheagului sub aciunea unor enzime lipolitice
E. ndeprtarea cheagului i reluarea circulaiei prin vasul lezat
157. Fibrinoliza:
A. Este un proces enzimatic
B. Const n transformarea plasminogenului de la nivelul cheagului n plasmin
C. Const n depolimerizarea fibrinei sub aciunea tromboplastinei
D. Asigur reluarea circulaiei la nivelul vasului sanguin afectat

194

E. Toate afirmaiile sunt corecte


158. Selectai afirmaiile corecte privind activitatea cardiac:
A. Activitatea principal a inimii const n asigurarea circulaiei sngelui la nivelul celor 3 circuite vasculare
B. Datorit contraciei miocardului inima ndeplinete funcia de pomp aspiro-respingtoare a sngelui
C. n timpul sistolei pompa cardiac expulzeaz sngele din ventriculi n artere
D. n timpul diastolei pompa cardiac aspir sngele din artere n ventriculi
E. Toate afirmaiile sunt corecte
159. Sunt proprieti comune ale muchiului cardiac i muchiului scheletic:
A. Excitabilitatea
B. Ritmicitatea
C. Contractilitatea
D. Automatismul
E. Conductibilitatea
160. Inima funcioneaz ca dou sinciii:
A. Unul atrial
B. Unul ventricular
C. Cu o singur conexiune funcional electric, doar ntre ventricule
D. Conectate funcional prin nodul sino-atrial
E. Conectate funcional prin nodul atrio-ventricular
161. Selectai afirmaiile corecte privind automatismul cardiac:
A. Este capacitatea celulelor miocardice contractile de a genera spontan i ritmic poten iale cu ac iune
B. Este capacitatea esutului excitoconductor de a genera spontan i ritmic poten iale cu ac iune
C. Centrul principal de automatism al inimii este nodul sino-atrial care genereaz 70-80 impulsuri/mi n
D. Nodul atrio-ventricular este o zon de automatism cardiac care genereaz 20-25 impulsuri/min
E. Fasciculul His este o zon de automatism cardiac care genereaz 40 impulsuri/min
162. Automatismul cardiac:
A. Reprezint proprietatea inimii de a se autostimula
B. Asigur continuarea activitii ritmice a inimii scoas din corp, dac este irigat cu un lichid nutritiv special
C. Asigur continuarea activitii ritmice, n lipsa influenelor extrinseci nervoase, vegetative i umorale
D. Are la baz activitatea unor celule ce iniiaz i conduc impulsuri
E. Toate afirmaiile sunt false
163. Celulele nodului sino-atrial:
A. Fac parte din sistemul extrinsec de excitaie i conducere electric care produce i ntre ine activitatea
contractil a inimii
B. Au proprietatea de automatism
C. Au cea mai accelerat rat de generare a potenialelor de ac iune
D. Controleaz frecvena contraciilor miocardului
E. Toate afirmaiile sunt corecte
164. Ritmul sinusal corespunde cu:
A. Ritmul normal al inimii
B. Activitatea cardiac condus de nodul sino-atrial
C. Activitatea cardiac condus de nodul atrio-ventricular
D. O frecven de descrcare de 70-80 impulsuri/min
E. Activitatea principalului centru de automatism cardiac
165. Ritmul nodal sau joncional corespunde cu descrcarea impulsurilor din:
A. Nodul sino-atrial
B. Nodul atrio-ventricular
C. Fasciculul His
D. Reeaua Purkinje
E. Una din cele 3 zone de automatism cardiac
166. Scderea frecvenei de descrcare a nodului sino-atrial sub 70 impulsuri/min:
A. Se numete bradicardie
B. Este determinat de stimularea parasimpaticului

195

C. Este determinat de stimularea sistemului nervos simpatic


D. Este produs prin nclzirea nodului sino-atrial
E. Este produs prin rcirea nodului sino-atrial
167. Selectai afirmaiile corecte privind activitatea zonelor de automatism cardiac:
A. n cazul lezrii nodului sino-atrial, centrul de comand al inimii devine nodul atrio-ventricular
B. n cazul lezrii nodului sino-atrial, centrul de comand al inimii devine fasciculul His
C. n cazul lezrii nodului sino-atrial, frecvena cardiac scade la 40 b/min
D. n cazul ntreruperii legturii nodului atrio-ventricular cu fasciculul His, centrul de comand al inimii devine
fasciculul His
E. n cazul ntreruperii legturii nodului atrio-ventricular cu fasciculul His, frecven a cardiac scade la 20-25
b/min
168. Selectai afirmaiile corecte privind excitabilitatea cardiac:
A. Este proprietatea miocardului aflat n repaus de a rspunde la stimuli prag printr-un poten ial de ac iune
B. Este proprietatea miocardului de a conduce excita ia generat spontan de centrul de comand al inimii
C. Cuprinde o perioad cu excitabilitate normal pe durata creia un stimul de intensitate supraliminar nu
produce un rspuns fiziologic
D. Cuprinde o perioad refractar datorit creia contraciile miocardice nu se sumeaz
E. Cuprinde o perioad refractar datorit creia miocardul nu prezint contrac ii de tip tetanic
169. Excitabilitatea cardiac este proprietatea miocardului de a rspunde maximal la stimuli:
A. Care egaleaz valoarea prag
B. Care depesc valoarea prag
C. Care nu ating valoarea prag
D. Conform legii totul sau nimic"
E. Conform legii neexcitabilitii periodice a inimii"
170. Starea refractar a inimii:
A. Respect legea inexcitabilitii periodice a inimii
B. Depinde de faza de relaxare (diastol), cnd inima este inexcitabil
C. Depinde de faza de contracie (sistol), cnd inima este excitabil
D. Rezid din forma particular a potenialului de aciune a fibrei miocardice
E. Asigur conservarea funciei de pomp ritmic a inimii
171. Selectai afirmaiile corecte privind conducerea excita iei la nivelul miocardului:
A. Potenialele de aciune generate la nivelul nodului sino-atrial se rspndesc de-a lungul celulelor
miocardice ale ambelor atrii
B. De la nivelul atriilor impulsurile ajung direct la miocardul ventricular
C. De la nivelul atriilor impulsurile ajung la ventricule prin nodul atrio-ventricular
D. Viteza de conducere a potenialului este uniform n tot miocardul
E. Cea mai mare vitez de conducere a potenialului de aciune este prezent la nivelul n fibrele Purkinje
172. Selectai afirmaiile corecte privind conducerea impulsului generat la nivelul nodului sino-atrial:
A. Impulsul generat la nivelul nodului sino-atrial este transmis spre atrii i nodul atrio-ventricular
B. De la nodul atrio-ventricular impulsul este condus spre ventriculi prin re eaua Purkinje
C. Impulsul ajuns la nivelul reelei Purkinje este transmis celulelor miocardice contractile atriale
D. Conducerea impulsului la nivelul ventriculilor se realizeaz de la o celul contractil la alta prin intermediul
discurilor intercalare
E. Sensul conducerii impulsului n ventriculi este dinspre epicard i endocard
173. Fa de miocardul contracii atrial i ventricular, viteza de conducere este de 10 ori mai mare n:
A. Nodul sino-atrial
B. Nodul atrio-ventricular
C. Fasciculul Hiss
D. Reeaua Purkinje
E. Miocardul de lucru ventricular
174. Selectai afirmaiile corecte privind contractilitatea miocardului:
A. Este proprietatea miocardului de a se relaxa
B. Este declanat i ntreinut de potenialele de aciune generate n nodul sino-atrial

196

C. Este susinut energetic de refacerea ATP-ului n timpul relaxrii (diastolei)


D. Fora contraciilor este mai mic n ventricule, deoarece grosimea pere ilor este mai mare
E. Fora de contracie generat creste direct proporional cu alungirea n diastol a fibrelor miocardului
175. Fora de contracie a miocardului:
A. Determin mrimea volumului-btaie i a debitului cardiac
B. Este mai mare pentru ventriculi n comparaie cu atriile
C. Este mai mic la ventriculul stng fa de cel drept
D. Este invers proporional cu grosimea pereilor inimii
E. Este direct proporional cu grosimea pereilor inimii
176. Energia necesar contraciei miocardice provine din:
A. Scindarea hidrolitic a ATP-ului
B. Scindarea hidrolitic a creatinfosfatului (CP)
C. Degradarea anaerob a glucozei i acumularea unei datorii de oxigen"
D. Oxidarea glucozei, posibil deoarece n timpul sistolei aportul de O 2 este crescut
E. Oxidarea glucozei, posibil deoarece n timpul diastolei aportul de O 2 este crescut
177. Substratul energetic al contraciei miocardice este:
A. Glucoza
B. Acizii nucleici
C. Acizii grai
D. Corpii cetonici
E. Toate afirmaiile sunt corecte
178. Selectai afirmaiile corecte privind ciclul cardiac:
A. Cuprinde contracia (sistola) i relaxarea (diastola) miocardului
B. Asigur expulzarea din inim n artere a 70-90 ml de snge n timpul sistolei ventriculare
C. Atriul stng aspir sngele din venele cave n timpul diastolei atriale
D. Atriul drept aspir sngele din venele pulmonare n timpul diastolei atriale
E. Dureaz 0,8 sec indiferent de frecvena cardiac
179. Un ciclu cardiac:
A. Este format dintr-o sistol i o diastol
B. Dureaz 0,8 sec la o frecven de 75 bti pe minut
C. Are o durat invers proporional cu frecvena cardiac
D. ncepe cu sistola ventricular
E. Toate rspunsurile sunt corecte
180. Sistola atrial:
A. Dureaz 0,5 sec
B. Determin o cretere a presiunii n atrii
C. Determin contracia fibrelor musculare din jurul orificiilor de vrsare a venelor n atrii, care mpiedic
refluarea sngelui
D. Definitiveaz umplerea ventricular
E. Toate afirmaiile sunt corecte
181. Sistola atrial:
A. Dureaz 0,1 sec
B. Dureaz 0,7 sec
C. Urmeaz dup diastola ventricular
D. Corespunde cu trecerea sngelui din atrii n ventricule
E. Asigur 30% din sngele care umple ventriculii n timpul diastolei ventriculare
182. Sistola ventricular:
A. Dureaz 0,5 sec
B. Cuprinde o contracie izometric care nu modific lungimea fibrelor miocardice
C. Cuprinde o contracie izotonic care nu modific tensiunea n fibrele miocardice
D. Este determinat de potenialul de aciune generat la nivelul nodului atrio-ventricular
E. Corespunde cu zgomotul cardiac sistolic

197

183. Care din valvele inimii se deschid n timpul sistolei ventriculare?


A. Bicuspid
B. Tricuspid
C. Mitral
D. Aortice
E. Pulmonare
184. n timpul contraciei izometrice a ventriculului:
A. Valvele atrio-ventriculare se nchid
B. Valvele semilunare sunt nchise
C. Ventriculul este o cavitate nchis
D. Are loc scderea presiunii intraventriculare
E. Are loc creterea presiunii intraventriculare
185. Faza de contracie izovolumetric a sistolei ventriculare:
A. ncepe n momentul nchiderii valvelor atrio-ventriculare
B. Se termin n momentul nchiderii valvelor semilunare
C. Corespunde contraciei ventriculului ca o cavitate nchis
D. Corespunde unei contracii asupra unui lichid incompresibil
E. Determin creterea rapid a presiunii intraventriculare
186. n timpul contraciei izotonice a ventriculului:
A. Valvele atrio-ventriculare sunt nchise
B. Creterea presiunii intraventriculare determin deschiderea valvelor sigmoide
C. Creterea presiunii intraventriculare determin expulzia sngelui din ventriculul drept n artera aort
D. Creterea presiunii intraventriculare determin expulzia sngelui din ventriculul stng n trunchiul arterei
pulmonare
E. Toate afirmaiile sunt corecte
187. Faza de ejecie a sistolei ventriculare:
A. ncepe cu deschiderea valvelor semilunare
B. Se termin n momentul nchiderii valvelor semilunare
C. Asigur ejecia unui volum sistolic de 75 ml n stare de repaus
D. Asigur ejecia unui volum sistolic de 500 ml n eforturile fizice moderate
E. ncepe cu nchiderea valvelor semilunare
188. n timpul diastolei ventriculare:
A. Ventriculii ncep s se relaxeze
B. Presiunea intraventricular scade sub presiunea sngelui din artere i determin nchiderea valvelor
semilunare
C. Se produce zgomotul cardiac diastolic
D. Presiunea intraventricular depete presiunea intraatrial i determin deschiderea valvelor atrioventriculare
E. Are loc umplerea pasiv a ventriculului, n proporie de 30%, cu snge provenit din atrii
189. Care dintre valvele inimii se deschid n timpul diastolei ventriculare?
A. Bicuspid
B. Tricuspid
C. Mitral
D. Aortic
E. Pulmonar
190. Selectai afirmaia fals privind variaiile de presiune din ventricule n timpul ciclului cardiac:
A. Valvele semilunare aortice se deschid cnd presiunea din ventriculul stng dep e te presiunea din aort
de 80 mmHg
B. Valvele semilunare pulmonare se deschid cnd presiunea din ventriculul drept dep e te presiunea din
artera pulmonar de 25 mmHg
C. n timpul contraciei izotonice presiunea din ventriculul stng atinge 120 mmHg
D. n timpul contraciei izotonice presiunea din ventriculul drept atinge 25 mmHg
E. La sfritul diastolei ventriculare presiunea din ventricul scade la 0 mmHg
191. n timpul diastolei ventriculare, presiunea intraventricular este:

198

A. Mai mare dect cea atrial


B. Mai mic dect cea atrial
C. Mai mare dect cea din arterele mari
D. Mai mic dect cea din arterele mari
E. Egal cu cea din arterele mari
192. Diastola general:
A. Dureaz 0,5 sec
B. Reprezint timpul scurs de la sfritul sistolei ventriculare pn la nceputul unei noi sistole atriale
C. Reprezint timpul scurs de la sfritul diastolei ventriculare pn la nceputul unei noi sistole atriale
D. Const n relaxarea total a fibrelor miocardice atriale
E. Const n relaxarea parial a fibrelor miocardice ventriculare
193. Cauzele pentru care inima nu obosete sunt urmtoarele:
A. Timpul afectat sistolei este mai mare ntr-un ciclu cardiac dect cel afectat diastolei
B. Existena diastolei generale
C. Miocardul oxideaz substratul energetic elibernd o cantitate mare de energie
D. Miocardul oxideaz o gam larg de substraturi energetice
E. Miocardul funcioneaz cu datorie de oxigen"
194. Activitatea mecanic a inimii se apreciaz prin:
A. Frecvena cardiac (creterea frecvenei se numete bradicardie, iar scderea se nume te tahicardie)
B. Volumul sistolic (volumul de snge expulzat de fiecare ventricul n decurs de un minut)
C. Volumul sistolic (volumul de snge expulzat de ambii ventriculi n timpul unei sistole)
D. Debitul cardiac (volumul de snge expulzat de fiecare ventricul n decurs de un minut)
E. Tensiunea arterial
195. Dac frecvena cardiac este 80 b/min, iar volumul sistolic este de 70 ml:
A. FC se ncadreaz n limitele normale
B. Volumul sistolic se ncadreaz n limitele normale
C. Debitul cardiac este 5-6 l/min
D. Valoarea obinut a debitului cardiac este atins n timpul unui efort fizic
E. Valoarea obinut a debitului cardiac nu se modific n timpul somnului
196. Frecvena cardiac:
A. Are o valoare normal de 70-80 bti/mi n n condiii de repaus
B. Este sub control nervos
C. Creste prin stimulare parasimpatic
D. Scade prin stimulare simpatic
E. Scade prin stimulare vagal
197. Scad frecvena cardiac:
A. Influenele simpatice
B. Adrenalina
C. Frigul
D. Influenele parasimpatice
E. Acetilcolina
198. Debitul cardiac reprezint:
A. Volumul de snge expulzat de flecare ventricul la flecare sistol
B. Produsul dintre volumul-btaie i frecvena cardiac
C. Un parametru care apreciaz activitatea de pomp a inimii
D. Aproximativ 70 ml/min n condiii de repaus
E. Un parametru care creste de 30 de ori n cursul unor eforturi fizice intense
199. Un efort fizic intens determin creterea:
A. Frecvenei cardiace pn la 200 bti/minut
B. Volumului-btaie pn la 150 ml/min
C. Debitului cardiac pn la 30 litri/min
D. Debitului cardiac de 6 ori
E. Toate rspunsurile sunt corecte
200. Debitul cardiac scade:

199

A.
B.
C.
D.
E.

n timpul sarcinii
n eforturile fizice intense
n somn
La altitudine
n febr

201. Travaliul cardiac reprezint:


A. Lucrul mecanic al inimii n sistol
B. Lucrul mecanic al inimii n diastol
C. Produsul dintre volumul sistolic i frecvena cardiac
D. Produsul dintre volumul sistolic i presiunea arterial medie
E. Produsul dintre volumul sistolic i presiunea arterial maxim
202. n timpul activitii sale, cordul produce o serie de manifestri care pot fi nregistrate grafic:
A. Electrice
B. Mecanice
C. Acustice
D. Termice
E. Toate manifestrile menionate
203. Urmtoarea afirmaie referitoare la electrocardiogram este fals:
A. Permite nregistrarea grafic a manifestrilor electrice ale activitii cardiace
B. Este o metod larg folosit pentru diagnosticul maladiilor cardiace
C. Asigur amplificarea i nregistrarea grafic a biopotenialelor care apar la nivelul miocardului
D. Prezint pe traseu 3 unde pozitive (Q, P i R) i 2 unde negative (S i T)
E. Utilizeaz electrozi de culegere, aplicai pe piele
204. Electrocardiograma:
A. Reprezint transpunerea grafic a succesiunii fenomenelor electrice care au loc n miocard
B. Apare ca o succesiune de unde care se repet periodic i asincron cu ciclul cardiac
C. Reprezint o succesiune de deflexiuni pozitive i negative de la linia izoelectric
D. nregistreaz grafic depolarizarea atrial sub forma undei P
E. nregistreaz grafic depolarizarea ventricular sub forma undei T
205. Electrocardiograma poate fi nregistrat deoarece:
A. Corpul este bun conductor de electricitate
B. Lichidele tisulare conin mari cantiti de ioni
C. Prin deplasarea ionilor, determinat de diferenele de poten ial, se creeaz curen ii electrici
D. Diferenele de potenial generate de miocard ajung la suprafa a corpului unde pot fi nregistrate cu ajutorul
unor electrozi plasai la suprafaa pielii
E. Inima nu genereaz curent electric
206. Variaiile potenialelor electrice din timpul ciclului cardiac au la baz urmtoarele aspecte:
A. n diastol fibrele musculare cardiace sunt ncrcate cu sarcini negative la exteriorul membranei
B. n diastol fibrele musculare cardiace sunt ncrcate cu sarcini pozitive la exteriorul membranei
C. n sistol fibrele musculare cardiace sunt ncrcate cu sarcini pozitive la exteriorul membranei
D. n sistol fibrele musculare cardiace sunt ncrcate cu sarcini negative la exteriorul membranei
E. Regiunea din inim care intr n activitate devine negativ n raport cu zonele aflate n repaus
207. Electrozii ECG msoar diferena de potenial dintre:
A. Braul stng i piciorul drept (derivaia II)
B. Cele dou brae (derivaia I)
C. Braul drept i piciorul stng (derivaia II)
D. Braul drept i piciorul stng (derivaia I)
E. Braul stng i piciorul stng (derivaia III)
208. Repolarizarea atrial:
A. Nu are corespondent grafic pe ECG
B. Are loc simultan cu complexul QRS
C. Este mascat de amplitudinea depolarizrii ventriculare
D. Are loc simultan cu unda T
E. Este mascat de amplitudinea repolarizrii ventriculare

200

209. Selectai afirmaiile corecte privind elementele grafice ECG:


A. Unda P este urmat de un segment izoelectric PQ
B. Intervalul PQ cuprinde unda P, segmentul PQ i unda Q
C. Intervalul PQ are durata normal de 0,12 - 0,20 sec
D. Unda T prezint o faz ascendent mai rapid i o faz descendent mai lent
E. Unda T poate prezenta modificri n disfunciile legate de repolarizare ventricular
210. Manifestrile mecanice ale ciclului cardiac sunt:
A. ocul apexian
B. Expansiunea peretelui toracic n spaiul dintre coastele 5 i 6
C. Zgomotele inimii
D. Pulsul arterial care se determin prin comprimarea unei artere superficiale pe un plan osos
E. Pulsul arterial care se nregistreaz grafic sub forma sfigmogramei
211. Manifestrile mecanice ale inimii sunt redate de:
A. Electrocardiogram
B. Expansiunea sistolic a peretelui toracelui n dreptul vrfului inimii ( ocul apexian)
C. Expansiunea sistolic a peretelui toracic perceput la nivelul spa iului cinci intercostal stng
D. Expansiunea diastolic a peretelui arterial (pulsul arterial)
E. Fonocardiogram
212. Prin palparea pulsului arterial se obin informaii despre:
A. Zgomotele inimii
B. ocul apexian
C. Volumul sistolic
D. Frecvena cardiac
E. Ritmul inimii
213. Care dintre urmtoarele afirmaii referitoare la unda pulsatil sunt false?:
A. Reprezint transportul de energie prin pereii arterelor (pulsul arterial)
B. Reprezint transportul de energie prin pereii venelor (pulsul venos)
C. Se propag cu o vitez de 10 ori mai mic dect viteza de curgere a sngelui
D. Poate fi nregistrat grafic n cazul pulsului arterial (sfigmogram)
E. Poate fi observat la nivelul venei jugulare interne, n cazul pulsului venos
214. Selectai afirmaiile corecte despre zgomotele cardiace:
A. Sunt nregistrate grafic sub form de electrocardiogram
B. Sunt nregistrate grafic sub form de fonocardiogram
C. Zgomotul I este determinat de deschiderea brusc a valvelor atrio-ventriculare
D. Zgomotul II se produce la nceputul diastolei ventriculare
E. Zgomotul II se produce prin deschiderea valvelor semilunare de la baza arterelor mari
215. Zgomotul I:
A. Este zgomotul cardiac sistolic
B. Este zgomotul cardiac diastolic
C. Are o tonalitate joas
D. Este scurt i ascuit
E. Are durata de 0,1 sec
216. Comparativ cu zgomotul I, zgomotul II este:
A. Mai lung
B. Mai acut
C. Mai puin intens
D. Mai scurt
E. De tonalitate joas
217. Selectai afirmaiile corecte privind hemodinamica:
A. Sngele se deplaseaz n circuit deschis
B. Sngele se deplaseaz n dou sensuri opuse
C. Marea i mica circulaie sunt dispuse n paralel
D. Volumul de snge pompat de ventriculul stng este egal cu cel al ventriculului drept

201

E. Legile generale ale hidrodinamicii sunt aplicabile i la hemodinamica


218. Elasticitatea este proprietatea:
A. Arterelor mari de tip muscular
B. Arterelor mari de tip elastic
C. Arteriolelor de a-i mri activ diametrul prin relaxare muscular
D. Arterelor mari de a-i mri pasiv diametrul sub aciunea presiunii sangvine
E. Arterelor mari de a reveni pasiv la calibrul anterior cnd presiunea din ele scade
219. Elasticitatea arterial asigur:
A. Amortizarea undei de oc sistolic
B. nmagazinarea energiei sistolei ventriculare sub form de tensiune elastic n pere ii aortei
C. nmagazinarea energiei sistolei ventriculare sub form de tensiune elastic n pere ii arteriolelor
D. Revenirea elastic a aortei n timpul sistolei ventriculare
E. Curgerea continu a sngelui prin artera aort
220. Contractilitatea arteriolelor:
A. Contribuie la curgerea continu a sngelui prin artere
B. Asigur modificarea marcat a diametrului lumenului arterial
C. Este asigurat prin activitatea muchilor striai din peretele arterial
D. Permite un control fin al distribuiei debitului cardiac ctre diferite organe i esuturi
E. Depinde de activitatea nervilor simpatici
221. Tonusul musculaturii netede din peretele arterial depinde de:
A. Activitatea nervilor parasimpatici
B. Presiunea arterial
C. Concentraia local a unor metabolii
D. Activitatea unor mediatori
E. Toate afirmaiile sunt corecte
222. Selectai afirmaia fals privind arterele mici:
A. Au, prin tunica lor medie, un rol important in reglarea presiunii sngelui
B. Au, prin tunica lor medie, un rol important n reglarea debitului sngelui n organism
C. Determin creterea rezistenei ia curgere a sngelui prin relaxarea tunicii medii
D. Determin scderea rezistenei la curgere a sngelui prin relaxarea tunicii medii
E. Prezint proprietatea de contractilitate
223. Circulaia sngelui n artere este:
A. Determinat de activitatea ritmic a cordului
B. Influenat de elasticitatea arterelor mari
C. Influenat de vscozitatea sngelui
D. Influenat de variaiile calibrului vascular al arterelor mici i arteriolelor
E. Toate afirmaiile sunt false
224. Circulaia sngelui la nivelul sectorului arterial:
A. Este laminar prin poriunea neramificat a vasului sanguin
B. Devine turbulent la locul ramificrii vasului sanguin
C. Se desfoar n timpul sistolei ventriculare cu o presiune de 120 - 140 mmHg msurat la nivelul arterei
brahiale
D. Continu n timpul diastolei ventriculare cu o presiune de 70 - 80 mmHg msurat la nivelul arterei radiale
E. Se desfoar cu o vitez de 0,5 m/s la nivelul aortei
225. Circulaia sngelui prin artere poate fi apreciat msurnd:
A. Debitul cardiac
B. Presiunea sangvin
C. Debitul sanguin
D. Rezistena la curgere a sngelui
E. Rezistena periferic
226. Presiunea arterial depete presiunea atmosferic cu:
A. 120 mmHg n timpul sistolei ventriculare drepte
B. 120 mmHg n timpul sistolei ventriculare stngi
C. 80 mmHg n timpul diastolei ventriculare stngi

202

D. 80 mmHg n timpul diastolei ventriculare drepte


E. Toate afirmaiile sunt corecte
227. Presiunea sngelui n artere variaz direct proporional cu:
A. Debitul cardiac
B. Rezistena periferic
C. Volumul sanguin
D. Elasticitatea
E. Viteza sngelui
228. Presiunea arterial variaz invers proporional cu:
A. Debitul cardiac
B. Rezistena periferic
C. Volemia
D. Elasticitatea
E. Vscozitatea sngelui
229. Rezistena periferic:
A. Variaz invers proporional cu vscozitatea sngelui
B. Variaz direct proporional cu lungimea vasului
C. Variaz invers proporional cu raza vasului la puterea a treia
D. Este factor determinant al presiunii sngelui din artere
E. Reprezint totalitatea factorilor care se opun curgerii sngelui prin vase
230. n arteriole:
A. Rezistena ntmpinat de snge este minim
B. Rezistena ntmpinat de snge este maxim
C. Sngele intr cu o presiune de 90 mmHg
D. Sngele iese cu o presiune de 30 mmHg
E. Sngele iese cu o presiune de 15 mmHg
231. Viteza de circulaie a sngelui:
A. Este n aort de 0,5 mm/sec
B. Este n capilare de 0,5 m/sec
C. Creste de 1000 de ori dinspre aort spre capilare
D. Scade de 1000 de ori dinspre aort spre capilare
E. Variaz invers proporional cu suprafaa de seciune vascular
232. Tensiunea arterial:
A. Reprezint presiunea cu care sngele apas asupra pere ilor arterelor
B. Se apreciaz prin contrapresiunea care trebuie aplicat la exteriorul unei artere pentru a o comprima
complet
C. Este constant la orice distan dintre inim i artera la care se msoar
D. Scade n timpul expiraiei
E. Creste cu vrsta
233. Reglarea presiunii arteriale:
A. Se realizeaz prin mecanisme nervoase i umorale
B. Menine tensiunea diastolic n limite normale (120-140 mmHg)
C. Menine tensiunea sistolic n limite normale (70 - 80 mmHg)
D. Este realizat de sistemul renin-angiotensin-aldosteron
E. Este realizat de centrii vegetativi bulbari prin nervii vagi i glosofaringieni
234. Controlul reflex al tensiunii arteriale presupune urmtoarele aspecte:
A. Scderea presiunii sngelui stimuleaz baroreceptorii de la nivelul zonelor reflexogene
B. Creterea presiunii sngelui determin ntinderea pere ilor arteriali
C. Stimularea zonelor reflexogene de la nivelul sinusului carotidian i arcului aortei (crjei aortei) determin
generarea de influxuri ctre centrii cardio- i vasomotori din bulb i punte
D. Prin fibre simpatice i parasimpatice centrii cardio- i vasomotori regleaz frecven a cardiac i diametrul
vaselor
E. Toate afirmaiile sunt corecte

203

235. Scderea tensiunii arteriale determin urmtoarea modificare la nivelul zonelor reflexogene din
pereii vasculari:
A. Stimularea baroreceptorilor de la nivelul zonelor reflexogene vasculare
B. Stimularea terminaiilor nervoase senzitive ale nervului glosofaringian din zona reflexogen sinocarotidian
C. Stimularea terminaiilor nervoase senzitive ale nervului vag din zona reflexogen de la nivelul crjei aortei
D. Creterea frecvenei potenialelor de aciune generate la nivelul zonelor reflexogene vasculare
E. Scderea frecvenei potenialelor de aciune generate la nivelul zonelor reflexogene vasculare
236. Stimularea simpaticului creste tensiunea arterial prin urmtoarele mecanisme:
A. Vasoconstricia arteriolelor
B. Creterea rezistenei periferice
C. Creterea frecvenei cardiace
D. Stimularea constriciei vaselor renale i creterea fluxului urinar
E. Scderea frecvenei cardiace
237. Scderea tensiunii arteriale este determinat de:
A. Scderea elasticitii arterelor
B. Scderea volemiei
C. Scderea rezistenei periferice prin vasoconstricie
D. Hemoragii
E. Deshidratri mari
238. Hipertensiunea arterial sistemic:
A. Reprezint creterea presiunii arteriale sistolice peste 130 mmHg
B. Reprezint creterea presiunii diastolice peste 90 mmHg
C. Determin scderea lucrului mecanic cardiac
D. Poate duce la afectarea vaselor sangvine
E. Poate duce la afectarea unor organe
239. Hipertensiunea arterial sistemic poate afecta:
A. Rinichii
B. Inima
C. Ochii
D. Vasele sangvine
E. Plmnii
240. Selectai afirmaiile corecte privind capilarele sangvine:
A. La nivelul lor sngele prezint ondulaii pulsatile
B. La nivelul lor au loc schimburile de substane nutritive, plastice i respiratorii dintre snge i celule
C. Stabilesc legtura dintre artere i vene
D. Cuprind 5% din sngele circulant
E. ntr-un esut, toate capilarele sangvine sunt deschise n acela i timp
241. Selectai afirmaiile corecte privind circulaia capilar:
A. Este rapid
B. Este continu
C. Este lent
D. Realizeaz schimburile directe de substane i electrolii ntre plasma sngelui capilare i lichidul intersti ial
E. Realizeaz schimburile directe de substane i electrolii ntre plasma sngelui capilare i celule
242. Circulaia capilar prezint urmtoarele caracteristici speciale:
A. Densitatea mic a reelei
B. Grosimea foarte mic a peretelui capilar
C. Viteza mare de circulaie a sngelui
D. Presiunea hidrostatic mare a sngelui capilar
E. Presiune hidrostatic variabil la captul arteriolar (<35 mmHg) i la captul venular (<12 mmHg) al
capilarului
243. Mecanismele care asigur schimburile de la nivelul peretelui capilar sunt:
A. Difuziunea
B. Osmoza
C. Filtrarea
D. Pinocitoza

204

E. Coagularea
244. Schimburile care au loc la nivelul peretelui capilar:
A. Se realizeaz prin difuziune
B. Se realizeaz prin filtrare
C. Asigur transportul apei numai dinspre capilare spre celule
D. Asigur transportul apei numai dinspre celule spre capilare
E. Asigur transportul apei n ambele sensuri la nivelul capilarelor i celulelor
245. Sensul deplasrii apei i a substanelor dizolvate:
A. Depinde de diferena dintre presiunea hidrostatic i presiunea coloid-osmotic
B. Se realizeaz dinspre plasm spre esuturi la nivelul captului arterial deoarece presiunea hidrostatic
mmHg) este mai mare dect presiunea coloid-osmotic (25 mmHg)
C. Se realizeaz dinspre esuturi spre plasm la nivelul captului arterial deoarece presiunea hidrostatic
mmHg) este mai mare dect presiunea coloid-osmotic (25 mmHg)
D. Se realizeaz dinspre esuturi spre plasm la nivelul captului venos deoarece presiunea hidrostatic
mmHg) este mai mic dect presiunea coloid-osmotic (25 mmHg)
E. Se realizeaz dinspre plasm spre esuturi la nivelul captului venos deoarece presiunea hidrostatic
mmHg) este mai mic dect presiunea coloid-osmotic (25 mmHg)

(35
(35
(12
(12

246. La captul venos al capilarului sanguin:


A. Se filtreaz o parte din apa i electroliii coninui n plasm
B. Se reabsorb 90% din apa i electroliii filtrai la captul arterial
C. Se reabsorb 10% din apa i electroliii filtrai la captul arterial
D. Se reabsorb 90% din proteinele filtrate la captul arterial
E. Toate afirmaiile sunt false
247. Numrul de capilare deschise la nivelul unui esut depinde de:
A. Compoziia chimic a sngelui
B. Prezena n snge a unor hormoni
C. Prezena n snge a unor substane nocive
D. Prezena n snge a unor substane rezultate din metabolismul celular
E. Reglarea nervoas realizat de fibre vegetative simpatice
248. Proprietatea capilarelor de a-i modifica diametrul lumenului se datoreaz:
A. Musculaturii netede din pereii capilarelor
B. Musculaturii netede din pereii arteriolelor precapilare
C. Musculaturii striate de la nivelul sfincterelor precapilare
D. Simpaticului care dilat capilarele
E. Parasimpaticului care micoreaz capilarele
249. Selectai afirmaia fals privind circulaia capilar:
A. Se adapteaz continuu nevoilor metabolice
B. n repaus exist un numr mare de capilare deschise
C. Capilarele se deschid cnd activitatea i nevoia de snge a organului creste
D. Peretele capilar este permeabil pentru leucocite n drumul lor spre focarele de infec ie
E. Principala proprietate a capilarelor este permeabilitatea
250. Venele prezint urmtoarele proprieti:
A. Elasticitate
B. Extensibilitate
C. Distensibilitate
D. Contractilitate
E. Toate afirmaiile sunt corecte
251. Selectai afirmaiile corecte privind distensibilitatea venelor:
A. Determin creterea capacitii sistemului venos, de trei ori mai mare dect a arterelor
B. Datorit distensibilitii, venele constituie adevrate rezervoare de snge
C. Permite venelor s depoziteze snge n splin, ficat i esutul subcutanat
D. Permite venelor s mobilizeze sngele depozitat n caz de efort fizic
E. Permite sistemului nervos simpatic s mobilizeze 1000 - 1500 ml de snge stocat n depozitele venoase

205

252. Selectai afirmaiile corecte privind proprietile venelor:


A. Distensibilitatea este proprietatea venelor de a-i mri activ calibrul sub ac iunea presiunii sangvine
B. Distensibilitatea este proprietatea venelor de a-i mri pasiv calibrul sub ac iunea presiunii sangvine
C. Contractilitatea se datoreaz tunicii musculare netede din pereii venelor
D. Contractilitatea se datoreaz tunicii musculare striate din pere ii venelor
E. Contractilitatea asigur mobilizarea sngelui din rezervoarele" de snge venoase
253. Selectai afirmaiile corecte privind parametrii hemodinamici ai circula iei venoase:
A. Presiunea sngelui venos scade dinspre capilare spre atrii
B. Presiunea sngelui venos din capilare este mai mic dect presiunea sngelui venos din venele mari, la
vrsarea lor n inim
C. Valoarea medie a presiunii intravenoase este de 2 mmHg
D. Viteza de circulaie a sngelui venos creste progresiv dinspre capilare spre venele mari
E. Viteza de circulaie a sngelui venos scade progresiv dinspre capilare spre venele mari
254. Selectai afirmaia fals privind presiunea sngelui n sectorul venos al circula iei sistemice:
A. La captul venos al capilarului sanguin presiunea sngelui este de 10 mmHg
B. ntre captul venos al capilarului i atriul drept exist un gradient de 10 mmHg asigurat de pompa cardiac
dac presiunea medie n aort este de 100 mmHg
C. ntre captul venos al capilarului i atriul drept exist un gradient de 100 mmHg care asigur ntoarcerea
sngelui n atriul drept
D. Diferena de presiune dintre venele mici i atriul drept determin circula ia venoas
E. La nivelul atriului drept presiunea este 0 mmHg, ceea ce determin deplasarea sngelui dinspre periferie
spre atriul drept
255. Circulaia i ntoarcerea sngelui venos la inim este favorizat de o serie de factori:
A. Pompa cardiac
B. Aspiraia toracic n timpul expiraiei
C. Presa abdominal n timpul expiraiei
D. Gravitaia n sistemul cav superior
E. Sistemul valvular al venelor
256. Selectai factorii care favorizeaz ntoarcerea sngelui n atriul drept:
A. Ridicarea planeului atrioventricular n timpul sistolei ventriculare
B. Destinderea venelor toracice datorit creterii presiunii negative intratoracice n timpul inspira iei
C. Destinderea venelor abdominale datorit scderii presiunii pozitive intraabdominale n timpul inspira iei
D. Coborrea diafragmei n timpul inspiraiei care determin comprimarea venelor situate subdiafragmatic
E. Gravitaia pentru venele situate deasupra atriului drept
257. Selectai factorul care defavorizeaz ntoarcerea sngelui n atriul drept:
A. Activitatea pulsatil a arterei vecine cu vena
B. Contraciile ritmice ale musculaturii scheletice
C. Gravitaia pentru venele situate sub nivelul inimii
D. Sistemul valvular de pe traiectul venei cave inferioare
E. Sistemul valvular de pe traseul afluenilor venei cave inferioare
258. Gravitaia favorizeaz circulaia sngelui n urmtoarele vene:
A. Cerebrale
B. Jugulare externe
C. Situate la nivelul membrelor inferioare
D. Splenic
E. Mezenteric superioar
259. Factorul care asigur curgerea continu a sngelui spre inim mpotriva gravita iei este:
A. Aspiraia toracic n timpul inspiraiei
B. Presa abdominal exercitat de contracia muchiului diafragma
C. Activitatea pulsatil a arterei vecine cu vena
D. Sistemul valvular de pe traiectul venei cave inferioare i a afluenilor si
E. Contraciile ritmice ale musculaturii scheletice
260. Sistemul valvular de pe traiectul venei cave inferioare i a afluen ilor si:

206

A. mpiedic stagnarea sngelui n venele extremit ii inferioare a corpului


B. mpiedic acumularea substanelor catabolice i a apei la nivelul extremit ii inferioare a corpului
C. Este alctuit din valve n form de cuib de rndunic"
D. Se degradeaz odat cu naintarea n vrst, cnd peretele venelor membrelor inferioare i pierde
elasticitatea i se dilat ireversibil
E. mpiedic curgerea continu a sngelui spre inim
261. Pompa muscular:
A. Reprezint cauza principal a ntoarcerii sngelui la inim
B. Golete sngele din venele superficiale n timpul contraciilor musculare
C. Golete sngele din venele profunde n timpul contraciilor musculare
D. Aspir sngele din venele superficiale n cele profunde n perioadele de relaxare dintre dou contrac ii
E. Aspir sngele din venele profunde n venele superficiale n perioadele de relaxare dintre dou contrac ii
262. Datorit factorilor favorizani ai ntoarcerii venoase, fluxul venos spre inim creste n timpul:
A. Inspiraiei
B. Expiraiei
C. Mersului
D. Efortului fizic
E. Toate afirmaiile sunt corecte
263. Circulaia limfatic:
A. Este o cale derivat a marii circulaii prin care reintr in artere o parte din lichidele intersti iale
B. Are loc n cadrul unui sistem vascular nchis
C. ncepe prin capilare limfatice nchise (ca nite degete de mnu )
D. Dreneaz coninutul vaselor limfatice n vase din ce n ce mai mari
E. Toate afirmaiile sunt corecte
264. Care dintre urmtoarele afirmaii referitoare la sistemul limfatic sunt adevrate?
A. Conine limfa care face parte din mediul intern al organismului
B. Conine limfa care ajunge, n final, n circulaia venoas
C. Este adaptat funciei de drenare a esuturilor
D. Prin capilarele limfatice, ocup o poziie intermediar ntre sistemul arterial i cel venos
E. Pereii vaselor limfatice sunt mai groi dect cei ai vaselor sangvine
265. Capilarele sistemului limfatic:
A. Au aceeai structur ca i capilarele sangvine
B. Sunt mai puin rspndite
C. Se gsesc n toate organele i esuturile
D. Formeaz, prin confluena lor, vase sangvine
E. Formeaz reele terminale
266. Pereii vaselor limfatice:
A. Au o structur asemntoare arterelor
B. Sunt mai subiri dect ai vaselor sangvine
C. Sunt prevzui la interior cu valve semilunare
D. Prezint pe traseu o serie de formaiuni caracteristice prin care limfa trece n mod obligatoriu
E. Toate afirmaiile sunt corecte
267. Lichidul interstiial care este drenat de circula ia limfatic:
A. Este un lichid opalescent
B. Are o compoziie asemntoare plasmei, dar lipsit de proteine cu molecul mare
C. Reprezint 1/10 din lichidul filtrat la nivelul captului arterial al capilarului limfatic
D. Reprezint 1/90 din lichidul reabsorbit la nivelul captului venos al capilarului limfatic
E. Se adun n vase limfatice mai mari care trimit limfa n dou vase mari colectare ce se deschid n sistemul
venos
268. Debitul limfatic:
A. Are o valoare medie de 1500 ml/min
B. Depinde de volumul de ap filtrat la nivelul capilarelor arteriale, de 16 ml/min
C. Depinde de volumul de ap reabsorbit la nivelul captului venos al capilarelor, de 1 ml/min

207

D. Depinde de volumul de ap restant n esuturi, care nu stagneaz, de 15 ml/min


E. Variaz foarte mult n funcie de factori hemodinamici locali
269. Selectai afirmaiile false privind compoziia limfei:
A. Are compoziie diferit n funcie de teritoriul drenat
B. Are aceeai compoziie indiferent de teritoriul drenat
C. Limfa provenit de la intestin este bogat n proteine
D. Limfa provenit de la ficat este bogat n lipide
E. Limfa provenit de la glandele endocrine conine hormoni
270. Circulaia limfei are urmtoarele caracteristici:
A. Se face cu vitez mare
B. Se face cu vitez mic
C. Presiunea la periferia sistemului limfatic este zero
D. Este influenat de factori extrinseci (contraciile ritmice ale vaselor limfatice mari)
E. Este influenat de factori intrinseci (presiunile tisulare)
271. Circulaia limfei de la periferie spre marile ducturi limfatice:
A. Este rapid
B. Este favorizat de prezena valvulelor n pereii vaselor limfatice
C. Este defavorizat de presiunea negativ intratoracic din timpul inspira iei
D. Este favorizat de micrile membrelor n timpul mersului
E. Toate afirmaiile sunt false
272. Factorii care favorizeaz circulaia limfatic sunt:
A. Prezena fibrelor musculare striate n peretele vaselor limfatice care propulseaz limfa spre inim
B. Presiunea mai crescut a limfei la locul de vrsare a celor dou vase limfatice mari n vene
C. Contracia muchilor striai n timpul micrii, n special a membrelor inferioare
D. Fora de gravitaie pentru vasele limfatice situate deasupra inimii
E. Pompa aspiratoare cardiac care aspir" limfa spre inim
273. Rolurile limfei sunt:
A. De drenaj a lichidului interstiial, evitnd reinerea lui n esuturi i apari ia edemului
B. Imunitar, prin transportul limfocitelor B i T spre ganglionii limfatici
C. Transportul hormonilor
D. Transportul chilomicronilor rezultai n urma absorbiei intestinale
E. Transportul lipoproteinelor sintetizate la nivelul ficatului
274. Limfa dreneaz din spaiul intercelular:
A. Produi de metabolism celular
B. Proteine ajunse n spaiul intercelular
C. Celule moarte, nepatogene
D. Celule canceroase
E. Toate afirmaiile sunt corecte
275. Selectai afirmaiile corecte privind organele limfoide periferice:
A. Mduva osoas hematogen produce limfocite B
B. Timusul produce limfocite T
C. n zona cortical a ganglionilor limfatici se gsesc limfocite T
D. ntre zona cortical i medular a ganglionilor limfatici se gsesc limfocite B
E. n splin, limfocitele B se specializeaz spre plasmocite
276. Mecanismele care asigur reglarea activitii cardio-vasculare sunt:
A. Exclusiv nervoase
B. Exclusiv umorale
C. Nervoase i umorale
D. Sistemice i locale
E. Bazate pe feedback negativ
277. Calea aferent a mecanismul nervos de reglare a activit ii cardiovasculare cuprinde:
A. Baroreceptorii i chemoreceptorii localizai n bulb
B. Baroreceptorii i chemoreceptorii localizai n inim i vasele mari
C. Fibrele senzitive simpatice ale nervilor cranieni IX i X

208

D. Fibrele senzitive parasimpatice provenite din ganglionii cervico-toracali medulari


E. Fibrele senzitive provenite de la piele, viscere i muchi
278. Centrii nervoi sunt situai la mai multe niveluri ale sistemului nervos central, dup cum urmeaz:
A. Mduva spinrii, unde se afl centrii parasimpatici cardioacceleratori i vasoconstrictori
B. Formaiunea reticulat bulbo-pontin, unde se afl centrii simpatici i parasimpatici
C. Hipotalamus, care determin modificri adaptative legate de schimbarea temperaturii
D. Sistemul limbic, care determin modificri cardiovasculare consecutive unor stri emo ionale
E. Neocortexul care asigur controlul voluntar al activit ii cardio-vasculare
279. Calea eferent parasimpatic a mecanismului nervos de reglare a activit ii cardiovasculare:
A. Cuprinde fibre preganglionare ale nervului vag care fac sinaps n miocard cu fibrele postganglionare
B. Cuprinde fibre preganglionare ale nervului glosofaringian care fac sinaps n miocard cu fibrele
postganglionare
C. Se distribuie la nodul sinoatrial
D. Are un rol inhibitor asupra activitii nodului sinoatrial
E. Exercit asupra vaselor un rol constrictor
280. Calea eferent simpatic a mecanismului nervos de reglare a activit ii cardiovasculare:
A. Intr n alctuirea nervilor cardiaci care formeaz plexul cardiac
B. Se distribuie exclusiv esutului nodal
C. Se distribuie exclusiv miocardului contracii
D. Intensific activitatea cardiac
E. Exercit asupra vaselor un rol dilatator, fr excepie
281. Reglarea umoral a activitii cardiovasculare se realizeaz prin intermediul:
A. Gazelor respiratorii
B. Electroliilor plasmatici
C. Variaiilor de pH plasmatic
D. Variaiilor presiunii arteriale
E. Toate afirmaiile sunt corecte
282. Factorii vasodilatatori care intervin n reglarea local a circula iei sangvine se activeaz datorit:
A. Scderii locale a concentraiei de CO2
B. Scderii locale a concentraiei de O2
C. Intensificrii metabolismului tisular
D. Acidozei tisulare
E. Creterii temperaturii locale
283. Cardiopatia ischemic:
A. Este o boal a arterelor coronare
B. Este o boal a arterelor carotide
C. Se datoreaz scderii debitului de snge n circulaia coronarian
D. Se manifest prin durere puternic n dreptul inimii
E. Are ca form clinic infarctul miocardic
284. Ateroscleroza:
A. Este cea mai rar cauz a diminurii debitului coronarian
B. Este cea mai rar cauz a infarctului miocardic
C. Apare la persoanele cu predispoziie genetic
D. Se poate preveni prin evitarea sedentarismului
E. Este un proces n care se formeaz placa ateromatoas
285. Aritmiile cardiace se caracterizeaz prin:
A. Modificarea frecvenei ritmului cardiac
B. Scderea frecvenei cardiace sau tahicardie
C. Creterea frecvenei cardiace sau tahicardie
D. Creterea frecvenei cardiace sau bradicardie
E. Scderea frecvenei cardiace sau bradicardie
286. Cauzele aritmiilor cardiace pot fi:
A. Emoiile

209

B. Excesul de cafea, tutun


C. Stresul
D. Afeciunile cardiace
E. Toate afirmaiile sunt false
287. Selectai afirmaiile corecte cu privire la hemoragii:
A. Au loc la exteriorul organismului sau hemoragii externe
B. Au loc n esuturi sau caviti ale organismului, hemoragii interne
C. Gravitatea lor nu este influenat de cantitatea de snge pierdut
D. Pot avea consecine grave
E. Cel mai frecvent sunt cauzate de traumatisme
288. Semnele clinice care pot aprea n hemoragii rapide sunt:
A. Anemie
B. Tahicardie
C. Sete
D. Hipotensiune arterial
E. Dureri osoase
289. Leucemiile:
A. Rezult n urma scderii numrului de eritrocite
B. Sunt afeciuni neoplazice ale esuturilor care dau natere leucocitelor
C. Se ntlnesc la toate vrstele
D. Se prezint sub form acut sau cronic
E. Afecteaz doar sugarii
290. Anemiile se caracterizeaz prin:
A. Scderea numrului de eritrocite
B. Creterea numrului de eritrocite
C. Pot fi provocate prin aport excesiv de snge
D. Scderea cantitii de hemoglobina
E. Toate rspunsurile sunt corecte
291. Cele mai frecvente tipuri de anemie sunt:
A. Cele aprute dup o hemoragie rapid
B. Cele aprute ca urmare a unui deficit n metabolismul fierului
C. Anemia feripriv
D. Anemia megaloblastic
E. Toate rspunsurile sunt false
292. n cazul anemiilor, clinic se poate observa:
A. Paloare intens a pielii
B. Ameeli
C. Hipotensiune arterial
D. Dispnee
E. Hipertensiune arterial

210

Capitolul VIII RESPIRAIA


1. Sistemul respirator:
A. Este alctuit din ci respiratorii i plmni
B. Asigur introducerea n organism a O2 i eliminarea CO2
C. Asigur introducerea n organism a O 2 rezultat din arderile celulare i eliminarea CO 2 necesar arderilor
celulare
D. Asigur schimbul de gaze dintre organism i mediul nconjurtor
E. Toate rspunsurile sunt corecte
2. Selectai afirmaiile corecte cu privire la cile respiratorii:
A. Sunt de dou tipuri: ci extrapulmonare i ci intrapulmonare
B. Cile extrapulmonare sunt reprezentate de cavitatea bucal, faringe, laringe, trahee i bronhiile principale
C. Cile intrapulmonare sunt reprezentate de arborele bronic
D. Cile extrapulmonare sunt reprezentate de arborele bronic care rezult din ramificarea traheei n interiorul
plmnilor
E. Formeaz mpreun cu plmnii sistemul respirator
3. Cavitatea nazal:
A. Aparine cilor respiratorii extrapulmonare
B. Reprezint partea extern a nasului
C. Reprezint partea intern a nasului
D. Este separat de septul nazal n dou fose nazale
E. Este separat n dou fose nazale de un sept a crui parte osoas este constituit de oasele vomer i
temporal
4. Fosele nazale:
A. Comunic anterior cu exteriorul prin nri
B. Comunic posterior cu faringele prin coane
C. Prezint la nivelul pereilor laterali trei lame osoase numite cornete sfenoidale
D. Sunt n numr de dou
E. Toate rspunsurile sunt corecte
5. Selectai afirmaiile false cu privire la fosele nazale:
A. Comunic anterior cu exteriorul prin coane
B. Sunt n numr de dou
C. Sunt cptuite de mucoas nazal
D. Sunt cptuite de mucoas nazal care are funcie olfactiv (n partea sa inferioar) i func ie respiratorie
(n partea sa superioar) .
E. Prezint la nivelul pereilor laterali dou lame osoase numite cornete
6. Faringele:
A. Este un organ parenchimatos
B. Comunic cu laringele prin intermediul glotei
C. Reprezint locul de ntretiere a cii digestive cu calea respiratorie
D. Comunic posterior cu cavitatea nazal prin coane
E. Aparine cilor respiratorii intrapulmonare
7. n producerea sunetelor articulate intervin urmtoarele organe:
A. Limba
B. Esofagul
C. Buzele
D. Dinii
E. Vlul palatin
8. Traheea:
A. Aparine cilor respiratorii extrapulmonare
B. Este un tub cilindric de circa 12 mm
C. Continu esofagul

211

D. Este format din inele cartilaginoase incomplete n partea posterioar


E. Este cptuit la interior de un epiteliu cilindric ale crui celule sunt prevzute cu cili
9. Bronhiile principale:
A. Sunt n numr de dou
B. Rezult din bifurcarea traheei
C. Nu prezint inele cartilaginoase
D. Aparin cilor respiratorii intrapulmonare
E. Ptrund n plmni prin hil
10. Selectai afirmaiile corecte cu privire la bronhiile lobare:
A. Rezult din diviziunea bronhiilor principale
B. Se divid n bronhii segmentare
C. Sunt dou la plmnul drept
D. Sunt trei la plmnul stng
E. Toate afirmaiile sunt corecte
11. Bronhiile segmentare:
A. Rezult din diviziunea bronhiilor lobare
B. Se continu cu bronhiile principale
C. Sunt n numr de 10 n plmnul drept i 9 n plmnul stng
D. Se continu cu bronhiolele
E. Aparin cilor respiratorii extrapulmonare
12. Plmnii:
A. Sunt principalele organe ale respiraiei
B. Sunt situai n cavitatea toracic, imediat dedesubtul diafragmei
C. Au o capacitate de 5000 ml de aer, cu variaii individuale
D. Sunt nvelii de pericard
E. Sunt mprii n lobi, trei pentru plmnul drept i doi pentru plmnul stng
13. Acinul pulmonar este format din urmtoarele structuri anatomice:
A. Bronhii segmentare
B. Duete alveolare
C. Sculei alveolari
D. Alveole pulmonare
E. Bronhiole respiratorii
14. Selectai afirmaiile corecte cu privire la pleur:
A. nvelete plmnii
B. Este constituit din dou foie, visceral i parietal
C. Foia visceral ader la pereii cavitii toracice i la diafragm
D. ntre cele dou foie se gsete lichidul pleural
E. Foia parietal ader la suprafaa plmnului
15. Lobulii pulmonari:
A. Sunt formaiuni piramidale cu baza spre suprafaa extern a plmnilor
B. Sunt n numr de 800 n plmnul drept
C. Sunt n numr de 1000 n plmnul stng
D. Sunt alctuii din acini pulmonari
E. Toate rspunsurile sunt corecte
16. Selectai afirmaiile corecte cu privire la membrana alveolo-capilar:
A. Este denumit i membran respiratorie
B. La nivelul ei au loc schimburile de gaze dintre trahee i snge
C. Realizeaz o suprafa de schimb respirator de circa 100 m 2
D. Este alctuit din peretele alveolar i peretele capilar
E. Este denumit i membran glomerular
17. Alveolele pulmonare:

212

A. Sunt n numr de circa 20 pentru fiecare plmn


B. Au pereii extrem de subiri permind schimburile gazoase
C. Au pereii groi, permind schimburile gazoase
D. Se deschid n canalele alveolare
E. Sunt nconjurate de o bogat reea de capilare sanguine
18. Selectai afirmaiile false cu privire la vasculariza ia plmnilor:
A. Este dubl, funcional i nutritiv
B. Vascularizaia funcional este asigurat de arterele i venele pulmonare, componente ale circula iei mici
C. Vascularizaia funcional este asigurat de trunchiul arterei pulmonare cu originea n ventriculul stng i
de venele pulmonare care se vars n atriul drept
D. Vascularizaia nutritiv este asigurat de arterele i venele bronice, componente ale circula iei mari
E. Vascularizaia nutritiv este asigurat de arterele bronice cu originea n aorta ascendent i de venele
bronice care se vars n vena cav inferioar
19. Meninerea unui sistem respirator sntos implic:
A. Respectarea normelor igienice privind calitatea aerului respirat (temperatura de 18 - 20, umiditate i
puritate)
B. Respiraia pe gur i nu pe nas
C. Evitarea factorilor de risc, mecanici, fizici i biologici
D. Sedentarismul
E. Practicarea sistematic a exerciiilor fizice i a gimnasticii respiratorii
20. Gripa:
A. Este o boal acut infectocontagioas
B. Este o afeciune cronic care apare prin inhalarea timp ndelungat a prafului de crbune
C. Se transmite direct pe cale aerogen de la omul bolnav la cel sntos
D. Nu poate mbrca forme grave
E. Are caracter sezonier
21. Pneumonia:
A. Reprezint inflamaia acut a cilor respiratorii extrapulmonare
B. Reprezint inflamaia acut a alveolelor pulmonare
C. Afecteaz ntotdeauna ambii plmni
D. Afecteaz lobulii pulmonari care devin nefuncionali i se umplu cu mucus i puroi
E. Poate afecta o parte dintr-un plmn sau ntreg plmnul
22. Tuberculoza pulmonar:
A. Este determinat de bacilul Koch
B. Duce la distrugerea alveolelor pulmonare i nlocuirea lor cu esut nervos
C. Reprezint inflamarea sinusurilor
D. Se datoreaz inhalrii particulelor de azbest
E. Reprezint n prezent principala cauz de deces n rile vestice
23. Cauzele care pot duce la apariia fibrozei pulmonare sunt reprezentate de:
A. Inhalarea unor particule de praf, siliciu, azbest
B. Iradierea terapeutic pentru tumori maligne
C. Secundar dup bronita cronic
D. Expunerea la gaze toxice
E. Exercitarea unor profesii - sticlari, sufltori, instrumentiti
24. Emfizemul pulmonar se ntlnete frecvent:
A. n bronitele cronice
B. La copii
C. La sufltorii n sticl
D. La muzicanii care folosesc instrumente muzicale de suflat
E. n bronitele acute
25. Apneea de somn:
A. Face parte din tulburrile normale de ritm respirator

213

B. Este o perturbare patologic de ventilaie


C. Se definete ca ntreruperea total i permanent a fluxului de aer la nivelul nasului i a gurii n timpul
somnului
D. Se datoreaz obezitii, consumului de alcool, sau sforitului
E. Const n accelerarea ritmului respirator
26. Din punct de vedere funcional, respiraia cuprinde:
A. Ventilaia pulmonar
B. Difuziunea O2 i CO2 ntre alveolele pulmonare i snge
C. Transportul O2 prin snge i lichidele organismului de la celule ctre plmni
D. Transportul CO2 prin snge i lichidele organismului de la plmni ctre celule
E. Reglarea ventilaiei
27. Ventilaia pulmonar const in:
A. Introducerea aerului n alveolele pulmonare (inspiraie)
B. Eliminarea aerului prin parcurgerea unui drum invers (expira ie)
C. Modificrile n sensuri opuse ale volumelor cavitii toracice i ale plmnilor
D. Distensia plmnilor n timpul inspiraiei
E. Retracia plmnilor n timpul expiraiei
28. Ventilaia pulmonar reprezint:
A. Procesul prin care se realizeaz difuziunea oxigenului din alveole n sngele capilar
B. Procesul care asigur ptrunderea n alveolele pulmonare a aerului bogat n O 2
C. Procesul care asigur eliminarea CO2 din alveolele pulmonare ctre aerul ambiant
D. Circulaia alternativ a aerului ca urmare a varia iilor ciclice ale volumului cutiei toracice n cursul a dou
micri n sens opus (inspiraia i expiraia)
E. Procesul prin care se realizeaz circulaia alternativ a aerului ntre mediul ambiant i alveolele pulmonare
29. Deplasarea volumelor de aer ntre plmni i exterior are loc datorit:
A. Contraciei muchilor respiratori care determin variaiile de volum ale cutiei toracice
B. Variaiilor de volum ale cutiei toracice care creeaz o diferen de presiune ntre aerul atmosferic i
interiorul plmnilor
C. Proprietilor specifice a membranei alveolo-capilare
D. Lichidului pleural care exercit o for ce oblig plmnii s se destind odat cu cre terea volumului cutiei
toracice
E. Elasticitii plmnilor datorit creia plmnii urmeaz cu u urin mi crile cutiei toracice
30. Presiunea pleural:
A. Variaz cu fazele respiraiei
B. n inspiraia normal are o valoare negativ de -1 cm H 2O
C. n timpul expiraiei creste la +1 cm H2O
D. Este presiunea din spaiul cuprins ntre pleura visceral i cea parietal
E. n mod normal, este mai mic dect presiunea atmosferic
31. Presiunea alveolar:
A. Este presiunea din interiorul alveolelor pulmonare
B. Scade sub valoarea presiunii atmosferice n timpul expiraiei
C. Este egal cu presiunea atmosferic, considerat 0 cm H2O, n cursul repausului cnd glota este deschis
D. Scade la -1 cm H2O n timpul unei inspiraii maxime
E. Creste la +1 cm H2O n timpul expiraiei normale
32. n timpul inspiraiei de repaus:
A. Contracia muchiului diafragma determin creterea diametrului anteroposterior al cutiei toracice
B. Contracia muchilor intercostali interni determin creterea diametrului anteroposterior al cutiei toracice
C. Contracia muchilor intercostali externi determin creterea diametrului longitudinal al cutiei toracice
D. Presiunea intraalveolar scade consecutiv creterii volumului cavitii toracice
E. Presiunea intraalveolar scade consecutiv creterii volumului plmnilor
33. La sfritul contraciei inspiratori, energia acumulat n structurile elastice toracopulmonare:
A. Devine cinetic
B. Determin revenirea la valoarea iniial a volumului cavit ii pulmonare

214

C. Determin revenirea la valoarea iniial a volumului pulmonar


D. Este fora care determin scderea presiunii intraalveolare sub valoarea presiunii atmosferice
E. Determin expiraia
34. Selectai afirmaiile corecte privind respiraia n condi ii bazale (de repaus):
A. Inspiraia este un proces pasiv
B. Inspiraia este un proces activ
C. Expiraia este un proces pasiv
D. Expiraia este un proces activ
E. Att inspiraia, ct i expiraia sunt procese pasive
35. Selectai afirmaiile corecte privind inspiraia de repaus:
A. Este un proces activ determinat de creterea celor dou diametre ale cutiei toracice
B. Contracia muchilor intercostali externi determin ridicarea i orizontalizarea coastelor
C. Datorit suprafeei diafragmei (aprox. 250 cm 2), coborrea lui cu 1,5 cm determin o cre tere de volum a
cutiei toracice de 75%
D. Expansiunea plmnilor este favorizat de aderena la cutia toracic prin intermediul pleurei
E. Plmnii urmeaz expansiunea toracic i se destind activ
36. n timpul expiraiei linitite au ioc:
A. Contracia diafragmei
B. Relaxarea muchilor drepi abdominali
C. Comprimarea plmnilor prin coborrea i verticalizarea coastelor
D. Refracia elastic a plmnilor
E. Retracia elastic a peretelui toracic
37. Forele elastice pulmonare care stau la baza realizrii expira iei sunt:
A. Forele de recul elastic
B. Surfactantul care cptuete la interior pereii alveolari
C. Forele elastice ale esutului pulmonar nsui
D. Forele elastice produse de tensiunea superficial a surfactantului
E. Niciun rspuns nu este corect
38. n cursul inspiraiei forate intervin urmtorii muchi respiratori accesori:
A. Muchiul sternocleidomastoidian
B. Muchii intercostali interni
C. Muchii trapezi
D. Muchii spatelui
E. Muchiul diafragma
39. Se poate introduce o cantitate suplimentar de aer n plmni prin:
A. Contracia suplimentar a muchiului diafragma
B. Contracia muchilor pectorali
C. Contracia muchilor intercostali interni
D. Ridicarea suplimentar a coastelor
E. Contracia muchilor scaleni
40. Se poate elimina o cantitate suplimentar de aer din plmni prin contrac ia:
A. Suplimentar a muchilor intercostali externi
B. Muchilor pectorali
C. Muchilor intercostali interni
D. Muchilor abdominali
E. Muchilor spatelui
41. Selectai afirmaiile corecte privind respiraia n condi ii de efort fizic:
A. Inspiraia devine forat prin intervenia muchilor respiratori accesori
B. Expiraia devine un proces activ
C. Expiraia rmne un proces pasiv
D. n inspiraia forat intervin muchii abdominali
E. Expiraia forat este favorizat de contracia mu chilor abdominali

215

42. Muchiul diafragma:


A. Este un muchi neted care separ complet cavitatea toracic de cea abdominal
B. Transform cavitatea toracic ntr-o cavitate pneumatic
C. Prezint poziii diferite n fazele ciclului respirator
D. Este boltit n inspiraie spre cavitatea abdominal
E. Devine plan n timpul expiraiei
43. Contracia diafragmei:
A. Reprezint principala cale de expansionare a plmnului n respira ia de repaus
B. Reprezint a doua cale de expansionare a plmnului n respira ia de repaus
C. ndeprteaz sternul de coloana vertebral
D. Determin alungirea cutiei toracice
E. Trage n jos faa bazal a plmnilor
44. Muchii intercostali externi:
A. Se contract cnd primesc impulsuri nervoase de la centrii respiratori din bulb
B. Se contract n timpul inspiraiei maxime
C. Cresc, prin contracie, diametrul longitudinal al cavitii toracice
D. Cresc, prin contracie, diametrul transversal al cavitii toracice prin ridicarea perechilor de coaste l-V
E. Cresc, prin contracie, diametrul antero-posterior ai cavitii toracice prin ridicarea perechilor de coaste VI-X
45. Efortul muscular pentru asigurarea ventilaiei pulmonare normale este mult mai mare:
A. Cnd elasticitatea toracopulmonar creste
B. Cnd elasticitatea toracopulmonar scade
C. La tineri comparativ cu vrstnicii
D. Odat cu naintarea n vrst
E. n boli pulmonare
46. Selectai afirmaiile corecte privind respiraia de repaus:
A. Frecvena respiratorie este de 60-80/min
B. Inspiraia i expiraia se succed de 16-18 ori/min
C. Frecvena i amplitudinea variaz n funcie de necesitile organismului n O 2 i de cantitatea de CO2
produs
D. Ca timp, inspiraia reprezint 2/3 dintr-o respiraie de repaus
E. Ca timp, expiraia reprezint 1/3 dintr-o respiraie de repaus
47. Volumul curent:
A. Reprezint volumul de aer care intr din plmni printr-o respira ie normal
B. Reprezint volumul de aer care iese din plmni printr-o respira ie normal
C. Volumul de aer care ajunge n alveolele pulmonare
D. Este de 500 ml la adultul tnr
E. Toate afirmaiile sunt corecte
48. Volumul maxim de aer care poate fi inspirat pornind de la o inspira ie de repaus:
A. Se numete capacitate inspiratorie
B. Se numete volum inspirator de rezerv
C. Este o component a capacitii vitale
D. Este o component a capacitii pulmonare totale
E. Nu poate fi determinat prin spirometrie
49. Volumul rezidual:
A. Reprezint volumul de aer care rmne n plmni la sfritul unei expira ii de repaus
B. Reprezint volumul de aer care rmne n plmni la sfritul unei expira ii maximale
C. Are o valoare medie la aduli de 1500 ml
D. Este component a capacitii vitale
E. Este component a capacitii pulmonare totale
50. Selectai afirmaiile corecte privind semnificaia volumelor i a capacit ilor pulmonare:
A. C.I. = volumul de aer ce poate fi introdus n plmni printr-o inspira ie maxim care ncepe la sfr itul unei
inspiraii de repaus

216

B. V.E.R = volumul maxim de aer care poate fi eliminat din plmni printr-o expira ie for at efectuat dup o
inspiraie de repaus
C. C.R.F = volumul maxim de aer care rmne n plmni la sfr itul unei expira ii de repaus
D. C.V. = volumul maxim de aer care poate fi eliminat din plmni printr-o expira ie for at efectuat dup o
inspiraie maxim
E. C.P.T = volumul de aer cuprins n plmni la sfritul unei inspira ii maxime
51. Dac se cunosc V.C = 500 ml, V.I.R = 1500 ml, V.E.R = 1300 ml, V.R = 1500 ml:
A. C.I. = 2000 ml
B. C.R.F = 2800 ml
C. C.V. = 3500 ml
D. C.P.T = 4800 ml
E. Toate afirmaiile sunt corecte
52. Capacitatea pulmonar total i componentele ei variaz n func ie de:
A. nlime
B. Vrst
C. Sex
D. Grad de antrenament
E. Nu prezint variaii determinate de parametrii menionai mai sus
53. Care dintre urmtoarele volume pulmonare se determin prin spirometrie?
A. Volumul curent
B. Volumul inspirator de rezerv
C. Volumul expirator de rezerv
D. Volumul rezidual
E. Toate volumele pulmonare menionate
54. Nu se pot determina prin spirometrie:
A. Capacitatea vital
B. Capacitatea rezidual funcional
C. Volumul rezidual
D. Capacitatea pulmonar total
E. Debitul ventilator (volumul total/min)
55. Debitul ventilator de repaus:
A. Este un parametru static care caracterizeaz aparatul toracopulmonar
B. Reprezint cantitatea de aer ventilat n timp de un minut n condi ii de repaus
C. Reprezint produsul dintre volumul curent (500 ml/min) i frecven a ventila iei de repaus (16/min la femei i
18/min la brbai)
D. Creste foarte mult n efortul fizic
E. Toate afirmaiile sunt corecte
56. Dac un subiect cu FR = 16/min prezint o C.V. = 4500 ml, iar V.E.R = 1500 ml i V.I.R = 2500 ml,
debitul ventilator este:
A. 72 litri/min
B. 24 litri/min
C. 40 litri/min
D. 8 litri/min
E. Toate afirmaiile sunt false
57. Ventilaia alveolar este volumul de aer care:
A. Ajunge n zona alveolar a tractului respirator n fiecare minut i particip la schimburile de gaze respiratorii
B. Ajunge n zona alveolar a tractului respirator n fiecare minut, dar care nu particip la schimburile de gaze
respiratorii
C. Umple cile aeriene
D. Ajunge n bronhiile terminale i respiratorii
E. Este deplasat n arborele respirator n flecare minut
58. Ventilaia alveolar:
A. Are o valoare medie de 4,5 - 5 l/min
B. Include i ventilaia spaiului mort
C. Este un factor major care determin presiunile pariale ale O 2 i CO2 n alveole

217

D. Este produsul dintre volumul curent i frecvena respiratorie


E. Are o valoare egal cu minut-volumul respirator
59. Selectai afirmaia fals despre etapele schimbului de gaze respiratorii:
A. Etapa pulmonar se desfoar dup legile fizice ale difuziunii
B. Etapa pulmonar are loc pe baza diferenei presiunilor par iale ale gazelor respiratorii dintre aerul alveolar
i aerul atmosferic
C. Etapa pulmonar are loc pe baza diferenei presiunilor par iale ale gazelor respiratorii dintre aerul alveolar
i sngele din capilarele pulmonare
D. Etapa sangvin (transportul gazelor sangvine) se realizeaz n dublu sens
E. Etapa tisular se desfoar n toate celulele metabolic active
60. Membrana alveolo-capilar cuprinde:
A. Bronhiola respiratorie
B. Interstiiul pulmonar
C. Epiteliul alveolar
D. Surfactantul
E. Endoteliul capilar
61. Concentraia gazelor din aerul alveolar este foarte diferit de cea din aerul
A. Extragerii O2 din aerul alveolar
B. Eliminrii CO2 din sngele pulmonar
C. Umezirii aerului atmosferic uscat nainte de a ajunge la alveole
D. nlocuirii pariale a aerului alveolar cu aer atmosferic la fiecare respira ie
E. nlocuirii totale a aerului alveolar cu aer atmosferic la fiecare respira ie
62. Schimburile de gaze prin membrana alveolo-capilar se desf oar:
A. Prin mecanism activ
B. Prin mecanism pasiv
C. Prin difuziune
D. Pe baza gradientului de presiune parial a gazelor respiratorii dintre aerul alveolar i sngele capilarelor
pulmonare
E. Cu o vitez condiionat de mai muli factori
63. Factorii care determin difuziunea gazelor prin membrana alveolo-capilar (respiratorie) sunt:
A. Gradientul de presiune parial a gazelor de o parte i de alta a membranei alveolo-capilare
B. Suprafaa de difuziune
C. Grosimea membranei respiratorii, care fiind foarte mic mpiedic procesul de difuziune
D. Coeficientul de difuziune al gazelor respiratorii prin membrana respiratorie
E. Toate afirmaiile de mai sus sunt corecte
64. Datorit gradientului presional, O2 difuzeaz prin membrana alveolocapilar:
A. De la o presiune parial mai mare n aerul alveolar (100 mmHg) la o presiune mai mic n captul venos
al capilarului pulmonar (47 mmHg)
B. De la o presiune parial mai mare n aerul alveolar (47 mmHg) la o presiune mai mic n captul venos al
capilarului pulmonar (40 mmHg)
C. Asigurnd oxigenarea permanent a sngelui din capilarele pulmonare
D. Printr-un proces numit hematoz pulmonar
E. Pn cnd presiunea parial ajunge n echilibru cu cea alveolar
65. CO2 difuzeaz prin membrana alveolocapilar:
A. De la o presiune parial mai mare n aerul alveolar (47 mmHg) la o presiune mai mic n captul arterial al
capilarului pulmonar (40 mmHg)
B. De la o presiune parial mai mare n captul arterial al sngelui capilar (47 mmHg) la o presiune mai mic
n aerul alveolar (40 mmHg)
C. De la o presiune parial mai mare n captul venos al sngelui capilar (47 mmHg) la o presiune mai mic
n aerul alveolar (40 mmHg)
D. Pe baza unui gradient presional mai mic dect O 2, dar compensat de solubilitatea CO 2 de 25 de ori mai
mare dect a O2
E. Cu o vitez de difuziune de 20 de ori mai mare fa de O2
66. Procesul de difuziune a gazelor respiratorii prin membrana respiratorie este favorizat de:
A. Suprafaa mare de difuziune, de aprox. 80 m2 la persoanele adulte

218

B. Grosimea foarte mic a membranei respiratorii


C. Coeficientul mare de difuziune al CO2
D. Coeficientul mare de difuziune al O2
E. Toate afirmaiile sunt corecte
67. Rata difuziunii gazelor prin membrana alveolo-capilar este influen at de:
A. Presiunea parial a gazului n alveol
B. Presiunea parial a gazului n capilarul pulmonar
C. Coeficientul de difuziune al gazului (nespecific pentru fiecare tip de molecul)
D. Suprafaa membranei (invers proporional)
E. Grosimea membranei (direct proporional)
68. Durata necesar pentru egalarea presiunilor pariale, alveolar i sangvin, ale O 2 este de:
A. 0,25 secunde n condiii de repaus
B. 0,50 secunde n timpul unor perioade de solicitare
C. 0,75 secunde n condiii de repaus
D. 0,75 secunde n condiii de efort fizic
E. 0,75 secunde n condiiile expunerii la altitudine
69. O2 ajuns la nivelul captului venos al capilarului pulmonar:
A. Se dizolv n plasm (un procent mare), mrind presiunea par ial a O 2
B. Sufer o nou difuziune prin membrana eritrocitelor (un procent mic)
C. Se combin cu Fe3+ din structura gruprilor hem ale hemoglobinei
D. Se combin cu Fe2+ din structura gruprilor hem ale hemoglobinei
E. Formeaz un compus labil cu hemoglobina numit oxihemoglobin
70. Sngele oxigenat de la nivelul plmnilor:
A. Ajunge la inim prin artera pulmonar
B. Pleac din inim prin artera aort care se ramific n vase sangvine cu calibru din ce n ce mai mic
C. Ajunge la nivelul capilarelor tisulare numai sub form liber
D. Ajunge la nivelul capilarelor tisulare numai sub form combinat de HbO 2
E. Ajunge sub form combinat de HbO 2 la nivelul captului arterial al capilarului sanguin unde are loc
disocierea HbO2 n Hb i O2
71. Selectai afirmaiile corecte privind transportul O2 combinat cu hemoglobina:
A. Reprezint forma principal de transport a O2 n snge
B. Fiecare molecul de hemoglobina se poate combina cu 8 molecule de O2
C. Formarea i disocierea oxihemoglobinei depinde de temperatura sngelui i pH-ul mediului intern
D. La nivelul esuturilor exist factori care sunt favorabili ncrcrii hemoglobinei cu O 2
E. La nivelul alveolelor pulmonare exist factori care sunt favorabili descrcrii O 2 de pe HbO2
72. Combinarea O2 cu hemoglobina este:
A. O reacie de oxidare
B. O reacie de oxigenare
C. O reacie chimic oxidoreductoare
D. Uurat de prezena Fe2+
E. Favorizat de anhidraza carbonic
73. Formele de transport sangvin ale O2 sunt:
A. Carbohemoglobina
B. 1,5% dizolvat fizic n plasm
C. 98,5% sub form de oxihemoglobin
D. Sub form de combinaie reversibil cu ionii de fier din structura hemoglobinei
E. Sub form de combinaie reversibil cu gruprile NH2 terminale ale hemoglobinei
74. Sngele arterial transport:
A. Maximum 1,34 mL O2/gram de hemoglobina
B. 12-15 grame hemoglobin/l snge
C. 20 mL O2/l snge
D. Maximum 4 molecule de O2/molecul de hemoglobina

219

E. O2 sub form de oxihemoglobin n proporie de 1,5%


75. Transportul sanguin al CO2 se realizeaz:
A. Sub 3 forme
B. Sub form liber (proporie redus)
C. Sub form de bicarbonat de K (KHCO3) n plasm (cea mai mare proporie)
D. Sub form de bicarbonat de Na (NaHCO3) n eritrocite (cea mai mare proporie)
E. Sub form de carbohemoglobina (cea mai mare proporie)
76. La nivelul capilarului sanguin tisular:
A. O2 difuzeaz prin captul venos al capilarului tisular, din snge n lichidul intersti ial
B. O2 difuzeaz de la o presiune de 97 mmHg din sngele arterial la o presiune de 40 mmHg n lichidul
interstiial
C. O2 difuzeaz prin membrana celular ajungnd n celul, unde se consum n reac iile de oxidoreducere
D. CO2 rezultat din metabolismul celulelor difuzeaz prin membrana celular i ajunge n lichidul intersti ial
unde PCO2 = 47 mmHg
E. CO2 difuzeaz prin captul arterial al capilarului tisular, din lichidul intersti ial n snge
77. La nivel tisular, fiecare 100 ml de snge arterial elibereaz O 2:
A. Cte 1,34 ml n repaus
B. Cte 7 ml n repaus
C. Pn la 12% n timpul efortului fizic
D. Devenind snge ncrcat cu hemoglobina redus
E. Devenind snge de culoare rou-aprins caracteristic
78. La nivel tisular disocierea oxihemoglobinei este favorizat de:
A. Concentraia sczut a oxigenului la nivel tisular
B. Creterea temperaturii locale
C. Scderea temperaturii locale
D. Scderea pH-ului
E. Creterea pH-ului
79. Receptorii care intervin n reglarea automat a respira iei sunt:
A. Baroreceptorii din bulb
B. Chemoreceptorii carotidieni i aortici
C. Chemoreceptorii din bulb
D. Fusurile neuro-musculare din inim i vasele mari de snge
E. Termoreceptorii
80. Care din urmtorii receptori sunt implicai n reglarea automat a respira iei?:
A. Baroreceptorii pulmonari, stimulai de presiunea sngelui din capilare
B. Baroreceptorii pulmonari, terminaii senzitive ale nervului glosofaringian (X)
C. Chemoreceptorii aortici, terminaii senzitive ale nervului vag (X)
D. Chemoreceptorii carotidieni, terminaii senzitive ale nervului glosofaringian (IX)
E. Chemoreceptorii din bulb, receptori ai pH-ului care depinde de PCO 2
81. Calea aferent n reglarea automat a respira iei este reprezentat de fibre senzitive care provin
din:
A. Alveole
B. Inim
C. Vase
D. Muchi
E. Niciun rspuns nu este corect
82. Selectai afirmaia fals privind centrii care controleaz respira ia automat:
A. Sunt situai la nivelul formaiunii reticulate bulbo-pontin
B. Centrii primari sunt inspirator i expirator
C. Centrii primari au automatism propriu
D. Centrii secundari sunt apneustic i pneumotaxic
E. Centrii secundari au automatism propriu

220

83. Selectai afirmaiile corecte privind centrii respiratori primari:


A. Se gsesc n bulb
B. Se gsesc n mezencefal
C. Nu prezint automatism propriu
D. Trec alternativ prin starea de activitate i de repaus
E. Sunt controlai de centrii respiratori secundari
84. Activitatea automat a centrilor respiratori este influen at de:
A. Concentraia O2 din aerul alveolar
B. Concentraia CO2 din aerul alveolar
C. Gradul de distensie a pereilor alveolari
D. Impulsurile de la receptorii tegumentari
E. Impulsurile de la nivelul proprioceptorilor
85. Calea eferent n reglarea automat a respira iei este reprezentat de:
A. Fibre senzitive care aparin nervului vag
B. Fibre motorii care aparin nervului vag
C. Fibre motorii care aparin nervului glosofaringian
D. Fibre motorii somatice care se distribuie muchilor intercostali
E. Fibre motorii vegetative care se distribuie muchiului diafragma
86. Reglarea voluntar a respiraiei:
A. Este realizat de la nivel cortical
B. Este realizat prin aciune asupra motoneuronilor vegetativi care se distribuie mu chilor respiratori
C. Este realizat pin aciune asupra centrilor bulbo-pontini
D. Poate produce modificri de ritm ale respiraiei
E. Poate opri respiraia (apnee)
87. Controlul exercitat asupra centrilor respiratori de centrii nervo i superiori asigur adaptarea
respiraiei n urmtoarele situaii:
A. Cntat
B. Strnutat
C. Tuse
D. Deglutiie
E. Niciun rspuns nu este corect
88. Reglarea umoral a ventilaiei:
A. Este determinat de variaii ale presiunii pariale a gazelor respiratorii de la nivelul alveolelor
B. Este determinat de variaii ale PCO2 n snge
C. Presupune dublarea debitului ventilator dac PCO2 creste de la 40 mmHg la 40,5 mmHg
D. Presupune dublarea debitului ventilator dac PCO2 scade de la 40,5 mmHg la 40 mmHg
E. Se realizeaz prin modificarea pH-ului sanguin i de la nivelul lichidelor cerebrale

221

Capitolul IX EXCREIA
1. Sistemul excretor este format din:
A. Cile urinare
B. Cile genitale
C. Glandele sudori pare
D. Glandele suprarenale
E. Rinichi
2. Cile urinare sunt alctuite din:
A. Bazinet
B. Uretere
C. Vezic urinar
D. Uretr
E. Rinichi
3. Rinichii:
A. Sunt n numr de patru
B. Sunt n numr de doi
C. Se afl de o parte i de alta a coloanei vertebrale
D. Sunt situai n regiunea lombar
E. Au culoarea rou-brun
4. Urmtoarele afirmaii privind rinichii sunt adevrate:
A. Prezint dou fee, anterioar i posterioar
B. Prezint dou margini, lateral i medial
C. Prezint trei fee, anterioar, posterioar i inferioar
D. Prezint trei margini, lateral, medial i superioar
E. Sunt nvelii n capsula renal
5. Parenchimul renal prezint:
A. O fa superioar
B. O fa inferioar
C. O zon periferic
D. O zon intern
E. Dou zone, corticala i medulara
6. Zona corticala a rinichiului:
A. Conine glomeruli renali
B. Este reprezentat de calicele mari
C. Conine vase de snge
D. Este situat la periferia rinichiului
E. Se afl n zona central a rinichiului
7. Zona medular a rinichiului:
A. Conine piramidele Malpighi
B. Este reprezentat de uretere
C. Conine formaiuni orientate cu baza spre periferie
D. Conine pelvisul renal
E. Se afl n zona periferic a rinichiului
8. Piramidele renale Malpighi prezint urmtoarele caracteristici:
A. Sunt orientate cu baza spre periferie
B. Sunt orientate cu baza spre pelvisul renal
C. Sunt orientate cu vrful spre hilul renal
D. Au vrful rotunjit ce poart numele de papil renal
E. Numrul piramidelor renale corespunde cu numrul lobilor renali
9. Nefronul:

222

A.
B.
C.
D.
E.

Reprezint unitatea anatomic a vezicii urinare


Este format din calice mari i pelvis renal
Reprezint unitatea anatomic a rinichiului
Reprezint unitatea funcional a rinichiului
Este alctuit din corpuscul renal i un sistem tubular

10. Selectai rspunsurile corecte privind corpusculul renal:


A. Este situat la nivelul bazinetului
B. Este format din capsula Bowman i glomerulul renal
C. Este format din calicele mari i calicele mici
D. Se continu cu tubul contort distal
E. Prezint un pol vascular i un pol apical
11. Capsula glomerular Bowman:
A. Are form de cup
B. Prezint o foi visceral, aderent la glomerulul renal
C. Prezint o foi parietal, care se continu cu tubul urinifer
D. Este situat n continuarea tubului contort distal
E. Este situat n continuarea ansei Henle
12. Glomerulul renal:
A. Este format din corpuscul renal i capsula Bowman
B. Este un ghem de bucle capilare
C. Rezult din ramificarea arteriolei aferente
D. Rezult din ramificarea arteriolei eferente
E. Are n structura sa un endoteliu glomerular care este fenestrat
13. Sistemul tubular al nefronului prezint:
A. Tubul contort proximal
B. Tubul contort proximal, n continuarea ansei Henle
C. Ansa Henle, poriune n form de "U"
D. Tubul contort distal, n continuarea ansei Henle
E. Tubul contort distal, n continuarea capsulei Bowman
14. Tubii colectori:
A. Sunt componente ale piramidei Malpighi
B. Primesc urina de la mai muli nefroni
C. La nivelul lor se deschid tubii contori distali
D. La nivelul lor se deschid tubii contori proximali
E. Sunt n form de "U"
15. Reeaua capilar peritubular:
A. Se gsete n jurul ntregului sistem tubular
B. Este o reea bogat de capilare
C. Primete sngele din arteriolele eferente
D. n cea mai mare parte se gsete n cortexul renal
E. Este o reea srac de capilare
16. Nefronii corticali:
A. Au glomerulul situat n zona medular
B. Reprezint 85% din numrul total de nefroni
C. Au glomerulul situat n corticala renal
D. Prezint o ans Henle scurt
E. Au o ans Henle lung
17. Nefronii juxtamedulari au urmtoarele caracteristici:
A. Au glomerulul situat n zona corticala
B. Au glomerulul situat n zona medular
C. Au ansa Henle scurt
D. Au glomerulul situat la jonciunea dintre corticala i medulara renal
E. Au ansa Henle lung

223

18. La nivelul hiIului renal se afl:


A. Artera renal
B. Vena renal
C. Artera glomerular
D. Ureterul
E. Vasele limfatice
19. Rinichiul este vascularizat de:
A. Artera renal, ramur a trunchiului celiac
B. Artera renal, ramur a aortei abdominale
C. Arteriola aferent, ce ajunge la glomerul
D. Arteriola eferent, ce formeaz capilarele peritubulare
E. Vena renal, ce se vars n vena cav inferioar
20. Ureterele:
A. Sunt tuburi cu fibre musculare netede
B. Se gsesc n continuarea bazinetului (pelvis renal)
C. Coboar pn la vezica urinar
D. Coboar pn la vezica biliar
E. Se continu cu uretra
21. Vezica urinar:
A. Este un organ cavitar
B. Are pereii alctuii din fibre musculare netede
C. Este format din corp i colul (trigonul) vezical
D. Prezint un sfincter intern i un sfincter extern
E. Se gsete n continuarea rinichilor
22. Vezica urinar:
A. Este un organ plin
B. Este un organ cavitar
C. Are pereii alctuii din musculatur neted
D. Are pereii alctuii din musculatur striat
E. Este format din dou pri: corpul i colul (trigonul) vezical
23. Selectai afirmaiile corecte cu privire la vezica urinar:
A. Este situat n bazin (pelvis)
B. Prezint un col n care se acumuleaz urina
C. Prezint un corp care se continu n jos cu uretra
D. Prezint trigonul vezical care se continu n jos cu uretra
E. Prezint un sfincter extern neted
24. Vezica urinar prezint:
A. Un sfincter intern, striat, numit i muchiul colului vezical
B. Sfincterul intern, al crui tonus natural oprete, n mod normal, ptrunderea urinei la nivelul uretrei
C. Sfincterul intern, care mpiedic golirea vezicii urinare, nainte ca presiunea s ating pragul critic
D. Un sfincter extern, striat, ce poate preveni miciunea
E. Un sfincter extern, neted, controlat voluntar
25. Rolul principal al rinichiului este:
A. De a elabora i elimina urina
B. Reglarea echilibrului acido-bazic al fluidelor organismului
C. Secreia de renin
D. Reglarea tensiunii arteriale
E. Secreia de angiotensin II
26. n cadrul funciei de excreie, activitatea rinichilor presupune:
A. Epurarea i dezintoxicarea organismului
B. Eliminarea produilor rezultai n urma dezasimilaiei
C. Creterea cantitii fluidelor din organism
D. Eliminarea controlat a apei i srurilor minerale din snge i meninerea homeostaziei

224

E. Toate afirmaiile sunt corecte


27. Formarea urinei este rezultatul a 3 procese:
A. Filtrarea glomerular
B. Reabsorbia glomerular
C. Secreia glomerular
D. Reabsorbia tubular
E. Secreia tubular
28. Selectai afirmaiile corecte privind filtrarea glomerular:
A. Const n trecerea plasmei sangvine din capilarul glomerular n capsula Bowman
B. Lichidul format prin filtrarea glomerular se numete urin primar i este o solu ie concentrat
C. Este un proces fizic selectiv i activ
D. Se realizeaz prin difuziune
E. Const n trecere apei, electroliilor i a substan elor dizolvate n plasma sangvin prin membrana filtrant
glomerular
29. Membrana filtrant glomerular:
A. Acioneaz ca o sit care permite trecerea proteinelor plasmatice din snge n capsula Bowman
B. Nu permite trecerea substanelor cu molecul mare, cum sunt electroli ii
C. Are o permeabilitate de 100-400 de ori mai mic dect a capilarelor obi nuite
D. Cuprinde endoteliul capilarelor glomerulare
E. Cuprinde epiteliul capsulei Bowman
30. n fiecare minut, prin membrana glomerular renal a celor doi rinichi se filtreaz:
A. 125 ml de plasm
B. 20% din plasma fluxului sangvin
C. 100 litri de plasm
D. 125 litri de plasm
E. Toate afirmaiile sunt false
31. Procesul de filtrare glomerular:
A. Este favorizat de valoarea superioar a presiunii din capilarele peritubulare
B. Are loc pe toat lungimea capilarului glomerular
C. Are loc numai la nivelul captului arterial al capilarului glomerular
D. Are o rat de 125 ml/min
E. Are o rat de 180 litri/24 ore
32. Fracia de filtrare glomerular:
A. Reprezint procentul din filtratul glomerular care devine urin final
B. Reprezint procentul din debitul plasmatic al ambilor rinichi care devine filtrat glomerular
C. Reprezint procentul din debitul plasmatic al unui singur rinichi care devine filtrat glomerular
D. Este de 20% dac debitul plasmatic prin ambii rinichi este de 650 ml/min, iar rata filtrrii glomerulare este
de 125 ml/min
E. Este de 20% dac debitul plasmatic printr-un singur rinichi este de 650 ml/min, iar rata filtrrii glomerulare
este de 125 ml/min
33. Selectai afirmaia fals privind filtrarea glomerular:
A. Selectivitatea este dat de greutatea molecular a substan elor solubile n plasm
B. Selectivitatea este dat de ncrcarea electric a substan elor solubile n plasm
C. Rata filtrrii glomerulare este influenat de presiunea sngelui i de fluxul sangvin renal
D. Rata filtrrii glomerulare este influenat de mecanismele renale de control
E. Dup formare, filtratul glomerular nainteaz n capilarele peritubulare, facilitnd reabsorbia i secre ia
tubular
34. Se filtreaz la nivelul capilarelor glomerulare:
A. Toate componentele plasmei, fr excepie
B. Proteinele plasmatice cu greutatea molecular mare
C. Celulele sangvine
D. Apa
E. Substanele micromoleculare dizolvate n plasm

225

35. Capilarele glomerulare prezint urmtoarele particularit i structurale adaptate pentru func ia de
ultrafiltrare glomerular:
A. Sunt capilare fenestrate
B. Prezint pori de dimensiuni mari (200-500 )
C. Sunt de 100-400 de ori mai permeabile dect capilarele din muchii stria i
D. Stratul intern al capsulei Bowman stabilete un contact strns cu capilarele glomerulare
E. Au o permeabilitate mai mic ca a capilarelor obinuite
36. Ultrafiltratul glomerular conine:
A. Ap
B. Sruri disociate (Na+, CI, K+, H+)
C. Glucoza
D. Medicamente sau droguri
E. Uree
37. Ultrafiltratul glomerular nu conine:
A. Glucoza
B. Proteine
C. Creatinin
D. Uree
E. Acid uric
38. Cantitatea de urin primar care se formeaz prin filtrare glomerular cre te n urmtoarele
situaii:
A. Ingestia mare de ap
B. Lipsa apei
C. Hipertensiune
D. Hemoragii
E. Hipotensiune
39. Forele care se opun filtrrii glomerulare sunt:
A. Presiunea hidrostatic a sngelui din glomerul (60 mmHg)
B. Presiunea efectiv de filtrare (10 mmHg)
C. Presiunea hidrostatic din spaiul capsular (18 mmHg)
D. Presiunea coloid-osmotic a proteinelor din snge (32 mmHg)
E. Presiunea coloid-osmotic a proteinelor din spa iul capsular (32 mmHg)
40. Dac presiunea hidrostatic n capilarele glomerulare este de 70 mmHg, presiunea coloidosmotic a plasmei este 25 mmHg, iar presiunea hidrostatic a urinei din capsula Bowman este de 15
mmHg:
A. Presiunea efectiv de filtrare este 30 mmHg
B. Fora favorabil filtrrii este mai mare dect suma forelor opozante
C. Suma forelor opozante este 40 mmHg
D. Formarea urinei primare nceteaz
E. Se instaleaz anuria
41. Filtrarea glomerular este asigurat de:
A. Diferena de presiune dintre capilarele glomerulare i capsula Bowman
B. Diferena de presiune dintre capilarele peritubulare i capsula Bowman
C. Presiunea sngelui din arterele renale, superioar altor artere
D. Presiunea sngelui din arteriola eferent mai mare dect presiunea din capsula Bowman
E. Difuziunea prin endoteliul capilarelor i prin membrana extern a capsulei Bowman
42. Vasoconstricia arteriolelor de ia nivelul glomerulului renal asigur:
A. O presiune aproape dubl n interiorul glomerulului fa de alte capilare
B. mpingerea prin pereii capilarelor i a capsulei Bowman a unei 1/5 din volumul de plasm care intr n
rinichi
C. Formarea ultrafiltratului glomerular cu aceeai compoziie ca a plasmei deproteinizate
D. Procesul de reabsorbite tubular
E. Procesul de secreie tubular
43. Pentru meninerea constant a ratei filtrrii glomerulare:
A. Se produce vasoconstricia arteriolei aferente cnd rata filtrrii glomerulare

226

scade
B. Se produce eliberarea de renin cnd rata filtrrii glomerulare creste
C. Presiunea hidrostatic a sngelui din capilarele glomerulare trebuie men inut constant
D. Intervine un proces de autoreglare declanat de varia iile de presiune din sngele arteriolelor
E. Intervine un mecanism de feed-back numit echilibru glomerular-tubular
44. Scderea ratei filtrrii glomerulare declaneaz urmtoarele procese care definesc echilibrul
glomerular-tubular:
A. Scderea fluxului de lichid n tub
B. Scderea timpului de reabsorbite a Na+ i H2O la nivelul ansei Henle
C. Scderea cantitii de Na+ i CI care ajunge la nivelul maculei densa
D. Creterea rezistenei pereilor arteriolei aferente
E. Creterea eliberrii de renin
45. Renina:
A. Este o enzim secretat de aparatul juxtaglomerular renal
B. Transform angiotensinogenul n angiotensina I
C. Transform angiotensina I n angiotensina II
D. Stimuleaz eliberarea de ADH
E. Determin vasoconstricie i creterea presiunii sangvine
46. Reabsorbia i secreia tubular:
A. Sunt procese neselective
B. Au loc n aceeai proporie de-a lungul tubului urinifer
C. Se desfoar n sensuri diferite
D. Au loc prin mecanisme de transport pasive i active
E. Realizeaz schimbul de substane dintre urina primar din tubul urinifer i capilarele peritubulare
47. Procesul prin care substanele utile organismului, con inute n ultrafiltratul glomerular sunt
transportate prin epiteliul tubului urinifer n sngele din capilarele peritubulare:
A. Se numete secreie tubular
B. Se numete reabsorbite tubular
C. Se realizeaz prin mecanisme pasive
D. Se realizeaz prin mecanism active
E. Determin modificarea cantitativ, dar nu i calitativ a urinei primare
48. Selectai afirmaiile corecte privind celulele tubilor uriniferi:
A. Sunt adaptate morfologic i biochimic pentru a realiza reabsorbia
B. Prezint la polul bazal numeroi microvili care cresc considerabil suprafaa activ
C. Prezint la polul apical numeroase mitocondrii care fabric ATP
D. Membranele celulare conin pompe metabolice care particip direct la transportul activ
E. Membranele celulare conin pompe metabolice care particip direct la transportul pasiv
49. Selectai afirmaiile corecte privind reabsorbia tubular renal:
A. Se desfoar cu aceeai intensitate la nivelul tuturor segmentelor tubilor uriniferi
B. Este mai eficient la nivelul tubilor contori proximali deoarece celulele epiteliale prezint numero i microvili
care mresc suprafaa de absorbie
C. Cea mai mare concentrare a urinei are loc la nivelul ansei Henle
D. Asigur reabsorbia a 99% din apa filtrat glomerular prin procese pasive de difuziune i osmoz
E. Toate afirmaiile sunt corecte
50. Reabsorbia tubular renal prin mecanism pasiv are loc:
A. Pe seama legilor fizico-chimice ale difuziunii i a osmozei
B. Dinspre compartimentul cu concentraie mai mic spre cel cu concentra ie mai mare
C. Fr consum de energie
D. Cu consum de energie
E. Pe aproape toat lungimea tubului urinifer n cazul apei
51. Reabsorbia tubular renal prin mecanism pasiv:
A. Se face mpotriva unor legi fizice ale difuziunii i osmozei
B. Asigur reabsorbia apei mpotriva gradientului osmotic

227

C. Asigur reabsorbia de uree mpotriva gradientului chimic


D. Asigur reabsorbia unei pri din Na+ i CI n sensul unui gradient electric
E. Asigur reabsorbia unei pri din Na+ i CI n sensul unui gradient electrochimie
52. Reabsorbia renal prin mecanism activ:
A. Se realizeaz n sensul unor gradiente de concentra ie
B. Necesit hidroliza ATP
C. Este limitat pe unitatea de timp
D. Asigur reabsorbia apei
E. Asigur reabsorbia glucozei
53. La nivelul tubilor uriniferi se reabsorb prin mecanisme active:
A. Aminoacizii
B. Unele vitamine (B12, C)
C. Apa
D. Ureea
E. Na+, K+, HCO3
54. La nivelul tubului confort proximal se reabsorb activ n cea mai mareparte:
A. Apa
B. Srurile minerale
C. Substanele anorganice
D. Substanele organice
E. Vitaminele
55. La nivelul tubului contort proximal se reabsorb n procent de 100%:
A. Apa
B. Glucoza
C. Aminoacizii
D. Na+
E. Ca2+
56. Pragul renal:
A. Reprezint concentraia la care substanele filtrate nu mai sunt reabsorbite la nivel tubular
B. Este crescut pentru substanele care nu se reabsorb
C. Este crescut pentru uree, acid uric
D. Este sczut pentru glucoza, aminoacizi, diferii ioni
E. Este depit i glucoza apare n urina final (glicozurie) cnd concentra ia de glucoza plasmatic este mai
mare de 180 mg% (n diabetul zaharat)
57. La nivelul tubului contort proximal, apa este atras:
A. Osmotic din interstiiu n tub, ca urmare a reabsorbiei srurilor
B. Osmotic din interstiiu n tub, ca urmare a reabsorbiei glucozei
C. Osmotic din tub n interstiiu, ca urmare a reabsorbiei srurilor
D. Osmotic din tub n interstiiu, ca urmare a reabsorbiei glucozei
E. Chimic din tub n interstiiu, ca urmare a reabsorbiei srurilor
58. La nivelul tubului contort proximal apa se reabsoarbe:
A. Facultativ
B. Dependent de aciunea ADH
C. Obligatoriu
D. Independent de aciunea ADH
E. n proporie de 85%
59. ADH controleaz reabsorbia apei la nivelul:
A. Tubului contort proximal
B. Ansei Henle
C. Tubului contort distal
D. Tubului colector
E. Tuturor segmentelor tubilor uriniferi
60. Selectai afirmaiile corecte privind efectul ADH asupra reabsorbiei apei la nivelul tubilor uriniferi:
A. ADH asigur reabsorbia obligatorie a 14% din cantitatea de ap filtrat glomerular
B. ADH asigur reabsorbia facultativ a 85% din cantitatea de ap filtrat glomerular

228

C. n diabetul insipid, reabsorbia obligatorie a apei nu mai are loc


D. n diabetul insipid, reabsorbia facultativ a apei nu mai are loc
E. n diabetul insipid se va elimina urin diluat, n cantitate mare de 20 de litri/24 de ore
61. Selectai afirmaiile corecte privind reabsorbia Na + la nivelul tubului urinifer:
A. Se realizeaz prin mecanism activ pe toat lungimea tubului urinifer
B. Este cuplat cu reabsorbia glucozei i a aminoacizilor la nivelul tubului contort distal
C. Aproximativ 85% din cantitatea de Na+ din urina primar se reabsoarbe la nivelul tubului contort proximal
D. n tubul contort distal reabsorbia este independent de controlul hormonal
E. n tubul contort distal reabsorbia este dependent de aldosteron
62. La nivelul tubului urinifer K+:
A. Se reabsoarbe cu precdere la nivelul tubului contort proximal
B. Se reabsoarbe cuplat cu glucoza i aminoacizii
C. Se reabsoarbe la nivelul tubului contort proximal sub control hormonal
D. Se reabsoarbe la nivelul tubului contort distal sub aciunea aldosteronului
E. Se secret la nivelul tubului contort distal sub aciunea aldosteronului
63. Selectai afirmaiile corecte privind efectul PTH asupra reabsorbiei la nivelul tubilor uriniferi:
A. Creste reabsorbia Ca2+
B. Diminua reabsorbia Ca2+
C. Creste reabsorbia fosfailor
D. Diminua reabsorbia fosfailor
E. Creste reabsorbia facultativ a apei
64. Secreia tubular:
A. Transport substane utile organismului din capilarele glomerulare n lumenul tubului urinifer
B. Transport substane utile organismului din capilarele peritubulare n lumenul tubului urinifer
C. Transport substane toxice din capilarele peritubulare n lumenul tubului urinifer
D. Se realizeaz prin mecanism activ
E. Se realizeaz prin mecanism pasiv
65. Selectai afirmaiile corecte privind secreia tubular:
A. Este principala modalitate de curire a plasmei de catabolii azota i neutilizabili
B. Completeaz funcia de eliminare a unor substane acide, toxice sau n exces i a unor medicamente
C. Prin secreie, rinichii intervin n reglarea concentraiei plasmatice a Na + i K+
D. Se secret tubular H+, amoniacul, acidul uric i creatinina
E. Reprezint o modalitate de excreie suplimentar de H+, fr o acidifiere suplimentar a plasmei
66. La nivelul tubilor distali se secret pasiv:
A. Baze
B. Medicamente, colorani
C. Na+
D. H+
E. Acizi slabi
67. Urmtoarea afirmaie referitoare la secreia de protoni de la nivelul tubului urinifer este fals:
A. Este continu
B. Se realizeaz prin transport activ
C. Este prezent la nivelul ntregului tub urinifer
D. Este maxim la nivelul ansei Henle
E. Este important pentru meninerea concentraiei plasmatice a H + n limite fiziologice
68. La nivelul tubului contort distal exist mecanisme de transport prin schimb ionic care:
A. Reabsorb Na+ i secret K+ i H+, activate de aldosteron
B. Reabsorb K+ i secret H+, activate de aldosteron
C. Reabsorb K+ i secret Na+, activate de aldosteron
D. Secret K+ i reabsorb H+ n funcie de pH-ul mediului intern
E. Secret K+ i H+ n funcie de pH-ul mediului intern
69. Secreia de amoniac de la nivelul tubilor uriniferi:
A. Contribuie la detoxifierea organismului

229

B. Contribuie la combaterea acidozei


C. Contribuie la combaterea alcalozei
D. Este urmat de eliminarea amoniacului mpreun cu un ion de hidrogen sub form de amoniu (NH 4+)
E. Toate afirmaiile sunt false
70. La omul sntos urina final:
A. Este un lichid glbui deschis
B. Este tulbure
C. Are un miros caracteristic de amoniac
D. Ofer indicii despre starea de sntate a organismului
E. Toate afirmaiile sunt corecte
71. Urina final normal conine:
A. Amoniac
B. Uree
C. Acid uric
D. Proteine
E. Creatinin
72. Urina final normal nu conine:
A. Na+
B. K+
C. Proteine
D. CI
E. Glucoza
73. Selectai afirmaiile corecte privind compoziia biochimic a urinei finale:
A. Are un pH normal de 6
B. pH-ul devine acid n dieta hiperproteic
C. pH-ul devine alcalin n dieta hiperproteic
D. Apariia proteinelor n urin semnific o afeciune hepatic
E. Prezena bilirubinei n urin semnific o afeciune renal
74. Buletinul de analiz a urinei finale nu cuprinde urmtorul parametru:
A. Diureza
B. Densitatea
C. pH-ul
D. Corpii cetonici
E. Bilirubina
75. Sedimentul urinar normal cuprinde:
A. Urobilinogen
B. Nitrii
C. Bacterii saprofite
D. Eritrocite i leucocite n numr mare
E. Celule epiteliale plate provenite din cile urinare
76. Urina final conine:
A. 25% ap
B. Substane minerale (Na+, K+, Ca2+, Mg2+)
C. Substane organice (uree, acid uric, creatinin)
D. Hematii i leucocite (dar mai puine de 5000/ml)
E. Toate afirmaiile sunt corecte
77. Urina patologic poate conine:
A. Alcool
B. Proteine (proteinurie) n insuficiena renal
C. Acid uric n cantitate mare n gut i artrit
D. Unele medicamente
E. Globule roii n leziuni ale sistemului excretor
78. Selectai afirmaiile corecte privind eliminarea urinei finale:

230

A.
B.
C.
D.
E.

De la nivelul papilelor renale, urina se adun n calice i bazinet


De la nivelul calicelui i bazinetului urina este transportat prin mi cri peristaltice spre vezica urinar
Din uretere urina este descrcat n jeturi n uretr
La nivelul vezicii urinare, urina se acumuleaz ntre mic iuni
Toate afirmaiile sunt corecte

79. Pe msur ce urina se colecteaz n pelvisul renal:


A. Scade presiunea din bazinet
B. Creste presiunea n uretr
C. Creste presiunea din pelvis
D. Se iniiaz o contracie peristaltic care se rspndete de-a lungul ureterului pn la vezica urinar
E. Se iniiaz o contracie peristaltic care se rspndete de-a lungul uretrei pn la vezica urinar
80. Micrile peristaltice de la nivelul ureterelor:
A. Sunt controlate de sistemul nervos somatic
B. Sunt controlate de sistemul nervos vegetativ
C. Sunt stimulate de inervaia simpatic
D. Sunt inhibate de inervaia parasimpatic
E. Asigur acumularea intermitent a urinei n vezica urinar
81. n poriunea inferioar, ureterul:
A. Ptrunde oblic n vezica urinar
B. lese oblic din vezica urinar i trece civa centimetri sub epiteliul vezical
C. Este comprimat de creterea presiunii intravezicale din timpul miciunii
D. Este comprimat n timpul miciunii prevenind refluxul urinei n ureter
E. Toate afirmaiile sunt corecte
82. Urina acumulat la nivelul vezicii urinare:
A. Poate s refuleze n uretere
B. Se scurge prin uretr
C. Determin excitaia receptorilor de presiune situai n pere ii vezicii urinare
D. Declaneaz miciunea mpotriva voinei cnd volumul de urin acumulat dep e te 600 ml
E. Declaneaz n mod normal la om 4-6 miciuni n 24 de ore, mai rare n timpul nop ii
83. Datorit plasticitii:
A. Vezica urinar goal are muchii contractai i pereii lipii
B. Vezica urinar goal este o cavitate virtual cu presiunea ntre 0 i 10 cm coloan de ap
C. Pereii vezicii se contract progresiv pe msur ce vezica se umple mic orndu-i capacitatea
D. Vezica urinar are proprietatea de a-i mri capacitatea n timpul umplerii fr modificri importante ale
tensiunii pereilor
E. Vezica urinar are proprietatea de a-i mri capacitatea n timpul umplerii cu modificri importante ale
presiunii intravezicale
84. Plasticitatea vezicii urinare se manifest dup cum urmeaz:
A. n timpul umplerii, presiunea nregistreaz iniial o cre tere brusc i apoi un platou
B. La 200 - 300 ml de urin distensia vezicii este suficient de puternic pentru a declan a reflexul mic iunii
tradus prin dorina de a urina
C. La 300 - 400 ml de urin presiunea intravezical creste brusc, determinnd senza ia imperioas de a urina
D. Capacitatea minim a vezicii urinare este de 700 - 800 ml
E. Toate afirmaiile sunt corecte
85. Presiunea intravezical:
A. Creste la 5 -10 cm ap cnd n vezica urinar s-au adunat 300 - 500 ml de urin
B. Creste cu numai civa centimetri ap cnd n vezica urinar s-au acumulat 200 - 300 ml de urin
C. Are un nivel aproape constant la un volum de urin pn la 300 ml
D. Creste rapid i foarte mult dac volumul de urin depe te 300 - 400 ml
E. Scade rapid dac volumul de urin depete 300 - 400 ml
86. Cnd plasticitatea vezicii urinare este depit:
A. Pereii vezicii se relaxeaz
B. Presiunea interioar scade brusc
C. Se declaneaz reflexul de miciune
D. Stimuli nervoi generai de baroreceptori se transmit pe ci aferente senzitive spre centrii mic iunii din bulb

231

E. Stimuli nervoi generai de baroreceptori se transmit pe ci aferente senzitive spre scoar a cerebral
provocnd senzaia contient de necesitate a miciunii
87. Inervaia parasimpatic a vezicii urinare:
A. Are originea n coarnele laterale ale mduvei lombare L2-L4
B. Este reprezentat de nervii pelvici
C. Determin contracia pereilor vezicii
D. Determin relaxarea sfincterului vezical intern neted
E. Determin relaxarea sfincterului vezical extern striat
88. Inervaia simpatic a vezicii urinare:
A. Este reprezentat de nervii pelvici
B. Este reprezentat de nervii hipogastrici
C. Este reprezentat de nervii ruinoi
D. Determin relaxarea muchiului detrusor al vezicii urinare
E. Determin relaxarea sfincterului vezical intern
89. Miciunea:
A. Este procesul de golire a vezicii urinare, atunci cnd este plin
B. Poate fi declanat de un reflex nervos, numit reflex de mic iune"
C. Este controlat exclusiv de centrii corticali
D. Este stimulat sau inhibat de centrii nervoi superiori din trunchiul cerebral
E. Este stimulat sau inhibat de cortexul cerebral
90. Miciunea este mpiedicat:
A. Cnd condiiile de ambian nu permit evacuarea vezicii n momentul apari iei senza iei de necesitate a
miciunii
B. Sub aciunea centrilor simpatici din mduva lombar
C. Prin relaxare suplimentar a vezicii urinare care determin o scdere a presiunii din vezic i sistarea
pentru un timp a senzaiei de miciune
D. Prin controlul voluntar al sfincterului vezical intern
E. Toate afirmaiile sunt corecte
91. Nu constituie o tulburare a miciunii:
A. Declanarea involuntar a miciunii n condiii de stres i stri emoionale
B. Lipsa de control cortical la copiii sub 1 an
C. Lipsa de control cortical la persoanele cu leziuni ale mduvei spinrii
D. Miciunile iritative, imperioase n cistit
E. Usturimile i jena la urinare n cistit
92. Cistit se caracterizeaz prin:
A. Prezena bacteriilor la nivelul vezicii urinare
B. Durere n timpul urinrii
C. Tratament cu antibiotice recomandate de medic
D. Miciuni rare, reduse cantitativ
E. Urin clar
93. Care este principala cauz ce determin cistit?
A. Alterarea funciei rinichilor
B. Rinichiul polichistic
C. Infeciile vezicii urinare
D. Procese tumorale ale rinichilor
E. Rinichiul unic
94. Glomerulonefrita se caracterizeaz prin:
A. Inflamarea vezicii urinare
B. Este dat de procese infecioase
C. Edeme palpebrale
D. Edeme ale membrelor inferioare
E. Dureri lombare

232

95. Rinichiul polichistic:


A. Prezint chisturi (formaiuni cu lichid) la nivelul rinichilor
B. Prezint chisturi la nivelul vezicii urinare
C. Este o afeciune congenital
D. Este o boal infecioas
E. Poate necesita transplant renal
96. Insuficiena renal:
A. Poate fi congenital
B. Poate fi contagioas
C. Poate fi acut
D. Poate fi cronic
E. Toate afirmaiile sunt false
97. Cauzele insuficienei renale pot fi:
A. Infecioase
B. Toxice
C. Alergice
D. Traumatice
E. Toate afirmaiile sunt false
98. Insuficiena renal acut (IRA) prezint urmtoarele caracteristici:
A. ncetarea brusc a funciilor rinichiului
B. Pstrarea normal a funciei renale
C. Apare n stri de oc cu pierderi mari de lichide
D. Apare n intoxicaii
E. Necesit transplant renal
99. Insuficiena renal cronic (IRC) duce la:
A. Pierderea ireversibil a funciei renale
B. Recuperarea total a funciei renale
C. Pierderea progresiv a funcionalitii renale
D. Pierderea rapid a funciei renale
E. Pstrarea normal a funciei renale
100. Tratamentul insuficienei renale se realizeaz prin:
A. Extirparea ambilor rinichi
B. Dializ
C. Pomparea sngelui printr-un circuit exterior organismului
D. Rinichi artificial
E. Transfuzie de snge

233

Capitolul X METABOLISMUL
1. Urmtoarele afirmaii referitoare la metabolism sunt corecte:
A. Reprezint totalitatea reaciilor biochimice de sintez - catabolice - care au loc n organismele vii
B. Reprezint totalitatea reaciilor biochimice de degradare - anabolice - care au loc n organismele vii
C. Reprezint schimbul permanent de substane i energie dintre organism i mediul nconjurtor
D. Asigur adaptarea organismului ca sistem deschis la condiiile mediului nconjurtor
E. Organizarea cilor metabolice n organism permite descrierea urmtoarelor tipuri de metabolism: energetic
i specific pentru principalele categorii de substane
2. Urmtoarele afirmaii privind procesele de anabolism i catabolism sunt corecte:
A. Organismul trebuie s obin energie din mediul nconjurtor (catabolism)
B. Organismul trebuie s i asigure construcia structurilor proprii i func iile biologice (anabolism)
C. Anabolismul i catabolismul se condiioneaz reciproc (sunt interdependente)
D. Anabolismul i catabolism nu se condiioneaz reciproc (sunt independente)
E. Desfurarea proceselor metabolismului intermediar implic aciunea enzimelor ca i biocatalizatori
3. Procesele de tip catabolic:
A. Au ca rezultat producerea de energie (sunt exergonice)
B. Sunt reacii chimice n cadrul crora are loc descompunerea substan elor exogene i endogene complexe
pn la constitueni simpli
C. Sunt reacii chimice n cadrul crora are loc descompunerea substan elor exogene i endogene simple
pn la constitueni compleci
D. Predomin la vrstele tinere
E. Predomin n cursul eforturilor mari
4. Din energia rezultat din procesele catabolice de la nivel celular:
A. 45% se pierde sub form de cldur
B. 55% se depoziteaz n compui macroergici (zaharoz, alanin, acid lactic)
C. 55% se depoziteaz n compui macroergici (adenozintrifosfat, creatinfosfat)
D. 45% se depoziteaz n compui macroergici (adenozintrifosfat, creatinfosfat)
E. Se asigur realizarea funciilor organismului, creterea i dezvoltarea lui
5. Procesele de tip anabolic:
A. Sunt consumatoare de energie (endergonice)
B. Utilizeaz n procesele de sintez moleculele absorbite la nivelul tubului digestiv (aminoacizi,
monozaharide)
C. Utilizeaz n procesele de sintez moleculele rezultate din procesele catabolice
D. Asigura rennoirea structurilor proprii ale organismului
E. Predomin la btrnee
6. Metabolismul intermediar cuprinde:
A. Transformrile fizico-chimice ale substanelor n afara organismului, pentru a putea fi absorbite la nivelul
tubului digestiv
B. Absorbia la nivelul tubului digestiv a macro i micronutrienilor
C. Sinteza de substane organice proprii organismului
D. Degradarea substanelor organice celulare pn la produ i finali cu eliberare de energie
E. Reacii catalizate de compuii macroergici
7. Metabolismul intermediar reprezint totalitatea reac iilor chimice care:
A. Realizeaz nglobarea aminoacizilor n compui macromoleculari proteici
B. Realizeaz degradarea produilor absorbii la nivelul tubului digestiv pn la forme excretabile prin rinichi
(glucoza, acid uric, uree)
C. Realizeaz degradarea produilor absorbii la nivelul tubului digestiv pn la forme excretabile prin rinichi
(creatinin, acid uric, uree)
D. Se desfoar sub aciunea enzimelor ca biocatalizatori
E. Se desfoar sub aciunea hormonilor

234

8. Glucidele:
A. Sunt substane organice complexe care intr n structura unor esuturi ( esut cartilaginos)
B. ndeplinesc n principal rol plastic - intr n alctuirea unor esuturi
C.ndeplinesc n principal rol energetic - sunt combustibilul preferen ial al tuturor celulelor
D.ndeplinesc n principal rol funcional - intr n compoziia chimic a acizilor nucleici i a unor enzime
E. Furnizeaz prin oxidare complet 4,1 Kcal / gram
9. Sunt adevrate urmtoarele afirmaii referitoare la rolul energetic al glucidelor n organism:
A. Reprezint combustibilul preferenial al tuturor celulelor
B. Se oxideaz total pn la produi finali netoxici CO2 i H2O care pot fi eliminai din organism
C. Se oxideaz total pn la produi finali netoxici CO i H 2O2 care pot fi eliminai din organism
D. Prin oxidarea complet a 1 kg de glucoza se produc 4,1 kcal
E. Prin oxidarea complet a glucozei rezult CO2 i amine biogene
10. Sunt adevrate urmtoarele afirmaii referitoare ia rolul unor glucide n organism:
A. Rolul energetic este primordial, aproximativ 35% din energia total consumat din organism provenind din
oxidarea glucidelor
B. Rolul lor energetic este primordial, furniznd prin oxidare (aerob i anaerob) aproximativ 65% din
energia total consumat din organism
C. Glicogenul depozitat n ficat este monozaharidul pentru rezerv hepatic de energie
D. Glicogenul depozitat n muchi este polizaharidul pentru rezerva muscular de energie
E. Pentozele (glucoza, galactoza i fructoza) intr n alctuirea acizilor nucleici i a unor enzime
11. Selectai rspunsurile corecte privind rolul ficatului n metabolismul glucidic:
A. Primete pe calea venei cave inferioare monozaharidele absorbite la nivel intestinal
B. Reprezint furnizorul permanent de glucoza al sngelui (prin glicogenoliz)
C. Ficatul deine un rol secundar n depozitarea i furnizarea glucozei necesare activit ii celulare
D. Depoziteaz glucoza sub form de glicogen (prin glicogenogenez)
E. Sintetizeaz glucoza din compui neglucidici (prin glicoliza anaerob urmat de ciclul Krebs i lan ul
respirator)
12. La nivelul ficatului:
A. Galactoza absorbit pe calea venei porte este transformat n totalitate n glucoza
B. Fructoza absorbit pe calea venei porte este transformat n totalitate n glucoza
C. Glucoza este stocat sub form de amidon
D. Glucoza este stocat sub form de glicogen (glicogenogenez)
E. Fructoza poate fi utilizat pentru glicoliza, ca principala surs de energie
13. Transformarea glucozei n glicogen:
A. Se numete glicogenogenez
B. Are loc doar la nivelul ficatului
C. Are loc doar la nivelul muchilor
D. Are loc la nivelul tuturor esuturilor din organism
E. Genereaz un polimer care reprezint forma de depozit a glucozei
14. Scderea nivelului de glucoza din snge stimuleaz la nivelul ficatului:
A. Depolimerizarea glicogenului hepatic sau muscular (glicogenogenez)
B. Glicogenoliz (depolimerizarea glicogenului hepatic)
C. Gluconeogeneza (sinteza de glucoza din compui neglucidici)
D. Lipogeneza (transformarea glucozei n trigliceride)
E. Glicoliza (sinteza tisular a glucozei)
15. Depozitele de glicogen din organism:
A. Reprezint n total 350-400 mg
B. Reprezint 5-8% din masa ficatului (aproximativ 100 g glicogen/kg de esut hepatic)
C. Reprezint 1-3% din masa muchiului
D. Se gsesc n cantiti mici n alte esuturi
E. Se gsesc n cantiti mari n alte esuturi
16. Glicogenul depozitat la nivelul ficatului i al muchiului:
A. Este mobilizat cu uurin prin glicogenoliz hepatic i muscular

235

B. n cazul unei diete normale, cantitatea de glicogen muscular este de aproximativ 400 g glicogen/kg de esut
muscular, fiind variabil n funcie de activitatea muscular
C.n ficat n condiiile unei diete normale, cantitatea de glicogen de aproximativ 100g /kg de esut hepatic este
constant
D.Este mobilizat prin glicogenogenez hepatic i muscular
E. Glicogenul hepatic reprezint 50-80% din masa ficatului
17. n corp, glucoza are urmtoarele destinaii fundamentale:
A. Se transform n amoniac la nivel hepatic
B. Este catabolizat prin glicoliz n toate esuturile, cu precdere n cel nervos, muscular i renal
C.Este transformat n zaharoz i constituie depozite hepatice i musculare
D.Este transformat n acizi grai i acetia vor fi depozita i n adipocite sub form esterificat, de trigliceride,
(lipogeneza)
E. Este transformat n glicogen prin glicogenogenez
18. Urmtoarele afirmaii referitoare la metabolismul intermediar glucidic sunt false:
A. n urma digestiei, glucidele sunt descompuse neenzimatic n monozaharide
B. Sursa alimentar principal de glucide este amidonul de origine vegetal
C.Anabolismul glucidic const n procese de sintez care au ca produ i finali trigliceridele
D.n glicoliz anaerob lactatul este redus la piruvat
E. Gluconeogeneza se realizeaz cu energie furnizat prin oxidarea acizilor gra i
19. Urmtoarele afirmaii referitoare la glicoliz anaerob sunt corecte:
A. Reprezint desfacerea unei molecule de glucoza n dou molecule de acid piruvic
B. Se desfoar n absena O2
C. Se desfoar la nivelul mitocondriei
D. Presupune zece trepte de reacii chimice succesive
E. Fiecare treapt a glicolizei este catalizat de ctre o enzim specific
20. Nu reprezint caracteristici ale glicolizei anaerobe:
A. Desfacerea moleculei de glucoza n dou molecule de acid piruvic
B. Reducerea, n condiii de hipoxie, a acidului piruvic la acid lactic
C. Transformarea, n condiii de hipoxie, a acidului piruvic n acetilcoenzima A
D. Furnizarea energiei suficiente pentru sinteza a 43 de molecule de ATP
E. Furnizarea energiei suficiente pentru sinteza a 34 de molecule de ATP
21. Urmtoarele afirmaii referitoare la reaciile chimice care asigur oxidarea aerob a glucozei sunt
corecte:
A. Acidul piruvic se transform n acid lactic
B. Acidul lactic se transform n acid piruvic
C. Acidul piruvic este transportat n mitocondrii i transformat n acetil-CoA prin decarboxilare oxidativ
D. n ciclul Krebs se produc CO2 i H2O
E. n ciclul Krebs se produc acetil-CoA, CO2 i H2O
22. Prin procesul mitocondrial de fosforilare oxidativ se sintetizeaz:
A. ATP la nivelul unor structuri mitocondriale speciale
B. ATP prin reacii de oxidare a hidrogenului, controlate enzimatic
C. Cea mai mare parte a cantitii de ATP furnizat de o molecul de glucoza
D. 34 molecule de ATP
E. 2 molecule de ATP
23. Urmtoarele afirmaii referitoare la oxidarea glucozei sunt adevrate:
A. Eficiena transferului de energie prin catabolismul unui mol de glucoza n prezen a O 2 este de 3%, restul
transformndu-se n cldur
B. Eficiena transferului de energie prin catabolismul unui mol de glucoza n absen a O 2 este de 66%, restul
transformndu-se n cldur
C. n absena ADP, ntregul proces glicolitic i oxidativ se opre te
D. Cantiti mari de acid lactic rezultat din acidul piruvic n absena O2 difuzeaz n afara celulelor
E. Cnd oxigenul devine din nou disponibil, acidul lactic nu se mai transform n acid piruvic i procesul
glicolitic se oprete

236

24. Urmtoarele afirmaii referitoare la gluconeogenez sunt adevrate:


A. Reprezint sinteza de glicogen, polimer insolubil
B. Reprezint sinteza de glucoz la nivel hepatic sau muscular
C. Reprezint sinteza de glucoza din compui neglucidici (acid lactic, acid piruvic, glicerol)
D. Este stimulat de scderea aportului de glucoza
E. Este stimulat de utilizarea excesiv a glucozei
25. Gluconeogenez:
A. Se desfoar n mitocondrie
B. Se desfoar n citosol
C. Este inhibat de glucagon i glucocorticoizi
D. Este important pentru meninerea glicemiei n inaniia prelungit
E. Este important pentru meninerea glicemiei n regimurile hipocalorice
26. Urmtorii compui neglucidici reprezint surs de glucoza n cadrul gluconeogenezei hepatice:
A. Acidul lactic
B. Aminoacizii glucogenici (rezultai din catabolismul proteinelor)
C. Corpii cetonici
D. Acidul piruvic
E. Glicerolul
27. Urmtoarele afirmaii privind transformri ale metabolismului intermediar glucidic sunt adevrate:
A. Aminoacizii glucogenici sunt convertii n acid piruvic n cadrul gluconeogenezei
B. n cazul unui aport glucidic exagerat are loc sinteza de lipide (acizi gra i depozita i ca trigliceride)
C. Creterea concentraiei de ATP inhib glicoliza
D. Scderea concentraiei de ATP inhib glicoliza
E. Acetil-CoA este produs n ciclul Krebs
28. Selectai afirmaiile corecte privind scderea glicemiei:
A. Poate fi determinat de un aport insuficient de glucoza
B. Poate aprea prin utilizarea excesiv a glucozei
C. Determin transformarea n glucoza a produilor provenii din scindarea lipidelor
D. Determin transformarea n proteine a produilor provenii din scindarea glucozei
E. Poate fi determinat de un aport exagerat de glucide
29. Urmtoarele afirmaii referitoare la transformarea glucozei n trigliceride sunt false:
A. Se numete lipogenez
B. Se numete lipoliz
C. Este stimulat n situaia n care cantitatea de glucoza creste peste posibilit ile celulei de a o utiliza
D. Este urmat de depunerea trigliceridelor la nivelul ficatului
E. Este urmat de depunerea trigliceridelor la nivelul esutului adipos
30. Glicemia (concentraia glucozei n snge):
A. Are n mod normal valori cuprinse ntre 110-180 mg%
B. Se menine n limite relativ constante, ntre 70-110 mg%
C. Este reglat prin mecanisme complexe neuroendocrine
D. Reflect echilibrul dintre glicogenoliz, glicogenogenez, glicoliz i gluconeogenez
E. Este crescut de insulina i sczut de glucagon
31. Glucoza din snge:
A. Reflect cantitatea de glucoza eliberat de ficat n circula ia sistemic
B. Reflect cantitatea de glucoza utilizat de esuturi pentru diferitele lor activit i
C. Stimuleaz chemoreceptorii specifici din sistemul vascular
D. Stimuleaz celulele cu proprieti de chemoreceptori de la nivelul bulbului
E. Are n condiii normale valoarea de180 mg%
32. Centrii nervoi ai glicoreglrii:
A. Se gsesc la nivelul punii
B. Prelucreaz informaiile primite direct de la chemoreceptorii periferici
C. Prelucreaz informaiile primite reflex de la chemoreceptorii hipotalamici

237

D. Declaneaz modificri ale activitii endocrine care readuc la normal nivelul modificat al glicemiei
E. Declaneaz modificri ale activitii nervoase vegetative care readuc la normal nivelul modificat al
glicemiei
33. Mecanismele vegetative i endocrine de reglare a glicemiei:
A. Acioneaz predominant asupra rinichiului
B. Acioneaz predominant asupra ficatului
C. Acioneaz predominant asupra esuturilor extrahepatice
D. Modific adecvat procesele metabolismului glucidic n sensul cre terii glicemiei
E. Modific adecvat procesele metabolismului glucidic n sensul scderii glicemiei
34. Efectele insulinei asupra metabolismului glucidic sunt:
A. Hipoglicemia
B. Hiperglicemia
C. Facilitarea ptrunderii glucozei n celule, prin creterea permeabilitii tisulare pentru glucoza
D. Stimularea metabolizrii glucozei prin glicoliz, glicogenogenez, calea pentozofosfailor
E. Inhibarea glicolizei
35. Urmtorii hormoni cresc nivelul glicemiei prin stimularea glicogenolizei:
A. Glucagonul (preferenial glicogenoliza hepatic)
B. Testosteronul (glicogenoliza muscular)
C. Insulina (glicogenoliza hepatic i muscular)
D. Aldosteronul (glicogenoliza hepatic)
E. Adrenalina (preferenial glicogenoliza muscular)
36. Urmtorii hormoni cresc nivelul glicemiei prin stimularea gluconeogenezei la nivel hepatic i renal:
A. Glucagonul secretat de celulele v pancreatice
B. Noradrenalina din medulosuprarenal
C. Glucagonul secretat de celulele a pancreatice
D. Cortizolul secretat de celulele zonei fasciculate a corticosuprarenalei
E. Hormonii mineralocorticoizi secretai de zona glomerular a corticosuprarenalei
37. Lipidele (grsimile) sunt:
A. O important surs de energie pe care o elibereaz prin oxidare
B. Esteri ai acizilor grai cu glicerolul (steridele)
C. Substane solubile n ap dar insolubile n solveni organici
D. Substane insolubile n ap dar solubile n solveni organici
E. Esteri ai acizilor grai cu steroli (steridele)
38. Urmtoarele afirmaii despre clasificarea lipidelor n func ie de structura chimic sunt corecte:
A. Se clasific n simple i complexe (fosfolipide)
B. Lipidele simple, dup felul alcoolului pe care l con in, se mpart n gliceride i steride
C. n cazul gliceridelor, alcoolul este glicerolul
D. Gliceridele pot fi mono-, di- i trigliceride
E. n cazul monogliceridelor (colesterol), alcoolul este sterolul
39. Urmtoarele afirmaii despre lipide sunt false:
A. Reprezint un grup heterogen de substane anorganice
B. Din punct de vedere chimic sunt esteri ai acizilor gra i cu alcool, glicerol sau colesterol
C. Pot fi simple - gliceride
D. Pot fi simple - fosfolipide
E. Pot fi complexe - fosfolipide
40. Care din urmtoarele afirmaii privind lipidele sunt adevrate:
A. Sunt cele mai concentrate surse de energie ale organismului
B. Steroizii nu pot avea structuri ciclice
C. Au rol funcional intrnd n structura membranelor celulare-fosfolipidele
D. Fosfolipidele sunt lipide complexe care conin grupri fosfat i abund n sistemul nervos, ficat, splin
E. Colesterolul este precursorul hormonilor secretai de hipofiza anterioar (STH, ACTH)

238

41. Din punct de vedere energetic, lipidele:


A. Reprezint combustibilul preferenial al tuturor celulelor din organism
B. Reprezint o surs principal de energie pe care o elibereaz prin oxidare
C. Genereaz prin oxidare un numr mai mare de calorii dect glucidele
D. Genereaz prin oxidare un numr mai mic de calorii dect proteinele
E. Reprezint un material energetic la care organismul apeleaz numai cnd consumul energetic este mai
mare i de durat
42. Selectai afirmaiile corecte privind rolul plastic al lipidelor n organism:
A. Colesterolul este precursorul hormonilor protidici
B. Fosfolipidele sunt constitueni celulari, n cantitate redus, n sistemul nervos, ficat, splin
C. Intr n constituia sistemelor de citomembrane
D. Formeaz depozite adipoase dispuse subcutanat, diminund pierderile de cldur
E. Formeaz depozite adipoase n jurul unor organe, protejndu-le de traumatisme mecanice
43. Urmtoarele afirmaii despre rolul lipidelor n organism sunt false:
A. Lipidele reprezint principalul rezervor energetic din organism
B. Lipemia, cantitatea total de lipide din snge, poate avea valori de 35-65 mg%
C. Lipidele intr n constituia sistemelor de citomembrane (de exemplu lecitina)
D. Fosfolipidele reprezint precursorii hormonilor glucocorticoizi
E. n mediul intern lipidele se afl n general sub form de lipoproteine, care vor fi preluate de celule i
prelucrate n diferite moduri
44. Selectai afirmaiile corecte privind lipoliza:
A. Are loc sub aciunea lipazelor tisulare
B. Reprezint degradarea trigliceridelor n aminoacizi i glicerol
C. Cuprinde transformarea glicerolului n glicerolfosfat
D. Cuprinde degradarea complet prin oxidare a acizilor gra i pn la CO 2 i H2O
E. Reprezint sinteza de lipide cnd aportul glucidic este excesiv
45. Urmtoarele afirmaii sunt caracteristice catabolizrii lipidelor:
A. Trigliceridele de depozit sunt hidrolizate n acizi gra i i glicerol
B. Glicerolul se cupleaz cu cile metabolice ale glucidelor (gluconeogenez i catabolizare oxidativ)
C. Acizii grai sunt degradai prin 6 oxidare n mitocondrii pn la acetil-CoA
D. Randamentul energetic al degradrii acizilor grai este inferior celui glucidic
E. Lipidele din alimente sunt descompuse de lipazele digestive pn la acizi gra i, glicerol i monogliceride
46. Catabolismul lipidelor include:
A. Oxidarea extrahepatic a corpilor cetonici
B. Sinteza hepatic a corpilor cetonici, cu punct de plecare acizii gra i
C. Oxidarea hepatic a corpilor cetonici
D. - oxidarea acizilor grai n mitocondrii
E. Hidroliza fosfolipidelor la nivelul celulelor hepatice, adipoase i musculare
47. Anabolismul lipidelor cuprinde sinteza de:
A. Acizi grai
B. Trigliceride
C. Colesterol
D. Fosfolipide
E. Glucoza
48. Selectai afirmaiile corecte privind lipogeneza:
A. Are loc n special n muchi i n esutul adipos
B. Reprezint sinteza de trigliceride din acizi gra i i glicerol i stocarea lor n adipocit sub forma unor picturi
lipidice
C. Cuprinde sinteza lipoproteinelor plasmatice - forma major de depozitare a lipidelor n esutul adipos
D. Este favorizat de un aport alimentar crescut de lipide
E. Este favorizat de un aportul alimentar crescut de glucide
49. Urmtoarele afirmaii privind metabolismul acizilor gra i sunt corecte:

239

A.
B.
C.
D.
E.

Provin din scindarea chilomicronilor sub aciunea unei lipoproteinlipaze


Catabolismul acizilor grai are loc n toate celulele, exceptnd neuronii i eritrocitele (glucozo-dependente)
Cea mai mare parte a acizilor grai rmn n citoplasm, ca acizi gra i liberi plasmatici
La nivel celular acizii grai pot elibera energie trecnd printr-o secven de reac ii chimice de beta-oxidare
Catabolismul acizilor grai are loc doar n neuroni i eritrocite

50. Colesterolul:
A. Se numete endogen cnd provine din alimente de origine vegetal
B. Se numete exogen cnd provine din alimente de origine animal
C. Este eliberat de ficat sub form de trigliceride cu densitate constant
D. Este utilizat de corticosuprarenal pentru sinteza de hormoni corticosteroizi
E. Este utilizat de gonade pentru sinteza de sexosteroizi
51. Colesterolul de origine exogen i endogen poate fi transformat n:
A. Acizi biliari, la nivel hepatic
B. Acizi grai, la nivel hepatic
C. Aminoacizi, la nivel hepatic
D. Hormoni steroizi, la nivelul corticosuprarenalei sub aciunea ACTH
E. Vitamina D3, la nivelul pielii sub aciunea razelor solare (ultraviolete)
52. Corpii cetonici:
A. Provin din beta-oxidarea acizilor grai n exces la nivel mitocondrial
B. Sunt sintetizai (cetogenez) la nivelul mitocondriilor hepatice
C. Sunt sintetizai n exces (cetoacidoz) n stri de inaniie i de diabet avansat
D. Sunt oxidai la nivel hepatic
E. Sunt eliberai din celula hepatic n plasm (cetonurie) i sunt elimina i prin urin (cetonemie)
53. Corpii cetonici:
A. Sunt reprezentai de aceton, acid palmitic i acid beta-hidroxibutiric
B. Sunt reprezentai de aceton, acid acetoacetic i acid beta-hidroxibutiric
C. Sunt sintetizai (cetoza) la nivelul mitocondriilor hepatice
D. Sunt oxidai (cetoliza) la nivel mitocondrial hepatic
E. Sunt eliberai din celula hepatic n plasm (cetonemie) i sunt elimina i prin urin (cetonurie)
54. Care dintre urmtorii hormoni intervine n sinteza trigliceridelor din esutul adipos:
A. Cortizolul
B. Noradrenalina
C. Insulina
D. Tiroxina
E. Vasopresina
55. Urmtoarele fraciuni lipidice reprezint lipide circulante:
A. Trigliceridele i acizii grai liberi
B. Acizii grai ncorporai n aminoacizi
C. Colesterolul liber i esterificat
D. Fosfolipidele i colesterolul esterificat
E. Glicerolul
56. Urmtorii hormoni au efecte lipolitice:
A. Insulina
B. Adrenalina
C. Tiroxina
D. STH
E. Triiodotironina
57. Proteinele ndeplinesc urmtoarele roluri funcionale n organism:
A. Biocatalizatori - enzimele i hormonii proteici
B. Transportul oxigenului- hemoglobina
C. Aprare antimicrobian - imunoglobulinele
D. Fotorecepie - rodopsina i iodopsina
E. Intr n structura biomembranelor

240

58. Sunt adevrate urmtoarele afirmaii:


A. Hormonii sexuali au structur proteic (estrogenii) i lipidic (testosteronul)
B. Factorii plasmatici ai coagulrii sngelui sunt structuri proteice
C. Acizii nucleici se gsesc majoritar n nucleu, dar i n ribozomi i mitocondrii
D. Lipoproteinlipaza este prezent n endoteliul capilar al tuturor celulelor
E. Mioglobina i hemoglobina sunt proteine cu rol de biocatalizatori
59. Urmtoarele procese biologice sunt controlate de proteine:
A. Eritropoieza - prin angiotensin
B. Transmiterea influxului nervos - prin mediatorii chimici
C. Meninerea echilibrului acidobazic - prin sisteme tampon
D. Contractilitatea muscular - prin proteine neuronale
E. Reacia de activare intracelular a glucozei - prin fosforilare enzimatic
60. Selectai rspunsurile corecte:
A. Proteinele reprezint scheletul pe care are loc constituirea ultrastructurii celulare
B. Colesterolul este precursorul hormonilor protidici
C. Oseina i lizozimul sunt proteine fundamentale din compozi ia salivei
D. Glucoza joac rol de transportor pentru diferite substan e prin snge i lichide intersti iale
E. Enzimele cii glicolitice sunt de natur proteic
61. Urmtoarele afirmaii privind rolul energetic al glucidelor, lipidelor i proteinelor sunt corecte:
A. Glucidele reprezint combustibilul preferenial al tuturor celulelor pentru c se oxideaz total pn la
produi finali netoxici
B. Prin oxidarea complet a unui gram de glucide sau de proteine rezult 9,3 kcal
C. Proteinele reprezint materialul energetic care genereaz prin oxidare corpi cetonici
D. Proteinele sunt utilizate ca material energetic n carenele alimentare
E. Numrul de calorii eliberate prin oxidarea lipidelor este mai mare dect n cazul glucidelor i al proteinelor
62. n procesul sintezei de proteine sunt folosii aminoacizii:
A. Eseniali i neeseniali
B. Formai n organism din precursori lipidici
C. Formai n organism din precursori glucidici
D. Rezultai din procese de glicoliza anaerob
E. De provenien alimentar
63. Aminoacizii rezultai din digestia proteinelor alimentare:
A. Ajung prin limf la nivelul ficatului
B. Ajung prin vena port la nivelul ficatului
C. Prin absorbie trec n vena port, ficat, circulaia sistemic
D. Pot fi implicai, la nivelul ficatului, n procese catabolice - sinteza de proteine
E. Pot fi implicai, la nivelul ficatului, n procese anabolice - dezaminare i decarboxilare
64. Selectai afirmaiile false privind aminoacizii:
A. Aminoacizii care pot fi sintetizai n organism se numesc esen iali
B. Aminoacizii care provin numai din alimente se numesc neesen iali
C. Aminoacizii absorbii la nivel intestinal ajung n snge i se altur aminoacizilor neesen iali
D. Din snge, aminoacizii ptrund n celule prin transport pasiv (majoritar)
E. Din snge, aminoacizii ptrund n celule prin transport activ (minoritar)
65. Biosinteza proteinelor specifice:
A. Se realizeaz la nivelul mitocondriilor prin cuplarea aminoacizilor
B. Se realizeaz la nivelul ribozomilor prin cuplarea aminoacizilor
C. Genereaz proteine structurale fibrilare i proteine funcionale globulare
D. Genereaz proteine structurale (albumine, globuline, fibrinogen) care rmn n celule
E. Genereaz proteine funcionale (enzime, hormoni) care pot fi eliberate n mediul extracelular
66. Din procesul de dezaminare oxidativ a aminoacizilor rezult:
A. Acizi grai prin ndeprtarea unei grupri aminice
B. Cetoacizi care pot fi oxidai complet pn la H2O i CO2
C. Cetoacizi care pot fi utilizai la refacerea unor acizi gra i prin transaminare

241

D. Amoniac, toxic chiar i n concentraii mici


E. Amoniac, neutralizat prin transformarea sa n uree (ureogenez)
67. Transaminarea:
A. Este calea de sintez a unor aminoacizi eseniali
B. Presupune transferul unei grupri aminice de la un aminoacid donor la un cetoacid
C. Presupune transferul unei grupri aminice de la un cetoacid donor la un aminoacid
D. Utilizeaz cetoacizi rezultai prin dezaminare
E. Utilizeaz cetoacizi care pot fi produi de degradare ai glucidelor, lipidelor i proteinelor
68. Urmtoarele afirmaii referitoare la metabolizarea aminoacizilor sunt corecte:
A. Prin transaminare organismul are posibilitatea s-i sintetizeze aminoacizii necesari
B. Dezaminarea oxidativ a aminoacizilor are loc n ficat i rinichi
C. Prin dezaminarea oxidativ a aminoacizilor rezult amoniac care se elimin din organism transformat n
uree (ciclul ureogenetic)
D. Prin decarboxilarea oxidativ a aminoacizilor rezult amoniac care poate fi legat de acidul glutamic
formnd glutamina (ciclul acidului glutamic)
E. Prin decarboxilarea aminoacizilor rezult amine biogene care sunt detoxifiate n ficat (cadaverina,
putresceina) sau eliminate prin materiile fecale (histamina, tiramina)
69. Selectai afirmaiile false privind catabolismul aminoacizilor:
A. Dezaminarea oxidativ asigur sinteza celor 8 aminoacizi esen iali
B. Ficatul deine rolul esenial n catabolismul aminoacizilor
C. n ficat, amoniacul se combin cu C02 formnd uree (ureogenez) care va fi ndeprtat prin urin
D. Toate aminele rezultate prin decarboxilarea aminoacizilor au o importan biologic deosebit
E. Resturile de catabolizare ale aminoacizilor glucogenici sunt surse poten iale de glucoza
70. Urmtoarele transformri sunt ci de eliminare i de metabolizare a amoniacului din organism:
A. Eliminare prin urin, sub form de sruri de amoniu
B. Eliminare prin urin, sub form de glutamina
C. Transformare n uree toxic la nivelul ficatului
D. Transformare n glutamina la nivelul ficatului
E. Transformare n glutamina la nivelul sistemului nervos
71. Care afirmaie referitoare la metabolismul creatinei este fals?
A. Este sintetizat de celulele ficatului
B. Este depus n esutul muscular
C. Este combinat n muchiul scheletic cu acidul fosforic formnd fosfocreatina
D. Furnizeaz direct energia necesar contraciei musculare sub form de fosfocreatina
E. Furnizeaz energia necesar refacerii ATP pentru sus inerea contrac iei musculare sub form de
fosfocreatina
72. Meninerea unui echilibru ntre procesele de anabolism i cele de catabolism proteic se realizeaz:
A. n funcie de aportul alimentar
B. n funcie de cheltuiala energetic a organismului
C. Sub controlul sistemului nervos
D. Sub controlul glandelor endocrine
E. Sub controlul glandelor exocrine
73. Hormonii care stimuleaz procesele de sintez a proteinelor sunt:
A. Hormonul de cretere
B. Testosteronul
C. Hormonii estrogeni
D. Tiroxina
E. Cortizolul
74. Sub aciunea STH i a insulinei:
A. Scade eliminarea azotului din organism
B. Creste eliminarea azotului din organism
C. Echilibrul (bilanul) azotat devine pozitiv

242

D. Echilibrul (bilanul) azotat devine negativ


E. Se intensific catabolismul proteic
75. Catabolismul proteinelor este stimulat de:
A. Insulina
B. Adrenalin
C. Acetilcolin
D. Tiroxin
E. Cortizol
76. Urmtoarele afirmaii referitoare la metabolismul energetic sunt adevrate:
A. Reprezint generarea i utilizarea energiei necesar desfurrii activitii organismului
B. Energia provine din oxidarea glucidelor, lipidelor, proteinelor i a vitaminelor
C. Energia este nmagazinat n acidul adenozintrifosforic (ATP) i fosfocreatina (PC)
D. Energia este eliberat treptat din compuii macroergici (ATP i PC)
E. Energia este eliberata brusc din compuii macroergici
77. Urmtoarele afirmaii referitoare la metabolismul energetic sunt false:
A. ntreaga energie chimic eliberat n celule prin oxidri este stocat n substan ele macroergice (ATP)
B. Consumul de oxigen este invers proporional cu energia eliberat
C. Fosfocreatina (PC) este cel mai abundent depozit de legturi fosfat macroergice din celul
D. ADP rezultat din hidroliza ATP este un compus microergic
E. Fosfocreatina (PC) poate transfera energie prin schimb cu ATP-ul
78. ATP-ul:
A. Este hidrolizat de ctre actomiozina, cu eliberare de energie
B. Intervine doar n contracie, nu i n relaxarea fibrei musculare
C. Intervine n contracia i n relaxarea fibrei musculare
D. Prin hidroliza unei legturi fosfatmacroergice, ATP se transform n ADP, cu eliberare de energie
E. Prin hidroliza unei legturi fosfatmacroergice, ATP se transform n AMP, cu eliberare de energie
79. Care dintre urmtoarele afirmaii sunt false:
A. Dezaminarea oxidativ reprezint transferul gruprii amino (-NH 2) de la un aminoacid la un cetoacid
B. Glicogenoliza, sinteza de glicogen din glucoza, are loc n special n ficat i mu chi
C. n condiiile unui aport exagerat de glucide i lipide are loc lipogeneza n esutul adipos
D. Hormonul somatotrop hipofizar are efect catabolizant proteic
E. Prin glicoliza anaerob se produc 34 moli de ATP pentru un mol de glucoza oxidat
80. Determinarea cantitii de cldur produs n organism se realizeaz:
A. Prin calorimetrie direct (utiliznd camere calorimetrice)
B. Cu ajutorul unor instrumente speciale denumite tensiometre
C. Prin calorimetrie indirect (utiliznd spirometre)
D. Prin determinarea pe o perioad de timp a consumului de CO 2 i a eliminrii de O2
E. Prin determinarea coeficientului respirator CR
81. Metoda schimburilor gazoase de determinare a metabolismului energetic se bazeaz pe faptul c
energia i cantitatea de CO2 eliberate:
A. Sunt direct proporionale cu cantitatea de substrat oxidat
B. Sunt invers proporionale cu cantitatea de substrat oxidat
C. Depind de natura substratului
D. Sunt direct proporionale cu cantitatea de O2 utilizat
E. Sunt invers proporionale cu cantitatea de O2 utilizat
82. Urmtoarele afirmaii despre coeficientul respirator sunt adevrate:
A. Este 1 pentru lipide
B. Variaz n funcie de substana catabolizat
C. Este 0,8 pentru glucide
D. Este 0,7 pentru proteine
E. Reprezint raportul dintre volumul de CO2 eliminat i volumul de O2 consumat
83. Selectai afirmaiile adevrate referitoare la metabolismul bazal:

243

A. Reprezint consumul energetic minim necesar ntre inerii func iilor vitale
B. Se determin numai prin calorimetrie direct
C. Se determin n condiii de repaus fizic, psihic, alimentar i la temperatura de confort
D. Valoarea medie variaz n funcie de vrst, sex i greutate
E. Valoarea metabolismului bazal nu poate fi influenat de factori fiziologici i patologici
84. Valoarea metabolismului bazal poate fi exprimat:
A. n funcie de greutate
B. n kcal/kg/zi
C. n funcie de suprafaa corporal
D. n kcal/m2/zi
E. Procentual n raport cu valorile standard ale metabolismului bazal
85. Metabolismul bazal creste n hiperfuncia:
A. Hipofizei
B. Tiroidei
C. Corticosuprarenalei
D. Medulosuprarenalei
E. Pancreasului endocrin
86. Cheltuielile energetice ale organismului pentru ntre inerea func iilor vitale sunt stimulate de:
A. Tiroxin
B. Sistemul vegetativ simpatic
C. Sistemul vegetativ parasimpatic
D. Hormonii calorigeni
E. Catecolamine
87. Cheltuielile energetice globale ale organismului depind de:
A. Ingestia de alimente
B. Temperatur
C. Starea de activitate
D. Activitatea muscular care produce creteri ale consumului energetic de numai 3%
E. Activitatea psihic care mrete mult consumul energetic
88. n funcie de intensitatea efortului fizic efectuat, cheltuielile energetice pot fi:
A. n repaus, 2500 kcal/24h
B. n activiti fizice uoare, 5000 kcal/24h
C. n efort fizic moderat, 3500 kcal/24h
D. n efort fizic intens, 5000 kcal/24h
E. n repaus, 3500 kcal/24h
89. Urmtoarele afirmaii despre bilanul energetic negativ sunt corecte:
A. Exprim o stare de dezechilibru metabolic
B. Apare cnd alimentaia realizeaz un aport caloric inferior consumului energetic
C. Apare cnd alimentaia realizeaz un aport caloric superior consumului energetic
D. Apare cnd organismul utilizeaz substane de rezerv (glicogen, lipide) i proteine structurale
E. Apare cnd cresc rezervele lipidice
90. Homeostazia termic reprezint:
A. Meninerea constant a temperaturii corpului n raport cu varia iile temperaturii mediului ambiant
B. Variaia permanent a temperaturii corpului n raport cu varia ia temperaturii mediului ambiant
C. Meninerea echilibrului dintre termogenez i termoliz
D. Un timp al hemostazei realizat printr-un mecanism de reglare foarte complex
E. Meninerea constant a temperaturii corpului, care la om este 36,5C
91. Urmtoarele afirmaii privind termogenez sunt corecte:
A. Reprezint mecanismul de producere a cldurii
B. Este controlat de centrul termogenetic din hipotalamusul anterior
C. Este stimulat direct prin scderea temperaturii la nivelul termoreceptorilor pentru frig
D. Este stimulat direct de scderea temperaturii sngelui de la nivelul hipotalamusului
E. Cuprinde i o serie de reacii care reduc pierderile de cldur

244

92. Termogenez se realizeaz prin:


A. Creterea metabolismului bazal
B. Creterea tonusului musculaturii netede
C. Stimularea secreiei de adrenalin din glanda corticosuprarenal
D. Stimularea secreiei de adrenalin din glanda medulosuprarenal
E. Stimularea secreiei de tiroxin ca hormon calorigen
93. Reducerea pierderilor de cldur ale organismului se face prin:
A. Vasoconstricie periferic
B. Vasodilataie periferic
C. Scderea secreiei glandelor sudoripare
D. Creterea secreiei glandelor sudoripare
E. Scderea cantitii de glucide din raia alimentar
94. Urmtoarele afirmaii privind termoliz sunt corecte:
A. Este reglat de centrul termolizei din hipotalamusul posterior
B. Este activat pe baza stimulilor pornii de la termoreceptorii pentru cldur (corpusculii Krause)
C. Este stimulat direct prin creterea temperaturii sngelui care irig hipotalamusul anterior
D. Se realizeaz prin reducerea proceselor metabolice productoare de cldur
E. Se realizeaz prin activarea mecanismelor de termoliz
95. Termoliz presupune:
A. Scderea metabolismului bazal
B. Creterea tonusului musculaturii striate
C. Vasoconstricie periferic
D. Vasodilataie periferic
E. Stimularea secreiei glandelor sudoripare
96. Urmtoarele afirmaii referitoare la alimente sunt corecte:
A. Cuprind nutrimente reprezentate de glucide, lipide, proteine i vitamine
B. Hrana omului trebuie s cuprind alimente diferite i n cantit i suficiente
C. Hrana omului trebuie s furnizeze energia de care are nevoie organismul
D. Alimentele cu un coninut ridicat de glucide i lipide au n primul rnd rol plastic
E. Alimentele cu un coninut ridicat de proteine sunt considerate alimente energetice
97. Urmtoarele afirmaii referitoare la raia alimentar sunt false:
A. Reprezint proporia de alimente necesare pentru 24 de ore
B. Trebuie astfel alctuit nct s corespund cantitativ necesit ilor energetice ale organismului
C. Trebuie astfel alctuit nct s corespund calitativ necesit ilor energetice ale organismului
D. Trebuie s asigure senzaia de plenitudine gastric chiar i printr-un aport excesiv
E. Trebuie s asigure senzaia de plenitudine gastric printr-un aport neselectiv de alimente
98. O alimentaie corespunztoare:
A. Presupune un aport alimentar difereniat n funcie de vrst i de tipul activit ii depuse
B. Asigur meninerea strii de sntate
C. Induce pe termen lung scderea imunitii organismului
D. Reduce cu 0,05% riscul apariiei bolilor cardiovasculare
E. Reduce cu 50% riscul apariiei bolilor cardiovasculare
99. Pentru o alimentaie corespunztoare, organismul are nevoie de:
A. 2/5 alimente de origine animal i 3/5 alimente de origine vegetal
B. 2/5 alimente de origine vegetal i 3/5 alimente de origine animal
C. Elemente necesare refacerii structurilor lezate (substan e energetice)
D. Biocatalizatori de provenien exogen (proteine)
E. 4/5 din hran s reprezinte alimentele energetice i 1/5 cele plastice
100. Selectai afirmaia corect privind nevoile organismului care trebuie asigurate de o alimenta ie
corespunztoare:
A. Nevoile energetice se stabilesc doar n funcie de valoarea metabolismului bazal
B. Nevoile energetice se stabilesc doar n funcie de efortul depus

245

C. Nevoile energetice se stabilesc prin metoda bilanului azotului


D. Nevoile plastice sunt asigurate atunci cnd azotul urinar este n cantitate apropiat cu cea a azotului
ingerat prin alimente
E. Nevoile plastice se stabilesc prin probe chimice, examene radiografice, etc.
101. Alimentele conin urmtoarele glucide:
A. Monozaharide - glucoza, fructoz, galactoz
B. Polizaharide - celuloz, amidon, glicogen
C. Dizaharide - maltoz, zaharoz, lactoz
D. Monozaharide - glucoza, fructoz, maltoz
E. Polizaharide - maltoz, amidon, galactoz
102. Absena, pe o perioad mai ndelungat a celor 8 aminoacizi eseniali din alimentaia copilului
poate determina:
A. Caexia
B. Leziuni cutanate
C. Beri-beri
D. Scorbut
E. Atrofie hepatic
103. Raia alimentar trebuie s conin:
A. Glucide, lipide, proteine care reprezint micronutrienii
B. Vitamine i minerale care reprezint macronutrienii
C. Glucide, lipide, proteine care reprezint macronutrienii
D. Vitamine ca micronutrieni
E. Ap i sruri minerale
104. Necesarul zilnic de ap al organismului depinde de pierderile de ap prin:
A. Urin - 100 ml sau mai puin
B. Materii fecale - 100-500 ml
C. Respiraie i evaporarea apei - 500-1000 ml
D. Urin - 1000 ml sau mai mult
E. Saliv - 1000 ml sau mai mult
105. Urmtoarele afirmaii referitoare la necesarul hidric sunt false:
A. La adultul n repaus este de 1 ml/kcal de energie consumat, putnd creste la modificarea nivelului de
activitate
B. Apa reprezint 1/3 din masa corpului uman
C. Aportul hidric trebuie s fie inferior pierderilor de ap pentru a se evita deshidratrile
D. Pierderile de apa zilnice sunt n cantiti de aproximativi000 ml prin materii fecale i 100 ml prin urin
E. Femeile gravide i cele care alpteaz au nevoi crescute de lichide, cu aproximativ 1000 ml/zi
106. Alimentaia corespunztoare trebuie s ndeplineasc urmtoarele obiective:
A. S asigure n cantiti i proporii optime toate principiile alimentare (60-65% lipide, 15-35% glucide i 12%
lipide)
B. S fie adecvat cantitativ i calitativ vrstei, activit ii profesionale, strii fiziologice a organismului
C. S respecte repartiia cantitativ pe mese a hranei zilnice (20% la micul dejun, 30% la prnz i 50% la
cin)
D. S asigure diversitatea regimului alimentar
E. S previn mbolnvirile de natur digestiv
107. Raia alimentar trebuie adaptat dup cum urmeaz:
A. Proporiile dintre glucide, lipide i proteine n raia alimentar trebuiesc adaptate doar n raport cu vrsta i
sexul
B. n efort fizic se recomand aport crescut de glucide
C. Un btrn are nevoie zilnic de 400- 450 g glucide, dublu fa de ct consum un adult
D. Femeile gravide au nevoie de o cantitate mai mare de glucide
E. Cantitatea de lipide trebuie sporit n timpul iernii i redus n timpul verii
108. Urmtoarele afirmaii referitoare la fibrele alimentare sunt corecte:
A. Nu sunt digerate i nici asimilate dar au un rol indispensabil n organismul uman
B. ntrein bacteriile intestinale

246

C. Favorizeaz contraciile peristaltice deoarece cresc masa con inutului intestinal


D. mpiedic tranzitul i eliminarea materiilor fecale din intestin
E. Pot fi alctuite din amidon i glicogen
109. Urmtoarele afirmaii referitoare la reglarea aportului alimentar sunt corecte:
A. Foamea se asociaz cu o serie de fenomene obiective, cum sunt contrac iile la nivelul stomacului
B. Apetitul este dorina de a consuma alimente, n general
C. Apetitul este dorina de a consuma un anumit tip de aliment
D. Saietatea este opusul foamei
E. Saietatea este senzaia de mplinire a ingestiei de alimente
110. Centrii nervoi de reglare a aportului alimentar se gsesc:
A. n hipotalamus
B. n partea inferioar a trunchiului cerebral
C. La nivelul amigdalei
D. n cteva arii corticale ale sistemului limbic
E. n mduva spinrii lombo-sacrat
111. Centrul foamei:
A. Se gsete n hipotalamusul lateral
B. Se gsete n hipotalamusul ventro-medial
C. Controleaz micrile propriu-zise ale tractului digestiv n timpul alimenta iei
D. Devine extrem de activ cnd depozitele de substane nutritive ale organismului scad sub normal
E. Declaneaz apetitul
112. Urmtoarele afirmaii referitoare la reglarea nutritiv a aportului alimentar sunt false:
A. Se mai numete i reglare periferic
B. Este o reglare pe termen scurt
C. Implic, printr-un mecanism necunoscut, produii metabolismului lipidic
D. Are ca stimul fiziologic plenitudinea gastric
E. Const n meninerea cantitii normale de depozite nutritive n organism
113. Urmtoarele afirmaii referitoare la raia alimentar sunt corecte:
A. Reprezint raportul dintre masa corporal (n kg) i nlimea corpului (n cm) pentru 24 de ore
B. Reprezint cantitatea de alimente care acoper cheltuielile energetice ale organismului n 48 de ore
C. Reprezint cantitatea de alimente care acoper cheltuielile energetice ale organismului n 24 de ore
D. O raie alimentar corect alctuit cuprinde 60% glucide, 25% lipide i 15% proteine
E. O raie alimentar corect alctuit cuprinde 60 % proteine, 25% lipide i 15% glucide
114. Selectai afirmaiile corecte referitoare la obezitate:
A. Apare ia nceput printr-un aport excesiv de energie n raport cu consumul de energie
B. Odat instalat, este meninut printr-un consum energetic mai mic dect aportul energetic
C. Este nsoit de o serie de tulburri majore
D. Este o boal metabolic grav
E. Cnd indicele Body-Mass are valori peste 30, individul este considerat obez
115. Selectai afirmaiile corecte referitoare la inani ie:
A. Duce la golirea depozitelor nutritive din esuturile organismului
B. Primele depozite golite n cteva ore sunt cele lipidice
C. Eliminarea excesiv de lipide este constant
D. Proteinele au dou faze de depleie (lent i, respectiv, rapid cu puin timp nainte de deces)
E. n orice etap a inaniiei, exist semne directe i indirecte ale caren elor instalate
116. Urmtoarele afirmaii despre vitamine sunt corecte:
A. Sunt biocatalizatori cu rol plastic pentru structurile organismului
B. Sunt efectori biologici facultativ necesari n raia alimentar
C. Intervin obligatoriu n cretere, dezvoltare i reproducere
D. Lipsa parial a unei vitamine din raia alimentar determin hipovitaminoza
E. Provitaminele sunt precursori vitaminici care se transform n vitamine propriu-zise prin eliminare din
organism

247

117. Vitaminele prezint urmtoarele proprieti:


A. Sunt foarte stabile ca structur, nefiind distruse prin nclzire sau expunere la soare
B. Se sintetizeaz numai n organismul omului
C. Se sintetizeaz n laborator i se industrializeaz
D. Au rol funcional, integrator i reglator la nivelul ntregului organism
E. Se distrug prin simpla pstrare mai ndelungat, fiind puin stabile structural
118. Urmtoarele afirmaii despre vitamine sunt false:
A. Se sintetizeaz numai n plantele verzi
B. Absena total din raia alimentar a vitaminelor, hipervitaminoza, poate avea i efect letal
C. Se gsesc n special n alimentele proaspete
D. Se gsesc n special n alimentele conservate
E. Au rol energetic principal n sistemul nervos (vitaminele din grupul B)
119. Despre vitamine i necesarul lor n organism se pot afirma urmtoarele:
A. n perioada de cretere i n timpul sarcinii se recomand reducerea cantit ii de vitamine hidrosolubile
B. n unele cazuri de infecii puternice se recomand un supliment de vitamine
C. Nu se recomand un supliment de vitamine n timpul i dup un tratament cu antibiotice (se distrug flora
microbiana intestinal)
D. Necesarul zilnic de vitamine este mare (pentru vitamina C este de 75 g/zi)
E. Cnd necesarul de vitamine nu este acoperit prin aportul alimentar medicii recomand suplimente nutritive
120. Urmtoarele vitamine sunt liposolubile:
A. Vitamina A (antirahitic)
B. Vitamina B1 (antiberiberic)
C. Vitamina C (antisterilitar)
D. Vitamina D (calciferol)
E. Vitamina E (tocoferol)
121. Urmtoarele afirmaii privind solubilitatea vitaminelor sunt false:
A. Vitamina K (antihemoragic, fitochinon) este liposolubil
B. Vitamina C (antiscorbutic) este liposolubil
C. Vitamina B12 (cobalamina) este liposolubil
D. Vitamina D sau antirahitic este liposolubil
E. Vitamina PP sau acidul nicotinic este liposolubil
122. Vitamina A (retinolul):
A. Avitaminoza A provoac xeroftalmia
B. Se gsete n alimente de origine vegetal sub form de caroten (provitamin)
C. Se gsete n alimente de origine animala; ficat, lapte, morcovi, sfecl ro ie, ou
D. Intervine n adaptarea la lumin a vederii
E. Intervine n refacerea epiteliilor i n procesul de cretere
123. Urmtoarele afirmaii despre vitamina B 1 sunt adevrate:
A. Se numete i tiamin
B. Se numete i vitamina antiscorbutic
C. Se numete i vitamina antiberiberic
D. Avitaminoza B1 produce tulburri nervoase i psihice
E. Lipsa ei determin astenie i paralizie muscular
124. Hipovitaminoza B2 (riboflavina) determin:
A. Inflamarea buzelor
B. Anemie pernicioas
C. Anemie prin deficien n sinteza acidului ribonucleic
D. Afeciuni ale pielii
E. Tulburri de cretere (stagnare)
125. Urmtoarele afirmaii despre vitamina C sunt adevrate:
A. Se numete acid nicotinic
B. Este o vitamin liposolubil
C. Este necesar pentru sinteza proteinelor din structura vaselor, cartilajelor i a oaselor

248

D. Lipsa ei produce hemoragii la nivelul gingiilor, carii dentare, astenie


E. Intervine n metabolismul fierului
126. Vitamina D:
A. Se numete i vitamina antirahitic
B. Se refer la un grup de vitamine D (D2, D3)
C. Se formeaz n piele din triacilglicerol sub aciunea razelor ultraviolete
D. Intervine n echilibrul fosfo-calcic i osificare, n lipsa ei aprnd osteomalacie i rahitism
E. Necesarul este de ordinul a 75 g/zi
127. Carena de vitamin PP (acid nicotinic) determin:
A. Rahitism
B. Diaree
C. Dermatit
D. Sterilitate
E. Hemoragii gastrointestinale
128. Urmtoarele afirmaii referitoare la carenele vitaminice sunt false:
A. Carena de vitamin E produce sterilitate
B. Tulburri ale metabolismului fosfocalcic apar n hipo/avitaminoza D
C. Xeroftalmia apare n carena vitaminei K
D. Dermatit, diareea, demena caracterizeaz pelagra i apar n caren a vitaminei C
E. Boala beri-beri apare n carena vitaminei E
129. Care dintre urmtoarele afirmaii caracterizeaz vitamina B 2:
A. Se mai numete i riboflavina
B. Se mai numete i cobalamin
C. Este un constituent al FAD (coenzima pentru unele enzime oxidoreductoare)
D. Este o vitamin liposolubil, alturi de vitamina K
E. Carena acestei vitamine conduce la leziuni inflamatorii ale buzelor i stagnri ale cre terii
130. Urmtoarele afirmaii caracterizeaz vitaminele din grupul B:
A. Avitaminoza B1 produce scorbutul
B. Sunt vitamine hidrosolubile
C. Se gsesc n drojdie, n seminele cerealelor, n ficat
D. Sunt vitamine liposolubile
E. Avitaminoza B12 produce o anemie grav, anemia pernicioas

249

Capitolul XI FUNCIA DE REPRODUCERE


1. Aparatul genital feminin este alctuit din:
A. Ovar
B. Uretere
C. Ci genitale
D. Uretr
E. Organe genitale externe
2. Cile genitale feminine sunt constituite din:
A. Glanda mamar
B. Trompele uterine
C. Uterul
D. Vaginul
E. Ovarul
3. Organele genitale externe feminine sunt reprezentate de:
A. Vagin
B. Uter
C. Trompele uterine mpreun cu ovarele
D. Glanda mamar
E. Vulva, mpreun cu formaiunile aferente
4. Ovarul:
A. Este localizat n cavitatea pelvin
B. Este un organ nepereche
C. Produce ovulele
D. Are funcie endocrin
E. Secret hormoni
5. Morfologic, ovarul prezint:
A. Form triunghiular, de par
B. O fa inferioar, neted
C. Form de ovoid turtit
D. Dou fee, dou margini i dou extremiti
E. Fa medial, acoperit de pavilionul trompei uterine
6. Selectai afirmaiile corecte privind structura ovarului:
A. La exterior este acoperit de un epiteliu simplu
B. Spre interior se afl parenchimul glandular
C. Zona medular conine vase i fibre nervoase
D. Zona intermediar secret hormoni
E. Zona cortical conine foliculii ovarieni
7. Foliculii ovarieni sunt reprezentai de:
A. Foliculi secundari (de Graaf)
B. Foliculi primordiali
C. Foliculi primari
D. Foliculi secundari
E. Foliculi maturi (de Graaf)
8. Foliculul ovarian matur:
A. Provine din foliculul primordial
B. Este un folicul primar
C. Conine ovocitul
D. Este un folicul secundar
E. Se mai numete corp galben
9. Ovarele sunt vascularizate de:
A. Artera ovarian

250

B. Artera mezenteric superioar


C. Artera uterin, prin ramura ovarian
D. Vena ovarian dreapt i cea stng
E. Vena cav superioar
10. Care din urmtoarele afirmaii privind trompele uterine sunt adevrate?
A. Sunt dou conducte musculo-membranoase
B. Comunic cu uterul prin ostiile uterine
C. Extremitatea lateral se deschide n cavitatea abdominal
D. Aparin cilor genitale feminine
E. Aparin organelor genitale externe feminine
11. Vascularizaia trompelor uterine este asigurat de:
A. Ramuri arteriale din trunchiul celiac
B. Artera ovarian
C. Vena cav superioar
D. Artera uterin
E. Vena iliac extern
12. Care din afirmaiile despre uter, sunt adevrate?
A. Are rolul de a recepiona ovulul fecundat
B. Prezint trei segmente: capul, corpul i colul uterin
C. Are rolul de a hrni ovulul fecundat
D. Este situat ntre vezica urinar i rinichi
E. Este interpus ntre cele dou trompe uterine
13. Selectai afirmaiile corecte privind uterul:
A. Este un organ cavitar, pereche
B. Este situat n cavitatea pelvin
C. Este situat n cavitatea abdominal
D. Inferior, se continu cu vaginul
E. Are form de par, cu extremitatea mare orientat n sus
14. Selectai afirmaiile corecte privind structura uterului:
A. Miometrul reprezint stratul extern al uterului
B. Tunica seroas nvelete corpul uterului
C. Tunica muscular se mai numete i miometru
D. Tunica mucoas este un strat cu rol funcional
E. Endometrul nvelete cavitatea uterin
15. Aportul de snge la nivelul uterului este asigurat de:
A. Arterele ovariene
B. Artera iliac extern
C. Arterele uterine
D. Artera mezenteric superioar
E. Artera renal
16. Vaginul:
A. Este un conduct unic, median
B. Are la exterior un strat muscular i la interior o tunic mucoas
C. Este un conduct situat lateral n cavitatea abdominal
D. Are o extremitate superioar care se insera pe colul uterin
E. Are o extremitate inferioar care se deschide n vestibulul vaginal
17. Vascularizaia vaginului se realizeaz prin:
A. Ramuri din artera uterin
B. Ramuri din artera ovarian
C. Ramuri din artera vezical
D. Artera renal dreapt
E. Artera iliac extern

251

18. Selectai afirmaiile corecte privind labiile mari i cele mici:


A. Labiile mari sunt acoperite de tegument
B. Labiile mici sunt dou formaiuni ovoide
C. Labiile mari prezint glande sebacee
D. Labiile mici au o dispoziie medial fa de labiile mari
E. Labiile mici sunt dispuse lateral fa de labiile mari
19. Glandele mama re prezint urmtoarele caracteristici:
A. Sunt situate pe peretele toracic anterior
B. Sunt situate pe peretele toracic lateral
C. Au o zon pigmentat central, areola mamar
D. La nivelul mamelonului se gsesc orificiile canalelor galactofore
E. Sunt formate din lobi, separai prin esut conjunctiv i adipos
20. Aparatul genital masculin este format din:
A. Ureter
B. Testicule
C. Spermatozoizi
D. Prostat
E. Organe genitale externe
21. Glanda genital masculin:
A. Este situat n bursa scrotal
B. Este un organ impar
C. Are forma unui ovoid
D. Este un organ n form de par
E. Are anexat epididimul
22. Funciile testiculului sunt:
A. Endocrin, de a secreta hormoni androgeni
B. Spermatogeneza, formarea celulelor sexuale masculine
C. De a secreta testosteron
D. De a secreta aldosteron
E. De a produce spermatozoizi
23. Epididimul:
A. Face parte din conductele seminale
B. Are forma unei virgule
C. Intr n alctuirea burselor scrotale
D. Conine canalul epididimar
E. Este un organ genital extern masculin
24. Testiculul prezint:
A. O membran extern alb-sidefie, albugineea
B. Parenchimul testicular n care se delimiteaz lobuli
C. Lobuli ce conin 2-3 tubi seminiferi contori
D. Peste 500 de lobuli pentru fiecare testicul
E. Septuri conjunctive, pe suprafaa sa
25. Vascularizaia testiculului este asigurat de:
A. Artera femural
B. Artera mezenteric superioar
C. Vena cav superioar
D. Artera testicular
E. Artera mezenteric inferioar
26. Cile spermatice extratesticulare sunt reprezentate de:
A. Canalele eferente
B. Ureter
C. Canalul epididimar

252

D. Canalul deferent
E. Uretra
27. Canalul deferent:
A. Se gsete n continuarea canalului epididimar
B. Are un traiect pn la baza prostatei
C. Se unete cu canalul veziculei seminale
D. Face parte din cile spermatice intratesticulare
E. Face parte din cile spermatice extratesticulare
28. Vezicula seminal:
A. Este un organ situat deasupra prostatei
B. Este un organ cu rol secretor
C. Este un organ nepereche
D. Este un organ pereche
E. Se gsete situat inferior de prostat
29. Selectai afirmaiile corecte privind prostata:
A. Este localizat n jurul ureterului
B. Este o gland anex a aparatului genital masculin
C. Este un organ glandular exocrin
D. Secret un lichid care particip la formarea spermei
E. Este un organ pereche
30. Glandele bulbo-uretrale:
A. Sunt formaiuni glandulare pereche
B. Se deschid la nivelul uretrei
C. Au forme i dimensiuni diferite
D. Sunt glande anexe ale aparatului genital feminin
E. Secret un lichid vscos care se adaug lichidului spermatic
31. Organele genitale externe masculine sunt reprezentate de:
A. Prostat
B. Penis
C. Vezicula seminal
D. Glandele bulbo-uretrale
E. Uretra masculin
32. Care din urmtoarele afirmaii cu privire ia penis sunt adevrate?
A. Este un organ genital i urinar
B. Este situat deasupra scrotului
C. Prezint rdcina i corpul penisului
D. Glandul prezint n vrful su orificiul extern al uretrei
E. Face parte din glandele anexe ale aparatului genital masculin
33. Penisul prezint n structura sa:
A. O tunic mucoas, la exterior
B. Un aparat erectil i nveliuri
C. O tunic seroas, la interior
D. Doi corpi cavernoi i un corp spongios
E. Un corp cavernos i doi corpi spongioi
34. Bursele scrotale:
A. Sunt localizate pe peretele abdominal anterior
B. Sunt situate deasupra penisului
C. Fac parte din organele genitale externe masculine
D. Conin testiculele
E. Adpostesc penisul
35. Urmtoarele afirmaii referitoare la formarea foliculilor maturi sunt adevrate:
A. Fiecare ovar conine la natere cteva sute de mii de foliculi ovarieni primordiali

253

B. n perioada fertil a femeii, numai 300 - 400 de foliculi primordiali vor ajunge la maturitate
C. Formarea foliculilor maturi, cte un folicul pe lun, ncepe odat cu pubertatea
D. Formarea foliculilor maturi nceteaz odat cu menopauza
E. Formarea foliculilor maturi ncepe n perioada fetal
36. Selectai rspunsurile corecte privind aspecte ale ovogenezei desf urate la nivelul foliculului
ovarian:
A. Celula germinativ se divide meiotic i d natere la ovogonii
B. Prin diviziunea mitotic a ovogoniilor rezult ovocitele de ordinul I
C. n momentul ovulaiei, se produce o diviziune meiotic din care rezult ovocitul de ordinul I i primul globul
polar
D. Dup eliminarea ovocitului, foliculul ovarian se transform n corp galben
E. Corpul galben secret progesteron i estrogeni
37. Selectai rspunsurile corecte privind aspecte ale ovogenezei desf urate la nivelul trompei
uterine:
A. Ovocitul de ordinul I sufer o diviziunea meiotic din care rezult dou celule haploide
B. Ovocitul de ordinul II sufer o diviziune mitotic din care rezult dou celule haploide
C. Ovocitul de ordinul II se divide n preovulul i primul globul polar
D. Din preovul se formeaz, fr diviziune, ovulul fecundabil haploid
E. Ovulul fecundabil este deplasat de-a lungul trompei uterine prin mi crile cililor mucoasei
38. Sunt celule diploide:
A. Celula germinativ primordial
B. Ovogonii le
C. Ovocitul de ordinul I
D. Ovocitul de ordinul II
E. Primul i al doilea globul polar
39. Ovulul:
A. Este una dintre cele mai mari celule din organism
B. Are n structura sa o membran vitelin, citoplasm i nucleu
C. Este o celul mobil, microscopic
D. Este de dou tipuri dup cromozomii sexuali pe care i posed (22+X sau 22+Y)
E. Este fecundat de spermatozoid n treimea intern a trompei uterine
40. Selectai afirmaiile corecte privind funcia endocrin a ovarului:
A. Este realizat de celulele tecii externe a foliculilor ovarieni
B. Este realizat de celulele corpului galben
C. Foliculii ovarieni secret progesteron (n cantitate mare) n prima etap a ciclului ovarian
D. Corpul galben secret estron, estradiol i estriol (n cantitate mare) n a doua etap a ciclului ovarian
E. Corpul galben secret progesteron (n cantitate mare) i estrogeni (n cantitate mic) n a doua parte a
ciclului ovarian
41. Hormonii estrogeni sunt secretai de:
A. Celulele foliculare - n timpul maturrii foliculului ovarian
B. Celulele corpului galben - dup ovulaie
C. Placent - n timpul sarcinii
D. Corticosuprarenal - la brbat i la femeie
E. Celulele corpului galben - n ultimele trei luni ale sarcinii
42. Urmtoarea afirmaie referitoare la secreia de hormonii estrogeni este fals:
A. Este stimulat de FSH
B. Este stimulat de LH
C. Stimuleaz proliferarea mucoasei i musculaturii uterine
D. Stimuleaz dezvoltarea glandelor mamare
E. Stimuleaz dezvoltarea caracterelor sexuale secundare la femeie
43. Hormonii estrogeni au urmtoarele efecte:
A. Cresc activitatea osteoclastelor la nivelul oaselor, favoriznd cre terea scheletului
B. Favorizeaz unirea diafizelor cu epifizele oaselor lungi, cre terea ncetnd mai repede dect la bie i

254

C. Asigur dispunerea caracteristic sexului feminin a esutului adipos subcutanat


D. Favorizeaz comportamentul sexual feminin
E. Determin modificri histologice i secretorii ale mucoasei uterine, pe care o pregte te n vederea nidrii
(fixrii) oului
44. Progesteronul (luteina) este sintetizat de:
A. Celulele foliculare - n timpul maturrii foliculului ovarian
B. Celulele corpului galben - nainte de ovulaie
C. Celulele corpului galben - n primele luni de sarcin
D. Placent - n timpul sarcinii
E. CSR - la brbat i la femeie
45. Progesteronul are urmtoarele efecte asupra mucoasei uterine:
A. Determin modificri histologice
B. Determin modificri secretorii
C. Pregtete mucoasa uterin n vederea fixrii oului
D. Pregtete mucoasa uterin n vederea nidrii
E. Determin modificri anatomice
46. Funcia ovarului este controlat dup cum urmeaz:
A. FSH stimuleaz maturarea unui folicul ovarian n fiecare lun, la femei n perioada de fertilitate
B. FSH stimuleaz secreia de hormoni estrogeni numii i hormonii maternitii"
C. LH declaneaz expulzarea ovocitului de ordinul II dintr-un folicul matur
D. LH stimuleaz formarea corpului galben care provine din transformarea foliculului restant care a realizat
ovulaia
E. LH stimuleaz secreia de progesteron numit i hormonul feminit ii"
47. Ciclul ovarian:
A. Se desfoar n zona cortical a ovarului care con ine foliculi ovarieni n diferite stadii de dezvoltare
B. ncepe la pubertate
C. Se repet lunar
D. Se termin la menopauz
E. Are o durat medie de 31 de zile
48. Ciclul ovarian are dou faze:
A. Preovulatorie i postovulatorie separate de momentul ovulaiei din ziua a 14-a zi ciclului ovarian
B. Preovulatorie care dureaz din ziua 1 pn n ziua 14-a ciclului ovarian
C. Luteal care dureaz din ziua 1 pn n ziua 14-a ciclului ovarian
D. Postovulatorie care dureaz din ziua a 15-a pn n prima zi a menstrua iei
E. Folicular care dureaz din ziua a 15-a pn n prima zi a menstrua iei
49. n faza folicular a ciclului ovarian:
A. FSH controleaz pregtirea foliculului pentru ovulaie
B. Foliculul secret estrogeni sub aciunea FSH
C. Are loc schimbarea reglrii din feed-back negativ n feed-back pozitiv a axului hipotalamo-hipofizo-ovarian
D. Secreia de estrogeni i progesteron stimuleaz secreia de gonadotropine adenohipofizare
E. Secreia sczut de LH de la sfritul fazei foliculare declan eaz ovula ia
50. La sfritul fazei preovulatorii:
A. Secreia de estrogeni este sczut
B. Secreia de estrogeni declaneaz prin mecanism feed-back pozitiv vrful preovulator mic de FSH
C. O parte din celulele corpului galben ncep s secrete progesteron n cantit i reduse
D. Secreia de progesteron declaneaz prin mecanism feed-back pozitiv vrful preovulator mare de LH
E. Se secret progesteron n cantiti mari
51. n faza luteal a ciclului ovarian:
A. Reglarea prin feed-back pozitiv este renlocuit cu cea prin feed-back negativ
B. Corpul galben secret progesteron i estrogeni sub aciunea LH
C. Dac ovulul nu a fost fecundat are loc scderea secre iei de FSH
D. Dac ovulul nu a fost fecundat are loc scderea secre iei de LH
E. Corpul galben secret progesteron i estrogeni sub aciunea FSH

255

52. n cadrul ciclului ovarian:


A. Secreia de estrogeni este sczut n faza folicular
B. Secreia de estrogeni atinge un vrf preovulator
C. Concentraia de estrogeni rmne crescut uor pn n ziua a 28-a, cnd scade drastic
D. Secreia de progesteron este redus n faza luteal
E. Secreia de progesteron creste mult n faza folicular
53. Dac fecundaia nu are loc:
A. Foliculul ovarian se transform n corp alb
B. Ovulul se elimin n ziua a 19-20 a ciclului ovarian
C. Secreia corpului galben scade brusc n ziua 26 a ciclului ovarian
D. Corpul galben involueaz dup 10 zile i se transform n corp alb
E. La nivelul mucoasei uterine se produc modificri vasculare, urmate de necroz i hemoragie
54. Ciclul menstrual:
A. Are loc la nivelul mucoasei uterine
B. Este rezultatul aciunii hormonilor sexuali pe parcursul fazelor ciclului ovarian
C. Dureaz 28 de zile i se suprapune peste ciclul ovarian
D. Are trei faze: menstrual, de proliferare i secretorie
E. Are loc la nivelul tunicii musculare a uterului
55. in perioada de fertilitate a femeii, sub influenta hormonilor sexuali la nivelul mucoasei uterine au
loc:
A. Modificri ciclice care se desfoar n cursul a 28 de zile (ciclul menstrual)
B. Eliminarea stratului superficial al mucoasei uterine distruse, n faza menstrual cu durata de 2-3 zile
C. ngroarea mucoasei uterine, ntre a 4-a i a 14-a zi a ciclului menstrual
D. Proliferarea mucoase uterine, care dureaz de la a 15-a zi pn la o nou menstrua ie
E. ngroarea mucoasei uterine, n faza secretorie a ciclului menstrual
56. Urmtoarele afirmaii referitoare la perioada fertil a fiecrui ciclu ovarian sunt adevrate:
A. Ovulul rmne viabil i capabil de a fi fecundat nu mai mult de 72 de ore dup ce a fost expulzat din ovar
B. Cei mai muli spermatozoizi ajuni n tractul genital feminin nu rezist mai mult de 24 de ore
C. Civa spermatozoizi pot rmne viabili n tractul genital pn la 72 de ore
D. Pentru ca fecundaia s poat avea loc, contactul sexual trebuie s se produc n intervalul cuprins ntre
24 de ore nainte de ovulaie i 24 de ore dup aceasta
E. La vrsta de 40-50 de ani ciclurile ovariene ale femeii devin neregulate, dar ovula ia nu este afectat
57. Spermatogeneza:
A. Este funcia endocrin a testiculului
B. ncepe la pubertate
C. Diminua la btrnee
D. Este rezultatul unor procese complexe de diviziune i maturare a celulelor germinale primitive (spermatide)
E. Este rezultatul unor procese complexe de diviziune i maturare a celulelor germinale primitive
(spermatogonii)
58. ntr-o seciune transversal prin tubii seminiferi contori se pot observa:
A. Celule grupate care se afl n diferite stadii de dezvoltare
B. Spermatogonii la baza epiteliului tubilor seminiferi contori
C. Spermatide aproape de lumenul tubilor seminiferi
D. Celule de susinere i cu rol nutritiv numite celule Sertoli, stimulate de FSH
E. Celule secretoare de testosteron numite Leydig, stimulate de LH
59. Etapele spermatogenezei cuprind urmtoarele tipuri de diviziune celular:
A. Meiotic, a spermatogoniilor n spermatocite de ordinul I
B. Mitotic, a spermatogoniilor n spermatocite de ordinul I
C. Meiotic, a spermatocitelor de ordinul I n spermatocite de ordinul II
D. Mitotic, a spermatocitelor de ordinul II n spermatide
E. Mitotic, a spermatidelor n spermatozoizi
60. Sunt celule haploide:
A. Spermatogoniile
B. Spermatocitele de ordinul I

256

C. Spermatocitele de ordinul II
D. Spermatidele
E. Spermatozoizii
61. Urmtoarele afirmaii privind spermatogoniile sunt adevrate:
A. Se formeaz n timpul vieii intrauterine
B. Se difereniaz n spermatozoizi la pubertate sub aciunea LH
C. Se difereniaz n spermatozoizi la pubertate sub aciunea FSH
D. Sunt celule diploide
E. Sunt celule haploide
62. Urmtoarea afirmaie despre spermie (spermatozoid) este corect:
A. Capul spermiei prezint un acrozom cu enzime care lizeaz membrana ovocitului de ordinul I
B. Piesa intermediar spermiei conine mitocondrii (surs de ATP)
C. Coada spermiei este reprezentat de un cil care asigur mobilitatea spermiei
D. n lichidul seminal secretat de glandele anexe, spermiile sunt imobile
E. Lichidul seminal conine un numr mare de spermii (1,5-2 mii/ml)
63. Spermiile (gameii):
A. Se nmagazineaz n epididim unde i dezvolt capacitatea de mi care
B. Trec n duetul deferent unde i menin fertilitatea aproximativ 72 de ore
C. Sunt eliminate prin ejaculare alturi de lichidele provenite din glandele anexe ale aparatului genital
masculin
D. Au o fertilitate i o mobilitate ntreinut de secreia prostatic
E. Au ca mediu nutritiv secreia prostatic
64. Testiculul secret:
A. Hormoni androgeni
B. Testosteron, n principal
C. Un hormon lipidic, cu structur sterolic
D. Estrogeni, n cantitate mic
E. Progesteron, n cantitate mic
65. Testosteronul:
A. Este produsul celulelor interstiiale Leydig din parenchimul testicular
B. Este produsul de secreiei al tubilor seminiferi contori testiculari
C. Reprezint secreia exocrin a testiculelor, stimulat de FSH
D. Reprezint secreia endocrin a testiculelor, stimulat de LH
E. Este un hormon androgen sintetizat i de CSR n cantit i reduse, la brba i i la femei
66. Selectai afirmaiile corecte privind efectele testosteronului:
A. Stimuleaz creterea i dezvoltarea organelor genitale masculine
B. Menine troficitatea epiteliului spermatogenetic
C. Asigur dezvoltarea i meninerea caracterelor sexuale secundare la brbat
D. Are un efect catabolic puternic asupra metabolismului protidic
E. Stimuleaz dezvoltarea scheletului i a muchilor
67. Evaluarea genetic prenatal:
A. Este obligatorie la femeile tinere
B. mpiedic naterea de copii cu anomalii genetice
C. Nu poate identifica persoanele cu risc de a prezenta anomalii genetice
D. Necesit efectuarea unor teste genetice
E. Nu este obligatorie la mamele cu vrsta peste 35 de ani
68. Selectai rspunsurile corecte privind fecundaia (concepia):
A. Are loc n trompa uterina
B. Are ca rezultat formarea zigotului
C. Are loc la nivelul vaginului
D. Are nevoie doar de un singur spermatozoid fecundant
E. Presupune nidaia n uter a ovulului fecundat, care devine embrion
69. n sarcina extrauterina (ectopic):
A. Frecvent, fixarea zigotului (oul) are loc pe traiectul trompelor uterine
B. Mai rar zigotul se fixeaz n abdomen

257

C. Una dintre cauze este inflamaia trompelor uterine


D. Fixarea zigotului are loc n cavitatea uterina
E. Frecvent, fixarea zigotului are loc pe ovar
70. n sarcina extrauterina pot aprea:
A. Iritaii la nivelul vaginului
B. Dureri abdominale violente
C. Sngerri prin vagin
D. Ruperi ale trompei uterine cu hemoragie intern
E. Modificri majore ale greutii corporale
71. Naterea:
A. Const n expulzia produsului de concepie ajuns la termen
B. Se realizeaz dup 300 de zile de gestaie
C. Se realizeaz dup aproximativ 45 de sptmni de gesta ie
D. Este consecina contraciilor uterine
E. Are ca prim etap eliminarea placentei
72. Contracepia poate fi realizat prin:
A. Contraceptive hormonale injectabile
B. Contraceptive de barier
C. Contraceptive hormonale orale
D. Sterilet
E. Vasectomie, ca i metod temporar de contracepie
73. Implanturile subdermale hormonale:
A. Sunt contraceptive ce conin progesteron
B. Se introduc sub piele la nivelul gambei
C. Se introduc sub piele la nivelul braului
D. Au valabilitate mare de aciune
E. Pot fi extrase oricnd
74. Contracepia de urgenta:
A. Se realizeaz n 72 de ore dup contactul sexual neprotejat
B. Se realizeaz n prima sptmn dup contactul sexual neprotejat
C. Const n pilule hormonale administrate n dou doze
D. Are o eficient de 99%
E. Are o eficient de 75%
75. Avortul:
A. Se poate efectua din motive medicale
B. Este o modalitate de a renuna la o sarcin nedorit
C. Se poate realiza prin medicamente
D. Se poate realiza chirurgical
E. Nu expune organismul la riscuri extreme
76. Anexita acut:
A. Este inflamaia ovarelor i a trompelor uterine
B. Se datoreaz unor infecii microbiene
C. Este o inflamaie aflat la nivelul vaginului
D. Este determinat de afeciuni maligne
E. Evolueaz frecvent spre cronicitate
77. Simptomele caracteristice anexitelor acute sunt:
A. Alterarea funciei rinichilor
B. Dureri abdominale
C. Dureri lombare
D. Febr
E. Secreie vaginal abundent
78. Vaginitele:
A. Sunt afeciuni inflamatorii ale mucoasei vaginale
B. Sunt cauzate de diveri ageni patogeni
C. Determin iritaii vaginale i secreii neobinuite
D. Sunt nsoite de dureri la nivelul inferior al abdomenului
E. Au o etiologie exclusiv infecioas
79. Etiologia vaginitelor poate fi:

258

A. Infecioas (vaginit bacteriana)


B. Hormonal (menopauza)
C. Infecioas (vaginit candidozic)
D. Inflamatorie (boli cu substrat inflamator)
E. Chirurgical
80. Adenomul de prostat:
A. Este o patologie ntlnit i la femei
B. Este o tumor benign a prostatei periuretrale
C. Este determinat de tulburrile hormonale ce apar n jurul vrstei de 50-60 de ani
D. Se complic frecvent cu retenia acut de urin
E. Are o dezvoltare rapid
81. Adenomul de prostat prezint urmtoarele caracteristici:
A. Determin creterea tensiunii arteriale
B. Nu determin tulburri micionale
C. Miciuni dese, mai ales noaptea
D. Scderea forei jetului urinar
E. Mrirea vezicii urinare prin retenie de urin
82. Tratamentul adenomului de prostat se realizeaz:
A. Prin transfuzii de snge
B. Prin vasectomie
C. Prin extirparea vezicii urinare
D. Medicamentos
E. Chirurgical

259

RSPUNSURI
Capitolul I ALCTUIREA CORPULUI UMAN
1.B; 2.A,B,E; 3.A,C,D; 4.B,C,D,E; 5.A.B.D; 6.C,D,E; 7.B,C,D; 8.B.D; 9.A,B,C,D; 10.B,C,D; 11.A.B; 12.D;
13.B,C,E; 14.D.E; 15.C; 16.B.C; 17.B.D; 18.B,C,E; 19.D; 20.A,D,E; 21.A,B,C; 22.E; 23.B; 24.E; 25.C; 26.D;
27.B,C,D; 28.B,C,D; 29.B; 30.B,C,D,E; 31.A,C,D; 32.B.E; 33.A; 34.A.B; 35.A,D,E; 36.A,B,E; 37.B,D,E; 38.E;
39.B,C,D; 40.A.C.D; 41.C; 42.E; 43.C.D; 44.A,B,E; 45.A,B,C; 46.A,C,D; 47.C,D,E; 48.A.B; 49.A,C,E; 50.B.C;
51.B.CD; 52.B,C,D; 53.C; 54.B,D,E; 55.A,B,D,E; 56.B,C,D; 57.B.C; 58.A,C,E; 59.A,B,D; 60.C; 61.B,D,E; 62.B;
63.D; 64.B,C,E; 65.A,C,E; 66.A,B,D,E; 67.D,E; 68.A,D,E; 69.A,C,E; 70.C; 71.A,B,C; 72.B; 73.A.C; 74.A,B,D;
75.B,C,D; 76.A,C,D; 77.B,C,E; 78.B,C,D; 79.A,C,E; 80.B.E; 81.B.C; 82.A.CE; 83.A,D,E; 84.C,D,E; 85.B,C,D;
86.B,C; 87.B,C,E; 88.A,B,D; 89.A,B,C; 90.E; 91.B,C,E; 92.A.B; 93.B,D,E; 94.A,C,E; 95.B.D; 96.A,C,E;
97.B,C,D; 98.C.E; 99.B; 100.B,D,E; 101.B,C; 102.A.D; 103.B,C; 104.B,C,D; 105.A.C; 106.A; 107.C; 108.C.D;
109.B.C; 110.B,C,D; 111.B.D; 112.D; 113.C; 114.A,B,C,E; 115.B,C,D; 116.A,B,D; 117.A,C,E; 118.A,C,D; 119.C;
120.D; 121.B,C,E; 122.D; 123.C; 124.C,D,E; 125.B,C,D; 126.A,B,D; 127.B,D,E; 128.A,D,E; 129.B,C,D;
130.A,D,E; 131.A,B,D; 132.B.C; 133.C,D,E; 134.B.D; 135.A,C,E; 136.A,C,E; 137.C; 138.A,C,D; 139.B.C;
140.C; 141.A.B.D; 142.B,C,E; 143.A,B,E; 144.C,D,E; 145.A,C,D; 146.A,B; 147.B,D; 148.A,C,D; 149.A,B,C,D;
150.A; 151.B,C,E; 152.A,B,D; 153.B,D; 154.B,C,D; 155.A,B,E; 156.B,C,D,E; 157.A,C,D; 158.A; 159.A.B;
160.A,B,D,E; 161. B,E; 162.B,C,E; 163.A; 164.B,C,E; 165.A.D.E; 166.A.B.D; 167.A,B,D; 168.A,B,C,E;
169.B,C,D,E; 170.D.E; 171.A.B.E; 172.C; 173.B,D,E; 174.A,C,E; 175.AB; 176.B,C,E; 177.B,C,E; 178.A,C,D;
179.A,B,D,E; 180.A; 181.A,D,E; 182.C,E; 183.A,B,E; 184.D; 185B,C,D; 186.C; 187.B,E; 188.A,C,D; 189.C,E.

Capitolul II SISTEMUL NERVOS


1.E; 2.B.C; 3.A; 4.B.E; 5.C; 6.C; 7.B,C,E; 8.E; 9.C.E; 10.A,D,E; 11.A,C,E 12.D; 13.E; 14.C; 15.C,D,E; 16.C.D;
17.B; 18.A,C,D,E; 19.D; 20.A; 21.C.E 22.B.D; 23.A.C; 24.B; 25.C; 26.A,B,C; 27.D; 28.B.E; 29.A.D; 30.A,B,C,D
31.A.D; 32.A,B,D; 33.A,B,C; 34.A,B,E; 35.C.D; 36.A,B,D; 37.B; 38.A,B 39.C,D,E; 40.E; 41.B,C,E; 42.D.E;
43.D.E; 44.B,C,E; 45.A.E; 46.A.B.E 47.A.D.E; 48.C,E; 49.C.E; 50.B.D; 51.A.C; 52.B.E; 53.A,C,D; 54.A.E
55.C,D,E; 56.A,D,E; 57.B.E; 58.A,B,C; 59.A.D; 60.B.D; 61.B.C; 62.B,C,D 63.B,C; 64.A,C,D; 65.B,C,D,E;
66.D.E; 67.B,C,E; 68.A,B,D; 69.B.E 70.A,B,E; 71 .A; 72.A.D.E; 73.A,B,C,E; 74.A,B,E; 75.B; 76.B; 77.C.E;
78.E; 79.A; 80.B,C,E; 81 .B; 82.D; 83.A,B; 84.B; 85.B,C,D; 86.A,C,E; 87.C.D; 88.C; 89.B.D; 90.A.E; 91.B,D,E;
92.C.E; 93.A.E; 94.C.D; 95.A.C; 96.B.E; 97.A.D; 98.A; 99.A,C,E; 100.A.B; 101 .A; 102.A.B; 103.C; 104.C.D;
105.C; 106.A.E; 107.D.E; 108.B.C; 109.A.D; 110.C,E; 111.B.E; 112.C; 113.C.E; 114.A,D,E; 115.A.E; 116.A.C;
117.B; 118.B,C,D; 119.E; 120.A,B,E; 121 A; 122.A.C.E; 123.D,E; 124.A,C,E; 125.A,C,E; 126.A,B,E; 127.C;
128.A.D; 129.B.E; 130.B.E; 131 .C,E; 132.A.D; 133.C,D; 134.A,C,E; 135.A.D; 136.B.C; 137.B.E; 138.B;
139.C.D; 140.A,C,D; 141.B,D; 142.A.D; 143.A.C; 144.B.D; 145.B.D; 146.B,C,D,E; 147.A.D.E; 148.A.D; 149.D;
150.D; 151.A.D; 152.C; 153.A.C; 154.B,D,E; 155.B,C,E; 156.A,B,E; 157.C,E; 158.C.D; 159.B.C; 160.A,C,D;
161. B,D; 162.D,E; 163.E; 164.C; 165.A,C,E; 166.C.D; 167.A,C,D,E; 168.E; 169.B; 170.C; 171.D; 172.B;
173.C,D,E; 174.A; 175.D; 176.E; 177.C; 178.A,B,C; 179.B; 180.C.E; 181.E; 182.D; 183.B; 184.A,E; 185.A;
186.A,C,E; 187.C; 188.A,C,D,E; 189.A.D; 190.A.C.D; 191.B,C,D; 192.C,D,E; 193.B.D; 194.A; 195.C,D,E;
196.B.E; 197.C,E; 198.A,B,E; 199.A,B; 200.B.C; 201.B,D; 202.C; 203.A.C; 204.A.E; 205.B,C,E; 206.C;
207.C,E; 208.B.E; 209.A,C; 210.D,E; 211.B.D; 212.C; 213.A; 214.B.E; 215.A.D; 216.A.D; 217.B.C; 218.B,C;
219.B.E; 220.C; 221 .B,D; 222.B,C,E; 223.E; 224.B; 225.B,C,D; 226.B.D; 227.A,E; 228.B,D,E; 229.B;
230.A.B; 231.E; 232.E; 233.C; 234.D; 235.E; 236.B,C,E; 237.B.C; 238.B.E; 239.D; 240.E; 241 .D,E; 242.E;
243.C,D,E; 244.B,C,E; 245.AB.E; 246.C.D; 247.C.E; 248.A.D; 249.E; 250.B.E; 251 .C,E; 252.A; 253.C.E;
254.A,B,D; 255.B.E; 256.A.D; 257.A; 258.D; 259.B,E; 260.A,D,E; 261 .A,C; 262.B.CD; 263.C; 264.B,C,E;
265.B,C,D; 266.E; 267.C,D,E; 268.A.D; 269.B,C,D; 270.A,B,D; 271.A,B; 272.A,D,E; 273.D; 274.C; 275.E;
276.C; 277.D; 278.A; 279.D; 280.D; 281 .E; 282.E; 283.B.C; 284.B.E; 285.A,B,D; 286.C.D; 287.A,C,E;
288.C.D; 289.C.D; 290.B,D; 291.B,D; 292.A,C,D; 293.B; 294.C.D; 295.A.D; 296.C; 297.A,B,E; 298A,B,C,D;
299.AD.E; 300.A,D,E; 301.A,B,C,D; 302.A,B,C; 303.D.E; 304.A.D; 305.C.E; 306.C,D,E; 307.B; 308.A,C;

260

309.A,C,E; 310.C; 311.D; 312.A,C; 313.A,B,C; 314.A,D,E; 315.B,C,E; 316.A,D,E; 317.A,C,E; 318.A.D;
319.A.C; 320.B; 321.C.D.E; 322.B,E; 323.B,D,E; 324.B,C,E; 325.B; 326.B; 327.E; 328.E; 329.A.B; 330.D;
331.B,C,E; 332.A.B.E; 333.A.C.D; 334.A.D; 335.A.D; 336.B,C,E; 337.A,C,E; 338.A,D,E; 339.C,E; 340.B;
341.B,D: 342.A; 343.A.CE; 344.E; 345.B,C,D; 346.A; 347.B; 348.D.E; 349.A,B,C,D: 350.A,B,C,D; 351 .A,C;
352.E; 353.D; 354.B,C,D; 355.A.C; 356.B.D 357.A.D; 358.A,D; 359.A; 360.B.C; 361.B; 362.E; 363.B.C; 364.C;
365.A.C 366.B; 367.A.C.E; 368.C; 369.B.C; 370.C; 371.A,E; 372.A.C; 373.C.D 374.B; 375.CE; 376.E;
377.B.D.E; 378.A,D,E; 379.A,B,C,D; 380.A,B,D,E 381 .C; 382.A,B,C; 383.A,C,E; 384.A.D.E; 385.C,D,E;

Capitolul III ANALIZA TORII


1.C; 2.B; 3.B.D.E; 4.C.D; 5.A.E; 6.B; 7.B,C,E; 8.A,B,C,D; 9.A; 10.D.E; 11.C.D; 12.E; 13.C,D; 14.A,D,E; 15.B;
16.B.D.E; 17.C.D; 18.D; 19.A,B,D,E; 20.E; 21.A.E; 22.A,B,C,D; 23.A; 24.A.E; 25.D; 26.B.C; 27.C,D; 28.B;
29.E; 30.A,C,D; 31 .B; 32.E; 33.B; 34.A,B,C,E; 35.A,C,D; 36.B; 37.C,D,E; 38.B.E; 39.B.D; 40.A,B,C; 41.A,B,D;
42.B.D; 43.A,C,D,E; 44.B,E; 45.D; 46.A,D; 47.A,B,D; 48.E; 49.E; 50.A,C,E; 51.B,C,D,E; 52.A,B,E; 53.C;
54.A,C,E; 55.A.C; 56.A; 57.A,B,E; 58.A,C,E; 59.C; 60.E; 61.A; 62.B.C; 63.B.C; 64.C.E; 65.A,C,D,E; 66.B.E;
67.A.E; 68.B; 69.B,E; 70.E; 71.B.D.E; 72.A.C; 73.CD; 74.E; 75.A,B,E; 76.A,B,C,E; 77.D; 78.A; 79.D; 80.C;
81.B,E; 82.B.E; 83.C; 84.A,C,D; 85.E; 86.D; 87.D; 88.A.B.C; 89.C; 90.D; 91.A; 92.A,B,D,E; 93.B,C,E;
94.A,C,E; 95.A.E; 96.A; 97.E; 98.B.C; 99.C.E; 100.B; 101.A.B; 102.B,C,D; 103.B.C; 104.B.D; 105.E;
106.A,C,D,E; 107.A,B,E; 108.B; 109.A; 110.C.E; 111.A,C; 112.B,D,E; 113.B.E; 114.A,D,E; 115.A,B,C; 116.B;
117.B.E; 118.B.D; 119.B,D,E; 120.B,C,E; 121.C,D,E; 122.B.D; 123.A,B,E; 124.B.D.E; 125.A.D; 126.C;
127.A,D; 128.E; 129.A,D,E; 130.E; 131.B; 132.B; 133.C.E; 134.A,B,C; 135.B; 136.A.D; 137.C; 138.B,C,D,E;
139.B,C,E; 140.A,C,D,E; 141.A.E; 142.A.E; 143.D; 144.A.CE; 145.D; 146.A.C; 147.C; 148.B; 149.D; 150.B;
151.A,C,E; 152.A; 153.B.CD; 154.C.E; 155.A,C,E; 156.A,C; 157.B.E; 158.C; 159.E; 160.B.E; 161.A,B,C;
162.B.C; 163.A,E; 164.B,C,D; 165.B.E; 166.B; 167. B,D; 168.A.E; 169.C.D; 170.B,E; 171.C; 172.B.D;
173.D,E; 174.B.E; 175.B.CD; 176.B,D,E; 177.E; 178.A,D; 179.A,C,D; 180.A,B,E; 181.B,E; 182.B.E; 183.B.D;
184.A,D,E; 185.B.D; 186.A,D,E; 187.A,D,E; 188.C.E; 189.A.C; 190.A; 191. D,E; 192.A; 193.B.C; 194.A.D;
195.B,C,D; 196.A.D; 197.A.B; 198.A.B; 199.B; 200.A.B; 201.A,C,E; 202.D.E; 203.B.D; 204.B.E; 205.A.D;
206.C,D,E; 207.B.E; 208.B,E; 209.C; 210.D.E; 211.B; 212.B,C; 213.ACE; 214.C; 215.D; 216.D; 217.A,C,D;
218.B,C,E; 219.B.D; 220.B.D; 221 .A,D; 222.A.D.E; 223.A.D; 224.B,C,E; 225.B,C; 226.B; 227.A; 228.A,C;
229.B.C; 230.B.D; 231 .B,C; 232.A,D; 233.A,C,D,E; 234.B.D; 235.E; 236.D; 237.C; 238.B,C,D; 239.E;
240.A,B,C; 241 .A; 242.B; 243.A; 244.C; 245.B,C,D; 246.A; 247.B.C; 248.D; 249.C; 250.E; 251.A,D;
252.A,C,E: 253.B.D; 254.B,D,E; 255.D; 256.C; 257.B; 258.A,D,E; 259.A.E; 260.A 261.A,D,E; 262.B,D; 263.A;
264.D; 265.A; 266.B,C,D,E; 267.A.C; 268.A.E 269.C.D; 270.A,B,C,D; 271.C,D,E; 272.A,B,C,E; 273.D; 274.D;
275.B,C,D 276.D; 277.B.D; 278.B.C; 279.B.C; 280.C.E; 281 .E; 282.A.D.E; 283.C,D,E 284.B,D,E; 285.C.D.E;

Capitolul IV GLANDELE ENDOCRINE


1.B,C; 2.D.E; 3.A,C; 4.B.C; 5.B,C,D,E; 6.C,D,E; 7.B.C; 8.A,C,D; 9.A,B,D 10.A,B,C,D; 11.A.D; 12.B,D,E;
13.C,D,E; 14.A.B.D; 15.A.B.D; 16.B 17.A,C,D,E; 18.A,C,D,E; 19.A.C; 20.B,D; 21.A,B,C,D; 22.A,B,C,E
23.A,B,C,D; 24.B,C,D,E; 25.A,B,E; 26.A,B,E; 27.A,B,C,E; 28.A,B,C,D 29.A; 30.B; 31.A,B,C,D; 32.A,D,E;
33.A.B; 34.B,C,E; 35.B,C; 36.C,D,E 37.A,B,C,D; 38.E; 39.A,C,D; 40.C.E; 41.A,B,C; 42.D,E; 43A,B,D;
44.A,C,E 45.B; 46.B,C; 47.B,C,D; 48.B,D,E; 49.D,E; 50.A,B,C; 51.A.C; 52.A.E 53.C,D,E; 54.B,C,D; 55.A,B,C;
56.B,C,E; 57.A,B,C,D; 58.A,C,E 59.B,C,D,E; 60.A,C,E; 61.A,C,D,E; 62.B; 63.A,B,D; 64.B,C,D; 65.B,C,D
66.A,B,C,D; 67.D; 68.C; 69.B.C; 70.C.E; 71.A,C,D,E; 72.C; 73.A,C,D 74.A,B,C,E; 75.A,C; 76.A,B,C;
77.A,B,C,D; 78.B,C,E; 79.B,C,D; 80.B,C,D 81.A.B; 82.A,C,D; 83.B,D,E; 84.A,B,C,E; 85.A,B,C; 86.B,C,D,E;
87.D 88.A,C,D; 89.A,C,E; 90.A,C,E; 91.A,C,D,E; 92.B,C,D,E; 93.B,D,E 94.A,B,C,D; 95.A,B,C,D; 96.A,B,C,E;
97.A,B,C,D; 98.B,C,E; 99.A,B,D,E 100.A,B,C; 101.B,C,D,E; 102.A.C; 103.B,C,E; 104.B,D,E; 105.B.D.E
106.A,D,E; 107.A,C,E; 108.A.B; 109.A,C,D; 110.B,C,D; 111.B,C,D 112.A,B,C; 113.A,C; 114.A,B,E; 115.B;
116.A,B,C,D; 117.B,C,E 118.A,B,C,E; 119.A,C,D; 120.A,B,C,E; 121.C.D.E; 122.A,B,C; 123.B,D,E
124.A,C,D,E; 125.A.B.D; 126.A,B,C,E; 127.C.D; 128.A,B,C; 129.A,B,C,D 130.A,B,C; 131.D,E; 132.A,B,C;
133.A,D,E; 134.A,B,C,E; 135.B,C,D 136.C,D,E; 137.C,D,E; 138.A,D,E; 139.A,B,C,E; 140.A,C,D,E; 141.B,D;

261

142.A.C; 143.A,C,D,E; 144.B,C,E; 145.B,C,D; 146.A,B,C; 147.B,C,E 148.A,B,C,D; 149.A,C,D; 150.A,B,D,E;


151.E; 152.A,B,C,D; 153.A,B,C,D 154.A,C,E; 155.B,D,E; 156.C.E; 157.C.D; 158.A,B,C,D; 159.A,B,C,D
160.A,B,C,D; 161.A,D,E; 162.B,D,E; 163.A,B,D,E; 164.A,C,D; 165.B.E 166.D; 167.A,B,C,E; 168.A,B,C,E;
169.A,C,E; 170.B,E; 171. B,D 172.A,D,E; 173.A,B,C,D; 174.A; 175.B,D,E; 176.A.B.E; 177.A.C 178.A,B,C,D;
179.C,D,E; 180.C,E; 181.A,E; 182.A,B,C,E; 183.A,D,E 184.A,D,E; 185.C.D; 186.A,C,D; 187.B,C,E;
188.B,C,D; 189.A,B,C,E 190.A,C; 191.A,B,C,D; 192.A,B,C,D; 193.A,B,C,E; 194.B.D.E; 195.B,C,E 196.C,D,E;
197.A,C,D,E; 198.B,D,E; 199.A,C,D,E;

Capitolul V MICAREA
1.B,D,E; 2.A.C; 3.A.B; 4.C,D,E; 5.A; 6.B.C; 7.B,C,D,E; 8.A,B,C,D; 9.B,C 10.A,C,D; 11.A.E; 12.A,B,D,E;
13.A,C,D,E; 14.A,B,C; 15.A.E; 16.A,B,C,E 17.B,D,E; 18.A,B,C,D; 19.A,B,C; 20.A,D,E; 21.A,B,C,E; 22.C;
23.B,D,E 24.A.C; 25.A,B,D; 26.A,B,E; 27.C,D; 28.A,C,D,E; 29.A,D,E; 30.A,C,D 31.B,C,D; 32.C.D; 33.A,D,E;
34.D; 35.B,D; 36.B.C; 37.C.D; 38.E; 39.D 40.A; 41.C.E; 42.D,E; 43.B; 44.A,D,E; 45.A,C,D; 46.C; 47.A,D,E;
48.E 49.B.E; 50.A,C,D,E; 51.D; 52.C; 53.B.C; 54.D,E; 55.A,B,E; 56.C,D,E 57.A,C; 58.A,C; 59.D; 60.A,B,D;
61.A.B; 62.D.E; 63.C; 64.A; 65.A,C; 66.A; 67.C.D; 68.A,B,C,E; 69.B.C; 70.A.B.E; 71.A,B,D,E; 72.A.B; 73.D;
74.C.E; 75.A,B,C; 76.B,D,E; 77.E; 78.B.D; 79.A,D; 80.C; 81.A,D,E; 82.A,D; 83.B,C,E; 84.B.C; 85.A,D,E;
86.A.C.E; 87.C.D; 88.A,C,D,E; 89.B; 90.B; 91.D; 92.C,D,E; 93.B,D,E; 94.B; 95.A.D; 96.B.E; 97.A.C; 98.B.C;
99.B,D,E; 100.B,C,D; 101.A.B; 102.C,D,E; 103.A.B; 104.A.B; 105.B,C,D; 106.C,D,E; 107.A.C.D; 108.A,B,C,D;
109.B,C; 110.E; 111.B,C,D,E; 112.B,C,D; 113.A,C,E; 114.C.D; 115.A,B,D,E; 116.A,B,C; 117.A.D; 118.A.B;
119.A.C.E; 120.A,B,C,D; 121.A,D,E; 122.B,C,D,E; 123.A.C; 124.A.B.D; 125.A,B,D; 126.A,B,D,E; 127.A,B,C,E;
128.C.D; 129.A,D,E; 130.B; 131 .A,C,E; 132.A,B,C,D; 133.A,B,E; 134.B,C,D; 135.A,C,D,E; 136.A,B,E;
137.A,C,E; 138.B,C,E; 139.A,C,D,E; 140.A,B,C,D; 141.C,D,E; 142.A,D,E; 143.C,D,E; 144.C,D,E; 145.C.D;
146.A.D; 147.A,B,C,D; 148.B.D; 149.B; 150.A,C; 151.A,B,E; 152.A,B,D; 153.A,B,C,D; 154.E; 155.A,B,D;
156.C,E; 157.B,C,D; 158.A,B,D; 159.B.C; 160.A,B,D,E; 161 .B,C; 162.B,E; 163.A.C.D; 164.A,B,C,D;
165.A,B,D; 166.A,B,C,E; 167.A,B,C; 168.A,C,D,E; 169AB,C,D; 170.A,B,D,E; 171.A,C,D; 172.B,C,E;
173.A,B,C,E; 174.B.D; 175.A,C,D,E; 176.E; 177.A,C; 178.A.B; 179.A; 180A,B,E; 181.B,C,D; 182.D;
183.A,C,D,E; 184.A,B,D; 185.A.B; 186.A,B,C; 187.B,C,E; 188.A,C,D,E; 189.A.C; 190.A,B,C,D; 191.A,B,C,E;
192.A,B,C,D; 193.A,E; 194.A.B; 195.A,B,D,E; 196.A,B,D,E; 197.A,B,D,E; 198.B,C,D,E; 199.B,C,D,E;
200.A,B,C,D; 201.C,D,E; 202.C,D,E; 203.D; 204.A,D,E; 205.A,C,D,E; 206.A.C; 207.B,D,E; 208.A,C,D;
209.A,B,C,E; 210.B,C,E; 211.C.E; 212.E; 213.A,B,C; 214.A,B,E; 215.A,B,D,E; 216.A,D,E; 217.A,B,C;
218.A,B,C,D; 219.A.B; 220.A,C; 221.B; 222.A,B,D; 223.C; 224.A,B,C,D; 225.A,B,C,E; 226.C,E; 227.B,C,D;
228.B,C,D; 229.A,C,D,E; 230.B,C,E; 231.A,C,E; 232.B,C,D,E;

Capitolul VI DIGESTIA I ABSORBIA


1.A.B.D; 2.B,C,D; 3.A,C,D; 4.A,C,E; 5.D.E; 6.B,D,E; 7.A,C,D; 8.A,D,E; 9.A,B,D,E; 10.C.D; 11.A,D,E; 12.A,C,E;
13.A,B,C,E; 14.A,C,D; 15.B,C,D; 16.B.C; 17.B,C,E; 18.B.D; 19.B,C,D; 20.A,C,E; 21.A,C,E; 22.B,C,D,E;
23.B,C,D; 24.A,C,D,E; 25.C,D; 26.B,C,D; 27.A,B,C,D; 28.A,C,D; 29.A,B,C; 30.B; 31.A,C,D,E; 32.B,C,D;
33.B,C,D,E; 34.C,D,E; 35.A,B,E; 36.A,B,C,D; 37.A.D; 38.A,B,D,E; 39.A,B,C,D; 40.A.B; 41.A.B; 42.B.D;
43.C.D; 44.A,B,D; 45.A,C,E; 46.B.C; 47.A,B,C,E; 48A,C,E; 49.D.E; 50.D; 51 .B; 52.A.C; 53.A,B,C; 54.B.E;
55.A,C,E; 56A,B,D; 57.B,D; 58.A,B,C,D; 59.A,B,E; 60.D.E; 61.B,C; 62.A,B,D; 63.C,D,E; 64.C; 65.C; 66.A,B,D;
67.B; 68.E; 69A,B,E; 70.A,B,C,E; 71.B,D; 72.A,C,D; 73.A,B,C,D; 74.A.B.D; 75.A,B,C,D 76.C,D,E; 77.B,C,D,E;
78.D,E; 79.C,D; 80.A.C; 81.B,C,D; 82A,B,C,D 83A,C,D; 84.A,D,E; 85.A.B; 86A,D,E; 87.C.E; 88.B,C,D; 89.C;
90.C; 91.B,C 92ACD; 93.A.C.E; 94.C; 95.B,C,D,E; 96.A.B; 97A,C,D; 98.D.E 99.A,B,D,E; 100.B,C,D; 101 .B,E;
102.A,B,C,D; 103.A.B; 104.B.E 105.B,C,D,E; 106.B,C,D; 107.A,C,D; 108.A,B,D; 109.A.E; 110.E; 111.B,C,E;
12.B.C; 113.CD; 114.A,B,C; 115.A,B,C,D; 116.A,B,C,E; 117.B; 118.A,B,E; 119.D.E; 120.B,C; 121.B,C,D,E;
122.B; 123.A,B,C,D; 124.B,C,E; 125.A,C,D; 126.C,D,E; 127.B.D.E; 128.B,C,E; 129.A,B,C; 130.D.E;
131.B,C,D,E; 132.AB.D; 133.A,B,C,D; 134.C,D,E; 135.C.D; 136.C,D; 137A,C; 138.B; 139.A; 140.A,C,E;
141.A,B,C,D; 142.C.D.E; 143.B,C,E; 144.A,D,E; 145.B.C; 146.A,C,E; 147.A,B,C; 148.A,C,D; 149.B,C,D;
150.B,D; 151.B,C,D,E; 152.A.C; 153.B,C; 154.A,B,C; 155.A,C,E; 156.B,C,E; 157.A,D,E; 158.A,B,D;
159.B.CD; 160.A,B,C,D; 161.A,B,C,E; 162.B,C,E, 163.B,D,E164.A,C,D; 165.B,C,D; 166.A,B,C; 167.A,C,D,E;
168.A,C,D,E; 169.B,C; 170.A,B,D,E;

262

Capitolul VII CIRCULAIA


1.A.B.D; 2.A,B,C,D; 3.B,C,E; 4.A,B,C; 5.B,D,E; 6.A,C,D,E; 7A,B,D; 8.B.D; 9.C.E; 10.CD.E; 11.A.B; 12.C,D,E;
13A,B,C,D; 14.A.E; 15.B,D,E; 16.A,B,C,E; 17.B,C,D; 18.A,B,C,D; 19.A,D,E; 20.A,B,C,D; 21.A,B,C; 22.B,D;
23.A,B,D,E; 24C,D,E; 25.A.E; 26.B,C,D; 27.A,B,D; 28.B,C,D; 29.A,B,C,D; 30.A,C,D; 31.A,B,D,E; 32.A,B,C;
33.D.E; 34.A,C,E; 35.C.D; 36.A,B,C,D; 37.A; 38.B,E; 39.A,B,C,E; 40.D; 41.C.D; 42.A,B,C; 43.A,B,D,E; 44.A.B;
45.A.C; 46.A,B,C,E; 47.A.D; 48.B,C,D,E; 49.B.C; 50.A; 51.B,C,D; 52.A.B.C; 53.C,D,E; 54.B,D,E; 55.A,B,D,E;
56.A,B,D; 57.B.C; 58.B,C,D; 59.B,C,D,E; 60.A,B,C; 61.C,D,E; 62.A,B,C; 63.B,C,D; 64.B,C,E; 65.A,B,D;
66.C.D; 67.E; SS.A.B.CD; 69.A.D; 70.A,B,C,D; 71.C,D,E; 72.B,C,E; 73.A,B,C,E; 74.B,D,E; 75.A,B,D; 76.B;
77.A,B,C,D; 78.A.C; 79A,C,E; 80.D; 81.C; 82.A,B,D; 83.A,B,C,E; 84.A,B,C,D; 85.A,B,C,D; 86.B.D; 87.E;
88.A,B,C; 89.A,B,C,E; 90.B,C,E; 91.C.D.E; 92.A,C,D,E; 93.A,D,E; 94.A; 95.D.E; 96.A.D; 97.B,C,E; 98.A,B,C;
99.B,C,D,E; 100.A.B; 101 .C,D; 102.D; 103.A; 104.A,B,C; 105.A,B,C,D; 106.B,D,E; 107.A,B,E; 108.A,B,D,E;
109.A,C,D,E; 110.A,B; 111.C; 112.B.E; 113.A; 114.A; 115.E; 116.C,D; 117.ACE; 118.B.E; 119.B,D; 120.B;
121.E; 122.A.E; 123.B,C,D,E; 124.D; 125.B,C,D,E; 126.B.D; 127.A; 128.B,C,D; 129.A,B,D,E; 130.C,D,E;
131.E; 132.B,C,D,E; 133.A,B,C,D; 134.A,B,C,E; 135.A.D; 136.B,C,E; 137.B,C,D; 138.A,B,C; 139.A,B,C,E;
140.A,D,E; 141.B,C,D; 142.A,C,D; 143.B,C,D; 144.D; 145.A,B,C,D; 146.B,C,D; 147.A,B,C,D; 148.B.E;
149.A.C; 150.B,C,D,E; 151.C.D; 152.B.D; 153.A,B,C,E; 154.A.E; 155.B,C,D; 156.B,C,E; 157.A,B,D; 158.B,C;
159.A.C; 160.A,B,E; 161.B,C; 162.A,B,C,D; 163.B,C,D; 164.A,B,D,E; 165.B.E; 166.A,B,E; 167.A,C,D,E;
168.A,D,E; 169.A,B,D,E; 170.A,D,E; 171.A,C,E; 172.A.D; 173.C.D; 174.B.C.E; 175.A,B,E; 176.A.E;
177.A,C,D; 178.A.B; 179.A,B,C; 180.B,C,D; 181.A,D,E; 182.B,C,E; 183.D.E; 184.A,B,C,E; 185.A,C,D,E;
186.A; 187.A,B,C; 188.A,B,C; 189.A,B,C; 190.B; 191.B,D; 192.B.D 193.B.CD; 194.D.E; 195.A,B,C; 196.A.B.E;
197.C,D,E; 198.B.C 199.A,C,D; 200.C; 201 .A,D; 202.A,B,C; 203.D; 204.A,C,D; 205.A,B,C,D 206.B,D,E;
207.B,C,E; 208.A,B,C; 209A,C,E; 210.A,B,D,E; 211.B.C 212.C,D,E; 213.C:214.B,D; 215.A,C,E; 216.B,C,D;
217.D,E; 218.B,D,E; 219.A,B,E; 220.B,D,E; 221.B,C,D; 222.C; 223.A,B,C,D; 224.A,B,C,E; 225.B,C,D,E;
226.B.C; 227.A,B,C; 228.D; 229.B,D,E; 230.B,C,D; 231.D,E; 232.A,B,E; 233.A.D, 234.B,C,D; 235.E; 236
A B C : 237 B D E 238.A,B,D,E; 239.A,B,C,D; 240.B,C,D; 241.B,C,D; 242.B.E; 243.A,B,C,D; 244.A,B,E;
245.A,B,D; 246.B; 247.A,B,D,E; 248.B; 249.B; 250.C.D; 251.A,B,C; 252.B,C,E; 253.A,C,D; 254.C; 255.A,D,E;
256 B,D,E; 257.C; 258.A.B; 259.D; 260.A,B,C,D; 261.C,D; 262.A,C,D; 263.B,C,D; 264.A,B,C; 265.A.CE;
266.B,C,D; 267.B,E; 268.B.E; 269.B,C,D; 270.B,C; 271.B,D; 272.C.D; 273.A,B,C,D; 274.A,B,D,E; 275.C,D,E;
276.C.D.E; 277.E; 278.B.CD; 279.A,C,D; 280.A.D; 281.A,B,C; 282.B,C,D,E; 283.A,C,D,E; 284.C,D,E;
285.A,C,E; 286.A,B,C,D; 287.A,B,D,E; 288.A,B,C,D; 289.B,C,D; 290:A,D; 291.A,B,C,D; 292.A,B,C,D;

Capitolul VIII RESPIRAIA


1.A.B.D; 2.A.C.E; 3.A,C,D; 4.A,B,D; 5.A.D.E; 6.B.C; 7.A,C,D,E; 8.A,D,E 9.A.B.E; 10.A.B; 11.A,C,D;
12.A,C,E; 13.B,C,D,E; 14.A,B,D; 15.A.B.D 16.A,C,D; 17.B,D,E; 18.C.E; 19.A,C,E; 20.A,C,E;
21.B,D,E; 22.A 23.A,B,C,D; 24.A,C,D; 25.B.D; 26.A,B,E; 27.A,B,D,E; 28.B,C,D,E 29.A,B,D,E;
30.A.D.E; 31.A,C,E; 32.D.E; 33.A,B,C,E; 34.B.C; 35.B,C,D 36.C,D,E; 37.A,B,C,D; 38.A,C,D;
39.B,D,E; 40.C.D; 41.A,B,E; 42.B.C 43.A,D,E; 44.A.C; 45.B,D,E; 46.B.C; 47.A,B,D; 48.B,C,D,
49.B,C,E 50.C,D,E; 51.A,B,D; 52.A,B,C,D; 53.A,B,C; 54.B,C,D; 55.B,D; 56.D; 57 . A; 58.A.C; 59.B;
60.B,C,D,E; 61.A,B,C,D; 62.B,C,D,E; 63.A,B,D; 64.C,D,E 65.B,D,E; 66.A,B,C; 67.A.B; 68.A,D,E;
69D,E; 70.B.E; 71.A.C; 72.B.C 73.B,C,D; 74.A.D; 75.A.B; 76.B,C,D; 77.B,C,D; 78.A,B,D; 79.B.CE
80.C,D,E; 81.A,B,CD; 82.E; 83.A,D,E; 84.C,D,E; 85.D; 86.A,C,D,E 87.A,B,C,D; 88.B,C,E;

Capitolul IX EXCREIA
1.A.E; 2.A,B,C,D; 3.B,C,D,E; 4.A.B.E; 5.C.D.E; 6.A,C,D; 7.A.C; 8.A,C,D, 9.C,D,E; 10.B; 11.A,B,C; 12.B,C,E;
13.A,C,D; 14.A,B,C; 15.A,B,C, 16.B.C.D; 17.D.E; 18.A,B,E; 19.B,C,D,E; 20.A,B,C; 21.A,B,C,D; 22.B.C,
23.A.D; 24.B.CD; 25.A; 26.A,B,D; 27.A,D,E; 28.A,D,E; 29.D.E; 30.A, 31.B.D.E; 32.B.D; 33.E; 34.D.E;
35.A,B,C,D; 36.A,B,C,E; 37.B; 38.A, 39.C.D; 40.A,B,C; 41.A.C; 42.A,B,C; 43.C,D,E; 44.A,C,E; 45.A.B; 46.C.D
47.B.C.D; 48.A.D; 49.B,C,D; 50.A,C,E; 51.D.E; 52.B,C,E; 53.A.B 54.B,C,D,E; 55.B.C; 56.A.E; 57.C,D;
58.C,D,E; 59.C.D; 60.D,E; 61.A.C 62.A.E; 63.A.D; 64.C,D,E; 65.B,D,E; 66.A.E; 67.D; 68.A.E; 69.A.B
70.A,C,D; 71.A,B,C,E; 72.C,E; 73.A.B; 74.A; 75.C,E; 76.B,C,D; 77.B.C 78.A,B,D; 79.C,D; 80.B; 81.A.C.D;

263

82.C,D,E; 83.A,B,D; 84.B.C; 85.B.C 86.C.E; 87.B.C.D; 88.B.D; 89.A,B,D,E; 90.A,B,C; 91.B; 92.A,B,C; 93
94.B,C,D,E; 95.A,C,E; 96.C,D; 97.A,B,C,D; 98.A,C,D; 99.A.C; 100.B.C.D

Capitolul X METABOLISMUL
1.C,D,E; 2.A,B,C,E; 3.A.B.E; 4.D.E; 5.A,B,C,D; 6.B,C,D; 7.A,C,D; 8.A,C,E; 9.A,B,10.B,D; 11.B.D; 12.A.D;
13.A.E; 14.B.C; 15.B,C,D; 16.A,B,C; 17.B.D.E; 18.A,C,D; 19.A,B,D,E; 20.C.E; 21.B,C,D; 22.A,B,C,D; 23.C.D;
24.C,D,E; 25.B,D,E; 26.A,B,D,E; 27.A,B,C; 28.A,B,C; 29.B.D; 30.B,C,D; 31.A,B,C; 32.D.E; 33.B,D,E;
34.A.C.D; 35.A.E; 3 6 C ,D; 37.A,D,E; 38.A,B,C,D; 39.A.D; 40.A.D; 41.B,C,E; 42.D.E; 43.B.D; 44.A.C;
45.A,B,C,E; 46.A,B,D; 47.A,B,C,D; 48.B,D,E; 49.A,B,D,50.D,E; 51.A,D,E; 52.A,B,C; 53.B.E; 54.C; 55.A,C,D;
56.B,C,D,E; 57.A,B,C,D; 58.B.C; 59.B,C,E; 60.A,E; 61.A.D.E; 62.A,B,C,E; 63.B,C; 64.A,B,D,E; 65.B,C,E;
66.B,D,E; 67.B,D,E; 68.A,B,C; 69.A.D; 70.A,D,E; 71.D; 72.A,B,C,D; 73.A.B.C; 74.A.C; 75.B,D,E; 76.A,C,D;
77.A,B,D; 78.A,C,D; 79.A,B,D,E; 80.A,C,E; 81.A,C,D; 82.B,E; 83.A.CD; 84.A,C,E; 85.A,B,D; 86.A,B,D,E;
87.A,B,C; 88.A,C,D; 89.A,B,D; 90.A,C,E; 91.A.D.E; 92.A,D,E; 93.A.C; 94.C,D,E; 95.A,D,E; 96.B.C; 97.D,E;
98.A,B,E; 99.B,D,E; 100.D; 101.A,B,C; 102.A,B,E; 103C,D,E; 104.C.D; 105.B,C,D; 106.B,D,E; 107.B.E;
108.A,B,C; 109.A,C,D,E; 110.A,B,C,D; 111.A,D; 112.A,B,D; 113.C,D; 114.A,C,D,E; 115A,C,E; 116.C,D;
117.C,D,E; 118.A,B,D,E; 119.B.E; 120.D,E; 121.B.C.E; 122.A,B,E; 123.A,C,D,E; 124.A,D,E; 125.C,D,E;
126A,B,D; 127.B.CE; 128.C,D,E: 129.A,C,E; 130.B,C,E;

Capitolul XI FUNCIA DE REPRODUCERE


1.A,C,E; 2.B,C,D; 3.E; 4.A,C,D,E; 5.C,D,E; 6.A,B,C,E; 7.B,C,D,E; 8.C; 9.A,C,D; 10.A,B,C,D; 11.B.D; 12.A,C,E;
13.B.D.E; 14.B,C,D,E; 15.C 16.A,B,D,E; 17.A; 18.A,C,D; 19.A,C,D,E; 20.B.D.E; 21.A,C,E; 22.A,B,C,E
23.A.B.D; 24.A,B,C; 25.D; 26.A,C,D,E; 27.A,B,C,E; 28.A,B,D; 29.B,C,D 30.A,B,E; 31.B; 32.A,B,C,D; 33.B.D;
34.C.D; 35.A,B,C,D; 36.B,D,E 37.B,D,E; 38.A,B,C; 39.A.B; 40.B.E; 41.A,B,C,D; 42.B; 43.B.C.D; 44.C,D,E
45.A,B,C,D; 46.A,C,D; 47.A,B,C,D; 48.A,B,D, 49.A,B,C,D; 50.B.D 51.A,B,C,D; 52.B,C; 53.B,C,D,E;
54.A,B,C,D; 55.A,B,C,E; 56.B,C,D 57.B,C,E; 58.A,B,C,D; 59.B,C,D; 60.C,D,E; 61.A,C,D; 62.B; 63.A,C,D
64.A,B,C,D; 65.A,D,E; 66.A,B,C,E; 67.B.D; 68.A,B,D,E; 69.A,B,C 70.B,C,D; 71.A,D; 72.A,B,C,D; 73.A,C,D,E;
74.A,C,E; 75.A,B,C,D 76.A,B,E; 77.B,C,D,E; 78.A,B,C,D; 79.A,B,C,D; 80.B,C,D; 81.C,D,E 82.D.E;

264

BIBLIOGRAFIE

1. Arini Ioana, Biologie manual pentru clasa a Xl-a, Editura Sigma, 2006
2. Cristescu Dan, Slvstru Carmen, Voiculescu Bogdan, Niculescu Th. Cezar, Crmaciu
Radu, Biologie manual pentru clasa a Xl-a, Editura Corint, Bucureti, 2008.
3. Ene Stelic, Brebenel Gabriela, lancu Elilia Elena, Tnase Ofelia, Biologie manual
pentru clasa a Xl-a, Editura Gimnasium, 2008.
4. Huanu Crocnan Elena, Huanu Irina, Biologie manual pentru clasa a Xl-a, Editura
Didactic i Pedagogic, Bucureti, 2010.
5. Mihail Aurora, Macovei Florica, Biologie manual pentru clasa a Xl-a, Editura AII,
Bucureti, 2006.
6. Pelmus-Giersch Stefania, Toma Amalia, Biologie manual pentru clasa a IX-a. Filiera
teoretic, Editura CD Press, 2006
7. Rou Ionel, Istrate Clin, Ardelean Aurel, Biologie manual pentru clasa a Xl-a, Editura
Corint, Bucureti, 2008.
8. iplic Tatiana, Biologie manual pentru clasa a Xl-a, Editura Aramis, Bucureti, 2006.

265

Cuprins

Capitolul I ALCTUIREA CORPULUI UMAN.........................................................1


Capitolul II SISTEMUL NERVOS........................................................................24
Capitolul III ANALIZATORII...............................................................................70
Capitolul IV GLANDELE ENDOCRINE.............................................................106
Capitolul V MICAREA...................................................................................130
Capitolul VI DIGESTIA I ABSORBIA............................................................157
Capitolul VII CIRCULAIA...............................................................................177
Capitolul VIII RESPIRAIA..............................................................................211
Capitolul IX EXCREIA....................................................................................222
Capitolul X METABOLISMUL...........................................................................234
Capitolul XI FUNCIA DE REPRODUCERE......................................................250
RSPUNSURI.....................................................................................................260
BIBLIOGRAFIE....................................................................................................265

266