Sunteți pe pagina 1din 5

Voltaj

Voltaj este o formaie romneasc de muzic rock-electronic. A ctigat premiul pentru Cea mai
bun prestaie a unei trupe romneti la MTV Europe Music Awards n anul 2005.

Prima componen

nfiinat n anul 1982, trupa Voltaj a avut o personalitate prea puternic pentru regimul comunist,
reprezentnd pentru unii un pericol social. Unul din fondatorii trupei, chitaristul Adrian Ilie,
povestete pe blogul personal mprejurrile nfiinrii trupei, dup plecarea din Cenaclul Flacra:

Am plecat din Cenaclu i am fcut trupa cu Minculescu, pe care am numit-o Voltaj. Am avut mari
succese cu acest grup. Ne simteam desctuai de nemernicia Cenaclului, unde parc eram nite fiare n
cuc.
Adrian Adi Ilie - Blogul personal

Trupa Voltaj n Club A, n


1982, n prima
componen. De la stnga
la dreapta: Adrian Ilie, Dan
Cimpoeru, Nicki Dinescu,
Cristian Minculescu,
Horaiu Rad. Fotografia
este supus legii drepturilor
de autor. Drepturile de
autor aparin trupei sau
fotografului, ns Doru
Istudor M.S. nu
precizeaz numele
acestuia, ci doar c
fotografia a fost adugat
pe site n septembrie 2008.

n afara fondatorilor, Adi Ilie i vocalistul Cristi Minculescu, venii de la Iris, n trup au mai sosit
toboarul Nikki Dinescu i basistul Dan Cimpoieru. n aceast componen s-a nregistrat prima
pies, Nori de hrtie, care a constituit capul de afi al primului concert, inut la Casa de Cultur
Mihai Eminescu din Bucureti. Urmtoarele apariii scenice au avut n repertoriu piese de succes
ca Aceasta-i ntrebarea i Rock'n Roll, completate de hituri AC/DC, trup foarte popular n
epoc.

Cu Cenaclul Flacra

Adrian Ilie, care ntre timp i depusese actele solicitnd emigrarea n Statele Unite, susine c trupa a
fost apoi antajat s intre n Cenaclul lui Adrian Punescu.

A urmat n cele din urm forarea de a adera la cenaclul lui Punescu, care tia c am actele de
plecare din ar i ar fi putut s ne distrug dac nu ne duceam.
Adrian Adi Ilie - Blogul personal

n Cenaclu, formaia Voltaj ctig n profesionalism prin venirea chitaristului Gabriel Nacu, fost
component al trupelor Harap-Alb i Rou i Negru. Dan Cimpoieru pleac, fiind nlocuit cu Horaiu
Rad, ns nici componena Horaiu Rad bas, Nikki Dinescu tobe, Gabi Nacu chitar, Cristi
Minculescu voce, Adrian Ilie chitar, nu rezist. n ultimul concert avut la Arenele Romane,
Minculescu pleac din nou la formaia IRIS.
n locul lui Cristi Minculescu a fost adus ca solist vocal Sanda Zizi Lctuu, cu care trupa a
continuat s cnte n turneele Cenaclului Flacra. ntre timp, Horaiu Rad este nlocuit la bas de Doru
Borobeic. La terminarea turneului ns, Gabriel Nacu, Doru Borobeic i Sanda Lctuu nu au mai
continuat cu Voltaj. Adrian Ilie crede c: S-ar putea s fi fost obosii de manevrele lui Punescu,
apoi ceva diferene de optic apruser. Aceste schimbri de componen par s fi determinat
sfritul primei perioade Voltaj:

Am reformat trupa i am plecat avndu-l pe voce pe Geo. A fost ns o scurt colaborare. Curnd,
obosit i rnit sufletete, aveam s cedez. Nu mai puteam continua.
Adrian Adi Ilie - Blogul personal

Un nou nceput

Octombrie 1986 este considerat un nou nceput, odat cu apariia lui Cristi Trntorul Ilie ca solist,
Amedeo Bolohoi la chitar, Dan Mateescu bas, Doru Istudor M. S. tobe. Ei se altur
chitaristului Adrian Ilie, singurul rmas din formula anterioar, care cntase ntre timp cu IRIS, Jerry
Schwartz, Vali Sterian i trupa Incognito. Iat cum descrie Doru Istudor M. S. renfiinarea trupei:

Deci n septembrie ne combinm cu civa membri ai grupului Quartz i refacem Voltaj. Andrei Parto
consemneaz n Sptmna despre cele dou zile de rock la Polivalent, pe 18-19 octombrie 1986, unde
am aprut alturi de toate marile (i mai micile) trupe din ar: <<Adrian Ilie a aprut dup o lun de
repetiii intense la Casa de Cultur nfrirea ntre Popoare cu grupul Voltaj, ntr-o formul nou:
Dan Mateescu (bas), Ilie Cristian (solist vocal, dinamic), Doru Istudor (tobe) i Amedeo Bolohoi
(chitar). Putem vorbi de o lansare promitoare.>>
Doru Istudor M. S. - Site-ul MS Metal

Organizatorii au oferit formaiei Voltaj Premiul Teatrului Tnase. Dup concertul din octombrie de la
Sala Polivalent din Bucureti, Voltaj mai susine nc un concert n acelai loc, n decembrie. Apoi
Adrian Ilie i anun colegii de trup c nu mai cnt. nelege bi, gagiule, c nu mai vreau s fiu
implicat n nimic!, i spune lui Doru Istudor. Ilie nu a mai avut aproape niciun contact cu trupa din
acel moment.

n vara anului 1987, trupa ncearc s intre n studioul de nregistrri, dar este refuzat i la TVR i la
Radio: Ce cntai? Mda Acum nu e nici un spaiu disponibil, etc. Din fericire pentru Voltaj,
apare Sorin Chifiriuc, care tocmai se ntorsese dintr-un turneu cu Sfinx n Olanda, de unde cumprase
un banc de nregistrri Teac Tascam cu 4 canale. Cu condiia s-l plteasc n bere, se mprumut
un mixer, efecte, microfoane i, cu ajutorul lui Vali Andronescu, Voltaj nregistreaz ase piese: Arc
peste timp, Zi de zi, Voi fi nou al tu, n calea norilor, Tu doar tu i Alerg (speed metal).
[7]
Piesele sunt difuzate n august la emisiunea Metronom a Silviei Velicu i prezentate ca imprimri
radio. Toate piesele vor intra n Top Sptmna n cursul anului 1988.

Voltaj ncepe s ntreprind turnee prin ar. n decembrie 1987, la Slnic Moldova, Voltaj cnt
alturi de Divertis, Florian Pitti (care fcea o istorie a rock-ului) i corul Song, condus de Ioan
Luchian Mihalea.

Adrian Ilie, care ntre timp nu mai avusese contacte cu trupa, particip la un ultim concert Voltaj la
Polivalent, n martie 1988, pe care l calific drept un show reuit[8]. n seara de 28 martie 1988,
nsoit la Gara de Nord de Doru Istudor, Stelian Tnase i ali doi prieteni, Adrian Ilie prsete
Romnia cu destinaia Italia, ca escal naintea stabilirii n S.U.A.

Tot n 1988, chitaristul Amedeo Bolohoi decide s plece din trup i s renfiineze formaia Quartz,
fiind nlocuit de Manuel Savu. Trupa cnt n concerte compoziii proprii, precum i preluri dup
Iron Maiden, Ozzy Osbourne, Gary Moore, Scorpions sau Van Halen.[9]
Noi schimbri se produc la Voltaj n '88: Cristi Marinescu - chitar solo, Doru Borobeic - bass,
Bogdan Cristea - vocal, Doru Istudor M. S. - tobe, Eugen Brebu Slceanu - clape i Manuel Savu
- chitar. Apoi, n timpul repetiiilor de la Ecran Club, Bogdan Stnescu l nlocuiete pe Cristi
Porta Marinescu, chemat de Eugen Slceanu, Doru Borobeic i Manuel Savu. Doru Istudor nu e
de acord cu aceast schimbare, aa c n vara aceluiai an apar pe Litoral trei formaii purtnd
numele Voltaj[10]:

Voltaj 88, format din Bogdan Cristea (voce), Eugen Slceanu (clape), Doru Borobeic (bas),
Manuel Savu (chitar) i Florin Dog Ionescu (tobe). Trupa cnt prin diverse localuri i
petrece sezonul n Eforie Sud, beneficiind de repertoriul, sistemul PA i luminile formaiei
Voltaj originale.
Voltaj, alctuit din Doru Istudor la tobe, Cristi Marinescu la chitar solo, Cristi Zpad
Ioni la voce, Leni Chewbacca Cristea la bas i beneficiind de serviciile unui talentat
chitarist de crcium[11]. Trupa face un repertoriu de piese ntr-o lun i nchiriaz un sistem
PA i luminile de la IRIS, plus cei 3 tehnicieni condui de Vlad Gorcinski, deoarece IRIS era
suspendat n acea perioad. Aceast formul Voltaj cnt la restaurantul Marea Neagr din
Neptun. Ulterior, Cristi Marinescu pleac la Rou i Negru.
Voltaj, de fapt formaia Quartz, creia Amedeo Bolohoi i schimbase numele doar pe perioada
sezonului, pentru a atrage lume la restaurantul Modern din Mamaia.

Voltaj 88 fuzioneaz n septembrie cu trupa lui Amedeo Bolohoi, n formula: Cristi Trntorul Ilie
(voce), Amedeo Bolohoi (chitar), Gabi Porcus Constantin (chitar), Marin Teodor (bas) i Florin
Ionescu (tobe). Ulterior, Amedeo Bolohoi se retrage, fiind nlocuit de Vladimir Gril Negoiescu.
Dup attea schimbri de componen, trupa particip la diverse festivaluri i lanseaz un hit,
Cenu i diamant, care este difuzat la radio. n luna decembrie 1988, Voltaj cnt n staiunea
Slnic Moldova, unde este prezentat noul membru al trupei, basistul Valeriu Prunus Ionescu.

Prima apariie discografic are loc trziu, n 1995, la 13 ani de la nfiinarea formaiei. Nori de
hrtie i Lumina sunt piesele ce figureaz pe compilaia Unplugged Romania (cu Tavi Colen ca
solist). Un an mai trziu, n decembrie, este lansat primul album Voltaj, Pericol de moarte (cu
Adrian Srbu n locul lui Luca), la casa de discuri Roton. Albumul a fost bine primit de fani i
specialiti, fiind n fapt o colecie de hituri ale trupei: Lumina, Nori de hrtie, Arma ta,
Cenu i diamant, Ochii ti, etc.

Pn n 1998, Voltaj se demarc cu un sunet heavy, influenat de hard rock i metal. ncepnd din
acel an, grupul a degenerat n muzic electronic gen easy-listening.Insa vremurile s-au schimbat, ca
si componenta trupei (de nenumarate ori). Prima piesa, NORI DE HIRTIE, a constituit capul de afis
al primului concert, tinut la Casa de Cultura MIHAI EMINESCU din Bucuresti.

Urmatoarele aparitii scenice au avut in repertoriu piese de succes ca ACEASTA-IINTREBAREA ,


plus hituri AC/DC. Gasca initiala (Horatiu Rad - bass, Nikki Dinescu - tobe, Gabi Nacu - chitara,
Cristi Minculescu - voce, Adrian Ilie - chitara) se sparge, insa jocul reincepe in octombrie 1986, cu
aparitia lui Cristi Ilie - solist, Adrian Ilie - chitara, Amedeo Bolohoi - chitara, Dan Mateescu - bass,
Doru Istudor M.S. - tobe.

Formula se schimba iar in '88, etalindu-i pe: Gabi Constantin - chitara, Valeriu Ionescu - bass, Cristi
Ilie - vocal, Doru Istudor M.S. - tobe si Cristi Luca - chitara.

Prima aparitie discografica are loc nemeritat de tirziu, in 1995, cu NORI DE HIRTIE si LUMINA pe
compilatia Unplugged Romania (cu Tavi Colen - solist). Un an mai tirziu, in decembrie, este lansat
primul album, PERICOL DE MOARTE (cu Adrian Sirbu in locul lui Luca), la Roton.
Albumul i-a electrizat pe fani si specialisti, fiind in fapt o colectie de hituri ale trupei: LUMINA,
NORI DEHIRTIE, ARMA TA, CENUSA SI DIAMANT, OCHII TAI s.a. Lansarea a fost
nonconformista si in acelasi stil au urmat numeroase concerte in majoritatea oraselor tarii.

In iulie '98 are loc o schimbare esentiala in componenta: apare Calin Pictorul Goia ca vocalist, fost
elev meritoriu al Scolii Vedetelor, de chitara se ocupa in continuare Gabi Porkus Constantin, la bass
presteaza Vali Prunus Ionescu iar Paul Pampon Neacsu se manifesta sadic asupra tobelor. Prima
lor miscare de trupe: aducerea in actualitate a unui hit Queen - We Will Rock You.

In februarie 99 VOLTAJ lanseaza primul maxi-single din istoria formatiei ASTA-I VIATA, urmat in
12 iulie de lansarea albumului RISK MAXIM 2.

Urmeaza numeroase concerte in tara, in sali si in aer liber, turnee pe litoral si festivaluri. In decembrie
99 VOLTAJ castiga trofeul MICROFONUL DE AUR pentru cel mai bun album rock.

Intre timp trupa a mai lansat albumul Bungee (2000) de pe care se remarca hit-ul Albinuta si apoi
3D (2001) care a adus in atentia publicului piese precum 20 de ani sau 3D, si in aceasta
perioada este cooptat in trupa si Bobby Stoica care canta la clape.

In anul 2002 are loc si ultima schimbare de componenta in trupa Voltaj: pentru ca Pampon se
pregateste sa plece in strainatate, locul lui la tobe este luat de Oliver Sterian, (fiul regretatului folkist
Vali Sterian), care a fost tobosar la trupa Bere Gratis.

In 2002 a fost lansat discul 424. Cifra reprezinta zilele trecute de la lansarea albumului 3D.
Videoclipul single-ului De maine reprezinta o alta reusita regizorala a lui Petre Nastase. Locatia
videoclipului este si ea speciala - o imensa platforma petroliera.

Pentru ca munca la videoclip a insemnat un efort colectiv sustinut, trupa Voltaj a dorit sa
impartaseasca aceasta experienta cu fanii si au inclus pe albumul 424 videoclipul si making of-ul
acestuia.

Urmeaza Scrisoare in acelasi an si Noapte Buna in 2003. Tot in 2003 le apare si primul Best of in
actuala componenta, pentru ca anul urmator sa apara albumul Povestea oricui, reeditat in 2005 pe
DVD.

Tot in 2005 au scos pe piata Cartea Voltaj si Integrala Voltaj, un album cu cele mai bune piese din
1998 pana in 2005.

Trupa a castigat `Best Romanian Act` la MTV Europe Music Awards 2005.

Albumul Revelator apare pe piata in toamna anului 2006. Noutatile albumului constau intr-un
sound cu accente electro si o simbolistica puternica si atent definita in jurul careia se regrupeaza toate
elementele discului, incepand de la titlu, mesaje si terminand cu grafica copertii.

Voltaj concerteaza pe 25 iunie la Sala Polivalenta din Bucuresti in fata a 6000 de fani. Evenimentul a
marcat lansarea celul de-al optulea album din cariera Voltaj - `V8`. Trupa avea sa anunte ca acesta
este ultimul album Voltaj, grupul alegand sa lanseze exclusiv single-uri.

Pe 16 noiembrie 2010 trupa Voltaj a lansat impreuna cu formatia Deepside Deejays un nou videoclip
intitulat I Wanna Be Free.

Discografie
Arc peste timp, Zi de zi, Voi fi nou al tu, n calea norilor, Tu doar tu i Alerg
(speed metal) - nregistrri pe band de magnetofon
Pericol de moarte (01.06.1996 - Roton)
Asta-i viaa - maxi single (februarie 1999 - Roton)
Risk Maxim 2 (01.01.1999 - Roton)
Bungee (01.01.2000 - Roton)
3D (10.03.2001 - Cat Music)
...Tu - maxi single (08.06.2002 - Cat Music)
424 (08.06.2002 - Cat Music)
Scrisoare - maxi single (2002 - Cat Music)
Noapte bun - maxi single (2003 - Cat Music)
Best of - compilaie (07.09.2003 - Cat Music)
Povestea oricui (08.05.2004 - Cat Music)
Integrala Voltaj - compilaie (+ cartea Voltaj) (2005 - Cat Music)
Revelator (06.10.2006 - Cat Music)
V8 (25.06.2009 - Cat Music)