Sunteți pe pagina 1din 15

L iceu l C h arles L a u g ier C raiova

Str. B restei nr. 129, C od 200177 | M INISTERUL EDUCAIEI NAIONALE


T e l./F a x : 025152 5 8 6 8 ; 025152 5 86 7
V si c e r c e t r ii t i in if i c e '
E -m ail: san itar@ ch arleslau g ier.ro

LICEUL CHARLES LAUGIER CRAIOVA

COALA POSTLICEA LA SANITARA

EXAMENUL DE ADMITERE LA COALA


5
POSTLICEAL SANITAR

SE S IU N E A S E P T E M B R IE 2016

SPECIALIZAREA: ASISTENT MEDICAL DE FARMACIE

Varianta 2
1.Au rol n digestia celular:
a) Ribozomii
b) Vacuolele
c) Lizozomii

2.Celula procariot prezint:


a) Nucleu
b) Nucleoid
c) Cloroplaste

3.n profaza diviziunii mitotice au loc urmtoarele:


a) Dispariia membranei nucleare
b) Apariia nucleolilor
c) Alinierea cromozomilor bicromatidici n plan ecuatorial

4.1dentificai esutul mecanic:


a) Epiderma
b) Sclerenchim
c) Acvifer

5.Alegei asocierea corect ntre esut i funcia acestuia:


a) Meristem apical - cretere n lungime
b) Vase lemnoase- conducerea sevei elaborate
c) Vase liberiene - conducerea sevei brute

6.Fotosinteza:
a) Este un proces de nutriie heterotrof
b) Asigur necesarul de dioxid de carbon pentru respiraie
c) Are loc numai n prezena luminii
L iceu l C h arles L a u g ier C raiova
Str. B restei nr. 129, C od 200177 | M INISTERUL EDUCAIEI NAIONALE
T e l./F a x : 025152 5 8 6 8 ; 025152 5 86 7
V si c e r c e t r ii t i in if i c e '
E -m ail: san itar@ ch arleslau g ier.ro

7.Au nutriie heterotrof saprofit:


a) Plantele
b) Algele verzi
c) Majoritatea ciupercilor

8. Respiraia aerob:
a) Depinde de lumin
b) Produce oxigen
c) Are loc n mitocondrii

9.Circulaia sevei elaborate:


a) Se realizeaz prin citoplasma vaselor lemnoase
b) Se realizeazfr consum de energie
c) Se realizeaz mai lentdect circulaia sevei brute

10.Torelul este o plant:


a) Autotrof
b) Parazit
c) Simbiont

11. Drojdiile realizeaz fermentaie:


a) Lactic
b) Acetic
c) Alcoolic

12.Plantele hidrofite triesc n locuri:


a) Secetoase
b) Umede
c) Umede i secetoase

13.Factorii interni care influeneaz transpiraia sunt:


a) Lumina
b) Temperatura
c) Densitatea stomatelor

14.Tropismele sunt:
a) Micri orientate n funcie de direcia sursei de stimuli
b) Micri neorientate
c) Micri ale celulelor mobile
L iceu l C h arles L a u g ier C raiova
Str. B restei nr. 129, C od 200177 | M IN IS T ER U L EDUCAIEI N A IO N A LE
T e l./F a x : 025152 5 8 6 8 ; 025152 5 86 7
V si c e r c e t r i i t i i n i f i c e '

E -m ail: san itar@ ch arleslau g ier.ro

15.Partea brbteasc a florii este reprezentat:


a) Petale
b) Crpele
c) Stamine

16. Fructul provine prin transformarea:


a) Ovarului
b) Ovulului
c) Seminei

17.Sunt cormofite:
a) Ferigile
b) Lichenii
c) Ciupercile

18.n Regnul Monera sunt incluse:


a) Algele
b) Euglenele
c) Cianobacteriile

19.Virusurile:
a) Produc boli numite viroze
b) Sunt asemntoare la plante i la animale ca manifestare
c) Sunt forme celulare

20.Regnul Fungi cuprinde organisme:


a) Eucariote
b) Procariote
c) Cu nutriie autotrof

21. Primele plante cu flori sunt:


a) Angiospermele
b) Gimnospermele
c) Ferigile

22.Sunt angiosperme:
a) Coniferele
b) Gimnospermele
c) Monocotiledonatele

23.Este dicotiledonat:
a) Fasolea
b) Ceapa
c) Usturoiul
L iceu l C h arles L a u g ier C raiova
Str. B restei nr. 129, C od 200177 M in i s t e r u l Ed u c a i e i N a i o n a l e
IFICE
T e l./F a x : 025152 5 8 6 8 ; 025152 5 86 7
E -m ail: san itar@ ch arleslau g ier.ro

24. Identificai eroarea referitoare la gimnosperme:


a) Seminele sunt nenchise n fruct
b) Florile au ovar, stil i stigmat
c) Reproducerea este sexuat

25.Grul face parte din familia:


a) Liliacee
b) Graminee
c) Solanacee

26. Dizolvarea este un fenomen:


a) chimic;
b) nsoit de m odificarea proprietilor chimice;
c) fizic.

27. Componenii soluiei sunt:

a) dizolvantul i solventul;

b) solventul i apa;

c) dizolvantul i substana dizolvat

28. Piatra vnt se dizolv mai repede, dac:

a) apa este rece;


b) se folosete piatr vnt fin mojarat;
c) nu se agit;

29. Hidroxidul de sodiu (NaOH) este:

a) baz;

b) oxid;

c) sare.

30. Alegei formula corect a hidroxidului de calciu ( var stins, lapte de var, ap de var).

a) Ca(OH)2 ;

b) Ca(OH)3 ;

c) CaOH.
L iceu l C h arles L a u g ier C raiova
Str. B restei nr. 129, C od 200177 | M IN IS T ER U L EDUCAIEI N A IO N A LE
T e l./F a x : 025152 5 8 6 8 ; 025152 5 86 7
V si c e r c e t r i i t i i n i f i c e '

E -m ail: san itar@ ch arleslau g ier.ro

31. Acidul clorhidric este un acid:


a) foarte slab;
b) slab;
c) tare;

32. Concentraia procentual a unei soluii are formula :


a) c=md-1 0 0 / m s;
b) c=md/ m s;
c) c=ms-1 0 0 / m d;

33. Soluia n care [H3 0 +] = [HO' ] prezint caracter:

a) acid;

b) neutru;

c) bazic.

34. Dac o soluie are pH=2, ea are caracter:

a) neutru;
b) bazic;
c) acid;

35. Concentraia molar a unei soluii de HCI care are pH-ul=2 este:

a) 2M;
b) 0.01M;
c) IM ;

36. Alegei afirmaia corect:

a) etanolul este miscibil cu apa;

b) etanolul este benefic pentru organism n cantiti mari;

c) etanolul este un lichid intens colorat;

37. Acidul acetic este:

a) un lichid incolor, cu miros caracteristic, neptor;

b) un lichid incolor, cu gust arztor, inflamabil;

c ) ) o substan solid, cu gust dulce, insolubil n ap;


L iceu l C h arles L a u g ier C raiova
Str. B restei nr. 129, C od 200177 | M IN IS T ER U L EDUCAIEI N A IO N A LE
T e l./F a x : 025152 5 8 6 8 ; 025152 5 86 7
V si c e r c e t r i i t i i n i f i c e '

E -m ail: san itar@ ch arleslau g ier.ro

38. Prin hidroliza bazic a grsimilor (gliceridelor) se obin:

a) Acizi grai i n-propanol;

b) Etanol i sruri ale acizilor grai;

c) Glicerin i sruri ale acizilor grai;

39. Alegei rspunsul corect:

a) Am inoacizii sunt com pui organici numai cu funciuni sim ple hidroxil;

b) Am inoacizii conin n m olecul grupri carboxilice i amino;

c) M ajoritatea am inoacizilor sunt com pui lichizi, incolori.

40. Amidonul:

a) este o dizaharid cu gust dulce;

b)este o polizaharid care, din punct de vedere structural, este alctuit din amiloz i am ilopectin;

c) este o m onozaharid cu gust dulce.

41. La hidroliza peptidelor rezult:

a) aminoazici;

b) acizi carboxilici i ap;

c) glucide i ap.

42. Denaturarea proteinelor se face prin aciunea:

a) cldurii;

b) luminii;

c) presiunii atmosferice;
L iceu l C h arles L a u g ier C raiova
Str. B restei nr. 129, C od 200177 , M in is t e r u l E d u caie i N a io n a le
1 i C e r c e t r i i t i i n i f i c e
'
T e l./F a x : 025152 5 8 6 8 ; 025152 5 8 6 7
E -m ail: san itar@ ch arleslau g ier.ro

43. Sunt monozaharide:

a) Zaharoza i am idonul ;

b) Celuloza i amidonul;

c) Glucoza i fructoza;

44. Este vitamin hidrosolubil:

a)vitamina E;

b) vitam ina D;

c) vitam ina C;

45. n urma hidrolizei aspirinei rezult:

a) acid salicilic i acid acetic;

b) etanol i sruri ale acizilor grai;

c) acid salicilic i etanol;


L iceu l C h a rles L a u g ier C raiova
Str. B restei nr. 129, C od 200177 > m m M i n is t e r u l E d u c a ie i N a io n a le
PSW i | C E R C E T R I I T I I N I F I C E '
Tel. / Fax: 025152 5 8 6 8 ; 025152 5 8 6 7
E -m ail: san itar@ ch arleslau g ier.ro

LICEUL CHARLES LAUGIER CRAIOVA

COALA POSTLICEA L SANITAR

E X A M E N U L D E A D M IT E R E L A C O A L A 5

P O S T L IC E A L S A N IT A R

SE S IU N E A S E P T E M B R IE 2016

SPECIALIZAREA: ASISTENT MEDICAL DE FARMACIE

Varianta 2

BAREM DE CORECTARE

NR. RSPUNS NR. RSPUNS


GRIL GRIL
1. c 16. a 31. c
2. b 17. a 32. a
3. a 18. c 33. b
4. b 19. a 34. c
5. a 20. a 35. b
6. c 21. b 36. a
7. c 22. c 37. a
8. c 23. a 38. c
9. c 24. b 39. b
10. b 25. b 40. b
11. c 26. c 41. a
12. b 27. c 42. a
13. c 28. b 43. c
14. a 28. a 44. c
15. c 30. a 45. a
L iceu l C h a rles L a u g ier C raiova
Str. B restei nr. 129, C od 200177 , M i n i s t e r u l E d u c a i e i N a io n a l e
Tel. / Fax: 025152 5 8 6 8 ; 025152 5 8 6 7 1 i C e r c e t r ii t iin if ic e '
E -m ail: san itar@ ch arleslau g ier.ro

LICEUL CHARLES LAUGIER CRAIOVA

COALA POSTLICEA L SANITAR

EXAMENUL DE ADMITERE LA COALA


5
POSTLICEAL SANITAR

SESIUNEA: SEPTEMBRIE 2016

SPECIALIZAREA: ASISTENT MEDICAL GENERALIST


Varianta 2

LAnaliza informaiilor se face la nivelul:


a) Efectorului
b) Receptorului
c) Centrului nervos

2. La realizarea funciilor de relaie ale organismului uman particip sistemul:


a) Digestiv
b) Nervos
c) Respirator

3.Cile ascendente nervoase conduc:


a) Comenzi la receptori
b) Informaii de la receptori
c) Comenzi la efectori

4.Mixedemul este determinat de:


a) Hiposecreia tiroidian
b) Hipersecreia de STH la copii
c) Hiposecreia de ADH

5. Lobul posterior hipofizar depoziteaz:


a) Hormonul tireotrop
b) Hormonul antidiuretic
c) Hormonul somatotrop

6. Cauza diabetului zaharat este dereglarea activitii:


a) Tiroidei
b) Ovarului
c) Pancreasului endocrin

7.Celulele cu conuri aparin:


a) Coroidei
b) Cristalinului
c) Retinei
L iceu l C h a rles L a u g ier C raiova
Str. B restei nr. 129, C od 200177 , M i n i s t e r u l E d u c a i e i N a io n a l e
Tel. / Fax: 025152 5 8 6 8 ; 025152 5 8 6 7 1 i C e r c e t r ii t iin if ic e '
E -m ail: san itar@ ch arleslau g ier.ro

8. Scheletul anbreului este format din:


a) Radius
b) Femur
c) Scapul

9.Bicepsul este muchiul:


a) Abdomenului
b) Membrului superior
c) Capului

10.Aparin scheletului membrului inferior:


a) Tarsienele
b) Coastele
c) Carpienele

11.Muchiul gastrocnemian l ntnim la:


a) Gamb
b) Coaps
c) Bra

12.Digestia proteinelor ncepe n:


a) Cavitatea bucal
b) Faringe
c) Stomac

13. Despre faringe se poate face urmtoarea afirmaie:


a) Prezint superior epiglota
b) Este rspntia ntre calea respiratorie i cea digestiv
c) Are i funcie fonatorie

14.Ficatul i pancreasul se aseamn prin urmtoarea caracteristic:


a) Particip la digestia intestinal a alimentelor
b) Secret sucuri digestive care conin enzime
c) Sunt localizate n cavitatea toracic

1 5 .0 persoan cu grupa de snge B(III), Rh pozitiv :


a) Poate primi snge de la A(II), Rh pozitiv
b) Poate dona snge la AB(IV), Rh pozitiv
c) Poate dona snge la A(II), Rh negativ

16.Volumul rezidual:
a) Este volumul de aer care rmne n plmni dup o expiraie forat
b) Este volumul de aer inspirat i expirat ntr-o respiraie normal
c) Are o valoare aproximativ de 5000 mL aer

17. Venele pulmonare:


a) Aparin circulaiei mari a sngelui
b) Preiau sngele neoxigenat de la plmni
c) Transport snge cu oxigen de la plmni la inim
L iceu l C h a rles L a u g ier C raiova
Str. B restei nr. 129, C od 200177 , M i n i s t e r u l E d u c a i e i N a io n a l e
Tel. / Fax: 025152 5 8 6 8 ; 025152 5 8 6 7 1 i C e r c e t r ii t iin if ic e '
E -m ail: san itar@ ch arleslau g ier.ro

18.Scderea numrului de eritrocite produce:


a) Leucemie
b) Anemie
c) Hemoragie

19.Expiraia este procesul prin care:


a) Presiunea intrapulmonar crete
b) Aerul intr n plmni
c) Volumul cutiei toracice se mrete

20.Ventriculul drept:
a) De la acest nivel pornete artera pulmonar
b) Comunic cu artera aort
c) Conine snge ncrcat cu oxigen

21. Rolul fundamental al inimii este:


a) De a oxigena sngele
b) De a pompa sngele n arborele circulator
c) De a asigura coordonarea activitii organelor

22. Dintre funciile rinichilor fac parte:


a) Meninerea homeostaziei i a echilibrului acido-bazic
b) Absoria calciului n organism
c) Stimularea gonadelor

23. Ci extrarenale sunt:


a) Tubii contori
b) Calicele mari
c) Ureterele

24. Constituie o metod temporar de contracepie:


a) Vasectomia
b) Diafragma
c) Histerectomia

25,Ovulele:
a) Organe mixte
b) Gamei feminini
c) Gonade feminine

26. Tetraclorura de carbon este :


a) solvent polar;
b) solvent nepolar;
c) am estec om ogen de doua substante;
L iceu l C h a rles L a u g ier C raiova
Str. B restei nr. 129, C od 200177 n M i n i s t e r u l E d u c a i e i N a io n a l e
Tel. / Fax: 025152 5 8 6 8 ; 025152 5 8 6 7 | c e r c e t r i i t i i n i f i c e '
E -m ail: san itar@ ch arleslau g ier.ro

27. Starea de agregare a soluiei formate din ap i etanol este:

a) lichid;
b) solid;
c) gazoas;
28. Substana a crei formul chimic este NaCI se dizolv n:

a) a p ;
b) u le i;
c) tetraclorur de carbon;

29. Dac dizolvarea este un proces exoterm, atunci soluia:


a) se rcete;
b) nu i m odific tem peratura;
c) se nclzete;
d)
30. Conform teoriei protolitice, bazele sunt specii chimice care:
a) accept electroni;
b) accept protoni;
c) cedeaz protoni;

31. Formula chimic H2S 0 4 reprezint :

a) o m olecul de hidrogen;
b) acid sulfuric;
c) acid sulfhidric;

32. Dac o soluie are valoarea pH-ului mai mare dect 7 (pH >7), atunci soluia prezint caracter:

a) neutru;
b) bazic;
c) acid;

33. Sucul gastric are pH-ul puternic:


a) acid;
b) bazic;
c) neutru;

34. Masa de dizolvat din 200g soluie de hidroxid de sodiu de concentraie 20%, este:

a) 80 g
b) 40 g
c) 12 g
d)
L iceu l C h a rles L a u g ier C raiova
Str. B restei nr. 129, C od 200177 n M i n i s t e r u l Ed u c a i e i N a i o n a l e
Tel. / Fax: 025152 5 8 6 8 ; 025152 5 8 6 7 | c e r c e t r i i t i i n i f i c e '
E -m ail: san itar@ ch arleslau g ier.ro

35. pH-ul unei soluii de HCI10 2M, are valoarea:

a) 10;
b) 7;
c) 2;

36. Prin metabolizarea etanolului n ficat, acesta se transform n:

a) aldehid acetic;

b) acid acetic;

c) benzaldehid;

37. Compusul organic a crui formul chimic este CH3COOH, se numete:

a) metanol ;

b) alcool etilic;

c) acid acetic;

38. Grsimile nesaturate:

a) pot fi oxidate;

b) pot fi hidrogenate;

c) pot fi polim erizate;

39. Este un acid gras:

a) acidul acetic;

b) acidul benzoic;

c) acidul oleic;

40. Glucoza (C6 H 12 0 6) este o monozaharid:

a) lichid cu gust amar;

b) solid cu gust dulce;

c) insolubil n ap.
L iceu l C h a rles L a u g ier C raiova
Str. B restei nr. 129, C od 200177 , M i n i s t e r u l E d u c a i e i N a io n a l e
Tel. / Fax: 025152 5 8 6 8 ; 025152 5 8 6 7 1 i C e r c e t r ii t iin if ic e '
E -m ail: san itar@ ch arleslau g ier.ro

41. Zaharoza are formula chimic:

a ) C 6H 10O 5

b) C6H120 6

c) C12H22OH

42. Proteina din pr este:

a) colagenul

b) keratina

c) caseina

43. D reacie de culoare cu iodul:

a)zaharoza

b) am idonul

c) glucoza

44. Vitaminele sunt definite astfel:

a) Sunt substane care se gsesc n cantiti foarte mai mari n produsele


alim entare procesate;
b) Sunt com pui organici necesari vieii, ndeplinind un rol esenial n m eninerea
vitalitii organismului;
c) Sunt substane ce au acelai rol fiziologic ca i zaharidele sau proteinele

45. Acidul acetilsalicilic mai este cunoscut sub numele de :

a) paracetamol;

b) penicilin;

c) aspirin.
L iceu l C h a rles L a u g ier C raiova
Str. B restei nr. 129, C od 200177 , M i n is t e r u l E d u c a ie i N a io n a le
Tel. / Fax: 025152 5 8 6 8 ; 025152 5 8 6 7 1 i C e r c e t r i i t i i n i f i c e '
E -m ail: san itar@ ch arleslau g ier.ro

LICEUL CHARLES LAUGIER CRAIOVA

COALA POSTLICEA L SANITAR

EXAMENUL DE ADMITERE LA COALA


5
POSTLICEAL SANITAR

SESIUNEA SEPTEMBRIE 2016

SPECIALIZAREA: ASISTENT MEDICAL GENERALIST

Varianta 2

BAREM DE CORECTARE

NR. RSPUNS NR. RSPUNS


GRIL GRIL
1. c 16. a 31. b
2. b 17. c 32. b
3. b 18. b 33. a
4. a 19. a 34. b
5. b 20. a 35. c
6. c 21. b 36. a
7. c 22. a 37. c
8. a 23. c 38. b
9. b 24. b 39. c
10. a 25. b 40. b
11. a 26. b 41. c
12. c 27. a 42. b
13. b 28. a 43. b
14. a 28. c 44. b
15. b 30. b 45. c