Sunteți pe pagina 1din 14

UNIVERSITATEA DE MEDICINA I FARMACIE TRGU MURE

TESTE DE CHIMIE ORGANIC


Pentru admiterea la Facultatea de Farmacie Specializarea ASISTEN DE FARMACIE

2013

Avnd n vedere c la elaborarea i multiplicarea testelor ar putea s apar greeli, de form sau de coninut nesesizate, conducerea UMF Tg.Mure asigur c testele cu astfel de greeli nu vor fi luate n considerare la constituirea bncii de date pentru stabilirea subiectelor de concurs.

Testele (ntrebrile) ofer 3 (trei) rspunsuri diferite din care se alege un singur rspuns corect. 1) 2-metilbutanul, n-pentanul i 2,2-dimetilpropanul: a) Dau reacii de hidrogenare; b) Au formula molecular C5H10; c) Sunt izomeri de caten. 2) Alegei rspunsul corect: a) Compuii organici pot fi aciclici cu catene de carbon liniare i ramificate; b) Compuii organici pot fi ciclici, cu sau fr catene de carbon laterale; c) Sunt corecte rspunsurile a) i b). 3) Reaciile caracteristice benzenului sunt: a) De adiie la dublele legturi din nucleul aromatic; b) De substituie ale atomilor de hidrogen din nucleul aromatic; c) De oxidare la nucleul aromatic asemntor alchenelor. 4) Prin arderea propanului se degaj: a) 3CO2 i 4H2O; b) 3CO2 i 3H2O; c) 3CO2 i 2H2O. 5) Hidrocarburile saturate pot da reacii de: a) Adiie; b) Ardere; c) Polimerizare. 6) n molecula butenei sunt prezente: a) Numai legturi covalente simple C-H; b) Numai legturi covalente duble C=C i simple C-C; c) Legturi covalente simple C-C i C-H i dubl C=C. 7) Adiia de Cl2 la CH2=CH2 conduce la: a) 1,2-dicloroetan; b) Un compus halogenat nesaturat; c) 1,1-dicloroetan. 8) Prin hidrogenarea CH2=CH2 i CH2=CH-CH2-CH3 se obin: a) Etin i butin; b) Acetilen i propan; c) Etan i butan. 9) Structura benzenului este: a) b) c) CH3-(CH2)4-CH3

Pagina | 3

10) Naftalina are structura

i este:

11)

12)

13)

14)

15)

16)

17)

18)

19)

a) O hidrocarbur alifatic nesaturat; b) O hidrocarbur aromatic cu dou nuclee condensate; c) O hidrocarbur aromatic mononuclear. Formula de structur a alcoolului etilic este: a) CH3-CH2-OH b) CH3-CH2-CH=O c) CH3-O-CH3 Eterul etilic este: a) Izomer de funciune cu alcoolul etilic; b) Izomer cu metilizopropileterul; c) Derivat funcional al acidului acetic. Care din urmtorii compui formeaz prin hidroliz acizi carboxilici: a) Clorbenzenul; b) 2,2-diclorbutanul; c) 1,1,1-triclorpropanul. Acetona: a) Se obine prin oxidarea n-propanolului; b) Este izomer cu propionaldehida; c) n reacie cu apa formeaz acid acetic. Trinitratul de glicerin (numit incorect i nitroglicerin) este: a) Folosit n industria farmaceutic; b) Un ester trihidroxilic al glicerinei; c) O triglicerid ce se gsete n grsimile naturale. Glicerina (glicerolul) este un: a) Alcool trihidroxilic, lichid siropos, incolor; b) Ester al acidului acetic, solid alb-glbui; c) Alcool trihidroxilic aromatic incolor, inodor. Care grup de compui sunt amine? a) CH3-NH3, (CH3)NH4 , (CH3)4N ; b) CH3-NH2 , (C2H5)3N, C6H5-N(CH3)2 ; c) CH3-CONH2 ; CH3-CH2- CO-NH2 , C6H5-CO-NH2 . Caracterul bazic al aminelor inferioare se pune n eviden prin reacia lor cu: a) O baz anorganic (NaOH); b) Un acid anorganic (HCl); c) Un compus neutru (H2O). Prin hidroliza esterului CH3-COO-CH2-CH3 se obine: a) Acid acetic i alcool etilic; b) Alcool metilic i acid acetic; c) Acid propionic i alcool etilic. Pagina | 4

20) La hidroliza peptidelor rezult: a) Aminoazici; b) Acizi carboxilici i ap; c) Glucide i ap. 21) Care dintre urmtorii compui este un aminoacid? a)

b)

c) 22) Zaharidele sunt sintetizate de plante n prezena clorofilei din: a) CO2 i H2O; b) NO2 i H2; c) O2 i H2. Acilarea aminelor: a) Se realizeaz cu derivai halogenai reactivi ( R-X ); b) Este o reacie cu formarea de sruri de alchilamoniu; c) Este folosit la protejarea grupei amino de ageni oxidani . Glucoza particip la reacii datorit gruprilor sale funcionale: a) Carboxil i hidroxil; b) Carboxil i eter; c) Carbonil i hidroxil. Aminoacizii care particip la formarea proteinelor: a) Au grupa NH2 n poziia fa de grupa COOH; b) Pot prezenta i alte grupe funcionale (de ex. OH n serin); c) Afirmaiile a) i b) sunt corecte. Care dintre urmtoarele afirmaii sunt adevrate ? a) Toi alcoolii pot fi folosii n industria alimentar; b) Etanolul consumat n cantitate mic produce o stare euforic; c) Metanolul este un alcool solid bun solvent. Gruparea funcional caracteristic cetonelor este: a) ntlnit i n molecula glucozei; b) Legat de un radical organic i de un atom de hidrogen; c) Carbonil 28) Sunt derivai funcionali ai acizilor carboxilici: a) CH3CONH2 , HCOOCH(CH3)2; b) CH3CH2-OH, HCOONH2 ; c) CH3COOCl , (CH3-CO)2NH2. Pagina | 5

23)

24)

25)

26)

27)

29) Fenolii: a) Au caracter acid mult mai slab dect alcoolii; b) Reacioneaz cu Na i cu NaOH; c) Dau reacii de esterificare cu derivai halogenai reactivi. 30) Fenolii au caracter acid i pot reaciona cu: a) Oxizi de metale (de ex. CaO); b) Acizi tari (de ex. HCl); c) Baze tari (ex. NaOH). 31) Selectai afirmaia corect referitoare la aldehida benzoic: a) Are formula de structur C6H5-CH=O; b) Este o aldehid aromatic; c) Afirmaiile a) i b) sunt corecte. 32) Substana cu formula C6H5-COO-C6H4-CH3 este: a) O anhidrid; b) O ceton aromatic; c) Un ester. 33) Legtura C=O din compuii carbonilici este: a) Legtur ionic puternic; b) Legtur covalent heterogen; c) Legtur covalent coordinativ. 34) Pot fi transformate grsimile lichide n grsimi solide ?: a) Da, prin hidrogenare catalitic; b) Da, prin dehidrogenare catalitic; c) Da, prin saponificare. 35) Alanina reacioneaz cu: a) Clorurile acide la gupa carboxil i formeaz esteri; b) Alcoolii la grupa carboxil i formeaz esteri; c) Clorura de etil la grupa amino i formeaz amide. 36) Alcoolul metilic: a) Este un compus solid incolor; b) Prezint o grupare hidroxil; c) Are numai legturi covalente omogene. 37) Tolenul (

):

38)

a) Este o cicloalchen gazoas; b) Este un cicloalcan lichid; c) Este o hidrocarbur aromatic. Propanona este: a) O ceton cu formula molecular C3H7O; b) O aldehid toxic; c) O ceton utilizat ca dizolvant.

Pagina | 6

39)

40)

41)

42)

Aspirina (acidul acetilsalicilic): a) Are formula molecular C9H8O4 i un nucleu aromatic; b) Are formula molecular C9H8O3 i o grupare ester; c) Este un ester al acidului benzoic cu etanolul. Alegei rspunsul corect: a) CH3-N(C2H5)2 , (CH3)3N , C6H5-NH2 sunt amine; b) CH3-CO-CH2-CH3 , C2H5-CO-CH3 sunt eteri; c) C6H5- CH=O , C6H5-CO-CH3 sunt aldehide. Alegei rspunsul corect: a) Nitroglicerina (trinitratul de glicerin) se utilizeaz ca medicament; b) Metanolul este foarte toxic (poate produce orbire); c) Rspunsurile a) i b) sunt corecte. Compuii hidroxilici: a) Au una sau mai multe grupri -OH n molecul; b) Au grupri n molecul;

43)

44)

45)

46)

47)

48)

c) Au o grupare -COOH n molecul. Substana cu structura (CH3)2N-CH2-CH3 este: a) Metiletilamina, o amin secundar; b) Dimetiletilamina, o amin secundar; c) Dimetiletilamina, o amin teriar. Alcoolul n-propilic este un alcool: a) Primar cu formula molecular C3H8O ; b) Primar cu formula molecular C3H7O; c) Izomer cu dimetileterul. Reacia dintre acidul acetic i hidroxidul de sodiu explic: a) Caracterul neutru al acidului acetic; b) Caracterul acid al acidului acetic; c) Caracterul bazic al acidului acetic. Reacia dintre acidul acetic i sodiul metalic, Na, conduce la: a) O sare, acetatul de sodiu; b) Un ester, cu formula molecular CH3COONa; c) O sare, cu formula molecular CH3CONa. Compusul cu formula de structur CH3-C6H4-OH este: a) Un fenol i d reacii cu NaOH; b) Un alcool ciclic i d reacii de esterificare cu acizii; c) Metilciclohexileterul i d reacii de hidroliz. Ce produi se obin la hidroliza urmtorilor compuii ? a) Clorura de metil i clorura de benzil hidrolizeaz la alcooli; b) Metanolul i etanolul hidrolizeaz cu formare de eteri; c) Triclormetanul i feniltriclormetanul dau la hidroliz aldehide.

Pagina | 7

49)

50)

51)

52)

53)

54)

55)

56)

57)

58)

59)

Care din urmtoarele ecuaii chimice este corect ? a) CH4 + 3Cl2 CHCl3 + 3HCl; b) CH4 + O2 CO2 + H2O; c) CH4 + 2Cl2 CH3Cl + 2HCl. Care substane sunt gaze n condiii normale? a) Metanolul i etanolul; b) Glucoza i fructoza; c) Metanul i butanul. Care dintre urmtoarele substane este o polizaharid? a) Glucoza; b) Celuloza; c) Fructoza. Sunt monozaharide: a) Glucoza i fructoza; b) Celuloza i amidonul; c) Zaharoza i amidonul. Cele mai importante elemente organogene sunt: a) Iodul, calciul, sodiul, potasiul; b) Seleniul, cadmiul, plumbul; c) Carbonul, hidrogenul, oxigenul i azotul. Alegei grupul de compui care sunt aminoacizi: a) Anilina, metilamina, acetat de amoniu; b) Glicina, alanina, valina; c) Fenilamina, formiatul de amoniu, ureea. Care dintre urmtoarele substane conin oxigen n molecul? a) Acidul aminoacetic i fenoxid de sodiu; b) Acetonitrilul i propionitrilul; c) Cloroformul i naftalina. Proteinele sunt formate din: a) Aminoacizi; b) Glucoz; c) Acizi grai. Alegei afirmaia corect: a) Celuloza este solubil n ap; b) Amidonul este insolubil n ap rece; c) Zaharoza este insolubil n ap. Aminoacizii conin n structura lor: a) Atomi de clor i grupe amino; b) Grupri amino i carboxil; c) Atomi de calciu i grupe hidroxil. Monozaharidele: a) Au un gust dulce; b) Nu sunt solubile n ap; c) Sunt compui lichizi. Pagina | 8

60)

61)

62)

63)

64)

65)

66)

67)

68)

69)

Proteinele: a) Dau prin hidroliz aminoacizi, alcooli sau vitamine; b) Pot fi i vegetale ca de exemplu amidonul i glicogenul; c) Sunt substane macromoleculare. Alcanii: a) Sunt practic insolubili n ap; b) Au gust dulce i miros plcut; c) Reacioneaz violent cu apa. Alegei rspunsul corect referitor la compuii halogenai: a) Au legturi covalente carbon-halogen polare; b) Au unul sau mai muli atomi de halogeni n molecul; c) Rspunsurile a) i b) sunt corecte. Aminoacizii naturali: a) Sintetizai de plante sunt n majoritate -aminoacizi aromatici; b) Au toi o singur grup amino i una carboxil n molecul; c) Din proteinele animale sunt n majoritate -aminoacizi. Fenolul: a) Are o grupare hidroxil legat de carbon saturat; b) Are o grupare hidroxil legat de nucleul aromatic; c) Este un alcool ciclic saturat. Alegei afirmaia corect: a) Etanolul este miscibil cu apa; b) Metanolul este benefic pentru organism; c) Alcoolii sunt lichide intens colorate. Care dintre compuii menionai sunt esteri ? a) CH3-COO-CH3, acetatul de metil; b) CH3-COCl, clorura de acetil; c) CH3-O-CH3, dimetil eterul. Acetona i benzaldehida sunt: a) Anhidride acide; b) Compui hidroxilici; c) Compui carbonilici. Alegei afirmaiile corecte n legtur cu acizii carboxilici: a) n condiii normale pot fi gazoi, lichizi i solizi; b) Acizii formic i acetic au caracter neutru; c) Conin n structura lor gruparea funcional COOH. Esterii acizilor monocarboxilici: a) Se obin din acizi carboxilici i alcooli; b) Se obin din alcooli i derivai halogenai; c) Conin n structura lor o grupare funcional COOH. Pagina | 9

70)

71)

72)

73)

74)

75)

76)

77)

78)

79)

n moleculele organice, legturile chimice de tip covalent: a) Rezult prin punerea n comun a unui numr egal de electroni din partea atomilor care se leag; b) Sunt atracii electrostatice dintre ioni de semn contrar; c) Rezult prin cedarea sau acceptarea de electroni cu formarea de ioni. Prin hidroliza bazic a grsimilor (gliceridelor) se obin: a) Glicerin i sruri ale acizilor grai; b) Etanol i sruri ale acizilor grai; c) Acizi grai i n-propanol. Din punct de vedere chimic, spunurile sunt: a) Esteri ai acizilor grai cu metanolul; b) Esteri ai acizilor grai cu glicerina; c) Sruri de sodiu i de potasiu ale acizilor grai. La amestecarea unui alcool inferior cu apa are loc: a) O reacie chimic de hidroliz; b) Un proces fizic de dizolvare; c) Descompunerea chimic a alcoolului. Oxidarea alcoolilor la acizi carboxilici se poate realiza cu: a) H2O i KOH; b) KMnO4 i H2SO4; c) CaO i Na2O. La fermentaia alcoolic a glucozei se formeaz: a) CH3-CH2-OH; b) CH3-OH; c) CH3-COOH. Soluia apoas de formaldehid 40%: a) Este un bun solvent pentru lacuri i vopsele; b) Se numete formol i este dezinfectant; c) Are miros specific de mere verzi. Acetatul de etil i formiatul de propil: a) Sunt doi esteri izomeri cu acidul butanoic; b) Dau la hidroliz butanol i acid butanoic; c) Se pot hidrogena catalitic i formeaz 2-butanolul sau n-butanolul. Sunt acizi grai: a) Acidul palmitic i acidul oleic; b) Acidul acetic i acidul formic; c) Acidul benzoic i acidul oxalic. Care afirmaie referitoare la monozaharide este adevrat? a) Sunt hidroxialdehide sau hidroxicetone, solubile n ap; b) Au n molecul una sau mai multe grupri carbonilice; c) Fac parte din clasa hidroxiacizilor i au gust dulce. Pagina | 10

Care afirmaie referitoare la spunuri este adevrat? a) Sunt sruri de sodiu ale acidului palmitic; b) Sunt sruri de sodiu ale acidului oleic; c) Sunt adevrate afirmaiile a) i b). 81) Grsimile de tipul trigliceridelor sunt: a) Amestecuri de esteri micti ai glicerinei cu acizi grai, insolubili n ap; b) Compui lichizi sau solizi foarte solubili n ap rece; c) Amestecuri de acizi grai insolubile n ap. 82) Alegei rspunsul corect: a) Aminoacizii sunt compui organici numai cu funciuni simple hidroxil; b) Aminoacizii conin n molecul grupri carboxilice i amino; c) Majoritatea aminoacizilor sunt compui lichizi, incolori. 83) Glucoza (C6H12O6) este o monozaharid: a) Lichid cu gust amar; b) Solid cu gust dulce; c) Insolubil n ap. 84). Fermentaia alcoolic poate fi reprezentat global prin ecuaia: a) 6 CO2 + 6 H2O C6H12O6 ; b) C6H12O6 2 CH3-CH2-OH + 2 CO2; c) (C6H10O5)n + n H2O 3n CH3-CH2-OH + 3n O2 . 85). Radicalul metil conine n molecul: a) 3 atomi de carbon; b) 2 atomi de carbon; c) 1 atom de carbon. 86) Alegei afirmaia corect referitoare la formaldehida: a) Are formula de structur CH3CHO; b) Soluia apoas 40% se numete formol; c) Soluia apoas 10% se folosete ca i conservant alimentar. 87) Acidul benzoic i benzoatul de sodiu: a) Se folosesc n industria textil; b) Sunt buni solveni organici; c) Se folosesc ca i conservani. 88) Acizii monocarboxilici se compor astfel: a) Cu compuii RCH2OH formeaz anhidride acide; b) La hidroliz formeaz i compui de tipul RCH=O; c) La dizolvare are loc o reacie cu apa i se formeaz anionii R-COO- . 89) Care dintre urmtoarele substane sunt alcooli monohidroxilici? a) Aceton i butanon; b) Glicerin i 1,2-dihidroxibenzen; c) Propanol i butanol. 90) Fenolul: a) Are formula de structur C6H5-OH; b) Se folosete ca i combustibil; c) Cu etanolul formeaz un ester aromatic. Pagina | 11

80)

91) Dietil-eterul: a) Este izomer cu propanolul; b) La hidroliz formeaz butanolul; c) Are proprieti anestezice, sedative. 92) Compusul cu formula de structur CH3-CH=O: a) Se oxideaz la alcool etilic; b) Este o aldehid saturat; c) Prin reducere catalitic formeaz acid acetic. 93) Care grup de compui au formula molecular C3H6O2 ? a) Acetat de metil, formiat de etil, acid propionic; b) Anhidrida acetic, acetat de etil, acid acetic; c) Formiat de propil, formiat de izopropil, propionat de metil. 94) Reacia de formare a oglinzii de argint (depunere de Ag) este caracteristic: a) Aldehidelor; b) Alcoolilor; c) Acizilor carboxilici. 95) Glicerina: a) Este un triol (1,2,3-trihidroxipropanul); b) Este un diol (1,2-dihidroxietanul); c) Are o grupare hidroxil (1-hidroxipropanul). 96) Zaharoza (zahrul obinuit) : a) Este compus din dou uniti de fructoz eterificate ntre ele; b) Este compus din dou uniti de glucoz eterificate ntre ele; c) D prin hidroliz glucoz i fructoz. 97) Amidonul: a) Este o dizaharid cu gust dulce; b) Reacioneaz cu iodul colorndu-se n albastru; c) Este o monozaharid cu gust dulce. 98) Alegei afirmaiile corecte: a) Glucoza este o monozaharid insolubil n ap; b) Din glucoz se poate obine etanol prin fermentaie; c) Zaharoza este o polizaharid solubil n solveni organici. 99) Glicina i alanina sunt: a) Compui cu funciuni mixte monoaminodicarboxilici; b) Aminoacizi eseniali izolai n urma denaturrii proteinelor; c) Acidul aminoacetic i respectiv acidul -aminopropionic. 100)Proteinele: a) Sunt formate dintr-un singur tip de acid carboxilic; b) Sunt macromolecule cu importan biologic; c) Sunt formate dintr-un singur tip de aminoacid.

Pagina | 12

RSPUNSURI Nr. Rspuns ntrebare corect 1. c 2. c 3. b 4. a 5. b 6. c 7. a 8. c 9. a 10. b 11. a 12. b 13. c 14. b 15. a 16. a 17. b 18. b 19. a 20. a 21. b 22. a 23. c 24. c 25. c 26. b 27. c 28. a 29. b 30. c 31. c 32. c 33. b 34. a 35. b 36. b 37. c 38. c 39. a 40. a 41. c 42. a 43. c 44. a

Nr. ntrebare
45. 46. 47. 48. 49. 50. 51. 52. 53. 54. 55. 56. 57. 58. 59. 60. 61. 62. 63. 64. 65. 66. 67. 68. 69. 70. 71. 72. 73. 74. 75. 76. 77. 78. 79. 80. 81. 82. 83. 84. 85. 86. 87. 88.

Rspuns corect b a a a a c b a c b a a b b a c a c c b a a c c a a a c b b a b a a a c a b b b c b c c

Nr. ntrebare
89. 90. 91. 92. 93. 94. 95. 96. 97. 98. 99. 100.

Rspuns corect c a c b a a a c b b c b

Tematica de chimie organic din care s-au elaborat testele

1. Introducere n chimia organic (Compoziia substanelor organice. Elemente organogene. Structura molecular, legturile covalente, catenele de carbon i formulele de structur ale compuilor organici). 2. Hidrocarburi ( Alcani. Alchene. Alchine. Arene). 3. Compuu organici cu funciuni simple ( Compui halogenai. Alcooli. Fenoli. Amine. Acizi carboxilici. Derivai funcionali ai acizilor carboxilici). 4. Compui organici cu funciuni mixte (Aminoacizi. Proteine. Zaharuri).

BIBLIOGRAFIE SELECTIV
1. Chimie clasa a-XI-a, C1+C3: Mircea Iovu, Maria-Luiza Popescu, T.Octavian Nicolescu.Editura Akademos Art, 2006, aprobat de MECI cu ordinul nr. 4742/2006. 2. Chimie clasa a-X-a, C3+C4: Rodica Constantinescu, Maria-Luiza Popescu. Editura Teora,2000. Aprobat de MECI cu ordinul nr. 4109/2000. 3. Chimie clasa a-XI-a C4 i clasa a-XII-a C1: Maria-Luiza Popescu. Editura Teora 2001. aprobat de MECI cu ordinul nr. 4144/2001. 4. Chimie clasa a-XI-a, C1: Georgeta Tnsescu, Adalgiza Ciobanu, Adriana David, Ed. Niculescu, 2001. Aprobat de MECI cu ordinul nr. 4144/2001. 5. Chimie clasa a-XI-a C1 + C2: Gabriela Nausica, Viorica Todor, Mircea Miron. Ed. Sigma 2001. Aprobat de MECI cu ordinul nr. 4144/2001. 6. Chimie clasa a-X-a: Luminia Vldescu, Corneliu Tbran-Mihil, Luminia Irinel Doicin. Editura Grup Art educaional, 2005. Aprobat de MECI cu ordinul nr. 3787/2005.