Sunteți pe pagina 1din 37

Testul H.S.P.Q.

Ceea ce trebuie s faci Tu dispui de un caiet i de o foaie de rspuns.Scrie numele, vrsta, etc. pe foaia de rspuns la locurile indicate.Vrem s tim ce tip de persoan eti.Caietul pe care-l ai n fa conine ntrebri despre interesele tale, despre ceea ce-i place i ceea ce nu-i place.Vom rezolva mpreun dou exemple pentru a tii exact ce ai de fcut.Fiecare ntrebare are un numr i este urmat de trei rspunsuri A, B, C, dintre care l vei alege pe cel care-i convine.Apoi, pe foaia de rspuns lng numrul ntrebrii, vei nscrie rspunsul A, B sau C corespunztor celui ales de tine. Citete exemplele urmtoare i rspunde pe foaia de rspuns la Exemplul 1 i la Exemplul 2. Exemple: 1.Ai prefera s: A. vizitezi o grdin zoologic B. nu tiu C. te plimbi cu avionul 2.Dac te ceri cu cineva, te mpaci repede cu el? A. Da B. Poate C. Nu Dup cum observi, nu exist n mod obinuit rspuns bun sau ru.Fiecare om este diferit de ceileli i arat pur i simplu ceea ce este valabil pentru el nsui.Trebuie s gseti totdeauna rspunsul care-i convine; nu trebuie s lai nici o ntrebare fr rspuns. Vei gsi n caiet i alte ntrebri ca acestea.Cnd i se va indica, vei ntoarce pagina, vei ncepe cu ntrebarea 1 i vei continua pn la ultima ntrebare fr s te opreti. Nu uita: 1.S rspunzi sincer i cinstit.Nu ai nici un interes s dai rspunsuri inexacte gndind c este mai bine s spui aa. 2.S rspunzi la ntrebri c de repede posibil.Nu risipi timpul reflectnd prea mult; d primul rspuns care-i vine n minte.Anumite ntrebri se aseamn ntre ele, dar nu sunt exact aceleai i, n acest caz, rspunsurile vor fi diferite. 3.Nu trebuie s foloseti rspunsul din mijloc, B, dect atunci cnd nu te poi hotr pentru A sau C.n majoritatea cazurilor trebuie s rspunzi prin A (Da) sau C (Nu). 4.Ai grij s nu sri peste nici o ntrebare.Uneori vreuna din ntrebri pare s nu i se potriveasc, dar totui rspunde la ea aa cum poi.Dac ntlneti totui ntr-o ntrebare vreun cuvnt pe care nu-l nelegi ridic mna i ntreab.

FORMA A 1. Ai neles instruciunile? A. da B. nu sunt sigur C. nu 2. n timpul unui picnic (plimbare la iarb verde) preferai s petrecei un timp: A. mergnd singur prin pdure B. nu tiu C. jucndu-v cu ceilali 3. Cnd i aterni gndurile i sentimentele personale: A. i place s vorbeti despre tine nsui B B. nu tiu C C. preferi s pstrezi secrete unele dintre ele 4. Cnd faci vreo gaf te simi att de stnjenit nct ai vrea s te nghit pmntul.? A. da B. poate C. nu 5. i se pare uor s pstrezi un secret pasionant? A. da B. uneori C. nu 6. n comparaie cu alii iei decizii: A. cu greutate B. potrivit C. foarte uor 7. Cnd lucrurile nu merg bine i eti agasat, crezi c trebuie: A. s rzi (s te amuzi) B. s-i pstrezi calmul C. s le dai importan 8. Dac prerile prietenilor difer de ale tale, evii s le spui c ale tale sunt mai juste pentru a nu le nrui sentimentele? A. da B. uneori C. nu 9. n clas rzi mpreun cu amicii, mai mult dect alii? A. da B. poate C. nu 10. Eti cutat n colectiv? A. da, mult B. oarecum C. nu 11. Care din expresiile urmtoare te caracterizeaz cel mai bine? A. un ef n care poi avea ncredere B. un om obinuit C. o persoan ncnttoare, agreabil

12. Simi uneori, nainte de a merge la o petrecere sau ntr-o vizit, c nu ai chef s te duci? A. da B. poate C. nu 13.Cnd eti mnios pe cineva, crezi c este mai bine ca persoana respectiv s tie? A. da B. poate C. nu 14.Cnd colegii i fac o fars, te amuzi mpreuna cu ei? A. da B. poate C. nu 15. Te gndeti uneori c oamenii sunt att de proti nct nu te poi ncrede n ei? A. da B. poate C. nu 16. Poi s-i dezvlui propriile sentimente de exemplu, dac eti obosit sau plictisit de cineva? A. da B. poate C. nu 17. Crezi c ai putea deveni, n viitor, o persoan cunoscut, celebr? A. da B. poate C. nu 18. cnd i s-au acordat note mai mari ca de obicei, ai impresia c s-a nelat profesorul? A. da B. poate C. nu 19. Ai prefera s fii: A. un actor de cinema B. nu tiu C. un medic 20. Ai impresia c viaa a fost pentru tine mai fericit dect pentru alii? A. da B. poate C. nu 21. i este att de neplcut s-i aminteti de o glum (fars) care i s-a fcut nct n-o poi povesti altora? A. da B. uneori C. nu 22. i-a plcut s joci piese de teatru, la coal? A. da B. nu sunt sigur C. nu 23. mpcare este sinonim cu: A. reparare

B. compromis C. reconciliere 24. Adevrat este opus lui: D A.fantezist E B.fals F C.negativ 25. nelegi relativ uor tot ce citeti pentru coal? A. da B. deseori C. nu 26. Te deranjeaz scritul cretei pe tabl? A. da B. uneori C. nu 27.Cnd i se ntmpl ceva, te nfurii pe cei vinovai nainte de a te gndi ce s-ar putea face? A. adesea B. uneori C. rar 28. Cnd vei termina coala, i-ar place: A. s desfori o activitate prin care s-i dobndeti muli prieteni, chiar dac vei avea mai puini bani B. nu tiu C. s ctigi muli bani 29. i A. B. C. face ru s mergi n peteri ntunecoase sau s urci la mari nlimi? da uneori nu

30. Eti ntotdeauna gata s demonstrezi oricui c eti capabil s faci tot att de mult bine ca ceilali oameni? A. da B. poate C. nu 31. i place s atragi atenia celorlali s respecte regulile i normele sociale? A. da B. uneori C. nu 32. Poi s te adresezi unui grup de persoane strine fr s te blbi i fr s-i vin greu s te exprimi? A. da B. poate C. nu 33. Te tulbur anumite tipuri de filme? A. da B. poate C. nu 34. i-ar place mai mult s asiti la un meci de box dect la un spectacol de dans? A. da B. poate C. nu 35. Dac cineva nu a fost amabil cu tine, caui totui o alt ocazie s i te adresezi?

A. da B. poate C. nu 36. Ai uneori impresia c nu eti capabil s faci nimic valoros? A. da B. poate C. nu 37. n timpul primului an de coal ai plecat de multe ori la coal fr ca mama s i-o cear? A. da B. poate C. nu 38. Te simi bine i mai linitit cnd iei la plimbare cu un grup de prieteni (dect singur)? A. da B. uneori C. nu 39. Ceilali te consider o persoan pe care poi totdeauna conta pentru a realiza sarcinile cu exactitate i metodic (ngrijit)? A. da B. poate C. nu 40. Dac cineva pune muzic zgomotoas n timp ce tu ncerci s lucrezi, poi s continui? A. da B. poate C. nu 41. Cnd ai bani de buzunar, preferi s-i cumperi: A. un disc cu muzic de dans la mod B. nu tiu C. o carte care arat cum s ctigi muli bani 42. Te simi ofensat dac cineva i mprumut lucrurile fr s ntrebe? A. da B. poate C. nu 43. Ferm reprezint contrariul (antonimul) lui: A. dur B. amabil C. moale 44. Bogat este fa de bani ceea ce trist este fa de: A. necazuri B. prieteni C. locuri 45. Eti ntotdeauna de acord cu prinii, fraii i surorile? A. da B. poate C. nu 46. Dac prietenii te las n afara preocuprilor lor: A. te gndeti c greesc B. indecis C. te simi jignit i te nfurii 47. Sunt persoane care te consider nepstor i neglijent, dei tu tii c nu este adevrat?

A. da B. poate C. nu 48. Ai spus vreodat prinilor c unii profesori sunt prea n vrst pentru a nelege pe tineri? G A. da H B. poate I C. nu 49. Ai prefera s fii: A. cel mai popular din coal B. nu tiu C. cel care are cele mai bune note 50. ntr-un grup de persoane eti n general cel care face glume i povestete ntmplri hazlii? A. da B. poate C. nu 51. Supori n general cu calm pe oamenii care vorbesc prea repede sau prea rar? A. da B. uneori C. nu 52. Eti sensibil la ofense? A. da B. poate C. nu 53. ntr-o pies de teatru i-ar place s joci rolul unui profesor de art celebru sau cel al unui corsar curajos? A. da B. poate C. nu 54. Ce curs ai prefera s urmezi? A. matematic aplicat B. nu tiu C. o limb strin sau teatru 55. Ai prefera s-i petreci timpul liber: A. singur, cu o carte sau o colecie de timbre? B. nu tiu C. lucrnd sub coordonarea altora ntro aciune colectiv? 56. Ai impresia c progresezi n activitatea ta i c faci tot ce se ateapt de la tine? A. da B. poate C. nu 57. i se ntmpl s fredonezi melodii la mod? A. da B. poate C. nu 58. Cnd se lanseaz o nou mod n mbrcminte sau muzic: A. o urmezi imediat i n mod prelungit? B. nu tiu C. atept nainte de a hotr 59. i place s fii o persoan remarcat de ceilali oriunde i oricnd? A. da

B. poate C. nu 60. Ai impresia c-i sunt satisfcute majoritatea dorinelor? A. da B. poate C. nu 61. Cnd citeti un roman de aventuri: A. eti nelinitit ntrebndu-te dac se va sfri bine B. nu tiu C. i face plcere oricum se va desfura aciunea 62. Prinzi repede ritmul unui dans sau al unei melodii? A. da B. uneori C. nu 63. Soare este fa de a lumina aa cum este barc fa de: A. a ancora B. a pluti C. a merge 64. Dac mama lui Ion este sora tatlui meu, tatl lui Ion este: A. tatl meu B. fratele meu C. unchiul meu 65. i faci adesea planuri de care te entuziasmezi, pentru a-i da seama apoi c nu se pot realiza? A. da B. dup mprejurri C. nu 66. Poi s lucrezi concentrat fr s fii deranjat de zgomotele puternice din jur? A. da B. poate C. nu 67. i aminteti adesea de unele ntmplri pe care le-ai trit gndind c nu eti de acord cu ce s-a ntmplat i c ai aciona altfel n prezent? A. da B. poate C. nu 68. Preferi ca profesorii s-i spun cum s rezolvi problemele tale? A. da B. poate C. nu 69. Ai prefera ca n viitor s desfori o munc: A. regulat i fr riscuri, chiar dac ar fi o munc fizic grea B. nu tiu C. care s fie plin de schimbri i de contacte cu oamenii activi 70. n activitile grupei ce preferi? A. s conduci B. calea de mijloc C. s execui, s fii drept

71. Dac ai gasi alt elev (coleg) dispus s fac ceea ce i s-a cerut ie: A. i-ai cere s te lase pe tine s termini B. nu tiu C. l-ai lasa s continue el pn cnd profesorul ar veni s hotrasc 72. Poi s lucrezi la fel de bine cnd eti privit fr s faci greeli? A. da B. poate C. nu 73. Cnd priveti o pies de teatru cu coninut tragic: A. i-e greu s-i reii lacrimile B. calea de mijloc C. i spui c nu este real 74. Ai prefera s petreci o dup-amiaz la marginea unui lac: A. asistai la o curs de schi nautic B. nu tiu C. plimbndu-te pe mal cu un prieten 75. Cnd te afli ntr-un grup, i place s: A. te bucuri n compania prietenilor B. nu tiu C. observnd ceea ce se ntmpl 76. n coal, pentru ce schimbri ai opta? A. repartizarea celor rmai n urm n clase speciale B. nu tiu C. desfiinarea unor pedepse inutile 77. Cnd treburile i merg minunat: A. sari n sus de bucurie B. nu tiu C. te bucuri n sinea ta, fiind n aparen calm 78. Ai prefra s fii: A. constructor de pod; B. nu tiu C. angajat al unui circ ambulant 79. Cnd te enerveaz ceva, crezi c e mai bine: A. s-i ii cumptul pn cnd te calmezi B. nu tiu C. s ipi pentru a te descrca 80. Spui uneori prostii numai pentru a vedea ce zic ceilali? A. da B. poate C. nu 81. Cnd ai jucat prost ntr-o partid: A. i spui n-a fost dect un joc B. nu tiu C. te nfurii i te consideri un dobitoc 82. Schimbi drumul pentru a evita strzile i autobuzele aglomerate? A. da B. poate C. nu 83. n mod obinuit are acelai sens cu:

A. uneori B. totdeauna C. n general 84. Dac toi brazii sunt conifere i toate coniferele sunt arbori cu frunze persistente, care din afirmaiile urmtoare sunt adevrate? A. toi brazii au frunze persistente B. toi arborii cu frunze persistente sunt brazi C. toate coniferele sunt brazi 85. Eti convins c ai realizat ceea ce ceilali ateapt de la o persoan de vrsta ta? A. da B. poate C. nu 86. Dac i se ntmpl s spargi sau s strici ceva fr voia ta, i pstrezi totdeauna calmul? A. da B. poate C. nu 87. Cnd colegii ti devin prea glgioi, le ceri s vorbeasc mai ncet? A. adesea B. uneori C. rar 88. ntr-o excursie cu naturalitii gseti mai amuzant: A. s prinzi psri pentru a le conserbva la colecie B. nu tiu C. s faci fotografii artistice sau picturi ale psrilor n zbor 89. Ai prefera: A. s citeti romane de aventuri extraordinare B. nu tiu C. s i se ntmple n realitate ceva extraordinar 90. i ndeplineti sarcinile fr ezitare n mod regulat? A. rar B. uneori C. totdeauna 91. Cu oamenii crora le trebuie mult timp s rspund la o ntrebare: A. ai rbdare, i atepi s termine B. uneori C. ncerci s-i grbeti, te impacientezi 92. Te simi uneori nelinitit de anumite situaii chiar dac ti c nu sunt periculoase deloc? A. da B. poate C. nu 93. Poi face fa orelor de clas fr s fii nervos i incomodat? A. da B. poate C. nu 94. Ce preferi s vizionezi dac ai o sear liber? A. o curs automobilistic B. nu tiu C. un spectacol muzical n aer liber

10

95. Te-ai gndit vreodat ce ai face dac ai rmne singura persoan de pe planet? A. da B. nu sunt sigur C. nu 96. Cel mai adesea cnd trebuie s stai la coad: A. atepi rbdtor B. nu tiu C. te agii i renuni 97. i-ai dori s poi fi mai puin precupat i mai puin ngrijorat de situaia ta colar? A. da B. poate C. nu 98. i-e puin team de fulgere, ca tuturor oamenilor? A. da B. poate C. nu 99. I-ai sugerat deja dirigintelui un nou subiect de discuii n clas? A. da B. poate C. nu 100. Cum preferi s-i petreci timpul n pauza dintre lecii: A. jucnd cri B. nu tiu C. fcnd mici lucruri utile 101. Cnd mergi pe o strad linitit i ntunecat ai adesea impresia c eti urmrit? A. da B. poate C. nu 102. Cnd discui cu colegii de clasa, te jenezi s le mrturiseti impresiile tale intime? A. da B. uneori C. nu 103. Cnd cunoti un nou grup de colegi: A. ai impresia c-i sunt cunoscui cu toii B. aa i aa (indecis) C. i trebuie timp pentru a te obinui cu ei 104. Dintre urmtoarele cinci cuvinte: mai ales, cu plcere, n special, n majoritate, n mod deosebit, n particular, cel care nu se potrivete este: A. mai ales B. cu plcere C. n particular 105. Te simi unori fericit iar alteori deprimat fr motiv? A. da B. nu tiu C. nu 106. Cnd lumea rde i vorbete n jururl tu n timp ce tu asculi la radio sau priveti la TV: A. poi s asculi fr s te deranjeze B. aproximativ C. te enervezi i i rogi s tac

11

107. Dac faci o gaf ntmpltor, n compania unui prieten, rmi mult timp ruinat i uii greu? A. da B. poate C. nu 108. Eti considerat de prieteni descurcre i perseverent n situaiile care te privesc? A. da B. poate C. nu 109. Eti mai degrab: A. o persoan care gndete B. indecis C. o persoan care acioneaz 110. Cheltui cea mai mare parte a banilor de buzunar pentru distracii (n loc s priveti n viitor)? A. da B. poate C. nu 111. Ceiali se contrapun adesea n calea realizrilor tale? A. da B. poate C. nu 112. Cum te apreciezi tu nsui? A. ca un om morocnos B. potrivit C. vesel, agreabil, simpatic 113. La coal, ai impresia c profesorii: A. in seama de persoana ta B. nu tiu C. nu te bag n seam 114. Eti interesat de: A. multe lucruri B. aproximativ C. unul sau dou lucruri importante 115. Ai adesea neplceri spunnd prietenilor care vor s se distreze: A. hai s mergem B. nu sunt sigur C. prefer s nu m asociez cu voi 116. Cnd erai mai mic, te ateptai ca cei mari: A. s fie mai drgui i mai plini de grij cu tine B. nu tiu C. s fie mai duri i mai severi fa de tine 117. i se pare simplu s te prezini singur unei persoane importante? A. da B. poate C. nu 118. Crezi c cei care fac parte din conducerea clasei iau adesea decizii mai nepotrivite dect ar face-o o singur persoan, sau c le trebuie prea mult timp pentru a decide? A. da B. poate C. nu

12

119. n mod obinuit: A. acionezi aa cum crezi tu c este bine B. nu tiu C. faci ca ceilali 120.Faci uneori lucruri ruinoase chiar dac nu eti aprobat? A. da B. poate C. nu 121. Cnd cineva nu este de prerea ta: A. l lai s termine ce are de spus B. nu sunt sigur C. ai tendina de a-l ntrerupe nainte de a sfri 122. Ai prefera s trieti: A. ntr-o pdure numai cu cntecul psrelelor B. nu tiu C. n colul unei strzi foarte animate, unde se ntmpl o sumedenie de lucruri 123. Cnd clasa voastr are un nou profesor, reuete destul de repede s-i rein numele? A. da B. poate C. nu 124. Reine aceste cinci cuvinte: dedesubt, deasupra, alturi, n spate, ntre.Cel care nu se potrivete cu celelalte cuvinte este: A. dedesubt B. ntre C. alturi 125. Dac cineva i cere s faci o munc nou i grea: A. eti mulumit i i ari de ce eti n stare B. aproximativ C. i-e team s nu strici tot 126. Cnd ridici mna pentru a rspunde la o ntrebare n timpul leciei te stimuleaz dac ridic mna i alii? A. uneori B. nu prea C. deloc 127. La coal ai prefera s fii: A. bibliotecarul care vegheaz asupra crilor de lecturi B. nu tiu C. cpitanul unei echipe sportive 128. La aniversarea ta ai prefera s: A. i se cear parerea cu scopul de a-i alege cadoul pe care i-l doreti B. nu tiu C. ai plcerea de a primi un cadou care s fie o surpriz? 129. Eti atent s nu rneti sau s nu faci s sufere pe cineva chiar i n glum? A. da B. poate C. nu 130. Dac lucrezi n clas n grupe mici, preferi: A. s circuli pentru a duce bilete de la unul la altul B. nu tiu C. te margineti s ari celorlali cum s rezolve o problem grea

13

131. Te gndeti pentru a fi sigur ca ai dreptate nainte de a lua cuvntul n clas? A. totdeauna B. n general C. de obicei 132. i-e att de team de consecine, nct ezii s iei hotrri ntr-o direcie sau alta? A. deseori B. uneori C. niciodat 133. Sunt perioade cnd te simi total epuizat? A. rareori B. cteodata C. deseori 134. Cnd un prieten bun prefer compania altuia ntr-o anume mprejurare: A. i reproezi c te-a neglijat B. indecis C. consideri c este pur i simplu dreptul lui s hotrasc 135. La ar, i-ar place: A. s participi cu clasa la un picnic la iarb verde B. nu tiu C. s cunosti diferite specii de arbori din padure 136. n colective, adesea: A. nimeni nu-i mprtete prerea B. nu tiu C. eti de acord cu grupul 137. Sentimentele tale sunt att de intense nct ai senzaia c exploadezi? A. adeseori B. uneori C. foarte rar 138. Ce fel de prieteni ai dori, aceia care: A. te pot influena i dirija B. nu tiu C. sunt serioi i gravi 139. Dac nu ai fi om ai prefera s fii A. un vultur pe un munte ndeprtat B. nu tiu C. o foc n mijlocul unei colonii de foci pe malul mrii 140. Te gndeti c pentru a fi bine crescut trebuie s ti s-i controlezi sentimentele? A. da B. poate C. nu 141. Ai necazuri cu nervii, chiar dac ti c nu au mare importan? A. da B. poate C. nu 142. Eti sigur c ai rspuns la toate ntrebrile? A. da B. poate C. nu

14

15

I.Consideraii generale Chestionarul a fost adaptat la populaia francez de ctre R.B.Cattell i H.B.Beloff dup The Jr. Sr. High School Personality Questionnaire i editat n 1966 n Frana de ctre Centrul de Psihologie Aplicat Paris. Lucrrile lui R.B.Cattell privind analiza factorial a personalitii s-au concentrat asupra construirii unui chestionar care s permit msurarea simultan a 14 dimensiuni ale personalitii la subiecii ntre 12 i 17 ani.Principiile care au stat la baza construciei acestui instrument sunt urmtoarele: a) trebuie s se acopere cea mai mare parte a cmpului personalitii; b) trebuie s se aplice uor, eventual n colectiv; c) trebuie s permit msurarea trsturilor grupate ntr-un sistem coerent de factori avnd corespondene cu trsturi izolate evideniate la subiecii aduli. Ca i chestionarul 16PF este preferabil s se sacrifice din fidelitatea testului n favoarea msurrii simultane a unui mare numr de trsturi.ntr-adevr, lungimea total restrictiv limitat a unui chestionar impune psihologului necesitatea unei decizii n acest domeniu i atitudinea adoptat de Cattell este conform cu tendinele recente cu privire la utilizarea testelor n perspectiva teoriei informaiei. Factorii reinui sunt n numr de 14.Fiecare dintre ei este msurat de 10 itemi.Pentru c exist dou forme paralele ale testului, A i B, este posibil sporirea fidelitii msurrilor administrnd aceluiai subiect cele dou forme i nsumnd rezultatele. H.S.P.Q. a fcut obiectul a numeroase studii de validare empiric.Manualul testului conine rezumate ale principalelor studii privind utilizarea rezultatelor pentru diagnosticul i prognosticul colar i clinic. Au fost stabilite profile tip care pun n relaie rezultatele la H.S.P.Q. cu rezultatele colare, cu interesul pentru sport, cu interesul pentru coal, cu aptitudinile de conducere, cu popularitatea i adaptarea social i cu delincvena.Pe de alt parte, combinaiile deosebite ale rezultatelor permit estimarea dimensiunilor mai vaste ale personalitii ca extraversia sau anxietatea (ca factori de ordin secund). Chestionarul, uor de aplicat, are un cmp larg de utilizare.Prin obiectivitatea i simplitatea corectrii sale, el poate aduce mari servicii n psihologia adolescenei. II.Ce msoar testul Msoar un ansamblu de 14 dimensiuni ale personalitii, independente, a cror semnificaie psihologic i bazele cercetrii prin care s-a stabilit natura lor le vom descrie n continuare. n primul rnd, aceste trsturi fundamentale sunt desemnate prin literele alfabetului, pstrnd aceleai semnificaii care au fost utilizate tradiional n 16PF (24) i CPQ (45) i n zeci de publicaii asupra cercetrilor psihologice. Ele au n plus denumiri tehnice care dau semnificaia cea mai exact n lumina cunotinelor actuale (4, 8, 9, 30) i titluri curente pentru nevoile comune. Pentru scopuri de cercetare mai largi, li s-au atribuit numere din Indexul Universal (9,10) care s-au dovedit utile n confruntrile tiinifice internaionale. Traducerile testelor 16PF i H.S.P.Q. sunt n prezent folosite n 15 ri diferite i sistemul de identificare a Indexului Universal a fost foarte util.

Dac ne referim la caracterul lor psihologic remarcm c anumite dimensiuni, cum ar fi A (ciclotimie (cldur) vs. schizotimie) i D (excitabilitate)se refer la trsturi de temperament.Altele, cum ar fi E (dominan vs. supunere) sau F (expansivitate vs. nonexpansivitate) sunt ceea ce se numete n mod obinuit trsturi dispoziii, determinate n general de mediu.Altele, cum ar fi C (fora Eului) reprezint nivelele de integrare dinamic, n timp ce un altul , G (fora Supraeului) este o msur a ceea ce n mod obinuit este dezvoltarea simului moral.S-a inclus i o dimensiune aptitudine (inteligena general) factorul B, pentru c n acelai timp profesori i psihologi gsesc mai comod s dispun de o scurt indicaie asupra acestui factor mental general n paralel cu alte dimensiuni, dei rezultatul unui examen mai complet al inteligenei printr-un test separat ar putea fi util n anumite situaii i considerat ca valabil. O descriere mai complet a fiecruia dintre cei 14 factori este dat n seciune VIII i psihologul sau profesorul va putea astfel s se familiarizeze complet cu sensul acestor dimensiuni sau trsturi fundamentale.Aceast familiarizare cu factorii este vital dac vrea s neleag profund diagnosticurile i prognosticurile pe care le extrage din test.Dei cercetrile continu, pentru a putea aprea anumite semnificaii i implicaii psihologice generale ale acestor dimensiuni, este indubitabil existena lor independent ca factori, ca dimensiuni ale personalitaii confirmate experimental i independente.n consecin, nu exist ndoial asupra necesitii de a le nota separat sau asupra puterii predictive n termeni de corelaie cu criterii variate. Totui pentru nceput dm, n tabela 1., lista literelor, denumirilor i numerelor Indexului Universal, a celor 14 dimensiuni.
Desemnarea trsturii Denumirea tehnic Numele curent n parantez Numrul Indexului Universal

A B C D E F G H

Schizotimie (constrns, distant) Aptitudine mental general slab (stupid, prost) Instabilitate emoional nevrotic sau slbiciunea Eului (emotiv, imatur, instabil) Temperament flegmatic (greoi) Supunere (blnd) Nonexpansivitate (moderat, serios) Absena acceptrii normelor morale colective (dezinvolt, puin sigur, inconstant) Threctia (anxietare) (timid sensibil la ameninare) Harria (duritate, realism) (dur, realist) Simplicitate dinamic (plcndu-i

Ciclotimie (cald, sociabil) Inteligen general (strlucitor) Fora Eului (matur, calm) Excitabilitate (spontan) Ascendena, dominan (autoritate) Expansivitate (entuziast, expansiv, nepstor) Fora Supraeului (contiincios, perseverent) Parmia (predominant parasimpatic) (curajos, insensibil, scoros) Premsia (sensibilitate emoional protejat) (sensibil din punct de vedere estetic) Tendinta neurastenic ctre

U.I. (LQ)1 U.I. (LQ)2 U.I. (LQ)3 U.I. (LQ)4 U.I. (LQ)5 U.I. (LQ)6 U.I. (LQ)7 U.I. (LQ)8 U.I. (LQ)9 U.I.

I J

17

aciunile colective) O Q2 Q3 Q4 Adaptare ncreztoare (ncreztor) Dependena grupului (dependent de grup) Slbiciunea sentimentului de sine (lipsindu-i controlul, relaxat, moale) Sczut tensiune ergic (calm, destins)

autocritic (individualist delicat) Tendin la culpabilizare (nelinitit) Suficient nsui (plin de resurse prin el nsui) Puterea sentimentului de sine (disciplinat, decis, controlat) nalt tensiune ergic (ncordat, excitabil, frustrat)

(LQ)10 U.I. (LQ)15 U.I. (LQ)17 U.I. (LQ)18 U.I. (LQ)19

III.Construcia testului S-a inut seama de criteriile construciei unui test, dnd deosebit atenie urmtoarelor puncte: 1. Garania c fiecare item trebuie s contribuie la notarea unui factor dat s-a asigurat prin analiza factorial, saturat semnificativ n acest factor (n corelaie cu acest factor). 2. Alegerea n acelai timp, cnd este posibil, a itemilor care s acioneze ca suprimatori mutuali (17, 20) a altor factori comuni nedorii n scara dat. 3. S se inventeze, cnd este posibil, itemi care s fie saturai ntr-un factor dar care, n ceea ce privete coninutul, s nu apar astfel subiectului prin validitate aparent, ceea ce face simularea dificil. 4. S se stabileasc identitatea psihologic a fiecrui factor, nu plecnd de la coninut sau prin introspecie, adic prin validitatea aparent a itemului, ci plecnd de la corelaia ntre nota pentru factorul din chestionar i factorii de notaie ai comportamentului (criteriu) i ntre diverse criterii ale vieii reale.Aceste identificri au fost controlate prin corelaii obinute ntre factorii din H.S.P.Q. i factorii din 16PF cunoscui deja ca trsturi psihologice de referin. 5. S se atrbuie scrii fiecrui factori toi atia itemi pentru care rspunsul DA contrbuie pozitiv la nota total ci itemi pentru care rspunsul NU.n acest fel atitudinile mentale n faa anumitor rspunsuri nu vor introduce distorsiunea notei (17, 27, 51). 6. S se utilizeze itemi variind, convenabil, unii fa de alii n ceea ce privete frecvena relativ a rspunsurilor DA i NU, adic pentru excentricitatea loviturii (sau pentru ceea ce s-ar numi grad de dificultate n cazul aptitudinilor).Adunnd pe aceeai scara o colecie de itemi avnd excentriciti de lovitur adaptabile s-a urmrit obinerea: a)unei note medii situat, pentru populaia general, aproximativ n centrul marginii variaiei notelor brute; b)o distribuie aproximativ normal; c)o deprtare tip, asigurnd deplina utilizare a marginii variaiei notelor brute. Tabelele de etalonaj arat c aceste scopuri au fost n mod sensibil atinse.n mod incidental nu s-a lsat nici o formul la mod pentru ealonarea acestor itemi interfereni cu scopul fundamental de a obine o veritabil scar unifactorial. 7.S se mpart simetric itemii ntre formele A i B.n construcia testelor pentru crecetare, etapele de mai sus conduc la alctuirea iniial a unei scri unice cu itemii disponibili, de la cei mai puternici la cei mai slabi saturai printr-un factor, naintea repartiiei ntre formele A i B.Dup aceea, aceste forme sunt construite aeznd itemii pari n A i itemii impari n B pentru a asigura echivalena saturaiei scrilor A i B.

18

8.S se pun itemii n ordine ciclic n funcie de factori, dar cu modificri capabile s uureze la maximum corectarea pe o foaie de rspuns. 9.S se ating ce ami nalt fidelitate a fiecrei scri compatibile cu o lungime total a fiecrei forme astfel nct s fie administrat n cursul unei ore de 45 de minute.O mai mare fidelitate poate fi obinut prelungind testul prin forma B i extinzndu-l la mai multe edine. Aceste etape au condus la construirea unui test de 140 itemi (n total 280, dac se calculeaz cele dou forme A i B), comportnd 10 itemi pentru fiecare din cei 14 factori (142 itemi, socotind i itemii tampon de nceput i de sfrit).Pentru cei mai mici sau pentru cei care citesc lent, 140 itemi poate prea prea mult, dar nu este de dorit s se coboare validitatea i fidelitatea sub minimum obinut cu 10 itemi de factor.Poziia itemilor i rspunsurilor, respectnd repartiia pe factori este identic pentru formele A i B, astfel nct aceeai foaie de raspuns i aceeai gril de corecie pot fi utilizate pentru amndou. V.ndrumri pentru administrarea testului Ca de obicei, n cazul testelor I.P.A.T., testul H.S.P.Q., este prevzut pentru a fi administrat colectiv, de exemplu n clas sau individual, de exemplu, n consultaie.Urmtoarele instruciuni detaliate sunt destinate s rmn la ndemna examinatorului pentru a-l ghida n timpul examinrii. Indicaii detaliate pentru examenul colectiv Din momentul cnd s-a naintat fiecrui copil un caiet de teste i o foaie de rspuns separat, se ia un exemplar din fiecare i se spune: Acesta este caietul i conine ntrebrile la care trebuie s rspundei.Aceast foaie separat este foaia de raspuns.Toate rspunsurile voastre trebuie nscrise numai pe foaia de raspuns, n modul urmtor.Acum, punei foaia de rspuns alturi de caiet i scriei-v numele (i orice altceva ce dorete examinatorul).Haidei. (se ateapt pna cnd elevii termin).Acum citii instruciunile de pe prima pagin a caietului n timp ce le citesc i eu cu voce tare. Examinatorul citete cu voce tare, oprindu-se pentru a aminti copiilor s rspund la exemple.Dup ce s-a fcut aceasta el spune: nu deschidei caietul nainte de a v spune.Mai nti spunei-mi: avei s-mi punei ntrebri asupra acestor indicaii?Ridicai mna dac da.Rspundei complet la aceste ntrebri cci nu este vorba de un test de aptitudini i este necesar ca chiar i cei mediocri s neleag bine cum se rspunde. Acum, dac ai rspuns la exemplele de pe aceast prim pagin i dac nu sunt ntrebri putei ncepe. Deschidei caietul.Nu uitai s marcai rspunsul la numrul corespunztor de pe foaia de rspuns. Acum continuai cu celelalte ntrebri la rnd, marcnd de fiecare dat raspunsul pe foaie. Avei grij s punei bine crucea pe foaia de rspuns, n faa fiecrui numr coincident de acela al ntrebrii. Cnd exist un real handicap de lectur, examinatorul va citi fiecare ntrebare din caiet sau poate indica de la nceput c dac cineva gsete un cuvnt pe care nu-l poate citi, s ridice mna.ns, n general vocabularul fiind ales pentru nivelul de nelegere de 11ani, majoritatea grupelor de copii de 12-13 ani vor putea rspunde fr probleme.

19

n toate cazurile, este important ca nc de la nceput examinatorul s circule rapid n clas pentru a fi sigur c instruciunile au fost nelese.n particular, vegheai ca toi copiii s rspund la toate ntrebrile fr s omit vreuna i s neleag ca rspunsul s fie nscris la numrul corespunztor ntrebrii.n acest scop ateptai ca majoritatea copiilor s termine prima pagin a caietului i apoi indicai-le s verifice dac au rspuns la fiecare ntrebare pentru c foaia indic totdeauna cnd ajunge pagina copilului la sfrit. Apelurile rennoite din cnd n cnd cu privire la momentul unde ar trebui s se gseasc copiii, ajut evitarea rmnerii n urm a unora dintre copii.Timpul mediu pentru a termina testul, pentru copiii de nvmnt secundar este inferior duratei de 4050min. (Exceptnd anumite situaii cei care termin mai devreme pot fi lasai liberi, sau cel puin autorizai s predea foile). Un rezultat mai bun poate fi obinut cu cei mai leni dac se rennoiete apelul dup 10, 20, 30min. Dup 10 min li se spune: ar trebui s fii acum la ntrebarea 35, dac nu trebuie s mergei mai repede.Nu v gndii aa de mult pentru fiecare ntrebare, ci dai primul rspuns care v vine n minte cnd citii ntrebarea.Intervenii n acelai fel la ntrebarea 70 i 105, dup 20, respectiv 30 min. Principala remarc ce trebuie fcut la sfritul testului este: privii foaia de rspuns i asigurai-v, nainte de a o da, c ai raspuns la fiecare ntrebare.Trebuie descurajat tendina de a face numerose rectificri i de a o preveni cnd este posibil, adunnd foile pe msur ce copiii au terminat. ndrumri privind examenul individual Cum s-a indicat mai sus, examenul individual poate fi condus dup acelai procedeu ca pentru examenul colectiv, adic lsndu-l pe subiect s citeasc el nsui instruciunile, s pun eventual ntrebri i apoi s munceasc singur.Firete c n situaia deosebit cnd se are de a face cu analfabei, ntrebrile trebuie citite cu voce tare de ctre profesorul examinator, pentru ca rspunsurile de ales s fie corect identificate pe foaia de raspuns de ctre toi copiii. VI Notaia: principii i proceduri n mod obinuit se obin notele plecnd de la foaia de rspuns a H.S.P.Q.-ului completat.n cazuri speciale, de exemplu n capul unui copil foarte mic, cruia i s-a permis s rspund direct pe caiet, se poate economisi timpul total de corecie cernd cuiva foaia de raspuns i cu grila, n mn.Un corector antrenat poate s revele cele 14 note ale unei foi de rspuns n 40-50 secunde cu ajutroul grilelor speciale divizate n zone, pe factori. Aceleai grile sunt utilizabile att pentru forma A ct i pentru B, deoarece itemii factorilor particulari i poziia rspunsurilor contribuind la fiecare not, sunt aceiai pentru ambele forme. Indicaiile sunt urmtoarele: 1. S se verifice ca fiecare ntrebare s primeasc un singur rspuns.n acelai timp s se noteze dac exist vreo ciudenie flagrant a rspunsurilor.S se bage de seam n special cazul accidental al vreunui copil care a marcat toate rspunsurile sau care a procedat mecanic, marcnd rspunsurile de la dreapta sa, etc. 2. Se va potrivi grila de corecie peste foaia de raspuns, astfel nct cele dou stelue ale foii (n stnga jos i n dreapta sus) s apar n cercurile corespondente de pe gril;

20

3. Pentru banda A, se numr, plecnd de la dreapta, 2 puncte pentru fiecare rspuns care apare n cercule plin, apoi se revine ctre dreapta, se adaug 1 punct pentru fiecare punct care apare ntr-un cercule ntrerupt; 4. Se nscrie rezultatul pe linia A a coloanei nota brut a foii de rspuns; 5. Se procedeaz la fel pentru ceilali 13 factori, n afara factorului B, pentru care rspunsurile bune se vor nota toate cu 1. VII.Utilizarea i semnificaia notelor standard Pentru numeroase cercetri n care sunt examinate corelaiile ntre factori i criterii, sau semnificaia diferenelor ntre grupe pentru factori variai, este mai bine s se utilizeze direct notele brute.n alte situaii, n special n psihologia aplicat, este necesar s tim unde se situeaz copilul n raport cu populaia general i pentru aceasta avem nevoie de note standard. Tipul de etalonaj utilizat pentru acest inventar este etalonajul cu 11 clase normalizate.Dei poate satisface majoritatea utilizatorilor, este important ca fiecare cercettor s poat ajunge la forma notelor standardizate pe care o dorete.Prezentarea mediilor i a deprtrilor-tip, abaterilor, n tabele, permite n mod real fiecruia s construiasc tabele n stanine sau de orice alt form. Prin convenie, etalonajul n 11 clase normalizate ia nota brut medie ca valoare median a clasei 5, iar valoarea 2/5 abatere ca ntindere a fiecreia dintre cele 9 clase intermediare.Tabela 5 ia pentru fiecare clas valoarea central n abatere i valorile limit n abatere i n central, de unde rezult procentajul teoretic al fiecrei clase. Valori centrale n centile -1,6 -1,2 -0,8 -0,4 0 +0,4 +0,8 +1,2 +1,6 Valori limit n centile -1,8 3,6 -1,4 8,1 -1,0 15,8 -0,6 27,4 -0,2 42,0 +0,2 58,0 +0,6 72,6 +1,0 84,2 +1,4 91,9 +1,8 96,4 100

Clasa 0 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Procentaje teoretice 3,6 4,5 7,7 11,6 14,6 16,0 14,6 11,6 7,7 4,5 3,6

Se poate constata c clasele de la 3 la 7 nglobeaz complet limita de variaie cuprins ntre medie i abaterea 1. Totui, caracteristicile exprimate n termeni de abatere standard nu sunt perfect valabile dect atunci cnd repartiia real a notelor brute urmrete legea normal, ceea ce presupune ca ea s fie simetric.Este preferabil s se folosesc calsamentul n procente i coninutul claselor n note brute s fie stabilit fcndu-se ct mai mult posibil apropierea de procentajele teoretice indicate n ultima coloan a tabelei. n acest sens se poate spune c etalonajul este normalizat.Mediile i abaterile standard exacte date n tabela de etalonaj pentru fiecare factor ne permite utilizarea acestor norme i n alte scopuri dect acela de a obine notele standard individuale, de exemplu, n numeroasele studii experimentale care tind s descopere tipuri deosebite de
21

copii fa de cei normali, ca blbii, delincveni, elevi dotai pentru muzic etc. n multe dintre cercetri, datorit particularitatilor locale este de dorit s existe un grup de control local. VIII.Semnificaia psihologic a celor 14 trsturi fundamentale Notele standard arat n mod firesc dintr-o dat unde se situeaz o persoan pentru un factor n raport cu populaia general. De exemplu, o not standard de 5 sau 6 semnific faptul c individul se situeaz n mijlocul populaiei, n timp ce o not 0 sau 10 (media) indic o pozitie extrema.Notele unui subiect ntre 13-19 ani, dispuse n profil pe foaia de rspuns permite de asemenea comparaii cu profilele tip ale diferitelor grupuri profesionale sau clinice. Exactitatea ajustrii este baza deciziilor psihologului pentru orientare i prognostic sau aceste note standard precise pot fi utilizate ola fel de bine pentru a preciza un anume criteriu de performan, n modul descris n seciunea urmtoare. nainte de a proceda la un calcul pur psihometric, cititorul trebuie s se familiarizeze (mai mult) cu semnificaia psihologic a factorilor.Dei pot fi fcute predicii prin tratarea pur statistic a notelor, cu ajutorul fomulelor sau a ponderilor gasite experimental, aceste predicii sau estimari vor fi mai clare i mai fidele dac se ntelege n acelai timp ce se petrece din punct de vedere psihologic. De aceea, semnificaiile psihologice ale factorilor sunt dezvoltate cu termeni de comportament general.n acest manual de utilizare poate fi dat doar o scurt descriere. Tabele urmtoare arat formele de comportament din viaa real care s-au relevat prin experien i prin studiile de notaie, expresiile fiecrui factor, adic acelea care au pentru factorul respectiv saturaii semnificative. Formele de comportament, aprnd primele n fiecare list sunt astfel plasate pentru c au corelaii ridicate cu factorul.Fiecare factor este prezentat ca un continuu bipolar, cele dou titluri polare i cele dou liste de comportamente dispuse la dreapta i la stnga descriind polii extremi. O not ridicat la test corespunde totdeauna polului indicat la dreapta.Totui, nu trebuie s se cread c polul ridicat, figurnd la dreapta, este bun, n sensul psihologic i polul inferior este ru. Dup performanele i scopurile considerate sunt avantajoase ambele, alternativ.Acest lucru va aprea mai clar n prezenta corelaiilor pozitive i negative pentru aproape toate criteriile. Factorii sunt prezentai aici n ordinea lor alfabetic obinuit, aceast simbolizare provenind la origine din plasarea factorilor n ordinea contribuiei lor descresctoare: adic factorul A influeneaz mai mult comportamentul total al unei persoane ca factorul Q4.n scopul de a facilita corespondenele de la o cercetare la alta, factorii sunt desemnai n acelai timp prin titlul lor tehnic psihologic i ntre paranteze printr-o denumire descriptiv mai comun, dar mai vag, potrivit s faciliteze explicarea rezultatelor n discutarea cazurilor cu profanii.Totui, desemnarea codificat este aceea prin care aceti factori sunt n prezent cunoscui n mod obinuit i comod pentru psihologii cercettori (literele de la A la Q constituie referinele principalilor factori cunoscui ai personalitaii, dintre care unii sunt abseni din acest test). Cercettorul poate dori de asemenea cotele Indexului Universal pentru descrierea datelor de observaie n via, (U.I. (L)=life) i (U.I. (Q)) pentru chestionare, datele de autoevaluare.

22

A-

Factorul A ( U.I.(L.Q.) 1) A+ CYCLOTHYMIE (cald, sociabil) -buntate natural, agreabil -gata de cooperare -preventiv -tandru, dezinvolt -ncreztor -adaptabil, nepastor -cordial -zmbitor, pus pe rs

SCHIZOTHYMIE (distant, rigid) -agresiv, critic -opozant, rezistent la indicaiile adulilor -rece, distant -dur, precis -bnuitor, gelos -rigid -rece -fioros i plngre (pus pe fn i plns)

Aceast dimensiune factorial relev, dup toate indicaiile disponibile, dimensiunea dihotomic fundamental cunoscut de mult timp n psihiatrie ntre dezordinile ciclice (maniaco-depresive) i n psihozele schizofrenice.Profesorul se poate ntreba de ce termenii compleci (neorientai spre anomalie) de ciclotimie i schizotimie trebuie s fie ntrebuinai mai degrab ca termenii mai simpli i netehnici de mai sus (ex. cordial, etc).Motivul este c aceste exprimri sunt bogate n semnificaii n operele lui Bleuler, Freud, Kretschmer, White i alii.n mod deosebit, observaiile fine ale lui Kretschmer adaug mult la ceea ce psihologul poate deduce din notele acestui factor. Notaia oscilaiilor excitaia-depresia umorului apare uneori i n partea dreapt, dar trasturile cele mai constante ale ciclotimiei sunt: uurina de a tri, uurina de a se emoiona, interesul pentru oameni, care apare n tabel pe primul loc.n rspunsurile la chestionar elevii notai cu A+ exprim o preferin marcat pentru activiti n legatur cu oamenii, le fac plcere contactele sociale i sunt n general dispui s se conformeze convenienelor, n timp ce persoanele A- sunt mai puin conciliante, mai serioase i prefer lucrurile sau cuvintele n locul oamenilor, iubesc munca solitar, camaraderia intelectual i introspecia. Exist indicii c reunirea persoanelor A- d mai uor grupuri reactive i exist dovada experimental c acestea sunt mai generoase n raporturile sociale, mai puin tulburate de critic, mai apte s-i aminteasc numele oamenilor. Schizotimicii sunt mai penetrani n aprecierea lucrurilor i a oamenilor, mai siguri ntr-o munc de precizie, mai inventivi, mai atacai n a-i ine promisiunile i a-i ndeplini obligaiile. Factorul B (U.I. (L.Q.) 2) BB+ Aptitudine mental general slab Inteligen general (sporit limitat) (inteligen vie ascuit) -de moralitate inferioar -contiincios -abandoneaz uor -perseverent -grosier, neinteresat de subiectele intelectuale -intelectual, cultivat Aceste asociaii indic o tendina a copilului inteligent de a fi mai moral, mai perseverent, de a arta mai mult interes pentru coal.Ele indic, de asemenea, pentru ce tinde el s fie pentru ceilali un bun tovar de munc, bine adaptat la coal, fiind uneori

23

recunoscut ca ef, i de ce nu devine delincvent.Totui, principalul scop al msurii (factorului) B nu este acela de a aduga informaii asupra personalitaii ci de a completa masurarea celorlali factori importani pentru majoritatea previziunilor colare i clinice cu o scurt apreciere a inteligenei generale. Majoritatea programelor examenelor colare i clinice au acordat n trecut prea mult timp msurrii aptitudinilor atunci cnd o predicie i o nelegere mai bun puteau fi obinute prin cunoaterea mai complet a dimensiunilor personalitaii. Totui, principala aptitudine, adic capacitatea mental general (g-ul lui Spearman) este totodat important, de aceea i s-a rezervat un rol propriu alturi de celelalte dimensiuni ale personalitii, de o valoare predictiv aproape egal.Exist n coal i n clinic, n majoritatea situaiilor de examen, o msur a acestei aptitudini mai susinut i mai fidel dect aceast scurt scar introdus de H.S.P.Q. (cu scopul de a completa pe celelalte). Rezultatele unui asemenea test mai fidel i mai de durat vor fi considerate cu mai multa greutate atunci cnd vor fi disponibile pentru a fi combinate cu nota scrii B. S menionm de asemenea c aceast scar mai are o corelaie perfect cu un test de inteligen obinuit, cu timp limiatat.Msura factorului B este o masur de putere i nu de rapiditate, ea msoar mai degrab aptitudinea general cristalizat i mai puin pe cea fluid. Factorul C (U.I. (L.Q.)3) CC+ Instabilitate emoional sau slbiciunea Eului Fora Eului (emotivitate, imaturitate, instabilitate) (maturitate, calm) -reactiv emoional la frustraie -matur emoional -inconstant n atitudini i interese -stabil, constant n interesele sale -excitabil, hiperactiv -calm, flegamtic -evit responsabilitaile, abandoneaz uor -realist, adaptabil -nelinitit -placid, imperturbabil -se afla implicat n conflicte i accidente -evit cazurile dificile Fora Eului este considerat de obicei un factor exprimnd gradul de realizare a integrrii dinamice i a controlului emoional, adic, succesul instruirii emoionale.Dar lucrrile lui Eysenck i Cattell arat c fora Eului nu este n ntregime o problem de formaie, pentru c tendinele constituionale determin dificulti n realizarea controlului emoional.Acest lucru trebuie luat n seam n diagnosticul diferenelor n aptitudini de a tolera frustraia. Din studiile clinice rezult c aceast slbiciune a Eului este o baz comun pentru majoritatea formelor de nevrozism. Copilul C-, dup rspunsurile sale la itemi, este uor contrariat de lucruri i de oameni, este adesea nemulumit de familia sa i de coal, i vine greu s-i pstreze calmul, este descurajat de inaptitudinea sa de a respecta regulile de conduit.El are reacii nevrotice generalizate sub form de tulburri digestive i de somn, temeri nemotivate, comportament i oarecare tulburri de sntate.O not slab n factorul C se ntlnete ntr-o mare varietate de tuolburri de caracter i n nevroz. Copilul care are o slbiciune marcat a Eului, poate s eueze n mod grav n adaptarea sa dac este rupt de anturajul familial sau dac este supus nregimentrii (nrolrii) sau constrngerilor, de exemplu, ntr-o tabr militar sau de munc.

24

DTemperament flegmatic (greoi) -placid, suficient siei -chibzuit -indiferent -ters -constant -calm, linitit

Factorul D ( U.I. (L.Q.) 4) D+ Temperament excitabil (nenfrnat) -exigent, nerbdtor -captnd atenia, afectat -excitabil, hiperactiv -predispus la gelozie -cu tendin de afirmare, egoist -distras, n care nu poi avea ncredere -cu simptome de nervozitate

Aceast dimensiune se distinge de C prin calitatea temperamental mai imediat a excitabilitii, prin distragerea spiritului care rtcete, printr-o tonalitate de insecuritate i printr-o accentuare irepresibil, pozitiv, afirmativ, stenic, a emotivitii. Un copil cu nota D ridicat are un semn agitat, uor de distras de la munca sa de ctre un zgomot intrinsec, care se poate simi suparat sau rnit n lipsa unei poziii importante sau de fiecare dat cnd este constrns sau pedepsit.Dei amabil i afectuos ntr-o dispoziie calm, atunci cnd este constrns el poate fi foarte impulsiv. ESupunere (dulce) -supus -dependent -binevoitor, tandru -expansiv -conformist -derutabil uor -suficient siei Factorul E ( U.I. (L.Q. ) 5) E+ Dominan sau asecnden (agresiv, combativ) -afirmativ, sigur de sine -independent de spirit -dur, sever, ostil -solemn -neconformist, rebel -tenace -captnd atenia

Modul de expresie a trasturii dominanei la femei pare puin diferit de cel al brbailor.n plus, ansamblul trsturilor femeilor (tendina spre ipohondrie, echilibrul social, dorina de a fi remarcat, de a capta atenia) difer de ansamblul caracteristicilor brbailor.Dominana tinde s fie pozitiv corelata cu statutul social i este mai ridicat pentru efii recunoscui dect pentru cei asculttori. Totui, corelaia este mai puternic cu comandamentul cutat dect cu cel acceptat.Experiena arata c grupurile n care toi membri sunt de acord cu aciunea dominant arat o interaciune de roluri mai eficace i procedee veritabil democratice.Ei se simt liberi s participe, ei traverseaz fr ezitare problemele privind grupul i critic imperfeciunile grupului. Cele dou poziii extreme ale acestei dimensiuni ridic probleme de adaptare.Nota ridicat (dominana) face parte din paternul asociat problemelor de comportament delictual la adolesceni, dar i notele joase sunt la fel de patologice, cci apar n profilurile nevroticilor tradiionali. Factorul F ( U.I.(L.Q.) 0 ) F+

F-

25

Non-expansivitate (moderat, serios) -taciturn, introspectiv -deprimat, care se reine -plictisit, vistor -necomunicativ, ataat valorilor personale -lent, chibzuit

Expansivitate (entuziast, nepastor) -glgios -vesel, hazliu -nepastor, senin -franc, expresiv, reflect grupul din care face parte -vioi i alert

Este unul din constituenii cei mai importani ai extraversiei (care este un compus de ordin secund al mai multor trsturi primare fundamentale).Aparent este aceeai dimensiune ca starea de Excitaie-Depresie ntre care pot oscila anormal psihoticii, de la manie la depresie i melancolie. Persoanele expansive au n general un aer mai puin sever, mai creator, optimist, au o atitudine mai nepastoare, deci aspiraii mai puin exigente. Non-expansivii sunt cotai ca secrei, vistori, cu o nclinare pentru obinuina nervoas aparte de a-i roade unghiile. Expansivitatea are legtur semnificativ cu preferina pentru viata n marile orae i cu poziia n familie, primuol nscut tinznd s fie mai rezervat, cel mai mic fiind mai expansiv.Absolut independent de acest efect de rang n familie, expansivitatea descrete dup adolescen, cu vrsta, datele cele mai frecvente artnd o cdere marcat ntre 17-35 ani.n limbaj curent non-expansivitatea poate fi considerat ca o cretere a ncrcturii grijilor. Factorul G ( U.I. (L.Q.) 7) GG+ Absena acceptrii normelor morale colective Fora caracterului sau a Supraeului (inconstant, puin sigur) (contiincios, perseverent) -abandoneaz uor -perseverent, hotrt -incontient -responsabil -frivol -maturizat emoional -exigent, nerbdtor -ordonat n mod consecvent -relaxat, indolent -contiincios -puin sigur, delicvent -atent fa de oameni i lucruri -neglijnd obligaiile sale faa de oameni Acest factor care are o asemnare superficial cu C, n ceea ce indic mai degrab controlat, dect emoional este caracterizat prin energie i perseveren.Se poate emite ipoteza c acest factor corespunde Supraeului din psihanaliz.S-ar prea c acest factor descrie cel mai bine atitudinea fa de normele morale, tendintele de susinere a Eului i de frnare a Sinelui care sunt n general considerate ca indicatori ai Supraeului i pe care le putem distinge de stabilitatea emoional mai imposibil a factoerului C, rezultnd dintr-o bun integrare dinamic de-a lungul ntregii viei. Subiectiv, o persoan G+ se vede ea nsi ca respectuoas i responsabil, metodica, capabil de concentrare, cu grija de a reflecta nainte de a vorbi i prefernd oamenii eficace altor companii.Un mare numar de teste obiective au fost deja gsite pentru acest factor i par s indice reuita n activiti variate reclamnd perseveren, regularitate i o bun organizare a gndirii.O not ridicat n factorul G este n general de bun augur pentru rezultatele, interesul, popularitatea i aptitudinea de ajuca rolul de ef n coal i mai trziu, reuita profesional.

26

O for a Supraeului slab care asociata cu minciuna, ludroenia, distrugerea proprietii, dispreul fa de lege i ordine, cu accese de furie (atunci cnd se ncearc disciplina copilului) este cu adevrat o trstur central a profilului delicventului i reprezentativ pentru educarea caracterului. Factorul H ( U.I. (L.Q.) 8) HH+ Threctia Parmia (temator, timid, sensibil la ameninri) (ndrzne, insensibil) -temtor, n retragere -ndrzne, doritor de a ntlni oameni -retrgndu-se n faa sexului opus -activ, interesat de sexul opus -distant, rece, stpnit -sensibil, cordial -tendina de a se ncri -binevoitor -moderat, contiincios -impulsiv i frivol -interese limitate -interese emoionale i artistice -grijuliu, chibzuit, prevznd rapid riscurile -nepstor, nevznd semnele primejdiei Este un factor bine definit care a fost descoperit n mai multe etape n notaii i n chestionare.Probabil c H- reprezint temperamentul constitutional schizotimic, leptosom (el este n mod manifest mai puternic determinat de ereditate dect comportamentul Aschizotimic).Copilul H- prezint sindromul replierii, sindromul de grij, de bun conduit, care poate fi o condiie la schizoizii prepsihotici (care este ns ntru-totul normal n afara circumsatnelor traumatizante). Individul H- se prezint el nsui temtor, n exces, lent, mpiedicat s se exprime, evit profesiunile care antreneaz contacte personale, prefernd unul sau doi prieteni intimi, evitnd marile reuniuni sau competiiile publice, temndu-se de situaii noi, cumva ranchiunos i bnuitor, dar plin de solicitudine pentru sentimentele altora i nesimindu-se capabil s menin (pstreze) contactul cu realitatea din jurul lui. n grup, persoanele avnd un H ridicat se simt libere s participe, dar sunt n general judecai ca oratori prolici, insensibili ib tind s fac mai mult remarci de ordin interpersonal dect remarci privind problema n chestiune. Un mare numr de indicii fiziologice s-au dovedit a fi n corelaie cu H i se pare c H- este: a)n mod esenial un factor constituional; b)n legtur cu reactivitatea sistemului nervos autonom ameninrii.Termenul de Threctia (de la threat=ameninare) pentru H- este determinat s aminteasc aceast sensibilitate la ameninare, n timp ce Parmia, dimpotriv, este o prescurtare pentru predominana parasimpatic. Factorul I (U.I. (L.Q.) 9 ) II+ Harria Premsia (dur, realist) (sensibil din punct de vedere estetic) -realist, fr s se atepte la fapte extraordinare -exigent, nerbdtor, nedjduind atenia -ncreztor n sine, asumndu-i responsabiliti -dependent, cautnd ajutor i simpatie -dur ( pn la cinism) -amical, dulce, indulgent cu sine i cu semenii -reacionnd slab la problemele artistice (dar nu -dificil de satisfcut, n art manierat (politicos) lipsit de gust) -imaginativ n viaa sa interioar i n -deloc marcat de opere ale fanteziei conversaie -acioneaz din raiuni practice, logice -acioneaz datorit inruiiei, sensibilitaii -suficient siei -caut s atrag atenia, frivol

27

-d puin atenie incomoditilor fizice

-ipohondru, anxios

n studiile pe chestionare, subiectul premsic I+, a dovedit o repulsie din delicatee fa de oamenii bdrani i fa de meseriile aspre (grele), a descoperit gustul plcut al cltoriilor i al noilor experiene, a dovedit o imaginaie labil, instabil, un spirit artistic, gust pentru teatru, o anumit capacitate practic n afacerile generale.Exist indicaii c artitii au note ridicate la acest factor i c factorul este sensibil la diferenele de patern cultural, cci normele europene iniiale sunt mai ridicate dect cele din SUA.Femeile i fetele se situeaz detaat mai sus dect brbaii i bieii. Rezultatele muncii n grup tind s fie cu att mai sczute cu ct nota I+ medie a membrilor grupului este mai ridicat, i subiecii I+ sunt descrii mai degrab ca agitndu-se inutil, ndreptnd munca grupului ctre decizie i fcnd remarci de natur social i emoional negative (indulgene pentru ei nii, subtile n exces, descurajante).I- reprezint, dimportiv, o dimensiune temperamental dura, masculin, practic, matur, generatoare a solidaritii de grup i realist (prin opoziie cu tendinta de a spune prostii). Un rezumat al acestui patern se gsete deja la W.James, n continuumul s de baz Sensibilitate- Asprime.Faptele arat c el nu este temperamental ci din contr este aproape n ntregime determinat de mediu i de cultur. Astfel, I+ este asociat cu cminele supraprotejate i n unele cazuri, de o cultur delicat, de asemenea cu culturi perimate, cu un patern desemnat mai bine ca sensibilitate emoional protejat, pe scurt Premsia.n acelai mod, Harria rezum titlul duritate i realism, la polul opus I-. Totui, trstura principal pentru I+ este cminul complezent penhtru expresia emoional, supraprotejat i nu rafinamentul cci I+ poate fi ntnit i n cminele de nivel cultural foarte sczut. Copiii avnd un I ridicat raporteaz c evit situaiile aspre i aventuroase, c le polace s depind de un stpn, sunt artiti i ngrijii, dar dezorganizai.Ei tind s fie solitari i ineficace n caz de urgen. Apar ca fiind greu de satisfcut, dependeni, povestind ntmplri i reclamnd atenia, precaui, plngndu-se de oboseal, de comaruri, de tulburri de stomac i indispoziii imaginare, cu tendinte de sustragere n faa jocurilor i a exerciiilor fizice.Copilul avnd o not I foarte ridicat trebuie ncurajat s-i dezvolte responsabilitatea, s se age mai puin de ef ca subordonat sau de parini i s se implice mai mult n activitile grupului de vrsta lui. Semnele clinice arat c se pot dezvolta sindroamele isteriei de conversie, isteriei de angoas i ipohondrie.Studiul logitudinal al lui Hoffman arat o tendin mai marcat a isteriei de angoas la adulii care au avut n copilrie un I ridicat. Factorul J (U.I. (L.Q.) 10) JJ+ Zeppia Coasthenia (iubind aciunea colectiv) (individualist, dificil de satisfcit) -plcndu-I s acioneze n grup -acionnd singur -plcndu-I atitudinea prevenitoare -fiindu-i suficient lui nsui -relevndu-i i construindu-i personalitatea n -opozant prin exigen aciuni de grup -obosit ca un neuroastenic -viguros -nclinat s cntreasc totul (intelectual) -acceptnd normele comune

28

Acest factor s-a dovedit un patern greu de interpretat.A fost denumit n mod divers factorul lui Hamlet, neurastenic, etc. n raspunsurile la chestionar, copilul J+ prefer s fac lucrurile el nsui este dificil de satisfcut fizic i intelectual, el reflect la greelile sale i la modul cum pot fi evitate, tinde s nu uite dac a fost nedrept tratat, are vederi personale, diferite de cele ale grupului, dar prefer s le pstreze pentru el i s evite discuiile, tie c are puini prieteni.Psihologul va recunoate c acest factor susine comportamentul obsesionalcompulsiv i neuroastenic, de unde termenul de co-astenie. Factorul O (U.I. (L.Q.) 15) OO+ Adaptare ncreztoare Tendinta spre culpabilizare (ncreztor, simindu-se n securitate) (timid, nu se simte n siguran) -ncreztor n sine -grijuliu, anxios -vesel, cu resurse -deprimat, plngre -rezistent, linitit -sensibil, tandru, uor de tulburat -eficace (chiar dac folosete mijloace ilicite) -avnd un sim marcat al datoriei -nepastor -exigent, aferat (ocupat pn peste cap) -viguros, cu asprime -ipohondriac -fr temeri -avnd simptome fobice -dedndu-se la activiti simple -morocnos, solitar, absorbit Pentru chestionarele mai vechi s-au utilizat termeni ca tendina depresiv, tendina morocnoas, tendint emoional, deprecierea Eului i chiar nevrozism pentru acest factor i toate denumirile au ceva exact.Aa cum arat i itemii, persoana O+ pare foarte obosit de situaiile excitante, se simte inapt s nfrunte diversele cerine cotidene ale vieii, este mpiedicat s doarm de griji, este uor de descurajat i n mod deosebit plin de remucri, gsete c oamenii nu sunt aa de morali i ateni pe ct ar trebui s fie, este nclinat ctre compasiune, prefer subiectele i ocupaiile linitite dect relaiile cu oamenii i zgomotul.Astfel de oameni reacioneaz vehement n faa dificultilor i au nevoie de ncurajare. La copii pot fi remarcate temeri precise i un sentiment central de insuficien i solitudine, ca subieci cu note O+. Experienele de dinamic a grupului arat c subiecii care au un O ridicat nu se simt acceptai sau liberi s participe , c sunt sensibili la normele de grup i gata s se conformeze lor, sunt considerai ca jenai n colectiv. Ei nu sunt acceptai n colectiv, adic sunt slab adaptai social.Clinic, o not O ridicata apare n toate cele 40 profile care cuprind diverse forme de nevroz, psihoz, tulburri caracteriale i chiar infirmitate psihic. Q2Dependent de grup (depinznd social de grup) Factorul Q2 ( U.I. (Q.) 17) Q2+ Suficient siei (fiindu-i suficient siei, plin de resurse)

Acest factor, aa cum l indic desemnarea prin litera Q nu este stabilit n mod clar n notaiile comportamentului extern i se manifest mai degrab n atitudinile interne.Este unul din factorii principali n factorul de ordin secund al

29

introversiei.Coninutul itemilor arat n Q2+ o persoan decis i obinuit s decid singur, n timp ce la polul Q2- descoperim o persoan care merge cu grupul, valoriznd aprobarea social, care este convenional i urmeaz moda.Oamenii de tiin, cadrele superioare i ali indivizi care reflect mult prin ei nii se situeaz deasupra mediei la acest factor.n dinamica grupului, persoana care are un factor Q ridicat este n mod semnificativ nesatisfcut de integrarea n grup, facnd remarci care sunt adesea soluii mai degrab dect ntrebri i, de accea, tinde s fie nlturata.La coal, copiii Q2 stau n mod obinuit deoparte.Se pare c au amici mai mari, avnd interese mature i atingnd un nivel de reuit general mai ridicat.

Q3Sentiment de sine slab (moale, care nu se controleaz)

Factorul Q3 (U.I. (Q.) 18) Q3+ Sentiment de sine puternic (disciplinat, exigent, voluntar)

Acest factor, ca i cel precedent este indexat cu Q pentru c nu a fost stabilit clar dect n rspunsurile la chestionare, dei are corelaii cu cteva criterii de comportament importante.Faptul c scap notaiei poate ine, dac ipostazele prezente sunt corecte, de atitudinea faa de sine; el exprima de fapt gradul n care individul a adoptat un sentiment fa de al nsui ideal, prin care el i dirijeaz comportamentul. Exist toate motivele s se cread c dezvoltarea sa poate fi stimulat printr-o educaie a valorilor direct, constructiv i o ncurajare a respectului de sine. La prima vedere, poate fi surpinztor c un factor aa de nsemnat, cu legturi aa de numeroase cu alte orientri nu s-a regsit n notaii, dar cauza poate aprea n ipoteza c el se relev n principal n afectele subtile ale controlului i bunului gust.Rspunsurile saturate n acest factor arat c un copil avnd o not Q3 ridicat se controleaz foarte bine, strduindu-se s aprobe normele etice acceptate, este dornic s fac bine, are consideraia pentru alii, este prevztor, dispus s-i reduc i s-i controleze exprimarea emoiilor sale, este contiincios.Acest factor are o corelaie subsatbial cu sentimentul de sine, adic integrarea pulsiunilor n sentimentul viznd s menin o idee despre sine adecvat.Polul su negativ este n mod esenial o emotivitate necontrolat, o excitabilitate, o respingere a cerinelor culturale, care are o anumit asemnare cu factorul D i ne amintete c factorul Q3, nu este, dupa cercetri, n ntregime determinat de mediu ( n testul 16PF, n-a fost factorial posibil s se separe clar Q3 de D). Cercetarea asupra anxietii arat c Q3 este de pondere mare n factorul de anxietate de ordin secund. n dinamica grupului, o not Q3 ridicata se ntlnete n mod special la persoanele care sunt alese ca efi, i chiar mai mult, pentru efii eficieni dect pentru efi bucurndu-se de favoarea celorlali. Aceti indivizi stpni pe ei nii i obiectivi fac mai mult reflexii asupra grupului dect alii, n special ei ridic probleme, propun soluii, sunt dorii n colectiv i nerepugnabili.Un Q3 ridicat este asociat reuitei n mecanic, n matematic i activiti de organizare a produciei.El este ridicat la coordonatori, la funcionarii din serviciul de personal, la psihiatri, la cei la care obiectivitatea, echilibrul i decizia sunt cerute n mod deosebit. Datorit rolului su n numerose situaii de control, Q3 a fost denumit factorul gyroscopic al personalitii furniznd stabilitatea i orientarea.O not slab la Q3 este deci asociat delicvenei juvenile.

30

Q4Tensiune ergic joas (destins, calm)

Factorul Q4 (U.I. (Q.) 19) Q4+ Tensiune ergic nalt (tensionat, excitabil, frustrat)

Acest ultim factor din cei 14 este de asemena desmnat prin Q pentru c este un patern care apare mai bine n chestionare, n timp ce n notaii este greu de cuprins. Copiii i adulii avnd o not Q4 ridicat se descriu ei nii fiind ngrijorai fr motiv, tensionai, iritabili, agitai.Ei se simt frustrai i sunt contieni c sunt criticai de parinii lor pentru neglijen, pentru caracterul lor fantezist i pentru neatenia lor n legtur cu obiective importante. O anumit asemnare superficial exist ntre Q4 si factorul D, dar o adevrat relaie exist mai degraba ntre Q4 i C-, slbiciunea Eului, i O+, tendina de culpabilizare, cu care el are n comun o controbuie la factorul de ordin secund al anxietii. Din punct de vedere clinic, este important faptul c Q4 mparte cu O capacitatea de a diferenia subiecii nevrotici de cei normali i este unul din cei trei factori puternici ai anxietii generale.El este de asemenea ridicat n tulburarile caracteriale, n infirmitaile psihice i n psihoze.Cea mai bun interpretare general a foctorului Q4, pn n prezent, este aceea care prezint un nivel de excitaie i de tensiune datorat pulsiunilor nedescrcate ( frustrari). IX.Utilizarea prognostic i diagnostic a notelor, la coal i n clinic Notele la H.S.P.Q. vor aprea n final, urmrind metodele descrise la seciunile VI i VII, ca un profil al notelor standard pentru fiecare individ.Pentru sfat, pentru diagnosticul clinic, pentru selecia colar se pot utiliza aceste note n dou feluri: 1. fie pentru a nelege individul direct pe baza interpretrilor psihologice ale factorilor date n seciunea precedent i mbogite prin lecturi suplimentare; 2. fie pentru a formula prognosticurile statistice fundamentate pe calculele fcute, plecnd de la notele factoriale. Aceste metode de cunoatere a personalitaii ar trebui combinate mai degrab, dect utilizate izolat. Diagnosticul unui caz individual este uurat dac se apreciaz asemnarea sa cu sindroamele tip i dac se calculeaz posibilitaile lui de a fi ncadrate ntr-una sau alta dintre categoriile prognostice. Reciproc, un prognostic pur statistic, chiar atunci cnd e stabilit mecanic prin formule asupra unui mare numr de cazuri este mai bogat i mai precis dac este extins i nuanat innd seama de natura psihologic a factorilor.Acest lucru presupune cunoaterea evoluiei lor n raport cu vrsta i dupa modul cum aciunea lor poate fi modificat n situaia dat. Profesorii i consilierii pot folosi prima metod (de cunoatere); psihometricienii vor recunoate c n cadrul celei de a doua metode, statistic, trebuie s ia n consideraie alte dou metode subordonate, secundare, avnd scopuri i ipoteze diferite, adic: 1.metoda estimrii prin ajustare, prin care se calculeaz n ce masur profilul personalitii subiecilor se ajusteaz profilului criteriu, care mai trziu poate fi profilul mediu al unei profesii. 2.metoda estimrii nivelului n criteriu.Testul masoar un criteriu mic, de exemplu, succesul ntr-o profesie sau cunotinele la o disciplin colar sau prognosticul vis--vis

31

de un anume tratament (probabilitatea unui bun rspuns terapeutic).Se cunosc ponderile cu care fiecare not factorial trebuie s fie multiplicat nainte de a fi nsumat n ecuaia de regresie pentru a da estimarea cea mai bun a acestui criteriu. Problema nu este dac aparine el acestui grup ca n cazul metodei estimrii prin ajustare, ci mai degrab n ce msur este el un bun n termenii unui anumit criteriu de performan. Acest lucru presupune aproape invariabil o relaie binar ntre nota factorial i criteriu n ecuaia de specializare ordinar. Profesorul poate totui foarte simplu s compare i vizual un profil dat cu profilurile stabilite.Datorit marii varieti a problemelor individuale, orientare, rezultate obinute, adaptare, vis--vis de care un profil al notelor H.S.P.Q. poate fi util, este recomandabil, din punct de vedere al organizrii muncii s se aplice sistematic ambele forme, annual sau din doi n doi ani. Rezultatele clasate, a cror stabilitate sporete prin acumulare, pot fi utilizate de cum se ridic o problem individual.Majoritatea coreciilor acestor teste pot fi fcute de catre funcionari de birou, administrarea i confruntrile cu observaiile n clas pot fi fcute de ctre profesori, lsnd prelucrrile statistice i concluziile clinice mai complexe n grija clinicianului sau psihologului colar calificat. X.Obinerea i interpretarea notelor speciale: extraversie, anxietate i ali factori n afara notelor celor paisprezece dimensiuni primare, se pot obine largi msurri ale personalitii prin combinaii. Tehnic sunt numii factori de ordin secund i constituie fie drept cauze, fie drept consecineale combinaiilor factorilor primari.Dac examinatorul dorete s mping mai departe analiza, el noteaz copilul pentru factorul larg extraversiune-introversiune, care exprim tendinta general a intereselor individuale ctre exterior sau ctre interior i care este util pentru sfat.Nivelul total al anxietii este un aport valabil pentru nelegerea stilului motivaiei i pentru diagnosticul de interpretare. Nota extraversiune-introversiune este pozitiv la polul extraversiune, dar acest lucru nu implic faptul c extraversiunea ar fi preferabil introversiunii, fiecare tendina cu virtuile i pericolele ei. Analizele factoriale de ordin secund au artat c acest factor larg satureaz cei patru factori primari de mai jos.Se iau notele standard ale individului pentru factorii indicai, se pondereaz prin valorile indicate n coloana din mijloc i se totalizeaz notele ponderate.(Pentru Q2, care contribuie negativ la nota total, nota standard trebuie s fie mprit la 10.) Trsturi A. Ciclotimie B. Parmia C. Expansivitate D. Incapacitatea de a-i fi suficient sie nsui Tratarea notei standard Se multiplic cu 2 Se multiplic cu 2 Se multiplic cu 2 Se scade din 10 Limit minim 0 0 0 0 0 maxim 20 20 20 10 70

Nota extraversiune-introversiune este util pentru a nelege inadaptarea pentru c simptomele introvertitului (nota joas), n acelai tip de situaie de stres, se prezint diferit de cele ale extravertitului (nota ridicata).

32

Ultimul exteriorizeaz adesea ceea ce primul convertete ntr-un conflict interior nevrotic.n sfatul colar sau profesional se precizeaz de asemenea c ceea ce este bun pentru introvertit este foarte diferit de ceea ce convine extravertitului. Notele nivelului de anxietate se obin combinnd, dupa acelai procedeu, notele standard ale factorilor primari ai personalitii D, Q4 , O , Q3- , C- , H-. Anxietatea opereaz ca un alt factor de ordin secund, la care contribuie slbiciunea Eului ( C- ), tensiunea ergic ridicat ( Q ), timiditatea constituional ( H- ), excitabilitatea ( D ). Trsturi D. Excitabilitate Q4. Tensiune ergic Q3. Slab control al sentimentului de sine O. Tendin de culpabilizare C. Slbiciunea Eului H. Threctia Tratarea notei standard Se multiplic cu 2 Se multiplic cu 2 Se scade din 10 i se multiplic cu 2 Se multiplic cu 2 Se scade din 10 Se scade din 10 Limit minim 0 0 0 0 0 0 0 maxim 20 20 20 20 20 20 100

O anxietate puternic se regasete n cele 14 profile criterii analizate, oricare ar fi tipul general: nevrotic, psihotic, tulburarea de caracter sau chiar infirmitate fizic.O anxietate slab, n consecina se poate apropia de ceea ce n mod obinuit se desemneaz prin termenul de sntate mintal.O anxietate puternic poate fi fie nevrozism, fie o puternic tensiune situaional.Astfel, o anxietate slab poate revela fie o adaptare bun, fie o simpl absen a incitrii. Aceleai cercetari care au condus la definirea factorului anxietate de ordin secund a artat c nevrotismul (sau tendina nevrotica) difer de anxietate. Exist, n general, o anumit tendina la nevrotici de a fi mai anxioi, dar anxietatea nu este nevrozism i merit s fie estimat separat. XI. Etalon Etaloanele au fost construite pornind de la 1925 subieci protocol ( 484 (A) + 462 (13) biei + 530 (A) + 449 (B) fete ).Analiza rezultatelor obinute la test de aceti subieci a artat c: 1. Diferenele dintre biei i fete merg n acelai sens i sunt date n tabelul VII. 2. Influena vrstei nu este sensibil. 3. Diferenele de origine colar nu antreneaz variaia sistematic a rezultatelor pentru nici unul dintre cei 14 factori. Tipul de etalonaj adoptat este etalonajul n 11 clase normalizate cu un interval de 2 / 5 departare-tip pentru 9 clase intermediare. Procentajele corespunznd pentru fiecare clas: 0 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 3,6 4,5 7,7 11,6 14,6 16 14,6 11,6 7,7 4,5 3,6

CHEIA CHESTIONARULUI H.S.P.Q

33

FACTORUL ASchizotimie A+ Ciclotimie Ciclotimie pct Max=20 BInteligen slab B+ Inteligen forte

ITEM NR. 2p 2 3 22 42 62 82 102 103 122 123 23 24 43 44 63 64 83 84 104 124 4 5 6 25 26 45 65 85 105 125 7 27 46 47 66 67 86 87 106 126 8 9 28 48 68 88 107 108 127 128 10 29 30 49 50 69 70 89 109 129 11 31 51 71 90 91 110 111 C A A C A C C A C A A B C A B C C C B B C A C A C A C A C A C A C A C A C A C A C A C A C A C A C A A C A A A C A C C C A A A C C A C C

RASPUNS COTA 1p B B B B B B B B B B ITEM NR 3 22 62 103 123 2 42 82 102 122

PUNCTAJ POSIBIL + R A A A A A C C C C C PCT 2 2 2 2 2 2 2 2 2 2 ITEM NR. 3 22 62 103 123 2 42 82 102 122 R C C C C C A A A A A PCT 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0

Inteligen forte Pct max=10 CInstabilitate emoional C+ Fora Eului Fora Eului Pct max=20 DTemperament flegmatic inert D+ Temperament coleric mobil Temperament coleric mobil Pct max=20 ESupunere, toleran E+ Dominant, agresiv Dominant Pctmax=20 FIntroversiune, non-expansivitate F+ Extraversie, expansiv, entuziast Extraversiune Pctmax=20 GInadaptat social, neacceptarea normelor G+ Adaptat social, fora Supraeului

B B B B B B B B B B B B B B B B B B B B B B B B B B B B B B B B B B B B B B B B B B B B B B B B

5 25 45 85 125 4 6 26 65 105 27 47 67 87 126 7 46 66 86 106 9 48 88 108 128 8 28 68 107 127 10 30 49 50 70 29 69 89 102 129 11 31 51 91 131 71 90 110

A A A A A C C C C C A A A A A C C C C C A A A A A C C C C C A A A A A C C C C C A A A A A C C C

2 2 2 2 2 2 2 2 2 2 2 2 2 2 2 2 2 2 2 2 2 2 2 2 2 2 2 2 2 2 2 2 2 2 2 2 2 2 2 2 2 2 2 2 2 2 2 2

5 25 45 85 125 4 6 26 65 105 27 47 67 87 126 7 46 66 86 106 9 48 88 108 128 8 28 68 107 127 10 30 49 50 70 29 69 89 109 129 11 31 51 91 131 71 90 110

C C C C C A A A A A C C C C C A A A A A C C C C C A A A A A C C C C C A A A A A C C C C C A A A

0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0

34

Adaptare social Pctmax=20 HThrectia (fricos, timid, pasiv, sensibil la ameninare) H+ Parmia (curajos, ndrzne, activ, cordial) Parmia Pctmax=20 IHarria (dur, realist, ncredere n sine) I+ Premsia (sensibil, fantezie) Sensibil, pretenios Pctmax=20 JZeppia (atitudine de cooperare, sociabilitate) J+ Co-astenia (individualism, sufiecien de sine, obosit) Individualism Pctmax=20 Oncredere n sine (prefer activiti uoare) O+ Tendin la culpabilizare (timiditate, insecuritate) pctmax=20 Q2Dependen de grup Q2+ Suficiena de sine Pctmax=20

130 131 12 32 52 72 92 93 112 113 132 133 13 33 34 53 54 73 74 94 114 134 14 15 35 55 75 95 115 116 135 136 16 36 56 57 76 77 96 97 117 137 17 18 37 38 58 78 98 118 138 139 19 39 59 79 80 99 100 119 120 140 20 21 40 41 60

C A C A C A A A C A C A C A C A C A C C A A C A C A C A C A C A C A C A C A C A C A C A C A C A C A C A C A C A C A C A C A C A C A C

B B B B B B B B B B B B B B B B B B B B B B B B B B B B B B B B B B B B B B B B B B B B B B B B B B B B B B B B B B B B B B B B B B B

111 130 32 72 92 93 113 133 12 52 112 132 33 53 73 114 134 13 34 54 74 94 15 55 95 116 136 14 35 75 115 135 36 57 77 97 137 16 56 76 96 117 18 38 78 118 139 17 37 58 98 138 39 79 99 119 140 19 59 80 100 120 21 41 61 101 141

C C A A A A A C C C C C A A A A A C C C C C A A A A A C C C C C A A A A A C C C C C A A A A A C C C C C A A A A A C C C C C A A A A A

2 2 2 2 2 2 2 2 2 2 2 2 2 2 2 2 2 2 2 2 2 2 2 2 2 2 2 2 2 2 2 2 2 2 2 2 2 2 2 2 2 2 2 2 2 2 2 2 2 2 2 2 2 2 2 2 2 2 2 2 2 2 2 2 2 2 2

111 130 32 72 92 93 113 133 12 52 112 132 33 53 73 114 134 13 34 54 74 94 15 55 95 116 136 14 35 75 115 135 36 57 77 97 137 16 56 76 96 117 18 38 78 118 139 17 37 58 98 138 39 79 99 119 140 19 59 80 100 120 21 41 61 101 141

A A C C C C C A A A A A C C C C C A A A A A C C C C C A A A A A C C C C C A A A A A C C C C C A A A A A C C C C C A A A A A C C C C C

0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0

Q3Sentiment de sine slab Q3+ Sentiment de sine puternic Pctmax=20

Q4Tensiune ergica sczut Q4+ Tensiune ergic

35

ridicat

61 91 101 121 141

A C A C A

B B B B B

20 40 60 81 121

C C C C C

2 2 2 2 2

20 40 60 81 121

A A A A A

0 0 0 0 0

Nivele superioare la fete -sensibilitate emoional ( I ) -sociabilitate clduroas ( A ) -tendin mai puin marcat, dar nc subsatnial pentru tensiune ( Q4 ) -expansivitate ( F ) -tendin spre culpabilizare ( O ) -uoar tendin posibil pentru un individualism delicat ( J ) -putere a voinei ( Q3 ) -for a Supraeului ( G ) Nivele superioare la baiei -maturitate emoional i stabilitate ( C ) -caracter aventuros ( H ) -o anumit tendin spre a fi suficient lui nsui ( Q2 ) -dominan Factorii de ordinul doi Introversiune-Extraversiune Exemplu: TRASATURA A H F Q2 NOTA STANDARD 8 6 7 4 PONDERARE X2= X2= X2= 10-4= NOTA PONDERATA 16 12 14 6 48

0-30 =INTROVERSIUNE 35 = MEDIA 40-70=EXTRAVERSIUNEA

(48 = persoan mai degrab extravertit) Anxietate

Exemplu: TRASATURA D Q4 O Q3 C H

NOTA PONDERATA 8 6 10 4 5 3 36 Sub 50 = sntate minunat, bun adaptare (persoan mai puin anxioas dect media) 0 = media
36

NOTA STANDARD 4 3 5 8 5 7

PONDEREA X2= X2= X2= 10-2X2= 10-5= 10-7=

60 = uoar anxietate 75 = nivel de anxietate, dar care nu trebuie n mod necesar interpretat ca nevrozism pentru c poate semnifica fie isterie de angoas fie o anxietate pur legat de o anumit situaie a realitaii (anxiogen). Tendina nevrotic Se determin astfel: 1. se calculeaz nota de anxietate (de exemplu 36) 2. se mparte nota de anxietate la 10 i se rotunjete spre cea mai apropiat cifr ntreag (de exemplu 36:10=4) 3. se adun la aceast not (4) valoarea notei standard de la factorul I 4. se adun apoi valoarea de 10 minus nota standard pentru factorul E 5. se adun valoarea de 10 minus nota standard pentru factorul F Totalul variaz ntre 0 i 40. 20 = media >30 = tendine nevrotice Exemplu (pornind de la exemplul precedent cu anxietate 36): Presupunem urmtoarele note standard pentru factori; I=5; E=8; F=7 a.Anx=36; b.36:10=4; c.I=5; d. E=10-8=2; e. F=10-7=3; Total = 14 (persoan fr tendine nevrotice)

37