Sunteți pe pagina 1din 12

pro-matematica.

ro

1)
Termenii sumei sunt termeni consecutivi ai unei progresii aritmetice (an )n≥1 ,
cu a1 = 1 s, i a2 = 9,
deci rat, ia r = a2 − a1 = 9 − 1 = 8.
x este termenul al n-lea, iar 742 este suma primilor n termeni.
Folosind formula sumei primilor n termeni:

2 · a1 + (n − 1) · r
S= ·n
2
se determinǎ n (al câtelea termen este x).
Înlocuind valorile cunoscute se obt, ine:

2 · 1 + (n − 1) · 8
· n = 742
2
s, i efectuând calculele se ajunge la ecuat, ia de gradul al doilea:
8n2 − 6n − 1484 = 0
tot, i coeficient, ii se divid cu 2 s, i ecuat, ia devine:
4n2 − 3n − 742 = 0
care se rezolvǎ:
2
√ = (−3) − 4 · 4 · (−742) = 11881

∆ = 109

−(−3) ± 109
n1,2 =
2·4
n1 = −106
8
∈/ N, n2 = 112
8
= 14 ∈ N .
Deci x este al 14-lea termen al progresiei aritmetice cu a1 = 1 s, i r = 8 .
Folosind formula termenului general, an = a1 + (n − 1) · r, se obt, ine:
x = a14 = a1 + (14 − 1) · r
x = a1 + 13 · r
x = 1 + 13 · 8
x = 105.
2)
Termenii sumei sunt termeni consecutivi ai unei progresii aritmetice (an )n≥1 ,
cu a1 = 1 s, i a2 = 6,
deci rat, ia r = a2 − a1 = 6 − 1 = 5.
x este termenul al n-lea, iar 1404 este suma primilor n termeni.
Folosind formula sumei primilor n termeni:

2 · a1 + (n − 1) · r
S= ·n
2
se determinǎ n (al câtelea termen este x).
Înlocuind valorile cunoscute se obt, ine:

2 · 1 + (n − 1) · 5
· n = 1404
2
s, i efectuând calculele se ajunge la ecuat, ia de gradul al doilea:
5n2 − 3n − 2808 = 0
care se rezolvǎ:
2
√ = (−3) − 4 · 5 · (−2808) = 56169

∆ = 237

−(−3) ± 237
n1,2 =
2·5
pro-matematica.ro

n1 = −234
10
∈/ N, n2 = 240
10
= 24 ∈ N .
Deci x este al 24-lea termen al progresiei aritmetice cu a1 = 1 s, i r = 5 .
Folosind formula termenului general, an = a1 + (n − 1) · r, se obt, ine:
x = a24 = a1 + (24 − 1) · r
x = a1 + 23 · r
x = 1 + 23 · 5
x = 116.
3)
Termenii sumei sunt termeni consecutivi ai unei progresii aritmetice (an )n≥1 ,
cu a1 = 1 s, i a2 = 8,
deci rat, ia r = a2 − a1 = 8 − 1 = 7.
x este termenul al n-lea, iar 1956 este suma primilor n termeni.
Folosind formula sumei primilor n termeni:

2 · a1 + (n − 1) · r
S= ·n
2
se determinǎ n (al câtelea termen este x).
Înlocuind valorile cunoscute se obt, ine:

2 · 1 + (n − 1) · 7
· n = 1956
2
s, i efectuând calculele se ajunge la ecuat, ia de gradul al doilea:
7n2 − 5n − 3912 = 0
care se rezolvǎ:
∆ = (−5)2 − 4 · 7 · (−3912) = 109561

∆ = 331

−(−5) ± 331
n1,2 =
2·7
n1 = −326
14
∈/ N, n2 = 336
14
= 24 ∈ N .
Deci x este al 24-lea termen al progresiei aritmetice cu a1 = 1 s, i r = 7 .
Folosind formula termenului general, an = a1 + (n − 1) · r, se obt, ine:
x = a24 = a1 + (24 − 1) · r
x = a1 + 23 · r
x = 1 + 23 · 7
x = 162.
4)
Folosind formula termenului general al unei progresii aritmetice, an = a1 + (n − 1) · r, se obt, ine:
a4 + a15 = 135
a1 + (4 − 1) · r + a1 + (15 − 1) · r = 135
a1 + 3 · r + a1 + 14 · r = 135
2 · a1 + 17 · r = 135 .
Se calculeazǎ:
a8 + a11 = a1 + (8 − 1) · r + a1 + (11 − 1) · r
a8 + a11 = a1 + 7 · r + a1 + 10 · r
a8 + a11 = 2 · a1 + 17 · r
a8 + a11 = 135
5)
Folosind formula termenului general al unei progresii aritmetice, an = a1 + (n − 1) · r, se obt, ine:
a6 + a23 = 153
a1 + (6 − 1) · r + a1 + (23 − 1) · r = 153
pro-matematica.ro

a1 + 5 · r + a1 + 22 · r = 153
2 · a1 + 27 · r = 153 .
Se calculeazǎ:
a10 + a19 = a1 + (10 − 1) · r + a1 + (19 − 1) · r
a10 + a19 = a1 + 9 · r + a1 + 18 · r
a10 + a19 = 2 · a1 + 27 · r
a10 + a19 = 153
6)
Folosind formula termenului general al unei progresii aritmetice, an = a1 + (n − 1) · r, se obt, ine:
a3 + a22 = 194
a1 + (3 − 1) · r + a1 + (22 − 1) · r = 194
a1 + 2 · r + a1 + 21 · r = 194
2 · a1 + 23 · r = 194 .
Se calculeazǎ:
a11 + a14 = a1 + (11 − 1) · r + a1 + (14 − 1) · r
a11 + a14 = a1 + 10 · r + a1 + 13 · r
a11 + a14 = 2 · a1 + 23 · r
a11 + a14 = 194
7)
Se observǎ cǎ a3 = 30 s, i a4 = 42, deci:
r = a4 − a3
r = 42 − 30
r = 12
Acum:
a2 = a3 − r
a2 = 30 − 12
a2 = 18,
iar
a1 = a2 − r
a1 = 18 − 12
a1 = 6.
8)
Se observǎ cǎ a3 = 34 s, i a4 = 46, deci:
r = a4 − a3
r = 46 − 34
r = 12
Acum:
a2 = a3 − r
a2 = 34 − 12
a2 = 22,
iar
a1 = a2 − r
a1 = 22 − 12
a1 = 10.
9)
Se observǎ cǎ a3 = 33 s, i a4 = 44, deci:
r = a4 − a3
r = 44 − 33
r = 11
Acum:
a2 = a3 − r
pro-matematica.ro

a2 = 33 − 11
a2 = 22,
iar
a1 = a2 − r
a1 = 22 − 11
a1 = 11.
10)
Folosind formula termenului general al unei progresii aritmetice, an = a1 + (n − 1) · r, se obt, ine:
a7 + a10 = 132
a1 + (7 − 1) · r + a1 + (10 − 1) · r = 132
a1 + 6 · 8 + a1 + 9 · 8 = 132
a1 + 48 + a1 + 72 = 132
2 · a1 + 120 = 132
2 · a1 = 132 − 120
2 · a1 = 12
a1 = 6 .
11)
Folosind formula termenului general al unei progresii aritmetice, an = a1 + (n − 1) · r, se obt, ine:
a13 + a19 = 68
a1 + (13 − 1) · r + a1 + (19 − 1) · r = 68
a1 + 12 · 2 + a1 + 18 · 2 = 68
a1 + 24 + a1 + 36 = 68
2 · a1 + 60 = 68
2 · a1 = 68 − 60
2 · a1 = 8
a1 = 4 .
12)
Folosind formula termenului general al unei progresii aritmetice, an = a1 + (n − 1) · r, se obt, ine:
a7 + a24 = 213
a1 + (7 − 1) · r + a1 + (24 − 1) · r = 213
a1 + 6 · 7 + a1 + 23 · 7 = 213
a1 + 42 + a1 + 161 = 213
2 · a1 + 203 = 213
2 · a1 = 213 − 203
2 · a1 = 10
a1 = 5 .
13)
Folosind formula termenului general al unei progresii aritmetice, an
( = a1 + (n − 1) · r, se obt, ine:
a2 = 7
a = 79
( 26
a1 + (2 − 1) · r = 7
a + (26 − 1) · r = 79
( 1
a1 + 1r = 7
a1 + 25r = 79
Scǎzând prima ecuat, ie din a doua ecuat, ie, se obt, ine:
24r = 72
r=3
Substituind r = 3 în prima ecuat, ie, se obt, ine:
a1 + 1 · 3 = 7
a1 + 3 = 7
a1 = 7 − 3
pro-matematica.ro

a1 = 4 .
14)
Folosind formula termenului general al unei progresii aritmetice, an = a1 + (n − 1) · r, se obt, ine:
(
a2 = 8
a = 77
( 25
a1 + (2 − 1) · r = 8
a + (25 − 1) · r = 77
( 1
a1 + 1r = 8
a1 + 24r = 77
Scǎzând prima ecuat, ie din a doua ecuat, ie, se obt, ine:
23r = 69
r=3
Substituind r = 3 în prima ecuat, ie, se obt, ine:
a1 + 1 · 3 = 8
a1 + 3 = 8
a1 = 8 − 3
a1 = 5 .
15)
Folosind formula termenului general al unei progresii aritmetice, an = a1 + (n − 1) · r, se obt, ine:
(
a8 = 63
a = 183
( 23
a1 + (8 − 1) · r = 63
a + (23 − 1) · r = 183
( 1
a1 + 7r = 63
a1 + 22r = 183
Scǎzând prima ecuat, ie din a doua ecuat, ie, se obt, ine:
15r = 120
r=8
Substituind r = 8 în prima ecuat, ie, se obt, ine:
a1 + 7 · 8 = 63
a1 + 56 = 63
a1 = 63 − 56
a1 = 7 .
16)
Folosind formula termenului general al unei progresii aritmetice, an = a1 + (n − 1) · r, se obt, ine:
(
a4 + a14 = 36
a + a10 = 36
( 8
a1 + (4 − 1) · r + a1 + (14 − 1) · r = 36
a + (8 − 1) · r + a1 + (10 − 1) · r = 36
( 1
a1 + 3r + a1 + 13r = 36
a + 7r + a1 + 9r = 36
( 1
2a1 + 16r = 36
2a1 + 16r = 36
Scǎzând a doua ecuat, ie din prima ecuat, ie, se obt, ine:
0r = 0
r=2
Substituind r = 2 în prima ecuat, ie, se obt, ine:
pro-matematica.ro

2a1 + 16 · 2 = 36
2a1 + 32 = 36
2a1 = 36 − 32
2a1 = 4
a1 = 2 .
17)
Folosind formula termenului general al unei progresii aritmetice, an = a1 + (n − 1) · r, se obt, ine:
(
a7 + a12 = 80
a + a7 = 44
( 3
a1 + (7 − 1) · r + a1 + (12 − 1) · r = 80
a + (3 − 1) · r + a1 + (7 − 1) · r = 44
( 1
a1 + 6r + a1 + 11r = 80
a + 2r + a1 + 6r = 44
( 1
2a1 + 17r = 80
2a1 + 8r = 44
Scǎzând a doua ecuat, ie din prima ecuat, ie, se obt, ine:
9r = 36
r=4
Substituind r = 4 în prima ecuat, ie, se obt, ine:
2a1 + 17 · 4 = 80
2a1 + 68 = 80
2a1 = 80 − 68
2a1 = 12
a1 = 6 .
18)
Folosind formula termenului general al unei progresii aritmetice, an = a1 + (n − 1) · r, se obt, ine:
(
a3 + a18 = 71
a + a10 = 62
( 8
a1 + (3 − 1) · r + a1 + (18 − 1) · r = 71
a + (8 − 1) · r + a1 + (10 − 1) · r = 62
( 1
a1 + 2r + a1 + 17r = 71
a + 7r + a1 + 9r = 62
( 1
2a1 + 19r = 71
2a1 + 16r = 62
Scǎzând a doua ecuat, ie din prima ecuat, ie, se obt, ine:
3r = 9
r=3
Substituind r = 3 în prima ecuat, ie, se obt, ine:
2a1 + 19 · 3 = 71
2a1 + 57 = 71
2a1 = 71 − 57
2a1 = 14
a1 = 7 .
19)
Folosind formula sumei primilor n termeni ai unei progresii aritmetice, Sn = 2·a1 +(n−1)·r
2
· n, se
obt, ine:
S3 = 2·a1 +(3−1)·r
2
·3
2·a1 +(12−1)·r
S12 = 2
· 12
pro-matematica.ro

(
S3 = 24
S = 258
( 12
2·a1 +(3−1)·r
2
· 3 = 24
2·a1 +(12−1)·r
2
· 12 = 258
(
(2a1 + 2r) · 3 = 48
(2a + 11r) · 12 = 516
( 1
6a1 + 6r = 48
24a1 + 132r = 516
Prima ecuat, ie se împarte cu 6.
A doua ecuat, ie se împarte cu 12.
(
a1 + r = 8
2a1 + 11r = 43
Cel mai mic multiplu comun al coeficient, ilor necunoscutei a1 este [1, 2] = 2
Prima
( ecuat, ie se înmult, es, te cu 2.
2a1 + 2r = 16
2a1 + 11r = 43
Scǎzând prima ecuat, ie din a doua ecuat, ie, se obt, ine:
9r = 27
r = 3.
Substituind r = 3 în prima ecuat, ie, se obt, ine:
2a1 + 2 · 3 = 16
2a1 + 6 = 16
2a1 = 16 − 6
2a1 = 10
a1 = 5.
20)
2·a1 +(n−1)·r
Folosind formula sumei primilor n termeni ai unei progresii aritmetice, Sn = 2
· n, se
obt, ine:
S3 = 2·a1 +(3−1)·r
2
·3
2·a1 +(17−1)·r
S = · 17
(17 2
S3 = 15
S = 442
( 17
2·a1 +(3−1)·r
2
· 3 = 15
2·a1 +(17−1)·r
2
· 17 = 442
(
(2a1 + 2r) · 3 = 30
(2a + 16r) · 17 = 884
( 1
6a1 + 6r = 30
34a1 + 272r = 884
Prima ecuat, ie se împarte cu 6.
A doua ecuat, ie se împarte cu 34.
(
a1 + r = 5
a1 + 8r = 26
Scǎzând prima ecuat, ie din a doua ecuat, ie, se obt, ine:
7r = 21
r = 3.
Substituind r = 3 în prima ecuat, ie, se obt, ine:
pro-matematica.ro

a1 + ·3 = 5
a1 + 3 = 5
a1 = 5 − 3
a1 = 2.
21)
2·a1 +(n−1)·r
Folosind formula sumei primilor n termeni ai unei progresii aritmetice, Sn = 2
· n, se
obt, ine:
S9 = 2·a1 +(9−1)·r
2
·9
2·a1 +(16−1)·r
S16 =
( 2
· 16
S9 = 198
S = 576
( 16
2·a1 +(9−1)·r
2
· 9 = 198
2·a1 +(16−1)·r
2
· 16 = 576
(
(2a1 + 8r) · 9 = 396
(2a + 15r) · 16 = 1152
( 1
18a1 + 72r = 396
32a1 + 240r = 1152
Prima ecuat, ie se împarte cu 18.
( doua ecuat, ie se împarte cu 16.
A
a1 + 4r = 22
2a1 + 15r = 72
Cel mai mic multiplu comun al coeficient, ilor necunoscutei a1 este [1, 2] = 2
Prima
( ecuat, ie se înmult, es, te cu 2.
2a1 + 8r = 44
2a1 + 15r = 72
Scǎzând prima ecuat, ie din a doua ecuat, ie, se obt, ine:
7r = 28
r = 4.
Substituind r = 4 în prima ecuat, ie, se obt, ine:
2a1 + 8 · 4 = 44
2a1 + 32 = 44
2a1 = 44 − 32
2a1 = 12
a1 = 6.
22)
Se determinǎ mai întâi primul termen s, i rat, ia progresii aritmetice.
Folosind formula termenului general al unei progresii aritmetice, an = a1 + (n − 1) · r, se obt, ine:
(
a3 = 15
a = 75
( 18
a1 + (3 − 1) · r = 15
a + (18 − 1) · r = 75
( 1
a1 + 2r = 15
a1 + 17r = 75
Scǎzând prima ecuat, ie din a doua ecuat, ie, se obt, ine:
15r = 60
r=4
Substituind r = 4 în prima ecuat, ie, se obt, ine:
pro-matematica.ro

a1 + 2 · 4 = 15
a1 + 8 = 15
a1 = 15 − 8
a1 = 7 .
Folosind din nou formula termenului general al unei progresii aritmetice, se verificǎ dacǎ existǎ
n ∈ N astfel încât an = 44.
a1 + (n − 1) · r = 44
7 + (n − 1) · 4 = 44
(n − 1) · 4 = 37
n − 1 = 374

/N
Deci 44 nu este termen al progresiei aritmetice (an )n≥1 .
23)
Se determinǎ mai întâi primul termen s, i rat, ia progresii aritmetice.
Folosind formula termenului general al unei progresii aritmetice, an = a1 + (n − 1) · r, se obt, ine:
(
a8 = 36
a = 146
( 30
a1 + (8 − 1) · r = 36
a + (30 − 1) · r = 146
( 1
a1 + 7r = 36
a1 + 29r = 146
Scǎzând prima ecuat, ie din a doua ecuat, ie, se obt, ine:
22r = 110
r=5
Substituind r = 5 în prima ecuat, ie, se obt, ine:
a1 + 7 · 5 = 36
a1 + 35 = 36
a1 = 36 − 35
a1 = 1 .
Folosind din nou formula termenului general al unei progresii aritmetice, se verificǎ dacǎ existǎ
n ∈ N astfel încât an = 252.
a1 + (n − 1) · r = 252
1 + (n − 1) · 5 = 252
(n − 1) · 5 = 251
n − 1 = 2515

/N
Deci 252 nu este termen al progresiei aritmetice (an )n≥1 .
24)
Se determinǎ mai întâi primul termen s, i rat, ia progresii aritmetice.
Folosind formula termenului general al unei progresii aritmetice, an = a1 + (n − 1) · r, se obt, ine:
(
a12 = 41
a = 77
( 24
a1 + (12 − 1) · r = 41
a + (24 − 1) · r = 77
( 1
a1 + 11r = 41
a1 + 23r = 77
Scǎzând prima ecuat, ie din a doua ecuat, ie, se obt, ine:
12r = 36
r=3
Substituind r = 3 în prima ecuat, ie, se obt, ine:
a1 + 11 · 3 = 41
pro-matematica.ro

a1 + 33 = 41
a1 = 41 − 33
a1 = 8 .
Folosind din nou formula termenului general al unei progresii aritmetice, se verificǎ dacǎ existǎ
n ∈ N astfel încât an = 143.
a1 + (n − 1) · r = 143
8 + (n − 1) · 3 = 143
(n − 1) · 3 = 135
n − 1 = 45
n = 46
Deci 143 este al 46-lea termen al progresiei aritmetice (an )n≥1 , adicǎ a46 = 143.
25)
Se determinǎ mai întâi primul termen s, i rat, ia progresii aritmetice.
Folosind formula termenului general al unei progresii aritmetice, an = a1 + (n − 1) · r, se obt, ine:
(
a7 = 22
a = 34
( 11
a1 + (7 − 1) · r = 22
a + (11 − 1) · r = 34
( 1
a1 + 6r = 22
a1 + 10r = 34
Scǎzând prima ecuat, ie din a doua ecuat, ie, se obt, ine:
4r = 12
r=3
Substituind r = 3 în prima ecuat, ie, se obt, ine:
a1 + 6 · 3 = 22
a1 + 18 = 22
a1 = 22 − 18
a1 = 4 .
Folosind formula sumei primilor n termeni ai unei progresii aritmetice, Sn = 2·a1 +(n−1)·r
2
· n, se
obt, ine:
S36 = 2·a1 +(36−1)·r
2
· 36
2·4+35·3
S36 = 2
· 36
113
S36 = 2 · 36
S36 = 2034.
26)
Se determinǎ mai întâi primul termen s, i rat, ia progresii aritmetice.
Folosind
( formula termenului general al unei progresii aritmetice, an = a1 + (n − 1) · r, se obt, ine:
a2 = 12
a = 103
( 15
a1 + (2 − 1) · r = 12
a + (15 − 1) · r = 103
( 1
a1 + 1r = 12
a1 + 14r = 103
Scǎzând prima ecuat, ie din a doua ecuat, ie, se obt, ine:
13r = 91
r=7
Substituind r = 7 în prima ecuat, ie, se obt, ine:
a1 + 1 · 7 = 12
a1 + 7 = 12
pro-matematica.ro

a1 = 12 − 7
a1 = 5 .
Folosind formula sumei primilor n termeni ai unei progresii aritmetice, Sn = 2·a1 +(n−1)·r2
· n, se
obt, ine:
S45 = 2·a1 +(45−1)·r
2
· 45
2·5+44·7
S45 = 2
· 45
318
S45 = 2 · 45
S45 = 7155.
27)
Se determinǎ mai întâi primul termen s, i rat, ia progresii aritmetice.
Folosind
( formula termenului general al unei progresii aritmetice, an = a1 + (n − 1) · r, se obt, ine:
a5 = 25
a = 93
( 22
a1 + (5 − 1) · r = 25
a + (22 − 1) · r = 93
( 1
a1 + 4r = 25
a1 + 21r = 93
Scǎzând prima ecuat, ie din a doua ecuat, ie, se obt, ine:
17r = 68
r=4
Substituind r = 4 în prima ecuat, ie, se obt, ine:
a1 + 4 · 4 = 25
a1 + 16 = 25
a1 = 25 − 16
a1 = 9 .
Folosind formula sumei primilor n termeni ai unei progresii aritmetice, Sn = 2·a1 +(n−1)·r2
· n, se
obt, ine:
S40 = 2·a1 +(40−1)·r
2
· 40
2·9+39·4
S40 = 2
· 40
174
S40 = 2 · 40
S40 = 3480.
28)
Folosind formula sumei primilor n termeni ai unei progresii aritmetice, Sn = 2·a1 +(n−1)·r2
· n, se
obt, ine:
S9 = 2·a1 +(9−1)·r
2
· 9 s, i S12 = 2·a1 +(12−1)·r
2
· 12.
Cum S12 − S9 = 126 , are loc:
2·a1 +11·r
2
· 12 − 2·a12+8·r · 9 = 126
(2a1 + 11r) · 12 − (2a1 + 8r) · 9 = 252
24a1 + 132r − 18a1 − 72r = 252
6a1 + 60r = 252.
Se împarte egalitatea cu 6 s, i se obt, ine:
(*) a1 + 10r = 42.
Folosind formula termenului general al unei progresii aritmetice, an = a1 + (n − 1) · r, se obt, ine:
a7 − a4 = 12
(a1 + 6r) − (a1 + 3r) = 12
a1 + 6r − a1 − 3r = 12
3r = 12
r = 4.
Se substituie r = 4 în egalitatea (*):
a1 + 10 · 4 = 42
pro-matematica.ro

a1 + 40 = 42
a1 = 2.
29)
Folosind formula sumei primilor n termeni ai unei progresii aritmetice, Sn = 2·a1 +(n−1)·r
2
· n, se
obt, ine:
S5 = 2·a1 +(5−1)·r
2
· 5 s, i S11 = 2·a1 +(11−1)·r
2
· 11.
Cum S11 − S5 = 228 , are loc:
2·a1 +10·r
2
· 11 − 2·a12+4·r · 5 = 228
(2a1 + 10r) · 11 − (2a1 + 4r) · 5 = 456
22a1 + 110r − 10a1 − 20r = 456
12a1 + 90r = 456.
Se împarte egalitatea cu 6 s, i se obt, ine:
(*) 2a1 + 15r = 76.
Folosind formula termenului general al unei progresii aritmetice, an = a1 + (n − 1) · r, se obt, ine:
a5 − a2 = 12
(a1 + 4r) − (a1 + r) = 12
a1 + 4r − a1 − r = 12
3r = 12
r = 4.
Se substituie r = 4 în egalitatea (*):
2a1 + 15 · 4 = 76
2a1 + 60 = 76
2a1 = 16
a1 = 8.
30)
Folosind formula sumei primilor n termeni ai unei progresii aritmetice, Sn = 2·a1 +(n−1)·r
2
· n, se
obt, ine:
S9 = 2·a1 +(9−1)·r
2
· 9 s, i S16 = 2·a1 +(16−1)·r
2
· 16.
Cum S16 − S9 = 546 , are loc:
2·a1 +15·r
2
· 16 − 2·a12+8·r · 9 = 546
(2a1 + 15r) · 16 − (2a1 + 8r) · 9 = 1092
32a1 + 240r − 18a1 − 72r = 1092
14a1 + 168r = 1092.
Se împarte egalitatea cu 14 s, i se obt, ine:
(*) a1 + 12r = 78.
Folosind formula termenului general al unei progresii aritmetice, an = a1 + (n − 1) · r, se obt, ine:
a12 − a6 = 36
(a1 + 11r) − (a1 + 5r) = 36
a1 + 11r − a1 − 5r = 36
6r = 36
r = 6.
Se substituie r = 6 în egalitatea (*):
a1 + 12 · 6 = 78
a1 + 72 = 78
a1 = 6.