Sunteți pe pagina 1din 167

TESTE DE EVALUARE Pneumologie 1. CS. Abcesul pulmonar primitiv n marea majoritate de cazuri (8090%) este provocat de: A.

Fungi B. Bacterii anaerobe C. Virui D. Clamidii E. Protozoare 2. CS. n septicemii infecia pulmonar se produce pe cale hematogen i patogenetic este o pneumonie: A. Primar B. Nosocomial C. Prin aspiraie D. Metastatic E. Comunitar 3. CS. Fumatul de tutun acioneaz asupra structurilor pulmonare provocnd urmtoarele, cu excepia: A. Stimularea secreiei bronice de mucus B. Inhibarea micrii cililor bronici i activrii macrofagelor alveolare C. Acumularea macrofagelor i neutrofilelor n jurul cilor aeriene distale D. Stimularea receptorilor de iritaie din submucoasa broniilor E. Stimularea beta2-adrenoreceptorilor 4. CS. Indicele Tiffeneau este: A. VEMS (Volumul expirator maxim n 1 secund) + CV (Capacitatea vital) +100 B. VEMS +100 C. VEMS/CV x100 D. CV/VEMS x 100 E. VEMS + CV - 100 5. CS. Simptomul principal n emfizemul pulmonar este: A. Tusea uscat B. Dispneea C. Junghiul toracic D. Tusea cu sput E. Tusea paroxistic 6. CS. Semnele cardiovasculare ale bronhopneumopatiei cronice obstructive cu evoluie sever sunt cele ce urmeaz, cu excepia: A. Tahicardie, alte aritmii cardiace B. Hipertensiune arterial pulmonar la pacient nehipertensiv C. Puls paradoxal D. Modificri ECG de hipertrofie a ventriculului drept E. Modificri ECG de hipertrofie a ventriculului stng 7. CS. Efecte secundare importante ale simpaticomimeticelor sunt cele menionate, cu excepia: A. Hipopotasemie B. Aritmii cardiace C. Tahifilaxie D. Bronhoconstricie paradoxal E. Hiponatremie 8. CS. Medicaia de prim treapt n BPCO (bronhopneumopatie cronic obstructiv) tinde s fie: A. Medicaia simpatomimetic B. Medicaia anticolinergic

C. Glicozizii cardiaci D. Corticoterapia E. Corticoterapie + simpaticomimetice 9. CS. Preparatul cu aciune anticolinergic, folosit n tratamentul BPCO (bronhopneumopatiei cronice obstructive) este: A. Ipratropium bromid (Atrovent) B. Teofilina C. Digoxina D. Panangina E. Fenoterol (Berotec) 10. CS. Frisonul solemn este mai frecvent ntlnit n: A. Pneumonia viral B. Pneumonia pneumococic C. Bronhopneumonie D. Tuberculoz pulmonar E. Pleurezie purulent 11. CS. Pneumonia provocat de Mycoplasma cu evoluie grav necesit tratament timp de 10-14 zile cu: A. Co-trimoxazol B. Amoxicilin C. Rimantadin D. Eritromicin E. Penicillin 12. CS. Sindromul Mendelson este o: A. Atelectazie pulmonar B. Pneumonie bacterian C. Pneumonie secundara D. Pneumonie acid E. Pneumonit alergic 13. CS. Metoda de elecie pentru diagnosticul bronectaziilor este: A. Radiografia toracic standard B. Peak-flow metria C. Scintigrafia radioizotopic pulmonar D. Bronhografia E. Spirografia 14. CS. Examenul de sput la pacienii cu astm bronic evideniaz elemente caracteristice, cu excepia: A. Eozinofile B. Cristale Charcot-Layden C. Trombocite D. Corpi Creola E. Spirale Curshmann 15. CS. Indicele Tiffeneau relev: A. Capacitatea vital B. Permeabilitatea bronic C. Volumul rezidual D. Fluxul expirator de vrf E. Capacitatea rezidual funcional 16. CS. La formarea unui transsudat contribuie urmtoarele, cu excepia: A. Hipertensiunea venoas sistemic B. Creterea presiunii osmotice a plasmei C. Hipertensiunea venoas pulmonar D. Afectarea drenajului limfatic pleural E. Reducerea presiunii osmotice a plasmei 17. CS. La schimburile normale de O2 i CO2 pulmonare contribuie, cu excepia: A. Ventilaia alveolar

B. Perfuzia capilar C. Difuziunea alveolo-capilar D. Controlul neuro-umoral al respiraiei E. Trombocitemia 18. CS. Volumul de gaz care rmne n plmni la sfritul unei expiraii maxime reprezint: A. Volumul rezidual B. Spaiul mort C. Capacitatea vital D. Capacitatea expiratorie E. Volumul expirator de rezerv 19. CS. Volumul de aer rmas n canalele aeriene la sfritul inspiraiei reprezint: A. Volumul rezidual B. Volumul expirator de rezerv C. Spaiul mort D. Capacitatea inspiratorie E. Volumul inspirator de rezerv 20. CS. Volumul de gaz mobilizat cu fiecare inspiraie ori expiraie n stare de repaus reprezint: A. Capacitatea vital B. Volumul curent C. Capacitatea pulmonar total D. Capacitatea rezidual funcional E. Curbele de flux-volum 21. CS. Capacitatea pulmonar total este volumul de gaz: A. Eliminat din plmni ntr-o expiraie maxim neforat care urmeaz unei inspiraii maxime, pacientul nefiind limitat n timp B. Coninut n plmni la sfritul unei expiraii maxime C. Eliminat din plmni ntr-o expiraie complet i forat care urmeaz unei inspiraii maxime D. Cantitatea total de aer inspirat sau volumul total de aer expirat n decurs de un minut, n condiii de ventilaie spontan i repaus muscular E. Coninut n plmni la sfritul unei inspiraii maxime 22. CS. Capacitatea vital este volumul de gaz: A. Mobilizat cu fiecare inspiraie ori expiraie n stare de repaus B. Eliminat din plmni ntr-o expiraie maxim neforat care urmeaz unei inspiraii maxime, pacientul nefiind limitat n timp C. Coninut n plmni la sfritul unei inspiraii maxime D. Care poate fi inspirat plecnd de la sfritul unei expiraii de repaus E. Eliminat din plmni n prima secund a unei expiraii complete i forate 23. CS. Indicele Tiffeneau reprezint raportul dintre: A. Capacitatea vital i capacitatea pulmonar total B. Volumul expirator maxim pe secund i capacitatea pulmonar total C. Volumul expirator maxim pe secund i volumul curent D. Volumul expirator maxim pe secund i capacitatea vital E. Capacitatea inspiratorie i capacitatea vital 24. CS. Ce tip de dereglare a ventilaiei pulmonare este n urmtorii indici spirografici: capacitatea vital este normal; volumul expirator maxim pe secund este sczut; indicele Tiffeneau este sczut. A. Dereglare a ventilaiei pulmonare de tip mixt cu predominare a restriciei B. Dereglare a ventilaiei pulmonare de tip mixt cu 2

predominare a obstruciei C. Ventilaia pulmonar este normal D. Dereglare a ventilaiei pulmonare de tip restrictiv E. Dereglare a ventilaiei pulmonare de tip obstructiv 25. CS. n ce situaie fiziopatologic nu se va instala hipoxemia? A. Perfuzia < ventilaia alveolar B. Perfuzia > ventilaia alveolar C. Difuziunea alveolo-capilar a gazelor este diminuat D. Ventilaie moderat diminuat + debit cardiac mrit E. n unt anatomic venos-arterial mrit 26. CS. Faciesul cianotic nu este caracteristic pentru: A. Bronita cronic obstructiv B. Insuficiena respiratorie cronic C. Bronhopneumopatia cronic obstructiv de tip A D. Bronhopneumopatia cronic obstructiv de tip B E. Cordul pulmonar cronic 27. CS. Limita inferioar a plmnului poate fi ridicat n: A. Acces de astm bronic B. Fibroz pulmonar C. Emfizem pulmonar D. Bronit cronic obstructiv E. Broniolit 28. CS. Sunetul timpanic la percuia cutiei toracice nu apare n: A. Emfizem pulmonar n stadiu avansat B. Emfizem compensator C. Pneumotorax D. Caverne mari i medii E. Fibrotorax 29. CS. Sunetul timpanic la percuia cutiei toracice nu apare n: A. Emfizem pulmonar esenial n stadiu avansat B. Emfizem pulmonar secundar n stadiu avansat C. BPCO (bronhopneumopatie cronic obstructiv) de tip A n stadiu avansat D. Emfizem compensator E. Fibrotorax 30. CS. n pneumotorax, cauza obinuit de reducere marcat a oxihemoglobinei este: A. Poziia orizontal a pacientului B. Reducerea procentului de oxigen n aerul atmosferic C. Efectul agentului anestezic D. Reflex, datorit interveniei chirurgicale E. Circulaia sngelui prin plmnul colabat 31. CS. n emfizemul pulmonar avansat: A. Diafragmul este cobort dar se mic bine n timpul inspirului B. Diafragmul este cobort i se mic slab n timpul inspirului C. Poziia diafragmului este normal i el se mic normal n timpul inspirului D. Respiraia este predominant diafragmatic E. Diafragmul este nalt i se mic slab n

timpul respiraiei 32. CS. La pacientul emfizematos cronic oxigenoterapia poate s: A. Reduc frecvena respiratorie B. Creasc frecvena respiratorie C. Lase neschimbat frecvena respiratorie D. Fac pacientul cianotic E. Fac pacientul dispneic 33. CS. Oxigenoterapia nu este att de eficace n hipoxia anemic ct n hipoxia hipoxic, ntruct: A. Presiunea parial a oxigenului (PaO2) n sngele arterial este normal B. esuturile nu sunt capabile s utilizeze oxigenul suplimentar C. Gradientul arterio-venos este normal D. Oxigenul solvit fizic este peste normal E. Tipul de circulaie sanguin este anormal 34. CS. Administrarea de oxigen nu va ameliora desaturarea cauzat de: A. Hipoventilaie B. unturile arterio-venoase pulmonare C. Blocul alveolo-capilar D. Emfizem E. Astm bronic 35. CS. Spasmul broniolar se manifest prin: A. Inspir normal i expir scurt B. Inspir prelungit C. Inspir prelungit i expir prelungit, greoi D. Inspir scurt i expir prelungit, greoi E. Expir i inspir reduse 36. CS. n ce situaii doza teofilinei nu trebuie micorat: A. n insuficien cardiac congestiv B. n pneumonie C. n boli hepatice D. La fumtori E. n toate cazurile 37. CS. Acidul cromoglicic (Intal): A. Este eficient n starea de ru astmatic B. Este eficient n criza de astm bronic C. Se folosete pentru profilaxia acutizrii astmului bronic D. Se folosete n cure de durat mic din cauza riscului de dezvoltare a dependenei fa de preparat E. Este un corticosteroid 38. CS. Hipoxemia n astmul bronic este cauzat de: A. Deteriorarea difuziunii alveolo-capilare (bloc alveolocapilar) B. Deteriorarea raportului ventilaie-perfuzie C. Diminuarea circulaiei sanguine n circuitul mic D. Dezvoltarea untului anatomic arterio-venos E. Toate mecanismele enumerate 39. CS. Preparatele de elecie pentru tratamentul astmului bronic uor (Treapta I) sunt: A. Beta2-agonitii inhalatori B. Anticolinergicele inhalatorii C. Teofilina retard D. Corticosteroizii inhalatori E. Corticosteroizii per os 40. CS. Cel mai bun criteriu de apreciere a eficacitii respiraiei este: A. Volumul curent B. Minut-volumul C. Frecvena respiratorie D. Msurarea spaiului mort 3

E. Presiunea parial a oxigenului (PaO2) i a bioxidului de carbon (PaCO2) n sngele arterial 41. CS. Care din urmtoarele nu determin hipoxie hipoxic: A. Altitudinea mare B. Intoxicaia cu CO C. Edemul pulmonar D. Emfizemul E. Presiunea parial a oxigenului n aer = 60 mm Hg 42. CS. Cianoza este produs n mod obinuit de toate, exceptnd: A. Amestecul cu snge venos a sngelui arterial B. Methemoglobinemie C. unt anatomic arterio-venos n plmni D. Tetralogia Fallot E. Otrvirea cu monoxid de carbon (CO) 43. CS. Respiraia Cheyne-Stokes se caracterizeaz prin: A. Inspir scurt - expir prelungit B. Inspir prelungit - expir scurt C. Faze alternate de apnee i hiperpnee D. Eupnee E. Apnee 44. CS. Care din urmtoarele afirmaii despre pacienii cu obstrucie sever si retenie de CO2 sunt adevrate: A. n cursul unei infecii respiratorii apare o alterare pronunata a simptomatologiei B. n cursul unei infecii respiratorii simptomatologia rmne nealterat C. Supravieuirea este de lunga durata D. Nu au vreo modificare a capacitaii de munca E. VEMS>50% 45. CS. Care dintre aspectele morfopatologice de mai jos nu caracterizeaz boala pulmonara cronic obstructiv: A. Granulomul noncazeificant B. Hiperplazia celulelor mucipare din cile respiratorii mici C. Fibroza peribronsic D. Hipertrofia musculaturii netede n cile respiratorii mici E. Celulele inflamatorii n mucoasa i submucoasa cilor respiratorii mici 46. CS. Care dintre manifestrile de mai jos nu este caracteristic pentru bronita cronic: A. Distensia permanent, anormal a spaiilor aeriene distal de broniolele terminale B. Secreia exagerat de mucus la nivel traheobronic C. Tusea si expectoraia cel puin 3 luni pe an, minim 2 ani consecutiv D. Hipertrofia glandelor productoare de mucus E. Sputa muco-purulent, persistent sau recurent n absena unui proces supurativ localizat (bronsiectazia) 47. CS. Care dintre factorii etiologici implicai n patogenia bronitei cronice este considerat a fi cel mai important: A. Predispoziia genetic B. Poluarea aerului C. Fumatul D. Expunerea profesional la pulberi si gaze

toxice E. Factorii infecioi 48. CS. n BPCO (bronhopneumopatia cronic obstructiv) oxigenoterapia se indic la pacieni cu PO2 de: A. < 55 mmHg B. 55 - 60 mmHg C. 60 - 65 mmHg D. 65 - 70 mmHg E. 70 mmHg 49. CS. Bronita cronic mucopurulent se caracterizeaz prin: A. Sputa mucopurulent persistent sau recurent B. Sputa perlat C. Sputa mucoas D. Hemoptizie E. Wheezing precoce 50. CS. n patogenia bronitei cronice a fost cel mai bine demonstrata implicarea: A. Deficitului de ceruloplasmin B. Fumatului C. Polurii aerului cu amoniac D. Polurii aerului cu dioxid de azot (NO2) E. Polurii aerului cu pulberi silicogeni 51. CS. Pot da cavitaie pulmonar urmtorii germeni, cu EXCEPTIA: A. Anaerobi din cavitatea bucal B. Bacili enterici aerobi Gram negativi C. Mycoplasma pneumoniae D. Mycobacterium tuberculozis E. Staphylococcus aureus 52. CS. Indicai testul ce permite stabilirea astmului bronsic: A. Demonstrarea obstruciei reversibile a cilor aeriene B. Demonstrarea existenei reaciilor cutanate pozitive la diveri alergeni C. Demonstrarea eozinofiliei in snge D. Demonstrarea eozinofiliei in sput E. Demonstrarea creterii IgE serice 53. CS. La un pacient cu astm bronic, hiperinflaia marcat a toracelui, folosirea muchilor respiratori accesorii i prezena pulsului paradoxal semnifica: A. Obstrucia sever a cilor respiratorii B. Un tablou obinuit ntlnit n criza de astm bronic C. Pneumonia D. Embolia pulmonar E. Asocierea infeciei 54. CS. Empiemul reprezint un revrsat pleural: A. De tip transsudat B. Bogat n limf C. Intens purulent D. Predominant cu limfocite E. Predominant cu eozinofile 55. CS. Calea preferata de administrare a medicamentelor stimulatoare a receptorilor beta-adrenergici, utilizate n tratamentul astmului bronic, este: A. Inhalatorie B. Intravenoas C. Intramuscular D. Subcutanat E. Oral 56. CS. Cromoglicatul de sodiu este utilizat in tratamentul astmului bronic datorit efectului (efectelor): A. De inhibare a degranulrii mastocitelor 4

B. Bronhodilatator C. Antiinfecios D. Expectorant E. Mucolitic 57. CS. n astmul bronic cu crize rare, tratamentul de eleciune este reprezentat de: A. Administrarea de simpaticomimetice inhalatorii, la nevoie B. Administrarea cronic de simpaticomimetice inhalatorii C. Administrarea cronic de glucocorticoizi pe cale inhalatorie D. Administrarea cronic de simpaticomimetice, glucocorticoizi si ageni stabilizatori ai mastocitelor E. Administrarea cronic de glucocorticoizi pe cale oral 58. CS. Cromoglicatul disodic acioneaz prin: A. Reducerea inflamaiei cilor aeriene B. Efect anticolinergic C. Stimularea receptorilor beta-adrenergici D. Inhibiia degranulrii mastocitelor E. Inhibiia fosfodiesterazei 59. CS. Care dintre urmtorii factori nu se recunosc n etiologia bronhopneumopatiei cronice obstructive: A. Fumatul B. Factorii genetici C. Alcoolismul D. Infeciile bronice E. Inhalarea cronic a diferiilor iritani bronici 60. CS. Cel mai important n profilaxia bronhopneumopatiei cronice obstructive este evitarea: A. Expunerii la frig B. Expunerii sporadice la noxe profesionale C. Spaiilor aglomerate D. Fumatului E. Virozelor respiratorii 61. CM. Bronita cronic simpl realizeaz urmtoarele: A. Celule inflamatorii n mucoasa i submucoasa broniilor mari B. Edem n peretele bronic C. Hipertrofia stratului muscular al broniilor D. Fibroz peribronic E. Obstrucie progresiv a broniilor 62. CM. Bronita cronic obstructiv este marcat de: A. Obstrucia permanent a cilor aeriene mici B. Mucus filant produs de celulele caliciforme C. Inflamarea cronic a cilor aeriene mici D. Infiltrat inflamator interstiial E. Alveolit exsudativ 63. CM. Bronhopneumopatia cronic obstructiv se caracterizeaz anatomic prin: A. Leziuni de bronit cronic B. Emfizem pulmonar centrolobular C. Leziuni obstructive cronice, ireversibile n cile respiratorii mici D. Atrofia muscular n broniile mari E. n spaiul alveolar se gsesc fibrin, neutrofile, eritrocite 64. CM. Fenomene auscultative n emfizemul pulmonar sunt:

A. Expir semnificativ prelungit B. Raluri bronice rare C. Diminuarea murmurului vezicular D. Suflu tubar E. Frotaii pleurale 65. CM. Tipul emfizematos al Bronhopneumopatiei cronice obstructive include: A. Istoric de bronit B. Istoric de dispnee C. Torace normal cu raluri bronice D. Torace dilatat cu murmur vezicular diminuat E. Hipoventilaie 66. CM. Tipul emfizematos al Bronhopneumopatiei cronice obstructive include urmtoarele: A. Istoric de dispnee B. Torace dilatat cu murmur vezicular diminuat C. Percutor- sonoritate normal D. Raluri bronice frecvente E. Hematocrit <55% 67. CM. Tipul bronitic al Bronhopneumopatiei cronice obstructive cu evoluie sever include: A. Hematocrit > 60% B. PaO2 mult sczut (sub 50-60 mm Hg) C. Hipercapnie (PCO2 > 60-65 mm Hg) D. Normo sau hipocapnie E. Ventilaie crescut 68. CM. Tipul bronitic al bronhopneumopatiei cronice obstructive cu evoluie sever include urmtoarele: A. Dispnee B. Episoade frecvente de insuficien cardiac dreapt C. Torace dilatat cu murmur vezicular diminuat D. Percutor sunet submat E. Cianoz de tip central cu extremiti calde 69. CM. Corticoterapia este indicat pacienilor cu bronhopneumopatie cronic obstructiv (BPCO) cnd: A. Rspunsul este nesatisfctor la administrarea bronhodilatatoarelor B. Obstrucia bronic este sever C. Insuficiena respiratorie este sever D. Insuficien cardiac este sever E. Hipoxemia si hipercapnia sunt severe 70. CM. Mecanismele secretorii de aprare pulmonar sunt: A. Lisosimul B. Imunoglobulinele (secretorii A i serice) C. Bariera epitelial D. Interferonul E. Monocitele 71. CM. Etiologia bronitei cronice include: A. Fumatul B. Poluarea atmosferic C. Infeciile bronice D. Factorii genetici E. Expunerea profesional la praf 72. CM. Endotoxinele bacteriene acioneaz nociv prin: A. Activarea complementului B. Inactivarea factorului Hageman C. Coagulare local D. Eliberarea interleukinei-1 E. Inactivarea prostaglandinelor i chininelor 73. CM. Pneumonia comunitar poate fi determinat de: A. Streptococcus pneumoniae 5

B. Klebsiella pneumoniae C. Stafilococcus pneumoniae D. Virusuri i micoplasme E. Mycobacterium tuberculosis 74. CM. n mecanismul dilatrii ireversibile a broniilor (bronsiectaziei) joac rolul principal: A. Scderea rezistenei la deformare a peretelui bronic datorit leziunilor inflamatorii B. Malformaia congenital a sistemului de susinere parieto- bronic C. Traciunea centrifug sczut, aplicat peretelui bronic de fenomenele lezionale. D. Traciunea centrifug crescut, aplicat peretelui bronic. E. Creterea rezistenei la deformare a peretelui bronic 75. CM. Astmul bronic este caracterizat prin: A. Inflamaia cilor respiratorii B. Obstrucia complet sau incomplet reversibil C. Hiperreactivitatea cilor aeriene la diveri stimuli D. Boala granulomatoasa cu localizri multiple E. Adenopatia hilar bilateral 76. CM. n lumenul bronic al astmaticilor se gsesc dopuri sau cilindri bronici formai din: A. Glicoproteide B. Eritrocite C. Celule inflamatorii D. Celule epiteliale descuamate E. Granulom epitelioid 77. CM. Examenul radiologic toracic n criza sever de astm bronic relev: A. Hiperinflaie pulmonar B. Diafragm aplatizat C. Hipertransparena cmpurilor pulmonare D. Lrgirea spaiului retrosternal E. Metastaze septice 78. CM. Mecanismul de aciune al beta2-agonitilor include: A. Relaxarea fibrelor bronice i ncetarea bronhospasmului B. Modularea eliberrii de mediatori din mastocite i bazofile C. Inhibarea eliberrii de acetilcolin din nervii colinergici D. Creterea clearans-ului mucociliar E. Bradicardie 79. CM. Metabolismul gazos pulmonar n accesul sever de astm bronic este profund modificat i const din: A. Hipoxemie B. Hipocapnie C. Alcaloz respiratorie D. Hipercapnie E. Acidoza respiratorie 80. CM. Modificrile gazelor sanguine n starea de ru astmatic include: A. Hipoxemie B. Hipercapnie C. Acidoz metabolic D. Alcaloz metabolic E. Hipocapnie

81. CM. Glucoza n lichidul pleural este sczut n: A. Pleurezia parapneumonic B. Pleurezia tuberculoas C. Pleurezia neoplazic D. Pleurezia postembolica E. Sindromul Dressler 82. CM. Revrsatele pleurale franc-hemoragice sugereaz o etiologie: A. Neoplazic B. Postembolic C. Traumatic D. Parapneumonic E. Boli de colagen 83. CM. O proporie de limfocite mai mare de 50% n lichidul pleural sugereaz diagnosticul de: A. Pleurezie tuberculoas B. Pleurezie malign C. Pleurezie viral D. Pleurezie cardiac E. Pleurezie uremic 84. CM. Tratamentul pleureziei parapneumonice include: A. Antibioterapie corespunztoare etiologiei B. Antitusive i analgezice C. Antiinflamatoare nesteroidiene D. Evacuarea lichidului la necesitate E. Chimioterapia sistemic 85. CM. Pneumotoraxul spontan secundar este o complicaie a: A. Bronhopneumopatiei cronice obstructive B. Tuberculozei C. Mucoviscidozei D. Pneumoniei necrotice E. Bronshiectazei 86. CM. Fiziopatologia sindromului de detres respiratorie include urmtoarele: A. Scderea brutal a complianei pulmonare B. Sindrom restrictiv sever C. unt intrapulmonar dreapta-stnga D. Creterea complianei pulmonare sau sindrom obstructiv sever E. Hipertensiune arterial pulmonar cu o presiune de umplere atrial stng normal. 87. CM. Care din urmtorii indici reprezint volume i capaciti pulmonare (reprezint valori anatomice respiratorii): A. Spaiul mort B. Volumul expirator maxim pe secund C. Volumul rezidual D. Capacitatea pulmonar total E. Volumul rezidual funcional 88. CM. Care din urmtorii indici reprezint debite (sau constante dinamice) pulmonare: A. Capacitatea vital B. Capacitatea vital forat C. Volumul expirator maxim pe secund D. Volumul rezidual E. Debitul expirator maxim instantaneu de vrf 89. CM. Valoarea capacitii vitale pulmonare i a volumului expirator maxim pe secund variaz fiziologic n dependen de: A. Masa corporal B. Vrst C. Sex D. Talie (nlimea subiectului) E. Anotimp 6

90. CM. Care afirmaie din cele ce urmeaz, referitoare la faciesul poliglobulic, este corect: A. Faciesul poliglobulic reprezint coloraie roie a feei cu cianoz intens B. Pentru faciesul poliglobulic este caracteristic hiperemie conjunctival C. Se instaleaz n insuficien respiratorie cronic D. Se instaleaz n cord pulmonar cronic E. Se instaleaz n emfizem pulmonar esenial 91. CM. Toracele emfizematos prezint: A. Diametrul anteroposterior mrit B. Diametrul anteroposterior micorat C. Unghiul epigastric obtuz D. Unghiul epigastric ascuit E. Coastele orizontalizate 92. CM. Toracele astenic se caracterizeaz prin: A. Aspect plat ca i cum ar fi n expir B. Unghiul xifoidian obtuz C. Unghiul xifoidian ascuit D. Coatele verticalizate E. Spaiile intercostale reduse 93. CM. Transmiterea diminuat a vibraiilor vocale se observ n: A. Torace astenic B. Pleurezie C. Torace rahitic D. Torace senil E. Pneumotorax 94. CM. Transmiterea vibraiilor vocale se accentueaz n: A. Astm bronic n criz B. Pneumonie C. Emfizem pulmonar D. Torace senil E. Simfize pleurale bilaterale 95. CM. Care afirmaie din cele ce urmeaz, referitoare la ralurile uscate ronflante, este corect: A. Se produc n bronhiile de calibru mic B. Se produc n bronhiile de calibru mare i trahee C. Au tonalitate joas D. Au tonalitate nalt E. Se percep n ambele faze ale respiraiei 96. CM. Care afirmaie din cele ce urmeaz, referitoare la ralurile uscate sibilante, este corect: A. Se produc n bronhiile de calibru mic i bronhiole B. Se produc n bronhiile de calibru mare i trahee C. Au tonalitate ascuit D. Au tonalitate joas E. Se percep n ambele faze ale respiraiei 97. CM. Un pacient cu carcinom pulmonar de lob superior stng poate avea: A. Sindrom Horner stng B. Paralizie de diafragm stng C. Paralizie de coard vocal stng D. Scderea frecvenei micrilor respiratorii E. Sindrom bronhospastic 98. CM. Cele mai precise i informative metode de diagnostic al tromboembolismului pulmonar sunt:

A. Ecocardiografia B. Angiografia arterei pulmonare C. Electrocardiografia D. Radiografia pulmonar E. Scintigrafia pulmonar de perfuzie 99. CM. Rezultatele de laborator care indic necesitatea oxigenoterapiei includ: A. Saturaia sngelui arterial (SaO2) = 98 % B. Presiunea parial a oxigenului (PaO2) n sngele arterial < 55 mm Hg C. Presiunea parial a bioxidului de carbon (PaCO2) n sngele arterial = 70 mm Hg D. Volumul expirator maxim pe secund = 70 % E. Capacitatea vital = 70 % 100. CM. Dereglarea permeabilitii bronhiilor n criza de astm bronic este cauzat de: A. Edemul mucoasei B. Spasmul bronic C. Hipersecreia de mucus vscos D. Dischinezia hipotonic a bronhiilor E. Diminuarea elasticitii plmnilor 101. CM. Criza astmatic determin: A. Scderea volumului expirator maxim pe secund B. Creterea volumului rezidual C. Creterea complianei pulmonare D. Creterea capacitii vitale E. Creterea debitului ventilator maxim pe secund 102. CM. Valoarea debitului expirator de vrf (apreciat prin peakflow-metrie): A. La persoanele sntoase poate varia pe parcursul a 24 ore pn la 10% B. La persoanele sntoase este constant C. La astmatici poate varia pe parcursul a 24 ore pn la 10% D. La astmatici poate varia pe parcursul a 24 ore peste la 15% E. Variaz proporional cu severitatea astmului bronic 103. CM. Preparatele de elecie pentru tratamentul astmului bronic moderat (Treapta II) sunt: A. Teofilina retard B. Corticosteroizii inhalatori C. Corticosteroizii per os D. Beta2-agonitii inhalatori E. Corticosteroizii parenteral 104. CM. Preparatele de elecie pentru tratamentul astmului bronic moderat, necontrolat de treapta II (Treapta III) sunt: A. Teofilina retard B. Corticosteroizii inhalatori C. Corticosteroizii per os D. Beta2-agonitii inhalatori E. Antibioticele 105. CM. Preparatele de elecie pentru tratamentul astmului bronic sever (Treapta IV) sunt: A. Teofilina retard i/sau Beta2-agonitii inhalatori B. Corticosteroizii inhalatori C. Corticosteroizii per os D. Antibioticele E. Acidul cromoglicic (Intal) sau Nedocromilul 106. CM. Opacitile percepute prin examenul radiologic al plmnilor pot fi cauzate de: 7

A. Absena aerului din alveole B. Lichid in alveole C. Fibrozri i calcificri; D. Chiste aerice E. Corpi strini radioopaci 107. CM. Artai 3 indici care sunt cei mai informativi pentru aprecierea exsudatului (n revrsatul pleural): A. Reacia Rivalt este pozitiv B. Concentraia proteinei n lichidul pleural > 25 g/l C. Raportul proteine pleurale/proteine serice > 0,5 D. Raportul lacticdehidrogenaz (LDH) pleural/LDH seric > sau = 0,6 E. Lacticdehidrogenaz pleural (LDH) > 2/3 din limita superioar a valorii normale a LDH serice 108. CM. Ce elemente coninute n sput sunt caracteristice pentru supuraiile pulmonare: A. Macrofage cu hemosiderin B. Fibrele elastice C. Eozinofilele D. Cristalele de acizi grai E. Cristalele de colesterol 109. CM. Ce elemente coninute n sput sunt caracteristice pentru astmul bronic: A. Cristalele de hematoidin B. Spiralele Curchman C. Cristalele Charcot-Leiden D. Cristalele de colesterol E. Eozinofilele 110. CM. Respiraia Kussmaul se caracterizeaz prin: A. Ritm neregulat B. Ritm regulat cu amplitudine mare C. Inspir amplu, profund i zgomotos, urmat de o pauz scurt D. Expiraie sacadat urmat de o pauz scurt E. Ritm neregulat cu amplitudine mic 111. CM. Respiraia Biot se caracterizeaz prin: A. Ritm regulat B. Ritm neregulat C. Alternarea perioadelor variate apneice cu 4-5 respiraii de amplitudine diferit D. Respiraii de amplitudine foarte mare E. Respiraii de amplitudine diferit 112. Fumatul ndelungat altereaz: A. Micarea cililor B. Funcia macrofagelor alveolare C. Bronhoplegia D. Eliberarea enzimelor proteolitice ale polimorfonuclearelor E. Activarea eozinofilelor 113. CM. Boala pulmonar cronic obstructiv cu predominana bronsitei, n stadiu avansat se caracterizeaz prin: A. PaCO2 > 60 mm Hg B. Hematocrit = 35-45% C. PaO2 < 50-60 mm Hg D. Hematocrit > 60 % E. Nici una dintre ele 114. CM. Caracteristicile clinice ale bolii pulmonare

cronice obstructive cu predominanta emfizemului sunt: A. Tusea instalat naintea debutului dispneei B. Sput redus, mucoid C. Tusea instalat dup debutul dispneei D. Sput abundent, purulent E. Frecvena crescuta a cordului pulmonar 115. CM. Semnele obiective la bolnavii cu boala pulmonar cronic obstructiv cu predominana emfizemului sunt: A. Tahipneea B. Bradipneea C. Hipersonoritatea pulmonar D. Expirul relativ prelungit E. Galopul presistolic accentuat n timpul inspirului 116. CM. Cele mai frecvente bacterii patogene implicate n infeciile respiratorii la bolnavii cu boala pulmonar cronic obstructiv sunt: A. Haemophilus influenzae B. Streptococul beta-hemolitic C. Stretococcus pneumoniae D. Pseudomonas aeruginosa E. Branhamella catarrhalis 117. CM. Oxigenoterapia de durat la bolnavii cu boala pulmonar cronic obstructiv este recomandat n urmtoarele situaii: A. Hipoxemie persistent i sever (PaO2 < 55 mm Hg) B. Anemie C. Hipoxemie persistent i sever (SaO2 < 80 %) D. Insuficien cardiac dreapt sever E. Hipocapnie (PaO2 < 35 mm Hg) 118. CM. Emfizemul pulmonar se definete ca: A. Afeciune asociata cu secreia exagerat de mucus la nivel traheobronsic B. Distensia permanent a spaiilor aeriene de la nivelul broniilor principale C. Afeciune n care se distrug septurile alveolare D. Distensia permanenta a spaiilor aeriene distal de broniolele terminale E. Afeciune n care se pstreaz septurile alveolare 119. CM. Care dintre urmtoarele afirmaii privind bronhopneumopatia cronic obstructiv cu predominana bronitei sunt adevrate: A. Percuia toracelui arat sonoritate normal sau hipersonoritate B. Pacientul este de obicei supraponderal C. PCO2 este cronic sczut D. Volumul rezidual este sczut E. Debitele maximale respiratorii sunt mici 120. CM. Care dintre urmtoarele afirmaii privind bronhopneumopatia cronic obstructiv cu predominana emfizemului sunt adevrate: A. Dispneea este sever B. Radiografia toracic arat un cord mrit C. Hematocritul este < 55 % D. Hipertensiunea pulmonar este moderat E. Episoadele de acutizare a bolii sunt mai frecvente 121. CM. Boala pulmonar cronic obstructiv (BPCO) cu predominarea bronitei, cnd obstrucia bronhiilor este sever, clinic se manifest prin: A. Dispnee la efort B. Hipercapnie C. Cord pulmonar D. Hemoptizie E. Bronhoree fetid 8

122. CM. Urmtoarele bronhodilatatoare se utilizeaz n terapia bronitei cronice obstructive: A. Bromura de ipratropium B. Aminofilina C. Atropina D. Efedrina E. Terbutalina 123. CM. n bronita cronic la examenul sputei se izoleaz cel mai frecvent urmtoarele bacterii patogene: A. Streptococcus pneumoniae B. Haemophilus influenzae C. Staphilococcus aureus D. Branhamella catarrhalis E. Pseudomonas aeruginosa 124. CM. Terminarea unui episod de astm bronic este frecvent marcat de: A. Tuse cu expectoraie groas, filant B. Depistarea n sput a spiralelor Curshman C. Depistarea n sput a eozinofilelor si cristalelor Charcot-Leyden D. Scdere a tensiunii arteriale E. Bradicardie 125. CM. Glucocorticoizii se folosesc n tratamentul astmului bronic pentru efectul lor: A. Bronhodilatator B. De a reduce inflamaia cilor aeriene C. Benefic n suferinele acute, cnd obstrucia sever a cilor aeriene nu cedeaz la alte tratamente D. Bronhoconstrictor E. Antitusiv 126. CM. Boala pulmonar cronic obstructiv (BPCO), tip bronitic (B), evoluie sever, se caracterizeaz prin: A. Hematocrit peste 55-60 % B. Normocapnie C. Rare infecii bronice D. Sput abundent purulent E. Dispnee 127. CM. Cele mai frecvente bacterii patogene responsabile de acutizarea bolii pulmonare cronice obstructive (BPCO) sunt: A. Haemophylus influenzae B. Streprococcus haemolyticus grupa B C. Streptococcus pneumoniae D. Branhamella catarrhalis E. Staphilococcus aureus 128. CM. n tratamentul bronhodilatator n boala pulmonar cronic obstructiv (BPCO) se utilizeaz: A. Simpatomimetice B. Derivai de teofilin C. Anticolinergice D. Mucolitice E. Oxigenoterapie prelungit 129. CM. La examinarea radiologic a plmnilor n boala pulmonar cronic obstructiv (BPCO) cu predominanta emfizemului se constat: A. Diafragme coborte, aplatizate B. Silueta cardiaca larg, mrit C. Atenuare periferica a desenului bronhovascular D. Hipotransparena retrosternal

E. Lrgirea mediastinului superior 130. CM. Pentru pneumonia datorat pneumococilor susceptibili, antibioticele de eleciune sunt: A. Penicilina B. Metronidazolul C. Ampicilina D. Trimetoprim-sulfametoxazolul E. Vancomicina 131. CM. Sindromul clinic din pneumonia crupoas are urmtoarele caracteristici: A. Este generat de Streptococus pneumoniae B. Matitatea are topografie precis C. Debutul este gradat D. Predomin simptomele extrapulmonare E. Durerea este de tip pleural 132. CM. Pentru eliminarea secreiilor din arborele traheobronic se pot folosi urmtoarele metode: A. Sonde de aspiraie B. Forarea pacientului s tueasc C. Bronhodilatatoare beta-adrenergice D. Administrarea de glucocorticoizi E. Drenaj postural i percuia toracelui 133. CM. Selectai antibioticele de eleciune n suspiciunea de pneumonie pneumococic: A. Trimetoprim - sulfametoxazol B. Penicilina C. Ampicilina D. Fluorochinolone E. Metronidazol 134. CM. Cauze infecioase de formare a cavitii pulmonare sunt. A. Pseudomonas aeruginosa B. Staphylococcus aureus C. Germeni anaerobi D. Haemophilus influenzae E. Granulomatoza Wegener 135. CM. Printre simptomele caracteristice crizei de astm, se numr: A. Dispnee paroxistic respiratorie B. Junghi toracic C. Wheezing D. Puls paradoxal E. Hemoptizie 136. CM. Stimulii care interacioneaz cu reactivitatea cailor aeriene i care pot induce episoade acute de astm, pot fi reprezentai de: A. Alergeni B. Infecii C. Factori profesionali D. Medicamente - aspirina E. Medicamente - digoxina 137. CM. Diagnosticul diferenial al astmului bronic presupune excluderea urmtoarelor entiti: A. Insuficiena ventricular stng acut B. Obstrucia cailor aeriene superioare prin tumori C. Edemul laringian D. Embolia pulmonara recurenta E. Pneumonia 138. CM. Glucocorticoizii sunt indicai n terapia astmului bronic n urmtoarele situaii: A. La orice pacient la care boala nu este controlat prin bronhodilatatoare inhalatorii B. n criz de astm uoar C. n criz de astm sever 9

D. n astmul bronic cu crize frecvente E. n criz de astm bronic uoar care evolueaz concomitent cu pneumonie 139. CM. Agenii stabilizatori ai mastocitelor (cromolynul de sodiu si nedocromilul de sodiu) se folosesc n tratamentul astmului bronic pentru c: A. Influeneaz tonusul cilor aeriene B. Inhib degranularea mastocitelor C. mpiedic eliberarea mediatorilor chimici ai inflamaiei D. mbuntesc funcia pulmonar E. Mresc reactivitatea cilor aeriene distale 140. CM. Severitatea obstruciei n astmul bronic este indicat de: A. Wheezing B. Bradicardie C. Dispariia murmurului vezicular D. Prezena murmurului vezicular E. Puls paradoxal 141. CM. Cele mai eficace mijloace de tratament n astmul bronic sunt reprezentate de: A. Eliminarea agenilor cauzali din mediul unui astmatic alergic B. Medicamente care inhib contracia musculaturii netede bronice C. Medicamente care diminueaz si/sau previn inflamaia D. Antibiotice E. Antitusive 142. CM. Simptomele persistente de astm bronic sever pot fi tratate cu: A. 2 agoniti inhalatori cu durat lung de aciune B. Teofilin retard C. Corticosteroizi inhalatorii sau orali D. Diuretice E. Propranolol 143. CM. Forma nesezonier de astm bronic poate fi consecina alergiei la: A. Pene A. Fanerele animalelor B. Praf cu parazii C. Fungi si alte antigene din mediul nconjurtor D. Oxigen 144. CM. Simptomele astmului bronic constau n: A. Dispnee B. Tuse C. Wheezing D. Tahicardie E. Tensiune arterial crescut 145. CM. Sindromul Pickwick const n: A. Obezitate B. Somnolen diurn C. Leucocitoz D. Insuficien cardiac dreapt E. Hipertensiune pulmonar 146. CM. Mecanismul de aspiraie al pneumoniilor apare mai frecvent i este mai sever la: A. Alcoolici B. Pacienii supui anesteziei generale C. Cardiaci

D. Pacienii cu accident vascular cerebral E. Pacienii cu tulburri de deglutiie 147. CM. Urmtoarele afirmaii referitoare la sindromul de detres respiratorie a adultului sunt adevrate: A. Este o insuficien respiratorie cronic B. Este o insuficien respiratorie acut C. Se dezvolt n consecina obstruciei bronice cronice D. E caracterizat prin hipoxemie E. Reprezint un edem pulmonar produs prin creterea permeabilitii capilare 148. CM. Revrsatul pleural de tip exsudat poate fi cauzat de: A. Infecii virale B. Insuficien cardiac congestiv C. Neoplazii maligne D. Pneumonii bacteriene E. Sindromul nefrotic 149. CM. Chilotoraxul este produs de: A. Tromboza de ven cav inferioar B. Traumatisme C. Tumori mediastinale D. Expunere la asbest E. Insuficien cardiac stng 150. CM. Modificrile patologice care pot apare n bronhopneumopatia cronic obstructiv sunt: A. Hipertrofia glandelor mucoase B. Infiltrat inflamator n mucoas i submucoas C. Edem n peretele bronic D. Bronhodilatae cronic E. Hipertrofia musculaturii netede bronice Pneumoftiziologie 1. C.S. Care dintre formele de tuberculoz este de genez primar ? A. tuberculoza nodular B. tuberculoza infiltrativ C. tuberculoza diseminat D. tuberculoza g/limfatici intratoracici E. tuberculoza fibro-cavitar 2. C.S. Care din formele de tuberculoz este de genez secundar ? A. complexul tuberculos primar B. tuberculoza g/limfatici intratoracici C. tuberculoza infiltrativ D. intoxicaia tuberculoas E. viraj tuberculinic 3. C.S. Care form de tuberculoz pulmonar secundar se ntlnete la momentul actual mai des ? A. tuberculoza nodular B. tuberculoza infiltrativ C. tuberculoza diseminat D. tuberculoza fibro-cavitar E. pleurezie 4. C.S. Metoda principal de depistare a tuberculozei la momentul actual este: ? A. microradiografia cutiei toracice B. microscopia sputei la BAAR (bacili alcoolo-acido rezisteni) C. metoda cultural D. microscopia luminiscent E. anghiografia cutiei toracice 5. C.S. Pentru care form de tuberculoz pulmonar sunt caracteristice manifestrile clinice laringiene ? 10

A. tuberculoza infiltrativ B. tuberculoza nodular C. tuberculoza diseminat D. pleurezie E. tuberculoza fibro-cavitar 6. C.S. Ce semn morfologic deosebete inflamaia tuberculoas de alte procese granulomatoase ? A. celule epitelioide B. celule gigante C. cazeum n centrul granulomului D. celule macrofagale E. celule limfocitare 7. C.S. Pentru care form de tuberculoz este mai frecvent hemoptizia ? A. adenopatia tuberculoas B. complexul tuberculos primar C. tuberculoza nodular D. tuberculoza infiltrativ C. tuberculoza miliar 8. C.S. Care din pleurezii sunt mai frecvente la vrsta tnr ? A. parapneumonice B. metapneumonice C. tuberculoase D. canceroase E. cardiace 9. C.S. Care din complicaiile tuberculozei primare este mai sever ? A. atelectazie B. diseminaii miliare C. formarea cavernei D. diseminare bronhogen E. pleurezie 10. C.S. Ce celule predomin n lichidul pleural n pleurezia tuberculoas ? A. Neutrofile B. Monocite C. Limfocite D. Eozinofile E. Bazofile 11. C.S. Tuberculoza ganglionilor limfatici intratoracici poate evalua cu urmtoarele complicaii: A. atelectazie B. diseminaii miliare C. pleurezie D. tuberculoza bronhiilor E. Toate enumerate 12. C.S. Proba Mantoux cu 2 UT PPDL este hiperergic la copii: A. de la 5 mm B. de la 10 mm C. de la 15 mm D. de la 17 mm E. de la 21 mm 13. C.S. Vizita "focarelor de tuberculoz" de grupa epidemiologic "I" de asistenta medical a cabinetului ftiziopneumologic se efectueaz: A. 1 vizit n lun B. 1 vizit trimestrial C. 1 vizit n 6 luni D. 1 vizit n 9 luni

E. 1 vizit n 12 luni 14. C.S. Simptomul tusei este suspect pentru tuberculoz dac dureaz: A. < de o sptmn B. > de o sptmn C. > de 2 sptmni D. > de 3 sptmni E. > de 4 sptmni 15. C.S. Tuberculinele sunt A. preparate, ce provoc reacie specific alergic cutanat la cei infectai i vaccinai B. preparate, ce evideniaz numai infectarea C. alergeni nespecifici D. vaccin E. micobacterii vii 16. C.S. Mai frecvent BAAR pot fi decelate n materialele enumerate, cu excepia A. lichidul pleural B. snge C. apele de lavaj bronic D. sput E. apele de lavaj gasctric 17. C.S. Proba Mantoux cu 2 UT PPDL este hiperergic la aduli: A. de la 5 mm B. de la 10 mm C. de la 15 mm D. de la 17 mm E. de la 21 mm 18. C.S. Care metod de depistare a tuberculozei este cea mai important la momentul actual ? A. Microscopia sputei la BAAR B. Metoda cultural C. Radiofotografia medical D. Microscopia luminiscent E. Radiografia cutiei toracice 19. C.S. Cum se numete proba tuberculinic pozitiv pentru prima data? A. Reacie tuberculinic hiperergic. B. reacie tuberculinic normoergic. C. viraj tuberculinic D. salt tuberculinic E. infectat de tuberculoz 20. C.S. Care cale de depistare a tuberculozei este cea mai eficient ? A. examinarea "simptomaticilor" B. examenul radiologic n mas C. examenul radiologic n focarele de tuberculoz D. testarea tuberculinic integral E. examenul radiologic n grupele cu risc sporit de mbolnvire 21. C.S. Cile de ptrundere a infeciei tuberculoase n organism sunt urmtoarele, cu excepia A. aerian B. alimentar C. transplacentar D. de contact E. sexual 22. C.S. Indiferent de calea infectrii cu MBT mai frecvent se afecteaz: A. aparatul respirator B. aparatul digestiv C. aparatul urogenital 11

D. hematopoeza E. aparatul locomotor 23. C.S. Fazele morfologice ale complexul tuberculos primar sunt toate enumerate, cu excepia: A. faza ne specific (fagocitar) B. faza specific C. faza imuno-celular D. faza imuna umoral E. faza de fibrotizare 24. C.S. aile de ptrundere a micobacteriilor de tuberculoz in organism n tuberculoza primar sunt cele enumerate, cu excepia A. exogen B. endogen C. aerogen D. alimentar E. transplacentar 25. C.S. Care micobacterii mai des provoac tuberculoza pulmonar primar la copii? A. tipul uman B. tipul bovin C. tipul african D. tipul avium E. micobacteriile 26. C.S. Debutul mai frecvent al complexului tuberculos primar este ? A. acut B. subacut C. insidios D. inapercept E. asimptomatic 27. C.S. Tuberculoza ganglionilor limfatici intratoracici pseudotumoral se caracterizeaz prin: A. mrirea vdit a ganglionilor limfatici B. necroz cazeoas pronunat C. tendina spre evoluie cu complicaii D. hiperergie la tuberculin E. toate enumerate 28. C.S. Stadiile radiologice ale complexului tuberculos primar sunt cele enumerate, cu excepia : A. pneumonic B. de resorbie (bipolar) C. de organizare D. de petrificare E. de stabilizare 29. C.S. Alegei complicaiile complexului tuberculos primar. A. miocardit B. formarea cavernei primare C. colit D. hepatit E. pancreatit 30. C.S. Metodele de depistare a adenopatiei tuberculoase la copii sunt cele enumerate, cu excepia ? A. clinice B. radiofotografia medical C. rentgentomografic D. testarea tuberculinic E. microscopia sputei 31. C.S. Pleurezia tuberculoas se poate caracteriza prin urmtoarele tipuri de exudat, cu excepia:

A. sero-citrin B. hemoragic C. purulent D. transudat E. colestatic 32. C.S. Care este calea cea mai frecvent de ptrundere a micobacteriilor de tuberculoz n adenopatia tuberculoas ? A. alimentar B. aerogen C. trans-placentar D. cutanat E. prin mucoase 33. C.S. Ce modificri auscultative sunt n adenopatia tuberculoas ? A. suflu amforic B. respiraie vezicular exagerat C. suflu bronic D. murmur vezicular diminuat E. lipsa respiraiei 34. C.S. Care sunt modificrile radiologice n adenopatia tuberculoas? A. leziuni nodulare limitate B. leziuni nodulare diseminate C. sindromul hilului lrgit D. opacitate rotund E. opacitate inelar 35. C.S. Semnele clinice enumerate sunt posibile la examenul fizic n adenopatia tuberculoas, cu excepia : A. paliditate B. mrirea ganglionilor limfatici periferici C. cherotoconjunctivite D. matitate n ariile superioare ale plmnilor E. eritemul nodular pe gambe 36. C.S. Complicaiile adenopatiei tuberculoase sunt cele enumerate, cu excepia: A. atelectazia B. diseminarea limfohematogen C. pleurezia tuberculoas D. amiloidoza organelor interne E. fistula bronic 37. C.S. Cea mai frecvent cale de rspndire a micobacterielor n organism n tuberculoza pulmonar diseminat este : A. hemotogen B. limfogen C. bronhogen D. lifohematogen E. limfobronhogen 38. C.S. Cea mai rar ntlnit cale de rspndire a micobacterielor n tuberculoza pulmonar diseminat este: A. hematogen B. bronhogen C. limfohematogen D. limfogen E. limfobronhogen 39. C.S. Pentru tuberculoza diseminat este mai frecvent localizarea n: A. plmni B. ficat C. rinichi D. splin E. sistemul nervos 40. C.S. Tuberculoza pulmonar diseminat miliar se manifest 12

radiologic peste: A. 14 21 zile B. 5 10 zile C. 7 14 zile D. 3 4 sptmni E. 1 2 luni 41. C.S. Care este definiia tuberculozei pulmonare infiltrative ? A. forma de tuberculoz pulmonar cu leziuni nodulare in S1 S2 unilateral B. forma de tuberculoz pulmonar cu caverne fibrozate i mediastin deplasat spre partea afectat C. forma de tuberculoz primar la aduli D. forma de tuberculoza cu leziuni nodulare pe toate ariile pulmonare B. forma de tuberculoz pulmonar secundar cu opaciti mai mari de 1 1,5 cm. situate n segmentele posterioare 42. C.S. Ce "masc" de tuberculoz este mai caracteristic pentru tuberculoz diseminat subacut ? A. pneumonic B. bronhitic C. hemoptoic D. laringean E. endocrin 43. C.S. Tuberculoza fibro-cavitar mai frecvent se dezvolt din ? A. tuberculoza diseminat miliar B. tuberculoza nodular C. tuberculoza infiltrativ D. tuberculom E. complex tuberculos primar 44. C.S. Care dintre formele de tuberculoz infiltrativ evolueaz mai des n fibro-cavitar ? A. infiltratul bronho-lobular B. infiltratul rotund Assmann C. infiltratul oval Redeker D. pneumonia cazeoas E. periscisurita 45. C.S. In ct timp se dezvolt tuberculoz fibrocavitar ? A. 1 2 luni B. 2 3 luni C. 3 6 luni D. 1,5 2 ani E. 3 5 ani 46. C.S. Alegei cea mai frecvent maladie care contribuie la dezvoltarea tuberculozei fibro-cavitare: A. ulcerul stomacal C. hepatita cronic C. alcoolismul D. pielonefrita E. miocardita 47. C.S. Amiloidoza n tuberculoza fibro-cavitar afecteaz cel mai des: A. plmnii B. inima C. ficatul D. renichii E. splina

48. C.S. Micobacteriile n tuberculoza fibro-cavitar se rspndesc mai frecvent: A. hematogen B. limfogen C. bronhogen D. per continuitatem E. limfo-hematogen 49. C.S. Cavernele n tuberculoza fibro-cavitar se localizeaz mai des n: A. segmentul 3 B. segmentele 1,2,6 C. segmentele 4-5 D. segmentele 7,9 E. segmentul 8 50. C.S. Care dintre complicaiile ale tuberculozei fibro-cavitare se ntlnete foarte rar ? A. tuberculoza bronhiilor B. tuberculoza traheii C. tuberculoza intestinal D. pneumonia cazeoas E. tuberculoza miliar 51. C.S. Prin care semne obiective se manifest cordul pulmonar n urma tuberculozei fibro-cavitar? A. tahicardie B. accentul zgomotului II pe a. pulmonar C. suflu sistolic la apexul cordial D. accentul zgomotului II pe aort E. suflu diastolic pe aort 52. C.S. Testul tuberculinic la bolnavii de tuberculoz fibro-cavitar cu evoluie grav este: A. hiperergic B. anergic C. hipoergic D. normoergic E. adecvat 53. C.S. Prin ce se deosebete sputa n abcesul pulmonar cronic de tuberculoza fibro-cavitar ? A. are miros fetid B. este sanguinolent C. este omogen D. se elimin greu E. este n cantiti mici 54. C.S. Care dintre preparatele antituberculoase are o toxicitate ocular ? A. rifampicina B. etambutolul C. pirazinamida D. streptomicina E. izoniazida 55. C.S. Care dintre preparatele antituberculoase este contraindicat gravidelor ? A. izoniazida B. rifampicina C. streptomicina D. etambutolul E. pirazinamida 56. C.S. Care dintre preparatele antituberculoase este contraindicat copiilor sub 6 ani ? A. streptomicina B. rifampicina C. pirazinamida 13

D. izoniazida E. etambutolul 57. C.S. n ce caz chimiorezistena BAAR se numete primar ? A. bolnavul nu s-a tratat n trecut B. are recidiva de tuberculoz C. se trateaz de tuberculoz 5-6 luni D. efectueaz tratamentul dup "abandon" E. are eec terapeutic 58. C.S. Chimioprofilaxia tuberculozei se efectueaz cu: A. rifampicin B. izoniazid i pirazinamid C. pirazinamid D. izoniazid E. rifampicin i etambutol 59. C.S. Doza izoniazidei pentru chimioprofilaxia tuberculozei este de: A. 5 mg / kg B. 10 mg / kg C. 15 mg / kg D. 20 mg / kg E. 25 mg / kg 60. C.S. Ce sindrom este mai caracteristic pentru adenopatia pseudotumoral tuberculoas? A. de intoxicaie B. bronho-pulmonar E. hemoptoic D. algic E. cardiac 61. C.S. Care metod de tratament al bolnavului de tuberculoz este principala? A. chimioterapia B. tratamentul patogenetic C. tratamentul simptomatic F. tratamentul complicaiilor E. tratamentul chirurgical 62. C.S. Care este cel mai comun simptom al tuberculozei pulmonare? A. dispneea B. febra C. tuse persistent mai mult de 3 sptmni D. dureri n cutia toracic E. astenia 63. C.S. Prin imaginea radiologic "Hilul lrgit" se manifest: A. tuberculoza nodular B. adenopatia g/l intratoracici C. tuberculoza diseminat D. tubercoloza infiltrativ E. tuberculoza fibro-cavitar 64. C.S. Sindromul radiologic "Diseminaie pulmonar micronodular" este caracteristic pentru tuberculoza: A. fibro-cavitar B. nodular C. diseminat acut D. diseminat cronic E. diseminat subacut 65. C.S. Sindromul radiologic "Diseminaie pulmonar macronodular" este caracteristic pentru tuberculoza: A. infiltrativ B. diseminat miliar

C. diseminat cronic D. nodular E. adenopatie traheobronic 66. C.S. Sindromul radiologic "opaciti nodulare" este caracteristic pentru tuberculoza: A. infiltrativ B. nodular C. tuberculom D. diseminat E. complex tuberculos primar 67. C.S. Numii forma de tuberculoz pulmonar ce se manifest cu sindromul de opaciti inelare cu perei groi A. complexul tuberculos primar B. adenopatia tuberculoas C. nodular D. fibro-cavitar E. diseminat 68. C.S Numii forma de tuberculoz pulmonar ce se manifest cu sindromul de opacitate extins A. tuberculom B. infiltratul bronholobular C. infiltratul rotund Assmann D. pneumonie cazeoas E. infiltratul oval Redeker 69. C.S. Numii forma de tuberculoz pulmonar ce se manifest cu sindromul de opacitate rotund A. infiltrat nebulos B. periscisurit C. infiltrat Assmann D. lobit E. pneumonie cazeoas 70. C.S. Cauza eecului tratamentului antituberculos sunt cele enumerate, cu excepia A. procesul extins B. prezena bolilor asociate C. rezistena primar a micobacteriilor D. ntreruperea tratamentului E. cauza nu poate fi stabilit 71. C.S. Dezinfecia global n focarele de infecie tuberculoas se efectueaz n cazurile enumerate, cu excepia: A. dup depistarea i spitalizarea bolnavului n staionar B. pe parcursul tratamentului n ambulatoriu C. schimbul apartamentului D. dac bolnavul prsete apartamentul pe o perioad mai mult de 1 lun E. dup moartea bolnavului 72. C.S. Dup vaccinarea i revaccinarea BCG sunt posibile urmtoarele complicaii, cu excepia: A. abces rece B. ulcer C. cicatrice cheloid D. cicatrice de 4-8 mm la 1 an E. limfadenite regionale 73. C.S. n caz de pleurezie exsudativ la examinare se determin urmtoarele modificri, cu excepia: A. submatitate deasupra exsudatului B. timpanit deasupra exsudatului C. submatitate pe partea sntoas din cauza deplasrii organelor D. deasupra exsudatului respiraia i freamtul vocal diminuat sau lipsesc 14

E. respiraie bronhial 74. C.S. Reaciile clinice para-specifice primare sunt cele enumerate, cu excepia: A. cherato-conjunctivit flictenular B. poliserozit C. eritemul nodos C. reumatismul Ponce E. broniectazie 75. C.S. Mecanismul aciunii pneumoperitoneumului artificial sunt cele enumerate, cu excepia: A. colabarea plmnului B. abacilarea bolnavului C. hemo- i limfostaz D. aciunea reflectorie asupra hemo- i baroreceptorilor E. micorarea dezvoltrii pneumosclerozei 76. CS Factorii ce determin gradul focarului de tuberculoz sunt cele enumerate, cu excepia? A. bolnavul bacilar B. condiii sanitaro-igienice ne satisfctoare C. prezena copiilor, adolescenilor, gravidelor D. respectarea regimului alimentar E. ne respectarea de ctre bolnav a regimului sanitar 77. C.S. Aciunile medicale i sanitare pentru asanarea focarului de tuberculoz sunt cele enumerate, cu excepia A. tratamentul bolnavului n staionar B. tratamentul bolnavului la domiciliu C. dezinfecia D. examinarea contacilor E. efectuarea chimioprofilaxiei 78. C.S. Grupuri de ganglioni limfatici ce se afecteaz n adenopatia tuberculoas sunt cele enumerate, cu excepia A. intercostali B. paratraheali C. traheobronici D. bronho-pulmonari E. de bifurcaie 79. C.S. Cauzele dezvoltrii tuberculozei fibro-cavitare sunt urmtoarele, cu excepia: A. adresarea tardiv a bolnavilor B. condiii ne satisfctoare de trai C. boli asociate grave D. nivelul nalt de cultur sanitar a bolnavului E. rezistena micobacteriilor la preparatele antituberculoase 80. C.S. Modificrile sngelui periferic caracteristice pentru tuberculoza pulmonar diseminat miliar sunt urmtoarele, cu excepia: A. leucocitoz moderat B. trombocitopenie C. limfocitopenie D. monocitoz E. VSH crescut 81. C.M. Ce reprezint radiologic o tuberculoz infiltrativ ? A. leziuni nodulare limitate B. opacitate extins C. opaciti mai mari de 1,5 2,0 cm D. caverne izolate E. caverne multiple cu perei groi

82. C.M. Enumerai preparatele din grupa "B" (de rezerv) : A. streptomicina B. etambutolul C. canamicina D. rifampicina E. etionamida 83. C.M. Numii contingentele din grupa pereclitant: A. lucrtorii instituiilor de copii B. muncitorii de la fabrici i uzine C. lucrtorii din sfera alimentar D. fermierii E. pensionarii 84. C.M. Produsul obinut n biopsia prin aspiraie este folosit pentru: A. examinarea histologic B. examinare citologic C. examinare biochimic D. examinare bacteriologic E. examen imunologic 85. C.M. Cu semne clinice mici i fr manifestri obiective la examinarea fizic evolueaz: A. tuberculoza pulmonar nodular B. tuberculoza pulmonar infiltrativ C. tuberculomul pulmonar D. tuberculoza pulmonar diseminat E. pneumonia cazeoas 86. C.M. Rolul cel mai important n epidemiologia i evoluia clinic a tuberculozei umane revine: A. M. bovis B. M. hominis C. M. atipice D. M. avium E. M. murium 87. C.M. Acuzele bolnavului de tuberculoz: A. sunt specifice acestei maladii B. nu sunt specifice acestei maladii C. pot fi utile n diagnosticul diferenial cu alte maladii pulmonare nespecific D. nu permit de apreciat cu siguran etiologia maladiei E. au aspect specific i permit de a suspecta tuberculoza aparatului respirator 88. C.M. Condiiile de trai al bolnavului A. nu influeneaz riscul de mbolnvire de tuberculoz B. nu influeneaz evoluia procesului infecios C. influeneaz considerabil la riscul de mbolnvire de tuberculoz D. influeneaz considerabil evoluia procesului infecios E. are o influen relativ la riscul de mbolnvire de tuberculoz i puin determin evoluia bolii 89. C.M. De obicei evolueaz asimptomatic i se depisteaz prin radiofotografie medical profilactic: A. tuberculoza nodular B. tuberculoza pulmonar infiltrativ C. tuberculomul pulmonar D. tuberculoza diseminat E. tuberculoza pulmonar cirotic 90. C.M. Tuberculoza pulmonar fibrocavitar mai frecvent se formeaz din urmtoarele forme: A. tuberculoza nodular B. tuberculoza infiltrativ C. tuberculoza diseminat 15

D. tuberculom pulmonar E. tuberculoza bronhiilor 91. C.M. Formele locale de tuberculoz se vor dezvolta la copii cu: A. boli cronice ale aparatului respirator B. holecistit cronic C. amigdalit cronic D. sinusit cronic E. reumatism 92. C.M. Complexul tuberculos primar se manifest prin: A. raluri de diferit calibru difuze B. submatitate C. timpanit D. raluri umede de calibru mic moderate E. respiraia bronial 93. C.M. Debutul tuberculozei pulmonare miliare se caracterizeaz prin: A. febr crescnd B. tuse neproductiv C. tuse rebel cu expectoraii nensemnate D. dispnee E. tahicardie 94. C.M. Care sunt sindroamele clinice ale complexului tuberculos primar ? A. sindrom de intoxicaie B. sindrom intestinal C. sindrom bronhopulmonar D. sindrom hipertenziv E. sindrom hepato-lienal 95. C.M. Caracterizai ganglionii limfatici periferici n caz de tuberculoz primar: A. formarea fistulelor B. moi, elastici, indolori C. mrii pn la gradul VI D. duri, n pachete E. mrii pn la gradul III 96. C.M. Ce forma de tuberculoza este adenopatia? A. pulmonar B. secundar C. primar D. extra-pulmonar E. extra-respiratorie 97. C.M. Probele tuberculinice n tuberculoza primar sunt: A. anergice B. hiperergice C. normoergice D. pozitive pentru prima dat (viraj) E. hipoergice 98. C.S. BAAR n sput in tuberculoza primar se depisteaz: A. des B. permanent C. nu se depisteaz D. rar E. oligobacilari 99. C.M. Modificrile proteinogram n tuberculoza primar sunt: A. hiper-albuminemie B. hipo-albuminemie C. hipo-globulinemie D. hiper-globulinemie

E. indicele A/G normal 100. C.M. Care sunt complicaiile mai frecvente ale complexului tuberculos primar ? A. pleurezie B. hepatit C. diseminare bronhogen D. bronectazii E. atelectazie 101. C.M. Ce boli vor influena mai des dezvoltarea adenopatiei tuberculoase ? A. amigdalit cronic B. hepatit C. viciu cardiac D. faringit E. gastrit cronic 102. C.M. Care modificri n hemogram sunt caracteristice pentru adenopatie traheobronic tuberculoas ? A. hemogram normal B. modificri moderate C. modificri pronunate D. nu este informativ E. sunt modificai numai unii indici 103. C.M. Caracterizai reaciile la testul tuberculinic n cay de adenopatie traheobronic tuberculoas: A. anergice B. normoergice C. hiperergice D. paraalergice E. paradoxale 104. C.M. Ce materiale sunt folosite mai frecvent pentru decelarea BAAR n caz de adenopatie traheobronic tuberculoas la copil: A. sput B. lavaj bronhial C. lavaj stomacal D. lavaj obinut prin bronhoscopie E. frotiu din laringe 105. C.M. Ce se evideniaz la percuie n adenopatia traheobronic tuberculoas? A. sunet timpanic B. submatitate paravertebral C. submatitate parasternal D. matitate n ariile pulmonare inferioare E. matitate la apexul plmnului 106. C.M. Pentru care maladii este caracteristic localizarea preponderent unilateral a procesului? A. limfogranulomatoza B. cancerul central C. sarcoidoza D. adenopatia tuberculoas E. limfoleucemiile 107. C.M. Care sunt cele mai grave complicaii ale adenopatiei tuberculoase ? A. tuberculoza miliar B. atelectazia C. meningita tuberculoas D. pleurezia E. tuberculoza broniilor 108. C.M. Tuberculoza diseminat cronic se ntlnete mai frecvent la: A. adolesceni 16

B. copii mici C. aduli i vrstnici D. femei E. brbai 109. C.M. Pentru tuberculoza pulmonar diseminat cronic este caracteristic: A. tabloul clinic de scurt durat B. periodic cu acutizri C. periodic cu remisii D. tablou clinic asimptomatic E. debut acut 110. C.M. Pentru perioada de remisie a tuberculozei diseminate cronice este caracteristic: A. tuse uscat B. dispnee redus C. febr D. dispnee pronunat E. junghi toracic 111. C.M. Rezultatele auscultaiei cordului caracteristice pentru tuberculoza diseminat cronic: A. accentuarea zgomotului II pe aort B. accelerarea zgomotelor cardiace C. accentuarea zgomotului II pe a. pulmonar D. atenuarea zgomotelor cardiace E. aritmice 112. C.M. Debut insidios al tuberculozei pulmonare infiltrative este caracteristic pentru bolnavii cu: A. infiltrate bronholobulare B. periscisurite C. lobite D. pneumonie cazeoas E. infiltrat rotund 113. C.M. Diagnosticul diferenial al tuberculozei pulmonare diseminate miliare se va efectua cu: A. infeciile virale acute B. pneumoniile stafilococice C. pleurezia exudativ D. abcesul pulmonar E. tifosul abdominal 114. C.M. Debutul acut al tuberculozei pulmonare infiltrative este caracteristic pentru bolnavii cu: A. infiltrate mrginale B. infiltrate bronholobulare C. lobite D. infiltrat rotund E. pneumonie cazeoas 115. C.M. Modificrile funcionale ale sistemului cardiovascular n tuberculoza pulmonar infiltrativ: A. tahicardie B. suflu sistolic funcional la apex C. bradicardie D. suflu diastolic la apex E. accentuarea ambelor zgomote la apex 116. C.M. Soluionarea decisiv a diagnosticului clinic de tuberculoza pulmonar infiltrativ se efectueaz prin: A. simptoamele clinice B. examenul fizic C. hemograma D. analiza sputei la BAAR E. examenul radiologic 117. C.M. Formele limitate ale tuberculozei pulmonare

infiltrative sunt: A. infiltratul bronho-lobular B. infiltratul nebulos C. infiltratul rotund Assmann D. periscisurit E. opacitate nodular <1 cm 118. C.M. Formele cu extindere mare ale tuberculozei pulmonare infiltrative sunt: A. periscisurit B. infiltratul nebulos C. lobit D. infiltratul rotund Assmann E. pneumonia cazeoas 119. C.M. Ce este tuberculoza fibro-cavitar ? A. o form recent de tuberculoz B. o form limitat de tuberculoz C. o form extins de tuberculoz D. o form cronic de tuberculoz E. o form infiltrativ de tuberculoz cu distrucie 120. C.M. Evoluia tuberculozei fibro-cavitare este: A. continu B. ondulat C. cu acutizare D. cu remisie E. de scurt durat 121. C.M. Eliminarea micobacteriilor la bolnavii cu tuberculoz fibro-cavitar n faza progresiv este: A. abunden B. permanent C. periodic D. oligobacilar E. nu se depisteaz 122. C.M. Care dintre aciunile indicate la un bolnav cu tuberculoz fibro-cavitar i hemoragie pulmonar contribuie la scderea presiunii n circuitul mic ? A. administrarea atropinei B. administrarea vicasolului C. instalarea garourilor D. administrarea acidului aminocapronic E. administrarea pneumoperitoneului 123. C.M. Care dintre metode de colapsoterapie pot fi utilizate la bolnavii cu tuberculoz fibro-cavitar i n ce cazuri ? A. pneumotoraxul artificial B. pneumoperitoneumul C. hemoragie pulmonar D. localizarea procesului n segmentele bazale E. localizarea procesului n segmentele superioare 124. C.M. Care metod de investigaie va fi hotrtoare n diagnosticul diferenial ale bolii broniectatic cu tuberculoza fibrocavitar ? A. radiofotografia medical B. bronhoscopia C. bronhografia D. radiografia cutiei toracice E. analiza sputei la BAAR 125. C.M. Ce metode se folosesc pentru depistarea tuberculozei la gravide n primul trimestru ?. A. radiofotografia medical B. microscopia sputei D. radioscopia cutiei toracice E. radiografia cutiei toracice 17

E. tomografia pulmonar 126. C.M. Care vor fi simptoamele pentru a suspect tuberculoza la o gravid cu gestoz ? A. hemoptizie B. vom C. tuse 3 sptmni D. inapeten E. insomnie 127. C.M. n care termeni riscul de mbolnvire prin tuberculoz la gravide este mai mare? A. trimestru II B. trimestru I C. trimestru III D. perioada postnatal E. n perioada antenatal 128. C.M Numii contingentele din grupele pereclitante: A. lucrtorii instituiilor de copii B. muncitorii de la fabrici i uzine C. lucrtorii din sfera alimentar D. fermierii E. bussinessmanii 129. C.M. Rolul principal al medicului internist este: A. efectuarea profilaxiei specifice B. tratamentul bolnavilor de tuberculoz C. dispensarizarea bolnavilor de tuberculoz D. depistarea tuberculozei la "simptomatici" E. examinarea sputei la BAAR la tuitorii cronici 130. C.M. Cum se va depista tuberculoza pulmonar extins ? A. prin adresare B. prin examinri profilactice integrale C. prin depistarea BAAR n sput D. radiofotografia medical ocazional E. prin vizita medicului la domiciliu 131. C.M. Metodele nespecifice de profilaxie a tuberculozei sunt: A. vaccinarea BCG B. chimioprofilaxia C. chimioterapia D. msurile socio-economice E. msurile sanitare 132. C.M. Pleurezia tuberculoas cel mai des se ntlnete n vrsta: A. 13 29 ani B. 30 39 ani C. 40 49 ani D. 50 59 ani E. 60 ani i mai mult 133. C.M. Ce forme de tuberculoz a sistemului nervos se ntlnesc cel mai des: A. meningit bazal B. meningoencefalit C. mielit D. tuberculom cerebral E. encefalomielit 134. CM Care sunt simptoamele sindromului bronhopulmonar n adenopatia tuberculoas? A. transpiraii nocturne B. dispnee C. tuse bitonal D. subfebrilitate

E. scdere ponderal 135. C.M. Cine este responsabil pentru depistarea bolnavilor de tuberculoz ? A. medicul de familie B. medicul internist C. pneumoftiziologul D. endocrinologul E. gastrologul 136. C.M. Cauzele decesului n caz de hemoragie n tuberculoza pulmonar sunt: A.pneumonie de aspiraie B. ocul hemoragic C. insuficiena cardiac D. asfixia mecanic E. progresarea procesului 137. C.M. Numii preparatele antituberculoase din grupa "A" (de eficacitate nalt).: A. rifampicina B. tubazida C. canamicina D. etionamida E. pirazinamida 138. C.M. Alegei factori sociali de risc sporit de mbolnvire de tuberculoz ? A. diabetul zaharat B. migranii C. luzele D. persoanele din penitenciare E. vagabonzii 139. C.M. Alegei factorii medico-biologici cu risc sporit de mbolnvire de tuberculoz: A. ulcerul gastric B. migranii C. persoanele supuse tratamentului cu imunodepresani D. vagabonzii E. diabet zaharat 140. C.M. Alegei factorii epidemiologici cu risc sporit de mbolnvire de tuberculoz: A. ulcer gastric B. contact cu bolnavi baciliferi C. migranii D. contact cu animale bolnave de tuberculoz E. persoane cu sechele de tuberculoz 141. C.M. Care dintre modificrile hemogramei sunt caracteristice pentru tuberculoz ? A. leucocitoz pronunat B. anemie C. limfocitoz D. limfocitopenie E. agranulocitoz 142. C.M. Ce modificri n lichidul cefalorahidian sunt caracteristice pentru meningita tuberculoas? A. predominarea limfocitelor B. nivelul proteinelor peste 10 g/l C. scderea glucozei D. pleocitoz pronunat E. scderea clorurilor 143. C.M. Cele mai rspndite metode de decelare a micobacteriei tuberculoase sunt: A. metoda bacterioscopic B. metoda de nsmnare 18

C. metoda de flotaie D. metoda biologic E. metoda imunologic 144. C.M. Care sunt vrstele ftiziogene pentru copii? A. 0 - 1 ani B. 4 5 ani C. 1 3 ani D. 5 6 ani E. 12 14 ani 145. C.M. Care sunt componentele complexului tuberculos primar ? A. afectul primar B. limfangita C. limfadenita D. miocardita E. artrita 146. C.M. Care copii se vor mbolnvi mai des de tuberculoz ? A. nevaccinai B. vaccinai C. din condiii de trai satisfctoare D. din condiii de trai nesatisfctoare E. cu stre imunodeficitar 147. C.M. Factorii cu risc ftizic sporit socio-economic sunt: A. persoane cu venituri materiale suficiente B. persoane cu parametri locative subigienice C. etilitii cronici D. celibatarii E. persoane expuse influenei noxelor profesionale 148. C.M. Care contact contribuie la mbolnvirea de tuberculoz la copii ? A. contact n familie B. contact de vecinatate C. contact de rudenie D. contact ocazional E. contact n transport 149. C.M.Care semne radiologice sunt caracteristice pentru diferite tipuri de tuberculoz infiltrativ? A. sindromul opacitii limitate B. persoane cu sechele post-tuberculoase C. sindromul opacitii extinse D. sindromul opacitii rotunde E. sindromul opacitii inelare 150. C.M. Formele clinico-radiologice ale adenopatiei tuberculoase sunt: A. gripal B. infiltrativ C. pneumonic D. pseudo-tumoral E. de "volum mic" Cardiologie 1. CS. Patologie cardiac, caracterizat prin dilatarea mare a tuturor camerelor cordului cu grosimea pereilor normal: A. Cardiomiopatie dilatativ B. Cardiomiopatie hipertrofic C. Cardiomiopatie restrictiv

D. Infarct miocardic E. Miocardit difuz


2. CS. Patologie cardiac, caracterizat prin hipertrofia ventricular marcat i dezorganizare extensiv a arhitecturii miocitare: A. Cardiomiopatie dilatativ B. Cardiomiopatie hipertrofic C. Cardiomiopatie restrictiv D. Infarct miocardic E. Miocardit 3. CS. Patologie a miocardului caracterizat prin diminuarea compleanei ventriculare, respectiv a funciei diastolice (fibroza accentuat) A. Cardiomiopatie dilatativ B. Cardiomiopatie hipertrofic C. Cardiomiopatie restrictiv D. Infarct miocardic E. Miocardit 4. CS. Principala verig patogenetic a dezvoltrii cordului pulmonar cronic este: A. Hipertensiunea arterial B. Hipotensiunea arterial C. Hipertensiunea pulmonar D. Creterea presiunii venoase E. Nici una din aceste variante 5. CS. Tratamentul preventiv n ocul cardiogen din infarctul miocardic acut const n urmtoarele, cu excepia: A. Reducerii intervalului de debut a infarctului miocardic acutspitalizare B. Aplicrii terapiei trombolitice ct mai precoce C. Profilaxiei i coreciei dereglrilor de ritm D. Coreciei dereglrilor volumului de snge circulant E. Administrrii de ageni vasopresori 6. CS. n ocul cardiogen, Dopamina n doza1,05,0mkg/kg/min nu provoac: A. Dilatarea arterelor coronariene B. Dilatarea arterelor cerebrale C. Dilatarea arterelor renale D. Stimularea receptorilor dopaminergici E. Stimularea alfa receptorilor 7. CS. Care este simptomul dominant al insuficienei cardiace stngi cronice A. Tusea B. Hemoptizia C. Dispneea D. Astenia E. Respiraia CheyneStokes 8. CS. Nu este simptom al stazei sistemice: A. Cianoza rece i generalizat B. Edem generalizat, decliv C. Subicter D. Hipertensiune arterial E. Hipertensiune venoas 9. CS. Pentru insuficiena cardiac dreapt este caracteristic: A. Turgescena jugularelor B. Accentuarea pulsaiei arterelor carotide C. Accentuarea pulsaiei arterelor femurale D. Absena pulsaiei pe arterele radiale E. Pulsaia venelor membrelor inferioare 10. CS. Care este criteriul pe care se bazeaz clasificarea NYHA A. Tahicardia B. Dispneea 19 11.

12.

13.

14.

15.

16.

17.

18.

C. Bradicardia D. Astenia E. Tusea CS. Care sunt preparatele ce reduc returul venos spre cord i care scad tensiunea hidrostatic n capilarul pulmonar A. Analgezice narcotice B. Diuretice C. Adrenomimetice D. Bronholitice E. Analgezice nenarcotice CS. Care este cauza principal a anginei pectorale A. Stenoza aortic B. Hipertensiunea arterial C. Ateroscleroza coronar D. Cardiomiopatia hipertrofic E. Hipertireoidia CS. Sediul tipic al durerii anginoase A. Precordial B. Epigastru C. Retrosternal D. Interscapular E. Umrul stng CS. Semnul caracteristic pe electrocardiogram n acces de angin pectoral este: A. Unda P bifazic B. Modificrile segmentului ST C. Unda P negativ D. Modificrile segmentului PQ E. Modificrile complexului QRS CS. Nu este contraindicaie absolut a probei de efort: A. Infarctul miocardic acut B. Angina pectoral instabil C. Hipertensiunea arterial sistemic D. Endocardita infecioas E. Tulburrile severe de ritm cardiac CS. Creatinfosfochinaza, n infarct miocardic acut: A. Crete la 2ore de la debut, atinge un maxim la 12 ore i revine la normal n 12zile B. Crete la 48ore de la debut , atinge un maxim la 3648 ore i revine la normal n 3 5zile C. Crete la 810 ore de la debut, atinge un maxim la 3648 ore i revine la normal n 5 7 zile D. Crete la 5 ore de la debut, atinge un maxim la 6 ore i revine la normal n 2 zile E. Crete la 5 ore de la debut, atinge un maxim la 2ore i revine la normal n 2 zile CS. Cea mai efectiv metod a nlturrii durerii n infarct miocardic acut este: A. Administrarea nitrailor B. Analgezice nenarcotice C. Anagezice opiacee D. Neuroleptanalgezia E. Ataralgezia CS. Hipertensiunea arterial este definit ca o cretere persistent a tensiunii arteriale sistolice i diastolice dup valorile: A. 130/80mmHg B. 140/90mmHg

19.

20.

21.

22.

23.

24.

25.

26.

27.

C. 150/100mmHg D. 160/100mmHg E. 155/110mmHg CS. Tensiunea arterial sistolic 160179mmHg i TA diastolic 100109mmHg este caracteristic pentru: A. Gradul I(uoar) hipertensiune arterial esenial B. Gradul II(moderat) hipertensiune arterial esenial C. Gradul III(sever) hipertensiune arterial esenial D. HTA sistolic izolat E. Distonia vegetativ de tip hipertensiv CS. Care este efectul advers specific pentru furosemid folosit pe termen lung n hipertensiunea arterial: A. Manifestri alergice B. Vasculite C. Nefrit interstiial D. Ginecomastie E. Diminuarea libido CS. Nu este funcie a pericardului A. Fixarea i limitarea micrilor excesive ale inimii B. Reducerea friciunii inimii fa de structurile vecine C. Limitarea dilataiei acute a inimii D. Participarea la distribuirea i egalizarea forelor hidrostatice a celor doi ventriculi E. Funcia de pomp CS. La bolnavii asimptomatici n terapia stenozei mitrale poate fi util: A. Valvuloplastia cu balon; B. Tratamentul cu anticoagulante; C. Restricia de sare i administrarea diureticelor; D. Comisurotomia pe cord nchis; E. Comisurotomia pe cord deschis; CS. Cel mai frecvent simptom n clinica miocarditei de orice etiologie este: A. Dispneea; B. Cardialgia; C. Palpitaiile; D. Sincopa; E. Fatigabilitatea CS. n cazuri tipice reumatismul articular acut se manifest: A. Peste 1-5 sptmni de la o infecie streptococic faringian; B. Peste 1-2 zile dup suprarcial fr legtur cu infecia; C. Peste 23 luni dup grip; D. Peste 1 an de la nceputul manifestrilor sindromului articular. E. Peste 2-3 ani dupa herpesul suportat. CS. Manifestrile articulare ale reumatismului articular acut sunt caracterizate prin: A. Caracterul migrator al poliartritei; B. Afectarea asimetric a articulaiilor mari; C. Afectare simetric a articulaiilor mici; D. Durata durerilor mai mult de 4 sptmni; E. Durata durerilor de 2-3 luni. CS. n reumatismul articular acut de regul este depistat: A. Leucocitoza neutrofil; B. Anemia hipocrom; C. VSH 60-80 mm/or; D. Leucopenia moderat; E. Micorarea titrelor ASL-O; ASK, ASG. CS. Mrimea titrelor de anticorpi antistreptococici i dinamica lor: 20

28.

29.

30.

31.

32.

A. Nu reflect gradul de activitate al reumatismului; B. Reflect indirect gradul de activitate al reumatismului; C. Nu reflect gradul de sensibilitate cu antigenii streptococici. D. Nu se exprim n dinamic. E. Nu serveste criteriu de diagnostic. CS. Principalul semn electrocardiografic al blocadei AV de gradul I prezint: A. Prelungirea intervalului P-Q (R) mai mult de 0,20 sec.; B. Prelungirea duratei complexului QRS mai mult de 0,12 sec.; C. Disocierea complet ntre ritmul atrial (P) i cel venrticular (QRST) i micorarea numrului construciilor ventriculare pn la 60-30 min sau nc mai puin; D. Lipsa unor complexe ventriculare QRST; E. Deviaia pronunat a axului cardiac electric la stnga. CS. Principalul semn electrocardiografic al blocadei AV de gradul II prezint: A. Prelungirea duratei intervalului P-Q (R) mai mult de 0,20 sec.; B. Prelungirea duratei complexului QRS mai mult de 0,12 sec.; C. Disocierea complet ntre ritmul atrial (P) i cel ventricular (QRST) i micorarea numrului construciilor ventriculare pn la 60-30 / min sau nc mai puin; D. Blocarea unor impulsuri atriale, n timp ce celelalte sunt conduse; E. Deviaie pronunat axului cardiac electric la stnga. CS. Cel mai principal semn electrocardiografic al blocadei AV de gradul III prezint: A. Prelungirea duratei intervalului P-Q (R) mai mult de 0,20 sec.; B. Prelungirea duratei complexului QRS mai mult de 0,12 sec.; C. Disocierea complet ntre ritmul atrial (P) i cel ventricular (QRST) i reducerea frecvenei ventriculare sub 60 b/min.; D. Lipsa unor complexe ventriculare QRST; E. Deviaia pronunat a axului cardiac electric la stnga. CS. Caracteristica anginei pectorale Clasa I conform clasificrii canadiene: A. Activitatea tipic obinuit nu provoac angin; aceasta apare la efort intens B. Angina apare la urcatul scrilor rapid sau la mers rapid C. Angina apare la efortul de mers obinuit, sau la urcatul scrilor n condiii normale D. Angina poate fi prezent i n repaos E. Angina lipsete CS. Caracteristica anginei pectorale Clasa II conform clasificrii canadiene: A. Activitatea tipic obinuit nu provoac angin; aceasta apare la efort intens

33.

34.

35.

36.

37.

38.

39.

40.

Angina apare la urcatul scrilor rapid sau la mers rapid Angina apare la efortul de mers obinuit, sau la urcatul scrilor n condiii normale D. Angina poate fi prezent i n repaos E. Angina lipsete CS. Caracteristica anginei pectorale Clasa III conform clasificrii canadiene: A. Activitatea tipic obinuit nu provoac angin; aceasta apare la efort intens B. Angina apare la urcatul scrilor rapid sau la mers rapid C. Angina apare la efortul de mers obinuit, sau la urcatul scrilor n condiii normale D. Angina poate fi prezent i n repaos E. Angina lipsete CS. Caracteristica anginei pectorale Clasa IV conform clasificrii canadiene: A. Activitatea tipic obinuit nu provoac angin; aceasta apare la efort intens B. Angina apare la urcatul scrilor rapid sau la mers rapid C. Angina apare la efortul de mers obinuit, sau la urcatul scrilor n condiii normale D. Angina poate fi prezent i n repaos E. Angina lipsete CS. Selectai semnele clinice caracteristice pentru tahicardie supraventriculara paroxistica: A.Ritmul cordului regulat, 90 b/min B.Ritmul cordului regulat, 120 b/min C.Ritmul cordului regulat, 220 b/min D.Ritmul cordului neregulat E. Deficit de puls CS. Selectai cel mai optimal preparat pentru tratamentul tahicardiei sinusale n insuficiena cardiac: A. Eufilina B. Propranololul C. Digoxina D. Verapamilul E. Dopamina CS. Selectai preparatul optim pentru tratamentul extrasistoliei pe fon de tahicardie i suprasolicitarea atriului stng A. Digoxina B. Hipotiazida C. Furosemida D. Propranalolul E. Eufilina CS. n ce forme de blocuri se intlnete puls aritmic: A.Bloc A-V gr.I B.Bloc A -V gr II, tip Mobitz I C.Bloc A-V gr. II, tip 2/1 D.Bloc A-V complet E. Bloc de ramur stnga fasciculul His. CS. Dimensiunile cordului n cardiomiopatie dilatativ: A.ntotdeauna normale B.ntotdeauna mrite C.Mrite spre stnga D.Mrite spre dreapta E. Pot fi att mrite ct i normale CS. Dimensiunile cordului n cardiomiopatia hipertrofic: A.ntotdeauna normale B.ntotdeauna mrite C.Mrite spre stnga 21

B. C.

41.

42.

43.

44.

45.

46.

47.

48.

49.

D.Mrite spre dreapta E. Pot fi att mrite ct i normale CS. Care este metoda de baz n diagnosticul cardiomiopatiilor: A.Electrocardiografia B.Investigaiile de laborator C.Fonocardiografia D.Ecocardiografia E. Radiografia toracelui CS. Pentru hipertensiunea arterial esenial este caracteristic: A.Prezena anamnezei eredocolaterale B.Lipsa anamnezei eredocolaterale C.Tabagismul D.Actvitatea fizic sporita E. Modul sedentar de via CS. Crize frecvente repetate de hipertensiune arterial sunt caracteristice pentru: A.Hipertensiunea arterial esenial B.Pielonefrita cronic C.Glomerulonefrita cronic D.Feocromocitom E. Hipertensiune renovascular CS. Hipertensiunea arterial n glomerulonefrita cronic este cauzat de: A.Insuficiena coronarian cronic B.Infarctul miocardic C.Ictusul cerebral D.Insuficiena cronic cardiac E. Insuficiena cronic renal CS. Modificrile vaselor retiniene sunt caracteristice pentru: A.Hipertensiunea arterial B.Pielonefrita cronic C.Glomerulonefrita cronic D.Hipertensiunea renovascular E. Schimbrile sunt identice pentru toate formele de hipertensiune arterial CS. Aortografia este o metod preioas de cercetare n urmtoarele tipuri de hipertensiune arterial: A.Hipertensiunea arterial esenial B.Pielonefrita cronic C.Glomerulonefrita cronic D.Hipertensiunea renovascular E. Tireotoxicoza CS. Tensiunea diastolic n hipertensiunea arterial la vrstnici (ateroarteriosclerotic) poate fi: A. Mai mic dect 80 mmHg B. Mai mic dect 85 mmHg. C. Mai mic dect 90 mmHg. D. Mai mic dect 95 mmHg. E. Mai mic dect 100 mmHg. CS. Tensiunea sistolic n hipertensiunea arterial la vrstnici (ateroarteriosclerotic) poate fi: A.Egal sau mai mare dect 140 mmHg. B.Egal sau mai mare dect 150 mmHg. C.Egal sau mai mare dect 160 mmHg. D.Egal sau mai mare dect 170 mmHg. E. Egal sau mai mare dect 180 mmHg. CS. n stenoza valvulei aortale zgomotul II la baza cordului este caracterizat ca:

50.

51.

52.

53.

54.

55.

56.

57.

A.Accentuat B.Nu e schimbat C.Dedublat din cauza ejeciei sczute a ventriculului stng D.Diminuat E. Dedublat la efort fizic CS. n insuficiena mitral pronunat precoce se determin: A.Mrirea ventriculului stng, apoi a atriului stng B.Mrirea atriului stng, apoi a ventriculului stng C.Mrirea atriului drept, apoi a ventricului drept D.Mrirea ventricului drept, apoi a atriului drept E. Mrirea ventricului drept, apoi a ventriculului stng CS. Deplasarea ocului apexian n stnga n insuficiena valvulei mitrale n primul rnd e legat de: A.Dilatarea i hipertrofia ventricului stng B.Dilatarea i hipertrofia atriului stng C.Dilatarea i hipertrofia atriului stng i ventricului stng D.Dilatarea i hipertrofia ventricului drept E. Dilatarea i hipertrofia atriului drept CS. Numii diametrul normal al atriului stng conform datelor Ecocardiografice: A.20-30 mm B.30-40 mm C.50-60 mm D.70-80 mm E. 80-100 mm CS. n stenoza mitral palpator n regiunea cordului se poate determina: A.ocul apexian neschimbat B.Devierea ocului apexian spre stnga C.Tremorul sistolic D.Tremorul diastolic E. Tremorul sistolic i diastolic n acelai timp CS. Primul simptom al stenozei mitrale este: A.Edemul periferic B.Durerea n cavitatea abdominal n rezultatul mririi ficatului C.Palpitaiile ca rezultat al aritmiei atriale D.Ortopnee E. Durere n regiunea cordului CS. La bolnavii cu insuficien mitral ocul apexian se determin: A.n spaiul intercostal IV B.n spaiul intercostal V C.n spaiul intercostal VI D.n spaiul intercostal VI i deplasat spre stnga E. n spaiul intercostal VI i deplasat spre dreapta CS. Cea mai frecvent cauz etiologic a stenozei mitrale este: A.Ateroscleroza B.Endocardita septic C.Reumatismul articular acut D.Poate fi congenital E. Degenerarea CS. La bolnavii cu stenoza mitral zgomotul II n zona de auscultaie a arterei pulmonare este: A.nbuit B.Nu se determin C.Este ntrit D.Nu este modificat E. Se ascult zgomotul II ntrit i suflu diastolic de insuficien pulmonar. 22

58. CS. n stenoza mitral larg apar urmtoarele schimbri electrocardiografice: A.Modificarea undei P (creterea duratei i forma crestat) B.Mrirea duratei complexului QRS C.Mrirea duratei complexului Q-T D.Lrgirea undei R mai mult de 0,12 sec. E. Aplatizarea undei T 59. CS. n insuficiena mitral suflu sistolic: A.nsoete uruitura diastolic B.Intensitatea maxim la baza cordului C.Intensitatea maxim n zona tricuspidei D.Intensitatea maxima n zona pulmonarei E. Suflu holosistolic cu maximum de intensitate la apex i iradiere n axiala 60. CS. n stenoza mitral freamtul diastolic: A.Se determin frecvent B.De obicei nu se determin C.Se determin la apex D.Se determin la artera pulmonar E. Se determin la aorta 61. CS. Clacmentul de deschidere al mitralei, n stenoza mitral larg: A.ntotdeauna se pstreaz B.Frecvent nu se pstreaz C.Are tendin spre accentuare D.nsoete zgomotul II ntrit E. Se aude mai bine la apex 62. CS. n stenoza mitral larg presiunea n capilarele pulmonare i artera pulmonar poate fi: A.Mult mai nalt dect n stenoza mitral curata B.Mult mai nalt dect n stenoza mitral strns C.Mai joasa dect n stenoza mitral strns D.La fel ca i n stenoza mitral strns E. Nu depinde de gradul stenozei 63. CS. Simptomatica auscultativ caracteristic pentru defectul septului atrial: A. Suflu protodiastolic n spaiile intercostale IIIV pe marginea stnga a sternului este determinat de stenoza B. Suflu protodiastolic n spaiile intercostale IIIIV pe marginea stnga a sternului C. Suflu protodiastolic n spaiile intercostale III pe marginea stnga a sternului este determinat de schimbrile funcionale ale valvulelor arterei pulmonare D. Suflu mezodiastolic la nivelul apofizei xifoide este determinat de stenoza organica a orificiului tricuspidal E. Suflu sistolic gr. 2-3 parasternal n spaiul IIIIV, generat de defect. 64. CS. Particularitile hemodinamicii n persistena canalului arterial sunt urmtoarele: A.La un diametru mic i o presiune normala n artera pulmonar ejecia sngelui din aort n trunchiul pulmonar are loc numai n timpul sistolei

65.

66.

67.

68.

69.

70.

71.

B.La un diametru mic i presiune normal n artera pulmonar fluxul de snge din aorta in trunchiul pulmonar are loc numai n timpul diastolei C.La un diametru mic i presiune normal n artera pulmonara fluxul de snge din aorta n trunchiul pulmonar are loc n timpul sistolei i diastolei D.La un diametru mare ale canalelor i hipertensiune pulmonara nalta fluxul arterio-venos a sngelui se pstreaz ca i n parametrii normali E. La un diametru mare ale canalelor i hipertensiune pulmonar nalta nu apare insuficiena ventriculului stng i insuficiena cardiac congestiv CS. Miocarditele infecioase de regul au etiologie: A.Viral B.Streptococic C.Pneumococic D.Stafilococic E. Fungic CS. Pentru miocardite este caracteristic: A.Hipotensiunea arterial B.Tensiunea arterial labil cu tendina spre hipertensiune C.Hipertensiunea arterial moderat D.Hipertensiunea arterial sever E. Hipertensiunea arterial izolat sistolic CS. Limitele cordului n miocardite pot fi: A.Permanent normale B.Permanent majorate C.Pot fi majorate sau normale D.Majorate spre stnga E. Majorate spre dreapta CS. Alegei corect situaia: A.La bolnavii cu miocardit datele de laborator clinic sunt n limitele normei B.La bolnavii cu miocardit testele activitii procesului inflamator sunt pozitive C.La bolnavii cu miocardit testele activitii procesului inflamator sunt negative D.La bolnavii cu miocardit testele activitii procesului inflamator sunt pozitive, rezultatele negative fac discutabil diagnosticul de miocardit E. Aceste schimbri sunt labile, iar lipsa lor nu contrazice diagnosticului de miocardit CS. Baza tratamentului antiinflamator contemporan n miocardite este alctuit din (alegei un grup de remedii): A.Aminohinolone B.Glucocorticosteroizi C.Preparate antiinflamatorii nesteroidiene D.Preparate ce amelioreaz metabolismul miocardului E. Preparate de potasiu CS. Corticoterapia poate agrava evoluia miocarditelor n primele dou sptmni dup debut i majoreaz mortalitatea n cazul: A. De cardiomegalie pronunat B. De insuficien cardiac de staz C. De tulburri severe de conducere D. Miocarditelor virale E. Tahiaritmiilor atriale CS. Corticoterapia n miocardite (cu excepia miocarditei Abramov-Fidler) este indicat n doze: A.Mici (5-10 mg/zi) B.Moderate (15-30 mg/zi) C.Mari (60-80 mg/zi) 23

72.

73.

74.

75.

76.

77.

D.Majore (80-100 mg/zi) E. 1,2 mg/kg mas corporal CS. Ce substan antiinflamatorie nesteroid nu se recomand n combinaie cu prednisolon (din cauza scderii pe fon de prednisolon a concentraiei remediilor nesteroide antiinflamatorii n snge): A.Acid acetilsalicilic B.Indometacina C.Diclofenac D.Ibuprofen E. Piroxicam CS. La baza tendinei avansate de apariie a efectelor toxice n tratamentul miocarditelor cu glicozide cardiace st: A.Pierderea de ctre cardiomiocite a calciului B.Pierderea de ctre cardiomiocite a potasiului C.Retenia natriului n organism D.Eliminarea natriului din oragnism E. Efectul toxic asupra cardiomiocitelor CS. Pentru tratamentul insuficienei cardiace n miocardite e preferabil de administrat glicozide cardiace: A.Cu aciune scurt, n doze mici B.Cu aciune prelungit C.Per oral D.In doze medii E. In doze majore CS. Dimensiunile cordului n aritmii pot fi: A.ntotdeauna normale B.ntotdeauna mrite C.Majorate spre stnga D.Majorate spre dreapta E. Pot fi att mrite ct i normale CS. Urmtoarele afirmaii sunt adevrate, legate de complicaiile mecanice ale infarctului miocardic acut (IMA), cu EXCEPTIA: A.Ruptura peretelui liber miocardic apare mai frecvent n IMA intins, cu unda Q B.Defectul septal ventricular se caracterizeaz prin apariia insuficienei cardiace severe, fr ca auscultaia cardiac s se modifice C.Disociaia electromecanica este caracteristic rupturii peretelui liber miocardic D.Ecocardiografia doppler color este util n diagnosticul diferenial dintre ruptura septului intraventricular i insuficiena mitral sever E. Balonul de contrapulsaie intraaortic poate stabiliza temporar din punct de vedere hemodinamic pacienii cu insuficiena mitral acut sever CS. Clasa Killip III de disfuncie ventricular sting din infarctul miocardic acut se caracterizeaz prin: A.Absena semnelor de congestie venoas pulmonar B.Raluri de staz la bazele pulmonare C.Prezena zgomotului de galop IV i a semnelor de insuficien ventriculara dreapt D.Edem pulmonar acut E. Soc cardiogen

78. CS. Urmtoarele afirmaii sunt adevrate, legate de tratamentul medicamentos n infarctul miocardic acut (IMA), cu EXCEPTIA: A.La debutul IMA , aspirina n doze 160-325 mg trebuie mestecat pentru o absorbie bucala B.Este bine s se evite administrarea nitrailor n IMA de ventricul drept C.Inhibitorii enzimei de conversie trebuie administrai n IMA i insuficiena cardiaca D.Inhibitorii enzimei de conversie trebuie administrai n IMA i bloc de ramur stng a f. Hiss E. Antagonitii canalelor de calciu trebuie administrai de rutin n IMA 79. CS. Urmtoarele afirmaii sunt adevrate, legate de betablocante, administrate postinfarct miocardic acut, cu EXCEPTIA: A.Scad mortalitatea global B.Previn infarctul repetat C.Previn moartea subit D.Betablocantele sunt indicate la majoritatea pacienilor postinfarct E. Istoricul de astm bronic nu este o contraindicaie 80. CS. Urmtoarele afirmaii sunt adevrate, legate de prevenia secundar n infarctul miocardic acut, cu EXCEPTIA: A.Aspirina administrat postinfarct reduce riscul de mortalitate B.Betablocantele administrate cronic postinfarct scad rata mortalitii C.Antagonitii canalelor de calciu sunt recomandai de rutina n tratamentul pe termen lung D.Inhibitorii enzimei de conversie sunt indicai indefinit postinfarct cu insuficiena cardiac E. Factorii de risc ai aterosclerozei trebuie modificai n sens favorabil 81. CS. Creatinfosfokinaza total crete n urmatoarele afeciuni, cu EXCEPTIA: A.Boli musculare i traumatisme musculare B.Cardioversie electric C.Hipotiroidism D.Pancreatit acut E. Atacul vascular cerebral 82. CS. Cea mai obinuit acuz de prezentare a bolnavilor cu infarct miocardic acut este reprezentat de: A.Durere B.Palpitaii C.Jen precordial D.nepturi precordiale E. Lein 83. CS. Cea mai frecvent modalitate imagistic folosit la pacienii cu infarct miocardic acut este reprezentat de: A.Ecocardiografia bidimensional B.Ecografia unidimensional C.Rezonana magnetic nuclear D.Tomografia computerizat E. Ventriculografia radioizotopic 84. CS. Un element esenial n tratamentul pacienilor cu suspiciune de infarct miocardic acut l reprezint: A.Digoxinul B.Chinidina C.Xilina D.Diltiazemul 24

E. Aspirina 85. CS. Analgezicul extrem de eficient pentru durerea asociat cu infarctul miocardic este reprezentat de: A.Morfina B.Paracetamol C.Ibuprofen D.Diclofenac E. Indometacin 86. CS. Marea majoritate a deceselor datorate fibrilaiei ventriculare n infarctul miocardic acut apar n: A.Primele 24 ore B.Primele 3 zile C.Prima sptmn D.n prima lun E. n primele 3 luni 87. CS. Care este agentul antiplachetar standard n infarctul miocardic acut? A.Dipiridamolul B.Ticlopidina C.Aspirina D.Clopidogrelul E. Antiinflamatoriile nesteroidiene 88. CS. Morfina administrat n controlul durerii din IMA se caracterizeaz prin urmtoarele cu EXCEPTIA: A.Este un analgezic extrem de eficient pentru durerea asociat cu IMA B.Poate reduce constricia arteriolar i venoas mediat simpatic C.Scderea debitului cardiac i a tensiunii arteriale constituie contraindicaiii pentru folosirea morfinei D.Are efect vagotonic i poate cauza bradicardia E. Staza venoas rezultat poate scdea debitul cardiac i tensiunea arterial 89. CS. Despre insuficiena de pomp n IMA sunt adevarate urmatoarele cu EXCEPTIA: A.Reprezint principala cauz de deces n spital B.Se coreleaz bine cu extensia necrozei ischemice C.Cele mai frecvente semne clinice sunt ritmurile de galop Z3 i Z4 D.Nu se coreleaz cu mortalitatea precoce E. Se coreleaz bine cu mortalitatea tardiv 90. CS. Contraindicaiile relative ale terapiei trombolitice sunt: A.Istoric de hemoragie cerebrovascular n urma cu 10 ani B.Diateza hemoragic cunoscuta C.Accident vascular nehemoragic n ultimul an D.Suspiciune la disecie de aort E. Hemoragii interne active 91. CS. Cea mai frecvent i potenial cea mai serioasa complicaie a trombolizei este: A.Reacie alergica la streptokinaza B.Hipotensiune arterial C.Fibrilaie ventricular D.Hemoragie E. Hipertensiune arterial 92. CS. Dopamina: A.La doze de 2 10 (g/Kg)/min are efect cronotrop negativ

93.

94.

95.

96.

97.

98.

99.

B.Nu este util la pacienii cu insuficiena de pomp C.La doze de 2 10 (g/Kg)/min are efect inotrop pozitiv D.Este o amin sintetic parasimpatico-mimetic E. La doze mici (<2 (g/Kg)/min) are efect vasoconstrictor renal i splahnic CS. Ocluzia trombotic a arterei coronare din infarctul miocardic acut este declanat de: A.Eliberarea de oxid nitric B.Fisurarea, ruperea sau ulcerarea unei plci de aterom C.Dezvoltarea unui anevrism D.Eliberarea de prostaglandina E2 E. Eliberarea de endotelin CS. Mioglobina este util pentru diagnosticul infarctului miocardic acut deoarece: A.Este eliberat n snge doar n cteva ore de la debutul infarctului miocardic B.Este foarte specific pentru diagnostic C.Nivelurile ei pot rmne crescute timp de 7-10 zile dupa debutul infarctului miocardic D.Este util pentru diagnosticul infarctului miocardic la pacienii care se prezint la examenul medical dup mai mult de 24-48 de ore de la debutul simptomelor E. Are o specificitate superioar troponinei T cardiacspecifice (cTnT) i troponinei I cardiac-specifice (cTnI) CS. Durerea anginoas din infarct miocardic acut (IMA) poate fi localizat sau iradiaz n urmtoarele zone, cu EXCEPTIA: A.Epigastru B.Brae bilateral C.Umrul stng D.Mandibula E. Inferior de ombilic CS. La debutul infarctului miocardic acut (IMA), sindromul clinic de hiperactivitate parasimpatic constnd din bradicarie si/sau hipotensiune atrial are o inciden de pna la 50% la bolnavii cu: A.IMA anterior B.IMA inferior C.IMA asociat cu fibrilaie atrial D.IMA asociat cu tahicardie ventricular E. IMA antero septal CS. Infarctul miocardic acut (IMA) care prezint numai modificri dinamice, tranzitorii ale segmentului ST i ale undei T, poate fi considerate ca: A.Infarct cu unda Q B.Infarct transmural C.Infarct non transmural D.Infarct non Q E. Nici una de mai sus CS. Tratamentul anticoagulant cu heparin n infarctul miocardic acut (IMA)este controlat i ajustat n funcie de: A.Timpul de protrombina B.Timpul parial de tromboplastina activat C.Indice de protrombina D.Timp Quick E. Timp de sngerare CS. Blocul atrio-ventricular de gradul I evolueaz cu P-Q mai mare de: A. 0,12 s B. 0,14 s 25

C. 0,16 s D. 0,18 s E. 0,20 s 100.CS. Tratamentul de elecie al bolnavilor cu fibrilaie atrial, cu stare clinic sever alterat este reprezentat de: A.Cardioversia electric B.Terapia cu propranolol i.v. C.Terapia cu verapamil i.v. D.Terapia cu adenozina i.v. E. Terapia cu xilocain i.v 101.CS. Cel mai eficient tratament al flutterului atrial este reprezentat de: A.Xilina B.Verapamil C.Captopril D.Izoprenalin E. Cardioversia electric, cu energie mica (25-50 W.s) 102.CS. Cel mai eficient tratament al flutterului atrial este reprezentat de: A.Digoxina B.Chinidina C.Amiodarona D.Electrocardioversia cu energie mic E. Electrostimularea overdrive 103.CS. Blocul atrioventricular de gradul III este localizat nodal daca: A.Complexul QRS are 0,14 s B.Frecvena cardiac este de 40-55 btai/min C.Nu crete la efort D.Nu crete la atropin E. Ritmul de scpare este instabil 104.CS. Cel mai eficient medicament n tratamentul de urgen al tahicardiei ventriculare este: A.Moricizina B.Digoxina C.Procainamida D.Adenozina E. Flecainida 105.CS. Daca n prezena fibrilaiei atriale ritmul cardiac devine regulat i lent (30-60 /min), ce fenomen s-a produs: A.Revenire la ritmul sinusal B.Bloc atrioventricular complet C.Tahicardie jonctional D.Tahicardie ventricular E. Bloc sinoatrial 106.CS. Propafenona este un antiaritmic din clasa: A.I A B.I B C.I C D.II E. III 107.CS. Hipertensiunea arterial (HTA) sistolic cu presiune a pulsului mrit prin volum btaie cardiac crescut apare n urmtoarele condiii etiologice cu excepia uneia: A.Tireotoxicoz

B.Insuficiena mitral C.Fistul arteriovenoas D.Insuficiena aortic E. Canal arterial persistent 108.CS. Hipertensiunea arterial (HTA) secundar renal din nefroblastoame (tumori ale celulelor juxtaglomerulare), se caracterizeaz prin urmtoarele trsturi, mai puin una: A.Secreie n exces de renin B.Hipokalemie C.Hipersecreie de aldosteron D.Funcie renal normal E. Activitate plasmatic a reninei sczut 109.CS. Care dintre urmtoarele msuri terapeutice nu produc suferin fetal la administrarea lor la o pacient gravid i hipertensiv: A.Restricia sever de sare B.Diuretice C.Metildopa D.Nitroprusiatul de sodiu E. Inhibitorii enzimei de conversie 110.CS. Care dintre urmtorii factori de risc nu indic un prognostic nefavorabil al hipertensiunii arteriale: A.Sexul feminin B.Fumatul C.Diabetul zaharat D.Consumul exagerat de alcool E. Vrsta tnr 111.CS. Diureticele tiazidice dau ca reacii secundare frecvente urmtoarele modificri biochimice cu o excepie: A.Hipopotasemie B.Hiperuricemie C.Hiperglicemie D.Hipercolesterolemie E. Hipocalcemie 112.CS. Care din urmtoarele medicamente nu provoac tuse sau angioedem: A.Captopril B.Enalapril C.Fosinopril D.Lisinopril E. Losartan 113.CM. Semnele principale ale anginei pectorale Prinzmetal sunt urmtoarele: A. Durerile apar n repaus B. Accesele dureroase sunt mai prelungite C. Durerile au un caracter mai intens D. Rspunsul la Nitroglicerin este mai puin net E. Rspunsul la Nitroglicerin este imediat 114.CM.n insuficiena cardiocirculatorie, activarea neuroumoral are urmtorul efect: A. Vasoconstricie sistemic cu creterea postsarcinii B. Retenie hidrosalin C. Tahicardie D. Excreie sczut a ionilor de potasiu E. Vasodilataie sistemic 115.CM. Asupra crei caviti a inimii compresia extern n tamponada cardiac este mai marcat A. Asupra atriului drept B. Asupra ventriculului drept C. Asupra atriului stng D. Asupra ventriculului stng 26

E. Asupra tuturor cavitilor inimii uniform 116.CM. Care este cea mai des ntlnit cauz a pericarditei constrictive A. Neoplasme B. Boli ale esutului conjunctiv C. Infarct miocardic acut D. Cardiomiopatii E. Tuberculoza 117.CM. ocul cardiogen la persoanele n vrst se caracterizeaz prin urmtoarele: A. Creterea brusc a tensiunii arteriale B. Infarctul are adesea o extindere gradat C. Are evoluie grav D. Mortalitate nalt (80%) E. Se instaleaz la 23 zile de la debutul infarctului 118.CM. Care combinaie de medicamente este cel mai frecvent folosit ca terapie combinat n angina pectoral A. Combinaia nitrai i blocante de calciu B. Combinaia nitrai i beta blocante C. Combinaia beta blocante i blocante de calciu D. Combinaia nitrai, beta blocante, blocante de calciu E. Nici una din ele 119.CM. Ce este caracteristic pentru durerea n infarctul miocardic acut A. n majoritatea cazurilor e localizat retrosternal B. Iradierea durerii n umrul sau membrul superior stng C. Caracterul durerii este de constrngere, apsare D. Durata durerii e de zeci de minute, ore E. Durerea cedeaz la Nitroglicerin sau la analgetice uzuale 120.CM. Ameliorarea contractilitii miocardului se obine prin urmtoarele: A. Scderea masei fluxului sangvin B. Scderea presarcinii C. Scderea postsarcinii D. Creterea tonusului vascular E. Ameliorarea funciei ficatului 121.CM. Examenul paraclinic n insuficiena cardiac include : A. Examenul radiologic cardiopulmonar B. Electrocardiografia C. Ecocardiografia D. Spirografia E. Angiografia pulmonar 122.CM. Care sunt complicaiile pericarditei acute A. Tamponada cardiac B. Revrsat pericardic cronic C. Staz venoas superioar D. Insuficien respiratorie E. Insuficiena renal 123.CM. Evoluia cordului pulmonar cronic este direct dependent de: A. Boala de baz, care a determinat hipertensiunea pilmonar B. Gradul hipertensiunii pulmonare

C. Elementele de reversibilitate ale afeciunilor pulmonare i ale hipertensiunii pulmonare D. Insuficiena respiratorie coexistent E. Hipertensiunea arterial sistemic 124.CM. Pentru angina pectoral Prinzmetal este caracteristic: A. Accesul de durere apare mai frecvent noaptea B. Reacii vegetative pe fondul sindromului algic C. Accesele sunt nsoite de aritmii, uneori de sincop D. Sindromul algic absent E. Lipsa schimbrilor electrocardiografice n timpul accesului 125.CM. Care sunt posibilele simptoame asociate durerii anginoase A. Dispnee B. Transpiraii C. Sincop D. Dureri n rebordul costal drept E. Vom 126.CM. Enumerai semnele caracteristice de pe electrocardiogram pentru o leziune ischemic subendocardic: A. Subdenivelarea segmentului ST B. Supradenivelarea segmentului ST C. Unde T negative sau bifazice D. Unde T pozitive E. Apariia undei Q 127.CM. Care sunt efectele aciunii beta blocatorilor: A. Reducerea frecvenei cardiace i a contractilitii B. Reducerea tensiunii arteriale sistolice de efort C. Majorarea frecvenei cardiace i a contractilitii D. Majorarea constriciei coronare la efort E. Scderea duratei diastolei 128.CM. Ce este caracteristic n analiza de snge n pericardita purulent A. Leucocitoza B. Leucopenia C. VSH crescut D. Limfocitoza E. Euzinofilia 129.CM. Cele mai frecvente simptoame, care se ntlnesc n clinica stenozei mitrale: A. Dispneea; B. Hemoptiziile; C. Emboliile arteriale; D. Tusea E. Dureri n rebordul costal stng 130.CM. Care semne din cele enumrate mai jos sunt cele mai caracteristice n evoluia clinic la bolnavii cu insuficien mitral: A.Dispneea la efort; B.Ortopneea; C. Dispneea paroxistic nocturn D.Hemoptiziile E. Emboliile periferice 131.CM. Strategia de tratament a insuficienei mitrale cronice uoare i moderate const din: A.Reducerea aportului de sare i evitarea eforturilor fizice deosebite; B.Profilaxia endocarditei infecioase C.Terapia cu tonicardiace; D.Terapia cu vasodilatatoare; E. Tratamentul chirurgical. 27

132.CM. Cele mai frecvente complicaii, ce apar n prolapsul valvulei mitrale: A.Insuficiena mitral B.Endocardita infecioas C.Tulburrile grave de ritm D.Moartea subit E. Infarctul miocardic acut 133.CM. Care semne din cele enumrate mai jos sunt cele mai caracteristice n evoluia clinic la bolnavii cu stenoz aortic: A.Dispneea; B.Angina pectoral de tip clasic la efort; C.Sincopa la efort; D.Hemoptiziile. E. Astenia 134.CM. Cnd este indicat tratamentul chirurgical la bolnavii cu stenoza aortic: A.Cnd apare angina pectoral; B.Cnd apar sincopele la efort; C.Cnd apare insuficiena cardiac congestiv; D.La orice bolnav cu stenoza aortic asimptomatic. E. Cnd apar semnele endocarditei infecioase. 135.CM. Cele mai rar ntlnite simptoame n clinica insuficienei aortale: A.Sincope; B.Dureri abdominale; C.Cefalee; D.Angina pectoral; 136.CM. Cei mai importani factori fiziopatologici ce conduc la dezvoltarea ocului cardiogen sunt: A. Extinderea necrozei miocardice mai mult de 40% B. Hipovolemia C. Tulburri electrolitice D. Creterea activitii simpatice E. Modificri ale microcirculaiei n organe 137.CM. Principalele caractere ale durerii n angina pectoral stabil sunt: A. Survine n accese B. Nu cedeaz la nitroglicerin C. Este similar ca descriere de la un acces la altul (pentru fiecare bolnav) D. Difer de la un acces la altul E. Durata mai mult de 10-15 minute 138.CM. Care snt elementele caracteristice ale durerii anginoase A. Localizarea B. Iradierea C. Durata D. Frecvena acceselor E. Neeficacitatea nitroglicerinei 139.CM. Prin examinarea cardiac n hipertensiunea arterial se observ: A. Grade variate de cardiomegalie (predominant a cordului stng) B. Accentul zgomotului II pe aort C. Suflu sistolic la apex D. Suflu diastolic la apex E. Pulsaie sistolic a ventriculului drept

140.CM. Mecanismul renal n hipertensiunea arterial const n: A. Activarea sistemului reninangiotensinaldosteron B. Reducerea excreiei de sodiu C. Majorarea secreiei reninei D. Micorarea secreiei prostaglandinei E2 E. Eliminarea intens sodic i hidric. 141.CM. Criteriile de definire a hipertensiunii arteriale maligne sunt: A. TA diastolic mai mult de 130 mm Hg B. Hemoragii i/sau limforagii retiniene, edem papilar C. Insuficien renal progresiv D. Rspuns bun la tratament E. Lipsa insuficienei cardiace 142.CM. Examenul obiectiv al cordului n cord pulmonar cronic relev: A. Pulsaia sistolic a ventriculului drept n regiunea epigastric B. Zgomotul II nalt i dedublarea lui n punctul arterei pulmonare C. Suflu diastolic GrahamStill n punctul arterei pulmonare D. Suflu sistolic la apex E. Accentuarea zgomotului I la apex 143.CM. Care sunt efectele Eufilinei, folosite n tratamentul cordului pulmonar cronic: A. Bronhodilatare B. Vasodilataie pulmonar C. Stimularea centrului respirator D. Reducerea tahicardiei E. Vasoconstricie sistemic 144.CM. n infarctul miocardic acut Lidocaina este indicat: A. Cnd exist extrasistole ventriculare frecvente B. Cnd exist extrasistole ventriculare de clas Lown 3-5 C. Cnd a existat un epizod de tahicardie ventricular D. Bradicardie accentuat E. Se administreaz profilactic la toi bolnavii cu IMA 145.CM. Factorii de risc a hipertensiunii arteriale sunt: A. Istoric familial B. Aportul alimentar de sare majorat C. Obezitatea D. Consumul de cafea, tabagismul E. Eforturile fizice excepionale 146.CM. Marcai elementele clinice de hipertensiune arterial renovascular: A. Debutul unei hipertensiunii arteriale severe la tineri sau dup 50 ani B. Deteriorarea rapid a funciei renale la un hipertensiv C. Durerea i suflurile lombare aprute n contextul unei HTA D. Sporirea brusc a valorilor tensionale n pofida tratamentului triplu adecvat; E. Sporirea predominant a valorilor tensionale sistolice; 147.CM. Simptoame i semne de feocromocitom: A. Hipertensiune paroxistic B. Hipertensiune persistent C. Hipotensiune ortostatic D. Polidipsie, poliurie E. Convulsii 148.CM. Medicamentele antihipertensive eficiente n feocromocitom sunt: A. Alfa blocantele neselective B. Alfa blocantele selective 28

C. Labetalolul D. Betablocantele E. Antagonitii de calciu 149.CM. Indicai medicamentele ce pot provoca instalarea hipertensiunii arteriale: A. Contraceptivele orale; B. Ciclosporina C. Cocaina D. Preparate de brom; E. Preparate de potasiu; 150.CM. La bolnavii compensai cu stenoz mitral i fibrilaie atrial pot fi utile: A. Glicozidele tonecardiace B. Betablocanii C. Anticoagulantele D. Valvuloplastia cu balon; E. Comisurotomia pe cord deschis; 151.CM. Criterii majore pentru prolapsul valvulei mitrale: A. Clic mezo-telediastolic i suflu telesistolic la apex B. Insuficien mitral la Dopplerecocardiografie C. Unde T negative n derivaiile ECG III, AVF sau V5,V6 D. Anomalii ale cutei toracice, hipomastie E. Dispnee, vertij, sincope 152.CM. n tratamentul miocarditelor sunt indicate: A. Antiinflamatoare nesteroide B. Terapia specific infeciei C. Medicaia imunosupresiv D. Medicaia insuficienei renale E. Medicaia insuficienei hepatice 153.CM. Complicaiile miocarditelor: A.Decesul B.Insuficiena cardiac C.Apariia aritmiilor D.Insuficiena renal E. Insuficiena respiratorie 154.CM. Opiuni terapeutice pentru tratamentul cardiomiopatiei dilatative idiopatice: A. Transplant de cord B. Inhibitori ai enzimei de conversie C. Nitrai D. Diuretice E. Clonidina 155.CM. n patogenia aterosclerozei o importan major au: A. Colesterolul B. Trigliceridele C. Lipoproteidele D. Protrombina E. Urea 156.CM. Clasificarea cardiopatiei ischemice: A. Moarte subit B. Angina pectoral C. Infarctul miocardic D. Aritmiile cardiace E. Ictus cerebral ischemic 157.CM. Semnele caracteristice electrocardiografice n cord pulmonar cronic sunt:

Unda P nalta i ascuita n derivaiile II, III, aVF Axa electric vertical sau deplasat spre dreapt Complex QRS de tip RSR nV1,V2 Unda S adnc n V1,V2,V3 Subdenivelarea ST iT inversat n derivaiile II, III, aVF, V1V2 158.CM. Selectai cei mai caracteristici factori etiologici ai aritmiilor: A.Procese inflamatorii ale miocardului B.Dereglri ale circulaiei coronariene C.Miocardioscleroza D.Tireotoxicoza E. Cerebrastenia posttraumatica 159.CM. Selectai aritmiile pentru care este caracteristic accelerarea de ritm: A.Tahicardia sinusal B.Tahicardia supraventricular paroxistic C.Tahicardia ventricular paroxistic D.Fibrilaia atrial E. Sindromul Frederik 160.CM. Selectai acuzele bolnavilor cu dereglri de ritm: A.Palpitaii B.Iregularitate a ritmului cardiac C.Slbiciune general D.Vom E. Perozis 161.CM. Zgomotele cardiace n aritmii pot fi: A.De sonoritate crescut B.De sonoritate variabil C.Zgomotul I la apex diminuat D.Accentuarea zgomotului II la aort E. Accentuarea zgomotului II la artera pulmonar 162.CM. Determinai semnele clinice i electrocardiografice, caracteristice pentru tahicardie ventricular paroxistic: A.Ritm cardiac regulat, 250 b/min B.Ritm cardiac regulat, 170 b/min C.Deficit de puls D.Complexul QRS dilatat E. Complexul QRS normal 163.CM. Determinai semnele clinice i electrocardiografice (ECG), posibile n fibrilaia atrial: A.Ritm cardiac accelerat B.Distana R-R pe ECG variabil C.Undele P lipsesc D.Undele P se nregistreaz E. Se determin undele F 164.CM. Determinai semnele clinice i electrocardiografice, caracteristice pentru flutterul atrial: A.Ritm cardiac neregulat B.Ritm cardiac regulat C.Undele atriale au forma de dini de ferestru n unele deviaii D.Tratamentul medicamentos este mai efectiv, dect n fibrilaie atrial E. Undele P se nregistreaz 165.CM. Indicai semnele clinice i electrocardiografice posibile n fibrilaia atrial pe fon de stenoz mitral: A.Unda P nalt i ascuit n I, II, AVF B.Devierea axei electrice spre dreapta C.Devierea axei electrice spre stnga D.Suflu presistolic se pastreaz E. Suflu presistolic dispare 29

A. B. C. D. E.

166.CM. Indicai semnele clinice i electrocardiografice posibile n fibrilaia atrial de etiologie aterosclerotic: A.Suflu sistolic pe aort B.Accentuarea zgomotului II pe artera pulmonar C.Rv6>Rv4 D.Tensiunea sistolic nalt i cea diastolic joasa la persoane de vrst naintat E. S adnc n V5, V6 167.CM. Selectai cele mai optimale preparate pentru tratamentul tahicardiei sinusale de etiologie neurogen: A. Corvalol B. Rezerpin C. Propranolol D. Digoxin E. Eufilin 168.CM. Selectai cel mai optimal preparat pentru tratamentul tahicardiei sinusale n insuficiena cardiac: A. Eufilin B. Propranolol C. Digoxin D. Verapamilul E. Dopamin 169.CM. Selectai preparatele optimale pentru jugularea tahicardiei paroxistice supraventriculare: A.Verapamil B.Digoxin C.Lidocain D.Novocainamid E. Propranolol 170.CM. Selectai preparatele optimale pentru jugularea tahicardiei paroxistice ventriculare: A.Digoxin B.Lidocain C.Propranolol D.Novocainamid E. Verapamil 171.CM. Selectai preparatele optimale pentru jugularea fibrilaiei atriale, forma paroxistic: A.Isosorbiddinitrat B.Verapamil C.Digoxin D.Novocainamid E. Propranolol 172.CM. Selectai preparatele pentru tratamentul formei rezistente de fibrilaie atrial: A.Digoxin B.Propranolol C.Amiodaron D.Chinidin E. Eufilin 173.CM. Selectai datele auscultative caracteristice pentru bloc atrioventricular complet: A.Zgomotul I la apex diminuat B.Zgomotul I la apex accentuat C.Suflu sistolic la apex D.Sonoritate variabil a zgomotului I la contracile ritmice ale ventriculelor E. Zgomotul clacant Strajesko

174.CM. Selectai preparatele optimale pentru ajutor de urgen n bloc atrioventricular de tip proximal, ce complic evoluia infarctului miocardic acut: A.Salbutamol B.Atropin C.Izoproterinol D.Hidrocortison E. Prednisolon 175.CM. Selectai metodele de tratament ale blocului atrioventricular complet cronic de tip proximal: A.Izoproterinol B.Hidrocortison C.Electrostimularea permanent a cordului D.Glicozide cardiace la dezvoltarea insuficienei cardiace E. Lidocain 176.CM. Selectai metode optimale pentru ajutor de urgen n bloc atrioventricular acut complet de tip distal: A.Propranolol B.Verapamil C.Furosemid D.Hidrocortison E. Electrostimularea temporar a cordului 177.CM. Numii semnele clinice i electrocardiografice (ECG), caracteristice pentru blocade intraventriculare: A.Zgomotul I la apex accentuat B.Zgomotul I la apex dedublat C.Complexul ventricular pe ECG neschimbat D.Complexul ventricular deformat, dilatat E. Intervalul P-Q majorat 178.CM. Tactica posibil i remediile tratamentului blocadelor picioruelor fasciculului His: A.Tratamentul maladiei de baz B.Electrostimulare a cordului C.Glocozide cardiace la dezvoltarea insuficienei cardiace D.Verapamil E. Propranolol 179.CM. Care sunt semnele comune pentru tahicardii paroxismale supraventriculare i ventriculare: A.Debut acut B.Debut treptat C.Puls ritmic cu frecvena mai puin de 140 b/min D.Puls ritmic, cu frecvena mai mare de 140 b/min E. Puls aritmic frecvent 180.CM. Cum se deosebete blocul atrioventricular complet distal (jos) de cel proximal. Prezentai semnele caracteristice pentru blocul distal: A.Simptomatica sindromului Morgagni-Adams-Stokes mai frecvent este menionat B.Hemodinamica progresiv se nrutaete C.Tratamentul medicamentos efectiv D.Tratamentul medicamentos este neefectiv E. Tratamentul cu atropin efectiv 181.CM. Ce semne ne vorbesc n favoarea hipertensiunii arteriale gradul I: A.Diminuarea zgomotului I la apex B.Tip hipertensiv al reaciei sistemului cardio-vascular la efort fizic dozat C.Tip distonic al reaciei sistemului cardio-vascular la efort fizic dozat D.Tip astenic al reaciei sistemului cardio-vascular la efort fizic dozat 30

E. Ereditate agravat 182.CM. Care din unitile nozologice enumerate se refer la cardiomiopatii: A.Cardiomiopatia dilatativ B.Stenoza subaortal C.Cardiomiopatia hipertrofic D.Cardiopatia ischemic E. Cardiomiopatia dishormonal 183.CM. Care factori etiologici sunt caracteristici pentru cardiomiopatiile secundare: A.Inflamaie B.Maladii endocrine C.Intoxicaii D.Hipovitaminoze E. Sedentarismul 184.CM. Numii factorii, care pot duce la dezvoltarea cardiomiopatiei dilatative: A.Infecie viral B.Alcool C.Supraefort fizic D.Emoii negative E. Dilatare varicoas a venelor membrelor inferioare 185.CM. Cele mai frecvent ntlnite tulburri de ritm i conducere n cardiomiopatia dilatativ sunt: A.Fibrilaia atrial B.Extrasistolia ventricular frecvent C.Tahicardia ventricular paroxistic D.Blocurile ventriculare E. Ritmul i conductibilitatea cordului nu sunt alterate 186.CM. Enumerai semnele auscultative n cardiomiopatia dilatativ A.Suflu sistolic la apex B.Suflu sistolic pe aorta C.Suflu sistolic la artera pulmonar D.Ritm protodiastolic de galop E. Accentuarea zgomotului II pe aort 187.CM. Enumerai semnele auscultative n cardiomiopatia hipertrofic obstructiv: A.Suflu sistolic la apex B.Suflu sistolic la marginea stnga a sternului C.Suflurile lipsesc D.Suflu sistolic pe aort E. Suflu sistolic la artera pulmonar 188.CM. Menionai semnele electrocardiografice, caracteristice pentru cardiomiopatii: A.Tahiaritmii B.Ritmul cardiac nu e dereglat C.Deformarea complexului QRS D.Undele Q sau QS patologice (pseudoinfarct) E. Semne de hipertrofie a diferitor regiuni ale cordului 189.CM. Menionai indicii Ecocardiografici n cardiomiopatia dilatativ: A.Dilatarea tuturor cavitilor cardiace B.Dilatarea ventriculului stng C.Deformarea valvulei mitrale de tipul gura petelui D.Stenoza valvulei aortale

E. Insuficiena mitral 190.CM. Numii cauzele principale ale decesului n cardiomiopatii: A.Fiblilaia ventriculara B.Insuficiena cardiac progresiva C.Tromboembolia D.Hemoragiile pulmonare E. Hemoragiile gastrointestinale 191.CM. Care afeciuni ale miocardului au prognostic favorabil i tratament efectiv: A.Cardiomiopatia alcoolic B.Cardiomiopatia dishormonal C.Cardiomiopatia dilatativ D.Cardiomiopatia hipertrofic E. Cardiomiopatia restrictiv 192.CM. Care preparate se indica n tratamentul insuficienei cardiace provenit din cardiomiopatie dilatativ: A.Glicozide cardiace B.Diuretice C.Nitrai D.Metilxantine E. Inhibitori ai enzimei de conversie 193.CM. Care este aciunea glicozidelor cardiace n doza terapeutic asupra funciei cordului: A.Mresc contractilitatea B.Micoreaza contractilitatea C.Mresc excitabilitatea D.Micoreaz excitabilitatea E. Micoreaz conductibilitatea 194.CM. Care este aciunea glicozidelor cardiace n doze toxice asupra funciei cordului: A.Mresc contractilitatea B.Micoreaz contractilitatea C.Brusc mresc excitabilitatea D.Brusc micoreaz excitabilitatea E. Brusc micoreaz conductibilitatea 195.CM. Care este aciunea B-blocantelor asupra cordului: A.Micoreaz automatismului B.Mresc automatismul C.Micoreaz conductibilitatea D.Mresc conductibilitatea E. Micoreaz excitabilitatea 196.CM. Cum acioneaz nitraii asupra hemodinamicii: A.Micoreaz tonusul venelor B.Mresc tonusul venelor C.Micoreaz tonusul arterelor D.Mresc tonusul arterelor E. Mresc tonusul arteriolelor 197.CM. Numii afeciunile n care exist afinitate mrita fa de glicozidele cardiace i este posibil intoxicaia la folosirea dozelor obinuite ale acestor preparate: A.Cord pulmonar cronic B.Cardiomiopatie ischemic C.Cardiomiopatie inflamatore D.Miocardit acut E. Cardiomiopatii restrictive 198.CM. Care sunt manipulrile profilactice n cardiomiopatii: A.Excluderea alcoolului B.Excluderea tabagismului C.Respectarea regimului strict la pat D.Exerciii fizice, practicarea sportului 31

E. Depistarea precoce a dereglrilor de ritm cardiac far cauz 199.CM. Ajutorul de urgen n intoxicaii cu glicozide cardiace const n: A.Anularea glicozidelor cardiace B.Micorarea dozelor glicozidelor cardiace C.Administrarea preparatelor de potasiu D.Administrarea preparatelor de calciu E. Administrarea unitiolului 200.CM. Care simptoame vorbesc despre cardiomiopatia dilatativ: A.Cardiomegalia n lipsa simptoamelor viciului cardiac, hipertensiunii arteriale i cardiopatiei ischemice B.Creterea presiunii telediastolice n ventriculul stng C.Scderea presiunii telediastolice n ventriculul stng D.Micorarea vdit a fraciei de ejecie a ventriculului stng E. Majorarea fraciei de ejecie a ventriculului stng 201.CM. Care simptoame vorbesc despre stenoza subaortal idiopatic hipertrofic: A.Lipotimii periodice la persoanele tinere fizic dezvoltate bine, deseori la sportivi B.Suflu sistolic la apex i punctul Botkin C.Hipertrofia septului intraventricular la Ecocardiografie D.Suflu sistolic la artera pulmonar E. Hipertrofia venriculului drept lacocardigrafie 202.CM. Evoluia malign a hipertensiunii arteriale (HTA) se stabilete n caz de: A.HTA esentiala B.HTA simptomatic C.Tensiune arterial diastolica mai mare de 130 mmHg D.Retinopatie hipertensiv de gradul III sau IV E. Retinopatie hipertensiv de gradul I sau II 203.CM. In patogenia hipertensiunii arteriale n pielonefrita cronic iau parte: A.Schimbri organice ale arterelor renale B.Edem inflamatoriu al interstiiului renal C.Infiltraia interstiiului renal D.Dilatarea bazinetelor i calicelor renale E. Procesele inflamatorii n cile urinare 204.CM. Hipertensiunea arterial n pielonefrita cronic este: A. Asociat cu edeme B. Asociat cu leucociturie C. Crete n timpul acutizrii pielonefritei D. n timpul acutizrii pielonefritei se micoreaz E. Poate s devin malign 205.CM. Sindromul urinar preced hipertensiunea arterial n urmtoarele maladii: A. Hipertensiune renovascular B.Nefropatia gravidelor C.Hipertensiunea arterial esenial (primar) D. Pielonefrita cronic E.Glomerulonefrita cronic

206.CM. Proteinurie nalt poate fi n: A.Coarctaia aortei B.Glomerulonefrita cronic C.Nefroscleroza diabetica D.Nefropatia gravidelor E. Hipertensiunea arterial esenial (primar) 207.CM. Evoluia hipertensiunii renovasculare se caracterizeaz prin: A.Labilitate B.Stabilitate C.Rezistent la terapia medicamentoas D.Salturi hipertensive frecvente E. Salturi hipertensive rare 208.CM. Pentru hipertensiunea renovascular e caracteristic: A.Suflu sistolic asupra arterelor renale B.Suflu sistolo-diastolic asupra arterelor renale C.Lipsa unor simptoame fizicale D.Hipertensiune arterial refracter la tripla asociere medicamentoas E. Suflu sistolic la apex 209.CM. Suflu epigastric n hipertensiunea renovascular poate s nu se ausculte: A.n obezitate B.Muchii abdominali dezvoltai excesiv C.Meteorism D.n grade mici de stenoz E. n grad moderat de stenoz 210.CM. Factori de baz ce duc la majorarea tensiunii n hipertensiunea geriatric (ateroarteriosclerotic): A.Scderea relativ a frecvenei contraciilor cardiace B.Schimbri n patul microcirculator C.Creterea rezistenei aortei sclerozate D.Creterea rezistenei vaselor mari sclerozate E. Schimbri n sistemele umorale presoare i depresoare 211.CM. Tensiunea diastolic n hipertensiunea geriatric (ateroarteriosclerotic) poate fi: A. Normal B. Sczut C. Majorat pentru scurt timp D. Permanent majorat E. Permanent sczut 212.CM. Particularitile pulsului i tensiunii arteriale n hipertensiunea geriatric (ateroarteriosclerotic): A.nalt B.Frecvent C.ncetinit D.Tensiune de puls nalta E. Tensiune de puls joas 213.CM. Menionai factorii etiologici, ce duc la dezvoltarea insuficienei valvulei aortale: A.Endocardita reumatic B.Sifilisul C.Ateroscleroza D.Anevrism disecant de aort E. Miocarditele 214.CM. Volumul fluxului retrograd n insuficiena valvulei aortale depinde de: A.Suprafaa orificiului B.Durata sistolei C.Durata diastolei D.Gradientul tensiunii n aorta i ventriculul stng n timpul diastolei 32

E. Gradientul tensiunii n aorta i ventriculul stng n timpul sistolei 215.CM. Sindromul algic n insuficiena aortal: A.Dureaz scurt timp B.Poate dura ore C.Durerea strict localizat D.Nitroglicerina are aciune analgetic slab E. Narcoticele juguleaz bine durerea 216.CM. Numii simptomatica auscultativ posibil n insuficiena valvulei aortale: A.Zgomotul I la apex accentuat B.Zgomotul I la apex diminuat C.Zgomotul II pe aort accentuat la etiologie reumatismal D.Zgomotul II pe aort diminuat n etiologie reumatismal E. Zgomotul II pe aorta diminuat n etiologie sifilitic 217.CM. Menionai caracteristicile auscultative ale suflului pe aort n insuficiena valvulei aortale: A. Se auscult suflu diastolic B.Se auscult suflu sistolic i diastolic C.Suflu diastolic urmeaz dup zgomotul II D. Suflu diastolic urmeaz dup un interval anumit dup zgomotul II E.Suflu diastolic se accentueaz la sfritul diastolei 218.CM. Determinai zonele n care se propaga suflul auscultat pe aorta n insuficiena valvulei aortale: A. Pe vasele gtului B. n spaiul interscapular C. n punctul Botkin-Erb D. La baza procesului xifoid E. n regiunea apexului cardiac 219.CM. Suflul determinat pe aorta n insuficiena valvulei aortale se auscult mai bine: A. n poziie orizontala B. n poziie verticala C. n poziie verticala cu minile ridicate D. La inspiraie E. La expiraie 220.CM. Prezentai caracteristica tremorului sistolic, ce se determin la bolnavii cu stenoza istmului aortal: A. Se determin n regiunea apexului cardiac B. Se determin n spaiul intercostal II pe dreapta C. Se determin n spaiul intercostal II pe stnga D. Se determin pe mijlocul sternului la nivelul spaiului intercostal II E. Se determin pe vasele gtului 221.CM. Prezentai caracteristica suflului sistolic n stenoza aortal: A. Linitit nu dureaz mult, nu e brutal B. Tare, ndelungat, de tembru brutal C. Se intensific la reinerea respiraiei la expir D. Se intensific n tahiaritmii E. Se intensific n emfizem pulmonar

222.CM. Menionai caracteristicile pulsului i tensiunii arteriale n stenoza aortal: A. Pulsul nalt B. Puls de amplitudine mic C. Puls frecvent D. Pulsul crete ncet E. Pulsul descrete ncet 223.CM. Menionai datele electrocardiografice caracteristice pentru stenoza istmului aortal: A. Ritm sinusal B. Fibrilaia atrial se ntlnete rar C. Ritm nesinusal D. Hipertrofia ventriculului stng E. Hipertrofia atriului stng 224.CM. Menionai factorii etiologici ce duc la dezvoltarea valvulopatiei aortale combinate (insuficiena aortal i stenoza istmului aortal): A. Endocardita septic B. Ateroscleroza C. Reumatismul D. Sifilisul E. Anevrismul disecant de aorta 225.CM. Semnele ce caracterizeaz miocardita Abramov-Fidler: A. Insuficiena cardiaca progresiva grava rezistent la tratament B. Insuficiena cardiac grav, ns bine curabil C. Lipsa majorrii considerabile a cordului D. Cardiomegalie pronunat E. Lipsa dereglrilor serioase de ritm i conductibilitate 226.CM. Simptoamele i criteriile de diagnostic ale miocarditelor ale Asociaiei Cardiologilor din New York: A. Acuze la cardialgii i palpitaii B. Fatigabilitate C. Subfebrilitate D. Tahicardie sinusal E. Diminuarea zgomotului I 227.CM. Pentru electrocardiogram n miocardite este caracteristic: A. Dinamica pozitiv pe parcursul zilelor B. Dinamica pozitiv pe parcursul sptmnilor C. Dinamica lipsete D. Lipsa dereglrilor repolarizrii n efectuarea testelor cu B-blocante i clorura de potasiu E. Lipsa reaciei pe ECG n efectuarea testelor farmacologice 228.CM. n ce const dereglrile repolarizrii n miocardite: A. Scderea amplitudei undei T B. Undele bifazice C. Unda T negativa D. Unda T nu este supus dereglrilor E. Subdenivelarea segmentului ST 229.CM. Care sunt schimbrile electrocardiografice caracteristice pentru miocardite: A. Dereglarea repolarizrii ventriculare B. Aritmii i blocade C. Modificarea complexului QRS, deformarea lui D. Scderea voltajului ECG E. ECG fr modificri patologice 230.CM. Simptomatica auscultativ a miocarditelor: A. Ritm de galop 33

B. Sufluri sistolice n toate punctele C. Suflu sistolic pe aort D. Tonul deschiderii valvulei mitrale E. Suflu sistolic la apex 231.CM. Pulsul n miocardite poate fi: A. Alternant B. Mic C. Accelerat D. Aritmic dup tipul extrasistolelor E. Neschimbat 232.CM. La pacienii cu hipertensiune arterial malign la care se suspecteaz feocromocitom, vor fi evitate urmtoarele medicamente: A. Fentolamina B. Metildopa C. Rezerpina D. Guanetidina E. Furosemid 233.CM. Care dintre urmtorii blocanti ai receptorilor betaadrenergici utilizai n tratamentul hipertensiunii arteriale sunt cardioselectivi (beta1-blocante): A.Timolol B.Atenolol C.Metoprolol D.Labetalol E. Acebutolol 234.CM. Care din urmtorii ageni antiadrenergici utilizai n tratamentul hipertensiunii arteriale au aciune predominant central: A. Clonidina B. Guanitidina C. Guanfacina D. Doxazosin E. Metildopa 235.CM. Care din urmtoarele afeciuni pot determina hipertensiunea arterial secundar: A. Porfiria intermitent acut B. Poliarterita nodoas C. Hipocalcemia D. Acromegalia E. Boala renala polichistic 236.CM. Care din urmtoarele teste sunt utile pentru evaluarea hipertensiunii arteriale secundare din sindromul Cushing: A. Determinarea metanefrinelor urinare/24h B. Determinarea catecolaminelor urinare/24h C. Testul de supresie nocturna cu dexametazona (dozarea matinala a cortizolului plasmatic dup administrarea a 1 mg dexametazona seara precedenta) D. Determinarea catecolaminelor plasmatice E. Determinarea cortizolului n urina/24h 237.CM. Gradul III n clasificarea retinopatiei hipertensive (Keit-Wagner-Backer) se caracterizeaz prin: A. Raport diametrului arteriolar venos 1:2 B. Prezena de exudate C. Prezena de hemoragii D. Prezena de edem papilar E. Depresiuni sau proeminee ale venei

238.CM. Care din urmtoarele medicamente, antagonisti ai canalelor de calciu, utilizate n tratamentul hipertensiunii arteriale sunt dihidropiridine: A. Amlodipina B. Diltiazem C. Verapamil D. Nifedipina E. Felodipina 239.CM. Care din urmtoarele medicamente pot fi utilizate ca tratament de prima linie la un hipertensiv: A. Enalapril B. Atenolol C. Diltiazem D. Clonidina E. Hidralazina 240.CM. Care din urmtorii factori de risc indic un prognostic nefavorabil al hipertensiunii arteriale? A. Fumatul B. Consumul de cafea C. Consumul exagerat de alcool D. Obezitatea E. Vrsta naintata 241.CM. Care din urmtorii factori de risc indica un prognostic nefavorabil al hipertensiunii arteriale? A. Presiunea diastolica persistenta >115mmHg B. Consumul exagerat de alcool C. Sexul masculin D. Insuficiena cardiaca congestiv E. Hipertrigliceridemia 242.CM. n care din urmtoarele afeciuni, diureticii tiazidici sunt contraindicai sau exista precauii n administrare: A. Diabet zaharat B. Hiperuricemie C. Hiperaldosteronism primar D. Feocromocitom E. Ulcer peptic 243.CM. Care din urmtorii antagoniti ai canalelor de calciu pot ncetini conducerea atrioventricular ? A. Nifedipina B. Felodipina C. Amlodipina D. Diltiazemul E. Verapamilul 244.CM. Care din urmtoarele medicamente au o aciune imediata n tratamentul hipertensiunii arteriale: A. Enalapril B. Nitroprusiat C. Diazoxid D. Trimetafan E. Labetalol 245.CM. Care din urmtoarele medicamente utilizate n tratamentul hipertensiunii arteriale au o aciune ntrziata: A. Enalapril B. Amlodipina C. Nitroglicerina D. Nifedipina-retardat E. Captopril 246.CM. Care din urmtoarele medicamente utilizate n tratamentul hipertensiunii maligne sunt preparate orale: A. Nitroprusiatul de sodiu B. Diazoxidul 34

C. Trimetafanul D. Hidralazina E. Labetalol 247.CM. Care din urmtoarele medicamente se pot administrate n hipertensiunea din sarcin: A. Metildopa B. Hidralazina C. Losartan D. Nitroprusiatul de sodiu E. Captopril 248.CM. Care din urmtoarele medicamente fac parte din clasa inhibitorilor enzimei de conversie a angiotensinei II: A. Fosinopril B. Lisinopril C. Quinapril D. Isradipina E. Losartan 249.CM. Hiperaldosteronismul primar poate fi determinat de: A. Tumoare unilateral de suprarenal B. Hiperplazie suprarenalian bilateral C. Tumoare a aparatului juxtaglomerular D. Tumoare de ganglioni simpatici E. Tumoare de hipofiza 250.CM. Encefalopatia hipertensiv const din urmtorul complex de simptoame: A. Hipertensiune arterial sever B. Tulburri ale contientei C. Retinopatie cu edem papilar D. Edem pulmonar acut E. Afectarea funciei renale

Gastroenterologie 1. CS. Care din afeciunile de mai jos evolueaz mai frecvent cu dureri abdominale difuze ? A. Ulcerul duodenal necomplicat B. Apendicita cronic necomplicat C. Ileita terminal D. Peritonita tuberculoas E. Colecistita cronic CS. n care din circumstanele de mai jos se poate ntlni anorexie ? A. Etilism cronic B. Insuficien renal cronic (uremie) C. Gastrit atrofic D. Boala Simonds E. n toate circumstanele enunate mai sus CS. Disfagia aprut iniial la lichide (sau este mai pronunat la lichide dect la alimentele solide) este caracteristic pentru: A. Esofagul Barrett B. Acalazia cardiei C. Diverticuli esofagieni D. Boala de reflux gastroesofagian E. Tumori ale esofagului CS. n acalazia cardiei se pot ntlni urmtoarele semne: A. Voce rguit B. Tuse iritativ C. Scdere ponderal D. Dureri retrosternale E. Toate semnele de mai sus n funcie de forma i stadiul clinic de evoluie CS. Pirozisul este semnul patognomic pentru: A. Cancerul gastric B. Acalazia cardiei C. Boala de reflux gastroesofagian D. Gastrita cronic tip A E. Toate cele enumerate CS. Metaplasia mucoasei esofagiene malpighiene cu o mucoas metaplasic gastric sau intestinal este prezent n: A. Ulcerul esofagian B. Stenoza peptic C. Sindromul Barrett D. Esofagita eroziv E. Toate cele enumerate CS. Manevra Turn-up (ntoarcerea endoscopului cu vrful n sus) este necesar pentru evidenierea: A. Herniei gastrice paraesofagiene B. Esofagului Barrett C. Diverticulilor esofagieni D. Acalaziei cardiei E. Bolii de reflux gastroesofagian 8. CS. Diverticuli mici, multipli, situai preponderent n partea superioar a esofagului, formai din dilataii chistice ale glandelor profunde esofagiene sunt caracteristici pentru: A. Pseudodiverticuloza esofagian B. Diverticulii prin pulsiune C. Diverticulii de traciune D. Sindromul Barrett E. Acalazia 9. CS. Examenul endoscopic n cadrul herniei gastrice transhiatale prin alunecare pune n eviden: 35

2.

10.

3.

11.

4.

5.

12.

6.

13.

7.

14.

15.

A. Existena mucoasei gastrice i a pliurilor gastrice ntre linia Z i hiatusul diafragmatic B. Metaplazia epiteliului esofagian cu epiteliu gastric sau intestinal C. Insuficiena de contracie a sfincterului esofagian inferior D. Insuficiena de relaxare a sfincterului esofagian inferior n timpul deglutiiei i absena undelor peristaltice propulsive ale corpului esofagian E. Mucoasa esofagului cu cicatrice CS. Boala de reflux gastroesofagian se caracterizeaz prin: A. Prezena refluxului gastroesofagian B. Prezena refluxului gastroesofagian patologic (> 50 epizoade / 24 ore) C. Leziuni ale mucoasei esofagiene obligatorii D. Metaplazia mucoasei obligatorie E. Creterea tonusului sfincterului esofagian inferior CS. Msuri generale n cadrul tratamentului bolii de reflux gastroesofagian sunt cele enumerate, cu excepia: A. Regimul alimentar n prnzuri mici i dese B. Evitarea alimentaiei nainte de somn C. Evitarea alimentelor iritante (chimic, termic, mecanic) D. Poziia orizontal n timpul somnului E. Purtarea corsetelor CS. Care din elementele de mai jos confirm prezena cancerului esofagian ? A. Prezena regurgitaiei B. Prezena disfagiei C. Pierderea n greutate D. Anemia E. Nici unul din elementele de mai sus CS. Herniile transhiatale pot conduce la urmtoarele complicaii, cu excepia: A. Esofagit peptic B. ncarcerare supradiafragmatic a stomacului C. Obstrucie esofagian prin inelul Schatzki D. Disfagie funcional E. Gastrit eroziv a pungii herniare CS. Inflamaiile ganglionilor mediastinali, producnd traciune asupra peretelui esofagian, pot conduce la apariia urmtorilor divertirticuli esofagieni: A. Diverticuli faringo-esofagieni Zenker B. Diverticuli Killian-Jamieson C. Diverticuli parabronici D. Diverticuli epifrenici E. Toate tipurile CS. Tratamentul chirurgical al diverticulilor epifrenici se efectueaz n caz de: A. Diverticuli asimptomatici

16.

17.

18.

19.

20.

21.

22.

23.

24.

B. Diverticuli asociai cu afeciune esofagian motorie C. Diverticuli cu simptomatologie moderat D. Diverticuli cu complicaii severe E. Toate cazurile de diverticuli epifrenici CS. Gastrita cronic tip B se definete prin: A. Gastrit rigid B. Gastrit granulomatoas C. Gastrit autoimun D. Gastrit antral indus de Helicobacter pylori E. Gastrit hipertrofic CS. Boala Menetrier reprezint: A. Gastrita cronic hipertrofic gigantic B. Gastrita eozinofil C. Gastrita cronic granulomatoas D. Gastrita cronic polipoas E. Gastrita cronic limfocitar CS. Cel mai rspndit factor etiologic al gastritelor cronice hiperacidice este: A. Refluxul duodeno-gastral B. Infecia Helicobacter pylori C. Alcoolul D. Salicilatele E. Fumatul CS. Cea mai rspndit cauz a gastritelor cronice medicamentoase este utilizarea: A. Colereticelor B. Prochineticelor C. Steroizilor anabolici D. Glicozidelor E. Antiinflamatoarelor nonsteroidiene CS. Durata terapiei complexe antihelicobacteriene constituie: A. 2-3 sptmni B. Mai mult de 3 sptmni C. 1-3 zile D. 7 zile E. 30 zile CS. n afara durerii sindromul dispeptic ulceros mai cuprinde: A. Disfagie B. Vom C. Balonri postprandiale D. Diaree E. Astenie fizic CS. Care dintre factorii numii nu posed agresivitate pentru celulele mucoasei gastrointestinale ? A. Bicarbonatul B. Acizii biliari C. Pepsina D. Ioni de H+ E. Fosfolipaza i proteazele secretate de Helicobacter pylori CS. Care dintre urmtoarele afirmaii nu este caracteristic pentru ulcer la senili: A. Frecvent se complic cu hemoragii B. Evoluie cu simptomatic clinic tears C. Se localizeaz de obicei n stomac D. Se localizeaz de obicei n duoden E. Au dimensiuni mari, dar nu sunt adnci CS. Tumorile asociate sindromului Zollinger Ellison mai frecvent sunt localizate n: 36

25.

26.

27.

28.

29.

30.

31.

32.

A. Stomac B. Duoden C. Ganglionii limfatici D. Splin E. Pancreas CS. Care din condiiile patologice de mai jos pot evolua cu gastropatie ? A. Diabetul zaharat B. Ciroza hepatic C. Mixedemul D. Insuficiena cardiac E. Toate enumerate mai sus CS. Care din simptomele de mai jos este patognomic gastritelor cronice ? A. Dureri epigastrale B. Inapeten C. Gust neplcut D. Sialoree E. Nici unul din simptomele de mai sus CS. Diagnosticul pozitiv ntr-o gastrit cronic se face prin: A. Examen clinic B. Examen radiologic C. Examen morfologic D. Examen biochimic E. Toate cele de mai sus n funcie de forma clinic de gastrit CS. La examenul obiectiv al unui pacient cu ulcer duodenal necomplicat se pot ntlni semnele: A. Dispariia matitii hepatice (la percuie) B. Semnul Murphy pozitiv C. Dureri la percuia apofizelor spinoase T10 T12 D. Dureri la palpare n regiunea epigastric E. Toate semnele de mai sus n funcie de vechimea ulcerului CS. Care sunt modalitile de diseminare ale cancerului gastric ? A. Din aproape n aproape B. Pe cale limfatic C. Pe cale sanguin D. Pe cale peritoneal E. Toate variante CS. Numii preparatele cu aciune regeneratoare asupra mucoasei gastrice n boala ulceroas: A. Gastrocepina B. Cimetidina C. De-nolul D. Metronidazolul E. Solcoserilul CS. Indicai dieta necesar pacientului cu Dumping sindrom. A. Dieta cu glucide uor asimilate B. Alimentaie lichid C. Diet solid i semisolid bogat n proteine D. Dieta lacto-vegetal E. Dieta mbogit cu fibre vegetale CS. Ce sunt polipii gastrici adevrai? A. Formaiuni ce provin din esut muscular

33.

34.

35.

36.

37.

38.

39.

40.

B. Formaiuni ce provin prin ectopie de esuturi n peretele gastric C. Formaiuni ce provin din proliferarea epiteliului de nveli sau a glandelor D. Formaiuni ce provin din esut adipos E. Formaiuni ce provin din esut nervos CS. Care dintre formaiunile enumerate au un potenial de malignizare nalt? A. Polipii adenomatoi B. Polipii hiperplazici C. Hamartomul D. Leriomiomul E. Fibromul CS. Care elemente semiologice ale formaiunilor protruzive gastrice sunt necesare s fie prezentate la examenul endoscopic? A. Localizarea polipului B. Forma polipului C. Suprafaa de acoperire D. Aspectul i particularitile mucoasei E. Toate enumerate CS. Examenul histopatologic al polipilor stomacului este mai valabil n caz de: A. Endobiopsie unic a formaiunii protruzive B. Endobiopsie multipl a formaiunii protruzive C. Examen histopatologic al piesei operatorii D. Examen histopatologic al formaiunii ectomizate E. Endobiopsia mucoasei nvecinate CS. Ce aspecte semiologice particulare permit diagnosticul endoscopic de tumori benigne nonepiteliale? A. Mucoasa de acoperire normal B. Semnul Sachindler C. Semnul cortului D. Ulceraie unic ca un crater cu aspect ombilicat E. Toate enumerate CS. Sinonimele i semnele caracteristice ale celiachiei sunt: A. Enteropaia glutenic B. Spru tropical C. Enteropatia secundar D. Boala Wippl E. Totul este corect CS. Excluderea glutenului din alimentaia unui subiect cu enteropatie glutenic dureaz: A. Pn la ameliorarea clinic B. Pn la normalizarea steatoreei clinice C. Toat viaa D. Pn la normalizarea morfologiei mucoasei intestinale E. Pn la normalizarea concentraiei folailor serici CS. Manifestrile clinice ale enteropatiei cronice sunt: A. Diareea cu eliminare abundent de mucus i o cantitate normal de fecale B. Diaree cu polifecalie C. Diaree fals D. Alternarea constipaiilor i diareelor nemotivate E. Rectoragii CS. Pentru ncetinirea funciei de propulsare a intestinului subire n enteropatia cronic se indic: A. Donperidon B. Metoclopramid C. Loperamid 37

41.

42.

43.

44.

45.

46.

47.

48.

D. Cisaprid E. Infuzie de Ca CS. Boala Crohn este o afeciune idiopatic definit prin: A. Inflamaia difuz a colonului B. Inflamaia difuz a ileonului C. Inflamaia segmentar a oricrui segment al tractului gastrointestinal D. Inflamaia difuz a oricrui segment al tractului gastrointestinal E. Inflamaia difuz a colonului si ileonului CS. Pentru colita ulceroas nespecific n remisie este caracteristic: A. Ileit n pavaj B. Atrofia mucoasei C. Ulceraii D. Granulom epitelio-gigantocelular E. Cript-abcese CS. Preparatul cel mai eficient pentru profilaxia recidivelor colitei ulceroase nespecifice este: A. Prednisolonul B. Azatioprina C. Mesalazina D. Psihotropele E. Penicilina CS. Medicamentul de elecie n giardioza intestinal este. A. Ampicilina B. Ciproflaxacina C. Mesalazina D. Metronidazolul E. Tetraciclina CS. Cea mai sensibil metod de diagnostic a cancerului colorectal este: A. Ecografia abdominal B. Colonoscopia cu biopsie C. Irigografia D. Tomografia computerizat E. Rezonana magnetic nuclear CS. Cea mai frecvent patologie a intestinului gros este: A. Diverticuloza intestinului B. Colita pseudomembranoas C. Colita ulceroas nespecific D. Tumori ale intestinului gros E. Sindromul colonului iritabil CS. Clinic sindromul colonului iritabil se poate manifesta prin simptoame, cu excepia: A. Diaree B. Dureri i disconfort n abdomen C. Eliminarea mucusului la defecaie D. Hemoragie digestiv inferioar E. Constipaii CS. Complicaiile sindromului colonului iritabil sunt: A. Hemoragiile intestinale B. Malignizarea procesului patologic n intestin C. Pseudopolipi ai intestinului D. Stricturi ale intestinului E. Complicaiile intestinale nu-s cunoscute

49. CS. Semnele endoscopice ale sindromului colonului iritabil sunt: A. Pseudopolipoza B. Mucoasa neschimbat C. Ulceraii unice n intestin D. Erozii unice ale mucoasei intestinale E. Prezena diverticulelor intestinale 50. CS. Care sunt cile de diseminare ale cancerului de colon ? A. Extensia intraluminal B. Diseminarea peritoneal C. Diseminarea hematogen D. Diseminarea limfatic E. Toate de mai sus 51. CS. Cum definii steatoreea ? A. Prezena n scaun de fragmente de carne nedigerat B. Scaune frecvente i abundente C. Cantiti mari de grsimi eliminate prin scaun D. Scaune cu aspect chilos E. Toate elementele de sus n funcie de gravitatea insuficienei pancreatice 52. CS. Consumul crescut de fibre alimentare are rol: A. De factor de risc pentru cancerul rectocolic B. De factor de risc pentru cancerul gastric C. De factor protector fa de cancerul rectocolic D. Nu are nici un rol fa de cancerul rectocolic E. Nu se cunoate rolul lor. 53. CS. Cancerul rectal debuteaz cel mai frecvent prin: A. Rectoragii masive B. Rectoragii mici i repetate C. Ocluzie sau subocluzie intestinal D. Fisuri E. Proctalgie 54. CS. Anatomic n ficat se evideniaz: A. 4 lobi i 7 segmente B. 3 lobi i 6 segmente C. 2 lobi i 8 segmente D. 2 lobi i 5 segmente E. Lipsete deviderea n lobi i segmente 55. CS. Macrofagi organospecifici ai ficatului sunt: A. Celulele Ito B. Celulele Kupffer C. Celulele Pit D. Plasmocitele E. Macrofagii alveolari 56. CS. Steluele vasculare se datoreaz: A. Hipoestrogenemiei B. Hipoaldosteronemiei C. Hiperestrogenemiei D. Hiperaldosteronemiei E. Hiperglucagonemiei 57. CS. La inspecia cavitii bucale putei identifica urmtorul aspect tipic pentru hepatopatia cronic: A. Aftoz bucal B. Gingivit necrozant C. Edeme labiale D. Glosit atrofic E. Nici unul din elementele de mai sus 58. CS. Ce v poate sugera prezena unei hiperecogeniti hepatice difuze la examenul ecografic ? A. Hemangiom hepatic 38

59.

60.

61.

62.

63.

64.

65.

66.

B. Steatoz hepatic C. Metastaze hepatice D. Cancer hepatic E. Hematom CS. Sindromul biologic de citoliz hepatic cuprinde: A. Creterea ALAT B. Hipoalbuminemia C. Scderea factorului V D. Hipergamaglobulinemia E. Creterea 5-nucleotidazei CS. Ce test este cel mai util n diagnosticul unui sindrom icteric? A. Colangiografia B. Ecografia C. Colangiopancreatografia endoscopic retrograd D. Puncia biopsie hepatic E. Tomografia computerizat CS. n ce condiii crete gama glutamiltranspeptidaza ? A. Ulcer gastroduodenal B. Pancreatit cronic C. Colecistit cronic D. Hepatopatie alcoolic E. Enteropatie glutenic CS. Care snt semnele ce nu pot fi ntlnite ntr-o hepatit alcoolic acut ? A. Scderea IgA seric B. Creterea gama GT C. Creterea transaminazelor D. Trombocitopenie E. Hiperleucocitoz CS. Care din virusurile hepatice are acidul nucleic ADN? A. Hepatita A B. Hepatita B C. Hepatita C D. Hepatita D E. Toate CS. Evoluia unei hepatite virale poate fi diferit. Care din rspunsurile de mai jos nu este corect? A. Evoluie autolimitant B. Evoluie sever C. Evoluie cu afectarea miocardului D. Infecie persistent E. Afectarea extrahepatic CS. n snge pot fi decelai markerii infeciei HBV, cu excepia: A. HBcAg B. HBsAg C. Anti-HBc D. HBeAg E. Anti-HBe CS. Infecia HCV se privete ca un mecanism declanator (trigger) n dezvoltarea: A. Hepatitei autoimune B. Colangitei sclerozante C. Cirozei biliare primare D. Infeciei HDV E. Infeciei HBV

67. CS. Evoluia cronic a hepatitei virale B este cauzat de A. Tolerana imunologic B. Rspunsul imun normal C. Reacia hiperergic a sistemului imun D. Imunodeficiene secundare sau primare E. Toate enumerate 68. CS. Care este singurul element de certitudine ce difereniaz hepatita cronic activ de cea persistent ? A. Evoluie peste 6 luni B. Transaminaze crescute peste valori de 5 ori normalul C. VSH accelerat D. Aspectul histologic E. Hipergamaglobulinemia important 69. CS. Care este criteriul necesar pentru diagnosticul de hepatit cronic activ ? A. Icter B. ALT > de 5 % C. Hipoalbuminemie D. Leziuni bioptice de tip necrotic E. Trecut de hepatit viral 70. CS. Dup ce interval minim de evoluie putem vorbi de o hepatit cronic ? A. 3 luni B. 5 luni C. 6 luni D. 9 luni E. 12 luni 71. CS. Terapia antiviral n caz de infecia HBV cronic este indicat: A. n faza integrativ B. n faza replicativ C. n ambele faze D. Independent de faza infeciei, n caz de hiperaminotransferazemie E. Independent de faza infeciei, n caz de normoaminotransferazemie 72. CS. Prezena anticorpilor antimitocondriali este caracteristic pentru: A. Hepatita acut A B. Ciroza biliar primar C. Ciroza alcoolic D. Boala Wilson Conovalov E. Hepatita acut B 73. CS. Simptomul precoce n ciroza biliar primar este: A. Icterul B. Pruritul cutanat C. Febra D. Dureri n hipocondrul drept E. Ascita 74. CS. Tratamentul cirozei biliare primitive se face cu urmtoarele medicamente, cu o excepie: A. Imunodepresive B. Colestiramin C. Vitamine liposolubile (A, D, E, K) D. Transplant de ficat E. Repermeabilizare prin endoprotez a cilor biliare 75. CS. Ciroza hepatic micronodular este caracterizat prin noduli cu dimensiuni: A. Pn la 3 mm B. Pn la 5 mm 39

76.

77.

78.

79.

80.

81.

82.

83.

C. Pn 6 mm D. Pn la 8 mm E. Pn la 1 cm CS. Denumii sindromul pe baza cruia putem presupune evoluia hepatitei spre ciroz hepatic. A. Sindromul asteno-vegetativ B. Sindromul de citoliz C. Sindromul imuno-inflamator D. Sindromul de hipertensiune portal E. Sindromul de colestaz CS. Care sunt elementele histologice ce se pot ntlni ntr-o ciroz activ ? A. Prezena de infiltrat inflamator limfo plasmocitar portal B. Necroza celular C. Prezena de esut fibrotic difuz D. Nodulii regenerativi E. Toate elementele de mai sus CS. Denumii sindromul care caracterizeaz stadiul de decompensare a cirozei. A. Sindromul de hipersplenism B. Sindromul imuno-inflamator C. Sindromul insuficienei hepatice D. Sindromul asteno-neurotic E. Sindromul de colestaz CS. Hemoragia din varicele esofagiene este prezis de urmtorul semn: A. Dilatarea varicoas a venelor esofagiene B. Dilatarea varicoas a venelor gastrice C. Prezena petelor roii cireii la nivelul varicelor D. Prezena ascitei E. Splenomegalia CS. Hemoragia digestiv superioar din ciroz se produce mai frecvent prin unul din mecanismele urmtoare: A. Ruptur de varice esofagiene B. Sindrom Mallory-Weiss C. Ulcer gastric D. Eroziuni esofagiene de reflux E. Gastrit hemoragic CS. Encefalopatia hepatic la un cirotic poate fi declanat de urmtoarele cauze, cu excepia: A. Regim alimentar hiperproteinic B. Regim alimentar hiperglucidic C. Hipokaliemie D. Hemoragie digestiv E. Tratament neurosedativ CS. Hipoalbuminemia din ciroz se explic prin: A. Hipercatabolism B. Insuficiena sintezei hepatice C. Gastroenteropatie exsudativ D. Sindrom malabsorbie E. Proteinurie CS. Care din manifestrile clinice nu sunt caracteristice pentru cancerul hepatic? A. Ascita B. Hepatomegalia C. Dureri n hipocondrul drept D. Icterul tegumentelor E. Xantelasmele

84. CS. Cea mai frecvent tumoare hepatic malign este: A. Hepatocarcinomul B. Colangiocarcinomul C. Angiosarcomul D. Hepatoblastomul E. Carcinosarcomul 85. CS. Marker caracteristic al cancerului hepatic este: A. Eritrocitoza B. Trombocitoza C. -fetoproteina D. Hipercalciemia E. Hipercolesterolemia 86. CS. Deficitul creia dintre enzime se constituie mai rapid n pancreatita cronic? A. Amilaza B. Lipaza C. Tripsina D. Elastaza E. Chimotripsina 87. CS. Care caracteristic a durerii n pancreatita cronic nu este adeverat? A. Durerea poate fi intermitent, pregnant, cu durat de ore, zile i chiar sptmni B. Sediul durerii este epigastric ori spre hipocondriul stng, cu iradiere n spate sau n centur C. Durerea se amelioreaz dup prnzuri D. Durerea se amelioreaz la aplecarea auterograd a trunchiului sau n poziie eznd E. Durerea poate fi persistent, profund, scitoare, perioadele dureroase fiind relativ continue 88. CS. Cnd este indicat testul la secretin pentru diagnosticul pancreatitei cronice? A. Prezena calcificrilor pancreatice B. Prezena steatoreei pancreatice C. Prezena diabetului zaharat pancreatogen D. Lipsa att a calcificrilor pancreatice, ct i a steatoreei i diabetului E. Prezena att a calcificrilor pancreatice, ct i a steatoreei i diabetului 89. CS. Care dintre bolile pancreatice numite se ntlnete mai frecvent? A. Pancreatita cronic latent B. Pancreatita cronic indurativ C. Pancreatita cronic recidivant D. Chistadenocarcinomul pancreatic E. Adenocarcinomul ductal 90. CS. Care dintre manifestrile numite este caracteristic (patognomic) pentru pancreatita cronic ? A. Durerea abdominal B. Calcificrile pancreatice C. Steatoreea D. Obezitatea E. Diabetul zaharat 91. CS. Care investigaie este mai informativ pentru diagnosticul diferenial ntre pancreatita cronic i neoplasmul pancreatic ? A. Cercetarea enzimelor pancreatice serice (lipaza) B. Testul combinat la secretin i colecistokinin C. Testarea curbei glicemice D. Testarea markerilor tumorali (CA 19 9) E. Colecistopancreatografia endoscopic retrograd 40

92. CS. Dozarea preparatelor enzimatice complexe se efectueaz dup coninutul de: A. Amilaz B. Lipaz C. Tripsin D. Elastaz E. Chimotripsin 93. CS. Pentru compensarea insuficienei pancreatice exocrine se folosesc: A. Preparatele colinolitice B. Antibioticele C. Analgeticele D. Enzimele pancreatice E. Preparatele antienzimatice sau H2 blocanii 94. CS. Care dintre manifestrile clinice ale malabsorbiei n pancreatita cronic se ntlnete mai frecvent? A. Diareea cu steatoree B. Anemia C. Dermatita D. Hemoragiile E.Diareea secretorie 95. CS. Sindromul inflamatordistructiv n pancreatita cronic se caracterizeaz prin urmtoarele simptome, cu excepia: A. Durerii n hipohondrul stng B. Hiperfermentemiei, hiperamilazuriei C. Intoxicaiei D. Datelor de laborator caracteristice pentru un proces inflamator acut E. Poliuriei 96. CS. n scopul diminurii secreiei pancreatice se indic urmtoarele? A. Foame 1-4 zile B. Evacuarea permanent a sucului gastric prin sond intranazal C. Antiacide D. Blocante ale receptorilor H2 histaminici E. Toate enumerate mai sus 97. CS. Pentru a atinge efectul antifermentativ n tratamentul pancreatitei cronice se indic urmtoarele preparate, cu excepia: A. Trasilolului B. Acidului aminocapronic C. Pancreatinei D. 5 -Ftoruracilului E. Contrycalului 98. CS. Cum credei c poate fi obiectivizat stetoreea ? A. Prin coloraie cu Sudan III a materiilor fecale B. Prin dozarea azotului din fecale C. Prin efectuarea unei pancreatografii D. Prin explorri radioizotopice E. Radiografie abdominal pe gol 99. CS. Ce semnificaie are instalarea icterului pe fondul unei suferine pancreatice ? A. Hemoliz sporit prin creterea enzimelor pancreatice ser

B. Dezvoltarea unui neoplasm de cap de pancreas C. Insuficien hepato-celular n cadrul sindromului de malabsorbie D. Dezvoltarea unui neoplasm de corp de pancreas E. Toate cele de mai sus 100.CS. Pentru aprecierea funciei exocrine a pancreasului cel mai informativ test (standard de aur) este: A. Testul cu D-xiloz B. Testul la secretin pancrezimin C. Activitatea seric a tripsinei D. Coeficientul amilaz / creatinin E. Analiza coprologic 101.CS. Care este clinica unei colangite sclerozante primitive ? A. Icter B. Dureri la nivelul hipocondrului drept C. Astenie D. Prurit E. Toate de mai sus 102.CS. n tratamentul colicii biliare este contraindicat administrarea de: A. Atropin B. Eufilin C. Papaverin D. Motilium E. Nitrai 103.CS. Care din afirmaiile numite nu este caracteristic pentru tabloul clinic al litiazei biliare? A. Dureri n regiunea vezicii biliare B. Iradierea durerilor n umrul i omoplatul drept C. Sindrom dispeptic D. Iradierea durerilor n regiunea inghinal E. Semnul Orthner pozitiv 104.CS. Metoda cea mai larg utilizat pentru identificarea litiazei biliare este: A. Examenul radiologic panoramic al abdomenului B. Colangiografia endoscopic retrograd C. Ecografia abdominal D. Colecistografia oral E. Tomografia computerizat 105.CS. Complicaiile colecistitei cronice sunt urmtoarele: A. Duodenita B. Colangita cronic C. Coledocolitiaza D. Pancreatita biliar E. Toate cele enumerate 106.CS. Care din semnele numite nu este caracteristic pentru colecistita cronic: A. Subfebrilitate de lung durat B. Hipersplenism C. Dureri surde n hipochondrul drept D. Semnul Merfi pozitiv E. Senzaie de amrciune n cavitatea bucal 107.CS. Sindromul postcolecistectomic include diferite afeciuni morfofuncionale. Cea mai frecvent este: A. Colelitiaza B. Disfuncia sfincterului Oddi C. Colangita D. Sindromul de bant lung E. Anastomozita 108.CS. Care din afirmaiile numite nu este caracteristic pentru dischinezia biliar de tip hipoton hipokinetic? 41

Diaree Dureri surde n hipocondrul drept Constipaii Staz vezicular Toleran bun a medicamentelor colecistochinetice 109.CS. Care din factorii numii nu are nsemntate n etiopatogenia dischineziei biliare hipotonico hipokinetic? A. Sexul B. Hipodinamia C. Obezitatea D. Hipotiroidia E. Vrsta naintat 110.CS. n dischinezia cilor biliare de tip hipertonic hiperkinetic este contraindicat administrarea de: A. Spasmolitice B. M-holinolitice C. Miolitice selective D. Magneziu sulfat E. Sedative 111.CS. Numii cel mai frecvent agent cauzal al colecistitei cronice: A. Stafilococii B. Pneumococii C. Streptococii D. Esherihia coli E. Fungii 112.CS. Infectarea veziculei biliare se produce pe urmtoarele ci: A. Hematogen B. Limfogen C. Ascendent D. Per continuitatem E. Toate enumerate mai sus 113.CS. Care sunt preparatele cu efect coleretic? A. Alohol B. Sruri de magneziu C. Sorbitol D. Ulei de msline E. Pancreatin 114.CS. Tratamentul colecistitei cronice include: A. Antibiotice B. Coleretice C. Spasmolitice D. Nitrofurane E. Toate enumerate 115.CS. Colecistografia este contraindicat la bolnavii cu: A. Intoleran la alimente grase B. Hepatit viral cronic C. Idiosincrazie la iod D. Colelitiaz E. n toate cazurile enumerate 116.CS. Care este cel mai caracteristic semn clinic al litiazei biliare ? A. Dispepsia B. Febra C. Eructaia D. Colica biliar

A. B. C. D. E.

E. Steatoreea 117.CS. Urmtoarele afeciuni constituie complicaiile blocajului complet al coledocului, cu excepia: A. Hidropsului vezicular B. Pancreatitei acute C. Empiemului colecistic D. Ulcerului gastric E. Icterului 118.CM. Care din bolile de mai jos apar mai frecvent la femei ? A. Hemocromatoza B. Boala Wilson C. Colelitiaza D. Hepatita autoimun E. Cancerul pancreatic 119. CM. Care din antecedentele heredo - colaterale enumerate mai jos, considerai c merit reinute /sunt sugestive pentru un pacient digestiv ? A. Boala Wilson B. Boala Hirschprung C. Pancreatita cronic D. Steatoza hepatic E. Polipoza intestinal diseminat 120.CM. Care din afeciunile de mai jos se pot nsoi, de regul, de dureri abdominale ? A. Intoxicaia cu plumb B. Coagularea intravascular diseminat C. Colecistita acut D. Insuficiena renal acut E. Peritonita tuberculoas 121.CM. Mrirea global de volum a abdomenului se ntlnete n: A. Enteroptoz B. Hepatit cronic C. Chist ovarian voluminos D. Ileus paralitic E. Apendicit cronic 122.CM. Examenul radiologic al abdomenului n ansamblu este util la precizarea diagnosticului urmtoarelor afeciuni: A. Hernie hiatal B. Abces hepatic C. Trichineloz D. Ocluzie intestinal E. Ulcer duodenal perforat 123.CM. n care din circumstanele de mai jos se poate ntlni bulimie ? A. Parazitoze intestinale B. Hipertiroidie C. Sarcin D. Cancer esofagian E. Boala Menetrier 124.CM. Vrsturile pot apare n urmtoarele circumstane: A. Boala de iradiere (actinic) B. Contuzii cerebrale C. Uremie D. Gastrit acut E. Esofagit cataral 125.CM. n care din afeciunile de mai jos se poate ntlni hematemez ? A. Esofagit cataral B. Varice gastrice C. Ulcere de stres 42

D. Sindromul Zollinger-Ellison E. Boala Mallory-Weis 126.CM. n care din circumstanele de mai jos credei c poate apare disfagie ? A. Obezitate B. Sclerodermie sistemic C. Miastenia gravis D. Acalazia cardiei E. Cancerul esofagian 127.CM. Acalazia cardiei se caracterizeaz prin: A. Insuficiena de relaxare a sfincterului esofagian inferior n timpul deglutiiei B. Zone de metaplazie a epiteliului malpighian al esofagului C. Mucoasa columnar a esofagului neted sau cu cicatrice D. Insuficiena de contracie a sfincterului esofagian inferior E. Absena undelor peristaltice propulsive ale corpului esofagian 128.CM. Numii complicaiile posibile ale bolii de reflux gastroesofagian. A. Sindromul Barrett B. Ulcerul esofagian C. Stenoza piloric D. Hemoragia digestiv superioar E. Cancerul esofagian 129.CM. Tratamentul patogenetic al bolii de reflux gastroesofagian include: A. Tratament anti-Helicobacter pylori B. Medicaie antisecretorie C. Citoprotectori D. Prokinetice E. Beta- adreno blocante 130.CM. Care preparate pot agrava sau provoaca refluxul gastroesofagian ? A. Domperedonul B. Isosorbid dinitrat C. Atropina D. Metoclopramidum E. Theophyllina 131.CM. Tratamentul acalaziei la etapele iniiale include: A. Nitropreparate B. Dilataia sfincterian C. Blocantele canalelor de Ca D. Tratamentul chirurgical E. Preparate antisecretorii 132.CM. Numii metodele de diagnostic instrumental, care obligator confirm prezena bolii de reflux gastroesofagian. A. Monitorizarea pH-ului esofagian B. Endoscopia digestiv superioar C. Manometria monitorizat a esofagului D. Examenul ecografic E. Analiza histologic 133.CM. Complicaiile locale ale bolii de reflux gastroesofagian pot fi puse n eviden prin: A. Monitorizarea pH-ului esofagian B. Endoscopia digestiv superioar

C. Test cu D-xyloz D. Examenul histologic al fragmentelor de mucoas esofagian E. Manometria monitorizat a esofagului 134.CM. n care din condiiile enumerate apare n mod obinuit regurgitaia ? A. Cancer esofagian B. Sarcin C. Colecistopatii cronice D. Stricturi esofagiene E. Etilism cronic 135.CM. n producerea herniilor transhiatale intervin urmtorii factori: A. Slbirea sistemelor de fixare a segmentului esocardio-tuberozitar B. Lrgirea hiatusului diafragmatic C. Creterea presiunii abdominale D. Refluxul gastroesofagian E. Dispepsie funcional 136.CM. Examenul radiologic pentru diagnosticarea herniei hiatale mici este preferabil de efectuat n poziia: A. Decubit dorsal oblic anterior B. Decubit ventral oblic anterior C. Poziia Trendelenburg D. Ortostatism E. n orice poziie mai sus enumerat 137.CM. Diverticulii esofagieni, aprui prin mecanisme de protruzie, cel mai des au localizare: A. Faringo-esofagian B. Parabronic C. Epifrenic D. Pot apare cu aceeai frecven n toate compartimentele esofagului E. Acest mecanism nu e caracteristic pentru formarea diverticulelor esofagieni 138.CM. Care din simptomele enumerate mai jos sunt caracteristice pentru sindromul dispeptic funcional? A. Disconfort n regiunea epigastric B. Dureri abdominale, care se amilioreaz dup defecaie C. Saietate precoce D. Tulburri de tranzit intestinal E. Disconfort abdominal 139.CM. n funcie de simptomatologia clinic, n dispepsia funcional se pot destinge urmtoarele subgrupe: A. Asemntoare ulcerului B. Asemntoare dismotilitii C. Form nespecific D. Cu predominarea balonrii distensiei abdominale i durerilor E. Cu predominarea diareei 140.CM. Cine necesit o explorare paraclinic pentru deosebirea dintre dispepsia funcional i cea organic? A. Bolnavii cu simptoame alarmante B. Bolnavii cu simptomatologie tipic pentru anumit boal organic C. Bolnavii peste 45 ani D. Bolnavii sub 45 ani E. Scderea ponderal nemotivat 141.CM. Factorii citoprotectori ai mucoasei gastroduodenale sunt urmtori: 43

A. Pepsina B. Mucopolizaharidele C. Prostaglandinele D. Somatostatina E. Acizii biliari 142.CM. Factorii etiopatogenetici i fiziopatologici numii sunt comuni att ulcerului gastric, ct i celui duodenal: A. Fumatul B. Alcoolul C. Helicobacter pylori D. Hipersecreia HCl E. Preparatele antiinflamatorii nonsteroidiene 143.CM. Dereglarea evacurii gastrice poate fi cauzat de urmtorii factori: A. Terapia cu preparate anticolinergice B. Diabetul zaharat C. Starea dup vagotomie D. Sclerodermia de sistem E. Infecia Helicobacter pylori 144.CM. Criteriile diagnostice pentru gastrita autoimun sunt urmtoarele: A. Autoanticorpii serici anti-celule parietale B. Gastrita atrofic fundal C. Anemia Biermer (pernicioas) D. Autoanticorpii anti-factor intrinsec E. Gastrita antral 145.CM. Gastrita cronic de tip A reprezint: A. Gastrita fundal B. Gastrita de reflux biliar C. Gastrita autoimun D. Gastrita asociat cu Helicobacter pylori E. Gastrita limfocitar 146.CM. Gastrita biliar de reflux necesit tratament cu: A. Metoclopramid B. Propronolol C. Omeprazol D. Atropin E. Prednisolon 147.CM. Consumul de alcool poate interveni n ulcerogenez prin: A. Agresiunea direct asupra mucoasei gastrice i duodenale B. Activarea peroxidic n mucoas C. Stimularea secreiei acidopeptice D. Dereglarea microcirculaiei E. Stimularea secreiei prostoglandinelor 148.CM. Care dintre complicaiile ulcerelor apar brusc i prezint pericol pentru via ? A. Penetraia B. Hemoragia C. Malignizarea D. Perforaia E. Stenoza piloric 149.CM. Tabloul clinic al sindromului ZollingerEllison include:

A. Diareea B. Steatoreea C. Sindromul algic pronunat, ce se supune greu tratamentului antiulceros obinuit D. Constipaiile E. Anemia 150.CM. Afeciuni posibile precanceroase ale stomacului sunt: A. Gastrita hiperclorhidric B. Gastrita cronic atrofic cu metaplazie intestinal C. Gastrita granulomatoas D. Boala Menetrier E. Gastrita eozinofilic 151.CM. Terapia substituent n caz de gastrit cronic ahilic include preparatele: A. Acidin pepsina B. Lactuloza C. Sucul gastric D. Pancreatina E. Omeprazolul 152.CM. Gastrita granulomatoas e legat etiopatogenetic cu: A. Boala Crohn B. Tuberculoza C. Sarcoidoza D. Sifilisul E. Helicobacter pylori 153.CM. Ce simptome i semne putei ntlni, de regul, ntr-o gastrit acut ? A. Vrsturi alimentare i biliare B. Sughi C. Xerostomie D. Dureri epigastrale E. Anorexie 154.CM. Care este conduita terapeutic ntr-o gastrit acut simpl ? A. Se administreaz preparate cortizonice sau antiinflamatoare nesteroidiene B. Se administreaz propranolil per os sau n lavaj C. Se ntrerupe contactul cu preparate iritante D. Se aplic pung de ghea pe regiunea epigastric E. Se administreaz sucralfat 155.CM. ntr-o gastrit fumatul acioneaz prin: A. Creterea secreiei de bicarbonai B. Aciune toxic asupra epiteliului (hidrocarburile i nicotina) C. Scade concentraia de pepsin D. Produce reflux duodeno-gastric E. Toate elementele de mai sus 156.CM. Care din simptomele enumerate mai jos caracterizeaz ulcerul duodenal ? A. Dureri epigastrale B. Pirozis C. Xerostomie D. Alternana diaree-constipaie E. Toate aceste posibiliti 157.CM. Care credei c sunt indicaiile fibroendoscopiei gastroduodenale ? A. Abdomenul acut B. Hemoragia digestiv superioar 44

C. Ulcerul anastomotic postoperator D. Ulcerul duodenal E. Toate cele de mai sus 158.CM. Care din formulrile de mai jos constituie semne radiologice indirecte pentru ulcerul duodenal ? A. Distensie gazoas intestinal (aerocolie) B. Deformare bulbar n trifoi C. Pliurile ngroate D. Prezena de hipersecreie gastric E. Hipertrofia pliurilor gastrice 159.CM. Care credei c sunt complicaiile ulcerelor ? A. Perforaia B. Stenozarea C. Malignizarea D. Penetraia E. Esofagita 160.CM. Care sunt indicaiile de tratament chirurgical n ulcer cronic ? A. Hemoragie digestiv unic, fr tulburri hemodinamice B. Perforaia C. Ulcerul postbulbar D. Ulcerul gastric E. Stenoza decompensat 161.CM. Care din leziunile de mai jos considerai c pot constitui leziuni precanceroase ? A. Gastrita Menetrier B. Ulcerele de stres C. Polipii gastrici adenomatoi mai mari de 2 cm D. Ulcerul duodenal rezistent la tratament E. Gastrita hiperacidic 162.CM. Un pacient cu neoplasm gastric poate descrie: A. Gust amar B. Anorexie selectiv, mai ales pentru carne C. Vrsturi cu alimente ingerate n urm cu mai mult de 24 ore D. Epigastralgii cvasicontinui care nu sunt ameliorate de alimentaie E. Diaree cu polifecalie 163.CM. Care din semnele radiologice de mai jos sunt sugestive pentru neoplasm gastric ? A. Ni gastric cu lipsa convergenei pliurilor B. Plus de opacitate n afara siluetei gastrice n jurul creia peristaltismul gastric este pstrat C. Pliurile ngroate D. Defect de umplere, cu contur ters, cu rigiditate n jur E. Imagine rigid a pilorului care devine beant i incontinent 164.CM. Ce alterri biologice pot apare n neoplasmul gastric ? A. Prezena antigenului carcinoembrionar

B. Scderea hemoglobinei C. Leucopenie D. Creterea VSH-ului E. Creterea creatininului 165.CM. Numii preparatele care se utilizeaz n tratamentul gastritelor cronice hipoacide. A. De-nolul B. Acidin-pepsina C. Panzinormul D. Famotidina E. Gastrocepina 166.CM. Numii factorii ulcerogeni n patogenia bolii ulceroase. A. Prezena Helicobacter pylori B. Hipersecreia HCL C. Hiperproducerea de pepsin D. Mrirea secreiei de bicarbonai E. Mrirea sintezei de prostaglandine 167.CM. Numii factorii de protecie n patogenia bolii ulceroase. A. Mrirea sintezei de prostaglandine B. Mrirea secreiei de pepsin C. Creterea concentraiei serice de gastrin D. Mrirea secreiei de bicarbonai E. Regenerarea normal a mucoasei 168.CM. Numii semnele caracteristice ulcerului duodenal: A. Vrsta naintat (50-70 ani) B. Ritmicitatea i periodicitatea sezonier a sindromului dolor C. Mrirea secreiei gastrice D. Lipsa poftei de mncare E. Durere difuz n epigastru 169.CM. Numii preparatele cu aciune la factorul acido-peptic n patogenia bolii ulceroase: A. Famotidina (ranitidina) B. Almagelul (fosfalugelul) C. Retabolilul D. Omeprazolul E. Metronidazolul 170.CM. Numii preparatele care acioneaz asupra Helicobacter pylori n tratamentul bolii ulceroase: A. Platifilina B. Cimetidina C. Amoxicilina D. De-nolul E. Metronidazolul 171.CM. Care sunt semnele caracteristice pentru Dumpingsindrom? A. Palpitaii B. Astenie fizic pronunat C. Disfagie D. Necesitatea n alimentaie lichid E. Ameliorarea strii n poziie vertical 172.CM. Care sunt metodele fizioterapice n boala ulceroas? A. Unde sinusoidale B. Electroforez cu histamin C. Oxigenare hiperbaric D. Electroforeza cu adicin-pepsin E. Electroforez cu eufilin 173.CM. Numii maladiile cu risc oncologic. A. Ulcerul duodenal 45

B. Gastrita bontului gastric C. Duodenita cronic D. Sindromul de ans aferent E. Ulcerul gastric 174.CM. Numii factorii implicai n patogeneza duodenitei cronice. A. Agresiunea acido-peptic B. Dereglarea troficii mucoasei C. Hipertensiunea arterial D. Staza duodenal E. Boal de reflux gastro-esofagian 175.CM. Numii cauzele care favorizeaz staza duodenal. A. Gastrita cronic (tip B) B. Periduodenita cu dischinezie duodenal C. Scurtarea arterei mezenterice superioare D. Visceroptoza (boala Glenar) E. Opistorhoza 176.CM. Care sunt simptomele stazei duodenale decompensate? A. Greutate n epigastru B. Colic intestinal C. Vrsturi bilioase frecvente D. Pierdere ponderal E. Prezena complicaiilor sub form de ulcere, eroziuni gastrice 177.CM. Semne endoscopice de malignizare a formaiunilor protruzive: A. Diametrul > 2 cm B. Polip sesil C. Suprafaa intens neregulat cu eroziuni superficiale D. Baza mare de implantare E. Mucoasa din jur fr suplee 178.CM. Indicaiile polipectomiei endoscopice sunt. A. Adenoamele gastrice (dovedite histopatologic) ce nu au devenit maligne B. Mrimea pn la 20 mm C. Polip hiperplazic D. Mrimea mai mult de 20 mm E. Formaiunea protruziv cu baza mare de implantare 179.CM. Care sunt tipurile morfologice ale pseudopolipilor? A. Hiperplazia foviolar B. Polip hiperpalstic C. Polip hiperplaziogen D. Polip fibroinflamator E. Polip adenomatos 180.CM. Care dintre cele enumerate mai jos sunt formaiuni disembrioplastice? A. Pancreasul ectopic B. Incluziile brunneriene C. Teratomul D. Polipii hiperlazici E. Polipii adenomatoi 181.CM. Inflamaia granulomatoas a mucoasei gastrice este posibil n:

A. Tuberculoz B. Sarcoidoz C. Boala Crohn D. Sifilis E. Amiloidoz 182.CM. Care snt mecanismele patogenetice ale diareei cronice n enterit? A. Insuficiena veno-mezenteric B. Mrirea presiunii oncotice intralumenale C. Tranzitul intestinal accelerat D. Hiperexudaie intestinal E. ncetinirea tranzitului intestinal 183.CM. Enumerai maladiile ce decurg clinic similar enteritei cronice. A. Enteropatie glutenic B. Boala Hirschsprung C. Dizenteria D. Opistorhoza E. Insuficiena dizaharidic. 184.CM. Enumerai maladiile care mai frecvent decurg cu afectarea rectului i sigmei. A. Boala Crohn B. Dizenteria C. Colita ulceroas nespecific D. Tuberculoza E. Amebiaza 185.CM. Sindromul de malabsorbie din rezeciile intestinale depinde de: A. Lungimea segmentului intestinal rezectat B. Topografia segmentului rezectat C. Concentraia seric a calciului ionizat D. Rezecia valvulei ileocecale E. Starea anatomic a intestinului restant 186.CM. Clinic sindromul de malabsorbie se manifest prin: A. Scdere progresiv n pondere B. Edeme i ascit C. Dureri n oase i parestezii D. Sngerarea mrit E. Artrite 187.CM. Sindromul de malabsorbie poate fi condiionat de: A. Insuficiena exocrin a pancreasului B. Deficitul acizilor biliari n rezultatul bolii colestatice a ficatului C. Ischemia cronic a intestinului subire D. Boal cronic organic a intestinului gros E. Sindromul colonului iritabil 188.CM. Tratamentul patogenetic al sindromului de malabsorbie include: A. Administrarea parenteral de vitamine B. Indicarea preparatelor de antifermeni C. Administrarea parenteral de preparate proteice D. Administrarea prokineticelor E. Administrarea antibioticoterapiei 189.CM. Paraclinic sindromul de malabsorbie se manifest prin simptomele: A. Hipoalbuminemie B. Creterea ceruloplasminei C. Hipovitaminoza D. Steatoree E. Scderea nivelului fierului seric 190.CM. Clasificarea fiziopatologic a diareilor cronice nclude: 46

Diareea osmotic Diareea secretorie Diareea prin tulburri de motilitate Diareea prin leziuni inflamatorii ale mucoasei E. Diareea cauzat de hiperaciditatea stomacal 191.CM. Diareea hemoragic poate fi cauzat de: A. higella B. Helicobacter pylori C. Entamoeba histolitica D. Salmonella E. Eh. Coli enteropatogen 192.CM. Metoda de baz a tratamentului enteropatiei glutenice este excluderea din alimentaie a produselor: A. Gru B. Orz C. Secar D. Orez E. Ovz 193.CM. Pentru concretizarea patologiei intestinului subire pot fi utilizate: A. Metode radiologice B. Metode endoscopice C. Examinarea coprologic D. Test cu D-xiloz E. Test cu secretina pancreozimin 194.CM. Tratamentul enterocolitei virale acute nclude: A. Preparate antivirale (realderon) B. Preparate antibacteriene C. Preparate antifungice D. Reechilibrare hidroelectrolitic E. Loperamida 195.CM. Complicaiile generale n boala Crohn sunt: A. Diabetul zaharat B. Sindromul de malabsorbie C. Strile septicemice D. Eritemul nodos E. Amiloidoza 196.CM. n tratamentul patogenetic al bolii Crohn se utilizeaz: A. Mesalazina B. Corticoterapia C. Azatioprina D. Papaverina E. Famotidina 197.CM. Macroscopic pentru colita ulceroas nespecific este caracteristic: A. Leziuni cu caracter segmentar B. Ileit n pavaj C. Hemoragii de contact D. Inflamaia difuz a mucoasei cu ulceraii E. Semnul corzii 198.CM. Examenul endoscopic n colita ulceroas nespecific constat: A. Relief n pietre de pavaj B. Ulceraii polimorfe C. Ulcere longitudinale, fisurate

A. B. C. D.

D. Friabilitatea mucoasei E. Absena desenului vascular submucos 199.CM. Irigoscopia n stadiile avansate ale colitei ulceroase nespecifice denot: A. Scurtarea colonului B. Dehaustrarea colonului C. Spiculi marginali/pete baritate D. Fistule E. Colonului cu contur rectiliniu, tubular 200.CM. Complicaiile colonice n colita ulceroas nespecific sunt: A. Megacolonul toxic B. Hemoragia digestiv inferioar sever C. Complicaiile intestinale nu-s cunoscute D. Perforaia E. Stricturile i fistule viscero-viscerale 201.CM. Formele clinice de constipaie cronic sunt: A. Constipaia osmotic B. Constipaia idiopatic C. Constipaia secretorie D. Constipaia prin obstrucia de ieire E. Boala Hirschprung 202.CM. Constipaia cronic poate fi n: A. Hipotiroidismul B. Diverticuloza intestinului gros C. Megacolonul D. Sindromul colonului iritabil E. Amiloidoza 203.CM. Factorii de risc n dezvoltarea cancerului intestinului gros sunt: A. Polipoza familiar multipl B. Polipii adenomatoi intestinali C. Diverticulii intestinali D. Cancerele familiale nepolipoase E. Colita ulceroas nespecific 204.CM. Sindromul colonului iritabil se caracterizeaz prin: A. Dereglarea tranzitului coninutului intestinului B. Proces inflamator cronic n intestin C. Prezena durerilor i disconfortului n abdomen D. Proces distrofic n mucoasa intestinului E. Lipsa substratului organic de afectare 205.CM. Medicul poate exclude sindromul colonului iritat la prezena simptoamelor: A. Diaree cu polifecalie B. Dureri n abdomen C. Hemoragie intestinal D. Temperatur subfebril E. Scderea progresiv a masei corpului 206.CM. Tratamentul sindromului colonului iritabil include: A. Psihoterapia B. Dietoterapia dieta 9 dup Pevzner C. Gimnastica curativ D. Spasmoliticele miotrope E. Fizioterapia 207.CM. La tratamentul medicamentos al sindromului colonului iritabil se indic: A. Mesalazin B. Pinoverium bromidum (Dietel) C. Papaverin D. No-pa 47

E. Lactuloz 208.CM. Bolnavilor cu sindromul colonului iritabil cu diaree se indic preparatele: A. Din lut alb B. Loperamid (Imodium) C. Crbune activat D. Carbonat de calciu E. Levomicetin 209.CM. Care din antecedentele personale enunate mai jos pot avea semnificaie pentru o patologie intestinal prezent ? A. Dizenteria B. Rubeola C. Iersinioza D. Rezecia ileal E. Astmul bronic 210.CM. Notai afeciunile care evolueaz mai frecvent cu diaree. A. Dizenteria B. Ulcerul duodenal C. Carcinoidul D. Ileita terminal E. Colita ulceroas nespecific 211.CM. Notai afeciunile care evolueaz mai frecvent cu constipaie: A. Hipertiroidia B. Hipotiroidia C. Diabetul zaharat D. Ulcerul duodenal E. Boala Hirschprung 212.CM. n care din situaiile patologice de mai jos se poate ntlni ileus ? A. Hernia inghinal strangulat B. Etilismul cronic C. Peritonita D. Canceril intestinal E. Sindromul colonului iritabil 213.CM. Care din preparatele de mai jos pot modifica culoarea scaunului, conferindu-i aspect pseudomelenic ? A. Preparatele cu coninut de fier B. Cefalosporinele din generaia a III a C. Preparatele de bismut D. Crbunele medical E. Preparatele cortizonice 214.CM. Care din afeciunile de mai jos prezint risc crescut de malignizare ? A. Colita ulceroas nespecific B. Iersinioza intestinal C. Diverticuloza colic D. Polipoza colic E. Sindromul colonului iritabil 215.CM. Ce consecine clinico-biologice poate avea steatoreea ? A. Scderea ponderal B. Hipovitaminoze C. Apariia edemelor D. Instalarea ascitei E. Icter

216.CM. Semnele radiologice ale sindromului colonului iritabil sunt A. Gaustrarea asimetric B. Spasmul sigmei C. Dantelarea mucoasei D. Gaustrarea exprimat E. Spiculi marginali 217.CM. Disbioza intestinal clinic se poate manifesta prin: A. Diarei B. Constipaii C. Dureri n abdomen D. Scaun hemoragic E. Meteorism, garguiment. 218.CM. n tratamentul disbiozei intestinale de gravitate uoar se indic: A. Bifidumbacterin B. Linex C. Levomicetin D. Lactobacterin E. Metiluracil 219.CM. Enumerai strile clinice n cazul crora se atest mrirea bilirubinei neconjugate. A. Cancer hepatocelular B. Talasemie C. Hepatit alcoolic D. Hepatit medicamentoas E. Sindrom Gilbert 220.CM. Enumerai strile clinice n cazul crora se atest mrirea fraciei bilirubinei conjugate. A. Sindromul Gilbert B. Cancerul papilei Fater C. Talasemia D. Anemia B12 - deficitar E. Cancer al capului pancreasului 221.CM. Enumerai strile n care este dereglat conjugarea bilirubinei cu acid glucuronic. A. Icterul fiziologic al nou-nscuilor B. Cure de foame ndelungat C. Sindromul Gilbert D. Sindromul de colestaz E. Sindromul Crigler-Najjar 222.CM. Care snt simptomele caracteristice hepatitelor cronice n faza de acutizare? A. Icter tranzitoriu B. Ascit C. Hepatomegalie D. Citoliz (creterea prelungit a transaminazelor) E. Hemoragie din venele esofagiene 223.CM. Care din maladiile de mai jos nu induc tulburri excretorii ale bilirubinei? A.Hepatitele (acute, cronice) i cirozele B. Colestaza medicamentoas C. Icterul recurent din cadrul sarcinii D.Hemangiomul hepatic E. Calcinate hepatice 224.CM. Hepatomegalia este caracteristic pentru: A. Tromboza venelor hepatice B. Boala Wilson C. Boala Crohn D. Hemocromatoz 48

E. Steatoza hepatic 225.CM. Care sunt factorii etiologici de baz ai citolizei hepatocitare: A. Viruii hepatotropi B. Oxigenarea hiperbaric C. Procesul autoimun D. Terapia cu corticosteroizi E. Alcoolul 226.CM. Care sunt cauzele frecvente ale insuficienei hepatice fulminante? A. Hepatitele virale acute B. Hepatitele medicamentoase C. Intoxicaiile acute D. Steatoza hepatic E. Boala Wilson 227.CM. Pruritul ntr-o afeciune hepatic poate orienta ctre: A. Steatoz hepatic B. Chist hidatic hepatic C. Ciroz primar biliar D. Colangit sclerozant primitiv E. Hemangiom 228.CM. n prezena unei suferine hepatice apariia febrei poate avea semnificaia: A. Hemangiomului hepatic B. Prezenei de metastaze hepatice C. Instalrii angiocolitei D. Prezenei abcesului hepatic E. Sindromului Pickwick 229.CM. Care din leziunile prezente pe tegumente pot fi sugestive pentru o hepatopatie cronic? A. Eritem palmar B. Stelue vasculare C. Herpes perioro-nazal D. Eritem nodos E. Xantelasme 230.CM. n care din afeciunile de mai jos ntlnii mai frecvent creterea consistenei hepatice prin metoda de palpaie ? A. Metastaze hepatice B. Hepatit acut C. Hemangiom hepatic D. Steatoz hepatic E. Ciroza hepatic 231.CM. Care din probele biologice de mai jos sunt caracteristice pentru un sindrom de colestaz ? A. Fosfataza alcalin seric B. Bilirubina conjugat C. ASAT (aspartataminotransferaza) D. Gamaglutamiltranspeptidaza (GTP) E. 5 nucleotidaza 232.CM. Care din investigaiile biochimice de mai jos caracterizeaz sindromul hepatopriv ? A. Creterea sideremiei B. Hipoalbuminemia C. Scderea protrombinei D. Creterea ceruloplasminei E. Scderea lipazei

233.CM. Care sunt mecanismele prin care se produc tulburri n metabolismul glucidic n cursul hepatopatiilor cronice ? A. Insuficiena sintezei de glicogen B. Inducerea hipersecreiei de glucagon C. Sinteza crescut de epinefrin D. Glicogenoliza ineficient E. Tulburri n metabolismul insulinei 234.CM. Ce semnificaie poate avea creterea fosfatazei alcaline n prezena icterului ? A. Sindrom Rotor B. Sindrom Budd-Chiari C. Cancer de cap de pancreas D. Litiaz biliar E. Sindrom Jilber 235.CM. Ce semne ntlnii mai frecvent n icterul prehepatic ? A. Urina decolorat B. Fecale decolorate C. Fecale intens colorate D. Leziuni de grataj determinate de prurit E. Splenomegalie 236.CM. Ce semne caracterizeaz icterul prin obstrucie ? A. Hiperbilirubinemie pe seama componenei indirecte B. Hiperbilirubinemie pe seama componenei directe C. Stercobilin prezent n cantiti mari n materii fecale D. Prezena bilirubinei n cantiti mari n urin E. Hipolipidemie 237.CM. Ce afeciuni pot evolua cu ascit ? A. Hepatita cronic B. Sindromul nefrotic pronunat C. Pericardita constrictiv D. Sindromul Cushing E. Carcinomatoza 238.CM. Steatoza hepatic alcoolic este definit ca: A. Form benign B. Form reversibil C. Acumulare de lipide n ficat D. Form malign, inreversibil E. Prezena depozitelor de Cu 239.CM. Pentru afectarea etilic a ficatului sunt caracteristice: A. Epizoade repetate de hepatit acut B. Manifestri ale hipoavitaminozei C. Etilismul n anamnez D. Autoanticorpi ctre membrana hepatocitelor E. Icter pronunat ndelungat 240.CM. Macroscopic ficatul gras este: A. Micorat n volum B. Mrit n volum C. De culoare roietic D. De culoare galben E. De culoare brun 241.CM. Care din analizele de laborator redate mai jos sunt sugestive pentru o hepatopatie etanolic ? A. Scderea gama-globulinelor B. Creterea important a IgA C. Creterea ureei D. Creterea indexului AST/ALT E. Creterea acidului uric 49

242.CM. Hemocromatoza se caracterizeaz prin urmtoarele manifestri clinice: A. Hepatomegalie B. Pigmentare brun sau cenuie C. Diabet zaharat D. Icter colestatic E. Sindrom extrapiramidal 243.CM. Hepatita de etiologie HDV este posibil n caz de: A. Coinfecia HBV+HDV B. Superinfecia HDV/HBV C. Coinfecia HBV+HCV D. Superinfecia HDV/HCV E. Monoinfecia HDV 244.CM. Care sunt indicaiile tratamentului antiviral n hepatitele cronice virale ? A. Existena replicrii virale cronice prin prezena n hepatocite al Ag HBc nuclear i ADN HBV B. Existena replicrii virale cronice prin prezena n ser a Ag Hbe, ADN VHB i anti Hbcor IgM C. Histologia de hepatit activ cu date de replicare viral D. Nivelul anormal al ALAT E. Nivelul normal al ALAT 245.CM. Care sunt contraindicaiile tratamentului antiviral n bolile hepatice virale ? A. Maladiile autoimune B. Ciroza hepatic viral decompensat C. Afeciunile cronice decompensate non-hepatice D. Pacient cu transplant renal E. Ciroza hepatic compensat 246.CM. Ce efecte secundare putei obine dup administrarea corect a interferonului ? A. Deprimarea mduvei hematoformatoare B. Alopecie C. Glomerulonefrit membrano proliferativ D. Infiltrate pulmonare tranzitorii E. Labilitate emoional, depresie 247.CM. Care snt simptoamele caracteristice hepatitei autoimune? A. Artralgii B. Disproteinemie C. Ascit D. Temperatur subfebril E. Hipertensiune arterial 248.CM. Pentru hepatita cronic autoimun sunt caracteristici urmtorii autoanticorpi A. Anticorpii antinucleari B. Anticorpii antimicrosomali C. Anticorpii ctre musculatura neted D. Anticorpii antimitocondriali E. Anticorpii antilipoprotein hepatic 249.CM. Tratamentul hepatitei autoimune include urmtoarele grupe principale de preparate: A. Imunostimulatori (Imunofan) B. Glucocorticosteroizi

C. Interferoni D. Citostatice E. -blocante 250.CM. Care din elementele de mai jos caracterizeaz hepatita cronic autoimun ? A. Din punct de vedere anatomo - patologic presupune necroz, inflamaie i fibroz B. Apare mai frecvent la brbai tineri C. Mecanismul leziunilor const n depunerea de complexe imune D. Etiologia este predominant medicamentoas E. Evoluia este obinuit sever Nefrologia CS. Care test din cele enumrate mai jos este cel mai util pentru diagnosticul pielonefritei cronice: A. Piuria B. Celulele Steinheimer-Malbin C. Prezena n cantiti crescute a -globulinelor D. Hematuria E. Proteinuria 2. CS. Care metod de diagnostic este prioritar la diagnosticul pacienilor cu reflux vezicoureteral n pielonefrita cronic: A. Arteriografia B. Cistoureterografia micional C. Urografia D. Nefroscintigrama E. Biopsia renal 3. CS. n pielonefrita cronic unilateral densitatea urinar constituie: A. 1000 1006 B. 1006 1011 C. 1012 1018 D. 1018 1024 E. 1024 1030 4. CS. Care este elementul obligatoriu pentru diagnosticul sindromului nefrotic: A. Proteinuria mare B. Hiperlipidemia C. Hipogamaglobulinemia D. Hipoproteinemia E. Hiposerinemia 5. CS. Care remediu din cele enumerate mai jos produce antiproteinurie n cazul sindromului nefrotic: A. Prednisolona B. Mevacorul C. Enalaprilul D. Furosemidul E. Eufilina 6. CS. Micorarea crei cantiti de nefroni corespunde stadiului insuficienei renale cronice decompensate: A. 70 - 50% B. 50 - 30% C. 25 - 10% D. 10-5% E. < 5% 7. CS. Care remediu din cele enumerate mai jos se indic n hematuria persistent n glomerulonefrita acut: A. Nitroglicerina B. Acidul aminocapronic C. Hipotiazidul 1. 50

D. Rezerpina E. Voltarenul 8. CS. Care combinaie de remedii medicamentoase este utilizat n tratamentul glomerulonefritei proliferativ mezangiale: A. Ciclofosfamid + Prednison B. Metotrexat + Leukeran C. Prednison + Leukeran D. Dipiridamol + Aspirin E. Metotrexat + Dipiridamol 9. CS. Prezena edemelor generalizate n cazul sindromului nefrotic este cauzat de: A. Creterea cantitii de K B. Creterea cantitii de Ca C. Creterea cantitii de Na D. Creterea cantitii de P E. Creterea cantitii de N 10. CS. Care este mecanismul dezvoltrii amiloidozei renale: A. Sinteza proteinelor anomale B. Disproteinemia C. Hiperglobulinemia D. Hiperglicemia E. Formarea complecilor imuni 11. CS. Care substan sau remediu medicamentos frneaz dezvoltarea amiloidozei renale: A. Grsimile B. Proteinele C. Glucidele D. Glucorticoizii E. Antiinflamatorii nesteroidiene 12. CS. Care remediu se utilizeaz n tratamentul amiloidozei secundare: A. Contrical B. Sirepar C. Prednisolona D. Anaprilina E. Rovamicina 13. CS. n stadiul oligoanuric al insuficienei renale acute diureza n 24 ore constituie: A. <100 ml B. <500 l C. <1000 l D. <1500 l E. <2000 l 14. CS. Care este mecanismul de evoluie al sindromului nefrotic: 1. Endocrin 2. Imuno-inflamator 3. Schimbul de colagen 4. Modificrile hemodinamicii renale 5. Modificrile limfogene 15. CS. Hipovolemia aprut n sindromul nefrotic poate fi corectat prin perfuzii de: A. Soluie NaCl B. Hemodes C. Glucoz D. Albumin E. Aminosteril 16. CS. Care este componena sanguin lipidic n

sindromul nefrotic: 1. Hiperlipidemia 2. Hipolipidemia 3. Hipercolesterinemia 4. Hiperhilomicronemia 5. Hiperbetalipoproteidemia 17. CS. Alegei regimul bolnavului n cazul sindromului nefrotic cu edeme moderate: A. De pat B. Activitate sporit C. Gimnastic igienic D. Gimnastic curativ E. Limitarea activitii 18. CS. Selectai dieta bolnavului de sindrom nefrotic: A. Proteine pn la 1 gr/cg al masei corporale B. Proteine pn la 1,5-2,0 gr/cg al masei corporale C. Utilizarea NaCl n perioada edemelor moderate pn la 6-7 gr/24 ore D. Utilizarea NaCl n perioada edemelor moderate pn la 0,5 gr/24 ore E. Coninut n deajuns al glucidelor 19. CS. Citostaticele n sindrom nefrotic se administreaz n urmtoarea doz: A. Azatioprina (imuran) 1,5-3,0 g/cg/24ore B. Azatioprina (imuran) 4,0 g/cg/24ore C. Ciclofosfamidul 2-3 mg l 1 cg zilnic D. Ciclofosfamidul 6 g l 1 cg peste o zi E. Ciclofosfamidul 30-45 g l 1 cg 1 dat n sptmn 20. CS. n ce caz sunt contraindicate citostaticele: A. Insuficiena renal cronic fr activitate B. Sindromul Gudpascer C. Pancitopenia D. Leucopenia E. Sindromul nefrotic la bolnavii cu LES 21. CS. Heparina n sindromul nefrotic se administreaz n doza: A. 5000-10000 UA 24 ore B. 10000-40000 UA 24 ore C. 40000-60000 UA 24 ore D. 8000-12000 UA 24 ore E. 12000-20000 UA 24 ore 22. CS. n care grup de bolnavi infecia anaerob cel mai des condiioneaz evoluia pielonefritei: A. La nou-nscui B. La copii C. La adolesceni D. La maturi E. La vrstnici 23. CS. Crui agent patogen i revine rolul premordial n evoluia pielonefritei: A. Streptococcus B. Escherihia coli C. Staphylococcus aureus D. Aerobacter cloacae E. Pseudomonas aeruginosa 24. CS. n pielonefrit sunt mai pronunate modificrile: A. Canaliculelor B. Nefronilor C. Vaselor renale D. Tesutului interstiial renal E. Dimensiunilor rinichilor 25. CS. Cel mai caracteristic semn al pielonefritei unilaterale este: 51

A. Intoxicaia pronunat B. Algia permanent n partea afectat C. Miciunea dolor D. Miciunea deas E. Setea 26. CS. Care este gradul bacteriuriei (numrul de microbi), care are importan diagnostic n pielonefrit: A. 10 000/l B. 50 000/l C. 100 000/l D. 200 000/l E. 250 000/l 27. CS. Care remediu se utilizeaz n scopul stoprii alcalozei metabolice: A. Soluia fiziologic B. Hemodezul C. Gluconatul de Calciu D. Hidrocarbonatul de Natriu E. Reopoliglucina 28. CS. Care sunt valorile densitii relative a urinei n norm: A. 1,025-1,040 B. 1,018-1,026 C. 1,002-1,030 D. 1,004-1,010 E. 1,002-1,00 29. CS. n norm hidroresorbia canaliculelor constituie: 1. 50% 2. 97-99% 3. 60% 4. 85% 5. 72% 30. CS. Care metod antibacterial cel mai des se utilizeaz n pielonefrita cronic: A. ntrerupt, regular B. Jugularea recidivului C. Nentrerupt D. Terapia ndelungat de meninere E. n acutizare 31. CS. Indicator al crei patologii enumrate mai jos este sindromul nefrotic: A. Amiloidozei renale B. Glomerulonefritei C. Pielonefritei D. Diabetului zaharat E. Maladiilor de sistem 32. CS. Care doz de nitroxolin este cea mai eficace n pielonefrita cronic: A. 400 mg/24 ore B. 200 mg/24 ore C. 150 mg/24 ore D. 100 mg/24 ore E. 50 mg/24 ore 33. CS. Care grup de remedii este cea mai toxic n tratamentul pielonefritei cronice: . Cefalosporinele B. Penicilinele C. crolidele D. Carbapenemele E. inoglicozidele

34. CS. Excreia proteic care caracterizeaz proteinuria "malign" timp de 24 ore constituie: A. Pn la 5 gr. B. 5,0 10,0 gr. C. 10,0 15,0 gr. D. 15,0 20,0 gr. E. Mai mult de 20,0 25,0 gr. 35. CS. Care patologie din partea sistemului cardio-vascular se poate manifesta la bolnavii cu IRC: A. Aritmia B. HTA C. Hipotonia D. Astmul cardiac E. Edeme ale membrelor inferioare 36. CS. Ce se subnelege prin terapia conservativ a IRC: A. Tratamentul patologiei de baz B. Dietoterapie C. Consumarea adecvat a lichidului D. Controlul introducerii electroliilor E. Micorarea reteniei produselor metabolismului proteic 37. CS. n ce const dietoterapia n stadiile precoce ale IRC: A. Cantitatea proteinei n 24 ore 50-60 gr B. Cantitatea proteinei n 24 ore pn la 40 gr C. Cantitatea proteinei n 24 ore 20-25 gr D. Masa Nr. 7 E. Dieta din cartofi i ou 38. CS. Care din simptomele clinice enumerate mai jos caracterizeaz pielonefrita acut: A. Algia lombar B. Hipertonusul abdominal C. Polakiuria D. Voma E. Febra nalt 39. CS. Sugereaz cea mai veridic metod de diagnostic al amiloidozei: A. biopsia muschilor B. biopsia ficatului C. biopsia mucoasei rectului D. biopsia rinichilor E. biopsia medular 40. CS. Dezvoltarea nefritei n patologia oenlein-Henoch poate evolua n asociere cu: A. Purpura netrombopenic B. Sindromul algic C. Sindromul articular D. Sindromul Alport E. Sindromul abdominal 41. CS. Stadiul compensator n insuficiena renal cronic este caracterizat prin urmtoarea: A. Fatigabilitate B. Dispepsie uoar C. Poliurie D. Uscciune n gur E. Anurie 42. CS. Care remediu din cele enumrate mai jos se utilizeaz n tratamentul edemelor n glomerulonefrita acut: A. Sulfatul de magneziu B. Voltarenul C. Veselul D. Acidul etacrinic 52

E. Curantilul 43. CS. Dezvoltarea crizei nefrotice este caracterizat de: A. Cefalee B. Anemie C. Disbacterioz D. Hipertensiune arterial E. Anasarc 44. CS. Care agent patogen nu este sensibil fa de aciunea ftorchinolonelor de generaia II (Ciprofloxacina, Norfloxacina etc.): A. Hlamidiile B. Stafilococcus aureus C. nterobacterul D. Escherichia coli E. 45. CS. Ct timp trebuie s se afle sub evidena medicului persoanele care au suportat glomerulonefrit cronic: . 6 luni B. 1 an C. 1,5 ani D. 2 ani E. Mai mult de 2 ani 46. CS. n care variant al glomerulonefritei cronice Ciclosporina este cea mai eficace: A. n glomeruloscleroza focal-segmentar B. Nefrita membranoas C. Varianta nefrotic D. Mezangiocapilar E. n insuficiena renal 47. CS. n stadiul terminal al insuficienei renale cronice filtraia canaliculelor constituie: A. 15 l/in B. 30 l/in C. 45 l/in D. 60 l/in E. 75 l/in 48. CS. n care form al insuficienei renale cronice se utilizeaz Unitiolul: A. Hemoliza masiv B. Hemoragic C. Nefrotoxic D. Renal E. Septic 49. CS. Care remediu din antiinflamatoarele nesteroidiene este cel mai eficaci n tratamentul pielonefritei cronice: A. Indometacina B. Brufenul C. Voltarenul D. rtofenul E. spirina 50. CS. Indicaie ctre utilizarea antiinflamatoarelor nesteroidiene n tratamentul pielonefritei cronice servete: A. Proteinuria continu B. Hipercolesterinemia C. Hiperlipidemia D. Hipoproteinuria E. Disproteinemia 51. CM. Alegei patologiile principale, n care se poate dezvolta amiloidoza renal: A. uberculoza B. Glomerulonefrita

C. Tumorile renale D. Reumatismul E. steomielita 52. CM. Care remedii mbuntesc circuitul sanguin renal: A. rental B. Curantil C. Prednisolona D. Venoruton E. Heparina 53. CM. Enumerai modificrile morfologice n rinichi n cazul sindromului nefrotic: A. Rinichiul mrit B. Rinichiul micorat C. Capsula renal se scoate uor D. Capsula renal se scoate greu E. Suprafaa renal neted 54. CM. Care organe cel mai frecvent se afecteaz n amiloidoza secundar: A. Oasele B. Splina C. Rinichii D. Ficatul E. Glanda endocrin 55. CM. Care semne clinice caracterizeaz stadiul disproteinemic al amiloidozei renale: A. Dereglarea funciei renale B. Algie n regiunea lombar C. Creterea VSH D. Edemele E. Modificrile dizurice 56. CM. Care acuze i semne de laborator pot surveni n stadiul proteinuric al amiloidozei renale: A. Cefaleea B. Creterea VSH C. Hipertensia arterial D. Edeme pronunate E. Proteinuria permanent 57. CM. Cele mai serioase complicaii n sindromul nefrotic sunt: A. Infecia (bacteriile, viruii, fungii) B. Criza nefrotic hipovolemic C. Insuficiena renal acut D. Edemul creierului i retinei E. Modificrile dismetabolice 58. CM. Cu care patologii este necesar de efectuat diagnosticul difereniat al amiloidozei renale: A. Nefropatia gravidelor B. Glomerulonefrita cronic-primar C. Pielonefrita acut D. Glomeruloscleroza diabetic E. Tromboza vaselor renale 59. CM. Care remedii pot fi utilizate n sindromul nefrotic: A. Plasma uscat i nativ B. Albumina plasmatic C. Diuretice - tiazidele, furosemidul D. Diuretice - diacarb, novurit, ureea E. Unitiolul 60. CM. Care simptome clinice i de laborator caracterizeaz sindromul nefrotic: A. Proteinuria B. Hipoproteinemia C. Hematuria 53

D. Sindromul hipertonic E. Hiperlipidemia 61. CM. n care patologii renale evolueaz sindromul nefrotic primar: A. Glomerulonefrita acut B. Glomerulonefrita cronic C. Pielonefrita cronic D. miloidoza renal E. Nefroptoz 62. CM. Alegei cauzele principale, n care poate evilua sindromul nefrotic secundar: A. Procesele purulente cronice pulmonare B. Diabetul zaharat C. Tuberculoza renal D. Tromboza venelor de calibru mare(renale, cave inferioare,femorale) E. HTA 63. CM. n care colagenoze se poate dezvolta sindromul nefrotic: A. LES B. Artrita reumatoid C. Sclerodermia D. Periarteriita nodoas E. Reumatismul 64. CM. n care patologii sanguine se poate dezvolta sindromul nefrotic: A. Limfogranulomatoz B. Limfoleucoz cronic C. Boala mielomic D. Mieloleucoza cronic E. Crioglobulinemia mixt 65. CM. Enumerai modificrile morfologice n rinichi n cazul sindromului nefrotic: A. Pe suprafaa rinichiului se depisteaz modificri plate sau cicatriciale B. Rinichiul mrit C. Rinichiul micorat capsula renal se scoate uor D. Capsula renal se scoate uor E. Capsula renal se scoate greu 66. CM. Alegei modificrile caracteristice sindromului nefrotic: A. Edeme B. Ascit C. Dispepsie D. Hidropericardit E. Sete (uscciune n gur) 67. CM. Cele mai tipice complicaii ale sindromului nefrotic sunt: A. Infeciile bacteriale (pneumonia, peritonita, pleurita, sepsisul) B. Disbacterioza C. Eriteme dermale "erizipeloide" (abdomen, membrele inferioare) D. Flebotrombozele E. Trombozele arterelor renale (infarctul rinichiului) 68. CM. Care sunt mecanismele de pierdere a proteinei serice n cazul sindromului nefrotic i manifestrile lui: A. Hipoproteinemia B. Proteinuria (3,5 gr i mai mult n 24 ore)

C. Hipoalbuminemia D. Albuminuria E. Hiperglobulinemia 69. CM. Numii modificrile urogramei n sindromul nefrotic: A. Densitatea relativ nalt B. Densitatea relativ joas C. Reacia urinei acid D. Reacia urinei bazic E. Leucocite "ctive" 70. CM. Care dereglri sunt caracteristice sistemului coagulant i anticoagulant n sindromul nefrotic: A. Hipercoagularea sngelui B. Creterea activitii factorilor anticoagulani C. Diminuarea activitii factorilor anticoagulani D. Creterea activitii factorilor fibrinolitici E. Diminuarea activitii factorilor fibrinolitici 71. CM. Numii modificrile caracteristice sindromului nefrotic: A. Diureza diminuat B. Diureza sporit C. Tromboza vascular D. Creterea presiunii oncotice a plasmei E. Diminuarea presiunii oncotice a plasmei 72. CM. Care sunt modificrile indicilor imunitii n cazul sindromului nefrotic: A. Creterea activitii sistemului fagocitelor mononucleare B. Deprimarea fagocitozei C. Sporirea formrii anticorpilor D. Deprimarea formrii anticorpilor E. Deprimarea sintezei interferonului 73. CM. Contrindicaii la administrarea glucocorticosteroizilor n cazul sindromului nefrotic servete: A. miloidoza renal B. Hematuria C. Tromboza vascular D. Leucocituria E. Diabetul zaharat, glomeruloscleroza 74. CM. Care din remediile enumerate mai jos sunt indicate n tratamentul bolnavilor cu glomerulonefrit subacut i LES cu sindrom nefrotic sever: A. Ciclofosfamidul B. Levamizolul C. zatioprina (Imuranul) D. imolina E. Heparina 75. CM. Care sunt complicaiile terapiei steroidiene: A. Ulcerele gastro-intestinale B. Infecia cilor urinare C. Astmul bronic D. Acutizarea tuberculozei E. Ciroza ficatului 76. CM. Care sunt complicaiile n urma administrrii Heparinei: A. Hemoragiile gastro-intestinale B. Hematuria C. nemia aplastic D. Infarctul pulmonar E. steoporoza 77. CM. Care remedii i metode se pot utiliza n cazurile severe al sindromului nefrotic: A. Antiinflamatoarele nesteroidiene (metindolul, brufenul) B. Terapia glucocorticosteroid C. Plasmofereza 54

D. Hemosorbia E. Heparina i antiagregantele 78. CM. Care remedii se utilizeaz n tratamentul sindromului nefrotic: A. Salbutamolul B. Furezisul (triamterena 50 + furosemid 40) C. Panangina D. Acidul etacrinic (uregitul) E. riampurul 79. CM. Care asocieri dintre diuretice i antibiotice sunt ototoxice: A. Hipotiazidul + Penicilina B. Ureghitul + Canamicina C. Veropironul + Cefalosporina D. Ureghitul + Gentamicina E. Furosemidul + Penicilina 80. CM. Cu care remedii medicamentoase se trateaz criza nefrotic: A. Reopoliglucina B. lbumina C. Prednisolona D. Heparina E. Diuretice 81. CM. Care complicaii pot surveni n urma tratamentului cu diuretice: A. Hipocaliemia B. Alcaloza metabolic C. Acidoza metabolic D. Creterea nivelului reninei E. Creterea nivelului de aldosteron 82. CM. Care factori produc evoluia pielonefritei cronice: A. Refluxul vezico-ureteral B. bstrucia cilor urinare C. Diminuarea filtraiei canaliculare D. Diminuarea circuitului renal E. Distopia renal 83. CM. Indicai factorii declanatori al pielonefritei: A. miloidoza renal B. Diabetul zaharat C. Graviditatea D. Artrita reumatoid E. Nefrita membranoas 84. CM. Numii acuzele caracteristice ale bolnavilor de pielonefrit cronic: A. Febra B. Slbiciunea general C. Pierderea n pondere D. Algia lombar E. Dizuria 85. CM. Care modificri n statutul general sunt caracteristice bolnavilor cu pielonefrit cronic: A. Pastozitatea tegumentelor B. Paliditatea tegumentelor C. Creterea temperaturii corporale D. Temperatura corporal normal E. Durere la palpaia rinichilor 86. CM. Care sunt caracteristicele principale ale pielonefritei: A. Proteinuria B. Leucocituria patologic

C. Bacteriuria D. Leucocite active E. Hipostenuria 87. CM. Modificrile USG caracteristice pielonefritei: A. Dilatarea canaliculelor B. Deformaia canaliculelor, C. Modificarea structurii parenchimei D. ngroarea peretelui vascular E. ngustarea peretelui vascular 88. CM. are sindroame clinice se evideniaz n pielonefrit: A. Urinar B. Polachiuric C. Intoxicaional D. Nefrotic E. Proteinuric 89. CM. Care sunt modificrile urogramei caracteristice pielonefritei: A. Modificrile dimensiunilor i contururilor rinichilor B. Dereglarea eliminrii substanei de contrast C. Deformaia sistemului canaliculo-ureteral D. Semnele urostazei E. Simetria afectrii rinichilor 90. CM. Care sunt indicaiile ctre spitalizarea bolnavilor cu pielonefrit cronic: 1. Acutizarea pronunat 2. Creterea rapid a TA 3. Progresarea IRC 4. Dereglarea urodinamicii 5. Dereglarea hemodinamicii 91. CM. Care antibiotice pot fi utilizate n pielonefrita cronic: A. Penicilinele B. Cefalosporinele C. acrolidele D. minoglicozidele E. Levomicetina 92. CM. Care sulfanilamide se pot utiliza n pielonefrita cronic: A. Etazolul B. Urosulfanul C. Biseptolul D. Sulfadimetoxina E. Sulfalenul 93. CM. Care remedii antimicrobiene sunt cele mai eficace n tratamentul pielonefritei cronice: A. Acidul nalidixinic (nevigramonul, negramul) B. Substituentii 8-xihinalinei (5-NC, nitroxolina) C. Substituentii 4- xihinalinei (mexaformul) D. Substituentii nitrofuranului (furazolidona, furadonina, furagina) E. Ftorchinolonele (ciprobai, tarivid, nolicina, abactal) 94. CM. u care remedii nu se poate de asociat Negramul, Nevigramonul: A. Levomicetine B. Streptomicina C. Nitrofuranele D. Gramurina E. Citostatice 95. CM. Dereglarea caror functii are loc in cazul insuficientei renale cronice: A. Excretoare B. Concentrativa C. Homeostatica D. Metabolic 55

E. Sinteza reninei 96. CM. Alegeti patologiile principale, care pot provoca evolutia IRC: A. Glomerulonefrita cronica B. Calculii renali C. Glomerulonefrita subacuta maligna D. Boala hipertonica E. Colita ulceroasa nespecifica 97. CM. n care patologii se poate dezvolta IRC: A. Pielonefrita cronica B. uberculoza renala C. Polichistoza renala D. miloidoza E. Patologia endocrin 98. CM. Stadiul compensator n insuficiena renal cronic este caracterizat prin urmtoarele: A. Fatigabilitate B. Dispepsie uoar C. Poliurie D. Uscciune n gur E. Anurie 99. CM. Care remedii se utilizeaza in tratamentul IRC: A. stosteronul B. Eritropoetina recombinanta C. Feroplexul D. Acidul acetilsalicilic E. Vitamina D, tahistina 100. CM. Care patologii ale esutului conjunctiv pot produce insuficiena renal cronic: A. Artrita reumatoid B. LES C. Sclerodermia sistemic D. Periarteriita nodoas E. Dermatomiozita 101. CM. Ce reprezint amiloidul i componentele lui principale: A. Complex imun, care conine antigen i anticorpii lui B. Glicoproteid C. Proteine fibrilare i AL D. Hiperuricozurie E. Proteinele amiloidului formeaz fibrile (Fcomponentul) 102. CM. Care sunt caracteristicele sindromului nefrotic: A. Proteinuria > 3,5 g/24 ore B. Proteinuria < 3,5 g/24 ore C. Hipoproteinemia D. Edeme E. Hiperlipidemia 103.CM. Episoadele de hipovolemie n cazul sindromului nefrotic constau din: A. Vasodilataie periferic. B. Vasoconstricie periferic C. Hipotensiune ortostatic D. Tahicardie E. Oligurie 104.CM. Care din indicii urogramei menionai mai jos ne indic la insuficiena renal acut prerenal: A. Diminuarea coninutului de Na i Cl B. Creterea coninutului de Na i Cl

C. Raportul creatinin uric/creatinin plasmatic este sczut D. Raportul creatinin uric/creatinin plasmatic este majorat E. Indicele insuficienei renale > 2 105.CM. Sugereaz simptomele clinice care ne mrturisesc despre dezvoltarea eclampsiei: A. Vazoconstricia general (pierderea cunostintei) B. Dispneea C. Convulsii D. Midriaza E. Mioza 106. CM. Care plante medicinale se utilizeaz n tratamentul pielonefritei: A. Fructe de iepurar B. Frunze i rdcina de mrar C. Suc de rchiele D. Usturoiul E. Mtase de porumb 107. CM. Care indici sunt caracteristici fazei terminale a IRC (dup .Peleiuc): A. Filtraia ureteral 15-40 ml/min B. Filtraia ureteral 10-15 ml/min C. Creatinemia 702-1055 mcml/l D. Creatinemia mai mare de 1055 mcml/l E. Calcinemia pn la 1,85 mml/l 108. CM. Care manifestri pot fi la bolnavii n stadiul terminal al IRC: A. Pruritul cutanat B. Encefalopatia C. Oteomalaia D. Paresteziile E. Osteoporoza 109.CM. Care din metodele cantitative enumerate mai jos caracterizeaz gradul de proteinurie: A. Neciporenco B. Zimniki C. Ambiurje D. Fanconi E. Kakovschi-Adis 110. CM. Care grupe de remedii medicamentoase ntr n tratamentul asociat al formelor severe de glomerulonefrit cronic: A. Antiinflamatorii nesteroide B. Citostatice C. Imunodepresante D. Glucocorticosteroizi E. Anticoagulante 111. CM. Care modificari ale urogramei caracterizeaz pielonefrita cronic: A. Cilindri leucocitari B. Bacteriurie C. Prezena celulelor Sternheimer Malbin D. Hematurie evident E. Piurie 112. CM. Care grupe de remedii medicamentoase produc efect curativ inalt in pielonefrita cronica, cauzata de Streptococ: A. Penicilinele B. Cefalosporinele C. Aminoglicozidele D. Carbapenemele 56

E. Nitrofuranele 113. CM. Care modificri ale hemoleucogramei au loc n perioada oligoanuric n insuficiena renal acut: A. Anemia hipocrom B. Leucocitoz C. Eritrocitoz D. Trombocitopenie E. Creterea VSH 114. CM. Care metode i substane medicamentoase se pot utiliza n stadiul terminal al IRC: A. Hemodializa B. Dializa peritoneal C. Grandaxina D. Transplant renal E. Heparina 115. CM. Care sunt manifestrile renale caracteristice maladiei oenlein-Henoch: A. Hematuria B. Cilindruria C. Proteinuria D. Hiperlipidemia E. Insuficiena renal Endocrinologie 1. CS. ADH-ul i oxitocina se depoziteaz n: A. Lobul anterior hipofizar B. Lobul intermediar hipofizar C. Lobul posterior hipofizar D. Adenohipofiz E. Ventricolul III cerebral CS. Secreia ACTH-ului i a cortizolului este maximal la ora: A. 700 B. 2300 C. 1400 D. 1800 E. 300 CS. Adenoamele hipofizare hormonal active secret preponderent: A. TSH B. PRL, STH C. FSH, LH D. ADH E. MSH CS. Urmtoarele semne clinice sunt caracteristice acromegaliei, cu Excepia: A. Cifoz B. Vertebre groase C. Visceromicrie D. Artroze E. Tembrul vocii grav CS. Sindromul amenoree galactoree poate fi caracterizat de urmtoarele, cu Excepia: A. Adenom eozinofilic, galactoree B. Surplus de PRL, hirsutism C. Dismenoree, hipogonadism D. Scderi de FSH, LH, ginecomastie E. Caexie, hipercorticism CS. Nanismul hipofizar poate fi determinat de urmtoarele cauze, cu Excepia:

2.

3.

4.

5.

6.

7.

8.

9.

10.

11.

12.

13.

14.

A. Patologii intracraniene B. Sindrom adrenogenital C. Modificri genetice D. Reticuloendotelioze E. Modificri de somatomedine CS. n tramentul nanismului hipofizar pot fi folosite urmtoarele mijloace,cu Excepia: A. Norditropin, Humatrop, Saize B. Adenomectomie hipofizar C. Somatoliberin, Somatomedine D. Somatostatin E. Steroizi anabolizani CS. Urmtoarele manifestri sunt caracteristice bolii Simmonds, cu Excepia: A. Hipertensiune arterial B. Amenoree C. Agalactie D. Caexie E. Desexualizare CS. Analiza urinei n diabetul insipid pune n eviden: A. Densitatea urinei peste 1010 B. Diureza sczut C. Diurez crescut numai ziua D. Diureza crescut numai noaptea E. Diureza permanent crescut CS. Tratamentul diabetului insipid include urmtoarele remedii, cu Excepia: A. Adiurecrina B. Dexametazona C. Lizin vazopresina D. Carbomazepina E. Diuretice tiazidice CS. Sindromul adiposo-genital se manifest clinic mai frecvent la vrsta: A. 3 5 ani B. 20 40 ani C. 15 20 ani D. 6 13 ani E. peste 40 ani CS. Boala Cushing poate fi caracterizat de urmtoarele, cu Excepia: A. Depigmentarea pielii B. Amiotrofie, astenie muscular C. Acnee, hirsutism la femei D. Diabet zaharat E. Sindroame radiculare CS. Tratamentul medicamentos al bolii Cushing poate include urmtoarele remedii, cu Excepia: A. Retabolil, preparate de Ca B. Ketaconazol, Elipten C. Bromcriptin, Hloditan D. Dexametazon, DOCSA E. Ciproheptadina, rezerpina CS. Urmtoare caracteristici sunt proprii sindromului de hipofiz izolat, cu Excepia: A. Diabet insipid B. Insuficien adenohipofizar C. Galactoree, amenoree D. Lezarea tijei hipofizare E. Hipogonadism primar 57

15. CS. Particularitile bolii Graves-Basedow la copii sunt urmtoarele, cu Excepia; A. ntrzierea dezvoltrii sexuale B. Incetinirea vitezei de cretere statural C. Accelerarea maturrii osoase D. Mini de madon E. Tiroida voluminoas 16. CS. Diagnosticul GDT se pune n baza: A. Prezena nodului fierbinte la scintigrafia glandei tiroide B. Testul cu T3 pozitiv C. Prezena oftalmopatiei gr. II D. Tabloul clinic al tirotoxicozei + RIC sczut E. Tabloul clinic al tirotoxicozei + RIC accelerat 17. CS. Complicaiile imediate ale tratamentului chirurgical n GDT sunt urmtoarele, cu Excepia: A. Hemoragie B. Criza tirotoxic C. Coma hipotiroidian D. Criza tetanic E. Disfonie 18. CS. Complicaiile tardive ale tratamentului chirurgical n GDT sunt urmtoarele, cu Excepia: A. Hipotiroidia B. Hiperparatiroidia C. Recidivarea GDT D. Accentuarea oftalmopatiei preexistente E. Hipoparatiroidia 19. CS. n diagnosticul formaiuniilor nodulare tiroidiene sunt mai informative urmtoarele investigaii, cu Excepia: A. Iodcaptarea tiroidei B. Scanarea tiroidei C. Puncia nodulului D. Palpaia glandei tiroide E. Ultrasonografia tiroidei 20. CS. Care din urmtoarele afirmaii privind gua endemic este fals? A. Nodularizarea este frecvent B. Evolueaz cu gua de diferite dimensiuni C. Afecteaz dezvoltarea fizic i mintal la copii. D. Tireotoxicoza este frecvent E. Evolueaz frecvent cu hipotiroidie 21. CS. n gua endemic se nregistreaz: A. Radioiodocaptarea tiroidian sczut B. TSH seric sczut C. Creterea raportului T3/T4 D. Ioduria crescut E. Iodul legat cu proteinele serului crescut 22. CS. Urmtoarele date clinice i paraclinice sunt caracteristice pentru tiroidita subacut, cu Excepia: A. Debut cu hipotiroidie B. Testul de RIC sczut C. Debut cu tirotoxicoz D. Glanda tiroid dureroas E. Subfebrilitate 23. CS. Cauzele hipotiroidiei pot fi urmtoarele, cu Excepia:

A. Insuficiena biosintezei de hormoni tiroidieni B. Deficitul secreiei de TRH C. Adenom hipofizar secretor de TSH D. Tulburri de transport a hormonilor tiroidieni E. Rezistena la hormonii tiroidieni 24. CS. n cazurile de hipotiroidie primar are loc: A. Scderea secreiei de TSH B. Scderea secreiei de hormoni tiroidieni C. Scderea titrului anticorpilor tiroglobulinici D. Creterea conversiei T4 n T3 E. Scderea secreiei de TRH 25. CS. Tratamentul comei hipotiroidiene are urmtoarele obiective, cu Excepia: A. Combatere insuficienei adrenale B. Rehidratarea C. Combaterea hipoglicemiei D. Substituia cu hormoni tiroidieni E. Combaterea hipotermiei 26. CS. Urmtoarele afirmaii privind tactica terapiei de substituie n hipotiroidie sunt adevrate A. Tratamentul ncepe cu doze mici B. Tratamentul ncepe cu doze mari C. Seara se administreaz doze mai mari, conform ritmului circadian D. Dozele se majoreaz sub controlul leucocitelor sngelui E. Doza se micoreaz dup obinerea eutiroidiei 27. CS. Absorbia intestinal a Ca scade sub influena: A. Hormonilor glucocorticoizi, tiroidieni. B. Hormonilor sexoizi, anabolicelor steroidiene. C. Mediului acid, excesului de Ca n alimentaie. D. Tireocalcitoninei, parathormonului. E. Vitaminei D, proteinei calcipexe. 28. CS. Sindromul renal n hiperparatiroidism se manifest prin urmtoarele, cu Excepia: A. Poliurie hipostenuric. B. Litiatz renal. C. Nefrocalcinoz. D. Insuficien renal. E. Atonia vezicii urinare. 29. CS. Pentru hiperparatiroidism sunt caracteristice urmtoarele manifestri, cu Excepia: A. Scurtarea intervalului QT pe ECG. B. Hipotonia muscular. C. Sindroame radiculare. D. Reflexele osteotendinoase crescute. E. Stri depresive, astenie. 30. CS. Care din urmtoarele date paraclinice NU este caracteristic hipoparatiroidismului? A. Opacifierea cristalinului. B. Calcifacarea ganglionilor bazali pe radiografia de craniu. C. Hipercalciurie, hipofosfatemie. D. Densificarea oaselor. E. Alungirea segmentului QT pe ECG. 31. CS. Care din urmtoarele afirmaii despre efectele fiziologice ale glucagonului sunt adevrate? A. Stimuleaz gluconeogeneza. B. Inhib cetogeneza hepatic. C. Crete rezervele hepatice de glicogen. 58

D. Micoreaz excreia renal a electroliilor. E. Micoreaz nivelul glicemiei. 32. CS. Antagonitii insulinici nehormonali condiioneaz creterea: A. Afinitii receptorilor insulinici. B. Glicogenolizei. C. Neoglucogenezei. D. Rezistenei periferice la insulin. E. Lipolizei. 33. CS. Clasele clinice ale diabetului zaharat NU includ: A. Diabetul zaharat tip 1 i tip 2. B. Alterarea potenial a toleranei la glucoz. C. Diabetul de malnutriie. D. Alterarea toleranei la glucoz. E. DZ gestaional i DZ asociat cu alte patologii. 34. CS. n patogenia diabetului zaharat tip 2 pot fi implicai urmtorii factori, cu Excepia: A. Ereditatea afectat. B. Obezitatea. C. Infeciile virale. D. Insulinorezistena. E. Defectul receptorilor insulinici. 35. CS. n diabetul zaharat este diminuat: A. Utilizarea glucozei de ctre esuturi. B. Absorbia intestinal a glucozei. C. Gluconeogenez. D. Glicoliza pe calea poliolului. E. Glicogenoliza. 36. CS. Urmtoarele criterii au importan n diagnosticul diferenial al diabetului zaharat tip 1 i tip 2, cu Excepia: A. Vrsta pacientului la debutul bolii. B. Debutul i evoluia bolii. C. Antigenele sistemului HLA. D. Nivelul hemoglobinei glicozilate. E. Tratamentul eficient. 37. CS. Sindromul Kimmelstiel Wilson are urmtoarele caracteristici, cu Excepia: A. Glomeruloscleroz intercapilar, nodular. B. Aglucozurie, proteinurie, cilindrurie. C. Hiperkaliemie, hiperazotemie, anemie D. Hipertensiune arterial, edeme E. Necesitate de insulin crescut 38. CS. Angiopatia diabetic a retinei are urmtoarele caracteristici: A. Spasmul arteriolelor. B. Microhemoragii i exudate moi retinale. C. Venule dilatate, erpuite, cu microanevrizme. D. Acuitatea vizual sczut. E. unturi artero-venoase. 39. CS. Urmtoarele semne susin diagnosticul de sindromul Mauriac cu Excepia: A. Deficit staturo-ponderal. B. Hepatomegalie. C. Distribuie disproporional, centripitala esutului adipos. D. Retenia dezvoltrii sexuale. E. Constituie eunucoid.. 40. CS. Factori declanatori ai comei diabetice hiperosmolare pot fi urmtorii, cu Excepia: A. Tratamentul cu glucocorticoizi

B. Asocierea gastroenteritei, pancreatitei. C. Tratamentul cu anticoagulante orale, cu sulfonilamide antimicrobiene. D. Tratamentul fr control cu diuretice. E. Combustii, hemoragii. 41. CS. Cei mai informativi indici n aprecierea compensrii DZ pe o durat mai ndelungat retrospectiv sunt: A. Hemoglobina glicozilat. B. Glucozuria. C. Nivelul glicemiei a jeun. D. Oscilaiile glicemiei pe parcursul zilei. E. Profilul glucuzuric. 42. CS. Urmtoarele afirmaii privind mecanismul de aciune al derivailor sulfonilureei sunt adevrate, cu Excepia: A. Scad gluconeogeneza hepatic. B. Cresc sensibilitatea celulelor la glucoz. C. Cresc sensibilitatea ctre insulin a esuturilor periferice. D. Au efect trofic i regenerator asupra celulelor insulinare. E. Scad absorbia intestinal a glucozei. 43. CS. Efectele adverse ale biguanidelor sunt urmtoarele cu Excepia: A. Insulinorezistena. B. Acidoza lactic. C. Pierderea n pondere. D. Gust metalic, pirozis. E. Acutizarea polineuropatiei diabetice. 44. CS. Care din urmtoarele curbe corespunde respectiv debutului, maximului i duratei de aciune a insulinelor cu aciune rapid? A. 30 min. 1-2 ore 8 ore. B. 40-60 min. 2-4 ore 8-10 ore. C. 60 min. 3-5 ore 10 ore. D. 15-30 min. 2-4 ore 6-8 ore. E. 10-15 min. 1-2 ore 4-6 ore. 45. CS. Glucocorticoizi posed urmtoarele efecte, cu Excepia: A. Cresc retenia de Na i eliminarea K B. Cresc volumul sngelui circulant C. Cresc filtraia glomerular D. Stimuleaz osteoclostele, parathormonul E. Cresc absorbia intestinal a Ca 46. CS. Boala Addison sever este caracterizat de urmtoarele, cu Excepia: A. Grea, vom B. Diaree, hiperpigmentare C. Hipertensiune arterial D. Crize addisoniene E. Efect terapeutic: dieta +gluco + mineralo-corticoizi 47. CS. Boala Addison poate fi confirmat de urmtoarele, cu Excepia: A. Hiperestezie, convulsii, apatie, psihoze B. Scderea ateniei, memoriei, paraplegii C. K seric sczut, Na/K peste 30 D. Na seric sczut, limfcitoz E. Eritropenie, hipoglicemie 48. CS. Oricare din urmtoarele cazuri necesit difereniere de sindromul Cushing, cu Excepia: A. Bazofilism juvenil B. Alcoolismul cronic C. Boala Cushing 59

D. Sindromul adrenogenital E. Obezitatea, sarcin 49. CS. Sindromul Conn poate prezena urmtoarele semne clinice, cu Excepia: A. Hipertensiune arterial sistolo-diastolic B. Hipotensiune ortostatic C. Polidipsie, poliurie cu nicturie D. Edeme pronunate E. Astenie muscular, accese paretice paroxistice 50. CS. Urmtorii indici paraclinici pledeaz pentru sindromul Conn, cu Excepia: A. Hipokaliemia B. Hipernatriemia C. Alcaloza metabolic D. Aldosteron crescut E. Activitatea reninei plasmatice crescut 51. CS. Crizele din feocromocitom pot fi caracterizate de urmtoarele, cu Excepia: A. Debut brutal, fric, cefalee B. Palpitaii, cardiace, aritmii, tremurturi C. Hiperemia fieii, deseori bradicardie D. Rcirea membrelor, transpiraii profuze E. Cretere marcat a TA, valuri de cldur 52. CS. Care valori a indicelui masei corporale reprezint normopondera bilitatea ? A. 13,5 18,4 B. 18,5 24,9 C. 25 29,9 D. 30 34,9 E. 35 39,9 53. CS. Urmtoarele afirmaii caracterizeaz sindromul Pikwik, cu Excepia: A. Respiraie anevoioas B. Hipoventilare pulmonar C. Hipertrofia ventriculului drept D. Insomnie cronic E. Hipoxie cerebral 54. CS. Urmtoarele afirmaii privind testosteronul sunt adevrate: A. Este sintetizat n celulele Sertoli B. Este metabolizat n 17-OHCS C. Poate fi transformat n estradiol D. Stimuleaz secreia de FSH E. Stimuleaz secreia gonadoliberinei 55. CS. FSH-ul: A. Scade secreia testosteronului B. Inhib formarea receptorilor ctre LH C. Induce spermatogenez D. Scade secreia dihidrotestosteronului E. Crete secreia dehidroepiandrosteronului 56. CS. Estrogeni posed urmtoarele efecte, cu Excepia: A. Cresc anabolismul proteic B. Cresc tolerana la glucoz C. Reduc rezorbia osoas D. Reduc temperatura bazal E. Cresc retenia de Na i ap 57. CS. n faza folicular a ciclului menstrual se nregistreaz: A. Endometrul n faza de secreie

B. Descuamarea endometrului C. Proliferarea endometrului D. Reducerea excitabilitii miometrului E. Creterea temperaturii bazale 58. CS. n hipogonadismul hipofizar se nregistreaz urmtoarele valori hormonale, cu excepia: A. Gonadoliberina crescut B. FSH, LH sczui C. Estradiol sau testosteron sczui D. 17-KS urinari sczui E. Testul la Gonadoliberin pozitiv 59. CS. Habitusul eunucoid are urmtoarele caracteristici, cu Excepia: A. Torace scurt, membre lungi B. Voce cu timbru nalt C. Bolta palatin adnc D. Pilozitatea sexual absent E. Centur pelvian larg 60. CS. Urmtoarele date paraclinice confirm sindromul Klinefelter, cu excepia: A. FSH foarte crescut B. Testosteronul limita inferioar a normalului C. LH crescut sau normal D. Azoospermie E. Gonadoliberina sczut 61. CM. Pentru acromegalie sunt caracteristice : A. Vergeturi violacee B. Hipotrofia urechilor, limbii C. Diastemul D. Semnul Mna de madon E. Proieminarea arcadelor sprncenate 62. CM. Nanismul hipofizar poate fi caracterizat de: A. Hiperglicemie, hipocolesterolemie B. Reinerea creterii de la 7-8 ani C. Ft normoponderal la natere D. nchiderea prematur a cartilajelor de cretere E. Reinerea creterii de la 2-3 ani 63. CM. Sindromul Sheehan este caracterizat de: A. Cderea prului axilo-pubian B. Galactoree, hipertensiune arterial C. Amenoree, depigmentare D. Hirsutism, hiperglicemie E. Astenie, tireotoxicoz 64. CM. Boala Cushing poate include: A. Sindromul Simmonds B. Hipogonadism C. Sindromul adreno genital D. Sindrom hirsutic E. Hipocorticism 65. CM. n GDT au loc urmtoarele, cu Excepia: A. Hipercolesterolemia B. Hipoglicemia C. Crete sinteza colesterolului D. Hiperglicemia E. Bilanul azotat negativ 66. CM. Tegumentele n tireotoxicoz sunt: A. Calde, ngroate B. Fine, reci C. Umede, cu acnee 60

67.

68.

69.

70.

71.

72.

73.

74.

D. Calde, cu vitiligo E. Mixedem pretibial CM. Urmtoarele afirmaii referitor la boala Graves-Basedow sunt corecte, cu Excepia: A. Este o patologie autoimun organospecific B. Este o autonomie funcional a glandei tiroide C. Este o patologie cu predispuinere ereditar D. Este asociat cu genele HLA B8 E. Des se asociaz cu diabetul zaharat tip II CM. Care din urmtoarele criterii NU sunt caracteristice pentru GDT? A. TSH este inhibat B. Radioiodcaptarea este sczut C. Gua dur, dureroas D. Gua difuz-omogen, elastic E. Prezena LATS factorului CM. Forma uoar a tirotoxicozei se caracterizeaz prin: A. Glanda tiroid de gradul I II B. FCC 70-80 bt/min C. Glanda tiroid de gradul III-IV D. FCC 90-100 bt/min E. Metabolismul bazal - +25% CM. n GDT dup testul cu tiroliberin nivelul de TSH: A. Scade de 2 ori B. Scade de 3 ori C. Rmne neschimbat D. Crete nensemnat E. Crete de 3 ori CM. Urmtoarele afirmaii privind tratamentul cu I131 sunt adevrate, cu Excepia: A. Duce la distrucia tirocitelor B. Este contraindicat n GDT cu tiroida de dimensiuni mici C. Produce dereglri enzimatice n tirocite D. Este indicat n GDT cu oftalmopatie E. Este indicat n forma uoar a GDT CM. Adenomul tirotoxic este: A. Un nod tiroidian rece B. Hiperplazia unui lob tiroidian C. Un nod tiroidian fierbinte D. Un nodul TSH secretant E. O secreie autonom crescut de hormoni tiroidieni CM. n tratamentul tiroiditei subacute se folosesc: A. Antitiroidiene de sintez B. I 131 C. Antiinflamatoriile nesteroidiene D. Agonitii dofaminergici E. -blocatori CM. Urmtoarele afirmaii privind patogenia hiperparatiroidismului primar sunt adevrate, cu Excepia: A. Are loc o depolimerizare intens a matriei colagene a osului. B. Sunt activate osteocitele. C. Crete concentraia P seric. D. Are loc restructurare chistic a osului. E. Se ngusteaz canalul medular al oaselor lungi .

75. CM. n diabetul zaharat are loc: A. Creterea lipogenezei. B. Creterea lipolizei. C. Creterea activitii lipazei lipoproteinice. D. Scderea lipogenezei. E. Scderea cetogenezei. 76. CM. DZ de malnutriie este condiionat de: A. Carena proteic a alimentaiei. B. Carena lipidic a alimentaiei. C. Alimentarea cu rdcini de manioc, topioc. D. Acumularea de corpi cetonici in organism. E. Deficit de fibre dietetice n alimentaie. 77. CM. Indicaii pentru efectuarea TTG sunt: A. Prezena semnelor minore ale DZ. B. Prezena semnelor majore ale DZ. C. Prezena factorilor de risc pentru DZ. D. Hiperglicemia repetat a jeun. E. Glucozuria nictimeral. 78. CM. Pentru alterarea toleranei la glucoz sunt caracteristice urmtoarele rezultate ale TTG; A. A jeun 4,7 mM/l, la 2 ore 9 mM/l. B. A jeun 6,7 mM/l, la 2 ore 14 mM/l. C. A jeun 6,1 mM/l, la 2 ore 7,6 mM/l. D. A jeun 4,6 mM/l, la 2 ore 5,9 mM/l. E. A jeun 6,1 mM/l, la 2 ore 8,3 mM/l. 79. CM. Angioretinopatia diabetic simpl are urmtoarele caracteristice, cu Excepia: A. Scderea acuitii vizuale. B. Dilatarea, erpuirea i microanevrisme ale venulelor. C. Neovasularizarea i fibroza retinei. D. Microhemoragii i exudate retinale. E. Hemoragii n corpul vitros. 80. CM. Urmtoarele afirmaii privind patogenia comei hiperosmolare sunt adevrate: A. Este rezultatul hiperosmolaritii extracelulare. B. Este crescut lipoliza i cetogeneza. C. Are loc o deshidratare intracelular sever. D. Crete anabolismul proteic. E. Scade PH-ul sanguin. 81. CM. Urmtorii factori favorizeaz declanarea comei lactacidozice: A. Terapia cu doze insuficiente de insulin. B. Tratamentul cu biguanide. C. Tratamentul ne controlat cu diuretice. D. Sarcina. E. Stri asociate cu hipoxie. 82. CM. Care din urmtorii indici corespund criteriilor unui control bun al DZ tip 1? A. Glicemia a jeun sub 8,25 mmoli/l. B. Glicemia la 2 ore dup alimentaie sub 9,0 mmoli/l. C. Glicozuria sub 5% din valoarea glucidelor alimentare. D. Hemoglobina glicozilat sub 8,5%. E. Lipsa glucozei n urina nictimeral. 83. CM. Urmtoarele afirmaii, privind indicaiile pentru tratamentul DZ numai cu diet, sunt adevrate: A. Alterarea potenial a TTG. B. DZ forma uoar. C. DZ forma uoar cu deficit ponderal. D. Scderea (alterarea) toleranei la glucoz. E. DZ labil. 61

84. CM. Care din urmtoarele explorri sunt strict necesare de efectuat n dinamic n tratamentul comei cetoacidozice? A. Glicemia, analiza general a sngelui i urinei. B. Glicemia, glucozuria i cetonuria. C. Echilibrul acido-bazic, ionograma. D. Nivelul corpilor cetonici, colesterolului i AGL. E. Nivelul lactatului, piruvatului i ureei. 85. CM. Insuficiena corticosuprarenal secundar este caracterizat de: A. Hipertensiune arterial B. Cortizol seric crescut C. Depigmentare D. ACTH seric crescut E. Test cu ACTH pozitiv 86. CM. Insuficiena corticosuprarenal acut poate fi confirmat de: A. Scderea ureei serice, alcaloz B. Hiponatriemie, hiperkaliemie C. Raport Na/K seric peste 30 D. Hiperglicemie, eozino-, limfopenie E. Cortizol seric i 17-OHCS sczui 87. CM. Feocromocitomul este: A. Tumoare corticosuprarenal B. Tumoare medulosuprarenal C. Caracterizat de hipercorticism D. nsoit de hipersecreie catecolaminic E. Caracterizat de hipotensiune stabil 88. CM. n cazurile cu hipogonadism primar se nregistreaz urmtoarele valori hormonale: A. Gonadoliberin sczut B. Prolactina i cortizolul crescui C. FSH i LH crescui D. Estradiol sau testosteron sczui E. Oxitocin, vazopresin crescute 89. CM. n Sindromul Turner se nregistreaz: A. Test cu coriogonin pozitiv B. FSH crescut C. Testul cu gonadoliberin pozitiv D. Estradiol plasmatic sczut E. Nivelul LH sczut 90. CM. Tactica tratamentului criptorhidiei veritabile const n urmtoarele: A. Pergonal imediat dup natere B. Orhidopexia la pubertat C. Gonadotropin corionic de la vrsta de un an D. Profazi la 10 12 ani E. Orhidopexia pn la vrsta de doi ani 91. CM. Acromegalia este caracterizat de: A. Pielea groas, umed, hipertricoz B. Dispariia cutelor tegumentare C. Prul gros, aspru, ngroarea oaselor D. Facies de lun plin, prognotism E. Proieminarea arcadelor zigomatice 92. CM. Nanismul hipofizar poate fi caracterizat de: A. Retardare sexual B. Acromicrie, splanhnomicrie

C. Diastem, tireotoxicoz D. Hipotrofie staturoponderal armonic E. Tegumentele groase, umede 93. CM. Tratamentul insuficienei adeno-hipofizare poate include: A. Bromcrptina B. Profazi C. Corticosteroizi D. Gonadoliberin E. Estrogeni - progestine 94. CM. Diabetul insipid este caracterizat de: A. Deficit de eliberare, transport a ADH B. Receptivitate renal i periferic crescut la ADH C. Poliurie, hipostenurie D. Hiperhidratare E. Polidipsie, aglucozurie 95. CM. n boala Cushing pot fi prezente urmtoarele dereglri de metabolism: A. Reinerea de Na i ap B. Lipogeneza generalizat C. Catabolismul proteic D. Hipoglicemie E. Hipokaliemie 96. CM. Pentru sindromul Nelson sunt caracteristice urmtoarele: A. Insuficiena corticosuprarenal B. Adenom hipofizar secretant de ACTH C. Depigmentarea tegumentelor D. Distrofia adrenogenital E. Apare dup adrenalectomia bilateral 97. CM. n GDT au loc urmtoarele: A. Se intensific anabolismul proteic B. Se intensific lipoliza C. Crete glicogenoliza D. Discordana proceselor de oxidare i fosforilare E. Crete acumularea energiei 98. CM Boala Graves-Basedow se caracterizeaz prin: A. Sindrom tireotoxic + gua + oftalmopatie tireotoxic B. Gua + exces TSH + sindrom tirotoxic C. Anticorpi tireostimulani + oftalmopatie tirotoxic + gua D. Gua + mixdemul pretibial + sindrom tireotoxic + oftalmopatie tirotoxic E. Gua + sindrom tirotoxic + necrobioza lipoida 99. CM. Doza iniial de ATS n tratamentul GDT depinde de urmtoarele criterii, cu Excepia: A. Gradul de manifestare de tirotoxicoz B. Volumul tiroidei C. Nivelul TSH-seric D. Gradul de oftalmopatie E. Severitatea manifestrilor cardiace 100. CM. Tratamentul oftalmopatiei endocrine include urmtoarele, cu Excepia: A. Glucocorticoizi n doze ncepiente 5-10 mg/zi B. Tratamentul cu I131 C. Glucocorticoizi n doze ncepiente 50-100 mg/zi D. Strumectomia subtotal E. Diuretice 101. CM. Care din urmtoarele afirmaii privind adenomul tirotoxic NU sunt adevrate ? A. Se asociaz des cu oftalmopatia B. Sunt frecvente dereglrile de ritm cardiac C. Se asociaz cu mixedem pretibial 62

D. Se asociaz cu hipoplazia tiroidian E. Se nregistreaz TSH crescut 102. CM. Urmtoarele semne sunt caracteristice hipotiroidiei: A. Semnul Hertohe B. Mixedem pretibial C. Tiroida mare sau atrofic D. Prul des, seboree E. Prul uscat, rar 103. CM. Normoglicemia a jeun Nu exclude alterarea toleranei la glucoz n urmtoarele cazuri: A. n exeme rebele tratamentului. B. n ulcerul gastric sau duodenal. C. n paradontoza generalizat. D. n boala Addison. E. n regenerarea tardiv a plgilor. 104. CM. Forma uoar a DZ este caracterizat pe toat durata de evoluie a bolii. de urmtoarele semne: A. Simptomatic clinic pronunat. B. Absena cetoacidozei. C. Prezena microangiopatiilor incipiente. D. Glicemia a jeun sub 8 9 mmoli/l. E. Glucozuria 3 4%, acetona negativ 105. CM. Infarctul miocardic la diabetici are urmtoarele caracteristici: A. Mai frecvent se dezvolt la brbai. B. Se poate produce fr durere. C. Sunt frecvente complicaiile tromboembolice. D. Modificrile electrocardiografice de regul sunt tipice. E. Frecvent este transmural i repetat 106. CM. Urmtoarele afirmaii privind patogenia comei cetoacidozice sunt adevrate: A. Este activat catabolismul proteic cu hiperazotemie. B. Este stimulat gluconeogeneza i inhibat utilizarea glucozei. C. Este stimulat glicogeneza i inhibat glicogenoliza. D. Crete lipoliza cu lipidemie. E. Crete rezerva alcalin i PH-ul sngelui. 107. CM. Urmtoarele semne clinice sunt caracteristice comei cetoacidozice: A. Se instaleaz de obicei lent. B. Reflexele i tonusul muscular sunt sczute. C. Tegumente umede, reci. D. Hipertensiune arterial, bradicardie. E. Tonusul globilor oculari sczut. 108. CM. Urmtoarele afirmaii privind raia alimentar a diabeticului sunt adevrate: A. Valoarea energetic a dietei se acord cu nevoile reale ale organismului. B. Se respect raportul fiziologic al glucidelor, protidelor i lipidelor. C. Conine neaprat fibre dietetice. D. Raia se servete la mese repetate 5-6 pe zi. E. Conine neaprat edulcorante naturale 109. CM. Care din urmtoarele plante posed efect hipoglicemiant? A. Tecile uscate de fasole, ovzul.

B. Frunza de ment, suntoarea. C. Frunzele de nuc, de laur. D. Ptlagina, coada oricelului. E. Frunzele i pomuoarele de afin. 110.CM. Sunt cunoscute urmtoarele zone a corticosuprarenalelor: A. Fasciculat B. Medular C. Reticular D. Cortical E. Glomerular 111.CM. Boala Addison de genez autoimun poate fi caracterizat de: A. Suprarenale mari, cu calcifieri B. Suprarenale mici, de dimensiuni normale C. Mucoasele violacee, hirsutism D. Vitiligo, alergoze, hipotiroidie autoimun E. Hipoparatiroidism, hipotiroidie autoimun 112.CM. Forma cu pierdere de sare a sindromului adrenogenital este caracterizat de: A. Blocarea steroidogenezei pe 3 linii B. Deficit de 21-hidroxilaz C. Surplus de DHEAS D. Dezvoltare sexual normal E. Deficit 3-dehidrogenez 113.CM. Creterea cortizolului plasmatic poate apare n urmtoarele cazuri: A. Adenomul hipofizar bazofilic B. Bazofilismul juvenil C. Sindromul Nelson D. Sindromul Conn E. Obezitate, sarcin 114.CM. Feocromocitomul cu hipersecreie de adrenalin poate fi caracterizat de: A. Hipertensiune arterial stabil, bradicardie B. Hipertensiune arterial cu trecere n colaps C. Normotensiune arterial D. Hipotensiune ortostatic E. Tahicardie 115.CM. Feocromocitomul poate determin urmtoarele complicaii: A. Edem pulmonar cu hemoptizie B. Aritmii, infarct, ictus C. Nefrolitiaz D. Astm bronic E. Hemoragii 116.CM. Factorii predispozani n obezitate pot fi: A. Afectarea hipotalamusului B. Abuzul de edulcorante C. Sedentarismul D. Hiperestrogenia E. Hipercortizolemia 117.CM. Androgeni manifest urmtoarele efecte la adult: A. Genereaz eritropoieza B. Amelioreaz lipidograma C. Stimuleaz libidoul i potena D. Favorizeaz osteoporoz E. Aciune aterogen 118.CM. n faza luteal a ciclului menstrual se nregistreaz urmtoarele valori: A. Creterea predominant a prolactinei B. Progesteron maximal crescut 63

C. Raportul LH / FSH maximal crescut D. FSH sub nivelul normal E. LH maximal crescut 119.CM. Tratamentul substitutiv n hipogonadismul feminin primar prepubertar urmrete: A. Restabilirea axului hipotalamo-hipofizarovarian B. Dezvoltarea semnelor sexuale secundare C. Restabilirea ovogenezei D. Prentmpinarea instalrii proporiilor eunucoidiene E. Dezvoltarea pilozitii axilopubiene 120.CM. n sindromul Turner se administreaz urmtoarele medicamente: A. Gonadotropina corionic B. Hormon de cretere C. Anabolice steroidiene D. Profazi E. Estrogeni la pubertate 121.CM. Stimuleaz eliberarea prolactinei: A. Hiperglicemia B. Efortul fizic C. Somnul D. Stresul E. Actul sexual 122.CM. Acuzele frecvente n acromegalie sunt: A. Modificri de vedere B. Tulburri gonadice, neuropsihice C. Hiperpigmentarea, hipoglicemia D. Cefalee difuz A. Modificri exteriorului 123.CM. Proba cu restricie hidric n DI genereaz: A. Creterea densitii urinare B. Cretere hematocritului C. Neschimbarea osmolaritii urinei D. Hipotonie, colaps E. Creterea osmolaritii plasmatice 124.CM. Boala Cushing este caracterizat de: A. Gibozitate climacteric B. Unghii ngroate C. Osteoporoz D. Miotrofie E. Fracturi osoase frecvente 125.CM. n boala Cushing tegumentele sunt: A. Cu strii purpurice B. Cu acnee furunculoz C. Marmorii D. Groase E. Hiperpigmentare 126. CM. Un pacient cu GDT poate prezenta acuze: A. Subfebrilitate, tremor B. Palpitii cardiace, intolerana la frig C. Prurit cutanat D. Astenie, termofobie E. Scderea ponderal, apetit crescut 127. CM. n GDT are loc: A. Catabolismul proteic; zgomotele cardiace sunt intense B. Lipoliza; creterea nivelului de colesterol C. Crete glicoliza; hiperglicemia D. Crete glicogenoliza; hiperglicemia

E. Crete termogenez; astenie muscular 128. CM. n GDT se dezvolt: A. Osteoporoza B. Accese tetanice C. Periodic paralizie flasc D. Rezorbia osoas E. Hipocolesterolemie 129. CM. Urmtoarele afirmaii referitor la oftalmopatia endocrin sunt corecte: A. Este determinat de aciunea anticorpilor contra esutului retrobulbar: B. Este o patologie autoimun C. Se asociaz cu HLA B3 D. Forma sever se ntlnete mai frecvent la brbai E. Se manifest prin edem, mrirea volumului muchilor oculari i esutului celuloadipos retrobulbar 130. CM. n tirotoxicoz se ntnesc urmtoarele tulburri de ritm: A. Fibrilaie atrial paroxistic B. Tahicardie sinusal C. Bloc sino-atrial D. Extrasistole E. Fibrilaie atrial permanent 131. CM. Indicaii pentru tratamentul chirurgical a GDT sunt: A. Gua de dimensiuni mare, situat retrosternal B. GDT cu fibrilaie atrial C. Insuccesul tratamentului medicamentos D. Sarcina E. Depistarea tardiv a GDT 132. CM. Complicaiile terapiei cu I131 sunt: A. Criza tirotoxic B. Hipotiroidie tranzitorie C. Tiroidita de iradiere D. Afonie, insuficiena renal E. Hipototiroidie permanent 133. CM. n diagnosticul diferenial al GDT i adenomului tirotoxic sunt informative urmtoarele semne: A. Prezena tirotoxicozei B. Prezena imunoglobulinelor tiroidstimulante C. Prezena oftalmopatiei gr.II D. Prezena mixedemului pretibial E. Prezena nodulului fierbinte la scintigrafia glandei tiroide 134. CM. Pentru hipotiroidie este caracteristic: A. Calculoza biliar B. Zgomotele cordului accentuate C. Scderea filtraiei glomorulare D. Macroglosie E. Hipoaciditate 135. CM. Hipotiroidia congenital se caracterizeaz prin urmtoarele semne: A. Cretinism B. Nanism dismorfic C. Tegumentele uscate, infiltrate D. Masa corporal sczut E. ntrzierea dezvoltrii sexuale 136. CM. n patogenia DZ tip 2 sunt implicai urmtorii factori: A. Perturbarea biosintezei insulinei. 64

B. Distrugerea aparatului insulinar. C. Scderea numrului receptorilor insulinici. D. Dereglarea mecanismului postreceptor de aciune a insulinei. E. Scderea sau dereglarea secreiei insulinei. 137. CM. Pentru alterarea toleranei la glucoz este caracteristic: A. Absena simptoamelor clinice ale DZ. B. Nivel normal al glucozei pe nemncate. C. Nivel mai mare de 11 mmol/l la 2 ore dup test. D. Secreie sumar de insulin crescut n condiiile testului de toleran la glucoz. E. Nivel normal sau cresacut al peptidului C 138. CM. Diagnosticul de DZ grav se pune n baza urmtoarelor criterii: A. Glicemia a jeun depete 15 mmol/l. B. Glucozuria depete 40-50 g/l. C. Evoluie latent a DZ. D. Come hiperglicemice i/sau hipoglicemice frecvente. E. Prezena angiopatiilor diabetice st. III. 139. CM. Un diabetic n com hipoglicemic prezint urmtoarele caracteristici: A. Piele umed. B. Tonus muscular crescut. C. Tahicardie. D. Tonusul globilor oculari sczut. E. Respiraie normal. 140. CM. Urmtoarele afirmaii despre coma hiperosmolar sunt adevrate : A. Survine exclusiv la pacienii cu DZ tip 1. B. Se manifest printr-o deshidratare celular marcat. C. Frecvent apar dereglri neurologice. D. Frecvent este hipotensiune arterial. E. Frecvent este hipertonus muscular. 141. CM. Urmtoarele afirmaii privind modul de aciune al biguanidelor sunt adevrate: A. Cresc sensibilitatea muchilor ctre insulin. B. Micoreaz absorbia intestinal a glucozei. C. Micoreaz lipogeneza i sporesc lipoliza. D. Cresc sensibilitatea cel. Beta la glucoz. E. Activeaz fibrinoliza i glicoliza anaerob. 142. CM. Urmtoarele investigaii sunt informative n diagnosticul insulinomului: A. Determinarea glicemiei a jeun i n timpul hipoglicemiei. B. Determinarea insulinei i peptidului C a jeun i n timpul acceselor de hipoglicemie. C. Angiografia pancreasului, tomografia computerizat. D. Raportul insulinei fa de glicemie n timpul testului oral de toleran la glucoz. E. Determinarea proinsulinei a jeun. 143.CM. Tratamentul bolii Addison poate include urmtoarele: A. Alimentaia bogat n Na, proteine, vitamine B. Limitarea K din alimentaie C. , adrenoblocante, dexametason D. Sol. Glucoz, DOCSA

E. Hidrocortizon, prednizolon 144.CM. Sindroamele adrenogenitale sunt caracteristice pentru: A. Hiperplasie corticosuprarenal B. Deficit enzimatic autosom recisiv C. Defectarea sintezei de corticosteroizi D. Deficit de ACTH E. Afectarea sexualizrii 145.CM. Sindromul Conn este caracterizat de: A. Semne Chvostec i Trousso B. Polidipsie, poliurie, nicturie C. Urin de mic densitate D. Hipoexcitabilitate neuro-muscular E. Tetanie, spasme musculare 146.CM. Pentru sindromul Klinefelter pot fi caracteristice urmtoarele: A. Ginecomastie B. Disgenezia canalelor seminale intervine n perioada prenatal C. Hialinizarea canalelor seminale intervine la pubertat D. Eunucoidism E. Morfotip sexual ginoid 147.CM. n sindromul Turner sunt prezente urmtoarele semne clinice: A. Hipotrofie statural B. Mameloane apropiate C. Urechi jos implantate D. Pterigium coli E. Cubitus valgus 148. CM. Urmtoarele afirmaii privind piciorul diabetic sunt adevrate: A. Apare edemul i hiperemia periarticular. B. Sindromul algic este absent. C. Este o complicaie a polineuropatiei distale. D. Apare deformarea monstruoas a piciorului i ulcere trofice pe laba piciorului. E. Radiologic se evideniaz hiperostoz i osteoscleroz chistic. 149. CM. Hipoglicemia se manifest clinic prin: A. Transpiraii. B. Polidipsie. C. Polifagie. D. Tahicardie. E. Tremurturi. 150. CM. Urmtoarele afirmaii privind insulinomul sunt adevrate: A. Este o tumor benign, de obicei solitar. B. Clinic predomin semnele i simptoamele legate de neuroglicopenie. C. Clinic predomin semnele adrenergice. D. Hiperinsulinemia determin patogenia bolii. E. Sunt tipice accesele de hipoglicemie dimineaa pe nemncate. Alergologie 1. CS Numii tipurile reaciilor alergice, care particip n patogenia bolii serului: A. Tip anafilactic B. Tip citotoxic C. Afectarea cu complexe imune D. Hipersensibilitatea ntrziat 65

E. Cu participarea Ig M CS n cazul ocului anafilactic dup penicilin numii preparatul ce poate fi utilizat ca antidot: Penicilinaz Antihistaminice 1. Metilxantine 1. Beta-blocatori Antibiotice 3. CS Criteriile de diagnostic ale strii de ru astmatic: A. Criza de astm bronic e nsoit de hipotonie B. La pacient se dezvolt bradicardia C. Accesul se dezvolt pe fond de febr D. Exist dependen de corticosteroizi E. Criza de astm bronic se prelungete peste 24 ore 4. CS Preparatele cu efect bronholitic folosite n tratamentul astmului bronic pot fi: A. Antihistaminicele B. Antibioticele C. Sulfanilamidele D. Eufilina E. Vitaminele 5. CS Factorii principali n etiopatogeneza astmului bronic sunt: A. Factorii alergici B. Factorii nonalergici C. Hiperactivitatea bronic D. Factorii genetici E. Toate cele enumrate 6. CS Factorii care provoac accesele astmatice sunt: A. Factorii alergici B. Infeciile virale C. Efortul fizic D. Refluxul gastroesofagian E. Toate cele enumrate 7. CS Un loc primordial n investigaia bolnavului astmatic ocup: A. Explorarea funcional respiratorie B. Examenul radiologic toracic C. Examenele de laborator al sputei D. Examenul de laborator al sngelui E. Analiza gazelor sanguine 8. CS Dup gravitate astmul bronic poate evolua cu excepia uneia din cele enumrate: A. Astmul cu accese nocturne B. Astmul cu accese intermitente C. Astmul persistent uor D. Astmul persistent moderat E. Astmul persistent sever 9. CS Astmul bronic trebuie difereniat de urmtoarele maladii, cu excepia: A. Sindromul de hiperventilaie B. Bolile cardiace cu insuficien ventricular dreapt C. Bolile cardiace cu insuficiena ventricular stng D. Bronita cronic obstructiv E. Sindromul carcinoid 10. CS Medicaia de elecie a accesului de astm sunt: 2.

11.

12.

13.

14.

15.

16.

17.

18.

A. Medicamente anticolinergice B. Corticosteroizii sistemici C. Metilxantinele (teofilina) D. Cromoglicatul disodic E. Agoniti beta 2- adrenergici CS Mecanismele de aciune a corticosteroizilor n tratamentul astmului bronic sunt: A. Reducerea producerii de citokine B. Creterea transudrii microvasculare C. Asigurarea migrarrii i activrii celulelor inflamatorii D. Creterea nivelului de citokine E. Inhibiia eliberrii de mediatori din mastocite CS Mecanismul de aciune a aminofilinei n tratamentul astmului bronic este condiionat de: A. Creterea producerii de fosfodiesteraz B. Inhibarea producerii de fosfodiesteraz C. Creterea eliberrii de Ca++ intracelular D. Micorarea eliberrii de catecolamine E. Micorarea AMPc intracelular CS Cauza major a hiperreactivitii bronice la persoanele atopice cu astm bronic: A. Efortul fizic B. Stresul psihoemoional C. Infeciile respiratorii D. Alergenii din mediu E. Aerul rece. CS Pentru astmul bronic este caracteristic variabilitatea zilnic a debitului expiratoru de vrf: A. Sub 1% B. Peste 5% C. Peste 15% D. Sub 10% E. Nu este variabilitate CS Pentru astmul bronic sunt valabile urmtoarele devieri ale parametrilor ventilaiei pulmonare: A. Creterea volumelor expiratorii forate B. Creterea volumului expirator forat n prima secund C. Scderea volumului expirator forat n prima secund D. Scderea volumului expirator forat n primul minut E. Nici una din aceste afirmaii nu este corect CS Manifestrile clinice ale alergiei medicamentoase pot fi, n afar de: A. oc anafilactic B. Vertije C. Erupii cutanate D. Halucinaii E. Hipotonie CS Tratamentul alergiei medicamentoase include: A. Beta-adrenoblocatori B. Penicilin C. Vitamine D. Preparate sedative E. Corticosteroizi CS n alveolita alergic exogen n sputa sunt prezente urmtoarele modificri: A. Eozinofile B. Fibre elastice 66

19.

20.

21.

22.

23.

24.

C. Epiteliu alveolar D. Leucocite E. Toate enumrate CS Polinoza afeciune alergic condiionat de hipersensibilitate la alergeni: A. Polenici B. Alimentari C. De menaj i epidermali D. Medicamentoi E. Infecioi CS Criteriile de diagnostic al polinozei sunt: A. Anamneza alergologic B. Clinica C. Testele cutanate D. Depistarea anticorpilor IgE-specifici E. Toate enumrate CS Ce tip de reacii alergice predomin n dermatita atopic? A. I tip anafilactic, IgE dependent, imediat B. II tip citotoxic citolitic C. III tip mediat de complexe imune D. IV tip hipersensibilitate de tip ntrziat sau tuberculinic E. V tip autosensibilitate de tip stimulator CS Pentru sindromul urticarian sunt caracteristice cele enumrate mai jos, cu excepia de: A. n toate cazurile (100 %) se incrimineaz o cauz alergic B. n 50% cazuri se asociaz cu angioedemul C. Afecteaz acut o dat n via 25% din populaie D. De 4 ori mai frecvent se ntlnete la genul feminin E. Este un sindrom cutaneomucos caracterizat prin papule, eritem adiacent, prurit CS Pentru urticaria cronic sunt corecte afirmaiile de mai jos, n afar de: A. Elementele urticariane persist sau recidiveaz mai mult de 6 sptmni B. Agentul etiologic se stabilete pn la 30% cazuri C. Se ntlnete n practica medicului de familie la 30% din bolnavi D. Este o continuare evolutiv obligatorie a urticriei acute E. Provoac discomfort i probleme cosmetice CS Urmatoarele caracteristici determin angioedemul neurotic, cu excepia: A. Este un echivalent clinic i histopatologic al elementului urticarian extins n suprafaa i profunzime B. Este o urticarie gigant asimetric cu o senzaie tipic de arsur C. Se dezvolt preponderent n esuturile profunde ce conin esut lax afectnd mai des buzele, zona periorbital, limba, organele genitale, membrele

25.

26.

27.

28.

29.

30.

31.

32.

33.

D. Afecteaz mucoasele faringelui, glotei, tractului gastrointestinal E. Regreseaz prompt la diuretice CM ocul anafilactic necesit diagnostic diferenial cu : A. Lipotemie B. Hipertensiunea arterial C. Epilepsie D. ocul cardiogen E. ocul traumatic CM Tipurile reaciilor alergice sunt urmtoarele: A. Rezistena nespecific B. Reacia citotoxic C. Fenomenul Artus (prin complexe imune) D. Reacia de hipersensibilizare mediat celular E. Reacia anafilactic CM Tratamentul patogenetic n bolile alergice include urmtoarele grupe de preparate: A. Stabilizatori ai membranei mastocitare B. Antihistaminice C. Cortisteroizi D. Antiinflamatoarele nesteroidiene E. Beta-blocatori CM Care din afeciunile de mai jos necesit diagnostic diferenial cu astmul bronic: A. Tuberculoz pulmonar B. Dischinezia traheo-bronic C. Bronita cronic obstructiv D. Astmul cardiac E. Bronit cronic astmatiform Alergenii ce pot provoca astmul bronic sunt: A. Praful de cas-acarieni B. Polenurile C. Sporii fungici D. Noxele profesionale E. Alergeni epidermali CM Evaluarea gravitii astmului bronic se efectueaz conform urmtoarelor criterii clinice: A. Citologia sputei B. Rezultatele examenului spirografic C. Tratamentul necesar pentru a menine controlul asupra maladiei D. Frecvena acceselor de astm bronic E. PEF-ul CM Astmul bronic este o afeciune cronic la baza creia se afl un proces: A. Inflamator al cilor respiratorii B. Destructiv al cilor respiratorii C. La care particip multiple celule, n deosebi, mastocitele i eozinofilele D. La care particip multiple celule, n deosebi limfocitele E. Dischinezia bronic CM Astmul bronic moderat se caracterizeaz prin: A. PEF (fluxul exprirator de vrf) 60-80% B. Variabilitatea PEF 20-30% C. PEF normal dup bronhodilatatori D. PEF < 60% E. Exacerbri mai mult de 2 ori pe sptmn CM Pentru tratamentul de fond (antiinflamator) al astmului cronic persistent sunt folosite: A. Agoniti beta2 adrenergici 67

34.

35.

36.

37.

38.

39.

40.

B. Corticosteroizii C. Metilxantinele (teofilina) D. Cromoglicatul disodic E. Anticolinergice CM Tratamentul astmului acut grav (stare de ru astmatic) include: A. Medicaia bronhodilatatorie B. Administrarea de oxigen C. Corticosteroizi D. Medicamente sedative sau tranchilizante E. Antihistaminice H2 CM Examenul sputei n astmul bronic relev urmtoarele elemente caracteristice: A. Eozinofile B. Fibre elastice C. Spirale Curschmann D. Celule atipice E. Leucocite CM Starea de ru astmatic este produs de: A. Obstrucia difuz brutal i intensiv a cilor respiratorii B. Folosirea abuziv a beta2 - adonitilor C. Infeciile virale acute respiratorii D. Creterea sensibilitii beta2 adrenoreceptorilor E. Insuficiena acut a ventriculului stng CM Explorarea spirografic a astmului bronic relev urmtoarele perturbri caracteristice: A. Creterea capacitii vitale pulmonare B. Creterea volumului rezidual C. Scderea capacitii reziduale funcionale D. Scderea VEMS proporional cu severitatea astmului E. Scderea indicelui Tiffeneau CM Astmul bronic este o boal a cilor respiratorii manifestat prin: A. Creterea reactivitii traheobronice la diferii stimuli B. Tulburri ale sistemului de reglare a respiraiei C. Obstrucie respiratorie reversibil D. Obstrucie difuz ireversibil i progresiv a cilor respiratorii E. Dischinezia traheobronic CM Astmul bronic nonalergic este caracterizat prin: A. Este generat de un mecanism imunologic tip I. B. Debutul bolii se nregistreaz dup 30-35 ani C. Istoricul personal i/sau familial identific elemente de alergie D. Teste cutanate cu alergeni negativi E. Teste cutanate cu alergeni pozitivi CM Efectele mediatorilor inflamaiei n cile aeriene n cazul astmului bronic sunt: A. Micorarea permeabilitii vasculare B. Contracia muchilor netezi C. Hiposecreie mucoid D. Hipertrofia membranei bazale E. Atrofia epitelilului ciliar

41. CM n astmul bronic se produc urmtoarele modificri morfologice: A. Hipertrofia membranei bazale la nivelul bronhiilor B. Hipertrofia glandelor submucoase C. Hipertrofia musculaturii netede a cilor aeriene D. Hiperplazia glandelor submucoase E. Atrofia glandelor mucoase 42. CM Valorile VEMS i PEF sunt folosite pentru: A. Aprecierea severitii astmului bronic B. Aprecierea reversibilitii obstruciei bronice C. Evaluarea hiperreactivitii bronice D. Determinarea forei de contracie a muchilor ventilatori E. Aprecierea severitii pleuropneumoniei 43. CM n reacia urticarian particip urmtoarele elemente celulare: A. Mastocitul B. Eozinofilul C. Bazofilul D. Monocitul E. Fagocitul 44. CM Urticaria alergic poate avea la baz urmtoarele mecanisme patofiziologice: A. Tipul I de reacii imunologice B. Tipul II de reacii imunologice C. Tipul III de reacii imunologice D. Insuficiena inhibitorului C1 E. Tipul IV de reacii imunologice 45. CM n cazul sindromului urticarian,mecanismele activrii mastocitelor sunt: A. Hipersensibilitatea imediat de tip reaginic B. Activarea complementului pe calea clasic C. Activarea sistemului kininic al plasmei D. Activarea direct a mastocitelor E. Activarea complementului pe calea altern 46. CM Din formele imunologice ale sindromului urticarian fac parte: A. Urticaria colinergic B. Urticaria de contact la cldur C. Urticaria papuloas D. Urticaria atopic E. Urticaria n boala serului 47. CM Urticaria colinergic este indus de: A. Efort fizic B. Aport masiv de alimente bogate n tiramin C. Stresul psihic acut D. Iradierea ultraviolet E. Mediul ambiant cald 48. CM n diagnosticul sindromului urticarian de genez alimentar o importan primordial are: A. Anamneza (efectul de eliminare) B. Respectarea dietei hipoalergice de baz C. Efectuarea zilnicului alimentar D. Efectuarea testelor cutanate cu alergeni alimentari E. Ultrasonografia organelor abdominale 49. CM Preparatele de elecie n controlul simptomatic al sindromului urticarian sunt: A. Colinoliticele B. Adrenomimeticele C. Ganglioblocatorii 68

50.

51.

52.

53.

54.

55.

D. Antihistaminicele E. Adrenoblocatorii CM Simptomele clinice n polinoz se manifest: A. Numai n anotimpul rece B. Numai n anotimpul de toamn C. Nu este caracteristic manifestarea sezonier D. Au caracter sezonier E. Diminueaz dup ploaie CM Care manifestri clinice cel mai frecvent se ntlnesc n polinoz: A. Rinita atopic sezonier indus de polen B. Conjunctivita alergic sezonier indus de polen C. Astm bronic atopic indus de polen D. Dermatit atopic. E. Alveolita alergic CM Gravitatea exacerbrilor sezoniere n polinoz depinde de: A. Concentraia polenului n aer B. Genul plantelor C. Gradul sensibilitii individuale D. Durata sezonului de polen E. Presiunea barometric CM Principiile de baz n tratamentul polinozei sunt: A. Eliminarea alergenului B. Efectuarea imunoterapiei alergenspecifice C. Medicaia antihistaminic D. Antibioticoterapia E. Anticolinergicele CM Ce grup de preparate include n sine farmacoterapia polinozelor? A. Antibiotice B. Antihistaminice C. Sedative D. Stabilizatori ai membranelor celulelor bazofile E. Corticosteroizi topici CM Diagnosticul dermatitei atopice se bazeaz pe: A. Anamneza alergologic ereditar agravat B. Testele cutanate pozitive cu alergenii incriminai C. IgE crescute D. IgE micorate E. Biopsia cutanat Urgene medicale

1. CS.Apariia dereglrilor de deglutiie indic trecerea comei n: A. Stadiul I B. Stadiul II C. Stadiul III D. Stadiul IV E. Toate rspunsurile corecte 2. CS.Un pacient dup accident rutier se afl n stare de com profund. Apreciai contiina pacientului conform scalei Glasgow:

A. 13-14 puncte B. 9-12 puncte C. 4-8 puncte D. 3 puncte E. 1-3-puncte 3. CS.Un pacient se afl n stare de com. Coma a debutat acut cu tremor, excitaie psihomotorie cu trecere n obnubilare apoi n com. Diaforeza. A suportat convulsii. Tegumente palide, hipotermia, globii oculari duri la palpare, mioz. Presiunea arterial sczut. Coma posibil este de origine: A. Hepatic B. Cerebral C. Hipoglicemic D. Hiperglicemic E. Uremic 4. CS.Pentru starea de com snt caracteristice toate simptomele enumerate, cu excepia: A. Diminurii reflexelor osteo-tendinoase B. Semnului Babinski bilateral C. Abolirii reflexelor abdominale D. Abolirii fotoreaciei E. Micrilor de aprare 5. CS.Decorticarea este definit ca o stare n care se dezvolt: A. Hipotonia muscular generalizat n combinaie cu dereglarea ritmului respirator B. Hipertonia tonusului muscular n flexorii membrelor superioare i extensorii membrelor inferioare C. Hipertonia tonusului muscular n extensorii membrelor superioare i flexorii membrelor inferioare D. Paroxisme repetate de hipertonie a tonusului muscular n extensorii membrelor E. Nu este dereglat tonusul muscular 6. CS.Dereglarea contiinei n sincop dureaz nu mai mult de: A. 10 sec. B. 1 min. C. 3 min. D. 5 min. E. 10 min. 7. CS.Pacientul n stare de com va fi intubat endotraheal la scalala Glasgow egal cu: A. 15 puncte B. 14-13 puncte C. 12-9 puncte D. 8-3 puncte E. Nu se va intuba 8. CS. n caz de oc hipovolemic acordarea asistenei medicale se va ncepe cu: A. Administrarea vasopresorilor B. Folosirea preparatelor cu aciune inotrop C. Administrarea beta-adrenoblocatorilor D. Aplicarea balonului de contrapulsaie intraaortic E. Asigurarea adecvat a volumului circulaiei sanguine 9. CS. Semnul principal clinic al unui hematom intracerebral este: A. Hipotensiunea arterial major B. Majorarea brusc a presiunii venoase centrale C. Accese de convulsii Jackson D. Anizocorie E. Bradicardie 10. CS.Dereglrile periferice de respiraie n caz de traumatism craniocerebral se datoresc: A. Paraliziei musculaturii respiratorii 69

B. Dereglrilor de transmitere neuromuscular a impulsului C. Sindromului de aspiraie D. Sindromului astenic E. Inhibarii centrului respirator 11. CS.Indicai semnele directe ale unei fracturi: A. Edem, schimbarea culorii tegumentelor n regiunea traumei B. Durere, diminuarea funciei C. Hemoragie subcutanat D. Deformaie osoas, micarea patologic, crepitaie osoas, scurtarea membrului E. Durere 12. CS.Alegei cauzele principale ale insufiicienei respiratorii acute n caz de pneumotorace cu supap: A. Sindrom algic, relaxarea diafragmei B. Sindrom algic, colabarea plmnului, deplasarea mediastinului, flotarea mediastinului C. Apariia emfizemului subcutanat, fracturi costale, lezarea pleurei D. Hematorace, relaxarea diafragmei, emfizem subcutanat E. Hipertensiune arterial, hemotorace, durere 13. CS.n caz de hemoragie, indexul Algover este de 1.5, apriciai volumul de singe perdute la pacientul cu masa corporal 100 kg: A. 3.5 litri B. 1 litru C. 1.5 litri D. 2 litri E. 2.5 litri 14. CS.Ce este cel mai caracteristic pentru faza nti a ileusului: A. Voma, balonarea excesiv a abdomenului, lipsa peristalticii B. Durere cu caracter de colic n abdomen, voma mncrii ingerate, retenia gazelor i a materiilor fecale, peristaltismul crescut C. Vom repetat, limba uscat, tahicardie D. Lipsa peristalticii, matitate n regiunile declive ale abdomenului E. Bradicardie, auscultator zgomotul picturii cznde, sindromul spitalului Obuhov 15. CS.Pacient cu electrocutare. n momentul vizitei acuze nu prezint, la examenare pe mina stnga snt semne de electrocutare, refuz categoric de spitalizare. Atitudinea D-voastr const n: A. Transmiterea informaiei n policlinic despre pacientul lsat la domiciliu B. Internarea n clinic C. nregistrarea electrocardiogramei i transportarea n spital sub supraveghere continu a activitii cardiace D. Administrarea lidocainei i spitalizarea E. Administrarea lidocainei i informarea medicului de familie 16. CS.n caz de pneumotorace sufocant, la etapa de prespital, este indicat:

A. Drenarea cavitii pleurale n spaiu 7 intercostal pe linia axilar posterioar B. Drenarea cavitii pleurale n spaiu 4 intercostal pe linia axilar anterioar C. Intubarea de urgen i ventilaia artificial D. Drenarea cavitii pleurale n spaiu 2 intercostal pe linia medio-clavicular E. Spitalizarea de urgen a pacientului n departamentul de pulmonologie sau terapie 17. CS.Imediat dup perforarea ulcerului gastric va apare: A. Tahicardie B. Bradicardie C. Frison D. Frison i tahicardie E. Bradicardie i frison 18. CS.Care patologie abdominal este nsoit de o toxicoz pronunat, debuteaz cu colic abdominal, retenia gazelor i a materiilor fecale? A. Pancreatita acut B. Colecistita acut C. Ileus D. Sarcina extrauterin E. Holera 19. CS.Diagnosticul clinic de sarcin se stabilete prin: A. Amenoree i modificri locale uterine B. Amenoree i manifestri funcionale digestive C. Menstruaie i modificri locale uterine D. Amenoree i modificri genito-mamare E. Toate enumerate 20. CS.Caracteristica principal a intoxicaiei cu alcool metilic o reprezint tulburrile : A. Senzoriale B. Neurologice C. Vizuale D. Respiratorii E. Cardiovasculare 21. CS.Pacientul cu plag de cuit a toracelui este n stare grav. Agitat, tegumentele cianotice, zgomotele cardiace asurzite, turgescena venelor jugulare, pulsul 130/min, PA 70/55 mm Hg. Cauza strii grave, probabil este evident datorit: A. Lezrii plmnului B. ocului hemoragic C. Hemopericardului cu tamponada cordului D. ocului cardiogen E. ocului algic 22. CS.n caz de neeficacitate a ventilaie pulmonare artificiale este nevoie de: A. Hiperextensia capului, subluxaia mandibulei nainte i prelungirea msurilor de reanimare B. Coborrea extremitaii cefalice C. Ridicarea extremitaii cefalice D. Chemarea altui reanimatolog E. Mrirea volumuluiu respirator 23. CS.n caz de efectuare a ventilaiei pulmonare artificiale, dup metoda gur la gur, pot aprea toate complicaiile enumerate, cu excepia: A. Luxaiei mandibulei B. Fibrilaiei ventriculare C. Regurgitaiei D. Lezarii alveolelor pulmonare, pneumotoracelui E. Cderii de limb 70

24. CS.nainte de a ncepe resuscitrii cardio-respiratorie i cerebrale este nevoie de aezat pacientul: A. Orizontal pe spinare B. Pe spinare cu ridicarea extremitii cefalice C. Orizontal pe spinare i suprafa dur D. Rmne n poziie iniial E. Nu are importan poziia 25. CS.n caz de efectuare la maturi a masajului cardiac extern poziia palmelor trebuie s fie: A. n treimea superioar a sternului B. n treimea superioar i medie a sternului C. n treimea medie i inferioar a sternului D. n spaiul intercostal cinci din stnga E. Toate rspunsurile sunt corecte 26. CS.De eficacitatea masajului cardiac extern mrturisesc toate simptomele, cu excepia: A. ngustrii pupilelor B. Apariiei pulsului la artera carotid C. Diminurii cianozei tegumentelor D. Apariiei inspiraiilor spontane unice E. Sclerele globurilor oculari sunt uscate 27. CS.Etapa suportul vital bazal n efectuarea resuscitrii cardio-respiratorie i cerebrale const din toate manevrele, cu excepia: A. Asigurrii permeabilitii cilor respiratorii B. Efecturii ventilaiei pulmonare artificiale C. Restabilirii circulaiei sanguine D. Lavajului gastric E. Masajului cardiac extern 28. CS.Etapa suportul vital cardiovascular avansat n efectuarea resuscitrii cardio-respiratorie i cerebrale const din toate manevrele, cu excepia: A. Efecturii ventilaiei pulmonare artificiale B. Administrarea adrenalinei C. Administrarea atropinei D. Administrarea bimigridului E. Efectuarea defibrilrii electrice 29. CS.Saturaia sngelui arterial cu oxigen poate brusc s se schimbe n hipoxia: A. Circulatorie B. Anemic C. Hipoxic D. Tisular E. Mixt 30. CS.La simptomele ocului se refer toate cele enumerate, cu excepia: A. Paliditii tegumentelor B. Hiperemiei feei C. Hipotensiunii arteriale D. Diaforezei E. Adinamiei 31. CS.ocul hipovolemic n urma traumatismului este nsoit de: A. Hipotensiune arterial i bradicardie B. Hipertensiune venoas i tahicardie C. Hipotensiune arterial i venoas cu tahicardie D. Hipotensiune arterial cu hipertensiune venoas E. Hipertensiune arterial cu bradicardie

32. CS.La un pacient pe fonul strii generale normale s-a dezvoltat o respiraie stridoroas. Incontient. Sunt manifestate simptomele hipoxiei. Cauza mai frecvent este: A. Criza de astm bronic B. Laringit acut stenozant C. Tumoare a laringelui i traheei D. Corp strin n laringe i trahee E. Epiglotit 33. CS.Cianoza tegumentelor i a mucoaselor pot fi depistate cnd saturaia cu oxigen n sngele arterial este mai mic de: A. 70% B. 80% C. 95% D. 100% E. 85% 34. CS.La un pacient dup efectuarea probei intracutanate la penicilin au aprut dureri n regiunea toracelui, pierderea de contiin, convulsii, hipotensiune arterial. Diagnosticul d-str: A. Tromboembolismul pulmonar acut B. Criz epileptic C. oc anafilactic D. oc toxicoinfecios E. Criz de astm bronic 35. CS.Examenul primar i secundar la bolnavului politraumatizat critic se efectueaz la etapa: A. Prespitalaceasc B. Departamentul de Medicina de urgen C. Terapia intensiv D. Departamentul de traumatologie E. Sala de operaie 36. CS.Antidotul universal n caz de deglutiie (nghiire) a toxicului este: A. Laptele i oule B. Laptele cu cafea C. Acid azotic, oxid de magneziu i crbune activat D. Crbune activat amestecat cu lapte E. Ulei de msline amestecat cu proteine 37. CS.La ce etap de asisten medical se va reduce luxaia humerusului? A. Prespitaliceasc B. Departamentul de urgen C. Staionar D. Clinica specializat E. Este posibil la toate etapele 38. CS.Care este indicaia principal a administrrii sulfatului de magneziu n efectuarea resuscitrii: A. Asistolia B. Disociaia electromecanic C. Fibrilaia ventricular D. Tahicardia ventricular Torsada vrfurilor E. Tahicardia ventricular 39. CS. Care din condiiile enumerate mai jos reprezint o contraindicaie pentru efectuarea resuscitrii: A. Oprirea cardiac din submersie B. Oprirea cardiac din electrocutare C. Oprirea cardiac din politraumatism D. Oprirea cardiac la nou-nscui cu greutatea de 500gr.

E. Oprirea cardiac n septicemii progresive n tratament maxim 40. CS.Care din urmtoarele aciuni terapeutice are cel mai mare efect pentru supravieuire n caz de fibrilaia ventricular sau tahicardia ventricular fr puls: A. Administrarea Adrenalinei B. Efectuarea defibrilrii electrice C. Administrarea Oxigenului D. Administrarea Amiodaronei E. Administrarea Lidocainei 41. CS.La un pacient n disociaie electromecanic, ce prezint pe monitor un ritm ventricular de 45 de bti pe minut, este intubat i-i s-a administrat adrenalin 1mg intravenos cu 2 minute n urm. Care credei c va fi urmtorul pas? A. Efectuarea defibrilrii electrice B. Efectuarea cardiversiei C. Administrarea repetat a Adrenalinei 1mg D. Administrarea Atropinei 1mg E. Administrarea Lidocainei 1mg/kg 42. CS.La un pacient, n caz de stop cardiac primar prin fibrilaia ventricular, n timpul resuscitrii, a fost efectuat oc electric extern 200J, pe monitor se continu fibrilaia ventricular, care va fi urmtorul pas: A. Efectuarea masajului cardiac B. Efectuarea abordului venos C. Efectuarea ocului electric extern 200-300J D. Administrarea 1mg de Adrenalin E. Administrarea a 300mg de Amiodaron. 43. CS.Alungirea intervalului Q-T se ntlnete n: A. Hiperkaliemie B. Hipermagneziemie C. Hiposodiemie D. Hipercalciemie E. Hipocalciemie 44. CS.Drog de elecie pentru calmarea accesului anginos la pacienii cu angina Printzmetal este : A. Propranolol B. Nitroglicerin C. Verapamil D. Morfin E. Fentanil cu Droperidol 45. CS.Doza de verapamil pentru administrarea intravenos n bolus, n caz de tahidisritmie supraventricular, este: A. 0,005 mg/kg B. 0,015 mg/kg C. 0,15 mg/kg D. 1,5 mg/kg E. 0,001 mg/kg 46. CS. Raportul dintre respiraie i compresiuni sternale, n caz de efectuarea resuscitrii cardiorespiratorie i cerebral la aduli, cnd particip un salvator, este: A. 1 : 5 B. 2 : 10 C. 2 : 15 D. 2 : 5 E. 1 : 15

71

47. CS. Raportul dintre respiraie i compresiuni sternale, n caz de efectuarea resuscitrii cardiorespiratorie i cerebral la aduli, cnd particip doi salvatori, este: A. 1 : 5 B. 2 : 10 C. 2 : 15 D. 2 : 5 E. 1 : 15 48. CS.Raportul dintre respiraie i compresiuni sternale, n caz de efectuarea resuscitrii cardiorespiratorie i cerebral la copilul 5 ani, cnd particip un salvator, este: A. 1 : 5 B. 2 : 10 C. 2 : 15 D. 2 : 5 E. 1 : 15 49. CS. Raportul dintre respiraie i compresiuni sternale, n caz de efectuarea resuscitrii cardiorespiratorie i cerebral la nou-nscutul, cnd particip doi salvatori, este: A. 1 : 5 B. 2 : 10 C. 2 : 15 D. 1 : 3 E. 1 : 15 50. CS. Semnul electrocardiografic de leziune subepicardic este : A. Supradenivelarea segmentului ST concav spre linia isoelectric B. Unda T negativ, adnc, ampl, simetric C. Subdenivelarea segmentului ST concav spre linia isoelectric D. Supradenivelarea segmentului ST convex spre linia isoelectric E. Supradenivelarea accentuat a segmentului ST 51. CS.Frecvena compresiunilor sternale n caz de efectuarea resuscitrii cardiorespiratorie i cerebrale la aduli este : A. 60-70/min B. 60-80/min C. 100-110/min D. 50-60/min E. 80-100/min 52. CS. Frecvena compresiunilor sternale n caz de efectuarea resuscitrii cardiorespiratorie i cerebrale la copilul 3 ani este : A. 60-70/min B. 60-80/min C. 100-120/min D. 50-60/min E. 80-100/min 53. CS. Frecvena compresiunilor sternale n caz de efectuarea resuscitrii cardiorespiratorie i cerebrale la nou-nscutul este : A. 60-70/min B. 60-80/min C. 100-110/min D. 50-60/min E. 120-140/min 54. CS.Eliberarea cilor respiratorie superiore n prezena unui corp strin se efectueaz prin manevra: A. Sellick B. Guedel 72

C. Heimlich D. Magill E. Kocher 55. CS.n cazurile dezvoltrii unui oc anafilactic iniial se administrarea: A. Noradrenalin B. Prednisolon C. Clorur de calciu D. Dextran 70 E. Adrenalin 56. CS.Semnul electrocardiografic de infarct miocardic acut este : A. Unda Q patalogic B. Supradenivelarea segmentului ST i unda T negativ C. Unda Q patalogic i supradenivelarea segmentului ST D. Subdenivelarea segmentului ST i unda T negativ E. Unda Q patalogic i unda T negativ 57. CS.Extrasistolia ventricular precoce este: A. Extrasistolia ventricular frecvent scapat B. Extrasistolia ventricular cu fenomenul R-ul pe T C. Extrasistolia ventricular D. Extrasistolia ventricular politop E. Extrasistolia ventricular haotic 58. CS.Efectuai triajul pacientului politraumatizat care necesit supraveghere permanent i la care agravarea situaiei poate surveni n perioada 2 4 ore.Cartela de triaj este: A. Rou B. Galben C. Verde D. Negru E. Albastru 59. CS.Efectuai triajul pacientului czut de la nlime cu leziuni grave, ce necesit asiatena medical de urgent pentru pstrarea necesitilor vitale. Cartela de triaj este: A. Rou B. Galben C. Verde D. Negru E. Albastru 60. CS.Efectuai triajul pacientului cu fractur a humrului i nu cere supraveghere permanent i nu este risc crescut la agravarea sntii. Cartela de triaj este: A. Rou B. Galben C. Verde D. Negru E. Albastru 61. CS.Dup stopul cardiac primar, contiina dispare peste: A. 10 sec B. 30 sec C. 60 sec D. 5 min E. 3 min

62. CS.Care din urmtoarele semne clinice nu este dat de aciunea toxic a morfinei: A. Hiperemia facial B. Ameeli C. Apnoe periodic D. Tahicardie E. Vise cu ochi deschii 63. CS.Care din semnele clinice enumerate nu este caracteristic pentru ocul toxico-infecios: A. Tahicardie B. Vasodilatarea pronunat C. Diminuarea diurezei D. Febr E. Paliditatea tegumentelor 64. CS.Hemoragia minimal n care se manifest tabloul clinic al ocului hemoragic este: A. 10-20% B. 20-30% C. 30-40% D. 40-50% E. > 50% 65. CS. Semn cert de fractur a bazei craniului este: A. Otoragia B. Otoreea C. Lichid cefalo-rahidian sanguinolent D. Nazoragia E. Toate enumerate 66. CS.Comoia cerebral asociat cu leziunea esuturilor moi se clasific ca traum cranio-cerebral: A. Minor deschis B. Minor nchis C. Medie deschis D. Medie nchis E. Grav nchis 67. CS.Cea mai frecvent cauz de moarte subit dup infarctul miocardic acut este: A. Trombembolismul pulmonar acut B. Fibrilaie ventricular C. Ruptur extern de cord D. Ruptur septului interventricular E. Fibrilaia atrial 68. CS.Dup stopul cardiac primar, respiraia spontan se suspendeaz nu mai trziu de: A. 20 sec B. 30 sec C. 60 sec D. 5 min E. 3 min 69. CS.n embolia gazoas a arterelor pulmonare cea mai confortabil poziie a pacientului n pat este: A. Pe spinare B. Pe partea lateral stng C. Pe partea lateral dreapt D. Cu redicarea extramitii cefalict E. n orice poziie 70. CS.Doza de energie iniial n efectuarea ocului electric extern este: A. 100 J B. 300 J 73

C. 50 J D. 200 J E. 350 J 71. CS.Doza de energie a dou n efectuarea ocului electric extern este: A. 100 J B. 300 J C. 50 J D. 200 J E. 350 J 72. CS.Doza maximal de energie n efectuarea ocului electric extern este: A. 100 J B. 300 J C. 50 J D. 200 J E. 360 J 73. CS.Doza de adrenalin pentru administrarea intravenoas pe parcursul efecturii resuscitrii cardiorespiratorie i cerebrale este: A. 0,02 mg/kg B. 0,025 mg/kg C. 1 mg D. 0,03 mg/kg E. 2 mg 74. CS.Alegei care drog se administrarea intratraheal pe parcursul efecturii resuscitrii cardiorespiratorie i cerebrale: A. Bicarbonat de sodiu B. Noradrenalin C. Dopamin D. Adrenalin E. Amiodaron 75. CS.Doza de adrenalin pentru administrarea intratraheal pe parcursul efecturii resuscitrii cardiorespiratorie i cerebrale este: A. 0,02 mg/kg B. 0,025 mg/kg C. 1 mg D. 0,03 mg/kg E. 2 mg 76. CS. Doza de atropin pentru administrarea intravenoas pe parcursul efecturii resuscitrii cardiorespiratorie i cerebrale este: A. 0,02 mg/kg B. 0,025 mg/kg C. 3 mg D. 0,03 mg/kg E. 2 mg 77. CS.Pe traseu electrocardiografic aspectul de dini de fierestru este prezint n: A. Tahicardia atrial haotic B. Aritmia sinusal C. Flutter-ul atrial D. Tahicardia joncional accelerat E. Fibrilaia atrial 78. CS.Pe traseu electrocardiografic scurtarea intervalului P-R este ntlnit n : A. Bradicardie sinusal B. Bloc atrioventricular de gr.I C. Sindrom WPW

D. Bloc atrioventricular de gr.III E. Ritmul ideoventricular 79. CS. Simptomul cel mai frecvent prezent n pneumotoraxul spontan este: A. Dispnea de efort B. Durerea accentuat C. Agitaia D. Colapsul cardiocirculator E. Tusea 80. CS. n caz de efectuarea a masajului cardiac extern la copilul 3 ani, poziia palmei este: A. n treimea superioar a sternului B. n treimea superioar i medie a sternului C. n treimea medie i inferioar a sternului D. n spaiul intercostal cinci din stnga E. n spaiul intercostal patru din stnga 81. CS.Masajul cardiac extern la nou-nscutul se efectueaz cu: A. Palm B. Un deget C. 2 degete D. 4 degete E. Toate enumerate 82. CS.Examenul secundar la pacientul politraumatizat se ncepe cu: A. Examenarea cutiei toracic B. Examenarea abdomenului C. Examenarea bazinului D. Examenarea extramitii cefalice i a gtului E. Examenarea extramitii superioare i inferioare 83. CS. La ce etapa de asisten medical se va reduce luxaia a articulaei humerusului? A. Prespitalaceasc B. Departamentul de Medicina de urgen C. Terapia intensiv D. Departamentul de traumatologie E. Sala de operaie 84. CS.La ce etapa de asisten medical se va reduce luxaia a articulaei genunchiului? A. Prespitalaceasc B. Departamentul de Medicina de urgen C. Terapia intensiv D. Departamentul de traumatologie E. Sala de operaie 85. CS.Drog de elecie n caz de asistolia ventricular este: A. Atropin B. Teofillin C. Lidocain D. Noradrenalin E. Amiodaron 86. CS.Alegei un drog de elecie n caz de com pe fond de supradozarea opeaceelor: A. Tiamin B. Acid ascorbic C. Naloxon D. Glucoz 40% E. Atropin 87. CS.Alegei un drog de elecie n caz de com alcoolic: A. Tiamin B. Acid ascorbic C. Naloxon D. Glucoz 40% E. Atropin 74

88. CS.Alegei un drog de elecie n caz de com hipoglicemic: A. Tiamin B. Acid ascorbic C. Naloxon D. Glucoz 40% E. Atropin 89. CS.Drog de elecie n caz de bloc atrio-ventricular gradul III i hemodinamic stabil este: A. Atropin B. Adrenalin C. Lidocain D. Pace-maker temporar E. Procainamid 90. CS.Determinarea dimensiunilor necesare ale atelei cervicale (gulerului) la bolnavul politraumatizat se efectueaz msurnd: A. Distana dintre pavilionul urechii i muchiul trapezoid B. Linia vizual dintre muchiul trapezoid i unghiul mentonier al mandibulei C. Distana dintre unghiul mandibulei i muchiul trapezoid D. Distana dintre mandibul i stern E. Linia vizual dintre muchiul trapezoid i apofiza mastoid 91. CS. Doza de Atropin pentru administrarea i/v n bolus, n caz de bloc atrio-ventricular gradul II i hemodinamic stabil este: A. 0,005 mg/kg B. 2 mg C. 0,15 mg/kg D. 1 mg E. 0,001 mg/kg 92. CS.Drog de elecie n caz de tahicardia ventricular i hemodinamic stabil este: A. Lidocain B. Propranolol C. Verapamil D. Strofantin E. Digixin 93. CS.Verificai volumul de volum expanderi pentru administrarea n perfuzie, n primele 1-1,5 ore, n caz de oc hipovolemic: A. 1-2 l B. 2-3 l C. 4-7 l D. 7-9 l E. Toate enumerate 94. CS. Drog de elecie n caz de hipertermie este: A. Metamizol B. Propranolol C. Verapamil D. Papaverin E. Morfin 95. CS.Doz de Metamizol pentru administrarea i/v n bolus, n caz de hipertermie, este: A. 0,005 mg/kg B. 2 g C. 0,15 mg/kg D. 1 mg

E. 0,001 mg/kg 96. CS.Drog de elecie n caz de submersie i prezena bronhospasmului este: A. Metamizol B. Teofilin C. Verapamil D. Papaverin E. Morfin 97. CS.Doz de Teofilin pentru administrarea i/v n bolus, n caz de submersie i prezena bronhospasmului, este: A. 0,005 mg/kg B. 2 mg C. 0,15 mg/kg D. 1 mg E. 5-6 mg/kg 98. CS.Care este indicaia principal a aplicrii pantalonii antioc? A. Traumatismul abdominal B. Ruptura diafragmei i a plmnilor C. Traumatismul craniocerebral asociat cu traumatismul toracic D. Traumatismul abdominal asociat cu traumatismul toracic E. Leziunea plmnilor i tamponada cordului 99. CS.n caz de politraumatism imobilizarea se ncepe cu: A. Imobilizarea pe scndura lung, imobilizarea extramitilor superioare i inferioare, imobilizarea coloanei cervicale B. Imobilizarea coloanei cervicale, imobilizarea pe scndura lung, imobilizarea extramitilor superioare i inferioare C. Imobilizarea extramitilor superioare i inferioare, imobilizarea coloanei cervicale, imobilizarea pe scndura scurt D. Imobilizarea pe scndura scurt, imobilizarea coloanei cervicale, imobilizarea extramitilor superioare i inferioare E. Imobilizarea pe scndura lung, imobilizarea coloanei cervicale, imobilizarea extramitilor superioare i inferioare 100. CS.La locul accidentului triajul victimelor se face dup categoriile de triaj. Indicai prioritate de triaj: A. Prioritatea II, decedai, Prioritatea III, Prioritatea I B. Prioritatea I, Prioritatea II, Prioritatea III, decedai C. Prioritatea II, Prioritatea III, Prioritatea I, decedai, D. Prioritatea III, decedai, Prioritatea I, Prioritatea II E. Decedai, Prioritatea I, Prioritatea II, Prioritatea III 11. CM.Prin o plag abdominal penetrant se scurge lichid bilos i coninut alimentar. Leziunea nu este: A. De colon B. De duoden C. De ficat D. De ci biliare extrahepatice E. De vezic urinar 12. CM.Care din semnele clinice aparin tamponadei cardiace? A. Turgescena jugularelor B. Ritmul de galop C. Prbuirea tensiunii arteriale D. Dispariia zgomotelor cardiace E. Mrirea matitii cardiace 75

13. CM.Care din urmtoarele enunuri caracterizeaz plgile prin arme albe? A. Apar n urma loviturilor din fa B. Produc leziuni delebrante C. Mai frecvent sunt plasate pe partea stng a corpului D. Afecteaz mai frecvent abdomenul superior E. Au traiect complex 14. CM.n intoxicaii cu barbiturice pot aprea urmtoarele manifestri clinice: A. Hipotonie muscular B. Tulburri ale digestiei C. Hipertensiune arterial D. Retroglosoptoz E. Hipotermie 15. CM.ntr-un pneumotorax sufocant (cu supap) tabloul clinic poate cuprinde urmtoarele: A. Durere B. Turgescena jugularelor C. Colaps D. Bradicardie E. Tahipnee 16. CM.Avantajul n efectuarea respiraiei artificiale a plmnilor prin metoda gur la gur const n: A. Posibilitatea de a efectua aceast metod n orice condiii B. Stimularea neuro-reflectorie a centrului respirator C. Stimularea neuro-reflectorie a centrului cardio-vascular D. Asigurarea volumului respirator depind norma de 2-3 ori E. Asigurarea unui volum respirator insuficient 17. CM.Cauzele reversibile n caz de resuscitare cardiorespiratorie i cerebral sunt: A. Hipoxia B. Hipotensiunea C. Moartea cardiac D. Hipovolemia E. Tamponada cardiac 18. CM.Conicotomia urgent este indicat n caz de: A. Fracturi ale vertebrelor cervicale i paralizie a muchilor intercostali B. Poliomielit forma bulbar C. Bronhospasm n ocul anafilactic D. Apnoe la pacientul cu fibrilaie ventricular E. Laringospasm n laringotraheit 19. CM.Eficiena ventilaiei artificiale i a compresiunii sternale se apreciaz prin: A. Dispariia midiazei B. Apariia pulsului la artera carotid C. Recolorarea tegumentelor D. Apariia ritmului ideoventricular pe ECG/monitor E. Apariia respiraiei spontane 110. CM.Formele (variantele) clinice n debutul infarctului miocardic acut sunt: A. Varianta astmatic B. Varianta cu evoluia silenioas C. Varianta cu tuse uscat paroxistic la efort

D. Varianta disritmic E. Varianta cu debitul mic (oc) 111. CM.Disritmiile cardiace fatale (maligne) sunt: A. Extrasistolia ventricular B. Extrasistolia politop C. Fibrilaia ventricular D. Tahicardia ventricular cu alur ventricular peste 220/min E. Flutter atrial 112. CM.Protocolul de resuscitare cardiorespiratorie i cerebral n caz de asistole include: A. Masajul cordiac extern B. Administrarea adrenalinei C. Administrarea lidocainei D. Lovitura precordial E. Administrarea atropinei 113. CM.Efectund masajul cordiac extern pot aprea urmtoarele complicaiile: A. Fracturi costale i de stern B. Ruptura ficatului C. Hemoragie din plag D. Contuzia cordului E. Hemopericard 114. CM.Sindromul de hipertensiune intracerebral major este caracterizat prin: A. Tahicardie B. Bradicardie C. Bradipnoe D. Hipertensiune arterial E. Hipotensiune arterial 115. CM.Care sunt semnele clinice caracteristice unei morii clinice: A. Pierderea strii de contiin B. Absena pulsului la vasele mari C. Absena zgomotelor cardiace D. Oprirea respiraiei E. Mioza 116. CM.Resuscitarea cu restabilirea complet a funciei sistemului nervos central este posibil n moartea clinic ndelungat n caz de: A. Hipertemie 3-4 min B. Normotermie 3-4 min C. Normotermie 5-6 min D. Scdere a temperaturii corpului pn la 31-32 timp de 20 30 min E. Hipertermie 7 min 117. CM.Care sunt semnele obiective unui deces biologic: A. Mioz bilateral B. Cornee uscat C. Pulsul absent la artera carotid D. Extremiti reci E. Unde ondulate pe ECG 118. CM.Care sunt factorii de risc n moartea cardiac subit? A. Hipotensiunea arterial B. Diabetul zaharat C. Variabilitatea ritmului cardiac D. Hipertensiunea arterial E. Fumatul 119. CM.Semnele premonitorii ale unei morii subite sunt: A. Disritmiile ventriculare fatale B. Disritmiile ventriculare n clasele III, IV i V 76

C. Tahicardia ventricular reintrant D. Hipertermie E. Sincopele repetate 120. CM.Cauzele precipitante ale morii cardiace subite sunt: A. Obstrucia cilor respiratorii superioare B. Cardiopatia ischemic C. Manevre vagale D. Boli valvulare E. Miocardite 121. CM.Stopul cardiac se instaleaz prin: A. Fibrilaie ventricular B. Tahicardie ventricular cu alura ventricular 180 /minut C. Asistolie ventricular D. Disociaie electromecanic E. Tahicardie ventricular torsad de vrf 122. CM.Protocolul de resuscitare cardiorespiratorie i cerebral n caz de Fibrilaie ventricular include: A. Masajul cordiac extern B. Administrarea adrenalinei C. Administrarea lidocainei D. Efectuarea defibrilrii electrice E. Administrarea atropinei 123. CM.Pacientul a fost resuscitat cu succes. Ce se administreaz din droguri inotropice, pentru susinerea indecelor hemodinamice, n caz cnd PA sistolic este 80 mm Hg? A. Adrenalin B. Dopamin C. Mezaton D. Dobutamin E. Noradrenalin 124. CM.Disritmiile cardiace supraventriculare sunt: A. Ritmul idioventricular B. Tahicardia sinusal C. Flutter atrial D. Extrasistola joncional E. Fibrilaie atrial 125. CM.Drogurile contraindicate n cazul ocului cardiogen sunt: A. Nitraii B. Dopamin C. Dobutamin D. Noradrenalin E. Propranolol 126. CM.Criterii clinice principale pentru verificarea diagnosticului clinic al tromboembolismului pulmonar acut: A. Durerea toracic accentuat B. Dispnee accentuat n repaos C. Tegumentele marmorate D. Diaforez E. Tahidisritmiile cardiace accentuate 127. CM.Criteriile principale pentru aprecierea ocului cardiogen sunt: A. Hipotensiune arterial accentuat B. Oligurie C. Timp de recolorare cutanat <2 sec

D. Indexul cardiac sczut E. Sindromul dureros 128. CM.In caz de infarct miocardic acut necomplicat, protocol de tratament la etapa de prespital se constituie din administrare: A. Morfinei B. Heparinei C. Aspirinei D. Nitroglicerinei E. Lidocainei 129. CM.Cauzele sincopei Adams-Stokes-Morgani sunt: A. Tahicardia ventricular monomorf cu durata scurt B. Extrasistolia atrial frecvent C. Fibrilaia ventricular cu durat scurt D. Tahicardia sinusal E. Asistolia ventricular 130. CM.Formele de tromboembolism pulmonar acut dup evoluie clinic sunt (OMS, 1990): A. Instantanee (subit) B. Cronic C. Acut D. Subacut E. Recidivant 131. CM.Pe fond de supradozaj digitalic se nregistreaz semne electrocardiografice ale sindromului Friederik, ce se administreaz pentru nlturarea disritmiei: A. Verapamil B. Atropin C. Procainamid D. Clorur de potasiu E. Furosemid 132. CM.n care situaii enumerate mai jos va fi necesar aplicarea atelei cervicale de imobilizare? A. Catotraum B. Submersie C. Fractur deschis de clavicul D. Traumatisme nchise n acident rutier E. Stop cardiac 133. CM.Care din drogurile enumerate mai jos nu se va administra endotraheal: A. Adrenalina B. Atropina C. Lidocaina D. Dopamina E. Oxigen 134. CM.Algoritmul de efectuarea degajrii rapide a pacientului politraumatizat din automobilul avariat este: A. Examenul primar B. Examenul secundar C. Imobilizarea regiunii cervicale cu atela cervical D. Imobilizarea manual n poziia direct a capului i corpului E. Punere sub spatele victimei a scndurei lungi 135. CM.La un pacient cu politraumatism n stare satisfctoare, este necesar de a efectua: A. Examenul primar i secundar B. Imobilizare pe scndura lung C. Aplicarea garoului D. Administrarea de analgetice narcotice

E. Aplicarea atelei cervicale de imobilizare 136. CM.Care sunt metodele de dezobstrucie a cilor respiratorii superioare A. Tripla manevr Safar B. Aplicarea pipei Guedel C. Conicotomia D. Intubaia orotraheal E. Manevra Heimlich 137. CM.Care sunt metodele de dezobstrucie a cilor respiratorii inferioare A. Tripla manevr Safar B. Aplicarea pipei Guedel C. Conicotomia D. Intubaia orotraheal E. Manevra Heimlich 138. CM.Hemostaza unei plgi n regiunea temporal va consta din: A. Pensarea arterei temporale pe traect B. Aplicarea unui pansament compresiv C. Tamponada n plaga D. Suturarea temporar a plgii E. Aplicarea buretelui hemostatic 139. CM.Comform clasificrii internaionale ocul distributiv include ocurile: A. Traumatic B. Anafilactic C. Cardiogen D. Neurogen E. Toxi-infecios 140. CM.Conform recomandrilor internaionale, pentru verificarea diagnosticului de infarct miocardic acut trebuie s fie prezente urmtoarele criteriile: A. Sindromul anginos B. Dispnea accentuat C. Creterea enzimelor cardiace specifice D. Semne tipice prin examenul EcoCord E. Semne tipice pe traseul ECG 141. CM.n caz de tahicardie paroxistic de tip necunoscut i cu complexe QRS lrgite, pe fond de hemodinamic stabil, pentru nlturarea disritmiei se administreaz: A. Verapamil B. Lidocain C. Procainamid D. Propranolol E. Amiodaron 142. CM.Disritmiile cardiace ventriculare sunt: A. Ritmul idioventricular B. Tahicardia sinusal C. Flutter atrial D. Extrasistolie joncional E. Tahicardia torsada de vrfuri 143. CM.n fracturile membrului toracic la etapa prespitaliceasc vor fi folosite atelele de transport: A. Atela Diterix B. Atela Cramer C. Atela gipsat D. Obiecte de ocazie ( scnduri, s.a.) E. Desso 144. CM.Care din drogurile de mai jos se va administra obligatoriu n efectuarea resuscitrii:

77

A. Atropin B. Dopamin C. Vasopressin D. Calciu clorid E. Adrenalin 145. CM.Care din drogurile de mai jos se va administra n angina instabil: A. Aspirin B. Nitroglicerin C. Heparin D. Verapamil E. Metoprolol 146. CM.Alegei cauze de instalarea a strii terminal n caz de electrocutare: A. Fibrilaia ventricular B. Stop respirator de genez central C. Stop respirator ca consecin spasmului de musculatur respiratorie D. Disiciaia electromecanic E. Hipotonie 147. CM.n caz de accident prin fulger se instaleaz: A. Incontien B. Stop cardiac C. Stop respirator D. Hipotonie E. Hipovolemie 148. CM.Severitate i prognosticul n electrocutare depinde de: A. Curent electric B. Condiii n care a fost instalat electrocutare C. Stare general a victimei D. Traiect de trecerea a curentului E. Toate enumerate sunt incorecte 149. CM.Dup cauze i forme submersia se clasific ca: A. Forma propriu (adevrat, real) B. Submersia la copilul C. Forma sincopal D. Forma de asfixie E. Submersia secundar 150. CM.n care forme de submersie se instaleaz edem pulmonar? A. Forma propriu (adevrat, real) B. Submersia la copilul C. Forma sincopal D. Forma de asfixie E. Submersia secundar Reumatologie 1. CS. Criteriul morfologic n reumatismul articular acut se consider: A. Noduli Aschoft B. Noduli Osler C. Noduli reumatoizi D. Noduli Geberden E. Noduli tofacee 2. CS. Testul Schober prezint determinarea: A. Mobilitii coloanei vertebrale B. Osteoporozei C. Crepitaiei articulare D. Adenopatiei E. Pocnetelor articulare 3. CS. Componentele lichidului sinovial la oamenii sntoi sunt urmtoarele, EXCEPTND: 78

A. Celule sinoviale B. Celule mononucleare C. Eritrocite D. Acidul hialuronic E. Proteine 1,5-1,8 g/dl 4. CS. Pacienii cu artrit reumatoid cu manifestri ale vasculitei sistemice pot prezenta urmtoarele, cu excepia: A. Sindrom Rayneaud B. Metroragii C. Echimoze D. Cardiopatii metabolice E. Gangrena degetelor 5. CS. Cea mai comun manifestare a artritei reumatoide stabilite, este reprezentat de: A. Miocardita B. Vasculita C. Redoarea matinal D. Afectarea coloanei vertebrale E. Afectarea articulaiei coxo-femurale 6. CS. Precizai care dintre urmatoarele afirmaii definesc sindromul Felty: A. Artrita reumatoid (AR) se asociaz cu eritrocitoz B. AR se asociaz cu trombocitoz C. AR se asociaz cu neutrofilie D. AR se asociaz cu eozinofilie E. AR se asociaz cu splenomegalie 7. CS. Manifestrile oculare cel mai frecvent ntlnite n artrita reumatoid sunt reprezentate de: A. Uveit B. Episclerit C. Cataract D. Scleromalacia perforans E. Conjunctivit 8. CS. Precizai mecanismul de producere a anemiei normocrome, normocitare ntilnite n artrita reumatoida activ: A. Eliberarea insuficient a Fe din sistemul reticulo-endotelial B. Perturbri de sintez a porfirinei C. Exces de B6 D. Deficit de acid folic E. Fermentopatii eritrocitare 9. CS. n tratamentul artritei reumatoide sunt utilizate urmtoarele preparate, cu excepia: A. Antiinflamatoriilor steroidiene B. Antiinflamatoriilor nesteroidiene C. Imunosurpesivelor D. Srurilor de aur E. Antibioticelor 10. CS. Deformrile caracteristice minii reumatoide includ urmtoarele modificri, cu EXCEPTIA: A. n form de M B. n"butonier" C. Deviaie ulnar a degetelor D. "Gt de lebed" E. Anchiloza articulaiilor interfalangiene distale 11. CS. Obiective ale terapiei poliartritei reumatoide sunt urmatoarele, cu exceptia: A. Reducerea inflamaiei B. Reducerea durerilor articulare

C. Oprirea evoluiei leziunilor distructive ale oaselor, articulaiilor D. Corectarea mecanic a funciei articulare E. Corecia acidozei 12. CS. Majoritatea pacientilor cu poliartrit reumatoid sunt purtatori ai antigenului major de histocompatibilitate: A. HLA DR 4 B. HLA DR 2 C. HLA DR 3 D. HLA A2 E. HLA B7 13. CS. Afectarea viscerala mai des ntlnit n artrita reumatoid este: A. Pericardita B. Gastrita C. Ulcer gastric D. Colecistita E. Colita 14. CS. Polimorfonuclearele, care au fagocitat complexe imune, ce se vizualizeaz ca granulaii intracelulare, caracteristice artritei reumatoide, se numesc: A. Sinoviocite B. Plasmocite C. Ragocite D. Limfocite E. Celule B 15. CS. Nodulii reumatoizi sunt formaiuni ce conin resturi de celule, fibre de reticulin i: A. Colagen B. Hidroxiapatit C. Colesterol D. Lipoproteide E. Cristale Charcot- Leyden 16. CS. Stadiul II radiologic al artritei reumatiode Nu incliude: A. Osteoporoza vizibil radiografic B. Absena deformrii articulare C. Anchiloza articular D. Atrofia muchilor adiaceni articulaiei E. Prezena facultativ a leziunilor extraarticulare 17. CS. Analiza lichidului sinovial in poliartrita reumatoida evidentiaz: A. Ragocite B. Sinoviocite C. Plasmocite D. Limfocite E. Celule B 18. CS. Efectele adverse a chlorochinei (delagilei) sunt urmtoarele, cu excepia: A. Tulburri vizuale B. Colaps cardiovascular C. Convulsii D. Stop respirator E. Hiperglicemie 19. CS. n inducia lupusului eritematos sistemic sunt incriminate urmtoarele preparate, cu excepia: A. Metildopa B. Metilprednizolonul C. Chinidina D. Rezerpina E. Tetraciclina 20. CS. Alegeti afirmaia fals despre anticorpii antifosfolipidici: 79

A. Se asociaz des cu livedo reticularis B. Se asociaza cu trombozele arteriale si venoase C. Pot determina avorturi spontane D. Se asociaza cu valvulopatii E. Se asociaza frecvent cu hemoragii 21. CS. Care dintre urmtorii autoanticorpi au incidena cea mai mare n lupusul eritematos sistemic: A. Anticorpi anti-centromer B. Anticorpi anti Jo1 C. Anticorpi anti-gialuronidaza D. Anticorpi anti-streptolizina-O E. Anticorpi anti ADNds (dublu catenar) 22. CS. Osteoporoza poate fi indus administrnd ndelungat: A. Calciu B. Metotrexat C. Corticosteroizi D. Diuretice tiazide E. Vitamina D 23. CS. Osteoporoz i eroziuni ale articulaiilor minilor sunt caracteristice pentru: A. Artrita reumatoid B. Osteoartroz C. Osteoporoz juvenil D. Spondilit anchilozant E. Artrit infecioas 24. CS. Blocarea ciclooxigenazei i inhibarea consecutiv a prostaglandinelor este efectul principal al: A. Srurilor de aur B. Antipaludicelor de sintez C. Antiinflamatoriilor nesteroidiene D. Steroizilor E. D-penicilaminei 25. CS. Pentru ce afeciune este tipic urmtorul tablou clinic: femeie tnr cu subfebrilitate, poliartralgii persistente, erupii "n fluture" i afectare visceral (nefrit, pleurezie, anemie)? A. Spondilit anchilozant B. Artrit psoriazic C. Lupus eritematos sistemic D. Artrit reumatoid E. Artrit juvenil 26. CS. Care dintre urmtorii factori nu pot favoriza apariia sclerodermiei: A. Policlorura de vinil B. Hidrocarburi aromate C. Uleuri toxice D. Bleomicina E. Prostaciclina 27. CS. Sindromul CREST este o variant limitat a: A. Sclerodermiei sistemice B. Artritei reumatoide C. LES D. Spondilitei anchilozante E. Polimiozitei 28. CS. Criteriile de diagnostic al sclerodermiei sunt urmtoarele, cu excepia: A. Sindromul Rayunaud B. "Edem dur", induraia tegumentuluui C. Calcinoza subcutanat D. Osteoliza falangei distale

E. Sindromul Reiter 29. CS. Injuria celulei endoteliale n sclerodermie poate fi reflectat de nivelul crescut de: A. Factorul Fon Willenbrant B. Factorul reumatoid C. Factorul Hageman D. Colesterol E. Glicoz n snge 30. CS. Care tegumente sunt interesate cel mai rar n sclerodermie: A. Ale degetelor i minilor B. Ale feei C. Ale antebraului D. Ale trunchiului E. Ale tlpilor 31. CS. Artralgiile n sclerodermie pot fi explicate prin: A. Colagenarea sinovialei B. Degenerarea proteoglicanilor cartilajului articular C. Depunerea cristalelor de oxalat de calciu n articulaii D. Depunerea cristalelor de apatit n articulaii E. Osteoporoz subcondral 32. CS. Guta este o maladie determinat de o anomalie nnscut sau dobndit a metabolismului: A. Glucidic B. Purinic C. Hidric D. Electrolitic E. Energetic 33. CS. Care articulaie e afectat cu predilece (n debut) n gut: A. Radio-carpal B. Tarso-falangeal l C. Genunchii D. Umerii E. Cotul 34. CS. Manifestri clinice ale periarteriitei nodoase pot fi urmtoarele, cu excepia celor: A. Renale B. Musculoarticulare C. Nervoase D. Gasrointestinale E. Oculare 35. CS. Criteriile principale de diagnostic ale dermatomiozitei sunt urmtoarele, Cu EXCEPTIA: A. Slbiciune muscular simetric B. Edem periorbital C. Creterea Creatinfosfokinazei n ser D. Nivel crescut de antistreptolizin-O n ser E. Anomalii elecromiografice de tip miotonic 36. CS. Aproape 100 % dintre pacienii cu miozit cu autoanticorpi anti-Jo-1 aparin fenotipului: A. Polimiozit asociat cu fibroz pulmonar interstiial B. Boala mixt a esutului conjunctiv C. Lupus eritematos sistemic D. Sindromul Sjogren E. Sindromul CREST 37. CS. Simptoamele de reflux esofagian n dermatomiozit sunt cauzate de: A. Afectarea musculaturii striate faringiene B. Disfuncia sfincterului esofagian inferior C. Colecistit D. Disfuncia sfincterului esofagian superior E. Fermentopatie 80

38. CS. Manifestarea precoce ale spondilitei anchilozante se consider: A. Durere lombosacral B. Durere cervical C. Bolnavul are aspectul unei "marionete de lemn" D. Cifoz dorsal superioar E. Amiloidoza renal 39. CS. Care este cea mai frecvent manifestare extraarticular la pacienii cu spondilit anchilozant: A. Renal B. Ocular C. Cardiac D. Vascular E. Tegumentar 40. CS. Complicaia neurologic care poate aprea la pacienii cu spondilit anchilozant n stadiu avansat este: A. Semnul de coad de cal B. Hiperestezie perineal C. Accentuarea reflexelor achiliene D. Compresia nervului median E. Afazia 41. CS. Afectarea major cardiac n spondilita anchilozant este reprezentat de : A. Insuficiena zigmoidelor aortice B. Stenoza aortic C. Insuficiena mitral D. Insuficiena tricuspidal E. Stenoza mitral 42. CS. Atigenul de histocompatibilitate cel mai frecvent ntlnit la pacientii cu spondilit anchilozant este: A. HLA DR 4 B. HLA DR 2 C. HLA B27 D. HLA A2 E. HLA B7 43. CS. Sacroileita bilateral de diverse grade, confirmat radiologic, este criteriul esenial pentru: A. Spondilita anchilozanta B. L upus eritematos sistemic C. Artrita reumatoid D. Reumatism articular acut E. Gut 44. CS. n grupul spondilitelor seronegative sunt incluse urmtoarele, cu excepia: A. Spondilitei anchilozante B. Artritei reactive C. Artritei psoriatice D. Sindromului Bechet E. Sindromului Raynaud 45. CS. Care vasculit poate debuta cu astm bronic: A. Sindromul Churg -Straus B. Granulomatoza Wegener C. Boala Kawasaki D. Purpura Henoch-Schonlein E. Crioglobulinemia mixt 46. CS. Afectarea tegumentar n vasculita hemoragic include urmtoarele, cu excepia: A. Peteii

B. Echimoze C. Teleagioectazii D. Purpura E. Papule 47. CS. Afectarea aortei, a ramurilor sale cu afinitate deosebit pentru colateralele arterei carotide externe i, n special, pentru artera temporal superficial, este cunoscut sub numele: A. Arteriita Horton B. Sindromul Churg -Straus C. Granulomatoza Wegener D. Purpura Henoch-Schonlein E. Crioglobulinemia mixt 48. CS. Arteriita Takayasu poart denumirea de: A. Alveolita B. Boala fr puls" C. Boala legionarilor D. Purpura trombocitopenica E. Crioglobulinemia mixt 49. CS. Criteriile diagnostice n boala Kawasaky sunt urmtoarele, cu excepia: A. Febra B. Conjunctivita C. Glomerulonefrita D. Limfadenopatie cervical E. Erupii polimorfe pe trunchi 50. CS. Eritemul nodos Nu poate fi simptomatic pentru: A. Distonia neurocirculatorie B. Sarcoidoz C. Infecie streptococic D. Yersinioz E. Tuberculoz 51. CS. Care este de obicei prima manifestare a bolii Behcet: A. Artrita articulaiilor tarso-falangiene B. Astm bronic C. Nefrita D. Pneumonita E. Ulceraii recurente orale i genitale 52. CS. n apariia sindromului Reiter este cunoscut rolul: A. Agenilor infecioi B. Anomaliilor metabolice C. Traumatismului cardiac D. Abuzului de alcool E. Aterosclerozei coronare 53. CS. Contraindicaie n tratamentul cu corticosteroizi este: A. Reumatismul articular acut B. Astmul bronic C. Nefrit lupic D. Dermatomiozit E. Ulcerul gastric n acutizare 54. CS. Care preparat se folosete n puls- terapia bolilor reumatice: A. Penicillin B. Nandrolon (Retabolil) C. Dobutamin D. Aprotinin (Contrical) E. Metilprednizolon n doze 1-2 mg/kg/zi 55. CS. Tratamentul bolnavului cu artrit reumatoid se ncepe cu medicaia: A. Antipaludice de sintez (hidroxiclorochina) B. Terapie imunosupresiv (metotrexat) C. Antiinflamatoare nesteroidiene (diclofenac) D. Antiinflamatoare steroidiene (prednison) 81

E. Sruri de Aur (tauredon) 56. CS. Efecte adverse n puls- terapie la bolnavii cu lupusul eritematos sistemic sunt urmtoarele, cu EXCEPTIA: A. Salt tensional B. Prurit cutanat C. Aritmii D. Convulsii E. Icter 57. CS. Care din urmtoarele preparate nu pot induce LES: A. Penicilina B. Metildopa C. Tetraciclina D. Chinidina E. Prednizolona 58. CS. Care dintre urmtoarele afirmaii privind efectele adverse ale terapiei cu aspirin nu este corect: A. Dispepsie B. Urticrie C. Hipoacuzie D. Trombocitoz E. Leucopenie 59. CS. Profilaxia reumatismului articular acut se face cu: A. Benzatin benzilpenicilina G 1200000 la 3 spt. B. Lincomicin C. Trimetoprim D. Nitrofurantoin (Furadonin) E. Norfloxacin (Nolicin) 60. CS. Contraindicaie n tratamentul cu acidul acetilsalicilic este: A. Ulceraia gastro-intestinal n faza acut B. Angina pectoral C. Artrita reumatoid D. Tromboflebita acut E. Reumatismul articular acut 61. CM. Care indici de laborator certific etiologia streptococic n reumatismul articular acut: A. Titrul antistreptokinazei B. Titrul antistreptolizinei-O C. Fibrinogenul D. Gama-globulinele E. Albuminele serice 62. CM. Enumerai manifestrile clinice ale reumatismului articular acut: A. Poliartrit B. Cardit C. Coree D. Noduli Geberden E. Noduli Boushard 63. CM. Care afeciuni pot intra n discuie n diagnosticul diferenial al sindromului articular n reumatismul articular acut: A. Artrita gonococic B. Poliartrita reumatoid C. Artrita acut reactiv D. Spondilita anchilozant E. Diabetul zaharat 64. CM. Care caractere ale artritei sunt specifice pentru reumatismul articular: A. Afectare simetric

B. Caracter migrator C. Caracter deformant D. Caracter nedeformant E. Caracter eroziv (rediologic) 65. CM. Care dintre urmtorii factori de risc sunt incriminai n etiologia artritei reumatoide: A. Sexul feminin B. Gena HLA-DR4 a complexului major de histocompatibilitate clasa a IIa C. Hiperglicemia D. Factori de mediu, cum ar fi clima i urbanizarea E. Sedentarismul 66. CM. Procesul inflamator din artrita reumatoid este condus de limfocite T-helper care infiltreaz sinoviala. Selectai argumentele care sustin aceast ipotez: A. Predominarea celulelor T in sinoviala B. Stimuleaz limfocitele B, responsabile de producia factorului reumatoid C. Proliferarea celulelor endoteliale D. Nu influeneaz plasmocitele E. Producerea de colagen 67. CM. Precizai care sunt deformrile caracteristice ale minii, care apar in timpul evoluiei artritei reumatoide: A. Deformare n"butonier" B. Deformare n forma de M C. Deviaie ulnar a degetelor D. Deformare n Gt de lebd E. Anchiloza articulaiilor interfalangiene distale 68. CM. Care dintre urmtoarele reprezint crirterii de diagnostic ale artritei reumatoide elaborate de ctre Colegiul American de Reumatologie (1987): A. Existena anemiei hemolitice autoimune B. Artrita simetric: interesarea simultan a acelorai articulaii in ambele pari ale organismului (simetric) cu durata de cel putin 6 sptmni C. Prezena nodulilor reumatoizi D. Prezena factorului reumatoid E. Modificari radiografice demonstrnd osteoporoza difuz 69. CM. Terapia artritei reumatoide cuprinde: A. Diclofenac B. Metronidazol C. Prednison n doze mici D. Aurotimalat de sodiu (Tauridon) E. Metotrexat 70. Modificrile caracteristice sinovitei reumatoide sunt urmtoarele: A. Proliferarea celulelor sinoviale B. Prezena de modificri vasculare focale sau segmentare C. Proliferarea fibroblatilor D. Depunerea de urai E. Prezena pannusului 71. CM. Manifestrile sistemice ale artritei reumatoide sunt determinate de: A. Vasculita arterelor mici B. Vasculita arterelor mijlocii C. Depunerea de anticorpii ADN D. Vasculita venulelor E. Infiltraia limfocitar 72. CM. Tumefierea articular n artrita reumatoid apare datorit: A. Leziunilor microvasculare B. Cresterii numarului celulelor sinoviale C. Osteoporozei epifizare 82

D. Eroziunii periostului E. Lezrii cartilajului articular 73. CM. Cele mai frecvente localizri ale nodulilor reumatoizi sunt: A. Cot B. Pleur C. Pericard D. Parenchim pulmonar E. Urechi 74. CM. Afectarea oculara ntlnit la pacienii cu poliartrit reumatoid const n: A. Sclerita B. Episclerita C. Glaucom D. Scleromalacia perforans E. Cataracta 75. CM. Analiza lichidului sinovial la pacienii cu poliartrit reumatoid evideniaz: A. Celularitate crescut, ntre 50000 i 60000 celule inflamatorii/ microlitru B. Predominana limfocitelor (75%) C. Ragocite D. Complementul total i fraciunile C3 si C4 crescute E. Nivel crescut de glucoz 76. CM. Printre criteriile ARA de diagnostic al lupusului eritematos sistemic se numr: A. Fotosensibilitate B. Artrit C. Serozit D. Sacroileit E. Ulceraii orale 77. CM. Care sunt manifestrile afectrii renale n lupusul eritematos sistemic: A. Glomerulonefrita mesangial B. Glomerulonefrita proliferativ focal C. Displazia chistic renal D. Litiaza oxalic E. Sindrom nefrotic 78. CM. Care caractere ale artritei sunt specifice lupusului eritematos sistemic: A. Monoartrit B. Afectare simetric C. Sacroileit D. Afectarea articulaiilor carpo-metacarpiene E. Migrator 79. CM. Afectrile cardiovasculare n boala lupic sunt: A. Miocardita lupic B. Endocardita lupic C. Pericardita lupic D. Ocluzii trombotice arteriolare E. Mixom atrial 80. CM. Care dintre urmtoarele leziuni sistemice se asociaz cu un prognostic sever n lupus: A. Infarct miocardic B. Nefrita membranoasa C. Fenomen Raynaud D. Hipotensiunea arteriala E. Arteriita mezenteric 81. CM. Care dintre urmatoarele articulatii sunt cel mai frecvent afectate n lupusul eritematos sistemic :

A. Interfalangiene distale B. Interfalangiene proximale C. Metacarpofalangiene D. Genunchii E. Coxofemorale 82. CM. Care sunt semnele clinico-paraclinice n lupusul eritematos sistemic: A. Titru crescut de antistreptolizina O B. Eritem n fluture C. Celule lupice D. Test Vasserman pozitiv E. Creatinfosfokinaza crescut 83. CM. Care dintre urmtoarele semne tegumentare sunt prezente n lupus: A. Erupie eritematoas maculopapular predominant n zonele expuse la soare B. Alopecie C. Hperpigmentare axilar si palmar D. Leziuni discoide E. Telangiectazii 84. CM. Afectarea neurologic la pacientii cu lupus eritematos sistemic e cauzat de: A. Ateroscleroza vaselor cerebrale B. Necroza fibrinoid vascular C. Proliferri intimale vasculare D. Depuneri de IgC i C3 la nivelul plexurilor coroide E. Insuficiena vertebro-bazilar 85. CM. Afectarea gastrointestinal la pacientii cu lupus eritematos sistemic se exprim clinic prin: A. Dispepsie B. Ascit C. Hepatomegalie D. Pancreatit E. Enzimopatii 86. CM. Afectarea neurologic n lupusul eritematos sistemic se exprim clinic prin: A. Convulsii B. Encefalit multifocal C. Meningit purulent D. Cefalee sever E. Parez facial 87. CM. Pentru diagnosticul polimiozitei explorrile eseniale sunt: A. Electromiografia B. Scintintigrafia osoas C. Biopsia musculara D. Tomografia computerizat E. Aprecierea enzimelor serice de origine muscular 88. CM. Diagnosticul pozitiv al dermatomiozitei se face pe urmtoarele criterii: A. Slbiciune muscular simetric a musculaturii B. Creterea enzimelor serice de origine muscular C. Distrucie osoas D. Anomalii electromiografice E. Fibroza musculara 89. CM. Urmtoarele caracteristici definesc dermatomiozita: A. Proces cronic supurativ B. Proces difuz C. Cu afectarea musculaturii extremitilor D. Afectarea pielii E. Afecteaz organele interne 83

90. CM. Care dintre urmtorii factori se presupune a fi implicai n apariia dermatomiozitei: A. Picornavirui B. Tabacismul C. Aberaii genetice D. Administrare de corticosteroizi E. Abuz de etanol 91. CM. Manifestrile musculare ntlnite n dermatomiozit sunt: A. Durere muscular spontan B. Dizartrie C. Atrofie muscular D. Calcinoz E. Flegmon intramuscular 92. CM. Aspectele anatomopatologice ale fibrei musculare striate n dermatomiozit sunt: A. Atrofie muscular B. Infiltraie muscular cu limfocite C. Necroza fibrelor musculare D. Vasculita cu tromboze plachetare E. Microabcese musculare 93. CM. Care dintre urmtoarele leziuni tegumentare sunt prezente n dermatomiozit: A. Edem palpebral (Rash heliotrop) B. Erupii eritemo- papulare C. Eritem periunghial D. Eritem nodular E. Alopecie 94. CM. n fazele tardive ale dermatomiozitei explorarea morfologic a muchilor poate relata: A. Fibrozare endomisial B. Atrofie perifascicular C. Calcinoz D. Miocite Anicicov (celule cu nuclei alungii) E. Celule Aschoft 95. CM. Ce manifestri cardiovasculare prezint bolnavii cu dermatomiozit: A. Stenoz aortic B. Insuficien cardiac congestiv C. Miocardit D. Pericardit E. Fenomen Raynaud 96. CM. Care dintre cele enumerate constituie sindromul CREST: A. Calcinoz subcutanat B. Esofagopatie C. Sclerodactilie D. Rash facial E. Teleangioectazii 97. CM. Care dintre manifestrile de mai jos definesc sclerodermia: A. Boala a esutului congunctiv B. Afecteaz numai pielea C. Caracterizat prin obliterri ale arterelor mari D. Caracterizat prin obliterri ale arterelor mici i capilarelor E. Evoluiaz cu producie exagerat de colagen 98. CM. n mecanismul de instalare a sclerodermiei se identific urmtoarele procese: A. Iniial se afecteaz celula endotelial B. Se produce ocluzia vascular

C. Fibroblatii secret mult fibronectin D. Mastocitele inhib fibroblatii E. Monokinele mpiedic dezvoltarea fibrozei 99. CM. Care dintre afirmaii privind activitatea fibroblatilor n sclerodermie sunt corecte: A. Secret mult colagen B. Secret fibronectin C. Secret glucozaminoglicani D. Sunt inhibate de limfocitele T E. Sunt inhibate de mastocite 100. CM. Aspectul cartonos al tegumentului n sclerodermie se datoreaz depunerii n dermul profund a componentelor: A. Colagen B. Fibronectin C. Glucozaminoglicani D. Acid uric E. Trigliceride 101. CM. Afectarea tegumentar n sclerodermie se manifest prin: A. Edemaierea tegumentului B. Induraia tegumentului C. Teleangioectazii D. Eritem cutanat E. Tofui 102. CM. Ce modificri se pot produce n sclerodermie la nivelul cordului: A. Endocardit B. Degenerarea fibrelor miocardiace C. Stenoza aortic D. Fibroza miocardic interstiial E. Insuficiena mitral 103. CM. Clinic, afectarea renal n sclerodermie se manifest prin: A. Hipertensiunea arterial malign B. Insuficien renal cronic C. Pielonefrit D. Polichistoz renal E. Nefroptoz 104. CM. Ce aspecte radiologice a degetelor pot fi prezente la bolnavii cu sclerodermie? A. Calcinoza esuturilor moi B. Osteoliza falangelor C. Osteoporoza periarticular D. Osteofite E. Anchiloze 105. CM. Ce aspecte radiologice pulmonare pot fi prezente la bolnavii cu sclerodermie: A. Fibroz interstiial difuz B. Imagine hidro-aeric C. Benzi reticulare de la hil spre baz D. Plmn n fagure de miere E. Opaciti mari rotunde 106. CM. Sindromul Reynaud se ntlnete la pacienii cu: A. Gut B. Osteoartroz C. Sclerodermie D. Lupus eritematos sistemic E. Poliartrit reumatoid 107. CM. Ce modificri se pot produce n sclerodermie la nivelul rinichiului: A. Hiperplazia intimei arterelor interlobulare B. Necroza fibrinoid a arterelor aferente C. Stenoza ateromatoas a arterelor renale 84

D. Compresie extrinsec a arterelor renale E. Displazia fibromuscular a arterelor renale 108. CM. Care dintre urmtoarele semne corespund afectrii renale n sclerodermie: A. Nefroptoz B. Proteinurie C. Leucociturie marcat D. Hipertensiune arterial E. Edeme subpalpebrale 109. CM. Care dintre urmtorii autoanticorpi pot fi depistai n sclerodermie: A. Antinucleari B. Anti Scl-70 C. Anti colagen D. Anti lamina E. Anti Ro 110. CM. Probele funcionale respiratorii la bolnavii cu sclerodermie pot exprima: A. Sindrom restrictiv B. Tulburri de difuziune a gazelor C. Desaturare la efort D. Sindrom obstructiv E. Pr. Teafneau=85% 111. CM. Contraceptivele orale pot fi factori importani de agravare a: A. Lupus eritematos sistemic B. Hipertensiunii arteriale C. Reumatismului articular acut D. Sindromului Reiter E. Spondilitei anchilozante 112. CM. Care sunt criteriile de diagnostic a vasculitei hemoragice Henoch- Schonlein: A. Purpura B. Debut la vrsta sub 20 ani C. Dureri abdominale D. Fotosensibilitate E. Rash malar 113. CM. Manifestrile cutanate n vasculita hemoragic sunt urmatoarele: A. Peteii B. Purpura C. Prurit cutanat D. Eritem palmar E. Ulcere trofice pe gambe 114. CM. Indicai anomaliile de laborator care apar n vasculita hemoragic: A. Nivel crescut de IgA n ser B. Complexe imune cu IgA C. Proteinurie D. Hipercolesterolemie E. Macrohematuria 115. CM. Ce modificri patomorfologige se ntlnesc n vasculita hemoragic: A. Afectarea capilarelor B. Afectarea venelor mici C. Afectarea arterelor mici D. Afectarea venelor mari E. Afectarea arterelor mari 116. CM. Prin ce se caracterizeaz lombalgia din spondilita anchilozant: A. Debut sub 40 de ani

B. Intensificare spre diminea C. Durata mai mare de 3 luni D. Redoare matinal E. Ameliorare nocturn 117. CM. Artrita periferic din spondilita anchilozant se caracterizeaza prin: A. Eroziuni cartilaginoase centrale B. Hiperplazie sinoviala C. Infiltrat cu neutrofile D. Formare de pannus E. Depozite de fibrina 118. CM. Pacienii cu spondilit anchilozant n evoluie pot prezenta urmatoarele modificari radiologice: A. Vertebre ptrate B. Lrgirea interliniului articular C. Sindesmofite D. Pensarea interliniului articular a articulaiilor interapofizare E. Aspect de coloan n trestie de bambuc 119. CM. Care dintre modificrile de laborator enumerate pot fi prezente la bolnavii cu spondilit anchilozant, forma sever: A. Valori crescute ale fosfatazei alcaline. B. Valori crescute ale bilirubinei directe. C. Valori crescute ale gammaglutamiltranspeptidazei. D. Accelerarea vitezei de sedimentare a eritrocitelor E. Anemia normocrom normocitar. 120. CM. Care dintre urmtoarele afirmaii privind modificrile radiologice ale articulaiilor sacroiliace n spondilita anchilozant sunt adevrate: A. Pseudolrgirea spaiului articular B. Dispariia interliniului articular C. Osteofite marginale D. Anchiloz osoas E. Osteoscleroza osului subcondral 121. CM. Printre criteriile diagnostice pentru spondilita anchilozant se numr: A. Limitarea micrilor coloanei lombare n plan sagital i frontal B. Osteoporoza C. Osteofite D. Sacroileita definit radiologic E. Limitarea expansiunii cutiei toracice 122. CM. Afectarea cardiac n spondilita anchilozant se manifest prin: A. Insuficien aortic B. Stenoz mitral C. Pericardit D. Miocardit E. Tulburri de conducere 123. CM. Care dintre urmatoarele criterii sunt folosite pentru diagnosticul de spondilit anchilozant: A. Istoric de lombosacralgie de peste 3 luni B. Gonartroz C. Limitarea miscarilor coloanei lombare n plan sagital si frontal D. Limitarea expansiunii cutiei toracice (raportat la vrst i sex) E. Sacroileita definit radiologic 124. CM. Durerea inflamatorie de coloan n spondilita anchilozant, se caracterizeaz prin: A. Debut brusc 85

B. Este persistent C. Se exacerbeaz n cursul nopii D. Se accentueaz la micare E. Localizare n regiunea lombar superioar 125. CM. Care dintre cele enumerate sunt manifestri extraarticulare ale spondilitei anchilozante: A. Fibroz pulmonar B. Glomerulonefrit cu insuficien renal C. Uveit D. Tulburari de conducere ( blocuri AV) E. Insuficient aortic 126. CM. Care dintre urmtoarele afirmaii privind modificrile de laborator din spondilita anchilozant sunt corecte: A. Creterea vitezei de sedimentare a eritrocitelor la majoritatea pacienilor cu boal activ B. Nivelurile serice de IgA sunt frecvent crescute C. Factorul reumatoid este constant prezent D. Anticorpii antinucleari sunt constant prezeni E. Creterea nivelului proteinei C reactive la majoritatea pacienilor cu boal activ 127. CM. Tratamentul medical n spondilita anchilozant se face cu: A. Indometacin 75-150mg/zi B. Sulfasalazin la pacienii cu artrit reactiv persistent C. Fenilbutazona D. Sarurile de aur E. D-Penicilamina 128. CM. Precizai care sunt manifestrile comune ale spondilartritelor seronegative: A. Asimetria artritelor, aspect de deget n crnacior B. Leziuni tegumentare C. Ulceraii bucale D. Afectarea ocular E. Urertrit 129. CM. Care dintre cele enumerate sunt caracteristice pentru sindromul Reiter: A. Artrita asimetric B. Conjunctivit C. Uveit D. Eritem nodos E. Uretrit 130. CM. Nodulii Bouchard sunt localizai pe: A. Articulatiile interfalangiene proximale a indexului, mediusului B. Prima articulaie carpo-metacarpian C. Genunchi D. Coate E. Picior 131. CM. Modificrile radiologice caracteristice gonartrozei sunt: A. ngustarea spaiului articular B. Osteoscleroza subhondral C. Chiste osoase subcondrale D. Osteoscleroza epifizar E. Eroziuni marginale 132. CM. Durerea n osteoartroz se caracterizeaz:

A. Apare la efort B. Intensificare spre sear C. Micorare dup efort D. Intensificare spre diminea E. Exacerbare n repaus 133. CM. Artroza discovertebral cervical provoac semnele: A. Cefalee occipital B. Diplopie C. Nistagmus D. Scotoame E. Afazie 134. CM. Care dintre patologiile enumerate mai jos manifest i afectri renale: A. Poliarteriita nodoas B. Lupus eritematos sistemic C. Sindrom Reiter D. Arteriita Takayasu E. Granulomatoza Vegener 135. CM. Vasculita vaselor mici este leziunea esenial: A. Purpura Henoch- Schonlein B. Arteriita temporal C. Arteriita Takayasu D. Crioglobulinemia mixt E. Boala serului 136. CM. Afectarea esofagului n sclerodermie poate beneficia de terapie cu: A. Almagel B. Metoclopramid C. Lincomicin D. Panzinorm E. Drotaverin (Nopa) 137. CM. Complicaiile corticoterapiei de durat sunt: A. Osteoporoza B. Infeciile bacteriene C. Necroza aseptic osoas D. Hipoglicemia E. Ateroscleroz coronar accelerat 138. CM. Care dintre situaiile enumerate pot fi considerate efecte adverse n crizoterapie: A. Reacii cutanate B. Febra C. Hipertensiunea arterial D. Alopeie E. Bloc atrio-ventricular 139. CM. Care patologii dintre cele enumerate sunt considerate contraindicaii pentru tratamentul cu imunosupresoare (metotrexat) n bolile esutului conjunctiv: A. Ulcer gastric B. Hepatita activ C. Leucemia acut D. Insuficiena renal E. Dermatomiozita 140. CM. Tratamentul cu penicilamin poate avea urmtoarele efecte adverse: A. Leucopenie B. Trombocitopenie C. Granulocitoz D. Proteinurie E. Hipoacuzie 141. CM. Efectele toxice cele mai importante ale metotrexatului sunt A. Afectarea ficatului 86

B. Ulcer gastric C. Anemia D. Leucopenia E. Leucocitoz 142. CM. Tratamentul ndelungat cu metotrexat necesit controlul periodic al urmtorilor indici: A. Leucocitelor B. Eritricitelor C. Transaminazelor D. Bilirubinei E. Glicemiei 143. CM. Tratamentul vasculitei hemoragice include: A. Antiinflamatore nesteroidiene B. Antinflamatore steroidiene C. Imunosupresive D. Neuroleptice E. Diuretice 144. CM. n dermatomiozit imunosupresia se utilizeaz mpreun cu corticoterapia n caz de: A. Apariie a manifestrilor pulmonare B. Intoleran de megadoze de prednizon C. Forme refractare la corticoterapie D. Afectare a cordului E. Insuficien renal 145. CM. Indicaiile puls-terapiei n lupus eritematos sistemic sunt urmtoarele: A. Afectri pulmonare B. Afectri cardiovasculare C. Ulcer gastric D. Determinri renale E. Modificri neurologice 146. CM. n tratamentul eritemului facial din lupus se pot utiliza: A. Acid acetilsalicilic (Aspirin) B. Indometacin C. Diclofenac D. Aurotimalat de sodiu (Tauredon) E. Calciu 147. CM. Din arsenalul terapeutic al lupusului eritematos sistemic fac parte urmtoarele medicamente: A. Antiinflamatore nesteroidiene B. Antinflamatore steroidiene C. Antimalarice de sintez D. Imunosupresive E. Hipoglicemice 148. CM. Glucorticoizii sunt utilizai n sclerodermie n cazul afectrii: A. Pulmonare B. Pericardului C. Articulaiilor refractare la antiinflamatoare nesteroidiene D. Musculaturii E. Stomacului 149. CM. n tratamentul sindromului Raynaud se pot utiliza: A. Nifedipin B. Prasosin C. Reopoliglucina D. Propranolol (Anaprilin) E. Dipiridamol 150. CM. Tratamentul antifibrinolitic n Sclerodermie

include administrarea de: A. D- penicilamin B. Colchicin C. Azatioprin D. Propranolol E. Interferon Boli profesionale 1. CS. Ce profesie include riscul apariiei bolii Cheson? A. Scafandrier B. Pescar C. Miner D. Muncitor de la exploatarea turbei E. Marinar CS. Ce profesie nu include riscul apariiei bolii de vibraie? A. Concasator de piatr B. Miner perforator C. Montajor electric D. Betonist E. Rectificator lustruitor CS. Pericolul dezvoltrii bolii de vibraie e maxim la vibraia cu frecven: A. 125 1000 H B. 8 16 H C. 31 1000 H D. 16 250 H E. 1 8 H CS. Care este veriga iniial n patogenia schimbrilor vasculare n cazul bolii de vibraie? A. Vasodilatare brusc B. Angiospasm C. Necroza intimei vasculare D. Hipertrofia intimei vasculare E. Perforarea peretelui vascular CS. Dereglrile trofice aprute n boala de vibraie cauzat de aciunea vibraiei locale snt urmtoarele cu excepia: A. Hipercheratoz palmar B. Accentuarea desenului C. Unghii ngroate, deformate D. Fisuri palmare multiple E. Miofasciculite, tendomiozite CS. Numii factorii de care nu depinde dezvoltarea maladiei de zgomot. A. Parametrii zgomotului B. Stagiul de lucru n condiii de aciune a zgomotului C. Durata aciunii zgomotului pe parcursul zilei de lucru D. Umeditatea mediului extern E. Sensibilitatea individual a organismului CS. Analizatorul auditiv e mai sensibil la perceperea sunetelor cu frecvena A. 125 250 H B. 300 500 H C. 600 800 H D. 1000 3000 H E. 50 100 H CS. Aciunea asupra organismului uman a undelor electromagnetice radio depinde de urmtoarele condiii, cu excepia: A. Lungimea undei 87

9.

10.

2.

11.

3.

12.

4.

13.

5.

B. Vrsta persoanei expuse C. Intensitatea iradierii D. Durata aciunii undei E. Combinarea cu ali factori nocivi CS. Care din prafurile enumerate contribuie la formarea silicozei ? A. De plumb B. De fosfor C. De arsen D. De bor E. Praf, ce conine SiO2 liber CS. Simptoamele clinice precoce ale silicozei sunt urmtoarele cu excepia: A. Hemoptizia B. Tusea C. Dispneea D. Toracalgiile E. Insuficiena respiratorie CS. Complicaiile astmului bronic profesional sunt urmtoarele cu excepia: A. Emfizemul pulmonar B. Pneumoscleroza C. Sindromul polineuritic D. Cordul pulmonar E. Bronit cronic CS. Numii sindroamele care nu se includ n intoxicaia cu plumb. A. Bronita cronic obstructiv B. Eritrocitele cu granule bazofile C. Polineurit motorie D. Anemia E. Colica saturnin CS. Formarea methemoglobinei are loc n urmtoarele intoxicaii A. Cu ftor B. Cu compuii mercurului C. Cu amino- i nitro- compuii benzenului D. Cu plumb E. Cu compuii arsenului

6.

7.

8.

14. CS. Numii intoxicaiile n care corpusculii Gheina au valoare diagnostic. A. Cu compuii mercurului B. Cu compuii organici ai fosforului C. Cu plumb D. Cu tetraetil de plumb E. Cu amino- i nitro- compuii benzenului 15. CS. n care intoxicaie cronic are loc osteoporoz pronunat i pot avea loc fracturi spontane de oase? A. Intoxicaie cu mangan B. Intoxicaie cu mercur C. Intoxicaie cu ftor D. Intoxicaie cu oxidul de carbon E. Intoxicaie cu tetraetil de plumb 16. CS. Precizai patogeneza anemiei n intoxicaia cronic cu plumb A. Anemie feripriv B. Anemie aplastic C. Anemie posthemoragic D. Anemie B12 deficitar

E. Blocarea formrii hemului 17. CS. Pentru cuparea crizei de colic saturnin se folosesc remediile artate mai jos afar de: A. Atropina B. Blocada cu novocain C. Pentacina D. Tetacina E. Purgativele 18. CS. Substane cu aciune asfixiant sunt urmtoarele, cu excepia: A. Clorul (Cl2) B. Oxidul de sulf (SO2) C. Acetatul de plumb D. Oxidul de azot (NO2) E. Amoniacul 19. CS. Intoxicaia acut cu clor se manifest prin: A. Sindrom astenovegetativ, encefalopatie, polineuropaie B. Lcrimare, senzaie de uscciune i arsur n cavitatea nazal i laringe, disfonie, constrngere toracic, tuse chinuitoare C. Culoare icteric a tegumentelor D. Ameeli, grea, palpitaii, perderea cunotinei, convulsii E. Stomatit i gingivit ulceroas 20. CS. Tratamentul intoxicaiilor acute cu clor const n urmtoarele, cu excepia: A. Evacuarea bolnavilor din zona periculoas B. Eliberarea de haine C. Administrarea glucocorticosteroizilor D. Splturi ale ochilor cu sol. bicarbonat de sodiu E. Administrarea eufilinei, efedrinei, dimedrolului 21. CS. Hipoxemia albastr n caz de edem pulmonar provocat de intoxicaia cu NO2 se manifest prin urmtoarele, cu excepia: A. Cianoz B. Tensiune arterial normal sau nensemnat elevat C. Inhibiie D. Reducerea concentraiei O2 n sngele arterial E. Hipercapnie 22. CS. Hipoxemia gri n caz de edem pulmonar indus de NO2 se manifest prin urmtoarele, cu excepia: A. Tegumente cenuii B. Excitabilitate C. Apatie D. Prbuirea brusc a tensiunii arteriale E. Scderea concentraiei CO2 n snge 23. CS. n ce const aciunea toxic a pesticidelor fosfororganice ? A. Micoreaz activitatea colinesterazei B. Mresc activitatea colinesterazei C. Micoreaz coninutul acetilcolinei D. Mresc pH sanguin E. Micoreaz coninutul O2 n snge 24. CS. Care remedii restabilesc activitatea colinesterazei n intoxicaii acute cu pesticide fosfororganice? A. Dipiroximul B. Glucoza C. Inhalaii cu O2 88

25.

26.

27.

28.

29.

30.

31.

32.

D. Vitamina B1 E. Cocarboxilaza CM. Neurozele coordinatorii cel mai frecvent se dezvolt la persoanele urmtoarelor profesii: A. Dactilograf B. Vnztor C. Pianist D. Telegrafist E. Lctu CM. Numii mecanismele patogenetice ale maladiei Cheson. A. Saturaia esuturilor cu azot la creterea presiunii B. Hipocapnia C. Desaturaia esuturilor de azot la decompresie D. Hipercapnia E. Oxigenarea redus a esuturilor CM. Semnele clinice ale bolii de altitudine sunt cele expuse mai jos: A. Slbiciune general B. Sincope C. Hemoragii nazale D. Instabilitate emoional E. Hemoragii gastro-intestinale CM. Numii semnele clinice caracteristice bolii de vibraie cauzate de aciunea combinat a vibraiei locale i generale. A. Cefalee temporo-frontal B. Durere, parestezie n membrele inferioare C. Astenie progresiv D. Hemoragii nazale E. Crize vegetative CM. Investigaiile instrumentale mai informative folosite n diagnosticul bolii de vibraie sunt: A. Capilaroscopia B. Termometria C. Ultrasonografia D. Electromiografia E. Electromiotonometria CM. Numii patologiile cu care se efectueaz diagnosticul diferenial al bolii de vibraie A. B Reino B. Osteoartroza deformant C. Siringomielia D. Polineuritele vegetative E. Boala Behterev CM. Numii acuzele de baz prezentate n cazul bolii de vibraie cauzat de aciunea vibraiei locale: A. Febr 38C B. Accese de albire brusc a degetelor minilor C. Dureri, nsoite de parestezii n membre D. Somnolen E. Dereglri dispeptice CM. Modificrile vasculare aprute n boala de vibraie cauzat de aciunea vibraiei locale sunt: A. Asimetria TA B. Sindrom Pal-pozitiv

C. Hiperemia tegumentelor palmare D. Fenomenul petei albe E. Teleangiectazie 33. CM. Care grupe de preparate sunt folosite n tratamentul bolii de vibraie? A. Colinolitice centrale B. Corticosteroizi C. Vasodilatatoare D. Antiaritmice E. Ganglioblocante 34. CM. Numii msurile profilactice n cadrul bolii de vibraie. A. Utilizarea amortizatoarelor la uneltele generatoare de vibraie B. Controlul medical periodic al muncitorilor C. Efectuarea ntreruperilor i gimnasticii de nviorare D. Automatizarea proceselor de producere E. Evitarea fumatului 35. CM. Pentru stabilirea diagnosticului de surditate profesional se iau n considerare: A. Parametrii zgomotului B. Audiograma C. Caracteristica sanitaro-igienica a condiiilor de munc D. Durata aciunii zgomotului pe parcursul zilei de munc. E. Stagiul de lucru sub influena zgomotului 36. CM. Efectele biologice cauzate de undele electromagnetice sunt cele enumerate mai jos: A. Aciunea termic B. Aciunea netermic specific C. Aciunea mecanic D. Efectul biologic de cumulare E. Aciunea dezadaptant 37. CM. Numii sindroamele caracteristice afectrii cu cmp electromagnetic cu frecven supranalt: A. Sindromul vegetativ B. Sindromul astenic C. Sindromul astenovegetativ D. Sindromul dispeptic E. Sindromul angiodistonic 38. CM. Numii prafurile care declaneaz silicatozele A. Dioxid de siliciu liber B. Dioxid de siliciu legat cu aluminiu C. Dioxid de siliciu legat cu magneziu D. Dioxid de siliciu legat cu fier E. Dioxid de siliciu legat cu calciu 39. CM. n clasificarea pneumoconiozelor sunt incluse urmtoarele patologii: A. Metaloconioza B. Carboconioz C. Bronita de praf D. Pneumoconioza condiionat de inhalarea prafului mixt E. Pneumoconioza condiionat de inhalarea prafului cu coninut de SiO2 40. CM. Numii sindroamele care se pot forma n pneumoconioze. A. Cord pulmonar cronic B. Insuficien respiratorie C. Emfizem pulmonar 89

41.

42.

43.

44.

45.

46.

47.

48.

D. Pneumoscleroz E. Bronit CM. Cele mai frecvente complicaii ale pneumoconiozelor sunt urmtoarele patologii: A. Alveolita alergic B. Artrita reumatoid C. Boala bronchiectatic D. Pneumonia E. Tuberculoza CM. Conform evoluiei pneumoconiozele se impart n: A. Rapid progresive B. Lent progresive C. Tardive D. Regresive E. Staionare CM. Principalele metode de diagnostic ale pneumoconiozelor sunt: A. Puncia pleural B. Tomografia C. Bronhografia D. Spirografia E. Radiografia CM. Numii stadiile evolutive n pneumoconioze A. Stadiul 1 B. Stadiul 2 C. Stadiul 3 D. Stadiul 4 E. Stadiul 5 CM. Diagnosticul diferenial al pneumoconiozelor se efectueaz cu: A. TBC diseminat B. Forma pulmonar a sarcoidozei C. Astmul bronic (neprofesional) D. Carcinomatoza pulmonar E. Artrita reumatoid CM. Numii substanele ce pot provoca astmul bronic profesional dup aciunea asupra mucoasei cilor respiratorii: A. Substanele cu aciune sensibilizant: praful vegetal, antibiotice ... B. Substanele cu aciune sensibilizant i local- iritant: crom, nichel, ursol... C. Substanele cu aciune iritant: clor, iodul, oxizii azotului ... D. Substanele cu aciune anticolinesterazic E. Substanele cu aciune calinolitic CM. n stabilirea diagnosticului de astm bronic profesional au importan: A. Ruta profesional B. Apariia acceselor n condiii nocive C. Rezultatele testelor cutanate cu alergeni suspectai D. Probele de provocare inhalatorii cu alergeni suspectai E. Probele de provocare nazale CM. Bronita cronic de praf este cauzat de inhalarea: A. Prafurilor cu coninut nesemnificativ de SiO2 B. Prafului de fer

C. Prafului de plumb D. Prafurilor de sudare E. Prafurilor de Cu 49. CM. Tabloul clinic al bronitei cronice de praf se cararterizeaz prin urmtoarele manifestri: A. Debut insidios cu tuse uscat sau productiv B. Evolueaz n faze C. Anemie D. Dezvoltarea rapid a proceselor atrofice ale mucoasei bronhiilor E. Alterarea difuz a arborelui bronic 50. CM. n tratamentul bronitei cronice de praf sunt folosite urmtoarele? A. ntreruperea contactului cu praful B. Abandonarea fumatului C. Restabilirea permeabilitii bronhiilor D. Hiposensibilizarea specific cu praful incrimniat E. Expectorante 51. CM. n care intoxicaie reticulocitoza i eritrocitele cu granule bazofile are valoare diagnostic major: A. Intoxicaie cu ftor B. Intoxicaie acut cu amino- i nitro- compuii benzenului C. Intoxicaie cronic cu plumb D. Intoxicaie cu mercur E. Intoxicaie cu arsen 52. CM. Numii sistemele afectate n intoxicaia cronic cu benzol A. Sistemul hemopoetic B. Sistemul renal C. Sistenul nervos D. Sistemul cardiovascular E. Sistemul muscular 53. CM. n care ordine apar manifestrile periferice sanguine n intoxicaia cronic cu benzen? A. Leucopenia B. Anemia C. Trombocitopenia D. Pancitopenia E. Limfocitoz 54. CM. n tratamentul intoxicaiei acute cu amino i nitro compuii benzenului folosim: A. Methylenium coeruleum B. Oxigen C. Natrii Thiosulfat D. Sol. Atropini E. Unitiol 55. CM. Intoxicaia cronic cu plumb include urmtoarele simptoame: A. Crize de dureri abdominale B. ncordarea peretelui abdominal C. Micorarea durerilor abdominale la palparea lui. D. Constipaii E. Scaun lichid 56. CM. Care antidoi se folosesc n tratamentul cu mercur? A. Unitiol B. D-penicilamin C. Atropin D. Prozerin E. Dibazol 90

57. CM. Enumerai organele (sistemele) ce sunt preponderent atacate n intoxicaii cu substane clororganice (pesticide). A. Inima B. Sistemul nervos central C. Ficatul D. Muchii E. Sistenul hematopoetic 58. CM. Numii antidoii folosii n intoxicaia acut cu substane fosfororganice. A. Atropin B. Dipiroxim C. Sulfat de magneziu D. Enalapril E. Adrenalin 59. CM. Care esuturi i sisteme sunt mai sensibile la aciunea radiaiei ionizante? A. esutul hematopoietic B. Epiteliul testiculelor, intestinului i pielii C. Sistemul nervos D. Sistemul hepatobiliar E. Sistemul muscular 60. CM. Care sunt modificrile formulei sanguine n caz de boala actinic (stadiu IV)? A. Leucopenie pn la agranulocitoz B. Pancitopenie C. Limfopenie D. Trombocitoz E. Creterea vitezei de sedimentare a hematiilor Hematologie 1. CS Proteina transportatoare a fierului este: A. Hemosiderina B.Feritina C.Transferina D. Albumina E.Haptoglobina 2. CS Cea mai frecvent cauz a anemiei fierodeficitare la brbai este: A. Hemoragiile din tractul gastrointestinal B. Dereglarea absorbiei fierului C. Factorul nutritiv D. Necesitatea sporit n fier E. Insuficiena transferinei 3. CS Sindromul de baz in clinica anemiei fierodeficitar este: A. Splenomegalia B.Neurologic C.Sideropenic D. Proliferativ E.Hemoragic 4. CS Pica chlorotic se ntlnete numai la: A. Anemia B12 deficitar B. Anemia aplastic C. Anemia metaplastic D. Anemia fierodeficitar E. Anemia hemolitic autoimun

5. CS La un bolnav cu anemie sunt constatate urmtoarele date de laborator: fierul seric 4 mkmol/l, reticulocitele -10. Diagnosticul este: A. Anemia aplastic B. Anemia prin caren de fier C. Anemia B12 deficitar D. Anemia folievodeficitar E. Anemia hemolitic microsferocitar 6. CS Prioritate in tratamentul anemiei fierodeficitare au: A. Preparatele de fier pentru administrare parenteral B. Preparatele de fier pentru administrare per os C. Transfuziile de mas eritrocitar D. Tratamentul antianemic complex E. Vitaminoterapia 7. CS Care din urmtoarele nu se includ n diagnosticul de anemie fierodeficitar? A. Pica chlorotic B. Fisurile calcanee C. Dereglarea deglutiiei D. Icterul pronunat E. Uscciunea i descuamarea pielii 8. CS Una din cele mai frecvente cauze n apariia anemiei B12 deficitare este: A. Factorul nutritiv B. Hemoragiile cronice C. Necesitatea sporit n vitamina B12 D. Atrofia difuz a mucoasei stomacale E. Graviditatea 9. CS Hematopoieza megaloblastic este prezent numai la: A. Anemia fierodeficitar B. Anemia B12-deficitar C. Microsferocitoza ereditar D. Anemia aplastic E. Ovalocitoza ereditar 10. CS Tratament cu vitamina B12 la anemia Biermer se administreaz: A. Pn la normalizarea indicilor sanguini B. 2-3 luni C. Toat viaa D. Pn la dispariia sindromului neurologic E. Pn la dispariia schimbrilor morfologice in eritrocite 11. CS Care din afirmaiile urmtoare, referitoare la anemia prin deficitul acidului folic, este corect: A. Numrul reticulocitelor crescut B. Diametrul eritrocitelor mediu este ntre 7 i 8 C. Numrul crescut al trombocitelor n sngele periferic D. Are loc hematopoieza megaloblastic E. Numrul crescut al leucocitelor n sngele periferic 12. CS Carena de acid folic este responsabil de: A. Deficitul sintezei de factor intrinsec B. Deficitul sintezei de transcobalamin C. Perturbarea metabolismului acidului propionic D. Deficitul sintezei timidinei E. Deficitul sintezei mielinei 13. CS In dezvoltarea unei anemii aplastice pot interveni urmatoarele? A. Hepatita viral C B. Benzenul C. Solvenii organici D. Cloramfenicolul 91

E. Toi factorii amintii 14. CS Cea mai frecvent cauz de deces n anemia aplastic este reprezentat de: A. Tromboze venoase i infarcte pulmonare B. Ruptura splenic C. Infecii i hemoragii D. Hemosideroza transfuzional E. Insuficiena hepatic acut 15. CS Medicamentul cu efectul medular cel mai deprimat este: A. Eritromicina B. Cloramfenicolul C. Tetraciclina D. Prednisolonul E. Carbonatul de litiu 16. CS Aspectul mduvei osoase in anemia aplastic este: A. Hipercelular B. Hipocelular cu fibrozare accentuat C. Inlocuit cu esut grsos D. Eritropoiez ineficient E. Infiltrat cu celule blastice 17. CS n dezvoltarea microsferocitozei ereditare cel mai important rol revine: A. Sensibilitii crescute a membranei eritrocitare la complementul seric B. Modificrii fluiditii straturilor lipidice membranare C. Scderii nivelului de glutation intraeritrocitar D. Deficitului de spectrin n membrana eritrocitar E. Creterii pH intraeritrocitar 18. CS Chinidina produce anemie hemolitic prin: A. Formarea de complexe imune B. Producerea de autoanticorpi C. Mecanismul tip hapten D. Aciunea oxidant asupra glutationului E. Creterea permiabilitii membranei eritrocitare 19. CS Talasemiile se dezvolt ca urmare a: A. Dereglrii structurii membranei eritrocitare B. Scderii sintezei unor anumite tipuri de lanuri de globin C. Creterii sintezei unor anumite tipuri de lanuri de globin D. Sintezei excesive de lanuri ale imunoglobulinelor E. Formrii patologice de sideroblati inelari 20. CS Testul Coombs direct este cel mai util n diagnosticul: A. Crizelor de hemoliz din deficitul de glucozo6-fosfatdehidrogenaz B. Hemolizei din boala aglutininelor la rece C. Anemiei hemolitice autoimune cu anticorpi la cald D. Hemolizei din anemia microsferocitar ereditar E. Hemolizei din hemoglobinuria paroxistic nocturn 21. CS Care din urmtoarele investigaii este decisiv pentru diagnosticul talasemiei? A. Testul de autohemoliz

B. Testul Ham C. Testul Coombs direct D. Testul de siclizare E. Electroforeza hemoglobinei 22. CS Precipitarea hemoglobinei sub form de baghete apare n: A. Forma major a -talasemiei B. Siclemie C. Hemoglobinoza C D. Deficitul de glucozo-6-fosfatdehidrogenaz E. Hemoglobinuria paroxistic nocturn 23. CS Testul Coombs direct anticomplimentar este cel mai frecvent pozitiv in: A. Talasemie B. Hemoglobinuria paroxistic nocturn C. Microsferocitoza ereditar D. Anemia hemolitic din intoxicaia cu solveni organici E. Anemia hemolitic autoimun cu anticorpi la cald 24. CS Care din semnele clinice enumerate nu sunt caracteristice pentru purpura trombocitopenic? A. Peteii pe piele B. Echimoze C. Metroragii D. Hemartroze E. Hemoragii gingivale 25. CS Caracterul imun al purpurei trombocitopenice se confirm prin: A. Pancitopenie ca rezultat al hipersplenismului B. Splenomegalie C. Eficacitatea tratamentului cu corticosteroizi D. Evidenierea anticorpilor ADN E. Starea grav a pacientului 26.CS Testul modificat intr-o purpur trombocitopenic este: A. Timpul de coagulare dupa Lee-White B. Timpul de trombin C. Timpul de sngerare D. Testul de autocoagulare E. Rezistena osmotic a eritrocitelor 27. CS Medicamentul de elecie in tratamentul purpurei trombocitopenice este: A. Corticosteroizii B. Vincristina C. Ciclofosfamida D. Leukeranul E. Mielosanul 28. CS Constatarea de laborator n favoarea diagnosticului de purpur trombocitopenic este: A. Majorarea numrului de reticulocite B. Scderea numrului de trombocite C. Leucopenia D. Anizocitoz i poichilocitoz pronunat a eritrocitelor E. Timpul de coagulare dup Lee-White majorat 29. CS Care din urmtoarele nu susine diagnosticul de purpur trombocitopenic? A. Mrirea tuturor grupelor de ganglioni limfatici periferici B. Splenomegalie nensemnat n 50% C. n punctatul medular majorarea numrului de megacariocite D. Scderea numrului de trombocite E. Sindrom hemoragic cutanat sub form de peteii i echimoze 92

30. CS Care din urmtoarele afirmaii este corect referitor la purpura trombocitopenic? A. Frecvent se dezvolt hemartroze i hematoame B. Dup splenectomie se vindec 10% din bolnavi C. Splenomegalie pronunat asociat cu poliadenopatie D. Hepatosplenomegalie asociat de pancitopenie E. Dup splenectomie se vindec 90% de pacieni 31. CS n tratamentul purpurei trombocitopenice se recurge la splenectomie: A. Ca prima msur terapeutic B. Numai n formele acute de boal C. n caz de rezisten la corticosteroizi D. Doar n cazurile la copiii sub vrsta de 10 ani E. n caz de complicaie cu anemie fierodeficitar 32. CS Cu referire la hemofilia A este corect afirmaia: A. Prezena hemartrozelor pledeaz impotriva diagnosticului B. Este o coagulopatie ereditar, cauzat de deficitul factorului VIII C. Timpul de sngerare este constant prelungit D. Frecvent apar peteii si echimoze E. Este o maladie cu dereglarea hemostazei primare 33. CS Prioritate in tratamentul hemofiliei A are: A. Masa trombocitar B. Masa eritrocitar C. Tratamentul chirurgical D. Dezintoxicarea E. Crioplasma si crioprecipitatul 34. CS Testul modificat in hemofilie este: A. Timpul de trombin B. Timpul parial activat de tromboplastin C. Timpul protrombinei D. Timpul de sngerare E. Micsorarea numrului de trombocite 35. CS Prelungirea timpului de coagulare dup Lee-White se ntlnete n: A. Purpura trombocitopenic B.Hipoproconvertinemia ereditar C.Hemofilie D. Maladia Randiu-Osler E. Capilarotoxicoz 36. CS Care din urmtoarele afirmaii cu privire la hemofilie este corect? A. Este o maladie a sistemului imun B. O coagulopatie cu dereglarea hemostazei secundare C. n tabloul clinic predomin hemoragii sub form de peteii i echimoze D. Se ntlnete mai frecvent la femei E. Medicamentele cele mai utilizate n tratamentul hemofiliei sunt corticosteroizii administrai intravenos 37. CS Diagnosticul morfologic al maladiei Hodgkin se confirm numai dac in

preparatele histologice sunt prezente: A. Celulele plasmatice B. Histiocitele C. Celulele gigante Sternberg-Reed D. Prolimfocitele E. Limfocitele 38. CS Diagnosticul definitiv al maladiei Hodgkin se stabilete dup: A. Cercetarea analizei generale a sngelui B. Cercetarea histologic a formaiunii tumorale nlturate C. Puncia sternal D. Examenul radiologic E. Examenul ultrasonor 39. CS Un criteriu important pentru maladia Hodgkin este: A. Mrirea concomitent a tuturor grupelor de ganglioni limfatici periferici B. Prezena sindromului hemoragic C. Prezena sindromului anemic D. Hiperplasia gingiilor E. Consecutivitatea afectrii ganglionilor limfatici 40. CS n rezultatul investigrii complexe a unui pacient cu maladia Hodgkin s-a depistat: mrirea ganglionilor limfatici mediastinali, splenomegalie, febr pn la 38o, transpiraii. Care este stadiul clinic? A. I A B. II B C. III A D. III B E. IV B 41. CS Schimbrile specifice n sngele periferic pentru maladia Hodgkin sunt: A. Leucocitoz B. Leucopenie C. Anemie D. Trombocitopenie E. Nu sunt 42. CS Schimbrile specifice n tabloul clinic al limfomului nehodgkinian cu afectarea primar a amigdalelor palatine sunt: A. Dureri n gt B. ngreuerea actului de glutiie C. Simul unui corp strin n gt D. Nu sunt E. Mrirea amigdalelor palatine 43. CS n rezultatul investigrii complexe a unui pacient cu limfom nehodgkinian s-a depistat: mrirea ganglionilor limfatici cervicali pe stnga i retroperitoniali. Care este stadiul clinic? A. II A B. II B C. III A D. III B E. IV A 44. CS n limfoamele nehodgkiniene fr afectarea mduvei osoase n analiza general a sngelui pot fi urmtoarele schimbri: A. Blastoz B. Leucopenie C. Hipertrombocitoz D. Limfocitoz E. Nu sunt 45. CS Diagnosticul de limfom nehodgkinian poate fi stabilit numai dup: A. Analiza general a sngelui B. Examenul radiologic 93

C. Cercetarea citologic si histologic a formaiunii tumorale nlturate D. Examenul ultrasonor E. Tomografia computerizat 46. CS n cazul unei limfadenopatii cervicale cu suspiciune la un limfom nehodgkinian cea mai important investigaie este: A. Examenul ORL B. Examenul stomatologului C. Radiografia toracic D. Biopsia ganglionilor limfatici E. Examenul ultrasonor 47. CS Pentru leucemia acut este caracteristic: A. Debutul acut B. Posibil evoluia subacut C. Evoluia in form cronic D. Substratul morfologic al tumorii sunt celulele blastice E. Evoluia indelungat pe parcursul a mai multor ani 48. CS Sindromul de CID e caracteristic pentru: A. Leucemia acut limfoblastic L2 B. Leucemia acut mieloblastic M1 C. Leucemia acut promielocitar M3 D. Leucemia acut monoblastic M5 E. Leucemia acut nedifereniat M0 49. CS Pentru leucemia acut promielocitar este caracteristic: A. Existena sindromului de CID B. Reacia PAS pozitiv a celulelor leucemice C. Reacia pozitiv pentru esteraz n celulele leucemice D. Valori constant crescute ale lizozomului seric E. Predominana promielocitelor n sngele periferic i n mduva osoas 50. CS Hipertrofia gingival este ntlnit n mod caracteristic n: A. Leucemia acut monoblastic B. Leucemia acut limfoblastic C. Leucemia granulocitar cronic D. Leucemia limfocitar cronic E. n sindromul mielodisplastic 51. CS In leucemia acut limfoblastic se constat: A. Prezenta corpilor Auer in blatii leucemici B. Reacia pozitiv pentru esteraza nespecific C. Reacia PAS pozitiv la examenul citochimic al limfoblatilor D. Evoluie fulgertoare indeosebi la copii E. Hiperplazie gingival 52. CS Anomalia cromozomial caracteristic pentru leucemia granulocitar cronic in faza de evoluie cronic este: A. Translocaia t (9; 21) B. Deleia cromozomului 9 C. Hipoploidie D. Translocaia t (15; 17) E. Translocaia t (9; 22 ) 53. CS Care din factori nu este caracteristic pentru debutul leucemiei granulocitare cronice?

A. Starea general satisfctoare B. Mrirea splinei C. Mrirea ganglionilor limfatici mediastinali D. Leucocitoz 30,0109/l E. Devierea n hemogram spre stnga pn la mielocite 54. CS In faza cronic a leucemiei granulocitare cronice cel mai frecvent poate fi ntlnit: A. Poliadenopatia B. Hematodermia C. Hipertrofia gingival D. Splenomegalia E. Purpura vascular 55. CS Semnul clinic principal, ce permite de a suspecta mielofibroza idiopatic este: A. Splina nu este mrit B. n analiza general a sngelui pancitopenie C. Discordan dintre splenomegalia pronunat i leucocitoza nensemnat cu deviere spre stnga pn la mielocite D. Lipsa poichilocitozei E. Trombocitele nu sunt schimbate 56. CS Substratul morfologic al tumorii in leucemia limfocitar cronic l constituie: A. Celulele blastice B. Granulocitele C. Preponderent limfocitele mature D. Limfoblatii E. Plasmocitele 57. CS Asocierea anemiei hemolitice autoimune i trombocitopeniei autoimune ca complicaie mai frecvent se ntlnete n: A. Leucemie acut limfoblastic B. Leucemie granulocitar cronic C. Leucemie acut promielocitar D. Leucemie limfocitar cronic E. Leucemie monocitar cronic 58. CS Preparatul de elecie n tratamentul leucemiei limfocitare cronice este: A. Leukeranul B. Ciclofosfamida C. Alkeranul D. Mileranul E. Vincristina 59. CS In caz de majorare a cifrelor hemoglobinei, care din semnele clinice enumerate sunt in favoarea diagnosticului de eritremie? A. Hepatomegalie B. Splenomegalie C. Limfadenopatie generalizat D. Leucemide E. Telangiectazii 60.CS Complicaiile frecvente n faza manifestrilor clinice desfurate ale eritremiei sunt: A. Complicaiile infecioase B. Anemia autoimun hemolitic C. Tromboze ale vaselor venoase i arteriale D. Trombocitopenia autoimun E. Sepsis 61. CS Care este cauza distructiei oaselor n mielomul multiplu? A. Mrirea viscozitaii sngelui B. Apariia crioglobulinelor C. Micsorarea calciului in snge 94

D. Paraproteinemie E. Aciunea factorului de activare a osteoclatilor 62. CS Mrirea viscozitii sngelui n mielomul multiplu clinic se manifest prin: A. Cefalee B. Vertijii C. Parestezii D. Somnolen E. Toate semnele sus enumerate 63. CS Care metod este optimal n tratamentul unui brbat tnr cu diagnosticul eritremie? A. Fosforul radioactiv B. Exfuziile de snge C. Leukeranul D. Mielosanul E. Polichimioterapia 64. CS Fierul se absoarbe n: A. Duoden i poriunea proximal a intestinului subire B. Poriunea distal a intestinului subire C. Stomac D. Intestinul subire pe tot parcursul E. Ileonul terminal 65. CS Care din urmtoarele nu se includ n diagnosticul de anemie B12- deficitar: A. Sindromul sideropenic B. Sindromul neurologic C. Sindromul gastrointestinal D. Anemia megaloblastic E. Creterea nivelului de acid metilmalonic 66. CS Tratamentul cu fier n anemia fierodeficitar se administreaz: A. Pn la normalizarea indicilor sanguini B. 2 luni C. Toat viaa D. Pn la dispariia sindromului neurologic E. Pn la restabilirea rezervelor de fier n organism 67. CS Care tipuri de anemii predomin n structura general a morbiditii prin anemii? A. Anemii prin deficit de acid folic B. Anemii n bolile cronice C. Anemii hemolitice D. Anemii B12- deficitare E. Anemii fierodeficitare 68. CS Cauza cea mai frecvent a anemiei fierodeficitare este: A. Coninutul insuficient de fier n produsele alimentare consumate B. Cerinele crescute ale organismului n fier C. Pierderile sporite ale fierului prin hemoragii cronice D. Dereglarea absorbiei fierului E. Atrofia difuz a mucoasei stomacale 69. CS Cauza de baz a sindromului sideropenic const n: A. Hemoglobina sczut B. Deficitul tisular de fier C. Hipoxia tisular D. Atrofia difuz a mucoasei stomacale E. Insuficiena factorului Castle 70. CS Cauza cea mai frecvent a anemiei fierodeficitare la copii este:

A. Coninutul insuficient de fier n produsele alimentare consumate B. Deficitul tisular de fier C. Pierderile sporite ale fierului D. Dereglarea absorbiei fierului E. Atrofia difuz a mucoasei stomacale 71. CS n dezvoltarea anemiei fierodeficitare pot interveni urmtorii factori: A. Hemoragii cronice B. Atrofia difuz a mucoasei stomacale C. Lipsa factorului Castle D. Hemoliza eritrocitelor E. Difilobotrioza 72. CS n tabloul clinic al unei anemii fierodeficitare se includ urmtoarele: A. Sindromul neurologic B. Sindromul sideropenic C. Sindromul proliferativ D. Sindromul CID E. Sindromul hemoragic 73. CS Factorul Castle intrinsec se formeaz: A. n poriunea piloric a stomacului B. n duoden C. n poriunea fundal a stomacului D. n intestinul subire E. Din produse alimentare sub influena enzimelor proteolitice 74. CS n diagnosticul diferenial al anemiei B12- deficitare i anemiei prin deficit de acid folic sunt importante urmtoarele criterii: A. Prezena splenomegaliei B. Sindromul neurologic C. Hematopoieza megaloblastic D. Hematopoieza normoblastic E. Prezena de corpusculi Jolly i inele Kebot 75. CS Pentru anemia fierodeficitar este corect: A. Se nregistreaz la 8-15% din femeile de vrst reproductiv B. Se nregistreaz mai des la brbai C. Se nregistreaz la femei i brbai cu o inciden egal D. Este cea mai rar form de anemii E. Se nregistreaz mai rar dect anemia B12- deficitar 76. CS n diagnosticul diferenial al anemiei B12- deficitare i anemiei prin deficit de acid folic tratamentul de prob se ncepe: A. Prin tratamentul cu acid folic B. Prin tratamentul cu vitamina B12 C. Prin tratamentul complex cu vitamina B12 i acid folic D. Prin transfuzie a eritrocitelor splate de 5 ori E. Dieta corect 77. CS Pentru hematopoieza normal zilnic sunt necesare: A. 20-25 mg de fier B. 5 g de fier C. 1 g de fier D. 1 mg de fier E. 100 mg de fier 78. CS n patogenia anemiei prin deficit de acid folic joac rol: A. Deficitul tisular al ionilor de fier B. Dereglrile sintezei ADN C. Deficitul vitaminei B12 D. Dereglrile n metabolismul acizilor grai E. Pica chlorotica 79. CS Eficacitatea clinic a tratamentului cu fier la bolnavii de anemie fierodeficitar se observ: 95

A. Peste 10 zile B. Peste 7 zile C. Peste 3-4 sptmni D. Peste 2 luni E. Peste 6 luni 80. CS Dispariia simptomelor de sideropenie pe fond de tratament cu fier se observ: A. Peste 10 zile B. Peste 7 zile C. Peste 2 luni D. Peste 6 luni E. Peste 2-3 sptmni 81. CS Cu referire la anemia aplastic care din urmtoarele afirmaii nu este corect? A. Prezena sindromului proliferativ B. Prezena sindromului anemic C. Prezena sindromului hemoragic D. Prezena sindromului infecios E. Are loc pancitopenia cu limfocitoz relativ n analiza general a sngelui periferic 82. CS Prezena asincronismului n dezvoltarea citoplasmei i a nucleului eritrocitelor n mduva osoas se evideniaz n diagnosticul de: A. Anemie n bolile cronice B. Anemie aplastic C. Anemie prin deficit de acid folic D. Anemie fierodeficitar E. Leucemie acut 83. CS Manifestrile clinice ale maladiei Hodgkin depind de: A. Modificrile hemogramei B. Localizarea focarelor de afectare specific i de gradul de rspndire a procesului tumoral n organism C. Modificrile mielogramei D. Vrst E. Nici unul din cele enumerate 84. CS n maladia Hodgkin primar frecvent se afecteaz: A. Tractul gastrointestinal B. Inelul limfatic faringian C. Splina D. Ficatul E. Ganglionii limfatici periferici 85. CS n maladia Hodgkin predomin afectarea primar a ganglionilor limfatici: A. Mediastinali B. Cervico-supraclaviculari C. Axilari D. Inghinali E. Retroperitoneali 86. CS Diagnosticul definitiv al maladiei Hodgkin cu afectarea primar a ganglionilor limfatici mediastinali se stabilete dup: A. Examenul radiologic B. Tomografia computerizat C. Cercetarea analizei generale a sngelui D. Toracotomia cu cercetarea morfologic a formaiunii tumorale mediastinale E. Puncia sternal 87. CS Un criteriu important pentru a suspecta limfomul nonHodgkin este: A. Pierderea ponderal

B. Febra A. Fierodeficitar C. Consecutivitatea afectrii ganglionilor limfatici B. Renal D. Sindromul anemic C. B12- deficitar E. Sindromul hemoragic D. Hemolitic autoimun 88. CS Cel mai frecvent limfoamele nehodgkiniene primar afecteaz: E. Hemolitic heteroimun A. Ganglionii limfatici 97. CS Hemofilia se caracterizeaz prin: B. Splina A. Prelungirea timpului de sngerare C. Tractul gastrointestinal B. Frecvent apar echimoze D. Inelul limfatic faringian C. n tratament prioritate are masa eritrocitar E. esutul pulmonar D. Se mbolnvesc femeile 89. CS n limfoamele nehodgkiniene predomin afectarea primar a ganglionilor E. Dereglarea mecanismului intrinsec de limfatici: coagulare a sngelui cauzat de deficitul A. Cervicali ereditar al unuia din factorii de coagulare B. Axilari (VIII, IX, XI) C. Inghinali 98. CS Maladia Rendu-Osler se manifest prin: D. Mediastinali A. Peteii E. Retroperitoneali B. Echimoze 90. CS Afectarea mduvei oaselor i leucemizarea mai frecvent se C. Hematoame nregistreaz la bolnavii de limfom non-Hodgkin: D. Hemartroze A. Limfoblastic E. Prezena n diferite zone anatomice ale B. Imunoblastic organismului a telangiectaziilor C. Prolimfocitar 99. CS Cauza anemiei hemolitice ereditare microsferocitare este: D. Limfoplasmocitar A. Dereglarea structurii lipidelor membranei eritrocitare E. n toate variantele cu aceeai frecven B. Dereglarea structurii spectrinei membranei 91. CS Substratul morfologic al leucemiei granulocitare cronice l eritrocitare constituie: C. Dereglarea enzimelor intraeritrocitare A. Limfocitele D. Prezena anticorpilor antieritrocitari B. Celulele plasmatice E. Distrucia mecanic C. Celulele granulocitare la diferite stadii de dezvoltare 100. CS n cazurile de anemie hemolitic ereditar D. Prolimfocitele microsferocitar distrucia sporit a eritrocitelor are loc n: E. Celulele blastice A. Ficat 92. CS Leucemia granulocitar cronic se dezvolt n legtur cu B. Mduva osoas mutaia la nivelul: C. Splin A. Celulelor blastice D. Intravascular B. Celulei stem E. n toate cele enumerate C. Celulei precursoare B-limfopoiezei 101. CM Terapia parenteral cu fier este indicat n D. Celulei precursoare T-limfopoiezei cazurile de: E. Celulei precursoare mielopoiezei A. Malabsorbie intestinal sever 93. CS Cel mai permanent simptom al leucemiei granulocitare B. Boal ulceroas n acutizare cronice este: C. Sarcin n primele doua trimestre A. Limfadenopatia D. Donatori de snge B. Sindromul hemoragic E. Hernie hiatal C. Sindromul anemic 102. CM Pe frotiul sngelui periferic se constat D. Splenomegalia microcitoz i hipocromie pronunat. Care din E. Afectarea esutului pulmonar urmtoarele se pot asocia acestui aspect hematologic? 94. CS n analiza sngelui periferic, n cazurile de leucemie A. Disfagia granulocitar cronic se observ leucocitoz din contul: B. Stomatita angular A. Monocitelor C. Parestezii n degetele mnilor i picioarelor B. Celulelor blastice D. Splenomegalia pronunat C. Limfocitelor E. Icterul D. Granulocitelor la toate stadiile de dezvoltare 103. CM Care din urmtoarele se ntlnesc numai la E. Prolimfocitelor anemia B12-deficitar? A. Hematopoiez megaloblastic 95. CS n mielofibroza idiopatic simptomul clinic principal este: B. Pica chlorotica A. Afectarea sistemului nervos central C. Hipocromie si microcitoz B. Splenomegalia D. Sindromul neurologic C. Limfadenopatia E. Fierul seric considerabil sczut D. Osalgiile 104. CM In diagnosticul diferential dintre anemia B12E. Afectarea esutului pulmonar deficitar i anemia prin deficit al acidului folic sunt 96. CS Anemia n mielofibroza idiopatic mai frecvent este de importante urmatoarele: origine: A. Sindromul neurologic 96

Sindromul anemic Sindromul gastrointestinal Sindromul sideropenic Criza reticulocitar pe fond de tratament de prob cu vitamina B12 105. CM Care dintre urmtorii parametri sunt compatibili cu diagnosticul de anemie aplastic? A. Infeciile sunt frecvent ntlnite B. Sindromul hemoragic este caracteristic pentru maladie C. Megaloblastoz n mduva osoas D. Ganglionii limfatici sunt mrii E. Splenomegalia 106. CM Care dintre urmtorii parametri n analiza general a sngelui sunt compatibili cu diagnosticul de anemie aplastic? A. Trombocitoz B. Reticulocitoz C. Leucopenie D. Trombocitopenie E. Leucocitoz peste 15,0109/l 107. CM Din tabloul clinic al anemiei aplastice fac parte urmatoarele: A. Sindromul neurologic B. Sindromul sideropenic C. Sindromul hemoragic D. Infectiile sunt frecvent ntilnite E. Sindromul proliferativ 108. CM Hemoliza intravascular este caracterizat prin: A. Eliberarea hemoglobinei n plasm B. Valori crescute ale eritropoetinei secrete C. Intervenia predominant a splinei n distrucia eritrocitar D. Hemoglobinurie i hemosiderinurie E. Evoluia clinic de hemoliz cronic 109. CM n purpura trombocitopenic sunt prezente urmatoarele modificari ale hemostazei: A. Prelungirea timpului de sngerare B. Lipsa sau diminuarea valorilor factorului VIII C. Scderea numarului de trombocite D. Indicele de protrombin sczut E. Prezena monomerilor de fibrin 110. CM Cu referire la purpura trombocitopenic sunt corecte afirmaiile: A. Retracia cheagului este n norm B. Timpul de sngerare constant prelungit C. Este o coagulopatie ereditar D. Numrul de trombocite sczut E. Timpul de coagulare dup Lee-White prelungit 111. CM Prelungirea timpului de coagulare dupa Lee-White este ntlnit n: A. Purpura trombocitopenic B. Hemofilie C. Maladia Randiu-Osler D. Boala Willebrand E. Capilarotoxicoz 112.CM Constatarea de laborator n favoarea diagnosticului de hemofilie este: A. Timpul de sngerare prelungit B. Scderea numrului de trombocite C. Timpul de coagulare dupa Lee-White prelungit D. Indicele de protrombin micsorat 97

B. C. D. E.

E. Mrirea timpului parial activat de tromboplastin 113. CM Pentru hemofilie sunt caracteristice: A. Hemartroze si hematoame B. Scderea numrului de trombocite C. Majorarea timpului parial activat de tromboplastin D. Timpul de sngerare este prelungit E. Sindromul hemoragic sub form de peteii i echimoze 114. CM Diagnosticul maladiei Hodgkin cu afectarea numai a ganglionilor limfatici mediastinali se confirm prin: A. Examenul radiologic B. Mediastinoscopie cu biopsie C. Examenul ultrasonor D. Toracotomie explorativ E. Tomografie computerizat 115. CM Pentru maladia Hodgkin sunt corecte urmtoarele afirmaii: A. Afectarea sistemului nervos central este cea mai frecvent localizare extranodular B. Varianta morfologic nu are importan prognostic C. Varianta morfologic are importan prognostic D. Mrirea nivelului fosfatazei alcaline ne indic despre afectarea ganglionilor limfatici mediastinali E. Este caracteristic deficitul imun 116. CM n tratamentul maladiei Hodgkin sunt corecte urmtoarele afirmaii: A. Monochimioterapia este metoda de elecie a pacienilor cu stadiile locale B. Metoda de tratament se elaboreaz n conformitate cu stadiul bolii i varianta morfologic C. Radioterapia se aplic numai n stadiile generalizate D. Pacienii cu stadiul I nu necesit tratament specific E. Metoda principal n tratamentul pacienilor cu stadiul IV este polichimioterapia 117. CM Variantele morfologice cu grad sporit de malignitate ale limfomului nehodgkinian sunt: A. Limfoblastic B. Prolimfocitar C. Limfocitar D. Imunoblastic E. Limfoplasmocitar 118. CM Cele mai frecvente localizri extramedulare primare n limfomul nehodgkinian sunt: A. esutul pulmonar B. Tractul gastrointestinal C. Sistemul nervos central D. Oasele E. Inelul limfatic faringian 119. CM Diateza hemoragic ce poate aprea n leucemia granulocitar cronic, faza terminal este, n principal, consecina: A. Sintezei sczute a factorilor de coagulare

B. Trombocitopeniei prin insuficien medular C. Afectrii funciilor plachetare D. Fibrinolizinei crescute E. Fragilitii vasculare accentuate 120. CM Medicamentele cele mai utilizate n tratamentul leucemiei granulocitare cronice sunt: A. Mielosanul B. Vinblastina C. Prednisolonul D. Clorambucilul E. Hidroxiurea 121. CM Care din urmtoarele afirmaii cu referire la leucemia limfocitar cronic sunt corecte? A. Frecvent se dezvolt complicaii infecioase B. Preparatul de elecie n tratament este Alkeranul C. Leucocitoza este cauzat de o limfocitoz absolut D. Infiltraia limfoid are caracter policlonal E. Cauza anemiei ntotdeauna este hemoliza autoimun 122. CM Leucemia limfocitar cronic este tumoare a sistemului sanguin cu provinen din: A. Celula stem B. Celula-predecesoare a B-limfocitelor C. Celula-predecesoare a T-limfocitelor D. Celula-predecesoare a mielopoiezei E. Celule blastice 123. CM Cauzele dezvoltrii anemiei n leucemia limfocitar cronic sunt: A. Deficitul de fier B. Deficitul vitaminei B12 C. Hemoliza autoimun D. Hemoragiile E. Afectarea maduvei osoase 124. CM In evoluia eritremiei sunt posibile urmatoarele complicaii: A. Infarct al miocardului B. Necroze ale degetelor C. Hemoliza autoimun D. Colelitiaz E. Frecvent complicaii infecioase 125. CM Asocierea cror semne face diagnosticul de mielom multiplu incontestabil? A. Depistarea n mielogram mai mult de 15% de celule mielomice B. Depistarea la examenul radiologic a osteodistruciilor C. Depistarea paraproteinei patologice D. Proteinuria E. n hemogram anemie i VSH accelerat 126. CM Care din cercetrile enumerate sunt obligatorii pentru confirmarea formei mielomului multiplu i gradului de rspndire a procesului? A. Radiografia oaselor scheletului B. Electroforeza proteinelor serice C. Coagulograma D. Determinarea nivelului bilirubinei i transaminazelor E. Analiza urinei dup Neciporenco 127. CM Prevenirea determinrilor meningiene n leucemia acut limfoblastic se face cu: A. Corticoterapia intravenoas B. Chimioterapie cu Vincristin C. L-asparaginaza D. Administrarea intratecal a methotrexatului E. Iradierea cranian 98

128. CM Care modificri morfologice pot fi ntlnite n anemia fierodeficitar? A. Hipocromia eritrocitelor B. Hipersegmentarea nucleelor neutrofilelor C. Microcitoza eritrocitelor D. Eritrocite n int E. Eritrocite microsferocite 129. CM Pentru anemia fierodeficitar sunt corecte caracteristicele cu excepia: A. Stomatit angular B. Pica chlorotica C. Parestezii n degetele mnilor i picioarelor D. Nuana ceroas a pielii E. Eritrocite hipocrome 130. CM Anemia aplastic se manifest prin: A. Sindromul anemic B. Pica chlorotica C. Sindromul proliferativ D. Sindromul sideropenic E. Sindromul hemoragic 131. CM Anemia fierodeficitar se manifest prin: A. Gusturi perverse B. Sindromul hemoragic C. Sindromul neurologic D. Sindromul sideropenic E. Parestezii n degete 132. CM Care din urmtoarele sindroame difereniaz n mod cert anemia fierodeficitar de anemia B12- deficitar? A. Sindromul anemic B. Sindromul neurologic C. Sindromul hemoragic D. Sindromul proliferativ E. Sindromul sideropenic 133. CM Cauzele frecvente ale anemiei prin deficit de acid folic sunt: A. Insuficiena alimentar dieta srac n fructe i legume crude B. Cerinele crescute ale organismului C. Atrofia difuz a mucoasei stomacale D. Gastrectomia total E. Insuficiena factorului Castle 134. CM Sindroamele de baz n clinica anemiei prin deficit de acid folic sunt: A. Sindromul sideropenic B. Pica chlorotica C. Sindromul hemoragic D. Sindromul anemic E. Sindromul gastrointestinal 135. CM Care din urmtoarele susine diagnosticul de hemofilie A A. Timpul de sngerare este constant prelungit B. Timpul de coagulare dup Lee-White este prelungit C. Brbaii sunt conductori D. Este o coagulopatie ereditar cauzat de deficitul factorului VIII E. Prezena monomerilor de fibrin caracterizeaz forme subclinice ale bolii 136. CM Hemofilia B se caracterizeaz prin: A. Dereglarea timpului tromboplastinei parial activate B. Reducerea adeziunii i agregabilitii trombocitelor C. Micorarea numrului de trombocite pn la solitare D. Frecvent se dezvolt hemoragii cerebrale

E. Deficitul factorului IX de coagulare 137. CM Pentru diagnosticul mielomului multiplu au importan urmtoarele sindroame clinice: A. Sindromul de intoxicaie B. Sindromul pletoric C. Sindromul osteomedular D. Sindromul hemolitic E. Sindromul patologiei proteice 138. CM Pentru confirmarea diagnosticului de eritremie n faza desfurat sunt necesare urmtoarele criterii: A. Blastoz n sngele periferic B. Limfocitoz n sngele periferic C. Pancitoz n sngele periferic D. VSH accelerat E. Panmieloz n trepanobioptatul osului iliac 139. CM Geneza anemiei n mielomul multiplu este: A. Deficitul de fier B. Hemoliza C. Aplazia D. Metaplazia E. Insuficiena renal cronic 140. CM Complicaiile cele mai frecvente n mielomul multiplu sunt: A. Criza hemolitic B. Hepatosplenomegalia C. Coma paraproteinemic D. Hiperplazia gingival E. Neuropatia senzorial periferic 141. CM Trombozele n eritremie sunt cauzate de: A. Hiperviscozitatea sngelui B. Sindromul neurologic C. Trombocitoz D. Dereglarea funciei tractului gastrointestinal E. Sindromul osteomedular 142. CM Complicaii hemoragice n eritremie sunt interpretate ca rezultat al? A. Sindromului paraproteinemic B. Dereglrii funciei trombocitelor C. Hiperviscozitii sngelui D. Splenomegaliei E. Eritromelalgiei 143. CM Care dintre urmtorii parametri, n analiza general a sngelui, sunt compatibili cu diagnosticul de anemie prin defecit de acid folic? A. Trombocitoza B. Reticulocitoza C. Macrocitoza, hipercromia D. Inelele Kebot, corpusculii Jolly E. Hipocromia 144. CM Transfuzia de concentrat de eritrocite n anemia B12- deficitar se justific n caz de: A. Com anemic B. Psihoz megaloblastic C. Cifre considerabil sczute ale hemoglobinei D. Bolnavi dup gastrectomie total E. Bolnavi, crora li se planific intervenia chirurgical dup indicaii vitale 145. CM L-asparaginaza se folosete n tratamentul: A. Leucemiei limfoblastice acute L1 B. Leucemiei limfoblastice acute L2 C. Leucemiei mieloblastice acute M2 D. Leucemiei mielomonoblastice acute M4 99

E. Crizei mieloblastice n leucemia granulocitar cronic 146. CM La pacienii cu talasemie pot avea loc urmtoarele complicaii: A. Complicaii infecioase B. Hemosideroz secundar C. Complicaii cu tromboze D. Sindromul hemoragic E. Complicaii autoimune 147. CM Pentru hemoglobinuria paroxistic nocturn sunt specifice A. Testul Combs direct B. Testul Combs indirect C. Testul Ham D. Proba cu zaharoz E. Testele de siclizare 148. CM Anemiile hemolitice heteroimune se dezvolt ca rezultat a A. Aciunii anticorpilor antieritrocitari B. Distruciei mecanice a eritrocitelor C. Modificrii structurale a membranei eritrocitare D. Formrii anticorpilor mpotriva eritrocitelor pe membrana crora sau fixat unele medicamente E. Formrii anticorpilor mpotriva eritrocitelor pe membrana crora sau fixat unii virui 149. CM Pentru anemiile hemolitice sunt caracteristice urmtoarele sindroame: A. Sindromul sideropenic B. Sindromul anemic C. Sindromul gastrointestinal D. Sindromul neurologic E. Sindromul hemolitic 150. CM n anemia hemolitic ereditar microsferocitar pot fi: A. Complicaii cu tromboze B. Complicaii infecioase C. Colelitiaz D. Sindromul hemoragic E. Limfadenopatie 151. CM La studierea morfologic a eritrocitelor n microsferocitoz ereditar se observ: A. Eritrocite normocrome B. Microsferocite C. Ovalocite D. Hipocromie E. Stomatocite 152. CM Modificrile n sngele periferic pentru microsferocitoza ereditar sunt: A. Anemie nsoit de reticulocitoz B. Leucopenie C. Limfocitoz D. Microsferocite E. Trombocitopenie 153. CM Din tabloul clinic al anemiei aplastice fac parte urmtoarele: A. Sindromul neurologic B. Infecii frecvent ntlnite C. Sindromul hemoragic D. Sindromul anemic E. Pancitopenia cu limfocitoza relativ n analiza sngelui periferic 154. CM Pentru anemia prin deficit de acid folic sunt caracteristice: A. Sindromul anemic

B. Sindromul neurologic C. Sindromul gastrointestinal D. Lipsa sindromului neurologic E. Hematopoieza megaloblastic 155. CM Pentru anemia fierodeficitar sunt caracteristice: A. Hematopoieza normoblastic B. Sindromul sideropenic C. Sindromul gastrointestinal D. Lipsa sindromului sideropenic E. Pica chlorotica 156. CM Din tabloul clinic al anemiei B12-deficitare fac parte urmtoarele: A. Sindromul neurologic B. Sindromul hemoragic C. Sindromul anemic D. Sindromul gastrointestinal E. Prezena mielozei funiculare 157. CM Pentru anemia B12- deficitar sunt caracteristice: A. Sindromul anemic B. Sindromul neurologic C. Sindromul gastrointestinal D. Sindromul hemoragic E. Sindromul CID 158. CM Modificri morfologice, care pot fi ntlnite n anemia fierodeficitar: A. Hipersegmentarea nucleelor neutrofilelor B. Hipocromia C. Microcitoza D. Eritrocite inelare E. Eritrocite de tras n int 159. CM Manifestri caracteristice sindromului de sideropenie sunt: A. Gusturi perverse B. Stomatita angular C. Sindromul neurologic D. Sindromul hemoragic E. Sindromul gastrointestinal 160. CM Preparatele folosite n tratamentul anemiei aplastice sunt: A. Totema B. Vitaminoterapia C. Nerobolul D. Prednisolonul E. Leukeranul 161. CM n anemia megaloblastic pot fi prezente urmtoarele? A. Valori sczute ale fierului seric B. Hipoferitinemia C. Paloarea cu nuan icteric D. Atrofia difuz a mucoasei stomacale E. Sindromul neurologic 162. CM Deficitul de fier poate surveni ca consecin a: A. Enteritei cronice B. Maladiei Krohn C. Insuficienei factorului Castle D. Hemoragiilor cronice E. Atrofiei difuze a mucoasei stomacale 163. CM Anemia B12- deficitar se evideniaz prin: A. Hematopoieza normoblastic B. Parestezii n picioare i mini C. Sindromul anemic D. Hematopoieza megaloblastic E. Hemoragiile cronice 100

164. CM Enumerai factorii care provoac anemii aplastice secundare: A. Levomicetina B. Iradierea ionizant C. Hepatita viral C D. Hemoragiile cronice E. Lipsa proteinei - R n sucul gastric 165. CM La bolnavii de anemie B12- deficitar n sngele periferic observ: A. Numrul de eritrocite este micorat mai mult compara cu coninutul hemoglobinei B. Creterea numrului de leucocite C. Micorarea numrului de leucocite D. Micorarea numrului de trombocite E. Hipocromia eritrocitelor 166. CM Diagnosticul anemiei B12- deficitare se stabilete pe baza: A. Trepanobiopsiei medulare B. Hematopoiezei megaloblastice n mielogram C. Prezenei crizei reticulocitare la a 4-a 5-a zi de la nceputul administrrii vitaminei B12 D. Prezenei crizei reticulocitare peste 10 14 zile de la nceputul administrrii vitaminei B12 E. Prezenei asincronismului n dezvoltarea citoplasmei nucleului eritrocariocitelor 167. CM n tratamentul maladiei Hodgkin sunt corecte afirmaiile: A. Radioterapia dup programul radical se aplic numai stadiile locale (I-II) B. Radioterapia dup programul radical se aplic numai n stadiile generalizate (III-IV) C. n stadiul IV metoda de elecie este polichimioterapia D. n stadiile locale preponderent este indicat monochimioterapia E. n stadiul III al bolii se efectueaz 6 cicluri de polichimioterapie + radioterapie dup program desfurat 168. CM Varianta cu depleie limfocitar a maladiei Hodgkin se caracterizeaz prin: A. Evoluie clinic agresiv B. Prognostic favorabil C. Micorarea considerabil a numrului de celule limfocitare n preparatul histologic D. Prezena de celule Sternberg-Reed n numr mare E. Proliferare difuz a limfocitelor, celule SternbergReed unice 169. CM Pentru maladia Hodgkin sunt corecte urmtoarele afirmaii: A. Varianta morfologic se schimb n funcie de stadiul clinic B. Prognosticul depinde de varianta morfologic C. Variantele morfologice sunt stabile D. Evoluia clinic nu depinde de varianta morfologic E. Mai frecvent se ntlnesc variantele scleroz nodular i mixt celular 170. CM Pentru limfoamele nehodgkiniene sunt corecte afirmaiile: A. Simptoamele de intoxicare general mai frecvent se ntlnesc la pacienii cu grad redus de malignitate

B. Simptoamele de intoxicare general sunt mai frecvente n cazurile cu grad nalt de malignitate C. Afectarea solitar a unui organ se consider ca un stadiu local D. Lipsete o corelaie dintre ritmul de generalizare a maladiei i varianta morfologic E. Afectarea primar a splinei are loc mai frecvent la bolnavii cu varianta prolimfocitar Farmacologia clinic 1. CS. Care anestezic local posed aciune antiaritmic? A. Lidocain; B. Prilocain; C. Bupivacain; D. Tetracain; E. Procain. 2. CS. Care din urmtoarele preparate este de elecie n toate tipurile de anestezie local? A. Benzocain; B. Trimecain; C. Procain; D. Tetracain; E. Lidocain. 3. CS. Determinai anestezicul local cu activitate, toxicitate i durat medie de aciune. A. Tetracain; B. Procain; C. Lidocain; D. Bupivacain; E. Articain. 4. CS. Determinai anestezicul local utilizat n anestezia (de contact). A. Tetracain B. Procain C. Bupivacain D. Trimecain E. Prilocain 5. CS. Ce remediu anestezic general inhalator se poate utiliza pentru abolirea durerilor n infarct acut de miocard? A. Eter dietilic; B. Fluorotan; C. Tiopental de sodiu; D. Protoxid de azot; E. Ketamin. 6. CS. Mecanismul principal de aciune al analgezicelor cu aciune periferic este: A. Influena asupra aprecierii subiectiv-emotive a durerii; B. Blocada H1-receptorilor; C. Inhibarea ciclooxigenazei; D. Blocada nociceptorilor; E.Inhibarea fosfolipazei A2. 7. CS. Care analgezic cu aciune central are mecanism mixt de aciune? Piritramid; Fentanil; 101

Tramadol; Tilidin; Butorfanol. 8. CS. Determinai cel mai puternic analgezic opioid. A. Codein; B. Metadon; C. Morfin; D. Fentanil; E. Trimeperidin. 9. CS. Care este durata efectului analgezic al morfinei (a injectarea subcutanat)? A. 2030 min; B. 46 ore; C. 812 ore; D. 12-24 ore; E. 1-2 ore. 10. CS. Analgezicul opioid cu cea mai scurt durat de aciune este: A. Morfin; B. Tramadol; C. Codein; D. Trimeperidin; E.Fentanil. 11. CS. Determinai analgezicul opioid de elecie n infarctul acut de miocard. A. Pentazicin; B. Morfin; C. Trimeperidin; D. Tramadol; E. Fentanil. 12. CS. Cea mai grav manifestare a dependenei medicamentoase la opioide este: A. Constipaia; B. Dependena psihic; C. Mioza; D. Tolerana; E.Dependena fizic. 13. CS. Analgezicele antipiretice spre deosebire de cele opioide nu influeneaz asupra: A. Nociceptorilor; B. Componentul subiectiv-emotiv al durerii; C. Sintezei prostaglandinelor; D. Coarnelor posterioare ale mduvei spinrii; E.Talamusului,hipotalamusului, formaiei reticulate. 14. CS. Care analgezic opioid are durata cea mai mare de aciune? . Morfina; B. Buprenorfina; . Piritramida; D. Pentazocina; E. Trimeperidina. 15. CS. Care din preparatele de mai jos este de elecie n convulsii de genez necunoscut? A. Nitrazepam; B. Etosuximida; C. Tubocurarin; D. Diazepam; E.Lidocaina. 16. CS. Care grup de preparate face parte din psiholeptice?

Antidepresivele; Psihostimulantele; Stimulantele medulare; Nootropele; Tranchilizantele. 17. CS. Care este mecanismul principal al dereglrii proceselor dopaminergice n sistemul nervos central sub influena neurolepticelor? A. Epuizarea depozitelor mediatorilor n terminaiile nervoase dopaminergice; B. Blocarea dopaminoreceptorilor; C. Dereglarea metabolismului dopaminei; D. Accentuarea captrii neuronale a dopaminei; E.Stimularea dopaminoreceptorilor. 18. CS. Antagonismul cu care receptori, este preponderent responsabil de efectul antipsihotic al neurolepticelor? A. Receptorii histaminici H1; B. Receptorii dopaminergici; C. M-colinoreceptorii; D. Alfaadrenoreceptorii; E.Receptorii serotoninici 19. CS. Numii reacia advers care poate aprea n urma utilizrii ndelungate a neurolepticelor: A. Dependen medicamentoas; B. Dereglri extrapiramidale; C. Excitaie; D. Hipertensiune arterial; E. Hipersecreie gastric. 20. CS. Care neuroleptic se folosete pentru neuroleptanalgezie? A. Trifluoperazin; B. Haloperidol; C. Clorpromazin; D. Droperidol; E. Clorprotixen. 21. CS. Neurolepticele cu efect sedativ se utilizeaz preponderent n: A. Psihoze cu halucinaii; B. Psihoze cu manie; C. Vom; D. Neuroze; E. Psihoze cu excitaie psihomotorie. 22. CS. Care din urmtoarele grupe de medicamente blocheaz receptorii dopaminergici n SNC? A. Barbituricele; B. Analgezicele opioide; C. Benzodiazepinele; D. Anestezicele generale; E.Neurolepticele. 23. CS. care mecanism st la baza aciunii anxiolitice a diazepamului? A. Interaciunea cu adrenoreceptorii; B. Interaciunea cu colinoreceptorii; C. Interaciunea cu receptorii benzodiazepinici; 102

A. B. C. D. E.

D. Interaciunea cu receptorii opioizi; E. Interaciunea cu receptorii serotoninici.

24. CS. Care benzodiazepin se utilizeaz preponderent ca hipnotic? A. Fenazepam; B. Flurazepam; C. Tetrazepam; D. Chlordiazepoxid; E. Diazepam. 25. CS. Care efect al antidepresivelor determin aa reacii adverse ca: iritabilitatea, insomnia, excitaia? A. Vasodilatator; B. Anxiolitic; C. Sedativ. D. Timoleptic; E.Timeretic. 26. CS. Care efect determin contraindicaia antidepresivelor n glaucom i adenomul de prostat? A. Alfa-adrenoblocant; B. -colinoblocant; C. Serotoninoblocant; D. Dopaminoblocant; E. Antihistaminic. 27. CS. Prin ce se deosebesc nootropele de alte grupe de psihotrope (neuroleptice etc.)? A. Blocheaz receptorii; B. Stimuleaz receptorii; C. Crete eliberarea mediatorilor; D. Intensific procesele plastice; E.Inhib recaptarea mediatorilor. 28. CS. Care este indicaia de baz a pilocarpinei? A.Miastenia; B. Atonia vezicii urinare; C. Glaucomul; D.Atonia intestinal; E.Intoxicaia cu atropin. 29. CS. Agonitii M- colinergici au urmtoarele reacii adverse, cu A. Bradicardie; B. Bronhospasm; C. Xerostomie; D. Lacrimaie; E. Mioz. 30. CS. M-N-colinomimeticele indirecte acioneaz prin inhibarea: A. Colintransferazei; B. Acetilcoenzimei A; C. Adenilatciclazei; D. Acetilcolinesterazei; E. Fosfodiesterazei. 31. CS. Care mecanism st la baza miozei provocate de anticolinesterazice? A.Relaxarea muchiului ciliar; B. Contracia muchiului ciliar; C. Relaxarea muchiului circular al irisului; D.Contracia muchiului radial al irisului; E.Contracia muchiului circular al irisului.

32. CS. Care remediu anticolinesterazic are o durat mai scurt de aciune? A.Neostigmin; B. Edrofoniu; C. Piridostigmin; D.Fizostigmin; E.Distigmin. 33. CS. Care remediu anticolinesterazic penetreaz mai bine prin bariera hemato-encefalic? A.Fizostigmin; B. Distigmin; C. Dimecariu; D.Neostigmin; E.Piridostigmin. 34. CS. n care indicaie a anticolinesterazicelor e necesar administrarea preventiv a atropinei? A. Glaucom; B. Atonia intestinal; C. Atonia vezicii urinare; D. Astmul bronic; E.Supradozarea miorelaxantelor antidepolarizante. 35. CS. Alegei mecanismul aciunii bronholitice a atropinei: A. Blocheaz M-colinoreceptorii muchilor netezi ai bronhiilor; B. Excit beta-2-adrenoreceptorii muchilor netezi ai bronhiilor; C. Stimuleaz adenilatciclaza; D. Exercit o aciune direct asupra muchilor netezi ai bronhiilor; E. Excit M-colinoreceptorii muchilor netezi ai bronhiilor. 36. CS. Care efect al M-colinoliticelor este nedorit n astmul bronic? A. Hipersecreia glandelor bronhice; B. Dilatarea bronhiilor de calibru mare; C. Hiposecreia glandelor bronhice; D. Dilatarea bronhiilor de calibru mic; E. Creterea presiunii intraoculare. 37. CS. Care din M-colinolitice are un efect spasmolitic mai pronunat? A. Scopolamin; B. Homotropin; C. Tropicamid; D. Pirenzepin; E. Platifilin. 38. CS. Ce alt proprietate dect cea antisecretorie contribuie la efectul antiulceros al M colinoblocantelor n ulcerul duodenal? A. Efectul gastroprotector; B. Spasmul pilorusului; C. Inhibarea anhidrazei carbonice; D. Inhibarea pompei protonice; E.Blocarea receptorilor histaminergici H2. 39. CS. Care dintre urmtoarele substane medicamentoase blocheaz selectiv (la doze terapeutice) receptorii muscarinici M 1 de la nivelul plexurilor intramurale? A. Butilscopolamin; B. Trihexifenidil; C. Atropin; 103

D. Homatropin; E. Pirenzepin
40. CS. Care dintre urmtoarele substane medicamentoase poate fi util pentru combaterea efectelor toxice centrale ale atropinei? A. Distigmin; B. Edrofoniu; C. Neostigmin; D. Obidoxim; E. Fizostigmin. 41. CS. Indicai preparatul care provoac cea mai prelungit midriaz: A. Scopolamin; B. Tropicamid; C. Platifilin; D. Homotropin; E. Atropin. 42. CS. Care efect al atropinei este nedorit la bolnavii cu ulcer gastric? . Diminuarea secreiei gastrice; . Creterea secreiei gastrice; . Relaxarea pilorusului; D. Spasmul pilorusului; . Refluxul n esofag. 43. CS. Cnd se determin efectul maxim al midriazei la atropin? . 5 min; . 4-6 ore; . 15-20 min. D. 30-40 min; . 40-60 min. 44. CS. Care este ganglioplegicul cu cea mai scurt durat de aciune? A. Trimetafan; B. Azametoniu; C. Dimecolin; D. Hexametoniu; E. Pempidin. 45. CS. Care aciune condiioneaz efectul terapeutic al ganglioblocantelor n edemul pulmonar? A. Aciunea deshidratant; B. Aciunea diuretic; C. Aciunea despumifiant; D. Scderea tensiunii n circuitul mic; E. Aciunea sedativ. 46. CS. Care reacie advers a ganglioplegicelor limiteaz utilizarea lor? A. Midriaza; B. Creterea presiunii arteriale; C. Constipaia; D. Dependena medicamentoas; E. Colapsul ortostatic. 47. CS. Care miorelaxant are cea mai scurt durat de aciune?

A.Tubocurarin; B. Pipecuroniu; C. Pancuroniu; D.Suxametoniu; E.Anatruxoniu. 48. CS. Care din urmtoarele blocante neuromusculare poate provoca fascilaii musculare (bradicardia i hipersecreia glandelor exocrine)? A. Tubocurarin; B. Suxametoniu; C. Pancuroniu; D. Decametoniu; E. Anatruxoniu. 49. CS. Care dintre urmtoarele substane poate antagoniza specific prin mecanism colinergic blocul antidepolarizant realizat de tubocurarin? A. Metacolin; B. Neostigmin; C. Ionii de potasiu; D. Atropin; E. Pilocarpin. 50. CS. Insuficiena crei enzime poate determina o apnoe durabil la utilizarea suxametoniului? A. Catalazei; B. Butirilcolinesterazei; C. Glucozo-6-fosfatdehidrogenazei; D. Glucuroniltransferazei. E.Acetiltransferazei; 51. CS. Epinefrina este indicat n, cu excepia: A. Stop cardiac; B. Status astmaticus; C. oc anafilactic; D. Com hipoglicemic; E. Com diabetic. 52. CS. De ce efect e determinat aciunea hiperglicemic a epinefrinei? A. De blocarea M-colinoreceptorilor; B. De excitarea beta-adrenoreceptorilor muchilor netezi; C. De deprimarea activitii fosfodiesterazei; D. De influena direct asupra muchilor netezi; E. De stimularea alfa, beta-receptorilor ficatului. 53. CS. Excitarea cror receptori st la baza efectului inotrop pozitiv al dopaminei? A. Alfa-1-adrenoreceptori; B. Beta-1- adrenoreceptori; C. N-colinoreceptori; D. Alfa-2- adrenoreceptori; E. Beta-2- adrenoreceptori 54. CS. Care adrenomimetic are o durat mai mare de aciune antihipotensiv? A. Epinefrin; B. Norepinefrin; 104

C. Dopamin; D. Efedrin; E.Fenilefrin. 55. CS. Care adrenomimetic provoac hipotensiune arterial? A. Etilefrin; B. Clonidin; C. Efedrin; D. Fenilefrin; E. Indanazolin. 56. CS. Care este cauza potenierii aciunii anestezicelor locale de epinefrin? A. Creterea absorbiei; B. Micorarea absorbiei; C. Micorarea metabolismului; D. Accelerarea metabolismului; E. Creterea presiunii. 57. CS. Care adrenomimetic este mai efectiv n coma hipoglicemic? A. Etilefrin; B. Norepinefrin; C. Salbutamol; D. Propranolol; E. Epinefrin. 58. CS. Dup terminarea perfuziei intravenoase a crui adrenomimetic se va semnala o faz de hipotensiune uoar? A. Dopamin; B. Norepinefrin; C. Epinefrin; D. Nafazolin; E. Etilefrin. 59. CS. Care este mecanismul ipotetic al creterii coninutului de AMPc n celulele muchilor netezi ai bronhiilor sub aciunea adrenomimeticelor? A. Inhib activitatea adenilatciclazei; B. Inhib activitatea fosfodiesterazei; C. Stimuleaz M-colinoreceptorii muchilor netezi ai bronhiilor; D. Deprim activitatea adenozindezaminazei; E. Stimuleaz activitatea adenilatciclazei. 60. CS. Care substan se folosete n rinita acut? A. Clonidin; B. Nafazolin; C. Salbutamol; D. Izoprenalin; E. Dopamin. 61. CS. Care simptom din ocul anafilactic nu este cuplat de norepinefrin fa de epinefrin? A. Bronhospasmul; B. Hipotensiunea arterial; C. Creterea presiunii arteriale;

D. Micorarea edemului mucoasei bronice; E. Bronhodilatarea. 62. CS. Care adrenomimetic este indicat n iminen de avort spontan? A. Epinefrin; B. Fenilefrin; C. Salbutamol; D. Clonidin; E. Xilometazolin. 63. CS. Care este durata de aciune a dopaminei A. 12 ore; B. 6 ore; C. 30-60 min; D. 5-15 min; . 2 -4 ore. 64. CS. Care adrenomimetic poate provoca edem pulmonar la utilizarea ca antihipotensiv? A. Norepinefrin; B. Fenilefrin; C. Epinefrin; D. Etilefrin; E. Metoxamin. 65. CS. Determinai alfa-2-adrenomimeticul cu aciune periferic A. Xilometazolina; B. Epinefrina; C. Efedrina; D. Fenilefrina; E. Dopamina. 66. CS. Care beta adrenoblocant posed cardioselectivitate i efect vasodilatator? A. Propranolol; B. Labetalol; C. Nebivolol; D. Pindolol; E. Metoprolol. 67. CS. Beta adrenoblocantele neselective sunt contraindicate n oricare din situaiile de mai jos, cu o singur excepie: A. Astm bronic; B. Bloc atrio - ventricular; C. Endarterit obliterant; D. Angin pectoral; E. Boala Raynaud. 68. CS. Care efect st la baza aciunii hipotensive a betaadrenoblocantelor? A. Inotrop pozitiv; B. Cronotrop negativ; C. Batmotrop pozitiv D. Cronotrop pozitiv; E. Dromotrop pozitiv; 69. CS. Determinai alfa beta - drenoblocantul A. Propranolol; B. Pindolol; C. Labetolol; D. Timolol; E. Atenolol 70. CS. Indicai mecanismul de aciune al simpatoliticelor: A. Blocheaz adrenoreceptorii; B. Stimuleaz adrenoreceptorii; 105

Blocheaz N-colinoreceptorii; Blocheaz transmisia excitaiei la nivelul terminaiilor presinaptice ale fibrelor adrenergice; E. Blocheaz acetilcolinesteraza. 71. CS. n criza hipertensiv se poate administra: A. Trimetafan; B. Guanetidin; C. Propranolol; D. Dopmin; E. Epinefrin. 72. CS. Urmtoarele grupe de preparate fac parte din medicamentele antihipertensive, cu o singur excepie: A. Alfa - adrenoblocante; B. Beta - adrenoblocante; C. Simpatolitice; D. Alfa - adrenomimetice; E. Alfa-2-adrenomimetice centrale. 73. CS. De cele mai dese ori retenia urinei n infarctul miocardic acut poate fi rezultatul administrrii preparatului: A. Morfin; B. Lidocain; C. Heparin; D. Nitroglicerin; E.Streptokinaz. 74. CS. Toate preparatele de mai jos pot fi folosite ca hemostatice locale, cu o singur excepie: A. Epinefrin; B. Tromboplastin; C. Trombin; D. Fibrin; E.Fitomenadion. 75. CS. n care din urmtoarele situaii clinice vitamina K nu este eficient ca hemostatic? A. Sngerri n urma unor tratamente ndelungate cu tetraciclin sau sulfamide administrate oral; B. Sngerri la pacienii cu icter mecanic; C. Sngerri la pacienii cu rezecie intestinal imens; D. Sngerri prin hiperfibrinoliz; E.Sngerri prin supradozarea de anticoagulante cumarinice. 76. CS. Mecanismul de aciune al anticoagulantelor directe este: A. Interfer sinteza hepatic a factorilor coagulrii dependent de vitamina K; B. Se cupleaz cu antitrombina III, formnd un complex cu aciune anticoagulant; C. Activeaz direct plasminogenul cu formare de plasmin; D. Inhib funciile plachetare prin diferite mecanisme; E.Este un factor fiziologic al sistemului anticoagulant, leznd direct fibrele de

C. D.

fibrin. 77. CS. Indicai antagonistul heparinei : A. Trombin; B. Acenocumarol; C. Menadion; D. Protamin sulfat; E. Fibrinogen. 78. CS. Care din antiagregante inhib sinteza prostaglandinelor? A. Dextran 40; B. Prostaciclin; C. Ticlopidin; D. Dipiridamol; E. Acidul acetilsalicilic. 79. CS. Care din urmtoarele medicamente este de preferat pentru profilaxia de lung durat a trombozelor venoase? A. Acenocumarol; B. Heparin administrat intravenos; C. Streptokinaz; D. Acid acetilsalicilic; E.Dipiridamol. 80. CS. Indicai mecanismul aciunii antiagregante a acidului acetilsalicilic: A. Inhib activitatea tromboplastinei i deregleaz trecerea protrombinei n trombin; B. Leag ionii de calciu n snge; C. Inhib sinteza prostaglandinelor i tromboxanului; D. Activeaz antitrombina III; E. Activeaz factorii IX,X,XI,XII i calicreina. 81. CS. Determinai blocantul specific al receptorilor glicopeptidici IIb/IIIa al trombocitelor A. Sulfinpirazona; B. Pentoxifilina; C. Dipiritamol; D. Tirofibanul; E. Ridogrelul. 82. CS. Care receptori blocheaz difenhidramina clorhidrat? A. Alfa-adrenoreceptorii; B. Dopaminoreceptorii; C. H1-receptorii; D. Receptorii purinergici; E.Receptorii serotoninergici. 83. CS. Preparatul ce inhib selectiv COX 2 este: A. Fenilbutazon; B. Indometacin; C. Meloxicam; D. Piroxicam; E. Diclofenac. 84. CS. n cazul acidului acetilsalicilic, spre deosebire de indometacin, este mai pronunat: A. Efectul analgezic; B. Efectul antiagregant; C. Efectul antiinflamator; D. Inhibiia sintezei prostoglandinelor; E. Efectul antipiretic. 106

85. CS. Determinai inhibitorul selectiv al tromboxansintetazei A. Sulfinpirazona; B. Pentoxifilina; C. Dipiritamol; D. Tirofiban; E. Ridogrel. 86. CS. Care reacie advers limiteaz utilizarea metamizolului? . Reaciile alergice; . Inhibarea respiraiei; . Agranulocitoza; D. Cristaluria; . Dependena medicamentoas. 87. CS. Care din preparatele tiroidiene are o laten de aciune mai mare? A. Liotironin; B. Tireoidin; C. Novotiral; D. Levotiroxin; E.Tireotom. 88. CS. Care din remediile antitiroidiene inhib sinteza hormonilor glandei tiroide? A. Triiodtironin; B. Iodur de potasiu; C. Diiodtirozin; D. Tiamazol; E.Percloratul de potasiu. 89. CS. Glucocorticoizii cu scop de substituie se indic n: A. Boala Addison; B. ocul anafilactic; C. Glomerulonefrit; D. Poliartrita reumatoid; E. Astmul bronic. 90. CS. Care din glucocorticoizi posed un efect antiinflamator mai puternic? A. Prednisolon; B. Prednison; C. Dexametazon; D. Hidrocortizon; E.Cortizon. 91 CS. Care din preparatele de glucocorticoizi folosite ca antiasmatice se utilizeaz inhalator? A. Beclometazona dipropionat; B. Prednison; C. Dexametazona; D. Hidrocortizon hemisuccinat; E.Triamcinolona acetonid. 92. CS. Glucocorticoizii sunt indicai n urmtoarele afeciuni, cu exceptia: A. Hepatit activ sever; B. Colit ulceroas nespecific; C. Artrit reumatoid; D. Acutizarea infeciilor cronice; E.oc anafilactic. 93. CS. Care din afirmaiile de mai jos nu se refer la glucocorticoizi? A. Pot s produc osteoporoz;

B. Pot s conduc la o hiponatriemie; C. Pot determina atrofii musculare; D. Pot s conduc la o hipopotasemie; E.Scad tolerana la glucoza. 94. CS. Care remediu face parte din antiandrogeni? A. Medrotestosteron propionat; B. Fosfestrol; C. Ciproteron acetat; D. Tamoxifen; E.Estron. 95. CS. Care din urmtoarele substane are aciunea cea mai intens de reinere a srii i apei? A. Aldosteron; B. Progesteron; C. Estradiol; D. Prednisolon; E.Testosteron. 96. CS. Numii preparatul utilizat n hiperactivitatea contractil a uterului gravid n iminena naterii premature: A. Oxitocin; B. Pituitrin; C. Dinoprost; D. Fenoterol; E. Dinoproston. 97. CS. Care remediu face parte din antiestrogeni? A. Medrotestosteron propionat; B. Fosfestrol; C. Ciproteron acetat; D. Tamoxifen; E. Estron. 98. CS. Prin care din urmtoarele mecanisme acioneaz lovastatina n cazul tulburrilor metabolismului lipidic? A. Cuplarea acizilor grai liberi din ser; B. Inhibarea reabsorbiei de colesterol; C. Scderea concentraiei VLDL circulante; D. Inhibarea reabsorbiei acizilor biliari; E.Inhibarea hidroximetilglutaril KoA reductazei (HMG - KoA). 99. CS. Care din urmtoarele medicamente induc enzimele hepatice? A. Nicotin; B. Prednison; C. Eritromicin; D. Benzilpenicilin; E.Fenobarbital. 100. CS. Una din indicaiile majore ale aminoglicozidelor este: A. Tifos exantematic; B. Meningit meningococic; C. Pielonefrit colibacilar; D. Angin streptococic; E.Febr tifoid. 101. CS. Cloramfenicolul poate produce ca cel mai periculos efect advers: 107

A. Agranulocitoz; B. Nefrotoxicitate; C. Polinevrit; D. Tulburri vestibulo-cohleare; E.Apnee prin bloc neuro-muscular. 102. CS. Indicai antibioticul cu cel mai larg spectru de aciune antibacterian: A. Benzatin-benzilpenicilin; B. Oxacilin; C. Polimixina; D. Cloramfenicol; E.Eritromicin. 103. CS. Care este preparatul de elecie n infecia anaerob cu Bac. fragilis : A. Oxacilin; B. Benzilpenicilin; C. Amoxicilin; D. Tetraciclin; E.Cloramfenicol. 104. CS. Ciprofloxacina acioneaz : A. Inhibnd sinteza ADN, consecutiv mpiedicrii activitii ADN girazei bacteriene; B. Inhibnd o serie de enzime ale microorganismelor, dintre care acetilcoenzima A; C. Inhibnd dihidrofolat reductaza, cu mpiedicarea consecutiv a transformrii acidului dihidrofolic n acid tetrahidrofolic, activ biochimic; D. Datorit interferrii procesului de sintez a acidului folic; E.Inhibnd sinteza proteinelor la nivelul ribozomilor celulei bacteriene. 105. CS. Trimetoprimul interacioneaz sinergic cu: A. Aminoglicozidele; B. Sulfamidele; C. Tetraciclinele; D. Cefalosporinele; E.Cloramfenicolul. 106. CS. Numii sulfamida care acioneaz numai n lumenul intestinal: A. Sulfacarbamid; B. Ftalilsulfatiazol; C. Sulfacetamid; D. Sulfaetidol; E.Sulfadimidin. 107. CS. Prin ce msur se poate preveni cristaluria provocat de sulfamide? A. Lichide alcaline n abunden; B. Lichide acide n abunden; C. Utilizarea nainte de mas; D. Utilizarea nainte de somn; E.Utilizarea dup mas. 108. CS. Sulfasalazina este utilizat n: A. Reumatism extraarticular; B. Ulcer gastroduodenal; C. Diateze hemoragice; D. Colita ulceroas nespecific; E.Astm bronic.

109. CS. Sindromul Stevens-Johnson poate fi mai frecvent provocat de: A. Sulfamide; B. Nitrofurantoin; C. Dioxidin; D. Chinolone; E.Nitroxolin. 110. CS. Numii antibioticul de elecie n tratamentul tifosului abdominal: A. Benzatin-benzilpenicilin; B. Benzilpenicilin potasic; C. Tetraciclin; D. Cloramfenicol; E.Kanamicin. 111. CS. Care din peniciline va fi efectiv n infecie cu stafilococi care produc lactamaz? A. Flucloxacilin; B. Ampicilin; C. Benzilpenicilin; D. Fenoximetilpenicilin; E.Amoxicilin. 112. CS. Care din urmtoarele antibiotice penetreaz cel mai uor n lichidul cefalo- rahidian? A. Benzatin-benzilpenicilin; B. Streptomicin; C. Cloramfenicol; D. Tetraciclin; E.Eritromicin. 113. CS. Cefalosporinele acioneaz prin: A. Fixarea pe subunitile ribosomale 30 S; B. Inhibarea dihidrofolatreductazei; C. mpiedicarea migrrii aminoacizilor ctre ribosomi; D. Inhibarea transpeptidazei peretelui celular; E.Inhibarea acetilrii coenzimei A. 114. CS. Care din urmtoarele antibiotice se elimin prin bil n concentraii active? A. Ampicilin; B.Vancomicin; C.Gentamicin; D. Kanamicin; E.Benzilpenicilin. 115. CS. Care remediu antituberculos face parte din grupa ansamicinelor? A. Rifampicin; B. Streptomicin; C. Izoniazid; D. Etambutol; E.Kanamicin. 116. CS. Care grup de antibiotice poate provoca colit pseudomembranoas? A. Aminoglicozidele; B. Ansamicinele; C. Penicilinele; D. Lincosamidele; E.Tetraciclinele. 117. CS. Care este durata meninerii concentraiei active a benzilpenicilinei n organism i intervalul dintre administrarea ei? A. 6 ore; 108

B. 24 ore; C. 2 ore; D. 12 ore; E.10 ore. 118. CS. Toate afirmaiile cu privire la aminoglicozide sunt adevrate, cu o singur excepie: A. Nu se absorb bine dup administrarea oral; B. mpiedic sinteza proteinelor bacteriene; C. Toi membrii grupului au un potenial toxic important; D. Se excret prin filtrare glomerular fr o reabsorbie tubular semnificativ; E. Se leag mult de proteinele plasmatice i se distribuie larg n organism. 119. CS. Benzilpenicilina acioneaz la nivelul: A. Membranei citoplasmatice; B. Ribozomilor celulei bacteriene; C. Citoplasmei celulei bacteriene; D. Peretelui bacterian; E. Nucleului celulei bacteriene. 120. CS. Indicai remediul chimioterapic folosit n tratarea infeciilor protozoice: A. Ofloxacina; B. Co-tromoxazol; C. Nitroxolina; D. Metronidazol; E.Nistatina. 121. CM. Care din aceste substane se folosesc ca anestezice intravenoase? A. Oxibutirat de sodiu; B. Halotan; C. Ketamin; D. Propanidid; E. Protoxid de azot. 122. CM. Care din preparatele de mai jos poteneaz efectul analgezicelor opioide? A. Piracetam; B. Droperidol; C. Midazolam; D. Amitriptilin; E. Diazepam. 123. CM. Cum influeneaz morfina asupra SNC? A. Inhib centrul tusei; B. Stimuleaz centrul respirator; C. Provoac somn superficial; D. Excit centrul nervului vag; E. Stimuleaz centrul termoreglator. 124. CM. Indicai agonitii-antagonitii receptorilor opioizi: A. Naloxon; B. Nalorfin; C. Metamizol sodic; D. Pentazocin;

125. CM. cerebrale?

Acid acetilsalicilic. De ce morfina este contraindicat n traumele cranio. Penetreaz bariera hemato-encefalic; . Dilat vasele cerebrale; . Inhib respiraia; D. Provoac edem; . Provoac euforie. Cum influeneaz analgezicele opioide asupra tubului

E.

B. Inhibarea excitaiei motorii; C. Efecte parkinsoniene; D. Suprimarea halucinaiilor; E. Apatia fa de mediu. 134. CM. Care preparate psihotrope pot provoca colaps ortostatic? A. Cafein; B. Levomepromazin; C. Piracetam; D. Droperidol; E. Nialamid. 135. CM. Ce efecte sunt caracteristice pentru neuroleptice? A. Antipsihotic; B. Hiperactivitate motorie C. Sedativ; D. Antivomitiv; E. Antagonizeaz aciunea anestezicelor, hipnoticelor i analgezicelor opioide. 136. CM. Care efecte ale neurolepticelor sunt cauzate de blocada alfa-receptorilor? A. Hipotensiv; B. Antivomitiv; C. Sedativ; D. Antipsihotic; E. Hepatotoxic; 137. CM. Care neuroleptice posed efect antivomitiv marcat? A. Droperidol; B. Haloperidol; C. Perfenazin; D. Rezerpin; E. Pimozid. 138. CM. Prin ce se manifest efectul sedativ al neurolepticelor. A. nlturarea excitaiei psihomotorii; B. nlturarea halucinaiilor, maniilor; C. Apatia fa de mediu; D. Restabilirea interesului fa de via; E. Dereglri vegetative. 139. CM. Numii efectele adverse posibile n terapia cu tranchilizante: A. Mrirea tonusului musculaturii striate. B. Dereglarea coordonrii micrilor; C. Somnolen; D. Tulburri extrapiramidale; E. Dependena medicamentoas 140. CM. Menionai indicaiile tranchilizantelor: A. Dereglri psihotice nsoite de halucinaii;

126. CM. digestiv?

A. Diaree; B. Constipaie; C. Spasmul sfincterelor; D. Relaxeaz sfinctere; E: Tonizeaz musculatura neted. 127. CM. Care sunt analgezicele opioide de elecie n colica biliar? A. Codeina; B. Pentazocina; C. Fentanil; D. Omnopon; E. Metadona. 128. CM. Care din urmtoarele medicamente se utilizeaz n tratamentul epilepsiei? A. Primidon; B. Clorpromazin; C. Etosuximid; D. Diazepam; E. Ciclobarbital. 129. CM. Prin ce se deosebesc nootropele dup influena asupra capacitii de munc de psihostimulatoare? A. Efectul se dezvolt mai repede; B. Reduc numrul de greeli; C. Efectul se dezvolt lent; D. Cresc activitatea fizic preponderent; E. Amelioreaz procesul de nvare. 130. CM. Care preparate sunt utile n enureza nocturn? A. Clorpromazin; B. Diazepam; C. Piracetam; D. Amitriptilin; E. Fenazepam. 131. CM. Neurolepticele se indic n: A. Epilepsie; B. Neuroleptanalgezie; C. Psihoze; D. Parkinsonism; E. Vom de origine central. 132. CM. Care din mecanismele enumerate stau la baza efectului antipsihotic al neurolepticelor? A. Alfa - adrenoblocant; B. Antihistaminic; C. GABA ergic; D. Dopaminoblocant; E. Serotoninolitic. 133. CM. Care sunt manifestrile efectului antipsihotic al neurolepticelor? A. Restabilirea interesului fa de anturaj; 109

Insomnie; Dereglri psihotice nsoite de delir; Stri nevrotice; Depresii, somnolen. 141. CM. Determinai indicaiile tranchilizantelor. A. Psihoze cu halucinaii; B. Convulsii de genez necunoscut; C. Premedicaie; D. Potenarea analgeziei; E. Enureza nocturn. 142. CM. Determinai efectele adverse ale tranchilizantelor: A. Fenomenul Rebound; B. Dereglarea coordonrii micrilor; C. Hipertensiune arterial; D. Dereglri extrapiramidale; E. Fenomen postaciune. 143. CM. Care remedii hipnotice le vei da preferin n dereglarea adormirii? A. Diazepam; B. Zopiclon; C. Triazolam; D. Flurazepam; E. Oxazepam. 144. CM. Care din urmtoarele substane aparin grupei benzodiazepinelor? A. Nitrazepam; B. Clorpromazin; C. Clordiazepoxid; D. Diazepam; E. Meprobamat. 145. CM. Determinai reaciile adverse ale benzodiazepinelor. A. Insomnie; B. Dereglri sexuale; C. Depresii; D. Diminuarea capacitii de munc; E. Dependena medicamentoas. 146. CM. n ce const mecanismul de aciune al antidepresivelor. A. Blocada receptorilor benzodiazepinici; B. Inhibarea recaptrii neuronale a monoaminelor; C. Stimularea adrenoreceptorilor SNC; D. Inhibarea MAO; E. Stimularea recaptrii neuronale a monoaminelor. 147. CM. Determinai antidepresivele din grupa inhibitorilor MAO A. Amitriptilina; B. Nialamida; C. Fenelzina; D. Mianserina; E. Moclobemida. 148. CM. Care efecte cardio-vasculare sunt cauzate de influena cafeinei asupra SNC? A. Vasodilatator; B. Vasoconstrictor; C. Tahicardia D. Bradicardia; E. Creterea necesitii miocardului n oxigen; 110

B. C. D. E.

149. CM. n intoxicaia acut cu compui organofosforici se utilizeaz: A. Atropin; B. Pilocarpin; C. Obidoxim; D. Neostigmin; E. Cafein. 150. CM. Care efecte ale M-colinomimeticelor sunt responsabile de micorarea presiunii intraoculare? A. Contracia muchiului circular al pupilei; B. Contracia muchiului radial al pupilei

C. ntinderea ligamentului Zinc; D. Midriaza; 151. CM. Antagoniti n intoxicaia cu atropin pot fi: A. Platifilina; B. Fizostigmina; C. Galantamina; D. Trimetafanul; E. Neostigmina. 152. CM. Care sunt indicaiile pentru utilizarea Mcolinomimeticelor? A. Glaucom; B. Colic renal; C. Atonie intestinal i a vezicii urinare; D. Astm bronic; E. Miastenie;. 153. CM. n care situaii utilizarea anticolinesterazicelor n doze mari necesit asocierea atropinei? A. Miastenie; B. Atonie intestinal; C. Supradozarea miorelaxantelor antidepolarizante; D. Glaucom; E. Examen radiologic al tubului digestiv. 154. CM. Care anticolinesterazice penetreaz bariera hematoencefalic? . Neostigmina; . Ezerina; C. Distigmina; D. Galantamina; . Ambenoniu. 155. CM. Numii efectele M-colinoblocantelor asupra tractului respirator: A. Sporesc secreia glandelor bronhice; B. Dilat bronhiile de calibru mare i mediu; C. Inhib eliberarea mediatorilor din mastocite; D. Dilat bronhiile de calibru mic; E. Reduc activitatea cililor i transportul mucociliar. 156. CM. Care sunt particularitile de aciune ale atropinei? A. Influeneaz mai puternic secreia glandelor salivare, sudoripare; B. Provoac efect sedativ asupra SNC;

C. La copiii mici sunt necesare doze mai mari la kg/corp; D. Provoac excitaie motorie i verbal; E. Influeneaz mai puternic secreia glandelor gastrice. 157. CM. Care sunt M-colinoliticele cu efect bronholitic mai selectiv i marcat? 156.A. Ipratropiu; B. Scopolamin; C. Oxitropiu; D. Atropin; E. Tropicamid. 158. CM. Care efecte stau la baza utilizrii atropinei pentru premedicaie? A. Micorarea motilitii gastro-intestinale; B. Prentmpinarea bradicardiei; C. Hiposecreia glandelor; D. Creterea tonusului vagusului; E. Diminuarea bronhospasmului; 159. CM. Care sunt simptomele oculare n intoxicaia cu atropin? A. Mioz; B. Sclerele uscate C. Hiperemia sclerlor; D. Lacrimaie; E. Privirea ndeprtat n zare. 160. CM. Determinai parametrii farmacocinetici ai atropinei 2. A. Penetreaz bine membranele; 3. B. Se cupleaz intens cu proteinele; 1. C. Dup administrarea parenteral se elimin preponderent sub form neschimbat; D. Se absoarbe bine pe orice cale; E. Se administreaz numai parenteral.

161. CM. Determinai 1-colinoblocantele A. Atropina; 6. B. Pirenzepina; 7. C. Ipratropiu; 8. D. Telenzepina; E. Oxitropiu. 162. CM. Selectai reaciile adverse ale alfa-beta-adrenomimeticelor: A. Reacii alergice; B. Necroz; C. Toleran. D. Tahicardie i aritmii; E. Somnolen. 163. CM. Simpatomimeticele folosite ca bronhodilatatoare se mpart dup apartenen de grup n: A. Alfa 1 - adrenomimetice; B. Alfa, beta- adrenomimetice; C. Beta 1, beta 2 - adrenomimetice; D. Beta 2 - adrenomimetice; E. Beta 2- adrenominetice. 164. CM. Adrenomimeticele folosite ca bronhodilatatoare dup durata efectului se mpart n: A. De scurt durat (0,5-2 ore); B. De durat medie (4-10 ore); C. De durat medie (3-6 ore); D. De lung durat (10-12 ore); 111

E. De lung durat (12-24 ore). 165. CM. Care substane excit predominant alfaadrenoreceptorii? A. Epinefrin; B. Etilefrin; C. Izoprenalin; D. Fenilefrin; E. Salbutamol. 166. CM. Care sunt efectele alfa- adrenomimeticelor? A. Micoreaz tensiunea arterial; B. Reduce microcirculaia; C. Intensific microcirculaia. D. Mrete tensiunea arterial; E. Dilat vasele pulmonare; 167. CM. Numii indicaiile pentru utilizarea dopaminei: A. oc cardiogen; B. Fibrilaie atrial; C. Insuficiena cardiac acut; D. Hipotensiune arterial acut; E. Hipotensiune arterial cronic. 168. CM. Ce efecte genereaz utilizarea beta1adrenomimeticelor? A. Intensificarea contraciilor inimii; B. Relaxarea muchilor bronhiilor; C. Creterea automatismului inimii; D. Tahicardie; E. Spasmul bronhic. 169. CM. Numii indicaiile pentru folosirea beta 2 adrenomimeticelor: A. Metroragii; B. Iminena de avort spontan; C. Astm bronic; D. Insuficiena travaliului; E. Iminena naterii premature. 170. CM. Enumerai grupele de medicamente vasoconstrictoare sistemice: A. Alfa-adrenomimeticele; B. Beta-adrenomimeticele; C. Alfa, beta-adrenomimeticele; D. Beta-adrenoblocantele; E. Alfa, beta-adrenoblocantele 171. CM. Indicai efectele adverse ale epinefrinei: A. Colaps ortostatic; B. Tahicardie; C. Micorarea diurezei; D. Bradicardie; E. Hiperglicemie.

172. CM. n care regiuni vasculare excitarea adrenoreceptorilor determin creterea presiunii arteriale? A. Coronariene; B. Renale; C. Mezenteriale; D. Musculaturii striate; E. Pielii. 173. CM. Care dintre urmtoarele simpatomimetice bronhodilatatoare au numai efecte stimulante beta 2 adrenergice selective? A. Salbutamol; B. Epinefrin; C. Fenoterol; D. Izoprenalin; E. Efedrin. 174. CM. Care din urmtoarele medicamente au efect bronhodilatator? A. Epinefrin; B. Norepinefrin; C. Terbutalin; D. Izoprenalin; E. Propranolol. 175. CM. Epinefrina este util n astmul bronic deoarece: A. Dilat bronhiile; B. Stimuleaz inima mpiedicnd staza pulmonar; C. Decongestioneaz mucoasa traheo-bronic; D. Inhib degranularea mastocitelor; E. Fluidific secreiile bronhice. 176. CM. Care vasoconstrictoare sistemice sunt alfa adrenomimetice ? A. Epinefrin; B. Metoxamin; C. Metaraminol; D. Izoxuprin; E. Etilefrin; 177. CM. Care din urmtoarele simpatomimetice bronhodilatatoare au efecte stimulante alfa i beta-adrenergice? A. Salbutamol; B. Epinefrin; C. Izoprenalin; D. Efedrin; E. Fenoterol. 178. CM. Determinai adrenomimeticele cardiostimulatoare A. Salbutamol; B. Dopamin; C. Fenilefrin; D. Dobutamin; E. Fenoterol. 179. CM. S se determine localizarea adrenoreceptorilor asupra crora influeneaz norepinefrina: A. Vasele renale; B. Vasele coronariene; 112

Vasele pielii; Vasele mezenteriale Vasele muchilor scheletici. 180. CM. Determinai preparatele utilizate n insuficiena cardiac A. Dopamin; B. Salbutamol; C. Dobutamin; D. Propranolol; E. Fenilefrin. 181. CM. Care efecte confirm eficacitatea alfadrenomimeticelor n hipotensiunea arterial acut de tip hipoton? . Dezvoltarea tahicardiei; . Dezvoltarea bradicardiei; . Creterea diurezei; D. Micorarea diurezei . Hiperemia pielii 182. CM. Indicai beta-adrenoblocantele cardioselective: A. Propanolol; B. Talinolol; C. Atenolol; D. Timolol; E. Metoprolol. 183. CM. Care dintre urmtoarele afirmaii sunt corecte pentru alfa-adrenoblocante? A. Produc vasodilataie; B. Bradicardie; C. Amelioreaz microcirculaia; D. Tahicardie; E. Reduc microcirculaia. 184. CM. Prin ce mecanisme se realizeaz efectul hipotensiv al beta-adrenoblocantelor? A. Blocada beta2 - adrenoreceptorilor de pe membrana postsinaptic; B. Blocada beta1 - adrenoreceptorilor din cord; C. Blocada beta2 - adrenoreceptorilor vasele musculaturi striate; D. Blocada beta - adrenoreceptorilor din SNC; E. Blocada beta2 - adrenoreceptorilor din vasele coronariene. 185. CM. Determinai beta-drenoblocantele neselective cu activitate simpatomimetic intrinsec A. Propranolol; B. Pindolol; C. Timolol; D. Oxprenolol; E. Atenolol. 186. CM. Care recomendaii trebuie respectate la utilizarea alfa-1-adrenoblocantelor? A.Administrarea primei doze dimineaa; B. Administrarea primei doze seara; C. Doza iniial mic; D.Doza iniial maxim; E. Regim de pat.

C. D. E.

187. CM. De ce beta-adrenoblocantele sunt indicate n tireotoxicoz? A.Diminuarea tonusului vagusului; B. Reduc tahicardia; C. Inhib trecerea tiroxinei n triiodtironin; D.Reduc sinteza tiroxinei; E. Micoreaz necesitatea n oxigen a miocardului. 188. CM. Care beta-adrenoblocante sunt absolut contraindicate n astmul bronic A. Propranolol; B. Atenolol; C. Oxprenolol; D. Nebivolol; E. Talinolol. 189. CM. Care complicaii sunt caracteristice numai betadrenoblocantelor neselective? A. Aritmii; B. Bronhospasm; C. Hipertensiune arterial; D. Claudicaie intermitent; E. Colaps ortostatic. 190. CM. Determinai reaciile adverse ale alfa-drenoblocantelor . Bradicardie; . Tahicardie; . Criz hipertensiv; D. Colaps ortostatic; E. Reducerea microcirculaiei. 191. CM. Care din urmtoarele medicamente pot provoca fenomenul rebound la sistarea tratamentului ndelungat? A. Epinefrin; B. Clonidin; C. Fenobarbital; D. Prazosin; E. Propranolol. 192. CM. Care din urmtoarele substane medicamentoase se folosesc n criza hipertensiv? A. Trimetafan; B. Epinefrin; C. Labetalol; D. Clonidin; E. Propranolol. 193. CM. Care antihipertensive pot mai frecvent provoca colaps ortostatic? A. Trimetafan; B. Epinefrin; C. Fentolamin; D. Azametoniu; E. Propranolol. 194. CM. Care preparate antihipotensive se vor prefera n hipotensiunea arterial hipovolemic A. Epinefrina; B. Fenilefrina; C. Dextran 40; 113

Fludrocortizona; Dopamina. 195. CM. Alegei preparatele hemostatice efective n hemoragiile operatorii i postoperatorii: n i dup prostatectomie i alte operaii urologice i ginecologice, operaii ORL: A. Fitomenadion; B. Acid aminocaproic; C. Trombin; D. Acid tranexamic; E. Adroxon. 196. CM. n hemoragiile grave provocate de tratamentul fibrinolitic se administreaz: A. Menadion; B. Acid aminocaproic; C. Aprotinin; D. Dicinon; E. Acid tranexamic. 197. CM. n caz de tromboembolia arterei pulmonare vei indica: A. Anticoagulante indirecte; B. Anticoagulante directe; C. Fibrinolitice indirecte; D. Antiagregante plachetare; E. Fibrinolitice directe. 198. CM. Selectai indicaiile pentru folosirea fibrinoliticelor: A. Tromboembolia pulmonar; B. Trombocitopenia; C. Infarctul miocardic acut; D. Trombozele arteriale i venoase; E. Boala actinic. 199. CM. Indicai anticoagulantele directe: A. Heparin; B. Acenocumarol; C. Hidrocitrat de sodiu; D. Nadroparin; E. Fibrinolizin; 200. CM. Enumerai indicaiile antiagregantelor: A. Hemoragiile parenchimatoase i capilare B. Cardiopatia ischemic; C. Profilaxia trombozelor arteriale; D. Infarctul miocardic vechi; E. Dereglrile circulatorii cerebrale. Pediatrie semiologie 1. CS Care din urmtoarele afirmaii, ce caracterizeaz cavitatea bucal a nou-nscutului i sugarului, nu este corect? A. cavitatea bucal e mic B. musculatura buzelor i obrajilor e bine dezvoltat

D. E.

C. mucoasa cavitii bucale e relativ uscat D. palatul dur e ngust i nalt E. limba este scurt, lat i groas 2. CS Alegei afirmaia incorect, privind particularitile anatomice i funcionale ale intestinului la copil: A. intestinul subire al sugarului conine o cantitate relativ mare de gaze B. jejunul, ileonul nou-nscutului au mezoul lung i extensibil, care confer o mare mobilitate C. intestinul subire al sugarului nu conine gaze D. topografia anselor intestinale depinde i de gradul de umplere a colonului, poziia corpului, tonusul muscular E. intestinul subire este destul de mobil 3. CS Indicai termenul, cnd are loc I ncruciare a formulei leucocitare la copii. A. la 3 zile dup natere B. la vrsta de 1 lun C. la 4 -5 zile dup natere D. la vrsta de 3 ani E. la vrsta de 5 ani 4. CS Indicai nivelul PH-ului gastric la copii nou-nscui sntoi: A. 4,5-5,0 B. 1,5-2,0 C. 2,2-2,8 D. 3,0-4,0 E. 5,5-6,0 5. CS Indicai cnd se ncheie definitiv procesul de mielinizare n sistemul nervos. A. la vrsta precolar B. la vrsta fraged C. la vrsta colar D. n adolescen E. la adult ctre vrsta de 30-40 ani 6. CS Care este vrsta cea mai important pentru dezvoltarea intelectual a copilului? A.primul an de via B. anul al 2-lea de via C.perioada precolar D. perioada pubertar E.primii 4 ani de via 7. CS Indicai n ce situaie clinic se dezvolt deobicei "ghebul cardiac" la copii. A. tulburare acut de ritm B. pericardit exudativ acut C. endocardita infecioas D. miocardita E. viciu cardiac 8. CS Indicai unde se localizez ocul apexian la copiii sugari sntoi. A. spaiul intercostal II B. spaiul intercostal III C. spaiul intercostal IV D. spaiul intercostal V E. spaiul intercostal VI 9. CS Care este condiia de baz, dup naterea copilului, pentru nchiderea canalului arterial Batalov? A. creterea tensiunii venoase B. creterea rezistenei vasculare C. creterea tensiunii n circuitul mic de hemodinamic 114

10. CS

11. CS

12. CS

13. CS

14. CS

15. CM

16. CM

D. micorarea tensiunii n artera pulmonar E. hipotensiunea arterial Evideniai crui interval centilic corespunde dezvoltarea fizic medie pentru vrst: A. percentila 50 B. percentila 25-50 C. percentila 25-75 D. percentila 10-50 E. percentila 3-97 Care categorie de sugari au cea mai nalt necesitate de proteine i kkal? A. nou-nscutul la termen B. copiii sugari n vrst de la 0 pn la 6 luni C. copiii sugari n vrst de la 6 pn la 12 luni D. noi-nscuii prematuri E. sugarii nscui postmaturi Evideniai care din glandele endocrine exercit o influen prioritar asupra dezvoltrii fizice n perioada pubertar. A. tiroida B. timusul C. suprarenalele D. glandele sexuale E. hipofiza Deficitul de mas corporal mai mare de 10% fa de masa ideal fr retard statural se numete: A. hiposomie B. hipostatur C. hipotrofie D. hipoplazie E. microsomie Indicai cnd are loc a II-a ncruciare a formulei leucocitare la copii: A. dup un an B. la l0 ani C. la 4 - 5 ani D. la 7-12 ani E. la 15 ani Care sunt particularitile anatomice principale ale stomacului ce predispun nou-nscutul i sugarul la regurgitare i vom? A. fundul stomacal mic n poziia orizontal a nounscutului este situat mai inferior dect partea piloric B. tunica muscular stomacal bine dezvoltat C. stratul muscular circular al pilorului bine dezvoltat D. plica mucoasei, ce formeaz sfincterul cardial lipsete E. sfincterul cardial este insuficient dezvoltat Indicai afirmaiile corecte despre sudamin i semiologia ei la copil. A. este o reacie alergic la sugari B. este o erupie care apare la sugari dup vrsta de 2-3 sptmni cnd ncepe s creasc funcia glandelor sudoripare C. este o leziune localizat la nivelul mucoaselor D. reprezint un eritem cu mici elemente roii la nivelul pielii gtului, regiunii frontale,

feei i a toracelui E. este o afeciune ce apare ca urmare a iritaiei tegumentelor de secreia sudoripar abundent la supranclzire 17. CM Selectai n ce afeciuni se pot evidenia ntrzieri n apariia nucleelor de osificare. A. n infeciile acute B. la copiii alimentai artificial C.n rahitism, hipotireoidism, malnutriie, boli ereditare D. la copiii macrosomi E. n patologii endocrine i malformaii congenitale 18. CM Indicai ce modificri craniene se constat n rahitism. A. tumefacie sanguinolent localizat sub periost -cefalohematom B. microcefalie, craniostenoz C. osificarea ntrziat a fontanelelor D. craniotabes E. capum quadratum 19. CM Selectai particularitile anatomice ale uretrei la fetie. A. are esut elastic bine dezvoltat B. uretra este mai scurt dect la biei C. lumenul este mai mare dect la biei D. mucoasa este insuficient vascularizat E. are o traiectorie rectilinie, dar lumenul este mai ngust ca la biei 20. CM Selectai particularitile anatomice ale rinichiului copilului nou-nscut i sugar: A. are esut elastic i o capsul bine dezvoltate B. stratul medular mai bine dezvoltat dect cel cortical C. startul cortical mai bine dezvoltat dect cel medular D. sistemul limfatic comun cu al intestinului E. sunt localizai mai sus cu o vertebr 21. CM Selectai care sunt sindroamele clinice de baz, constatate n afeciunile sistemului reno-urinar la copii. A. sindromul urinar B. sindromul hipertensiv C. sindromul edemic D. sindromul nefritic E. sindromul dispeptic 22. CM Funcia rinichilor de excreie a produilor azotici se apreciaz dup nivelul urmtorii indici serici: A. uree B. creatinin C. azot rezidual D. sialoproteide E. acid uric 23. CM Funcia rinichilor de concentrare i diluie a urinei se apreciaz dup rezultatele urmtoarelor investigaii paraclinice: A. analiza urinei dup Addis- Cahovschi B. Proba Zimnichi cu efort (hidric sau reducerea consumului de lichidE. C. analiza urinei dup Neciporenco D. nivelul seric al Na i K E. proba Zimnichi 24. CM Indicai frecvena respiraiei la nou-nscutul i sugarul sntos: A. 30 40 respiraii / minut B. 80-90 respiraii / minut C. 15-16 respiraii / minut D. 40-60 respiraii / minut E. 30 respiraii / minut 115

25. CM

26. CM

27. CM

28. CM

29. CM

30. CM

31. CM

32. CM

Indicai n ce stri patologice la copil este diminuat freamtul vocal. A. obezitate B. pleurezie exudativ C. hidrotorax, pneumotorax D. emfizem pulmonar E. pneumonie Indicai pentru ce patologii e caracteristic tusea ltrtoare": A. laringotraheit B. crup (difteriE. C. pseudocrup D. bronite E. pneumonii Indicai ce particulariti anatomo-fiziologice ale laringelui determin la copiii de vrst fraged fenomenele de stenoz. A. fineea i deprimabilitatea cartilagelor laringelui B. lumenul relativ ngust al laringelui C. vascularizarea abundent a mucoasei D. forma de plnie a laringelui E. dezvoltarea abundent a esutului limfoid Indicai care sunt particularitile traheii la copiii de vrst fraged. A. este relativ mai scurt dect la maturi B. are form de plnie C. mucoasa este relativ uscat, fin, bogat vascularizat D. mucoasa este vascularizat insuficient E. esutul elastic e dezvoltat insuficient Indicai motivele pentru care atelectaziile la sugari se localizeaz preponderent n prile inferioare ale plmnilor. A. excursia limitat a cutiei toracice B. insuficiena dezvoltrii esutului elastic al plmnilor C. vascularizarea abundent a plmnilor D. poziia preponderent pe spate E. dezvoltarea excesiv a esutului interstiial pulmonar Indicai n ce stri patologice putem constata la copii dispnee expiratorie. A. astm bronic B. bronit acut obstructiv C.acces de astm bronic D. pneumonie acut E. bronit acut Selectai particularitile anatomo-fiziologice ale encefalului la copiii sugari. A. bine vascularizat B. substana alb relativ mai bine difereniat dect cea cenuie C. reflux venos bine asigurat D. bariera hematoencefalic insuficient dezvoltat E. girusurile superficiale Numii etapele de dezvoltare a vorbirii la copii. A. etapa pregtitoare B. gnguritul C. vorbirea "senzorial" D. vorbirea motorie

E. toate cele enumerate Indicai care modificri hemodinamice au loc la nounscut imediat dup natere. A. ntreruperea circulaiei placentare B. instalarea circulaiei mici C. micorarea tensiunii n artera pulmonar D. creterea tensiunii arteriale E. creterea tensiunii venoase 34. CM Selectai care factori pot fi cauza suflului sistolic funcional, perceput pe artera pulmonar la copii. A. diferena tensiunii sanguine ntre trunchiul i ramurile arterei pulmonare B. turbulena sngelui la ramificarea trunchiului arterei pulmonare C. creterea lumenului arterei pulmonare D. micorarea diametrului ramurilor arterei pulmonare E. micorarea calibrului vaselor pulmonare 35. CM Selectai cauzele accenturii zgomotului II pe artera pulmonar la copii. A. poziia arterei pulmonare mai aproape de peretele toracic B. hiperfuncia ventricolului drept C.presiunea crescut n cutia toracic D. tensiunea arterial crescut E. creterea tensiunii n artera pulmonar 36. CM Selectai care sunt factorii, ce determin insuficiena cardiac ventricular dreapt la copii. A. stenoza arterei pulmonare B. malformaii congenitale de cord cu unt stnga-dreapta C. hipertensiune pulmonar D. traumele cutiei toracice E. obezitatea 37. CM Selectai manifestrile clinice caracteristice insuficienei cardiace ventriculare drepte la copii. A. dispnee B. cianoz C. transpiraie D. dureri abdominale E. manifestri de staz n circuitul mic 38. CM Selectai factorii (patologiilE., care determin insuficiena cardiac ventricular stng la copii. A. coarctaia aortei B. stenoza aortei C. hipertensiunea arterial D. pneumoniile acute E. pneumoscleroza 39. CM Selectai particularitile caracteristice imaginii radiografice a cordului la copiii sugari. A. poziia cordului n cutia toracic este ca la aduli B. poziia cordului n cutia toracic e transversal C. timomegalie posibil la unii copii D. ICT ( indicele cardio-toraciC. e mai mare dect la alte vrste E. ICT e mai mic ca la alte vrste 33. CM 40. CM Indicai care glande endocrine influeneaz prioritar creterea i dezvoltrea fizic a copilului n primul an de via. A. tiroida B. timusul C. suprarenalele D. glandele sexuale 116

41. CM

42. CM

43. CM

44. CM

45. CM

46. CM

E. hipofiza Enumerai care sunt criteriile prioritare de apreciere a maturizrii biologice la colarul mic. A. talia B. caracterul creterii ponderale anuale C. numrul dinilor permaneni D. prezena semnelor sexuale secundare E. "vrsta osoas" Enumerai care sunt criteriile prioritare de apreciere a vrstei biologice la colarul mare. A. caracterul creterii ponderale anuale B. semnele sexuale secundare C. "vrsta osoas" D. talia E. dentiia permanent Evideniai avantajele laptelui matern fa de cel de vaci. A. conine Ig A secretorie B. conine o cantitate mai mare de Fe C.ofer sugarului imunitate pasiv prin prezena factorilor imunologici D. conine factori de cretere (hormoni) E. proteinele laptelui matern snt reprezentate prin proteine din zer i mai puin cazein Evideniai care sunt alimentele complementare , administrate copilului sugar alimentat artificial. A. brnza de vaci B. supa de legume C. pireul de legume D. terciul de crupe E. chefirul (iaurtul) Evideniai care sunt avantajele formulelor de lapte adaptate fa de cele neadaptate. A. glucidele constau exclusiv din lactoz B. au nivel sczut de cazein n favoarea proteinelor din zer C. conin acizi grai polinesaturai n cantiti mai mari D. sunt mbogite cu vitamine i microelemente, n special Fe E. imit n ntregime componena laptelui matern Evideniai care sunt tulburrile nutriionale ntlnite mai frecvent la vrsta pubertii. A. carena de Fe B. anorexia nervoas C. carena de calciu D. retardul statural E. modificri ale scheletului

47. CM

Indicai particularitile sngelui periferic la copiii nou-nscui n primele trei zile dup natere: A. hemoglobin 180 -220 g/l B. leucopenie 3- 3,5 x 10 9 /l C. leucocitoz 18 - 25 x 10 9 /l D. granulocitele constitue mai mult de 50% E. agranulocitele constitue mai mult de 50 % 48. CM Selectai semnele caracteristice sindromului anemic: A. dureri abdominale

B. vertijuri C. hemoragie nazal D. paliditatea tegumentelor i a mucoaselor E. lein 49. CM Selectai patologiile ,pentru care este caracteristic respiraia diminuat auscultativ: A. astm bronic B. pneumonie acut C. pneumoscleroz D. bronit acut obstructiv E. pleurezie exudativ 50. CM Selectai pentru care patologii este caracteristic atenuarea zgomotelor cardiace: A. pericardit exudativ B. cardiopatie toxico-infecioas C. hipertensiune arterial D. cardit reumatic E. toate cele enumerate Pediatrie 1.CS Cauzele sindromului convulsiv la copii sunt urmtoarele, cu excepia: A. Convulsii metabolice B. Convulsii hipoxicotraumatice C. Convulsii din cauza deficitului de fier D. Convulsii n infecii E. Convulsii hipocalciemice 2.CS Examinrile urgente n convulsiile la copii sunt urmtoarele, cu excepia: A. Glucoza sngelui B. Calciul sangvin C. Nivelul sangvin a preparatelor anticonvulsivante D. Ionograma sngelui E. Ureea sngelui 3.CS n tratamentul convulsiilor febrile la copil, preparatul de elecie este: A. Diazepam B. Glucoz C. Prednizolon D. Piridoxin E. Dimedrol 4.CS este: Calea de administrare a diazepamului n convulsii la sugar

A. B. C. D. E.
5.CS

6.CS

Intravenoas Intrarectal Intramuscular Prin sond nazogastric Percutanat Febra la copiii sugari apare n urmtoarele stri, cu excepia: A. Pielonefrita acut B. Otit medie acut C. Meningita bacterian D. Gastrita E. Pneumonia bacterian Copil de 10 luni are convulsii tonicoclonice, extremiti reci, marmorate, temp. 39,2. Boala a debutat cu semne catarale. Pentru tratamentul de urgen preparatul de 117

elecie este: Tiopental Diazepam Fenobarbital Antibioticoterapia Prednizolon 7.CS Care malformaie de cord rmne mai frecvent nediagnosticat? A. Stenoza arterei pulmonare B. Defect septal ventricular C. Bicuspida valvelor aortice D. Persistena canalului arterial E. Boala Ebstein 8.CS Care boal congenital de cord este ca anomalie a tractului de ieire din ventricolul stng? A. Defect septal atrial B. Defect septal ventricular C. Transpoziia complet a vaselor mari D. Stenoza mitral congenital E. Sindromul de cord stng hipoplastic 9.CS n defectul septal ventricular membranos comunicarea poate avea loc, n afar de: A. n poriunea superioar a septului intraventricular B. n apropierea ieirii din aort C. Infundibular D. Lng valva pulmonar E. n apropierea jonciunei septului muscular cu peretele ventricular 10.CS Cea mai frecvent malformaie congenital de cord este: A. Defect septal ventricular B. Stenoza pulmonar C. Defect septal atrial D. Persistena canalului arterial E. Tetralogia Fallot 11.CS Afirmai malformaiile congenitale de cord cu unt stnga-dreapta, cu excepia urmtoarei: A. Persistena canalului arterial B. Comunicarea atrioventricular C. Defect septal ventricular D. Fereastra aorto-pulmonar E. Boala Ebstein 12.CS Afirmai ce semn este caracteristic n sindromul de hipoplazie a inimii stngi (ventricolului stng): A. Fibroelastoza endocardic B. Hipertrofia ventricolului drept C. Hipoplazia arcului aortic D. Coarctaia preductal E. Insuficien mitral 13.CS Coarctaia preductal a aortei se manifest prin, cu excepia urmtorului semn: A. Insuficien cardiac sever B. Pulsul radial bine perceput C. Suflu sistolic n regiunea procesului xifoidian D. Cretere a tensiunii arteriale n extremitile superioare

A. B. C. D. E.

E. Cardiomegalie 14.CS La un ft normal exist o relativ egalizare a presiunii sistiloce dintre canalul arterial i: A. Ventricolul drept B. Artera pulmonar C. Ventricolul stng D. Aort E. Atriul drept 15.CS Afirmai malformaia congenital de cord cu comunicarea anormal ntre circulaia sistemic i cea pulmonar: A. Stenoza aortic valvular B. Coarctaia de aort C. Insuficiena mitral D. Fereastra aortopulmonar E. Dextrocardia 16.CS Care manifestare clinic nu este caracteristic n stenoza mitral la copii? A. Dispnee B. Palpitaii C. Oboseal D. Hemoptizia E. Suflu diastolic la apex 17.CS Care din urmtoarele stri este corect n prognosticul coreei: A. Prognosticul este nefavorabil cu sechele organice B. Prognosticul n general este favorabil C. Sunt dereglri mentale i de comportament permanente D. Prognosticul este nefavorabil cu dezvoltarea cardiopatiei dobndite obligatorii E. Acutizrile sunt dificil de controlat medicamentos 18.CS Febra reumatismal la copil are urmtoarele caracteristici, cu excepia: A. Afecteaz articulaiile B. Afecteaz cordul C. Afecteaz sistemul nervos central D. Este de etiologie streptococic E. Cu sechele articulare severe 19.CS Nivelul hemoglobinei la sugarul sntos nu trebuie s fie mai jos de: A. 90 g/l B. 100 g/l C. 110 g/l D. 120 g/l E. 130 g/l 20.CS Cauza cea mai frecvent a dezvoltrii anemiei fieriprive la copii este: A. Maladiile cronice B. Factorul alimentar C. Hemoragiile cronice D. Dereglarea absorbiei fierului E. Maladiile infecioase 21.CS n diagnosticul anemiei fieriprive cel mai important indice este: A. Hipocromia B. Prezena sursei de hemoragie C. Scderea nivelului fierului seric D. Raia alimentar insuficient n fier E. Creterea activ 118

22.CS n cadrul anemiei fieriprive scad urmtorii factori, n afar de: A. Procentul de saturaie a transferinei B. Nivelul fierului seric C. Nivelul fieritinei n ser D. Concentrarea hemoglobinei n eritrocit E. Capacitatea fierocaptant a serului sanguin 23.CS Restituirea fierului n anemia fieripriv de gr. II este raional de efectuat cu ajutorul: A. Produselor alimentare de provenien vegetal B. Hemotransfuziilor C. Bucatelor, preparate din ficat D. Preparatelor de fier pentru administrarea peroral E. Preparatelor de fier pentru administrarea parenteral 24.CS Anemia "tardiv" a prematurilor este: A. Hemolitic B. Fieripriv C. Posthemoragic D. Aplastic E. Ereditar 25.CS Din care produs alimentar fierul se asimileaz mai bine: A. Carne B. Fructe C. Legume D. Finoase E. Lactate 26.CS Microcitele hipocrome sunt caracteristice n urmtoarele stri, cu excepia: A. Anemii fierodeficitare B. Talasemia major C. Talasemia minor D. Insuficiena de glucoz-6fosfatdehidrogenaz E. Anemii n patologii cronice 27.CS Ce afirmaie nu este corect n cazul anemiilor cu deficit de acidul folic: A. Administrarea fenobarbitalului influeneaz asupra metabolismului acidului folic B. Se dezvolt n patologii maligne C. Nu se dezvolt la alimentarea cu lapte de capr D. Poate fi n sarcin E. Se ntlnete n sindromul de malabsorbie 28.CS Pentru deficitul de fier nu este caracteristic: A. Mai des se ntlnete la vrsta de 6-24 luni B. Copilul se alimenteaz ndeosebi cu lapte i terci de gri C. Deficitul de fier decurge asimptomatic D. Hipocromie E. Nivelul fierului seric este mrit

29.CS Lucrul organizatoric al medicului n coal const n urmtoarele, cu excepia: A. Examenul medical profilactic al elevilor B. Cultura fizic C. Msurile sanitaro-antiepidemice n coal D. Alimentaia copiilor E. Acordarea ajutorului de urgen 30.CS Medicul efectueaz n coal urmtoarele, cu excepia: A. Examenl medical profilactic B. Analiza rezultatelor examenului medical C. Orientarea profesional a elevilor D. Examinarea paraclinic E. Iluminarea sanitar n coal 31.CS Lucrul profilactic al medicului n coal const n urmtoarele, cu excepia: A. Examinarea medical-profilactic a elevilor B. Reabilitarea i asanarea bolnavilor C. Analiza rezultatelor examenelor medical-profilactice a salariailor D. Profilaxia tuberculozei E. Depistarea maladiilor contagioase i parazitare 32.CS Metodele de nsntoire a elevilor sunt urmtoarele cu excepia: A. Antropometria B. Tratamentul patologiei depistate C. Organizarea raional a regimului zilei D. Organizarea raional a alimentaiei E. Organizarea msurilor de clire i gimnastic 33.CS Lucrul profilactic al medicului din instituiile precolare include, cu excepia: A. Organizarea i efectuarea dispensarizrii copiilor B. Examinarea copiilor nainte de imunizare C. Determinarea grupelor de educaie fizic i grupelor de sntate D. Educaia sanitar a copiilor, prinilor i personalului instituiilor precolare E. Consultaia bolnavilor 34.CS Un sugar sntos, nscut normoponderal, i va dubla greutatea de la natere la vrsta de: A. 1-2 luni B. 6-8 luni C. 3-4 luni D. 8-9 luni E. 5-6 luni 35.CS Vrsta optimal de diversificare a alimentaiei sugarului sntos, alimentat natural este: A. La 6 spt. B. La 2 luni C. La 6 luni D. La 3 luni E. La 8 luni 36.CS Scopul major al profilaxiei primare n pediatrie este: A. Prevenirea apariiei bolii prin combaterea cauzelor B. Prevenirea recderilor, recidivelor bolii. 119

C. Prevenirea apariiei sechelelor bolii D. Prevenirea, minimalizarea invalidizrii E. Tratamentul adecvat al bolii
37.CS Ritmul examenelor profilactice efectuate de ctre medic pentru un copil sntos (vrsta 1-12 luni), este: A. Bilunar B. Lunar C. Trimestrial D. Semestrial E. La necesitate 38.CS Imunoglobulinele din laptele matern sunt preponderent din clasa: A. IgM B. IgG C. IgE D. IgD E. IgA 39.CS Care din urmtoarele afeciuni are incidena cea mai crescut la sugar: A. Luxaia congenital de old B. Acondroplazia C. Osteogeneza imperfect D. Scleroza tuberoas E. Distrofia muscular congenital 40.CS Pentru pneumoniile distructive este specific: A. Leucopenia B. Leucocitoz >20109/l C. Devierea la dreapta a formulei leucocitare D. VSH majorat pn la 20mm/or E. Limfocitoza 41.CS Care pneumonie va evolua cu sindromul abdominal: A. Pneumoniile polisegmentare B. Pneumoniile interstiiale C. Pneumoniile localizate n segmentele bazale D. Pneumoniile distructive E. Pneumoniile lobului mediu cu component atelectatic 42.CS Indicai simptomul clinic specific pentru pneumonia acut necomplicat: A. Expirul lung nsoit de geamt B. Accentuarea zgomotelor respiratorii C. Majorarea excursiilor respiratorii n zona afectat D. Ralurile distanionate E. Ralurile umde buloase mici i crepitante localizate, ce nu dispar la tuse 43.CS Care semn clinic nu este caracteristic pentru pneumonia segmentar: A. Se afecteaz unul sau cteva segmente B. Tabloul clinic cu expresivitate general minor C. Simptomatica pulmonar este foarte

exprimat

D. Deseori evolueaz cu component atelectatic E. Radiologic se vizualizeaz printr-o opacitate de form


triungiular cu vrful n hil 44.CS Care este factorul etiologic de prim importan pentru pneumonia la domiciliu: A. Bacilul pioceanic B. Fuzobacteriile C. Enterobacteriile D. Stafilococul E. Streptococul pneumonic 45.CS Enzimele pancreasului exocrin sunt urmtoarele, n afar de: A. Amilaza B. Lipaza C. Tripsinogen D. Pepsina E. Tripsina 46.CS Deficitul secretor pancreatic poate fi determinat de urmtoarele afeciuni, n afar de: A. Mucoviscidoza B. Pancreatitele cronice C. Tumorile pancreatice D. Gastroduodenita E. Traume pancreatice 47.CS n condiii normale, flora microbian intestinal este maxim n: A. Colon B. Duoden C. Cecum D. Intestinul subire E. Stomac 48.CS Enteropatia exudativ primar apare n caz de: A. Limfangiectazie intestinal idiopatic B. Intolerana proteinelor din gru C. Boli alergice intestinale D. Infecie intestinal E. Pneumonie netratat 49.CS Dieta agliadinic n celiachie exclude urmtoarele produse, cu excepia: A. Crupe de gri B. Crupe de arpaca C. Crupe de hric D. Crupe de gru E. Crupe de ovz 50.CS Maladiile inflamatoare cronice ale intestinului care decurg cu sindrom de malabsorbie sunt, n afar de : A. Boala Crohn B. Rectocolita ulcerohemoragic C. Tuberculoza intestinal D. Enteropatia exudativ E. Colita cronic 51.CS Sindroame de malabsorbie de cauz extradigestiv nu se ntlnesc n: A. Tulburrile endocrine 120

"Sindromul de colon iritabil" Pielonefrita Insuficiena renal cronic Hiperparatiroidismul 52.CS Manifestri cutaneomucoase n celiachie sunt urmtoarele, n afar de : A. Pielea este uscat i subire B. Mucoasa lingual este roie i neted C. Distrofia firului de pr D. Eritem " n fluture" E. Tegumentele palide 53.CS Edemele n enteropatia exudativ se caracterizeaz prin urmtoarele semne, n afar de: A. Sunt albe B. Sunt moi C. Las godeu D. Sunt localizate electiv la nivelul membrelor superioare E. Sunt localizate la nivelul membrelor inferioare 54.CS Obstrucia canaliculelor pancreatice, biliare, broniolare n mucoviscidoz nu duce: A. La scderea cloridelor n sudoare B. La fibroza cistic C. La colestaz i ciroza hepatic D. La fibroza i emfizem pulmonar E. La insuficiena respiratorie cronic 55.CS Care factor influeneaz absorbia vitaminei D la nivelul intestinului subire? A. Absorbia normal a lipidelor B. Concentraia mrit a proteinelor n hran C. Micorarea electroliilor n hrana copilului D. Concentraia mrit a vitaminelor grupei B n hrana copilului E. Concentraia mrit a glucidelor n hrana copilului 56.CS Formarea n rinichi a metabolitului 1,25(OH)2D este stimulat de urmtorii factori, cu excepia: A. Hipocalciemie B. Hipercalciemie C. Concentraia mrit a parathormonului D. Hipovitaminoza D E. Hipofosfatemie 57.CS n care organ se formeaz cel mai activ metabolit al vitaminei D? A. Piele B. Intestin C. Ficat D. Rinichi E. Stomac 58.CS n care produs alimentar concentraia vitaminei D este cea mai mare? A. Laptele matern

B. C. D. E.

Laptele de vaci Glbenuul de ou Amestecul "Mal" Amestecul "Bona" 59.CS Hiperplazia esutului osteoid n rahitism formeaz urmtoarele simptome, cu excepia: A. anul Harrison B. Bose frontale i parietale ale craniului C. "mtnii costale" D. "brri rahitice" E. "irag de mrgritare" 60.CS Care este necesitatea zilnic fiziologic n vitamina D la copii? A. 40 UI B. 50 UI C. 200 UI D. 300 UI E. 400 UI 61.CS Rahitismul carenial de gradul III se caracterizeaz prin urmtoarele simptome, cu excepia: A. Deformaii osoase pronunate B. Anemie sever C. Afectarea sever a organelor interne D. Retard neuromotor i fizic E. Indicii biochimici ai sngelui normali 62.CS Semnele de debut al rahitismului carenial sunt urmtoarele, cu excepia: A. Craniotabes B. Transpiraie abundent C. Alopecie occipital D. Somn nelinitit E. Dermografism rou, stabil 63.CS n rahitismul carenial pot avea loc urmtoarele deformri toracice, cu excepia: A. Aplatisarea anteroposterioar a toracelui B. Stern nfundat ("de cizmar") C. Stern proeminent anterior ("stern de porumbel") D. anul Harrison E. Bombarea toracelui n regiunea cordului 64.CS Diagnosticul diferenial al rahitismului se efectuaz cu urmtoarele maladii, cu excepia: A. Diabet renal fosfaturic B. Acidoza tubular renal tip I C. Pneumonia acut D. Sindromul de Toni-Debre-Fanconi E. Rahitismul vitamin-D dependent 65.CS Tabloul clinic a hipotrofiei dobndite de gradul II se caracterizeaz prin toate, cu excepia: A. Apetitul sczut B. Tolerana digestiv marit C. Scaunul instabil D. Turgorul tisular redus E. Musculatura hipoton 66.CS Formele clinice ale hipotrofiei congenitale sunt urmtoarele, 121

B. C. D. E.

cu excepia: Neuropatic Cardiovascular Neurodistrofic Encefalopatic Neuroendocrin 67.CS Hipotrofia congenital este consecina urmtorilor factori etiologici, cu excepia: A. Gestozele la mam B. Influiena toxic a diferitor factori nocivi profesionali la mam C. Supraalimentaia mamei n timpul sarcinii D. Boli cronice ale mamei E. Alimentaia deficitar a mamei n timpul sarcinii 68.CS Hipotrofia dobndit poate fi consecina urmtoarelor malformaii congenitale, cu excepia: A. Pilorostenoz B. Sindactilie C. Megacolon D. Atrezia cilor biliare E. Malformaii congenitale de cord 69.CS Hipotrofia dobndit este consecina urmtoarelor drupe de factori, cu excepia: A. Alimentar B. Infecii respiratorii recidivante C. Malformaii congenitale de cord D. Stare de stres a mamei cu copil ce se alimenteaz artificial E. Anomalii enzimatice ereditare 70.CS Infeciile respiratorii recidivante ca factori etiologici ai hipotrofiei duc la toate, cu excepia: A. Scderea apetitului B. Tulburri gastrointestinale C. Creterea cantitii de suc gastric D. Scderea activitii dizaharidazelor E. Tulburri ale metabolismului 71.CS Criteriile pentru aprecierea gradului de malnutriie la sugari sunt toate, cu excepia: A. Dispariia treptat a esutului adipos subcutan B. Indicele ponderal C. Factorul etiologic D. Indicele de nutriie E. Tabloul clinic 72.CS Rolul principal n patogenia alergiei alimentare o are: A. Infeciile bacteriene B. Sensibilizarea cu creterea nivelului de IgE C. Infeciile virotice D. Influena unor substane industriale E. Influena unor substane chimice 73.CS Ca barier anatomic a tractului digestiv servete: A. Lamina propria B. Glicoproteinele

A. B. C. D. E.

C. Mucoproteinele D. IgA secretor E. Insuficiena funcional a glandelor tractului digestiv


74.CS Calea de sensibilizare cu alergeni alimentari este: A. Alimentar B. Respiratorie C. Cutanat D. Limfogen E. Hematogen 75.CS n patogenia alergiei alimentare sunt implicate 4 mecanisme cunoscute, cu excepia: A. Tip reaginic imediat B. Tip non reaginic C. Tip cu formare de complexe imune D. Tip celular mediat E. Instabilitatea membranelor celulare 76.CS Manifestrile clinice ale afectrii pielii n alergia alimentar sunt urmtoarele, cu excepia: A. Intertrigo B. Gneis C. Cruste de lapte D. Furuncul E. Exema uscat 77.CS Examenul de laborator obligatoriu n alergia alimentar include toate, cu excepia: A. Analiza general a sngelui B. Determinarea IgA, IgM, IgG C. Determinarea IgE D. Determinarea anticorpilor IgE specifici E. Determinarea nivelului de colesterol, uree 78.CS Diagnosticul diferenial n alergia alimentar se face cu urmtoarele maladiii, cu excepia: A. Insuficiena de alfa1-antitripsin Intolerana la lactoz Intolerana la gluten Maladii gastrointestinale cronice Insuficiena fermentativ a glucozo-6-fosfatdehidrogenazei 79.CS Principiile de baz n tratamentul alergiei alimentare sunt urmtoarele, cu excepia: A. Excluderea alergenului alimentar din produsele alimentare B. H1-histaminoblocatori C. Membranostabilizatori D. Antibioticoterapia E. Imunoterapia 80.CS n alimentaia artificial a copilului cu alergie alimentar se recomand urmtoarele, cu excepia: A. Lapte integral B. Chefir intergral C. Biolact integral D. Lapte de soia E. Amestecuri adaptate 81.CS Ce simptom este caracteristic pentru copilul cu diatez 122

limfatic:

A. Crustele de lapte pe fa B. Mrirea ganglionilor limfatici periferici n


dimensiuni

C. Limba "geografic" D. Hipostatura E. Gneisul


82.CS Ce simptom este caracteristic pentru un copil cu diatez dismetabolic: A. Crustele de lapte pe fa B. Mrirea ganglionilor limfatici periferici n dimensiuni C. Limba "geografic" D. Disfuncii ale sistemului nervos E. Gneisul 83.CS Care indice de laborator este caracteristic pentru diateza alergic: A. Creterea nivelului IgA B. Creterea nivelului IgE C. Scderea nivelului IgM D. Creterea nivelului IgM E. Scderea nivelului celulelor nule 84.CS n patogeneza diatezei dismetabolice rolul de baz revine: A. Dereglrilor din partea SNC B. Dereglrilor metabolismului glucidic C. Dereglrilor metabolismului lipidic D. Dereglrilor metabolismului purinic E. Dereglrilor metabolismului hidrosalin 85.CS Care este cel mai important marker patogenetic al diatezei limfatice: A. Creterea nivelului de IgE B. Creterea indicelui Th/Ts C. Limfocitoza absolut i relativ D. Scderea funciei limfocitelor T E. Scderea nivelului limfocitelor nule 86.CS Care este simptomul clinic precoce a diatezei alergice? A. Mrirea n dimensiuni a ganglionilor limfatici periferici B. Apariia exemei umede C. Erupii cutanate caracteristice urticariei D. Seboreea regiunii piloase a capului (gneisul) E. Strofulus 87.CS Ce simptom cutanat poate aprea n cadrul diatezei limfatice? A. Intertrigo B. Urticaria C. Exema uscat D. Exema microbian E. Gneisul 88.CS Care simptom clinic este caracteristic pentru diateza dismetabolic: A. Diareea

B. C. D. E.

Timomegalia Voma acetonemic Urticaria Exema infantil 89.CS Diateza dismetabolic este determinat de urmtorul factor etiologic: A. Intoxicaia n timpul sarcinii B. Trauma natal C. Infecia suportat n timpul sarcinii D. Dereglarea determinat genetic a activitii unui ir de fermeni E. Hipofuncia sistemului simpatico-adrenal 90.CS Copiilor cu diatez alergic, aflai la alimentaie mixt i artificial, se recomand de introdus n raia alimentar: A. Lapte de vaci B. Amestecuri acidulate cu zahr C. Amestecuri Mal" D. Amestecuri de soia E. Amestecuri Beba" 91.CS Care sindrom clinic n evoluia pielonefritei este caracteristic pentru copiii de vrst fraged? A. S-mul astenic B. S-mul dizuric C. S-mul dispeptic D. S-mul viremic E. S-mul neurovegetativ 92.CS Care este metoda screening n diagnosticul pielonefritei la copii: A. Cistografia i urografia rinichilor B. Ultrasonografia rinichilor i scintigrafia rinichilor C. Scintigrafia rinichilor i urografia rinichilor D. Ultrasonografia rinichilor i urografia rinichilor E. Cistografia rinichilor i ultrasonografia rinichilor 93.CS Copil n vrst de 3 ani la care este stabilit diagnosticul de infecie a tractului urinar, acesta fiind primul episod documentat. Ce examinare va include evaluarea imagistic? A. Urografia B. Cistografia C. Ecografia abdominal D. Scintigrafia rinichilor i urografia E. Nici una din cele enumerate mai sus 94.CS Ce investigaie nu este de baz n cazul prezenei enurezei la copil: A. Anamnesticul familial B. Examenul fizical complet C. Urografia D. Biopsia renal E. Cistografia 95.CS Prin care schimbare biochimic n urin se caracterizeaz diabetul fosfaturic? A. Hipofosfaturie B. Hiperfosfaturie C. Glucozurie D. Hipercalciurie 123

B. C. D. E.

E. Hipoaminoacidurie 96.CS Prin care schimbare biochimic a serului sanguin se caracterizeaz diabetul fosfaturic? A. Hipofasfatemie B. Hiperfosfatemie C. Hipercalciemie D. Hiperkaliemie E. Scderea activitii fosfatazei alcaline 97.CS Ce nu este caracteristic n hematuria familial benign: A. Hematuria se apreciaz ntmpltor B. Microhematuria C. Maladia se ntlnete la brbai D. Hematuria este permanent E. Pot fi secvene de macrohematurie 98.CS Hiperoxaluria secundar se ntlnete la copii n urmtoarele boli, cu excepia: A. Pancreatita cronic B. Bronita acut C. Afectarea ficatului D. Afectarea cilor biliare E. Enterit 99.CS Ce nu este caracteristic n sindromul nefrotic congenital: A. Polihidramnios B. Valori cresute de bilirubin n ser C. Edeme masive D. Proteinuria masiv E. Hipoalbuminemia 100.CS La formularea diagnosticului de bronit recidivant la copii se ine cont de: A. Raluri localizate B. Degete hipocratice C. Percutor matitate D. Intoxicaie E. 3-4 acutizri pe an, timp de 2 ani 101.CS Ce semn marcheaz diferena ntre bronita obstructiv i bronita simpl la copii? A. Tusea convulsiv B. Expiraia prelungit C. Matitatea percutorie D. Tusea bitonal E. Dispneea 102.CS La formularea diagnosticului de bronit obstructiv la copii se ine cont de: A. Percutor matitate B. Raluti localizate C. Dispnee inspiratorie D. Dereglri electrolitice E. Dispnee expiratorie 103.CS Semnul clinic diferenial, ntre bronita obstructiv i prezena unui corp strin n plmnii unii copil, este: A. Debut trenant

Prezena emfizemului Expiraie prelungit Dereglri metabolice Inspiraie prelungit 104.CS Semnul fizic de baz al bronitei obstructuive la copii este: A. Matitate toracal B. Inspiraie prelungit C. Expiraie prelungit D. Timpanit E. Raluri localizate 105.CM Examinarea bacteriologic este necesar n caz de urmtoarele stri febrile: A. Infecii virale acute B. Dureri n abdomen cu diaree C. Erupia dinilor D. Otit acut E. Dureri n regiunea lombar 106.CM Hipertermia cu dureri n regiunea lombar necesit urmtoarele examinri: A. Analiza sngelui B. Urina general C. Echografia rinichilor D. Urina la sterilitate E. Renghenogrfia panoramic 107.CM La copii sugari hipertermia acut se poate manifesta n urmtoarele cazuri: A.Pielonefrit acut B. Otit medie acut C. Meningit bacterian D.Gastrit E. Pneumonia bacterian 108.CM Cauzele convulsiilor la copii pot fi: A. Displazia congenital de old B. Epilepsia C. Hipertermia D. Meningit E. Erupie dentar 109.CM Hipertermia "benign''necesit urmtoarele msuri: A. Indicaia antibioticelor B. Indicaia preparatelor antipiretice (paracetamol) C. Metode fizice de scdere a temperaturii D. Rehidratarea oral E. Indicaia preparatelor spasmolitice 110.CM Examinrile posibile n caz de febr persistent la copii sunt urmtoarele: A. Hemograma B. Hemocultura C. Analiza general a urinei D. Echilibrul acido-bazic E. R-grafia cutiei toracice 111.CM Pentru cuparea convulsiilor febrile la copii se folosesc : A. Lazix B. Relanium C. Fenobarbital i/m D. Hormoni E. Miorelaxante 124

B. C. D. E.

112.CM Examinarea copilului cu febr include: A. Aprecierea rigiditii occipitale B. Prezena semnelor catarale C. Semne de boli infecioase D. Examinarea cavitii bucale E. Aprecierea strii imunologice 113.CM Copil de 9 luni, prima zi a bolii, febr 38,5 C. Pentru clasificarea febrei e necesar: A. De a controla rigiditatea muchilor occipitali B. De a examina dac sunt prezente manifestrile catarale C. De a cuta semne de rugeol D. De a examina dac sunt prezente eroziuni ale mucoasei cavitii bucale E. De a indica rentghenografia cutiei toracice 114.CM Convulsiile febrile simple la copii se caracterizeaz prin: A. Debut 6 luni - 5 ani B. Anamneza neurologic negativ C. Durata acceselor sub 15 min D. Schimbri specifice EEG E. Schimbri n statutul neurologic 115.CM Copilul de 8 luni, e bolnav de prima zi, febra o 38,5 C, tuse, respiraie accelerat. Recomandrile medicului: A. Administrarea Paracetamolului B. Indicarea Co-trimoxozolului 5 zile C. Indicarea Ampicilinei parenteral D. Remedii pentru umezirea tusei E. Dac febra se menine 2 zile, consultaia repetat la medic 116.CM Convulsiile febrile complicate la copii au urmtoarele manifestri: A. Dureaz peste 15 minute B. Pot genera statut convulsiv C. Nu se repet n serie n aceeai zi D. Adesea sunt focare E. Toate sunt corecte 117.CM Copilul cu febr se spitalizeaz la asocierea semnelor: A. Semne de deshidratare B. Tulburarea contiinei C. Tahicardie D. Apetit sczut E. Contact cu bolnavii cu varicel 118.CM Convulsiile febrile simple la copii au urmtoarele caracteristici: A. Anamneza neurologic negativ B. Fon de febr C. Primar generalizate D. Dureaz peste 15 minute E. Toate corecte 119.CM Semnele caracteristice n defectul septal atrial sunt: A. Suflu sistolic in spaiul III intercostal stng B. Dedublarea zgomotului II la aort

C. Suflu sistolic n spaiul IV intercostal drept D. Undele P pot fi nalte E. Dedublarea i accent la artera pulmonar a zgomotului
120.CM semne: II Pentru tetralogia Fallot vor fi caracteristice urmtoarele

Cianoza, mai frecvent, dup 1 an de zile de via Suflu sistolic continuu de gradul III-IV Insuficiena respiratorie vizibil Creterea tensiunii arteriale la extremitile superioare Vscozitatea sanguin crescut 121.CM Hipocratismul digital se ntlnete n urmtoarele cazuri, n afar de: A. Anemia cronic B. Boala Fallot C. Ciroz hepatic D. Otit cronic E. Insuficien renal 122.CM Care semne sunt caracteristice pentru coarctaia postductal? A. Suflu sistolic n focarul aortei B. Tensiunea arterial micorat la membrele superioare, comparativ cu cele inferioare C. Tensiunea arterial mrit la membrele superioare D. Radiologic ventricolul stng este hipertrofiat i dilatat E. Ecocardiografic dilatarea aortei pre i poststenotic 123.CM Care semne sunt caracteristice pentru stenoza aortic izolat? A. ncrcarea de presiune a ventricolului stng B. Hipertrofia ventricolului stng C. Dilatarea ventricolului stng D. Debitul sanguin sistemic redus E. Tensiune arterial sistolic mrit 124.CM Care manifestri clinice sunt caracteristice n stenoza aortic? A. Ameeli B. Sincope C. ocul apexian puternic i deplasat n jos D. La auscultaie suflu sistolo-diastolic E. Pulsul mic i ntrziat 125.CM Care semne nu sunt caracteristice n sindromul de cord stng hipoplastic? A. Funcia contractil a ventricolului stng este micorat B. Debit sistemic normal C. Hipoperfuzia marcat a organelor i sistemelor D. La ECG hipertrofia atriului stng E. Puls normal 126.CM Anomalia Ebstein se caracterizeaz prin urmtoarele semne: A. Debut precoce cu cianoz B. Ameliorarea treptat a cianozei C. Unde P nalte i largi n derivaiile drepte D. Zgomotul III audibil E. Rezistena vascular pulmonar sczut n perioada neonatal 125

A. B. C. D. E.

127.CM Care anomalii anatomice sunt caracteristice n tetralogia Fallot? A. Stenoza ramurilor arterei pulmonare B. Defect septal ventricular C. Aorta clare pe istm D. Hipertrofia ventricular dreapt la ECG E. Hipervolemia pulmonar 128.CM Afirmai manifestrile clinice caracteristice n boala Fallot, cu excepia: A. Cianoza din primele zile B. Hipocratismul digital C. Anemia D. Stri de ru hipoxic E. Micorarea vscozitii sanguine 129.CM Afirmai principiile de tratament n malformaii congenitale de cord cianotice cu reducerea circuitului pulmonar, cu excepia urmtoarelor: A. Oxigen umedificat B. Diuretice C. Beta-blocani D. Inhibitorii fermenilor de conversie angiotenzina II E. Glicozide cardiace 130.CM Afirmai, care complicaii n boala Fallot sunt mai frecvent ntlnite? A. Tromboze vasculare cerebrale B. Insuficien cardiac congestiv C. Endocardit bacterian D. Insuficien renal acut E. Infecii pulmonare 131.CM Care anomalii anatomice sunt caracteristice n complexul Eisenmenger? A. Dextropoziia orificiului aortic B. Persistena canalului arterial C. Comunicare intraventricular situat n partea superioar a septului D. Deformaie hipertensiv a ramificrii arterei pulmonare E. Status situs inversus 132.CM Care semne anatomice sunt caracteristice n comunicarea atrioventricular? A. Ostium primum B. Comunicarea intraventricular C. Persistena canalului arterial D. Anomalia venelor pulmonare E. Defect al valvelor mitrale cu inseria lor pe sept 133.CM Afirmai malformaiile congenitale de cord cu hipervolemia circuitului pulmonar: A. Fereastra aortopulmonar B. Stenoza aortic C. ntoarcerea venoas anormal total D. Boala Ebstein E. Comunicarea atrioventricular 134.CM Care semne sunt caracteristice n malformaii congenitale de cord cu reducerea circuitului

pulmonar (unt dreapta-stnga), cu exepia: A. Policetemia B. Leucocitoz C. Indicele protrombinei crescut D. Creterea tensiunei arteriale sistolice E. Hipervolemia pulmonar 135.CM Care semne sunt caracteristice n anomalia total a ntoarcerei venoase pulmonare: A. Hipervolemia circuitului pulmonar B. Saturarea de oxigen a sngelui din atriul drept la 90% C. Aparena semnelor clinice ndat dup natere D. Decompensarea cardiac tardiv E. Lipsa cianozei 136.CM n malformaiile congenitale de cord cu mbogairea circuitului pulmonar, faza mixt, se caracterizeaz prin: A. Creterea hipervolemiei pulmonare B. Creterea rezistenei vascularei pulmonare C. Intensitatea suflului sistolic crete D. Tensiunea arteriei pulmonare crete E. Se intensific accentul zgomotului II la artera pulmonar 137.CM n stabilirea diagnosticului malformaiei congenitale de cord este necesar: A. Examinarea cardiologului B. Electrocardiografia C. Examinarea medicului otolaringolog D. Ecocardiografia E. Radiografia cordului 137.CM Enumerai semnele extracardiace n malformaii congenitale de cord fr cianoz cu hipervolemia circuitului pulmonar: A. Apetit sczut B. Staionarea curbei ponderale C. Tahipnee D. Raluri subcrepitante la auscultaia pulmonilor E. Retard psihomotor 139.CM Pentru defectul septal atrial sunt caracteristice urmtoarele, cu excepia: A. Suflu sistolic de ejecie la focarul pulmonarei B. Hipertrofie ventricular stnga C. Accentuarea zgomotului II la artera pulmonar D. Creterea presiunei n artera pulmonar E. Acces de ru hipoxic 140.CM Dup care maladii apare puseul reumatismal acut? A. Faringit B. Sinusit C. Streptodermie D. Varicel E. Rujeol 141.CM Criteriile majore dup Jones (1944) n reumatism la copii sunt urmtoarele: A. Cardita B. Poliartrita C. Noduli subcutanai 126

D. Coree Sydenham E. Eritemul nodos


142.CM Criteriile minore clinice dup Jones (1944) n reumatism la copii sunt urmtoarele: A. Antecedente de boal cardiac reumatismal B. Poliartralgii C. Febr D. Cardit E. Coree Sydenham 143.CM Tratamentul puseului reumatismal la copii are drept obiective urmtoarele:: A. Tratamentul la domiciliu B. Tratamentul etiologic nu este obligatoriu C. Tratamentul igieno-dietetic D. Tratamentul etiologic al infeciei streptococice E. Tratamentul simptomatic antiinflamator 144.CM Histopatologia procesului reumatismal recunoate urmtoarele stadii: A. Degenerescena fibrinoid B. Necroza fibrinoid C. Infiltraie eozinofilic D. Proliferativ E. Formarea granulomului Ashoff 145.CM Enumerai stadiile reversibile histopatologic n procesul reumatismal la copii: A. Degenerescena fibrinoid B. Necroza fibrinoid C. Proliferativ D. Formarea granulomului Aschoff E. Infiltraie eozinofilic 146.CM Care manifestri clinice sunt caracteristice pentru coree n reumatism la copii: A. Micri involuntare distale B. Hipotonie muscular C. Hipertonie muscular D. Instabilitate n poziia Romberg E. Instabilitate psihoemoional 147.CM Cauzele apariiei anemiei fierodificitare la copii: A. Insuficiena fierului n produsele alimentare B. Aplazia mduvei osoase C. Sindromul de malabsorbie D. Cerinele mrite a copilului n Fe E. Boli infecioase 148.CM Depouri de Fe n organizm se gsesc n: A. Noduli limfatici B. Ficat C. Rinichi D. esut muscular E. Splin 149.CM Clinica anemiei fierodificitare include: A. Paliditatea tegumentelor B. Limfadenopatia

C. Schimbri trofice ale pielii, prului, unghiilor D. Sufllu sistolic la apex E. Febr
150.CM Pentru anemia fierodeficitar este caracteristic scderea urmtorilr indici: A. Hemoglobina B. Hematocritul C. Reticulocitele sngelui periferic D. Indicile de culoare E. Micorarea moderat a numrului de eritrocite 151.CM n anemia fierodeficitar se observ: A. Micorarea fierului seric B. Micorarea capacitii fierocaptante a plasmei C. Hipercromia D. Hipocromia E. Prezena sursei de hemoragie 152.CM Pentru anemia B12 deficitar este caracteristic: A. Hematopoieza de tip megaloblastic B. Micorarea reticulocitelor C. Anemia hipercrom D. Mrirea fierului seric E. Anemia microcitar 153.CM Pentru deficitul latent al fierului este caracteristic: A. Micorarea hemoglobinei B. Nivelul Hb n norm C. Testul cu desferal pozitiv D. Micorarea nivelului fierului seric E. Reticulocitoza 154.CM n condiii fiziologice fierul mai bine se absoarbe din: A. Produsele din carne B. Ficat C. Produsele din pete D. Legume E. Fructe 155.CM Tratamentul anemiei fierodificitare include: A. Terapia de substituie cu preparate de snge B. Glucocorticoidoterapia C. Vit. B12 D. Vit.C E. Preparatele fierului 156.CM Profilaxia anemiei fierodeficitare la sugari include: A. Se indic preparatele de Fe la gravide n ultimele 3 luni de graviditate B. Numai alimentarea raional a gravidelor C. Alimentaia natural D. Indicaia preparatelor de fier la prematuri pe 2-3 luni E. Indicaia preparatelor de fier la prematuri n perioada 12 ani de via 157.CM Absorbia de fier se deregleaz n urmtoarele cazuri: A. Celeachie B. Mucoviscidoz C. Parazitoze intestinale D. Rahitism 127

E. Colecistit 158.CM Care indici confirm diagnosticul de anemie fierodificitar: A. Scderea fierului seric B. Mrirea capacitii generale de conjugare a fierului n plazm C. Reticulocitoz marcat D. Majorarea capacitii latente de conjugare a fierului E. Macrocitoza 159.CM La microscopia eritrocitelor n anemia fierodeficitar se depisteaz: A. Antitocitoza, microcitoza B. Eritrocit n form de int C. Poichilocitoza D. Sferocitoza E. Macrocitoza 160.CM Pentru anemia folio-deficitar este corect: A. Se dezvolt n alimentaia cu lapte de capr B. Se observ n cadrul sindroamelor de malabsorbie C. Se dezvolt n boli maligne D. Poate fi n sarcin E. Administrarea fenobarbitalului nu influeneaz asupra metabolismului acidului folic 161.CM Un copil de 3 luni venit la policlinic pentru vaccinare. Analiza sngelui: Er. 3,8x10x12 /l, Hb -92 g/l. I.C. -0,72. Deciziile optimale: A. Permiterea vaccinrii B. Introducerea suplimentului C. Prescrierea fierului timp de 2 sptmni D. Nu se prescrie administrarea fierului E. Prescrierea tratamentului cu preparate de fier n decurs de 3 luni per os 162.CM Care din simptome sideropenice sunt caracteristice anemiei fieriprive: A. Tremor n extremiti B. Modificri ale pielii, unghiilor, prului C. Splenomegalie D. Gust pervers E. Suflu sistolic la apex 163.CM Anemia microcitar se ntlnete n caz de: A. Deficit de fier B. Anemia B12-deficitar C. Intoxicaie cu plumb D. Patologia membranar a eritrocitelor E. Talasemia
164.CM Anemia macrocitar se ntlnete n caz de: A. Anemie B12-deficitar B. Talasemie C. Anemia Fanconi D. Anemia acid folic deficitar E. Enzimopatii 165.CM Copilul are vrsta de 8 luni i se afl numai

la alimentaie natural. Indicii sngelui: Hb - 102 g/l, Er.4,2x10x12/l, I.C.-0,72. Concentraia de fier seric - 14 mcm/l. Sunt corecte urmtoarele afirmaii: A. Deficitul latent de fier B. Anemia fierodeficitar C. Introducerea suplementului D. A indica preparatele de fier parenteral E. A indica preparatele de fier per os pe 2 luni 166.CM Lucrul curativ al medicului n coal const: A. Acordarea ajutorului de urgen B. Reabilitarea elevilor cu reinere n dezvoltarea fizic C. Dispensarizarea elevilor cu boli cronice D. Vaccinarea elevilor E. Calcularea valorii energetice a bucatelor n osptrie 167.CM Examenul medical profilactic complex al elevilor se efectuiaz n urmtoarele clase: A. I B. IV C. VIII D. X-XI E. n toate clasele 168.CM La examenul medical profilactic complex al elevilor claselor a IV-a vor participa n mod obligatoriu: A. Pediatrul (medicul de familie) B. Oftalmologul, otorinolaringologul (dup necesitate) C. Neurologul D. Ortopedul - chirurg E. Stomatologul 169.CM La examenul profilactic complex al elevilor claselor a VIII-a vor participa n mod obligatoriu: A. Pediatrul (medicul de familie), dup necesitate B. Oftalmologul, otorinolaringologul C. Chirurgul D. Neurologul, endocrinologul E. Stomatologul (dup necesitate) 170.CM Examenul medical-profilactic al elevilor include: A. Aprecierea dezvoltrii neuro-psihice i fizice B. Organizarea regimului elevului la coal i la domiciliu C. Depistarea deficienelor de inut, vorbire, auz D. Reabilitarea i asanarea bolnavilor E. Prezena dinilor cu carie dentar 171.CM Lucrtorii medicali din instituiile precolare n activitatea lor se vor conduce de documentele directive i metodice ale: A. Ministerului sntii B. Ministerului nvmntului C. Directorului instituiei precolare D. Universitii de Stat de Medicin E. Medicului-ef al instituiei medicale teritoriale 172.CM La dispensarizarea copiilor sntoi de atras atenia la: A. Aprecierea dezvoltrii neuropsihice B. Aprecierea dezvoltrii fizice C. Eficacitatea dispanserizrii copiilor cu boli cronice D. Starea organelor interne 128

E. Prezena dinilor cu carie dentar. 173.CM Lucrul curativ al medicului din instituiile precolare include: A. Efectuarea examenului antropometric al copiilor B. Efectuarea imunizrii copiilor C. Consultaia bolnavilor D. Prescrierea tratamentului necesar bolnavilor E. Acordarea ajutorului de urgen 174.CM Medicul instituiilor precolare este dator s efectueze controlul asupra: A. Organizrii activitilor de educaie fizic B. Organizrii alimentaiei colaboratorilor instituiilor precolare C. ndeplinirea msurilor antiepidemice D. Respectarea regimului de instruire i odihn a copiilor E. Organizrii alimentaiei copiilor 175.CM Metodele de nsntoire a copiilor n instituiile precolare sunt: A. Organizarea alimentaiei raionale conform vrstei B. Gimnastica i procedurile de clire C. Sanarea focarelor cronice de infecie D. Antropometria E. Organizarea raional a regimului zilei conform vrstei 176.CM Principalele obiective ale pediatriei profilactice sunt: A. Consultul i sfatul genetic. B. Imunizrile profilactice C. Tratamentul copiilor cu maladii acute D. Alimentaia adecvat i nutriia optim E. Profilaxia primar 177.CM Contraindicaiile absolute pentru alimentaiei la sn din partea copilului sunt: A. Buza de iepure, gura de lup B. Boala Down C. Fenilcetonuria D. Galactozemia E. Boala siropului de arar 178.CM Care semne indic c sugarul nu primete lapte suficient: A. Cretere ponderal sub 130 g/spt. B. Sugarul doarme prea mult C. Micii sub 6 ori/zi D. Piele cu riduri pe tot corpul E. Creterea perimetrului cranian sub 1,5 cm/lun 179.CM n timpul examenelor profilactice la sugari se determin: A. Tensiunea arterial B. Greutatea C. Tensiunea intracranian

D. Talia E. Perimetrul cranian


180.CM Maturitatea biologic la biei se apreciaz dup criteriile: A. Talia B. Masa corporal C. Formula dentar D. Dezvoltarea sexual E. Tensiunea arterial 181.CM Enumerai criteriile de apreciere a maturitii biologice pentru fete: A. Dezvoltarea glandei mamare B. Apariia menarhei C. Pilozitatea axilar, pubian D. Perimetrul toracic E. Perimetrul cranian 182.CM Unui sugar sntos normoponderal la vrsta de 2 luni i se vor administra vaccinurile: A. Antipoliomielitic B. Antituberculos C. Antivaricel D. Antitetanos E. Antipertusis 183.CM Un sugar sntos, anterior vaccinat dup calendar, la vrsta de 6 luni va primi urmtoarele vaccinri: A. Antirugeolic B. Antidifteric C. Antipoliomielitic D. Antihepatit viral B E. Antipertusis 184.CM Care din afirmaii nu sunt corecte pentru sngele periferic la un copil sntos 1-5 ani: A. Predomin neutrofilia B. Predomin limfocitele C. Predomin eozinofilele D. Predomin monocitele E. Predomin plasmocitele 185.CM La vrsta de 8 sptmni un sugar sntos: A. St n ezut B. Se rostogolete C. Ridic capul pentru puin timp D. Urmrete obiectele n micare E. Zmbete, este alert la sunete 186.CM La vrsta de 12 luni un copil sntos: A. Merge ajutat B. Urc scrile C. Emite 2-4 cuvinte cu neles D. Arunc mingea E. nelege cteva comenzi simple 187.CM La vrsta de 24 luni un copil sntos: A. Urc scrile numai ajutat B. Vorbete mult, face propoziii scurte C. Cunoate jucrii, animale D. Urc i coboar singur scrile 129

E. Apuc obiectele ca n "clete" 188.CM La vrsta de 3 ani un copil sntos: A. Poate scrie i citi B. Merge cu tricicleta C. Cunoate culorile D. i cunoate vrsta i sexul E. Se mbrac i dezbrac singur 189.CM Pe parcursul primului an de via copilul va fi examinat de: A. Medic de familie B. Neuropediatru C. Chirurg-ortoped D. Logoped E. Endocrinolog 190.CM Dispensarizarea copiilor ce au suportat pneumonii acute necomplicate include: A. Supravegherea medicului de familie pentru o perioad de 3 luni B. Efectuarea controlului radiologic n dinamic C. Efectuarea probelor funcionale pulmonare n dinamic D. Corecia strilor de fon (anemie, rahitism etc). E. Efectuarea msurilor de fortificare a statutului fizic prin administrarea de vitamine (A, B5, B12, E) 191.CM Criteriile de diagnostic a pneumoniilor acute dup OMS recomandate pentru sectorul primar sunt: A. Tuse B. Polipnee peste >50 res/min C. Prezena sindromului obstructiv D. Dispnee, tahipnee, tiraj intercostal i subcostal E. Refuz la supt 192.CM Pentru pneumonia acut sunt caracteristice: A. Dispnee n lipsa sindromului obstructiv B. Respiraie nsoit de geamt C. Raluri umede buloase mici localizate D. Emfizem pulmonar E. Tiraj inter- i subcostal 193.CM Variantele clinice n pneumoniile acute necomplicate sunt: A. Pneumonie interstiial B. Pneumonie franco-lobar C. Pneumonie distructiv D. Bronhopneumonie n focare confluente E. Pleuropneumonie 194.CM Care pneumonii acute se pot realiza n procese cronice bronhomulmonare: A. Pneumoniile franco-lobare B. Bronhopneumoniile n focar C. Pneumoniile segmentare cu evoluie trenant D. Pneumoniile confluente E. Sindromul lobului mediu

195.CM

Pentru pneumoniile cu focare confluente este caracteristic: A. Instalarea focarelor masive de infiltraie pulmonar B. Afectarea bilateral C. Focarele de condensare au tendin de distrucie i abcedare D. Evolueaz cu sindrom obstructiv E. Evolueaz cu sindrom toxico-infecios sever 196.CM Ce afirmaii pentru pneumoniile segmentare nu sunt corecte? A. Se complic cu destrucii pulmonare B. Evolueaz trenant C. Se complic cu pleurezii exudative purulente D. Se complic cu component atelectatic E. Constituie o cauz a proceselor cronice bronhopulmonare 197.CM Criteriile de diagnostic n pneumonia acut la copil sunt: A. Prezena tusei B. Respiraia accelerat C. Tirajul spaiilor intercostale D. Dispnee expiratorie E. Cianoza generalizat 198.CM Ce afirmaii vor fi corecte pentru pneumonia stafilococic: A. Se ntlnete mai frecvent la precolar i colar B. Debutul maladiei este brutal C. Tabloul radiologic este mai srac dect datele fizicale D. Foarte frecvent evolueaz cu pleurezie masiv E. Decurge cu sindrom toxico-infecios foarte sever 199.CM Pneumoniile distructive se caracterizeaz prin: A. Sindrom toxico-infecios fosrte grav B. Neutrofilie 70-85% C. VSH majorat 40-60 mm/h D. Hemoptizie E. Bronhofonie 200.CM n celiachie diareea are la baz urmtoarele mecanisme: A. Scderea transportului de aminoacizi prin membrana enterocitelor B. Scderea hidrozei peptidelor mici i dizaharidelor la suprafaa enterocitelor C. Dereglarea absorbiei de ap i de electrolii n duoden i jejun D. Secretarea sporit a apei i electroliilor n intestinul gros E. Hipercalciemia 201.CM n celiachie scaunul poate fi : A. Voluminos B. Frecvent C. Cu luciu de grsime D. Cu miros neplcut E. Cu striuri de snge 202.CM Intolerana de gluten din cereale se caracterizeaz prin: A. Dereglri de absorbie intestinal B. Normalizarea clinic i histologic n lipsa glutenului n hran C. Recidiva clinico - histologic dup introducerea glutenului n hran D. Schimbri histologice atrofice n mucoasa duodenului 130

i intestinului subire

E. Secreia majorat de secretin i


colecistochinin 203.CM Celiachia poate decurge cu afectarea urmtoarelor sisteme: A. Sistemul osos B. Sistemul nervos C. Glandele suprarenale D. Sistemul gastrointestinal E. Sistemul respirator 204.CM Dietoterapia n celiachie se caracterizeaz prin: A. Excluderea produselor alimentare care conin gluten B. Excluderea laptelui la asocierea insuficienei de lactaz C. Respectarea dietei agliadinice D. Introducerea n raion a terciului de gri E. Excluderea srii de buctrie 205.CM Dieta n enteropatia exudativ include, de regul, urmtoarele msuri: A. Dieta raional bogat n proteine B. Reducerea grsimilor animaliere n hran C. Reducerea srii de buctrie n hran D. Includerea lipidelor vegetale n diet E. Limitarea proteinelor 206.CM n insuficiena lactazei deosebim urmtoarele forme: A. Forma primar determinat genetic B. Forma secundar care apare n urma afectrii intestinului C. Forma neonatal cu posibiliti reduse de hidrolizare a lactozei n primile zile dup natere D. Forma diareic E. Forma hepatic 207.CM Diareea n deficit de lactaz are la baz urmtoarele mecanisme: A. Ptrunderea lactozei nedigerate n intestinul gros B. Mrirea tensiunii osmotice n lumenul intestinului C. Scderea absorbiei i mrirea secreiei intestinale de ap i electrolii D. Fermentaia bacterian a lactozei E. Scderea tensiunii osmotice n intestin 208.CM Diagnosticul diferenial n insuficiena de zaharaz i maltaz se efectuaz cu: A. Diarei bacteriene B. Anomalii de dezvoltare a intestinului C. Pneumonii D. Maladii parazitare E. Boala ulceroas a stomacului 209.CM n insuficiena de zaharaz i maltaz se exclude din dieta, n afar de: A. Zahr, cartofi

B. C. D. E.
210.CM sunt:

Crup de gri Finoase Poam, coacz roie, coarne Fructoza Semnele principale de insuficien de zaharaz i maltaz

217.CM parte:

Din examenele paraclinice a celiachiei fac

Diarei stabile Bolnavul refuz hrana dulce Vome Apetit sczut Diareea lipsete 211.CM Semnele clinice ale enteropatiei exudative sunt: A. Pierderi de proteine cu masele fecale B. Pierderi de calciu C. Pierderea limfocitelor D. Pierderea imunoglobulinelor E. Absorbia sporit a grsimilor 212.CM Boala cronic pulmonar, ntlnit n mucoviscidoz, se caracterizeaz prin: A. Obstrucia bronic i broniolic complicat cu infecia secundar B. Viteza de transport mucociliar este foarte redus C. Schimbrile n analiza sumar a urinei sunt pronunate D. Boala este progresiv i duce la insuficiena cronic pulmonar E. Viteza de transport a mucocitelor este mrit 213.CM Dieta bolnavilor de mucoviscidoz corespunde urmtoarelor cerine: A. Este mbogit cu vitamine liposolubile B. Aportul energetic - de 150 - 200 kcal/kg/zi C. La fiecare mas se adaug enzime digestive D. Se recomand proteine 4 g/kg/zi E. Tratamentul cu vitamine liposolubile este contraindicat 214.CM n tabloul clinic al mucoviscidozei se ntlnesc urmtoarele sindroame: A. Ileus meconial B. Sindromul diareic cronic C. Tulburri funcionale ale glandelor sudoripare D. Boala cronic pulmonar E. Sindromul convulsiv 215.CM n diagnosticul mucoviscidozei sunt folosite urmtoarele criterii: A. Testul sudorii pozitiv B. Insuficiena pancreatic exocrin C. Simptomul de obstrucie pulmonar cronic D. Antecedentele familiale sugestive de boal E. Hipercaliemia 216.CM Celiachia poate decurge cu urmtoarele complicaii: A. Stenoza intestinal B. Perforaii C. Limfoma intestinal D. Pielonefrita E. Miocardita 131

A. B. C. D. E.

Testul de toleran cu lactoz Testul sudorii Testul de provocare cu gluten Biopsia intestinal ECG 218.CM Din preparatele vitaminei D fac parte: A. Calciferolul B. Oxidevitul C. Calcidiolul D. Calcitriolul E. Bio-splatul 219.CM Funcia cror organe este influenat de metabolitul 1,25-dihidrocolecalciferol? A. Intestinului subire B. Rinichilor C. Plmnilor D. Sistemului muscular E. Glandelor paratiroide 220.CM Sinteza 25(OH)D3 n ficat este activat de: A. Hipocalciemie B. Hipovitaminoza D C. Hiperparatireoidism D. Hipercalciemei E. Hipovitaminoza A 221.CM Care este rolul parathormonului n patogenia rahitismului carenial? A. Mobilizeaz calciul din oase n condiiile de hipocalciemie B. Stimuleaz sinteza de 1,25(OH)2D3

A. B. C. D. E.

C. Stimuleaz reabsorbia calciului i


magneziului n tubii renali D. Mrete excreia fosfailor cu urina E. Mrete excreia bicarbonailor cu urina 222.CM Hipotonia muscular ntlnit n rahitismul carenial decurge cu urmtoarele simptome: A. Torace n form de "clopot" B. Abdomen "de broasc" C. Dehiscena muchilor drepi ai abdomenului D. Cifoza dorsolombar E. anul Harrison 223.CM Evoluia rahitismului carenial poate fi: A. Acut B. Subacut C. Recidivant D. Latent E. Progresiv 224.CM n care organe are loc metabolizarea vitaminei D? A. Piele B. Rinichi C. Ficat

D. Plmni E. Intestin
225.CM Care tulburri dentare se ntlnesc n rahitismul carenial dobndit? A. Erupia dinilor de lapte ntrzie B. Hipoplazia smalului C. Predispunerea la carie a dentiiei definitive D. Erupia dentar definitiv precoce E. Erupia dentar de lapte precoce 226.CM Pentru diganosticarea rahitismului carenial sunt folosite urmtoarele date: A. Examenul clinic B. Modificrile biochimice n snge C. Datele radiologice cu schimbri caracteristice D. Indicii dezvoltrii fizice E. Starea funcional a sistemului cardiovascular 227.CM Care sunt efectele fiziologice ale 1,25(OH)2D3 la nivelul muchilor? A. Meninerea tonusului muscular normal B. Asigurarea forei de contracie normal C. Influeneaz creterea cantitii de ATP n muchi D. Mrete sinteza proteinelor musculare E. Micoreaz sinteza proteinelor musculare 228.CM Care factori influeneaz ineficiena razelor solare: A. Latitudinea nordic B. Sticla obinuit C. Concentraia mrit a prafului n aer D. Sezon - primvara E. Pigmentarea cutanat 229.CM Care sunt efectele fiziologice ale 1,25(OH)2D3 la nivel de oase? A. Sporete mineralizarea oaselor B. Rolul de control asupra procesului de mobilizare a calciului i fosforului din oase, realizat de parathormon C. Influeneaz creterea scheletului D. Stopeaz procesul de osificare E. Stimuleaz hiperplazia esutului osteoid 230.CM n rahitismul carenial deosebim urmtoarele grade de gravitate: A. Gradul 0 B. Gradul I C. Gradul II D. Gradul III E. Gradul IV 231.CM Diagnosticul pozitiv n rahitismul carenial se bazeaz pe: A. Tabloul clinic B. Calciul seric normal sau sczut C. Hiperfosfatemie D. Creterea nivelului parathormonului n snge E. Micorarea nivelului metaboliilor vitaminei D (25(OH)D3, 1,25(OH)2D3) 232.CM Care factori influeneaz leziunile osoase n rahitismul 132

carenial:

A. Rezistena sczut a osului la solicitri


mecanice B. Mineralizarea insuficient a matriei organice a osului C. Hiperplazia celulelor cartilaginoase D. Deformaia oaselor E. Concentraia majorat a calciului n oase 233.CM Evoluia acut a rahitismului carenial se caracterizeaz prin: A. Mai frecvent apare la prematuri B. Are loc n perioada de iarn-primvar C. Manifestri generale pronunate D. Predomin osteomalacia n afectarea oaselor E. Frecvent se ntlnete la maturi 234.CM Evoluia subacut a rahitismului carenial se caracterizeaz prin: A. Semnele generale ale rahitismului sunt exprimate moderat B. Predomin simptoamele hiperplaziei esutului osteoid C. Semnele osteomalaciei moderat pronunate D. Fosfataza alcalin nu este mrit E. Bosele frontale i parietale ale craniului sunt pronunate 235.CM Particularitile afectrii sistemului osos n rahitism sunt: A. n primele 3 luni de via ale copilului predomin afectarea oaselor craniului A. De la 2 pn la 6 luni mai pronunat este afectarea toracelui B. Dup vrsta de 6 luni sunt afectate oasele lungi C. Deformaia picioarelor are loc dup vrsta de 3 luni D. Picioare n form de "O" sau "X" sunt mai pronunate la vrsta de 1 an 236.CM Tabloul clinic al hipotrofiei dobndite de gradul II se caracterizeaz prin: A. esutul adipos subcutan dispare pe abdomen i torace B. Indicele de nutriie egal cu 0,95-1,1 C. Indicele ponderal egal cu 0,76-0,61 D. Apetit redus E. Tolerana digestiv redus 237.CM Tabloul paraclinic al hipotrofiei dobndite de gradul II se caracterizeaz prin: A. Scderea secreiei i aciditii sucului gastric B. Scderea metabolismului bazal C. Scderea IgA secretorii D. Creterea activitii dizaharidazelor E. Reducerea mobilitii fagocitelor 238.CM Greeli alimentare calitative ca factori etiologici ai hipotrofiei dobndite: A. Raia insuficient de glucide B. Raia insuficient de proteine C. Carena de lipide D. Numrul de mese mrit E. Folosirea preponderent a proteinelor vegetale

239.CM Din greelile alimentare cantitative ca factori etiologici ai hipotrofiei dobndite fac parte: A. Apetit sczut la copil B. Aport insuficient cantitativ determinat de vomitri cronice C. Hipogalactie la mam D. Alimentaie artificial E. Dereglri de supt i/sau de glutiie 240.CM Criteriile de apreciere a gradului de malnutriie la sugar sunt: A. Curba ponderal B. Dispariia treptat a esutului adipos subcutan C. Indicele ponderal D. Indicele de nutriie E. Factorul etiologic 241.CM Hipotrofia dobndit poate fi provocat de urmtorii factori etiologici: A. Alimentari B. Infecii recidivante C. Malformaii congenitale ale tractului digestiv D. Vaccinoprofilaxie E. Enzimopatii ereditare 242.CM Hipotrofia dobndit (dup Gomez) i admis de OMS, n dependen de gradul de severitate, se clasific: A. Suspecie la malnutriie B. Malnutriie uoar gradul I C. Malnutriie medie gradul II D. Malnutriie sever gradul III E. Malnutriie lipido-caloric 243.CM Tulburrile cronice ale strilor de nutriie la copiii sugari includ urmtoarele: A. Hipotrofie B. Hipostatur C. Paratrofie D. Eutrofie E. Hipoplazie 244.CM Modificri adaptative ce se produc n organism la hipotrofia de gradul III sunt: A. Mobilizarea depozitelor de glicogen din ficat B. Mobilizarea depozitelor de glicogen din muchi C. Mobilizarea lipidelor din stratul adipos subcutan D. Mobilizarea proteinelor din organele parenchimatoase E. Mrirea activitii dizaharidazelor 245.CM Hipotrofia de gradul III se caracterizeaz prin urmtoarele: A. Deficitul masei corporale > 30% B. Indicele ponderal sub 0,60 C. Indicele de nutriie sub 0,70 D. Stagnarea n cretere mai mult de 3 cm E. Stratul adipos subcutan dispare pe abdomen 246.CM Tabloul clinic al hipotrofiei dobndite de gradul III se caracterizeaz prin: A. Apetit sczut pn la anorexie B. Toleran digestiv sczut C. Scaun constipat D. Tegumentele pal-roze E. Turgorul i elasticitatea tisular nu este schimbat 247.CM Pentru a stabili o diet corect n tratamentul hipotrofiei la etapa de tatonare a toleranei digestive este necesar de apreciat: A. Cantitatea de hran pentru 24 ore B. Numrul de mese 133

C. Hrana de baz D. Cantitatea de lichid necesar pentru nlocuirea deficienei de hran E. Complementul introdus la moment 248.CM Tratamentul hipotrofiei const n: A. Depistarea i lichidarea cauzelor ce au provocat hipotrofia B. Dietoterapie C. Fermentoterapie D. Vitaminoterapie E.Antibioticoterapie 249.CM Profilaxia hipotrofiei prevede: A. Supravegherea medical activ a sugarului B. Meninerea alimentaiei naturale C. Depistarea precoce i nlturarea greelilor alimentare D. Diversificarea adecvat a alimentaiei naturale E. Tratamentul hipotrofiei 250.CM Hipotrofia congenital este consecina urmtorilor factori etiologici: A. Gestozele la mam B. Influena toxic a diferiilor factori nocivi profesionali la mam C. Alimentaia deficitar a mamei n timpul sarcinii D. Bolile cronice ale mamei E. Supraalimentaia mamei n timpul sarcinii Neonatologie 1. CS Varianta hipoplastic a retardului dezvoltrii intrauterine se caracterizeaz prin.: A. Retard proporional n greutate i lungime B. Greutatea copilului mai mic de 2500 gr. C. Retard n lungime al copilului D. Prezena hipotrofiei i a anomaliilor de dezvoltare E. Prezena stigmelor de disembriogenez 2. CS Granulele Ebstein sunt caracteristice pentru: A. Luesul congenital B. Toxoplazmoza congenital C. Tumori benigne D. Stare fiziologic la 85% nou-nscui E. Listerioz congenital 3. CS Unui nou-nscut trebuie s i se introduc o sond orogastric dac necesit ventilaie cu balon i masc timp de mai mult de: A. 1 min. B. 2 min. C. 3 min. D. 4 min. E. 10 min 4. CS Care din afirmaiile date este adevrat: A. La nou-nscut nu este necesar un sprijin ferm pentru spate pentru a realiza un masaj cardiac extern eficient B. Linia care unete mameloanele nou-nscutului intersecteaz centrul treimii inferioare a sternului C. Cnd se ncepe masajul cardiac extern trebuie ntrerupt ventilaia cu oxigen 100%

D. n timpul masajului cardiac extern trebuie s avei grij s nu comprimai excesiv toracele (coastele) E. Cnd se aplic masajul cardiac extern metoda policelui este n general mai obositoare dect metoda celor 2 degete 5. CS Ce concentraie de oxigen trebuie s se foloseasc atunci cnd se ventileaz un nou-nscut la natere? A. Pn la - 21 40%; B. 20 80%; C. 40 70%; D. 90 100%; E. 60 100%; 6. CS Care din afirmaiile date este adevrat: A. Pipele sunt folosite la nou-nscut cu sindromul PierreRobin B. Pipele utilizate la nou-nscui sunt toate de aceeai mrime, att pentru prematuri, ct i pentru cei nscui la termen C. Atrezia hoanelor se refer la blocarea congenital a orificiului anal D. Pentru a diminua distensia gastric la un nou-nscut, care necesit o ventilaie prelungit, trebuie s i se introduc pe nas o sond de gavaj pn n stomac E. Un copil cu sindrom Pierre-Robin are macroglosie. 7. CS Cefalohematomul se caracterizeaz prin : A. Este cauzat de boala hemoragic a nou-nscutului B. Este o hemoragie epidural C. Este limitat de obicei cu un os D. Necesit de obicei tratament chirurgical E. Se localizeaz n regiunea occipital 8. CS Ce nu este caracteristic pentru icterul patologic: A. Decurge mai mult de 7-10 zile B. Apare n primele 72 ore C. Debut ondulant D. Apare la a 2-3-a zi de via E. Timpul creterii bilirubinei mai mult de 8,5 mcmol/l /or sau 85 mcmol/l /n 24 ore 9. CS Hemoragiile intraventriculare la copii nou-nscui prematuri provin din: A. Artera cerebri anterior B. Artera cerebri media C. Artera cerebri posterior D. Plexul corioideus E .Matricele germinativ 10. CS Ce nu este caracteristic n analiza de snge n caz de infecie intrauterin?: A. Anemie B. Micorarea vitezei sedimentrii hematiilor C. Leucopenie D. Leucocitoz E. Neutropenie 11. CS Simptomul cel mai precoce al enterocolitei ulceronecrotice (70%): A. Balonarea abdomenului B. Instabilitatea temperaturii C. Apnee D. Bradicardie E. Hemoragie intestinal 12. CS Care tip al retardului dezvoltrii fizice intrauterine se numete displastic? A. Masa corporal mic 134

B. Masa i lungimea mic C. Masa i lungimea mic + stigme de desembriogenez D. Masa mic + stigme E. Lungimea mic + stigme 13. CS Volumul de snge circulant la copii prematuri constituie: A. 75 ml/kg/corp. B. 85 ml/kg/corp. C. 110 ml/kg/corp D. 130 ml/kg/corp E. 150 ml/kg/corp 14. CS Care din afirmaii date nu corespunde celor 10 pai pentru a deveni "spital prieten al copilului"?: A. S ajute mamele s alpteze n prima jumtate de or dup natere B. S se respecte regimul alimentar C. S nu ofere copiilor alte alimente, dect laptele matern D. S ncurajeze alptarea la cererea copilului E .S nu ofere suzete 15. CS Care dintre urmtoarele aciuni nu este nociv i inadecvat pentru stimularea tactil? : A. Comprimarea cutiei toracice B. Aplicarea unei comprese reci C. Flexia exagerat a coapselor pe abdomen D Lovirea tlpilor cu degetul E. ndreptarea unui get de oxigen ctre faa copilului 16. CS Reflexul de supt i deglutiie apare la prematuri : A. 3233 sptmni de gestaie B. 34 sptmni de gestaie C. 29 sptmni de gestaie D. 30 sptmni de gestaie E. 28 sptmni de gestaie 17. CS n ce caz este contraindicat alimentaiea natural?: A. BHNN B. Forma activ a tuberculozei C. Mastita seroas D. Dehiscena palatului dur i buzei E. ntrebuinarea antibioticelor de ctre mam 18. CS Care lapte conine cea mai mic cantitate de grsimi? A. Colostrul B. Laptele tranzitor C. Laptele matern maturizat D. Laptele mamei care a nscut copil la termenul de 30 sptmni E. Laptele mamei care a nscut copil la termenul de 32 sptmni 19. CS Ce trebuie s includ raia copilului la vrsta de 3 luni aflat la alimentaia natural? A. Lapte + suc de fructe B. Lapte + glbenu de ou C. Lapte + fiertur de legume D. Lapte + pireu de legume E. Numai lapte matern 20. CS Ce semn clinic nu face parte din clinica anemiei hemoragice acute?: A. Paliditatea tegumentelor fr cianoz B. Tahipnee

C. ocul hipovolemic D. Convulsii E. Apare imediat la natere sau n primele 24 ore 21. CM n ce caz apare icterul la nou-nscui n prima zi de via? A. Boala Mincovschii-ofar B. Incompatibilitatea dup Rh. C. Atrezia coledocului D. Incompatibilitatea dup sistemul ABO E. Hipotireoidism 22. CM Enumerai patologiile n care nu se ntrlnesc sclere albastre: A. Viciilor cardiace tip albastru B. Galactozemiei C. Sindromulul Klainfelter D. Osteogenesis imperfectum E. Hipotireozei congenitale 23. CM Care din reflexele enumerate mai jos nu sunt fiziologice la nou-nscui la vrsta de un an? A. Reflexul de cutare B. Reflexul Robinson C. Reflexul Moro D. Reflexul de supt E. Reflexul Bauer 24. CM n ce termeni de sarcin poate fi efectuat amniocenteza? A. La 14 sptmni B. La 15 sptmni C. La 16 sptmni D. ncepnd cu termenul de 6 sptmni E. Dup 25 sptmni 25. CM Acrocianoza la nou-nscut n prima zi de via ne poate vorbi despre: A. Poate fi o stare fiziologic B. Prezena unui viciu cardiac congenital tip albastru C. Nou-nscut recent D. Pneumotorax E. Hipocalcemie 26. CM Sindromul pseudobulbar nu are loc n cauzul afectrii la nivelul: A. Afectarea nucleelor grupei caudale a nervilor cranieni B. Afectarea n. facial C. Afectarea n. Trigemen D. Tractelor cortico-nucleare E. Afectarea nucleului n. Vag 27. CM Posibilitatea minim de dezvoltare a bolii membranelor hialine n dependen de datele testului "spumos": A. Testul pozitiv - pn la 60% B. Slab pozitiv 4% C. Negativ 20% D. Negativ pn la 60% E. Pozitiv 20% 28. CM Ce nivel de glucoz este criteriu al hipoglicemiei neonatale? A. La nivel de 1,8 mmol/l B. La nivel 2,2 m mol/l C. La nivel de 1,5 mmol/l D. Mai jos de 2,2 mmol/l E. Mai jos de 3,5 mmol/l 29. CM La ce nivel de kaliu nu este vorba despre hipercaliemie pronunat? A. 7,5 mmol/l i mai sus B. 6,0 mmol/l C. mai jos de 7,5 mmol/l 135

D. 6,5 mmol/l. E. 7,0 mmol/l. 30. CM Particularitile evoluiei clinice a pneumoniilor la prematuri? A. Insuficiena respiratorie variaz ntre 2580/min B. Durata bolii 42 zile C. precoce apar semnele dereglrilor circulatorii D. Decurge cu febr E. Antubioticoterapia iniial levomicitina succinat 31. CM Indicai dimensiunea incorect a sondei endotraheale corespunztoare la greutatea mai mic de 1000gr. : A. Calibrul sondei de 1,0 mm. B. Calibrul sondei de 1,5 mm. C. Calibrul sondei de 2,0 mm. D. Calibrul sondei de 2,5 mm. E. Calibrul sondei de 3,0 mm 32. CM Pentru restabilirea volumului de snge circulant i volumului de snge oxigenat, nu se administreaz: A. Soluie albumin 5% B. Plasm C. Ser fiziologic D. Mas eritrocitar E. Soluie Ringher lactat 33. CM Care semn clinico-paraclinic nu se ntlnesc n policitemie? A. Nivelul leucocitelor n prima zi de via 20 x10 9/l B. Nivelul eritrocitelor n I zi de via - 4,5 x 1012/l C. Nivelul Ht n I zi de via - 55% D. Culoarea viinie a tegumentelor E. Reticulocitoz n sngele periferic 34. CM Care schimbri ale pielii sunt fiziologice pentru un nou-nscut ? A. Milia B. Milia cristalina . C. Lanugo D. Pete mongolice E. Nev pigmentar congenital. 35. CM Prin ce se caracterizeaz tremurturile comparativ cu convulsiile la nou-nscut: A. Pot fi stimulate prin stimularea nounscutului B. Se pot opri la atingerea blnd C. Nu se asociaz cu micri anormale ale ochilor D. Sunt mai rare decit convulsiile E. nu se opresc la atingerea blnd 36. CM Coma I se caracterizeaz prin : A. Este prezent reflexul de apucare B. Se declaneaz reflexele tendinoase C. Se pstreaz reflexele trunculare D. Simptomul Babinschi lipsete E. reflexul de apucare lipsete 37. CM Natriu hidrocarbonat se administreaz: A. Sol. 2% B. Numai la copii cu ventilaie efectiv C. Se administreaz ncet 2 ml/min

D. Sol. 4% E. sol 2,4% 38. CM Vasodilatarea vaselor craniene apare cnd: A. pCO2 mai mic de 30 mm col Hg B. pCO2 mai mare de 50 mm col Hg C. pO2 mai mare de 100 mm col Hg D. pO2 mai mic de 50 mm col Hg E. pO2 mai mare de 50 mm col Hg 39. CM Detresa respiratorie se caracterizeaz prin: A. Tahipnee B. Hipotensiune arterial C. Tiraj intercostal i sternal, retracia sternului D. Bradicardie E. Respiraia trompetistului 40. CM Particularitile detresei respiratorii la prematuri cu termenul de gestaie mai jos de 32 spt.: A. Cianoza difuz cu nuan violet a tegumentelor B. Dispnee bine evideniat C. Bombarea cutiei toracice n poriunile antero-posterioare D. Zgomote expiratorii E. Respiraia trompetistului 41. CM Indicaiile exsanguinotransfuziei: A. Nivelul critic de Bilirubin 340mmol/l independent de vrsta copililui B. Reticulocitoza mai mare de 10% C. Creterea pe or a bilirubinei mai mult de 8,5 mcmol/l/or D. Bilirubina ombilical mai mare de 86 mcmol/l E. Hematocritul mai mare de 0,5 42. CM Veziculopustuloza apare cel mai frecvent n regiunile: A. Plicilor naturale B. Fesier C. Coapselor D. Abdomenului E. Plantele 43. CM Cile de transmitere a agentului patogen de la mam la ft: A. Hematogen B. Prin apele fetale infectate C. Limfogen D. Ascendente E. pe calea aerului 44. CM Care sunt factorii de risc n enterocolita ulceronecrotic?: A. Asfixia perinatal B. Tromboembolia C. Policitemia D. Invazie bacterian direct E. Boala hemolitic 45. CM Septicemia precoce se caracterizeaz prin: A. Debut la 1 4 zi B. Meningit C. Evoluie "fulger" D. Evoluie lent E. Hipotermie 46. CM Care din simptomele enumerate mai jos se ntlnesc n cazul fetopatiei diabetice? A. Hipertricoza B. Hipoglicemia C. Cardiomegalia D. Hiperglicemie E. Policitemie 47. CM Pentru fenilcetonurie este caracteristic : 136

A. Accentuat tendin de seboree i eczem B. Predominant sunt tulburrile neurologice i afectrile pielii C. Retard mintal D. Testul Gatri negativ E. Apare ndat dup natere 48. CM Mecanismele pierderilor de cldur la nou-nscui? A. Radiaie B. Conducie C. Iradiere D. Evaporare 49. CM Dintre urmtoarele situaii alegei-le pe cele n care exist indicaie clar de intubaie endotraheal: A. Toi noi-nscuii prematuri cu vrsta gestaional mai mic de 28 spt. i care se afl n apnee B. Nou-nscutul cu aspiraie de meconiu C. Nou-nscutul la care se suspecteaz existena unei hernii diafragmatice D. ventilare neefectiv cu balon i masc mai mult de 1 minut E. Pneumatorax 50. CM Boala hemolitic a nou-nscutului apare n cazul: A. Mama 0(I) Rh- , copilul A (II)Rh+ B. Mama O(I) Rh+, copilul A(II) Rh+ C. Dup antigenii sistemului Luteran D. Mama B(III) Rh +, copilul O(I) RhE. Mama A(II) Rh-, copilul A(II) Rh+

RSPUNSURI Pneumologie 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9. 10. 11. 12. 13. 14. 15. 16. 17. 18. 19. 20. 21. 22. 23. 24. 25. 26. 27. 28. 29. 30. 31. 32. 33. 34. 35. 36. 37. 38. 39. 40. 41. 42. 43. 44. 45. 46. 47. 48. 49. 50. 51. 52. 53. 54. 55. 56. 57. B D E C B E E B A B D D D C B B E A C B E B D E A C B E E E B A A B D D C B A E B E C A A A C A A B C A A C A A A 137

58. D 59. C 60. D 61. A,B,C,D 62. A,B,C 63. A,B,C 64. A,B,C 65. B,D 66. A,B,E 67. A,B,C 68. A,B,E 69. A,B,C,E 70. A,B,D 71. A,B,C,E 72. A,C,D 73. A,B,C,D 74. A,B,C 75. A,B,C 76. A, C,D 77. A,B,C,D 78. A,B,C,D 79. A,D,E 80. A,B,C 81. A,B,C 82. A,B,C 83. A,B,C 84. A,B,C,D 85. A,B,C,D 86. A,B,C,E 87. A,C,D,E 88. B,C,E 89. B,C,D 90. A,B,C,D 91. A,C,E 92. A,C,D,E 93. B,E 94. B,D 95. B,C,E 96. A,C,E 97. A,B,C 98. B,E 99. B,C 100.A,B,C 101.A,B 102.A,D,E 103.B,D 104.A,B,D 105.A,B,C 106.A,B,C,E 107.C,D,E 108.B,D,E 109.B,C,E 110.B,C,D 111.B,C,E 112.A,B,D 113.A,C,D 114.B,C 115.A,C,D,E 116.A,C,E 117.A,C,D 118.C,D

119.A,B,E 120.A,C,D 121.A,B,C 122.A,B,E 123.A,B,D 124.A,B,C 125.B,C 126.A,D,E 127.A,C,D 128.A,B,C 129.A,C 130.A,C 131.A,B,E 132.A,B,C,E 133.B,C 134.A,B,C 135.A,C,D 136.A,B,C,D 137.A,B,C,D 138.A,C,D 139.B,C 140.A,C,E 141.A,B,C 142.A,B,C 143.A,B,C,D 144.A,B,C 145.A,B,D,E 146.A,B,D,E 147.B,D,E 148.A,C,D 149.B,C 150.A,B,C,E Pneumoftiziologie 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9. 10. 11. 12. 13. 14. 15. 16. 17. 18. 19. 20. 21. 22. 23. 24. 25. 26. 27. 28. D C B B C C D E B C E C A D A B E A C A E A D B A B D E 138

29. 30. 31. 32. 33. 34. 35. 36. 37. 38. 39. 40. 41. 42. 43. 44. 45. 46. 47. 48. 49. 50. 51. 52. 53. 54. 55. 56. 57. 58. 59. 60. 61. 62. 63. 64. 65. 66. 67. 68. 69. 70. 71. 72. 73. 74. 75. 76. 77. 78. 79. 80. 81. 82. 83. 84. 85. 86. 87. 88. 89.

B B D B B C D D A B A C E D C D D C D C B E B B A B C E A D A B A C B C C B D D C E B D E E B D B A D B BC CE AC BD AC AB BD CD AC

90. 91. 92. 93. 94. 95. 96. 97. 98. 99. 100. 101. 102. 103. 104. 105. 106. 107. 108. 109. 110. 111. 112. 113. 114. 115. 116. 117. 118. 119. 120. 121. 122. 123. 124. 125. 126. 127. 128. 129. 130. 131. 132. 133. 134. 135. 136. 137. 138. 139. 140. 141. 142. 143. 144. 145. 146. 147. 148. 149.

BCD AD BD AE AC BE DC BD DE BD AC AD BE BC CD BC BD AC CE BC AB BC AE AB CE AB DE AC CE CD CD AB AC BC CE BD AC BD AC DE AC DE AB AB BC ABC ABD ABE BDE ACE BDE BCD ACE ABC ACE ABC ADE BDE ABC ACD 139

Cardiologie
1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9. 10. 11. 12. 13. 14. 15. 16. 17. 18. 19. 20. 21. 22. 23. 24. 25. 26. 27. 28. 29. 30. 31. 32. 33. 34. 35. 36. 37. 38. 39. 40. 41. 42. 43. 44. 45. 46. 47. 48. 49. 50. 51. 52. 53. 54. 55. D A B B C C B C B D B B C E C A A A A B A D C A B C D C C D B B E D A D E E D C A D B A B D D D

150. BDE

56. C 57. C 58. A 59. E 60. C 61. B 62. C 63. E 64. C 65. A 66. A 67. C 68. E 69. C 70. D 71. E 72. A 73. B 74. A 75. E 76. B 77. D 78. E 79. E 80. C 81. D 82. A 83. A 84. E 85. A 86. A 87. C 88. C 89. D 90. B 91. D 92. C 93. B 94. A 95. E 96. B 97. D 98. B 99. E 100.A 101.E 102.B 103.B 104.C 105.B 106.C 107.B 108.E 109.C 110.A 111.E 112.E 113.A, B, C, D 114.A, B, C 115.A, B 116.A, B, E 140

117.B, C, D, E 118.B, C 119.A, B, C, D 120.A, B, C 121.A, B, C 122.A, B, C 123.A, B, C, D 124.A, B, C 125.A, B, C 126.A, C 127.A, B 128.A, C 129.A, B, C 130.A, B, C 131.A, B 132.A, B, C 133.A, B, C 134.A, B, C 135.A, B, C 136.A, B 137.A, C 138.A, B, C, D 139.A, B, C 140.A, B, C 141.A, B, C 142.A, B, C 143.A, B, C 144.A, B, C 145.A, B, C, D 146.A, B, C 147.A, B, C 148.A, B, C 149.A, B, C 150.A, B, C 151.A, B, C 152.A, B, C 153.A, B, C 154.A, B, C, D 155.A, B, C 156.A, B, C, D 157.A, B, C, D 158.A, B, C, D 159.A, B, C, D 160.A, B, C 161.A, B, C 162.A, B, D 163.A, B, C, E 164.A, B, C, D 165.B, E 166.A, C, E 167.A, B, C 168.B, C 169.A, D, E 170.B, D 171.B, C, D, E 172.A, B, C, D 173.D, E 174.B, C, D, E 175.A, C 176.C, D, E 177.B, D

178.A, C 179.A, D 180.A, B, D 181.B, E 182.A, B, C, E 183.A, B, C, D 184.A, B 185.A, B, C, D 186.A, D 187.A, B 188.A, C, D, E 189.A, E 190.A, B, C 191.A, B 192.A, B, C, E 193.A, C, E 194.B, C, E 195.A, C, E 196. A, C 197.D, E 198.A, B, D, E 199.A, C, E 200.A, B, D 201.A, B, C 202.A, C, D 203.A, B, C 204.A, B, C, E 205.B, D, E 206.B, C, D 207.B, C, D 208.B, C, D 209.A, B, C, D 210.C, D, E 211.A, B, C 212.A, B, D 213.A, B, C, D 214.A, C, D 215.B, C, D 216.A, D, E 217.A, B, C 218.A, C, E 219.B, C, E 220.A, B, E 221.B, C 222.B, D, E 223.A, B, D 224.A, B, C 225.A, D 226.D, E 227.B, E 228.A, B, C, E 229.A, B, C, D 230.A, E 231.A, B, C, D 232.B, C, D 233.B, C 234.A, C, E 235.A, B, D, E 236.C, E 237.B, C 238.A, D, E 141

239.A, B, C 240.A, C, D 241.A, B, C, D 242.A, B, C 243.D, E 244.B, C, D 245.A, B, D 246.D, E 247.A, B 248.A, B, C 249.A, B 250.A, B, C

Gastroenterologie

142

1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9. 10. 11. 12. 13. 14. 15. 16. 17. 18. 19. 20. 21. 22. 23. 24. 25. 26. 27. 28. 29. 30. 31. 32. 33. 34. 35. 36. 37. 38. 39. 40. 41. 42. 43. 44. 45. 46. 47. 48. 49. 50. 51. 52. 53. 54. 55. 56. 57. 58. 59. 60. 61.

D E B E C C A. A. A. B E E D C D D A B E D B A. D E E E C D E E C C A E D E A C B C C B C D B E D E B E C C B C B C E B A B D 143

62. A 63. B 64. C 65. A 66. A 67. D 68. D 69. D 70. C 71. B 72. B 73. B 74. E 75. A 76. D 77. E 78. C 79. C 80. A 81. B 82. B 83. E 84. A 85. C 86. B 87. C 88. D 89. C 90. B 91. E 92. B 93. D 94. A 95. E 96. E 97. C 98. A 99. B 100. B 101. E 102. D 103. D 104. C 105. E 106. B 107. B 108. A 109. A 110. D 111. D 112. E 113. A 114. E 115. C 116. D 117. D 118. C, D 119. A, B, E 120. A, C, E 121. C, D 122. D, E

123. 124. 125. 126. 127. 128. 129. 130. 131. 132. 133. 134. 135. 136. 137. 138. 139. 140. 141. 142. 143. 144. 145. 146. 147. 148. 149. 150. 151. 152. 153. 154. 155. 156. 157. 158. 159. 160. 161. 162. 163. 164. 165. 166. 167. 168. 169. 170. 171. 172. 173. 174. 175. 176. 177. 178. 179. 180. 181. 182. 183.

A, B, C A, B, C, D B, C, D, E B, C, D, E A, E A, B, D, E B, D B, C, E A, C A, C B, D A, D A, B, C A, B, C A, C A, C, E A, B, C A, B, C, E B, C, D A, B, C, E A, B, C, D A, B, C, D A, C A, C A, B, C, D A, B, D A, B, C B, D A, C A, B, C, D A, D, E C, E B, D A, B B, C, D B, D A, B, C, D B, E A, C B, C, D A, D, E A, B, D A, B, C A, B, C A, D, E B, C A, B, D C, D, E A, B A, C, D B, E A, B, D B, C, D A, C, D, E C, D, E A, B A, B, C A, B, C A, B, C, D B, C, D A, B 144

184. 185. 186. 187. 188. 189. 190. 191. 192. 193. 194. 195. 196. 197. 198. 199. 200. 201. 202. 203. 204. 205. 206. 207. 208. 209. 210. 211. 212. 213. 214. 215. 216. 217. 218. 219. 220. 221. 222. 223. 224. 225. 226. 227. 228. 229. 230. 231. 232. 233. 234. 235. 236. 237. 238. 239. 240. 241. 242. 243. 244.

B, C, E A, B, D, E A, B, C, D A, B, C A, C A, C, D, E A, B, C, D A, C, D, E A, B, C, E A, B, C, D D, E B, C, D, E A, B, C C, D B, D, E A, B, C, E , B, D B, D, E A, B, C, D A, B, D, E A, C, E A, C, D, E A, C, D, E B, C, D, E A, B, C, D A, C, D A, C, D, E B, D, E A, C, D A, C, D A, D A, B A, B, D A, B, C, E A, B, D B, E B, E A, C, E A, C, D D, E A, B, D, E A, C A, B, C B, C, D B, C, D A, B, E A, E A, B, D, E B, C A, B, D C, D C, E B, D B, C, E A, B, C A, B, C B, D B, D A, B, C A, B A, B, C

245. 246. 247. 248. 249. 250.

A, B, C, D A, B, E A, B, D A, B, C, E B, D A, C, E

145

Nefrologia

1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9. 10. 11. 12. 13. 14. 15. 16. 17. 18. 19. 20. 21. 22. 23. 24. 25. 26. 27. 28. 29. 30. 31. 32. 33. 34. 35. 36. 37. 38. 39. 40. 41. 42. 43. 44. 45. 46. 47. 48. 49. 50. 51. 52. 53. 54. 55. 56. 57. 58. 59. 60. 61. 146

C B C C C B C B B B B D C C B B E B B C C C B B E E C D D A C D E D C C C , C , B, D, E , C , C C, D B, E , C, E ,B, D, E , B, C, D , B, E , B, C, D

62. , B, C, D 63. , B, C, D 64. B, D, E 65. B, D 66. , B, D, E 67. , B, D, E 68. , B, D, E 69. , D 70. , C, E 71. , C, E 72. B, D, E 73. , C, E 74. , C, E 75. , B, D 76. , B, E 77. B, C, D, E 78. B, D, E 79. B, D 80. , B, C, D 81. , B, D, E 82. , B 83. , B, C 84. , B, D, E 85. , B, C, E 86. C, D 87. , , C 88. , , C 89. , , C, D 90. , , C, D 91. , , C 92. , C, D, E 93. , B, D, E 94. , , C 95. , B, C, E 96. , , C, D 97. , , C, D 98. , C, D 99. , , C, E 100., C, D, E 101.B, C, E 102., C, D, E 103., C, D, E 104., C 105., C 106.C, D 107., D, E 108.B, D 109., C 110.B, D 111., B, C 112., B 113., B, D, E 114., B, D, E 115., C, E

Endocrinologie

147

1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9. 10. 11. 12. 13. 14. 15. 16. 17. 18. 19. 20. 21. 22. 23. 24. 25. 26. 27. 28. 29. 30. 31. 32. 33. 34. 35. 36. 37. 38. 39. 40. 41. 42. 43. 44. 45. 46. 47. 48. 49. 50. 51. 52. 53. 54. 55. 56. 57. 58. 59. 60. 61.

C. A. B. C. E. B. D. A. E. B. D. A. D. E. B. E. C. B. A: D. C. A. C. B. B. A. A. E. D. C. A. D. B. C. A. D. E. C. E. C. A. E. A. D. E. C. C. D. D. E. C. B. D. C. C. B. C. E. C. E. C,E 148

62. C,E 63. A,C 64. B,D 65. A,B 66. D,E 67. B,E 68. B,C 69. D,E 70. C,D 71. B,E 72. C,E 73. C,E 74. C,E 75. B,D 76. A,C 77. A,C 78. A,E 79. C,E 80. A,C 81. B,E 82. B,C 83. B,D 84. B,C 85. C,E 86. B,E 87. B,D 88. C,D 89. B,D 90. C,E 91. A,C,E 92. A,B,D 93. B,C,E 94. A,C,E 95. A,C,E 96. A,B,E 97. B,C,D 98. A,C,D 99. B,C,D 100.A,B,D 101.A,C,E 102.A,C,E 103.A,C,E 104.B,C,D 105.B,C,E 106.A,B,D 107.A,B,E 108.B,C,D 109.A,C,E 110.A,C,E 111.B,D,E 112.A,C,E 113.A,B,E 114.B,D,E 115.A,B,E 116.A,C,E 117.A,C,E 118.B,C,E 119.B,D,E 120.B,C,E 121.B,C,D,E, 122.A,B,D,E

123.B,C,D,E 124.A,C,D,E 125.A,B,C,E 126.A,C,D,E 127.A,C,D,E 128.A,C,D,E 129.A,B,D,E 130.A,B.D,E 131.A,B,C,D 132.A,B,C,E 133.B,C,D,E 134.A,C,D,E 135.A,B,C,E 136.A,C,D,E 137.A,B,D,E 138.A,B,D,E 139.A,B,C,E 140.B,C,D,E 141.A,B,C,E 142.A,B,C,E 143.A,B,D,E 144.A,B,C,E 145.A,B,C,E 146.A,C,D,E 147.A,C,D,E 148.A,B,C,D 149.A,C,D,E 150.A,B,D,E

149

Alergologie

1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9. 10. 11. 12. 13. 14. 15. 16. 17. 18. 19. 20. 21. 22. 23. 24. 25. 26. 27. 28. 29. 30. 31. 32. 33. 34. 35. 36. 37. 38. 39. 40. 41. 42. 43. 44. 45. 46. 47. 48. 49. 50. 51. 52. 53. 54. 55.

C A E D E E A A B E A B D C C D E A A E A A D E A, C, D, E B, C, D, E A, B, C B, C, D, E A, B, C, D, E B, C, D, E A, C A, B, C, E B, D A, B, C A, C A, B, C B, D, E A, C B, D B, D A, B, C, D A, B, C A, B, C, D A, B, C A, B, C, D, E D, E A, C, E A, B, C, D B, D D, E A, B, C A, C A, B,. C B, D, E A, B, C

150

Urgene medicale

151

1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9. 10. 11. 12. 13. 14. 15. 16. 17. 18. 19. 20. 21. 22. 23. 24. 25. 26. 27. 28. 29. 30. 31. 32. 33. 34. 35. 36. 37. 38. 39. 40. 41. 42. 43. 44. 45. 46. 47. 48. 49. 50. 51. 52. 53. 54. 55. 56. 57. 58. 59. 60. 61.

C C C E B B D E D E D B C E C D B C A C C A B C C E D D A B C D A C A D B D E B C C E C C C C A D A E C E C E C B A A C A 152

62. D 63. B 64. B 65. B 66. B 67. B 68. C 69. B 70. D 71. B 72. E 73. C 74. D 75. E 76. C 77. C 78. C 79. B 80. C 81. C 82. D 83. B 84. A 85. A 86. C 87. A 88. D 89. A 90. C 91. D 92. A 93. C 94. A 95. B 96. B 97. E 98. D 99. B 100.B 101.C,D 102.A,C,D,E 103.A,B,C,E 104.A,D,E 105.A,B,C,E 106.A,B,E 107.A,B,D,E 108.A,B,E 109.A,B,C,D 110.A,B,D,E 111.C,D 112.A,B,D,E 113.B,D,E 114.B,C,D 115.A,B,C,D 116.A,B,D 117.B,C,D 118.B,C,D,E 119.A,B,C,E 120.B,D,E 121.A,C,D 122.A,B,D

123.B,D 124.B,C,D,E 125.A,E 126.A,B,D,E 127.A,B,D 128.A,B,C,D 129.A,C,E 130.A,C,D,E 131.B,E 132.A,B,D 133.B,C,D 134.A,C,D,E 135.A,B,E 136.A,B,E 137.C,D 138.A,D,E 139.B,D,E 140.A,C,E 141.B,C,E 142.A,E 143.A,B,D 144.A,C,E 145.A,B,C,E 146.A,B,C 147.A,B,C 148.A,B,C,D 149.A,C,D,E 150.A,D

Reumatologie

153

1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9. 10. 11. 12. 13. 14. 15. 16. 17. 18. 19. 20. 21. 22. 23. 24. 25. 26. 27. 28. 29. 30. 31. 32. 33. 34. 35. 36. 37. 38. 39. 40. 41. 42. 43. 44. 45. 46. 47. 48. 49. 50. 51. 52. 53. 54. 55. 56. 57. 58. 59. 60. 61.

A A C D C E B A E E E A A C A C A E B E E C A C C E A E A E A B B E D A B A B A A C A E A C A B C A E A E E C E E D A A A,B 154

62. A,B,C 63. A,B,C 64. B,D 65. A,B,D 66. A,B,C 67. A,B,C,D 68. B,C,D 69. A,C,D,E 70. A,B,C,E 71. A,B,D,E 72. A,B 73. A,B,C,D 74. A,B,D 75. A,C 76. A,B,C,E 77. A,B,E 78. B,D 79. A,B,C,D 80. A,B,E 81. B,C,D 82. B,C,D 83. A,B,D,E 84. B,C,D 85. A,B,C,D 86. A,D,E 87. A,C,E 88. A,B,D,E 89. B,C,D,E 90. A,C 91. A,B,C,D 92. A,B,C,D 93. A,B,C 94. A,B,C 95. B,C,D,E 96. A,B,C,E 97. A,D,E 98. A,B,C 99. A,B,C 100.A,B,C 101.A,B,C 102.B,D 103.A,B 104.A,B,C,E 105.A,C,D 106.C,D,E 107.A,B 108.B,D,E 109.A,B,C,D 110.A,B,C 111.A,B 112.A,B,C 113.A,B,C 114.A,B,C,E 115.A,B,C 116.A,B,C,D 117.A,B,D 118.A,C,D,E 119.A,D,E 120.A,B,D,E 121.A,D,E 122.A,C,D,E

123.A,C,D,E 124.B,C 125.A,C,D,E 126.A,B,E 127.A,B,C 128.A,B,D 129.A,B,E 130.A,B 131.A,B,C,D 132.A,B 133.A,B,C,D 134.A,B,E 135.A,D,E 136.A,B 137.A,B,C,E 138.A,B,D 139.A,B,D 140.A,B,D 141.A,B,C,D 142.A,B,C,D 143.A,B,C 144.A,B,C,D 145.A,B,D,E 146.A,B,C 147.A,B,C,D 148.A,B,C,D 149.A,B,C,E 150.A,B,C

Boli Profesionale

155

1. A 2. C 3. D 4. B 5. B 6. D 7. D 8. B 9. E 10. A 11. C 12. A 13. C 14. E 15. C 16. E 17. E 18. C 19. B 20. C 21. C 22. B 23. A 24. A 25. A, C, D 26. A, C 27. A, B, C, D, E 28. A, B, C, E 29. A, B, D, E 30. A, B, C, D, E 31. B, C 32. A, B, D 33. A, C, E 34. A, B, C, D 35. A, B, C, D, E 36. A, B, D, E 37. A, B, C, E 38. B, C, D, E 39. A, B, D, E 40. A, B, C, D, E 41. B, C, D, E 42. A, B, C, D 43. B, C, D, E 44. A, B, C 45. A, B, D, E 46. A, B, C 47. A, B, C, D, E 48. A, D 49. A, B, D, E 50. A, B, C, E 51. B, C 52. A, C, D 53. A, C, B, D, E 54. A, B, C 55. A, B, C, D 56. A, B 57. A, B, C 58. A, B 59. A, B, C 60. A, B, C, E 156

Hematologie

1C 2A 3C 4D 5B 6B 7D 8D 9B 10 D 11 D 12 D 13 E 14 C 15 B 16 C 17 D 18 D 19 B 20 C 21 E 22 B 23 E 24 D 25 C 26 C 27 A 28 B 29 A 30 E 31 C 32 B 33 E 34 B 35 C 36 B 37 C 38 B 39 E 40 D 41 E 42 D 43 C 44 E 45 C 46 D 47 D 48 C 49 A 50 A 51 C 52 E 53 C 54 D 55 C 56 C 57 D 58 A 59 B 60 C 61 E 157

62 E 63 B 64 A 65 A 66 E 67 E 68 C 69 B 70 A 71 A 72 B 73 C 74 B 75 A 76 B 77 A 78 B 79 C 80 E 81 A 82 C 83 B 84 E 85 B 86 D 87 C 88 A 89 A 90 C 91 C 92 B 93 D 94 D 95 B 96 D 97 E 98 E 99 B 100 C 101. A, B 102. A, B 103. A, D 104. A, E 105. A, B, D 106. C, D 107. C, D 108. A, D 109. A, C 110. B, D 111. B, D 112. C, E 113. A, C 114. B, D 115. C, E 116. B, E 117. A, D 118. B, E 119. B, C 120. A, E 121. A, C 122. B, C

123. C, E 124. A, B 125. A, B 126. A, B 127. D, E 128. A, C 129. C, D 130. A, E 131. A, D 132. B, E 133. A, B 134. D, E 135. B, D 136. A, E 137. C, E 138. C, E 139. D, E 140. C, E 141. A, C 142. B, C 143. C, D 144. A, E 145. A, B 146. B, C 147. C, D 148. D, E 149. B, E 150. A, C 151. A, B 152. A, D 153. B, C, D 154. A, C, D, E 155. A, B, C, E 156. A, C, D, E 157. A, B, C 158. B, C, D 159. A, B, E 160. B, C, D 161. C, D, E 162. A, B, D 163. B, C, D 164. A, B, C 165. A, C, D 166. B, C, E 167. A, C, E 168. A, C, D 169. B, C, D, E 170. B, C, E

Farmacologia clinic

158

1A 2E 3C 4A 5D 6C 7C 8D 9B 10 E 11 E 12 E 13 B 14 B 15 D 16 E 17 B 18 B 19 B 20 D 21 E 22 E 23 C 24 B 25 E 26 B 27 D 28 C 29 C 30 D 31 E 32 B 33 A 34 E 35 A 36 C 37 E 38 B 39 E 40 E 41 E 42 D 43 D 44 A 45 D 46 E 47 D 48 B 49 B 50 B 51 E 52 E 53 B 54 D 55 B 56 B 57 E 58 C 59 E 60 B 61 A 159

62 C 63 D 64 C 65 A 66 C 67 D 68 B 69 C 70 D 71 A 72 D 73 A 74 E 75 D 76 B 77 D 78 E 79 A 80 C 81 D 82 C 83 C 84 B 85 E 86 C 87 B 88 D 89 A 90 C 91 A 92 D 93 B 94 C 95 A 96 D 97 D 98 E 99 E 100 C 101 A 102 D 103 E 104 A 105 B 106 B 107 A 108 D 109 A 110 D 111 A 112 C 113 D 114 A 115 A 116 D 117 A 118 E 119 D 120 D 121. A,C,D 122. B,C,D,E

123. 124. 125. 126. 127. 128. 129. 130. 131. 132. 133. 134. 135. 136. 137. 138. 139. 140. 141. 142. 143. 144. 145. 146. 147. 148. 149. 150. 151. 152. 153. 154. 155. 156. 157. 158. 159. 160. 161. 162. 163. 164. 165. 166. 167. 168. 169. 170. 171. 172. 173. 174. 175. 176. 177. 178. 179. 180. 181. 182. 183.

A,C,D B,D B,D B,C,E B,D A,C,D B,C,E B,C,D,E B,C,E D,E A,C,D B,D A,C,D A,B B,C,E A,C,E B,C,E B,D B,C,D,E A,B,E B,C,E A,C,D B,C,D,E B,D B,C,E B,D A,C A,C B,C,E A,C A,C B,D B,C,E A,C,D A,C B,C,E B,C,E A,C,D B,D B,D B,C,E B,D B,D B,D A,C,D A,C,D B,C,D,E A,C B,C,E B,C,E A,C A,C,D A,C,D B,C,E B,D B,D A,C,D A,C B,D B,C,E A,C,D 160

184. 185. 186. 187. 188. 189. 190. 191. 192. 193. 194. 195. 196. 197. 198. 199. 200.

B,D B,D B,C,E B,C,E A,C B,D B,D B,E A,C,D A,C,D C,D B,D B,C,E B,C,E A,C,D A,C,D B,C,D,E

Pediatrie semiologie

1234567891011121314151617181920212223242526272829303132333435363738394041424344454647484950-

D C C A E E E C D C D D C C C, D, E B, D, E C, E C, D, E B, C B, D, E A, B, C, D A, B, C, E B, E A, D, E A, B, C, D A, B, C B, C, E A, C, E A, D A, B, C A, B, D, E A, C, D A, B, C A, B A, B A, B, C A, B, C, D A, B, C B, C, D A, B C, E B, C A, C, D, E C, D, E A, B, C, D A, B, C, D A, C, D B, D, E B, C, E A, B, D

161

Pediatrie

1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9. 10. 11. 12. 13. 14. 15. 16. 17. 18. 19. 20. 21. 22. 23. 24. 25. 26. 27. 28. 29. 30. 31. 32. 33. 34. 35. 36. 37. 38. 39. 40. 41. 42. 43. 44. 45. 46. 47. 48. 49. 50. 51. 52. 53. 54. 55. 56. 57. 58. 59. 60. 61. 162

C C A B D B C E E A E C C D D D B E C B C E D B A D C E E D B A E E C A B E A B C E C E D D A A C D C D D A A B D C A E E

62. A 63. E 64. C 65. B 66. B 67. C 68. B 69. D 70. C 71. C 72. B 73. A 74. A 75. E 76. D 77. E 78. A 79. D 80. A 81. B 82. D 83. B 84. D 85. C 86. D 87. C 88. C 89. D 90. D 91. C 92. B 93. C 94. D 95. B 96. A 97. C 98. B 99. B 100.E 101.B 102.E 103.A 104.C 105.BDE 106.ABCD 107.ABCE 108.BCD 109.BCD 110.ABCE 111.BC 112.ABCD 113.ABCD 114.ABC 115.ABDE 116.AB 117.ABC 118.ABC 119.ADE 120.ABE 121.ADE 122.ACDE 163

123.ABCD 124.ABCE 125.BDE 126.ABCD 127.BCD 128.ACE 129.BE 130.AC 131.ACD 132.ABE 133.ACE 134.BDE 135.ABC 136.BDE 137.ABDE 138.ABCD 139.ABE 140.AB 141.ABCD 142.ABC 143.CDE 144.ABDE 145.AB 146.ABDE 147.ACDE 148.BE 149.ACD 150.ADE 151.ADE 152.AC 153.BCD 154.AC 155.DE 156.ACE 157.ABC 158.ABD 159.AC 160.ABCD 161.AE 162.BD 163.ACE 164.ACD 165.BCE 166.ABC 167.ABCD 168.ACDE 169.BCD 170.ABCE 171.ABCE 172.ABDE 173.CDE 174.ACDE 175.ABCE 176.ABDE 177.CDE 178.ACD 179.BDE 180.ACD 181.ABC 182.ADE 183.BCDE

184.ACDE 185.CDE 186.ACE 187.BCD 188.BCDE 189.ABC 190.ADE 191.ABDE 192.ABCE 193.ABD 194.CE 195.ACE 196.AC 197.ABC 198.ABD 199.ABC 200.ABCD 201.ABCD 202.ABCD 203.ABCD 204.ABC 205.ABCD 206.ABC 207.ABCD 208.ABD 209.DE 210.ABC 211.ABCD 212.ABD 213.ABCD 214.ABCD 215.ABCD 216.ABC 217.ACD 218.ABCD 219.ABDE 220.ABC 221.BCDE 222.ABCD 223.ABC 224.ABC 225.ABC 226.ABC 227.ABCD 228.ABCE 229.ABC 230.BCD 231.ABDE 232.ABCD 233.ABCD 234.ABCE 235.ABCE 236.ACDE 237.ABCE 238.ABCE 239.ABCE 240.ABCD 241.ABCE 242.BCD 243.ABC 244.ABCD 164

245.ABCD 246.ABC 247.ABCD 248.ABCD 249.ABCD 250.ABCD

Neonatologie

1. A 2. D 3. B 4. D 5. D 6. A 7. C 8. D 9. E 10. B 11.A 12.C 13.C 14. B 15. D 16. A 17. B 18. B 19. E 20. D 21. A,D, 22. A,B,C,E, 23. A,B,C,E, 24. A,B,C, 25. A,C, 26. A,B,C,E, 27. A,B,C,E, 28. A,B,C,D, 29. B,C,D,E, 30. A,B,C, 31. A,B,C,E, 32. A,B,C,E, 33.A,B,C,E, 34. A,B,C,D, E, 35. A,B,C, 36. A,B,C, 37. A,B,C, 38. A, D, 39. A,C, 40. A,C, 41. A,B,C,D, 42. A,B,C,D, 43. A,B,C,D, 44. A,C 45. A,B,C,D, 46. A,B,C, 47. A,B,C, 48. A,B,C, 49. A,D 50. A,B,C,E,

165

166

Bibliografia: 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9. 10. 11. 12. 13. 14. V.Ghicavi etc. Farmacologia, Chiinu, 1993. Curs la farmacologia clinic. Farmacologia clinic, teste de autoevaluare, Chiinu, 2000 Ion Corcimaru. Hematologia clinic. Chiinu, 2001 . . .. . ., , 1985, 1 2 . . .. . , , 1987 L. Gherasim, Medicin intern, Vol. 4, Bucureti 2002 A.., , 2002, 5 . . , , 2001 Medicina interna , redacia L.GHERASIM, volumul 2. Curs: //Pneumoftiziologie. Anul IV, Facultatea Medicina general. Ion P. Covalenco //FTIZIOLOGIE//, Chiinu, tiina, 1993 M. Perelman, V. Koriakin, N. Protopopova // Tuberculoz //, Lumina, Chiinu 1992. Traducere de D. Stahi, 1992 L.Gherasim. Medicina intern. Vol. I. Bolile aparatului respirator. Ed. Medical, Bucureti, 1996. Prelegeri la discipliplina Medicin intern.

Gastroenterologie............................................................................. . Nefrologie........................................................................................ Reumatologie................................................................................... Boli profesionale.............................................................................. Pneumoftiziologie............................................................................ Endocrinologie................................................................................ Hematologie.................................................................................... Farmacologie clinic........................................................................ Urgene medicale............................................................................. Pediatriesemiologie.................................................................. ..... Pediatrie........................................................................................... Neonatologie.................................................................................... Teste de evaluare........................................................................... Pneumologie.................................................................................... Pneumoftiziologie............................................................................ Cardiologie...................................................................................... Gastroenterologie............................................................................. . Nefrologie........................................................................................

Endocrinologie................................................................................

Alergologie......................................................................................

Urgene medicale.............................................................................

Reumatologie...................................................................................

Boli profesionale..............................................................................

Hematologie....................................................................................

Farmacologie clinic........................................................................

Pediatrie semiologie........................................................................

Pediatrie ..........................................................................................

Neonatologie....................................................................................

Raspunsuri ....................................................................................

Bibliografie ....................................................................................

Cuprins Prefa........................................................................................................................................ ntrebri pentru examenul de stat boli interne....................................................................... Pulmonologie............................................................................................................................... Alergologie.................................................................................................................................. Cardiologie.................................................................................................................................. 167