Sunteți pe pagina 1din 6

Tetanosul:

1. Selectați semnul clinic caracteristic pentru tetanos (Boli infecțioase transmisibile curs
universitar cu recomandări pentru activitățile practice, A. Cupșa, Craiova 2007) :
a) * trismusul
b) scaune lichide
c) vome
d) diplopie
e) ptoza palpebrala

2. Selectați semnul clinic caracteristic pentru tetanos (Boli infecțioase transmisibile curs
universitar cu recomandări pentru activitățile practice, A. Cupșa, Craiova 2007) :
a) * ortotonusul
b) diplopie
c) hipotermie
d) deglutiție dificila
e) nici un răspuns corect
3. Selectați semnul clinic caracteristic pentru tetanos (Boli infecțioase transmisibile curs
universitar cu recomandări pentru activitățile practice, A. Cupșa, Craiova 2007) :

a) .emprostotonusul
b) tenesme
c) dureri in fosa iliacă stângă
d) ¨chemări false¨
e) toate răspunsurile sunt corecte
4. Selectați semnul clinic caracteristic pentru tetanos (Boli infecțioase transmisibile curs
universitar cu recomandări pentru activitățile practice, A. Cupșa, Craiova 2007) :
a) vome
b) diplopie
c) hipotermie
d) xerostomie
e) .opistotonusul

5. Selectați semnul clinic caracteristic pentru tetanos (Boli infecțioase transmisibile curs
universitar cu recomandări pentru activitățile practice, A. Cupșa, Craiova 2007) :

a) ¨chemări false¨
b) hipotermie
c) xerostomie
d) .¨risus sardonicus¨
e) lăcrimații
6. Selectați primul semnul clinic caracteristic, care apare in perioada de invazie in tetanos
(Boli infecțioase transmisibile curs universitar cu recomandări pentru activitățile practice, A.
Cupșa, Craiova 2007) :

a) opistotonusul
b) ¨risus sardonicus¨
c) diplopie
d) .trismusul
e) nici un răspuns corect
7. Selectați pentru care varianta clinica a tetanosului este caracteristica afectarea combinata
sau a unui singur nerv cranian III , IV , VII , IX, X, XII (Boli infecțioase transmisibile curs
universitar cu recomandări pentru activitățile practice, A. Cupșa, Craiova 2007) :
a) tetanos generalizat
b) tetanos neonatal
c) .tetanos cefalic
d) tetanos generalizat + neonatal
e) toate răspunsurile sunt incorecte
8. Selectați, care din răspunsurile de mai jos, corespunde contracturii mușchilor fetei ce
duce la apariția ¨ rânjetului, zâmbetului grotesc ¨ in tetanos (Boli infecțioase transmisibile
curs universitar cu recomandări pentru activitățile practice, A. Cupșa, Craiova 2007) :
a) ortotonusul
b) .¨risus sardonicus¨
c) opistotonusul
d) trismusul
e) emprostotonusul

9. Selectați, care din răspunsurile de mai jos, corespunde contracturii permanente a


musculaturii spatelui, extensorilor trunchiului si membrelor inferioare, in tetanos (Boli
infecțioase transmisibile curs universitar cu recomandări pentru activitățile practice, A. Cupșa,
Craiova 2007) :
a) ortotonusul
b) ¨risus sardonicus¨
c) .opistotonusul
d) trismusul
e) emprostotonusul
10. Selectați tipurile de toxina, pe care le produc formele vegetative de Clostridium tetani
(Boli infecțioase transmisibile curs universitar cu recomandări pentru activitățile practice, A.
Cupșa, Craiova 2007) :

a) .tetanospasmina
b) .tetanolisina
c) hemolizina
d) acetilcolina
e) anatoxina

11. Selectați cu care patologii efectuam diagnosticul diferențial al tetanosului (Boli infecțioase
transmisibile curs universitar cu recomandări pentru activitățile practice, A. Cupșa, Craiova
2007) :
a) .angina severa
b) .abces al molarului de minte
c) rickettsioze
d) .flegmon periamigdalian
e) abces hepatic

12. Selectați cu patologii efectuam diagnosticul diferențial al tetanosului (Boli infecțioase


transmisibile curs universitar cu recomandări pentru activitățile practice, A. Cupșa, Craiova
2007) :
a) .encefalita
b) .rabie
c) .artrita temporo-mandibulara
d) sigeloza
e) pesta

13. Selectați cu patologii efectuam diagnosticul diferențial al tetanosului (Boli infecțioase


transmisibile curs universitar cu recomandări pentru activitățile practice, A. Cupșa, Craiova
2007) :
a) infecția cu virsul varicelo-zosterian
b) febra tifoida
c) .tetanie
d) .intoxicație cu stricnina
e) .stomatita severa

14. Selectați cu patologii efectuam diagnosticul diferențial al tetanosului (Boli infecțioase


transmisibile curs universitar cu recomandări pentru activitățile practice, A. Cupșa, Craiova
2007) :
a) .meningita
b) febrele hemoragice
c) .isterie
d) defilobotrioza
e) .parotidite

15. Selectați datele clinice ce ne permit stabilirea diagnosticului de tetanos (Boli infecțioase
transmisibile curs universitar cu recomandări pentru activitățile practice, A. Cupșa, Craiova
2007) :
a) .contractura tonica
b) .hipertermie
c) cefalee
d) nistagmul
e) .trismusul

Anginele:
1. Selectați patologia in care este prezenta angina:
a) botulismul
b) .tularemia
c) bruceloza
d) meningita meningococcică
e) rabia

2. Selectați patologia in care este prezenta angina:


a) .mononucleoza
b) pesta
c) leptospiroza
d) meningita meningococcică
e) rabia

3. Selectați toate patologiile in care este prezenta angina:


a) .mononucleoza
b) .tularemia
c) .scarlatina
d) meningita meningococcică
e) rabia

4. Selectați toate patologiile in care este prezenta angina:


a) hepatita virala E
b) .tularemia
c) .mononucleoza
d) .febra tifoida
e) bruceloza
5. Selectați toate patologiile in care este prezenta angina:
a) .mononucleoza
b) leptospiroza
c) .infecțiile enterovirale
f) erizipelul
g) .tularemia
6. Selectați toate patologiile in care este prezenta angina:
h) .mononucleoza
i) .tularemia
j) .infecția cu virusurile Coxsackie
k) meningita meningococcică
l) rabia

Bolile eruptive:

1. Care este maladia care necesita a fi diferențiate de antrax:


a) .erizipelul
b) pseudotuberculoza
c) febra tifoida
d) dizenteria
e) nici un răspuns corect

2. Care sunt patologiile care necesita a fi diferențiate de herpes zoster:


a) .infectia cu herpes simplex
b) .variola
c) .erizipelul
d) yersinioza
e) scarlatina

3. Selectați patologiile care decurg cu apariția exantemului sau enantemului:


a) .infecțiile enterovirale
b) .infecția cu virusul herpetic
c) tetanosul
d) .Herpes-Zoster
e) rabia

4. Selectați patologiile care decurg cu apariția exantemului sau enantemului:


a) botulismul
b) .infecția meningococcica
c) .antraxul
d) rabia
e) .pseudotuberculoza

5. Selectați patologiile care decurg cu apariția exantemului sau enantemului:


a) .erizipelul
b) .infecția meningococcica
c) tetanosul
d) .infectiile enterovirale
e) rabia

6. Selectați patologiile care decurg cu apariția erupțiilor cutanate:


a) .infecția meningococcica
b) .boala Lyme
c) sigeloza
d) rabia
e) .pseudotuberculoza

7. Selectați patologiile care decurg cu apariția erupțiilor cutanate:


a) .febra tifoida
b) .borelioza
c) sigeloza
d) hepatita virala A
e) .pseudotuberculoza

8. Selectați patologiile care decurg cu apariția exantemului sau enantemului:


a) rabia
b) .boala Lyme
c) .febra paratifoida
d) .febra tifoida
e) dizenteria

9. Selectați patologiile care decurg cu apariția exantemului sau enantemului:


a) toxiinfecțiile alimentare
b) botulism
c) .febra paratifoida
d) .infecția cu virusul EBV
e) .infecția HIV/SIDA

10. Selectați patologiile care decurg cu apariția exantemului sau enantemului:


a) sigeloza
b) .borelioza
c) hepatita virala A
d) .pseudotuberculoza
e) .antraxul

11. Selectați modificările tegumentare specifice pseudotuberculozei:


a) .simptomul de ¨ mănuși si șosete¨
b) .simptomul de ¨gluga¨
c) .erupții rozeolice
d) carbuncul
e) toate răspunsurile sunt corecte

12. Selectați modificările tegumentare specifice pseudotuberculozei:


a) escarele
b) .simptomul de ¨gluga¨
c) .eritemul nodos
d) .simptomul de ¨ mănuși¨
e) nici un răspuns corect