Sunteți pe pagina 1din 3

Animale exotice

  • Oposumul

Oposumul este un marsupial mic, nocturn, care se hraneste cu nectar si polen. Este foarte usor si are un stil de viata nespecific mamiferelor. Pana acum, nu s-a gasit vreo fosila asemanatoare oposumului, lucru ce face acest animal unic.

Oposumii dorm in timpul zilei in ascunzatori pe care le parasesc la apus. Corpul lor este adaptat cataratului, avand coada mai lunga decat trupul. Sunt mamifere foarte mici, ajungand la doar 9 cm in lungime si la o greutate de maxim 11 grame, ceea ce inseamna ca orice ramura il poate sustine. Blana lor este maro rosiatica, iar pe burta are o nuanta mai deschisa.

Aceste animale se hranesc numai cu nectar de fructe si polen, folosindu-si nasul lung si limba ingusta in acest scop. Coada ii ajuta sa ajunga la flori nicio creanga nu se rupe sub greutatea mica a oposumului. Limba animalului este relativ lunga, ajungand pana la 3 cm, facilitandu-i hranirea.

Intrucat traiesc numai in partile de sud-vest ale Australiei, acestia nu sunt nevoiti sa-si construiasca un adapost. Cu toate acestea, cand se face frig, se organizeaza in grupuri si se incalzesc reciproc, conservandu-si, astfel, energia.

Oposumii nu sunt pe cale de disparitie, oamenii nefiind un pericol pentru ei. In Statele Unite ale Americii, precum si in Australia, au devenit animale de companie, fiind foarte indragiti atat de copii, cat si de adulti.

  • Camila Bactriana

Camila este o adevarata supravietuitoare. Acesta rezista, pe perioade lungi, fara hrana sau apa si poate supravietui chiar radiatiilor nucleare. Este un animal pe cale de disparitie. In prezent exista aproximativ 1000 de specimene raspandite in China si Mongolia.

Camilele pot fi gasite in Mongolia de Sud-Vest si in zone izolate ale Chinei, inclusiv la Lake Lob, Arjin Shan si Desertul Taklimikan. In comparatie cu numarul mic de camile salbatice, se crede ca exista peste 2 milioane de exemplare domestice in China si Mongolia.

In salbaticie, camilele sunt expuse conditiilor extrem de dure, dintre care mentionam lipsa de apa si hrana si sezonul foarte rece sau foarte cald. Desi camilele tind sa migreze, acestea sunt oarecum limitate datorita disponibilitatii apei. Apa nu este o problema pe durata iernii, intrucat exista zapada. Cu toate acestea, pe timpul verii, camilele vor cauta apa la poalele muntilor. Dupa sezonul ploios, animalele tind sa se adune la malurile raurilor, unde apa este usor accesibila.

Camila are doua cocoase. Ea s-a adaptat extrem de bine la viata din desertul Gobi, unde furtunile de nisip pot face viata extrem de dificila. Se protejeaza impotriva furtunilor in mai multe feluri: prezinta pleoape groase, pentru a-si proteja ochii, si par in urechi si posibilitatea de a-si inchide narile. Alte adaptari includ picioarele late.

Camilele sunt active pe durata zilei si se hranesc cu iarba si tufe. Cu toate acestea, datorita raritatii hranii, acestea s-au adaptat la consumarea tufelor uscate si chiar a plantelor cu ghimpi. Grasimea excesiva este depozitata in cocoase, motiv pentru care camilele pot supravietui pentru mult timp fara apa sau hrana. Ele consuma ce gasesc.

Se deplaseaza in turme formate din 5-20 de exemplare. Fiecare turma este condusa de un mascul adult. Camila poate trai pana la 40 de ani si ajunge la maturitate sexuala la varsta de 5 ani. Aceasta naste primul pui la varsta de 5 sau 6 ani, iar apoi la aproximativ fiecare al doilea an.

In salbaticie, camilele sunt expuse conditiilor extrem de dure, dintre care mentionam lipsa de apa sianimalele tind sa se adune la malurile raurilor, unde apa este usor accesibila. Camila are doua cocoase . Ea s-a adaptat extrem de bine la viata din desertul Gobi, unde furtunile de nisip pot face viata extrem de dificila. Se protejeaza impotriva furtunilor in mai multe feluri: prezinta pleoape groase, pentru a-si proteja ochii, si par in urechi si posibilitatea de a-si inchide narile. Alte adaptari includ picioarele late. Camilele sunt active pe durata zilei si se hranesc cu iarba si tufe. Cu toate acestea, datorita raritatii hranii, acestea s-au adaptat la consumarea tufelor uscate si chiar a plantelor cu ghimpi. Grasimea excesiva este depozitata in cocoase, motiv pentru care camilele pot supravietui pentru mult timp fara apa sau hrana. Ele consuma ce gasesc. Se deplaseaza in turme formate din 5-20 de exemplare. Fiecare turma este condusa de un mascul adult. Camila poate trai pana la 40 de ani si ajunge la maturitate sexuala la varsta de 5 ani. Aceasta naste primul pui la varsta de 5 sau 6 ani, iar apoi la aproximativ fiecare al doilea an. Lemurienii La fel ca oamenii, lemurienii sunt primate. Provin din Madagascar si sunt animale pe cale de disparitie. Nu sunt cele mai indicate animale de companie. Este de preferat sa le lasi sa traiasca in habitatul lor natural.  Termenul „lemur" provine din limba latina si inseamna „fantoma". Lemurienii sunt animale nocturne.  Sunt mamifere si fac parte din cel mai vechi grup de primate, prosimienii .  Au ajuns in Madagascar pe plute, calatorind peste ocean pentru a scapa de pradatorii din Africa.  In Madagascar, au aparut mai multe specii, unele diurne.  In fiecare an, jumatate din lemurienii nou-nascuti mor.  Traiesc in copaci si tufisuri, in grupuri de 7 pana la 10 si se hranesc cu frunze, fructe, insecte si animale mici.  Cel mai mare lemur descoperit pana acum avea doar 6,8 kg.  Sunt o specie pe cale de disparitie, asa ca e ilegal sa iei un lemurian din Madagascar. " id="pdf-obj-1-20" src="pdf-obj-1-20.jpg">

Lemurienii

La fel ca oamenii, lemurienii sunt primate. Provin din Madagascar si sunt animale pe cale de disparitie. Nu sunt cele mai indicate animale de companie. Este de preferat sa le lasi sa traiasca in habitatul lor natural.

Termenul „lemur" provine din limba latina si inseamna „fantoma". Lemurienii sunt animale nocturne. Sunt mamifere si fac parte din cel mai vechi grup de primate, prosimienii. Au ajuns in Madagascar pe plute, calatorind peste ocean pentru a scapa de pradatorii din Africa. In Madagascar, au aparut mai multe specii, unele diurne. In fiecare an, jumatate din lemurienii nou-nascuti mor.

Traiesc in copaci si tufisuri, in grupuri de 7 pana la 10 si se hranesc cu frunze, fructe, insecte si animale mici.

Cel mai mare lemur descoperit pana acum avea doar 6,8 kg.

Sunt o specie pe cale de disparitie, asa ca e ilegal sa iei un lemurian din Madagascar.

Hermelina Hermelina este un animal mic asemanator cu nevastuica. Face parte din familia Mustelidae si masoaraanimal este un foarte bun catarator. De multe ori nu mananca prada imediat, intorcandu-se de mai multe ori sa se hraneasca, pana cand o termina complet. De doua ori pe an, la inceputul primaverii si la sfarsitul toamnei, hermelina isi schimba blana. Blana ei alba a fost pretuita pentru mult timp, fiind considerata de lux. Astazi acele blanuri se obtin de la animalele prinse pe teritoriul Europei sau al Asiei. In alte zone, exista legi care protejeaza hermelinele. De altfel, Papa Benedict al XVI poarta o mantie cu blana de hermelina. In prezent, hermelina nu este un animal pe cale de disparitie. " id="pdf-obj-2-2" src="pdf-obj-2-2.jpg">

Hermelina

Hermelina este un animal mic asemanator cu nevastuica. Face parte din familia Mustelidae si masoara intre 17 si 23 de centimetri lungime fara a se lua in seama coada. Are un corp lung, foarte subtire, iar in perioada verii blana are o nuanta de maro inchis, iar burta alba. In timpul iernii, toata blana este alba, cu exceptia varfului cozii, care este negru.

Are un corp zvelt, asemenator unui sarpe, putand sa patrunda in vizuinele foarte mici ale altor animale precum si prin gardurile de sarma ale gospodariilor, in cautarea hranei.

Hermelina poate urmari veveritele pana in copacii unde acestea din urma isi au vizuinele, ucigandu-le foarte repede cu o muscatura in zona gatului.

Acest animal este un foarte bun catarator. De multe ori nu mananca prada imediat, intorcandu-se de mai multe ori sa se hraneasca, pana cand o termina complet.

De doua ori pe an, la inceputul primaverii si la sfarsitul toamnei, hermelina isi schimba blana. Blana ei alba a fost pretuita pentru mult timp, fiind considerata de lux. Astazi acele blanuri se obtin de la animalele prinse pe teritoriul Europei sau al Asiei. In alte zone, exista legi care protejeaza hermelinele. De altfel, Papa Benedict al XVI poarta o mantie cu blana de hermelina.

In prezent, hermelina nu este un animal pe cale de disparitie.