Sunteți pe pagina 1din 234

COALA POSTLICEAL SANITAR DE

STAT GRIGORE GHICA VOD DIN IAI

GHIDUL

EXAMENULUI DE ABSOLVIRE
2016
Calificarea profesional - asistent medical generalist
*** EDIIA a VI-a***

Coordonatori:
Prof. Edmond Ciumau
Prof. Tania Bararu
Prof. Maria Cotea

COALA POSTLICEAL SANITAR GRIGORE GHICA-VOD DIN IAI

ARGUMENT
Aceast lucrare a fost elaborat pe baza Curriculum-ului i a Standardelor de
Pregtire Profesional pentru calificarea profesional asistent medical generalist ( nivel
5) aprobate prin Ordinul Ministrului Educaiei, Cercetrii i Tineretului Nr.
2713/29.11.2007.
n luna august 2010 s-a desfurat examenul de absolvire al primei promoii de
asisteni medicali generaliti care i-a format competenele profesionale prevzute de acest
curriculum i standarde. Experiena acestui examen, dorina de a oferi un instrument de
lucru util i complet elevilor notri i cadrelor didactice, ne-au determinat s concepem
aceast lucrare.
Ghidul examenului de absolvire se afl acum la a asea ediie. Au fost nlturate
micile erori, anumite probe ale examenului au fost regndite. Scopul principal a avut n
vedere o evaluare fidel i obiectiv a nivelului dobndirii competenelor de ctre
absolvenii notri.
Cum se va derula examenul de absolvire n luna august 2016 ?
n anul colar 2015-2016 examenul de absolvire se desfoar n baza OMEN nr.
5005/2.12.2014 privind Metodologia de organizare i desfurare a examenelor de
certificare a calificrii profesionale a absolvenilor nvmntului postliceal i a OMECS
nr.5086/31.08.2015 privind aprobarea graficului de desfurare a examenelor de
certificare a nvmntului profesional i tehnic preuniversitar n anul colar 2015-2016.
Facem precizarea c Metodologia i Calendarul pot suferi modificri n fiecare an colar.
Care este calendarul examenului de absolvire din luna august 2016?
8- 12 august 2016
nscrierea candidailor
1. Desfurarea PROBEI PRACTICE
16-17 august 2016
2. Desfurarea PROBEI SCRISE
18 august 2016
19 august 2016
Afiarea rezultatelor la proba scris
Depunerea i soluionarea contestaiilor la proba scris 20 august 2016
3. SUSINEREA PROIECTULUI
22-23 august 2016
24 august 2016
Afiarea rezultatelor finale
Care sunt probele examenului de absolvire ?
Examenul de absolvire cuprinde 3 probe, n ordine:
proba practic
proba scris
susinerea unui proiect
Cum se desfoar proba practic?
Detaliile le gsim n PARTEA I a lucrrii.
Proba practic se desfoar pe parcursul a dou zile ( 16 i 17 august 2016 ) n
spital / instituii de sntate / servicii de asisten primar i n sala de demonstraie. n baza
relaiilor de colaborare stabilite de-a lungul timpului proba practic se va desfura n
Ghidul examenului de absolvire 2016 calificarea profesional asistent medical generalist
2

COALA POSTLICEAL SANITAR GRIGORE GHICA-VOD DIN IAI

clinicile spitalelor din municipiul Iai cu care coala noastr are ncheiate contracte de
colaborare pentru derularea nvmntului clinic.
Proba practic se desfoar n urmtoarele etape:
1) ntr-o prima etap, candidaii vor completa o FI DE INTERVIU la patul
bolnavului, culegnd astfel un set de informaii de baz (fia de interviu se gsete n
partea I a lucrrii). Dup completare fia de interviu va fi predat comisiei de examen.
2) n sala de demonstraie a colii, candidatul extrage un bilet de examen cu trei
subiecte:
a. primul subiect va avea n vedere recunoaterea instrumentarului medical i
chirurgical
b. al doilea subiect va cere candidatului s ntocmeasc un PLAN DE NGRIJIRE,
n baza informaiilor preliminare cuprinse n fia de interviu. Precizm c fia de
interviu completat n spital va fi nmnat candidatului nainte de ntocmirea
planului de ngrijire (modelul planului de ngrijire se gsete n partea I a lucrrii).
c. al treilea subiect va cere candidatului s prezinte i s efectueze o TEHNIC DE
NGRIJIRE (lista tehnicilor de ngrijire care se vor constitui n subiecte de examen
se gsete n partea I a lucrrii)
Rezultatul probei practice se apreciaz cu note de la 1 la 10 i nu poate fi contestat.
Nota minim de promovare a probei practice este 6 (ase)
Promovarea probei practice d dreptul candidailor s susin urmtoarea prob, cea scris.
Cum se desfoar proba scris ?
Detaliile le gsim n PARTEA a II-a a lucrrii.
Proba scris se desfoar n data de 18 august 2016, ncepnd cu ora 9,00 i
cuprinde itemi din modulele de specialitate prevzute de curriculum.
Proba scris va cuprinde 90 de itemi cu alegere multipl, 60 de itemi vor viza
domeniul Nursingului i 30 de itemi vor avea n vedere toate celelalte module denumite
generic specialiti medico-chirurgicale. Cei 90 de itemi vor fi selectai de ctre
comisia de examen din lucrarea de fa.
Itemii cu alegere multipl au o singur variant de rspuns corect a) sau b) sau c).
Pentru fiecare rspuns corect se acord 1 punct. La final, punctajul obinut se transform n
not (de exemplu, 90 de puncte obinute, nseamn nota 9,00). Se acord 10 puncte din
oficiu.
Proba scris dureaz 3 ore.
Nota minim de promovare este 5 (cinci).
Rezultatul probei scrise poate fi contestat.
Cum se desfoar susinerea proiectului ?
Detaliile le gsim n PARTEA a III-a a lucrrii.
Pe parcursul ultimului semestru de studiu ai redactat partea scris a proiectului, cu
respectarea structurii stabilite n cadrul catedrei de Nursing. Proiectul a fost monitorizat de
ctre ndrumtorul lucrrii care a completat o FI DE EVALUARE (prile I-III) pe

Ghidul examenului de absolvire 2016 calificarea profesional asistent medical generalist


3

COALA POSTLICEAL SANITAR GRIGORE GHICA-VOD DIN IAI

parcursul elaborrii acesteia. Partea a IV a fiei de evaluare Aprecierea prezentrii


susinerii orale a proiectului va fi completat de ctre comisia de examen.
La examen ( 22 i 23 august 2016) va trebui s prezentai sintetic, echilibrat i
argumentat proiectul pe care l-ai ntocmit. Este bine s sintetizai din timp varianta scris a
proiectului de absolvire, astfel nct s realizai o comunicare oral clar, coerent i fluent.
Atenie! Nu citii sinteza pe care o facei. ncercai s prezentai liber, argumentat.
Modul n care prezentai proiectul de absolvire se noteaz n partea a IV-a a fiei de
evaluare a proiectului. Dup prezentarea prii scrise a proiectului, comisia de examen va
adresa candidatului ntrebri cu referire la tema care a fost aleas.
Proiectul este notat cu note de la 1 la 10. Nota minim de promovare a probei de
susinere a proiectului este 6 (ase) i nu poate fi contestat.
Media general minim de promovare a examenului de absolvire este: 6 (ase)!
Facem o observaie. Curriculumul n baza cruia v-ai pregtit cuprinde 56 de module:
n anul I de studiu se studiaz modulele 1-18, n anul II modulele 19-38, n anul III se studiaz
modulele 39-56. Nu vei gsi formulate ntrebri grile din toate aceste module. Unele fac parte din
pregtirea dumneavoastr general, competenele dobndite la aceste module interfernd cu cele
dobndite la modulele de specialitate, fiind aplicate sub diverse forme pe parcursul desfurrii
examenului de absolvire.
De exemplu, nu exist ntrebri gril din Modulul 1. Utilizarea calculatorului i
tehnologia comunicaiilor, dar dumneavoastr aplicai competenele dobndite la acest modul
atunci cnd redactai partea scris a proiectului de absolvire. Un alt exemplu, nu exist ntrebri
gril din Modulul 7 Psihologie general sau Modulul 8 Sociologie, politici sociale i de sntate,
dar dumneavoastr aplicai competenele dobndite la aceste module atunci cnd analizai factorii
care influeneaz satisfacerea unei anumite nevoi, dup modelul Virginiei Henderson, factori
biologici, factori psihologici i factori sociali. Nu exist ntrebri gril din Modulul 19
Comunicarea n limba modern - limba englez, dar competenele dobndite la acest modul pot
fi aplicate atunci cnd consultai surse bibliografice n limba englez. Exemplele pot continua.
n mod explicit sau implicit, toate cele 56 de module se regsesc, sub o form sau alta, n
desfurarea examenului de absolvire, fiind indicat tematica pentru fiecare n parte.
n perioada 2-3 iunie 2016 se desfoar simularea examenului de absolvire
Simularea este benefic att pentru elevi ct i pentru organizatori. Elevii intr n
atmosfera de examen i pot stabili nivelul de pregtire la care se situeaz. Organizatorii
pot constata eventualele deficiene i pot lua msuri pentru remedierea lor.
Vreau s adresez pe aceast cale mulumiri tuturor celor care au fcut posibil
apariia acestei lucrri. La ea i-au adus contribuia cadre didactice ale colii, asisteni
medicali-profesori de nursing, medici, profesori, tutori de practic.
V dorim mult succes !
Prof. Edmond CIUMAU
Directorul colii Postliceale Sanitare Grigore Ghica-Vod

Ghidul examenului de absolvire 2016 calificarea profesional asistent medical generalist


4

COALA POSTLICEAL SANITAR GRIGORE GHICA-VOD DIN IAI

CUPRINS
Argument
Tematica examenului de absolvire 2016
Lista competenelor
prevzute de curriculumul
pentru calificarea
profesional asistent medical generalist
Partea I PROBA PRACTIC
Model fi de interviu
Model plan de ngrijire
Model de evaluare proba practic
Teme pentru PROBA PRACTIC examen de absolvire 2016
Partea a II-a PROBA SCRIS - ITEMI CU ALEGERE MULTIPL
Modulul 13. Bazele tiinei nursingului
Modulul 14. Fiina uman i nursingul
Modulul 16. Tehnici de nursing i investigaii
Modulul 17. Protecia i securitatea n munc
Modulul 18. Administrarea medicamentelor
Modulul 23. Pneumologie i nursing specific
Modulul 24. Cardiologie i nursing n cardiologie
Modulul 25. Gastroenterologie i nursing n gastroenterologie
Modulul 26. Nefrologie, urologie i nursing n afeciunile renale
Modulul 27. Chirurgie general i nursing n chirurgia general
Modulul 28. Chirurgie toracic, cardiovascular i nursing specific
Modulul 29. O.R.L. i nursing O.R.L.
Modulul 30. Oftalmologie i nursing n oftalmologie
Modulul 31. Hematologie i nursing n hematologie
Modulul 32. Ortopedie, traumatologie i nursing specific
Modulul 33. Reumatologie i nursing n reumatologie
Modulul 34. Dermatovenerologie i nursing specific
Modulul 35. Boli infecto-contagioase i nursing specific
Modulul 36. Endocrinologie i nursing n endocrinologie
Modulul 37. Boli metabolice, de nutriie i nursing specific
Modulul 45. Ginecologie i nursing n ginecologie
Modulul 46. Obstetric i nursing n obstetric
Modulul 47. Puericultur, pediatrie i nursing specific
Modulul 48. Neurologie i nursing n neurologie
Modulul 49. Psihiatrie i nursing n psihiatrie
Modulul 50. Anestezie terapie intensiv i nursing specific
Modulul 51. Conduit n urgene medico chirurgicale
Modulul 52. Gerontologie, geriatrie i nursing specific
Modulul 53. Oncologie i nursing n oncologie

Pag.
Pag.

2
7

Pag.
Pag.
Pag.
Pag.
Pag.
Pag.
Pag.
Pag.
Pag.
Pag.
Pag.
Pag.
Pag.
Pag.
Pag.
Pag.
Pag.
Pag.
Pag.
Pag.
Pag.
Pag.
Pag.
Pag.
Pag.
Pag.
Pag.
Pag.
Pag.
Pag.
Pag.
Pag.
Pag.
Pag.
Pag.
Pag.

7
10
11
12
12
12
15
15
19
31
41
49
63
70
78
84
90
96
103
107
111
115
119
123
127
131
135
139
144
150
156
162
166
171
179
185

Ghidul examenului de absolvire 2016 calificarea profesional asistent medical generalist


5

COALA POSTLICEAL SANITAR GRIGORE GHICA-VOD DIN IAI

Modulul 54 ngrijiri paliative


Modulul 55. Nursing comunitar
Modulul 56. ngrijiri la domiciliu

Pag.
Pag.
Pag.

190
192
195

Barem de evaluare a itemilor cu alegere multipl

Pag.

198

Partea III-a SUSINEREA PROIECTULUI DE ABSOLVIRE


Temele propuse pentru elaborarea proiectului
Structura proiectului
Model de argument al proiectului de absolvire
Schema fiei tehnice
Model de fi de interviu aplicat pacientului i model de plan de ngrijire
Fia de evaluare a proiectului- Anexa 4 la Metodologie
Bibliografie

Pag.
Pag.
Pag.
Pag.
Pag.
Pag.
Pag.
Pag.

206
206
224
225
225
226
228
232

Ghidul examenului de absolvire 2016 calificarea profesional asistent medical generalist


6

COALA POSTLICEAL SANITAR GRIGORE GHICA-VOD DIN IAI

Tematica examenului de absolvire 2016


Este elaborat pe baza Curriculum-ului i a Standardelor de pregtire
profesional pentru calificarea profesional asistent medical generalist, nivel 5, aprobate
prin Ordinul Ministrului Educaiei, Cercetrii i Tineretului Nr. 2713/29.11.2007.
Lista competenelor curriculumului pentru
calificarea profesional asistent medical generalist
Aprobate prin OMEdC nr. 2713/29.11.2007
Pentru fiecare din cele 56 de module cuprinse n curriculum sunt stabilite competene
specifice. Dintre acestea, avei mai jos competenele specifice ale modulelor de
specialitate, utilizate la elaborarea proiectului de absolvire, n funcie de tema aleas.
1.
Analizeaz nevoile fundamentale specifice fiinei umane.
2.
Identific problemelor de dependen.
3.
Rezum supravegherea i interveniile specifice problemelor de dependen.
4.
Identific etapele procesului de ngrijire (nursing).
5.
Aplic procesul de ngrijire (nursing).
6.
Stabilete gradul de autonomie / dependen a pacientului
7.
Caracterizeaz tehnicile de nursing i investigaiile.
8.
Asigur echipamentele i materialele necesare.
9.
Pregtete pacientul pentru tehnici i investigaii.
10. Aplic tehnicile de nursing i investigaiile.
11. Evalueaz starea pacientului dup efectuarea tehnicii i investigaiei.
12. Identific medicamentele prescrise
13. Pregtete materialele i medicamentele n vederea administrrii
14. Pregtete bolnavul
15. Administreaz medicamentele
16. Monitorizeaz evoluia bolnavului dup administrare
17. Analizeaz semnele i simptomele specifice afeciunilor aparatului respirator.
18. Identific problemele de dependen i stabilete diagnosticele de ngrijire (nursing)
la pacienii cu afeciuni ale aparatului respirator.
19. Evalueaz ndeplinirea obiectivelor stabilite n planul de ngrijire.
20. Analizeaz semnele i simptomele specifice afeciunilor cardiovasculare.
21. Identific problemele de dependen i stabilete diagnosticele de ngrijire (nursing)
la pacienii cu afeciuni cardiovasculare
22. Evalueaz rezultatele ngrijirilor aplicate
23. Analizeaz semnele i simptomele specifice afeciunilor aparatului digestiv.
24. Identific problemele de dependen i stabilete diagnosticele de ngrijire (nursing)
la pacienii cu afeciuni ale aparatului digestiv.
25. Analizeaz semnele i simptomele specifice afeciunilor nefrologice i urologice.

Ghidul examenului de absolvire 2016 calificarea profesional asistent medical generalist


7

COALA POSTLICEAL SANITAR GRIGORE GHICA-VOD DIN IAI

26.
27.
28.
29.
30.
31.
32.
33.
34.
35.
36.
37.
38.
39.
40.
41.
42.
43.
44.
45.
46.
47.
48.
49.
50.
51.
52.
53.

Identific problemele de dependen i stabilete diagnosticele de ngrijire (nursing)


la pacienii cu afeciuni nefrologice i urologice.
Analizeaz semnele i simptomele specifice afeciunilor chirurgicale.
Identific problemele de dependen i stabilete diagnosticele de ngrijire (nursing)
la pacienii cu afeciuni chirurgicale.
Analizeaz semnele i simptomele specifice afeciunilor chirurgicale toracice i cardiovasculare.
Identific problemele de dependen i stabilete diagnosticele de ngrijire (nursing)
la pacienii cu afeciuni chirurgicale toracice i cardiovasculare.
Analizeaz semnele i simptomele specifice afeciunilor ORL.
Identific problemele de dependen i stabilete diagnosticele de ngrijire (nursing)
la pacienii cu afeciuni ORL.
Analizeaz semnele i simptomele specifice afeciunilor oftalmologice.
Identific problemele de dependen i stabilete diagnosticele de ngrijire (nursing)
la pacienii cu afeciuni oftalmologice.
Analizeaz semnele i simptomele specifice afeciunilor hematologice.
Identific problemele de dependen i stabilete diagnosticele de ngrijire (nursing)
la pacienii cu afeciuni hematologice.
Analizeaz semnele i simptomele specifice afeciunilor ortopedico-traumatice.
Identific problemele de dependen i stabilete diagnosticele de ngrijire (nursing)
la pacienii cu afeciuni ortopedico-traumatice.
Analizeaz semnele i simptomele specifice afeciunilor reumatismale
Identific problemele de dependen i stabilete diagnosticele de ngrijire (nursing)
la pacienii cu afeciuni reumatismale.
Analizeaz semnele i simptomele specifice din afeciunile dermatologice.
Identific problemele de dependen i stabilete diagnostice de ngrijire la pacienii
cu afeciuni dermatologice.
Aplic interveniile proprii i delegate specifice bolilor dermatologice
Analizeaz semnele i simptomele specifice din afeciunile infectocontagioase
Identific problemele de dependen i stabilete diagnostice de ngrijire la pacienii
cu afeciuni infectocontagioase
Aplic interveniile proprii i delegate specifice bolilor infecto-contagioase.
Analizeaz semnele si simptomele specifice afeciunilor endocrine.
Identific problemele de dependen i stabilete diagnosticele de ngrijire (nursing)
la pacienii cu afeciuni endocrine.
Analizeaz semnele i simptomele specifice bolilor metabolice i de nutriie.
Identific problemele de dependen i stabilete diagnosticele de ngrijire (nursing)
la pacienii cu boli metabolice i de nutriie.
Analizeaz semnele i simptomele specifice afeciunilor ginecologice.
Identific problemele de dependen i stabilete diagnosticele de ngrijire (nursing)
la pacientele cu afeciuni ginecologice.
Descrie aparatului genital i bazinul obstetrical

Ghidul examenului de absolvire 2016 calificarea profesional asistent medical generalist


8

COALA POSTLICEAL SANITAR GRIGORE GHICA-VOD DIN IAI

54.
55.
56.
57.
58.
59.
60.
61.
62.
63.
64.
65.
66.
67.
68.
69.
70.
71.
72.
73.
74.
75.
76.
77.
78.
79.
80.
81.
82.
83.

Analizeaz modificrile organismului n timpul sarcinii, semne i simptome de sarcin.


Supravegheaz travaliul normal, naterea normal i nou-nscutul n cazul de urgen
Supravegheaz perioada de luzie i revenirea femeii n familie
Particip la identificarea i supravegherea gravidelor cu risc obstetrical.
Supravegheaz activ creterea i dezvoltarea copilului
Analizeaz semnele i simptomele afeciunilor specifice copilului
Identific problemele de dependen i stabilete diagnosticele de ngrijire (nursing)
la copii bolnavi
Analizeaz semnele i simptomele specifice din afeciunile neurologice.
Identific problemele de dependen i stabilete diagnostice de ngrijire la pacienii
cu afeciuni neurologice.
Aplic interveniile proprii i delegate specifice bolilor neurologice.
Analizeaz semnele i simptomele specifice bolilor psihice.
Identific problemele de dependen i stabilete diagnosticele de ngrijire (nursing)
la pacienii cu boli psihice.
Analizeaz principalele tipuri de anestezie
Analizeaz semnele i simptomele specifice afeciunilor grave
Identific problemele de dependen i stabilete diagnosticele de ngrijire (nursing)
la pacienii cu afeciuni grave
Identific modificrile de comportament i aspect general ale pacientului
Analizeaz semnele i simptomele specifice urgenelor
Evalueaz elementele de gravitate
Aplic msurile de urgen.
Monitorizeaz evoluia pacientului
Recunoate modificrile determinate de mbtrnirea uman.
Analizeaz semnele i simptomele specifice bolilor persoanelor vrstnice.
Identific problemele de dependen i stabilete diagnosticele de ngrijire (nursing)
la pacienii vrstnici.
Analizeaz semnele i simptomele specifice afeciunilor oncologice.
Identific problemele de dependen i stabilete diagnosticele de ngrijire (nursing)
la pacienii cu afeciuni oncologice.
Rezum particularitile nursingului (ngrijirilor de sntate).
Definete cadrul conceptual al nursingului (ngrijirilor de sntate) n comunitate.
Aplic procesul de nursing (ngrijire) n comunitate.
Identific problemele de sntate a familiei.
Asigur ngrijiri specifice grupurilor vulnerabile, bolnavilor cu afeciuni cronice i n
faz terminal de sntate a familiei.

Ghidul examenului de absolvire 2016 calificarea profesional asistent medical generalist


9

COALA POSTLICEAL SANITAR GRIGORE GHICA-VOD DIN IAI

GHIDUL EXAMENULUI DE ABSOLVIRE 2016


CALIFICAREA PROFESIONAL asistent medical generalist
PARTEA I
PROBA PRACTIC

PROBA PRACTIC
Fi de interviu ( model )
Plan de ngrijire ( model )
Fi de evaluare a probei practice
Teme pentru proba practic

Ghidul examenului de absolvire 2016 calificarea profesional asistent medical generalist


10

COALA POSTLICEAL SANITAR GRIGORE GHICA-VOD DIN IAI

FI DE INTERVIU ( model )
I.

DATE GENERALE:

Iniialele_________ Vrsta_______ Sex______ Stare civil_______________________


Profesia______________Ocupaia_____________ Locul de munc________________
Nivelul de educaie _______________________________________________________
Greutate _______kg nlime___________cm IMC ( G / 2 )___________________
II.

O B I N U I N E D E V I A :

Alcool __da_____ nu______ ocazional________________________________________


Tutun__ da_____nu_______ ocazional________________________________________
Cafea__ da_____nu_______ocazional________________________________________
Alergii cunoscute_________________________________________________________
III.

STAREA DE SNTATE:

TA__________________ _________mmHg - Puls:_________________________/minut


Stare de autonomie_ Autonom ____ Semidependent________ Dependent____________
Proteze: da___ nu ____ Lentile de contact:____Ochelari:______ nr. dioptrii__________
Proteze: auditiv__________de membru_____ valvulare____ stimulator cardiac ______
IV.

A N TE C E D E N TE P E R S O N A L E :

Spitalizri pentru:_________________________________________________________
....................................................................................................................................................
Operaii / intervenii chirurgicale_____________________________________________
Tratamente prescrise______________________________________________________
....................................................................................................................................................
V.

P R O B LE M E A C T U A LE D E S N T A T E :

Data apariiei: ____________ Sursa de dificultate / cauza_________________________


Motivele internrii : _______________________________________________________
_______________________________________________________________________\

Ghidul examenului de absolvire 2016 calificarea profesional asistent medical generalist


11

COALA POSTLICEAL SANITAR GRIGORE GHICA-VOD DIN IAI

Probleme
dependen

PLAN DE NGRIJIRE ( model )


de Obiective de Intervenii (delegate i Evaluarea
ngrijire
autonome, investigaii)
ngrijirilor

FI DE EVALUARE A PROBEI PRACTICE

1.
2.
3.
4.
5.

Criterii de apreciere a performanei Punctaj


Maxim
candidatului:
Recunoate i denumete instrumentarul
2
medical i chirurgical
Definete tehnica i alege instrumentele i
1
materialele necesare execuiei
Pregtete fizic i psihic pacientul n vederea
1
executrii tehnicii
Execut tehnica i respect normele de protecie
2
a muncii, regulile de asepsie i antisepsie
Monitorizeaz pacientul, recunoate incidentele
1
i accidentele, reorganizeaz locul de munc

Criterii de apreciere a motivrii teoretice i Punctaj


maxim
susinerii orale a temei:
1. Stabilete structura planului de ngrijire
2. Enun problemele i manifestrile
dependen
3. Stabilete obiectivele de ngrijire

Evaluator
1

Evaluator
1

Evaluator
2

Evaluator
2

0,5
de

4. Aplic interveniile autonome i delegate


specifice i evalueaz ngrijirile aplicate

1
0,5
1

Ghidul examenului de absolvire 2016 calificarea profesional asistent medical generalist


12

COALA POSTLICEAL SANITAR GRIGORE GHICA-VOD DIN IAI

1.
2.
3.
4.
5.
6.
7.
8.
9.
10.
11.
12.
13.
14.
15.
16.
17.
18.
19.
20.
21.
22.
23.
24.
25.
26.
27.
28.
29.
30.
31.
32.
33.
34.
35.
36.
37.

Teme pentru PROBA PRACTIC - examen de absolvire 2016


n prezentarea i efectuarea tehnicilor se vor respecta procedurile de
mbrcare a mnuilor sterile(unde este cazul) i de colectare selectiv a deeurilor
Administrarea antibioticelor pe cale parenteral
Administrarea cortizonului (preparate, moduri de administrare, reacii, supraveghere)
Administrarea parenteral a anticoagulantelor (preparate,administrare, reactii, supraveghere)
Administrarea BCG-ului
Administrarea insulinei
Administrarea medicamentelor prin nebulizare(aerosoloterapie)
Administrarea medicamentelor prin perfuzie
Administrarea oxigenului
Alimentarea pacientului prin sond naso-gastric
Aplicarea pipei Guedel
Aspiraia gastric
Clisma evacuatoare
Injecia intradermic
Injecia intramuscular
Injecia intravenoas
Injecia subcutanat
Instalarea unui cateter venos periferic
Imobilizarea provizorie a unei fracturi(deschis/nchis)
Intervenii de urgen n hipertensiunea arterial
Intervenii de urgen n ulcer gastro-duodenal
Intervenii de urgen n colica biliar
Intervenii de urgen n colica renal
Intervenii de urgen n coma diabetic
Intervenii de urgen n criza de astm bronic/stare de rau asmatic
Intervenii de urgen n hemoptizie
Intervenii de urgen n hemoragia digestiv superioar
Intervenii de urgen n hipoglicemie coma hipoglicemic
Intervenii de urgen n infarct de miocard acut
Intervenii de urgen n insuficien respiratorie
Intervenii de urgen n retenia urinar (ischiurie)
Intervenii de urgen n oc anafilactic
Intervenii de urgen n oc hipovolemic
Intervenii de urgen la copilul cu convulsii febrile
Intradermoreacia la (IDR )la tuberculin
ngrijirea pacientului cu traheostom
ngrijirea bolnavului cu colostom
Msurarea, notarea i interpretarea valorilor de temperatur

Ghidul examenului de absolvire 2016 calificarea profesional asistent medical generalist


13

COALA POSTLICEAL SANITAR GRIGORE GHICA-VOD DIN IAI

38.
39.
40.
41.
42.
43.
44.
45.
46.
47.
48.
49.
50.
51.
52.
53.
54.
55.
56.
57.
58.
59.
60.
61.
62.
63.
64.
65.
66.
67.
68.
69.
70.
71.
72.
73.
74.
75.

Msurarea, notarea i interpretarea pulsului


Msurarea, notarea i interpretarea respiraiei
Msurarea, notarea i interpretarea tensiunii arteriale
Pansamentul(definiie,principii,tipuri,antiseptice-plag/tegument,fixare)
Participarea asistentului medical la puncia osoas (puncia sternal)
Participarea asistentului medical la puncia peritoneal(paracentez)
Participarea asistentului medical la puncia rahidian
Participarea asistentului medical la puncia toracic(toracocentez)
Participarea asistentului medical la puncia vezical
Perfuzia
Pregtirea flacoanelor cu pulberi pentru injectare
Prevenirea i tratarea escarelor
Profilaxia tetanosului
Puncia capilar
Puncia venoas
Recoltarea exsudatului faringian
Recoltarea hemoculturii
Recoltarea sngelui n vacutainere(ordinea umplerii,cod de culori)
Recoltarea sngelui pentru Hemoleucogram(HLG)
Recoltarea sngelui pentru viteza de sedimentare a hematiilor(VSH)
Recoltarea i determinarea glicemiei prin puncie capilar
Recoltarea glicemiei prin puncie venoas
Recoltarea sputei pentru bacil Koch
Recoltarea urinei pentru examenului sumar de urin
Recoltarea urinei pentru urocultur
Recoltarea uroculturii la pacient cu sond urinar permanent
Recoltri de rutin obligatorii naintea tuturor interveniilor chirurgicale
Resuscitarea cardio-respiratorie suport vital de baz
Sondajul gastric
Sondajul vezical
Spltura auricular
Spltura gastric
Spltura ocular
Spltura vaginal
Spltura vezical
Testarea sensibilitii la antibiotice
Testul de toleran la glucoz pe cale oral(TTGO)
Transfuzia

Ghidul examenului de absolvire 2016 calificarea profesional asistent medical generalist


14

COALA POSTLICEAL SANITAR GRIGORE GHICA-VOD DIN IAI

PARTEA A II-A PROBA SCRIS


GHIDUL EXAMENULUI DE ABSOLVIRE 2016
CALIFICAREA PROFESIONAL: asistent medical generalist
ITEMI CU ALEGERE MULTIPL
Modulul 13. Bazele tiinei nursingului prof. Ruxandra Radu
1. Identificai afirmaia corect:
a) Florence Nightingale, n cartea Note despre Nursing, caut s mpregneze
ngrijirile medicale de credin pentru prima dat n istoria ngrijirilor;
b) n 1960, Florence Nightingale nfiineaz prima coal de nurse (asistente medicale),
pe lng spitalul Sf. Thomas din Londra;
c) din antichitate i pn n secolul XIX ngrijirile de sntate erau asigurate de
voluntari, fr competene profesionale;
d) n trecut, doar brbaii ngrijeau rnile brbailor ntori din rzboaie sau de la
vntoare;
2. Identificai afirmaia corect:
a) n 1789, la Bucureti se nfiineaz coala Surorilor de Caritate dup modelul
Fliender;
b) n 1989 se nfiineaz la Londra Consiliul Internaional al Nurselor (ICN);
c) n 1918 se nfiineaz OMS (Organizaia Mondial a Sntii), ce cuprinde peste
165 de state, grupate n 6 birouri regionale;
d) n 1929, la Iai se nfiineaz Institutul Surorilor de Ocrotire, condus de Eugenia
Costri;
3. Realizarea muncii n echip presupune c:
a) relaiile asistentei medicale cu bolnavul nu se limiteaz numai la aplicarea
tratamentului i la urmrirea evoluiei bolii i ameliorarea strii de sntate, ci i la
stabilirea unei comunicri psihice;
b) n timpul activitii medicale, nici o atitudine, manifestare nu poate dezvlui sau
ascunde frmntri profunde, dar pot genera greeli;
c) la nivelul echipei de ngrijire trebuie s existe o interaciune fizic, un transfer de
afectivitate i ncredere reciproc, o colaborare bazat pe respect;
d) bolnavul nu se regsete ntotdeauna n centru ateniei echipei de ngrijire;
4. Identificai rspunsul corect:
a) printele medicinei este considerat Heraclide;
b) printele medicinei este considerat Asklepios;
c) printele medicinei este considerat Aristotel;
Ghidul examenului de absolvire 2016 calificarea profesional asistent medical generalist
15

COALA POSTLICEAL SANITAR GRIGORE GHICA-VOD DIN IAI

d) printele medicinei este considerat Hipocrate.


5. Asistenta medical:
a) recomand explorrile de laborator;
b) are obligaia de a purta echipament de protecie i de a respecta graficul de lucru;
c) intreine igiena salonului, a patului, veselei etc;
d) asigur curenia i dezinfecia saloanelor i spaiilor anexe;
6. Identificai afirmaia corect:
a) teoria autongrijirii (Self-Care Theory) propus de Dorothea Orem, presupune c
toate fiinele umane au potenialul de a dezvolta abilitile intelectuale i practice, n
afar de motivaia esenial pentru autongrijire;
b) teoria Orem are ca principiu secundar autongrijirea i cuprinde termeni comuni
pentru a desemna activitile de zi cu zi;
c) teoria Marthei Rogers se bazeaz pe relaia dintre om i mediul nconjurtor, fiina
uman fiind un cmp non-energetic care coexist n Univers, iar scopul ngrijirilor
este de a trata boala, de a ngriji bolnavii i de a supraveghea readaptarea;
d) teoria lui Betty Newman este influenat de conceptul de stres, scopul ngrijirilor
fiind de a ajuta familia s ating starea proprie de bine i de a o menin la un nivel
optim.
7. Identificai afirmaia incorect:
a) cadrul conceptual al Virginiei Henderson se bazeaz pe definirea celor 14 nevoi
fundamentale, cu componente bio-psiho-sociale, culturale i spirituale;
b) unul din conceptele cheie presupune c individul sntos sau bolnav este un tot
incomplet, cu 14 nevoi fundamentale, ce trebuie satisfcute;
c) o nevoie fundamental reprezint o necesitate vital, esenial fiinei umane pentru
asigurarea strii de bine, de aprare fizic i psihic;
d) fiecare nevoie poate mbrca forme variate n funcie de individ, starea de sntate,
maturitate, obiceiuri personale.
8. Conform teoriei Virginiei Henderson:
a) asistenta medical este un membru recunoscut n cadrul echipei de ngrijire cu rol
n asigurarea nevoilor de baz ale pacientului;
b) tiina ngrijirilor de baz a bolnavului este aplicabil doar la anumii pacieni,
ntr-un mediu bine definit i dirijat spre activitatea medical preventiv i curativ;
c) activitatea de ngrijire medical este prin definiie o nlocuire definitiv a ceea ce
bolnavului i lipsete pentru a-l face din nou complet, integru i independent;
d) doar n situaii de excepie, cadrul medical are dreptul s hotrasc n locul
pacientului ce este bine pentru el;

Ghidul examenului de absolvire 2016 calificarea profesional asistent medical generalist


16

COALA POSTLICEAL SANITAR GRIGORE GHICA-VOD DIN IAI

9. Teoria ngrijirii dup Abraham Maslow presupune c:


a) satisfacerea primar este cea a nevoilor de ordin superior, de apartenen, stim,
realizare, i secundar este cea a nevoilor de baz fiziologice;
b) satisfacerea nevoilor de securitate cuprind nevoia de a se proteja, de a menine
tegumentele integre, de a tri n condiii de insecuritate i protecie;
c) satisfacerea nevoilor de consideraie i stim antreneaz o stare de anxietate
compensat prin mecanisme fizice, ce se manifest prin agresivitate, apatie,
moleeal;
d) satisfacerea nevoii de a se realiza, a se autodepi se poate realiza prin suprapunerea
personalitii i maturitii, a intelectului, prin puterea de contiin i dezvoltare
creatoare, capacitate de percepere a realitii.
10. Partea central a procesului de educaie a asistenilor medical include:
a) cunotine, valori, atitudini, concepte i ideologii necesare autongrijirii medicale;
b) aplicarea principiilor de ngrijire la diferite grupe de pacieni i n diferite uniti
sanitare;
c) cunoaterea diferenelor etnice i culturale i difereniere practicilor n funcie de
grupurile minoritare;
d) implicarea n problema migraiei i impactul asupra resurselor pentru ngrijirea
sntii.
11. Atribuiile asistentului medical presupun c:
a) activitatea medical se desfoar n diferite locuri de munc i are n vedere
ngrijirea bolnavilor gravi, intervenii n situaii de urgen (n limita competenelor
profesionale);
b) profilul de baz este reprezentat de asistentul medical care lucreaz exclusiv cu
adultul;
c) sunt doar de ordin medical i organizatoric;
d) asistentul medical care lucreaz cu copilul are sarcini profesionale diferite fa de
cel care lucreaz cu adultul.
12. Asistenii medicali au responsabilitatea de a promova drepturile pacientului, prin care:
a) ngrijirea s fie echitabil, uman, n funcie de ras, culoarea, naionalitate, resurse
financiare, ori convingeri etice;
b) s informeze pacientul despre tratament, riscurile aferente, n termeni pe care el i
familia sa s-i neleag cu uurin;
c) s respecte decizia pacienilor privind refuzul tratamentelor, participarea la cercetri
sau experimente, recurgnd totodat la aciuni punitive asupra lor;
d) pacienii au dreptul s fie educai i informai de ctre personalul medical, fr s
cunoasc care le sunt nevoile de baz.

Ghidul examenului de absolvire 2016 calificarea profesional asistent medical generalist


17

COALA POSTLICEAL SANITAR GRIGORE GHICA-VOD DIN IAI

13. Identificai afirmaia corect:


a) rolul esenial al asistentului medical const n a ajuta indivizii s-i menin sau
rectige sntatea, s-i asiste n ultimele lor clipe, prin ndeplinirea sarcinilor pe
care le-ar fi efectuat singuri dac ar fi avut for, voin sau cunotine necesare;
b) rolul asistentului medical n societate, conform OMS, este de a asista familiile
pacienilor s optimizeze funciile lor psihice, prin acordarea ngrijirilor de sntate
i de boal;
c) rolul delegat al asistentului medical const n protejarea, meninerea, restaurarea i
promovarea sntii sau autonomiei individului;
d) rolul propriu al asistentului medical vizeaz abilitatea asistentului de a ndeplini
sarcini i de a aplica ngrijiri medicale sub prescripie medical.
14. Identificai afirmaia incorect:
a) funciile de natur independent presupun c asistentul medical asist pacientul
temporar sau definitiv n ngrijiri de confort funcie de vrst, boal, deficiene;
b) funciile de natur dependent presupun c asistentul medical observ modificrile
provocate pacientului de boal sau tratament i le rezolv independent;
c) funciile de natur interdependent presupune c activitatea asistentului medical se
desfoar n contextul echipei interdisciplinare complexe n domeniul sanitar,
social, educativ;
d) funciile asistentului deriv direct din rolul ngrijirilor medicale n societate, fiind
universale i inconstante, n funcie de locul, timpul acordrii ngrijirilor, statutul
pacientului sau resursele disponibile.
15. Identificai afirmaia incorect:
a) practica ngrijirilor medicale de calitate presupune asimilarea unui mare numr de
cunotine i deprinderi care sunt eseniale n aplicarea ngrijirilor;
b) intervenia n procesul boal-sntate trebuie s fac obiectul unei gndiri
sistematice, s aib la baz cunotinele solide care fac parte din ngrijirile globale
ale pacientului;
c) asistentul medical trebuie s fie capabil s aib doar o comunicare funcional;
d) pentru descrierea competenelor care formeaz baza profesiei, asistentul medical
trebuie s defineasc noiuni fundamentale precum cadrul conceptual al ngrijirilor,
nivelele interveniei i ngrijirile profilactice, relaia asistent-pacient etc.

Ghidul examenului de absolvire 2016 calificarea profesional asistent medical generalist


18

COALA POSTLICEAL SANITAR GRIGORE GHICA-VOD DIN IAI

Modulul 14. Fiina uman i nursingul - Prof. Tania Bararu, Prof. Maria Cotea,
Prof. Florentina Ciobanu, prof. Georgeta Panicu
1. Care dintre urmtoarele afirmaii este adevrat?
a) oliguria apare n oc hemoragic;
b) oliguria reprezint excreia urinei peste 800 ml/24h;
c) oliguria reprezint excreia urinei peste 1800 ml/24h;
d) oliguria apare n transpiraii.
2. Care dintre urmtoarele afirmaii este adevrat?
a) nicturia reprezint diurez sub 500ml/24h;
b) nicturia apare n insuficien ventricular stng;
c) nicturia apare n insuficien renal acut;
d) nicturia reprezint urinri frecvente n cantitate mic.
3.Care dintre urmtoarele afirmaii este adevrat?
a) n timpul activitii musculare intense temperatura corpului crete;
b) climatul umed i rece determin creterea temperaturii corporale;
c) nou nscutul i copilul mic are o temperatur normal de 36,1-36,5;
d) temperatura corpului este maxim dimineaa, ntre orele 3-5 i este minim seara
ntre orele 18-23.
4.Sunt asocieri corecte, cu excepia:
a) pavor nocturn = teroare nocturn;
b) ataxie = defect de coordonare a activitii musculare;
c) subfebrilitate = temperatur mai mare de 390 C
d) afazie = lipsa vorbirii.
5. Alegei afirmaia adevrat:
a) pentru acordarea unei ngrijiri profesionale nu este nevoie de cunostine tiinifice;
b) acordarea unei ngrijiri de calitate presupune cunoaterea unui model conceptual
de ngrijire;
c) sntatea este un ansamblu de concepte, stabilite pe baz de postulate, valori,
elemente;
d) conceptul de nursing se bazeaz doar pe interveniile asistentei medicale.
6. Identificai afirmaia fals:
a) necesitile fiinei umane au fost ierarhizate de ctre psihologul american Abraham
Maslow n 14 nevoi fundamentale;
b) necesitile fiinei umane au fost identificate de ctre Virginia Henderson n 14
nevoi fundamentale;
Ghidul examenului de absolvire 2016 calificarea profesional asistent medical generalist
19

COALA POSTLICEAL SANITAR GRIGORE GHICA-VOD DIN IAI

c) nursingul pn la jumtatea sec.XIX a fost tributar concepiei religioase de


ngrijire;
d) Florence Nightingale a transformat practica acordrii ngrijirilor n obiectul
gndirii, ngrijirile fiind organizate pe principiul taylorismului.
7. Independena:
a) reprezint atingerea unui nivel acceptabil n satisfacerea nevoilor prin aciuni pe
care nu le ndeplinete individul nsui, fr ajutorul unei alte persoane;
b) reprezint satisfacerea uneia sau mai multor nevoi prin aciuni proprii, ndeplinite
de persoana nsi;
c) pentru copii, este atunci cnd nevoile sunt ndeplinite fr ajutorul altora indiferent
de faza de cretere i de dezvoltare a copilului;
d) reprezint incapacitatea persoanei de a ndeplini singur, fr ajutor aciuni care s-i
permit un nivel acceptabil n satisfacerea nevoilor .
8. Alegei afirmaia fals:
a) dependena potenial este posibil s apar din cauza anumitor predispoziii;
b) cnd pacientul prezint o stare de dependen potenial trebuie planificat o
intervenie;
c) sursa de dificultate este reprezentat de orice obstacol care mpiedic satisfacerea
nevoilor fundamentale;
d) sursele de dificultate nu se definesc ca fiind cauza dependenei;
9. Identificai afirmaia adevrat:
a) respiraia nu este influenat de alimentaie;
b) la persoanele mai scunde numrul respiraiilor/minut este mai mare dect la
persoanele nalte;
c) respiraia abdominal este ntlnit la femei i vrstnici;
d) o circulaie corespunztoare nu este determinat de o respiraie bun.
10. Care dintre enunurile de mai jos reprezint o formulare corect a unui diagnostic actual
de ngrijire?
a) alterarea funciei respiratorii determinate de deficit de eliminare a secreiilor
bronice manifestat prin creterea travaliului respirator, cianoz;
b) risc crescut pentru apariia ulceraiilor corneene favorizat de dispariia ocluziei
palpebrale n cadrul comei neurologice;
c) alterarea integritii tegumentului cauzat de imobilizarea prelungit la pat;
d) deficit de autongrijire cauzat de incapacitatea utilizrii minii stngi.

Ghidul examenului de absolvire 2016 calificarea profesional asistent medical generalist


20

COALA POSTLICEAL SANITAR GRIGORE GHICA-VOD DIN IAI

11. Hematuria:
a) este acelai lucru cu disuria;
b) este fiziologic;
c) este absena sngelui n urin;
d) este o urin cu aspect de spltur de carne.
12. Urmtoarele afirmaii sunt adevrate, cu excepia:
a) nevoia de somn variaz n funcie de vrst;
b) copilul, n timpul creterii, are nevoie de mai multe ore de somn;
c) o activitate fizic adecvat predispune individul la un somn regenerator;
d) funcia veghe somn este un proces sociologic.
13. Alegei afirmaia adevrat:
a) eliminarea reprezint necesitatea organismului de a acumula substanele
nefolositoare, vtmtoare, rezultate din metabolism;
b) eliminarea reprezint necesitatea organismului de a se debarasa de substanele
folositoare, nevtmtoare, rezultate din metabolism;
c) eliminarea reprezint necesitatea organismului de a se debarasa de substanele
nefolositoare, vtmtoare, rezultate din metabolism;
d) eliminarea reprezint necesitatea organismului de a acumula substanele folositoare,
nevtmtoare, rezultate din metabolism.
14. Alegei dintre enunurile de mai jos definiia adevrat pentru miciuni frecvente n
cantitate mic:
a) poliurie;
b) polidipsie;
c) polakiurie;
d) poliglobulie.
15. Afirmaiile urmtoare sunt adevrate, cu excepia:
a) meninerea echilibrului dintre termogenez i termoliz este asigurat de centrii
termoreglatori din hipotalamus;
b) culegerea datelor pentru realizarea planului de ngrijire se va realiza dup datele
comunicate de medicul de familie;
c) finalitatea analizei i interpretrii datelor culese prin interviu o constituie formularea
diagnosticului de ngrijire;
d) planul de ngrijire poate fi definit ca un ansamblu al activitilor de nursing
desfurate metodic.
16. Procesul de ngrijire cuprinde urmtoarele etape, cu o excepie:
a) evaluarea pacientului;
Ghidul examenului de absolvire 2016 calificarea profesional asistent medical generalist
21

COALA POSTLICEAL SANITAR GRIGORE GHICA-VOD DIN IAI

b) educaia pentru sntate;


c) planificarea ngrijirilor;
d) evaluarea rezultatelor ngrijirii.
17. Alegei caracterizarea incorect a edemului:
a) reprezint acumularea de lichid n esuturi, cu tergerea cutelor naturale;
b) se caracterizeaz prin prezena godeului i reducerea diurezei;
c) reprezint acumularea de lichid n esuturi, cu accentuarea cutelor naturale;
d) determin creterea tensiunii arteriale i infiltraia cu lichid seros a esuturilor.
18. Identificai afirmaia incorect legat de escare:
a) accentuarea circulaiei sanguine n punctele de presiune duce la apariia de escare;
b) imobilizarea prelungit la pat duce la apariia unor pierderi de substan la nivelul
tegumentului;
c) diminuarea circulaiei sanguine n punctele de presiune duce la apariia de escare;
d) deficitul de nutriie local, n punctele de presiune duce la distrugeri tisulare.
19. Care din urmtoarele afirmaii legate de nicturie este fals?
a) apare n insuficiena ventricular dreapt;
b) apare n insuficiena ventricular stng;
c) reprezint inversarea raportului dintre numrul de miciuni i cantitatea de urin
emis n timpul zilei fa de cantitatea emis n timpul nopii;
d) este a doua cauz, ca frecven a privrii de somn, ce poate aprea la orice vrst.
20.Identificai interveniile de ngrijire pentru meninerea integritii tegumentelor la
pacientul comatos, cu excepia :
a) pstrarea aternutului curat, ntins, fr cute;
b) protejarea proeminenelor osoase de sprijin prin mijloace antidecubit;
c) manipularea pacientului prin tragere-trre;
d) igien riguroas a tegumentelor prin splare la pat, uscare, talcare.
21. Problemele de colaborare definesc:
a) dificultile survenite n relaiile profesionale medic - asistent medical;
b) complicaii poteniale ale strii de sntate a pacientului, sesizate de asistent;
c) dificultile survenite n relaiile profesionale dintre asistentele medicale;
d) dificultile survenite n relaiile profesionale asistent - personal auxiliar;
22. Afirmaiile urmtoare sunt false, cu excepia:
a) n timpul activitii musculare foarte intense temperatura corpului nu poate crete;
b) climatul umed i cald nu determin creterea temperaturii corporale;
c) hiperpirexia este meninerea temperaturii corporale peste 38,5oC;
Ghidul examenului de absolvire 2016 calificarea profesional asistent medical generalist
22

COALA POSTLICEAL SANITAR GRIGORE GHICA-VOD DIN IAI

d) emoiile pot determina o cretere a temperaturii corporale.


23. Alegei afirmaia adevrat referitoare la evoluia hipertermiei:
a) cuprinde: perioada iniial, perioada de debut i perioada de declin;
b) cuprinde: perioada de debut, perioada de stare i perioad de declin;
c) cuprinde: perioad iniial, perioad de debut i perioada de stare;
d) nici o situaie nu e corect.
24. Printre indicaiile msurrii ambulatorii a TA se numr urmtoarele, cu o excepie:
a) suspectarea unei HTA de halat alb;
b) aprecierea severitii HTA;
c) lipsa controlului valorilor TA sub tratament corect;
d) valori uor crescute ale TA cu normalizare sub tratament;
25. Care dintre enunurile de mai jos reprezint o formulare corect a unui diagnostic
actual de ngrijire?
a) potenial crescut pentru o mai bun sntate dentar;
b) absena complianei fa de dieta hiposodat cauzat de lipsa cunotinelor asupra
restriciilor dietetice la hipertensiv manifestat prin consumul de brnzeturi afumate;
c) risc crescut pentru apariia trombozei venoase profunde a membrelor inferioare
favorizat de imobilizarea prelungit la pat datorat fracturii de old;
d) scderea capacitii de efort cauzat de insuficiena cardiac;
26. Alegei afirmaia corect:
a) interviul reprezint forma special de interaciune non-verbal;
b) interviul reprezint metoda de culegere a datelor variabile i stabile;
c) interviul reprezint o metod de culegere a datelor despre pacient;
d) interviul reprezint primul contact dintre medic i pacient.
27.Identificai varianta adevrat:
a) manifestarea de dependen reprezint semn observabil care permite identificarea
strii de dependen;
b) manifestarea de dependen reprezint incapacitatea persoanei de a-i satisface una din
nevoile fundamentale;
c) manifestarea de dependen reprezint lipsa de cunotine a persoanei asupra
modului n care s-i satisfac nevoile fundamentale;
d) manifestarea de dependen reprezint starea emoional a pacientului.
28.Identificai varianta incorect:
a) problemele de dependen ale nevoii de a respira pot fi:obstrucia cilor respiratorii,
alterarea vocii, dispneea;
Ghidul examenului de absolvire 2016 calificarea profesional asistent medical generalist
23

COALA POSTLICEAL SANITAR GRIGORE GHICA-VOD DIN IAI

b) cnd nevoia de a elimina este alterat, poate aprea diaforeza;


c) alterarea nevoii de a se mica nu determin ischemia zonelor expuse compresiunii
ntre dou planuri dure;
d) cnd nevoia de a dormi este alterat apare hipersomnia.
29.Identificai varianta corect:
a) procesul de ngrijire reprezint metoda care permite acordarea de ngrijiri;
b) procesul de ngrijire reprezint un mod tiinific de rezolvare a problemelor
pacientului pentru a rspunde nevoilor sale fizice, psihice sau sociale;
c) procesul de ngrijire reprezint un mod de asigurare n serie a ngrijirilor acordate
pacientulu;
d) procesul de ngrijire se poate aplica doar la pacienii internai n spital.
30.Identificai varianta fals:
a) alimentaia i hidratarea inadecvat prin deficit se poate manifesta prin anorexie;
b) alimentaia i hidratarea inadecvat prin deficit se poate manifesta prin disfagie;
c) alimentaia i hidratarea inadecvat prin deficit se poate manifesta prin cretere
ponderal;
d) alimentaia i hidratarea inadecvat prin exces poate determina afeciuni metabolice.
31.Alegei varianta incorect:
a) dispneea Cheyne-Stockes este o respiraie ampl, profund;
b) dispneea Cheyne-Stockes este o perturbare ritmic i periodic a respiraiei;
c) dispneea Cheyne-Stockes este o respiraie cu amplitudini crescnde pn la
maximum i apoi scznd pn la apnee, ce dureaz 10-20 secunde;
d) dispneea Cheyne-Stockes este urmat de o perioad de apnee.
32.Identificai varianta fals:
a) circulaia inadecvat se poate manifesta prin modificri ale frecvenei i ritmului
pulsului;
b) circulaia inadecvat se poate manifesta doar prin modificri ale pulsului central;
c) circulaia inadecvat se poate manifesta prin modificri ale amplitudinii pulsului;
d) circulaia inadecvat se poate manifesta cu hipertensiune arterial.
33.Alegei definiia corect:
a) incontinena urinar reprezint incapacitatea vezicii urinare de a-i goli coninutul;
b) incontinena urinar reprezint eliminare incontient, involuntar de urin;
c) incontinena urinar reprezint miciuni involuntare nocturne;
d) incontinena urinar poate aprea la pacienii agitai.

Ghidul examenului de absolvire 2016 calificarea profesional asistent medical generalist


24

COALA POSTLICEAL SANITAR GRIGORE GHICA-VOD DIN IAI

34.Alegei varianta adevrat:


a) hipoxia reprezint scderea cantitii de O2 n snge;
b) hipoxia reprezint scderea cantitii de O2 n esuturi;
c) hipoxia reprezint scderea cantitii de CO2 n snge;
d) hipoxemia reprezint scderea cantitii de O2 n esuturi.
35. Identificai varianta incorect :
a) pot fi manifestri de dependen la nivel senzorial: hipoacuzia i anosmia.
b) pot fi manifestri de dependen la nivel senzorial: poliuria, nicturia i enurezisul;
c) pot fi manifestri de dependen la nivel senzorial: cecitatea i surditatea;
d) pot fi manifestri de dependen la nivel senzorial: hipoestezia i hiperestezia.
36.Identificai varianta adevrat:
a) obiectivele urmrite n cazul mobilizrii pacientului sunt: stimularea circulaiei
sanguine i a metabolismului;
b) obiectivul urmrit n cazul mobilizrii pacientului comatos este stimularea poftei de
mncare;
c) obiectivele urmrite n cazul mobilizrii pacientului comatos sunt: stimularea
circulaiei sanguine, a metabolismului i poftei de mncare;
d) mobilizarea pacientului politraumatizat este recomandat.
37.Alegei afirmaia fals:
a) hipertermia se poate manifesta cu hiperpirexie;
b) hipotermia se poate manifesta cu subfebrilitate;
c) hipertermia se poate manifesta cu subfebrilitate;
d) hipotermia se poate manifesta cu somnolen.
38.Care dintre urmtoarele afirmaii este adevrat?
a) eliminarea coleciei de puroi din cile respiratorii se numete vomic;
b) eliminarea de snge din cile respiratorii se numete hematemez;
c) eliminarea coleciei de puroi din cile respiratorii se numete hemoptizie;
d) eliminarea de snge i puroi din plmni se numete vomic.
39.Care dintre urmtoarele afirmaii este fals?
a) alterarea integritii pielii i mucoaselor se manifest prin: excoriaii i fisuri;
b) alterarea integritii pielii i mucoaselor se manifest prin: alopecie i foliculit;
c) alterarea integritii pielii i mucoaselor se manifest prin: ulceraii i escare.
d) alterarea integritii pielii i mucoaselor se manifest prin: plgi i vezicule;
40. Identificai varianta fals:
a) igiena defectuoas duce la apariia escarelor de decubit;
Ghidul examenului de absolvire 2016 calificarea profesional asistent medical generalist
25

COALA POSTLICEAL SANITAR GRIGORE GHICA-VOD DIN IAI

b) prevenirea escarelor se face prin meninerea pacientului n aceeai poziie mai mult
de 3 ore;
c) cauzele escarelor de decubit pot fi: alimentaia deficitar i deshidratarea;
d) apariia escarelor de decubit este favorizat de meninerea pacientului timp
ndelungat n aceeai poziie i de cutele lenjeriei de pat sau de corp.
41. Care dintre urmtoarele afirmaii este fals?
a) dispneea Kussmaul este o respiraie n patru timpi;
b) dispneea Kussmaul este o inspiraie profund urmat de o scurt pauz i o expiraie
scurt, zgomotoas, dup care urmeaz o alt pauz scurt;
c) dispneea Kussmaul este o respiraie accelerat i profund;
d) dispneea Kussmaul este o perturbare ritmic i periodic a respiraiei.
42.Alegei varianta fals:
a) afazia reprezint incapacitatea de a pronuna cuvintele;
b) amnezia reprezint o tulburare de memorie;
c) frecvena respiraiei variaz n funcie de vrst i sex;
d) creterea frecvenei numrului de respiraii pe minut se numete hiperventilaie.
43. Identificai varianta incorect:
a) diagnosticul de ngrijire cuprinde descrierea procesului patologic;
b) diagnosticul de ngrijire cuprinde enunul problemei de dependen;
c) diagnosticul de ngrijire cuprinde enunul sursei de dificultate;
d) diagnosticul de ngrijire cuprinde enunul clar, precis al modului individual de
rspuns al persoanei fa de o problem de sntate.
44. Care dintre urmtoarele valori ale temperaturii corpului, la adult, este patologic?
a) 36.6C
b) 37,5 C
c) 37 C
d) 36,1C
45.Care dintre urmtoarele afirmaii este adevrat?
a) ischiuria se manifest cu glob vezical;
b) retenia urinar se manifest cu anurie;
c) polakiuria apare n timpul nopii;
d) ischiuria poate determina deshidratare hiperton.
46.Identificai varianta fals:
a) hipertensiunea arterial apare cnd circulaia este perturbat;
b) tahipneea este creterea frecvenei respiraiei;
Ghidul examenului de absolvire 2016 calificarea profesional asistent medical generalist
26

COALA POSTLICEAL SANITAR GRIGORE GHICA-VOD DIN IAI

c) bradicardia exprim scderea frecvenei pulsului;


d) pulsul dicrot este prezent la arterele simetrice.
47.Alegei varianta fals:
a) atrofia muscular apare dup efort fizic;
b) rsul sardonic este determinat de contracia muchilor masticatori;
c) anchiloza afecteaz articulaiile;
d) ticurile sunt prezente la pacienii cu hiperactivitate.
48.Care dintre urmtoarele afirmaii este adevrat?
a) pacienii cu hemiplegie sunt aezai n decubit ventral;
b) n poziie Trendelenburg se transport pacienii cu dispnee;
c) poziia pacientului n pat poate fi activ, pasiv i artificial;
d) poziia decubit dorsal se recomand dup puncie lombar.
49. Alegei varianta adevrat:
a) durata somnului la adult este de 4- 6 ore/zi;
b) nou- nscutul doarme 16-20 ore/zi;
c) insomnia se manifest cu letargie;
d) pavorul nocturn apare doar la copii.
50.Gsii varianta corect:
a) tensiunea arterial este presiunea exercitat de snge asupra pereilor venoi;
b) temperatura corpului este rezultatul dintre termogenez i homeostazie;
c) respiraia este o funcie vegetativ a fiinei umane;
d) pulsul se msoar pe orice arter care poate fi comprimat pe un plan osos.
51. Identificai varianta corect:
a) la indicaia medicului, asistentul medical aplic metode i tehnici de tratament;
b) la indicaia medicului, asistentul medical este alturi de indivizi;
c) la indicaia medicului, asistentul medical aplic ngrijiri de confort;
d) la indicaia medicului, asistentul medical colaboreaz cu specialistul din domeniul
social.
52. Identificai varianta corect:
a) patul bolnavului trebuie s fie uor manevrabil de personalul de ngrijire;
b) patul bolnavului trebuie s fie incomod pentru bolnav, dar uor de utilizat de
personalul de ngrijire;
c) patul bolnavului trebuie s fie comod pentru bolnav dar dificil de utilizat de
personalul de ngrijire;
d) nici un rspuns nu este corect.
Ghidul examenului de absolvire 2016 calificarea profesional asistent medical generalist
27

COALA POSTLICEAL SANITAR GRIGORE GHICA-VOD DIN IAI

53.Sursa de dificultate de ordin fizic n satisfacerea nevoii de a mnca i a bea este:


a) anxietatea;
b) stresul;
c) situaiile de criz;
d) alterarea peristaltismului intestinal.
54.Identificai varianta corect:
a) dac pacientul are degerturi, nclzirea zonelor respective se face brusc;
b) dac pacientul este contient se administreaz lichide calde ndulcite doar prin
perfuzie intravenoas;
c) hipotermia se definete ca fiind temperatura corpului sczut sub 36 grade C;
d) n cazul hipertermiei manevrele de resuscitare cardio-respiratorie dureaz 15
minute.
55. Identificai varianta corect referitoare la regimul lactat:
a) este permis laptele mbogit cu smntn;
b) este permis untdelemnul;
c) sunt permise fructele coapte;
d) nici un rspuns corect.
56.Identificai varianta fals:
a) hipertermia const n creterea temperaturii corporale, la adult, peste 36,1 grade C ;
b) nevoia de somn variaz i n funcie de vrst;
c) o activitate fizic adecvat predispune individul la un somn regenerator;
d) hipotermia reprezint scderea temperaturii corpului sub 36 grade C.
57.Care dintre urmtoarele afirmaii este fals?
a) nou-nscutul doarme 16-20 ore pe zi;
b) adultul doarme mai puin de 6 ore pe zi;
c) adultul doarme 7-9 ore pe zi;
d) vrstnicul doarme mai puin dect adultul.
58. Identificai asocierea incorect:
a) hemoptizie = sngerare;
b) ritmicitate = puls dicrot;
c) anevrism = tumor;
d) soluie de continuitate = ulcer de decubit.
59. Identificai varianta corect:
a) anxietatea este o surs de dificultate de ordin fizic n satisfacerea nevoii de a mnca
i a bea;
Ghidul examenului de absolvire 2016 calificarea profesional asistent medical generalist
28

COALA POSTLICEAL SANITAR GRIGORE GHICA-VOD DIN IAI

b) stresul este o surs de dificultate de ordin fizic n satisfacerea nevoii de a mnca i a bea;
c) situaiile de criz sunt surse de dificultate de ordin fizic n satisfacerea nevoii de a
mnca i a bea;
d) obstruciile, tumorile, strangulrile sunt surse de dificultate de ordin fizic n
satisfacerea nevoii de a mnca i a bea.
60.Urmtoarele soluii sunt bune pentru rehidratare i remineralizare, cu excepia:
a) lactat de sodiu 1,9% soluie izotonic;
b) soluie Ringer;
c) galifix;
d) plasm proaspt congelat.
61. Identificai varianta corect:
a) n condiii fiziologice culoarea urinei poate fi transparent n cazul urinilor
concentrate;
b) n condiii fiziologice culoarea urinei poate fi nchis n regim vegetarian;
c) n condiii fiziologice culoarea urinei poate fi deschis n regim bogat n carne;
d) n condiii fiziologice culoarea urinei poate fi deschis n regim vegetarian.
62. Identificai varianta corect:
a) hiperpirexia este meninerea temperaturii corporale peste 400 C;
b) hiperpirexia este meninerea temperaturii corporale ntre 37,50-38,50 C;
c) frisoanele sunt contracii ale musculaturii netede;
d) sindromul febril apare doar la copii.
63.Afirmaiile urmtoare sunt false, cu excepia:
a) n polakiurie apare senzaia de micionare frecvent i cantitate de urin este mic;
b) n polakiurie cantitatea de urin emis este foarte mare;
c) n polakiurie urina este colorat rou;
d) n polakiurie avem inversarea raportului dintre numrul de miciuni din timpul
zilei cu cele din timpul nopii.
64.Alegei varianta adevrat:
a) adultul are o temperatur de 360-370 C la nivelul axilei;
b) ingestia de proteine scade temperatura corpului;
c) emoiile determin scderea temperaturii corporale;
d) temperatura ncperii nu influeneaz temperatura corpului.
65. Alegei varianta fals:
a) subfebrilitatea este meninerea temperaturii corporale ntre 37,20-380 C;
b) febra moderat este meninerea temperaturii corporale ntre 380-390 C;
Ghidul examenului de absolvire 2016 calificarea profesional asistent medical generalist
29

COALA POSTLICEAL SANITAR GRIGORE GHICA-VOD DIN IAI

c) febra ridicat este meninerea temperaturii corporale ntre 390-400 C;


d) febra ridicat este meninerea temperaturii corporale ntre 360-390 C.
66. Alegei varianta fals:
a) n timpul activitilor musculare intense temperatura corpului poate crete;
b) creterea temperaturii corporale poate fi determinat de emoii;
c) climatul umed i rece determin creterea temperaturii corporale;
d) temperatura corpului este minim dimineaa ntre orele 3-5 i maxim seara ntre
18-23.
67. Afirmaiile urmtoare sunt false, cu excepia:
a) subfebrilitatea este meninerea temperaturii corporale ntre 36,20-370 C;
b) febra moderat este meninerea temperaturii corporale ntre 370-380 C;
c) febra ridicat este meninerea temperaturii corporale ntre 390-400 C;
d) febra ridicat este meninerea temperaturii corporale ntre 37,50-380 C.
68. Alegei varianta adevrat:
a) asistentul medical are obligaia de a lua consimmntul de la pacientul contient i
cu discernmnt critic;
b) asistentul medical are obligaia de a lua consimmntul de la aparintori unui
pacient n stare grav, incontient;
c) asistentul medical are obligaia de a lua consimmntul de la rudele de gradul 1 ale
unui pacient contient;
d) asistentul medical are obligaia de a lua consimmntul de la rudele de gradul 2
care nsoesc un pacient fr discernmnt critic.
69. Identificai varianta adevrat:
a) enurezisul reprezint pierderea voluntar de urin noaptea;
b) enurezisul reprezint pierderea involuntar de urin, la copilul peste vrsta de 3 ani;
c) enurezisul apare la sfritul crizei de epilepsie;
d) enurezisul se ntlnete n insuficiena renal acut.
70. Alegei varianta corect:
a) caracteristicile diagnosticului de nursing sunt specific fiecrui pacient n parte;
b) caracteristicile diagnosticului de nursing nu in cont de factorii cauzali ai
problemelor de sntate;
c) caracteristicile diagnosticului de nursing orienteaz medicul ctre diagnosticul
medical;
d) caracteristicile diagnosticului de nursing fac dificil comunicarea asistenei cu
ceilali membri ai echipei de sntate.

Ghidul examenului de absolvire 2016 calificarea profesional asistent medical generalist


30

COALA POSTLICEAL SANITAR GRIGORE GHICA-VOD DIN IAI

71.Alegei rspunsul corect:


a) culegerea datelor reprezint prima etap n cadrul procesului de nursing;
b) culegerea datelor cuprinde stabilirea diagnosticelor nursing;
c) culegerea datelor se realizeaz ntrebnd medicul ce s-a ntmplat cu pacientul
respective;
d) culegerea datelor reprezint ultima etap a procesului nursing.
72.Afirmaiile urmtoare sunt false, cu excepia:
a) hipotermia este meninerea temperaturii corporale ntre 36,20-370 C;
b) febra moderat este meninerea temperaturii corporale ntre 370-380 C;
c) febra ridicat este meninerea temperaturii corporale ntre 390-400 C;
d) papul este un abces minuscul la suprafa tegumentului.
73. Identificai afirmaia adevarat:
a) diaforeza reprezint transpiraie n cantitate redus;
b) diaforeza reprezint transpiraie n cantitate mare;
c) diaforeza reprezint absena transpiraiei;
d) diaforeza reprezint hemoragie vaginal.
74. Identificai afirmaia adevrat:
a) pierderea imaginii de sine reprezint un sentiment de valorizare;
b) pierderea imaginii de sine reprezint un sentiment de frustrare datorat percepiei
negative a propriului corp;
c) pierderea imaginii de sine reprezint o stare euforic;
d) pierderea imaginii de sine reprezint un sentiment de superioritate.
75. Alegei rspunsul corect:
a) pronaia reprezint o micare de flexie a antebraului pe bra;
b) pronaia reprezint micarea de rsucire a palmelor n jos;
c) pronaia reprezint micarea de rsucire a palmelor n sus;
d) pronaia reprezint o micare de lateralitate.
Modulul 16. Tehnici de nursing i investigaii
prof. Alina Mihalache, prof. Mihaela Postelnicu, prof. Tania Bararu,
prof. Maria Cotea, prof. Georgeta Panicu
1.Indicai afirmaia corect:
a) puncia este operaia prin care se ptrunde ntr-un vas de snge;
b) scopul puncionrii este cel explorator i terapeutic;
c) asistentul medical execut puncia venoas, arterial, pleural, articular;
d) puncia venoas se execut de ctre medic ajutat de asistenta medical.
Ghidul examenului de absolvire 2016 calificarea profesional asistent medical generalist
31

COALA POSTLICEAL SANITAR GRIGORE GHICA-VOD DIN IAI

2.ngrijirea ulterioar dup puncia abdominal presupune:


a) instalarea comod n pat, supravegherea i suplinirea pacientului
satisfacerea nevoilor;
b) doar supravegherea pacientului;
c) doar suplinirea pacientului pentru satisfacerea nevoilor sale;
d) doar verificarea funciilor vitale.

pentru

3.n cadrul execuiei paracentezei asistenta medical:


a) pregtete cmpul cutanat prin dezinfecie de tip III;
b) doar supravegheaz pacientul n timpul punciei;
c) este ndeajuns s ngrijeasc locul punciei;
d) trebuie doar s nmneze medicului instrumentele n condiii de asepsie.
4.Identificai afirmaia greit:
a) puncionarea venei se face cu acul avnd bizoul n sus;
b) se recomand flectarea antebraului pe bra dup puncionarea venei;
c) trebuie evitat atingerea produsului recoltat prin puncie;
d) manevrarea corect a instrumentarului steril este foarte important.
5.Identificai afirmaia greit:
a) puncia abdominal mai este numit i paracentez;
b) paracenteza const n traversarea peretelui abdominal cu ajutorul unui trocar;
c) puncia abdominal se execut pe linia ombilico-pubian;
d) paracenteza se execut doar n scop terapeutic.
6.Identificai afirmaia corect:
a) puncia biopsic reprezint introducerea unui ac de puncie ntr-un organ
parenchimatos;
b) puncia biopsic se poate executa doar pe ficat i splin;
c) puncia biopsic se execut cu scop terapeutic;
d) puncia biopsic se indic n cazul rinichiului unic (anatomic i funcional).
7.Identificai afirmaia greit :
a) produsele recoltate pentru examene bacteriologice nu se amestec cu substane
antiseptice;
b) recipientele n care se recolteaz produsele patologice trebuie s fie curate;
c) recoltarea produselor pentru examenele bacteriologice se va face n condiii de
perfect asepsie;
d) suprainfectarea produselor recoltate, nu determin modificarea rezultatelor.

Ghidul examenului de absolvire 2016 calificarea profesional asistent medical generalist


32

COALA POSTLICEAL SANITAR GRIGORE GHICA-VOD DIN IAI

8.Identificai afirmaia greit:


a) asistenta trebuie s respecte orarul recoltrilor;
b) asistenta pregtete fizic i psihic pacientul n vederea recoltrii produselor
biologice;
c) pentru evitarea alterrii produselor recoltate, asistenta trebuie doar s le trimit
imediat la laborator;
d) asistenta va efectua tehnica de recoltare a produselor biologice i patologice cu
profesionalism.
9.Recoltarea sngelui se face:
a) doar prin puncie capilar;
b) prin puncie capilar, venoas i arterial;
c) doar prin puncie venoas;
d) la nevoie prin puncie biopsic.
10.Tubul vacutainer se utilizeaz n funcie de codul de culoare a dopului astfel:
a) rou i portocaliu pentru recoltarea probelor de coagulare;
b) negru pentru recoltarea vitezei de sedimentare(VSH-ului);
c) albastru pentru analize bochimice;
d) galben pentru recoltri hematologice .
11.Recoltarea lichidului cefalorahidian
a) se poate face dup ce pacientul se alimenteaz;
b) se face doar prin puncie lombar;
c) se face doar prin puncie suboccipital;
d) se face prin puncie lombar, suboccipital sau ventricular.
12.Recoltarea secreiilor purulente se face :
a) doar din plgile supurate;
b) cu scop explorator;
c) doar pentru depistarea florei microbiene generatoare;
d) doar pentru efectuarea antibiogramei.
13.Sondele gastroduodenale sunt utilizate pentru:
a) introducerea aerului n timpul ventilaiei prin masc;
b) prelevarea lichidului gastric n scop diagnostic;
c) introducerea alimentelor nainte de anestezie;
d) pstrarea coninutului gastric la pacienii cu tentativ de suicid.
14.Pentru compresiunea esofagian se folosete sonda:
a) Faucher;
Ghidul examenului de absolvire 2016 calificarea profesional asistent medical generalist
33

COALA POSTLICEAL SANITAR GRIGORE GHICA-VOD DIN IAI

b) Blakemore;
c) Foley;
d) Thiemann.
15.Sondajul vezical:
a) se face doar n scop explorator;
b) trebuie efectuat fr condiii speciale de asepsie;
c) presupune dezinfecia meatului urinar cu betadin;
d) presupune mbrcarea mnuilor de unic folosin.
16. Identificai afirmaia greit:
a) faa poate fi condus circular, n spiral, n spic de gru, n evantai;
b) un bun bandaj trebuie s fie elastic, executat blnd, estetic, s imobilizeze segmentul,
s fixeze pansamentul, s asigure cicatrizarea;
c) pentru fixarea bandajului se folosesc materiale adezive (galifix);
d) bandajarea ncepe i se termin cu ture de fixare.
17. Pratia se folosete pentru bandajarea:
a) capului;
b) nasului;
c) brbiei i buzelor;
d) membrului superior
18. Pansamentul reprezint:
a) o procedur de corectare chirurgical a plgilor sfiate;
b) un act chirurgical de aseptizare, tratare i protejare a plgilor;
c) o metod de protejare i fixare a unei regiuni cu ajutorul unei fee;
d) o tubulatur elastic care asigur o bun aerare a plgii.
19. Inapetena reprezint:
a) poft de mncare exagerat;
b) lipsa total a poftei de mncare;
c) scderea poftei de mncare;
d) anorexie.
20. Dispneea Cheyne-Stockes este:
a) o respiraie cu amplitudini crescnde pn la maxim i apoi sczute pn la apnee ce
dureaz 10-20 secunde;
b) dispnee cu rrirea ritmului respirator;
c) dispnee cu accelerarea ritmului expirator;
d) respiraie n patru timpi: inspir profund, pauz, expir scurt, zgomotos, pauz.
Ghidul examenului de absolvire 2016 calificarea profesional asistent medical generalist
34

COALA POSTLICEAL SANITAR GRIGORE GHICA-VOD DIN IAI

21. Pentru prevenirea escarelor se recomand, cu excepia:


a) asigurarea unei poziii comode bolnavului imobilizat la pat;
b) mobilizarea bolnavului la interval de 6 ore
c) toaleta zilnic i masajul circular a regiunilor predispuse;
d) escara constituit se trateaz ca orice plag.
22. Sondajul reprezint:
a) introducerea unui lichid ntr-o cavitate sondat;
b) realizarea unui orificiu prin incizie chirurgical i introducerea unei canule;
c) introducerea unei cantiti de lichid prin intermediul unei canule, prin anus n rect;
d) introducerea unei sonde, canule sau catetere, prin cile naturale, ntr-un organ cavitar
sau canalicular.
23. Necesarul caloric n repaus absolut la un adult sntos este egal cu:
a) 25 calorii / kg corp;
b) 30 calorii / kg corp;
c) 35 calorii / kg corp;
d) 45 calorii / kg corp.
24. Contuzia reprezint:
a) traumatism nsoit de distrugeri tisulare ce intereseaz tegumentele i mucoasele;
b) totalitatea fenomenelor locale i generale pe care le prezint organismul n urma
aciunii violente a unei fore externe agent vulnerant sau a unui corp contondent;
c) un traumatism nchis, fr lezarea integritii pielii care poate fi superficial sau
profund;
d) plag hemoragic ce necesit hemostaz.
25. n funcie de vasul lezat hemoragiile pot fi:
a) hemoragii interne, hemoragii externe, hemoragii exteriorizate;
b) hemoragii arteriale, hemoragii venoase, hemoragii capilare;
c) hemoragii locale, hemoragii generale, hemoragii spontane;
d) hemoragii mici, hemoragii medii, hemoragii grave.
26. Hemostaza provizorie se realizeaz prin :
a) compresiune manual la distan, mai sus de plag, pe vena superficial;
b) compresiune la distan cu ligatur de garou;
c) aplicare de burei de fibrin pe zona hemoragic, timp de 3-4 zile;
d) gref vascular venoas sau arterial n leziuni mai mari de 2 cm.
27. Sunt incidente i accidente ale punciei venoase urmtoarele, cu excepia:
a) hematom, reacie inflamatorie la locul punciei;
Ghidul examenului de absolvire 2016 calificarea profesional asistent medical generalist
35

COALA POSTLICEAL SANITAR GRIGORE GHICA-VOD DIN IAI

b) perforarea venei;
c) ameeli, lipotimie;
d) lezarea nervului sciatic.
28. Spltura auricular reprezint:
a) introducerea unei soluii antiseptice la nivelul sacului conjunctival;
b) introducerea unui curent de lichid n conductul auditiv extern;
c) introducerea unui cateter prin uretr n vezica urinar;
d) introducerea unei sonde Einhorn n duoden.
29. Pentru recoltarea sngelui se pot folosi urmtoarele metode, cu excepia:
a) puncie capilar;
b) puncie venoas;
c) denudarea chirurgical a venei;
d) puncie arterial
30. Cu ajutorul albuminometrului se determin:
a) densitatea urinar;
b) albuminuria;
c) glicozuria;
d) prezena corpilor cetonici.
31. Cu privire la sumarul de urin sunt adevrate urmtoarele, cu excepia :
a) este un examen de rutin;
b) este complex i necostisitor;
c) este necesar urina de diminea;
d) este necesar o cantitate de minim 5 ml de urin.
32. Care dintre afirmaiile de mai jos referitoare la sediul injeciei intradermice este
incorect:
a) tegumentul s fie lipsit de pilozitate;
b) se realizeaz frecvent pe faa anterioar a antebraului;
c) tegumentul s fie slab cheratinizat;
d) zona puternic vascularizat.
33. Pentru injeca intradermic sunt valabile urmtoarele reguli de tehnic cu o excepie:
a) se injecteaz 1-2 ml soluie;
b) se antiseptizeaz tegumentul;
c) se introduce acul la un unghi de 15-20 grade;
d) nu se maseaz zona;

Ghidul examenului de absolvire 2016 calificarea profesional asistent medical generalist


36

COALA POSTLICEAL SANITAR GRIGORE GHICA-VOD DIN IAI

34. Care dintre afirmaiile referitoare la injecia subcutanat este incorect:


a) se folosete n scop terapeutic;
b) locul de elecie este faa anterioar a antebraului;
c) se realizeaz periombilical;
d) se administreaz heparinele fracionate.
35. Care dintre afirmaiile referitoare la tehnica injeciei subcutanate este incorect :
a) se injecteaz la baza pliului cutanat format de indice i police;
b) se introduce acul la un unghi de 45-90 grade;
c) se aspir obligatoriu nainte de injectare;
d) se maseaz dup heparin;
36. Urmtoarele afirmaii referitoare la sedimentul urinar sunt adevrate, cu excepia:
a) contribuie la diagnosticul nefropatiilor;
b) se obine prin centrifugarea a 10 ml de urin;
c) n mod normal conine numeroi cilindri;
d) normal celularitatea este redus;
37. Urmtoarele afirmaii sunt adevrate cu privire la urocultur, cu excepia :
a) urocultura se recolteaz n recipient steril;
b) trebuie s conin primul jet de urin;
c) se face n prealabil toaleta riguroas a regiunii perineale;
d) se poate recolta prin puncie suprapubian.
38. Urmtoarele afirmaii cu privire la colectarea mostrelor de urin din 24 ore sunt
adevrate, cu o excepie:
a) se trimite ntreaga cantitate de urin la laborator;
b) se trece obligatoriu pe buletin cantitatea de urin din 24 ore;
c) se poate doza glicozuria din 24 ore;
d) se poate doza acidul vanilmandelic urinar.
39. Urmtoarele afirmaii despre dozarea glicemiei sunt adevrate, cu o excepie:
a) este normal ntre 70-110 mg%;
b) peste 110 mg% se numete glicemie bazal modificat;
c) peste 110 mg% se numete diabet zaharat tip 2;
d) sub 60 mg% se numete hipoglicemie.
40. Hemocultura reprezint testul diagnostic care pune n eviden prezena anormal a
agenilor patogeni n :
a) sput;
b) urin;
Ghidul examenului de absolvire 2016 calificarea profesional asistent medical generalist
37

COALA POSTLICEAL SANITAR GRIGORE GHICA-VOD DIN IAI

c) snge;
d) lichid cefalorahidian;
41. Printre indicaiile recoltrii de hemoculturi se afl urmtoarele, cu excepia:
a) sindromul febril prelungit;
b) endocardita infecioas;
c) septicemia;
d) traheobronita;
42. Urmtoarele afirmaii sunt adevrate, cu excepia :
a) pozitivarea hemoculturilor se face n maxim 24 ore;
b) hemoculturile se citesc zilnic;
c) rezultatul final al hemoculturilor este dat n 2 zile;
d) flacoanele nsmnate se pstreaz calde sau la temperatura camerei(maximum 4
ore) dac transportul se prelungete;
43. Urmtoarele afirmaii referitoare la recoltarea hemoculturilor sunt false, cu excepia:
a) recoltarea se face n puseu febril cu sau fr ntreruperea antibioticelor;
b) obligatoriu sub antibiotic;
c) obligatoriu jeune;
d) doar n afara frisonului;
44. Pentru prevenirea infectrii cateterului urinar sunt adevrate urmtoarele afirmaii,
cu excepia:
a) nu este obligatorie folosirea mnuilor sterile;
b) toaleta adecvat a perineului i meatului urinar;
c) alegerea calibrului adecvat al cateterului;
d) ndeprtarea ct mai rapid a cateterului.
45. Urmtoarele afirmaii referitoare la puncia venoas sunt adevrate, cu excepia:
a) reprezint o etap a injeciei intravenoase;
b) este echivalent injeciei intravenoase;
c) se execut n unghi de 30-45 grade;
d) nu se maseaz locul punciei.
46. Identificai afirmaia corect:
a) hemoleucograma, glicozuria, creatinina se recolteaz prin puncie venoas;
b) viteza de sedimentare a hematiilor, fibrinogenul se recolteaz prin puncie arterial;
c) glicemia, hemocultura, ionograma se recolteaz prin puncie venoas;
d) proteinuria, electroforeza, creatinina se recolteaz prin puncie venoas.

Ghidul examenului de absolvire 2016 calificarea profesional asistent medical generalist


38

COALA POSTLICEAL SANITAR GRIGORE GHICA-VOD DIN IAI

47. Identificai rspunsul corect:


a) prevenirea escarelor se face prin schimbarea poziiei pacientului la 6 ore;
b) prevenirea escarelor se face prin administrarea de antibiotice;
c) prevenirea escarelor se face prin masarea zonelor expuse pentru stimularea
circulaiei.
d) prevenirea escarelor se face prin bandajarea zonelor expuse.
48.Alegei varianta adevrat:
a) puncia vezical
b) se impune n caz de anurie;
c) prezena globului vezical impune sondajul vezical;
d) prezena globului vezical impune administrarea de diuretice;
e) nu se face sondaj vezical n caz de glob vezical.
49.Identificai rspunsul incorect:
a) funciile vitale se noteaz cifric i grafic;
b) asistentul medical msoar i noteaz n foaia de observaie funciile vitale;
c) diureza se noteaz doar grafic n foaia de observaie;
d) grafic, funciile vitale se noteaz dimineaa i seara.
50.Alegei afirmaia fals:
a) hemocultura se recolteaz dimineaa pe nemncate;
b) hemocultura se recolteaz n plin puseu febril;
c) hemocultura se recolteaz cnd se suspecteaz o septicemie;
d) hemocultura se recolteaz n condiii de asepsie i antisepsie perfecte.
51.Indicai rspunsul corect:
a) spltura gastric se face cu sonda Foley;
b) pentru spltura gastric folosim o plnie;
c) sonda pentru spltura gastric se lubrifiaz cu ulei de parafin;
d) spltura gastric se face i pentru eliminarea substanelor caustice ingerate
accidental.
52.Alegeti afirmaia fals:
a) puncia venoas se poate executa la nivelul venelor maleolare externe;
b) puncia arterial este executat de medic;
c) prin puncie rahidian se recolteaz lichid cefalo-rahidian(LCR);
d) puncia venoas se poate executa doar la nivelul venelor maleolare interne.
53.Care este ordinea umplerii cu snge a vacutainerelor ?
a) vacutainere cu aditivi/ vacutainere fr aditivi/vacutainere

pentru examene de

Ghidul examenului de absolvire 2016 calificarea profesional asistent medical generalist


39

COALA POSTLICEAL SANITAR GRIGORE GHICA-VOD DIN IAI

coagulare/ vacutainer pentru viteza de sedimentare a hematiilor( VSH);


b) vacutainere fr aditivi/vacutainere pentru examene de coagulare/ vacutainere cu
aditivi/vacutainer pentru viteza de sedimentare a hematiilor( VSH);
c) vacutainere cu aditivi/ vacutainere pentru examene de coagulare/ vacutainere fr
aditivi /vacutainer pentru viteza de sedimentare a hematiilor( VSH);
d) vacutainere fr aditivi / vacutainere cu aditivi/ vacutainere pentru examene de
coagulare/ vacutainer pentru viteza de sedimentare a hematiilor( VSH).
54.Identificai varianta fals:
a) examenele serologice cerceteaz prezena sau absena anticorpilor n serul
bolnavului;
b) examenele serologice se utilizeaz pentru diagnosticarea bolilor infecioase;
c) pentru examenele serologice sngele se recolteaz prin puncie venoas direct n
eprubet, n cantitate de 5-7 ml;
d) pentru examenele serologice sngele se recolteaz prin puncie venoas cu un ac
ataat la sering, n cantitate de 20 ml;
55. Care dintre urmtoarele variante de rspuns este fals?
a) n decubit dorsal sunt expuse escarelor regiunea occipital i coatele;
b) n decubit ventral sunt expuse escarelor tmplele;
c) n decubit lateral este expus escarelor regiunea lombo-sacrat;
d) n decubit dorsal este expus escarelor regiunea sacrococcigian.
56.Alegei varianta adevrat:
a) puncia venoas se poate realiza la nivelul venele cefalic i bazilic;
b) regimurile dietetice sunt contraindicate la pacienii subponderali;
c) vena se puncioneaz poziionnd acul cu amboul n sus;
d) puncia capilar se face la pulpa degetelor: index, medius, inelar.
57.Identificai rspunsul corect:
a) pentru msurarea temperaturii corpului sunt necesare: pix cu min albastr, tampon
cu alcool, termometru, stetoscop;
b) analizele de snge se recolteaz doar cu staz venoas;
c) execuia unei proceduri(tehnici) ncepe cu splarea minilor i mbrcarea mnuilor;
d) glicemia se recolteaz doar prin puncie capilar.
58.Care dintre afirmaiile urmtoare este corect?
a) n vacutainerul cu capac mov recoltm fibrinogenul;
b) urocultura se recolteaz dimineaa din jetul de mijloc al primei miciuni;
c) valoarea normala a frecvenei respiraiei la adult este de 12-14 r/min;
d) alimentarea artificial a bolnavului se poate realiza cu linguria.
Ghidul examenului de absolvire 2016 calificarea profesional asistent medical generalist
40

COALA POSTLICEAL SANITAR GRIGORE GHICA-VOD DIN IAI

59.Alegei rspunsul incorect:


a) materialele necesare punciei venoase sunt: holder, ac dublu, manui, vacutainere,
tampon cu alcool;
b) materialele necesare punciei venoase sunt: holter, ac dublu, manui, vacutainere,
tampon cu alcool;
c) materialele necesare punciei abdominale sunt: trocar, tvi renal, eprubete,
anestezic;
d) materialele necesare punciei vezicale sunt: anestezice locale xilina 1%, ace,
seringi sterile etc.
60.Identificai afirmaia fals:
a) n eprubeta cu florur de sodiu se recolteaz snge pentru glicemie;
b) poziia pacientului n pat poate fi: activ, pasiv i forat;
c) alimentarea pacientului poate fi: activ, pasiv, artificial i mixt;
d) examenele de laborator ale sngelui pot fi: hematologige, serologice i biochimice.
Modulul 17. Protecia i securitatea n munc
Prof. Nicu Gurzun, Prof. Maria Cotea, Prof. Tania Bararu
1. Identificai afirmaia corect :
a) transportul buteliilor de oxigen n salon cu materiale rulante dedicate este
interzis;
b) este interzis utilizarea reductoarelor i manometrelor de presiune conectate la
buteliile de oxigen;
c) este interzis folosirea unsorilor i a substanelor uleioase n manipularea
buteliilor de oxigen;
d) este interzis folosirea barbotoarelor pentru umidifiere conectate la butelii de
oxigen.
2.Indicai problemele de snatate ce pot afecta personalul medical ca urmare a ridicrii
frecvente de greuti mari:
a) afeciuni cardiovasculare;
b) afeciuni ale aparatului respirator;
c) afeciuni renale;
d) afeciuni musculo-scheletice.
3. Indicai metoda prin care o ridicare de greutate s fie sigur i cu impact minim asupra
organismului personalul medical:
a) s stea ct mai departe de pacient;
b) s stea ct mai aproape de pacient;
c) s nu flecteze genunchii;
Ghidul examenului de absolvire 2016 calificarea profesional asistent medical generalist
41

COALA POSTLICEAL SANITAR GRIGORE GHICA-VOD DIN IAI

d) s stea cu picioarele apropiate.


4. Indicai momentul corect de scoatere a materialelor din autoclav dup terminarea
sterilizrii:
a) coborrea presiunii din autoclav la valoarea de 0 atm;
b) rcirea complet a etuvei;
c) imediat ce s-a terminat sterilizarea, n caz de urgen;
d) dup 5 minute de ateptare.
5.Identificai afirmaia corect:
a) minile se spal cu ap i spun;
b) se folosete gel dezinfectant pentru a nlocui splatul pe mini;
c) minile se spal cu substane dezinfectate;
d) dac se folosesc mnui nu este necesar splarea frecvent a minilor.
6. Identificai afirmaia corect:
a) prin radiaie ionizant se nelege radiaie ultraviolet;
b) prin radiaie ionizant se nelege radiaie infraroie;
c) prin radiaie ionizant se nelege radiaie emis de antena de telecomunicaii;
d) prin radiaie ionizant se nelege radiaie Roetgen.
7.Identificai afirmaia corect:
a) doza efectiv pentru personalul expus profesional este 20 mSv (milisievert) pe an;
b) doza efectiv pentru personalul expus profesional este 40 mSv (milisievert) pe an;
c) doza efectiv pentru personalul expus profesional este 80 mSv (milisievert) pe an;
d) doza efectiv pentru personalul expus profesional este 100 mSv (milisievert) pe an.
8. Identificai factorii favorizani implicai n declanarea infeciilor nosocomiale:
a) contact nemijlocit ntre pacieni i personalul din spitale sau uniti ambulatorii;
b) nerespectarea condiiilor de igien i decontaminare cotidian i periodic;
c) pacieni cu diverse maladii sau persoane cu infecii, n perioada de incubaie;
d) personal auxiliar (buctrie, spltorie, magazie, ntreinere aparatur etc.).
9.Identificai grupurile de risc care pot prezenta infecii nosocomiale din cauza
imunodeprimrii:
a) personalul medico-sanitar, practicani;
b) personal auxiliar (buctrie, spltorie, magazie, ntreinere aparatur etc.);
c) nou-nscui, prematuri, distrofici, ari, transplantai, hemodializai etc;
d) vizitatori, aparintori.

Ghidul examenului de absolvire 2016 calificarea profesional asistent medical generalist


42

COALA POSTLICEAL SANITAR GRIGORE GHICA-VOD DIN IAI

10. Identificai procedura corect necesar profilaxiei infeciilor nosocomiale :


a) utilizare de compartimente total separate pentru pacienii septici i aseptici;
b) antibioticoterapie;
c) interzicerea vizitatorilor n spital;
d) refuzarea internrii pacienilor cu afeciuni infecto-contagioase.
11. Identificai metoda recomandat a fi folosit n cazul produselor necesare n activitatea
de curenie i dezinfecie :
a) amestecarea soluiilor dezinfectante pentru a spori puterea germicid;
b) substanele diluate nefolsite se pot pstra pentru utilizare ulterioar;
c) asigurarea schimbrii de la utilizare a dezinfectanilor o dat la 18 luni;
d) folosirea doar a produselor avizate/autorizare de Ministerul Sntii .
12. Identificai afirmaia corect:
a) deeurile asimilabile celor menajere sunt reprezentate de toate acele deeuri ce nu au
venit n contact cu snge sau alte lichide biologice;
b) deeurile asimilabile celor menajere se colecteaz n saci din material plastic de
culoare galben;
c) deeurile asimilabile celor menajere sunt materiale sanitare care au venit n contact
cu snge sau alte fluide;
d) deeurile asimilabile celor menajere se colecteaz n cutii din plastic galbene.
13.Identificai afirmaia corect referitoare la splarea chirurgical a minilor (tip III) :
a) aplicarea unei doze de spun (5ml) n palme i masarea susinut a minilor;
b) aplicarea unei doze de spun antiseptic (5ml) n palme i masarea susinut a
minilor;
c) aplicarea unei doze de spun antiseptic n palme i masarea susinut a minilor
pn la cot inclusiv periajul unghiilor;
d) uscarea minilor i braelor prin tamponament cu hrtie de unic folosin.
14. Identificai procedura corect n cazul unui accident prin expunere la snge :
a) dup efectuarea tehnicii se anun conducerea unitii sanitare;
b) se produce sngerare de urgen prin comprimarea zonei lezate;
c) n caz de expunere a mucoaselor: splarea abundent timp de 5 minute cu ser
fiziologic, badijonaj cu alcool medicinal;
d) dup ngrijirile de urgen se investighez persoana accidentat i persoana asistat.
15.Identificai afirmaia corect :
a) biocidele de tip II sunt utilizate n dezinfecia tegumentelor i mucoaselor;
b) biocidele de tip II sunt utilizate n dezinfecia aerului;
c) biocidele de tip II sunt utilizate n dezinfecia minilor;
Ghidul examenului de absolvire 2016 calificarea profesional asistent medical generalist
43

COALA POSTLICEAL SANITAR GRIGORE GHICA-VOD DIN IAI

d) biocidele de tip II sunt utilizate n dezinfecia pavimentelor.


16. Identificai afirmaia corect:
a) dezinfecie chimic se execut prin submerjare 30-60 minute n soluie
dezinfectant;
b) dezinfecie chimic se execut prin splare cu maina automat cu detergent, la 95C;
c) dezinfecie chimic se execut prin nclzirea la 55-95C urmat de rcirea brusc;
d) dezinfecie chimic se face n autoclav cu robinet de vapori deschis.
17.Identificai afirmaia corect :
a) pentru dezinfectarea plgilor deschise i mucoaselor se poate utiliza alcool iodat;
b) pentru dezinfectarea plgilor deschise i mucoaselor se poate utiliza alcool sanitar;
c) pentru dezinfectarea tegumentului, preoperator se poate utiliza rivanol;
d) pentru dezinfectarea plgilor deschise i mucoaselor se poate utiliza ap oxigenat.
18.Identificai afirmaia corect :
a) sterilizarea reprezint totalitatea mijloacelor ce urmresc distrugerea tuturor
microorganismelor de pe suprafaa i din profunzimea unui obiect, instrument,
material;
b) pentru sterilizarea minilor apa steril este indispensabil;
c) sterilizarea microflorei aeriene din ncperi se face prin imersie;
d) dezinsecia reprezint totalitatea mijloacelor necesare pentru ndeprtarea i
distrugerea roztoarelor.
19.Identificai afirmaia corect:
a) sterilizarea la autoclav reprezint o metod de sterilizare ce folosete aburul sub
presiune;
b) pentru sterilizarea la autoclav, aerul este ridicat la o temperatur de 180 grade
Celsius;
c) sterilizarea chimic este recomandat pentru sterilizarea materialului moale;
d) n interveniile chirugicale de urgen instrumentarul chirurgical se flambeaz.
20. Identificai afirmaia corect :
a) sterilizarea endoscoapelor se face la pupinel dar folosind o temperatur mai sczut;
b) sterilizarea endoscoapelor se face pe cale chimic;
c) endoscoapele nu necesit sterilizare, dezinfecia lor fiind suficient;
d) razele ultraviolete pot fi folosite permanent pentru dezinfecia saloanelor, nefiind
duntoare organismului uman.

Ghidul examenului de absolvire 2016 calificarea profesional asistent medical generalist


44

COALA POSTLICEAL SANITAR GRIGORE GHICA-VOD DIN IAI

21.Indicai afirmaia fals:


a) n selectarea deeurilor rezultate din activitatea medical se respect: cod galbendeeuri periculoase;
b) n selectarea deeurilor rezultate din activitatea medical se respect: cod negrudeeuri nepericuloase;
c) n selectarea deeurilor rezultate din activitatea medical se respect: colectareadeeurilor neptoare n cutii cu perei rigizi;
d) n selectarea deeurilor rezultate din activitatea medical se respect: cod rou
deeuri periculoase;
22.Alegei rspunsul corect:
a) dup execuia unei proceduri mnuile vor fi aruncate nainte de contactul cu un nou
pacient;
b) produsele eliminate de pacieni nu constituie surs de infecie;
c) clirea organismului i vaccinarea nu reduc riscul contractrii infeciilor de ctre
pacieni;
d) pentru prevenirea infeciilor intraspitaliceti nu este necesar ruperea lanului
infecios.
23.ncercuii rspunsul corect:
a) caz de expunere profesional reprezint tot personalul medical;
b) caz de expunere profesional reprezint orice persoana din sistemul sanitar care vine
n contact cu pacientul;
c) caz de expunere profesional reprezint orice persoan din sistemul sanitar care se
mbolnvete;
d) caz de expunere profesional reprezint orice persoan din sistemul sanitar care a
suferit o expunere accidental.
24.Indicai varianta adevrat:
a) bariera dintre lucrtor i sursa de infecie const n utilizarea echipamentului de
protecie;
b) bariera dintre lucrtor i sursa de infecie const n utilizarea paravanului;
c) bariera dintre lucrtor i sursa de infecie const n izolarea sursei de infecie;
d) bariera dintre lucrtor i sursa de infecie nu const n aplicarea Precauiunilor
Universale.
25.Alegei rspunsul corect:
a) expunere cu risc de infecie HIV, VHB, VHC poate fi: contactul cutanat pe o piele
intact de scurt durat;
b) expunere cu risc de infecie HIV, VHB, VHC poate fi contactul pe un tegument fr
leziuni ;
Ghidul examenului de absolvire 2016 calificarea profesional asistent medical generalist
45

COALA POSTLICEAL SANITAR GRIGORE GHICA-VOD DIN IAI

c) expunere cu risc de infecie HIV, VHB, VHC poate fi contactul cutanat pe o piele
intact, dar cu o durata prelungit
d) expunere cu risc de infectie HIV, VHB, VHC poate fi accidentarea transcutan.
26.Indicai varianta incorect:
a) acele i instrumentele ascuite trebuie depozitate n containere dure dup utilizare;
b) circuitele septice sunt separate de cele aseptice n unitile sanitare;
c) riscul contactrii unei infecii nosocomiale este acelai pentru toi pacienii internai;
d) fr o curire adecvat instrumentele nu pot fi dezinfectate sau sterilizate corect.
27.Care dintre urmtoarele variante de rspuns este corect?
a) aplicarea P.U.(Precauiuni Universale) se refer doar la norme de protecia muncii;
b) splarea minilor nu este cea mai important procedur pentru prevenirea infeciilor;
c) cele mai multe infecii nosocomiale apar dup externarea din spital.
d) cele mai multe infecii nosocomiale ale tractului urinar apar dup sondajul vezical.
28.Care dintre urmtoarele variante de rspuns este fals?
a) dezinfecia completeaz dar nu nlocuiete sterilizarea;
b) sterilizarea reprezint procesul de distrugere a tuturor microorganismelor de pe
instrumentarul medical, materialul moale, echipamentele chirurgicale i de laborator
ce vin n contact direct sau indirect cu pacientul;
c) eficiena procesului de sterilizare nu depinde de pregtirea materialul contaminat
nainte de a fi supus sterilizrii;
d) uscarea instrumentarului i a celorlalte echipamente medicale este esenial pentru
garantarea sterilizrii.
29.Identificai rspunsul greit:
a) circuitele funcionale n unitile sanitare respect o serie de elemente;
b) circuitul aseptic indic sensul de circulaie pentru protecia mpotriva infeciilor;
c) circuitul septic asigur condiii de protecie mpotriva infeciilor;
d) ntre circuitul septic i cel aseptic funcioneaz principiul neseparrii circuitelor.
30.Alegei rspunsul corect:
a) splarea de decontaminare a minilor se face doar n seciile de chirurgie;
b) splarea de decontaminare a minilor se face cu ap i spun;
c) splarea de decontaminare a minilor se face cu ap, spun, frecare cu periua,
uscare i aplicare de alcool;
d) splarea de decontaminare a minilor se face cu ap, spun, frecare cu periua,
uscare.

Ghidul examenului de absolvire 2016 calificarea profesional asistent medical generalist


46

COALA POSTLICEAL SANITAR GRIGORE GHICA-VOD DIN IAI

31. Identificai rspunsul greit:


a) sunt expui mai frecvent infeciilor nosocomiale pacienii vrstnici, tarai;
b) sunt expui mai frecvent infeciilor nosocomiale pacienii supui manevrelor
invazive;
c) sunt expui mai frecvent infeciilor nosocomiale pacienii operai;
d) sunt expui mai frecvent infeciilor nosocomiale pacienii pregtii pentru operaie.
32.Care dintre urmtoarele variante de rspuns este fals?
a) infeciile intraspitaliceti se transmit pe cale aerogen (prin inhalare);
b) cunoaterea modului de transmitere nu reduce riscul apariiei infeciilor
nosocomiale;
c) infeciile intraspitaliceti se transmit pe cale digestiv (prin ingestie);
d) infeciile intraspitaliceti se transmit prin contact direct sau sunt inoculate prin
soluiile de continuitate ale tegumentelor.
33.Care dintre urmtoarele variante de rspuns este fals?
a) n interiorul spitalului se impune respectarea circuitelor funcionale;
b) se respect att circuitul de intrare ct i cel de ieire al personalului;
c) nu este prevzut un circuit al vizitatorilor pentru c este comun cu cel de primire al
bolnavilor;
d) se respect att circuitul instrumentelor i materialelor ct i cel al lenjeriei;
34.Indicai varianta incorect:
a) sacii negri sau transpareni se folosesc pentru colectarea deeurilor asimilabile celor
menajere;
b) sacii de culoare galben folosesc pentru colectarea se deeurilor neptoaretietoare;
c) sacii negri sau transpareni se folosesc pentru colectarea recipientele de sticl care nu
au venit n contact cu snge sau cu alte lichide biologice;
d) sacii de culoare galben se folosesc pentru colectarea deeurilor infecioase .
35.Care dintre urmtoarele variante de rspuns este fals?
a) scopul aplicrii Precauiunilor Universale (PU) este prevenirea transmiterii
infeciilor cu cale de transmitere sanguin la locul de munc al personalului
medical;
b) conceptul de PU se refer la msurile care se aplic n vederea prevenirii
transmiterii agenilor microbieni cu cale de transmitere sangvin, n timpul actului
medical;
c) o regul de baz n aplicarea PU este c nu consider toi pacienii potenial
infectai;

Ghidul examenului de absolvire 2016 calificarea profesional asistent medical generalist


47

COALA POSTLICEAL SANITAR GRIGORE GHICA-VOD DIN IAI

d) o alt regul de baz n aplicarea PU este: se consider c sngele, alte fluide


biologice i esuturile sunt contaminate cu HIV, HBV, HCV.
36. Urmtoarele enunuri sunt adevrate, cu excepia:
a) barierele utilizate pentru aplicarea precauiunilor universale sunt reprezentate de:
mnusi, halate obinuite, masc, ochelari de protecie, echipamente de resuscitare,
cizme de cauciuc;
b) aplicarea precauiunilor universale se refer la utilizarea echipamentului de protecie
adecvat, complet, corect;
c) recipientul destinat colectrii deeurilor neptoare-tietoare trebuie s fie
permeabil, rezistent la aciuni mecanice;
d) deeurile neptoare-tietoare se colecteaz n cutii din material rezistent la aciuni
mecanice, prevzute la partea superioar cu un capac special.
37. Alegei definiia corect referitoare la dezinfecie:
a) distrugerea formelor vegetative i a sporilor de pe suprafee sau din substane;
b) omorrea microbilor n stare vegetativ de pe nveliurile organismului sau din plgi;
c) ndeprtarea tuturor microorganismelor n form sporulat de pe suprafee sau din
substane;
d) distrugerea formelor vegetative de pe suprafee sau de pe tegumente.
38.Aplicarea precauiunilor universale are drept scop:
a) prevenirea transmiterii infeciilor cu cale de transmitere respiratorie;
b) prevenirea transmiterii infeciilor cu cale de transmitere sanguin, la locul de munc
al personalului;
c) prevenirea contactului mucoaselor i tegumentelor cu lichide biologice;
d) prevenirea transmiterii infeciilor i contactul cu lichidul pleural.
39.Alegei dintre enunurile de mai jos pe cel adevrat:
a) aplicarea precauiunilor universale se refer la neutilizarea echipamentului de
protecie adecvat, complet, corect;
b) una din regulile precauiunilor universale consider c sngele, alte fluide biologice
i esuturile sunt necontaminate cu HIV, HBV, HCV;
c) infecia nosocomial poate fi recunoscut clinic i/sau microbiologic i afecteaz
fie bolnavul - datorit ngrijirilor medicale primite, fie personalul sanitar - datorit
activitii sale;
d) sunt considerate deeuri periculoase flacoanele de perfuzie care nu au venit n
contact cu sngele sau cu alte lichide biologice.

Ghidul examenului de absolvire 2016 calificarea profesional asistent medical generalist


48

COALA POSTLICEAL SANITAR GRIGORE GHICA-VOD DIN IAI

40. Alegei enunul adevrat:


a) ambalajul n care se face colectarea deeurilor periculoase rezultate din activitatea
medical nu este de unic folosin i nu se elimin;
b) materialele i instrumentele utilizate la efectuarea analizelor de laborator, sunt
supuse sterilizrii i pot fi refolosite;
c) recipientul destinat colectrii deeurilor neptoare-tietoare trebuie s fie
permeabil, rezistent la aciuni mecanice;
d) la nivelul unitii sanitare deeurile periculoase pot fi supuse tratamentelor de
neutralizare nainte de a fi eliminate final, excepie fac resturile alimentare
provenite din spitalele de boli infecioase.
Modulul 18. Administrarea medicamentelor
Prof. Mihaela Popa, Prof. Marcela Diaconeasa, Prof. Oana Pduraru
Prof. Alina Mihalache, Prof. Tania Bararu, prof. Georgeta Panicu
1.Identificai afirmaia corect:
a) substana medicamentoas se definete ca fiind o substan cu structur chimic
de origine natural, de semisintez sau sintez i cu o anumit aciune
farmacodinamic;
b) substana medicamentoas se definete ca fiind o substan cu structur chimic de
semisintez sau sintez i cu o anumit aciune farmacodinamic;
c) substana medicamentoas se definete ca fiind o substan de origine chimic, de
semisintez sau sintez i cu o anumit aciune farmacodinamic;
d) substana medicamentoas se definete ca fiind o substan cu structur chimic de
origine biologic i cu o anumit aciune farmacodinamic.
2. Identificai afirmaia corect:
a) substanele medicamentoase trebuie s corespund condiiilor de calitate prevzute
de farmacopee i normelor interne de fabricaie;
b) substanele medicamentoase trebuie s corespund condiiilor interne de fabricaie i
utilizare ulterioar;
c) substanele medicamentoase trebuie s corespund condiiilor de calitate prevzute
de farmacopee i utilizare ulterioar;
d) toate rspunsurile sunt corecte.
3. Identificai afirmaia corect:
a) doza terapeutic este cantitatea de medicament administrat n decurs de 24 de ore;
b) doza terapeutic este cantitatea de medicament care se administreaz la or fix, per os;
c) doza terapeutic este cantitatea de medicament care se administreaz la or fix,
parenteral;
d) doza terapeutic este cantitatea de medicament care produce un
rspuns
Ghidul examenului de absolvire 2016 calificarea profesional asistent medical generalist
49

COALA POSTLICEAL SANITAR GRIGORE GHICA-VOD DIN IAI

farmacodinamic vizibil clinic, favorabil i eficient din partea organismului.


4. Identificai afirmaia corect:
a) forma farmaceutic conine una sau mai multe substane medicamentoase i
substane auxiliare prelucrate printr-o operaie farmaceutic;
b) forma farmaceutic conine o substan medicamentoas i substane auxiliare
prelucrate printr-o operaie farmaceutic;
c) forma farmaceutic conine una sau mai multe substane medicamentoase i o
substan auxiliar prelucrate printr-o operaie farmaceutic;
d) forma farmaceutic conine mai multe substane medicamentoase i substane
auxiliare prelucrate printr-o operaie farmaceutic.
5. Urmtoarea afirmaie este fals:
a) dup starea de agregare preparatele medicamentoase sunt: solide, semisolide,
lichide, gazoase;
b) dup calea de administrare sunt: pentru uz extern, pentru uz intern, pentru
administrare parenteral;
c) dup intesitatea aciunii sunt: toxice i stupefiante, anodine, divizate, magistrale;
d) dup modul de prescriere i preparare sunt: magistrale, oficinale, tipizate.
6. Urmtoarea afirmaie este fals:
a) forme medicamentoase solide sunt: pulberea, comprimatele,,depozit, tableta;
b) forme medicamentoase solide sunt: ciocolat medicamentoas, pilul, granulatele;
c) forme medicamentoase solide sunt: granulatele efervescente, liocurile, drajeurile;
d) forme medicamentoase solide sunt: pachetul, capsula amilacee, poiunea.
7. Identificai afirmaia corect:
a) formele medicamentoase lichide administrate la nivelul mucoasei
bronice sunt: gargarismele, aerosolii;
b) formele medicamentoase lichide administrate la nivelul mucoasei
bronice sunt: pulberi, pulverizaiile, inhalaiile;
c) formele medicamentoase lichide administrate la nivelul mucoasei
bronice sunt: pasta de dini, aerosolii, gargarismele;
d) formele medicamentoase solide administrate la nivelul mucoasei
bronice sunt: conuri dentare, inhalaiile, coliruri.

bucale i faringo
bucale i faringo
bucale i faringo
bucale i faringo

8.Identificai afirmaia corect:


a) formele medicamentoase administrate la nivelul cii conjunctivale sunt: colirul,
unguentul oftalmic;
b) formele medicamentoase administrate la nivelul cii conjunctivale sunt:
microtabletele oftalmice, colirul, pulverizaiile;
Ghidul examenului de absolvire 2016 calificarea profesional asistent medical generalist
50

COALA POSTLICEAL SANITAR GRIGORE GHICA-VOD DIN IAI

c) formele medicamentoase administrate la nivelul cii conjunctivale sunt: ocusertul,


inhalaiile, pulverizaiile;
d) formele medicamentoase administrate la nivelul cii conjunctivale sunt: unguentul
oftalmic, antiseptice iodate, colirul.
9. Identificai afirmaia corect:
a) plasturii transdermici sunt forme medicamentoase solide cu administrare cutanat;
b) plasturii transdermici sunt forme medicamentoase semisolide cu administrare
cutanat;
c) plasturii transdermici sunt forme medicamentoase lichide cu administrare cutanat;
d) nici un rspuns corect.
10.Identificai afirmaia fals:
a) produsele liofilizate sunt forme medicamentoase solide;
b) produsele liofilizate sunt forme medicamentoase solide cu administrare parenteral;
c) produsele liofilizate sunt forme medicamentoase lichide cu administrare parenteral;
d) produsele liofilizate sunt forme medicamentoase obinute prin sublimarea apei cu
ajutorul vidului.
11.Identificai afirmaia corect:
a) soluiile hipertone injectate intramuscular sau subcutanat produc un rspuns rapid
din partea organismului;
b) soluiile hipertone injectate intramuscular sau subcutanat produc un rspuns lent din
partea organismului;
c) soluiile hipertone injectate intramuscular sau subcutanat produc: edeme, reacii
inflamatorii, necroze;
d) soluiile hipertone injectate intramuscular sau subcutanat determin apariia
psoriazisului.
12.Identificai afirmaia fals:
a) perfuziile pot fi administrate: I.V.( intravenos), S.C.(subcutanat);
b) perfuziile pot fi administrate: I.V.( intravenos);
c) perfuziile pot fi administrate: S.C. (subcutanat);
d) perfuziile pot fi administrate : I.V.( intravenos), I.M.(intramuscular).
13. Identificai afirmaia corect:
a) dup injecia intravenoas se urmrete reacia local la locul punciei;
b) dup injecia intravenoas se urmresc apariia incidentelor i accidentelor;
c) dup injecia intravenoas se urmrete rspunsul organismului la administrarea
medicamentului;
d) toate rspunsurile sunt corecte.
Ghidul examenului de absolvire 2016 calificarea profesional asistent medical generalist
51

COALA POSTLICEAL SANITAR GRIGORE GHICA-VOD DIN IAI

14.Identificai afirmaia corect legat de locul de elecie pentru testarea intradermic:


a) regiunea intern a coapsei;
b) regiunea anterioar a antebraului;
c) regiunea intern a braului;
d) regiunea posterioar a antebraului.
15. Alegei varianta incorect:
a) injecia intradermic se execut n scop explorator i terapeutic;
b) intravenos se pot administra soluii izotone i hipertone;
c) injecia intramuscular se efectueaz n scop explorator;
d) intramuscular se pot administra soluii uleioase.
16. Identificai afirmaia corect:
a) flebalgia reprezint durerea de-a lungul unui muchi;
b) embolia uleioas este un accident al injeciei intramusculare;
c) papula cu aspect de coaj de portocal este specific injeciei subcutanate;
d) embolia gazoas este un accident al injeciei intradermice.
17. Alegei varianta corect:
a) pentru aspirarea soluiei din flaconul nchis cu dop de cauciuc nu este necesar
dezinfecia dopului;
b) fiolele i flacoanele cu termenul de valabilitate expirat de mai puin de 30 de zile,
mai pot fi utilizate timp de 6 luni;
c) gtul fiolelor se dezinfecteaz prin tergere cu tampon mbibat n alcool;
d) dopul de cauciuc de la flacon se scoate cu pensa steril i apoi se introduce solventul
prescris.
18. Alegei varianta incorect:
a) fiolele neetichetate sau de pe care s-a ters inscripia nu se folosesc;
b) fiolele deschise se administreaz imediat;
c) substanele uleioase se pot nclzi uor n ap cald pentru a putea fi aspirate cu uurin;
d) acul cu care s-a aspirat coninutul fiolei se utilizeaz i la injectarea soluiei
medicamentoase.
19. Identificai rspunsul corect:
a) acul cu bizoul scurt se folosete la injecia intradermic;
b) pentru administrarea intravenoas se recomand acul cu bizoul lung;
c) acul cu bizoul scurt este recomandat pentru administrarea intramuscular;
d) injecia subcutanat se realizeaz cu ace cu bizoul scurt.

Ghidul examenului de absolvire 2016 calificarea profesional asistent medical generalist


52

COALA POSTLICEAL SANITAR GRIGORE GHICA-VOD DIN IAI

20. Identificai varianta incorect:


a) injecia subcutanat se poate realiza n flancurile peretelui abdominal;
b) injecia intravenoas se poate realiza n venele de la plica cotului;
c) injecia intramuscular se poate realiza pe faa intern a braului;
d) injecia intradermic se realizeaz n scop terapeutic.
21. Alegei varianta incorect:
a) pe cale oral se pot administra capsule i tablete;
b) pe cale parenteral se pot administra comprimate cu aciune bacteriostatic;
c) pe suprafaa tegumentelor i mucoaselor se pot administra unguente cu aciune
antifungic;
d) cortizonul se poate administra oral dar i parenteral.
22. Alegei varianta corect:
a) heparina este un anticoagulant cu administrare parenteral;
b) fraxiparina este un antihistaminic de sintez;
c) anticoagulantele nu se pot administra local, sub form de unguente i geluri;
d) cortizonul este un hormon secretat de glanda paratiroid.
23. Identificai afirmaia fals:
a) heparina nu se asociaz n soluie perfuzabil salin izoton cu alte medicamente;
b) tratamentul cu anticoagulante ncepe cu heparin i se continu cu trombostop;
c) n tromboflebite este indicat masajul zilnic cu hepatrombin;
d) gelurile anticoagulante nu se aplic pe mucoase sau rni deschise.
24. Alegei varianta corect:
a) citostaticele nu au efect citotoxic asupra celulelor cu proliferare intens;
b) anticanceroasele inhib celulele normale care se multiplic activ;
c) citostaticele nu favorizeaz dezvoltarea infeciilor;
d) n timpul administrrii citostaticelor nu apar efecte adverse.
25. Alegei varianta incorect:
a) interferonul se administreaz n injecii subcutanate;
b) citostaticele se administreaz parenteral, dar i oral;
c) interferonul are proprieti antifungice;
d) insulina se administreaz parenteral.
26. Identificai afirmaia incorect:
a) antibioticele au proprieti bacteriostatice, bactericide;
b) chimioterapicele sunt substane chimice cu aciune bacteriostatic sau bactericid;
c) anticoagulantele sunt medicamente care ajut coagularea sngelui, acionnd asupra
Ghidul examenului de absolvire 2016 calificarea profesional asistent medical generalist
53

COALA POSTLICEAL SANITAR GRIGORE GHICA-VOD DIN IAI

factorilor plasmatici ai coagulrii;


d) cortizonul are aciune antiinflamatorie i antialergic.
27. Alegei rspunsul corect:
a) administrarea parenteral a medicamentelor se face per os;
b) administrarea parenteral a medicamentelor se face sublingual;
c) administrarea parenteral a medicamentelor se face oral;
d) administrarea parenteral a medicamentelor se face intramuscular.
28. Indicai rspunsul corect referitor la adsorbiea medicamentelor:
a) cea mai mic adsorbie se face pe calea intravenoas de administrare;
b) absorbia cea mai mic se face pe calea intramuscular de administrare;
c) absorbia cea mai mic se face pe calea parenteral de administrare;
d) absorbia cea mai mic se face per os.
29. Alegei rspunsul corect referitor la resorbia medicamentului:
a) prin injecie intramuscular aceasta ncepe imediat dup injectare;
b) prin injecie intramuscular aceasta ncepe instantaneu;
c) prin injecie intramuscular aceasta ncepe dup 5-10 minute de la administrare;
d) prin injecie intramuscular aceasta ncepe dup 1 or de la administrare.
30. Indicai rspunsul corect:
a) medicamentele pot fi introduse direct n snge prin administrare intravenoas;
b) medicamentele pot fi introduse direct n snge prin administrare intraosoas;
c) medicamentele pot fi introduse direct n snge prin administrare subcutanat;
d) medicamentele pot fi introduse direct n snge prin administrare per os.
31. Alegei rspunsul corect:
a) administrarea soluiilor injectabile uleioase se face intramuscular;
b) administrarea soluiilor injectabile uleioase se face intravenos;
c) administrarea soluiilor injectabile uleioase se face intradermic;
c) administrarea soluiilor injectabile uleioase se face pe orice cale.
32. Alegei rspunsul corect:
a) administrarea medicaiei de ctre asistentul medical este o funcie autonom;
b) administrarea medicaiei de ctre asistentul medical este o funcie delegat;
c) administrarea medicaiei de ctre asistentul medical se face la cererea pacientului;
d) administrarea medicaiei de ctre asistentul medical se face la cererea aparintorilor.
33. Alegei rspunsul corect:
a) oxigenul se administreaz intramuscular;
Ghidul examenului de absolvire 2016 calificarea profesional asistent medical generalist
54

COALA POSTLICEAL SANITAR GRIGORE GHICA-VOD DIN IAI

b) oxigenul se administreaz prin sond nazal;


c) oxigenul se administreaz prin sond gastric;
d) oxigenul se administreaz intavenos.
34. Alegei rspunsul corect:
a) pe cale intradermic se pot administra soluii coloidale;
b) pe cale intradermic se pot administra soluii soluii hipertone;
c) pe cale intradermic se pot administra soluii soluii hipotone;
d) pe cale intradermic se pot administra soluii soluii izotone.
35. Indicai rspunsul incorect:
a) ritmul de administrare a soluiilor perfuzabile va fi ntotdeauna de 60-80
picturi/minut;
b) prin perfuzie se administreaz pictur cu pictur soluia medicamentoas pentru
reechilibrare hidroelectrolitic;
c) prin perfuzie pot fi administrate soluii izotone sau hipertone;
d) ritmul de administrare a soluiilor perfuzabile difer dup natura i concentraia
preparatului, starea pacientului.
36. Alegei afirmaia corect:
a) ritmul de administrare al medicamentelor este menionat doar n agenda medical
sau prospectul medicamentului;
b) ritmul de administrare al medicamentelor este cel utilizat i la ali bolnavi;
c) ritmul de administrare al medicamentelor este indicat de medicul curant;
d) ritmul de administrare al medicamentelor este cel solicitat de bolnav.
37. Medicamentele folosite n insuficiena respiratorie acut pot fi:
a) diureticele;
b) doar expectorantele;
c) bronhodilatatoare;
d) doar antibiotice.
38.Identificai afirmaia corect
a) n insuficiena respiratorie oxigenul se administreaz 8-10 litri/min;
b) administrarea oxigenului se face fr dezobstruarea cilor respiratorii;
c) administrarea oxigenului este contraindicat n insuficiena respiratorie acut;
d) n insuficiena respiratorie oxigenul se administreaz n concentraie de 100%.
39.Tratamentul medicamentos n pleurezie presupune:
a) medicaia simptomatic, etiologic, patogenic;
b) doar medicaia etiologic;
Ghidul examenului de absolvire 2016 calificarea profesional asistent medical generalist
55

COALA POSTLICEAL SANITAR GRIGORE GHICA-VOD DIN IAI

c) doar medicaia patogenic;


d) doar medicaia simptomatic.
40.Identificai afirmaia greit:
a) n boala ulceroas medicaia antisecretoare se administreaz naintea meselor;
b) n boala ulceroas medicaia antiacid se administreaz la 1-2 ore dup mese;
c) n boala ulceroas medicaia alcalinizant se administreaz cu 1-2 ore dup mese;
d) n boala ulceroas administrarea medicaiei se face fr a ine cont de mese.
41.Reechilibrarea electrolitic a pacientului cu afeciuni ale cilor biliare:
a) se realizeaz n funcie de rezultatul ionogramei;
b) se realizeaz cu glucoz 33%;
c) se realizeaz cu ser fiziologic i glucoz 33%;
d) cu orice soluie perfuzabil.
42.Identificai afirmaia corect:
a) n caz de vrsturi se pot administra antiemetice pe cale injectabil;
b) n balonare este contraindicat miostinul;
c) n colecistectomie alimentaia poate cuprinde grsimi;
d) este contraindicat n sughi injectarea soluiei hipertone de NaCl.
43.n cistite sunt contraindicate:
a) antiinflamatoarele nesteroidiene;
b) antibioticele;
c) analgezicele;
d) antiinflamatoarele steroidiene.
44. Soluiile macromoleculare hiperosmolare se dilueaz cu:
a) gelofusine
b) hemacel
c) glucoz 5%
d) glucoz 33%.
45. Administrarea topic a medicaiei inhalatorii prezint o serie de avantaje, cu o
excepie:
a) intrarea n aciune mai rapid a medicaiei administrate;
b) severitate i inciden redus a efectelor adverse sistemice;
c) necesitatea unei doze mai mari de medicament;
d) necesitatea unei doze mai mici de medicament.

Ghidul examenului de absolvire 2016 calificarea profesional asistent medical generalist


56

COALA POSTLICEAL SANITAR GRIGORE GHICA-VOD DIN IAI

46. Pentru recoltarea VSH-ului avem nevoie de :


a) 2 ml de snge n eprubeta mov fr anticoagulant;
b) 1,6 ml de snge n eprubeta neagr cu citrat de sodium 3,8%;
c) 2 ml de snge n eprubeta galben cu anticoagulant;
d) 1,6 ml de snge n eprubeta neagr cu florur de sodiu.
47.Identificai afirmaia greit.
a) administrarea intravenoas a unor substane reci poate determina spasm venos;
b) unele medicamente administrate prea rapid pot s produc accidente grave;
c) lipsa de agitare a unor flacoane pot produce accidente prin administrarea unor
concentraii inegale;
d) ritmul rapid de administrare a unor medicamente este irelevant n producerea de
accidente.
48.Calea de administrare subcutanat se recomand pentru:
a) vaccinul Calmette Guerin(BCG);
b) vaccinul anatoxin tetanic purificat i adsorbit (ATPA);
c) vaccinul antirujeolic;
d) vaccinul tetanic adsorbit(VTA)
49. Testarea sensibilitii la antibiotice:
a) nu este obligatorie la toi pacienii;
b) se poate efectua doar prin testul conjunctival;
c) presupune doar testul cutanat;
d) este obligatorie la toi pacienii.
50. Identificai rspunsul corect:
a) anticoagulantele se administreaz intramuscular la pacienii imobilizai la pat i la
cei cu tromboz cardiac;
b) anticoagulantele se administreaz dup natere sau intervenii chirurgicale;
c) cand se administreaz anticoagulante sunt premise toate tipurile de injecii;
d) se maseaz locul injeciei cu anticoagulant.
51. Identificai afirmaia fals:
a) insulina se administreaz prin injectie subcutanat pe faa extern a braului;
b) nebulizarea este utilizat n tratamentul unor afeciuni din sfera ORL;
c) cantitatea maxim de medicament care poate fi administrat fr a provoca efecte
nocive asupra organismului reprezint doza parial;
d) suprancrcarea cordului este o complicaie a terapiei intravenoase.

Ghidul examenului de absolvire 2016 calificarea profesional asistent medical generalist


57

COALA POSTLICEAL SANITAR GRIGORE GHICA-VOD DIN IAI

52. Regulile de administrare a medicamentelor sunt, cu excepia:


a) respectarea medicamentului prescris i respectarea orarului de administrare;
b) respectarea cilor de administrare i a dozajului prescris;
c) evitarea incompatibilitii ntre medicamente;
d) n administrarea medicamentelor nu este necesar respectarea unei ordini precise.
53. Complicaiile terapiei intravenoase sunt, cu excepia:
a) bacteriemia;
b) embolia;
c) infiltraia;
d) iritaie periostal.
54. Educaia pacientului n ceea ce privete aerosoloterapia const n urmtoarele indicaii,
cu excepia;
a) pacientul nu trebuie s fumeze;
b) pacientul poate vorbi pe durata administrrii aerosolilor;
c) pe durata nebulizrii va efectua respiraii adnci, regulate;
d) se va spla pe fa dup tratament, dac se utilizeaz o masc de aerosoli.
55. Dintre accidentele i incidentele injeciei intramusculare enumerm, cu excepia
a) supuraie aseptic datorat unor substane care nu sunt resorbite;
b) embolie uleioas;
c) revrsarea soluiei la suprafaa pielii;
d) durere vie.
56. Identificai afirmaia fals:
a) calea parenteral este avantajoas datorit obinerii unui efect rapid;
b) soluiile uleioase se administreaz prin injecie intramuscular;
c) administrarea prin perfuzie se alege n cazul pacienilor incontieni sau cu
hemoragie digestiv;
d) procedurile medicale se execut fr consimmntul pacientului.
57. n funcie de consisten se disting urmtoarele categorii de medicamente, cu excepia:
a) solide;
b) lichide;
c) gazoase;
d) toxice.
58. Care dintre enunurile de mai jos referitoare la principiile de administrare a medicaiei
este incorect:
a) nu este necesar informarea pacientului;
Ghidul examenului de absolvire 2016 calificarea profesional asistent medical generalist
58

COALA POSTLICEAL SANITAR GRIGORE GHICA-VOD DIN IAI

b) este necesar verificarea dozei;


c) este necesar verificarea cii de administrare;
d) este necesar verificarea identitii pacientului.
59. Care dintre afirmaiile referitoare la injecia subcutanat este fals:
a) reprezint injecia hipodermic;
b) locul de elecie este faa anterioar a antebraului;
c) locul de elecie este faa antero-extern, 1/3 superioar a coapsei;
d) se administreaz heparinele fracionate.
60. Prin injecia intravenoas se pot administra urmtoarele droguri, cu excepia :
a) soluiilor uleioase;
b) clorurii de potasiu;
c) cantiti mari de soluii;
d) xilinei n bolus.
61. Urmtoarele afirmaii sunt adevrate, cu excepia:
a) o reacie toxic la un medicament poate fi acut, datorat dozelor excesive, sau
cronic, datorat acumulrii progresive a medicamentului n corp;
b) reaciile idiosincrazice sunt reacii normale ce pot s apar la administrarea unui
medicament;
c) o reacie alergic la un medicament este rezultatul unei reacii antigen-anticorp;
d) testarea alergiei se face naintea administrarii primei doze dintr-un medicament.
62. Identificai avantajul nebulizrii din enunurile de mai jos:
a) se utilizeaz la pacienii care nu pot folosi corect spray-ul sau dispozitivele de
inhalare cu pudr uscat;
b) costurile ridicate (nebulizoarele ultrasonice) i dificultatea procurrii soluiilor
medicamentoase;
c) eficacitatea variabil ce depinde de factori tehnici, sau individuali;
d) trebuie avut o anumit for inspiratorie pentru inhalarea eficient a aerosolilor.
63. Care dintre urmtoarele afirmaii este fals ?
a) aparatul de urgen este o mic farmacie care satisface situaiile neprevzute i de
urgen dintr-o secie;
b) aparatul de urgen este o mic farmacie care satisface necesarul de medicamente
dintr-o secie;
c) aparatul de urgen este administrat de ctre asistenta ef;
d) aparatul de urgen trebuie amplasat n camera de gard.

Ghidul examenului de absolvire 2016 calificarea profesional asistent medical generalist


59

COALA POSTLICEAL SANITAR GRIGORE GHICA-VOD DIN IAI

64. Care dintre urmtoarele afirmaii reprezint reguli generale de administrare a


medicamentelor?
a) schimbarea medicamentului prescris cu unul asemntor dac nu este acceptat de
bolnav;
b) prelungirea intervalelor de administrare a medicamentelor atunci cnd asistenta
crede c este necesar;
c) evitarea incompatibilitilor de medicamente;
d) schimbarea cii de administrare atunci cnd asistenta consider c este necesar.
65. n ce ordine vei administra medicamentele urmtoare la pacientul dumneavoastr?
a) ampicilin 1 capsul per os, algocalmin i no-spa cte 1 fiol intramuscular.,
diclofenac 1 supozitor intrarectal;
b) diclofenac 1 supozitor intrarectal, algocalmin 1 fiol intramuscular, ampicilin 1
capsul per os, no-spa 1 fiol intramuscular;
c) no-spa 1 fiol intramuscular, algocalmin 1 fiol intramuscular. diclofenac 1
supozitor intrarectal, ampicilin 1 capsul per os;
d) ampicilin 1 capsul per os, diclofenac 1 supozitor intrarectal, algocalmin i no-spa
cte 1 fiol intramuscular
Modulul 23. Pneumologie i nursing specific
Dr. Mihaela Ivan, prof. Tania Bararu, prof. Carmen Rusu
1. Cauzele dispneei cronice sunt, cu excepia:
a) insuficiena cardiac stng;
b) pericardita cronic constrictive;
c) epiglotita infecioas;
d) anemia cronic.
2. Care dintre urmtoarele tuberculostatice este de linia nti :
a) amikacina;
b) rifampicina;
c) levofloxacina;
d) gatifloxacina.
3. Efectele adverse ale etambutolului sunt, cu excepia:
a) nevrita retrobulbar;
b) scotoame;
c) prurit;
d) surditate.

Ghidul examenului de absolvire 2016 calificarea profesional asistent medical generalist


60

COALA POSTLICEAL SANITAR GRIGORE GHICA-VOD DIN IAI

4. Care dintre urmtoarele afirmaii este fals?


a) astmul bronic este o afeciune inflamatorie cronic a cilor aeriene;
b) astmul bronic se caracterizeaz prin episoade recurente de wheezing;
c) simptomele n astmul bronic sunt asociate cu un sindrom restrictiv;
d) inflamaia n astmul bronic este asociat cu hiperreactivitate bronic.
5. Sunt examinri efectuate n bronhopatia cronic obstructiv (BPOC), cu excepia:
a) probe funcionale respiratorii;
b) electrocardiogram;
c) ecografie cardiac;
d) pletismografie.
6. Sunt semne de gravitate n pneumotorax, cu excepia:
a) dispneea major;
b) bradipneea;
c) cianoza;
d) hipoxia.
7. Identificai situaia n care apare pneumotoraxul spontan secundar:
a) traumatism toracic;
b) BPOC;
c) postpuncie pleural;
d) dup ventilaie mecanic.
8. Sunt pneumoalergeni, cu excepia:
a) cinii;
b) pisicile;
c) pianjenii;
d) acarienii.
9. Identificai complicaia ce lipsete n pneumonia lobar cu pneumococ:
a) meningita;
b) otita;
c) artrita;
d) sinuzita.
10. Identificai caracteristica legat de pneumonia franc lobar:
a) tratament cu macrolide;
b) semne extrarespiratorii digestive i neurologice;
c) opacitate alveolar sistematizat;
d) tuse seac.
Ghidul examenului de absolvire 2016 calificarea profesional asistent medical generalist
61

COALA POSTLICEAL SANITAR GRIGORE GHICA-VOD DIN IAI

11. Evidenierea bacilului Koch din sput, la examenul direct, se realizeaz prin
a) nsmnarea pe mediul Lovenstein-Jensen;
b) nsmnarea pe mediul Stuwart;
c) nsmnarea pe geloz simpl;
d) tehnica Ziehl-Nielsen.
12. Alegei afirmaia adevrat referitoare la hipoxemie:
a) scderea saturaiei O2 n sngele arterial i scderea presiunii pariale;
b) scderea saturaiei O2 n sngele arterial i scderea presiunii arteriale;
c) scderea saturaiei O2 n sngele venos i scderea presiunii pariale;
d) scderea saturaiei O2 n sngele arterial i creterea presiunii pariale.
13. Identificai afirmaia adevrat referitoare la hipercapnie:
a) presiunea parial a CO2 din sngele venos este crescut;
b) presiunea parial a CO2 din sngele arterial este crescut;
c) presiunea parial a CO2 din sngele venos i arterial este crescut;
d) presiunea parial a CO2 este de 41 mmHg.
14. Alegei afirmaia adevrat:
a) n cavitatea pleural poate exista lichid pleural nchistat de tip inflamator;
b) lichidul pleural transudat se ntlnete n afeciuni ale aparatului respirator;
c) n afeciuni cardiace decompensate lichidul pleural este de tip inflamator;
d) lichid pleural de tip exudat se ntlnete n afeciuni cardiace .
15. Alegei definiia corect referitoare la fibroscopie:
a) reprezint examinarea indirect a arborelui bronic;
b) reprezint examinarea direct a arborelui bronic i a cavitii pleurale;
c) reprezint examinarea direct a arborelui traheo-bronic;
d) toate rspunsurile sunt corecte.
16. Identificai rspunsul corect:
a) intradermoreacia mai mare de 10 mm reprezint infecie tuberculoas absent;
b) intradermoreacia mai mare de 10 mm reprezint infecie tuberculoas prezent;
c) intradermoreacia mai mic de 10 mm indic prezena infeciei tuberculoase;
d) intradermoreacia mai mare de 5 mm indic prezena infeciei tuberculoase.
17. Alegei afirmaia corect legat de sputa din astmul bronic:
a) este sero-mucoas;
b) este alb-sidefie cu aspect perlat;
c) este mucopurulent;
d) este ruginie.
Ghidul examenului de absolvire 2016 calificarea profesional asistent medical generalist
62

COALA POSTLICEAL SANITAR GRIGORE GHICA-VOD DIN IAI

18. Identificai afirmaia fals legat de dispnee:


a) reprezint respiraie anevoioas
b) reprezint scderea ritmului respirator;
c) reprezint oprirea respiraiei;
d) reprezint respiraie modificat.
19. Alegei afirmaia adevrat:
a) examenul sputei permite identificarea microorganismelor responsabile de infeciile
bronho-pulmonare;
b) recoltarea sputei se face n poziie eznd, far hidratare i respiraii profunde,
urmate de efort de tuse;
c) recoltarea sputei poate pune diagnosticul de tuberculoz renal;
d) recoltarea sputei pentru diagnosticul tuberculozei pulmonare se face numai n
salon.
20. Identificai caracteristica corect referitoare la respiraia Biot:
a) respiraie cu ritm regulat;
b) respiraie cu amplitudine i frecven complet neregulate, cu pauze apneice variabile;
c) respiraii de amplitudine foarte mare;
d) respiraii de amplitudine regulat.
21. Glucocorticoizii sunt indicai n terapia astmului bronic n urmtoarea situaie:
a) la orice pacient la care boala este controlat prin bronhodilatatoare inhalatorii;
b) n criza de astm uoar;
c) n astmul bronic cu crize frecvente;
d) n criza de astm bronic uoar care evolueaz concomitent cu pneumonie.
22.Identificai care este valoarea saturaiei oxigenului de la care este indicat
oxigenoterapia:
a) sub 98%;
b) sub 95% ;
c) < 70%;
d) < 90%.
23. Care din urmtoarele afirmaii privind tuberculoza este fals:
a) tuberculoza este o boal contagioas;
b) tuberculoza este determinat de bacilul Mycobacterium tuberculosis;
c) tuberculoza se transmite pe cale aerian, de la om la om;
d) localizarea pulmonar nu este predominant.

Ghidul examenului de absolvire 2016 calificarea profesional asistent medical generalist


63

COALA POSTLICEAL SANITAR GRIGORE GHICA-VOD DIN IAI

24. Care din urmtoarele afirmaii legate de tratamentul cu glucocorticoizi inhalatori n


astmul bronic este adevrat ?
a) au efecte adverse sistemice;
b) pot produce candidoz oral i disfonie;
c) au efect imediat;
d) scad nevoia de hidrocarbonai orali.
25. Care dintre urmtoarele afirmaii despre pneumonie este fals:
a) este o infecie a aparatului bronho-pulmonar;
b) reprezint o boal singular, izolat la parenchimul pulmonar;
c) este caracterizat de febr i expectoraie ruginie;
d) tratamentul antimicrobian nu este necesar.
26. Mecanismele de aprare ale tractului respirator sunt, cu excepia:
a) tusea;
b) strnutul;
c) nchiderea reflex a gurii;
d) macrofagele alveolare.
27. Identificai informaia corect legat de momentul administrrii medicaiei
tuberculostatice:
a) se administreaz ntr-o singur priz, seara;
b) se administreaz n dou prize, la 12 ore;
c) se administreaz dimineaa a jeun;
d) se administreaz innd seama de interaciunile alimentare n cazul utilizrii
rifampicinei.
28. Complicaiile hemodinamice ale hemoptiziei sunt, cu excepia:
a) bradicardie;
b) tahicardie ;
c) hipotensiune arterial;
d) oligoanurie.
29. Identificai informaia adevrat referitoare la toracoscopia medical sau chirurgical:
a) este realizat fr anestezie local;
b) nu presupune crearea unui pneumotorax;
c) poate fi realizat pentru recoltarea unei biopsii, find alternativ la toracotomie ;
d) pacientul poate mnca i bea n ziua toracoscopiei.
30. Identificai afirmaia fals:
a) hemoptizia este precedat de: senzaie de cldur retrosternal, gust srat uor
Ghidul examenului de absolvire 2016 calificarea profesional asistent medical generalist
64

COALA POSTLICEAL SANITAR GRIGORE GHICA-VOD DIN IAI

metalic, jen laringian, tuse;


b) pacienii cu SaO2 < 88% necesit administrarea de oxigen;
c) tinitus se definete ca zgomot n urechi sau acufene;
d) toracocenteza stabilete o legtur ntre cavitatea pericardic i mediul exterior prin
intermediul unui ac de puncie.
31. Alegei afirmaia adevrat:
a) canula nazal este utilizat rar n administrarea oxigenului;
b) masca facial simpl de oxigen asigur un FiO2 de 0.60-0.80;
c) monitorizarea oxigenoterapiei se realizeaz utiliznd gazometria arterial;
d) n afeciunile pulmonare oxigenul se administreaz timp de 6 ore totdeauna.
32. Este fals afirmaia despre tromboembolismul pulmonar:
a) nu poate fi diagnosticat;
b) este determinat de migrarea unui embolus n circulaia arterial pulmonar;
c) embolia pulmonar este rar cauzat de grsime, aer sau lichid amniotic;
d) embolia pulmonar este n majoritatea cazurilor o complicaie a trombozei venoase
profunde.
33. Legat de testarea tuberculinic cutanat sunt adevrate afirmaiile, cu excepia
a) injectarea trebuie fcut pe faa anterioar a antebraului, la unirea 1/3 superioare
cu 2/3 inferioare;
b) se injecteaz strict intradermic de 0,1 ml din soluia de 20 U/ml;
c) reacie tuberculinic < 10 mm este considerat negativ, diagnosticul este de
infecie tuberculoas prezent;
d) injectarea corect este urmat de apariia unei papule albe, n coaj de
portocal.
34. Alegei afirmaia incorect referitoare la pleurezii:
a) reprezint acumularea intrapleural de lichid cu caracter de exudat;
b) lichidul poate fi liber n marea cavitate;
c) lichidul poate fi nchistat n pleura compartimentat;
d) acumularea de lichid este consecutiv unui proces inflamator al foielor pleurale.
35. Care dintre urmtoarele afirmaii este adevrat?
a) hematemeza reprezint eliminarea, pe gur, de snge nchis la culoare, ca zaul de
cafea, n urma unui efort de tuse;
b) cnd nevoia de a respira este perturbat problemele de dependen ce pot s apar
sunt dispneea, obstrucia cilor respiratorii i disfonia;
c) hematemeza reprezint eliminarea, pe gur, de snge nchis la culoare, ca zaul de
cafea;
Ghidul examenului de absolvire 2016 calificarea profesional asistent medical generalist
65

COALA POSTLICEAL SANITAR GRIGORE GHICA-VOD DIN IAI

d) hemoptizia reprezint eliminarea de snge, rou, fr efort de tuse.


36. Identificai afirmaia adevrat legat de puncia pleural:
a) toracocenteza are ca indicaie terapeutic introducerea de citostatice n cavitatea
pericardic;
b) este contraindicat dac se suspicioneaz un anevrism de aort;
c) pentru prevenirea ocului vagal se va administra subcutanat, cu 30 minute nainte
de puncie adrenalin;
d) edemul cardiac reprezint una din complicaiile ce pot s apar n urma
toracocentezei.
37. n timpul oxigenoterapiei sunt corecte urmtoarele intervenii, cu o excepie:
a) pacientul poate sta fie n semiezd, fie n decubit dorsal;
b) este contraindicat poziia Fowler;
c) se urmrete periodic TA, SaO2 i FC;
d) se efectueaz toaleta nrilor cu ser fiziologic;
38. Care dintre afirmaiile referitoare la pulsoximetrie este incorect:
a) permite monitorizarea neinvaziv a saturaiei n oxigen a sngelui periferic;
b) folosete un dispozitiv medical computerizat;
c) se plaseaz la nivelul indexului sau mediusului minii nondominante;
d) se pstreaz nemicat n aceeai poziie minim 24 ore;
39. Pleurezia tuberculoas necesit pentru confirmarea diagnosticului explorrile de mai
jos, cu excepia:
a) intradermoreacia la tuberculin;
b) arteriografie;
c) examenul lichidului pleural;
d) biopsia pleural;
40. Alegei afirmaia corect legat de rolul atropinei administrate nainte de puncia
pleural:
a) calmeaz pacientul;
b) nltur durerea;
c) previne sincopa vagal;
d) previne tusea;
41. Sunt adevrate afirmaiile referitoare la examenul computer tomograf toracic(CT), cu
excepia:
a) pacientul nu trebuie s mnnce i s bea cu 24 ore nainte;
b) se efectueaz testarea sensibilitii pacientului la substana de contrast;
Ghidul examenului de absolvire 2016 calificarea profesional asistent medical generalist
66

COALA POSTLICEAL SANITAR GRIGORE GHICA-VOD DIN IAI

c) pentru CT nativ nu este necesar a se recolta analize de snge i testarea substanei;


d) utilizarea substanei de contrast impune hidratare corespunztoare a pacientului.
42. Care sunt manifestrile de independen n satisfacerea nevoii de a respira ?
a) numr de respiraii / minut la adult egal cu 16- 18 / minut, dispnee, tuse, cianoz,
hiperpirexie;
b) numr de respiraii / minut la adult egal cu 16- 18 / minut, simetria micrilor
respiratorii, respiraii ritmice, nezgomotoase, mucoas nazal, faringian i broic
umede, somn odihnitor, tegumente normal colorate, volum curent vehiculat n
cursul unui inspir/ expir normal , egal cu 500 ml aer;
c) sunt semnele i simptomele ntlnite la pacienii cu afeciuni respiratorii;
d) dispnee, tuse cu expectoraie uscat, hipertermie, hipoxie, cianoz, hipocratism
digital.
43. Sursele de dificultate de ordin fizic ( biologic ) care determin apariia problemelor de
dependena la pacienii cu afeciuni respiratorii sunt :
a) toate bolile aparatului respirator;
b) factorii meteorologici, condiii nefavorabile de locuit, de munc, lipsa alimentaiei,
prezenta alergenilor;
c) alterarea integritii mucoasei nazale, faringiene, bronice, obstrucia cilor
respiratorii, traumatisme toracice, deformri ale coloanei vertebrale, inhalaii de
corpi strini, microorganisme ( bacterii, virusuri, fungi ), vrsta, sexul, constituia
fizic, efortul fizic, calitatea somnului;
d) cauzate de etiologia bolilor pulmonare.
44. Comunicarea cu pacientul respirator, n camera de urgen, se face uneori cu dificultate:
a) deoarece pacientul nu cunoate termenii medicali;
b) deoarece pacientul nu dorete s vorbeasc pentru c se simte ru;
c) datorit severitii alterrii funciei respiratorii ( dispnee cu tahipnee, tahicardie,
transpiraii, cianoza);
d) deoarece nu am adaptat conversaia la nivelul de nelegere al pacientului.
45. Igiena cavitii bucale la pacienii respiratori cronici este foarte important pentru c:
a) pacienii au un miros respingtor pentru c sunt fumtori;
b) au halen respiratorie;
c) asigur o dentiie sntoas.
d) medicaia inhalatorie favorizeaz candidoza bucal, tusea urmat de expectoraie,
uneori purulent, determin contaminarea suplimentar a cavitii bucale.
46. Metoda cea mai folosit pentru recoltarea sputei este expectoraia, care uneori necesit
hidratare, nebulizare, drenaj postural sau aspiraia bronic. Care dintre urmtoarele
Ghidul examenului de absolvire 2016 calificarea profesional asistent medical generalist
67

COALA POSTLICEAL SANITAR GRIGORE GHICA-VOD DIN IAI

afirmaii este adevrat:


a) pacientul expectoreaz ntr-un recipient steril n salon;
b) pacientul expectoreaz dimineaa ntr-un recipient steril cu capac, ntr-o camer
special amenajata, dup ce a fost instruit;
c) nu este necesar pregtire prealabil deoarece toi pacienii respiratori tuesc;
d) nu sunt necesare msuri de protecie a mediului ambiant pentru c pacienii
respiratori sunt izolai.
47. Identificai afirmaia adevrat referitoare la intradermoreacia la tuberculin:
a) se face administrnd intradermic 0,1 ml tuberculin pe faa anterioar a antebraului
stng, la ntlnirea a 2/3 distale cu 1/3 proximal;
b) se realizeaz folosind tehnica injeciei subcutanate;
c) se realizeaz n regiunea deltoidian deoarece este un vaccin;
d) se realizeaz sub piele deoarece este un test de sensibilitate.
48. Alegei afirmaia adevrat:
a) tratamentul mpotriva tuberculozei pulmonare se face cu isoniazid, rifampicin,
pirazinamid, etambutol, streptomicin;
b) tratamentul mpotriva tuberculozei pulmonare se face cu penicilina;
c) tratamentul mpotriva tuberculozei pulmonare se face cu antibiotice cu spectru larg
conform antibiogramei .
d) alimentaia sntoas i ceaiurile din plante sunt suficiente pentru tratarea
tuberculozei pulmonare.
49. Sunt false afirmaiile urmtoare, cu privire la administrarea tratamentului
tuberculostatic, cu excepia:
a) tratamentul se administreaz de ctre persoane responsabile ( personal medical, n
spital, sau membrii ai familiei sau ai comunitii, la domiciliu ), gratuit, sub directa
observare;
b) autoadministrare conform reetei eliberat de medicul de familie;
c) se administreaz pe cale oral sau injectabil ca orice alt antibiotic;
d) nu necesit msuri speciale deoarece tuberculoza este o infecie.
50. Administrarea aerosolilor dozai sub form de spray ( de exemplu salbutamol,
bronhodilatator cu aciune rapid ) se face:
a) pe cale inhalatorie, prin inhalarea unei doze(puf) n timpul inspirului, urmat de
apnee 10 secunde;
b) prin aplicaii nazale, cte 1 puf n fiecare nar;
c) prin aplicaii bucale;
d) prin nebulizare.

Ghidul examenului de absolvire 2016 calificarea profesional asistent medical generalist


68

COALA POSTLICEAL SANITAR GRIGORE GHICA-VOD DIN IAI

51. Administrarea aerosolilor sub form de soluie se face folosind urmtoarele materiale:
a) mnui, soluie medicamentoas, canul nazal;
b) un vas cu ap cald, soluie pentru inhalaii, prosop;
c) dispozitiv pentru administrat aerosolii sub form de spray;
d) masc cu pahar nebulizator, soluie medicamentoas, surs pentru formarea
microparticulelor (sursa de oxigen sau aparat electric), mnui, pahar pentru
expectoraie, batiste de unic ntrebuinare.
52. Materiale necesare pentru administrarea oxigenului sunt:
a) sursa de oxigen, debitmetru, barbotor, interfa (masc/ochelari/ sond);
b) este suficient doar sonda endonazal deorece sursa se afl n perete;
c) umidificator i masca facial;
d) masca facial, ochelari sau sonda endonazal, mnui.
53. Oxigenoterapia de lung durat ( OLD ) este o metod de tratament pentru pacienii
dependeni de oxigen. Pacienii i autoadministreaz oxigen la domiciliu folosind :
a) butelie cu oxigen lichid.
b) extractor sau concentrator de oxigen, umidificator i canule nazale ( ochelari ).
c) ministaie de oxigen.
d) nu se poate administra oxigen la domiciliu pentru c este pericol de explozie.
54. Pot face spirometrie pacienii, cu excepia:
a) care au suferit recent intervenii chirurgicale pe torace sau abdomen, care tuesc i
expectoreaz, au hemoptizie, sau din diferite motive nu pot coopera;
b) care au astm bronic;
c) care nu i-au administrat tratamentul inhalator la timp;
d) care sunt obezi.
55. Fibrobronhoscopia sau endoscopia bronic este o investigaie care :
a) analizeaz tubul digestiv deorece endoscopul se introduce prin cavitatea bucal;
b) exploreaz arborele bronic i este util pentr stabilirea diagnosticului, extragerea
corpilor strini, aspirarea secreiilor;
c) este folosit n tratamentul bolilor pulmonare;
d) care se face pacienilor cu boli ale colonului.
56. Fibrobronhoscopul flexibil se sterilizeaz dup fiecare utilizare, conform unui protocol
bine stabilit folosindu-se :
a) imersia n cuve ce conin substane puternic antiseptice ( cum ar fi glutaraldehida ),
aa numita sterilizare la rece;
b) sterilizarea la autoclav;
c) se spal cu ap steril i se terge cu o compres cu alcool pentru c altfel se
Ghidul examenului de absolvire 2016 calificarea profesional asistent medical generalist
69

COALA POSTLICEAL SANITAR GRIGORE GHICA-VOD DIN IAI

distruge fibr optic;


d) nu se sterilizeaz deoarece trebuie s fie de unic ntrebuinare.
Modulul 24. Cardiologie i nursing n cardiologie
Dr. Gabriela Turcu, prof. Mihaela Postelnicu, prof. Alina Ivanov
1. Identificai afirmaia corect:
a) n stenoza mitral pacientul prezint: tuse, dispnee, hemoptizie;
b) febra este specific pacientului cu stenoz mitral;
c) n stenoza mitral pacientul prezint edem al valvei;
d) tahicardia este un simptom specific stenozei mitrale.
2. Identificai afirmaia corect privind pericardita acut exudativ sau lichidian:
a) durerea precordial se accentueaz odat cu acumularea de lichid;
b) dispneea depinde de cantitatea de lichid;
c) zgomotele cardiace sunt accentuate;
d) frecatura pericardic apare precoce.
3. Alegei varianta de rspuns corect privind cauza cea mai frecvent de moarte subit
cardiac :
a) bradicardia sinusal;
b) fibrilaia ventricular;
c) fibrilaia atrial;
d) tahicardia paroxistic.
4. Alegei formularea corect:
a) bloc interatrial;
b) bloc atrio-ventricular;
c) bloc interventricular;
d) bloc sino carotidian.
5. Identificai varianta corect:
a) cardiopatiile congenitale necianogene au unt stnga dreapta;
b) cardiopatiile congenitale necianogene au unt dreapta stnga;
c) cardiopatiile congenitale necianogene produc cianoza;
d) cardiopatiile congenitale necianogene nu presupun comunicare ntre circulaia
sistemic i cea pulmonar.
6. Identificai criteriul de diagnostic n endocardita bacterian:
a) febra cu frison;
b) semne de reumatism articular acut ;
Ghidul examenului de absolvire 2016 calificarea profesional asistent medical generalist
70

COALA POSTLICEAL SANITAR GRIGORE GHICA-VOD DIN IAI

c) dou hemoculturi pozitive cu acelai germene;


d) tahicardie sinusal.
7. Identificai caracteristica durerii anginoase:
a) dispare la efort;
b) are sediul pe o suprafa mic;
c) se nsoete de palpitaii;
d) are caracter constrictiv.
8. Insuficiena cardiac stng acut se manifest prin:
a) fibrilaie ventricular;
b) embolie pulmonar;
c) edem pulmonar acut;
d) hipotensiune arterial.
9. Alegei varianta corect de rspuns referitoare la durerea din infarctul miocardic acut:
a) cedeaz la nitroglicerin;
b) dureaz 10 15 min;
c) cedeaz la opiacee;
d) se nsoete de hipertensiune arterial.
10. Alegei varianta corect de tratament n hipertensiunea arterial:
a) opiacee sublingual;
b) regim hiposodat i hipolipidic;
c) repaus la pat;
d) administrarea de nitroglicerin.
11. Identificai afirmaia adevrat:
a) fonocardiograma este reprezentarea grafic a zgomotelor produse n cursul unui
ciclu cardiac;
b) apexocardiograma este o metod de explorare bazat pe nregistrarea ultrasunetelor
strbtute i reflectate la nivelul cordului;
c) cateterismul cardiac reprezint nregistrarea grafic a ocului apexian;
d) oscilometria reprezint nregistrarea grafic a pulsului arterial.
12. Cateterismul cardiac reprezint:
a) nregistrarea grafic a rezultantei fenomenelor bioelectrice din cursul unui ciclu
cardiac.
b) introducerea unei sonde radioopace pe cale intravenoas sau arterial n cavitile
inimii sau n vasele mari
c) reprezentarea grafic a zgomotelor produse n cursul unui ciclu cardiac.
Ghidul examenului de absolvire 2016 calificarea profesional asistent medical generalist
71

COALA POSTLICEAL SANITAR GRIGORE GHICA-VOD DIN IAI

d) explorarea bazat pe nregistrarea ultrasunetelor strbtute i reflectate la nivelul


cordului.
13. Oscilometrul Pachon se folosete pentru:
a) msurarea tensiunii arteriale;
b) msurarea pulsului periferic;
c) msurarea amplitudinii pulsaiilor peretelui arterial;
d) msurarea presiunii venoase.
14. Identificai afirmaia fals:
a) presiunea venoas periferic se determin cu ajutorul manometrului Claude;.
b) oscilometria se determin cu ajutorul oscilometrului Pachon;
c) electrocardiograma se nregistreaz cu ajutorul sfigmometrului;
d) ecocardiograma se determin cu ajutorul ultrasunetelor strbtute i reflectate la
nivelul cordului.
15. Pregtirea bolnavului pentru efectuarea electrocardiogramei presupune:
a) efectuarea unui lucru mecanic dozat (biciclet ergometric), cu aceiai intensitate,
urmrindu-se modul de adaptare a organismului;
b) aezarea pacientului n decubit dorsal cu braele ntinse, relaxate, sprijinite, aezate
la nivelul atriului drept;
c) bolnavul nu va mnca cu 24 de ore naintea examenului;
d) bolnavul va fi transportat cu 10-15 minute nainte de nregistrare pentru aclimatizare
i va fi aezat comod pe patul de consultaii, cu musculatura relaxat.
16. Alegei rspunsul corect:
a) presiunea venoas central se determin cu ajutorul tensiometrului;
b) presiunea venoas periferic se determin cu ajutorul manometrului Claude;
c) pregtirea pacientului pentru determinarea presiunii venoase este asemntoare cu
pregtirea pentru intervenii chirurgicale;
d) maneta aparatului se fixeaz la nivelul dorit, pe membrul de examinat.
17. Care variant este fals?
a) valoarea normal a presiunii venoase este 11-12 cm H2O;
b) valoarea normal a presiunii arteriale sistolice este 10-14 cm Hg;
c) valoarea normal a pulsului n flutter-ul atrial este de 60 pulsaii/minut;
d) valoarea normal a respiraiei la adult este 16-18 respiraii / minut.
18. Alegei afirmaia fals:
a) angiografia reprezint introducerea unei substane de contrast, pe cale intravenoas,
pentru vizualizarea interiorului vaselor i al cavitilor inimii;
Ghidul examenului de absolvire 2016 calificarea profesional asistent medical generalist
72

COALA POSTLICEAL SANITAR GRIGORE GHICA-VOD DIN IAI

b) arteriografia periferic reprezint introducerea substanei de contrast prin injecie


intravenoas pentru vizualizarea arterelor periferice;
c) aortografia reprezint introducerea substanei de contrast prin cateter sau puncie,
intraaortic, pentru evidenierea aortei;
d) flebografia reprezint introducerea intravenoas a substanei de contrast pentru
evidenierea, de cele mai multe ori, a venelor membrelor inferioare i a venei cave
inferioare.
19. Determinarea timpului de circulaie scoate n eviden:
a) dispneea cardiac din insuficiena ventricular stng;
b) dispneea pulmonar din astmul bronic;
c) insuficiena cardiac dreapt i gradul de umplere a patului vascular venos;
d) pericardita constrictiv i leziunile tricuspidiene.
20. Alegei afirmaia corect:
a) puncia pericardic se execut n cazurile n care se acumuleaz lichid ntre foiele
pericardului ca urmare a inflamaiei, transsudaiei sau hemoragiei;
b) puncia pericardic se execut n spaiul VII-VIII intercostal pe linia axilar
posterioar;
c) n urma punciei pericardice acul ptrunde n miocard i apar micri ale acului
sincrone cu micrile inimii;
d) ocul pericardic este una dintre indicaiile punciei pericardice.
21. Pregtirea fizic a pacientului pentru puncia pericardic const din:
a) aezarea pacientului n poziie decubit lateral, cu spatele la marginea patului;
b) controlul n preziua punciei a timpului de sngerare, timpului de coagulare i a
timpului Quick;
c) examinarea radiologic a toracelui, oxigenoterapie;
d) se interzice pacientului s urineze cu cteva ore naintea punciei.
22. Identificai afirmaia fals:
a) dup puncia pericardic se monitorizeaz pulsul, tensiunea arterial, respiraia;
b) evacuarea rapid a lichidului determin apariia edemului pulmonar acut;
c) se aplic comprese reci pe regiunea precordial dac se presupune o hemoragie
intrapericardic;
d) decomprimarea brusc a cavitii pericardice determin apariia fenomenelor de
insuficien cardiac.
23. Gsii varianta fals:
a) anticoagulantele sunt medicamente care mpiedic coagularea sngelui;
b) heparina este un medicament cu efect anticoagulant de scurt durat;
Ghidul examenului de absolvire 2016 calificarea profesional asistent medical generalist
73

COALA POSTLICEAL SANITAR GRIGORE GHICA-VOD DIN IAI

c) pentru monitorizarea tratamentului cu anticoagulante se recolteaz periodic timpul


Quick;
d) este obligatorie asocierea a cel puin 2 medicamente injectabile cu efect
anticoagulant.
24. Identificai afirmaia corect:
a) afebrilitatea este ntlnit frecvent n endocardita infecioas;
b) hemoculturile sunt eseniale pentru stabilirea diagnosticului i pentru orientarea sau
controlul eficienei terapiei;
c) recoltarea hemoculturilor n endocardita infecioas se face doar n plin febr;
d) nsmnarea sngelui pentru hemocultur se face ori pe medii aerobe, ori pe medii
anaerobe.
25. Respectnd regulile de recoltare a sngelui pentru hemocultur, la un pacient cu
endocardit bacterian, alegei afirmaia fals:
a) se recolteaz snge venos pe medii de cultur aerobe, medii anaerobe sau pe medii
de cultur mbogite cu lactoz/mediu Drigalski;
b) nsmnarea pe medii de cultur se face imediat pentru a se evita coagularea
sngelui;
c) hemoculturile recoltate se trimit imediat la laborator sau se pstreaz la termostat la
temperatura de 370c;
d) se recolteaz doar 3 hemoculturi pentru fiecare pacient n primele 24 de ore de la
internare.
26.Alegei varianta fals:
a) ngrijirea unui pacient cu pericardit acut vizeaz combaterea manifestrilor de
iritaie pericardic, combaterea infeciei, prevenirea complicaiilor;
b) ngrijirea unui pacient cu tromboflebit vizeaz mbuntirea irigaiei arteriale
periferice, prevenirea complicaiilor, combaterea stazei venoase;
c) ngrijirea unui pacient cu endocardit infecioas vizeaz combaterea infeciei,
prevenirea emboliei, asigurarea unei alimentaii uor digerabile n perioada febril,
educarea pacientului privind prevenirea recidivelor;
d) ngrijirea unui pacient cu varice vizeaz favorizarea circulaiei venoase, prevenirea
complicaiilor, promovarea confortului.
27. Determinarea timpului de circulaie pentru a scoate n eviden insuficiena cardiac
nc din faza incipient, ajutnd la diferenierea dispneei cardiace din insuficiena
ventricular stng de dispneea pulmonar, presupune:
a) introducerea n snge a unor substane test i detectarea lor obiectiv i subiectiv
la o anumit distan de la locul de administrare unde apare o reacie caracteristic,
cronometrnd timpul necesar pentru parcurgerea distanei respective;
Ghidul examenului de absolvire 2016 calificarea profesional asistent medical generalist
74

COALA POSTLICEAL SANITAR GRIGORE GHICA-VOD DIN IAI

b) injectarea pe cale intravenoas a unei substane sterile colorate de preferin


albastru Evans n soluie 0,5%, 4 mg/kilocorp.;
c) introducerea unei sonde radioopace pe cale venoas sau arterial, n cavitile inimii
sau n vasele mari;
d) exercitarea unei staze venoase la nivelul braului timp de 5 minute, printr-o manet
pneumatic umflat la 10 mm sub presiunea sistolic i observarea apariiei
peteiilor n numr mai mare de 1-3 considerat ca test pozitiv.
28. Identificai afirmaia fals referitoare la oscilometrie:
a) oscilometria este o metod prin care se evideniaz amplitudinea pulsaiilor peretelui
arterial cu ajutorul oscilometrului Pachon;
b) maneta aparatului se fixeaz la nivelurile dorite pe membrele bolnavului, de unde
pulsaiile se transmit la manometru;
c) regiunile la care se cerceteaz oscilometria n mod obinuit sunt 1/3 inferioar i
superioar a gambei, 1/3 inferioar a coapsei, antebraul i braul;
d) msurarea se poate executa cu manometru cu ap tip Moritz-Tabora, manometru
Claude sau cu un simplu tub de sticl care este n form de L.
29. Sunt specifice infarctului de miocard acut urmtoarele manifestri de dependen:
a) durere anginoas intens, atroce, violent, insuportabil, care nu cedeaz la
nitroglicerin sau repaus i dureaz peste 30 de minute;
b) durere localizat retrosternal, accentuat la micri de rotaie a toracelui, tuse,
dispnee, febr, transpiraii;
c) durere la nceput ca o jen la mers, apoi claudicaie intermitent care cedeaz la
repaus;
d) durere cu caracter constrictiv ca o ghear, arsur sau sufocare, localizat
retrosternal, care cedeaz prompt la repaus i la administrarea de nitroglicerin.
30. Alegei afirmaia fals:
a) tahicardiile sinusale manifestate prin accelerarea ritmului cardiac ntre 100 i 160
bti/minut, cu frecven regulat i persistent;
b) extrasistolele sunt cele mai frecvente tulburri de ritm contracii premature,
anticipate, ventriculare sau supraventriculare ;
c) fibrilaia atrial este o tulburare paroxistic de ritm cardiac n medie de 180-250
bti / minut, sincop dup 20 de secunde, convulsii i incontinen dup 40 de
secunde;
d) tahicardiile paroxistice sunt o accelerare paroxistic a btilor cardiace, cu nceput i
sfrit brusc.

Ghidul examenului de absolvire 2016 calificarea profesional asistent medical generalist


75

COALA POSTLICEAL SANITAR GRIGORE GHICA-VOD DIN IAI

31. Privind tulburrile n conducerea stimulului cardiac( blocuri) sunt adevrate urmtoarele
afirmaii, cu excepia:
a) oprirea inimii se numete sindrom Adams-Stokes, iar manifestrile depind de durata
pauzei (asistolei) ventriculare;
b) blocul complet se caracterizeaz printr-o frecven joas de cca. 30 bti/ minut;
c) blocul atrio-ventricular (blocul A-V) este o tulburare de conducere caracterizat prin
ntrzierea sau absena rspunsului ventricular la stimulul atrial;
d) blocul A-V de gradul II apare cnd se ntrerupe total transmisia stimulilor de la atrii
la ventricule.
32. Obiectivele tratamentului din insuficiena cardiac global sunt:
a) reducerea muncii inimii prin asigurarea repausului, controlul reteniei hidrosaline
prin restricia aportului de sare, administrare de diuretice, administrare de preparate
digitalice.
b) combaterea durerii, repaus la pat, tratament anticoagulant.
c) regim hiposodat, diuretice, paracenteze pericardice, tonicardiace, corectarea
hipoproteinemiei.
d) medicaie hipotensiv, limitarea eforturilor fizice, combaterea anxietii, diet
hiposodat sau desodat.
33. Starea de oc reprezint:
a) o insuficien circulatorie acut caracterizat prin prbuirea tensiunii arteriale.
b) o infecie cu debut brusc, frison, febr, polipnee, anxietate.
c) un sindrom clinic caracterizat prin pierderea brusc, de scurt durat a cunotinei i
a funciilor vitale.
d) o pierdere uoar, incomplet a cunotinei, dup emoii puternice.
34. Profilaxia hipertensiunii arteriale presupune:
a) corectarea factorilor de risc, reducerea din alimentaie a grsimilor animale i a
zaharurilor rafinate;
b) evitarea repausului prelungit la pat, micri active i pasive, gimnastic respiratorie;.
c) educarea pacientului pentru combaterea obezitii, regim de via echilibrat, evitarea
stresului psihic, evitarea staionrii excesive n picioare, evitarea purtrii
mbrcmintei strmte;
d) educarea pacientului pentru un comportament de via adecvat, orientare
profesional a descendenilor din prini hipertensivi, a persoanelor susceptibile de a
face boala.
35. Tratamentul igieno-dietetic din endocardita bacterian const din:
a) repaus la pat, regim hipercaloric, bogat n proteine i vitamine (C i A), diet srac
n sare;
Ghidul examenului de absolvire 2016 calificarea profesional asistent medical generalist
76

COALA POSTLICEAL SANITAR GRIGORE GHICA-VOD DIN IAI

b) repausul absolut la pat este obligatoriu;


c) interzicerea fumatului, tratarea corect a hipertensiunii arteriale, obezitii
hipercolesterolemiei;
d) ntreruperea efortului sau cauzei declanatoare, administrarea de nitroglicerin,
sublingual.
36.Identificai afirmaia greit:
a) conduita de urgen n afeciuni cardiovasculare are ca obiective internarea de
urgen n uniti specializate,.
b) transportul de urgen, obligatoriu pe targ, la o unitate sanitar de specialitate se va
face cu uniti mobile coronariene;
c) semnele clinice ale stopului cardio-respirator sunt: oprirea micrilor respiratorii
toracice i abdominale; absena pulsului la artera carotid, ncetarea btilor inimii,
paloarea tegumentelor, midriaz cu globii oculari imobili, pierderea cunotinei.
d) tulburrile de ritm se trateaz cu diuretice, repaus, diet hiposodat i digital,
intervenia chirurgical (by-pass).
37.Identificai afirmaia fals:
a) valvulopatiile sunt cardiopatii valvulare cronice, caracterizate prin defecte ale
aparatelor valvulare;
b) insuficiena mitral este un defect valvular constnd n nchiderea incomplet n
sistol a valvulelor mitrale;
c) pericardita acut reprezint inflamaia acut a pericardului;
d) hidropericardul reprezint prezena de snge n cavitatea pericardic.
38.Alegei varianta corect:
a) ischemia miocardic de origine aterosclerotic este cunoscut sub numele de
cardiopatie ischemic;
b) sindromul intermediar este o angin pectoral de efort;
c) insuficiena cardiac dreapt se caracterizeaz prin scderea debitului cardiac, staz
i hipertensiune venoas n circulaia pulmonar;
d) embolia pulmonar este un sindrom clinic provocat de dilatarea i insuficiena brusc
a inimii drepte prin obstrucia brutal a arterei pulmonare.
39.Tratamentul edemului pulmonar acut const din:
a) repaus la pat (nu absolut), oxigen, restricie mare de sare, diuretice;
b) poziie eznd cu membrele inferioare n poziie decliv, garouri prin rotaie (la 5
minute) la cele 4 extremiti, oxigen, morfin i.v. (1-2 cg), sngerare (300 - 500 ml
n 5 minute), diuretice, tonicardiace ;
c) antibiotice, bronhodilatatoare, corticoterapie oral sau parenteral; dezobstruarea cilor
aeriene, hidratare corect, expectorante, oxigen intermitent;
Ghidul examenului de absolvire 2016 calificarea profesional asistent medical generalist
77

COALA POSTLICEAL SANITAR GRIGORE GHICA-VOD DIN IAI

d) oxigenoterapie, analgezice (algocalmin, mialgin sau morfin), atropin n caz de


bradicardie i hipotensiune, noradrenalin n caz de oc, digitalice injectabile,
furosemid i.v. tratament anticoagulant sau trombolitic, antibiotice .
40.Alegei afirmaia fals:
a) encefalopatie hipertensiv, tromboze i hemoragii cerebrale sunt complicaii ale
hipertensiunii arteriale stadiul III;
b) regimul strict desodat (orez, fructe, zahr), cu mai puin de 0,5g sare/zi, se aplic n
formele foarte severe de hipertensiune arterial;
c) n hipertensiunea cu insuficien cardiac se administreaz nefrix sau furosemid cu
aldacton i hiposerpil;
d) ocul cardiogen apare n contextul infarctului de miocard acut.
Modulul 25. Gastroenterologie i nursing n gastroenterologie
Dr. Theodor inic, prof. Alina Mihalache
1.Identificai glandele salivare mari :
a) parotide;
b) paratiroide;
c) subfrenice;
d) subdiafragmatice .
2. Identificai segmentul ce aparine tubului digestiv:
a) laringe;
b) pancreas;
c) faringe;
d) ficatul.
3. Identificai glanda anex a tubului digestiv:
a) vezicula biliar;
b) tiroida;
c) pancreasul;
d) rinichiul .
4. Ce fel de gland este considerat vezicula biliar:
a) endocrin;
b) exocrin;
c) mixt;
d) nu este gland.

Ghidul examenului de absolvire 2016 calificarea profesional asistent medical generalist


78

COALA POSTLICEAL SANITAR GRIGORE GHICA-VOD DIN IAI

5. Ce fel de gland este considerat pancreasul:


a) endocrin;
b) exocrin;
c) mixt;
d) nu este gland.
6. Tratamentul refluxului gastro-esofagian cuprinde:
a) administrarea de antibiotice;
b) doar regim alimentar;
c) administrarea de diuretice;
d) administrarea de inhibitori de pomp de protoni.
7. Etiologia ulcerului gastric cuprinde:
a) infecia cu Helicobacter pylori;
b) consumul de diuretice;
c) excesul de lipide alimentare
d) toate variantele corecte.
8. Tratamentul ulcerului gastric cuprinde:
a) administrare de diuretice;
b) administrarea de antiinflamatoare;
c) administrarea de antiemetice;
d) administrarea de inhibitori de pomp de protoni.
9. Tratamentul ulcerului gastric determinat de Helicobacter Pylori poate cuprinde:
a) tripla terapie cu amoxicilin+claritromicin+omeprazol;
b) tripla terapie cu amoxicilin+augmentin+aspirin;
c) tripla terapie cu amoxicilin+diuretic+omeprazol;
d) tripla terapie cu amoxicilin+aspirin+omeprazol.
10.Investigaia imagistic pentru diagnosticarea ulcerului gastric este:
a) endoscopia digestiv inferioar,
b) endoscopia digestiv superioar,
c) endoscopia digestiv medie,
d) nici o variant corect.
11. n gastroenterologie msurile de profilaxie primar:
a) vizeaz reducerea numrului de cazuri noi de mbolnvire;
b) vizeaz doar dispensarizarea persoanelor cu risc crescut;
c) vizeaz doar dispensarizarea persoanelor cu simptome nespecifice;
d) urmresc ca n evoluia bolilor deja existente s nu apar complicaii.
Ghidul examenului de absolvire 2016 calificarea profesional asistent medical generalist
79

COALA POSTLICEAL SANITAR GRIGORE GHICA-VOD DIN IAI

12.Identificai afirmaia corect:


a) examenul fizic n gastroenterologie se realizeaz doar prin inspecie;
b) examenul de laborator n gastroenterologie const doar n examinarea sngelui,
sucului gastric i urinei;
c) puncia hepatic i cea abdominal sunt specifice evalurii pacientului n
gastroenterologie;
d) tueul rectal poate evidenia doar prezena sngelui pe degetul de mnu(melen).
13.Identificai afirmaia greit :
a) esofagoscopia, gastroscopia aparin examenelor endoscopice din gastroenterology;
b) colonoscopia, rectoscopia, anuscopia aparin examenelor endoscopice din
gastroenterologie;
c) doar gastroscopia i colonoscopia aparin examenelor endoscopice din
gastroenterologie;
d) laparoscopia aparine examenului endoscopic din gastroenterologie.
14.Identificai afirmaia greit:
a) n ptialism, sialoree, saliva se poate revrsa n afara cavitii bucale;
b) hiposalivaia poate fi cauzat de deshidratare;
c) hiposalivaia-asialia poate fi cauzat i de intoxicaia cu beladon;
d) cauza disfagiei n gastroenterologie este dat doar de tumori.
15.Identificai afirmaia corect:
a) localizarea durerii n ulcerul gastroduodenal este n fosa iliac stng;
b) n litiaza vezicular iradierea durerii merge n umrul drept;
c) n litiaza vezicular iradierea durerii merge n umrul stng;
d) n colecistit este specific foamea dureroas.
16.Tratamentul curativ n gastrit:
a) presupune ntreruperea fumatului;
b) este de scurt durat;
c) permite brnzeturile fermentate i alimentele excitante;
d) este doar de scurt durat.
17.Ulcerul gastroduodenal poate fi :
a) doar acut;
b) doar cronic;
c) doar unic;
d) indus de refluxul duodeno-gastric.

Ghidul examenului de absolvire 2016 calificarea profesional asistent medical generalist


80

COALA POSTLICEAL SANITAR GRIGORE GHICA-VOD DIN IAI

18.Gastroscopia:
a) este un examen util n diagnosticarea ulcerului gastric;
b) este un examen nesigur n diagnosticarea ulcerului gastric;
c) arat existena unei singure ulceraii:
d) permite doar biopsia esutului gastric.
19.Dieta n ulcerul gastroduodenal:
a) trebuie s fie format dintr-un regim ablon;
b) trebuie s fie neadaptat individual;
c) trebuie s fie adaptat stadiului n care se afl boala;
d) trebuie s protejeze doar mecanic mucoasa.
20.Antiacidele:
a) sunt substane care ajut la producerea de acid clorhidric;
b) grbesc cicatrizarea niei;
c) stopeaz evoluia ulcerului;
d) nesistemice se absorb.
21.Identificai afirmaia greit:
a) duodenitele constau n inflamaia acut sau cronic a mucoasei duodenale.
b) n duodenite mucoasa poate fi hiperemiat cu pliurile uor tumefiate.
c) n duodenitele atrofice mucoasa poate avea suprafaa neted, transparent, cu pliurile
terse.
d) manifestrile de dependen din duodenite au periodicitate.
22.Identificai afirmaia greit:
a) ciroza hepatic reprezint o suferin cronic a ficatului cu evoluie progresiv.
b) n ciroza hepatic caracteristic este dezorganizarea arhitectonicii hepatice datorit
metaplaziei esutului conjunctiv.
c) dup cauze putem avea ciroze hepatice infecioase, nutriionale, toxice i biliare.
d) majoritatea cirozelor ncep prin atrofie hepatic i sfresc prin hepatomegalie.
23.Identificai afirmaia corect:
a) insuficiena hepatic cronic terminal apare n cadrul comei hepatice;
b) debutul cirozei hepatice poate fi asimptomatic sau necaracteristic;
c) ascita apare n perioada de debut a cirozei hepatice;
d) splenomegalia este prezent sub 20% din cazurile de ciroz hepatic.
24.Hemoragia digestiv superioar:
a) este o complicaie a hepatitei virale;
b) este o complicaie a cirozei hepatice;
Ghidul examenului de absolvire 2016 calificarea profesional asistent medical generalist
81

COALA POSTLICEAL SANITAR GRIGORE GHICA-VOD DIN IAI

c) se exteriorizeaz doar prin melen;


d) se exteriorizeaz doar prin hematemez.
25.Tratamentul sindromului de insuficien hepatic din ciroza hepatic presupune:
a) corticoterapia se recomand numai n prezena fenomenelor inflamatorii;
b) splenectomia n toate cazurile;
c) diet neechilibrat proteic;
d) administrarea vitaminelor B1 i B2.
26.Profilaxia litiazei biliare const n:
a) tratarea infeciilor biliare i intestinale;
b) evitarea parial a sedentarismului ;
c) evitarea parial a surmenajului;
d) dieta ce permite abuzul alimentar.
27.Interveniile autonome ale asistentei medicale n cazul colicii biliare cuprinde:
a) punerea n repaus a pacientului pe regiunea hipocondrului stng;
b) aplicaii calde n caz de febr;
c) pung cu ghea pe regiunea hipocondrului stng;
d) regim alimentar hidric minimum 24 de ore.
28.Factorii favorizani ai pancreatitei acute hemoragice sunt :
a) abuzurile alimentare,alcoolismul,infeciile cilor biliare;
b) situaiile care provoac refluxul bilei n pancreas;
c) obstruarea canalelor pancreatice;
d) cauze care duc la refularea sucului duodenal n pancreas.
29.Identificai afirmaia greit referitoare la tratamentul pacreatitei acute hemoragice:
a) tratamentul profilactic const n combaterea obezitii;
b) tratamentul profilactic const n evitarea prnzurilor copioase;
c) tratamentul curativ este chirurgical sau medical;
d) tratamentul profilactic este medical sau chirurgical.
30.Msurile igieno-dietetice n hepatitele cronice sunt:
a) ncurajarea efortului fizic important;
b) suprimarea alcoolului;
c) aportul de sodiu crescut n timpul corticoterapiei;
d) doar n funcie de apariia ascitei.
31.Identificai afirmaia corect :
a) tubul digestiv ncepe cu orificiul bucal i continu pn la cel anal;
Ghidul examenului de absolvire 2016 calificarea profesional asistent medical generalist
82

COALA POSTLICEAL SANITAR GRIGORE GHICA-VOD DIN IAI

b) tubul digestiv este format din patru segmente importante;


c) tubul digestiv este reprezentat de orificiul bucal i orificiul anal;
d) tubul digestiv ncepe de la orificiul bucal,continu cu esofagul i intestinul gros.
32.Intestinul subire este:
a) unul dintre cele mai scurte segmente ale aparatului digestiv;
b) segmentul cel mai lung al tubului digestiv de cca.4-6 m;
c) acel segment al aparatului digestiv ce urmeaz intestinului gros;
d) continuat de orificiul anal.
33.Identificai afirmaia fals:
a) glandele salivare sunt glande anexe ale tubului digestive;
b) glandele salivare sunt reprezentate de glandele parotide,glandele sublinguale i
glandele submaxilare;
c) ficatul este cea mai voluminoas gland din corp;
d) pancreasul este format din cap,coad i este situat n faa stomacului.
34.Identificai afirmaia corect:
a) regurgitaia reprezint refluxul alimentar din stomac;
b) eructaia reprezint eliminarea gazelor i prin orificiul anal;
c) flatulena reprezint evacuarea gazelor i prin orificiul bucal;
d) diareea poate fi determinat de ncetinirea tranzitului intestinal.
35.Hematemeza reprezint:
a) prezena sngelui n scaun;
b) vrstura cu snge proaspt, aerat;
c) vrstura ce conine snge proaspt sau n ,,za de cafea,,;
d) expectoraia cu snge rou.
36.Identificai afirmaia corect:
a) anorexia selectiv reprezint absena apetitului pentru anumite alimente;
b) disfagia reprezint eliberarea de aer prin cavitatea bucal;
c) inapetena reprezint creterea apetitului pentru anumite alimente;
d) scderea n greutate este o manifestare de dependen ntlnit doar n bolile
aparatului digestiv.
37.Examenul coprologic:
a) se refer la examinarea macroscopic a scaunului;
b) ofer date asupra digestiei i absorbiei;
c) este reprezentat de analiza urinei;
d) exclude examinarea fizico-chimic.
Ghidul examenului de absolvire 2016 calificarea profesional asistent medical generalist
83

COALA POSTLICEAL SANITAR GRIGORE GHICA-VOD DIN IAI

38.Identificai afirmaia fals :


a) durerea de la nivelul stomacului este accentuat de alcool, alimente condimentate;
b) durerea la nivelul stomacului poate fi calmat n anumite poziii antalgice;
c) durerea la nivelul stomacului poate avea un orar n raport cu masa;
d) durerea la nivelul stomacului nu variaz ca intensitate.
39.Identificai afirmaia corect:
a) vrstura poate avea coninut sanghinolent;
b) vrstura poate avea doar coninut bilios;
c) vrstura poate avea doar coninut fecaloid;
d) vrstura poate avea doar coninut alimentar.
40.Identificai afirmaia fals:
a) greaa precede vrstura sau este de sine stttoare;
b) greaa este nsoit de paloare, transpiraii, hipersalivaie, vertij;
c) greaa nu este o tulburare neurovegetativ;
d) greaa este produs prin stimulare vagal.
Modulul 26. Nefrologie, urologie i nursing n afeciuni renale
Dr. Theodor inic, prof. Elena Ouatu, prof. Alina Ivanov
1.Identificai afirmaia corect:
a) rinichii sunt organe extraperitoneale;
b) rinichii sunt glande datorit funciei endocrine;
c) rinichii sunt organe nepereche;
d) rinichii sunt situai n mod fiziologic la nivelul cavitii toracice.
2. Identificai afirmaia corect despre insuficiena renal acut:
a) insufuciena renal acut este o boal acut;
b) insuficiena renal acut este o boal cronic acutizat;
c) insuficiena renal acut este o boal cronic simpl;
d) insuficiena renal acut este o boal cronic complex.
3. Etiologia insuficienei renale acute poate cuprinde:
a) consumul de ciuperci otrvitoare;
b) stenoza de arter carotid extern;
c) stenoza de arter carotid medie;
d) stenoza de arter carotid intern.
4.Identificai afirmaia corect :
a) insuficiena renal cronic este o boal acut;
Ghidul examenului de absolvire 2016 calificarea profesional asistent medical generalist
84

COALA POSTLICEAL SANITAR GRIGORE GHICA-VOD DIN IAI

b) insuficiena renal cronic este o patologie cronic;


c) etiologia insuficienei renale cronice este doar suspicionat;
d) n tratarea insuficienei renale cronice se folosesc doar antibiotice.
5. Etiologia insuficienei renale cronice cuprinde:
a) consumul ocazional de lichide;
b) hipertensiunea arterial;
c) hipotiroidia;
d) hipovitaminozele.
6. Etiologia infeciilor urinare poate cuprinde:
a) infecia cu E.coli;
b) infecia cu streptococul - hemolitic;
c) consumul excesiv de lichide;
d) consumul insuficient de lichide.
7. Diagnosticul de certitudine al unei infecii urinare se face pe baza:
a) sumarului de urin;
b) urografiei;
c) uroculturii;
d) ecografiei renale.
8. Tratamentul infeciilor urinare cuprinde:
a) regim de somn adecvat;
b) antibioterapie conform antibiogramei;
c) antibioterapie aleatorie;
d) nu cuprinde niciodat antibioterapie.
9. Varicocelul este:
a) o dilataie venoas a arterelor spermatice;
b) o dilataie arterial a venelor spermatice;
c) o dilataie venoas a venelor spermatice;
d) o dilataie arterial a arterelor spermatice.
10. Identificai afirmaia corect:
a) nu se cunoate etiologia tuberculozei renale;
b) etiologia tuberculozei renale poate cuprinde infecia cu streptococ -hemolitic;
c) tuberculoza renal are ca agent etiologic bacilul Koch;
d) tuberculoza renal este o boal genetic, incurabil.

Ghidul examenului de absolvire 2016 calificarea profesional asistent medical generalist


85

COALA POSTLICEAL SANITAR GRIGORE GHICA-VOD DIN IAI

11.Identificai rspunsul corect:


a) urocultura se recolteaz din punga colectoare;
b) urocultura este analiza bacteriologic a urinei;
c) urocultura este analiza biochimic a urinei;
d) urocultura se recolteaz din primul jet.
12. Pielografia reprezint:
a) examenul radiologic al rinichilor;
b) examenul radiologic al rinichilor cu substan de contrast administrat i.v.;
c) examenul radiologic al rinichilor cu substan de contrast administrat prin cateter
ureteral;
d) examenul radiologic cu substana de contrast a vezicii urinare.
13.Proteinuria reprezint:
a) prezena glucozei n urin;
b) prezena proteinelor n urin;
c) prezena sngelui n urin;
d) prezena puroiului n urin.
14.Intervenia autonom a asistentei medicale n calmarea durerii din colica renal este:
a) aplicaia cald pe regiunea lombar;
b) furosemid 2 fiole intravenos;
c) tratamentul cu antibiotice;
d) administrarea de antiinflamatoare.
15.Radiografia renal simpl poate evidenia:
a) conturul i poziia rinichilor;
b) prezena calculilor biliari;
c) chisturi ovariene;
d) mica curbur a stomacului.
16.Identificai afirmaia corect:
a) hipovolemia este cauzat de hipotensiune arterial;
b) hipovolemia este cauzat de hemoragia masiv;
c) hipovolemia poate fi cauzat de un oc septic;
d) hipovolemia poate fi cauzat de regim alimentar vegetarian.
17.n stadiul preanuric din insuficiena renal acut se contraindic:
a) restabilirea diurezei i a volemiei;
b) repausul la pat pe toat perioada anuriei;
c) administrarea de potasiu n perfuzie;
Ghidul examenului de absolvire 2016 calificarea profesional asistent medical generalist
86

COALA POSTLICEAL SANITAR GRIGORE GHICA-VOD DIN IAI

d) reducerea cantitii de proteine.


18.Identificai afirmaia corect:
a) hipervolemia este o manifestare de dependen caracteristic insuficienei renale
acute;
b) oliguria i anuria sunt manifestri de dependen ale insuficienei renale acute;
c) extravazarea urinii este o manifestare de dependen a insuficienei renale acute;
d) insuficiena renal acut se manifest prin poliurie spontan.
19.Polakiuria este definit ca:
a) miciuni involuntare, nocturne;
b) miciuni frecvente n cantiti mici;
c) imposibilitatea de a urina;
d) creterea diurezei peste 3000ml/zi.
20. Identificai afirmaia incorect:
a) anuria reprezint emisia de urin n cantiti mici la intervale scurte de timp;
b) polakiuria reprezint o tulburare de miciune.
c) ischiuria reprezint imposibilitatea de a urina;
d) hematuria reprezint prezena sngelui n urin.
21.Identificai afirmaia corect:
a) enurezisul reprezint pierderea de urin n timpul nopii,
b) enurezisul reprezint pierderea de urin involuntar, n timpul nopii, la copiii cu
vrsta peste 3 ani;
c) enurezisul se refer la inversarea miciunilor din timpul zilei cu cele din timpul
nopii;
d) enurezisul reprezint imposibilitatea de a urina.
22.Scopul explorator al sondajului vezical este:
a) evacuarea coninutului cnd acesta nu se face spontan;
b) executarea unor proceduri terapeutice prin sond;
c) recoltarea urinii pentru examene de laborator;
d) observarea strii generale a pacientului.
23.Diagnosticul de certitudine n infeciile urinare este dat de:
a) examenul sumar de urin;
b) urocultur;
c) valoarea ureei i a acidului uric;
d) prezena corpilor cetonici n urin.

Ghidul examenului de absolvire 2016 calificarea profesional asistent medical generalist


87

COALA POSTLICEAL SANITAR GRIGORE GHICA-VOD DIN IAI

24.Proba Addis-Hamburger studiaz:


a) hematiile i leucocitele eliminate prin urin ntr-un minut;
b) ureea urinar din 24 ore;
c) prezena germenilor n urin proaspt eliminat;
d) prezena albuminei din urin.
25.Investigaiile radiologice ale aparatului renal sunt:
a) radiografia pulmonar;
b) examenul baritat gastric;
c) urografia;
d) colonografia.
26.Examinarea endoscopic a vezicii urinare se numete:
a) cistografie;
b) cistoscopie;
c) urografie;
d) renografie.
27.Sediul durerii n colica renal poate fi:
a) hipogastru cu iradiere n flancurile abdominale;
b) hipocondru drept cu iradiere n umrul drept;
c) regiunea lombar cu iradiere de-a lungul ureterului spre organele genitale externe;
d) periombilical cu iradiere n epigastru.
28.Rolul autonom al asistentei medicale n ngrijirea pacientului cu edeme este:
a) alimentaia desodat i msurarea greutii corporale;
b) doar msurarea zilnic a greutii corporale;
c) aezarea pacientului n poziie eznd cu picioarele atrnnde;
d) administrarea diureticelor pe cale intravenoas.
29.Identificai afirmaia corect:
a) albumina i glucoza trebuie s fie absente n sumarul de urin;
a) albumina i glucoz trebuie s fie prezente n sumarul de urin;
b) sumarul de urin trebuie s conin frecvente hematii i epitelii;
c) flora microbian trebuie s fie prezent n sumarul de urin.
30.Urografia reprezint:
a) examenul radiologic al aparatului renal folosind substana de contrast Odiston 30%
introdus prin cateterism ureteral;
b) examenul radiologic al vezicii urinare cu substan de contrast Odiston 75%;
c) examenul radiologic al aparatului renal folosind substana de contrast Odiston 30%
Ghidul examenului de absolvire 2016 calificarea profesional asistent medical generalist
88

COALA POSTLICEAL SANITAR GRIGORE GHICA-VOD DIN IAI

introdus intravenos;
d) examenul radiologic al aparatului renal fr substan de contrast.
31.Dozarea albuminei din urin se face cu:
a) urodensimetrul;
b) bandelete reactive sau albuminometrul;
c) aparatul Astrup;
d) urocultorul.
32.Infeciile urinare sunt mai frecvente la:
a) brbai;
b) femei;
c) copii;
d) adolesceni.
33.Culoarea urinii n hepatita viral este.
a) galben citrin;
b) roie, ca zeama de carne;
c) brun, neagr;
d) verde, briliant.
34. Hematuria ne indic proveniena sngelui ca fiind:
a) doar din vezica urinar;
b) doar din uretere;
c) de la nivelul rinichilor;
d) doar de la nivelul uretrei.
35.La un pacient diabetic glicozuria apare cnd:
a) glicemia este de 80-120 mg%;
b) glicemia este de 100-130mg%;
c) glicemia este de 140-150mg%;
d) glicemia este de 170-180mg%.
36.Care din medicamentele de mai jos modific culoarea urinii:
a) ampicilina;
b) albastru de metilen;
c) furosemid;
d) ibuprofen.
37.Nefrectomia reprezint:
a) extirparea chirurgical a rinichiului;
Ghidul examenului de absolvire 2016 calificarea profesional asistent medical generalist
89

COALA POSTLICEAL SANITAR GRIGORE GHICA-VOD DIN IAI

b) rezecia vezicii urinare;


c) intervenie chirurgical pe uretere;
d) eliminarea calculilor din rinichi.
38.Bolnavul cu glomerulonefrit acut prezint:
a) comunicare ineficient la nivel senzorial,
b) potenial de exces de volum lichidian;
c) deplasare cu dificultate;
d) incontinen urinar.
39.Eliminarea calculilor renali este ajutat de:
a) creterea ingestiei de lichide la 3 litri/zi;
b) msurarea cantitii de urin la 6 ore;
c) determinarea albuminei din urin;
d) nu necesit intervenii speciale.
40.Identificai afirmaia corect:
a) incontinena urinar este specific doar adenomului de prostat;
b) jetul urinar fr presiune, ntrerupt este o manifestare de dependen a adenomului de
prostat;
c) inapetena este o manifestare de dependen a adenomului de prostat;
d) poliuria este o manifestare de dependen a adenomului de prostat.
Modulul 27. Chirurgie general i nursing n chirurgie general
Dr. Cristian Velicescu, prof. Maria Cotea, prof. Georgeta Panicu
1. Alegei rspunsul incorect, referitor la tehnicile de sterilizare folosite n spitale:
a) radiaii gama;
b) ultraviolete;
c) oxid de etilen;
d) ap oxigenat.
2. Alegei varianta corect:
a) asepsia este o metod profilactic;
b) antisepsia este o metod de prevenie;
c) sterilizarea cu vapori de ap se face la poupinel;
d) sterilizarea materialului moale se face la ultraviolete.
3. Care din urmtoarele variante nu este adevrat?
a) n apendicit acut apare aprarea muscular;
b) n ocul hemoragic avem hipotensiune arterial;
Ghidul examenului de absolvire 2016 calificarea profesional asistent medical generalist
90

COALA POSTLICEAL SANITAR GRIGORE GHICA-VOD DIN IAI

c) hemostaza provizorie o facem cu electrocauterul;


d) hematemeza este o hemoragia intern exteriorizat.
4. Identificai rspunsul corect referitor la apendicita acut:
a) este o urgen medico-chirurgical;
b) nu este o urgen medico-chirurgical;
c) necesit doar tratament medical;
d) necesit supraveghere medical.
5. Alegei rspunsul corect referitor la simptomatologia ulcerului gastro-duodenal:
a) contractur abdominal;
b) febr i grea;
c) dispnee de efort;
d) durere n epigastru i vrsturi.
6. Identificai semnul prezent n peritonita acut :
a) aprare muscular;
b) vrstur;
c) contractur abdominal generalizat;
d) cefalee.
7. Care dintre semnele urmtoare este caracteristic n ocluzia intestinal ?
a) contractur abdominal;
b) oprirea tranzitului intestinal;
c) aprare muscular;
d) febr.
8. n evoluia postoperatorie a apendicitei pot aprea complicaii, mai puin?
a) renale;
b) pulmonare;
c) osoase;
d) cardiace.
9. n secia de chirurgie general pot aprea urmtoarele complicaii postoperatorii cu
excepia:
a) infarctul miocardic;
b) atelectazia pulmonar;
c) accident vascular cerebral;
d) edemul pulmonar acut.

Ghidul examenului de absolvire 2016 calificarea profesional asistent medical generalist


91

COALA POSTLICEAL SANITAR GRIGORE GHICA-VOD DIN IAI

10.Alegei simptomul prezent n colica biliar :


a) durere n hipocondrul drept;
b) grea;
c) vrsturi;
d) toate.
11.Alegei afirmaia fals referitoare la antiseptizarea tegumentelor:
a) se poate face cu betadin;
b) se poate face cu alcool metilic;
c) se poate face cu alcool iodat;
d) se poate face cu alcool sanitar.
12.Alegei varianta corect referitoare la conducerea feei de tifon pentru bandajare:
a) faa se conduce de la dreapta la stnga cu faa de derulare n sus;
b) faa se conduce de la stnga la dreapta cu faa de derulare n sus;
c) faa se conduce de la stnga la dreapta cu faa de derulare n jos;
d) faa se conduce de la dreapta la stnga cu faa de derulare n jos.
13.Identificai varianta incorect:
a) complicaia circulatorie postoperatorie este tromboflebita;
b) evisceraia este o complicaie postoperatorie tardiv;
c) durerea postoperatorie exacerbeaz n timpul nopii;
d) mobilizarea precoce nu previne complicaiile postoperatorii.
14.Alegei varianta fals:
a) postoperator, pacientul poate fi subfebril;
b) persistena subfebrilitii poate indica o complicaie postoperatorie;
c) n caz de subfebrilitate postoperatorie
prelungit se recomand recoltarea
hemoleucogramei;
d) subfebrilitatea postoperatorie prelungit poate fi determinat de o bacteriemie.
15.Identificai rspunsul corect:
a) deshidratarea pacientului poate fi cauzat de diaforez i poliurie;
b) deshidratarea pacientului poate fi cauzat de sonda vezical permanent;
c) turgorul cutanat indic starea de hiperhidratare;
d) n caz de diaree hidratarea pacientului se face peros.
16.Care dintre urmtoarele afirmaii este adevrat?
a) pregtirea general se face n ziua interveniei chirurgicale;
b) se suprim alimentaia natural cu 2-3 zile naintea interveniei;

Ghidul examenului de absolvire 2016 calificarea profesional asistent medical generalist


92

COALA POSTLICEAL SANITAR GRIGORE GHICA-VOD DIN IAI

c) pregtirea general din preziua interveniei chirurgicale are ca scop asigurarea


repausului i a alimentaiei necesare;
d) pregtirea psihic preoperatorie este fcut doar de medic.
17.Care dintre urmtoarele afirmaii este fals?
a) cauzele evisceraiei pot fi tusea, strnutul i vrsturile necontrolate;
b) alimentaia se reia cu pruden la pacienii care au fost intubai;
c) aderenele se rezolv prin intervenie chirurgical;
d) eventraia este o complicaie postoperatorie imediat.
18.Alegei varianta adevrat:
a) prioritatea de ngrijire n secia de chirurgie general este reechilibrarea hidroelectrolitic;
b) pregtirea preoperatorie nu necesit explorri funcionale;
c) asistena spiritual este obligatorie nainte de operaie;
d) bilanul hidric se face doar postoperator.
19.Alegei varianta fals:
a) autoclavarea este sterilizarea prin cldur umed;
b) autoclavarea este sterilizarea cu vapori sub presiune;
c) este folosit n lipsa unui alt mijloc de sterilizare;
d) este folosit la sterilizarea materialului moale.
20.Alegei rspunsul greit privind soluiile antiseptice de suprafa:
a) ap oxigenat;
b) ser fiziologic;
c) rivanol;
d) tinctur de iod.
21.Alegei varianta incorect privind regimul hidric:
a) alimentele permise n regimul hidric sunt: zeam de orez, sup de legume;
b) alimentele permise n regimul hidric sunt: zeam de orez, lapte;
c) sunt permise n regimul hidric ceaiuri nendulcite;
d) sunt permise n regimul hidric supa de legume, ceai nendulcit.
22.Alegei varianta corect:
a) cile de hidratare ale organismului sunt: oral, duodenal, rectal, parenteral;
b) organismul poate fi hidratat doar prin perfuzie endovenoas;
c) cile de hidratare ale organismului sunt:oral, gastric, rectal, parenteral;
d) cile de hidratare ale organismului sunt:oral, intestinal, rectal, parenteral.

Ghidul examenului de absolvire 2016 calificarea profesional asistent medical generalist


93

COALA POSTLICEAL SANITAR GRIGORE GHICA-VOD DIN IAI

23.Alegei afirmaia adevrat:


a) pentru pacienii operai pe tubul digestiv reluarea alimentaiei nu pune probleme;
b) mbibarea pansamentului cu snge nu impune o intervenie a asistentului medical;
c) determinarea glicemiei se face zilnic la pacienii operai;
d) ascensiunea febrei n a-3a/a-4a zi postoperator presupune existena unei complicaii.
24.Alegei varianta corect:
a) pregtirea psihic preoperatorie implic convingerea pacientului de reuita
interveniei;
b) pentru pregatirea psihic este obligatorie asistena spiritual;
c) bolnavul este pregtit psihic doar de medicul chirurg;
d) o echip multidisciplinar evalueaz pregtirea psihic a pacientului.
25.Identificai varianta adevrat:
a) preoperator, n caz de stenoz piloric se face esofagoscopie;
b) preoperator, n caz de stenoz piloric se face aspiraie gastric i splturi gastrice;
c) preoperator, n caz de stenoz piloric se face irigoscopie;
d) preoperator, n caz de stenoz piloric se face colonoscopie.
26. Alegei rspunsul corect, legat de pregtirea preoperatorie a colonului prin:
a) administrare de purgative timp de trei zile;
b) regim alimentar bogat n fibre celulozice timp de 7-10 zile;
c) regim alimentar srac n reziduuri, clisme repetate;
d) regim alimentar bogat n reziduuri, clisme repetate.
27.Alegei rspunsul corect legat de complicaiile postoperatorii la pacienii intubai:
a) sughiul;
b) vrsturile;
c) edemul glotic;
d) edemul pulmonar acut.
28.Identificai rspunsul greit privind prevenirea meteorismului postoperator:
a) efectuarea clismei n seara dinaintea interveniei;
b) efectuarea clismei n dimineaa interveniei;
c) mobilizarea precoce;
d) administrarea de purgative postoperator.
29.Alegei varianta corect privind plaga recent:
a) plag produs n ziua prezentrii la medic;
b) n primele 6-8 ore de la producere;
c) dup 6-8 ore de la producere;
Ghidul examenului de absolvire 2016 calificarea profesional asistent medical generalist
94

COALA POSTLICEAL SANITAR GRIGORE GHICA-VOD DIN IAI

d) n primele 48 de ore de la producere.


30.Indicai afirmaia fals:
a) corectarea anemiei cronice se va face: pre, intra i postoperator;
b) pacienii denutrii necesit pregtire preoperatorie special;
c) bolnavii cardiaci necesit regim alimentar cu multe lichide preoperator;
d) preoperator bolnavilor cardiaci li se face pregtire special.
31.Alegei afirmaia adevrat referitoare la abdomenul acut chirurgical:
a) cuprinde: pancreatit acut edematoas, ulcer duodenal n criz;
b) cuprinde: pancreatit acut necrotico-hemoragic, ocluzie intestinal;
c) cuprinde: ileus paralitic, cistit acut;
d) cuprinde: colic enterocolitic, colic renal.
32.Alegei rspunsul corect privind hemoragia n doi timpi i organul afectat:
a) ficat;
b) rinichi;
c) splin;
d) pancreas.
33.Alegei afirmaia adevrat privind evoluia apendicitei acute la btrni:
a) debuteaz cu semne clinice zgomotoase;
b) are tablou clinic estompat;
c) prezint leucocitoz mare;
d) debuteaz cu subfebrilitate.
34.Alegei afirmaia adevrat:
a) ulcerul duodenal acut se manifest cu durere violent n epigastru, grea, vrsturi;
b) ulcerul gastro-duodenal acut se manifest cu durere violent n epigastru;
c) ulcerul gastric acut se manifest cu durere violent n epigastru;
d) ulcerul gastro-duodenal acut se manifest cu durere violent n hipogastru, grea,
vrsturi .
35.Alegei rspunsul corect privind exacerbarea durerii postoperatorii:
a) apare imediat dup trezirea din anestezie;
b) apare a doua zi dup operaie;
c) apare n primele trei zile dup operaie;
d) apare n seara/noaptea operaiei.

Ghidul examenului de absolvire 2016 calificarea profesional asistent medical generalist


95

COALA POSTLICEAL SANITAR GRIGORE GHICA-VOD DIN IAI

36.Alegei varianta adevrat:


a) favorizarea miciunii spontane i reluarea tranzitului, postoperator se face prin
mobilizare precoce;
b) mobilizarea precoce urmrete combaterea durerii;
c) calmarea durerii postoperatorii cu morfin nu deprim centrul respirator;
d) bolnavii cu peritonit generalizat sunt aezai n poziie de decubit ventral.
37.Identificai afirmaia fals:
a) asistentul medical pregtete i nsoete pacientul la investigaii paraclinice;
b) este obligatorie efectuarea electroencefalogramei preoperator;
c) este obligatorie efectuarea electrocardiogramei preoperator;
d) asistentul medical administreaz preanestezia cu 30 de minute nainte de operaie.
38.Alegei afirmaia adevrat:
a) pacienii cu boli asociate nu prezint risc de complicaii postoperatorii;
b) analizele de laborator se fac pentru stabilirea diagnosticului, preoperator;
c) reechilibrarea hidroelectrolitic nu este o prioritate de ngrijire n secia de chirurgie
general;
d) asistentul medical interpreteaz rezultatele analizelor de laborator i informeaz
medicul.
39.Indicai rspunsul greit privind materialele necesare efecturii pansamentului:
a) casolet cu comprese sterile;
b) cutie cu instrumentar chirurgical nesteril;
c) mnui de unic folosin;
d) mnui chirurgicale sterile.
40.Identificai afirmaia adevrat;
a) plgile operate sunt plgi iatrogene;
b) plgile operate sunt plgi profunde;
c) plgile operate sunt plgi intenionate;
d) plgile operate sunt plgi accidentale.
Modulul 28. Chirurgie toracic, cardiovascular i nursing specific
Dr. Mihaela Ivan, prof. Elena Scoranu, prof. Carmen Rusu
1. Alegei rspunsul corect referitor la abcesul pulmonar:
a) este boal parazitar;
b) este o bul de aer;
c) este colecie purulent n parenchimul pumonar;
d) este o boal cronic.
Ghidul examenului de absolvire 2016 calificarea profesional asistent medical generalist
96

COALA POSTLICEAL SANITAR GRIGORE GHICA-VOD DIN IAI

2. Alegei varianta corect referitoare la chistul hidatic:


a) este un blebs aerian;
b) este o boal parazitar;
c) este o colecie purulent n pleura;
d) este o boal ereditar.
3. Identificai n ce condiie apare transudatul pleural:
a) mezoteliom malign;
b) sindrom nefrotic;
c) pancreatit;
d) poliartrit reumatoid.
4. Identificai care este cauza exudatulului pleural:
a) urinotorace;
b) mixedemul;
c) ciroza hepatic;
d) tuberculoza pulmonar.
5. Alegei manifestarea clinic ce lipsete n embolia pulmonar:
a) polipneea;
b) hemoptizia;
c) bradicardia;
d) sincopa.
6. Alegei semnul clinic ce lipsete n trombembolismul pulmonar:
a) tahicardie;
b) anxietate;
c) transpiraii;
d) coma- apare ntotdeauna.
7. Alegei investigaia de prim intenie n caz de probabilitate crescut de embolie
pulmonar:
a) eco Dopler al membrelor inferioare;
b) angio CT spiral al arterelor pulmonare;
c) D-dimeri;
d) scintigrafie pulmonar.
8. Identificai varianta corect referitoare la stenoza aortic:
a) se caracterizeaz prin obstacol fa de ejecia din atriul drept;
b) se caracterizeaz prin obstacol fa de ejecia din atriul stng;
c) se caracterizeaz prin obstacol fa de ejecia din venticulul drept;
Ghidul examenului de absolvire 2016 calificarea profesional asistent medical generalist
97

COALA POSTLICEAL SANITAR GRIGORE GHICA-VOD DIN IAI

d) se caracterizeaz prin obstacol fa de ejecia din venticulul stng.


9. Care este suprafaa normal a orificiului aortic:
a) 3 cm2;
b) 2,5 cm2;
c) 2 cm2;
d) 2-3 cm2 .
10. Alegei varianta corect care caracterizeaz frectura pericardic:
a) se aude mai bine n decubit;
b) zgomot profund strict n diastole;
c) nu persist n apnee;
d) zgomot superficial sistolo-diastolic.
11. Indicai poziia corect de drenaj postural n abcesul pulmonar:
a) eznd;
b) decubit dorsal;
c) decubit ventral;
d) ortostatism.
12. Care variant este corect?
a) empiemul este infecia la nivelul peritoneului;
b) chistul hidatic este cauzat de un parazit- Taenia echinococus;
c) hemotoraxul reprezint aer n cavitatea pleural;
d) pneumotoraxul reprezint snge n cavitatea pleural.
13. Indicai care este intervenia autonom a asistentului/asistentei medicale:
a) efectuarea fibrobronhoscopiei;
b) efectuarea traheostomei;
c) aplicarea pipei oro-faringiene (pipa Gueddel);
d) efectuarea toracocentezei.
14. Alegei varianta adevrat:
a) lobectomia reprezint intervenia la nivelul colecistului;
b) drenajul pleural se practic n caz de criz de astm;
c) cancerul pulmonar n stadiul 1,2 este operabil;
d) intradermoreacia Cassoni depisteaz tuberculoza pumonar.
15. Alegei intervenia de urgen n edemul glotic care nu rspunde la tratament:
a) drenaj pleural;
b) traheostomie;
Ghidul examenului de absolvire 2016 calificarea profesional asistent medical generalist
98

COALA POSTLICEAL SANITAR GRIGORE GHICA-VOD DIN IAI

c) puncie pleural;
d) radiografie pulmonar.
16. Identificai afirmaia fals:
a) intubaia oro-traheal este efectuat de medicul anestezist sau urgentist;
b) computer tomografia pulmonar este o investigaie radiologic;
c) grupul sanguin, Rh-ul , T.S., T.C. sunt analize obligatorii preoperator;
d) drenajul pleural se efectueaz la nivelul peritoneului.
17. Indicai denumirea corect pentru puncia pericardic cu scop evacuator:
a) toracocenteza;
b) laparoscopia;
c) pericardiocenteza;
d) paracenteza.
18. Identificai calea de administrare a fraxiparinei sau a clexanului:
a) intradermic;
b) intramuscular;
c) subcutanat n flancurile laterale ale abdomenului;
d) intravenos.
19. Alegei din urmtoarele afeciuni malformaia congenital de cord:
a) stenoza mitral;
b) varicele;
c) tetralogia Fallot;
d) infarctul acut de miocard.
20. Identificai metoda de tratament n fractura costal simpl:
a) intervenie chirurgical;
b) aparat gipsat;
c) pansament compresiv, repaus, analgezice i aniinflamatorii;
d) cateterism cardiac.
21. Identificai investigaia obligatorie nainte de operaia de by- pass coronarian:
a) coronarografia prin cateterism;
b) examenul fundului de ochi;
c) electroencefalograma;
d) idr-Casoni
22. Alegei analgezicul care combate durerea postoperatorie:
a) Augumentinul;
Ghidul examenului de absolvire 2016 calificarea profesional asistent medical generalist
99

COALA POSTLICEAL SANITAR GRIGORE GHICA-VOD DIN IAI

b) tramadolul;
c) aspirina;
d) cortizonul.
23. Indicai locul unde se ngrijete un bolnav operat pe cord:
a) n salon obinuit;
b) la ATI chirurgie cardiovascular;
c) la domiciliu;
d) la sanatoriu.
24. Alegei pregtirea corect a locului nainte de operaia pe cord deschis:
a) dezinfecia i raderea pilozitilor pe hemitoracele stng;
b) dezinfecia i raderea pilozitilor pe torace anterior/posterior;
c) raderea pilozitilor i baie cu betadin pe toat suprafaa corpului cu excepia
capului;
d) dezinfecia i raderea pilozitilor n regiunea abdominal i genital.
25. Defibrilarea electric se efectueaz n caz de:
a) criz de astm;
b) stop cardiac, tahicardie i fibrilaie ventricular;
c) pericardit;
d) pleurezie.
26. Identificai afirmaia fals:
a) bolnavul cu arterit nu are voie s fumeze;
b) bolnavul cu varice va purta ciorapi compresivi-medicinali;
c) anevrismul aortic este o infecie la nivelui peretelui arterial;
d) boala varicoas poate fi ereditar.
27. Indicai complicaia varicelor care pune n pericol viaa:
a) hemoptizia;
b) tromboflebita i embolia pulmonar;
c) ulcerul varicos;
d) gangrena halucelui.
28. Mobilizarea pacientului operat pe cord deschis se efectueaz precoce, cu excepia:
a) din prima zi;
b) s se sprijine pe coate;
c) din decubit dorsal n decubit lateral;
d) din decubit dorsal n eznd.

Ghidul examenului de absolvire 2016 calificarea profesional asistent medical generalist


100

COALA POSTLICEAL SANITAR GRIGORE GHICA-VOD DIN IAI

29. Aspiraia cilor respiratorii se efectueaz de ctre asistent/asistenta medical cu:


a) sonda de intubaie orotraheal;
b) sonda de traheostom;
c) cateter sau sond de aspiraie steril de unic folosin;
d) pipa Guedel.
30. Alegei afirmaia fals dintre enunurile de mai jos:
a) cu 30 minute nainte de toracoscopie se va administra bolnavului atropin 1 mg.
s.c. sau i.m. i diazepam 5-10 mg i.m. (dac nu exist contraindicaii);
b) suprimarea drenului se va face la 24 ore dup ce nu a mai evacuat aer sau cnd
cantitatea de lichid drenat scade < 50 ml/24 ore ;
c) n cazul drenajului pleural complicaiile ce pot s apar sunt emfizem subcutanat,
ieirea sau nfundarea drenului;
d) nu este nevoie de supravegherea zilnic a drenajului .
31.Care dintre afirmaiile de mai jos legate de diagnosticul de nursing urmtor Durere
acut cauzat de incizia chirurgical, prezena drenului toracic, manifestat prin ngrijorare,
iritabilitate, este adevarat:
a) se refer la nevoia de a evita pericolele;
b) se refer la nevoia de a comunica;
c) este un diagnostic de risc deoarece este format din trei pri;
d) prima parte a enunului este reprezentat de simptome sau semne.
32. Tensiometrul msoar :
a) presiunea exercitat de snge asupra pereilor vaselor de snge;
b) presiunea exercitat de snge asupra pereilor arteriali;
c) tensiunea n vene;
d) pulsul periferic.
33. Cu pulsoximetrul se msoar :
a) tensiunea n vase;
b) saturaia n oxigen a sngelui din capilare SpO2 i pulsul periferic;
c) pulsul;
d) saturaia oxigenului din sngele arterial.
34. Puncia arterei radiale se face cu :
a) seringa de puncie venoas;
b) seringa heparinat de calibru mic, cu ac mic, subire , cu bizoul scurt;
c) se poate folosi orice tip de sering;
d) nu tiu, pentru c o face medicul.

Ghidul examenului de absolvire 2016 calificarea profesional asistent medical generalist


101

COALA POSTLICEAL SANITAR GRIGORE GHICA-VOD DIN IAI

35. Toracocenteza reprezint :


a) puncia peritoneului;
b) puncia pericardului;
c) puncia pleurei;
d) puncie osoas.
36. Poziia pacientului pentru puncia pleural este :
a) aezat pe scaun, n lateral, cu braul de partea santoas sprijinit pe sptarul
scaunului i cel din partea unde va avea loc puncia ridicat deasupra capului;
b) n pat, aezat n decubit dorsal;
c) n pat, aezat n decut ventral;
d) aezat n decubit lateral .
37. Prevenirea apariiei reaciilor vagale n timpul toracocentezei se face :
a) prevenim pacientul s nu mnce dimineaa;
b) administrm nainte de puncie o fiol de sulfat de atropin subcutanat, la
recomandarea medicului;
c) ncurajm pacientul s se alimenteze suficient pantru ca s nu leine n timpul
punciei;
d) nu este necesar pregtire deoarece puncia pleural este o manevr care dureaz
foarte puin.
38. Lipsesc dintre obiectivele drenajului toracic, cu excepia:
a) ameliorarea durerii pacientului;
b) drenarea unei colecii pleurale sau a aerului i restabilirea presiunii negative pentru
aducerea plmnului la peretele toracic ( rexpansiune);
c) stabilirea diagnosticului;
d) manevr necesar n pregtirea pacientului pentru operaie.
39. Drenul toracic trebuie totdeauna pensat atunci cnd se schimb borcanul de aspiraie
deoarece :
a) pacientul poate s aib dureri;
b) pacientul tuete;
c) se mpiedic apariia emfizemului subcutanat;
d) nu este obligatoriu s fie pensat.
40. Pentru pregtirea pacientului n vederea interveniei chirurgicale pe torace sunt necesare
o serie de investigaii dintre care cteva sunt obligatorii:
a) electrocardiograma, radiografia toracic, spirometria, analize de snge, grup i Rh;
b) electroencefalograma, radiografia toracic, spirometria;
c) endoscopie gastric, radiografia toracic, spirometria, analize de snge, grup i Rh;
Ghidul examenului de absolvire 2016 calificarea profesional asistent medical generalist
102

COALA POSTLICEAL SANITAR GRIGORE GHICA-VOD DIN IAI

d) colonoscopie, radiografia toracic, spirometria.


41. Mobilizarea precoce a pacientului postoperator se face pentru c previne :
a) staza bronic, staza venoas, leziunile de decubit;
b) instalarea depresiei;
c) nu se mobilizeaz pacientul pentru c poate s apar hemoragia;
d) apariia durerii toracice.
42. Cum se administreaz heparina cu greutate molecular mic ( Clivarin, Fraxiparin):
a) intravenos
b) sub piele
c) intradermic.
d) subcutanat.
Modulul 29. ORL i nursing n ORL
Dr. Daniel Crbunaru, prof. Mihaela Popa, prof. Georgeta Panicu
1. Identificai caracteristica adenoiditei acute la sugar:
a) debut insidios;
b) obstrucie nazal care-l mpiedic s se alimenteze i scade ponderal;
c) absena febrei;
d) fr otalgia.
2.Alegei caracteristica faciesului adenoidian:
a) nas ngroat;
b) dinii de aspect normal;
c) obrajii palizi i turtii transversal;
d) obrajii roii i proemineni.
3.Alegei rspunsul corect:
a) herpesul la gur i buze este produs de Herpes simplex 2;
b) herpesul genital este produs Herpes simplex 1;
c) cauza principal a herpesului bucal este scderea imunitii;
d) tratamentul videc herpesul i elimin virusul din organism.
4.Angina herpetic se caracterizeaz prin:
a) este o angina eritematoas;
b) se deceleaz pe mucoasa faringian - vezicule n buchet sau dispersate, rotunde,
pline cu serozitate;
c) nu se vindec spontan;
d) tratamentul se face cu antibiotic.
Ghidul examenului de absolvire 2016 calificarea profesional asistent medical generalist
103

COALA POSTLICEAL SANITAR GRIGORE GHICA-VOD DIN IAI

5.Sinuzitele acute pot fi determinate de:


a) deviaia de sept, rinita cronic hipertrofic;
b) cauze locale alergie, grip, diabet;
c) cauze virale;
d) nu pot fi determinate i de infecii dentare.
6.Alegeti rspunsul corect:
a) tratamentul n furuculoza conductului auditiv extern se face cu aciclovir;
b) otita medie congestiv acut const ntr-o tumefacie circumscris n jurul unui folicul
pilosebaceu;
c) n otita medie congestiv acut nu se administreaz antibiotice;
d) simptomele din otita medie congestiv acut - otalgie i hipoacuzie.
7.Polipoza nazal se caracterizeaz prin:
a) reprezint vegetaii adenoidiene;
b) reprezint o degenerare edematoas a mucoasei nazale;
c) este asimptomatic;
d) nu determin complicaii.
8.Ozena se caracterizeaz prin:
a) hipertrofie i cruste;
b) atrofie i absena crustelor;
c) atrofie, cruste, fetiditate;
d) bolnavul percepe mirosul dezagreabil.
9.Alegei rspunsul corect pentru angina pseudomembranoas:
a) prototipul acestei angine este determinat de streptococ;
b) falsele membrane nu depesc faa intern a amigdalei n angina
pseudomembranoas difteric;
c) falsele membrane depesc faa intern a amigdalei i se extind la restul mucoasei
faringiene n angina pseudomembranoas streptococic;
d) bacilul difteric elimin n snge o toxin ce determina complicaii la distan.
10.Angina din Zona Zoster se caracterizeaz prin:
a) prezena de vezicule pe traiectul nervului maxilar superior;
b) prezena de false membrane pe amigdale;
c) afeciunea este bilateral;
d) tratamentul cu antibiotice.
11. Identificai afirmaia corect, legat de recoltarea exudatului faringian:
a) se recolteaz cu eprubeta port tampon;
Ghidul examenului de absolvire 2016 calificarea profesional asistent medical generalist
104

COALA POSTLICEAL SANITAR GRIGORE GHICA-VOD DIN IAI

b) se recolteaz cu eprubeta Howell;


c) se recolteaz cu eprubeta Westergreen ;
d) se recolteaz cu eprubeta cu capac mov.
12. Urmtoarea afirmaie este fals:
a) otoscopia este obligatorie la nceputul splturii auriculare;
b) otoscopia este obligatorie la sfritul splturii auriculare ;
c) nu se efectueaz otoscopie n cadrul splturii auriculare ;
d) otoscopia este efectuat de medicul oftalmolog.
13. Identificai afirmaia corect:
a) laringoscopia indirect se realizeaz cu oglinda laringian;
b) laringoscopia indirect se realizeaz cu optotip;
c) laringoscopia indirect se realizeaz cu otoscop;
d) laringoscopia indirect se realizeaz cu oftalmoscop.
14. Identificai afirmaia corect:
a) materialele necesare rinoscopiei anterioare sunt prosop, tvi renal, specul nazal;
b) materialele necesare rinoscopiei anterioare sunt prosop,otoscop, tvi renal ;
c) materialele necesare rinoscopiei anterioare sunt prosop, tvi renal, spatul lingual;
d) materialele necesare rinoscopiei anterioare sunt prosop, optotip, tvia renal.
15. Identificai afirmaia corect:
a) pentru extragerea mai uoar a dopului de cerumen se recomand instilarea de ap
oxigenat la 370 C;
b) pentru extragerea mai uoar a dopului de cerumen se recomand instilarea de
soluii hipertone la 370 C;
c) pentru extragerea mai uoar a dopului de cerumen se recomand instilarea de
soluii hipotone;
d) toate variantele sunt corecte.
16. Identificai afirmaia corect:
a) indicaiile splturii auriculare sunt dop epidermic, dop de cerumen, corpi strini;
b) indicaiile splturii auriculare sunt dop pandemic, corpi strini, dop de cerumen;
c) indicaiile splturii auriculare sunt dop de cerumen, corpi strini, mnui nesterile;
d) indicaiile splturii auriculare sunt dop epidermic, mnui nesterile, corpi strini.
17.Urmtoarea afirmaie este corect:
a) consultul pacientului cu afeciuni ORL se realizeaz cu acordul acestuia;
b) consultul pacientului cu afeciuni ORL nu necesit obligatoriu acceptul acestuia ;
c) consultul pacientului cu afeciuni ORL este obligatoriu doar n ambulatoriu i nu
Ghidul examenului de absolvire 2016 calificarea profesional asistent medical generalist
105

COALA POSTLICEAL SANITAR GRIGORE GHICA-VOD DIN IAI

necesit obinerea acordului pacientului;


d) toate variantele sunt corecte.
18. Identificai afirmaia corect:
a) antibiograma se recolteaz dup administrarea unui antibiotic din grupa
cefalosporinelor;
b) antibiograma se recolteaz dup administrarea unui antibiotic din grupa
penicilinelor;
c) antibiograma se recolteaz naintea administrrii antibioticelor, indiferent de clasa;
d) nici un rspuns corect.
19. Identificai afirmaia corect:
a) poziia pacientului pentru spltura auricular este eznd pe scaun;
b) poziia pacientului pentru spltura auricular este decubit ventral;
c) poziia pacientului pentru spltura auricular este genu-pectoral;
d) poziia pacientului pentru spltura auricular este ginecologic.
20. Identificai afirmaia corect:
a) prin bucofaringoscopie se vizualizeaz mucoasa bucal, starea danturii, orofaringele;
b) prin bucofaringoscopie se vizualizeaz mucoasa auricular, starea danturii, orofaringele;
c) prin bucofaringoscopie se vizualizeaz starea danturii, oro-faringele, mucoasa
intestinal;
d) prin bucofaringoscopie se vizualizeaz mucoasa bucal, starea danturii, limb.
21. Identificai afirmaia corect :
a) rinoreea purulent bilateral ar fi caracteristic pentru corp strin;
b) rinoreea purulent bilateral ar fi caracteristic pentru traumatism cranian;
c) rinoreea purulent bilateral ar fi caracteristic pentru rinit;
d) rinoreea purulent bilateral ar fi caracteristic pentru dop de cerum.
22. Identificai afirmaia corect, referitoare la denumirea scurgerii unei secreii de la nivelul
conductului auditiv extern al pacientului:
a) spunem c pacientul are otalgie;
b) spunem c pacientul are otoree;
c) spunem c pacientul are otodinie;
d) spunem c pacientul are otolicvoree.
23. Identificai afirmaia corect:
a) diagnosticul n sinuzit se precizeaz prin otoscopie;
Ghidul examenului de absolvire 2016 calificarea profesional asistent medical generalist
106

COALA POSTLICEAL SANITAR GRIGORE GHICA-VOD DIN IAI

b) diagnosticul n sinuzit se precizeaz prin laringoscopie;


c) diagnosticul n sinuzit se precizeaz prin rinoscopie;
d) diagnosticul n sinuzit se precizeaz prin faringoscopie.
24. Identificai afirmaia corect:
a) surditatea total este hipoacuzie;
b) surditatea total este hiperosmie;
c) surditatea total este cofoza;
d) surditatea total este anosmie.
25. Identificai afirmaia corect:
a) spltura auricular se efectueaz cu seringa laringian;
b) spltura auricular se efectueaz cu seringa Guyon;
c) spltura auricular se efectueaz cu sonda nazal;
d) spltura auricular se efectueaz cu otoscop.
Modulul 30. Oftalmologie i nursing n oftalmologie
Dr. Irina Caighera, prof. Mihaela Popa, prof. Georgeta Panicu
1. Care dintre urmtoarele afirmaii legate de coroid este fals ?
a) reprezint nveliul exterior al ochiului, avnd rol protector i reprezentnd suportul
de inserie a muchilor oculari;
b) asigur nutriia globului ocular, conine vase, nervi i pigmeni;
c) conine corpul ciliar;
d) determin, prin componentele sale, formarea umorii apoase.
2. Mioza i midriaza sunt asigurate de:
a) fovea centralis, component a retinei;
b) corneea;
c) muchii circulari i radiari din structura irisului;
d) umoarea apoas.
3. Alegei definiia ametropiei:
a) o form uoar de hipermetropie;
b) cea mai grav form de evoluie a miopiei, precednd cecitatea (orbirea);
c) o form de presbiopie;
d) orice abatere de la starea de emetropie.
4. Care dintre urmtoarele enumerri corespunde principalelor vicii de refracie ale
ochiului ?
a) glaucomul, cataracta, iridociclita;
Ghidul examenului de absolvire 2016 calificarea profesional asistent medical generalist
107

COALA POSTLICEAL SANITAR GRIGORE GHICA-VOD DIN IAI

b) miopia, hipermetropia, astigmatismul, presbiopia;


c) strabismul, blefarita, orjeletul;
d) conjunctivitele, keratita.
5. Care dintre urmtoarele afirmaii legate de strabism este fals?
a) strabismul apare atunci cnd ochii nu mai au capacitatea de a focaliza aceeai
imagine n acelai timp;
b) lipsa de funcionalitate a musculaturii oculare este una dintre cauzele principale ale
strabismului;
c) strabismul este o afeciune care afecteaz pacienii de orice vrst, fiind congenital
sau secundar unei alte afeciuni;
d) vederea binocular nu este afectat n strabism.
6. Care dintre urmtoarele afirmaii n legtura cu blefaritele este adevrat ?
a) apare exclusiv la pacienii n vrst, fiind o boal degenerativ a pleoapelor;
b) tratamentul blefaritei este chirurgical, constnd n incizia zonelor afectate. pentru
refacerea poriunilor funcionale;
c) cilii nu sunt niciodat afectai n blefarite;
d) principalele tipuri de blefarit sunt blefarita seboreic i blefarita stafilococic.
7. Care dintre urmtoarele enumerri corespunde simptomatologiei din conjunctivite ?
a) senzaie de corp strin, arsur, nisip, nepturi, lcrimare, secreie, fotofobie;
b) micri ritmice, involuntare, ale unuia sau ambilor ochi, suprapuse peste micrile
voluntare, tulburnd fixaia;
c) vedere dubl, blefarospasm, absena reflexului de acomodare la distanta;
d) durere unilateral intens, uneori n teritoriul nervului trigemen, apariia de halouri
colorate n jurul sursei luminoase, scderea marcat a acuitii vizuale.
8. Care dintre urmtoarele afirmaii legate de cataract este fals ?
a) se manifest clinic subiectiv n primul rnd prin scderea acuitii vizuale la distan
i vedere nceoat;
b) afecteaz subiecii n vrst de peste 50 ani existnd o tendin de scdere a vrstei
de apariie;
c) se pot vindeca spontan prin exerciii ale musculaturii globului ocular;
d) poate apare att primar ct i secundar anumitor afeciuni (diabet), traumatisme,
expunere la substane toxice.
9. Alegei varianta corect referitoare la PIO(presiunea intraoculara) crescut:
a) cataracte congenitale;
b) glaucoame;
c) blefarite i conjunctivite alergice;
Ghidul examenului de absolvire 2016 calificarea profesional asistent medical generalist
108

COALA POSTLICEAL SANITAR GRIGORE GHICA-VOD DIN IAI

d) miopia forte i astigmatismul.


10. Arsurile corneene produse de radiaii se manifest clinic prin:
a) pierderea brusc a vederii cu recuperare parial prin tratament administrat n urgen;
b) prezena scotoamelor (pete luminoase) n cmpul vizual;
c) senzaia de corp strin, durere, blefarospam, fotofobie;
d) vedere dubl, nistagmus.
11. Identificai afirmaia corect:
a) scopul masajului ciliar este aseptizarea zonei ciliare;
b) scopul masajului ciliar este aseptizarea glaucomului;
c) scopul masajului ciliar este aseptizarea canalului lacrimal;
d) scopul masajului ciliar este aseptizarea zonei palpebrale.
12.Identificai afirmaia corect:
a) n oftalmologie, betadina n concentraie de 1,25% se folosete pentru spltur
auricular;
b) n oftalmologie, betadina n concentraie de 1,25% se folosete pentru instilaii
oculare, pentru minimalizarea infeciilor pre- i postoperatorii;
c) n oftalmologie, betadina n concentraie de 1,25% se folosete pentru igienizarea
regiunii palpebrale;
d) n oftalmologie, betadina n concentraie de 1,25% se folosete pentru spltura
vaginal.
13. Identificai afirmaia corect :
a) unguentele i soluiile pentru instilaii oculare conin 1 antibiotic + 1corticoid;
b) unguentele i soluiile pentru instilaii oculare conin 2 antibiotice + 1 corticoid;
c) unguentele i soluiile pentru instilaii oculare conin 2 antibiotice + 1 nitrat;
d) unguentele i soluiile pentru instilaii oculare conin 1 antibiotic + 1 antiseptic.
14. Identificai afirmaia corect :
a) flacoanele cu soluie pentru instilaii oculare sunt valabile 4 sptmni de la
achiziionarea acestora;
b) flacoanele cu soluie pentru instilaii oculare sunt valabile 2 sptmni din
momentul deschiderii i utilizarii;
c) flacoanele cu soluie pentru instilaii oculare sunt valabile 6 sptmni din
momentul fabricaiei;
d) nici un rspuns corect.
15. Identificai afirmaia corect :
a) recoltarea de secreii oculare se realizeaz cu eprubeta porttampon;
Ghidul examenului de absolvire 2016 calificarea profesional asistent medical generalist
109

COALA POSTLICEAL SANITAR GRIGORE GHICA-VOD DIN IAI

b) recoltarea de secreii oculare se realizeaz cu seringa de 50 de ml;


c) recoltarea de secreii oculare se realizeaz cu eprubeta cu capac mov;
d) recoltarea de secreii oculare se realizeaz cu spatula lingual.
16. Urmtoarea afirmaie este corect:
a) recoltarea de secreii oculare se realizeaz dup spltur ocular;
b) recoltarea de secreii oculare se realizeaz dup instilare de mydryum;
c) recoltarea de secreii oculare se realizeaz naintea efecturii toaletei ochiului;
d) toate rspunsurile sunt corecte.
17. Identificai afirmaia corect :
a) consultul pacientului cu afeciuni oftalmologice se realizeaz cu acceptul/acordul
pacientului;
b) consultul pacientului cu afeciuni oftalmologice se realizeaz nu necesit
acceptul/acordul pacientului;
c) consultul pacientului cu afeciuni oftalmologice se realizeaz dup sedarea
pacientului
d) nici un rspuns corect.
18. Urmtoarea afirmaie este fals:
a) oftalmoscopia se realizeaz n camer obscur, pupila este n midriaz;
b) oftalmoscopia se realizeaz n camer intens luminoas, pupila este n midriaz;
c) oftalmoscopia se realizeaz cu ajutorul oftalmoscopului;
d) oftalmoscopia examineaz polul posterior al globului ocular.
19. Identificai afirmaia corect :
a) spltura ocular se efectueaz cu ap steril;
b) spltura ocular se efectueaz cu ap oxigenat;
c) spltura ocular se efectueaz cu ser glucozat hipoton;
d) spltura ocular se efectueaz cu voluven.
20. Identificai afirmaia corect
a) oftalmoscopia se realizeaz cu ajutorul tensiometrului;
b) oftalmoscopia se realizeaz cu ajutorul oftalmoscopului;
c) oftalmoscopia se realizeaz cu ajutorul otoscopului;
d) oftalmoscopia se realizeaz cu ajutorul stetoscopului.
21. Identificai afirmaia corect:
a) din categoria examenelor funcionale ale ochiului, fac parte CT, RMN;
b) din categoria examenelor funcionale ale ochiului, fac parte CT, RMN,
oftalmoscopia;
Ghidul examenului de absolvire 2016 calificarea profesional asistent medical generalist
110

COALA POSTLICEAL SANITAR GRIGORE GHICA-VOD DIN IAI

c) din categoria examenelor funcionale ale ochiului, fac parte explorarea acuitii
vizuale, a cmpului vizual i determinarea simului cromatic;
d) din categoria examenelor funcionale ale ochiului, fac parte spltura ocular.
22. Identificai afirmaia corect:
a) tonometrul este un instrument de determinare a tensiunii arteriale;
b) tonometrul este un instrument de determinare a tensiunii intraoculare;
c) tonometrul este un instrument de determinare a simului cromatic;
d) toate variantele sunt corecte.
23. Identificai afirmaia corect:
a) exoftalmia reprezint dilatarea pupilelor;
b) exoftalmia reprezint mrirea de volum a globilor oculari;
c) exoftalmia reprezint marirea de volum a pleoapelor;
d) exoftalmia reprezint un examen funcional al ochiului.
24. Identificai afirmaia corect
a) manifestrile de dependen ale pacientului cu cataract senil sunt: opacifiere
pariala/total a cristalinului, urmat de scderea progresiv a acuitii vizuale;
b) manifestrile de dependen ale pacientului cu cataract senil sunt:secreie ocular
abundent care nu cedeaz la tratament cu antibiotic;
c) manifestrile de dependen ale pacientului cu cataract senil sunt:dureri oculare i
perioculare nocturne;
d) manifestrile de dependen ale pacientului cu cataract senil sunt:exoftalmie
precoce.
25 Identificai afirmaia corect:
a) mioza este pupila dilatat;
b) mioza pupila punctiform;
c) mioza este pupila intens luminoas;
d) nici un rspuns corect.
Modulul 31. Hematologie i nursing n hematologie
Dr. Irina Caighera, prof. Oana Pduraru, prof. Iuliana Matei
1. Care dintre urmtoarele semne i simptome funcionale lipsesc n hematologie ?
a) cefalee, vertij, astenie, irascibilitate, ataxie;
b) oligoanurie, anuria;
c) hemoragii la nivelul mucoaselor (gingivoragii, epistaxis, melen);
d) dureri osoase i articulare.

Ghidul examenului de absolvire 2016 calificarea profesional asistent medical generalist


111

COALA POSTLICEAL SANITAR GRIGORE GHICA-VOD DIN IAI

2. Simptomatologia cardio-vascular n anemii este reprezentat n primul rnd prin:


a) flutter i fibrilaie atrial;
b) bloc atrio-ventricular;
c) tahicardie, suflu sistolic, dureri precordiale;
d) bradicardie.
3. Care dintre urmtoarele afirmaii legate de anemia feripriv este adevarat ?
a) poate apare prin hemoliza intravascular cronic cu hemoglobinurie;
b) poate apare prin absena acidului folic din alimentaie;
c) poate apare n secreie inadecvat de factor intrinsec;
d) poate apare n malabsorbia congenital selectiv a vitaminei B12.
4. Care dintre urmtoarele afirmaii legate de prezena Fe n organism nu este adevarat ?
a) cantitatea total de Fe n organism este de 4 g;
b) zilnic se absoarbe o cantitate de 1-5 g Fe, funcie de necesiti;
c) Fe circul liber n organism;
d) acidul ascorbic i citraii stimuleaz absorbia Fe-ului.
5. n anemiile megaloblastice:
a) pe frotiul de snge periferic apar celule decolorate, cu dimensiuni mai mici fa
de celulele normale;
b) nivelul folailor eritrocitari este mult crescut;
c) concentraia seric de vitamina B12 este crescut;
d) pe frotiul de snge periferic apar macro-ovalocite i granulocite neutrofile
hipersegmentate iar pe frotiul de mduva osoas megaloblati.
6. Care dintre urmtoarele afirmaii legate de anemiile hemolitice este adevrat ?
a) apar prin scurtarea duratei de via a hematiilor;
b) sunt afeciuni dobndite;
c) nu sunt nsoite de litiaz biliar;
d) sferocitele sunt mai mari dect hematiile i sunt decolorate.
7. Tratamentul n anemiile hemolitice const n:
a) corticoizi;
b) tratament imunosupresiv;
c) splenectomie;
d) toate dintre acestea.
8. Leucemia acut limfoblastic (LAL) apare prin:
a) proliferarea anormal a limfocitelor mature;
b) distrugerea n exces a limfocitelor n splin;
Ghidul examenului de absolvire 2016 calificarea profesional asistent medical generalist
112

COALA POSTLICEAL SANITAR GRIGORE GHICA-VOD DIN IAI

c) proliferarea precursorilor limfocitari;


d) expunerea la substane cu toxicitate major.
9. Care dintre urmtoarele aspecte clinice nu este prezent n leucemia granulocitar cronic ?
a) splenomegalie, sngerri spontane;
b) anorexie, astenie, scdere ponderal, subfebrilitate;
c) hepatomegalie, sindrom de colestaz;
d) dispnee, palpitaii.
10. Care dintre urmtoarele afirmaii legate de boala Hodgkin este adevrat ?
a) este un limfom malign de etiologie necunoscut, caracterizat prin poliadenopatie
febril;
b) are aceeai etiologie i aproximativ aceleai manifestri clinice ca i hemofiliile;
c) grupa de vrst 20-40 ani este cel mai frecvent afectat;
d) tratamentul cu antibiotice de ultim generaie este extrem de eficient.
11.Alegei varianta corect:
a) poziia bolnavului pentru puncia sternal este ginecologic;
b) poziia bolnavului pentru puncia sternal este poziia anormal de epistotonus;
c) poziia bolnavului pentru puncia sternal este de decubit dorsal cu trunchiul uor
ridicat;
d) poziia bolnavului pentru puncia sternal este de decubit lateral.
12. Alegei rspunsul corect:
a) sngele total i derivatele de snge se pot transfuza;
b) se pot transfuza preparate din fier;
c) se pot transfuza aglutinine;
d) se pot transfuza blati.
13. Identificai afirmaia corect:
a) proba de compatibilitate
donatorului;
b) proba de compatibilitate
donatorului;
c) proba de compatibilitate
donatorului;
d) proba de compatibilitate
primitorului.

direct se face ntre sngele primitorului i sngele


direct se face ntre plasma primitorului i sngele
direct se face ntre plasma primitorului i plasma
direct se face ntre plasma donatorului i sngele

14. Identificai varianta corect:


a) un pacient cu grupa 0(I) RH pozitiv poate primi snge izo-grup, izo-Rh;
b) un pacient cu grupa 0(I) RH pozitiv poate primi grupa A(II) Rh negativ;
c) un pacient cu grupa 0(I) RH pozitivpoate primi grupa 0(I) Rh negativ;
Ghidul examenului de absolvire 2016 calificarea profesional asistent medical generalist
113

COALA POSTLICEAL SANITAR GRIGORE GHICA-VOD DIN IAI

d) un pacient cu grupa 0(I) RH pozitiv poate primi grupa O(I), Rh-ul neavnd
importan.
15.Alegei rspunsul corect referitor la etiologia anemiei Biermer(pernicioas):
a) este determinat de carena de vitamina B6;
b) este determinat de malabsorbia de vitamina B12;
c) este determinat de carena de fier;
d) este determinat de carena de acid folic.
16.Alegei varianta corect referitoare la tratamentul din anemia feripriv:
a) tratamentul se face cu acid folic;
b) tratamentul se face cu vitamina B12;
c) tratamentul se face cu substitutive cu preparate de fier;
d) tratamentul se realizeaz cu vitamina K.
17.Care din afirmaii este adevrat?
a) n anemia acut posthemoragic bolnavul prezint hipertensiune;
b) n anemia acut posthemoragic bolnavul prezint tahicardie;
c) n anemia acut posthemoragic bolnavul prezint hemoglobina crescut;
d) n anemia acut posthemoragic bolnavul prezint poliurie.
18.Identificai afirmaia corect:
a) hemofilia este o afeciune de snge ereditar legat de cromozomul X;
b) hemofilia este o afeciune ereditar trasmis de mama, doar fetele dezvoltnd boala;
c) hemofilia este o afeciune hematologic cu surplus de factor de coagulare;
d) hemofilia este o afeciune fr importan hematologic.
19.Alegei rspunsul corect:
a) anemiile hemolitice se datoreaz creterii exagerate a globulelor roii;
b) anemiile hemolitice se datoreaz distrugerii exagerate a globulelor roii(hemoliz);
c) anemiile hemolitice se corecteaz prin tratament anticoagulant;
d) anemiile hemolitice se datoreaz lipsei factorului intrinsec.
20.Identificai rspunsul corect:
a) glucoza 33% are efect anticoagulant;
b) concentratul de factor de coagulare are efect anticoagulant;
c) vitamina K are efect anticoagulant;
d) heparina are efect anticoagulant.
21.Alimentaia bolnavului n afeciunile hematologice trebuie s fie:
a) alimentaia bolnavului n afeciunile hematologice trebuie s fie hiperglucidica;
b) alimentaia bolnavului n afeciunile hematologice trebuie s fie lacto-vegetarian;
c) alimentaia bolnavului n afeciunile hematologice trebuie s fie cu coninut sczut n
vitamine;
Ghidul examenului de absolvire 2016 calificarea profesional asistent medical generalist
114

COALA POSTLICEAL SANITAR GRIGORE GHICA-VOD DIN IAI

d) alimentaia bolnavului n afeciunile hematologice trebuie s fie hipercaloric.


22. Identificai afirmaia corect:
a) formula leucocitar reprezint exprimarea procentual a elementelor figurate;
b) formula leucocitar reprezint exprimarea grafic a eritrocitelor;
c) formula leucocitar reprezint exprimarea procentual a hemoglobinei;
d) formula leucocitar reprezint exprimarea procentual a trombocitelor.
23. Identificai afirmaia adevrat:
a) printre complicaiile generale posttransfuzionale se numar creterea indicelui de
mas corporal;
b) printre complicaiile generale posttransfuzionale se numar transfuzarea sngelui
compatibil;
c) printre complicaiile generale posttransfuzionale se numar ncrcarea cu glucoz;
d) printre complicaiile generale posttransfuzionale se numar suprancrcarea
volemic.
24.Alegei varianta corect legat de metoda determinrii grupelor sanguine:
a) se realizeaz prin metoda Beth Vincent utilizndu-se seruri standard;
b) se realizeaz prin metoda Beth Vincent utilizndu-se eritrocite standard;
c) se realizeaz prin metoda Beth Vincent utilizndu-se seruri hemolizate;
d) se realizeaz prin metoda Beth Vincent utilizndu-se trombocite standard.
25.Identificai afirmaia corect:
a) pentru determinarea grupelor sanguine prin metoda Simonin se utilizeaz seruri
standard;
b) pentru determinarea grupelor sanguine prin metoda Simonin se utilizeaz eritrocite
standard;
c) pentru determinarea grupelor sanguine prin metoda Simonin se utilizeaz seruri
hemolizate;
d) pentru determinarea grupelor sanguine prin metoda Simonin se utilizeaz mas
eritrocitar.
Modulul 32. Ortopedie, traumatologie i nursing specific
Dr.Nicolae Georgescu, prof. Dana Mihai, prof. Georgeta Panicu
1.Alegei elementele afectate n entors:
a) capsula i ligamentul;
b) cartilajul articular;
c) extremitile articulare;
d) sinoviala.
2.Marcai semnul clinic de siguran pentru diagnosticul de fractur:
a) deformarea regiunii;
Ghidul examenului de absolvire 2016 calificarea profesional asistent medical generalist
115

COALA POSTLICEAL SANITAR GRIGORE GHICA-VOD DIN IAI

b) scurtarea segmentului de membru;


c) echimoza tardiv;
d) netransmisibilitatea micrii.
3.Identificai rspunsul corect legat de revenirea strii de contien n comoia cerebral,:
a) maxim 15 secunde de la impact;
b) cteva ore dup impact;
c) sub 24 ore de la impact;
d) peste 24 ore de la impact.
4.Marcai semnul clinic specific pentru diagnosticul de traumatism thoracic, cu volet costal:
a) polipneea;
b) respiraia paradoxal;
c) traumatopneea;
d) dispnee i cianoza.
5.n cazul suspiciunii de fractur a rahisului, identificai micarea interzis cnd acordm
primul ajutor?
a) extensia;
b) flexia;
c) nclinarea lateral;
d) rotaia.
6.n coxartroza congenital, cauza degenerescentei cartilaginoase este datorat:
a) vrstei;
b) inflamaiei;
c) traumatismului;
d) suprancrcrii articulare.
7.Identificai localizarea infeciei la debutul osteomielitei:
a) articular;
b) epifizar;
c) metafizar;
d) diafizar.
8.Alegei localizarea frecvent a tuberculoz osteo-articulara:
a) la old;
b) la genunchi;
c) la coloan;
d) la cot

Ghidul examenului de absolvire 2016 calificarea profesional asistent medical generalist


116

COALA POSTLICEAL SANITAR GRIGORE GHICA-VOD DIN IAI

9.Diagnosticul de siguran n osteoporoza, naintea apariiei fracturilor, este posibil prin:


a) radiografie simpl;
b) osteodensitometrie;
c) densitometrie cu ultrasunete ;
d) scintigrafie.
10.Identificai intervenia chirurgical specific tumorilor osoase maligne(G1T1M0):
a) excizia intralezionala;
b) excizia marginal;
c) excizia larg;
d) amputaia.
11.Indicai termenul corect ce definete prezena lichidului n exces ntr-o articulaie:
a) hemartroza;
b) hidrartroza;
c) bursita;
d) sinartroza.
12. Indicai rspunsul corect referitor la beneficiile imagistice ale artroscopiei :
a) permite vizualizarea articulaiei utiliznd radiaiile Roentgen;
b) imaginea obinut este o imagine n micare prin expunere la raze Roentgen;
c) este o endoscopie articular;
d) metoda de investigaie utilizeaz ultrasunetele deci nu se iradiaz pacientul.
13. Marcai o intervenie autonom a asistentului medical :
a) alimentaia pacientului imobilzat la pat;
b) pregtirea preoperatorie a pacientului;
c) aplicarea aparatului gipsat n cazul unei luxaii;
d) efectuarea radiografiei osoase n cazul unei fracturi a policelui.
14.Indicai procedura obligatorie la efectuarea radiografiei osteoarticulare:
a) se obine consimmntul scris al tuturor aparintorilor pacientului ;
b) se ndeprteaz obiectele radioopace din zona expus;
c) pacientul va fi sedat;
d) se administreaz izotopi radioactivi.
15.Indicai rspunsul corect referitor la explorarea scintigrafic :
a) utilizeaz izotopi radioactivi;
b) utilizeaz raze Roentgen;
c) utilizeaz cmp electromagnetic;
d) utilizeaz ultrasunete.
Ghidul examenului de absolvire 2016 calificarea profesional asistent medical generalist
117

COALA POSTLICEAL SANITAR GRIGORE GHICA-VOD DIN IAI

16. Indicai rspunsul corect :


a) din lichidul sinovial se obin informaii depre valoarea hematocritului;
b) din lichidul sinovial se obin informaii despre factorii de coagulare VIII;
c) din lichidul sinovial se pot face nsmnari bacteriologice pe medii de cultur;
d) din lichidul sinovial se fac analize coproparazitologice.
17.Indicai procedura necesar recoltarii lichidul sinovial :
a) puncia osoas;
b) puncia articular;
c) puncia arterial;
d) puncia rahidian.
18.Indicai metoda de imobilizare a unei fracturi n acordarea primului ajutor :
a) se folosete atela Kramer;
b) se introduce o tija centro-medular;
c) se instaleaz un aparat gipsat definitiv;
d) se utilizeaz brose i uruburi.
19.Indicai procedura terapeutic utilizat n cazul imobilizrii definitive a unei fracturi:
a) se utilizeaz aparatul gipsat;
b) se folosete o atel gonflabil;
c) se instaleaz o atel Kramer;
d) se utilizeaz o ortez.
20. Identificai rspunsul corect:
a) efectuarea pansamentului este o intervenie autonom a asistentului medical;
b) pregtirea pentru operaie o intervenie autonom a asistentului medical;
c) mobilizarea pacientului o intervenie autonom a asistentului medical;
d) administrarea anticoagulantelor o intervenie autonom a asistentului medical .
21.Identificai poziia pacientului n puncia articulaiei umrului :
a) decubit dorsal;
b) decubit lateral, pe partea opus umrului puncionat;
c) decubit ventral;
d) eznd, cu cotul sprijinit pe masa de tratament.
22.Marcai poziia pacientului pentru puncia tibiei:
a) decubit ventral;
b) n ezut, la marginea mesei;
c) decubit dorsal;
d) decubit lateral drept.
Ghidul examenului de absolvire 2016 calificarea profesional asistent medical generalist
118

COALA POSTLICEAL SANITAR GRIGORE GHICA-VOD DIN IAI

23.Alegei analizele sanvine minime ce sunt obligatorii necesare efecturii punciei osoase:
a) transaminazele;
b) urocultura;
c) factorii de coagulare;
d) VSH.
24.Indicai rspunsul corect referitor la imobilizarea unei fracturi:
a) prinderea articulaiei de-o parte i alta a zonei fracturate;
b) meninerea unui garou, maxim 2 ore;
c) internarea n spital;
d) folosirea unei fee elastice i a unui unguent antiinflamator.
25. Indicai rspunsul corect referitor la entors:
a) trebuie redus n maxim 6 ore;
b) este o afeciune traumatic articular;
c) se imobilizeaz obligatoriu n aparat gipsat;
d) se imobilizeaz prinznd i articulaia vecin.
Modulul 33. Reumatologie i nursing n reumatologie
Dr. Loredana Ungureanu, prof. Marcela Diaconeasa, prof. Iuliana Matei
1. Identificai simptomul cel mai frecvent ntlnit n bolile reumatice:
a) febra;
b) durerea;
c) tumefierea articular;
d) crepitaiile articulare.
2. Alegei afirmaia corect:
a) lichidul sinovial conine n mod normal ntre 1000 i 2000 celule/mm3;
b) lichidul sinovial conine n mod normal ntre 200 si 1000 de celule/mm3;
c) lichidul sinovial conine n mod normal mai mic de 200 celule/mm3;
d) lichidul sinovial conine n mod normal peste 2000 celule/mm3..
3. Alegei varianta corect de denumire a osteofitului evideniat pe radiografie la un
bolnav reumatic:
a) os nou aprut;
b) vindecare prin calcificare;
c) ngroarea periostului;
d) scleroz a osului subcondral.

Ghidul examenului de absolvire 2016 calificarea profesional asistent medical generalist


119

COALA POSTLICEAL SANITAR GRIGORE GHICA-VOD DIN IAI

4. Alegei varianta corect de denumire a leziunilor nodulare anatomopatologice prezente


n interstiiul miocardic din reumatismul articular acut:
a) noduli Bouchard;
b) noduli reumatoizi;
c) noduli Heberden;
d) noduli Aschoff.
5. Identificai care dintre urmtorii anticorpi au titru crescut n reumatismul articular acut:
a) anticorpi antinucleari;
b) ASLO;
c) factor rheumatoid;
d) anticorpi anti SS-A.
6. Identificai antibioticul de elecie utilizat n tratamentul reumatismului articular acut :
a) tetraciclin;
b) rifampicin;
c) penicilin;
d) ampicilin.
7. Alegei varianta corect de rspuns privind cea mai frecvent afectare a articulaiilor n
poliartrita reumatoid:
a) articulaiile interfalangiene distale ale minii;
b) articulaia genunchiului;
c) articulaiile coloanei vertebrale;
d) articulaiile interfalangiene proximale ale minii;
8. Identificai medicamentul utilizat n tratamentul poliartritei reumatoide :
a) metotrexat;
b) antibiotic;
c) izoniazid;
d) algocalmin.
9. Identificai afirmaia adevrat:
a) spondilita ankilozant este ntlnit mai frecvent la femei;
b) spondilita ankilozant este ntlnit mai frecvent la copii;
c) spondilita ankilozant este ntlnit mai frecvent la vrstnici;
d) spondilita ankilozant este ntlnit mai frecvent la brbai.
10. Identificai situaia n care se impune intervenia chirurgical n cazul bolii artrozice:
a) la toi pacienii;
b) n cazurile de boal avansat;
Ghidul examenului de absolvire 2016 calificarea profesional asistent medical generalist
120

COALA POSTLICEAL SANITAR GRIGORE GHICA-VOD DIN IAI

c) cnd pacientul refuz tratamentul fizioterapic;


d) n cazul pacienilor obezi.
11. Identificai afirmaia fals:
a) asigurarea condiiilor de spitalizare, a mediului securizant i de protecie sunt
intervenii proprii ale asistentului medical;
b) administrarea tratamentului prescris este o intervenie proprie a asistentului medical;
c) pregtirea pacientului i participarea la investigaii imagistice, sunt intervenii
delegate ale asistentului medical;
d) asigurarea repausului articular i supravegherea articulaiilor sunt intervenii
autonome ale asistentului medical.
12. Identificai afirmaia corect:
a) srurile de aur sunt utilizate n tratamentul bolilor reumatismale;
b) antiinflamatoarele nu sunt recomandate n poliartrita reumatoid;
c) kinetoterapeutul administreaz medicaia antalgic;
d) hidroterapia se mai numete i terapie ocupaional.
13. Pentru confirmarea diagnosticului de reumatism articular acut(RAA) se recolteaz
urmtoarele probe biologice:
a) grup sanguin, Rh, glicemie;
b) uree, creatinin;
c) VSH, ASLO, proteina C reactiv, fibrinogen, exudat faringian;
d) LCR prin puncie rahidian.
14. Identificai afirmaia fals:
a) reumatism articular acut intereseaz ntreg organismul,dar afecteaz n special inima;
b) din etiologia reumatism articular acut face parte infecia streptococic, cu
streptococul beta- hemolitic A;
c) din etiologia reumatism articular acut face parte infecia stafilococic;
d) CRP n reumatism articular acut este prezent.
15. Tratamentul n reumatism articular acut se efectueaz cu:
a) antidiareice, antiemetice;
b) antibiotice, antiinflamatoare;
c) neuroleptice, vasodilatatoare;
d) antifungice, bronhodilatatoare.
16. Alegei varianta corect:
a) spondilita anchilozant este mai frecvent la brbaii tineri dect la femei;
b) incidena debutului spondilitei anchilozante este mai mare la femei dect la brbai;
Ghidul examenului de absolvire 2016 calificarea profesional asistent medical generalist
121

COALA POSTLICEAL SANITAR GRIGORE GHICA-VOD DIN IAI

c) vrsta de debut n spondilita anchilozant este ntre 60 i 70 de ani;


d) spondilita anchilozant apare la copiii cu vrsta cuprins ntre 3 i 7 ani.
17. Identificai varianta fals:
a) n spondilita anchilozant durerea este situat lombar, cu iradiere n membrele
inferioare;
b) n spondilita anchilozant, durerea este mai accentuat dimineaa;
c) redoarea matinal n spondilita anchilozant dureaz cel puin 30 minute;
d) spondilita anchilozant este caracterizat prin durere i edeme palpebrale i la nivelul
membrelor superioare.
18. Identificai afirmaia fals legat de scopul tratamentului n spondilita anchilozant:
a) reducerea inflamaiei i a durerii;
b) prevenirea afectrii viscerale;
c) pstrarea mobilitii i a funciei articulare;
d) prevenirea complicaiilor la nivelul coloanei vertebrale.
19. Identificai afirmaia corect legat de tratamentul spondilitei anchilozante:
a) se face cu antiinflamatoare, antialgice;
b) se face cu antitermice, antihistaminice;
c) se face cu bronhodilatatoare, corticosteroizi;
d) se face cu antispastice, tonice cardiace.
20. Identificai afirmaia fals:
a) artroza reprezint o boal degenerativ a articulaiilor;
b) artroza este cea mai frecvent boal cronic articular;
c) artroza afecteaz persoanele cu vrsta peste 65 ani;
d) artroza este o boal articular acut.
21. Identificai afirmaia adevrat:
a) spondiloza este artroza genunchiului;
b) artroza umrului se mai numete i gonartroz;
c) artroza coloanei vertebrale se mai numete i coxartroz;
d) gonartroza este artroza genunchiului.
22. Identificai afirmaia fals:
a) spondiloza este o afeciune reumatismal a coloanei cervicale, dorsale i lombare;
b) reumatismul este o afeciune care intereseaz doar oasele scurte i muchii;
c) osteofitele sunt mici excrescene osoase;
d) osteoporoza este o rarefiere a oaselor.

Ghidul examenului de absolvire 2016 calificarea profesional asistent medical generalist


122

COALA POSTLICEAL SANITAR GRIGORE GHICA-VOD DIN IAI

23. Identificai afirmaia adevrat:


a) artroplastia este o explorare funcional;
b) artroscopul este un dozator de calciu;
c) examinarea mobilitii articulare se face cu bronhoscopul;
d) ortoplastia este o intervenie chirurgical de corectare.
24. Regimul pacientului cu tratament antiinflamator este:
a) hiposodat sau desodat;
b) hiperglucidic;
c) hidrozaharat;
d) nu necesit regim alimentar.
25. Identificai afirmaia fals:
a) complicaia major a reumatism articular acut(RAA) este cardita reumatismal;
b) guta este o acumulare de microcristale de urat de sodiu;
c) tratamentul etiologic al reumatismului articular acut(RAA) se face cu tetraciclin;
d) majoritatea atacurilor de gut sunt monoarticulare, boala avnd predilecie pentru
articulaiile membrelor inferioare.
Modulul 34. Dermatovenerologie i nursing specific
Dr Letiia Duceac, prof. Florentina Ciobanu, prof. Cristina Dodu
1.Identificai afirmaia corect cu privire la vezicul, ca leziune cutanat:
a) se prezint ca o leziune profund, ca un nodul;
b) este o ridictur a epidermei, rotund, proeminent, de dimensiuni mici, cu un
coninut lichidian clar;
c) se ntlnete n ulcer varicos i sifilis;
d) se nsoete de o hiperpigmentare a pielii.
2. Ce sunt piodermitele?
a) afeciuni cutanate virale;
b) afeciuni cutanate micotice;
c) afeciuni cutanate bacteriene, inflamatorii, supurative, caracterizate prin pustule ce
apar pe un fond eritematos;
d) afeciuni cutanate alergice, ce apar la conatactul epidermei cu substane chimice.
3. Un tablou clinic caracterizat prin placarde eritematoase i vezicule dispuse de-a lungul
nervilor intercostali este sugestiv pentru:
a) tuberculoz cutanat;
b) varicel;
c) eczema atopic;
Ghidul examenului de absolvire 2016 calificarea profesional asistent medical generalist
123

COALA POSTLICEAL SANITAR GRIGORE GHICA-VOD DIN IAI

d) zona zoster.
4. Identificai micozele regiunilor proase, dintre urmtoarele afeciuni:
a) eczema atopica, leucoplazia, urticarial;
b) tricofitia, microsporia, favus;
c) nevocarcinomul, dermatofibromul;
d) pitiriazis versicolor, candidoz.
5. Eczema atopic, urticaria, prurigo sunt:
a) afeciuni dermatologice alergice/ atopice;
b) dermatoze precanceroase;
c) boli autoimune;
d) afeciuni tumorale.
6. Identificai semnele i simptomele patognomonice pentru scabie:
a) leziuni congestive acoperite de placarde eritemato-scuamoase, multistratificate;
b) prurit nocturn sau diurn ( dac persoana doarme ziua), nsoit de anul scabios
vizibil pe piele;
c) placard de eczem peste care apar mici vezicule;
d) pustule la nivelul membrelor inferioase.
7. Care dintre urmtoarele afirmaii este corect:
a) favusul este cea mai grav micoz a pielii capului, deoarece provoac alopecie
definitiv;
b) localizarea cea mai frecvent a herpesului simplex este mucoasa gastric;
c) stafilocociile cutanate se trateaz cu antimicotice;
d) furunculoza este o piodermit streptococic frecvent.
8. Identificai afirmaia corect:
a) goma sifilitic corespunde stadiului teriar al sifilisului;
b) ancrul sifilitic aparine stadiului secundar al sifilisului;
c) rozeola sifilitic aparine stadiului primar al sifilisului;.
d) agentul etiologic al sifilisului este un dermatofit.
9. Care dintre urmtoarele caracteristici aparin verucilor vulgare (negii)?
a) sunt epitelioame maligne, ce se pot extirpa;
b) sunt epitelioame benigne, nedureroase, ce se pot cauteriza;
c) sunt epitelioame spinocelulare, cu tendin de keratinizare;
d) sunt adenoame rezultate prin hiperplazia celulelor glandulare.

Ghidul examenului de absolvire 2016 calificarea profesional asistent medical generalist


124

COALA POSTLICEAL SANITAR GRIGORE GHICA-VOD DIN IAI

10. Identificai afirmaia corect privitoare la sindromul seboreic:


a) este localizat predilect n regiunea facial, se asociaz cu acnee, pustule i
comedoame;
b) se trateaz cu antivirale;
c) se poate maligniza;
d) este produs de o spirochet.
11. Alegeti rspunsul corect:
a) escoriaia este pierderea de substan superficial aprut n urm unui traumatism;
b) adultul doarme mai puin de 6 ore pe zi;
c) papula este un abces minuscul la suprafaa tegumentului,
d) crustele sunt ntreruperi liniare ale continuitii tegumentelor.
12. Identificai varianta incorect:
a) eritemul este o pat congestiv datorat vasodilataiei;
b) crustele sunt leziuni elementare secundare, datorate uscrii unei seroziti;
c) acneea este o pustul determinat de un agent patogen specific;
d) intertrigo este un abces minuscul la suprafa tegumentului.
13. Identificai afirmaia adevarat:
a) eritemul este un abces minuscul la suprafa tegumentului;
b) crustele sunt leziuni elementare secundare, datorate uscrii unei seroziti;
c) acneea este o pat congestiv datorat vasodilataiei;
d) intertrigo este un abces minuscul la suprafa tegumentului.
14. Identificai rspunsul corect:
a) escoriatia este pierderea de substan superficial aprut n urm unui traumatism
b) ulceraia este acumularea de lichid n esuturi
c) papula este un abces minuscul la suprafa tegumentului
d) crustele sunt ntreruperi liniare ale continuitii tegumentelor
15. Alegeti rspunsul corect:
a) pustula este dilatarea permanent a unui mic vas de snge
b) pustula este acumulare de lichid seros n esuturi
c) pustula este o vezicula cu puroi la nivelul pielii
d) pustula este ridictura circumscris i solid
16. Identificai varianta corect:
a) intertrigo este o infecie specific foliculului pilosebaceu
b) intertrigo este asemanator leucopeniei
c) intertrigo este o micoz cutanat situat la nivelul plicilor
Ghidul examenului de absolvire 2016 calificarea profesional asistent medical generalist
125

COALA POSTLICEAL SANITAR GRIGORE GHICA-VOD DIN IAI

d) intertrigo este o pustul determinat de un agent patogen.


17. Alegeti rspunsul corect:
a) alopecia este o afeciune a plexurilor venoase;
b) alopecia este pierderea de substan profund n urma unui proces patologic
c) alopecia reprezinta lipsa parial sau totala a prului
d) alopecia este pata congestiv de la nivelul pielii
18. Identificai varianta corect:
a) aplicarea frigului sub form umed se realizeaz cu punga cu ghea
b) aplicarea frigului sub form umed se realizeaz cu aparate rcitoare
c) aplicarea frigului sub form umed se realizeaz cu aerosoli
d) aplicarea frigului sub form umed se realizeaz cu ajutorul compreselor umede
19. Alegeti rspunsul corect:
a) leziunile elementare prin lipsa de substan sunt scuamele
b) leziunile elementare prin lipsa de substan sunt cicatricile
c) leziunile elementare prin lipsa de substan sunt ulceraiile
d) leziunile elementare prin lipsa de substan sunt escoriaiile
20. Alegei varianta corect:
a) n caz de degertur, se aeaz pacientul ntr-un loc cald;
b) n caz de degertur, se nclzete bine aria degerat;
c) n caz de degertur, se ndeprteaz flictenele;
d) n caz de degertur, se maseaz zonele degerate.
21. Identificai afirmaia adevarat:
a) erizipelul se caracterizeaz prin placard inflamator eritematos, cald, dureros;
b) erizipelul debuteaz sub forma unei pustule foliculare centrat pe firul de pr;
c) erizipelul caracterizat prin prezena unei pori de intrare nu este obligator;
d) n erizipel este necesar ntodeauna examenul histopatologic pentru stabilirea
diagnosticului.
22.Identificai varianta fals:
a) foliculita reprezint inflamaia foliculului pilosebaceu;
b) foliculita face parte dintre infeciile cutanate bacteriene nefoliculare;
c) foliculita are ca leziune elementar papulo-pustula;
d) foliculita se poate localiza la barb.
23. Identificai afirmaia fals:
a) tratamentul local al candidozelor include terbinafina;
Ghidul examenului de absolvire 2016 calificarea profesional asistent medical generalist
126

COALA POSTLICEAL SANITAR GRIGORE GHICA-VOD DIN IAI

b) tratamentul local al candidozelor include ciprofloxacina;


c) tratamentul local al candidozelor include amfotericina B;
d) tratamentul local al candidozelor nu include nistatina.
24. Alegei rspunsul corect:
a) diagnosticul etiologic n HIV / SIDA se bazeaz pe testul ELISA
b) diagnosticul etiologic n HIV / SIDA se bazeaz pe teste hematologice;
c) diagnosticul etiologic n HIV / SIDA se bazeaz pe teste bacteriologice;
d) diagnosticul etiologic n HIV / SIDA se bazeaz pe teste biochimice.
25. Identificai care din urmatoarele boli este specific unghiilor:
a) pelada;
b) flavusul;
c) tricofiia;
d) onicomicoza.
Modulul 35. Boli infecto-contagioase i nursing specific
Dr. Letiia Duceac, prof. Florentina Ciobanu
1.Identificai crei boli infecto-contagioase aparine masca Filatov
a) rujeol
b) scarlatin
c) rubeola
d) varicela.
.
2. Streptococul beta-hemolitic grup A reprezint agentul etiologic pentru:
a) Zona-Zoster
b) varicela
c) scarlatin
d) rubeol
3. Incubaia cea mai fix, de aproximativ 10 zile se ntlnete n:
a) rujeol
b) varicel
c) scarlatin
d) gripa.
4.Tabloul clinic caracterizat prin febr crescut, frisoane, mialgii, cefalee, dureri ale globilor
oculari, cu debut brusc, nsoit de sindrom funcional respirator este sugestiv pentru:
a) hepatita viral A
b) gripa
Ghidul examenului de absolvire 2016 calificarea profesional asistent medical generalist
127

COALA POSTLICEAL SANITAR GRIGORE GHICA-VOD DIN IAI

c) crup difteric
d) tetanos.
5. Incubaia medie de aproximativ 30 zile, crei forme clinice de hepatit viral acut
aparine:
a) hepatita viral A
b) hepatita viral C
c) hepatita viral B
d) hepatita viral E.
6.Convalescenii de hepatit viral A vor fi exclui de la donarea de snge pentru:
a) 3luni
b) 6 luni
c) 3 ani
d) toat viaa.
7. Care din afirmaiile urmtoare sunt adevrate:
a) hepatita viral A nu se cronicizeaz
b) hepatita viral A se transmite parenteral
c) imunitatea postinfecioas n hepatita viral A dureaz 6 luni
d) starea de purttori exist n hepatita viral A.
8.Identificai bolile infecto-contagioase ce se transmit
vertical (de la mam la ft):
a) hepatita viral B, hepatita viral C, infecia HIV
b) hepatita viral A, hepatita viral E
c) infeciile nosocomiale
d) tetanosul i rabia.

pe cile parenteral, sexual,

9.Infeciile nosocomiale apar n spitale dup:


a) 48 ore
b) 24 ore
c) 36 ore
d) 72 ore.
10. Singura metod de profilaxie specific n hepatita viral B este reprezentat de:
a) administrarea de imunglobuline standard
b) administrarea de vaccin anti- HVB
c) administrare de interferon
d) administrare de antibiotice.

Ghidul examenului de absolvire 2016 calificarea profesional asistent medical generalist


128

COALA POSTLICEAL SANITAR GRIGORE GHICA-VOD DIN IAI

11. Alegei varianta adevrat :


a) n exantemul din scarlatin erupia plete
b) exantemul n scarlatin las godeu
c) n exantemul din scarlatin faciesul bolnavului este plmuit
d) exantemul n scarlatin este cianotic.
12.Care afirmaie referitoare la erizipel este adevarat?
a) incubaia peste 1 lun,
b) produs de streptococi beta hemolitici grup A,
c) nu este contagios,
b) zona de tegument afectat este palid.
13.Identificai enunul corect:
a) pneumoniile nozocomiale sunt infecii pulmonare survenite n cursul spitalizrii
b) pneumoniile nozocomiale sunt viroze caracteristice
c) in pneumoniile nozocomiale prognosticul nu este mai sever dect n pneumoniile
comunitare
d) n pneumoniile nozocomiale nu se poate face profilaxia local.
14.Urmtoarele afirmaii despre angin streptococic sunt adevrate, cu excepia:
a) congestie intens, roie-violacee,
b) aspect patognomonic al limbii ciclu lingual,
c) etiologia poate fi viral,
d) nu apare n cadrul bolilor metabolice, corticoterapie
15.Una din afirmaiile urmtoare cu privire la impetigo streptococic este adevrat:
a) apare mai frecvent la adult,
b) ncepe cu maculo-papule generalizate,
c) pustulele se erodeaz i formeaz cruste groase cu aspect meliceric,
d) nu este contagios.
16.Botulismul poate fi contactat prin urmtoarele, cu excepia:
a) consumul de crnai;
b) alimente conservate;
c) excepional prin infecia unei plgi;
d) sexual.
17. Alegei varianta adevarat:
a) diareea cltorilor apare la persoanele cu imunitate sczut
b) n diareea cltorilor nu putem vorbi de factori favorizani
c) diareea cltorilor apare la persoane ce se deplaseaz dintr-o zon geografic n alta
Ghidul examenului de absolvire 2016 calificarea profesional asistent medical generalist
129

COALA POSTLICEAL SANITAR GRIGORE GHICA-VOD DIN IAI

d) n diareea cltorilor nu putem vorbi de implicarea virusurilor i protozoarelor.


18. Alegei rspunsul corect:
a) aplicaiile terapeutice de frig regenereaz musculatura epuizat indiferent ct timp se
aplic,
b) aplicaiile terapeutice de frig produc vasoconstricie tegumentar,
c) aplicaiile terapeutice de frig sunt indicate n hipotermie,
d) aplicaiile terapeutice de frig cresc excitabilitatea nervilor periferici.
19. Alegei varianta adevarat:
a) tulburrile defecaiei sunt reprezentate de sindromul diareic,
b) tulburrile defecaiei sunt reprezentate de modificri de culoare ale scaunului,
c) tulburrile defecaiei sunt reprezentate de incontinena materiilor fecale,
d) tulburrile defecaiei sunt reprezentate de constipaie.
20. Identificai afirmaia corect referitoare la infeciile urinare nosocomiale:
a) sunt infeciile nosocomiale cele mai frecvente;
b) preced cu 24 h internarea n unitatea sanitar;
c) semnele clinice sunt estompate;
d) se ntlnesc ntotdeauna la persoanele cu sond urinar.
21.Anamnez unui bolnav diagnosticat cu endocardit infecioas relev un sindrom febril
intermitent care evolueaz de aproximativ 30 de zile. n acest caz bolnavul prezint:
a) febr acut intermediar,
b) febr acut recent,
c) febr prelungit,
d) febr de etiologie neprecizat.
22.Despre febr sunt adevrate urmtoarele afirmaii, cu excepia:
a) febra este un simptom care nu apare doar n bolile infecioase
b) absena sindromului febril exclude ntotdeauna diagnosticul de boal infecioas
c) febra poate lipsi n unele infecii
d) este definit printr-o temperatur central mai mare de 38 C dimineaa.
23. Alegei rspunsul corect:
a) transmiterea gripei la om se realizeaz pe cale digestiv
b) transmiterea gripei la om se realizeaz pe cale respiratorie
c) transmiterea gripei la om se realizeaz prin transmitere sexual
d) transmiterea gripei la om se realizeaz prin transmitere indirect (prin obiecte
contaminate).

Ghidul examenului de absolvire 2016 calificarea profesional asistent medical generalist


130

COALA POSTLICEAL SANITAR GRIGORE GHICA-VOD DIN IAI

24. Alegei varianta corect:


a) examenul bacteriologic din bil se numete urocultur
b) examenul bacteriologic din bil se numete coprocultur
c) examenul bacteriologic din bil se numete bilicultur
d) examenul bacteriologic din bil se numete hemocultur
25.Tratamentul BDA(boala diareic acut) simptomatic const n toate de mai jos cu
excepia:
a) topice absorbante
b) antibiotice cu spectru larg
c) modulatoare de motilitate cu efect de ncetinire a tranzitului
d) antiemetice.
Modulul 36. Endocrinologie i nursing n endocrinologie
Dr. Daniel Crbunaru, prof. Oana Pduraru
1. Alegei rspunsul corect legat de hiperaldosteronismul primar:
a) hiperpotasemie
b) hiposecreia de aldosteron
c) apare oliguria
d) semnul clinic care atrage atenia este hipertensiunea arterial asociat cu hipokaliemia
2.Nanismul hipofizar se caracterizeaz prin:
a) dezvoltare sexual precoce
b) insuficient dezvoltare a craniului i a minilor
c) hipersecreie de hormon somatotrop
d) nu exist ntrziere pubertar (2-6 ani).
3. Sindromul Cushing se caracterizeaz prin:
a) obezitate
b) hipertrofie muscular
c) hipotensiune arterial
d) pilozitatea redus la femei.
4. Alegei rspunsul corect:
a) gigantismul reprezint o hipersecreie de STH, ce apare la vrsta de 25-30 ani
b) n acromegalie apar modificri ale masivului facial frunte ngust, arcade
sprncenare i zigomatice proeminente
c) splenomegalie, hepatomegalie n acromegalie, dar nu i n gigantism
d) concentraia plasmatic a STH-ului este sczut n gigantism.

Ghidul examenului de absolvire 2016 calificarea profesional asistent medical generalist


131

COALA POSTLICEAL SANITAR GRIGORE GHICA-VOD DIN IAI

5.Diabetul insipid este definit de:


a) un sindrom poliuropolidipsic determinat de eliberarea crescut a hormonului antidiuretic
b) hormonal antidiuretic(vasopresina) este secretat de corticosuprarenal
c) tabloul clinic este dominat de dou simptome poliuria, polidipsia
d) densitatea urinar este crescut.
6. Gigantismul se caracterizeaz prin:
a) hiposecreie hipofizar de hormon somatotrop
b) creterea (alungirea) membrelor, a capului cu alungirea oaselor faciale
c) ritmul de cretere este mai accentuat nainte de pubertate i scade la pubertate
d) somatoliberina inhib aciunea somatotropului.
7.Diagnosticul de feocromocitom se pune pe baz:
a) semnelor clinice - hipertensiune + cefalee + tahicardie + transpiraii
b) semnelor clinice hipotensiune+bradicardie+tegumente reci
d) prezenei unei tumori corticosuprarenale
c) valorii sczute n plasm a noradrenalinei.
8.Tabloul clinic n hipotiroidie se caracterizeaz prin:
a) peristaltism intestinal crescut
b) facies n lun plin
c) fotofobie
d) tahicardie.
9.Care afirmaie din urmtoarele legate de feocromocitom e corect?
a) este o tumoare a corticosuprarenalei secretant de acetilcolin
b) determin bradicardie
c) determin hipotensiune arterial
d) este o tumoare a medulosuprarenalei, secretant de catecolamine.
10.Insuficient corticosuprarenal cronic se caracterizeaz prin:
a) hipertensiune arterial
b) consecina afectrii unilaterale a corticosuprarenalei
c) astenie
d) se numete primar cnd apare un deficit de ACTH.
11.Hipertiroidia se poate manifesta prin urmtorul simptom:
a) obezitate
b) tegumente calde, umede
c) bradilalie
d) absena transpiraiilor
Ghidul examenului de absolvire 2016 calificarea profesional asistent medical generalist
132

COALA POSTLICEAL SANITAR GRIGORE GHICA-VOD DIN IAI

12.Alegei rspunsul corect:


a) dozrile urinare hormonale se fac din urina proaspat;
b) dozrile urinare hormonale se fac din urina din 24 de ore;
c) dozrile urinare hormonale se fac din urina de diminea;
d) dozrile urinare hormonale se fac din urina decantat.
13.Alegei afirmaia corect:
a) hipertiroidismul apare din cauza sedentarismului;
b) hipertiroidismul apare din cauza excesului de iod;
c) hipertiroidismul apare din cauza scderii hormonilor tiroidieni;
d) hipertiroidismul este datorat carenei de iod.
14.Alegei rspunsul corect:
a) regimul alimentar din diabetul insipid exclude vitaminele;
b) regimul alimentar din diabetul insipid exclude glucide n exces;
c) regimul alimentar din diabetul insipid exclude alimente srate;
d) regimul alimentar din diabetul insipid exclude lactatele.
15.Identificai afirmaia corect:
a) pentru recoltarea urinei cu scopul determinrii AVM(acid vanilmandelic) bolnavul
va consuma o dieta hiperglucidic, cu ciocolat, cacao, citrice
b) pentru recoltarea urinei cu scopul determinrii AVM(acid vanilmandelic) se interzice
cu 3 zile nainte consumul de ciocolat i citrice
c) pentru recoltarea urinei cu scopul determinrii AVM(acid vanilmandelic) urina
captat se pstreaz n vase transparente, deschise la culoare;
d) pentru recoltarea urinei cu scopul determinrii AVM(acid vanilmandelic) se strnge
numai prima urin.
16.Alegei varianta adevrat referitoare la determinarea spermogramei:
a) recoltarea spermei se efecueaz dimineaa naintea eliminrii urinare;
b) recoltarea spermei se efecueaz dup o abstinen de 3-5 zile;
c) recoltarea spermei se efecueaz n vas steril, n prealabil rcit;
d) recoltarea spermei se efecueaz n vase sterile, colorate.
17.Alegei varianta corect legat de determinarea metabolismului bazal:
a) pacientul va urma un regim de 3 zile diet fr sare;
b) pacientul va urma un regim de 3 zile diet fr lichide;
c) se ntrerupe medicaia sedativ sau excitant;
d) pacientul va urma o alimentaie bazat numai pe proteine.
Ghidul examenului de absolvire 2016 calificarea profesional asistent medical generalist
133

COALA POSTLICEAL SANITAR GRIGORE GHICA-VOD DIN IAI

18.Identificai varianta corect:


a) tratamentul hipertiroidismului const n administrare de hormoni foliculostimulani;
b) tratamentul hipertiroidismului const n administrare de iod radioactiv i tratament
chirurgical;
c) tratamentul hipertiroidismului const n administrare de anticoagulante;
d) tratamentul hipertiroidismului se face cu hormoni luteinizani.
19.Care din afirmaii este adevrat?
a) tratamentul hormonal injectabil se efectueaz intramuscular profund;
b) tratamentul hormonal injectabil se efectueaz intramuscular profund subcutanat;
c) tratamentul hormonal injectabil se efectueaz intramuscular profund intradermic;
d) toate rspunsurile sunt corecte.
20.Alegei varianta corect:
a) explorarea corticosuprarenalei const n determinarea ioduriei;
b) explorarea corticosuprarenalei const n determinarea catecolaminelor;
c) explorarea corticosuprarenalei const n determinarea albuminuriei;
d) explorarea corticosuprarenalei const n determinarea 17-cetosteroizilor(17-CS)
urinari.
21.Identificai rspunsul corect:
a) diabetului insipid nu i este caracteristic poliuria;
b) diabetului insipid nu i este caracteristic polifagia;
c) diabetului insipid nu i este caracteristic polidipsia;
d) diabetului insipid nu i este caracteristic hiposecreia de ADH(vasopresin).
22.Alegei varianta corect:
a) hirsutismul este o consecin a produciei excesive de hormon sexual masculin;
b) hirsutismul se caracterizeaz prin apariia pilozitii la brbai ;
c) hirsutismul reprezint absena pubertii;
d) hirsutismul reprezint absena menstrei.
23.Identificai varianta corect:
a) testosteronul este un hormon secretat de tiroid;
b) testosteronul este un hormon secretat de ovar;
c) testosteronul este un hormon secretat de testicul;
d) testosteronul este un hormon secretat de vagin.

Ghidul examenului de absolvire 2016 calificarea profesional asistent medical generalist


134

COALA POSTLICEAL SANITAR GRIGORE GHICA-VOD DIN IAI

24.Alegei varianta corect:


a) tahicardia de peste 100 bti/minut se ntlnete n hipotiroidie;
b) tahicardia de peste 100 bti/minut se ntlnete n hipoparatiroidism;
c) tahicardia de peste 100 bti/minut se ntlnete n eunuchism;
d) tahicardia de peste 100 bti/minut se ntlnete n hipertiroidie.
25.Alegei rspunsul corect:
a) tiroidectomia reprezint ablaia chirurgical parial sau total a glandei tiroide;
b) tiroidectomia reprezint o alterare grav a tiroidei;
c) tiroidectomia reprezint terapia cu hormon tiroidian;
d) tiroidectomia reprezint terapia cu iod radioactiv.
26.Identificai varianta corect:
a) temperatura bazal reprezint temperatura monitorizat dimineaa;
b) temperatura bazal apreciaz temperatura monitorizat noaptea;
c) temperatura bazal reprezint temperatura cuprins ntre 36 i 37 grade Celsius;
d) temperatura bazal apreciaz momentul ovulaiei i funcia progesteronic.
Modulul 37. Boli metabolice, de nutriie i nursing specific
prof. Tania Bararu, prof. Georgeta Negreanu

1. Identificai afirmaia adevrat legat de gut:


a)
b)
c)
d)

este o reacie alergic;


este o boal intestinal;
este o form de inflamaie a articulaiilor determinat de depozite de urai;
este o boala infecto-contagioas;

2. Identificai afirmaia adevrat:


a) boala celiac este dat de intolerana la gluten
b) boala celiac este dat de intolerana la glucoz;
c) boala celiac este dat de intolerana la fructoz;
d) boala celiac este dat de intolerana la lactoz.
3. Care din afirmaiile legate de obezitate este fals:
a) este o boal caracterizat prin creterea greutii corporale pe seama esutului
adipos;
b) se poate produce prin diminuarea masei totale de esut adipos;
c) pentru aprecierea gradului obezitii se folosete indicele de mas corporal (IMC);
d) obezitatea poata fi primar sau secundar.

Ghidul examenului de absolvire 2016 calificarea profesional asistent medical generalist


135

COALA POSTLICEAL SANITAR GRIGORE GHICA-VOD DIN IAI

4. Alegei din urmtoarele afirmaii pe cea specific diabetului zaharat de tip 2:


a) pacienii sunt n general slabi;
b) antidiabeticele orale sunt ineficiente;
c) se ntlnete, n special, la pacieni peste 40 de ani;
d) se caracterizeaz prin glicemii normale.
5. Care din urmtoarele afirmaii este specific diabetului zaharat de tip 1:
a) antidiabeticele orale sunt eficiente;
b) se ntlnete n special la pacieni peste 40 de ani;
c) este o boala autoimun;
d) se vindec prin pstrarea unui regim alimentar.
6. n gut alimentele ce trebuie evitate n special, sunt:
a) fructele i legumele proaspete;
b) carnea de animal tnr i alimentele de origine marina;
c) alimentele bogate n potasiu;
d) alimentele bogate n lipide.
7. Identificai afirmaia corect referitoare la tipul de diet folosit n obezitate:
a) se folosete dieta cu deficit de 500 kcal/zi;
b) se folosete dieta de 3000 kcal/zi;
c) se folosete dieta cu deficit de 100 kcal/zi;
d) se folosete dieta hiperproteic.
8. Alegei definiia fals:
a) hiperuricemiile sunt stri patologice caracterizate prin creterea nivelului seric al
acidului uric peste valori normale;
b) obezitatea este starea patologic caracterizat prin creterea greutii corporale
ideale cu peste 15-20% i sporirea masei esutului adipos;
c) slbirea este o stare patologic, caracterizat prin scderea greutii corporale sub
15-20% din greutatea ideal i prin meninerea masei esutului adipos i muscular;
d) coma diabetic este complicaia cea mai grav a diabetului zaharat.
9. Circumstanele declaatoare ale hipoglicemiei sunt, cu excepia
a) creterea dozei de insulin administrate;
b) lipsa alimentaiei corespunztoare dup administrarea insulinei;
c) consumul de alcool;
d) ingestia de carbohidrai dup administrarea insulinei.

Ghidul examenului de absolvire 2016 calificarea profesional asistent medical generalist


136

COALA POSTLICEAL SANITAR GRIGORE GHICA-VOD DIN IAI

10. Identificai rspunsul corect


a) cetoacidoza diabetic este o complicaie metabolic cronic secundar deficitului
sever de insulin;
b) cetoacidoza diabetic este o complicaie metabolic acut secundar deficitului
sever de insulin;
c) cetoacidoza diabetic are o gravitate variabil de la cetoz simpl pn la com
hipoglicemic
d) coma cetoacidozic este o com profund, fr complicaii
11. Identificai varianta corect de tratament n diabetul zaharat tip I :
a) const n administrarea de anticoagulante;
b) const n administrarea de insulina, medicaie hipoglicemiant oral i medicaie
adjuvant;
c) const n consumul de alimente interzice;
d) const n administrarea de hemostatice;
12. Alegei afirmaia corect :
a) terapia insulinic intensiv se realizeaz prin administrarea insulinei cu aciune
intermediar sau lung, seara alturi de insulina rapid nainte de fiecare mas;
b) terapia insulinic intensiv se realizeaz prin administrare numai de insulina rapid;
c) terapia insulinic intensiv se realizeaz prin administrare numai de insulina
intermediar;
d) nu se administreaz insulin n terapia insulinic intensiv.
13. Identificai interveniile autonome ale asistentului medical n diabetul zaharat :
a) administrarea medicamentelor;
b) recoltarea produselor biologice;
c) comunicarea, monitorizarea funciilor vitale, asigurarea igienei, alimentaiei, a
condiiilor de mediu;
d) ngrijirea piciorului diabetic.
14. Identificai varianta corect privind manifestrile de dependen n diabetul zaharat :
a) anurie;
b) polipnee;
c) poliurie, polifagie, polidipsie;
d) oligurie.
15. Alegei varianta corect de definire a obezitii:
a) scderea greutii corporale cu mai mult de 20% din greutatea normal;
b) greutate corporal normal;
c) creterea greutii corporale cu mai mult de 20% din greutatea normal;
Ghidul examenului de absolvire 2016 calificarea profesional asistent medical generalist
137

COALA POSTLICEAL SANITAR GRIGORE GHICA-VOD DIN IAI

d) nu este valabil nici o variant.


16. Alegei varianta corect de intervenii delegate ale asistentului medical n obezitate :
a) comunicare;
b) alimentare, hidratare;
c) mobilizare, asigurarea poziiilor;
d) investigaii specifice prin msurarea parametrilor antropometrici;
17. Identificai caracteristica ntlnit n dislipidemii:
a) alterri calitative i cantitative ale metabolismului lipoproteic;
b) alterri ale acuitii vizuale;
c) nu se altereaz metabolismul lipoproteic;
d) creterea valorii acidului uric n snge;
18. Identificai alimentele care conin purine n cantitate mare:
a) fructele;
b) zarzavaturile i legumele frunzoase;
c) carnea de animal tnr i fructele de mare;
d) fainoasele.
19. Legat de administrarea insulinei, este adevrat c:
a) este necesar alternarea locului de administrare, pentru prevenirea lipodistrofiei;
b) insulina se administreaz n regiuni ce urmeaz a fi solicitate imediat prin efort
fizic intens;
c) insulina se poate pstra oriunde n camer;
d) insulina poate fi administrat cu orice fel de sering.
20. Identificai varianta corect referitoare la localizarea tofilor gutoi:
a) ficat;
b) lobii urechilor, haluce, coate;
c) nivelul cavitii bucale;
d) sistemul imunitar;
21. Identificarea clinic a sindromului X metabolic se bazeaz pe, cu excepia:
a) evaluarea obezitii abdominale;
b) evaluarea dislipidemiei;
c) dozare acidului uric;
d) evaluarea hipertensiunii arteriale.
22. Alegei varianta corect:
a) recoltarea glicemiei cu anticoagulant se face n vacutainer cu capac negru;
Ghidul examenului de absolvire 2016 calificarea profesional asistent medical generalist
138

COALA POSTLICEAL SANITAR GRIGORE GHICA-VOD DIN IAI

b) recoltarea glicemiei cu anticoagulant se face n vacutainer cu capac mov;


c) recoltarea glicemiei cu anticoagulant se face n vacutainer cu capac albastru;
d) recoltarea glicemiei cu anticoagulant se face n vacutainer cu capac gri;
23. Identificai substanele care cresc nivelul acidului uric n snge:
a) lipidele;
b) purinele;
c) carbohidraii;
d) vitaminele.
24. Alegei afirmaia fals:
a) testul de toleran la glucoz va fi efectuat atunci cnd glicemia > de 100 mg/dl la
repetri succesive;
b) administrarea insulinei se face cu 5-10 minute nainte de mas, pentru insulinele noi
aprute;
c) administrarea insulinei se face n urgen n bolus intravenos;
d) administrarea insulinei se poate face intravenos i subcutanat
25. n diabetul zaharat (DZ) este adevrat afirmaia:
a) este un sindrom caracterizat prin hiperglicemie tranzitorie;
b) n DZ franc: glicemia jeun 126mg% la 2 determinri n aceleai condiii;
c) n DZ franc: glicemia jeun < 110mg% ;
d) glicozuria apare numai n diabetul zaharat echilibrat metabolic.
Modulul 45. Ginecologie i nursing n ginecologie
Dr. Ciprian Ilea, prof. Maria Cotea
1.Alegei rspunsul corect:
a) examenul vaginal cu valvele n ginecologie urmrete examinarea fundurilor de sac
vaginale precum i a pereilor vaginului;
b) examenul vaginal cu valvele n ginecologie urmrete examinarea consistena colului
uterin;
c) examenul vaginal cu valvele n ginecologie consistena uterin;
d) nici o variant corect.
2. Alegei varianta adevrat legat de diagnosticului clinic al leziunilor snului, cnd
palparea snului va fi completat totdeauna cu:
a) palparea ganglionilor de la nivelul axilei/ verificarea prezenei unei secreii
mamelonare;
b) percuia /auscultaia abdomenului;
c) percuia /auscultaia toracelui;
Ghidul examenului de absolvire 2016 calificarea profesional asistent medical generalist
139

COALA POSTLICEAL SANITAR GRIGORE GHICA-VOD DIN IAI

d) nici o variant corect.


3. Identificai varianta fals referitoare la utilitatea examenului bacteriologic al secreiei
vaginale n :
a) diagnosticul etiologic al leucoreei patologice;
b) diagnosticul etiologic al vaginitei;
c) diagnosticul etiologic al rectoragiei;
d) diagnosticul etiologic al bolilor cu transmitere sexual.
4. Alegei varianta corect:
a) sngerarea genital n afara ciclului menstrual este numit menoragie;
b) sngerarea genital n afara ciclului menstrual este numit metroragie;
c) sngerarea genital n afara ciclului menstrual este numit dismenoree;
d) sngerarea genital n afara ciclului menstrual este numit dispareunie
5. Urmtoarele afirmaii sunt corecte referatoare la examenul Babe-Papanicolau, cu o
excepie:
a) realizeaz o verificare a statusului celulelor de la nivelul zonei cervico-vaginale;
b) rezultatul poate fi influenat de existena sngelui menstrual, infecii vaginale, creme, ovule;
c) cel mai bun interval de timp pentru recoltare este considerat la 10-20 de zile dup
prima zi a menstruaiei;
d) nu este influenat de infectia genital cu Virusul Papilomatos Uman;
6. Care este principalul factor de risc implicat n etiopatogenia cancerul de col uterin ?
a) infecia cu Virusul Papilomatos Uman (HPV);
b) infecia cu virusul herpetic tip I i II;
c) infecia cu virusul hepatic B;
d) nici o variant corect.
7. Alegei rspunsul corect referitor la tulpinile virale cu grad ridicat de risc implicate n
etiopatogenia cancerul de col uterin, care sunt reprezentate de:
a) HPV 16 i 18;
b) HPV 12 i 22;
c) HPV 37 i 40;
d) HPV 54 i 56;
8. Alegei rspunsul greit :
a) tratamentul cancerului de col uterin este chirurgical;
b) n tratamentul cancerului de col uterin este indicat radioterapia;
c) n tratamentul cancerului de col uterin este indicat baroterapia
d) n tratamentul cancerului de col uterin este indicat chimioterapia;
Ghidul examenului de absolvire 2016 calificarea profesional asistent medical generalist
140

COALA POSTLICEAL SANITAR GRIGORE GHICA-VOD DIN IAI

9.Care dintre investigaii nu este util n diagnosticul cancerului de sn?


a) mamografia;
b) ecografia;
c) biopsia intit;
d) histeroscopia;
10.Alegei varianta adevrat:
a) diagnosticul de certitudine n cancerul endometrial (uterin) este realizat de computer
tomografie (CT);
b) diagnosticul de certitudine n cancerul endometrial (uterin) este realizat de ecografia
pelvin;
c) diagnosticul de certitudine n cancerul endometrial (uterin) este realizat de
chiuretajul biopsic uterin
d) diagnosticul de certitudine n cancerul endometrial (uterin) este realizat de rezonana
magnetic nuclear (RMN);
11. Identificai afirmaia fals:
a) histerometria este msurarea cavitii uterin ;
b) histerometria se poate face i n timpul sarcinii;
c) colposcopia este examenul endoscopic al colului uterin ;
d) testul Papanicolau se recolteaz din fundul de sac posterior si din endocol .
12.Identificai afirmaia adevrat:
a) secreiile vaginale se analizeaz bacteriologic i citologic;
b) cu dou zile nainte de recoltarea secreiilor se fac splturi vaginale ;
c) dou zile nainte de recoltarea secreiilor se administreaz ovule vaginale;
d) testul cu Lugol evideniaz sarcina extrauterin.
13.Alegei rspunsul corect legat de depistarea cancerului de sn:
a) galactografia este principala metod de depistare a cancerului de sn;
b) examenul citologic al scurgerilor mamelonare este principala metod de depistare a
cancerului de sn;
c) mamografia este principala metod de depistare a cancerului de sn;
d) ecografia este principala metod de depistare a cancerului de sn.
14.Care dintre afirmaiile de mai jos este adevrat?
a) asistentul medical de ginecologie promoveaz metode de contracepie;
b) asistentul medical de ginecologie pune diagnosticul de afeciune ginecologic;
c) asistentul medical de ginecologie explic diagnosticul i evoluia bolii la toate
pacientele;
d) asistentul medical de ginecologie poate da indicaii terapeutice.
Ghidul examenului de absolvire 2016 calificarea profesional asistent medical generalist
141

COALA POSTLICEAL SANITAR GRIGORE GHICA-VOD DIN IAI

15.Alegei rspunsul incorect:


a) durerea apare n afeciunile ginecologice inflamatorii;
b) n afeciunile ginecologice durerea este localizat n hipogastru;
c) durerea de intensitate mare apare n sarcina ectopic rupt;
d) durerea cronic apare n torsiunea unei tumori ovariene.
16.Care dintre urmtoarele intervenii/investigaii sunt uzuale n secia de ginecologie ?
a) spltura vezical/urocistografia;
b) spltura vaginal/histerosalpingografia;
c) spltura vaginal/cistografia;
d) spltura vezical/celioscopia.
17.Care dintre afirmaiile urmtoare este adevrat?
a) asistentul medical recolteaz analize de laborator fr indicaia medicului
b) asistentul medical nsoete i supravegheaz pacienta la investigaii paraclinice;
c) asistentul medical recomand tratamente i elibereaz reet;
d) asistentul medical efectueaz examenul clinic pe aparate al pacientei.
18.Identificai manifestrile de dependen din afeciunile ginecologice:
a) durerea, leucorea, dispareunia, tulburri ale ciclului menstrual ;
b) durerea, amenorea, dispareunia, tulburri ale ciclului menstrual;
c) durerea, sialoreea, dispareunia, tulburri ale ciclului menstrual;
d) durerea, leucopenia, dispareunia, tulburri ale ciclului menstrual.
19. Alegei rspunsul corect legat de principalii factori de risc care determin apariia
cancerului de col uterin :
a) tratamente antimicotice frecvente;
b) splaturi vaginale dese;
c) parteneri sexuali multipli;
d) lipsa activitii sexuale;
20.Identificai instrumentarul necesar efecturii splaturii vaginale :
a) canul vaginal, gel lubrifiant, stativ, irigator, pens hemostatic ;
b) canul vaginal, gel lubrifiant, stativ, irigator, bsond canelat;
c) canul vaginal, gel lubrifiant, stativ, irigator, sond butonat;
d) canul vaginal, gel lubrifiant, stativ, irigator, sond vezical.
21.Alegei varianta fals :
a) tumorile genitale reprezint formaiuni chistice sau solide, benigne sau maligne,
localizate la nivelul aparatului genital feminin;

Ghidul examenului de absolvire 2016 calificarea profesional asistent medical generalist


142

COALA POSTLICEAL SANITAR GRIGORE GHICA-VOD DIN IAI

b) tumorile genitale se dezvolt lent la nceput, fr simptome, apoi, pe msur ce


cresc, apar tulburri menstruale, leucoree, durere;
c) tumorile genitale frecvente sunt: fibromul uterin, chistul ovarian i cancerul ovarian;
d) tumorile genitale reprezint formaiuni chistice sau solide, maligne, localizate la
nivelul aparatului genital feminin .
22.Alegei rspunsul greit legat de pregtirea preoperatorie specific n ginecologie:
a) preoperator se corecteaz anemia;
b) n cancerul de col,preoperator se face cobaltoterapie;
c) preoperator se trateaz eventualele infecii;
d) preoperator se corecteaz tulburrile ciclului menstrual.
23.Identificai rspunsul corect legat de interveniile chirurgicale din ginecologie:
a) n interveniile mutilante se elimin organe a cror funcie este de asemenea
eliminat;
b) n interveniile mutilante se elimin organe a cror funcie este pstrat artificial;
c) reimplantarea trompei este o intervenie mutilant;
d) histerectomia este o intervenie conservatoare;
24.Urmtoarele afirmaii sunt adevrate,cu excepia:
a) tumorile aparatului genital feminin se trateaz chirurgical.
b) interveniile chirurgicale ginecologice se pot efectua pe cale abdominal;
c) interveniile chirurgicale ginecologice se pot efectua pe cale vaginal;
d) interveniile chirurgicale ginecologice se pot efectua doar pe cale mixt(abdominal
i vaginal) .
25.Urmtoarele afirmaii sunt false,cu excepia:
a) asistentul medical pregtete pacienta pentru examinare i externare;
b) asistentul medical respect doar drepturile pacientelor internate;
c) asistentul medical poate comunica diagnosticul pacientei, celor interesai, din
anturaj;
d) asistentul medical decontamineaz dar nu pregtete instrumentarul pentru
sterilizare.

Ghidul examenului de absolvire 2016 calificarea profesional asistent medical generalist


143

COALA POSTLICEAL SANITAR GRIGORE GHICA-VOD DIN IAI

Modulul 46. Obstetric i nursing n obstetric


Dr. Ciprian Ilea, prof. Georgeta Negreanu
1. Referitor la diagnosticul clinic de sarcin este adevrat urmtoarea variant:
a) amenorea reprezint un semn de prezumie;
b) tulburrile neurovegetative reprezint un semn de certitudine;
c) modificri la nivelul snilor nu sunt decelate n sarcin;
d) ascultarea btilor cordului fetal reprezint un semn de prezumie;
2. Alegei rspunsul corect:
a) tulburrile neurovegetative de sarcin sunt reprezentate de grea, vrsturi,
polakiurie, fatigabilitate;
b) tulburrile neurovegetative de sarcin sunt reprezentate de creterea n volum a
uterului, modificri ale colului uterin;
c) tulburrile neurovegetative de sarcin sunt reprezentate de amenoree i dismenoree;
d) tulburrile neurovegetative de sarcin sunt reprezentate de apariia vergeturilor i a
leucoreei .
3. Care este semnul de certitudine al diagnosticului clinic de sarcin ?
a) modificri de volum ale abdomenului;
b) ascultarea btilor cordului fetal;
c) modificri de consistena ale uterului;
d) apariia greurilor/vrsturilor.
4. Indicai varianta adevrat privind testele de sarcin care urmresc detectarea n
urin/sngele gravidei a :
a) gonadotropinei corionice umane (HCG);
b) progesteronului;
b) estrogenului;
a) hormonului luteinizant (LH);
5. Alegei varianta fals privind diagnosticul infeciilor congenitale asociate sarcinii care
cuprinde urmatoarele determinri serologice:
a) anticorpii IgG i IgM pentru virusul rubeolei, citomegalovirus
b) anticorpii IgG i IgM pentru virusul herpetic tip I i II;
c) anticorpii IgG i IgM pentru toxoplasmoz;
d) anticorpii IgG i IgM pentru virusul hepatic de tip B si C;.
6. Screeningul prenatal pentru anomalii fetale genetice cuprinde urmtoarele investigaii, cu
o singur excepie:
a) dublu test;
Ghidul examenului de absolvire 2016 calificarea profesional asistent medical generalist
144

COALA POSTLICEAL SANITAR GRIGORE GHICA-VOD DIN IAI

b) triplu test;
c) amniocenteza;
d) biopsia cervical;
7.Alegei varianta adevrat:
a) frecvena cordului fetal este cuprins ntre 160-180 b/min.
b) frecvena cordului fetal este cuprins ntre 120-160 b/min
c) frecvena cordului fetal este cuprins ntre 90-110 b/min
d) nici o variant corect.
8. Referitor la perioada a II- a a naterii este adevrat urmtoarea afirmaie:
a) este reprezentat de dilataia colului uterin;
b) este reprezentat expulzia ftului;
c) cuprinde delivrena placentei;
d) nici o variant corect.
9. Indicai rspunsul corect:
a) principala complicaie matern n lehuzia imediat este reprezentat de hemoragie
masiv;
b) principala complicaie matern n lehuzia imediat este reprezentat de accidentul
vascular cerebral;
c) principala complicaie matern n lehuzia imediat
este reprezentat de
tromboflebit;
d) principala complicaie matern n lehuzia imediat este reprezentat de infarctul
miocardic acut.
10. Alegei varianta greit:
a) tabloul clinic al mastitei acute asociate lehuziei, este reprezentat de febr, frisoane,
alterarea strii generale;
b) tabloul clinic al mastitei acute asociate lehuziei, este reprezentat de mastodinie;
c) tabloul clinic al mastitei acute asociate lehuziei, este reprezentat de pneumotorax
d) tabloul clinic al mastitei acute asociate lehuziei, este reprezentat de sn mrit de
volum, cu zone indurate.
11.Alegei afirmaia adevrat legat de modificrile generale ale organismului n timpul
sarcinii :
a) hiperactivitate funcional a tuturor aparatelor i sistemelor, sub aciunea unei
cantiti crescute de hormoni;
b) uterul sufer cele mai nsemnate modificri;
c) colul uterin i schimb consistena i dimensiunile;
d) mucoasa vaginal capta o coloraie violacee.
Ghidul examenului de absolvire 2016 calificarea profesional asistent medical generalist
145

COALA POSTLICEAL SANITAR GRIGORE GHICA-VOD DIN IAI

12.Urmtoarele afirmaii sunt false, cu excepia:


a) examenele de laborator i paraclinice se efectueaz la nceputul i pe parcursul
supravegherii sarcinii;
b) examenele de laborator i paraclinice se efectueaz la nceputul sarcinii;
c) examenele de laborator i paraclinice se efectueaz n trimestrul III de sarcin;
d) examenele de laborator i paraclinice se efectueaz odat pe trimestru.
13.Cum se calculeaz data probabil a naterii folosind data primelor micri fetale ?
a) la prima zi a ultimei menstruaii se adaug 10 zile, numrndu-se apoi nou luni
calendaristice;
b) la prima zi a ultimei menstruaii se adug 10 zile apoi se scad trei luni;
c) la data primelor micri fetale se adaug 5 luni pentru multipare i 4,5 luni pentru
primipare;
d) nu este valabil nici o variant.
14.Identificai varianta corect:
a) btile cordului fetal n luna a 5-a de sarcin se ascult la liniei dintre ombilic i
spina iliac;
b) btile cordului fetal n luna a 5-a de sarcin se ascult subombilical, n plin mas
uterin;
c) btile cordului fetal n luna a 5-a de sarcin nu se percep;
d) btile cordului fetal n luna a 5-a de sarcin se ascult pe linia dintre ombilic i
apendicele xifoid.
15.Alegei rspunsul corect:
a) n primele 3 luni de sarcin este contraindicat
b) n primele 3 luni de sarcin este contraindicat
c) n primele 3 luni de sarcin este contraindicat
d) n primele 3 luni de sarcin este contraindicat

vaccinul hepatitei B;
vaccinul antitetanic(ATPA);
vaccinul antigripal;
vaccinul antirubeolic.

16. Identificai rspunsul corect:


a) n ultima lun de sarcin igiena corporal se face prin baie general cu ap fierbinte;
b) n ultima lun de sarcin igiena corporal se face prin du cu ap cldu i spun;
c) n ultima lun de sarcin igiena corporal se face prin bi de abur;
d) nu sunt indicate bile generale i duurile n ultima lun de sarcin .
17.Alegei varianta corect privind necesarul caloric al gravidei care depune efort fizic
moderat:
a) 2200-2400 cal/24ore;
b) 2500-3000 cal/24 ore;
Ghidul examenului de absolvire 2016 calificarea profesional asistent medical generalist
146

COALA POSTLICEAL SANITAR GRIGORE GHICA-VOD DIN IAI

c) 1500-2000 cal/24 ore;


d) nu este necesar calculul caloriilor n sarcin.
18.Identificai rspunsul corect legat de felul n care se apreciaz starea ftului la natere :
a) urmrind reperele scorului APGAR;
b) nfnd nou nscutul;
c) transportndu-l n secia de noi nscui;
d) aeznd n pat nou-nscutul.
19.Alegei rspunsul corect:
a) n prima or dup natere tensiunea arterial i pulsul se msoar la 30 minute;
b) n prima or dup natere tensiunea arterial i pulsul se msoar o singur dat;
c) n prima or dup natere tensiunea arterial i pulsul se msoar la 15 minute
d) n prima or dup natere tensiunea arterial i pulsul nu se msoar;
20. Alegei varianta adevrat referitoare la prima miciune n lehuzie:
a) prima miciune dup natere apare la 24 de ore;
b) prima miciune dup natere apare la 8 ore;
c) prima miciune dup natere apare n primele 4 ore;
d) nu are relevan prima miciune.
21.Alegei rspunsul corect:
a) ruperea spontan a membranelor se manifest prin leucoree abunden;
b) ruperea spontan a membranelor se manifest prin scurgeri sanguinolente;
c) ruperea spontan a membranelor se manifest prin pierderea spontan
nedureroas a lichidului amniotic;
d) ruperea spontan a membranelor se manifest prin deschiderea colului uterin.
22.Alegei varianta adevrat:
a) travaliul normal pentru multipare dureaz 10-12 ore;
b) travaliul normal pentru multipare dureaz 8-10 ore;
c) travaliul normal pentru multipare dureaz 5-8 ore;
d) travaliul normal pentru multipare dureaz 24 de ore.
23.Alegei varianta adevrat privind semnele auxiliare din travaliu:
a) eliminarea dopului gelatinos;
b) dilatarea colului uterin;
c) contracii uterine;
d) dureri lombare, mers greoi( de ra), respiraie uoar.
Ghidul examenului de absolvire 2016 calificarea profesional asistent medical generalist
147

COALA POSTLICEAL SANITAR GRIGORE GHICA-VOD DIN IAI

24.Alegei varianta corect:


a) partograma este un act medico legal n care se noteaz evoluia travaliului;
b) partograma este un parametru al gravidei care se noteaz n foaia de temperatur;
c) partograma este un parametru al gravidei care se noteaz n foaia de observaie;
d) partograma este biletul de externare al mamei i copilului.
25.Identificai rspunsul corect:
a) infecia amniotic este sigur la ruperea membranelor dup 6 ore;
b) infecia amniotic este sigur la ruperea membranelor dup 12 ore;
c) infecia amniotic este sigur la ruperea membranelor dup 18-24 ore;
d) infecia amniotic este sigur la ruperea membranelor dup 48 ore.
26. Identificai rspunsul corect legat de nceperea perioadei de expulzie a ftului :
a) cnd prezentaia este la vulv i apar primele contracii expulzive;
b) cnd prezentaia este mobil;
c) cnd ncep primele contracii nesistematizate;
d) nu este valabil nici o variant.
27. Ce perioad a naterii o reprezint expulzia placentei ?
a) perioada I-a a naterii;
b) perioada II-a a naterii;
c) lehuzia imediat;
d) perioada III-a a naterii.
28. Alegei varianta corect:
a) travaliul se termin cu expulzia ftului;
b) travaliul se termin cu expulzia placentei, a membranelor i consolidarea
hemostazei;
c) travaliul se termin cu ruperea membranelor;
d) travaliul se termin cu lehuzia ndeprtat.
29. Indicai varianta adevrat:
a) lohiile sanguinolente caracterizeaz zilele 3-5 de la natere;
b) lohiile sanguinolente caracterizeaz zilele 10-14 de la natere;
c) lohiile sanguinolente caracterizeaz zilele 2-3 de la natere;
d) lohiile sanguinolente caracterizeaz zilele de peste 14 zile de la natere.
30. Alegei rspunsul corect:
a) lehuzia imediat se instaleaz n 48 ore dup natere;
Ghidul examenului de absolvire 2016 calificarea profesional asistent medical generalist
148

COALA POSTLICEAL SANITAR GRIGORE GHICA-VOD DIN IAI

b) lehuzia imediat se instaleaz dup 10-12 zile de la natere;


c) lehuzia imediat se instaleaz la 6 sptmni dup natere;
d) lehuzia imediat se instaleaz n primele 4 ore dup natere.
31. Cu ce este asociat tabloul clinic n sarcina extrautetin(SEU) tubar ?
a) oc hipovolenic, abdomen acut chirurgical;
b) vergeturi;
c) distensia esuturilor;
d) nceput de travaliu.
32. Alegei rspunsul corect legat de simptomele de recunoatere a preeclampsiei:
a) greuri, vrsturi, sialoree;
b) dureri lombare i abdominale;
c) hipertensiunea arterial, edeme, proteinurie;
d) hemoragie;
33. Cum este poziionat placenta praevia central fa de orificiul intern al colului uterin ?
a) la 2 cm de orificiul intern;
b) atinge orificiul intern;
c) ocup n totalitate orificiul intern;
d) nu este valabil nici o variant.
34. Care dintre afirmaii este adevrat:
a) ptialismul n form grav genereaz dezechilibru hidro-electrolitic;
b) ptialismul n form grav nu influeneaz starea general;
c) ptialismul n form grav caracterizeaz disgravidia tardiv;
d) ptialismul n form grav nu caracterizeaz starea de gestaie.
35. Care dintre manifestrile urmtoare este specific ultimului trimestru de sarcin?
a) febra;
b) durerile articulare;
c) regurgitaiile acide i pirozisul;
d) icterul.

Ghidul examenului de absolvire 2016 calificarea profesional asistent medical generalist


149

COALA POSTLICEAL SANITAR GRIGORE GHICA-VOD DIN IAI

Modulul 47. Puericultur, pediatrie i nursing specific


Dr. Mariana Iablonski, prof. Maria Cotea, prof Alina Ivanov
1.Identificai afirmaia fals n legtur cu icterul fiziologic al nou-nscutului.
a) apare imediat dup natere;
b) apare la 24-48 ore de la natere;
c) hiperhemoliza fiziologic este cauza;
d) scaunul i urina sunt normal colorate.
2.ncercuii varianta adevrat privind cauza rahitismului carenial
a) deficit de vitamina A;
b) deficit de fier;
c) dficit de proteine;
d) deficit de vitamina D
3.Precizai care este varianta incorect privind convulsiile febrile.
a) apar doar n context febril;
b) durat scurt < 15;
c) sunt tonico-clonice generalizate;
d) prezint deficit neurologic postcritic.
4.Identificai varianta incorect referitoare la modificrile osoase n rahitismul carenial:
a) bose frontale i parietale;
b) brri rahitice;
c) mtnii costale;
d) sindactilie.
5.Identificai varianta fals dintre afirmaiile de mai jos:
a) astmul bronic este o boal de tip restrictiv;
b) astmul bronic este o boal de tip obstructiv;
c) astmul bronic apare pe un teren alergic;
d) criz de astm bronic cedeaz la administrare de bronhodilatatoare.
6.Identificai varianta corect:
a) reumatismul articular acut este produs de streptococul beta hemolitic grup B;
b) poliartrita din RAA are carcter migrator ;
c) manifestrile oculare apar frecvent n RAA;
d) sunt interesate articulaiile mici.
7.Alegei varianta fals dintre urmtoarele afirmaii:
a) imaginea radiologic de ,,inima n sabot este caracteristic tetralogiei Fallot;
Ghidul examenului de absolvire 2016 calificarea profesional asistent medical generalist
150

COALA POSTLICEAL SANITAR GRIGORE GHICA-VOD DIN IAI

b) cianoza permanen este caracteristic malformaiilor de cord cu shunt stg.- dr;


c) cianoza permanen este caracteristic malformaiilor de cord cu shunt dr.-stg.;
d) DSV este o malformaie de cord cu cianoza pasager.
8.Precizai varianta adevrat n afirmaiile de mai jos:
a) tratamentul de elecie n pneumonia viral este antibioticul;
b) diagnosticul definitiv de pneumonie se stabilete prin bronhoscopie;
c) imaginea radiologic de opacitate este caracteristic pneumoniilor bacteriene;
d) bacilul Koch este agentul etiologic n bronita acut.
9.Ce variant este fals n situaiile de mai jos?
a) glomerulonefrita acut (GNA) post streptococic a copilului este o boal de
complexe imune;
b) streptococul beta hemolitic grup A este cauza GNA postreptococice;
c) aspectul urinii de ,,spltura de carne este caracteristic GNA poststreptococice;
d) edemele din GNA poststreptococice sunt cianotice.
10.Urmtoarele afirmaii sunt adevrate cu o singur excepie:
a) germenii entero-invazivi produc diaree cu scaune cu puroi i snge
b) giardia este un parazit care poate produce diaree cronic
c) persistenta pliului cutanat abdominal este semn de deshidratare
d) salmonella este un germene entero-toxigen
11. Identificai rspunsul incorect:
a) diversificarea alimentaiei sugarului presupune introducerea de noi alimente la
vrsta de 3-4 luni;
b) diversificarea alimentaiei presupune respectarea principiului selectivitii i
progresivitii;
c) diversificarea alimentaiei ncepe cu introducerea n alimentaie a sucurilor de fructe
d) diversificarea alimentaiei sugarului ncepe la 6 luni.
12.Alegei rspunsul corect:
a) alimentaia la sn a nou-nscutului normoponderal se instituie dup 24 ore;
b) alimentaia la sn a nou-nscutului normoponderal ncepe dup 6-12 ore;
c) alimentaia la sn a nou-nscutului normoponderal ncepe dup 48 ore;
d) alimentaia la sn a nou-nscutului normoponderal ncepe imediat dup natere.
13.Identificai varianta de rspuns corect:
a) modificrile nou-nscutului fr semnificaie patologic sunt:scderea fiziologic n
greutate i icterul fiziologic;
b) icterul mecanic este prezent la natere;
Ghidul examenului de absolvire 2016 calificarea profesional asistent medical generalist
151

COALA POSTLICEAL SANITAR GRIGORE GHICA-VOD DIN IAI

c) cderea bontului ombilical are loc dup prima baie genearal a nou nscutului;
d) dup natere nou nscutul este dus n secia de pediatrie.
14.Identificai rspunsul incorect:
a) legarea i secionarea cordonului ombilical face parte din primele ngrijiri ale nounscutului;
b) aspirarea secreiilor din cavitatea bucal i cavitatea nazal se face cu sonda Nelaton;
c) cntrirea, msurarea taliei i a perimetrelor sunt fcute de asistentul medical;
d) asistentul medical/moaa poate asista naterea doar cu medicul.
15.Alegei rspunsul corect:
a) la natere tegumentele nou nscutului sunt acoperite de vernix caseosa i transpiraii reci;
b) nou nscutul normoponderal respir la 2-3 minute dup natere;
c) la natere se face profilaxia oftalmiei gonococice.
d) la natere tegumentele nou nscutului sunt acoperite de secreii sanguinolente i
transpiraii reci.
16.Caracterele antropometrice i morfologice ale prematurului sunt, cu excepia:
a) perimetrul cranian este egal cu cel toracic;
b) facies triunghiular;
c) greutatea egal sau mai mic de 2500g
d) perimetrul cranian cu 4 cm mai mare dect cel toracic.
17.Care sunt criteriile de apreciere a durerii la sugar i copilul mic?
a. plns i rs;
b) crampe musculare;
c) aprare muscular abdominal;
d) plns i frecatul picioarelor i a corpului.
18.Alegei rspunsul corect:
a) pulsul la nou nscut i sugar se msoar cu trei degete index, mediu si inelar;
b) pulsul la nou nscut i sugar se msoar cu stetoscopul;
c) pulsul la nou nscut i sugar se msoar numai cu dou degete;
d) pulsul la nou nscut i sugar se msoar doar de ctre medic.
19.Identificai varianta corect:
a) anemia feripriv apare n cazul carenei de fier;
b) profilaxia anginei streptococice se face cu antibiotice;
c) anemia feripriv apare n perioada de nou-nscut;
d) profilaxia anemiei feriprive se face cu preparate de calciu.

Ghidul examenului de absolvire 2016 calificarea profesional asistent medical generalist


152

COALA POSTLICEAL SANITAR GRIGORE GHICA-VOD DIN IAI

20.Care sunt manifestrile de dependen ale copilului cu bronhopneumonie?


a) diaree, vrsturi, febr;
b) dispnee, hemoptizie, tuse;
c) dispnee expiratorie, febr, tuse
d) tahipnee, subfebrilitate, tuse.
21.Alegei varianta corect:
a) semnul instalrii suprainfeciei la copil este hiperemia generalizat;
b) semnul instalrii suprainfeciei la copil este este hipertemia;
c) semnul instalrii suprainfeciei la copil este disfagia;
d) semnul instalrii suprainfeciei la copil este plnsul.
22.Identificai afirmatia corect:
a) administrarea vitaminei D in primele 18 luni are scopul de a preveni anemia;
b) administrarea vitaminei D previne angina streptococic;
c) administrarea vitaminei D in primele 18 luni previne rahitismul;
d) administrarea vitaminei D in primele 18 luni previne apariia cariilor.
23.Identificai rspunsul incorect:
a) prevenirea infeciilor nosocomiale n seciile de pediatrie se face prin respectarea
precauiilor universale;
b) prevenirea infeciilor nosocomiale n seciile de pediatrie se face prin respectarea
circuitelor funcionale;
c) prevenirea infeciilor nosocomiale n seciile de pediatrie se face prin educaia
sanitar a pacienilor i/sau nsoitorilor;
d) prevenirea infeciilor nosocomiale n seciile de pediatrie se face prin izolarea nou
nscuilor.
24. Fac parte din primele ngrijiri acordate nou-nscutului, cu excepia :
a) legarea i secionarea cordonului ombilical
b) aspirarea secreiilor din cavitatea bucal i cavitatea nazal
c) cntrirea, msurarea taliei i a perimetrelor
d) msurarea temperaturii corpului.
25.Identificai rspunsul corect:
a) la 5 minute dup natere copilul ip i se instaleaz respiraia pulmonar.
b) ritmul cardiac la natere este foarte rapid (tahicardie fiziologic), ntre 120 - 140
bti/minut.
c) respiraia la natere are frecven mai mic dect la alte vrste( 10 resp./min.)
d) n primele 12 ore dup natere, copilul nu urineaz.

Ghidul examenului de absolvire 2016 calificarea profesional asistent medical generalist


153

COALA POSTLICEAL SANITAR GRIGORE GHICA-VOD DIN IAI

26.Alegeti rspunsul greit:


a) prematurii de gradul I avnd reflex de supt pot fi alptai la sn ca i nou-nscuii
normoponderali;
b) prematurii de gradul III i IV se alimenteaz prin gavaj;
c) alimentaia prematurului ncepe la 12 ore de la natere cu soluie de glucoz 5%
administrat cu pipeta;
d) prematurii de gradul III i IV se alimenteaz doar parenteral.
27.Identificai afirmaia fals:
a) dismaturul este copilul nscut la apte luni;
b) dismaturul este copilul nscut la temen;
c) dismaturul este copilul nscut cu greutatea egal sau sub 2500g;
d) dismaturul este copilul cu o lungime de peste 47cm la natere.
28.Identificai afirmaia fals:
a) la nou nscutul cu apnee tranzitorie nu apare cianoza;
b) n caz de asfixie alb la nou nscut,apare paloare accentuat;
c) n caz de asfixie albastr la nou nscut,apare cianoza generalizat;
d) n caz de apnee tranzitorie nou nscutul se intubeaz .
29.Alegei rspunsul corect legat de febra tranzitorie a nou nscutului:
a) este cauzat de hiperhidratarea mamei;
b) apare doar la nou nscuii normoponderali;
c) este o ascensiune febril moderat care dureaz 1-3 zile;
d) poate da complicaii renale i digestive.
30.Alegei afirmaia adevrat:
a) apreciere strii de hidratare la copii si adolesceni are n vedere aspectul pupilelor;
b) preciere strii de hidratare la copii si adolesceni are n vedere coloraia
tegumentelor;
c) apreciere strii de hidratare la copii si adolesceni are n vedere densitatea urinei;
d) apreciere strii de hidratare la copii si adolesceni are n vedere apetitul.
31.Identificai afirmaia fals referitoare la manifestarea strii de deshidratare la sugar :
a) la sugarul deshidratat fontanela este bombat;
b) la sugarul deshidratat fontanela este deprimat;
c) la sugarul deshidratat apare oliguria;
d) la sugarul deshidratat persist pliului cutanat.
32.Alegei rspunsul corect privind evaluarea creterii ponderale la copilul cu tulburri de
nutriie:
a) se calculeaz cantitatea de alimente necesar sptmnal;
b) se msoar diureza copilului zilnic;
c) se administraz copilului alimentele fierte i pasate;
Ghidul examenului de absolvire 2016 calificarea profesional asistent medical generalist
154

COALA POSTLICEAL SANITAR GRIGORE GHICA-VOD DIN IAI

d) se cntrete copilul n fiecare diminea, nainte de mas.


33.Care este varianta fals legat de hipertermia copilului?
a) hipertemia poate determina convulsii;
b) hipertemia apare n afeciunile bacteriene ;
c) hipertemia poate provoca deshidratare;
d) hipertemia necesit tratament antiemetic.
34.Alegei afirmaia adevrat:
a) funciile vitale se evalueaz la copilul internat la 12 ore;
b) funciile vitale se evalueaz la copilul internat la 4 ore sau mai des la nevoie;
c) funciile vitale se evalueaz la copilul internat numai la nevoie;
d) funciile vitale se evalueaz la copilul internat la solicitarea medicului.
35.Indicai varianta fals:
a) la fete pubertatea apare ntre 10 i 13 ani;
b) la fete pubertatea se caracterizeaz creterea n greutate ,nlime i lime a
umerilor;
c) la biei pubertatea apare ntre 12 i 14 ani;
d) la biei pubertatea se caracterizeaz prin ngroarea timbrului vocal.
36.n cazul copilului cu febr se monitorizeaz urmtorii parametri,cu excepia:
a) frecvena i ritmul cardiac;
b) nivelul de constien;
c) frecvena respiraiilor;
d) apetitul.
37.Alegei varianta corect:
a) copilul cu febr are respiraie cu ritm regulat;
b) la copilul cu febr este absent dispneea ;
c) copilul cu febr pezint respiraie Cheyne-Stockes;
d) la copilul cu febr respiraia se realizeaz folosind muchii accesori.
38.Urmtoarele, sunt cauze ale apariiei bronhopneumoniei la copil,cu excepia:
a) distrofia;
b) imunizarea deficitar;
c) alimentaia neechilibrat caloric;
d) maturitatea mecanismelor de aprare ale copilului.
39.Alegei afirmaia fals:
a) pneumonia pneumococic apare la copil dup vrsta de 3 ani;
b) pneumonia pneumococic are ca agent etiologic pneumococul;
c) pneumonia pneumococic apare la copil pn la vrsta de 3 ani;
d) pneumonia pneumococic se poate complica cu meningit purulent cu pneumococ.

Ghidul examenului de absolvire 2016 calificarea profesional asistent medical generalist


155

COALA POSTLICEAL SANITAR GRIGORE GHICA-VOD DIN IAI

40.Alegei varianta fals:


a) enurezisul reprezint pierderea involuntara de urin la copii peste vrsta de 3 ani;
b) la copil n caz de febr se administreaz lichide cu aport caloric crescut;
c) n caz de enurezis se recomand alimente bogate n lipide;
d) copilului cu febr i se administreaz medicaie antitermic.
Modulul 48. Neurologie i nursing n neurologie
Dr. Irina Caighera, prof. Nicu Gurzun, prof. Cristina Dodu
1. Care dintre urmtoarele afirmaii legate de proba Romberg este adevrat:
a) necesit mobilizarea pacientului;
b) este util n stabilirea diagnosticului de epilepsie;
c) evideniaz echilibrul static;
4) este obligatorie pentru stabilirea diagnosticului de Parkinson.
2. Mersul "cosit", n care membrul bolnav descrie un semicerc n timpul mersului se
ntlnete n:
a) tabes;
b) paraparez;
c) scleroza n plci;
d) hemiparez spastic.
3. Care dintre urmtoarele afirmaii legate de tremurturi este fals:
a) sunt micri involuntare att fiziologice ct i patologice;
b) apar n bolile Basedow i Parkinson;
c) au aceeai amplitudine i gravitate ca i convulsiile, putnd duce la deplasarea
segmentelor;
d) apar la consumatorii cronici de alcool i la persoanele senile.
4. Reflexul palmo-mentonier face parte din categoria reflexelor:
a) cutanate;
b) rotuliene;
c) pupilare;
d) achiliene.
5. Care dintre urmtoarele afirmaii legate de factorii precipitani ai crizei de epilepsie este
fals:
a) factorii precipitani ai crizei de epilepsie sunt foarte numeroi, cu etiologie diferit;
b) febra, foamea, stress-ul i consumul de alcool pot duce la declanarea unei crize de
epilepsie;
c) criza epileptic poate apare n perioada catamenial (menstruaia);
Ghidul examenului de absolvire 2016 calificarea profesional asistent medical generalist
156

COALA POSTLICEAL SANITAR GRIGORE GHICA-VOD DIN IAI

d) criza epileptic poate apare i n absena factorilor precipitani.


6. Care dintre urmtoarele afirmaii legate de cefaleea din hipotensiunea intracranian este
fals:
a) cefaleea din hipotensiunea intracranian este localizat frontal sau occipital;
b) cefaleea din hipotensiunea intracranian se accentueaz n ortostatism;
c) cefaleea din hipotensiunea intracraniana este nsoit frecvent de greuri i vrsturi;
d) ingestia de lichide i compresiunea jugularelor agraveaz cefaleea din hipotensiunea
intracranian.
7. Care dintre urmtoarele afirmaii legate de boala Parkinson este adevrat:
a) debutul bolii este brusc;
b) principalele simptome clinice sunt manifeste doar n repaus;
c) tremurturile, rigiditatea, dificultatea de a menine poziia i mersul cu pai mici fac
parte dintre principalele simptome;
d) tabloul clinic este dominat de convulsii.
8. Triada radiologic constnd din pensarea spaiului intervertebral-rectitudinea coloanei
vertebrale-scolioza apare n:
a) nevralgia sciatic;
b) paralizia nervului sciatic popliteu extern;
c) paralizia nervului radial;
d) sindrom de neuron motor periferic.
9. Miastenia gravis este:
a) o miopatie ereditar cu slbiciune i atrofie muscular progresiv;
b) o afeciune a plcii neuromusculare cu caracter autoimun;
c) o afeciune sistemic de etiologie necunoscut, cu afectarea musculaturii striate prin
procese inflamatorii nesupurative;
d) o dermatomiozit.
10. Cele trei urgene la examenul clinic al unui comatos sunt:
a) hipotensiunea arterial, bradicardi, oligoanuria sau anuria;
b) oscilaii grave ale tensiunii arteriale, pulsului, ritmului cardiac;
c) asfixia acut, oprirea cardiocirculatorie, anoxia cerebral;
d) hipersplenismul, sindromul icteric rapid progresiv, respiraia de tip Kussmaul.
11. Identificai manifestrile de dependen ale unui pacient cu leziuni ale lobului frontal :
a) tulburri n articulaia vorbirii, tulburri de comportament, paralizii
b) tulburri privind aprecierea volumului i a formelor obiectelor
c) halucinaii, tulburri de echilibru, tulburri de orientare n spaiu
Ghidul examenului de absolvire 2016 calificarea profesional asistent medical generalist
157

COALA POSTLICEAL SANITAR GRIGORE GHICA-VOD DIN IAI

d) status epilepticus
12. Identificai afirmaia adevrat:
a) cerebelul are rol n pstrarea echilibrului static i dinamic, coordonarea micrilor
fine
b) cerebelul are rol n realizarea sensibilitii generale
c) cerebelul are rol n integrarea organismului n mediul nconjurtor
d) cerebelul are rol n producerea de lichid cefalo-rahidian
13. Identificai afirmaia corect :
a) paraplegia reprezint paralizia membrelor superioare
b) paraplegia reprezint paralizia membrelor inferioare
c) paraplegia reprezint paralizia membrelor superioare i inferioare
d) paraplegia reprezint paralizia unui membru superior i al unui membru inferior
14. Identificai afirmaia corect :
a) micrile coreice sunt micri involuntare lente
b) micrile coreice sunt micri involuntare dezordonate brute i rapide
c) micrile coreice sunt contracii involuntare brute ale unui muchi sau grup/de
muchi
d) micrile coreice sunt convulsii tonice urmate de contracii tonice
15. Identificai afirmaia corect :
a) n paralizia facial se terg pliurile nasolabiale, lacrimile se scurg pe obraz, ochiul nu
mai clipete, iar pacientul nu poate fluiera sau umfla obrazul.
b) n paralizia facial gura, nasul, ochii exprim o mimic pentru rs, n schimb fruntea
exprim tristeea.
c) n paralizia facial faa este rotunjit, dolofan, cu obrajii roii dnd o impresie de
fals sntate
d) n paralizia facial pacientul prezint exoftalmie, facies alungit, brbia
proeminent
16. Identificai afirmaia corect :
a) poziia coco de puc este specific pentru tetanos
b) poziia coco de puc este specific pentru meningit
c) poziia coco de puc este specific pentru boala Parkinson
d) poziia coco de puc este specific pentru maladia Alzheimer
17. Identificai afirmaia corect :
a) n timpul crizei epileptice pacientul prezint crize tonice clonice

Ghidul examenului de absolvire 2016 calificarea profesional asistent medical generalist


158

COALA POSTLICEAL SANITAR GRIGORE GHICA-VOD DIN IAI

b) n timpul crizei epileptice pacientul prezint funcii vitale nemodificate fa de


normal
c) n timpul crizei epileptice pacientul prezint crize de personalitate, devine violent,
agresiv
d) n timpul crizei epileptice pacientul prezint pstrarea strii de contien colabornd
permanent cu echipa medical
18. Identificai afirmaia corect :
a) n edemul cerebral pacientul va fi alimentat si hidratat fr restricii de lichide i
alimente;
b) n edemul cerebral pacientul va fi alimentat si hidratat cu limitare de lichide i
regim hiposodat;
c) n edemul cerebral pacientul va avea regim hipoglucidic, far limitare de sare;
d) n edemul cerebral pacientul va avea regim regim hipersodat i hiperglucidic.
19. Identificai afirmaia corect :
a) explorarea RMN cranio-cerebral a pacientului adult necesit n mod curent
anestezie general;
b) dup explorarea RMN cranio-cerebral pacientul va trebui s stea n repaus la pat 6
ore n decubit dorsal;
c) n vederea explorrii RMN a pacientului i depistarea unor contraindicatii este
necesar anamneza specific;
d) explorarea RMN necesit monitorizare permanent electronic a funciilor vitale n
timpul explorrii.
20. Identificai afirmaia corect :
a) n miastenia gravis printre manifestrile de dependen pacientul prezint tulburri
respiratorii
b) n miastenia gravis printre manifestrile de dependen pacientul prezint tulburri
de memorie, tulburri de vedere
c) n miastenia gravis printre manifestrile de dependen pacientul prezint tulburri
psihotice, tulburri ale strii de constien
d) n miastenia gravis printre manifestrile de dependen pacientul prezint hipertonie
muscular, agitaie, delir
21. Identificai afirmaia corect :
a) afazia reprezint pierderea capacitii de concentrare, diminuarea ateniei
b) afazia reprezint imposibilitatea de a exprima sau de a nelege cuvintele
c) afazia reprezint alterarea timbrului vocii care devine bitonal sau surd
d) afazia reprezint o stare ce precede coma.

Ghidul examenului de absolvire 2016 calificarea profesional asistent medical generalist


159

COALA POSTLICEAL SANITAR GRIGORE GHICA-VOD DIN IAI

22.Identificai afirmaia corect :


a) examinarea CT i RMN cu substan de contrast presupune abort venos, anamnez
specific pentru depistarea alergiei la iod
b) examinarea CT i RMN cu substan de contrast presupune ntruperea medicaiei
cu 3 zile, pacientul trebuie s aib scalpul curat.
c) examinarea CT i RMN cu substan de contrast presupune anestezia general a
pacientului pentru combaterea efectelor claustrofobiei
d) examinarea CT i RMN cu substan de contrast nu presupune nici o manevr
suplimentar, fiind o explorare de rutin
23. Identificai afirmaia corect :
a) manifestrile de dependen ale unui pacient cu hipertensiune intracranian cuprind
cefalee, vertij, varsturi , tulburri vizuale, tulburri ale strii de constien
b) manifestrile de dependen ale unui pacient cu hipertensiune intracranian cuprind
bradikinezie, alopecie, rinolicvoree, otolicvoree,
c) manifestrile de dependen ale unui pacient cu hipertensiune intracranian cuprind
crize tonice clonice generalizate, echimoze bilaterale palpebrale, akinezie ,epistaxis
d) un pacient cu hipertensiune intracranian nu prezint nici o manifestare de
dependen.
24.Identificai afirmaia corect :
a) n boala Parkinson unul dintre obiectivele de ngrijire ale pacientului este ca acesta
s fie capabil s-i aminteasc activitile pe care trebuie s le desfoare zilnic
b) n boala Parkinson unul dintre obiectivele de ngrijire ale pacientului este ca acesta
s nu mai prezinte iluzii, halucinaii, agitaie, perplexitate zilnic
c) n boala Parkinson unul dintre obiectivele de ngrijire ale pacientului este ca acesta
s se strduiasc s-si amelioreze mobilitatea fizic
d) n boala Parkinson unul dintre obiectivele de ngrijire ale pacientului este ca acesta
s nu mai prezinte crize tonico-clonice.
25.Identificai afirmaia corect:
a) n stadiul iniial al bolii Alzheimer manifestrile de dependen sunt dominate de
tulburri de memorie, tulburri ale controlului sfincterelor
b) n stadiul iniial al bolii Alzheimer manifestrile de dependen sunt dominate
tulburri de memorie, tulburri de orientare n timp i spaiu
c) n stadiul iniial al bolii Alzheimer manifestrile de dependen sunt dominate
tulburri de memorie, tulburri ale funciilor vitale
d) n stadiul iniial al bolii Alzheimer manifestrile de dependen sunt dominate de
inapeten, grea, vrsturi

Ghidul examenului de absolvire 2016 calificarea profesional asistent medical generalist


160

COALA POSTLICEAL SANITAR GRIGORE GHICA-VOD DIN IAI

26. Identificai afirmaia corect cu privire la traumatismul vertebro-medular(TVM) :


a) pacientul cu TVM la nivel cervical se transport n decubit dorsal pe plan dur, capul
ridicat cu 15-30 grade fa de trunchi.
b) pacientul cu TVM la nivel cervical se transport n poziia n care a fost gsit, pe
plan dur;
c) pacientul cu TVM la nivel cervical se transport n decubit dorsal pe plan dur, dup
instalarea unui guler cervical.
d) pacientul cu TVM la nivel cervical se transport n decubit lateral pentru a preveni
pneumonia de aspiraie n caz de vrstur.
27. Identificai afirmaia corect legat de interveniile asistentului medical n criza
epileptic grand mall:
a) n criza epileptic grand mall asistentul medical intervine pentru linitirea
pacientului, vorbindu-i din fa acestuia pentru ca pacientul s nu ntoarc capul
b) n criza epileptic grand mall asistentul medical se deplaseaz imediat dup ajutor i
pentru a aduce medicamente anticomiiale
c) n criza epileptic grand mall asistentul medical asigur supravegherea i previne
autolezarea pacientului
d) n criza epileptic grand mall asistentul medical pregtete prioritar materialele i
medicamentele necesare resuscitrii pacientului
28. Identificai afirmaia corect referitoare la locurile de elecie ale punciei rahidiene
a) se realizeaz la nivel dorsal i lombar sunt D5-D6, D12-L1, L5-L6
b) se realizeaz la nivel dorsal i lombar sunt D6-D7, D12-L1, L5-L6
c) se realizeaz la nivel dorsal i lombar sunt D6-D7, D12-L1, L4-L5
d) se realizeaz la nivel dorsal i lombar sunt D5-D6, D12-L1, L4-L5
29. Identificai afirmaia corect :
a) accidentele punciei rahidiene sunt diplopie, edem cerebelos, scderea tensiunii
arteriale
b) accidentele punciei rahidiene sunt oc reflex, oc postpuncional, durere vie n
membrele inferioare
c) accidentele punciei rahidiene sunt spargerea eprubetei cu LCR recoltat n timpul
transportului la laborator
d) accidentele punciei rahidiene sunt anizocorie sau nistagmus
30. Identificai afirmaia corect :
a) opistotonusul este specific n tetanos
b) opistotonusul este specific n meningit
c) opistotonusul este specific n proces expansiv intracranian
d) opistotonusul este specific n epilepsie
Ghidul examenului de absolvire 2016 calificarea profesional asistent medical generalist
161

COALA POSTLICEAL SANITAR GRIGORE GHICA-VOD DIN IAI

Modulul 49. Psihiatrie i nursing n psihiatrie


Dr. Daniel Crbunaru, prof. Marcela Diaconeasa, prof. Cristina Dodu
1.Alegei rspunsul corect:
a) creterea pragului senzorial lipsete n hiperestezie;
b) agnozia incapacitatea de a recunoate obiecte;
c) cenestopatia o senzaie penibil cu localizare difuz datorat unor afeciuni somatice;
d) hipoestezia este o tulburare calitativ a percepiei.
2.Alegei rspunsul corect:
a) iluzia este o percepie a unui obiect care nu exist n realitate;
b) halucinaia este percepia deformat a obiectelor;
c) atenia voluntar este susinut printr-un efort de voin;
d) hipoprosexia reprezint creterea ateniei.
3.Halucinaiile se caracterizeaz prin:
a) n cele psihosenzoriale pacientul nu este convins de realitatea lor;
b) n cele funcionale - un act de percepie fiziologic determin apariia unui act de
percepie patologic;
c) cele psihosenzoriale nu sunt percepute pe cile senzoriale obinuite - auditive,
vizuale, gustative;
b) cele psihice nu se petrec n mintea pacientului, se proiecteaz n exterior.
4.Alegei rspunsul corect:
a) hiperprosexia apare n strile de surmenaj;
b) n amnezia de fixare se pierd informaiile vechi dinaintea debutului bolii;
c) tulburrile cantitative ale memoriei se mai numesc i paramnezii;
d) procesul mnezic conine 3 etape importante: fixarea, pstrarea i evocarea
informaiilor.
5.Alegei rspunsul corect:
a) fug de idei nu afecteaz asocierea ideilor;
b) tahipsia reprezint accelerararea ritmului ideativ;
c) ideea delirant este o idee conform cu realitatea;
d) ideea obsesiv se impune gndirii iar bolnavul lupt cu succes mpotriva sa.
6. Alegei rspunsul corect:
a) n schizofrenie apar halucinaii auditive, idei delirante
b) tulburrile psihotice acute i tranzitorii au o durat scurt mai mare de 3 luni
c) factorii genetici nu sunt implicai n etiologia schizofreniei
d) debutul bolii n schizofrenie de obicei dup 45 ani.
Ghidul examenului de absolvire 2016 calificarea profesional asistent medical generalist
162

COALA POSTLICEAL SANITAR GRIGORE GHICA-VOD DIN IAI

7. Alegei rspunsul corect:


a) olanzapina este un neuroleptic(antipsihotic) clasic;
b) alogie nseamn pierderea plcerii pentru orice activitate;
c) n tulburarea schizoafectiv sunt prezente concomitent i fenomene psihotice i
afective;
d) retragerea social nu apare n schizofrenie.
8.Atacul de panic se caracterizeaz prin:
a) este o fric de intensitate medie
b) apare insidios
c) se nsoete de fenomene disvegetative de tipul tahicardiei, transpiraiilor, tremor
d) nu apar atacuri de panic recurente
9.Alegei rspunsul corect:
a) agorafobia este team de a vorbi n public
b) fobia social teama de a intra n contact cu persoane strine
c) fobiile specifice reprezint teama fr obiect
d) demena este o afeciune cu debut brusc, cu afectare cognitiv reversibil
10.Alegei rspunsul corect legat de tulburrile de personalitate:
a) n tipul paranoid - tendina la izolare
b) n tipul anancast - dispre pentru drepturile i sentimentele celorlali, fa de legi i
normele sociale
c) n tipul anxios evitant nencredere n forele proprii, dependenta de alte persoane
n luarea deciziilor
d) n tipul histrionic - nevoia de a fi n centrul ateniei, de fi admirat, comportament
teatral
11.Identificai afirmaia adevrat:
a) iluziile sunt forme speciale de hiperestezie;
b) iluziile sunt senzaii dureroase, difuze, trite penibil i contient de ctre bolnav;
c) iluziile sunt percepii deformate ale obiectelor;
d) iluziile se ntlnesc numai n condiii patologice.
12. Identificai afirmaia fals:
a) halucinozele sunt halucinaii fa de care bolnavii au atitudine critic,
b) existena halucinaiilor este uneori greu de recunoscut, deoarece pacientul fie nu
coopereaz, fie le ascunde, le disimuleaz;
c) pseudohalucinaiile sunt halucinaii psihice n care bolnavii aud cu creierul i
vdcu ochii minii;
Ghidul examenului de absolvire 2016 calificarea profesional asistent medical generalist
163

COALA POSTLICEAL SANITAR GRIGORE GHICA-VOD DIN IAI

d) halucinaiile nu sunt simptome specifice schizofreniei.


13.Identificai afirmaia adevrat:
a) hipoprosexia este o tulburare a senzaiei;
b) hiperestezia este o tulburare a ateniei;
c) tulburrile ateniei se numesc disprosexii;
d) hipoprosexia apare n excitaia maniacal.
14.Identificai afirmaia fals:
a) agorafobia este team de spaii largi;
b) arahnofobia este team de ntuneric;
c) tanatofobia este team de moarte;
d) claustrofobia este team de spaii nchise, mici.
15.Identificai afirmaia adevrat:
a) bulimia reprezint exagerarea patologic a instinctului alimentar;
b) polifagia este refuzul de alimentare, motivat prin ideea de otrvire;
c) pica reprezint exagerarea patologic a instinctului sexual;
d) anorexia reprezint pervertirea senzaiei de foame.
16.Identificai afirmaia fals:
a) n ngrijirea bolnavului psihic, asistentul medical trebuie s supravegheze atent
comportamentul acestuia;
b) asistentul medical trebuie s urmreasc meninerea bilanului hidric adecvat,
deoarece, deshidratarea i uremia agraveaz starea de contien i prognosticul;
c) boala psihic nu modific comportamentul pacientului privind autongrijirea;
d) asistentul medical are obligaia de a urmri atent somnul pacientului att ziua, ct i
noaptea.
17.Identificai afirmaia fals:
a) imobilizarea pacientului prin contenie manual sau contenie mecanic este interzis
la pacienii cu agitaie psihomotorie;
b) cnd pacientul este agresiv, asistentul medical va ncerca s liniteasc ceilali
bolnavi i va preveni agitaia din salon;
c) cnd pacientul este agitat, este recomandat s fie izolat n rezerve prevzute cu
orificiu pentru supraveghere i ncuietori la exterior;
d) din jurul pacientului agitat se vor ndeprta obiectele ce pot fi utilizate pentru
agresionarea celor din jur sau pentru autoagresiune.

Ghidul examenului de absolvire 2016 calificarea profesional asistent medical generalist


164

COALA POSTLICEAL SANITAR GRIGORE GHICA-VOD DIN IAI

18.Identificai afirmaia fals:


a) este interzis administrarea medicamentelor fr avizul medicului, pentru a nu
modifica tabloul clinic;
b) neurolepticele sedative nu se administreaz pe cale parenteral;
c) somnul terapeutic se mai numete i cma de for chimic;
d) montarea sondei gastrice la pacientul cu tulburare psihic grav se va face pe cale
nazal, pentru a mpiedica pacientul s reteze sond cu dinii.
19.Identificai afirmaia fals:
a) psihopatiile se cristalizeaz n adolescen;
b) alcoolismul acut rezult din ingestia excesiv de alcool la un nebutor sau
suprancrcarea la un alcoolic cronic;
c) dipsomania const n consumul de alcool continuu i n mod frecvent;
d) beia patologic este o tulburare psihotic acut cu alterarea de tip crepuscular a
contiinei.
20.Identificai afirmaia adevrat:
a) boala Alzheimer este o demen arteriosclerotic;
b) demena Pick face parte din demenele de cauz toxic;
c) boala Wilson este o demen secundar datorat unor infecii cerebrale cu treponema
pallidum;
d) demenele secundare pot surveni la orice vrst.
21.Identificai afirmaia adevrat:
a) n criza de isterie, bolnavul va fi susinut i va fi ncurajat de prieteni i rude;
b) n tratamentul crizei de epilepsie, medicamentul de elecie este fenobarbitalul
injectabil i.m sau i.v;
c) n criza epileptic convulsiv este recomandat administrarea de fenobarbital i
ulterior diazepam pentru prevenirea stopului cardio-respirator;
d) criza de isterie se poate manifesta i prin simularea de afeciuni neurologice:
paraplegie, hemiplegie, parestezii, manifestri ce apar pe fond de insuficient
dezvoltare mintal.
22.Identificai afirmaia fals:
a) schizofrenia paranoid debuteaz n adolescen i se caracterizeaz prin flexibilitate
ceroas;
b) schizofrenia catatonic debuteaz n jurul vrstei de 20 de ani;
c) sindromul catatonic este specific schizofreniei catatonice;
d) schizofrenia hebefrenic debuteaz la 15-20 de ani i este cea mai sever form de
schizofrenie
Ghidul examenului de absolvire 2016 calificarea profesional asistent medical generalist
165

COALA POSTLICEAL SANITAR GRIGORE GHICA-VOD DIN IAI

23.Identificai afirmaia adevrat:


a) fenobarbitalul se administreaz n intoxicaia cu alcool;
b) fenobarbitalul nu are contraindicaii;
c) diazepamul este indicat n colaps i oc;
d) diazepamul este contraindicat n intoxicaia acut cu etanol.
24.Identificai afirmaia fals:
a) tratamentul schizofreniei vizeaz atenuarea fenomenelor psihotice i readaptarea
pacientului n mediul socio-familial;
b) ergoterapia este o terapie electroconvulsivant;
c) schizofrenia catatonic este forma cea mai benign de schizofrenie, rspunznd
favorabil la terapia cu neuroleptice majore;
d) n schizofrenia hebefrenic evoluia este sever,rspunsul la tratament fiind dificil.
25.Identificai afirmaia fals:
a) cnd evoluia pacientului este grav, se solicit prezena unui membru al familiei
pentru a cunoate situaia real;
b) asistentul medical trebuie s ndrume familia pentru a obine explicaiile avizate i
obiectivele, de la medicul curant;
c) asistentul medical contribuie n mod benefic la rectigarea ncrederii n sine a
pacientului, grbind remisia i vindecarea;
d) pacienii cu tulburri psihice aflai sub supravegherea medicilor i asistenilor
medicali, au permisiunea ocazional s consume alcool fr s le fie pus viaa i
sigurana n pericol.
Modulul 50. Anestezie-terapie intensiv i nursing specific
Dr Irina Caighera, prof. Tania Bararu, prof. Georgeta Panicu
1. Identificai clasificarea corect i complet pentru metodele de anestezie :
a) anestezia loco-regional, anestezia epidural, rahianestezia, anestezia general;
b) anestezia local, anestezia general;
c) anestezia loco-regional, anestezia general;
d) anestezia local, anestezia epidural, anestezia general.
2. Identificai afirmaia corect referitor la scopul anesteziei :
a) inducia si meninerea somnului pe toat durata interveniei chirurgicale, combaterea
durerii;
b) relaxarea muscular i relaxarea nervoas;
c) obinerea relaxrii musculare i anihilarea reflexelor osteo-tendinoase;
d) combaterea durerii, hipnoza i amnezia, relaxarea muscular, protecia antistress.
Ghidul examenului de absolvire 2016 calificarea profesional asistent medical generalist
166

COALA POSTLICEAL SANITAR GRIGORE GHICA-VOD DIN IAI

3.Identificai riscul major al detubrii pacientului cu anestezie general ntre momentul


apariiei reflexelor i momentul trezirii complete :
a) hipotermia cu frison puternic;
b) laringospasmul;
c) HTA;
d) fibrilaia atrial.
4. Identificai afirmaia fals referitor la anestezia local (topic) :
a) se poate utiliza att la nivelul tegumentelor ct i al mucoaselor;
b) precede diferite manevre exploratorii ca laringoscopia, bronhoscopia, cistoscopia;
c) se realizeaz strict pe cale injectabil;
d) durata sa poate varia funcie de durata scopului n care o administrm.
5. Identificai afirmaia corect referitor la mecanismele fiziopatologice ale insuficienei
respiratorii acute :
a) hiperventilaia alveolar, alterarea raportului
ventilaie-perfuzie, afectarea
difuziunii;
b) untul intrapulmonar, hiperventilaia alveolar, afectarea difuziunii, alterarea
raportului ventilaie-perfuzie;
c) hipoventilaia alveolar cu meninerea raportului ventilaie-perfuzie;
d) hipoventilaia alveolar, alterarea raportului ventilaie-perfuzie, afectarea difuziunii,
untul intrapulmonar.
6. Identificai cei mai importani parametri care decid necesitatea ventilaiei mecanice :
a) sub 14 respiraii/min, PaO2 sub 60 mm Hg,PaCO2 peste 30 mm Hg;
b) peste 20 respiraii/min,PaO2 sub 60 mm HG, PaCO2 peste 50 mm Hg;
c) peste 35 respiraii/min,PaO2 sub 60 mm Hg, PaCO2 peste 50 mm Hg;
d) frecven respiratorie normal n prezena modificrii gazelor respiratorii.
7.Identificai principalele modificri fiziopatologice n insuficiena renal acut:
a) acidoza metabolic, hiponatremia, hipocalcemia, hiperfosfatemia, hiperuricemia,,
hipermagneziemia, anemia i anomaliile plachetare;
b) alcaloza metabolic cu hipernatremie i hipercalcemie n condiiile scderii
fosforului, magneziului i acidului uric n contextual hemoconcentraiei;
c) acidoza metabolic alternnd cu alcaloza metabolic i cu variaii majore ale
celorlai parametri;
d) ph-ul se menine n limite normale, riscul de deces fiind ns reprezentat de fibrilaia
ventricular datorat scderii potasiului n sange.
8. Identificai afirmaia fals referitoare la simptomatologie n intoxicaia cu opiacee:
a) detresa respiratorie i alterarea statusului mental;
Ghidul examenului de absolvire 2016 calificarea profesional asistent medical generalist
167

COALA POSTLICEAL SANITAR GRIGORE GHICA-VOD DIN IAI

b) hipotensiunea ortostatic;
c) greurile i vrsturile;
d) midriaza i tahipneea.
9. Identificai afirmaia adevrat referitoare la reaciile nedorite ale transfuziilor masive de
snge :
a) alcaloza respiratorie;
b) alcaloza metabolic;
c) acidoza respiratorie;
d) acidoza metabolic.
10. Identificai afirmaia adevrat referitoare la respiraia de tip Kussmaul :
a) apare n cazul alcalozei respiratorii;
b) apare n cazul alcalozei metabolice;
c) apare n cazul acidozei respiratorii;
d) apare n cazul acidozei metabolice.
11.Urmtoarele afirmaii sunt false, cu excepia:
a) principala cauz a stopului cardiac nu este IMA;
b) etiologia stopului cardiac va fi clasificat n funcie de cauz;
c) fibrilaia ventricular declanseaz rar un stop cardiac;
d) tahicardia ventricular nu declaneaz stopul cardiac dect n anumite circumstane.
12.Care afirmaie este corect:
a) hipotermia terapeutic vizeaz protejarea creierului de aminoacizii neuroexcitani;
b) n caz de stop cardiac prin asistolie se administreaz 2 mg de adrenalin;
c) stopul cardiac survine n prezena unui martor n mai mult de 10% din cazuri;
d) n absena unei ci venoase adrenalina nu se poate administra.
13. n cadrul suportului vital avansat afirmaiile urmtoare sunt false, cu excepia:
a) lidocaina nu mai este recomandat ca tratament antiaritmic
b) scopul injeciei cu adrenalin este de a restabilii tonusul venos
c) adrenalina exercit n mod normal o aciune batmotropic
d) dup administrarea unui oc electric extern se recomand reluarea manevrelor RCP
14. Adjuvanii cilor aeriene sunt urmtorii, cu excepia:
a) masca facial;
b) calea orofaringian;
c) tripla manevra Saffar;
d) intubaia orotraheal.

Ghidul examenului de absolvire 2016 calificarea profesional asistent medical generalist


168

COALA POSTLICEAL SANITAR GRIGORE GHICA-VOD DIN IAI

15. Alegei afirmaia fals referitoare la pipa orofaringian:


a) se utilizeaz la pacientul contient;
b) permite aspiraia secreiilor;
c) este un mijloc de oxigenare a pacientului;
d) este un adjuvant al cilor aeriene.
16. Identificai afirmaia fals referitoare la defibrilare:
a) reprezint livrarea nesincron cu complexul QRS a ocului electric extern;
b) se utilizeaz n cazul fibrilaiei ventricualre i a tehicardiei ventriculare fr puls;
c) dac este posibil ar trebuie fcut la sfritul expirului;
d) reprezint livrarea sincron cu complexul QRS a ocului electric extern.
17. La pacientul care nu respir, verificarea pulsului se va face la :
a) artera radial;
b) artera carotid ;
c) artera femural;
d) artera brahial .
18. Dezavantajele intubaiei orotraheale (IOT) sunt, cu excepia :
a) necesitatea de instruire special i experiena;
b) risc de leziuni locale (dini, limb, palat);
c) agravarea leziunilor de coloan cervical ;
d) permite aspirarea cilor aeriene inferioare.
19. Alegei afirmaia fals cu referire la hipopotasemie
a) determin grea i fatigabilitate;
b) nivelul potasiului este sub 3 mEq/l;
c) poate determina sete i hiperemia feei ;
d) poate determina schimbarea personalitii.
20. Defibrilatoarele externe automate pot fi utilizate de ctre, cu excepia:
a) personalului cu pregtire medical;
b) salvatorului laic;
c) personalului paramedical;
d) copilului.
21. Manevrele de suport vital de baz pot fi efectuate de ctre :
a) exclusiv de ctre medici;
b) exclusiv de ctre medici i asisteni;
c) exclusiv de ctre personalul medical;
d) de orice persoan instruit n acest sens.
Ghidul examenului de absolvire 2016 calificarea profesional asistent medical generalist
169

COALA POSTLICEAL SANITAR GRIGORE GHICA-VOD DIN IAI

22. Alegei afirmaia fals


a) n obstrucia cilor aeriene ntlnim urmtoarele manifestri de dependen stare de
incontien, cianoz, stridor, disfonie, tuse;
b) utilizm termenul de cardioversie pentru livrarea sincronizat cu complexul QRS a
unui oc extern;
c) energia utilizat n defibrilare depinde de curentul utilizat: bifazic sau monofazic;
d) livrarea unui oc electric extern nesincron cu complexul ORS denumete
defibrilarea.
23. Selectai asocierea incorect:
a) hematemeza = vrstur cu snge;
b) pareza = paralizia celor patru membre;
c) hipoxemie = scderea nivelului de oxigen din snge;
d) ataxie = defect de coordonare a activitii musculare.
24. Alegei succesiunea corect a interveniilor n cadrul resuscitrii la adult:
a) verificarea strii de contien, eliberarea cilor aeriene, verificarea respiraiei,
verificarea circulaiei, efectuarea respiraiei artificiale i a masajului cardiac
b) verificarea respiraiei, verificarea circulaiei, efectuarea respiraiei artificiale i
masajului cardiac, verificarea strii de contien
c) verificarea strii de contien, eliberarea cilor aeriene, verificarea respiraiei,
efectuarea compresiilor toracice externe, efectuarea ventilaiilor
d) verificarea strii de contien, eliberarea cilor aeriene, verificarea respiraiei,
verificarea circulaiei, efectuarea compresiilor toracice externe
25. Cile de administrare a medicamentelor n resuscitare sunt urmtoarele, cu excepia:
a) oral
b) intravenoas
c) intraosoas
d) pe sonda de intubaie.
26. Alegeti afirmaia adevrat referitoare la masajul cardiac extern:
a) compresiunile toracice la o gravid aflat n stop cardiorespirator n ultimul
trimestru de sarcin se fac poziionnd-o n semidecubit lateral stng;
b) frecvena compresiilor toracice la un adult aflat n stop cardio-respirator este de
30/minut;
c) compresiile toracice la un adult trebuie s realizeze o depresie a sternului de 3-4 cm;
d) coordonarea compresiilor toracice cu ventilaia 30:2 n resuscitarea la adult se face
pn cnd pacientul i revine.

Ghidul examenului de absolvire 2016 calificarea profesional asistent medical generalist


170

COALA POSTLICEAL SANITAR GRIGORE GHICA-VOD DIN IAI

27. Identificai informaia fals:


a) factorii care controleaz deplasrile hidrice ntre celule i mediul extracelular sunt
reprezentai de presiunea osmotic ;
b) principalele substane osmotic active din plasma sunt sodiul, glucoza, urea,clorul,
proteinele plasmatice ;
c) principalele substane osmotic active din plasma sunt sodiul, glucoza, urea, potasiu,
proteinele plasmatice;
d) factorii care controleaz deplasrile hidrice ntre vas i interstiiu sunt reprezentai de
gradientul de presiune hidrostatic i presiunea coloid osmotic .
28. Alegei afirmaia corect dintre enunurile de mai jos, a hipovolemiei :
a) pierderea excesiv de ap si electrolii cu pierderea izotoniei mediului intern;
b) pierdere excesiv de ap cu pierderea izotoniei mediului intern;
c) pierdere excesiv de ap i electrolii cu meninerea izotoniei mediului intern;
d) pierdere excesiv de ap i electrolii cu creterea izotoniei mediului intern.
29.Identificai informaia adevrat referitoare la masca laringian
a) cea mai indicat n resuscitarea cardio-respiratorie efectuat de
paramedical sau medical;
b) cnd se utilizeaz pacientul poate fi contient;
c) sunt de utilizare ndelungat, nesuportnd sterilizri;
d) aspiraia pulmonar se poate efectua cnd se utilizez masca laringian.

personalul

30.Identificai afirmaia fals referitoare la resuscitarea cardio-respiratorie:


a) n absena personalului calificat pentru efectuarea intubaiei traheale sunt utilizate ca
alternative masca laringian, combitubul, I-gel;
b) abordul venos este indicat a se realiza n primele 4 minute de la diagnosticarea
stopului cardio-respirator;
c) medicamentul principal utilizat n timpul resuscitrii, la fiecare 3-5 minute, rmne
adrenalina;
d) dup intubarea traheei, compresiile toracice se efectueaz discontinuu, cu o
frecven de 100/minut.
Modulul 51. Conduit n urgene medico-chrurgicale
Dr. Gabriela Turcu, prof. Mihaela Postelnicu, prof. Georgeta Panicu
1.Alegei varianta corect:
a) sincopa este determinat de creterea tensiunii difereniale
b) sincopa este o pierdere de scurt durat a strii de contient
c) sincopa apare de regul n clinostatism
d) sincopa este o pierdere de scurt durat a funciilor vegetative
Ghidul examenului de absolvire 2016 calificarea profesional asistent medical generalist
171

COALA POSTLICEAL SANITAR GRIGORE GHICA-VOD DIN IAI

2. Identificai medicaia de urgen n astmul bronic:


a) antitusive
b) opiacee (morfin, mialgin)
c) miofilin i HHC
d) vasodilatatoare
3. Identificai simptomele specifice n edemul pulmonar acut:
a) transpiraii i dispnee sever
b) edem al pleurei i febr ridicat
c) junghi toracic i transpiraii
d) hemoptizie i disfagie
4. Identificai varianta corect:
a) ocul hipovolemic se nsoete de bradicardie
b) ocul hipovolemic se nsoete de poliurie
c) ocul hipovolemic apare dup un accident vascular cerebral
d) ocul hipovolemic este secundar hemoragiei
5. Alegei afirmaia corect:
a) com hipoglicemic se instaleaz lent, fiind o com calm
b) com hipoglicemic se nsoete de tegumente uscate i pliu cutanat persistent
c) com hipoglicemic este determinat de scderea glicemiei
d) com hipoglicemic se trateaz cu vasodilatatoare cerebrale
6. Alegei varianta corect:
a) ocul anafilactic se produce prin descrcarea de adrenalin
b) ocul anafilactic poate aprea la cortizon
c) ocul anafilactic se nsoete de presbiopie
d) ocul anafilactic se nsoete de angioedem
7. Identificai semnul clinic care indic instalarea stopului cardio respirator :
a) nistagmus
b) absena pulsului la carotid
c) contractura generalizat
d) creterea brusc a tensiunii arteriale
8. Identificai simptomul ce apare n encefalopatia hipertensiv :
a) cefalee intens i vrsturi
b) redoarea cefei
c) sincopa
d) bradicardie
Ghidul examenului de absolvire 2016 calificarea profesional asistent medical generalist
172

COALA POSTLICEAL SANITAR GRIGORE GHICA-VOD DIN IAI

9. Identificai afirmaia specific eclampsiei:


a) se nsoete de hipotensiune arterial
b) evolueaz n 2 faze
c) valorile TA nu depesc 160 mm Hg
d) se nsoete de convulsii tonico-clonice.
10. Precizai varianta corect n cazul arsurilor:
a) gravitatea este dat de mecanismul de producere
b) se pot nsoi de oc postcombustional
c) gradul II reprezint escara dermic total
d) suprafaa fiecrui membru pelvin reprezint 10% din suprafaa corpului.
11.Alegei afirmaia corect:
a) curarea orofaringelui de secreii sau vrsturi se face cu spatule chirurgicale.
b) secreiile care nu se elimin prin drenaj postural sunt aspirate steril utiliznd o sond
de aspiraie;
c) n obstruciile subglotice se practic intubaia orotraheal sau traheostomia;
d) n cazul obstruciilor laringo-traheale severe se practic apsarea diafragmului de jos
n sus, provocarea de tuse artificial.
12. Identificai afirmaia fals:
a) oxigenoterapie se recomand n toate formele de insuficien respiratorie acut.
b) se administreaz oxigen umidificat prin sond nazal, introdus n faringe, cu o
lungime egal cu distana de la nas la lobul urechii.
c) se va asigura un debit de 26-28 l/minut.
d) nainte de a ncepe oxigenoterapia este necesar s se asigure permeabilitatea cilor
respiratorii.
13.n cazul crizei astmatice sunt corecte urmtoarele afirmaii, cu excepia:
a) este un sindrom clinic caracterizat prin reducerea generalizat, variabil i
reversibil, a calibrului bronhiilor, cu crize paroxistice de dispnee expiratorie i
raluri sibilante.
b) criza apare de obicei n a doua jumtate a nopii, de obicei brutal, cu dispnee i
nelinite, prurit i hipersecreie bronic; alteori este anunat de prodroame.
c) dispneea devine paroxistic, polipneic, cu expiraie scurt i uiertoare.
d) bolnavul rmne la pat sau alearg la fereastr, prad setei de aer, de obicei st n
poziie eznd, cu capul pe spate i sprijinit n mini, ochii injectai, nrile dilatate,
jugulare turgescente, ortopnee.

Ghidul examenului de absolvire 2016 calificarea profesional asistent medical generalist


173

COALA POSTLICEAL SANITAR GRIGORE GHICA-VOD DIN IAI

14. Starea de ru astmatic reprezint:


a) stadiul clinic cel mai sever al astmului bronic;
b) un sindrom, care dureaz toat viaa i are o evoluie ndelungat, discontinu,
capricioas.
c) sindrom clinic caracterizat prin reducerea generalizat, variabil i reversibil, a
calibrului bronhiilor, cu crize paroxistice de dispnee expiratorie i raluri sibilante.
d) la nceput criza paroxistic este declanat numai de alergene, dar pot interveni i
stimuli emoionali, climaterici.
15.Alegei afirmaia fals:
a) pneumotoraxul spontan reprezint un accident acut i const n efracia pleurei
viscerale i ptrunderea aerului din plmni n cavitatea pleural;
b) pneumotoraxul reprezint ptrunderea i prezena aerului n cavitatea pleural,
datorit perforrii pleurei.
c) pneumotoraxul spontan este complicaia unei anomalii a pleurei sau leziunilor
pulmonare preexistente de natur congenital sau dobndit.
d) pneumotoraxul sufocant (cu supap) se manifest cu bradicardie, hipertensiune,
tahipnee.
16. Identificaia afirmaia corect:
a) hemoptizia este o urgen medico-chirurgical, sngele fiind rou, aerat provenind
din arborele traheobronic i/sau parenchimul pulmonar n cursul unui efort de tuse,
b) insuficiena respiratorie acut reprezint incapacitatea plmnilor de a face fa
schimburilor gazoase, nsoit de bradipnee i hipertermie.
c) cianoza este prezent n anemii, oc hipovolemic, intoxicaii cu CO, intoxicaii cu
cianuri, alcaloz.
d) oxigenoterapia se recomand n toate formele de insuficien respiratorie acut doar
cu un debit constant doar de 3 l/ minut.
17.Sunt aritmii sinusale:
a) tahicardia sinusal i bradicardie sinusal
b) extrasistolele sporadice, izolate sau sistematizate: bigeminism, trigeminism,
cvadrigeminism.
c) tahicardia atrial paroxistic.
d) fibrilaia atrial.
18.Stopul cardio-respirator se caracterizeaz prin:
a) respiraie superficial, puls slab, hipotensiune, stare de contien absent, revenire
spontan dup cteva secunde sau minute.
b) apnee, puls slab sau absent la carotid, stare de contien absent, paloare, relaxare
Ghidul examenului de absolvire 2016 calificarea profesional asistent medical generalist
174

COALA POSTLICEAL SANITAR GRIGORE GHICA-VOD DIN IAI

muscular, tensiune arterial 0.


c) respiraie profund, zgomotoas, stare de incontien profund.
d) respiraie pstrat, tensiune arterial 0, stare de contien pstrat.
19.Suportul vital de baz se refer la urmtoarele, cu excepia:
a) meninerea libertii cilor aeriene;
b) suportul ventilaiei i circulaiei fr ajutorul vreunui echipament cu excepia
dispozitivelor de protecie;
c) evaluarea strii de contien a victimei;
d) oprirea respiraiei este concomitent cu oprirea inimii.
20. Sunt criterii de apreciere a gradului unei intoxicaii urmtoarele, cu excepia:
a) starea nervoas i tulburrile neuro-musculare: depresie psihic, somnolen, com,
delir, halucinaii, cefalee, pareze, paralizii, contracii, convulsii.
b) tulburri respiratorii i cardiovasculare: dispnee, bradipnee, polipnee, palpitaii,
tahicardie, bradicardie.
c) modificri tegumentare: cianoz, coloraie roie, tegument uscat sau umed.
d) durere n fosa iliac sau n abdomenul inferior, cu iradiere n pelvis, lombe, coapse i
la distan n epigastru sau regiunea scapulohumeral.
21.Identificai afirmaia greit:
a) atropina este antidotul compuilor organo-fosforici.
b) sulfatul de protamin este antidotul heparinei.
c) nalorfina este antidotul morfinei.
d) alcoolul etilic este antidotul alcoolului metilic.
22.Corpul strin inclavat n cornee:
a) determin pierderea ochiului dac se intervine n primele 8 ore.
b) se extrage de urgen cu un tampon de vat curat, plasat pe o baghet de sticl i
nmuiat n ap.
c) se extrage doar de ctre specialist.
d) se extrage prin spltur abundent a sacului conjunctival cu ap sau o soluie
dezinfectant.
23.Starea de ru astmatic:
a) prezint polipnee, cu expiraie prelungit i tiraj, cianoz.
b) se caracterizeaz prin junghi atroce, submamelonar, dispnee progresiv, intens i
tuse uscat, chinuitoare.
c) este precedat de obicei de fenomene prodromale senzaie de cldur retrosternal,
anxietate, cefalee, aprute brusc.
Ghidul examenului de absolvire 2016 calificarea profesional asistent medical generalist
175

COALA POSTLICEAL SANITAR GRIGORE GHICA-VOD DIN IAI

d) este o durere toracic violent localizat retrosternal sau precordial, mimnd durerea
din infarctul miocardic acut cu caracter constrictiv sever.
24.Moartea clinic reprezint:
a) stopul cardiac i respirator, reversibile la unii pacieni prin aplicarea prompt a
msurilor de resuscitare;
b) com profund a pacientului la care persist respiraia spontan, caracterizat prin
moartea neuronilor emisferelor cerebrale.
c) pierderea tuturor reflexelor ce se nchid n trunchiul cerebral, pierderea respiraiei
spontane, dar cu meninerea activitii cardiace.
d) moartea tuturor esuturilor nervoase cu persistena reflexelor medulare.
25.Manevra Heimlich:
a) este singura procedur de ndeprtare a corpilor strini respiratori recomandat la
gravide;
b) favorizeaz eliminarea corpilor strini obstruani ai cilor aeriene, la pacieni
contieni;
c) este o procedur care const din vizualizarea direct a corpilor strini respiratori la
pacienii incontieni;
d) metod de ndeprtare a corpilor traheali prin folosirea laringoscopului.
26.Coma vigil com de gradul I se caracterizeaz prin:
a) pierderea cunotinei, abolirea micrilor voluntare, alterarea grav a sensibilitii,
circulaie i respiraie pstrare sau minim alterate.
b) stare de cunotin incomplet pierdut, confuzie, reflexe, circulaie i respiraie
pstrare.
c) pierderea cunotinei, inerie motorie, senzitiv i senzorial, tulburri respiratorii,
circulatorii sau metabolice.
d) pierderea cunotinei, tulburri cardiovasculare i respiratorii
27.Respiraia Kussmaul se ntlnete n:
a) com de gradul I;
b) com de gradul II;
c) com de gradul III;
d) com de gradul IV.
28.Adrenalina este medicamentul de elecie n:
a) ocul cardiogen
b) ocul infecios.
c) ocul anafilactic.
Ghidul examenului de absolvire 2016 calificarea profesional asistent medical generalist
176

COALA POSTLICEAL SANITAR GRIGORE GHICA-VOD DIN IAI

d) ocul hemoragic.
29.Este indicat profilaxia antitetanic n caz de:
a) nepturi de insecte;
b) mucturi de animale;
c) herpes;
d) stri febrile acute.
30.Profilaxia antitetanic este contraindicat n :
a) plgi accidentale deschise, sngernde.
b) price plag sau arsur care a fost tratat la peste 6 ore de la producere
c) stri clinice evidente de infecie
d) stri febrile acute.
31.Se recomand aplicarea de comprese reci sau ghea pe zona nepturii de insecte cu
urmtorul scop:
a) pentru a preveni apariia ocului anafilactic.
b) pentru a combate durerea local.
c) pentru a opri absorbia i mprtierea veninului
d) pentru a preveni crampele musculare.
32.Identificai afirmaia fals:
a) hematemeza este o hemoragie intern.
b) epistaxisul este o hemoragie nazal
c) melena este o hemoragie exteriorizat.
d) n hemoragia arterial sngele nete sincron cu sistola cardiac i are culoare rou
aprins.
33. Se interzice spltura gastric:
a) n cazul ingestiei de substane corozive.
b) n intoxicaiile cu barbiturice.
c) n intoxicaia cu detergeni anionici.
d) n intoxicaia cu ciuperci.
34. Antidotul heparinei este:
a) nalorfina
b) nitritul de sodiu
c) sulfatul de protrombin
d) piridoxina.
Ghidul examenului de absolvire 2016 calificarea profesional asistent medical generalist
177

COALA POSTLICEAL SANITAR GRIGORE GHICA-VOD DIN IAI

35. Administrarea morfinei este indicat n:


a) pneumonie bacterian
b) pancreatit acut
c) ocluzie intestinal
d) colic renal.
36. Este contraindicat n hemoptizie:
a) repausul absolut la pat.
b) administrarea de medicaie expectorant
c) aplicarea de pung cu ghea pe regiunea sternal.
d) hemostaz medicamentoas.
37. Gangrena uscat se ntlnete n:
a) radiaia termic.
b) degertura de gradul IV
c) arsur de gradul III
d) arsura electric.
38. n retenia acut de urin se execut n urgen:
a) spltur vezical.
b) sondaj vezical evacuator.
c) puncie vezical.
d) administrare de antispastice.
39. Accidentaii cu traumatisme toraco-pulmonare i insuficien cardiorespiratorie se
transport:
a) n poziia Trendelenburg.
b) n poziie semieznd.
c) n poziie decubit lateral.
d) n poziie decubit ventral.
40. Alegei afirmaia corect:
a) moartea clinic corespunde momentului n care s-a produs stopul cardiac ireversibil,
cu distrugerea ireversibil a cortexului;
b) moartea biologic urmeaz morii clinice dac nu s-au declanat manevrele de
resuscitare, cu leziuni cerebrale ireversibile;
c) moartea clinic este un proces reversibil, dar cu leziuni cerebrale ireversibile.
d) moarte biologic precede moartea clinic.

Ghidul examenului de absolvire 2016 calificarea profesional asistent medical generalist


178

COALA POSTLICEAL SANITAR GRIGORE GHICA-VOD DIN IAI

Modulul 52. Gerontologie, geriatrie i nursing specific


Dr. Daniel Crbunaru, prof. Alina Mihalache, prof. Cristina Dodu
1.Infarctul miocardic la btrni se caracterizeaz prin:
a) simptomul de debut este durerea precordial
b) infarctele miocardice silenioase, descoperite pe EKG sunt rare
c) apare datorit obstruciei progresive a arterei carotide
d) la vrstnici, infarctul miocardic acut debuteaz prin dispnee
2.Alegei rspunsul corect legat de HTA la vrstnici:
a) HTA esenial poate avea o cauz renovascular
b) este factor de risc pentru afeciunile digestive
c) n unele cazuri, n ciuda unor valori tensionale crescute, semnele clinice sunt aproape
inexistente
d) tratamentul urmrete scderea brusc a tensiunii arteriale
3.Demena se caracterizeaz prin:
a) afecteaz n special memoria i orientarea
b) cauza cea mai frecvent este vascular
c) are evoluie acut, rapid, cu afectarea tranzitorie a funciei intelectuale
d) gndirea nu este afectat.
4.Tratamentul refluxului gastroesofagian const n:
a) cel mai des folosite sunt cele cu aciune prokinetic omeprazol
b) nu e nevoie de prevenirea recurenelor (recderilor)
c) blocantele H2 nu se utilizeaz
d) inhibitori de pomp de protoni lansoprazol.
5.Urmtoarea afirmaie despre diabetul zaharat este adevrat:
a) simptomele clasice sunt poliurie, polidipsie i polipnee;
b) diagnosticul de diabet zaharat se face prin determinarea glicemiei a jeun >/= 126
mg%, n prezena simptomelor sau la dou determinri diferite;
c) n absena tratamentului, hiperglicemia nu conduce la complicaii redutabile pe
termen lung;
d) diabetul zaharat de tip 1, insulinodependent apare la persoanele de peste 40 ani,
obeze.
6.Alegei rspunsul corect legat de obezitate:
a) obezitate moderat are IMC(indice de masa corporal; gradul al II-lea): >50%;
b) nu este considerat factor de risc pentru accidentul vascular cerebral;
c) factorii genetici, sedentarismul intra n etiologia obezitii;
Ghidul examenului de absolvire 2016 calificarea profesional asistent medical generalist
179

COALA POSTLICEAL SANITAR GRIGORE GHICA-VOD DIN IAI

d) indicele de mas corporal reprezint raportul dintre greutate i nlimea individului.


7.Presbiopia se caracterizeaz prin:
a) este o modificare patologic a procesului de mbtrnire;
b) diminuarea puterii de acomodare a ochiului n special pentru vederea la distan;
c) cristalinul se subiaz i pierde din elasticitate;
d) se corecteaz cu lentile divergente.
8.Alegei afirmaia corect dintre urmtoarele rspunsuri:
a) refluxul gastroesofagian este favorizat de accelerarea tranzitului intestinal;
b) se consider greutate normal dac IMC = 18,5 - 24,9;
c) n tratamentul HTA se utilizeaz doar monoterapia, fiind cea mai eficient i fr
efecte adverse;
d) evoluia i prognosticul abdomenului acut sunt ntotdeauna bune.
9.Incontinena fecal se caracterizeaz prin urmtorul rspuns:
a) poate fi determinat de demen, accidente vasculare cerebrale, afeciuni ale mduvei;
b) constipaia cronic nu face parte din etiologie;
c) pierdere voluntar a materiilor fecale i a gazelor prin orificiul anal;
d) rezultatul tratamentului este foarte bun.
10.Alegei rspunsul corect:
a) n timpul somnului crete ritmul cardiac i respirator;
b) geriatria se ocup cu bolile de nutriie;
c) osteoporoza apare datorit modificrilor hormonale, mai frecvent la brbai;
d) diabetul zaharat este factor de risc pentru infarctul miocardic.
11.Geriatria se ocup cu :
a) cercetarea aspectelor patologice ale mbtrnirii;
b) modificrile survenite n funcionarea organismului;
c) modificrile organelor interne;
d) modificrile organelor de sim.
12. Identificai afirmaia corect::
a) la vrstnic este fiziologic scderea n greutate a inimii;
b) la vrstnic este fiziologic scleroza i calcifierea valvelor cardiace;
c) ngustarea i decalcifierea arterelor coronare sunt considerate fiziologice la vrstnici;
d) hipotrofia ventricular stng este considerat fiziologic la vrstnic.
13.Modificrile fiziologice n anatomia inimii vrstnicului sunt:
a) scderea n greutate a inimii;
Ghidul examenului de absolvire 2016 calificarea profesional asistent medical generalist
180

COALA POSTLICEAL SANITAR GRIGORE GHICA-VOD DIN IAI

b) scleroza i calcifierea valvelor cardiace;


c) ngustarea i decalcifierea arterelor coronare;
d) hipotrofia ventricular stng.
14.Identificai afirmaia greit:
a) vasele care aprovizioneaz cu snge creierul sunt vulnerabile la ateroscleroz;
b) diminuarea fluxului cerebral sanguin apare odat cu naintarea n vrst;
c) scderea acuitii auditive este o modificare nefiziologic la vrstnic;
d) scderea dimensiunii rinichilor reprezint o modificare fiziologic la vrstnic.
15.Identificai afirmaia corect:
a) este binecunoscut labilitatea afectiv i hiperemotivitatea vrstnicilor;
b) odat cu naintarea n vrst organismul i crete capacitatea de adaptare la efort;
c) n cursul procesului de mbtrnire apar doar numeroase modificri patologice;
d) instalarea osteoporozei la vrstnic este indus de creterea densitii osoase.
16.Osteoporoza vrstnicului:
a) determin tasri vertebrale i dureri intense la nivelul coloanei vertebrale;
b) este determinat de creterea densitii osoase;
c) se poate diminua datorit modificrilor hormonale la femei;
d) este ntlnit doar la indivizii de sex masculin.
17.Artroza este:
a) o afeciune articular de origine mecanic i inflamatorie;
b) o afeciune articular de origine mecanic i neinflamatorie;
c) o afeciune ce apare mai ales nainte de vrsta de 60 de ani;
d) o afeciune ce apare doar la brbai.
18.Identificai afirmaia greit:
a) procesul de mbtrnire afecteaz statusul funcional al colonului;
b) procesul de mbtrnire afecteaz metabolizarea gastrointestinal a medicamentelor;
c) mbtrnirea afecteaz segmentul orofaringian;
d) mbtrnirea poate crete motilitatea intestinal.
19.Identificai afirmaia corect:
a) mestecatul i nghiitul sunt ajutate de xerostomie;
b) efectele secundare ale unor medicamente constituie cauza neprincipal a xerostomiei;
c) mestecatul i nghiitul sunt jenate de xerostomie;
d) xerostomia este dat de senzaia de gur ncrcat cu saliv.

Ghidul examenului de absolvire 2016 calificarea profesional asistent medical generalist


181

COALA POSTLICEAL SANITAR GRIGORE GHICA-VOD DIN IAI

20.Echilibrul psihologic al btrnului:


a) poate duce doar la tulburri de afectivitate;
b) poate fi afectat de schimbarea locuinei,decesul partenerului;
c) este afectat doar de apariia unor boli grave;
d) este afectat doar de diminuarea veniturilor.
21.Identificai afirmaia greit :
a) momentul retragerii din viaa profesional are repercursiuni profunde asupra vieii
vrstnicului.
b) brbaii vrstnici triesc mult mai pregnant sentimentul inutilitii sociale;
c) sentimentul inutiliti sociale duce la accentuarea declinului emoional i intelectual;
d) declinul funciei intelectuale este mai rapid i mai accentuat la femeile vrstnice;
dect la brbaii vrstnici.
22.Indicai afirmaia corect:
a) bolile cardiovasculare se asociaz rar cu ateroscleroza;
b) problemele de dependen n bolile cardiovasculare sunt diferite la vrstnici fa de
adultul tnr;
c) manifestrile bolilor cardiovasculare sunt identice la vrstnic precum i la adultul
tnr;
d) fumatul, dislipidemia, obezitatea sunt factori de risc neimplicai n aterogenez.
23.Identificai afirmaia greit :
a) infarctul miocardic acut la vrstnic este o complicaie a cardiopatiei ischemice;
b) infarctul miocardic acut apare prin obstrucia brusc i complet a unei artere
coronare;
c) durerea precordial este prezent la pacienii cu vrsta peste 65 de ani;
d) mortalitatea n infarctul miocardic acut poate fi datorat ocului cardiogen.
24.Diagnosticul de nursing n cadrul hipertensiunii arteriale la vrstnic se pune:
a) dup efectuarea mai multor msurtori corecte a presiunii arteriale;
b) dup efectuarea unei singure msurtori a presiuni arteriale;
c) dup valorile sczute nregistrate la msurarea presiuni arteriale;
d) dup nregistrarea unor valori uor crescute a presiunii arteriale.
25.Interveniile autonome asupra problemelor de dependen a vrstnicului hipertensiv:
a) se rezum la administrarea de medicamente antihipertensive;
b) constau i n educarea pacientului cu privire la adoptarea unui nou stil de via;
c) se rezum doar la educarea respectrii prescripiei medicaiei hipertensive;
d) sunt inexistente.

Ghidul examenului de absolvire 2016 calificarea profesional asistent medical generalist


182

COALA POSTLICEAL SANITAR GRIGORE GHICA-VOD DIN IAI

26.Educaia vrstnicului cu hipotensiune arterial ortostatic:


a) este ineficient deoarece are pierderi de memorie;
b) const n explicarea modului de trecere din clinostatism n ortostatism;
c) este eficient doar dac i explicm mecanismul de producere;
d) se face doar la cererea sa.
27.Identificai afirmaia greit:
a) apatia, depresia i strile anxioase reprezint modificri ale afectivitii la vrstnic;
b) apatia se caracterizeaz prin dezinteres asupra mediului nconjurtor;
c) depresia este reprezentat de tristee,stare de indiferen,colurile gurii coborte;
d) starea anxioas este reprezentat de linite i o cretere a capacitii de concentrare.
28.Demena senil este :
a) datorat unor medicamente de tip sedativ, hipnotic;
b) o afeciune cronic i progresiv;
c) o afeciune acut;
d) o afeciune ce se poate tratafr probleme la domiciliu.
29. Tratament n demena senil se refer la:
a) plasarea pacientului ntr-o camer zgomotoas;
b) monitorizarea continu 24 de ore din 24 a pacientului;
c) monitorizarea pacientului doar pe timpul zilei;
d) doar la combaterea agitaiei psihomotorii.
30.Regulile de igien a somnului pentru pacienii vrstnici nu cuprind:
a) consumul limitat de lichide seara;
b) practicarea unor activiti linitite,relaxante pe timpul serii;
c) meninerea unui orar neregulat de somn-veghe;
d) meninerea unui orar regulat al meselor.
31.Printre cauzele care favorizeaz apariia incontinenei anale sunt :
a) hernia hiatal;
b) complicaiile diabetului zaharat;
c) leziuni sau traumatisme ale sfincterului anal sau al nervilor care l inerveaz;
d) doar leziunile sfincteriene anale.
32. Identificai afirmaia corect referitoare la accidentul vascular cerebral:
a) forma hemoragic este o urgen chirurgical;
b) este o cauz minor de morbiditate i mortalitate n lume;
c) se poate manifesta prin vederea clar;
d) se poate manifesta prin cefalee intens, paralizie a feei, braului, piciorului.
Ghidul examenului de absolvire 2016 calificarea profesional asistent medical generalist
183

COALA POSTLICEAL SANITAR GRIGORE GHICA-VOD DIN IAI

33.Simptomele psihice ale sindromului de imobilizare sunt:


a) insomnie, depresie, negativism;
b) escare, complicaii urinare;
c) atrofierea musculaturii, redoarea articular;
d) tulburri circulatorii, valori crescute ale presiunii arteriale.
34.Identificai afirmaia greit:
a) decizia de instituionalizare a vrstnicului trebuie s in seama de dorina
vrstnicului;
b) gradul de autonomie a vrstnicului este luat n seam la decizia de instituionalizare;
c) decizia de instituionalizare a vrstnicului ine doar de starea fizic i psihic a
acestuia;
d) conteaz n ce stare fizic i psihic se afl vrstnicul atunci cnd se
instituionalizeaz.
35.Identificai afirmaia corect:
a) cauzele instituionalizrii pe termen lung sunt puine;
b) pierderea autonomiei i a capacitii de autongrijire este o cauz de instituionalizare
a vrstnicului;
c) decizia de instituionalizare a vrstnicului ine doar de dorina acestuia;
d) suportul familiei vrstnicului este fr importan atunci cnd acesta este
instituionalizat.
36. Identificai afirmaia corect:
a) anemia feripriv este o condiie predispozant a fracturilor la vrstnic;
b) activitile ce presupun micri fizice moderate sunt condiii predispozante a
fracturilor la vrstnic;
c) afeciunile neurologice i psihice care prezint risc de cdere sunt condiii
predispozante a fracturilor la vrstnic;
d) cefaleea este o condiie predispozant a fracturilor la vrstnic.
37.Incontinena urinar de stres sau de efort:
a) este resimit ca o dorin puternic,brusc de a urin,dificil de suprimat,
b) poate aprea doar ca o reacie advers a unor medicamente,
c) este cea mai grav form,
d) semnific pierderea involuntar de urin dup un efort de tuse,rs,strnut
38.Identificai afirmaia greit:
a) sperana de via este mai crescut n rndul femeilor;
b) xerostomia la vrstnic poate aprea secundar consumului unor medicamente;
c) bolile cardiovasculare reprezint a treia cauz de deces din lume;
Ghidul examenului de absolvire 2016 calificarea profesional asistent medical generalist
184

COALA POSTLICEAL SANITAR GRIGORE GHICA-VOD DIN IAI

d) infarctele miocardice la vrstnici pot fi silenioase i pot fi descoperite ntmpltor.


39.Identificai afirmaia corect :
a) simptomul de debut n infarctul miocardic acut la vrstnic este durerea precordial;
b) hipotensiunea arterial ortostatic este definit ca o cretere a presiuni sistolice;
c) printre cauzele majore de incontinen anal se numr hernia hiatal i dislipidemia;
d) adenomul de prostat este cea mai important afeciune a prostatei, frecvent ntlnit
la brbaii peste 60 de ani.
40.Identificai afirmaia greit :
a) paloarea este un semn important al anemiilor,apreciat prin examinarea tegumentelor
i mucoaselor;
b) osteoporoza este o tulburare metabolic a osului ,determinat de creterea progresiv
a densitii osoase;
c) terapia ocupaional are un rol important n recuperarea complex a vrstnicului
alturi de terapiile medicamentoase, psihoterapie, fizioterapie, kinetoterapie;
d) adaptarea la statutul de pensionar este mai facil la cei care prin pregtirea
profesional i pot continua activitatea i dup pensionare.
Modulul 53. Oncologie i nursing n oncologie
Dr. Mircea Pleca, prof. Virginia Lupu, prof. Iuliana Matei
1. Identificai afirmaia fals despre tumora malign:
a) se divide continuu (independen de cretere);
b) nu se oprete din cretere (insensibilitate la stimuli inhibitori);
c) evit apoptoza (nu moare);
d) mbtrnete.
2.Identificai afirmaia fals despre tumora malign:
a) nedifereniat(anaplazie);
b) mitoze frecvente;
c) cretere rapid;
d) ncapsulat.
3. Singura substan necancerigen din fumul de tutun este:
a) oxidul de carbon;
b) nitrozamina;
c) hidrocarburi aromatice policiclice;
d) nicotina.

Ghidul examenului de absolvire 2016 calificarea profesional asistent medical generalist


185

COALA POSTLICEAL SANITAR GRIGORE GHICA-VOD DIN IAI

4. Identificai afirmaia fals despre factorii de risc ai cancerului de sn:


a) alimentaia dezechilibrat (conserve, afumturi);
b) menarha precoce sau menopauza tardiv;
c) prima sarcin la vrst naintat;
d) utilizarea contraceptivelor orale estrogenice.
5.Identificai afirmaia corect despre medicaia antalgic n trepte:
a) fortral, algocalmin, tramal, morfin, dihidrocodeina;
b) algocalmin, morfin, fortral, tramal, dihidrocodeina;
c) algocalmin, fortral, dihidrocodeina, tramal, morfin;
d) morfin, tramadol, algocalmin, fortral, dihidrocodeina.
6. Identificai afirmaia fals despre sindroamele neoplazice:
a) sunt un grup de simptome asociate cu evoluia tumorii maligne;
b) reprezint efectul direct al tumorii primare;
c) sunt nespecifice;
d) sunt date de efectele hormonale sau metabolice aberante.
7. Identificai afirmaia fals:
a) metastazele se produc pe cale sanguin;
b) metastazele se produc pe cale limfatic;
c) metastazele se produc pe cale oral;
d) metastazele se produc pe cale peritoneal.
8. Identificai afirmaia corect despre simptomul clasic n cancerul de col uterin:
a) leucoreea (hidroree) cu miros fetid;
b) durere pelvin tardiv;
c) tulburri urinare: polakiurie, disurie, hematurie;
d) metroragie intermitent (dup contact sexual), iar n final permanent.
9. Identificai afirmaia corect pentru diagnosticul de certitudine n cancerul de prostat
a) polakiuria, disuria;
b) PSA(antigen specific prostatic) > 4ng/ml, tueu rectal, RMN prostatic;
c) retenia incomplet/complet de urin;
d) dureri loco-regionale.
10. Identificai afirmaia corect pentru diagnosticul de certitudine n cancerul de colon
a) modificarea tranzitului intestinal(diaree/constipaie);
b) rectoragii/melen;
c) colonoscopie i puncie- biopsie;
d) disconfort abdominal persistent: crampe, meteorism, durere.
Ghidul examenului de absolvire 2016 calificarea profesional asistent medical generalist
186

COALA POSTLICEAL SANITAR GRIGORE GHICA-VOD DIN IAI

11. Identificai afirmaia fals referitoare la factorii etiologici din cancere:


a) exogeni;
b) ereditari;
c) endogeni;
d) naturali.
12. Identificai afirmaia corect legat de examenul pe care se bazeaz certitudinea
diagnosticului de cancer:
a) histopatologic;
b) radiologic;
c) clinic;
d) ecografic.
13. Identificai afirmaia fals referitoare la simptomele de alarm pentru diagnosticul
neoplasmului:
a) depresia;
b) hemoragii digestive, urinare;
c) o plag care nu se vindec;
d) metroragii.
14. Identificai afirmaia corect referitoare la virusul potenial cancerigen:
a) virusul papiloma;
b) virusul hepatic A;
c) virusul gripal;
d) stafilococul hemolitic.
15. Identificai afirmaia fals:
a) tumorile maligne pot fi neinvazive;
b) tumorile maligne cresc rapid i se infiltreaz n esutul din jur;
c) tumorile maligne dau metastaze prin vasele de snge i limfatice;
d) tumorile maligne nu sunt alctuite din esuturi normale sub aspect histologic.
16. Identificai afirmaia corect:
a) undele radioactive distrug celulele tumorale i esuturile sntoase din jur;
b) undele radioactive nu distrug celulele tumorale;
c) undele radioactive nu distrug esuturile sntoase din jur;
d) undele radioactive nu distrug metastazele.
17. Identificai afirmaia fals:
a) calea de administrare a citostaticelor este percutanat;
b) calea de administrare a citostaticelor este oral, intravenoas, prin perfuzie;
Ghidul examenului de absolvire 2016 calificarea profesional asistent medical generalist
187

COALA POSTLICEAL SANITAR GRIGORE GHICA-VOD DIN IAI

c) citostaticele se administreaz intracavitar prin instilaii intravezicale;


d) citostaticelor se administreaz n cavitatea pleural.
18. Identificai afirmaia corect
a) simptomatologia n faza clinic a cancerului cuprinde slbire accentuat peste 10 kg,
stare de oboseal;
b) simptomatologia n faza clinic a cancerului curinde stare normal, de bine;
c) simptomatologia n faza clinic a cancerului cuprinde febrilitate;
d) simptomatologia n faza clinic a cancerului cuprinde bulimie.
19. Identificai afirmaia fals:
a) msurile de protecie pentru personalul sanitar n administrarea citostaticelor cuprind
halat cu mnec scurt, fr mnui i masc;
b) msurile de protecie pentru personalul sanitar n administrarea citostaticelor cuprind
ochelari de protecie;
c) msurile de protecie pentru personalul sanitar n administrarea citostaticelor cuprind
masca facial pentru filtrarea aerosolilor;
d) msurile de protecie pentru personalul sanitar n administrarea citostaticelor cuprind
halate cu mneci lungi i mnui.
20. Care dintre obiectivele de ngrijire cunoscute se aplic
oncologice ?
a) combaterea durerii;
b) intervenia chirurgical;
c) anestezia general;
d) rahianestezia.

pacienilor cu afeciuni

21. Reaciile adverse frecvente ale chimioterapiei sunt, cu excepia:


a) greuri, vrsturi;
b) constipaie, eritem tegumentar;
c) scderea hemoglobinei cu apariia anemiei;
d) sngerri datorate scderii numrului de trombocite.
22. Interveniile autonome ale asistentului medical n ngrijirea pacienilor cu boli
oncologice sunt, cu excepia:
a) asigurarea condiiilor de spitalizare;
b) supravegherea faciesului, comportamentului, funciilor vitale i vegetative;
c) asigurarea igienei, repausului la pat i poziiei fiziologice;
d) pregtirea materialelor i instrumentelor necesare examinrii.

Ghidul examenului de absolvire 2016 calificarea profesional asistent medical generalist


188

COALA POSTLICEAL SANITAR GRIGORE GHICA-VOD DIN IAI

23. Identificai afirmaia corect::


a) infecia asociat cu Helicobacter pylori are potenial cancerigen;
b) infecia cu stafilococul auriu are potenial cancerigen;
c) infecia cu stafilococul hemolitic are potenial cancerigen;
d) infecia cu virusul Haemophilus influenzae are potenial cancerigen.
24. Recomandrile pentru pacientul aflat n tratament cu citostatice sunt, cu excepia:
a) consumul de alimente n cantiti mici, de mai multe ori pe zi;
b) s bea lichide nainte i dup mas, nu n timpul mesei;
c) s evite mirosurile care deranjeaz- fum de igar, parfumuri;
d) s restricioneze consumul de lichide i hidrocarbonate.
25. Identificai afirmaia fals referitoare la schema de administrare a citostaticelor:
a) o stabilete asistenta medical;
b) o stabilete medicul;
c) citostaticele se administreaz n cure;
d) citostaticele se administreaz la intervale de timp pentru ca organismul s se
regenereze.
26. Identificai forma de cancer ce poate fi vindecat i n stadii metastatice:
a) nefroblastomul, coriocarcinomul placentar, cancerele testiculare;
b) cancer de stomac;
c) cancer de colon;
d) cancer de col uterin.
36. Identificai rspunsul greit referitor la calea de administrare a citostaticelor:
a) cale oral;
b) cale parenteral intramuscular, intravenos;
c) cale respiratorie;
d) intraarterial.
28. Educaia pentru sntate a unui pacient cu colostom, la externare const n:
a) s sune la 112;
b) s menin tegumentele umede;
c) s fac du o dat pe lun;
d) s-i schimbe aparatul colector, s-i protejeze tegumentele din jurul stomei, s-i
menin igiena general.
29. Identificai intervenia delegat pentru localizarea tumorei i estimarea gradului ei de
extindere, n cadrul investigaiilor paraclinice:
a) CT (computer tomograf);
Ghidul examenului de absolvire 2016 calificarea profesional asistent medical generalist
189

COALA POSTLICEAL SANITAR GRIGORE GHICA-VOD DIN IAI

b) hidratare adecvat n cantiti mici i dese;


c) aspirarea secreiilor;
d) mobilizarea periodic.
30. n administrarea medicaiei citostatice asistenta respect urmtoarele msuri:
a) poart echipament de protecie i evit contactul soluiilor cu tegumentele sale;
b) prepar soluiile cu 6 ore nainte de injectare;
c) nu necesit msuri speciale;
d) prepar soluiile cu 24h nainte de injectare.
Modulul 54. ngrijiri paliative

- Prof. Maria Foca

1. Care variant este corect :


a) ngrijirea paliativ se acord
b) ngrijirea paliativ se acord
c) ngrijirea paliativ se acord
d) ngrijirea paliativ se acord
2. Identificai afirmaia corect :
a) echipa de ngrijiri paliative
b) echipa de ngrijiri paliative
c) echipa de ngrijiri paliative
d) echipa de ngrijiri paliative

n spitale de profil;
n coli;
n cree;
la locul de munc.

este alctuit din brancardieri;


este alctuit din medici, asisteni medicali;
este alctuit din educatori;
este alctuit din personal administrativ.

3. Alegei afirmaia corect :


a) ngrijirea paliativ se acord tuturor pacienilor;
b) ngrijirea paliativ se acord la locul de munc;
c) ngrijirea paliativ se acord indiferent de tratament;
d) ngrijirea paliativ este ngrijirea ce se acord pacienilor a cror boal nu mai
rspunde la tratamentul curativ.
4. Identificai afirmaia corect :
a) ngrijirea paliativ se acord n convalescen;
b) ngrijirea paliativ se acord pentru stabilirea diagnosticului;
c) ngrijirea paliativ se acord pentru alinarea durerii;
d) ngrijirea paliativ se acord pentru tratament.
5. Pentru prevenirea escarelor de decubit, interveniile autonome ale asistenei medicale
sunt:
a) schimbarea poziiei pacientului la interval de 6-8 ore.
b) meninerea tegumentelor umede.
Ghidul examenului de absolvire 2016 calificarea profesional asistent medical generalist
190

COALA POSTLICEAL SANITAR GRIGORE GHICA-VOD DIN IAI

c) schimbarea poziiei pacientului la interval de dou ore i meninerea tegumentelor


curate i uscate.
d) schimbarea poziiei pacientului la 12 ore.
6. Alegei varianta corect a ngrijirii pacienilor n faz terminal :
a) msurarea i notarea greutaii, nlimii;
b) alimentarea adecvat;
c) igiena bolnavului;
d) starea de slbiciune, dezorientarea, refuz alimentar i medicamentos.
7. Asistena muribundului vrstnic trebuie s rspund:
a) nevoilor sale fundamentale;
b) nevoilor specifice;
c) nevoilor personale (comunicare afectiv).
d) nevoilor psihice.
8. Identificai medicaia adjuvant n faz terminal
a) antibiotic;
b) vitaminoterapie;
c) antidepresive, anticonvulsivante;
d) seroterapie.
9. Care variant este corect privind durerea la pacientul n stare terminal
a) tulburri de ordin psihic;
b) greaa, vrsturi, insomnie;
c) somnoterapie;
d) transfuzia de snge
10. Varianta corect a administrrii medicamentelor cu ajutorul seringii automate este :
a) se ncarc la 6 h
b) se ncarc la 24 h, permite administrarea constant
c) se ncarc la 12 h
d) nu poate fi utilizat
11. Alegei varianta corect n ngrijirea bolnavilor stomizai
a) msurarea i notarea funciilor vitale
b) ngrijirea i pstrarea tegumentului, peristonal
c) administrarea medicamentelor
d) respectarea regimului alimentar

Ghidul examenului de absolvire 2016 calificarea profesional asistent medical generalist


191

COALA POSTLICEAL SANITAR GRIGORE GHICA-VOD DIN IAI

12. Alegei varianta corect privind rolul asistentei medicale n cadrul echipei de
ngrijiri paliative
a) discut cu persoanele din exterior despre diagnosticul pacientului
b) evaluarea nevoilor de ngrjiri , abordare holistic
c) nu pstreaz secretul profesional
d) amn efectuarea tratamentului pentru tura urmtoare
13. ngrijirile paliative se acord:
a) la toi bolnavii
b) la bolnavii convalesceni
c) la bolnavii a cror tratament nu mai corespunde bolii incurabile
d) n grdinie, cree.
14. Rolul asistentei medicale n paliaie este :
a) susine fizic i moral pacientul aflat n suferin
b) se ocup de partea administrativ
c) efectueaz toaleta bolnavilor
d) particip la alctuirea regimului alimentar
15. Care din urmtoarele se consider complicaie aprut la un bolnav imobilizat timp
ndelungat la pat:
a) artrit acut;
b) escar de decubit;
c) epistaxis i lipotimie;
d) pneumotoraxul.
Modulul 55. Nursing comunitar- prof. Marcela Diaconeasa
1.Identificai afirmaia corect:
a) modelul conceptual al Virginiei Henderson apreciaz individul ca fiind un tot unitar
caracterizat prin nevoi fiziologice i aspiraii, denumite generic nevoi fundamentale;
b) modelul de adaptare Roy prezint idei i aspecte privind modul i stilul de via al
fiecrei persoane;
c) modelul teoretic Rogersian se bazeaz pe cele trei concepte: autongrijire, deficitul
de autongrijire i sistemul nursing;
d) modelul conceptual Levine folosete termenul de ,,nursing psihodinamic,, cu cele
patru faze: orientarea, identificarea, exploatarea, rezoluia.
2. Identificai afirmaia corect:
a) modelul sistemelor comportamentale a fost conceput de Imogene King;
b) modelul sistemelor comportamentale a fost conceput de Ida Jean Orlando;
Ghidul examenului de absolvire 2016 calificarea profesional asistent medical generalist
192

COALA POSTLICEAL SANITAR GRIGORE GHICA-VOD DIN IAI

c) modelul sistemelor comportamentale a fost conceput de Dorothy Johnson;


d) modelul Sistemelor comportamentale a fost conceput de Myra Levine.
3. Identificai afirmaia fals:
a) modelul conceptual Levine are la baz trei concepte: integritate, adaptare i
conservare;
b) modelul conceptual Dorotheea Orem are la baz urmtoarele trei concepte:
autongrijirea, deficitul de autongrijire i sistemul nursing;
c) n modelul Neuman, persoana menine echilibrul ntre mediile interne i externe prin
adaptare la stres;
d) modelul conceptual al V. Henderson se bazeaz pe cele patru practici considerate de
baz pentru nursing: observarea, raportarea, nregistrarea i ndeplinirea aciunilor.
4. Identificai afirmaia corect:
a) OMS ( Organizaia Mondial a Sntii ) a definit familia ca fiind un sistem
complex, format dintr-un grup de persoane care triesc mpreun dar care nu au
legturi afective comune;
b) conceptul de sntate a familiei pornete de la faptul c persoana nu este influenat
de mediul familial;
c) conform OMS ,,familia reprezint o persoan sau un grup de persoane care triesc
mpreun i au legturi de snge, prin cstorie sau adopiune
d) doi sau mai muli indivizi care locuiesc n aceeai gospodrie i care sunt legai prin
ndeplinirea unor sarcini sociale n comun, nu reprezint o familie.
5. Care dintre urmtoarele afirmaii este fals?
a) familia nuclear este format din so, soie i urmai locuind ntr-o gospodrie
comun;
b) diada nuclear este compus din so, soie, bunici i copii care locuiesc mpreun;
c) familia lrgit este format din so, soie i rude;
d) familia cu un singur printe se mai numete decapitat.
6. Identificai afirmaia incorect:
a) mrimea medie a familiei este reprezentat de numrul membrilor familiei;
b) structura familiei se refer la numrul de persoane care compun familia, vrsta,
nivelul de instruire, ocupaia i tot ce deriv din ea;
c) pentru a putea aprecia sntatea familiei se iau n calcul diferii indicatori:
demografici, sociali, economici, medicali;
d) ca urmare a scderii natalitii, n Romnia numrul copiilor pe familie a crescut n
ultimii ani.

Ghidul examenului de absolvire 2016 calificarea profesional asistent medical generalist


193

COALA POSTLICEAL SANITAR GRIGORE GHICA-VOD DIN IAI

7. Alegei varianta corect:


a) indicatorii demografici se refer la structura familiei i evenimente care intervin n
aceasta;
b) indicatorii sociali se refer la costul bolii pentru familie i venitul mediu pe membrii
de familie;
c) indicatorii medicali se refer la nivelul de dezvoltare, urbanizare i industrializare;
d) indicatorii economici se refer la prevalena factorilor de risc n familie i la
prevalena bolilor.
8. Identificai afirmaia fals:
a) relaiile afective reduse ntre soi afecteaz dezvoltarea copilului;
b) dramele familiale nu au rsunet asupra membrilor acelei familii;
c) stilul de via familial influeneaz dezvoltarea copiilor din acea familie;
d) condiiile de igien precare au un impact puternic asupra sntii familiei.
9. Aprecierea strii de sntate a familiei se face prin:
a) vizit la domiciliu i culegerea datelor;
b) schimbarea locuinei i habitatului;
c) schimbarea comunitii;
d) evaluarea educaiei.
10. Violena fizic corporal se refer la:
a) violen de limbaj, de tonalitate, expresii jignitoare;
b) persecuie psihic;
c) abuzarea fizic sexual a membrilor familiei;
d) maltratarea psihic legat de relaiile conjugale.
11. Alegei varianta corect:
a) prima copilrie determin necesitatea unor ngrijiri speciale;
b) n perioada a doua a copilriei, la fete , se instaleaz pubertatea;
c) n a treia perioad a copilriei ncep s apar primii dini definitivi;
d) adolescena este perioada maturitii cnd se dezvolt funcia sexual la biei, iar la
fete apare menarha.
12. Identificai afirmaia necorespunztoare:
a) filiaia fa de mam se poate cere n cazul lipsei certificatului de natere;
b) filiaia fa de mam se poate cere n cazul nou nscuilor sau copiilor abandonai;
c) paternitatea din afara cstoriei se stabilete numai prin recunoatere voluntar;
d) paternitatea din afara cstoriei se stabilete prin recunoatere voluntar,
testamentar sau prin aciune n justiie fcut de mam n numele copilului.

Ghidul examenului de absolvire 2016 calificarea profesional asistent medical generalist


194

COALA POSTLICEAL SANITAR GRIGORE GHICA-VOD DIN IAI

13. Infertilitatea conjugal poate fi definit ca:


a) absena dorinei de a concepe un copil;
b) absena unei sarcini la un cuplu dup cel puin 1 an de coabitare sexual normal;
c) cel puin dou avorturi provocate n primul an de coabitare sexual;
d) absena unei sarcini la un cuplu dup cel mult 3 luni de coabitare sexual normal.
14. Infertilitatea primar de cauz feminin se caracterizeaz prin:
a) cel puin o sarcin n antecedente;
b) acte sexuale incorect efectuate, splturi vaginale;
c) absena sarcinii n antecedente;
d) folosirea mijloacelor contraceptive.
15. Infertilitatea de cauz masculin poate fi dat de:
a) varicocel, epididimite;
b) splturi vaginale;
c) viroze respiratorii;
d) lombosciatic
Modulul 56. ngrijiri la domiciliu prof. Marcela Diaconeasa
1.Identificai afirmaia fals:
a) echipa de ngrijire la domiciliu nu trebuie s se legitimeze la domiciliul pacientului
b) empatia este o calitate ce nu trebuie s lipseasc celor ce acord ngrijiri
c) comunicarea este esenial n activitatea de ngrijire
d) profesionalismul este o responsabilitate a echipei de ngrijire
2.Identificai varianta corect:
a) bolnavul cu convulsii va fi aezat n decubit dorsal cu capul ntors ntr-o parte
b) asupra unui bolnav cu convulsii nu vom interveni pn la sosirea medicului
c) toaleta parial dup convulsii se va face numai dup indicaiile medicului
d) bolnavul cu convulsii va fi imobilizat manual, cu chingi sau cearafuri pn la finalul
crizei convulsive.
3.Identificai varianta corect referitoare la bolnavii care beneficiaz de serviciile de ngrijiri
la domiciliu:
a) toi bolnavii asigurai
b) toi bolnavii asigurai care au document justificativ al acestui tip de ngrijire
c) toi bolnavii vrstnici
d) copiii cu vrsta sub un an

Ghidul examenului de absolvire 2016 calificarea profesional asistent medical generalist


195

COALA POSTLICEAL SANITAR GRIGORE GHICA-VOD DIN IAI

4.Identificai afirmaia fals:


a) furnizorul de servicii de ngrijiri la domiciliu nu este obligat s comunice direct cu
medicul de familie al asiguratului
b) furnizorul de servicii de ngrijiri la domiciliu trebuie s informeze beneficiarul
despre coninutul pachetului de servicii de baz
c) furnizorul de servicii de ngrijiri la domiciliu acord ngrijiri fr discriminare
d) serviciile de ngrijiri la domiciliu se acord de ctre furnizori autorizai i acreditai
i de ctre medici de familie
5.Alegei varianta corect a numrului de zile de ngrijiri la domiciliu acordate
bolnav:
a) 90 zile n ultimile 11 luni
b) 30 de zile pe trimestru
c) cte 10 zile pe lun timp de 9 luni
d) n total 110 zile pe an

unui

6.Alegei varianta fals:


a) pentru prevenirea accidentelor casnice camera unde va sta pacientul va fi slab
luminat pentru a ne asigura c nu prsete ncperea
b) pentru sigurana vrstnicului, vom folosi bande antiderapante n van sau n cabina
de du
c) pentru a evita accidentele casnice, beneficiarul de ngrijire la domiciliu va purta
pantofi cu toc jos
d) pentru sigurana pacientului, telefonul i agenda cu numerele de urgen vor fi puse
la ndemna acestuia
7.Identificai afirmaia fals cu privire la beneficiarii ngrijirilor la domiciliu:
a) persoane cu boli cronice
b) lehuzele cu vrsta peste 35 de ani
c) persoanele cu handicap
d) Persoane aflate n faze terminale de boal
8. Identificai n ce condiii vor fi efectuate plile ctre membrii echipei de ngrijiri de
ctre CAS ( Casa de Asigurri de Sntate )
a) se vor face raportri cu datele necesare pentru urmrirea desfurrii activitii la
domiciliu potrivit formularelor de raportare stabilite conform reglementrilor legale
n vigoare
b) raportrile privind datele necesare se vor face telefonic
c) raportrile se vor face pe grafice zilnice de lucru
d) raportrile vor fi fcute de fiecare membru al echipei de ngrijire

Ghidul examenului de absolvire 2016 calificarea profesional asistent medical generalist


196

COALA POSTLICEAL SANITAR GRIGORE GHICA-VOD DIN IAI

9 .Identificai varianta fals:


a) n ngrijirea pacientului febril, atenia asistentei medicale trebuie fixat pe prevenirea
eventualelor convulsii
b) verificarea tegumentelor bolnavului febril intr n obligaiile personalului de ngrijire
c) schimbarea lenjeriei de pat i corp intr n obligaiile pacientului
d) hidratarea bolnavului febril este o prioritate
10.Identificai afirmaia fals:
a) ngrijirea la domiciliu presupune toaleta bolnavului imobilizat
b) schimbarea lenjeriei de pat i de corp se vor face ori de cte ori este necesar
c) prevenirea escarelor pacientului imobilizat la pat intr n atribuiile asistentului
medical
d) mobilizarea activ a pacientului nu intr n atribuiile asistentului med

Ghidul examenului de absolvire 2016 calificarea profesional asistent medical generalist


197

COALA POSTLICEAL SANITAR GRIGORE GHICA-VOD DIN IAI

BAREM DE EVALUARE
A ITEMILOR CU ALEGERE MULTIPL

Modulul 13
Bazele tiinei
nursingului
1.
c
2.
d
3.
a
4.
d
5.
b
6.
a
7.
b
8.
a
9.
d
10.
b
11.
a
12.
b
13.
a
14.
d
15.
c
Modulul 14
Fiina uman
i nursingul
1.
a
2.
b
3.
a
4.
c
5.
b
6.
a
7.
b
8.
d
9.
b
10. a
11. d
12. d
13. c
14. c

15.
16.
17.
18.
19.
20.
21.
22.
23.
24.
25.
26.
27.
28.
29.
30.
31.
32.
33.
34.
35.
36.
37.
38.
39.
40.
41.
42.
43.
44.
45.
46.
47.
48.
49.

b
b
c
a
a
c
b
d
b
c
b
c
a
c
b
c
a
b
b
b
b
a
b
a
b
b
c
d
a
b
a
d
a
d
b

50.
51.
52.
53.
54.
55.
56.
57.
58.
59.
60.
61.
62.
63.
64.
65.
66.
67.
68.
69.
70.
71.
72.
73.
74.
75.

d
a
a
d
c
a
a
b
c
d
c
d
a
a
a
d
c
c
b
b
a
a
c
b
b
b

Modulul 16
Tehnici de
nursing
i
investigaii
1.
b
2.
a
3.
a
4.
b
5.
d

6.
7.
8.
9.
10.
11.
12.
13.
14.
15.
16.
17.
18.
19.
20.
21.
22.
23.
24.
25.
26.
27.
28.
29.
30.
31.
32.
33.
34.
35.
36.
37.
38.
39.
40.

a
d
c
b
b
d
b
b
b
c
c
b
b
C
a
b
d
a
c
b
b
d
b
c
b
b
d
a
b
d
c
b
a
c
c

Ghidul examenului de absolvire 2016 calificarea profesional asistent medical generalist


198

COALA POSTLICEAL SANITAR GRIGORE GHICA-VOD DIN IAI

41.
42.
43.
44.
45.
46.
47.
48.
49.
50.
51.
52.
53.
54.
55.
56.
57.
58.
59.
60.

d
c
a
a
b
c
c
b
c
a
b
d
b
d
c
a
c
b
b
c

Modulul 17
Protecia
i
securitatea
n munc
1.
c
2.
d
3.
b
4.
a
5.
a
6.
d
7.
a
8.
b
9.
c
10.
a
11.
d
12.
a
13.
c
14.
d
15.
d
16.
a

17.
18.
19.
20.
21.
22.
23.
24.
25.
26.
27.
28.
29.
30.
31.
32.
33.
34.
35.
36.
37.
38.
39.
40.

d
a
a
b
d
a
d
a
d
c
d
c
d
c
d
b
c
b
c
c
d
b
c
b

modulul 18
administrarea
medicamentelor
1.
a
2.
a
3.
d
4.
a
5.
c
6.
d
7.
a
8.
a
9.
b
10. c
11. c
12. d
13. d

14.
15.
16.
17.
18.
19.
20.
21.
22.
23.
24.
25.
26.
27.
28.
29.
30.
31.
32.
33.
34.
35.
36.
37.
38.
39.
40.
41.
42.
43.
44.
45.
46.
47.
48.
49.
50.
51.
52.

b
c
b
c
d
a
c
b
a
c
b
c
c
d
d
a
a
a
b
b
d
a
c

c
a
a
d
a
a
d
c
c
b
d
c
d
b
c
d

53.
54.
55.
56.
57.
58.
59.
60.
61.
62.
63.
64.
65.

d
b
c
d
d
a
b
a
b
a
b
c
a

Modulul 23
Pneumologie
i
nursing
specific
1.
c
2.
b
3.
d
4.
c
5.
c
6.
b
7.
b
8.
c
9.
d
10.
c
11.
d
12.
a
13.
b
14.
a
15.
c
16.
b
17.
b
18.
c
19.
a
20.
b
21.
c
22.
d
23.
d

Ghidul examenului de absolvire 2016 calificarea profesional asistent medical generalist


199

COALA POSTLICEAL SANITAR GRIGORE GHICA-VOD DIN IAI

24.
25.
26.
27.
28.
29.
30.
31.
32.
33.
34.
35.
36.
37.
38.
39.
40.
41.
42.
43.
44.
45.
46.
47.
48.
49.
50.
51.
52.
53.
54.
55.
56.

b
d
c
c
a
c
d
c
a
c
b
c
b
b
d
b
c
a
b
c
c
d
b
a
a
a
a
d
a
b
a
b
a

Modulul 24
Cardiologie i
nursing n
cardiologie
1.
a
2.
b
3.
b

4.
5.
6.
7.
8.
9.
10.
11.
12.
13.
14.
15.
16.
17.
18.
19.
20.
21.
22.
23.
24.
25.
26.
27.
28.
29.
30.
31.
32.
33.
34.
35.
36.
37.
38.
39.
40.

b
a
a
d
c
c
b
a
b
c
c
d
b
c
b
a
a
c
b
d
b
d
b
a
d
a
c
d
a
a
d
a
d
d
a
b
B

Modulul 25
Gastroenterologi
e i nursing n
gastroenterologie
1.
a
2.
c
3.
c
4.
d
5.
c
6.
d
7.
a
8.
d
9.
a
10.
b
11.
a
12.
c
13.
c
14.
d
15.
b
16.
a
17.
d
18.
a
19.
c
20.
b
21.
d
22.
d
23.
b
24.
b
25.
a
26.
a
27.
d
28.
a
29.
d
30.
b
31.
a
32.
b
33.
d
34.
a
35.
c
36.
a
37.
b

38.
39.
40.

d
a
c

Modulul 26
Nefrologie,
urologie
i
nursing
n
afeciuni renale
1.
a
2.
a
3.
a
4.
b
5.
b
6.
a
7.
c
8.
b
9.
c
10.
c
11.
b
12.
c
13.
b
14.
a
15.
a
16.
b
17.
c
18.
b
19.
b
20.
a
21.
b
22.
c
23.
b
24.
a
25.
c
26.
b
27.
c
28.
a
29.
a
30.
c
31.
b
32.
b

Ghidul examenului de absolvire 2016 calificarea profesional asistent medical generalist


200

COALA POSTLICEAL SANITAR GRIGORE GHICA-VOD DIN IAI

33.
34.
35.
36.
37.
38.
39.
40.

c
c
d
b
a
b
a
b

Modulul 27
Chirurgie general i nursing
n chirurgie
general
1.
d
2.
a
3.
c
4.
a
5.
d
6.
c
7.
b
8.
c
9.
c
10.
d
11.
b
12.
b
13.
d
14.
c
15.
a
16.
c
17.
d
18.
a
19.
c
20.
b
21.
b
22.
a
23.
d
24.
a
25.
b
26.
c
27.
c

28.
29.
30.
31.
32.
33.
34.
35.
36.
37.
38.
39.
40.

d
b
c
b
c
b
a
d
a
b
b
b
a

Modulul 28
Chirurgie
toracic,
cardiovascular
i
nursing
specific
1.
c
2.
b
3.
b
4.
d
5.
c
6.
d
7.
b
8.
d
9.
a
10.
d
11.
c
12.
b
13.
c
14.
c
15.
b
16.
d
17.
c
18.
c
19.
c
20.
c
21.
a

22.
23.
24.
25.
26.
27.
28.
29.
30.
31.
32.
33.
34.
35.
36.
37.
38.
39.
40.
41.
42.

b
b
c
b
c
b
b
c
d
a
b
b
b
c
a
b
b
c
a
a
d

Modulul 29
ORL i nursing
n ORL
1.
b
2.
c
3.
c
4.
b
5.
a
6.
d
7.
b
8.
c
9.
d
10.
a
11.
a
12.
c
13.
a
14.
a
15.
a
16.
a

17.
18.
19.
20.
21.
22.
23.
24.
25.

a
c
a
a
c
b
c
c
b

Modulul 30
Oftalmologie i
nursing n
oftalmologie
a
1.
c
2.
d
3.
b
4.
d
5.
d
6.
a
7.
8.
c
9.
b
10.
c
11.
a
12.
b
13.
a
14.
b
15.
a
16.
c
17.
a
18.
b
19.
a
20.
b
21.
c
22.
b
23.
b
24.
a
25.
b

Ghidul examenului de absolvire 2016 calificarea profesional asistent medical generalist


201

COALA POSTLICEAL SANITAR GRIGORE GHICA-VOD DIN IAI

Modulul 31
Hematologie
nursing
hematologie
1.
b
2.
c
3.
a
4.
c
5.
d
6.
a
7.
d
8.
c
9.
c
10.
a
11.
c
12.
a
13.
b
14.
a
15.
b
16.
c
17.
b
18.
a
19.
b
20.
d
21.
d
22.
a
23.
d
24.
a
25.
b

i
n

Modulul 32
Ortopedie,
traumatologie i
nursing specific
1.
a
2.
d
3.
b
4.
b
5.
d
6.
d
7.
c
8.
c

9.
10.
11.
12.
13.
14.
15.
16.
17.
18.
19.
20.
21.
22.
23.
24.
25.

b
c
b
c
a
b
a
c
b
a
a
c
a
c
c
a
b

Modulul 33
Reumatologie
i nursing n
reumatologie
1.
b
2.
c
3.
a
4.
d
5.
b
6.
c
7.
d
8.
a
9.
a
10. b
11. b
12. a
13. c
14. c
15. b
16. a
17. d
18. b
19. a

20.
21.
22.
23.
24.
25.

d
d
b
d
a
c

Modulul 34
Dermatovenerologie i nursing
specific
1.
b
2.
c
3.
d
4.
b
5.
a
6.
b
7.
a
8.
a
9.
b
10.
a
11.
a
12.
d
13.
b
14.
a
15.
c
16.
c
17.
c
18.
d
19.
c
20.
a
21.
a
22.
b
23.
d
24.
a
25.
d

Modulul 35
Boli
infectocontagioase
i
nursing specific
1.
b
2.
c
3.
a
4.
b
5.
a
6.
d
7.
a
8.
a
9.
d
10.
b
11.
c
12.
b
13.
a
14.
c
15.
c
16.
d
17.
c
18.
b
19.
c
20.
a
21.
c
22.
b
23.
b
24.
c
25.
b
Modulul 36
Endocrinologie
i nursing n
endocrinologie
1.
d
2.
b
3.
a
4.
b
5.
c
6.
b
7.
a
8.
b
9.
d
10.
c

Ghidul examenului de absolvire 2016 calificarea profesional asistent medical generalist


202

COALA POSTLICEAL SANITAR GRIGORE GHICA-VOD DIN IAI

11.
12.
13.
14.
15.
16.
17.
18.
19.
20.
21.
22.
23.
24.
25.
26.

b
b
d
c
b
b
c
b
a
d
b
a
c
d
a
d

Modulul 37
Boli metabolice,
de nutriie
i
nursing specific
1.
c
2.
a
3.
b
4.
c
5.
c
6.
b
7.
a
8.
c
9.
d
10. b
11. b
12. a
13. c
14. c
15. c
16. d
17. a
18. c
19. a
20. b

21.
22.
23.
24.
25.

c
d
b
a
b

Modulul 45
Ginecologie
i
nursing
n
ginecologie
1.
a
2.
a
3.
c
4.
b
5.
d
6.
a
7.
a
8.
c
9.
d
10.
c
11.
b
12.
a
13.
c
14.
a
15.
d
16.
b
17.
b
18.
a
19.
c
20.
a
21.
d
22.
d
23.
a
24.
d
25.
a
Modulul 46
Obstetric
i
nursing
n
obstetric
1.
a
2.
a

3.
4.
5.
6.
7.
8.
9.
10.
11.
12.
13.
14.
15.
16.
17.
18.
19.
20.
21.
22.
23.
24.
25.
26.
27.
28.
29.
30.
31.
32.
33.
34.
35.

b
a
d
d
b
b
a
c
a
a
c
b
d
b
b
a
c
c
c
c
d
a
c
a
d
b
c
d
a
c
c
a
c

Modulul 47
Puericultur,
pediatrie
i
nursing specific
1.
a
2.
d
3.
d

4.
5.
6.
7.
8.
9.
10.
11.
12.
13.
14.
15.
16.
17.
18.
19.
20.
21.
22.
23.
24.
25.
26.
27.
28.
29.
30.
31.
32.
33.
34.
35.
36.
37.
38.
39.
40.

d
a
b
b
c
d
d

d
b
a
d
c
a
d
c
a
c
b
c
d
d
b
d
a
d
c
c
a
d
d
b
b
d
d
d
c
c

Ghidul examenului de absolvire 2016 calificarea profesional asistent medical generalist


203

COALA POSTLICEAL SANITAR GRIGORE GHICA-VOD DIN IAI

Modulul 48
Neurologie i
nursing
n
neurologie
1.
c
2.
d
3.
c
4.
a
5.
d
6.
d
7.
c
8.
a
9.
b
10.
c
11.
a
12.
a
13.
b
14.
b
15.
a
16.
b
17.
a
18.
b
19.
c
20.
a
21.
b
22.
a
23.
a
24.
c
25.
b
26.
c
27.
c
28.
c
29.
b
30.
a
Modulul 49
Psihiatrie
nursing
psihiatrie
1.
b
2.
c
3.
b

i
n

4.
5.
6.
7.
8.
9.
10.
11.
12.
13.
14.
15.
16.
17.
18.
19.
20.
21.
22.
23.
24.
25.

d
b
a
c
c
b
d
c
d
c
b
a
c
a
b
c
d
d
a
d
b
d

Modulul 50
Anestezieterapie
intensiv
i
nursing specific
1.
c
2.
d
3.
b
4.
c
5.
d
6.
c
7.
a
8.
d
9.
b
10.
d
11.
d
12.
a
13.
b

14.
15.
16.
17.
18.
19.
20.
21.
22.
23.
24.
25.
26.
27.
28.
29.
30.

b
a
c
b
d
c
d
d
a
b
c
a
a
c
c
a
d

Modulul 51
Conduit n
urgene medicochirurgicale
1.
b
2.
c
3.
a
4.
d
5.
c
6.
d
7.
b
8.
a
9.
d
10.
b
11.
b
12.
c
13.
c
14.
a
15.
d
16.
a
17.
a
18.
b
19.
d
20.
d
21.
b
22.
c

23.
24.
25.
26.
27.
28.
29.
30.
31.
32.
33.
34.
35.
36.
37.
38.
39.
40.

a
a
b
b
c
c
b
d
c
a
a
c
d
b
b
c
b
b

Modulul 52
Gerontologie,
geriatrie
i
nursing specific
1.
d
2.
c
3.
a
4.
d
5.
b
6.
c
7.
c
8.
b
9.
a
10.
d
11.
a
12.
b
13.
b
14.
c
15.
a
16.
a
17.
b
18.
d
19.
c
20.
b
21.
d
22.
b
23.
c

Ghidul examenului de absolvire 2016 calificarea profesional asistent medical generalist


204

COALA POSTLICEAL SANITAR GRIGORE GHICA-VOD DIN IAI

24.
25.
26.
27.
28.
29.
30.
31.
32.
33.
34.
35.
36.
37.
38.
39.
40.

a
b
b
d
b
b
c
c
d
a
c
b
c
d
c
d
b

Modulul 53
Oncologie
i
nursing
n
oncologie
1.
d
2.
d
3.
d
4.
a
5.
c

6.
7.
8.
9.
10.
11.
12.
13.
14.
15.
16.
17.
18.
19.
20.
21.
22.
23.
24.
25.
26.
27.
28.
29.
30.

b
c
d
b
c
d
a
a
a
a
a
a
a
a
a
b
d
a
d
a
a
c
d
a
a

Modulul 54
ngrijiri
paliative
1.
a
2.
b
3.
d
4.
c
5.
c
6.
d
7.
c
8.
c
9.
b
10.
b
11.
b
12.
b
13.
c
14.
a
15.
b
Modulul 55
Nursing
comunitar
1.
a
2.
c
3.
d
4.
c

5.
6.
7.
8.
9.
10.
11.
12.
13.
14.
15.

b
d
a
b
a
c
a
c
b
c
a

Modulul 56
ngrijiri
la
domiciliu
1.
a
2.
a
3.
b
4.
a
5.
a
6.
a
7.
b
8.
a
9.
c
10.
d

Ghidul examenului de absolvire 2016 calificarea profesional asistent medical generalist


205

COALA POSTLICEAL SANITAR GRIGORE GHICA-VOD DIN IAI

PARTEA A III-A
SUSINEREA PROIECTULUI DE ABSOLVIRE 2016
TEME PENTRU ELABORAREA PROIECTULUI DE ABSOLVIRE 2016
Modulul 23 PNEUMOLOGIE I NURSING N PNEUMOLOGIE
Prof.Tania Bararu
1.
ngrijirea pacientului cu bisinoz
2.
ngrijirea pacientului cu bronhopneumonie
3.
ngrijirea pacientului cu abces pulmonar
4.
ngrijirea pacientului cu asbestoz
5.
ngrijirea pacientului cu aspergiloz pulmonar
6.
ngrijirea pacientului cu astm bronic
7.
ngrijirea pacientului cu astm bronic infecto-alergic
8.
ngrijirea pacientului cu atelectazie pulmonar
9.
ngrijirea pacientului cu bronhopneumopatia cronic obstructiv (BPOC)
10. ngrijirea pacientului cu bronit acut
11. ngrijirea pacientului cu bronit cronic
12. ngrijirea pacientului cu broniectazii
13. ngrijirea pacientului cu cancer bronho-pulmonar
14. ngrijirea pacientului cu cord pulmonar cronic
15. ngrijirea pacientului cu chist hidatic rupt suprainfectat
16. ngrijirea pacientului cu edem pulmonar
17. ngrijirea pacientului cu emfizemul pulmonar
18. ngrijirea pacientului cu fibroz chistic (mucoviscidoz)
19. ngrijirea pacientului cu fibroz pulmonar
20. ngrijirea pacientului cu hipertensiune pulmonar
21. ngrijirea pacientului cu hemoptizie
22. ngrijirea pacientului cu infecii acute ale cilor aeriene superioare
23. ngrijirea pacientului cu insuficien respiratorie acut
24. ngrijirea pacientului cu insuficien respiratorie cronic
25. ngrijirea pacientului cu mezoteliom pleural malign
26. ngrijirea pacientului cu pahipleurit
27. ngrijirea pacientului cu pleurezie malign
28. ngrijirea pacientului cu pleurezie tuberculoas
29. ngrijirea pacientului cu pneumonie atipic cu micoplasma
30. ngrijirea pacientului cu pneumonie comunitar
31. ngrijirea pacientului cu pneumonie cu legionella
32. ngrijirea pacientului cu pneumonie euzinofilic (sdr. Loffler)
33. ngrijirea pacientului cu pneumonie de aspiraie
Ghidul examenului de absolvire 2016 calificarea profesional asistent medical generalist
206

COALA POSTLICEAL SANITAR GRIGORE GHICA-VOD DIN IAI

34. ngrijirea pacientului cu pneumonie nosocomial


35. ngrijirea pacientului cu pneumonie pneumococic
36. ngrijirea pacientului cu pneumonie stafilococic
37. ngrijirea pacientului cu pneumonie viral
38. ngrijirea pacientului cu pneumotorax
39. ngrijirea pacientului cu sarcoidoz
40. ngrijirea pacientului cu silicoz
41. ngrijirea pacientului cu sindrom de apnee in somn
42. ngrijirea pacientului cu sindrom Pick-Wick
43. ngrijirea pacientului cu supuraii pulmonare
44. ngrijirea pacientului cu traheobronit
45. ngrijirea pacientului cu tromboembolism pulmonar
46. ngrijirea pacientului cu tuberculoz pulmonar
47. ngrijirea pacientului cu tumor Pancoast
48. ngrijirea pacientului cu viroz respiratorie
Modulul 24 CARDIOLOGIE I NURSING N CARDIOLOGIE
Prof. Mihaela Postelnicu
49. ngrijirea pacientului cu endocardit bacterian
50. ngrijirea pacientului cu endocardit nebacterien
51. ngrijirea pacientului cu stenoz mitral
52. ngrijirea pacientului cu insuficien mitral
53. ngrijirea pacientului cu insuficien aortic
54. ngrijirea pacientului cu stenoz aortic
55. ngrijirea pacientului cu stenoza arterei pulmonare
56. ngrijirea pacientului cu miocardit
57. ngrijirea pacientului cu pericardit acut
58. ngrijirea pacientului cu pericardit cronic
59. ngrijirea pacientului cu pericardit constrictiv,
60. ngrijirea pacientului cu mediastinopericardit
61. ngrijirea pacientului cu revrsate pericardice neinflamatorii
62. ngrijirea pacientului cu cardiopatii congenitale necianogene
63. ngrijirea pacientului cu cardiopatii congenitale cianogene
64. ngrijirea pacientului cu tulburri de ritm cardiac
65. ngrijirea pacientului cu aritmii sinusale
66. ngrijirea pacientului cu aritmii ectopice
67. ngrijirea pacientului cu tulburri n conducerea stimulilor
68. ngrijirea pacientului cu cardiopatie ischemic
69. ngrijirea pacientului cu angin pectoral
70. ngrijirea pacientului cu infarctul miocardic
71. ngrijirea pacientului cu sindrom intermediar
Ghidul examenului de absolvire 2016 calificarea profesional asistent medical generalist
207

COALA POSTLICEAL SANITAR GRIGORE GHICA-VOD DIN IAI

72. ngrijirea pacientului cu insuficien cardiac stng acut


73. ngrijirea pacientului cu insuficien cardiac stng cronic
74. ngrijirea pacientului cu insuficien cardiac dreapt acut
75. ngrijirea pacientului cu insuficien cardiac dreapt cronic
76. ngrijirea pacientului cu cord pulmonar cronic
77. ngrijirea pacientului cu insuficien cardiac global
78. ngrijirea pacientului cu hipertensiune arterial
79. ngrijirea pacientului cu hipotensiune arterial esenial
80. ngrijirea pacientului cu oc
81. ngrijirea pacientului cu sincop i lein
82. ngrijirea pacientului cu ateroscleroz
83. ngrijirea pacientului cu anevrism arterial
84. ngrijirea pacientului cu tromboflebit
85. ngrijirea pacientului cu varice
Modulul 25 GASTROENTEROLOGIE I NURSING SPECIFIC
Prof. Alina Mihalache
86. ngrijirea pacientului cu ascit
87. ngrijirea pacientului cu boal celiac
88. ngrijirea pacientului cu ciroz hepatic
89. ngrijirea pacientului cu colecistit acut
90. ngrijirea pacientului cu colecistit cronic
91. ngrijirea pacientului cu colon iritabil
92. ngrijirea pacientului cu dischinezie biliar
93. ngrijirea pacientului cu enterocolit ulcero-necrotic
94. ngrijirea pacientului cu esofagit caustic
95. ngrijirea pacientului cu esofagit de reflux
96. ngrijirea pacientului cu gastrit
97. grijirea pacientului cu gastroenterit
98. grijirea pacientului cu hemoragia digestiv superioar
99. grijirea pacientului cu hepatit alcoolic
100. grijirea pacientului cu hepatit cronic cu virus B
101. grijirea pacientului cu hepatit cronic cu virus C
102. grijirea pacientului cu hernie hiatal
103. ngrijirea pacientului cu litiaz biliar
104. ngrijirea pacientului cu neoplasm esofagian
105. ngrijirea pacientului cu neoplasm gastric
106. ngrijirea pacientului cu neoplasm hepatic
107. ngrijirea pacientului cu neoplasm pancreatic
108. ngrijirea pacientului cu neoplasm colo-rectal
109. ngrijirea pacientului cu pancreatit acut
Ghidul examenului de absolvire 2016 calificarea profesional asistent medical generalist
208

COALA POSTLICEAL SANITAR GRIGORE GHICA-VOD DIN IAI

110. ngrijirea pacientului cu pancreatit cronic


111. ngrijirea pacientului cu steatoz hepatic
112. ngrijirea pacientului cu stricturi esofagiene
113. ngrijirea pacientului cu ulcer gastric
114. ngrijirea pacientului cu ulcer duodenal
115. ngrijirea pacientului cu hepatit cronic
Modulul 26 NEFROLOGIE I UROLOGIE I NURSING N AFECIUNILE
RENALE - Prof. Elena Ouatu
116. Ingrijirea bolnavului cu glomerulonefrit acut
117. ngrijirea bolnavului cu glomerulonefrit cronic
118. ngrijirea bolnavului cu sindrom nefrotic
119. ngrijirea bolnavului cu insuficien renal acut
120. ngrijirea bolnavului cu insuficien renal cronic
121. ngrijirea bolnavului dializat
122. ngrijirea bolnavului cu litiaz renal
123. ngrijirea bolnavului cu infecie urinar
124. ngrijirea bolnavului cu pielonefrit
125. ngrijirea bolnavului cu adenom de prostat
126. ngrijirea bolnavului cu cancer de prostat
127. ngrijirea bolnavului cu varicocele
128. ngrijirea bolnavului cu tumori renale
129. ngrijirea bolnavului cu rinichi polichistic
130. ngrijirea bolnavului cu traumatisme renale
131. ngrijirea bolnavului cu tumori vezicale
Modulul 27 CHIRURGIE GENARAL I NURSING N CHIRURGIE
GENERAL - Prof. Maria Cotea
132. ngrijirea pacientului cu abces hepatic
133. ngrijirea pacientului cu abdomen acut( perforaie intestinal)
134. ngrijirea pacientului cu abcesul cald
135. ngrijirea pacientului cu abcesul rece
136. ngrijirea pacientului cu abdomen acut chirurgical
137. ngrijirea pacientului cu apendicit acut
138. ngrijirea pacientului cu apendicit cataral
139. ngrijirea pacientului cu apendicit flegmonoas
140. ngrijirea pacientului cu chist hidatic hepatic
141. ngrijirea pacientului cu colecistit acut
142. ngrijirea pacientului cu colecistopancreatit acut
143. ngrijirea pacientului cu diverticuloz
144. ngrijirea pacientului cu eventraie
145. ngrijirea pacientului cu evisceraie
Ghidul examenului de absolvire 2016 calificarea profesional asistent medical generalist
209

COALA POSTLICEAL SANITAR GRIGORE GHICA-VOD DIN IAI

146. ngrijirea pacientului cu flegmon


147. ngrijirea pacientului cu furuncul
148. ngrijirea pacientului cu hemoragie digestiv superioar
149. ngrijirea pacientului cu hernie inghinal
150. ngrijirea pacientului cu hernie inghino-scrotal
151. ngrijirea pacientului cu hernie hiatal
152. ngrijirea pacientului cu hernie ombilical
153. ngrijirea pacientului cu hidrosadenit
154. ngrijirea pacientului cu litiaza biliar
155. ngrijirea pacientului cu infarct mezenteric
156. ngrijirea pacientului cu neoplasm colo-rectal
157. ngrijirea pacientului cu neoplasm de colon
158. ngrijirea pacientului cu neoplasm esofagian
159. ngrijirea pacientului cu neoplasm gastric
160. ngrijirea pacientului cu neoplasm hepatic
161. ngrijirea pacientului cu neoplasm rectal
162. ngrijirea pacientului cu ocluzie intestinal
163. ngrijirea pacientului cu pancreatit acut
164. ngrijirea pacientului cu pancreatit acut posttraumatic
165. ngrijirea pacientului cu peritonit acut
166. ngrijirea pacientului cu peritonit acut generalizat
167. ngrijirea pacientului cu rectocolit ulcero-hemoragic
168. ngrijirea pacientului cu septicemie
169. ngrijirea pacientului cu tetanos
170. ngrijirea pacientului cu traumatism abdominal
171. ngrijirea pacientului cu tuberculoz ganglionar
172. ngrijirea pacientului cu ulcer duodenal operat
173. ngrijirea pacientului cu ulcer gastric operat
174. ngrijirea pacientului cu ulcer gastro-duodenal perforat
Modulul 28 CHIRURGIE TORACIC I CARDIOVASCULAR I NURSING
SPECIFIC Prof. Elena Scoranu
175. ngrijirea bolnavului cu abces pulmonar
176. ngrijirea bolnavului cu empiem pulmonar
177. ngrijirea bolnavului cu chist hidatic pulmonar
178. ngrijirea bolnavului cu hemotorax
179. ngrijirea bolnavului cu pneumotorax
180. ngrijirea bolnavului cu traumatism toracic
181. ngrijirea bolnavului cu drenaj pleural
182. ngrijirea bolnavului cu neoplasm pulmonar, traheobronic, pleural, mediastinal
183. ngrijirea bolnavului cu by-pass coronarian
Ghidul examenului de absolvire 2016 calificarea profesional asistent medical generalist
210

COALA POSTLICEAL SANITAR GRIGORE GHICA-VOD DIN IAI

ngrijirea bolnavului cu protez de valvul mitral (operat)


ngrijirea bolnavului cu protez valvul aortic
ngrijirea bolnavului cu malformaii congenitale
ngrijirea bolnavului cu tetralogia Fallot
ngrijirea bolnavului cu comunicare interatrial
ngrijirea bolnavului cu comunicare interventricular
ngrijirea bolnavului cu persisten de canal arterial
ngrijirea bolnavului cu canal atrio-ventricular
ngrijirea bolnavului cu arterit operat cu by-pass arterial periferic aortofemural, femuro-popliteu
193. ngrijirea bolnavului cu operaie de varice
194. ngrijirea bolnavului cu embolism pulmonar
195. ngrijirea bolnavului cu tromboz venoas profund
196. ngrijirea bolnavului cu anevrism de aort
197. ngrijirea bolnavului cu disecie de aort
198. ngrijirea bolnavului cu traumatism cardiac
199. ngrijirea bolnavului cu pericardit calcificat
Modulul 29 ORL I NURSING N ORL-Prof. Mihaela Popa
200. ngrijirea pacientului cu angin viral (rinovirusuri=acut)
201. ngrijirea pacientului cu angin bacterian
202. ngrijirea pacientului cu flegmonul amigdalian
203. ngrijirea pacientului cu neoplasmul laringian
204. ngrijirea pacientului cu polipoz nazal
205. ngrijirea pacientului cu contuzia rinosinusal: contuzia piramidei nazale
206. ngrijirea pacientului cu plgi rinosinusale
207. ngrijirea pacientului cu fracturi rinosinusale simple
208. ngrijirea pacientului cu rinita acut banal(CORIZA)
209. ngrijirea pacientului cu rinit acut bacterian
210. ngrijirea pacientului cu rinit viral
211. ngrijirea pacientului cu rinit medicamentoas
212. ngrijirea pacientului cu rinit alergic
213. ngrijirea pacientului cu angin viral (rinovirusuri=acut)
214. ngrijirea pacientului cu rinita din timpul sarcinii.
215. ngrijirea pacientului cu ozen
216. ngrijirea pacientului cu sinuzit acut.
217. ngrijirea pacientului cu sinuzit cronic
218. ngrijirea pacientului cu adenoidit acut
219. ngrijirea pacientului cu adenoidita cronic
220. ngrijirea pacientului cu neoplasme rinosinusale
221. ngrijirea pacientului cu neoplasme ale oto- rino-faringelui
184.
185.
186.
187.
188.
189.
190.
191.
192.

Ghidul examenului de absolvire 2016 calificarea profesional asistent medical generalist


211

COALA POSTLICEAL SANITAR GRIGORE GHICA-VOD DIN IAI

222. ngrijirea pacientului cu otit


223. ngrijirea pacientului cu faringit
224. ngrijirea pacientului cu laringit
225. ngrijirea pacientului cu furuncul la nivelul conductului auditiv extern.
Modulul 30 OFTALMOLOGIE I NURSING N OFTALMOLOGIE
Prof. Mihaela Popa
226. ngrijirea pacientului cu cataract congenital
227. ngrijirea pacientului cu cataracta senil
228. ngrijirea pacientului cu glaucom primitiv cu unghi deschis
229. ngrijirea pacientului cu glaucom primitiv cu unghi nchis (forma acut).
230. ngrijirea pacientului cu glaucomul congenital
231. ngrijirea pacientului cu glaucomul cu tensiune normal -GTN
232. ngrijirea pacientului cu keratita bacterian
233. ngrijirea pacientului cu keratita viral ( herpetic)
234. ngrijirea pacientului cu keratita alergic.
235. ngrijirea pacientului cu keratit superficial (forma ulcerativ)
236. ngrijirea pacientului cu keratit profund ( neulcerativ)
237. ngrijirea pacientului cu miopie
238. ngrijirea pacientului cu hipermetropie
239. ngrijirea pacientului cu presbitism
240. ngrijirea pacientului cu blefarit
241. ngrijirea pacientului cu hordeolum
242. ngrijirea pacientului cu dacriocistit
243. ngrijirea pacientului cu conjunctivit bacterian
244. ngrijirea pacientului cu conjunctivit viral
245. ngrijirea pacientului cu conjunctivit alergic
246. ngrijirea pacientului cu iridociclit
247. ngrijirea pacientului cu corpi strini conjunctivali
248. ngrijirea pacientului cu corpi strini corneeni
249. ngrijirea pacientului cu arsur prin ageni fizici
250. ngrijirea pacientului cu arsur prin ageni chimici
Modulul 31 HEMATOLOGIE I NURSING IN HEMATOLOGIE
Prof. Oana Pduraru
251. ngrijirea pacientului cu anemie posthemoragic acut
252. ngrijirea pacientului cu anemie hemolitic
253. ngrijirea pacientului cu anemie feripriv
254. ngrijirea pacientului cu anemie pernicioas
255. ngrijirea pacientului cu boala Hodgkin
256. ngrijirea pacientului cu hemofilie
257. ngrijirea pacientului cu leucemia acut
Ghidul examenului de absolvire 2016 calificarea profesional asistent medical generalist
212

COALA POSTLICEAL SANITAR GRIGORE GHICA-VOD DIN IAI

258. ngrijirea pacientului cu leucemie cronic


259. ngrijirea pacientului cu mielomul multiplu
260. ngrijirea pacientului cu policitemia vera
261. ngrijirea pacientului cu purpur trombocitopenic
262. ngrijirea pacientului cu purpur alergic
263. ngrijirea pacientului cu splenomegalia
Modul 32 ORTOPEDIE, TRAUMATOLOGIE I NURSING SPECIFIC
Prof. Dana Mihai
264. ngrijirea pacientului cu coxartroz
265. ngrijirea pacientului cu torticollis
266. ngrijirea pacientului cu deformri ale coloanei vertebrale
267. ngrijirea pacientului cu osteomielit
268. ngrijirea pacientului cu osteoporoz
269. ngrijirea pacientului cu tumori osoase
270. ngrijirea pacientului cu comoie cerebral
271. ngrijirea pacientului cu contuzie cerebral
272. ngrijirea pacientului cu fracturi costale
273. ngrijirea pacientului cu fractur de stern
274. ngrijirea pacientului cu traumatisme ale coloanei vertebrale
275. ngrijirea pacientului cu traumatisme ale bazinului
276. ngrijirea pacientului cu entors
277. ngrijirea pacientului cu luxaie
278. ngrijirea pacientului cu fractur de femur
279. ngrijirea pacientului cu fractur de humerus
280. ngrijirea pacientului cu fractur de gamb
281. ngrijirea pacientului cu fractur de antebra
282. ngrijirea pacientului cu fractura de clavicul
283. ngrijirea pacientului cu ruptur de menisc
Modulul 33 REUMATOLOGIE I NURSING N REUMATOLOGIE
Prof. Marcela Diaconeasa
284. ngrijirea pacientului cu reumatism articular acut(RAA)
285. ngrijirea pacientului cu spondilita anchilozant(anchilopoietica)
286. ngrijirea pacientului cu poliartrita reumatoid
287. ngrijirea pacientului cu spondiloz
288. ngrijirea pacientului cu poliartroz
289. ngrijirea pacientului cu reumatism abarticular
290. ngrijirea pacientului cu periartrit scapulo- humeral
291. ngrijirea pacientului cu gonartroz
292. ngrijirea pacientului cu coxartroz
293. ngrijirea pacientului cu nevralgie cervico-brahial
294. ngrijirea pacientului cu lombosciatic
Ghidul examenului de absolvire 2016 calificarea profesional asistent medical generalist
213

COALA POSTLICEAL SANITAR GRIGORE GHICA-VOD DIN IAI

295. ngrijirea pacientului cu reumatism articular acut(RAA)


Modulul 34 DERMATO-VENEROLOGIE I NURSING SPECIFIC
Prof. Florentina Ciobanu
296. ngrijirea pacientului cu acnee
297. ngrijirea pacientului cu alergodermie
298. ngrijirea pacientului cu candidoz oral
299. Ingrijriea pacientului cu candidoz vaginal
300. ngrijirea pacientului cu carcinom bazocelular
301. ngrijirea pacientului cu alopecie
302. ngrijirea pacientului cu dermatit
303. ngrijirea pacientului cu erizipel
304. ngrijirea pacientului cu eczem
305. ngrijirea pacientului cu foliculit
306. ngrijirea pacientuui cu escare
307. ngrijirea pacientuiu cu gonoree
308. ngrijirea pacientului cu hidrosadenit
309. ngrijirea pacientului cu intertrigo
310. ngrijirea pacientului cu melanom
311. ngrijirea pacientului cu onicogrifoz
312. ngrijirea pacientului cu lupus eritematos
313. ngrijirea pacientului cu sifilis
314. ngrijirea pacientului cu scabie
315. ngrijirea pacientului cu penfigus vulgar
316. ngrijirea pacientului cu panariiu
317. ngrijirea pacientului cu psoriazis
318. ngrijirea pacientului cu piodermit
319. ngrijirea pacientului cu urticarie
320. ngrijirea pacientului cu Zona Zoster
321. ngrijirea pacientului cu tricofiie
322. ngrijirea pacientului cu vitiligo
323. ngrijirea pacientului cu tuberculoz cutanat
324. ngrijirea pacientului cu HIV-SIDA
325. ngrijirea pacientului cu veruci
326. ngrijirea pacientului cu ulceraie
327. ngrijirea pacientului cu leucoplazie
328. ngrijirea pacientului cu ancrul sifilitic
329. ngrijirea pacientului cu dermatoze profesionale
Modulul 35 BOLI INFECTO-CONTAGIOASE I NURSING SPECIFIC
Prof. Florentina Ciobanu
330. ngrijirea bolnavului cu toxiinfecie alimentar
331. ngrijirea bolnavului cu febr tifoid
Ghidul examenului de absolvire 2016 calificarea profesional asistent medical generalist
214

COALA POSTLICEAL SANITAR GRIGORE GHICA-VOD DIN IAI

332.
333.
334.
335.
336.
337.
338.
339.
340.
341.
342.
343.
344.
345.
346.
347.
348.
349.
350.
351.
352.
353.
354.
355.
356.
357.
358.
359.
360.

ngrijirea bolnavului cu hepatit cronic de etiologie viral (B)


ngrijirea bolnavului cu hepatit cronic de etiologie viral ( C)
ngrijirea bolnavului cu hepatit acut virala A
ngrijirea bolnavului cu septicemie
ngrijirea bolnavului cu rujeol
ngrijirea bolnavului cu varicel
ngrijirea bolnavului cu infecie urinar
ngrijirea bolnavului cu infecie urinar recurent (pe sonda)
ngrijirea bolnavului cu tuse convulsiv
ngrijirea bolnavului cu herpes zoster
ngrijirea bolnavului cu meningit tuberculoas
ngrijirea bolnavului cu enterocolit cu Clostridium dificile
ngrijirea bolnavului cu encefalit
ngrijirea bolnavului cu tetanos
ngrijirea bolnavului cu leptospiroz
ngrijirea bolnavului cu infecie HIV/SIDA
ngrijirea bolnavului cu botulism
ngrijirea bolnavului cu erizipel
ngrijirea bolnavului cu meningit fungic
ngrijirea bolnavului cu angin
ngrijirea bolnavului cu parotidit epidemic ( oreion)
ngrijirea bolnavului cu sindromul de disfuncie multiorganic
ngrijirea bolnavului cu endocardit
ngrijirea bolnavului cu boala Lyme
ngrijirea bolnavului cu pneumonia acut infecioas
ngrijirea bolnavului cu rabie
ngrijirea bolnavului cu grip aviar
ngrijirea bolnavului cu mononucleoz infecioas
ngrijirea bolnavului cu diaree

Modulul 36 ENDOCRINOLOGIE I NURSING SPECIFIC


Prof. Oana Pduraru
361. ngrijirea pacientului cu feocromocitomul
362. ngrijirea pacientului cu acromegalia
363. ngrijirea pacientului cu adenomul cromofob
364. ngrijirea pacientului cu boala Addison
365. ngrijirea pacientului cu boala Cushing
366. ngrijirea pacientului cu boal polichistic ovarian
367. ngrijirea pacientului cu cretinism
368. ngrijirea pacientului cu diabet insipid
Ghidul examenului de absolvire 2016 calificarea profesional asistent medical generalist
215

COALA POSTLICEAL SANITAR GRIGORE GHICA-VOD DIN IAI

369. ngrijirea pacientului cu gigantism


370. ngrijirea pacientului cu hiperaldosteronism
371. ngrijirea pacientului cu hiperparatiroidism
372. ngrijirea pacientului cu hipertiroidie
373. ngrijirea pacientului cu hipogonadism
374. ngrijirea pacientului cu hipoparatiroidism
375. ngrijirea pacientului cu hipotiroidie
376. ngrijirea pacientului cu hirsutismul
377. ngrijirea pacientului cu nanismul hipofizar
378. ngrijirea pacientului cu neoplasm tiroidian
Modulul 37 BOLI METABOLICE, DE NUTRIIE I NURSING SPECIFIC
Prof. Georgeta Negreanu
379. ngrijirea pacientului cu com hipoglicemic
380. ngrijirea pacientului cu diabet zaharat tip I
381. ngrijirea pacientului cu diabetul tip II
382. ngrijirea pacientului cu gut
383. ngrijirea pacientului cu obezitate
Modulul 45 GINECOLOGIE I NURSING N GINECOLOGIEprof. Maria Bolot
384. ngrijirea bolnavei cu bartholinit
385. ngrijirea bolnavei cu boal inflamatorie pelvin
386. ngrijirea bolnavei cu boli cu transmitere sexual
387. ngrijirea bolnavei cu cervicit
388. Contracepia hormonal
389. Contracepia i planificarea familiei
390. ngrijirea bolnavei cu deviaii uterine
391. ngrijirea bolnavei cu fibrom uterin
392. ngrijirea bolnavei cu incontinen urinar
393. ngrijirea bolnavei cu mastit
394. ngrijirea bolnavei cu menopauza patologic
395. ngrijirea bolnavei cu neoplasm de col uterin
396. ngrijirea bolnavei cu neoplasm de ovar
397. ngrijirea bolnavei cu neoplasm de sn
398. ngrijirea bolnavei cu neoplasm uterin
399. ngrijirea bolnavei cu prolaps genital
400. Sterilitatea i infertilitatea
401. ngrijirea bolnavei cu tulburrile ciclului menstrual
402. ngrijirea bolnavei cu tumori ovariene benigne
403. ngrijirea bolnavei cu tumori ovariene secretante
404. ngrijirea bolnavei cu vulvovaginit
Ghidul examenului de absolvire 2016 calificarea profesional asistent medical generalist
216

COALA POSTLICEAL SANITAR GRIGORE GHICA-VOD DIN IAI

Modulul 46 OBSTETRIC I NURSING N OBSTETRIC


Prof. Georgeta Negreanu
405. ngrijirea pacientei cu avort
406. ngrijirea gravidei cu disgravidie precoce
407. ngrijirea gravidei cu disgravidie tardiv
408. ngrijirea pacientei cu sarcin extrauterin
409. ngrijirea pacientei cu mastita post-partum
410. Lehuzia fiziologic
411. Naterea normal
412. Naterea prin operaie cezarian
413. ngrijirea gravidei cu placenta praevia
414. ngrijirea gravidei cu sarcina cu risc obstetrical
415. ngrijirea gravidei cu sarcina eutocic
Modulul 47 PUERICULTUR, PEDIATRIE I NURSING SPECIFIC
prof. Maria Cotea
416.
417.
418.
419.
420.
421.
422.
423.
424.
425.
426.
427.
428.
429.
430.
431.
432.
433.
434.
435.
436.
437.
438.
439.
440.

ngrijirea copilului cu amigdalit pultacee


ngrijirea copilului cu anemie
ngrijirea copilului cu arsuri termice
ngrijirea copilului cu astm bronic
ngrijirea copilului cu avitaminoz
ngrijirea copilului cu bronhopneumonie
ngrijirea copilului cu cardiopatie congenital
ngrijirea copilului cu tetanie
ngrijirea copilului cu pericardit
ngrijirea copilului cu insuficiena cardiac
ngrijirea copilului cu boala diareic acut
ngrijirea copilului cu rahitism carenial
ngrijirea copilului cu sindrom de malnutriie Distrofia n.n.
ngrijirea copilului cu gastroenterita acut
ngrijirea copilului cu convulsii
ngrijirea copilului cu diabetul zaharat juvenil
ngrijirea copilului cu epilepsie
ngrijirea copilului cu fractur
ngrijirea copilului cu glomerulonefrit
ngrijirea copilului cu infecii ale tractului urinar
ngrijirea copilului cu hepatit( virus A,B,C)
ngrijirea copilului cu insuficien renal acut
ngrijirea copilului cu insuficien renal cronic
ngrijirea copilului cu intoxicaii(nitrii,accidentale etc)
ngrijirea nou nscutului

Ghidul examenului de absolvire 2016 calificarea profesional asistent medical generalist


217

COALA POSTLICEAL SANITAR GRIGORE GHICA-VOD DIN IAI

441. ngrijirea copilului cu parazitoza intestinal


442. ngrijirea copilului cu leucemia acut
443. ngrijirea copilului cu sindrom nefrotic
444. ngrijirea copilului cu sindrom dureros abdominal
445. ngrijirea copilului cu pneumonie
Modulul 48 NEUROLOGIE I NURSING N NEUROLOGIE
Prof. Nicu Gurzun
446.
447.
448.
449.
450.
451.
452.
453.
454.
455.
456.
457.
458.
459.
460.
461.
462.
463.
464.
465.
466.
467.
468.
469.
470.
471.
472.
473.
474.
475.
476.
477.
478.

ngrijirea pacientului n com neurologic


ngrijirea pacientului cu epilepsie
ngrijirea pacientului cu sindrom de hipertensiune intracranian
ngrijirea pacientului aflat n moarte cerebral
ngrijirea pacientului cu accident vascular ischemic
ngrijirea pacientului cu accident vascular hemoragic
ngrijirea pacientului cu hematom subdural
ngrijirea pacientului cu hematom extradural
ngrijirea pacientului cu hematom intraparenchimatos
ngrijirea pacientului cu hemoragie subarahnoidian
ngrijirea pacientului cu meningit
ngrijirea pacientului cu abces cerebral
ngrijirea pacientului cu empiem intracranian
ngrijirea pacientului contuzionat cerebral
ngrijirea pacientului cu plag cerebral deschis
ngrijirea pacientului cu anevrism intracrebral
ngrijirea pacientului cu glioblastom
ngrijirea pacientului cu neurinom de acustic
ngrijirea pacientului cu gliom de nerv optic
ngrijirea pacientului cu encefalit
ngrijirea pacientului cu astrocitom intracranian
ngrijirea pacientului cu poliradiculonevrit
ngrijirea pacientului cu miastenia gravis
ngrijirea pacientului cu scleroz lateral amiotrofic-SLA
ngrijirea pacientului cu carcinom intracranian
ngrijirea pacientului cu boal Parkinson
ngrijirea pacientului cu Alzheimer
ngrijirea pacientului cu migren /sdr. migrenoid
ngrijirea pacientului cu hernie de disc cervical
ngrijirea pacientului cu hernie de disc lombar
ngrijirea pacientului cu tumor vertebral
ngrijirea pacientului cu fractura de col. vert. cervical mielic
ngrijirea pacientului cu fractur de col. vert. cervical amielic

Ghidul examenului de absolvire 2016 calificarea profesional asistent medical generalist


218

COALA POSTLICEAL SANITAR GRIGORE GHICA-VOD DIN IAI

479. ngrijirea pacientului cu metastaze cerebrale


480. ngrijirea pacientului cu nevralgie de trigemen
481. ngrijirea pacientului cu delirrum
482. ngrijirea pacientului cu fractur de coloan lombar
483. ngrijirea pacientului cu fractur de coloan toracal
484. ngrijirea pacientului cu fractur de odontoid
485. ngrijirea pacientului cu accident vascular ischemic carotidian
486. ngrijirea pacientului cu fractur de baz de craniu
487. ngrijirea pacientului cu traumatism cranio-cerebral
488. ngrijirea pacientului cu hidrocefalie
489. ngrijirea pacientului cu infarct cerebral pontomezencefalic
490. ngrijirea pacientului cu contuzie hemoragic
491. ngrijirea pacientului cu adenom de hipofiz
Modulul 49-PSIHIATRIE I NURSING N PSIHIATRIE
Prof. Marcela Diaconeasa
492. ngrijirea pacientului cu neurolues
493. ngrijirea pacientului cu alcoolism
494. ngrijirea pacientului cu drogodependen
495. Ingrijirea pacientului cu nevroz astenic
496. ngrijirea pacientului cu nevroza obsesivo-fobica
497. ngrijirea pacientului cu psihopatie
498. ngrijirea pacientului cu oligofrenie
499. ngrijirea pacientului cu paranoia
500. ngrijirea pacientului cu psihoze reactive
501. ngrijirea pacientului cu anxietate
502. ngrijirea pacientului cu psihoz senil
503. ngrijirea pacientului cu depresie major
504. ngrijirea pacientului cu psihoz maniaco-depresiv
505. ngrijirea pacientului cu schizofrenie
506. ngrijirea pacientului cu demen
Modulul 50 ANESTEZIE-TERAPIE INTENSIVE I NURSING SPECIFIC
Prof.Tania Bararu
507. ngrijirea pacientului cu acidoz
508. ngrijirea pacientului cu alcaloz
509. ngrijirea pacientului cu arsuri
510. ngrijirea pacientului cu com
511. ngrijirea pacientului cu com hiperglicemic
512. ngrijirea pacientului cu degerturi
513. ngrijirea pacientului traheostomizat n ATI
514. ngrijirea pacientului cu insuficien renal acut decompensata
515. ngrijirea pacientului cu insuficien respiratorie acut hipercapnic
Ghidul examenului de absolvire 2016 calificarea profesional asistent medical generalist
219

COALA POSTLICEAL SANITAR GRIGORE GHICA-VOD DIN IAI

516. ngrijirea pacientului n intoxicaia cu ciuperci


517. ngrijirea pacientului cu intoxicaie cu monoxid de carbon
518. ngrijirea pacientului cu n timpul interveniei chirurgicale
519. ngrijirea pacientului cu sindrom respirator acut (SRAS)
520. ngrijirea pacientului cu oc anafilactic
521. ngrijirea pacientului cu oc hipovolemic n ATI
522. ngrijirea pacientului cu stop cardiorespirator
523. ngrijirea pacientului cu oc septic n ATI
524. ngrijirea pacientului cu oc traumatic n ATI
525. ngrijirea pacientului cu tamponad cardiac n ATI
526. ngrijirea pacientului cu tulburri ale echilibrului acido-bazic
527. ngrijirea pacientului cu tulburri ale echilibrului hidro-electrolitic
528. ngrijirea pacientului n perioada postnarcotic
Modulul 51 CONDUIT N URGENE MEDICO-CHIRURGICALE
Prof. Mihaela Postelnicu
529.
530.
531.
532.
533.
534.
535.
536.
537.
538.
539.
540.
541.
542.
543.
544.
545.
546.
547.
548.
549.
550.
551.
552.
553.

ngrijirea pacientului cu insuficien respiratorie acut


ngrijirea pacientului n criz astmatic
ngrijirea pacientului cu pneumotorax
ngrijirea pacientului cu hemoptizia grav
ngrijirea pacientului cu angin pectoral
ngrijirea pacientului cu infarct miocardic
ngrijirea pacientului cu embolie pulmonar
ngrijirea pacientului cu edem pulmonar acut
ngrijirea pacientului cu disecie de aort
ngrijirea pacientului cu criz hipertensiv
ngrijirea pacientului cu hipotensiune
ngrijirea pacientului cu criza epileptic
ngrijirea pacientului cu hemoragie digestiv superioar
ngrijirea pacientului cu melen
ngrijirea pacientului cu oc cardiogen
ngrijirea pacientului cu oc hipovolemic
ngrijirea pacientului cu oc hemoragic
ngrijirea pacientului cu oc anafilactic
ngrijirea pacientului cu oc septic
ngrijirea pacientului cu hipoglicemie
ngrijirea pacientului cu coma hiperosmolar
ngrijirea pacientului cu com tireotoxic
ngrijirea pacientului cu coma mixedematoas
ngrijirea pacientului cu coma neurologic
ngrijirea pacientului cu coma toxic endogen

Ghidul examenului de absolvire 2016 calificarea profesional asistent medical generalist


220

COALA POSTLICEAL SANITAR GRIGORE GHICA-VOD DIN IAI

554. ngrijirea pacientului cu intoxicaii medicamentoase


555. ngrijirea pacientului cu intoxicaii cu monoxid de carbon
556. ngrijirea pacientului cu intoxicaii cu alcool etilic
557. ngrijirea pacientului cu mucturi de arpe veninos
558. ngrijirea pacientului cu inepturi de insecte
559. ngrijirea pacientului cu hipotermie
560. ngrijirea pacientului cu politraumatisme craniene
561. ngrijirea pacientului cu politraumatisme de coloan vertebral,
562. ngrijirea pacientului cu politraumatisme toracice,
563. ngrijirea pacientului cu politraumatisme abdominale,
564. ngrijirea pacientului cu politraumatisme ale membrelor,
565. ngrijirea pacientului cu politraumatisme maxilofaciale
566. ngrijirea pacientului cu politraumatisme ORL
567. ngrijirea pacientului cu politraumatisme oculare
568. ngrijirea pacientului cu sindromul de strivire,
569. ngrijirea pacientului cu sindromul de explozie,
570. ngrijirea gravidei cu preeclampsie
571. ngrijirea gravidei cu eclampsie
572. ngrijirea gravidei cu stop cardio respirator
Modulul 52 GERONTOLOLOGIE, GERIATRIE I NURSING SPECIFIC
Prof.Alina Mihalache
573. ngrijirea vrstnicului cu infarctul miocardic
574. ngrijirea vrstnicului cu arterit temporal Horton
575. ngrijirea vrstnicului cu depresie tardiv
576. ngrijirea vrstnicului cu arterioscleroza cerebral difuz
577. ngrijirea vrstnicului cu infarct mezenteric
578. ngrijirea vrstnicului cu ischemie intestinal cronic
579. ngrijirea vrstnicului cu leucemie limfatic cronic
580. ngrijirea vrstnicului cu anemie
581. ngrijirea vrstnicului cu accidentul vascular cerebral
582. ngrijirea vrstnicului cu boala Alzheimer
583. ngrijirea vrstnicului cu cardiopatie ischemic
584. ngrijirea vrstnicului cu cataract senil
585. ngrijirea vrstnicului cu demen senil
586. ngrijirea vrstnicului cu diabet zaharat tardiv
587. ngrijirea vrstnicului cu hipertensiunea arterial
588. ngrijirea vrstnicului cu hipotensiunea arterial
589. ngrijirea vrstnicului cu incontinen anal
590. ngrijirea vrstnicului cu incontinen urinar
591. ngrijirea vrstnicului cu insuficien cardiac
Ghidul examenului de absolvire 2016 calificarea profesional asistent medical generalist
221

COALA POSTLICEAL SANITAR GRIGORE GHICA-VOD DIN IAI

592. ngrijirea vrstnicului cu obezitate


593. ngrijirea vrstnicului cu osteoporoz
594. ngrijirea vrstnicului cu poliartrit reumatoid
595. ngrijirea vrstnicului cu afeciuni ale prostatei
596. ngrijirea vrstnicului cu fractur de col femural
597. ngrijirea vrstnicului cu stare confuzional
598. ngrijirea vrstnicului cu sindrom de imobilizare
599. ngrijirea vrstnicului cu tulburri de ritm sinusal
600. ngrijirea vrstnicului cu ulcere de decubit
Modulul 53 ONCOLOGIE I NURSING N ONCOLOGIE
Prof. Virginia Lupu
601. ngrijirea pacientului cu adenom bronic
602. ngrijirea pacientului cu adenom de prostat
603. ngrijirea pacientului cu adenom hepatocellular
604. ngrijirea pacientului cu boala Hodgkin
605. ngrijirea pacientului cu carcinom bronho-pulmonar
606. ngrijirea pacientului cu carcinom renal
607. ngrijirea pacientei cu cariocarcinom placentar
608. ngrijirea pacientului cu feocromocitom malign
609. ngrijirea pacientului cu hepatom malign
610. ngrijirea pacientului cu limfom malign
611. ngrijirea pacientului cu mielom multiplu
612. ngrijirea pacientului cu neoplasm de colon
613. Ingrijirea pacientei cu neoplasm de col uterin
614. ngrijirea pacientei cu neoplasm de ovar
615. ngrijirea pacientului cu neoplasm de prostat
616. ngrijirea pacientului cu neoplasm de testicul
617. ngrijirea pacientului cu neoplasm gastric
618. ngrijirea pacientului cu neoplasm laringian
619. ngrijirea pacientului cu neoplasm mamar
620. ngrijirea pacientului cu neoplasm de pancreas
621. ngrijirea pacientului cu neoplasm rectal
622. ngrijirea pacientului cu neoplasm tiroidian
623. ngrijirea pacientei cu neoplasm uterin
624. ngrijirea pacientului cu neoplasmul de ci biliare
625. ngrijirea pacientului cu osteosarcom
Modulul 54 NGRIJIRI PALIATIVE-Prof. Maria Foca
626.
ngrijiri paliative n cancer de sn
627.
ngrijiri paliative n cancer pulmonar
628.
ngrijiri paliative n cancer gastric
Ghidul examenului de absolvire 2016 calificarea profesional asistent medical generalist
222

COALA POSTLICEAL SANITAR GRIGORE GHICA-VOD DIN IAI

629.
630.
631.
632.
633.
634.
635.
636.
637.
638.
639.
640.
641.
642.
643.
644.
645.
Modulul
646.
647.
648.
649.
650.
651.
652.
653.
654.

ngrijiri paliative n cancer de prostat


ngrijiri paliative n cancer de pancreas
ngrijiri paliative n cancer rectal
ngrijiri paliative n cancer de ovar
ngrijiri paliative n cancer de col uterin
ngrijiri paliative n tumori cerebrale
ngrijiri paliative n accident vascular cerebral
ngrijiri paliative n demena Alzheimer
ngrijiri paliative n poliartrit reumatoid
ngrijiri paliative n demena senil
ngrijiri paliative la btrnee
ngrijiri paliative n SIDA
ngrijiri paliative n boala Parkinson
ngrijiri palliative n come
ngrijiri paliative n paralizii
ngrijiri paliative n politraumatisme
ngrijiri paliative n fractura de col femural
56 NGRIJIRI LA DOMICILIU-Prof. Elena Prlog
ngrijirea bolnavului cu accident vascular cerebral la domiciliu
ngrijirea bolnavului cu stom (gastrostom, colostom, traheostom) la
domiciliu
ngrijirea bolnavului cu escare de decubit la domiciliu
ngrijirea bolnavului cu neoplasm n faza terminal la domiciliu
ngrijirea bolnavului cu fractur de col femural la domiciliu
ngrijirea bolnavului cu un membru inferior amputat la domiciliu
ngrijirea bolnavului cu complicaii ale diabetului zaharat la domiciliu
ngrijirea bolnavului cu boli psihice (demena) la domiciliu
ngrijirea bolnavului cu poliartrit reumatoid la domiciliu

Ghidul examenului de absolvire 2016 calificarea profesional asistent medical generalist


223

COALA POSTLICEAL SANITAR GRIGORE GHICA-VOD DIN IAI

STRUCTURA PROIECTULUI DE ABSOLVIRE


I.
II.

Argument (vezi exemplu)


ngrijirea bolnavului cu .........
Obiectiv 1: Noiuni generale de anatomie i fiziologie
Obiectiv 2: Prezentarea general a afeciunii
...................................................................
a. Definiia
b. Clasificare
c. Etiologia
d. Simptomatologie
e. Diagnostic
f. Evoluie i prognostic
g. Tratament
h. Complicaii
Obiectiv 3: Rolul autonom i delegat al asistentului medical n
ngrijirea pacientului cu .....
a. Fia tehnic nr. 1
b. Fia tehnic nr. 2
c. Fia tehnic nr. 3
a. Fia tehnic nr. 4
(Se vor prezenta fie tehnici din activitatea asistentului medical care
ngrijete un pacient cu ... vezi schema fiei tehnice ataate).
Obiectiv 4: Procesul de ngrijire al unui pacient cu.. .
a. Interviu (culegerea datelor)
b. Nevoi fundamentale dup V. Henderson
c. Plan de ngrijire
Obiectivul 5: Educaia pentru sntate la un pacient cu

III.
IV.

Bibliografie (prenume, nume, titlul crii, volum, ediie, editur,


anul apariiei, pagina)
Anexe Scheme, fotografii etc.

1 pag
2 pag anatomie
2 pag fiziologie
5-6 pag

2 pag.
2 pag.
2 pag.
2 pag.
2 pag.

2 pag.
2 pag.
2 pag.
1-2 pag.
1 pag.

Ghidul examenului de absolvire 2016 calificarea profesional asistent medical generalist


224

COALA POSTLICEAL SANITAR GRIGORE GHICA-VOD DIN IAI

MODEL DE ARGUMENT AL PROIECTULUI DE ABSOLVIRE


ARGUMENT
.................. este o boal caracterizat prin............... ....................
Scopul prezentului proiect este de a identifica problemele de ngrijire specifice pentru
un pacient cu ..............................
Problemele pe care le poate prezenta un bolnav cu .....................i de care trebuie s
ina seama asistentul medical la ntocmirea planului de ngrijire sunt:
Obiectivele prezentului proiect sunt:
Obiectiv 1 Noiuni generale de anatomie i fiziologie
Obiectiv 2 Prezentarea general a afeciunii
...................
Dezvoltarea obiectivelor proiectului au la baza urmatoarele competene profesionale:
1. Urmrirea si notarea n foaia de observaie a funciilor vitale i vegetative.
2 Realizarea educaiei n scopul prevenirii complicaiilor i meninerea unui grad
ridicat de sntate.
3.......................
4....................
6...................
Aplicarea procesului de ngrijire la pacieni cu ............... s-a finalizat prin analiza unui
caz cu ............. caz pentru care s-a elaborat un interviu. Pe baza interviului realizat s-au
evideniat problemele de dependen specifice la nivelul celor 14 nevoi fundamentale
conform principiului Virginiei Henderson.
n final a fost elaborat planul de ngrijire la un pacient cu ............ respectnd
obiectivele generale ale proiectului. Pe plan au fost evideniate problemele de dependen,
obiectivele de ngrijire, interventiile autonome i delegate aplicate, precum i evaluarea
interveniilor aplicate.
SCHEMA FIEI TEHNICE
1) Definiie, scop, locul
2) Materiale i instrumente necesare
3) Respectarea normelor de protecia muncii
4) Pregtire psihic a bolnavului
5) Pregtire fizic a bolnavului
6) Execuie
7) Incidente i accidente
8) ngrijire dup tehnic, notare, interpretare
9) Reorganizarea locului
10) Observaii

Ghidul examenului de absolvire 2016 calificarea profesional asistent medical generalist


225

COALA POSTLICEAL SANITAR GRIGORE GHICA-VOD DIN IAI

MODEL DE FI DE INTERVIU PLAN DE NGRIJIRE


A. INTERVIU
1. Informaii generale:
a. Numele i prenumele:
b. Vrsta
c. Starea civil
d. Copii
e. Profesia
f. Localitatea de domiciliu:
g. Diagnosticul la internare:
h. Data internrii:
2. Obinuine de via:
a. Consumatoare de: Alcool
Cafea Tutun
b. Diet / regim alimentar
c. Alergii cunoscute
3. Probleme de sntate:
a. Antecedente medicale personale:
b. Antecedente heredocolaterale
c. Motivele internrii actuale
d. Istoricul strii actuale:
4.Examenul clinic general:
e. Tegumente i mucoase
f. Greutate
g. nlime
h. esut celular subcutanat normal reprezentat
i. Sistem ganglionar i limfatic
j. Aparat loco-motor
k. Aparat respirator
l. Aparat cardio-vascular
m. Aparat digestiv
n. Aparat uro-genital
o. Sistem nervos i organe de sim
5. Investigaii:
a. Examenul sngelui
b. Examenul urinei
c. Alte examene de specialitate
6. Tratamente:
a) Tratament medicamentos
7. Epicriza i recomandri la externare:

Drog

Ghidul examenului de absolvire 2016 calificarea profesional asistent medical generalist


226

COALA POSTLICEAL SANITAR GRIGORE GHICA-VOD DIN IAI

B. Nevoi fundamentale ( dup Virginia Henderson )


Nevoile fundamentale
1. A respira i a avea o bun circulaie.
2. A bea i a mnca.
3. A elimina.
4. A se mica i a pstra o bun postur.
5. A dormi, a se odihni.
6. A se mbrca i dezbrca.
7. A menine tegumentele curate i
ngrijite.
8. A pstra temperatura corpului n
limite normale.
9. A evita pericolele.
10. A comunica.
11. A se realiza.
12. A se recrea.
13. A nva.
14. A-i practica religia.

Manifestri de Manifestri de Sursa


de
independen
dependen
dificultate

C.Plan de ngrijire
Data

Problema
ngrijire

de Obiectivele
ngrijire

de Interveniile
aplicate

Evaluarea
ngrijirilor

Ghidul examenului de absolvire 2016 calificarea profesional asistent medical generalist


227

COALA POSTLICEAL SANITAR GRIGORE GHICA-VOD DIN IAI

FIA DE EVALUARE A PROIECTULUI DE ABSOLVIRE


ANEXA 4 la Metodologia de organizare i desfurare a examenelor de certificare a
calificrii profesionale a absolvenilor nvmntului postliceal aprobat prin OMEN nr.
5005/2.12.2014
MINISTERUL EDUCAIEI NAIONALE I CERCETRII TIINIFICE
FIA DE EVALUARE
A PROIECTULUI DE ABSOLVIRE I A SUSINERII ORALE
Examenul de certificare a calificrii profesionale a absolvenilor nvmntului
postliceal
Sesiunea: AUGUST 2016
Centrul de examen: COALA POSTLICEAL SANITAR Grigore Ghica Vod din Iai
Calificarea profesional: asistent medical generalist
Numele i prenumele candidatului_____________________________________
Unitatea/instituia de nvmnt absolvit COALA POSTLICEAL SANITAR
Grigore Ghica Vod din Iai
Tema proiectului: _______________________________________________________
Numele, prenumele i specializarea ndrumtorului de proiect:
______________________________________________________
Partea I: Monitorizarea progresului n realizarea proiectului 1)

1. Data
nceperii
activitilor
de
realizare
a
_______________________________
2. Competene vizate/implicate n realizarea/execuia proiectului 2)

proiectului:

3. Stabilirea planului activitilor individuale ale candidatului pentru proiect:


Data:
Semntura candidatului: ________________________________________________
Semntura ndrumtorului: ______________________________________________

Ghidul examenului de absolvire 2016 calificarea profesional asistent medical generalist


228

COALA POSTLICEAL SANITAR GRIGORE GHICA-VOD DIN IAI

4. Stabilirea planului de redactare a proiectului prezentarea scris :


perioada: ________________________________________________
revizuit: ________________________________________________
forma final acceptat de ctre ndrumtor: _________________________________
5. ntlniri pentru monitorizarea proiectului (cel puin 5 ntlniri sptmnale):
Nr.
Semntura
Observaii
Semntura profesorului
crt.
candidatului
1
2
3
4
5
1 Se completeaz de ctre ndrumtor pe parcursul derulrii proiectului.
2 Se consemneaz numai competenele care au legtur direct cu tema proiectului i sunt conforme standardului
de pregtire profesional al calificrii profesionale.

Partea a II-a: Aprecierea calitii activitii candidatului 3)


CRITERIUL
DA/NU
1. Activitile practice ntreprinse n cadrul proiectului se
raporteaz adecvat la tema proiectului
2. Abordarea temei proiectului a fost fcut dintr-o perspectiv
personal, candidatul demonstrnd reflecie critic
3. Activitile practice au fost ntreprinse sub supravegherea
ndrumtorului de proiect sau/i a persoanelor autorizate
4. Realizarea sarcinilor de lucru stabilite prin planul proiectului
a fost fcut conform planificrii iniiale
5. Documentarea pentru proiect a fost fcut cu sprijinul i sub
supravegherea ndrumtorului de proiect
6. Identificarea i utilizarea bibliografiei recomandate pentru
redactarea prii scrise a proiectului au fost realizate integral
7. Referinele bibliografice utilizate la redactarea prii scrise a
proiectului au fost preluate i prezentate ntr-un mod personal i
nu sunt o compilaie de citate
8. Soluiile pentru situaiile-problem cu care s-a confruntat
candidatul pe parcursul executrii proiectului sunt personale i
au fost gsite cu ajutorul ndrumtorului de proiect
9. n realizarea sarcinilor de lucru din cadrul proiectului
candidatul a fcut dovada implicrii i angajrii personale,
originalitii soluiilor propuse, a imaginaiei i creativitii n
abordarea i ndeplinirea sarcinilor
10. Soluiile gsite de ctre candidat pentru rezolvarea
problemelor practice sunt aplicabile i n alte contexte de munc

Observaii

3) Se completeaz de ctre ndrumtor la finalul activitii de monitorizare, se discut cu candidatul nainte de


depunerea proiectului. Criteriile vizeaz att procesul de elaborare a proiectului, ct i pe cel de redactare a
prezentrii proiectului.

Ghidul examenului de absolvire 2016 calificarea profesional asistent medical generalist


229

COALA POSTLICEAL SANITAR GRIGORE GHICA-VOD DIN IAI

Partea a III-a: Aprecierea calitii proiectului 4)


CRITERIUL
DA/NU
1. Proiectul/produsul are validitate n raport cu tema, scopul,
obiectivele i metodologia abordat
2. Proiectul / produsul demonstreaz completitudine i acoperire
satisfctoare n raport cu tema aleas
3. Elaborarea proiectului i redactarea prii scrise a proiectului au
fost fcute ntr-un mod consistent i concomitent, conform planificrii
4. Opiunea candidatului pentru utilizarea anumitor resurse este bine
justificat i argumentat n contextul proiectului
5. Redactarea prii scrise a proiectului demonstreaz o bun
consisten intern
6. Prezentarea scris a proiectului este logic i demonstreaz o bun
argumentare a ideilor
7. Proiectul / produsul reprezint, n sine, o soluie practic personal,
cu elemente de originalitate n gsirea soluiilor
8.Proiectul/produsul poate avea aplicabilitate practic i n afara colii
9. Realizarea proiectului / produsului a necesitat activarea unui numr
semnificativ de uniti de competene, conform S. P.P.-ului pentru
calificarea respectiv
10. Redactarea prii scrise a proiectului respect cerinele de
structur impuse de metodologia de organizare i desfurare a
examenului de certificare profesional

Observaii

4) Se completeaz de ctre ndrumtor la finalul activitii de monitorizare, se discut cu candidatul nainte de


depunerea proiectului. Criteriile vizeaz att proiectul n calitate de produs al activitii candidatului, ct i
produsul ca atare, acolo unde este cazul.

Semntura candidatului__________________
Partea a IV-a : Aprecierea prezentrii i susinerii orale a proiectului 5)
CRITERIUL
DA/NU
1.Candidatul a realizat o comunicare oral clar, coerent i fluent
2. Prezentarea a fost structurat echilibrat n raport cu tema
proiectului i cu obiectivele acestuia
3. Candidatul a demonstrat putere de sintez i adaptarea prezentrii
la situaia de examinare
4. Candidatul i-a susinut punctele de vedere i opiniile ntr-un mod
personal i bine argumentat
5.n scopul accesibilizrii informaiei i a creterii atractivitii
prezentrii, candidatul a utilizat n prezentare strategii eficiente i
mijloace de comunicare potrivite: demonstraii practice, elemente de
grafic, modele, aplicaii, faciliti audiovideo ale tehnologiei
informaiilor i comunicaiilor etc.

Observaii

5) Se completeaz de ctre un membru al comisiei de examinare, dup susinerea prezentrii i reprezint


aprecierea membrilor Comisiei de examinare, numai dac sunt completate celelalte seciuni (Prile I-III) ale
fiei pentru proiectul evaluat.

Ghidul examenului de absolvire 2016 calificarea profesional asistent medical generalist


230

COALA POSTLICEAL SANITAR GRIGORE GHICA-VOD DIN IAI

Aprecierea rspunsurilor candidatului la ntrebrile Comisiei:


NTREBARE
DA/NU
Observaii

Rezultatul final stabilit de comisia de examinare pe baza evalurii globale a


activitilor realizate de candidat i consemnat n fia de evaluare:
1. Admis
2. Respins
Profesori evaluatori:
Nr.
Numele i prenumele
crt.

Semntura

Preedinte de comisie:
_____________________________________
Data: _____august 2016

Ghidul examenului de absolvire 2016 calificarea profesional asistent medical generalist


231

COALA POSTLICEAL SANITAR GRIGORE GHICA-VOD DIN IAI

BIBLIOGRAFIE

1. Aurelian Anghelescu, Gheorghe Vuzitas, Neurologie i psihiatrie, Ed. Carol Davila,


2012
2. Tania Bararu; Mihaela Ivan; Gabriela Sandu; Pneumologie i nursing n
pneumologie, Ed. StudIs, Iai 2015
3. C. Borundel Manual de medicin intern pentru cadre medii Editura Medical
Bucuresti 1979
4. Mihaela Buctaru, Abecedarul ngrijirilor medicale, vol. I, Editura Performantica,
Iai, 2009, ISBN 978-973-730-645-6.
5. Matthew Cooke, Ellen Jones, Conor Kelly Ghid de prim ajutor n cazul leziunilor
minore, Ed. Corint, Bucureti, ISBN, 9736535584, 2003
6. Diana Preotu-Cimpoiesu, Protocoale i ghiduri n medicina de urgen- Note de
curs, Ed Pim, Iai, 2007, ISBN 978-973-716-611-1
7. Diana Cimpoieu i alii, Resuscitarea cardiorespiratorie de baz i avansat, 2012
8. Dachievici Silvian i Mihilescu Mihai Chirurgie pentru cadre medii ,Editura
Medical Bucureti, 1999
9. Ileana Antohe Nursing clinic- note de curs, Ed. Gr.T.Popa , U.M.F. Iai, 2009
10. Constantin Dumitrache, Endocrinologie clinic, Ed. Naional, 2012, NAT978-973659-216-4
11. Ioana Grigora, Anestezie si terapie intensiv - Principii de baz, Ed.Institutul
European, 2007
12. George Georgescu, Ctlina Arsenescu Tratamentul raional al bolilor
cardiovasculare majore, Ed. Polirom, ISBN 973-683-625-8, Iai, 2001
13. Nicolae, Georgescu, R. Asaftei, Ortopedie-traumatologie pentru asisteni medicali,
Ed. CERMI, Iai, 2009
14. Olimpia Ghidrai, Geriatrie i gerontologie, ediia a II-a, Ed. Casa Crii de tiin,
2007
15. Florentin Dumitrache, tefan Buureanu, Obstetric practic, Ed. Gr.T. Popa UMF
Iai, 2011.
16. V. Predescu i alii, Psihiatrie, Ed. Medical, Bucureti, 1989,
17. Lucian Miron, Eduard Bild, Ingrith Miron, tefan Curescu. Elemente de nursing n
cancer (389 pagini). Iai: Editura Gr. T. Popa 2006 (ISBN 973-7906-42-X).
18. Monica Moldovean, Geriatrie si Geropatologie pentru asistenti medicali, Ed. All,
Bucureti, 2011
19. Elena Scoranu ngrijiri n boli interne i specialiti nrudite manual pentru
asistenii medicali generaliti - Iai, 2009
20. Florin Tudose; Ctlina Tudose; Letiia Dobranici, Tratat de psihopatologie i
psihiatrie pentru psihologie, Ed. Trei, 2011, ISBN: 978-973-707-551-2

Ghidul examenului de absolvire 2016 calificarea profesional asistent medical generalist


232

COALA POSTLICEAL SANITAR GRIGORE GHICA-VOD DIN IAI

21. Lucreia Titirc Breviar de explorri functionale si de ngrijiri speciale acordate


bolnavului- pentru colile sanitare- Editura Viaa Medical Romneasc, Bucuresti,
1994
22. Lucreia Titirc Tehnici de evaluare si ngrijiri acordate de asistentii medicali
Editura Viata Romneasc Bucuresti, 1997.
23. Lucreia Titirc Ghid de Nursing Editura Viata Medical Romneasc Bucuresti,
2001
24. Lucreia Titirc Urgentele medico- Chirurgicale Editura Medical Bucuresti,
2003
25. Lucreia Titirc ngrijiri speciale acordate pacientilor de ctre asistentii medicali
Editura Viata Medical Romnesc Bucuresti 2006.
26. Lucreia Titirc -Ghid de nursing cu tehnici de evaluare i ngrijiri corespunztoare
nevoilor fundamentale-Ed.Viaa Medical Romneasc ,Bucureti 2007.
27. Dan Mnstireanu, Teodora Bursumac, Nicolae Steiner Curs practic de urgene
medico-chirurgicale, Ed. Didactic i Pedagogic, 1995
28. Elena Rezu, Reumatologie Editura Gr. T. Popa Iai 2014; ISBN 978-606255-9
29. Eugen Popescu, Ruxandra Ionescu Compendiu de reumatologie, Editura Tehnic,
Bucureti, 1999
30. Mihaela Postelnicu Cardiologie - Suport de curs
31. Mihaela Postelnicu Conduit de urgen - Suport de curs
32. F. Udma Proceduri de nursing vol.I i II, Editura Ex. Ponto, Constanta, 2007
33. Manual de nursing pentru elevii din anul II ai colii Postliceale Sanitare,
coordonator Crin Marcean, vol. 2, Ed. All Educational
34. Mihaela Popa, Oftalmologie- suport de curs
35. Mihaela Popa, ORL- suport de curs
36. Gheorghe Vuzitas, A Anghelescu, Neurologie i psihiatrie, Ed. tiin i tehnic,
Bucureti, 1996
37. Manual de nursing pentru elevii din anul III ai colii Postliceale Sanitare,
coordonator Crin Marcean, vol. 3
38. ***Asociaia Medical American Primul ajutor n urgenele medicale
39. ***Fundaia Urgena 95 Curs practic de urgene medico-chirurgicale, primul
ajutor specializat n urgene medicale.
40. ***Prescripia medical: ghid practice, Ed Edit Dan, Iai, 2004, ISBN 973836521X,
9789738365216
41. *** Legea nr 95 din 2006 privind reforma n domeniul sntii republicat n
Monitorul Oficial, Partea I, nr. 652 din 28 august 2015 disponibil
pe
http://www.avocatnet.ro/content/articles/id_41319/Legea-nr-95-2006-reforma-indomeniul-sanatatii-republicata-la-28-august-2015.html
42. ***Hotrrea
nr. 400/2014 pentru aprobarea pachetelor de servicii i a
Contractului-cadru care reglementeaz condiiile acordrii asistenei medicale n
cadrul sistemului de asigurri sociale de sntate pentru anii 2014-2015 disponobil
Ghidul examenului de absolvire 2016 calificarea profesional asistent medical generalist
233

COALA POSTLICEAL SANITAR GRIGORE GHICA-VOD DIN IAI

43.

44.
45.

46.

47.

pe
http://lege5.ro/Gratuit/gm4tonzrge/hotararea-nr-400-2014-pentru-aprobareapachetelor-de-servicii-si-a-contractului-cadru-care-reglementeaza-conditiileacordarii-asistentei-medicale-in-cadrul-sistemului-de-asigurari-sociale-de-sanatate***Ordinul 916 din 27 iulie 2006 privind aprobarea Normelor de supraveghere,
prevenire i control al infeciilor nosocomiale n unitaile sanitare, emitent
Ministerul
sntii
publice

disponibil
pe
http://lege5.ro/Gratuit/geydcnbsha/ordinul-nr-916-2006-privind-aprobareanormelor-de-supraveghere-prevenire-si-control-al-infectiilor-nosocomiale-inunitatile-sanitare
***Ordin nr. 219 din 01/04/2002 pentru aprobarea Normelor tehnice privind
gestionarea deeurilor rezultate din activitile medicale i a Metodologiei de
culegere a datelor pentru baza naional de date privind deeurile rezultate din
activitile medicale, Publicat n Monitorul Oficial, Partea I nr. 386 din 06/06/2002
adoptat
de
Ministerul
Sntii
Publice,
disponibil
pe
http://www.cdep.ro/pls/legis/legis_pck.htp_act_text?idt=3564
***ORDIN Nr. 261 din 6 februarie 2007 pentru aprobarea Normelor tehnice privind
curarea, dezinfecia i sterilizarea n unitile sanitare EMITENT: MINISTERUL
SNTII PUBLICE PUBLICAT N: MONITORUL OFICIAL NR. 128 din 21
februarie 2007, disponibil
pe http://dentalbanat.ro/legislatie/8%20O%20261%202007-%20norme%20dezinfectie.pdf
***
Geriatrie
i
gerontologie
note
de
curs,
disponibil
pe
http://www.cursurimedicina.ro/node/461

Ghidul examenului de absolvire 2016 calificarea profesional asistent medical generalist


234