COALA POSTLICEAL SANITAR DE STAT GRIGORE GHICA VOD
Iai, Str. Nicolae Blcescu nr. 19 cod 700117
Telefon/fax: 0232.219516 e-mail: grigoreghicavoda@[Link]
Ghidul
Examenului de absolvire
2017
Ediia a V-a
calificarea profesional:
asistent medical de farmacie
Coordonatori:
Prof. Edmond Ciumau
Prof. Mihaela Postelnicu
Farm primar Daniela Sfichi
Copert i tehnoredactare:
Mihaela Postelnicu
Argument
Aceast lucrare a fost elaborat pe baza Curriculum-ului i a
Standardelor de Pregtire Profesional pentru calificarea profesional
asistent medical de farmacie, ( nivel 5 ) aprobate prin OMEdC Nr.
5042/27.09.2005. Ghidul examenului de absolvire 2017 pentru calificarea
profesional asistent medical de farmacie (aflat n acest an la cea de a
cincea ediie) apare ca urmare a experienelor dobndite n desfurarea
acestui examen n ultimii ani. Dorina de a oferi un instrument de lucru util i
complet elevilor notri i cadrelor didactice, ne-au determinat s concepem
aceast lucrare. Scopul principal a avut n vedere o evaluare fidel i
obiectiv a nivelului dobndirii competenelor de ctre absolvenii acestei
specializri.
Cum se va derula examenul de absolvire n luna iulie 2017 ?
n anul colar 2016-2017 examenul de absolvire se desfoar n
baza OMEN nr. 5005/2.12.2014 privind Metodologia de organizare i
desfurare a examenelor de certificare a calificrii profesionale a
absolvenilor nvmntului postliceal i a OMENCS nr. 5078/31.08.2016
privind aprobarea graficului de desfurare a examenelor de certificare a
nvmntului profesional i tehnic preuniversitar n anul colar 2016-2017.
Facem precizarea c Metodologia i Calendarul pot suferi modificri
n fiecare an colar.
Care este calendarul examenului de absolvire din luna iulie 2017?
nscrierea candidailor 3 7 iulie 2017
1. Desfurarea PROBEI PRACTICE 10-11 iulie 2017
2. Desfurarea PROBEI SCRISE 12-iulie 2017
Afiarea rezultatelor la proba scris 13 iulie 2017
Depunerea i soluionarea contestaiilor la proba 14 iulie 2017
scris
3. SUSINEREA PROIECTULUI 17-18 iulie 2017
Afiarea rezultatelor finale 19 iulie 2017
Care sunt probele examenului de absolvire?
Examenul de absolvire cuprinde 3 probe, n ordine:
proba practic
proba scris
susinerea unui proiect
Cum se desfoar proba practic?
Detaliile le gsim n PARTEA I a lucrrii.
Proba practic se desfoar pe parcursul a una / dou zile ( 10 i 11
iulie 2017 ) n laboratorul de farmacie al colii i const n extragerea unui
bilet de examen care cuprinde subiecte specifice. Candidaii vor trata
subiectele n faa comisiei de examen, care va urmri o evaluare ct mai
fidel a competenelor practice dobndite de ctre elevi pe parcursul celor
trei ani de studiu.
Rezultatul probei practice se apreciaz cu note de la 1 la 10 i nu
poate fi contestat.
Nota minim de promovare a probei practice este 6 (ase)
Promovarea probei practice d dreptul candidailor s susin
urmtoarea prob, cea scris.
Cum se desfoar proba scris?
Detaliile le gsim n PARTEA a II-a a lucrrii.
Proba scris se desfoar n data de 12 iulie 2017, ncepnd cu ora
9,00 i cuprinde itemi de evaluare (ntrebri tip gril) din modulele de
specialitate prevzute de curriculum.
Comisia metodic de farmacie din coal va nainta comisiei judeene de
evaluare i certificare, cu 30 de zile nainte de nceperea examenului, 3 variante
de subiecte, nsoite de baremele de corectare i notare. Fiecare variant de
subiecte va cuprinde 90 de itemi de evaluare din module de specialitate
Cei 270 de itemi de evaluare ( 3 variante x 90 de itemi de evaluare ) vor
fi selectai de ctre comisia de examen din itemii cuprini n lucrarea de fa.
Itemii de evaluare au o singur variant de rspuns corect a) sau b)
sau c) sau d). Pentru fiecare rspuns corect se acord 1 punct. La final,
punctajul obinut se transform n not (de exemplu, 90 de puncte obinute,
nseamn nota 9,00). Se acord 10 puncte din oficiu.
Proba scris dureaz 3 ore.
Nota minim de promovare este 5 (cinci).
Rezultatul probei scrise poate fi contestat.
Cum se desfoar susinerea proiectului ?
Detaliile le gsim n PARTEA a III-a a lucrrii.
Pe parcursul ultimului semestru de studiu ai redactat partea scris a
proiectului, cu respectarea structurii stabilite n cadrul catedrei de farmacie.
Proiectul a fost monitorizat de ctre ndrumtorul lucrrii care a completat o
FI DE EVALUARE (prile I-III) pe parcursul elaborrii acesteia. Partea a IV
a fiei de evaluare Aprecierea prezentrii / susinerii orale a proiectului va fi
completat de ctre comisia de examen.
La examen ( 17 i 18 iulie 2017 ) va trebui s prezentai sintetic,
echilibrat i argumentat proiectul pe care l-ai ntocmit. Este bine s sintetizai
din timp varianta scris a proiectului de absolvire, astfel nct s realizai o
comunicare oral clar, coerent i fluent. Atenie! Nu citii sinteza pe care o
facei. ncercai s prezentai liber, argumentat. Modul n care prezentai
proiectul de absolvire se noteaz n partea a IV-a a fiei de evaluare a
proiectului. Dup prezentarea prii scrise a proiectului, comisia de examen va
adresa candidatului ntrebri cu referire la tema care a fost aleas.
Proiectul este notat cu note de la 1 la 10.
Nota minim de promovare a probei de susinere a proiectului este 6
(ase) i nu poate fi contestat.
Media general minim de promovare a examenului de absolvire este:
6 (ase)!
Facem o observaie. Curriculumul n baza cruia v-ai pregtit
cuprinde 31 de module ( n curriculum ele apar notate cu cifre romane,
XXXI): n anul I de studiu se studiaz 11 ( XI ) module, n anul II se studiaz 10
( X) module, n anul III se studiaz 10 (X) module. Nu vei gsi formulate
ntrebri grile din toate aceste module. Unele fac parte din pregtirea
dumneavoastr general, competenele dobndite la aceste module
interfernd cu cele dobndite la modulele de specialitate, fiind aplicate sub
diverse forme pe parcursul desfurrii examenului de absolvire.
De exemplu, nu exist ntrebri gril din Modulul I din anul II
Comunicare profesional n limba modern, dar competenele dobndite la
acest modul pot fi aplicate atunci cnd consultai surse bibliografice n limbi
moderne. Un alt exemplu, nu exist ntrebri gril din Modulul VII din anul II
Tehnologia informaiei i comunicrii, dar dumneavoastr aplicai
competenele dobndite la acest modul atunci cnd redactai partea scris a
proiectului de absolvire. Exemplele pot continua. n mod explicit sau
implicit, toate cele 31 (XXXI) de module se regsesc, sub o form sau alta,
n desfurarea examenului de absolvire.
n perioada 29 mai 2 iunie 2017 se desfoar simularea
examenului de absolvire Simularea este benefic att pentru elevi ct i
pentru organizatori. Elevii intr n atmosfera de examen i pot stabili nivelul
de pregtire la care se situeaz. Organizatorii pot constata eventualele
deficiene i pot lua msuri pentru remedierea lor.
Vreau s adresez pe aceast cale mulumiri tuturor celor care au fcut
posibil apariia acestei lucrri. La ea i-au adus contribuia cadre didactice ale
colii, farmaciti, medici, profesori, asisteni medicali de farmacie.
V dorim mult succes !
Prof. Edmond CIUMAU
Directorul colii Postliceale Sanitare Grigore Ghica-Vod din Iai
Tematica examenului de absolvire 2017
pe baza Curriculum-ului i a Standardelor de pregtire profesional pentru
calificarea profesional asistent medical de farmacie, nivel 5, aprobate prin
OMEdC nr. 5042/27.09.2005
ANUL I
MODULUL V. PROPEDEUTICA FARMACEUTIC I OPERAII GENERALE N PRACTICA
FARMACEUTIC. Definirea tehnologiei farmaceutice; obiectivele ei. Rolul factorilor n elaborarea unui
medicament. Definirea celor patru perioade de evoluie a medicamentului i a actului farmaceutic.
Definirea componentelor medicamentului (substane active, auxiliare). Clasificarea medicamentelor
dup diferite criterii: homeopate, puternic active, toxice, oficinale, tipizate, magistrale etc. Descrierea
cilor de administrare a medicamentului. Descrierea prilor unei reete. Explicarea modului de
preparare i eliberare a medicamentului din farmacie conform FR X. Definirea relaiilor asistentului de
farmacie cu pacientul. Descrierea principalelor operaii din practica farmaceutic: cntrire, msurare,
dizolvare, amestecare, filtrare. Definirea regulilor practice pentru cntrire. Descrierea aparaturii i
ustensilelor folosite la operaiile farmaceutice. Identificarea i folosirea acestor aparaturi. Descrierea
balanelor i a greutilor. Utilizarea i mnuirea tuturor aparatelor i instrumentelor din farmacii.
MODULUL VII. FARMACOGNOZIE GENERAL. Plantele medicinale - descriere i criteriile
morfologice de recunoatere a acestora. Caracterele de cultur ale plantelor medicinale rspndire
geografic, condiii de cretere, influena factorilor climaterici, perioada de nsmnare, germinare,
nflorire etc. Cultivarea i utilizarea plantelor medicinale n ara noastr. Nomenclatura botanic:
denumiri tiinifice i populare ale plantelor medicinale. Componentele plantelor utilizate n terapeutic:
frunze, flori, semine, scoare, rdcini, rizomi, bulbi etc. Morfologia prilor de plante utilizate n
terapeutic: aspect, culoare, miros, form, dimensiuni, consisten, modaliti de recunoatere specific
etc. Produsele vegetale - definiie i utilizri. Metodele de obinere a produselor vegetale caracterizare
general, etape, scop (recoltarea, uscarea, stabilizarea, condiionarea, conservarea).
MODULUL VIII. FORME FARMACEUTICE CA SISTEME DISPERSE OMOGENE. Definiia
soluiilor medicamentoase i a componentelor lor (substane active, substane auxiliare, solveni).
Componentele soluiilor medicamentoase. Principalele operaii folosite la prepararea lor. Fazele
preparrii soluiilor medicamentoase i conservarea lor conform RF X. Definiia soluiilor dup
solventul ntrebuinat: soluii apoase, soluii uleioase, soluii alcoolice etc. Rolul solvenilor i
clasificarea lor. Clasificarea soluiilor dup diverse criterii. Prepararea soluiilor: apoase, uleioase,
alcoolice, siropuri, limonade, ape aromatice, oficinale i magistrale. Forme farmaceutice obinute
industrial (tipizate). Definiia soluiilor buco-faringiene, a picturilor de nas, de urechi, conform FR
X. Rolul soluiilor, a substanelor auxiliare i a condiiilor de conservare n obinerea unor preparate
de bun calitate i cu aciunea dorit. Prepararea soluiilor pentru cavitatea bucal, pentru nas i
pentru urechi, oficinale i magistrale. Forme farmaceutice preparate industrial. Definiia soluiilor
extractive din plante dup solventul folosit la extracie: soluii extractive apoase, soluii extractive
alcoolice, tincturi, extracte. Rolul factorilor din procesul de extracie. Principalele metode de
extracie: macerarea, infuzarea, decocia, percolarea, diacolarea. Prepararea soluiilor extractive
apoase: infuzii de mueel, de tei, macerat de Alteea, decoct de rdcina de Primula etc. Produsele
oficinale i tipizate sub form de tincturi i extracte.
MODULUL IX. CHIMIA COMPUILOR ANORGANICI FARMACEUTICI. Elementele chimice
identificare dup aezarea n tabelul lui Mendeleev. Fluorul. Clorul. Bromul. Iodul. Oxigenul i
peroxizii. Sulful, azotul, fosforul. Bismutul. Carbonul, siliciul, borul. Aluminiul. Magneziul. Argintul.
Fierul. Compuii elementelor chimice definiie i formule (fluorura de sodiu, clorura de sodiu,
clorura de potasiu, bromura de potasiu, bromura de sodiu, iodura de potasiu, iodura de sodiu,
oxigenul, apa distilat, apa oxigenat, sulfatul de sodiu, subnitratul de bismut, carbonatul bazic de
bismut, bicarbonatul de sodiu, carbonatul de sodiu, sulfatul de aluminiu, alaunii, carbonatul de
magneziu, oxidul de magneziu, sulfatul de magneziu, srurile de argint, srurile de fier).
Rspndirea n natur n ape minerale, ape de mare (ex.: iodul); n minerale, zcminte (ex.:
clorura de potasiu); n minereuri (ex.: sulful); n plante. Strile de agregare a elementelor i
combinaiile lor definiie i descriere (lichid, solid, gazoas). Rolul i importana solubilitii
elementelor i compuilor n practica farmaceutic. Condiiile de puritate conform FR X.
Principalele reacii chimice de obinere a acestor elemente i a combinaiilor lor (precipitare,
neutralizare, oxidare, calcinare etc.). Condiiile de conservare conform FR X. Rolul elementelor
chimice n organism. Aciunea farmacodinamic a acestor elemente i a combinaiilor lor
(expectorant, diuretic, dezinfectant, calmant, astringent, antimicotic, neutralizant etc.).
MODULUL XI. FARMACOLOGIE GENERAL. Ramurile farmacologiei. Medicamentul. Forme
medicamentoase. Clasificare i descriere. Compoziia de baz a diverselor clase medicamentoase:
dezinfectante i antiseptice, analgezice, substane cu aciune asupra SNV, SNC, hormoni, vitamine,
medicaia aparatului cardiovascular, medicaia sngelui, medicaia aparatului respirator, medicaia
aparatului digestiv, diuretice, medicaia antimicrobian i antiparazitar, substane antitumorale i
imunosupresive, substane cu aciune metabolic. Produi reprezentativi ai claselor enumerate.
Biodisponibilitatea. Modaliti de absorbie specifice fiecrei clase de medicamente. Transportul i
distribuia n esuturi a medicamentelor. Transportul sub form liber i legat. Distribuia n snge
interstiial i intracelular. Metabolizarea i eliminarea medicamentelor. Metabolizarea fiziologic i
patologic. Metabolizarea hepatic, renal etc. Eliminarea renal, digestiv, respiratorie, cutanat, prin
lapte matern. Efectele diferitelor clase medicamentoase. Mecanisme de aciune ale medicamentelor.
Intoxicaii medicamentoase acute. Intoxicaii medicamentoase cronice. Dependena medicamentoas.
Reacii adverse medicamentoase. Incompatibiliti medicamentoase. Interaciuni de ordin
farmacocinetic i farmacodinamic. Farmacovigilena.
ANUL II
MODULUL III. FARMACOGNOZIE SPECIAL. Glucidele definiie, caractere macroscopice,
compoziie chimic i origine; reprezentani Amylum, Mel. Poliuronide descriere, tipuri, origine,
mod de obinere, reprezentani Agar-agar, Lini semen, Althaeae folium et radix, Verbasci flos, Tiliae
flos, Gummi arabicum, Gummi tragacanthae. Heterozide definiie, clasificare i reprezentani:
Tioheterozide Sinapis nigrae semen, Sambuci flos, Vitis idaeae folium; Antracenozide - Rhei rhizoma,
Frangulae cortex, Aloe; Heterozide cardiotonice Digitalis purpureae folium, Strophanti semen,
Adonidis herba, Convallariae herba; Saponozide Primulae radix, Saponariae radix, Equiseti herba,
Liquiritiae radix; Taninuri Quercus cortex, Gei rhizoma, Potentillae herba, Myrtilli fructus; Substane
amare Gentianae radix, Centauri herba, Absinthii herba, Taraxaci radix; metode de identificare
(metode organoleptice, reacia Fehling, metoda cromatografica) i extracie (stabilizarea, extracia la
cald cu solveni polari, separare, purificare). Uleiurile volatile descriere, caractere organoleptice,
caractere microscopice, compoziia chimic i origine. Metodele de obinere a uleiurilor volatile
(distilarea cu ap, antrenarea cu vapori de ap, absorbia Enfleurage, presarea). Produsele vegetale
care conin uleiurile volatileLavandulae flos, Coriandri fructus, Menthae folium, Carvi fructus,
Camphora, Chamomillae flos, Millefolii flos, Anis vulgaris fructusi. Aromaterapia principiu, efecte,
interaciunea cu alte tipuri de terapii homeopate. Vitaminele descriere, clasificare, rol, hiper-, hipo-,
avitaminoze. Produse vegetale care conin vitamine Cynosbati fructus, Faex medicinalis, Maydis
stigmata. Lipidele definiie, descriere, clasificare, exemple. Metodele de extracie a lipidelor (presare
la rece sau la cald, topire i fierbere cu ap, extracie cu solveni organici). Produse vegetale care
conin lipide Butyrum cacao,Oleum olivarum, Oleum helianthi, Oleum ricini, Oleum jecoris, adeps
lanae, Cetaceum, Cera flava, Cera alba. Alcaloizi definiie, descriere, clasificare. Metodele de
extracie a alcaloizilor (eliberarea bazei alcaloidice prin tratare cu sruri sau hidroxizi, extragerea
alcaloidului baz cu un solvent pur, purificarea alcaloidului prin trecerea succesiva din soluia acid n
soluia bazic. Produse vegetale care conin alcaloizi Ephedrae herba, Belladonnae folium et radix,
Hyoscyami folium, Cocae folium, Chinae cortex, Papaver fructus, Opium, Hydrastis rhizoma cum
radicibus, Boldo folium, Ipecacuanhae radix, Secale cornutum, Strychni semen, Rauwolfiae radix,
Aconiti tubera.
MODULUL IV. FARMACOTERAPIE. Farmacocinetica i etapele farmacocinetice ale unui
medicament n organism. Cinetica medicamentului: locul de absorbie, locul de aciune i timpul de
aciune n funcie de profilul farmacocinetic al substanei. Metabolizarea unui medicament n
organism, calea de eliminare. Tipuri de aciune: local loc de administrare. Sistemic general,
la nivel de organism. intit la nivel de organe. Locul de aciune, la nivel de organe sau sisteme,
local, sistemic la nivel general. Tipuri de afeciuni: acute, subacute, cronice. Localizarea afeciunii: la
nivel de organ, aparat sau sistem. Infecioase, inflamatorii, astmatice, digestive, excretoare,
respiratorii etc. Definiia farmacotoxicologiei. Reacii adverse identificare enumerare, descriere.
Interaciuni identificare, enumerare, descriere. Contraindicaii identificare, enumerare,
descriere. Definirea farmacografiei. Stabilirea modului de administrare administrare oral,
parenteral, intervale ntre doze, doze administrate, timp de administrare. Clasificare pe tip de
aciune pe aparate i sisteme, antibiotice, chimioterapice, antituberculoase, antivirotice,
antiluetice, antiparazitare, antimalarice, antimicotice, antiseptice-dezinfectante, antitumorale,
corticosteroizi i ACTH, medicaia aparatului genital, antidiabetice, tiroidiene i tireostatice, enzime,
vitamine, hipolipemiante, anabolizante, medicaia obezitii, antigutoase, substitueni de volum
plasmatic, substane cu aciune asupra echilibrului hidroelectrolitic i al celui acido-bazic,
anestezice generale, analgezice (opioide, analgezice-antipiretice), anestezice locale, neuroleptice,
antidepresive, tranchilizante sedative-hipnotice, anticonvulsivante, antiparkinsoniene, stimulante
SNC, neurotonice, medicaia SNV (simpatomimetice, simpatolitice, parasimpatomimetice,
parasimpatolitice, nicotinice), miorelaxante centrale, antihistaminice, antitusive, antiinflamatoare,
antiastmatice, expectorante, medicaia insuficienei cardiace, antiaritmice, antihipertensive,
antianginoase, vasodilatatoare, medicaia venelor i capilarelor, diuretice, antidiuretice,
antianemice, anticoagulante i trombolitice, antihemoragice, stimulatoare i substitueni ai
secreiei gastrice, antiacide, inhibitori ai secreiei gastrice, antiulceroase, antiemetice, purgative-
laxative, antidiareice, antispastice, antiflatulente, hepatoprotectoare, medicaia dermatologic.
Tratarea fiecrei substane medicamentoase dup clasificare: mod aciune, indicaii,
contraindicaii, mod de administrare. Anamneza - stabilirea afeciunii, tratamente asociate i a
interaciuni. Recomandri - definiie, etape. Indicarea modului de administrare i a posibilelor
reacii adverse.
MODULUL V. FORME FARMACEUTICE STERILE. Preparatele injectabile definiie
conform FR X. Avantajele i dezavantajele preparatelor injectabile. Preparate injectabile
formulare ca substane medicamentoase, solveni, substane auxiliare. Operaia de sterilizare -
definiie conform FR X i rolul acesteia n practica farmaceutic. Metodele de sterilizare
oficializate n FR X:sterilizare cu vapori de ap sub presiune, sterilizare prin cldur uscat,
sterilizare prin filtrare, sterilizare cu gaz. Procedeele de sterilizare utilizate n practica
farmaceutic descrierea metodelor fizice, chimice i aseptice. Preparatele injectabile
clasificare dup anumite criterii (ex.: administrare, natura vehiculului, durata de aciune etc.).
Etapele i modul de preparare a soluiilor injectabile, suspensiilor injectabile, emulsiilor
injectabile etc. conform FR X. Preparatele perfuzabile descriere conform FR X. Formele
injectabile caractere, control i conservare conform FR X. Colire definiie conform FR X =
OCULOGUTTAE. Avantajele i dezavantajele soluiilor oftalmice. Clasificarea colirelor. Soluiile
oftalmice formulare ca substan activ, vehicul sau solvent, substane auxiliare. Prepararea
soluiilor oftalmice din FR X i MAGISTRALE. Metodele de control i de conservare prevzute n
FR X (ex.: aspect, pH, dozare, sterilitate, conservare). Alte preparate oftalmice bile oculare,
soluii pentru lentile de contact, nlocuitori de lacrimi.
MODULUL VIII. CHIMIA COMPUILOR CU ACIUNE ASUPRA SISTEMULUI NERVOS
CENTRAL. Structura chimica a substanei hidrocarburi halogenate, barbiturice, opioide, alcaloizi
naturali din opiu, derivai de fenilpiperidin, derivai de benzomorfan, derivai de morfinan, derivai
de acid salicilic, pirazolone, anilide, alte analgezice, alcaloizi din ergot, agoniti selectivi ai receptorilor
5HT1, derivai de hidantoina, succinimida, benzodiazepina, carboxamida, acizi grai, derivai de
adamantan, agoniti dopaminici, inhibitori ai monoaminoxidazei tip B, fenotiazine, derivai de
butirofenona, indol, tioxanten, diazepine, carbamai, derivai de azaspirodecandiona, derivai de
xantina, alte substane cu aciune SNC. Sinteza organic a substanelor cu aciune SNC. Strile de
agregare a substanelor chimice organice definiie i descriere (lichid, solid, gazoas). Rolul i
importana solubilitii substanelor medicamentoase organice n practica farmaceutic. Condiiile de
puritate conform FR X. Principalele reacii chimice de obinere a substanelor (sinteza, precipitare,
neutralizare, oxidare etc.). Formule chimice i denumire chimic internaional. Formule chimice
desfurate cu evidenierea structurii moleculare. Mecanism de aciune central, pe receptori. Tipuri
aciune la nivel SNC (anestezice, analgezice, antiepileptice etc.). Clase de substane: hidrocarburi
halogenate, barbiturice, opioide etc. Structura substanelor cu aciune asupra SNC: hidrocarburi, cu
nucleu benzenic, piperidinic, fenolic etc. Anestezice generale i locale, analgezice opioide, analgezice
antipiretice, antimigrenoase, antiepileptice, antiparkinsoniene anticolinergice, ageni dopaminergici,
psiholeptice antipsihotice (neuroleptice), anxiolitice, hipnotice, sedative, antidepresive, nootrope,
psihostimulante, antidemen, parasimpatomimetice etc.
MODULUL IX. FITOTERAPIE. Plantele medicinale definiie, exemple. Fitoterapia
definiie, locul pe care l ocup n cadrul medicinii homeopate. Preparate farmaceutice obinute
prin extracia produselor vegetale: macerate, infuzii, decocturi, tincturi, extracte. Metodele de
extracie: macerarea, infuzarea, decocia, macerarea dubl, macerarea repetat, percolarea.
Moduri generale de aciune a principiilor active din plante (exemple: antiinfecios, cicatrizant,
efecte fiziologice, tropisme). Nomenclatura medical care precizeaz efectele principiilor active din
plante (exemple: expectorant, purgativ, anticoagulant, cardiotonic, diuretic etc.). Formule (reete)
de produse vegetale utilizate n diferite afeciuni (exemple: ceai antibronitic, ceai sudorific, ceai
pectoral, ceai laxativ, ceai sedativ, etc.).
MODULUL X. FORME FARMACEUTICE CA SISTEME DISPERSE, ETEROGENE. Soluii
coloidale definirea lor ca sisteme disperse ultramicroeterogene. Proprietile cinetice i optice
ale soluiilor coloidale: particulele au vitez redus de difuziune, nu pot trece prin membrana
semipermeabil (nu dializeaz), sunt vizibile numai la ultramicroscop sau microscopul electronic.
Clasificarea dup afinitatea particulelor dispersate fa de mediul de dispersie: coloizi liofobi,
coloizi liofili. Metodele de preparare (tipuri i descriere) a soluiilor coloidale. Aerosolii definiie
i metode de preparare: metoda de condensare, metoda de dispersare (nebulizare). Clasificarea
aerosolilor dup: modul de aplicare, diametrul particulelor, preparare. Definirea formei
farmaceutice EMULSIONES EMULSII conform FR X. Formularea emulsiilor: faza dispers,
intern, faza dispersant, mediu de dispersie, faza extern, agentul de emulsie, emulgatori:
descriere i rol. Metode de preparare a emulsiilor i aparatura necesar: metoda gumei uscate,
metoda gumei umede, metoda borcanului, metoda seringii. Exemple de emulsii studiu i
preparare: emulsia uleioas, emulsia de ulei de ricin, emulsia de semine de dovleac, emulsia
A/U uz extern. Definirea formei farmaceutice SUSPENSIONES SUSPENSII conform FR X.
Formularea suspensiilor: substana solid insolubil, vehicul, ageni de suspensie clasificare i
importan. Metode de preparare i exemple de suspensii (de uz intern i extern). Caractere,
control i conservare conform FR X:aspectul, mrimea particulelor, stabilitatea, ambalarea,
expedierea. Definirea i clasificarea unguentelor dup FR X i alte criterii. Formularea
unguentelor: substanele medicamentoase, excipieni i baze de unguente definiie, clasificare,
descriere, exemple. Fazele preparrii unguentelor: pregtirea bazei de unguent, dispersarea
substanei active n baza de unguent, ambalarea, etichetarea, expedierea. Exemple i prepararea
de unguente oficinale i magistrale unguent simplu, unguent cu oxid de zinc, unguente tip
soluie, suspensie, emulsie, polifazice, unguent cu glicerin. Caractere, control i conservare
conform FR X: aspectul, omogenitatea, pH-ul, ambalarea, expedierea, conservarea. Definirea
supozitoarelor conform FR X. Avantaje i dezavantaje. Clasificare conform FR X: rectale, vaginale,
uretrale. Formularea supozitoarelor: substanele active, excipienii folosii la prepararea
supozitoarelor clasificare, descriere, exemple. Metode de preparare a supozitoarelor conform
FR X: modelare manual prin presare prin topire i turnare n forme. Exemple i prepararea de
supozitoare cu glicerina (FR X), cu baza de buter, cu mas gelatinoas. Controlul, conservarea
conform FR X: aspect, uniformitatea masei, conservarea etc.
ANUL III
MODULUL IV. FORME FARMACEUTICE SOLIDE PULBERI I PILULE. Forma farmaceutica
PULVERES definiie conform FR X. Criteriile de clasificare a pulberilor: dup compoziie: - simple,
compuse, dup modul de ntrebuinare: uz intern, uz extern, dup modul de prescripie: oficinale,
magistrale, tipizate, dup modul de formulare: divizate, nedivizate, dup originea substanelor:
minerale, vegetale, obinute prin sintez, dup gradul de finee: groscioare, mijlocii, semifine, fine,
foarte fine, extrafine. Prepararea pulberilor: uscare, mrunire, pulverizare, cernere, amestecare,
divizare (rolul i importana lor). Reguli practice la prepararea pulberilor. Prepararea pulberilor
oficinale conform. FR X; pulberi magistrale: pulberi care dau amestec eutectic, pulberi cu densiti
diferite i uleiuri volatile, pulberi cu extracte, pulberi cu substane grase, pudre = pulberi divizate
extern. Prevederile FR X cu privire la controlul de calitate i conservare a pulberilor: omogenitate,
gradul de finee, uniformitatea masei, dozarea, conservarea. Enumerarea pulberilor preparate
industrial (tipizate). Forma farmaceutic CAPSULE definiie conform FR X. Clasificarea capsulelor:
capsule de hrtie, capsule medicamentoase: capsule amilacee, capsule gelatinoase. Condiii de
calitate i control, ambalarea i conservarea capsulelor. Forma farmaceutic GRANULATE definiie
conform FR X. Clasificarea lor dup tehnica de preparare: zaharuri granulate, granule acoperite.
Prepararea granulatelor: granulare pe cale uscat, granulare pe cale umed. Descrierea condiiilor de
calitate, control i conservare conform FR X. Forma farmaceutic - PILULAE conform FR IX, avantaje,
dezavantaje. Formularea pilulelor: substanele active, excipienii: condiiile excipienilor, clasificarea i
rolul lor. Prepararea pilulelor: modelare manual, picurare, turnare n tipare. Metoda de preparare
prin modelare cu ajutorul pilularului: obinerea masei pilulare, transformarea masei n magdaleon,
divizarea magdaleonului n pilule, rotunjirea i conspergarea lor, condiiile de calitate i conservare a
pilulelor: uniforme, omogene, gustul i mirosul, dezagregarea, coninutul n substane active,
conservarea. Prepararea pilulelor cu rezine i cu extracte.
MODULUL V. FARMACOTOXICOLOGIE. Principalele tipuri de reacii adverse: efect
secundar; efect toxic; efect cancerigen, efect mutagen, intoleran, toleran, dependen,
toxicomanie, efecte imunosupresoare, reacii adverse la ntreruperea administrrii
medicamentului, efecte asupra reproducerii i ftului. Mecanisme de producere:
mecanisme farmacodinamice, toxice, idiosincrazice, imunologice, dereglare down i up.
Nomenclatura medico-farmaceutic n conformitate cu normele naionale i internaionale
actuale. Tipuri de reacii adverse/ toxice: nefrotoxice, dermatotoxice, cardiotoxice,
hepatotoxice, ototoxice, neurotoxice, hematotoxice, mielotoxice, miotoxice. Mecanisme de
producere: supradoza de medicamente, interaciuni medicamentoase, tratamente
prelungite, stri fiziologice particulare, stri fiziopatologice: insuficien renal, hepatic,
cardiac, alte condiii, malnutriie, alcool, tabac, poluani, complian deficitar la terapie.
Cauzaliti/ etiologie: mecanisme de inducie i inhibiie enzimatic la nivel celular i
subcelular. Clasificarea tablourilor clinice i simptomatologice: salivaie, constipaie, diaree,
somnolen, sindrom depresiv, convulsii tonico-clonice, bronhospasm, aritmii, HTA, hTA,
stare confuzional, leucopenie, anemie, hemoliz, icter, steatoz, vertij, surditate, tremor,
prurit, eritem etc. Mecanisme de apariie: potenare, amplificare, efect cumulativ,
mecanism imunologic, down i up regulation. Modaliti terapeutice: ntreruperea
administrrii medicamentului, terapie simptomatic, de substituie i administrarea de
antidoturi, metode terapeutice adiionale: psihoterapie, terapie cognitiv-comportamental.
MODULUL VI. CHIMIA COMPUILOR FARMACEUTICI CU ACIUNI FIZIOLOGICE
DIVERSE. Structura chimic: nucleu organic, complexitate, importana farmaceutic a
substanelor, nucleu simplu sau compus. Complexitatea structurii chimice caracterul
radicalilor, valene, srurile care le formeaz. Obinere: prin sintez organic, extracie.
Structura chimic: linear, monociclic, policiclic, complex. Nucleul organic: structur,
reacii de sintez pentru obinerea nucleului. Clase: acizi monocarboxilici, aldehide i
cetone, medicamente din clasa alcoolilor, fenolilor, eterilor, derivai halogenai ai
hidrocarburilor, esteri i grsimi, nitroderivai, amine, amide, uretani, ureide, derivai
barbiturici, hidantoine, guanidine, hidroxiacizi, compui polihidroxicarbonilici, aminoalcooli,
feniletanolamine, sulfamide, derivai heterociclici, compui organometalici, glicozide,
alcaloizi etc. Strile de agregare a substanelor chimice organice definiie i descriere
(lichid, solid, gazoas). Rolul i importana solubilitii substanelor medicamentoase
organice n practica farmaceutic. Condiiile de puritate conform FR X. Principalele reacii
chimice de obinere a substanelor (sinteza, precipitare, neutralizare, oxidare etc.).
Antihistaminice, substane de contrast i explorare funcional, cardiotonice, vitamine,
hormoni, antibiotice, chimioterapice, sulfamide, diuretice, antihipertensive, antiastmatice,
antiulceroase, hipocolesterolemiante, antiparkinsoniene, bronholitice etc. Rolul lor n
organism reacii metabolice, reacii fiziologice. Aciunea farmacodinamic. Mecanism de
aciune central, pe receptori, local, sistemic, enzimatic, metabolic. Aciuni: expectorante,
diuretice, antihipertensive, dezinfectante etc. Factorii: externi (fizici i chimici), interni,
reacii posibile de degradare. Condiiile de conservare conform FR X: ferit de lumin, ferit
de umiditate, ferit de temperatur, ferit de aciunea microorganismelor.
MODULUL IX. FORME FARMACEUTICE SOLIDE COMPRIMATE I DRAJEURI. Forme
farmaceutice COMPRIMATE definiie conform FR X. Avantajele i dezavantajele comprimatelor.
Clasificarea comprimatelor. Formularea comprimatelor: substane medicamentoase. substane
auxiliare (excipieni): diluani, aglutinani, dezagregani, lubrefiani, etc. descriere i rol. Metodele de
preparare: comprimarea direct, comprimarea prin intermediul granulrii. Comprimatele de uz
special: comprimate bucale, sublinguale, vaginale, subcutane, efervescente. Caractere, control i mod
de conservare a comprimatelor conform FR X. Comprimate uzuale preparate industrial i folosite n
practica farmaceutic. Formele farmaceutice COMPRESSI OBDUCTI (drajeuri) conform FR X.
Avantajele i dezavantajele drajeurilor. Clasificarea drajeurilor: dup locul de aciune gastrosolubile,
enterosolubile, dup modul de preparare: drajeuri, comprimate acoperite prin comprimare,
comprimate filmate. Prepararea drajeurilor: metoda comprimrii substanei active cu ajutorul maini
de comprimat, drajefierea pe cale umed, drajefierea pe cale uscat, acoperirea cu pelicule. Condiiile
de calitate i conservare prevzute de FR X. Drajeuri uzuale ntlnite n practica farmaceutic.
Preparatele cu aciune modificat cedare modificat definiie. Avantajele acestor forme
farmaceutice. Condiiile pe care trebuie s le ndeplineasc substanele active pentru a putea fi
prelucrate. Preparatele cu aciune prelungit de uz oral; descriere i exemplificare.
MODULUL X. PREPARATE DERMO-COSMETICE I DE IGIEN. Preparatele
cosmetice definiie i rolul lor n meninerea tinereii. Scurt istoric al folosirii preparatelor
cosmetice din cele mai vechi timpuri. ngrijirea pielii sntoase pentru meninerea tinereii
i prevenirea formelor de mbtrnire. Clasificarea preparatelor pentru ngrijirea tenului:
creme, loiuni tonice, emulsii, pudre, mti etc. Clasificarea i descrierea tipurilor de ten:
normal, gras, uscat, mixt. Clasificarea cremelor cosmetice: grase, nutritive, de zi, de noapte,
hidratante etc. Prepararea unor creme uzuale cu rol nutritiv, demachiant, de ntreinere
etc. Tehnicile de preparare a formelor farmaceutice folosite la ngrijirea corpului: dizolvare,
emulsionare, suspendare. Preparatele folosite pentru ngrijirea minilor i picioarelor:
soluii, creme, emulsii, pudre etc. Prepararea formelor farmaceutice pentru ngrijirea
minilor i picioarelor: soluii, creme, unguente i etc. Clasificarea i descrierea preparatelor
pentru ngrijirea corpului: soluii, emulsii, unguente, creme, pudre etc. Prepararea formelor
farmaceutice pentru ngrijirea corpului: dezodorizante, antisudorifice, preparate pentru
ngrijirea prului i a pielii capului. preparate antisolare i pentru bronzare.
Lista competenelor curriculumului
asistent medical de farmacie
Aprobate prin OMEdC nr. 5042/27.09.2005
Pentru fiecare din cele 31 de module cuprinse n curriculum sunt stabilite
competene specifice, n total 116. Dintre acestea, se vor alege competenele
specifice utilizate la elaborarea proiectului de absolvire, n funcie de tema aleas.
1. Definete obiectul tehnologiei farmaceutice i a conexiunilor cu celelalte
discipline, analizeaz evoluia medicamentului i actului farmaceutic.
2. Explic noiunile de remediu, medicament i forma farmaceutic.
3. Descrie modul de prescriere, preparare i eliberare a medicamentului din farmacie.
4. Descrie principalele operaii generale si specifice farmaceutice.
5. Efectueaz anamneza utiliznd termenii medicali adecvai.
6. Identific i numete modificrile observate la inspecia general
7. Recunoate manifestrile cauzate de diferite afeciuni
8. Analizeaz noiunile generale despre plantele medicinale
9. Descrie prile de plante medicinale utilizate n terapeutic
10. Explic metodele tehnologiei de obinere a produselor vegetale
11. Descrie formularea soluiilor medicamentoase i a solvenilor.
12. Clasific i prepar soluii medicamentoase
13. Definete i prepar soluii administrate pe mucoase.
14. Enumer metodele de extracie din produsele vegetale.
15. Analizeaz combinaiile chimice cu aciune farmaceutic a elementelor din
tabelul lui Mendeleev.
16. Descrie aspectele fizicochimice ale compuilor anorganici farmaceutici.
17. Explic aciunea farmaceutic a combinaiilor chimice anorganice.
18. Descrie noiunile de farmacologie general (forme medicamentoase,
compoziie etc.)
19. Explic noiunile de farmacocinetic ( absorbia, metabolizarea, eliminarea)
20. Descrie aciunea, efectele i mecanismele de aciune ale medicamentelor
21. Explic reaciile adverse i incompatibilitile
22. Analizeaz noiunile generale despre glucide, poliuronide i heterozide
23. Recunoate uleiurile volatile i plantele din care provin
24. Stabilete importana vitaminelor pentru sntate i numete plantele din
care provin
25. Specific originea lipidelor i modul lor de obinere
26. Descrie diferitele tipuri de alcaloizi
27. Demonstreaz bazele farmacocinetice ale unui medicament
28. Determin bazele farmacodinamice i farmacoterapeutice ale medicamentelor
29. Identific bazele farmacotoxicologice
30. Indic farmacografia unui medicament
31. Clasific medicamentele n funcie de mecanismul i locul de aciune
32. Specific bazele unei recomandri
33. Explic noiunea de form farmaceutic steril i respect normele de
asepsie conform standardelor n vigoare.
34. Descrie formele farmaceutice injectabile i perfuzabile.
35. Descrie metodele de preparare a soluiilor oftalmice colire n industria farmaceutic.
36. Enumer clasele de substane organice cu aciune pe sistemul nervos central
37. Caracterizeaz substanele din punct de vedere fizico-chimic
38. Descrie structura chimic a substanelor organice cu aciune pe sistemul
nervos central
39. Clasific substanele n funcie de aciunea asupra sistemului nervos central
40. Prezint aciunea farmacodinamica a substanelor
41. Precizeaz condiiile de conservare i pstrare
42. Precizeaz rolul plantelor medicinale n fitoterapie
43. Explic metodele de obinere a preparatelor farmaceutice prin extracia
produselor vegetale
44. Descrie efectele fiziologice i terapeutice ale principiilor active din plantele medicinale
45. Descrie i clasific soluiile coloidale.
46. Enumera i aplic tehnicile de preparare a formelor farmaceutice - emulsii i suspensii
47. Descrie i clasific unguentele i supozitoarele ca sisteme eterogene.
48. Definete i aplic tehnicile de preparare a formelor farmaceutice - pulberi
49. Identific i descrie formele farmaceutice sub form de capsule i granulate
dup FR X
50. Definete i aplic tehnicile de preparare a formelor farmaceutice pilule
51. Identific i definete principalele tipuri de reacii adverse produse de medicamente
52. Analizeaz tipurile de reacii adverse/ toxice n conformitate cu normele acceptate
53. Descrie elemente clinico-terapeutice conexe tipurilor de reacii adverse
54. Clasific substanele chimice organice n funcie de structur
55. Descrie substanele farmaceutice organice din punct de vedere fizico-chimic
56. Analizeaz substanele organice n funcie de aciune
57. Explic aciunea substanelor cu un anumit nucleu organic
58. Specific condiiile de conservare
59. Definete formele farmaceutice comprimate.
60. Descrie formele farmaceutice numite comprimate acoperite drajeuri.
61. Studiaz formele farmaceutice solide cu aciune modificat.
62. Clasific preparatele pentru ngrijirea feei.
63. Prepar forme farmaceutice pentru ten.
64. Descrie preparatele pentru ngrijirea corpului.
65. Prepar forme farmaceutice pentru ngrijirea corpului.
Partea I
GHIDUL
Examenului de absolvire 2017
calificarea profesional:
asistent medical de farmacie
Proba practic
Teme pentru proba practic
Model de evaluare prob practic
PROBA PRACTIC
Teme pentru examen de absolvire 2017
1. Acetilcisteina
2. Acid acetilsalicilic
3. Aciunile i indicaiile tranchilizantelor
4. Ambroxol
5. Amoxicilina
6. Ampicilina
7. Augmentin
8. Avantajele, dezavantajele preparatelor injectabile
9. Badijonaj bucal
10. Bi oculare
11. Benzilpenicilina
12. Bromhexin
13. Cafeina
14. Capsule monografia FRX
15. Carbonat acid de sodiu
16. Ciprofloxacina
17. Claritromicina
18. Clasificarea perfuziilor dup scopul terapeutic
19. Codeina
20. Comprimate avantaje, dezavantaje
21. Comprimate descriere conform FRX
22. Comprimate monografia FRX
23. Cotrimoxazol (sulfametoxazol+trimetoprim)
24. Dextrometorfan
25. Dezagregarea comprimatelor FR X
26. Dezagregarea capsulelor - FR X
27. Diazepam
28. Diferene ntre perfuzii i medicamente injectabile
29. Digoxina (glicozizi cardiotonici)
30. Dizolvarea i omogenizarea - operaii ale preparrii soluiilor
31. Doxiciclina
32. Drotaverina
33. Emulsii monografia FRX
34. Emulsii medicamentoase - monografie FR X
35. Enalapril (IEC)
36. Erdosteina
37. Eritromicina
38. Extract de Ginkgo biloba Tanakan
39. Fazele preparrii unei soluii magistrale - enumerare i descrierea unei faze
40. Fenobarbital
41. Fenomene de instabilitate a emulsiilor
42. Fenomene de instabilitate a suspensiilor
43. Fenoximetilpenicilina
44. Forme farmaceutice administrate pe mucoasa nazal
45. Forme farmaceutice administrate pe mucoasa otic
46. Furazolidona
47. Gentamicina
48. Ketotifen
49. Metamizol (noraminofenazona)
50. Metoclopramid
51. Nifedipina
52. Nistatina
53. Nitroglicerina
54. Oculoguttae monografia FRX
55. Omeprazol
56. Otoguttae monografia FRX
57. Oxacilina
58. Pantoprazol
59. Papaverina
60. Paracetamol
61. Pasta cu ap
62. Picturi administrate pe mucoasa ocular monografia FRX
63. Picturi pentru ochi monografia FRX
64. Preparat oficinal pulberea Dover
65. Preparat oficinal pulberea laxativ efervescent
66. Pulberi definiie , clasificare
67. Pulberi monografia FR X
68. Pulberi - principalele etape ale preparrii
69. Pulberi medicamentoase definiie, clasificare
70. Rhinoguttae monografia FRX
71. Sirop simplu
72. Siropuri definiie, clasificare
73. Soluia alcoolic de iod iodurat
74. Soluie de colargol
75. Soluie de lactat de etacridin (rivanol)
76. Soluii monografie general FRX
77. Soluii alcoolice soluia alcoolic de iod iodurat
78. Soluii alcoolice alcoolul etilic: monografii FR X
79. Soluii apoase medicamentoase definiie, clasificare
80. Soluii cu solveni anhidri ulei de floarea soarelui: monografii FR X
81. Soluii injectabile avantaje, dezavantaje
82. Soluii injectabile biofarmacie i biodisponibilitate
83. Soluii injectabile definiie, clasificare
84. Soluii injectabile lipsa particulelor insolubile
85. Soluii perfuzabile avantaje, dezavantaje
86. Soluii perfuzabile definiie, clasificare
87. Soluii perfuzabile definiie, preparare conform FRX
88. Soluii uleioase medicamentoase uleiul de floarea soarelui
89. Sterilitatea colirelor
90. Sterilizarea cu cldur uscat (FRX)
91. Sterilizarea cu gaz (FRX)
92. Sterilizarea cu vapori de ap sub presiune ( FRX)
93. Sterilizarea la autoclav
94. Sterilizarea prin filtrare (FRX)
95. Supozitoare avantaje, dezavantaje
96. Supozitoare definiie, descriere, aspect, comportament topire/dizolvare
97. Supozitoare monografia FRX
98. Supozitoare vaginale preparare n farmacie
99. Suspensii avantaje i dezavantaje
100. Suspensii medicamentoase monografie FR X
101. Trimebutina
102. Trimetazidina
103. Unguente definiie, preparare FRX
104. Unguente simple
105. Vitamina A
106. Vitamina B6
107. Vitamina C
108. Vitamina E
109. Vitamina K
MODEL DE EVALUARE PROB PRACTIC
Obiectiv evaluat Tehnica / procedura Punctaj
~ A enunat corect i complet definiia formei
farmaceutice
1
~ A descris i identificat corect i complet forma
farmaceutic
~ Calea de administrare
1
~ A enunat corect avantajele i dezavantajele formei
farmaceutice
1) Tehnica
~ Prepararea formei farmaceutice conform FRX
farmaceutic 1
~ Enumerarea substanelor auxiliare i descrierea lor
~ A evideniat caracteristicele i controlul calitii
1
~ Depozitare, expediie, transport
~ Biodisponibilitatea substanelor medicamentoase din
forma farmaceutic
1
~ Exemplificarea reetelor magistrale (acolo unde este
cazul)
~ ncadrarea medicamentului n grupa terapeutic 1
~ Indicaii
1
~ Contraindicaii
2) Farmacoterapie
~ Precauii
1
~ Atenionri
~ Posologie doze i mod de administrare 1
~ Reacii adverse 1
Total puncte 10
Partea a II-a
Ghidul
Examenului de absolvire 2017
calificarea profesional:
asistent medical de farmacie
Proba Scris
Grile cu itemi de evaluare
Rspunsuri
GRILE CU ITEMI DE EVALUARE
ANUL I - Modulul V.
Nr.
Propedeutic farmaceutic i operaii generale n practica farmaceutic
crt.
Farm. Berechet (Nanu) Mirela Elena, Farm. Iulia Bi Itemi de evaluare
1. O substan delicvescent:
a) absoarbe vaporii de ap din atmosfer
b) se dizolv n propria ap de cristalizare
c) este incolor i inodor
d) pierde ap de cristalizare
2. Conform FRX la loc rcoros nseamn:
a) 2-8C
b) 8-15C
c) 15-25C
d) 30-40C
3. Recipientele bine nchise (FRX):
a) evit contaminarea cu vapori
b) evit contaminarea cu microorganisme
c) evit contaminarea cu gaze
d) evit contaminarea cu lichide i solide
4. O linguri corespunde la un volum aproximativ de:
a) 5 ml apa
b) 15 ml apa
c) 20 ml apa
d) 50 ml apa
5. Etichetele pentru preparatele de uz extern au culoare:
a) neagr cu margini albe
b) alb cu margini negre
c) roie
d) albastr
6. Ce forma farmaceutic are cea mai mare biodisponibilitate?
a) soluia
b) comprimatul
c) capsula
d) suspensia
7. Dup specificul activitii farmaciile NU pot fi:
a) de circuit deschis
b) de circuit nchis
c) comunitare
d) de circuit continuu
8. Farmaciile de circuit nchis se gsesc n:
a) centre comerciale
b) gri
c) spitale
d) apropierea spitalelor
9. n farmacie nu exist:
a) oficina
b) receptura
c) spaiu de fumat
d) depozit
10. Oficina este:
a) ncperea accesibil pacienilor
b) ncperea n care se prepar preparatele oficinale
c) locul unde se pstreaz FRX
d) ncperea oficial de depozitare a surplusului de medicamente
11. Etichetele pentru preparatele de uz intern au culoare:
a) neagr cu margini albe
b) alb cu margini negre
c) roie
d) albastr
12. Receptura este:
a) ncperea n care se face recepia medicamentelor
b) ncperea n care se elibereaz reetele compensate i gratuite
c) ncperea n care se prepar medicamentele magistrale
d) ncperea n care se consiliaz pacientul
13. Substanele toxice i stupefiante se pstreaz la:
a) Venena
b) Separanda
c) loc accesibil pacientului
d) nu necesit spaiu special de depozitare
14. Substanele puternic active se pstreaz la:
a) Venena
b) Separanda
c) loc accesibil pacientului
d) nu necesit spaiu special de depozitare
15. FRX reprezint:
a) nomenclatorul de medicamente din Romnia
b) Organizaia Farmacitilor din Romnia
c) Farmacopeea Romn ediia X
d) Farmacopeea Romn prima ediie
16. Medicamentul (OMS):
a) orice substan chimic sau produs utilizat sau destinat a fi utilizat n
vederea modificrii sau explorrii unui sistem fiziologic sau a unei
stri patologice, n interesul subiectului cruia i este administrat
b) orice substan sau produs vegetal utilizat sau destinat a fi utilizat n
vederea modificrii sau explorrii unui sistem fiziologic sau a unei
stri patologice, n interesul subiectului cruia i este administrat
c) orice substan sau produs utilizat sau destinat a fi utilizat n vederea
modificrii sau explorrii unui sistem fiziologic sau a unei stri
patologice, n interesul subiectului cruia i este administrat
d) orice substan sau produs neutilizat sau nedestinat a fi utilizat n
vederea modificrii sau explorrii unui sistem fiziologic sau a unei
stri patologice, n interesul subiectului cruia i este administrat
17. DCI reprezint:
a) denumirea chimic internaional a substanei active
b) denumirea comun internaional a substanei active
c) documentaia comun internaional de care are nevoie o substan
activ pentru a fi aprobat
d) diminutivul comun internaional care uureaz globalizarea
substanei active
18. Dup modul de formulare, medicamentele sunt:
a) oficinale
b) stupefiante
c) oficiale
d) toxice
19. Medicamentele magistrale:
a) se prepar n industrie
b) se prepar n oficina
c) se prepar n receptura
d) se prepar n buctrie
20. Scopul amestecrii este:
a) reducearea dimensiunii particulelor
b) solubilizarea substanei active
c) omogenizarea formelor farmaceutice
d) sterilizarea formelor farmaceutice
21. Cte site oficializeaz FRX?
a) 8
b) 9
c) 5
d) 10
22. Ex tempore presupune:
a) prepararea medicamentului nainte de administrare
b) perioada de valabilitate foarte mare, de minim 10 ani
c) prepararea medicamentului dup administrare
d) prepararea medicamentului doar n farmacie
23. [Link] invocaie nseamn:
a) reet
b) receptur
c) recepie
d) recipe (n limba latin)
24. OTC-urile sunt:
a) medicamente care au nevoie de reet special pentru a fi eliberate
b) medicamente care se pot elibera la cerere fr reet
c) medicamente care se administreaz doar intern
d) medicamente care se administreaz doar extern
25. Prile unei reete sunt urmtoarele, cu excepia:
a) antet
b) prescripia
c) subscripia
d) suprascripia
26. Intravaginal este o cale de administrare:
a) parenteral
b) intern
c) extern
d) per os
27. Conform FRX la temperatura camerei nseamn:
a) 2-8C
b) 8-15C
c) 15-25C
d) 30-40C
28. Pe ambalajul medicamentelor industriale sunt obligatorii urmtoarele
elemente, cu excepia:
a) termenului de valabilitate
b) denumirea substanei medicamentoase
c) parafa medicului prescriptor
d) numrul lotului de fabricaie
29. Reeta:
a) nu are valoare de act legal
b) reprezint indicaia scris a farmacistului ctre medic
c) conine modul de administrare i durata tratamentului
d) ntotdeauna conine un singur medicament
30. De la administrare pn la apariia efectului farmacodinamic, medicamentul strbate:
a) o faza
b) 2 faze
c) 3 faze
d) 4 faze
31. n farmaciile de circuit deschis medicamentele se pot elibera:
a) numai pe baz de prescripie
b) la cerere, dar din categoria psihotropelor
c) pe baz de prescripie medical
d) pe condici de prescripie
32. Precizai varianta corect n ceea ce privete calea parenteral:
a) nu necesit personal calificat
b) presupune administrarea injectabil i perfuzabil
c) necesit corectarea gustului i mirosului
d) presupune administrarea n picturi
Bibliografie
1. Berechet (Nanu) Elena Mirela note de curs
2. Cristea A.N., Tratat de farmacologie, ed. I, Ed. Medical Bucureti, 2006.
3. Cristea A.N., Farmacie clinic, vol. I, Ed. Medical Bucureti, 2006
4. Cristea A.N., Farmacologie general, Ed. Didactic i Pedagogic, 1998
5. Dobrescu D. i colab., MEMO MED 2009, Memorator de medicamente,
Ghid farmacoterapic, ed. a XV-a, Ed. Minesan Bucureti, 2002.
6. Dobrescu D., Farmacoterapie practic, Ed. Medical Bucureti, 1989
7. *** Manualul Merk edita a XVIII-a, Ed. All Bucureti. 2009
8. Popovici I., Lupuleasa D., Tehnologie Farmaceutic, vol. I, Ed. Polirom, 2001
9. Rusu V., Dicionar Medical, Ed. Medical Bucureti, 2000.
10. Stnescu U., Miron A., Hncianu M., Aprotosoaie C., Plante Medicinale de la A la Z;
monografii ale produselor de interes terapeutic, vol I, Ed. Gr. T. Popa Iai, 2004.
11. Stnescu U., Miron A., Hncianu M., Aprotosoaie C., Plante Medicinale de la A la Z;
monografii ale produselor de interes terapeutic, vol II, Ed. Gr. T. Popa Iai, 2004.
12. *** Farmacopeea Romn, ed. a X-a, Ed. Medical Bucureti, 1993.
Nr. ANUL I - Modulul VII.
crt. Farmacognozie general
Farm. Sajin Ana Maria, Farm. Iulia Bi Itemi de evaluare
33. Opiul este un produs natural care reprezint:
a) o rezin extras din capsulele de papaver somniferum.
b) latexul concretizat recoltat de la capsulele de mac imature.
c) extractul din partea aerian a macului ajuns la maturitate.
d) latexul de la specia Papaver rhoeas.
34. Produsul Secale cornutum reprezint:
a) hifele ciupercii Claviceps purpurea
b) fructele speciei Secale cereale
c) sporii ciupercii Claviceps purpurea
d) scleroii speciei Claviceps purpurea
35. Care din produsele vegetale provin de la Rosa canina:
a) Rosae fructus
b) Cynosbati fructus
c) Rosae folium
d) Carvi fructus
36. Opium se obine prin incizarea capsulelor de mac imature ale plantei:
a) Papaver bracteatum
b) Papaver somniferum
c) Papaver orientale
d) Papaver rhoeas
37. Denumirea popular a speciei Humulus lupulus este:
a) Mutulic
b) Lupoaic
c) Mselari
d) Hamei
38. Sub ce forme nu este folosit n terapeutic produsul Hyperici herba?
a) soluie injectabil
b) comprimate
c) pulbere pentru infuzii
d) unguente
39. De la care specie se recolteaz frunzele de mtrguna?
a) Datura innoxia
b) Datura stramonium
c) Hyoscyamus niger
d) Atropa belladonna
40. Recoltarea produselor vegetale de tip folium se face :
a) dimineaa
b) seara
c) pe timp noros
d) nainte de nflorire
41. Recoltarea scoarelor nu se face prin:
a) secionare longitudinal
b) secionare transversal
c) incizare
d) ciupire
42. Produsul vegetal Ginseng radix se recolteaz n:
a) primul an de vegetaie
b) al 4-5 an de vegetaie
c) al doilea an de vegetaie
d) imediat dup nflorire
43. Care parte de plant nu face parte din categoria organelor subterane:
a) radix
b) fructus
c) bulbus
d) tuber
44. Care din afirmaiile referitoare la produsul vegetal este adevrat:
a) reprezint organul plantei supus unor prelucrri, uscat dup
recoltare i folosit la prepararea de medicamente
b) reprezint organul plantei care imediat dup recoltare este utilizat
c) reprezint partea de plant care se usuc i se administreaz
d) reprezint substana cu efect terapeutic
45. Afirmaia corect referitoare la principiul activ este:
a) substana introdus n corpul plantei cu efect terapeutic
b) substana toxic care exist n produsul vegetal
c) substana sintetizat de plant
d) substana chimic sintetizat de organismul animal sau vegetal cu
aciune terapeutic
46. Care afirmaie nu este adevrat referitoare la principiul activ:
a) este localizat n anumite organe
b) este depozitat n esuturi nespecializate
c) se gsete n cantiti diferite n diverse organe
d) funcie de localizarea lui se recolteaz anumite organe
47. Care din urmtorii factori nu influeneaz coninutul n principii active:
a) factorii de clim
b) factorii interni
c) factorul de cretere
d) structura solului
48. Urmtoarea afirmaie referitoare la recoltarea florilor nu este adevrat:
a) recoltarea florilor se face dup ofilire
b) recoltarea se face la deplin maturitate
c) recoltarea se face prin strunjire
d) recoltarea florilor se poate face i n stadiul de boboc
49. Partea aerian a plantei se poate recolta:
a) toamna
b) primvara devreme
c) la nceputul nfloririi sau la deplina maturitate a florii
d) dup perioada de nflorire
50. Care din urmtoarele afirmaii nu este adevrat:
a) fructele se recolteaz imature, nainte de coacere, pentru prevenirea
pierderilor prin scuturare
b) fructele se recolteaz la completa maturitate
c) fructele se pot recolta manual sau mecanizat
d) fructele se pot recolta prin ciupire i strunjire
51. Urmtoarele afirmaii referitoare la scoar nu sunt adevrate:
a) scoar reprezint totalitatea esuturilor extreme cuprinse ntre
suber i cambiu
b) sunt desprinse de pe ramurile tulpinilor sau de pe rdcinile unui
arbust sau arbore
c) se recolteaz cnd tulpinile i rdcinile sunt lignificate
d) se recolteaz prin incizare
52. Urmtoarea afirmaie referitoare la uscare este fals:
a) este procesul de ndeprtare a apei din produsele proaspt recoltate
b) reprezint un proces de stopare a proceselor fermentative
c) reprezint un proces de accelerare a proceselor fermentative
d) uscarea se poate face natural sau artificial
53. Gsii afirmaia adevrat:
a) plantele toxice se usuc mpreun cu cele puternic mirositoare
b) plantele cu frunze i flori colorate se pot usca prin expunere la soare
c) uscarea este un procedeu care oprete procesele fermentative din produse
d) uscarea artificial se face n aer liber, la soare
54. Dintre afirmaiile referitoare la uscarea n vid, nu este adevrat urmtoarea:
a) se face n etuve din font cu pereii rezisteni, prevzute cu pompe de vid
b) se utilizeaz pentru produsele cu coninut n uleiuri volatile
c) nclzirea se face la 70-90 grade Celsius
d) nclzirea se realizeaz electric sau cu raze infraroii
55. Urmtoarea afirmaie este adevrat:
a) excesul de umiditate poate duce la formarea de principii active mai puternice
b) deficitul de umiditate duce la alterarea produsului vegetal
c) excesul de umiditate duce la formarea de compui mai puin activi i chiar toxici
d) nu exist norme care s reglementeze coninutul de ap n produsele vegetale
56. Din urmtoarele afirmaii referitoare la sortare una este fals:
a) sortarea const n ndeprtarea esuturilor externe cu ajutorul cuitelor
b) sortarea reprezint ndeprtarea corpurilor strine, a impuritilor din plant
c) prin sortare se elimin prile brunificate, lignificate i putrezite
d) la sortare se detaeaz impuritile strine de planta productoare
57. Pe ambalajele produselor nu se regsete:
a) denumirea produsului (n limba romn i latin)
b) greutatea brut i net
c) semnul avertizor cap de mort pe produsele toxice
d) numele recoltatorului i locul recoltrii
58. Produsul vegetal Menthae folium se recolteaz prin:
a) culegerea frunzelor prin ciupire
b) tierea prii aeriene, uscare i strunjirea frunzelor de pe tulpin
c) scuturare
d) decorticare
59. Recoltarea produsului Myrtilli fructus se face:
a) prin sacrificarea plantei
b) cu ajutorul unor piepteni speciali a fructelor la deplin maturitate
c) mecanizat
d) prin scuturarea plantei
60. Pentru recoltarea scoarei de pe rdcini:
a) se taie planta
b) se sacrific planta
c) se decortic i se usuc
d) se scindeaz doar o parte din rdcin
61. Pentru a se obine principiul activ antrachinonic din Frangulae cortex,
produsul vegetal trebuie:
a) s fie meninut 1 or la temperatur constant
b) s fie aezat n atmosfer de vapori timp de 10 minute
c) s fie inut 1 or la 100 grade Celsius sau 1 an la conservat
d) s fie presat nainte de utilizare
62. Referitor la produsul Sinapis nigrae semen urmtoarea afirmaie nu este adevrat:
a) prin zdrobire i sfrmare se degaj miros picant, caracteristic
b) alil-senevolul degajat la umectare are efet revulsiv
c) principiul activ se obine prin hidroliza enzimatica din sinigrozida
d) se poate pstra i conserva timp ndelungat, fr a se pierde din
principiile active
Bibliografie
1. Viorica Istudor Farmacognozie general, Farmacognozie, fitochimie,
fitoterapie vol. I Ed. Medicala, Bucureti, 1998, pag. 3-42
2. Marian Ni, Laureniu Dinu Farmacognozie general Ed. AIUS, Craiova, 2009
3. Sajin Ana-Maria Note de curs
ANUL I - Modulul VII.
Nr.
Farmacognozie general
crt.
Farm. Rou (Voicu) Andreea Itemi de evaluare
63. Urmtoarea plant medicinal nu face parte din familia Asteraceae:
a) Calendula officinalis
b) Arnica montana
c) Cynara scolymus
d) Salvia officinalis
64. Denumirea corect n limba romn pentru Calendulae flos este:
a) Galbenele
b) Flori de glbenele
c) Mueel
d) Flori de mueel
65. Urmtoarea plant medicinal nu face parte din familia Labiatae:
a) Mentha piperita
b) Melissa officinalis
c) Taraxacum officinale
d) Salvia officinalis
66. Urmtorul enun despre plantele aromatice este fals:
a) iniial sub aceast denumire erau definite doar condimentele
b) fac parte din categoria plantelor utilitare
c) conin pe lng alte substane active, un ulei volatil, cu miros aromat
d) n prezent se utilizeaz doar n industria farmaceutic
67. Este drog vegetal colectiv:
a) Tiliae flos
b) Liquiritiae radix
c) Allii cepae bulbus
d) Frangulae cortex
68. Plantaginis folium reprezint frunzele de ptlagin recoltate de la
urmtoarele specii de ptlagin, cu excepia:
a) Plantago lanceolata
b) Plantago psyllum
c) Plantago media
d) Plantago major
69. Denumirea produsului Liquiritiae radix mundata include pe lng denumirea
speciei, organul de plant utilizat i:
a) modul de prelucrare al rdcinii
b) particulariti de culoare ale rdcinii
c) principiul activ din rdcin
d) particulariti de conservare a rdcinii
70. n cazul urmtorului produs vegetal denumirea sa nu are nici o legtur cu
specia productoare:
a) Opium
b) Hedere folium
c) Calendulae flos
d) Menthae folium
71. n studiul farmacognoziei se utilizeaz urmtoarele criterii de clasificare a
produselor vegetale, cu excepia:
a) morfologic
b) farmacodinamic
c) farmacotoxicologic
d) chimic
72. n urmtoarea situaie nu exista risc de confundare a speciilor n etapa de recoltare:
a) confundarea frunzelor de Digitalis lanata (glicozide cardiotonice) cu
cele de Plantago lanceolata (mucilagii)
b) confundarea rdcinilor de Atropa belladonna (alcaloizi -
hiosciamina) cu cele de Althaea officinalis (mucilagii, amidon)
c) confundarea fructelor speciei Pimpinella anisum cu cele ale speciei
Conium maculata (cucuta)
d) confundarea florilor de Matricaria chamomilla cu cele ale speciei
Calendula offiicnalis
73. Urmtorul enun privind recoltarea produselor vegetale este fals:
a) produsele cu uleiuri volatile se recolteaz dimineaa
b) florile de mueel se recolteaz cnd florile ligulate sunt dispuse
orizontal
c) recoltarea se poate face i pe ploaie
d) fructele se culeg la deplina lor maturitate (excepie unele fructe
dehiscente)
74. Urmtorul enun privind cantitatea de harpagozid sintetizat de
Harpagophytum procumbes n cultur este adevrat:
a) este mai mare fa de cantitatea sintetizat de speciile spontane
b) este mai mic (infim) fa de cantitatea sintetizat de speciile spontane
c) este egal cu cantitatea sintetizat de speciile spontane
d) n cultur nu mai sintetizeaz harpagozida
75. Strujirea este o tehnic de recoltare a:
a) frunzelor
b) rdcinilor
c) scoarelor
d) fructelor
76. Procesul fermentativ n scopul formrii principiilor active este urmrit n
cazul urmtoarelor produse vegetale, cu excepia:
a) Cacao semen,
b) Vanillae fructus,
c) Theae sinensis folium
d) Menthae folium
77. Urmtoarele produse vegetale prin uscare i conservare capt miros
caracteristic, cu excepia:
a) Belladonnae folium
b) Valerianae radix
c) Meliloti herba
d) Iridis rhizoma
78. Urmtorul enun privind uscarea produselor vegetale este fals:
a) temperatura de uscare se alege n funcie de caracteristicile
principiilor active
b) produsele vegetale cu miros puternic (rdcina de valerian) se
usuc separat .
c) plantele cu principii active toxice se usuc n vecintatea celor anodine
d) uscarea are drept scop ndeprtarea excesului de ap care creeaz
mediul favorabil pentru: accelerarea proceselor enzimatice de
hidroliz i oxidare, nchiderea culorii, dezvoltarea mucegaiurilor
79. Procedeul de uscare care conduce la cele mai bune rezultate este:
a) uscarea la soare
b) uscarea n vid
c) uscarea artificial
d) liofilizarea
80. Produsele vegetale se prezint sub urmtoarele forme, cu excepia:
a) In toto
b) Solutions
c) Conccissum
d) Pulveratum
81. Gustul amar al produselor vegetale nu este determinat de:
a) principii amare
b) heterozide cardiotonice
c) unii alcaloizi
d) carotenoide
82. Gustul astringent al produselor vegetale este determinat de:
a) taninuri
b) flavonoide
c) antraderivati
d) saponozide
83. Perforaiile ce apar pe frunz cnd aceasta este privit n transparen sunt
caracteristice urmtoarei specii:
a) mueel
b) suntoare
c) cire
d) tei
84. Care produse vegetale se utilizeaz n terapie de la specia Crataegus monogyna?
a) rdcini, frunze, flori
b) frunze, flori, fructe
c) semine, flori, fructe
d) rdcini, flori, fructe
Bibliografie
1. Ciulei I., Grigorescu E., Stnescu U., Plante medicinale, fitochimie si
fitoterapie, volumele I, II, Ed. Medicala, Bucureti 1993
Nr. ANUL I - Modulul VIII.
crt. Forme farmaceutice ca sisteme disperse, omogene
Farm. Berechet (Nanu) Mirela Elena Itemi de evaluare
85. FRX prevede prepararea soluiilor prin:
a) suspendarea substanei medicamentoase n solvent
b) dizolvarea substanei medicamentoase n solvent
c) emulsionarea substanei medicamentoase n solvent
d) filtrarea substanei medicamentoase n solvent
86. Acidul tartric din formula soluiei de clorhidrat de bromhexin 0.2% are rolul de:
a) a menine un pH acid ntre 2,5-3,5
b) a menine un pH acid ntre 10-11,5
c) a menine un pH bazic ntre 12,2-13,4
d) a menine un pH bazic ntre 3,5-4,5
87. Aqua destillata (FRX)
a) prezint 3 monografii (una simpl, una pentru preparatele injectabile
i una pentru colire)
b) aqua destillata ad injectabil se depoziteaz n recipiente bine nchise
c) este cel mai puin utilizat solvent din tehnica farmaceutic
d) aqua destillata ad injectabilia se depoziteaz n recipiente etan
88. Limonada efervescent:
a) se prepar n cantiti mari i se conserv cel puin 6 luni
b) este compus din 2 soluii, una are caracter acid i una alcalin
c) limonada Roge
d) soluie oficinal uleioas
89. Apele aromatice:
a) sunt forme farmaceutice stabile la aciunea oxigenului i a luminii
b) au monografie n FRX
c) au monografie n FRIX
d) nu necesit adugarea de conservani
90. Siropul de codein se pstreaz la :
a) fiind o substan anodin nu conteaz locul de depozitare
b) frigider
c) Separanda
d) Venena
91. Solventul utilizat pentru formularea tincturilor este:
a) glicerina
b) alcoolul
c) uleiul de parafin
d) uleiul de floarea soarelui
92. Soluia de fenosept (borat de fenilmercur) se utilizeaz ca:
a) expectorant
b) antitusiv
c) conservant
d) antispastic
93. Soluia de alcool diluat se obine prin adugarea peste alcoolul concentrat de:
a) ap distilat
b) alcool de 10
c) glicerin
d) ulei de floarea soarelui
94. Metoda per descensum presupune :
a) administrarea ntregii cantiti de medicament dimineaa
b) administrarea ntregii cantiti de medicament pe stomacul gol
c) reconstituirea formei farmaceutice nainte de administrare
d) un scule de tifon suspendat la partea superioar a soluiei
95. Cnd este specificat alcool diluat, se folosete :
a) alcool 96
b) alcool 70
c) alcool 50
d) alcool 10
96. Pentru la rece FRX prevede:
a) 2-8C
b) 8-15C
c) 15-25C
d) 30-40C
97. Uleiul de parafin este:
a) obinut prin fermentarea unor lichide care conin zahr
b) de origine vegetal
c) de origine mineral
d) de origine animal
98. Siropul simplu conine:
a) 60% zahr
b) 10% zahr
c) 64% zahr
d) 25% zahr
99. Care sirop nu este oficinal?
a) siropul de tolu
b) siropul de mtrgun
c) siropul de ptlagin
d) siropul de codeine
100. Care soluie a iodului NU conine alcool?
a) soluia Lugol
b) tinctura de iod
c) alcoolul iodat
d) soluia alcoolic de iod iodurat
101. Care dintre soluii este oficinal?
a) apa oxigenat
b) soluia alcoolic de iod iodurat
c) soluia conservant
d) soluia apoas de iod iodurat
102. Etichetele pentru soluiile de uz intern au culoare:
a) neagr cu margini albe
b) alb cu margini negre
c) roie
d) albastr
103. Cate exemple de erine oficinale exist?
a) 1
b) niciunul
c) 3
d) 2
104. Helianti oleum neutralizatum:
a) NU se poate folosi la formularea erinelor
b) NU se poate folosi la preparate parenterale
c) este un lichid limpede, vscos uor solubil n ap
d) este un lichid limpede, vscos, cu miros caracteristic
105. Soluia de nafazoliz are aciune:
a) laxativ
b) antidiareic
c) vasoconstrictor i decongestiv local
d) diuretic
106. Care este singura soluie uleioas din FRX?
a) soluia uleioas de vitamina C
b) soluia uleioas de vitamina E
c) soluia uleioas de vitamina A
d) soluia uleioas de vitamina K
107. Soluia oficinal de camfor conine:
a) ulei de parafin
b) glicerin
c) ap
d) alcool
108. Soluia alcoolic de trinitat de gliceril 1%:
a) se administreaz intramuscular lent
b) se administreaz subcutanat
c) se administreaz intrarectal
d) se administreaz sublingual
109. Metoda ex tempore presupune:
a) administrarea ntregii cantiti de medicament dimineaa
b) administrarea ntregii cantiti de medicament pe stomacul gol
c) reconstituirea formei farmaceutice nainte de administrare
d) un scule de tifon suspendat la partea superioar a soluiei
110. Soluiile extractive apoase sunt urmtoarele, cu excepia:
a) tincturi
b) decocturi
c) infuzii
d) macerate
111. Un dezavantaj al erinelor este:
a) aciune rapid
b) aciune sistemic nedorit
c) aplicare uoar i rapid
d) biodisponibilitate bun
112. La prepararea soluiilor otice NU se folosete:
a) glicerin
b) ap distilat
c) ulei de floarea soarelui
d) ulei de parafin
113. Pe mucoasa nazal se pot folosi:
a) soluii hipotone
b) soluii hipertone
c) soluii puternic acide
d) soluii puternic bazice
Bibliografie
1. *** Farmacopeea Romn, ed. a X-a, Ed. Medical, Bucureti, 1993.
2. Berechet (Nanu) Elena Mirela note de curs
3. Cristea A.N., Farmacie clinic, vol. I, Ed. Medical, Bucureti, 2006
4. Cristea A.N., Farmacologie general, Ed. Didactic i Pedagogic, 1998
5. Cristea A.N., Tratat de farmacologie, ed. I, Ed. Medical, Bucureti, 2006.
6. Dobrescu D. i colab., MEMO MED 2009, Memorator de medicamente,
Ghid farmacoterapic, ed. a XV-a, Ed. Minesan, Bucureti, 2002.
7. Dobrescu D., Farmacoterapie practic, Ed. Medical, Bucureti, 1989
8. *** Manualul Merk, ediia a XVIII-a, Ed. All, Bucureti. 2009
9. Popovici I., Lupuleasa D., Tehnologie Farmaceutic, vol I, Ed. Polirom, 2001
10. Rusu V., Dicionar Medical, Ed. Medical, Bucureti, 2000.
11. Stnescu U., Miron A., Hncianu M., Aprotosoaie C., Plante Medicinale de la A la Z;
monografii ale produselor de interes terapeutic, vol I, Ed. Gr. T. Popa, Iai, 2004.
12. Stnescu U., Miron A., Hncianu M., Aprotosoaie C., Plante Medicinale de la A la Z;
monografii ale produselor de interes terapeutic, vol II, Ed. Gr. T. Popa, Iai, 2004.
Nr. ANUL I - Modulul VIII.
crt. Forme farmaceutice ca sisteme disperse, omogene
Farm. Carp Vasilica Maria Itemi de evaluare
114. Avantajele siropurilor sunt , cu excepia:
a) au gust dulce, aromat, miros plcut
b) permit o administrare uoar
c) sunt indicate la diabetici
d) au valoare nutritiv
115. Siropurile au un coninut crescut de:
a) zahr
b) ape aromatice
c) adjuvani
d) diluani
116. Siropul simplu are o concentraie de:
a) 80%
b) 64%
c) 10%
d) 1%
117. Ca solvent, la preparare siropurilor, se utilizeaz :
a) alcool
b) ap
c) glicerin
d) ser fiziologic
118. Siropurile se depoziteaz la :
a) loc rcoros, ferit de lumin
b) loc cald, ferit de umiditate
c) loc special amenajat
d) loc uscat, ferit de umiditate
119. Preparatele farmaceutice otologice se mai numesc:
a) auriculare
b) nazale
c) oculare
d) erine
120. Soluiile alcoolice auriculare sunt indicate n tratamentul :
a) afeciuni supurative
b) afeciuni nesupurative
c) nu conteaz tipul de afeciune
d) afeciuni nazale
121. Preparatele otologice se condiioneaz n flacoane prevzute cu :
a) linguri dozatoare
b) mensur dozatoare
c) dop picurtor
d) sering dozatoare
122. Preparatele otologice au aciune :
a) local
b) general
c) sistemic
d) retard
123. Preparatele rinofaringiene se mai numesc:
a) otice
b) erine
c) auriculare
d) badijonaje
124. La administrarea transnazal se evit :
a) efectul primului pasaj hepatic
b) efectul aciunii enzimatice
c) efectul Clarence-ului mucociliar nazal
d) efectul vascularizrii bogate
125. O substan medicamentoas se absoarbe la nivel nazal n:
a) 20 minute
b) 60 minute
c) 2 ore
d) 8 ore
126. Ca solvent n preparatele nazale se utilizeaz :
a) serul fiziologic
b) apa distilat
c) alcoolul
d) glicerolul
127. Soluiile uleioase administrate nazal timp ndelungat produc :
a) efect decongestiv local
b) oleoame
c) rni superficiale
d) arsur local
128. Badijonajele bucale se mai numesc :
a) colutorii
b) gargarisme
c) produse dentrifice
d) ape de gur
129. Preparatele bucofaringolaringiene utilizeaz urmtoarele forme farmaceutice, cu excepia:
a) ape de gur
b) colutorii
c) comprimate sublinguale
d) bi auriculare
130. Soluiile dentrifice au un efect:
a) de reducere a tartrului dentar
b) de apariie a halenei
c) de cretere a pH-ului
d) de producere a cariilor
131. Soluia de albastru de metilen se administreaz:
a) sub form de pensulaii locale
b) cu pictura
c) cu seringa dozatoare
d) cu dopul picurtor
132. Apele de gur concentrate se dilueaz cu :
a) ap
b) amestec hidroalcoolic
c) alcool
d) orice solvent
133. Administrarea comprimatelor sublinguale se face n:
a) situaii de criz
b) orice situaie
c) cu ap
d) cu alimente
134. Dezavantajul preparatelor vaginale este :
a) administrare uoar
b) efect local
c) evitarea tulburrilor gastrointestinale
d) evitarea primului pasaj hepatic
135. pH-ul mucoasei vaginale este :
a) acid
b) bazic
c) neutru
d) puternic bazic
136. n medicaia vulvo-vaginal se utilizeaz urmtoarele categorii de substane, cu excepia:
a) antibiotice
b) antiinflamatoare
c) antihipertensive
d) antimicotice
137. Urmtoarele substane au efect anticoncepional, cu excepia :
a) acid citric
b) acid boric
c) acid lactic
d) sulfat de chinin
138. Microclismele se mai numesc :
a) rectiole
b) soluii vaginale
c) bi locale
d) supozitoare
139. Urmtoarea soluie nu are efect purgativ:
a) sulfat de magneziu 5%
b) clorur de sodiu 8%
c) sulfat de sodiu 5%
d) bicarbonat de sodiu 1%
140. Microclismele au :
a) volum mic
b) volum variabil
c) volum mare
d) un numr mare de doze
141. Microclismele sunt condiionate n:
a) recipient din plastomer suplu prevzut cu tub rigid
b) recipient din plastomer dur
c) recipient din sticl cu tub aplicator
d) recipient plastomer fr aplicator
142. Soluiile rectale se administreaz la :
a) temperatura camerei
b) temperatura corpului
c) temperatura mediului ambiant
d) temperatur constant
143. Urmtoarea substan se folosete n scop radiodiagnostic :
a) sulfat de magneziu
b) sulfat de aluminiu
c) sulfat de bariu
d) sulfat de sodiu
Bibliografie
1. Iuliana Popovici, Dumitru Lupuleasa Tehnologie Farmaceutic, vol. I,II,III,
Ed. Polirom , Iai , 1997, 2008, 2009
Nr. ANUL I - Modulul IX.
crt. Chimia compuilor anorganici farmaceutici
Farm. Berechet (Nanu) Mirela Elena Itemi de evaluare
144. Cum se numete grupa IA din sistemul periodic?
a) grupa metalelor alcaline
b) grupa nemetalelor alcaline
c) grupa metalelor alcalino-pmntoase
d) grupa lantanidelor
145. Desublimarea este fenomenul prin care:
a) un solid trece n lichid
b) un lichid trece n gaz
c) un solid trece n gaz
d) un gaz trece n solid
146. Din grupa halogenilor nu face parte:
a) Cl
b) F
c) He
d) Br
147. Care halogen este solid?
a) Cl
b) Br
c) F
d) I
148. Care element din grupa halogenilor sublimeaz?
a) clorul
b) fluorul
c) iodul
d) bromul
149. Fluorul este utilizat sub form de NaF pentru:
a) provocarea cariilor dentare
b) dezinfectant
c) prevenirea cariilor dentare
d) laxativ
150. Serul fiziologic:
a) se administreaz mpreun cu Moldamin
b) la administrare parenteral trebuie s fie obligatoriu pirogen
c) este indicat mai ales hipertensivilor
d) se utilizeaz pentru meninerea echilibrului hidric
151. Clorul este ca i stare de agregare:
a) plasm
b) gaz
c) lichid
d) solid
152. Deficitul de iod produce:
a) gu
b) gut
c) iodismul
d) strabismul
153. Acidul clorhidric este o component a:
a) lichidului cefalorahidian
b) sucului gastric
c) lichidului lacrimal
d) plasmei
154. O substan eflorescent are urmtoarea caracteristic:
a) are mai multe forme de cristalizare
b) pierde apa de cristalizare
c) lumineaz n ntuneric
d) se dizolv n apa de cristalizare
155. Care substan este delicvescent?
a) NaF
b) NaCl
c) CaCl2
d) KI
156. Iodul se cntrete folosind
a) lingurie farmaceutice din metal
b) spatule din metal
c) lingurie din plastic
d) direct pe talerul balanei
157. BETADINA:
a) este sinonim cu ap de clor
b) este sinonim cu ap de brom
c) conine NaF
d) este o soluie de iod
158. Soluia Lugol conine:
a) iodura de potasiu
b) doar iod i ap distilat
c) alcool diluat
d) alcool concentrat
159. Tinctura de iod nu are aciune:
a) antispastic
b) bactericid
c) antiseptic
d) micostatic
160. Sodiul (Na):
a) este un ion avid de ap
b) NaCl este indicat cardiacilor
c) NaCl este indicat n edeme
d) este un metal alcalino-pmntos
161. Serul fiziologic este:
a) soluie 1% de NaCl
b) soluie 9% de NaCl
c) soluie 0.9% de NaCl
d) soluie 10% de NaCl
162. Bromul:
a) este un solid cu reflexe metalice
b) este un lichid care emite vapori bruni
c) are un miros plcut
d) este un gaz cu miros neptor
163. MgCl2:
a) se utilizeaz strict extern
b) nu se folosete n crampe musculare (crcei)
c) are proprieti laxative i purgative
d) este folosit n diaree
164. Iodul este necesar pentru buna funcionare a:
a) ficatului
b) glandelor sudoripare
c) tiroidei
d) pancreasului
165. Unguentul cu sulf se folosete n:
a) candidoz
b) scabie
c) hemoroizi
d) trombocitopenie
166. Sulfatul de bariu:
a) este acelai produs cu sulfur de bariu, putnd fi nlocuit
b) este utilizat strict extern
c) se folosete ca substan de contrast n examenul radiologic
d) este toxic
167. Crbunele medicinal:
a) se administreaz mpreun cu cardiotonice
b) se administreaz mpreun cu antidiabetice
c) nu se asociaz cu alte medicamente
d) se administreaz mpreun cu antihipertensive
168. Bicarbonatul de sodiu se folosete ca:
a) antiacid
b) antibazic
c) antitusiv
d) antihipertensiv
169. Hemoglobina are rolul de a transporta:
a) clorul
b) oxigenul
c) fosforul
d) azotul
170. Crbunele medicinal se gsete n produsul industrial:
a) CARBOCIT
b) OXICIT
c) SULFOCIT
d) FLUOROCIT
171. Sulfatul de magneziu este:
a) sarea amar
b) sarea acr
c) sarea iute
d) sarea dulce
172. Apa oxigenat este o soluie:
a) 3%
b) 30%
c) 10%
d) 50%
173. Apa oxigenat se utilizeaz:
a) laxativ
b) intern n tratamentul calculilor biliari
c) n tratamentul plgilor pentru c nu este toxic i nu afecteaz esuturile
d) n anemii
Bibliografie
1. *** Farmacopeea Romn, ed. a X-a, Ed. Medical, Bucureti, 1993.
2. Berechet (Nanu) Elena Mirela note de curs.
3. Cristea A.N., Farmacie clinic, vol. I, Ed. Medical, Bucureti, 2006
4. Cristea A.N., Farmacologie general, Ed. Didactic i Pedagogic, 1998
5. Cristea A.N., Tratat de farmacologie, ed. I, Ed. Medical, Bucureti, 2006.
6. Dobrescu D. i colab., MEMO MED 2009, Memorator de medicamente,
Ghid farmacoterapic, ed. a XV-a, Ed. Minesan, Bucureti, 2002.
7. Dobrescu D., Farmacoterapie practic, Ed. Medical, Bucureti, 1989
8. *** Manualul Merk edita a XVIII-a, Ed. All, Bucureti. 2009
9. Popovici I., Lupuleasa D., Tehnologie Farmaceutic, vol. I, Ed. Polirom, 2001
10. Rusu V., Dicionar Medical, Ed. Medical, Bucureti, 2000.
11. Stnescu U., Miron A., Hncianu M., Aprotosoaie C., Plante Medicinale de la A la Z;
monografii ale produselor de interes terapeutic, vol. I, Ed. Gr. T. Popa, Iai, 2004.
12. Stnescu U., Miron A., Hncianu M., Aprotosoaie C., Plante Medicinale de la A la Z;
monografii ale produselor de interes terapeutic, vol. II, Ed. Gr. T. Popa, Iai, 2004.
Nr. ANUL I - Modulul IX.
crt. Chimia compuilor anorganici farmaceutici
Farm. Rou (Voicu) Andreea Itemi de evaluare
174. Urmtorul enun privind structura MgSO4 este fals:
a) aparine sulfatului de magneziu
b) se numete i sare amar
c) la administrarea oral are aciune laxativ-purgativ dependent de doz
d) la administrarea parenteral are aciune ocitocic
175. Reducearea cantitii calciului, la nivel sangvin, sub nivelul minim fiziologic
(sub 0,105g/l) se numete:
a) anemie
b) hipocalcemie
c) hipercalcemie
d) hemocromatoza
176. Urmtorul enun despre fier este fals:
a) este necesar pentru sinteza hemoglobinei, mioglobinei, citocromilor P450
b) feritina i hemosiderina sunt formele de rezerv n care fierul este
sub form de Fe (OH)3
c) pentru calea oral se prefer srurile feroase anorganice i organice
d) pentru calea parenteral se utilizeaz complecii coloidali ai fierului bivalent
177. Fierul determin urmtoarele reacii adverse, cu excepia:
a) constipaie
b) epigastralgii
c) rinit
d) colorarea tegumentelor n brun
178. Absorbia fierului este crescut de:
a) acid ascorbic
b) antiacide
c) cafein
d) acid citric
179. Urmtorul enun privind farmacoterapia fierului este fals:
a) se prefer administrarea oral deoarece reglarea absorbiei fierului
se face la nivelul mucoasei intestinale,
b) tratamentul trebuie s asigure: corectarea anemiei i refacerea
depozitelor tisulare de fier
c) se administreaz profilactic n sarcin, alptare
d) corectarea anemiei nu conduce la regresia simptomatologiei (astenie, dispnee, glosite)
180. Nu ndeplinete rol de cofactor enzimatic:
a) fosfor
b) zinc
c) mangan
d) seleniu
181. Canalele de potasiu sunt modulate de:
a) calciu
b) magneziu
c) iod
d) clor
182. Cisplatin are aciune:
a) analgezic
b) antibacterian
c) antineoplazic
d) antivomitiv
183. Urmtoarele substane/produse vegetale determin hipokaliemie cu
posibilitatea apariiei alcalozei metabolice, cu excepia:
a) spironolactona
b) cruin (scoar)
c) lemn dulce (rdcina)
d) glucocorticoizi
184. Soluia perforabil de bicarbonat de sodiu are urmtoarea contraindicaie :
a) acidoz sever
b) edeme
c) alcalinizarea urinei n intoxicaii cu salicilai, fenobarbital
d) acidoz metabolic cronic
185. Contraindicaiile clorurii de amoniu sunt urmtoarele, cu excepia:
a) epilepsie
b) ciroza hepatic
c) alcaloza, la pacienii care au contraindicate clorura de sodiu
d) acidoza
186. Clorura de amoniu prezint urmtoarele efecte, cu excepia:
a) diuretic
b) expectorant
c) stimulant al SNC
d) alcalinizant
187. Serul fiziologic este o soluie sterila i apirogen de clorur de sodiu:
a) 0,9%
b) 9%
c) 0,09%
d) 90%
188. Urmtorul enun despre iod este fals:
a) la aer se volatilizeaz
b) face parte din grupa halogenilor
c) incorporarea sa n hormonii tiroidieni este inhibat de ctre broccoli
i alte plante din familia Brassicaceae
d) soluia Lugol conine doar iodur de potasiu nu i iod
189. Deficitul de zinc se manifest prin urmtoarele simptome, cu excepia :
a) leziuni oculare inclusiv fotofobie
b) leziuni la nivelul pielii
c) hipogeuzie (diminuarea senzaiilor gustative)
d) calcifierea esuturilor moi
190. Scderea toleranei la glucoz (prin reducerea eficienei insulinei) se
manifest n deficitul de:
a) cupru
b) cobalt
c) crom
d) calciu
191. Deficitul de calciu nu determin:
a) osteoporoz
b) nefrocalculoz
c) osteomalacie
d) rahitism
192. Osteoblastele sunt stimulate de ctre:
a) seleniu
b) sulf
c) siliciu
d) staniu
193. Calciul intervine n urmtoarele procese, cu excepia:
a) cascada coagulrii
b) excitabilitatea neuro-muscular
c) mineralizarea osoas
d) obinerea tiaminpirofosfatului
194. Zincul nu se recomand n tratamentul:
a) pediculozei
b) acneei
c) herpesului
d) afeciunilor periodontale
195. n radioterapia cancerului se utilizeaz izotopul radioactiv al:
a) cobaltului
b) cuprului
c) cromului
d) carbonului
196. Face parte din grupa antiacidelor neutralizante:
a) carbonat acid de sodiu
b) hidroxid de aluminiu
c) fosfat disodic
d) citrat de sodiu
197. Urmtorul enun despre carbonatul de calciu este fals:
a) face parte din grupa antiacidelor neutralizante
b) n exces fata de echivalentul de acid clorhidric gastric, nu se dizolv i
are efect diareic
c) dozele mari antreneaz efect rebound acid
d) se utilizeaz n diareea de fermentaie
198. Iodurile de potasiu i sodiu sunt contraindicate n urmtoarele situaii, cu excepia:
a) hipertiroidie
b) stri congestive pulmonare acute
c) traheo-bronit acut
d) ulcer gastro-duodenal
Bibliografie
1. Cristea Aurelia Nicoleta (sub redacia), Tratat de farmacologie, Ediia I, Ed.
Medical, Bucureti 2005
2. tefanache Alina, Miftode Maria, Chimia nemetalelor, Chimia metalelor
Ed. Gr. T. Popa, Iai
Nr. ANUL I - Modulul XI.
crt. Farmacologie general
Farm. Berechet (Nanu) Mirela Elena, Farm. Iulia Bi Itemi de evaluare
199. Biotransformarea medicamentelor prezint urmtoarea caracteristic:
a) se produce, n general, n sensul apariiei de metabolii inactivi i netoxici
b) produii rezultai prin metabolizare sunt ntotdeauna ineri farmacodinamic
c) este obligatorie pentru toate substanele medicamentoase
d) majoritatea medicamentelor sunt metabolizate la nivelul intestinului gros
200. Calea de administrare rectal a medicamentelor:
a) are biodisponibilitate maxim
b) se utilizeaz numai pentru obinerea unor efecte terapeutice locale
c) evit n totalitate efectul primului pasaj hepatic
d) se recomand la bolnavii cu vrsturi, leziuni ale cavitii bucale, n pediatrie
201. Care dintre urmtoarele afirmaii privind legarea medicamentului de
proteinele plasmatice este incorect?
a) legarea se face numai de elementele figurate ale sngelui
b) forma legat influeneaz latena i durata aciunii medicamentului
c) medicamentul puternic legat de proteinele plasmatice are un profil
farmacocinetic retard
d) legarea este un proces reversibil
202. Factorii care influeneaz absorbia i biodisponibilitatea pe cale oral sunt
urmtorii, cu excepia:
a) culoarea substanei medicamentoase
b) motilitatea gastric i intestinal
c) forma farmaceutic (primul pasaj pulmonar)
d) primul pasaj hepatic
203. Biodisponibilitatea formelor farmaceutice scade n ordinea:
a) emulsii-soluii-suspensii-comprimate-drajeuri-capsule-comprimate retard
b) suspensii-soluii-emulsii-comprimate-capsule-drajeuri-comprimate retard
c) soluii-emulsii-suspensii-capsule-comprimate-drajeuri-comprimate retard
d) soluii-suspensii-comprimate-emulsii-drajeuri-comprimate retard-capsule
204. Selectivitatea unei substane medicamentoase:
a) doza necesar apariiei unui efect maxim posibil
b) este capacitatea unui medicament de a avea activitate biologic
c) este proprietatea unui medicament de a influena un teritoriu ct
mai limitat din organism
d) este capacitatea unui medicament de a avea activitate biologic cu
un anumit efect maxim posibil
205. Care dintre urmtoarele afirmaii privind latena aciunii farmacodinamice a
unui medicament este corect?
a) medicamentele utilizate n terapia de urgen trebuie s aib o
laten ct mai mare
b) substanele medicamentoase care acioneaz prin metabolitul activ
au o laten scurt
c) formele farmaceutice retard au o laten mai mare dect formele cu
eliberare rapid
d) medicamentele din aceeai grup farmacodinamic au o laten identic
206. Biodisponibilitatea :
a) depinde numai de viteza procesului de dizolvare a substanei medicamentoase
b) este caracterizat numai de cantitatea relativ de substan
medicamentoas care este absorbit
c) este compus din dou variabile: cantitatea relativ de substan
absorbit n circulaia sanguin i viteza acestui proces
d) exist numai dou tipuri de biodisponibilitate: absolut i relativ
207. Calcularea biodisponibilitii medicamentelor necesit cunoaterea
concentraiei substanei medicamentoase:
a) legat de proteinele plasmatice
b) din vecintatea receptorilor
c) din organism
d) din snge
208. Cnd sunt considerate dou medicamente bioechivalente?
a) dac prezint echivalen chimic, farmaceutic i au
biodisponibilitatea aproape identic
b) dac se dovedete c au aceeai biodisponibilitate
c) dac sunt doar echivalente chimic
d) dac au aceeai aciune terapeutic
209. Alegei afirmaia incorect privind biodisponibilitatea absolut:
a) se calculeaz n raport cu un test
b) se determin dup administrarea unei doze pe cale i.v.
c) se utilizeaz o soluie apoas a substanei active noi
d) se studiaz n cercetarea clinic a unui nou medicament
210. Se recomand substituirea unui medicament cu altul cnd:
a) se folosesc n tratament analgezice-antipiretice
b) substana medicamentoas are indice terapeutic ngust
c) se utilizeaz antianginoase
d) se utilizeaz antidiabetice
211. Care este etapa esenial in faza biofarmaceutic, dup administrarea medicamentului?
a) meninerea integritii formei farmaceutice
b) dizolvarea substanei medicamentoase
c) evitarea efectului primului pasaj intestinal
d) absorbia
212. Nu reprezint tipuri de echivalen:
a) echivalen farmacologic
b) echivalen farmaceutic
c) echivalen fizic
d) bioechivalen
213. n faza farmacocinetic, o substan administrat p.o, parcurge:
a) rspunsul terapeutic
b) absorbia
c) dizolvarea
d) eliberarea din forma farmaceutic
214. Biodisponibilitatea este maxim (100 %) n cazul administrrii de:
a) injecii subcutanate
b) perfuzii
c) injecii intramusculare
d) soluii de uz intern
215. Etapa de epurare a organismului este alctuit din:
a) metabolizare i biotransformare
b) distribuire i eliminare
c) metabolizare i eliminare
d) transport i eliminare
216. Avantajele cii sublinguale sunt urmtoarele, cu excepia:
a) este o cale des folosit pentru persoanele aflate n com sau cu vrsturi
b) reprezint o cale de urgen n crize (angin pectoral)
c) ocolete bariera hepatic
d) ocolete degradarea medicamentelor sub influena sucurilor digestive
217. Intravenos se pot administra:
a) emulsii U/A
b) substane care precipit proteinele plasmatice
c) substane care produc hemoliza
d) substane iritante datorit pH-ul diferit de 7,4 (pH-ul sanguin)
218. Ce cale de administrare are aciune exclusiv sistemic?
a) intraventricular
b) intraarticular
c) intravaginal
d) sublingual
219. Nu se administreaz oral:
a) sisteme terapeutice transdermice
b) comprimate
c) soluii
d) emulsii U/A
220. Un medicament trebuie s ndeplineasc urmtoarele condiii, cu excepia:
a) s aib utilitate terapeutic
b) forma farmaceutic s asigure un dozaj corect
c) forma farmaceutic uor acceptat de ctre pacient
d) s prezinte toxicitate marcat
221. Parametrii definitorii ai aciunii farmacodinamice sunt:
a) timpul de njumtire
b) concentraia plasmatic
c) selectivitatea
d) volumul de distribuie
222. Efectul primului pasaj hepatic:
a) este caracteristic cii intravenoase
b) se manifest prin biotransformarea substanei active
c) nu apare dac substana medicamentoas este administrat pe cale rectal
d) crete biodisponibilitatea cii orale
223. Administrarea sublingual are urmtorul avantaj:
a) permite administrarea substanelor cu gust neplcut
b) permite absorbia substanelor puternic hidrofile
c) evit inactivarea medicamentului la primul pasaj hepatic
d) este folosit pentru un numr mare de substane
224. Inducia enzimatic:
a) poate fi produs doar de substane cu caracter bazic
b) se manifest prin diminuarea sintezei de enzim
c) produce efecte adverse toxice prin cumulare
d) conduce la ineficacitate terapeutic
225. Ce condiie este obligatorie pentru formele farmaceutice injectabile?
a) facultativ sterile
b) hemolitice
c) pH < 1
d) obligatoriu sterile
226. Dup mecanismul de aciune, aciunea farmacodinamic poate fi:
a) principal
b) selectiv
c) mimetic
d) direct (pe receptori)
227. Biodisponibilitatea unui medicament:
a) este maxim dup administrarea oral
b) este strict dozo-dependent
c) depinde de calea de administrare a medicamentului
d) nu poate fi modificat prin schimbarea excipientului din compoziia
medicamentului
228. Formele n care medicamentele pot fi transportate n snge sunt:
a) niciodat n snge n elementele figurate
b) pot fi transportate n plasm, o parte sub form legat de proteinele
plasmatice
c) n plasm numai sub form liber (dizolvate n plasm)
d) pot fi transportate n plasm numai sub form legat de proteinele
plasmatice
229. Anestezicele generale se pot distribui n:
a) inim
b) tiroid
c) preferenial organe bogate n lipide
d) oriunde
230. Prin metabolizare, codeina poate trece n:
a) papaverin
b) morfin
c) acid acetilsalicilic
d) acid cianhidric
231. Se utilizeaz n tratamentul tusei cu expectoraie:
a) codeina
b) ambroxol
c) dextrometorfan
d) butamirat
232. Propulsivele:
a) neutralizeaz aciditatea
b) stimuleaz motilitatea gastrointestinal
c) inhib receptorii H2
d) au aciune antiinflamatoare
Bibliografie
1. *** Farmacopeea Romn, ed. a X-a, Ed. Medical, Bucureti, 1993.
2. Berechet (Nanu) Elena Mirela note de curs
3. Cristea A.N., Farmacie clinic, vol. I, Ed. Medical, Bucureti, 2006
4. Cristea A.N., Farmacologie general, Ed. Didactic i Pedagogic, 1998
5. Cristea A.N., Tratat de farmacologie, ed. I, Ed. Medical, Bucureti, 2006.
6. Dobrescu D. i colab., MEMO MED 2009, Memorator de medicamente,
Ghid farmacoterapic, ed. a XV-a, Ed. Minesan, Bucureti, 2002.
7. Dobrescu D., Farmacoterapie practic, Ed. Medical, Bucureti, 1989
8. *** Manualul Merk edita a XVIII-a, Ed. All, Bucureti, 2009
9. Popovici I., Lupuleasa D., Tehnologie Farmaceutic vol. I, Ed. Polirom, 2001
10. Rusu V., Dicionar Medical, Ed. Medical, Bucureti, 2000.
11. Stnescu U., Miron A., Hncianu M., Aprotosoaie C., Plante Medicinale de la A la Z;
monografii ale produselor de interes terapeutic, vol. I, Ed. Gr. T. Popa, Iai, 2004.
12. Stnescu U., Miron A., Hncianu M., Aprotosoaie C., Plante Medicinale de la A la Z;
monografii ale produselor de interes terapeutic, vol. II, Ed. Gr. T. Popa, Iai, 2004.
Nr. ANUL I - Modulul XI.
crt. Farmacologie general
Farm. Rou (Voicu) Andreea Itemi de evaluare
233. Faza biofarmaceutic reprezint:
a) eliberarea substanei medicamentoase din forma farmaceutic i
dizolvarea sa n lichidele biologice de la locul de administrare
b) vehicularea substanei medicamentoase n organism, cu ajutorul sngelui
c) repartizarea substanei medicamentoase la nivelul esuturilor
d) fixarea substanei medicamentoase n anumite esuturi
234. Factorii care influeneaz biodisponibilitatea medicamentelor nu sunt
dependeni de:
a) medicament
b) organism
c) substane asociate
d) mediu
235. Factorul dependent de forma farmaceutic care influeneaz biodisponibilitatea este:
a) formularea
b) structura chimic a substanei medicamentoase
c) starea fizic a substanei medicamentoase
d) mrimea particulelor de substan medicamentoas
236. Urmtorul enun privind influena factorilor dependeni de medicament
asupra biodisponibilitii este fals:
a) reducerea mrimii particulelor creste viteza de dizolvare a substanei
medicamentoase
b) formele amorfe sunt mai hidrosolubile dect formele cristaline
c) formele metastabile sunt mai puin hidrosolubile dect forma
stabil, spre care tind
d) forma anhidr este mai hidrosolubil comparativ cu forma hidratat
237. Urmtorul enun privind efectele factorilor care influeneaz absorbia
gastrointestinal i biodisponibilitatea oral este fals:
a) grsimile scad viteza de golire a stomacului
b) anticolinergicele antispastice (butilscopolamina) i etanolul cresc
viteza de golire a stomacului
c) alimentele pot forma cu unele medicamente complexe cu solubilitate redus
d) enzimele din tactul digestive pot degrada unele medicamente
238. Urmtorul enun privind efectul interaciunilor medicament-medicament
asupra absorbiei i biodisponibilitii orale este fals:
a) ionii bivaleni (Ca2+,Mg2+) formeaz compleci neabsorbabili cu
unele medicamente
b) absorbantele (carbine, pectine) pot adsorbi i fora eliminarea
digestiv, reducnd absorbia unor substane active
c) antiacidele grbesc dizolvarea preparatelor enterosolubile, prin
creterea pH-ului gastric
d) metoclopramidul ncetinete absorbia intestinal deoarece scade
viteza de golire a stomacului
239. Urmtorul enun privind efectul interaciunilor medicament-aliment asupra
absorbiei i biodisponibilitii orale este fals:
a) n general prezena alimentelor n tubul digestiv influeneaz negativ
absorbia i biodisponibilitatea oral a medicamentelor
b) n general este indicat administrarea medicamentelor pe stomacul gol
c) alimentele bogate n fibre vegetale grbesc absorbia unor
medicamente
d) lichidele bogate n glucoz afecteaz absorbia pasiv a medicamentelor
240. Modificrile de biodisponibilitate nu produc variaii d.p.d.v. terapeutic,
echivalente cu o modificare de doz n:
a) intensitatea efectul farmacologic
b) durata efectului farmacologic
c) tipul de efect farmacologic (inversarea efectului farmacologic)
d) intensitatea i frecvena efectelor secundare
241. Urmtoarele enunuri privind administrarea medicamentelor raportat la
mas sunt adevrate, cu excepia:
a) srurile de calciu i potasiu se administreaz dup o mas frugal
b) antiacidele se administreaz dup mas la 30-60 minute
c) anorexigenele se administreaz cu 30 minute nainte de mas
d) medicamentele iritante gastrice se administreaz nainte cu o or de
o mas frugal
242. Urmtoarele medicamente se utilizeaz pentru efect la nivelul cii de
administrare, cu excepia:
a) antihipertensive
b) antiacide
c) antidiareice
d) mucolitice
243. Nu este prodrog:
a) eritromicin baz
b) eritromicin propionat
c) eritromicin lactobionat
d) eritromicin etilsuccinat
244. Urmtoarea cale de administrare se utilizeaz exclusiv pentru aciune
general:
a) intravaginal
b) sublingual
c) intraarticular
d) oral
245. Factorii fiziologici care influeneaz absorbia pe cale oral a medicamentelor
sunt urmtorii, cu excepia:
a) spasmul sfincterului piloric
b) timpul de golire a stomacului
c) motilitatea gastric i intestinal
d) sistemele enzimatice amilolitice, proteolitice, lipolitice
246. Urmtorul enun privind influena alimentelor asupra absorbiei orale a
medicamentelor este fals:
a) alimentele influeneaz negativ absorbia medicamentelor pentru c
reprezint o barier fizic spre suprafaa de absorbie
b) prezena alimentelor nu este util n cazul substanelor iritante ale
mucoaselor (teofilina, piroxicam, clorura de potasiu)
c) alimentele ntrzie absorbia intestinal a medicamentelor prin
ntrzierea golirii stomacului
d) alimentele scad absorbia pentru medicamentele degradate n stomac
247. Urmtorul enun privind influenta strilor patologice asupra absorbiei orale
a medicamentelor este fals:
a) aclorhidria influeneaz negativ absorbia unor medicamente acide
b) spasmul sfincterului piloric ntrzie absorbia intestinal a medicamentelor
c) tranzitul intestinal accelerat creste absorbia intestinal a medicamentelor
d) febra are consecine negative asupra absorbiei medicamentelor
acide i bazice la nivel gastric i intestinal
248. Strile fiziologice particulare care influeneaz absorbia pe cale oral sunt
urmtoarele, cu excepia:
a) nou-nscut
b) vrstnic
c) gravid
d) adult
249. Calea de administrare care sufer toate cele trei tipuri de efect de prim pasaj
(intestinal, hepatic, pulmonar) este:
a) oral
b) sublingual
c) intraarterial
d) rectal
250. Nu este avantaj al administrrii pe cale oral a medicamentelor:
a) cale natural, fiziologic, cu autoadministrare comod a medicamentelor;
b) util mai ales pentru administrri repetate i tratamente de
ntreinere precum i pentru medicamente cu efect retard;
c) latena este relativ mare nu este o cale pentru urgene medicale
d) poate fi locul activrii unor substane medicamentoase
251. Urmtoarele substane medicamentoase nu se administreaz oral, cu excepia:
a) penicilina G
b) oxacilin
c) streptomicin
d) insulina
252. Urmtorul enun privind administrarea i absorbia sublingual a
medicamentelor este fals:
a) este o cale indicat exclusiv pentru aciune general
b) substanele medicamentoase administrate sublingual sufer efect de
prim pasaj hepatic
c) este o cale de administrare utilizabil n urgene
d) se pot administra forme farmaceutice moderne tip oralet (fentanil)
253. Urmtorul enun privind administrarea i absorbia pe cale nazal este fals:
a) este o cale utilizat exclusiv pentru aciune local
b) se pot administra soluii apoase izotone sau uor hipertone i geluri
c) secreia nazal poate antrena i elimin o parte din substan medicamentoas
d) naintea utilizrii acestei ci obligatoriu se sufl nasul
254. Factorii dependeni de organism care influeneaz absorbia pe cale
pulmonar sunt urmtorii, cu excepia:
a) ritmul respiraiei
b) umiditatea aerului pulmonar
c) cantitatea i viscozitatea secreiei bronice
d) mrimea, densitatea i diametrul aerodinamic al particulelor de aerosoli
255. Urmtorul enun privind administrarea i absorbia pe cale ocular este fals:
a) formele farmaceutice administrate sunt obligatoriu sterile
b) se utilizeaz pentru aciune exclusiv local
c) se pot administra soluii izotone i hipotone
d) secreia i scurgerea lacrimal scurteaz timpul de contact
256. Urmtorul enun privind absorbia i administrarea pe cale rectal este fals:
a) se utilizeaz pentru aciune local i general
b) reflexul de respingere prelungete retenia supozitorului n rect
c) abordabil la copii, bolnavi cu vrsturi, n com sau incontieni
d) asigur absorbie incomplet i inegal
257. Urmtorul enun privind administrarea i absorbia pe cale cutanat este fals:
a) se utilizeaz pentru aciune local i general
b) n cazul substanelor lipofile (hormoni sexuali feminini) apare efectul
de retenie n stratul adipos subcutanat
c) creterea hidratrii pielii favorizeaz absorbia
d) existena inflamaiilor defavorizeaz absorbia
258. Se leag la nivel plasmatic de alfa 1-acid glicoproteina urmtoarele
substane, cu excepia:
a) eritromicin
b) dipiridamol
c) beta-adrenolitice
d) ketoprofen
259. Aspectul pozitiv al legrii de proteinele plasmatice este:
a) Legarea de proteinele plasmatice crete hidrosolubilitatea
medicamentelor liposolubile
b) Prin legarea de proteine, medicamentele pot cpta capacitate
antigenic, provocnd apariia anticorpilor i putnd determina
reacii alergice la repetarea administrrii.
c) La asocierea unor medicamente, pot interveni interaciuni de
deplasare, cu repercusiuni farmacotoxicologice
d) Pentru medicamentele legate n procent mare de proteinele
plasmatice etapa de transport reprezint o etap limitant pentru
etapele de distribuie i eliminare
260. Substanele medicamentoase legate n procent mare de proteinele
plasmatice nu sunt caracterizate de:
a) eliminare lent
b) laten mare
c) durat de aciune scurt
d) profil farmacocinetic retard
261. Urmtorul enun privind difuziunea prin barier hematoencefalic este fals:
a) difuzeaz greu n creier substanele liposolubile
b) trec foarte greu substanele disociate, derivai de amoniu cuaternar,
aminele
c) trec medicamentele polare, n msura n care sunt similare structural
cu substanele fiziologice
d) inflamaia meningelui poate grbi difuziunea
262. Imunoglobulinele traverseaz placenta de la mam la ft prin fenomenul de:
a) difuziune pasiv
b) pinocitoz
c) difuziune facilitat
d) transport activ
263. Face parte din grupa de risc X privind administrarea la gravide:
a) claritromicina
b) aspirina
c) estrogenii
d) beta-blocante
264. Urmtoarele substane sunt contraindicate n alptare, cu excepia:
a) vitamine
b) purgative antrachinonice
c) codeina
d) alcool
265. Urmtoarele enunuri privind circuitul entero-hepatic sunt adevrate, cu excepia:
a) participarea la acest circuit determin creterea duratei de aciune
b) colecistografia este utilitatea practic a participrii la acest circuit a
unor derivai iodai
c) consecina farmacotoxicologic a participrii la circuit const n
efecte adverse cnd eliminarea biliar este ntrziat
d) n intoxicaiile cu alcaloizi se ntrerupe circuitul prin aplicare de
splturi gastrice
266. Urmtorul enun privind metaboliii este fals:
a) paracetamolul este metabolitul activ al fenacetinei
b) codeina este metabolitul activ al morfinei
c) acidul ricinoleic este metabolitul activ al uleiului de ricin
d) cefuroxim axetil este un prodrog
267. Urmtorul enun privind biotransformarea medicamentelor este fals:
a) obezitatea determin o inciden sporit a afeciunilor hepatice i n
consecin i o deficien a metabolizrilor la nivel hepatic
b) hepatita acut cu enzime serice crescute nu este nsoit de
modificri ale metabolizrii medicamentelor.
c) exist diferene de metabolizare, calitative i cantitative, ntre specii
d) procesul de biotransformare nu difer mult la vrstele extreme (nou-
nscut, vrstnic) comparativ cu adultul.
268. Sunt inhibitori enzimatici:
a) suntoarea
b) sucul de grape-fruit
c) alcool etilic n ingestie cronic
d) carbamazepina
269. Urmtoarele substane medicamentoase sunt inhibitoare enzimatice, cu excepia:
a) claritromicina
b) fluconazol
c) ranitidina
d) carbamazepina
270. Urmtorul enun privind inhibiia enzimatic este fals:
a) semnificaia inhibiiei enzimatice este mare, cnd intereseaz o
enzima cu specificitate mic
b) inhibiia enzimatic produs de un medicament afecteaz metabolizarea
altor medicamente metabolizate de acelai sistem enzimatic
c) msurile consecutive inhibiiei enzimatice ncruciate sunt: evitarea
asocierilor sau reducerea dozelor medicamentului afectat
d) consecinele inhibiiei enzimatice sunt: scderea efectului terapeutic,
scderea incidentei i gravitii efectelor adverse
271. Urmtorul enun privind eliminarea pe cale renal este fals:
a) modificarea pH-ului urinar nu determin modificri ale eliminrii urinare
b) mecanismul care ntrzie foarte mult eliminarea este reabsorbia tubular.
c) substanele medicamentoase legate n procent mare de proteinele
plasmatice se elimin greu.
d) etapa de eliminare este cea mai influenat de naintarea n vrst
272. Nu este interaciune n etapa de absorbie cu rezultat terapie ineficace:
a) bifosfonati cu antiacide
b) sruri de fier cu antiacide
c) sruri de fier cu acid ascorbic
d) fluorochinolone cu antiacide
273. Parametrul care nu definete aciunea farmacodinamica este:
a) sensul
b) selectivitatea
c) absorbia
d) latena
274. Nu este medicament selectiv pentru un subtip receptor:
a) loratadina
b) famotidina
c) salbutamol
d) propranolol
275. Latena reprezint:
a) timpul scurs de la administrarea medicamentului pn la apariia
efectului terapeutice
b) timpul scurs de la administrarea medicamentului pn la atingerea
intensitii maxime a efectului.
c) intervalul de timp n care se menine efectul.
d) capacitatea unei substane de a avea activitate biologic.
276. Urmtorul enun privind latena este fals:
a) formele farmaceutice retard au latena mai mic dect cele cu
eliberare clasic
b) substanele medicamentoase legate n procent mare de proteinele
plasmatice au laten mai mare
c) substanele medicamentoase care acioneaz prin metabolii activi
au laten mai mare
d) calea intravenoas are latena cea mai mic
277. Parametrul de care se ine cont n urgene n alegerea cii de administrare i
a formei farmaceutice este:
a) selectivitatea
b) sensul
c) latena
d) potena
278. Au aciune farmacodinamic de substituie:
a) analgezicele
b) hormonii
c) antibioticele
d) antiviralele
279. Au aciune farmacodinamic simptomatic:
a) antibioticele
b) antiviralele
c) enzimele
d) antipireticele
280. Urmtoarele interaciuni farmacodinamice reprezint asociere cu risc crescut
de reacii adverse, cu excepia:
a) anticoagulante cumarinice cu aspirin
b) anticoagulante cumarinice cu ginseng
c) bactericide cu bacteriostatice
d) hipnotice cu bromura de butilscopolamina
281. Mecanismul urmtoarelor substane medicamentoase const n inhibiia
unor enzime, cu excepia:
a) acetilcisteina
b) piroxicam
c) atorvastatina
d) teofilina
282. Reprezint sinergism evitat n terapie:
a) paracetamol + codein
b) ibuprofen + codein
c) hipoglicemiante cu beta-blocante
d) inhibitoare ale enzimei de conversie a angiotensinei cu diuretice
Bibliografie
1. Aurelia Nicoleta Cristea, Farmacologie general, Ed. Didactic i
Pedagogic, Bucureti, 2009
ANUL II - Modulul III.
Nr.
Farmacognozie special
crt.
Farm. Sajin Ana Maria Itemi de evaluare
283. Uleiurile volatile cu compui cu aciune estrogen se administreaz la femei:
a) nainte de mas
b) seara
c) n perioada preovulatorie
d) dimineaa
284. Mentholum nu are aciune:
a) analgezic
b) hepatostimulant
c) uor anestezic local
d) cicatrizant
285. Mentolul are urmtoarele aciuni, cu excepia:
a) antiinfecioas
b) astringent
c) antipruriginoas
d) decongestiv
286. Care din urmtoarele produse nu este oficinal n FR X?
a) Lavandulae aetheroleum
b) Lavandulae flores
c) Mentholum
d) Menthae aetheroleum
287. Care din afirmaiile urmtoare referitoare la produsul vegetal Menthae aeth.
este fals?
a) conine alcooli i esteri monoterpenici
b) prin rcire la -100C cristalizeaz stearoptenul
c) este neurotoxic prin menton
d) preparatele sunt contraindicate copiilor sub 2 ani i jumtate
288. Camphora:
a) se prezint sub form de lichid uleios de culoare galben
b) are aciune revulsiv la administrare extern
c) are aciune relaxant pe SNC
d) se poate utiliza injectabil n doze mari, fr reacii adverse
289. Care din preparatele farmaceutice enumerate sunt prevzute n FR X i se
conserv la Venenum?
a) tinctura Rhei
b) tinctura Belladonnae;
c) pulvis Opii et Ipecacuanhae
d) pulvis Belladonnae
290. Dintre alcaloizii enumerai, aciune antitusiv manifest:
a) morfin
b) papaverin;
c) codein;
d) laudanosin.
291. Carvi fructus:
a) are aciune galactagog
b) se folosete drept condiment sub denumirea de ienibahar
c) fructele mature nu au miros specific
d) nu se utilizeaz la nou-nscui
292. Chamomilae aeth. nu conine:
a) chamazulen
b) bisabolol
c) matricin
d) farnesol
293. Una din afirmaiile referitoare la produsul Camphora nu este adevrat:
a) stearoptenul uleiului volatil extras din lemnul i frunzele speciei
Cinnamomum camphora
b) analeptic cardio-respirator
c) rubefiant i revulsiv
d) nu este oficializat n FRX
294. Chamomillae aetheroleum:
a) este un lichid uleios de culoare galben
b) are aciune antispastic musculotrop
c) este oficinal n FR X
d) se obine prin extracie cu uleiuri grase
295. Dintre afirmaiile referitoare la produsul vegetal Millefolii flores, una nu este
adevrat:
a) reprezint florile speciei Achillea millefolium
b) se folosete n tratarea hemoroizilor
c) este hemostatic
d) este antitusiv
296. Care vitamin este hidrosolubil?
a) D
b) B1
c) K
d) E
297. Care vitamin este liposolubil?
a) E
b) C
c) B1
d) B6
298. Urmtorul produs conine complexul vitaminic B:
a) Hippophae fructus
b) Faex medicinalis
c) Tagetes flores
d) Digitalis lanatae folium
299. Urmtorul produs conine vitamina C:
a) Plantaginis folium
b) Cynosbati fructus
c) Medicagini herba
d) Rosae fructus
300. Carotenoidele:
a) au doar structur linear
b) sunt sintetizate i de animale
c) sunt provitamine A
d) catalizeaz oxidrile
301. Care din afirmaiile urmtoare referitoare la acidul ascorbic este fals?
a) crete capacitatea de aprare a organismului fa de infecii
b) este sintetizat de organismul uman
c) este necesar n producerea carnitinei, important n transferul
energetic celular
d) favorizeaz absorbia fierului din tubul digestiv
302. Care din afirmaia urmtoare referitoare la acidul ascorbic este adevrat?
a) este sintetizat de organismul uman
b) stimuleaz formarea hemoglobinei
c) favorizeaz absorbia fierului din tubul digestiv
d) carenta sa n organism nu provoac boala numit scorbut.
303. Denumirea vitaminelor dup efectul farmacodinamic este:
a) vitamina A vitamina antixeroftalmic
b) vitamina C vitamina scorbutic
c) vitamina E vitamina antipelagr
d) vitamina K vitamina antisterilitate
304. Denumirea vitaminelor dup efectul farmacodinamic este:
a) vitamina P vitamina antirahitic
b) vitamina K vitamina anticoagulare
c) vitamina D vitamina antirahitic
d) vitamina A vitamina antipelagr
305. Urmtoarele produse vegetale sunt utilizate n fitoterapie pentru coninutul
n carotenoide:
a) Aurantii pericarpium
b) Calendulae flores
c) Lavandulae flores
d) Tiliae flores
306. Faex medicinalis:
a) conine vitaminele complexului B
b) se numete crbune medicinal
c) are aciune antioxidant
d) este secretat de glande
307. Din afirmaiile referitoare la Faex medicinalis nu este adevrat:
a) conine vitaminele complexului B
b) se prezint sub form de granule sau cuburi
c) este un produs vegetal recoltat de la planta Saccharomyces cerevisiae
d) are aciune antiacneic
308. Vitamina C:
a) este alergic
b) crete capacitatea de aprare a organismului fa de infecii
c) favorizeaz absorbia calciului din tubul digestiv
d) nu are efect asupra radicalilor liberi
309. Cynosbati fructus:
a) reprezint achenele recoltate de la unele specii din genul Rosa
b) se utilizeaz n stresul oxidativ
c) produsul se recolteaz cnd fructele nu sunt ajunse la maturitate
d) nu se recomand copiilor
310. Uleiurile volatile se localizeaz n perii glandulari la speciile :
a) Myrtaceae
b) Compositae
c) Coniferae
d) Lamiaceae
311. Uleiul volatil de ment se administreaz intern n :
a) afeciuni respiratorii
b) afeciuni digestive
c) afeciuni dermatologice
d) afeciuni reumatismale
312. Alcaloidul chinin se obine de la planta:
a) Cinchona succirubra
b) Berberis vulgaris
c) Camelia sinensis
d) Rauwolfia serpentina
313. Alcaloidul cel mai important din specia Atropa Beladonna este:
a) scopolamina
b) cocaina
c) atropina
d) reserpina
314. Fructele cu coninutul mare n vitamina C sunt :
a) fructele mceului
b) fructele afinului
c) fructele pducelului
d) fructele socului
315. Care din afirmaiile de mai jos referitoare la produsele vegetale cu mucilagii este fals ?
a) produsul vegetal Lini semen conine mucilagii, ulei gras i linamarozid
b) produsul vegetal Tiliae flores conine mucilagii, ulei volatil i taninuri
c) produsul vegetal Plantaginis folium este un drog colectiv
d) produsele vegetale au aciune laxativ i de activare a
peristaltismului intestinal
316. Constipaia cronic se poate trata prin administrarea urmtorului produs vegetal:
a) Quercus cortex
b) Mel depuratum
c) Frangulae cortex
d) Equiseti herba
317. Produsele vegetale cu taninuri se utilizeaz n:
a) constipaie cronic
b) diaree acut
c) insuficien cardiac
d) astm bronic
318. Produsul vegetal care conine ca grup de principii active majoritar taninurile este:
a) Juglandus folium et pericarpium
b) Gei rhizoma
c) Sennae folium et fructus
d) Frangulae cortex
319. Care din produsele vegetale cu antracenozide este oficinal n FRX?
a) Rhei rhizoma
b) Aloe
c) Frangulae cortex
d) Sennae folium et fructus
320. Produsele vegetale cu aciune de stimulare a peristaltismului intestinal se utilizeaz n:
a) afeciuni dermatologice
b) stri febrile
c) constipaie
d) diaree
321. Glucofrangulozida este principiul activ din:
a) Hyperici herba
b) Frangulae cortex
c) Aloe
d) Juglandus folium et pericarpium
322. Care din afirmaiile de mai jos referitoare la produsul vegetal Liquiritiae radix este fals?
a) conine antracenozide
b) are aciune antiinflamatoare de tip cortizonic
c) provine de la specia denumit popular lemn dulce
d) se utilizeaz n ulcer gastro-duodenal
323. Principiile amare:
a) se administreaz cu 30 de minute nainte de mas pentru stimularea
secreiilor gastrice
b) au gust slab amar
c) sunt localizate doar n rdcini
d) se administreaz pentru tratamentul diareii infecioase
324. Speciile productoare care conin principii amare n ntreaga plant sunt:
a) Olea europea L.
b) Taraxacum officinale L.
c) Cichorium intybus L.
d) Liquiritiae radix
325. Care din urmtorii compui este protoalcaloid:
a) morfina
b) efedrina
c) papaverina
d) atropina
326. Din afirmaiile referitoare la produsul vegetal Ephedrae herba doar una este
adevrat:
a) se numete iarb de negi
b) conine efedrin
c) este indicat n adenomul de prostat
d) are aciune antigutoas prin efedrin
327. Produsul vegetal cu saponozide triterpenice expectorante este:
a) Nerii folium
b) Calendulae flores
c) Primulae rhizoma cum radicibus
d) Ginseng radix
328. Produsul vegetal cu saponozide triterpenice diuretice este:
a) Equiseti minoris herba
b) Ginseng radix
c) Liquiritiae radix
d) Hedera helix
329. Myrtilii fructus este indicat n tulburri vasculare datorit coninutului n:
a) antocianozide
b) heterozide ale hidrochinonei
c) arbutozid
d) taninuri
330. Care este aminoacidul de la care provin alcaloizii tropanici?
a) fenilalanina
b) triptofanul
c) ornitina
d) lisina
331. Care din alcaloizii enumerai are aciune anestezic local?
a) morfina
b) atropina
c) cocaina
d) emetina
332. Morfina:
a) se poate obine din atropin
b) deprim centrul respirator bulbar
c) este un analgezic slab
d) nu d dependen fizic i psihic
Nr. ANUL II - Modulul III.
crt. Farmacognozie special
Farm. Rou (Voicu) Andreea Itemi de evaluare
333. Glucanii existeni n ciuperci din familia Basidiomycetae (Lentinus edodes,
Schizophyllum commune) au proprieti:
a) analgezice
b) antitumorale imunoinduse
c) imunodeprimante
d) antiinflamatoare
334. Mucilagul ozuronic din Plantaginis folium imprim proprieti, cu excepia :
a) emoliente
b) expectorante
c) imunostimulatoare
d) antibiotice
335. Produsul Psyllii semen nu se utilizeaz n tratamentul:
a) diareei
b) vomei
c) constipaiei
d) sindromului de colon iritabil
336. Se pot utiliza ca laxative de volum:
a) seminele de in
b) frunzele de ptlagin
c) frunzele de podbal
d) florile de tei
337. Derivaii de celuloz obinui prin eterificare nu se utilizeaz:
a) ca laxative de volum
b) n tehnica farmaceutic la obinerea formelor farmaceutice gastrorezistente
c) tratamentul sindromului ochiului uscat
d) stabilizatori pentru emulsii i suspensii
338. Conform monografiei ESCOP din 2011 referitoare la Trigonella foenum-
graecum L. preparatele din semine de schinduf se pot utiliza:
a) pentru stimularea apetitului i extern n tratamentul inflamaiilor dermice
b) ca antidiabetice
c) ca hipolipidemiante
d) ca hipocolesterolemiante
339. Tiliae flos prezint aciune:
a) hipocolesterolemiant
b) diaforetic
c) diuretic
d) coleretic
340. Extractele din Calendulae flos nu prezinta efect:
a) antiinflamator
b) spasmolitic
c) imunostimulator
d) diuretic
341. Extractele din Calendulae flos nu se administreaz n afeciuni:
a) orofaringiene
b) cutanate
c) osteoporoz
d) anorectale i vaginale
342. Escina are proprieti, cu excepia:
a) antiinflamatoare
b) antiedematoase
c) antiexsudative
d) antitermice
343. Escina i preparatele din Hippocastani semen nu se utilizeaz n tratamentul:
a) insuficienei venoase i limfatice
b) hemoroizilor
c) diabetului
d) ulcerelor gastro-duodenale
344. Ginseng radix prezint urmtoarele efecte, cu excepia:
a) imunostimulator
b) venotonic
c) hiperglicemiant
d) antiagregant plachetar
345. Se recomand pruden la eliberarea OTC-urilor i suplimentelor alimentare
cu ginseng n urmtoarele situaii, cu excepia:
a) convalescen
b) diabet
c) pacieni care primesc medicaie antiagregant, anticoagulant
d) pacienii care primesc terapie anticoagulant
346. Pentru creterea capacitii organismului de a se adapta la stresul psihic i
fizic nu se poate administra:
a) ginseng radix
b) eleutherococci radix
c) schisandrae fructus
d) avenae herba
347. Pentru rdcina de lemn dulce au fost raportate urmtoarele efecte adverse,
cu excepia:
a) hiperkaliemie
b) contracii musculare anormale
c) hipotensiune arterial
d) edeme
348. Pentru aciune diuretic se utilizeaz:
a) Calendulae flos
b) Centellae herba
c) Ononidis radix
d) Avenae herba
349. Urmtorul enun despre Ononidis radix este fals:
a) se utilizeaz pentru prevenirea formrii i eliminrii calculilor renali
b) se prelucreaz ca infuzie pentru obinerea efectului
c) se poate administra doar 4-5 zile consecutiv
d) efectul este imprimat de mucilagii
350. Violae tricoloris herba nu prezint aciune:
a) imunostimulatoare
b) diuretic
c) diaforetic
d) purgativ
351. Contraindicaiile pentru Hyperici herba sunt, cu excepia:
a) Sarcin
b) Alptare
c) Asocierea cu medicamente metabolizate pe calea citocromului P450
d) Diaree
352. Hyperici herba nu prezint urmtorul efect:
a) Coleritic-colagog
b) Antidiareic
c) Diaforetic
d) Antiinflamator, cicatrizant
353. Gelul de Aloe (heteropolizaharide, glicoproteine):
a) stimuleaz regenerarea dermic
b) are aciune antidiareic
c) contribuie la vindecarea hemoroizilor de gradele III i IV, dup operaie
d) fixeaz apa la nivel dermic
354. Flavonoidele nu prezint aciune:
a) galactogog
b) coronarodilatatoare
c) antiedematoas
d) spasmolitic
355. Produsul vegetal Crataegi folium, flos, fructus nu prezint aciune:
a) coronarodilatatoare
b) cardioprotectoare
c) antihipertensiv
d) stimulatoare central
356. Urmtorul enun despre Ginkgo bilobae folium este fals:
a) are aciune neuroprotectoare
b) se obine din flora spontan
c) este indicat n insuficiena venoas cronic
d) nu se administreaz cu 36 ore nainte de o intervenie chirurgical
357. Urmtorul enun despre Passiflorae herba este fals:
a) are aciune spasmolitic de tip papaverinic
b) are aciune sedativ-tranchilizant
c) are aciune anticonvulsivant
d) se poate administra n sarcin
358. Uleiul gras din Oenothera biennis nu este indicat n:
a) eczeme atopice
b) afeciuni hepatice
c) epilepsie
d) sindrom premenstrual
359. Urmtorul enun despre toxicitatea uleiurilor volatile este fals:
a) cantiti mari de mentol liber (Mentha piperita) sunt contraindicate
la copiii sub 2 ani i jumtate n aplicaii locale n zona precefalic i
cefalic (gt, urechi, tmple, nas, frunte) deoarece determin oprirea
reflex a respiraiei prin spasm glotic
b) tuiona este neurotoxic i emenagog
c) matricina din inflorescenele de mueel este neurotoxic i alergizant
d) toxicitatea uleiurilor volatile este nesemnificativ clinic
360. Nu se utilizeaz ca decongestionant nazal uleiul volatil de:
a) fenicul
b) eucalipt
c) ment
d) pin
361. Nu este carminativ uleiul volatil de:
a) fenicul
b) chimion
c) lavand
d) roini
362. Nu are aciune sedativ uleiul volatil de:
a) rozmarin
b) lavand
c) valerian
d) roini
Bibliografie
1. Stnescu U., Hncianu M., Miron A., Aprotosoaie C., Plante medicinale de
la A la Z, Ed. Polirom, Iai, 2014
Nr. ANUL II - Modulul IV.
crt. Farmacoterapie
Farm. primar Sfichi Daniela Itemi de evaluare
363. Care din urmtoarele antibiotice sunt peniciline naturale injectabile:
a) benzilpenicilina
b) fenoximetilpenicilina
c) amoxicilina
d) ampicilina
364. Benzilpenicilina (Penicilina G) are urmtoarele indicaii, cu o excepie:
a) angine, erizipel, scarlatin
b) lues (sifilis)
c) infecii cu germeni rezisteni la peniciline
d) meningite ( infecii cu meningococ)
365. Reaciile adverse provocate de peniciline sunt urmtoarele, cu o excepie:
a) reacii alergice
b) efect iritant local
c) favorizarea suprainfeciilor
d) efect bacteriostatic la doze terapeutice
366. Penicilinele sunt antibiotice naturale sau de semisintez care au ca nucleu comun:
a) acidul 7-aminocefalosporanic
b) acidul 6-aminopenicilinamic
c) structura aminociclitol-aminoglicozidic
d) policiclic naftacencarboxamidic
367. Augmentin reprezint asocierea dintre:
a) ampicilina-sulbactam
b) sulfametoxazol-trimetoprim
c) amoxicilina-acid clavulanic
d) ticarcilina-acid clavulanic
368. Care dintre urmtoarele antibiotice prezint absorbia din tubul digestiv neglijabil:
a) doxiciclina
b) gentamicina
c) claritromicina
d) ampicilina
369. Din clasa macrolidelor face parte:
a) claritromicina
b) oxacilina
c) ciprofloxacina
d) gentamicina
370. Amoxicilina prezint o serie de avantaje comparativ cu ampicilina, cu o excepie:
a) biodisponibilitate oral mai mare comparativ cu ampicilina
b) absena reaciilor adverse
c) absorbia nu este influenat de prezena alimentelor
d) are difuziune mai bun n esuturi, inclusiv n secreiile traheobronice
371. Din grupa antibioticelor betalactamice fac parte:
a) macrolide
b) aminoglicozide
c) cefalosporine
d) tetracicline
372. Administrarea penicilinelor este indicat:
a) n infecii cu germeni rezisteni (n special stafilococ penicilinazopozitiv)
b) n aplicare local pe tegumente (crete riscul alergizant)
c) n infecii ce germeni sensibili
d) n aplicare local pe mucoase (crete riscul alergizant)
373. Care afirmaie este fals n cazul cefalosporinelor:
a) sunt antibiotice cu structur betalactamic
b) pot produce reacii de hipersensibilizare
c) nu produc reacii adverse gastrointestinale (greuri, vrsturi)
d) mecanismul de aciune este bactericid, mpiedicnd formarea
peretelui bacterian
374. Dintre urmtoarele medicamente antimicrobiene, care este un antibiotic cu structur
aminoglicozidic fiind caracterizat farmacotoxicologic prin oto- i nefrotoxicitate:
a) doxiciclina
b) rifampicina
c) nitrofurantoina
d) gentamicina
375. Eritromicina prezint urmtoarele proprieti farmacologice, cu o excepie:
a) nu este activ dup administrarea oral
b) este un antibiotic natural din culturi de Streptomyces erythreus, cu
caracter bazic
c) are efect bacteriostatic sau bactericid n funcie de concentraia
antibioticului, microorganism i faza de cretere a acestuia
d) reprezint o medicaie de alternativ la bolnavii alergici la peniciline
376. Antibioticele aminoglicozide au urmtoarele proprieti farmacologice, cu o excepie:
a) principalele reacii adverse sunt oto- i nefrotoxicitate
b) absorbie digestiv crescut dup administrare oral
c) mecanismul de aciune este bactericid, inhibnd sinteza proteic bacterian
d) absorbia este complet dup administrarea i.m., cu realizarea unor
concentraii plasmatice maxime n aproximativ o or de la administrare
377. Afirmaia greit n legtur cu cloramfenicolul este urmtoarea:
a) are spectru larg de aciune
b) este un antibiotic de rezerv, utilizat n infecii grave pentru care nu
exist alt alternativ terapeutic
c) se fac serii repetate de tratament
d) prezint riscul unor reacii adverse hematologice: anemie plastic,
leucopenia, agranulocitoza, trombocitopenie
378. Urmtoarele afirmaii privind tetraciclinele sunt adevrate, cu o excepie:
a) biodisponibilitatea oral a tetraciclinelor este sczut de alimente
(mai ales lactate), medicamente antiacide cu Ca, Mg, Al
b) spectrul antimicrobian este larg
c) sunt indicate la femei gravide i copii
d) pot favoriza apariia disbacteriozei intestinale (infecii enterice cu
Candida)
379. Urmtoarele afirmaii referitoare la fluorochinolone sunt adevrate, cu o excepie:
a) absorbia fluorochinolonelor este sczut dac se asociaz cu
antiacide cu ioni bivaleni de Ca, Mg sau trivaleni (Al)
b) sunt indicate n infecii cu germeni rezisteni
c) prezint biodisponibilitate bun dup administrare oral (aprox. 70%
pentru ciprofloxacina)
d) pot provoca fotosensibilizare
380. Furazolidona este indicat n urmtoarele afeciuni, cu o excepie:
a) enterite, enterocolite, toxiinfecii alimentare
b) infecii digestive cu germeni sensibili
c) amigdalita streptococic
d) tricomoniaza, giardioza
381. Care afirmaie legat de metronidazol este fals:
a) este un chimioterapic cu spectru larg
b) este contraindicat asocierea cu alcoolul deoarece pot apare efecte
de tip disulfiram
c) n afeciuni hepatice severe nu este necesar reducerea dozelor
d) se administreaz cu pruden n sarcin
382. Urmtoarele afirmaii legate de cotrimoxazol sunt adevrate, cu o excepie:
a) reprezint asocierea dintre sulfametoxazol i trimetoprim
b) este contraindicat la pacienii alergici la peniciline
c) este indicat n infecii urinare cu germeni sensibili
d) este contraindicat n sarcin
383. Componentele majore ale astmului bronic sunt urmtoarele, cu o excepie:
a) bronhospasm
b) infecie cu Helicobacter pylori
c) hipersecreie bronic, vscoas, aderent, obstructiv
d) inflamaie i edem al mucoasei
384. n terapia astmului bronic se folosesc urmtoarele clase de medicamente,
cu o excepie:
a) antiacide
b) antileucotriene
c) corticosteroizi
d) inhibitoare ale degranulrii mastocitelor
385. Care medicament utilizat n terapia astmului bronic face parte din clasa
inhibitoare ale degranulrii mastocitelor:
a) adrenalina
b) hidrocortizon hemisuccinat
c) ketotifen
d) montelukast
386. La administrarea local (aerosoli), corticosteroizii pot produce urmtoarele
reacii adverse, cu o excepie:
a) atrofia mucoasei respiratorii
b) aciune antiinflamatoare
c) candidoze orale i orofaringiene
d) insuficien suprarenal acut
387. Dezavantajul cii de administrare inhalatorii a medicamentelor n astmul
bronic este:
a) dozele pe cale inhalatorie reprezint circa 10-20% din cele sistemice,
fiind bine tolerate
b) confer bronhoselectivitate, cu eficacitate pronunat
c) efectele sistemice sunt reduse comparativ cu celelalte ci de administrare
d) apariia candidozelor orale n cazul administrrii inhalatorii a corticosteroizilor
388. Aciunile farmacodinamice utile n astmul bronic ale bronhodilatatoarelor
adrenomimetice sunt urmtoarele, cu o excepie:
a) bronhodilataia
b) reducerea edemului mucoasei
c) stimulare cardiac cu tahicardie, palpitaii, crize de angin pectoral
d) creterea edemului mucoasei
389. Care afirmaie este greit n cazul teofilinei?
a) face parte din clasa bronhodilatatoare musculotrope cu efect antiasmatic
b) este indicat n epilepsie
c) produce stimulare cardiac
d) este un medicament cu indice terapeutic mic
390. Identificai afirmaia greit:
a) antileucotrienele sunt medicamente utile n astmul bronic
b) antileucotrienele sunt medicamente indicate n tratamentul de fond,
pe termen lung, al astmului moderat persistent
c) din punct de vedere farmacodinamic, antileucotrienele antagonizeaza
bronhospasmul, scad secreia de mucus, combat edemul
d) antileucotrienele sunt medicamente care se recomand n criza de
astm bronic
391. Care dintre urmtoarele substane medicamentoase face parte din clasa
antileucotriene:
a) montelukast
b) salbutamol
c) teofilina
d) hidrocortizon hemisuccinat
392. Ketotifenul este contraindicat:
a) n astm alergic
b) n cazul conductorilor auto
c) n urticarie cronic
d) n rinita i conjunctivita alergic
393. Care dintre urmtoarele substane medicamentoase cu aciune antitusiv
sunt opioide:
a) butamirat
b) oxeladina
c) codein
d) noscapina
394. Identificai afirmaia greit:
a) tusea uscat, inutil, duntoare se combate
b) tusea umed nu trebuie suprimat, ci trebuie diminuat cnd este
suprtoare
c) primul tratament al tusei trebuie s fie unul cauzal
d) opioidele pot fi recomandate pe termen lung i la indivizii cu
predispoziie la farmacodependen
395. Care dintre urmtoarele afirmaii este fals pentru codein:
a) nu poate dezvolta toxicomanie la administrare prelungit
b) difuzeaz prin placent i laptele matern
c) efectul antitusiv apare la doze mici (15mg) dect efectul analgezic
(120mg)
d) se administreaz cu pruden la astmatici, n emfizem pulmonar,
insuficien respiratorie i la copii mici
396. n care din urmtoarele situaii este indicat morfina ca antitusiv:
a) de elecie n tusea uscat iritativ n rceala comun
b) n tusea din bronita cronic obstructiv
c) n tusea generat de antihipertensive
d) n tusea foarte intens i nsoit de durere intens (cancer
pulmonar, fracturi de coaste, infarct pulmonar)
397. Care afirmaie este fals legat de dextrometorfan:
a) prezint aciune analgezic
b) nu deprim respiraia
c) este indicat n tusea seac, iritativ
d) nu prezint aciune analgezic
398. Care clas de medicamente acioneaz prin fluidificarea i eliminarea sputei,
diminund factorul iritativ local:
a) antiseptice i decongestionante nazale
b) expectorante
c) antitusive opioide
d) antitusive neopioide
399. Expectorantele produc fluidificarea sputei prin urmtoarele mecanisme, cu o
excepie:
a) mrirea secreiei glandelor bronice
b) modificarea proprietilor fizico-chimice ale secreiei vscoase
c) inhibarea secreiei glandelor bronice
d) stimularea mecanismelor de eliminare a sputei
400. Consecinele fluidificrii sputei sunt urmtoarele, cu o excepie:
a) blocarea cililor, inhibarea activitii lor pendulare
b) uurarea eliminrii sputei
c) deblocarea cililor cu favorizarea activitii lor pendulare
d) eliberarea celulelor glandulare cu mbuntirea activitii lor
401. Care dintre urmtoarele metode terapeutice cu valoare expectorant este
nemedicamentoas:
a) benzoat de sodiu administrat per os
b) bromhexin administrat per os, dup mese
c) acetilcisteina administrata per os
d) inhalare de vapori de ap calzi sau aerosoli dintr-o soluie de clorur
de sodiu i ingestie de ap
402. Identificai afirmaia fals pentru bromhexin:
a) produce iritaie gastric
b) mucolitic, mucoreglator
c) indicat la persoanele cu ulcer gastric
d) este biotransformat la nivel hepatic n ambroxol (metabolitul activ)
403. Care dintre urmtoarele expectorante poate fi utilizat ca antidot n
intoxicaia cu paracetamol:
a) benzoat de sodiu
b) acetilcisteina
c) bromhexin
d) ambroxol
404. n farmacoterapia tusei se pot folosi urmtoarele clase de medicamente, cu o
excepie:
a) anestezice locale care diminu iritaia receptorilor
b) inhibitoare ale centrului tusei
c) inhibitoare ale recaptrii serotoninei
d) expectorante
405. Acetilcisteina prezint urmtoarele caracteristici, cu o excepie:
a) este un bronhosecretolitic care acioneaz prin mecanism chimic
b) se administreaz cu pruden la astmatici
c) este un inhibitor al centrului tusei
d) reprezint antidot n intoxicaia cu paracetamol
406. Corticosteroizii se administreaz n astmul bronic pe urmtoarele ci, cu o excepie:
a) per os
b) intravenos
c) sistemic
d) percutan
407. Identificai afirmaia greit referitor la tratamentul insuficienei cardiace:
a) scderea muncii inimii
b) regim hiposodat
c) administrarea de medicamente inotrop pozitive
d) regim hipersodat
408. Identificai afirmaia greit n cazul glicozizilor cardiotonice:
a) se elibereaz fr recomandarea medicului
b) se recomand n insuficiena cardiac
c) se numesc i cardiotonice digitalice
d) sunt medicamente cu indice terapeutic mic
409. Medicamentele active n insuficiena cardiac sunt urmtoarele clase, cu o excepie:
a) medicamente inotrop pozitive
b) vasodilatatoare
c) diuretice
d) inhibitoare ale pompei de protoni
410. Care afirmaie legat de medicamentele antiaritmice este fals:
a) previn sau trateaz aritmiile cardiace
b) se recomand n tusea cu expectoraie
c) reduc dereglrile automatismului cardiac
d) prezint indice terapeutic mic, zonele concentraiilor terapeutice i
toxice fiind extrem de apropiate
411. Verapamilul prezint urmtoarele aciuni farmacodinamice, cu o excepie:
a) efect antiaritmic
b) efect antianginos
c) efect antihipertensiv
d) Efect hipertensiv
412. Efectele clinice ale medicamentelor antianginoase sunt urmtoarele, cu o excepie:
a) restabilirea echilibrului hidroelectrolitic
b) profilaxia sau suprimarea crizelor anginoase
c) creterea rezistenei la efort
d) prevenirea complicaiilor datorate aterosclerozei
413. Cile de administrare ale nitroglicerinei sunt urmtoarele, cu o excepie:
a) per os
b) percutan
c) sublingual
d) subcutanat
414. Care dintre medicamentele urmtoare nu aparine clasei de nitrai organici
cu aciune antianginoas:
a) montelukast
b) nitroglicerina
c) isosorbid dinitrat
d) pentaeritril tetranitrat
415. Mecanismele aciunii antianginoase sunt urmtoarele, cu o excepie:
a) scderea tonusului simpatic cardiostimulator
b) stimularea eliberrii de serotonin
c) creterea aportului de oxigen, prin coronarodilataie
d) scderea concentraiei ionilor de calciu disponibili pentru contracia
coronarelor
416. Urmtoarele substane medicamentoase cu aciune anti hipertensiv sunt
betablocante, cu o excepie:
a) enalapril
b) atenolol
c) metoprolol
d) betaxolol
417. Urmtoarele medicamente cu aciune antihipertensiv aparin clasei
vasodilatatoare, cu o excepie:
a) nifedipina
b) amlodipina
c) diltiazem
d) furosemid
418. Urmtoarele msuri nefarmacologice se recomand n hipertensiune
arterial, cu o excepie:
a) suprimarea fumatului
b) regim hipersodat i hipercaloric
c) limitarea consumului de alcool
d) reducerea stresului
419. Identificai afirmaia fals:
a) nifedipina are o absorbie bun sublingual i per os
b) nifedipina nu produce efecte adverse circulatorii
c) nifedipina este recomandat n hipertensiunea arterial de sarcin
d) nifedipina prezint aciune antianginoas
420. Tusea uscat i obstrucia nazal (datorit excesului de bradikinin) apare
cnd se instituie un tratament cu una din substanele medicamentoase:
a) nifedipina
b) propranolol
c) captopril
d) nitroglicerina
421. Reprezentanii inhibitorilor enzimei de conversie sunt urmtoarele
substane, cu o excepie:
a) enalapril
b) perindopril
c) lisinopril
d) nifedipin
422. Diltiazemul prezint urmtoarele aciuni, cu o excepie:
a) antiacid
b) antiangios
c) antihipertensiv
d) antiaritmic
423. Identificai afirmaia fals:
a) colereticele propriu zise mresc volumul bilei fr a-i modifica
compoziia i concentraia
b) hidrocolereticele cresc volumul bilei concomitent cu diluarea ei
c) colereticele nu stimuleaz secreia biliar hepatic
d) colereticele stimuleaz secreia biliar hepatic
424. Identificai afirmaia fals n cazul acizilor i srurilor biliare:
a) scad absorbia grsimilor i vitaminelor liposolubile
b) emulsioneaz grsimile facilitnd digestia
c) activeaz lipaza pancreatic
d) contribuie la meninerea tranzitului intestinal normal
425. Care din urmtoarele substane medicamentoase sunt alcalinizante:
a) acid alginic
b) oxid de magneziu
c) carbonat acid de sodiu
d) carbonat de calciu
426. Care din urmtoarele substane medicamentoase este un antihistaminic H2:
a) omeprazol
b) propantelina
c) pantoprazol
d) ranitidina
427. Care din urmtoarele substane medicamentoase este un inhibitor de pomp
de protoni:
a) famotidina
b) omeprazol
c) carbonat de calciu
d) sucralfat
428. Substanele medicamentoase antihistaminice H2 inhib secreia gastric acid
prin urmtorul mecanism:
a) antagonizeaz aciunea stimulatoare a histamine prin activarea
receptorilor H2
b) antagonizeaz aciunea stimulatoare a histamine prin blocarea
receptorilor H2
c) inhibarea secreiei peptidelor sistemului endocrin gastro-pancreatic
d) blocarea ATP-azei H+/K+ (pompa de protoni).
429. Care afirmaie este fals referitor la ranitidin:
a) momentul optim de administrare: dimineaa, dup mas
b) este indicat n esofagita de reflux
c) momentul optim de administrare: seara, la culcare
d) este un medicament antihistaminic H2.
430. Care din urmtoarele afirmaii este greit pentru bicarbonatul de sodiu:
a) este un antiacid din grupa alcalinizante
b) se administreaz pe cale oral
c) este indicat n insuficien renal, edeme
d) este contraindicat n insuficiena renal, edeme
431. Momentul optim de administrare a medicamentelor purgative este:
a) seara, nainte de culcare
b) dimineaa, pe nemncate
c) indiferent de momentul zilei
d) seara, pe nemncate
432. Farmacoterapia ulcerului gastroduodenal urmrete atingerea urmtoarelor
obiective, cu o excepie:
a) nlturarea durerii
b) grbirea cicatrizrii
c) scderea procentului de vindecare
d) prevenirea complicaiilor
433. Care din urmtoarele substane medicamentoase prezint aciune antispastic:
a) papaverina
b) ranitidina
c) esomeprazol
d) lactuloza
434. Cile de administrare a medicamentelor antispastice pot fi urmtoarele, cu o excepie:
a) oral n forme uoare i medii
b) injectabil n forme acute i grave
c) intrarectal cnd exist vom, convulsii sau n pediatrie
d) local, pe tegumente
435. Care dintre urmtoarele substane medicamentoase prezint aciune antiemetic:
a) sulfat de magneziu
b) drotaverina
c) metoclopramid
d) carbonat acid de sodium
436. Metoclopramidul prezint urmtoarele aciuni farmacodinamice, cu o excepie:
a) efect antivomitiv
b) inhib peristaltismul esofagului, stomacului, intestinului subire
c) mpiedic refluxul gastro-esofagian
d) grbete tranzitul intestinului subire
437. Medicamentele antiacide nu se administreaz:
a) n acelai timp cu tetraciclinele
b) n asociere cu medicamente cu capacitate ulcerogen (ex.
antiinflamatoare nesteroidiene i steroidiene)
c) la interval de 1-2 ore fa de alte medicamemte
d) n gastrit hiperacid
438. Care afirmaie este greit referitor la diosmectit:
a) produce absorbia gazelor, a toxinelor microbiene
b) se indic n diareea acut i cronic, inclusiv la copii
c) este un aluminosilicat natural cu capacitate mare de acoperire a
mucoasei intestinale
d) prezint dezavantajul reaciilor adverse foarte severe
439. Care afirmaie referitoare la loperamid este fals:
a) este un diareic simptomatic-patogenic
b) este indicat n diareea cronic i acut fr semne de infecie
c) este indicat n diareea acut la aduli: iniial 4 mg apoi cate 2 mg
dup fiecare scaun, max. 16 mg / zi
d) este indicat n diareea infecioas
440. Medicamentele purgative prezint urmtoarele indicaii, cu o excepie:
a) dup antihelmintice, pentru grbirea eliminrii viermilor intestinali
b) nainte de examenul radiologic al tubului digestiv i preoperator
c) n abdomen acut, obstrucie intestinal i apendicit acut
d) n constipaie acut
441. Identificai afirmaia greit n cazul drotaverinei:
a) este indicat n spasme i colici biliare, renale, gastro-intestinale
b) prezint aciune antispastic
c) se administreaz exclusiv pe cale injectabil
d) este indicat n dismenoree, iminent de avort
442. Metoclopramidul este contraindicat :
a) n cancer de sn
b) n ru de micare
c) n migren (la nceputul crizei)
d) ca antivomitiv
Bibliografie:
1. Cristea A.N., Tratat de farmacologie, ed. I, Ed. Medical, Bucureti, 2006
2. Cristea A.N., Farmacie clinic, vol. I, Ed. Medical, Bucureti, 2006
3. Dobrescu D., Farmacoterapie practic, Ed. Medical, Bucureti, 1989
4. Dobrescu D. i colab., MEMO MED 2014, Memorator de medicamente,
Ghid farmacoterapic, ed. a XV-a, Ed. Minesan, Bucureti
5. Sfichi Daniela Suport de curs
Nr. ANUL II - Modulul IV.
crt. Farmacoterapie
Farm. Rou (Voicu) Andreea Itemi de evaluare
443. Creterea nivelului AMPc n celul n urma cuplrii salbutamolului cu
receptorii 2-adrenergici are urmtorul efect farmacodinamic:
a) bronhodilataie
b) bronhoconstricie
c) vasoconstricie
d) spasme la nivelul tubului digestiv
444. Inhibarea formrii AMPc de ctre 1-adrenolitice are ca rezultat:
a) stimularea tuturor celer cinci funcii ale inimii
b) stimularea miocardului contractil i deprimarea miocardului excito-conductor
c) deprimarea tuturor celor cinci funcii ale inimii
d) deprimarea miocardului contractil i excitarea miocardului excito-
conductor
445. Implicaiile patologice ale hiperfunciei adrenergice periferice sunt
urmtoarele, cu excepia :
a) glaucom
b) boala Raynaud
c) aritmii
d) hipotensiune arterial
446. Implicaia patologic a hipofunciei adrenergice centrale este:
a) manie
b) boala Parkinson
c) dementa Alzheimer
d) depresie
447. Implicaiile hiperfunciei colinergice sunt:
a) crize de astm bronic
b) constipaie
c) tulburri de nvare i memorie spaial
d) tulburarea vederii pentru aproape
448. Este adrenomimetic cu mecanism mixt (direct i indirect):
a) efedrin
b) dobutamin
c) fenilefrin
d) cocain
449. Se utilizeaz ca vasoconstrictoare locale (decongestionarea mucoasei nazale
i oculare) urmtoarele simpatomimetice, cu excepia :
a) nafazolina
b) etilefrina
c) oximetazolina
d) fenilefrina
450. Prezint i aciune bacteriostatic:
a) xilometazolina
b) tetrizolina
c) oximetazolina
d) nafazolina
451. Produsele farmaceutice cu pseudoefedrin sunt contraindicate n
urmtoarele situaii, cu excepia:
a) glaucom
b) astm bronic
c) adenom de prostata
d) diabet
452. La administrarea pseudoefedrinei ca decongestionant nazal nu apare
urmtoarea reacie advers:
a) hiperglicemie
b) midriaza pn la fotofobie
c) tremor
d) somnolen
453. Urmtoarele -adrenomimetice se utilizeaz n terapia crizei i profilaxia
imediat a astmului bronic:
a) salbutamol
b) salmeterol
c) formoterol
d) bambuterol
454. Urmtoarele enunuri despre nicergolin sunt adevrate, cu excepia:
a) este vasodilatator prin dou mecanime: -adrenolitic i musculotrop
b) are i efect antiagregant plachetar
c) determin ca efect advers senzaie de cldur i roea cutanat
d) se administreaz dup o mas frugal
455. Despre chinazoline urmtoarele enunuri sunt adevrate, cu excepia:
a) la ntreruperea brusc nu apare fenomenul rebound
b) determin ca efect advers hipotensiune postular la nceputul tratamentului
c) se leag nesemnificativ de proteinele plasmatice
d) se utilizeaz n tratamentul HTA i HBP
456. Sunt -blocante cardioselective, cu excepia :
a) atenolol
b) bisoprolol
c) nebivolol
d) propranolol
457. Urmtorul -blocant nu intervine n metabolismul glucidic:
a) nebivolol
b) propranolol
c) carvedilol
d) metoprolol
458. Este -blocant cu efect asociat 1 adrenolitic:
a) nebivolol
b) carvedilol
c) betaxolol
d) bisoprolol
459. -blocantele au urmtoarele indicaii, cu excepia :
a) hipertensiune arterial
b) cardiopatie ischemic
c) bradicardie
d) anxietate de stres
460. -blocantele determin urmtoarele efecte adverse, cu excepia:
a) eczema tip psoriaziform
b) efect rebound cu exacerbarea crizelor anginoase i aritmiilor
c) astenie
d) favorizarea i agravarea crizelor hiperglicemice la diabetic
461. Nu se administreaz la nivel ocular n terapia glaucomului:
a) timolol
b) carteol
c) betaxolol
d) bisoprolol
462. Urmtorul parasimpatolitic are aciune bronhodilatatoare:
a) tiotropiu
b) otilonium
c) butilscopolamina
d) tropicamida
463. Este antispastic colinergice:
a) mebeverina
b) drotaverina
c) butilscopolamina
d) papaverina
464. Butilscopolamina se poate administra n urmtoarea situaie:
a) adenom de prostat
b) glaucom
c) dismenoree
d) asociere cu alcool
465. La administrarea parasimpatoliticelor apar urmtoarele efecte adverse, cu excepia:
a) diaree
b) uscciunea gurii i tulburri de deglutiie
c) creterea presiunii intraoculare
d) rrirea miciunilor i disurie
466. La administrarea parasimpatomimeticelor apar urmtoarele efecte adverse,
cu excepia:
a) diaree
b) hiposecreie gastric
c) crize de astm bronic la astmatici
d) rinoree
467. Butamiratul prezint i efect:
a) deprimant al centrului respirator
b) analgezic
c) antiinflamator
d) bronhodilatator
468. Este bronhodilatator musculotrop:
a) salbutamol
b) montelukast
c) tiotropiu
d) teofilina
469. Montelukastul nu se administreaz n urmtorul tip de astm:
a) criza de astm bronic
b) tratamentul de fond n astmul cronic
c) profilaxia bronhospasmului indus de efort
d) astm sensibil la acid acetilsalicilic
470. Se utilizeaz n terapia tusei uscate:
a) butamirat
b) acetilcisteina
c) bromhexin
d) erdosteina
471. Urmtoarele antitusive nu determin ca efect advers bronhospasm:
a) acetilcisteina
b) bromhexin
c) butamirat
d) ambroxol
472. Urmtorul enun despre Ambroxol este fals:
a) este mucolitic mucoreglator
b) se poate administra i n sarcin
c) se administreaz dup mas cu lichide
d) este util n profilaxia sindromului de detres respiratorie la nou-nscut
473. Nitriii antianginoi determin urmtoarele efecte adverse, cu excepia:
a) cefalee cu caracter pulsatil
b) tolerana de tip tahifilaxie
c) edeme
d) congestie cutanat n jumtatea superioar a corpului
474. Urmtorul enun despre blocantele canalelor de calciu este fals:
a) prezint aciune antihipertensiv, antianginoas, antiaritmic
b) se pot administra inclusiv la pacienii cu insuficien cardiac congestiv
c) nifedipina manifest predominant aciune antihipertensiv
d) verapamilul manifest aciune predominant antiaritmic
475. Este inhibitor al enzimei de conversie a angiotensinei:
a) nifedipina
b) perindopril
c) furosemid
d) nebivolol
476. Se utilizeaz n terapia hipertensiunii arteriale urmtoarele clase de
substane, cu excepia:
a) betablocante
b) blocante ale canalelor de calciu
c) diuretice
d) beta-adrenomimetice
477. Urmtorul enun despre inhibitoarele enzimei de conversie a angiotensienei
este fals:
a) au efect antihipertensiv
b) determin ca efect advers tulburri de gust
c) se pot administra i n sarcin
d) este contraindicat asocierea lor cu diuretice antialdosteronice
478. n tratamentul diareii infecioase nu se pot administra:
a) loperamid
b) furazolidona
c) diosmectita
d) nifuroxazida
479. Preoperator n intervenii la nivel ocular se administreaz:
a) acetazolamida
b) furosemid
c) hidroclorotiazida
d) indapamid
480. Diureticul care se poate administra la pacienii cu diabet este:
a) furosemid
b) indapamid
c) hidroclorotiazida
d) acetazolamida
481. Analogii de prostaglandine se utilizeaz ca, cu excepia:
a) antiulceroase
b) antiglaucomatoase
c) abortive
d) antitusive
482. Alginatul de sodiu (Gaviscon) este medicaie de elecie n:
a) profilaxia recidivelor ulceroase
b) reflux gastroesofagian
c) asociere cu antiinflamatoare nesteroidiene
d) ulcer duodenal
483. Hidroxidul de aluminiu administrat timp ndelungat ca antiacid determin
urmtoarele efecte adverse:
a) rahitism
b) diaree
c) constipaie
d) colorarea scaunului n negru
484. Antiacidele alcalinizante administrate n doze mari i timp ndelungat
determin urmtoarele efecte, cu excepia:
a) reacie alcalin gastric
b) stimularea secundar a secreiei acide
c) alcaloza
d) acidoza
485. Nu se utilizeaz ca adjuvant n terapia bolii ulceroase:
a) doxepina
b) butilscopolamina
c) anestezina
d) sucralfat
486. Este antihistaminic H1 de generaia I cu efect advers sedare:
a) clorfeniramin
b) loratadina
c) desloratadina
d) cetirizina
487. Urmtorul glucocorticoid se administreaz pe cale oral:
a) fluticazona
b) prednison
c) hidrocortizon hemisuccinat
d) beclometazon dipropionat
488. Urmtorul enun despre Metoclopramid este fals:
a) este activ n toate tipurile de vom
b) se administreaz la distan de minimum dou ore de alte medicamente
c) determin hipoprolactinemie ca efect advers
d) este contraindicat n sarcin
489. Despre omeprazol urmtorul enun este fals:
a) se administreaz n forme farmaceutice enterosolubile
b) n esofagita de reflux are eficacitate superioar ranitidinei
c) determin efect rebound hipergastremic
d) durata de aciune este scurt
490. Sunt protectoare ale mucoasei i stimulante ale regenerrii urmtoarele
substane, cu excepia:
a) sucralfat
b) acetazolamida
c) subcitrat de bismut coloidal
d) carbenoxolon
491. Efectele adverse ale glucocorticoterapiei prelungite sunt urmtoarele, cu excepia:
a) reducerea rezistenei la infecii
b) ulcer
c) osteoporoza
d) accentueaz hipotensiunea arterial
492. La eliberarea unui produs farmaceutic cu fier se fac urmtoarele indicaii:
a) Terapia se ntrerupe cnd nivelul plasmatic al fierului este n limitele normale
b) Pe toat durata tratamentului scaunul capt o culoare neagr i
apare constipaia
c) Produsul farmaceutic cu fier se administreaz la distan de 3-4 ore
de medicamentele i alimentele cu calciu i magneziu
d) Pentru a mbunti absorbia fierului se asociaz vitamina C comprimate
Bibliografie
1. Aurelia Nicoleta Cristea (sub redacia), Tratat de farmacologie, ediia I, Ed.
Medical, Bucureti, 2005
ANUL II - Modulul V.
Nr.
Forme farmaceutice sterile
crt.
Farm. primar Sfichi Daniela Itemi de evaluare
493. Care dintre tipurile de solveni enumerai, sunt recomandai de
Farmacopeea Romn Ed. X pentru preparate injectabile:
a) apa distilat pentru preparate injectabile
b) apa distilat
c) apa demineralizat
d) apa sterilizat
494. Care dintre afirmaiile referitoare la preparatele injectabile este fals:
a) pot fi soluii, suspensii, emulsii sterile
b) pot fi pulberi sterile care se dizolv sau se suspend ntr-un solvent
steril nainte de utilizare
c) sunt administrate prin perfuzare
d) sunt administrate prin injectare
495. Care este metoda de sterilizare care nu este prevzut de Farmacopeea
Romn Ed. X:
a) sterlizare prin cldur uscat
b) sterilizare prin flambare
c) sterilizare prin filtrare
d) sterilizare cu gaz
496. n cazul preparatelor injectabile Farmacopeea Romn Ed. X prevede:
a) pH acid
b) pH alcalin
c) pH neutru
d) pH-ul trebuie s asigure stabilitatea preparatelor injectabile
497. Soluiile injectabile:
a) trebuie s fie limpezi, practic lipsite de particule n suspensie
b) trebuie s fie omogene i s nu prezinte semne de separare a fazelor
c) trebuie s fie omogene, cu particule care s treac prin acul de
sering nr. 16
d) pot prezenta particule n suspensie
498. Substanele pirogene sunt:
a) substane care asigur sterilizarea
b) substane responsabile de reaciile febrile
c) substane auxiliare folosite la prepararea preparatelor injectabile
d) substane care cresc solubilitatea diferitelor substane medicamentoase
499. Identificai afirmaia fals:
a) preparatele injectabile asigur rapiditate de aciune efect imediat
sau chiar instantaneu n cazul cii intravenoase
b) preparatele injectabile au un dozaj exact al substanelor medicamentoase
c) n cazul administrrii preparatelor injectabile nu exist risc de complicaii ca
septicemii, infecii fungice, interaciuni medicamentoase
d) preparatele injectabile pot fi administrate i la pacieni incontieni
sau n com
500. Apa distilat pentru preparate injectabile prezint urmtoarele avantaje, cu
o excepie:
a) este perfect suportat de organism
b) asigur o absorbie i o aciune prelungit
c) dizolv o mare parte din substanele medicamentoase
d) este solventul cel mai folosit pentru preparatele injectabile.
501. Care afirmaie este greit:
a) terapia parenteral furnizeaz mijloace de corectare a tulburrilor
hidroelectrolitice grave
b) preparatele injectabile necesit condiii speciale de fabricare,
tehnologie complex i costisitoare pentru a realiza preparate sterile,
stabile i tolerabile
c) se impune respectarea unei riguroase asepsii la injectare pentru a
evita contaminarea bolnavilor
d) nu este necesar folosirea de materii prime cu puritate fizic,
chimic i microbiologic nalt
502. Calitile obligatorii pe care trebuie s le prezinte preparatele injectabile sunt
urmtoarele, cu o excepie:
a) toleran
b) sterilitate
c) apirogenitate
d) inocuitate
503. Calea principal de administrare a medicamentelor perfuzabile este:
a) intramuscular
b) intravenoas
c) subcutanat
d) intracardiac
504. Procedeul aseptic utilizeaz:
a) materiale i aparatur, recipiente, mediu de lucru sterile
b) temperatura ridicat
c) umiditate
d) gaze
505. La sterilizarea prin filtrare, microorganismele sunt:
a) distruse
b) atenuate
c) coagulate
d) eliminate
506. Eficacitatea sterilizrii cu oxid de etilen este n funcie de urmtorii factori, cu
o excepie:
a) concentraia oxidului de etilen
b) timpul de expunere
c) umiditatea i temperatura din instalaii
d) gravitaia
507. Care afirmaie este greit:
a) sterilizarea prin cldur uscat se efectueaz n etuve
b) sterilizarea prin cldur uscat utilizeaz ca agent sterilizant oxigenul
din aer adus la temperatur crescut
c) sterilizarea prin cldur uscat provoac coagularea proteinelor
datorit a trei factori: umiditate, temperatur, presiune
d) sterilizarea prin cldur uscat se efectueaz, de obicei, la 1600C
timp de 3 ore
508. Soluiile perfuzabile sunt:
a) soluii apoase sau emulsii ulei n ap, izotonice, sterile i apirogene
b) suspensii apoase sterile i apirogene
c) suspensii uleioase sterile i apirogene
d) emulsii ap n ulei, sterile i apirogene
509. n grupa medicamentelor sterile sunt incluse urmtoarele categorii, cu o excepie:
a) preparate injectabile
b) preparate oftalmice
c) suspensii orale
d) preparate perfuzabile
510. Dezavantajele preparatelor injectabile sunt urmtoarele, cu excepia:
a) necesit personal calificat la administrare
b) se asigur un dozaj exact al substanelor medicamentoase
c) necesit condiii speciale de fabricare, tehnologie complex i costisitoare
d) mod de administrare traumatizant
511. Care afirmaie este greit:
a) preparatele perfuzabile se administreaz intravenos n volume de
100 ml sau mai mari cu ajutorul unor dispozitive de perfuzare
b) la prepararea preparatelor perfuzabile se iau precauiile necesare
pentru asigurarea stabilitii fizico-chimice, microbiologice i biologice
c) apa folosit la prepararea perfuziilor trebuie s corespund
prevederilor monografiei ap distilat pentru preparate injectabile
d) soluiile perfuzabile pot prezenta particule n suspensie
512. Solvenii folosii la prepararea medicamentelor injectabile trebuie s
ndeplineasc o serie de condiii, cu o excepie:
a) s aib aciune farmacologica proprie
b) s poat fi sterilizai fr descompunere
c) s asigure stabilitatea medicamentelor injectabile
d) s fie bine tolerai de esuturile organismului
513. Care dintre urmtoarele forme parenterale au debutul cel mai rapid de aciune:
a) suspensii apoase
b) soluii apoase
c) suspensii uleioase
d) soluii uleioase
514. Din grupa formelor parenterale cu aciune prelungit fac parte urmtoarele,
cu excepia:
a) soluii injectabile uleioase
b) emulsii injectabile
c) soluii apoase
d) implante
515. Soluiile injectabile pot avea aciune prelungit cnd:
a) au pH alcalin
b) se crete vscozitatea vehiculului
c) se sterilizeaz cu gaz
d) se folosete ca solvent ap distilat pentru preparate injectabile.
516. Diferena ntre medicamente injectabile i medicamente perfuzabile este:
a) volumul de lichid administrat
b) sterilitate
c) lipsa particulelor insolubile (n cazul soluiilor)
d) stabilitate
517. Care afirmaie este greit:
a) soluia perfuzabil de clorur de sodiu oficinal se prepar n
concentraie de 0,9%
b) soluia perfuzabil de clorur de sodiu oficinal se prepar n
concentraie de 9%
c) soluia perfuzabil de clorur de sodiu oficinal este o soluie
limpede, incolor, cu gust slab srat
d) soluia perfuzabil de clorur de sodiu oficinal se administreaz cu precauie la
pacienii cu insuficien cardiac, hipertensiune arterial i tulburri renale
518. Care este perfuzie medicamentoas:
a) soluie perfuzabil de sorbitol
b) soluie perfuzabil de dextran 70 cu glucoz
c) soluie perfuzabil de clorur de sodiu 0,9%
d) soluie perfuzabil de metronidazol
519. Avantajele medicamentelor oftalmice sunt urmtoarele, cu o excepie:
a) localizarea efectelor substanei medicamentoase n ochi
b) aciune direct i rapid
c) concentraie terapeutic ridicat n zona ocular
d) staionare ndelungat la nivelul zonei oculare
520. Conform Farmacopeei Romne Ed. X. mrimea particulelor solide ale
suspensiilor oftalmice este:
a) 90% din particulele examinate trebuie s prezinte un diametru de 25 m,
pentru 10% din particulele examinate se admite un diametru de 50 m
b) 90% din particulele examinate trebuie s prezinte un diametru de 50 m,
pentru 10% din particulele examinate se admite un diametru de 100 m
c) 90% din particulele examinate trebuie s prezinte un diametru de
100 m, pentru 10% din particulele examinate se admite un
diametru de 150 m
d) 90% din particulele examinate trebuie s prezinte un diametru de
150 m, pentru 10% din particulele examinate se admite un
diametru de 200 m
521. Care dintre urmtoarele colire sunt oficinale:
a) picturi pentru ochi cu tobramicin
b) picturi pentru ochi cu cloramfenicol
c) picturi pentru ochi cu sulfat de atropina 1%
d) picturi pentru ochi cu indometacin
522. Farmacopeea Romana Ed. X oficializeaz:
a) unguentul oftalmic cu ciprofloxacina
b) unguent oftalmic cu sulfat de kanamicina
c) unguent oftalmic cu tobramicina
d) unguent oftalmic cu clorhidrat de pilocarpina 2%
523. Obiectivele formulrii medicamentelor oftalmice cuprind asigurarea
urmtorilor parametri, cu o excepie:
a) sterilitatea colirului
b) stabilitatea chimica a substanei active
c) tolerana la administrare
d) lipsa particulelor n suspensie
524. Colirul cu sulfat de atropin se prepar n concentraie de:
a) 1g%
b) 0,1g%
c) 0,5g%
d) 2g%
525. Care afirmaie este greit :
a) bile oculare se mai numesc i ape oftalmice
b) bile oculare sunt soluii apoase sterile
c) bile oculare conin concentraii mari de substane active
d) bile oculare sunt folosite pentru splarea globului ocular
526. Identificai afirmaia fals:
a) unguentele oftalmice prelungesc durata contactului cu mucoasa ocular
b) unguentele oftalmice nu trebuie s fie sterile
c) conin excipieni sterili ca: vaselin, lanolin, parafin lichid
d) trebuie s se topeasc la temperatura suprafeei ochiului.
527. Oculoguttae reprezint denumirea pentru:
a) picturi pentru ochi
b) picturi pentru nas
c) picturi pentru ureche
d) picturi cu administrare intern.
Bibliografie:
1. *** Farmacopeea Romn, ediia a X-a, Editura Medical, Bucureti,
Suplimentele I-IV, 1993-2006
2. Gafieanu Eliza, Popovici Iuliana, Braha Steriana, Matei Ioana, Cojocaru
Ileana Tehnologie farmaceutic vol. 2, Iai
3. Popovici Iuliana, Lupuleasa D.:- Tehnologie farmaceutic vol. I, Colecia
Bios, Editura Polirom, Iai
4. Sfichi Daniela Suport de curs
Nr. ANUL II - Modulul V.
crt. Forme farmaceutice sterile
Farm. Carp Vasilica Maria Itemi de evaluare
528. Medicamentele parenterale sunt:
a) preparate farmaceutice sterile sub forma de soluii, suspensii,
emulsii, pulberi sau comprimate destinate a fi administrate printr-un
procedeu care lezeaz esuturile
b) preparate farmaceutice sub forma de soluii, suspensii, emulsii, pulberi
sau comprimate care se administreaz n tractul gastrointestinal
c) preparate farmaceutice care se administreaz pe piele i la nivelul mucoaselor
d) preparate farmaceutice sub form de soluii uleioase
529. Medicamentele parenterale includ medicamente:
a) injectabile i medicamente perfuzabile
b) extracte
c) topice
d) nesterile de uz general
530. Avantajele cii parenterale sunt, cu excepia:
a) dozaj exact al substanei medicamentoase
b) rapiditate de aciune
c) folosirea de materii prime de puritate excepional
d) evitarea apariiei tulburrilor gastrointestinale
531. Pe cale intravenoas se administreaz:
a) soluii apoase sterile i apirogene
b) soluii uleioase
c) suspensii apoase
d) suspensii uleioase
532. n clasa formelor parenterale cu eliberare convenional nu sunt incluse:
a) soluii injectabile apoase
b) pulberile sterile pentru soluii injectabile apoase
c) suspensii injectabile apoase
d) comprimate pentru soluii injectabile apoase
533. Pe cale intramuscular se pot administra, cu excepia:
a) soluii sterile i suspensii apoase
b) soluii sterile i suspensii uleioase
c) emulsii de tip L/H
d) preparate sterile vscoase apoase
534. Calitile obligatorii ale medicamentelor parenterale sunt, cu excepia:
a) sterilitate
b) apirogenitate
c) inocuitate
d) toleran
535. Sterilizarea este operaia prin care se urmrete:
a) distrugerea sau ndeprtarea tuturor microorganismelor vii, sub
forma vegetativ sau sporulat de pe un obiect sau produs
b) distrugerea germenilor patogeni cu ajutorul substanelor chimice
c) mpiedicarea aportului exogen de microorganisme sau virusuri ntr-
un organism viu, mediu inert sau mediu de cultur
d) distrugerea germenilor patogeni cu ajutorul metodelor fizice
536. Procedeele de sterilizare includ, cu excepia:
a) sterilizarea prin radiaii ionizate
b) sterilizarea prin gaze
c) sterilizarea prin radiaii UV
d) sterilizarea prin ionizare
537. Temperatura ideal pentru dezvoltarea microbilor este de:
a) 30-35C
b) 90-100C
c) 0-5C
d) 0-10C
538. Temperatura ideal pentru dezvoltarea mucegaiurilor este de:
a) 0-5C
b) 20-25C
c) 90-100C
d) 70-75C
539. Sterilizatorul de vapori se mai numete:
a) autoclav
b) vaporizator
c) etuv
d) distilator
540. Tindalizarea are la baz:
a) principiul osmozei: membranele i microorganismele absorb apa, i
modific permeabilitatea i la cald protoplasma este coagulat
b) principiul carbonizrii microbiene
c) principiul coagulrii proteinelor germenilor microbieni
d) principiul denaturrii proteinelor bacteriene prin oxidare
541. Pirogenele sunt substane responsabile de:
a) reacii febrile
b) reacii alergice
c) reacii adverse
d) reacii de intoleran
542. Izotonia medicamentelor injectabile presupune:
a) s aib aceeai presiune osmotic cu lichidele tisulare
b) s aib aceeai densitate
c) s aib acelai pH cu lichidele tisulare
d) s aib aceeai toleran
543. Perfuziile medicamentelor se administreaz n urmtoarele cazuri, cu excepia:
a) cnd nu se pot realiza concentraii terapeutice sangvine prin
administrare pe cile injectabile
b) cnd substana medicamentoas nu este tolerat la administrare pe
cale oral
c) cnd substana medicamentoas este inactivat prin administrare pe
cale enteral
d) cnd substana medicamentoas are viteza mic la eliminare
544. Preparatele oftalmice includ:
a) colire, unguente oftalmice i bi oftalmice
b) erine
c) auriculare
d) parenterale
545. Avantajele preparatelor oftalmice sunt:
a) intolerana local
b) apariia unor microtraumatisme
c) aplicare uoar, rapid, netraumatizant
d) specificul strict local
546. Un colir se va utiliza dup prima deschidere a recipientului de condiionare:
a) maxim 15 zile
b) maxim 3 zile
c) maxim 3 luni
d) maxim 1 luna
547. Colirele se pot condiiona n urmtoarele variante, cu excepia:
a) flacon de sticl nsoit de dop picurtor
b) flacon din polietilen cu dop picurtor
c) oftadoze
d) saci de polietilen de volum mare 100-500 ml
548. Serul fiziologic este:
a) o soluie NaCl 0,9%
b) o soluie NaCl 9%
c) o soluie NaCl 1%
d) o soluie NaCl 19%
549. Urmtoarele substane medicamentoase se administreaz strict injectabil:
a) neomicina
b) insulina
c) bacitracina
d) anestezina
550. La autoclav se pot steriliza:
a) substane medicamentoase solide
b) substane medicamentoase uleioase
c) materiale textile
d) seringi de unic folosin
551. Tindalizarea se mai numete:
a) sterilizarea continu
b) sterilizarea prin nclzire repetat
c) sterilizarea la autoclav
d) sterilizarea cu vapori sub presiune
552. Soluiile perfuzabile:
a) conin conservani
b) conin edulcorani
c) se administreaz strict intravenos
d) se administreaz pe toate cile
553. Fiolele buvabile conin:
a) soluii pentru administrarea oral
b) soluii pentru administrarea parenteral
c) soluii pentru administrarea injectabil
d) soluii pentru administrarea perfuzabil
554. Soluiile injectabile se condiioneaz n:
a) fiole de sticl
b) saci de aminoplast
c) flacoane sticl prevzute cu dop picurtor
d) flacoane aminoplast prevzute cu dop picurtor
555. Perfuziile pentru nutriia parenteral cuprind:
a) aminoacizi
b) hormoni
c) antibiotice
d) antimicotice
556. Soluiile perfuzabile se administreaz:
a) lent, pictur cu pictur
b) rapid, ntr-un timp scurt
c) cu ajutorul seringii
d) la temperaturi sczute
557. Bile oculare se administreaz la temperaturi de:
a) 35-37C
b) 60C
c) 100C
d) 18C
Bibliografie
1. Iuliana Popovici, Dumitru Lupuleasa Tehnologie farmaceutic, vol. I, II, III,
Ed. Polirom, Iai, 1997, 2008, 2009
Nr. ANUL II - Modulul VIII.
crt. Chimia compuilor cu aciune asupra sistemului nervos central
Farm. primar Sfichi Daniela Itemi de evaluare
558. Identificai afirmaia greit n cazul fenobarbitalului:
a) este un derivat barbituric cu laten i durat lung de aciune
b) este indicat la conductorii auto
c) prezint aciune sedativ la doze mici, subhipnotice
d) este indicat n epilepsie
559. Fenobarbitalul poate prezenta urmtoarele aciuni farmacodinamice, cu o excepie:
a) sedativ
b) hipnotic
c) anticonvulsivant
d) antiinflamator
560. Care din urmtoarele substane medicamentoase este un hipnotic benzodiazepinic:
a) nitrazepam
b) fenobarbital
c) zopiclona
d) zolpidem
561. Identificai afirmaia greit:
a) sedativele sunt deprimante neselective ale sistemului nervos central
b) sedativele foreaz instalarea unui somn asemntor celui fiziologic
c) sedativele diminu hiperexcitabilitatea senzitiv i psihomotorie
d) la doze mici hipnoticele au efect sedativ
562. Hipnoticele barbiturice au urmtoarele indicaii, cu o excepie:
a) ca sedative, barbiturice hipnotice n doze mici
b) n epilepsie (fenobarbitalul)
c) n insomnia din hiperexcitabilitate nervoas
d) la conductori auto
563. Identificai afirmaia greit n legtur cu aciunile tranchilizantelor:
a) aciune miorelaxant
b) aciune hipnoinductoare, n insomnii psihogene
c) aciune psihostimulant
d) aciune anticonvulsivant
564. Care dintre urmtoarele afirmaii referitoare la aciunea tranchilizant este fals:
a) accentuarea anxietii
b) reducerea strii de tensiune psihic
c) calmarea excitaiei psihomotorii
d) temperarea reaciilor emoionale
565. Diazepamul prezint urmtoarele indicaii, cu o excepie:
a) anxietate din nevroze i psihoze
b) anxietatea din primul trimestru de sarcin la gravide
c) pentru combaterea contracturilor i strilor spastice musculare
d) n stri convulsive de diferite cauze (tetanos, stare de ru epileptic)
566. Care medicament cu aciune tranchilizant nu aparine clasei benzodiazepinelor:
a) medazepam
b) alprazolam
c) meprobamat
d) bromazepam
567. Reprezint contraindicaie pentru administrarea de diazepam:
a) combaterea contracturilor i strilor spastic ale musculaturii striate
b) miastenia gravis
c) terapia sindromului anxios din nevroze
d) anxietate
568. Care dintre urmtoarele medicamente cu aciune anticonvulsivant aparin
clasei benzodiazepinelor:
a) fenobarbital
b) fenitoina
c) carbamazepina
d) clonazepam
569. Principiile de tratament al epilepsiei sunt urmtoarele, cu o excepie:
a) individualizarea antiepilepticului i a dozelor
b) monitorizarea efectelor adverse pe parcursul tratamentului
c) ntreruperea tratamentului se va face brusc, nu prin reducerea
treptat a dozelor
d) dozele mici incipiente sunt crescute gradat
570. Care dintre urmtoarele medicamente anticonvulsivante este util n nevralgia
de trigemen:
a) carbamazepina
b) fenobarbital
c) fenitoina
d) etosuximida
571. Carbamazepina prezint urmtoarele indicaii, cu o excepie:
a) tulburri de stres posttraumatic
b) nevralgie de trigemen
c) tulburri de concentrare
d) adjuvant n durere cronic ptrunztoare
572. Care dintre urmtoarele medicamente este un antidepresiv aparinnd clasei
inhibitoare moderne selective ale recaptrii serotoninei:
a) sertalina
b) imipramina
c) doxepina
d) tianeptin
573. Fluoxetina prezint urmtoarele indicaii, cu o excepie:
a) depresie major
b) afeciuni obsesiv-compulsive
c) stare de panic
d) insomnia ocazional
574. Care dintre urmtoarele medicamente face parte din clasa antidepresivelor:
a) fenobarbital
b) mianserina
c) amfetamina
d) fenitoina
575. Medicamentele neurotonice prezint urmtoarele aciuni farmacodinamice,
cu o excepie:
a) influeneaz favorabil procesele biochimice cerebrale
b) efectul este evident n cazurile n care metabolismul neuronal este
afectat (suprasolicitare, surmenaj etc.)
c) scad randamentul activitii intelectuale
d) toate neurotonicele sunt active n suferine cronice (de involuie),
eficacitatea fiind diferit n funcie de caz i n funcie de substan
576. Urmtoarele medicamente sunt nootrope (neurotonice), cu o excepie:
a) piracetam
b) piritinol
c) pramiracetam
d) noraminofenazona
577. Medicamentele neurotonice prezint urmtoarele indicaii, cu o excepie:
a) tulburri de concentrare i de memorie
b) astenie, surmenaj psihic
c) tulburri funcionale cerebrale dup accidente cerebrale
d) dezvoltare psihomotorie normal la copii
578. Cafeina prezint urmtoarele aciuni farmacodinamice, cu o excepie:
a) inhibitor psihomotor moderat
b) stimuleaz secreia gastric
c) aciune diuretic
d) aciune ulcerigen, la doze mari
579. Care dintre urmtoarele afirmaii legate de morfin este fals:
a) este un analgezic opioid
b) produce deprimare respiratorie
c) este indicat n dureri de intensitate moderat
d) prezint potenial toxicomanogen ridicat
580. Analgezic prin mecanism complex (opioid i monoaminergic spinal) este:
a) morfina
b) tramadol
c) codeina
d) paracetamol
581. Aciunile farmacodinamice principale utile n terapeutic, semnalate la
analgezice antipiretice sunt urmtoarele, cu o excepie:
a) analgezic
b) antiinflamatoare
c) euforizant
d) antispastic
582. Acidul acetilsalicilic prezint urmtoarele aciuni farmacodinamice, cu o excepie:
a) analgezic
b) antiinfecioas
c) antiinflamatoare
d) antiagregant plachetar
583. Efectele adverse ale aspirinei sunt urmtoarele, cu o excepie:
a) creterea temperaturii corpului
b) erupii cutanate
c) efect ulcerigen
d) bronhoconstricie
584. Precizai informaia greit:
a) paracetamolul prezint aciune antiinflamatoare puternic
b) paracetamolul prezint la doze mari toxicitate hepatic
c) antidotul specific n intoxicaia acut cu paracetamol este acetilcistein
d) paracetamolul este antipireticul de elecie la copii mici, n viroze
585. Care este doza de aspirin indicat n profilaxia infarctului de miocard?
a) 500 mg de 3 ori pe zi
b) 500 mg pe zi
c) 100 mg pe zi
d) 3-5 g pe zi
586. Identificai afirmaia greit:
a) metamizol este derivat de pirazolona
b) noraminofenazona este indicat n dismenoree
c) algocalminul nu poate fi administrat intrarectal
d) metamizol prezint aciune analgezic i antispastic
587. Paracetamolul prezint urmtoarele efecte secundare, cu o excepie:
a) Toxicitate hepatic, la doze mari
b) Toxicitate cardiac
c) Toxicitate renal, la doze mari
d) Methemoglobinemie.
Bibliografie:
1. Cristea A.N., Tratat de farmacologie, ed. I, Ed. Medical, Bucureti, 2006.
2. Cristea A.N., Farmacie clinic, vol. I, Ed. Medical, Bucureti, 2006
3. Dobrescu D., Farmacoterapie practic, Ed. Medical, Bucureti, 1989
4. Dobrescu D. i colab., MEMO MED 2014, Memorator de medicamente,
Ghid farmacoterapic, ed. a XV-a, Ed. Minesan, Bucureti, .
5. Sfichi Daniela Suport de curs
Nr. ANUL II - Modulul VIII.
crt. Chimia compuilor cu aciune asupra sistemului nervos central
Farm. Rou (Voicu) Andreea Itemi de evaluare
588. Prin analgezic se nelege:
a) substana care atenueaz sau suprim durerea prin aciune central, prin
modificarea pragului senzaiilor dureroase sau prin creterea toleranei la durere
b) substana prin care se obine pierderea temporar a sensibilitii.
c) substana capabil s produc somn i s suprime senzaiile
dureroase reflexele cu relaxarea musculaturii striate.
d) substana capabil s suprime temporar i reversibil sensibilitatea
ntr-o poriune a organismului, prin aciune local asupra
terminaiilor i fibrelor nervoase senzitive
589. Sinonimul pentru antipiretic este:
a) narcotic
b) antiflogistic
c) antitermic
d) decontractant
590. Sinonimul pentru somnifer este:
a) sedativ
b) antipsihotic
c) anxiolitic
d) hipnotic
591. Sinonimul pentru anxiolitic este:
a) tranchilizant
b) neuroleptic
c) antipsihotic
d) anticonvulsivant
592. Urmtoarea clas de substane nu face parte din clasa psiholepticelor:
a) hipnotice
b) antidepresive
c) tranchilizante
d) neuroleptice
593. Nu este miorelaxant central:
a) clorzoxazona
b) tolperison
c) baclofen
d) suxametoniu
594. Miorelaxantele centrale au urmtoarele aciuni farmacodinamice, cu excepia:
a) miorelaxant
b) analgezic direct
c) analgezic indirect, prin combaterea contracturii
d) sedativ (slab, egal sau mai mare ca cea miorelaxant)
595. Despre miorelaxantele centrale urmtorul enun este fals:
a) diminu hipertonia, contractura i spasmul muchilor netezi
b) reprezint medicaie simptomatic-patogenic, mai active n formele
acute spastice dureroase
c) determin somnolen ca efect advers
d) sunt indicate n strile spastic dureroase ale muchilor striai,
indiferent de etiologie
596. Produsul farmaceutic Mydocalm conine:
a) baclofen
b) clorzoxazona
c) tolperison
d) guaifenezina
597. Urmtorul enun despre farmacoterapia miorelaxantelor centrale este fals:
a) diazepamul se utilizeaz ca miorelaxant n stri spastice de origine neurologic
b) clorzoxazona este indicat n spasmele posttraumatice (fracturi, luxaii)
c) baclofenul este indicat n sughiul rebel
d) baclofenul nu se utilizeaz n paralizii prin scleroz n plci
598. Durerea cronic nu este nsoit de:
a) niveluri crescute de neuromediatori antalgici (endorfine)
b) insomnie
c) reacii senzitivo-senzoriale i somato-vegetative exagerate
d) stare depresiv care poate fi mascat
599. Urmtoarele enunuri despre durere sunt adevrate, cu excepia:
a) durerea acut este un sistem de alarm important pentru protecia organismului
b) durerea este cauzat de: traumatisme, temperaturi extreme, hipoxie,
substane chimice iritante
c) pragul reaciei la durere reprezint cea mai mic intensitate a unui
stimul, recunoscut ca durere
d) durerea acut nu las sechele fizice sau psihice i rspunde la o
terapie antalgic uzual
600. Face parte din grupa analgezicelor opioide:
a) acid acetilsalicilic
b) acetaminofen
c) ibuprofen
d) codein
601. Este analgezic opioid natural:
a) fentanil
b) morfin
c) pentazocin
d) tramadol
602. Prezint mecanism de aciune complex (opioid i monoaminergic):
a) tramadol
b) codein
c) oxicodon
d) dihidrocodein
603. Analgezicele morfinomimetice prezint urmtoarele aciuni
farmacodinamice, n funcie de substan, cu excepia:
a) deprimarea centrului tusei, efect antitusiv util
b) deprimarea centrului vomei
c) bronhoconstricie prin eliberare de histamin
d) efect antidiareic
604. Urmtorul enun despre codein este fals:
a) este analgezic opioid slab
b) se administreaz n dureri moderate sau moderate persistente i
crescnde, n asociere cu analgezice monoploide
c) nu se administreaz copiilor sub cinci ani
d) potenialul toxicomanogen este mare
605. Urmtorul enun despre Tramadol este fals:
a) este indicat n dureri moderate, acute i cronice
b) se administreaz: oral, parenteral, rectal
c) efectul analgezic este similar cu cel al codeinei
d) riscul de abuz i de dependen este mare
606. Pe lng aciune analgezic prezint i aciune antispastic musculotrop:
a) metamizolul
b) acidul acetilsalicilic
c) paracetamolul
d) ibuprofen
607. Aciunea analgezic cea mai intens n grupa analgezicelor antipiretice aparine:
a) acidului acetilsalicilic
b) paracetamolului
c) metamizolului
d) propifenazonei
608. Analgezicele-antipiretice nu prezint aciune:
a) analgezic
b) antipiretic
c) euforizant
d) antiinflamatoare
609. Urmtoarele enunuri despre aspirin sunt adevrate, cu excepia:
a) comprimatele efervescente dau concentraie plasmatic dubl fa
de comprimatele obinuite
b) alimentele i ntrzie absorbia gastrointestinal
c) este analgezic intens
d) este antiagregant plachetar la doze mici (50-100 mg)
610. Aspirina nu determin urmtorul efect advers:
a) toxicitate hepatic
b) efect ulcerogen i microhemoragii gastrice
c) bronhoconstrictie cu agravarea astmului bronic
d) reacie alergic
611. Nu se administreaz ca antitermic la copii (sub 5 ani) deoarece poate induce
sindrom Reye:
a) paracetamol
b) propifenazona
c) ibuprofen
d) aspirina
612. Urmtorul enun despre paracetamol este fals:
a) este analgezic i antipiretic moderat
b) nu este antiinflamator
c) antidotul intoxicaiei cu paracetamol este acetilcistein, administrat
n primele 12 ore
d) se administreaz cu precauie n insuficien hepatic
613. Urmtoarele enunuri despre paracetamol sunt adevrate, cu excepia:
a) inductoarele enzimatice (alcoolul cronic) grbesc metabolizarea
paracetamolului la metabolitul hepatotoxic
b) se administreaz n durerile reumatice ca antiinflamator
c) este antipiretic de elecie la copii mici
d) se regsete n compoziia produselor farmaceutice antalgice singur
sau asociat cu codeina, Tramadol
614. Urmtorul enun despre cafein este fals:
a) este alcaloid prezent n boabele de cafea i frunzele de ceai
b) este indicat ca vasotonic n migren
c) este inhibitor de fosfodiesteraz crescnd astfel AMPc
d) nu prezint aciune ulcerogen, nici mcar la doze mari
615. Nu face parte din grupa neurotonicelor:
a) cafein
b) piracetamul
c) lecitin
d) hidrolizatul de creier
616. Urmtorul enun despre neurotonice este fals:
a) sunt medicamente activatoare sau reglatoare ale metabolismului
cerebral i proceselor biochimice
b) sunt indicate n tulburri de concentrare i memorie
c) sunt contraindicate n dezvoltare psihomotorie deficitar la copii
d) au structuri foarte diferite
617. Urmtoarele substane se utilizeaz ca hipnotice, cu excepia:
a) zolpidem
b) zopiclon
c) nitrazepam
d) clonazepam
Bibliografie
1. Aurelia Nicoleta Cristea (sub redacia), Tratat de farmacologie, Ediia I, Ed.
Medical, Bucureti 2005
2. E. Haieganu, D. Dumitrescu, C. Stecoza, L. Morusciag, Chimie Terapeutic,
vol. I, Ed. Medical, 2006
Nr. ANUL II - Modulul IX.
crt. Fitoterapie
Farm. Sajin Ana Maria Itemi de evaluare
618. Constipaia cronic se poate trata prin administrarea urmtorului produs vegetal:
a) Quercus cortex
b) Mel depuratum
c) Frangulae cortex
d) Equiseti herba
619. Produsele vegetale cu aciune de stimulare a peristaltismului intestinal se
utilizeaz n:
a) afeciuni dermatologice
b) constipaie
c) diaree
d) insuficien cardiac
620. Glucofrangulozida este principiul activ din:
a) Hyperici herba
b) Frangulae cortex
c) Sennae fructus
d) Chinae cortex
621. Care dintre afirmaiile de mai jos referitoare la produsul vegetal Liquiritiae
radix este fals?
a) conine antracenozide
b) are aciune antiinflamatoare de tip cortizonic
c) provine de la specia denumit popular lemn dulce
d) se utilizeaz datorit coninutului n saponozide expectorante
622. Produsul vegetal cu saponozide triterpenice expectorante este:
a) Primulae rhizoma cum radicibus
b) Agni casti fructus
c) Farfarae folium
d) Equiseti herba
623. n ce afeciune este indicat cofeina?
a) insomnie
b) ulcer gastric i duodenal
c) hipotensiune arteriala
d) colon iritabil
624. Una dintre afirmaiile referitoare la Althaea officinalis nu este adevrat:
a) se numete popular nalba mare
b) este surs de 3 produse vegetale (Althaeae radix, Althaeae folium i
Althaeae flores)
c) conine mucilagii
d) nu este recomandat s se utilizeze n afeciuni respiratorii
625. Urmtoarele produse vegetale nu se utilizeaz n colici abdominale:
a) Carvi fructus
b) Anisi vulgaris fructus
c) Myrtilli fructus
d) Serpylli herba
626. Papaverina este utilizat n terapeutic:
a) ca antiulceros
b) ca antispastic
c) n tratamentul unor afeciuni hepatice
d) n glaucom
627. Papaverina nu este utilizat n terapeutic:
a) n tratamentul unor afeciuni hepatice
b) n tratamentul afeciunilor gastro-intestinale i ale traiectului urinar,
caracterizate prin spasme
c) ca antitusiv
d) n tratamentul depresiilor
628. Extractele de Chelidonii herba nu se utilizeaz:
a) n tratamentul diskineziilor biliare
b) pentru eliminarea calculilor biliari
c) n colica renal
d) n ciroza hepatic
629. Extractele de Chelidonii herba se utilizeaz:
a) n tratamentul diskineziilor biliare
b) n hipotensiune arterial
c) n tratamentul ulcerului gastric
d) ca expectorant
630. n tratamentul afeciunilor hepato-biliare se prescriu preparate din:
a) Chelidonii herba
b) Rauwolfiae radix
c) Opium
d) Frangulae cortex
631. Latexul proaspt de rostopasc se folosete:
a) n tratamentul icterului
b) n tratamentul verucilor
c) ca antimiotic
d) pentru efectul cicatrizant
632. Selectai produsele farmaceutice cu alcaloizi din Rauwolfiae radix:
a) Hiposerpil
b) Hipromeloza
c) Extrasedyl
d) Septilin
633. Care dintre afirmaiile referitoare la produsul vegetal Carbo medicinalis nu
este corect?
a) absoarbe gazele din intestin;
b) se utilizeaz n meteorism, colici i flatulen;
c) nu se adsoarbe din intestin.
d) se administreaz la distan fa de alte medicamente
634. Urmtoarele afirmaii referitoare la Capsici fructus nu sunt adevrate:
a) conine acid ascorbic
b) intern se poate utiliza pentru creterea poftei de mncare
c) se folosete n mialgii lombo-sciatice
d) se utilizeaz n tratamentul alcoolismului
635. Aciunile produsului vegetal Theae folium sunt:
a) antioxidant
b) diuretic
c) sedativ
d) antiinflamatoare
636. Produsul EXTRAVERAL conine:
a) Crataegi flos
b) Valerianae radix
c) Tiliae flos
d) Plantaginis folium
637. n tratamentul fitoterapic al anginei pectorale se utilizeaz:
a) Crataegi flos et folium
b) Ginkgo biloba
c) Taraxaci herba
d) Maydis stygmata
638. Pentru tratamentul adjuvant al hipertensiunii arteriale nu se folosete:
a) Leonuri herba
b) Crategi folium et flos
c) Rauwolfiae radix
d) Tilliae flores
639. Cu efect antiinflamator n reumatism i artroze se folosesc urmtoarele, cu excepia:
a) Salicis cortex
b) Capsici fructus
c) Helleborus herba
d) Calendulae flores
640. Hepatoprotectoare vegetale sunt urmtoarele, cu excepia:
a) Cardui marianae fructus
b) Capparis spinosa
c) Tiliae flos
d) Chamomillae flos
641. n compoziia siropului PLANTUSIN intr urmtoarele produse vegetale, cu excepia
a) Plantaginis folium
b) Pini turiones
c) Eryngii planum herba
d) Absinthii herba
642. Pentru eliminarea paraziilor intestinali se folosesc:
a) Absinthi herba
b) Millefolli flos
c) Ginkgo biloba
d) Populi gemmae
643. n tratamentul afeciunilor dermatologice se utilizeaz infuzii din
urmtoarele, cu excepia:
a) Violae tricoloris herba
b) Calendulae flos
c) Bardanae radix
d) Ginkgo Biloba
644. Pentru aciunea carcinogenetic cu efect imunostimulator se folosesc:
a) Rheishi i Shiitake
b) Uncaria tomentosa
c) Millefolli flos
d) Pini turiones
645. n compoziia CEAIULUI GASTRIC intr urmtorul produs vegetal:
a) Hyperici herba
b) Polygonum herba
c) Feniculi fructus
d) Lavandulae flores
646. Ceaiul DIURETIC conine urmtoarele produse vegetale, cu excepia:
a) Cerasorum stipites
b) Betulae folium
c) Sambuci flos
d) Equiseti herba
647. Ceaiul ANTIHEMOROIDAL conine urmtoarele, cu excepia:
a) Sennae folium
b) Millefolii herba
c) Calendulae flos
d) Frangulae cortex
648. Preparatul industrial NORMOPONDEROL conine urmtoarele, cu excepia:
a) Frangulae cortex
b) Bursae pastoris herba
c) Cichorii radix
d) Absinthii herba
649. Ceaiul ANTIDIAREIC conine urmtoarele, cu excepia:
a) Quercus cortex
b) Eupathoriae herba
c) Menthae folium
d) Frangulae cortex
650. Produsul SEDOCALM conine urmtoarele, cu excepia:
a) Leonurus cardiaca herba
b) Lavandulae aeteroleum
c) Crataegi flos et folium
d) Tiliae flores
651. Absinthi herba nu are urmtoarea aciune:
a) antihelmintic prin principiile amare
b) expectorant
c) anorexigen prin principiile amare
d) colagog prin vitamina C
652. n hipertensiune arterial cu substrat nervos sunt folosite urmtoarele, cu excepia:
a) Sedocalm
b) Ceai calmant cardiac
c) Pducel comprimate
d) Echinaceea herba
653. n tratamentul diabetului se utilizeaz urmtoarele produse fitoterapice, cu excepia:
a) Bardanae radix
b) Momordica charantia
c) Myrtilli folium
d) Ginkgo Biloba
654. n tratamentul diabetului se utilizeaz urmtoarele produse fitoterapice:
a) Chamomillae flores
b) Myrtilli folium
c) Carvi fructus
d) Myrtilli fructus
655. n prostatit i adenom de prostat nu se recomand utilizarea urmtoarelor:
a) Ononis spinosa
b) Xanthi herba
c) Serenoa repens
d) Efedrae herba
656. n tratamentul gingivitelor nu se recomand administrarea preparatelor cu aciune:
a) antiinflamatoare
b) astringent
c) antiseptic
d) iritant
657. n tratamentul afeciunilor reumatismale se utilizeaz preparate fitoterapice
sub form de:
a) infiltraii
b) unguente, creme, geluri
c) spume
d) perfuzii
Bibliografie
1. Ovidiu Bojor Fitoterapie tradiional i modern, Ed. Fiat Lux , 2001
2. Ursula Stnescu, Monica Hancianu - Plantele medicinal de la A la Z,
Editura Polirom, 2014
Nr. ANUL II - Modulul IX.
crt. Fitoterapie
Farm. Rou (Voicu) Andreea Itemi de evaluare
658. Urmtorul produs vegetal utilizat n fitoterapia afeciunilor cavitii bucale
prezint aciune antiviral:
a) Melissae folium
b) Salviae folium
c) Matricariae flos
d) Arnicae flos
659. Produsele vegetale cu mucilagii (Althaeae radix, Malvae folium) realizeaz la
nivelul cavitii bucale un efect:
a) astringent
b) emolient
c) antimicrobian
d) antiviral
660. Produsul vegetal Theae folium se utilizeaz n terapia afeciunilor cavitii
bucale pentru urmtoarele efecte, cu excepia:
a) antimicrobian
b) anticarie
c) antioxidant
d) emolient
661. Urmtorul produs vegetal utilizat n terapia afeciunilor cavitii bucale nu
are efect antiinflamator:
a) Salviae folium
b) Matricariae flos
c) Arnicae flos
d) Basilici herba
662. Urmtorul produs vegetal utilizat n terapia afeciunilor cavitii bucale nu
are efect antimicrobian:
a) Salviae folium
b) Myrtlli fructus
c) Arnicae flos
d) Basilici herba
663. n terapia tuturor afeciunilor gastrice nu se utilizeaz:
a) Matricariae flos
b) Menthae folium
c) Centaurii herba
d) Melissae folium
664. Prezint efect anestezic local util n terapia ulcerului gastro-duodenal
urmtorul produs vegetal:
a) Zingiberis rhizoma
b) Allii sativi bulbus
c) Sinapis albae semen
d) Menthae folium et aetheroleum
665. Urmtorul produs vegetal nu prezint aciune carminativ:
a) Liquiritiae radix
b) Carvi fructus
c) Coriandri fructus
d) Zingiberis rhizoma
666. Urmtorul produs vegetal se utilizeaz ca antiemetic:
a) Allii sativi bulbus
b) Absinthii herba
c) Zingiberis rhizoma
d) Liquiritiae radix
667. Preparatele pe baz de Liquiritiae radix se pot administra pacienilor cu ulcer
gastro-duodenal care au ca patologie asociat:
a) hipertensiune
b) diabet
c) hepatit
d) edeme
668. n fitoterapia meteorismului se pot prescrie urmtoarele produse vegetale, cu excepia:
a) Carvi fructus
b) Capsici fructus
c) Bromelaina (enzima extras din Ananas comosus)
d) Cichorii herba et radix
669. Urmtorul enun despre rutozida este fals:
a) este prezent n toate fructele i legumele colorate n verde, galben,
galben-portocaliu
b) este contraindicat pacienilor cu colit ulceroas i boal Crohn
c) cea mai mare biodisponibilitate o are rutozida din ceap
d) absorbia rutozidei crete prin asociere cu bromelain
670. Scopul fitoterapiei n tratamentul colitei ulceroase i a bolii Crohn nu este:
a) absorbia toxinelor i modificarea consistenei materiilor fecale
b) normalizarea florei intestinale nefiziologice
c) creterea inflamaiei
d) substituirea enzimelor vegetale
671. Urmtorul enun despre acizii boswellici este fals:
a) sunt inhibitori neselectivi ai 5-lipooxigenazei
b) se extrag din Olibanum resina (tamiie)
c) reduc eficient inflamaia intestinal cronic
d) nu inhib alte enzime implicate n cascada acidului arahidonic
(ciclooxigenaza etc.)
672. Antidiareicele de provenien microbian nu se pot prescrie n urmtoarea situaie:
a) diaree postantibiotic i postradioterapie
b) constipaia
c) eczema aprut secundar unor afeciuni intestinale
d) alergie la probiotice
673. Urmtorul enun despre Saccharomyces boulardii este fals:
a) prelucrarea prin liofilizare pstreaz viabilitatea, capacitatea
proliferativ i activitatea enzimatic a celulelor
b) la nivel intestinal mpiedic colonizarea acestuia cu tulpini patogene
de Proteus, Shigella, Pseudomonas, E. coli
c) la nivelul colonului stimuleaz creterea i multiplicarea florei
saprofite (lactobacililor i coliformelor)
d) este contraindicat administrarea sa n disbioz intestinal
determinat de citostatice
674. Nu se utilizeaz n tratamentul diareii urmtorul produs vegetal:
a) Myrtilli fructus
b) Rhei rhizoma
c) Theae folium
d) Psyllii semen
675. Urmtorul produs vegetal se utilizeaz att n tratamentul diareii ct i n
tratamentul constipaiei:
a) Gei rhizoma
b) Frangulae cortex
c) Psyllii semen
d) Rhei rhizoma
676. Urmtorul enun despre pectine este fals:
a) se gsesc n mere, morcovi, banan
b) pectinele blocheaz specific aderena microorganismelor
enteropatogene la mucoasa intestinal
c) formeaz cu apa coloizi i gonfleaz
d) se pot administra i n situaie de ocluzie intestinal
677. Nu face parte din categoria laxativelor stimulante:
a) Psyllii semen
b) Frangulae cortex
c) Sennae fructus
d) Ricini oleum
678. Urmtorul enun privind utilizarea produselor vegetale care conin substane
balast, n fitoterapia constipaiei este fals:
a) sunt utile n tratamentul de lung durat al constipaiei cronice
b) au efecte adverse sistemice
c) este obligatorie ingerarea unei cantiti mari de lichide (1,5-2 l/zi) la
administrarea acestor laxative
d) aciunea lor se instaleaz dup mai multe zile de administrare
679. Nu face parte din categoria laxativelor osmotice:
a) sorbitorul
b) lactoza
c) lini semen
d) lactuloza
680. Urmtorul enun despre laxativele stimulante este fals:
a) provoac o defecare nefiziologic, scaunele fiind diareiforme, iar
eliminarea acestora nsoit de colici
b) cresc motilitatea propulsiv a colonului
c) efectul se instaleaz dup 8-10 ore de la administrare
d) nu determin reacii adverse
681. Laxativele antrachinonice determin urmtoarele efecte adverse, cu excepia:
a) accentuarea sngerrilor menstruale
b) atonie muscular
c) aritmii cardiace
d) hiperkaliemie
682. Urmtorul enun privind fitoterapia constipaiei este fals:
a) laxativele cu substane balast se pot administra i n sarcin
b) administrarea ndelungat a trei de gru ca laxativ determin
anemie, hipocalcemie, hipomagnezemie
c) uleiul de ricin este contraindicat ca laxativ celor cu calculoz biliar
d) produsele vegetale cu antraderivai se pot administra i n
constipaia cronic
683. Urmtorul produs vegetal prezint pe lng aciunea hepatoprotectoare i
aciune hepatoregeneratoare:
a) Cardui mariae fructus
b) Fosfolipide eseniale
c) Schisandra chinensis
d) Salviae miltiorrhizae radix
684. Urmtorul enun privind fitoterapia afeciunilor hepatice este fals:
a) se admit n terapie doar extractele de armurariu cu un coninut
minimum de 70% silimarin i minimum 30% silibin
b) fosfolipidele eseniale nu asigur hepatoprotecie fa de afectarea
hepatic indus medicamentos
c) extractele standardizate de Cynarae folium manifest efect
hepatoprotector, hepatoregenerator,
d) uleiul gras din seminele de luminia nopii se prescrie ca
hepatoprotector, hepatoregenerator mai ales n afeciunile hepatice
cronice ale alcoolicilor
685. Principalele afeciuni ale vezicii biliare n care se intervine cu fitoterapie sunt
urmtoarele, cu excepia:
a) diskinezii biliare
b) sindrom postcolecistectomic
c) ocluzii ale cilor biliare
d) colecistita acut i cronic
686. Urmtorul produs vegetal nu este coleretic-colecistokinetic:
a) Taraxaci radix cum herba
b) Cynarae folium
c) Absinthii herba
d) Raphani radix
687. Urmtorul enun privind fitoterapia afeciunilor biliare este fals:
a) n litiaza biliar confirmat imagistic sunt contraindicate colagogele
b) uleiul volatil de ment acioneaz colagog
c) sucul proaspt preparat de Raphani sativa radix se prescrie mai ales
n tratamentul diskineziilor biliare cronice
d) infuziile colagoge nu se pot utiliza n profilaxia litiazei biliare
688. Proantocianii de tip A din Vaccinium macrocarpon au urmtorul efect:
a) diuretic
b) antiseptic urinar
c) inhib adeziunea bacteriilor de membranele celulelor epiteliul urinar
d) acvaretic
689. Urmtorul enun privind utilizarea proantocianidinelor oligomere din specii
de Vaccinium este fals:
a) nu se pot administra pacienilor cu transplant renal
b) se pot administra ca terapie asociat la antibioterapie
c) eficiena este asigurat prin administrarea a dou doze pe zi
dimineaa i seara
d) se pot utiliza n infecii urinare simple
690. Urmtorul enun privind fitoterapia infeciilor urinare este fals:
a) aciunea antibacterian a hidrochinonei se manifest doar dac se
alcalinizeaz urina
b) nu exist restricii privind durata tratamentului i numrul curelor pe
an pentru produsele pe baz de hidrochinon
c) dac nu se poate ndeprta cauza infeciei, tratamentul cu
proantocianidine este permanent
d) o prim cerin este aportul suficient de mare de lichide
691. Nu se pot administra fitopreparate imunostimulatoare n urmtoarele situaii:
a) boli sistemice (leucemie, diabet, scleroz multipl)
b) profilaxia infeciilor oportuniste la pacienii cu risc
c) profilaxia infeciilor mixte, cronic persistente i a infeciilor
bacteriene i virale recidivante
d) terapie adjuvant n tratamentul cu citostatice
692. Urmtorul enun privind utilizarea imunostimulatoarelor de origine vegetal este fals:
a) este indicat administrarea imunostimulatoarelor n faza de debut a bolii
b) n scop profilactic sunt recomandate perioade de tratament de 4-6
sptmni, cu scurte intervale de pauz (4-5 zile)
c) n caz de supradozare, imunostimulatoarele genereaz imunosupresie
d) administrarea imunostimulatoarelor este lipsit total de efecte adverse
693. Utilizarea urmtorului produs vegetal imunostimulator este interzis n prezent:
a) Arnicae flos
b) Echinaceae radix
c) Aristolochiae rhizoma
d) Eleutherococci radix
694. Se utilizeaz ca imunostimulatoare extractele apoase din, cu excepia :
a) frunze de ptlagin
b) flori de galbenele
c) rdcini de plria soarelui
d) frunze de podbal
695. n fitoterapia hipertrofiei benigne de prostat nu se utilizeaz:
a) Curcubitae peponis semen
b) Sabalis serrulatae fructus
c) Epilopii herba
d) Calendulae flos
696. Fitoterapia disfunciilor hormonale la femei nu prevede administrarea:
a) Violae tricoloris herba
b) Vitex agnus castus
c) Cimicifugae racemosa
d) Trifolium pretense
697. Fitoterapia dismenoreei nu presupune administrarea de:
a) Chamomillae flos
b) Millefolii flos
c) Tiliae flos
d) Anserinae herba
Bibliografie
1. Stnescu U., Hncianu M., Miron A., Aprotosoaie C., Bazele farmaceutice,
farmacologice si clinice ale fitoterapiei, volumele I, II, III, Ed. Gr. T. Popa
UMF Iai
Nr. ANUL II - Modulul X.
crt. Forme farmaceutice ca sisteme disperse, eterogene
Farm. primar Sfichi Daniela Itemi de evaluare
698. Stabilitatea unei emulsii este dat de:
a) ap
b) ulei
c) emulgator
d) conservani antimicrobieni
699. Fenomene de instabilitate a emulsiilor sunt urmtoarele, cu o excepie:
a) cremarea
b) flocularea
c) inversarea fazelor
d) cimentarea
700. Emulsiile sunt:
a) preparate farmaceutice lichide, mai mult sau mai puin vscoase,
constituite dintr-un sistem dispers, format din dou faze lichide
nemiscibile, realizat cu ajutorul unor emulgatori
b) preparate farmaceutice lichide, constituit din una sau mai multe
substane active insolubile
c) preparate farmaceutice lichide, care conin una sau mai multe
substane active, dizolvate ntr-un solvent
d) preparate farmaceutice lichide, cu un coninut crescut n zahr, de
consisten vscoas, destinate administrrii interne
701. Emulsiile se conserv n urmtoarele condiii:
a) n recipiente nchise
b) n recipiente bine nchise, la 8-15 0 C
c) n recipiente bine nchise, la 2-8 0 C
d) n recipiente nchise etan.
702. Linimentele sunt emulsii care se administreaz:
a) intern
b) intravenos
c) extern
d) per os
703. Obinerea unei emulsii stabile se obine prin adugarea:
a) fazei hidrofile
b) emulgatorului
c) fazei lipofile
d) mediului de dispersie
704. Farmacopeea Romn Ed. X prevede folosirea urmtoarelor substane
auxiliare la prepararea emulsiilor, cu o excepie:
a) stabilizani
b) ageni pentru creterea vscozitii
c) conservani antimicrobieni potrivii
d) umectani
705. Care dintre urmtoarele afirmaii este fals:
a) soluia de lactat de etacridin se prepar n concentraie 0,1%
b) soluia de lactat de etacridin se mai numete i soluie de albastru de metilen
c) soluia de lactat de etacridin este de culoare galben, cu fluorescen verzuie
d) soluia de lactat de etacridin se folosete la antistatizarea plgilor
706. Identificai afirmaia greit:
a) soluia de albastru de metilen se prepar n concentraie 1%
b) soluia de albastru de metilen se aplic prin badijonare pe mucoasa
buco-faringian
c) soluia de albastru de metilen are aciune antiseptic
d) soluia de albastru de metilen conine lactat de etacridin
707. Meniunea A se agita nainte de administrare se scrie pe eticheta:
a) soluiilor
b) suspensiilor
c) perfuziilor
d) mucilagiilor
708. Suspensiile se conserv:
a) n recipiente bine nchise
b) n recipiente nchise etan
c) la rece
d) la loc rcoros
709. Pentru care substane mas prelucrat sub form de suspensie nu trebuie s
depeasc doza maxim pentru 24 ore:
a) substane anodine
b) substane auxiliare
c) substane puternic active i toxice
d) substane inerte farmacologic
710. Suspensiile se obin prin:
a) dizolvare
b) dispersare
c) emulsionare
d) triturare
711. Componentele unei suspensii sunt urmtoarele, cu o excepie:
a) faza dispersat
b) faza dispersant
c) agent de suspendare
d) agent de emulsionare
712. Care dintre urmtoarele afirmaii reprezint un avantaj al suspensiilor:
a) instabilitatea suspensiilor impune agitarea produsului, nainte de
prelevarea fiecrei doze de administrare
b) divizarea avansat a unor pulberi prelucrate n suspensii poate cauza
fenomene toxice
c) suspensiile, ca sisteme eterogene, se caracterizeaz prin instabilitate fizic
d) biodisponibilitatea substanei medicamentoase n suspensie este
superioar fa de capsule sau comprimate
713. O suspensie de bun calitate trebuie s prezinte urmtoarele caracteristici, cu o excepie:
a) s asigure o dispersie adecvat a particulelor solide n vehicul
b) s prezinte o sedimentare rapid a particulelor
c) s rmn omogen dup agitarea recipientului, o perioad de timp
suficient, necesar pentru prelevarea i administrarea dozei de ctre pacient
d) s prezinte o sedimentare mic a particulelor
714. Care afirmaie este greit n cazul mecanismului de aciune al agentului de suspensie:
a) scade tensiunea interfacial solid-lichid
b) ofer sterilitate preparatului
c) confer sarcini electrice particulelor solide n suspensie
d) mrete vscozitatea vehiculului
715. Suspensiile floculate se caracterizeaz prin:
a) sediment compact, dens
b) supernatant opalescent
c) redispersarea suspensiilor dificil
d) particule solide legate n flocoane (agregate)
716. Parametrul de care se ine cont la prepararea suspensiilor este:
a) mrimea particulelor
b) vscozitatea
c) lipsa particulelor insolubile
d) pH-ul
717. Metoda de preparare a suspensiilor prin condensare (precipitare) prezint
urmtoarele caracteristici, cu o excepie:
a) este o metod chimic
b) prezint avantajul obinerii de particule fine
c) este o metod fizic, de dispersare a pulberilor insolubile ntr-un vehicul
d) este o metod limitat la un numr restrns de suspensii
718. n cazul cror suspensii nu este obligatorie condiia de sterilitate:
a) suspensii care se aplic pe plgi
b) suspensii care se aplic pe pielea sugarilor
c) suspensii care se aplic pe arsuri
d) suspensii care se administreaz per os
719. Identificai afirmaia fals:
a) pasta cu ap este o suspensie
b) pasta cu ap conine talc, oxid de zinc, glicerol i ap
c) pasta cu ap se aplic prin badijonare pe mucoasa buco-faringian
d) pasta cu ap are aciune calmant, rcoritoare
720. Conform Farmacopeei Romne Ed. X, unguentele se conserv:
a) n recipiente sterile, nchise etan
b) n recipiente nchise la 2-80C
c) n recipiente care conin cel mult 10 g unguent
d) n recipiente bine nchise, la cel mult 250C
721. Care din urmtoarele unguente nu este oficinal:
a) unguent cu clotrimazol 1%
b) unguent simplu
c) unguent cu diclofenac
d) unguent cu glicerol
722. Dac faza dispersat depete 25% din masa unguentului, unguentele-
suspensii sunt denumite:
a) paste
b) creme
c) linimente
d) emulsii
723. Alegei varianta fals referitoare la prepararea unguentelor emulsie, conform
farmacopeei:
a) se prepar baza de unguent prin dispersarea fazei interne n faza
extern n care, n prealabil s-a incorporat emulgatorul
b) substanele medicamentoase se disperseaz n baza de unguent n
funcie de proprietile acestora i de scopul terapeutic urmrit
c) se pot folosi antioxidani i conservani antimicrobieni potrivii
d) unguentul obinut se sterilizeaz
724. n funcie de tehnologia de preparare (gradul de dispersie al substanei active),
unguentele medicamentoase pot fi clasificate n urmtoarele tipuri, cu excepia:
a) unguentele de tip soluie
b) unguente de tip emulsie
c) unguente de tip suspensie
d) unguente de penetraie
725. Care afirmaie referitoare la unguentele de tip suspensie este fals:
a) conin substane active insolubile n baza de unguent
b) la preparare se folosesc substane active sub form de pulberi fine sau foarte fine
c) conin substane active dizolvate molecular n baza de unguent
d) farmacopeea prevede limite privind dimensiunea particulelor
726. Farmacopeea Romn Ed. X clasific bazele de unguent n urmtoarele, cu excepia:
a) liposolubile
b) emulsii
c) hidrosolubile
d) paste
727. Alegerea formei farmaceutice n terapia dermatologic depinde de o serie de
factori, cu excepia:
a) stadiul afeciunii
b) tipul de piele
c) natura ambalajului
d) caracterul leziunilor
728. Care unguente nu trebuie s fie sterile?
a) aplicate pe pielea acneic
b) aplicate pe pielea sugarilor
c) aplicate pe arsuri
d) aplicate pe rni
729. Baza de unguent nu se alege n funcie de:
a) proprietile fizico-chimice ale substanei active
b) natura ambalajului de condiionare
c) aciunea urmrit (de suprafa, de profunzime, sistemic)
d) stadiul bolii acut sau cronic
730. Condiiile pe care trebuie s le ndeplineasc un excipient sunt urmtoarele, cu excepia:
a) tolerana bun i lipsa sensibilizrii
b) s fie de provenien natural
c) s fie emolient, fr a produce deshidratarea pielii
d) s faciliteze penetrarea substanei medicamentoase printr-o cedare
rapid i complet a acesteia.
731. Care afirmaie legat de vaselin este fals:
a) este un produs obinut prin purificarea lipidelor de pe lna oilor
b) este un produs obinut n urma distilrii petrolului brut
c) se prezint ca o mas alb, filant, omogen, gras
d) este un unguent i totodat o baz de unguent
732. Supozitoarele preparate cu baze liposolubile trebuie s:
a) se dizolve n cel mult 1 or
b) se topeasc n cel mut 30 minute
c) se dizolve n cel mult 30 minute
d) se topeasc n cel mult 1 or
733. Alegei afirmaia greit n cazul supozitoarelor vaginale:
a) se numesc i ovule
b) au form sferic sau ovoidal
c) au form de cilindri ascuii
d) pot fi preparate cu mas gelatinoas, caz n care masa poate fi de 5-12g
734. Conform Farmacopeei Romne Ed.X, supozitoarele se conserv:
a) n recipiente nchise
b) n recipiente bine nchise, la 2-8 0 C
c) n recipiente nchise etan
d) n recipiente bine nchise, la cel mult 25 0 C.
735. O formulare adecvat trebuie s conduc la supozitoare care trebuie s
ndeplineasc urmtoarele condiii, cu o excepie:
a) s produc disconfort la administrare
b) s nu fie iritante
c) s fie stabile din punct de vedere fizic, chimic i microbiologic
d) s fie bine tolerate, netoxice
736. Supozitoarele rectale au form:
a) cilindro-conic sau de torpil
b) sferic
c) ovoidal
d) cilindri ascuii la un capt
737. Administrarea medicamentelor pe cale rectal se abordeaz n urmtoarele
situaii, cu o excepie:
a) n caz de obstrucii ale tractului gastro-intestinal
b) n cazul substanelor inactivate la nivel hepatic
c) n cazul substanelor inactivate de secreiile gastrice
d) n vederea asigurrii unei aciuni prelungite a substanelor medicamentoase
738. Bazele de supozitoare trebuie s ndeplineasc o serie de condiii, cu excepia:
a) s nu influeneze defavorabil caracteristicile biofarmaceutice i efectul terapeutic
b) s elibereze rapid substana medicamentoas
c) s nu fie rezistente la manipulare, transport, depozitare
d) s nu prezinte interaciuni nedorite cu alte ingrediente
739. Dezavantajul untului de cacao este:
a) este neiritant
b) se auto oxideaz n timpul pstrrii
c) este miscibil cu multe substane
d) se preteaz la topire i turnare ct i la presare n forme
740. Dezavantajul gliceridelor semisintetice folosite la prepararea supozitoarelor este:
a) rezisten la oxidare
b) capacitate de emulsionare bun
c) aspect plcut, cu luciu, fr miros
d) devin casante la rcire rapid
741. Care supozitoare sunt menionate n Farmacopeea Romn Ed. X:
a) supozitoare cu metronidazol
b) supozitoare cu fenilbutazona
c) supozitoare cu paracetamol
d) supozitoare cu diclofenac
742. Care afirmaie referitoare la supozitoare nu este adevrat:
a) conin doze unitare din una sau mai multe substane medicamentoase
b) sunt destinate administrrii pe cale rectal, vaginal sau uretral
c) se conserv n recipiente bine nchise, la cel mult 25 0 C
d) se folosesc exclusiv pentru aciune local.
Bibliografie:
1. *** Farmacopeea Romn, ediia a X-a, Editura Medical, Bucureti,
Suplimentele I-IV 1993-2006
2. Gafieanu Eliza, Popovici Iuliana, Braha Steriana, Matei Ioana, Cojocaru
Ileana Tehnologie farmaceutic Vol. 3, Iai
3. Popovici Iuliana, Lupuleasa D., Tehnologie farmaceutic vol. II, Colecia
Bios, Editura Polirom, Iai
4. Sfichi Daniela Suport de curs
Nr. ANUL II - Modulul X.
crt. Forme farmaceutice ca sisteme disperse, eterogene
Farm. Carp Vasilica Maria Itemi de evaluare
743. Suspensiile sunt dispersii mecanice de tip :
a) solid n lichid
b) lichid n lichid
c) solid n solid
d) solid n gaz
744. Faza dispersant se mai numete, cu excepia:
a) faza continu
b) mediul de dispersie
c) vehicul
d) faza discontinu
745. Mediul de dispersie la o suspensie poate fi:
a) o faz hidrofil
b) o faz lipofil
c) o faz solid
d) o faz lichid
746. Suspensiile uscate sunt, cu excepia:
a) suspensii instant
b) suspensii ce se prepar ex tempore
c) preparate cu termen de pstrare de maxim 8 zile
d) suspensii antiacide
747. Dezavantajele suspensiilor sunt:
a) administrare uoar la pacieni cu tulburri de deglutiie
b) biodisponibilitate mare comparativ cu formele solide
c) se realizeaz preparate lichide pentru substane medicamentoase
insolubile n vehiculul prescris
d) pot apare la administrare fenomene toxice
748. La suspensii se utilizeaz ca substane auxiliare :
a) ageni de suspendare
b) ageni de emulsionare
c) ageni de ecranare
d) ageni de izotonizare
749. Avantajele suspensiilor sunt :
a) pot fi uor invadate de microorganisme i fungi
b) pot aprea fenomene toxice
c) se pot administra n doz unic
d) poate aprea fenomenul de separare a fazelor
750. Suspensiile reconstituibile se prepar:
a) cu ap proaspt fiart i rcit
b) cu ser fiziologic i completare la semn
c) cu ap mineral
d) cu ap distilat
751. Suspensiile foarte concentrate, n care faza solid insolubil se afla n
cantitate de 20-50% se mai numesc:
a) geluri
b) linimente
c) paste
d) creme
752. Suspensiile uscate, dup preparare ,se utilizeaz:
a) pe termen nelimitat
b) pn la data expirrii declarate de productor pe ambalaj
c) n maxim 8 zile de la preparare
d) n maxim 15 zile de la preparare
753. Emulsiile au ca i componenta obligatorie:
a) mediu de dispersie
b) emulgator
c) faza suspendat
d) faza flotant
754. Emulsiile pot fi :
a) de tip a/u
b) de tip instant
c) de tip preparate ex tempore
d) de tip coloidal
755. Emulsiile sunt preparate farmaceutice constituite din:
a) dou faze lichide nemiscibile
b) dou faze lichide
c) dou faze solide
d) dou faze gazoase
756. Avantajele emulsiilor sunt, cu excepia:
a) permit o absorbie mare a substanelor medicamentoase liposolubile
(vitamine)
b) permit alimentarea organismului pe cale artificial
c) au stabilitate chimic mare
d) acceptabilitatea pacientului este mare
757. Emulsiile topice se administreaz :
a) pe piele
b) prin injectare
c) pe cale oral
d) prin perfuzare
758. Emulsiile parenterale administrate i.v. pot fi de tip :
a) L/h
b) H/l
c) H/l i l/h
d) H/h
759. Biodisponibilitatea formelor orale se prezint astfel :
a) soluii>emulsii>suspensii>pulberi
b) pulberi>suspensii >emulsii >soluii
c) soluii>pulberi>emulsii>suspensii
d) soluii>emulsii >suspensii >pulberi
760. Emulsiile topice au la aplicare :
a) absorbie rapid
b) un efect rcoritor
c) absorbie lent
d) un efect placebo
761. Soluia de rivanol se prepar n concentraie de :
a) 1%
b) 2%
c) 0,1%
d) 0,2%
762. Soluia de rivanol se utilizeaz:
a) Ca atare
b) Prin diluare cu ap
c) Prin diluare cu alcool
d) Dup preparare ex tempore
763. Rivanolul se mai numete :
a) lactat de etacridin
b) flavonoida
c) lactat de metionin
d) lactat de magneziu
764. Soluia de colargol se prepar n concentraia de :
a) 1%
b) 10%
c) 3%
d) 0,1%
765. Soluia de colargol are efect :
a) antiinflamator
b) antihistaminic
c) antipruriginos
d) antiseptic local
766. Soluia de rivanol 0,1% are culoarea :
a) galben fosforescent
b) portocaliu nchis
c) roie
d) roz
767. Soluia de albastru de metilen 1% se utilizeaz :
a) ca tare, pe piele, sub forma de aplicaii locale
b) prin injectare iv
c) prin perfuzare
d) dup diluare cu ap distilat n raport de 1:1
768. Pe eticheta suspensiilor se menioneaz :
a) a se agita nainte de ntrebuinare
b) a se completa cu ap dup fiecare utilizare
c) a se consuma n maxim 24 ore
d) a se consuma n prezena alimentelor
769. Suspensiile industriale de uz intern sunt nsoite de :
a) linguri dozatoare
b) dop picurtor
c) aplicator rectal
d) instilator
770. Emulsiile perfuzabile se administreaz :
a) la temperatura corpului
b) la temperatura camerei
c) nu conteaz temperatura
d) la temperatura de 200C
771. Emulsiile au fost formulate n vederea:
a) separrii complete a fazelor
b) asocierii substanelor medicamentoase incompatibile ntre ele
c) micorrii absorbiei substanelor medicamentoase
d) modificrii raportului ntre faze
772. Emulsiile de tip h/l se pot utiliza, cu excepia:
a) ca preparate demachiante
b) ca preparate cu efect ocluziv
c) ca preparate pentru ten uscat
d) ca preparate pentru ten gras
Bibliografie
1. Iuliana Popovici, Dumitru Lupuleasa Tehnologie farmaceutic, vol. I, II, III,
Ed. Polirom, Iai ,1997, 2008, 2009
Nr. ANUL III - Modulul III.
crt. Apifitoterapie
Farm. Sajin Ana Maria Itemi de evaluare
773. Mierea nu are urmtoarea aciune terapeutic:
a) antibacterian
b) antidiareic
c) imunomodulatoare
d) antihipertensiv
774. Indicaiile produsului Mel sunt:
a) diaree
b) stri de convalescen
c) constipaie acut
d) antivomitiv
775. Principalele aciuni ale mierii de albine sunt:
a) hipotensiv i hipoglicemiant
b) antimicrobian i inflamatoare
c) excitant SNC
d) energizant i imunostimulatoare
776. O miere de calitate superioar conine ap n proporie de:
a) 30-35%
b) 42-43%
c) 17-18%
d) 70-80%
777. Propolisul este un produs de digestie al albinelor i este cules de pe cel puin
20 de specii de arbori, n special de pe:
a) muguri de tei
b) muguri de plop
c) muguri de salcm
d) scoar de cruin
778. Frecvent n comprimatele de supt avem propolis deoarece are urmtoarele aciuni:
a) antiseptic, cicatrizant, antiviral
b) antitermic
c) hipoglicemic
d) antihipertensiv
779. Activitatea antimicrobian a mierii este msurat prin termenul indicator numit:
a) polirezisten la antibiotice
b) inhibin
c) culoarea mierii
d) vscozitate
780. Avantajele mierii sunt numeroase, dintre care amintim:
a) rezult din sinteze industriale
b) aciunile curative nu sunt verificate
c) este un produs de tradiie i de calitate excelente
d) consumat n cantiti excesive devine toxic
781. Propolisul este denumirea generic pentru:
a) amestecul de polen cu miere
b) substana rinoas colectat de ctre albine din diferite surse i o
amestec cu ceara
c) amestecul de miere cu lptior de matc
d) substana secretat de glandele cerifere
782. n comprimatele de supt propolisul se amestec cu:
a) fitomenadiona
b) vitamina C
c) maleat de ergometrina
d) vitamina D
783. Propolisul se poate administra pe mai multe ci, mai puin cea:
a) vaginal
b) topic
c) parenteral
d) bucal
784. Urmtoarele sunt ntrebuinri ale mierii, cu excepia:
a) diaree
b) expectorant
c) imunomodulatoare
d) hipocolesterolemiant
785. Mierea se poate utiliza eficient n urmtoarele cazuri:
a) diabet insulinodependent
b) insuficien cardiac
c) ulcer gastric
d) diskinezie biliar
786. Propolisul este cel mai folosit n form de tinctur de propolis ce are o concentraie de:
a) 30%
b) 10%
c) 50%
d) 25%
787. Propolisul, att sub form de tinctur, ct i de spray, poate fi folosit pe piele
lezat pentru aciunea sa:
a) antiseptic i cicatrizant
b) inflamatoare
c) alergic
d) iritant tisular
788. Propolisul are n alctuirea sa urmtoarele componente principale:
a) rini i balsamuri+cear
b) uleiuri grase+polen
c) tanin+polen
d) alcaloizi+vitamine
789. Veninul de albine se poate utiliza pentru aciunea sa:
a) antimicrobian
b) cicatrizant
c) antireumatic
d) expectorant
790. Veninul de albine este produs de :
a) glandele cerifere
b) glandele secretoare de venin
c) albine prin prelucrare
d) punga de venin
791. Lptiorul de matc intra n compoziia:
a) Vitamax
b) Ginsavit
c) Bilomag
d) Supradyn
792. Propolis C kids plicuri nu conine:
a) propolis
b) vitamina C
c) vitamina D
d) Echinaceea
793. Mierea falsificat este impurificat cu:
a) colorani sintetici
b) glucoz industrial
c) zahr invertit
d) proteine
794. Tinctura de propolis nu se poate utiliza:
a) intern
b) extern
c) pe mucoase
d) injectabil
795. Propolisul se poate amesteca cu urmtoarele produse vegetale:
a) Calendulae flos
b) Belladonae folium
c) Chinae cortex
d) Valerianae radix
796. Ceara de albine este:
a) oficializat n FRX
b) derivat de miere
c) neutilizat n cosmetic
d) produs prelucrat industrial
797. Polenul:
a) este recoltat doar de albine
b) are activitate antibiotic asupra colibacilului
c) are aciune antiinflamatoare
d) nu este utilizat n avitaminoze
798. Afirmaiile referitoare la lptiorul de matc sunt corecte, cu excepia:
a) se prefer consumarea i conservarea alturi de miere 1%
b) se utilizeaz n cosmetic
c) se extrage din propolis
d) este recomandat n cazuri de astenie, anorexie, convalescen
799. Apilarnilul este:
a) recoltat de albine
b) utilizat ca tonic general
c) produs de trntori.
d) extras din propolis
800. Mierea de albine nu conine:
a) vitamine i minerale
b) flavonoide
c) glucide
d) alcaloizi
801. n fiolele buvabile Ginsengul este asociat cu:
a) lptior de matc
b) propolis
c) alcool metilic diluat
d) mentol
802. Ceara de albine:
a) este solubil n ap
b) este miscibil cu uleiuri grase
c) este alergizant la aplicarea pe piele
d) nu se utilizeaz n produse cosmetice
803. Mierea se folosete n preparatele farmaceutice ca:
a) agent de cretere a vscozitii
b) vehicul
c) corector de gust
d) corector de pH
804. Comprimatele de supt cu propolis mai pot conine:
a) alcool
b) proposept
c) miere
d) Echinaceea
805. Propolis:
a) este un balsam
b) se administreaz att intern ct i extern
c) este colectat de albine din flori
d) nu este utilizat n afte, herpes, candidoza, arsuri
806. Produse grase oficializate n FRX sunt:
a) Cera alba
b) Cera flava
c) Cera Coperniciae
d) Oleum Jecoris
807. Vitaminele care se pot asocia cu propolisul n comprimatele de supt sunt:
a) vitamina B6
b) vitamina E
c) vitamina C
d) vitamina A
Bibliografie
1. D. C. Jarvis Mierea i alte produse naturale Apimondia, 1989
2. Tamara Punescu Apifitoterapia studii Apimondia, 1989
3. Sajin Ana-Maria Note de curs
Nr. ANUL III - Modulul III.
crt. Apifitoterapie
Farm. Carp Vasilica Maria Itemi de evaluare
808. Mierea de albine este:
a) un amestec semilichid, dulce, aromat, bogat n enzime, vitamine, zaharuri
b) un produs secundar al stupului
c) un amestec de hormoni i zaharuri
d) un produs artificial, solid, aromat uor
809. Mierea se utilizeaz n urmtoarele situaii, cu excepia:
a) constipaii
b) afeciuni digestive
c) diareea cltorului
d) afeciuni hepato-biliare
810. Ceara este:
a) masa solid, de culoare galben, cu miros plcut
b) masa lichid, inodor, incolor
c) un amestec polimorf
d) o mas lichid, alb, cu miros rnced
811. Ceara de albine se utilizeaz n industria farmaceutic la prepararea:
a) emulsiilor
b) soluiilor
c) suspensiilor
d) aerosolilor
812. Polenul este considerat:
a) inhibitor enzimatic
b) accelerator de cretere
c) un material de cpcire
d) un produs secundar al mierii
813. Polenul se poate administra zilnic ca aliment n doz de:
a) 15-35g
b) 90-100g
c) 2-5g
d) 5-10g
814. Ceara se utilizeaz la fabricarea urmtoarelor produse, cu excepia:
a) produselor depilatoare
b) cremelor cosmetice
c) produselor de protecie
d) loiunilor micelare
815. Mierea conine ca enzime, cu excepia:
a) amilaze
b) proteaze
c) invertaze
d) zaharoza
816. Propolisul este:
a) mas solid, omogen, de culoare maro i miros caracteristic
b) un lichid portocaliu, cu miros neplcut
c) un produs principal al stupului
d) un amestec omogen de vitamine
817. Doza zilnic de miere, cu efect de cretere a imunitii, este:
a) 3g/kg corp
b) 10g/kg corp
c) 1g/kg corp
d) 5g/kg corp
Bibliografie
1. Punescu Tamara, Maftei Ion, Hossu Traian, Mosteanu Tatiana
Apifitoterapie, Editura APIMONDIA, Bucureti, 1988
Nr. ANUL III - Modulul IV.
crt. Forme farmaceutice solide pulberi i pilule
Farm. primar Sfichi Daniela Itemi de evaluare
818. Pulberile sunt preparate farmaceutice:
a) solide n form de discuri
b) semisolide
c) lichide alctuite din dou faze nemiscibile
d) solide folosite ca atare sau divizate n doze unitare
819. Conform Farmacopeei Romne Ed. X, pulberile sunt constituite din:
a) particule hidrofile
b) particule greu asimilabile
c) particule uniforme ale uneia sau mai multor substane active
d) substane semisolide n amestec
820. Identificai afirmaia fals:
a) pulberile simple sunt constituite dintr-o singur substan activ
b) pulberile compuse conin un amestec de substane active
c) pulberile compuse conin o substan activ
d) pulberile simple sunt preparate farmaceutice solide
821. Obinerea pulberilor necesit urmtoarele operaii, cu o excepie:
a) uscarea
b) dizolvarea
c) pulverizarea
d) amestecarea
822. Pulberile efervescente se conserv:
a) n recipiente nchise etan
b) n recipiente bine nchise
c) n recipiente nchise
d) n recipiente
823. Farmacopeea Romn Ed. X. nu oficializeaz:
a) Pulberea cu sruri pentru rehidratare oral
b) Pulberea alcalin
c) Pulberea laxativ efervescent
d) Pulberea de opiu i ipeca.
824. Urmtoarele afirmaii sunt corecte, cu excepia:
a) pulberile trebuie s prezinte un aspect uniform
b) pulberile trebuie s prezinte aglomerri de particule
c) pulberile sunt folosite ca atare sau divizate n doze unitare
d) pulberile sunt alctuite din particule uniforme ale uneia sau mai
multor substane active.
825. Pudrele:
a) sunt destinate administrrii pe piele i mucoase
b) sunt destinate administrrii pe cale inhalatorie
c) sunt destinate administrrii per os
d) sunt destinate administrrii pe cale injectabil.
826. Pulberile se conserv n :
a) blistere
b) recipiente bine nchise
c) pahare de sticl
d) folii
827. Cernerea este obligatorie dac masa pulberii depete:
a) 10g
b) 15g
c) 20g
d) 25g
828. Pulberile efervescente se administreaz:
a) prin pudrare pe suprafaa pielii
b) cu linguria
c) cu seringa
d) dup dizolvare n ap
829. Pulberile destinate a fi aplicate pe pielea sugarilor, plgi deschise sau arsuri
trebuie s fie:
a) albe
b) sterile
c) dulci
d) colorate
830. Pulverizarea se realizeaz n farmacie cu:
a) mojar i pistil
b) mori centrifugale
c) concasoare
d) mori cu jet
831. Gradul de finee al pulberilor se determin:
a) prin examinare cu lupa
b) cu ajutorul sitelor standard
c) prin cntrire
d) prin determinarea uniformitii masei
832. Urmtoarele afirmaii sunt adevrate, cu o excepie:
a) pulberile prezint facilitate la administrare
b) pulberile prezint stabilitate superioar a substanelor active
comparativ cu preparatele lichide
c) gustul neplcut sau amar al unor substane active din pulberi reprezint un avantaj
d) pulberile asigur o dozare precis a substanei medicamentoase
833. Alegei afirmaia fals:
a) pulberile compuse conin un amestec de cel puin dou substane active
b) pulberile sterile sunt cele aplicate pe rni, arsuri, pielea sugarilor
c) pudrele de uz intern sunt cele care se administreaz pe cale oral
d) pudrele se caracterizeaz printr-un grad avansat de diviziune al particulelor
834. Identificai afirmaia greit:
a) unele pulberi se administreaz per os dup o amestecare prealabil
cu ap sau un alt lichid sau aliment
b) pulberile pentru preparatele oftalmice trebuie s fie sterile
c) pulberile de uz topic se aplic pe piele sau pe mucoase.
d) pulberile pentru soluii sau suspensii injectabile nu trebuie s fie sterile
835. Urmtoarea afirmaie referitoare la pulberile divizate n doze unitare este fals:
a) se administreaz cu msuri aproximative (lingur, linguri, vrf de cuit)
b) doza este msurat exact
c) sunt condiionate individual
d) conin substane medicamentoase asociate cu substane auxiliare
836. Pulberea Dover conine:
a) extract de beladon
b) rdcin de ipeca i pulbere de opiu
c) sulfat de sodiu anhidru
d) hidrogenocarbonat de sodiu
837. Pulberea Dover se folosete:
a) pentru rehidratare oral
b) pentru aciunea laxativ sau purgativ (n funcie de doz)
c) pentru calmarea colicilor abdominale la copii
d) ca antiacid
838. Pulberea alcalin are urmtoarele aciuni, cu excepia:
a) slab coleretic
b) drenarea blnd a cilor biliare
c) laxativ sau purgativ (n funcie de doz)
d) antitusiv i expectorant
839. Indicai afirmaia greit:
a) pudrele sunt pulberi de uz intern
b) pudrele au un grad avansat de diviziune al particulelor
c) pudrele sunt destinate aplicrii pe tegumente sau mucoase
d) conin substane active dispersate omogen n una sau mai multe
substane cu rol diluant
840. Capsulele sunt preparate farmaceutice:
a) formate din nveliuri care conin doze unitare de substane active
b) se obin prin comprimare
c) au form neregulat, vermicular
d) se administreaz exclusiv pe cale oral
841. nveliul capsulelor se obine din:
a) glucoz
b) gelatin
c) agar-agar
d) celuloz
842. Identificai afirmaia greit n cazul capsulelor gelatinoase moi:
a) sunt constituite dintr-un nveli continuu i moale de gelatin
b) au form sferic sau oval
c) se numesc i perle
d) se numesc i capsule operculate
843. Capsulele gelatinoase enterosolubile:
a) trebuie s se transforme n ap ntr-o mas moale dup 30 secunde
b) trebuie s se dezagrege n ap n cel mult 30 minute
c) trebuie s se dezagrege n pancreatin soluie alcalin n cel mult 60 minute
d) trebuie s se dezagrege n pepsin soluie acid n cel mult 30 minute
844. Urmtoarea afirmaie reprezint un dezavantaj:
a) capsulele operculate conin doze unitare de substane active
b) capsulele operculate prezint limite de aplicare, nu toate persoanele
le pot nghii (copii, btrni)
c) capsulele operculate mascheaz gustul i mirosul neplcut al unor substane
d) capsulele operculate au aspect agreabil i sunt uor de administrat
845. Identificai afirmaia greit:
a) capsulele amilacee au form de cilindri plai
b) capsulele gelatinoase moi au form sferic sau oval
c) capsulele gelatinoase tari au form de cilindri alungii, rotunjii la capete
d) capsulele operculate au form de cilindri plai i conin soluii apoase
846. Capsulele amilacee:
a) sunt preparate din gelatin
b) conin soluii apoase
c) sunt preparate din celuloz
d) conin substane sau amestecuri de substane sub form de pulberi
847. Capsulele se conserv conform Farmacopeei Romane Ed. X:
a) n recipiente bine nchise
b) n recipiente bine nchise i n prezena unei substane deshidratante
c) n recipiente nchise
d) n recipiente nchise etan
848. Care dintre substanele medicamentoase de mai jos sunt condiionate n
capsule gelatinoase moi oficinale:
a) tetraciclina
b) ampicilina
c) vitamina E
d) vitamina C
849. Urmtoarele afirmaii referitoare la capsulele gelatinoase tari sunt
adevrate, cu excepia:
a) sunt preparate din gelatin
b) au form de cilindri ascuii
c) se conserv n recipiente bine nchise
d) conin substane active n soluie sau sub form de past
850. Urmtoarele afirmaii referitoare la capsulele gelatinoase moi sunt
adevrate, cu excepia:
a) se mai numesc i perle
b) sunt constituite dintr-un nveli continuu i moale de gelatin
c) conin substane lichide uleioase
d) se nchid prin mbucare
851. Urmtoarele afirmaii referitoare la capsulele amilacee sunt adevrate, cu excepia:
a) se mai numesc i casete
b) sunt preparate din amidon
c) conin substane lichide uleioase
d) sunt destinate exclusiv pentru condiionarea de substane solide sub
forma de pulberi
852. Urmtoarea afirmaie referitoare la capsule operculate nu este corect:
a) nu se pot realiza forme enterosolubile sau cu aciune prelungit
b) capsulele operculate asigur protecia i stabilitatea substanelor active
c) cedarea substanelor active din capsulele operculate poate fi dirijat
d) capsulele operculate conin doze unitare de substane active
Bibliografie:
1. *** Farmacopeea Romn, ediia a X-a, Editura Medicala, Bucureti,
Suplimentele I-IV 1993-2006
2. Gafieanu Eliza, Popovici Iuliana, Braha Steriana, Matei Ioana, Cojocaru
Ileana Tehnologie farmaceutic vol. 4, Iai
3. Popovici Iuliana, Lupuleasa D.: - Tehnologie farmaceutic, vol. III, Colecia
Bios, Editura Polirom, Iai
4. Sfichi Daniela Suport de curs
Nr. ANUL III - Modulul IV.
crt. Forme farmaceutice solide pulberi i pilule
Farm. Carp Vasilica Maria Itemi de evaluare
853. Pulberile sunt forme farmaceutice solide cu urmtoarele avantaje, cu excepia:
a) alctuite din particule uniforme ale uneia sau mai multor substane active
b) se utilizeaz ca atare sau divizate n doze unitare
c) se pot administra oral sau topic
d) sunt obligatoriu sterile
854. Pulberile compuse conin:
a) un amestec de substane active asociate sau nu cu substane auxiliare
b) 3 sau 4 substane active
c) un amestec de substane active fr substane auxiliare
d) 2 substane active
855. Pudrele au urmtoarele caracteristici:
a) se aplic pe piele i mucoase
b) se dizolv n ap ex tempore"
c) sunt obligatoriu sterile
d) se administreaz oral
856. Pulberile au avantajul:
a) se pot asocia mai multe substane active
b) ocup un volum redus
c) absorbia este mic comparativ cu comprimatele
d) au stabilitate mic comparativ cu comprimatele
857. Pulberile magistrale:
a) se prepar n farmacii
b) au termen de valabilitate nelimitat
c) se prepar n cantiti mici
d) se execut fr prescripie medical
858. Pulberile nedivizate se dozeaz folosind:
a) paharul
b) vrful cuitului
c) seringa dozatoare
d) cartel de celuloid
859. Avantajele pulberilor sunt:
a) necesit operaii preliminare de prelucrare
b) se pot asocia mai multe substane active
c) substanele medicamentoase pot fi iritante pentru mucoasa gastric
d) unele substane medicamentoase au gust neplcut
860. Ca substane auxiliare la prepararea pulberilor se utilizeaz:
a) conservani
b) izotonizani
c) soluii tampon
d) soluii pentru reglarea pH-ului
861. Pulberile divizate se condiioneaz n urmtoarele variante, cu excepia:
a) capsule hrtie
b) casete amilacee
c) hostia
d) cutii aminoplast
862. Pulberile nedivizate se pot condiiona n:
a) pungi de hrtie
b) saci de aminoplast
c) flacoane de sticl prevzute cu dop picurtor
d) capsule hrtie
863. Pentru administrarea pulberilor de uz intern se utilizeaz lingur ras ce conine:
a) 0,5-1 g
b) 2-4 g
c) 4-5 g
d) 5-10 g
864. Pulberile de uz extern:
a) sunt obligatoriu sterile
b) se aplic pe plgi, arsuri
c) se aplic pe piele sau mucoase
d) se aplic strict pe mucoase
865. La prepararea pulberilor compuse componentele se amestec:
a) n ordinea cresctoare a maselor
b) n ordinea descresctoare a maselor
c) nu exist reguli
d) n funcie de solubilitatea componentelor
866. Urmtoarele pulberi trebuie s fie obligatoriu sterile:
a) pulberi ce se aplic pe piele
b) pulberi ce se aplic pe mucoase
c) pulberi ce se aplic pe plgi, arsuri
d) pulberi orale
867. Dizolvarea pulberilor ex tempore presupune:
a) dizolvarea la nevoie
b) dizolvarea nainte de ntrebuinare n solventul adecvat
c) dizolvarea n ap distilat
d) dizolvarea n ap proaspt fiart i rcit
868. Pulberile injectabile conin:
a) colorani
b) edulcorani
c) izotonizani
d) aromatizani
869. Pulberile de uz extern se condiioneaz n:
a) capsule operculate
b) capsule gelatinoase
c) cutii aminoplast
d) saci aminoplast
870. Urmtoarele operaii sunt preliminare obinerii pulberilor, cu excepia:
a) mrunire
b) cernere
c) dizolvare
d) uscare
871. Capsulele amilacee se mai numesc, cu excepia:
a) hostie
b) buline
c) casete
d) operculate
872. Regulile practice de pulverizare presupun:
a) pulverizarea se face la loc uscat
b) pulverizarea se face la loc umed
c) pulverizarea se face la loc rcoros
d) pulverizarea se face la temperaturi ridicate
873. Se utilizeaz ca pulbere simpl nedivizat, cu excepia:
a) MgSO4
b) NaHCO3
c) bicarbonat de sodiu
d) ZnO
874. Pulberile care se administreaz oral, prin dizolvare n ap, trebuie s aib
mrimea particulei corespunztor sitei numrul:
a) V
b) X
c) III
d) I
875. Triturarea este:
a) procesul de reducere a substanelor solide n particule fine prin
frecare la mojar cu ajutorul pistilului
b) procesul de dizolvare a substanei active n solvent
c) procesul de cristalizare a substanei active
d) procesul de cernere a substanei active
876. Capsulele amilacee se prepar n 4 mrimi astfel:
a) 00, 0, 1, 2
b) 1, 2, 3, 4
c) 0, 1, 2, 3
d) I, II, III, IV
877. Capsulele de hrtie se numeroteaz convenional dup cantitatea de pulberi
astfel:
a) n ordine cresctoare a volumului coninut de la 1 la 10
b) n ordine descresctoare a volumului coninut de la 1 la 10
c) n ordine descresctoare a volumului coninut de la 10 la 1
d) n ordine cresctoare a volumului de excipieni
878. n farmacie prepararea pulberilor se face la mojar cu o capacitate de:
a) 1-2 ori mai mare dect volumul pulberilor
b) 5-10 ori mai mare dect volumul pulberilor
c) 20 ori mai mare dect volumul pulberilor
d) egal cu volumul pulberilor
879. Pulberile titrate se obin din substane foarte active diluate cu lactoz n
proporie de:
a) 1:1
b) 1:2
c) 1:3
d) 1:10
880. Prin porfirizare se obin:
a) pulberi cu grad mare de finee
b) pulberi eflorescente
c) pulberi higroscopice
d) pulberi cu grad de finee diferit
881. Cernerea este obligatorie conform FR X pentru:
a) toate pulberile
b) pulberile compuse
c) pulberile ce depesc 20g
d) pulberile simple
882. Sitele farmaceutice sunt numerotate convenional astfel:
a) de la I la IX
b) de la 1 la 10
c) de la I la X
d) de la I la V
Bibliografie
1. Iuliana Popovici, Dumitru Lupuleasa Tehnologie Farmaceutic, vol. I, II,
III, Ed. Polirom, Iai, 1997, 2008, 2009
Nr. ANUL III - Modulul V.
crt. Farmacotoxicologie
Farm. Berechet (Nanu) Mirela Elena Itemi de evaluare
883. Ce medicament nu se administreaz copiilor sub 4 ani?
a) paracetamol
b) metamizol
c) ibuprofen
d) acid acetilsalicilic
884. Gentamicina (aminoglicozid) are ca efect toxic:
a) ototoxicitatea
b) ulcer gastric
c) tromboz
d) reacii alergice cutanate la administrarea iv.
885. Contraceptivele orale provoac urmtoarele reacii toxice, cu excepia:
a) hipercoagulare pn la tromboz
b) hipertensiune arterial
c) depleia organismului de vitamine liposolubile
d) hepatotoxicitate
886. Ce substan medicamentoas are aciune hepatoprotectoare?
a) rifampicina
b) izoniazida
c) silimarina
d) paracetamol
887. Methemoglobinemia (reacie advers produs de paracetamol) duce la:
a) tromboz, cu afectarea circulaiei sanguine
b) afectarea transportului oxigenului ctre esuturi
c) scderea numrului de leucocite
d) diminuarea capacitaii de aprare a organismului
888. Reacia advers n care este alterat mesajul genetic este:
a) agranulocitoza
b) intoleran dobndit
c) efect mutagen
d) efect advers imunosupresiv
889. Tratamentul manifestrilor de tip alergic presupune utilizarea de:
a) glucoza 5% iv
b) vitamina B12 im
c) adrenalina iv
d) ser fiziologic iv
890. Reaciile alergice au la baz:
a) un mecanism toxic
b) un mecanism farmacodinamic secundar
c) un mecanism de adaptare fiziologic
d) un mecanism imunologic de tip antigen/anticorp
891. Calea de administrare care declaneaz cel mai frecvent reacii alergice este:
a) administrarea substanei n perfuzie
b) administrarea topic pe piele sau pe mucoase
c) administrarea per os
d) administrarea substanei iv.
892. Care dintre urmtoarele substane, are cel mai mare potenial alergic?
a) benzocaina
b) fitomenadiona
c) anestezina
d) procaina
893. Reaciile adverse de tip imunosupresiv constau n deprimarea:
a) centrului respirator
b) capacitaii de aprare a organismului
c) centrului tusei
d) SNC
894. Instalarea toleranei la opioide are urmtoarele consecine:
a) fenomenul este reversibil dup o perioad scurt de timp
b) efectul terapeutic nu este influenat de doza administrat
c) necesitatea creterii dozelor pentru a obine acelai efect.
d) tolerana se instaleaz rapid
895. Ce medicament poate provoc convulsii copiilor sub 3 ani?
a) codeina
b) acetilcisteina
c) dextrometorfan
d) ketotifen
896. Care dintre urmtoarele substane provoac farmacodependen?
a) levofloxacina
b) fluvastatina
c) fenobarbital
d) fitomenadiona
897. n ce perioad a sarcinii exist cel mai mare risc teratogen?
a) n ultimele 3 luni de sarcin
b) n primele 3 luni de sarcin
c) n luna a 9-a de sarcin
d) n luna a 5-a de sarcin
898. Ce medicament poate fi administrat n timpul sarcinii, fr risc teratogen?
a) derivai de vitamina A
b) estrogeni
c) antispastice
d) cloramfenicol
899. Ce clas de medicamente inhib motilitatea uterin?
a) coleretice
b) tocolitice
c) ocitocice
d) anticoagulante
900. Pacientul vrstnic prezint:
a) funcie hepatic diminuat
b) funcie renal accelerat
c) hidremie crescut
d) funciile fiziologice sunt identice cu ale unui adult sntos
901. Care este antidotul n intoxicaia cu paracetamol?
a) atropina
b) adrenalina
c) acetilcisteina
d) acetaminofen
902. Ce metod de intervenie nu este folosit n cazul intoxicaiilor?
a) oxigenoterapie, dac este cazul
b) administrarea n cel mai lung timp posibil a antidotului
c) lavaj gastric
d) modificarea pH-ului urinar n mod corespunztor
903. n cazul ranitidinei, efectul rebound se manifest prin:
a) accelerarea tranzitului intestinal
b) ameliorarea ulcerului gastric
c) agravarea ulcerului gastric pn la perforare
d) diminuarea tranzitului intestinal
904. La ntreruperea brusc a administrrii de fenobarbital apar:
a) reacii alergice cutanate
b) crize convulsive
c) efect inhibitor enzimatic
d) hemoragii digestive
905. Paracetamolul poate produce urmtoarele reacii adverse, cu excepia:
a) methemoglobinemie
b) insuficien renal
c) hepatotoxicitate
d) ulcer gastric
906. Rifampicina coloreaz urina n:
a) galben
b) turcoaz
c) rou-oranj
d) verde
907. Care medicament n asociere cu nifedipa, conduce la ineficacitate terapeutic?
a) fenobarbital
b) warfarina
c) cloramfenicol
d) cimetidina
908. Tetraciclina poate fi administrat concomitent cu:
a) antiacide
b) complex de vitamine B
c) suplimente pe baz de calciu
d) lapte i produse din lapte
909. Interaciunea rezultat prin asocierea dintre stimulante SNC i inhibitoare
SNC este:
a) o interaciune des prescris de medici
b) sinergism de adiie
c) sinergism de potenare
d) antagonism
910. Care substan nu reduce eficacitatea antiulceroaselor?
a) buturile alcoolice
b) antihistaminicele
c) cafeaua
d) suc de grapefruit
911. Ce tip de interaciune medicamentoasa nu este produs de alcool?
a) efect de tip antabuz (disulfiram) asociat cu furazolidon
b) inducie enzimatic la consum cronic
c) Inhibiie enzimatic la consum acut
d) scade toxicitatea hepatic pentru unele medicamente
912. Agranulocitoza (reacie advers la administrarea de algocalmin) duce la:
a) distrugerea hematiilor
b) hemoragii digestive
c) diminuarea capacitii de aprare a organismului
d) afecteaz transportul oxigenului ctre esuturi
Bibliografie
1. Berechet (Nanu) Elena Mirela note de curs
2. Cristea A.N., Tratat de farmacologie, ed. I, Ed. Medical Bucureti, 2006.
3. Cristea A.N., Farmacie clinic, vol. I, Ed. Medical Bucureti, 2006
4. Cristea A.N., Farmacologie general, Ed. Didactic i Pedagogic, 1998
5. Dobrescu D. i colab., MEMO MED 2009, Memorator de medicamente,
Ghid farmacoterapic, ed. a XV-a, Ed. Minesan, Bucureti, 2002.
6. Dobrescu D., Farmacoterapie practic, Ed. Medical, Bucureti, 1989
7. *** Manualul Merk ediia a XVIII-a, Ed. All, Bucureti, 2009
8. Popovici I., Lupuleasa D., Tehnologie farmaceutic, vol. I, Ed. Polirom, 2001
9. Rusu V., Dicionar Medical, Ed. Medical, Bucureti, 2000.
10. Stnescu U., Miron A., Hncianu M., Aprotosoaie C., Plante Medicinale de la A la Z;
monografii ale produselor de interes terapeutic, vol. I, Ed. Gr. T. Popa, Iai, 2004.
11. Stnescu U., Miron A., Hncianu M., Aprotosoaie C., Plante Medicinale de la A la Z;
monografii ale produselor de interes terapeutic, vol. II, Ed. Gr. T. Popa, Iai, 2004.
12. *** Farmacopeea Romn, ed. a X-a, Ed. Medical, Bucureti, 1993.
Nr. ANUL III - Modulul V.
crt. Farmacotoxicologie
Farm. Rou (Voicu) Andreea Itemi de evaluare
913. Reaciile adverse sunt reaciile nedorite, duntoare care apar la dozele:
a) eficace terapeutic
b) letale
c) de ncrcare (de atac)
d) de ntreinere
914. Factorii favorizani ai reaciilor adverse sunt urmtorii, cu excepia:
a) polimedicaie
b) tratament prelungit
c) strile patologice
d) doze eficace mici
915. Despre bolile iatrogene urmtorul enun este fals:
a) reprezint bolile produse de medicamente
b) prima msur de urgen n tratamentul unei boli iatrogene const
n ntreruperea administrrii medicamentului incriminat
c) glucocorticoizii administrai peste trei luni consecutive determin ca
boal iatrogen osteoporoza
d) nu implic riscuri pentru pacient
916. Efectul advers imunosupresiv are la baz urmtoarele mecanisme, cu excepia:
a) Down reglare
b) farmacodinamic
c) toxic
d) imunoalergic
917. Efectul rebound are urmtorul mecanism:
a) Down-reglare
b) up-autoreglare
c) up-heteroreglare
d) feed-back negativ
918. Sindromul de abstinen are urmtorul mecanism:
a) Down-reglare
b) up-autoreglare
c) up-heteroreglare
d) feed-back negativ
919. Nu este caracteristic comun pentru efectele secundare i efectele toxice:
a) intensitatea i frecvena cresc cu doza (sunt doze dependente)
b) ambele apar la doze eficace, ca efecte adverse
c) sunt evideniate experimental pe animale de laborator
d) cauza apariiei acestor efecte este reprezentat de particularitile
genetice nnscute
920. Nu este efect secundar:
a) evenimentele ischemice trombotice cardiovasculare i
cerebrovasculare fatale i non-fatale determinate de toxine
b) constipaia determinat de antispastice colinergice
(butilscopolamina, otilonium)
c) agravarea ulcerului-duodenal de ctre AINS
d) diareea postantibiotic
921. Nu determin aritmii ventriculare de tip torsada vrfurilor:
a) moxifloxacina
b) claritromicina
c) ampicilina
d) azitromicina
922. Determin ca efect advers methemoglobinemie urmtoarele medicamente,
cu excepia:
a) paracetamol
b) nitroglicerina
c) isosorbid mononitrat
d) aspirina
923. Contraceptivele hormonale nu determin urmtorul efect advers:
a) hipercoagulabilitate pn la tromboze
b) ulcer gastro-duodenal
c) colestaza intrahepatic i icter colestatic
d) porfirie
924. Urmtorul efect advers nu este determinat de paracetamol:
a) methemoglobinemie
b) citoliza hepatica
c) rabdomioliza
d) evenimente ischemice trombotice
925. Nu determin miopatie:
a) aspirina
b) corticosteroizii
c) beta-blocantele
d) fluorochinolonele
926. Determin erupie acneiform aseboreic:
a) bromurile
b) betablocante
c) vitamina B12
d) peniciline
927. Urmtoarele substane medicamentoase sunt fotosensibilizante, cu excepia:
a) fluorochinolone
b) omeprazol
c) ketoprofen
d) paracetamol
928. Determin efecte adverse renale urmtoarele medicamente, cu excepia:
a) sruri de calciu
b) contraceptivele hormonale
c) vitamina D n exces
d) aminoglicozidele
929. Urmtorul grup de antihipertensive determin ca efect advers tuse seac
(prin mecanism alergic):
a) beta-blocante
b) inhibitoare ale enzimei de conversie a angiotensinei
c) blocante ale canalelor de calciu
d) alfa-adrenolitice (chinazoline)
930. Determin ca efect advers glaucom cu unghi deschis:
a) glucocorticoizii administrai sistemic sau topic la nivelul ochiului, pe
fondul unei boli genetice
b) tobramicina aplicat topic la nivelul ochiului
c) moxifloxacina aplicat topic la nivelul ochiului
d) diclofenacul aplicat topic la nivelul ochiului
931. Sunt implicate n agranulocitoz urmtoarele medicamente, cu excepia:
a) metamizol
b) paracetamol
c) peniciline
d) nicotina
932. Tratamentul agranulocitozei nu presupune:
a) oprirea imediat a administrrii medicamentului,
b) stabilizare i izolare n camer steril
c) administrarea de asocieri de antibiotice bactericide, la doze maximale
d) transfuzie de hematii
933. Msurile de profilaxie a efectelor adverse imunosupresive nu constau n:
a) folosirea neabuziv, raional, a tuturor medicamentelor incriminate
n reacii adverse imunosupresive
b) antibioterapie tiinific i raional pentru reducerea riscului de:
scdere a capacitaii de aprare imunitar, ascensiune a rezistenei
bacteriene, eec al antibioterapiei;
c) limitarea raional a terapiei cu antibiotice i chimioterapice n
copilrie, n cursul dezvoltrii sistemului imunitar;
d) antibioterapie empiric (fr antibiogram) la diabetici;
934. Urmtorul enun despre tahifilaxie este fals:
a) Se mai numete toleran dobndit cronic
b) Este reversibil i se instaleaz rapid
c) Este determinat de simpatomimeticele decongestionante nazale
d) Atitudinea corect n cazul instalrii este: ntreruperea administrrii
i reluarea dup cteva zile de pauz
935. Nu determin tahifilaxie:
a) Efedrina (Bixtonim)
b) Nitroglicerina
c) Xilometazolina (Olynth)
d) Oximetazolina (Afrin)
936. Urmtorul enun privind obinuia este fals:
a) este toleran dobndit cronic
b) se instaleaz cu intensiti diferite pentru diversele efecte ale unui medicament
c) atitudinea corect n cazul instalrii este: ntreruperea administrrii
i reluarea dup cteva zile de pauz
d) nu este niciodat complet
937. Urmtorul enun despre efectul rebound este fals:
a) este declanat la ntreruperea unui tratament de lung durat, cu
blocante ale receptorilor (antagoniti farmacologici).
b) se manifest clinic prin revenirea bolii tratate, exacerbat dup
ntreruperea brusc a tratamentului ndelungat.
c) pentru evitarea instalrii se recomand ca oprirea tratamentului s
se fac prin reducerea treptat a dozelor
d) se manifest doar n cazul pacienilor n vrst
938. Sunt exemple de medicamente haptene, implicate frecvent n reaciile
alergice urmtoarele, cu excepia:
a) peniciline
b) vitamine
c) aspirina
d) cefalosporine
939. Determin sindrom Reye:
a) aspirina
b) paracetamol
c) ibuprofen
d) metamizol
940. Determin malformaii cardiace:
a) estrogenii
b) androgenii
c) retinoizii antiacneici
d) acenocumarol
941. Determin dentiia anormal i colorat n galben:
a) tetraciclinele
b) penicilinele
c) cefalosporinele
d) macrolidele
942. Urmtoarele medicamente suprim lactaia, cu excepia:
a) vitamina B6
b) bromocriptina
c) hormonii estrogeni
d) lactatul de calciu
Bibliografie
1. Aurelia Nicoleta Cristea, Farmacologie general, Ed. Didactic i
Pedagogic, Bucureti, 2009
Nr. ANUL III - Modulul VI.
crt. Chimia compuilor farmaceutici cu aciuni fiziologice diverse
Farm. primar Sfichi Daniela Itemi de evaluare
943. Antiinflamatoarele nesteroidiene prezint urmtoarele aciuni, cu o excepie:
a) analgezic
b) antispastic
c) antiinflamatoare
d) antipiretic
944. Care din urmtoarele substane nu este un antiinflamator nesteroidian
inhibitor de COX-2 ( generaia a II-a):
a) meloxicam
b) ketoprofen
c) celecoxib
d) etoricoxib
945. Ibuprofen are urmtoarele indicaii, cu o excepie:
a) stri inflamatorii (ORL, n stomatologie, patologie respiratorie,
ginecologie etc.)
b) afeciuni reumatice articulare
c) ulcer n evoluie
d) afeciuni ortopedice (entorse, ntinderi musculare)
946. Identificai afirmaia greit:
a) diclofenacul este derivat de acid fenilacetic
b) diclofenacul este antiinflamator, analgezic i antipiretic
c) diclofenacul este indicat n artroze
d) diclofenacul nu produce tulburri gastrointestinale.
947. Urmtoarele substane sunt antiinflamatoare nesteroidiene ( AINS), cu o excepie:
a) indometacina
b) ibuprofen
c) noraminofenazona
d) piroxicam
948. Antiinflamatoarele nesteroidiene pot provoca urmtoarele reacii adverse,
cu o excepie:
a) disconfort gastric
b) reducerea inflamaiei din afeciunile reumatismale
c) retenie hidrosalin
d) hepatotoxicitate (rar)
949. Din categoria vitaminelor liposolubile fac parte urmtoarele, cu o excepie:
a) vitamina antixeroftalmic
b) vitamina antirahitic
c) vitamina antiscorbutic
d) vitamina antisterilitate
950. Precizai afirmaia greit n cazul vitaminei A:
a) contribuie la reglarea troficitii mucoaselor i tegumentelor
b) este implicat n coagularea sngelui
c) este necesar pentru formarea pigmenilor fotosensibili n retin
d) este implicat n procesele imune i n aprarea anti microbian
951. Identificai afirmaia greit referitoare la vitamina D:
a) are origine exclusiv exogen
b) este sintetizat la nivelul pielii sub influena razelor UV
c) se numete i vitamina antirahitic
d) este implicat n homeostazia calciului i fosforului
952. Precizai afirmaia fals legat de vitamina E:
a) are efect antioxidant in vivo i in vitro
b) intervine n activitatea glandelor sexuale
c) este o vitamin hidrosolubil
d) se numete i vitamina antisterilitate
953. Identificai afirmaia fals referitoare la vitamina B6:
a) prelucrarea alimentelor (fierbere, prjire, conservare, rafinare) duce
la pierderi importante de vitamin B6
b) este contraindicat n sarcin
c) administrarea timp ndelungat a unor medicamente cum ar fi:
izoniazida, cicloserina, penicilamina, contraceptive orale pot duce la
caren de vitamin B6
d) este indicat n afeciuni neurologice i psihice: depresie, insomnie,
epilepsie etc.
954. Vitamina C poate fi indicat n urmtoarele afeciuni, cu o excepie:
a) n cursul strilor gripale i rcelilor
b) n anemie n asociere cu preparate cu fier
c) n diaree n doze mari (peste 3g/zi)
d) n stri astenice.
955. Precizai informaia greit:
a) vitamina C nu are rol n procesele de aprare imun
b) vitamina C are aciune antialergic
c) vitamina C favorizeaz depunerea calciului n oase
d) vitamina C favorizeaz absorbia digestiv a fierului
956. Terapia antialergic are la baz cteva principii generale, cu o excepie:
a) expunerea la alergen de cte ori este posibil
b) eliminarea alergenului pe ct posibil
c) msuri de igien ca: pstrarea cureniei pentru diminuarea
acarienilor, a prului de animale de cas etc.
d) tratament antialergic specific
957. Efectul secundar cu cea mai mare inciden la antihistaminicele H1 este:
a) ulcer gastro-duodenal
b) aritmii cardiace
c) somnolen
d) rinoree
958. Precizai care afirmaie este greit referitoare la antihistaminicele H1:
a) se utilizeaz pentru a preveni sau trata simptomele reaciilor alergice
b) acioneaz prin blocarea competitiv, reversibil a receptorilor
histaminergici H1
c) acioneaz prin activarea receptorilor histaminergici H1
d) sedarea este efectul cu cea mai mare inciden la antihistaminicele
H1 de prima generaie
959. Urmtoarele afirmaii referitoare la loratadin sunt corecte, cu o excepie:
a) Se administreaz 10 mg o dat pe zi
b) Este indicat n rinite i conjunctivite alergice
c) Este denumirea comun internaional a produsului comercial Claritine
d) Are efect sedativ puternic
960. Care dintre urmtoarele substane medicamentoase nu prezint aciune
antihistaminica H1:
a) clorfeniramina
b) levocetirizina
c) famotidina
d) desloratadina
961. Identificai afirmaia greit referitoare la fier:
a) preparatele pe baz de fier nu pot provoca constipaie
b) srurile de fier sunt utilizate n tratamentul anemiei feriprive
c) tratamentul parenteral se face numai cnd administrarea oral nu
este posibil sau cnd sideremia i valorile hemoglobinei sunt foarte
sczute, impunnd tratament injectabil
d) fierul se poate administra profilactic n sarcin i alptare, n
perioada de cretere, la cei gastrectomizai
962. Care este doza de aspirin indicat ca antiinflamator, la adult:
a) 75 mg pe zi
b) 500 mg pe zi
c) 100 mg pe zi
d) 3-5 g pe zi, n 3-5 prize
Bibliografie:
1. Cristea A.N., Tratat de farmacologie, ed. I, Ed. Medical, Bucureti, 2006.
2. Cristea A.N., Farmacie clinic, vol. I, Ed. Medical, Bucureti, 2006
3. Dobrescu D., Farmacoterapie practic, Ed. Medical, Bucureti, 1989
4. Dobrescu D. i colab., MEMO MED 2014, Memorator de medicamente,
Ghid farmacoterapic, ed. a XV-a, Ed. Minesan, Bucureti
5. Sfichi Daniela Suport de curs
Nr. ANUL III - Modulul VI.
crt. Chimia compuilor farmaceutici cu aciuni fiziologice diverse
Farm. Voicu Andreea, Farm. Iulia Bi Itemi de evaluare
963. Este vitamin hidrosolubil:
a) vitamina C
b) vitamina A
c) vitamina E
d) vitamina D
964. Vitamina A nu este implicat n:
a) imunitate
b) vedere
c) reproducere
d) coagulare
965. Urmtorul enun despre analogii de sintez ai vitaminei A este fals:
a) tretinoinul se utilizeaz pentru tratamentul local al acneei
b) isotretinoinul se utilizeaz n tratamentul acneei grave nodulo-
chistice, acneei rozacee grave
c) etretinatul se utilizeaz n psoriazis i ihtioz
d) nu sunt teratogeni
966. Nu este manifestare clinic a hipervitaminozei A:
a) diaree
b) ngroarea oaselor lungi i ncetinirea creterii
c) hepatomegalie
d) oboseal, iritabilitate, cefalee
967. Manifestrile clinice ale carenei de vitamina A sunt urmtoarele, cu excepia:
a) tulburri de vedere nocturn
b) scderea rezistenei la infecii
c) hemoragii gingivale
d) uscciunea pielii i mucoaselor
968. n timpul expunerii la soare n organism se formeaz vitamina:
a) A
b) D
c) E
d) K
969. n formarea osteocalcinei intervine vitamina:
a) A
b) K
c) D
d) E
970. Urmtorul enun despre vitamina D este fals:
a) hipovitaminoza D mbrac forma de osteoporoz la copii
b) calcipotriolul se utilizeaz local n formele uoare i medii de
psoriazis
c) excesul de vitamina D duce la apariia insuficienei renale
d) la nivel intestinal stimuleaz absorbia calciului i fosfatului
971. Administrarea de megadoze de acid ascorbic determin:
a) alterarea senzaiei gustative
b) hiperglicemie
c) formarea de calculi urinari prin mrirea excreiei de oxalate
d) involuia ovarelor
972. Pentru urmtoarele macrolide nu este obligatorie administrarea pe stomacul
gol (pentru c alimentele le reduce/mpiedic absorbia):
a) Eritromicina propionat
b) Claritromicina
c) Azitromicina
d) Eritromicina lactobionat
973. Pentru urmtoarele peniciline nu este obligatorie administrarea pe stomacul
gol (pentru c alimentele le reduce/mpiedic absorbia):
a) oxacilina
b) fenoximetilpenicilina
c) amoxicilina
d) ampicilina
974. Pentru un pacient cu infecie la nivelul pielii alergic la oxacilina alternativ
terapeutic este:
a) amoxicilina+ acid clavulanic
b) ampicilina + sulbactam
c) ciprofloxacina
d) fenoximetilpenicilina
975. Enzimele nu se utilizeaz:
a) ca terapie de substituie n sindroamele de mal absorbie i alte
tulburri digestive
b) ca antiinflamatoare i antiedematoase
c) n patologia cardiovascular
d) n terapia glaucomului
976. Profilaxia dismicrobismului secundar antibioterapiei se face cu:
a) saccharomyces boulardi
b) sruri de bismut
c) sruri de calciu
d) sruri de magneziu
977. Fluorochinolonele au urmtorul mecanism de aciune:
a) bactericid prin inhibarea ADN-girazei bacteriene
b) inhibarea sintezei proteice n ribozomi
c) inhibarea sintezei peretelui celular bacterian
d) blocarea sintezei ergosterolului
978. Urmtoarele peniciline se administreaz exclusiv oral:
a) fenoximetilpenicilina
b) benzilpenicilina
c) procainbenzilpenicilina
d) banzatinbenzilpenicilina
979. Sunt antibiotice cu spectru larg:
a) penicilinele antistafilococice
b) tetraciclinele
c) eritromicina
d) penicilinele antipseudomonas
980. Manifest efect bactericid:
a) tetracline
b) macrolide
c) fluorochinolone
d) sulfamide antibacteriene
981. Urmtorul enun privind asocierea antibioticelor ntre ele este fals:
a) penicilinele se asociaz cu aminoglicozidele rezultnd sinergism de adiie
b) antibioticele i chimioterapicele cu acelai profil de reacii adverse se
pot asocial ntre ele pe durat scurt
c) asocierea antibioticelor i chimioterapicelor degenerativ bactericide
cu cele bactericide absolute duce la sinergism de potenare.
d) asocierea antibioticelor i chimioterapicelor degenerativ bactericide
cu antibiotice i chimioterapice bacteriostatice nu se realizeaz
deoarece apare antagonism
982. Nu face parte din grupa antibioticelor aminoglicozide:
a) spiramicina
b) gentamicina
c) tobramicina
d) kanamicina
983. Insulina este hormon hipoglicemiant prin urmtoarele mecanisme, cu
excepia:
a) stimularea oxidrii glucozei prin glicoliza
b) intensificarea glicogenogenezei
c) inhibarea glicogenolizei
d) stimularea gluconeogenezei
984. n atenuarea senzaiei de durere intervine:
a) STH
b) TSH
c) FSH
d) endorfinele
985. Hipersecreia de hormoni mineralcorticoizi nu se manifest prin:
a) hipertensiune,
b) hipokaliemie,
c) hipernatremie,
d) acidoz
986. Biosinteza hormonilor tiroidieni este sub controlul:
a) hormonului somatotrop (STH)
b) prolactinei
c) tireotropinei (TSH)
d) hormonului luteinizant (LH)
987. Despre hormonul foliculostimulator (FSH) urmtorul enun este fals:
a) la femei stimuleaz creterea i maturarea foliculilor ovarieni
b) stimuleaz sinteza hormonilor estrogeni
c) este crescut n a doua faz a ciclului menstrual
d) la brbai la pubertate determin nceputul spermatogenezei
988. Urmtoarea substan are rol adsorbant n tratamentul refluxului gastro-esofagian:
a) carbonat de calciu
b) acid alginic
c) citrat de sodiu
d) hidroxid de aluminiu
989. Urmtoarea substan acioneaz prin mecanism tensioactiv n reducerea
flatulenei:
a) crbune medicinal
b) dimeticona
c) uleiuri volatile
d) omeprazol
990. Urmtoarea substan este un antialergic de prima generaie i nu produce
somnolen:
a) loratadina
b) clorfeniramin
c) clemastina
d) prometazina
991. n tricomoniaza vaginal se utilizeaz:
a) furazolidon
b) metronidazol
c) amoxicilina
d) gentamicina
992. Urmtoarele variante sunt corecte cu excepia:
a) penicilina G se administreaz injectabil
b) cefaclor este de generaia a II-a
c) cefalosporinele nu au mecanism identic cu penicilinele
d) cefuroxima aparine grupului de cefalosporinele
Bibliografie
1. Aurelia Nicoleta Cristea (sub redacia), Tratat de farmacologie, Ediia I, Ed.
Medical, Bucureti, 2005
Nr. ANUL III - Modulul IX.
crt. Forme farmaceutice solide comprimate i drajeuri
Farm. primar Sfichi Daniela Itemi de evaluare
993. Care afirmaie referitoare la comprimate nu este prevzut de Farmacopeea
Romn Ed. X:
a) comprimatele sunt preparate farmaceutice solide care conin doze
unitare din una sau mai multe substane active
b) pot fi neacoperite i acoperite
c) se conserv n recipiente bine nchise
d) sunt destinate administrrii pe cale oral i vaginal
994. Conform Farmacopeei Romne Ed. X, este admis adugarea corectorilor de
gust i de miros numai pentru comprimatele:
a) cu cedare rapid
b) care se menin n gur sau care se administreaz dup o prealabil
dizolvare
c) acoperite
d) cu cedare prelungit
995. Conform Farmacopeei Romne Ed. X comprimatele efervescente trebuie s
se dizolve sau s se disperseze n ap, cu efervescen, n cel mult:
a) 5 minute
b) 2 minute
c) 10 minute
d) 15 minute
996. Comprimatele se obin prin:
a) suspendare n aer
b) dizolvare
c) dezagregare
d) comprimarea unui volum constant de substane active, asociate sau
nu cu substane auxiliare
997. n cazul drajeelor, nucleul obinut se acoper cu:
a) pelicule subiri din diferite substane
b) amidon
c) aerosil
d) unul sau mai multe straturi continue i uniforme, constituite din
zahr sau alte substane dulci
998. Ca substane auxiliare la prepararea comprimatelor se folosesc urmtoarele,
cu excepia:
a) aglutinani
b) ageni de emulsionare
c) dezagregani
d) lubrefiani
999. Sunt pstrate n prezena unei substane deshidratante:
a) comprimate gastrosolubile
b) comprimate enterosolubile
c) comprimate acoperite
d) comprimate efervescente
1000. Dezavantajul comprimatelor este:
a) dozaj precis
b) dificultate la nghiire (mai ales la copii i btrni)
c) stabilitate de lung durat
d) fabricare performant i rapid
1001. Urmtoarea afirmaie legat de comprimatele neacoperite este fals:
a) au form de discuri sau alte forme
b) sunt acoperite cu straturi continue i uniforme de zahr sau alte
substane dulci
c) au suprafaa plan sau convex
d) pot prezenta pe una sau pe ambele fee diferite semne
1002. Farmacopeea Romn Ed. X prevede n cazul comprimatelor acoperite, la
dezagregare:
a) trebuie s se dezagrege n soluie pepsin acid, n cel mult 1 or,
dac nu se prevede altfel
b) trebuie s se dezagrege n ap, n cel mult 15 minute, dac nu se
prevede altfel
c) trebuie s se dizolve sau s se disperseze n ap, cu efervescen, n
cel mult 5 minute
d) trebuie s se dezagrege n pancreatin soluie alcalin, n cel mult 2
ore, dac nu se prevede altfel
1003. Farmacopeea Romn Ed. X prevede c pot prezenta pigmentri sau
particule diferit colorate:
a) comprimatele preparate din pulberi de origine vegetal sau animal
b) comprimatele preparate din substane medicamentoase puternic active
c) comprimatele preparate din substane medicamentoase toxice
d) comprimatele preparate din substane anodine
1004. Acoperirea comprimatelor poate rezolva o serie de probleme, cu excepia:
a) mascarea gustului i mirosului neplcut al unor medicamente
b) evitarea degradrii substanei active sub influena sucului gastric
c) dirijarea eliberrii substanei active
d) dificultate la nghiire
1005. Substanele auxiliare folosite la prepararea comprimatelor trebuie s
ndeplineasc o serie de condiii, cu excepia:
a) s posede stabilitate bun (fizic i chimic)
b) s fie toxice
c) s nu influeneze biodisponibilitatea substanelor active din comprimat
d) s fie microbiologic pure sau contaminarea microbian s fie n limite
admise de standardele corespunztoare
1006. Diluanii folosii n prepararea comprimatelor sunt:
a) substane auxiliare care se adaug n scopul de a completa masa
unitii de dozare la o anumit greutate
b) substane auxiliare care se adaug n comprimate pentru a facilita
desfacerea sau dezintegrarea dup administrarea lor
c) substane auxiliare care se adaug n scopul identificrii
comprimatelor n procesul fabricrii
d) substane auxiliare care se adaug n comprimate pentru a avea un
gust mai bun
1007. Maina de comprimat automat prezint urmtoarele piese, cu o excepie:
a) matria
b) mojar
c) ponsoane
d) plnie de umplere
1008. Comprimatele sensibile la umiditate se pstreaz:
a) la loc rcoros
b) ferit de lumin
c) la frigider, la 2-8 0 C
d) n recipiente bine nchise i n prezena unei substane deshidratante
1009. Comprimatele efervescente prezint o serie de avantaje, cu excepia:
a) tehnologie de fabricare complex, dificil, care impune condiii
optime de temperatur i umiditate
b) produc o aciune terapeutic rapid
c) mbuntesc compliana
d) eliberarea rapid a substanei medicamentoase din forma
farmaceutic
1010. Comprimatele orodispersabile sunt:
a) comprimate care se administreaz inhalator
b) comprimate destinate plasrii n cavitatea oral, unde se disperseaz
rapid, nainte de a fi nghiite
c) comprimate cu eliberare modificat, destinate s reziste aciunii
sucului gastric
d) comprimate care se dizolv n ap nainte de administrare
1011. Comprimatele acoperite cu pelicule subiri din diferite substane se numesc:
a) comprimate neacoperite
b) drajeuri
c) comprimate filmate
d) comprimate cu aciune rapid
1012. Conform Farmacopeei Romne Ed. X, comprimatele se conserv:
a) n recipiente bine nchise
b) n flacoane
c) n recipiente nchise etan
d) n blistere.
Bibliografie:
1. *** Farmacopeea Romn, ediia a X-a, Editura Medical, Bucureti,
Suplimentele I-IV, 1993-2006
2. Gafieanu Eliza, Popovici Iuliana, Braha Steriana, Matei Ioana, Cojocaru
Ileana Tehnologie farmaceutic vol. 4, Iai
3. Popovici Iuliana, Lupuleasa D.- Tehnologie farmaceutic, vol. III, Colecia
Bios, Editura Polirom, Iai
4. Sfichi Daniela Suport de curs
Nr. ANUL III - Modulul IX.
crt. Forme farmaceutice solide comprimate i drajeuri
Farm. Carp Maria Vasilica Itemi de evaluare
1013. Comprimatele sunt forme farmaceutice solide care:
a) conin doze unitare de una sau mai multe substane active
b) au stabilitate mic
c) sunt destinate administrrii topice
d) au termen de valabilitate mic
1014. Avantajele comprimatelor sunt:
a) se administreaz la orice vrst
b) au stabilitate mic
c) au dozaj exact
d) au o singur concentraie
1015. Dezavantajele comprimatelor sunt:
a) pot fi iritante gastrice
b) au stabilitate mic
c) se pot realiza n diverse concentraii
d) sunt destinate administrrii orale
1016. Comprimatele sublinguale:
a) au dimensiuni mari
b) se dizolv rapid n cavitatea bucal
c) se dizolv lent n cavitatea bucal
d) se utilizeaz n tratamentul cronic
1017. Comprimatele efervescente se dizolv n:
a) ap
b) ceai
c) ap distilat
d) ap pentru preparate injectabile
1018. Comprimatele se condiioneaz n:
a) blister de aminoplast
b) flacon cu dop picurtor
c) seringi preumplute
d) casete amilacee
1019. Comprimatele ce conin antibiotice ca substane active:
a) se administreaz la intervale exacte
b) nu conteaz ora administrrii
c) se administreaz numai pe parcursul zilei
d) se administreaz numai pe parcursul nopii
1020. Comprimatele efervescente conin:
a) vitamine i sruri minerale
b) hormoni
c) antiagregante plachetare
d) -blocante
1021. Comprimatele masticabile conin:
a) hormoni
b) diuretice
c) tranchilizante
d) antiseptice locale
1022. Comprimatele acoperite au urmtoarele avantaje, cu excepia:
a) mascarea gustului, mirosului, culorii substanei active
b) utilizarea n situaii de criz
c) protecia substanei active fa de agenii externi
d) se pot face n diferite concentraii
1023. Comprimatele gastrorezistente prezint ca dezavantaj:
a) evit aciunea iritant a unor substane asupra mucoasei gastrice
b) elibereaz substana activ la nivel intestinal
c) protejeaz substanele active instabile n mediu acid
d) rezist la aciunea sucului gastric
1024. Capsulele gelatinoase tari se mai numesc:
a) operculate
b) gelule
c) buline
d) casete amilacee
1025. Avantajul capsulelor operculate este:
a) elibereaz lent substana activ
b) asigur protecia i stabilitatea substanei active
c) au volum mare
d) au stabilitate mic
1026. Capsulele operculate se realizeaz n:
a) 8 mrimi
b) 6 mrimi
c) numr infinit de mrimi
d) 10 mrimi
1027. Capsulele operculate se noteaz convenional astfel:
a) cu cifre romane de la I la VIII
b) de l la 8
c) cu cifre arabe astfel 000, 00, 0, 1, 2, 3, 4, 5
d) de la 1 la 10
1028. Urmtoarea substan activ se condiioneaz n capsula operculat:
a) ampicilina
b) insulina
c) benzilpenicilina
d) neomicina
1029. Capsulele operculate se administreaz:
a) cu o cantitate suficient de ap
b) fr ap
c) prin dizolvare n cavitatea bucal
d) prin dizolvare n solvent
1030. Capsulele gelatinoase moi se mai numesc:
a) perle
b) drajeuri
c) capsule acoperite
d) buline
1031. Capsulele gelatinoase moi se administreaz:
a) oral
b) auricular
c) prin injectare intramuscular
d) intranazal
1032. Capsulele gelatinoase moi au form:
a) sferic
b) romboidal
c) paralelipipedic
d) tronconic
1033. Perlele pot conine:
a) taninuri
b) sruri ferice
c) uleiuri volatile
d) alcaloizi
1034. Pereii capsulelor gelatinoase moi se realizeaz din:
a) gelatin i ap
b) talc i ap
c) amidon i ap
d) gelatin i talc
1035. Capsulele operculate pot conine, cu excepia:
a) substane medicamentoase solide
b) paste
c) uleiuri fixe
d) soluii lichide apoase
1036. Dezavantajele capsulelor operculate sunt:
a) toleran bun
b) volum mic
c) biodisponibilitate mare
d) stagnare n esofag
1037. La realizarea comprimatelor se utilizeaz excipieni, cu excepia:
a) diluanilor
b) lubrifianilor
c) conservanilor
d) izotonizanilor
1038. Comprimatele cu eliberare prelungit:
a) reduc frecvena administrrilor
b) se administreaz pe perioad scurt de timp
c) se pot diviza
d) se pot nlocui cu preparate clasice cu aceeai substan activ
1039. Acoperirea comprimatelor cu film sau zahr are ca scop:
a) mascarea gustului neplcut
b) toleran bun
c) scderea biodisponibilitii substanei active
d) realizarea unui efect imediat
1040. Capsulele gelatinoase moi se condiioneaz n:
a) flacon de sticl
b) flacon aminoplast - transparent
c) cutii tabl
d) saci aminoplast
1041. Capsulele gelatinoase moi se depoziteaz la o umiditate de:
a) 40-50%
b) 10-20%
c) 80%
d) 75%
1042. Dioxidul de titan (utilizat la fabricarea capsulelor) n capsulele gelatinoase
moi are rol de:
a) diluant
b) agent de sidefare
c) agent de dezagregare
d) conservant
Bibliografie
1. Iuliana Popovici, Dumitru Lupuleasa Tehnologie farmaceutic, vol. I, II, III,
Ed. Polirom, Iai, 1997, 2008, 2009
Nr. ANUL III - Modulul X.
crt. Preparate dermo-cosmetice i de igien
Farm. Sajin Ana Maria Itemi de evaluare
1043. Principalele tipuri de ten sunt urmtoarele, cu excepia:
a) ten gras
b) ten uscat
c) ten mixt
d) ten rehidratat
1044. Tenul gras nu se caracterizeaz prin:
a) aspect lucios
b) descuamare
c) prezenta comedoanelor
d) exces de sebum
1045. Tenul uscat se caracterizeaz prin:
a) prezena comedoanelor
b) pori dilatai
c) zone de descuamare
d) aspect lucios
1046. Tenul cuperozic se caracterizeaz prin:
a) existenta zonei T
b) riduri profunde
c) prezena comedoanelor
d) roea nsoit de dilataii anormale ale capilarelor
1047. Pielea are urmtoarele funcii, cu excepia:
a) funcia de aprare imun
b) funcia exteroreceptoare
c) funcia de protecie
d) funcia de nutriie
1048. Funcia de protecie nu se caracterizeaz prin:
a) protecie chimic
b) protecie pro - deshidratare
c) protecie termic
d) protecie mecanic
1049. Nu sunt cauze externe ale deshidratrii pielii:
a) frigul
b) poluarea i fumatul
c) expunerea redus la soare
d) folosirea n exces a produselor astringente
1050. Pe o piele cu inflamaie cronic, infiltrat i lichefiat se utilizeaz:
a) paste moi
b) mixturi
c) pudre
d) comprese umede
1051. Pe o piele cu eritem acut nu se aplic:
a) pudre
b) emulsii
c) creme
d) comprese umede
1052. Izotretinoinul, utilizat ca reglator al secreiei sebacee are ca principal efect advers:
a) iritaie
b) teratogenitate
c) cderea parului
d) scderea poftei de mncare
1053. Antihistaminicele nu se utilizeaz n:
a) erupii alergice
b) diaree
c) dermatoze alergice
d) alergii medicamentoase
1054. O masc de calitate trebuie s ndeplineasc urmtoarele condiii, cu excepia:
a) s se ntind uniform
b) s se usuce rapid pe ten
c) s fie non-alergenic
d) s se ndeprteze uor, cu producere de leziuni
1055. O loiune cosmetic are urmtoarele proprieti, cu excepia:
a) este demachiant
b) este astringent
c) este alergenic
d) este uor dezinfectant
1056. Loiunile tonice au urmtoarele proprieti, cu excepia:
a) sunt tonice i reconfortante
b) sunt demachiante
c) nu sunt astringente
d) sunt corectoare de pH
1057. O crem cosmetic trebuie s ndeplineasc urmtoarele proprieti, cu excepia:
a) s fie specific unui tip de ten
b) s asigure o deshidratare a pielii
c) s aduc un plus de minerale tenului
d) s fie inofensiv pentru piele
1058. O crem cosmetic trebuie s ndeplineasc urmtoarele proprieti:
a) s nu fie specific tipului de ten
b) s aib un grad de dispersie, are s asigure o resorbie corespunztoare
c) s se conserve bine i s rncezeasc
d) s fie parfumat
1059. Cremele nutritive pot conine urmtoarele, cu excepia
a) vitamine
b) colagen
c) alge marine
d) ihtiol
1060. Cderea patologic a prului se mai numete:
a) alopecie
b) descuamare
c) eliminare
d) pirozis
1061. Cauzele alopeciei pot fi urmtoarele, cu excepia:
a) predispoziia genetic
b) infecii acute i cronice
c) tulburri endocrine
d) exces de vitamin A i B
1062. Caracterele unui ampon de calitate sunt:
a) s nu produc spum
b) s fie alcalin
c) s nu modifice echilibrul electrostatic al moleculelor de keratin
d) s fie iritant pentru piele i ochi
1063. Caracterele corespunztoare unui ampon de calitate sunt, cu excepia:
a) s nu aib efect degresant prea puternic
b) s fie capabil s elimine impuritile i produsele de styling
c) s irite pielea capului
d) s nu distrug echilibrul de pH i de protecie antiinfecioas
1064. Ca substane antisudorifice se utilizeaz:
a) oxidul de zinc
b) clorura de aluminiu
c) hidroxidul de aluminiu
d) parabenii
1065. Preparatele antisudorifice se condiioneaz ca:
a) loiuni vscoase i batoane antisudorifice
b) suspensii
c) unguente
d) pensulaii
1066. Mtile cosmetice pot conine urmtoarele, cu excepia:
a) produse vegetale i animale
b) ihtiol
c) nmol
d) sulful
1067. Un bun fotoprotector nu trebuie s aib urmtoarea caracteristic:
a) s nu aib efect oxidativ
b) s fie foto i termostabil
c) s nu induc metalogenez
d) s nu irite pielea i s nu fie alergizant
Bibliografie
2. Anca Dragomirescu, Cristina Dehelean Dermatofarmacie i cosmetologie,
Ed. Brumar, Timioara, 2000
Nr. ANUL III - Modulul X.
crt. Preparate dermo-cosmetice i de igien
Farm. Carp Maria Vasilica Itemi de evaluare
1068. pH-ul pielii sntoase este cuprins ntre:
a) 5-5,5
b) 1-2
c) 8-9
d) 7-8
1069. Funcie de coninutul n grsimi, pielea poate fi, cu excepia:
a) piele normal
b) piele gras
c) piele uscat
d) piele senil
1070. Conservanii antimicrobieni trebuie s ndeplineasc urmtoarele condiii, cu excepia:
a) s aib spectru larg de activitate
b) s fie incolori
c) s fie eficieni la concentraii mari
d) s fie inodori
1071. Coloranii folosii n cosmetic trebuie s fie:
a) toxici
b) iritani
c) cancerigeni
d) nealergizani
1072. Se utilizeaz ca ageni ecran urmtoarele substane, cu excepia:
a) talc
b) oxid de magneziu
c) oxid de zinc
d) acid boric
1073. n cazul expunerii solare la copii se recomand emulsii cu FP de:
a) 50
b) 20
c) 10
d) nu este necesar FP
1074. Seboreea reprezint:
a) o tulburare funcional a glandelor sebacee caracterizat prin
secreia unei cantiti exagerate de sebum
b) un proces fiziologic
c) secreie sudoral micorat
d) hipofuncie a glandelor sebacee
1075. Bazele pentru machiaj sunt creme de tip:
a) U/A
b) A/U
c) creme grase
d) creme nelavabile
1076. Ocluzivele sunt:
a) substane grase, care etalate pe suprafaa epidermului creeaz o
barier hidrofil ce se opune transferului apei n mediul exterior
b) substane lavabile
c) substane hidrofile ce se opune transferului apei n mediu exterior
d) ageni umectani
1077. Antiperspirantele sunt:
a) produse astringente destinate diminurii secreiilor glandelor
apocrine i ecrine
b) produse hidratante
c) produse alcaline
d) deodorante
Bibliografie
1. Hrju Victoria, Lupuleasa Dumitru , Dumitrescu Ana-Maria - Dermo-
cosmetologie, Editura Polirom, 1988, Iai
2. Braha Steriana Lucia - Elemente de dermatofarmacie i cosmetologie,
Editura Cerni, 1998, Iai
RSPUNSURI
ANUL I - Modulul V.
Propedeutic farmaceutic i operaii generale n practica farmaceutic
Farm. Berechet (Nanu) Mirela Elena, Farm. Iulia Bi - Rspuns
1. a 2. b 3. d 4. a
5. c 6. a 7. d 8. c
9. c 10. a 11. d 12. c
13. a 14. b 15. c 16. c
17. b 18. a 19. c 20. c
21. b 22. a 23. d 24. b
25. d 26. c 27. c 28. c
29. c 30. c 31. c 32. b
ANUL I - Modulul VII
Farmacognozie general Farm. Sajin Ana Maria, Farm. Iulia Bi - Rspuns
33. b 34. d 35. b 36. b
37. d 38. a 39. d 40. d
41. d 42. b 43. b 44. a
45. d 46. b 47. c 48. c
49. c 50. d 51. c 52. c
53. c 54. c 55. c 56. a
57. d 58. b 59. b 60. b
61. c 62. d
ANUL I - Modulul VII
Farmacognozie general Farm. Rou (Voicu) Andreea - Rspuns
63. d 64. b 65. c 66. d
67. a 68. b 69. a 70. a
71. c 72. d 73. c 74. b
75. a 76. d 77. a 78. c
79. d 80. b 81. d 82. a
83. b 84. b
ANUL I - Modulul VIII
Forme farmaceutice ca sisteme disperse, omogene
Farm. Berechet (Nanu) Mirela Elena - Rspuns
85. b 86. a 87. d 88. b
89. c 90. d 91. b 92. c
93. a 94. d 95. b 96. a
97. c 98. c 99. c 100. a
101. b 102. d 103. a 104. d
105. c 106. c 107. d 108. d
109. c 110. a 111. b 112. d
113. b
ANUL I - Modulul VIII
Forme farmaceutice ca sisteme disperse, omogene
Farm. Carp Vasilica Maria - Rspuns
114. c 115. a 116. b 117. b
118. a 119. a 120. a 121. c
122. a 123. b 124. a 125. a
126. a 127. b 128. a 129. d
130. a 131. a 132. a 133. a
134. b 135. a 136. c 137. c
138. a 139. a 140. a 141. a
142. b 143. c
ANUL I - Modulul IX.
Chimia compuilor anorganici farmaceutici
Farm. Berechet (Nanu) Mirela Elena - Rspuns
144. a 145. d 146. c 147. d
148. c 149. c 150. d 151. b
152. a 153. b 154. b 155. c
156. c 157. d 158. a 159. a
160. a 161. c 162. b 163. c
164. c 165. b 166. c 167. c
168. a 169. b 170. a 171. a
172. a 173. c
ANUL I - Modulul IX.
Chimia compuilor anorganici farmaceutici
Farm. Rou (Voicu) Andreea - Rspuns
174. d 175. b 176. d 177. c
178. a 179. d 180. a 181. b
182. c 183. a 184. b 185. c
186. d 187. a 188. d 189. d
190. c 191. b 192. c 193. d
194. a 195. a 196. b 197. b
198. c
ANUL I - Modulul XI.
Farmacologie general Farm. Berechet (Nanu) Mirela Elena, Farm. Iulia Bi -
Rspuns
199. a 200. d 201. a 202. a
203. c 204. c 205. c 206. c
207. d 208. a 209. b 210. a
211. b 212. c 213. b 214. b
215. c 216. a 217. a 218. d
219. a 220. d 221. c 222. b
223. c 224. d 225. d 226. d
227. c 228. b 229. c 230. b
231. b 232. b
ANUL I - Modulul XI.
Farmacologie general Farm. Rou (Voicu) Andreea - Rspuns
233. a 234. d 235. a 236. c
237. b 238. d 239. c 240. c
241. d 242. a 243. a 244. b
245. a 246. b 247. c 248. d
249. a 250. c 251. b 252. b
253. a 254. d 255. c 256. b
257. d 258. d 259. a 260. c
261. a 262. b 263. c 264. a
265. d 266. b 267. d 268. b
269. d 270. d 271. a 272. c
273. c 274. d 275. a 276. a
277. c 278. b 279. d 280. c
281. a 282. c
ANUL II - Modulul III.
Farmacognozie special Farm. Sajin Ana Maria - Rspuns
283. c 284. b 285. b 286. b
287. b 288. c 289. c 290. c
291. a 292. d 293. d 294. d
295. d 296. b 297. d 298. b
299. b 300. c 301. b 302. c
303. a 304. d 305. b 306. a
307. c 308. b 309. b 310. d
311. b 312. a 313. c 314. a
315. b 316. c 317. b 318. b
319. c 320. c 321. b 322. a
323. a 324. b 325. b 326. b
327. c 328. a 329. a 330. c
331. c 332. b
ANUL II - Modulul III.
Farmacognozie special Farm. Rou (Voicu) Andreea - Rspuns
333. b 334. d 335. b 336. a
337. a 338. a 339. b 340. d
341. c 342. d 343. c 344. b
345. a 346. d 347. c 348. c
349. d 350. a 351. d 352. c
353. b 354. a 355. d 356. b
357. d 358. c 359. d 360. b
361. c 362. a
ANUL II - Modulul IV.
Farmacoterapie Farm. primar Sfichi Daniela - Rspuns
363. a 364. c 365. d 366. b
367. c 368. b 369. a 370. b
371. c 372. c 373. c 374. d
375. a 376. b 377. c 378. c
379. b 380. c 381. c 382. b
383. b 384. a 385. c 386. b
387. d 388. c 389. b 390. d
391. a 392. b 393. c 394. d
395. a 396. d 397. a 398. b
399. c 400. a 401. d 402. c
403. b 404. c 405. c 406. d
407. d 408. a 409. d 410. b
411. d 412. a 413. d 414. a
415. b 416. a 417. d 418. b
419. b 420. c 421. d 422. a
423. c 424. a 425. c 426. d
427. b 428. b 429. a 430. c
431. b 432. c 433. a 434. d
435. c 436. b 437. a 438. d
439. d 440. c 441. c 442. a
ANUL II - Modulul IV.
Farmacoterapie Farm. Voicu Andreea - Rspuns
443. a 444. c 445. d 446. d
447. a 448. a 449. b 450. c
451. b 452. d 453. a 454. d
455. c 456. d 457. a 458. b
459. c 460. d 461. d 462. a
463. c 464. c 465. a 466. b
467. d 468. d 469. a 470. a
471. c 472. b 473. c 474. b
475. b 476. d 477. c 478. a
479. a 480. b 481. d 482. b
483. c 484. d 485. a 486. a
487. b 488. c 489. d 490. b
491. d 492. a
ANUL II - Modulul V.
Forme farmaceutice sterile Farm. primar Sfichi Daniela - Rspuns
493. a 494. c 495. b 496. d
497. a 498. b 499. c 500. b
501. d 502. a 503. b 504. a
505. d 506. d 507. c 508. a
509. c 510. b 511. d 512. a
513. b 514. c 515. b 516. a
517. b 518. d 519. d 520. a
521. c 522. d 523. d 524. a
525. c 526. b 527. a
ANUL II - Modulul V.
Forme farmaceutice sterile Farm. Carp Vasilica Maria - Rspuns
528. a 529. a 530. c 531. a
532. c 533. c 534. d 535. a
536. d 537. a 538. b 539. a
540. a 541. a 542. a 543. d
544. a 545. c 546. a 547. d
548. a 549. b 550. c 551. b
552. c 553. a 554. a 555. a
556. a 557. a
ANUL II - Modulul VIII.
Chimia compuilor cu aciune asupra sistemului nervos central
Farm. primar Sfichi Daniela - Rspuns
558. b 559. d 560. a 561. b
562. d 563. c 564. a 565. b
566. c 567. b 568. d 569. c
570. a 571. c 572. a 573. d
574. b 575. c 576. d 577. d
578. a 579. c 580. b 581. c
582. c 583. a 584. a 585. c
586. c 587. b
ANUL II - Modulul VIII.
Chimia compuilor cu aciune asupra sistemului nervos central
Farm. Rou (Voicu) Andreea - Rspuns
588. a 589. c 590. d 591. a
592. b 593. d 594. b 595. a
596. c 597. d 598. a 599. c
600. d 601. b 602. a 603. b
604. d 605. d 606. a 607. c
608. c 609. c 610. a 611. d
612. d 613. b 614. d 615. a
616. c 617. d
ANUL II - Modulul IX.
Fitoterapie Farm. Sajin Ana Maria - Rspuns
618. c 619. b 620. b 621. a
622. a 623. c 624. d 625. c
626. b 627. d 628. c 629. a
630. a 631. b 632. a 633. c
634. a 635. a 636. b 637. a
638. d 639. d 640. c 641. b
642. a 643. d 644. a 645. a
646. c 647. d 648. d 649. d
650. b 651. b 652. d 653. d
654. b 655. d 656. d 657. b
ANUL II - Modulul IX.
Fitoterapie Farm. Rou (Voicu) Andreea - Rspuns
658. a 659. b 660. d 661. a
662. c 663. c 664. d 665. a
666. c 667. c 668. d 669. b
670. c 671. a 672. d 673. d
674. b 675. c 676. d 677. a
678. b 679. c 680. d 681. d
682. d 683. a 684. b 685. c
686. a 687. d 688. c 689. a
690. b 691. a 692. d 693. c
694. d 695. d 696. a 697. c
ANUL II - Modulul X.
Forme farmaceutice ca sisteme disperse, eterogene
Farm. primar Sfichi Daniela - Rspuns
698. c 699. d 700. a 701. b
702. c 703. b 704. d 705. b
706. d 707. b 708. a 709. c
710. b 711. d 712. d 713. b
714. b 715. d 716. a 717. c
718. d 719. c 720. d 721. c
722. a 723. d 724. d 725. c
726. d 727. c 728. a 729. b
730. b 731. a 732. b 733. c
734. d 735. a 736. a 737. d
738. c 739. b 740. d 741. a
742. d
ANUL II - Modulul X.
Forme farmaceutice ca sisteme disperse, eterogene
Farm. Carp Vasilica Maria - Rspuns
743. a 744. d 745. a 746. d
747. d 748. a 749. c 750. a
751. c 752. c 753. b 754. a
755. a 756. c 757. a 758. a
759. a 760. a 761. c 762. a
763. a 764. a 765. d 766. a
767. a 768. a 769. a 770. a
771. b 772. d
ANUL III - Modulul III.
Apifitoterapie
Farm. Sajin Ana Maria - Rspuns
773. d 774. d 775. d 776. c
777. b 778. a 779. b 780. c
781. b 782. b 783. c 784. d
785. c 786. a 787. a 788. a
789. c 790. b 791. a 792. c
793. c 794. d 795. a 796. a
797. b 798. c 799. b 800. d
801. a 802. b 803. c 804. d
805. b 806. b 807. c
ANUL III - Modulul III.
Apifitoterapie
Farm. Carp Vasilica Maria - Rspuns
808. a 809. c 810. a 811. a
812. b 813. a 814. d 815. b
816. a 817. a
ANUL III - Modulul IV.
Forme farmaceutice solide pulberi i pilule
Farm. primar Sfichi Daniela - Rspuns
818. d 819. c 820. c 821. b
822. a 823. a 824. b 825. a
826. b 827. c 828. d 829. b
830. a 831. b 832. c 833. c
834. d 835. a 836. b 837. c
838. d 839. a 840. a 841. b
842. d 843. c 844. b 845. d
846. d 847. a 848. c 849. d
850. d 851. c 852. a
ANUL III - Modulul IV.
Forme farmaceutice solide pulberi i pilule
Farm. Carp Vasilica Maria - Rspuns
853. d 854. a 855. a 856. a
857. a 858. b 859. b 860. a
861. d 862. a 863. b 864. c
865. a 866. c 867. b 868. c
869. c 870. c 871. d 872. a
873. d 874. a 875. a 876. a
877. a 878. b 879. d 880. a
881. c 882. a
ANUL III - Modulul V.
Farmacotoxicologie Farm. Berechet (Nanu) Mirela Elena - Rspuns
883. d 884. a 885. c 886. c
887. b 888. c 889. c 890. d
891. b 892. d 893. b 894. c
895. a 896. c 897. b 898. c
899. b 900. a 901. c 902. b
903. c 904. b 905. d 906. c
907. a 908. b 909. d 910. b
911. d 912. c
ANUL III - Modulul V.
Farmacotoxicologie Farm. Rou (Voicu) Andreea - Rspuns
913. a 914. d 915. d 916. a
917. b 918. c 919. d 920. a
921. c 922. d 923. b 924. d
925. a 926. c 927. d 928. b
929. b 930. a 931. d 932. d
933. d 934. a 935. b 936. c
937. d 938. b 939. a 940. c
941. a 942. d
ANUL III - Modulul VI.
Chimia compuilor farmaceutici cu aciuni fiziologice diverse
Farm. primar Sfichi Daniela - Rspuns
943. b 944. b 945. c 946. d
947. c 948. b 949. c 950. b
951. a 952. c 953. b 954. c
955. a 956. a 957. c 958. c
959. d 960. c 961. a 962. d
ANUL III - Modulul VI.
Chimia compuilor farmaceutici cu aciuni fiziologice diverse
Farm. Rou (Voicu) Andreea, Farm. Iulia Bi - Rspuns
963. a 964. d 965. d 966. a
967. c 968. b 969. b 970. a
971. c 972. b 973. c 974. c
975. d 976. a 977. a 978. a
979. b 980. c 981. b 982. a
983. d 984. d 985. d 986. c
987. c 988. b 989. b 990. c
991. b 992. c
ANUL III - Modulul IX.
Forme farmaceutice solide comprimate i drajeuri
Farm. primar Sfichi Daniela - Rspuns
993. d 994. b 995. a 996. d
997. d 998. b 999. d 1000. b
1001. b 1002. a 1003. a 1004. d
1005. b 1006. a 1007. b 1008. d
1009. a 1010. b 1011. c 1012. a
ANUL III - Modulul IX.
Forme farmaceutice solide comprimate i drajeuri
Farm. Carp Maria Vasilica - Rspuns
1013. a 1014. c 1015. a 1016. b
1017. a 1018. a 1019. a 1020. a
1021. d 1022. b 1023. d 1024. a
1025. b 1026. a 1027. c 1028. a
1029. a 1030. a 1031. a 1032. a
1033. c 1034. a 1035. d 1036. d
1037. d 1038. a 1039. a 1040. a
1041. a 1042. b
ANUL III - Modulul X.
Preparate dermo-cosmetice i de igien Farm. Sajin Ana Maria - Rspuns
1043. d 1044. b 1045. c 1046. d
1047. d 1048. b 1049. c 1050. a
1051. d 1052. b 1053. b 1054. d
1055. c 1056. c 1057. b 1058. b
1059. d 1060. a 1061. d 1062. d
1063. c 1064. b 1065. a 1066. d
1067. c
ANUL III - Modulul X.
Preparate dermo-cosmetice i de igien Farm. Carp Maria Vasilica - Rspuns
1068. a 1069. d 1070. c 1071. d
1072. d 1073. a 1074. a 1075. a
1076. a 1077. a
Partea a III-a
Ghidul
Examenului de absolvire 2017
calificarea profesional:
asistent medical de farmacie
Susinerea proiectului de absolvire
Model ARGUMENT
Temele propuse pentru elaborarea proiectului
Structura proiectului
Fia de evaluare a proiectului
MODEL
ARGUMENT 1
pentru MEDICAIA SPECIFIC PE AFECIUNI
Medicaia specific afeciunii ..............este reprezentat de
Scopul prezentului proiect este de a identifica medicaia specific afeciunilor
. , din cadrul activitii asistentului medical de farmacie
Obiectivele prezentului proiect sunt:
Obiectiv 1: Noiuni generale de anatomie i fiziologie schematic.
Obiectiv 2: (Denumirea afeciunii)
Obiectiv 3: ..(Grupa terapeutic)
Obiectiv 4: Forme farmaceutice: denumiri comune internaionale i denumiri
comerciale
Obiectivul 5: Biofarmacie
Dezvoltarea obiectivelor proiectului are la baz urmtoarele competene
profesionale:
1.
2.
3.
4.
5.
6.
7.
8.
9.
10.
MODEL
ARGUMENT 2
pentru FORMA FARMACEUTIC
Forma farmaceutic reprezint ....................................................................
Scopul prezentului proiect este de a identifica formele farmaceutice ntlnite n
activitile specifice asistentului medical de farmacie
Obiectivele prezentului proiect sunt:
Obiectiv 1: Noiuni generale ale formei farmaceutice.
Obiectiv 2: (Denumirea formei farmaceutice)
Obiectiv 3: Preparare, depozitare i caracteristicile formei farmaceutice
Obiectiv 4: Denumiri comune internaionale i denumiri comerciale
Obiectivul 5: Biofarmacie i biodisponibilitatea formei farmaceutice
Dezvoltarea obiectivelor proiectului are la baz urmtoarele competene
profesionale:
1.
2.
3.
4.
5.
6.
7.
8.
9.
10.
TEME PROPUSE PENTRU ELABORAREA
PROIECTULUI DE ABSOLVIRE 2016
1. Acneea
2. Alcaloizi vegetali cu potenial toxic
3. Aloe Vera
4. Antibiotic aminoglicozidice
5. Antibiotice betalactamice
6. Antibiotice macrolide
7. Antidepresive sintetice i vegetale
8. Antihipertensive
9. Antiinflamatoare steroidiene
10. Antiinflamatoarele nesteroidiene
11. Antimigrenoase
12. Antiulceroase
13. Ape aromatice
14. Aspirina medicament cu aciuni multiple
15. Cardiotonice vegetale
16. Digitalis purpurea
17. Farmacologia complicaiilor n diabetul zaharat
18. Farmacoterapia afeciunilor anxioase
19. Farmacoterapia afeciunilor reumatismale
20. Farmacoterapia astmului bronic
21. Farmacoterapia depresiilor
22. Farmacoterapia durerii analgezice morfinomimetice
23. Farmacoterapia epilepsiilor
24. Farmacoterapia schizofreniilor
25. Farmacoterapia vs. psihoterapia afeciunilor anxioase
26. Fitoterapia afeciunilor dermatologice
27. Fitoterapia afeciunilor hepato-biliare
28. Fitoterapia afeciunilor intestinale
29. Fitoterapia afeciunilor mucoasei bucale
30. Fitoterapia afeciunilor respiratorii
31. Fitoterapia antiviral i antiinfecioas
32. Fitoterapia imunomodulatoare
33. Fitoterapia sistemului nervos central
34. Fitoterapia sistemului osteo-articular
35. Forme farmaceutice bioadezive
36. Forme farmaceutice cu administrare pe mucoase
37. Ginkgo biloba
38. Infecia urinar
39. Infecii respiratorii
40. Medicaia antihistaminic
41. Medicaia antitusiv i expectorant
42. Medicaia dislipidemiilor
43. Medicaia homeopat n afeciunile respiratorii
44. Medicaia insuficienei cardiace
45. Medicaia venelor i capilarelor
46. Medicamente analgezice antipiretice
47. Medicamente oftalmice n glaucom
48. Medicaia antiaterosclerotic
49. Medicaia antidiabetic oral
50. Medicaia antihemoroidal
51. Medicaia antiparkinsonian
52. Medicaia n parazitoze intestinale
53. Obezitatea modaliti de tratament
54. Perfuzii
55. Plante cu aciune hipoglicemiant
56. Plante cu aciune sedativ
57. Preparate injectabile
58. Principii active naturale care provoac dependen
59. Produse vegetale cu coninut lipidic
60. Produse vegetale cu coninut vitaminic
61. Siropuri
62. Soluii extractive alcoolice: tincturi i extracte
63. Soluii oftalmice
64. Soluii
65. Spirulina
66. Stimulante ale sistemului nervos central
67. Supozitoare - forme farmaceutice rectale
68. Terapia anemiilor
69. Toxicomanii
70. Tratamentul cardiopatiei ischemice
71. Uleiuri volatile
72. Unguente
73. Urticaria
74. Vitamine
Structura proiectului de absolvire
MEDICAIA SPECIFIC PE AFECIUNI
I. Argument (vezi exemplu 1) 1 pag
II. Medicaia specific n .. (denumirea afeciunii)
Obiectiv 1:
Noiuni generale de anatomie i fiziologie schematic. 1 pag anatomie
1 pag fiziologie
Obiectiv 2:
(Denumirea afeciunii) 7 pag
a. Definiia
b. Clasificare
c. Etiologia
d. Simptomatologie
e. Diagnostic
f. Evoluie i prognostic
g. Complicaii
Obiectiv 3:
10 pag.
------------------ (Grupa terapeutic)
a. Generaliti
b. Clasificare
c. Mecanism de aciune
d. Farmacodinamie
e. Farmacotoxicologie i farmacoepidemiologie
f. Posologie
Obiectiv 4:
Forme farmaceutice: denumiri comune internaionale i
8 pag.
denumiri comerciale
Obiectivul 5:
1 pag.
Biofarmacie
III. Bibliografie (prenume, nume, titlul crii, volum, ediie,
1 pag.
editur, anul apariiei, pagina)
IV. Anexe Scheme, fotografii etc.
Structura proiectului de absolvire
FORMA FARMACEUTIC
V. Argument (vezi exemplu 2) 1 pag
VI. Identificarea formei farmaceutice
Obiectiv 1: 4 pag
Noiuni generale ale formei farmaceutice.
Obiectiv 2:
(Denumirea formei farmaceutice) 6 pag
a. Definiii i generaliti
b. Istoric
c. Clasificare
d. Cile de administrare
Obiectiv 3:
Preparare, depozitare i caracteristicile formei farmaceutice
a. Formularea 2 pag.
b. Materii prime
~ Substane medicamentoase
6 pag.
~ Substane auxiliare
~ Materiale i recipiente de condiionare
c. Tehnologia de preparare 2 pag.
d. Depozitare, expediie, transfer 2 pag.
e. Caracteristicile i controlul formei farmaceutice
2 pag.
Obiectiv 4:
Denumiri comune internaionale i denumiri comerciale 4 pag.
Obiectivul 5:
2 pag.
Biofarmacie i biodisponibilitatea formei farmaceutice
VII. Bibliografie (prenume, nume, titlul crii, volum, ediie, editur,
1 pag.
anul apariiei, pagina)
VIII. Anexe Scheme, fotografii etc.
Examenul de absolvire a nvmntului postliceal 2017
FIA DE EVALUARE A PROIECTULUI
*Aceast fi de evaluarea este ANEXA nr. 4 la Metodologia de organizare i desfurare a examenelor de
certificare a calificrii profesionale a absolvenilor nvmntului postliceal aprobat prin OMENCS nr.
5078/31.08.2016
*Partea I, II, III se completeaz de ctre ndrumtorul proiectului de absolvire pe parcursul elaborrii acestuia, iar
Partea a IV-a se completeaz de ctre comisia de examinare dup susinerea oral a proiectului
PARTEA I: MONITORIZAREA PROGRESULUI PROIECTULUI
1. Candidat:________________________________________________________
2. Calificarea: ASISTENT MEDICAL DE FARMACIE
3. ndrumtor:______________________________________________________
4. TEMA PROIECTULUI: _______________________________________________
5. DATA NCEPERII activitii la proiect:__________________________________
6. COMPETENE vizate / implicate n realizarea proiectului:
1.
2.
3.
4.
5.
6.
7.
8.
9.
10.
11.
7. Stabilirea PLANULUI DE ACTIVITI individuale ale candidatului pentru proiect:
Data:___________________________________________________
Semntura candidatului:___________________________________
Semntura ndrumtorului: _________________________________
8. Stabilirea PLANULUI DE REDACTARE a proiectului suportul scris:
Perioada: __________________________________________________
Revizuit: ___________________________________________________
Forma final acceptat de ctre ndrumtor: _____________________
9. ntlniri pentru MONITORIZAREA PROIECTULUI (cel puin 5 ntlniri):
Nr. crt. OBSERVAII Semntura elevului
1.
2.
3.
4.
5.
PARTEA A II-a: APRECIEREA CALITII ACTIVITII CANDIDATULUI
DA =/
Criteriul Observaii
NU
1. Activiti practice ntreprinse n cadrul
proiectului se raporteaz adecvat la tema
proiectului.
2. Abordarea temei proiectului a fost fcut dintr-
o perspectiv personal, candidatul demonstreaz
gndire critic.
3. Activitile practice au fost ntreprinse sub
supravegherea ndrumtorului de proiect.
4. Realizarea sarcinilor de lucru stabilite prin planul
proiectului a fost fcut conform planificrii
iniiale.
5. Documentarea pentru proiect a fost fcut sub
supravegherea ndrumtorului de proiect.
6. Identificarea bibliografiei necesare redactrii
prii scrise a proiectului a fost realizat integral.
7. Referinele bibliografice utilizate la redactarea
prii scrise a proiectului au fost prelucrate
corespunztor i nu sunt o compilaie de citate.
8. Situaiile problem cu care s-a confruntat
candidatul pe parcursul executrii proiectului au
fost rezolvate cu ajutorul ndrumtorului.
9. La realizarea sarcinilor de lucru din cadrul
proiectului candidatul a fcut dovada: efortului
personal, a originalitii soluiilor propuse, a
creativitii n abordarea problematizrii.
10. Soluiile gsite de ctre candidat pentru
rezolvarea problemelor practice sunt transferabile
i n alte contexte practice.
PARTEA A III-a: APRECIEREA CALITII PROIECTULUI
Criteriul DA / NU Observaii
1. Proiectul are validitate n raport de: tem,
scop, obiective, metodologie abordat.
2. Proiectul demonstreaz completitudine i
acoperire satisfctoare n raport de tema
aleas.
3. Elaborarea proiectului i redactarea prii
scrise a proiectului au fost fcute ntr-un mod
consistent i concomitent, conform planificrii.
4. Opiunea candidatului pentru utilizarea
anumitor resurse este bine justificat i
argumentat n contextul proiectului.
5. Redactarea prii scrise a proiectului
demonstreaz o bun consisten intern.
6. Redactarea prii scrise a proiectului
demonstreaz o bun logic i argumentare a
ideilor.
7. Proiectul reprezint, n sine, o soluie
practic personal, cu elemente de originalitate
n gsirea soluiilor.
8. Proiectul are aplicabilitate practic i n afara
colii.
9. Realizarea proiectului a necesitat activarea a
unui numr semnificativ de unitii de
competent, conform calificrii.
10. Proiectul respect cerinele de calitate
impuse, conform Metodologiei de organizare
i desfurare a examenului de absolvire a
nvmntului postliceal.
PARTEA A IV-a:
APRECIEREA PREZENTRII / SUSINERII ORALE A PROIECTULUI
CRITERIUL DA / NU OBSERVAII
1. Comunicarea oral a candidatului este clar,
coerent, fluent.
2. Prezentarea a fost structurat echilibrat n raport
cu tema proiectului i cu obiectivele acestuia.
3. Candidatul a demonstrat putere de sintez i
adaptarea prezentrii la situaia de examinare.
4. Candidatul i-a susinut punctele de vedere i
opiniile ntr-un mod personal i bine argumentat.
5. Candidatul a utilizat n prezentare elemente de
grafic, modele, aplicaii, TIC etc., n scopul
accesibilizrii informaiei i al creterii atractivitii
prezentrii.
Aprecierea rspunsurilor candidatului la ntrebrile comisiei:
NTREBARE OBSERVAII NOTA
1.
2.
3.
4.
Nota final propus de Comisia de examinare trebuie s se bazeze pe evaluarea
global i cumulativ a Prilor II, III i IV ale Fiei de evaluare a proiectului i a
susinerii orale, astfel:
~ Cel puin 20 de criterii ndeplinite din cele 25.
~ i obinerea a cel puin nota 5 la ntrebrile comisiei.
NOTA FINAL _____________________________________________
Examinator:
Preedinte de comisie:
Data:____________________
BIBLIOGRAFIE
*** Farmacopeea Romn, ediia a X-a, Editura Medical, Bucureti;
Suplimentele I IV, 1993-2006
*** Memomed 2013 Editura Minesan, Bucureti, 2013
Ciulei Ion, Grigorescu Emanoil, Stnescu Ursula, Plante medicinale,
fitochimie i fitoterapie, Ed. Medical, Bucureti, 1993
Cojocaru Ileana, Braha Steriana: Tehnologie farmaceutic - Forme
farmaceutice lichide omogene, Editura Gr. T. Popa, Iai, 2003
Cotru Marian, Stan Teodor, Popa Lidia, Preda I., Kincsesz-Ajtay Maria,
Toxicologie, Ed. Didactic i Pedagogic, Bucureti, 1991
Cristea Aurelia Nicoleta Farmacologie general, Editura Didactic i
Pedagogic, Bucureti, 1998,1999,2001
Cristea Aurelia Nicoleta (sub redacia) - Tratat de Farmacologie, Ediia I,
Editura Medical, Bucureti 2005
Dinu Veronica, Truia Ed., Cristea Popa Elena, Popescu Aurora, Biochimie
medical, Ed. Medical, Bucureti, 1998
Gafieanu Eliza, Tehnologie farmaceutic Sisteme disperse eterogene,
Ed. Cermi Iai, 2000
Gafieanu Eliza, Popovici Iuliana, Braha Steriana, Matei Ioana, Cojocaru
Ileana Tehnologie farmaceutic - lucrri practice - vol. 1, vol. 2, vol. 3,
vol. 4, Iai, 1996
Leucua Sorin, Tehnologie farmaceutic industrial, Ed. Dacia, 2001
Popovici Iuliana, Lupuleasa D.: Tehnologie farmaceutic, vol. 1, ed. a 2-a,
Colecia Bios, Editura Polirom, Iai, 2001.
Popovici Iuliana, Lupuleasa D.: Tehnologie farmaceutic, vol. 2, Colecia
Bios, Editura Polirom, Iai, 2008.
Popovici Iuliana, Lupuleasa D.: Tehnologie farmaceutic, vol. 3, Colecia
Bios, Editura Polirom, Iai, 2009.
Sipo Emese, Adrian Ciurba, Tehnologie farmaceutic pentru asisteni de
farmacie, Ed. University Press, Tg. Mure, 2003.