Sunteți pe pagina 1din 142

Sica Stanciu

Carmen Radu
Liviu Radu

Management public
- suport de curs -

EDITURA UNIVERSITII NICOLAE TITULESCU


BUCURETI

2017
Acest material este destinat uzului studenilor, forma de nvmnt la distan.

Coninutul cursului este proprietatea intelectual a autorului/autorilor; designul, machetarea i


transpunerea n format electronic aparin Departamentului de nvmnt la Distan al
Universitii Nicolae Titulescu din Bucureti.

Acest curs este destinat uzului individual. Este interzis multiplicarea, copierea sau
difuzarea coninutului sub orice form.

Acest manual a fost analizat si aprobat n edina Departamentului de tiine Politice i


Administrative din data de 6 februarie 2017.
UNIVERSITATEA NICOLAE TITULESCU DIN BUCURETI
DEPARTAMENTUL PENTRU NVMNTUL LA DISTAN

Sica Stanciu, Camen Radu, Liviu Radu

Management public
Editura Universitii Nicolae Titulescu

Calea Vcreti, nr. 185, sector 4, Bucureti


Tel./fax: 0213309032/0213308606
Email: editura@univnt.ro

ISBN: 978-606-751-394-3
Contents
Introducere ......................................................................................................................................... 9
Obiectivele cursului ......................................................................................................................... 10
Competene conferite ....................................................................................................................... 10
Structura cursului ............................................................................................................................ 11
Evaluarea studenilor.................................................................................................................... 12
UNITATEA DE NVARE 1. INSTITUIA PUBLIC N SOCIETATEA
CONTEMPORAN ........................................................................................................................ 13
1.1. Obiective ................................................................................................................................ 13
1.2. Competenele unitii de nvare .......................................................................................... 13
1.3. Conceptul de instituie public............................................................................................... 13
1.4. Caracteristicile instituiilor publice ........................................................................................ 16
1.5. Tipologia instituiilor publice ................................................................................................ 19
1.6. Domeniile de activitate ale instituiilor publice ..................................................................... 22
1.7. Test de evaluare a cunotinelor (Teme de referat) ................................................................ 23
1.8. Test de autoevaluare a cunotinelor ...................................................................................... 24
1.9. Rezumat ................................................................................................................................. 26
1.10. Bibliografie .......................................................................................................................... 26
UNITATEA DE NVARE 2. COORDONATELE MANAGEMENTULI INSTITUTIILOR
PUBLICE............................................................................................................................................ 27
2.1. Obiective ................................................................................................................................ 27
2.2. Competenele unitii de nvare .......................................................................................... 27
2.3. Fundamentele managementului instituiilor publice .............................................................. 27
2.4. Principiile managementului public ........................................................................................ 32
2.5. Tendine actuale n domeniul managementului public .......................................................... 34
2.6. Test de evaluare a cunotinelor (Teme de referat) ................................................................ 36
2.7. Test de autoevaluare a cunotinelor ...................................................................................... 36
2.8. Rezumat ................................................................................................................................. 38
2.9. Bibliografie ............................................................................................................................ 39
UNITATEA DE NVARE 3. PARTICULARITIILE PROCESULUI DE MANAGEMENT
N INSTITUIILE PUBLICE ........................................................................................................ 40
3.1. Obiective ................................................................................................................................ 40
3.2. Competenele unitii de nvare .......................................................................................... 40
3.3. Coninutul procesului de management n instituiile publice ................................................ 40
3.4. Funcia de previziune ............................................................................................................ 41
3.5. Funcia de organizare ............................................................................................................. 43
3.6. Test de evaluare a cunotinelor (Teme de referat) ................................................................ 45
3.7. Test de autoevaluare a cunotinelor ...................................................................................... 45
3.8. Rezumat ................................................................................................................................. 48

5
3.9. Bibliografie ............................................................................................................................ 48
UNITATEA DE NVARE 4. SPECIFICUL FUNCIILOR PROCESULUI DE
MANAGEMENT N INSTITUIILE PUBLICE ....................................................................... 49
4.1. Obiective ................................................................................................................................ 49
4.2. Competenele unitii de nvare .......................................................................................... 49
4.3. Funcia de coordonare ........................................................................................................... 49
4.4. Funcia de antrenare ............................................................................................................... 50
4.5. Funcia de evaluare i control ................................................................................................ 51
4.6. Test de evaluare a cunotinelor (Teme de referat) ................................................................ 53
4.7. Test de autoevaluare a cunotinelor ..................................................................................... 53
4.8. Rezumat ................................................................................................................................. 56
4.9. Bibliografie ............................................................................................................................ 56
UNITATEA DE NVARE 5. ORGANIZAREA MANAGERIAL A INSTITUIEI
PUBLICE .......................................................................................................................................... 57
5.1. Obiective ................................................................................................................................ 57
5.2. Competenele unitii de nvare .......................................................................................... 57
5.3. Sistemul de management al instituiei publice...................................................................... 57
5.4. Particularitile organizrii n instituiile publice ................................................................. 57
5.5. Sistemul de organizare n administraia public .................................................................... 59
5.6. Structura organizatoric a instituiilor publice ....................................................................... 61
5.7. Test de evaluare a cunotinelor (Teme de referat) ................................................................ 63
5.8. Test de autoevaluare a cunotinelor ...................................................................................... 63
5.9. Rezumat ................................................................................................................................. 65
5.10. Bibliografie .......................................................................................................................... 65
UNITATEA DE NVARE 6. SISTEMUL INFORMAIONAL I DECIZIONAL N
INSTITUIILE PUBLICE ............................................................................................................. 66
6.1. Obiective ................................................................................................................................ 66
6.2. Competenele unitii de nvare .......................................................................................... 66
6.3. Particularitile sistemului informaional din instituiile publice........................................... 66
6.4. Decizia administrativ fundament al conducerii instituiilor publice ................................. 69
6.5. Tipologia deciziilor administrative ........................................................................................ 71
6.6 Fundamentele deciziilor administrative .................................................................................. 73
6.7. Test de evaluare a cunotinelor (Teme de referat) ................................................................ 74
6.8. Test de autoevaluare a cunotinelor ...................................................................................... 74
6.9. Teme de control ..................................................................................................................... 77
6.10. Rezumat ............................................................................................................................... 77
6.11. Bibliografie .......................................................................................................................... 77
UNITATEA DE NVARE 7. METODE I TEHNICI DE CONDUCERE N
INSTITUIILE PUBLICE ............................................................................................................. 78
7.1. Obiective ................................................................................................................................ 78

6
7.2. Competenele unitii de nvare .......................................................................................... 78
7.3. Coninutul i tipologia metodelor de conducere n instituiile publice .................................. 78
7.4. Metode generale de conducere n instituiile publice ............................................................ 80
7.5. Metode specifice de conducere n instituiile publice ............................................................ 82
7.6. Metode de stimulare a creativitii ......................................................................................... 84
7.7. Metode de executare .............................................................................................................. 85
7.8. Tehnici de management utilizate n instituiile publice ......................................................... 86
7.9. Test de evaluare a cunotinelor (Teme de referat) ................................................................ 86
7.10. Test de autoevaluare a cunotinelor .................................................................................... 87
7.11. Rezumat ............................................................................................................................... 89
7.12. Bibliografie .......................................................................................................................... 89
UNITATEA DE NVARE 8. MANAGEMENTUL RESURSELOR UMANE N
INSTITUIA PUBLIC ................................................................................................................. 90
8.1. Obiective ................................................................................................................................ 90
8.2. Competenele unitii de nvare .......................................................................................... 90
8.3. Rolul resurselor umane n instituia public .......................................................................... 90
8.4. Elementele specific managementului resurselor umane n instituiile publice ...................... 91
8.5. Funcionarul public ................................................................................................................ 94
8.6. Test de evaluare a cunotinelor (Teme de referate) .............................................................. 98
8.7. Test de autoevaluare a cunotinelor ...................................................................................... 98
8.8. Rezumat ............................................................................................................................... 101
8.9. Bibliografie .......................................................................................................................... 102
UNITATEA DE NVARE 9. POLITICI DE PERSONAL N INSTITUIILE PUBLICE103
9.1. Obiective .............................................................................................................................. 103
9.2. Competenele unitii de nvare ........................................................................................ 103
9.3. Coninutul politicii de personal n instituiile publice.......................................................... 103
9.4. Formarea funcionarilor publici ........................................................................................... 104
9.5. Recrutarea funcionarilor publici ......................................................................................... 105
9.6. Numirea funcionarilor publici ............................................................................................ 105
9.7. Motivarea funcionarilor publici .......................................................................................... 106
9.8. Evaluarea activitii funcionarilor publici .......................................................................... 108
9.9. Promovarea funcionarilor publici ....................................................................................... 109
9.10. ntreruperea activitii i ncetarea raportului de munc.................................................... 110
9.11. Test de evaluare a cunotinelor (Teme de referat) ............................................................ 111
9.12. Test de autoevaluare a cunotinelor .................................................................................. 111
9.13. Rezumat ............................................................................................................................. 113
9.14. Bibliografie ........................................................................................................................ 113
UNITATEA DE NVARE 10. COMUNICAREA ORGANIZAIONAL........................ 114
10.1. Obiective ............................................................................................................................ 114

7
10.2. Competenele unitii de nvare ...................................................................................... 114
10.3. Coninutul i semnificaia comunicrii organizaionale .................................................... 114
10.4. Bazele comunicrii organizaionale ................................................................................... 116
10.5. mbuntirea comunicrii organizaionale........................................................................ 120
10.6. Test de evaluare a cunotinelor (Teme de referat) ............................................................ 122
10.7. Test de autoevaluare a cunotinelor .................................................................................. 122
10.8. Rezumat ............................................................................................................................. 124
10.9. Bibliografie ........................................................................................................................ 124
UNITATEA DE NVARE 11. CULTURA MANAGERIAL ............................................. 125
11.1. Obiective ............................................................................................................................ 125
11.2. Competenele unitii de nvare ...................................................................................... 125
11.3. Coninutul i caracteristicile culturii manageriale ............................................................. 125
11.4. Tipurile de culturi manageriale i evoluia lor ................................................................... 129
11.5. Test de evaluare a cunotinelor (Teme de referat) ............................................................ 130
11.6. Test de autoevaluare a cunotinelor .................................................................................. 130
11.7. Rezumat ............................................................................................................................. 132
11.8. Bibliografie ........................................................................................................................ 133
UNITATEA DE NVARE 12. MANAGEMENT STRATEGIC. STRATEGIA DE
DEZVOLTARE A ORGANIZAIEI .......................................................................................... 134
12.1. Obiective ............................................................................................................................ 134
12.2. Competenele unitii de nvare ...................................................................................... 134
12.3. Raportul politic strategie tactic................................................................................. 134
12.4. Strategia de dezvoltare a organizaiei management strategic ......................................... 135
12.5. Tipologia strategiei organizaiei ........................................................................................ 136
12.6. Factorii ce determin strategia de dezvoltare..................................................................... 137
12.7. Test de evaluare a cunotinelor (Teme de referat) ............................................................ 138
12.8. Test de autoevaluare a cunotinelor .................................................................................. 138
12.9. Teme de control ................................................................................................................. 140
12.10. Rezumat ........................................................................................................................... 140
12.11. Bibliografie ...................................................................................................................... 141
BIBLIOGRAFIE SELECTIV .................................................................................................... 142

8
Introducere
Modulul Management public se adreseaz studenilor Facultii de tiine Sociale i
Administrative, specializarea Administraie Public forma de nvmnt la distan, anul I, semestrul
II de studiu.
Suportul de curs este structurat conform standardelor i procedurilor de uz larg n
nvmntul universitar naional i internaional, care se adreseaz nvrii individuale, pe baze
interactive. Parcurgerea suportului de curs, pe baza prezentelor instruciuni, asigur reinerea
informaiilor de baz, nelegerea fenomenelor fundamentale i aplicarea cunotinelor dobndite la
rezolvarea unor probleme specializate.
Suportul de curs este structurat pe uniti de nvare. Fiecare dintre unitile de nvare
reprezint o categorie de probleme distincte din materia disciplinei, care formeaz un tot unitar din
punct de vedere al specificului cunotinelor, al nsuirii unui anumit aspect al fenomenologiei
disciplinei precum i din perspectiva timpului necesar parcurgerii i nsuirii fondului informaional
respectiv. Unitatea de nvare reprezint o component omogen din punct de vedere al
coninutului, caracterizat de un volum strict limitat de cunotine, care pot s fie parcurse i nsuite
printr-un efort continuu de concentrare intelectual, care se refer la coninutul de idei al unitii de
nvare. Fiecare unitate de nvare are o structur proiectat din perspectiva exigenelor
autoinstruirii, astfel c folosirea suportului de curs se face pe baza unui program de autoinstruire.
Recomandm astfel, cteva regului de baz n procedura de realizare a programului de
autoinstruire pe baza acestui suport de curs:
1. Unitile de nvare se parcurg n ordinea n care sunt prezentate, chiar n cazul n care studentul
apreciaz c ar putea sri direct la o alt unitate de nvare (de exemplu n cazul n care studentul
se afl la a doua facultate sau n alte situaii echivalente). Criteriile i modalitatea de nlnuire a
unitilor de nvare sunt prezentate la fiecare unitate de nvare i ele trebuie respectate ntocmai,
sub sanciunea nerealizrii la parametri maximali a programului de autoinstruire;
2. Fiecare unitate de nvare conine teste destinate autoevalurii gradului i corectitudinii nsuirii
cunotinelor specifice unitii de nvare, nelegerii fenomenelor i proceselor descrise sau
prezentate n unitatea de nvare;
3. Ordinea logic a parcurgerii unitii de nvare este urmtoarea:
a) se citete scopul i obiectivele unitii de nvare;
b) se citesc termenii de referin;
c) se parcurge coninutul de idei al unitii de nvare;
d) se parcurge bibliografia recomandat;
e) se rspunde la ntrebrile de autocontrol, revznd, dac este necesar, coninutul de idei al
unitii de nvare;
f) se efectueaz testele de evaluare dup procedura descris;
g) se rezolv exerciiile, problemele sau studiile de caz propuse pentru laboratorul sau
lucrrile practice propuse n unitatea de nvare.
Pentru creterea eficienei utilizrii suportului de curs i fixarea temeinic a cunotinelor
dobndite, fiecare unitate de invatare se ncheie cu: teste de autoevaluare si teste de evaluare, teme de
control, teme sau referate pentru studii de caz.

9
Obiectivele cursului
Acest modul are ca obiectiv familiarizarea studenilor de la nvmntul la distan cu
conceptele, principiile i funciile managementului resurselor umane
Prin nsuirea coninutului modulului, studenii vor dobndi urmtoarele competene
generale i specifice:
Obiectivele principale ale suportului de curs sunt:
nsuirea noiunilor de baz, a fondului principal de cunotine care constituie
coninutul managementului modern;
Identificarea conceptelor, teoriilor i modelelor specifice managementului
contemporan i nelegerea conceptelor manageriale;
Explicarea unor situaii concrete la nivel organizaional;
Interpretarea atitudinilor angajailor i managerilor n diverse situaii;
Cultivarea unor atitudini constructive n contexte organizaionale diverse i
ncurajarea unor comportamente morale;
Desprinderea unor concluzii teoretico-metodologice aplicabile mai ales n
organizaiile economice;
Exemplificarea cunotinelor teoretice cu aplicabiliti practice referitoare la
comportamentele de baz ale sistemului de management al organizaiei;
Pregtirea premiselor pentru rezolvarea unor studii de caz n semestru urmtor.
Competene conferite
1. Cunoatere i nelegere (cunoaterea i utilizarea adecvat a noiunilor specifice
disciplinei):
Cunoaterea unor concepte, teorii, modele specifice instituiilor publice;
nelegerea contextelor diverselor tipuri de instituii publice;
Aplicarea teoriei n practic prin simulri (studii de caz, grile, probleme).
2. Explicare i interpretare (explicarea i interpretarea unor idei, proiecte, procese,
precum i a coninuturilor teoretice i practice ale disciplinei):
Explicarea unor situaii concrete la nivelul diverselor instituii publice;
Interpretarea atitudinilor angajailor i managerilor n diverse situaii;
Explicarea utilitii interdisciplinaritii.
3. Instrumental aplicative (proiectarea, conducerea i evaluarea activitilor
practice specifice; utilizarea unor metode, tehnici i instrumente de investigare i de
aplicare):
Evaluarea performanei la nivelul instituiilor publice metode;
Evaluarea calitii la nivelul instituiilor publice; standardele de calitate;
Instrumente de investigare a eficienei sociale.
4. Atitudinale(manifestarea unei atitudini pozitive i responsabile fa de domeniul
tiinific/ cultivarea unui mediu tiinific centrat pe valori i relaii democratice/
promovarea unui sistem de valori culturale, morale i civice/ valorificarea optim i
creativ a propriului potenial n activitile tiinifice/ implicarea n dezvoltarea
instituional i n promovarea inovaiilor tiinifice/angajarea n relaii de parteneriat
cu alte persoane instituii cu responsabiliti similare/ participarea la propria
dezvoltare profesional):
Cultivarea unor atitudini constructive n contexte organizaionale variate;
ncurajarea unor comportamente morale la nivel de parteneriate;
Promovarea uni sistem de valori coerent (responsabilitate, implicare, moralitate
etc.)

10
Resurse i mijloace de lucru

Cursul dispune de suport de curs scris, supus studiului individual al studenilor,


precum i de material publicat pe platform E-lis sub form de sinteze, teste de
autoevaluare, studii de caz, aplicaii, necesare ntregirii cunotinelor practice i
teoretice n domeniul studiat. n timpul convocrilor, n prezentarea cursului sunt
folosite toate mijloacele imetodele interactive i participative de antrenare a
studenilor pentru conceptualizarea i abordarea practic a noiunilor predate.

Structura cursului
Acest modul este structurat n 12 uniti de nvare pentru care recomandm a fi
studiate n ordinea n care sunt numerotate deoarece este o legtur logic ntre
informaiile furnizate n aceast ordine:
Unitatea de nvare 1 - INSTITUIA PUBLIC N SOCIETATEA
CONTEMPORAN - n care v vei familiariza cu locul i rolul instituiilor publice
n societate, cu trsturile specifice instituiilor publice i vei nelege necesitatea
diversitii instituiilor publice.
UNITATEA DE NVARE 2 - COORDONATELE MANAGEMENTULI
INSTITUTIILOR PUBLICE n care vei nelege fundamentele managementului
institutiilor publice, v vei familiariza cu principiile managementului public i cu
tendinele actuale in domeniul managementului public.
Unitatea de nvare 3 - PARTICULARITIILE PROCESULUI DE
MANAGEMENT N INSTITUIILE PUBLICE dup care vei putea nelege
specificul desfurrii procesului de management n instituiile publice, ct i locul i
rolul principalelor instrumente de previziune i de organizare.
Unitatea de nvare 4 - SPECIFICUL FUNCIILOR PROCESULUI DE
MANAGEMENT N INSTITUIILE PUBLICE n care vei putea evidenia rolul
coordonrii n activitatea de conducere a instituiilor publice; modalitiile de motivare
a angajaiilor i particularitiile exercitrii controlului n instituiile publice.
Unitatea de nvare 5 - ORGANIZAREA MANAGERIAL A INSTITUIEI
PUBLICE n care vei putea: explica specificului sistemului de management n
instituia public; evidenia caracteristicile organizrii n instituiile publice; nelege
specificului organizrii n administraia public.
Unitatea de nvare 6 - SISTEMUL INFORMAIONAL I DECIZIONAL N
INSTITUIILE PUBLICE pe parcursul creia vei putea reflecta elementele specific
ale sistemului informaional n instituiile publice; vei evidenia particularitile
deciziei administrative i vei vei prezenta puncte de vedere cu privire la
fundamentarea deciziilor administrative.
Unitatea de nvare 7 - METODE I TEHNICI DE CONDUCERE N
INSTITUIILE PUBLICE n care vei avea n vedere cunoaterea coninutului i
caracteristicilor metodelor de management folosite n instituiile publice; prezentarea
principalelor categorii de metode ce se pot utiliza n instituiile publice.
Unitatea de nvare 8 Managementul resurselor umane n instituia public. n
urma studierii acestei uniti vei evidenia rolul deosebit al resurselor umane n
instituiile publice; delimita elementele specific managementului resurselor umane n
instituiile publice; aprecia rolul i locul funcionarului public n instituiile publice.
Unitatea de nvare 9 POLITICI DE PERSONAL N INSTITUIILE
PUBLICE n care vei descoperi care sunt caracteristicile specifice politicii de
personal dar i componentele acestora n cadrul nstutuiilor publice.
Unitatea de nvare 10 COMUNICAREA ORGANIZAIONAL - ca urmare a
parcurgerii acestei uniti vei putea s nelegei rolul comunicrii, coninutul

11
procesului, formele, tipurile i modalitile prin care se face comunicarea
organizaional.
Unitatea de nvare 11 CULTURA MANAGERIAL - parcurgerea acestei uniti
de nvare permite nelegerea semnificaiei culturii manageriale, cunoaterea
elementelor definitorii ale culturii organizaionale, analizarea factorilor ce influeneaz
cultura managerial i caracterizarea principalelor tipuri de cultur organizaional.
Unitatea de nvare 12 MANAGEMENTUL STRATEGIC. STRATEGIA DE
DEZVOLTARE A ORGANIZAIEI parcurgerea acestei uniti de nvare
permite: delimitarea conceptelor de politic, strategie, management strategic;
nelegerea relaiei strategie de dezvoltare management strategic; cunoaterea
factorilor ce influeneaz strategia organizaiei.

Cerine preliminare

Pentru parcurgerea acestui curs va fi nevoie de cunotiine minime anterioare de micro


i macroeconomie, ct i de management general i introducere n stiintele juridice
(teoria generala a dreptului).

Discipline deservite

Pe baza cunotinelor dobndite n cadrul disciplinei curente studenii vor fi capabili s


urmeze cursurile aprofundate de management instituiilor publice.

Durata medie de studiu individual

Timpul mediu necesar parcurgerii unei Uniti de nvare este 2-3 ore.

Evaluarea studenilor
Componena notei finale:
ponderea evalurii finale (examen) 70 %;
ponderea evalurilor pe parcurs (teme de control, verificri pe parcurs) 30 %.

12
UNITATEA DE NVARE 1. INSTITUIA PUBLIC N SOCIETATEA
CONTEMPORAN
Cuprins
1.1. Obiective
1.2. Competenele unitii de nvare
1.3. Conceptul de instituie public
1.4. Caracteristicile instituiilor publice
1.5. Tipologia instituiilor publice
1.6. Domeniile de activitate ale instituiilor publice
1.7. Test de evaluare a cunotinelor (Teme de referate)
1.8. Test de autoevaluare a cunotinelor
1.9. Rezumat
1.10. Bibliografie

1.1. Obiective
Unitatea de nvare 1 - INSTITUIA PUBLIC N SOCIETATEA
CONTEMPORAN - n care v vei familiariza cu locul i rolul instituiilor
publice n societate, cu trsturile specifice instituiilor publice i vei nelege
necesitatea diversitii instituiilor publice.
1.2. Competenele unitii de nvare
Studierea acestei uniti v permite s rspundei la ntrebrile urmtoare:
Ce reprezint instituiile publice n societate?
Prin ce se delimiteaz instituiile publice fa de celelalte organizaii ce
activeaz n societatea contemporan?
Care sunt formele concrete n care se prezint instituiile publice?
n ce domenii ale activitii i desfoar aciunile instituiile publice?

Durata de parcurgere a acestei uniti de nvare este de 3 ore.

1.3. Conceptul de instituie public

Instituia public (organizaia public) este o entitate organizatoric ce


dispune de autonomie decizional n executarea funciei sale principale (producie,
00:00 consum, asigurare, finanare etc.) acionnd ntr-un cadru specific asupra resurselor
de care dispune pentru satisfacerea unor nevoi sociale.
Orice instituie public:
se prezint ca un ansamblu organizat ce gestioneaz n nume propriu i prin
asumarea responsabilitii, o parte a trebuinelor publice n interesul
colectivitilor pe care le reprezint;
finalitatea esenial a aciunilor ei este asigurarea unor servicii publice conform
interesului general al populaiei fr a urmri obinerea de profit, ci satisfacerea
unor nevoi sociale prin efort de grup, a cetenilor;
n general, exercit funcii de redistribuire a veniturilor pe baza prestrii de
servicii non-marfare (care nu se vnd);
trebuie privit ca un sistem deschis cu autoreglare care i ndeplinete
atribuiile ce i-au fost stabilite prin acte normative de nfiinare, organizare i
funcionare;

13
reprezint suportul pentru exercitarea puterii politice;
constituie cel mai puternic instrument pentru efectuarea schimbrilor din viaa politic1.
Conform Constituiei Romniei, conceptul de instituie public este similar
cu cel de autoritate public care desemneaz un organism public ce exercit
prerogative de putere public ntr-o activitate statal la nivel central sau local.
nelegerea locului i rolului instituiei publice n societatea modern,
presupune clarificarea noiunilor de:
interes public;
putere public;
serviciu public;
Interesul public este expresia unei nevoi sociale care face obiectul unui act
normativ prin care se stabilete i autoritatea ce urmeaz s o satisfac, precum i
cadrul organizatoric corespunztor.
Se caracterizeaz prin faptul c:
reflect o nevoie social susinut de puterea politic, nevoie ce nu poate fi
satisfcut de iniiativa particular;
presupune un cadru legislativ ce precizeaz limitele de aciune a funcionarilor
publici care urmeaz s satisfac nevoile sociale respective;
constituie obiectul de activitate al unei autoriti publice;
prezint un anumit grad de generalitate;
2
i poate modifica coninutul n timp .
n concluzie, numai nevoile sociale cu o minim reglementare legal
constituie suportul interesului public. Acreditarea unei nevoi sociale la rangul de
interes public implic n mod obligatoriu o constrngere legislativ3.
Puterea public reprezint ansamblul prerogativelor cu care este nzestrat
autoritatea public n scopul de a reprezenta i apra interesul public (general), care
trebuie s prevaleze interesului individual.
Aceste prerogative fundamenteaz capacitatea de drept public a instituiei
care:
adopt n mod unilateral acte (decizii) administrative cu caracter executoriu din
oficiu;
aplic direct msuri de constrngere cu caracter preventiv, de sanciune, de
execuie silit;
pune n aplicare i sanciunile penale stabilite de instanele judectoreti prin
hotrri definitive.
Aciunea de ndeplinire a legii presupune activiti de:
organizare i pregtire a executrii prin adoptarea de acte normative;
executarea n concret a legii prin acte administrative cu caracter individual i
efectuarea de operaiuni tehnico-materiale.
Toate aceste aciuni se realizeaz ntr-un cadru general de baz care
delimiteaz domeniul de aplicabilitate.

Ce legtur este ntre puterea public i interesul public?


-----------------------------------------------------------------------------------------------------
-----------------------------------------------------------------------------------------------------
-----------------------------------------------------------------------------------------------------
-----------------------------------------------------------------------------------------------------
-----------------------------------------------------------------------------------------------------

1
Eugene Lewis Public Entrepreneurship: Toward a Theory of Birocratic Political Power, 1984.
2
L. Popescu Management instituional i administrativ, Ed. Academica, Bucureti, 2002, pag. 45.
3
Iordan Nicola Managementul serviciilor publice locale, Ed.All Beck, Bucureti, 2003, pag. 80.
14
-----------------------------------------------------------------------------------------------------
-----------------------------------------------------------------------------------------------------
-----------------------------------------------------------------------------------------------------
-----------------------------------------------------------------------------------------------------
-----------------------------------------------------------------------------------------------------
-----------------------------------------------------------------------------------------------------
-----.
Serviciul public este activitatea organizat, reglementat sau autorizat de o
autoritate a administraiei publice n vederea satisfacerii unei nevoi sociale de interes
public.
Se caracterizeaz prin faptul c:
ofer bunuri i/sau servicii care satisfac interesele societii n ansamblu sau
doar ale unor colectiviti;
se supune regimului juridic reglementat de principii de drept public;
presupune existena unui cadru legislativ corespunztor;
mbrac o mare varietate de forme deoarece serviciile publice sunt destinate s
satisfac nevoi sociale de:
aprare, justiie, poliie
infrastructur, locuine, transport
asisten social i sntate
educaie, cultur, sport, petrecerea timpului liber etc.
n funcie de maniera n care contribuie la satisfacerea interesului public,
distingem trei categorii de servicii:4
1. servicii publice la realizarea crora nu sunt implicate persoane din afar i au ca
scop satisfacerea n mod direct i individual a intereselor la nivel de persoan:
ele satisfac cerine personale i ceteanul intr n raport cu ele
astfel, persoana are calitatea fie de beneficiar, fie de client
cetenii se afl ntr-o situaie pur statutar
se realizeaz prin stabilimente publice (CEC, Camera de Comer,
Academia Romniei, spitale, universiti)
2. servicii publice la realizarea crora particip indirect i alte persoane (ex.,
ntreinerea reelei de drumuri), iar clientul este doar utilizator nu i beneficiar
3. servicii publice la realizarea crora particip unii ceteni, sunt destinate ntregii
colectiviti, fr ca indivizii s cunoasc n mod individual rezultatul (ex., aprare
naional, diplomaie).

n practic ai ntlnit i alte tipuri de servicii publice?


----------------------------------------------------------------------------------------------------
----------------------------------------------------------------------------------------------------
----------------------------------------------------------------------------------------------------
----------------------------------------------------------------------------------------------------
----------------------------------------------------------------------------------------------------
----------------------------------------------------------------------------------------------------
----------------------------------------------------------------------------------------------------
----------------------------------------------------------------------------------------------------
----------------------------------------------------------------------------------------------------
----------------------------------------------------------------------------------------------------
----------------------------------------------------------------------------------------------------
----------------.

4
L. Popescu op. cit., pag. 46.
15
Serviciul public este condus de instituia public ce l-a nfiinat cu care
rmne permanent n raport public.
Este oferit de ctre sectorul public sau privat.
n concluzie, serviciul public reprezint doar acele activiti care sunt
necesare satisfacerii unor nevoi sociale apreciate de puterea politic, de interes
public.
Ansamblul instituiilor (organizaiilor) publice cu caracteradministrativ, care
acioneaz att la nivel central, ct i local, desemneaz administraia public care
trebuie privit sub aspect:
formal-organic ca totalitate a organelor ce desfoar activitate;
material-funcional ca acte i operaiuni de elaborare i executare a
legislaiei.
Ea reunete complexul serviciilor publice destinate satisfacerii anumitor
interese generale la toate nivelurile, la nivel:
macrosocial prin politici publice;
microsocial prin satisfacerea nevoilor cetenilor
Apare ca o mas enorm i complex alctuit dintr-un ansamblu complex
de funciuni, obiective, ierarhii, reguli, tradiii5, ca un organism impenetrabil pentru
cei din exterior, i ca un angrenaj de rotie i uzane pentru cei din interior, n care
fiecare cunoate i ocup doar un segment.
Funcionarea administraiei publice presupune acte juridice i operaiuni
materiale prin care se execut legea prin: - emiterea de norme subsecvente
organizare
prestare direct de servicii publice6.

1.4. Caracteristicile instituiilor publice

Instituiile publice:
1 - sunt persoane juridice de drept public create de stat sau autoritile
00:50 administraiei publice cu scopul de a satisface un anumit interes general;
2 - ca persoane juridice au iniiativ, rspundere i capacitatea de a emite acte de
putere politic, ce pot fi puse n executare chiar i prin fora de constrngere a
statului;
3 - reprezint verigi ale structurii organizaionale care, conform Constituiei,
acioneaz din oficiu pentru executarea legii sau prestarea de servicii publice n
limite legale, sub controlul direct sau indirect al Parlamentului;
4 - puterea i responsabilitatea lor este de natur politic:
la nivel central instituiile publice au responsabilitatea politic a
performanelor guvernamentale;
la nivel local responsabilitatea const n furnizarea serviciilor publice care
s asigure n msur ct mai mare satisfacerea intereselor publice ale
colectivitilor.
5 - dispun de un patrimoniu propriu, dar statul le aloc resurse financiare pe care
trebuie s le utilizeze ct mai eficient i de aceea marja lor de manevr n domeniul
alocrii resurselor este limitat de dispoziiile statutare;
6 - bugetul de venituri i cheltuieli este principalul instrument utilizat n
planificarea i evaluarea financiar a activitii desfurate, care i asigur
ndeplinirea sistemului de obiective, coordonarea eforturilor tuturor subdiviziunilor
organizatorice, precum i operaionalizarea unor mecanisme eficiente de control;

5
Marius Profiroiu Managementul organizaiilor publice, Ed. Economic, Bucureti, 2001, p. 16.
6
D. Rais, A. Simionescu, T. Pendiuc Managementul administraiei publice, Ed. Independena Economic, Piteti, p. 30.
16
7 - conductorii instituiilor publice sunt ordonatori de credite principali,
secundari sau teriari n funcie de gradul de subordonare a instituiei i a finanrii
sale de la bugetul central sau cel local.
Ordonatorii principali de credite:
a. sunt minitrii sau conductorii celorlalte organe ale administraiei publice
centrale n cazul instituiilor publice finanate de la:
bugetul de stat;
bugetul asigurrilor sociale de stat;
bugetele fondurilor speciale.
ei repartizeaz creditele pe niveluri ierarhice inferioare
aprob efectuarea cheltuielilor din bugetul propriu, conform dispoziiilor
legale
b. la nivel local sunt primarii i preedinii consiliilor judeene
Ordonatorii secundari de credite:
sunt conductorii instituiilor publice care se afl n subordinea ordonatorilor
principali de credite;
aprob efectuarea cheltuielilor din bugetele proprii i a celor din bugetele
fondurilor speciale cu respectarea normelor legale;
repartizeaz creditele bugetare ce au fost aprobate instituiilor ierarhice
inferioare.
Ordonatorii teriari de credite sunt cei care conduc instituiile publice aflate
ntr-o relaie de subordonare fa de ordonatorii secundari.
Toi ordonatorii de credite au obligaii cu privire la:
utilizarea creditelor bugetare;
realizarea veniturilor;
folosirea eficient a sumelor obinute indiferent de unde;
integritatea bunurilor ce aparin instituiilor pe care le conduc;
nregistrarea i evidenierea valoric a resurselor financiare din cadrul
instituiilor publice;
prezentarea drilor de seam contabile cu privire la execuia bugetar.
Orice conductor de instituie public este ordonator de credite?
-----------------------------------------------------------------------------------------------------
------------------------------------------------------------------------------------------------------
------------------------------------------------------------------------------------------------------
------------------------------------------------------------------------------------------------------
------------------------------------------------------------------------------------------------------
--------------------------------------------------------------------------------------------------
8 - personalitatea juridic a instituiilor publice le confer dreptul de a ncheia
contracte i de a fi chemate n judecat n nume propriu, ceea ce sporete
responsabilitatea conducerii n ceea ce privete:
respectarea normelor legale n achiziionarea bunurilor materiale i
01:20 acordarea drepturilor bneti;
respectarea legalitii n efectuarea tuturor cheltuielilor;
ncadrarea operaiunilor patrimoniale n conturile contabile corespunztoare.
Pentru c utilizeaz fonduri publice s-au instituit reguli referitoare la:
principiile,
cadrul general,
procedurile de atribuire a contractelor de achiziie public.
n atribuirea contractului de achiziie public, instituia public poate recurge
la licitaie:
deschis,
restrns,
17
negociere,
cerere de ofert,
concurs de soluii.
9 - sunt entiti prin intermediul crora statul i exercit funciile.
Principala funcie exercitat de stat n plan economic este redistribuirea
produsului intern brut (PIB) n economie, att la nivel central ct i local. De aceea,
construirea i modernizarea obiectivelor de interes general se realizeaz prin
eforturi investiionale considerabile; de aceea, orice proiect de investiii
trebuie s fie fezabil i s produc efecte de ordin social
adoptarea unui proiect investiional ine seam de o serie de criterii de
analiz:
politic care urmrete integrarea n strategia adoptat de autoritatea
central sau local;
juridic vizeaz legitimitatea implementrii proiectului i a procurrii
surselor de finanare necesare;
economic impune eficiena realizrii;
social adesea este primordial;
comercial are n vedere activitile comerciale aferente nfptuirii
investiiei;
tehnic impune o evaluare corect care s asigure i gradul ridicat de
tehnicitate dar i cheltuieli corespunztoare, nici sub nici supraevaluate, nici
subevaluate
instituional solicit existena personalului specializat;
ecologic se refer la integrarea obiectivului investiional n mediul natural,
respectiv la impactul ce l-ar putea avea asupra echilibrului ecologic.
n alegerea unui proiect investiional se va opta pentru cel care va ndeplini
urmtoarele condiii:
generarea unor valori actualizate nete pozitive i ct mai mari,
prezint rate interne de rentabilitate mai mari dect rata minim acceptabil,
are termene de recuperare ct mai reduse.
10 - nu sunt organizaii introvertite, dimpotriv urmresc s-i modifice chiar
i mediul n care acioneaz, integrndu-i misiunea i proiectul global astfel nct
s-i onoreze rolul pe care-l au att la nivel microsocial n satisfacerea nevoilor
sociale ale membrilor societii, ct i la nivel macrosocial n nfptuirea politicilor
publice.
11 n ultima vreme se remarc tendina sporirii substaniale a rolului
instituiilor publice locale ca urmare a procesului de descentralizare a
administraiei publice, care const n deplasarea puterii de la centru spre periferie.
n acest context, poziia instituiilor publice centrale este bine definit, dar
impactul economic i social al celor locale va deveni tot mai mare.
Are loc astfel sporirea autonomiei locale, a capacitii efective de a-i
gestiona n nume propriu i prin asumarea rspunderii, o bun parte din treburile
publice n interesul colectivitilor locale pe care le reprezint. Ca urmare,
autonomia local
a) se exercit numai n plan - administrativ i financiar pe baza i n limitele
stabilite de lege
b) vizeaz organizarea i funcionarea n care sunt depline i exclusive -
competenele
- atribuiile,
- gestionarea resurselor.
c) permite iniiative proprii n anumite limite.
O problem de maxim importan n aceste condiii este determinarea
18
gradului optim de descentralizare n funcie de politicile adoptate de stat n ceea
ce privete:
stabilizarea macroeconomic;
redistribuirea veniturilor;
alocarea raional a resurselor.
Se impune realizarea unui echilibru ntre competenele instituiilor publice
care funcioneaz la nivel central i competenele autoritilor publice locale.
Aceasta se realizeaz prin:
creterea calitii actului administrativ;
delimitarea clar a competenelor potrivit sarcinilor ce urmeaz a fi
nfptuite;
sporirea capacitii autoritilor locale de a-i ndeplini obiectivele
previzionate n timp util;
utilizarea optim a resurselor umane;
evitarea suprapunerilor n planul activitilor desfurate pe diferite paliere
ierarhice, precum i a unor raporturi de concuren;
ntrirea autonomiei locale.
12 - instituiile publice locale prezint o serie de particulariti, ntre care
evideniem:
emiterea ntr-o mai mic msur a actelor administrative de autoritate,
organizarea unor instituii publice care ofer servicii publice comunitare
poate fi:
o obligatorie, n temeiul legii (ex., nfiinarea serviciului public specializat
pentru protecia copilului aflat n dificultate)
o facultativ (ex., nfiinarea cantinelor de ajutor social)
- posed competene - obligatorii,
o Facultative,
o delegate de stat,
o complementare.
coordonarea i conducerea se poate face n dou moduri:
o prin reprezentanii consiliului local n organul de conducere al instituiei
are avantajul operativitii
o prin contractul de management ncheiat cu conductorul instituiei publice.

1.5. Tipologia instituiilor publice

Evoluia societii contemporane a condus la extinderea spaiului


administraiei publice, care este nsoit de o cretere a implicrii acesteia n
01:40 circuitele de putere existente n interiorul societii, tinznd spre o poziie central n
cadrul sistemului politic i spre extinderea puterii sociale7.
Administraia public n prezent a devenit un angrenaj complex i
diversificat, un ansamblu eterogen i stratificat care poate fi mai bine cunoscut i
neles dac apelm la o structurare a ei pe baza unor criterii. n Romnia, instituiile
publice se pot grupa dup urmtoarele criterii:

I. Nivelul ierarhic la care se manifest difereniaz:


1. Instituii publice la nivel central:
- Parlamentul,
- Preedinia,
- Guvernul,

7
L. Matei -. Management public, Ed. Economic, Bucureti, 2001, pag. 58.
19
- Ministerele i alte organe de specialitate ale administraiei publice centrale.
2. Instituii publice la nivel local:
- Consiliile judeene,
- Consiliile locale,
- Primriile,
- alte instituii publice de interes local.

II. Domeniul n care i exercit autoritatea delimiteaz:


1. Instituii publice care activeaz n sfera legislativ:
- Parlamentul (Senatul i Camera Deputailor),
- consiliile judeene,
- consiliile locale.
2. Instituiile publice care activeaz n sfera executiv:
- Guvernul,
- Banca Naional,
- prefecturile,
- primriile.

3. Instituiile publice care activeaz n sfera judectoreasc:


- Curtea Suprem de Justiie,
- Consiliul Suprem al Magistraturii,
- instanele judectoreti,
- tribunalele,
- parchetele.

III. Obiectul activitii distinge:


1. Instituii publice administrative:
- ministere,
- alte organisme centrale,
- prefecturi,
- primrii.
2. Instituii publice de specialitate:
- de nvmnt,
- medicale,
- justiie,
- procuratura.

IV. Modul de finanare definete:


1. Instituii publice finanate integral de la bugetul de stat;
2. Instituii publice cu finanare mixt (de la buget i din resurse proprii);
3. Instituii publice care i asigur integral veniturile pentru acoperirea
cheltuielilor;
4. Instituii publice finanate din fonduri extrabugetare.

Structura general a sistemului instituional naional8 din Romnia se poate


sintetiza conform schemei, ea incluznd:
- autoritile i instituiile statului romn,
- instituiile administraiei publice centrale,
- instituiile administraiei publice locale,
- organizaiile societii civile romneti (partidele politice, sindicate-

8
L. Popescu op. cit., pag. 63.
20
patronate, asociaii i fundaii, mass-media).
Desigur, se pot utiliza i alte criterii de clasificare a instituiilor publice, dar
considerm c cele folosite mai sus sunt suficient de edificatoare pentru evidenierea
paletei largi de aciune a acestora, ceea ce demonstreaz locul i rolul deosebit pe
care l joac ele n societatea contemporan.
O instituie public se poate regsi n diferite tipuri de clasificri?
-----------------------------------------------------------------------------------------------------
------------------------------------------------------------------------------------------------------
------------------------------------------------------------------------------------------------------
------------------------------------------------------------------------------------------------------
------------------------------------------------------------------------------------------------------

Structura general a sistemului instituional naional

21
1.6. Domeniile de activitate ale instituiilor publice

Instituiile publice produc bunuri publice pe care le ofer mai ales sub forma
serviciilor publice fie gratuit, fie la preuri modice, uneori chiar sub nivelul
02:00 costurilor de producie, cu scopul de a satisface nevoi sociale ale contribuabililor.
Sunt bunuri pe care nu le pot oferi instituiile private, sau le-ar oferi la preuri foarte
ridicate i se caracterizeaz9 prin:
- nonexclusivitate deoarece poate fi utilizat (consumat) simultan de mai multe
persoane, iar consumul lui de ctre un singur individ nu reduce cantitatea
valabil pentru alii, nu afecteaz consumul pentru nici o alt persoan;
- nonrivalitate deoarece pentru orice consumator adiional costul social
marginal este zero (ex. aprare naional, iluminat).
Serviciile publice n sens larg, sunt privite ca ansambluri de persoane i
lucruri create n vederea satisfaceri unei nevoi publice de ctre o colectivitate
public, supuse autoritii i controlului acesteia10.
Bunurile i serviciile publice oferite de instituiile publice constituie
mijloacele prin care statul i ndeplinete funciile ce-i revin, stabilite prin
Constituie n urmtoarele domenii importante:
1. social-cultural,
2. aprare naional,
3. ordine public,
4. autoritate public,
5. economie.

1. Domeniul social-cultural cuprinde activiti prin care statul i ndeplinete:


1. funcia educativ prin instituiile publice de nvmnt n care se includ
unitile de nvmnt precolar, primar, gimnazial, liceal, complementar,
profesional, postliceal, case de copii, universiti, academii, case de cultur,
biblioteci, muzee, centre de creaie, coli populare de art, teatre, sli de
concerte, programe de cultur ce vizeaz protecia monumentelor de art,
naturale, istorice etc. Este asigurat n mare msur prin gestiune direct de
ctre instituiile publice, dar coexist i instituii educative private
(nvmntul privat)
2. funcia de sntate prin dispensare, policlinici, spitale, sanatorii, leagne de
copii, centre de recoltare a sngelui, staii de salvare
- n ultima vreme se impune o intervenie public accentuat determinat de
existena riscului de epidemii care ntrete nevoia de securitate sanitar;
- coexist cu o funcie sanitar privat.
3. funcia de asisten social manifestat prin:
- intervenie n beneficiul anumitor categorii defavorizate ale populaiei (btrni,
copii, persoane cu dizabilitati);
- sisteme de asigurri sociale cu grupe de risc (omaj, boal, accidente de
munc);
- venit minim garantat.
Este funcia care s-a dezvoltat n ultimele decenii i a impus conceperea i
aplicarea unor variate forme de protecie social ce se realizeaz prin: cmine de
btrni i pensionari, cmine-spital pentru bolnavi cronici, cmine pentru copiii
infirmi, cantine de ajutor social, centre de primire a minorilor, instituii de plasament
familial.

9
N. Dobrot (coord.) Dicionar de economie, Ed. Economic, Bucureti, 1999, pag. 77.
10
I. Alexandru Structuri, mecanisme i instituii administrative, Ed. Sylvi,Bucureti, 1996, pag. 114.
22
4. funcia cultural-sportiv asigur dezvoltarea individual a corpului i
sprintului uman i este o misiune colectiv);
- instituiile publice trebuie s asigure infrastructura pentru desfurarea acestor
activiti i un mediu favorabil practicrii lor;
- n multe cazuri au devenit activiti de tip comercial, ngrdind accesul unor
categorii de ceteni prin preurile practicate.

2. Domeniul aprrii naionale revine prin tradiie statului i se realizeaz prin


unitile militare i instituiile de nvmnt specializate.

3. Domeniul ordinii publice i siguranei publice include unitile de poliie,


pompieri, jandarmi, corpul gardienilor publici, Serviciul Romn de Informaii
- aceste funcii asumate tradiional de stat corespund exigenelor primare de
solidaritate politic i formeaz fundamentele statului, structurile de baz ale
comunitilor;
- serviciile publice realizate n acest domeniu nu pot fi ncredinate mecanismului
pieei, dei unele componente ale lor se pot asigura i de ctre organizaii private.

4. Domeniul autoritii publice este cel n care activeaz Preedinia, Parlamentul,


Guvernul, ministerele, alte organe ale administraiei publice centrale, consiliile
locale, primriile, prefecturile, autoritile judectoreti, Curtea de Conturi, Curtea
Constituional etc.

5. Domeniul economic n care activeaz instituii specializate n asigurarea


serviciilor pe care colectivitatea trebuie s le furnizeze cetenilor datorit
imposibilitii tehnice de a fi realizate individual.
- sunt denumite frecvent servicii urbane care asigur infrastructura, transportul
public, locuine, energie, comunicaiile, ntreinerea zonelor verzi a strzilor,
colectarea i depozitarea deeurilor;
- includ i instituiile din domeniul cercetrii tiinifice, proteciei mediului,
gospodririi apelor etc.
Diversificarea activitilor economico-sociale, cu siguran va conduce i la
multiplicarea serviciilor publice, care s poat rspunde prompt unor nevoi cu
caracter social.
Care domenii n care activeaz instituiile publice l considerai cel
mai important i ar trebui s se dezvolte n ara noastr n prezent?
-----------------------------------------------------------------------------------------------------
------------------------------------------------------------------------------------------------------
------------------------------------------------------------------------------------------------------
------------------------------------------------------------------------------------------------------
------------------------------------------------------------------------------------------------------
------------------------------------------------------------------------------------------------------
------------------------------------------------------------------------------------------------------
-------------------------------------------

1.7. Test de evaluare a cunotinelor (Teme de referat)

1. Particularitiile instituiilor publice n ara noastr.


2. Diversitatea instituiilor publice romneti.
3. Rolul i locul instituiilor publice n Romnia.

23
1.8. Test de autoevaluare a cunotinelor
(timp necesar : 20 minute)

Testul 1

1. Care dintre urmtoarele afirmaii sunt incorecte? Transformai-le n


afirmaii adevrate!
02:30 a) serviciul public are drept scop satisfacerea intereselor individuale.
b) interesul public constituie obiectul de activitate al unei autoriti publice
c) puterea public apr interesul individual n detrimentul interesului general.
d) instituia public reprezint suportul pentru exercitarea puterii politice.

Testul 2

2. Delimitai afirmaiile adevrate:


a) Instituiile publice sunt organizaiile prin care statul i exercit funciile.
b) Nu au dreptul s ncheie contracte ntre instituiile publice.
c) Puterea i responsabilitatea instituiilor publice este de natur economic.
d) Statul aloc resursele financiare, dei dispune de patrimoniu propriu.

Alegei rspunsul corect:

1. Ce noiune poate fi definit ca ansamblu de activiti organizate i


autorizate de administraia public pentru a satisface nevoi sociale n interes
public?
a) puterea public
b) responsabilitatea public
c) serviciul public
d) autoritatea public.

2. Scopul unei organizaii (instituii) publice l reprezint:


a) obinerea de profit
b) efectuarea serviciilor publice
c) satisfacerea cu prioritate a unor nevoi individuale
d) exercitarea puterii politice.

3. n funcie de domeniul n care i desfoar activitatea exist instituii


publice:
a) administrative i de specialitate
b) centrale i locale
c) legislative, executive i judectoreti
d) judectoreti i de specialitate.

4. Instituiile publice i desfoar activitatea:


a) doar n domeniul social
b) n toate domeniile, mai puin cel economic
c) cu prioritate n sfera politic
d) n domeniul cultural-sportiv, al sntii publice, al proteciei
sociale, al ordinii publice.

24
5. n instituiile publice, autoritatea:
a) exclude delegarea;
b) revine numai persoanelor alese n administraia public;
c) este doar tradiional i carismatic;
d) este fora interpersonal conferit conductorilor, recunoscut i acceptat
de ctre ceilali.

6. Serviciul public:
a) poate fi oferit de ctre sectorul public sau privat;
b) odat nfiinat, nu mai are nici o legtur cu instituia public respectiv;
c) nu implic i existena unui cadru legislativ;
d) are drept scop oferirea unor bunuri pentru satisfacerea intereselor
individuale.

7. Instituia public:
a) gestioneaz toate trebuinele publice n interesul su;
b) dispune de autonomie decizional n executarea funciei sale principale;
c) acioneaz doar la nivel local;
d) funcioneaz numai la nivel central.

8. Ordonatori de credite sunt:


a) numai minitri;
b) primarii;
c) instituia public;
d) administraia public.

9. Orice instituie public:


a) funcioneaz conform intereselor sale
b) se poate nfiina dac dorete o colectivitate local
c) constituie suportul exercitrii puterii politice
d) vizeaz i obinerea unui profit.

10. Interesul public:


a) este expresia unor nevoi individuale;
b) nu trebuie s prezinte un nalt grad de generalitate;
c) are caracter static;
d) formeaz obiectul de activitate al unei autoriti publice.

Rspunsuri:
Testul 1
Sunt incorecte variantele a,c
Se pot transforma n afirmaii corecte astfel:
a. Serviciul public are drept scop satisfacerea intereselor sociale.
c. Puterea public apar interesul general n detrimentul interesului
individual.

Testul 2
Sunt afirmaii adevrate c, d.

Alegei rspunsul corect:

25
Alegei rspunsul corect 1. c; 2. b; 3. c; 4. d; 5. d; 6. c; 7. b. 8. b;
9. c; 10. d.

1.9. Rezumat

Instituia public este o organizaie absolut necesar pentru funcionarea normal


a oricrei societi moderne, alturi de organizaiile economice i non-profit.
Instituia public are drept scop satisfacerea intereselor publice prin intermediul
serviciilor publice, utiliznd puterea politic.
Instituiile publice se deosebesc de celelalte tipuri de organizaii prin cteva
trsturi specifice.
n societatea modern, n funcie de multiplele criterii se pot delimita mai multe
tipuri de instituii publice.
01:50 Instituia public acioneaz pentru satisfacerea intereselor publice n 5 domenii
de activitate.

1.10. Bibliografie

I. Bibliografie obligatorie
Sica Stanciu Managementul instituiilor publice ediia a III-a, Editura
Universitii Nicolae Titulescu, Bucureti, 2015;

II. Bibliografie facultativ

Iordan Nicola Managementul serviciilor publice locale, Ed. All


Beck, Bucureti, 2003.
Lucica Matei Management public, Ed. Economic, Bucureti,
2006.
L. Popescu Management instituional i administrativ, Ed.
Academica, Bucureti, 2002, p. 45.

26
UNITATEA DE NVARE 2. COORDONATELE MANAGEMENTULI
INSTITUTIILOR PUBLICE
Cuprins
2.1. Obiective
2.2. Competenele unitii de nvare
2.3. Fundamentele managementului institutiilor publice
2.4. Principiile managementului public
2.5. Tendinte actuale n domeniul managementului public
2.6. Test de evaluare a cunotinelor (Teme de referate)
2.7. Test de autoevaluare a cunotinelor
2.8. Rezumat
2.9. Bibliografie
2.1. Obiective
Unitatea de nvare 2 - COORDONATELE MANAGEMENTULUI
INSTITUIILOR PUBLICE n care vei descoperi necesitatea dezvoltrii i
perfecionrii managementului public, cunoaterea specificului conduceriin
administraia public central i local i relevarea noilor abordri i tendine din
managementul public.
2.2. Competenele unitii de nvare
Dup studiul acestei uniti de nvare vei reui s:
Definii ce este Noul Management Public;
Identificai bazele managementului unei instituii publice;
Observai prin ce se caracterizeaz MIP;
n ce const specificitatea principiilor MIP;
Ce tendine se impun n domeniul MIP.

Durata de parcurgere a acestei uniti de nvare este de 2 ore.

2.3. Fundamentele managementului instituiilor publice

Specialitii apreciaz c n accepiunea modern, managementul s-a utilizat n


administraie cu mult mai devreme dect n economie. Astfel, n secolul al XVII-lea
00:00 n Austria i Germania managementul apare sub forma administrrii finanelor
publice, iar n secolul al XIX-lea Austro-Ungaria este cea care a creat deja un aparat
administrativ bine organizat.
Ca tiin, managementul public a fost creat de francezul Charle-Jean Bonnin
care este considerat fondatorul tiinei administraiei, prin lucrarea Principiile
administraiei publice (Principes dadministration publique), publicat n 1812.
A.F. Vivien, fondatorul n 1848 al colii de Administraie din Paris i H.
Fayol, creatorul doctrinei administrative prin lucrarea Administraia industrial i
general (Administration industrielle et gnrale (publicat n 1916), au contribuit
decisiv la apariia a ceea ce astzi denumim management public sau managementul
instituiilor publice sau management instituional i administrativ.
n Romnia, contribuii importante n teoria i practica managerial a
administraiei publice n perioada interbelic au adus profesorii Facultii de Drept a
Universitii din Bucureti: Paul Negulescu i Constantin Dissescu.
n perioada postbelic ncepe s fie folosit (dup 1950) termenul de
management public, iar n ultimul deceniu al secolului XX se impune ca un puternic
curent internaional Noul Management Public (NPM).
27
n Romnia, conceptul de management public s-a introdus dup 1990 i devine
o preocupare a teoriei i mai ales a practicii n procesul reformei, al tranziiei la o
societate democratic.

Cine sunt fondatorii managementului public?




Managementul public s-a impus deja ca domeniu distinct al tiinei


managementului, ca urmare a dezvoltrii sale, fr a fi dependent de managementul
sectorului privat11.
00:15 Sectorul public se deosebete de cel privat mai ales prin:
- structura economic
- modalitile de adoptare a deciziilor
- maniera de nfptuire a relaiilor.
Sectorul public este condus de foarte mult vreme ntr-un anumit mod,
existnd o form de conductor.
Dar exist similitudini n ceea ce privete conducerea celor dou sectoare,
datorit preocuprilor de adaptare permanent la context.
Important este s se evite transpunerea ad litteram a practicilor din sectorul
privat n cel public i invers, fr a se ine seam de specificul fiecrui sector. n
acelai timp, nu trebuie ignorat dezvoltarea fr precedent a managementului n
sectorul privat, realizrile deosebite ale acestuia n domeniul economic,
diversificarea, perfecionarea metodelor i tehnicilor de conducere care merit s fie
preluate i adaptate sectorului public, la nivelul unor instituii publice.
Ca urmare, n ultimele decenii am asistat la un transfer continuu i tot mai
pregnant de concepte, principii, metode, tehnici i instrumente manageriale din
sectorul privat ctre cel public n condiiile sporirii rolului administraiei centrale i
locale n gestionarea intereselor ceteneti.
Managementul public s-a impus n perioada postbelic ca o necesitate
imperioas deoarece:
- problematica cu care se confrunt comunitile devine tot mai complex i nu
mai permite o abordare empiric, ntruct apar o multitudine de nevoi sociale care nu
se pot satisface dect cu soluii noi, la vremuri noi;
- diversificarea i multiplicarea nevoilor sociale, n condiiile n care resursele
disponibile nu cresc n acelai ritm, impun o gestionare mult mai eficient, pe termen
scurt, mediu i lung, ceea ce presupune elaborarea unor strategii corespunztoare
bazate pe previziune i planificare, dar i adoptarea unor tactici adecvate de aplicare
a acestora;
- apar n acest context o serie de disfuncionaliti care trebuie reperate la timp
pentru a declana aciuni de ameliorare i nlturare a dificultilor n satisfacerea
nevoilor generale;
- toate acestea necesit existena n instituiile publice a unui corp de angajai
specializai n rezolvarea acestor probleme, a funcionarilor publici, la toate
nivelurile ierarhice, capabili s gseasc soluii la noile probleme folosind metode i
tehnici eficiente.
n concluzie, rolul managementului public este de a impune o nou dinamic

11
L. Matei - op. cit., p. 242/244.
28
procesului de transformare a instituiilor publice, chiar dac dup cum apreciaz
specialitii misiunea managementului n organizaiile publice este mai dificil12,
deoarece:
- organizaiile publice sunt create pentru a servi interesul general,
- ele urmresc s ofere servicii publice, de regul n mod gratuit,
- sistemul lor formal este riguros reglementat prin lege,
- iar sistemul decizional este puternic influenat de factorul politic.

Este nevoie de management n domeniul public? De ce?


........................................................................................................................................
........................................................................................................................................
........................................................................................................................................
........................................................................................................................................
........................................................................................................................................

La conturarea i dezvoltarea managementului public, ca specializare


important a tiinei managementului i-au adus contribuia o serie de specialiti
americani i vest-europeni (O. Mancur13, O. Hughes14, Ch. Pollitt15, D.H.
Rosebloom16, D. Budars17etc., care pe fondul crizei financiare globale ce afecteaz
economia rilor dezvoltate, apreciaz c reformarea sistemului de management n
instituiile publice este o urgen.
n definirea managementului public, aa cum se ntmpl n mod firesc n
domeniile noi, n formularea noilor concepte apar o serie de puncte de vedere, uneori
controversate, datorit numeroilor factori de influen i a mediului n care se aplic,
a identificrii lui adesea cu administraia public. Pornind de la opiniile specialitilor,
considerm c putem defini coninutul managementului public n urmtoarea
formul:

Managementul instituiilor publice, ca disciplin specializat studiaz


procesele i relaiile de management ce se desfoar n cadrul unei instituii publice,
precum i ntre diferite instituii publice, n vederea descoperirii i formulrii
principiilor (legilor) care le guverneaz i a conceperii de sisteme, metode i tehnici
manageriale care s permit realizarea cu maxim eficien economic i social a
unor servicii publice corespunztor nevoilor sociale generale i a satisfacerii
interesului public.
Prin urmare, managementul public vizeaz:
- ansamblul proceselor i relaiilor de management ce apar n instituia public
privit ca entitate fundamental a sectorului public;
- creterea eficienei economico-sociale n cadrul fiecrei instituii publice ca
obiectiv fundamental al satisfacerii interesului public;
- metodologiile de lucru i prevederile legale elaborate i utilizate pentru
perfecionarea activitilor desfurate i a stilului de lucru;
- perfecionarea permanent a organizrii i funcionrii structurilor

12
I. Nicola - op. cit., p. 12/13.
13
O. Mancur - The Rise and Decline of Nations, New/Haven, Yale University Press, 1982.
14
O. Hughes - Public Management and Administration. An Introduction, New York, St. Martin Press, 1994.
15
Ch. Pollitt - Managerialism and the Public Services: The Anglo-American Experience. Oxford, Basil Blackwell,
1990.
16
D.H. Rosenbloom - Public Administration Understanding Management, Politics and Law in the Public Sector, 3rd ,
London, Edition McGraw-Hill inc., 1993.
17
D. Budars - Management Public, Universitatea Tbingen, Germania.
29
administrative n funcie de:
- valorile puterii politice
- necesitile economico-sociale
- gradul de nzestrare tehnic
- nivelul de cultur i civilizaie
- evoluia ascendent a organizaiilor publice.
n concluzie, managementul public trebuie privit:
o ca un model teoretic conceput pentru conducerea activitilor din instituiile
public prin care, n regim de putere, se aduc la ndeplinire legile i/sau se
planific, organizeaz, coordoneaz, antreneaz i controleaz activitile
implicate n realizarea serviciilor care satisfac interesul public;
o att n sens larg, cnd are n vedere activitatea autoritilor publice din sfera
celor trei puteri statale (legislativ, executiv, judectoreasc) i ntregul
sector public;
o ct i n sens restrns, cnd vizeaz organizarea i funcionarea sistemului
administraiei publice;
o ca un domeniu distinct,c are se delimiteaz clar de alte domenii cum sunt:
administraie public (public administration)
guvernare (governance)
drept administrativ.
Datorit diversitii instituiilor publice existente n societate, managementul
instituiilor publice se aplic la condiiile concrete ale acestora. Astfel, n instituiile
publice cu caracter administrativ, dup cum apreciaz specialitii18, utilizarea
managementului trebuie s in seam de urmtoarele aspecte:
- administraia i sectorul public nu au clieni i concureni ci au ceteni
obligai s plteasc taxe i impozite i s respecte legile i serviciile publice
oferite;
- nici cetenii i nici administraia nu au o alt variant, o alternativ;
- obiectivele administraiei nu sunt uor de cuantificat deoarece:
o nu ntotdeauna fiecare cetean percepe realizarea unui obiectiv al
administraiei ca un bine individual;
o administraia nu poate ndeplini toate obiectivele percepute de ntreaga
comunitate;
o ntotdeauna rmn multe de fcut i muli nemulumii.
- legile ce guverneaz administraia nu sunt ntotdeauna n concordan cu
accepiunea conducerii manageriale datorit constrngerilor bugetare,
birocratismului, ,manierei de adoptare a deciziilor etc..
Managementul public nu se identific cu administraia public, se difereniaz
de aceasta, dup cum apreciaz Overman19, ntruct el:
- trateaz problematica exercitrii funciilor managementului adaptate la
specificul sectorului public;
- urmrete orientarea activitii desfurate n sectorul public pe criterii de
eficien
- abordeaz, cu precdere, nivelul de mijloc al structurii sistemului
administrativ;
- are tendina de a generaliza problematica ampl a managementului n sectorul
public;
- se afl n strns legtur cu managementul tradiional ca tiin i cu alte
domenii distincte, cum ar fi tiina politic, sociologia etc.

18
D. Rais, A. Simionescu, T. Pendiuc - op. cit., p. 10/11.
19
Citat de: A. Androniceanu - op.cit., p. 19.
30
Managementul public, ca ansamblu de activiti specifice desfurate de
manageri n instituiile publice, prezint o serie de trsturi20, care l
individualizeaz ca specializate a managementului modern, cum ar fi:
a) - caracterul naional - rezult din faptul c principiile de conducere i
administraie dintr-o anumit ar i dintr-o anumit perioad istoric pot s nu fie
valabile i n alt ar chiar n aceeai perioad:
b) - caracterul constituional - rezult din faptul c sistemul instituional i
administrativ naional funcioneaz n regim de putere public, n conformitate cu
prerogativele acordate de Constituie i actele normative n vigoare;
c) - caracterul politic - reprezint trstura dominant, datorit influenei
factorului politic i a scopurilor urmrite de reprezentanii puterii de stat i ai
administraiei publice n state cu regimuri politice diferite. Influena politicului este
la fel de important att la nivel central, ct i la cel local ntruct se acioneaz
permanent pentru transpunerea n practic a programului de guvernare;
d) - caracterul complex - conferit de faptul c abordeaz elemente de legislaie
teoretice i practice specifice activitii de management desfurate n cadrul
autoritilor i instituiilor din diferite domenii de activitate i la toate nivelurile
ierarhice: autoriti publice (legislativ, executiv i judectoreasc), administraie
central i local, societate civil (asociaii, fundaii, partide etc.), nvmnt,
sntate, cultur etc.;
e) - caracterul de diversitate - ntruct se practic att n instituii care au
competen material general ct i n instituii cu competen special, n
instituii centrale i locale etc. cu diferenieri n funcie de statutul juridic, domeniul
de activitate, nivelul administrativ etc.

Managementul instituiilor publice (MIP) are caracter politic?


.........................................................................................................................................
........................................................................................................................................
........................................................................................................................................
........................................................................................................................................
........................................................................................................................................
Ca specializare a managementului general, managementul public are i
caracter continuu, integrator i de sintez, ceea ce i confer o importan deosebit
n societatea contemporan deoarece:
- ofer posibilitatea nelegerii particularitilor ce apar n sectorul public;
- contribuie la identificarea i analiza structurilor din instituiile publice;
- aduce aport la elaborarea de acte normative ce stabilesc rolul fiecrei entiti
(autoritate, instituie, compartiment);
- creeaz cadrul necesar cunoaterii prevederilor legale, a metodelor, tehnicilor,
normelor i metodologiilor de management ce se pot utiliza n instituiile
publice;
- este un element pozitiv i un factor stimulator al activitilor desfurate n
instituiile publice.
n concluzie, managementul instituiilor publice exprim att gestionarea
relaiilor manager-subordonat n fiecare instituie public (deci un nivel micro) ct i
gestionarea activitilor de previzionare, organizare, coordonare, antrenare i
evaluare-control la nivel colectiv (deci nivel macro), impunnd nu doar o viziune
gestionar ci i una politico-juridic, de management a politicilor publice.
Dup 1990 a aprut un nou curent, care propune un nou model de management
pentru instituiile publice, ce reunete o serie de abordri moderne: politic, legal

20
L. Popescu - op.cit., p. 23-24.
31
i managerial, concretizate n:
- managerialism
- noul management public
- administraia public orientat spre pia
- paradigma post birocratic
- guvernarea antreprenorial.
a - abordarea politic - susinut de Wallace Sayre, consider c managementul
public este o problem de teorie politic i pune accent pe valori ca:
- reprezentativitate
- sensibilitate
- receptivitate
- responsabilitatepentru un control total, care sunt eseniale pentru meninerea
democraiei constituionale.
b - abordarea legal - adesea minimalizat ca importan, reunete trei valori:
- procedura folosit
- drepturile individuale reale ale fiecrui funcionar public
- aspectele juridice ce influeneaz rezultatele conflictelor aprute ntre
persoane private i stat.
c - abordarea managerial - care i aparine lui Fr. Taylor, pune accentul pe
valori ca:
- eficien
- economie
- eficacitate, care influeneaz structura, procesele de management i execuie
desfurate n organizaiile publice.
Dincolo de aceste abordri, n noul management public se impun urmtoarele
coordonate majore:
- atenia deosebit acordat fundamentrii i ndeplinirii obiectivelor instituiilor
publice;
- introducerea indicatorilor de performan pentru evaluarea eficienei
economice i sociale;
- orientarea instituiilor publice ctre pia;
- responsabilizarea managerilor instituiilor publice n realizarea obiectivelor
fundamentale i individuale;
- creterea gradului de autonomie i flexibilitate managerial;
- remodelarea stilurilor de management promovate n instituiile publice;
- centrarea viziunii strategice a managerilor publici pe trinomul economie-
eficien-eficacitate.

Care sunt abordrile moderne din ultimele dou decenii n domeniul


managementului instituiilor publice?
.............................................................................................................................
.............................................................................................................................
.............................................................................................................................
.............................................................................................................................

2.4. Principiile managementului public

Ca specializare a managementului, managementul instituiilor publice i-a


conturat deja principiile (legile) ce guverneaz activitatea de conducere n
00:35 organizaiile publice.
Evident, este vorba de principiile generale ale tiinei managementului
adaptate la specificul domeniului propriu de activitate, a cror respectare asigur
32
cadrul general de desfurare normal a activitii de conducere n instituiile
publice.
n categoria principiilor generale a managementului public specialitii includ:
1 - principiul legalitii - este fundamental pentru managementul public,
ntruct nfiinarea, organizarea i funcionarea instituiilor publice i a altor structuri
organizatorice publice se efectueaz doar ntr-un cadru legal conferit de Constituie i
sistemul legislativ.
- pentru fiecare instituie public prin acte normative se stabilesc n mod expres
atribuiile, competenele i sistemul de relaii etc.
- n baza cadrului legal managerii instituiilor publice au obligaia de a stabili
obiectivele i de a identifica cele mai potrivite mijloace i ci de atingere a acestora
n condiii de eficien.
2 - principiul conducerii unitare - impune coordonarea ansamblului de
activiti deosebit de diverse ce se desfoar n instituiile publice pentru nfptuirea
obiectivelor propuse de la nivelul Parlamentului prin subordonarea instituiilor unele
fa de altele, din treapt n treapt, asigurnd coeziunea i unitatea de aciune,
ordinea i disciplina.
3 - principiul conducerii autonome - face posibil adaptarea mai rapid a
activitilor din instituiile publice la particularitile i specificul acestora, la
condiiile concrete;
- stimuleaz iniiativa, operativitatea i ntrete responsabilitatea n adoptarea
celor mai potrivite decizii;
- consacr libertatea de aciune n limitele legii;
- se coreleaz i intercondiioneaz cu principiul conducerii unitare, fcnd
posibil realizarea n cele mai bune condiii a activitii fiecrei organizaii.
4 - principiul flexibilitii - solicit adaptarea rapid la modificrile
permanente ale mediului n care activeaz organizaia, dar i la sistemul legislativ
aflat n proces de transformare n conformitate cu tendinele de evoluie a societii.
5 - principiul restructurrii - urmrete crearea unui aparat instituional i
administrativ ct mai eficient, att sub aspect organizatoric ct i funcional,
corespunztor nevoilor generale, dar i verigilor intermediare, pentru sporirea
operativitii ntregului aparat:
- dimensiunea i structura acestui aparat trebuie s in seam de numrul,
varietatea, complexitatea i dificultatea problemelor ce trebuie rezolvate;
- trebuie evitat supradimensionarea care genereaz cheltuieli suplimentare i
paralelisme, dar i subdimensionarea care provoac dificulti n realizarea
activitilor ;
- vizeaz att restructurarea intern la nivelul fiecrei instituii pentru asigurarea
flexibilitii structurii, ct i restructurarea extern la nivelul sistemului instituional
de ansamblu.
6 - principiul perfecionrii continue - a formelor, metodelor, tehnicilor i
instrumentelor de conducere este o necesitate ce decurge din schimbrile permanente
ce au loc n viaa economico-social:
- acestea trebuie s corespund fiecrui obiectiv i structuri , a realitilor din
fiecare organizaie i moment al evoluiei;
- de asemenea, trebuie s permit adoptarea unor msuri de urgen pentru
nlturarea disfuncionalitilor cnd acestea apar.
Respectarea tuturor acestor principii care se afl n strns interdependen
confer instituiei publice capacitatea de a-i ndeplini misiunea pentru care a fost

33
creat n cele mai bune condiii.
Particularitile administraiei publice din ara noastr au impus i o serie de
principii specifice managementului public din administraie pe care specialitii21 le-
au structurat n urmtoarea formul:
1 - principiul autonomiei locale - confer posibilitatea organelor locale de a
adopta o serie de decizii, ntruct ele cunosc mai bine i nevoile i resursele de care
dispun;
2 - principiul descentralizrii serviciilor publice - asigur o relaie mai
direct cu ceteanul i posibilitatea de a satisface mai bine nevoile acestuia;
3 - principiul consultrii cetenilor - n probleme de interes local deosebit,
le ofer beneficiarilor de servicii publice posibilitatea de a-i aduce contribuia la
gsirea celor mai bune soluii de rezolvare a problemelor;
4 - principiul eligibilitii autoritilor locale - este supus influenelor
politice, dar poate oferi ansa celor mai buni gospodar s ajung n funcii de
conducere.
Experiena practic a evideniat necesitatea de a respecta o serie de condiii,
pe care unii le consider principii n administraia public i care vizeaz respectarea
unei anumite ordini n desfurarea aciunilor, cum ar fi:
- diviziunea muncii,
- ierarhie, ordine, unitate de comand,
- corelarea autoritii i a responsabilitii,
- solidaritatea n aciuni,
- unitate de orientare i decizie,
- corelarea intereselor de grup cu cele individuale,
- iniiativ,
- echitate,
- echilibrul centralizare-descentralizare etc.
Respectarea lor asigur un cadru propice de aplicare a principiilor generale i a
celor specifice n administraia public cu rezultate ct mai bune.

De ce este nevoie de principii specifice n administraia public?


.........................................................................................................................................
........................................................................................................................................
........................................................................................................................................
........................................................................................................................................
........................................................................................................................................

2.5. Tendine actuale n domeniul managementului public

Creterea rolului instituiilor publice n general, a administraiei publice n


special, n societatea contemporan a impulsionat evoluia managementului public,
01:10 conducnd la apariia Noului Management Public (NMP), ca teorie general privind
guvernarea, activitile i modalitile de organizare i furnizare a serviciilor
publice22.
NMP a devenit instrumentul fundamental al organizrii guvernrii bazat pe
nlocuirea modelului birocratic cu noul model de management, un model flexibil de
adaptare la ideea de globalizare care ofer soluii de reform ale statului i

21
C. Petreanu, A.G. Simionescu - Management public i administraie, Ed. Independena Economic, Piteti, 2001, p.16-
17.
22
L. Matei - op. cit., p. 140.
34
administraiei publice, la nivel internaional.
n concepia Noului Management Public23 punctele de plecare ale reformei
statale i ale colectivitilor locale sunt:
- reducerea general a sarcinilor i activitilor statului i transmiterea lor n
competena administraiilor locale;
- crearea alturi de sectorul public i privat a parteneriatului public-privat;
- orientarea spre economie i concuren a activitilor desfurate de
administraia public, adic a serviciilor publice;
- iniierea i intensificarea participrii cetenilor la activitile publice, corelat
cu continuarea democratizrii instituiilor;
- debirocratizarea i descentralizarea activitilor statului i administraiei
publice;
- flexibilitatea conducerii financiare prin bugete globale i bugete proprii
orientate spre rezultate (eficien economic);
- introducerea unor criterii de productivitate i evaluarea eficienei activitii
personalului.
- introducerea politicii strategice, prin concentrarea asupra hotrrilor globale
pe termen lung.
NMP presupune reforma condiiilor externe ale administraiei publice i a
condiiilor interne astfel24:
- de la politic la management,
- de la sisteme piramidale la sisteme administrative chester,
- de la execuia planificat i ierarhic a deciziilor la o dihotomie ntre activitile
de baz i serviciile operaionale adoptate,
- de la administraia orientat pe proces la o administraie orientat spre rezultate,
- de la furnizare colectiv a serviciilor publice sau sociale la furnizare flexibil a
unor servicii individualizate,
- de la a cheltui la a reduce costurile,
- de la posesia proprietii la managementul proprietii.
Pe baza principiilor NMP n ara noastr reforma n domeniul managementului
ar trebui s vizeze o schimbare n plan:
1 - strategic - de redefinire a rolului i prestaiei statului n raport cu
colectivitile locale i organizaiile private;
2 - legislativ - care s asigure coerena i stabilitatea cadrului juridic, dar i
adaptarea la legislaia comunitar;
3 - organizatoric - orientat spre reducerea ierarhiilor, simplificarea
procedurilor administrative, creterea autonomiei locale, descentralizarea serviciilor
publice etc.;
4 - cultural - a sistemului de valori i a modului de aciune a tuturor
persoanelor publice.
Rol deosebit de important au managerii din administraia public, ce trebuie s
aib n vedere c25:
- specialitii n domeniul administraiei sunt n serviciul cetenilor;
- deciziile i aciunile lor au impact socio-economic imediat i la scar mare;
- controlul la nivelul fiecrei colectiviti este o necesitate a autonomiei locale;
- gestionarea i competitivitatea trebuie dezvoltate n administraia public fiind
n interesul colectivitilor;
- colaborarea cu organisme profesionale, organizaii, instituii centrale este

23
I. Nicola - op. cit., p. 30.
24
L. Matei - op. cit., p. 143/144.
25
C. Petraru, A.G. Simionescu - op. cit., p. 17.
35
important;
- introducerea noului prin stimularea creativitii;
- obinerea rezultatelor i atingerea obiectivelor propuse este elul lor.

Enumerai cteva schimbri ce considerai c se impun n ara noastr


n domeniul managementului instituiilor publice?
........................................................................................................................................
........................................................................................................................................
........................................................................................................................................
.........................................................................................................................................
........................................................................................................................................

2.6. Test de evaluare a cunotinelor (Teme de referat)

1. Necesitatea dezvoltrii i perfecionrii managementului public.


2. Specificul conducerii n administraia public local.
01:20 3. Noi abordri i tendine n managementul public.

2.7. Test de autoevaluare a cunotinelor


(timp necesar : 20 minute)

Testul 1

Care din afirmaii sunt false? Cum le-ai modifica pentru a deveni
adevrate?
01:30 a) Managementul instituiilor publice vizeaz creterea eficienei economice a
tuturor instituiilor publice;
b) Managementul instituiilor publice este o disciplin specializat a
managementului general;
c) Managementul public trebuie privit numai n sens restrns;
d) Managementul public nu se identific cu administraia public.

Testul 2

Care dintre afirmaiile urmtoare sunt corecte?

a) Managementul Instituiilor Publice nu i-a conturat principii specifice;


b) Constituia confer cadrul legal al explicrii principiilor specifice MIP;
c) Principiul restructurrii este un principiu general;
d) Principiul consultrii cetenilor este un principiu specific
administraiei publice.

Alegei rspunsul corect:

1. Managementul public nu are caracter:


a) integrator;
b) istoric;
c) naional;
d) politic.

36
2. Managementul instituiilor publice nu se identific cu managementul:
a) public;
b) sectorului public;
c) instituional i administrativ;
d) administraiei publice.

3. Care din urmtoarele principii nu sunt principii generale ale managementului


public?
a) principiul flexibilitii;
b) principiul creterii eficienei economice;
c) principiul conducerii unitare;
d) principiul perfecionrii continue.

4. Sunt principii specifice managementului public n administraie:


a) principiul restructurrii;
b) principiul descentralizrii serviciilor publice;
c) principiul conducerii unitare;
d) principiul flexibilitii.

5. Managementul public:
a) este un domeniu distinct al tiinei managementului;
b) este dependent de managementul sectorului privat;
c) nu este supus transferului de concepte, metode i instrumente din
managementul sectorului privat;
d) nu se identific cu managementul instituional i administrativ.

6. Care din afirmaiile referitoare la semnificaia Noului Management Public (NMP)


sunt false:
a) NMP a devenit instrument fundamental al organizrii guvernrii;
b) NMP vizeaz nlocuirea modelului birocratic cu un nou model;
c) NMP solicit orientarea spre economie i concuren a activitilor desfurate
de administraia public, a serviciilor publice;
d) NMP impune schimbri doar n plan strategic, nu i legislativ, organizatoric i
cultural.
7. Managementul public nu trebuie privit:
a) doar n sens larg, urmrind activitatea autoritilor publice din sfera celor trei
puteri statale, ci i n sens restrns;
b) ca un modul teoretic conceput pentru conducerea activitilor din instituiile
publice;
c) ca domeniu distinct al tiinei managementului;
d) ca ansamblul proceselor i relaiilor de management ce apar n instituiile
publice.
8. Managementul public:
a) se identific cu administraia public ;
b) nu este un domeniu distinct al managementului ;
c) abordeaz cu precdere nivelul superior al structurii sistemului administrativ;
d) vizeaz organizarea i funcionarea sistemului administraiei publice.

9. Care dintre afirmaii sunt adevrate:


a) managementul public are n vedere activitatea autoritilor publice din sfera
celor trei puteri (legislativ, executiv, judectoreasc);
b) NMP s-a impus cu necesitate n perioada interbelic;
37
c) managementul public nu are caracter national;
d) managementul public nu are principii specific.

10. Alegei afirmaiile corecte:


a) sunt sinonime noiunile de management public, managementul instituiilor
publice i managementul instituional i administrativ ;
b) nu exist similitudini ntre conducerea sectorului public i conducerea
sectorului privat ;
c) nu este necesar un transfer de concepte, principii, metode i tehnici din
sectorul privat n cel public ;
d) managementul public nu este un domeniu distinct al managementului.

Rspunsuri:
Testul 1
Sunt incorecte variantele a,c
Se pot transforma n afirmaii corecte astfel:
a. MIP vizeaz creterea eficienei social-economice n toate instituiile
publice.
c. Managementul public trebuie privit att n sens larg, ct i n sens
restrns.

Testul 2
Sunt afirmaii adevrate b, c, d.

Rspunsuri:
Alegei rspunsul corect 1. c 2. d 3. b 4. b 5. a 6. d 7. a 8. d 9. a
10. a

2.8. Rezumat

Managementul public a aprut nc din secolul al XIX-lea, deci s-a impus ca o


necesitate imperioas n perioada postbelic.
Managementul instituiilor publice joac un rol important n modernizarea i
evoluia societii contemporane.
Managementul instituiilor publice este astzi o disciplin specializat, avnd o
serie de trsturi care l individualizeaz.
Noul Management Public reunete o serie de abordri moderne: politice, legale
i manageriale.
01:50 S-au conturat deja cele 6 principii ce guverneaz activitatea de management a
instituiilor publice.
S-au impus i o serie de principii specifice managementului public n
administraie.
Specialitii evideniaz o serie de tendine n domeniul managementului public
care impun reformarea condiiilor interne i externe.

38
2.9. Bibliografie

I. Bibliografie obligatorie
Sica Stanciu Managementul instituiilor publice ediia a III-a, Editura
Universitii Nicolae Titulescu, Bucureti, 2015;

II. Bibliografie facultativ


1. C. Petraru, A.G. Simionescu - Management public i administraie,
Ed. Independena Economic, Piteti, 2001.
2. Iordan Nicola - Managementul serviciilor publice locale, Ed. All
Beck, Bucureti, 2003.
3. A. Androniceanu - Managementul public: studii de caz din instituii i
autoriti ale administraiei publice, Ed. Universitar, Bucureti, 2004.

39
UNITATEA DE NVARE 3. PARTICULARITIILE PROCESULUI DE
MANAGEMENT N INSTITUIILE PUBLICE

Cuprins
3.1. Obiective
3.2. Competenele unitii de nvare
3.3. Coninutul procesului de management n instituiile publice
3.4. Funcia de previziune
3.5. Funcia de organizare
3.6. Test de evaluare a cunotinelor (Teme de referate)
3.7. Test de autoevaluare a cunotinelor
3.8. Rezumat
3.9. Bibliografie

3.1. Obiective
Unitatea de nvare 3 PARTICULARITIILE PROCESULUI DE
MANAGEMENT N INSTITUIILE PUBLICE dup care vei putea nelege
specificul desfurrii procesului de management n instituiile publice, ct i locul i
rolul principalelor instrumente de previziune i de organizare.
3.2. Competenele unitii de nvare
Dup studiul acestei uniti de nvare vei reui s rspundei la ntrebrile:
Cum se utilizeaz planificarea n procesul de previziune n instituiile
publice?
Ce specific au bugetele instituiilor publice?
Cum se armonizeaz caracteristicile organizrii?

Durata de parcurgere a acestei uniti de nvare este de 2 ore.

3.3. Coninutul procesului de management n instituiile publice

Activitile concrete ce se desfoar n instituiile (organizaiile) publice,


00:00 prin natura i maniera lor de nfptuire imprim o serie de particulariti att
relaiilor, ct i proceselor de management.
Pentru ndeplinirea rolului pe care l dein n societate instituiile publice este
deosebit de important ca activitatea de conducere n cadrul acestora s se
nfptuiasc cu maxim eficien economic i mai ales social i de aceea trebuie
cunoscut i neles specificul procesului de management care imprim unele
caracteristici i sistemului lor de management.
Procesul de management n instituiile publice ca activitate concret a celor
mputernicii s le conduc se exprim n ansamblul atributelor de previziune-
planificare, organizare, coordonare, antrenare i control-evaluare, care se contureaz
n funciile lui.

Ce caracteristici are un proces de management n organizaiile ntlnite


i n instituiile publice?
...................................................................................................................................
...................................................................................................................................
...................................................................................................................................

40
3.4. Funcia de previziune

n orice organizaie funcia de previziune permite anticiparea evoluiei


00:30
viitoare, prefigurarea tendinelor i identificarea proceselor i fenomenelor pe baza
crora se delimiteaz obiectivele strategice pe termen lung, mediu i scurt.
Specific instituiilor publice este faptul c ele fac public obiectivele ce trebuie
s satisfac interese generale pentru a fi cunoscute de ctre cetenii care vor
beneficia de rezultatele nfptuirii lor.
Deoarece puterea i responsabilitatea instituiilor publice este de natur
politic, la nivel central, principalele obiective ce trebuie ndeplinite le revin din
programul de guvernare.
i la nivel local unor instituii publice le revin obiective din programele cu
care au ctigat alegerile, prin care trebuie s satisfac interesele publice ale
colectivitilor.
Prognozele sunt instrumente de previziune care n instituiile publice sunt
dificil de realizat, iar gradul mare de incertitudine le face adesea inutilizabile.
Planificarea i programarea sunt instrumentele de previziune care se pot
utiliza cu succes att la nivel central i mai ales la nivel local.
- la nivel central instituiile publice care activeaz n sfera executiv ca i
cele care au ca obiect de activitate administraia trebuie s-i stabileasc
prin plan cel puin anual obiectivele ce le revin din programul de
guvernare, ntruct ele constituie instrumentul de realizare a performanelor
guvernului.
- la nivel local instituiile publice administrative i cele de specialitate prin
plan i programe sectoriale i pot stabili obiective realiste n conformitate
cu resursele de care dispun
- se utilizeaz n prezent programe de investiii pe domenii
- programe de urbanism i de amenajare a teritoriului
- programe ce vizeaz diverse prioriti i ealonri financiare i
temporare.

Ce importan are planificarea n instituiile publice?


...................................................................................................................................
...................................................................................................................................
.................................................................................................................................
..................................................................................................................................
..................................................................................................................................

Programul este un set de aciuni, lucrri i operaii ealonate n timp cu


durate fixe i resurse alocate pentru fiecare secven n parte.
Se utilizeaz dou genuri de programe:
- de coordonare operativ
- de msuri formulate la nivel superior i puse n aplicare de ctre
subdiviziunile organizatorice situate pe paliere medii i inferioare.
Fundamentarea corect a unui program presupune luarea n considerare a unui
complex de factori de natur; cognitiv, raional, social, juridic, dar i a
grupurilor de interese ce se manifest deschis mai ales la nivel local.
La nivelul instituiei publice, un rol deosebit l are previziunea financiar,
41
ntruct ele nu sunt organizaii economice care s se autofinaneze.
Bugetul este instrumentul principal utilizat n activitatea de planificare
financiar
- el are rol n:
- ndeplinirea sistemului de obiective stabilite asigurnd resursele necesare
- coordonarea eforturilor tuturor subdiviziunilor organizatorice
- operaionalizarea mecanismelor eficiente de control, prin compararea
rezultatelor obinute cu obiectivele stabilite.
Veniturile instituiilor publice au ca surs de provenien:
- pentru cele care i desfoar activitatea la nivel:
- central - bugetul de stat
- bugetul asigurrilor sociale de stat
- bugetele fondurilor speciale
- subvenii acordate din aceste bugete
- venituri proprii
- local - integral de la bugetul de stat
- venituri extrabugetare
- subvenii de la bugetul local i din venituri extrabugetare
- pentru toate instituiile publice se pot face donaii i
sponsorizri
- veniturile proprii se pot asigura din:
- nchiriere de spaii
- organizarea de manifestri cultural-sportive
- editarea de publicaii
- prestarea de servicii
- elaborarea de studii i proiecte.
- categoriile de venituri difer n funcie de
- subordonarea instituiei
- specificul activitii
- fundamentarea veniturilor bugetului instituiei publice se face pe baza
a 3 principii:
- existena unei baze legale de realizare a veniturilor
- execuia preliminar pentru anul de baz, ajustat cu
influenele previzionate
- analiza comparativ a veniturilor i cheltuielilor pe total,
structural i n dinamic.
Cheltuielile instituiilor publice vizeaz
- cheltuielile curente ce asigur buna lor funcionare:
- cheltuieli de personal (au ponderea cea mai mare i
vizeaz salariile)
- cheltuieli materiale i cu serviciile se stabilesc prin
acte normative
- subvenii
- prime
- dobnzi la credite.
- cheltuieli de capital se realizeaz pe baza listei de lucrri,
utilaje, mobilier etc. prin planul de investiii
- bugetul devine funcional dup aprobarea lui i include limite:
- maxime pentru cheltuieli
- minime pentru venituri
- apariia unor modificri n sfera veniturilor sau a cheltuielilor impune
rectificare bugetar.
42
- pe baza bugetului instituia public i stabilete planul de activitate anual i
l detaliaz n funcie de specificul domeniului de activitate.
Rolul planificrii i programrii n instituiile publice trebuie s se accentueze,
iar prognozele nu mai trebuie ignorate, deoarece meninerea lor n perimetrul
performanei, al creterii eficienei economice i sociale nu se poate asigura fr o
previzionare sistematic pe termen lung, mediu i scurt.
n acest scop este necesar ca prin acte normative s se impun instituiilor publice
activiti concrete de previzionare, precum i sporirea responsabilitilor n
elaborarea i nfptuirea prognozelor, planurilor i programelor de activitate.

Cum s-ar putea echilibra bugetul unei primrii pe termen scurt, dar pe
termen lung?
...................................................................................................................................
..................................................................................................................................
..................................................................................................................................
...................................................................................................................................
...................................................................................................................................
...................................................................................................................................
.........................................................................................

3.5. Funcia de organizare

Funcia de organizare vizeaz un complex de activiti prin care se asigur


nlnuirea structurilor formale, a autoritii publice i prin care se prefigureaz aria
01:00 de aciune, cadrul instituional necesar nfptuirii raionale i eficiente a obiectivelor
de interes general.
ndeplinirea obiectivelor de interes general este repartizat ntre:
instituii ale administraiei de stat i administraiei publice centrale de
specialitate sub autoritatea Guvernului, ale crui organe au atribuii n toate
domeniile de activitate (ministere, agenii, centre, comisii, oficii etc.)
instituii ale administraiei publice locale sub autoritate i administraie
judeean, municipal, oreneasc i comunal, care acioneaz n numele
respectivelor persoane juridice politico-teritoriale.
Se apreciaz c adesea administraia implic o activitate de organizare,
coordonare a executrii i de executare efectiv a legilor i a celorlalte acte
normative.
Prin organizare se delimiteaz:
sarcinile, atribuiile i activitile ce revin fiecrei persoane sau grup
tipurile de obiective ce trebuie ndeplinite (individuale, specifice, derivate
etc.)
componentele structurale optime asigurndu-se cadrul organizatoric
funcional i eficient ct mai operativ.
Fiecare instituie i are propria viziune de organizare prin care combin ct
mai raional i armonios autoritatea, responsabilitatea, rspunderea, delegarea i
centralizarea- descentralizarea.
Autoritatea este fora impersonal conferit conductorilor de poziia
deinut n organizaie, exprimat n puterea de decizie, coordonare i control,
recunoscut i acceptat de ctre ceilali.
Conductorii n administraia public sunt persoane:
alese ca urmare a unei conjuncturi politice
numite ca urmare a unui concurs i care au o relativ
stabilitate.
43
Astfel:
managerul tehnic este elementul deosebit n realizarea obiectivelor propuse de
managementul politic;
muli funcionari publici au o important autoritate profesional, ceea ce le
confer i autoritatea informal deosebit.
n funcie de fundamente, autoritatea poate fi:
- tradiional bazat pe poziia social a indivizilor (n consiliile locale prin
vot sunt alei oamenii de profesii diverse, care s-au impus n colectivitatea
respectiv)
- carismatic bazat pe calitile personale
- raional-legal bazat pe funcia deinut, obinut fie prin alegere, fie
prin concurs, datorit pregtirii profesionale.

Ce specific are autoritatea n instituiile publice?


........................................................................................................................................
.......................................................................................................................................
....................................................................

Responsabilitatea este obligaia de a ndeplini n condiii optime sarcinile


ce-i revin n virtutea autoritii cu care a fost nvestit de ctre colectivitate.
Rspunderea este obligaia de a da socoteal fa de maniera i gradul de
ndeplinire a sarcinilor ce-i revin conductorului n virtutea autoritii i
responsabilitii.
Delegarea - de autoritate i responsabiliti subordonailor, temporar, se
datoreaz multitudinii acestora i a imposibilitii, mai ales la nivel local, de a se
realiza eficient, doar din vrful piramidei.
Centralizare descentralizare - sunt dou procese aparent contradictorii
care exprim gradul delegrii de autoritate, conform concepiei conductorului.
Tendina de descentralizare:
confer independen i flexibilitate sporit la nivel local;
conduce la reducerea birocraiei, a ierarhiilor, la stimularea spiritului
antreprenorial
este un proces de centrifugare a administraiei publice ctre administraiile
locale ceea ce impune modificri substaniale n managementul acestora.
n concluzie: organizarea este att sub aspect cantitativ ct i calitativ
componenta esenial a unui management eficient.
Uneori sarcinile de organizare ale reprezentanilor managementului din
instituiile publice depesc sfera acestuia (ex. Ministerul Justiiei i instanele de
judecat)26.
Pn la ce nivel credei c poate avea loc descentralizarea? Formulai cteva
argumente.
...................................................................................................................................
...................................................................................................................................
...................................................................................................................................
...................................................................................................................................

26
A. Androniceanu Management public, Ed. Economic, Bucureti, 1999, p. 41.
44
3.6. Test de evaluare a cunotinelor (Teme de referat)

1. Rolul planificrii n instituiile publice.


2. Particulariti ale bugetului de venituri i cheltuieli n instituiile publice.
3. Specificul exercitrii autoritii la nivel central i local n administraia
public.

3.7. Test de autoevaluare a cunotinelor


(timp necesar : 20 minute)

Testul 1
01:30
Care din afirmaii sunt false? Cum le-ai modifica pentru a deveni
adevrate?
a) Prognoza este cel mai important instrument n instituiile publice;
b) Previziunea financiar are un rol deosebit n instituiile publice;
c) Bugetul instituiilor publice are limite maxime de venituri i limite minime
de cheltuieli;
d) Cele mai importante venituri ale instituiilor publice provin din
surse proprii.

Alegei rspunsul corect


1. Principalele obiective ce trebuie ndeplinite de ctre instituiile publice:
a) la nivel central revin din programul de guvernare;
b) rezult din programele proprii;
c) la nivel local, revin din programele cu care au ctigat alegerile;
d) se stabilesc de ctre ceteni.

2. Planificarea i programare:
a) sunt instrumente de evaluare i control;
b) se utilizeaz cu cel mai mare succes la nivel central;
c) sunt instrumentul de realizare la nivel central a performanelor Guvernului;
d) vizeaz doar urbanismul i amenajarea teritorial.

3. Bugetul instituiilor publice:


a) include limite maxime pentru venituri;
b) are rol n operaionalizarea mecanismelor eficiente de control;
c) vizeaz limite minime pentru cheltuieli;
d) se refer doar la cheltuielile curente ce asigur buna funcionare.

4. n instituiile publice, autoritatea:


a) exclude delegarea;
b) revine numai persoanelor alese n administraia public;
c) este doar tradiional i carismatic
d) este fora impersonal conferit conductorilor, recunoscut i acceptat de
ctre ceilali.
5. Care din afirmaii nu exprim particulariti ale funciei de previziune n
instituiile publice:
a) obiectivele instituiilor publice trebuie fcute public, pentru ca cetenii s le
cunoasc;
b) prognozele se utilizeaz pe scar larg;

45
c) se utilizeaz doar genuri de programe: de coordonare operativ i de msuri;
d) previziunea financiar la nivelul instituiei publice are un rol deosebit.

6. Conceptul de autoritate exprim:


a) tactica implementrii treptate a strategiei ;
b) modul de promovare a unor noi metode de management ;
c) dreptul de a folosi puterea pentru a influena pe ceilali ;
d) capacitatea de a-i influena pe alii.

7. Conceptul de mputernicire exprim:


a) acordarea pentru unii oameni, a motivaiei i autoritii necesare pentru
rezolvarea problemelor organizaiei ;
b) dreptul de implementare treptat a strategiei ;
c) dreptul de a folosi puterea pentru a-i influena pe ceilali ;
d) modul de promovare a unor noi metode de management.

8. Care dintre variante este incorect?


a) bugetul este principalul instrument utilizat n previziunea financiar;
b) fundamentarea veniturilor bugetare se face pe baza unor principii;
c) bugetul de venituri i cheltuieli al instituiei publice include limite minime
pentru cheltuieli i maxime pentru venituri;
d) prognozele nu trebuie ignorate n activitatea instituiei publice.

9. Obligaia de a ndeplini n condiii optime serviciile ce-i revin n virtutea


autoritii, unui funcionar public definete:
a) autoritatea ;
b) responsabilitatea ;
c) delegarea ;
d) rspunderea.

10. Ansamblul activitilor prin care personalul instituiei publice este determinat s
participe la identificarea i satisfacerea interesului public, exprim coninutul
funciei de:
a) previziune;
b) evaluare i control;
c) organizare.
d) Antrenare.

11. Care dintre variante este incorect ?


a) procesele i relaiile de management n instituia public prezint elemente
specifice;
b) prognozele se utilizeaz pe scar redus n instituiile publice;
c) instituiile publice fac publice obiectivele ce i le propun;
d) planificarea se utilizeaz doar la nivel local nu i central.

12. Obligaia de a da socoteal fa de maniera i gradul de ndeplinire a sarcinilor


de ctre un funcionar public definete:
a) autoritatea;
b) delegarea;
c) rspunderea;
d) responsabilitatea.

46
13. Programarea n instituia public:
a) vizeaz numai urbanismul i amenajarea teritorial;
b) este un instrument de previziune ;
c) se utilizeaz numai la nivel local;
d) se folosete n aciunile de evaluare i control.

14. Procesul de management nu este un proces de:


a) munc;
b) execuie;
c) decizie;
d) organizare.

15. Procesul de management n instituiile publice depinde de:


a) natura sarcinilor;
b) gradul de omogenitate a activitiilor;
c) posibilitiile de realizare a sarcinilor;
d) interdependena activitiilor.
A=a+b; B=b+c+d; C=a+b+c; D=a+b+d.

16. Funcia de previziune n instituiile publice:


a) presupune i analizarea activitiilor din trecut;
b) se confund cu prognozarea;
c) are ca obiectiv i prevederea disfuncionalitiilor;
d) se refer la ansamblul operaiunilor de diagnosticare a situaiei instituiilor
publice n viitor.
A=a+b+c; B=c+d; C=a+c; D=b+d.

17. Funcia de organizare n instituiile publice:


a) este perceput direct de fiecare membru al colectivului;
b) implic autoritatea, nu i delegarea;
c) asigur alocarea optim a resurselor disponibile;
d) presupune numai autoritate i rspundere.
A=b+d; B=a+c; C=a+d; D=c+d.

18. Delegarea de autoritate n instituiile publice:


a) se identific cu descentralizarea;
b) presupune autoritate dar nu i responsabilitate;
c) pornete de la necesitatea funcionrii eficiente a organizaiei;
d) se realizeaz n interiorul cadrului structural al instituiei publice.
A=a+c; B=b+d; C=b+c; D=c+d.

19. Orice proces de management n instituiile publice:


a) este un proces continuu;
b) are diferite funcii specifice;
c) debuteaz cu stabilirea obiectivelor;
d) urmrete funcionarea armonioas i eficient a tuturor compartimentelor.
A=a+b+d; B=b+c; C=a+d; D=a+b+c+d.

20. Programarea, ca instrument de previzionare al instituiilor publice:


a) se elaboreaz pe termen scurt i mediu;
b) prezint foarte detaliat succesiunea aciunilor n timp;
c) cuprinde elemente cu grad ridicat de incertitudine;
47
d) are un caracter orientativ.

Rspunsuri:
Testul 1
Sunt incorecte variantele a,c i d
Se pot transforma n afirmaii corecte astfel:
a) Cele mai importante instrumente de previziune folosite n instituiile
publice sunt planul i programul.
b) Bugetul instituiilor publice are limite maxime pentru cheltuieli i
minime pentru venituri.
c) Cele mai importante venituri ale instituiilor publice provin din bugetul
central sau local, dup caz.

Alegei rspunsul corect 1. a; 2. c; 3. b; 4. d; 5. b; 6. c; 7. a; 8. c;


9. b; 10. d; 11. d; 12. c; 13. b; 14. b; 15.
C; 16. C; 17. B; 18. D; 19. A; 20. b.

3.8. Rezumat

n instituiile publice procesul de management se realizeaz n condiii specifice,


ceea ce imprim o serie de particulariti.
Funcia de previziune se realizeaz cu prioritate prin intermediul instrumentelor
precum planul i programul.
Funcia de organiare se exercit cu prioritate prin autoritatea public.

01:40

3.9. Bibliografie

I. Bibliografie obligatorie
1. Sica Stanciu Managementul instituiilor publice ediia a III-a, Editura
Universitii Nicolae Titulescu, Bucureti, 2015;

II. Bibliografie facultativ

1. A. Androniceanu Management public, Ed. Economic, Bucureti, 2009,


p. 41.
2. D. Rais, A. Simionescu, T. Pendiuc Managementul administraiei
publice, Ed. Independena Economic, Piteti, 1999, p. 27.
3. M. Punescu Management public n Romnia, Ed. Poliron, Iai, 2008.

48
UNITATEA DE NVARE 4. SPECIFICUL FUNCIILOR PROCESULUI
DE MANAGEMENT N INSTITUIILE PUBLICE
Cuprins
4.1. Obiective
4.2. Competenele unitii de nvare
4.3. Funcia de coordonare
4.4. Funcia de antrenare
4.5. Funcia de evaluare i control
4.6. Test de evaluare a cunotinelor (Teme de referate)
4.7. Test de autoevaluare a cunotinelor
4.8. Rezumat
4.9. Bibliografie

4.1. Obiective
Unitatea de nvare 4 SPECIFICUL FUNCIILOR PROCESULUI DE
MANAGEMENT N INSTITUIILE PUBLICE - n care vei putea evidenia
rolul coordonrii n activitatea de conducere a instituiilor publice; modalitiile de
motivare a angajaiilor i particularitiile exercitrii controlului n instituiile
publice.

4.2. Competenele unitii de nvare


Dup studiul acestei uniti de nvare vei reui s rspundei la ntrebrile:
Cine exercit controlul la nivel local n instituiile publice?
Cum se poate realiza coordonarea activitilor din instituiile publice?
Cum pot fi antrenai angajaii instituiei publice la eficientizarea instituiei
publice?

Durata de parcurgere a acestei uniti de nvare este de 2 ore.

4.3. Funcia de coordonare

Coordonarea desemneaz suma activitilor prin care se coreleaz sistemul


de relaii corespunztor, ntre componentele structurii organizatorice n vederea
00:00 atingerii obiectivelor stabilite.
Dinamica cerinelor n continu cretere a cetenilor pentru satisfacerea
nevoilor sociale impune o permanent corelare, a intereselor individuale cu cele
colective, punerea de acord a modalitilor individuale de abordare cu cele ale
colectivitilor.
Influenele de natur legislativ, financiar (restricii bugetare), ecologic
(calamiti) impun aciuni la nivel central i local pentru refacerea unor corelaii i
revederea unor programe.
n plan local, coordonarea se realizeaz pe dou paliere27:
- la nivelul colectivitilor locale coordonarea serviciilor publice
revine autoritilor administraiei publice locale, care are viziunea de
ansamblu
- la nivelul fiecrui serviciu public local coordonarea se realizeaz

27
I. Nicola op.cit., p. 114.
49
de ctre conducerea executiv a acestuia.
Legea nr. 215/2001 a administraiei publice locale stabilete cadrul de
realizare a coordonrii activitilor de realizare a serviciilor publice

Ce specific are coordonarea n instituiile publice locale?


..................................................................................................................................
..................................................................................................................................
..................................................................................................................................
..................................................................................................................................

O coordonare eficient presupune existena i funcionarea raional i


armonioas a
sistemului informaional
sistemului formal de comunicare pe vertical, orizontal i n diagonal.
Esenial este stabilirea celor mai adecvate modaliti de comunicare la toate
nivelurile.

4.4. Funcia de antrenare

Funcia de antrenare ncorporeaz activitile prin care personalul instituiei


publice este determinat s participe la identificarea i satisfacerea interesului public
00:10 pe toate treptele ierarhice ale structurii administrative, lund n considerare factorii
]0 care l motiveaz s contribuie la nfptuirea n condiii superioare a obiectivelor
publice.
Aceasta presupune o implicare real i efectiv a funcionarilor publici de
execuie i de conducere la atingerea obiectivelor i obinerea de performane tot mai
bune prin:
utilizarea unui sistem flexibil de cointeresare material i moral bazat pe o
larg palet de criterii, corespunztoare specificului activitii
asigurarea condiiilor normale de desfurare a activitii
cuantificarea i evaluarea corect a rezultatelor activitii.
Acordarea stimulentelor materiale este restricionat de aplicarea normelor
legale n instituiile publice, ceea ce nu stimuleaz performana.
Nivelul de salarizare nu este atractiv pentru personalul calificat.
Unii funcionari publici, mai cu seam cei alei i folosesc adesea funcia
efemer ct sunt n aceast postur, pentru atingerea obiectivelor personale, uitnd
c se afl n serviciu public.

n actualele condiii, n ara noastr n instituiile publice se utilizeaz


motivarea angajailor? Cum?




50
4.5. Funcia de evaluare i control

Funcia de evaluare i control reunete ansamblul activitilor prin care se


verific performanele obinute comparativ cu obiectivele stabilite n conformitate cu
00:20 reglementrile juridice n vigoare i cu misiunea instituiei publice de a satisface
interesul general cu respectarea drepturilor i libertilor cetenilor.
Prin aceste activiti se urmrete:
evaluarea operativ i postoperativ a rezultatelor:
- instituiei n ansamblu;
- a verigilor organizatorice;
- a fiecrui angajat.
identificarea abaterilor de la obiectivele stabilite:
- normele i normativele n vigoare;
- standardele existente;
- evidenierea cauzelor i a devierilor;
- adoptarea msurilor de corecie a dezechilibrelor;
- meninerea echilibrului dinamic.
Activitatea de control se concretizeaz n28:
- verificarea modului n care se execut deciziile administrative ale
funcionarilor publici;
- corectarea unor decizii n concordan cu realitile;
- iniierea unor decizii pentru soluionarea noilor probleme.
Un control eficient presupune respectarea unor cerine:
s se exercite continuu, permanent, operativ;
s fie preventiv i reglativ;
s fie flexibil, realist, obiectiv;
s aib finalitate i caracter sancionator;
s se realizeze de ctre personal specializat care i desfoar
activitatea n diferite compartimente de control intern pe categorii
de deficiene;
s fie orientat n exclusivitate ctre satisfacerea interesului
general, public.

Credei c n instituiile publice cerinele unui control eficient trebuie s


difere de cel nfptuit ntr-o firm? Trebuie s fie mai consistente? De ce?
............................................................................................................................
........................................................................................................................................
........................................................................................................................................
........................................................................................................................................
........................................................................................................................................
..................................................................................................................................
n sistemul de control al instituiei publice funcioneaz un algoritm
birocratic bine pus la punct cu termene i responsabiliti29 ce poate conduce la
ntrzieri n valorificarea actelor de control.
Are ca scop:
realizarea atribuiilor, a politicilor adoptate;
respectarea legalitii i dispoziiilor conducerii;
furnizarea prompt a informaiilor necesare adoptrii deciziilor.

28
A. Androniceanu op. cit., p. 42.
29
D. Rais, A Simionescu, T. Pendiuc op.cit., p. 27.
51
Controlul exercitat n instituiile publice vizeaz cu prioritate:
verificarea legalitii i oportunitii deciziilor administrative;
aprecierea modului de utilizare a mijloacelor juridice de care
dispun;
urmrirea gradului de ndeplinire a misiunii autoritilor
administrative sub aspect cantitativ i calitativ;
obinerea informaiilor exacte necesare perfecionrii activitii, a
structurilor i cadrului legislativ.
La nivel local, controlul se exercit de ctre:
conductorul instituiei publice
administraia public local care:
are obligaia fa de ceteni, ca utilizatori ai serviciilor publice,
s le asigure servicii de calitate la timp
realizeaz controlul serviciilor publice pe care le-a creat
trebuie s efectueze un control general ce vizeaz ntreaga
activitate, dar i ierarhic n virtutea raporturilor de
subordonare.

Cnd este eficient controlul exercitat ntr-o instituie public?


........................................................................................................................................
........................................................................................................................................
........................................................................................................................................
........................................................................................................................................
........................................................................................................................................
Asupra administraiei publice pe diferitele ei niveluri se exercit:
1. control extern ex. Parlamentul controleaz guvernul, Corpul de
Control al Guvernului controleaz Prefectura, Prefectul controleaz
hotrrile Consiliilor judeene i locale, Consiliile judeene i locale
controleaz activitatea Primarului i Preedintelui.
2. control intern prin direciile de specialitate i conductorii lor
- este reglementat prin acte legislative i are ca obiective:
ndeplinirea atribuiilor instituiei publice
corespunztor misiunii cu maxim eficien;
protejarea fondurilor publice mpotriva pierderilor
datorate erorilor, risipei sau fraudei;
respectarea legii, a reglementrilor i a deciziilor
conducerii.
Controlul financiar preventiv n instituiile publice are un rol deosebit.
Vizeaz: - angajamentele legale i bugetare
- deschiderea i repartizarea de credite bugetare;
- efectuarea de pli din fonduri publice;
- efectuarea de ncasri din fonduri publice;
- alte tipuri de operaiuni stabilite prin ordin al ministrului finanelor.
Prezint dou forme:
1. control financiar preventiv propriu efectuat de contabilul ef
sau de persoane delegate de acesta
2. control financiar preventiv delegat realizat de ctre controlori
financiari delegai de Ministerul Finanelor Publice.
Auditul intern este activitatea ce const n efectuarea de verificri, inspecii
i analize ale sistemului propriu de control intern n scopul evalurii obiective a
msurii n care acesta asigur ndeplinirea obiectivelor instituiei publice i utilizarea
eficient a resurselor.
52
Controlul precede auditul.
Auditul:
presupune i adoptarea de msuri care s conduc la mbuntirea activitii
de control
se organizeaz n mod independent sub forma unui compartiment specializat
eful compartimentului de audit este subordonat direct conductorului
instituiei publice
n concluzie, funcia de control ncheie un ciclu al procesului de management
i creeaz premisele unui nou ciclu, al eficienei i calitii serviciilor publice.

4.6. Test de evaluare a cunotinelor (Teme de referat)

1. Teoriile motivaionale i managementul modern


2. Rolul controlului n fundamentarea deciziilor manageriale.
01:00 3. Particulariti ale controlului n administraia public local.

4.7. Test de autoevaluare a cunotinelor


(timp necesar : 20 minute)
Care din afirmaii sunt corecte?
a) Controlul vizeaz verificarea legalitii deciziilor
administrative;
b) Activitatea de control se concretizeaz n iniierea unor decizii;
c) n administraia public este important numai controlul extern;
01:30 d) La nivel local controlul se exercit cu prioritate de ctre organele
centrale;
e) Stabilirea sistemului de control n instituiile publice nu este un obiectiv
al previziunii;
f) Coordonarea este necesar datorit influenelor interne i externe
instituiei publice;
g) Controlul acioneaz i pentru prevenirea abaterilor;
h) Sanciunile administrative nu sunt motivaionale;
i) Coordonarea este multilateral cnd se desfoar ntre manager i
fiecare subordonat.

Alegei rspunsul corect


1. Sunt metode de control utilizate n instituiile publice:
a) sistemul de contabilitate analitic;
b) simularea;
c) edina;
d) diagrama cauz-efect.

2. Motivarea funcionarului public:


a) se realizeaz mai ales prin sancionarea disciplinar;
b) se realizeaz cel mai eficient prin avansare;
c) joac doar rol managerial;
d) trebuie s se bazeze mai ales pe vechime.

53
3.Funcia de coordonare n instituiile publice:
a) este impus de o permanent corelare a intereselor individuale;
b) n plan local se realizeaz doar la nivelul fiecrui serviciu public;
c) la nivelul colectivitilor locale revine autoritilor administraiei publice;
d) suport influen doar de natur legislativ.

4. Nu sunt cerine ale controlului eficient exercitat n instituia public:


a) orientarea exclusiv ctre satisfacerea interesului personal;
b) continuitate i operativitate;
c) flexibilitate i realism;
d) finalitate.

5. Controlul n instituia public nu poate:


a) s se orienteze ctre satisfacerea intereselor personale;
b) s fie att intern, ct i extern;
c) s fie financiar preventiv propriu sau delegat;
d) s verifice legalitatea i oportunitatea deciziilor administrative.

6. Alegei varianta corect:


a) n sistemul de control al instituiei publice funcioneaz un algoritm
birocratic bine pus la punct;
b) controlul financiar preventiv delegat este o form de control intern;
c) auditul precede controlul ;
d) n plan local coodonarea se realizeaz numai la nivelul fiecrui serviciu
public.

7. Care din afirmaii nu exprim o cerin a unui control eficient ntr-o instituie
public:
a) s fie operativ ;
b) s nu aib caracter de sanciune ;
c) s fie orientat exclusiv ctre satisfacerea interesului general ;
d) s aib finalitate.

8. Controlul eficint ntr-o instituie public nu are caracter:


a) sancionator;
b) operativ ;
c) de finalitate ;
d) de orientare ctre satisfacerea exclusiv a interesului personal.

9. Funcia de coordonare:
a) asigur adaptarea Instituiilor publice la situaiile concrete;
b) se realizeaz prin delegare;
c) asigur sincronizarea aciunilor managerilor;
d) este inclus n funcia de previziune.
A=a+c; B=c+d; C=a+b; D=b+d.

10. Prin funcia de antrenare:


a) personalul de execuie este implicat la stabilirea obiectivelor instituiilor
publice;
b) managerii sunt implicai n stabilirea obiectivelor instituiilor publice;
c) managerii exercit o influen direct asupra subordonailor prin autoritate;
d) sunt sancionai angajaii pentru nerealizarea sarcinilor.
54
A=a+c+d; B=a+b+c; C= b+c+d; D=a+b+d.

11. Funcia de control:


a) este ansamblul de activiti prin carese verific performanele actuale ale
unui sistem;
b) este corelat cu funcia de coordonare;
c) presupune comprarea realizrilor cu obiectivele prestabilite;
d) se realizeaz numai prin motivarea angajaiilor.
A=a+b+c; B=b+d; C= a+c; D=a+b.

12. Antrenarea prin intermediul comenzii presupune:


a) formularea unor ordine simple i directe;
b) mbinarea motivrii cu rspunderea ndeplinirii sarcinilor;
c) promovarea disciplinei n munc;
d) exercitarea autoritii manageriale.
A=a+b+c; B=a+c+d; C= a+b+c+d; D=a+b+d.

13. Coordonarea:
a) nu poate fi bilateral;
b) se realizeaz periodic;
c) presupune uneori msuri urgente de adaptare;
d) este influenat numai de elemente interne ale organizaiei.

14. Controlul ierarhic-specializat financiar:


a) este un proces complex i permanent;
b) poate fi preventiv;
c) este extern;
d) se axeaz pe latura bneasc a activitiilor.
A=a+b+d; B=b+c+d; C= a+b; D=a+b+c+d.

15. Satisfacerea nevoilor motivatoare ale angajaiilor poate declana:


a) lipsa de interes n munc;
b) indisciplina n munc;
c) antrenarea eficace n realizarea obiectivelor;
d) fuga de responsabilitate.

16. Controlul presupune:


a) comparare;
b) corecie;
c) prevenire;
d) decizie.
A=a+b+c; B=a+c+d; C= a+b+d; D=a+b+c+d.

17. Controlul bugetar:


a) utilizeaz ca instrument de analiz numai bugetul de venituri i cheltuieli;
b) este un control tehnico-financiar;
c) este ierarhic-specializat;
d) este un simplu proces de comparare.

55
Rspunsuri:
Testul 1
Sunt corecte afirmaiile de la punctele: a, b, e, f, g.
Alegei rspunsul corect
1. a; 2. b; 3. c; 4. a; 5. a; 6. a; 7. b; 8. d;
9. A; 10. D; 11. A; 12. B; 13. c; 14. A;
15. c; 16. D; 17. c.

4.8. Rezumat

Coodonarea la nivelul administraiei locale se realizeaz pe dou paliere.


Antrenarea lucrtorilor din instituia public utilizeaz n mic msur
motivarea.
Controlul i evaluarea au un rol amplu i influene multiple.

01:50

4.9. Bibliografie

I. Bibliografie obligatorie
1. Sica Stanciu Managementul instituiilor publice ediia a III-a, Editura
Universitii Nicolae Titulescu, Bucureti, 2015;

II. Bibliografie facultativ

1. A. Androniceanu Management public, Ed. Economic,


Bucureti, 2009, p. 41.
2. D. Rais, A. Simionescu, T. Pendiuc Managementul
administraiei publice, Ed. Independena Economic, Piteti,
1999, p. 27.
3. M. Punescu Management public n Romnia, Ed. Poliron,
Iai, 2008.

56
UNITATEA DE NVARE 5. ORGANIZAREA MANAGERIAL A
INSTITUIEI PUBLICE
Cuprins
5.1. Obiective
5.2. Competenele unitii de nvare
5.3. Sistemul de management al instituiei publice
5.4. Particularitile organizrii n instituiile publice
5.5. Sistemul de organizare n administraia public
5.6. Structura organizatoric a instituiilor publice
5.7. Test de evaluare a cunotinelor (Teme de referate)
5.8. Test de autoevaluare a cunotinelor
5.9. Rezumat
5.10. Bibliografie

5.1. Obiective
Unitatea de nvare 5 ORGANIZAREA MANAGERIAL A INSTITUIEI
PUBLICE n care vei putea: Explica specificului sistemului de management n
instituia public; Evidenia caracteristicile organizrii n instituiile publice; nelege
specificului organizrii n administraia public.

5.2. Competenele unitii de nvare


Dup studiul acestei uniti de nvare vei reui s rspundei la ntrebrile:
Care sunt elementele definirii structurii organizatorice a instituiilor
publice?
Ce este specific sistemului de organizare n administraia public?
Ce rol are funcia public n sistemul de organizare al instituiilor publice?

Durata de parcurgere a acestei uniti de nvare este de 2 ore.

5.3. Sistemul de management al instituiei publice

Particularitile funciilor procesului de management se reflect i n sistemul


de management al instituiei publice, care se prezint ca unitate a celor patru
00:00 subsisteme:
- organizatoric
- informaional
- decizional
- metode i tehnici de conducere.

Sistemul de management al instituiilor publice poate include i alte elemente


dect cel al organizaiei economice?
........................................................................................................................................
........................................................................................................................................
........................................................................................................................................
5.4. Particularitile organizrii n instituiile publice

n instituiile publice organizarea managerial ca parte component a


sistemului de management cunoate o serie de particulariti comparativ cu cea a
00:10 organizaiilor economice:
57
1. Este puternic influenat de caracterul naional, istoric i tradiional al
instituiilor publice. De aceea, sesizm diferenieri evidente de la
o ar la alta
o etap la alta n cadrul granielor naionale.
2. Complexitatea i amploarea organizrii este dependent de:
nivelul la care acioneaz instituia public: central, zonal,
local etc.
obiectivele pe care le are de ndeplinit.
3. Factorul politic joac un rol important, deoarece obiectivele multor
instituii publice direct, iar pentru altele indirect, decurg din programele de
guvernare, care desigur nu sunt delimitate arbitrar, dar totui n funcie de ceea ce-i
propune partidul s nfptuiasc n perioada ct se afl la putere n plan economic,
social-cultural etc.
4. Fiecare tip de instituie public are o structur proprie determinat de locul
i rolul pe care l ndeplinete n sistemul social-global al rii, de specificul ei, de
nivelul i dimensiunile colectivitilor pe care le reprezint, de viziunea celor pe care
i servete, dar i de caracteristicile social-istorice ale zonei n care activeaz.
5. ntr-o societate democratic, instituiile publice trebuie s promoveze
interesele generale ale societii i de aceea organizarea trebuie s-i permit acest
lucru.
6. Apar situaii n care sarcinile de organizare ale unor componente ale
administraiei depesc sfera atribuiilor acestora (ex., Ministerul Justiiei are sarcini
n organizarea instanelor de judecat, care sunt de fapt o alt categorie a instituiilor
publice).
7. Birocraia este forma de organizare n instituiile publice care s-a dovedit
de-a lungul vremii superioar celorlalte forme. Max Weber este cel care a explicat
rolul birocraiei a formulat cele 6 precepte ce se aplic i n prezent:
a. existena zonelor de jurisdicie statice, clar delimitate prin legi i
reguli administrative;
b. organizarea i repartizarea sarcinilor se bazeaz pe diviziunea
muncii;
c. autoritatea care precizeaz atribuiile, competenele i
responsabilitile este stabil, nu este arbitrar;
d. managementul birocratic se fundamenteaz pe documente scrise
care se pstreaz n formula original;
e. organizarea funcional este bazat pe ierarhie;
f. funcionarii publici sunt integrai n administraie prin contracte
de munc liber consimite i mutual legiferate.
Pe baza acestor precepte, funcionarul public i poate cldi o carier pe
termen lung n funcie de capacitatea sa .
Trebuie precizat c instituiilor publice le corespund cele 2 forme de
birocraie:
- mecanicist i
- profesional
(de exemplu, n cadrul spitalului acioneaz conducerea acestuia i corpul medical,
fiecare posed capaciti i competene de influen importante, dar diferite i de
amploare inegal).
Credei c preceptele lui Weber cu privire la birocraie mai sunt valabile
astzi? Care? Explicai.

58
8. Organizarea unei instituii publice presupune nlnuirea unor structuri prin
care se delimiteaz elementele componente ale sistemului, sarcinile i competenele
ce le revin acestora, precum i relaiile dintre ele.
Ea poate fi privit ca:
structur ce conine modul de reprezentare i dispunere a elementelor
componente;
proces ce const n stabilirea sarcinilor, competenelor i
responsabilitilor componentelor.
9. Procesul de organizare n instituiile publice, n general
a) se bazeaz pe 3 variabile: - misiune;
- funcii;
- dispozitive de repartiie i coordonare n plan
colectiv i individual.
b) se structureaz n funcie de aceste variabile pe mai multe etape:
precizarea misiunii se reflect n obiectivele stabilite ce se regsesc n
planurile de dezvoltare;
delimitarea funciilor concretizat n crearea departamentelor sau
compartimentelor specializate n nfptuirea activitilor omogene i/sau
complementare;
stabilirea nivelului de nfptuire a atribuiilor repartizeaz puterea
formal;
integrarea procedurilor i dispozitivelor de coordonare;
individualizarea activitilor prin mprirea sarcinilor concrete, stabilirea
rolurilor ce trebuie ndeplinite, a regulilor ce trebuie respectate i n final
delimitarea posturilor de munc i descrierea lor n fia individual a
acestora.

5.5. Sistemul de organizare n administraia public

n administraia public funcioneaz dou mari sisteme de organizare:


centralizarea nseamn subordonare ierarhic a autoritilor locale fa
01:10 de cele centrale care:
raporteaz cum exercit conducerea
execut deciziile emise de autoritile centrale
descentralizarea presupune transferarea puterii de decizie ctre
reprezentanii locali (prefeci)
recunoaterea personalitii juridice administrativ-teritoriale i a
colectivitilor
existena autoritii locale alese, care sunt doar supuse unor forme de
control stabilite prin lege
are dou componente:
a) teritorial-administrativ care presupune recunoaterea:
- colectivitilor locale;
- a dreptului de a-i rezolva singure problemele;
b) tehnic - care presupune acordarea unei anumite autonomii unui
serviciu public determinat, cruia i se confer personalitate juridic
- se realizeaz prin construirea unor instituii publice sau de
utilitate public ce au dobndit personalitate juridic i au la baz proprietatea
privat a statului.

59
Exist 2 tipuri de structuri:
1. structura ierarhic-funcional vizeaz organizarea pe niveluri ierarhice i
domenii:
- asigur unitatea de aciune i coordonarea intersistemic;
- desemneaz instituii cu competene;
a) generale:
desfoar activiti n toate sferele (ex., Guvernul, consiliile
judeene, locale, Prefecturi)
dimensiunea competenelor este diferit:
primriile nu au competene n domeniul aprrii, afacerilor externe,
transporturi aeriene etc.
Guvernul, ca urmare a descentralizrii, i-a redus atribuiile n
teritoriu delegnd atribuii instituiilor descentralizate (ex., sntate,
educaie, protecie social, finane etc.)
b) specifice:
sunt organe de specialitate ce desfoar activiti n domenii
distincte
adesea sunt subordonate celor generale de la acelai nivel (ex.,
ministerele se subordoneaz Guvernului)
activeaz la nivel central (ministere, agenii, oficii etc.)) sau local
(direcii, inspectorate, comitete, circumscripii etc.)
exist organisme de specialitate:
o de ramur ex. Ministerele Justiiei, Sntii, de Externe
o de domeniu: Ministerele Muncii i Proteciei Sociale, Finanelor
etc. ce au competene n toate sau mai multe ramuri
n administraia central subordonarea ierarhic se regsete n teritoriu pn
la nivel judeean
organul ierarhic superior nu poate anula actul organului inferior, ci doar l
poate suspenda sau poate aciona pe ci legale pentru suspendare30.
acest tip de structur are semnificaie deosebit n asigurarea eficienei
instituiei publice.

2. structura teritorial este rezultatul diferenierii autoritilor n raport cu aria


teritorial n care pot aciona i desemneaz instituii cu competen teritorial:
a) general, denumite instituii centrale (ex., Guvern, ministere) care exercit
competenele la nivelul ntregii ri, n interesul general al populaiei n sistemul
social-global.
b) limitat, denumite instituii locale ce exercit competene numai n unitile
administrativ-teritoriale desemnate n vederea soluionrii intereselor
colectivitilor locale care sunt multiple, complexe i specifice i de aceea trebuie
gsite soluii corespunztoare. La nivel central nu s-ar putea rezolva operativ,
difereniat, flexibil i mai ales eficient.
Esenial este ca ntre cele dou tipuri de structuri s se realizeze o conlucrare
raional pentru a se obine cele mai bune rezultate posibile la un moment dat,
asigurndu-se astfel posibilitatea practicrii unei structuri flexibile, care s se
adapteze dinamismului vieii economico-sociale, ceea ce conduce la evitarea
supradimensionrii structurii care ar mri cheltuielile i birocraia, dar i a
subdimensionrii care ar supraaglomera personalul i ar determina
superficialitate i slab calitate n activitatea acestuia.

30
D. Rais, A. Simionescu, T. Pendiuc op. cit., p. 34.
60
O asemenea structur constituie garania nfptuirii obiectivelor propuse n
condiii de eficien.

ntre structura ierarhic/funcional i cea teritorial exist corelaii? n ce


constau?
........................................................................................................................................
........................................................................................................................................
........................................................................................................................................
........................................................................................................................................
........................................................................................................................................
..................................................................................................................................

5.6. Structura organizatoric a instituiilor publice

Structura organizatoric a instituiei publice are n componena sa cele 6


01:00 elemente: postul, funcia i compartimentul de munc, nivelul ierarhic, ponderea
ierarhic i relaiile organizatorice care prezint unele specificiti:
- unele activiti sau servicii publice sunt prestate de o categorie distinct de
personal denumit funcionar public, care este numit ntr-o funcie public
conform Legii nr. 188/1999 privind Statutul funcionarilor publici (publicat n
Monitorul Oficial al Romniei nr. 600 din 8 decembrie 1999) i face parte din
Corpul funcionarilor publici.
- funcionarii publici se difereniaz de ceilali angajai prin faptul c:
a) pentru angajare, care se realizeaz n urma concursului sau
examenului, trebuie s ndeplineasc n mod cumulativ anumite
condiii specifice:
cetenie romn i domiciliu n Romnia;
s cunoasc limba romn;
s aib vrsta de 18 ani mplinii;
capacitate deplin de exerciiu;
stare de sntate corespunztoare funciei, atestat prin
certificat medical;
s nu fie condamnat pentru o infraciune care s determine
incompatibilitatea exercitrii funciei publice;
s promoveze concursul sau examenul.
b) funcionarii publici se clasific n debutani i definitivi, durata
stagiului fiind diferit n funcie de nivelul studiilor;
c) funcionarii publici definitivi trebuie s depun jurmntul de
credin i declaraia de avere la conductorul instituiei sau autoritii
publice;
d) interdicia cumulului de funcii cu excepia calitii de cadru didactic;
e) n cadrul autoritii i instituiei publice se constituie comisii paritare,
n alctuirea crora intr un numr egal de reprezentani desemnai de
conducere i sindicatul funcionarilor publici;
f) drepturile i ndatoririle sunt specifice funcionarilor publici.
Funcia public reprezint ansamblul atribuiilor i responsabilitilor
stabilite de autoritate sau instituia public, n temeiul legii, n scopul realizrii
competenelor sale.
se stabilete de legislativ
fiecare autoritate a administraiei publice locale are competena s-i stabileasc
funcii specifice din aparatul de lucru
61
principiile care stau la baza exercitrii funciei publice, conform art. 4, sunt:
asigurarea prompt i eficient, liber de prejudeci, corupie, abuz de
putere i presiuni politice a tuturor activitilor efectuate de ctre
funcionarii publici;
selectarea funcionarilor publici exclusiv dup criteriul competenei;
egalitatea anselor la intrarea i promovarea n corpul funcionarilor
publici;
stabilitatea funcionarilor publici.
att funciile de conducere ct i cele de execuie n instituiile publice sunt
ocupate de funcionari publici:
- permaneni angajai;
- nou venii ca rezultat al scrutinului electoral.
n administraie, n general posturile i funciile de conducere sunt ocupate
de funcionari publici cu orientare politic, reprezentani ai formaiunilor politice
care au obinut majoritatea n alegeri31.
de aceea devine preponderent factorul politic n procesul de recrutare,
selectare i numire a funcionarilor publici;
adesea criteriul competenei profesionale nu prea este luat n considerare, ceea
ce va avea urmri defavorabile;
ei de regul influeneaz considerabil i celelalte componente ale structurii
organizatorice;
de asemenea, apare schimbarea continu n posturile cheie, odat cu
modificrile n viaa politic;
dominaia laturii politice se concretizeaz n satisfacerea de obicei a
intereselor de grup social, a unui partid, ceea ce poate avea consecine
negative n evoluia att pe termen scurt, ct i lung.
este nevoie de:
- criterii de promovare a funcionarilor publici care s se
fundamenteze n primul rnd pe competena profesional i
managerial;
- orientarea partidelor ctre atragerea specialitilor n politic pentru a
putea dispune de persoane competente care s ocupe funciile
respective de conducere;
numrul nivelurilor ierarhice nu difer prea mult de la o instituie la alta:
- la nivel central multe instituii au adoptat structuri tipizate (ex.
ministerele)
- la nivel local diferena este impus mai ales de dimensiunea
colectivitii locale pe care o deservete instituia respectiv
(comun, ora, jude etc.).
compartimentele funcionale din cadrul instituiilor publice fundamenteaz
decizii administrative, dar asigur i asistena de specialitate a celorlalte
compartimente (ex., ministere, departamente, direcii, servicii etc.).
Componentele primare ale structurii organizatorice a instituiilor publice se
reflect n documentele de formalizare a acestora:
- Regulamentul de organizare i funcionare
- Organigrama care realizeaz transcrierea formal a opiunilor cu privire
la repartiia autoritii i responsabilitilor pe baza unor reguli. Se utilizeaz mai
multe tipuri:
o funcionale pe baza funciunilor ndeplinite;
o ierarhice;

31
A. Androniceanu op.cit., p. 80).
62
o divizionale n funcie de segmentele strategice;
o matriceale n jurul legturilor dintre funciuni i segmente, fr s traseze
circuitele efective de funcionare i relaiile dintre activiti.
- Sociograma identific puterea informal, scurtcircuitele ierarhice,
relaiile privilegiate, criteriile de recunoatere a reelelor paralele (ex., ntr-o
universitate exist mai multe filiere fr relaii nete de putere formal ntre
personalul didactic, administrativ i tehnic)
o are configuraii specifice de obicei i ine cont de interaciunile
informale
- Statul de funcii n care se descriu funciile;
- Fia posturilor de munc prin care se individualizeaz sarcinile,
competenele i responsabilitile fiecrui angajat. Ea include date referitoare la:
o condiiile pe care trebuie s le ndeplineasc ocupantul postului
o relaiile cu celelalte posturi.
Modelele acestor documente se aprob prin Hotrre de Guvern.
Prin aceste documente se exercit de ctre manageri funciile procesului de
management.

5.7. Test de evaluare a cunotinelor (Teme de referat)

1. Particulariti ale organizrii n administraia public;


2. Specificul structurii organizatorice n instituiile publice;
3. Semnificaia funciei publice n organizarea instituiilor publice
5.8. Test de autoevaluare a cunotinelor
(timp necesar : 20 minute)
Testul 1
Care dintre afirmaiile de mai jos sunt false? Cum le-ai reformula pentru a
01:30 deveni adevrate?
a) Organigrama instituiilor publice nu este influenat de tradiii n epoca
actual;
b) Organigrama instituiilor publice trebuie s-i permit promovarea
intereselor proprii;
c) Instituiilor publice le corespund cele dou forme birocratice: mecanicist
i profesional;
d) Organizarea instituiilor publice poate fi privit doar ca structur.
Testul 2.
Alegei rspunsul corect.
1. Sunt documente specifice de formalizare a structurii organizatorice n instituiile
publice:
a) organigrama
b) regulamentul de organizare i funcionare
c) fia postului de munc
d) sociograma.

2. Organizaia public:
a) este o organizaie economic;
b) este o organizaie non-profit;
c) se identific cu autoritatea public;
d) este similar cu puterea public.

63
3. Structura organizatoric a instituiei publice:
a) include i alte elemente dect cele din cadrul firmei;
b) are prevzut numai posturi de munc ocupate de ctre funcionarii publici;
c) se reflect numai n documentele de formalizare specifice, cum ar fi
regulamentul de organizare i funcionare;
d) se caracterizeaz prin existena funciei publice.

4. Funcia public:
a) poate fi numai funcie de conducere;
b) se exercit pe baza unor principii;
c) are ntotdeauna caracter politic;
d) contribuie ntotdeauna direct la realizarea puterii politice.

5. Organizarea n instituia public:


a) exclude birocraia;
b) este impus de autoritatea superioar;
c) poate fi privit ca proces i ca structur;
d) se manifest doar prin structura organizatoric.

6. Consiliile judeene i primriile sunt instituii publice:


a) ale administraiei centrale;
b) care activeaz n sfera legislativ;
c) administrative;
d) de specialitate.

7. Nu este funcie public de execuie cea ndeplinit de:


a) referent;
b) secretar;
c) consultant;
d) expert.

8. Sunt particulariti ale sistemului de organizare a instituiei publice:


a) birocraia este forma superioar de organizare n instituia public;
b) instituiile publice au structuri organizatorice identice ;
c) factorul politic nu influeneaz organizarea instituiei publice;
d) structura organizatoric este definit prin 7 elemente.

9. Ca form de organizare n instituia public, birocraia:


a) s-a dovedit superioar celorlalte forme;
b) a fost explicat de H.Fayol;
c) nu presupune organizarea i repartizarea sarcinilor pe baza diviziunii
muncii;
d) se bazeaz pe autoritate arbitrar.

10. Funcia public:


a) este finanat numai de la bugetul de stat;
b) nu exist obligatoriu nainte de numirea pe post a funcionarului public;
c) trebuie s aib caracter obligatoriu;
d) se creeaz pentru a da satisfacie direct unor interese individuale.

64
11. Organizarea n instituia public:
a) presupune birocraia;
b) este impus de autoritatea superioar;
c) se manifest doar prin structura organizatoric;
d) poate fi privit numai ca proces.

12. Specific sistemului de organizare a instituiei publice este faptul c:


a) instituiile publice au structuri organizatorice identice;
b) factorul politic influeneaz organizarea instituiei publice;
c) structura organizatoric este definit prin 7 elemente;
d) birocraia nu este forma cea mai bun de organizare n instituia public.

13. Birocraia, ca form de organizare n instituia public:


a) s-a dovedit inferioar celorlalte forme;
b) a fost explicat de Max Weber;
c) nu presupune organizarea i repartizarea sarcinilor pe baza diviziunii
muncii;
d) se bazeaz pe autoritate arbitrar.
Rspunsuri:
Testul 1
Afirmaiile incorecte sunt variantele b, c i d care pot devein corecte astfel:
b) Organizarea instituiilor publice are un puternic caracter naional, istoric i
tradiional.
c) Organizarea instituiilor publice trebuie s permit promovarea intereselor
generale;
d) Organizarea instituiilor publice trebuie privit att ca structur ct i ca process.
Alegei rspunsul corect 1. d; 2. c; 3. d; 4. b; 5. c; 6. c; 7. b; 8. a
9. a; 10. c; 11. a; 12. b; 13. b.
5.9. Rezumat
Sistemul de management al instituiilor publice prezint o serie de
particulariti n ceea ce privete maniera de aplicare a fiecrei componente a
acesteia;
Organizarea instituiilor publice cunoate o serie de particulariti att ca form
ct i ca fond, datorit scopului instituiilor publice i a modului n care i
desfoar activitatea;
n administraia public organizarea cunoate o serie de elemente specifice;
Documentele de formaliyare cunosc i aspecte specifice;
01:50 Funcia public este element esenial al structurii organiyatorice a instituiilor
publice.
5.10. Bibliografie
I. Bibliografie obligatorie:
1. Sica Stanciu Managementul instituiilor publice ediia a III-a, Editura
Universitii Nicolae Titulescu, Bucureti, 2015;
II. Bibliografie facultativ:
1. C. Petraru, A.G. Simionescu Management public i administraie, Ed.
Independena Economic, Piteti, 2001.
2. F.Petru Managementul administraiei publice locale: o abordare
proactiv, Ed. Economic, 2007.
3. G. Moldoveanu Analiza organizaional, Ed. Economic, Bucureti,
1998, p. 51-52.

65
UNITATEA DE NVARE 6. SISTEMUL INFORMAIONAL I
DECIZIONAL N INSTITUIILE PUBLICE
Cuprins
6.1. Obiective
6.2. Competenele unitii de nvare
6.3. Particularitile sistemului informaional din instituiile publice
6.4. Decizia administrativ fundament la conducerii instituiilor publice
6.5. Tipologia deciziilor administrative
6.6. Fundamentarea deciziilor administrative
6.7. Test de evaluare a cunotinelor (Teme de referate)
6.8. Test de autoevaluare a cunotinelor
6.9. Teme de control
6.10. Rezumat
6.11. Bibliografie

6.1. Obiective
Unitatea de nvare 6 SISTEMUL INFORMAIONAL I DECIZIONAL N
INSTITUIILE PUBLICE - pe parcursul creia vei putea reflecta elementele
specific ale sistemului informaional n instituiile publice; vei evidenia
particularitile deciziei administrative i vei prezenta puncte de vedere cu privire la
fundamentarea deciziilor administrative.
6.2. Competenele unitii de nvare
Dup studiul acestei uniti de nvare vei reui s rspundei la ntrebrile:
Ce rol joac informaia public?
Ce particulariti prezint decizia administrativ?
Cum se fundamenteaz deciziile administrative?

Durata de parcurgere a acestei uniti de nvare este de 3 ore.

6.3. Particularitile sistemului informaional din instituiile publice

Un sistem informaional bazat pe calculator , deci un sistem informatic, n


instituiile publice a devenit indispensabil deoarece:
00:00 informaia este resurs esenial a desfurrii unei activiti eficiente;
exercitarea autoritii legislative, juridice i executive presupune existena
unui circuit informaional raional i prompt;
fiecare component a sistemului de management a instituiei publice este
att emitor ct i beneficiar de informaii;
funcionarii publici alei i numii trebuie s cunoasc operativ intrrile i
ieirile din sistem pentru asigurarea funcionalitii instituiei publice;
trebuie aplicate noile concepte i mijloace manageriale bazate pe utilizarea
aparatului statistico-matematic.
Sistemul instituiilor publice este: un sistem integrat care asigur informaiile
necesare planificrii, activitii operative, controlului pentru adoptarea deciziilor
prezente i viitoare; o reea feed-back ce asigur colectarea tuturor reaciilor la
aciunile din mediul de contact, permanent i sistematic, folosind metode i
instrumente adecvate.

66
Sistemul informatic ntr-o instituie public este o necesitate n prezent?
De ce?
........

Particulariti ale sistemului informatic n instituiile publice:


1. unele informaii sunt imperative, adic obligatorii pentru beneficiar s le
utilizeze (ex., legi, ordonane de urgen, decrete emise de ctre Parlament,
Guvern, Preedinte);
2. alte informaii sunt nonimperative i asigur n mod curent informarea n
cadrul instituiei publice.
3. Fluxul informaional este considerat criteriu general pentru delimitarea
competenelor i astfel se asigur o structur organizatoric raional.
4. Documentele sunt grupate n 2 categorii:
o folosite curent i exclusiv de funcionarii publici;
o folosite rar, care se pstreaz n arhiva instituiei publice.
5. Documentarea administrativ este integrat sistemului naional de
documentare.
Consiliul Legislativ este organul care:
- a organizat sistemul de eviden al legislaiei, introducnd metode
moderne de nregistrare i apelare a informaiilor reunite ntr-o
baz de date;
- public colecii i repertoare legislative i buletine periodice de
informare legislativ.
Direcia de Documentare i Informare Legislativ are o serie de sarcini
concrete n domeniul documentrii:
6. Aplicarea principiului unitii metodologice a tratrii informaiilor impune
utilizarea funcionarilor publici specializai n domeniul informatic.
7. Informaia de interes public este elementul definitoriu al sistemului
informaional dintr-o instituie public.
Legea nr. 544 din 2001 privind liberul acces la informaiile de interes public,
definete informaia public ca fiind orice informaie care privete activitile sau
care rezult din activitile unei autoriti publice sau instituii publice indiferent de
suportul ori forma sau de modul de exprimare a informaiei.
Conform acestei legi n fiecare instituie public trebuie s existe un
compartiment specializat de Informaii i Relaii Publice sau persoane ce au
atribuii n acest domeniu, care i desfoar activitatea n conformitate cu
Regulamentul de organizare i funcionare a acesteia.
Articolul nr. 5 al legii invocate stabilete care sunt informaiile de interes
public ce trebuie comunicate din oficiu : acte normative, structura organizatoric a
instituiei publice, persoanele din conducere, coordonatele de contact, sursele
financiare, programele i strategiile instituiei publice, lista documentelor de interes
public, modaliti de contestare a deciziilor adoptate n instituia public respectiv,
etc.
De asemenea trebuie s existe un buletin informativ anual cu lista
informaiilor publice. Accesul la informaile de interes public se fac prin: afiarea la
sediul instituiei publice, publicarea n Monitorul Oficial, mass-media, publicaii,
internet, consultarea la sediul instituiei publice. Prin lege este stabilit dreptul la
solicitare al ceteanului, precum i obligaia instituiei publice de a rspunde verbal
67
sau n scris.
Sunt precizate i excepiile de la eceast regul, care vizeaz informaii ce nu
pot deveni publice, precum informaiile din domeniul aprrii, securitii i ordinii
publice; informaii clasificate ce vizeaz interese economice i politice, unele
activiti comerciale i financiare, date personale, anchete penale, proceduri juridice.
Dar legea garanteaz accesul mijloacelor de informare n mas i stabilete
obligativitatea existenei unui purttor de cuvnt n cadrul instituiei publice care
lunar organizeaz conferine de pres pentru aducerea la cunotina publicului a
informaiilor publice.
S-au stabilit prin lege i sanciunile pentru toi cei care ncalc prevederile
acestei legi i maniera n care se pot face plngeri la edina de Contencios
Administrativ.
Tendinele n domeniul sistemului informaional32:
1. - dezvoltarea n ritm accelerat a sistemului informatic prin:
- adaptarea la fluxul real al informaiilor;
- lrgirea sferei de cuprindere prin utilizarea computerelor n reea, ceea
ce permite accesul simultan al mai multor utilizatori din diverse
componente.
Rol important revine:
- ciberneticii administrative care ofer metode i tehnici de prelucrare
eficient funcionarilor specializai;
- informaticii administrative.
Avantajele utilizrii sistemului informatic:
- sporirea operativitii sistemului informaional
- mrirea capacitii de memorizare
- realizarea controlului automat al diverselor activiti
- evitarea operaiunilor de rutin i orientarea ctre activiti de
concepie i analiz
- asigur comunicarea direct cu sistemul mijloacelor automate.
2. - trecerea la exploatarea n direct a echipamentelor de calcul de ctre
funcionarii publici nespecialiti
3. - accentuarea caracterului previzional anticipativ al sistemului
informaional.
n concluzie, utilizarea unui sistem informaional performant permite:
- adoptarea deciziilor adecvat;
- corelarea lor cu realitatea;
- creterea calitii serviciilor publice.

32
A. Androniceanu op. cit., p. 333.
68
6.4. Decizia administrativ fundament al conducerii instituiilor publice

Ca n orice tip de organizaie, i n organizaia public decizia constituie


instrumentul esenial al conducerii.
00:50
Decizia definete conducerea, este nsi esena ei. n fond, conducerea se
realizeaz printr-un lung ir de decizii mai importante sau mai puin importante care-
i pun amprenta asupra activitii pe termen scurt, mediu i lung.
A conduce nseamn a adopta decizii i a le aplica n cele mai bune condiii cu
scopul de a obine rezultate maxime cu cheltuieli minime.
Prin decizie se stabilesc obiectivele ce urmeaz a se atinge, aciunile concrete
ce vor contribui la nfptuirea ei ca i mijloacele de transpunere n practic a
acestora.
Decizia exprim voina decidentului, interesele lui, chiar i maniera de
nfptuire a acestora.
Valoarea practic a deciziei reprezint criteriul calitativ cel mai relevant de
evaluare i apreciere a activitii manageriale33.
Locul i rolul ce l au n societate, ca i misiunea pe care o au de ndeplinit,
fac ca n sistemul decizional al instituiilor publice s apar o serie de
particulariti, asupra crora ne vom opri n continuare.
a) n instituiile publice se adopt i se aplic decizii administrative de
management, de ctre organele administraiei de stat, care pot fi
reprezentate de ctre o persoan sau un grup de persoane.
Decizia administrativ este o manifestare de voin a unui organ al
administraiei de stat, constnd dintr-o opiune, n vederea realizrii unui scop34.
b) n general, deciziile administrative au caracter social-politic, deoarece
prin intermediul lor statul i ndeplinete politica sa. Instituia public ce
transpune n practic aceast decizie, pentru a-i ndeplini propria
misiune, trebuie s diminueze influena politicului i s prentmpine
apariia unor probleme interne.
c) De regul, este decizie de tip unilateral i descendent, care nu se poate
schimba uor.
Dezvoltarea autonomiei decizionale este un deziderat dificil de atins i oricum
este nevoie de ceva timp pentru aceasta.
Natura i orientarea deciziilor depinde direct de structura jocurilor de putere i
a strategiilor juctorilor mai ales la nivel local.
Multiple fenomene i jocuri de influen pot interveni, situndu-se la
intersecia unor parametri ca:
- valorile organizaiei;
- ambiia conductorilor;
- factorii cognitivi.
Influenele informale pot fi numeroase i semnificative, mai ales la nivelul
serviciilor deconcentrate ale statului.
Cert este c decizia devine puternic influenat de dimensiunile
comportamentelor i contextul socio-politic al sistemului.
Abordarea lor de tip incrementalist are n vedere realizarea de posibile
acorduri ntre prile implicate prin tatonri i ajustri35.
Uneori se bazeaz pe elemente aleatorii, ceea ce conduce la efecte

33
D. Rais, A.Simionescu, T. Pendiuc op. cit., p. 21.
34
A. Androniceanu op. cit., p. 135.
35
M. Profiroiu op. cit., p. 63.
69
defavorabile ale politicii aplicate.
d) Decizia administrativ trebuie s fie legal, adic s respecte ntocmai, n
totalitate legislaia existent, s aib fundamentare juridic. Aceasta nseamn c:
- orice decizie se adopt n condiiile stabilite de lege cu respectarea strict a
dispoziiilor legale;
- de regul, legea las libertatea de a hotr modul de aplicare, corespunztor
situaiilor concrete (ex., aplicarea contraveniilor n funcie de gravitatea faptelor de
ctre executant);
- uneori ns, legea poate prevedea expres maniera de aplicare ce devine
obligatorie pentru oricine (ex., aplicarea drepturilor omului).

Numai deciziile administrative trebuie s fie legale? Celelalte decizii ce se


adopt la nivelul organizaiei nu trebuie s respecte legalitatea?

e) Scopul deciziei administrative este nfptuirea unuia sau mai multor


obiective precis definite i cuantificate pentru a putea fi urmrite i
apreciat eficiena ei, care depinde de:
- maniera de nelegere i rezolvare a problemei;
- realismul soluiei adoptate;
- oportunitatea i ndeplinirea la timp a fiecrei aciuni.
f) Pentru a fi eficient, o decizie administrativ trebuie s ndeplineasc o
serie de cerine:
- s ia n considerare cu prioritate interesele cetenilor, dar i
aciunea numeroilor factori de influen mai ales la nivel local,
ceea ce permite nelegerea mecanismelor specifice, zonale, ale
vieii sociale;
- s fie adoptat i aplicat la timp, innd seam de mutaiile
frecvente ce apar n sistemul nevoilor sociale mai ales n plan
local;
- s se integreze n ansamblul deciziilor anterioare pentru a se evita
suprapunerile, paralelismele i apariia disfuncionalitilor;
- s se adopte de organele competente:
o unele la nivel central dac vizeaz cadrul general al
activitii, prin acte normative
o altele la nivel local dac vizeaz colectivitile locale.
g) Numeroi factori condiioneaz decizia administrativ, de natur divers:
economico-social, politic, cultural, demografic, ecologic etc., de
aceea putem aprecia c ea se bazeaz pe raionalitate parial, iar
aplicarea ei adesea este fracionat i gestionat la diferite niveluri.
h) Deciziile administrative adoptate de ctre organele de la nivel superior
sunt obligatorii pentru cele de nivel inferior.
i) Ele au un grad nalt de generalitate i aplicarea lor se poate prelungi n
timp.
Trebuie s intervin doar cnd deciziile organelor inferioare vin n
contradicie cu cele ale organelor superioare.

70
Cerinele unei decizii administrative pentru a fi eficiente nu le ntlnim i la
deciziile adoptate de firm?
.......................................................................................................................................
.......................................................................................................................................
.......................................................................................................................................
.......................................................................................................................................
.......................................................................................................................................
6.5. Tipologia deciziilor administrative

Instituiile publice adopt i aplic mai multe tipuri de decizii specifice:


1. n funcie de amploarea sferei decizionale a decidentului sunt:
01:30
a. decizii integrale adoptate de decident fr a fi necesar avizul unor
funcionari publici;
b. decizii avizate condiionate de avizarea funcionarilor publici de
nivel ierarhic superior.
2. n funcie de situaii concrete, se adopt decizii administrative:
a. normative cu caracter de generalitate, ce se includ n acte normative
a cror aplicare este obligatorie la nivelurile corespunztoare;
b. individuale pentru situaii particulare de ctre cei care au
competene.
3. n funcie de orizontul de timp sunt:
a. decizii pe termen nelimitat sunt deciziile fundamentale sub forma
decretelor, legilor, ordonanelor de urgen etc.;
b. decizii pe termen lung la nivelul administraiei centrale i locale;
c. decizii pe termen mediu la nivel de guvern sau local;
d. decizii curente la toate nivelurile.
4. n funcie de competena decidentului:
a. decizii executorii fundamentate numai de autoritile administrative
i vizeaz modalitile de desfurare a activitii (ex., realizarea unui
serviciu public), avnd caracter pragmatic;
b. decizii de administrare vizeaz desfurarea activitilor de
management (ex., previziune, control, organizare etc.).
De obicei, decizia administrativ este rezultatul activitii mai multor
persoane i al colaborrii diverselor compartimente, chiar dac este avizat adesea
de una sau cteva persoane.
Prezint avantaje aceast manier de fundamentare a deciziilor deoarece:
este rodul gndirii colective i exprim experiena acumulat;
asigur un spor de calitate;
permite aplicarea mai rapid, executanii fiind n cunotin de cauz;
simplific urmrirea aplicrii.
Nu se diminueaz responsabilitatea individual a celor care au sarcina
aplicrii deciziei, indiferent dac au participat sau nu la adoptare.
Ca excepie, unele decizii pot fi adoptate de ctre o singur persoan n situaii
de urgen.
n concluzie, decizii aparent individuale sunt n realitate organizaionale, de
aceea identificarea decidenilor nu e uor de fcut.
Exist 2 categorii de participani la fundamentarea i adoptarea deciziilor
administrative:
a) dup modul de implicare n procesul decizional distingem 3 categorii:
1 funcionarii publici implicai direct , cei care decid i rspund pentru
decizii;

71
2 funcionarii publici implicai indirect, care sunt consultai i prin urmare
nu sunt exonerai de rspundere, deoarece avizeaz propunerile, dar gradul
de rspundere este evident diminuat;
3 cetenii consultai i/sau specialitii implicai direct i/sau indirect.
Antrenarea cetenilor permite cunoaterea mai bun a nevoilor i
ierarhizarea lor real.
Participarea cetenilor se poate face:
- individual prin propuneri i sugestii;
- n cadru instituionalizat prin prezena lor n organe de conducere
colectiv.
b) dup nivelul administrativ poziia n structura organizatoric, distingem 2
categorii:
1 funcionari publici din administraia central;
2 funcionari publici din administraia local.

Desigur, rolul esenial i responsabilitatea revine persoanelor cu drept de


decizie care dein funcii de conducere i care adopt decizii.
Dar fundamentarea deciziilor se realizeaz n colectiv cu participarea
specialitilor care nu au drept de decizie sau ocup posturi de nivel mediu ,i inferior
i care dau efectiv valoare deciziei.
De aceea, este deosebit de important pregtirea acestora, competena,
corectitudinea, discernmntul i spiritul de rspundere.
Iniiativa n adoptarea unei decizii administrative poate aparine:
- organului care o emite
- altui organ al administraiei de stat, superior sau inferior
- diferitelor organizaii civice sau neguvernamentale
- cetenii care sesizeaz apariia unei nevoi sociale.
n procesul complex al elaborrii unei decizii administrative poate s intervin
suspendarea temporar sau delegarea de sarcin i responsabilitate, dac apare o
cerin social prioritar ce impune adoptarea unei decizii de

Cine poate iniia deciziile administrative?...............................................................

Urmrirea aplicrii deciziei se realizeaz de ctre:


- persoane specializate;
- reprezentanii instituiilor publice care exercit funcia de control.
Decizia fiind obligatorie, n cazul neexecutrii se aplic sanciunile prevzute
n legislaie.
Adesea executarea unei decizii conduce la modificarea realitilor sociale, la
apariia altor nevoi sociale care vor declana adoptarea altor decizii

72
6.6 Fundamentele deciziilor administrative

Fundamentarea deciziilor n instituiile publice este un proces complex


influenat de o multitudine de variabile, care orienteaz activitatea ce o va desfura.
02:00 Specialitii o privesc din perspectiv managerial, politic, legal i .elaboreaz
modele corespunztoare36.
1. Abordarea managerial a procesului decizional se concentreaz pe
fundamentarea deciziei raionale pe principiul eficienei i eficacitii care presupune
alegerea alternativei optime de ctre funcionarii publici bine informai.
Se ntlnete ndeosebi n organizaiile de tip birocratic.
Se limiteaz la cultura managerial.
Managerii publici nu au ntotdeauna libertatea s aleag o alternativ
decizional deoarece:
a. autoritatea lor este limitat de:
specializarea instituiei publice, care limiteaz autoritatea jurisdicional
ierarhia, care limiteaz autoritatea managerial, deoarece managerii de nivel
superior definesc i limiteaz sarcinile subordonailor (la nivel inferior iau
decizii de rutin);
b. dar, autoritatea managerial este aceea care determin maniera de nfptuire
a procesului decizional;
c. gradul ridicat de formalizare a procesului de fundamentare a deciziei
limiteaz rolul decidentului pentru c:
reduce numrul alternativelor decizionale;
exclude informaii considerate incerte, irelevante.
Managerii publici trebuie s se preocupe de promovarea interesului public, s
aplice legea i voina superiorilor.

Managerii publici au ntotdeauna libertatea s aleag alternativa decizional?


....................................................................................................................................
....................................................................................................................................
....................................................................................................................................
....................................................................................................................................
....................................................................................................................................
....................................................................................................................................

Modelul de nelegere raional propune 3 etape:


- determinarea obiectivelor;
- stabilirea mijloacelor;
- alegerea alternativei optime.
2. Abordarea politic a procesului decizional se regsete n modelul
creterii sau modelul dezvoltrii37.
Se fundamenteaz pe faptul c politicul atrage un sistem de obiective ale
politicii publice.
Accentueaz rolul funcionarilor publici desemnai politic asupra crora se
exercit presiuni pentru a lua decizii convenabile unor fore politice.
Vizeaz: - redefinirea obiectivelor i modalitilor de realizare

36
D.H. Rosenbloom Public Administration, Understanding Management,Politics, and Law in the Public Sector,
Random House, New York, 1986, p. 392.
37
C. Lindblom The Science of Muffling Through, Anitzai Etzoni Mixed-Scanning: The third Approach to decision
making, New York, 1992, p. 362.
73
- atingerea consensului;
- delimitarea pachetelor de probleme reprezentative.
Prin consens se alege decizia optim care s maximizeze valorile luate n
considerare.
Accentul se pune pe: - reprezentativitate;
- responsabilitate;
- realizarea consensului.

3. Abordarea legal sau juridic se bazeaz pe adjudecare, o procedur


prin care se asigur c indivizii, grupurile, corporaiile nu neag drepturile lor, nu
sunt tratate arbitrar sau incorect.
Const n stabilirea unor reguli i proceduri formalizate pentru identificarea:
factorilor situaionali;
intereselor prilor opuse;
corelrii intereselor politice cu legislaia.
Presupune orientarea interesului public pe termen lung prin crearea unui
pachet de legi care s se adapteze la nevoile sociale deosebit de flexibile.
Adjudecarea poate fi:
- prospectiv aceasta implic modificri n serviciile oferite;
- retrospectiv n cazul apariiei erorilor, cnd au loc abateri de la
reguli sau legi;
- se manifest sub forma plngerii sau reclamaiei.
Se apreciaz c adjudecarea este un mijloc important de luare a deciziei
administrative n diverse domenii ale politicii, n special n:
- regulamente;
- administraia personalului;
- garantarea bunstrii generale.
Fiecare din cele trei abordri are avantaje i limite i nici una nu se poate
aplica n practic ntocmai, de aceea mixarea lor n funcie de situaiile concrete ar
putea conduce la rezultate favorabile.

6.7. Test de evaluare a cunotinelor (Teme de referat)

Rolul informaiilor de interes public n conducerea instituiilor publice.


Specificul fundamentrii deciziilor administrative.
Locul deciziei administrative n administraia public.

6.8. Test de autoevaluare a cunotinelor


(timp necesar : 15 minute)
Testul 1.
Care dintre afirmaiile urmtoare sunt corecte?
a) La fundamentarea i adaptarea deciziilor administrative apar dou categorii
de participani.
b) Aplicarea deciziilor se urmrete de ctre persoanele specializate i
02:30 reprezentanii instituiilor publice cu atribuii de control.
c) Decizia administrativ se bazeaz pe raionamente pariale.
d) Deciziile administrative ale organelor superioare ale instituiilor publice nu
sunt obligatorii pentru cele de nivel inferior.

74
Testul 2.

Alegei rspunsul corect:

1. Deciziile administrative
a) au caracter social economic;
b) se adopt numai la nivelul autoritii centrale i au caracter
obligatoriu pentru autoritile locale;
c) sunt ntotdeauna avizate de ctre funcionarii publici de la nivelul
ierarhic superior;
d) pot fi executorii i normative.

2. n instituiile publice sistemul informatic


a) nu are legtur cu sistemul informaional;
b) pune la dispoziie doar informaii imperative;
c) este un sistem integrat;
d) impune utilizarea numai a funcionarilor publici specializai n
domeniul informaticii.

3. Decizia de a conduce nu exprim:


a) voina decidentului;
b) criteriul calitativ de apreciere a activitii manageriale;
c) interesele decidentului;
d) maniera de nfptuire a intereselor decidentului.

4. Deciziile administrative:
a) pot fi executorii i normative;
b) se adopt numai la nivelul autoritii centrale i au caracter obligatoriu
pentru autoritile locale;
c) sunt ntotdeauna avizate de ctre funcionarii publici de la nivelul ierarhic
superior;
d) au caracter social-economic.

5. Care din afirmaii nu reprezint tendine ce se manifest n domeniul sistemului


informaional al instituiei publice:
a) accentuarea caracterului previzional-anticipativ;
b) exploatarea n direct a echipamentelor de calcul de ctre funcionarii publici
nespecialiti;
c) utilizarea numai a funcionarilor publici specializai n domeniul
informaticii;
d) dezvoltarea accelerat a sistemului informatic.

6. La fundamentarea i adoptarea deciziilor administrative la nivel local nu pot


participa:
a) funcionarii publici implicai indirect;
b) cetenii;
c) specialitii;
d) conductorul instituiei centrale.

75
7. Fundamentarea deciziilor n instituia public nu este privit de specialiti din
perspectiv:
a) legal;
b) politic;
c) managerial;
d) instituional.

8. Decizia administrativ:
a) este de regul de tip unilateral i descendent;
b) ntotdeauna se bazeaz pe elemente aleatorii;
c) de regul, legea nu las libertatea de a hotr modul de aplicare a ei;
d) se bazeaz pe raionalitatea total.

9. Alegei varianta fals:


a) abordarea managerial a procesului decizional se limiteaz la cultura
managerial;
b) abordarea politic a procesului decizional se regsete n modelul creterii;
c) abordarea juridic se bazeaz pe acte judiciare;
d) managerii publici au ntotdeauna libertatea de a alege o alternativ
decizional.

10. Care dintre afirmaii este corect ?


a) sistemul de management al instituiei publice nu are aceleai componente ca
i n cadrul firmei;
b) consiliul legislativ este organul care public coleciile legislative;
c) deciziile administrative au caracter exclusiv economic;
d) n instituia public se pot aplica toate metodele i tehnicile de conducere
utilizate de o firm.

11. O decizie administrativ:


a) trebuie analizat de ctre funcionarul public de la nivelul ierarhic inferior;
b) nu poate fi i executorie i normativ;
c) adoptat de ctre autoritatea public central are caracter obligatoriu pentru
autoritile locale;
d) are ntotdeauna caracter politic.

12. Deciziile administrative:


a) nu pot fi executorii i normative;
b) se adopt la nivelul autoritii centrale i au caracter obligatoriu pentru
autoritile locale;
c) sunt ntotdeauna avizate de ctre funcionarii publici de la nivelul ierarhic
superior;
d) au caracter social-economic.

13. Decizia administrativ este:


a) fundamentul activitii de conducere;
b) ntotdeauna se bazeaz pe elemente aleatorii;
c) este de regul de tip bilateral i ascendent;
d) bazat pe raionalitate total.

76
Rspunsuri:
Testul 1.
Sunt corecte rspunsurile la ntrebrile a, b, c.
Testul 2.
Alegei rspunsul corect 1. d; 2. c; 3. b; 4. a; 5. c; 6. d; 7.
d; 8. a; 9. d; 10. b; 11. c; 12. b;13.
a.

6.9. Teme de control


Rezolvati 10 teme To do ( la alegere) din unitile de nvare nr.1, 2, 3, 4,
5 i 6.
Temele rezolvate se trimit prin sistemul Elis (la rubrica teme online ) pn
la data ultimului tutorial.

6.10. Rezumat

Sistemul informaional al instituiilor publice este urgent s devin sistem


informatic datorit tendinelor ce se manifest pe plan intern i internaional.
Decizia administrativ are elemente specifice care impun un mod deosebit
de aplicare.
Fundamentarea deciziilor n instituia public este un proces deosebit de
complex.
Informaia de interes public are rol esenial n activitatea de conducere a
02:55 instituiilor publice

6.11. Bibliografie

I. Bibliografie obligatorie:

1. Sica Stanciu Managementul instituiilor publice ediia a III-a, Editura


Universitii Nicolae Titulescu, Bucureti, 2015;
II. Bibliografie facultativ:

1. C. Petraru, A.G. Simionescu Management public i administraie, Ed.


Independena Economic, Piteti, 2001.
2. F.Petru Managementul administraiei publice locale: o abordare
proactiv, Ed. Economic, 2007.
3. G. Moldoveanu Analiza organizaional, Ed. Economic, Bucureti,
1998, p. 51-52.

77
UNITATEA DE NVARE 7. METODE I TEHNICI DE CONDUCERE N
INSTITUIILE PUBLICE

Cuprins
7.1. Obiective
7.2. Competenele unitii de nvare
7.3. Coninutul i tipologia metodelor de conducere n instituiile publice
7.4. Metode generale de conducere n instituiile publice
7.5. Metode specifice de conducere n instituiile publice
7.6. Metode de stimulare a creativitii
7.7. Metode de executare
7.8. Tehnici de management utilizate n instituiile publice
7.9. Test de evaluare a cunotinelor (Teme de referate)
7.10. Teste de autoevaluare
7.11. Rezumat
7.12. Bibliografie

7.1. Obiective
Unitatea de nvare 7 METODE I TEHNICI DE CONDUCERE N
INSTITUIILE PUBLICE - n care vei avea n vedere cunoaterea coninutului i
caracteristicilor metodelor de management folosite n instituiile publice; prezentarea
principalelor categorii de metode ce se pot utiliza n instituiile publice.
7.2. Competenele unitii de nvare
Dup studiul acestei uniti de nvare vei reui s rspundei la cteva ntrebri:
Ce este specific metodelor utilizate n conducerea instituiilor publice?
Care sunt cele mai utilizate metode de management n instituiile publice?
Ce tehnici specific se folosesc n implementarea metodelor de conducere n
instituiile publice?

Durata de parcurgere a acestei uniti de nvare este de 3 ore.

7.3. Coninutul i tipologia metodelor de conducere n instituiile publice

Punerea n practic a cerinelor principiilor managementului tiinific implic


utilizarea celor mai potrivite mijloace i instrumente de nfptuire a obiectivelor
00:00 stabilite de ctre instituiile publice.
Metodele manageriale sunt modaliti concrete de informare, interpretare,
intervenie i aciune prin care se exercit atribuiile (funciile) managementului de
ctre funcionarii publici ce au funcii de conducere cu scopul de a obine rezultate
maxime cu eforturi minime prin nfptuirea obiectivelor stabilite.
Operaionalizarea fiecrei metode se realizeaz cu ajutorul tehnicilor de
management, care sunt n fapt instrumentele de aplicare a regulilor acesteia.
Utilizarea metodelor i tehnicilor de conducere adecvate deriv din necesitatea
de a atinge scopul urmrit de ctre funcionarul public aflat n postura de conductor
la orice nivel al instituiei publice i care urmrete:
optimizarea capacitii de munc a angajailor;
eficientizarea comportamentului acestora;
ca i motivarea lor pentru a participa mai activ la activitatea desfurat.
Pentru a avea eficien metodele i tehnicile alese trebuie s aib finaliti
78
precise i modaliti riguroase de control, cu att mai mult cu ct unele sunt
instrumente de gestiune cu efecte de structurare a stilului de conducere, care permit
rennoirea imaginii n faa propriilor funcionari i a cetenilor.
Multitudinea problemelor cu care se confrunt funcionarii publici necesit
folosirea unei palete largi de metode i instrumente de conducere, multe din acestea
mprumutate din sistemul de management al organizaiilor economice
(ntreprinderilor, firmelor) i adaptate specificului instituiilor publice.
Este nevoie n instituiile publice s se foloseasc o palet larg de metode de
conducere? De ce?
.......................................................................................................................................
.......................................................................................................................................
.......................................................................................................................................
.......................................................................................................................................
.......................................................................................................................................

Delimitarea tipurilor de metode de conducere se poate realiza n funcie


de o serie de criterii, care vizeaz::
- coninutul;
- modalitatea de aplicare n practic;
00:20 - domeniul de utilizare;
- obiectivul urmrit i caracterul acestuia etc.
Vom prezenta clasificarea metodelor de conducere n instituiile publice,
n funcie de:
1 obiectivele urmrite38 n administraia de stat evideniaz:
a) metode de executare care includ:
- metoda constrngerii;
- metoda convingerii;
- metoda cointeresrii.
b) metode de organizare i funcionare care se concretizeaz n:
- organizarea tiinific;
- edin;
- conducerea eficient;
- valorificarea experienei n munc;
- structurarea corespunztoare a programului.
c) metode de cercetare cum ar fi:
- analiza diagnostic;
- simularea;
- diagrama cauz-efect.
2 fazele procesului de management desemneaz39:
a) metode de finalizare (previzionare), precum:
- management participativ prin obiective (MPO);
- metoda bugetului baza zero (BOZ).
b) metode de animare (antrenare):
- proiecte de servicii;
- cercul de calitate.
c) metode de control:
- sistemul de contabilitate analitic;
- tabloul de bord;
- tehnica de audit.

38
D. Brezoianu tiina administraiei, Editura Universitii Bucureti, 1991, p. 98.
39
M. Profiroiu op.cit., p.
79
7.4. Metode generale de conducere n instituiile publice

Experiena practic din ultimul deceniu a impus ca cele mai uzitate metode
00:30 manageriale operative:
a. Managementul prin obiective se aplic n sectorul public sub forma
managementului prin interese40, care este o strategie de planificare mai flexibil ce
tinde s reuneasc succesiv i progresiv interesele n aciuni complexe.
Dei pe fond nu exist diferene eseniale ntre cele dou metode, G. Moldoveanu
realizeaz o analiz comparativ a acestora din punctul de vedere al sistemului
decizional, al integrrii i aplicrii, a politicilor i soluiilor, a relaiilor de munc, a
comunicrii i evalurii, pentru a accentua particularitile aplicrii metodei n
instituiile publice.
Se bazeaz pe determinarea riguroas a obiectivelor globale ce se detaliaz pn
la nivelul fiecrui executant, prin obiective operaionale.
Presupune identificarea participanilor i a nivelurilor de responsabilitate a
fiecruia.
Postuleaz eficacitatea motivrii personalului prin iniiativ i autonomie.

Analiz comparativ a M.B.O. i M.B.I.


Nr. M.B.O. M.B.I.
crt. Managementul prin obiective Managementul prin interese

1. Luarea deciziilor ntr-o structur Luarea deciziilor ntr-o reea


ierarhizat de autoritate i flexibil de conexiuni personale i
responsabilitate interorganizatorice

2. Integrare prin linii verticale de Integrare prin comunicare intensiv


comunicare i/sau centralizate n n cadrul reelei, n sensuri multiple
procesul de luare a deciziilor
cheie

3. Se aplic n cazul problemelor Se aplic pentru problemele parial


clar definite, pentru care se definite, pentru care se inventeaz
presupune c exist soluii soluii

4. Politici derivate dintr-o analiz Politici derivate dintr-o analiz


comprehensiv i dirijate ctre o parial i dirijate ctre o soluie
soluie optim eficient acceptabil pentru
interesele celor implicai.

5. Relaii de munc determinate de Relaii de munc determinate de


poziia n ierarhia birocratic interesul pentru a rezolva problema

6. Comunicare i evaluare dup Comunicare i evaluare n cadrul


proceduri normative i mijloace unui sistem deschis, evolutiv, cu
finite de realizare puine mijloace definite de realizare

40
G. Moldoveanu Analiza organizaional, Ed. Economic, bucureti, 1998, p. 51-52.
80
Metoda se aplic n cinci etape:
o identificarea problemei;
o identificarea grupurilor de interese relevante n problema analizat;
o redefinirea succesiv a problemelor n funcie de interese;
o conexiunea progresiv a intereselor grupurilor relevante;
o realizarea unui consens ntre grupurile de interese.
Este o metod ce se recomand a fi utilizat i n instituiile publice, deoarece
asigur rigurozitate, ordine i disciplin.
Aplicarea acestei metode n combinaie cu altele poate conduce, relev
specialitii, la:
- descentralizarea deciziei n cadrul organizaiei prin metode ca:
delegarea, acordarea autonomiei juridice, financiare etc.;
- utilizarea mai eficient a bugetului ca instrument managerial cu
implicaii asupra unor prghii economice (pre, salariu, profit etc.);
- antrenarea n procesul decizional a mai multor participani: alturi de
conductori de la diverse niveluri i a cetenilor, a organizaiilor civice,
a ONG-urilor;
- motivarea mai puternic a angajailor.
Cel mai frecvent se combin cu metode precum:
- diagnosticarea;
- scenariile;
- edina;
- tabloul de bord.
n aplicarea metodei pe baz de obiective, aceasta se poate combina i cu alte
metode?
.......................................................................................................................................
.......................................................................................................................................
.......................................................................................................................................
.......................................................................................................................................
........................................................................................................................................
.......................................................................................................................................
.......................................................................................................................................
.......................................................................................................................................

Utilizarea acestei metode contribuie la dezvoltarea unui climat de creativitate,


responsabilitate ce promoveaz autocontrolul i rigurozitatea, seriozitatea, participarea
angajailor n toate fazele procesului conducerii.
b. Managementul prin buget - este cea mai utilizat metod de conducere a
administraiei publice printr-un sistem unitar de bugete:
- bugetul de stat;
- bugetul asigurrilor sociale de stat;
- bugetele locale;
- bugetele fondurilor speciale;
- bugetul trezoreriei statului;
- bugetele instituiilor publice cu caracter autonom.
Stabilirea obiectivelor i evaluarea rezultatelor se fac n uniti monetare.
Se bazeaz pe principiile41:
- participrii funcionarilor publici la soluionarea problemelor;
- realismului n asigurarea relaiei clare ntre nivelurile prevzute n
bugete i considerentele de ordin subiectiv,

41
C. Petraru, A.G. Simionescu op. cit., p. 27.
81
- flexibilitii n procesul de implementare a bugetului.
Bugetul este instrumentul de fundamentare i nfptuire a deciziilor.
Are caracter prin excelen economic i exprim politica Guvernului la nivel
central i local.
c. Metoda bugetului baza zero (B.O.Z.)
- se bazeaz pe ierarhizarea obiectivelor operaionale ale unui serviciu ca o
condiie prealabil a realizrii bugetului;
- este limitat folosirea pentru c stabilirea obiectivelor depinde n mare msur
de puterea politic n multe instituii publice.
d. Managementul prin proiect - utilizeaz trei modaliti organizatorice de
operaionalizare:
managementul pe baz de proiect:
- cu responsabilitate individual,
- cu stat major;
- mixt.
se aplic n 4 etape:
a) definirea proiectului n care se formuleaz obiectivul i coninutul
lucrrii;
b) organizarea managerial se numete conductorul proiectului i
forma de structur organizatoric;
c) realizarea proiectului i meninerea echilibrului;
d) lichidarea proiectului i dizolvarea echipei.
e. Cercul de calitate - este o metod pe care japonezii o aplic cu foarte mult
succes n activitatea economic.
S-a impus i n instituiile publice, ca form concret de aplicare a
managementului participativ.
Reprezint maniera de formulare colectiv a propunerilor de ameliorare a
calitii serviciilor.
Const n reunirea voluntar a funcionarilor n grupuri distincte cu misiunea de
a lansa noi idei ce trebuie s contribuie la mbuntirea activitii desfurate n
instituia respectiv.
7.5. Metode specifice de conducere n instituiile publice

Dac metodele generale de conducere vizeaz de regul ansamblul procesului de


management, cele mai multe metode specifice au cu prioritate n vizor o funcie a
01:45 procesului de management.
Cele mai utilizate metode sunt: delegarea, diagnosticarea, tabloul de bord,
edina i stimularea creativitii.
edina este metoda folosit cu cea mai mare frecven n instituiile publice
ca i n cele economice, deoarece o mare parte a deciziilor se adopt n colectiv.
edina const n reunirea mai multor persoane din sistemul administrativ,
pentru un interval de timp, n vederea soluionrii, n comun, a unor probleme cu
caracter decizional, informaional, de analiz i cercetare42.
Se desfoar n 4 etape:
- pregtirea;
- deschiderea;
- desfurarea;
- finalizarea.

42
A. Androniceanu op. cit., p. 170.

82
Presupune respectarea unor reguli n cadrul fiecrei etape:
generale;
specifice unor tipuri de edine;
suplimentare.
Principalele reguli:
a) n faza pregtirii edinei
- stabilirea ordinii de zi cu cel mult 3 teme;
- formularea clar a problemelor;
- desemnarea persoanelor ce ntocmesc materialele;
- invitarea persoanelor implicate direct;
- materialele s fie ct mai scurte, clare i transmise participanilor
nainte;
- precizarea locului de desfurare;
- desemnarea celor care monitorizeaz discuiile.
b) pentru deschiderea edinei
- respectarea orei de ncepere;
- formularea clar a obiectivelor;
- prezentarea ideilor principale;
- folosirea limbajului adecvat;
- limitarea expunerii;
- stabilirea duratei.
c) pentru desfurarea edinei
- menionarea ideilor noi;
- prentmpinarea i soluionarea cu tact a situaiilor tensionate ce pot
aprea;
- intervenie prompt pentru evitarea pierderii timpului;
- meninerea ritmului pentru ncadrarea n timp.
d) pentru nchiderea edinei
- limitarea duratei la strictul necesar;
- concluzia conductorului edinei s puncteze esena;
- transmiterea informaiilor relevante ctre participani pn a doua zi.
Se organizeaz de cte ori se consider oportun.
Tipuri de edine:
- de informare;
- de analiz;
- decizionale.
Durata unei edine eficiente este ntre 15 minute 4 ore.
Numrul participanilor variaz n funcie de:
nivel;
tipul deciziilor ce se adopt.
Apar i abateri de la reguli, ceea ce se repercuteaz asupra calitii deciziilor, a
eficienei n general.

Pentru aplicarea cu success a metodei edina este nevoie s se respecte nite


reguli?
.......................................................................................................................................
.......................................................................................................................................
.......................................................................................................................................
.......................................................................................................................................
.......................................................................................................................................
.......................................................................................................................................
83
7.6. Metode de stimulare a creativitii

Metode cu o pronunat ncrctur psiho-sociologic, metodele de stimulare a


creativitii cunosc n ultimele decenii o mare dezvoltare i o tot mai larg aplicabilitate
1:45 n toate tipurile de organizaii. Ele pun accentul pe creativitatea personalului
organizaiei, pe capacitatea nelimitat a oamenilor de a produce idei noi, care
coroborate pot conduce la obinerea de soluii inedite n rezolvarea cu maxim eficien
a problemelor cu care se confrunt organizaia.
Aceste metode se bazeaz pe antrenarea angajailor organizaiei la emiterea de
preri cu privire la modalitile de rezolvare a unor situaii concrete ale organizaiei.
n prezent sunt cunoscute peste 50 de metode capabile s stimuleze creativitatea,
care se pot clasific n dou mari grupe:
1. metode intuitive cele mai utilizate sunt:
brainstorming;
Phillips 6 X 6;
Delphi;
Sinectica;
carnetul colectiv;
tehnica micilor consilii;
tehnica adnotrii ideilor n timpul somnului;
tehnica ochiului proaspt.
2. metode raionale cele mai cunoscute sunt:
concasarea;
jocul de cuvinte;
analogia;
matricea descoperirilor;
metoda (cutia) morfologic.
n practic, pe scar, larg se folosesc: brainstorming, Delphi i Phillips 6X6.
Brainstorming (furtuna de idei sau asaltul creierilor) este tehnica de stimulare a
creativitii n grup n scopul obinerii ideilor de la specialiti necesare gsirii unor
soluii de rezolvare a problemelor organizaiei. Este foarte important s se asigure un
climat favorabil exprimrii libere a ideilor, fr nici un fel de reinere de ctre fiecare
participant, fr intervenia critic a cuiva. Se aplic n trei etape ce vizeaz:
identificarea problemei care face obiectul preocuprilor echipei manageriale i
a specialitilor n domeniul respectiv:
expunerea ideilor;
evaluarea ideilor i obinerea astfel a unor soluii.
Se organizeaz o edin la care particip ntre 5 i 12 persoane, specialiti n
problemele identificate i se alege un moderator care va urmri respectarea unor reguli
elementare de conduit cum ar fi:
aspectul informal al sentinei;
cadrul plcut, intim, neinhibant;
discuii necenzurate, libere;
atmosfer destins;
interzicerea contrazicerii participanilor;
ndrumarea discuiei ctre scopul propus;
nregistrarea corect, clar, concis a tuturor ideilor prezentate;
durata discuiei convenabile - maxim o or;
de regul fr participarea efilor ierarhici ai participanilor.
La finalul edinei se face evaluarea ideilor produse, care vor sta la baza
soluiilor adoptate n rezolvarea problemei.
Este o metod uor de aplicat, ce poate fi combinat cu alte metode (ex. analize)
84
i care sugereaz adesea soluii inedite.
Metoda Dephi, numit i metoda anchetelor iterative permite mbinarea
avantajelor discuiei n grup cu cele ale independenei individului care poate s-i
exprime punctul de vedere personal, fr a avea impresia c este interpretat greit de
cellalt.
Se bazeaz pe un chestionar elaborat de specialiti, care formuleaz ntrebri
deschise ce permit intervievatului s-i expun ideile. Grupul de experi, care
analizeaz rspunsurile i le prelucreaz prin diverse procedee, va elabora un nou
chestionar n runda urmtoare pentru aprofundarea unor aspecte, pe care le analizeaz
i poate cere din nou participanilor s-i argumenteze opiniile. Se poate repeta pn se
ajunge de regul la un anume consens n legtur cu obiectivul urmrit.
Metoda Phillips 6X6 se utilizeaz n grupuri mari, care sunt divizate n grupuri
mici formate din 6 persoane care vor discuta timp de 6 minute o anumit problem,
dup care se face inventarul ideilor. Exist dou variante:
discuii libere ce implic inventarierea tuturor ideilor care se evalueaz ulterior;
progresive ideea expus de un participant se discut, se analizeaz i n final
se admite i se reine sau se respinge.
Aceast metod d posibilitatea tuturor s-i exprime ideile prezentate sintetic,
clar precis, argumentat, oferind astfel rapid soluii.
Toate metodele de stimulare a creativitii sunt un mijloc simplu i eficient prin
care echipa managerial poate obine soluii fr eforturi deosebite materiale i umane,
soluii care astfel ar rmne necunoscute. De asemenea, sunt o modalitate de motivare
a angajailor de a se preocupa de bunul mers al organizaiei, de a se ataa mai mult de
aceasta, de a se face cunoscui mai bine de ctre conductori.

7.7. Metode de executare

Metodele de executare difer de la o ar la alta ntruct ele constituie


modaliti prin care statul determin funcionarii publici i cetenii s-i ndeplineasc
02:15 obligaiile pe care le au n raporturile cu instituia public, cu societatea n general.
Combinarea metodei constrngerii cu cea a convingerii i cointeresrii conduce
la obinerea celor mai bune rezultate.
Cea mai frecvent folosit ar trebui s fie metoda convingerii cetenilor ca
deciziile administrative, actele organului statului s fie respectate i executate de bun
voie pentru c se acioneaz n interesul lor.
Prin informarea prompt i continu att a cetenilor ct i a funcionarilor
publici, acetia pot fi convini de necesitatea adoptrii unor decizii administrative n
folosul lor.
Metoda constrngerii ar trebui s se aplice doar dup epuizarea celorlalte
mijloace posibile i dup avertizarea prealabil atunci cnd apar situaii de abateri de
la normele i regulile specifice definite de cadrul legal n care funcioneaz instituiile
publice.
Metoda cointeresrii a funcionarilor publici s-i ndeplineasc obligaiile ce le
revin, ca i a cetenilor s respecte i s execute corespunztor deciziile administrative
creeaz un cadru propice pentru ca cetenii s adopte o conduit corespunztoare,
conform prevederilor legale.

85
7.8. Tehnici de management utilizate n instituiile publice

Tehnicile de management sunt instrumentele ce contribuie la aplicarea


metodelor de conducere, prin care funcionarii publici i practic meseria.
02:25 Cele mai utilizate sunt:
cercetarea operaional;
programarea matematic;
programarea linear;
modelare prin grafice reea;
simulare.
Instrumentele manageriale concrete, frecvent folosite sunt:
recomandarea;
indicaia;
directiva;
hotrrea;
rezoluia;
decizia;
ordinul;
avizul;
aprobarea;
ndrumarea.

Din experiena practic de consumator al serviciilor publice, ce tehnici de


management ai observat c se utilizeaz i de ce?
........................................................................................................................................
........................................................................................................................................
........................................................................................................................................
........................................................................................................................................
.......................................................................................................................................
.......................................................................................................................................

Desigur, managerii sunt cei care trebuie s-i aleag cele mai potrivite
instrumente prin care s duc la ndeplinire obiectivele propuse, cu att mai mult cu ct
exist numeroase obstacole care se interpun i frneaz finalizarea obiectivelor datorit
mai ales unor restricii impuse de specificitatea sectorului public.
Este important ca managerii s asigure un echilibru ntre instrumentele utilizate
pentru previziune, motivare i control pentru asigurarea unui cadru corespunztor unei
conduceri eficiente.

7.9. Test de evaluare a cunotinelor (Teme de referat)

1. Rolul metodelor i tehnicilor de conducere n managementul instituiilor


publice.
2. Semnificaia metodelor de stimulare a creativitii n instituiile publice.
3. Tipuri de edine utilizate n instituiile publice.

86
7.10. Test de autoevaluare a cunotinelor

Testul 1.
1. Alegei variantele corecte ale urmtoarelor formulri:
02:40 a) metodele de executare nu difer de la o ar la alta;
b) edina este metoda de conducere cea mai utilizat n instituiile publice;
c) managementul prin interese este forma concret de aplicare a metodei
managementului prin obiective;
d) tehnicile de management operaionalizeaz metodele de conducere.

Testul 2.
Alegei rspunsul corect
1. Sunt metode de control utilizate n instituiile publice:
a) sistemul de contabilitate analitic;
b) simularea;
c) edina;
d) diagrama cauz-efect.

2. Sunt metode de finalizare (previzionare), utilizate n instituiile publice:


a) cercul de calitate;
b) metoda bugetului baza zero;
c) metoda convingerii;
d) tabloul de bord.

3. Metodele manageriale n instituiile publice:


a) sunt modaliti concrete prin care se exercit atribuiile managementului de
ctre funcionarii publici;
b) sunt instrumente de aplicare a regulilor;
c) se utilizeaz numai la nivel local;
d) se preiau i se aplic i n organizaiile economice.

4. Tehnicile de management:
a) sunt modaliti de conducere concrete ale instituiei publice;
b) sunt instrumente de aplicare a metodelor;
c) se aplic fr nici un fel de restricii n orice tip de instituie public;
d) nu sunt condiionate de specificul metodelor de conducere.

5. Sunt criterii de clasificare a metodelor de conducere:


a) obiectivele urmrite;
b) domeniul de utilizare;
c) coninutul i concepia;
d) instrumentele de aplicare.

6. Nu sunt metode de executare a obiectivelor stabilite ntr-o instituie public,


urmtoarele:
a) metoda constrngerii ;
b) metoda simulrii ;
c) metoda cointeresrii ;
d) metoda convingerii.

87
7. edina:
a) este o metod de cercetare ;
b) este o metod de executare ;
c) se utilizeaz cu respectarea unor reguli;
d) nu se poate combina cu alte metode.

8. Metodele de conducere n instituia public:


a) pentru a fi eficiente trebuie s aib finaliti precise i modaliti riguroase
de control ;
b) nu se pot mprumuta din domeniul organizaiilor economice ;
c) nu implic folosirea unor instrumente specifice ;
d) se aplic fr restricii sau obstacole.

9. Sunt metode de cercetare utilizate n instituiile publice:


a) sistemul de contabilitate analitic;
b) simularea;
c) edina;
d) cercul de calitate.

10. edina:
a) se poate combina cu alte metode;
b) este un instrument de cercetare;
c) este o metod de executare;
d) nu presupune respectarea unor reguli.

11. Nu sunt metode de cercetare n instituia public:


a) analiza diagnostic;
b) simularea;
c) edina;
d) diagrama cauz-efect.

12. Managementul prin obiective:


a) nu este o metod operativ;
b) se aplic n sectorul public sub forma managementului prin interese;
c) este o metod de control;
d) este o metod de executare.

Rspunsuri:
Testul 1.
Sunt corecte rspunsurile la ntrebrile b, c, d
Testul 2.
Alegei rspunsul corect 1. a; 2. b; 3. a; 4. b; 5. a; 6. b; 7.
c; 8. a; 9. b; 10. a; 11. c; 12. b.

88
7.11. Rezumat

Metodele i tehnicile de management au rolul de a transpune n practic deciziile


adoptate de ctre echipa managerial a instituiei publice;
n instituiile publice se utilizeaz o multitudine de metode i tehnici de conducere
datorit diversitii de instituii publice existente;
Cele mai utilizate metode sunt: managementul prin obiective, managementul prin
proiecte i edina;
02:55 Tehnicile de conducere trebuie adaptate la specificul fiecrei instituii publice.

7.12. Bibliografie

I. Bibliografie obligatorie:

1. Sica Stanciu Managementul instituiilor publice ediia a III-a, Editura


Universitii Nicolae Titulescu, Bucureti, 2015.

II. Bibliografie facultativ:

1. C. Petraru, A.G. Simionescu Management public i administraie, Ed.


Independena Economic, Piteti, 2001.
2. F.Petru Managementul administraiei publice locale: o abordare proactiv,
Ed. Economic, 2007.
3. G. Moldoveanu Analiza organizaional, Ed. Economic, Bucureti, 1998,
p. 51-52.

89
UNITATEA DE NVARE 8. MANAGEMENTUL RESURSELOR UMANE
N INSTITUIA PUBLIC
Cuprins
8.1. Obiective
8.2. Competenele unitii de nvare
8.3. Rolul resurselor umane n instituia public
8.4. Elementele specific managementului resurselor umane n instituiile publice
8.5. Funcionarul public
8.6. Test de evaluare a cunotinelor (Teme de referate)
8.7. Test de autoevaluare a cunotinelor
8.8. Rezumat
8.9. Bibliografie
8.1. Obiective
Unitatea de nvare 8 MANAGEMENTUL RESURSELOR UMANE N
INSTITUIA PUBLIC - n urma studierii acestei uniti vei evidenia rolul
deosebit al resurselor umane n instituiile publice; delimita elementele specific
managementului resurselor umane n instituiile publice; aprecia rolul i locul
funcionarului public n instituiile publice.
8.2. Competenele unitii de nvare
Dup studiul acestei uniti de nvare vei reui s rspundei la urmtoarele
ntrebri:
Care sunt obiectivele principale ale managementului resurselor umane n
instituiile publice?
Ce este funcia public i ce rol joac ea n activitatea organizatoric a
instituiilor publice?
n ce const specificul pregtirii funcionarului public?

Durata de parcurgere a acestei uniti de nvare este de 2 ore.

8.3. Rolul resurselor umane n instituia public

Pentru orice instituie public, managementul resurselor umane are o


semnificaie aparte, ntruct este cea mai important resurs att sub aspect
00:00 cantitativ ct i calitativ i structural.
Factorul munc n raport cu ceilali factori de producie este de departe
cel mai prezent i cu cele mai deosebite incidene asupra activitilor desfurate
n interes public, influennd n mod decisiv eficacitatea utilizrii resurselor de
care dispune organizaia, mai ales datorit capacitii sale creative:
el reprezint instituia public i constituie resursa vital a evoluiei
acesteia;
are rol determinant n nfptuirea misiunii, a definirii strategiilor i
asigurrii calitii serviciilor prestate;
este elementul coordonator al organizaiei care armonizeaz deciziile
conducerii cu aciunile i funcionarea sistemului de management;
este cel ce adopt deciziile inclusiv cu privire la participarea sa
nemijlocit, decizii deosebit de dificile, cu multiple implicaii declanate
n organizaie;
este puternic marcat de factorul timp care induce schimbarea
comportamentului oamenilor, a mentalitilor, a obiceiurilor i tradiiilor.
90
De aceea, managementul resurselor umane n cadrul instituiei publice
dobndete un rol cu totul special.
Credei c n IP resursa uman este mai important dect n cadrul unei
firme? De ce?

8.4. Elementele specific managementului resurselor umane n instituiile


publice

Managementul resurselor umane n instituia public se impune printr-o


00:10 pronunat dimensiune social, datorit caracterului acestui tip de organizaie ce
vizeaz nfptuirea unor obiective sociale care se pot realiza numai prin
desfurarea unor activiti eficiente. De aceea.
- el presupune o abordare global interdisciplinar, ntruct activitile ce l
definesc sunt foarte variate, fiind prin coninut de natur:
o operaional;
o administrativ;
o strategic.
- impune i asigur un echilibru ntre obiectivele organizaiei i interesele
angajailor;
- vizeaz ca principale obiective43:
o atingerea scopurilor organizaiei care s permit nfptuirea misiunii;
o utilizarea cu maxim eficien a capacitilor, abilitilor i
deprinderilor angajailor;
o asigurarea instituiei cu angajai calificai conform cerinelor fiecrui
post de munc;
o motivarea angajailor astfel nct s sporeasc nivelul satisfaciei
acestora i prin crearea unui climat de munc ct mai plcut;
o meninerea eticii profesionale i promovarea schimbrilor cu caracter
benefic n favoarea angajailor, grupurilor, instituiei i cetenilor.
Atingerea acestor obiective generale i a altora specifice unor instituii
publice cu caracter administrativ presupune:
1. asigurarea cu personalul necesar conform organigramei:
formarea, recrutarea, selectarea i integrare acestuia;
2. gestionarea resurselor umane disponibile instituiei prin:
perfecionarea continu, motivare, evaluare corect i
promovarea n munc.

De ce n cadrul instituiilor publice managementul resurselor umane are un


rol special?
.......................................................................................................................................
.......................................................................................................................................
.......................................................................................................................................
.......................................................................................................................................
.......................................................................................................................................
.......................................................................................................................................

43
I. Nicola op. cit., p. 153.
91
Dei exist numeroase similitudini ntre managementul resurselor umane n
sectorul public i cel privat, n special n ceea ce privete activiti ca
remunerarea i condiiile de munc, recrutare i selecie, motivaie44, precum i
instrumentele manageriale utilizate frecvent, totui apar o serie de particulariti
pe care ne propunem s le evideniem mai jos:
Exist un cadru specific de analiz a managementului resurselor umane n
sectorul public capabil s exprime influena dimensiunii politice asupra lui.
Astfel, D.H. Rosembloom evideniaz faptul c politica privind personalul public
este complicat prin fragmentarea autoritii i concurenei ntre valori datorit
influenei a patru factori: Constituia, piaa, suveranitatea i interesul public;
Guvernul ocup dou poziii n relaiile de munc ce apar n societate: este
autoritate politic i angajator al personalului din sectorul public
o cele dou roluri simultane ale guvernului constituie surs de
- putere,
- influen.
o interaciunea dintre cele trei pri: angajai, angajatori i guvern are
un caracter special ce se concretizeaz n parteneriat, care devine
benefic cnd:
are un nivel de coordonare motivat de un anume
sens de justiie;
asigur uniformitate n anumite domenii pentru a
evita concurena dintre angajatori.
o dar dublul rol al guvernului poate conduce la situaii conflictuale,
ambiguitate, tensiuni mai ales n sistemul decizional i de
coordonare pentru nivelul central i local al administraiei publice
o de aceea este vzut acest dublu rol fie ca:
instituionalizarea valorilor conflictuale;
receptivitate politic;
eficien administrativ.
o soluia benefic (pragmatic) const n asigurarea unui echilibru
ntre
conducerea ntregului sector public (coeren i poziie
juridic egal);
discreia politicii la nivelul organizaiilor individuale45.
De obicei guvernul are ca punct de referin n stabilirea condiiilor de
munc n sectorul public, pe cele din sectorul privat, - dar din motive politice
uneori se abate- alteori nu are elemente de comparaie.
Pe pia, cele dou sectoare se ntlnesc i se influeneaz reciproc.
Guvernul se poate afla n concuren deschis cu sectorul privat.
Gradul de influen a pieii asupra salarizrii este o variabil important.

Ce rol joac Guvernul n politica de resurse umane a instituiilor


publice?
.......................................................................................................................................
.......................................................................................................................................
.......................................................................................................................................
.......................................................................................................................................
......................................................................................................................................
.......................................................................................................................................

44
L. Matei op. cit., p. 244.
45
L. Matei op. cit., p. 267.
92
Dreptul la grev pentru unele categorii de angajai din anumite instituii
publice este restricionat prin diverse reglementri (ex., transportul feroviar, spitale
etc.).
Dar puterea unor sindicate este deosebit de mare determinat de:
00:30 puternica sindicalizare;
situaii de monopol;
colective strns unite;
capacitatea anumitor categorii de angajai.
Aceasta poate duce la conflicte pe perioade ndelungate cu efecte directe i
colaterale foarte serioase.
De aceea, relaiile sociale trebuie gestionate cu mult atenie de ctre
guvern, mai pragmatic i depolitizate.
Specificul activitilor desfurate n instituiile publice face ca n cadrul
acestora i n mod special n cele cu caracter administrativ s existe trei categorii
de angajai:
1. funcionarii publici numii ntr-o funcie public de ctre conductorul
autoritii sau instituiei publice cu respectarea dispoziiilor legale conform
Statutului funcionarilor publici:
o Corpul funcionarilor publici include ansamblul funcionarilor
publici care dein funcii de conducere sau de execuie;
o Intrarea n aceast instituie se face numai prin concurs.
2. persoanele numite sau alese n funcii de demnitate public:
o conform unor reglementri speciale desfoar activitatea respectiv;
o nu se supun Statutului funcionarilor publici.
3. personalul din aparatul de lucru al autoritilor i instituiilor publice:
o efectueaz activiti de - secretariat;
- administrative;
- protocol;
- gospodrire;
- ntreinere-reparaii i de deservire.
o sunt angajai cu contract individual de munc;
o nu au calitatea de funcionar public;
o se supun legislaiei muncii ca orice angajat romn;
o se include aici i personalul civil ncadrat n structurile unor
ministere cu atribuii privind - aprarea;
- ordinea public;
- sigurana naional;
o este personal contractual din sectorul bugetar.

Sunt necesare cele trei categorii de angajai n instituiile publice, nu


se pot absorbi unele dintre acestea?
.......................................................................................................................................
.......................................................................................................................................
.......................................................................................................................................
.......................................................................................................................................
.......................................................................................................................................
.......................................................................................................................................
.......................................................................................................................................
.......................................................................................................................................

93
8.5. Funcionarul public

n spiritul Constituiei Romniei, Legea nr. 188/1999 privind Statutul


funcionarilor publici, definete funcionarul public.
00:50 Funcionarul public este o persoan numit de autoritatea public
competent, sau aleas potrivit normelor legale i investit cu atribuiile unei funcii
publice, care presteaz o activitate permanent n scopul asigurrii unui serviciu
public.
Se stabilesc funcii publice de conducere i execuie, de ctre conductorul
instituiei sau prin hotrre a Consiliului judeean sau local, cu avizul consultativ al
Ageniei Naionale a Funcionarilor Publici la nivelul
- Guvernului i Parlamentului
- aparatului propriu al ministerelor i celorlalte organe centrale
- serviciilor descentralizate ale ministerelor i altor organe centrale din
unitile administrativ-teritoriale
- aparatului de lucru al Prefecturii i al Autoritilor administraiei publice
locale.
Exercitarea funciei publice se face pe baza a
- 4 principii i
- 8 condiii ce trebuie ndeplinite de ctre o persoan pentru a o
deine
Se ocup numai prin concurs n limita posturilor vacante.
Trsturile funciei publice46:
1. funcia public desemneaz ansamblul atribuiilor care dau
competene unui serviciu public
2. majoritatea funciilor publice au caracter profesional, dar unele
au caracter politic (ex., minitri, secretari de stat, primari,
consilieri etc.)
3. atribuiile funciei trebuie s aib caracter legal
4. competenele, atribuiile ce constituie coninutul funciei publice
nu pot fi stabilite prin contract, ci doar prin lege sau acte emise
pe baza legii
5. atribuiile se stabilesc n raport cu sarcinile specifice pentru
satisfacerea unui anumit interes general
6. exercitarea funciei publice trebuie s contribuie direct sau
indirect la realizarea puterii publice
7. se creeaz pentru a da satisfacie direct intereselor generale i
doar indirect celor individuale
8. exist nainte de numirea pe post a funcionarului public
9. are caracter continuu
10. are caracter obligatoriu
11. fondurile de finanare sunt asigurate de la bugetul de stat, sau
bugetele locale.

S ne reamintim...
Funcionarul public este o persoan numit de autoritatea public
competent, sau aleas potrivit normelor legale i investit cu atribuiile unei funcii
publice, care presteaz o activitate permanent n scopul asigurrii unui serviciu
public.

46
I. Popescu Slviceanu Teoria funciei publice, Ed. Evrika, Brila, 1999, p. 125.
94
De obicei, n practic funcia public se creeaz pentru a oferi un loc
de munc unei persoane?
-----------------------------------------------------------------------------------------------------
-----------------------------------------------------------------------------------------------------
-----------------------------------------------------------------------------------------------------
-----------------------------------------------------------------------------------------------------
-----------------------------------------------------------------------------------------------------
-----------------------------------------------------------------------------------------------------
-----------------------------------------------------------------------------------------------------
-----------------------------------------------------------------------------------------------------
-----------------------------------------------------------------------------------------------------
-----------------------------------------------------------------------------------------------------
-------------------------------------------------------------------------------------------------
Funciile publice se clasific:
1. dup natura competenelor:
a. funcii publice de conducere (secretar general, secretar
general adjunct, ef departament, director general,
01:00 director, director adjunct, ef serviciu, ef sector, ef
birou);
b. funcii publice de execuie: consilier, expert, referent de
specialitate, inspector de specialitate, revizor contabil,
consultant, perceptor etc.
2. dup nivelul studiilor:
a. funcii publice de categoria A: studii superioare de lung
durat cu diplom de licen;
b. funcii publice de categoria B: studii superioare de scurt
durat cu diplom de licen;
c. funcii publice de categoria C: studii medii liceale sau
postliceale, absolvite cu diplom.
Fiecare din cele 3 categorii de funcii publice se mparte n 2 grade:
- gradul reprezint o etap din cariera funcionarului public;
- fiecare grad cuprinde cte 3 clase de funcionari publici
definitivi: clasa a III-a, clasa a II-a, clasa I, ca nivel maxim;
- fiecare clas are 3 trepte ierarhice: a 3-a, a 2-a, 1-a ca nivel
maxim, creia i corespunde un anumit nivel al salariului.
Orice funcionar public i pstreaz gradul, clasa i treapta avut i atunci
cnd nu mai deine funcia public din motive neimputabile.
Caracteristicile principale ale funcionarului public47:
- acioneaz n instituiile publice;
- deine o funcie public, ocupnd un anumit post de munc;
- este numit de o autoritate competent;
- este ales potrivit normelor legale;
- este investit n mod legal cu atribuii specifice funciei sale;
- presteaz n mod permanent i regulat o activitate necesar funcionrii
continue a unui serviciu public;
- are statut propriu, n care sunt precizate drepturile i obligaiile;
- desfoar activitate la orice nivel ierarhic al structurii organizatorice;
- primete un salariu fix corespunztor poziiei deinute, pregtirii i
vechimii;
- depune jurmntul de credin.

47
A. Androniceanu op. cit., p. 182.
95
Este necesar ca funcionarul public s aibe un statut propriu?
-----------------------------------------------------------------------------------------------------
-----------------------------------------------------------------------------------------------------
-----------------------------------------------------------------------------------------------------
-----------------------------------------------------------------------------------------------------
-----------------------------------------------------------------------------------------------------
---------------
Incompatibilitile privind calitatea de funcionar public (art. 56, 57, 58 din
Statut):
nu poate deine nici o alt funcie public, cu excepia celei de cadru
didactic;
nu poate deine funcii n regii autonome, societi comerciale ori alte
instituii cu scop lucrativ;
nu poate exercita la societi comerciale activiti care au legtur cu
atribuiile ce le revin;
dac sunt alei sau numii n funcii de demnitate public se suspend din
funcia public pe perioada respectiv (funcionarii publici din
ministerele privind aprarea naional, ordinea public i sigurana
naional nu pot fi alei sau numii n funcii de demnitate public), dup
care revin pe funcie sau pe una echivalent, cu pstrarea vechimii.
Principalele drepturi ale funcionarului public:
dreptul la opinie este garantat;
dreptul de asociere sindical i profesional;
dreptul la grev;
dreptul la salariu, sporuri, indemnizaii, premii;
dreptul la concedii, asisten medical, pensie etc.
beneficiaz n exercitarea atribuiilor la protecia legii i mpotriva
ameninrilor, violenelor etc.
Principalele ndatoriri (obligaii):
ndeplinirea cu profesionalism, loialitate, corectitudine, contiinciozitate
a ndatoririlor de serviciu;
abinerea de la manifestarea convingerilor politice;
ndeplinirea atribuiilor ce-i revin;
executarea dispoziiilor conductorilor ierarhici;
pstrarea secretului de stat, de serviciu;
respectarea confidenialitii;
prezentarea declaraiei de avere;
primirea direct a cererilor pe care are competena s le rezolve;
perfecionarea pregtirii profesionale etc.
Categoriile statutare de funcionari publici sunt:
1. funcionar public debutant sunt persoanele care ocup prin concurs
sau examen o funcie public pn la definitivare n urma unui stagiu
minim de 6 luni i maxim de 2 ani
la finele stagiului redacteaz Raportul de stagiu i:
este numit funcionar public definitiv gradul 2, clasa a III-a,
treapta a III-a corespunztor nivelului de studii absolvite
poate repeta stagiul o singur dat
sau este concediat pentru incompeten profesional
2. funcionar public definitiv devine prin numire de ctre conductorul
autoritii sau instituiei i depune jurmntul de credin n faa
conductorului i a doi martori (unul este conductorul
compartimentului n care va lucra)
96
Atribuiile (activitile) exercitate:
o funcionarii publici din categoria A i B:
- aplicarea i executarea legilor
- efectuarea unor studii
- activiti de control, consiliere, coordonare
- elaborarea de reglementri
- luarea deciziilor i alte activiti.
o funcionarii publici din categoria C:
aplicarea i executarea legilor i a altor reglementri
activiti de birou sau de control ce necesit cunotine de nivel mediu.
Tipurile de funcionari publici delimitate dup competena decizional:
1 funcionari publici de decizie sunt cei care dein funcii de conducere
la diverse niveluri (ex., ministru, prefect, primar, ef de departament, compartiment
etc.)
2 funcionari publici care particip la pregtirea deciziilor sunt de regul
precizai prin lege (activeaz n compartimente organizatorice, de studii,
documentare etc.).
3 funcionari publici care particip la executarea deciziilor n interesul
persoanelor fizice i juridice.
Managementul funciei publice const n organizarea carierei
funcionarului public de la debut pn la ncetarea raportului n funcie public,
conform unor standarde comune48.
Conceptul poate fi abordat n sens:
- material funcional desemneaz actele juridice i operaiunile
materiale prin care se recruteaz funcionarii publici i se materializeaz n situaia
lor profesional (promovri, mutaii etc.), inclusiv structurile de organizare a
funciei;
- formal organic desemneaz autoritile i organismele implicate n
derularea activitilor de management att la nivel central ct i local.
Evideniaz aplicabilitatea principiilor autoritii sau ierarhiei i
democratizrii funciei publice.
- o subordonare atenuat ce elimin arbitrariul efilor ierarhici
- caracterul obligatoriu al dispoziiei nu este absolut, l oblig pe
funcionarul public cnd dispoziia are caracter vdit ilegal s atrag n scris
atenia efului
- pot fi contestate la organele jurisdicionale competente deciziile pretins
abuzive luate de ctre ef fa de subaltern
Managementul funciilor publice i al funcionarului public este
supravegheat la nivel macrosocial de Agenia Naional a Funcionarilor Publici:
este organ de specialitate juridic;
se afl n subordinea Guvernului;
este condus de un preedinte cu rang de Secretar de stat numit de
ctre Primul Ministru;
este finanat de la bugetul de stat;
ndeplinete atribuiile stabilite de Guvern, referitoare la politicile i
strategiile publice i ale funcionarilor publici;
ine evidena funciilor i a funcionarilor publici, iar autoritile i
instituiile publice sunt obligate s-i transmit toate datele despre
acestea;
la nivelul fiecrei autoriti i instituii publice exist un

48
L. Matei op. cit., p. 257.
97
compartiment specializat pentru gestionarea resurselor umane i a
funciilor publice;
datele personale ale funcionarilor publici se transmit n prima lun a
fiecrui an ANFP, dac au aprut modificri i privesc:
- numele i prenumele
- domiciliul i data naterii
- funcia, vechimea
- studii, titluri didactice sau tiinifice
- limbi strine cunoscute
Dosarul profesional al funcionarului public cuprinde:
- documentul de numire n funcie de studii i de depunere a
Jurmntului
- documentele privind evaluarea anual, avansri, sanciuni
ordonate cronologic
- nu se introduc documente cu referire la activitile sau opiniile
politice, medicale, religioase sau de orice natur.

Ce rol are Agenia Naional a Funcionarilor Publici?


-----------------------------------------------------------------------------------------------------
-----------------------------------------------------------------------------------------------------
-----------------------------------------------------------------------------------------------------
-----------------------------------------------------------------------------------------------------
-----------------------------------------------------------------------------------------------------
-----------------------------------------------------------------------------------------------------
-----------------------------------------------------------------------------------------------------
-----------------------------------------------------------------------------------------------------
-----------------------------------------------------------------------------------------------------
-----------------------------------------------------------------------------------------------------
-----------------------------------------------------------------------------------------------------
---------------------------------
8.6. Test de evaluare a cunotinelor (Teme de referate)
1. Locul resurselor umane n IP.
2. Raportul dintre funcia public i funcionarul public.
3. Raportul dintre Codul etic al funcionarului public i statutul acestuia.
01:20
8.7. Test de autoevaluare a cunotinelor
(timp necesar : 20 minute)

Test de autoevaluare
01:30
Care dintre urmtoarele afirmaii este fals? Transformai-o n
afirmaie adevrate!
a) Exist trei tipuri de funcionari publici n orice instituie public, daca
avem n vedere competenele decizionale.
b) Funcia public se creeaz pentru a da satisfacie direct intereselor
personale.
c) Funcionarul public are un statut propriu.
d) Este un drept al funcionarului public respectarea confidenialitii i a
perfecionrii pregtirii profesionale.

98
Alegei rspunsul corect:

1. Resursele umane ale instituiei publice:


a) sunt cele mai numeroase resurse;
b) asigur conducerea;
c) nu sunt factor de producie;
d) influeneaz decisiv eficiena activitii.

2. Sunt particulariti ale managementului resurselor umane n instituia public:


a) nu necesit un cadru specific de analiz;
b) este influenat de Constituie i interesul public;
c) Guvernul ocup trei poziii n relaiile de munc;
d) dreptul la grev uneori este restricionat.

3. Funcia public:
a) se stabilete prin contract;
b) toate funciile publice au caracter politic;
c) exercitarea ei contribuie doar indirect la realizarea puterii publice;
d) are caracter obligatoriu.

4. Funcionarul public:
a) poate cumula i alt funcie;
b) desfoar activitate doar la nivel superior;
c) este numit de o autoritate competent;
d) i poate manifesta oricnd i oriunde convingerile politice.

5. Care dintre urmtoarele afirmaii nu constituie obiective ale managementului


resurselor umane ale instituiei publice:
a) atingerea scopurilor ei
b) sporirea nivelului satisfaciei funcionarilor publici
c) meninerea eticii profesionale
d) asigurarea cu resursele materiale necesare desfurrii normale a
activitii.

6. Orice funcie public:


a) exista nainte de numirea pe post a funcionarului public;
b) este finanat numai de la bugetul de stat;
c) nu trebuie s aib caracter obligatoriu;
d) se creeaz pentru a da satisfacie direct unor interese individuale.

7. Care din afirmaii cu privire la resursele umane ale instituiei publice sunt false:
a) constituie cea mai important resurs
b) nu sunt marcate de factorul timp
c) au rol determinant n nfptuirea misiunii ei
d) sunt elementul coordonator al acesteia.

8. n administraia public:
a) exist dou categorii de angajai;
b) toi angajaii se supun statutului funcionarilor publici;
c) exist i personal care nu are calitatea de funcionar public;
d) toi funcionarii publici sunt alei.

99
9. Sunt particulariti ale managementului resurselor umane n instituia public:
a) nu necesit un cadru specific de analiz;
b) nu este influenat de Constituie i interesul public;
c) guvernul ocup trei poziii n relaiile de munc;
d) dreptul la grev uneori este restricionat.

10. Funcia public:


a) poate fi numai funcie de conducere;
b) se exercit pe baza unor principii;
c) are ntotdeauna caracter politic;
d) contribuie ntotdeauna direct la realizarea puterii politice.

11. Sunt drepturi ale funcionarului public:


a) de a-i manifesta convingerile politice;
b) de a-i prezenta declaraia de avere;
c) de a primi direct cereri pe care are competena s le rezolve;
d) de a beneficia n exercitarea atribuiilor de protecia legii mpotriva
ameninrilor.

12. Funcionarul public:


a) poate cumula i alt funcie;
b) desfoar activitate doar la nivel superior;
c) este numit de o autoritate competent;
d) i poate manifesta oricnd i oriunde convingerile politice.

13. n dosarul profesional al funcionarului nu se introduce documentul privind:


a) evaluarea anual;
b) depunerea jurmntului;
c) activitile sau opiniile sale politice, religioase ;
d) avansrile n funcii, trepte i clase.

14. Nu este funcie public de execuie cea ndeplinit de:


a) referent;
b) secretar;
c) consultant;
d) expert.

15. Care din enunuri nu definete specificul funcionarilor publici:


a) funcionarii publici pot fi debutani i definitivi;
b) funcionarii publici definitivi trebuie s depun jurmntul de credin;
c) pot cumula i alte funcii;
d) au drepturi i ndatoriri proprii.

16. Nu sunt atribuii ale funcionarului public:


a) elaborarea de reglementri ;
b) efectuarea unor studii ;
c) abinerea de la manifestarea convingerilor politice;
d) aplicarea i executarea legii.

17. Funcionarul public din orice instituie public:


a) nu are dreptul la grev ;
b) este numit printr-un act administrativ unilateral;
100
c) poate deine funcii n origanizaii cu caracter lucrativ;
d) poate deine simultan i o demnitate public.

18. Funcia public:


a) este finanat numai de la bugetul de stat;
b) nu exist obligatoriu nainte de numirea pe post a funcionarului public;
c) trebuie s aib caracter obligatoriu;
d) se creeaz pentru a da satisfacie direct unor interese individuale.

19. Sunt obligaii ale funcionarului public:


a) de a nu i manifesta convingerile politice;
b) de a participa la greve;
c) de a se asocia n sindicate;
d) de a beneficia n exercitarea atribuiilor de protecia legii mpotriva
ameninrilor.

20. Nu sunt particulariti ale funcionarilor publici:


a) pot fi debutani i definitivi;
b) funcionarii publici definitivi trebuie s depun jurmntul de credin;
c) au drepturi i ndatoriri proprii;
d) pot cumula i alte funcii;

Rspunsuri:
Testul de autoevaluare 1

Afirmaiile false sunt: b, d.


Ele pot deveni afirmaii adevrate n urmtoarea formulare:
b)Funciile publice se creeaz pentru a se da satisfacie direct intereselor generale
i doar indirect celor personale.
d) Este o ndatorire a funcionarului public s respecte confidenialitatea i s-i
perfecioneze pregtirea profesional

Alegei rspunsul corect:


Testul 2.
Alegei rspunsul corect 1. b, d; 2. b, d; 3. d; 4. c; 5. d; 6.
a; 7. b; 8. c; 9. d; 10. b; 11. d; 12.
c; 13. c; 14. b; 15. c; 16. c; 17. b;
18. c; 19. a; 20. d.
8.8. Rezumat
Managementul resurselor umane are un rol esenial n instituiile publice,
deoarece factorul uman are cele mai mari incidene asupra activitii acesteia.
Managementul resurselor umane are o pronunat dimensiune social i vizeaz
obiective cu totul speciale.
n relaiile de munc Guvernul ocup dou poziii care imprim particulariti n
domeniul managementului.
Funcionarul public este angajatul special al instituiei publice i funcioneaz
conform unui statut special.
01:50
Statutul funcionarului public stabilete drepturile i obligaiile funcionarului
public.

101
8.9. Bibliografie

I. Bibliografie obligatorie
1. M. Profiroiu - Managementul organizaiilor publice, Ed. Economic,
Bucureti, 2001.
2. G. Marinescu Management public modern, Ed. Tehnopress, Bucureti, 2007
3. Leonica Popescu - Management instituional i administrativ, Ed. Academica,
Bucureti, 2002.

102
UNITATEA DE NVARE 9. POLITICI DE PERSONAL N
INSTITUIILE PUBLICE
Cuprins
9.1. Obiective
9.2. Competenele unitii de nvare
9.3. Coninutul politicii de personal n instituiile publice
9.4. Formarea funcionarilor publici
9.5. Recrutarea funcionarilor publici
9.6. Numirea funcionarilor publici
9.7. Motivarea funcionarilor publici
9.8. Evaluarea activitii funcionarilor publici
9.9. Promovarea funcionarilor publici
9.10. ntreruperea activitii i ncetarea raportului de munc
9.11. Test de evaluare a cunotinelor (Teme de referate)
9.12. Test de autoevaluare a cunotinelor
9.13. Rezumat
9.14. Bibliografie

9.1. Obiective
Unitatea de nvare 9 POLITICI DE PERSONAL N INSTITUIILE
PUBLICE - n care vei descoperi care sunt caracteristicile specifice politicii de
personal dar i componentele acestora n cadrul nstutuiilor publice.
9.2. Competenele unitii de nvare
Dup studiul acestei uniti de nvare vei reui s rspundei la urmtoarele
ntrebri:
Cum se realizeaz formarea, recrutarea i numirea funcionarului public;
Ce posibiliti de motivare a funcionarului public exist n instituiile
publice;
n ce fel se evalueaz i apoi se promoveaz funcionarul public.

Durata de parcurgere a acestei uniti de nvare este de 2 ore.

9.3. Coninutul politicii de personal n instituiile publice

Trebuie astfel conceput pe baza principiilor i regulilor care vizeaz


asigurarea condiiilor necesare n cadrul autoritii i instituiei publice pentru
00:00 desfurarea optim a activitii funcionarilor publici.
Principalele caracteristici ale politicii de personal49:
se fundamenteaz pe principii etico-morale i profesionale de apreciere,
repartizare i promovare;
are caracter unitar pentru toate instituiile publice;
situeaz raionalitatea n prim plan n sensul adaptrii la mutaiile ce se
produc n viaa societii, dar cu respectarea unor norme logice, simple i
clare ce se aplic la condiiile specifice organizaiei;
asigur continuitatea, stabilitatea i eficacitatea funcionarilor publici;
se nfptuiete prin ansamblul proceselor de formare, recrutare, selectare,
ncadrare, perfecionare, motivare, evaluare, promovare i ncetare din

49
A. Androniceanu op. cit., p. 185.
103
funcie a funcionarilor publici.
Care sunt principalele caracteristici ale politicii de personal?
------------------------------------------------------------------------------------------------------
------------------------------------------------------------------------------------------------------
------------------------------------------------------------------------------------------------------
------------------------------------------------------------------------------------------------------
9.4. Formarea funcionarilor publici

n instituiile publice n general, n cele cu caracter administrativ n mod


special, nu exist funcii publice care s nu solicite o anumit pregtire profesional
00:10 /sau managerial.
Este necesar o pregtire special pentru exercitarea funciilor publice de
nivel: mediu (liceal), superior (universitar) i postuniversitar.
Pentru funciile de conducere trebuie o pregtire corespunztoare necesar
managerului public, care va dispune de capacitate (competen)
- profesional;
- managerial;
- politic;
- etic, ce genereaz performan n instituie.
Definitorii pentru managerul public de succes sunt:
- tripla profesionalizare (economic, juridic i psiho-social);
- competena managerial;
- competena politic.
Managerul public este responsabil pentru eficiena activitilor desfurate i a
muncii proprii.
Se contureaz un sistem al indicatorilor de performan cu aplicabilitate n
sfera administraiei, care:
- s permit identificarea contribuiei fiecrui funcionar public;
- s fundamenteze un sistem motivaional;
- s contribuie la mbuntirea performanei.
Specializarea funcionarilor publici pe posturi i funcii publice:
- este necesar datorit varietii activitilor ce se desfoar n instituiile
publice;
- dar necesit i o pregtire general diversificat, pentru aplicarea
principiului rotaiei pe posturi i funcii a funcionarilor publici.
Pregtirea funcionarului public trebuie s se realizeze printr-un proces
complex i continuu.
Complexitatea este dat de necesitatea parcurgerii treptelor i claselor.
Continuitatea asigur perfecionarea funcionarului public care este
obligatorie i se poate asigura prin:
- instruire la locul de munc sub controlul direct al efului;
- participarea la cursuri organizate n instituie sau n afara ei;
- implicarea n programe personale de perfecionare: masterat, doctorat;
- participarea la stagii de pregtire ce asigur specializarea n ar sau
strintate.
Pregtirea universitar:
- este general;
- formeaz funcionari polivaleni.
Pregtirea postuniversitar:
- asigur completarea cunotinelor;
- recrutarea se poate face prin atragerea absolvenilor din nvmntul
superior juridic i economico-administrativ;
104
- prin diverse programe la nivel naional sau cu sprijin european.
Este benefic aplicarea principiului rotaiei pe posturi?
------------------------------------------------------------------------------------------------------
------------------------------------------------------------------------------------------------------
------------------------------------------------------------------------------------------------------
------------------------------------------------------------------------------------------------------

9.5. Recrutarea funcionarilor publici

Este un proces de identificare i atragere a persoanelor care au caliti i


calificare necesar ocuprii posturilor vacante.
00:20 Compartimentele de resurse umane au aceast sarcin care trebuie s asigure
n timp util categoriile de persoane necesare.
Pe baza unui program de recrutare se realizeaz:
a analiza cerinelor postului vacant
b ntocmirea specificaiilor aferente activitii n postul liber
c cercetarea posibilitilor privind locurile unde pot fi descoperii potenialii
candidai
d atragerea candidailor pentru posturile libere.

Selecia funcionarilor publici


Const n alegerea persoanelor care au competene i pregtire necesar
pentru ocuparea fiecrui post de munc.
Este utilizat n practic o palet larg de metode i tehnici de selecie. Cele
mai frecvente sunt:
- transmiterea unui curriculum vitae i/sau prin scrisori de motivare;
- interviu;
- cercetarea referinelor i calificativelor;
- satisfacerea unor criterii formale;
- probe de verificare;
- teste;
- concurs sub diverse forme care adesea include mai multe metode din
cele de mai sus, ca etape ale acestuia.
Specialitii compartimentului de resurse umane trebuie s aleag cele mai
potrivite metode i mijloace de selecie, care se potrivesc cel mai bine fiecrui post
de munc scos la concurs.

9.6. Numirea funcionarilor publici

Numirea funcionarilor publici consfinete ncadrarea n munc, angajarea


funcionarului public pe un post vacant n urma concursului organizat.
00:30 Numirea se face printr-un act administrativ unilateral care determin efecte
juridice (nu prin contract bilateral), raporturile de autoritate se ntemeiaz pe
dispoziiile legale.
Este o procedur de drept public.
l investete pe funcionarul public cu un statut legal, conferindu-i atribuii,
drepturi i obligaii.
Confirm situaia juridic statutar a funcionarului public.
i confer calitatea de funcionar public.
Prin numire:
funcionarul public exercit puterea public;
persoana dobndete posibilitatea legal de a exercita atribuiile unei funcii
105
publice i/sau manageriale;
se confer persoanei dreptul de a exercita temporar funcia respectiv;
se stabilesc i anumite condiii generale sau speciale;
trebuie s se prezinte la post dup comunicare, altfel se revoc numirea;
trebuie s depun jurmntul, dac legea prevede.
Depun jurmnt de credin:
Preedintele Romniei;
Primul Ministru;
Minitrii i ceilali membri ai Guvernului;
Preedintele Consiliului Judeean;
Prefectul;
Primarul.
Numirea se face cu respectarea condiiilor i procedurii stabilite n acte
normative.
Actele de numire a funcionarilor publici sunt:
Ordin al Preedintelui Romniei;
Decret al Preedintelui Romniei;
Ordin al Primului Ministru;
Ordin al ministrului;
Dispoziia primarului.

n ce const specificul numirii funcionarilor publici?


------------------------------------------------------------------------------------------------------
------------------------------------------------------------------------------------------------------
------------------------------------------------------------------------------------------------------
------------------------------------------------------------------------------------------------------
9.7. Motivarea funcionarilor publici

Trebuie s constituie un instrument de stimulare a implicrii funcionarilor


publici n realizarea obiectivelor.
00:40 Motivarea personalului instituiilor publice joac rol:
managerial este cel mai direct;
organizaional;
individual;
economic.
n Romnia nu a constituit o preocupare motivarea, ea se realizeaz prin
formule clasice:
acordarea unui salariu mai mare;
avansarea pe post sau funcie;
promovarea unui sistem de indicatori de performan.
Salarizarea se face n regie, dup timpul lucrat, prin:
salariul de baz pe fiecare categorie de funcie de execuie, a
clasei, gradului i treptei ntre limita maxim i minim;
indemnizaia de conducere pentru funcia de conducere,
difereniat n raport cu complexitatea i rspunderea;
sporuri pentru continuitate;
premii anuale gratificaii.
Avansare este cea mai motivatoare form
ine seam de eficiena activitii i evaluarea efului direct;
ar trebui s se ia n considerare mai puin vechimea pentru a
stimula tineretul s se perfecioneze;
106
ordinea avansrii cel mai frecvent este legat de vechimea n
interiorul instituiei.
Exist prevederi specifice de salarizare prevzute n legile i statutele proprii
ale unor domenii de activitate, ce se aplic
personalului din organele autoritii judectoreti, preedintelui,
vicepreedinilor i secretarului general al Academiei;
personalului diplomatic i consular de carier;
personalului didactic i auxiliar din nvmnt;
personalului militar din instituiile publice de aprare naional,
ordine public i siguran naional.
Motivarea vizeaz i funcionarii publici
delegai pentru o perioad de 30-60 zile n care i pstreaz
funcia i salariul i de asemenea instituia suport costul legal al
transportului, cazrii i indemnizaiei de delegare;
detaai n interesul instituiei pentru cel mult 3 luni sau 6 luni
cu acordul scris, n care i pstreaz funcia i salariul sau mai
mare dac merge pe o funcie superioar, instituia beneficiar
suport transportul, costul cazrii i indemnizaiei.
Motivarea funcionarilor publici pentru ndeplinirea sarcinilor de serviciu se
face i prin sancionare disciplinar i rspundere.
nclcarea cu vinovie a ndatoririlor de serviciu atrage rspunderea
disciplinar, contravenional, civil sau penal, dup caz.
Abaterile disciplinare sunt nominalizate n Statut i vizeaz:
ntrziere;
absene nemotivate;
intervenii nelegale;
nerespectarea secretului profesional;
refuzul nejustificat al ndeplinirii sarcinilor;
manifestri ce aduc atingere prestigiului autoritii sau instituiei;
exprimarea opiniilor sau activitilor publice cu caracter politic;
nclcarea prevederilor legale etc.
Sanciunile disciplinare sunt:
avertisment, mustrare;
diminuarea drepturilor salariale;
suspendarea dreptului de avansare;
trecerea ntr-o funcie inferioar;
destituire din funcie.
Sanciunea disciplinar se aplic dup cercetarea prealabil i se
individualizeaz n funcie de cauze i gravitatea abaterii, gradul de vinovie i
consecine etc.
Se aplic direct de ctre conductorul compartimentului n care funcioneaz,
n unele cazuri la propunerea Comisiei de disciplin.
Funcionarul public nemulumit de sanciune poate face contestaie, sau se
poate adresa instanei de contencios administrativ, solicitnd anularea sau
modificarea dup caz a ordinului sau dispoziiei de sancionare.

Considerai c sancionarea este cel mai eficient mod de motivare a


funcionarilor publici?

107
9.8. Evaluarea activitii funcionarilor publici

Evaluarea constituie cel mai important mijloc de apreciere a angajailor pentru


toate nivelurile ierarhice, care permite cuantificarea ansamblului atuurilor unui
01:00 angajat i orientarea acestuia ctre un alt post de munc, dac cel deinut se
dovedete a nu fi cel mai potrivit, avnd ca finalitate plasarea ntr-o perspectiv
pozitiv a acestuia.
Este un proces prin care o persoan(evaluator) d o informaie sau mai multe
cu ajutorul unui mijloc i referindu-se la o norm, criterii obiective privind o alt
persoan (cea evaluat) pentru a o contacta sau a-i aduce la cunotin o decizie50.
Se efectueaz anual pe baza criteriilor elaborate de A.N.F.P. i grupate n Fie
de evaluare individuale specifice fiecrui post de munc.
Specialitii francezi apreciaz c utilizarea a dou criterii complementare ar
contribui la o evaluare mai realist:
o evaluare anual a performanelor prin raportarea la obiectivele stabilite;
o evaluare a potenialului individual prin raportarea la cariera individului
pn n prezent.
Premisele unei evaluri riguroase51:
criterii de evaluare difereniate n funcie de natura posturilor, obiectivele
i potenialul organizaiei;
evaluarea s fie unitar;
evaluarea s se bazeze pe informaii certe, verificabile;
folosirea metodelor i tehnicilor adecvate;
rezultatul evalurii se comunic fiecrei persoane i este nsoit de
recomandri.
Efectuarea evalurilor corecte presupune:
precizarea evaluatorilor;
determinarea limitelor de realizare a evalurii;
precizarea modului de realizare;
identificarea eficienei activitii de evaluare, a contribuiei funcionarului
public la nfptuirea obiectivelor instituiei.
n urma evalurii individuale, fiecrui funcionar public i se acord un
calificativ:
excepional;
foarte bine;
bun;
satisfctor;
nesatisfctor.
Cel care primete calificativul satisfctor sau nesatisfctor nu poate fi
avansat n anul urmtor.
eful direct formuleaz aprecierea, ntruct el rspunde de realizarea
sarcinilor ce i-au revenit subordonatului. Poate participa i specialistul din
compartimentul de resurse umane, colegii.
Caracterizarea se aduce la cunotin fiecrei persoane, care poate face
contestaie.
Metode de evaluare general folosite:
notaia exprim gradul de ndeplinire a obiectivelor;
aprecierea global calificativul ce caracterizeaz rezultatele obinute;
aprecierea funcional compararea calitilor cu cerinele postului,

50
L. Matei op. cit., p. 282.
51
C. Petraru, A.G. Simionescu- op. cit., p. 154-155.
108
evideniind concordanele i neconcordanele constatate.
Metode de evaluare specifice:
cazul;
teste;
centre de evaluare.
Calificativul obinut este elementul de baz n promovarea funcionarului
public.
Specialitii apreciaz c pentru a aprecia i mai ales a judeca performanele
funcionarilor publici este necesar s se stabileasc coduri etice care pot:
clarifica semnificaia ndatoririlor funcionarilor publici;
s sprijine monitorizarea activitii lor;
proteja drepturile fa de superiori;
contracara corupia, abuzul n serviciu;
s creeze fundamentele pentru dezvoltarea unui stil managerial n
administraie;
intensifice ncrederea publicului n funcionarii publici etc.
Codurile profesionale trebuie:
s reglementeze domeniile specifice;
s fie concepute de grupurile profesionale clar definite care desfoar
activitate n domeniul respectiv;
s devin obligatorii;
s aib forma unor acte legislative sau regulamente interne.

Metodele de evaluare generale sau cele specifice au un rol mai important?


------------------------------------------------------------------------------------------------------
------------------------------------------------------------------------------------------------------
------------------------------------------------------------------------------------------------------
------------------------------------------------------------------------------------------------------
9.9. Promovarea funcionarilor publici

Este procesul prin care funcionarului public i se atribuie un post de munc de


conducere sau execuie situat pe un nivel ierarhic superior sau grade, clase sau trepte
01:20 mai mari n cadrul aceluiai post.
Postul obinut prin promovare ncorporeaz sarcini, competene i
responsabiliti calitativ superioare, ceea ce se reflect ntr-un rol mai important,
uneori un nou statut social i ntotdeauna ntr-un salariu mai mare.
Criteriile de promovare sunt:
studiile;
vechimea n munc;
postul deinut anterior;
calitile individuale.
Accentul ar trebui pus pe meritul personal, rezultatele obinute deja n
instituie i capacitile intelectuale, profesionale i manageriale demonstrate n
activitatea desfurat n cadrul organizaiei.
Respectarea acestui criteriu are avantajul c:
motiveaz dezvoltarea rapid a personalului;
permite valorificarea operativ a talentului, mai ales al celor tineri bine
pregtii profesional;
creeaz un climat de emulaie n cadrul colectivelor, de creativitate i
participare.
Tendina cea mai evident este de promovare pe baza rezultatelor, dar nc
109
vechimea n instituie i n munc, mai ales la nivel local ocup un loc important n
procesul promovrii.
De reinut, avansarea n grad se poate face conform legislaiei numai pentru
funcionarii publici care au obinut doi ani consecutiv cel puin calificativul bun.
Avansarea ntr-o clas superioar se obine doar de ctre funcionarii publici
nscrii n tabelul de avansri ntocmit anual de ctre fiecare instituie public,
conform posturilor de munc stabilite n organigram i doar pentru aceia care au
obinut doi ani consecutiv calificativul excepional.
Deci, posibilitile de promovare ale fiecrei instituii publice sau autoriti
publice sunt limitate, datorit volumului, calitii i structurii activitii ce o
desfoar conform reglementrilor n vigoare.

n condiii de criz se mai promoveaz funcionarii publici?


------------------------------------------------------------------------------------------------------
------------------------------------------------------------------------------------------------------
------------------------------------------------------------------------------------------------------
------------------------------------------------------------------------------------------------------
9.10. ntreruperea activitii i ncetarea raportului de munc

ntreruperea activitii la cererea funcionarului public reprezint


suspendarea temporar din funcie pe o perioad de obicei de 6 luni pn la 4 ani
01:30 pentru un interes personal legitim:
o acord conductorul instituiei i o comunic A.N.F.P.;
ex-funcionarul public numit sau ales ntr-o funcie de demnitate public,
pe durata mandatului.
ncetarea raporturilor de munc a funcionarilor publici are loc n situaiile
urmtoare:
demisie;
transfer;
eliberare din funcie;
destituire din funcie;
pensionare;
invaliditate de gradul I sau II;
deces.
Exist prevederi legale pentru fiecare situaie n parte, care poate aprea din
iniiativa persoanei ncadrate sau a instituiei publice.
Modalitile utilizate:
a. Demisia - este un act de voin unilateral, care urmeaz s fie acceptat
conform legii de ctre instituia respectiv sau autoritatea ierarhic
- devine efectiv dup un termen de 15-30 de zile, n care se poate reveni cu
acordul autoritii care l-a numit.
b. Inaptitudinea fizic - intervine n urma unui accident sau boli a
funcionarului public. Este pus n retragere din oficiu sau la cerere prin decizie, dup
o procedur medical stabilit de lege.
c. Incompeten profesional - intervine cnd funcionarul public nu
corespunde din punct de vedere profesional.
Se aplic rar n practic, deoarece o asemenea apreciere este subiectiv i
pentru c el a fost angajat prin concurs.
Sunt mai frecvente cnd au loc rotaiile pe posturi i/sau funcii publice
diferite prin coninut.
d. Revocare disciplinar const n comiterea de ctre funcionarul public a
110
unei abateri grave.
Este frecvent i de cele mai multe ori este subiectiv.
Pot fi i motive obiective ce decurg din raiuni bugetare, de modificare a
structurii organizatorice a instituiei.
Trebuie respectat principiul stabilitii funcionarilor publici pe posturi i
funcii i nsoit de garanii, avantaje financiare i faciliti privind reconversia
profesional.

ncetarea raporturilor de munc a funcionarilor publici are loc n situaiile


urmtoare:
------------------------------------------------------------------------------------------------------
------------------------------------------------------------------------------------------------------
------------------------------------------------------------------------------------------------------
------------------------------------------------------------------------------------------------------
S ne reamintim...
Demisia:
este un act de voin unilateral, care urmeaz s fie acceptat conform legii de
ctre instituia respectiv sau autoritatea ierarhic;
devine efectiv dup un termen de 15-30 de zile, n care se poate reveni cu
acordul autoritii care l-a numit.

9.11. Test de evaluare a cunotinelor (Teme de referat)

1. Specificul politicii de personal n instituiile publice.


2. Perfecionarea pregtirii personalului instituiilor publice.
3. Aprecierea activitii personalului instituiilor publice.
9.12. Test de autoevaluare a cunotinelor
(timp necesar : 20 minute)

Test 1
Care dintre urmtoarele afirmaii sunt corecte?
a) ncetarea activitii unui funcionar public se realizeaz n dou situaii:
01:40
pensionare i demisie.
b) n instituiile publice se practic att metode de evaluare generale ct i
metode specifice.
c) Funcionarul public care a primit la evaluare calificativul satisfctor poate
fi avansat n anul urmtor.
d) Sancionarea disciplinar se aplic individual n funcie de graniele abaterii.

Test 2

Alegei rspunsul corect


1. Evaluarea activitii funcionarilor publici:
a) vizeaz aprecierea angajailor pe baza unor criterii unice pentru toate
posturile de munc;
b) permite cuantificarea atuurilor unui angajat;
c) nu este nsoit i de recomandri;
d) prin calificativul satisfctor permite acestora avansarea n anul urmtor.

111
2. n administraia public:
a) funciile de conducere sunt ocupate cu prioritate de funcionari publici cu
orientare politic;
b) factorul politic nu influeneaz recrutarea i selecia funcionarilor
publici;
c) modificrile din viaa politic nu determin schimbri n posturile cheie;
d) criteriile de promovare a funcionarilor publici se fundamenteaz numai
pe competena profesional.

3. Numirea funcionarului public:


a) l nvestete cu statut legal;
b) se face printr-un contract bilateral;
c) nu presupune participarea la concurs;
d) presupune depunerea mai nti a jurmntului de credin.

4. Politica de personal n instituia public:


a) nu are caracter unitar pentru toate instituiile publice;
b) se fundamenteaz numai pe principii etico-morale;
c) asigur continuitatea, stabilitatea i eficacitatea funcionarilor publici;
d) vizeaz doar selectarea i ncadrarea funcionarilor publici.

5. Promovarea funcionarilor publici:


a) nu se realizeaz i prin acordarea unei trepte n cadrul aceluiai post de
munc;
b) nu vizeaz utilizarea unor criterii, ci aprecierea efului ierarhic;
c) se bazeaz n special pe meritul personal, pe rezultatele obinute;
d) creeaz, ntotdeauna, o stare conflictual n cadrul colectivului.

6. ncetarea raporturilor de munc a funcionarului public nu se face prin:


a) destituire;
b) eliberarea din funcie;
c) pensionare;
d) ntreruperea activitii la cerere.

7. Persoanele care au devenit funcionari publici sunt numii n funcie de ctre:


a) conductorul autoritii respective;
b) preedintele rii n exclusivitate;
c) primul ministru ntodeauna;
d) preedintele comisiei de concurs.

8. Concursul pentru intrarea n corpul funcionarilor publici este organizat de:


a) Ministerul Administraiei Publice;
b) instituia public interesat;
c) Guvernul;
d) ministerul de resort.

9. Care dintre afirmaii este incorect:


a) n instituia public nu se aplic principiul rotaiei pe posturi i funcii a
funcionarilor publici ;
b) managerul public trebuie s dispun de competena profesional,
managerial, politic i etic ;
c) selectarea funcionarilor publici se face pe baza numeroaselor metode i
112
tehnici de selecie;
d) numirea funcionarului public se face printr-un act administrativ
unilateral.

10. Evaluarea activitii funcionarilor publici:


a) vizeaz aprecierea angajailor pe baza unor criterii unice pentru toate
posturile de munc;
b) nu permite cuantificarea atuurilor unui angajat;
c) este nsoit i de recomandri;
d) prin calificativul satisfctor permite acestora avansarea n anul urmtor.

11. Prin evaluarea activitii funcionarilor publici:


a) se urmrte aprecierea angajailor pe baza unor criterii, difereniat pentru
diverse posturi de munc;
b) nu se cuantific atuurile unui angajat;
c) se permite avansarea n anul urmtor a celor care obin calificativul
satisfctor;
d) nu trebuie fcute recomandri.

Rspunsuri:
Test 1
Afirmaiile corecte corespund variantelor b i d.

Test 2

Alegei rspunsul corect 1. b; 2. a; 3. a; 4. c; 5. c; 6. d; 7. a; 8. b;


9. a; 10. c; 11. a.

9.13. Rezumat

Politica de personal n instituiile publice are o serie de caracteristici, ceea ce


impune o atenie deosebit;
Formarea i recrutarea funcionarilor publici se realizeaz n forme deosebite;
Numirea funcionarului publiceste un moment special n cariera sa;
ntreruperea activitii unui funcionar public cunoate o serie de particulariti;
Pentru evaluarea i promovarea funcionarului public sunt stabilite criteria unice
01:50 prin statul funcionarului public.

9.14. Bibliografie

I. Bibliografie obligatorie

1. Lucica Matei - Management public, Ed. Economic, Bucureti, 2006.


2. F.Petru Managementul administraiei publice locale: o abordare
proactiv, Ed. Economic, 2007

II. Bibliografie facultativ

1. P. Drucker Managementul strategic Ed. Teora, Bucureti 2001.

113
UNITATEA DE NVARE 10. COMUNICAREA ORGANIZAIONAL

Cuprins
10.1. Obiective
10.2. Competenele unitii de nvare
10.3. Coninutul i semnificaia comunicrii organizaionale
10.4. Bazele comunicrii organizaionale
10.5. mbuntirea comunicrii organizaionale
10.6. Test de evaluare a cunotinelor (Teme de referate)
10.7. Test de autoevaluare a cunotinelor
10.8. Rezumat
10.9. Bibliografie

10.1. Obiective
Unitatea de nvare 10 COMUNICAREA ORGANIZAIONAL - ca urmare a
parcurgerii acestei uniti vei putea s nelegei rolul comunicrii, coninutul
procesului, formele, tipurile i modalitile prin care se face comunicarea
organizaional.
10.2. Competenele unitii de nvare
Dup studiul acestei uniti de nvare vei reui s rspundei la urmtoare
ntrebri:
Ce este comunicarea organizaional, dar cea managerial?
Cum caracterizai un manager bun comunicator?
Care sunt etapele i elementele procesului de comunicare?
Ce avantaje i dezavantaje prezint fiecare form de comunicare?
Ce tipuri de comunicare se pot folosi?
Cum se poate mbunti comunicarea managerial?

Durata de parcurgere a acestei uniti de nvare este de 2 ore.

10.3. Coninutul i semnificaia comunicrii organizaionale

Caracteristic specific uman, comunicarea este liantul indivizilor dintr-o


colectivitate, ce ofer posibilitatea cunoaterii opiniilor acestora, a omogenizrii sub
00:00 aspect psiho-social, asigurnd funcionarea normal a colectivului, indiferent de
mrimea i natura sa.
Comunicarea este un proces de transfer de informaii ntre emitor i receptor
printr-un anumit canal. Ea poate fi privit din perspectiva relaiilor de comunicare
dintre indivizi - comunicare interpersonal - dar i a relaiilor din cadrul
structurilor organizatorice - comunicare organizaional - care desigur include
comunicarea dintre persoane.
Comunicarea organizaional este un proces, de regul intenionat, de
schimb de mesaje ntre persoane, grupuri i niveluri organizatorice din cadrul
organizaiei cu scopul nfptuirii att a obiectivelor individuale ct i a celor
colective.
Esenial este ca n cadrul organizaiei s se realizeze o comunicare eficient,
care apare atunci cnd oamenii potrivii primesc la timp informaia potrivit.
Aceasta presupune stabilirea unei corespondene biunivoce ntr-un univers spaial-
temporal ce include transfer de informaii de la expeditorul ce exprim un gnd ctre

114
destinatarul care trebuie s-l neleag aa cum a intenionat emitentul. De obicei,
emitorul tinde s modifice prin mesajul transmis comportamentul receptorului n
planul aciunilor sale.
Comunicarea constituie premisa exercitrii activitii de management, a
funciilor procesului de management. Numai o comunicare eficient face posibil
planificarea i programarea, coordonarea i controlul, motivarea, consultarea i
participarea activ a membrilor organizaiei la nfptuirea scopurilor propuse.
Fiecare moment din activitatea organizaiei se bazeaz pe comunicare eficient, ca
modalitate de focalizare i corelare a eforturilor.
Comunicarea organizaional apare la toate nivelurile conducerii, se
realizeaz pe toate treptele ierarhice i ntre acestea, att pe orizontal ct i pe
vertical.
Comunicarea managerial este un proces fundamental de interaciune
reciproc bazat pe feed-back, n care managerii de la orice nivel transmit idei,
sentimente, decizii subordonailor cu posibilitatea verificrii manierei de receptare a
mesajului de ctre acetia. Ea influeneaz i modific percepii, atitudini,
comportamente, sentimente, opinii ale indivizilor i grupurilor i de aceea constituie
o cale prin care oamenii i coreleaz n mod sinergic eforturile.
Ca stare de spirit i instrument al conducerii, comunicarea managerial este
prezent n toate aspectele muncii managerilor, asigurnd operaionalizarea
funciilor managementului, sporirea performanelor individuale i colective,
statornicirea unor relaii corecte i eficiente ntre angajai att pe orizontal, ct i pe
vertical. Ea este esenial pentru raporturile managerului cu mediul ambiant, pentru
accesul acestuia la sursele informaionale.
Specialitii apreciaz c n activitatea sa concret managerul are diferite
roluri n funcie de modul n care comunic i anume:
roluri interpersonale, ce se exprim n relaiile lui cu angajaii.
Managerul poate juca rolul de: lider, persoan de legtur sau figur de
reprezentare.
roluri informaionale, ce se concretizeaz n aciunile de creare i
dezvoltare a reelei informaionale. Managerul poate ndeplini rolul de:
monitor, desiminator de informaie sau purttor de cuvnt.
roluri decizionale, ce se manifest n momentele alegerii variantei
optime. Managerul va fi: ntreprinztor, rezolvator de disfuncionaliti,
responsabil cu alocarea de resurse sau negociator.
Pentru ndeplinirea cu succes a acestor roluri, managerul trebuie s se bazeze
pe urmtoarele funciuni ale comunicrii:
informare - de monitorizare a informaiilor interne i externe obinute
prin toate mijloacele posibile;
comand i instruire - de asigurare a unitii i continuitii aciunilor
colectivului n direcia obiectivelor stabilite;
influenare i convingere, ndrumare i sftuire - de control asupra
informaiei i comportamentului angajailor;
integrare i meninere a informaiilor care asigur eficiena activitii
organizaiei.
Maniera de exprimare a acestor funciuni ale comunicrii n activitatea
concret a fiecrui manager depinde de capacitatea de comunicare a acestuia, de
abilitatea lui de a fi bun comunicator, de a valorifica eficient informaiile de care
dispune la un moment dat.
Un manager pentru a fi un bun comunicator trebuie: s tie, s ntrebe, s
rspund, s-i spun punctul de vedere, s se informeze i s informeze la rndul
lui, s asculte, s consulte, s se documenteze, s neleag i s asigure cele mai
115
eficiente relaii cu subordonaii, superiorii i egalii (colegii aflai pe acelai nivel
ierarhic). El dispune de o serie de sisteme de transmisie i procedee de comunicare
pe care le poate pune n aciune, le poate dirija, fructifica i controla n vederea
atingerii obiectivelor asumate.
Studiile efectuate n organizaii din rile performante arat c, pentru un
manager de succes, ponderea activitilor de comunicare este foarte mare, ele
acaparnd ntre 55-95% din timpul lui. In medie, un manager folosete peste 70%
din timp pentru a vorbi, asculta, scrie i citi, deci pentru a comunica. Aceast
pondere difer n funcie de poziia ierarhic a managerului i este cu att mai mare
cu ct el se afl pe un nivel ierarhic mai nalt.

Prin ce se caracterizeaz un manager bun comunicator?


------------------------------------------------------------------------------------------------------
------------------------------------------------------------------------------------------------------
------------------------------------------------------------------------------------------------------
------------------------------------------------------------------------------------------------------
------------------------------------------------------------------------------------------------------

10.4. Bazele comunicrii organizaionale

10.4.1 Procesul de comunicare


00:20
Comunicarea este un proces de mare complexitate, dificil de descifrat, ceea ce
impune simplificarea lui pentru a-l putea nelege. Acest proces cu verigi sensibile se
realizeaz n dou etape semnificative:
- prima etap o reprezint transferul unui gnd, idee sau ordin de ctre
emitor ctre receptor.
- a doua etap const n transformarea de ctre receptor a mesajului primit n
gndire.

Procesul de comunicare poate fi:


- unilateral - cnd are un singur sens, de la expeditor la destinatar, deoarece
se apreciaz inutil verificarea rspunsului. De exemplu, n cazuri de urgen n care
ordinul superiorului se execut, nu se discut pentru a nu se pierde timpul;
- bilateral - cnd se realizeaz n anumite sensuri, apare feed-back-ul ce ofer
posibilitatea interveniilor receptorului n vederea nelegerii exacte a mesajului.
Dei presupune timp mai lung de desfurare, asigur o calitate mai bun a
comunicrii.
Un model complex de comunicare va include urmtoarele elemente, ce au
roluri i poziii diferite n procesul de comunicare:
- emitorul i receptorul - sunt componentele principale ale oricrei
116
comunicri.
- mesajul i mijlocul de transmitere - sunt instrumente eseniale ale
comunicrii.
- codificarea, decodificarea, rspunsul i reacia invers - sunt funcii primare
ale comunicrii.
- bruiajul - este zgomotul din sistem.
S vedem ce semnificaie are fiecare element:
1. emitorul - este sursa de informaii, punctul de pornire, unde este generat
ideea ce va fi transmis. Orice persoan se poate afla n aceast postur i ea alege
canalul de comunicare dup ce a formulat mesajul. Fiecare mesaj urmrete o
finalitate care poate fi o ntiinare, o solicitare, o convingere, o motivare. El
constituie esena comunicrii de care depinde atingerea rezultatului scontat.
2. codificarea - procesul de convertire a ideii ntr-o form simbolic ce se
poate apoi expedia. Forma simbol se exprim prin cuvinte rostite, imagini sau
gesturi ce pot fi nelese att de emitor ct i de receptor.
3. mesajul - este ideea, informaia ce trebuie transmis, care a fost codificat
ntr-un simbol ce poate fi transmis. n general, mesajul este o combinaie de imagini,
sunete i cuvinte.
4. canalul de comunicare - calea, drumul pe care circul mesajul. Canalele
pot fi prestabilite:
- formale (oficiale) care de regul se suprapun relaiilor organizaionale,
- adiionale - neformale (neoficiale) care nu sunt impuse i se stabilesc pe
alte baze (preferine, interese).
5. mijlocul de transmitere - este suportul mesajului, prin care urmeaz s fie
difuzat. n general, canalele de comunicare prin care mesajul trece de la emitor la
receptor sunt considerate vehiculele comunicrii. Cele mai uzitate sunt: telefonul,
telexul, telefaxul, pota electronic etc.
6. decodificarea - este procesul invers al codificrii, prin care receptorul
interpreteaz mesajul, atribuind simbolurilor codificate de emitor un anumit
neles, sens, ncercnd s descopere ideea mesajului transmis. Uneori, receptorul
confer mesajului alt semnificaie dect cea transmis de emitor din varii motive:
grad mare de abstractizare, codificare neclar, suport inadecvat, prezentare prea
sofisticat pentru nivelul de nelegere al receptorului.
7. receptorul - este destinatarul mesajului. Cel ce primete mesajul este
auditoriul format din persoanele ce recepioneaz mesajul - manageri sau executani.
8. rspunsul - este maniera n care reacioneaz la mesaj, atitudinea
receptorului fa de acesta. Poate s nu aib nici o reacie din diverse motive, poate
s aib o reacie de respingere, sau poate avea mai multe rspunsuri.
9. reacie invers (feed-back) - este partea rspunsului dat de receptor
emitorului prin diverse mijloace, direct sau indirect.
10. zgomotul de fond - este bruiajul ce apare pe canalul de comunicare sau
decodificare incorect, ce face ca s primeasc un mesaj diferit fa de cel transmis
(i iese ca la telefonul fr fir - jocul din copilrie att de amuzant).
Calitatea comunicrii manageriale este influenat de o serie de factori care
pot stimula sau inhiba comunicarea, cum ar fi:
educaia receptorului;
timpul afectat de ctre emitor elaborrii mesajului;
stilul de lucru al managerului;
personalitatea angajailor;
factori psihologici, geografici (care impun de obicei forma de
comunicare);

117
parametrii structurii organizatorice;
modul de proiectare i funcionare a sistemului informaional;
mediul ambiant n care i desfoar activitatea organizaia etc.
Pentru fiecare manager, cunoaterea i analiza acestor factori are mare
importan, deoarece de calitatea comunicrii depinde modul de aciune al
subalternilor.

10.4.2. Formele i tipurile de comunicare

Mesajul pe care emitentul l transmite receptorului se poate prezenta sub


form: scris, oral i neverbal (nonverbal). Fiecare din aceste trei forme prezint
o serie de avantaje i dezavantaje.
1. - Comunicarea scris folosete limbajul scris cu ajutorul cuvintelor, care
rmne nregistrat, dar uneori poate ajunge la destinatari neintenionai. n cadrul
organizaiilor este inevitabil aceast form. Ea se concretizeaz n documente
precum: note, circulare, rapoarte, propuneri, decizii, scrisori etc. Se caracterizeaz
prin:
lizibilitate (mesaj uor de citit);
corectitudine;
adecvare;
gndire.
Are avantajul unei pregtiri atente a mesajului, care i confer claritate,
precizie i posibilitatea utilizrii unor procedee corespunztoare. Marele dezavantaj
const n faptul c necesit mult timp pentru retroreacie, iar costurile sunt ridicate,
att cele directe (hrtie, tipar, transmitere), ct i cele indirecte (arhivare,
deteriorarea mediului). Pentru a fi eficient, comunicarea scris trebuie s emane o
atitudine pozitiv care ine de: politee, consideraie, claritate, concizie,
completitudine i mod de organizare.
2. - Comunicarea oral folosete limbajul verbal i este utilizat pe scar
foarte larg, reprezint aproximativ 70-75% din timpul destinat comunicrii de ctre
manageri. Interlocutorul poate fi o persoan - comunicare fa-n fa
(interpersonal, care poate fi i interactiv) sau un grup (comunicare n faa unui
auditoriu). n general, comunicarea verbal include: relatri despre evenimente,
mprejurri, sentimente i reacii, prerile despre oricine i orice; opinii.
Aceast modalitate de comunicare prezint o serie de avantaje: schimb rapid
de informaii directe, adeseori sub forma dialogului, personalizarea relaiei ef-
subaltern, flexibilitatea exprimrii, folosirea chiar a jargonului (limbaj specializat al
unei colectiviti), costuri mai reduse etc.
Adresarea verbal are i dezavantaje legate de faptul c dialogul poate
conduce la pierdere de timp i nu se ncheie ntotdeauna cu acordul prilor, iar n
cazul transmiterii succesive prin trepte ierarhice se poate pierde i o parte a
informaiilor, deoarece sunt filtrate de fiecare ef ierarhic.
3. - Comunicarea nonverbal const n transmiterea mesajelor prin alt
mijloc dect scrisul sau vorbitul cum ar fi: gesturi, mimic, micri ale corpului etc.
i care sunt de fapt "mesaje pariale sau adiionale ce completeaz coninutul
mesajelor verbale". Poate fi un mijloc eficient de descifrare a mesajelor pe care le
transmite emitentul.
Limbajele neverbale completate de limbajul paraverbal (este o form vocal
de limbaj neverbal precum: inflexiunea i tonalitatea vocii, ritmul de vorbire, modul
de accentuare a cuvintelor, pauzele ntre cuvinte etc.) apeleaz la toate simurile
noastre i se bazeaz pe seturi de simboluri care pot avea un neles clar sau

118
ambiguu. Tipuri de comunicare neverbal sunt:
comunicarea senzorial - se bazeaz pe ceea ce recepionm prin
intermediul simurilor;
comunicarea estetic - comunic diferite emoii artistice;
comunicarea nsemnelor (insigne, fanioane, uniforme) i simbolurilor
(titulatur, decoraii).
Cele mai utilizate mijloace de transmitere a mesajelor nonverbale sunt:
limbajul corpului (expresia facial, contactul ochilor, poziia fizic mai ales a
capului i minilor), recuzita (decorul biroului, modul de folosire a spaiului),
hainele (mbrcmintea).
n proporie de 55% omul se exprim prin limbaje neverbale, 38% prin limbaj
paraverbal i doar 7% prin limbaj verbal. Prin urmare, managerii trebuie s acorde
atenie deosebit comunicrii neverbale pentru a putea comunica eficient cu
subalternii. De fapt, eficiena comunicrii depinde de abilitatea managerului de a
combina cuvntul scris i verbal cu limbajul neverbal i paraverbal pentru a exprima
cu claritate sensul mesajului transmis.
Tipurile comunicrii organizaionale le putem determina cu ajutorul unor
criterii:
1. - n funcie de sensul comunicrii ce trebuie s urmreasc strict circuitul
ierarhic (liniile de autoritate i relaiile de raportare formal) distingem:
a - comunicare descendent - fluxul de informaii circul de la vrf spre
baza organizaiei, de la organele de conducere superioar ctre nivelurile de
execuie. Se realizeaz pe cale oral (sub forma instruciunilor, ntlnirilor,
discursurilor, convorbirilor telefonice etc.) i scris (prin circulare, decizii,
reglementri, scrisori, buletine informative etc.). Este forma tradiional de
comunicare i predomin n organizaiile n care se aplic stilul autoritar de
conducere, n cazul comunicrii unilaterale.
b - comunicare ascendent - fluxul de informaii circul de la baz ctre
vrf, de la executani ctre conductori, sub forma ideilor, propunerilor, raportrilor,
solicitrilor, nemulumirilor, reclamaiilor, zvonurilor etc. Are rol important,
deoarece atest maniera de receptare a mesajelor transmise anterior de conducere i
indic starea de spirit din organizaie.
c - comunicarea lateral (pe orizontal) - fluxul de informaii circul ntre
persoane sau compartimente aflate pe acelai nivel ierarhic, de obicei ca mijloc de
coordonare a eforturilor n realizarea unor obiective comune.
d - comunicarea ncruciat (n diagonal sau oblic) - fluxul de informaii
circul ntre persoane aflate la diferite niveluri organizatorice.
2. - n funcie de gradul de oficializare delimitm:
a - comunicarea formal - fluxul de informaii urmeaz liniile de autoritate
oficiale din organigram stabilite prin regulamentul de organizare i funcionare a
organizaiei. Include totalitatea mesajelor care circul n cele patru sensuri explicate
mai sus, care asigur ordinea i disciplina necesar funcionrii normale a fiecrei
organizaii.
b - comunicarea informal (neoficial) - se manifest mai ales prin zvonuri
i brfe, care apar datorit ineficienei comunicrii formale, fie din lips de
informaii, fie din informaii trunchiate i ambigue care strnesc curiozitatea.
Comunicarea informal intervine de obicei cnd cea formal se afl n stare
necorespunztoare. n anumite situaii, comunicarea informal suplinete
deficienele comunicrii informale.
3. n funcie de maniera de desfurare, comunicarea poate fi:
a - comunicare direct (personal) - care pune fa n fa emitentul i
receptorul. Ea se realizeaz unilateral cnd managerul transmite ordine, fr a
119
solicita un rspuns, unei persoane sau grup (reuniune, edine) sau bilateral
(reciproc) cnd apare feed-back-ul, ce permite evaluarea imediat a modului de
recepionare a mesajului.
Se apreciaz c este cea mai eficient, sigur i rapid comunicarea direct
reciproc, deoarece asigur un climat favorabil desfurrii activitii, bazat pe
nelegere i ncredere reciproc.
b - comunicarea indirect (impersonal) - se realizeaz prin intermediul
unui mijloc de transmitere al mesajelor. Aceasta poate fi: reciproc, dac se
nfptuiete prin telefon, radio, televiziune, pot electronic care permite feed-back-
ul, sau unilateral, prin documente scrise, discursuri, filme, care nu permit un
rspuns din partea receptorului.
Cunoaterea avantajelor i dezavantajelor fiecrui tip de comunicaie permite
managerului s realizeze o combinaie raional i eficient a formelor de
comunicare pe care s le utilizeze n fiecare situaie.

Dac ai fi managerul unui colectiv cu 5 subordonai ce form de


comunicare ai prefera? De ce?
------------------------------------------------------------------------------------------------------
-----------------------------------------------------------------------------------------------------
-----------------------------------------------------------------------------------------------------
-----------------------------------------------------------------------------------------------------
-----------------------------------------------------------------------------------------------------
-----------------------------------------------------------------------------------------------------
10.5. mbuntirea comunicrii organizaionale

Comunicarea managerial eficient presupune cunoaterea reciproc a


acestora, confruntarea, concilierea i armonizarea opiniilor lor.
01:15 n calea unei comunicri eficiente se interpun o serie de obstacole ce trebuie
depite cu abilitate pentru a nu se ajunge la blocaje. Ele sunt rezultatul factorilor
generali, ce impun bariere comune pe care oamenii le aeaz n calea comunicrii
sau al factorilor specifici procesului de management.
Cele mai frecvente obstacole sunt de natur:
- personal - fiecare individ are o personalitate unic, generat de motenirea
genetic, mediu i experien, care i confer o manier proprie de comunicare;
- fizic - legate de caracteristicile individului, starea lui fizic, dar i mediul
n care are loc comunicaia;
- social - referitoare la obiceiuri, tradiii, model social (rural, urban), religie,
statut social (mesajul unui manager de rang nalt este considerat real, corect, chiar
dac uneori este incomplet, fals);
- cultural - vizeaz nivelul de pregtire, limbajul, vocabularul;
- semantic - apariia unor nenelegeri generate de folosirea unor cuvinte n
moduri diferite, sau a unor cuvinte diferite n acelai mod, a neologismelor, a
jargonului, a expresiilor strict tehnice;
- cognitiv - apariia conflictelor interne datorate unor informaii
incompatibile cu sistemul de valori al individului, cu deciziile anterioare;
- psihologic - legate de particulariti ale comportamentului uman:
emotivitate, timiditate, agresivitate, afectivitate. Percepia proprie a fiecrui individ
este considerat cea mai important barier n interpretarea mesajului primit, pentru
c oamenii folosesc propriile repere i concepte n judecarea altora;
- ambiental - contextul n care are loc comunicarea. Zgomotul reprezentat
de sunete puternice i discordante impieteaz transmiterea i mai ales receptarea
corect i complet a mesajului;
120
- managerial - generate att de manageri ct i de subordonai.
"Problemele" de comunicare ntre efi i subordonai sunt provocate de: capacitatea
insuficient de transmitere a informaiilor i capacitatea redus de ascultare a
managerilor, rezerva subordonailor de exprimare a prerilor, neobinuina de
comunicare, neconcordana dintre cerinele comunicrii i posibilitile
subordonailor, frecvena modificrilor n sistemul de comunicare;
- organizatoric - provoac deficiene n circuit ierarhic. Comunicarea
informal, filtrarea (tendina de a dilua sau opri la un moment dat un mesaj aflat n
curs de transmitere) i lipsa timpului conduc la apariia canalelor de comunicare n
afara celor rezultate din ordinea ierarhic.
Toate aceste obstacole provoac perturbaii n cadrul procesului de
comunicare, ce apar n timpul emiterii mesajului, de-a lungul canalului de
comunicare, dar i la recepia lui.
Att perturbaiile externe, care in de mediul fizic de comunicare, distan,
timp, structura reelelor de comunicare etc., ct i perturbaiile interne care sunt
legate de natura uman, percepia mesajelor, tendina de evaluare a mesajelor,
limitele individuale etc. trebuie identificate, analizate i diminuate prin msurile
adoptate n organizaie, ceea ce va contribui la mbuntirea comunicrii.
Perfecionarea comunicrii presupune i utilizarea unor metode i tehnici de
perfecionare a comunicrii. S-au impus ca deosebit de utile: ascultarea activ -
tehnic de sporire a acurateei recepionrii unei informaii printr-o atenie complet
acordat interlocutorului - i edina - reunirea pe termen scurt a unui grup de
persoane n vederea rezolvrii unor sarcini cu caracter informaional i decizional.
Asociaia American de Management a stabilit regulile ce trebuie respectate
pentru comunicarea eficient:
1 - emitentul s-i clarifice ideile nainte de a le comunica.
2 - pentru planificarea comunicrii este necesar consultarea celor din jur.
3 - iniiatorii comunicrii s examineze adevratul scop al comunicrii i
pentru a nu se pierde n detalii.
4 - emitorul s ia n considerare ansamblul elementelor fizice i psihice ale
contextului.
5 - expeditorul s fie atent la nuane i nelesul de baz al mesajului.
6 - emitentul s-i dezvolte capacitatea de empatie (s priveasc din punctul
de vedere al celorlali).
7 - emitentul s urmreasc primirea feed-back-ului.
8 - emitentul i receptorul s comunice n perspectiv cel puin la fel de bine.
9 - cei ce comunic trebuie s fie siguri pe suportul comunicrii.
10 - emitentul i receptorul trebuie s ncerce nu numai s neleag, dar s se
i fac nelei.
Desigur, respectarea i aplicarea principiilor i regulilor comunicrii eficiente
in de personalitatea managerilor, de specificul momentului, dar i de tipul de
strategie de comunicare adoptat.

S ne reamintim...
n calea unei comunicri eficiente se interpun o serie de obstacole ce trebuie
depite cu abilitate pentru a nu se ajunge la blocaje. Ele sunt rezultatul factorilor
generali, ce impun bariere comune pe care oamenii le aeaz n calea comunicrii
sau al factorilor specifici procesului de management.
.

121
Cum apreciai c se desfoar comunicarea cu eful dumneavoastr
direct? Ce obstacole apar mai frecvent n calea comunicrii dumneavoastr?
------------------------------------------------------------------------------------------------------
------------------------------------------------------------------------------------------------------
------------------------------------------------------------------------------------------------------
------------------------------------------------------------------------------------------------------
------------------------------------------------------------------------------------------------------
10.6. Test de evaluare a cunotinelor (Teme de referat)

1. Rolul comunicrii n sporirea eficienei activitii instituiilor publice.


2. Mijloace i tehnici de mbuntire a comunicrii n instituiile publice.
3. Importana adoptrii strategiilor de comunicare n instituiile publice.

10.7. Test de autoevaluare a cunotinelor


(timp necesar : 10 minute)
Testul 1
Alegei variantele corecte:
a) Comunicarea afecteaz activitatea organizaiei cnd nu se realizeaz bine.
b) Comunicarea managerial se realizeaz la toate nivelurile organizaiei.
c) n organizaia modern comunicarea devine un instrument al managerului
01:40 eficient.
d) Din postura de lider, managerul ndeplinete rolul de informator n
procesul de comunicare.
e) Comunicarea managerial ndeplinete i funcia de ndrumare.

Testul 2

Delimitai afirmaiile incorecte i modificai-le pentru a deveni corecte:


a) Destinatarul este emitorul mesajului.
b) Receptorul transmite informaia.
c) Feed-back-ul apare att direct ct i indirect.
d) Personalitatea angajailor influeneaz calitatea comunicrii.
e) Procesul de comunicare se realizeaz ntotdeauna bilateral.

Testul 3
Alegei rspunsul corect:

1) Comunicarea organizaional:
a) este comunicare interpersonal;
b) se identific cu comunicarea managerial;
c) se practic de ctre manageri n relaiile cu subalternii;
d) mbrac numai form oral.

2) Sunt funcii ale comunicrii:


a) funcia de previziune;
b) funcia de informare;
c) funcia de coordonare;
d) funcia de influenare i instruire.

3) Care din urmtoarele elemente nu este component a procesului de comunicare:


a) rspunsul;
b) ntrebarea;
122
c) receptorul;
d) zgomotul de fond.

4) Comunicarea nu poate fi:


a) verbal;
b) neverbal;
c) paraverbal;
d) senzorial.

5) n funcie de sensul realizrii comunicrii, distingem comunicare:


a) ascendent;
b) ncruciat;
c) vertical;
d) orizontal.

6. Emitorul este:
a. sursa de informaii;
b. auditorul mesajului;
c. locul unde este generat idea;
d. cel care primete mesajul.
A=a+b+c; B=a+c; C= a+b+d; D=b+c+d.

7. Comunicarea managerial const n transmiterea mesajelor prin:


a) gesturi;
b) mimic;
c) scris;
d) cuvnt.
A=a+b+c; B=a+b; C=b+c; D=b+d.

8. Sunt strategii de comunicare, strategia:


a) de control;
b) static;
c) de acceptare;
d) de evitare.
A=a+b+c; B=b+c; C= a+b+d; D=a+c+d.

Rspunsuri:
Testul 1
Variantele false sunt: b, c, e

Testul 2
Variantele incorecte sunt: a, b, e
Pot deveni afirmaii corecte dac le formulm astfel:
a) Destinatarul este receptorul mesajului
b) Receptorul primete informaia.
e) Procesul de comunicare poate fi i unilateral, nu numai bilateral.
Testul 3
Alegei rspunsul corect 1. b 2. b,d 3. b 4. d 5. a,b,c,d 6. B 7. B
8. D

123
10.8. Rezumat

n epoca moder comunicarea joac un rol tot mai important, iar comunicarea
managerial devine un instrument deosebit al activitii de conducere, prin
funciile pe care le are.
Managerul eficient este un bun comunicator i ndeplinete mai multe roluri n
activitatea de comunicare.
Comunicarea managerial este un proces complex, definit prin cele 10 elemente
i se realizeaz att unilateral ct i bilateral.
01:50 Formele i tipurile de comunicare au un rol important n sporirea eficienei
conducerii, iar maniera de ndrumare a acestora depinde de arta managerului.
n calea unei comunicri eficiente stau o serie de obstacole, care pot fi
prevenite i depite dac sunt cunoscute.
Experiena american a impus o serie de reguli de comunicare ce asigur o
sporire a eficienei acesteia.
10.9. Bibliografie

1. L.Lynn Managementul public ca art, tiin i profesie, Editura Arc,


Bucureti, 2004
2. J. Garry, Comportamentul organizaional, Ed. Economic, Bucureti, 1998
3. I. Ursachi Management, Ed. ASE, Bucureti, 2001.

124
UNITATEA DE NVARE 11. CULTURA MANAGERIAL
Cuprins
11.1. Obiective
11.2. Competenele unitii de nvare
11.3. Coninutul i caracteristicile culturii manageriale
11.4. Tipurile de culturi manageriale i evoluia lor
11.5. Test de evaluare a cunotinelor (Teme de referate)
11.6. Test de autoevaluare a cunotinelor
11.7. Rezumat
11.8. Bibliografie

11.1. Obiective
Unitatea de nvare 11 CULTURA MANAGERIAL - parcurgerea acestei
uniti de nvare permite nelegerea semnificaiei culturii manageriale,
cunoaterea elementelor definitorii ale culturii organizaionale, analizarea factorilor
ce influeneaz cultura managerial i caracterizarea principalelor tipuri de cultur
organizaional.
11.2. Competenele unitii de nvare
Lecturarea acestui material v va ajuta s rspundei la o serie de ntrebri:
Ce este real i ce este aparent ntr-o cultur organizaional?
Ce accepiuni conferii culturii manageriale?
Care sunt elementele ce definesc cultura managerial?
Cum influeneaz o serie de factori cultura managerial?
Ce rol au tipurile de culturi manageriale?
Cum explicai tendinele ce se manifest n evoluia culturii organizaionale?

Durata de parcurgere a acestei uniti de nvare este de 2 ore.

11.3. Coninutul i caracteristicile culturii manageriale

11.3.1 Conceptul de cultur managerial

00:00 Cultura managerial sau organizaional, denumit adesea i cultura


corporaiei, este un concept relativ nou ce s-a impus ateniei att teoreticienilor ct i
practicienilor n domeniul managementului n perioada postbelic, datorit
impactului ei asupra procesului de socializare a organizaiei i n special a
performanelor obinute. Americanul Th. Szelnic, care nc din 1957 abordeaz
firma (organizaia economic) ca un organism social, este considerat iniiatorul
dezbaterilor ce vizeaz coninutul, rolul i semnificaia culturii manageriale.
n sens restrns, ca filosofie, ca "ideologie", cultura managerial este un
sistem de valori, credine, ipoteze, norme de comportament general acceptate, ce
exist ntr-o organizaie i care i unete pe membrii acesteia ca baz comun de
aciune.
n sens larg, cultura managerial vizeaz maniera de conducere, modalitatea
n care lucrurile sunt executate, concepiile managerilor i angajailor, atitudinile,
opiniile, tradiiile, percepiile, idealurile, standardele etice, ntmplrile,
evenimentele, setul de politici manageriale, atmosfera intern din cadrul organizaiei
etc.
Fiecare organizaie are o cultur proprie ce se formeaz n timp, ca produs al

125
generaiilor de angajai, care exprim personalitatea ei, comportamentul potrivit
dintr-o anumit perioad, ce-i asigur identitatea, unicitatea, n cadrul colectivitii
umane.
Cultura managerial trebuie privit ca o variabil social, ca un fenomen
psiho-social care fundamenteaz norme, principii i modele de comportament pe
baza tradiiilor i a experienei. Ea nu este pur i simplu o consecin automat a
tehnologiei, produselor sau dimensiunilor organizaiei.
Pentru membrii organizaiei valorile, convingerile, prezumiile i normele
mprtite constituie un "mod de via" care persist n timp i care individualizeaz
organizaia, o impune n societate. Cultura organizaional influeneaz ntregul
personal al organizaiei, chiar dac nu ntotdeauna ei sunt contieni de aceasta,
deoarece ea le determin gndirea, simirea i n consecin ntregul comportament.
Cultura fiecrei organizaii se constituie din combinarea a numeroase
elemente pe care specialitii le clasific dup o serie de criterii n elemente:
observabile direct sau vizibile (concrete) i observabile indirect (neobservabile) sau
invizibile; tangibile i intangibile, scrise i nescrise etc.
n funcie de vizibilitatea i flexibilitatea elementelor culturii organizaionale,
se delimiteaz dou niveluri:
- de suprafa, ce include partea vizibil a culturii precum: elemente fizice,
ritualuri, ceremonii, mituri, ntmplri, limbaj, sloganuri, actori, eroi etc.;
- de adncime, ce include partea invizibil a culturii precum: simboluri ce
vizeaz valori, credine i convingeri, norme i principii, tradiii i cutume, ateptri,
experiene etc.
Dei adesea natura culturii organizaionale se apreciaz prin manifestrile ei
concrete, prin partea ei vizibil trebuie precizat c partea invizibil este
determinant; valorile, concepiile, convingerile, normele impun o cultur
managerial, promovat prin simboluri preluate i transmise de membrii organizaiei
n timp, ceea ce-i confer stabilitate i-i asigur continuitate social.

Ce accepiuni conferii culturii manageriale?


------------------------------------------------------------------------------------------------------
------------------------------------------------------------------------------------------------------
------------------------------------------------------------------------------------------------------
------------------------------------------------------------------------------------------------------
------------------------------------------------------------------------------------------------------
----------------------------------------------------------------------------------------------------
11.3.2. Elementele culturii manageriale

Coninutul culturii manageriale este pus n eviden prin elementele sale:


sistemul de valori, simbolurile, sloganurile, povestirile, ritualurile i ceremoniile,
eroii etc.
a. Sistemul de valori - este elementul fundamental al culturii manageriale ce
exprim concepii, valori, credine, convingeri i norme stabilite pentru membrii
organizaiei.
Concepiile de baz sunt prerile managerilor despre ei, angajai, organizaie
i lume, pe care le promoveaz i care se concretizeaz n stilul de management i
tipul de manager.
Valorile reprezint conduita colectiv determinat de preferine i atitudini
colective impuse tuturor membrilor organizaiei. De regul, sunt rezultatul atitudinii
generale promovate de cultura naional sau al experienei membrilor organizaiei,
dar incumb i o ncrctur emoional. De obicei, sunt promovate de ctre echipa
126
managerial i sunt acceptate ca idealuri generale sau standarde ce trebuie atinse i
respectate.
Normele sunt reguli obligatorii de comportament pentru toi membrii
organizaiei ce rezult din recunoaterea valorilor i credinelor.
n sistemul de valori al multor organizaii vom ntlni elemente precum:
performan, seriozitate, creativitate, responsabilitate, participare, disciplin,
autorealizare etc. Acolo unde exist valori puternice, pozitive se obin rezultate
deosebite. Ele trebuie implementate prin aciuni clare ce explic angajailor valorile
incluse n codul etic.
b. Simbolul este un obiect, act, eveniment, o reprezentare grafic sau
cromatic ce are o anumit semnificaie pentru organizaie i care servete ca vehicul
pentru a transmite un mesaj angajailor. De exemplu, o insign pentru cei care fac
parte din "cercul de calitate" sau o anume culoare a nasturilor de la halate care
exprim rezultate foarte bune sau slabe ale angajatului.
c. Componentele verbale ale culturii manageriale sunt reprezentate prin:
limbaj alctuit din expresii tipice folosite de angajai; sloganuri care au putere de
convingere i constau din fraze ce exprim succint valoarea-cheie a organizaiei
(unele organizaii au chiar i un imn); povestiri (istorii), legende i mituri care sunt
naraiuni bazate pe evenimente adevrate care uneori pot fi influenate, romanate,
dar ele transmit noilor generaii ntmplri deosebite cu anumite semnificaii. De
obicei, povestirile transmit valorile fundamentale ale organizaiei i ofer exemple ce
trebuie urmate. Dac evenimentele s-au desfurat cu mult timp n urm povestirile
devin legende, iar cnd importana evenimentelor este profund, prin convingeri i
valori, povestirile se transform n mituri pozitive sau negative.
n funcie de obiectivele urmrite, specialitii au delimitat mai multe feluri de
mituri:
de valorizare (mitul ascensiunii sociale datorit anselor egale de afirmare
a indivizilor);
umanitii efului (care sprijin subordonatul);
raionaliste (care pe baza relaiei cauz-efect a aciunilor trecute ofer
soluii unor situaii similare viitoare);
dualiste, de identificare sau distanare (orientate spre personaje-cheie).
De remarcat este faptul c miturile, n numeroasele lor variante, apar n
versiune pozitiv sau negativ i ndeplinesc o serie de funcii:
explicativ - permite exemplificarea prin reconstituire;
psihologic - explic victoria binelui;
sociologic - de unificare a credinelor i convingerilor angajailor;
antologic - evoc istoria i argumentele pentru care organizaia a
subzistat.
d. Ritualurile i ceremoniile sunt organizate cu ocazia unor evenimente
speciale din organizaie, se bazeaz pe cutume i urmresc promovarea valorilor-
cheie i convingerilor colective.
Ritul este un set de activiti organizate ce transmite valori culturale unui
auditoriu.
Un ceremonial este un ansamblu de ritualuri realizat cu o singur ocazie ce
are o semnificaie deosebit pentru angajai, care de obicei dezvolt contiina
apartenenei la organizaie i ntrete legturile dintre participani. Prin practici
ritualizate se transmit asistenei o serie de mesaje. Exist mai multe tipuri de
ritualuri:
integratoare (festiviti cu ocazii deosebite);
de difereniere (particip doar unii angajai invitai);
127
de marcare a frontierelor (au loc pentru a realiza separarea de
atitudinile sau comportamentele unei persoane fa de care se
manifest dezacordul).
e. Actorii i eroii. Actorii sunt personajele existente n organizaie la un
moment dat, care sunt uitai cnd au disprut. Eroii sunt personajele care intr n
memoria colectiv a organizaiei mai ales n calitate de actori principali ai miturilor.
n aceast postur apar ndeosebi fondatorii organizaiei sau persoanele care au
adus o contribuie deosebit n traversarea unei situaii critice, care au condus la
schimbarea concepiei de baz a organizaiei.
f. Elementele fizice sunt aspectele concrete vizibile, direct i imediat
observabile ale culturii organizaionale reprezentate de ambientul oferit de
organizaie (cldiri de producie i administrative, amenajarea lor i a exteriorului,
baze sportive i de agrement, bibliotec, restaurant, cabinet medical etc.) care
exprim concepia echipei manageriale, dar i de numele i sigla organizaiei care
constituie un simbol important pentru membrii organizaiei.
Cunoaterea i nelegerea rolului fiecrui element component al culturii
organizaionale mai ales de ctre manageri are o mare importan pentru nvarea
i consolidarea ei, ntruct - remarc specialitii - cultura managerial este "rezultatul
efortului managerilor de orientare a personalului n spiritul unei prestaii excelente".
Cu toate eforturile specialitilor, nc nu dispunem de o metod de msurare
a culturii organizaionale, dar se pot face aprecieri prin evaluarea nivelului
urmtoarelor caracteristici:
iniiativa individual - gradul de responsabilitate i libertate a indivizilor;
tolerana dat de risc - gradul de ncurajare a angajailor de asumare a
riscului, de a fi inovativi, agresivi;
direcia - msura n care obiectivele stabilite sunt clare, performante;
integrarea - gradul de ncurajare a aciunilor coordonate;
sprijinul managementului - msura n care managerii asigur sprijinul
subordonailor i comunicarea clar cu acetia:
controlul - gradul utilizrii regulilor i reglementrilor n supravegherea
direct a angajailor;
identitatea - gradul de identificare a angajailor cu organizaia;
sistemul de recompense - gradul n care acestea se bazeaz pe
performanele obinute de angajai;
tolerana conflictului - gradul de ncurajare a angajailor pentru rezolvarea
conflictelor;
modelele de comunicare - gradul de restricionare a comunicaiilor la
anumite niveluri.
Practica arat c o cultur de succes este cea bazat pe spirit antreprenorial, pe
asumarea sporit a riscului, pe adoptarea rapid a deciziilor.

ncercai s identificai n cadrul organizaiei n care lucrai cteva din


elementele culturii manageriale pe care s le prezentai, precum:
simbolurile, ritualurile, eroii etc.
------------------------------------------------------------------------------------------------------
------------------------------------------------------------------------------------------------------
------------------------------------------------------------------------------------------------------
------------------------------------------------------------------------------------------------------
------------------------------------------------------------------------------------------------------
----------------------------------------------------------------------------------------------------

128
11.4. Tipurile de culturi manageriale i evoluia lor

La fondarea i evoluia culturii organizaionale contribuie o multitudine de


factori, crora specialitii le confer diverse semnificaii:
01:10 rolul esenial al fondatorului, care i impune viziunea asupra membrilor
organizaiei prin prezentarea imaginii a ceea ce trebuie s fie organizaia,
imprimnd valori culturale majore. Astzi este evident pentru oricine
amprenta pe care i-a pus-o Bill Gates asupra lui Microsoft, Walt Disney
asupra lui Disney Corporation, Fr.Smith asupra Federal Express, a lui Ray
Kroc asupra lui McDonald's etc;
alte personaliti, ce pot s apar n timp n viaa organizaiei, care s
marcheze momente importante ce impun schimbarea concepiilor de baz,
a valorilor care nu mai corespund noii etape. De asemenea, o cultur
poate s apar n timp fr aportul unei persoane anume, ci ca rezultat al
muncii de echip.
valoarea managerilor i stilul lor de conducere; liderii pot impune
modele de urmat, ei activeaz i reactualizeaz miturile i apeleaz la
cultura nescris, la cutumele organizaiei.
rolul sindicatelor puternice n cadrul organizaiilor, care i aduc
contribuia la fundamentarea valorilor organizaiei. Dac sindicatele sunt
profund antrenate n viaa organizaiei (mai ales n cele lucrative, n firme,
ntreprinderi), iar liderii lor sunt competeni i devotai, acetia pot deveni
cu uurin eroi sau modele de conduit i subieci ai povestirilor,
legendelor. Adesea ei reuesc s impun sloganuri dinamizatoare i s
atrag sindicalitii la ceremonii i ritualuri integratoare ce contribuie la
ntrirea culturii manageriale.

Care dintre factorii enumerai mai sus considerai c influeneaz n prezent


cel mai mult cultura managerial n organizaia n care v desfurai
activitatea?
------------------------------------------------------------------------------------------------------
------------------------------------------------------------------------------------------------------
------------------------------------------------------------------------------------------------------
------------------------------------------------------------------------------------------------------
------------------------------------------------------------------------------------------------------
----------------------------------------------------------------------------------------------------
Se pare c cele mai multe organizaii au culturi moderat de puternice, n
care cultura managerial are impact puternic asupra aciunilor pe care managerii le
ntreprind ca s devin puternici.
B. n funcie de sensul influenei asupra performanelor organizaiei putem
distinge culturi pozitive i negative.
1. Cultura pozitiv este aceea care genereaz performane deosebite,
indiferent de dimensiunile organizaiei i de vrsta ei, de fluctuaiile angajailor care
sprijin obiectivele organizaionale realist stabilite n conformitate cu cerinele
momentului.
2. Cultura negativ este de obicei o cultur puternic, existent mai ales n
organizaiile mari, n care birocraia, centralizarea excesiv i arogana domin, iar
n optica acesteia interesele clientului i cerinele pieei nu reprezint axul concepiei
de baz.
C. Un alt criteriu de clasificare al culturilor organizaionale l constituie
configuraia. Pe baza unor mecanisme ale organizrii structurale se configureaz

129
culturi de tip:
pianjen;
templu;
reea;
roi.
Evoluia culturii organizaionale, a crei importan se accentueaz, este
marcat de dou tendine contradictorii: meninerea culturii care a adus
performane i schimbarea acesteia datorit modificrilor rapide aprute n mediul
ambiant n care acioneaz organizaia.
Tendina de meninere a valorilor, credinelor, a concepiei de baz este
justificat de impactul pozitiv pe care l are asupra rezultatelor activitii
organizaiei. Pentru echipa managerial problema esenial este aceea de a extinde
fora, puterea ei, prin selectarea personalului care se potrivete culturii i nlturarea
celor care nu accept preceptele acesteia, instruirea personalului, motivarea lui mai
ales prin recompense, precum i organizarea de ritualuri i ceremonii care imprim
mai solid elementele culturii manageriale care s persiste o perioad mai
ndelungat.
Tendina de schimbare a culturii organizaionale este fireasc n societatea
contemporan, ntruct climatul creator i adncirea gradului de socializare ca
urmare a progresului tehnico-tiinific impune noi valori i prezumii. Ca urmare,
pstrarea timp ndelungat a unor concepii, credine, norme care au avut un efect
benefic poate s se transforme n frne ale dezvoltrii, n prejudeci, n rigiditi.
ntr-un mediu concurenial, rezistena la schimbare transform un cadru
benefic ntr-unul defavorabil, iar cultura pozitiv ntr-o cultur negativ.

Care sunt factorii ce au contribuit la fondarea i evoluia culturii


organizaionale?

11.5. Test de evaluare a cunotinelor (Teme de referat)

1. Semnificaia culturii manageriale n instituiile publice.


2. Analiza factorilor ce pot influena cultura managerial n instituiile publice.
3. Rolul tipurilor de culture n evoluia instituiilor publice.

11.6. Test de autoevaluare a cunotinelor


(timp necesar : 30 minute)
Test 1
Care din urmtoarele afirmaii sunt corecte?
a) Actorii i eroii sunt cele mai importante elemente ce definesc cultura
managerial.
b) Normele sunt reguli de comportament uman acceptate.
01:30 c) Actorii momentului sunt elemente invizibile ale culturii manageriale.
d) Normele i valorile sunt elemente vizibile ale culturii manageriale.
e) Elementele vizibile ale culturii manageriale se perpetueaz prin sloganuri
i povestiri.
f) Principalele elemente ale culturii manageriale sunt reprezentate de ambient
i sigla firmei.

130
Test 2
Alegei variantele incorecte i transformai-le apoi n variante corecte:
a) Cultura managerial este influenat de sistemul de recompense.
b) Performanele atinse de organizaie este criteriu de delimitare a culturilor
puternice i slabe.
c) Determinani culturii manageriale pot fi factori interni i externi.
d) Modelul cultural se bazeaz pe iniiativ, comunicare i inovaie.
e) Cultura managerial nu influeneaz comunicarea managerial.

Test 3

Alegei rspunsul corect


1. Care din elementele prezentate nu sunt modaliti de manifestare a culturii
organizaionale:
a) istorioarele i miturile;
b) scopul i obiectivele organizaiei;
c) simbolurile;
d) ritualuri i ceremonii.

2. Sistemul de valori, credinele, ateptrile, aspiraiile i comportamentele


managerilor vizeaz, cu prioritate, cultura:
a) organizaional;
b) managerial;
c) economic;
d) naional.

3. Sunt elemente de suprafa ce definesc cultura managerial:


a) tradiii i cutume;
b) experiene;
c) ateptri;
d) mituri.

4.Cultura managerial este influenat de factori precum:


a) fondatorul firmei;
b) stilul de conducere;
c) sindicatele;
d) managementul resurselor umane.

5. Elementele vizibile ale culturii manageriale:


a) se perpetuiaz prin sloganuri i povestiri;
b) au valoare prin normelegeneral nsuite;
c) sunt exclusiv tradiionale;
d) sunt cele fizice.

6. Principalele elemente ale culturii manageriale sunt:


a) cele vizibile;
b) sistemul de valori i componente verbale;
c) ambientul i sigla organizaiei;
d) managerul i liderul informal.

131
7. Sistemul de valori al culturii organizaionale reunete:
a) legendele i miturile;
b) obiceiurile i tradiiile;
c) normele i credinele;
d) simbolurile i limbajul.

8. Cultura managerial este influenat de:


a) atitudinea fa de risc i conflict;
b) spiritul de competiie i tolerana la stres;
c) imaginea fondatorului;
d) sistemul de recompense.

9. Componentele culturii organizaionale sunt:


a) de suprafa i de adncime;
b) de interior i de exterior;
c) vizibile i invizibile;
d) tangibile i intangibile.
A=a+b; B=a+d; C= b+d; D=a+c.

10. Fiecare organizaie:


a) are o cultur proprie;
b) i definete un mod de via i stil de munc;
c) recunoate numai cultura n sens filozofic;
d) adopt o cultur numai n funcie de personalitatea managerului.
A=b+d; B=b+c+d; C= a+b; D=a+c+d.

Rspunsuri:
Test 1
Sunt corecte variantele: b, g
Test 2
Variantele incorecte sunt: a, d, e
Pot deveni variante corecte astfel:
a - Cultura managerial este influenat de imaginea fondatorului.
d - Modelul cultural se impune de la sine.
e Cultura managerial influeneaz decizia comunicarea managerial.
Test 3
Alegei rspunsul corect 1. b; 2. b; 3. d; 4. d; 5. d; 6. b; 7. c; 8. c; 9. D;
10. C.

11.7. Rezumat

Cultura organizaional este un concept complex care trebuie privit att n sens
restrns ct i n sens larg.
Cultura managerial este o combinaie de elemente, care pe baza unor criterii
ne permit s abordm conceptul din multiple unghiuri.
Coninutul culturii manageriale se definete prin: sistemul de valori, simboluri,
componentele verbale (limbaj, slogan, povestiri, legende, mituri), ritualuri,
actori, eroi i elementele fizice (ambient, sigla, nume).
01:50 Dei nu dispunem de metode de msurare a culturii organizaionale, n funcie
de o serie de criterii se pot definii unele tipuri de culturi manageriale.
n aprecierea influenei culturii manageriale rol important au factorii ce o
132
determin.
Pentru fiecare organizaie este important s cunoasc tendinele ce se manifest
n evoluia culturii manageriale.

11.8. Bibliografie
1. C. Bonciu, Instrumente manageriale psihosociologice, Ed. All, Bucureti,
2000.
2. A. Androniceanu - Nouti n managementul public, Ed. Economic,
Bucureti, 2008.
3. G. Moldoveanu - Analiza organizaional, Ed. Economic, Bucureti,
2000.

133
UNITATEA DE NVARE 12. MANAGEMENT STRATEGIC.
STRATEGIA DE DEZVOLTARE A ORGANIZAIEI
Cuprins
12.1. Obiective
12.2. Competenele unitii de nvare
12.3. Raportul politic strategie tactic
12.4. Strategia de dezvoltare a organizaiei management strategic
12.5. Tipologia strategiei organizaiei
12.6. Factorii ce determin strategia de dezvoltare
12.7. Test de evaluare a cunotinelor (Teme de referate)
12.8. Test de autoevaluare a cunotinelor
12.9. Teme de control
12.10. Rezumat
12.11. Bibliografie

12.1. Obiective
Unitatea de nvare 12 MANAGEMENTUL STRATEGIC. STRATEGIA DE
DEZVOLTARE A ORGANIZAIEI parcurgerea acestei uniti de nvare
permite: delimitarea conceptelor de politic, strategie, management strategic;
nelegerea relaiei strategie de dezvoltare management strategic; cunoaterea
factorilor ce influeneaz strategia organizaiei.
12.2. Competenele unitii de nvare
Parcurgerea materialului v va permite s rspundei la ntrebrile urmtoare:
Ce relaie exist ntre politic strategie tactic ntr-o organizaie?
n ce const raportul dintre strategia organizaiei i managementul strategic?
Care sunt cele mai importante tipuri de strategii ce se utilizeaz la nivelul
organizaiei?
Cum este influenat strategia organizaiei de ctre o serie de factori?

Durata de parcurgere a acestei uniti de nvare este de 3 ore.

12.3. Raportul politic strategie tactic

n economia de pia fiecare organizaie i concepe o politic proprie prin


care i desemneaz:
00:00 direciiile de evoluie;
modalitile concrete de nfptuire.
Politica organizaiei reflect concepia acesteia cu privire la evoluia
activitii sale, opiunile de ansamblu, principiile i normele ce o cluzesc, precum
i aciunile concrete prin care se valorific potenialul su corespunztor cerinelor
pieii.
Se exprim printr-un ansamblu unitar i coerent de :
strategii ;
tactici ;
programe specifice de aciune.
Conceptul de politic a organizaiei integreaz funciunile acesteia, cu ajutorul
crora i atinge setul de obiective strategice prin stabilirea regulilor ce guverneaz
repartizarea i mobilizarea resurselor.
nfptuirea cu maxim eficien a politicii organizaiei presupune o mbinare
134
armonioas a strategiilor cu tacticile corespunztoare:
strategia este viziunea de ansamblu asupra modului n care se vor
nfptui scopurile organizaiei;
tactica este setul de aciuni ce transpune n practic strategia aleas,
momentul n care trebuie aplicate i de ctre cine vor fi nfptuite.
Strategia deine locul central pentru c deriva din scopurile organizaiei i
indic direcia activitii.
Tactica trebuie s se sincronizeze cu: strategia, s corespund, s se nscrie pe
linia ei, s gseasc permanent mijloacele i formele potrivite.
Tactica se afl:
n raport de subordonare fa de strategie care rmne stabil o
perioad mai mare de timp;
n continu schimbare, datorit modificrilor condiiilor concrete ale
perioadei respective.
Prin tactic se detaliaz strategia pe termen scurt, stabilindu-se aciunile
concrete, operative necesare atingerii scopurilor imediate ale organizaiei.

Care este rolul politicii n organizaie?

12.4. Strategia de dezvoltare a organizaiei management strategic

Alegerea strategiei organizaiei marcheaz un moment important ce


finalizeaz un proces complex n care s-a definit misiunea i scopurile urmrite, pe
00:30 baza unei analize atente i pertinente a situaiei sale
Strategia organizaiei desemneaz liniile definitorii ale altitudinii i
conduitei n vederea atingerii anumitor obiective. Ea este reprezentat de ansamblul
obiectivelor concrete ce trebuie nfptuite ntr-o perioad de timp, a mijloacelor i
metodelor prin care se transpun n practic i exprim tendinele i exigenele ce se
impun pentru atingerea performanelor stabilite, care se msoar cu ajutorul
indicatorilor economice.
Elaborarea i transpunerea n practic a strategiei firmei este rezultatul
managementului strategic.
Managementul strategic este un concept larg ce evideniaz ntreaga activitate
a organizaiei, este o form de conducere bazat pe anticiparea schimbrilor impuse
de mediu de afaceri ce are drept scop stabilirea direciei pe termen lung, a
obiectivelor de performan specifice i a modalitilor de nfptuire a acestora
printr-un plan de aciune concret.
Echipa managerial adopt deciziile cu privire la obiective i manierea de
nfptuire a acestora n urma procesului de management strategic.
Managementul strategic este un proces complex, de sintez, prin care se
asigur conducerea unei organizaii pe baza unor strategii de dezvoltare formulate
riguros i reevaluate continuu.
innd seam de mutaiile ce au loc n mediul de afaceri determinate mai ales
de progresul tehnico-tiinific, eforturile organizaiei trebuie concentrate n direcia
adaptrii permanente la noile condiii prin ajustri de moment, dar mai ales n
direcia dezvoltrii ei.
Dezvoltarea organizaiei const n ansamblul proceselor ce evideniaz
evoluia de la o etap la alta, privit ca o succesiune a schimbrilor de ordin
cantitativ i transformrilor de ordin calitativ.
135
Dezvoltarea unei firme presupune att mrirea capitalului folosit prin
reinvestirea unei pri din profitul obinut (uneori, chiar a ntregului profit), ct i
cercetarea tiinific ce trebuie materializat n activitatea ei. Aceasta necesit
aciuni complexe de planificare, organizare, investiii etc., ceea ce impune elaborarea
unei strategii de dezvoltare prin care s se anticipeze i jaloneze dezvoltarea viitoare.
Elementele strategiei de dezvoltare:
- obiective;
- metode;
- aciuni practice de organizare i conducere;
- resurse;
- termene de nfptuire.
Pe baza acestor elemente, echipa managerial decide n urma unui amplu
proces care este varianta strategic cea mai eficient.

Ce relaie exist ntre managementul strategic i strategia de


dezvoltare a organizaiei.
------------------------------------------------------------------------------------------------------
-----------------------------------------------------------------------------------------------------
-----------------------------------------------------------------------------------------------------
--------------------------------------------------------------------
12.5. Tipologia strategiei organizaiei

La nivelul unei organizaii, dat fiind caracterul complex al activitii ce se


desfoar n cadrul ei, se adopt o multitudine de strategii. Cunoaterea sistematic
01:00
a acestora se poate realiza dac apelm la clasificarea acestora pe baza unor criterii.
Iat care sunt cele mai importante tipuri de strategii utilizate n funcie de :
1. prioritatea obiectivelor care impune strategii:
a. economice;
b. tehnice i tehnologice;
c. de conducere;
d. de dezvoltare uman;
e. comerciale.
2. dinamica obiectivelor care delimiteaz strategii:
a. de meninere;
b. de cretere;
c. bazate pe acumularea i cretere.
3. receptivitatea la nou determin strategii:
a. de consolidare;
b. imitative;
c. inovaionale.
4. tipul obiectivelor permite strategii:
a. de produs;
b. de organizare;
c. informaionale.
5. natura abordrii obiectivelor care impune strategii:
a. ofensive;
b. defensive;
c. interstiiale.
6. sfera de cuprindere, delimitm strategii:
a. globale;
b. pariale;

136
Echipa managerial va alege n funcie de fiecare criteriu, varianta
strategic considerat cea mai bun i prin reunirea metodelor alese, va
rezulta strategia de ansamblu a organizaiei.

S ne reamintim...
La nivelul unei organizaii, dat fiind caracterul complex al activitii ce se
desfoar n cadrul ei, se adopt o multitudine de strategii. Cunoaterea sistematic
a acestora se poate realiza dac apelm la clasificarea acestora pe baza unor criterii.

Ce semnificaie are cunoaterea principalelor tipuri de strategii de


dezvoltare a organizaiei?
------------------------------------------------------------------------------------------------------
------------------------------------------------------------------------------------------------------
------------------------------------------------------------------------------------------------------
------------------------------------------------------------------------------------------------------
------------------------------------------------------------------------------------------------------
12.6. Factorii ce determin strategia de dezvoltare

Deoarece firma i desfoar activitatea ntr-un mediu de afaceri complex si


dinamic, n procesul de elaborare, adoptare i implementare a strategiei este foarte
01:30 important s se in seama de implicaiile pe care le au, cel puin urmtorii factori:
1. Incidente revoluiei tiinifico-tehnice care determin modificri
eseniale simultan n domeniul factorilor de producie materiali i umani, schimbnd
locul i rolul omului n ansamblul activitii de producie i imprimnd simultan
ritmuri accelerate de cretere economic, ceea ce impune o strategie flexibil i
foarte receptiv la nou.
2. Situaia resurselor energetice, de materii prime i materiale care
datorit caracterului lor limitat restricioneaz dezvoltarea i impune ca strategia s
se bazeze pe resurse certe.
3. Situaia resurselor de munc ce trebuie s corespund nu doar
cantitativ, ci i calitativ, structural, zonal ceea ce impune o strategie specific dac
exist din abunden sau lipsesc.
4. Piaa i evoluia ei este un nou factor hotrtor ntruct doar pe baza
unor studii de marketing se va decide ce s se produc, n ce calitate, n ce sortiment
calitativ, ct s se produc, n ce zon s se distribuie etc.
5. Ciclul de via al produselor, etapa din acest ciclu n care se afl fiecare
produs aflat n producie joac un rol important, deoarece cheltuielile i profitul
difer n fiecare etap. Pentru a obine un profit relativ stabil pe o perioad lung,
este necesar ca gama de produse s fie diversificat la nivel optim i fiecare produs
s se afle ntr-o alt etap a ciclului su de via. Strategia de produs i de pia joac
un rol nsemnat n sporirea eficienei.
6. Politica preurilor trebuie bine fundamentat deoarece reabilitatea
firmei depinde n cea mai mare msur de ea.
7. Legislaia economic n vigoare este premiza elaborrii unei strategii
eficiente, ntruct asigur ordinea i disciplina participanilor la circuitul economic
naional.
8. Protecia mediului nconjurtor a devenit o coordonat de baz a
strategiei de dezvoltare, ntruct nivelul polurii acceptabil este un indicator a crui
limit maxim nu poate fi depit.
9. Dimensiunea firmei poate fi n unele mprejurri o oportunitate, iar n
altele poate construi un dezavantaj, de care trebuie s se in cont n elaborarea i
137
aplicarea strategiei de dezvoltare. De exemplu IMM-mul (ntreprinderile mici i
mijlocii beneficiaz de o serie de faciliti din partea statului sau a unor organisme
interne i internaionale ce trebuie avute n vedere).
Desigur i ali factori pot avea influena n anumite perioade sau zone
geografice. De reinut, c ei se afl n interdependen, nu acioneaz simultan,
uniform, cu aceiai intensitate. Unii, pot avea influen permanent, iar alii
conjunctural. De aceea, ei trebuie corect identificai, ordonai, apreciai ca
importan, impact, pentru a stabili o strategie corespunztoare n fiecare moment.
Deosebit de important este i implementarea strategiei, care presupune
eforturi deosebite att din partea echipei manageriale ct i a angajailor. Aceasta
implic a asigurarea unui cadru propice sub aspect tehnic, uman, financiar,
internaional etc. care s permit:
introducerea progresului tehnic;
asimilarea de noi produse;
utilizarea tehnicii i tehnologiilor noi i modernizat;
specializarea i cooperarea n producie.
Desigur rolul esenial revine managerilor care trebuie s antreneze,
mai ales prin motivare ntregul personal al organizaiei.

Evideniai importana strategiei de dezvoltare n organizaie.


------------------------------------------------------------------------------------------------------
------------------------------------------------------------------------------------------------------
------------------------------------------------------------------------------------------------------
------------------------------------------------------------------------------------------------------
------------------------------------------------------------------------------------------------------

12.7. Test de evaluare a cunotinelor (Teme de referat)

1. Importana strategiei de dezvoltare a instituiilor publice.


2. Analizai factorii ce determin strategia de dezvoltare a instituiilor publice.
3. Raportul strategie de dezvoltare management strategic.

12.8. Test de autoevaluare a cunotinelor


(timp necesar : 30 minute)
Test 1
Desemnai afirmaiile corecte:
a) Strategia de dezvoltare are o sfer mai larg dect politica organizaiei.
b) Tacticile specifice se adopt pe perioad scurt.
c) Strategia de dezvoltare trebuie adaptat la resursele organizaiei.
02:20 d) Politica organizaiei este un ghid ce exprim ansamblul principiilor i
normelor ce stau la baza orientrii organizaiei.
e) Tactica desemneaz obiectivele ce urmeaz a se nfptui pe termen lung.

Test 2
Care din afirmaiile urmtoare sunt false? Modificai-le n aa fel nct s
devin adevrate!
a) Strategia de pia se bazeaz doar pe studierea cererii.
b) Strategia diversificrii gamei de produse poate fi o strategie ofensiv.
c) Factorii interni au cea mai mare influen asupra strategiei de dezvoltare.
d) Organizaiile mari pot adopta o strategie ofensiv.
e) Legislaia influeneaz uneori decisiv strategia organizaiei.
138
Test 3
Alegei rspunsul corect
1. Managementul strategic:
a) se identific cu elaborarea strategiei de dezvoltare;
b) este similar cu politica organizaiei;
c) este un fenomen caracteristic organizaiilor mai mari i reprezint procesul
complex ce asigur conducerea organizaiei pe baza unei strategii de
dezvoltare;
d) reprezint procesul complex ce asigur conducerea organizaiei pe baza unei
strategii de dezvoltare.

2. Strategia de dezvoltare vizeaz:


a) doar creterea activitii;
b) doar mrirea resurselor;
c) evoluia organizaiei de la o etap la alta;
d) fixarea obiectivelor de baz pe termen lung, direciile, metodele i mijloacele
de implementare a lor.

3. n funcie de tipul obiectivelor strategiile organizaiilor pot fi strategii:


a) economice;
b) de cretere;
c) inovaionale;
d) de produs (serviciu).

4. Sunt elemente ale strategie de dezvoltare a instituiei publice:


a) resursele necesare i tactica;
b) termenele i politica;
c) politica i tactica;
d) obiective, metodele i aciunile de conducere ale organizaiei.

5. Strategia instituiei publice este influenat de factori:


a) economici;
b) tehnici,
c) sociali i organizatorici;
d) politici.

6. Care din afirmaii sunt adevrate?


a) managementul strategic este o form de conducere bazat pe anticiparea
schimbrilor;
b) strategia nu este un ansamblu de reguli necesare adoptrii deciziilor;
c) strategia de dezvoltare a instituiei publice nu necesit adaptarea la situaia
resurselor de munc;
d) obiectivele instituiei publice sunt sarcini care pot fi sau nu atinse ntr-un
interval de timp.

7. Strategia de dezvoltare a instituiilor publice:


a) are un coninut mai larg dect politica acesteia;
b) se adapteaz la situaia concret a acesteia;
c) se identific cu managementul strategic;
d) influeneaz procesul decizional.
A=a+b; B=b+d; C= a+b+c; D=c+d.

139
8. Delimitai afirmaiile incorecte:
a) obiectivele instituiei publice sunt sarcini efective ce trebuie atinse;
b) managementul strategic const n adoptarea deciziilor;
c) tacticile specifice sunt adoptate numai pentru un interval de un an;
d) strategia este component a politicii instituiei publice.

9. Strategia de dezvoltare a instituiei publice:


a) se elaboreaz ca un ghid de aciuni pe termen scurt;
b) apare ca o regul pentru adoptarea deciziilor;
c) se afl n strns corelare cu politica instituiei publice;
d) are coninut mai restrns dect tactica.
A=a+c+d; B=b+c; C= c+d; D=a+b+c.

Rspunsuri:
Test 1
Afirmaiile corecte sunt: b, c, d
Test 2
Sunt afirmaii false, variantele: a, c, d
Ele pot deveni afirmaii corecte, formulate n felul urmtor:
a Strategia de pia se bazeaz pe studierea cererii, dar i a ofertei,
concurenei etc.
c Strategia de dezvoltare este influenat att de factori interni ct i de cei
externi.
d i organizaiile mici i mijlocii i mari pot adopta o strategie ofensiv.
Test 3
Alegei rspunsul corect 1. d; 2. d; 3. d; 4. d; 5. a,b,c,d; 6. a,b; 7. B ;
8. a,d; 9. B.

12.9. Teme de control


Rezolvai 10 teme To do ( la alegere) din unitile de nvare nr.7, 8, 9, 10,
11 i 12.
Temele rezolvate se trimit prin sistemul Elis (la rubrica teme online) pn la
data ultimului tutorial.
12.10. Rezumat

Fiecare organizaie i elaboreaz o politic proprie ce presupune stabilirea unei


strategii prin care se stabilesc direciile de evoluie, obiectivele concrete pentru
o anumit perioad, dar i a unei tactici prin care se determin modul de
nfptuire a obiectivelor strategice.
Strategia de dezvoltare a unei organizaii este elaborat i transpus n practic
de ctre echipa managerial a organizaiei.
Managementul strategic asigur conducerea organizaiei pe baza unei strategii.
Cunoaterea tipurilor de strategii care se pot aplica are o mare importan
02:50 pentru evoluia organizaiei.
Alegerea celei mai potrivite strategii de dezvoltate implic studierea factorilor
externi i interni ce o afecteaz direct i indirect.

140
12.11. Bibliografie
1. Lucica Matei - Management public, Ed. Economic, Bucureti, 2006.
2. F.Petru Managementul administraiei publice locale: o abordare
proactiv, Ed. Economic, 2007
3. P. Drucker Managementul strategic Ed. Teora, Bucureti 2001.

141
BIBLIOGRAFIE SELECTIV
I. Alexandru - Structuri, mecanisme i instituii administrative, Ed. Sylvi, 1996.
I. Alexandru - Administraia public. Teorii. Realiti. Perspective, Ed. Lumina Lex,
Bucureti, 1999.
I. Alexandru, L. Matei - Servicii publice, Ed. Economic, Bucureti, 2000 .
A. Androniceanu - Management public internaional, Ed. Economic, Bucureti, 2000.
A. Androniceanu - Nouti n managementul public, Ed. Economic, Bucureti, 2008.
A. Androniceanu - Managementul public: studii de caz din instituii i autoriti ale
administraiei publice, Ed. Universitar, Bucureti, 2004.
D. Apostol Tofan - Drept administrativ, Ed. All Beck, Bucureti, 2003.
M. Costea - Introducere n administraia public, Ed. Economic, Bucureti, 2000.
C. Furtun, C. Diaconu - Management administrativ-judiciar, Ed. All Beck, Bucureti,
2002.
L.Lynn Managementul public ca art, tiin i profesie, Editura Arc, Bucureti, 2004
G. Marinescu Management public modern, Ed. Tehnopress, Bucureti, 2007
L. Matei, A. Matei - Acquis comunitar i administraie public, Ed. Economic,
Bucureti, 2000.
Lucica Matei - Management public, Ed. Economic, Bucureti, 2006.
G. Moldoveanu - Analiza organizaional, Ed. Economic, Bucureti, 2000.
Iordan Nicola - Managementul serviciilor locale, Ed. All Beck, Bucureti, 2003.
A. Parlagi - Managementul administraiei publice locale. Servicii publice, Ed.
Economic, Bucureti, 1999.
M. Punescu Management public n Romnia, Ed. Poliron, Iai, 2008.
C. Petraru, A.G. Simionescu - Management public i administraie, Ed. Independena
Economic, Piteti, 2001.
F.Petru Managementul administraiei publice locale: o abordare proactiv, Ed.
Economic, 2007.
Leonica Popescu - Management instituional i administrativ, Ed. Academica, Bucureti,
2002.
M. Profiroiu - Managementul organizaiilor publice, Ed. Economic, Bucureti, 2001.
D. Rais, A. Simionescu, T. Pendiuc - Managementul administraiei publice, Ed.
Independena Economic, Piteti, 1999.

142