Sunteți pe pagina 1din 22

Drept an IV sem I 2013 Criminologie si penologie

MULTIPLE CHOICE 1. Din ce surse s-a inspirat criminologia ? a. operele filosofice si literare ale antichitatii inspirate din tema crimei si a

criminalului
b. programele unor organizatii neguvernamentale ce au ca obiect crima si criminalul c. cercetarile sociologice ce s-au facut in penitenciare ANS: A 2. Cui i se atribuie termenul "criminologie" ? a. C. Lombroso b. E. Ferri c. P. Topinard ANS: C 3. Ce momente marcheaza sau influenteaza aparitia criminologiei ca stiinta ? a. opera lui Cesare Beccaria (1764) si a lui Cesare Lombroso ( 1876) b. opera lui Jeremy Bentham ( 1787) si a lui Edwin Sutherland c. opera lui Quetelet si a lui Lacasagnne ANS: A 4. Ce studii si publicatii de specialitate influenteaza evolutia criminologiei ca stiinta ? a. studii statistice publicate de A.M.Guerry in 1834 in Franta b. studii de psihologie judiciara publicate de T. Bogdan in Romania c. Revista de drept penal si Criminologie ( 1907- Belgia) ANS: A 5.

Care este trasatura esentiala a criminologiei biologice ?

a. extinde aria de investigatie privind infractorul si criminalitatea b. studiaza trasaturilor biologice ale minorilor delincventi c. urmareste cunoasterea criminalitatii aparente ANS: A 6. Prin ce se caracterizeaza criminologia sociologica ? a. o extindere a interesului stiintific si asupra fenomenului criminalitatii b. studiaza infractorul sub raportul personalitatii sale c. studiaza crima si criminalul ca entitate juridica

ANS: A 7. Care sunt criteriile de delimitare a criminologiei de alte stiinte ? a. scopul, obiectul, metoda b. criminalitatea aparenta si criminalitatea legala c. criminalitatea reala si cifra neagra a criminalitatii ANS: A

8. Ce include Criminologia traditionala ? a. criminologia clasica si criminologia pozitivista b. criminologia reactiei sociale

c.. criminologia preventiva


ANS: A

9. Prin ce se delimiteaza criminologia reactiei sociale ( noua criminologie) fata de crimi-

nologia traditionala ?
a. prin obiect, respectiv studierea proceselor ce duc la etichetare si reactiile sociale

fata de aceasta b. prin modelele utilizate c. prin finalitatea urmarita


ANS: A

10. n ce const scopul general al criminologiei ? a. asigurarea unei politici penale corespunzatoare b. asigurarea unor institutii speciale c. asigurarea separarii delincventilor minori de cei majori ANS: A 11. Care este scopul particular si imediat al criminologiei ? a. cunoasterea fenomenului deviant in societate b. vizeaza paradigma etiologica c. numai prevenirea tertiara ANS: B 12. Ce loc ocupa functia descriptiva in criminologie ?

a. vizeaz fenomenologia criminalitatii- etapa obligatorie in cunoastb. erea acestuia

descrie caracterul autonom al criminologiei b. priveste latura calitativa a fenomenului


ANS: A 13. Care este locul functiei explicative in cercetarea criminologica ? a. este in stransa legatura cu scopul imediat b. explica tipurile de infractori si victime c. priveste latura cantitativa a fenomenului ANS: A 14. Care este rolul functiei predictive in criminologie ? a. construieste modele prospective b. nu apeleaza la informatii din alte domenii c. utilizeaza concepte specifice prevenirii ANS: A 15. Care este esenta functiei profilactice ? a. excede ariei de preocupari a criminologiei b. evidentiaza relatia dintre mijloacele de tratament si prevenire c. aduce in atentie curentul radical ANS: B

16. Care dintre urmatoarele metode particulare este valorificata in domeniul criminologiei ? a. metoda logica b. metoda clinica c. metoda cartografica ANS: B 17. La ce se refera conceptul de Criminalitate ? a. fixeaza dimensiunile spatio temporale ale fenomenului b. evidentiaza categoriile speciale de infractori c. evidentiaza latura calitativa a analizei criminologice ANS: A 18. Care este obiectul de studiu al criminologiei ?

a.orice fapta devianta dezaprobata de societate a. criminalitatea ca fenomen social b. apararea valorilor sociale fundamentale, implicit criminalitatea

ANS: A 19. Ce vizeaza criminalitatea reala ? a. nu se poate vorbi de o criminalitate reala b. totalitatea infractiunilor savarsite pe un anumit teritoriu, intr-o anumita perioada c. criminologia este preocupata doar de criminalitatea aparenta ANS: B 20. Cum se defineste criminalitatea aparenta ? a. criminalitatea mediatizata de mijloacele mass- media b. criminalitatea ce poate fi descoperita stiintific, prin metode de cercetare c. totalitatea infractiunilor pentru care au fost sesizate organele din sistemul justitiei

penale
ANS: C 21. Ce este criminalitatea legala ? a. totalitatea infractorilor trimisi in judecata b. totalitatea infractorilor cercetati de organele de urmarire penala c. totalitatea infractiunilor finalizate cu hotarari definitive ANS: C 22. Ce este Cifra neagra a criminalitatii ? a. diferenta intre infractorii condamnati la pedeapsa inchisorii si cei ce-si executa

pedeapsa in libertate
b. nucleul dur al criminalitatii format din criminali in serie c. diferenta dintre criminalitatea reala si cea aparenta ANS: C 23. Ce caracteristici prezinta observatia empirica ? a. ia nastere doar in aglomeratie sau situatii criminogene b. ofera o larga imagine asupra fenomenelor obsevate c. este subiectiva , fragmentara si primara ANS: C 24. Prin ce se caracterizeaza observatia stiintifica ? a. o percepere intentionata si atenta a realitatii in domeniul studiat b. intervine caracterul subiectiv al informatiilor culese c. observatorul va fi influentat de conceptiile sale politice ANS: A

25. Care este esenta Experimentului ? a. grad redus de generalitate b. aplicat mai mult in medicina c. vizeaza legaturile de interconditionare intre fenomene ANS: C 26. Ce tipuri de experiment recunoasteti ? a. experiment particular si colectiv b. experiment de laborator si de teren c. experiment urbane si rurale ANS: B 27. Ce are in vedere Metoda clinica? a. explorarea multidisciplinara a unui infractor determinat b. opereaza cu variabile independente si depandente c. este suportul criminologiei reactiei sociale ANS: A PTS: 1

28. Care sunt conceptele operationale de ordin explicativ ale criminologiei ? a. prezent, hazard, probabilitate b. cauza, conditie , factor c. mijloacelor de supraveghere, asistenta sociala, liberarea conditionata ANS: B 29. Ce criminologi au realizat tipologii ale infractorilor ? a. tipologia lui R. Garoffalo b. tipologia lui E. Ferri c. tipologia lui J.Pinatel ANS: B 30. Prin ce se caracterizeaza Metoda comparativa ? a. poate fi intalnita doar in faza de inceput a unei cercetari criminologice b. are un camp de aplicare limitat la fenomenele ce pot fi comparate c. orice comparatie presupune cel putin doua elemente, fapte ori procese ce pot fi

comparate
ANS: C 31. Ce presupun Metodele de predictie ? a. se asociaza cu alte metode de investigatie a infractorului ( studii de caz, follow-up) b. privesc si evolutia sistemului sanctionator dupa incheierea tranzitiei in tara noastra

c. vizeaza numai bandele de delincventi minori si tineri ANS: A 32. Ce tehnici principale sunt utilizate in criminologie ? a. chestionarul si interviul b. observatia colectiva in cercetari interdisciplinare c. logica si comparatia ANS: A

33. Care sunt conceptele operationale de ordin predictiv ale criminologiei ? a. prezent, hazard, probabilitate in cazul cercetarilor de diagnostic b. observatia sistematizata si observatia nesistematizata c. cauza , conditie, efect ANS: A 34. Ce tipuri de observatie se pot delimita in raport cu pozitia observatorului fata de sis-

temul observat ? a. externa, cu observatorul in afara sistemului studiat, si interna, cu participare pasiva a. in parteneriat, cu observatori din domenii diferite b. parial, stabilind relatii prin corespondenta cand observatorul nu este admis in grup sau total
ANS: A 35. Cum se clasifica chestionarele dupa natura si intinderea informatiei cerute ? a. chestionar privind motivatia si privind datele de identificare, stare civila, ocupatie b. chestionar privind interesele subiectilor si omnibus c. chestionare cu o singura tema insotita de observatie ANS: A 36. Ce tipuri de chestionar recunoasteti in raport cu momentul codificarii informatiei ? a. chestionare intrebari inchise, deschise si mixte b. chestionare intrebari inchise, deschise c. chestinare cu raspunsuri dihotomice si trihotomice ANS: A 37. Ce tipuri de chestionare in raport cu modul de recoltare a informatiei cunoasteti ? a. chestionare administrate prin extemporal b. chestionare administrate prin profesori si studenti c. chestionare autoadministrate colectiv sau prin operatori de ancheta

ANS: C

38. Carei metode i se subsumeaza interviul ? a. metoda experimentului b. metoda anchetei c. metoda clinica ANS: B 39. Ce este tehnica documentara ? a. o observatie directa ( nemijlocita ) b. o tehnica de cercetare a continutului manifest unui nscris c. un tip aparte de documentare ANS: B 40. Ce vizeaza metoda clinica utilizata in criminologie ? a. exploreaza simultan doar 3 trasaturi de personalitate b. vizeaza depistarea tulburarilor de personalitate c. cerceteaza un caz individual pentru formularea unui diagnostic si prescrierea unei

terapeutici
ANS: C 41. Cum poate fi experimentul in functie de natura variabilei independente ? a. de laborator sau de teren b. invocat si provocat c. experiment de tipul inainte, respectiv dupa ANS: B 42. Ce cuprinde nucleul personalitii n teoria lui J. Pinatel ? a. inteligena si creativitate b. labilitatea si indiferena afectiv c. agresivitate si stare periculoasa ANS: B 43. Care sunt criticile ce se aduc statisticii judiciare ? a. criminalitatea este doar parial reflectat b. criminalitatea legal nu este separat nregistrat c. nu arata diferentele intre criminalitatea legala si aparenta

ANS: A

44. Ce scop au metodele de predicie ? a. influentarea asistentei postpenale b. finalizeaz procesul de cunoastere a personalitatii criminale c. formularea unei previziuni asupra fenomenului criminalitatii ANS: C 45. Cine este autorul Teoriei personalitii criminale ? a. Enrico Ferri b. J. Pinatel c. E. Durkheim ANS: B 46. Care sunt trasaturile criminologiei pozitiviste ? a. fapta ca obiect de studiu b. fptuitorul ca obiect de studiu c. victima si criminalitatea ANS: B 47. Care este obiectul de studiu al criminologiei tradiionale ? a. crima, criminalul, criminalitatea b. crima i reacia social fa de aceasta c. victima i delincventul minor ANS: A 48. Care sunt trsturile Criminologiei clasice ? a. axarea studiului criminologic asupra infractorului b. fapta obiect de studiu c. pedeapsa fundament al aciunii umane ANS: B

49. Ce semnifica reacia social n criminologie ? a. reacia violent a unui grup de persoane

b. totalitatea mijloacelor de pedepsire a infractorilor c. totalitatea reaciilor i aciunilor societii fa de criminalitate ANS: C 50. Care este obiectul criminologiei reaciei sociale ? a. faptele antisociale svrite n mediul urban b. infraciunile care prezint un pericol grav pentru societate c. structurile sociale care impun un anumit sistem de valori i norme

i mecanismele prin care un comportament este etichetat delincvent


ANS: C 51. Care este meritul criminologiei reaciei sociale ? a. lrgirea orizontului de studiu al criminologiei b. abordarea sistemic a personlitii infractorului c. evidentiaza rolul personalitatii infractorului ANS: A 52. Cum se explica diversitatea definiiilor n criminologie ? a. nenelegeri ntre autorii unor teorii b. complexitatea obiectului de studiu c. diversitatea conceptelor operaionale ANS: B 53. Ce trasaturi prezinta criminologia clasica ? a. proporionalizarea pedepsei n raport cu periculozitatea fptu-

itorului b. proporionalizarea pedepsei n raport cu gravitatea faptei c. aprecierea infractorului n funcie de reacia social
ANS: B 54. Cine este autorul lucrarii Despre infractiuni si pedepse ? a. Paul Topinard b. Rafaelle Garofallo c. Cesare Beccaria ANS: C

55. Care este premisa antropologiei criminale ?

a. criminalitatea este un fenomen de natura sociala b. criminalitatea este un fenomen de natura economica c. criminalitatea este un fenomen de natura biologica ANS: C 56. Cine este autorul teoriei psihomorale ? a. Jean Pinatel b. Olof Kinberg c. Etienne de Greeff ANS: C 57. Care sunt fazele procesului de degradare moral a individului n

teoria psihomoral ?

a. starea de confuzie b. asentimentul formulat c. asentimentul obinut ANS: B

58. Ce explic Freud prin complexul oedipian ? a. paricidul si incestul b. narcisismul si .homosexualitatea c. agresivitatea si omorurile ANS: A 59. Unde situeaza S. Freud diferena dintre infractori i noninfractori ? a. la nivelul contiinei de sine b. la nivelul contiinei morale c. la nivelul inconstientului ANS: B 60. Ce ipoteza formuleaza C. Lombroso ? a. gemenii pot deveni infractori b. existenta unor stigmate anatomice c. anturajul individului induce comportamentul infractional ANS: B 61. Cum poate fi recunoscut infractorul in conceptia lui C. Lombroso ?

a. dupa complexele de inferioritate b. dupa antecedentele penale c. dupa anomaliile de ordin fizic ANS: C 62. Care sunt meritele orientrii biologice n criminologie ? a. introduce metoda pozitiv b. introduce metoda tipologic c. valorifica un bogat material factual ANS: C 63. Care sunt limitele orientrii biologice ? a. nu ine seama de pregtirea individului b. tendina de biologizare a omului c. nu se bazeaza pe aplicarea unor metode coroborate ANS: B 64. Care sunt principalele caracteristici ale teoriilor din orientarea

psihiatric-psihanalitic ?

a. acord atenie procesului de socializare a individului b. studiaz caracterul delincvenilor privai de libertate c. explic comportamentl delincvent pe baza unor componente psi-

hice
ANS: C 65. Cand este mai ridicat riscul de delincven la copiii adoptai ? a. atunci cand prinii biologici au antecedente penale b. atunci cand prinii adoptivi sunt infractori c. atunci cand prinii biologici i prinii adoptivi au antecedente

penale
ANS: C 66. Prin ce se caracterizeaza Scoala cartografica ? a. s-a ocupat de infractor b. a surprins anumite regularitati in savarsirea unor infractiuni c. a pus accent pe analiza factorilor criminogeni individuali ANS: B 67. Care este locul Scolii cartografice in evolutia criminologiei ?

a. aduce in planul preocuparilor cauzele individuale ale criminalitatii b. sesizeaza o anumita constanta in savarsirea infractiunilor c. delimiteaza zona ecologica de zona interstitiala ANS: B 68. Care sunt principalele idei ale Scolii mediului social ? a. criminalitatea trebuie explicata prin ea insasi b. crima e necesara, e legata de cultura, timp, si spatiu c. criminalitatea este un fenomen trecator ANS: B 69. Care este conceptia lui G.Tarde in cadrul Scolii mediului social ? a. nu se opune conceptiei celorlalti reprezentanti b. crima e necesara c. criminalul e o persoana de prisos ANS: C 70. Care este conceptia lui E.Durkheim privind crima ? a. crima e inutila b. criminalul e un intrus c. crima e utila si necesara ANS: C 71. Care este semnificatia anomiei n conceptia lui E. Durkheim ? a. un fenomen specific oricarei comunitati b. o stare de confort c. o atitudine ambivalenta ANS: A 72. Cum concepe anomia R.Merton ? a. este sinonim cu cel al lui E.Durkheim b. i confera acestuia sensuri noi fata de cele cunoscute c. leaga aparitia criminalitatii numai de crizele economice ANS: B 73. Care este tipologia infractorilor in opinia lui E.Ferri ? a. infractorul dependent de droguri si cel corupt b. delincventul juvenil si femeia criminal c. "criminalul innascut" si cel de ocazie

ANS: C

ANS: B 74. La ce se refera conceptia multifactoriala a lui E.Ferri ? a. are in vedere legea saturatiei si suprasaturatiei b. descopera unele legitati ale fenomenului infractional c. infractiunea are o determinare multipla ANS: C 75. Care dintre urmatoarele teorii sunt inspirate de modelul consensual ? a. teoriile integrative b. teoriile culturaliste c. teoria controlului social ANS: B 76. Ce include modelul conflictual ? a. criminologia critica b. teoria psihomorala c. teoria asociatiilor diferentiale ANS: A 77. Care este modelul de analiza care accepta ideea de adaptare ? a. modelul sistemic b. modelul conflictual c. modelul consensual ANS: C 78.Prin ce se caracterizeaza Scoala de la Chicago ? a. se ocupa de criminalii innascuti b. explica teoriile ereditatii c. delimiteaza zone criminogene specifice ANS: C 79. Care sunt principalele concepte pe care le formuleaza Scoala de la Chicago ? a. anomie si imitatie

.spatiu ecologic si zona de deteriorare morala

c. asociatii diferentiate si stare periculoasa

ANS: B 80. Ce ipoteza de cercetare propune E.Sutherland in teoria asociatiilor diferentiate ? a. comportamentul delincvent este innascut b. comportamentul delincvent este ereditar c. comportamentul delincvent este invatat ANS: C 81.Cum difera asociatiile diferentiate ? a. in functie de profesie si educatie b. in functie de frecventa, intensitate, prioritate c. in functie de domiciliu si mediul de provenienta ANS: B 82. Ce manifestari ale criminalitatii scapa de sub incidenta legii penale, in opinia lui E.-

Sutherland ?
a. criminalitatea informatica b. criminalitatea feminina c. criminalitatea in mediile sociale instarite ANS: C 83. Care sunt meritele teoriei lui E.Sutherland ? a. surprinde efectele mediului fizic asupra comportamentului delincvent b. explica mecanismele psihosociale ce modeleaza conduita delincventa c. are o viziune mai larga asupra criminalitatii organizate ANS: B 84. Ce critici se aduc teoriei asociatiilor diferentiate ? a. lipsa grupurilor de control b. nu clarifica originea criminalitatii c. nu a pus in prim plan prevenirea ANS: B 85. Care este tema centrala a orientarii culturaliste ? a. raportul dintre cultura si criminalitate; b. descrierea personalitatii delincventului minor; c. raportul dintre cultura si infractiunile contra proprietatii ANS: A

86. Carui model criminologic apartin teoriile din orientarea culturalista ? a. modelul preventiv b. modelul deontologic c. modelul consensual ANS: C 87. Caror teorii le este specifica tema conflictelor de coduri culturale ? a. teoriile controlului social; b. teoriile culturaliste c. teoriile frenologice ANS: B

88. Care sunt variantele criminologice ale culturalismului ? a. conflictele de cultura b. conflictele intre factorii de control social c. conflictele dintre imigranti din tari diferite ANS: A 89. Ce caracteristici prezinta subcultura delincventa in opinia lui Cohen ?

a. utilitara b. malitioasa c. avantajoasa ANS: B 90. Care sunt principalele concepte utilizate in teoriile functionaliste ? a. prevenire primara si secundara b. statusuri si roluri sociale , sistem social c. sistem individual si colectivitati urbane ANS: B 91. Ce examineaza teoriile de esenta functionalista ? a. fenomenul delincventei juvenile b. fenomenul migratiei c. procesul de devenire a delincventei ANS: C 92. Care este continutul conceptului de anomie in opinia lui R.Merton ?

a. un efect al ineficientei activitatii de prevenire b. un efect al unei rupturi in structura culturala in contextul unei discrepante intre

normele sociale si capacitatea membrilor de a le respecta


c. un efect al confuziei in sistemul de drept ANS: B 93. Ce tipurile de adaptare propune R.Merton ? a. inovatie, evadare, rebeliune b. imitatia si acomodarea c. relatii cu un model pozitiv ANS: A

94. Care sunt motivele care justifica controlul social in opinia lui R.Jeffery ?

a.oamenii sunt prin natura lor antisociali si trebuie controlati a. strategiile de prevenire nu sunt eficiente b. societatea trebuie sa reactioneze pentru ca legea trebuie aparata
ANS: A

95. Care sunt barierele exterioare in teoria infranarii a lui W. Reckless ? a. mediul geografic din zona de domiciliu b. anturajul apropiat c. strategiile de prevenire ANS: B 96. Prin ce se caracterizeaza modelul conflictual ? a. nu are nimic comun cu adaptarea si readaptarea sociala b. vizeaza resocializarea si readaptarea infractorului la viata sociala c. contesta rolul statutului ca "arbitru neutru" ANS: C 97. Care sunt aspectele principale ale Curentului interactionist ? a. isi are originea in teoria infranarii si modelele de control social b. isi are originea in teoria etichetarii, grupul social aflat la putere creeeaza

delincventa
c. se centreaza pe structurile sociale nocive si indivizi periculosi ANS: B

98. Ce aspecte esentiale caracterizeaza criminologia reactiei sociale ? a. marcheaza ruptura epistemologica cu criminologia radicala b. cercetarea criminologica nu mai priveste personalitatea infractorului c. cercetarea criminologica explica procesele de aplicare a legii penale ANS: C 99. Care sunt aspectele principale ale Teoriilor criminologice integrative ? a. implica o combinare a diferitelor teorii intr-o posibila si unica explicatie b. vizeaza o integrare corespunzatoare a individului in societate c. reflecta o conexare a opiniilor referitoare la criminalitate ANS: A 100.

Din ce perspectiva studiaza D.Szabo problematica criminalitatii ?


101. Ce este penologia ? a. perspectiva socio- juridica asupra sanctiunilor de drept penal b. personalitatea delincventului c. pedepsele privative de libertate ce se executa in penitenciare ANS: C 102. La ce se refera stiinta penitenciara ? a. pedepsele privative de libertate ce se executa in penitenciare b. personalitatea delincventului c. modelele de politica penala ANS: A 103 . Care este obiectul de studiu al dreptului executional penal ?

104.Ce tip de corelatie exista intre criminologie si penologie?

105. Care este cea mai cunoscuta clasificarea a modelelor de politica penala ? a. modelul represiv, preventiv si mixt b. modelul egalitar, proportional si personalizat c. modelul represiv si cel umanist ANS: A

106. Care au fost etapele aplicarii modelului de reactie represiv ? a. ajuridica si juridica; b. medievala si capitalista; c. moderata si democrata. ANS: A Atentie: un s-a validat A rasp corect e C

107. Ce presupune etapa ajuridica a aplicarii modelului represiv ? a. razbunarea privata nelimitata (legea junglei sau legea celui mai tare) si razbunarea

privata limitata (predarea vinovatului, pedeapsa echivalenta, compozitie ) b. razbunarea privata limitata (predarea vinovatului, pedeapsa echivalenta, compozitie) c. masuri legislative ferme.
ANS: A 108. La ce se refera etapa juridica a modelului represiv ? a. represiune etatizata b. predarea celui vinovat c. oprobiul public ANS: A 109. Care este importanta represiunii etatizate ? a. aplicarea legii talionului b. cea mai evoluata forma a reactiei represive c. o masura radicala impotriva criminalitatii. ANS: B 110. Cine a fundamentat modelul represiv ? a. E. de Greeff; b. C. Beccaria c. J. Pinatel ANS: B 111. Prin ce se caracterizeaza modelul represiv ? a. pedeapsa trebuie proportionata cu gradul de pericol social al faptuitorului b. scopul pedepsei trebuie sa fie intimidarea individuala si colectiva, respectiv,

prevenirea generala si speciala c. pedepsele sunt f. aspre


ANS: B 112. Cum poate fi definit penitenciarul ?

a. institutia in care se executa pedeapsa privativa de libertate; b. un loc de detinere special amenajat care implica o imprejmuire speciala, o paza

speciala si camere speciale c. institutia in care se executa pedeapsa privativa de libertate, dar si un loc de detinere special amenajat care implica o imprejmuire speciala, o paza si camere speciale
ANS: C 113. Cum se numeste institutia care coordoneaza la nivel central organizarea si

functionarea penitenciarelor din Romania ?


a. Administratia Nationala a Penitenciarelor b. Institutul de Expertize Criminalistice c. Ministerul Internelor si Reformei Administrative ANS: B 114.Ce este Administratia Nationala a Penitenciarelor ? a. institutie in subordinea Ministerului Internelor si Reformei Administrative b. institutie nationala cu personalitate juridica c. institutie fara personalitate juridica ANS: B 115. Care sunt criteriile de repartizare a detinutilor in penitenciare ? a. natura infractiunii, natura pedepsei, antecedentele penale b. nationalitate, etnie, religie c. domiciliu, studii si pregatire profesioanala ANS: A 116. Care sunt formele regimului de detinere ? a. regimul de detinere in comun, regimul de detinere celulara b. regimul de detinere mixt , regimul de detinere progresiv c. regimul de detinere in comun, regimul de detinere celulara, regimul de detinere

progresiv
ANS: C 117. In ce consta regimul de detinere in comun ? a. persoanele condamnate sunt tinute impreuna ziua si noaptea b. persoanele condamnate iau masa, dorm impreuna, lucreaza impreuna in ateliere

comune; c. persoanele condamnate sunt tinute impreuna ziua si noaptea, adica iau masa, dorm impreuna, lucreaza impreuna in ateliere comune
ANS: C

118. In ce consta regimul de detinere celulara ? a. izolarea condamnatilor inchisi in celule separate ziua si noaptea (mananca, dorm,

eventual lucreaza in celula). b. persoanele condamnate iau masa, dorm impreuna, lucreaza impreuna in ateliere comune; c. persoanele condamnate au posibilitatea de a alege ce fac ziua
ANS: A 119. Cui se aplica regimul de detinere celulara ? a. condamnatilor peste 40 de ani b. condamnati pentru infractiuni grave, celor condamnati la o pedeapsa de lunga

durata c. condamnatilor recidivisti


ANS: B 120. In ce consta regimul mixt de detinere? a. tinerea condamnatului ziua, in comun, si noaptea, izolat, in celula b. persoanele condamnate iau masa, dorm impreuna, lucreaza impreuna in ateliere

comune c. tinerea condamnatului ziua, in comun, si noaptea, izolat, in celula si persoanele condamnate iau masa, dorm impreuna, lucreaza impreuna in ateliere comune .
ANS: A 121. In ce consta regimul de detinere progresiv ? a. detinerea, la inceput, in regim celular si, in masura indreptarii si comportarii bune

a condamnatului trecerea la detinerea in comun, apoi la o faza intermediara, regim de semilibertate, iar in final trecerea la liberarea conditionata b. o trecere la diferite regimuri in functie de ocomportamentul lunar al detinutului c. posibilitatea de a beneficia de drepturi mai multe , gradat , la cerere
ANS: A 122. Ce se intelege prin probatiune ? a. masura de aparare sociala nerestrictiva de libertate b. o abordare reductionista a penologiei c. orice reactie de aparare a societatii impotriva celor care incalca normele de

conduita general aplicabile.


ANS: C 123. De ce este necesara probatiunea ? a. pentru a oferi mai multa siguranta persoanelor condamnate; b. pentru a limita efectele negative ale pedepsei inchisorii; c. pentru a asigura economi in sistemul de justitie

ANS: B 124. Care sunt atributiile functionarilor publici din Administratia Nationala a

Penitenciarelor ? a. supraveghere, paza, escorta si reeducare b. se supun doar hotararilor colectivului in care muncesc c. raspund de utilizarea resurselor in exces
ANS: A 125.In ce consta baza legala pentru executarea pedepselor privative de libertate? a. Constitutia si Codul penal b. Codul de procedura penala si Legea nr. 275/2006 c. Constitutia, Codul penal, Codul de procedura penala si Legea nr. 275/2006 ANS: C 126. Cui nu se aplica regimul de maxima siguranta ? a. barbatilor care au implinit varsta de 50 ani b. femeilor care nu au implinit varsta de 55 ani c. persoanelor incadrate in gradul I de invaliditate ANS: C 127. Cine dispune schimbarea regimului de executare a pedepselor ? a. directorul penitenciarului b. judecatorul delegat pentru executarea pedepselor privative de libertate c. judecatorul delegat la compartimentul de executari penale ANS: B 128. Ce institutie asigura siguranta penitenciarelor ? a. Administratia Nationala a Penitenciarelor b. Politia, in situatii speciale c. Administratia Nationala a Penitenciarelor si Politia, in situatii speciale ANS: C 129. Unde sunt primite persoanele condamnate la pedepse privative de libertate ? a. in locuri comune; b. in spatii special amenajate c. in afara locului de detentie ANS: B 130. Care sunt drepturile persoanelor condamnate ?

a. dreptul la informare b. dreptul la corespondenta c. dreptul la informare si dreptul la corespondenta ANS: C