Sunteți pe pagina 1din 22

1.Din ce surse s-a inspirat criminologia ?

a. operele filosofice si literare ale antichitatii inspirate din tema crimei si a


criminalului
b. programele unor organizatii neguvernamentale ce au ca obiect crima si criminalul
c. cercetarile sociologice ce s-au facut in penitenciare

ANS: A

2.Cui i se atribuie termenul "criminologie" ?


a. C. Lombroso
b. E. Ferri
c. P. Topinard

ANS: C

3.Ce momente marcheaza sau influenteaza aparitia criminologiei ca stiinta ?


a. opera lui Cesare Beccaria (1764) si a lui Cesare Lombroso ( 1876)
b. opera lui Jeremy Bentham ( 1787) si a lui Edwin Sutherland
c. opera lui Quetelet si a lui Lacasagnne

ANS: A

4.Ce studii si publicatii de specialitate influenteaza evolutia criminologiei ca stiinta ?


a. studii statistice publicate de A.M.Guerry in 1834 in Franta
b. studii de psihologie judiciara publicate de T. Bogdan in Romania
c. Revista de drept penal si Criminologie ( 1907- Belgia)

ANS: A

59.Care sunt trasaturile criminologiei pozitiviste ?


a. fapta ca obiect de studiu
b. fptuitorul ca obiect de studiu
c. victima si criminalitatea

ANS: B

70.Ce trasaturi prezenta criminologia clasica ?


a. proporionalizarea pedepsei n raport cu periculozitatea fptuitorului
b. proporionalizarea pedepsei n raport cu gravitatea faptei
c. aprecierea infractorului n funcie de reacia social

ANS: B

9.Care sunt criteriile de delimitare a criminologiei de alte stiinte ?


a. scopul, obiectul, metoda
b. criminalitatea aparenta si criminalitatea legala
c. criminalitatea reala si cifra neagra a criminalitatii

ANS: A

12.Ce include Criminologia traditionala ?


a. criminologia clasica si criminologia pozitivista
b. criminologia reactiei sociale
c.. criminologia preventiva

ANS: A

14. Prin ce se delimiteaza criminologia reactiei sociale ( noua criminologie) fata de


criminologia traditionala ?
a. prin obiect, respectiv studierea proceselor ce duc la etichetare si reactiile sociale
fata de aceasta
b. prin modelele utilizate
c. prin finalitatea urmarita

ANS: A

16.n ce const scopul general al criminologiei ?


a. asigurarea unei politici penale corespunzatoare
b. asigurarea unor institutii speciale
c. asigurarea separarii delincventilor minori de cei majori

ANS: A

17.Care este scopul particular si imediat al criminologiei ?


a. cunoasterea fenomenului deviant in societate
b. vizeaza paradigma etiologica
c. numai prevenirea tertiara
ANS: B
18.Ce loc ocupa functia descriptiva in criminologie ?
a. vizeaz fenomenologia criminalitatii- etapa obligatorie in cunoasterea acestuia
b.descrie caracterul autonom al criminologiei
c. priveste latura calitativa a fenomenului

ANS: A

19.Care este locul functiei explicative in cercetarea criminologica ?


a. este in stransa legatura cu scopul imediat
b. explica tipurile de infractori si victime
c. priveste latura cantitativa a fenomenului

ANS: A

20. Care este rolul functiei predictive in criminologie ?


a. construieste modele prospective
b. nu apeleaza la informatii din alte domenii
c. utilizeaza concepte specifice prevenirii

ANS: A

21. Care este esenta functiei profilactice ?


a. excede ariei de preocupari a criminologiei
b. evidentiaza relatia dintre mijloacele de tratament si prevenire
c. aduce in atentie curentul radical

ANS: B

23.Care dintre urmatoarele metode particulare este valorificata in domeniul criminologiei ?


a. metoda logica
b. metoda clinica
c. metoda cartografica

ANS: B
24.La ce se refera conceptul de Criminalitate ?
a. fixeaza dimensiunile spatio temporale ale fenomenului
b. evidentiaza categoriile speciale de infractori
c. evidentiaza latura calitativa a analizei criminologice

ANS: A

25.Care este obiectul de studiu al criminologiei ?


a.orice fapta devianta dezaprobata de societate
a. criminalitatea ca fenomen social
b. apararea valorilor sociale fundamentale, implicit criminalitatea

ANS: A

26. Ce vizeaza criminalitatea reala ?


a. nu se poate vorbi de o criminalitate reala
b. totalitatea infractiunilor savarsite pe un anumit teritoriu, intr-o anumita perioada
c. criminologia este preocupata doar de criminalitatea aparenta

ANS: B

27.Cum se defineste criminalitatea aparenta ?


a. criminalitatea mediatizata de mijloacele mass- media
b. criminalitatea ce poate fi descoperita stiintific, prin metode de cercetare
c. totalitatea infractiunilor pentru care au fost sesizate organele din sistemul justitiei
penale

ANS: C

28.Ce este criminalitatea legala ?


a. totalitatea infractorilor trimisi in judecata
b. totalitatea infractorilor cercetati de organele de urmarire penala
c. totalitatea infractiunilor finalizate cu hotarari definitive

ANS: C
29.Ce este Cifra neagra a criminalitatii ?
a. diferenta intre infractorii condamnati la pedeapsa inchisorii si cei ce-si executa
pedeapsa in libertate
b. nucleul dur al criminalitatii format din criminali in serie
c. diferenta dintre criminalitatea reala si cea aparenta

ANS: C

30.Ce caracteristici prezinta observatia empirica ?


a. ia nastere doar in aglomeratie sau situatii criminogene
b. ofera o larga imagine asupra fenomenelor obsevate
c. este subiectiva , fragmentara si primara

ANS: C

31.Prin ce se caracterizeaza observatia stiintifica ?


a. o percepere intentionata si atenta a realitatii in domeniul studiat
b. intervine caracterul subiectiv al informatiilor culese
c. observatorul va fi influentat de conceptiile sale politice

ANS: A

32.Care este esenta Experimentului ?


a. grad redus de generalitate
b. aplicat mai mult in medicina
c. vizeaza legaturile de interconditionare intre fenomene

ANS: C

33.Ce tipuri de experiment recunoasteti ?


a. experiment particular si colectiv
b. experiment de laborator si de teren
c. experiment urbane si rurale

ANS: B
34. Ce are in vedere Metoda clinica?
a. explorarea multidisciplinara a unui infractor determinat
b. opereaza cu variabile independente si depandente
c. este suportul criminologiei reactiei sociale

ANS: A

35.Care sunt conceptele operationale de ordin explicativ ale criminologiei ?


a. prezent, hazard, probabilitate
b. cauza, conditie , factor
c. mijloacelor de supraveghere, asistenta sociala, liberarea conditionata

ANS: B

36. Ce criminologi au realizat tipologii ale infractorilor ?


a. tipologia lui R. Garoffalo
b. tipologia lui E. Ferri
c. tipologia lui J.Pinatel

ANS: B

37. Prin ce se caracterizeaza Metoda comparativa ?


a. poate fi intalnita doar in faza de inceput a unei cercetari criminologice
b. are un camp de aplicare limitat la fenomenele ce pot fi comparate
c. orice comparatie presupune cel putin doua elemente, fapte ori procese ce pot fi
comparate

ANS: C

38. Ce presupun Metodele de predictie ?


a. se asociaza cu alte metode de investigatie a infractorului ( studii de caz, follow-up)
b. privesc si evolutia sistemului sanctionator dupa incheierea tranzitiei in tara noastra
c. vizeaza numai bandele de delincventi minori si tineri

ANS: A
39. Ce tehnici principale sunt utilizate in criminologie ?
a. chestionarul si interviul
b. observatia colectiva in cercetari interdisciplinare
c. logica si comparatia

ANS: A

41. Care sunt conceptele operationale de ordin predictiv ale criminologiei ?


a. prezent, hazard, probabilitate in cazul cercetarilor de diagnostic
b. observatia sistematizata si observatia nesistematizata
c. cauza , conditie, efect

ANS: A

42. Ce tipuri de observatie se pot delimita in raport cu pozitia observatorului fata de sistemul
observat ?
a. externa, cu observatorul in afara sistemului studiat, si interna, cu participare pasiva
a. in parteneriat, cu observatori din domenii diferite
b. parial, stabilind relatii prin corespondenta cand observatorul nu este admis in
grup sau total

ANS: A

43.Cum se clasifica chestionarele dupa natura si intinderea informatiei cerute ?


a. chestionar privind motivatia si privind datele de identificare, stare civila, ocupatie
b. chestionar privind interesele subiectilor si omnibus
c. chestionare cu o singura tema insotita de observatie

ANS: A

44.Ce tipuri de chestionar recunoasteti in raport cu momentul codificarii informatiei ?


a. chestionare intrebari inchise, deschise si mixte
b. chestionare intrebari inchise, deschise
c. chestinare cu raspunsuri dihotomice si trihotomice

ANS: A
45.Ce tipuri de chestionare in raport cu modul de recoltare a informatiei cunoasteti ?
a. chestionare administrate prin extemporal
b. chestionare administrate prin profesori si studenti
c. chestionare autoadministrate colectiv sau prin operatori de ancheta

ANS: C

47.Carei metode i se subsumeaza interviul ?


a. metoda experimentului
b. metoda anchetei
c. metoda clinica

ANS: B

48.Ce este tehnica documentara ?


a. o observatie directa ( nemijlocita )
b. o tehnica de cercetare a continutului manifest unui nscris
c. un tip aparte de documentare

ANS: B

49.Ce vizeaza metoda clinica utilizata in criminologie ?


a. exploreaza simultan doar 3 trasaturi de personalitate
b. vizeaza depistarea tulburarilor de personalitate
c. cerceteaza un caz individual pentru formularea unui diagnostic si prescrierea unei
terapeutici

ANS: C

51.Cum poate fi experimentul in functie de natura variabilei independente ?


a. de laborator sau de teren
b. invocat si provocat
c. experiment de tipul inainte, respectiv dupa

ANS: B

53. Ce cuprinde nucleul personalitii n teoria lui J. Pinatel ?


a. inteligena si creativitate
b. labilitatea si indiferena afectiv
c. agresivitate si stare periculoasa

ANS: B

55. Care sunt reprosurile ce se aduc statisticii judiciare ?


a. criminalitatea este doar parial reflectat
b. criminalitatea legal nu este separat nregistrat
c. nu arata diferentele intre criminalitatea legala si aparenta

ANS: A

57.Ce scop au metodele de predicie ?


a. influentarea asistentei postpenale
b. finalizeaz procesul de cunoastere a personalitatii criminale
c. formularea unei previziuni asupra fenomenului criminalitatii

ANS: C

58.Cine este autorul Teoriei personalitii criminale ?


a. Enrico Ferri
b. J. Pinatel
c. E. Durkheim

ANS: B

59.Care sunt trasaturile criminologiei pozitiviste ?


a. fapta ca obiect de studiu
b. fptuitorul ca obiect de studiu
c. victima si criminalitatea

ANS: B
60.Care este obiectul de studiu al criminologiei tradiionale ?
a. crima, criminalul, criminalitatea
b. crima i reacia social fa de aceasta
c. victima i delincventul minor

ANS: A

61.Cine sunt reprezentanii criminologiei clasice ?


a. Jean Pinatel si Etienne De Greeff
b. Denis Szabo si Sigmund Freud
c. Jeremy Bentham si Cesare Beccaria

ANS: C

65.Ce semnifica reacia social n criminologie ?


a. reacia violent a unui grup de persoane
b. totalitatea mijloacelor de pedepsire a infractorilor
c. totalitatea reaciilor i aciunilor societii fa de criminalitate

ANS: C

67. Care este obiectul de studiu al criminologiei reaciei sociale ?


a. faptele antisociale svrite n mediul urban
b. infraciunile care prezint un pericol grav pentru societate
c. structurile sociale care impun un anumit sistem de valori i norme i mecanismele
prin care un comportament este etichetat delincvent

ANS: C

68.Care este meritul criminologiei reaciei sociale ?


a. lrgirea orizontului de studiu al criminologiei
b. abordarea sistemic a personlitii infractorului
c. evidentiaza rolul personalitatii infractorului

ANS: A
69.Cum se explica diversitatea definiiilor n criminologie ?
a. nenelegeri ntre autorii unor teorii
b. complexitatea obiectului de studiu
c. diversitatea conceptelor operaionale

ANS: B

70.Ce trasaturi prezenta criminologia clasica ?


a. proporionalizarea pedepsei n raport cu periculozitatea fptuitorului
b. proporionalizarea pedepsei n raport cu gravitatea faptei
c. aprecierea infractorului n funcie de reacia social

ANS: B

71.Cine este autorul lucrarii Despre infractiuni si pedepse ?


a. Paul Topinard
b. Rafaelle Garofallo
c. Cesare Beccaria

ANS: C

74. Care este premisa antropologiei criminale ?


a. criminalitatea este un fenomen de natura sociala
b. criminalitatea este un fenomen de natura economica
c. criminalitatea este un fenomen de natura biologica

ANS: C

75.Cine este autorul teoriei psihomorale ?


a. Jean Pinatel
b. Olof Kinberg
c. Etienne de Greeff

ANS: C
76.Care sunt fazele procesului de degradare moral a individului n teoria psihomoral ?
a. starea de confuzie
b. asentimentul formulat
c. asentimentul obinut

ANS: B

80.Ce explic Freud prin complexul oedipian ?


a. paricidul si incestul
b. narcisismul si .homosexualitatea
c. agresivitatea si omorurile

ANS: A

82.Unde situeaza S. Freud diferena dintre infractori i noninfractori ?


a. la nivelul contiinei de sine
b. la nivelul contiinei morale
c. la nivelul inconstientului

ANS: B

85.Ce ipoteza formuleaza C. Lombroso ?


a. gemenii pot deveni infractori
b. existenta unor stigmate anatomice
c. anturajul individului induce comportamentul infractional

ANS: B

86.Cum poate fi recunoscut infractorul in conceptia lui C. Lombroso ?


a. dupa complexele de inferioritate
b. dupa antecedentele penale
c. dupa anomaliile de ordin fizic

ANS: C

89.Care sunt meritele orientrii biologice n criminologie ?


a. introduce metoda pozitiv
b. introduce metoda tipologic
c. valorifica un bogat material factual

ANS: C

90.Care sunt limitele orientrii biologice ?


a. nu ine seama de pregtirea individului
b. tendina de biologizare a omului
c. nu se bazeaza pe aplicarea unor metode coroborate

ANS: B

91.Care sunt principalele caracteristici ale teoriilor din orientarea psihiatric-psihanalitic ?


a. acord atenie procesului de socializare a individului
b. studiaz caracterul delincvenilor privai de libertate
c. explic comportamentl delincvent pe baza unor componente psihice

ANS: C

92. Cand este mai ridicat riscul de delincven la copiii adoptai ?


a. atunci cand prinii biologici au antecedente penale
b. atunci cand prinii adoptivi sunt infractori
c. atunci cand prinii biologici i prinii adoptivi au antecedente penale

ANS: C

98.Prin ce se caracterizeaza Scoala cartografica ?


a. s-a ocupat de infractor
b. a surprins anumite regularitati in savarsirea unor infractiuni
c. a pus accent pe analiza factorilor criminogeni individuali

ANS: B

99.Care este locul Scolii cartografice in evolutia criminologiei ?


a. aduce in planul preocuparilor cauzele individuale ale criminalitatii
b. sesizeaza o anumita constanta in savarsirea infractiunilor
c. delimiteaza zona ecologica de zona interstitiala

ANS: B
103. Care sunt principalele idei ale Scolii mediului social ?
a. criminalitatea trebuie explicata prin ea insasi
b. crima e necesara, e legata de cultura, timp, si spatiu
c. criminalitatea este un fenomen trecator

ANS: B

104.Care este conceptia lui G.Tarde in cadrul Scolii mediului social ?


a. nu se opune conceptiei celorlalti reprezentanti
b. crima e necesara
c. criminalul e o persoana de prisos

ANS: C

106.Care este conceptia lui E.Durkheim privind crima ?


a. crima e inutila
b. criminalul e un intrus
c. crima e utila si necesara

ANS: C

107.Care este semnificatia anomiei n conceptia lui E. Durkheim ?


a. un fenomen specific oricarei comunitati
b. o stare de confort
c. o atitudine ambivalenta

ANS: A

108.Cum concepe anomia R.Merton ?


a. este sinonim cu cel al lui E.Durkheim
b. i confera acestuia sensuri noi fata de cele cunoscute
c. leaga aparitia criminalitatii numai de crizele economice

ANS: B

109. Care este tipologia infractorilor in opinia lui E.Ferri ?


a. infractorul dependent de droguri si cel corupt
b. delincventul juvenil si femeia criminal
c. "criminalul innascut" si cel de ocazie

ANS: C

111.La ce se refera conceptia multifactorila a lui E.Ferri ?


a. are in vedere legea saturatiei si suprasaturatiei
b. descopera unele legitati ale fenomenului infractional
c. infractiunea are o determinare multipla

ANS: C

114. Care dintre urmatoarele teorii sunt inspirate de modelul consensual ?


a. teoriile integrative
b. teoriile culturaliste
c. teoria controlului social

ANS: B

115. Ce include modelul conflictual ?


a. criminologia critica
b. teoria psihomorala
c. teoria asociatiilor diferentiale

ANS: A

117. Care este modelul de analiza care accepta ideea de adaptare ?


a. modelul sistemic
b. modelul conflictual
c. modelul consensual

ANS: C
118.Prin ce se caracterizeaza Scoala de la Chicago ?
a. se ocupa de criminalii innascuti
b. explica teoriile ereditatii
c. delimiteaza zone criminogene specifice

ANS: C

119.Care sunt principalele concepte pe care le formuleaza Scoala de la Chicago ?


a. anomie si imitatie
b. spatiu ecologic si zona de deteriorare morala
c. asociatii diferentiate si stare periculoasa

ANS: B

122.Ce ipoteza de cercetare propune E.Sutherland in teoria asociatiilor diferentiate ?


a. comportamentul delincvent este innascut
b. comportamentul delincvent este ereditar
c. comportamentul delincvent este invatat

ANS: C

123.Cum difera asociatiile diferentiate ?


a. in functie de profesie si educatie
b. in functie de frecventa, intensitate, prioritate
c. in functie de domiciliu si mediul de provenienta

ANS: B

125.Ce manifestari ale criminalitatii scapa de sub incidenta legii penale, in opinia lui
E.Sutherland ?
a. criminalitatea informatica
b. criminalitatea feminina
c. criminalitatea in mediile sociale instarite

ANS: C
126.Care sunt meritele teoriei lui E.Sutherland ?
a. surprinde efectele mediului fizic asupra comportamentului delincvent
b. explica mecanismele psihosociale ce modeleaza conduita delincventa
c. are o viziune mai larga asupra criminalitatii organizate

ANS: B

127.Ce critici se aduc teoriei asociatiilor diferentiate ?


a. lipsa grupurilor de control
b. nu clarifica originea criminalitatii
c. nu a pus in prim plan prevenirea

ANS: B

128. Care este tema centrala a orientarii culturaliste ?


a. raportul dintre cultura si criminalitate;
b. descrierea personalitatii delincventului minor;
c. raportul dintre cultura si infractiunile contra proprietatii

ANS: A

129.Carui model criminologic apartin teoriile din orientarea culturalista ?


a. modelul preventiv
b. modelul deontologic
c. modelul consensual

ANS: C

132. Caror teorii le este specifica tema conflictelor de coduri culturale ?


a. teoriile controlului social;
b. teoriile culturaliste
c. teoriile frenologice

ANS: B
134. Care sunt variantele criminologice ale culturalismului ?
a. conflictele de cultura
b. conflictele intre factorii de control social
c. conflictele dintre imigranti din tari diferite

ANS: A

136. Ce caracteristici prezinta subcultura delincventa in opinia lui Cohen ?


a. utilitara
b. malitioasa
c. avantajoasa

ANS: B

138. Care sunt principalele concepte utilizate in teoriile functionaliste ?


a. prevenire primara si secundara
b. statusuri si roluri sociale , sistem social
c. sistem individual si colectivitati urbane

ANS: B

139.Ce examineaza teoriile de esenta functionalista ?


a. fenomenul delincventei juvenile
b. fenomenul migratiei
c. procesul de devenire a delincventei

ANS: C

140. Care este continutul conceptului de anomie in opinia lui R.Merton ?


a. un efect al ineficientei activitatii de prevenire
b. un efect al unei rupturi in structura culturala in contextul unei discrepante intre
normele sociale si capacitatea membrilor de a le respecta
c. un efect al confuziei in sistemul de drept

ANS: B
141.Ce tipurile de adaptare propune R.Merton ?
a. inovatie, evadare, rebeliune
b. imitatia si acomodarea
c. relatii cu un model pozitiv

ANS: A

143.Care sunt motivele care justifica controlul social in opinia lui R.Jeffery ?
a. oamenii sunt prin natura lor antisociali si trebuie controlati
b. strategiile de prevenire nu sunt eficiente
c. societatea trebuie sa reactioneze pentru ca legea trebuie aparata

ANS: A

145. Care sunt barierele exterioare in teoria infranarii a lui W. Reckless ?


a. mediul geografic din zona de domiciliu
b. anturajul apropiat
c. strategiile de prevenire

ANS: B

146.Prin ce se caracterizeaza modelul conflictual ?


a. nu are nimic comun cu adaptarea si readaptarea sociala
b. vizeaza resocializarea si readaptarea infractorului la viata sociala
c. contesta rolul statutului ca "arbitru neutru"

ANS: C

147. Care sunt aspectele principale ale Curentului interactionist ?


a. isi are originea in teoria infranarii si modelele de control social
b. isi are originea in teoria etichetarii, grupul social aflat la putere creeeaza
delincventa
c. se centreaza pe structurile sociale nocive si indivizi periculosi

ANS: B
148.Ce aspecte esentiale caracterizeaza criminologia reactiei sociale ?
a. marcheaza ruptura epistemologica cu criminologia radicala
b. cercetarea criminologica nu mai priveste personalitatea infractorului
c. cercetarea criminologica explica procesele de aplicare a legii penale

ANS: C

149.Care sunt aspectele principale ale Teoriile criminologice integrative ?


a. implica o combinare a diferitelor teorii intr-o posibila si unica explicatie
b. vizeaza o integrare corespunzatoare a individului in societate
c. reflecta o conexare a opiniilor referitoare la criminalitate

ANS: A

150.Din ce perspectiva studiaza D.Szabo problematica criminalitatii ?


a. biosocioantropologica
b. reuneste personalitatea si comunitatea intr-o conceptie cu valente integrative
c. perspectiva comparatista

ANS: C

102) Cui ii apartine teoria infranarii ?

W. Reckless

103) Care sunt tehnicile principale in criminologie ?

a. chestionarul si interviul
b. observatia colectiva in cercetari interdisciplinare
c. logica si comparatia

ANS: A
105) Care sunt cele mai cunoscute teste de personalitate ?
Testul de personalitate Rorschach ( "testul petelor de cerneala") ???

107) Ce teste masoara coeficientul intelectual ?

testul Binet-Simon

108) Ce metode valorifica Testul Rorschach ?

se urmaresc reactiile subiectului la anumite imagini simetrice , stimuli neclari

300.Ce teorii pot explica fenomenul traficului de persoane ?


a.
teoria inadaptarii biologice
b.
teoria constitutiei delincvente
c.
teoria anomiei

ANS: C

114) Cine este autorul teoriei integrarii culturale diferentiale ?

Denis Szabo

115) Ce fel de teorie este teoria integrarii culturale diferentiale ?

Studiaza problematica integrarii culturale diferentiale din perspectiva


antropologiei culturale. Considera ca personalitatea si cultura reprezinta
elementele constitutive ale oricarei stiinte umaniste si le reuneste ntr-o
conceptie cu valente integrative. Crima este caracterizata ca fiind o structura
sociala: aceleasi forte care modeleaza omul n societate modeleaza la rndul
lor si criminalitatea.
306. Cine este autorul teoriei alegerii economice raionale ?
a.
Gary S. Becker
b.
Albert Cohen
c.
Maurice Cusson

ANS: A