Sunteți pe pagina 1din 4

1.

Cauze locale de epistaxis pot fi


urmatoarele, cu exceptia :
a. Rinite acute gripale
b. Fractura oaselor proprii nazale
c. Leziuni de grataj
d. Boala Rendu-Osler
e. Polipul singerind al septului
2. Care din afirmatiile referitoare la
hematomul septal este falsa ?
a. Colectia hematica este
submucoperiostala
b. De obicei apare posttraumatic
c. In general este unilateral
d. Protectia antibiotica este
obligatorie
e. Tratamentul de electie este
incizia si evacuarea
hemetomului
3. Furunculul nazal este determinat de o
infectie cu
a. Pneumococ
b. Streptococul beta-hemolitic
c. Haemophilus influenzae
d. Stafilococul auriu
e. Moraxella catarhalis

7. Care din urmatoarele afirmatii


referitoare la rinita vasomotorie este
falsa ?
a. Explorarile alergologice sint
pozitive
b. Determina rinoree seroasa,
stranut
c. Simptomele apar ca raspuns la
triggeri din mediul ambiental
d. Au un mecanism patogenic
necunoscut
e. Tratamentul cu LASER ramine
cel mai eficace
8. Care din urmatoarele tratamente nu este
indicat in ozena?
a. Spalaturi saline
b. Aplicatii locale de unguente
grase
c. Instilatii cu xylometazolin
d. Implanturi submucoase de
bastonase de acrilic
e. Medializarea peretelui lateral al
fosei nazale

4. In arsura de gradul I intilnim


urmatoarele semne, cu exceptia :
a. Eritem
b. Edem
c. Flictene
d. Caldura locala
e. Usturime

9. Examenul de electie in evaluarea


complicatiilor rinosinuzitelor acute
este :
a. Examenul endoscopic nazal
b. Punctia sinusala
c. Rinoscopia anterioara
d. Examenul CT craniofacial
e. Sinusoscopia

5. Care din urmatorii corpi straini nazali


sint micsti?
a. Dinti ectopici
b. Osteoame
c. Boabe de griu, porumb
d. Fragmente metalice
e. Rinoliti

10. Prima etapa etiopatologica in sinuzita


maxilara odontogena este :
a. Chistul radiculodentar
b. Osteita planseului sinusal
c. Desmodontita acuta
d. Granulom radiculodentar
e. Caria dentara

6. Care din urmatoarele simptome ne


sugereaza complicarea unei rinite acute
virale ?
a. Obstructia nazala
b. Prurit nazal
c. Stranuturi
d. Rinoree mucopurulenta
e. Stare generala usor modificata

11. Unde este sediul durerii intr-o sinuzita


acuta sfenoidala?
a. La nivelul obrazului
b. In regiunea frontala
c. In regiunea orbitara
d. Retroocular
e. Occipital

12. Durata tratamentului antibiotic intr-o


rinosinuzita acuta este :
a. 7 zile
b. 10-14 zile
c. 14-21 zile
d. 21-28 zile
e. nu necesita tratament antibiotic

b. Determina disfagie, dispnee,


modificarea vocii
c. Se intilneste doar la adulti
d. Se remarca bombarea peretelui
posterior al faringelui
e. Se asociaza un sdr. Infectios
grav

13. Primul loc in ierarhia antibioticelor de


electie in rinosinuzitele acute este
ocupat de :
a. Ampicilina
b. Amoxicilina+Acid clavulanic
c. Macrolide
d. Cefalosporine de generatia a II-a
e. Cefalosporine de generatia a IIIa

19. Una din afirmatiile referitoare la


fibromul nazofaringian, este falsa :
a. Este tumora pubertatii
masculine
b. Determina obstructie nazala
c. Singereaza cu usurinta
d. Este o tumora maligna
e. Se insera la nivelul cadrului
choanal

14. Bureletul Kauffmann (edemul apofizei


unciforme si al cornetului mijlociu) este
un semn clinic intilnit in :
a. Rinosinuzita maxilara
b. Rinosinuzita etmoidala
c. Rinosinuzita frontala
d. Rinosinuzita sfenoidala
e. Nu are semnificatie clinica

20. Tratamentul cancerului de cavum


consta in :
a. Chirurgie
b. Chirurgie+radioterapie
c. Chirurgie+chimioterapie
d. Radioterapie+chimioterapie
e. Radioterapie+imunoterapie

15. Insuficienta velo-palatina determina :


a. Obstructie nazala
b. Rinoree posterioara
c. Rinolalie inchisa
d. Rinolalie deschisa
e. Epistaxis
16. Este angina eritemato-pultacee:
a. Angina monocitara
b. Angina streptococica
c. Angina herpetica
d. Angina difterica
e. Angina leucemica
17. Care din urmatoarele nu fac parte dintre
supuratiile intra si perifaringiene?
a. Flegmonul periamigdalian
b. Adenoflegmonul perifaringian
c. Calculul intraamigdalian
d. Abcesul retrofaringian
e. Abcesul intraamigdalian
18. Care dintre afirmatiile referitoare la
abcesul retrofaringian este falsa?
a. Consta in supuratia ggl. Gillette

21. Care din urmatorii muschi asigura


deschiderea glotei?
a. M. interaritenoidian
b. M. cricoaritenoidian posterior
c. M. cricotiroidian
d. M. cricoaritenoidian lateral
e. M. vocal
22. Laringomalacia reprezinta:
a. Dezvoltarea congenitala a unor
formatiuni saculare din ventricul
b. Dispnee inspiratorie laringiana
c. Inflamatia specifica a laringelui
d. O tumora laringiana benigna
e. Consistenta scazuta a cartilajelor
laringiene
23. Dispneea laringiana se caracterizeaza
prin urmatoarele, cu exceptia:
a. Este de tip inspirator
b. Este de tip expirator
c. Este de tip bradipneic
d. Este insotita de tiraj
supraclavicular
e. Este insotita de cornaj

24. Ce simptom nu se intilneste in epiglotita


acuta?
a. Disfonie
b. Dispnee
c. Disfagie
d. Odinofagie
e. Durere cervicala profunda
25. Care din afirmatiile referitoare la
othematom este falsa?
a. Apare posttraumatic
b. La punctie apare un lichid
sanghinolent
c. Colectia este subpericondrala
d. Apare ca o deformatie ovoidala
pe fata externa a pavilionului
auricular
e. Colectia se resoarbe spontan,
indiferent de marimea ei
26. Otita externa difuza se caracterizeaza
prin urmatoarele, cu exceptia :
a. Apare frecvent pe leziuni de
dermita preexistente
b. Asociaza durere la palparea
punctelor mastoidiene
c. Este localizata la nivelul
pavilionului auricular si/sau la
CAE
d. Se poate asocia cu adenopatie
regionala
e. Palparea tragusului si
tractionarea pavilionului
determina durere
27. Care dintre frecventele audiometrice
este prima afectata intr-un traumatism :
a. 500 Hz
b. 1000 Hz
c. 2000 Hz
d. 4000 Hz
e. 8000 Hz
28. Hipoacuzia de transmisie apare in
urmatoarele cazuri, cu exceptia :
a. Infectii ale CAE
b. Presbiacuzie
c. Obstructie tubara
d. Otita medie
e. Otoscleroza

29. Intr-un sindrom vestibular periferic,


apar urmatoarele semne clinice, cu
exceptia :
a. Cadere de partea labirintului
hipovalent
b. Nistagmus orizontal-rotator
c. Devierea membrelor superioare
de partea labirintului hipovalent
d. Secusa lenta a nistagmusului
este spre labirintul hipovalent
e. Nistagmus vertical
30. In paralizia periferica de nerv hipoglos,
se observa :
a. Deviatia virfului limbii de partea
sanatoasa la protruzia limbii
b. Limba depapilata
c. Hipoguezie
d. Deviatia virfului limbii de partea
bolnava la protruzia limbii
e. Sialoree
31. Clasificarea rinosinuzitelor (Kennedy si
Lanza), cuprinde urmatoarele forme:
a. RS acute
b. RS subacute
c. RS acute recidivante
d. RS intermitente
e. RS cornice
32. Semnele majore de rinosinuzita sunt:
a. Senzatie de plenitudine sau
presiune faciala
b. Halitoza
c. Obstructie nazala
d. Dureri dentare
e. Rinoree purulenta
33. Factorii favorizanti ai rinosinuzitelor
cronice sint:
a. Malformatiile anatomice ale
meatului mijlociu
b. Infectia virala a CRS
c. Deviatiile de sept
d. Afectiunile dentare cronice
neglijate
e. Perforatia septului nazal
34. Tratamentul medical al rinosinuzitelor
cronice cuprinde :
a. Descongestionante topice
b. Lavaje cu solutii saline
c. Antibiotice

d. Aerosoli
e. Flash-terapie cortizonica
35. Care dintre urmatoarele tumori benigne
rinosinusale au origine dentara?
a. Hemangiom
b. Osteom
c. Ameloblastom
d. Chist odontogenic osifiant
e. Fibrom osifiant
36. Care din urmatoarele simptome se
intilnesc in flegmonul periamigdalian?
a. Febra
b. Durere faringian bilaterala
c. Trismus
d. Sialoree
e. Voce caracteristica (faringiana)
37. Sindromul adenoidian cuprinde :
a. Obstructie nazala
b. Rinolalie inchisa
c. Microepistaxisuri
d. Respiratie orala
e. Stare subfebrila de tip invers
38. Factorii favorizanti pentru aparitia
cancerului laringian sint :
a. Virsta intre 40-70 ani
b. Sexul masculin
c. Terenul alergic
d. Fumatul
e. Efortul vocal
39. Vertijul periferic poate fi determinat de :
a. Leziuni cerebeloase
b. Comotia labirintica
c. Hidrops labirintic
d. Neurinom de acustic
e. Scleroza in placi
40. Care dintre afirmatiile referitoare la
migrena sint adevarate?
a. Este o hemicranie pulsatila
b. Crizele dureroase apar periodic
c. Exista o aura ce anunta criza
d. In criza, durerea este insotita de
greata si varsaturi
e. Evolueaza spontan spre
vindecare

1-D
2-C
3-D
4-C
5-E
6-D
7-A
8-C
9-D
10-E
11-D
12-B
13-B
14-A
15-D
16-B
17-C
18-C
19-D
2021-A, D
22-E
23-B
24-A
25-D,E
26-B
27-D
28-B
2930-A
31-TOATE
32-TOATE
33-A,C,D
34-TOATE
3536-TOATE
37-A,B,D,E
38-A,B,D
39-A,D
40-