Sunteți pe pagina 1din 8

TEST DE SECURITATE N MUNC

Lucru la nlime
1. Pentru lucrul la nlime se folosesc:
a) mnui sau palmare de protecie;
b) genunchiere;
c) centura de siguran.
2. orurile din piele se folosesc ca protecie la?
a) lucrri de tranare i tiere;
b) lucrri de turnare;
c) lucrri de sudur.
3. Protector, parte a unei maini utilizat special pentru a asigura protecia prin intermediul unui
obstacol:
a) chimic;
b) biologic;
c) fizic.
4. Care sunt limitele de vrst pentru salariaii care nu sunt admii pentru lucrul la nlime:
a) sub 18 ani i peste 55;
b) sub 25 ani i peste 60;
c) sub 16 ani i peste 45.
5. Lucrul la nlime, presupune:
a) cel puin 2 m pn la sol;
b) cel puin 2 m pn la o baz care nu prezint pericol de cdere n gol;
c) accesul pe o scar fix, nclinat, la nlimi mai mari de 3 m.
6. Msurile de protecie care trebuie luate mpotriva electrocutrii prin atingere direct sunt:
a) msuri tehnice i msuri organizatorice;
b) legarea la pmnt;
c) nu trebuie luat nici o msur, acest lucru fiind obligaia proiectantului.
7. Care este durata instructajului de protecia muncii la locul de munc la angajare?
a) 2 ore;
b) 4 ore;
c) 8 ore.
8. Protecia trunchiului i a abdomenului se face cu?
a) veste, jachete i oruri;
b) salopete;
c) combinezoane.
9. Priza de pmnt este un element conductor sau un ansamblu de elemente conductoare n contact
cu pmntul pentru:
a) limitarea trecerii curentului n sol;
b) trecerea curentului n sol;
c) ntreruperea trecerii curentului n sol.
10. Accidentele de munc i bolile profesionale au consecine majore:
a) numai asupra lucrtorului;
b) numai asupra sistemului de munc;
c) asupra individului, firmei, companiei de asigurri, societii n ansamblu.
Grila de rspuns:
1- c; 2- c; 3- c; 4- a; 5- a; 6- a; 7- c; 8- a; 9- b; 10- c.

9. Echipamentul individual de protectie al lucratorului este asigurat de catre:


a) 50% de noul lucrator si 50% de angajator;
b) lucratorul desemnat care il acorda;
c) angajatorul societatii, care il acorda obligatoriu si gratuit.
10. Cum se actioneaza in caz de electrocutare ?
a) se acorda primul ajutor;
b) se scoate accidentatul de sub influenta curentului electric si intreruperea alimentarii cu
energie electrica;
c) se determina starea de sanatate accidentatului si se anunta salvarea.
11. Cum se sanctioneaza necomunicarea accidentelor de munca ?
a) penal;
b) amenda contraventionala;
c) nu se sanctioneaza.
12. Lucratorii pot refuza o sarcina de munca daca:
a) refuza in grup;
b) este periculoasa;
c) numai intemeiat.
13. Unde se anunta un inceput de incendiu ?
a) angajatorului;
b) la Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta;
c) la lucratorul desemnat.
14. Unde se amplaseaza stingatoarele ?
a) oriunde, dar nu la mai mult de 2m de la sol;
b) in spatii ferite de intemperii;
c) la loc vizibil, pana la 1,4m de la sol.
15. In timpul unui cutremur trebuie:
a) sa iesim imediat din casa (casa la curte);
b) sa folosim liftul si scarile de acces (la bloc, cladiri cu etaj);
c) sa ne pastram calmul si sa ne adapostim sub o grinda, toc de usa sau sub un mobilier solid.
16. Mijloacele tehnice P.S.I. sunt:
a) apa;
b) spumantii;
c) stingatoarele si hidrantii.
17. Dupa producerea unui incendiu sau a unei calamitati naturale suntem obligati sa
salvam victimele sau bunurile materiale ale societatii. In timpul acestor actiuni salvatorul
poate fi accidentat. Cum se considera acest accident ?
a) nu este accident de munca
b) este accident de munca pentru salvarea de vieti omenesti;
c) este accident de munca pentru salvarea de bunuri materiale ale societatii.
18. Controlul medical al lucratorului este obligatoriu:
a) la angajare;
b) periodic, dar nu mai mult de 1 an;
c) periodic, dar nu mai mult de 3 ani.
19. Dupa producerea unui accident s-a constatat o fractura a unui brat sau picior. Cum
actionam pentru acordarea primului ajutor ?
a) transportam accidentatul pana la cel mai apropiat punct de prim ajutor;
b) protejam bratul sau piciorul cu ajutorul atelelor;
c) chemam salvarea, care ii va acorda un ajutor medical de specialitate.

20. Cum se va proceda acordarea primului ajutor in caz de ranire ?


a) se va transporta ranitul la punctul de prim ajutor;
b) se va spala rana pentru inlaturarea impuritatilor ( pamant, nisip,etc.);
c) se va curata locul in jurul plagii cu apa oxigenata, se pune pe rana compresa sterila si se
panseaza.
Semnatura lucratorului
RASPUNSURI
1. c
2. b
3. b, c
4. b
5. c
6. c
7. c
8. a, b, c
9. c
10. b
11. b
12. c
13. c
14. c
15. c
16. a, b, c
17. b, c
18. a, c
19. b
20. c
1. Ce reprezinta Legea securitatii si sanatatii in munca ?
a) - Principii generale referitoare la prevenirea riscurilor profesionale, protectia sanatatii si
securitatea lucratorilor, eliminarea factorilor de risc si accidentare, informarea, consultarea,
participarea echilibrata potrivit legii, instruirea lucratorilor si a reprezentantilor lor, precum si
directiile generale pentru implementarea acestor principii.
b) - Norme generale de protectia muncii,
c) - Norme specifice de securitate si sanatate in munca.
Legea nr. 319/2006, art. 1
2. Care sunt obligatiile lucratorilor privind securitatea si sanatatea in munca ?
a) - sa utilizeze corect masinile, aparatura, uneltele, si alte echipamente de munca,
b) - sa intervina la remedierea defectiunilor aparute la echipamentul pe care-l deserveste in
cel mai scurt timp, si dupa aceea sa anunte conducatorul locului de munca.
c) - sa nu procedeze la scoaterea din functiune, la modificarea, schimbarea sau inlaturarea
arbitrara a dispozitivelor de securitate proprii, in special ale masinilor, aparaturii, uneltelor,
instalatiilor tehnice si cladirilor si sa utilizeze corect aceste dispozitive,
Legea nr.319/2006 art.23
3. Cum trebuie sa se prezinte un salariat la inceputul programului ?
a) - odihnit,
b) - in deplinatatea facultatilor psihomotorii,
c) - cu minim 10 minute inainte de inceperea programului ,
d) - cu 1 minut inainte de inceperea programului.

4. Care sunt cerintele minime de SSM la locul de munca?


a) - sa fie pastrate libere caile de acces ce conduc spre iesirile de urgenta si iesirile propriuzise :
b) - sa fie realizata intretinerea tehnica a locului de munca si a echipamentelor si
dispozitivelor :
c) - sa fie curatate cu regularitate, pentru a se asigura un nivel de igiena corespunzator:
d) - sa fie cu regularitate intretinute si verificate echipamentele si dispozitivele de securitate:
HG.nr. 1091/2006 art. 8
5. La inceputul lucrului tineti cont de urmatoarele sfaturi, despre cum sa lucrati in conditii
de securitate si sanatate in munca;
a) Nu parasiti zona de lucru decit daca vi s-a spus sa faceti astfel. Alte zone pot prezenta
pericole specifice pe care nu le cunoasteti cum ar fi circuite electrice, echipamente necunoscute.
b) Daca sunteti nesigur cu privire la un anume lucru, intrebati pe cineva mai intii. Un
supraveghetor sau un coleg de munca ar putea sa va ajute sa preveniti producerea unui
accident.
c) Aflati cum trebuie sa actionati in situatii de urgenta, fie ca este vorba de o alarma in caz de
incendiu, o cadere de tensiune sau alte situatii.
6. De ce anume trebuie sa ma feresc?
a) Alunecari si impiedicari - cauza cea mai frecventa a accidentelor de munca din cauza
supraaglomerarii si dezordinii de la locul de munca, scurgerilor pe pardoseala, cablurilor
pozitionate necorespunzator, sau pardoselilor deteriorate.
b) Masini si echipamente - numeroase accidente sunt cauzate de intretinerea deficitara, de
lipsa dispozitivelor de protectie, lipsa de instruire, deficiente electrice care pot cauza arsuri,
incendii sau deces, incercarea de reparare a masinii fara oprirea si deconectarea acesteia de la
alimentarea cu tensiune
c) Ridicare sarcini - care sunt grele si instabile ; ridicarea intr-o pozitie incomoda ; sau
manipularea manuala, in lipsa asigurarii dispozitivelor de ridicat.
d) Munca repetitiva, cu ritm de lucru inalt, in special in pozitii incomode si cu perioade
insuficiente de odihna- pot determina dureri, suferinte si vatamari ale muschilor si
articulatiilor (tulburari musculo-scheletare). Exemplele includ activitatile desfasurate de
agentii servicii clienti si alimentari cu materi prime.
7. De ce trebuie sa ma mai feresc ?
a) Zgomot - nivelurile ridicate de zgomot pot cauza deficiente auditive, desi este posibil sa nu
fiti constienti de aceasta doarece se produc in timp. Deficientele auditive pot sa nu fie
remediate niciodata.Alte pericole fizice includ vibratiile si radiatiile.
b) Stres - poate rezulta din modul de organizare al activitatii- volum de munca greu de realizat,
responsabilitati neclare, presiunea prea mare. Stresul poate fi cauzat si de intimidarea din
partea sefilor sau a colegilor de munca.
c) Violenta - daca veniti in contact direct cu reprezentantii clientilor sau cu acestia in situatii
de conflict de interese personale si de grup. Aceasta include violenta verbala si agresiunea
fizica. In mod evident aceasta nu poate fi considerata ca parte a activitatii .
d) Mediul de munca - disconfort cauzat de temperaturi ridicate sau scazute, curenti de aer,
umiditate si multe alte probleme serioase cauzate de temperaturi extreme; iluminat deficitar,
zgomot foarte mare, vibratii etc.
8. Care sunt riscurile generatoare de accidente si boli profesionale ?
a) proceduri periculoase
b) ritm inalt de lucru
c) ritm controlat de lucru

d) pericol de alunecare, impiedicare si cadere


e) pericol la transport, de exemplu, deplasarea cu mijloace de transport in comun
f) nivel ridicat de zgomot si vibratii, fum.
9. Care sunt riscurile generatoare de accidente in transporturi ?
a) accidente rutiere in interiorul incintei si in afara ei.
b) incarcare defectuasa, suprasarcina
c) lifturi neverificate ISCIR , comenzi gresite
d) cai de circulatie alunecoase, denivelate
e) caile de acces si traversarile nemarcate
10. Care sunt riscurile generate de depozitarea necorespunzatoare ?
a) cai de acces si evacuare blocate
b) depozitarea pe verticala mai mare de 1,5 din dimensiunile bazei
c) stivuire dezordonata, depozitarea incorecta pe rastele si suporti
d) pavimentul deteriorat sau traversat cu diferite cabluri
e) depozitarea pe verticala mai mica de 1,5 din dimensiunile bazei
11. Ce obligatii are un salariat in domeniul PSI-SU ?
a) - sa respecte regulile si masurile de aparare impotriva incendiilor, aduse la cunostinta, sub
orice forma, de administrator sau conducatorul institutiei, dupa caz,
b)- sa intervina cu orice sursa de apa pentru stingerea incendiilor aparute in instalatiile
electrice.
c) - sa nu efectueze manevre nepermise sau modificari neautorizate ale sistemelor si
instalatiilor de aparare impotriva incendiilor,
d) - sa actioneze in conformitate cu procedurile stabilite la locul de munca la aparitia oricarui
pericol iminent de incendiu,
Legea nr. 307/2006 art. 22
12. Care sunt principalele categorii de mijloace tehnice de prevenire si stingere a
incendiilor ?
a) - sisteme, instalatii, aparate si dispozitive de semnalizare, alarmare si alertare in caz de
incendiu,
b) - sisteme, instalatii si dispozitive de limitare si stingere a incendiilor,
c) - stingatoare si alte aparate de stins incendii,
d) - utilaje, unelte si alte mijloace de interventie.
Norme Generale PSI- Ord. Nr. 163/2007
13. Care sunt principalele principii in domeniul Protectiei Mediului ?
a) principiul integrarii cerintelor de mediu in celelalte politici sectoriale;
b) principiul precautiei in luarea deciziei;
c) principiul actiunii preventive;
d) principiul retinerii poluantilor la sursa;
e) principiul poluatorul plateste ;
f) principiul conservarii biodiversitatii si a ecosistemelor specifice cadrului biogeografic
natural;
Lege nr.265/2006 privind Protectia Mediului,
14. Care este conduita salvatorului in cazul producerii unui accident de munca ?
a) - analiza situatiei,
b) - protejarea victimei ( victimelor)
c) - examinarea victimei,
d) - anuntarea accidentului,
e) - acordarea primului ajutor,

f) - supravegherea victimei ( si asteptarea sosirii echipei de specialitate),


g) - modificarea stari de fapt a locului accidentului.
Primul ajutor la locul accidentului art. 1.3
15. Primul ajutor in cazul arsurilor termice, consta in :
a) - la nevoie se poate folosi si ulei, cerneala, albastru de metilen.
b) - imersiunea imediata a partii arse in apa rece sau in alcool pentru a usura durerea,
c) - aplicarea pe zona arsurii de imbracaminte curata, umezita in apa rece sau alcool,
d) - indepartarea imediata a oricarei surse de presiune a zonei arse ( inele, bratari,
imbracaminte sau incaltamite ), inainte de aparitia inflamarii.
e) - acoperirea arsuri cu un pansament curat, lipsit de scame, preferabil steril.
Acorderea primului ajutor art. 14.4.1
16. Primul ajutor in accidente prin electrocutare
a) - scoaterea accidentatului de sub influenta curentului electric prin :
- analiza situatiei,
- intrerupera tensiuni,
- scoaterea accidentatului de sub tensiune prin utilizarea oricaror mijloace electroizolante,
b) - determinarea starii accidentatului,
- daca este constient,
- daca este inconstient,
- daca prezinta vatamari sau raniri.
c) - in cazul lipsei functiilor vitale i se va face respiratie artificiala sau reanimare cardiorespiratorie pina la sosirea echipei de specialitate,
d) - in caz de urgenta se poate acoperi accidentatul cu pamant sau nisip, pana la sosirea
salvarii.
e) - se va asigura transportul ( cu salvarea ) la sediul medical de urgenta.
Acordarea primului ajutor art.17
17. Cum actionam responsabil in situatii de urgenta ?
a) - in situatii de urgenta nu va panicati, pastrati-va calmul,
b) - pentru evacuare in caz de cutremur folositi lifturile,
c) - pentru evacuare in situatii de urgenta nu folositi lifturile.
d) - dupa evacuare identificati si evaluati riscurile si participati la eliminarea lor.

1. La incadrarea si repartizarea lucratorului la locul de munca se va tine seama de:


a) varsta si sexul persoanei;
b) calificarea profesionala si vechimea in meserie;
c) starea de sanatate, calificarea si experienta profesionala, particularitati anatomofiziologice
ale tinerilor si femeilor.
2. Tinerii pot fi incadrati daca au acordul parintilor si au varsta minima de:
a) 14 ani;
b) 15 ani;
c) 18 ani.
3. Nici o persoana nu va fi admisa la lucru fara:
a) repartitie pentru un loc de munca;
b) efectuarea instructajului introductiv general;
c).efectuarea instructajului la locul de munca.
4. Durata instructajului la locul de munca depinde de complexitatea echipamentului tehnic
si a conditiilor de munca si nu va fi mai mica de:

a) 2 ore;
b) 8 ore;
c) 5 ore.
5. In cazul aparitiei unui pericol iminent, lucratorii sunt obligati:
a) sa lucreze in continuare, dar sa se fereasca de acel pericol;
b) sa anunte seful direct si sa lucreze in continuare pana la terminarea sarcinilor de munca pe
care le au de executat;
c) sa opreasca lucrul si sa anunte imediat seful ierarhic superior.
6. Cine efectueaza instructajul periodic ?
a) lucratorul desemnat;
b) serviciul extern;
c) conducatorul locului de munca.
7. Securitatea si sanatatea in munca a lucratorilor este reglementata de :
a) H.G. R. Nr.1075/2004;
b) Legea Nr.90/1996;
c) Legea Nr.319/2006.
8. Cine raspunde pentru aplicarea prevederilor legislatiei in vigoare referitoare la
securitatea si sanatatea in munca?
a) conducatorul locului de munca;
b) lucratorii societatii;
c) conducerea societatii.
9. Echipamentul individual de protectie al lucratorului este asigurat de catre:
a) 50% de noul lucrator si 50% de angajator;
b) lucratorul desemnat care il acorda;
c) angajatorul societatii, care il acorda obligatoriu si gratuit.
10. Cum se actioneaza in caz de electrocutare ?
a) se acorda primul ajutor;
b) se scoate accidentatul de sub influenta curentului electric si intreruperea alimentarii cu
energie electrica;
c) se determina starea de sanatate accidentatului si se anunta salvarea.
11. Cum se sanctioneaza necomunicarea accidentelor de munca ?
a) penal;
b) amenda contraventionala;
c) nu se sanctioneaza.
12. Lucratorii pot refuza o sarcina de munca daca:
a) refuza in grup;
b) este periculoasa;
c) numai intemeiat.
13. Unde se anunta un inceput de incendiu ?
a) angajatorului;
b) la Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta;
c) la lucratorul desemnat.
14. Unde se amplaseaza stingatoarele ?
a) oriunde, dar nu la mai mult de 2m de la sol;
b) in spatii ferite de intemperii;
c) la loc vizibil, pana la 1,4m de la sol.
15. In timpul unui cutremur trebuie:
a) sa iesim imediat din casa (casa la curte);

b) sa folosim liftul si scarile de acces (la bloc, cladiri cu etaj);


c) sa ne pastram calmul si sa ne adapostim sub o grinda, toc de usa sau sub un mobilier solid.
16. Mijloacele tehnice P.S.I. sunt:
a) apa;
b) spumantii;
c) stingatoarele si hidrantii.
17. Dupa producerea unui incendiu sau a unei calamitati naturale suntem obligati sa
salvam victimele sau bunurile materiale ale societatii. In timpul acestor actiuni salvatorul
poate fi accidentat. Cum se considera acest accident ?
a) nu este accident de munca
b) este accident de munca pentru salvarea de vieti omenesti;
c) este accident de munca pentru salvarea de bunuri materiale ale societatii.
18. Controlul medical al lucratorului este obligatoriu:
a) la angajare;
b) periodic, dar nu mai mult de 1 an;
c) periodic, dar nu mai mult de 3 ani.
19. Dupa producerea unui accident s-a constatat o fractura a unui brat sau picior. Cum
actionam pentru acordarea primului ajutor ?
a) transportam accidentatul pana la cel mai apropiat punct de prim ajutor;
b) protejam bratul sau piciorul cu ajutorul atelelor;
c) chemam salvarea, care ii va acorda un ajutor medical de specialitate.
20. Cum se va proceda acordarea primului ajutor in caz de ranire ?
a) se va transporta ranitul la punctul de prim ajutor;
b) se va spala rana pentru inlaturarea impuritatilor ( pamant, nisip,etc.);
c) se va curata locul in jurul plagii cu apa oxigenata, se pune pe rana compresa sterila si se
panseaza.
Semnatura lucratorului
RASPUNSURI
1. c
2. b
3. b, c
4. b
5. c
6. c
7. c
8. a, b, c
9. c
10. b
11. b
12. c
13. c
14. c
15. c
16. a, b, c
17. b, c
18. a, c
19. b