Sunteți pe pagina 1din 223

Alexandru Olteanu, Serghei Mrgulescu, Elena Ciucur,

Aurel Ifnescu, Bogdan Oancea, Maria Grigore, Emilia Stoica,


Mdlina Rdoi, Mariana Guru, Mihaela Sudacevschi,
Paula Dumitru, Adina Crean

Licen 2013
Culegere
Teste gril
Programele de studii:
Finane Bnci
Contabilitate i Informatic de Gestiune

EDITURA UNIVERSITII NICOLAE TITULESCU


BUCURETI

2013

Acest lucrare este destinat uzului individual. Este interzis multiplicarea, copierea
sau difuzarea coninutului sub orice form.

UNIVERSITATEA NICOLAE TITULESCU DIN BUCURETI


FACULTATEA DE TIINE ECONOMICE

Licen 2013. Culegere. Teste gril.


Autori:
Alexandru Olteanu
Serghei Mrgulescu
Elena Ciucur
Aurel Ifnescu
Bogdan Oancea
Maria Grigore
Emilia Stoica
Mdlina Rdoi
Mariana Guru
Mihaela Sudacevschi
Paula Dumitru
Adina Crean

Editura Universitii Nicolae Titulescu


Calea Vcreti, nr. 185, sector 4, Bucureti
Tel./fax: 0213309032/0213308606
Email: editura@univnt.ro

ISBN: 978-606-8517-41-4

MONED I INSTITUII DE CREDIT ...................................................................................6


Rspunsuri MONED I INSTITUII DE CREDIT ..............................................................18
GESTIUNE BANCAR ..........................................................................................................20
Rspunsuri GESTIUNE BANCAR .......................................................................................30
PRODUSE I SERVICII BANCARE ......................................................................................31
Rspunsuri PRODUSE I SERVICII BANCARE ...................................................................38
FINANE PUBLICE ................................................................................................................39
Rspunsuri FINANE PUBLICE .............................................................................................68
PIEE DE CAPITAL ...............................................................................................................69
Rspunsuri PIEE DE CAPITAL ............................................................................................82
MANAGEMENTUL PORTOFOLIULUI I AL RISCULUI PE PIAA TITLURILOR
FINANCIARE ..........................................................................................................................84
Rspunsuri disciplina: MANAGEMENTUL PORTOFOLIULUI I AL RISCULUI PE
PIAA TITLURILOR FINANCIARE .....................................................................................92
ASIGURRI I REASIGURRI ............................................................................................93
Rspunsuri ASIGURRI I REASIGURRI .......................................................................115
GESTIUNEA FINANCIAR A NTREPRINDERII ............................................................116
Rspunsuri - GESTIUNEA FINANCIAR A NTREPRINDERII .......................................143
CONTABILITATE .................................................................................................................144
Rspunsuri CONTABILITATE ..............................................................................................172
ANALIZ ECONOMICOFINANCIAR ...........................................................................173
Rspunsuri ANALIZ ECONOMICOFINANCIAR ........................................................191
PROGRAMAREA CALCULATOARELOR limbajul Visual Basic (VB) .........................192
Rspunsuri PROGRAMAREA CALCULATOARELOR limbajul Visual Basic (VB) ......200
BAZE DE DATE - Microsoft Access .....................................................................................202
Rspunsuri BAZE DE DATE Microsoft Access .................................................................210
PROIECTAREA SISTEMELOR INFORMATICE ...............................................................212
Rspunsuri PROIECTAREA SISTEMELOR INFORMATICE ............................................222
5

MONED I INSTITUII DE CREDIT


Autor: Mihaela Sudacevschi
1. Paritatea monetar reprezint:
a) preul unei monede n raport cu alt moned;
b) raportul valoric ntre dou uniti monetare ce au definit o valoare paritar;
c) raportul valoric ntre o moned i cantitatea de aur aferent;
d) cantitatea de aur ce definete unitatea monetar.
2. Una dintre principalele funcii pe care le ndeplinete moneda este:
a) puterea de cumprare;
b) convertibilitatea monedei;
c) standard al plilor amnate;
d) capacitatea de a se schimba ntr-o moned strin.
3. n structura masei monetare nu pot fi cuprinse:
a) moneda efectiv;
b) moneda de cont;
c) depozitele la termen;
d) bonurile de tezaur.
4. Care dintre domeniile de mai jos NU se ncadreaz n problematica criteriilor de
convergen minimal, adoptate n cadrul Uniunii Europene:
a) gradul de control al inflaiei;
b) nivelul i stabilitatea ratei dobnzii;
c) structura i mrimea rezervelor valutare;
d) stabilitatea cursului valutar.
5. Criteriile de apreciere a independenei politice a Bncii Centrale sunt:
a) numirea guvernatorului de ctre Guvern;
b) formularea politicii de credit i de schimb valutar exclusiv de ctre Banca
Central;
c) supravegherea activitii bancare numai de ctre Guvern;
d) lipsa membrilor Guvernului din Consiliul de Administraie al Bncii
Centrale;
Unul dintre aceste criterii NU este corect.
6. Principala funcie a FMI o constituie:
a) creditarea rilor celor mai srace n curs de dezvoltare, n condiii
avantajoase, respectiv 15 ani de rambursare, 10 ani graie i fr a percepe
dobnzi;
b) acord credite celor mai slab dezvoltate ri, pentru promovarea sectorului
privat n economie, n special dezvoltarea infrastructurii energetice, ci
ferate, telecomunicaii etc;
c) creditarea temporar a deficitelor balanelor de pli a rilor care se oblig
s aplice o politic de redresare economic i valutar, pe termen scurt, prin
mijloace de constrngere a cererii interne;

d)

acordarea unor credite pentru reconstrucie i dezvoltare, n primul rnd


rilor distruse de rzboi i rilor slab dezvoltate;

7. Ca intermediari ntre cei care iau cu mprumut i cei care dau credite, bncile
comerciale realizeaz urmtoarele activiti:
a) colecteaz fondurile bneti temporar disponibile n economie;
b) realizeaz operaiuni de rescontare a titlurilor de credit i altor hrtii de
valoare pe termen scurt;
c) i asum riscul ratei dobnzii, prin utilizarea depozitelor pe termen scurt
pentru finanarea creditelor pe termen mediu sau lung;
d) gestioneaz mijloacele de plat, asigurnd transformarea scadenelor, ratelor
de dobnd i riscurilor.
Una dintre aceste activiti NU este caracteristic bncilor comerciale.
8. Modelul de strategie monetar adoptat de SEBC este:
a) Modelul bazat pe obiective monetare intermediare;
b) Modelul bazat pe rata dobnzii;
c) Modelul bazat pe operaiuni pe piaa liber;
d) Modelul bazat pe aciunea direct asupra inflaiei.
9. Convertibilitatea monetar reprezint:
a) desfiinarea restriciilor i discriminrilor n domeniul plilor i
transferurilor internaionale i obligaia bncii centrale de a cumpra moneda
naional deinut de o banc central strin, la cererea acesteia, cu condiia
ca suma respectiv s provin din tranzacii curente sau s fie necesar
pentru pli curente;
b) obligaia bncii centrale de a cumpra moneda naional deinut de o banc
central strin, la cererea acesteia, cu condiia ca suma respectiv s
provin din tranzacii curente sau s fie necesar pentru pli curente;
c) convertibilitatea monedelor naionale n aur;
d) convertibilitatea monedelor naionale n DST.
10. Definirea DST a fost formulat de-a lungul vremii n mod diferit:
1.DST este o moned co compus din 16 valute;
2.DST este o moned co compus din 4 valute;
3.DST este egal cu 1 USD;
4.DST este o moned co compus din 5 valute.
Care este succesiunea istoric real?
a) 1, 2, 3, 4
b) 3, 2, 4, 1
c) 3, 1, 4, 2
d) 4, 3, 2, 1
11. Care dintre urmtoarele tipuri de inflaie este generat de un dezechilibru manifestat
pe piaa bunurilor i serviciilor:
a) inflaia importat;
b) inflaia prin costuri;
c) inflaia prin cerere;
d) inflaia structural.

12. Una dintre urmtoarele operaiuni poate fi ncadrat n operaiunile pasive efectuate
de bncile comerciale. Alegei varianta corect:
a) creditarea statului;
b) lombardarea;
c) constituirea capitalului social i al fondului de rezerv;
d) creditarea agenilor economici.
13. Care dintre urmtoarele credite este definit ca fiind un credit purttor de anuiti
(caz n care mprumutul aduce proprietarului un venit regulat), prin care este valorificat
capitalul investit i se beneficiaz de dreptul de proprietate i de uzufruct?
a) credit ipotecar inversat;
b) credit obligatar;
c) credit de mobilizare;
d) credit comercial.
14. Care dintre urmtoarele monede era convertibil n aur n cadrul Sistemului
Monetar Internaional de la Bretton Woods?
a) lira sterlin;
b) yenul japonez;
c) dolarul american;
d) dolarul canadian.
15. Care dintre rspunsurile urmtoare definete un indicator ce desemneaz totalitatea
mijloacelor de plat existente ntr-o economie la un moment dat, sau ca medie pe o anumit
perioad?
a) inflaia;
b) drepturile speciale de tragere;
c) activele financiare agregate;
d) masa monetar.
16. O banc i procur resursele n primul trimestru cu o rat de dobnd de 20%.
Ulterior dobnda crete cu 5 procente n fiecare trimestru, pn la sfritul anului. Statisticile
arat c 1,75% din creane devin litigioase i se recupereaz n proporie de 80%, n timp ce
alte 1% din creane devin total nerecuperabile.
Alegei varianta corect de rspuns care evideniaz nivelul primei de risc.
a) 0,74%;
b) 1,74%;
c) 2,74%;
d) 3,74%.
17. Unul dintre criteriile de admitere a statelor la cea de-a treia etap de constituire a
Uniunii Economice i Monetare este rata inflaiei. Acest criteriu trebuie ndeplinit astfel:
a) rata inflaiei s nu depeasc nivelul de 1,5%;
b) rata inflaiei s nu depeasc nivelul de 2,25%;
c) rata inflaiei nu trebuie s depeasc 3% din PIB-ul fiecrei ri;
d) rata inflaiei s nu depeasc cu mai mult de 1,5% media ratei inflaiei a
celor mai bune 3 ri membre ale UE.
18. Care dintre urmtorii indicatori bancari se determin ca raport ntre active i capital?
a) efectul de prghie;
8

b) rata rentabilitii economice;


c) rata utilizrii activelor;
d) rata profitului.
19. n funcie de criteriul de clasificare pe care l avem n vedere exist mai multe
tipuri de monede: 1 moneda convertibil; 2 moneda semn; 3 moneda facultativ; 4
moneda creat de bnci; 5 moneda cu valoare integral; 6 moneda legal; 7 moneda
scriptural; 8 moneda fracionar; 9 moneda neconvertibil.
Care dintre variantele de rspuns conine numai tipuri de moned clasificate dup
valoarea intrinsec:
a) 1+9;
b) 2+5;
c) 5+6;
d) 7+8.
20. n condiiile etalonului aur moned, valoarea paritar era definit prin:
a) cantitatea de metal preios existent n rezerva bncii centrale;
b) cantitatea de metal preios stabilit de banca central s ndeplineasc
funcia de rezerv valutar;
c) cantitatea de metal preios stabilit prin lege s ndeplineasc funcia de
etalon monetar;
d) cantitatea de metal preios pstrat n trezoreria statului.
21. n ara A, n primul an de analiz se nregistreaz o cretere a preurilor de 12,5%;
n al doilea an inflaia atinge nivelul de 15,75%, iar n anul al treilea creterea preurilor este
de 20%.
Care dintre variantele urmtoare evideniaz corect nivelul indicelui putere de
cumprare, la finele anului 3, dac n anul de baz acesta este considerat ca fiind egal cu 1?
a) 0,6825;
b) 0,6745;
c) 1,0025;
d) 0,6795.
22. Bazele crerii Sistemului Monetar Internaional au fost puse n cadrul Conferinei
Monetare Internaionale, care a avut loc la:
a) Londra, 1948;
b) New York, 1929;
c) Bretton Woods, 1944;
d) Roma, 1957.
23. ntre principalele operaiuni active ale bncilor comerciale se numr i:
a) operaiuni de creditare a firmelor;
b) mobilizarea disponibilitilor bneti sub forma depozitelor bancare;
c) constituirea capitalului social;
d) constituirea fondurilor de rezerv.
24. Una dintre principalele funcii ale bncii centrale este:
a) funcia de coordonare a politicii fiscale;
b) funcia de creditare a populaiei;
c) funcia de coordonare a politicii economice;
9

d) funcia de emisiune monetar.


25. Care dintre urmtoarele tipuri de inflaie este generat de un dezechilibru
manifestat pe piaa factorilor de producie:
a) inflaia importat;
b) inflaia prin costuri;
c) inflaia prin cerere;
d) inflaia structural.
26. Banca Internaional pentru Reconstrucie i Dezvoltare i Agenia Internaional
pentru Dezvoltare fac parte din:
a) Uniunea European;
b) Grupul celor opt;
c) Grupul Bncii Mondiale;
d) Fondul Monetar Internaional.
27. Angajamentul luat de o ter persoan de a plti suma ajuns la scaden, n cazul
incapacitii de plat a debitorului reprezint:
a) promisiunea de rambursare;
b) garania personal;
c) titlul de credit;
d) avansul n cont curent.
28. Conform Acordului de la Maastricht, admiterea statelor n cea de-a treia etap a
Uniunii Europene i Monetare a fost condiionat de ndeplinirea unor criterii de convergen.
Care dintre rspunsuri prevede limita maxim (ca procent din PIB) ce nu poate fi
depit n privina datoriei publice a unei ri candidate?
a) 3%;
b) 1,5%;
c) 60%;
d) 2%.
29. Care dintre urmtoarele afirmaii ce caracterizeaz inflaia structural NU este
adevrat?
a) la baza sa se afl rigiditatea economiei, care se manifest n domeniul
procurrii capitalului, al asigurrii de resurse materiale sau al utilizrii
forei de munc;
b) este generat de revendicrile grupurilor sindicale pentru creterea
salariilor;
c) este determinat de strategia adoptat de unele ri, de dezvoltare
accelerat i de cretere economic rapid;
d) este generat de susinerea unor sectoare de activitate, sub forma susinerii
preurilor pentru produsele excedentare.
30. n care dintre urmtoarele credite debitorul este statul, care se mprumut pe piaa
intern, pentru acoperirea deficitului bugetar?
a) creditul de trezorerie;
b) creditul de exploatare;
c) creditul public;
d) creditul de consum.
10

31. Care dintre urmtoarele elemente nu este necesar pentru stabilirea raportului de
solvabilitate european (RSE)?
a) coeficient de risc;
b) fonduri proprii;
c) active bilaniere i extrabilaniere;
d) pasive ponderate.
32. n perioada 2003 2007 indicele puterii de cumprare a monedei a fost de 85%, n
condiiile n care nivelul general al preurilor a fost de 2.500 u.m. n anul 2003.
Determinai care a fost nivelul general al preurilor n anul 2007 i alegei varianta
corect de rspuns.
a) 2.925 u.m.;
b) 2.941 u.m.;
c) 2.364 u.m.;
d) 2.745 u.m..
33. Multiplicatorul monetar se determin n funcie de anumite variabile monetare.
Precizai care dintre urmtoarele variante de rspuns este incorect:
a) depozite;
b) rata RMO i excedentul de rezerve;
c) credite interbancare;
d) numerarul.
34. Un investitor dorete s valorifice n depozite bancare suma de 50.000 euro, pe o
perioad de 10 ani. Care va fi valoarea viitoare (VV) a depozitului, tiind c n primii 6 ani
rata dobnzii la depozite a fost de 6%, iar n urmtorii 4 ani de 7%.
Alegei varianta corect de rspuns, dintre cele de mai jos:
a) 102.340 euro;
b) 84.530 euro;
c) 77.000 euro;
d) 92.970 euro.
35. Care dintre urmtoarele afirmaii privind moneda DST nu este adevrat?
a) iniial a fost definit n baza unui coninut n aur egal cu al unui dolar;
b) n prezent se definete n baza unui co monetar alctuit din patru monede;
c) dup abandonarea etalonului aur devize, DST a fost definit n baza unui
co monetar alctuit din monedele a cror pondere n comerul
internaional era mai mare de 1%;
d) a fost creat n 1944, prin Acordul de la Bretton Woods.
36. Sunt prezentate mai multe elemente bilaniere ale unei bnci comerciale: 1 capital
social; 2 depozite de la alte bnci; 3 numerar; 4 imobilizri; 5 credite; 6
mprumuturi de la alte bnci; 7 mprumuturi de la banca central; 8 participaii; 9 fond
de dezvoltare; 10 depozite ale clienilor.
Care dintre urmtoarele variante de rspuns conine numai elemente de pasiv?
a) 1+2+10;
b) 5+6+7;
c) 2+5+8;
d) 4+9+10.

11

37. n cadrul sistemului monetar creat n 1944, rolul de etalon monetar pe plan
internaional a revenit:
a) dolarului american;
b) francului francez;
c) yenului japonez;
d) lirei sterline.
38. Obligaia bncii centrale de a cumpra moneda sa naional, deinut de o banc
central strin, la cererea acesteia reprezint:
a) instrument de politic monetar;
b) politic antiinflaionist;
c) condiie pentru integrarea monetar european;
d) convertibilitate monetar n cadrul SMI de la Bretton Woods.
39. O banc deine un depozit iniial constituit din moned central, n valoare de 4500 mii
u.m. Normele legale impun o rat a rezervei minime obligatorii de 20%. La nivelul ntregului
sistem bancar coeficientul preferinei pentru efectuarea plilor n numerar este de 0,3.
S se stabileasc nivelul maxim al creditelor generate n economie prin fenomenul de
multiplicare monetar.
a) 10.227,27 mii u.m.;
b) 5.400 mii u.m.;
c) 6.750 mii u.m.;
d) 6.727,27 mii u.m.
40. Operaiunile de lombardare sunt:
a) operaiuni pe gaj de efecte publice;
b) operaiuni de scontare a efectelor publice;
c) operaiuni de preluare a efectelor comerciale de ctre stat;
d) operaiuni de rescontare a creanelor negociabile.
41. Sunt enumerate mai multe principii ale Sistemului Monetar Internaional de la
Bretton Woods: 1 cooperarea monetar internaional; 2 echilibrarea balanei de pli; 3
promovarea monetar a Unitii de Cont Europene (ECU); 4 creterea echilibrat a
comerului internaional; 5 dezvoltarea economic a tuturor membrilor; 6 stabilitatea
cursului de schimb; 7 lichiditatea; 8 multilateralizarea plilor internaionale; 9
convertibilitate monetar; 10 plata datoriilor externe; 11 cooperarea fiscal internaional.
Care dintre rspunsuri conine numai principii corect enunate?
a) 1 + 2 + 8;
b) 3 + 4 + 7;
c) 2 + 9 + 10;
d) 5 + 6 + 11.
42. Un client dorete s acumuleze ntr-un depozit bancar suma de 50.000 euro ntr-o
perioad de 10 ani, prin depunerea la nceputul fiecrui an a unei sume egale, rata dobnzii la
depozite fiind constant, de 6% pe an.
Alegei dintre urmtoarele variante rspunsul corect., indicnd suma depus anual de client:
a) 3.243 euro;
b) 3.580 euro;
c) 3.793 euro;
d) 4.126 euro.
12

43. Agregatul monetar M3 asimileaz n plus fa de agregatul monetar M2 i alte


componente.
Alegei varianta corect de rspuns:
a) titlurile emise pe termen lung;
b) titlurile emise pe termen mediu;
c) bonurile de tezaur;
d) certificatele de depozit, bonurile de cas.
44. Echilibrul monetar reprezint punctul de intersecie dintre:
a) inflaia prin cerere i inflaia prin costuri;
b) inflaie i deflaie;
c) inflaie i stagflaie;
d) deflaie i stagflaie.
45. Din categoria bncilor i instituiilor de credit specializate fac parte:
a) bncile de comer exterior;
b) bncile comerciale;
c) bncile de emisiune;
d) bncile universale.
46. Conform Normei Cooke, bncile sunt obligate s asigure un raport minim ntre:
a) fondurile proprii i riscurile ponderate dup natura lor;
b) provizioanele constituite i riscurile ponderate dup natura lor;
c) depunerile la vedere i riscurile ponderate dup natura lor;
d) depunerile la termen i riscurile ponderate dup natura lor.
47. Cambia:
a) nu necesit o atenie special din partea deintorilor fa de persoana care
preia calitatea de creditor;
b) presupune plata imediat;
c) nu poate fi avalizat;
d) este un instrument de plat cu termene deprtate n timp.
48. Principalul scop al Sistemului Monetar Internaional creat n 1944 a fost:
a) asigurarea unui curs valutar fluctuant;
b) asigurarea unei largi cooperri monetare;
c) echilibrarea balanelor de pli externe;
d) creterea economic a rilor din lumea a III-a.
49. Care dintre urmtorii indicatori se determin ca raport ntre resursele pe termen lung
i utilizrile pe termen lung:
a) indicatorul de adecvare a capitalului;
b) raportul de solvabilitate european;
c) indicele de lichiditate;
d) coeficientul fondurilor proprii i resurselor permanente.
50. Mecanismul arpelui monetar a impus urmtoarele limite de fluctuare a
monedelor:
a) 1% fa de valoarea oficial a monedei;
b) 2,25% fa de ECU i ntre monede;
13

c) 2,25% fa de USD i ntre monede;


d) 2,25% fa de USD i 4,5% ntre monede.
51. Se cunosc ponderile celor 4 valute n coul DST i ratele dobnzilor pe fiecare din
pieele monetare respective:
Moneda

Pondere n DST (%)

USD
EUR
JPY
GBP

42%
32%
15%
11%

Rata dobnzii pe piaa


monetar
1,20%
2,25%
4,50%
3,00%

Rata medie a dobnzii pentru moneda DST este:


a) 2,738%;
b) 2,229%;
c) 13,935%;
d) 3,484%.
52. Sistemul rezervelor minime obligatorii const n:
a) obligaia bncilor care constituie depozite s consemneze n conturi
deschise la banca central o sum dimensionat prin cote procentuale;
b) rezervele bncilor specializate la banca central, dimensionate ca procent
din capitalul social;
c) fondurile constituite la banca central de bncile comerciale n vederea
acoperirii eventualelor pierderi;
d) rezervele constituite la nivelul bncii de emisiune din profitul realizat de o
banc comercial.
53. Relaia dintre rata real i rata nominal a dobnzii este:
a) rata nominal este diferena dintre rata real i inflaie;
b) rata real este egal cu rata nominal, ntr-o lume fr inflaie sau deflaie;
c) rata nominal reprezint rata real ajustat cu inflaia;
d) rata nominal este invers proporional cu rata real.
54. S se determine indicele puterii de cumprare al monedei rii X pentru fiecare
an, tiind c la sfritul anilor 1, 2 i 3 nivelul indicilor preurilor de consum au nregistrat
urmtoarele valori: 1,45; 2,72 i 5,54.
a) 0,689; 1,15; 2,13;
b) 0,689; 0,367; 0,1804;
c) 0,18; 1,15; 2,13;
d) 0,689; 1,15; 0,1804.
55. Pornind de la informaiile prezentate cu privire la participarea monedelor n DST, s
se determine cursul acestora fa de DST.
Moneda
USD
EUR

Aportul la DST n
moneda naional
0,54
0,36

Curs / DST
1USD = nX
1,00
0,8272
14

Aportul la DST
n USD
0,54
0,4352

JPY
GBP

32,6
0,07

110,15
0,5442

0,2959
0,1286

Alegei varianta corect de rspuns:


a) 1 DST = 0,54 USD; 1 DST = 1,3997 EUR;
b) 1 DST = 0,54 USD; 1 DST = 1,1578 EUR;
c) 1 USD = 0,2979 EUR; 1 DST = 1,1578 EUR;
d) 1 DST = 1,3997 USD; 1 USD = 0,8272 EUR.
56. Care dintre urmtoarele credite corespunde clasificrii n funcie de scopul
acordrii:
a) creditul obligatar;
b) creditul bancar;
c) creditul de circulaie;
d) creditul pe termen scurt.
57. n anul N, rata inflaiei a fost de 16%, iar rata nominal a dobnzii a fost de 22%.
Determinai care a fost valoarea real a sumei rambursate la sfritul anului pentru un
mprumut de 30.000 u.m., angajat la nceputul anului:
a) 31.551 u.m.;
b) 36.600 u.m.;
c) 34.800 u.m.;
d) 28.670 u.m..
58. Creditul comercial se manifest sub dou forme: credit cumprtor i credit
vnztor. Care dintre urmtoarele rspunsuri nu reprezint o caracterizare a creditului
cumprtor:
a) apare ca o prefinanare de ctre beneficiari a produselor pe care
intenioneaz s le achiziioneze;
b) are ca obiect vnzarea mrfurilor cu plata amnat;
c) este frecvent n ramuri de activitate precum agricultura i construciile de
locuine;
d) se manifest sub forma plilor n avans.
59. Banca A prezint urmtoarea situaie a activelor i pasivelor:
- Active cu dobnd fix (Rd = 18%) 100.000 u.m.
- Active sensibile (Rd = 20%) 350.000 u.m.
- Pasive sensibile (Rd = 16%) 250.000 u.m.
- Pasive cu dobnd fix (Rd = 14%) 200.000 u.m.
Fa de situaia iniial se prevede majorarea cu 20% a costurilor i profitului bancar,
pentru perioada urmtoare, cnd banca va proceda la majorarea ratei dobnzii pentru pasivele
sensibile cu 3%.
n aceste condiii, rata dobnzii pentru activele sensibile va nregistra un nivel de:
a) 22,87%;
b) 21,65%;
c) 16,96%;
d) 23,29%.

15

60. Stabilitatea cursului de schimb a fost unul dintre principiile Sistemului Monetar
Internaional de la Bretton Woods. Care dintre urmtoarele afirmaii referitoare la acest
principiu este greit:
a) se bazeaz pe utilizarea etalonului aur devize;
b) se bazeaz pe practicarea cursurilor fixe;
c) fiecare ar trebuia s-i stabileasc pentru moneda proprie valoarea
paritar n aur, USD sau DST;
d) fa de paritatea oficial cursurile de pia ale monedelor naionale puteau
varia cu o marj de 1%.
61. Conform Acordului de la Maastricht, admiterea statelor n cea de-a treia etap a
Uniunii Europene i Monetare a fost condiionat de ndeplinirea unor criterii de convergen.
Rspunsurile cuprind aceste criterii i limitele n funcie de care se apreciaz
respectarea acestora. Care dintre rspunsuri asociaz corect un criteriu cu limita sa?
a) rata inflaiei 3%;
b) rata inflaiei 1,5%;
c) deficitul bugetar 3% din PIB;
d) datoria public 2,25% din PIB.
62. n cadrul SME, moneda ECU a ndeplinit urmtoarele funcii: 1 moned efectiv,
n cadrul mecanismului de schimb al SME; 2 mijloc de plat i de schimb; 3 baz de
referin n mecanismul de intervenie i de credit; 4 baz de calcul al paritii celorlalte
monede; 5 instrument de reglare a soldurilor creditoare, ntre autoritile monetare.
Alegei varianta corect:
a) 1 + 2 + 4 + 5;
b) 1 + 2 + 3 + 5;
c) 2 + 3 + 4 + 5;
d) 1 + 2 + 3 + 4.
63. Dac o banc deine depozite n valoare de 650 mil u.m., rezerve la Banca Central
de 80 mil. u.m., iar rata RMO trebuie s fie 18%, alegei varianta corect a deficitului de
rezerve obligatorii ale bncii:
a) 570 mil. u.m.;
b) 37 mil. u.m.;
c) 18 mil.u.m.;
d) 117 mil.u.m..
64. Funcia de creditare a bncii centrale const n:
a) acordarea de credite persoanelor fizice i juridice;
b) acordarea de credite persoanelor fizice, juridice i bncilor comerciale;
c) efectuarea de operaiuni de refinanare a bncilor comerciale i operaiuni
de rescontare a titlurilor de credit i a altor hrtii de valoare pe termen
scurt;
d) contractarea de credite de la agenii economici i populaie.
65. Despre dobnd se fac urmtoarele afirmaii: 1 reprezint remunerarea primit
pentru ncredinarea capitalului spre utilizare altor persoane; 2 are un nivel influenat de
productivitatea capitalului i de lichiditate; 3 ntre lichiditatea unui credit i dobnda
stabilit este o relaie direct proporional; 4 dobnda real presupune luarea n considerare
a ratei nominale a dobnzii i a ratei inflaiei; 5 nivelul su se apreciaz cu ajutorul curbelor
16

de randament, care descriu relaia dintre randamentul la data scadenei i numrul de ani ce
itervin naintea scadenei, pentru titlurile cu venit variabil, la un moment dat; 6 n cazul
creditelor exprimate n monede compozite, dobnda se determin ca o medie aritmetic a
dobnzilor specifice valutelor care intr n structura monedei compozite; 7 dobnda real
negativ presupune o rat a inflaiei mai mare dect rata nominal a dobnzii.
Alegei varianta corect de rspuns:
a) 2 + 3 + 4 + 5;
b) 1 + 2 + 4 + 7;
c) 1 + 2 + 6 + 7;
d) 2 + 4 + 5 + 7.

17

Rspunsuri MONED I INSTITUII DE CREDIT


Disciplinele: Moned
Instituii de credit
GRILA
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
32
33
34
35
36
37
38
39
40
41
42

18

43
44
45
46
47
48
49
50
51
52
53
54
55
56
57
58
59
60
61
62
63
64
65

19

GESTIUNE BANCAR
Autor: Mdlina Rdoi
1. Riscul de lichiditate al unei bnci const n:
a) probabilitateaca sistemele de calcul ale bncii s nu funcioneze corect;
b) sensibilitatea fluxului de numerar la schimbrile ratelor de dobnd;
c) criza de resurse lichide necesare unei bnci pentru acoperirea obligaiilor de
plat scadente;
d) probabilitatea diminurii profitului net al bncii, ca urmare a variaiei
cursului valutar;
2. O banc i obine resursele la o rat a dobnzii de 8% n primul semestru, iar pn la
sfritul anului dobnda va crete cu 1% trimestrial. innd cont de faptul c rata inflaiei
este de 15%, iar pierderea bncii se concretizeaz n 5% creane litigioase recuperabile n
proporie de 60% i 1,5% creane irecuperabile, s se stabileasc rata dobnzii minime la
operaiunile active.
a) 73,07%
b) 32,41%
c) 29,59%
d) 30,49%
3. Se consider urmtoarea situaie bilanier a unei bnci:
ACTIV
SUME
PASIV
Numerar n casierie
300 Conturi curente
Credite acordate administraiei
Depozite la termen
6.750
locale
Credite ipotecare
18.450 Credite de refinanare
Credite acordate pe piaa
Fond de rezerv
interbancar
11.250
Credite de consum
3.300 Capital
Credite acordate industriei
35.250 Alte pasive
Imobilizari
1.200
Rezerva minim obligatorie
1.125
Alte active
185
TOTAL ACTIV
77.810 TOTAL PASIV

SUME
5.700
58.315
6.750
2.325
3.750
970

77.810

Ponderile activelor riscante sunt: 0% pentru finanarea autoritilor locale, 20%


relaiile cu bncile corespondente; 50% credite ipotecare, 100% alte credite. S se stabileasc
cu ct se poate modifica nivelul fondurilor proprii astfel nct banca s ntruneasc minimul
necesar.
a) cresc cu 2.073 u.m
b) scad cu 2.073 u.m.
c) scad cu 2.037 u.m.
d) cresc cu 2.037 u.m.
4. O banc acord 50 credite de tip A, n valoare de 5.000 lei fiecare. Valoarea garaniei
solicitate de banc este 110% din volumul creditului. Din datele statistice ale bncii, rata de
diminuare a garaniei este de 10%, iar probabilitatea de a nregistra pierderi de 14%.
20

Pierderea probabil a bncii este:


a) 559 lei;
b) 231 lei;
c) 291 lei;
d) 350 lei.
5. Se consider urmtorul bilan:
ACTIV
Numerar n casierie
Credite acordate administraiei locale(3%)
Credite ipotecare (5,25%)
Credite acordate pe piaa interbancar
(7%)
Credite de consum (5,5%)
Credite acordate industriei (6,15%)
Imobilizari
Rezerva minim obligatorie
Alte active
TOTAL ACTIV

SUME
PASIV
200 Conturi curente(2,5%)
4.500 Depozite la termen (4,25%)
12.300 Credite de refinanare (5%)
Capital
7.500
2.200 Alte pasive
23.500
800
750
125
51.875 TOTAL PASIV

SUME
3.800
38.875
4.500
2.500
650

51.875

Nivelul cheltuielilor de funcionare ale bncii sunt de 350 u.m., iar rata impozitului pe
profit este de 16%. S se indice valorile corecte ale indicatorilor Rata profitului (R P) i Efect
de prghie (EP):
a) RP = 11,87%; EP = 25,7
b) RP = 16,08%; EP = 20,75
c) RP = 20,75%; EP = 11,87
d) RP = 11,87%; EP = 20,75
6. Care dintre urmtoarele categorii de credit este corelat cu explicaia corespunztoare:
a) Categoria A performanele financiare sunt bune sau foarte bune, dar nu pot
fi meninute la acest nivel pe o perioad ndelungat;
b) Categoria E n cazul n care performana financiar este sczut i cu o
evident ciclicitate la intervale scurte de timp;
c) Categoria D n cazul n care performanele financiare sunt satisfctoare,
dar prezint o tendin evident de nrutire;
d) Categoria B n cazul n care performanele financiare sunt bune sau foarte
bune, dar nu pot fi meninute la acest nivel ntr-o perspectiv mai
ndelungat.
7. Societatea bancar A are urmtoarea situaie bilanier:
ACTIV
SUME
PASIV
Numerar
15.000 Depozite la vedere
Rezerva minim obligatorie
22.500 Depozite la termen
Bonuri de tezaur
30.000 Certificate de depuneri
Credite acordate
60.000 Fonduri proprii
Imobilizari
15.000
TOTAL ACTIV
142.500 TOTAL PASIV

21

SUME
37.500
75.000
12.000
18.000
142.500

Situaia ratelor de dobnd, pe grupe de active i pasive, este urmtoarea:


- Active sensibile la variaia ratei de dobnd = 35%;
- Active cu dobnd fix = 23%;
- Pasive sensibile la variaia ratei dobnzii = 25%
- Pasive cu dobnd fix = 22%
n condiiile n care ponderea bonurilor de tezaur n totalul activelor crete de la 30.000
u.m. la 31.500 u.m., reducndu-se ponderea creditelor, variaiile indicatorilor GAP, VND i
MB% sunt urmtoarele:
a) GAP nu se modific; VND scade cu 180 u.m.; MB% scade cu 1,60%
b) GAP crete cu 1.500 u.m.; VND scade cu 180 u.m.; MB% scade cu 0,16%
c) GAP scade cu 1.500 u.m.; VND crete cu 180 u.m.; MB% crete cu 1,60%
d) GAP scade cu 1.500 u.m.; VND scade cu 180 u.m.; MB% scade cu 0,16%
8. Managerul unei afaceri a identificat n activitatea sa trei categorii de riscuri:
Riscul A: cu o probabilitate de realizare de 1:10.000, pentru o pierdere de
5.000.000u.m.;
Riscul B: cu o probabilitate de realizare de 1:20.000, pentru o pierdere de
5.000.000u.m.;
Riscul C: cu o probabilitate de realizare de 1:5.000, pentru o pierdere de
1.000.000u.m.;
Pentru administrarea riscului se propun 2 soluii:
S1 reduce probabilitatea de realizare a riscurilor A i C la 1:50.000, costul fiind de
300 u.m.;
S2 njumtete valorile pierderilor probabile pentru toate riscurile, A, B i C,
costul fiind de 350 u.m.
Soluia adoptat de manager este:
a) S1, cu un beneficiu de 280 u.m.;
b) S1, cu un beneficiu de 155 u.m.;
c) S2, cu un beneficiu de 125 u.m.;
d) nu se adopt nici una dintre soluii, ntruct sunt prea scumpe i nu se justific.
9. Se consider urmtoarea situaie bilanier:
ACTIV
SUME
PASIV
SUME
Numerar n casierie
550 Capital propriu
1.760
Credite comerciale preluate prin
Depozite atrase (x%)
11.990
3.850
scontare (10%)
Credite acordate industriei (13%)
mprumutuir de la Banca
660
5.280
Central (10%)
Credite ipotecare (16%)
1.760 mprumuturi interbancare (8%)
1.650
Credite de consum (18%)
1.100 Alte pasive
440
Rezerva minim obligatorie (1%)
660
Portofoliul de titluri
2.090
Alte active
1.210
TOTAL ACTIV
16.500 TOTAL PASIV
16.500
Banca obine venituri i din comisioane, reprezentnd 5% din nivelul veniturilor din
dobnzi. Cheltuielile de funcionare reprezint 20% din nivelul capitalului propriu al bncii.
Impozitul pe profit se determin pe baza unei cote de 16%.

22

Ct trebuie s fie rata de dobnd practicat la depozitele atrase de banc, astfel nct
banca s-i asigure o rentabilitate financiar de 5%?
a) 8,81%;
b) 1,81%;
c) 18,1%;
d) 8,18%;
10. Situaiile privind rezultatele financiare ale unei bnci prezint urmtoarele informaii:
Venituri din dobnzi i comisioane = 14.490 u.m.
Cheltuieli privind dobnzile = 10.332 u.m.
Cheltuieli operaionale = 1.680 u.m.
Volumul total al activelor este de 168.000 u.m., iar capitalul este de 19.320 u.m. Cota
de impozit pe profit este de 16%.
Rata utilizrii activelor aferent societii bancare analizate este:
a) 6,825%;
b) 8,625%;
c) 8,526%;
d) 8,652%.
11. Indicele de lichiditate (IL) indic faptul c banca nu trebuie s fac transformare de
scadene atunci cnd:
a) IL = 1;
b) IL < 1;
c) IL > 1;
d) IL > 3.
12. Riscul ratei dobnzii NU se calculeaz ca:
a) (Active productive/Pasive purttoare de dobnd)100;
b) (VND/Credite acordate)100;
c) (Marja absolut/Active fructificate)100;
d) (Credite restante/Total credite)100
13. Pentru acoperirea riscului valutar, o banc ncheie un contract pe termen de 3 luni,
n urmtoarele condiii:
- Rata dobnzii pentru USD pe 3 luni = 3,75%;
- Rata dobnzii pentru lire sterline, pe 3 luni = 2,75%;
- Rata de schimb la vedere lir/USD este 1= 1,4165 USD
Rata deschimb prevzut n contract, calculat pe baza marjei la termen este:
a) 1= 1,4165 USD;
b)1= 1,413 USD;
c) 1= 1,42 USD;
d)1= 1 USD.
14. Factorii care determin nivelul ratei dobnzii sunt:
a) raportul dintre cererea i oferta de capital de mprumut;
b) nivelul datoriei publice;
c) productivitatea capitalului;
d) riscul de nerambursare.
Unul dintre factorii enumerai NU este corect.

23

15. Riscul de ar poate fi definit n mai multe moduri:


a) incertitudinea care apare atunci cnd exista fonduri ce trebuie transferate n
afara rii;
b) evaluarea credibilitii unei ri, n special, din punct de vedere al plii
datoriei externe;
c) msurarea activelor totale ale sistemului bancar naional n cadrul rii
respective;
d) posibilitatea ca un stat suveran s nu doreasc sau s nu poat s-i onoreze
angajamentele fa de partenerii externi;
e) debitorii dintr-o ar care au contractat un mprumut s nu fie n msur sa-i
onoreze angajamentele datorit unor factori independeni de voina sau capacitatea
lor.
Alegei varianta care NU este corect.
16. O banc i obine resursele la o rat a dobnzii de 10% n primul trimestru, iar pn
la sfritul anului dobnda va crete cu 2% trimestrial.. innd cont de faptul c rata inflaiei
este de 15%, iar pierderea bncii se concretizeaz n 5% creane litigioase recuperabile n
proporie de 60% i 1,5% creane irecuperabile, s se stabileasc rata dobnzii minime la
operaiunile active.
a) 73,07%
b) 32,41%
c) 34,65%
d) 40,95%
17. Se cunosc urmtoarele informaii cu privire la activitatea bancar a Bncii Z:
- venituri din dobnzi = 72.000 u.m.
- alte venituri = 24.800 u.m.
- rata utilizrii activelor (RUA) = 12,5%
- rata veniturilor din dobnzi (RVD) = 4,5%
Activele valorificate reprezint 80% din totalul activelor.
n aceste condiii, nivelul dobnzilor pltite de banc este:
a) 72.000 u.m.;
b) 774.000 u.m.;
c) 619.520 u.m.;
d) 44.121,60 u.m..
18. La nivelul unei bnci volumul total al activelor este de 45.000 u.m., fiind structurat,
n funcie de gradul de risc, astfel:
Categoria I (risc 0%) = 5.400 u.m.
Categoria II (risc 20%) = 8.400 u.m.
Categoria III (risc 50%) = 17.400 u.m.
Categoria IV (risc 100%) = 13.800 u.m.
Capitalul bncii este de 1.830 u.m. S se precizeze care dintre urmtoarele soluii
reprezint nivelul capitalului adecvat pentru banca n cauz:
a) 24.180 u.m.;
b) 1.934,40 u.m.;
c) 2.418 u.m.;
d) 1.493,40 u.m.;

24

19. Depozitele la vedere pot reprezenta o surs de creditare pentru bnci deoarece:
a) din momentul efecturii dfepunerii numerarului pn n momentul nscrierii
n cont exist o perioad n care banii sunt la dispoziia bncii;
b) din momentul primirii mesajului interbancar pn n momentul nscrierii
ncasrilor n cont banii nu sunt nici la pltitor, nici la destinatar, ci la
dispoziia bncii;
c) ntreprinderile dispun pli numai dup confirmarea, de ctre banc, a
existenei soldului i astfel, banca se bucur pe deplin de sold pn la
solicitarea expres a societii comerciale;
d) pe ansamblul clientelei bncii se formeaz un sold minim permanent aflat la
dispoziia bncii.
20. SWAP-ul valutar reprezint:
a) o tranzacie complex, ce presupune combinarea a dou opiuni simple de
vnzare cumprare de valut, realizate simultan, dar cu scadene diferite;
b) un acord de a cumpra sau de a vinde o sum determinat dintr-o valut la
un pre stabilit n momentul ncheierii contractului, dar cu executarea
tranzaciei la o dat viitoare;
c) un contract ncheiat ntre dou pri, privind cumprarea sau vnzarea unei
anumite sume dintr-o valut contra unei sume dintr-o alt valut, la o dat n
viitor;
d) o tranzacie de vnzare cumprare de valute, la preul spot al acestora.
21. Riscul de rat a dobnzii reprezint:
a) probabilitatea ca rentabilitatea sau valoarea operaiunilor n devize ale unei
bnci s se modifice, n funcie de variaia ratei de schimb a devizelor;
b) probabilitatea ca banca s nu poat face fa, la un moment dat, obligaiilor
sale de plat, cu activele pe care le deine;
c) riscul unei bnci de a nregistra pierderi ca urmare a nerambursrii de ctre
clieni a creditelor contractate;
d) probabilitatea ca rentabilitatea sau valoarea fondurilor proprii ale unei bnci
s fie afectate ca urmare a variaiei ratelor de dobnd;
22. Care dintre afirmaiile urmtoare referitoare la riscul de schimb NU este adevrat:
a) limitarea sa se poate realiza printr-un sistem de eviden care s permit
nregistrarea imediat a operaiunilor valutare, determinarea poziiilor
valutare individuale i totale;
b) poziia valutar lung apare n situaia devansrii creanelor de totalul
angajamentelor;
c) totalul creanelor valutare bancare este dat de suma soldurilor conturilor n
valut din activul bilanului, la care se adaug creanele n valut rezultate
din tranzaciile la vedere sau la termen ncheiate de o societate bancar n
nume i n cont propriu;
d) limitarea riscului de schimb se poate realiza prin stabilirea de plafoane
pentru poziia valutar, ntr-o anumit valut, ct i pentru poziia valutar
global.

25

23. O banc prezint urmtoarea situaie a activelor i pasivelor sale n funcie de scaden:
Nr.
crt.
1.
2.
3.
4.
5.
6.
7.

Perioada

Pasive
(mii u.m.)
48.000
64.000
86.000
58.000
20.000
24.000
15.000

1 7 zile
8 -30 zile
1 3 luni
3 6 luni
6 luni 1 an
1 5 ani
5 10 ani

Active
(mii u.m.)
42.000
50.000
54.000
42.000
24.000
63.000
40.000

Indicele de lichiditate calculat n funcie de raportul mediu al perioadei de timp este:


a) subunitar, i presupune transformarea pasivelor pe termen scurt n active pe
termen lung;
b) subunitar, i presupune transformarea pasivelor pe termen lung n active pe
termen scurt;
c) supraunitar, i presupune transformarea pasivelor pe termen scurt n active pe
termen lung;
d) egal cu 1 i nu implic transformare de scadene;
24. Alegei varianta corect n ceea ce privete poziia valutar individual:
a)
poziie valutar scurt (A < P) i cursul valutar crete rezult o pierdere
b)
poziie valutar scurt (A < P) i cursul valutar crete rezult un ctig
c)
poziie valutar scurt (A < P) i cursul valutar scade rezult o pierdere
d)
poziie valutar lung (A > P) i cursul valutar crete rezult o pierdere
e)
poziie valutar lung (A > P) i cursul valutar scade rezult un ctig

25. La sfritul exerciiului financiar, situaia bilanier a unei bnci comerciale este
urmtoarea:
ACTIV
Numerar n casierie
Bonuri de tezaur (8%)
Credite acordate economiei (15%)
Imobilizri
TOTAL ACTIV

SUME
1.200
15.000
38.000
25.800
80.000

PASIV
Depozite la vedere (3%)
Depozite la termen (9%)
Banca Central (7%)
Capital
TOTAL PASIV

SUME
22.500
39.000
10.500
8.000
80.000

n urma derulrii activitii, banca a nregistrat un nivel al cheltuielilor operaionale


de 800 u.m. Cota de impozit pe profit este de 16%.
n funcie de aceste rezultate, se dau urmtoarele soluii privind performanele
bancare:
a) RPN= 14,37%; ROE= 12,39%;
b) RPN= 12,39%; ROE= 14,37%;
c) RPN= 1,437%; ROE= 1,239%;
d) RPN=15% ; ROE=12% ;

26

26. Un client a cumprat un utilaj n valoare de 50 mil. u.m., cu ajutorul unui credit
bancar, banca prelund utilajul drept garanie. Banca evalueaz riscul acordrii acestui credit
ca fiind de 1%. tiind c rata de diminuare a garaniei este de 15%, pierderea potenial a
bncii este :
a) 42.500 u.m.;
b) 75.000 u.m.;
c) 45.200 u.m.;
d) 15.000 u.m..
27. Contractul Futures avnd drept activ supot un curs valutar reprezint:
a) o tranzacie complex, ce presupune combinarea a dou opiuni simple de
vnzare cumprare de valut, realizate simultan, dar cu scadene diferite;
b) un acord prin care vnztorul acord cumprtorului dreptul, dar nu i obligaia,
de a realiza o anumit tranzacie valutar, n anumite condiii de pre i
valabilitate;
c) sunt o intelegere intre un vanzator si un cumparator de a vinde/cumpara o
cantitate standard de active cu livrarea in viitor la o data numita scadenta si la un
pret negociat in momentul incheierii tranzactiei, totul in baza unor clauze
standardizate.
d) o tranzacie de vnzare cumprare de valute, la preul spot al acestora.
28. Norma Cooke, aplicabil n domeniul reglementrii prudeniale, oblig bncile s
asigure un raport minim ntre:
a) fondurile proprii i riscurile ponderate dup natura lor;
b) fondurile atrase i riscurile ponderate dup natura lor;
c) provizioanele constituite i riscurile ponderate dup natura lor;
d) depunerile la vedere i riscurile ponderate dup natura lor.
29. Riscul operaional este :
a) un risc complex care este dat de: riscul de sistem, fraud, riscul strategic i
riscul legislativ;
b) un risc cauzat de totalitatea operaiilor de calcul a celorlalte riscuri;
c) este un risc care poate produce pierderi nseamnate bncilor implicate
d) incapacitatea pe termen lung a societii bancare de a satisface angajamentele
de plati
e) un risc care apare ca urmare a dezechilibrului pe scadene,ntre activele i
pasivele bancare, a politicii de dobnzi, precum i a nendeplinirii contractului de
credit de ctre client.
29. Un credit acordat unui agent economic cu performane financiare satisfctoare, dar
cu tendin de nrutire i cu serviciul datoriei slab este un credit:
a) Standard;
b) n observaie;
c) Substandard;
d) ndoielnic.

27

30. Un credit acordat unui agent economic cu performane financiare satisfctoare, dar
cu tendin de nrutire i cu serviciul datoriei slab necesit constituirea unui provizion
specific de risc n proporie de:
a) 100%;
b) 10%;
c) 20%;
d) 50%.
31. O banc prezint urmtoarea situaie a activelor lichide i pasivelor imediate,
structurate n funcie de scadena lor:
Nr. crt.
1
2
3
4

Perioada
1 8 mai
9 16 mai
17 25 mai
26 31 mai

Active lichide
125.000
118.000
122.000
123.000

Pasive imediate
123.000
120.000
119.000
121.000

Poziia lichiditii pune n eviden urmtoarea situaie:


a) nregistrarea unui excedent de lichiditate de 2.000 u.m. n intervalul 9 16
mai, pentru care trebuie gsite modaliti de plasament;
b) nregistrarea unui deficit de lichiditate de 2.000 u.m. n intervalul 1 8 mai
pentru care trebuie identificate resurse de acoperire;
c) nregistrarea unui excedent de lichiditate n intervalul 1 8 mai, care trebuie
plasat pe piaa interbancar, cu scaden n intervalul 9 16 mai;
d) nregistrarea de deficite de lichiditate n intervalele 9 16 mai i 17 25 mai,
pentru care trebuie identificate resurse de acoperire.
32. O banc vinde urmtoarele credite:
Creditul

Valoarea
creditului

Nr. de credite
acordate

Credite cu
pierdere

Rata de
diminuare a
garaniei

A
B
C

10.000
20.000
30.000

111
130
100

16
14
4

15%
13%
16%

tiind c valoarea garaniei este 110% din valoarea creditului, pierderea probabil
nregistrat de banc pentru fiecare credit este:
a) A = 91,20 u.m.; B = 96,39 u.m.; C = 92,62 u.m.;
b) A = 93,69 u.m.; B = 92,62 u.m.; C = 91,20 u.m.;
c) A = 96,39 u.m.; B = 91,20 u.m.; C = 92,62 u.m.;
d) A = 93,69 u.m.; B = 91,20 u.m.; C = 92,62 u.m..
33. Riscul de contrapartid se manifest sub urmtoarele forme:
a) eroare n sistemul informatic, eroare n back office, fraud;
b) riscul nerespectrii obligaiilor contractuale din partea debitorului;
c) riscul de translaie consolidare;
d) riscul de a nregistra pierderi rezultate din diferenele de maturitate ntre
activele i pasivele cu rat de dobnd fix.

28

34. Soldurile intermediare de gestiune: Produs Net Bancar (PNB) i Rezultat Brut din
Exploatare (RBE) se determin pe baza urmtoarelor elemente din contul de rezultate: 1
venituri i cheltuieli din exploatarea bancar; 2 cheltuieli generale; 3 provizioane pentru
riscuri bancare; 4 rezultate din reevalurile imobilizrilor financiare; 5 rezultate
excepionale.
NU se iau n considerare urmtoarele componente:
a) 3 + 4 + 5;
b) 1 + 2 + 3;
c) 1 + 4 + 5;
d) 2 + 4 + 5.

29

Rspunsuri GESTIUNE BANCAR

Disciplina: Gestiune bancar


GRILA
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
32
33
34
35

30

PRODUSE I SERVICII BANCARE


Autor: Mdlina Rdoi
1. Funciile bncii centrale sunt:
a) Funcia de emisiune;
b) Funcia de banc a statului;
c) Funcia de supraveghere, reglementare i control;
d) Funcia de gestionare a mijloacelor de plat, asigurnd transformarea
scadenelor, ratelor de dobnd i riscurilor.
Una dintre aceste funcii NU este caracteristic bncii centrale.
2. Creditul de licitaie reprezint principala form de refianare acordat de banca
central bncilor comerciale, avnd urmtoarele caracteristici:
a) se acord pe o perioad de maxim 15 zile calendaristice i este garantat cu titluri
de stat i alte hrtii de valoare acceptate de banca central;
b) se acord pe maxim 15 zile i este garantat cu efecte de comer i alte hrtii de
valoare acceptate de banca central;
c) este acordat pe termen de 24 de ore, n limita unui plafon egal cu 75% din
nivelul fondurilor proprii ale bncii;
d) este acordat pe o perioad de 15 zile, acordarea sa fiind condiionat de
elaborarea unui program de redresare financiar, agreat de banca central.
3. La data de 23 februarie se aduce pentru scontare un efect de comer cu valoare
nominal de 10.000 u.m., a crui scaden este peste 3 luni, n condiiile unei taxe a scontului
de 15%. Comisionul de acceptare a operaiunii este de 0,6%, comisionul fix pe efect este 12
u.m., iar taxa de comision fix este 20%. (Luna este considerat de 30 de zile).
Valoarea AGIO este:
a) 375 u.m.;
b) 390 u.m.;
c) 29,4 u.m.;
d) 404,4 u.m.
4. Banca central a unui stat are urmtoarele atribuii: 1) participarea, n numele statului,
la tratativele i negocierile externe n probleme financiare, monetare i de pli; 2) ncheierea,
n numele statului, n contul i din dispoziia acestuia, a acordurilor de clearing i de pli; 3)
asigurarea derulrii normale a plilor ntre bncile comerciale; 4) ncheierea unor acorduri
privind mprumuturi pe termen scurt cu alte bnci centrale; 5) implicarea direct n
managementul bncilor comerciale; 6) reglementarea circuitului instrumentelor de plat; 7)
gestionarea disponibilitilor lichide ale bncilor comerciale, constituite n conturi deschise la
banca central.
Care dintre acestea evideniaz funcia bncii centrale de banc a bncilor?
a) 2, 4, 5
b) 3, 6, 7
c) 3, 4, 5
d) 3, 4, 6

31

5. Bilanul unei bnci comerciale se prezint astfel:


ACTIVE
Rezerva minim obligatorie
Bonuri de tezaur
Credite acordate economiei
Alte active
TOTAL ACTIVE

SUME
PASIVE
116.000 Depozite la vedere n
moned naional
275.000 Depozite la vedere n valut
875.000 Depozite la termen
34.000 Conturi de economie
Capital
Alte pasive
1.300.000 TOTAL PASIVE

SUME
125.000
75.000
585.000
375.000
100.000
40.000
1.300.000

S se stabileasc efectul generat asupra potenialului de creditare al bncii, n


condiiile n care banca central decide renunarea la rata unic a rezervelor minime
obligatorii (n situaia iniial) i aplicarea unor rate duale ale rezervei minime obligatorii,
rate difereniate n funcie de scadena disponibilitilor atrase (13% i respectiv, 10%), n
acelai timp banca majornd portofoliul de bonuri de tezaur cu 5.000 u.m.
a) scade cu 33.000 u.m.;
b) scade cu 11.000 u.m.;
c) crete cu 33.000 u.m.;
d) crete cu 10.500 u.m.
6. O societate comercial are contul deschis la Banca X. La nceputul lunii martie (01.03),
soldul contului este creditor, de 5.400 u.m. Pe parcursul lunii martie, prin contul curent
societatea deruleaz urmtoarele operaiuni:
1 martie se depune numerar din casieria societii 1.020 u.m.
2 martie plata furnizorului de energie electric 2.100 u.m.
3 martie ncasarea cecurilor din compensare 4.200 u.m.
6 martie plata furnizorului de materii prime 10.500 u.m.
7 martie banca vireaz n contul curent al societii comerciale prima tran dintr-un credit
4.200 u.m.
12 martie plata salariilor 3.600 u.m.
17 martie se depune numerar din casieria societii 2.100 u.m.
20 martie plata dividendelor pentru anul financiar anterior 3.000 u.m
22 martie ncasarea cecurilor din compensare 5.100 u.m.
Rata de dobnda pentru sumele debitoare este de 5 %, iar rata de dobnda pentru sumele
creditoare 4%. S se stabileasc cu ct se modific soldul final al contului la sfritul lunii
martie (31.03) fa de nceputul lunii (01.03), n condiiile n care nregistrarea n cont se
face pe baza metodei n scar (hamburghez).
a) crete cu 2.593,96 u.m.;
b) scade cu 2.572,94 u.m.;
c) scade cu 2.593,96 u.m.;
d) crete cu 2.806, 40 u.m;.
7. Dobnda aferent unui credit bancar, n sum de 20 mil. u.m., n condiiile unei rate a
dobnzii de 15%, rambursabil la scaden, peste 3 ani, reprezint:
a) 30,4175 mil. u.m.;
b) 10,41 mil. u.m.;
32

c) 15,208 mil. u.m.;


d) 6 mil. u.m.
8. Un debitor obine pentru 1 an un credit n valoare de 500.000 u.m., la o rat nominal a
dobnzii de 30%, n condiiile unie rate anuale a inflaiei de 23%. Dobnda n termeni reali este:
a) 150.000 u.m.;
b) 28.455 u.m.;
c) 158.400 u.m.;
d) 9.018,5 u.m..
9. O societate comercial are contul deschis la Banca X. La nceputul lunii martie (01.03),
soldul contului este debitor, de 1.200 u.m. Pe parcursul lunii martie, prin contul curent
societatea deruleaz urmtoarele operaiuni:
1 martie se depune numerar din casieria societii 1.020 u.m.
2 martie plata furnizorului de energie electric 2.100 u.m.
3 martie ncasarea cecurilor din compensare 4.200 u.m.
6 martie plata furnizorului de materii prime 1.500 u.m.
7 martie banca vireaz n contul curent al societii comerciale prima tran dintr-un credit
4.200 u.m.
12 martie plata salariilor 6.820 u.m.
17 martie se depune numerar din casieria societii 2.100 u.m.
20 martie plata dividendelor pentru anul financiar anterior 3.000 u.m.
22 martie ncasarea cecurilor din compensare 5.100 u.m.
Rata de dobnda practicat de banca pentru operaiunile la contul curent este de 10 %.
S se stabileasc soldul final al contului la sfritul lunii martie (31.03) i natura
acestuia, n condiiile n care nregistrarea n cont se face pe baza metodei n scar
(hamburghez).
a)
b)
c)
d)

2.017,59 - creditor;
3.217,59 - debitor;
3.217,59 - creditor;
4.417,59 - creditor.

10. O persoan juridic depune pe o perioad de 30 de zile un capital de 6.000 u.m., cu o


rat a dobnzii de 5% pe an. Dac rata dobnzii se modific n a treia zi a depozitului,
majorndu-se la 5,5%, pierderea suportat de client ca urmare a deciziei sale este:
a) 25 u.m.;
b) 2,5 u.m.;
c) 2,25 u.m.;
d) 22,5 u.m..
11. Sistemul rezervelor minime obligatorii:
a) determin un transfer de resurse de la banca central la bncile comerciale;
b) asigur o lichiditate redusa bncilor comerciale;
c) nu influeneaz posibilitatea de creditare a economiei naionale;
d) prin modificarea cuantumului ratei rezervei nu influeneaz raportul dintre volumul
depozitelor i volumul creditului ce se poate acorda de ctre banca comercial;

33

12. La nceputul anului, timp de 15 ani, se plaseaz cte 5.000 u.m. ntr-un depozit
bancar, cu o rat a dobnzii de 7,5% pe an. Valoarea final a sumei, determinat pe baza
formulei dobnzii compuse este:
a) 140.448,75 u.m.;
b) 14.038, 62 u.m.;
c) 140.836,2 u.m.;
d) 143.086,2 u.m.
13. Operaiunile la piaa liber constau n:
a) efectuarea de ctre banca central de vnzri i cumprri de titluri de credit sau
alte hrtii de valoare, n scopul corectrii evoluiei lichiditilor, creditului i a
dobnzii;
b) realizarea de ctre banca central a unor operaiuni de creditare a bncilor
comerciale;
c) achiziionarea de ctre banca central a unor titluri de valoare sau de credit, n
scop pur speculativ;
d) operaiuni de vnzare cumprare de valut.
14. Criteriile de apreciere a independenei politice a Bncii Centrale sunt:
e) numirea guvernatorului de ctre Guvern i Parlament;
f) formularea politicii de credit i de schimb valutar exclusiv de ctre Banca
Central;
g) supravegherea activitii bancare numai de ctre Guvern;
h) lipsa membrilor Guvernului din Consiliul de Administraie al Bncii Centrale;
Unul dintre aceste criterii NU este corect.
15. Metoda n scar presupune:
a) calculul dobnzii, separat pentru operaiunile din debit i pentru cele din credit,
innd cont de numrul de zile rmase de la fiecare operaiune pn la scaden;
b) calculul dobnzii cu aceeai rat de dobnd (dobnd reciproc), att pentru
operaiunile debitoare, ct i pentru cele creditoare, innd cont de numrul de zile
rmase de la fiecare operaiune pn la scaden;
c) calculul numerelor de dobnd, n funcie de numrul de zile rmase pn la
scaden;
d) aranjarea n ordine cronologic a operaiunilor din credit i din debit i stabilirea
unui sold parial pentru intervalul de timp dintre dou operaiuni consecutive.
16. Taxa oficial a scontului reprezint:
a) dobnda perceput de banca de emisiune pentru rezerva minim obligatorie a
bncilor comerciale;
b) dobnda pentru creditele acordate de bncile comerciale n cadrul operaiunilor de
scontare;
c) dobnda pentru creditele acordate de banca de emisiune agenilor economici n
cadrul operaiunilor de scontare;
d) dobnda pentru creditele acordate de banca de emisiune n cadrul operaiunilor de
rescontare.

34

17. Se consider urmtoarea situaie bilanier:


ACTIV
Numerar n casierie
Rezerva minim obligatorie
Bonuri de tezaur
Credite acordate economiei
Imobilizri
Alte active
TOTAL ACTIV

SUME
50
1.550
450
17.105
1.200
145
20.500

PASIV
Depozite
Credite de refinanare
Capital social
Fond de rezerv
Alte pasive
TOTAL PASIV

SUME
15.500
3.475
300
225
1.000
20.500

S se stabileasc cu ct trebuie s se modifice rata rezervei minime obligatorii n


condiiile n care iniial rata rezervei minime obligatorii era de 10%, banca comercial vizat
cumprnd bonuri de tezaur de la banca central n valoare de 125, nivelul creditelor acordate
economiei reducndu-se la 16.000.
a) crete cu 6,13%;
b) crete cu 6%;
c) scade cu 6,13%;
d) crete cu 3,62%.
18. Prin intermediul rescontrii:
a)
societile comerciale au posibilitatea s reintre n posesia efectelor
comerciale scontate anterior;
b)
Banca Central i asigur refinanarea prin intermediul bncilor
comerciale;
c)
bncile comerciale i procur resurse;
d)
bncile comerciale i plaseaz resursele.
19. Funcia de creditare a bncii centrale const n:
e) acordarea de credite persoanelor fizice i juridice;
f) acordarea de credite persoanelor fizice, juridice i bncilor comerciale;
g) efectuarea de operaiuni de rescontare a titlurilor de credit i a altor hrtii de
valoare pe termen scurt;
h) efectuarea de operaiuni de refinanare a bncilor comerciale i operaiuni de
rescontare a titlurilor de credit i a altor hrtii de valoare pe termen scurt.
20. Scontarea, ca form de baz a operaiunilor cambiale efectuate de bncile comerciale,
const n:
a)
primirea n gaj de ctre banc a unei cambii, nainte de scaden;
b)
gajarea la banca de emisiune a unei cambii, nainte de scaden;
c)
cumprarea de ctre banc a unei cambii nainte de scaden;
d)
vnzarea de ctre banc a unei cambii, nainte de scaden.
21. Banca comercial X nregistreaz urmtoarele date previzionate:
Nr. de operaiuni comisionate
Venituri din comisioane
Venituri din dobnzi
Alte venituri
35

11.120
240.000
900.143
143.000

Valoarea comisionului mediu pe operaiune este:


a) 80,95 u.m.;
b) 102,53 u.m.;
c) 115,39 u.m.;
d) 21,58 u.m.
22. Funciile ndeplinite de bncile comerciale sunt: 1 constituirea de resurse financiare
prin atragerea resurselor financiare temporar disponibile; 2 emiterea de titluri negociabile; 3
funcia de centru valutar; 4 emiterea i punerea n circulaie de moned de hrtie i
moned divizionar; 5 deinerea de informaii i inerea de evidene certe asupra micrilor
de fonduri i valute.
a) 1 + 2 + 3 + 4 +5;
b) 1 + 2 + 5;
c) 1 + 2 + 4 + 5;
d) 3 + 4.
23. n condiiile n care dobnda anual compus este de 16%, rezult o rat de dobnd
trimestrial de:
a) 4%;
b) 7,7%;
c) 1,07%;
d) 3,78%.
24. Prin operaiuni de refinanare, banca central ofer lichiditi societilor bancare, cu
respectarea condiiilor de politic monetar. Pentru care dintre creditele de refinanare, banca
central stabilete un plafon maxim pentru ntregul sistem bancar?
a) Creditul structural;
b) Creditul de licitaie;
c) Creditul special;
d) Creditul lombard.
25. Bncile comerciale realizeaz urmtoarele operaiuni: 1 mprumut pe gaj de efecte
comerciale; 2 pensiunea; 3 girarea; 4 avalizarea; 5 prescripia; 6 scontarea.
Alegei varianta care cuprinde doar operaiuni de crediatare a creanelor efectuate de
bncile comerciale.
a) 1 + 2 + 3 + 4 + 6;
b) 1 + 2 + 5;
c) 1 + 2;
d) 1 + 6.
26. Rata rezervei minime obligatorii este utilizat ca instrument de aciune asupra
lichiditii bancare. Una dintre variantele urmtoare este greit:
a)
rata rezervei minime obligatorii influeneaz costul resurselor bancare,
ntruct ea poate afecta capacitatea de creditare a bncilor;
b)
rezervele permit creterea capitalurilor proprii ale bncii nr-o manier
neinflaionist;
c)
aciunea ratei rezervei minime obligatorii asupra lichiditii bncii are un
suport previzional, compensnd neregulile altor factori care influeneaz
trezoreria bncii;

36

d)

rezervele obligatorii acioneaz asupra costului creditului, fr a modifica


rata dobnzii pe piaa monetar.

27. Alegei dintre urmtoarele variante de depozite, tipul de depozit din care clientul
poate retrage fonduri cu condiia ntiinrii bncii despre aceast intenie, ntr-un anumit
termen, prevzut n contractul ncheiat cu banca n momentul constituirii depozitului.
a)
conturi curente;
b)
depozite la vedere;
c)
depozite cu preaviz;
d)
depozite la termen.
28. Prin operaiuni de refinanare, banca central ofer lichiditi bncilor, cu
respectarea condiiilor de politic monetar. Alegei dintre urmtoarele credite varianta care
desemneaz o refinanare excepional acordat de banca central bncilor comerciale aflate
n criz de lichiditate:
a)
creditul structural;
b)
creditul special;
c)
creditul de licitaie;
d)
creditul overdraft.
29. Care dintre urmtoarele instrumente de politic monetar utilizate de BNR nu este
corect?
a)
pensiuni cu titluri de stat;
b)
swap valutar;
c)
atragerea de depozite de la bnci;
d)
emiterea de bonuri de tezaur.
30. Politica normelor rezervei minime obligatorii mbrac mai multe forme. Care dintre
urmtoarele variante de rspuns desemneaz una dintre aceste forme?
a)
Coeficientul Cooke;
b)
norma prudenialitii;
c)
norma solvabilitii;
d)
norma lichiditii.

37

Rspunsuri PRODUSE I SERVICII BANCARE


GRILA
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30

38

FINANE PUBLICE
Autor: Emilia Stoica
1. Cnd coeficientul de elasticitate al cheltuielilor publice aferente unui sector de
activitate fa de variaia produsului intern brut este supraunitar, nseamn c politica
bugetar urmrete:
a) s gseasc alte surse de finanare dect cele publice pentru acest sector
b) s promoveze metode i tehnici moderne de alocare a fondurilor extrabugetare
c) s diminueze implicarea statului n sectorul respectiv
d) s susin activitatea sectorului respectiv
2. Serviciul datoriei publice reprezint:
a) mrimea ratelor anuale de rambursat, a dobnzii i celorlalte cheltuieli aferente lor, legate
de datoria public;
b) mrimea ratelor anuale de rambursat i a dobnzii la mprumuturile externe;
c) mrimea ratelor anuale de rambursat n contul datorie publice;
d) mrimea absolut a datoriei publice a unei ri
3. Trezoreria general a statului nu cuprinde urmtoarele operaii de ncasri i pli
care privesc:
a) veniturile i cheltuielile bugetului statului, bugetului asigurrilor sociale de stat i
bugetelor locale;
b) datoria public intern i plata serviciului datoriei publice interne;
c) veniturile i cheltuielile sectorului privat;
d) datoria public extern i plata serviciului datoriei publice externe;
4. Factorii care influeneaz creterea cheltuielilor publice sunt:
a) factori demografici, factori economici, factori sociali, urbanizarea, factori militari, factori
de ordin istoric, factori politici, elasticitatea cheltuielilor publice fa de PIB;
b) factori demografici, factori economici, factori sociali, urbanizarea, factori militari, factori
de ordin istoric, factori politici, modificarea structurii cheltuielilor publice;
c) factori demografici, factori economici, factori sociali, urbanizarea, factori militari, factori
de ordin istoric, factori politici, modificarea nivelului mediu al cheltuielilor publice pe
locuitor;
d) factori demografici, factori economici, factori sociali, urbanizarea, factori militari, factori
de ordin istoric, factori politici.
5. Criteriul economic de clasificare a cheltuielilor publice pune n eviden:
a) natura economic a cheltuielilor publice
b) performana economic intern
c) performana financiar a sectorului real
d) destinaia alocrilor bugetare
6. n conformitate cu Legea 273/2006 privind finanele publice locale,
responsabilitatea elaborrii strategiei n domeniul investiiilor publice revine:
a) Guvernului;
b) ordonatorilor principali de credite;
c) Ministerului Finanelor;
39

d) consiliului judeean.
7. Din ce sunt formate veniturile proprii ale bugetelor locale:
a) impozitele i taxele locale
b) impozitele i taxele locale + sumele defalcate din unele venituri ale bugetului de stat
c) impozitele i taxele locale + cote defalcate din unele venituri ale bugetului de stat
d) impozitele i taxele locale + transferuri de la bugetul de stat
8. Sistemul de gestiune presupune:
a) ncheierea automat a bugetului la sfritul anului bugetar, iar n contul de ncheiere a
exerciiului bugetar respectiv se nscriu toate cheltuielile i toate veniturile prevzute;
b) ncheierea bugetului la sfritul anului calendaristic care coincide cu anul bugetar, cu
nscrierea n contul de ncheiere a exerciiului numai a cheltuielilor angajate, dar neefectuate
i a veniturilor nencasate;
c) prelungirea cu maximum 2 sptmni a exerciiului bugetar pentru efectuarea cheltuielilor
angajate i ncasarea veniturilor restante;
d) nchiderea automat a bugetului cu nscrierea n contul de ncheiere a exerciiului bugetar,
respectiv numai a cheltuielilor efectuate i a veniturilor ncasate.
9. Pentru finanarea deficitului bugetar, se utilizeaz urmtoarele surse:
a) veniturile bugetare curente, mprumuturi interne i externe;
b) resursele financiare ale Bncii Naionale;
c) prelevri din veniturile bugetelor fondurilor speciale;
d) veniturile curente ale bugetelor locale.
10. Datoria public local a unei uniti administrativ-teritoriale trebuie s fie:
a) mai mic dect veniturile ncasate din impozite i taxe locale;
b) mai mic, cel mult egal cu 30% din veniturile proprii ale bugetului local;
c) mai mic, cel mult egal cu 50% din totalul veniturilor bugetului local;
d) mai mic, cel mult egal cu 20% din veniturile proprii ale bugetului judeean.
11. Avantajul creanelor n cont, ca form de realizare a mprumutului public, constau
n:
a) se negociaz pe o pia extrabursier, fr alt formalitate;
b) gestiunea mprumutului este facilitat de lipsa intermediarului;
c) mprumutul se adreseaz unui numr mare de creditori, pentru sume mici, uor accesibile;
d) nu necesit cheltuieli pentru confecionarea nscrisului.
12. Care din fondurile de mai jos nu se cuprind n bugetul general consolidat al
Romniei?
a) fondul valutar al Bncii Naionale a Romniei;
b) bugetul asigurrilor sociale de stat;
c) fondurile speciale n afara bugetului de stat;
d) bugetul de stat;
13. Care este rolul Comisiei Europene:
a) stabilete reglementrile care conduc activitatea bugetar n Uniunea European;
b) exrcit controlul asupra cheltuielilor bugetare;
c) aprob bugetul Uniunii Europene;
d) este autoritate executiv n Uniunea European.
40

14. Efectele aplicrii metodelor de evitare a dublei impuneri internaionale sunt:


a) creterea veniturilor fiscale;
b) scderea apsrii fiscale asupra veniturilor realizate de un contribuabil n state diferite;
c) amplificarea relaiilor financiare i de credit dintre ri;
d) atragerea de investiii strine.
15. Cine rspunde n faa Parlamentului Romniei pentru executarea legii bugetului de
stat:
a) guvernatorul Bncii Naionale a Romniei;
b) Guvernul;
c) preedintele Curii de Conturi;
d) ministerul finanelor;
16. Precizai care dintre criteriile de mai jos st la baza impunerii veniturilor sau
averilor, n cazul dublei impuneri internaionale:
a) criteriul formei de organizare a activitii agentului economic;
b) criteriul departamental;
c) criteriul destinaiei veniturilor;
d) criteriul naionalitii.
17. Ce acte i fapte sunt interzise ordonatorilor de credite?
a) folosirea sumelor primite de la bugetul de stat i de la celelalte bugete;
b) asigurarea integritii bunurilor ce le-au fost ncredinate;
c) schimbarea destinaiei creditelor bugetare i angajarea de cheltuieli fr baz legal;
d) utilizarea creditelor bugetare n conformitate cu prevederile legii bugetare anuale;
18. Care dintre metodele de mai jos nu se utilizeaz pentru evitarea dublei impuneri
internaionale:
a) amortizarea financiar;
b) exonerarea total;
c) exonerarea progresiv;
d) impunerea total;
19. Impozitele indirecte sunt:
a) TVA, accizele, impozitul pe venit;
b) TVA, accizele, impozitele reale;
c) TVA, accizele, impozitele locale;
d) TVA, accizele, taxele vamale.
20. Care din urmtoarele acte nu este titlu de crean fiscal:
a) declaraia vamal
b) declaraia de impunere a impozitului pe venit
c) statul de salarii;
d) procesul verbal de impunere
21. Taxa pe valoarea adugat deductibil este egal cu taxa pe valoarea adugat de
dedus cnd:
a) pro-rata este egal cu 100%;
b) societatea nregistreaz taxa pe valoarea adugat de rambursat din luna precedent;
41

c) taxa pe valoarea adugat colectat este mai mic;


d) taxa pe valoarea adugat colectat este mai mare;
22. Care dintre metodele de evitare a dublei impuneri internaionale asigur
contribuabilului cea mai mare degrevare fiscal:
a) inexistena conveniei fiscale;
b) metoda creditrii ordinare;
c) metoda creditrii totale;
d) metoda scutirii totale.
23. Instituii financiare internaionale din grupul Bncii Mondiale sunt:
a) Banca Internaional pentru Reconstrucie i Dezvoltare, Asociaia pentru Dezvoltare
Internaional, Fondul Monetar Internaional
b) Banca Internaional pentru Reconstrucie i Dezvoltare, Asociaia pentru Dezvoltare
Internaional, Banca Reglementelor Internaionale
c) Banca Internaional pentru Reconstrucie i Dezvoltare, Asociaia pentru Dezvoltare
Internaional, Banca Interamerican de Dezvoltare
d) Banca Internaional pentru Reconstrucie i Dezvoltare, Asociaia pentru Dezvoltare
Internaional, Corporaia Financiar Internaional, Agenia de Garanii Investiionale
Multilaterale.
24. Cadrul instituional de implementare a fondurilor comunitare cuprinde:
a) Guvernul, autoritile de management, autoritile de control;
b) autoritile de management, organismele de intermediere, Autoritatea de certificare i de
plat, beneficiari finali;
c) autoritile de management, autoritile publice locale, trezoreria public;
d) autoritile publice centrale i locale, trezoreria public
25. Din punct de vedere al modului de percepere taxele vamale pot fi:
a) taxe vamale cu caracter fiscal sau taxe vamale cu caracter protecionist
b) taxe vamale de import, taxe vamale de export, taxe vamale de tranzit
c) ad valorem, specifice, mixte;
d) taxe autonome, taxe convenionale
26. Impozitul pe profit nu se aplic, conform Codului fiscal:
a) n cazul persoanelor juridice strine care desfoar activitate prin intermediul unui sediu
permanent n Romnia, asupra profitului impozabil atribuibil sediului permanent;
b) n cazul persoanelor juridice romne, asupra profitului impozabil obinut din orice surs,
att din Romnia, ct i din strintate;
c) n cazul persoanelor juridice strine care realizeaz venituri din(sau n legtura cu
proprieti imobiliare situate n Romnia sau din vnzare/cesionare titlurilor de participare
deinute la o persoan juridic romn, asupra profitului impozabil aferent acestor venituri;
d) trezoreriei statului;
27. Printre elementele impozitului se numr:
a) subiectul (pltitorul), suportatorul, obiectul impunerii, sursa impozitului, unitatea de
impunere, cotele de impunere, asieta, termenele de plat etc.;
b) subiectul (pltitorul), suportatorul, obiectul impunerii, sursa impozitului, unitatea de
impunere, cotele de impunere, asieta, termenele de plat, impozitul pe cldiri;

42

c) subiectul (pltitorul), suportatorul, obiectul impunerii, sursa impozitului, unitatea de


impunere, cotele de impunere, asieta, termenele de plat, contribuii privind securitatea
social;
d) subiectul (pltitorul), suportatorul, obiectul impunerii, sursa impozitului, unitatea de
impunere, cotele de impunere, asieta, termenele de plat, taxe de consumaie;
28. Rspunderea pentru calculul impozitului pe profit revine:
a) contribuabililor i organelor fiscale
b) organelor fiscale
c) Grzii Financiare
d) fiecrui contribuabil n parte
29. Acciza este:
a) un impozit pe capitalul mobiliar sau bnesc
b) un impozit direct
c) tax specific de consumaie
d) un impozit pe veniturile persoanelor fizice
30. n teoria intervenionist elaborat de J.M.Keynes este preconizat:
a) intervenia autoritilor publice prin restricionarea cheltuielilor;
b) intervenia direct a autoritilor publice prin introducerea de taxe vamale punitive;
c) intervenia indirect a autoritilor publice prin operaiuni succesive de privatizare i
renaionalizare;
d) intervenia direct a Statului n economie prin aa numitul efect multiplicator.
31. Responsabilitatea exclusiv n ceea ce privete administrarea datoriei publice, n
conformitate cu OUG nr.64/2007 privind datoria public, revine:
a) Ministerului Economiei i Finanelor;
b) Parlamentului;
c) Bncii Naionale a Romniei;
d) Ministerului Afacerilor Externe.
32. Taxele vamale ad-valorem:
a) se aplic sub form de cot procentual la valoarea n vam;
b) se aplic preului unitar extern, transformat la cursul de schimb comunicat de B.N.R.;
c) se aplic valorii n vam, la care se adaug cheltuielile de transport pe parcurs extern;
d) reprezint un impozit cu caracter protecionist;
33. Valoarea n vam n cazul bunurilor importate se determin pe baza urmtoarelor
elemente:
a) preul extern al mrfii i cheltuielile conexe parcursului extern, n cazul n care nu sunt
cuprinse n acesta.
b) preul extern al mrfii, taxa vamal, comisionul vamal, acciza i taxa pe valoarea adugat;
c) taxa vamal, comisionul vamal, acciza i taxa pe valoarea adugat;
d) preul extern al mrfii, cheltuielile conexe parcursului extern, n cazul n care nu sunt
cuprinse n acesta, i comisionul vamal;
34. n legea bugetar se prevede c:
a) poate fi depit numai nivelul cheltuielilor pentru aprare i ordine public
b) nivelul cheltuielilor bugetare reprezint limite maxime care nu pot fi depite
43

c) nivelul cheltuielilor bugetelor locale poate fi depit


d) nivelul cheltuielilor bugetare aprobat poate fi depit la cheltuieli pentru aciuni socialculturale
35. Cheltuielile publice pentru obiective i aciuni economice nu se prezint sub
forma:
a) primelor de export
b) ajutoarelor financiare indirecte
c) ajutoarelor sociale
d) subveniilor economice pentru activiti interne
36. Se cunosc urmtoarele informaii despre statul "X":
Nr.
crt.
1.
2.
3.

Indicatori

U.M.

Anul N-3

Anul N+3

Cheltuielile bugetului de stat


u.m.
3.805
5.920
Cheltuielile bugetelor locale
u.m.
1.700
2.800
Cheltuielile bugetului asigurrilor sociale de u.m.
?
?
stat
4.
Transferuri ntre bugete
u.m.
300
644
5.
Cheltuielile bugetului general consolidat
u.m.
6.140
9.522
6.
Indicele preurilor constante, anul N=100% %
88
111
7.
Produsul Intern Brut
u.m.
10.280
14.800
S se determine pentru statul "X" elasticitatea cheltuielile bugetului asigurrilor
sociale de stat fa de Produsul Intern Brut (e).
a) e = 0,458
b) e = 1,547
c) e = 1,897
d) e = 1,243
e) e = 4,255
37. Se dau urmtoarele date:
Indicatori
Veniturile bugetului de stat
Veniturile bugetelor locale
Veniturile bugetului asigurrilor sociale
Veniturile populaiei
cursul de schimb
populaie
S se determine:
A) totalul veniturilor B) veniturile bugetului de
statului:
USD:
1) 661 mld u.m.;
1) 125,7 mld USD;
2) 772 mld u.m.;
2) 102,8 mld USD:
3) 557 mld u.m.;
3) 112,8 mld USD;
a) A1, B1, C3;
b) A2, B1, C2;
c) A1, B2, C1;
d) A2, B3, C1;
44

u.m.
mld u.m.
mld u.m.
mld u.m.
mld u.m.
1USD = 2,5 u.m.
mil loc

valoare
257
189
215
111
15

stat n C) veniturile statului / loc:


1) 44066,66 u.m.
2) 51466,66 u.m.;
3) 37133,33 u.m.

38. Se dau urmtoarele date:


Indicatori
Veniturile bugetului de stat
Veniturile bugetelor locale
Veniturile bugetului asigurrilor sociale de stat
Indicele preurilor constante (N+2 = 100%)
S se determine:
A) Creterea nominal
absolut a veniturilor
bugetului de stat::
1) 2311 u.m.;
2) 2156 u.m.;
3) 1245 u.m.;

B) Creterea real absolut


a veniturilor bugetelor
locale:
1) 1090,88 u.m.;
2) 1678 u.m.;
3) 1269,82 u.m.;

u.m.
u.m.
u.m.
u.m.

N
1258
896
987
85%

N+1
3569
2574
1596
120%

C) creterea nominal relativ


a
veniturilor
bugetului
asigurrilor sociale de stat:
1)

a) A1, B1, C1;


b) A2, B3, C2;
c) A1, B1, C2;
d) A2, B2, C1;
39. Se dau urmtoarele date:
Indicatori
Veniturile bugetului de stat
Cheltuielile bugetului de stat
Veniturile bugetelor locale
Cheltuielile bugetelor locale
Veniturile bugetului asigurrilor sociale
Cheltuielile bugetului asigurrilor sociale

u.m.
u.m.
u.m.
u.m.
u.m.
u.m.
u.m.

S se determine:
A) ponderea soldului bugetului B)
ponderea
soldului
de stat n totalul veniturilor bugetelor locale n totalul
bugetului respectiv:
veniturilor
bugetului
respectiv:
1) 45,88%;
1) - 37,65%;
2) 31,45%;
2) 27,35%;
3) 36,29%
3) 12,58%;

valoare
6257
4289
2587
3561
5375
6275
C) mrimea absolut a
soldului total:
1) 75 u.m.;
2) 83 u.m.;
3) 94 u.m..

a) A2, B1, C3;


b) A1, B2, C1;
c) A1, B3, C2;
d) A2, B2, C3
40. Se dau urmtoarele date:
Nr crt Indicatori
1.
impozit pe profit
2.
taxa pe valoarea adugat
3.
accize
4.
impozit pe venitul persoanelor fizice
45

Sume
11.113
20.596
8.663
10.015,7

5.
6.

taxe vamale
vrsminte de la instituiile publice

S se determine:
A Veniturile din impozite
directe sunt n sum de:
1) 21.128,7 lei;
2) 50.497,7 lei;
3) 41.834,7 lei;

5.485
421,9

B. Veniturile fiscale sunt C. Veniturile din capital sunt n


n sum de:
sum de:
1) 56.294,6 lei;
1) 421,9 lei;
2) 41.834,7 lei;
2) 0 lei;
3) 55.872,7 lei;
3) 41.834,7 lei.

a) A1, B2, C1;


b) A1, B3, C2.
c) A3, B2, C2;
d) A2, B1, C3;
41. Se cunosc urmtoarele date referitoare la veniturile bugetare:
- venituri din impozite directe = 256 mld u.m.;
- venituri din impozite indirecte = 278 mld u.m.;
- venituri din capital = 134 mld u.m.;
- ncasri din rambursarea mprumuturilor = 56 mld u.m.;
- PIB = 1550 mld u.m..
S se determine:
A. Veniturile curente
1) 724 mld u.m.
2) 534 mld u.m.
3) 256 mld u.m.

B. Ponderea veniturilor din


capital n total venituri este:
1)18,51 %;
2) 20,05 %;
3) 22,47 %;

C. Ponderea veniturilor n
PIB este:
1) 43,09 %;
2) 45,37 %;
3) 46,71 %;

a) A1 ,B2, C3;
b) A1, B1, C2;
c) A2, B1, C3;
d) A2, B3, C1;
42. Se cunosc urmtoarele informaii:
Indicatori
cheltuielile bugetului federal
cheltuielile fondului securitii sociale
cheltuielile fondului special extrabugetar
cheltuielile bugetelor locale
transferuri ntre bugete
PIB
curs de schimb
populaie
S se determine:
A Cheltuielile publice
consolidate (CPTC):
1) 1219 mld EUR;

u.m.
mld EUR
mld EUR
mld EUR
mld EUR
mld EUR
mld EUR
EUR/$
mil loc

valoare
230
645
45
459
160
2345
0,71
65

totale B. Nivelul CPTC n C. CPTC exprimate n $ pe


PIB:
locuitor:
1) 58,8%
1) 26.413,9 $/loc
46

2) 1379 mld EUR;


3) 1539 mld EUR

2) 51.98%
3) 65,62%

2) 24267,5 $/loc
3) 22784 $/loc

a) A2.B3.C1;
b) A1,B2,C1;
c) A2,B1,C3;
d) A3,B2,C3;
43. Statul X realizeaz un mprumut extern n valoare de 8.000 u.m., n care prin
contract este stabilit o structur a maturitilor de 7 ani, dintre care 3 ani de graie, cu plata
serviciului datoriei la nceputul perioadei i cu amortizri constante. S se determine viaa
medie a creditului extern.
a) 2 ani
b) 7 ani
c) 4,5 ani
d) 5,4 ani
44. Pe cazul statului "X" se cunosc urmtorii indicatori:
Indicatori (u.m.)
Anul N
Anul N+1
Pli de dobnzi i comisioane aferente 292,2
590,2
datoriei publice externe
Rate de capital aferente datoriei externe
586
790,2
Trageri din mprumuturile externe
4.389,3
4.799,6
mprumuturi externe contractate
7.000,5
8.524,2
S se determine datoria public extern efectiv (DPEE) n anii N i N+1.
a) DPEEN = 3.803,3 u.m. DPEEN+1 = 4.009,4 u.m.
b) DPEEN = 292,2 u.m. DPEEN+1 = 4009.4 u.m.
c) DPEEN = 586 u.m.
DPEEN+1 = 1.380,4 u.m.
d) DPEEN = 4.582,5 u.m. DPEEN+1 = 1.542,4 u.m.
45. Pe cazul statului "X" se cunosc urmtorii indicatori:
Indicatori (u.m.)
Pli de dobnzi i comisioane aferente
datoriei publice externe
Rate de capital aferente datoriei externe
Trageri din mprumuturile externe
Imprumuturi externe contractate

Anul N
292,2

Anul N+1
590,2

586
4.389,3
7.000,5

790,2
4.799,6
8.524,2

S se calculeze serviciul datoriei publice externe (SDPE) n anul N i N+1.


a) SDPEN = 292,2 u.m. SDPEN+1 = 590,2 u.m
b) SDPEN = 878,2 u.m. SDPEN+1 = 1380,4 u.m
c) SDPEN = 920,4 u.m. SDPEN+1 = 790,2 u.m
d) SDPEN = 500,4 u.m. SDPEN+1 = 1543,2 u.m
46. Cu ct variaz rata real a dobnzii unui mprumut extern fa de rata nominal,
dac:
rata nominal = 15%
47

indicele preurilor produselor exportate de ara care s-a mprumutat a sczut cu 3%


a) +4,15%
b) +3,6%
c) 1,4%
d) -2,2%
47. Statul emite 500.000 titluri, cu valoare nominal de 1 milion u.m., pe termen de
un an, prin intermediul unui consoriu bancar. Acesta cumpr titlurile la cursul de 96% i le
plaseaz pe pia la cursul de 99%. Rata dobnzii la emisiune a fost de 10% anual. Consoriul
bancar plaseaz 87% din emisiune, restul returnnd statului.
S se determine suma efectiv care va fi ncasat de stat (S), ctigul consoriului (C) i rata
efectiv a dobnzii (Ref), pe care o ncaseaz persoana care achiziioneaz un titlu de valoare.
1. S = 500.000 mil. u.m.
4. C = 19.430 u.m.
7. Ref = 79,50%
2. S = 455.312 mil. u.m.
5. C = 15.000 u.m.
8. Ref = 82,35%
3. S = 417.600 mil. u.m.
6. C = 13.050 u.m.
9. Ref = 11,11%
a) 2+5+7
b) 3+6+9
c) 1+4+9
d) 2+6+8
48. O persoan fizic realizeaz un venit de 1.500 u.m. n statul de reziden (R) i
300 u.m. n statul strin (S). n statul de reziden (R), impozitul pe venit se calculeaz prin
metoda impunerii globale i se folosesc urmtoarele cote progresive simple:
pn la 100 u.m.
scutit
101 - 500 u.m.
20%
501 - 1.500 u.m.
30%
1.501 - 2.000 u.m.
40%
peste 2.000 u.m.
50%
n statul strin S, impozitul se calculeaz cu o cot unic de 25%. Intre cele dou state exist
ncheiat o convenie de evitare a dublei impuneri internaionale. Persoana pltete un
impozit total de 735 u.m.
Ce metod de evitare a dublei impuneri internaionale este prevzut n convenie.
a) metoda creditrii obinuite
b) metoda scutirii totale
c) metoda creditrii totale
d) metoda scutirii progresive
49. Un rezident din ara R realizeaz n ara S un venit de 7.000 u.m. pentru care
pltete statului S un impozit calculat cu o cot de 25%. n ara R , n aceeai perioad de
timp, mai obine un venit de 20.000 u.m. n statul de reziden (R) se practic impunerea
global a veniturilor, iar cotele de impunere sunt:
pentru un venit de 7.000 u.m.
7%
pentru un venit de 20.000 u.m.
30%
pentru un venit de 27.000 u.m.
45%

48

S se calculeze:
A. impozitul total datorat de contribuabil dac cele dou state practic metoda creditrii
obinuite pentru evitarea dublei impuneri internaionale, conform conveniei fiscale ncheiate
(It);
B. venitul net al contribuabilului (Vnet);
C. degrevarea fiscal de care beneficiaz contribuabilul (D).
a) It = 9.500 u.m.;
b) It = 13.410 u.m.;
c) It = 11.250 u.m.;
d) It = 7.260 u.m.;

Vnet = 17.500 u.m.;


Vnet = 13.590 u.m.;
Vnet = 14.000 u.m.;
Vnet = 19.740 u.m.;

D = 4.400 u.m.
D = 490 u.m.
D = 2.650 u.m.
D = 6.640 u.m.

50. O persoan fizic realizeaz n ara de reziden, Anglia, un venit de 850.000 u.m.,
iar n alt ar, Finlanda, un venit de 285.000 u.m. n ara de reziden, Anglia, se aplic
metoda impunerii globale i impozitul se calculeaz cu cote progresive compuse n trane,
dup cum urmeaz:
pn la 100.000 u.m. 10%
de la 100.001 u.m. la 500.000 u.m. ..20%
de la 500.001 u.m. la 700.000 u.m. ..25%
de la 700.001 u.m. la 900.000 u.m. ..30%
peste 900.000 u.m. ...40%
n ara de surs a venitului, Finlanda, impozitul se calculeaz cu o cot proporional
de 25%, pe baza criteriului originii veniturilor. Care este volumul impozitelor totale pltite de
persoana fizic n cazul n care ntre cele dou ri nu exist ncheiat o convenie de evitare a
dublei impuneri (A) i n cazul n care exist o convenie care stabilete ca metod de evitare
a dublei impuneri, metoda creditrii integrale (B)?
a) A) 325.700 u.m.
B) 220.000 u.m.;
b) A) 365.250 u.m.
B) 294.000 u.m.;
c) A) 289.400 u.m.
B) 294.000 u.m.;
d) A) 365.250 u.m.
B) 71.800 u.m.;
51. Un rezident al Marii Britanii realizeaz n Zair un venit de 1.000 u.m.. In Marea
Britanie el obine venituri de 2.500 u.m. In Marea Britanie este utilizat pentru impunere
criteriul rezidenei, iar n Zair criteriul originii veniturilor. n ambele ri se aplic metoda
impunerii globale. Cotele de impunere progresive simple folosite n cele dou ri sunt
urmtoarele:
Marea Britanie
Zair
pn la 200 u.m.
scutit
pn la 500 u.m.
scutit
201 1.500 u.m.
20%
501 2.500 u.m.
15%
1.501 2.300 u.m.
28%
peste 2.500 u.m.
30%
2.301 3.000 u.m.
35%
peste 3.000 u.m.
40%
Care este volumul impozitelor pltite de persoana respectiv n Marea Britanie (MB) i Zair
(Z) dac se folosete metoda scutirii progresive pentru a evita dubla impunere internaional:
a) MB=950 u.m.; Z=100 u.m.
b) MB=1.100 u.m.; Z=150 u.m.
c) MB=1.150 u.m.; Z=200 u.m.
d) MB=1.000 u.m.; Z=150 u.m.

49

52. Nu este cuprins ntre impozitele i taxele locale:


a) impozitul pe dividende;
b) impozitul pe cldiri;
c) impozitul pe teren.
d) taxa hotelier;
53. O ntreprindere nregistreaz urmtoarele rezultate la finele exerciiului:
venituri din exploatare 7.000 u.m.
cheltuieli de exploatare 3.000 u.m.
venituri financiare
100 u.m.
cheltuieli financiare
1.090 u.m.
venituri excepionale
70 u.m.
cheltuieli excepionale
210 u.m.
pierdere fiscal din anul anterior
80 u.m.
S se determine profitul contabil brut (Pcb) al exerciiului i impozitul pe profit (Ip),
cota 16%, datorat de contribuabil dac din cheltuielile de exploatare, 350 u.m. sunt destinate
construirii unui club pentru salariai, iar din cheltuielile excepionale, 190 u.m. sunt majorri
de ntrziere pentru plata impozitelor ctre bugetul de stat.
a) Pcb = 2.870 u.m.
b) Pcb = 2.870 u.m.
c) Pcb = 3.410 u.m.
d) Pcb = 2.870 u.m.

Ip = 717,5 u.m.
Ip = 552,5 u.m.
Ip = 852,5 u.m.
Ip = 532.8 u.m.

54. Dup trsturile de fond i de form impozitele pot fi:


a) impozite directe i impozite indirecte;
b) impozite reale i taxe de consumaie;
c) impozite pe venit i taxe vamale;
d) impozite reale i taxe vamale.
55. Un agent economic produce un produs cu un cost de 275 Ron/buc., la care adaug
15% marj de profit. Produsul este accizat cu 20 Ron/buc. Ambalajul, n valoare de 50 bani,
nu este returnabil. Cheltuielile de transport pn la beneficiar sunt de 3,5 Ron/buc.
Cota de impozitare TVA = 24%.
S se determine baza de impozitare pentru TVA i TVA aferent.
a) Baza TVA = 340.25 Ron
TVA = 81.66Ron
b) Baza TVA = 299 Ron
TVA = 56.81 Ron
c) Baza TVA = 340.25 Ron
TVA = 54.32 Ron
d) Baza TVA = 340.25 Ron
TVA = 64.65 Ron
56. La finele exerciiului bugetar un agent economic prezint urmtoarele informaii:
- venituri din activitatea curent
50.000 u.m.
- cheltuieli cu salariile i asimilate
10.000 u.m.
- cheltuieli materiale
30.000 u.m.
- cheltuieli de protocol
800 u.m.
- cheltuieli nregistrate n avans
5.000 u.m.
- cheltuieli cu colaboratori externi
2.000 u.m.
S se determine impozitul pe profit pe care trebuie s-l plteasc agentul economic, n
conformitate cu prevederile Codului Fiscal (Legea nr.571/2003 actualizat), cota impozitului
pe profit = 16%.
a) 650 u.m.
b) 200 u.m.
50

c) 1.270,4 u.m.
d) 785 u.m.
57. Un agent economic import 500 buc. la un pre unitar de 300 /buc. Cheltuielile
cu transportul extern i asigurarea mrfii pe parcursul extern sunt de 50 . Taxa vamal este
de 20% + 2/buc. S se determine taxa vamal datorat de importator, dac la data importului
cursul de schimb al monedei naionale era de 4,5 RON/.
a) 88.050 RON
b) 95.543 RON
c) 139.545 RON
d) 102.000 RON
e) 99.071 RON
58. Un agent economic import medicamente de uz uman din Norvegia, n valoare de
1000 Eur, cu taxe vamale 15%.
1 Eur = 4.5 Ron
S se determine baza de impozitare a TVA i TVA aferent.
a) Baza TVA = 5175 Ron
TVA = 465.75 Ron
b) Baza TVA = 3500 Ron
TVA = 665 Ron
c) Baza TVA = 4025 Ron
TVA = 764.75 Ron
d) Baza TVA = 525 Ron
TVA = 99.75 Ron
59. O agenie de turism a organizat o excursie la mnstirile din nordul Moldovei,
pentru care va plti prestatorilor de servicii pentru cazare, mas i transport suma de 19,5 mii.
lei (exclusiv TVA). Agenia a vndut bilete pentru aceast excursie n valoare de 31 mii. lei.
Cota TVA =24%
Cheltuielile pentru necesitile proprii de funcionare ale ageniei (chirie, energie electric,
telefon etc.) se ridic la 3,5 mii. lei (inclusiv TVA).
S se calculeze TVA colectat (TVAc) i TVA de plat (TVAp).
1. TVAc = 0,95 mii. lei;
6. TVAp = 0,71 mii. lei
2. TVAc = 1,70 mii. lei;
7. TVAp = 0.64 mii. lei
3. TVAc = 1,05 mii. lei;
8. TVAp = 1,03 mii. lei
4. TVAc = 6.00 mii. lei;
9. TVAp = 1,22 mii. lei
5. TVAc = 0,99 mii. lei;
10. TVAp = 0,98 mii. lei
a) 4+7;
b) 1+9;
c) 5+6;
d) 2+8
60. O societate comercial livreaz i factureaz n luna iunie marf n valoare de 150
mil. lei (TVA=24%). n aceeai lun, societatea a achiziionat materii prime n valoare de 50
mil. lei (TVA=24%) i a beneficiat de prestri de servicii n valoare de 18 mil. lei
(TVA=24%). n toate operaiunile prezentate, sumele includ TVA.
S se determine pentru luna iunie, ct va calcula societatea: TVA colectat (TVAc),
TVA deductibil (TVAd) i TVA de plat (TVAp).
TVAc = 29,03
TVAc = 10,86
TVAc = 13,00

TVAd = 13,16
TVAd = 31,25
TVAd = 23,95
51

TVAp = 15,87
TVAp = 26,07
TVAp = 33,00

a) 2+4+8;
b) 1+4+7;
c) 3+6+9;
d) 2+5+8
61. O fabric de aparatur electrocasnic produce aspiratoare. Materiile prime i
materialele achiziionate sunt n valoare de 1.000 lei. Aspiratoarele sunt vndute la preul de
1.500 lei/buc. unei societi comerciale de-gros care, la rndul ei, le vinde unei societi
comerciale pentru vnzare cu amnuntul cu un pre de 1.750 lei/buc. Preul de desfacere ctre
populaie este de 2.500 lei/buc.
Care este TVA (cot 24%) de plat n cazul vnzrilor en-gros (TVA1) i al vnzrilor ctre
populaie (TVA2).
a) TVA1=65,00; TVA2=75,55
b) TVA1=60,00; TVA2=63,87
c) TVA1=70,50; TVA2=65,00
d) TVA1=74,25; TVA2=65,80
62. Din Rusia se import confecii din blnuri naturale n valoare de 500.000 USD.
Costul transportului i asigurrii mrfii pe traseu extern este de 15.000 USD. Taxele vamale
sunt cu o cot de 25%, comisionul vamal este de 500 USD, acciza este cu cota de 45%.
Cursul de schimb 1 USD = 3.5 Ron.
S se determine valoarea accizei
a) 688.942,03 lei;
b) 805.222,15 lei;
c) 1.014.694,00 lei;
d) 1.000.342,25lei
63. Nu se poate afirma despre operaiunea de conversiune c:
a) reprezint preschimbarea nscrierilor unui mprumut de stat exigibil cu nscrisuri ale unui
nou mprumut de stat pe termen mediu sau lung;
b) reprezint preschimbarea nscrierilor unui mprumut vechi cu altele noi, cu dobnd
redus;
c) poate fi forat sau facultativ
d) conversia poate presupune rambursarea anticipat;
64. Trezoreria este:
a) o banc ce ndeplinete funciile de casier i bancher al statului.
b) banca central a statului;
c) un fond financiar centralizat;
d) instituia care controleaz rezerva valutar a rii;
65. Funcia de repartiie a finanelor publice cunoate urmtoarele faze distincte:
a) constituirea fondurilor i distribuirea acestora;
b) constituirea fondurilor i distribuirea acestora, rambursabilitatea acestora;
c) constituirea fondurilor i distribuirea acestora, scutirile de impozite;
d) constituirea fondurilor i distribuirea acestora, acordarea de ajutoare externe
nerambursabile pentru accidente;

52

66. Ordonatorul principal de credit la nivel local poate fi:


a). prefectul judeului;
b). primarul sau preedintele consiliului judeean;
c). directorul economic al primriei;
d). directorul general al direciei generale de finane publice din fiecare jude.
67. Principalele instrumente financiare i monetare utilizate de stat pentru influenarea
activitii economice ntr-o economie de pia sunt:
1) impozitele i taxele
2) transferurile i subveniile;
3) creditul i dobnda;
4) preurile;
5) cursul de schimb;
6) nivelul produciei.
Indicai rspunsul incorect:
a) 1+2+4
b) 2+3+5
c) 1+3+6
d) 1+2+3
68. Ce reprezint noiunea de finane?
a) relaiile bneti dintre agenii economici, populaie i exterior;
b) relaiile de repartiie a PIB, care fac parte din baza economic a societii
c) numai relaiile bneti dintre populaie i agenii economici de stat i privai
d) relaiile bneti dintre autoritile de stat
69. ntre instituiile financiare internaionale cu vocaie universal, care particip la
finanarea rilor n curs de dezvoltare, n scopul de a asigura reducerea treptat a decalajelor
care le separ de rile dezvoltate, se numr:
1. Banca Internaional pentru Reconstrucie i Dezvoltare;
2. Asociaia Internaional pentru Dezvoltare;
3. Corporaia Financiar Internaional;
4. Fondul Monetar Internaional;
5. Banca European pentru Reconstrucie i Dezvoltare;
a) 1+4+6
b) 1+4+5
c) 1+2+3
d) 4+5+6
70. Care este definiia complet a valorii reale a unui efect public:
a) valoarea la care a fost emis efectul public;
b) suma nscris pe efectul public;
c) suma care se poate ncasa prin vnzarea la burs sau rscumprarea la un moment dat de
ctre stat a efectului public.
d) suma care poate fi obinut prin rescontarea efectului public la o banc comercial;

53

71. Banca Internaional de Reconstrucie i Dezvoltare (Banca Mondial) nu se


caracterizeaz prin:
a) este o instituie financiar internaional care acord credite tuturor rilor lumii;
b) mobilizeaz resurse de pe piaa capitalurilor de mprumut i le pune la dispoziia rilor n
curs de dezvoltare;
c) ofer mprumuturi n condiii mai avantajoase dect creditele de pe piaa financiar
internaional;
d) reprezint un ansamblu de instituii care acord credite rilor n curs de dezvoltare;
72. Externalitatea reprezint:
a) efectul rezidual al politicii de asigurare a unui profit maxim;
b) efectul rezultat atunci cnd activitatea unui operator economic afecteaz bunstarea altuia,
iar aceast interdependen nu este inclus n mecanismul preului sau altele;
c) beneficiile sociale marginale rezultate din alocarea uniform a unui bun public;
d) diferena dintre eficacitatea maximal a utilizrii intrrilor i utilizarea actual;
73. Efectul multiplicator se regsete n teoria economic dezvoltat de:
a) Adam Smith
b) Maurice Duverger
c) John Maynard Keynes
d) Leon Walras
74. Structurarea fondurilor de resurse financiare la nivel naional potrivit titlului cu
care sunt formate aceste fonduri cuprinde:
a) fonduri constituite prin prelevri obligatorii nerambursabile i rambursabile;
b) fonduri obinute prin prelevri facultative i cu titlu rambursabil sau nerambursabil;
c) fonduri alimentate din transferuri interne i externe rambursabile sau nerambursabile;
d) fonduri constituite prin prelevri obligatorii nerambursabile, prin prelevri facultative cu
titlu rambursabil i fonduri alimentate din transferuri externe rambursabile sau
nerambursabile.
75. Care din afirmaiile de mai jos este adevrat?
a) resursele financiare publice pot fi fiscale i nefiscale, curente i din capital, pot reprezenta
prelevri obligatorii de natura impozitelor, taxelor, contribuiilor sociale i, n cadrul lor,
resursele bugetare dein ponderea cea mai important;
b) resursele financiare publice provenite din redistribuirea PIB, sunt numai sub forma
impozitelor i taxelor i se identific cu veniturile bugetului de stat;
c) resursele financiare publice pot fi fiscale i nefiscale i pot proveni numai din impozite i
taxe pentru c gradul de fiscalitate se calculeaz numai n raport de impozite i taxe;
d) indicatorii de analiz a resurselor financiare publice sunt numai: ponderea lor n PIB,
volumul lor pe locuitor n USD, structura funcional i economic i cheltuiala cu serviciul
datoriei publice;
e) n rile n curs de dezvoltare, n resursele financiare publice predomin impozitele directe,
contribuiile sociale i apoi impozitele indirecte.
76. Clasificaia cheltuielilor publice dup rolul n procesul reproduciei sociale este
urmtoarea:
a) cheltuieli definitive i cheltuieli temporare;
b) cheltuieli fr contraprestaie i cheltuieli cu contra prestaie;
c) cheltuieli reale i cheltuieli economice;
54

d) cheltuieli de capital i cheltuieli reale;


77. Cnd coeficientul de elasticitate al cheltuielilor publice aferente unui sector de
activitate fa de variaia produsului intern brut este subunitar, nseamn c politica bugetar
urmrete:
a) s gseasc alte surse de finanare dect cele publice pentru acest sector
b) promovarea altor sectoare de activitate
c) s promoveze metode i tehnici moderne de alocare a fondurilor extrabugetare
d) s diminueze implicarea statului n sectorul respectiv
78. Cele mai cunoscute tipuri de clasificri ale cheltuielilor publice sunt:
a) economic + funcional + financiar
b) administrativ + funcional + financiar
c) economic + funcional + administrativ
d) funcional + financiar + demografic
79. Potrivit unui criteriu de clasificare economic, cheltuielile publice cuprind:
a) cheltuieli pentru protecie social, cheltuieli economice, cheltuieli pentru aprare, ordine
public etc.;
b) cheltuieli curente (de funcionare) i cheltuieli de capital
c) cheltuieli fr contraprestaie (subvenii, transferuri sociale)i cu contraprestaie (servicii
adresate anumitor categorii de ageni)
d) cheltuieli ale populaiei i ale ntreprinderilor private;
80. n conformitate cu criteriile de convergen de la Maastricht, serviciul datoriei
publice trebuie s fie:
a) mai mic dect venitul din impozitele directe;
b) cel mult egal cu volumul deficitului bugetar;
c) mai mic dect veniturile curente ale bugetului de stat;
d). mai mic dect 25% din PIB.
81. Care este suma luat n considerare la calculul dobnzii la titlurile de stat?
a) valoarea nominal
b) valoarea de pia
c) valoarea de emisiune
d) valoarea de rambursare
82. Datoria extern public efectiv este egal cu:
a) suma datoriilor contractate i nerambursate
b) suma datoriilor contractate i nerambursate - suma rambursrilor
c) suma tragerilor din datoriile contractate i nerambursate - suma rambursrilor
d) suma tragerilor din datoriile contractate i nerambursate - serviciul datoriei
83. Serviciul datoriei publice externe nu poate fi pltit din:
a) fondul de risc, dac se execut garaniile emise de Ministerul Finanelor Publice;
b) cheltuielile prevzute cu aceast destinaie n bugetul de stat;
c) sumele ncasate de Ministerul Finanelor Publice de la beneficiarii finali ai mprumuturilor;
d) fondul de intervenie la dispoziia Guvernului;

55

84. n conformitate cu prevederile OUG nr.64/2007 privind datoria public,


comisioanele pe care beneficiarii mprumuturilor contractate direct de stat i ale celor
garantate de stat, calculate conform contractului dintre acetia i stat, se nregistreaz n:
a) fondul de rezerv la dispoziia Guvernului;
b) fondul de risc, ca fond extrabugetar constituit de Ministerul Finanelor Publice.
c) registrul datoriei publice, ntocmit i gestionat de Ministerul Finanelor Publice;
d) balana de pli externe;
85. Care dintre msurile enunate reprezint avantaje acordate de autoritatea public
celor care cumpr titluri ce reprezint mprumuturi de stat:
1. rata dobnzii de emisiune s fie mai mic dect rata dobnzii de pe piaa financiar
2. garantarea mpotriva inflaiei
3. scutirea de impozite a veniturilor ce provin de la mprumuturile de stat
4. plasarea mprumutului de stat la un curs suprapari
5. acceptarea nscrisurilor mprumutului de stat pentru plata mprumuturilor i taxelor
datorate statului de ctre deintorii lor
a) 3+4+5;
b) 2+3+5;
c) 2+3+4;
d) 1+2+3
86. Potrivit metodologiei FMI, datoria extern a unei ri reprezint:
1. datoria ctre nerezideni cu scadena mai mare de un an
2. datoria ctre nerezideni rambursabil n devize strine, n bunuri sau n servicii
3. datoria 1 an, ctre rezideni i nerezideni, rambursabil n devize strine.
4. datoria ctre nerezideni pe termen scurt, mediu sau lung
5. datoria ctre nerezideni i rezideni pe termen scurt, mediu sau lung.
a) 3+4;
b) 1+5;
c) 2+3;
d) 1+2
87. Ce semnific principiul bugetar al specializrii?
a) alocaiile sociale sunt nedirecionate;
b) impozitul pe profit reprezint o surs financiar direcionat
c) veniturile bugetare se nregistreaz pe surse de venit, cheltuielile bugetare pe destinaii
d) cheltuielile economice sunt destinate sectorului privat.
88. Creditul public poate fi utilizat n scopuri:
a) productive
b) productive, ct i neproductive
c) caritabile
d) neproductive
89. Principiile bugetare clasice sunt:
a) anualitatea, universalitatea, unitatea, neafectarea veniturilor bugetare, specializarea,
echilibrul bugetar, publicitatea bugetului.
b) anualitatea, universalitatea, echilibrul bugetar; specializarea, publicitatea bugetului;
c) anualitatea, universalitatea, unitatea, neafectarea veniturilor bugetare;
d) anualitatea, universalitatea, echilibrul bugetar, unitatea;
56

90. Etapele procesului bugetar sunt:


a) elaborarea proiectului de buget, aprobarea bugetului, execuia bugetului, ncheierea
execuiei bugetare, controlul execuiei bugetare, aprobarea execuiei bugetare;
b) elaborarea proiectului de buget, aprobarea bugetului, execuia bugetului, ncheierea
execuiei bugetare, controlul execuiei bugetare, aprobarea execuiei bugetare, publicitatea
bugetului;
c) elaborarea proiectului de buget, aprobarea bugetului, execuia bugetului, ncheierea
execuiei bugetare, controlul execuiei bugetare, aprobarea execuiei bugetare, aprobarea
indicatorilor bugetari;
d) elaborarea proiectului de buget, aprobarea bugetului, execuia bugetului, ncheierea
execuiei bugetare, controlul execuiei bugetare, aprobarea execuiei bugetare, aprobarea
proiectului bugetului asigurrilor R.C.A.
91. Care din urmtoarele aciuni nu este faz a procesului bugetar:
a) aprobarea bugetului;
b) execuia bugetului;
c) colectarea impozitelor i taxelor;
d) ncheierea i aprobarea contului de execuie bugetar;
92. Creditul bugetar reprezint:
a). sume minime din care se efectueaz pli n contul cheltuielilor publice prevzute n legea
bugetar anual;
b). suma limit nscris n bugetul de stat i aprobat de puterea legislativ, pn la care se
pot efectua pli n contul fiecrei cheltuieli aprobate;
c). contractarea unui mprumut de stat prin emisiunea de obligaiuni;
d). sume cu care se acoper deficitele bugetelor locale, n contul acestora pltind dobnd;
93. Veniturile bugetului Uniunii Europene se compun din:
a). contribuiile Statelor Membre;
b). contribuiile Statelor membre + taxele vamale;
c). resursele tradiionale + resursa TVA + resursa VNB + alte venituri;
d). contribuiile Statelor Membre + contribuiile funcionarilor europeni.
94. Care din afirmaiile de mai jos este corect:
a). acordarea fondurilor de la bugetul de stat se face n limita creditelor bugetare, potrivit
destinaiilor aprobate i innd cont de gradul de folosire al resurselor bneti puse la
dispoziie anterior;
b). prefecii sunt ordonatori principali de credite ai bugetelor locale din subordine;
c). este permis efectuarea de pli direct din veniturile ncasate pentru bugetul de stat;
d). se pot face virri de credite bugetare provenite de la capitolele care au fost majorate din
Fondul de Rezerv aflat la dispoziia Guvernului, n condiiile legii.
95. n Legea nr.500/2002 privind finanele publice nu se stipuleaz:
a) dac legea bugetului de stat i legea bugetului asigurrilor sociale de stat nu au fost
adoptate cu cel puin 3 zile nainte de expirarea exerciiului bugetar, Guvernul aplic
prevederile bugetelor din anul precedent, pn la adoptarea noilor bugete;
b) cheltuielile aprobate la un capitol pot fi utilizate pentru finanarea cheltuielilor altui
capitol, n cadrul aceluiai ordonator principal de credite bugetare, cu acordul Ministerului
Finanelor;

57

c) sunt interzise virrile de credite bugetare de la capitolele care au fost majorate din Fondul
de rezerv bugetar la dispoziia Guvernului;
d) este interzis perceperea, sub orice titlu i sub orice denumire, de contribuii directe sau
indirecte la bugetul de stat i bugetul asigurrilor sociale de stat, n afara celor stabilite prin
lege;
96. Pentru finanarea deficitului bugetului de stat i a cheltuielilor bugetului de stat,
prin Legea finanelor publice se interzice utilizarea uneia dintre resursele urmtoare:
a) disponibiliti aflate temporar n contul general al Trezoreriei statului;
b) veniturile fiscale i nefiscale, aprobate de Parlament;
c) mprumuturile de stat contractate pe pieele financiare interne i externe, n limitele
stabilite prin lege;
d) emisiunea monetar i finanarea direct a cheltuielilor bugetare de ctre bnci
97. Procesul bugetar este format din urmtoarele faze:
1. elaborarea proiectului de buget;
2. avizarea bugetului de ctre Ministrul Justiiei;
3. aprobarea bugetului;
4. execuia bugetului;
5. colectarea impozitelor i taxelor;
6. ncheierea i aprobarea contului de execuie bugetar;
7. controlul bugetar.
a) 3+4+6;
b) 1+3+4+6+7
c) 1+2+3+4+6;
d) 1+2+3+4+5
98. Exist mai multe metode de dimensionare a indicatorilor bugetari, clasice i
moderne. Dintre cele moderne, cele mai cunoscute sunt:
1. metoda de planificare, programare, bugetizare;
2. metoda managementului prin obiective;
3. metoda evalurii directe;
4. metoda automat;
5. metoda baz bugetar zero;
6. metoda raionalizrii opiunilor bugetare;
7. metoda majorrii (diminurii).
a) 1+2+3+4;
b) 1+2+4+5;
c) 1+2+5+6;
d) 4+5+6+7
99. Cum se determin bugetul public consolidat:
a) bugetul de stat + bugetul asigurrilor sociale de stat + bugetele locale + bugetele fondurilor
speciale + bugetul trezoreriei statului + bugetele instituiilor autonome transferurile
consolidabile
b) bugetele locale + bugetul fondurilor speciale bugetul trezoreriei statului + bugetul de stat
+ transferurile

58

c) bugetul asigurrilor sociale de stat + bugetul trezoreriei statului + bugetele locale


transferurile
d) bugetul de stat + bugetul asigurrilor sociale de stat + transferurile + bugetul fondurilor
speciale bugetul trezoreriei statului
100. Efectele dublei impuneri internaionale sunt:
a) creterea gradului de fiscalitate pentru rezidenii care realizeaz venituri din strintate;
b) reducerea evaziunii fiscale;
c) amplificarea relaiilor financiare i de credit dintre ri;
d) atragerea de investiii strine;
101. Dubla impunere internaional poate s apar n cazul:
a) taxelor de timbru;
b) accizelor;
c) impozitului pe venit;
d) taxei pe valoarea adugat;
102. Indicai care dintre particularitile titlului de crean fiscal nu este adevrat:
a) are for de titlu executoriu;
b) este constitutiv de drepturi sau obligaii;
c) poate fi atacat pe cale administrativ;
d) poate fi contestat pe cale judiciar, potrivit legii;
103. Care dintre cile i modalitile de stingere a obligaiei fiscale prezentate mai jos
nu se utilizeaz:
a) plata impozitelor;
b) deducerea din venitul impozabil a veniturilor din ctigurile de capital;
c) compensarea (din plile exigibile la o anumit scaden sunt pltite sumele pltite n plus
la scadenele anterioare);
d) scderea debitului contribuabilului n caz de insolvabilitate sau dispariie a debitorului, pe
baza unui proces verbal de constatare a acestui fapt;
104. Majorrile de ntrziere sunt o form de:
a) rspundere material
b) rspundere administrativ
c) rspundere penal
d) rspundere disciplinar
105. Una din urmtoarele caracteristici nu este proprie TVA. Care este aceasta?
a) este un impozit direct, suportat de ctre cumprtorii bunurilor sau serviciilor;
b) se pltete la vnzarea mrfurilor sau prestarea serviciilor cnd are loc transferul bunurilor
sau serviciilor;
c) este un impozit indirect, unic, cu plata fracionat;
d) este un impozit neutru, transparent i are un randament fiscal ridicat;
106. n cazul taxei pe valoarea adugat, precizai care element se include n baza de
impozitare:
a) penalitile;
b) majorri pentru ntrzierea plilor;
c) transferul proprietii bunurilor imobiliare;
59

d) contravaloarea ambalajelor restituite i facturate de clieni;


107. Perceperea impozitului prin stopaj la surs nseamn:
a) plata impozitului la locul unde se formeaz baza de impozitare;
b) plata impozitului de ctre contribuabil la sursa de realizarea a veniturilor;
c) calculul i reinerea impozitului la locul unde se formeaz baza de impozitare;
d) reinerea i plata impozitului la locul de formare a bazei de impozitare.
108. Baza de calcul (valoarea n vam) pentru taxele vamale cuprinde:
a) preul de import format din preul extern transformat n lei la cursul de schimb stabilit de
BNR, determinat i declarat de importator sau prin reprezentanii autorizai ai acestuia;
b) preul de import format din preul extern transformat n lei la cursul de schimb stabilit de
BNR, la care se adaug accizele aferente produsului respectiv, determinate i declarate de
importator sau prin reprezentanii autorizai ai acestuia;
c) preul de import format din preul extern transformat n lei la cursul de schimb stabilit de
BNR, la care se adaug cheltuielile de ncrcare, descrcare, manipulare, costul asigurrii i
orice alte cheltuieli pe parcurs extern;
d) preul de import format din preul extern transformat n lei la cursul de schimb stabilit de
BNR;
109. Regimul vamal de draw-back const n:
a) restituirea total sau parial a taxelor vamale de import percepute, dac mrfurile
introduse n ar se reexport n aceeai stare sau dup ce au fost transformate, prelucrate n
vederea exportului sau au fost ncorporate n produse destinate exportului;
b) restituirea taxelor vamale de import percepute, dac mrfurile introduse n ar se
reexport;
c) restituirea total a taxelor vamale de import percepute, dac mrfurile introduse n ar se
reexport n aceeai stare sau dup ce au fost transformate, prelucrate n vederea exportului
sau au fost ncorporate n produse destinate exportului;
d) restituirea total a taxelor vamale de import percepute fr restricii;
110. Obiectivele prioritare ale fondurilor structurale pentru perioada 2007-2013 sunt:
a) obiectivul convergen, obiectivul cooperare teritorial european, obiectivul
competitivitate regional i ocuparea forei de munc
b) obiectivul restructurare economic, obiectivul cooperare teritorial european, obiectivul
competitivitate regional i ocuparea forei de munc
c) obiectivul convergen, obiectivul cooperare teritorial european, obiectivul asigurarea
concurenei
d) obiectivul convergen, obiectivul dezvoltare economic strategic, obiectivul
competitivitate regional i ocuparea forei de munc
111. Taxele, componente ale sistemului fiscal, ntrunesc urmtoarele trsturi:
1. caracter obligatoriu i titlu nerambursabil;
2. caracter obligatoriu i titlu nerambursabil, urmrite n caz de neplat;
3. presupun contraprestaie din partea organelor statului;
4. nu depind exclusiv de costul serviciului prestat pltitorului;
5. se stabilesc ad-valorem sau n sume fixe;
6. ncasarea se face n numerar sau prin anularea de timbre fiscale;
7. taxele alimenteaz numai bugetele fondurilor speciale sau sunt venituri extrabugetare ale
unor instituii publice.
60

a) 2+3+4+5+6;
b) 1+2+3+4+5;
c) 3+4+5+6+7;
d) 2+4+5+6+7
112. Care din impozitele i taxele de mai jos nu este impozit sau tax local:
a) impozitul pe cldiri;
b) impozitul pe terenuri;
c) impozitul pe dividende;
d) taxa asupra mijloacelor de transport;
113. Care din urmtoarele afirmaii este fals, cu privire la ce nglobeaz cheltuielile
bugetului general consolidat:
a) cheltuielile colectivitilor locale;
b) cheltuielile efectuate de administraia central de stat;
c) cheltuielile finanate din fondul asigurrilor sociale de stat;
d) cheltuielile populaiei;
114. S se indice varianta de rspuns fals privind mprumuturile contractate de
administraia public local:
a) reprezint obligaii ale Guvernului;
b) pot fi contractate fr garania statului;
c) plata serviciului aferent acestor mprumuturi se face numai din veniturile locale destinate
acestui scop;
d) fac parte din datoria public a rii;
115. S se indice varianta de rspuns fals privind sursa din care se poate plti
serviciul datoriei publice externe
a) fondul de risc, dac se execut garaniile emise de Ministerul Finanelor Publice;
b) fondul de intervenie la dispoziia Guvernului;
c) fondul de rezerv la dispoziia Guvernului.
d) sumele ncasate de Ministerul Economiei i Finanelor de la beneficiarii finali ai
mprumuturilor;
116. Care dintre instrumentele de mai jos nu sunt instrumente ale datoriei publice
externe:
a) mprumuturi de la guvernele strine.
b) mprumuturile sindicalizate;
c) titlurile de stat n valut emise pe pieele externe;
d) titlurile de stat n valut emise pe piaa intern;
117. n baza de impozitare a TVA nu se cuprind:
a) ambalajele care circul ntre furnizori i clieni prin schimb, fr facturare;
b) ambalajele care circul ntre furnizori i clieni prin schimb, cu facturare;
c) rabaturile acordate de furnizori direct;
d) dobnzile percepute pentru pli cu ntrziere, operaiuni de leasing.

61

118. Dreptul de deducere a TVA de dedus din TVA colectat se exercit:


a) pn la data de 25 ale lunii urmtoare trimestrului ncheiat, n care s-au calculat TVA de
dedus i TVA colectat;
b) exclusiv pentru operaiuni de impozitare TVA, fr posibilitate de compensare cu alte
impozite i taxe datorate bugetului de stat;
c) pentru fiecare operaiuni n parte, realizat n cursul unei luni;
d) pentru ansamblul operaiunilor realizate n cursul unei luni.
119. Pro-rata se determin ca:
Total operatii la care se aplica cota standard
a)
;
Total operatiuni care dau drept la deducere subventii

de la bugetul de stat si bugetele locale


Total operatiuni la care se aplica cota standard
b)
;
Total operatiuni care dau sau nu drept la deducere subventii
alocatii de la bugetul de stat sau bugetele locale
Total operatiuni care dau drept la deducere
c)
;
Total operatiuni care dau drept la deducere subventii

de la bugetul de stat si bugetele locale


Total operatiuni care dau drept la deducere
d)
;
Total operatiuni care dau sau nu drept la deducere subventii
alocatii de la bugetul de stat sau bugetele locale
120. n conformitate cu prevederile TITLULUI II Impozitul pe profit din Legea
nr.571/2003 Codul fiscal, profitul impozabil (baza de impozitare) include:
a) dividendele primite de o persoan juridic romn, de la o alt persoan juridic strin;
b) valoarea integral a contractului cu plata n rate, iar cheltuiala deductibil recunoscut este
cea aferent unei rate.
c) diferenele favorabile de valoare ale titlurilor de participare nregistrate prin ncorporarea
rezervelor;
d) veniturile rezultate din recuperarea unor cheltuieli nedeductibile;
121. n conformitate cu TITLUL II Impozitul pe profit din Legea nr.571/2003 Codul
fiscal, agenii economici care desfoar activiti de natura barurilor de noapte, a cluburilor
de noapte, a discotecilor i a cazinourilor trebuie s plteasc ca impozit pe profit:
a) 16% din profitul impozabil;
b) dac impozitul pe profit, calculat cu cota de 16% aplicat profitului impozabil este mai mic
dect 5% din veniturile obinute din activitile enumerate mai sus, se va plti 5% aplicat
acestor venituri.
c) maximum 5% din veniturile obinute din activitile enumerate mai sus;
d) s opteze ntre 5% din total venituri i 25% din profitul impozabil;
122. n conformitate cu TITLUL II Impozitul pe profit din Legea nr.571/2003 Codul
fiscal, la calculul profitului impozabil sunt nedeductibile urmtoarele sume utilizate pentru
constituirea sau majorarea rezervelor i a provizioanelor:
a) cheltuielile cu primele de asigurare pentru accidente de munc;
b) cheltuielile cu amortizarea bunului n cazul leasingului operaional;
62

c) perisabilitile, n limitele admise prin norme aprobate prin hotrre de guvern;


d) indemnizaiile de deplasare sub 2,5 ori nivelul legal stabilit pentru instituiile publice;
123. n conformitate cu TITLUL II Impozitul pe profit din Legea nr.571/2003 Codul
fiscal, cheltuielile deductibile cu amortizarea activelor corporale i necorporale:
a) n cazul unui contract de leasing, se aplic att locatorului, ct i locatarului;
b) se pot determina utiliznd regimul de amortizare accelerat fr acordul Ministerului
Finanelor Publice;
c) se pot determina utiliznd regimul de amortizare accelerat numai cu acordul Ministerului
Finanelor Publice;
d) se determin aplicnd o deducere de 20% din valoarea de intrare i apoi se aplic regimul
de amortizare accelerat;
124. Pierderea fiscal, stabilit prin declaraia de impozit pe profit:
a) se recupereaz din profiturile impozabile obinute n urmtorii 3 ani consecutivi;
b) nu se recupereaz dac veniturile corespunztoare provin din surse externe;
c) nu se mai recupereaz dac agentul economic nregistreaz pierdere fiscal n exerciiul
curent trei ani consecutivi;
d) se recupereaz din profiturile impozabile obinute n urmtorii 5 ani consecutivi;
125. n conformitate cu Legea nr.86/2006 privind Codul Vamal al Romniei, regimul
vamal aplicat bunurilor nu poate fi:
a) regim de transformare activ sau pasiv;
b) regim vamal suspensiv;
c) regim vamal definitiv;
d) regim preferenial de export.
126. n conformitate cu Legea 500/2002 privind finanele publice, responsabilitatea
elaborrii strategiei n domeniul investiiilor publice revine:
a) Ministerului Finanelor Publice;
ba) ordonatorilor principali de credite;
c) Guvernului;
d) Ministerului Lucrrilor Publice;
127. Cum se calculeaz totalul cheltuielilor bugetului general consolidat?
a) suma cheltuielilor tuturor bugetelor i fondurilor ce compun bugetul general consolidat cheltuielile cu datoria public
b) suma cheltuielilor tuturor bugetelor i fondurilor ce compun bugetul general consolidat
d) suma cheltuielilor tuturor bugetelor i fondurilor ce compun bugetul general consolidat transferurile ctre populaie
d) suma cheltuielilor tuturor bugetelor i fondurilor ce compun bugetul general consolidat transferurile ntre bugete.
128. Ce semnific costul unui mprumt de stat?
a) dobnda calculat cu rata nominal a dobnzii
b) valoarea de pia valoarea nominal
c) suma dobnzilor, comisioanelor, costurilor de administrare etc. aferente mprumutului
d) valoarea de rambursare valoarea nominal
63

129. Datoria extern public efectiv este egal cu:


a) suma datoriilor contractate i nerambursate - suma rambursrilor
b) suma tragerilor din datoriile contractate i nerambursate - suma rambursrilor
c) suma tragerilor din anul bugetar - suma rambursrilor din anul bugetar.
d) suma tragerilor din datoriile contractate i nerambursate - serviciul datoriei
130. Bugetul general consolidat este legiferat:
a) printr-o lege organic;
b) odat cu legea bugetului de stat;
c) nu face obiectul unei legi;
d) dup ce au fost adoptate toate bugetele publice ale unitilor administrativ-teritoriale.
131. Care din afirmaiile de mai jos este corect:
a) bugetul de stat se aprob de Parlament pe ansamblu i pe capitole, iar de Guvern pe
articole i alineate.
b) acordarea fondurilor de la bugetul de stat se face n limita creditelor bugetare, potrivit
destinaiilor aprobate i innd cont de gradul de folosire al resurselor bneti puse la
dispoziie anterior;
c) este permis efectuarea de pli direct din veniturile ncasate pentru bugetul de stat;
d) prefecii sunt ordonatori principali de credite ai bugetelor locale din subordine;
132. n conformitate cu prevederile Legii finanelor publice locale nr.273/2006,
autoritile administraiei publice locale nu au urmtoarele competene i rspunderi:
a) colectarea TVA i accizelor, cu avizul primarilor i, respectiv, a preedinilor consiliilor
judeene, dup caz;
b) angajarea de mprumuturi pe termen scurt, mediu i lung i urmrirea achitrii la scaden
a obligaiilor de plat rezultate din acestea;
c) stabilirea opiunilor i a prioritilor n aprobarea i n efectuarea cheltuielilor publice
locale.
d) elaborarea i aprobarea bugetelor locale la termenele stabilite;
133. Vnzrile de bunuri mobile i imobile nu sunt supuse taxei pe valoarea adugat
dac:
a) agentul economic realizeaz vnzri cu plata n rate;
b) agentul economiec realizeaz vnzri cu decontri succesive;
c) vnzarea bunurilor se realizeaz de ctre persoane fizice nenregistrate ca ageni
economici.
d) s-a realizat un schimb de bunuri ntre doi ageni economici;
134. Termenul de prescripie pentru stabilirea accizelor sau a impozitului la tieiul din
producia intern i gaze naturale, ct i pentru dreptul de executare silit a acestora este de:
a) 3 ani
b) 10 ani
c) 5 ani
d) 4 ani
135. Dubla impunere internaional poate s apar n cazul:
a) taxelor vamale
b) taxelor de timbru;
64

c) accizelor;
d) impozitului pe venit;
136. Cota aparent (recalculat) a TVA este n prezent:
a) 19%
b) 17,117%
c) 15,966%.
d) 18,033%
137. Accizele datorate pentru igarete sunt compuse din:
a) taxa vamal + acciza ad-valorem
b) taxa vamal + acciza specific.
c) acciza specific i acciza ad-valorem
d) acciza specific
138. Care dintre cheltuielile de mai jos sunt nedeductibile fiscal n cazul impozitului
pe profit?
a) cheltuieli cu majorrile de intrziere
b) cheltuielile de protocol n limita de 2% din diferena (venituri totale - cheltuieli totale, mai
puin cheltuielile de protocol i impozitul pe profit)
c) cheltuieli cu salariile pentru orele suplimentare
d)cheltuielile cu materiile prime
139. Cheltuielile cu dobnda sunt deductibile la calculul bazei impozabile a
impozitului pe profit (conform TITLULUI II Impozitul pe profit din Legea nr.571/2003
Codul fiscal):
a) integral, dac gradul de ndatorare este mai mic, cel mult egal cu 3
b) integral, dac gradul de ndatorare este mai mare dect 3
c) nu sunt deductibile.
d) integral
140. Indicatorul cel mai semnificativ de caracterizare a nivelului i dinamicii
cheltuielilor publice este:
a)
b) volumul cheltuielilor publice;
c) creterea nominal a cheltuielilor publice;
d) ponderea cheltuielilor publice n PIB;
141. n conformitate cu criteriul subordonrii administrative, o instituie public poate
fi :
a) Instituie public ordonator principal de credite fr personalitate juridic ;
b) Instituie public ordonator principal de credite finanat din fonduri proprii
c) Instituie public ordonator principal de credite primrie oreneasc
d) Instituie public ordonator principal de crediten domeniul aprrii naionale
142. Din punct de vedere al subordonrii financiare, o instituie public poate fi :
a) Instituie public ordonator teriar de credite bugetare
b) Instituie public ordonator teriar de credite bugetare fr personalitate juridic
c) Instituie public ordonator teriar de credite bugetare de subordonare regional
65

d) Instituie public ordonator teriar de credite bugetare autonom


143. O instituie public aflat n subordinea primriei este :
a) o instituie public descentralizat prin de-concentrare
b) o instituie public ce funcioneaz prin gestiune delegat
c) o instituie public ordonator teriar de credite fa de un minister
d) o instituie public ordonator secundar sau teriar de credite bugetare n structur
descentralizat
144. Serviciul privat este avantajos comparativ cu cel public pentru c urmrete :
a) protecia social a contribuabililor
b) eficientizarea activitii
c) eficacitatea realizrii / distribuirii ctre populaie
d) eliminarea inechitii ntre agenii economici.
145. Situaia de eec al pieei apare cnd :
a) exist tendina consumrii unui serviciu public mai puin dect consider necesar
autoritile publice
b) exist numeroi operatori pe pia
c) indicele inflaiei este n scdere
d) exist o ofert prea mare de servicii publice pe pia
146. Eecul pieei nu se produce cnd :
a) serviciul destinat populaiei este realizat de operatori economici care se concureaz
b) serviciul destinat populaiei constituie un monopol
c) serviciul destinat populaiei produce o externalitate negativ
d) serviciul destinat populaiei este imposibil de evaluat din punct de vedere al costului pe
cap de locuitor.
147. Primarul unei comune este, potrivit Legii finanelor publice nr.273/2006 :
a) ordonator teriar de credite bugetare
b) ordonator primar de credite bugetare
c) subordonat Ministerului Administraiei i Internelor
d) subordonat Consiliului Judeean
148. Finanarea instituiilor publice cu personalitate juridic din nvmntul
preuniversitar este n responsabilitatea :
a) Ministerului Economiei i Finanelor
b) Ministerului Educaiei i Cercetrii
c) Consiliului Judeean
d) primriei
149. Care este structura veniturilor bugetului asigurrilor sociale de stat, prin care este
finanat sistemul public de pensii :
a) contribuiile de asigurri sociale de stat, transferuri de la bugetul de stat, cot din profitul
ntreprinderilor
b) contribuiile de asigurri sociale de stat, transferuri de la bugetul de stat, alte venituri (de
exemplu parte din costul biletelor de odihn i tratament acordate pensionarilor etc.)
c) contribuiile de asigurri sociale de stat, contribuii de asigurri de sntate, transferuri de
la bugetul de stat ajutoare, donaii i sponsorizri
66

d) contribuiile de asigurri sociale de stat, transferuri de la bugetul de stat, impozite indirecte


150. ntr-o instituie public, auditul intern este n responsabilitatea :
a) direciei contabilitate
b) Curii de Conturi
c) Ministerului Economiei i Finanelor
d) conductorului instituiei publice, n calitatea sa de ordonator de credite bugetare

67

Rspunsuri FINANE PUBLICE


1.
11.
21.
31.
41.
51.
61.
71.
81.
91.
101.
111.
121.
131.
141.

d
d
a
a
c
d
b
a
a
c
c
a
b
b
c

2.
12.
22.
32.
42.
52.
62.
72.
82.
92.
102.
112.
122.
132.
142.

a
a
d
a
b
a
c
b
c
b
b
c
b
a
a

3.
13.
23.
33.
43.
53.
63.
73.
83.
93.
103.
113.
123.
133.
143.

c
d
d
a
c
d
a
c
d
c
b
d
b
c
d

4.
14.
24.
34.
44.
54.
64.
74.
84.
94.
104.
114.
124.
134.
144.

d
b
b
b
a
a
a
d
b
a
b
a
d
c
b

5.
15.
25.
35.
45.
55.
65.
75.
85.
95.
105.
115.
125.
135.
145.

a
b
c
c
b
a
a
a
b
b
a
b
d
d
a

68

6.
16.
26.
36.
46.
56.
66.
76.
86.
96.
106.
116.
126.
136.
146.

a
d
d
d
b
c
b
c
d
d
c
d
c
c
a

7.
17.
27.
37.
47.
57.
67.
77.
87.
97.
107.
117.
127.
137.
147.

c
c
a
c
b
c
c
b
c
b
c
a
d
c
b

8.
18.
28.
38.
48.
58.
68.
78.
88.
98.
108.
118.
128.
138.
148.

d
a
d
c
a
a
b
c
b
c
c
d
c
a
d

9.
19.
29.
39.
49.
59.
69.
79.
89.
99.
109.
119.
129.
139.
149.

a
d
c
a
b
a
c
b
a
a
a
d
b
a
b

10.
20.
30.
40.
50.
60.
70.
80.
90.
100.
110.
120.
130.
140.
150.

b
c
d
b
b
b
c
d
a
a
a
a
c
d
d

PIEE DE CAPITAL
Autori: Alexandru Olteanu, Mihaela Sudacevschi
1. O societate decide ncorporarea unei ptrimi din totalul rezervelor pentru creterea
capitalului i distribuirea gratuit de aciuni. Totalul rezervelor este de 2.000.000, iar numrul
de aciuni nou emise este de 1.000. nainte de majorare, capitalul social era format din 10.000
de aciuni. Valoarea teoretic a dreptului de atribuire este:
a) 200;
b) 2.000;
c) 1.000;
d) 63,64.
2. Emitenii de valori mobiliare sunt: 1 statul; 2 ntreprinztorii particulari; 3
societile comerciale sau corporaiile; 4 organismele colective de plasament n valori
mobiliare; 5 Comisia Naional a Valorilor Mobiliare.
Alegei varianta corect de rspuns:
a) 1 + 2 + 3 + 4 + 5;
b) 1 + 3;
c) 2 + 3 + 4;
d) 1 + 3 + 5.
3. Obiectivele urmrite de Bursa de Valori Bucureti sunt: 1 realizarea unei piee
eficiente, cu reguli corecte; 2 mobilizarea, atragerea i alocarea eficient a resurselor
financiare; 3 realizarea unei piee atractive i compatibil cu standardele europene; 4
crearea unui mediu de dezvoltare i iniiativ antreprenorial; 5 factor de influen asupra
evoluiilor economice i instituionale.
Alegei varianta corect de rspuns:
a) 1 + 2 + 3 + 4 + 5;
b) 1 + 2 + 3 + 4;
c) 1 + 3 + 4 + 5;
d) 1 + 2 + 3 + 5.
4. Criteriile de selecie a celor 10 aciuni care formeaz portofoliul indicelui BET
oficial nu includ:
a) aciunile trebuie s fie cele mai lichide;
b) aciunile trebuie s aparin unor societi care i desfoar activitatea pe
termen lung (cel puin 10 ani);
c) aciunile trebuie s fie cotate la Categoria I a BVB;
d) aciunile trebuie s aib cea mai mare capitalizare bursier.
5. Activitatea pieei bursiere poate fi urmrit prin: 1 indicele general al preurilor; 2
deflatorul PIB; 3 cursul valorilor mobiliare; 4 rata medie a dobnzii de pia; 5 indicii
bursieri; 6 rata inflaiei.
Alegei varianta corect:
a) 3 + 5;
b) 2 + 5;
c) 1 + 3 + 6;
d) 1 + 2 + 4 + 5.
69

6. n cazul emisiunii de noi aciuni, pentru majorarea capitalului social, efectul de


diluie vizeaz: 1 valoarea nominal; 2 preul de emisiune; 3 valoarea intrinsec; 4
nivelul rezervelor legal constituite; 5 profitul pe aciune; 6 rata rentabilitii cerut de
acionari; 7 dreptul la vot al acionarilor.
S se aleag varianta corect:
a) 3 + 5 + 7;
b) 1 + 2 + 6;
c) 3 + 4 + 7;
d) 1 + 2 + 5 + 7.
7. Cu ct va trebui modificat preul de emisiune al unei obligaiuni cu valoare
nominal de 21 lei, emis pentru 5 ani la o rat nominal a dobnzii de 8,4% i o rat a
dobnzii la termen de 10,4%, dac pe pia , pentru aceleai condiii de mprumut, se ofer o
dobnd de 11,3%. Modalitatea de amortizare a mprumutului obligatar este n anuiti
constante. (Se lucreaz cu 3 zecimale, cea de-a treia fiind rotunjit n funcie de a patra).
a) 0,449 lei;
b) 5,313 lei;
c) 19,938 lei;
d) 14,938 lei.
8. Sunt considerate aciuni foarte volatile:
a) aciunile care nregistreaz o variaie anual a cursului bursier de peste 10%;
b) aciunile a cror rentabilitate variaz cu mai puin de 10% atunci cnd
rentabilitatea pieei nregistreaz o modificare de 1%;
c) aciunile a cror rentabilitate variaz cu mai mult de 1%, atunci cnd
rentabilitatea pieei variaz cu 1%;
d) aciunile a cror rentabilitate variaz cu 10%, atunci cnd rentabilitatea
pieei variaz cu 1%.
9. Investitorii de capital formeaz n total:
a) cererea de capital;
b) oferta de capital;
c) emitenii de titluri financiare;
d) cererea agregat de moned.
10. Profitul pe aciune :
a) exprim capacitatea emitentului de a obine profit;
b) reprezint un flux financiar pentru posesorul unei aciuni;
c) presupune luarea n considerare a profitului dup plata impozitului pe
profit;
d) se utilizeaz la calculul coeficientului PER.
Care dintre afirmaiile de mai sus NU este corect?
11. Bilanul unei societi pe aciuni se prezint astfel la sfritul exerciiului
financiar:
ACTIV
Sume
PASIV
Sume
Imobilizri
50.000 Capital social
50.000
Active circulante
37.250 Rezerve
17.250
din care: - stocuri
12.500 Datorii
20.000
70

- creane
- disponibiliti
TOAL ACTIV

17.500
7.250
87.250

TOTAL PASIV

87.250

Capitalul social nainte de majorare era format din 10.000 aciuni. n anul urmtor, n
luna ianuarie, societatea decide majorarea capitalului social prin emisiunea a 7.200 aciuni
noi, la pre de emisiune de 6,5 u.m. i cu o valoare nominal de 5 u.m.
Alegei varianta corect a valorii intrinseci a unei aciuni nainte de majorarea capitalului.
a) 3,91 u.m.;
b) 5 u.m.;
c) 6,725 u.m.;
d) 67,25 u.m.
12. Indicatorul care reflect intervalul de timp n care dobnzile ncasate pot
compensa efectele inflaiei se numete:
a) sensibilitatea obligaiunii;
b) durata de imunizare a obligaiunii;
c) cursul bursier al obligaiunii;
d) valoarea obligaiunii.
13. Coeficientul (beta) al unui activ este o msur a riscului:
a) de firm;
b) sistematic;
c) individual;
d) de faliment.
14. Rolul pieei primare este:
a) de a transforma activele financiare pe termen lung n capitaluri disponibile
pe termen lung;
b) de a transforma activele financiare pe termen scurt n capitaluri disponibile
pe termen lung;
c) de a intermedia ntre cererea i oferta de capitaluri n vederea obinerii unui
ctig ct mai mare pentru operatori;
d) de atransforma activele financiare pe termen scurt n capitaluri disponibile
pe termen scurt.
15. Profitul net al societii X este de 25.000 u.m. n circulaie exist 10.000 aciuni,
cu un pre de pia de 12,5 u.m.
Profitul net pe aciune este:
a) 2.000 u.m.;
b) 2,5 u.m.;
c) 0,2 u.m.;
d) 5 u.m.
16. Se emit obligaiuni cu o valoare nominal de 240 lei, n cadrul unui mprumut
obligatar avnd termen de rambursare 5 ani. La emisiune preul pltit pentru achiziionarea
unei obligaiuni este de 228 lei. Amortizarea se face n rate anuale egale, n condiiile unei
rate nominale a dobnzii de 9% pe an i cu o rat a dobnzii la termen de 8,4%.
Sensibilitatea obligaiunii este:
a) -3,11%;
71

b) -4,12%;
c) -3,84%;
d) -2,66%.
17. n cazul emisiunii de aciuni noi pentru majorarea capitalului, efectul de diluie
vizeaz: 1 valoarea nominal; 2 preul de emisiune; 3 valoarea intrinsec; 4 nivelul
rezervelor legal constituite; 5 profitul pe aciune; 6 rata rentabilitii cerut de acionari; 7
dreptul la vot al acionarilor.
Alegei varianta corect:
a) 3 + 5 + 7;
b) 1 + 2 + 6;
c) 3 + 4 + 7;
d) 1 + 2 + 5 + 7.
18. O societate comercial are aciuni cotate pe pia la 450 u.m. Societatea pltete
un dividend de 13,5 u.m. pe aciune. n condiiile n care rata anual de cretere a
dividendelor este g = 7%, costul aciunilor pentru aceast societate va fi egal cu:
a) 10%;
b) 12%;
c) 9%;
d) 15%.
19. Conform modelului CAPM, rentabilitatea unui titlu financiar poate fi determinat
prin urmtoarea relaie:
a) E(Ri) = Rf - [E(RM) - Rf] i ;
b) E(Ri) = RM - [E(RM) - Rf] i ;
c) E(Ri) = Rf + [Rf - E(RM)] i ;
d) E(Ri) = Rf + [E(RM) - Rf] i .
20. O societate are un capital social de 65.000 u.m. (2.600 aciuni) i rezerve de
12.000 u.m. Profitul obinut de societate este de 11.550 u.m. Dividendele distribuite sunt de
6.500 u.m. Dividendul pe aciune (DPA), profitul pe aciune (PPA) i rata distribuirii
dividendului (d) sunt:
a) DPA = 2,5 u.m.; PPA = 4,82 u.m.; d = 56,28%;
b) DPA = 2,8 u.m.; PPA = 4,44 u.m.; d = 56,28%;
c) DPA = 4,44 u.m.; PPA = 4,82 u.m.; d = 10%;
d) DPA = 2,5 u.m.; PPA = 4,44 u.m.; d = 56,28%.
21. tiind c o aciune a fost cumprat la momentul T0 cu 160 u.m. i revndut la
momentul T1 cu 225 u.m., iar rata randamentului dat de dividend este de 8%, atunci
performana actual a acestei aciuni este:
a) 48,625%;
b) 0,48%;
c) 4,8625%;
d) 8,462%.
22. Conform teoriei eficienei, piaa financiar cu eficien tare este:
a) piaa pe care informaiile utilizate se refer la preul anterior al titlurilor;
b) piaa pe care informaiile utilizate se refer la date disponibile n mod public, cu precizarea
c aceast informaie se reflect integral i instantaneu n preuri;
72

c) piaa pe care informaia cuprinde toate datele cunoscute, att cele publicate, ct i cele pe
care le dein agenii de burs;
d) piaa pe care informaia utilizat cuprinde exclusiv date statistice.
23. Se cunosc rentabilitile trimestriale nregistrate de aciunea A pe parcursul
anului anterior: RA-I = 6%; RA-II = 6,5%; RA-III = 5,75%; RA-IV = 5,90%.
Rentabilitatea aciunii A sperat de acionari pentru perioada urmtoare este:
a) R A = 6,4%;
b) R A = 5,95%;
c) R A = 6,04%;
d) R A = 6,50%.
24. Bilanul unei societi pe aciuni se prezint astfel la sfritul exerciiului
financiar:
ACTIV
Imobilizri
Active circulante
din care: - stocuri
- creane
- disponibiliti
TOAL ACTIV

Sume
PASIV
50.000 Capital social
37.250 Rezerve
12.500 Datorii
17.500
7.250
87.250
TOTAL PASIV

Sume
50.000
17.250
20.000
87.250

Capitalul social nainte de majorare era format din 10.000 aciuni. n anul urmtor, n
luna ianuarie, societatea decide majorarea capitalului social prin emisiunea a 7.200 aciuni
noi, la pre de emisiune de 6,5 u.m. i cu o valoare nominal de 5 u.m.
Nivelul primei de emisiune (pentru o aciune i pe total) va fi:
a) 1,5 u.m.; 10.800 u.m.;
b) 6,5 u.m.; 10.800 u.m.;
c) 11,5 u.m.; 15.000 u.m.;
d) -1,5 u.m; 15.000 u.m.
25. Piaa financiar este o pia:
a) pe termen scurt;
b) pe termen mediu;
c) pe termen lung;
d) n care evoluia cursurilor titlurilor este dirijat.
26. Modalitatea de rambursare care const n rambursarea n fiecare an a unei sume
constante, egal cu suma dobnzii i a ratei de rambursat se numete:
a) rambursare prin tragere la sori;
b) rambursare prin serii egale;
c) rambursare prin anuiti constante;
d) rambursare la finalul perioadei.
27. Pierderea de valoare de pia a aciunilor vechi, prin creterea numrului de
aciuni emise ca urmare a creterii de capital prin ncorporarea rezervelor, va fi compensat

73

prin ataarea la fiecare aciune veche a unui drept de atribuire (Da). Calculul acestuia se face
dup relaia:
n
a) D a C t 0
;
Nn
Nn
b) D a C t 0
;
n
n
c) D a C t 0 ;
N
Nn
d) D a
C t0 n
28. Activitatea pieei bursiere poate fi urmrit prin: 1 indicele general al preurilor;
2 deflatorul PIB; 3 cursul valorilor mobiliare; 4 rata medie a dobnzii de pia; 5
indicii bursieri; 6 rata inflaiei.
Alegei varianta corect:
a) 3 + 5;
b) 2 + 5;
c) 1 + 3 + 6;
d) 1 + 2 + 4 + 5.
29. O persoan fizic deine un capital de 5.000 u.m. i dorete s devin acionar al
unei societi care face o emisiune de aciuni caracterizat prin: valoarea nominal a unei
aciuni VN = 5 u.m.; prima de emisiune = 1,5 u.m.; pentru o aciune nou sunt necesare 5 Ds;
valoarea dreptului de subscriere la burs este Dsb = 0,8 u.m.; dividendul pe aciune anticipat =
1 u.m.; rata maxim de dobnd pe pia = 11%
Persoana fizic va alege:
a) plasarea banilor n aciuni cu un randament de 15,4%;
b) plasarea banilor n depozit bancar cu o rat de dobnd de 12%;
c) plasarea banilor n aciuni cu un randament de 18%;
d) plasarea banilor n depozit bancar cu o rat de dobnd de 10%.
30. Pentru o societate pe aciuni se anticipeaz o cretere a dividendelor de 8% pentru
anul urmtor. Dac titlul coteaz n prezent la burs la cursul de 400 u.m., care este rata de
rentabilitate cerut pe pia, tiind c dividendul prevzut a se obine este de 30 u.m., pentru
un beneficiu pe aciune de 40 u.m.
Alegei varianta de rspuns corect:
a) 7,58%;
b) 1,55%;
c) 8%;
d) 15,5%.
31. Valoarea contabil a unei aciuni exprim partea din patrimoniul net al unei
societi ce revine pe o aciune i se calculeaz conform formulei:
a) Activ net / Nr. total de aciuni;
b) Capital social / Nr. total de aciuni;
c) Cursul bursier al aciunii / Profit net pe aciune;
d) Capitalizare bursier / Nr. total de aciuni.

74

32. Aciunile ordinare: 1 reflect mrimea capitalului social; 2 pot fi transferate n


mod liber; 3 implic rspunderea nelimitat a acionarilor; 4 dau dreptul la ncasare de
dividend; 5 dreptul de vot nu poate fi transmis terilor.
Nu sunt adevrate:
a) 3 + 5;
b) 2 + 4 + 5;
c) 1 + 3 + 5;
d) 1 + 4.
33. Bilanul unei societi pe aciuni se prezint astfel la sfritul exerciiului
financiar:
ACTIV
Imobilizri
Active circulante
din care: - stocuri
- creane
- disponibiliti
TOAL ACTIV

Sume
PASIV
50.000 Capital social
37.250 Rezerve
12.500 Datorii
17.500
7.250
87.250
TOTAL PASIV

Sume
50.000
17.250
20.000
87.250

Capitalul social nainte de majorare era format din 10.000 aciuni. n anul urmtor, n
luna ianuarie, societatea decide majorarea capitalului social prin emisiunea a 7.200 aciuni
noi, la pre de emisiune de 6,5 u.m. i cu o valoare nominal de 5 u.m.
Valoarea aciunii dup majorare va fi:
a) 3,91 u.m.;
b) 6,63 u.m.;
c) 11,41 u.m.;
d) 15,84 u.m.
34. Analiza tehnic a aciunilor servete la: 1 determinarea valorii actuale a titlurilor
pe seama fluxurilor viitoare; 2 proiectarea n viitor a comportamentului trecut al titlurilor; 3
identificarea momentului schimbrii tendinei; 4 stabilirea numrului de ani n care poate
fi recuperat investiia; 5- -urmrirea micrilor ciclice ale pieei i frecvena lor.
Alegei varianta corect de rspuns:
a) 1 + 3 + 5;
b) 2 + 4 + 5;
c) 2 + 3 + 5;
d) 3 + 4 + 5.
35. Sensibilitatea obligaiunilor se poate scrie astfel:
n A t
t t
t 1 1 i
1
a) S
;

1 i
Pe
n A t
t t
t 1 1 i
1
b) S
;

1 i
Pe

75

c) S 1 i

Pe
;
At t

t 1

d) S

1 i

t 1

1 i t

Pe
At t

1 i t

36. Care va fi valoarea teoretic a unei aciuni, cunoscnd c pentru urmtorii 6 ani ea
genereaz urmtoarele dividende: 60, 80, 90, 95, 100 i 105? (Rata de rentabilitate cerut de
pia este de 9,5%).
a) 317 u.m.;
b) 295 u.m.;
c) 247 u.m.;
d) 381 u.m.
37. Piaa financiar este o pia:
a) deschis;
b) pe termen scurt;
c) privat;
d) interbancar.
38. Indicatorul PER se calculeaz ca raport ntre:
a) cursul bursier i profitul net pe aciune;
b) dividendul pe aciune i preul de emisiune;
c) dividendul pe aciune i cursul bursier;
d) dividende nete i profit net.
39. O societate pe aciuni realizeaz o cretere de capital prin emisiunea a 235.000
aciuni, pe baza raportului o aciune nou pentru 4 aciuni vechi deinute.
Condiiile emisiunii sunt: preul de emisiune = 25 u.m.; valoarea nominal = 15 u.m.; ultimul
curs cotat = 48 u.m.
Valorile corecte ale cursului unei aciuni dup majorarea de capital i dreptului de
subscriere sunt:
a) C t1 = 29,6 u.m.; D s t = 18,4 u.m.;
b) C t1 = 43,4 u.m.; D s t = 14,6 u.m.;
c) C t1 = 29,6 u.m.; D s t = 4,6 u.m.;
d) C t1 = 43,4 u.m.; D s t = 4,6 u.m..
40. O societate dispune dup ncheierea exerciiului financiar de un profit net de
repartizat acionarilor sub form de dividend global de 20.000 u.m.
Emisiunea a cuprins 40.000 aciuni la o valoare nominal de 5 u.m., din care pentru 20.000
aciuni capitalul este vrsat integral. Restul aciunilor reprezint subscrieri de capital, parial
vrsat astfel:
- 10.000 aciuni cu 50% vrsmnt la nceputul exerciiului financiar;
- 10.000 aciuni cu 50% vrsmnt la 30 iunie n exerciiul ncheiat.
Rata dividendului este de 8%.
Profitul repartizat acionarilor va fi distribuit astfel:
76

a)
b)
c)
d)

11.000 u.m. primul dividend, 4.000 u.m. supradividendul;


16.000 u.m. primul dividend, 4.000 u.m. supradividendul;
8.000 u.m. primul dividend, 12.000 u.m. supradividendul;
10.000 u.m. primul dividend, 5.000 u.m. supradividendul.

41. Bilanul unei societi pe aciuni se prezint astfel la sfritul exerciiului


financiar:
ACTIV
Imobilizri
Active circulante
din care: - stocuri
- creane
- disponibiliti
TOAL ACTIV

Sume
PASIV
50.000 Capital social
37.250 Rezerve
12.500 Datorii
17.500
7.250
87.250
TOTAL PASIV

Sume
50.000
17.250
20.000
87.250

Capitalul social nainte de majorare era format din 10.000 aciuni. n anul urmtor, n
luna ianuarie, societatea decide majorarea capitalului social prin emisiunea a 7.200 aciuni
noi, la pre de emisiune de 6,5 u.m. i cu o valoare nominal de 5 u.m.
Valoarea teoretic a unui drept de subscriere este:
a) 1,63 u.m.;
b) 1,725 u.m.;
c) 0,95 u.m.;
d) 0,095 u.m.
42. O societate i majoreaz capitalul de la 9.000 la 16.000 aciuni, astfel: valoarea
nominal = 80 u.m.; Prima de emisiune = 6 u.m.; ultimul curs cotat nainte de majorarea de
capital = 95 u.m.
Preul pltit de vechii i noii acionari pentru o aciune nou, dac la burs dreptul de
subscriere coteaz la 3,5 u.m. este:
a) 86 u.m.; 90,5 u.m.;
b) 86 u.m.; 87,97 u.m.;
c) 74 u.m.; 90,5 u.m.;
d) 74 u.m.; 87,97 u.m..
43. Modalitatea de rambursare care presupune amortizarea aceluiai numr de
obligaiuni n fiecare an poart denumirea de:
a) rambursare prin tragere la sori;
b) rambursare prin rate egale;
c) rambursare la finele perioadei;
d) rambursare prin anuiti constante.
44. Diferena dintre preul de emisiune i valoarea nominal a unui titlu financiar
poart denumirea de:
a) rata nominal a dobnzii;
b) rata real a dobnzii;
c) curs bursier;
d) prim de emisiune.

77

45. Dreptul de subscriere reprezint pierderea de valoare a aciunii vechi cu care


trebuie recompensat deintorul acesteia pentru a nu fi afectat de suplimentarea capitalului
social.
Una dintre variantele urmtoare prezint o relaie de calcul incorect privind valoarea
teoretic a dreptului de subscriere. Alegei varianta incorect.
a) D s t C t 0 C t1 ;
b) D s t C t 0

N C t 0 Pe n

;
Nn
n
c) D s t C t 0 Pe
;
Nn
N C t 0 Pe n
C t0 .
d) D s t
Nn

46. O societate deine 15.000 aciuni cu o valoare nominal de 85 u.m. i care coteaz
la burs la 89,7 u.m.. Societatea decide emisiunea de noi aciuni, n raportul (o aciune
nou pentru 4 aciuni vechi). Dreptul de subscriere coteaz la burs la 0,56 u.m. Prima de
emisiune este de 2 u.m.
Valoarea teoretic a dreptului de subscriere este:
a) D s t = 0,94 u.m.;
b) D s t = 0,90 u.m.;
c) D s t = 0,56 u.m.;
d) D s t = 0,54 u.m.;
47. Teoretic, valoarea de pia a tuturor aciunilor dup creterea de capital ( C t1 ) se
calculeaz n funcie de valoarea de pia a aciunilor vechi ( C t 0 ) i de valoarea de emisiune
a aciunilor noi (Pe) astfel:
C t n Pe N
a) C t1 0
;
Nn
C t n Pe N
b) C t1 0
;
Nn
C t N Pe n
c) C t1 0
;
Nn
C t N n Pe N n
d) C t1 0
Nn
48. tiind c n urmtorii 5 ani aciunea alfa genereaz urmtoarele dividende: D1 =
50 u.m.; D2 = 60 u.m.; D1 = 70 u.m.; D1 = 75 u.m. i D1 = 80 u.m., iar rata de rentabilitate
cerut de acionari este 8,5%, alegei varianta corect privind cursul aciunii alfa:
a) 66,43 u.m.;
b) 259,15 u.m.;
c) 181,08 u.m.;
d) 664,30 u.m.

78

49. Profitul net al unei societi este de 25.000 u.m. n circulaie exist 10.000
aciuni, la un pre de pia de 12,5 u.m.
Alegei varianta corect, care exprim valoarea coeficientului PER:
a) 5;
b) 3;
c) 12;
d) 18.
50. Se cunosc rentabilitile trimestriale nregistrate de aciunea A pe parcursul
anului anterior: RAI = 6%; RAII = 6,5%; RAIII = 5,75%; RAIV = 5,90%.
Riscul aciunii A este:
a) A = 0,079%;
b) A = 0,28%;
c) A = 0,316%;
d) A = 0,112%;
51. Valoarea de pia a unei aciuni este influenat de: 1 situaia economico
financiar a emitentului; 2 rata omajului; 3 evoluia pieei bursiere naional i internaional;
4 fenomene pur bursiere care afecteaz cererea i oferta; 5 nivelul datoriei publice externe.
NU sunt factori de influen:
a) 1 + 4 + 5;
b) 2 + 3 + 5;
c) 1 + 3;
d) 2 + 5.
52. O societate i majoreaz capitalul de la 9.000 la 16.000 aciuni, astfel: valoarea
nominal = 80 u.m.; Prima de emisiune = 6 u.m.; ultimul curs cotat nainte de majorarea de
capital = 95 u.m.
Valoarea teoretic a dreptului de subscriere este:
a) D s t = 5,76 u.m.;
b) D s t = 3,94 u.m.;
c) D s t = 91,06 u.m.;
d) D s t = 6,66 u.m.;
53. O societate cu un capital de 250.000 u.m. a obinut un profit net de 40.000 u.m.,
din care a reinvestit 24.000 u.m. Rata de distribuire a dividendelor este:
a) 100%;
b) 40%;
c) 60%;
d) 16%.
54. n modelul Gordon Shapiro, g reprezint:
a) creterea dividendului fa de anul anterior;
b) performana ateptat, n termeni de profit bursier anual;
c) rata de dezvoltare a actvitii emitentului;
d) rata de rentabilitate cerut pe pia.

79

55. Numrul drepturilor de subscriere necesar noilor acionari pentru achiziionarea


unui titlu nou se determin conform formulei:
a) C t C t ;
1

b)

N
;
n

c) Pe n;
d)

C t1
D st

56. Pentru o aciune A cotat pe o pia eficient, se cunoate c valoarea


coeficientului de volatilitate () este de 0,75. Se estimeaz c anul viitor cursul aciunii va fi
de 228 u.m., iar mrimea dividendului (D), va fi de 7 u.m. Rentabilitatea activelor fr risc
este de 9%, iar rentabilitatea pieei este 20%.
Conform modelului CAPM, cursul actual al aciunii A este:
a) C t = 221 u.m.;
0

b)

C t0

= 21,43 u.m.;

c)

C t0

= 200,43 u.m.;

d)

C t0

= 273,6 u.m.

57. Obligaiunile caracterizate prin dobnzi vrsate de emitent numai la scadena final
a mprumutului se numesc:
a) obligaiuni cu cupon zero;
b) obligaiuni cu cupon unic;
c) obligaiuni cu venit variabil;
d) obligaiuni deschise.
58. Titlul Alfa se caracterizeaz prin urmtoarele rentabiliti nregistrate trimestrial
pe parcursul anului anterior:
Trimestrul
I
II
III
IV

RAlfa (%)
9%
12%
9%
0%

Rentabilitatea sperat a titlului Alfa se va ncadra n perioada viitoare n intervalul:


a) 0% - 12%;
b) 4,5% - 7,5%;
c) 7,5% - 20,25%;
d) 3% - 12%.
59. Conform Modelului de pia, parametrul reprezint:
a) rentabilitatea medie a titlului;
b) coeficientul de volatilitate;
c) rentabilitatea titlului n condiiile unei rentabiliti nule a pieei;
d) parametrul specific al aciunii prin care se msoar riscul individual.

80

60. Pentru o aciune A cotat pe o pia eficient, se cunoate c valoarea


coeficientului de volatilitate () este de 0,75. Se estimeaz c anul viitor cursul aciunii va fi
de 228 u.m., iar mrimea dividendului (D), va fi de 7 u.m. Rentabilitatea activelor fr risc
este de 9%.
Variaia de curs a aciunii A este de:
a) 7 u.m.;
b) 0,1725 u.m.:
c) 17,25 u.m.;
d) 27,57 u.m..

81

Rspunsuri PIEE DE CAPITAL


GRILA
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
32
33
34
35
36
37
38
39
40
41
42
43
44

82

GRILA
45
46
47
48
49
50
51
52
53
54
55
56
57
58
59
60

83

MANAGEMENTUL PORTOFOLIULUI I AL RISCULUI PE PIAA TITLURILOR


FINANCIARE

Autori: Alexandru Olteanu, Mihaela Sudacevschi


1. Rentabilitatea unui portofoliu format din 30%titluri A, cu o rentabilitate RA= 15% i
70% titluri B, cu o rentabilitate RB= 16% este:
a) 31%;
b) 15,5%;
c) 0,31%;
d) 15,7%.
2. Se consider un portofoliu format n proporii egale din titlurile A i B, cu
urmtoarele caracteristici: RA = 8,5%, RB= 9,5% , A = 1,12%, B = 2,69%, CA,B=1. Riscul
acestui portofoliu ( Pf ), este:
a) 1,905%;
b) 2,12%;
c) 2,629%;
d) 9%.
3. Rentabilitatea sperat pentru portofoliul pieei este RM=20%, iar riscul este M = 22%.
Portofoliul P al unui investitor este format din activele A, B i C, n urmtoarea structur:
xA=25%, xB= 40% i xC = 35%. Se tie c indicatorii BETA () ai celor trei active sunt: A =
1,25, B= 1,4, C = 1,1. Rentabilitatea fr risc este Rf = 9%.
Rentabilitatea sperat pentru portofoliul P i coeficientul de covarian cu portofoliul pieei
sunt:
a) 22,8325%; 0,060863;
b) 20,75%; 0,060863;
c) 20%; 0,09753;
d) 24,6375%; 0,050875.
4. Pe o pia eficient, rentabilitatea activului fr risc crete fr a modifica structura
portofoliului pieei i volatilitatea activelor din portofoliu.
Care dintre urmtoarele afirmaii este adevrat?
a) rentabilitatea tutror aciunilor crete;
b) rentabilitatea tutror aciunilor rmne nemodificat;
c) rentabilitatea tutror aciunilor scade;
d) rentabilitatea aciunilor cu 1 scade.
5. Portofoliul pieei are urmtoarea structur: xA = 24%, xB = 42%, xC = 34%.
Coeficienii de volatilitate ai primelor dou active sunt A = 0,24 i B = 0,42.
Coeficientul de volatilitate al activului C este:
a) 0,34;
b) 1;
c) 2,253;
d) 1,873.

84

6. Un portofoliu echiponderat de 2 titluri riscante, (i i j), cu Ri = Rj, x1 = x2 = 0,5 i i2 =


2
) egal cu:
2j , i care sunt independente ntre ele (Ci,j = 0), are riscul ( Pf
a) Ri;
b) Rj;
c) i2 ;
d) 0,5 2j .
7. Din combinaia a dou titluri riscante, (i i j), i care prezint i2 = 1,6, 2j =0,96 i Ci,j
= 0,29 poate rezulta un portofoliu cu risc minim (cu varian minimal absolut = PVMA),
dac titlul i va avea o pondere x* de:
a) 1,265;
b) 0,3594;
c) 0,29;
d) 0,326.
8. Frontiera eficient a portofoliilor optime reprezint:
a) nivelul minim impus pentru rentabilitatea unui portofoliu, astfel nct
acesta s genereze profit pentru investitor;
b) setul de portofolii care are cea mai ridicat rat de rentabilitate pentru
fiecare nivel de risc dat, sau riscul cel mai sczut pentru fiecare nivel de
rentabilitate
c) nivelul maxim al riscului pe care l poate nregistra un portofoliu;
d) setul de portofolii care are cea mai mare rentabilitate, obinut cu maxim
de risc.
9. Rentabilitatea unui portofoliu se determin:
a) ca sum a rentabilitilor titlurilor care l compun;
b) ca medie ponderat a rentabilitii titlurilor care l compun, factorii de
ponderare fiind proporiile n portofoliu ale titlurilor;
c) ca medie ponderat a rentabilitilor titlurilor care l compun, factorul de
ponderare fiind numrul de titluri cuprinse n portofoliu;
d) n funcie de rentqbilitile titlurilor din portofoliu, ponderate cu rata
inflaiei.
10. Conform metodei Sharpe, performana unui portofoliu poate fi determinat astfel:
a) remunerarea pe unitatea de risc, dat de rata excesului de rentabilitate fa
de rentabilitatea fr risc;
b) excesul de rentabilitate a portofoliului fa de rentabilitatea fr risc,
raportat la volatilitatea portofoliului;
c) media ponderat a rentabilitilor titlurilor din portofoliu, factorii de
ponderare fiind proporiile n portofoliu ale titlurilor;
d) excesul de rentabilitate a portofoliului fa de rentabilitatea pieei.
11. Conform metodei Treynor, performana unui portofoliu poate fi determinat astfel:
a) remunerarea pe unitatea de risc, dat de rata excesului de rentabilitate fa
de rentabilitatea fr risc;
b) excesul de rentabilitate a portofoliului fa de rentabilitatea fr risc,
raportat la volatilitatea portofoliului;
85

c) media ponderat a rentabilitilor titlurilor din portofoliu, factorii de


ponderare fiind proporiile n portofoliu ale titlurilor;
d) excesul de rentabilitate a portofoliului fa de rentabilitatea pieei.
12. Conform metodei Jensen, performana unui portofoliu poate fi determinat astfel:
a) remunerarea pe unitatea de risc, dat de rata excesului de rentabilitate fa
de rentabilitatea fr risc;
b) excesul de rentabilitate a portofoliului fa de rentabilitatea fr risc,
raportat la volatilitatea portofoliului;
c) media ponderat a rentabilitilor titlurilor din portofoliu, factorii de
ponderare fiind proporiile n portofoliu ale titlurilor;
d) excesul de rentabilitate a portofoliului realizat innd cont de riscul su i
de rentabilitatea pieei.
13. Conform metodei Sharpe, performana unui portofoliu poate fi determinat astfel:
R Rf
a) Pf
;
Pf
b)

R Pf R f
;
Pf

c) R f R M R f i ;
d) R Pf R f R M R f Pf .
14. Conform metodei Treynor, performana unui portofoliu poate fi determinat astfel:
R Pf R f
a)

b)

Pf
R Pf R f
Pf

c) R f R M R f i ;

d) R Pf R f R M R f Pf .

15. Conform metodei Jensen, performana unui portofoliu poate fi determinat astfel:
R Pf R f
a)

Pf

b) R i x i ;
i 1

c) R f R M R f i ;

d) R Pf R f R M R f Pf .

16. Riscul asumat de un operator n cazul unei tranzacii cu prim:


a) apare ca diferen ntre preul de exercitare i prima pltit;
b) este invers proporional cu scadena tranzaciei;
c) este limitat la mrimea primei;
d) este mai mic dect prima pltit.

86

17. Gestionarea portofoliului printr-o strategie pasiv presupune:


a) formarea unui portofoliu prin combinarea de aciuni, obligaiuni i
lichiditi, n proporii diferite, n funcie de anticiprile investitorului privind
rentabilitatea i riscul acestor categorii de plasamente;
b) formarea unui portofoliu numai din aciuni estimate de investitor ca aciuni
subevaluate;
c) formarea unui portofoliu cu o structur identic cu structura portofoliului
pieei, care s elimine riscul diversificabil;
d) obinerea unui supliment de rentabilitate fa de rentabilitatea pieei, prin
formarea unui portofoliu cu o structur identic cu structura portofoliului
pieei.
18. Riscul unui portofoliu eficient format n proporie de 25% din active fr risc i 75%
din portofoliul M al pieei de capital, cu M2 = 0,225, este egal cu:
a) 0,16875;
b) 0,00225;
c) 0,01406;
d) 0,12656.
19. Pe piaa de capital s-au estimat urmtoarele evoluii ale rentabilitilor nregistrate de
dou titluri, M i N, n condiiile n care exist pe pia patru stri ale naturii (A,B, C, D):
Stri ale
naturii

Probabilitatea
de apariie

A
B
C
D

0,25
0,25
0,25
0,25

Rentabilitatea
Rentabilitatea
titlului M
titlului N (RN)
(RM)
11%
10%
9%
8%
5%
8%
4%
3%

n aceste condiii, portofoliul cu risc minim (PVMA), are ponderea x a titlului M egal cu:
a) 25%;
b) 8,39%;
c) 47,19%;
d) 47,41%.
20. Rentabilitatea portofoliului pieei este RM = 22%, iar rentabilitatea portofoliului fr
risc este Rf= 10%
Rentabilitatea unui portofoliu P, care are coeficientul de volatilitate P = 0,6, este:
a) 16%;
b) 17,2%;
c) 13,2%;
d) 15,4%.
21. Un portofoliu format din trei aciuni are urmtoarea structur: xA = 40%, xB = 25%,
xC = 35%. Coeficienii de volatilitate ai fiecrui activ sunt A = 1,25, B = 0,9, C = 0,7.
Coeficientul P al portofoliului este:
a) 1,25;
b) 0,7;
87

c) 1;
d) 0,97.
22. Se vinde un STRADDLE la pre de exercitare 246 u.m./aciune. Prima CALL este 10
u.m./aciune i prima PUT este 8 u.m./aciune.
Pierderea minim nregistrat de operator este:
a) 2.900 u.m., la un curs de 293 u.m./aciune;
b) 2.100 u.m., la un curs de 243 u.m./aciune;
c) 1.906 u.m., la un curs de 162 u.m./aciune;
d) 2.454 u.m., la un curs de 304 u.m./aciune.
23. Se vnd 4 contracte CALL cu suport aciunea SIM, la pre de exercitare 142,80
u.m./aciune i prim 10,20 u.m./aciune, n condiiile unui curs de pia de 132,50
u.m./aciune.
Dac rezultatul net al tranzaciei reprezint o pierdere de 3.500 u.m., atunci cursul de pia al
aciunii SIM la data exercitrii opiunii este:
a) 125 u.m.;
b) 161,75 u.m.;
c) 96 u.m.;
d) 119 u.m.
24. Se vinde un CALL pe indicele NYKKEY, multiplicator 10.000, la pre de exercitare
PE = 10.486 puncte, cu o prim de 445 puncte. La scaden indicele nregistraz 10.720
puncte.
Rezultatul pentru operator este:
a) -100.000 JPY;
b) +1.450.625 JPY;
c) -1.103.915 JPY;
d) +2.110.000 JPY.
25. Un operator cumpr, pentru aceeai scaden, urmtoarele contracte:
Un contract cu prim, la pre de emisiune PE = 92 lei i prim de 11% din preul
de exercditare;
5 contracte Straddle, la pre de exercitare PE = 96 lei, prima CALL fiind egal cu
prima PUT, de 4 lei fiecare;
Dac la scadena contractelor, cursul de pia nregistreaz 106,40 lei, rezultatul cel mai
favorabil se va obine la:
a) contractul cu prim = 9680 lei;
b) contractul Straddle = 2450 lei;
c) contractul cu prim = 1440 lei;
d) rezultatul este acelai la ambele contracte.
26. Se cumpr 5 opiuni de vnzare PUT (dimensiune standard), la pre de exercitare PE
= 3.900 u.m./aciune, prima = 100 u.m./aciune. Aciunile A, care constiuie suport al
contractului, coteaz pe pia la 3.500 u.m./aciune.
La un curs de 3.850 u.m./aciune rezultatul tranzaciei este:
a) +35.000 u.m.;
b) -25.000 u.m.;
c) -50.000 u.m.;
d) +30.000 u.m.
88

27. Se cunosc urmtoarele valori nregistrate de portofoliile A i B i de Rf :


Riscul
Rentabilitatea
portofoliului
( Rentabilitatea
Portofoliul
portofoliului
fr risc (Rf)
Pf )
(RPf)
A
5%
4%
3%
B
6%
4,5%
Performanele celor dou portofolii, msurate pe baza metodei Sharpe, sunt:
a) ISA = 0,33; ISB = 0,5;
b) ISA = 0,2; ISB = 0,25;
c) ISA = 0,5; ISB = 0,67;
d) ISA = 2; ISB = 3;
28. Se consider un portofoliu format din 40% titluri A i 60% titluri B, cu urmtoarele
caracteristici:
RA = 8%; A = 7%, A = 0,90
RB = 9,5%; B = 7,25%, B = 0,80
n condiiile n care Rf = 3,5%, rezult o performan a portofoliului, determinat pe baza
metodei Treynor, de:
a) 8,9;
b) 5,4;
c) 6,42;
d) 0,84.
29. Un investitor i formeaz un portofoliu din 72 % aciuni A, cu o rentabilitate R A =
10,64% i 28% active monetare, cu o rentabilitate de 4%, anticipnd c va obine un exces de
rentabilitate de 2,76% fa de rentabilitatea pieei.
Despre activele componente ale portofoliului se mai cunosc urmtoarele informaii: dispersia
aciunilor A este 2A = 0,2, iar cea a activelor monetare este a2 = 0, CA,B = 0.
n condiiile n care portofoliul este gestionat printr-o strategie activ, prezentnd un risc
diversificabil 2,Pf = 8%, riscul pieei este:
a) M = 0%;
b) M = 8%;
c) M = 2,368%;
d) M = 15,388%.
30. Un investitor i formeaz un portofoliu din 49% aciuni A, cu o rentabilitate R A =
11,15% i 51% active monetare, cu o rentabilitate Ra = 10,25%, anticipnd c va obine un
exces de rentabilitate de 2,75% fa de rentabilitatea pieei.
n condiiile n care investitorul urmrete gestionarea portofoliului printr-o strategie activ,
rezult o rentabilitate a pieei de:
a) 10,69%;
b) 21,4%;
c) 7,94%;
d) 11,15%.
31. Un investitor i formeaz un portofoliu din 36% aciuni A, cu o rentabilitate R A =
40,5% i dispersie 2A = 0,03 i 64% active monetare, cu o rentabilitate RB = 9,5% i dispersie
89

2B =

0,2, anticipnd c va obine un exces de rentabilitate de 3,5% fa de rentabilitatea

pieei. Riscul diversificabil al portofoliului este

2P =

0,13%, iar coeficientul de corelaie

ntre cele dou active este C AB = 1


n condiiile n care se cunoate faptul c investitorul i gestioneaz portofoliul printr-o
strategie activ, rezult c rentabilitatea i riscul pieei nregistreaz urmtoarele valori:
a) RM = 10,64%; M = 15,388%;
b) RM = 6,02%; M = 10,368%;
c) RM = 17,16%; M = 20%;
d) RM = 6,02%; M = 15,388%;
32. Rentabilitile nregistrate de titlurile A i B, fr a ine cont de influena factorilor
macroeconomici F1 i F2 sunt R A = 8,25% i R B = 7,75%.
n condiiile n care preurile unitare ale riscului sistematic ( 1 i 2 ), indus de factorii
macroeconomici F1 i F2 sunt 1 = - 0,675 i 2 = 1,35, coeficienii de volatilitate ai titlurilor
A i B n raport cu factorii macroeconomici F1 i F2 sunt AF1=0,769; AF2=0,642;
BF1=1,361; BF2= 1,143, iar rata rentabilitii fr risc este Rf = 7,5%, deciziile pe care trebuie
s le adopte un investitor sunt:
a) s cumpere titlul A, care iniial era subevaluat i s vnd titlul B
supraevaluat;
b) s cumpere titlul B, care iniial era subevaluat i s vnd titlul A
supraevaluat;
c) s vnd titlul A, care iniial era subevaluat i s cumpere titlul B
supraevaluat;
d) nu trebuie s efectueze nicio tranzacie, ntruct titlurile deinute n portofoliu
sunt corect evaluate.
33. Gestionarea portofoliului printr-o strategie activ, aplicnd metoda Market Timing
presupune:
a) formarea unui portofoliu prin combinarea de aciuni, obligaiuni i lichiditi,
n proporii diferite, n funcie de anticiprile investitorului privind
rentabilitatea i riscul acestor categorii de plasamente;
b) formarea unui portofoliu numai din aciuni estimate de investitor ca aciuni
subevaluate;
c) formarea unui portofoliu cu o structur identic cu structura portofoliului
pieei, care s elimine riscul diversificabil;
d) obinerea unui supliment de rentabilitate fa de rentabilitatea pieei, prin
formarea unui portofoliu cu o structur identic cu structura portofoliului
pieei.
34. Gestionarea portofoliului printr-o strategie activ, aplicnd metoda Stock Selection
presupune:
a) formarea unui portofoliu prin combinarea de aciuni, obligaiuni i lichiditi,
n proporii diferite, n funcie de anticiprile investitorului privind
rentabilitatea i riscul acestor categorii de plasamente;
b) formarea unui portofoliu numai din aciuni estimate de investitor ca aciuni
subevaluate;

90

c) formarea unui portofoliu cu o structur identic cu structura portofoliului


pieei, care s elimine riscul diversificabil;
d) obinerea unui supliment de rentabilitate fa de rentabilitatea pieei, prin
formarea unui portofoliu cu o structur identic cu structura portofoliului
pieei.
35. Pragul de rentabilitate la cumprarea unei opiuni de vnzare (long PUT) este
reprezentat de nivelul cursului, determinat ca:
a) pre de exercitare plus prim;
b) punct mort minus prim;
c) pre de exercitare minus prim;
d) pre de exercitare.

91

Rspunsuri disciplina: MANAGEMENTUL PORTOFOLIULUI I AL RISCULUI PE


PIAA TITLURILOR FINANCIARE

GRILA
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
32
33
34
35

92

ASIGURRI I REASIGURRI
Autor: Serghei Mrgulescu
1. Contractul de asigurare prezint urmtoarele trsturi caracteristice:
a) consensual si multilateral
b) sinalagmatic si aleatoriu
c) consensual, oneros, sinalagmatic si aleatoriu
d) oneros, sinalagmatic, aleatoriu si de securitate individual.
2. In asigurari:
a) fondul de asigurare mbrac forma bneasc;
b) fondul de asigurare se formeaz n mod descentralizat pe seama primelor de asigurare;
c) asigurarea presupune existena unei comuniti de risc;
d) toate cele trei variante de mai sus;
3. Se pot practica asigurari atunci cnd:
a) ansa de realizare a evenimentului este de 100%.
b) ansa de nerealizare a evenimentului este de 100%.
c) ansa de realizare a evenimentului este rezonabila pentru asigurator.
d) ansa de realizare a evenimentului este de 0%.
4. Asigurrile de daune:
1. au caracter de despgubire;
2. reunesc asigurrile de bunuri i asigurrile de rspundere civil;
3. au drept scop repararea prejudiciului care amenin patrimoniul asiguratului;
4. reprezint o msur de prevedere, de capitalizare a unor sume de bani;
a)
b)
c)
d)

1+4
2+4
1+2+3
3+4

5. n materie de asigurri, cazul asigurat este:


a) evenimentul asigurat care s-a produs i pentru nlturarea consecinelor lui s-a ncheiat
asigurarea;
b) un eveniment viitor;
c) un eveniment care s-a produs prin fapta intenionat a beneficiarului asigurrii;
d) un eveniment posibil;
6. Nendeplinirea obligaiei de ntiinare a asiguratorului despre producerea
evenimentului asigurat, n termenul prevzut n contractul de asigurare:
a) duce la rezilierea contractului de asigurare;
b) acord asiguratorului dreptul de a refuza plata indemnizaiei, dac din acest motiv nu a
putut determina cauza producerii evenimentului asigurat i ntinderea pagubei;
c) acord asiguratorului, n toate situaiile, dreptul de a refuza plata indemnizaiei;
d) permite asiguratorului s diminueze indemnizaia de despgubire;

93

7. Contractul de asigurare se rezilieaz de drept, dac:


1. nainte de a ncepe obligaia asiguratorului, riscul asigurat nu s-a produs sau producerea lui
a devenit posibil;
2. dup nceperea obligaiei asiguratorului, producerea riscului asigurat a devenit imposibil;
3. sumele datorate de asigurat, cu titlu de prim, nu sunt pltite n termenul prevzut n
contractul de asigurare;
4. suma asigurat este mai mare dect valoarea real a bunului.
a)
b)
c)
d)

1+3+4
2+3
2+3+4
1+2

8. Se fac urmtoarele afirmaii legate de prima de asigurare:


A) Prima de asigurare reprezint suma de bani dinainte stabilit, pltit de asigurat
asigurtorului, pentru ca acesta s-i poat constitui fondul de asigurare necesar achitrii
despgubirii la producerea riscului asigurat.
B) Cota de prim tarifar este difereniat ca nivel, n funcie de ramura de activitate, felul
bunului, intensitatea producerii riscurilor, etc.
C) Prima net este destinat formrii fondului necesar achitrii despgubirilor i sumelor
asigurate.
D) Adaosul servete la formarea resurselor bneti necesare acoperirii cheltuielilor privind
constituirea i administrarea fondului de asigurare, a fondurilor de rezerv etc.
E) Cota de prim tarifar este compus din: prima net i adaos (supliment) de prim.
Identificai varianta adevrat:
a) toate variantele sunt false;
b) toate variantele sunt adevrate;
c) A+C;
d) A+B+C.
9. Conform teoriei asigurrilor, principiul rspunderii limitate presupune:
a) faptul despgubirea (indemnizaia) se acord numai dac paguba produs de riscul asigurat
depete o anumit limit dinainte stabilit;
b) nici o parte din pagub nu cade n sarcina asiguratului;
c) franciza utilizat n acest caz este deductibila;
d) franciza utilizat n acest caz este franciza atins.
10. Contractul de asigurare este un contract consensual, deoarece:
a) se ncheie valabil prin simplul consimmnt al prilor;
b) prile i asum obligaii reciproce i interdependente;
c) la ncheierea acestuia prile nu cunosc existena sau ntinderea exact a avantajelor
patrimoniale ce vor rezulta pentru ele din contract;
d) toate clauzele se ealoneaz n timp.
11. Practicarea sistemului acoperirii proporionale este adecvat:
a) n materia asigurrilor de persoane;
b) n principiu, n materia asigurrilor obligatorii a bunurilor;
94

c) n principiu, n materia asigurrii facultative a bunurilor i prezint importan numai n


caz de pierdere parial a bunului asigurat;
d) numai n caz de pierdere total a bunului;
12. Destinaia adaosului de prim este:
1) finanarea unor eventuale msuri de prevenire a pagubelor;
2) formarea fondului necesar achitrii despgubirilor i sumelor asigurate;
3) realizarea unui beneficiu (profit);
4) constituirea fondului de rezerv;
5) formarea resurselor bneti necesare acoperirii cheltuielilor privind constituirea i
administrarea fondului de asigurare.
Varianta corect este:
a) 2+4+5
b) 1+2+5
c) 1+3+4+5
d) 2+4+5
13. Practicarea sistemului primului risc, ca sistem de acoperire n asigurare:
a. Nu influeneaz nivelul primelor de asigurare;
b. Influeneaz nivelul primelor de asigurare n sensul c acestea sunt mai sczute comparativ
cu cele corespunztoare altor sisteme de acoperire;
c. Face, de regul, obiectul negocierii ntre asigurtor i asigurat;
d. Influeneaz nivelul primelor de asigurare n sensul c acestea sunt mai mari comparativ
cu cele corespunztoare altor sisteme de acoperire
14. Un bun a crui valoare de asigurare este de 5000 u.m. face obiectul unui contract
de asigurare pentru suma de 3000 u.m. Producerea riscului asigurat genereaz o pagub
evaluat de 4000 u.m. Asigurtorul practic sistemul primului risc. Determinai despgubirea
la care are dreptul asiguratul, n cazul producerii riscului asigurat.
a. 2400 u.m.;
b. 3000 u.m.;
c. 4000 u.m.
d. 5000 u.m.
15. Un bun a crui valoare de asigurare este de 8000 u.m. a fost asigurat pentru suma
de 6000 u.m. Ca urmare a producerii riscului, se nregistreaz pierderea parial a bunului, n
urma creia se estimeaz o pagub de 4000 u.m. Asigurtorul practic sistemul acoperirii
proporionale. Care este despgubirea la care are dreptul asiguratul?
a. 4000 u.m.;
b. 3000 u.m.;
c. 2000 u.m. ;
d. 5000 u.m.
16. Un bun este proprietatea unei persoane X i se afl depozitat, n baza unui
contract legal, ntr-un spaiu aparinnd altei persoane. Depozitarul:
a. Nu poate ncheia un contract de asigurare avnd ca obiect bunul respectiv;
95

b. Poate ncheia un contract de asigurare avnd ca obiect bunul cu condiia s aib acordul
proprietarului acestuia;
c. Poate ncheia un contract de asigurare avnd ca obiect bunul cu condiia ca suma asigurat
s corespund valorii reale a bunului;
d. Poate ncheia un contract de asigurare avnd ca obiect bunul respectiv n limita interesului
propriu.
17. Un bun a crui valoare de asigurare este de 10000 u.m. a fost asigurat pentru
suma de 8000 u.m. Ca urmare a producerii riscului asigurat se nregistreaz pierderea
total a bunului. Care este despgubirea la care are dreptul asiguratul?
a. 8000 u.m.;
b. 10000 u.m.;
c. 2000 u.m.
d. 6400 u.m.
18. Un bun. evaluat la 50.000 lei este asigurat de proprietarul acestuia la dou
societi de asigurare pentru urmtoarele sume:
- 10.000 lei la asigurtorul X
- 15.000 lei la asigurtorul Y
Prin producerea riscului asigurat se nregistreaz o pagub n valoare 20.000 lei. S se
determine despgubirile ce se cuvin asiguratului tiind c cele dou societi de asigurare
practic pentru acoperirea pagubei principiul primului risc
a.
b.
c.
d.

Asigurtorul X
10.000
10.000
8.000
5.000

Asigurtorul Y
15.000
10.000
12.000
15.000

19. La data de 17 ianuarie a.c. o societate comercial ncheie o asigurare a bunurilor


dintr-un magazin, pentru cazurile de furt prin efracie, pentru, o perioad de un an. Suma
asigurat este de 200.000 lei. Cota de prim n vigoare la data asigurrii este de 3%. Sistemul
de acoperire a pagubei practicat este cel al rspunderii proporionale. La data de 8 februarie
a.c. are loc un furt n urma cruia se stabilete o pagub de 20.000 lei. Bunurile aflate n
magazin la data producerii evenimentului sunt evaluate la 250.000 lei. Prima de asigurare
pltit i despgubirea la care are dreptul asiguratul sunt de:
a.
b.
c.
d.

6.000
6.000
7.500
7.500

20.000
16.000
20.000
16.000

20. Un bun evaluat la suma de 168.000 lei este asigurat de proprietarul acestuia la
dou societi de asigurare pentru urmtoarele sume:
- 54.000 lei la asigurtorul A;
- 62.000 lei la asigurtorul B.
Prin producerea riscului asigurat se nregistreaz o pagub n valoare de 140.000 lei.
S se determine despgubirile ce se cuvin asiguratului n cazul aplicrii principiul primului
risc.
96

a.
b.
c.
d.

Asigurtorul X
70.000
54.000
54.000
44.820

Asigurtorul Y
70.000
86.000
62.000
50.840

21. Pentru un anumit bun se ncheie de ctre proprietarul acestuia trei contracte de
asigurare cu trei societi de asigurare diferite A, B i C. Bunul este asigurat pentru
urmtoarele sume:
5.000 lei la asigurtorul A
8.000 lei la asigurtorul B
10.000 lei la asigurtorul C
Ca urmare a producerii riscului asigurat se nregistreaz o pagub de 20.000 lei
Cele trei societi de asigurare practic pentru acoperirea pagubei sistemul primului
risc. Care sunt despgubirile care se cuvin asiguratului?

a.
b.
c.
d.

Asigurtorul A
5.000
5.000
6.667
4.350

Asigurtorul B
8.000
8.000
6.667
6.760

Asigurtorul C
10.000
7.000
6.667
8.700

22. Pentru un anumit bun se ncheie de ctre proprietarul acestuia dou contracte de
asigurare cu dou societi de asigurare diferite A i B. Bunul este asigurat pentru
urmtoarele sume:
-50.000 lei la asigurtorul A
-60.000 lei la asigurtorul B
Ca urmare a producerii riscului asigurat se nregistreaz o pagub de 30.000 lei. Cele dou
societi de asigurare practic pentru acoperirea pagubei sistemul acoperirii proporionale.
Valoarea bunului este evaluat la 70.000 lei. Care sunt despgubirile care se cuvin
asiguratului?

a.
b.
c.
d.

Asigurtorul A
21.300
13.567
15.000
50.000

Asigurtorul B
25.800
16.433
15.000
60.000

23. Identificai varianta adevrat referitoare la clasificarea asigurrilor:


a) Dup domeniul la care se refer, asigurrile se mpart n asigurri de bunuri, asigurri de
persoane i asigurri de rspundere civil.
b) Dup forma juridic de realizare, asigurrile se grupeaz n asigurri obligatorii i asigurri
facultative.
c) Dup sfera de cuprindere n profil teritorial, asigurrile se pot grupa n asigurri interne i
asigurri externe.
d) Toate variantele de mai sus.
97

24. Oferta de asigurare de pe piaa asigurrilor vine din partea urmtorilor actori:
1. societi comerciale de asigurare;
2. organizaii de asigurare de tip mutual;
3. tontine;
4. asociaii familiale
Se cere varianta corect i complet:
a) 1+2;
b) 1+2+3;
c) 1+2+3+4;
d) 1.
25. Obiectul asigurrii la asigurarea lucrrilor de construcii-montaj i a rspunderii
constructorului cuprinde:
A) bunurile ncorporate n obiectivul de construcii-montaj n curs de execuie;
B) materialele aduse pe antier necesare realizrii lucrrii;
C) instalaii i echipamentele de construcie;
D) mainile utilizate in construcie;
E) despagubirea tertilor pagubiti sau accidentati prin activitatile de constructii-montaj.
Afirmaia adevrat este:
a) A+B+C+D+E;
b) B+C+D;
c) A;
d) A+B+C+D.
26. Un cetean a asigurat apartamentul proprietate personal de dou milioane lei
mpotriva tuturor riscurilor la o cot de prim tarifar de 0.5%. Dac se produce un risc
asigurat, paguba este evaluat la 400 mii lei. Contractul de asigurare prevede o franciz atins
de 19 mii lei.
a)
b)
c)
d)

Care este indemnizaia de asigurare, tiind c suma asigurat este de 1,9 milioane lei:
1.881.000 lei
400.000 lei
381.000 lei
419.000 lei

27. Se cunosc urmtoarele date despre un contract de asigurare a unui imobil:


valoarea real 90.000 lei, suma asigurat 70.000 lei, franciz deductibil 1.000 lei. Se produc
urmtoarele riscuri: incendiu ce produce o pagub de 900 lei n prima lun, inundaie ce
produce o pagub de 800 lei n luna a treia de contract; apartamentul este asigurat mpotriva
tuturor riscurilor.
Se cere s se calculeze indemnizaia de asigurare prin metoda rspunderii limitate.
a) 1.000 lei;
b) 1.700 lei;
c) 700 lei;
d) 0 lei.
28. Se cunosc urmtoarele informaii referitoare la un contract de asigurare a
imobilelor: valoarea real a bunului 900.000 lei, suma asigurat 600.000 lei, paguba parial
produs 300.000 lei, valoarea materialelor recuperabile 50.000 lei.

98

Se cere s se calculeze indemnizaia de asigurare, tiind c acest contract prevede


despagubirea proportionala.
a)
b)
c)
d)

300.000 lei
250.000 lei
198.000 lei
148.000 lei

29. Un bun a fost asigurat la un asigurtor pentru 10 mil. lei, iar la un alt asigurtor
pentru 20 mil. lei. Se produce riscul asigurat i se nregistreaz pierderea totala a bunului.
Paguba este evaluat a 30 mil. lei. Despgubirea se va suporta:
a. n mod egal de ctre cei doi asigurtori;
b. 2/5 din pagub va fi suportat de primul asigurtor, iar 3/5 din pagub de cel de-al doilea
asigurtor;
c. 1/3 din pagub va fi suportat de primul asigurtor, iar 2/3 din pagub de cel de-al doilea
asigurtor;
d. 2/3 din pagub va fi suportat de primul asigurtor, iar 1/3 din pagub de cel de-al doilea
asigurtor.
30. n cazul asigurrii cldirilor, construciilor, echipamentelor, precum i a altor
bunuri, asigurtorul acord despgubiri pentru:
a. pagube produse bunurilor puse la cldur sau la foc, pentru prelucrare;
b. pagube produse datorit pierderii sau dispariiei bunurilor asigurate, necauzate direct de
riscuri asigurate;
c. cheltuieli reclamate de curarea locului unde s-a produs paguba, n msura n care nu sunt
n legtur cu riscurile asigurate i nici necesare pentru executarea lucrrilor de reparaii;
d. pagube produse cldirilor sau altor construcii prin izbirea lor de ctre un vehicul.
31. Un autovehicul este asigurat la dou societi de asigurare diferite, A i B.
Contractul de asigurare ncheiat cu societatea A vizeaz avariile, suma asigurat fiind de 10
mii lei. n contractul de asigurare ncheiat cu societatea de asigurri B, autovehiculul este
asigurat mpotriva cazurilor de furt prin efracie, pentru suma de 7 mii lei. Ca urmare a unei
defeciuni la partea electric, bunul sufer o pagub de 5 mii lei. Despgubirea va fi pltit:
a. de societatea de asigurare B;
b. de cele dou societi de asigurare, conform regulii egalitii;
c. de cele dou societi de asigurare, conform regulii proporionalitii;
d. de societatea de asigurare A.
32. Un bun face obiectul unui contract de asigurare despre care se cunosc: suma
asigurat 10.000 u.m.; cota de prim de asigurare 1,5%; durata un an.
Producerea riscului asigurat n cursul anului genereaza o pagub de 5.000 u.m.; valoarea
bunului la momentul producerii evenimentului fiind de 12.000 u.m. n aceste condiii, cu
ncepere de la data producerii evenimentului asigurat, pentru restul perioadei asigurrii:
a. suma asigurat se diminueaz cu valoarea despgubirii, iar prima de asigurare nu se
modific;
b. suma asigurat i prima de asigurare rmn nemodificate;
c. suma asigurat se diminueaz cu valoarea pagubei, iar prima de asigurare se modific n
mod corespunztor;
d. suma asigurat se micoreaz, iar prima de asigurare se modific n mod corespunztor.

99

a)
b)
c)
d)

33. Obiectul asigurrii culturilor agricole l reprezint:


culturile agricole, n general;
rodul viilor si rodul pomilor fructiferi;
rodul hameiului;
toate variantele de mai sus.

34. Nu sunt cuprinse n obiectul asigurrii animalelor:


a) animalele ameninate, din diferite cauze, de mbolnvire sau pieire;
b) animalele rahitice, istovite sau bolnave;
c) animalele din localitile n care s-a stabilit carantin;
d) toate variantele de mai sus.
35. n cazul asigurrii animalelor, se acord despgubiri n cazul n care:
A) animalele au pierit datorit unei furajri insuficiente;
B) animalele au fost sacrificate pentru hrana oamenilor;
C) animalele au pierit datorit unei boli infecioase;
D) animalele au pierit datorit operaiunilor militare;
E) animalele au pierit datorit unui accident.
Rspunsul corect este:
a) C+D;
b) C+E;
c) B+D;
d) B+E.
36. Dou vcue n vrst de patru luni fiecare, n valoare de 5 mii lei fiecare,
aparinnd unei gospodri rneti, au fost asigurate pentru suma de 3 mii lei fiecare,
mpotriva tuturor riscurilor. n urma producerii unui risc asigurat, ambele animale au pierit,
recuperndu-se produse din carne n valoare total de 5 mii lei. Se cere s se calculeze:
A. paguba nregistrat;
B. indemnizaia de asigurare pltit de asigurtor.
A
a
b
c
d

5.000
1.000
10.000
6.000

B
3.000
600
6.000
3.600

37. n materia asigurrilor animalelor, cotele de prim tarifar se stabilesc n funcie


de:
1. specie;
2. ras;
3. vrst;
4. numr de animale;
5. numr de daune nregistrate;
Indicai varianta corect:
a) 1+2+3;
b) 4+5;
c) 5;
d) 1.
100

38. n legtur cu asigurarea pentru avarii, identificai rspunsul corect:


a) Pot fi asigurate toate tipurile de autovehicule;
b) Aceast asigurare poate fi ncheiat de persoane fizice i juridice cu domiciliul, sediul sau
reedina n Romnia;
c) Nu se acord despgubiri pentru cheltuielile fcute n vederea limitrii pagubelor produse;
d) Uzura autovehiculului este calculat n cot fix;
39. La asigurarea bunurilor n timpul transportului pe calea ferat, rspunderea
asiguratorului ncepe:
a) din momentul ncrcrii bunurilor n vagoane;
b) din momentul primirii bunurilor de ctre transportator;
c) dup 24 de ore de la expirarea zilei n care s-au achitat primele;
d) la 3 zile dup ce s-a ncheiat contractul de asigurare.
40. La asigurarea bunurilor n timpul transportului terestru, societatea de asigurri nu
acord despgubiri n urmtoarele situaii:
1. atunci cnd paguba a rezultat n urma ambalrii necorespunztoare a bunurilor asigurate;
2. paguba se produce n urma rsturnrii autovehiculului care transport bunurile asigurate;
3. pierderea rezult n timpul ncrcrii bunurilor asigurate n mijlocul de transport;
4. paguba este produs de roztoare i insecte;
5. paguba rezult n urma unei alunecri de teren.
Alegei varianta corect:
a) 1 + 4;
b) 2 + 3;
c) 1+2+3 + 4 + 5;
d) 1 + 3 + 5;
41. Ce cheltuieli extraordinare pe care le-ar putea suporta armatorul n legtur cu o
avarie comun pot fi asigurate:
A) taxe portuare; B) cheltuieli de paz; C) costul remorcarii navei pana in port; D)
cheltuielile de dispa; E) comisioane i dobnzi.
Se cere varianta adevrat:
a) A+B+C+D+E
b) A+B+C+D
c) A+B+C
d) A+B
42. Asigurarea de protecie i indemnizare oferit de Cluburile P&I presupune
urmtoarele:
A) protecia oferit de club este mutual;
B) contribuia iniial a membrilor asociai este revizuibil n timp;
C) la prima brut pltit de asigurat se include i profitul firmei;
D) protecia oferit de club este limitat ntodeauna ca valoare;
E) un club acoper n general riscurile pe care nu le accept companiile de asigurri.
Se cere varianta adevrat.
a) B+D+E;
b) A+B+E;
c) C+D+E;
d) A+B+D;

101

43. Se cunosc urmtoarele informaii despre o asigurare maritim: suma asigurat


marf 55.000 u.m., sum asigurat nav 100.000 u.m., avarie particular marf 5.000 u.m.,
avarie particular nav 10.000 u.m., avarie comun 31.000 u.m.
Se cere cota de contribuie la avaria comun, calculat cu dou zecimale.
a) 1,1;
b) 0,11;
c) 2,2;
d) 0,22.
44. Pot fi asigurate cu titlu de cheltuieli ce intr n avaria comun:
1. Preteniile pentru sacrificii i daune la cargo i navlul aferent;
2. Reparaiile la nava deplasat n alt parte dect la destinaie;
3. Orice alt cheltuial suportat la destinaie;
4. ntreinerea echipajului i combustibilul consumat din cauza avariei;
5. Comisioane i dobnzi bancare.
Varianta corect este:
a) 1+3;
b) 2+4;
c) 1+2+4;
d) 3+4+5;
45. Pentru ca o pagub sau o cheltuial s fie acceptat ca avarie comun, trebuie s
ndeplineasc urmtoarele condiii:
1. s fie rezultatul unor factori independeni de voina comandantului navei;
2. s fie rezultatul unei aciuni ntreprinse cu intenie de ctre comandant, iar msura s fie
raional;
3. aciunea s aib loc ntr-o situaie excepional;
4. s aib drept scop salvarea de la o primejdie comun a navei, a ncrcrii acesteia, precum
i a navlului;
5. sacrificarea voluntar a unei pri din averea aflat n pericol nu trebuie s fie neaprat
necesar.
Combinaia corect este:
a) 1 + 3 + 4;
b) 2 + 3 + 5;
c) 1 + 4 + 5;
d) 2 + 3 + 4;
46. O nav transport citrice din Grecia n Norvegia. Nava este asigurat n Grecia la
valoarea de 1.800.000 USD. Fructele sunt asigurate n ara de destinaie la 600.000 USD. Pe
timp de cea, nava, din cauza vizibilitii reduse se ciocnete de o epav. Se produce o
sprtur prin care apa a ptruns n cal. Pentru a evita naufragiul, cpitanul este obligat s
cheme o alt nav aflat n zon pentru a putea fi remorcat pn la primul port, pentru
reparaii. Suma datorat navei ce a venit n ajutor este de 65.000 USD. n acest port se fac
reparaii temporare la nav, n valoare de 80.000 USD. Se pltete o tax portuar de
staionare n valoare de 5.000 USD. Cheltuieli cu dispasa: 5.000 USD care constat c
avaria navei este de 250.000 USD, iar avaria mrfii este de 100.000 USD.
Care sunt despgubirile primite pentru nav (A)i marf (B)?

102

A
a
b
c
d

250.000
117.180
367.180
405.000

B
100.000
37.800
137.800
255.000

47. Regulile referitoare la avaria comun sunt cunoscute i sub denumirea de:
a) Regulile Tratatului de la Roma;
b) Regulile York-Anvers;
c) Regulile INCOTERMS;
d) Regulile New-York;
48. O nav este asigurat n caz de furtun, uragan, pentru suma de 2.000.000 USD.
Aceasta transport fructe n Spania, asigurate fiind n ara de destinaie, pentru suma de
1.000.000 USD. Are loc o furtun n urma creia nava e avariat, Se apeleaz la un remorcher
care cost 200.000 USD. Salariile aferente orelor suplimentare cuvenite echipajului navei si
consumul suplimentar de combustibil pana in portul de refugiu se ridica la 45.000 USD.
n urma acestui abordaj, s-a stabilit avaria navei: 400.000 USD i a mrfii: 150.000 USD.
Aflai despgubirea pltit de fiecare asigurator pentru nava (A)i respectiv fructe (B).
A
a
b
c
d

250.000
560.000
160.000
810.000

B
100.000
235.000
85.000
335.000

49. La asigurrile de bunuri, nivelul cotei de prim tarifar are o importan deosebit,
deoarece:
a) fr calcularea tiinific a cotei de prim tarifar, nu exist certitudinea c asigurtorul va
putea realiza un fond de asigurare suficient pentru acoperirea rspunderilor asumate;
b) cea mai mare parte a primelor ncasate servesc la acoperirea cheltuielilor de administrare i
funcionare a firmei de asigurri;
c) cea mai mare parte a primelor ncasate servesc la finanarea unor msuri de prevenire a
pagubelor la asigurai;
d) este supus controlului de ctre C.S.A. pentru autorizarea funcionrii firmei de asigurri pe
pia, conform legii.
50. Asigurarea maritima incheiata in conditia C acopera riscul cauzat de:
a)
b)
c)
d)

intrarea apei de mare in cala, container sau loc de depozitare;


cutremurul de pamant, eruptia vulcanica sau trasnetul;
luarea de valuri
esuarea, scufundarea sau rasturnarea navei.

51. O firma chiliana exporta spre Romania, in conditia de livrare FOB, o cantitate de
700 t faina de peste, la pretul FOB de 210 $/t. Importatorul roman angajeaza o nava cu navlul
103

de 35 $/t, iar profitul sperat este de 10%. Totodata el incheie o asigurare pentru marfa in
conditia A (cu prima de 0,70%) si pentru urmatoarele riscuri suplimentare:
- furt, jaf, nelivrare (cu prima de 0,17%)
- razboi si greve (cu prima de 0,0525%)
Fransiza de 0,50% este deductibila si se aplica la valoarea facturata a marfii. La
sosirea in portul Constanta se constata ca:
- 30 t nu s-au livrat
- 6 t s-au risipit
- 60 t s-au deteriorat datorita infiltrarii apei in cala in urma unui uragan
Care este combinatia corecta privind: A valoarea asigurata, B prima de asigurare,
C despagubirea platita de asigurator.
A
a
b
c
d

147.000
147.000
186.200
186.200

1.356,1
1.356,1
1.717,7
1.717,7

18.900
20.160
20.055
20.790

52. O firma importatoare din Romania asigura un transport de laminate pe ruta


Anvers-Constanta astfel:
- conditia de asigurare C (tarif 0,505%)
- furt, jaf, nelivrare (tarif 0,170%)
- indoire (tarif 2,50%)
Se cunosc urmatoarele:
- cantitatea: 2500 t
- pret unitar FOB Anvers: 850 $/t
- navlul: 45 $/t
- profitul sperat: 10%
Polita de asigurare prevede o fransiza de 1 % din valoarea FOB facturata.
La descarcarea in portul Constanta se constata:
- 30 t s-au indoit datorita unui incendiu la bord
- 10 t prezinta rugina datorita intrarii apei in nava
Care este combinatia corecta privind: A valoarea asigurata, B prima de asigurare,
C despagubirea platita de asigurator.
a
b
c
d

A
2.337.500
2.450.000
2.450.000
2.337.500

B
74.215,6
77.787,5
77.787,5
74.215,6

C
6.800
6.800
28.050
4.250

53. O persoana isi asigura masina printr-o polita CASCO de avarii si furt pentru suma
de 50.000 euro. Contractul prevede o fransiza deductibila de 10 % din suma asigurata pentru
cazul de furt.
Masina este furata. La momentul producerii furtului valoarea din nou a masinii se
stabileste la 60.000 euro, iar uzura la 15 %. La 10 zile dupa ce asiguratul primeste
despagubirea, masina este gasita avariata, dauna fiind evaluata la 14.000 euro.
104

Care este combinatia corecta privind: A despagubirea initiala platita de asigurator, B


suma de care beneficiaza asiguratul in final.
A
a
b
c
d

50.000
51.000
50.000
45.000

B
45.000
51.000
14.000
14.000

54. O firma isi asigura masina printr-o polita CASCO de avarii si furt pentru suma de
35.000 euro. Cota de prima tarifara este de 3,25 %. In urma unui accident sunt necesare
urmatoarele cheltuieli: 230 euro pentru tractare, 8540 euro pentru piese, 3500 euro pentru
manopera.
Valoarea din nou a masinii la momentul producerii accidentului este de 47.000 euro,
iar uzura este de 15 %.
Care este combinatia corecta privind: A prima de asigurare, B despagubirea
primita, C suma asigurata cu care continua asigurarea.
A
a
b
c
d

1.137,5
1.137,5
1.137,5
1.137,5

10.750
12.270
8.770
8.770

24.250
22.730
26.230
35.000

55. O persoana isi asigura masina printr-o polita CASCO de avarii si furt pentru suma
de 20.000 euro. Din masina se fura un aparat foto de 500 euro, un costum de 300 euro si
casetofonul masinii de 800 euro. Masina este cu aceasta ocazie avariata, paguba fiind de 340
euro.
La momentul producerii furtului valoarea din nou a masinii se stabileste la 24.000
euro, iar uzura la 5 %.
Care este combinatia corecta privind: A paguba luata in calculul despagubirii, B
valoarea reala a masinii la momentul producerii riscului asigurat, C despagubirea primita.
A
a
b
c
d

1.940
1.600
1.140
1.140

22.800
22.800
22.800
22.800

1.940
1.600
1.000
1.140

56. O firma isi asigura masina printr-o polita CASCO de avarii si furt. Valoarea din
nou a masinii este de 28.000 lei, iar la vechimea ei de doi ani uzura este de 15 %. Cota de
prima tarifara este de 3,25 %. Prima se plateste integral pentru a beneficia de un discount de
10 %. Asigurarea se perfecteaza pentru o suma asigurata egala cu valoarea reala a masinii.
La sase luni de la incheierea asigurarii masina este implicata intr-un accident si
tractata la un service contra sumei de 600 lei. Devizul de piese, materiale si manopera este
urmatorul: pentru aripa fata stanga 350 lei, pentru usa fata stanga 450 lei, pentru biela
directie 200 lei.
105

Care este combinatia corecta privind: A prima de asigurare, B despagubirea


primita, C suma asigurata cu care continua asigurarea.
A
a
b
c
d

696,15
696,15
910
819

1.600
1.600
1.600
1.600

28.000
22.200
22.200
22.200

57. Ce este adevarat in legtur cu asigurrile de rspundere civil:


a) Prin asigurrile de rspundere civil, se pot acoperi pagubele produse de asigurat unor tere
persoane ct i pagube proprii;
b) n asigurrile de rspundere civil, culpa asiguratului este una din condiiile de baz care
se cere a fi ndeplinit pentru ca asigurtorul s indemnizeze terii pgubii;
c) n asigurrile de rspundere civil, n calitate de beneficiari pot aprea numai tere
persoane cunoscute n momentul ncheierii contractului de asigurare;
d) Aceste asigurri pot fi att obligatorii, ct i facultative.
58. Proprietarul X al unui autovehicul marca Lada are o asigurare RCA i sufer un
accident din culpa conductorului Y auto proprietar de Fiat, ce are RCA i Casco.
Identificai rspunsul corect i complet
a) toi i au acoperite pagubele prin asigurri;
b) proprietarul X i repar Lada cu RCA-ul conductorului Y.
c) societile de asigurri nu-l despgubesc pe Proprietarul X;
d) conductorului Y ramane nedespagubit.
59. Combinaia corect a afirmaiilor de mai jos, n legtur cu asigurarea de
rspundere civil este:
1. eventuala vinovie a asigurailor n producerea riscului duce, de regul, la decderea din
drepturi a acestora;
2. obiectul acestor asigurri l reprezint prejudiciul produs unor tere persoane de ctre
asigurat;
3. n calitate de beneficiari ai asigurrii, pot aprea numai tere persoane necunoscute n
momentul ncheierii asigurrii;
4. suma asigurat nu rmne la acelai nivel pe toat durata asigurrii;
5. de regul, prin aceste asigurri, sunt acoperite numai prejudiciile produse de asigurat unor
tere persoane care sunt urmarea unui accident.
a) 1+2+3;
b) 1+3+5;
c) 2+3+4;
d) 2+3+5.
60. Calitatea de ter persoan pgubit, n materia asigurrii obligatorii de rspundere
civil, pentru pagube produse prin accidente cu autovehicule, o poate avea:
a) deintorul autovehiculului;
b) conductorul autovehiculului, n cazul n care nu este deintorul acestuia;

106

c) persoana care a suferit o vtmare a sntii ca urmare a unui accident produs de un


autovehicul, n condiiile n care ntre persoana accidentat i deintorul autovehiculului
exist un contract de transport;
d) persoana care a ncredinat asigurtorului anumite bunuri, pe baza unui contract de depozit;
61. n materia asigurrii obligatorii de rspundere civil pentru pagube produse prin
accidente de autovehicule:
1) asiguraii sau reprezentanii acestora, sunt obligai s ntiineze n scris asiguratorul despre
producerea evenimentului asigurat;
2) aceast asigurare acoper numai rspunderea civil delictual a asiguratului;
3) aceast asigurare acoper i rspunderea contractual a deintorului autovehiculului;
4) sunt exonerate de rspundere ntotdeauna cazurile de for major;
5) cazurile de fora major sunt exonerate de rspundere, numai dac au determinat, n
exclusivitate, producerea pagubei de ctre autovehicul.
a) 1+2;
b) 4+5;
c) 2+3;
d) 1+4
62. Sistemul Carte verde:
1. este document internaional de rspundere civil auto;
2. este emis de societi de asigurare din rile semnatare ale Conveniei de la Haga;
3.evit neajunsurile decurgnd din diversitatea reglementrilor n materia rspunderii civile;
4. este reglementat de Consiliul Birourilor Asigurtorilor de Autovehicule;
5. este reglementat de o organizaie internaional neguvernamental cu sediul la Zrich.
Varianta corect este:
a) 1+3+4;
b) 1+2+4;
c) 1+3+5;
d) 2+3+4.
63. La asigurarea creditelor de export, riscurile politice presupun:
a) dificulti i ntrzieri n transferul banilor din ara cumprtorului, ca urmare a unui
moratoriu privitor la datoria extern declarat de guvernul unei tere ri, prin intermediul
creia se face plata;
b) orice aciune ale guvernelor strine ce mpiedic ndeplinirea contractului de export;
c) riscul de rzboi, revoluie etc. ce mpiedic ndeplinirea contractului de export;
d) cele de mai sus plus toate riscurile privind cumprtorii publici;
64. Riscurile comerciale asigurate de Eximbank se refer la:
a) insolvabilitatea debitorului public;
b) riscurile legate de cumprtorii publici (de stat);
c) retragerea licenei de export;
d) imposibilitatea importatorului de a plti bunurile primite;
65. Indicai varianta corect n legtur cu Eximbank:
1. Eximbank i desfoar activitatea n numele i pe contul statului, n calitate de agent al
acestuia, pe baz de convenie;
2. Eximbank i desfoar activitatea i n nume i pe cont propriu;
3. Eximbank utilizeaz diferite tipuri de contracte de asigurare a creditelor;
107

4. Contractele de asigurare se deosebesc dup riscurile pe care le acoper i difer n funcie


de ar;
5. Nivelul primei de asigurare este difereniat de Eximbank n funcie de anumite criterii.
a) toate variantele sunt adevrate;
b) toate variantele sunt false;
c) 1+2;
d) 2+3;
66. n legtur cu asigurrile de viata:
a) Suma asigurat se stabilete n mod forfetar;
b) Asigurarea de viata are caracter reparator;
c) Riscurile acoperite de asigurrile de viata sunt: vtmarea corporal, mbolnvirea,
accidentul.
d) Asigurrile de viata nu au caracter facultativ.
67. La asigurrile de viata:
1. Suma asigurat se stabilete n mod forfetar;
2. Asigurarea de via nu are caracter reparator;
3. La asigurarea de rent suma asigurat se pltete sub forma unor pli periodice;
4. Asigurarea de supravieuire nu este prea atractiv comparativ cu celelalte tipuri de
asigurri de via;
5. Asigurrile de via i cele de deces acoper fiecare cte un singur risc.
Se cere varianta corect de rspuns.
a) Primele trei afirmaii;
b) Ultimele trei afirmaii;
c) Toate rspunsurile sunt corecte;
d) Toate rspunsurile sunt false.
a)
b)
c)
d)
a)
b)
c)
d)

68. In asigurarile de viata de tip unit-linked:


prima de asigurare nu este fixa;
clientul poate alege suma asigurata;
frecventa platii primelor de asigurare poate fi modificata la fiecare aniversare a
contractului;
toate cele de mai sus.
69. In asigurarile de viata de tip unit-linked:
cu prima de asigurare se cumpara unitati de cont in fondurile financiare constituite de
asigurator;
valoarea unitatilor de cont se calculeaza saptamanal;
se poate retrage oricand o parte din unitatile de cont detinute;
sunt adevarate toate afirmatiile de mai sus.

70. In asigurarile de viata de tip unit-linked atunci cand clientul nu mai poate plati
primele de asigurare:
a) contractul de asigurare se reziliaza;
b) se pierd primele de asigurare platite pana atunci;

108

c) contractul se transforma intr-un contract cu suma asigurata redusa, egala cu valoarea


contului la acel moment;
d) se plateste o penalizare.
a)
b)
c)
d)
a)
b)
c)
d)

a)
b)
c)
d)

71. In asigurarile de viata de tip unit-linked:


asiguratul alege tipul de investitie, dintre cele oferite de asigurator;
riscul apartine asiguratului;
de regula o data pe an asiguratul poate modifica structura investitiei;
toate cele de mai sus.
72. La asigurarea de deces asiguratul:
nu poate desemna beneficiarii politei, ei fiind mostenitorii legali;
poate desemna beneficiarii politei;
nu poate modifica pe parcurs beneficiarii politei;
nu poate modifica procentul din suma asigurata stabilit initial pentru fiecare dintre
beneficiari.
73. La asigurarea de deces asiguratorul nu plateste suma asigurata daca:
beneficiarul asigurarii a produs intentionat decesul asiguratului;
decesul a survenit dupa expirarea politei;
decesul a survenit cu ocazia comiterii cu intentie a unor fapte penale;
in toate cazurile de mai sus.

74. Valoarea de rascumparare:


a) e specifica asigurarilor de viata fara acumulare de capital;
b) este suma pe care asiguratul e indreptatit sa o primeasca in cazul denuntarii unilaterale a
contractului sau a intarzierii platii primelor dincolo de limitele admise;
c) este suma pe care asiguratul e indreptatit sa o primeasca la expirarea contractului;
d) este suma pe care asiguratul e indreptatit sa o primeasca daca la expirarea asigurarii este in
viata.
75. La asigurarile mixte de viata se pot face urmatoarele modificari ale contractului, la
oricare aniversare a acestuia:
a) adaptarea la inflatie a sumei asigurate la deces si a sumei asigurate la supravietuire;
b) modificarea, in sensul cresterii sau reducerii, a sumei asigurate la deces;
c) schimbarea frecventei de plata a primelor de asigurare;
d) toate cele de mai sus.
a)
b)
c)
d)

76. Sistemul tragerilor de amortizare permite la unele asigurari mixte de viata:


tragerea la sorti a unor castiguri in natura;
plata unei bonificatii la suma asigurata;
plata sumei asigurate la supravietuire inainte de expirarea asigurarii;
plata unei sume asigurate majorate la expirarea contractului.

77. Asigurarile colective de viata:


a) evita selectia riscurilor specifica asigurarilor individuale;
b) sunt o modalitate de stimulare si fidelizare a angajatilor unei firme;
c) asigura riscul de neplata pe motiv de deces a ratelor scadente la vanzarile in rate sau in
leasing;
d) toate cele de mai sus.
109

78. Asigurarea medical standard ofer acoperire pentru urmtoarele tipuri de


cheltuieli medicale:
a) spitalizare;
b) intervenii medicale;
c) vizite la medic si alte servicii medicale suplimentare, la alegere;
d) primele trei riscuri.
79. Un cetean a contractat n mod facultativ o asigurare de accidente. Dup trei luni
de la achitarea n ntregime a primelor de asigurare, el sufer un accident n urma cruia
rmne cu o invaliditate permanent de 50%. n aceast situaie, fiind salariat, poate sau nu s
beneficieze de drepturi i pe linia asigurrilor sociale?
a) Nu, caracterul reparator este acoperit prin asigurarea de accidente contractat n mod
facultativ;
b) Beneficiaz de toate drepturile prevzute de lege pe linia asigurrilor sociale;
c) Ceteanul trebuie s aleag ntre cele dou forme de protecie social;
d) Parial, n limita de 50% conferit de gradul de invaliditate;
80. Precizai varianta adevrat n legtur cu asigurrile private de sntate:
A) Asigurarea privat de sntate poate fi subscris individual sau pentru un grup de
persoane;
B) Dac asigurarea se subscrie individual, atunci firma de asigurare ia n considerare
caracteristicile individului: vrsta, sexul, starea de sntate etc.
C) Dac asigurarea este subscris pentru un grup de persoane, societatea de asigurare are n
vedere caracteristicile grupului: mrime, vrst medie, etc.
D) Asigurarea privat de sntate a tuturor firmelor de asigurri este gestionat separat de
asigurrile sociale de sntate n cadrul BUGETULUI FONDULUI DE ASIGURARI DE
SNTATE.
E) Nu se pot asigura prin nici un produs de asigurare tratamentele stomatologice i
deteriorarea danturii ca urmare a unui accident.
a) A+B+C;
b) B+C+D;
c) C+D+E;
d) Toate rspunsurile sunt adevrate.
a)
b)
c)
d)

81. Asigurarile de accidente acopera:


riscurile de accidente auto;
riscurile de accidente vasculare;
riscurile de invaliditate permanenta si de deces din accidente;
toate cele de mai sus.

82. Asigurarea managerilor pentru riscurile de accidente acopera:


a) accidentele produse in timpul obligatiilor de serviciu;
b) decesul sau incapacitatea temporara de munca survenite in legatura cu activitatea
profesionala;
c) pierderile de venituri ale firmei ca urmare a erorilor involuntare de management;
d) toate cele de mai sus.
110

a)
b)
c)
d)

83. Asigurarea complexa a elevilor si studentilor asigura:


invaliditatea permanenta si decesul din accident;
bunurile casnice si gospodaresti;
raspunderea civila legala;
toate cele de mai sus.

84. In asigurarea RCA conducatorul vinovat nu are raspundere civila daca accidentul
a fost produs:
a) dintr-un caz de forta majora;
b) din culpa exclusiva a persoanei pagubite;
c) din culpa exclusiva a unei terte persoane;
d) in oricare situatie din cele de mai sus.
a)
b)
c)
d)

85. Se acorda despagubiri in asigurarea RCA daca conducatorul vinovat:


nu are permis de conducere;
are permis de conducere;
are permisul suspendat;
oricare din situatiile de mai sus.

86. Asigurarile RCA despagubesc urmatoarele:


a) pagubele produse de un autovehicul altui autovehicul;
b) pagubele produse de un autovehicul altui autovehicul si vatamarea corporala sau decesul
persoanelor ;
c) pagubele produse de un autovehicul altui autovehicul, vatamarea corporala sau decesul
persoanelor, pagubele produse constructiilor si altor bunuri;
d) pagubele produse de un autovehicul altui autovehicul, vatamarea corporala sau decesul
persoanelor, pagubele produse constructiilor si altor bunuri, despagubirea animalelor
accidentate.
a)
b)
c)
d)

87. Asigurarea de tip Carte verde despagubeste pentru:


prejudiciile produse din culpa unui autovehicul in tarile membre ale Consiliului Birourilor
Asiguratorilor de Autovehicule;
prejudiciile produse din culpa unui autovehicul in propria tara;
prejudiciile suferite de autovehiculul vinovat de accident;
prejudiciile suferite de autovehiculul vinovat de accident, cand accidentul se produce in
strainatate.

88. In asigurarea creditelor interne acordate persoanelor fizice si juridice, riscul


neplatii ratelor scadente este asigurat de:
a) persoana fizica sau juridica;
b) banca creditoare;
c) magazinul care a vandut in rate;
d) toate cele de mai sus.

a)
b)
c)
d)

89. In asigurarea ratelor de leasing asiguratul este:


locatorul care efectueaza operatiuni de leasing;
banca cu care lucreaza societatea de leasing;
clientul care apeleaza la leasing;
producatorul care furnizeaza bunurile societatii de leasing.
111

90. In asigurarea creditelor interne acordate persoanelor fizice si juridice, valoarea


despagubirii este egala cu:
a) valoarea creditului nerambursat;
b) valoarea creditului nerambursat minus fransiza din contractul de asigurare;
c) valoarea creditului nerambursat minus fransiza din contractul de asigurare minus sumele
recuperate de la giranti si din valorificarea bunurilor ipotecate sau recuperate de la clienti;
d) valoarea creditului nerambursat minus fransiza din contractul de asigurare minus sumele
recuperate de la giranti si din valorificarea bunurilor ipotecate sau recuperate de la clienti
minus orice prime datorate de asugurat pana la expirarea perioadei de asigurare.

a)
b)
c)
d)

91. Pentru riscul de neplata a ratelor de leasing despagubirea se acorda:


A) la sfarsitul contractului de leasing, pentru ratele neachitate;
B) dupa neachitarea de catre utilizator a unui numar de rate convenite intre
asigurat si asigurator;
C) intr-o singura transa egala cu suma ratelor neachitate;
D) in transe lunare, fiecare egala cu valoarea ratei de leasing stipulate in
contractul de leasing;
E) la valoarea creditului nerambursat;
Sunt corecte:
A+C;
B+D;
A+C+E;
B+D+E.

92. In asigurarea ratelor de leasing cuantumul despagubirii se stabileste la valoarea


creditului nerambursat din care se deduc:
A) fransiza contractului de asigurare;
B) sumele recuperate din vanzarea bunurilor ce fac obiectul contractului de
leasing sau din executarea garantiilor;
C) orice prime datorate de asigurat pana la expirarea asigurarii;
D) dobanzile aferente creditului nerambursat.
Varianta corecta este:
a) A;
b) A+B;
c) A+B+C;
d) A+B+C+D.
93. Definiia reasigurrii este urmtoarea:
a) Un mijloc de egalizare, prin divizare, a rspunderilor ntre mai muli asigurtori dispersai
pe arii geografice ct mai ntinse, de meninere a unui echilibru ntre primele ncasate i
despgubirile datorate la fiecare asigurtor n parte.
b) Reasigurarea avantajeaz nu numai pe asigurtor, dar i pe asigurat.
c) Reasigurarea se ncheie numai ntre societi de asigurri.
d) Reasigurarea produce efecte numai ntre reasigurat i reasigurtor.
94. Contractul de reasigurare poate avea:
a) caracter facultativ, obligatoriu sau mixt;
b) caracter strict legiferat prin norme uniforme emise de CSA;
c) avantaje numai pentru asigurtor;
d) efecte numai pentru o parte, de regul asigurtor;
112

95. n cazul coasigurrii, combinaia corect a afirmaiilor de mai jos este:


1. fiecare asigurtor nu este obligat la plata proporional cu suma asigurat i pn la
concurena acesteia;
2. asiguratul nu poate ncasa o despgubire mai mare dect prejudiciul efectiv,
consecina direct a riscului;
3. obligaia plii indemnizaiei de asigurare nu se divide ntre doi sau mai muli
asigurtori;
4. ntre asigurat i fiecare asigurator exist raporturi de asigurare distincte;
5. ntre asigurtori nu se practic solidaritatea convenional.
a) 1+2+4;
b) 1+3+5;
c) 3+4+5;
d) 2+4+5.
96. Reasigurarea proporional cunoate urmtoarele variante:
1. reasigurarea excedent de daun;
2. reasigurarea excedent de sum asigurat;
3. reasigurarea cot-parte;
4. reasigurarea oprire de daun;
5. reasigurarea proporional mixt;
6. reasigurarea de acoperire a sinistrelor majore.
Alegei varianta corect:
a) 1+3+5+6;
b) 4+5+6;
c) 2+3+5;
d) 2+3+4.
97. Reasigurarea oprire de daun se poate defini astfel:
a. rspunderea reasiguratului este limitat pentru fiecare daun la un anumit plafon
(prioritate), iar rspunderea reasigurrilor vizeaz partea de daun ce depete prioritatea;
b. rspunderea reasiguratului se stabilete anticipat sub forma unei sume fixe din suma
asigurat;
c. reasiguratul reine n sarcina sa o cot procentual din suma asigurat;
d. reasiguratul reine n sarcina sa daunele ce depesc nivelul prioritii stabilite n contract.
a)
b)
c)
d)

98. Reasigurarea cota-parte este mai avantajoasa pentru:


reasigurat;
reasigurator;
clientul asigurat;
la fel de avantajoasa si pentru reasigurat si pentru reasigurator.
99. Reasigurarea excedent de suma asigurata:
A) indeplineste cel mai bine rolul reasigurarii;
B) retinerea proprie a reasiguratului se stabileste anticipat ca o suma fixa;
C) este mai avantajoasa pentru reasigurator;
D) este mai avantajoasa pentru reasigurat.
Raspunsul corect si complet este:

a) A;
b) A+B;
113

c) A+B+C;
d) A+B+D.
a)
b)
c)
d)

100. Hazardul moral si selectia adversa sunt efecte induse de:


catastrofele naturale;
catastrofele tehnice;
comportamentul uman;
toate cele de mai sus.

114

Rspunsuri ASIGURRI I REASIGURRI

Rezolvri
1. c -2. d -3. c -4. c -5. a -6. b -7. b -8. b -9. a -10. a 11. c 12. c 13. d -14. b 15. b 16. c
17. a 18. c 19. b 20. c 21. d 22. b 23. d 24. b 25. a 26. b 27. d 28. d 29. c 30. d
31. d 32. a 33. d 34. d 35. b 36. b 37. a 38. b 39. b 40. a 41. b 42. b 43. d 44.
c 45. d 46. c 47. b 48. b 49. a 50. d 51. c 52. b 53. d 54. a 55. c 56. b 57. b
58. a 59. d 60. c 61. a 62. a 63. d 64, d 65. a 66. a 67. a 68. d 69. d 70. c 71.
d 72. b 73. d 74. b 75. d 76. c 77. d 78. d 79. b 80. a 81. c 82. d 83. d 84. d
85. d 86. d 87. a 88. b 89. a 90. d 91. b 92. c 93. a 94. a 95. d 96. c 97. d 98. b
99. d 100.c.

115

GESTIUNEA FINANCIAR A NTREPRINDERII


Autor: Maria Grigore
1. Se cunosc urmtoarele informaii din bilanul unei firme (mii lei):
1
2
3
4
5
5.1.
5.2.
7
8

Active imobilizate
Stocuri
Creane
Casa i conturi la bnci
Datorii ce trebuie pltite ntr-o perioad mai mic de un an, din care:
Credite bancare curente
Datorii comerciale
Datorii ce trebuie pltite ntr-o perioad mai mare de un an
Capital i rezerve

1.000
300
490
50
740
60
680
200
900

Fondul de rulment financiar (FR) are urmtoarea valoare:


a) FR = 100 mii lei
b) FR = -100 mii lei
c) FR = 110 mii lei
d) FR = 150 mii lei
2. Se cunosc urmtoarele informaii din bilanul unei firme (mii lei):
1
2
3
4
5
5.1.
5.2.
7
8

Active imobilizate
Stocuri
Creane
Casa i conturi la bnci
Datorii ce trebuie pltite ntr-o perioad mai mic de un an, din care:
Credite bancare curente
Datorii comerciale
Datorii ce trebuie pltite ntr-o perioad mai mare de un an
Capital i rezerve

1.000
300
490
50
740
60
680
200
900

Nevoia de fond de rulment (NFR) are urmtoarea valoare:


a) NFR = 50 mii lei
b) NFR = 100 mii lei
c) NFR = 110 mii lei
d) NFR = -110 mii lei
3. Se cunosc urmtoarele informaii din bilanul unei firme (mii lei):
1
2
3
4
5
5.1.
5.2.

Active imobilizate
Stocuri
Creane
Casa i conturi la bnci
Datorii ce trebuie pltite ntr-o perioad mai mic de un an, din care:
Credite bancare curente
Datorii comerciale
116

1.000
300
490
50
740
60
680

7
8

Datorii ce trebuie pltite ntr-o perioad mai mare de un an


Capital i rezerve

200
900

Trezoreria net (TN) are urmtoarea valoare:


a) TN = -10 mii lei
b) TN = 10 mii lei
c) TN = 50 mii lei
d) TN = 100 mii lei
4. Se cunosc urmtoarele informaii din bilanul unei firme (mii lei):
1
2
3
4
5
5.1.
5.2.
7
8

Active imobilizate
Stocuri
Creane
Casa i conturi la bnci
Datorii ce trebuie pltite ntr-o perioad mai mic de un an, din care:
Credite bancare curente
Datorii comerciale
Datorii ce trebuie pltite ntr-o perioad mai mare de un an
Capital i rezerve

1.000
300
490
50
740
60
680
200
900

Rata lichiditii generale (Rlg) are urmtoarea valoare:


a) Rlg = 1,14
b) Rlg = 1,07
c) Rlg = 1,24
d) Rlg = 1,11
5. Se cunosc urmtoarele informaii din bilanul unei firme (mii lei):
1
2
3
4
5
5.1.
5.2.
7
8

Active imobilizate
Stocuri
Creane
Casa i conturi la bnci
Datorii ce trebuie pltite ntr-o perioad mai mic de un an, din care:
Credite bancare curente
Datorii comerciale
Datorii ce trebuie pltite ntr-o perioad mai mare de un an
Capital i rezerve

1.000
300
490
50
740
60
680
200
900

Rata lichiditii imediate (Rli) are urmtoarea valoare:


a) Rli = 0,73
b) Rli = 0,70
c) Rli = 0,07
d) Rli = 0,09
6. Se cunosc urmtoarele informaii din bilanul unei firme (mii lei):
1
2

Active imobilizate
Stocuri

1.000
300
117

3
4
5
5.1.
5.2.
7
8

Creane
Casa i conturi la bnci
Datorii ce trebuie pltite ntr-o perioad mai mic de un an, din care:
Credite bancare curente
Datorii comerciale
Datorii ce trebuie pltite ntr-o perioad mai mare de un an
Capital i rezerve

490
50
740
60
680
200
900

Situaia net (SN) are urmtoarea valoare:


a) SN = 300 mii lei
b) SN = 880 mii lei
c) SN = 740 mii lei
d) SN = 900 mii lei
7. Se cunosc urmtoarele informaii din bilanul unei firme (mii lei):
1
2
3
4
5
5.1.
5.2.
7
8

Active imobilizate
Stocuri
Creane
Casa i conturi la bnci
Datorii ce trebuie pltite ntr-o perioad mai mic de un an, din care:
Credite bancare curente
Datorii comerciale
Datorii ce trebuie pltite ntr-o perioad mai mare de un an
Capital i rezerve

1.000
300
490
50
740
60
680
200
900

Rata lichiditii pariale (Rlp) are urmtoarea valoare:


a) Rlp = 0,73
b) Rlp = 114
c) Rlp = 0,07
d) Rlp = 0,80
8. Se cunosc urmtoarele informaii din bilanul unei firme (mii lei):
1
2
3
4
5
5.1.
5.2.
7
8

Active imobilizate
Stocuri
Creane
Casa i conturi la bnci
Datorii ce trebuie pltite ntr-o perioad mai mic de un an, din care:
Credite bancare curente
Datorii comerciale
Datorii ce trebuie pltite ntr-o perioad mai mare de un an
Capital i rezerve

Rata solvabilitii (Rs) are urmtoarea valoare:


a) Rs = 1,14
b) Rs = 2,09
c) Rs = 1,50
d) Rs = 1,96
118

1.000
300
490
50
740
60
680
200
900

9. Se cunosc urmtoarele informaii din bilanul unei firme (mii lei):


1
2
3
4
5
5.1.
5.2.
7
8

Active imobilizate
Stocuri
Creane
Casa i conturi la bnci
Datorii ce trebuie pltite ntr-o perioad mai mic de un an, din care:
Credite bancare curente
Datorii comerciale
Datorii ce trebuie pltite ntr-o perioad mai mare de un an
Capital i rezerve

1.000
300
490
50
740
60
680
200
900

Rata ndatorrii globale (Rg) are urmtoarea valoare:


a) Rg = 0,67
b) Rg = 0,51
c) Rg = 0,46
d) Rg = 0,73
10. Se cunosc urmtoarele informaii din bilanul unei firme (mii lei):
1
2
3
4
5
5.1.
5.2.
7
8

Active imobilizate
Stocuri
Creane
Casa i conturi la bnci
Datorii ce trebuie pltite ntr-o perioad mai mic de un an, din care:
Credite bancare curente
Datorii comerciale
Datorii ce trebuie pltite ntr-o perioad mai mare de un an
Capital i rezerve

1.000
300
490
50
740
60
680
200
900

Rata ndatorrii la termen (Rt) are urmtoarea valoare:


a) Rt = 0,07
b) Rt = 0,18
c) Rt = 0,21
d) Rt = 0,50
11. Se consider urmtoarele informaii (mii lei) din contul de profit i pierdere: cifra
de afaceri net = 8.000; cheltuieli cu materiile prime i materialele consumabile = 3.000;
cheltuieli cu personalul = 800; ajustarea valorii imobilizrilor corporale = 400; cheltuieli
privind prestaiile externe = 200; cheltuieli cu alte impozite, taxe i vrsminte asimilate =
150; cheltuieli cu dobnzile = 350; impozit pe profit = 450.
Valoarea excedentului brut de exploatare (EBE) este:
a) EBE = 3.850 mii lei
b) EBE = 4.050 mii lei
c) EBE = 3.100 mii lei
d) EBE = 4.650 mii lei

119

12. Se consider urmtoarele informaii (mii lei) din contul de profit i pierdere: cifra
de afaceri net = 8.000; cheltuieli cu materiile prime i materialele consumabile = 3.000;
cheltuieli cu personalul = 800; ajustarea valorii imobilizrilor corporale = 400; cheltuieli
privind prestaiile externe = 200; cheltuieli cu alte impozite, taxe i vrsminte asimilate =
150; cheltuieli cu dobnzile = 350; impozit pe profit = 450.
Valoarea rezultatului de exploatare (RE) este:
a) RE = 3.850 mii lei
b) RE = 3.100 mii lei
c) RE = 3.450 mii lei
d) RE = 3.050 mii lei
13. Se consider urmtoarele informaii (mii lei) din contul de profit i pierdere: cifra
de afaceri net = 8.000; cheltuieli cu materiile prime i materialele consumabile = 3.000;
cheltuieli cu personalul = 800; ajustarea valorii imobilizrilor corporale = 400; cheltuieli
privind prestaiile externe = 200; cheltuieli cu alte impozite, taxe i vrsminte asimilate =
150; cheltuieli cu dobnzile = 350; impozit pe profit = 450.
Valoarea rezultatului net (RN) este:
a) RN = 3.450 mii lei
b) RN = 3.100 mii lei
c) RN = 2.650 mii lei
d) RN = 3.050 mii lei
14. Se consider urmtoarele informaii (mii lei) din contul de profit i pierdere: cifra
de afaceri net = 8.000; cheltuieli cu materiile prime i materialele consumabile = 3.000;
cheltuieli cu personalul = 800; ajustarea valorii imobilizrilor corporale = 400; cheltuieli
privind prestaiile externe = 200; cheltuieli cu alte impozite, taxe i vrsminte asimilate =
150; cheltuieli cu dobnzile = 350; impozit pe profit = 450.
Valoarea valorii adugate (VA) este:
a) VA = 5.000 mii lei
b) VA = 4.000 mii lei
c) VA = 3.450 mii lei
d) VA = 4.800 mii lei
15. Se consider urmtoarele informaii (mii lei) din contul de profit i pierdere: cifra
de afaceri net = 8.000; cheltuieli cu materiile prime i materialele consumabile = 3.000;
cheltuieli cu personalul = 800; ajustarea valorii imobilizrilor corporale = 400; cheltuieli
privind prestaiile externe = 200; cheltuieli cu alte impozite, taxe i vrsminte asimilate =
150; cheltuieli cu dobnzile = 350; impozit pe profit = 450.
Valoarea rezultatului curent (RC) este:
a) RC = 3.100
b) RC = 3.300
c) RC = 2.700
d) RC = 2.850
16. Se consider urmtoarele informaii (mii lei) din contul de profit i pierdere: cifra
de afaceri net = 8.000; cheltuieli cu materiile prime i materialele consumabile = 3.000;
cheltuieli cu personalul = 800; ajustarea valorii imobilizrilor corporale = 400; cheltuieli
privind prestaiile externe = 200; cheltuieli cu alte impozite, taxe i vrsminte asimilate =
150; cheltuieli cu dobnzile = 350; impozit pe profit = 450.

120

Valoarea capacitii de autofinanare (CAF) este:


a) CAF = 4.800
b) CAF = 5.200
c) CAF = 3.050
d) CAF = 3.850
17. O firm prezint urmtorul bilan i cont de profit i pierdere la sfritul
exerciiilor N-1 i N (mii lei):
Bilan de nchidere
1
2
3
4
5
6

Active imobilizate
Active circulante
Casa
Datorii comerciale pe termen scurt
mprumuturi bancare pe termen lung
Capital i rezerve
Cont de profit i pierdere

1
2
3
4
5
6

Cifra de afaceri net


Cheltuieli privind mrfurile
Cheltuieli cu personalul
Ajustarea valorii imobilizrilor corporale
Cheltuieli cu alte impozite, taxe i vrsminte asimilate
Cheltuieli cu dobnzile

N-1
340
100
20
10
300
150

N
400
120
30
50
250
250

N-1
800
500
200
10
5
80

N
1.000
600
180
50
20
70

Rentabilitatea economic net a exerciiului N are urmtoarea valoare:


a) 30,49%
b) 33,33%
c) 27,64%
d) 30%
18. O firm prezint urmtorul bilan i cont de profit i pierdere la sfritul
exerciiilor N-1 i N (mii lei):
1
2
3
4
5
6

Bilan de nchidere
Active imobilizate
Active circulante
Casa
Datorii comerciale pe termen scurt
mprumuturi bancare pe termen lung
Capital i rezerve
Cont de profit i pierdere

1
2
3
4
5
6

Cifra de afaceri net


Cheltuieli privind mrfurile
Cheltuieli cu personalul
Ajustarea valorii imobilizrilor corporale
Cheltuieli cu alte impozite, taxe i vrsminte asimilate
Cheltuieli cu dobnzile
121

N-1
340
100
20
10
300
150

N
400
120
30
50
250
250

N-1
800
500
200
10
5
80

N
1.000
600
180
50
20
70

Rentabilitatea economic brut a exerciiului N are urmtoarea valoare:


a) 30,49%
b) 33,33%
c) 27,64%
d) 30%
19. O firm prezint urmtorul bilan i cont de profit i pierdere la sfritul
exerciiilor N-1 i N (mii lei):
Bilan de nchidere
1
2
3
4
5
6

Active imobilizate
Active circulante
Casa
Datorii comerciale pe termen scurt
mprumuturi bancare pe termen lung
Capital i rezerve
Cont de profit i pierdere

1
2
3
4
5
6

Cifra de afaceri net


Cheltuieli privind mrfurile
Cheltuieli cu personalul
Ajustarea valorii imobilizrilor corporale
Cheltuieli cu alte impozite, taxe i vrsminte asimilate
Cheltuieli cu dobnzile

N-1
340
100
20
10
300
150

N
400
120
30
50
250
250

N-1
800
500
200
10
5
80

N
1.000
600
180
50
20
70

Rentabilitatea financiar a exerciiului N are urmtoarea valoare:


a) 30,49%
b) 53,33%
c) 23,33%
d) 44,8%
20. O firm prezint urmtorul bilan i cont de profit i pierdere la sfritul
exerciiilor N-1 i N (mii lei):
Bilan de nchidere
N-1
N
1 Active imobilizate
340
400
2 Active circulante
100
120
3 Casa
20
30
4 Datorii comerciale pe termen scurt
10
50
5 mprumuturi bancare pe termen lung
300
250
6 Capital i rezerve
150
250
1
2
3
4
5
6

Cont de profit i pierdere


Cifra de afaceri net
Cheltuieli privind mrfurile
Cheltuieli cu personalul
Ajustarea valorii imobilizrilor corporale
Cheltuieli cu alte impozite, taxe i vrsminte asimilate
Cheltuieli cu dobnzile

122

N-1
800
500
200
10
5
80

N
1.000
600
180
50
20
70

Efectul de levier financiar al exerciiului N are urmtoarea valoare:


a) 42,94%
b) 20%
c) 14,31%
d) -0,36%
21. O firm prezint urmtorul bilan i cont de profit i pierdere la sfritul
exerciiilor N-1 i N (mii lei):
Bilan de nchidere
1
2
3
4
5
6

Active imobilizate
Active circulante
Casa
Datorii comerciale pe termen scurt
mprumuturi bancare pe termen lung
Capital i rezerve
Cont de profit i pierdere

1
2
3
4
5
6

Cifra de afaceri net


Cheltuieli privind mrfurile
Cheltuieli cu personalul
Ajustarea valorii imobilizrilor corporale
Cheltuieli cu alte impozite, taxe i vrsminte asimilate
Cheltuieli cu dobnzile

N-1
340
100
20
10
300
150

N
400
120
30
50
250
250

N-1
800
500
200
10
5
80

N
1.000
600
180
50
20
70

Rata excedentului brut de exploatare a exerciiului N are urmtoarea valoare:


a) 44,44%
b) 33,33%
c) 40%
d) 30,49%
22. Se cunosc urmtoarele informaii (mii lei): activ economic la nceputul anului =
1.000, finanat din capitaluri proprii n proporie de 60% i din datorii financiare 40%; acest
volum al activului economic a permis obinerea n exerciiul financiar analizat a unui profit
net de 120; s-au pltit dobnzi de 60.
n aceste condiii, rentabilitatea economic determinat ca medie ponderat a capitalurilor
ntreprinderii va avea urmtoarea valoare:
a) 17,5%
b) 15%
c) 20%
d) 18%
23. O rat nominal a rentabilitii economice de 120%, n condiiile unei inflaii de
12%, reprezint n termeni reali un procent de:
a) 108%
b) 117,86%
c) 96,43%
d) 103,7%

123

24. n vederea aprecierii riscului financiar se prezint urmtoarele informaii extrase


din bilanul unei ntreprinderi: activ economic = 500 mii lei; datorii financiare = 200 mii lei;
capitaluri proprii = 300 mii lei. De asemenea, se cunoate EBIT (profitul nainte de deducerea
cheltuielilor cu dobnzile i a impozitului pe profit) n sum de 130 mii lei, rata dobnzii
pentru datoriile financiare din soldul bilanului de 15% i cota de impozit pe profit de 16%.
Rata rentabilitii financiare va avea urmtoarea valoare:
a) 13%
b) 22,8%
c) 28%
d) 26%
25. n vederea aprecierii riscului financiar se prezint urmtoarele informaii extrase
din bilanul unei ntreprinderi: activ economic = 500 mii lei; datorii financiare = 200 mii lei;
capitaluri proprii = 300 mii lei. De asemenea, se cunoate EBIT (profitul nainte de deducerea
cheltuielilor cu dobnzile i a impozitului pe profit) n sum de 130 mii lei, rata dobnzii
pentru datoriile financiare din soldul bilanului de 15% i cota de impozit pe profit de 16%.
Rata rentabilitii economice brute va avea urmtoarea valoare:
a) 13%
b) 22,8%
c) 28%
d) 26%
26. n vederea aprecierii riscului financiar se prezint urmtoarele informaii extrase
din bilanul unei ntreprinderi: activ economic = 500 mii lei; datorii financiare = 200 mii lei;
capitaluri proprii = 300 mii lei. De asemenea, se cunoate EBIT (profitul nainte de deducerea
cheltuielilor cu dobnzile i a impozitului pe profit) n sum de 130 mii lei, rata dobnzii
pentru datoriile financiare din soldul bilanului de 15% i cota de impozit pe profit de 16%.
Rata rentabilitii economice nete va avea urmtoarea valoare:
a) 13%
b) 22,8%
c) 28%
d) 5,2%
27. n vederea aprecierii riscului financiar se prezint urmtoarele informaii extrase
din bilanul unei ntreprinderi: activ economic = 500 mii lei; datorii financiare = 200 mii lei;
capitaluri proprii = 300 mii lei. De asemenea, se cunoate EBIT (profitul nainte de deducerea
cheltuielilor cu dobnzile i a impozitului pe profit) n sum de 130 mii lei, rata dobnzii
pentru datoriile financiare din soldul bilanului de 15% i cota de impozit pe profit de 16%.
Influena ndatorrii asupra rentabilitii financiare ne conduce la urmtoarele rezultate ale
efectului de levier financiar:
a) 13%
b) 22,8%
c) 28%
d) 5,2%
28. La o cifr de afaceri de 7.800 mii lei, cu 36% cheltuieli variabile i 2380 mii lei
cheltuieli fixe, pragul de rentabilitate este de:
a) 3.718,75 mii lei
b) 2.808 mii lei
c) 2.612 mii lei
124

d) 6.611,11 mii lei


29. La o cifr de afaceri de 40.000 lei, marja asupra cheltuielilor variabile este de 35%
i cheltuielile fixe de 7.000 lei. Valoarea cifrei de afaceri pentru care marja asupra
cheltuielilor variabile este egal cu cheltuielile fixe este de:
a) 33.333 lei
b) 6.750 lei
c) 20.000 lei
d) 10.769,23 lei
30. Se cunosc urmtoarele date (mii lei): cifra de afaceri realizat n perioada curent
3.200; cheltuielile variabile 2.240; cheltuieli fixe 800; creterea cifrei de afaceri pentru
perioada de previziune este 20%. Mrimea profitului previzionat va fi de:
a) 1.888 mii lei
b) 352 mii lei
c) 3.300 mii lei
d) 192 mii lei
31. La o cifr de afaceri realizat n perioada de baz n sum de 200.000 lei o
ntreprindere nregistreaz cheltuieli variabile de 125.000 lei i un profit de 20.000 lei. Pentru
perioada de previziune estimeaz un profit de 66.875 lei. Utiliznd modelul pragului de
rentabilitate, obinem un volum al noii cifre de afaceri pe care trebuie s-l realizeze firma n
sum de:
a) 246.875 lei
b) 345.000 lei
c) 325.000 lei
d) 266.875 lei
32. O ntreprindere produce i comercializeaz un singur tip de produs. Preul de
vnzare unitar este de 10,5 lei, costul variabil unitar de 6,5 lei, iar cheltuielile fixe totale sunt
de 75.000 lei. Volumul de activitate (numr de buci) pentru care profitul este nul va fi:
a) 30.288 buc.
b) 15.000 buc.
c) 22.500 buc.
d) 18.750 buc.
33. Durata de ncasare a clienilor n anul de baz este de 50 de zile, iar pentru anul de
plan se estimeaz un volum al vnzrilor de 40.000 lei (CA) i o valoare a creanelor-clieni
de 10.000 lei. n aceste condiii, durata de ncasare a clienilor n anul de plan ar crete cu:
a) 90 zile
b) 40 zile
c) 10 zile
d) 60 zile
34. Se cunoate cifra de afaceri aferent exerciiului ncheiat n sum de 6.000 mii lei,
iar soldurile medii bilaniere ale aceluiai exerciiu se prezint n tabelul de mai jos (n mii
lei):
Solduri medii
Imobilizri
1.500
Stocuri de materii prime i materiale
160
125

Stocuri produse finite


540
Creane
900
Casa i conturi la bnci
400
Datorii comerciale
700
Datorii pe termen lung
600
Capital i rezerve
2.200
Fondul de rulment financiar (FR) va avea urmtoarea mrime exprimat n numr de zile de
recuperare prin cifra de afaceri:
a) FR = 78 zile
b) FR = 42 zile
c) FR = 90 zile
d) FR = 56 zile
35. Se cunoate cifra de afaceri aferent exerciiului ncheiat n sum de 6.000 mii lei,
iar soldurile medii bilaniere ale aceluiai exerciiu se prezint n tabelul de mai jos (n mii
lei):
Solduri medii
Imobilizri
1.500
Stocuri de materii prime i materiale
160
Stocuri produse finite
540
Creane
900
Casa i conturi la bnci
400
Datorii comerciale
700
Datorii pe termen lung
600
Capital i rezerve
2.200
Nevoia de fond de rulment (NFR) va avea urmtoarea mrime exprimat n numr de zile de
recuperare prin cifra de afaceri:
a) NFR = 54 zile
b) NFR = 46 zile
c) NFR = 80 zile
d) NFR = 32 zile
36. Se cunoate cifra de afaceri aferent exerciiului ncheiat n sum de 6.000 mii lei,
iar soldurile medii bilaniere ale aceluiai exerciiu se prezint n tabelul de mai jos (n mii
lei):
Solduri medii
1.500
160
540
900
400
700
600
2.200

Imobilizri
Stocuri de materii prime i materiale
Stocuri produse finite
Creane
Casa i conturi la bnci
Datorii comerciale
Datorii pe termen lung
Capital i rezerve

Trezoreria net (TN) va avea urmtoarea mrime exprimat n numr de zile de recuperare
prin cifra de afaceri:
126

a)
b)
c)
d)

TN = 10 zile
TN = 46 zile
TN = 24 zile
TN = 32 zile

37. O firm a realizat n anul de baz o cifr de afaceri de 10.000 mii lei, iar pentru
anul de plan se estimeaz o cretere a cifrei de afaceri cu 20% fa de perioada precedent.
Nevoia de fond de rulment exprimat n numr de zile de recuperare prin cifra de afaceri din
anul de baz a fost de 60 de zile. Considernd c nu intervin modificri sensibile n rotaia
capitalurilor i n structura costurilor i utiliznd metoda normativ de previziune a
echilibrului financiar, vom obine mrimea absolut previzionat a indicatorului nevoie de
fond de rulment n sum de:
a) 1.200 mii lei
b) 1.800 mii lei
c) 1.666,67 mii lei
d) 2.000 mii lei
38. n anul de baz durata de achitare a furnizorilor a fost de 120 zile, iar pentru anul
de plan s-a estimat o cifr de afaceri n sum de 60.000 lei i o valoare a furnizorilor de
15.000 lei. n aceste condiii, durata de achitare a furnizorilor n anul de plan s-a redus cu:
a) 90 zile
b) 30 zile
c) 60 zile
d) 40 zile
39. O societate comercial al crei capital este de 10.000 lei are un profil de activitate
similar cu cel al unei societi n funciune al crei bilan aferent exerciiului ncheiat,
exprimat sub forma ratelor cinetice (Rc) are urmtoarea structur:
Imobilizri
Active circulante
Datorii comerciale
Datorii financiare
Capital

Rc = 200 zile
Rc = 150 zile
Rc = 100 zile
Rc = 150 zile
Rc = 100 zile

Calculele de simulare a mrimii indicatorilor financiari, pe baza metodei normative, ne


conduc la urmtoarea valoare a fondului de rulment previzional al noii societi:
a) 2.500 lei
b) 18.000 lei
c) 5.000 lei
d) 5.750 lei
40. O ntreprindere a realizat n exerciiul N la o cifr de afaceri de 3.000 mii lei,
urmtoarea structur a ratelor privind rotaia capitalurilor prin cifra de afaceri (bilanul
exprimat sub forma ratelor cinetice):
Rate cinetice (zile)
Imobilizri
200
Stocuri
80
Creane
20
Casa i conturi la bnci
10
127

Datorii comerciale
Datorii pe termen lung
Capital

10
100
200

La o cretere a cifrei de afaceri cu 20% n exerciiul N+1, valoarea absolut previzionat a


fondului de rulment financiar (FR) este:
a) FR = 1.000 mii lei
b) FR = 916,67 mii lei
c) FR = 833,33 mii lei
d) FR = 900 mii lei
41. O ntreprindere a realizat n exerciiul N la o cifr de afaceri de 3.000 mii lei,
urmtoarea structur a ratelor privind rotaia capitalurilor prin cifra de afaceri (bilanul
exprimat sub forma ratelor cinetice):
Rate cinetice (zile)
Imobilizri
200
Stocuri
80
Creane
20
Casa i conturi la bnci
10
Datorii comerciale
10
Datorii pe termen lung
100
Capital
200
La o cretere a cifrei de afaceri cu 20% n exerciiul N+1, valoarea absolut previzionat a
nevoii de fond de rulment (NFR) este:
a) NFR = 900 mii lei
b) NFR = 1.000 mii lei
c) NFR = 750 mii lei
d) NFR = 833,33 mii lei
42. O ntreprindere a realizat n exerciiul N la o cifr de afaceri de 3.000 mii lei,
urmtoarea structur a ratelor privind rotaia capitalurilor prin cifra de afaceri (bilanul
exprimat sub forma ratelor cinetice):
Rate cinetice (zile)
Imobilizri
200
Stocuri
80
Creane
20
Casa i conturi la bnci
10
Datorii comerciale
10
Datorii pe termen lung
100
Capital
200
La o cretere a cifrei de afaceri cu 20% n exerciiul N+1, valoarea absolut previzionat a
trezoreriei nete (TN) este:
a) TN = 100 mii lei
b) TN = -100 mii lei
c) TN = 83,33 mii lei
d) TN = 250 mii lei

128

43. O ntreprindere a realizat n anul de baz (perioada precedent) o cifr de afaceri


n sum de 720.000 lei. Soldul activelor circulante, n aceeai perioad, a fost de 100.000 lei.
Cifra de afaceri previzionat pentru trimestrul I al anului de plan este de 300.000 lei. n aceste
condiii, necesarul de finanare a ciclului de exploatare (NFCE) pentru trimestrul I va fi de:
a) 225.000 lei
b) 240.000 lei
c) 166.667 lei
d) 96.000 lei
44. Se cunosc urmtoarele informaii (mii lei): cifra de afaceri previzionat pentru
trimestrul al doilea al anului de plan este n sum de 9.000, cifra de afaceri (anual) aferent
perioadei precedente n sum de 30.000, iar soldul mediu al activelor circulante n aceeai
perioad (precedent) n sum de 6.000. Pentru anul de plan se estimeaz o accelerare a
rotaiei activelor circulante prin cifra de afaceri cu 10 zile.
Necesarul de finanat pentru trimestrul al doilea pe total active circulante va fi:
a) 7.200 mii lei
b) 6.200 mii lei
c) 1.550 mii lei
d) 1.800 mii lei
45. Pentru previzionarea necesarului de finanat mediu anual pentru o materie prim,
se prezint urmtoarele informaii:
Intervalul ntre dou aprovizionri succesive
(zile)
100
120
140

Cantiti aprovizionate (kg.)


10.000
12.000
10.000

Timpul necesar condiionrii materiei prime este de o zi.


Cantitatea anual de produse programat a se fabrica = 800 buci, norma de consum specific
din materia prim respectiv = 0,5 kg/bucat, iar preul de aprovizionare = 1.000 lei/kg.
Necesarul de finanat mediu anual pentru aceast materie prim va fi n sum de:
a) 88.888,89 lei
b) 66.666,67 lei
c) 400.000 lei
d) 90.000 lei
46. Pentru previzionarea necesarului de finanat mediu anual pentru un produs finit, se
prezint urmtoarele informaii:
- Producia anual exprimat n cost complet n anul de baz a fost de 600.000 lei;
- Valoarea anual a stocului de produs finit n anul de baz a fost de 10.000 lei;
- Producia anual previzionat este de 100.000 buci;
- Costul complet unitar antecalculat este de 7 lei/bucat.
Necesarul de finanat mediu anual pentru acest produs finit este:
a) 14.285,71 lei
b) 11.666,67 lei
c) 8.571,43 lei
d) 2.916,67 lei

129

47. Se cunosc urmtoarele informaii necesare previzionrii pasivelor stabile:


- soldul minim permanent al surselor atrase temporar de la teri, cu termene fixe de plat, este
de 73.000 lei (pentru trimestrul cu activitatea cea mai redus din an);
- datoriile trimestriale fa de furnizorii de materii prime aferente trimestrului II sunt de
720.000 lei; durata medie de achitare a furnizorilor este de 10 zile.
Pasivele stabile aferente trimestrului II au urmtoarea valoare:
a) 80.000 lei
b) 793.000 lei
c) 145.000 lei
d) 153.000 lei
48. Se cunosc urmtoarele informaii: cifra de afaceri previzionat pentru trimestrul I
al anului de plan este n sum de 700 mii lei; cifra de afaceri anual aferent perioadei
precedente n sum de 1.200 mii lei; soldul mediu al activelor circulante (din bilanul
exerciiului ncheiat) este de 320 mii lei; coeficientul de accelerare a rotaiei activelor
circulante prin cifra de afaceri = 0,10. Utiliznd metoda sintetic bazat pe rata de rotaie a
activelor circulante, necesarul de finanat pentru trimestrul I va fi:
a) 821,33 mii lei
b) 205,33 mii lei
c) 168 mii lei
d) 672 mii lei
49. Previziunea vnzrilor i cea a cumprrilor (mii lei) pentru trimestrul I al
exerciiului (N+1) este urmtoarea:
Explicaii Ianuarie Februarie Martie
Vnzri
3.500
3.500
3.500
Cumprri 4.000
2.000
4.000
ncasrile de la clieni se realizeaz n 2 rate egale, jumtate la 30 zile (respectiv n luna
urmtoare vnzrilor) i restul la 60 de zile, iar datoriile ctre furnizori se achit integral la 60
de zile de la aprovizionare. Soldul trezoreriei la sfritul exerciiului ncheiat (N) este n sum
de 100 mii lei.
n aceste condiii, soldul final al trezoreriei la sfritul lunii martie (N+1) va fi:
a) 600 mii lei
b) -500 mii lei
c) 500 mii lei
d) 1.350 mii lei
50. n legtur cu previziunea trezoreriei ntreprinderii pentru trimestrul I al
exerciiului N+1, se prezint urmtoarele informaii (mii lei):
- vnzrile lunare de mrfuri, n sum de 500, sunt ncasabile pe loc (n numerar);
- cumprrile de mrfuri, n sum de 400 lunar, sunt achitabile jumtate n luna aprovizionrii
i restul n luna urmtoare cumprrilor;
- alte cheltuieli lunare n sum de 50;
- soldurile din bilanul exerciiului ncheiat (N) sunt: clieni = 10, ncasabili integral n luna
februarie, casa = 5, datorii ctre furnizori = 200, achitabile jumtate n luna ianuarie i restul
n martie, credite de trezorerie = 10.
n aceste condiii, soldul final al trezoreriei la sfritul trimestrului I (exerciiul N+1) este de:
a) 160 mii lei
130

b) 250 mii lei


c) 350 mii lei
d) 155 mii lei
51. Se cunosc urmtoarele informaii pentru determinarea necesarului de credite de
trezorerie pentru trimestrul I al anului de previziune:
- valoarea activelor circulante = 36.000 lei;
- plile pentru realizarea produciei = 43.200 lei;
- ncasrile din vnzarea produciei = 48.000 lei;
- fondul de rulment = 17.000 lei;
- pasivele stabile = 5.000 lei;
- creditele de trezorerie aflate n sold la sfritul exerciiului anterior = 3.000 lei.
Necesarul de credite de trezorerie pentru trimestrul I al anului de previziune este:
a) 9.200 lei
b) 3.000 lei
c) 3.200 lei
d) 6.200 lei
52. O ntreprindere realizeaz o investiie n sum de 425.000 lei, cu o durat de via
de 4 ani. Intrrile nete de trezorerie anuale (cash-flow-uri anuale generate de punerea n
funciune a investiiei) sunt de 210.000 lei, rata de actualizare este de 10%, iar valoarea
rezidual este de 1.000 lei.
Valoarea actual net (VAN) a investiiei este (factorul de actualizare se va folosi cu 3
zecimale):
a) 416.000 lei
b) 241.173 lei
c) 374.900 lei
d) 240.490 lei
53. O ntreprindere realizeaz o investiie n sum de 425.000 lei, cu o durat de via
de 4 ani. Intrrile nete de trezorerie anuale (cash-flow-uri anuale generate de punerea n
funciune a investiiei) sunt de 210.000 lei, rata de actualizare este de 10%, iar valoarea
rezidual este de 1.000 lei.
Indicele de profitabilitate al investiiei este (factorul de actualizare se va folosi cu 3
zecimale):
a) 1,98
b) 1,57
c) 1,88
d) 2,98
54. O ntreprindere realizeaz o investiie n sum de 425.000 lei, cu o durat de via
de 4 ani. Intrrile nete de trezorerie anuale (cash-flow-uri anuale generate de punerea n
funciune a investiiei) sunt de 210.000 lei, rata de actualizare este de 10%, iar valoarea
rezidual este de 1.000 lei.
Termenul de recuperare al investiiei (calculat n funcie de cash-flow-ul mediu anual
actualizat) este (factorul de actualizare se va folosi cu 3 zecimale):
a) 1,55 ani
b) 2,55 ani
c) 3,55 ani
d) 4 ani
131

55. O ntreprindere achiziioneaz un echipament n valoare de 100.000 lei, care


conduce la obinerea unui cash-flow de 70.000 lei n primul an de activitate i de 60.000 lei n
al doilea an.
Rata intern de rentabilitate a acestei investiii este (factorul de actualizare se va folosi cu 3
zecimale):
a) 25%
b) 20%
c) 15%
d) 18%
56. Indicele de profitabilitate al unui proiect de investiii este de 1,75. Cheltuielile de
investire au o valoare actualizat total de 100.000 lei
Valoarea actual net a investiiei este:
a) 57.142,86 lei
b) 75.000 lei
c) 175.000 lei
d) 133.333,33 lei
57. Din bilanul unei societi comerciale rezult urmtoarele:
- Capital social 60.000 lei, rentabilitate financiar 15%
- mprumuturi pe termen lung 40.000 lei, costul datoriilor pe termen lung 10%
- mprumuturi pe termen scurt 18.000 lei, costul datoriilor pe termen scurt 12%
Costul mediu ponderat al capitalului este:
a) 13,05%
b) 12,85%
c) 13%
d) 13,8
58. Pentru finanarea unei investiii n sum de 6.500 mii lei o firm dispune de
urmtoarele surse: fonduri proprii = 5.000 mii lei cu un cost de 20%; mprumut bancar pe
termen lung n sum de 1.000 mii lei cu o rat de dobnd de 18% i mprumut bancar pe
termen mediu n sum de 500 mii lei cu o rat de dobnd de 15%. Costul mediu ponderat al
surselor de finanare va fi de :
a) 17,67%
b) 18,35%
c) 16,25%
d) 19,31%
Se dau urmtoarele informaii:
- capitalul firmei este de 120.000 lei;
- valoarea nominal a unei aciuni este de 10 lei;
- aciunile firmei sunt cotate la burs la un curs de 15 lei/aciune;
- ultimul dividend distribuit pentru fiecare aciune a fost de 3 lei;
- creterea anual a dividendelor este de 3%.
Costul capitalului propriu este egal cu:
a) 25%
b) 23%
c) 33%
d) 20%

132

60. Se dau urmtoarele informaii:


- rata dividendului, potrivit evalurii bursiere, este de 25%
- ultimul dividend distribuit pentru fiecare aciune a fost de 10 lei.
- creterea anual a dividendelor este de 5%.
Cursul bursier al aciunilor este:
a) 50 lei
b) 40 lei
c) 100 lei
d) 25 lei
61. Necesarul de fond de rulment (NFR):
a) este un indicator de gestiune care arat performana activitii;
b) NFR = Stocuri + Creane Datorii curente
c) explic variaia rezultatului exploatrii
d) NFR = Fondul de rulment + Trezoreria net
a)
b)
c)
d)

62. n bilanul financiar (patrimonial), gruparea posturilor se face astfel:


activele n ordinea cresctoare a lichiditii i pasivele n ordinea cresctoare a
exigibilitii;
activele corporale n ordinea descresctoare a lichiditii;
datoriile financiare n ordinea descresctoare a exigibilitii;
activele circulante n ordinea descresctoare a lichiditii.

63. Efectul de levier sau de ndatorare (EL) se determin astfel:


a) EL = Datorii financiare/Capital propriu x (Rentabilitate economic netRata dobnzii);
b) EL = Capital propriu/Datorii financiare x (Rentabilitate economic netRata dobnzii);
c) EL = Datorii financiare/Capital propriu x (Rentabilitate financiar Rata dobnzii);
d) EL = Capital propriu / Datorii financiare x (Rentabilitate financiar Rata dobnzii).
64. Efectul de ndatorare (EL):
a) are un impact favorabil asupra rentabilitii economice a ntreprinderii,
rentabilitatea economic este superioar ratei dobnzii la creditele utilizate;
b) are un impact favorabil asupra rentabilitii financiare a ntreprinderii,
rentabilitatea economic este superioar ratei dobnzii la creditele utilizate;
c) are un impact favorabil asupra rentabilitii economice a ntreprinderii,
rentabilitatea economic este mai mic dect rata dobnzii la creditele utilizate;
d) are un impact nefavorabil asupra rentabilitii economice a ntreprinderii,
rentabilitatea economic este superioar ratei dobnzii la creditele utilizate;

dac
dac
dac
dac

65. Capacitatea de ndatorare a unei societi comerciale:


a) se apreciaz pe baza ratelor de lichiditate;
b) se apreciaz pe baza unor indicatori, cum sunt rata ndatorrii globale i rata ndatorrii
la termen;
c) se calculeaz pe baza valorii activelor cu lichiditate imediat i a datoriilor pe termen
scurt, mediu i lung
d) se calculeaz pe baza unor informaii cuprinse n contul de profit i pierderi.
66. Dac necesarul de fond de rulment este negativ i fondul de rulment este pozitiv:
a) capitalurile permanente acoper integral imobilizrile i o parte din stocuri i clieni;

133

b) furnizorii si avansurile de la clieni finaneaz ciclul de producie i o parte din


imobilizri;
c) trezoreria net este obligatoriu pozitiv;
d) trezoreria net este obligatoriu negativ.
67. Cnd necesarul de fond de rulment este pozitiv i trezoreria net este negativ:
a) furnizorii i avansurile de la clieni acoper integral necesitile de finanare pe termen
scurt;
b) fondul de rulment echilibreaz necesarul de fond de rulment;
c) ntreprinderea apeleaz la credite de trezorerie pentru acoperirea deficitului de
trezorerie;
d) resursele stabile sunt suficiente pentru a produce echilibrul general dintre nevoile i
resursele firmei.
68. Trezoreria net (TN), ca indicator de echilibru financiar, se calculeaz astfel:
a) TN = Active de trezorerie - Credite de trezorerie;
b) TN = Situaia net + Nevoia de fond de rulment
c) TN = Fondul de rulment + Nevoia de fond de rulment;
d) TN = Capitalul permanent - Nevoia de fond de rulment.
69. Fondul de rulment este:
a) o msur a excedentului de resurse permanente degajat de ciclul de finanare a activelor
imobilizate;
b) o msur a utilizrii eficiente a activelor imobilizate;
c) un indicator de rentabilitate financiar;
d) un raport ntre capitalurile proprii i cele mprumutate.
70. Fondul de rulment propriu (FRP) se calculeaz astfel:
a) FRP = Capitalurile permanente - Active imobilizate;
b) FRP = Active circulante - Datorii pe termen scurt;
c) FRP = Nevoia de fond de rulment + Trezoreria net;
d) FRP = Capitalurile proprii - Activele imobilizate.
71. La nivelul ntreprinderii, valoarea adugat (VA) se determin astfel:
a) VA = Cifra de afaceri - Consumurile externe;
b) VA = Producia exerciiului + Marja comercial - Consumuri externe;
c) VA = Cifra de afaceri + Subvenii - Consumuri externe;
d) VA = Cifra de afaceri + Producia imobilizat - Consumuri externe.
72. Excedentul brut de exploatare (EBE) se calculeaz potrivit formulei:
a) EBE = Cifra de afaceri - Cheltuielile materiale - Cheltuielile cu personalul - Ajustri Impozite i taxe;
b) EBE = Rezultatul curent + Ajustri;
c) EBE = Valoarea adugat + Subvenii de exploatare - Cheltuieli cu personalul Impozite i taxe;
d) EBE = Profitul brut - Ajustri - Profitul financiar.
73. Capacitatea de autofinanare a ntreprinderii (CAF) se determin astfel:
a) CAF = Venituri ncasabile Cheltuieli pltibile Dividende;
b) CAF = Venituri ncasabile Cheltuieli pltibile;
134

c) CAF = Profitul net + Ajustri + Dividende;


d) CAF = Profitul net + Aportul net monetar al acionarilor.
74. Sursele de finanare a activelor circulante sunt:
1) mprumuturile obligatare;
2) fondul de rulment;
3) activul net contabil;
4) datoriile comerciale;
5) creditele bancare pe termen scurt;
6) creditele de scont;
7) creditele de factoring;
8) creditele bancare pe termen lung.
a) 1+2+3+4+5+6+7+8
b) 1+4+6+8
c) 2+3+5+7
d) 2+4+5+6+7
75. Soldurile intermediare de gestiune sunt, n ordinea calculrii lor, urmtoarele:
a) Valoarea adugat, Excedentul brut al exploatrii, Rezultatul exploatrii, Rezultatul
curent, Producia exerciiului;
b) Marja comercial, Producia exerciiului, Valoarea adugat, Excedentul brut al
exploatrii, Rezultatul exploatrii;
c) Marja comercial, Valoarea adugat, Excedentul brut al exploatrii, Rezultatul
exploatrii, Rezultatul financiar, Rezultatul curent;
d) Valoarea adugat, Excedentul brut al exploatrii, Rezultatul exploatrii, Rezultatul
curent, Rezultatul net;
76. Rata rentabilitii financiare (Rf) se determin astfel:
a) Rf = dividende / capitaluri proprii;
b) Rf = profit net / capitaluri proprii;
c) Rf = profit nainte de deducerea cheltuielilor cu dobnda i a impozitului pe profit /
capitaluri proprii;
d) Rf = profit net / capitaluri permanente;
77. Raportul dintre activele de trezorerie i datoriile pe termen scurt exprim:
a) rata solvabilitii;
b) rata lichiditii pariale;
c) rata lichiditii generale;
d) rata lichiditii imediate.
78. Cel mai rentabil proiect de investiii este acela care are rata intern de rentabilitate
(RIR):
a) mai mare dect rentabilitatea economic a ntreprinderii;
b) mai mare dect rata dobnzii la mprumuturile ce au finanat investiia;
c) pozitiv i ct mai mare;
d) pozitiv i ct mai mic
79. n cazul creterii de capital printr-o nou emisiune de aciuni, ntre preul de
emisiune (E), valoarea nominal a aciunilor (VN) i valoarea de pia a aciunilor vechi (VP)
se va stabili relaia:
135

a) VN E VP
b) VN E < VP
c) VN < E > VP
d) VN E > VP
80. Rentabilitatea economic (Rec) se poate determina astfel:
1. Rec = excedent brut al exploatrii / activ economic
2. Rec = excedent brut al exploatrii / capital propriu
3. Rec = excedent brut al exploatrii / (capital propriu + datorii financiare)
4. Rec = profit nainte de deducerea dobnzii i a impozitului pe profit / activ economic
5. Rec = (profit nainte de deducerea dobnzii i a impozitului pe profit - impozit pe profit) /
activ economic
a) 1+2+3+4+5
b) 1+3+4+5
c) 1+2+3
d) 4+5
81. Ce semnificaie are i ce msuri va lua managerul unei ntreprinderi, n ce privete
echilibrul financiar lichiditate exigibilitate, dac: fondul de rulment este negativ, nevoia de
fond de rulment este pozitiv i trezoreria net este negativ?
1) Nevoia de fond de rulment este finanat parial din resurse permanente;
2) Creditele de trezorerie finaneaz o parte din activele fixe, nevoia de fond de rulment i
disponibilitile;
3) Situaia finanrii integrale a nevoii de fond de rulment din credite de trezorerie este
critic, dac nu are caracter ocazional, i impune reconsiderarea structurii financiare;
4) Resursele durabile finaneaz parial activul imobilizat, insuficiena lor fiind
compensat de datoriile ctre furnizori;
5) Imobilizrile sunt finanate din datoriile comerciale i din credite de trezorerie.
a) 2+3
b) 2+4
c) 1+4
d) 3+5
82. Cnd nevoia de fond de rulment este pozitiv i trezoreria net este negativ:
a) furnizorii i avansurile de la clieni acoper integral necesitile de finanare pe termen
scurt;
b) fondul de rulment echilibreaz nevoia de fond de rulment;
c) ntreprinderea apeleaz la credite de trezorerie pentru acoperirea deficitului de resurse
pe termen scurt;
d) resursele stabile sunt suficiente pentru a produce echilibrul general lichiditate exigibilitate.
1.
2.
3.
4.
5.
6.
7.

83. Sursele de finanare a investiiilor sunt:


surse proprii interne (autofinanarea)
emisiunea de obligaiuni
majorarea capitalului prin aporturi noi de capital
majorarea capitalului prin ncorporarea rezervelor n capitalul social
creditele bancare curente
creditele bancare pe termen lung
creditele-furnizor
136

8. creditele de scont
a) 1+2+3+6
b) 2+3+4+6
c) 1+4+5+6
d) 5+6+7+8
84. Metoda analitic de determinare a pasivelor stabile de categoria 1 (PS1)
presupune nsumarea soldurilor zilnice ale datoriilor cu termene fixe de plat, prin
parcurgerea urmtoarelor etape:
a) alegerea trimestrului cu activitatea minim; determinarea datoriei zilnice; determinarea
soldurilor din fiecare zi a lunii considerate, pornind de la soldul din ziua plii; nsumarea
soldurilor zilnice ale tuturor datoriilor; alegerea soldului zilnic total cel mai mic.
b) alegerea trimestrului cu activitatea maxim; determinarea datoriei zilnice; determinarea
soldurilor din fiecare zi a lunii considerate, pornind de la soldul din ziua plii; nsumarea
soldurilor zilnice ale tuturor datoriilor; alegerea soldului zilnic total cel mai mic.
c) alegerea trimestrului cu activitatea minim; determinarea datoriei zilnice; determinarea
soldurilor din fiecare zi a lunii considerate, pornind de la soldul din ziua plii; nsumarea
soldurilor zilnice ale tuturor datoriilor; alegerea soldului zilnic total cel mai mare.
d) alegerea trimestrului cu activitatea maxim; determinarea datoriei zilnice; determinarea
soldurilor din fiecare zi a lunii considerate, pornind de la soldul din ziua plii; nsumarea
soldurilor zilnice ale tuturor datoriilor; alegerea soldului zilnic total cel mai mare.
85. Creterea excedentului brut de exploatare n condiiile unei valori adugate
constante se explic prin:
1. Creterea cheltuielilor cu ajustarea imobilizrilor corporale i necorporale
2. Reducerea cheltuielilor cu ajustarea imobilizrilor corporale i necorporale
3. Creterea cheltuielilor cu personalul
4. Reducerea cheltuielilor cu personalul
5. Creterea cheltuielilor cu dobnzile
6. Reducerea cheltuielilor cu dobnzile
7. Creterea cheltuielilor cu impozite i taxe
8. Reducerea cheltuielilor cu impozite i taxe
a) 1+3+5+7
b) 2+4+6+8
c) 2+4+8
d) 4+8
86. O finanare optim a ciclului de exploatare presupune respectarea urmtoarelor
principii:
1. ncheierea contractelor cu furnizorii n condiiile unor scadene de plat ct mai
apropiate
2. ncheierea contractelor cu furnizorii n condiiile unor scadene de plat ct mai
ndeprtate
3. ncheierea contractelor cu clienii n condiiile unor termene de ncasare ct mai
apropiate
4. ncheierea contractelor cu clienii n condiiile unor termene de ncasare ct mai
ndeprtate
5. Dimensionarea unui fond de rulment egal cu nevoia de fond de rulment maxim
6. Dimensionarea unui fond de rulment egal cu nevoia de fond de rulment medie

137

7. Dimensionarea unui fond de rulment egal cu nevoia de fond de rulment minim i


permanent
a) 1+4+7
b) 2+4+6
c) 1+3+5
d) 2+3+7
87. Gestiunea trezoreriei firmei are ca obiective:
1. Previziunea veniturilor i cheltuielilor firmei
2. Sincronizarea ncasrilor i plilor n scopul asigurrii capacitii de plat a firmei
3. Asigurarea rentabilitii firmei
4. Asigurarea soldului zero al trezoreriei
5. Stabilirea modalitilor de acoperire a deficitelor monetare
6. Plasarea excedentelor monetare n condiii de risc minim i de rentabilitate i lichiditate
maxime
7. Urgentarea plilor ctre furnizori i relaxarea ncasrii creanelor
a) 1+2+4+5
b) 2+4+6+7
c) 1+3+5+6
d) 2+4+5+6
88. Situaia net (SN) reflect:
1. Diferena dintre activul total i datoriile totale
2. Diferena dintre activul total i datoriile pe termen scurt
3. Diferena dintre fondul de rulment i nevoia de fond de rulment
4. Averea acionarilor firmei
5. Valoarea capitalurilor proprii
6. Rentabilitatea financiar a firmei
a) 1+4+5
b) 2+4+6
c) 1+5+6
d) 3+4+5
89. Rata solvabilitii se calculeaz astfel:
a) active totale / datorii totale;
b) active pe termen scurt / pasive pe termen scurt;
c) datorii pe termen lung / (capitaluri proprii + datorii pe termen lung);
d) datorii totale / pasive totale.
90. Cifra de afaceri reprezint:
a) totalitatea veniturilor obinute de firm din vnzarea mrfurilor i a produciei;
b) totalitatea veniturilor obinute de firm din vnzarea mrfurilor i a produciei, din
care se deduc cheltuielile aferente mrfurilor i materiilor prime;
c) totalitatea ncasrilor din vnzarea produselor finite;
d) totalitatea veniturilor curente ale firmei.
91. Viteza de rotaie a activelor circulante:
1. reflect diferena dintre activele circulante i datoriile de exploatare
2. reprezint numrul de zile n care activele circulante se rennoiesc prin cifra de afaceri
3. se calculeaz ca raport ntre: active circulante i cifra de afaceri
138

4. se calculeaz ca raport ntre: cifra de afaceri i activele circulante


5. se calculeaz ca raport ntre: active circulante x 360 i cifra de afaceri
6. arat de cte ori pe an activele circulante se rennoiesc prin cifra de afaceri anual
7. reprezint nivelul activelor circulante la 1000 lei producie marf
a) 2+4+5+6
b) 2+3+6
c) 1+4+5+7
d) 3+5+6
92. Necesarul trimestrial al creditelor de trezorerie (Ntrim.) se determin astfel:
a) Ntrim. = (fond de rulment + pasive stabile + ncasri din vnzarea produciei + soldul
creditelor de trezorerie) active circulante
b) Ntrim. = pli pentru realizarea produciei ncasri din vnzarea produciei
c) Ntrim. = (nevoia de fond de rulment + pli pentru realizarea produciei) (fond de
rulment + pasive stabile + ncasri din vnzarea produciei)
d) Ntrim. = (active circulante + pli pentru realizarea produciei) (fond de rulment +
pasive stabile + ncasri din vnzarea produciei + soldul creditelor de trezorerie)
1.
2.
3.
4.
5.

93. Valoarea rezidual a investiiei:


reprezint suma pe care firma o poate recupera la sfritul duratei de via a investiiei
din valorificarea mijloacelor fixe reprezentnd investiia
reprezint suma pe care firma o poate recupera la sfritul duratei de via a investiiei
din valorificarea nevoii de fond de rulment aferente investiiei
reprezint suma rmas din totalul cash-flow-urilor actualizate dup deducerea
cheltuielilor de investire actualizate
se adaug cash-flow-ului aferent ultimului an al duratei de via a investiiei, n vederea
calculrii indicatorilor de eficien ai investiiilor
poate fi nul sau negativ (cnd exist cheltuieli de demontare).
a) 1+2+5
b) 1+2+3+4
c) 1+2+4+5
d) 3+4+5
94. Valoarea adugat a unei firme crete obligatoriu n urmtoarele cazuri:
a) Creterea produciei exerciiului i a marjei comerciale, n condiiile reducerii
consumurilor externe
b) Creterea produciei exerciiului i a veniturilor din vnzarea mrfurilor, n condiiile
reducerii cheltuielilor privind mrfurile
c) Creterea produciei vndute, a produciei stocate i a produciei imobilizate, n
condiiile reducerii cheltuielilor externe i a marjei comerciale
d) Creterea cifrei de afaceri concomitent cu reducerea impozitelor i a cheltuielilor cu
personalul

95. Nevoia de fond de rulment este n ntregime finanat din resursele stabile, a cror
mrime permite degajarea de disponibiliti, atunci cnd:
(FR = fondul de rulment funcional, NFR = nevoia de fond de rulment, TN = trezoreria net)
a) FR>0, NFR>0, TN>0
b) FR>0, NFR>0, TN<0
c) FR>0, NFR>0, TN<0
d) FR<0, NFR<0, TN>0
139

96. Nevoia de fond de rulment este finanat parial din resursele stabile i parial din
credite bancare curente, atunci cnd:
(FR = fondul de rulment funcional, NFR = nevoia de fond de rulment, TN = trezoreria net)
a) FR>0, NFR>0, TN>0
b) FR>0, NFR<0, TN>0
c) FR<0, NFR<0, TN<0
d) FR>0, NFR>0, TN<0
97. Creditele bancare curente acoper o parte din activele fixe, nevoia de fond de
rulment i disponibilitile, atunci cnd:
(FR = fondul de rulment funcional, NFR = nevoia de fond de rulment, TN = trezoreria net)
a) FR>0, NFR>0, TN<0
b) FR<0, NFR>0, TN<0
c) FR>0, NFR>0, TN<0
d) FR<0, NFR>0, TN>0
98. Resursele rezultate din ciclul de exploatare se adaug unui excedent al resurselor
stabile pentru a degaja un excedent de lichiditi important, atunci cnd:
(FR = fondul de rulment funcional, NFR = nevoia de fond de rulment, TN = trezoreria net)
a) FR>0, NFR>0, TN>0
b) FR>0, NFR<0, TN<0
c) FR>0, NFR<0, TN>0
d) FR<0, NFR<0, TN>0
99. Resursele ciclului de exploatare acoper un excedent de lichiditi i o parte din
activul imobilizat, atunci cnd:
(FR = fondul de rulment funcional, NFR = nevoia de fond de rulment, TN = trezoreria net)
a) FR<0, NFR<0, TN>0
b) FR>0, NFR>0, TN>0
c) FR>0, NFR<0, TN>0
d) FR<0, NFR<0, TN<0
100. Resursele durabile nu acoper dect o parte din activul imobilizat, diferena fiind
compensat de furnizori, avansuri de la clieni i credite bancare curente, atunci cnd:
(FR = fondul de rulment funcional, NFR = nevoia de fond de rulment, TN = trezoreria net)
a) FR<0, NFR>0, TN<0
b) FR<0, NFR<0, TN<0
c) FR>0, NFR<0, TN>0
d) FR<0, NFR<0, TN>0
101. Activele de trezorerie nu cuprind:
a) numerarul
b) disponibilitile n conturi bancare
c) investiiile financiare pe termen scurt
d) activele de exploatare
102. Indicele de profitabilitate (IP), ca indicator pentru fundamentarea deciziei de
investiii, exprim:
a) rentabilitatea relativ a investiiei pe ntreaga durat de via a acesteia;
b) valoarea actual net pe unitatea de msur fizic a investiiei;
140

c) cash-flow-urile medii anuale actualizate generate de capitalul investit;


d) costul de procurare a capitalului investit.
103. Care dintre caracteristicile dreptului de subscriere enunate mai jos nu este
adevrat:
a) ofer vechiului acionar dreptul de a-i procura un titlu nou la valoarea nominal a titlului
b) reprezint pierderea de valoare a aciunii vechi, cu care va fi recompensat vechiul acionar
c) vechiul acionar are alternativa de a subscrie noi aciuni sau de a vinde, fr pierdere
de capital
d) poate fi vndut la burs de ctre vechiul acionar
a)
b)
c)
d)

104. Marja comercial se determin astfel:


producia exerciiului - consumurile externe;
venituri din vnzarea mrfurilor - consumurile externe;
cifra de afaceri - cheltuieli privind mrfurile;
venituri din vnzarea mrfurilor - cheltuieli privind mrfurile.

105. Rata lichiditii pariale este:


a) active totale / datorii totale;
b) active pe termen scurt / datorii pe termen scurt;
c) (active pe termen scurt stocuri) / datorii pe termen scurt;
d) active de trezorerie / datorii pe termen scurt
106. Regulile de finanare din domeniul gestiunii financiare a ntreprinderii pot fi
rezumate astfel:
1. nevoile curente sunt acoperite din resurse curente;
2. surplusul de resurse durabile degajat de ciclul de finanare al investiiilor poate fi
rulat pentru rennoirea stocurilor i creanelor;
3. imobilizrile sunt n principiu finanate din fondul de rulment;
4. la nevoi stabile se aloc resurse durabile.
a) 1+2+3+4
b) 1+2+4
c) 2+3+4
d) 1+3
1.
2.
3.
4.
5.

107. Cauzele nregistrrii unei nevoi de fond de rulment negative pot fi:
durate lungi de achitare a furnizorilor i mai scurte de ncasare a clienilor;
sum mare ncasat n avans de la clieni;
rotaie ncetinit a stocurilor;
rotaie accelerat a stocurilor;
valoare adugat cresctoare.
a) 2+4+6
b) 1+4+5
c) 1+2+4
d) 1+2+3
108. Deficitul de trezorerie se finaneaz prin:
a) emisiune de aciuni
b) emisiune de obligaiuni
c) credite pe termen lung
141

d) credite pe termen scurt


109. Cum se apreciaz echilibrul lichiditate exigibilitate al unei ntreprinderi, dac
necesarul de fond de rulment este negativ i fondul de rulment este negativ?
1. furnizorii i avansurile de la clieni finaneaz ciclul de producie i o parte din imobilizri
2. resursele n fondul de rulment acoper parial activele imobilizate i se impune
examinarea i consolidarea resurselor durabile
3. creditele bancare curente acoper parial nevoile de fond de rulment, fiind necesar
analizarea riscului bancar curent
4. resursele induse de ciclul exploatrii se adaug resurselor permanente n surplus i
mpreun degaj un excedent de lichiditi
a) 1+3
b) 2+3
c) 3+4
d) 1+2
110. Cum se apreciaz echilibrul lichiditate exigibilitate al unei ntreprinderi, dac
necesarul de fond de rulment este pozitiv i fondul de rulment este negativ?
a) furnizorii i avansurile de la clieni finaneaz ciclul de producie i o parte din
imobilizri
b) resursele n fondul de rulment acoper parial activele imobilizate i se impune
examinarea i consolidarea resurselor durabile
c) creditele bancare curente acoper parial nevoile de fond de rulment, fiind necesar
analizarea riscului bancar curent
d) resursele induse de ciclul exploatrii se adaug resurselor permanente n surplus i
mpreun degaj un excedent de lichiditi

142

Rspunsuri - GESTIUNEA FINANCIAR A NTREPRINDERII


1. a
11. a
21. a
31. c
41. a
51. d
61. b
71. b
81. a
91. a
101.d

2. c
12. c
22. d
32. d
42. a
52. b
62. a
72. c
82. c
92. d
102. a

3. a
13. c
23. c
33. b
43. c
53. b
63. a
73. b
83. a
93. c
103. a

4. a
14. d
24. c
34. a
44. b
54. b
64. b
74. d
84. a
94. a
104. d

5. c
15. a
25. d
35. a
45. d
55. b
65. b
75. d
85. d
95. a
105. c

143

6. d
16. c
26. b
36. c
46. b
56. b
66. c
76. b
86. d
96. d
106. b

7. a
17. a
27. d
37. d
47. d
57. b
67. c
77. d
87. d
97. b
107. c

8. d
18. b
28. a
38. b
48. d
58. d
68. a
78. c
88. a
98. c
108. d

9. b
19. d
29. c
39. c
49. d
59. b
69. a
79. b
89. a
99. a
109. d

10. b
20. c
30. b
40. a
50. d
60. a
70. d
80. b
90. a
100. b
110. d

CONTABILITATE

Autori: Elena Ciucur, Mariana Guru, Paula Dumitru


1. Procedeele specifice metodei contabilitii sunt:
a)
bilanul, contul i balana de verificare;
b) observaia, raionamentul, comparaia, clasificarea, analiza, sinteza;
c)
bilanul, inventarierea, documentaia;
d) observaia, inventarierea, bilanul, balana de verificare, contul.
2. Informaiile privind poziia financiar a unei entiti economice sunt oferite de :
a)
bilan;
b) contul de profit i pierdere;
c)
situaia modificrilor capitalurilor proprii;
d) notele explicative la situaiile financiare.
3. Informaiile privind performana ntreprinderii sunt oferite, n primul rnd, de:
a)
bilan;
b) contul de profit i pierdere;
c)
situaia modificrilor capitalurilor proprii;
d) notele explicative la situaiile financiare.
4. Conform reglementrilor contabile conforme cu directivele europene, elementele care
se regsesc n evaluarea poziiei financiare sunt:
a)
activele, pasivele, veniturile i cheltuielile;
b) activele, pasivele, veniturile, cheltuielile i capitalul propriu;
c)
activele, datoriile i capitalul propriu;
d) activele, datoriile, veniturile, cheltuielile i capitalul propriu.
5. Conform reglementrilor contabile conforme cu directivele europene, un activ
reprezint:
a)
o resurs controlat de ctre ntreprindere ca rezultat al unor evenimente
prezente i de la care se ateapt s genereze n prezent beneficii economice
pentru ntreprindere;
b) o resurs controlat de ctre ntreprindere ca rezultat al unor evenimente
trecute i de la care se ateapt s genereze beneficii economice viitoare pentru
ntreprindere;
c)
o resurs controlat de ctre ntreprindere ca rezultat al unor evenimente
prezente i de la care se ateapt s genereze beneficii economice viitoare
pentru ntreprindere;
d) o resurs controlat de ntreprindere ca urmare a unor tranzacii economice.
6. Conform reglementrilor contabile conforme cu directivele europene, datoriile
reprezint:
a) obligaii actuale ale ntreprinderii ce decurg din evenimente viitoare si prin
decontarea crora se ateapt sa rezulte ieiri de resurse care incorporeaz
beneficii economice;
b) obligaii actuale ale ntreprinderii ce decurg din evenimente viitoare si prin
144

c)
d)

decontarea crora se ateapt sa rezulte intrri de resurse care incorporeaz


beneficii economice;
obligaii actuale ale ntreprinderii ce decurg din evenimente trecute si prin
decontarea crora se ateapt sa rezulte ieiri de resurse care incorporeaz
beneficii economice;
obligaii actuale ale ntreprinderii ce decurg din evenimente trecute si de la
care se ateapt sa genereze beneficii economice viitoare pentru
ntreprindere.

7. Conform reglementrilor contabile conforme cu directivele europene, capitalul propriu


reprezint:
a) interesul rezidual al acionarilor n activele unei entiti dup deducerea tuturor
datoriilor sale;
b) interesul rezidual al acionarilor n capitalul unei entiti dup deducerea
tuturor datoriilor sale;
c) valoarea aciunilor deinute de proprietarii unei entiti dup deducerea tuturor
datoriilor sale;
d) interesul rezidual al acionarilor n activele unei entiti.
8. Conform reglementrilor contabile conforme cu directivele europene, veniturile
reprezint:
a) creteri ale beneficiilor economice nregistrate pe parcursul perioadei contabile
sub form de intrri sau creteri ale activelor sau descreteri ale datoriilor, care
se concretizeaz n creteri ale capitalului propriu, altele dect cele rezultate
din contribuii ale acionarilor;
b) creteri ale beneficiilor economice nregistrate pe parcursul perioadei contabile
sub form de intrri sau creteri ale activelor, care se concretizeaz n creteri
ale capitalului propriu, altele dect cele rezultate din contribuii ale
acionarilor;
c) creteri ale beneficiilor economice nregistrate pe parcursul perioadei contabile
sub form de intrri sau creteri ale activelor sau descreteri ale datoriilor, care
se concretizeaz n creteri ale capitalului propriu;
d) diminuri ale beneficiilor economice nregistrate pe parcursul perioadei
contabile sub form de intrri sau creteri ale activelor sau descreteri ale
datoriilor, care se concretizeaz n creteri ale capitalului propriu, altele dect
cele rezultate din contribuii ale acionarilor.
9. Conform reglementrilor contabile conforme cu directivele europene, cheltuielile
reprezint:
a) diminuri ale beneficiilor economice nregistrate pe parcursul perioadei
contabile, sub form de ieiri sau scderi ale valorii activelor, care se
concretizez n reduceri ale capitalului propriu, altele dect cele rezultate din
distribuirea acestora ctre acionari;
b) diminuri ale beneficiilor economice nregistrate pe parcursul perioadei
contabile, sub form creteri ale datoriilor, care se concretizez n reduceri ale
capitalului propriu, altele dect cele rezultate din distribuirea acestora ctre
acionari;
c) creteri ale beneficiilor economice nregistrate pe parcursul perioadei
contabile, sub form de ieiri sau scderi ale valorii activelor sau creteri ale

145

datoriilor, care se concretizez n reduceri ale capitalului propriu, altele dect


cele rezultate din distribuirea acestora ctre acionari;
d) diminuri ale beneficiilor economice nregistrate pe parcursul perioadei
contabile, sub form de ieiri sau scderi ale valorii activelor sau creteri ale
datoriilor, care se concretizeaz n reduceri ale capitalului propriu, altele dect
cele rezultate din distribuirea acestora ctre acionari;
10. Pasivele sunt grupate n bilan dup:
a) natur, lichiditate;
b) lichiditate, exigibilitate;
c) natur, provenien;
d) natur, exigibilitate.
11. Activele sunt grupate n bilan dup:
a) natura, durata, gestiune;
b) lichiditate si exigibilitate;
c) proveniena, natura, destinaie;
d) natura, destinaie, lichiditate.
12. Obiectivul situaiilor financiare este de a furniza informaii despre:
a) structura analitic a patrimoniului;
b) poziia financiar, performanele firmei, modificrile poziiei financiare;
c) performantele si lichiditile firmei;
d) capacitatea firmei de a-i plti n viitor obligaiile.
13. Unul dintre criteriile de recunoatere a unui activ n bilan este:
a) credibilitatea evalurii costului activului;
b) probabilitatea ieirii de resurse purttoare de beneficii economice;
c) valoare de intrare mai mic dect limitele prevzute de actele normatice n
vigoare;
d) imposibilitatea trecerii pe cheltuieli la data achiziiei.
14. Care dintre activele urmtoare nu este considerat un activ curent:
a) stocurile deinute pentru a fi vndute;
b) stocurile deinute pentru a fi consumate;
c) titlurile de plasament care se ateapt s fie realizate n 12 luni de la data
bilanului;
d) titlurile de plasament care se ateapt s fie realizate ntr-o perioad ce
depete 12 luni de la data bilanuli.;
15. La data intrrii n entitate, bunurile se evalueaz i se nregistreaz n contabilitate la
valoarea de intrare, care se stabilete astfel:
a) cost de achiziie (pentru titlurile procurate cu titlu oneros), cost de producie
(pentru bunurile produse n entitate), valoarea de aport, stabilit n urma
evalurii (pentru bunurile reprezentnd aport la capitalul social), la valoarea
just (pentru bunurile obinute cu titlu gratuit);
b) pre de achiziie (pentru titlurile procurate cu titlu oneros), cost de producie
(pentru bunurile produse n entitate), valoarea just, stabilit n urma evalurii
(pentru bunurile reprezentnd aport la capitalul social), la valoarea just
(pentru bunurile obinute cu titlu gratuit);
146

c) cost de achiziie (pentru titlurile procurate cu titlu oneros), pre de producie


(pentru bunurile produse n entitate), valoarea de aport, stabilit n urma
evalurii (pentru bunurile reprezentnd aport la capitalul social), la valoarea
just (pentru bunurile obinute cu titlu gratuit);
d) pre de achiziie (pentru titlurile procurate cu titlu oneros), cost de producie
(pentru bunurile produse n entitate), valoarea de aport, stabilit n urma
evalurii (pentru bunurile reprezentnd aport la capitalul social), la valoarea
istoric (pentru bunurile obinute cu titlu gratuit);
16. Care este formula contabil corect de nregistrare a subscrierii capitalului social?
a)
1011 Capital subscris nevrsat = 456 Decontri cu asociaii privind
capitalul
b)
456 Decontri cu asociaii privind capitalul = 1012 Capital subscris
vrsat
c)
456 Decontri cu asociaii privind capitalul = 1011 Capital subscris
nevrsat
d)
456 Decontri cu asociaii privind capitalul = 117 Rezultatul reportat
17. Care este formula contabil corect de nregistrare a depunerii aporturilor n bani la
societate?
a)
456 Decontri cu asociaii privind capitalul = 1011 Capital subscris
nevrsat
b)
456 Decontri cu asociaii privind capitalul = 1012 Capital subscris
vrsat
c)
5121 Conturi la bnci n lei = 456 Decontri cu asociaii privind
capitalul
d)
5121 Conturi la bnci n lei = 1012 Capital subscris vrsat
18. Care este formula contabil corect de depunere ca aport n natur la societate a unui
teren?
a)
2111 Terenuri = 456 Decontri cu asociaii privind capitalul
b)
212 Construcii = 456 Decontri cu asociaii privind capitalul
c)
456 Decontri cu asociaii privind capitalul = 1011 Capital subscris
nevrsat
d)
1011 Capital subscris nevrsat = 1012 Capital subscris vrsat
19. Capitalul social al unei entiti este 3.000 lei, numrul aciunilor 1.500, rezerve 600
lei. Se majoreaz capitalul social prin emiterea a 500 aciuni noi la valoarea nominal 2
lei/aciune (egal cu preul de emisiune). Care este valoarea contabil a aciunilor
nainte i dup emisiunea aciunilor noi? Care este valoarea DS-ului? Care este raportul
de paritate ntre aciunile noi i cele vechi?
VC veche VC nou DS
Raport paritate
a) 2 lei
1,5 lei
0,5 lei
3/1
b) 2 lei
2 lei
1 leu
1/3
c) 2,4 lei
2,3 lei
0,1 lei
1/3
d) 2,4 lei
2,3 lei
0,15 lei
3/1
20. Capitalul social al unei entiti este 6.000 lei, rezerve 1.000 lei, prime de capital 500
lei, numrul de aciuni 3.000. Se rscumpr i se anuleaz 30% din aciunile societii.

147

Preul de rscumprare este de 1,5 lei/aciune. Care este nregistrarea corect privind
anularea aciunilor?
a) 1012 = %
1.800 lei
109
1.350 lei
141
450 lei
b) 1011 = %
1.800 lei
109
1.350 lei
1041
450 lei
c) 1011 = %
1.800 lei
261
1.350 lei
141
450 lei
d) 1012 = %
1.800 lei
456
1.350 lei
1041
450 lei
21. Majorarea capitalului social prin ncorporarea rezervelor statutare va fi nregistrat prin
formula:
a)
1063
= 1012
b) 1061
= 1012
c)
1063
= 1011
d) 1011
= 1063
22. Stabilii valoarea capitalului propriu cunoscnd soldurile conturilor:
Ct 1011 ....................................................... .4.000 lei
Ct 1012 ....................................................... .1.500 lei
Ct 104 ....................................................... ..500 lei
Ct 161 ....................................................... ...2.000 lei
Ct 162 ....................................................... ...1.500 lei
Ct 211 ....................................................... ...1.000 lei
Ct 212... ....................................................... 6.000 lei
Ct 371 ...................................................... 1.000 lei
Ct 5121 ...................................................... ..1.000 lei
a) 4.000 lei;
b) 2.500 lei;
c) 3.500 lei;
d) 6.000 lei.
23. Ce explicaie putei asocia formulei contabile: 129 = 1061
a) repartizarea profitului la Rezerva legal nainte de nchiderea exerciiului
financiar;
b) acoperirea pierderii din Alte rezerve;
c) majorarea capitalului social din Alte rezerve;
d) reportarea pierderii pentru alte exerciii financiare viitoare;
24. Se rscumpr i se anuleaz 1.000 de aciuni in condiiile: valoare nominal 2
lei/aciune, valoare de rscumprare 2,5 lei/aciune. Care este formula contabil privind
anularea aciunilor?
a) 109 = 5311 2.500 lei
b) 1012 = 109 2.500 lei
c) %
= 109 2.500 lei
148

1012
2.000 lei
149
500 lei
d) 1012 = %
2.500 lei
109 2.000 lei
149
500 lei
25. Se rscumpr i se anuleaz 1.000 de obligaiuni in condiiile: valoare nominal 2
lei/obligaiune, valoare de rscumprare 1,5 lei/obligaiune. Care este formula contabil
privind anularea obligaiunilor?
a) 161 = %
2.000 lei
505 1.500 lei
1012
500 lei
b) 161 = %
2.000 lei
505 1.500 lei
768
500 lei
c) 161 = %
2.000 lei
505 1.500 lei
1021
500 lei
d) 161 = %
2.000 lei
505 1.500 lei
169
500 lei
26. Situaia nainte de dubla mrire a capitalului social se prezint astfel: capital social
10.000 lei, mprit n 10.000 de aciuni, rezerve 8.000 lei. Se decide creterea
capitalului social prin dubla mrire: n faza I noi aporturi n numerar pentru care se
emit 5.000 de aciuni la pre de emisiune 1,2 lei/aciune; n faza a II-a ncorporare
rezerve n sum de 1.000 lei pentru care se emit 1.000 de aciuni. Mrimile distincte ale
dreptului de subscriere (DS) i dreptului de atribuire (DA) sunt:
DS
DA
a) 0,2 lei
0,1 lei
b) 0,2 lei
0,3 lei
c) 0,2 lei
0
d) 0,25 lei
0,1 lei
27. La o societate comercial capitalul social este 7.000 lei, rezervele 2.000 lei, rezerve
din reevaluare 1.500 lei, numrul aciunilor 3.500. Se majoreaz capitalul social prin
emitere de 1.000 aciuni la valoarea de emisiune egal cu valoarea contabil a vechilor
aciuni. Care este valoarea contabil (VC) nou i prima de emisiune (PE)?
VC nou
PE
a) 3 lei
500 lei
b) 1,5 lei
1.000 lei
c) 3 lei
1.000 lei
d) 1,5 lei
500 lei
28. Alegei formula contabil corect, pentru constituirea unor rezerve legale, n valoare
de 720 lei, din profitul net realizat la nchiderea exerciiului curent:
a) 129 = 1061
720
b) 117 = 1061
720
c) 121 = 1061
720
d) 1061 = 117
720

149

29. Ce explicaie putei asocia formulei contabile: 117 = 457


a) repartizare profit la rezerve;
b) acoperirea pierderilor din anii precedeni din dividende;
c) achitarea dividendelor datorate n anii precedeni;
d) repartizare profit la dividende.
30. Situaia nainte de creterea capitalului social se prezint astfel: capital social 10.000
lei, mprit n 10.000 de aciuni, rezerve 8.000 lei. Se decide creterea capitalului
social prin noi aporturi n numerar pentru care se emit 5.000 de aciuni la pre de
emisiune 1,2 lei/aciune. Care este valoarea contabil nou a unei aciuni i formula
contabil?
VC
Formula contabil
a) 1,6
456 = %
6.000 lei
1011 5.000 lei
1041 1.000 lei
b) 1,067
456 = 1011 6.000 lei
c) 1,6
456 = 1011 6.000 lei
d) 1,067
456 = %
6.000 lei
1011 5.000 lei
1041 1.000 lei
31. Care este formula contabil corect de nregistrare a utilizrii primelor de emisiune n
scopul majorrii capitalului?
a) 104 = 1011
b) 1011 = 104
c) 1011 = 1012
d) 104 = 1012
3 2 . Ce explicaie putei asocia urmtoarei formule contabile: 1 0 1 2 = 1 1 7
a) majorarea capitalului social pe seama rezultatelor i a primelor obinute;
b) transformarea capitalului social n profit i n prime;
c) diminuarea capitalului social concomitent cu obinerea unui profit;
d) acoperirea pierderilor pe seama capitalului social.
33. Cunoscnd valoarea nominal a unei obligaiuni (1,2 lei/obligaiune) i valoarea
nominal a unei aciuni (1,5 lei/aciune), care este nregistrarea contabil aferent
transformrii a 7.000 obligaiuni, n 5.000 aciuni?
a) 161 = %
8.400 lei
1011 7.500 lei
1044
900 lei
b) %
= 1011 8.400 lei
161
7.500 lei
1044
900 lei
c) %
= 1012 8.400 lei
161
7.500 lei
1044
900 lei
d) 161 = %
8.400 lei
1012 7.500 lei
1044
900 lei
150

34. Reglementrile contabile conforme cu directivele europene prevd ca, la bilan,


imobilizrile corporale s se evalueze:
a) la valoarea de intrare, mai puin amortizarea cumulat i ajustrile cumulate de
valoare;
b) la valoarea de pia, mai puin ajustrile cumulate de valoare;
c) la valoarea istoric plus valoarea reevaluat;
d) la valoarea de aport, mai puin ajustrile cumulate de valoare.
35. Imobilizrile corporale reprezint active care:
a) sunt deinute de o entitate pentru a fi utilizate n producia de bunuri sau
prestarea de servicii;
b) sunt deinute de o entitate pentru a fi utilizate n producia de bunuri sau
prestarea de servicii, pentru a fi nchiriate terilor sau pentru a fi vndute;
c) sunt deinute de o entitate pentru a fi utilizate n producia de bunuri sau
prestarea de servicii i pentru a fi utilizate n scopuri administrative;
d) sunt deinute de o entitate pentru a fi utilizate n producia de bunuri sau
prestarea de servicii, pentru a fi nchiriate terilor sau pentru a fi utilizate n
scopuri administrative i sunt utilizate pe parcursul unei perioade mai mare de
un an.
36. Alegei rspunsul care NU este corect: entitile amortizeaz imobilizrile corporale
utiliznd unul dintre urmtoarele regimuri de amortizare:
a) amortizare liniar;
b) amortizare liniar n primul an, urmat de amortizare degresiv n urmtorii
ani de utilizare;
c) amortizare degresiv;
d) amortizare accelerat.
37. Care din urmtoarele afirmaii privind imobilizrile corporale NU este corect:
a) imobilizrile corporale sunt active destinate a fi utilizate n producia de
bunuri;
b) imobilizrile corporale sunt active destinate a fi utilizate n prestarea de
servicii;
c) imobilizrile corporale sunt active destinate a fi nchiriate terilor;
d) imobilizrile corporale sunt active care pot fi evaluate n mod credibil dar nu
genereaz beneficii economice viitoare.
38. O societate comercial deine o cldire pentru care se cunosc urmtoarele informaii:
valoarea contabil (de intrare) 100.000 lei, amortizat pentru 70.000 lei. Cldirea este
reevaluat la sfritul exerciiului financiar N la valoarea just 90.000 lei. Care sunt
nregistrrile contabile corecte care se vor efectua :
a) 281 = 212 70.000 lei
212 = 105 60.00 lei
b) 212 = 105 20.000 lei
c) 212 = 105 60.000 lei
d) 281 = 121 70.000 lei
212 = 105 10.000 lei
39. O societate comercial achiziioneaz un utilaj, cu factur, care cuprinde: pre de
vnzare 10.000 lei, TVA 24%, cheltuieli de transport facturate de furnizor 500 lei,
151

TVA 124%. Care este nregistrarea corect privind achiziionarea utilajului?


a) %
2131
4426
b) %
2131
4426
c) %
2131
4426
d) %
2131
4426
4428

= 404 12.400 lei


10.000 lei
2.400 lei
= 404 13.020 lei
10.500 lei
2.520 lei
= 404 12.900 lei
10.500 lei
2.400 lei
= 404 13.020 lei
10.500 lei
2.400 lei
120 lei

40. La data de 29 mai anul N, o societate comercial achiziioneaz un utilaj la pre de


achiziie 9.000 lei, transport nscris n factur 800 lei, TVA 24%. Utilajul necesit
efectuarea unor lucrri de montaj care se efectueaz ulterior. Care este nregistrarea
contabil?
a) %
= 404 12.152 lei
2131
9.800 lei
4426
2.352 lei
b) %
= 401 12.152 lei
231
9.800 lei
4426
2.352 lei
c) %
= 404 12.152 lei
231
9.800 lei
4426
2.352 lei
d) %
= 401 12.152 lei
2131
9.800 lei
4426
2.352 lei
41. Metoda de amortizare se poate modifica atunci cnd:
a) aceasta este determinat de o eroare n estimarea modului de consumare a
beneficiilor economice aferente respectivei imobilizri;
b) la schimbarea conductoriloe entitii, dac acetia consider c metoda aleas
nu corespunde noilor politici contabile;
c) se decide reevaluarea respectivei imobilizri;
d) metoda de amortizare nu se poate schimba.
42. Unui mijloc de transport cu valoarea de intrare 10.000 lei, i se monteaz o instalaie
GPL al crei pre de achiziie este 1.200 lei, montaj 100 lei (TVA 24%). Care este
nregistrarea contabil corect pentru instalaia GPL?.
a) %
= 401 1.612 lei
6024
1.300 lei
4426
312 lei
b) %
= 401 1.612 lei
6024
1.200 lei
611
100 lei
152

4426
312 lei
c) %
= 404 1.612 lei
6024
1.200 lei
611
100 lei
4426
312 lei
d) %
= 404 1.612 lei
2133
1.300 lei
4426
312 lei
43. Punerea n funciune a unei instalaii obinute n cursul lunii din producia proprie,
costul su fiind de 2.000 lei, va fi nregistrat cu formula:
a)
212
=
721
2,000
b)
212
=
711
2.000
c)
345
=
711
2.000
2131
=
404
2.000
d) 2131
=
722
2.000
44. Ce semnific urmtoarea nregistrare contabil: 261 = 269
a) Achiziia de aciuni de la alt societate n scop speculativ (pe termen scurt);
b) Achiziia de aciuni de la alt societate pe termen lung, cu achitare ulterioar;
c) Plata aciunilor achiziionate;
d) Dividende de ncasat pentru aciunile deinute de la alt societate.
45. Ce semnific nregistrarea contabil: 6641 = 261 25.000 lei
a) ieirea din gestiune a titlurilor de participare vndute;
b) achiziionarea titlurilor de participare;
c) plus de inventar a titlurilor de participare;
d) plata titlurilor de participare.
46. Care este formula contabil prin care se nregistreaz n contabilitate contravaloarea
Altor titluri imobilizate primite cu titlu gratuit:
a) 265 Alte titluri imobilizate
= 269 Varsminte de efectuat...
b) 265Alte titluri imobilizate
= 1068 Alte rezerve
c) 269Varsminte de efectuat... = 265Alte titluri imobilizate
d) 265Alte titluri imobilizate
= 768Alte venituri financiare
47. Care este formula contabil prin care se nregistreaz dividendele de ncasat de ctre o
societate comercial n valoare de 10.000 lei, din care ncaseaz 6.000 lei:
a) %
= 7611 10.000 lei
5121
6.000 lei
267
4.000 lei
b) %
= 7611 10.000 lei
5121
6.000 lei
261
4.000 lei
c) 5121 = 7611 6.000 lei
267 = 261 4.000 lei
d) 261 = 761 10.000 lei
48. O societate comercial deine 100 titluri imobilizate (aciuni la societi din afara
grupului) la cost de achiziie 200 lei/aciune. Vinde aceste aciuni la preul de 215
153

lei/aciune. Care este tratamentul contabil pentru vnzare?


a) 461 = %
21.500 lei
265 20.000 lei
764 1.500 lei
b) 461 = 764 21.500 lei
i
664 = 265 20.000lei
c) 461 = 768 1.500 lei
d) 461 = 764 21.500 lei
49. Evaluarea stocurilor la intrare se face la cost de achiziie alctuit din:
a) pre de achiziie + taxe nerecuperabile + cheltuieli conexe reducerile de orice
fel primite;
b) cost de achiziie + TVA + alte cheltuieli;
c) pre de achiziie + TVA + cheltuieli conexe;
d) pre de achiziie + TVA + cheltuieli conexe remiza i sconturile primite.
50. Metoda de evaluare a stocurilor FIFO:
a) presupune calculul costului aferent fiecrui element ieit din gestiune pe baza
datelor din bilan;
b) se caracterizeaz prin aceea c pentru ieirile din stoc se utilizeaz costul
intrrilor n ordinea cronologic a apariiei lor;
c) se caracterizeaz prin aceea c pentru ieirile din stoc se utilizeaz costul
intrrilor prin identificri specifice;
d) presupune evaluarea ieirilor de stocuri din gestiune n ordinea invers
cronologic.
5 1 . Ce semnific urmtoarea formul contabil: 7 1 1 = 3 4 5
a) nregistrarea vnzrii de produse finite;
b) predarea cu titlu gratuit de produse reziduale;
c) nregistrarea unui plus la inventarierea produselor finite;
d) nregistrarea scoaterii din eviden a produselor finite.
52. La achiziia unui telefon mobil cu pre de achiziie 1.240 lei (TVA inclus)i durata
normal de funcionare de trei ani, cu document justificativ factura fiscal, formula
contabil de nregistrare este:
a) %
= 401
1.240 lei
303
1.000 lei
4426
240 lei
b) %
= 5121
1.240 lei
301
1.000 lei
4426
240 lei
c) %
= 404
1.240 lei
603
1.000 lei
4426
240 lei
d) %
= 404
1.240 lei
303
1.000 lei
4427
240 lei
53. Societatea vinde stocul de mrfuri obinnd preul de 0.2 lei/buc. + TVA 24%. Soldul
154

iniial al contului 371 este de 300 lei (2.500 buc) Pn la data vnzrii s-au
achiziionat 1.000 buc. cu 0.15 lei/buc. + TVA. Care este formula contabil corect
pentru scderea din gestiune a mrfurilor vndute?
a)
411 = 707
150
b)
411 = %
496
707
400
4427
96
c)
607 = 371
400
411 = 707
600
d)
607 = 371
450
54. O societate comercial achiziioneaz mrfuri la pre de achiziie 6.200 lei inclusiv
TVA 24%, rabat 2%, remiz 3%. Care este costul de achiziie al mrfurilor?
a) 4.753 lei;
b) 5.893,72 lei;
c) 5.656,07 lei;
d) 4.750 lei.
55. O societate comercial ine evidena mrfurilor la pre cu amnuntul inclusiv TVA,
procentul de adaos comercial 20%. Se aprovizioneaz cu mrfuri pe baza facturii: pre
de cumprare 7.440 lei (TVA inclus 24%), reducere comercial 5%. Preul de vnzare
cu amnuntul afiat n magazin este:
a) 8.928 lei;
b) 8.481,6 lei;
c) 6.840 lei;
d) 8.523,6 lei.
56. n luna decembrie, anul N, se primete factura pentru chiria unui spaiu comercial
aferent lunii ianuarie anul N + 1 n valoare de 700 lei. Care este formula contabil
corect?
a) 471 = 462 700 lei
b) 612 = 5121 700 lei
c) 612 = 462 700 lei
d) 471 = 5121 700 lei
57. ncasarea de la un client, cu ordin de plat a contravalorii unei facturi de 1.240 lei va fi
nregistrat cu formula:
a) 411 = 5311 1.240 lei
b) 5121 = 411 1.240 lei
c) 5121 = %
1.240 lei
411 1.000 lei
4427
240 lei
d) 5311 = 411 1.000 lei
5121 = 4427
240 lei
58. La deschiderea unui acreditiv se face nregistrarea:
a) 581 = 512 i 541 = 581
b) 512 = 541
c) 541 = 581 i 512 = 581
d) 511 = 541
155

59. Alegei formula contabil corect, n situaia achitrii avansului chenzinal n valoare de
2.600 lei
a) 5311 = 425 2.600
b) 421 = 5311 2.600
c) 425 = 421 2.600
d) 425 = 5311 2.600
60. SC MIC S.A. a achiziionat mrfuri din import la preul de cumprare 4.000 lei, taxe
vamale 800 lei, TVA achitat n vam 912 lei, cheltuieli de transport intern 150 lei,
cheltuieli de manipulare 50 lei, reducere comercial acordat de furnizor 100 lei. Care
este costul de achiziie al mrfurilor:
a) 4.800 lei;
b) 5.712 lei;
c) 4.900 lei;
d) 5.912 lei.
61. SC MIC S.A. a fabricat n cursul unei perioade de gestiune 600 buci dintr-un produs
pentru care s-au efectuat urmtoarele cheltuieli: cheltuieli directe 22.000 lei, cheltuieli
indirecte 5.400 lei (din care cheltuieli fixe raional repartizate 2.400 lei i cheltuieli
variabile 3.000 lei), cheltuieli de desfacere 2.000 lei. Care este costul de producie?
a) 22.000 lei;
b) 27.400 lei;
c) 29.400 lei:
d) 27.000 lei.
62. Stocul X prezint n luna mai anul N urmtoarea situaie: sold iniial 500 buc x 20
lei/buc; 5.02.N intrare 100 buc x 22 lei/buc; 12.02.N intrare 150 buc x 21 lei/buc;
15.02.N ieire 550 buc. tiind c societatea folosete metoda de evaluare la ieire
FIFO, care este costul stocurilor ieite?
a) 11.000 lei;
b) 11.100 lei;
c) 12.100 lei;
d) 11.550 lei.
63. Achiziia de mrfuri n valoare de 8.000 lei, TVA 24%, fr factur (cu aviz de
expediie) se nregistreaz prin formula contabil:
a) %
= 408 9.920 lei
371
8.000 lei
4426
1.920 lei
b) %
= 401 9.920 lei
371
8.000 lei
4426
1.920 lei
c) %
= 408 9.920 lei
371
8.000 lei
4428
1.920 lei
d) %
= 401 9.920 lei
371
8.000 lei
4428
1.920 lei

156

64. Se achiziioneaz mrfuri la preul de 10.000 lei, rabat 5%, remiz 10%, scont de
decontare 2%, TVA 24%. Care este costul mrfurilor?
a) 10.000 lei;
b) 9.500 lei;
c) 8.550 lei;
d) 8.379 lei.
65. Preul de vanzare cu amnuntul este format din:
a) costul de achiziie + adaos comercial;
b) costul de achiziie + adaos comercial + TVAneexigibil;
c) preul de achiziie + adaos comercial + TVAneexigibil;
d) preul de achiziie + adaos comercial.
66. Scderea din gestiune a mrfurilor a cror eviden este inut la pre de vnzare cu
amnuntul se face prin formula contabil:
a) 371 = %
Pre cu amnuntul
607 Cost de achiziie
378 Adaos comercial
4428 TVA aferent vnzrilor
b) %
= 371 Pre cu amnuntul
607
Cost de achiziie
378
Adaos comercial
4428
TVA aferent vnzrilor
c) %
= 371 Pre cu amnuntul
607
Cost de achiziie
378
Adaos comercial
4427
TVA aferent vnzrilor
d) %
= 371 Pre cu amnuntul
607
Cost de achiziie
378
Adaos comercial
67. Ce semnific urmtoarea formul contabil: 413 = 4111
a) vnzarea pe credit comercial a mrfurilor;
b) remiterea, ctre banc, spre ncasare a efectelor comerciale;
c) ncasarea efectelor comerciale.
d) acceptarea la plat a efectelor comerciale de ncasat;
68. Ce semnific urmtoarea formul contabil: 419 = 4111
a) ncasarea avansurilor de la clieni;
b) stingerea creanei fa de client prin decontarea avansului;
c) nregistrarea clienilor inceri sau n litigiu;
d) scoaterea din gestiune a clienilor insolvabili.
69. Livrarea pe credit comercial a produselor finite la pre de vnzare 1.000 lei (TVA
24%) se nregistreaz prin formula:
a) 4111 = 345 1.000 lei
b) 4111 = %
1.240 lei
345 1.000 lei
4427
240 lei
c) 4111 = %
1.240 lei
157

701 1.000 lei


4427
240 lei
d) 4111 = %
1.240 lei
711 1.000 lei
4427
240 lei
70. Scoaterea din gestiune a clienilor insolvabili cu valoarea creanei 1.860lei (TVA
inclus) se nregistreaz prin formula:
a) %
= 4118 1.860 lei
6814
1.500 lei
4427
360 lei
b) %
= 4118 1.860 lei
6814
1.500 lei
4426
360 lei
c) %
= 4118 1.860 lei
654
1.500 lei
4426
360 lei
d) %
= 4118 1.860 lei
654
1.500 lei
4427
360 lei
71. Se vnd mrfuri la extern, pre de vnzare 1.400 USD (curs de schimb la facturare 3,2
lei/USD, curs de schimb la ncasare 3,25 lei). ncasarea de la client se nregistreaz prin
formula contabil:
a) %
= 4111 4.550 lei
5124
4.480 lei
665
70 lei
b) 5124 = 4111 4.550 lei
c) 5124 = %
4.550 lei
4111 4.480 lei
765
70 lei
d) 5121 = %
4.550 lei
4111 4.480 lei
765
70 lei
72. Livrarea mrfurilor n baza avizului de nsoire a mrfii cu valoarea total 6.200 lei se
nregistreaz prin formula contabil:
a) 418 = %
6.200 lei
707 5.000 lei
4428 1.200 lei
b) 411 = %
6.200 lei
707 5.000 lei
4428 1.200 lei
c) 418 = %
6.200 lei
707 5.000 lei
4427 1.200 lei
d) 418 = 707 6.200 lei
73. Reducerile comerciale primite de la furnizor i nscrise n factur:
a) diminueaz costul de achiziie al bunului pentru care a fost primit reducerea;
158

b) reprezint venituri ale perioadei i se nregistreaz n contabilitate n contul


767 Venituri din sconturi obinute;
c) nu se nregistreaz;
d) se evideniaz distinct n contabilitate n contul 609 Reduceri comerciale
primite.
74. Reducerile comerciale primite de la furnizor ulterior facturrii:
a) diminueaz costul de achiziie al bunului pentru care a fost primit reducerea;
b) reprezint venituri ale perioadei i se nregistreaz n contabilitate n contul
767 Venituri din sconturi obinute;
c) nu se nregistreaz;
d) se evideniaz distinct n contabilitate n creditul contului 609 Reduceri
comerciale primite.
75. Reducerile financiare primite de la furnizor :
a) diminueaz costul de achiziie al bunului pentru care a fost primit reducerea;
b) reprezint venituri ale perioadei i se nregistreaz n contabilitate n contul
767 Venituri din sconturi obinute;
c) nu se nregistreaz;
d) se evideniaz distinct n contabilitate n creditul contului 609 Reduceri
comerciale primite.
76. Ce semnific urmtoarea formul contabil: 667 = 4111
a) vnzarea mrfurilor;
b) nregistrarea scontului acordat;
c) ncasarea contravalorii mrfurilor vndute;
d) scoaterea din evidena contabil a scontului.
77. Ce semnific urmtoarea formul contabil: 401 = 403
a) acceptarea unui efect comercial de la client;
b) emitere unui efect comercial ctre furnizor;
c) avans primit de la clieni;
d) avans pltit furnizorului.
78. Reducerile comerciale acordate clienilor, ulterior facturrii:
a) diminueaz venitul obinut din vnzare;
b) reprezint cheltuieli ale perioadei i se nregistreaz n contabilitate n contul
667 Cheltuieli privind sconturile acordate;
c) nu se nregistreaz;
d) se evideniaz distinct n contabilitate n debitul contului 709 Reduceri
comerciale acordate.
79. Ce semnific urmtoarea formul contabil: 5113 = 413
a) remiterea unui efect comercial spre ncasare;
b) ncasare unui efect comercial;
c) remiterea unui efect comercial spre scontare;
d) acceptarea unui efect comercial de la clieni.
80. Ce semnific urmtoarea formul contabil: 421 = 431
a) reinerile din salarii reprezentnd asigurri sociale;
159

b) contribuia de asigurri sociale datorat de angajator;


c) contribuia de asigurri de omaj datorat de angajator;
d) ajutoare materiale cuvenite salariailor.
81. Ce semnific urmtoarea formul contabil: 421 = 426
a) ajutoare materiale cuvenite salariailor;
b) avansuri acordate salariailor;
c) drepturi de personal neridicate;
d) decontarea salariilor cuvenite.
82. Ce semnific urmtoarea formul contabil: 425 = 5311
a) drepturi de personal neridicate ajunse la scaden;
b) avansuri acordate salariailor;
c) ajutoare materiale cuvenite salariailor;
d) nregistrarea unor reineri din salarii.
83. Ce semnific urmtoarea formul contabil: 691 = 441
a) impozitul pe profit pltit n timpul perioadei de gestiune;
b) constituirea obligaiei de plat reprezentnd impozitul pe profit;
c) impozitul pe profit constituit n plus n timpul perioadei de gestiune;
d) impozitul pe salarii datorat.
84. Ce semnific urmtoarea formul contabil: 371 = 4428
a) TVA neexigibil aferent achiziiei de marf pe baza avizului de expediie;
b) TVA neexigibil ce intr n componena preului cu amnuntul la mrfuri;
c) TVA deductibil fr drept de deducere, dup aplicarea pro-rata;
d) TVA neexigibil aferent livrrii de marf pe baza avizului de expediie.
85. Ce semnific urmtoarea formul contabil: 635 = 4426
a) TVA neexigibil aferent achiziiei de marf pe baza avizului de expediie;
b) TVA neexigibil ce intr n componena preului cu amnuntul la mrfuri;
c) TVA deductibil fr drept de deducere, dup aplicarea pro-rata;
d) TVA neexigibil aferent livrrii de marf pe baza avizului de expediie.
86. Ce semnific urmtoarea formul contabil:
%
= 4426
4427
4424
a) regularizarea TVA n cazul n care TVA deductibil este mai mare dect TVA
colectat;
b) regularizarea TVA n cazul n care TVA colectat este mai mare dect TVA
deductibil;
c) nchiderea conturilor de TVA;
d) regularizarea TVA n cazul n care TVA deductibil este mai mare dect TVA
de dedus ca urmare a aplicrii pro-rata.
87. Ce semnific urmtoarea formul contabil: 461 = 7583 i 281 = 21X
a) vnzarea unui activ neamortizat;
b) vnzarea unui activ amortizat;
c) casarea unui activ;
d) scoaterea din evidena contabil a unui activ primit din subvenii.
160

88. Obligaia de plat a impozitului pe cldiri se nregistreaz prin formula contabil:


a) 635 = 446
b) 635 = 447
c) 635 = 448
d) 635 = 5121
89. Situaia creanelor clieni la sfritul anului N este: client A 1.240 lei inclusiv TVA
(24%) probabilitate de ncasare 40%; client B 1.300 lei, exclusiv TVA probabilitate de
ncasare 30%; client C 1.860 lei inclusiv TVA, probabilitatea de nencasare 80%. Care
este mrimea ajustrilor pentru deprecierea creanelor ce poate fi constituit la sfritul
anului N?
a) 2.294 lei;
b) 2.710 lei;
c) 1.810 lei;
d) 1.920 lei.
90. Se ridic numerar din banc 2.500 lei. Alegei nregistrarea corect:
a) 5311 = 5121 2.500 lei
b) 5121 = 581 2.500 lei
581 = 5311 2.500 lei
c) 5121 = 5311 2.500 lei
d) 581 = 5121 2.500 lei
5311 = 581 2.500 lei
91. O ntreprindere cumpr 1.000 de aciuni n vederea obinerii de venituri financiare
ntr-un termen scurt la cursul bursier de 2,5 lei/aciune. Peste 2 luni vinde aciunile cu 3
lei/aciune. Care sunt nregistrrile contabile pentru cele dou operaiuni?
a) 501 = 509 2500 lei
461 = %
3000 lei
501 2500 lei
764 500 lei
b) 501 = 462 2500 lei
461 = %
3000 lei
501 2500 lei
764 500 lei
c) 509 = 501 2500 lei
411 = %
3000 lei
509 2500 lei
764 500 lei
d) 509 = 501 3000 lei
%
= 462 3000 lei
501
2500 lei
664
500 lei
92. Contravaloarea altor investiii pe termen scurt primite cu titlu gratuit se nregistreaz
prin formula contabil:
a) 508 = 509
b) 508 = 768
c) 509 = 508
161

d) 508 = 1068
93. Se rscumpr la termen de la creditori obligaiunile proprii emise, la preul de
rambursare de 40.000 lei, din care 25.000 lei se achit numerar. Obligaiunile emise se
anuleaz. Care sunt nregistrrile contabile pentru cele dou operaiuni?
a) 505 = 5311 40.000 lei
161 = 505 40.000 lei
b) 505 = %
40.000 lei
509 15.000 lei
5311 25.000 lei
161 = 505 40.000 lei
c) 506 = %
40.000 lei
509 15.000 lei
5311 25.000 lei
161 = 505 40.000 lei
d) 505 = %
40.000 lei
462 15.000 lei
5311 25.000 lei
161 = 505 40.000 lei
94. O societate comercial convertete 400 obligaiuni de 100 lei n aciuni, fiecare
obligaiune dnd dreptul la 4 aciuni n valoare nominal de 10 lei. Operaia se
nregistreaz prin formula contabil:
a) 161 = %
40.000 lei
1012 25.000 lei
1044 15.000 lei
b) 161 = %
40.000 lei
1011 24.000 lei
1041 16.000 lei
c) 161 = %
40.000 lei
1012 16.000 lei
1044 24.000 lei
d) 161 = %
40.000 lei
1012 24.000 lei
1044 16.000 lei
95. Pe 31 decembrie, o societate comercial are, n contul la banc n euro, 2.000 euro cu
o valoare contabil de 7.440 lei. Cursul oficial de schimb la 31 decembrie este de 3,691
lei/euro. Care este formula contabil de nregistrare a diferenei rezultate din evaluarea
contului la 31 decembrie?
a) 665 = 5124 58 lei
b) 5124 = 765 58 lei
c) 5121 = 5124 58 lei
d) 665 = 5121 58 lei
96. La constituirea unui provizion pentru garanii acordate clienilor n sum de 1.200 lei se
face nregistrarea contabil:
a) 117 = 1512 1.200 lei
b) 129 = 1512 1.200 lei
162

c) 681 = 1512 1.200 lei


d) 1512 = 781 1.200 lei
97. La constituirea unui provizion pentru costurile estimate pentru demontarea i mutarea
unui utilaj n sum de 1.500 lei se face nregistrarea contabil:
a) 117 = 1513 1.500 lei
b) 129 = 1512 1.500 lei
c) 681 = 1513 1.500 lei
d) 2131 = 1513 1.500 lei
98. Cele patru caracteristici calitative principale ale situaiilor financiare sunt:
a) inteligibilitatea, relevana, credibilitatea i comparabilitatea;
b) inteligibilitatea, relevana, imaginea fidel i comparabilitatea;
c) relevana, imaginea fidel, sinceritatea i comparabilitatea;
d) inteligibilitatea, credibilitatea, imaginea fidel i comparabilitatea;
99. Situaiile financiare anuale cuprind:
a) bilanul, contul de profit i pierdere, situaia modificrilor conducerii entitii,
situaia fluxurilor de personal i notele explicative la situaiile financiare;
b) bilanul, contul de profit i pierdere, situaia modificrilor capitalului propriu,
situaia fluxurilor de numerar i notele explicative la situaiile financiare;
c) bilanul, contul de profit i pierdere, situaia modificrilor capitalului propriu,
situaia fluxurilor de personal i notele explicative la situaiile financiare;
d) bilanul, contul de profit i pierdere, situaia fluxurilor de numerar i notele
explicative la situaiile financiare;
100. Conform reglementrilor contabile conforme cu directivele europene, corectarea
erorilor aferente exerciiului financiar curent:
a) se efectueaz de ctre administratorul entitii economice;
b) se efectueaz pe seama contului de profit i pierdere;
c) nu determin modificarea situaiilor financiare ale exerciiului;
d) se nregistreaz numai prin stornare.
101. Conform reglementrilor contabile conforme cu directivele europene, corectarea
erorilor semnificative aferente exerciiilor financiare precedente:
a) se efectueaz de ctre administratorul entitii economice;
b) se efectueaz pe seama contului de profit i pierdere;
c) nu determin modificarea situaiilor financiare ale exerciiului;
d) se efectueaz pe seama rezultatului reportat.
102. Politicile contabile reprezint:
a) principiile, bazele, conveniile, regulile i practicile specifice aplicate de o
entitate la ntocmirea i prezentarea situaiilor financiare anuale,
b) ansamblul deciziilor, opiunilor i aciunilor de la nivelul unei ntreprinderi
avnd ca obiectiv atingerea unui cost fiscal optim care s corespund
aspiraiilor firmei;
c) principiile i bazele avnd ca obiectiv atingerea unui cost fiscal optim care s
corespund aspiraiilor firmei;
d) intersecia dintre interesul contabil i cel fiscal.

163

103. Selectarea i aplicarea politicilor contabile trebuie s se fac


a) anual, dup aprobarea situaiilor financiare de ctre AGA;
b) n mod consecvent pentru tranzacii, alte evenimente i condiii similare, cu
excepia cazului n care o norm contabil permite n mod specific clasificarea
elementelor pentru care ar fi adecvate politici diferite;
c) la schimbarea administratorului entitii economice;
d) ori de cte ori, este solicitat acest lucru de ctre AGA sau de ctre o persoan
din conducerea entitii economice, cu condiia existenei unui motiv ntemeiat
referitor la activitatea acesteia.
104. Creanele i datoriile n valut, precum i creanele i datoriile exprimate n lei, a cror
decontare se face n funcie de cursul unei valute, se evalueaz:
a) lunar;
b) trimestrial;
c) la sfritul exerciiului financiar;
d) semestrial.
105. Diferenele de curs valutar care apar cu ocazia decontrii creanelor i datoriilor n
valut, precum i cu ocazia evalurii acestora, trebuie recunoscute ca:
a) venituri sau cheltuieli din diferena de curs valutar;
b) alte venituri sau cheltuieli financiare;
c) mresc sau diminueaz valoarea elementelor care au generat respectivele
creane sau datorii;
d) alte venituri sau cheltuieli de exploatare.
106. Diferenele de valoare care apar cu ocazia decontrii creanelor i datoriilor exprimate
n lei, n funcie de un curs valutar diferit de cel la care au fost nregistrate iniial,
precum i cu ocazia evalurii acestora, trebuie recunoscute ca:
a) venituri sau cheltuieli din diferena de curs valutar;
b) alte venituri sau cheltuieli financiare;
c) mresc sau diminueaz valoarea elementelor care au generat respectivele
creane sau datorii;
d) alte venituri sau cheltuieli de exploatare.
107. O societate comercial prezint urmtoarele informaii privind veniturile i
cheltuielile aferente unei perioade de gestiune: venituri din vnzri mrfuri 15.000 lei,
venituri din prestri servicii 9.000 lei, venituri n avans 1.500 lei, venituri din dobnzi
700 lei, cheltuieli privind mrfurile 10.000 lei, cheltuieli cu salariile 8.000 lei,
cheltuieli din diferena de curs valutar 800 lei, cheltuieli privind impozitul pe profit
1.200 lei. Rezultatul net al perioadei de gestiune este:
a) 6.200 lei;
b) 7.400 lei;
c) 4.700 lei;
d) 6.500 lei
108. Un salariat are, n luna mai anul N, salariul de baz de 1.000 lei, spor vechime 10% i
o prim n valoare de 250 lei. Care este baza de impozitare i formula contabil de
nregistrare a contribuiei societii la asigurrile sociale?
a) 1.000 lei; 6451 = 4311;
b) 1.100 lei; 421 = 4311;
164

c) 1.350 lei; 6451 = 4311;


d) 1.350 lei ; 421 = 4311.
109. Un salariat are un salariu de baz de 800 lei, spor vechime 5% i primete n luna
iunie o prim n valoare de 125 lei, diurn de deplasare pentru dou zile 80 lei i un
tichet cadou n valoare de 100 lei. Care este baza de impozitare i formula contabil de
nregistrare a contribuiei salariatului la asigurrile sociale de sntate?
a) 800 lei; 6453 = 4314;
b) 840 lei; 421 = 4314;
c) 1065 lei; 6453 = 4314;
d) 965 lei; 421 = 4314;
110. Un salariat are un salariu de baz de 800 lei, spor vechime 5% i primete n luna
iunie o prim n valoare de 125 lei, diurn de deplasare pentru dou zile 65 lei. Care
este baza de impozitare i formula contabil de nregistrare a impozitului pe salarii?
a) (800 + 800 x 5% + 125) CAS CASS F deducere;
b) (800 + 800 x 5% + 125 + 65) CAS CASS F deducere;
c) (800 + 800 x 5% + 125) CAS CASS deducere;
d) (800 + 800 x 5% + 125) CAS CASS F;
111. Baza de impozitare a impozitului pe profit este:
a) venituri cheltuieli + venituri neimpozabile + cheltuieli nedeductibile;
b) venituri cheltuieli;
c) venituri cheltuieli + cheltuieli nedeductibile;
d) venituri cheltuieli venituri neimpozabile + cheltuieli nedeductibile +
cheltuieli aferente veniturilor neimpozabile.
112. O societate acord unui salariat diurn pentru deplasare pentru 4 zile suma de 140 lei.
Care este tratamentul fiscal corect pentru diurna de deplasare?
a) este n totalitate cheltuial deductibil;
b) 130 lei este cheltuial deductibil iar 10 lei reprezint o cheltuial
nedeductibil;
c) 100 lei este cheltuial deductibil iar 40 lei reprezint o cheltuial
nedeductibil;
d) este n totalitate o cheltuial nedeductibil.
113. Se achiziioneaz buturi alcoolice n valoare de 1000 lei (TVA 24%) pentru
protocol, pe credit comercial. Care este tratamentul contabil i fiscal corect?
a) 623 = 401 1000 lei Cheltuial nedeductibil
b) %
= 401 1.240 lei
623
1.000 lei Cheltuial nedeductibil
4426
240 lei TVA nedeductibil
c) 623 = 401 1240 lei Cheltuial cu deductibilitate limitat
d) %
= 401 1.240 lei
623
1.000 lei Cheltuial cu deductibilitate limitat
4426
240 lei TVA deductibil
114. O societate, a nregistrat la sfritul trimestrului II, anul N, venituri totale n sum de
10 000 lei, cheltuieli totale 3 800 lei (inclusive cheltuiala cu impozitul pe profit pentru
trim I de 1.400 lei). Printre cheltuieli, exist i suma de 200 lei, reprezentnd cheltuieli
165

pentru formarea i perfecionarea profesional a personalului angajat. Nu exist


venituri neimpozabile i alte cheltuieli nedeductibile
Impozitul pe profit cumulat la sfritul semestrului II se nregistreaz prin formula contabil:
a) 691 = 441 1.216 lei;
b) 691 = 441

184 lei;

c) 691 = 441

184 lei

d) 691 = 441

1.216 lei

115. O societate comercial, prezint la sfritul anului N urmtoarea situaie privind


veniturile i cheltuielile:
- venituri din vnzarea mrfurilor 1 500 000 lei;
- venituri din vnzarea produciei 900 000 lei;
- venituri din dobnzi 150 000 lei;
- cheltuieli cu materiile prime i materialele 550 000 lei;
- cheltuieli cu personalul 250 000 lei;
- cheltuieli de protocol = 110 000 lei, din care cheltuieli de protocol deductibile
fiscal 18 220 lei;
- cheltuieli cu prime de asigurare pentru accidente de munc, potrivit legii 80
000 lei;
- cheltuieli cu reclama si publicitatea 55 000 lei;
- cheltuieli cu impozitul pe profit declarat pentru anul de raportare 96 000 lei;
- cheltuieli cu dobnzile aferente mprumuturilor obinute de la bnci
comerciale = 180 000 lei;
- alte cheltuieli deductibile din punct de vedere fiscal = 124 000 lei
TVA nedeductibil aferent cheltuielilor de protocol nedeductibile din punct de vedere fiscal i
nregistrarea contabil corespunztoare, este:
a) 26 400 lei
4426 = 4427 ;
b) 22 027,2 lei
635 = 4426 ;
c) 20 420 lei
4426 = 635
d) 22 592,8
635 = 4427
116. O societate comercial, prezint la sfritul anului N, urmtoarea situaie privind
veniturile i cheltuielile:
- venituri din vnzarea mrfurilor 1 500 000 lei;
- venituri din vnzarea produciei 900 000 lei;
- venituri din dobnzi 150 000 lei;
- cheltuieli cu materiile prime i materialele 550 000 lei;
- cheltuieli cu personalul 250 000 lei;
- cheltuieli de protocol = 110 000 lei, din care cheltuieli de protocol deductibile fiscal
18 220 lei;
- cheltuieli cu prime de asigurare pentru accidente de munc, potrivit legii 80 000 lei;
- cheltuieli cu reclama si publicitatea 55 000 lei;
- cheltuieli cu impozitul pe profit declarat pentru anul de raportare 96 000 lei;
- cheltuieli cu dobnzile aferente mprumuturilor obinute de la bnci comerciale = 180
000 lei;
166

alte cheltuieli deductibile din punct de vedere fiscal = 124 000 lei

Impozit pe profit datorat


a) 441 = 691
144 468,44 lei
b) 444 = 691
408 000 lei
c) 691 = 441
144 000 lei
d) 691 = 441
179 317,6 lei

Impozit pe profit de plat


5121 = 441
5121 = 444
441 = 5121
441 = 5121

48 468,44 lei
65 280 lei
34 560 lei
83 317,6 lei

117. Care din urmtoarele elemente reprezint o cheltuial nedeductibil din punct de
vedere fiscal:
a) amortizarea contabil;
b) amortizarea fiscal;
c) diferena dintre amortizarea contabil i amortizarea fiscal;
d) amortizarea contabil + amortizarea fiscal
118. Se cunosc urmtoarele informaii referitoare la un mijloc de transport cu 5 locuri,
destinat exclusiv transportului de persoane, a crui mas este de 1.200 kg,: cheltuieli cu
ntreinerea i reparatiile 2 000 lei; TVA deductibil 24% lei.
Care este formula contabil corect de nregistrare a reparaiei ?
Valoarea nedeductibil a cheltuielilor cu ntreinerea i reparaiile aferente unui vehicul care
nu este utilizat exclusiv n scopul activitii economice, este:
a) % = 401
2.480 lei;
611
2.000 lei
4426
480 lei
b) % = 401
2.480 lei;
611
2.000 lei
4426ded
240 lei
4426neded
240 lei
c) % = 401
2.480 lei;
611
2.240 lei
4426
240 lei
d) 611 = 401 2.480 lei
119. Dispunei de urmtoarele informaii: profit brut contabil 47.000 lei; profit impozabil
42 000 lei. Societatea urmeaz s distribuie jumtate din profit sub form de dividende
i 25% la alte rezerve.
Impozitul pe dividende i nregistrarea contabil corespunztoare, este:
a) 457 = 446
3 760 lei;
b) 446 = 457
3 760 lei;
c) 691 = 446
7 520 lei;
d) 456 = 446
6 720 lei;
120. O societate, achiziioneaz n luna decembrie, anul N, un utilaj n valoare de 6.000
lei. Acesta se amortizeaz n 5 ani, conform catalogului privind clasificarea i duratele
normale de funcionare a mijloacelor fixe. Societatea utilizeaz regimul degresiv de
amortizare fiscal. Politicile contabile ale entitii prevd utilizarea normelor fiscale
pentru amortizarea contabil.
n declaraia privind impozitul pe profit se va nregistra:
167

a) nu se completeaz rndurile de amortizare deoarece amortizarea contabil este egal


cu amortizarea fiscal;
b) la rndul privind amortizarea contabil suma de 1.260 lei, la rndul de amortizare
fiscal suma de 1.260 lei;
c) la rndul privind amortizarea contabil suma de 960 lei, la rndul de amortizare fiscal
suma de 960 lei;
d) 1 050 pentru ambele amortizri:contabil i fiscal;
121. nregistrarea n contabilitate a activitii de taxare invers se face att la vnztor ct
i la cumprtor prin nregistrarea contabil:
a) 4426 = 4427;
b) 4427 = 4426;
c) 4426 = 4428;
d) 4427 = 4423;
122. n luna august, exerciiul N, o persoan impozabil A nregistrat n scopuri de TVA,
ncaseaz 1 000 euro drept avans pentru livrarea n interiorul rii a unui automobil de
la o alt societate B; societatea A emite o factur ctre societatea B la cursul de 4,2
lei/euro, valabil la data ncasrii avansului.
Dup 3 luni, are loc livrarea automobilului la un pre de 5 000 lei/euro. Cursul din data
livrrii bunului este de 4,3 lei/euro.
Baza de impozitare a TVA-ului pentru livrare i TVA aferent livrrii, este:
Baza de impozitare pentru TVA TVA aferent livrrii
a) 17 200 lei
1 008 lei;
b) 21 400 lei
5 136 lei;
c) 21 500 lei
5 160 lei;
d)25 800 lei
6 192 lei;
123. O entitate economic, ALFA, vinde entitii economice BETA, material lemnos
nregistrat ca produs finit, la preul de vnzare de 100 000 lei.
Costul de achiziie la care se face scderea din gestiune a materialului lemnos este de 80 000
lei. Att furnizorul ct i beneficiarul sunt nregistrai ca pltitori de TVA.
n condiiile taxrii inverse, operaiunile de vnzare-ncasare la societatea ALFA, respectiv
de achiziie-plat la societatea BETA, sunt:
a)
ALFA Furnizor
1. Vnzare material lemnos
(TAXARE INVERS pe factur):
411 = 701
100 000 lei
4426 = 4427
24 000 lei
2. Scderea din gestiune a materialului
lemnos:
711 = 345
80 000 lei
3. ncasare contravaloare factur:
5121 = 411
100 000 lei

BETA Client (Beneficiar)


1. Achiziie materal lemnos:
371 = 401
100 000 lei
4426 = 4427
24 000 lei

2. Plat contravaloare factur:


401 = 5121
100 000 lei

b)
ALFA Furnizor

BETA Client (Beneficiar)


168

1. Vnzare material lemnos


(TAXARE INVERS pe factur):
701 = 411
100 000 lei
4427 = 4426
24 000 lei
2. Scderea din gestiune a materialului
lemnos:
345 = 711
80 000 lei
3. ncasare contravaloare factur:
411 = 5121
100 000 lei

1. Achiziie materal lemnos:


401 = 371
100 000 lei
4427 = 4426
24 000 lei

2. Plat contravaloare factur:


5121 = 401
100 000 lei

c)
ALFA Furnizor
1. Vnzare material lemnos
(TAXARE INVERS pe factur):
4111 = 701
100 000 lei
4426 = 4427
24 000 lei
2. Scderea din gestiune a materialului
lemnos:
711 = 345
80 000 lei
3. ncasare contravaloare factur:
5121 = 4111
124 000 lei

BETA Client (Beneficiar)


1. Achiziie materal lemnos:
371 = 401
100 000 lei
4426 = 4427
24 000 lei

2. Plat contravaloare factur:


401 = 5121
124 000 lei

d)
ALFA Furnizor
1. Vnzare material lemnos
(TAXARE INVERS pe factur):
4111 = 701
100 000 lei
4426 = 4427
24 000 lei

BETA Client (Beneficiar)


1. Achiziie materal lemnos:
371 = 401
100 000 lei

3. ncasare contravaloare factur:


5121 = 4111
100 000 lei

2. Plat contravaloare factur:


401 = 5121
100 000 lei

124. O entitate economic din Romnia, livreaz mrfuri n valoare de 5 000 euro unei
entiti economice din Germania, care i comunic codul valid n scop de TVA. Cursul
de schimb la data livrrii este de 4,3 lei/euro.
nregistrrile n contabilitatea entitii din Romnia, sunt urmtoarele:
a) 4111 = 701
21 500 lei;
4111 = 5121
21 500 lei;
b) 401 = 711
5121 = 401

21 500 lei;
21 500 lei;

c) 4111 = 707
5121 = 4111

21 500 lei;
21 500 lei;

d) 4111 = 371
5121 = 4111

21 500 lei;
21 500 lei;

125. nregistrarea n contabilitate a drepturilor de personal neridicate se realizeaz:


169

a)
b)
c)
d)

641 =
421
Nu se nregistreaz
645 =
421
421 =
426
126. Taxarea invers se nregistreaz :
a)
doar n contabilitatea furnizorului;
b)
doar n contabilitatea clientului (beneficiarului);
c)
nu se nregistreaz n contabilitate;
d)
att n contabilitatea furnizorului ct i n cea a clientului (beneficiarului);
127. SC AMA SRL, livreaz lui SC BARA SRL, nregistrat n scop de TVA, papetrie n
valoare de 1 000 lei fr TVA. n mod eronat, SC AMA SRL nscrie TVA n factur n
valoare de 240 lei, iar SC BARA SRL i achit acestuia (SC AMA SRL) 1 240 lei. n
aceste condiii:
a)
SC BARA SRL are drept de deducere pentru cei 240 lei;
b)
SC BARA SRL nu are drept de deducere pentru cei 240 lei;
c)
Nu se aplic TVA pentru aceast operaiune;
d)
SC AMA SRL efectueaz o stornare.
128. Nu se nscriu n formularul Decont de tax pe valoarea adugat:
a) TVA aferent cheltuielilor de protocol nedeductibile
b) TVA aferent achiziiilor de la microntreprinderi
c) TVA aferent achiziiilor pentru realizarea livrrilor intracomunitare
d) diferenele de TVA constatate de organele de control

129. O societate comercial prezint, la sfritul anului N, venituri totale 20.000 lei,
cheltuieli totale 15.000 lei, din care cheltuieli cu combustibilul nedeductibile 1.600 lei,
cheltuieli cu impozitul pe profit 820 lei, cheltuieli cu protocolul 700 lei.
Tratamentul contabil corect privind cheltuielile de protocol i TVA aferent acestora este:
a) Cheltuielile de protocol nedeductibile au valoarea de 569,6 lei. Pentru TVA
aferent (136,70 lei) se face autofactur numai n scopuri de TVA care se
nregistreaz n exerciiul N: 635 = 4428 136,70 lei. La data la care se ntocmete
declaraia de impozit pe profit, acesta devine exigibil (colectat): 4428 = 4427
136,70 lei.
b) Cheltuielile de protocol nedeductibile au valoarea de 537,6 lei. Pentru TVA
aferent (129,02 lei) se face autofactur numai n scopuri de TVA care se
nregistreaz n exerciiul N: 635 = 4428 129,02 lei. La data declaraiei de
impozit pe profit, acesta devine exigibil (colectat): 4428 = 4427 129,02 lei.
c) Cheltuielile de protocol nedeductibile au valoarea de 569,6 lei. TVA aferent
(136,70 lei) se nregistreaz n exerciiul N: 635 = 4426 136,70 lei.
d) Cheltuielile de protocol nedeductibile au valoarea de 569,6 lei. TVA aferent
(136,70 lei) se colecteaz i se nregistreaz n exerciiul N: 635 = 4427 136,70
lei.
130. O societate comercial are o cldire cu valoarea contabil de 100.000 lei, durata de
via util 40 de ani, data achiziiei: 30.12.anul N. La 31 12 anul N +3 se reevalueaz la
valoarea just de 95.400 lei. Prin politicile contabile s-a hotrt ca rezervele din

170

reevaluare s fie capitalizate prin intermediul contului 1065 la data la care cldirea va
iei din entitate.
Care este tratamentul fiscal al rezervei din reevaluare?
a) Dat fiind alegerea fcut prin intermediul politicilor contabile, societatea nu are
nimic de fcut n legtur cu rezervele din reevaluare.
b) Odat cu nregistrarea amortizrii contabile suma de 2.650 lei va fi asimilat
veniturilor i impozitat. Evidena se ine cu ajutorul Registrului de eviden
fiscal.
c) Odat cu nregistrarea amortizrii contabile suma de 150 lei va fi asimilat
veniturilor i impozitat. Evidena se ine cu ajutorul Registrului de eviden
fiscal.
d) Odat cu nregistrarea amortizrii contabile suma de 2.578,38 lei va fi asimilat
veniturilor i impozitat. Evidena se ine cu ajutorul Registrului de eviden
fiscal.
131. Din punct de vedere fiscal, informaiile privind rezerva din reevaluare se
consemneaz n:
a)
bilan;
b)
contul de profit i pierdere;
c)
note explicative;
d)
registrul de eviden fiscal.
132. O societate comercial constat materii prime minus la inventar, n valoare de 200 lei.
Responsabil pentru lipsuri este gestionarul. Care este tratamentul contabil i fiscal
corect?
a) 601ded
= 301
200lei
461
= %
248 lei
758
200 lei
4427
48 lei
b) 601ded
= 301
200lei
461
= %
248 lei
758
200 lei
4426
48 lei
c) 601
= %
248 lei
301
200 lei
4426
48 lei
d) 601neded = 301
200lei
461
= %
248 lei
758
200 lei
4427
48 lei

171

Rspunsuri CONTABILITATE
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17

a
a
b
c
b
c
a
a
d
d
d
b
a
d
a
c
c

18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
32
33
34

a
c
a
a
d
a
c
b
c
c
a
d
a
d
d
d
a

35
36
37
38
39
40
41
42
43
44
45
46
47
48
49
50
51

d
b
d
a
b
c
a
d
d
b
a
b
a
b
a
b
d

52
53
54
55
56
57
58
59
60
61
62
63
64
65
66
67
68

a
d
a
b
a
b
a
d
c
b
b
c
c
b
b
d
b

69
70
71
72
73
74
75
76
77
78
79
80
81
82
83
84
85

172

c
d
c
a
a
d
b
b
b
d
a
a
c
b
b
b
c

86
87
88
89
90
91
92
93
94
95
96
97
98
99
100
101
102

a
b
a
b
d
a
b
b
c
a
c
d
a
b
b
d
a

103
104
105
106
107
108
109
110
111
112
113
114
115
116
117
118
119

b
a
a
b
c
c
d
a
d
b
c
c
b
d
c
c
a

120
121
122
123
124
125
126
127
128
129
130
131
132

b
a
b
a
c
d
d
b
d
a
c
d
a

ANALIZ ECONOMICOFINANCIAR
Autor: Aurel Isfanescu
a)
b)
c)
d)

1. Cifra de afaceri reprezint:


veniturile obinute din vnzarea mrfurilor i produselor (activiti comerciale curente);
veniturile din exploatare i financiare;
veniturile din exploatare corectate cu diferenele de curs valutar;
veniturile totale.

a)
b)
c)
d)

2. Cifra de afaceri marginal reflect:


veniturile din vnzri la nivelul pragului rentabilitii;
variaia veniturilor generate de modificarea cu o unitate a volumului fizic al vnzrilor;
vnzrile la nivelul capacitii maxime de producie;
plusul din vnzri fa de consumurile de la teri.

a)
b)
c)
d)

3. Cifra de afaceri minim (critic) reprezint:


preul mediu pe unitatea de produs;
cifra de afaceri care permite realizarea unui nivel dat al dividendelor;
cifra de afaceri aferent pragului de rentabilitate;
cifra de afaceri aferent ultimei uniti fizice vndute.

a)
b)
c)
d)

4. Valoarea adugat este:


creterea de valoare obinut prin activitatea tehnico productiv i de comercializare;
diferena dintre venituri i cheltuieli;
veniturile totale, mai puin amortizarea;
plusul de ncasri fa de pli.

5. Producia marf fabricat este format din:


a)
valoarea produselor finite i a produciei n curs de execuie
b)
valoarea produselor fabricate, a semifabricatelor destinate vnzrii i valoarea
lucrrilor i serviciilor executate pentru teri;
c)
producia finit executat;
d)
veniturile din operaiuni comerciale.

a)
b)
c)
d)

cheltuieli cu personalul
se determin:
valoarea adaugata
rata de remunerare a personalului pe seama valorii adugate;
ponderea datoriilor salariale n totalul cheltuielilor;
gradul de integrare pe vertical;
corelaia dintre fondul de salarii i cifra de afaceri.

a)
b)
c)
d)

valoarea adaugata
se determin:
cifra de afaceri
gradul de integrare pe vertical;
rata de remunerare a statului;
ponderea cheltuielilor cu personalul n totalul cheltuielilor;
nivelul mediu al profitului la un leu cifr de afaceri.

6. Pe baza relaiei

7. Pe baza relaiei

173

cifra de afaceri a intreprinderii


se determin:
cifra de afaceri a sectorului de activitate
Cota de pia a principalului concurent;
Cota de pia proprie (absolut);
Cota de pia relativ;
Cota de pia servit.
8. Pe baza relaiei

a)
b)
c)
d)

9. Se cunosc urmtoarele date:


Indicatori
1. Cifra de afaceri (lei)
2. Producia exerciiului (lei)
3. Numr mediu de personal

Tabelul 1
P0
P1
5.200.000 5.140.000
5.000.000 5.460.000
100
120

Pe baza datelor din tabelul 1, influena numrului mediu de personal asupra cifrei de afaceri
este de:
a) +569.230 lei
b) 570.140 lei
c) +450.300 lei
d) +1.040.000 lei
10. Pe baza datelor din tabelul 1, influena productivitii muncii asupra cifrei de
afaceri este de:
a) 561.600 lei
b) 478.300 lei
c) +540.000 lei
d) 378.500 lei
11. Pe baza datelor din tabelul 1, influena gradului de valorificare a produciei
exerciiului asupra cifrei de afaceri este de:
a) 538.400 lei
b) +540.000 lei
c) 478.000 lei
d) +395.000 lei
12. Se cunosc urmtoarele date:
Tabelul 2
Indicatori
1. Producia exerciiului (lei)
2. Numr mediu de personal
3. Timpul total lucrat (ore)
4. Consumurile provenite de la teri (lei)
5. Valoarea adugat (lei)

P0
P1
4.500.000 4.700.000
100
90
200.800
176.202
2.700.000 2.914.000
1.800.000 1.786.000

Pe baza datelor din tabelul 2, influena produciei exerciiului asupra valorii adugate este de:
a) +85.000 lei
b) +80.000 lei
c) +75.000 lei
d) +95.000 lei
174

13. Pe baza datelor din tabelul 2, influena fondului de timp asupra valorii adugate
este de:
a) 200.500 lei
b) 220.500 lei
c) +178.500 lei
d) +198.400 lei
14. Pe baza datelor din tabelul 2, influena produciei medii orare asupra valorii
adugate este de:
a) +300.500 lei
b) +250.500 lei
c) 280.400 lei
d) 178.500 lei
15. Pe baza datelor din tabelul 2, influena valorii adugate la 1 leu producie a
exerciiului asupra valorii adugate este de:
a) +45.000 lei
b) +94.000 lei
c) +58.000 lei
d) 58.000 lei
16. Se cunosc urmtoarele date:
Nr.
crt.
1
2
3
4
5

Produsul
A
B
C
D
Total

Valori (mii lei)


Prevzut
Realizat
25.000
27.000
31.250
42.000
37.500
37.500
31.250
43.500
125.000
150.000

Tabelul 3
Structur (%)
Prevzut Realizat
20
18
25
28
30
25
25
29
100
100

Pe baza datelor din tabelul 3, coeficientul mediu de sortiment este:


a)
0,95
b)
1,00
c)
1,02
d)
0,80
a)
b)
c)
d)

17. Pe baza datelor din tabelul 3, coeficientul mediu de structur este:


1,00
0,80
0,93
0,78

18. S se evalueze situaia: coeficientul de sortiment = 1 i coeficientul de structur =


1.
a) Programul de producie a fost realizat i depit pe fiecare produs i pe total n aceeai
proporie
b) Programul de producie a fost depit la toate sortimentele
c) Programul de producie nu a fost realizat n aceeai proporie
d) Programul de producie a fost realizat n proporii diferite
175

19. S se evalueze situaia: coeficientul de sortiment < 1 i coeficientul de structur =


1.
a) Programul de producie a fost depit la toate sortimentele n aceeai proporie
b) Programul de producie nu a fost realizat pe fiecare sortiment n aceeai proporie
c) Programul de producie a fost realizat pe sortimente n proporii diferite
d) Programul de producie nu a fost realizat pe sortimente n proporii diferite
20. S se evalueze situaia: coeficientul de sortiment =1 i coeficientul de structur <
1.
a) Programul de producie a fost realizat i depit la toate sortimentele n proporii diferite
b) Programul de producie nu a fost realizat la unele sortimente
c) Programul de producie a fost depit la unele produse
d) Programul de producie nu a fost realizat n aceeai proporie pe sortimente
21. S se evalueze situaia: coeficientul de sortiment < 1 i coeficientul de structur <
1.
a) Programul de producie a fost depit la unele sortimente, iar la altele nu a fost realizat
b) Programul de producie a fost realizat n proporii diferite pe sortimente
c) Programul de producie nu a fost realizat n aceeai proporie pe sortimente
d) Programul de producie a fost depit n aceeai proporie pe sortimente
22. Urmtoarea relaie:

q c
q p

1 0

1000

1 1

q c
q p

1000

1 0

reprezint modul de calcul al influenei:


a) preului de vnzare asupra cheltuielilor la 1000 lei cifr de afaceri
b) structurii cifrei de afaceri asupra profitului la 1 leu venituri
c) costului asupra cheltuielilor la 1000 lei cifr de afaceri
d) volumului produciei vndute asupra cheltuielilor la 1000 lei cifr de afaceri
23. Urmtoarea relaie:

q c
q p

1 0

1000

q c
q p

1000

0 0

reprezint modul de calcul al influenei:


a) volumului fizic al produciei vndute asupra cheltuielilor la 1000 lei cifr de afaceri
b) structurii produciei vndute asupra cheltuielilor la 1000 lei cifr de afaceri
c) costului asupra cheltuielilor la 1000 lei cifr de afaceri
d) preului de vnzare asupra cheltuielilor la 1000 lei cifr de afaceri
24. Urmtoarea relaie:

q c
q p

1 1

1000

q1c0

q p

1 1

1000

1 1

reprezint modul de calcul al influenei:


a) costului asupra cheltuielilor la 1000 lei cifr de afaceri
b) structurii produciei vndute asupra cheltuielilor la 1000 lei cifr de afaceri
c) structurii produciei vndute asupra cheltuielilor variabile la 1000 lei cifr de afaceri
d) costului variabil pe unitate de produs asupra cheltuielilor la 1000 lei cifr de afaceri

176

25. Urmtoarea relaie:

F
q p
0

1000

F
q p
0

1000

(F este suma absolut a cheltuielilor fixe)


reprezint modul de calcul al influenei:
a) structurii produciei asupra cheltuielilor fixe la 1000 lei cifr de afaceri
b) volumului produciei asupra cheltuielilor fixe la 1000 lei cifr de afaceri
c) preului de vnzare asupra cheltuielilor fixe la 1000 lei cifr de afaceri
d) sumei cheltuielilor fixe asupra cheltuielilor fixe la 1000 lei cifr de afaceri

Ct1 Ct0
q1 q0
(Ct = cheltuielile totale aferente unui produs; q = volumul fizic al produciei )
reprezint modul de calcul al:
a)
costului mediu
b)
costului marginal
c)
influenei sumei totale a cheltuielilor asupra costului mediu
d)
influenei volumului produciei asupra costului mediu
26. Urmtoarea relaie:

27. S se determine volumul cheltuielilor fixe la 1000 lei cifr de afaceri n condiiile
urmtoare:
- cheltuielile fixe la 1000 lei cifr de afaceri = 400 lei
- cifra de afaceri crete cu 5%
Nivelul cheltuielilor fixe la 1000 lei cifr de afaceri va fi:
a)
380,95 lei
b)
375,45 lei
c)
405 lei
d)
415 lei
28. Se cunosc urmtoarele date:
Indicatori (mii lei)
1. Cifra de afaceri (producia vndut)
2. Cheltuieli aferente cifrei de afaceri
3. Cifra de afaceri recalculat
4. Cheltuieli recalculate aferente cifrei de afaceri

Tabelul 4
P0
P1
10.000
12.000
8.000
9.480
12.800
9.000

Pe baza datelor din tabelul 4, influena structurii produciei vndute asupra cheltuielilor la
1000 lei cifr de afaceri este de:
a)
90,25 lei
b)
+15,75 lei
c)
96,87 lei
d)
+96,87 lei
29. Pe baza datelor din tabelul 4, influena preului de vnzare asupra cheltuielilor la
1000 lei cifr de afaceri este de:
a)
+46,87 lei
b)
46,87 lei
c)
+38,75 lei
d)
+52,34 lei
177

30. Pe baza datelor din tabelul 4, influena costului asupra cheltuielilor la 1000 lei
cifr de afaceri este de:
a)
+40,0 lei
b)
+20,2 lei
c)
38,2 lei
d)
40,5 lei
31. Se cunosc urmtoarele date:
Indicatori (mii lei)
1. Cifra de afaceri (producia vndut)
2. Cheltuieli variabile aferente cifrei de afaceri
3. Cifra de afaceri recalculat
4. Cheltuieli variabile recalculate

Tabelul 5
P0
P1
10.000
12.000
6.000
7.440
12.800
7.800

Pe baza datelor din tabelul 5, influena structurii produciei vndute asupra cheltuielilor
variabile la 1000 lei cifr de afaceri este de:
a)
+9,38 lei
b)
+12,38 lei
c)
11,48 lei
d)
+15,35 lei
32. Pe baza datelor din tabelul 5, influena preului de vnzare asupra cheltuielilor
variabile la 1000 lei cifr de afaceri este de:
a)
+38 lei
b)
+40,62 lei
c)
28,5 lei
d)
+45,62 lei
33. Pe baza datelor din tabelul 5, influena cheltuielilor variabile pe unitate de produs
asupra cheltuielilor variabile la 1000 lei cifr de afaceri este de:
a)
30 lei
b)
25 lei
c)
35 lei
d)
40 lei
34. Se cunosc urmtoarele date:
Indicatori (mii lei)
1. Cifra de afaceri (producia vndut)
2. Suma absolut a cheltuielilor fixe aferente cifrei de afaceri
3. Cifra de afaceri recalculat

Tabelul 6
P0
P1
10.000
12.000
2.000
2.040
12.800

Pe baza datelor din tabelul 6, influena volumului produciei asupra cheltuielilor fixe la 1000
lei cifr de afaceri este de:
a)
+30 lei
b)
30 lei
c)
43,75 lei
d)
+28 lei

178

35. Pe baza datelor din tabelul 6, influena preului de vnzare asupra cheltuielilor fixe
la 1000 lei cifr de afaceri este de:
a)
+10,42 lei
b)
10,42 lei
c)
+15,25 lei
d)
16,05 lei
36. Pe baza datelor din tabelul 6, influena sumei absolute a cheltuielilor fixe asupra
nivelului lor la 1000 lei cifr de afaceri este de:
a)
+3,33 lei
b)
3,33 lei
c)
+5,85 lei
d)
+4,75 lei
37. Indicele produciei fizice = 112%
Indicele preurilor materialelor = 95%
Indicele cheltuielilor cu materialele pe unitatea de produs = 102%
Rezult c:
a)
a crescut cantitatea fabricat i consumul specific i s-a redus preul materialelor
b)
s-a redus preul materialelor i a crescut consumul specific
c)
s-a micorat cantitatea fabricat i a crescut preul materialelor
d)
a crescut cantitatea fabricat i consumul specific
38. Indicele cifrei de afaceri = 107%
Indicele numrului de personal = 95%
Indicele profitului aferent cifrei de afaceri = 102%
Rezult c:
a)
s-a redus numrul de personal, a crescut productivitatea muncii i s-au redus costurile
b)
au crescut cifra de afaceri i costurile
c)
s-au redus productivitatea muncii i costurile
d)
au crescut numrul de personal i productivitatea muncii
39. Factorii direci de influen a cheltuielilor materiale la 1000 lei cifr de afaceri, n
ordinea de analiz, sunt:
a) structura, preul de vnzare, cheltuielile materiale pe unitatea de produs
b) structura, preul de vnzare, cheltuielile materiale la 1 leu cifr de afaceri
c) structura, cheltuielile materiale pe unitatea de produs, preul materialelor
d) volumul produciei, costul materialelor, preul de vnzare
40. Indicele cheltuielilor cu personalul = 95%
Indicele salariului mediu = 104%
Indicele productivitii muncii = 110%
Rezult c:
a) s-au redus numrul de personal i cheltuielile cu personalul la 1000 lei cifr de afaceri
b) s-a redus numrul de personal i au crescut cheltuielile cu salariile la 1000 lei cifr de
afaceri
c) s-a redus numrul de personal i nu s-au modificat cheltuielile cu salariile la 1000 lei cifr
de afaceri
d) au crescut numrul de personal i cheltuielile cu personalul la 1000 lei cifr de afaceri

179

41. Se cunosc urmtoarele date:


Indicatori (mii lei)
1. Cifra de afaceri din perioada curent
2. Cheltuieli aferente cifrei de afaceri, din care:
Cheltuieli variabile
3. Cifra de afaceri prevzut pentru perioada urmtoare

Tabelul 7
P1
30.000
24.000
18.000
31.500

Pe baza datelor din tabelul 7, nivelul probabil al cheltuielilor la 1000 lei cifr de afaceri
pentru perioada urmtoare este:
a)
790,47 lei
b)
770,50 lei
c)
780,35 lei
d)
760,45 lei
42. Preul de vnzare al unui produs este de 400 lei pe bucat.
Costul pe unitatea de produs este de 350 lei.
Dac costul crete cu 10%, ct trebuie s fie preul de vnzare pentru a se menine nivelul
actual de rentabilitate?
a)
440 lei/ bucat
b)
480 lei/ bucat
c)
500 lei/ bucat
d)
420 lei/ bucat
43. Preul de vnzare al unui produs este de 400 lei pe bucat.
Rata rentabilitii este de 14,29%.
Costul pe unitatea de produs este de 350 lei.
Ct trebuie s fie costul pe produs, dac se dorete o rentabilitate de 20%, n condiiile
meninerii preului de vnzare?
a)
291,67 lei/ bucat
b)
250,45 lei/ bucat
c)
302,50 lei/ bucat
d)
280,20 lei/ bucat
44. Indicele cifrei de afaceri = 108%
Indicele preurilor de vnzare = 110%
Indicele cheltuielilor la 1000 lei cifr de afaceri = 104%
Rezult:
a) Creterea sumei cheltuielilor aferente cifrei de afaceri i scderea volumului fizic al
produciei vndute
b) Reducerea sumei cheltuielilor aferente cifrei de afaceri i a volumului fizic al produciei
vndute
c) Reducerea sumei cheltuielilor aferente cifrei de afaceri i creterea preurilor de vnzare
d) Creterea sumei cheltuielilor aferente cifrei de afaceri i a volumului fizic al produciei
vndute
45. Indicele cifrei de afaceri = 108%
Indicele cheltuielilor fixe = 110%
Indicele volumului fizic al produciei vndute= 112%
Rezult:
180

a)
b)
c)
d)

Creterea cheltuielilor fixe la 1000 lei cifr de afaceri i scderea preurilor de vnzare
Reducerea cheltuielilor la 1000 lei cifr de afaceri i a preurilor de vnzare
Creterea cheltuielilor fixe i a preurilor de vnzare
Modificarea produciei vndute este inferioar dinamicii preurilor de vnzare

46. Indicele productivitii medii anuale = 110%


Indicele salariului mediu anual = 105%
Indicele cheltuielilor cu personalul = 103%
Rezult:
a)
Reducerea numrului de salariai i a cheltuielilor cu salariile la 1000 lei cifr de
afaceri
b)
Reducerea numrului de salariai i creterea cheltuielilor cu salariile la 1000 lei cifr
de afaceri
c)
Creterea numrului de salariai i a cheltuielilor la 1000 lei cifr de afaceri
d)
Creterea numrului de salariai i reducerea cheltuielilor totale la 1000 lei cifr de
afaceri
47. Se cunosc urmtoarele date:
Indicatori
1. Volumul produciei (tone)
2. Cheltuieli totale (lei)
3. Cost mediu (lei/ton)
4. Pre de vnzare (lei/ton)

P0
1.000
40.000
40
60

Tabelul 8
P1
1.200
60.000
50
60

Pe baza datelor din tabelul 8, costul marginal este:


a)
150 lei/ton
b)
100 lei/ton
c)
120 lei/ton
d)
90 lei/ton
48. Se cunosc urmtoarele date:
Indicatori
1. Cheltuieli cu amortizarea la 1000 lei cifr de afaceri (lei)
2. Indicele cifrei de afaceri

Tabelul 9
P0
P1
290
280
105%

Pe baza datelor din tabelul 9, influena cifrei de afaceri asupra cheltuielilor cu amortizarea la
1000 lei cifr de afaceri este de:
a)
+14,05 lei
b)
13,81 lei
c)
15,20 lei
d)
+12,50 lei
49. Pe baza datelor din tabelul 9, influena sumei amortizrii asupra cheltuielilor cu
amortizarea la 1000 lei cifr de afaceri este de:
a)
+3,81 lei
b)
+4,21 lei
c)
2,50 lei
d)
4,50 lei
181

cheltuieli totale
productia fabricata
(producia fabricat este exprimat n uniti naturale)
exprim:
a)
influena volumului produciei asupra costului mediu
b)
costul mediu pe unitate de produs
c)
costul marginal
d)
influena volumului produciei asupra costului marginal
50. Urmtoarea relaie:

51. Se cunosc urmtoarele date:


Indicatori (mii lei)
1. Cifra de afaceri
2. Cheltuieli materiale
3. Cifra de afaceri recalculat
4. Cheltuieli materiale recalculate

Tabelul 10
P0
P1
10.000
12.000
6.000
7.080
11.500
7.200

Pe baza datelor din tabelul 10, influena structurii asupra cheltuielilor materiale la 1000 lei
cifr de afaceri este de:
a)
+30,2 lei
b)
25,2 lei
c)
+26,09 lei
d)
+29,30 lei
52. Pe baza datelor din tabelul 10, influena preului de vnzare asupra cheltuielilor
materiale la 1000 lei cifr de afaceri este de:
a)
26,09 lei
b)
+25,70 lei
c)
20,45 lei
d)
+28,70 lei
53. Pe baza datelor din tabelul 10, influena cheltuielilor materiale pe unitatea de
produs asupra cheltuielilor materiale la 1000 lei cifr de afaceri este de:
a)
+12 lei
b)
15 lei
c)
+13 lei
d)
10 lei
54. Indicele cheltuielilor fixe = 107%
Indicele cifrei de afaceri = 109%
Modificarea procentual a cheltuielilor fixe la 1000 lei cifr de afaceri este de:
a)
1,83%
b)
1,95%
c)
+0,75%
d)
+1,75%

182

55. Se cunosc urmtoarele date:


Indicatori (mii lei)
1. Cheltuieli totale
2. Venituri totale

P0
12.000
20.000

Tabelul 11
P1
15.000
24.000

Pe baza datelor din tabelul 11, influena veniturilor totale asupra profitului nainte de
impozitare este de:
a)
+1.600 mii lei
b)
+18.000 mii lei
c)
400 mii lei
d)
800 mii lei
56. Pe baza datelor din tabelul 11, influena cheltuielilor la 1 leu venituri asupra
profitului nainte de impozitare este de:
a)
600 mii lei
b)
+120 mii lei
c)
+520 mii lei
d)
150 mii lei
57. Relaia: P0 x Iq P0
(P = profitul; Iq = indicele cifrei de afaceri)
exprim:
a) influena profitului la 1 leu cifr de afaceri
b) influena costului asupra profitului
c) influena volumului produciei asupra profitului
d) influena structurii asupra profitului
58. Relaia: (q1p0 q1c0) P0 x Iq
exprim:
a) influena structurii asupra profitului
b) influena volumului produciei asupra profitului
c) influena costului asupra profitului
d) influena productivitii asupra profitului
59. Relaia: (q1p0 q1c1) (q1p0 q1c0)
exprim:
a) influena volumului produciei asupra profitului
b) influena costului asupra profitului
c) influena structurii asupra profitului
d) influena cheltuielilor la 1 leu venituri
60. Relaia: q1p1 q1p0
exprim:
a) influena preului de vnzare asupra profitului
b) influena costului asupra profitului
c) influena cantitii vndute asupra profitului
d) influena calitii, dac preurile nu sunt difereniate pe caliti

183

61. Se cunosc urmtoarele date:


Indicatori
1. Cifra de afaceri (mii lei)
2. Numr mediu de personal
3. Rezultatul exploatrii (mii lei)

P0
90.000
100
9.000

Tabelul 12
P1
95.000
95
11.400

Pe baza datelor din tabelul 12, influena numrului mediu de personal asupra rezultatului
exploatrii este de:
a) 500 mii lei
b) 450 mii lei
c) +400 mii lei
d) +500 mii lei
62. Pe baza datelor din tabelul 12, influena productivitii muncii asupra rezultatului
exploatrii este de:
a) +1.000 mii lei
b) +950 mii lei
c) 800 mii lei
d) 750 mii lei
63. Pe baza datelor din tabelul 12, influena ratei rentabilitii exploatrii asupra
rezultatului exploatrii este de:
a) +1.900 mii lei
b) +2.000 mii lei
c) +700 mii lei
d) +800 mii lei
64. Se cunosc urmtoarele date:
Indicatori (mii lei)
1. Cifra de afaceri
2. Cheltuieli aferente cifrei de afaceri
3. Cifra de afaceri recalculat
4. Cheltuieli recalculate aferente cifrei de afaceri

Tabelul 13
P0
P1
10.000
12.000
8.000
9.000
11.800
9.500

Pe baza datelor din tabelul 13, influena structurii asupra ratei rentabilitii resurselor
consumate este de:
a) 0,79%
b) +1,25%
c) 0,85%
d) +1,10%
65. Pe baza datelor din tabelul 13, influena costului asupra ratei rentabilitii
resurselor consumate este de:
a) +0,75%
b) +6,90%
c) 0,25%
d) 0,35%

184

66. Pe baza datelor din tabelul 13, influena preului de vnzare asupra ratei
rentabilitii resurselor consumate este de:
a) +2,50%
b) +2,22%
c) 2,50%
d) 2,22%
67. Se cunosc urmtoarele date:
Tabelul 14
Indicatori (mii lei)
P0
P1
1. Venituri totale
20.000
24.000
2. Cheltuieli totale
12.000
15.000
3. Activ total
6.000
6.500
Pe baza datelor din tabelul 14, influena vitezei de rotaie a activului asupra ratei rentabilitii
economice este de:
a) +14,27%
b) 12,50%
c) +12,27%
d) 10,50%
68. Pe baza datelor din tabelul 14, influena rentabilitii veniturilor asupra ratei
rentabilitii economice este de:
a) 12,50%
b) 9,14%
c) +10,50%
d) +12,5%
69. Factorii direci de influen asupra profitului aferent produciei vndute sunt, n
ordinea de analiz, urmtorii:
a) cifra de afaceri, cheltuielile aferente cifrei de afaceri
b) volumul produciei, structura, costul i preul de vnzare
c) structura, preul de vnzare i costul pe produse
d) volumul produciei, structura, costurile variabile
70. Indicele profitului aferent cifrei de afaceri = 106%
Indicele cifrei de afaceri = 109%
Indicele numrului de personal = 95%
Rezult:
a) Creterea productivitii muncii i a costurilor
b) Reducerea numrului de personal i a productivitii muncii
c) Reducerea productivitii muncii i creterea preurilor de vnzare
d) Reducerea productivitii muncii i creterea numrului de personal
71. Indicele profitului aferent cifrei de afaceri = 112%
Indicele ratei rentabilitii resurselor consumate = 94%
Modificarea procentual a cheltuielilor aferente cifrei de afaceri este de:
a) +19,15%
b) +14,20%
c) 12,20%
d) 15,20%
185

72. Se cunosc urmtoarele date:


Indicatori
1. Cantitatea vndut (buci)
2. Pre de vnzare (lei/bucat)
3. Cost unitar (lei/bucat)

P0
5.000
10
7

Tabelul 15
P1
5.200
12
6,5

Pe baza datelor din tabelul 15, influena cantitii vndute asupra profitului pe produs este de:
a) +600 lei
b) 600 lei
c) +520%
d) 520%
73. Pe baza datelor din tabelul 15, influena costului asupra profitului pe produs este de:
a) +2.000 lei
b) +2.600 lei
c) 500 lei
d) +500 lei
74. Pe baza datelor din tabelul 15, influena preului de vnzare asupra profitului pe
produs este de:
a) +10.400 lei
b) +10.000 lei
c) +5.200 lei
d) +6.200 lei
75. Indicele cifrei de afaceri = 112%
Indicele profitului = 108%
Indicele activelor circulante = 106%
Rezult:
a) Creterea costurilor i accelerarea vitezei de rotaie a activelor circulante
b) Reducerea costurilor i ncetinirea vitezei de rotaie a activelor circulante
c) Reducerea costurilor i accelerarea vitezei de rotaie a activelor circulante
d) Creterea ratei rentabilitii financiare i ncetinirea vitezei de rotaie a activelor
circulante
76. Indicele valorii medii anuale a mijloacelor fixe = 105%
Indicele cifrei de afaceri la 1000 de lei mijloace fixe = 106%
Indicele profitului aferent cifrei de afaceri = 110%
Rezult:
a) A crescut eficiena mijloacelor fixe i s-au redus costurile
b) Au crescut costurile i eficiena mijloacelor fixe
c) A sczut eficiena mijloacelor fixe i au crescut preurile de vnzare
d) Au crescut valoarea mijloacelor fixe i costurile
77. Se cunosc urmtoarele date:
Indicatori (mii lei)
1. Active circulante (sold mediu)
2. Cifra de afaceri
186

P0
20.000
40.000

Tabelul 16
P1
22.000
45.000

T = 365 zile
Pe baza datelor din tabelul 16, modificarea vitezei de rotaie a activelor circulante este de:
a) 4,06 zile
b) +4,06 zile
c) +5,2 zile
d) +6,7 zile
78. Pe baza datelor din tabelul 16, influena cifrei de afaceri asupra vitezei de rotaie
este de:
a) +20,28 zile
b) 20,28 zile
c) +18,5 zile
d) 15,5 zile
79. Pe baza datelor din tabelul 16, influena soldului mediu al activelor circulante
asupra vitezei de rotaie este de:
a) +16,22 zile
b) 16,22 zile
c) +18,5 zile
d) 18,5 zile
a)
b)
c)
d)

80. Pe baza datelor din tabelul 16, suma eliberrilor de mijloace circulante este de:
2.500 mii lei
1.750 mii lei
+2.600 mii lei
+2.400 mii lei

81. Fondul de rulment poate fi definit ca fiind:


a) partea capitalului permanent ce depete valoarea activelor imobilizate i este destinat
finanrii activelor circulante
b) partea din capitalul propriu care finaneaz activele circulante
c) partea din sursele permanente care finaneaz activele imobilizate
d) excedentul activelor circulante fa de datoriile pe termen lung
82. Se cunosc urmtoarele date:
Indicatori (mii lei)
1. Capital propriu
2. Datorii totale, din care:
datorii peste un an
3. Active imobilizate

Tabelul 17
P0
P1
50.000
60.000
8.500
9.000
4.500
5.000
30.000
28.000

Pe baza datelor din tabelul 17, modificarea fondului de rulment este de:
a) +12.000 mii lei
b) +15.000 mii lei
c) +12.500 mii lei
d) +11.000 mii lei

187

83. Pe baza datelor din tabelul 17, modificarea procentual a fondului de rulment este
de:
a)
b)
c)
d)

+51,2%
+42%
15,2%
18,2%
84. Se cunosc urmtoarele date:
Indicatori (mii lei)
1. Cifra de afaceri
2. Creane (sold mediu)
3. Datorii curente (sold mediu)

P0
30.000
6.700
5.200

Tabelul 18
P1
32.000
8.000
6.000

T = 365 zile
Pe baza datelor din tabelul 18, durata de imobilizare a creanelor (Di) s-a modificat n P1 fa
de P0 cu:
a) +10 zile
b) +9,73 zile
c) 5,0 zile
d) 8,75 zile
85. Pe baza datelor din tabelul 18, influena creanelor asupra sumei eliberrilor
(imobilizrilor) de active circulante este de:
a) +853 mii lei
b) +945 mii lei
c) 450 mii lei
d) 752 mii lei
86. Pe baza datelor din tabelul 18, durata de folosire a surselor atrase (Df) s-a
modificat n P1 fa de P0 cu:
a) +7,5 zile
b) +5,17 zile
c) 2,3 zile
d) 3,75 zile
87. Pe baza datelor din tabelul 18, influena soldului mediu al creanelor asupra sumei
eliberrilor de active circulante este de:
a) +1.500 mii lei
b) 1.500 mii lei
c) +1.300 mii lei
d) 1.300 mii lei
88. Pe baza datelor din tabelul 18, influena cifrei de afaceri asupra sumei eliberrilor
de active circulante, generat de creane, este de:
a) 447 mii lei
b) 500 mii lei
c) +450 mii lei
d) 540 mii lei

188

89. Indicele cifrei de afaceri = 104%


Indicele obligaiilor (sold mediu) = 110%
Rezult:
a) creterea soldului mediu i accelerarea vitezei de rotaie
b) creterea surselor de finanare
c) creterea obligaiilor i mrirea duratei de folosire a surselor atrase
d) scderea obligaiilor i accelerarea vitezei de rotaie
90. Indicele capitalului propriu = 102%
Indicele capitalului permanent = 101%
Indicele activelor imobilizate = 109%
Rezult:
a) scderea fondului de rulment i creterea ponderii surselor proprii n capitalul
permanent
b) creterea fondului de rulment i diminuarea ratei rentabilitii financiare
c) creterea ponderii surselor proprii n capitalul permanent
d) sporirea ratei rentabilitii financiare i majorarea fondului de rulment
91. Se cunosc urmtoarele date:
Indicatori (mii lei)
1. Capital propriu
2. Datorii totale, din care:
mprumuturi peste un an

P0
35.000
30.000
20.000

Tabelul 19
P1
40.000
32.000
25.000

Pe baza datelor din tabelul 19, rata autonomiei (stabilitii) financiare s-a modificat cu:
a) 0,95 puncte procentuale
b) 0,75 puncte procentuale
c) +1,2 puncte procentuale
d) +2,5 puncte procentuale
92. Indicele veniturilor totale = 112%
Indicele activelor totale = 110%
Indicele profitului nainte de impozitare = 106%
Rezult:
a) s-a accelerat viteza de rotaie a activelor i s-au redus rata rentabilitii veniturilor i
rata rentabilitii economice a activului
b) s-a accelerat viteza de rotaie a activelor, a sczut rata rentabilitii veniturilor i a
crescut rata rentabilitii economice a activului
c) au crescut activele totale i rata rentabilitii veniturilor
d) a crescut rata rentabilitii veniturilor i au sczut veniturile
93. Factorii direci de influen asupra ratei rentabilitii resurselor consumate sunt, n
ordinea de analiz, urmtorii:
a) structura, costul i preul de vnzare
b) volumul, structura i preul de vnzare
c) structura, preul i costul
d) costul, structura i preul de vnzare

189

a)
b)
c)
d)

94. Relaia (C1 C0) reprezint:


Influena costului asupra profitului pe produs
Influena costului asupra ratei rentabilitii pe produs
Influena costului asupra profitului la 1 leu venituri
Influena costului asupra ratei rentabilitii veniturilor

95. Factorii direci de influen asupra cheltuielilor materiale la 1000 lei cifr de
afaceri sunt, n ordinea de analiz, urmtorii:
a) structura, preul de vnzare i cheltuielile materiale pe unitatea de produs
b) structura, costul materialelor i preul de vnzare
c) cantitatea de materiale i preul de aprovizionare
d) consumul specific i preul de vnzare
96. Factorii direci care influeneaz cheltuielile cu personalul la 1000 lei cifr de
afaceri sunt, n ordinea de analiz, urmtorii:
a) productivitatea muncii i salariul mediu
b) timpul de munc lucrat i salariul mediu orar
c) salariul mediu orar i timpul de munc lucrat
d) indexarea salariilor cu indicele mediu de inflaie
97. Factorii direci care influeneaz profitul pe produs sunt, n ordinea de analiz,
urmtorii:
a) cantitatea vndut, costul i preul de vnzare
b) structura, cantitatea vndut i costul
c) costul, preul de vnzare i volumul
d) cantitatea vndut, preul de vnzare i costul
98. Factorii direci de influen asupra cheltuielilor variabile la 1000 lei cifr de
afaceri sunt, n ordinea de analiz, urmtorii:
a) structura produciei, preul de vnzare i cheltuielile variabile pe unitatea de produs
b) structura produciei, preul de vnzare i suma absolut a cheltuielilor variabile
c) volumul produciei i cheltuielile variabile pe unitatea de produs
d) preul de vnzare i cheltuielile variabile pe unitatea de produs
a)
b)
c)
d)

99. Cheltuielile fixe la 1000 lei cifr de afaceri sunt influenate n mod direct de:
volumul produciei, preul de vnzare i suma absolut a cheltuielilor fixe
structura produciei i cheltuielile fixe pe unitatea de produs
cantitatea vndut i preul de vnzare
volumul produciei, preul de vnzare i cheltuielile fixe pe unitatea de produs

100. Factorii direci de influen asupra modificrii procentuale a costului produciei


comparabile sunt, n ordinea de analiz, urmtorii:
a) structura produciei i costul pe unitatea de produs
b) volumul produciei i structura
c) costul i preul de vnzare
d) structura produciei i costul mediu din anul precedent

190

Rspunsuri ANALIZ ECONOMICOFINANCIAR


1.
11.
21.
31.
41.
51.
61.
71.
81.
91.

a
a
a
a
a
c
b
a
a
a

2.
12.
22.
32.
42.
52.
62.
72.
82.
92.

b
b
a
b
a
a
b
a
c
a

3.
13.
23.
33.
43.
53.
63.
73.
83.
93.

c
b
b
a
a
d
a
b
a
a

4.
14.
24.
34.
44.
54.
64.
74.
84.
94.

a
a
a
c
a
a
a
a
b
a

5.
15.
25.
35.
45.
55.
65.
75.
85.
95.

b
b
b
a
a
a
b
a
a
a

191

6.
16.
26.
36.
46.
56.
66.
76.
86.
96.

a
b
b
a
a
a
b
a
b
a

7.
17.
27.
37.
47.
57.
67.
77.
87.
97.

a
c
a
a
b
c
a
a
c
a

8.
18.
28.
38.
48.
58.
68.
78.
88.
98.

b
a
c
a
b
a
b
b
a
a

9.
19.
29.
39.
49.
59.
69.
79.
89.
99.

d
b
a
a
a
b
b
a
c
a

10. a
20. a
30. a
40. a
50. b
60. a
70. a
80. a
90. a
100. a

PROGRAMAREA CALCULATOARELOR limbajul Visual Basic (VB)


Autor: Adina Cretan

1. n orice program, ordinul primit de calculator de a efectua o aciune determinat se


numete:
a) Instruciune
b) Program
c) Aplicaie
d) Operaie
a)
b)
c)
d)

2. Mulimea simbolurilor care sunt folosite ntr-un limbaj de programare se numete:


Codificare;
Program;
Alfabet;
Vocabular.

3. Ansamblul regulilor de formare a instruciunilor n cadrul limbajelor de programare


se numete:
a) Vocabular
b) Alfabet
c) Sintax
d) Semantic
4. Reprezentarea procesului de prelucrare automat a datelor complet i fr
ambiguiti se numete:
a) Procesare
b) Evaluare
c) Reprezentare
d) Descriere algoritmic
5. Multiprogramming (multiprogramarea) reprezint:
a) Tehnica n care mai multe programe (task-uri) sunt rulate simultan, resursele sistemului de
calcul fiind comutate de la un program la altul, n funcie de prioritile unitii centrale de
prelucrare;
b) Tehnica de exploatare, caracterizat de folosirea concurent a resurselor unui sistem de
calcul, de ctre mai muli utilizatori, prin intermediul terminalelor plasate local sau la
distan;
c) Tehnica n care un singur program poate fi pus la dispoziia mai multor utilizatori,
indiferent de prioritile unitii centrale de prelucrare sau de resursele sistemului de
calcul;
d) Tehnica prin care la unul i acelai program pot lucra simultan mai muli programatori,
pentru ca resursele sistemului de calcul s fie corect exploatate.
6. Descrierea algoritmic a procesului de prelucrare, dup care calculatorul poate
efectua orice aplicaie, este denumit:
a) Algoritm;
b) Program;
c) Comand;
d) Instruciune.

192

7. Care dintre tipurile de date VB de mai jos trebuie utilizat pentru a stoca o dat de
natere:
a) Byte;
b) String;
c) Date;
d) Boolean.
8. n orice algoritm procesul de determinare a valorii unei variabile, la un moment
dat, pe baza uneia sau a mai multor valori anterioare se numete:
a) generalitate
b) unicitate
c) recursivitate
d) iterativitate.
9. Operaiile care se succed fr condiii prestabilite de execuie i fr repetri sunt n
algoritmii:
a) cu orice structur;
b) cu structur alternativ;
c) cu structur repetitiv;
d) cu structur secvenial.
10. La folosirea crui operator ambele condiii trebuie s fie ndeplinite pentru
evaluarea expresiei?
a) OR
b) =
c) AND
d) NOT
11. Care dintre regulile urmtoare nu este corect n cazul definirii numelui unei
variabile?
a) Numele poate conine caracterul _ (adic underscore sau liniu de subliniere) ;
b) Numele poate conine spaii;
c) Numele poate conine litere;
d) Numele poate conine cifre.
12. O variabila ale crei valori se gsesc n intervalul 0 255 va putea fi minimal
definit n VB folosind tipul de date:
a) Long
b) Integer
c) Byte
d) Single

a)
b)
c)
d)

13. O construcie tipic de limbaj VBA alctuit din operatori i operanzi se numete:
expresie
funcie
procedur
parametru
14. n mediul VBA clauzele THEN i ELSE se gsesc n instruciunea:

a) IF...END IF
b) FOR...NEXT
193

c) WHILE ... WEND


d) SELECT... END SELECT
15. n mediul VBA proprietile informaionale ale unei date sunt:
a) atribute;
b) valori;
c) structuri;
d) colecii.
16. Prelucrarea predefinit destinat pentru efectuarea unei operaii (unor operaii)
care returneaz o valoare se numete:
a) expresie
b) funcie
c) procedur
d) modul
17. Caracterele speciale folosite pentru marcarea operaiilor n programele elaborate
n mediul VBA se numesc:
a) argumente
b) funcii
c) operanzi
d) operatori
18. Numele ce se asociaz unei date pentru a se distinge de alte date i pentru a se
referi n procesul de prelucrare se numete:
a) atribut
b) constant
c) variabil
d) identificator.
19. Dac la declararea unei variabile tipul de date nu este specificat, atunci se
consider implicit tipul:
a) Integer
b) Single
c) String
d) Variant
20. Locul unde se declar o variabil, adic zona de program unde variabila este
vizibil se numete:
a) ir
b) modul
c) masiv
d) domeniu
a)
b)
c)
d)

21. n VBA variabilele multidimensionale sunt denumite:


masive (tablouri);
structuri de date;
colecii de date;
date omogene.

22. Prin ataarea unui sufix (de exemplu %) la numele unei variabile se realizeaz:
a) declararea implicit;
b) declararea explicit;
c) atribuirea unei valori;
d) precizarea domeniului.
194

23. ntr-un algoritm numeric operaia de decizie simbolizat cu caracterul special :


are ca rezultat ramificarea:
a) n trei alternative;
b) n dou alternative;
c) n mai mult de trei alternative;
d) nu are rezultat.
24. Ordinea de execuie a operaiilor n algoritm definete:
a) structura de control;
b) finitudinea;
c) iterativitatea;
d) tipul algoritmului.
25. ntr-o schem logic sensul implicit de parcurgere a algoritmului este indicat prin:
a) linii de flux;
b) sgei;
c) blocuri cu operaii;
d) conectori de procedur.
26. Selecia unei alternative de prelucrare, printr-o variabil selector, se efectueaz n
structura:
a) de tip selecie simpl;
b) de tip selecie normal;
c) de tip selecie multipl;
d) repetitiv.
27. Alternativa de execuie vid poate exista n structura fundamental de prelucrare
(control):
a) de tip selecie simpl;
b) de tip selecie normal;
c) de tip selecie multipl;
d) repetitiv.
28. ntr-un algoritm numeric operaia de decizie se poate simboliza printr-un operator:
a) de atribuire;
b) de comparare;
c) aritmetic;
d) de calcul.
a)
b)
c)
d)

29. Limbajul de programare cel mai apropiat de limbajul natural se numete:


limbaj pseudocod;
limbaj procedural;
limbaj neprocedural;
limbaj algoritmic.

30. Forma de reprezentare a comunicrii dintre utilizator i calculator se numete:


a) limbaj natural;
b) limbaj artificial;
c) limbaj de programare;
d) limbaj algorithmic.
31. Limbajul VB permite definirea tipurilor de date definite de utilizator:
a) Prin folosirea cuvntului cheie Enum
195

b) Prin folosirea cuvntului cheie EnumType


c) Prin folosirea cuvntului cheie DataType
d) Prin folosirea cuvntului cheie Type
a)
b)
c)
d)

32. Pentru a efectua operaii pe bii, VB pune la dispoziie comenzile:


&, %, respectiv #
Or, Xor, And i Not
And, Eqv,Or, Not,Imp
And, Eqv,Or, Xor, Not, Imp

a)
b)
c)
d)

33. Funcia CDbl() n VB are drept scop:


conversia unui ir ntr-o variabil de tip Double
conversia unui ir ntr-o variabil de tip Long
conversia unui ir ntr-o variabil de tip Currency
conversia unui ir ntr-o variabil de tip Integer

34. Care dintre funciile VB de mai jos ine cont de setrile din regional settings
atunci cnd convertete un ir ntr-un numr?
a) Val
b) Asc
c) CDbl
d) CBool
a)
b)
c)
d)

35. n VB parametrii se transmit implicit prin:


valoare
referin
apel
prin oricare dintre cele trei variante anterioare

a)
b)
c)
d)

36. Comanda VB CreateObject se utilizeaz pentru:


Crearea unei clase
Crearea unui obiect
Crearea unui obiect COM
Nu exist o asemenea comand

a)
b)
c)
d)

37. Funcia InputBox returneaz o variabil de tip:


Long
Variant
Object
String

a)
b)
c)
d)

38. tergerea n VB a unui fiier de pe disc se face prin comanda:


Delete
Remove
Erase
Kill

39. Specificai ce efect are utilizarea directivei Option Explicit ntr-un program VB:
a) Afieaz o fereastr de validare
b) Afieaz o fereastr de eroare
196

c) Afieaz o fereastr de preluare a datelor de la tastatur


d) Foreaz programatorul s declare n mod explicit toate variabilele utilizate n program
a)
b)
c)
d)

40. O colecie in VB are implicit metodele:


Add,Count,Delete,Item
Add,Count,Remove,Item
Add,Count,Delete,Element
Add,Count,Remove,Element

a)
b)
c)
d)

41. Folosim cuvntul cheie Property pentru:


A defini metodele unei clase
A defini proprietile unei clase
A defini constructorul unei clase
A defini destructorul unei clase

a)
b)
c)
d)

42. Comanda Update aplicat unui recordset n VB are drept efect:


Scrierea efectiv a datelor n baza de date
Scrierea datelor ntr-un buffer temporar putnd fi anulate cu comanda CancelUpdate
Modificarea datelor n controlul FlexGrid
Comanda nu este suportat

a)
b)
c)
d)

43. Prin declararea n VB a unei variabile folosind sintagma Dim i% se definete:


variabila i de tip Integer
variabila i de tip Byte
variabila i de tip Long
variabila i de tip Double

a)
b)
c)
d)

44. Comanda AddNew aplicat unui recordset n VB are drept efect:


Adugarea unei noi nregistrri n recordset i n baza de date
Adugarea unei noi nregistrri n recordset dar nu i n baza de date
Adugarea unei noi nregistrri n baza de date dar nu i n recordset
Comanda nu este suportat

a)
b)
c)
d)

45. Prin declararea n VB a unei variabile folosind sintagma Dim i& se definete:
variabila i de tip Integer
variabila i de tip Byte
variabila i de tip Long
variabila i de tip Double

a)
b)
c)
d)

46. Comanda AddNew aplicat unui recordset n VB necesit utilizarea n tandem cu:
Comanda Update
Comanda CancelUpdate
Oricare dintre comenzile Update sau CancelUpdate
Comanda nu este suportat

a)
b)
c)
d)

47. n VB utilizarea cuvntului cheie ByVal are drept efect:


transmiterea unui parametru prin valoare
transmiterea unui parametru prin referin
transmiterea unui parametru referit de o valoare
transmiterea unui parametru referit printr-o referin
197

a)
b)
c)
d)

48. n VB obiectul App este:


Un obiect cu activare remote
Un obiect local
Un obiect global
Nu exist un asemenea obiect

a)
b)
c)
d)

49. Afiarea n VB a unui videoformat n modul Modal se face prin comanda:


Show
ShowDialog
ShowModal
Show vbModal

a)
b)
c)
d)

50. Folosim cuvntul cheie Property n combinaie cu cuvintele cheie:


Get,Let,Public,Private
Get,Set,Public,Private,Friend
Get,Let,Public,Private,Friend
Get,Set,Let,Public,Private,Friend

a)
b)
c)
d)

51. Procedura Class_Initialize() se apeleaz implicit n VB:


La alocarea unui nou obiect
La dezalocarea unui obiect
La apelul metodei unui obiect
La accesarea unei proprieti a unui obiect

a)
b)
c)
d)

52. Procedura Class_Terminate() se apeleaz implicit n VB:


La alocarea unui nou obiect
La dezalocarea unui obiect
La apelul metodei unui obiect
La accesarea unei proprieti a unui obiect

a)
b)
c)
d)

53. Tipul de date variant este:


Un tip specific doar limbajului Visual Basic
Un tip specific i altor limbaje
Un tip de date compus
Un tip de date complex

a)
b)
c)
d)

54. Specificai ce efect are utilizarea instruciunii BEGIN ntr-un program VB:
Marcheaz nceputul execuiei programului
Marcheaz nceputul unei instruciuni
Nu exist o asemenea comanda n VB
Marcheaz nceputul unei funcii

a)
b)
c)
d)

55. Specificai ce efect are utilizarea instruciunii END ntr-un program VB:
ntrerupe temporar execuia programului
ntrerupe definitiv execuia programului
Suspend efectele instruciunii curente urmnd a le relua imediat dup comanda BEGIN
Foreaz programatorul s declare n mod explicit toate variabilele utilizate n program

56. Cuvntul Nothing se utilizeaz n VB pentru:


a) A specifica valoarea neiniializat a unei variabile de tip obiect
198

b) A specifica atribuirea unei valori unei variabile oarecare


c) A specifica atribuirea instanei unui obiect unei variabile de tip obiect
d) A specifica o atribuire oarecare
a)
b)
c)
d)

57. Comanda SET se utilizeaz n VB pentru:


A specifica nceputul unui set de instruciuni
A specifica atribuirea unei valori unei variabile oarecare
A specifica atribuirea instanei unui obiect unei variabile de tip obiect
A specifica o atribuire oarecare

58. Ce reprezint urmtoarea linie de cod scris n VB?


Private Sub Testare(Test as String)
a) O procedur cu numele Testare
b) O procedur cu numele Testare care accept un parametru de tip ir
c) O procedur privat cu numele Testare care accept un parametru de tip ir
d) Linia de cod nu este corect deoarece nu se termin cu simbolul ;
a)
b)
c)
d)

59. Specificai ce rezultat are utilizarea comenzii MsgBox ntr-un program VB:
Afieaz o fereastr de validare
Afieaz o fereastr de eroare
Afieaz o fereastr de preluare a datelor de la tastatur
Afieaz o fereastr coninnd un text transmis prin unul din parametrii comenzii

60. Specificai care este forma unei instruciuni de selectare ntre mai multe variante
de execuie:
a) IF ... THEN .... ELSE .... END IF
b) WHILE ... WEND
c) SELECT ... CASE ... CASE ... CASE ... ELSE ... END SELECT
d) FOR ... NEXT

199

Rspunsuri PROGRAMAREA CALCULATOARELOR limbajul Visual Basic (VB)

ntrebarea
nr.
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
32
33
34
35
36
37
38
39
40
41
42
200

Varianta
corect
a
c
c
d
a
b
c
d
d
c
b
c
a
a
a
b
d
d
d
d
a
a
a
a
a
c
a
b
c
c
d
d
a
c
b
c
d
d
d
b
b
a

43
44
45
46
47
48
49
50
51
52
53
54
55
56
57
58
59
60

201

a
a
c
c
a
c
d
d
a
b
a
c
b
a
c
c
d
c

BAZE DE DATE - Microsoft Access


Autor: Bogdan Oancea
a)
b)
c)
d)

1. MS Access reprezint un SGBD:


relaional
orientat obiect
modern
costisitor

a)
b)
c)
d)

2. Un SGBD are:
un limbaj puternic
un limbaj de definire a datelor
un limbaj de programare
un limbaj redus

a)
b)
c)
d)

3. Un SGBD are:
un limbaj de interogare a datelor
un limbaj interactiv
un limbaj de programare
un limbaj redus

a)
b)
c)
d)

4. Un SGBD are:
un limbaj interactiv
un limbaj de programare
un limbaj de manipulare a datelor
un limbaj redus

5. Un SGBD are:
a) un limbaj interactiv, un limbaj de definire a datelor i un limbaj de programare
b) un limbaj de programare, un limbaj de manipulare a datelor i un limbaj de urgen
c) un limbaj de manipulare a datelor, un limbaj de interogare a datelor i un limbaj de
definire a datelor
d) un limbaj de manipulare a datelor, un limbaj de interogare a datelor i un limbaj de
programare a datelor
6. Modelele de date se pot clasifica in:
a) modele ierarhice, retea, relationale, orientate obiect
b) modele locale si modele distribuite
c) modele unitare si modele binare
d) modele de asociere si modele de disociere
7. Bazele de date sunt organizate pe urmatoarele trei niveluri:
a) nivelul logic (extern), nivelul conceptual(general) si nivelul fizic(intern)
b) nivelul intern, nivelul extern, nivelul secundar
c) nivelul global, nivelul particular, nivelul intermediar
d) nici un raspuns nu este corect

202

8. Notiunea de tuplu reprezinta:


a) o asociere intre mai multe date
b) o inregistrare dintr-o tabela a unei baze de date
c) o coloana dintr-o tabela a unei baze de date
d) un camp de legatura intre doua tabele
9. In bazele de date ACCESS expresia modelului de date folosit este reprezentata de:
a) Tables
b) Queries
c) Forms
d) Reports
10. In bazele de date ACCESS obiectele care permit afisarea (tiparirea) rezultatelor
prelucrarii datelor in format de editare se numesc:
a) Tables
b) Queries
c) Forms
d) Reports
11. Tabelele unei baze de date relaionale se mai numesc si:
a) baze de date
b) tabele de date
c) relaii
d) colecii de date
12. SQL reprezinta un limbaj:
a) procedural
b) neprocedural
c) simbolic
d) algoritmic
13. Intr-o instructiune SQL numele sursei de date (tabele si/sau interogari) este
specificat de clauza:
a) FROM
b) WHERE
c) HAVING
d) GROUP BY
14. Conceptul de baz de date face referire la:
a) un ansamblu de tabele
b) un ansamblu de relaii
c) un fiier
d) una sau mai multe colecii de date mpreun cu descrierea datelor i a relaiilor dintre
acestea
a)
b)
c)
d)

15. ntre tabelele unei baze de date putem stabili:


diferene
asemnri
corespondene
legturi
203

a)
b)
c)
d)

16. O cheie primar reprezint:


un concept de securitate
un concept de limbaj
un concept de accesare
un mijloc de identificare unic a liniilor unei tabele

17. O cheie primar reprezint:


a) un ansamblu de cmpuri
b) un ansamblu de coloane
c) o coloan sau un ansamblu de coloane aparinnd unei singure tabele, avnd drept scop
identificarea n mod unic a unui tuplu din respectiva tabel
d) un mijloc de numerotare a liniilor unei tabele
18. O cheie primar referit printr-o legtur dintr-o alt tabel reprezint pentru
tabela din care se refer:
a) tot o cheie primar
b) o cheie extern
c) o cheie candidat
d) o cheie intern
19. Interfata grafica din ACCESS care permite construirea cererilor de interogare se
numeste:
a) GUI
b) SQL
c) QBE
d) VBA
20. Obiectele Macros din ACCESS permit:
a) editarea numelui bazei de date
b) efectuarea automata a unor operatii asupra obiectelor bazei de date
c) definirea macrotabelelor
d) definirea macrorapoartelor
a)
b)
c)
d)

21. Un index reprezint:


o modalitate de securizare a unei tabele
o modalitate de optimizare a regsirii datelor ntr-o tabel
o modalitate de criptare a datelor
o modalitate de blocare a accesului concurenial

22. In ACCESS exista urmatoarele tipuri de interogari:


a) de selectie, de actiune, de re-actiune;
b) de selectie, de analiza incrucisata, de actiune, parametrizate
c) parametrizate, recursive, iterative
d) iterative, recursive, de selectie
a)
b)
c)
d)

23. Conceptul de concuren face referire la:


faptul c mai muli utilizatori se ntrec ntre ei
faptul c dou tabele sunt accesate de utilizatori
faptul c aceeai resurs informaional este accesat simultan de mai muli utilizatori
niciuna dintre variantele de mai sus
204

24. Pentru realizarea interogarilor in ACCESS se folosesc obiectele:


a) Tables
b) Queries
c) Forms
d) Reports
a)
b)
c)
d)

25. Un index poate fi definit:


pentru o singur coloan
pentru oricte coloane cu condiia ca niciuna dintre coloane s nu accepte valori NULL
pentru oricte coloane
niciuna dintre variantele de mai sus

26. Valoarea NULL pentru o celul aparinnd unei tabele dintr-o baz de date
semnific faptul c:
a) n acea celul se gsete irul vid
b) n acea celul se gsete valoarea zero
c) n acea celul nu se gsesc date
d) niciuna dintre variantele de mai sus
a)
b)
c)
d)

27. Uniunea reprezint un:


element de baz al oricrui SGBD
operator al modelului operaional
operator al modelului de legturi
niciuna dintre variantele de mai sus

a)
b)
c)
d)

28. Intersecia reprezint un:


element de baz al oricrui SGBD
operator al modelului operaional
operator al modelului de relaional
niciuna dintre variantele de mai sus

a)
b)
c)
d)

29. Selecia reprezint un:


element de baz al oricrui SGBD
operator al modelului operaional
operator al modelului de date
niciuna dintre variantele de mai sus

a)
b)
c)
d)

30. SQL reprezint un:


limbaj de programare
limbaj de definire, interogare i modificare a datelor
limbaj de date
niciuna dintre variantele de mai sus

Se considera tabelele:
Client(Cod, Denumire, Judet, Localitate, CodFiscal, Adresa, PlafonCredit, DataAdaugare)
Factura(ID, NrFactura, CodClient, DataFactura, Suma, SumaTva, DataScadenta)
ContinutFactura(ID,FacturaID,CodProdus,Cantitate,Pret,Suma,SumaTva)
Produs(Cod,Denumire,Um,Clasa)

205

a)
b)
c)
d)

31. Efectul executrii instruciunii SQL: Delete Client where Cod like A* este:
terge toi clienii
terge toi clienii cu codul A*
terge toi clienii al cror cod ncepe cu A
terge toi clienii al cror cod ncepe cu A*

a)
b)
c)
d)

32. Efectul executrii instruciunii SQL: Delete Client este:


terge toi clienii
terge toi clienii cu codul A*
terge toi clienii al cror cod ncepe cu A
terge toi clienii al cror cod ncepe cu A*

33. Efectul executrii instruciunii SQL: Delete Client where Cod not in (select
CodClient from Factura) este:
a) terge toi clienii care au mai mult de 3 facturi
b) terge toi clienii cu codul identic cu cel al produselor
c) terge toi clienii care au cel puin o factur
d) terge toi clienii care nu au nicio factur
34. Efectul executrii instruciunii SQL: Delete Client where Cod in (select
CodClient from Factura group by CodClient having count(*)>3) este:
a) terge toi clienii care au mai mult de 3 facturi
b) terge toi clienii cu codul identic cu cel al produselor
c) terge toi clienii care au cel puin o factur
d) terge toi clienii care nu au nicio factur
35. Efectul executrii instruciunii SQL: Delete Client where Cod like A* and
year(DataAdaugare)>year(Now())-1 este:
a) terge toi clienii adugai n ultimul an
b) terge toi clienii cu codul A* adugai n ultimul an
c) terge toi clienii al cror cod ncepe cu A adugai n ultimul an
d) terge toi clienii al cror cod ncepe cu A* adugai n ultimul an
a)
b)
c)
d)

36. Efectul executrii instruciunii SQL: Select * from Client este:


selecteaz toi clienii adugai n ultimul an
selecteaz toi clienii cu codul A* adugai n ultimul an
selecteaz toi clienii al cror cod ncepe cu A adugai n ultimul an
selecteaz toi clienii

a)
b)
c)
d)

37. Efectul executrii instruciunii SQL: Select * from Client group by Cod este:
instruciunea este greit
selecteaz toi clienii cu codul A* adugai n ultimul an
selecteaz toi clienii al cror cod ncepe cu A adugai n ultimul an
selecteaz toi clienii

38. Efectul executrii instruciunii SQL: Select count(*),Judet from Client group by
Judet este:
a) instruciunea este greit
b) afieaz lista judeelor i numrul de clieni din fiecare jude
c) selecteaz toi clienii al cror jude ncepe cu o grupare
206

d) selecteaz toi clienii


Se da tabela Produse(Cod, Denumire, Pret, Cantitate, UM)
39. Instructiunea SQL: SELECT * from Produse where pret is not null; realizeaza:
a) afisarea tuturor inregistrarilor din tabela Produse pentru care exista pret.
b) afisarea tuturor inregistrarilor din tabela Produse care au pretul diferit de zero
c) afisarea tuturor inregistrarilor din tabela Produse
d) selectarea tabelei Produse si actualizarea pretului
40. Instructiunea SQL: UPDATE Produse SET pret=1.15*pret are ca efect:
a) actualizarea tuturor preturilor prin cresterea lor cu 15%
b) actualizarea tuturor preturilor prin scaderea lor cu 15%
c) setarea tuturor preturilor la 15% din valoarea initiala
d) nici un raspuns nu e corect
41. Pentru afisarea tuturor produselor a caror denumire incepe cu TV se foloseste
urmatoarea instructiune:
a) SELECT * FROM Produse WHERE denumire=TV;
b) SELECT * FROM Produse WHERE denumire LIKE *TV;
c) SELECT * FROM Produse WHERE denumire LIKE TV*;
d) SELECT * FROM Produse WHERE denumire LIKE TV
42. Cheia externa a unei tabele serveste la:
a) externalizarea tabelei
b) crearea unei legaturi (relatii) intre 2 tabele
c) crearea unei cereri de interogare externe
d) crearea unui formular extern
43. Un atribut al unei relatii reprezinta:
a) o coloana avand asociat un nume
b) un rand dintr-o tabela
c) intersectia dintre un rand si o coloana a unei tabele
d) proprietatea unei tabele de a avea o cheie primara
44. Subformularele au rolul:
a) de a subinteroga baza de date
b) de a actualiza mai multe tabele prin intermediul unei singure ferestre
c) de creare a subinterogarilor
d) de creare a formularelor simple
45. In ACCESS tipul de date MEMO reprezinta:
a) un numar memorat in format binar
b) un numar memorat in format hexazecimal
c) un text
d) un fisier atasat
46. n MS Access interfaa QBE permite:
a) realizarea de programe
b) realizarea de macro-uri
207

c) realizarea de pagini web


d) niciuna dintre variantele de mai sus
a)
b)
c)
d)

47. n MS Access o interogare permite:


executarea unor instruciuni SQL de modificare asupra bazei de date
executarea unor instruciuni SQL de adugare asupra bazei de date
executarea unor instruciuni SQL de selecie asupra bazei de date
executarea unor instruciuni SQL asupra bazei de date

a)
b)
c)
d)

48. n MS Access interogrile sunt:


de 2 tipuri
de 3 tipuri
de 4 tipuri
niciuna dintre variantele de mai sus

a)
b)
c)
d)

49. n MS Access formularele sunt utilizate pentru:


realizarea interfeei de preluare-validare de date
realizarea interfeei cu alte sisteme
realizarea interfeei web
niciuna dintre variantele de mai sus

a)
b)
c)
d)

50. n MS Access un cmp dintr-un formular poate fi legat la:


un cmp al unei interogri
un cmp al unei macrocomenzi
un meniu al sistemului
niciuna dintre variantele de mai sus

51. Proprietatile formularelor din categoria DATA se refera la:


a) evenimente ce pot fi tratate de obiecte Macro
b) proprietati referitoare la sursa de date si la inregistrarile aferente
c) la dimensiune, aspect, coordonate de afisare
d) nici un raspuns nu e corect
52. n MS Access validarea valorilor a dou cmpuri aparinnd unor tabele diferite
implic:
a) utilizarea unei macrocomenzi sau a codului VB
b) utilizarea proprietilor validation rule respectiv validation text la nivelul celor dou tabele
c) realizarea unei interogri copil care s execute o comand extern
d) niciuna dintre variantele de mai sus
53. n MS Access pentru a conecta un cmp al unui formular cu valoarea liniei
curente dintr-o interogare trebuie s utilizm:
a) proprietatea Source
b) proprietatea Data Source
c) proprietatea Control Source
d) niciuna dintre variantele de mai sus
54. Obiectele ACCESS care contin proceduri definite de utilizator scrise in VBA se
numesc:
a) Queries
208

b) Forms
c) Reports
d) Modules
55. Componenta Form Wizard serveste la:
a) Asistarea utilizatorului in definirea tabelelor si formularelor
b) Asistarea utilizatorului in definirea rapoartelor si formularelor
c) Asistarea utilizatorului in definirea formularelor
d) Asistarea utilizatorului in definirea macroinstructiunilor si formularelor
a)
b)
c)
d)

56. n MS Access modulele de cod implic utilizarea limbajului:


Visual Basic
C#
SQL
niciuna dintre variantele de mai sus

a)
b)
c)
d)

57. n MS Access rapoartele au la baz:


o tabel
o interogare
o tabel sau o interogare
niciuna dintre variantele de mai sus

58. Valoarea NULL modeleaza:


a) o informatie necunoscuta sau inaplicabila
b) o valoare egala cu zero
c) valoarea unei chei secundare
d) nici un raspuns nu este corect
59. n MS Access realizarea unei legturi presupune:
a) o aciune complex de interconectare n vederea funcionrii ca un tot unitar a dou sau
mai multe tabele
b) activarea ferestrei de construire a legturilor urmat tragerea cheilor primare peste cheile
externe
c) activarea ferestrei de construire a legturilor urmat tragerea unuia dintre cmpurile cheii
primare peste cheia extern
d) niciuna dintre variantele de mai sus

a)
b)
c)
d)

60. n MS Access pentru activarea integritii refereniale trebuie:


bifat opiunea la realizarea unei noi legturi
bifat opiunea la construirea unei tabele
bifat opiunea la construirea unui formular
niciuna dintre variantele de mai sus

209

Rspunsuri BAZE DE DATE Microsoft Access


Intrebarea
nr.
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
32
33
34
35
36
37
38
39
40
41
42
43
44

Varianta
corecta
A
B
A
C
C
A
A
B
A
D
C
B
A
D
D
D
C
B
C
B
B
B
C
B
B
C
D
C
D
B
C
A
D
A
C
D
A
B
A
A
C
B
A
B
210

45
46
47
48
49
50
51
52
53
54
55
56
57
58
59
60

C
D
D
C
A
A
B
A
C
D
C
A
C
A
C
A

211

PROIECTAREA SISTEMELOR INFORMATICE

Autor: Adina Cretan

a)
b)
c)
d)

1. Care definiie este corect:


Un sistem reprezint un ansamblu de elemente interdependente, care se comport si
actioneaz ca un tot organizat n scopul atingerii unui anumit obiectiv;
Un sistem reprezint un ansamblu de elemente care au rolul s rezolve activiti specifice;
Un sistem reprezint un ansamblu de elemente organizaionale;
Un sistem reprezint un ansamblu de elemente multiplicative.

2. Sistemul informaional reprezint:


a) un sistem operaional;
b) un ansamblul de elemente implicate n procesul de colectare, transmisie i prelucrare de
informatii;
c) un sistem decizional;
d) niciuna dintre variantele anterioare.
3. Identificai afirmaia fals:
a) Sistemul informaional este subordonat sistemului de conducere.
b) Sistemul informaional face legtura ntre sistemul condus i sistemul de conducere.
c) Sistemul informatic este inclus n sistemul informaional.
d) Sistemul informaional este inclus n sistemul informatic.
4. Sistemul care se ocup cu implementarea si ducerea la bun sfrsit a strategiei
organizatiei, este:
a) Sistemul decizional;
b) Sistemul operaional;
c) Sistemul informaional;
d) Niciuna dintre variantele de mai sus.
5. Un sistem informatic este:
a) un sistem destinat conducerii unei organizaii;
b) un sistem organizaional;
c) un ansamblu structurat de elemente intercorelate funcional pentru automatizarea
procesului de obinere a informaiilor i pentru fundamentarea deciziilor;
d) niciuna dintre variantele de mai sus.
6. Teoria organizaiilor a pus n eviden c orice organizaie care si desfsoar
activitatea n domeniul economic cuprinde urmtoarele 3 sisteme:
a) informaional, decizional, organizaional;
b) informativ, decisiv, activ;
c) informaional, aditiv, multiplicativ;
d) informaional, decizional, operaional.
7. Care dintre urmtoarele componente nu se regsesc printre componentele
principale ale unui sistem informatic:
212

a) Baza informaional;
b) Manager general;
c) Factorul uman;
d) Sistemul de programe.
8. Baza informaional cuprinde:
a) datele supuse prelucrrii, fluxurile informaionale, sistemele i nomenclatoarele de coduri;
b) totalitatea mijloacelor tehnice de culegere, transmitere, stocare i prelucrare a datelor;
c) algoritmi, formule, modele;
d) tehnici de realizare a sistemelor informatice.
9. Un organism economic poate fi abordat n vederea proiectrii ntr-o manier:
a) Sistematic
b) Sistemic
c) Teoretic
d) Obiectiv
10. Selectai care dintre etapele urmatoare nu se regsesc printre cele propuse de J. De
Rosnay n abordarea sistemic:
a) Analiza sistemului
b) Modelarea sistemului
c) Testarea sistemului
d) Simularea
11. Sunt metode de proiectare:
a) Metodele funcionale, metodele experimentale, metodele sistemice;
b) Metodele obiectuale, metodele procesuale, metodele sistemice;
c) Metodele libere, metodele sistemice, metodele orientate-obiect;
d) Metodele ierarhice, metodele sistemice, metodele orientate-obiect.

a)
b)
c)
d)

12. Obiectivul principal urmrit prin introducerea unui sistem informatic l constituie:
asigurarea, n timp util, a informaiilor necesare n procesul conducerii, n scopul
fundamentrii i elaborrii deciziilor;
creterea productivitii muncii;
creterea profitului;
mbuntirea imaginii unitii economice.

13. Proiectarea unui sistem informatic poate fi abordat:


a) de sus n jos, de jos n sus, mixt;
b) de la stnga la dreapta, de sus n jos, n diagonal;
c) pe laterale, pe centru, mixt;
d) de jos n sus, de sus ctre centru, de la centru la dreapta.
a)
b)
c)
d)

14. Etapele ciclului de dezvoltare a sistemelor informatice de gestiune sunt:


Conceperea, construirea i introducerea n exploatare;
Colectarea, construirea i introducerea n exploatare;
Colectarea, selectarea i introducerea n exploatare;
Analiza, introducerea n exploatare si testarea.

213

15. Procesul de outsourcing implic urmtorul fapt:


a) dezvoltatorul sistemului informatic este o societate comercial specializat;
b) dezvoltatorul este reprezentat de unul sau mai muli angajai ai departamentului de
informatic al organizaiei ce urmeaz a utiliza sistemul;
c) utilizatorul este i dezvoltatorul sistemului;
d) niciuna dintre variantele de mai sus.
16. Mentenana unui sistem reprezint:
a) testarea sistemului n condiii reale de utilizare;
b) ncrcarea software-ului de aplicaie n structurile adecvate;
c) lansarea efectiv n execuie a sistemului;
d) totalitatea aciunilor efectuate pentru meninerea sau restabilirea strii de funcionare a
sistemului.
17. Ciclurile de baz ale proiectrii unui sistem informatic sunt:
a) de via, de decizie, de abstractizare;
b) de extindere, de contracie, de reproiectare;
c) de implementare, de evaluare, de realizare;
d) de instalare, de evaluare, de achiziionare.
18. Care din afirmaiile urmtoare sunt corecte:
a) Metoda top-down are ca obiectiv principal realizarea modularizrii sistemului de sus n
jos.
b) Metoda top-down const n agregarea modulelor de jos n sus.
c) Metoda top-down const n agregarea modulelor de la stnga la dreapta.
d) Metoda top-down este o metod orientat-obiect.
19. Se consider entitile si asocierile din figur. Cardinalitatea asocierii este:
CLIENT

CONTRACT

semneaz

a) 1-1
b) 1-N
c) M-N
d) 0-1
20. Se cunoaste faptul c identificatorii entitii Client, respectiv Contract sunt CNP
pentru Client si NrContract pentru Contract. Ca urmare a modelrii asocierii rezult decizia:
CLIENT

semneaz

CNP

NrContract

a) CNP se adaug entitii Contract


b) NrContract se adaug entitaii Client
c) se nfiineaz o nou entitate
d) asocierea nu necesit modelare

214

CONTRACT

21. Se consider entitile si asocierile din figur. Cardinalitatea asocierii este:

BonConsum

conine

Articol

a) 1-1
b) 1-N
c) M-N
d) 0-1
22. Se consider entitile din figur care au ca identificatori NrBonConsum respectiv
CodArticol. Ca urmare a modelrii asocierii rezult decizia:

BonConsum

conine

Articol

a) CodArticol se adaug entitii BonConsum


b) NrBonConsum se adaug entitii Articol
c) se nfiineaz o nou entitate care are drept atribute CodArticol si NrBonConsum
d) asocierea nu necesit modelare
23. S se specifice criteriile pe care un concept trebuie s le ndeplineasc pentru a fi
considerat entitate n cadrul unui MCD:
a) s fie identificabil, s existe fizic, s aparin domeniului de modelat;
b) s aparin domeniului de modelat, s fie identificabil n raport cu celelalte concepte, s
poat fi descris cu ajutorul unor atribute, s aib existen de sine stttoare;
c) s fie complex, s existe fizic, s aib existen de sine stttoare;
d) s existe, s fie descris prin caracteristici si s nu poat fi omis din model.
24. Metoda MERISE este o metoda de proiectare:
a) ierarhic;
b) sistemic;
c) orientat-obiect;
d) niciuna dintre variantele de mai sus.
25. Pentru trecerea de la MCD la MRD , fiecrui atribut din MCD i corespunde n
MRD urmtorul concept :
a) cheie extern;
b) coloan;
c) relaie;
d) legatur.
26. Fiecrui identificator din MCD i corespunde n MRD, conform regulilor de
conversie, unul dintre urmtoarele concepte :
a) coloan
b) tabel / relaie
c) legatur
d) cheie primar

215

27. n MRD, o tabel se mai numete:


a) legtur;
b) relaie;
c) tuplu;
d) index.
28. Fiecrei asocieri din MCD i corespunde n MRD, conform regulilor de conversie,
urmtorul concept:
a) cheie primar;
b) cheie extern;
c) legtur;
d) tabel.
29. S se determine tipul asocierii prezentate mai jos:
AVION

rezervare

CLIENT

CURSA

a) unar
b) reflexiv
c) binar
d) ternar
a)
b)
c)
d)

30. Din punct de vedere al modului de reprezentare a informaiei, atributele pot fi:
simple i calculate;
elementare i compuse;
opionale i obligatorii;
simple i complexe.

31. Identificatorul entitatii Factura descris prin atributele numr_factura ,


data_factura , cod_produs, cantitate, pre, este :
a) numr_factura;
b) data_factura;
c) numr_factura i data_factura;
d) cod_produs.
32. Identificatorul entitii Factura descris prin atributele numr_factura ,
data_factura , cod_produs, cantitate, pre, este:
a) unic;
b) simplu;
c) compus;
d) complex.

216

33. Din punct de vedere al valorilor pe care le pot lua la un moment dat, atributele pot
fi:
a) elementare i compuse;
b) opionale i obligatorii;
c) monovaloare i multivaloare;
d) simple i complexe.
a)
b)
c)
d)

34. Urmtoarea afirmaie este corect:


Factura cu numrul 145 din data de 23.05.2010 reprezint o entitate oarecare.
Factura cu numrul 145 din data de 23.05.2010 reprezint o realizare a entitii
FACTURA.
Factura cu numrul 145 din data de 23.05.2010 reprezint un atribut complex.
Factura cu numrul 145 din data de 23.05.2010 reprezint o nregistrare care urmeaz s
se introduc.

35. Din punct de vedere al rolului pe care l ndeplinete atributul respectiv n cadrul
modelului, atributele pot fi:
a) cheie primar, cheie candidat, cheie extern;
b) cheie primar, cheie secundar, cheie decizional;
c) cheie iniial, cheie intern, cheie extern;
d) cheie iniial, cheie secundar, cheie decizional.
a)
b)
c)
d)

36. n cadrul MERISE pentru descrierea static a modelului se utilizeaz:


Modelul Entitate-Asociere;
Modelul Cantitate-Valoare;
Modelul Orientat-Obiect;
Modelul Ierarhic.

37. Identificai afirmaia fals:


a) Cheia primar poate avea valoarea NULL.
b) Valoarea pe care o poate lua o cheie primar nu trebuie s se modifice.
c) Dimensiunea cmpului cheie primar trebuie s fie ct mai redus.
d) Atributele care compun cheia primar nu pot s ia valoarea NULL.
38. Metodele de proiectare sistemice trateaz modelul datelor din perspectiva:
a) Conceptual, operational si decizional;
b) Conceptual, logic si fizic;
c) Conceptual, ierarhic si logic
d) Niciuna dintre variantele de mai sus.
a)
b)
c)
d)

39. Care din afirmaiile urmtoare sunt corecte, n cazul realizrii studiului detaliat:
Asigura modelarea conceptual si organizational a sistemului informatic.
Asigura modelarea logic si fizic a sistemului informatic.
Asigura modelarea conceptual si fizic a sistemului informatic.
Niciuna dintre variantele de mai sus.

40. Care din afirmaiile urmtoare sunt corecte, n cazul realizarii studiului tehnic:
a) Asigura modelarea conceptual si organizational a sistemului informatic.
b) Asigura modelarea logic si fizic a sistemului informatic.
c) Asigura modelarea conceptual si fizic a sistemului informatic.
217

d) Niciuna dintre variantele de mai sus.


a)
b)
c)
d)

41. Care din afirmaiile urmtoare sunt corecte, n cazul ciclului de abstractizare:
Ciclul de abstractizare conine 3 niveluri: conceptual, logic si fizic.
Ciclul de abstractizare conine 3 niveluri: conceptual, organizaional si decizional.
Ciclul de abstractizare conine 3 niveluri: conceptual, decizional si operaional.
Niciuna dintre variantele de mai sus.

42. Se consider entitile si asocierile din figura urmtoare. Se cunosc identificatorii


celor dou entitti, i anume: CodClient pentru entitatea CLIENT i NrComanda pentru
entitatea COMANDA, precum i urmtoarele dou reguli de gestiune: o comanda vine de la
un singur client si un client poate s trimit una sau mai multe comenzi. Ca urmare a
modelrii asocierii rezult decizia:

CLIENT
a)
b)
c)
d)

trimite

COMANDA

CodClient se adaug entitatii COMANDA;


NrComanda se adaug entitatii CLIENT;
Se introduce o entitate suplimentar;
Asocierea nu necesit modelare.

43. Se consider entitile din figura urmtoare. Identificatorii celor dou entitti sunt:
NrComanda pentru entitatea COMANDA si CodProdus pentru entitatea PRODUS. Ca
urmare a modelrii asocierii rezult decizia:

COMANDA
a)
b)
c)
d)

cuprinde

PRODUS

CodProdus se adaug entitatii COMANDA;


NrComanda se adaug entitatii PRODUS;
Se introduce o entitate suplimentar ce are ca atribute CodProdus si NrComanda;
Asocierea nu necesit modelare.

44. Trecerea de la MCD la MLD presupune c fiecarei entitti din MCD, i


corespunde, n MLD, urmtorul concept:
a) tabel;
b) coloan;
c) tuplu;
d) cheie extern.
45. Din perspectiv istoric, metodele de proiectare a unui sistem informatic au
cunoscut urmtoarele etape:
a) metode ierarhice, metode sistemice, metode orientate-obiect;
b) metode circulare, metode incrementale, metode expansive;
c) metode ierarhice, metode incrementale, metode sistemice;
d) metode ierarhice, metode sistemice, metode expansive.
218

46. n MLD, o linie dintr-o tabel se numete:


a) cheie extern;
b) cheie primar;
c) tuplu;
d) relaie.
47. Implementarea reprezint:
a) o etap de testare a unui sistem informatic;
b) o etap de evaluare a unui sistem informatic;
c) una dintre etapele ciclului de via a unui sistem informatic;
d) conceptul nu este legat de noiunea de sistem informatic n niciun fel.
48. Identificai afirmaia fals:
a) Ciclul de via presupune parcurgerea succesiv a mai multor etape.
b) Exist sisteme informatice fr ciclu de via.
c) Atunci cand mediul informational evolueaz foarte mult, se recomand un nou ciclu
de via, ce presupune renuntarea utilizarii sistemului informatic.
d) Nu exist sisteme informatice fr ciclu de via.
49. Mentenana reprezint:
a) o etap de testare a unui sistem informatic;
b) etapa care succede implementrii unui sistem informatic;
c) o etap de iniializare a unui sistem informatic;
d) conceptul nu este legat de noiunea de sistem informatic n niciun fel.
50. Separarea datelor de prelucrri a avut loc odat cu apariia metodelor de
proiectare:
a) ierarhice;
b) sistemice;
c) orientate-obiect;
d) niciuna dintre variantele de mai sus.
51. Metodele de proiectare sistemice trateaz modelul prelucrrilor din perspectiva:
a) Extern, intern si mixt;
b) Conceptual, logic si fizic;
c) Conceptual;
d) Operaional i decizional.
52. Metoda UML este o metod de proiectare:
a) ierarhic;
b) sistemic;
c) orientat-obiect;
d) niciuna dintre variantele de mai sus.
53. Care din afirmaiile urmtoare sunt corecte, n cazul metodelor de proiectare
orientate-obiect:
a) mentenana unui sistem informatic, proiectat prin metoda orientat-obiect, ridic
numeroase probleme;
b) problema este spart n subprobleme;
c) au la baz descompunerea funcional;
219

d) datele si prelucrrile sunt ncapsulate n obiect.

a)
b)
c)
d)

54. Identificai afirmaia fals, n cazul abordrii top-down:


Presupune mai nti definirea de ansamblu a proceselor si detalierea acestora ulterior.
Timpul de proiectare n cazul uneia asemenea abordri este mare.
Costurile implicate sunt foarte mari.
Are ca punct de plecare nivelul operaional - aflat la baza piramidei ierarhice - i, prin
realizarea informatizrii la fiecare nivel n parte, se ajunge la nivelul superior al piramidei.

55. UML reprezint acronimul pentru:


a) Unified Method Leverage;
b) Unified Method Language;
c) Unified Modeling Leverage;
d) Unified Modeling Language.
a)
b)
c)
d)

56. Identificai afirmaia fals:


O strategie top-down presupune un timp de proiectare si dezvoltare, mult mai mare
comparativ cu aplicarea unei strategii bottom-up.
O strategie bottom-up presupune un timp de proiectare si dezvoltare, mult mai mare
comparativ cu aplicarea unei strategii top-down.
O strategie top-down presupune existena unei viziuni si unei gndiri unitare asupra
sistemului.
O strategie bottom-up permite demararea simultan a procesului de proiectare a unui
sistem informatic din mai multe departamente.

57. Restriciile cu privire la rolurile asumate de o entitate n diferitele asocieri n care


este implicat, sunt:
a) Incluziunea, excluziunea i egalitatea de roluri;
b) Restricii la nivelul identificatorului unei entiti;
c) Incluziunea, excluziunea i egalitatea de asocieri;
d) Niciuna dintre variantele de mai sus.
58. Restriciile asocierilor sunt:
a) Incluziunea, excluziunea i egalitatea de asocieri;
b) Restricii la nivelul identificatorului unei entiti;
c) Restricii la nivelul entitii;
d) Niciuna dintre variantele de mai sus.
59. Modelarea unei asocieri de tipul unu la muli se realizeaz astfel:
a) identificatorul entitatii cu cardinalitate maxim 1 se adaug entitii cu cardinalitate
maxim N;
b) se introduce o nou entitate care are drept atribute de pornire, identificatorii celor dou
entiti implicate iniial n asociere;
c) identificatorul entitatii cu cardinalitate maxim N se adaug entitii cu cardinalitate
maxim 1;
d) Niciuna dintre variantele de mai sus.

220

60. Modelarea unei asocieri de tipul muli la muli se realizeaz astfel:


a) identificatorul entitatii cu cardinalitate maxim 1 se adaug entitii cu cardinalitate
maxim N;
b) se introduce o nou entitate care are drept atribute de pornire, identificatorii celor dou
entiti implicate iniial n asociere;
c) identificatorul entitatii cu cardinalitate maxim N se adaug entitii cu cardinalitate
maxim 1;
d) Niciuna dintre variantele de mai sus.

221

Rspunsuri PROIECTAREA SISTEMELOR INFORMATICE


ntrebarea
nr.
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
32
33
34
35
36
37
38
39
40
41
42
43
44
222

Varianta
corect
a
b
d
b
c
d
b
a
b
c
d
a
a
a
a
d
a
a
b
a
c
c
b
b
b
d
b
c
d
b
c
c
c
b
a
a
a
b
a
b
a
a
c
a

45
46
47
48
49
50
51
52
53
54
55
56
57
58
59
60

223

a
c
c
b
b
b
b
c
d
d
d
b
a
a
a
b