Sunteți pe pagina 1din 5

Clasa a XII a

CAP. OAMENII , SOCIETATEA SI LUMEA IDEILOR

Tema: Sate, targuri si orase din Europa si spatiul romanesc in Evul mediu

1.Populatia Europei, in Evul mediu, era formata in proportie de 90% din :

a) nobili

b) tarani

c) oraseni

2.Peisajul rural european era ocupat in mare masura de :

a) paduri

b) terenuri agricole

c)loturi in folosinta

3.In spatiul romanesc, asezarile rurale medievale erau:

a) rare

b) foarte numeroase

c) numeroase

4.In Transilvania, unul dintre agentii „modernizarii” au fost:

a) colonizarea sasilor

b) colonizarea teutonilor

c) negustorii lioveni

5.Locuintele rurale erau realizate , in general, din :

a) caramida

b) chirpici

c) piatra

6.Locuinta predominanta era :

a) odaia

b) chilia
c) bordeiul

7.La inceputurile Evului mediu, populatia Europei se situa in jurul a :

a) 50 milioane locuitori

b) 73 milioane locuitori

c) 37 milioane locuitori

8.Colonistii erau atrasi sa se aseze in Tarile Romane ,de:

a) privilegiile militare

b) terenuri fertile

c) facilitati fiscale

9.In spatiul romanesc, ramura agricola predominanta era:

a) cultivarea plantelor

b) cresterea animalelor

c) apicultura

10. Monopolul economic otoman excludea produse ca :

a) sarea

b) vinul

c) cheresteaua

11.Alimentatia taranilor era, in general:

a) monotona

b) variata

c) abundenta

12.Taranii liberi din Moldova erau denumiti cu termenul :

a) serbi

b)rumani

c) razesi

13.Pentru locuitorii satelor, libertatea era :

a) un privilegiu
b) o norma

c) o intamplare

14. In Tara Romaneasca, aservirea taranilor s-a realizat in secolul al XVI-lea prin:

a) Legatura lui Mihai

b) Legea lui Constantin Mavrocordat

c)Legiuirea Caragea

15.Statutul boierimii este clarificat si rationalizat de :

a) Mircea cel Batran

b) Constantin Mavrocordat

c) Stefan cel Mare

16.Cumpararea dregatoriei echivala cu :

a)innobilarea

b) mazilirea

c) hiclenirea

17. La inceputul Evului mediu, in Europa decade :

a) viata urbana

b) viata rurala

c) viata publica

18. O caracteristica a oraselor occidentale a fost :

a) autonomia

b)libertatea

c) suveranitatea

19.Orasul romanesc medieval nu se autonomizeaza in raport cu :

a) boierii

b) domnia

c)parcalabul de targ

20.Orasele din Transilvania erau conduse de un :


a) soltuz

b) pargar

c) primar

21.Cel mai vechi recensamant al populatiei Bucurestiului dateaza din :

a) secolul al XV-lea

b) secolul al XIII-lea

c) secolul al XVIII-lea

22.Orasul romanesc medieval este , in general:

a) centru religios

b) centru administrativ

c) centru universitar

23.Mestesugurile erau organizate in :

a) sindicate

b) bresle

c) hanse

24.O activitate specifica orasului medieval era:

a) comertul

b) agricultura

c) vantoarea

25. Orasele erau amplasate in:

a) zone fertile

b) zone de munte

c) intersectii de drumuri

Raspunsuri corecte : 1.b;


2.a;3.a;4.a;5.b;6.c;7.b;8.c;9.a;10.b;11.a;12.c;13.a;14.a;15.b;16.a;17.a;18.a;19.b;20.c;21.c;22.b;23.b;2
4.a;25.c;