Sunteți pe pagina 1din 34

• Denumirea proiectului-Gradinile cu poduri din Tianjin

• Orasul(localitate,regiune)-Tianjin
• Tara-China
• Anul proiectarii-Oct. 2005 – Mai 2008
• Anul executiei-2008
• Autor- Kongjian Yu, International ASLA
SCURT ISTORIC AL SITULUI
Acesta este un parc de douăzeci și doi de hectare în districtul
Hedong din Tianjin. Prin proiectarea regenerativă și prin schimbarea
formelor de relief, procesul natural de adaptare a plantelor și
evoluția comunității este introdus pentru a transforma o fostă gamă
de fotografiere pustie folosită ca depozit de gunoi într-un parc
urbane cu întreținere redusă; furnizarea de diverse servicii naturale
pentru oraș, inclusiv conținând și purificând apa de furtună;
îmbunătățirea solului alcalin-salin, oferind oportunități pentru
educația ecologică și creând o experiență estetică prețioasă.
OBIECTIVUL PRINCIPAL
Scopul general al acestui proiect este de a crea un
parc care poate oferi o diversitate de servicii naturale pentru
oraş şi locuitorii din jur urbane, inclusiv care conţin şi purificare
urbane storfwater; îmbunătăţirea saline-sol Alkali prin procese
naturale; recuperarea peisajului regional cu vegetaţie nativă
de joasă întreţinere; oferirea de oportunităţi pentru educaţia de
mediu despre peisaje native şi sisteme naturale,
managementul stornwater, îmbunătăţirea solului, şi
durabilitatea peisajului; şi crearea unei experienţe estetice
preţuite.
DESCRIEREA GENERALA A PROPUNERILOR SI A
INTERVENTIILOR

Inspirat de comunitățile de vegetație adaptivă care au punctat peisajul din


această regiune, Turenscape a numit acest parc Paletele de adaptare,
concepute pentru a permite naturii să-și facă munca cu o gestionare
minimă. Au fost construite douăzeci și unu cavități ale iazului, variind de la
zece metri la patruzeci de metri în diametru și de la un metru la cinci metri
în adâncime.
Inspirat de comunităţile de vegetaţie adaptive care au
punctat peisajul din această regiune, o soluţie pentru acest parc
a fost dezvoltată numită palettes de adaptare, care a fost
concepută să lase natura să funcţioneze. O strategie de design
simplu peisaj regenerative a fost conceput, unul care a inclus
săpat 21 cavităţi iaz variind de la 10 la 40 de metri în diametru,
şi de la unu la cinci metri în profunzime. Gunoiul a fost manipulat
în munca pe pământ. Unele cavități sunt sub nivelul solului, iar
altele sunt deasupra mormintelor
Un lac a fost făcut prin extinderea
iazurilor existente pentru a gestiona
scurgerile de apă furtună și au fost
construite 11 mounduri terasate
folosind pământul excavat. Skywalk
conectează terasele și creează City
Windows dedesubtul care se deschide
parcului umed. Nouă grădini închise,
cu o varietate de modele, stau între
terase.
1 2

3
4

Skywalk-ul, colorat în roșu chinezesc


clasic, leagă terasele.
Există unsprezece movile terasate, iar pastilele de plantat din oțel
Corten de pe malul fiecărei movile prezintă o specie de plante fiecare.
Poteci merg între lac și terase.
Pasarele ridicate la
marginea apei creează o
malul marii ecologice, O promenadă de apă creează
amestecând geometrii vegetația nativă "murdară" dominată
cartesiene cu o creștere de stuf.
naturală și permițând
oamenilor să meargă în
zona umedă și să atingă
cataliile orientale.
Timp de joacă în a treia grădină scufundată: benzi de panouri din oțel
curbate, care servesc și ca bănci, iar plantațiile fixate în acoperișul nisipului
oferă un nou tip de experiență de joc pentru copii.
1
2
3
4

5 5 5

Cea de-a treia grădină


scufundată: aspectul tăiat al 10 planul celei de-a treia grădini
conceptului de tăiere și scufundate.
umplere al parcului este 1 pavaj din oţel
evident în grădinile 2 Planters
scufundate. Ele creează 3 nisip şi pietriş pavaje
atmosferă variată, fiecare într- 4 granit gri
un spațiu ideal pentru 5 bănci din oţel
adunarea grupurilor mici
1

1 1
1 4

2
3

planul celei de-a şasea


grădini scufundate. A şaptea grădină scufundat: banci
1 perete de fixare curbate din lemn sunt delimitate de
2 pavaj de pietriş panouri de oţel roşu format în
3 calea de oţel plantatori crescute. Plantări Bright
4 Steel Liner pe margini Daylily a crea un contrast puternic în
subterane Planter culoare şi de a atrage vizitatorii de
toate vârstele.
Planul celei de-a şaptea grădini
scufundate.
1 granit gri, 400 x 400 mm (grosime
30 mm)
2 trepte A şaptea grădină scufundată de sus.
3 Daylily (Hemerocallis fulva) şi
aizoon Stonecrop (Sedum aizoon)
4 bancă
5 arbore hidrografic
6 Pavaje din lemn
7 margini metalice
A noua Grădină scufundată: plantări liniare de iarba lup coada atrage
vizitatorii să experimenteze vegetaţia prin atingere. blocurile roşii de la
capătul grădinii creează un spaţiu simplu şi jucăuş într-un peisaj care se
schimbă dramatic cu anotimpurile.
1
2 3 5
6

7
Planul celei de-a noua grădini scufundate.
1 arbore de avion din Londra (Platanus acerifolia)
2 bancă
3 şanţ de drenaj
4 nisip aspru
5 tăiate roşu pentru a conţine stuf
6 cogon Grass (imperata cilindrice)
7 granit gri, 400 x 400 mm (grosime 30 mm)
Peisajul regional este plat și a fost odată bogat în
zone umede și mlaștini de sare care au fost acum distruse
în mare parte prin decenii de dezvoltare urbană și de
construcție a infrastructurii. Site-ul a fost puternic poluat,
aprins, înconjurat de cartiere și structuri temporare. Solul a
fost salin și alcalin. O densitate populată la limita sudică și
estică, situl este mărginit pe versanții de la vest și de nord
printr-o autostradă și un pasaj superior. La începutul anului
2006, ca răspuns la solicitarea rezidenților de îmbunătățire
a amplasamentului, guvernul municipal a însărcinat cu o
transformare imediată.
Inspirat de comunitățile de vegetație adaptivă
care, odată dotate de peisajul din această regiune,
conceptul de parc nou este cunoscut sub numele de
"paletele de adaptare", deoarece parcul este proiectat
să lase natura să-și facă munca cu o gestionare
minimă. Au fost construite douăzeci de depresiuni ale
iazului, variind de la 10 la 40 de metri (30 la 130
picioare) în diametru și de la 1 la 5 metri (3 la 16
picioare) în ele vation deasupra nivelului mării.
Bridged Gardens combină cinci zone -
Grădinile Hilled, Ferestrele orașului,
Grădina de la Grădină, Terraced Waterfront
și Skywalk - pentru a crea un peisaj
bandajat care oferă servicii ecologice și
recreative, precum și plăcere estetică.

Peisajul regional a fost cândva bogat în


zone umede și mlaștini de sare; multe au
fost distruse de-a lungul deceniilor de
dezvoltare urbană și de construcție a
infrastructurii. Abordarea convențională de
a permite creșterea arborilor, și anume
creșterea nivelului solului, ar fi blocat
vederea de la marginea apei din oraș.
Astfel, arhitectul peisagistic a folosit o strategie
de tăiere și a excavat solul din fostul iaz de pește pentru
a crea un teren înalt, potrivit pentru creșterea copacilor.
Această excavație a permis, de asemenea, extinderea
și conectarea iazurilor și a bătăilor preexistente într-un
lac liniar. Pământul excavat a fost folosit pentru a face
unsprezece movile terasate, care au fost apoi legate de
Skywalk.
ANALIZA COMPOZITIEI GENERALE
Printr-un amestec de caracteristici conservate și reciclate în întreaga
parc, Yu a combinat cu utilizări de agrement referințe simbolice la istoria sit-ului și
China modernă. De exemplu, calea de cale ferată este o axă majoră de
organizare a parcului, precum și o trimitere la calea utilizată pentru a muta navelor
în și din apă în șantierul naval. Cu toate acestea, nu toate simbolurilel în parc
subliniază progresul în China.
„Cutia Rosie“, conceputa ca un loc pentru contemplare a Revoluției Culturale - una
dintre intunecate perioade ale istoriei recente din China (figura 5) .

https://www.turenscape.com/en/project/detail/4650.html
Figura 5
Planul site-ului dezvăluie
modul în care proiectul
acționează ca un filtru între
parc și comunitatea
rezidențială. Site-ul de parc a
fost o fostă zonă de
împușcare care a devenit un
depozit de gunoi și o zonă de
drenare pentru apă furtună
urbana, cu iazuri poluate.
Marginea era ocupată de
structuri temporare.
1 platformă de vizualizare
(una din cele douăsprezece)
2 Câmpuri sub copaci
3 Pergola
4 deal în formă de pământ
5 Vizualizarea turnului
6 Curte
7 Vizionarea pavilionului (unul
din zece)
8 Intrarea principală
9 Pod plat
10 Platoul
În sezonul ploios și datorită apei subterane înalte,
unele depresiuni s-au transformat în iazuri, unele
în zone umede, iar altele în bazine de sezon; unii
rămân uscați. Datorită efectului de spălare a ploii
sezoniere, solul salinalalinei al depresiilor uscate
sa îmbunătățit, în timp ce nutrienții au fost
depozitați în iazurile mai adânci care capturează
scurgerea apei pluviale.
În unele dintre depresiuni există platforme
de lemn care permit vizitatorilor să se
așeze în mijlocul paturilor de vegetație. O
rețea de căi asfaltate roșii se țese prin
palete. De-a lungul căilor sunt semne de
interpretare a mediului care oferă descrieri
ale modelelor naturale, proceselor și
speciilor indigene.
ANALIZA ZONELOR

Planul general: Pe baza peisajului natural și


industrial existent "panza", a fost suprapus un drum în jurul
parcului și o rețea de căi. căile sunt conexiuni drepte între
intrare și locuri interesante, iar această rețea face parcul
șantierului naval un contrast total cu grădinile tradiționale
chineze, în care meanderingul și răsucirea și spargerea
vederilor sunt principii directoare. această rețea urbană
traversează granița dintre oraș și parc și face peisajul o
parte integrantă a țesăturii urbane
Starea preexistentă a sit-ului:
o zonă de trageri abandonată, apoi folosită ca o haldă de gunoi și o chiuvetă
de scurgere pentru apa furtună urbana, greu poluată cu sol alcalin-salin,
pliată, pustie, înconjurată de mahalale și structuri tempo- rabile.
Vedere de vară:
iazurile adânci cu
apă permanentă
pot fi recunoscute
în prim-plan, iar
iazurile de sezon
superficiale sunt în
fundal.
Conceptul de design
0 20 50 100m
general plan
pentru "paletele de
adaptare":
1
Să-i facă natura să lucreze.
aici procesul de adaptare
este vizualizată în tipuri de
habitate sensibile la valori
ale apei și solului. Au fost
6

7
inspirați de peisajul
regional cu aceleași tipuri
1
de patch-uri.
2

3
5 8
4

1 torre de observación 5 puente de madera


watchtower wooden bridge
2 camino peatonal 6 planicie
pedestrian pathway plateau
3 cuencas de los humedales 7 plaza de espectáculos
wetland ponds performance square
4 plataforma de madera 8 nueva topografía
wooden platform new topography
Peisaj cu iazuri adânci în prim plan.
O interpretare a
mediului se află
lângă un iaz de
apă adâncă, cu
nuferi și iarbă
chineză
(Pennisetum
alopecuroides) și
alte iarbă de pe
mal.
Un iaz de apă mică: diverse specii de
Unul dintre lacurile de apă superficială
Typha și înconjurate pe țărm cu trandafir
dominate de comunitatea de stuf, la
de Sharon (Hibiscus syriacus) și Aizoon
marginea apelor, creează un loc liniștit și
stonecrop (Sedum aizoon) printre alte
romantic în mijlocul parcului.
plante.
Planurile și detaliile construcției acestui iaz.
1 Piling: nu. 25 moloz mortar
2 Pietriș compactat cu sol, 200 mm
3 Pământ primar compactat
Un trotuar și o platformă de lemn lângă un O depresiune uscată pe o movilă deasupra
iaz sezonier ocupat de stuf și înconjurat de unei gunoi de gunoi cu Aizoon stonecrop
o comunitate de plante nativ divers. (Sedum aizoon) și înconjurată de cosmos
de grădină (Cosmos bipinnatus) și alte
plante într-o comunitate de floră total
diferită de cea din iazuri.
O rețea de asfalt roșu a fost proiectată să tese prin "palete" și să permită
vizitatorilor să se plimbe pe peisajul mozaic acoperit cu iarbă nativă "murdară".
Grupările de grupuri sunt amplasate la intersecțiile căilor pentru a crea o
experiență trecătoare. Podurile permit vizitatorilor să treacă peste câteva iazuri.
CONCLUZII

• Premiat, Zhongshan Shipyard Park a devenit un proiect inovator pentru


arhitectura contemporana peisaj din China. Construit în mijlocul creșterii
dramatice a urbanizarii, globalizarii, și materialismului, Yu a folosit proiectul
său de a ridica o conștientizare cu privire la protecția și reconstrucția
patriei spirituale ca pentru a conserva identitatea culturala.
• Constituind o „contopire dramatică a istoriei locale și a mediului natural“,
parcul Yu este o viziune pentru crearea eventuală a acestei „legătură
spirituală“ pentru foștii lucrători de pe șantierele navale, precum și
rezidenții locali pentru a retrăi amintirile din trecutul progresivă a Chinei.
CONCLUZII
• Scopul general al acest proiectui este crearea unui parc care să ofere
o diversitate de servicii naturale pentru oraș și locuitorii din mediul
înconjurător, inclusiv conținând și purificând apele pluviale urbane;
îmbunătățirea solului alcalin-salin prin procese naturale; recuperarea
peisajului regional cu vegetație nativă redusă; oferind oportunități
pentru educația ecologică despre peisajele naturii și sistemele
naturale, gestionarea apelor pluviale, îmbunătățirea solului și
sustenabilitatea peisagistică; și crearea unei experiențe estetice
prețioase.
• Acest proiect ajută la definirea noii estetici ale peisajului astăzi, definită
printr-un proces în continuă evoluție. Formele incoerente,
biodiversitatea neplanificată și "mizeria" naturii continuă, lăsând
plantele să trăiască și să-și expună frumusețea reală pentru a îmbogăți
peisajul. Pachetele de adaptare bazate pe ecologie au devenit un sit
valoros și remarcabil al comunității din Tianjin.