Sunteți pe pagina 1din 6

Probleme rezolvate prin metode aritmetice

Problema 1. (metoda grafic) Enun Dac se aaz cte un elev ntr-o banc rmn 14 elevi in picioare. Daca asezam cate 2 elevi intr-o banca rmn 3 bnci libere. Ci elevi si cte bnci sunt ? Rezolvare Scriem datele problemei : 1elev.1banca...14elevi 2elevi......1banca..3banci... ..?elevi......?banci. Datele problemei sunt mrimi discrete ce se pot pune n coresponden. Deci, din analiza primei pri a enunului concluzionm c mulimea elevilor si multimea bncilor pot fi n aa fel privite nct elementele lor sa fie organizate astfel: fiecrui elev i corespunde o banc, situaie in care 14 elevi rmn in picioare, deci nu au loc. Figuram banca cu B si elevul cu e. Aezm cte un elev ntr-o banc. Obtinem grupe de forma : e e e e e..e 14 elevi B B B B B.B Acum, legatura cu partea a doua a enunului este urmtoarea :cei 14 elevi ce erau n picioare vor completa 14 bnci pn la doi elevi. e e e e eee e.e B B B B B...BB BB e e e e ee.e Deoarece enunul spune c aezndu-i cte doi ntr-o banc rmn 3 banci libere, nseamn c din aceste bnci s-au mai ridicat 3 elevi. ( ini ial fiecare banc avea cte un elev ) care au completat ca i ceilali colegi ai lor nca trei bnci cu doi elevi. e e e ee e e e B B B B...B B B B B B B e e e ee e e e 14 B 3 B 3 B Avem n acest moment 14 bnci cu cte doi elevi completate de cei 14 elevi ce erau n picioare i nc 3 bnci cu doi elevi completate astfel prin ridicarea din 3 banci care trebuie s ramana libere i mai rmn 3 bnci libere. Deci n acea clas erau : 14+3+3=20 (banci) Numrul de elevi l aflm acum din prima parte a enunului: 20+14=34 (elevi) Rspuns :20 de bnci si 34 de elevi

Problema 2(metoda comparaiei)


Enun Elena a cumprat 3 caiete i 2 pixuri pentru care a pltit n total 2200 lei. Un caiet cost de trei ori mai mult dect un pix. Afl ct cost un caiet i ct cost un pix. Rezolvare Preul caietului i preul pixului sunt cele dou mrimi necunoscute. ntre ele exist o rela ie: preul caietului este de trei ori mai mare dect pre ul pixului. Vom compara cele dou mrimi i vom eliminia una dintre ele prin nlocuirea cu cealalt. Astfel, un caiet cost de trei ori mai mult dect un pix. Deci, trei caiete cost ct 3x3=9(pixuri). Elena putea cumpra cu cei 2200 lei 9+2=11 pixuri. Rezult de aici c pre ul unui pix este 2200:11=200 lei. Un caiet cost de trei ori mai mult, respectiv 200x3=600 lei. Rspuns: un caiet cost 600 lei , un pix cost 200 lei. Verificare: 3x600+2x200=1800+400=2200(lei)

Problema 3 (metoda mersului invers)


Enun M-am gndit la un numr. l mpart la 7, ctului ob inut i adun 4, suma gsit o nmul im cu 8, iar din produsul obinut scad 12, obinnd 60. La ce numar m-am gandit ? Rezolvare Notnd cu x numrul cutat, enunul se scrie prescurtat astfel : (x :7+4)x8-12=60 Am obinut o ecuatie. O rezolvm prin ra ionament aritmetic, urmrind enunul de la sfrit spre nceput, adic invers. 1.Care este ultuma operatie facuta pentru a obtine 60 ? Ultima operatie este o scadere in care necunoscuta figureaza la descazut. Deci: D=R+S, unde D - desczut, S-scztor i R-rest. D=60+12=72 Problema devine: (x:7+4)x8=72 2.Care este ultima operatie facuta pentru a obtine pe 72? nmulirea.Necunoscuta se afl la denmulit. Deci : D=P :I, D-denmulitul, -nmultitorul, P-produsul. D=72 :8=9 Problema devine : x :7+4 =9 3.Care este ultima operatie facuta pentru a obtine pe 9 ? Adunarea. Necunoscuta figureaza la unul din termeni. Deci : T1=S-T2 T1=9-4=5 Problema devine : x :7=5 D=Cx,unde D-dempritul, -mpritorul i C-ctul. Deci : x=5x7=35 Numrul la care m-am gandit este 35. Pe scurt, etapele parcurse se redacteaz astfel : (x :7+4)x8-12=60 1. (x :7+4)x8=60+12=72 2. x :7+4=72 :8=9 3. x :7=9-4=5 4. x=7x5=35 Rspuns :35 Verificare: (35:7+4)x8-12= 9x8-12=72-12=60

Problema 4 (metoda falsei ipoteze)


Enun ntr-un bloc sunt apartamente cu dou camere i cu trei camere, n total 20 de apartamente i 45 de camere. Cte apartamente au dou camere i cte au trei camere? Rezolvarea I. Presupunem c n bloc sunt numai apartamente cu dou camere i atunci vor fi: 20 x 2 camere = 40 camere. Diferena de camere, 45-40= 5 camere, apare din faptul c sunt i apartamente cu trei camere. Cele 5 camere le vom mpari, adugnd cte una, 5:1= 5, la 5 apartamente, pentru c unele au 3 camere. nseamn c sunt 5 apartamente cu trei camere, iar cu dou camere vor fi : 20-5=15 apartamente. Rspuns: 5 apartamente cu 3 camere; 15 apartamente cu 2 camere Verificare: 5 ap.x3 camere + 15 ap.x 2 camere= 15 + 30 = 45 camere Rezolvarea II. Presupunem c n bloc sunt numai apartamente cu trei camere i atunci vor fi: 20x 3 camere= 60 camere. Diferena de camere, 60-45= 15 camere, apare din faptul c sunt i apartamente cu dou camere.Vom lua cte o camer de la 15:1=15 apartamente.Vor fi 15 apartamente cu dou camere, iar cu trei camere vor fi: 20-15= 5 apartamente. Rspuns: 5 apartamente cu 3 camere; 15 apartamente cu 2 camere Verificare: 5 ap.x3 camere + 15 ap.x 2 camere= 15 + 30 = 45 camere

Problema 5 ( regula de trei compus)

Enun 20 vaci consum 2550kg furaj n 15zile. n cte zile vor consuma 18 vaci 4590kg furaj? Rezolvare Vom scrie datele problemei n mod convenabil: 20vaci .................. 2550kg furaj .......................... 15 zile 18 vaci ................. 4590kg furaj .......................... ? zile Va trebui s reducem la unitate dou dintre cel trei mrimi care apar. Reducem mai nti numrul vacilor 20vaci .................. 2550kg furaj .......................... 15 zile 1 vaca ................... ? kg furaj .............................. 15 zile Dac timpul este acelai, atunci 1 vac va consuma de 20 de ori mai puin dect 20 vaci:

kg furaj (consuma o vac n 15 zile). Vom afla acum ct consum o vac ntr-o singur zi (va consuma de 15 ori mai puin):

kg furaj (consum o vac ntr-o zi). tim acum c:

1 vaca .........................

kg furaj ...................1 zi

Revenim la ntrebarea problemei: n cte zile vor consuma 18 vaci 4590kg? Vom afla mai nti ct consum 18 vaci ntr-o zi:

kg furaj. Deci 18 vaci consum ntr-o zi 153kg furaj. Pentru a afla n cte zile vor consuma ele 4590kg, ne mai rmne s facem mprirea: 4590kg:153kg=30 zile. Rspuns: 15 zile.

Problema 6 ( probleme de micare)

Probleme de miscare Problemele de micare sunt acele probleme n care avem de-a face cu micarea unor mobile. Micarea rectilinie i uniform este definit de legea de micare: sau

Putem, n principiu, s ntlnim dou tipuri de probleme: mobile care merg n acelai sens (probleme de urmrire); mobile care merg n sens contrar (probleme de ntlnire).

Mobile care merg n acelai sens Enun Un cine fuge dup un iepure care este la 140m de el. Iepurele fuge cu 370m/minut, iar cinele cu 405m/minut. Dup ct timp este iepurele prins de cine? Rezolvare La nceput, distana dintre cine i iepure este de 140m. Cum viteza cinelui este de 405m/minut iar a iepurelui de 370m/minut, nseamn c ntr-un minut cinele se apropie de iepure cu 405-370=35m. Dac ntr-un minut cinele recupereaz 35m din distan, n ct timp va recupera cei 140m? 140:35=4 minute. Mobile care merg n sens contrar Enun Doi cltori pornesc unul spre altul din dou localit i, unul cu 4km/h, cellalt cu 5km/h. Dup ct timp se vor ntlni, tiind c distana dintre localiti este de 18km? Rezolvare Vom calcula mai ntai cu ct se micorez distana ntr-o or. Avnd n vedere c cei doi merg unul spre cellalt, nseamn c distan a dintre ei se va mic ora cu 4+5=9km n interval de o or. Dar distana este de 18km, deci de 2 ori mai mare decat cei 9km. Rezulta c cei doi se vor ntlni n 18:9=2ore de la pornire. Rspuns: 2 ore Rspuns: 4 minute