Sunteți pe pagina 1din 17

Ecua ii Diferen iale – An 2, Sem1, 2009

A Nr. Grila actual


B Nr. Echivalent din grila 2007 / 2008
C Enun + Varianta corect
D R spuns

autor: cris_43; suport ioio16forumhit: chmro, lokipaki, masidana


A B C D
39
83
159 Cu substitutia y=xu(x), o ecuatie cu variabile separabile se poate reduce la o ecuatie omogena. F
Cu substitutia y=xu(x), o ecuatie diferentiala de ordin întâi omogena se poate reduce la o ecuatie cu
140 A
variabile separabile.
Cu substitutia y=xu(x), o ecuatie diferentiala de ordin întâi omogena se poate reduce la o ecuatie de tip
141 F
Bernoulli.
142 Cu substitutia y=xu(x), o ecuatie diferentiala de ordin întâi omogena se poate reduce la o ecuatie liniara. F

y′ ⋅ x 3 sin y = 2
Determinati solutia problemei Cauchy π
y =
1 37 x → +∞ 2 a

1
a. y = arccos
x2
y1 + y cos x = sin x cos x
Determina i solu ia problemei Cauchy:
90 124
y (0) = 1 c

c. y = sin x − 1 + 2e − sin x

150 (
Ecuatiile diferentiale de forma F y , y ',..., y
( n)
) = 0 se integreaza notând y ' = p i luând p drept
A
variabil independent
z ( x)
Folosind eventual schimbarea de func ie y = , s se transforme si s se rezolve ecua ia diferen ial :
x
1
8 44 2 y′ + y 2 + =0 c
x2
2
1− xy
c. xe = C, C ∈ ...
Folosind solu ia particular indicat , s se integreze urm toarea ecua ie diferen ial :
2 sin x
y′′ + y′ + y = 0, y1 =
x x
153 10 a
cos x sin x
a. y = −C 21 − C2
x x
Folosind solu ia particular indicat , s se integreze urm toarea ecua ie diferen ial :
xy′′ − ( x + 1) y′ − 2 ( x − 1) y = 0, y1 = e rx
154 11 a
1
a. y = − C1 ( 3x + 1) e − x + C2 e 2 x
9

1
2 2
Folosind, eventual, schimbarea X = x , Y = y . Sa se rezolve ecuatia diferentiala:

9 45
(x 2
+ y 2 + a 2 ) xdx + ( a 2 − x 2 − y 2 ) ydy = 0
d

d. y 2 − x 2 = a 2 ln ( x 2 + y 2 ) + C , C ∈ ...
3x
Folosind, eventual, schimbarea de func ie: z = ∴ z = z ( x)
y
3x 3x
s se integreze ecua ia: 3 y sin dx + y − 3x sin dy = 0
114 y y a

3x
a. ln y − cos = C, C ∈
y
1−α
137 In cazul ecuatiilor de tip Bernoulli se face substitutia: z = y , α∈ \ {0,1} A
α
144 In cazul ecuatiilor de tip Bernoulli se face substitutia: z = y , α ∈ \ {0,1} F
155 In cazul ecuatiilor de tip Bernoulli se face substitutia: y=xu(x) F
α
156 In cazul ecuatiilor diferentiale de ordin intai omogene se face substitutia z = y F
157 In cazul ecuatiilor diferentiale de ordin intai omogene se face substitutia y' = p F
t
158 In cazul ecuatiilor diferentiale de ordin intai omogene se face substitutia x = e A

1 y
Integra i ecua ia lui Bernoulli: y + = x2 y 4
x
37 74
1
d

C 3
d. y = x 3ln , C∈
x
ax + by + c
147 O ecuatie de forma y ' = f cu a, b, c, m, n, p ∈ se poate reduce la o ecuatie liniara. F
mx + ny + p
ax + by + c
O ecuatie de forma y ' = f cu a, b, c, m, n, p ∈ se poate reduce la o ecuatie
148 mx + ny + p A
omogena
α
136 O ecuatie de tip Bernoulli are forma generala: y '+ P ( x ) y = Q ( x ) y , α ∈ \ {0,1} A

146 O ecuatie de tip Bernoulli are forma generala: y '+ P ( x ) y = Q ( x ) F


α
152 O ecuatie de tip Bernoulli are forma generala: y '+ P ( y ) y = Q ( x ) y , α∈ \ {0,1} F
α
153 O ecuatie de tip Bernoulli are forma generala: y '+ P ( x ) y = Q ( y ) y , α∈ \ {0,1} F
1−α
135 O ecuatie de tip Bernoulli se poate reduce prin substitutia z = y la o ecuatie liniara. A
t
151 O ecuatie de tip Euler se reduce la o ecuatie cu coeficienti constanti prin schimbarea de variabila x = e A
α
145 O ecuatie liniara are forma generala y '+ P ( x ) y = Q ( x ) y , α ∈ \ {0,1} F

149 O ecuatie liniara are forma generala y '+ P ( x ) y = Q ( x ) A

154 O ecuatie liniara are forma generala y '+ P ( y ) y = Q ( x ) F

2
2
y y
y′ = +
Rezolva i problema Cauchy x x .

38 75 y ( 2) = 1 b

−x
b. y=
2 + ln 2 − ln x

Rezolva i problema Cauchy:


(1 + e ) y dy = e dx
2x 2 x

y ( 0) = 0
27 63 c

1 3 π
c. y + = arctge x
3 4
S se afle solu ia general a ecua iei diferen iale: ( x + y )( 3dx + dy ) = dx − dy
135 22 a
a. 3 x + y + 2 ln x + y − 1 = C , C ∈
S se determine curba integral a ecua iei diferen iale:
π
y1 sin x = y ln y care trece prin punctul A ,1 .
19 55 2 d

d. y =1
S se determine curba integral a ecua iei diferen iale:
x ( y 6 + 1) dx + y 2 ( x 4 + 1) dy = 0

24 60
care satisface condi ia ini ial : y ( 0 ) = 1 c

π
c. 3arctgx 2 + 2arctgy 3 =
2
1 1
S se determine curba integral a ecua iei diferen iale: y − ytgx = care trece prin originea axelor
cos3 x
de coordonate
63 97 a
sin x
a. y=
cos 2 x
1 x+ y−2
S se determine curba integral a ecua iei: y =
y− x−4
129 29 care trece prin punctual M (1,1) c

c. x 2 − y 2 + 2 xy − 4 x + 8 y − 6 = 0
α
S se determine parametrul real α pentru care schimbarea de func ie y = z ∴ y = y ( x ) z = z ( x)

139 26 aduce ecua ia diferen ial 2 xy


1
(x − y )+ y
2 3
=0 c
la o ecua ie omogen
c. α =1

3
S se determine solu ia y ( x ) a ecua iei integrale:
x x
x y ( t )dt = ( x + 1) ty ( t )dt
46 117
0 0 d

1

3
d. yx = Ce , C ∈ x

1
S se determine solu ia particular a ecua iei y sin x + y cos x = 1
π
care satisface condi ia: y → 0 pentru x →
73 107 2 c

1 π
c. y= x+
sin x 2
S se determine solu ia particular a ecua iei liniare: y1 + ycox = cos x

67 101
care satisface condi ia ini ial y =1 a
x−0

a. y =1
dx dy
+ =0
S se determine solu ia problemei Cauchy: x ( y − 1) y ( x + 2 )
23 59
y (1) = 1 b

b. x + y + 2 ln x − ln y = 2
y1 cos x − y sin x = 2 x
S se determine solu ia problemei Cauchy:
y (0) = 0
62 96 b
x
b. y=
cos 2 x

S se determine solu ia problemei Cauchy:


(1 + x ) y 2 1
+y ( )
1 + x2 − x = 0

y x −0 =1
79 113 d

1 + x2
d. y=
x + 1 + x2
S se g seasc familia de curbe integrale care satisface ecua ia diferen ial :
2
2 ( y + 2)
y1 = 2
132 19
( x + y − 1) b
y+2
−2 arctg
x −3
b. y + 2 = Ce , C∈
S se g seasc integrala general a ecua iei: ( x + 2 y + 2 ) dx + ( 2 x + 2 y − 1) dy = 0
125 35 b
b. x + 2 y − ln x + 2 y + 2 = C , C ∈

4
S se g seasc integrala general a ecua iei: 2 x + y = ( 4 x − y ) y
1

130 17 d
2 2
d. ( y − 2x) = C ( y − x) , C ∈
2 1
S se g seasc solu ia general a ecua iei diferen iale: x − y + 2 xyy = 0
folosind schimbarea de func ie si de variabil independent :
x=u
136 23
1
a
y=v 2

a. y = x 2 ( C − ln x ) , C ∈
y
1
S se g seasc solu ia particular a ecua iei diferen iale xy = xe + y care verific condi iile ini iale:
x

110 y (1) = 0 a

a. y = − x ln 1 − ln x , C ∈

S se g seasc solu ia particular a ecua iei diferen iale: 1 + e ( x


) yy 1
= ex
care satisface condi ia ini ial y ( 0) = 1 .
17 53 c
y2
c. 2e 2
= e (1 + e x )

S se g seasc solu ia particular a ecua iei diferen iale: ( x + y )( 2dy + 3dx ) = dx


care satisface condi ia ini ial y ( 0 ) = 2
126 36 d

d. 3 x + 2 y − 4 + 2 ln x + y − 1 = 0
1 2
S se g seasc solu ia particular a ecua iei: y cos x + y = tgx
care satisface condi ia ini ial y x −0 =0
91 125 a

a. y = tgx − 1 + e − tgx
S se g seasc solu ia problemei Cauchy:
( xy 2
+ x ) dx + ( x 2 y − y ) dy = 0
18 54 y (0) = 1 c

2
c. 1 + y2 =
1 − x2
S se integreze ecua ia diferen ial liniar cu coeficien i constan i: y′′ − y = 0
155 1 a
0 −x x
a. y = C1e + C2 e
S se integreze ecua ia diferen ial liniar cu coeficien i constan i:
156 2 y′′ − y = 0, y ( 0 ) = 2, y′ ( 0 ) = 0 a
0 −x x
a. y =e +e
S se integreze ecua ia diferen ial liniar cu coeficien i constan i:
y′′ + 2 y′ + y = 0
157 3 b
b. y 0 = C1e− x + 2C2 xe x

5
S se integreze ecua ia diferen ial liniar cu coeficien i constan i:
y′′ + 2 y′ + y = 0, y ( 0 ) = 0, y′ ( 0 ) = 1
158 4 a

a. y 0 = xe− x
S se integreze ecua ia diferen ial liniar cu coeficien i constan i:
y ( 4) − 5 y′′ + y = 0
159 5 a

a. y 0 = C1e−2 x + C2 e− x + C3e x + C4 e2 x

S se integreze ecua ia diferen ial omogen : xy1 = y 2 − x 2


105 b
2
b. Cx + 2Cy + 1 = 0, C ∈
113 S se integreze ecua ia diferen ial omogen : (
xy1 = 2 y − xy )
S se integreze ecua ia diferen ial reductibil la o ecua ie omogen :
( 3x + 3 y − 1) dx + ( x + y + 1) dy = 0
80 114 a
2
a. 3x + y + ln ( x + y − 1) = C , C ∈
S se integreze ecua ia diferen ial :
y
160 6
y′ + = − xy 2 a
x
a. y ( x 2 + Cx ) = 1, C ∈

S se integreze ecua ia diferen ial : xy = y ( ln y − ln x )


1

47 134 a
1+ Cx
a. y = xe , C∈
S se integreze ecua ia diferen ial : xy = y ( ln y − ln x )
1

100 a
1+ Cx
a. y = xe , C∈
S se integreze ecua ia diferen ial : x 2 dy = ( y 2 − xy + x 2 ) dx
101 c
c. ( x + y ) = x ln ( Cx ) , C∈

S se integreze ecua ia diferen ial : (y 4


− 3 x 2 ) y1 + xy = 0
137 24 folosind schimbarea de func ie si de variabil independent : d

d. Cy 6 = x 2 − y 4 , C ∈
y+2 y − 2x
S se integreze ecua ia diferen ial : y1 = + tg , y = y ( x)
x +1 x +1
folosind, eventual, schimbarea de func ie:
y − 2x
109 z= , z = z ( x) b
x +1

y − 2x
b. cos = C ( x + y), C ∈
x +1

6
S se integreze ecua ia diferen ial : (x 2
y 2 − 1) dy + 2 xy 3dx = 0
utilizând schimbarea de func ie
138 25 1 c
y = ∴ y = y ( x) z = z ( x)
z
c. 1 + x 2 y 2 = Cy, C ∈
1 − x2
S se integreze ecua ia liniar : y − 2 xy = 2 xe
60 94 b
b. y = (C + x ) e , C ∈
2 x2

1 − x2
S se integreze ecua ia liniar : y + 2 xy = e
61 95 c
− x2
c. y = (C + x ) e , C∈
1 x ex
S se integreze ecua ia liniar : y − ye = 2 xe
70 104 b
b. y = (C + x ) e , C ∈
2 ex

1 x (1− x )e x
S se integreze ecua ia liniar : y + xe y = e
71 105 a
(1− x )e x
a. y = (C + x) e , C∈
xy
S se integreze ecua ia liniar : y1 + = arcsin x + x
1 − x2
92 126 b
1
b. y = 1 − x2 arcsin 2 x − 1 − x 2 + C , C ∈
2
S se integreze ecua ia lui Bernoulli: y1 − y cos x = y 2 cos x
35 71 d
1
d. y= , C∈
Ce − sin x − 1
S se integreze ecua ia lui Bernoulli: y1 + 2 xy = 2 xy 2
36 72 a
1
a. y= 2 , C∈
1 + Ce x
1
S se integreze ecua ia neliniar : y1 − tgy = e x
cos y
reducând-o la o ecua ie de tip Bernoulli sau una liniar cu ajutorul schimb rii de func ie:
40 76 c
z = sin y ∴ z ( x ) = sin y ( x )

c. sin y = ( x + C ) e x , C ∈
2
S se integreze ecua ia omogen : 2 x y1 = x 2 + y 2
98 132 c
c. 2 x = ( x − y ) ln ( Cx ) , C ∈

7
S se integreze ecua ia: ( x − y ) ydx − x dy = 0
2

59 93 a
x
y
a. x = Ce , C ∈
S se integreze ecua ia: xy′ − y + x = 0
82 116 a
a. y = ( C − ln x ) , C ∈
dt dx dy
S se integreze sistemul de ecua ii: = =
2 x − ln t ln t − 2 x
143 15 c
x = ± C1 − t ( ln t − 1)
c.
y = C2 + t C1 − t ( ln t − 1)
dt dx dy
S se integreze sistemul de ecua ii: = =
4 y − 5 x 5t − 3 y 3x − 4t
144 16 a
3t + 4 x + 5 y = C1
a.
t 2 + x 2 + y 2 = C2
S se integreze: xyy1 = 1 − x 2
15 51 c
2 2 2
c. x + y = ln Cx , C∈

a2 − y2
S se integreze: y1 = , x <a
a2 − x2
22 58 a
x
a. y = a sin arcsin +C , C∈
a
S se integreze: xy1 − 2 y = x3 cos x
64 98 b
b. y = Cx 2 + x 2 sin x, C ∈
y
S se integreze: y1 + =0
76 110
x−2 a
C
a. y= , x ≠ 2, C ∈
x−2
y
S se integreze: y1 + =0
77 111 2− x b
b. y = C ( x − 2) , C ∈
S se integreze: xy1 − y + x = 0
85 119 b
b. y = Cx − x ln x , C ∈

S se integreze: xy1 = y + y 2 − x 2
96 130 a
a. y = y 2 − x 2 = Cx 2 , C ∈

8
S se integreze: ( y − x ) dx + ( x + y ) dy = 0
97 131 b
2 2
b. y + 2 xy − x = C , C ∈
y
y
102 S se integreze: y′ = +e x
x
y 2 + x2
103 S se integreze: y ′ =
xy
x+ y
S se integreze: y1 =
x− y
104 d
y
d. ln x 2 + y 2 − arctg = C, C ∈
x
S se integreze: 2 xyy1 = x 2 + 3 y 2
106 c
2 2 3
c. x + y = Cx , C ∈
x
S se integreze: xy1 − y =
y
arctg
111 x b

y y
b.
x x
(
arctg = ln C x 2 + y 2 , C ∈ )
118 S se integreze: ( 3 y − 7 x + 7 ) dx − ( 3 x − 7 y − 3) dy = 0

119 S se integreze: ( x + y ) dx + ( x − y − 2 ) dy = 0

S se integreze: 2 x + 3 y − 5 + ( 3 x + 2 y − 5 ) y = 0
1

120 30 ( 2 x − 3 y − 5 − ( 3x + 2 y − 5) y 1
= 0) ? d

d. y 2 − 3xy − x 2 − 5 x − 5 y = C , C ∈
S se integreze: 8 x + 4 y + 1 + ( 4 x + 2 y + 1) y = 0
1

121 31 c
2
c. ( 4 x + 2 y + 1) = 4x + C, C ∈
S se integreze: ( x − 2 y − 1) dx + ( 3 x − 6 y + 2 ) dy = 0
122 32 d
d. x − 3 y − ln x − 2 y = C , C ∈
S se integreze: ( x + y ) dx + ( x + y − 1) dy = 0
123 33 a
2
a. ( x + y − 1) + 2 x = C, C ∈
S se integreze: ( 2 x + y + 1) dx + ( x + 2 y − 1) dy = 0
124 34 b
2 2
b. x + y + xy + x − y = C , C ∈

9
S se integreze: ( x − 2 y + 3 ) dy + ( 2 x + y − 1) dx = 0

127 27 ( ( x − 2 y − 3) dy + ( 2 x + y − 1) dx = 0 ) ? a

a. x 2 + xy − y 2 − x + 3 y = C , C ∈
S se integreze: ( x − y + 4 ) dy + ( x + y − 2 ) dx = 0
128 28 b
2 2
b. x + 2 xy − y − 4 x − 8 y = C , C ∈
S se integreze: ( 3 x − 7 y − 3) dy + ( 7 x − 3 y − 7 ) dx = 0
133 20 b
2 5
b. ( y − x − 1) ( y + x + 1) = C, C ∈
S se integreze: ( 4 x − 5 y + 11) dx + ( −3 x + 4 y − 7 ) dy = 0
folosind eventual schimbarea de func ie si variabil independent
u = 4 x − 5 y + 11
134 21 b
v = −3v + 4 y − 7
−3x + 4 y − 7
b. 2 ln x − y + 4 + = C, C ∈
x− y+4
S se precizeze valoarea parametrului real α astfel încât schimbarea de func ie
α
y = z ∴ y = y ( x) z = z ( x)
aduce ecua ia diferen ial :
141 13 4 y 6 + x3 = 6 xy 5 y1 d
la o ecua ie omogen .
1
d. α=
2
x
S se reduc ecua ia integral : y ( x ) = y ( t ) dt + e x
0
45 81 la o ecua ie Bernoulli i apoi s se rezolve. a

a. y = ( x + 1) e x

S se reduc ecua ia neliniar : y1 = y ( e x + ln y )


la o ecua ie de tip Bernoulli sau una liniar cu ajutorul schimb rii de func ie:
41 77 z = ln y ∴ z ( x ) = ln y ( x ) d

d. ln y = ( x + C ) e x , C ∈
1
S se reduc ecua ia neliniar : y cos y + sin y = x + 1
la o ecua ie de tip Bernoulli sau una liniar cu ajutorul schimb rii de func ie:
42 78 z = sin y ∴ z ( x ) = sin y ( x ) b

b. sin y = ( x + C ) e − x , C ∈

S se rezolve ecua ia cu variabile separabile: 1 + y 2 + xyy′ = 0, y =0


x −1
5 41 b

b. x 2 (1 + y 2 ) = C , C > 0

10
S se rezolve ecua ia cu variabile separabile: xy1 − y = y 3
14 50
Cy b
b. x= , C∈
1+ y2
1
S se rezolve ecua ia cu variabile separabile: 3e x tgydx + (1 − e x ) dy = 0
cos 2 y
16 52 a
3
a. tg y = C (1 − e x ) , C∈
1 1 1
S se rezolve ecua ia diferen ial : y′ = 1 + − 2 −
x y + 2 x ( y + 2)
2
6 42 c

c. y + arctg y = ln x + x + C , C ∈ ...

S se rezolve ecua ia diferen ial : (x 2


+ a 2 )( y 2 + b 2 ) + ( x 2 − a 2 )( y 2 − b 2 ) y′ = 0
7 43 c
x+ y x+a b y
c. + ln = arctg + C , C ∈ ...
a x − a 2a b
2 − x2
S se rezolve ecua ia diferen ial liniar : y + 2 xy = 2 xe
55 89 a
a. y = (x + C)e
2 − x2
, C∈

S se rezolve ecua ia diferen ial liniar : y1 x ln x − y = 3x3 ln 2 x


65 99 c
c. y = ( C + x ) ln x, C ∈
3

S se rezolve ecua ia diferen ial omogen : xy1 = x 2 − y 2 + y


93 127 a
a. y = x sin ( ln Cx ) , C ∈
y
S se rezolve ecua ia diferen ial omogen : xy′ = y + x cos 2
x
94 128 b
y
b. tg = ln ( Cx ) , C ∈
x
S se rezolve ecua ia diferen ial omogen : ( 4 x − 3 y ) dx + ( 2 y − 3 x ) dy = 0
99 133 d
2 2
d. y − 3xy + 2 x = C , C ∈
S se rezolve ecua ia diferen ial omogen :
107
xy′ + y = 0, y (1) = 0

S se rezolve ecua ia diferen ial : e x sin 3 y + (1 + e2 x ) cos yy′ = 0


2 38 c
e1
c. arctg e = + C , C ∈ ...
2sin 2 y

11
S se rezolve ecua ia diferen ial : y′ = ax + by + c, a, b, c − constante
4 40 a
b
a. ax + by + c = C ⋅ ebx , C ∈ ...
a
S se rezolve ecua ia diferen ial : xy′ = x 2 − y 2 + y
10 46 a
y
a. arcsin = ln Cx, C ∈ ...
x
2 y
S se rezolve ecua ia diferen ial : xy′ = y + x cos
x
11 47 a
y
a. ctg = C + x, C ∈ ...
x
S se rezolve ecua ia diferen ial : xy ′ = y ( ln y − ln x )
12 48 d
1+ Cx
d. y = xe , C∈
S se rezolve ecua ia diferen ial : tgx sin 2 ydx + cos 2 xctgydy = 0
13 49 b
2 2
b. tg x = ctg y + C
S se rezolve ecua ia diferen ial : ( )
xy − x dx + ( )
xy + y dy = 0
25 61 d
d. x + y − 2 x + 2 y + 2 ln ( )
x + 1 + 2 ln y −1 = C, C ∈
dy
S se rezolve ecua ia diferen ial : 5e x tgydx + (1 − e x ) =0
cos 2 y
26 62 a
x 5
a. tgy = C (1 − e ) , C∈

S se rezolve ecua ia diferen ial : xy′ − y = y 3


44 80
y d
d. Cx = , C∈
yz +1
y
S se rezolve ecua ia diferen ial : y′ = −1
x
56 90 a
c
a. y = x ln , C ∈
x
x+ y
S se rezolve ecua ia diferen ial : y′ = −
66 100
x a
c x
a. y= − , C∈
x 2

12
4
S se rezolve ecua ia diferen ial : y′ = y+x y
x
68 102 a
2
1
a. y = x4 ln x + C , C∈
2
S se rezolve ecua ia diferen ial : (1 + e ) yy′ = e
x x

69 103 a
y2
a. = ln (1 + e x ) + C , C ∈
2
S se rezolve ecua ia diferen ial : ( x − y ) dx + xdy = 0
95 129 c
c. y = x ( C − ln x ) , C ∈
dy y
108 S se rezolve ecua ia diferen ial : − =x
dx x
dy 2 y
112 S se rezolve ecua ia diferen ial : + = x3
dx x
115 S se rezolve ecua ia diferen ial : xdy = ( )
x 2 + y 2 + y dx

S se rezolve ecua ia diferen ial : ( x + y + 1) dx + ( 2 x + 2 y − 1) dy = 0


116 a
a. x + 2 y − 3ln x + y − 2 = C
S se rezolve ecua ia diferen ial : x + y − 2 + (1 − x ) y = 0
1
117

S se rezolve ecua ia diferen ial : ( 8 y + 10 x ) dx + ( 5 y + 7 x ) dy = 0


131 18 a
2 3
a. ( y + x) ( y + 2x) = C, C ∈

S se rezolve ecua ia liniar : 3 y1 ( x 2 − 1) − 2 xy = 0


78 112 c
c. y = C ( x − 1) , C ∈
3 2

S se rezolve ecua ia liniar : y1 + 2 y = e − x


58 92 c
−2 x x
c. y = Ce +e , C∈
S se rezolve ecua ia liniar : y1 − y = − x 2
86 120 c
2
c. y = ( x + 1) + 1 + Ce , C ∈ x

S se rezolve ecua ia liniar : y1 + ay = bem , r ≠ −a


88 122 b
berx
b. y= + Ce − rx , C ∈
a+r
S se rezolve ecua ia liniar : xy1 − y + ln x = 0
89 123 d
d. y = 1 + ln x + Cx, C ∈

13
S se rezolve ecua ia lui Bernoulli: y1 − xy = − xy 3
29 65 a
a. (1 + Ce ) y
− x2 2
= 1, C∈

S se rezolve ecua ia lui Bernoulli: xy1 + y = y 2 ln x


30 66 b
1
b. y= , C∈
1 + Cx + ln x
S se rezolve ecua ia lui Bernoulli: 3xy 2 y1 − 2 y 3 = x3
31 67 d
d. y 3 = x3 + Cx 2 , C ∈
1 2 x2
S se rezolve ecua ia lui Bernoulli: y + 2 xy = y e

32 68 2 a
e− x
a. y= , C∈
C−x
y
S se rezolve ecua ia lui Bernoulli: 2 y1 ln x + = y −1 cos x
33 69
x a

a. y 2 ln x = C + sin x, C∈
S se rezolve ecua ia lui Bernoulli: 2 y1 sin x + y cos x = y 3 sin 2 x
34 70 a
a. y 2 ( C + x ) sin x = 1, C∈
y y2
S se rezolve ecua ia lui Bernoulli: y′ = +
x −1 x −1
49 83 b
x −1
b. y= , C∈
C−x
2 2
S se rezolve ecua ia lui Bernoulli: y′ + y= y
x cos 2 x
50 84 b
ln cos x + C
b. y + tgx = , C∈
x
S se rezolve ecua ia lui Bernoulli: 4 xy′ + 3 y = −e x x 4 y 5
52 86 a
a. y −4 = x 3 ( x + C ) , C ∈
x x
S se rezolve ecua ia lui Bernoulli: y ′ − 2 ye = 2 ye
152 9 d
ex
d. y + 1 = Ce , C ∈
S se rezolve ecua ia lui Bernoulli: y′ − 2 ytgx + y 2 sin 2 x = 0 considerând x ca func ie necunoscut .
54 88 c
1
c. y= , C∈
( tgx − x + C ) cos 2 x

14
y2

S se rezolve ecua ia neliniar : yy + 1 = ( x − 1) e
1 2

reducând-o la o ecua ie de tip Bernoulli sau una liniar cu ajutorul schimb rii de func ie:
y ( )

y2
43 79 d
z = e ∴ z ( x) = e
2 2

y2
x
d. x + 2 + Ce = e , C ∈ 2

S se rezolve ecua ia: y′tgx = y


51 85 a
a. y = C sin x, C ∈
S se rezolve ecu ia omogen y′′ + 16 y = 0
145
R: y = c1 cos 4 x + c2 sin 4 x
146 S se rezolve ecu ia omogen y′′′ − y = 0
147 S se rezolve ecu ia omogen y′′′ − 3 y′′ + 3 y′ − y = 0
148 S se rezolve ecu ia omogen y′′′ − y′′ − y′ + y = 0
149 S se rezolve ecu ia omogen y ( 4) − 4 y′′′ + 6 y′′ − 4 y′ − y = 0
151 ? S se rezolve ecu ia omogen y′′ − 5 y′ + 6 y = 0 ?

3x 2
y = ( x3 + 1) sin xy 2
y′ +
S se rezolve problema Cauchy ecua ia lui Bernoulli: x3 + 1
y (0) = 1
53 87 b

1
b. y=
( x + 1) cos x
3

S se rezolve problema Cauchy:


(1 + e ) yy′ = e , y ( 0 ) = 1
x x

72 106 a
y2 −1
a. = ln (1 + e x )
2

S se rezolve problema Cauchy: x 1 − y 2 dx + y 1 − x 2 dy = 0, y =1


x−0
3 39 a

a. 1 − x2 − 1 − y 2 = 1
y
y1 =
S se rezolve problema Cauchy: ln y
28 64 y ( 2) = 1 d

d. 2 ( x − 2 ) = ln 2 y

15
y′ = ( 2 x + 1) ctgx
S se rezolve problema Cauchy: 1
81 115
y π = d
x=
2 2

d. y = 2 cos 2 x + 1
e −1
S se rezolve problema Cauchy: y′ + 2 xy = x3 , y ( 0 ) =
2
84 118 a

a. y=
( z
e1− x + x z − 1 )
2
y1 + 2 xy = x 3
S se rezolve problema Cauchy: e −1
y x −o =
87 121 2 a

1 1− x2
a. y=
2
(
e − x2 + 1 )
dx
= 8y
dt
dy
S se rezolve problema Cauchy: = −2 z x ( 0 ) = −4, y ( 0 ) = 0, z ( 0 ) = 1
dt
dz
150 7
= 2x + 8 y − 2z d
dt

x = −4e −2t − 2sin 4t


d. y = e −2t − cos 4t
z = e −2t − 2sin 4t
S se rezolve problema Cauchy:
(1 + y ) + xyy′ = 0, y (1) = 0
2

74 108 a

a. x 1+ y2 = 1
2
2 xy1 − y = 1 −
S se rezolve problema la limit : x
75 109
y → −1 pentru x → +∞ a

1
a. y= −1
x
dy
139 Solutia generala a ecuatiei y ' = f ( x ) g ( y ) este: ? = f ( x )dx + C A
g ( y)
f ( x)
163 Solutia generala a ecuatiei y ' = este: g ( y )dy = f ( x )dx = C A
g ( y)
161 Solutia generala a unei ecuatii diferentiale de ordin intai este formata dintr-o familie de curbe. A

16
162 Solutia generala a unei ecuatii diferentiale de ordin intai este formata dintr-o familie de suprafete. F
− P ( x )dx P ( x ) dx
138 Solutia generala a unei ecuatii liniare este de forma: y = e C + Q ( x )e dx A

P ( x )dx − P ( x ) dx
143 Solutia generala a unei ecuatii liniare este de forma: y = e C + Q ( x )e dx F

160 Solutia singulara a unei ecuatii diferentiale se regaseste in solutia generala. A


1
Utilizând schimbarea de func ie y = z 2 , y = y ( x ) z = z ( x ) s se rezolve ecua ia diferen ial
142 14 4 y 6 + x 3 = 6 xy 5 y1 a

a. Cx 4 = y 6 + x 3 , C ∈
Utilizând schimbarea de func ie necunoscut y = y ( x ) x = x ( y ) s se rezolve ecua ia diferen ial :
(x 2
ln y − x ) y1 = y
48 82 c
1
c. y= , C∈
ln y − 1 − Cx
Utilizând schimbarea de func ie z = x + y, y = y ( x ) z = z ( x ) s se rezolve ecua ia diferen ial :
2
20 56
y1 = ( x + y ) . a

a. arctg ( x + y ) = x + C , C ∈
1
Utilizând schimbarea de func ie y = z 2 , z = z ( x ) , y = y ( x ) s se rezolve ecua ia diferen ial :

140 12 2 x ( x − y 2 ) y1 + y 3 = 0 c

c. y 2 = x ln ( Cy 2 ) , C ∈

Utilizând, eventual, schimbarea de func ie y = uv ∴ u = u ( x ) , v = v ( x ) , s se determine solu ia particu-


lar a problemei:
x ( x − 1) y1 + y = x 2 ( 2 x − 1)
57 91 c
y ( 2) = 4

c. y = x2
Utilizând, eventual, schimbarea de func ie z = 2 x − y ∴ y = y ( x ) z = z ( x ) , s se rezolve ecua ia
diferen ial : ( 2 x − y ) dx + ( 4 x − 2 y + 3) dy = 0 .
21 57 d

d. 5 x + 10 y + C = 3ln 10 x − 5 y + 6 , C∈

17