Sunteți pe pagina 1din 3

Fi de lectur 1

Titlu: Harap-Alb
Autor: Ion Creang
Editura: Agora (2007)
Data apariiei: 1 august 1877 (Convorbiri literare)
Specia literar: basm cult
Biografia scriitorului:
Data naterii lui Creang este incert. El nsui afirm n Fragment de biografie c
s-ar fi nscut la 1 martie 1837. O alt variant o reprezint data de 10 iunie 1839,
conform unei condici de nou-nscui din Humuleti.
Creang a mai avut nc apte frai i surori: Zahei, Maria, Ecaterina, Ileana,
Teodor, Vasile i Petre.
Tinereea lui Creang este bine cunoscut publicului larg prin prisma operei sale
capitale Amintiri din copilrie. n 1847 ncepe coala de pe lng biserica din satul natal.
Fiu de ran, este pregtit mai nti de dasclul din sat, dup care mama sa l
ncredineaz bunicului matern, David Creang, care-l duce pe valea Bistriei, la Broteni,
unde continu coala. n 1853 este nscris la coala Domneasc de la Trgu Neam sub
numele tefnescu Ion, unde l are ca profesor pe printele Isaia Teodorescu . Dup
dorina mamei, care voia s-l fac preot, este nscris la coala catihetic din Flticeni.
Aici apare sub numele de Ion Creang, nume pe care l-a pstrat tot restul vie ii. Dup
desfiinarea colii din Flticeni, este silit s plece la Iai, absolvind cursul inferior al
Seminarului teologic "Veniamin Costachi" de la Socola.
S-a desprit cu greu de viaa rneasc, dup cum mrturisete n Amintiri.
Din 1855 pn n 1859 urmeaz cursurile seminarului, iar apoi, lundu- i
atestatul, revine n satul natal. Se nsoar mai trziu la Iai cu Ileana, fiica preotului Ioan
Grigoriu de la biserica Patruzeci de sfini din Iai, devenind diacon al acesteia (26
decembrie 1859).
La 19 decembrie 1860 se nate fiul su Constantin.
n 1864, Creang intr la coala preparandal vasilian de la Trei Ierarhi, unde l-a
avut profesor pe Titu Maiorescu. Acesta l aprecia foarte mult i l-a numit nvtor la
coala primar nr. 1 din Iai.
Dup ce timp de 12 ani este dascl i diacon la diferite biserici din Ia i, este
exclus definitiv din rndurile clerului, deoarece i-a prsit nevasta, a tras cu puca n
ciorile care murdreau Biserica Golia i s-a tuns ca un mirean, lucruri considerate
incompatibile cu statutul de diacon. Ca urmare a excluderii din cler, ministrul Tell l
destituie i din postul de institutor, ns venirea lui Titu Maiorescu la minister contribuie

la renumirea sa pe acest post. A colaborat la elaborarea a patru manuale colare, ntre care
i un Abecedar.
n 1873 se ncheie procesul su de divor, copilul su de 12 ani fiindu-i dat n
ngrijire. A cutat o cas n care s se mute, alegnd o locuin n mahalaua icu.
n 1875, l cunoate pe Mihai Eminescu, atunci revizor colar la Iai i Vaslui, cu
care se mprietenete. ntre 1875 i 1883, la ndemnul poetului, scrie cele mai importante
opere ale sale.
ntre 1883 i 1889 a fost bolnav de epilepsie i a suferit foarte mult la aflarea bolii
i apoi a decesului lui Eminescu, i al Veronici Micle.
Ion Creang moare pe data de 31 decembrie 1889, n casa sa din cartierul icu.
Este nmormntat la 2 ianuarie 1890 la cimitirul Eternitatea din Iai.
Bibliografia scriitorului:
Poveti:
Capra cu trei iezi (1875)
Dnil Prepeleac (1876)
Fata babei i fata moneagului (1877)
Ft Frumos, fiul iepei (1877)
Povestea lui Harap-Alb (1877)
Ivan Turbinc (1878)
Povestea lui Ionic cel prost (1877)
Povestea lui Stan-Pitul (1877)
Povestea porcului (1876)
Povestea povetilor (1877-1878)
Povestea unui om lene (1878)
Pungua cu doi bani (1875)
Soacra cu trei nurori (1875)
Povestiri:
Acul i barosul (1874)
Cinci pini (1883)
Inul i cmea (1874)
Ion Roat i Cuza-Vod (1882)
Mo Ion Roat i Unirea (1880)
Pcal (1880)
Prostia omeneasc (1874)
Ursul pclit de vulpe (1880)
Nuvele:
Mo Nichifor Cocariul (1877)
Popa Duhul (1879)
Romane autobiografice:
Amintiri din copilrie (1879)

Tehnici narative: relatarea faptelor se face la persoana a III-a


Tema: lupta dintre bine i ru, ncheiat cu victoria binelui
Moduri de expunere folosite: naraiune, dialog, monolog, descriere
Personaje: -Harap-Alb (protagonistul) este un tnr harnic, supus, cu suflet milos si
sensibil. Caracterul deosebit pe care l are Harap-Alb l ajut s devin mprat, fiind
rspltit pentru omenia de care d dovad.
-Sfnta Duminic (personaj secundar) l protejeaz i ndrum pe Harap-Alb, dndu-i
sfaturi i ajutndu-l la nevoi
-Calul (personaj secundar) are puteri miraculoase (metamorfozare) i l ajut pe Harapalb s treac peste toate obstacolele
-Spnul (antagonistul) reprezint fora rului, este viclean i dumanul lui Harap-Alb
Caracterizarea personajului:
Direct: Este precizat doar faptul c Harap-Alb era fiul cel mic al Criorului.
Indirect - prin intermediul personajelor i al aciunii: Harap-Alb era ndrzne (voia s-i
ncerce norocul ca i fraii si), loial (i respect promisiunile fa de Spn), generos (le
face adpost albinelor)
Pasaje semnificative: doarme i pmntul(personificare) la vederea acestei minunatii,
toti au ramas incremeniti si, uitindu-se unii l altii nu stiau ce sa zica. (imagine vizual)
Vechi ca pmntul, moale ca matasea si verde ca buratecul (comparaie) Cum ajunge
in gradina, odata incepe a smulge la salati. (imagine dinamic) i merge, i merge
(repetiie)l freac pe dinuntru cu ctunic, cu sulcin, cu mtciune, cu poala sntMariei icu alte buruiene mirositoare... ( imagine olfactiv) boboc de trandafir din luna
lui mai, scaldat in roua diminetii, dezmierdat de cele intaii raze ale soarelui (metafore)
"Ia ascultati , mai ! Zise Gerila: Vorba lunga saracia omului.(imagine auditiv)codrii
ntunecoi, ostrov mandru, casuta singuratica, muschi pletos. (epitete)
Referine critice (ale unor scriitori):
George Clinescu: "Povestea lui Harap-Alb e un chip de a dovedi c omul de soi bun se
vdete sub orice strai i la orice vrst."
Tudor Vianu: "Imaginile, metaforele, comparaiile lui Creang sunt proverbe sau ziceri
tipice ale poporului, expresii scoase din marele rezervoriu al limbii."