Sunteți pe pagina 1din 3

Prepelița și puii ei

după Lev N. Tolstoi

1 Explozia stelară

_____________________________________________________________________________
_____________________________________________________________________________
_____________________________________________________________________________
_____________________________________________________________________________
_____________________________________________________________________________
_____________________________________________________________________________

2. Completează căsuțele de mai jos cu însușiri potrivite prepeliței?


3. Dacă ai avea ocazia să discuți cu prepelița, ce ai dori să o întrebi? Crează un dialog pe
spațiile de mai jos.
_____________________________________________________________________________
_____________________________________________________________________________
_____________________________________________________________________________
_____________________________________________________________________________
_____________________________________________________________________________
_____________________________________________________________________________
_____________________________________________________________________________
_____________________________________________________________________________
_____________________________________________________________________________
_____________________________________________________________________________

Să știu mami mult!


Prepelița (pitpala c ul) este o pasăre
migratoare ca de mărimea unui sturz.
Ele sunt răspândite Europa Centrală, fiind păsări sperioase care se pot
vedea ca și potârnichile destul de rar.
Prepelița trăiește în general în ținuturile cultivate din regiunile de deal și de câmpie. Are
18 cm lungime, coloritul corpului este brun-cafeniu cu striuri longitudinale de culoare deschisă
și întunecată. Masculul are sub bărbie o pată de culoare cafenie închisă. Prepelița crește de
regulă două generații de pui într-un an, cuibul este o gropiță în sol căptușită de femelă și
ascunsă în ierburi care sunt aplecate de pasăre în boltă deasupra cuibului. Femela depune între
lunile mai și august cca. 8 - 15 ouă de culoare gălbuie punctate cu brun pe care le clocește
singură. Puii ies din ou la 18 - 19 zile.
Toamna păsările migrează spre sud în Africa de Nord, Africa Centralăși Asia de Sud
Vest unde iernează. Unele specii din Scandinavia iernează în regiunile din Europa de Sud.
Este apreciată pentru carnea gustoasă. O varietate domestică (prepelița japoneză) este
crescută pentru carne și îndeosebi pentru ouă, prescrise în alimentația dietetică.