Sunteți pe pagina 1din 55

Tumorile maligne gastrice

[doar CM] [doar CS] < Inapoi 1. [CM37214] Pot fi manifestari clinice in cancerul gastric, cu EXCEPTIA: () A: anorexia B: hematemeza C: greata si varsaturile alimentare D: adenopatia supraclaviculara dreapta E: disfagia Vezi raspuns 2. [CS37001] Tipurile intestinale de cancer gastric apar pe o portiune modificata de metaplazie intestinala ce reprezinta: (pag. 1206) A: inlocuirea epiteliului gastric cu celule seroase si mucoase B: inlocuirea epiteliului gastric cu tesut fibrochistic C: inlocuirea epiteluilui gastric cu celule Panneth si celule mucinoase D: ingrosarea pliurilor epiteliale ale mucoasei E: invazia directa a structurilor adiacente Vezi raspuns 3. [CS37002] Conform stadializarii TNM a cancerului gastric stadiului N2 are intereseaza: (pag. 1207) A: ganglionii limfatici perigastrici la sub 3 cm B: ganglionii limfatici intraabdominali si hepatoduodenali C: ganglionii limfatici retropancreatici D: ganglionii limfatici mezenterici E: ganglionii limfatici regionali la mai mult de 3 cm Vezi raspuns 4. [CS37003] Cancerul gastric are o predispozitie mare de a metastaza precoce pe urmatoarele cai,cu exceptia: (pag. 1206) A: directa B: limfatica C: hematologica D: intralumenala E: peritoneala Vezi raspuns 5. [CS37004] Urmatoarele afirmatii referitoare la cancerul gastric sunt adevarate,cu exceptia: (pag. 1205) A: cancerul gastric este o tumora bilogic agresiva B: tumorile benigne ale stomacului sunt rare C: adenocarcinomul gastric este responsabil pentru 95% din numarul total de tumori gastrice maligne D: dieta a fost cel mai studiat factor de risc pentru cancerul gastric E: ulcerul duodenal este un marker pentru dezvoltarea in continuare a cancerului gastric Vezi raspuns 6. [CS37005] Cel mai frecvent semn de cancer gastric este: (Pag. 1207) A: Anorexia cu scaderea ponderala B: Hematemeza C: Greata D: Varsaturile E: Durerea

Vezi raspuns 7. [CS37006] In cancerul gastric precoce,leziunile subdenivelate corespund tipului: (Pag. 1208) A: II b B: I C: II a D: II c E: III Vezi raspuns 8. [CS37007] Cea mai rara afectiune gastrica maligna este: (Pag. 1209) A: Cancerul gastric schiros B: Limfosarcomul C: Leiomiosarcomul D: Angiosarcomul E: Cancerul gastric polipoid Vezi raspuns 9. [CS37008] Dupa adenocarcinoame, tumorile maligne gastrice mai frecvente sunt () A: limfomul B: angiosarcomul C: leiomiosarcomul D: carcinosarcomul E: carcinomul scuamos Vezi raspuns 10. [CS37010] Factorii de risc in CG sunt urmatorii cu exceptia () A: colonizarea de catre bacterii o stomacului cu aclorhidie B: ulcerul gastric C: dieta bogata in grasimi D: anemia pernicioasa E: alimentele sarate Vezi raspuns

11. [CS37011] Factorii de risc in CG sunt urmatorii cu exceptia () A: alimentele afumate B: fructele reprezinta un factor de protectie C: gr sangvin A D: gastrectomia E: virusul Ebstain Barr asociat frecvent cu tumorile cu celule mici Vezi raspuns 12. [CS37012] In privinta etiologiei,sunt adevarate cu exceptia () A: infectia cu Helicobacter pylori creste incidenta de 6 ori B: statusul aclorhidic determinat de tratamentul cronic cu blocante H2 creste incidenta C: prezenta IgG anti Hp a aratat o scadere liniara a mortalitatii D: gastrita atrofica produsa de Hp poate contribui la aparitia CG E: virusul Ebstain Barr asociat frecvent cu tumorile de bont restant Vezi raspuns 13. [CS37013] Cancerul gastric are urmatorul raport barbati:femei: (Pag 1205) A: egal cu 1 B: 2:1 C: 1:2 D: 6:7 E: 0 Vezi raspuns

14. [CS37014] Cea mai frecventa interventie chirurgicala pentru vindecare este : (pag 1208) A: gastrectomia radicala totala B: rezectia tumorala C: gastrectomia fara rezectia portiunii proximale a duodenului D: gastrectomia fara excizia ganglionilor asociati E: gastrectomia radicala subtotala Vezi raspuns 15. [CS37015] Cel mai frecvent semn de cancer gastric, care apare la peste 95% din cei diagnosticati cu aceasta afectiune este: (Pag 1207) A: Hematemeza masiva B: Greata si varsaturile C: Disfagia D: Anorexia cu scadere ponderala E: Tulburari de tranzit alternative diaree si constipatie Vezi raspuns 16. [CS37016] Incidenta ce mai ridicata a CG din ntreaga lume estentlnita n: (Pag 1205) A: Statele Unite B: Malaezia C: Japonia D: Chile E: Islanda Vezi raspuns 17. [CS37017] Cancerul gastric in forma de schir: (Pag.1205,1206) A: are un prognostic bun B: este bine diferentiat C: Aspectul macroscopic nu este legat de tipul histopatologic al tumorii D: Nu intereseaza toate straturile stomacului E: Se mai numeste si linita plastica Vezi raspuns 18. [CS37018] Precizati care afirmatie nu este corescta: (Pag.1207) A: Cea mai importanta investigatie specifica este endoscopia flexibila gastrointestinala superioara B: Laparoscopia este utilizata din ce in ce mai des C: laparoscopia este utilize pt determinarea prezentei metastazelor hepatice D: Cea mai importanta investigatie specifica este endoscopia flexibila gastrointestinala inferioara E: Ecografia endoscopica ofera informatii exacte despre profunzimea penetratiei tumorale prin peretele gastric Vezi raspuns 19. [CS37020] Tratamentul pacientilor cu cancer gastric: (Pag 1208) A: este in primul rand paliativ B: Radio si chimioterapia sunt foarte utile C: cel mai bun trat paliativ pt pac cu stenoza duodenala este rezectia D: pentru un procedeu paliativ marginile rezectiei sa fie in tesut sanatos E: Cea mai frecventa operatie efectuata este gastrectomia radicala totala Vezi raspuns 20. [CS37021] Limfomul: (Pag 1209-1210) A: Se mai numeste si limfomiom B: are originea in musculature neteda C: este cea mai rara dintre afectiunile gastrice maligne D: Sunt diagnosticate frecvent in urma unei hemoragii gastrointestinale E: Diagnosticul definitive este pus prin endoscopie si biopsie Vezi raspuns

21. [CS37022] Care afirmatie este adevarata: (Pag 1209-1210) A: Leiomiosarcomul metastazeaza de obiceipe cale limfatica B: limfomul gastric poate sa apara ca un neoplasm izolat C: Interesarea stomacului de catre limfosarcomul generalizat este de obicei tratat chirurgiacal D: Gastrectomia in cazul limfosarcomului este luata in cazul in care apar complicatii de tipul hemoragiei E: Pentru leiomiosarcom supravietuirea pe termen lung este corelata direct proportional cu gradul tumoral Vezi raspuns 22. [CS37023] Selectati afirmatia falsa legata de cancerul gastric: (pag 1205) A: subtipul histologic mucoid de cancer gastric se asociaza cu prezenta infectiei cu virusul Epstein-Barr B: perioada de latenta intre gastrectomia partiala si aparitia cancerului gastric este de 15 ani C: ulcerul duodenal este factor de protectie impotriva cancerului gastric D: prezenta anticorpilor Ig M anti H.Pylori intr-o populatie se asociaza cu regresia liniara a ratei de mortalitate E: riscul relative de aparitie a cancerului gastric la gupul de sange A este de 1,2 comparativ cu grupa O Vezi raspuns 23. [CS37024] Tipul difuz de cancer gastric: (pag 1206) A: a fost descris ca tip epidemic si predominant in regiunile cu risc crescut B: epiteliul gastric este inlocuit cu celule Panneth si celule mucinoase C: are un prognostic mai bun decat tipul intestinal D: incidenta sa relativa a scazut E: este mai rar asociat cu infectia cu H Vezi raspuns 24. [CS37025] Cat la suta din numarul total de tumori gastrice maligne e reprezentat de ADK gastric: (pag.1205) A: 80% B: 75% C: 95% D: 50% E: Nici una din variante Vezi raspuns 25. [CS37026] Cea mai ridicata incidenta a CG este in: (pag.1205) A: SUA B: Chile C: Japonia D: Europa E: Africa Vezi raspuns 26. [CS37027] Incidenta CG in Japonia fata de cea din SUA este de: (pag.1205) A: de 8 ori mai mare B: de 5 ori mai mica C: de 10 ori mai mare D: de 3 ori mai mare E: Nici una din variante Vezi raspuns 27. [CS37028] Cea mai importanta investigatie specifica in CG este: (pag.1207) A: Rx abdominala pe gol

B: CT abdomen C: Echografia abdominala D: Endoscopia flexibila gastrointestinala superioara E: RMN Vezi raspuns 28. [CS37029] Alegeti afirmatiile adevarate in legatura cu stadializarea TNM in CG: (pag.1207) A: N3-interesare ggl.limfatici situati la mai putin de 3cm de tumora primara B: N3-interesare ggl.limfatici situati de-a lungul a.splenice si a.gastrice stg. C: N3-interesare ggl.limfatici paraaortici,hepatoduodenali,retropancreatici,mezenterici D: N3-interesare ggl.limfatici perigastrici E: N3-interesare ggl.limfatici situati de-a lungul a.hepatice comune,a.celiace Vezi raspuns 29. [CS37030] Care din urmatoarele variante nu se asociaza cu cancerul gastric: (pag 1205) A: antecedentele de gastrectomie partiala B: ingestia de aflatoxine C: ulcerul duodenal D: grupul de sange A E: infectia cu H Vezi raspuns 30. [CS37031] Care varianta e privita drept un factor predictiv pozitiv pentru CG: (pag 1206) A: metaplazia intestinala B: gastrita superficiala C: gastrita atrofica D: displazia E: ulcerul gastric Vezi raspuns 31. [CS37032] Cea mai frecventa tumora maligna gastrica este: (pg 1205) A: limfomul B: adenocarcinomul gastric C: leiomiosarcomul D: angiosarcomul E: carcinosarcomul Vezi raspuns 32. [CS37033] Nu intra in categoria factorilor de risc: (pg 1205) A: ulcerul gastric B: alimentatia sarata C: aclorhidria D: alimentele conservate, afumate, condimente E: ulcerul duodenal Vezi raspuns 33. [CS37034] Care este cea mai frecventa TU maligna a stomacului? (pag 1205) A: limfomul gastric B: leiomiosarcomul C: adenocarcinomul gastric D: angiosarcomul E: carcinomul cu celule scuamoase Vezi raspuns 34. [CS37035] Care din urmatoarele forme nu se incadreaza in clasificarea histologica a cancerului gastric? (pag 1206) A: tipul papilar B: tipul schiros

C: tipul tubular D: tipul mucinos E: tipul cu celule in pecete Vezi raspuns 35. [CS37036] Infectia cu HP creste riscut de adenocarcinom gastric () A: de 2 ori B: de 4 ori C: de 6 ori D: cu 50 % E: nu creste riscul Vezi raspuns 36. [CS37037] Cancerul gastric schiros este asociat cu tipul celular : () A: papilar B: tubular C: mucinos D: cu celule in inel cu pecete E: cu celule mici Vezi raspuns 37. [CS37038] Cel mai frecvent semn de cancer gastric (care apare la peste 95% din pacienti) este : () A: durerea B: anorexia cu scadere ponderala C: sangerari oculte prin scaun D: greata si varsaturi E: hepatomegalia Vezi raspuns 38. [CS37039] Cel mai frecvent cancer gastric este: (pg 1205) A: limfomul B: adenocarcinomul gastric C: leiomiosarcomul D: angiosarcomul E: carcinomul cu celule scuamoase Vezi raspuns 39. [CS37040] Urmatoarele afirmatii despre cancerul gastric sunt adevarate, cu exceptia: (pg 1205) A: incidenta este mai mare la barbati B: vrful incidentei este n a cincia si a sasea decada C: boala este mai frecventa la negri dect la albi D: exista o frecventa mai mare la populatia cu un nivel de trai scazut E: exista o crestere a incidentei bolii la nivelul cardiei Vezi raspuns 40. [CS37041] Tipurile de cancer gastric sunt urmatoarele, cu exceptia: (pg 1205) A: polipoid B: ulcerativ C: schiros D: cu localizare superficiala E: cu localizare profunda Vezi raspuns 41. [CS37042] Stadializarea TNM a cancerului gastric: (pg 1207) A: Tis tumora limitata la mucoasa B: T3 tumora invadeaza structurile adiacente C: T1 tumora limitata la mucoasa si submucoasa D: T2 tumora care depaseste musculara proprie si se poate extinde n seroasa, dar nu

prin aceasta E: T4 tumora penetreaza seroasa, fara interesarea structurilor adiacente Vezi raspuns 42. [CS37043] Cancerul gastric precoce: (pg 1207) A: Tipul I varianta superficiala B: Tipul II varianta profunda C: Tipul IIA leziuni elevate cu o naltime care nu depaseste grosimea mucoasei D: Tipul IIB leziuni subdenivelate cu aspect de ulceratie profunda E: Tipul III leziuni escavate, cu invazia muscularei proprii de celulele canceroase Vezi raspuns 43. [CS37044] Factorii de risc implicati n geneza cancerului gastric nu enumera: (pg 1205) A: grasimi n exces B: alimente afumate, conservate C: infectia cu H D: alimentatia sarata E: alimente condimentate Vezi raspuns 44. [CS37045] Afectiunile asociate cancerului gastric nu enumera: (pg 1205) A: fumatul B: gastrectomia totala C: expunerea la radiatii D: ingestia de alfatoxine E: anemia pernicioasa Vezi raspuns 45. [CS37046] n clasificarea TNM: tumora care depaseste musculara proprie, dar nu si seroasa, cu interesarea ggl perigastrici la sub 3 cm de tumora, si nu prezinta metastaze la distanta, este: (pg 1207) A: T1N1M0 B: T1N2M0 C: T2N1M0 D: T2N2M0 E: T3N2M0 Vezi raspuns 46. [CS37047] In clasificarea TNM, tumora care invadeaza structurile adiacente, intereseaza ggl aflati la mai mult de 3 cm de tumora distala si prezinta metastaze la distanta (pg 1207) A: T4N3M1 B: T3N3M1 C: T3N2M1 D: T4N2M1 E: T3N2M0 Vezi raspuns 47. [CS37048] Manifestarile clinice n cancerul gastric: (pg 1207) A: anemia si sngerarile oculte sunt frecvente B: greata si varsaturile apar n cazul localizarii la nivelul cardiei C: anorexia cu scadere ponderala apare la 50% din cei diagnosticati D: nodulul lui Virchow este nodulul metastatic ombilical E: metastazarea la nivelul ovarelor este cunoscuta ca semnul lui Blumer Vezi raspuns 48. [CS37049] Afectiuni asociate cu cancerul gastric sunt urmatoarele, cu exceptia: (pg 1205) A: grupul de snge A B: expunerea la radiatii

C: ingestia de organofosforice D: fumatul E: anemia pernicioasa Vezi raspuns 49. [CS37050] Modalitatile de metastazare precoce ale cc sunt, cu exceptia: (pg 1206) A: Perineurala B: Directa C: Peritoneala D: Limfatica E: Hematogena Vezi raspuns 50. [CS37051] Tipul difuz de cancer gastric: (pg 1206) A: are un prognostic mai prost dect tipul intestinal B: se localizeaza n antru C: apare la vrstnici D: incidenta lui relativa a scazut E: se asociaza cu metaplazia Vezi raspuns 51. [CS37052] Incidenta adenocarcinomului ntre cancerele gastrice este de: (pg 1205) A: 4% B: 80% C: 1% D: 95% E: 85% Vezi raspuns 52. [CS37053] n etiologia cancerului gastric sunt incriminati urmatorii factori de risc, cu exceptia: (pg 1205) A: alimentele afumate B: infectia cu H C: excesul de glucide D: alimentatia sarata E: alimentele condimentate Vezi raspuns 53. [CS37054] n clasificarea TNM: tumora care penetreaza seroasa, fara interesarea structurilor adiacente, cu interesarea ganglionilor limfatici intraabdominali, fara metastaze la distanta este: (pg 1207) A: T2N2M0 B: T3N3M0 C: T3N2M0 D: T2N3M0 E: T4N3M0 Vezi raspuns 54. [CS37055] Cancerul gastric precoce: (pg 1208) A: tipul II A cu leziuni plate B: tipul IIB cu leziuni subdenivelate C: tipul IIC cu leziuni excavate, care se pot ntinde la musculara proprie, dar fara invazia acestui strat de catre adevaratele celule canceroase D: tipul IIC cu leziuni subdenivelate, cu un aspect erodat, dar nu de ulceratie profunda E: tipul I este varianta superficiala Vezi raspuns 55. [CS37056] Limfosarcomul generalizat: (pg 1209) A: gastrectomia este tratamentul de electie B: este chimiorezistent

C: n cazul aparitiei complicatiilor se recurge la radioterapie D: terapia combinata radio- si chimioterapia este tratamentul obisnuit E: perforatia si obstructia nu constituie complicatii Vezi raspuns 56. [CS37057] Incidenta limfomului re cancerele gastrice este de: (pg 1205) A: 10% B: 15% C: 67% D: 14% E: 4% Vezi raspuns 57. [CS37058] Leiomiosarcomul: (pg 1210) A: metastazeaza precoce B: metastazeaza pe cale limfatica C: raspunde bine la chimioterapie D: rezectia este tratamentul preferat E: limfadenectomia masiva este ntotdeauna necesara Vezi raspuns 58. [CS37059] Dintre afectiunile asociate cancerului gastric fac parte urmatoarele, cu exceptia: (pg 1205) A: anemia pernicioasa B: fumatul C: ingestia de aflatoxine D: virusul hepatitei C E: gastrectomia partiala Vezi raspuns 59. [CS37060] Tipul intestinal de cancer: (pg 1206) A: este mai putin corelat cu influentele de mediu dect tipul difuz B: nu se localizeaza n antru C: se asociaza cu mutatii ale tipului de celula din glandele gastrice normale D: se asociaza cu metaplazia E: apare frecvent la tineri Vezi raspuns 60. [CS37061] Stadializarea CT a cancerului gastric: (pg 1207) A: Stadiul I formatiune extraluminala, fara ngrosarea peretelui B: Stadiul II ngrosarea peretelui mai mica de 1 cm C: Stadiul III invazia directa a structurilor adiacente D: Stadiul III ngrosarea peretelui mai mare de 3 cm E: Stadiul V prezenta de metastaze Vezi raspuns 61. [CS37062] Urmatoarele afirmatii sunt adevarate referitor la tratamentul cancerului gastric, cu exceptia: (pg 1209) A: este n primul rnd chirurgical B: rezectia este cea mai buna metoda paliativa C: la pacientii cu stenoza duodenala tratamentul consta n rezectie D: cea mai frecventa operatie efectuata pentru vindecare este gastrectomia radicala totala E: marginile rezectiei trebuie sa fie n tesut sanatos Vezi raspuns 62. [CS37063] Agentii chemoterapici utilizati n tratamentul cancerului gastrice sunt urmatorii, cu exceptia: (pg 1209) A: Metotrexat B: 5-FU C: Adriamicina

D: Mitomicina C E: Metil-CCNU Vezi raspuns 63. [CS37064] n stadializarea TMN: Tumora care penetreaza seroasa, fara interesarea structurilor adiacente este: (pg 1207) A: T1 B: T2 C: T2a D: T3 E: T4 Vezi raspuns 64. [CS37065] Urmatoarele afirmatii sunt false despre cancerul gastric precoce: (pg 1208) A: Tipul I leziune exofitica, proeminenta n lumenul gastric B: Tipul II varianta superficiala C: Tipul IIA leziuni elevate cu o naltime care nu depaseste grosimea mucoasei adiacente D: Tipul IIB leziuni elevate cu o naltime care depaseste grosimea mucoasei adiacente E: Tipul IIC leziuni subdenivelate, care se pot extinde n musculara proprie, dar fara a o invada Vezi raspuns 65. [CS37066] Urmatoarele afirmatii despre leiomiosarcomul gastric sunt false: (pg 1210) A: si are originea n musculatura neteda B: este cea mai rara din afectiunile gastrice maligne C: rezectia este tratamentul de preferat D: poate fi uneori necesara excizia colonului adiacent sau a splinei E: metastazeaza pe cale limfatica Vezi raspuns 66. [CS37067] Alegeti afirmatia adevarata referitor la cancerul gastric: (pg 1206) A: cancerul schiros este intotdeauna diferentiat B: tipul difuz este frecvent corelat cu influentele de mediu C: tipul celular in inel cu pecete este asociat cu cancerul gastric schiros D: tipul difuz este localizat in antru E: tipul intestinal se dezvolta prin mutatii ale tipului de celule din glandele gastrice normale Vezi raspuns 67. [CS37068] Cancerul gastric: (pg 1205) A: are o incidenta scazuta in Japonia B: raportul B/F e de 3/1 C: incidenta este mai mare la albi decit la negri D: virful de incidenta este decada 6-7 de viata E: peste 90%din tum gastrice sint benigne Vezi raspuns 68. [CS37069] Care este varful de incidenta al cancerului gastric? (pagina 1205) A: decada 4 B: decada 5 C: decada 5-6 D: decada 6-7 E: decada 8 Vezi raspuns 69. [CS37070] Care este cea mai frecventa forma de cancer gastric? (pagina1205) A: angiosarcom B: limfom

C: adenocarcinom D: leiomiosarcom E: carcinom cu celule scuamoase Vezi raspuns 70. [CS37071] Care este singura posibilitate de vindecare al cancerului gastric ? (pagina 1208) A: rezectia B: chimioterapia C: chimioterapia si radioterapia D: radioterapia E: tratamente naturiste Vezi raspuns 71. [CS37072] Adenocarcinomul gastric, din totalul de tumori gastrice maligne este responsabil pentru: (p.1205) A: 4% B: 1% C: 90% D: 95% E: 5% Vezi raspuns 72. [CS37073] Factorul de risc cel mai incriminat pentru cancerul gastric este: (p.1205) A: fumatul B: radiatiile C: dieta D: istoricul familial E: aflatoxinele Vezi raspuns 73. [CS37074] Despre tipul difuz de cancer gastric este falsa urmatoarea afirmatie: (Pg. 1206) A: Nu se asociaza cu metaplazia intestinala B: Este localizat in antru C: Are un prognostic mai prost decat tipul intestinal D: Se dezvolta prin mutatii ale tipului de celula din glandele gastrice normale E: E mai frecvent la oamenii tineri Vezi raspuns 74. [CS37075] In stadializarea CT a cancerului gastric, stadiul II inseamna : (Pg. 1207) A: Invazia directa a structurilor adiacente B: Prezenta de metastaze C: Formatiune intraluminala, fara ingrosarea peretelui D: Ingrosarea peretelui mai mica de 1 cm E: Ingrosarea peretelui mai mare de 1 cm Vezi raspuns 75. [CS37076] Cel mai frecvent semn de cancer gastric este (pg 1207) A: anorexia cu scadere ponderala B: hematemeza C: durerea D: hemoragia oculta E: greata si varsaturile Vezi raspuns 76. [CS37077] Cand cancerul este localizat la nivelul cardiei simptomul dominant este (pg 1207) A: anorexia cu scadere ponderala B: disfagia

C: durerea retrosternala D: pirozisul E: hematemeza masiva Vezi raspuns 77. [CS37078] Cea mai importanta investigatie pt diagnostic in cancerul gastric este (pg 1207) A: tranzitul baritat B: CT cu substanta de contrast C: IRM D: laparoscopia E: endoscopia flexibila cu biposie Vezi raspuns 78. [CS37079] O tumora ce depaseste musculara proprie dar nu penetreaza seroasa si intereseaza gg de pe artera gastrica stanga este (pg 1207) A: T2N2 B: T1N1 C: T3N2 D: T2N3 E: T3N3 Vezi raspuns 79. [CS37080] O tumora ce penetreaza seroasa dar fara intersarea str adiacente si intereseaza gg intrabdominali este (pg1207) A: T3N2 B: T3N3 C: T2N1 D: T2N3 E: T4N2 Vezi raspuns 80. [CS37081] Peste 90% din tumorile stomacului sunt: (p1205) A: benigne B: maligne C: leiomioame D: leiosarcoame E: polipoide Vezi raspuns 81. [CS37082] Adenocarcinomul gastric se intalneste in proportie de: (p1205) A: 95% B: 85% C: este cea mai rara ttumora gastrica D: 100% E: toate raspunsurile sunt corecte Vezi raspuns 82. [CS37083] Stausul aclorhidric determinat de utilizarea pe termen lung al antagonistilor de receptori de H2 si a inhibitorilor de pompa de protoni se reflecta prin: (p1205) A: incidenta crescuta a cancerului gastric B: incidenta scazuta a cancerului duodenal C: se pare ca de fapt ulcerul duodenal este un factor protector contra cancerului gastric D: incidenta crescuta a ulcerului gastric E: incidenta crescuta a cancerului duodenal Vezi raspuns 83. [CS37084] Urmatoarele Entitati nu reprezinta factori negativi in etiologia cancerului gastric: (p1205)

A: alimentatia bogata in legume si fructe proaspete B: gastrita atrofica cu HP contribuie atat la aparitia ulcerului gastric cat si a cancerului gastric C: fumatul D: ingestia de aflatoxine si EBV in tumorile pe bont restant E: infectia cu HP Vezi raspuns 84. [CS37085] Ce procent din totalul tumorilor maligne gastrice revine adenocarcinomului: (pg. 1205) A: 40% B: 15% C: 5% D: 90% E: 95% Vezi raspuns 85. [CS37086] De cate ori creste riscul de cancer gastric la populatia cu infectie cu H (pg. 1205) A: 2 B: 8 C: 4 D: 6 E: 10 Vezi raspuns 86. [CS37087] Cea mai frecventa tumora gastrica este (Pag. 1205) A: adenocarcinomul B: limfomul C: carcinomul cu celule scuamoase D: angiosarcomul E: leiomiosarcomul Vezi raspuns 87. [CS37088] Prognosticul cancerului gastric este influentat de (Pag. 1025) A: marimea tumorii B: localizarea tumorii C: interesarea ganglionilor D: clasificare E: prezenta HP Vezi raspuns 88. [CS37089] Riscul crescut n cancerul gastric este infectia cu: (pg. 1205) A: streptococ B: colibacil C: stafilococ D: helicobacter pylori E: proteus Vezi raspuns 89. [CS37090] Riscul mai mare de aparitie al cancerului gastric este la persoanele cu grupa de snge : (pg. 1205) A: 0I B: AII C: BIII D: ABIV E: BIII cu RhVezi raspuns

90. [CS37091] Cancerul gastric schiros intereseaza: (pg. 1205) A: toate straturile stomacului B: mucoasa gastrica C: mucoasa si submucoasa D: seroasa E: muscularis mucosae Vezi raspuns 91. [CS37092] Cancerul gastric n forma de schir are un prognostic: (pg. 1205) A: prost B: bun C: foarte prost D: relativ bun E: foarte bun Vezi raspuns 92. [CS37093] Tratamentul pacientilor cu cancer gastric este in primul rand: (pag. 1208) A: radioterapic B: chimioterapic C: chirurgical D: medicamentos E: fitoterapic Vezi raspuns 93. [CS37094] Cea mai importanta investigatie specifica in cancerul gastric este: (pag 1207) A: endoscopia flexibila gastrointestinala superioara B: radiografie cu Bariu simpla si cu dublu contrast C: CT abdominal superior D: ecografie endoscopica E: laparoscopia Vezi raspuns 94. [CS37095] Dintre manifestarile clinice ale cancerului gastric (pag.1207) A: cele mai frecvente semne sunt greata si varsaturile B: durerea apare precoce C: la unii pacienti poate sa apara hematemeza masiva D: disfagia este simptomul dominant atunci cand cancerul este localizat la nivelul pilorului E: un semn de neoplasm gastric avansat este palparea unui ganglion limfatic in fosa subclaviculara stanga Vezi raspuns 95. [CS37096] Limfomul gastric (pag.1209) A: apare numai ca neoplasm izolat, limitat la stomac B: hemoragia e frecventa C: diagnosticul definitiv se pune intraoperator D: cele mai frecvente acuze sunt anorexia si pierderea in greutate E: chimioterapia singura ofera o remisie pe termen lung Vezi raspuns 96. [CS37097] Cel mai frecvent semn de cancer gastric este: (pag.1207) A: anorexia cu scadere ponderala B: dureri pelvine cu constipatie C: greata D: hematemeza masiva E: disfagia Vezi raspuns 97. [CS37098] Stadiul T2 al cancerului gastric reprezinta: (pag.1207) A: tumora invadeaza structurile adiacente B: fara metastaze la distanta

C: tumora limitata la mucoasa D: tumora care depaseste musculara proprie si se poate extinde in seroasa dar nu prin aceasta E: tumora care penetreaza seroasa fara interesarea structurilor adiacente Vezi raspuns 98. [CSCG001] Incidenta cea mai crescuta a cancerului gastric se afla in: () A: Zimbabue; B: Germania; C: SUA; D: Romania; E: Japonia. Vezi raspuns 99. [mariana] Cancerul gastric de la nivelul cardiei este asociat cu o crestere comcomitenta a: ((1205)) A: cancerului duodenal B: cancerului splenic C: cancerului esofagian D: cancerului laringian E: cancerului hepatic Vezi raspuns 100. [TMG00001] Care tumori ale stomacului sunt rare: () A: tumori maligne B: limfomul C: leiomiosarcomul D: tumori benigne E: adenocarcinomul Vezi raspuns 101. [TMG00002] Limfomul gastric reprezinta: () A: 1% B: 90% C: 95% D: 4% E: 55% Vezi raspuns 102. [TMG00003] Referitor la cancerul gastric este falsa urmatoarea afirmatie: () A: frecventa lui variaza foarte mult B: este o tumora biologic agresiva C: este incurabil cand e descoperit in faza simptomatica D: este principala cauza de deces prin cancer Japonia E: In Japonia exista incidenta cea mai scazuta din lume Vezi raspuns 103. [TMG00004] Referitor la cancerul gastric sunt adevarate afirmatiile, cu exceptia: () A: frecventa mai mare in grupurile cu nivel de trai mai scazut B: incidenta mai mare la negri C: incidenta in Japonia este de aprox. 8 ori mai mare fata de SUA D: tumora biologic neagresiva E: varful de incidenta apare in decada 6-7 de viata Vezi raspuns 104. [TMG00005] Care a fost cel mai studiat factor de risc pentru cancerul gastric: () A: infectia cu H. pylori B: fumatul C: gastrectomia

D: dieta E: expunerea la radiatii Vezi raspuns 105. [TMG00006] Entitati rare ale cancerului gastric sunt, cu exceptia: () A: carcinom cu celule scuamoase B: adenocarcinom C: angiosarcom D: carcinosarcom E: metastaze de la tumori primare adiacente sau distale Vezi raspuns 106. [TMG00007] Cancerul gastric este rareori intalnit, cu exceptia: () A: SUA B: Japonia C: Malaezia D: Islanda E: Chile Vezi raspuns 107. [TMG00008] Referitor la cancerul gastric este adevarat: () A: are frecventa mai mare in grupurile cu nivel de trai mai crescut B: varful de incidenta in decada 7-8 de viata C: este principala cauza de deces prin cancer in Japonia D: este mai frecvent la albi comparativ cu negrii E: este o tumora biologic neagresiva si curabila cand este descoperit in faza simptomatica Vezi raspuns 108. [TMG00009] Marker pt. dezvoltarea cancerului gastric este: () A: ulcerul duodenal B: ulcerul gastric C: infectia cu H. pylori D: gastrectomia partiala in antecedente E: gastrita atrofica produsa de H. pylori Vezi raspuns 109. [TMG00010] In populatia cu infectie cu H. pylori exista o crestere a riscului de cancer gastric de: () A: 8 ori B: 5 ori C: 10 ori D: 6 ori E: 4 ori Vezi raspuns 110. [TMG00012] Factorul care contribuie la aparitia ulcerului si cancerului gastric este: () A: gastrita atrofica produsa de H. pylori B: infectia cu H.pylori C: ulcerul duodenal D: dieta E: consumul de alimente conservate, condimentate si afumate Vezi raspuns 111. [TMG00018] Diagnosticul histologic poate fi neconcludent la biopsie endoscopica in cazul schirului gastric datorita: () A: stomacul nu se destinde nici atunci cand se introduce aer la gastroscopie B: are o componenta de tesut conjunctiv mare C: intereseaza toate straturile stomacului D: este intotdeauna nediferentiat E: exista o displazie severa

Vezi raspuns 112. [TMG00019] este privit ca un factor predictiv pozitiv pentru cancerul gastric: () A: metaplazia intestinala B: gastrita atrofica C: gastrita superficiala D: carcinomul invaziv E: displazia Vezi raspuns 113. [TMG00021] Stadiul T3 in stadializarea TNM a cancerului gastric semnifica: () A: tumora limitata la mucoasa si submucoasa B: tumora depaseste musculara proprie si se poate extinde in seroasa, dar nu prin aceasta C: tumora invadeaza structurile adiacente D: tumora penetreaza seroasa fara interesarea structurilor adiacente E: tumora limitata la mucoasa, fara sa penetreze prin membrana bazala, in lamina proprie Vezi raspuns 114. [TMG00022] In cadrul stadializarii TNM a cancerului gastri, N2 reprezinta: () A: interesarea gg. limfatici regionali situati la mai mult de 3 cm da tumora primara, care se pot rezeca intraoperator, incluzand pe cei localizati de-a lungul a. gastrice stangi, splenica, celiaca, hepatica comuna B: interesarea altor gg. intraabdominali, ca de exemplu: para aortici, hepatoduodenali, retropancreatici, mezenterici C: fara metastaze in gg. limfatici regionali D: interesarea gg. perigastrici la sub 3 cm de tumora primara de-a lungul micii si marii curburi E: interesarea gg. perigastrici de la mai mult de 3 cm de tumora primara de-a lungul micii si marii curburi Vezi raspuns 115. [TMG00024] Cel mai frecvent semn de cancer gastric este: () A: hematemeza masiva B: greata si varsaturile C: hepatomegalia D: anorexia cu scadere ponderala E: disfagia Vezi raspuns 116. [TMG00025] Greata si varsaturile apar cand: () A: cancerul este localizat la nivelul cardiei B: cancerul este localizat la nivelul antrului C: cand leziunile distale obstrueaza pilorul D: sunt un semn rar E: semne clasice de neoplasm gastric avansat Vezi raspuns 117. [TMG00028] Anorexia cu scaderea ponderala apare in cancerul gastric in: () A: 90% B: 85% C: 75% D: 95% E: peste 95% Vezi raspuns 118. [TMG00029] Hematemeza masiva apare la: () A: mai putin de 50% din pacienti B: mai putin de 5% din pacienti C: mai putin de 95% din pacienti

D: peste 95% din pacienti E: peste 5% din pacienti Vezi raspuns 119. [TMG00030] Cea mai importanta investigatie specifica in cancerul gastric este: () A: radiografia cu bariu simpla sau asociata cu dublu contrast B: endoscopia flexibila gastrointestinala superioara C: tomografia computerizata cu substanta de contrast D: ecografia endoscopica E: RMN Vezi raspuns 120. [TMG00031] Sensibilitatea si specificitatea endoscopiei flexibile gastrointestinale superioare si a radiografiei cu bariu este de: () A: peste 70% B: peste 75% C: peste 85% D: peste 90% E: peste 95% Vezi raspuns 121. [TMG00032] CT cu substanta de contrast se efectueaza: () A: pentru determinarea profunzimii penetratiei tumorale B: obligatoriu C: pentru stadializarea preoperatorie D: se recomanda complementar E: se recomanda cand este suspectata o varianta tumorala de schir Vezi raspuns 122. [TMG00033] Ecografia endoscopica: () A: are o sensibilitate si o specificitate de peste 90% B: se utilizeaza pentru stadializarea preoperatorie C: e o tehnica de stadializare D: se recomanda complementar E: ofera informatii exacte despre profunzimea penetratiei tumorale Vezi raspuns 123. [TMG00035] Cancerele gastrice precoce bine diferentiate reprezinta: () A: 80% B: 70% C: 50% D: 30% E: 3% Vezi raspuns 124. [TMG00036] Cancerele gastrice precoce cu interesarea gg. limfatici reprezinta: () A: 80% B: 75% C: 70% D: 30% E: 3% Vezi raspuns 125. [TMG00037] Supravietuirea la 5 ani a pacientilor atunci cand este prezenta interesarea gg. limfatici in cazul cancerelor gastrice este de: () A: 99% B: 90% C: 93% D: 70% E: 3%

Vezi raspuns 126. [TMG00038] Cancerele gastrice precoce slab diferentiate reprezinta: () A: 80% B: 70% C: 50% D: 30% E: 3% Vezi raspuns 127. [TMG00039] Stadializarea gg. limfatici este dependenta de: () A: drenajul limfatic al stomacului B: distanta gg. limfatici interesati fata de tumora primara C: recurenta sistemica D: supravietuirea la 5 ani a pacientilor E: caracterul diferentiat sau nediferentiat Vezi raspuns 128. [TMG00040] Tratamentul cancerului gastric este in primul rand: () A: paleativ B: curativ C: chirurgical D: radioterapic E: chimioterapic Vezi raspuns 129. [TMG00041] Care reprezinta singura posibilitate de vindecare a cancerului gastric: () A: radioterapia B: rezectia C: imunoterapia D: chimioterapia E: cobaltoterapia Vezi raspuns 130. [TMG00042] Continuitatea postgastrectomie este restabilita prin: () A: gastroileostomie B: gastrocolostomie C: gastrojejunostomie D: gastrorectostomie E: gastroduodenostomie Vezi raspuns 131. [TMG00049] Tipurile de cancer sunt impartite in urmatoarele subtipuri, pe baza aspectului macroscopic, cu exceptia: (1205) A: Polipoid B: Schiros C: Ulcerativ D: Vegetant E: Cu localizare superficiala Vezi raspuns 132. [TMG00053] Radio-chimioterapia in cancerul gastric este: () A: tratament de prima intentie B: foarte utile si cu rezultate exceptionale C: putin utile, doar in scop paliativ D: se utilizeza preoperator E: nici un rspuns corect Vezi raspuns

133. [CM37001] Investigatii utile in diagnosticul cancerului gastric sunt: (pag. 1207) A: ecografia endoscopica B: radiografie cu bariu C: rezonanta magnetica nucleara D: tomografia computerizada E: endoscopia flexibila gastrointestinala superioara Vezi raspuns 134. [CM37002] Cancerul gastric precoce este un cancer limitat la: (pag. 1207) A: mucoasa B: seroasa C: musculara D: submucoasa E: subseroasa Vezi raspuns 135. [CM37003] Cele mai frecvente acuze ale limfomului (limfosarcomului) sunt: (pag. 1209) A: durerea abdominala B: varsatura C: constipatia D: anorexia E: pierderea in greutate Vezi raspuns 136. [CM37004] Supravietuirea pe termen lung in leiomiosarcom este corelata invers proportional cu: (pag. 1210) A: statusul implicarii histologice a marginii B: varsta pacientului C: sexul pacientului D: gradul tumoral E: statutul socio-profesional Vezi raspuns 137. [CM37005] Printre tumorile maligne ale stomacului se numara: (pag. 1205) A: limfomul B: leiomiosarcomul C: tumora cu celule tecale D: adenocarcinomul gastric E: angiosarcomul Vezi raspuns 138. [CM37006] Tipurile de cancer gastric macroscopic sunt: (pag. 1205) A: ulcerativ B: polipoid C: cu localizare superficiala D: schiros E: cu localizare profunda Vezi raspuns 139. [CM37007] Despre tipul difuz de cancer gastric se pot afirma urmatoarele: (pag 1206) A: este mai mult corelat cu influentele de mediu decat tipul intestinal B: este mai putin corelat cu influentele de mediu decat tipul intestinal C: incidenta lui relativa a crescut prin cresterea incidentei tipului intestinal D: comparativ cu stadiul similar al tipului intestinal are un prognostic mai bun E: nu se asociaza cu metaplazia si nu e localizat in antru Vezi raspuns 140. [CM37008] Despre cancerele gastrice precoce se pot afirma urmatoarele: (pag 1208) A: 70%din cancerele gastrice precoce sunt bine diferentiate

B: in 30%din cancerele gastrice precoce exista o interesare a ganglionilor limfatici C: cancerele precoce de tip exofitic sunt bine diferentiate D: tipurile cu o morfologie ulcerativa sunt bine diferentiate E: cand este prezenta interesarea ganglionilor limfatici,supravietuirea scade brusc Vezi raspuns 141. [CM37009] Despre tratamentul pacientilor cu cancer gastric se pot afirma urmatoarele: (pag 1208,1209) A: este in primul rand chirurgical B: cea mai frecventa operatie efectuata pentru vindecare este gastrectomia radicala subtotala C: radio si chimioterapia sunt extrem de utile D: rezectia ofera singura posibilitate de vindecare a cancerului gastric E: gastrectomia este procedeul principal cu o mortalitate globala de 8% Vezi raspuns 142. [CM37010] Referitor la limfomul gastric,urmatoarele afirmatii dunt adevarate: (pag 1209) A: poate sa apara ca un neoplasm izolat B: se poate prezenta ca o masa tumorala C: cele mai frecvente acuze dunt anorezia si scaderea in greutate D: hemoragia apare la debut in majoritatea cazurilor E: diagnosticul definitiv este pus printr-o tomografie computerizata a abdomenului superior,cu utilizarea unei substante de contrast in administrare iv si orala Vezi raspuns 143. [CM37011] Referitor la leiomiosarcom,urmatoarele afirmatii sunt adevarate: (pag 1209) A: are originea in musculatura striata B: are originea in musculatura neteda C: este cea mai frecventa dintre afectiunile gastrice maligne D: este cea mai rara dintre afectiunile gastrice maligne E: nu atinge dimensiuni foarte mari Vezi raspuns 144. [CM37012] Referitor la linita plastica,sunt adevarate afirmatiile: (Pag. 1205-1206) A: Intereseaza doar mucoasa si submucoasa gastrica B: Are o componenta redusa de tesut conjunctiv C: Diagnosticul histologic poate fi neconcludent la biopsie D: Afectiunea e cunoscuta si sub numele de stomac in tub de sticla E: Este intotdeauna diferentiata Vezi raspuns 145. [CM37013] Nivelul D3 de rezectie implica ganglionii aflati: (Pag. 1209) A: In jurul arterei hepatice comune B: In lungul ligamentului hepatoduodenal C: In jurul trunchiului celiac D: In jurul capului pancreasului E: La radacina mezenterului intestinului subtire Vezi raspuns 146. [CM37014] Se utilizeaza in tratamentul cancerului gastric urmatoarele chimioterapice: (Pag. 1209) A: 5-fluorouracil B: Ciclosporina C: Metil-lomustin D: Citozin-arabinozida E: Mitomicina A Vezi raspuns 147. [CM37015] Referitor la limfomul gastric,sunt adevarate afirmatiile: (Pag. 1209)

A: Hemoragia apare intr-o proportie ridicata B: Leziunea se prezinta ca o ingrosare a pliurilor epiteliale ale mucoasei C: Diagnosticul de certitudine este pus prin biopsie D: Radioterapia prezinta o rata ridicata de morbiditate E: Satietatea precoce se datoreaza infiltrarii neoplazice progresive a peretelui gastric Vezi raspuns 148. [CM37016] Metastazarea precoce a cancerului gastric se face pe calea: (Pag.1206) A: Directa B: Sangvina C: Peritoneala D: Perineurala E: Limfatica Vezi raspuns 149. [CM37017] Prognosticul in CG e influentat de () A: marimea tumorii B: hemoragii C: invazia ganglionara D: profunzimea invaziei in peretel gastric E: obstructia progresiva Vezi raspuns 150. [CM37018] Cancaerul de tip difuz () A: este mai putin corelat cu factorii de mediu B: frecvent in decadele 6-7 C: se asociaza cu metaplazie intesinala D: localizata in antru de obicei E: prognosticul e mai prost Vezi raspuns 151. [CM37019] Cg metastazeaza precoce pe urmatoarele cai () A: directa B: limfatica C: peritoneala D: neurogena E: hematogena Vezi raspuns 152. [CM37020] Pe baza aspectului macroscopic,CG se imparte in 4 tipuri () A: difuz B: cu localizare superficiala C: polipoid D: ulcerativ E: schiros Vezi raspuns 153. [CM37021] Evenimentele moleculare precoce in evolutia CG sunt : () A: instabilitate genetica B: activarea oncogenelor C: mutatii ale p53 D: activarea telomerazei E: supraextensia EGF Vezi raspuns 154. [CM37022] Clinica CG este poate prezenta () A: greata B: varsaturi C: constipatie

D: dureri pelvine E: balonare Vezi raspuns 155. [CM37023] Care afirmatii sunt adevarate () A: greata si varsatura pot aparea frecvent cand tumora intereseaza cardia B: durerea apare tardiv cel mai frecevnt C: poate fi prezenta apararea musculara,in cancerul localizat D: in 50% din cazuri se poate palpa tumora E: aparitia gg Virchow palpabil la nivelul fosei subclaviculare Vezi raspuns 156. [CM37024] Stadializarea TNM in neoplasmul gastric () A: T2 reprezinta invadarea muscularei dar fara depasirea ei B: Tis este tumora limitata la mucoasa cu penetrarea membranei bazale in lamina proprie C: N2 cuprinde gg perigastrici sub 3 cm de tumora primara D: N3 cuprinde gg paraaortici E: N3 cuprinde gg mezenterici Vezi raspuns 157. [CM37025] Tratamentul CG () A: ceam mai buna metoda paliativa este rezectia B: Radioterapia curativa poate fi folosita cand chirurgia e ineficienta C: cea mai frecventa operatie ,datorita depistarii tardive este gastrectomia totala D: Mortalitatea globala a gastrectomiei este sub 1% E: rezectia de tip D2 include si rezectia gg situati de-a lungul arterei splenice Vezi raspuns 158. [CM37026] Rezectia subtotala tip D2 cuprinde () A: excizia gg situati de-a lungul capului pancreasului B: excizia gg situati la mai mult de 3 cm de tumora primara C: excizia gg situati de-a lungul art gastrice stangi D: excizia gg situati de-a lungul art hilului splenic E: excizia gg situati de-a lungul art hepatice comune Vezi raspuns 159. [CM37027] Tratamentul CG () A: chimioterapia este folosita cu rol adjuvant sau neoadjuvant B: in std T4 de obicei se utilizeaza chimio si radioterapia C: pentru std T1-T3 rezectia este de electie D: Mortalitatea peroperatorie variaza intre 1-7% dupa diferite statistici E: Splenectomia si gastrectomia se practica cand tumora e situata la nivelul portiunii distale a stomacului Vezi raspuns 160. [CM37028] Despre limfom sunt adevarate urmatoarele afirmatii () A: satietatea precoce este semn premonitor pt invadarea cardiei B: hemoragia apare rar C: anorexia si scaderea in greutatea sunt cele mai frecvente D: radioterpaia singura determina remisiune pe termen lung E: supravietuire la 5 ani este de 85 % cand tumora e limitata la stomac Vezi raspuns 161. [CM37029] Leiomiosarcomul () A: este cea mai frecventa dupa adenocarcinoamele gastrice B: are de obici dimensiuni mici,cresterea lui fiind f lenta C: metastazeaza frecvent la nivelul ficatului D: nu raspunde la chimio,radioterapie E: diagnosticul se pune de obicei datorita unei hemoragii gastro-intestinale sau consec

malnutritiei Vezi raspuns 162. [CM37030] In ceea ce priveste dieta ca si factor etiologic sunt false urmatoarele afirmatii: (pag 1205) A: consumul de alimente afumate, conservate si condimentate determina o concentratie mare de nitriti care formeaza produsi carcinogenic and vin in contact cu acizii biliari B: colonozarea cu bacterii a unui stomac cu aclorhidrie poate reduce nitratii din dieta la nitriti C: colonozarea cu bacterii a unui stomac cu aclorhidrie poate converti aminele din dieta in prezenta nitritilor in compusi N nitrozo-carcinogeni D: o alimentatie saraca nu este un factor de risc E: aportul de legume si fructe proaspete nu este un factor protector Vezi raspuns 163. [CM37031] Cancerul are urmatorii factori etiologici: (pag 1205) A: dieta B: fumatul C: infectia cu H D: gastrectomia partiala in antecedente E: gr de sange 0I Vezi raspuns 164. [CM37032] In etiologia cancerului gastric sunt implicate urmatorii factori risc: (pag 1205) A: expunerea la radiatii B: ingestia de aflatoxine C: istoric familial D: anemia pernicioasa E: infectia cu cytomegalovirus Vezi raspuns 165. [CM37033] Tipurile macroscopice de cancer gastric: (pag 1205) A: superficial B: polipoid C: ulcerovegetant D: ulcerative E: schiros Vezi raspuns 166. [CM37034] Despre cancerul schiros se poate spune ca: (pag 1206) A: intereseaza toate straturile peretelui gastric B: exista o componenta importanta de tesut muscular neted C: stomacul afectat ia aspect de tub de sticla D: este diferentiat E: are prognostic foarte prost Vezi raspuns 167. [CM37035] Tipurile intestinale de cancer gastric se caracterizeaza prin: (Pag 1206) A: aparitia pe zonele de metaplazie intestinala B: H. pylori initiaza trasformarea gastritei superficiale in gastrita atrofica dar nu influenteaza aparitia metaplaziei intestinale C: Daca metaplazia este descoperita in antrum riscul de dezvoltare a unui neoplasm gastric este direct proportionala cu intinderea metaplaziei D: Este predominant fata de tipul difuz E: Are prognostic mai prost ca cel difuz Vezi raspuns 168. [CM37036] Evenimentele care apar tardiv in progresia celulei de la benigna la maligna sunt: (pag 1207)

A: instabilitate genetica B: supraexpresia factorului epidermal de crestere C: activarea oncogenelor D: activitatea telomerazei E: mutatia P53 Vezi raspuns 169. [CM37037] Daca un pacient are cancer gastric stadializat TNM ca T2N2M0 atunci el are (Pag 1207) A: tumora afecteaza numai mucoasa si submucoasa B: tumora trece de musculara proprie se poate extinde in seroasa dar nu o depaseste C: interesarea ggl regionali situati la mai mult de 3 cm, care se pot rezeca intraoperator incluzandu-I pe cei localizsati de-a lungul arterelor gastrica stanga, celiaca, splenica, hepatica comuna D: Interesarea altor ggl abdominali ca de ex cei paraaortici, hepatoduodenali, retropancreatici, mezenterici E: Absenta metastazelor la distanta Vezi raspuns 170. [CM37038] n patogenia CG despre displazie afirmam ca: (Pag 1206) A: Numai displazia este privita drept un factor predictiv pozitiv pentru CG B: Displazia severa indica iminenta sau coexistenta unui CG C: Displazia severa ar trebui sa constitue o indicatie pentru rezectia gastrica D: Displazia ar trebui tratata initial cu inhibitori de pompa de protoni si antihistaminice H2 E: Gastrita atrofica, metaplazia intestinala si displazia sunt privite ca factori predictivi pentru CG Vezi raspuns 171. [CM37039] CG are o predispozitie mare de a metastaza precoce pe cai: (Pag 1206) A: Directa B: Limfatica C: Hematogena D: Neurala E: Peritoneala Vezi raspuns 172. [CM37040] Evenimentele moleculare care apar n patogenia celulei epiteliale, de la benign la malign, pot fi evenimente precoce: (Pag 1207) A: Instabilitate genetica B: Supraexpresia factorului epidermal de crestere C: Mutatia p53 D: Actvarea oncogenelor E: Activitatea telomerazei Vezi raspuns 173. [CM37041] Stadializarea preoperatorie tomografica a CG cuprinde: (Pag 1207) A: Stadiul I formatiune intraluminala, fara ngrosarea peretelui B: Stadiul II ngrosarea peretelui mai mare de 1 cm C: Stadiul II ngrosarea peretelui mai mare de 2 cm D: Stadiul III invazia directa a structurilor adiacente E: Stadiul III invazia indirecta a structurilor adiacente Vezi raspuns 174. [CM37042] Limfomul gastric: (pag 1209) A: poate sa apara ca un neoplasm izolat, limitat la stomac sau sa fie manifestarea unei boli infiltrative sistemice B: leziunea se poate prezenta ca o masa tumorala sau, mai frecvent, ca o ngrosare a pliurilor epiteliale ale mucoasei C: anorexia si pierderea n greutate sunt cele mai frecvente acuze

D: satietatea precoce este un simptom premonitor ca peretele gastric s-a ngrosat si lumenul gastric este, progresiv, compromis prin infiltrarea neoplazica E: hemoragia apare deseori Vezi raspuns 175. [CM37043] Leiomiosarcomul gastric: (pag 1210) A: are origine n musculatura neteda gastrica si este cea mai frecventa afectiune gastrica maligna B: deseori, atinge dimensiuni foarte mari, nainte de a fi detectata C: raspndirea la distanta este tardiva D: nu raspunde, de obicei, la chimio si radioterapie E: rezectia este tratamentul preferat Vezi raspuns 176. [CM37044] Stadializarea CT a cancerului gastric: (Pag1207) A: StadI Formatiune intraluminal, fara ingrosarea peretelui B: Stadiul IV prezenta de metastaze C: Stadiul II Ingrosare peretelui mai mare de 2 cm D: Stadiul II Ingrosarea peretelui mai mica de 2 cm E: Stadiul III Invazia directa a structurilor adiacente Vezi raspuns 177. [CM37045] Manifestarile clinice ale cancerului gastric: (Pag 1207) A: Greata si varsaturile pot sa apara cand leziunile distale obstrueaza cardia B: Durerea este o acuza tardiva C: Disfagia este sindromul dominant cand cancerul este localizat la nivelul cardiei D: Anorexia cu scadera ponderala este cel mai frecvent semn de cancer gastri el aparand la 75% din cei diagnosticati cu aceasta afectiune E: Un nodul metastatic ombilical este semn classic de neoplasm gastric avansat Vezi raspuns 178. [CM37046] Evenimente moleculare precoce in procesul de transformare maligna a celulei epiteliale gastrice: (Pag 1207) A: instabilitatea genetica B: activarea oncogenelor C: mutatia p 53 D: activitatea telomerazei E: supraexpresia factorului epidermal de crestere Vezi raspuns 179. [CM37047] Manifestarile clinice ale cancerului gastric includ: (pag 1207) A: anorexie si scadere ponderala B: durerea ca acuza precoce C: frecvent anemie si sangerari oculte prin scaun D: frecvent hematemeza masiva E: greata si varsaturi cand se asociaza obstructia pilorica Vezi raspuns 180. [CM37048] Selectati afirmatiile corecte referitoare la cancerul gastric precoce: (Pag 1208) A: tipul II C consta in leziuni subdenivelate,cu aspect erodat,de ulceratie profunda B: supravietuirea la 5 ani cand sunt interesati ganglionii limfatici este de aprox 70% C: tipurile I,II A,II B au o morfologie ulcerativa D: celulele canceroase pot invada musculara proprie in tipul III(leziuni escavate) E: interesarea ganglionilor limfatici predispune frecvent la recurente sistemice Vezi raspuns 181. [CM37049] Selectati afirmatiile false legate de limfosarcomul gastric: (Pag 1209) A: poate fi manifestarea unei boli infiltrative sistemice B: gastrectomia este tratamentul de electie

C: este diagnosticat de regula in urma unei hemoragii gastrointestinale D: diagnosticul este stabilit prin endoscopie si biopsie E: este cea mai rara dintre tumorile gastrice maligne Vezi raspuns 182. [CM37050] Leiomiosarcomul gastric: (Pag 1210) A: frecvent atinge dimensiuni mari B: se constata frecvent regresia tumorii sub actiunea terapiei combinate:radio si chimioterapie C: metastazeaza frecvent pe cale limfatica D: tratamentul chirurgical poate include rezectia colonului adiacent si a splinei E: limfadenectomia extensiva nu este necesara Vezi raspuns 183. [CM37051] Conform stadializarii TNM a cancerului gastric T2N1M0 presupune: (Pag 1207) A: tumora ce penetreaza seroasa,fara interesarea structurilor adiacente B: tumora care depaseste musculara proprie si se poate extinde la seroasa C: absenta metastazelor D: interesarea ganglionilor limfatici paraaortici,retropancreatici,mezenterici E: interesarea ganglionilor limfatici regionali situati la mai mult de 3 cm de tumora primara Vezi raspuns 184. [CM37052] Sunt tumori maligne gastice: (pag.1205) A: Adenomul B: Angiosarcomul C: Carcinomul cu celule scuamoase D: Carcinosarcomul E: Limfomul Vezi raspuns 185. [CM37053] Sunt factori protectori in aparitia CG: (pag.1205) A: Consumul de alimente conservate,afumate B: Vitamina C C: Aportul de legume si fructe proaspete D: Antioxidanti E: Ulcerul Duodenal Vezi raspuns 186. [CM37054] Sunt factori de risc in aparitia CG: (pag.1205) A: Colonizarea cu bacterii a unui stomac cu aclorhidrie B: Infectia cu Helicobacter Pylori C: Aport de fructe proaspete D: Ulcer Gastric E: Fumat Vezi raspuns 187. [CM37055] Sunt factori de risc in aparitia CG: (pag.1205) A: virusul Epstein-Barr B: virusul rujeolic C: anemia pernicioasa D: grupul de sange 0 E: gastrectomia partiala in antecedente Vezi raspuns 188. [CM37056] Clasificarea CG din punct de vedere macroscopic cuprinde subtipurile: (pag.1205) A: intestinal B: papilar

C: cu localizare superficiala D: ulcerativ E: polipoid Vezi raspuns 189. [CM37057] Metaplazia intestinala reprezinta inlocuirea epiteliului gastric cu: (pag.1206) A: celule mucinoase B: celule in inel cu pecete C: celule scuamoase D: celule Panneth E: celule epidermice Vezi raspuns 190. [CM37058] Referitor la CG difuz sunt adevarate urmatoarele cu exceptia: (pag.1206) A: varful de incidenta apare in a 6-a si a 7-a decada de viata B: e descris ca tip epidemic si predominant C: pare a fi mai putin corelat cu influentele de mediu D: apare mai frecvent la oamenii tineri E: se asociaza cu metaplazia intestinala,e localizat in antru si nu se dezvolta prin mutatii ale tipului celular din glandele gastrice normale Vezi raspuns 191. [CM37059] Din punct de vedere histologic, CG se imparte in: (pag.1206) A: polipoid B: tubular C: papilar D: mucinos E: intestinal Vezi raspuns 192. [CM37060] Alegeti afirmatiile corecte referitoare la stadializarea CT a CG: (pag.1207) A: Std B: Std C: Std D: Std E: Std Vezi raspuns 193. [CM37061] Alegeti afirmatiile adevarate cu privire la CG precoce: (pag.1207,1208) A: este limitat la musculara B: este limitat la mucoasa sau submucoasa C: este obligatorie interesarea ggl D: tipurile exofitic I si II A sunt bine diferentiate E: supravietuirea la 5 ani in cazul interesarii ggl. limfatici scade brusc la 70% Vezi raspuns 194. [CM37062] Splenectomia si gastrectomia totala in CG se indica in: (pag.1208) A: leziune mica B: leziune ce invadeaza direct hilul splenic C: leziune situata la nivelul portiunii distale a stomacului D: leziune extensiva E: leziune situata la nivelul portiunii proximale a stomac Vezi raspuns 195. [CM37063] Agenti chimioterapeutici folositi in tratamentul CG: (pag.1209) A: metotrexat B: ribavirin C: metil-lomustin(metil-CCNU) D: citozin-arabinozida

E: mitomicina C Vezi raspuns 196. [CM37064] Gastrectomia se ia in consideratie in tratamentul limfomului(limfosarcom): (pag.1209) A: limfom limitat la stomac B: in asociere cu chimioterapia C: in cazul aparitiei perforatiei D: in cazul obstructiei E: cand radioterapia singura nu ofera o remisie pe termen lung Vezi raspuns 197. [CM37065] Alegeti afirmatiile corecte in legatura cu leiomiosarcomul: (pag.1210) A: Metastazeaza pe cale hematogena in ficat si in cavitatea peritoneala B: Metastazeaza pe cale limfatica C: La examenul abdomenului este frecvent palpabil D: Supravietuirea pe termen lung se coreleaza invers proportional cu statusul implicarii histologice a marginii E: Nu raspunde la chimio si radioterapie Vezi raspuns 198. [CM37066] Alegeti afirmatiile corecte cu privire la CG metastazat: (pag.1207) A: ggl.limfatic palpabil in fosa supraclaviculara stanga(nodulul Sister-Joseph) B: ggl.metastatic ombilical(nodulul lui Virchow) C: ascita masiva in cazul diseminarii peritoneale D: interesarea ovarelor(tumora Krukenberg) E: metastazare gravitationala in fundul de sac pelvin(semnul lui Blumer) Vezi raspuns 199. [CM37067] Privitor la etiologia CG: (pag 1205) A: nitritii formeaza compusi mutageni atunci cand vin in contact cu acizii biliari intr-o cavitate gastrica stimulata B: aclorhidria reprezinta un factor de risc pentru CG atunci cand se supraadauga colonizarea bacteriana C: aclorhidria determinata de utilizarea pe termen lung a inhibitorilor pompei de protoni si a antagonistilor receptorilor H2 se asociaza cu o incidenta crescuta a CG D: ulcerul duodenal e un factor de protectie contra CG E: alimentatia sarata reprezinta un factor de risc Vezi raspuns 200. [CM37068] Tipul intestinal de CG: (pag 1206) A: e mai frecvent asociat cu infectia cu H pylori comparativ cu cel difuz B: majoritatea acestor tumori apar intr-un stomac cu hipoclorhidrie C: metaplazia intestinala reprezinta inlocuirea epiteliului gastric cu glande Lieberkuhn si celule caliciforme D: displazia severa constituie indicatie pentru rezectia gastrica E: nu exista corelatie intre riscul de aparitie a CG si intinderea metaplaziei la nivelul antrului Vezi raspuns 201. [CM37069] Tipul difuz de CG: (pag 1206) A: e puternic corelat cu influentele de mediu B: are prognostic mai prost decat tipul intestinal C: apare mai frecvent la tineri D: nu se asociaza cu metaplazia E: e localizat la antru Vezi raspuns 202. [CM37070] Gastrectomia radicala subtotala: (pag 1208) A: e cea mai frecventa operatie efectuata in scop paliativ

B: presupune excizia a 50-85% din stomac C: limfadenectomia nu e necesara datorita metastazarii pe cale hematogena a carcinoamelor D: se efectueaza cand leziunea neoplazica e situata la nivelul cardiei E: continuitatea e restabilita utilizand o gastrojejunostomie Vezi raspuns 203. [CM37071] Nivelul D3 de rezectie implica excizia ganglionilor: (pag 1209) A: din lungul trunchiului celiac B: din lungul ligamentului hepato-duodenal C: de la nivelul capului pancreatic D: din hilul splenic E: din radacina mezenterului intestinului subtire Vezi raspuns 204. [CM37072] Despre leiomiosarcom, care afirmatii nu-s adevarate: (pag 1210) A: e cea mai rara afectiune gastrica maligna B: se dezvolta in lumenul gastric C: atinge dimensiuni foarte mari, putandu-se palpa D: limfadenectomia extensiva e obligatorie datorita metastazarii pe cale limfatica a sarcoamelor E: e o tumora chimio si radio sensibila Vezi raspuns 205. [CM37073] Factorii de protectie pentru cancerul gastric sunt: (pg 1205) A: fructele si legumele proaspete B: grup sanguin A C: fumatul D: vitamina C si alti antioxidanti E: ulcerul duodenal Vezi raspuns 206. [CM37074] Lauren imparte cancerul gastric in: (1206) A: polipoid B: intestinal C: difuz D: ulcerative E: papilar Vezi raspuns 207. [CM37075] Evenimetele moleculare precoce, in ceea ce privesc ocogeneza cancerului gastric, sunt: (pg 1207) A: activarea oncogenelor B: supraexpresia factorului epidermoid de crestere C: instabilitatea genetica D: activitatea telomerazei E: mutatia p53 Vezi raspuns 208. [CM37076] Insamantarea peritoneala, intr-un cancer gastric poate determina: (pg 1207) A: ascita masiva B: tumora Krukenberg C: semnul Blummer D: sindrom Meig E: tumora Bremmer Vezi raspuns 209. [CM37077] Evidentiati afirmatiile corecte: (pg 1207) A: N3 inseamna existenta metastazelor la nivelul urmatorilor ganglioni limfatici: paraaortici, hepatoduodenali, retropancreatici, mezenterici

B: endoscopia flexibila gastrointestinala superiora reprezinta cea mai specifica investigatie C: laparoscopia se utilizeaza pentru evidentierea metastazelor mari intraperitoneale sau hepatice ce pot fi depistate la TC D: TC abdominala superioara se foloseste in stadializarea preoperatorie in cancerul gastric E: stadiul II TC, in cancerul gastric inseamna ingrosarea peretelui > 1 cm Vezi raspuns 210. [CM37078] In ceea ce priveste tratamentul cancerului gastric evidentiati afirmatiile corecte: (pg 1208-1209) A: gastrectomia radicala subtotala este cea mai frecventa operatie efectuata in scop curativ B: gastrectomia are o mortalitate de 80% C: terapia adjuvanta se poate face cu 5fluorouracil si adriamicina D: tratamentul neoadjuvant este foarte bine cunoscut E: splenectomia + pancreatectomia caudata, frecvent determina o morbiditate semnificativa Vezi raspuns 211. [CM37079] Pe baza aspectului macroscopic cancerul gastric se poate imparti in: (pag 1205) A: tipul polipoid B: tipul ulcerativ C: tipul celular in inel cu pecete D: tipul tubular E: tipul schiros Vezi raspuns 212. [CM37080] Tipul difuz de cancer gastric: (pag 1206) A: pare sa fie mai mult corelat cu influenata factorilor de mediu B: incidenta lui relativa a crescut prin scaderea incidentei tipul intestinal C: apare mai frecvent la oamenii tineri D: se asociaza cu metaplazia E: se dezvolta prin mutatii ale tipului de celula din glandele gasrtice normale Vezi raspuns 213. [CM37081] Tipul celular cu inel in pecete (pag 1206) A: este determinat de secretia intracelulara de mucine B: este asociat cu cancerul schiros C: este determinat de secretia extracelulara de mucine D: este asociat cu cancerul polipoid E: nu este asociat cu cancerul ulcerativ Vezi raspuns 214. [CM37082] Evenimentele precoce ce apar in progresiunea celulelor epiteliale gastrice de la benign la malign: (pag 1207) A: instabilitate genetica B: supraexpresia factorului epidermal de crestere C: activitatea telomerazei D: mutatia P53 E: activarea oncogenelor Vezi raspuns 215. [CM37083] Alegeti afirmatiile corecte: (pag 1207) A: Anorexia cu scadere ponderala este cel mai frecvent semn in cancerul gastric B: pacientii sunt simptomatici la o interesare moderata a peretelui gastric C: anemia si sangerarile oculte prin scaun sunt frecvente D: disfagia este simptomul dominat E: durerea nu este o acuza precoce Vezi raspuns 216. [CM37084] Urmatoarele afirmatii sunt corecte cu exceptia: (pag 1210)

A: polipii sunt cele mai frecvente TU maligne ale stomacului B: polipii adematosi se pot maligniza C: polipii adematosi sunt mai frecventi la pacientii cu anemie hemolitica D: polipii adematosi pot aparea la nivelui stomacului in cadrul polipozei familiale Garden E: polipii inflamatori sunt excrescente sesile la nivelul antrului sau fornixului gastric Vezi raspuns 217. [CM37085] Riscul de cancer gastric creste datorita : () A: fumatului B: consumului de alimente condimentate C: ulcerului duodenal D: ingestiei de aflatoxine E: anemiei feriprive Vezi raspuns 218. [CM37086] Tipul histologic difuz de cancer gastric : () A: apare pe o portiune modificata de metaplazie intestinala B: apare mai frecvent la tineri C: se dezvolta prin mutatii ale tipului de celula din glandele gastrice normale D: are un prognostic mai prost E: este mai frcvent asociat cu infectia cu H Vezi raspuns 219. [CM37087] Stadiul TNM N3 presupune interesarea ganglionilor : (pg 1207) A: localizati de-a lungul arterei splenice B: hepatoduodenali C: mezenterici D: localizati de-a lungul arterei gastrice stangi E: paraaortici Vezi raspuns 220. [CM37088] In stadiile avansate ale cancerului gastric apar: () A: nodulul Virchow B: semnul Blumer C: semnul Rowsing D: nodulul Sister-Joseph E: tumora Krukenberg Vezi raspuns 221. [CM37089] Tipul II A de cancer gastric precoce presupune existenta unor leziuni: () A: elevate, cu o inaltime care nu depaseste grosimea mucoasei adiacente B: plate C: escavate, cu extindere in musculara proprie D: subdenivelate cu aspect erodat E: bine diferentiate Vezi raspuns 222. [CM37090] Un nivel D3 de rezectie in gastrectomia subtotala include: () A: ganglioni situati la mai putin de 3 cm de seroasa B: ganglioni situati in lungul arterei gastrice stangi C: ganglionii din lungul ligamentului hepatoduodenal D: ganglionii din radacina mezenterului intestinului subtire E: ganglioni din lungul trunchiului celiac Vezi raspuns 223. [CM37091] Urmatoarele afirmatii despre cancerul gastric sunt adevarate: (pg 1205) A: s-au inregistrat 22000 de cazuri noi B: raportul barbati: femei = 3:1 C: boala apare la albi mai frecvent decat la negri

D: varful de incidenta este in a cincia si a sasea decada E: incidenta globala cea mai ridicata este in Japonia Vezi raspuns 224. [CM37092] Urmatoarele afirmatii despre cancerul gastric sunt adevarate: (1205) A: Tumorile benigne ale stomacului sunt frecvente B: Adenocarcinomul gastric este responsabil de 95% din tumorile maligne C: Cancerul gastric este o tumora agresiva, deseori incurabila D: Exista o crestere a incidentei la nivelul antrului E: Limfomul gastric este responsabil de 4% din tumorile maligne Vezi raspuns 225. [CM37093] n etiologia cancerului gastric sunt incriminati urmatorii factori de risc: (pg 1205) A: alimentele afumate B: infectia cu H C: excesul de grasimi D: excesul de sare E: vitamina C Vezi raspuns 226. [CM37094] Afectiuni asociate cu cancerul gastric sunt: (pg 1205) A: fumatul B: gastrectomia partiala (mai putin de 15 ani latenta) C: expunerea la radiatii D: ingestia de organofosforice E: anemia pernicioasa Vezi raspuns 227. [CM37095] Cancerul gastric recunoaste urmatoarele tipuri: (pg 1205) A: cu localizare profunda B: ulcerativ C: cu localizare superficiala D: linita plastica E: polipoid Vezi raspuns 228. [CM37096] Urmatoarele afirmatii despre cancerul schiros sunt FALSE: (pg 1206) A: intereseaza toate straturile stomacului B: are o componenta importanta de tesut conjunctiv C: diagnosticul histologic este ntotdeauna concludent D: gastroscopic prezinta aspectul de stomac n tub de sticla E: prognosticul este favorabil Vezi raspuns 229. [CM37097] Clasificare histologica Lauren imparte cc. gastrice in (pg 1206) A: Tubular B: Displazic C: Intestinal D: Difuz E: Papilar Vezi raspuns 230. [CM37098] Tipul intestinal al cancerului gastric: (pg 1206) A: apare pe o portiune modificata de metaplazie B: displazia severa ar trebui sa constituie o indicatie de rezectie gastrica C: metaplazia intestinala indica iminenta sau coexistenta unui cancer gastric D: 50% din tumori apar pe un stomac cu aclorhidrie E: este tipul predominant

Vezi raspuns 231. [CM37099] Tipul difuz al cancerului gastric: (pg 1206) A: se coreleaza bine cu influentele mediului B: se dezvolta din mutatii ale celulelor glandelor gastrice C: are un prognostic mai bun dect tipul intestinal D: apare mai frecvent la tineri E: nu este localizat n antru Vezi raspuns 232. [CM37100] Modalitatile de metastazare ale cc gastric sunt: (pg 1206) A: Limfatica B: Perineurala C: Directa D: Peritoneala E: Hematogena Vezi raspuns 233. [CM37101 ] Agenti chemoterapici indicati n tratamentul cc (pg 1209) A: 5-FU B: Mitomicina C C: Metotrexat D: Citozin-arabinozida E: Vinblastina Vezi raspuns 234. [CM37102] Evenimente moleculare precoce n procesul malign sunt: (pg 1207) A: activarea oncogenelor B: activitatea telomerazei C: mutatia p53 D: supraexpresia factorului epidermal de crestere E: instabilitatea genetica Vezi raspuns 235. [CM37103] Urmatoarele afirmatii despre cancerul gastric sunt adevarate: (pg 1207) A: cel mai frecvent semn clinic este anorexia B: greata si varsaturile apar atunci cnd este interesata cardia C: hepatomegalia sugereaza prezenta metastazelor D: durerea este unul din primele simptome E: tumora este palpabila la 25% din pacienti Vezi raspuns 236. [CM37104] Urmatoarele afirmatii nu sunt adevarate: (pg 1207) A: nodulul lui Virchow este ganglionul palpabil n fosa subclaviculara stnga B: nodulul Sister- Joseph reprezinta o metastaza ombilicala C: nodulul lui Virchow este ganglionul palpabil n fosa subclaviculara dreapta D: tumora Krukenberg este metastaza pancreasului E: semnul lui Blumer apare n diseminarea mediastinala Vezi raspuns 237. [CM37105] n diagnosticul cancerului gastric: (pg 1207) A: radiografia cu bariu se indica n suspiciunea unei tumori schiroase B: ecografia endoscopica poate aprecia profunzimea tumorii C: anamneza nu este utila D: ecografia endoscopica poate oferii informatii despre metastazele intraperitoneale mici E: laparoscopia este o tehnica periculoasa, care nu este indicata n diagnostic Vezi raspuns 238. [CM37106] Tipul intestinal al cancerului gastric: (pg 1206)

A: metaplazia intestinala indica iminenta sau coexistenta unui cancer gastric B: apare pe o portiune modificata de metaplazie C: este tipul epidermic si predominant D: este asociat mai frecvent cu infectia cu H E: scaderea incidentei cc Vezi raspuns 239. [CM37107] Cancerul gastric precoce: (pg 1208) A: nu intereseaza niciodata ganglionii limfatici B: este limitat la mucoasa si submucoasa C: este detectat in 8-25% din cazuri in SUA D: tipul IIA are leziuni plate E: tipul II C are leziuni subdenivelate Vezi raspuns 240. [CM37108] Stadializarea CT: (pg 1206) A: stadiul V- prezenta metastazelor B: stadiul III- invazia directa a stucturilor adiacente C: stadiul II - ngrosarea peretelui mai mare de 1 cm D: stadiul II - ngrosarea peretelui mai mare de 3 cm E: stadiul I formatiune intraluminala, fara ngrosarea peretelui Vezi raspuns 241. [CM37109] Urmatoarele afirmatii despre cancerul gastric precoce nu sunt adevarate: (pg 1208) A: 70% din cancerele gastrice precoce sunt slab diferentiate B: Supravietuirea la 5 ani cazul care cancerul este limitat la mucoasa este de 95% C: Supravietuirea la 5 ani cazul care cancerul este limitat la submucoasa este de 93% D: Supravietuirea la 5 ani cazul care este prezenta invazia ganglionilor limfatici este de 70% E: Supravietuirea la 5 ani cazul care este prezenta invazia ganglionilor limfatici este de 3% Vezi raspuns 242. [CM37110] Tratamentul cancerului gastric: (pg 1208) A: radioterapia este putin utila B: rezectia este cea mai buna metoda paliativa C: agentii chemoterapici administrati singular nu aduc nici un beneficiu D: cel mai bun tratament paliativ pentru pacientii cu stenoza duodenala este radioterapia E: gastrectomia totala este cea mai frecventa operatie efectuata pentru vindecare Vezi raspuns 243. [CM37111] Gastrectomia radicala subtotala presupune rezectia: (pg 1208) A: ligamentului gastrocolic B: ligamentului gastrosplenic C: mezenterului D: 50-85% din stomac E: 2 cm din duodenul proximal Vezi raspuns 244. [CM37112] n gastrectomia radicala subtotala se ligatureaza si sectioneaza: (pg 1208) A: artera gastrica stnga B: artera gastrica dreapta C: trunchiul celiac D: artera gastroepiploica dreapta E: artera gastroepiploica stnga Vezi raspuns 245. [CM37113] Stadializarea TMN: (pg 1207)

A: Tis tumora limitata la mucoasa, fara sa penetreze prin membrana bazala n lamina proprie B: T2 tumora ce penetreaza seroasa, cu interesarea structurilor adiacente C: T2 tumora limitata la mucoasa si submucoasa D: T1 tumora limitata la mucoasa E: T4 - tumora invadeaza stucturile adiacente Vezi raspuns 246. [CM37114] Urmatoarele afirmatii despre chirurgia oncologica a stomacului sunt adevarate: (pg 1208,1209) A: marginile rezectiei sa fie n tesut sanatos B: gastrectomia totala este cea mai frecventa operatie efectuata pentru vindecare C: gastrectomia subtotala poate fi necesara n leziunile extensive D: splenectomia este indicata n leziunile extensive cu invazia hilului splenic E: gastrectomia este asociata cu o mortalitate globala de 8% Vezi raspuns 247. [CM37115] Nivele de excizie a ganglionilor limfatici n gastrectomia subtotala: (pg 1209) A: D1: ggl situati la sub 3 cm de seroasa gastrica B: D2: ggl din afara limitei de 3 cm de la seroasa C: D2: ggl din lungul ligamentului hepatoduodenal, trunchiului celiac, arterei gastrice stngi D: D2: ggl din lungul trunchiului celiac, arterei gastrice stngi, hilului E: D3: ggl din lungul capului pancreatic, din radacina mezenterului intestinului subtire Vezi raspuns 248. [CM37116] Limfomul gastric: (pg 1209) A: anorexia si pierderea n greutate sunt cele mai frecvente acuze B: poate fi limitat la stomac, sau apare n cadrul unei boli infiltrative sistemice C: hemoragia apare adesea D: radioterapia singura nu poate oferi o remisie pe termen lung E: leziunea se poate prezenta ca o ngrosare a pliurilor epiteliale ale mucoasei Vezi raspuns 249. [CM37117] Limfosarcomul generalizat: (pg 1209) A: este cea mai rara din afectiunile maligne gastrice B: gastrectomie asociata radioterapiei este tratamentul obisnuit C: de obicei este tratata prin chimio- si radioterapia acociat D: in caz de complicatie obstructiva, tratamentul de electie este radioterapia E: in caz de perforatie, tratamentul de electie este gastrectomia Vezi raspuns 250. [CM37118] Leiomiosarcomul: (pg 1209) A: are originea n musculatura neteda B: are originea n musculatura striata C: este cea mai rara forma din tumorile maligne gastrice D: atinge adesea dimensiuni foarte mari E: se dezvolta n afara lumenului gastric Vezi raspuns 251. [CM37119] Leiomiosarcomul: (pg 1209,1210) A: metastazeaza pe cale hematogena B: nu raspunde la chimio- si radioterapie C: tratamentul presupune asocierea rezectiei gastrice cu chimioterapia D: limfadenectomia extensiva nu este necesara deoarece nu metastazeaza de obicei pe cale limfatica E: metastazeaza n ficat si peritoneu Vezi raspuns 252. [CM37120] Diagnosticul cancerului gastric: (pg 1207)

A: endoscopia gastrointestinala flexibila este cea mai importanta investigatie specifica B: radiografia cu bariu este indicata n suspiciunea de cancer schiros C: ecografia endoscopica ofera informatii exacte despre profunzimea tumorii D: anamneza nu poate oferi indicii n orientarea diagnosticului E: laparoscopia este utilizata ca o tehnica de stadializare Vezi raspuns 253. [CM37121] Displazia in tumorile intestinale gastrice: (pg 1206) A: este un factor predictiv negativ pentru cancerul gastric B: este un factor predictiv pozitiv pentru cancerul gastric C: indica iminenta sau coexistenta unui cancer gastric D: nu reprezinta o secventa cu indicatie pentru rezectia gastrica E: secvential urmeaza metaplaziei intestinale Vezi raspuns 254. [CM37122] Evenimente moleculare tardiv n procesul malign sunt: (pg 1206) A: activarea oncogenelor B: activitatea telomerazei C: mutatia p53 D: supraexpresia factorului epidermal de crestere E: instabilitatea genetica Vezi raspuns 255. [CM37123] Clinica cancerului gastric: (pg 1207) A: masa tumorala este rar palpabila B: hepatomegalia sugereaza aparitia metastazelor C: nsamntarea peritoneala determina dureri pelvine si constipatie D: disfagia este simptomul dominant n localizarea cancerului pe pilor E: hematemeza masiva apare la mai putin de 5% din pacienti Vezi raspuns 256. [CM37124] n stadializarea CT a cancerului gastric: (pg 1207) A: stadiul I formatiune intraluminala fara ngrosarea peretelui B: stadiul II - formatiune intraluminala cu ngrosarea peretelui C: stadiul II ngrosarea peretelui mai mare de 1 cm D: stadiul III - ngrosarea peretelui mai mare de 3 cm E: stadiul III invazia directa structurilor adiacente Vezi raspuns 257. [CM37125] Despre gastrectomia radicala subtotala nu sunt adevarate urmatoarele afirmatii: (pg 1208) A: este rezecat ligamentul gastrocolic B: este rezecat ligamentul gastrosplenic C: este sectionata artera gastoepiploica stnga D: este excizat 50-85% din stomac E: continuitatea se restabileste prin gastroileostomie (Billroth II) Vezi raspuns 258. [CM37126] Urmatoarele afirmatii cu privire ca cancerul gastric sunt adevarate: (pg 1209) A: in stadiile T1, T2, T3 se indica rezectie B: in stadiile T3, T4 se indica chimio-/radioterapie C: chimioterapia se face cu agenti administrati singular D: gastrectomia este un procedeu cu o mortalitate globala de 8% E: rezectia constituie cea mai buna metoda paliativa Vezi raspuns 259. [CM37127] Agenti utilizati n tratamentul chimioterapic al cancerului gastric sunt: (pg 1209) A: citozin-arabinozida

B: 5 FU C: mitomicina C D: vinblastina E: adriamicina Vezi raspuns 260. [CM37128] Limfomul (limfosarcomul) gastric: (pg 1209) A: se poate prezenta ca o ngrosare a pliurilor epiteliale ale mucoasei B: se poate prezenta ca o masa tumorala C: diagnosticul impune CT si endoscopie D: leziunile voluminose sunt este cel mai bine tratate prin rezectie subtotala si iradiere postoperatorie E: radioterapia s-a consacrat ca tratament de ales Vezi raspuns 261. [CM37129] Limfomul (limfosarcomul) gastric: (pg 1209) A: leziunile voluminose sunt este cel mai bine tratate prin rezectie subtotala si iradiere postoperatorie B: limfosarcomul generalizat este cel mai bine tratat prin terapie combinata: radio- si chimioterapie C: hemoragia este o complicatie frecventa D: anorexia si pierderea n greutate sunt cele mai frecvente acuze E: radioterapia singura ofera o remisie pe termen lung Vezi raspuns 262. [CM37130] Leiomiosarcomul gastric: (pg 1210) A: si are originea n musculatura striata B: este cea mai rara din afectiunile gastrice maligne C: raspandirea la distanta este precoce D: este diagnosticat frecvent n urma unei hemoragii gastrointestinale E: este adesea palpabil la examenul abdomenului Vezi raspuns 263. [CM37131] Factorii de risc pt cancerul gastric sint: (pg 1205) A: ulcerul duodenal B: grupa de singe A C: prezenta anticorpilor de Ig G anti H pylori D: virusul Epstein Barr E: status aclorhidric determinat de utilizarea pe termen lung a antagonistilor de rec de H2 Vezi raspuns 264. [CM37132] Prognosticul cancerului gastric e mai mult influentat de : (pg 1205) A: prezenta interesarii ganglionilor limfatici B: localizarea cancerului C: profunzimea invaziei prin peretele gastric D: tratament E: extinderea interesarii gg limfatici Vezi raspuns 265. [CM37133] Pe baza aspectului macroscopic cancerul gastric se clasifica astfel: (pg 1205) A: polipoid B: ulcerativ C: mucinos D: schiros E: papilar Vezi raspuns 266. [CM37134] Evenimentele moleculare precoce ce apar in progresia celulelor epiteliale gastrice sint: (pg1207)

A: activarea oncogenelor B: mutatia p53 C: instabilitatea genetica D: supraexpresia factorului epidermal de crestere E: activitatea telomerazei Vezi raspuns 267. [CM37135] Ganglionii limfatici ce corespund stadiului N3 sint: (pg 1207) A: Paraaortici B: Celiaci C: Hepatoduodenali D: Mezenterici E: Retropancreatici Vezi raspuns 268. [CM37136] Manifestarile clinice in cancerul gastric sint: (pg 1207) A: anemia si singerarile oculte prin scaun sint frecvente B: durerea este o acuza tardiva C: sensibilitatea abdominala este un semn frecvent intilnit D: poate aparea hepatomegalie E: poate sa apara asctita masiva Vezi raspuns 269. [CM37137] Care sunt factorii etiologici ai cancerului gastric ? (pagina 1205) A: poluarea B: alimentele condimentate C: infectia cu helicobacter pylori D: ingestia de aflatoxine E: vitamina C si antioxidantii Vezi raspuns 270. [CM37138] Care sunt elementele clasificarii histologice al lui Loren in cazul cancerului gastric : (pagina 1206) A: polipoid B: intestinal C: ulcerativ D: schiros E: difuz Vezi raspuns 271. [CM37139] Tipul intestinal de cancer gastric este caracterizat prin : (pagina 1206) A: asociere frecventa cu infectia cu H B: apare cel mai frecvent la tineri C: in SUA acest tip de cancer a crescut ca frecventa D: este descris ca tip epidemic E: nu se asociaza cu metaplazia intestinala Vezi raspuns 272. [CM37140] Evenimente moleculare precoce in cazul cancerului gastric sunt : (Pagina 1207) A: Instabilitate genetica B: Activarea oncogenelor C: Mutatia p53 D: Activitatea telomerazei E: Supraexpresia factorului epidermal de crestere Vezi raspuns 273. [CM37141] Urmatoarele tehnici de investigare au sensibilitate si specificitate de 90%: (Pagina 1207)

A: CT B: Radiografie cu bariu C: Endoscopie flexibila gastrointestinala superioara D: RMN E: Ecografie endoscopica Vezi raspuns 274. [CM37142] Cancerul gastric precoce e caracterizat prin urmatoarele: (pagina 1208) A: nu conteaza interesarea ganglionilor limfatici B: in cazul cancerului limitat la mucoasa, ganglionii limfatici sunt intotdeauna interesati C: este limitat la mucoasa sau submucoasa D: invadeaza doar musculara proprie E: leziunile sunt doar exofitice Vezi raspuns 275. [CM37143] Statia ganglionara D2 este formata din : () A: ganglionii de-a lungul ligamentului hepatoduodenal B: ganglionii de-a lungul arterei gastrice stange C: ganglionii de-a lungul capului pancreasului D: ganglionii de-a lungul trunchiului celiac E: ganglionii de-a lungul arterei splenice Vezi raspuns 276. [CM37144] Dintre toate tipurile de cancer gastric, unul singur intereseaza toate straturile stomacului: (p.1205) A: ulcerativ B: schiros C: superficial D: polipoid E: linita plastica Vezi raspuns 277. [CM37145] Semne clasice de neoplasm gastric avansat sunt: (p.1207) A: nodulul Sister-Joseph B: nodulul Virchow C: ascita masiva D: tumora Krukenberg E: sensibilitatea abdominala Vezi raspuns 278. [CM37146] Laparoscopia in cancerul gastric da informatii despre: (p.1207) A: stadializarea TNM a cancerului gastric B: profunzimea penetratiei tumorale prin peretele gastric C: determinarea prezentei metastazelor mici intraperitoneale D: permite biopsia cu efectuarea examenului histopatologic E: determinarea prezentei metastazelor hepatice Vezi raspuns 279. [CM37147] Cand leziunile distale din cancerul gastric obstrueaza pilorul pot sa apara: (p.1207) A: febra B: greata C: varsaturi D: disfagie E: anemie Vezi raspuns 280. [CM37148] Splenectomia si gastrectomia totala pot fi necesare in cancerul gastric atunci cand: (p.1208)

A: leziunea este extensiva B: leziunea este situata la nivelul portiunii proximale stomac C: leziunea invadeaza direct cardia D: leziunea invadeaza direct hilul splenic E: leziunea invadeaza direct pilorul Vezi raspuns 281. [CM37149] Gastrectomia radicala subtotala in cancerul gastric presupune: (p.1208) A: rezectia ligamentului gastrocolic B: ligaturarea si sectionarea arterelor gastrica drt si stg C: ligaturarea si sectionarea arterei gastroepiploica stanga D: excizarea ggl limfatici asociati E: excizarea mezenterului Vezi raspuns 282. [CM37150] Evenimente moleculare precoce in cancerul gastric sunt : (Pg. 1207) A: Instabilitatea genetica B: Activitatea telomerazei C: Mutatia p53 D: Supraexpresia factorului epidermal de crestere E: Activarea oncogenelor Vezi raspuns 283. [CM37151] Despre leiomiosarcom este adevarat ca: (Pg. 1209-1210) A: Este cea mai rara dintre afectiunile gastrice maligne B: Nu atinge dimensiuni foarte mari C: Raspandirea la distanta e precoce D: Nu raspunde, de obicei, la chimioterapie E: Nu raspunde, de obicei, la radioterapie Vezi raspuns 284. [CM37152] In gastrectomia radicala subtotala se extirpa : (Pg. 1208) A: 5 cm din duodenul proximal B: Artera gastrica dreapta C: Artera gastrica stanga la origine D: Artera gastroepiploica dreapta E: Artera gastroepiploica stanga Vezi raspuns 285. [CM37153] Despre clinica in cancerul gastric, e adevarat ca : (Pg. 1207) A: Hematemeza masiva apare in 20% din cazuri B: Anemia si sangerarile oculte sunt rare C: Greata si varsaturile apar in localizarea cardiala D: Anorexia si scaderea ponderala apar in 95% din cazuri E: Disfagia apare in localizarea cardiala Vezi raspuns 286. [CM37154] Despre limfomul gastric este fals ca: (Pg. 1209) A: Hemoragia este frecventa B: Chimioterapia e tratamentul de electie C: Poate fi izolat, limitat la stomac D: Poate fi manifestarea unei boli sistemice E: Radioterapia e tratamentul de electie Vezi raspuns 287. [CM37155] Despre etiologia cancerului gastric, este adevarat ca : (Pg. 1205) A: Ulcerul duodenal e protector B: Ulcerul gastric creste riscul de 1.8 ori C: Infectia cu H pylori creste riscul de 6 ori D: Apare mai frecvent la grupa de sange A

E: Apare mai frecvent la grupa de sange 0 Vezi raspuns 288. [CM37156] Urmatoarele afirmatii despre tipul intestinal de cancer gastric sunt adevarate (pg1206) A: nu se asociaza cu metaplazia B: prezinta inlocuirea epitelilului gastric cu celule Panneth C: nu este localizat niciodata la antru D: este mai frecvent asociat cu infectia cu H pylori E: se dezvolta prin mutatiile celulelor din gl gastrice normale Vezi raspuns 289. [CM37157] H pylori este implicat in aparitia cancerului gastric prin urmatoarele modificari la nivelul stomacului (pg 1206) A: gastrita atrofica B: ulcer gastric C: metaplazie D: displazia E: mutatii celulare in gl gastrice normale Vezi raspuns 290. [CM37158] Urmatoarele afirmatii despre tipul difuz de cancer gastric sunt adevarate (pg1206) A: se dezvolta frecvent din metaplazie B: sunt localizate frecvent in antru C: se dezvolta prin mutatiile celulelor din gl gastrice normale D: are un prognostic mai prost decat cel intestinal E: e mai putin influentat de factorii de mediu Vezi raspuns 291. [CM37159] Alegeti afirmatiile adevarate despre cancerul gastric precoce (pg1208) A: e un cancer care obligatoriu nu trebuie sa aiba interesare limfatica B: este limitat la mucoasa si submucoasa C: in proportie de 70% e bine diferentiat D: in proportie de 40% sunt slab differentiate E: poate depasi musculara proprie Vezi raspuns 292. [CM37160] Un nivel D2 de rezectie implica (pg 1209) A: gg limfatici situati la sub 3 cm de seroasa B: gg situtati de-a lungul a. gastrice stangi C: gg trunchiului celiac D: gg situati de-a lungul a. hepatice commune E: gg de la nivelul capului pancreasului Vezi raspuns 293. [CM37161] Un nivel D3 de rezectie cuprinde (pg 1209) A: gg capului pancreasului B: gg de la nivelul ligamentului hepato-duodenal C: gg tr celiac D: gg din rad mezenter intestinului subtire E: gg situati de-a lungul arterei splenice Vezi raspuns 294. [CM37162] Alegeti afirmatiile false legate de limfomull gastric (1209-1210) A: radioterapia folosita singura poate oferi remisii pe termen lung B: este cea mai rara tumora gastrica C: poate atinge dimensiuni foarte mari D: se diagnosticheaza frecvent dupa o hemoragie digestive

E: poate fi o manifestare a unei boli infiltrative sistemice Vezi raspuns 295. [CM37163] Distributia tumorilor maligne gastrice este urmatoarea (p1205) A: adenocarcinom: 95% B: limfom: 4% C: cancer gastric incipient:1% D: leiomiosarcom:1% E: tumorile benigne sunt foarte frecvente Vezi raspuns 296. [CM37164] Incidenta canceruluii gastric este: (p1205) A: incidenta cea mai ridicata este in Japonia B: incidenta cea mai ridicata este in China C: in Japonia incidenta cancerului gastric este de 8 ori mai mare decat in USA D: cauza principala de deces prin cancer in japonia o constituie cancerul gastric E: in Statele Unite a crescut mortalitatea prin cancer gastric Vezi raspuns 297. [CM37165] Incidenta cancerului gastric este mai mare in urmatoarele situatii: (p1205) A: barbate B: negri C: albi D: 50-70 ani E: 40-50 ani Vezi raspuns 298. [CM37166] Cel mai studiat factor de risc al cancerului gastric este dieta (pg 1205) A: sarea are rol protector B: legumele si fructele proaspete au rol protector C: alimentele afumate si conservate sunt factori favorizanti D: aclorhidria este factor de risc E: ulcerul duodenal este un factor de protectie impotriva cancerului gastric Vezi raspuns 299. [CM37167] Riscul de dezvoltare a cancerului gastric creste in urmatoarele situatii: (p1205) A: infectia cu HP creste riscul de 6 ori la populatia infectata comparativ cu cea neinfectata B: grupul de sange O creste riscul de 1,2 ori comparativ cu grupul A C: grupul de sange A creste riscul de 1,2 ori comparativ cu grupulO D: ulcerul gastric creste riscul relativ de 1,8 ori E: gastrectomia partiala in antecedente este un factor de protectie Vezi raspuns 300. [CM37168] Dupa aspectul macroscopic cancerul gastric se claseaza in: (p1205) A: cc. cu localizare superficiala B: cc. difuz C: cc. polipoid D: cc. ulcerative E: cc. schiros Vezi raspuns 301. [CM37169] Prognosticul cancerului gastric este influentat de: (p1205) A: profunzimea invaziei prin peretele gastric B: extinderea leziunii in suprafata C: prezenta interesarii ganglionare D: extinderea interesarii ganglionilor E: lipsa interesarii ganglionare Vezi raspuns

302. [CM37170] Tipul intestinal de cc (p1206) A: frecvent asociat cu infectia HP B: >85% din tu gastrice apar pe un stomac cu hipoclorhidrie C: secventa dezvoltarii este: metaplazie,displazie,CIS,cc invaziv D: secventa dezvoltarii este: mutatii ale tipului de celula din glandele gastrice normale, cc invaziv E: nu se asociaza cu displazia Vezi raspuns 303. [CM37171] Tipul difuz de cc gastric se asociaza cu: (p1206) A: este mai frecvent la varstnici B: este mai frecvent la tineri C: se dezvolta prin mutatii ale tipului de celula din glandele gastrice D: nu se asociaza cu metaplazia si cu localizarea antrala E: prognostic mai bun decat tipul intestinal Vezi raspuns 304. [CM37172] Despre cc gastric sunt false urmatoarele afirmatii: (p1206) A: metastazarea se face tardiv: direct limfatica,perineurala si hematologica B: metastazarea se face precoce: direct,limfatica, hematologica si peritonaeala C: din punct de vedere histologic se identifica 2 tipuri principale: intestinal si difuz D: cc schiros este bine diferentiat E: stomacul in tub de sticla este stomacul cu cc schiros(linita plastica) Vezi raspuns 305. [CM37173] Cancerul schiros asociaza: (p1206) A: intereseaza toate straturile stomacului B: exista o componenta elastica foarte bine dezvoltata C: exista o componenta conjunctiva importanta incat un diagnostic histologic poate fi neconcludent D: se mai numeste si "stomac in tub de sticla" deoarece la insuflarea cu aer la gastroscopie nu se destinde E: e asociat cu celule in inel cu pecete Vezi raspuns 306. [CM37174] Evenimentele celulare ce apar in progresia celulei epiteliale gastrice de la bening la malign sunt: (p1207) A: precoce: instabilitatea genetica B: precoce: activitatea telomerazei C: tardiv:mutatia p53 D: tardiv activarea oncogenelor E: precoce: supraexpresia factorului epidermal de crestre Vezi raspuns 307. [CM37175] Urmatoarele afirmatii in legatura cu etiologia cancerului gastric sunt adevarate: (pg. 1205) A: Consumul de alimente conservate, afumate si condimentate determina o concentratie crescuta de nitriti care formeaza compusi mutageni cand vin in contact cu acizii biliari B: Aportul de fructe si legume proaspete este protector C: Riscul de cancer gastric la populatia infectata cu H pylori creste de 4 ori comparativ cu populatia in care nu exista aceasta infectie D: Gastrita atrofica produsa de H. pylori contribuie la aparitia ulcerului si cancerului gastric E: Fumatul este un factor protector Vezi raspuns 308. [CM37176] Tipul intestinal de cancer gastric : (pg. 1206) A: Apare pe o portiune de metaplazie intestinala a mucoasei gastrice B: Se dezvolta prin mutatiile tipului de celula din glandele gastrice normale

C: Este mai frecvent asociat cu infectia cu H D: Este mai rar asociat cu infectia cu H E: 50% din tumorile gastrice apar intr-un stomac cu hipoclorhidrie Vezi raspuns 309. [CM37177] In cancerul gastric pot fi prezente urmatoatele manifestari clinice: (pg. 1207) A: anorexie cu scadere ponderala B: greata si varsaturi cand este obstruat pilorul C: disfagie cand cancerul este localizat la nivelul pilorului D: disfagie cand cancerul este localizat la nivelul cardiei E: ganglioni palpabil in fosa supraclaviculara stanga (nodulul lui Virchow) este un semn precoce de cancer gatric Vezi raspuns 310. [CM37178] Despre explorarea paraclinica folosita in diagnosticul canerului gastric sunt false urmatoarele afirmatii : (pg. 1207) A: cea mai importanta investigatie specifica este CT a abdomenului superior B: endoscopia flexibila gastro-intestinala superioara nu permite biopsierea leziunilor suspecte C: radiografia cu baiu este utila cand se suspecteaza o varietate polipoida de cancer D: Ecografia endoscopica ofera informatii exacte despre profunzimea penetratiei tumorii prin peretele gastric E: Laparoscopia nu este superioara explorarii CT in vizualizarea MTS mici intraperitoneale sau hepatice Vezi raspuns 311. [CM37179] In tratamentul cancerului gastric: (pg, 1209) A: Cea mai frecvent operatie efectuata pentru vindecare este gatrectomia radicala subtotala B: Nivelul D1 de rezectie in gastrectomia subtotala implica excizia ganglionilor limfatici la sub 3 cm de seroasa gastrica C: Nivelul D2 de rezectie in gastrectomia subtotala implica excizia ganglionilor limfatici din lungul ligamentului hepatoduodenal, capului pancreatic si a radacinii mezenterului intestinului subtire D: Intre agentii chimioterapeutici utilizati se numara :5 FU, adriamicina si citozinarabinozida E: Terapia neoadjuvanta are un rol impotant si bine stabilit Vezi raspuns 312. [CM37180] Despre leiomiosarcomul gastric sunt adevarate afirmatiile: (pg. 1210) A: este cea mai frecventa dintre afectiunile gastrice maligne B: are orig in musculatura neteda gastrica C: raspunde la radio- si chimio-terapie D: metastazeaza de obicei pe cale limfatica E: Metastazeaza in ficat si cavitatea peritoneala pe cale hematogena Vezi raspuns 313. [CM37181] Factorii de risc in cancerul gastric sunt (Pag. 1025) A: expunerea la radiatii B: anemie perinicioasa C: ulcerul duodenal D: anemia feripriva E: ingestia de alfatoxine Vezi raspuns 314. [CM37182] Clasificarea cacerului gastric cuprinde urmatoarele tipuri (Pag. 1025) A: cu localizare superficiala B: polipoid C: vegetative D: ulcerative

E: schiros Vezi raspuns 315. [CM37183] Evenimentele precoce care apar in progresia celulelor epitaliale gastrice sunt (Pag. 1207) A: instabilitatea genetica B: supraexpresia factorului epidermal de crestere C: activitatea telomerazei D: activitatea oncogenelor E: mutatia p53 Vezi raspuns 316. [CM37184] Gastrectomia radicala subtotala presupune (Pag. 1208) A: rezectia ligamentului gastrocolic B: ligatura si sectionarea arterelor gastrica dreapta, gastroepiplooica dreapta si gastrica stanga la origine C: splenectomie D: rezectia colonului adiacent E: rezectia a 2 cm din duoden Vezi raspuns 317. [CM37185] Nivelul D2 de rezectie presupune (Pag. 1209) A: excizia ganglionilor situati pana la 3 cm de seroasa gastrica B: excizia ganglionilor arterei gastrice stangi C: excizia ganglionilor arterei hepatice commune D: excizia ganglionilor din lungul ligamentului hepato-duodenal E: excizia ganglionilor din lungul capului pancreatic Vezi raspuns 318. [CM37186] Gastrectomia este luata in considerare in prezenta unui limfom in cazul unor complicatii cum ar fi (Pag. 1209) A: perforatia B: hemoragia C: stenoza D: obstructia E: prezenta M1 Vezi raspuns 319. [CM37187] Cancerul gastric metastazeaza precoce pe cale: (pg.1206) A: directa B: limfatica C: hematologica D: d)perinervoasa E: peritoneala Vezi raspuns 320. [CM37188] Stadializarea TNM in cancerul gastric-N1 inseamna: (pg.1207) A: interesarea ggl. limfatici perigastrici la sub 3 cm de tumora primar B: interesarea ggl. limfatici perigastrici la peste 3 cm de tumora primar C: ggl. de-a lungul micii curburi D: ggl. de-a lungul marii curburi E: ggl. retroduodenali Vezi raspuns 321. [CM37189] Stadializarea TNM n cancerul gastric -N2 nseamna : (pg.1207) A: interesarea ggl.limfatici situai la mai mult de 3 cm de tumora primar B: ggl. localizai de-a lungul arterei gastrice stngi C: ggl. localizai de-a lungul arterei splenice D: ggl. localizai de-a lungul arterei hepatic comun E: ggl. localizai de-a lungul arterei gastro-duodenale

Vezi raspuns 322. [CM37190] In stadializarea TNM a cancerului gastric N3 nseamna : (pg.1207) A: interesarea ggl. paraaortici B: ggl. limfatici hepato-duodenali C: ggl. de-a lungul arterei celiace D: ggl. retropancreatici E: ggl. Mezenterici Vezi raspuns 323. [CM37191] Stadializarea CT a cancerului gastric std. II i std. III cuprinde: (pg.1207) A: formatiune intraluminala, fara ingrosarea peretelui B: ingrosarea peretelui mai mare de 1 cm C: ingrosarea peretelui mai mare de 2 cm D: invazia directa a structurilor adiacente E: prezenta de metastaze Vezi raspuns 324. [CM37192] Semnele clasice in neoplasmul gastric avansat sunt: (pg.1207) A: ggl. limfatic palpabil in fosa supraclavicular stanga (Virchow) B: oprirea tranzitului intestinal C: nodul metastatic ombilical D: aparare musculara E: sughit Vezi raspuns 325. [CM37193] O tumora gastrica ce depaseste musculara proprie, intereseaza ganglionii limfatici localizati de-a lungul arterei gastrice stangi, fara metastaze corespunde TNM (pag 1207) A: T1 B: T2 C: N2 D: N3 E: M0 Vezi raspuns 326. [CM37194] Cele mai frecvente semne de cancer gastric sunt: (pag 1207) A: disfagia B: hematemeza masiva C: anorexie D: greata E: scadere ponderala Vezi raspuns 327. [CM37195] Sunt factori de risc pentru cancer gastric: (pag 1207) A: legumele B: ulcerul duodenal C: ulcerul gastric D: infectia cu Hp E: gastrita atrofica Vezi raspuns 328. [CM37196] Supravietuirea pe termen lung in leiomiosarcom este corelata invers proportionala cu (pag 1210) A: hemoragii masive B: gradul tumorii C: diametrul tumorii D: tipul de interventie chirurgicala E: statusul implicarii histologice a margini

Vezi raspuns 329. [CM37197] Gastrectomia radicala subtotala in cancerul gastric presupune (pag 1208) A: ligatura arterei hepatoduodenale B: ligatura arterei gastroepiploice C: rezectia de 5 cm din duoden D: rezectia de 2 cm din duoden E: excizia ganglionilor nivel D4 Vezi raspuns 330. [CM37198] Cancerul gastric sunt impartite pe baza aspectului macroscopic in: (pag 1205) A: ulcerativ B: difuz C: celule in inel cu pecete D: polipoid E: skiros Vezi raspuns 331. [CM37199] Urmatoarele afirmatii despre cancerul gastric sunt false (pag. 1205, 1206, 1207) A: cancerul schiros intereseaza toate straturile stomacului B: cancerul schiros poate fi si diferentiat C: tipul difuz de cancer gastric are un prognostic mai bun decat tipul intestinal D: in stadializarea TNM a cancerului gastric N2 exprima interesarea ganglionilor limfatici perigastrici, la sub 3 cm de tumora primara, de-a lungul micii si marii curburi E: cele doua tipuri histologice principale de cancer gastric sunt: intestinal si difuz Vezi raspuns 332. [CM37200] Indicati afirmatiile adevarate privind tratamentul cancerului gastric (pag. 1208) A: cea mai buna metoda paliativa este rezectia B: tratamentul este chirurgical C: in caz de leziune extensiva se pot practica splenectomia si gastrectomia totala D: in rezectie se include tot duodenul proximal E: cea mai frecventa operatie efectuata pentru vindecare este gastrectomia radicala subtotala Vezi raspuns 333. [CM37201] Alegeti raspunsurile corecte legate de cancerul gastric precoce (pag. 1207, 1208) A: in tipul IIB leziunile sunt subdenivelate B: majoritatea sunt bine diferentiate C: e limitat la mucoasa sau submucoasa D: stadializarea ganglionilor limfatici este dependenta de distanta ganglionilor limfatici interesati fata de tumora primara E: in tipul IIA leziunile sunt plate Vezi raspuns 334. [CM37202] In functie de caracteristicile histologice, cancerul gastric poate fi de mai multe tipuri (pag. 1206) A: papilar B: cu celule in palisada C: scuamos D: cu celule in inel cu pecete E: mucinos Vezi raspuns 335. [CM37203] Un factor de risc pentru cancerul gastric este dieta bogata in (pag. 1205) A: alimente condimentate

B: alimente sarate C: alimente dulci D: alimente afumate E: nitrati Vezi raspuns 336. [CM37204] Sunt asociate cu cancerul gastric (pag .1205) A: expuneri la virusul Epstein-Barr B: consumul cronic de alcool C: unele expuneri la substante toxice D: fumatul E: ingestia de aflatoxine Vezi raspuns 337. [CM37205] Investigatiile utilizate pentru diagnosticarea cancerului gastric sunt: (pag 1207) A: Endoscopia flexibila gastrointestinala superioara B: Ecografia endoscopica C: CT D: Laparoscopia E: RMN Vezi raspuns 338. [CM37206] Despre cancerul gastric precoce nu sunt adevarate urmatoarele afirmatii: (pag 1208) A: Cancerele precoce de tip exofitic sunt bine diferentiate B: Cancerele precoce cu morfologie ulcerativa sunt bine diferentiate C: supravietutirea la 5 ani in cancerele limitate la mucoasa este scazuta la 70% D: 70% din cancerele gastrice precoce sunt bine diferentiate E: in 70% din cancerele gastrice precoce exista o interesare a ganglionilor limfatici Vezi raspuns 339. [CM37207] Tipurile de cancer gastric precoce sunt: (pag 1208) A: tipul I leziune exofitica proeminenta in lumenul gastric B: tipul II A leziuni plate C: C tipul II b leziuni supradenivelate D: tipul II c leziuni subdenivelate E: tipul III leziuni escavate Vezi raspuns 340. [CM37208] Despre limfosarcom nu sunt adevarate urmatoarele afirmatii: (pag 1209) A: poate sa para ca un neoplasm izolat B: anorexia apare rar C: satietatea precoce infirma diagnosticul D: hemoragia apare cel mai frecvent E: gastrectomia este singurul tratament posibil Vezi raspuns 341. [CM37209] Despre leiomiosarcom sunt adevarate urmatoarele afirmatii: (pag 1209, 1210) A: este o tumora gastrica frecventa B: are originea in musculatura neteda C: deseori atinge simensiuni foarte mari D: nu raspunde de obicei la chimio si radioterapie E: rezectia este tratamentul preferat Vezi raspuns 342. [CM37210] Despre Tratamentul pacientilor cu cancer gastric sunt adevarate urmatoarele afirmatii: (pag. 1208)

A: este in primul rand chirurgical B: radioterapia este paliativa C: cea mai frecventa operatie efectuata este gastrectomia radicala subtotala D: rezectia are rezultate la fel de bune ca cele obtinute doar cu chimio si radioterapie asociate E: este excizat sub 50% din stomac Vezi raspuns 343. [CM37211] Despre cancerul gastric precoce sunt adevarate urmatoarele afirmatii: (pagina 1208) A: Tipul I este o leziune exofitica frecvent slab diferentiata B: Tipul IIC cuprinde leziuni subdenivelate, fara aspect de ulceratie profunda C: Tipul IIB cuprinde leziuni plate D: Tipul III cuprinde leziuni escavate, frecvent slab diferentiate E: Tipurile I si IIC sunt frecvent bine diferentiate Vezi raspuns 344. [CM37212] Leiomiosarcoamele: (pag 1210) A: nu raspund la radio-terapie B: nu raspund la chimioterapie C: sunt , deseori, palpabile la examenul abdomenului D: raspund bine la radio-terapie E: raspund bine atat la radio cat si la chimio-terapie Vezi raspuns 345. [CM37213] Care din urmatorii factori sunt protectori pentru cancerul gastric? () A: Compusi N-nitrozo B: Sarea C: Vitamina C D: Vitamina D E: Ulcerul duodenal Vezi raspuns 346. [CM37215] Sunt caracteristici ale tipului difuz de cancer gastric: () A: incidenta relativa crescuta B: nu se asociaza cu metaplazia intestinala C: are un prognostic mai bun comparativ cu stadiul similar al tipului intestinal D: apare mai frecvent la tineri E: pare mai mult corelat cu influentele de mediu Vezi raspuns 347. [CM37216] Cancerul gastric precoce are caracteristic: () A: leziunile escavate in tipul III B: este un cancer limitat la mucoasa sau submucoasa C: leziunile subdenivelate in stadiul II B D: majoritatea sunt bine diferentiate E: leziunea exofitica in stadiul II Vezi raspuns 348. [CM37217] In stadializarea TNM a cancerului gastric, N3 insemna interesarea ganglionilor: () A: paraaortici B: hepatoduodenali C: retropancreatici D: mezenterici E: supraclaviculari stangi Vezi raspuns 349. [CMCG001] Care dintre afirmatiile urmatoare nu sunt corecte? ()

A: Tipul difuz de cancer se asociaza cu metaplazia B: Displazia este un factor predictiv pozitiv pentru cancerul gastric C: Tipul histologic papilar este cel mai frecvent asociat cu cancerul schiros D: Cancerul schiros este intotdeauna diferentiat E: Tipul intestinal de cancer gastric a fost descris ca epidemic si predominant, fata de tipul difuz Vezi raspuns 350. [CS37009] Sunt adevarate cu exceptia () A: CG e mai frecvent la barbati B: negri sunt mai des afectati C: predominant incidenta este intre decadele 7-8 D: in in populatia cu nivel de trai mai scazut,incidenta e mai mare E: desi ratele au scazut,exista o incidenta in crestere a cancerului localizat la nivel antral Vezi raspuns 351. [CS37019] Cancerul gastric precoce: (Pag.1208) A: TipulI este o lez endofitica B: TipulIIC prezinta leziuni subdenivelate, cu aspect escavat C: TipulIII Prez lez erodate D: TipulII este varianta superficiala E: Tipul IIA leziuni supradenivelate cu o inaltime care nu depaseste grosimea mucoasei adiacente Vezi raspuns 352. [TMG00011] In cadrul dietei factori de risc pentru cancerul gastric sunt: () A: alimentele prajite B: alimentele congelate C: dieta sarata D: alimentele afumate si condimentate E: alimentele conservate Vezi raspuns 353. [TMG00013] Inhiba conversia nitritilor in compusi mutageni: () A: aportul de fructe B: alimentele conservate C: vitamina C D: alimentele fierte E: aportul de legume proaspete Vezi raspuns 354. [TMG00014] Urmatoarele se asociaza sau favorizeaza cancerul gastric: () A: anemia hemolitica autoimuna B: virusul Epstein Barr C: ingestia de alfatoxine D: fumatul E: gastrectomia partiala in antedente Vezi raspuns 355. [TMG00015] Lauren imparte cancerul gastric in urmatoarele tipuri: () A: antral B: intestinal C: difuz D: schiros E: linita plastica Vezi raspuns 356. [TMG00016] Pe baza aspectului macroscopic cancerul gastric este impartit in: () A: cu localizare superficiala

B: schiros (linita plastica) C: cu localizare in profunzime D: ulcerativ E: polipoid Vezi raspuns 357. [TMG00017] Linita plastica se poate caracteriza prin, cu exceptia: () A: este cunoscut sub numele de B: are un prognostic foarte prost C: se asociaza cu metaplazia intestinala D: intereseaza toate straturile stomacului E: este intotdeauna bine diferentiat Vezi raspuns 358. [TMG00020] Referitor la tipul intestinal de cancer gastric este adevarat: () A: este mai frecvent asociat cu infectia cu H. pylori B: mai putin corelat cu influentele de mediu C: apare pe o portiune modificat de metaplazie intestinala D: mai frecvent la oamenii tineri E: nu se asociaza cu metaplazia intestinala Vezi raspuns 359. [TMG00023] Evenimentele moleculare precoce ce apar in progresia celulelor epiteliale gastrice de la benign la malign in cancerul gastric sunt: () A: activarea oncogenelor B: supraexpresia factorului epidermal de crestere C: instabilitatea genetica D: mutatia p53 E: activitatea telomerazei Vezi raspuns 360. [TMG00026] Semne clasice de neoplasm gastric avansat sunt: () A: prezenta ascitei B: hepatomegalia C: tumora Krukenberg D: nodulul Virchow E: nodulul Sister-Joseph Vezi raspuns 361. [TMG00027] Referitor la durerea din cancerul gastric se poate afirma: () A: apare la mai putin de 5% din pacienti B: rareori intalnita C: e o acuza tardiva D: apare la peste 95% din pacienti E: este cel mai frecvent semn de cancer gastric Vezi raspuns 362. [TMG00034] Referitor la laparoscopie in cancerul gastric sunt adevarate: () A: e o tehnica de stadializare B: este din ce in ce mai des utilizata C: are o sensibilitate si o specificitate de peste 90% D: se recomanda cand e suspectata o varietate tumorala de schir E: utila pentru determinarea metastazelor mici intraperitoneale sau hepatice ce nu au fost vizualizate la examenul CT Vezi raspuns 363. [TMG00043] Printre agentii chimioterapici utilizati se numara: () A: vincristina B: adriamicina C: mitomicina C

D: citozin-arabinozida E: metil-lomustin Vezi raspuns 364. [TMG00044] In cadrul gastrectomiei subtotale traditionale rezectia D2 cuprinde: () A: excizia gg. limfatici din lungul ligamentului hepatoduodenal, capului de pancreas si radacina mezenter intestin subtire B: excizias gg. limfatici situati la sub 3 cm de seroasa gastrica C: excizias gg. limfatici din afara limitei de 3 cm de seroasa gastrica D: excizia gg. limfatici in lungul a gastrice stangi, tr. celiac, a hepatica comuna, a splenica, hilului E: excizia gg. limfatici situati de-a lungul micii si marii curburi Vezi raspuns 365. [TMG00045] In cancerul gastric splenectomia si gastrectomia totala pot fi necesare cand leziunea: () A: este extensiva B: poate fi descoperita printr-un program screening C: are sanse de vindecare mari D: situata la nivelul portiunii proximale a stomacului E: invadeaza direct hilul splenic Vezi raspuns 366. [TMG00046] Dintre manifestarile clinice observate in cancerul gastric se pot observa: () A: tumora Krukenberg; B: semn Blumer; C: semn Kehr; D: semn Ombredane; E: nodul Sister - Joseph. Vezi raspuns 367. [TMG00047] Factori de risc in cancerul gastric sunt: () A: alimentatia sarata; B: ulcerul duodenal; C: ingestia de aflatoxina; D: gastrita atrofica; E: aclorhidria. Vezi raspuns 368. [TMG00048] Clasificarea Lauren a cancerului gastric cuprinde tipurile: () A: polipoid; B: difuz; C: intestinal; D: superficial; E: schiros. Vezi raspuns 369. [TMG00050] Urmatoarele afirmatii sunt adevarate in legatura cu linita plastica: () A: intereseaza toate straturile stomacului B: afectiunea este cunoscuta sub numele de stomac in tub de sticla C: poate fi diagnosticat prin radiografia cu bariu asociata cu dublu contrast D: tipul histologic inel cu pecete poate fi asociat linitei plastice E: diagnosticul se pune prin introducerea aerului la gastroscopie urmata de radiografia abdominala simpla Vezi raspuns 370. [TMG00051] Tipuri de cancer gastric precoce bine diferentiate sunt urmatoarele: (1208) A: tipul exofitic, proeminent in lumen B: tipul subdenivelat, cu aspect erodat, dat fara ulceratie profunda

C: leziuni elevate cu o inaltime ce nu depaseste grosimea mucoasei adiacente D: tipul III E: toate tipurile de leziuni superficiale Vezi raspuns 371. [TMG00052] Tratamentul unui bolnav cu cancer gastric , poate include: (1209) A: in stadiul M1,daca este asimptomatic doar chimio sau radioterapie B: obligatoriu chirurgie asociata cu radioterapie in stadiul T4 C: rezectie in stadiile T1-T3 D: rezectie paliativa in stadiul M1, pentru rezolvarea complicatiilor E: tratamentul chirurgical se impune indiferent de stadializarea TNM Vezi raspuns 372. [TMG00055] Gastrectomia radicala subtotala presupune: (Angelescu Vol. II pag 1208) A: Rezectia ligamentului gastrocolic B: Ligaturarea si sectionarea arterei gastrice stangi la origine C: Gastroduodenostomie D: Gastrojejunostomie E: Ligaturarea si sectionarea trunchiului celiac Vezi raspuns

1D 2C 3E 4D 5E 6A 7D 8C 9A 10 C 11 E 12 B 13 B 14 E 15 D 16 C 17 E 18 D 19 C 20 E 21 B 22 D 23 E 24 C 25 C 26 A 27 D 28 C

29 C 30 D 31 B 32 E 33 C 34 B 35 C 36 D 37 B 38 B 39 B 40 E 41 D 42 C 43 A 44 B 45 C 46 D 47 A 48 C 49 A 50 A 51 D 52 C 53 B 54 D 55 D 56 E

57 D 58 D 59 D 60 C 61 D 62 A 63 D 64 D 65 E 66 C 67 D 68 D 69 C 70 A 71 D 72 C 73 B 74 E 75 A 76 B 77 E 78 A 79 B 80 B 81 A 82 C 83 A 84 E

85 D 86 A 87 C 88 D 89 B 90 A 91 C 92 C 93 A 94 C 95 D 96 A 97 D 98 E 99 C 100 D 101 D 102 E 103 D 104 D 105 B 106 B 107 C 108 B 109 D 110 A 111 B 112 E

113 D 114 A 115 D 116 C 117 E 118 B 119 B 120 D 121 C 122 E 123 B 124 E 125 D 126 D 127 B 128 C 129 B 130 C 131 D 132 C 133 ABDE 134 AD 135 DE 136 AD 137 ABDE 138 ABCD 139 BE 140 ACE

141 ABDE 142 ABC 143 BD 144 CD 145 BDE 146 ACD 147 BCE 148 ABCE 149 CD 150 AE 151 ABCE 152 BCDE 153 ACD 154 ABCD 155 BD 156 DE 157 AE 158 BCDE 159 ABCD 160 BCDE 161 CDE 162 DE 163 ABCD 164 ABCD 165 ABDE 166 ACE 167 ACD 168 BC

169 BCE 170 ABC 171 ABCE 172 ACE 173 ABD 174 ABCD 175 BCDE 176 ABE 177 BCE 178 ACD 179 ACE 180 BE 181 BCE 182 ADE 183 BC 184 BCDE 185 BCDE 186 ABDE 187 ACE 188 CDE 189 AD 190 ABE 191 BCDE 192 BDE 193 BDE 194 BDE 195 CDE 196 CD

197 ACDE 198 CDE 199 ABDE 200 ABD 201 BCD 202 BE 203 BCE 204 BDE 205 ADE 206 BC 207 CDE 208 ABC 209 ABDE 210 ACE 211 ABE 212 BCE 213 ABE 214 ACD 215 ACDE 216 AC 217 ABD 218 BCD 219 BCE 220 ABDE 221 AE 222 CD

223 AE 224 BCE 225 ABD 226 ACE 227 BCDE 228 CE 229 CD 230 ABE 231 BDE 232 ACDE 233 ABD 234 BCE 235 AC 236 ACDE 237 AB 238 BCDE 239 BCE 240 BCE 241 ABE 242 ABC 243 ACDE 244 ABD 245 ADE 246 ADE 247 ABDE 248 ABE

249 CE 250 ACDE 251 ABDE 252 ABCE 253 BDE 254 AD 255 BCE 256 ACE 257 BCE 258 ABDE 259 ABCE 260 ABDE 261 ABDE 262 BDE 263 BD 264 ACE 265 ABD 266 BCE 267 ACDE 268 ABDE 269 BCD 270 BE 271 AD 272 ACD 273 BC 274 AC

275 BDE 276 BE 277 ABCD 278 ACDE 279 BC 280 ABD 281 ABDE 282 ABC 283 ADE 284 BCD 285 DE 286 AB 287 ABCD 288 BD 289 ACD 290 CDE 291 BC 292 BCD 293 ABD 294 BCD 295 ABD 296 ACD 297 ABD 298 BCDE 299 ACD 300 ACDE

301 ACD 302 ABC 303 BCD 304 AD 305 ACDE 306 ABD 307 ABD 308 AC 309 ABD 310 ABCE 311 ABD 312 BE 313 ABE 314 ABDE 315 ACE 316 ABE 317 BC 318 AD 319 ABCE 320 ACD 321 ABCD 322 ABDE 323 BD 324 AC 325 BCE 326 CE

327 CDE 328 BCE 329 BD 330 ADE 331 BCD 332 ABCE 333 BCD 334 ADE 335 ABDE 336 ACDE 337 ABCD 338 BCE 339 ADE 340 BCDE 341 BCDE 342 ABC 343 BC 344 ABC 345 CE 346 ABD 347 ABD 348 ABCD 349 ACD 350 CE 351 DE 352 CDE

353 ACE 354 BCDE 355 BC 356 ABDE 357 CE 358 AC 359 CDE 360 ACDE 361 BC 362 ABE 363 BCDE 364 CD 365 ADE 366 ABE 367 ACDE 368 BC 369 ABCD 370 AC 371 ACD 372 ABD