Sunteți pe pagina 1din 32

Ocluzia intestinala

[doar CM] [doar CS] < Inapoi 1. [C1226001] Clisma baritata poate avea si rol terapeutic in: (pag. 2175) A: Volvulusul gastric B: Cancerul sigmoidian cu obstructie incompleta C: Volvulusul sigmoidian D: Invaginatia subacuta la copil E: Invaginatia subacuta la adult Vezi raspuns 2. [C1226002] Tabloul clinic cel mai frecvent intalnit al ileusului biliar este reprezentat de (pag. 2178) A: Sindromul Bouveret B: Semnul Bouveret C: Semnul von Wahl D: Sindromul Mendehlson E: Sindromul von Wahl Vezi raspuns 3. [C1226003] Imaginile hidroaerice rare, mari,cu diametrul vertical mare observate la radiografia abdominala simpla sunt caracteristice pentru: (pag. 2174) A: Ocluziile vechi cu distensie abdominala importanta B: Ocluziile colonului C: Ocluziile colonului prin volvulus D: Ocluziile paralitice ale colonului E: Infarctul enteromezenteric Vezi raspuns 4. [C1226004] Triada Konig descrisa in stenozele incomplete ale intestinului subtire cuprinde: (pag. 2173) A: Zgomote hidroaerice care survin pe o perioada de acalmie, urmate de emisie de scaun B: Colici de lupta cu accentuarea zgomotelor hidroaerice si ulterior perioade de acalmie C: Zgomote hidroaerice survenite dupa o "colica de lupta", urmate de scaune si ameliorare D: Scaune asociate cu "colici de lupta" pe fond de distensie abdominala E: Zgomote hidroaerice survenite dupa o "colica de lupta" urmate de ameliorare completa Vezi raspuns 5. [C1226005] Ocluzia intestinala prin volvulus apare mai frecvent la nivelul: (pag. 2178) A: Intestinului subtire B: Cecului mobil C: Stomacului D: Colonului transvers E: Colonului sigmoid Vezi raspuns 6. [C1226006] Tratamentul antibiotic in ocluzii se face cu: (pag. 2181) A: Antibiotice cu spectru larg B: Antibiotice pentru anaerobi C: Antibiotice numai in prezenta sindromului infectios D: Antibiotice cu spectru larg pentru aerobi si Metronidazol pentru anaerobi E: Metronidazol pentru anaerobi asociat uneori cu antibiotice cu spectru larg pentru aerobi Vezi raspuns

7. [C1326007] Care din urmatoarele aspecte radiologice caracterizeaza ocluzia intestinului subtire: (pag. 2177) A: citeva (2-3) imagini hidro-aerice mari dispuse pe flancuri B: distenie aerica a intestinului subtire C: imagini hidro-aerice cu diametrul vertical redus situate periombilical luind aspectul de "tuburi de orga" D: imagine hidro-aerica unica, giganta E: absenta imaginilor hidro-aerice Vezi raspuns 8. [C1326008] Reechilibrarea electrolitica se face pe baza: (pag. 2181) A: aprecierii cantitatii lichidelor pierdute prin varsatura B: apreciind diureza C: aprecierii valorilor Ht, Hb, leucogramei si proteinemiei D: rezultatelor ionogramei sanguine in functie de pierderile de Na, Cl, Ca, tinind cont si de totalul pierderilor hidrice E: tensiunea arteriala si semnele clinice de deshidratare (hipotensiunea arteriala, oligurie, persistenta pliului cutanat, hipotonia globilor oculari, sete) Vezi raspuns 9. [C1326009] Semnele functionale ale ocluziei intestinale sunt urmatoarele, cu exceptia: (pag. 2172, 2173) A: durere intensa B: tenesme C: varsaturi D: intreruperea tranzitului pentru materii si gaze E: distensie abdominala Vezi raspuns 10. [C1326010] In functie de etiopatogenia ocluziei intestinale si momentul examinarii vom constata urmatoarele semne generale exceptand: (pag. 2174) A: anxietate, paloare, tahicardie B: tegumente si mucoase uscate C: facies hipocratic D: distensie abdominala marcata E: oligurie Vezi raspuns

11. [C1326011] Tomografia computerizata in diagnosticul ocluziei intestinale este indicata in: (pag. 2175) A: toate cazurile de ocluzie intestinala B: cazul suspiciunii unei patologii tumorale C: ocluzia dinamica D: volvulusul intestinal E: ocluziile inalte, fara distensie intestinala Vezi raspuns 12. [C1426012] Despre operatia chirurgicala in ocluziile intestinale se pot afirma: (pag. 2181,2182) A: Este stabilita preoperator B: Se efectueaza dupa o pregatie preoperatorie temeinica in ocluziile prin strangulare C: Ocluziile prin bride se pot rezolva si pe cale laparoscopica D: Are loc dupa echilibrea completa a bolnavului E: Se executa dupa decomprimarea abdominala completa a bolnavului Vezi raspuns 13. [C1426013] Care din urmatoarele nu sunt cauze de ocluzie intestinala mecanica: (pag. 2169)

A: Leziuni traumatice B: Leziuni parietale congenitale C: Compresiuni extrinseci D: Infarctul entero-mezenteric E: Tumori Vezi raspuns 14. [C1426014] Invaginatia intestinala este mai frecventa la: (pag. 2178) A: Varstnici; B: Adulti; C: Nou-nascuti, copii; D: Femei; E: Barbati Vezi raspuns 15. [C1426015] Aspectul macroscopic de anse destinse, pline de lichide si gaze, perete subtire, edem parietal si in mezou, si lichid in peritoneu, apare in: (pag. 2172) A: Ocluziile functionale paralitice; B: Volvulus gastric; C: Invaginatie; D: Hernie strangulata ; E: Ocluziile functionale spastice Vezi raspuns 16. [C1426016] Despre tuseul rectal in ocluzii se pot afirma urmatoarele, cu exceptia: (pag. 2173, 2174) A: Poate constata abcesele pelviene; B: Poate constata ampula goala; C: Nu este obligatoriu; D: Poate constata sange; E: Poate descoperii tumora de invaginatie Vezi raspuns 17. [C1526017] Care din urmatoarele explorari paraclinice este cea mai importanta pentru diagnosticul pozitiv de ocluzie intestinala, (pag. 2l75) A: probele de laborator; B: endoscopia digestiva; C: radiografia abdominala simpla; D: echografia abdominala; E: tomografia computerizata Vezi raspuns 18. [C1526018] Care din afirmatiile referitoare la ocluziile prin invaginatie sunt adevarate: (pag. 2l69) A: sunt ocluzii dinamice; B: sunt ocluzii prin obstructie; C: sunt favorizate de un mezou lung; D: apar datorita unei hiperperistaltici intestinale; E: prespune telescoparea segmentului caudal in cel cranial Vezi raspuns 19. [C1526019] Care dintre urmatoarele afirmatii reprezinta o caracteristica a subocluziei intestinala: (pag. 2176) A: este o ocluzie cronica cu evolutie mai lenta; B: se manifesta prin colici de intensitate medie, distensie abdominala si intreruperea incompleta a tranzitului; C: explorarea radiografica evidentiaza imagini hidro-aerice numeroase si mari; D: se manifesta prin colici rare dar de intensitate foarte mare urmate de distensie abdominala brusca;

E: este o ocluzie acuta cu evolutie foarte rapida Vezi raspuns 20. [C1526020] Ocluzia intestinala inalta se caracterizeaza prin: (pag. 2l76) A: localizare pina la unghiul Treitz sau primele anse jejunale; B: debuteaza brusc prin varsatura fecaloida; C: poate fi rezultatul unui volvulus de sigmoid; D: rasunetul asupra starii generale apare tardiv; E: abdomenul nu este meteorizat dar tranzitul pentru materii fecale si gaze inceteaza precoce Vezi raspuns 21. [C1526021] Extravazarea de lichide ce insoteste ocluzia intestinala nu se produce in: (pag. 2170) A: lumenul intestinal; B: peretele intestinal; C: spatiul III; D: peritoneu; E: pleura Vezi raspuns 22. [C1526022] Durerea din ocluziile intestinale prin obstructie are urmatoarele caracteristici: (pag. 2l72-2l73) A: brusca, intensa, continua, insotita de paloare si transpiratie; B: surda, continua, insotita de distensie treptata; C: sub forma de " colici de lupta" cu perioade de acalmie; D: localizate initial la nivelul obstacolului, apoi iradiaza in tot abdomenul sau dorsal; E: nespecifica, mai mult ca o jena abdominala ce poate trece neobservata Vezi raspuns 23. [C1626023] Legea Stoekes se refera la urmatoarele situatii: (pag. 2170) A: faza tardiva a socului B: denutritie C: deshidratare D: peritonite E: intoxicatii cu stricnina Vezi raspuns 24. [C1626024] In raport de existenta tulburarilor vasculare ocluziile pot fi: (pag. 2169) A: inalte B: joase C: acute D: ischemiate E: paralitice Vezi raspuns 25. [C1626025] Semnele functionale ale ocluziilor includ urmatoarele, cu excetia: (pag. 2173) A: durerea B: varsaturile C: oprirea tranzitului pentru fecale si gaze D: distensia abdomenului E: semnul Gangolphe Vezi raspuns 26. [C1626026] Ocluziile dinamice pot fi produse prin: (pag. 2169) A: corpi straini intralumenali B: compresiuni extrinseci C: intoxicatii, tulburari metabolice D: afectiuni vasculare, volvulare E: invaginatie

Vezi raspuns 27. [C1626027] Care din urmatoarele afirmatii privind ocluziile dinamice sunt adevarate: (pag. 2167) A: nu au obstacol B: lumenul este partial stenozat C: se asociaza cu tulburari circulatorii D: se produc prin volvulare E: se produc prin strangulare Vezi raspuns 28. [C1626040] Intr-o ocluzie, in prezenta ascitei, semnul Gangolphe reperezinta:(pag.2173) () A: Matitate deplasabila B: Durere la palpare in fosa iliaca dreapta C: Timpanism juxtaombilical D: Disparitia matitatii hepatice E: Aparitia herniei femurale Vezi raspuns 29. [C2226028] Distensia ansei, ca urmare a obstructiei, produce initial: (pag. 2170) A: afectarea circulatiei parietale B: edem C: extravazare de lichide n spatiul III D: hipovolemie E: deshidratare Vezi raspuns 30. [C2226029] n care categorie de ocluzii apar de la nceput tulburari de circulatie parietala: (pag. 2171) A: volvulare B: tulburari metabolice C: colica biliara D: hematoame postoperatorii E: bride Vezi raspuns 31. [C2226030] n ocluziile intestinale spastice, ansele intestinale sunt: (pag. 2172) A: dilatate B: au continut n lumen C: sunt palide D: vasele sunt dilatate E: musculatura nu este spastica Vezi raspuns 32. [C2226031] Debutul n ocluziile prin strangulare este: (pag. 2172) A: precedat de colici abdominale B: precedat de febra C: brusc, prin dureri abdominale D: precedat de scadere ponderala E: precedat de dureri abdominale difuze Vezi raspuns 33. [C2226032] n ceea ce priveste distensia abdomenului n ocluzii: (pag. 2173) A: localizarea initiala poate fi periombilicala B: n ocluzia nalta este moderata C: n strangulari se produce progresiv D: nu poate fi generalizata de la nceput E: n strangulari este simetrica Vezi raspuns

34. [C2226033] Irigografia n ocluziile joase: (pag. 2174) A: nu este un examen valoros B: nu poate confirma obstructia colonului C: nu poate detecta locul obstructiei D: n caz de invaginatie la copil, poate fi si o metoda terapeutica E: nu da informatii asupra aspectului obstacolului Vezi raspuns 35. [C2226034] Aspectul radiologic de ocluzie este dat de: (pag. 2174) A: aspectul de nisa B: formatiune protruziva n lumen C: aspectul de cotor de mar D: prezenta nivelelor hidro-aerice E: ngustarea lumenului Vezi raspuns 36. [C2226035] n ceea ce priveste explorarile imagistice n ocluzii: (pag. 2174-2175) A: radiografia abdominala simpla poate indica locul ocluziei B: endoscopia digestiva are rol din ce n ce mai mic C: ecografia abdominala precizeaza diagnosticul de certitudine D: tomografia computerizata este indicata n toate cazurile E: radioscopia gastro-duodenala este indicata mai ales n ocluziile joase Vezi raspuns 37. [C2226036] Ocluzia nalta se caracterizeaza prin: (pag. 2176) A: este localizata pna la bulbul duodenal B: debuteaza brusc prin varsatura si cu durere C: dezechilibrele hidro-electrolitice apar tardiv D: abdomenul este meteorizat E: tranzitul se ntrerupe precoce Vezi raspuns 38. [C2226037] Ocluzia joasa se caracterizeaza prin: (pag. 2177) A: nu este precedata de tulburari de tranzit B: ntreruperea tranzitului este tardiva C: abdomenul nu este meteorizat D: varsaturile apar precoce E: explorarea radiologica arata nivele hidro-aerice mari Vezi raspuns 39. [C2226038] n ceea ce priveste prognosticul ocluziilor: (pag. 2180) A: este bun B: evolutia spontana este favorabila C: interventia operatorie nu amelioreaza prognosticul D: are ntotdeauna evolutie spre exitus E: foarte rar se poate rezolva spontan sau printr-o clisma Vezi raspuns 40. [C2326040] Distensia ansei ca urmare a obstructiei actioneaza asupra circulatiei parietale producind intial: (pag. 2170) A: tromboze la nivelul vaselor capilare, B: tulburari respiratorii, C: blocheaza circulatia de intoarcere cu aparitia stazei venoase si capilare urmata de tulburari de permeabilitate, D: exacerbarea virulentei florei microbiene intestinale, E: creste resorbtia produsilor toxinici din ansa obstruata Vezi raspuns

41. [C2326041] Alcaloza este consecinta: (pag. 2171) A: deshidratarii si pierderilor de ioni de sodiu, B: hipovolemiei, C: ocluziilor inalte cu pierderi insemnate de suc gastric (acid clorhidric) si ioni de potasiu, D: polipneei, E: tulburarilor de absorbtie intestinala ca urmare a stazei Vezi raspuns 42. [C2326042] Semnele functionale ale ocluziei intestinale sunt reprezentate de: (pag. 21722173) A: durere abdominala, oprirea tranzitului, zgomote hidro-aerice, distensie abdominala, B: durere abdominala, varsatura, oprirea tranzitului, distensie abdominala, C: durere abdominala, varsatura, peristaltism aparent, oprirea tranzitului, D: durere colicativa periombilicala, meteorism abdominal, diaree reflex, zgomote hidroaerice, E: varsaturi abundente, oprirea tranzitului, nivele hidro-aerice, abdomen normal Vezi raspuns 43. [C2326043] Ocluzia prin cancer colonic este mai frecventa la: (pag. 2178) A: cancerele de colon ascendent, B: cancerele de colon stang, C: cancerele de colon transvers, D: cancerele de unghi colic drept, E: cancerele de valvula ileo-cecala Vezi raspuns 44. [C2326044] Obiectivele tratamentului in ocluzia intestinala sunt: (pag. 2180) A: aspiratie naso-gastrica, rezolvarea cauzei de ocluzie, profilaxia recidivelor, corectarea volemiei B: reechilibrare hidro-electrolitica si metabolica, decompresiunea abdominala, rezvoltarea cauzei de ocluzie, prolilaxia recidivelor C: clisma evacuatorie, aspiratie naso-gastrica, corectarea volemiei, rerzolvarea cauzei de ocluzie D: reechilibrare hidro-electrolitica, aspiratie naso-gastriuca, stimularea motilitatii intestinale, clisma evacuatoriea E: radiografie abdominala fara pregatire, aspiratie naso-gastrica, suprimarea cauzei de ocluzie, profilaxia recidivelor Vezi raspuns 45. [C2526046] Care dintre criteriile de clasificare stau la baza mpartirii ocluziilor intestinale n primitive si secundare (pag. 2168-2169) A: etiopatogenic B: topografic C: clinico-evolutiv D: vascular E: chirurgical Vezi raspuns 46. [C2526047] Care dintre circumstantele etiologice de mai jos determina aparitia unei ocluziile intestinale prin obstructie (obturare): (pag. 2169) A: strangularea lumenului intestinal si a unei portiuni de mezou n diverse defecte parietale externe B: boala Crohn C: invaginatia intestinala D: colica renala E: defectele de coalescenta si rotatie ale colonului Vezi raspuns 47. [C2526048] Ce tip de ocluzie intestinala pot determina corpii straini ajunsi accidental n

peritoneu (comprese, cmpuri) : (pag. 2169) A: ocluzii dinamice prin dezechilibru simpatico-parasimpatic B: invaginatie ileo-colica C: obstructie prin compresiune extrinseca D: ocluzie dinamica prin spasm al musculaturii netede a intestinului E: volvulus de sigmoid Vezi raspuns 48. [C2526049] Ce tip de ocluzie intestinala se ntlneste n cadrul bolii fibrochistice (pag. 2169) A: invaginatia intestinala B: ileusul biliar C: ileusul paralitic D: ileusul meconial E: ocluzie dinamica prin spasm muscular Vezi raspuns 49. [C2526050] Ce este ileusul biliar? (pag. 2169) A: o forma particulara de ocluzie functionala care insoteste colecistita gangrenoasa B: o ocluzie prin obstructie cu obstacol intraluminal (calcul biliar) C: ocluzie dinamica secundara colecistopancreatitelor acute D: ocluzia coledocului terminal printr-un calcul biliar migrat din vezicula biliara E: atrezia congenitala a coledocului Vezi raspuns 50. [C2526051] Pierderile proteice care se produc la nivelul anselor intestinale ocluzionate se cifreaza la: (pag. 2171) A: 30 g la 100 ml lichid intestinal B: 50 g la 100 ml lichid intestinal C: 70 g la 100 ml lichid intestinal D: 100 g la 100 ml lichid intestinal E: nu se pierd proteine, ci numai electroliti Vezi raspuns 51. [C2526052] Cel mai frecvent tip de invaginatie intestinala este: (pag. 2172) A: jejuno-ileala B: colo-colica C: ileo-cecala D: gastro-duodenala E: jejuno-jejunala Vezi raspuns 52. [C2526053] n care tipuri de ocluzii intestinale distensia abdominala este absenta? (pag. 2173) A: volvulusul de sigmoid B: volvulusul de intestin subtire C: ocluziile nalte duodeno-jejunale D: ocluziile dinamice E: ocluziile prin neoplasm colorectal stenozant Vezi raspuns 53. [C2526054] Prezenta sngelui pe degetul explorator la tuseul rectal, constatata la un copil cu un sindrom ocluziv, este patognomonica pentru: (pag. 2173) A: ileusul meconial B: atrezia congenitala de intestin subtire C: invaginatia intestinala D: diverticul Meckel E: stenoza hipertrofica de pilor Vezi raspuns

54. [C2526055] Imaginile hidroaerice reprezinta semnul radiologic patognomonic pentru ocluziile intestinale n ocluziile colonice, acestea sunt: (pag. 2174) A: mici, verrticale, dispuse centroabdominal B: mari, rare, cu diametrul vertical mare C: imagine unica localizata centroabdominal D: localizate caudal, "n tuburi de orga" sau "trepte de scara", predominant spre dreapta E: lipsesc Vezi raspuns 55. [C2526056] Endoscopia capata un rol din ce n ce mai important n explorarea polului superior si a celui inferior al tubului digetiv n care forma de ocluzie intestinala endoscopia digestiva poate fi practicata n scop terapeutic? (pag. 2175) A: volvulusul de intesin subtire B: volvulusul de sigmoid C: ocluziile nalte prin pensa aorto-mezenterica D: ileusul meconial E: ileusul biliar Vezi raspuns 56. [C2526057] Care dintre investigatiile radiologice si imagistice sunt utile diagnosticului pozitiv de ocluzie intestinala? (pag. 2174-2175) A: radiografia abdiminala simpla B: radioscopia gastro-duodenala cu bariu C: ecografia D: tomografia computerizata E: angiografia mezenterica selectiva Vezi raspuns 57. [C2526058] n care forma de ocluzie intestinala starea generala ramne mult timp conservata? (pag. 2177) A: dilatatia acuta de stomac B: ocluziile nalte C: volvulusul de sigmoid D: invaginatia intestinala E: ocluziile colice prin tumori Vezi raspuns 58. [C2526059] La copilul mic, forma cronica a invaginatiei intestinale se caracterizeaza prin dureri persistente (zile sau saptamni), balonare, diaree, suspiciunea diagnostica fiind de regula de: (pag. 2178) A: boala Chron B: ileus meconial C: tuberculoza intestinala D: mucoviscidoza E: intoleranta la gluten Vezi raspuns 59. [C2526060] Rechilibrarea volemica a bolnavului cu ocluzie intestinala se face dupa evaluarea pierderilor (aspiratie, varsatura, diureza, etc) prin perfuzii cu solutii izotone de ser fiziologic si glucoza n doza de (pag. 2180) A: 10-20 ml/ kg corp B: 30-50 ml/kg corp C: 100-150 ml/kg corp D: 100-150 ml/metru patrat suprafata corporala E: 1500 ml ser fiziologic indiferent de greutate Vezi raspuns 60. [C2626061] Semnul LAUGIER din ocluzia intestinala semnifica: (pag. 2173)

A: Matitate deplasabila n flancuri B: Zgomote hidro-aerice de lupta C: Silentiu absolut D: Durere la decompresia brusca a peretelui abdominal E: Timpanism juxtaombilical Vezi raspuns 61. [C2626062] Radiografia abdominala simpla evidentiaza n primele 3-6 ore de la debutul unei ocluzii intestinale: (pag. 2174) A: Pneumoperitoneu B: Nivele hidroaerice C: Stergerea umbrei psoasului D: Distensia gazoasa a unei anse E: Poate fi si o metoda terapeutica n caz de volvulus sigmoidian sau invaginatie la copil Vezi raspuns 62. [C2626063] Urmatoarea afirmatie este falsa in ceea ce priveste varsaturile din ocluziile intestinale: (pag. 2173) A: in ocluziile inalte sunt abundente B: Apar precoce in ocluziile inalte C: Sunt tardive in ocluziile joase D: Initial sunt bilioase, apoi fecaloide E: Sunt insotite de greturi, sughitsi eructatii Vezi raspuns 63. [C2626064] In ocluziile intestinale, presiunea intraluminala la care este suprimata circulatia arteriolara este de: (pag. 2172) A: 15 mmHg B: 30-35 mmHg C: 20-25 mmHg D: 40-45 mmHg E: 50-55 mmHg Vezi raspuns 64. [C2626065] Identificati afirmatia falsa din urmatoarele caracteristici ale "ileusului biliar": (pag. 2178) A: Este determinat de patrunderea unui calcul vezicular n tractul digestiv printr-o fistula B: Evolutia clinica este n etape succesive: colica, febra, subicter, ocluzie C: Examenul radiologic nativ poate evidentia un calcul radioopac D: Poate realiza att un sindrom de ocluzie nalta ct si unul de ocluzie joasa E: Oprirea calculului n valva Bauhin realizeaza sindromul Bouveret Vezi raspuns 65. [C2826066] Diagnosticul diferential al ocluziilor intestinale se face cu: (pag. 2175) A: Dilatatia acuta gastrica B: Colecistita acuta C: Apendicita acuta D: Pancreatita acuta E: Toate de mai sus Vezi raspuns 66. [C2826067] Obiectivele tratamentului ocluziilor intestinale sunt: (pag. 2180) A: Reechilibrarea bolnavului B: Decompresiunea bolnavului C: Rezolvarea cauzei ocluziei D: Profilaxia recidivelor E: Toate de mai sus Vezi raspuns

67. [C2826068] Ingrijirile postoperatorii in ocluziile intestinale constau in: (pag. 2182) A: Reechilibrare sustinuta a bolnavului B: Antibiotice cu spectru larg C: Medicatie pentru stimularea reluarii tranzitului intestinal D: Prevenirea complicatiilor postoperatorii E: Toate de mai sus Vezi raspuns 68. [C2926069] Localizarea cea mai frecventa a invaginatiei este: (pag. 2172) A: Jejuno-ileala; B: Jejuno-jejunala; C: ileo-ileala; D: Ileo-ceco-colica; E: Ileo-cecala Vezi raspuns 69. [C2926070] n sindromul Bouveret, succesiunea etapelor clinice este: (pag. 2178) A: icter, febra, colici biliare, sindrom ocluziv; B: colici biliare, sindrom ocluziv, febra, subicter; C: febra, cefalee, icter sindrom ocluziv; D: colici biliare, febra, subicter, sindrom ocluziv; E: febra, varsaturi, subicter, colici biliare; Vezi raspuns 70. [C2926071] Ocluzia dinamica de tip paralitic poate fi declansata prin: () A: cresterea activitatii parasimpatice; B: scaderea activitatii parasimpatice; C: stimularea simpatica; D: traumatisme craniocerebrale; E: colici. Vezi raspuns 71. [CS323306] Imaginea \"in potcoava\" carei expresii clinice ii apartine? (ocluzii) A: pancreatita acuta B: volvulus intestinal C: invaginatie intestinala D: ansa strangulata plina cu lichid E: diverticul intestinal Vezi raspuns 72. [tok1010] Sindromul Konig reprezinta o forma de ocluzie: () A: acuta B: cronica C: atipica D: neglijata E: cronica cu evolutie mai rapida Vezi raspuns 73. [1235677] Ocluziile dinamice se produc prin: (pg 2169) A: hipoxie B: hemoragii digestive C: TBC D: deshidratare E: b Chron Vezi raspuns 74. [C1226071] Semnele functionale ale ocluziei intestinale sunt: (pag. 2172-2173) A: Alterarea starii generale B: Durerea C: Intreruperea tranzitului pentru fecale si gaze

D: Distensia abdomenului E: Varsaturile Vezi raspuns 75. [C1226072] Distensia ansei intestinale aparuta in ocluzia intestinala antreneaza o serie de perturbari ale homeostaziei si fiziologiei intestinale si generale, reprezentate de: (pag. 2171) A: Tulburari de motilitate intestinala B: Alcaloza in ocluziile joase, consecinta a pierderilor ionice C: Tulburari de absorbtie intestinala D: Vasodilatatie periferica generalizata cu fenomene de furt sangvin E: Oligurie prin deshidratare si pierderile ionilor de sodiu Vezi raspuns 76. [C1226073] Aspectul anatomopatologic al invaginatiei se caracterizeaza macroscopic prin: (pag. 2172) A: Tumora alungita pastoasa B: Localizarea cea mai frecventa este jejuno-jejunala C: Mezourile sunt infiltrate, palide D: Este formata din 3 sau mai multi cilindri E: Intotdeauna numarul de cilindri este impar Vezi raspuns 77. [C1226074] Ocluziile intestinale pot fi determinate de urmatoarele cauze: (pag. 2169) A: Infectii abdominale (peritonite,abcese,colecistite) B: Traumatisme diverse (cranio-cerebrale) C: Leziuni parietale intestinale congenitale sau inflamatorii D: Infectiile parietale abdominale E: Invaginatia Vezi raspuns 78. [C1226075] Diagnosticul diferential al ocluziilor intestinale se poate face cu: (pag. 2175) A: Dilatatia acuta gastrica B: Peritonita prin perforatie C: Infarctul intestinal D: Infarctul miocaric E: Infarctul splenic Vezi raspuns 79. [C1326076] In ocluzia intestinala prin strangulare distensia abdominala are urmatoarele particularitati: (pag. 2173) A: distensia se produce brusc B: este asimetrica C: este generalizata de la inceput D: poate lipsi, abdomenul fiind de aspect normal E: prezinta la palpare tensiune elastica cu timpanism la percutie Vezi raspuns 80. [C1326077] Hipovolemia este cauza esentiala in instalarea si evolutia urmatoarelor perturbari biologice si clinice: (pag. 2171) A: deshidratare B: hipertensiunea arteriala C: hemodilutie cu anemie D: bradicardie E: tulburari hidroelectrolitice Vezi raspuns 81. [C1326078] Obiectivele tratamentului ocluziei intestinale sunt: (pag. 2180) A: reechilibrarea hidro-electrolitica a bolnavului B: corectarea anemiei C: decompresiunea bolnavului

D: rezolvarea cauzei de ocluzie E: profilaxia recidivelor Vezi raspuns 82. [C1326079] Anatomo-patologic, macroscopic in ocluzia dinamica intestinul prezinta urmatoarele aspecte: (pag. 2172) A: ansa este destinsa, rosie -violacee, flasca, cu sufuziuni sangvine si vase trombozate B: pareza: distensia anselor intestinale care sunt pline cu lichide si gaze, au peretele subtiat si prezinta staza capilara cu edem in mezou si lichid in peritoneu C: ansa este destinsa, cianotica, plina de lichid si gaze si cu zone devitalizate Mezoul ansei este edematiat cu sufuziuni sangvine si este friabil D: sub obstacol ansele sunt de aspect normal E: spasm: sansele sunt subtiri, cu musculatura spastica, fara continut in lumen, palide si cu vasele contractate Vezi raspuns 83. [C1326080] Evolutiv ocluziile intestinale imbraca urmatoarele forme clinice (pag. 2176) A: ocluzii acute B: ocluzii cronice C: ocluzii atipice D: subocluzia intestinala E: ocluzia paralitica Vezi raspuns 84. [C1326081] Ocluzia prin strangulare debuteaza brusc cu: (pag. 2178) A: dureri abdominale violente B: paloare C: distensie abdominala difuza D: hipotensiune arteriala, stare de soc E: varsaturi Vezi raspuns 85. [C1326082] Ocluziile prin obstructie (obturare) se pot produce prin: (pag. 2169) A: tumori B: compresiune extrinseca C: infarct entero-mezenteric D: ghem de ascarizi E: leziuni inflamatorii intestinale specifice sau nespecifice Vezi raspuns 86. [C1326083] Ca urmare a obstructiei intestinale (indiferent de cauza), se produce o stare de deshidratare si hipovolemie datorita: (pag. 2170) A: ischemiei parietale intestinale B: extravazarii de lichide in lumenul intestinal C: acumularii de lichide in peretele intestinal cu aparitia edemului D: hipersecretiei mucoasei intestinale E: extravazarii de lichide in peritoneu cu aparitia ascitei Vezi raspuns 87. [C1426084] Profilaxia recidivelor in ocluzii cuprinde: (pag. 2181, 2182) A: Aranjarea anselor in pozitie anatomica si acoperirea cu epiploon; B: Enteroplicatura; C: Sutura breselor; D: Prevenirea reluarii precoce a peristalticii prin medicamente beta-mimetice; E: Enterectomii segmentare in caz de anse devitalizate Vezi raspuns 88. [C1426085] Care din urmatoarele cauze de ocluzii functionale au in mecanismul etiopatogenic o dominanta parasimpatica: (pag. 2169, 2170)

A: Boli neuropsihice; B: Hipocalcemia; C: Intoxicatii cu anti-rezerpinice; D: Faza initiala a socului; E: Torsiuni de organe Vezi raspuns 89. [C1426086] Urmatoarele afirmatii cu privire la invaginatie sunt adevarate, cu EXCEPtIA: (pag. 2178,2179) A: Este mai frecventa la copii; B: Tuseul rectal scoate sange pe manusa; C: Clisma baritala are doar valoare diagnostica; D: Poate fi cauzata de ascarizi, diverticul Meckel; E: Face parte dintre ocluziile functionale Vezi raspuns 90. [C1426087] Debutul in ocluzii poate fi: (pag. 2172) A: Insidios in strangulatii; B: Brusc in ocluziile spastice; C: Sub forma de varsaturi si dureri in ocluziile joase; D: Precedat de colici abdominale, crize subocluzive si scadere ponderala in ocluziile prin obstructie; E: Insidios cu febra, frisoane si dureri abdominale difuze in ocluziile postoperatorii Vezi raspuns 91. [C1426088] Despre explorarile radiologice in ocluzii sunt adevarate urmatoarele afirmatii, cu exceptia: (pag. 2174, 2175) A: Radiografia abdominala simpla arata "tuburi de orga in ocluziile colonului; B: Radiografia abdominala simpla arata ansa santinela in ocluziile ileonului; C: Irigografia poate fi o metoda terapeutica; D: Radioscopia gastro-duodenala cu bariu se indica de rutina; E: CT este cea mai utila explorare Vezi raspuns 92. [C1426089] Ocluziile dinamice pot apare datorita: (pag. 2169) A: Volvularii; B: Traumatismelor cranio-cerebrale; C: Tumorilor abdominale; D: Infectiile abdominale; E: Intoxicatiilor profesionale Vezi raspuns 93. [C1426090] Obiectivele tratamentului ocluziilor sunt: (pag. 2180) A: Profilaxia recidivelor; B: Reechilibrarea bolnavului; C: Reluarea alimentatiei din primele ore; D: Decomresia abdomenului; E: Rezolvarea cauzei care a produs obstructia Vezi raspuns 94. [C1526091] Varsaturile apar precoce in urmatoarele tipuri de ocluzii: (pag. 2173) A: ocluzii joase; B: ocluzii dinamice postoperatorii; C: ocluzii prin strangulare; D: ocluziile inalte; E: ocluziile prin tumori maligne colonice Vezi raspuns 95. [C1526092] Complicatiile pulmonare ale ocluziilor intestinale (pneumonii sau

bronhopneumonii) pot apare prin: (pag. 2180) A: sindrom Bouveret; B: insamintari septice; C: sindrom Mendelson; D: tulburari de ritm cardiac; E: aspiratia varsaturilor Vezi raspuns 96. [C1526093] Ocluzia postoperatorie tardiva: (pag. 2180) A: poate fi paralitica sau mecanica; B: este intotdeauna mecanica; C: rezolvarea ei se poate face printr-o clisma evacuatorie; D: apare dupa orice interventie operatorie ce deschide abdomenul; E: rezolvarea ei este numai chirurgicala Vezi raspuns 97. [C1526094] Ocluziile prin obstructie pot fi date de: (pag. 2169) A: torsiunea ansei in in jurul unei bride ; B: leziuni parietale intestinale congenitale; C: tumori benigne sau maligne intestinale; D: tumori retroperitoneale; E: infectii generalizate(septicemii) Vezi raspuns 98. [C1526095] Paralizia musculaturii intestinale (ileusul paralitic) poate apare in: (pag. 2170) A: peritonite; B: hipocalcemie; C: sindroame toxico-septice; D: infarctul entero-mezenteric; E: intoxicatii cu antirezerpinice Vezi raspuns 99. [C1526096] Diagnosticul diferential al ocluziilor intestinale se poate face cu: (pag. 2175) A: dilatatia acuta gastrica; B: infarctul entero-mezenteric; C: infarctul de miocard; D: diverticulul Meckel; E: tumori gigante intraperitoneale Vezi raspuns 100. [C1626097] Diagnosticul diferential al ocluziei intestinale se face cu: (pag. 2175) A: dilatatia acuta gastrica B: infarctul miocardic C: pancreatita acuta D: ascita acuta E: colica saturnina Vezi raspuns 101. [C1626098] Semnele generale in ocluziile intestinale includ: (pag. 2174) A: anxietate, paloare B: faciesul hipocratic C: febra, frisoane D: hipertensiune arteriala, bradicardie E: polakiurie Vezi raspuns 102. [C1626099] Distensia abdomenului in ocluziile intestinale se caracterizeaza prin: (pag. 3173) A: localizarea initiala depinde de sediul obstacolului

B: in ocluzia inalta are valoare patognomonica C: se instaleaza precoce in ocluziile inalte D: in ocluziile inalte precede durerea si varsaturile E: se instaleaza precoce in ocluziile paralitice Vezi raspuns 103. [C2226039] In cazurile cancerelor ocluzive de colon, la varstnici: (pag. 2181) A: interventia chirurgicala este contraindicata B: operatia se face intotdeauna in doi timpi C: In cazurile grave, operatia se limiteaza la introducerea unui stent D: interventia chirurgicala se poate efectua doar intr-un timp E: tehnica operatorie in aceste cazuri este standardizata Vezi raspuns 104. [C2226100] Din punct de vedere etiopatogenetic, ocluziile se clasifica n: (pag. 2168) A: dinamice B: primitive C: cronice D: secundare E: mecanice Vezi raspuns 105. [C2226101] Cauzele ocluziilor dinamice sau functionale sunt: (pag. 2169) A: traumatismele cranio-cerebrale B: tuberculoza intestinala C: colica renala D: torsiunea de ovar E: volvulus Vezi raspuns 106. [C2226102] Cauzele ocluziilor prin obstructie sunt: (pag. 2169) A: boala Crohn B: hematoame C: ghem de ascarizi D: bride E: fracturi osoase Vezi raspuns 107. [C2226103] Cauzele ocluziilor prin strangulare sunt: (pag. 2169) A: rupturi de diafragm B: invaginatie C: interventii operatorii D: hematoame E: cicatrici stenozante Vezi raspuns 108. [C2226104] Ocluzii intestinale cu dominanta simpatica pot aparea n: (pag. 2169) A: traumatisme cranio-cerebrale B: peritonite C: hipoxemie D: hipokaliemie E: faza initiala a socului Vezi raspuns 109. [C2226105] Ocluzii functionale cu dominanta parasimpatica pot aparea n: (pag. 2170) A: hipocalcemie B: faza tardiva a socului C: colici D: torsiuni de organe

E: traumatisme cranio-cerebrale Vezi raspuns 110. [C2226106] Ileusul paralitic apare n: (pag. 2170) A: sindroame toxico-septice B: peritonite C: hiponatriemie D: boala Crohn E: hernii interne Vezi raspuns 111. [C2226107] Ca urmare a hipovolemiei, in cazul ocluziilor pot aparea: (pag. 2171) A: leucocitoza B: hipotensiune arteriala C: hipoproteinemie D: hipertonie plasmatica E: staza venoasa si capilara Vezi raspuns 112. [C2226108] n ocluziile functionale paralitice, apare: (pag. 2172) A: distensia anselor intestinale B: ansele intestinale sunt pline de lichide si gaze C: ansele intestinale au peretele ngrosat D: edem parietal si n mezou E: nu apare lichid n peritoneu Vezi raspuns 113. [C2226109] n ocluziile mecanice, ansa craniala: (pag. 2172) A: este destinsa B: are diametrul ntre 4-10 cm C: este plina cu lichid si gaze D: nu prezinta edem parietal E: prezinta peristaltica Vezi raspuns 114. [C2226110] Durerea din ocluziile spastice poate fi: (pag. 2172) A: brusca B: intensa C: continua D: sincopala E: mai putin violenta Vezi raspuns 115. [C2226111] Varsaturile apar precoce dupa durere n ocluziile: (pag. 2173) A: nalte B: prin strangulare C: postoperatorii D: paralitice E: joase Vezi raspuns 116. [C2226112] Varsaturile apar tardiv n ocluziile: (pag. 2173) A: nalte B: postoperatorii C: paralitice D: joase E: prin strangulare Vezi raspuns 117. [C2226113] n ceea ce priveste palparea abdominala n ocluzii: (pag. 2173)

A: ofera date pretioase pentru diagnostic B: abdomenul destins prezinta contractura C: durerea este semnificativa pentru mecanismul ocluziei D: se poate evidentia clapotajul E: n strangulari, semnul Blomberg poate fi uneori pozitiv Vezi raspuns 118. [C2226114] Probele de laborator n ocluzii pot decela: (pag. 2174) A: hemodilutie B: scaderea hematocritului C: azotemie D: scaderea creatininei serice E: tulburari electrolitice Vezi raspuns 119. [C2226115] Semnele generale ntlnite n ocluzii sunt: (pag. 2174) A: anxietate B: bradicardie C: hipertensiunea arteriala D: greturi E: paloare Vezi raspuns 120. [C2226117] Ocluzia intestinului subtire are urmatoarele caracteristici: (pag. 2177) A: evolueaza ca o ocluzie nalta sau joasa B: radiologic apar nivele hidro-aerice mari C: aspectul nivelelor hidro-aerice n tuburi de orga D: debut cu durere si varsaturi E: distensia abdominala este pe flancuri Vezi raspuns 121. [C2226119] Ocluzia paralitica se caracterizeaza prin: (pag. 2177) A: apare dupa interventii laborioase B: predominenta parasimpatica C: evolueaza cu distensie abdominala mare D: ntreruperea tranzitului este partiala E: starea generala se altereaza rapid Vezi raspuns 122. [C2226120] Ocluzia prin obstructie se caracterizeaza prin: (pag. 2177) A: precedata de o suferinta cronica B: debut cu dureri intense C: meteorismul se instaleza rapid D: starea generala se altereaza rapid E: durerile mai putin intense se continua cu colici de lupta Vezi raspuns 123. [C2226121] Ileusul biliar are urmatoarele caracteristici: (pag. 2177-2178) A: determinat de patrunderea unui calcul vezicular in tractul digestiv B: cauza este reprezentata de o fistula colecisto-colica C: calculul se opreste mai frecvent in jejun C D: cand calculul se opreste in duoden, realizeaza sindromul Bouveret E: examenul radiologic poate evidentia uneori calculul Vezi raspuns 124. [C2226122] Ocluzia prin cancerul colonic: (pag. 2178) A: este mai frecventa la colonul drept B: debutul este brusc C: balonarea progreseaza treptat

D: mai frecventa la colonul stng E: tuseul rectal poate evidentia uneori tumora Vezi raspuns 125. [C2226123] Ocluziile prin strangulare: (pag. 2178) A: debuteaza brusc, cu dureri violente B: distensia abdominala apare progresiv C: varsaturile sunt tardive D: stare generala se altereaza rapid E: distensia abdominala este simetrica, pe flancuri Vezi raspuns 126. [C2226124] Volvulusul intestinului subtire: (pag. 2178) A: are la baza torsiunea ansei n jurul axului vascular mezenteric B: simptomatologia debuteaza cu durere moderata C: apare datorita prezentei bridelor postoperatorii D: poate fi partiala sau completa E: examenul radiologic arata una sau mai multe imagini hidro-aerice etajate Vezi raspuns 127. [C2226125] Volvulusul sigmoidian are urmatoarele caracteristici: (pag. 2178) A: are frecventa mai mica B: debutul este brusc, cu durere n fosa iliaca stnga C: distensia abdominala este simetrica D: tranzitul se ntrerupe tardiv E: precedat de crize subocluzive Vezi raspuns 128. [C2226126] Invaginatia intestinala: (pag. 2178) A: se ntlneste la toate vrstele B: la sugar poate fi cauzata de polipi C: clisma baritata nu poate preciza diagnosticul D: apare cu predilectie la nou-nascut si la copil E: tuseul rectal nu aduce elemente diagnostice Vezi raspuns 129. [C2226128] Ocluzia postoperatorie paralitica: (pag. 2179) A: este cea mai frecventa B: evolueaza fara alterarea starii generale C: radiografic, nivelele hidro-aerice sunt rare D: poate aparea dupa pancreatite acute E: bolnavul prezinta meteorism abdominal, dureri difuze, varsaturi Vezi raspuns 130. [C2226129] Ocluzia postoperatorie precoce: (pag. 2179) A: apare dupa interventii chirurgicale care deschid abdomenul B: este urmarea pneumoperitoneului postoperator C: distensia abdominala este intensa D: se caracterizeaza prin absenta tranzitului E: trebuie diferentiata de o dilatatie acuta gastrica Vezi raspuns 131. [C2226130] Complicatiile ocluziilor pot fi: (pag. 2180) A: pneumonii sau bronhopneumonii B: complicatii inflamatorii C: peritonite prin perforatii diastatice D: infarcte intestinale E: complicatii degenerative Vezi raspuns

132. [C2226131] Obiectivele tratamentului n ocluzii sunt: (pag. 2180) A: reechilibrarea hidro-electrolitica a bolnavului B: decomprimarea bolnavului C: rezolvarea cauzei ocluziei D: tratamentul simptomatic E: profilaxia recidivelor Vezi raspuns 133. [C2226132] Reechilibrarea hidro-electrolitica a bolnavului n ocluzie: (pag. 2180) A: este obligatorie B: se face doar preoperator C: se face prin perfuzii hipertone D: n caz de soc se administreza snge si/sau plasma E: se face pna la reluarea unei diureze normale (0,5 ml/minut) Vezi raspuns 134. [C2226133] Reechilibrarea bolnavului n ocluzie include: (pag. 2180-2181) A: reechilibrarea volemica B: reechilibrarea endocrina C: reechilibrarea electrolitica D: reechilibrarea nutritiva E: reechilibrarea nervoasa Vezi raspuns 135. [C2226135] Decompresiunea abdominala intraoperatorie se poate face prin urmatoarele metode: (pag. 2181) A: enterostomie de golire cu ajutorul sondei Foley B: n cazurile foarte avansate se poate efectua ileostomie C: enterotomia cu golirea exterioara a continutului D: mobilizarea instrumentala a continutului intestinal E: golirea colonului prin metoda colo-shild Vezi raspuns 136. [C2226137] ngrijirile postoperatorii dupa interventiile chirurgicale pentru ocluzie, includ: (pag. 2182) A: reechilibrarea sustinuta a bolnavului B: antibiotice cu spectru ngust C: reluarea alimentatiei se face precoce D: prevenirea complicatiilor postoperatorii E: medicatia pentru stimularea reluarii tranzitului Vezi raspuns 137. [C2326045] In tratamentul ocluziei intestinale, decompresiunea abdominala prin scaderea presiunii intralumenale se realizeaza: (pag. 2181) A: preoperator prin aspiratie naso-gastrica, B: intraoperator prin golirea anselor de continut sero-lichidian, C: pre, intra si postoperator pana la reluarea tranzitului de gaze D: prin intubatie naso-gastrica si recto-colica E: medicatie absorbanta si suprimarea chirurgicala a obstacolului intestinal Vezi raspuns 138. [C2326138] Din punct de vedere clinico-evolutiv, ocluziile intestinale se clasifica in: (pag. 2168-2169) A: functionale, B: acute, C: subacute, D: cronice, E: mixte

Vezi raspuns 139. [C2326139] Ocluziile dinamice pot apare: (pag. 2169) A: postradioterapie, B: in infectii abdominale, C: in tulburari metabolice, D: in intoxicatii profesionale, E: in leziuni inflamatorii intestinale nespecifice sau specifice Vezi raspuns 140. [C2326140] Ocluzia intestinului subtire se manifesta prin: (pag. 2173-2177) A: dureri colicative, B: varsaturi, C: distensie abdominala asimetrica, D: imagini hidroaerice rare cu diametrul vertical mare, E: zgomoto hidro-aerice la ascultatia abdomenului Vezi raspuns 141. [C2326141] In evolutia ocluziilor pot surveni urmatoarele complicatii: (pag. 2180) A: pulmonare, B: perforatii diastatice, C: cardio-vasculare, D: soc, E: embolii Vezi raspuns 142. [C2326142] Masurile de prevenire a recidivei ocluzive, post cura de ocluzie intestinala, constau in: (pag. 2182) A: o chirurgie cit mai atraumatica, B: spalarea peritoneului cu aranjarea anselor in pozitie anatomica, ca si acoperirea lor cu epiploon, C: rezectii intestinale de diverse tipuri, D: enteroplicaturi de diverse tipuri care previn o noua volvulare si asigura o peristaltica normala postoperator, E: sutura breselor mezentero-mezocolice si peritonizarea spatiilor de decolare Vezi raspuns 143. [C2326143] La varstnici ocluziile se datoresc: (pag. 2180) A: leziunilor neurologice induse de ateroscleroza, B: cancerelor colonice, C: mega-dolicocolonului, D: volvulusului de sigmoid, E: inflamatiilor intraperitoneale (apendicite, colecistite) Vezi raspuns 144. [C2326144] Simptomatologia volvulusului de intestin subtire debuteaza prin: (pag. 2178) A: colici abdominale difuze, B: distensie abdominala asimetrica, C: aparare musculara localizata, D: revarsat lichidian intraperitoneal, E: imagini hidro-aerice etajate Vezi raspuns 145. [C2326145] Ocluzia colonului se caracterizeaza prin: (pag. 2177) A: poate fi inalta sau joasa -dupa sediul obstacolului, B: debut progresiv si insidios, C: oprirea tranzitului apare de la inceput, D: varsaturi tardive de aspect fecaloid, E: radiografia abdominala arata imagini hidro-aerice multiple

Vezi raspuns 146. [C2326146] Ocluzia inalta pana la unghiul lui Treitz se caracterizeaza prin: (pag. 2176) A: varsaturi abundente ce genereaza rapid dezechilibre hidro-electrolitice, B: abdomen meteorizat intens, C: tranzit intestinal prezent, D: imagini hidro-aerice cu diametrul vertical redus situate periombilical, E: uneori, dureri vii abdominale Vezi raspuns 147. [C2526147] Strangularea reprezinta asocierea unui obstacol cu tulburari circulatorii Acest tip de ocluzie se poate produce (pag. 2168) A: prin volvulare B: numai pe segmentele mobile ale intestinului C: prin invaginatie D: numai pe segmentele fixe ale colonului E: att pe segmentele fixe ct si pe cele mobile ale intestinului Vezi raspuns 148. [C2526148] Ocluziile intestinale functionale sau dinamice pot fi determinbate de cauze multiple, printre care si intoxicatii profesionale, toxicomania sau intoxicatii medicamentoase Care dintre urmatoarele tipuri de droguri pot determina aparitia unor ocluzii dinamice: (pag. 2169) A: diureticele B: cardiotonicele C: drogurile cu actiune atropinica D: drogurile antirezerpinice E: cefalosporinele Vezi raspuns 149. [C2526149] Care dintre urmatoarele afectiuni cardiovasculare pot determina aparitia unor ocluzii intestinale functionale (dinamice): (pag. 2169) A: tromboza portala B: stenoza mitrala necomplicat[ C: embolia de artera femurala D: anevrismul aortei abdominale rupt E: tetralogia Fallot Vezi raspuns 150. [C2526150] Ocluziile dinamice prin hipersimpaticotonie apar n: (pag. 2169-2170) A: tbc intestinal B: traumatismele cranio-cerebrale C: torsiuni ale viscerelor abdominale D: hipocalcemie E: intoxicatia cu stricnina Vezi raspuns 151. [C2526151] Diverticulul Meckel poate realiza urmatoarele tipuri de ocluzie intestinala: (pag. 2169) A: ocluzie prin obstructie extrinseca B: volvulus de sigmoid C: ileus biliar D: invaginatie intestinala E: nici una Vezi raspuns 152. [C2526152] Paralizia musculaturii netede a intestinului realizeaza ileusul paralitic, care apare n urmatoarele circumstante etiopatogenice: (pag. 2170) A: sindroamele toxico-septice

B: hipopotasemie C: tetanie D: hipocalcemie E: infarctul entero-mezenteric Vezi raspuns 153. [C2526153] Ocluziile dinamice prin hiperparasimpaticotonie apar n: (pag. 2170) A: hipocalcemie B: faza tardiva a socului C: traumatismele cranio-cerebrale D: deshidratare E: intoxicatia cu stricnina Vezi raspuns 154. [C2526154] n ocluziile intestinale, deshidratarea si hipovolemia sunt consecinta pierderilor hidroelectrolitice prin (pag. 2170) A: febra B: extravazarea lichidelor n lumenul intestinal C: diaree D: extravazarea lichidelor n cavitatea peritoneala (ascita ocluziei)si n edemul peretelui intestinal E: varsatura Vezi raspuns 155. [C2526155] Distensia ansei intestinale secundara obstructiei determina staza venoasasi capilara, urmata de tulburari de permeabilitate capilara Care sunt consecintele acestei importante tulburari fiziopatologice (pag. 2170-2171) A: edemul parietal B: necroza ansei situate n amonte de obstructie C: acumularea de lichide n lumenul intestinal (sectorul III) D: ascita ocluziei E: hiperpristaltism Vezi raspuns 156. [C2526156] Alcaloza prezenta n ocluziile nalte, este consecinta: (pag. 2171) A: polipneei si ascensionarii diafragmului B: pierderilor de suc gastric C: pierderilor de acid clorhidric D: deficitului de baze E: pierderii de ioni de potasiu Vezi raspuns 157. [C2526157] Care dintre urmatoarele modificari morfologice macroscopice caracterizeaza ocluziile functionale paralitice? (pag. 2172) A: prezenta inelului de strangulare B: absenta continutului n lumenul ansei C: anse pline cu lichid si gaze D: edem parietal si n mezouri E: lichid n peritoneu Vezi raspuns 158. [C2526158] Ce tip de ocluzii intestinale sunt precedate de febra, mici frisoane si dureri abdominale difuze? (pag. 2172) A: invaginatia intestinala B: neoplasmele stenozante de jonctiune rectosigmoidiana C: ocluziile postoperatorii D: ocluziile inflamatorii E: volvulusul de sigmoid Vezi raspuns

159. [C2526159] Care sunt semnele cardinale ale ocluziei intestinale? (pag. 2172-2173) A: durerea B: contractura musculara generalizata C: meteorismul D: varsaturile E: ntreruperea tranzitului intestinal Vezi raspuns 160. [C2526160] n ocluziile intestinale prin strangulare durerea este: (pag. 2172-2173) A: brusca, intensa, continua, sincopala B: surda, nsotita de distensie treptata C: nsotita de paloare, transpiratii, anxietate, stare de soc D: progresiva, sub forma de colici de lupta E: predomina semnele generale, durerea fiind de mica intensitate Vezi raspuns 161. [C2526161] Varsaturile precoce sunt caracteristice pentru: (pag. 2173) A: ocluziile joase B: ocluziile dinamice C: ocluziile nalte D: ocluziile prin strangulare E: neoplasmul de unghi splenic Vezi raspuns 162. [C2526162] n ocluziile intestinale prin strangulare meteorismul (distensia) are urmatoarele caractere semiologice (pag. 2173) A: se instaleaza progresiv B: este asimetric C: apare brusc D: lipseste E: este generalizat de la nceput Vezi raspuns 163. [C2526163] n ce tipuri de ocluzii intestinale palparea abdomenului poate evidentia aparare sau contractura musculara? (pag. 2173) A: volvulusul de sigmoid B: ocluziile prin strangulare C: ocluziile paralitice D: ocluziile prin neolasm rectal stenozant E: herniile hiatale de alunecare ncrcerate Vezi raspuns 164. [C2526164] Distensia abdominala este simetrica, generalizata de la nceput sau se generalizeaza ulterior n urmatoarele tipuri de ocluzie intestinala: (pag. 2173) A: ocluziile paralitice B: volvulusul de sigmoid C: invaginatia intestinala D: ocluziile duodeno-jejunale E: ocluziile joase Vezi raspuns 165. [C2526165] Triada Konig seminifica existenta unei stenoze incomplete a intestinului subtire, generatoare a unui sindrom subocluziv-ocluziv Elementele semiologice componente ale triadei sunt: (pag. 2173) A: colica B: meteorismul difuz C: zgomote hidroaerice urmate de scaune D: varsaturile

E: Hematochezie Vezi raspuns 166. [C2526166] n ocluziile intestinale, semnele generale sunt n functie de etiopatogenia ocluziei si momentul examinarii n ocluziile prin strangulare, debutul sindromului ocluziv este nsotit de urmatoarele semne generale: (pag. 2174) A: scadere ponderala B: anxietate, paloare tahicardie C: hipotensiune D: stare de soc E: inapetenta selectiva Vezi raspuns 167. [C2526167] n ocluziile intestinale, semnele care sugereaza deshidratarea severa sunt: (pag. 2174) A: oliguria B: faciesul hipocratic C: edemele carentiale D: febra E: hipotensiunea Vezi raspuns 168. [C2526168] Irigografia are indicatii limitate n ocluziile intestinale Ea poate confirma obstructia si ofera date referitoare la sediul obstructiei n care tipuri de ocluzie intestinala irigografia poate fi n acelasi timp o metoda terapeutica? (pag. 2174-2175) A: invaginatia intestinala B: cancerul de colon drept C: volvulusul de sigmoid D: ileusul meconial E: ocluziile dinamice Vezi raspuns 169. [C2526169] Ecografia abdominala nu poate stabili cu certitudine diagnosticul de ocluzie intestinala Ea ofera totusi cteva informatii utile Care sunt acestea? (pag. 2175) A: distensia anselor intestinale B: prezenta pneumoperitoneului C: prezenta unor tumori abdominale voluminoase D: prezeta calculilor biliari migrati n intestin E: hipertrofia vilozitatilor intestinale Vezi raspuns 170. [C2526171] Care dintre semnele clinice si radiologice enumerate mai jos apartin ocluziilor nalte? (pag. 2176) A: dezechilibre hidro-electrolitice cu alterarea rapida a starii generale B: ntreruperea completa a tranzitului de la debut C: absenta meteorismului D: diarea E: 1-2 imagini hidroaerice localizate central Vezi raspuns 171. [C2526172] Care dintre semnele clinice si radiologice enumerate mai jos apartin ocluziilor joase? (pag. 2177) A: sunt precedate de tulburari de tranzit B: ntreruperrea tranzitului este prezenta de la nceput C: absenta meteorismului D: varsaturi tardive cu aspect fecaloid E: imagini hidro-aerice mari, de tip colonic sau ileal Vezi raspuns

172. [C2526174] Care dintre caracterele semiologice enumerate mai jos definesc ocluziile prin obstructie? (pag. 2177) A: sunt precedate de o suferinta cronica si tulburari de tranzit B: debut cu dureri mai putin intense continuate cu "colici de lupta" C: starea generala alterata de la debut D: meteorism cu evolutie lenta E: tranzitul poate sa nu fie ntrerupt de la nceput Vezi raspuns 173. [C2526175] Care dintre semnele clinice si radiologice de mai jos apartin sindromului Bouveret? (pag. 2177-2178) A: colica biliara B: febra si subicter C: varsaturi fecaloide de la debut D: imagine de calcul radioopac la radiografia abdominala simpla pe aria de proiectie a duodenului E: pneumoperitoneu Vezi raspuns 174. [C2526177] Volvulusul de sigmoid este o ocluzie intestinala joasa, care se caracterizeaza prin: (pag. 2178) A: debut brusc, cu dureri vii n fosa iliaca stnga B: stare generala buna, mult timp nemodificata C: meteorism asimetric, cu axul lung din fosa iliaca stnga n hipocondrul drept D: tranzit intestinal complet ntrerupt de la debut E: imagine hidroaerica in "omega" Vezi raspuns 175. [C2526178] Invaginatia intestinala este principala forma clinica de ocluzie intestinala la sugar Care dintre semnele clinice de mai jos apartin acestei forme de ocluzie: (pag. 2178) A: crize dureroase -copilul isi freaca picioarele si tipa -intrerupte de perioade de acalmie B: varsaturi alimentare explozive, in jet C: palparea tumorii de invaginatie D: sange pe degetul explorator la tuseul rectal E: imagine Vezi raspuns 176. [C2526181] Profilaxia recidivelor n ocluziile intestinale se face prin: (pag. 2181-2182) A: spalarea peritoneului cu aranjarea anselor intestinale si acoperirea lor cu marele epiploon B: antibioterapie cu spectru larg C: enteroplicaturi D: sutura breselor mezenterice E: reechilibrarea bolnavului pna la obtinerea unor valori normale a constantelor biologice Vezi raspuns 177. [C2626182] Din punct de vedere etiopatologic ocluziile intestinale se clasifica n: (pag. 2168) A: Paralitice -dinamice B: nalte C: Joase D: Acute E: Mecanice Vezi raspuns 178. [C2626183] n etiologia ocluziilor dinamice sunt citate cel mai frecvent urmatoarele cauze: (pag. 2169) A: Traumatismele diverse B: Strangularea lumenului intestinal si a unei portiuni de mezenter C: Leziuni parietale intestinale congenitale sau dobndite

D: Infectii abdominale, retroperitoneale, toracice sau generalizate E: Afectiuni diverse: colici, torsiuni de organ, porfirinemie E Vezi raspuns 179. [C2626185] Din punct de vedere anatomo-patologic, n ocluziile mecanice intlnim urmatoarele aspecte: (pag. 2172) A: Spasm, anse subtiri,cu musculatura spastica, fara continut n lumen B: Ansa strangulata, cu inelul de strangulare C: Volvulare: rasucirea ansei n axul sau transversal D: Paralizie: anse destinse, pline de gaz si lichid E: Obstructie prin tumora, calcul, fecalom, etc Vezi raspuns 180. [C2626186] Urmatoarele afirmatii sunt adevarate n ceea ce priveste durerea din ocluzia intestinala: (pag. 2172-2173) A: Durerea este semnul clinic cel mai constant B: Este brusca, intensa, continua, sincopala n ocluzia prin strangulare si n cea spastica C: Este violenta nsotita de contractura musculara generalizata D: Este localizata n etajul abdominal superior cu iradiere n bara E: Are caracter de colica de lupta, intermitenta n ocluzia prin obturatie Vezi raspuns 181. [C2626187] Distensia abdominala din ocluzia intestinala poate mbraca urmatoarele aspecte: (pag. 2173) A: Este localizata periombilical, subombilical sau asimetric n ocluziile pe intestin subtire, B: n ocluziile nalte este situata epigastric realiznd sdemnul von Waal, C: Este generalizata de la nceput n ocluziile dinamice, D: Este elastica si timpanica la percutie, E: La copii, n caz de invaginatie se observa o tumora ce se misca Vezi raspuns 182. [C2626188] ntreruperea tranzitului n ocluzia intestinala este: (pag. 2173) A: Precoce n ocluziile intestinale joase B: Precoce n ocluziile intestinale nalte C: Precoce n ocluziile paralitice D: Tardiva n ocluziile nalte E: Initiala pentru fecale si apoi pentru gaze Vezi raspuns 183. [C2626189] Se descriu urmatoarele forme clinico-evolutive de ocluzie intestinala: (pag. 2176) A: Subocluzii B: Cronice C: Acute D: Paralitice E: Atipice Vezi raspuns 184. [C2626190] Modalitatile de decompresie abdominala n ocluzia intestinala sunt: (pag. 2181) A: Intubarea recto-sigmoidiana cu o sonda Faucher B: Rezectia segmentului intestinal afectat C: Instalarea unei sonde nazo-gastrice D: Devolvulare sau dezinvaginare urmata de enterectomie segmentara n caz de devitalizarea acestora E: Golirea intraoperatorie a anselor pline de continut sero-lichidian Vezi raspuns 185. [C2626191] Ocluzia intestinala prin cancer colic se caracterizeaza prin: (pag. 2178)

A: Frecventa mai mare pe colonul drept dect pe cel stng B: Debut brusc cu varsaturi incoercibile C: Examenul endoscopic de urgenta este examinarea "gold standard" pentru diagnostic D: Examenul clinic deceleaza distensia abdominala n cadrul colic E: n antecedente se constata scadere ponderala, colici, alterananta diaree-constipatie Vezi raspuns 186. [C2826192] Care dintre afirmatiile de mai jos sunt corecte cu privire la etiopatogenia ocluzilor intestinale? (pag. 2169) A: Ocluziile dinamice sau functionale recunosc cauze multiple care produc dezechilibre simpatico-parasimpatice B: Traumatismele cranio-cerebrale pot genera ocluzii intestinale C: Intoxicatiile profesionale pot fi o cauza de ocluzie dinamica D: Compresiunile extrinseci nu pot produce ocluzii intestinale E: Ocluziile prin strangulare intereseaza si vascularizatia segmentului afectat Vezi raspuns 187. [C2826193] Care afirmatii sunt adevarate cu privire la clinica ocluziilor intestinale? (pag. 2173) A: Durerea este inconstanta B: Varsaturiile apar precoce in ocluziile inalte C: Distensia abdominala este localizata initial periombilical D: Abdomenul extins prezinta contractura musculara E: Percutia evidentiaza timpanism localizat sau generalizat Vezi raspuns 188. [C2826194] Care afirmatii sunt adevarate cu privire la exploararile paraclinice in ocluziile intestinale? (pag. 2174) A: Probele de laborator nu sunt caracteristice B: Radiografia abdominala simpla in primele 3-6 ore de la debut arata distensia gazoasa a unei anse C: Irigografia se face rareori D: Endoscopia digestiva poate avea si indicatii terapeutice E: Tomografia computerizata se face de electie Vezi raspuns 189. [C2826195] Care afirmatii sunt adevarate cu privire la ocluziile intestinale? (pag. 2178) A: Ocluzia prin cancer colic este mai frecventa pe colonul drept B: Ocluzia prin strangulare debuteaza brusc C: Volvusul simoidean este cel mai frecvent D: Invaginatia intestinala se intalneste mai des la varstnici E: La copilul mic, invaginatiile sunt mai rare decat la nou-nascut Vezi raspuns 190. [C2826196] Urmatoarele complicatii pot apare in ocluziile intestinale: (pag. 2180) A: Pneumonii sau bronhopneumonii B: Peritonite prin perforatii diastatice C: Socul D: Hepatita cronica E: Neoplasmul de colon stang Vezi raspuns 191. [C2826197] Urmatoarele afirmatii sunt adevarate cu privire la ocluziile intestinale: (pag. 2180) A: La nou nascut ocluziile au la baza o malformatie congenitala B: In cazul atreziilor sau aplaziilor de tub digestiv copilul nu prezinta varsaturi C: In imperforatia anala apar varsaturi abundente D: La varsnici principala cauza este neoplasmul colic E: Volvusul de sigmoid apare rar la varstnici Vezi raspuns

192. [C2826198] Ocluzia postoperatorie poate fi: (pag. 2179) A: Precoce comuna dupa orice interventie operatorie care deschide abdomenul B: Paralitica, apare rar C: Mecanica prin angajarea anselor in diverse brese D: Tardiva care este rar mecanica E: Forma tardiva se poate trata numai medicamentos Vezi raspuns 193. [C292204] Triada Konig prezenta in subocluziile intestinale cuprinde: (Pag. 2173) A: zgomote hidroaerice; B: febra; C: scaune; D: contractura musculaturii abdominale; E: silentium intestinal (semn Mondor). Vezi raspuns 194. [C2926199] n ocluzia intestinala, la percutia abdomenului, pot apare ca semne clinice: (pag. 2173) A: Semnul Ombredanne; B: Semnul von Wahl; C: Triada Konig; D: Semnul Gangolphe; E: Semnul Laugier Vezi raspuns 195. [C2926200] n ocluzia intestinala prin strangulare: (pag. 2173) A: Distensia abdominala se instaleaza lent; B: Nu apare distensia abdominala; C: Distensia abdominala este simetrica; D: Distensia abdominala este asimetrica; E: Distensia abdominala se instaleaza brusc; Vezi raspuns 196. [C2926201] Care din urmatoarele afirmatii referitoare la ocluzia prin strangulare sunt corecte? (pag. 2178) A: distensia abdominala apare n evolutie; B: varsaturile sunt precoce; C: starea generala se altereaza rapid; D: uneori se poate constata aparare sau chiar contractura; E: irigografia localizeaza obstacolul Vezi raspuns 197. [C2926202] Diagnosticul clinic al unei ocluzii intestinale se pune pe: () A: contractura musculara a peretelui abdominal; B: durere; C: varsaturi, care preced durerea; D: distesia abdominala; E: intreruperea tranzitului pentru materii fecale si gaze. Vezi raspuns 198. [C2926203] Urmatoarele semne pot fi intalnite in ocluziile intestinale: () A: semnul von Whal; B: semnul Ombrdanne; C: semnul Laugier; D: semnul Kher; E: semnul Mondor. Vezi raspuns

199. [CM322301] Diagnosticul pozitiv in ocluzia intestinala se face pe baza: () A: antecedentele patologice ale bolnavului B: dureri C: intreruperea tranzitului D: varsaturi E: sincope Vezi raspuns 200. [CM322302] In ocluzia intestinale obiectivele tratamentului sunt: () A: reechilibrarea bolnavului B: rezolvarea antecedentelor familiale C: decompresiunea bolnavului D: rezolvarea cauzei de ocluzie E: profilaxia recidivelor Vezi raspuns 201. [CM322303] Urmatoarele reprezinta cauze de invaginatie intestinala la sugar: () A: tuse convulsiva B: diverticul Meckel C: mioame D: traumatisme E: limfadenita mezentarica Vezi raspuns 202. [CM322304] Cauzele cele mai frecvente de invaginatie la adult sunt reprezentate de urmatoarele, cu exceptia: () A: ascarizi B: polipi C: mioame D: enterite E: traumatisme Vezi raspuns 203. [CM322305] Cauzele comune de invaginatie prezente atat la copii cat si la adulti sunt reprezentate de: () A: ascarizi B: limfadenita mezenterica C: traumatisme D: polipi E: tuse convulsiva Vezi raspuns 204. [CM322306] Care din urmatoarele afirmatii privind radiografia abdominala simpla(in ocluzia intestinala) sunt ADEVARATE: () A: evidentiaza distensia gazoasa a unei anse intestinale B: evidentiaza imaginea hidroaerica unica C: imaginile hidroaerice rare cu diametru vertical mare se intalnesc in ocluziile colonului D: imaginile hidroaerice cu diametru mic se intalnesc in ocluziile intestinului subtire E: absenta pneumoperitoneului la 24 ore de la internare pune diagnosticul de ocluzie intestinala inalta Vezi raspuns 205. [CM322307] Irigografia poate avea si rol terapeutic in: () A: cancerul sigmoidian cu telescopare B: invaginatia intestinala la copil C: hernia inghinoscrotala voluminoasa ocluziva D: volvulusul sigmoidian E: ocluzii inalte ale copilului Vezi raspuns

206. [CM322308] Ocluzia intestinala (indiferent de cauza) este urmata de deshidratare si hipovolemie cauzate de: () A: ischemia peretelui intestinal B: extravazarea de lichide in lumenul intestinal C: acumularea de lichide in peretele intestinal cu aparitia edemului D: aparitia ascitei E: hipersecretia reflexa a mucoasei gastrointestinale Vezi raspuns 207. [mihniuta] Ocluziile prin obstructie se produc prin urmatoarele mecanisme, cu exceptia: (pg 2169) A: postradioterapie B: flebita v cave inferioare C: porfirinemie D: laxative E: TBC Vezi raspuns

1C 2A 3B 4C 5E 6D 7C 8D 9B 10 D 11 B 12 C 13 D 14 C 15 A 16 C 17 C 18 D 19 B 20 A 21 E 22 C 23 D 24 D 25 E 26 C 27 A 28 A 29 A 30 A

31 C 32 C 33 A 34 D 35 D 36 A 37 B 38 E 39 E 40 C 41 C 42 B 43 B 44 B 45 E 46 B 47 C 48 D 49 B 50 B 51 C 52 C 53 C 54 B 55 B 56 A 57 E 58 C 59 B 60 E

61 D 62 A 63 B 64 E 65 E 66 E 67 E 68 E 69 D 70 A 71 D 72 E 73 ABD 74 BCDE 75 ACE 76 ADE 77 ABCE 78 ABCD 79 ABE 80 AE 81 ACDE 82 BE 83 ABCD 84 ABDE 85 ABDE 86 BCE 87 ABC 88 BC 89 CE 90 BDE

91 ABDE 92 BDE 93 ABDE 94 CD 95 BCE 96 BE 97 BCD 98 ACE 99 ABCE 100 ABCD 101 ABC 102 AE 103 CD 104 AE 105 ACD 106 ABCD 107 AB 108 AE 109 AB 110 ABC 111 ABD 112 ABD 113 ABC 114 ABCD 115 AB 116 BCD 117 ACDE 118 AE 119 ADE 120 ACD

121 AC 122 AE 123 ADE 124 CDE 125 AD 126 ACDE 127 BE 128 ABD 129 ADE 130 ABDE 131 ACD 132 ABCE 133 AD 134 ACDE 135 ACE 136 ADE 137 ABCD 138 BCD 139 BCD 140 ABE 141 ABD 142 BDE 143 BDE 144 BCDE 145 BCD 146 ACE 147 ABC 148 CD 149 AD 150 BC

151 AD 152 ABE 153 ABDE 154 BDE 155 ACD 156 BCE 157 CDE 158 CD 159 ACDE 160 AC 161 CD 162 BC 163 BC 164 AE 165 AC 166 BCD 167 ABDE 168 AC 169 ACD 170 ACE 171 ABDE 172 ABDE 173 ABD 174 ACDE 175 ACD 176 ACD 177 AE 178 ADE 179 BCE 180 ABE

181 ACDE 182 ACD 183 ABCE 184 ACE 185 DE 186 ABCE 187 BCE 188 ABD 189 BCE 190 ABC 191 ACD 192 AC 193 AC 194 BDE 195 DE 196 BCD 197 BDE 198 ABCE 199 ABCD 200 ACDE 201 ADE 202 DE 203 AD 204 ABCD 205 BD 206 BCD 207 BC