Sunteți pe pagina 1din 59

Litiaza biliara

[doar CM] [doar CS] < Inapoi 1. [C1218001] Ce procentaj din cazurile cu litiaza veziculara evolueaza spre perforare in peritoneul liber? (pag. 1922) A: 1% B: 5% C: 10% D: 25% E: 50% Vezi raspuns 2. [C1218002] Care dintre urmatoarele afirmatii despre disolutia chimica a calculilor veziculari este adevarata? (pg 1992) A: Este des folosita in practica B: Este indicata numai la pacientii simptomatici C: La acest gen de tratament raspund calculii bogati in calciu D: Tratamentul este indelungat, minimum 1 an E: Rata succesului este ridicata Vezi raspuns 3. [C1218003] In care din urmatoarele situatii nu este indicata colangiografia peroperatorie?. (pg 1924) A: Episod icteric actual B: Episod icteric recent C: Diametrul caii biliare sub 10 mm D: Calculi veziculari sub 5mm E: Cistic larg peste 2mm Vezi raspuns 4. [C1218004] Care dintre urmatoarele modificari ale compozitiei bilei permit aparitia nucleilor colesterinici, precursori ai litiazei veziculare colesterinice pure? (pg 1915) A: Scaderea concentratiei colesterolului B: Scaderea concentratiei lecitinei C: Cresterea concentratiei acizilor biliari D: Cresterea secretiei de mucus E: Cresterea concentratiei proteinelor Vezi raspuns 5. [C1218005] Care este indicatia actuala a colecisto-colangiografiei, in explorarea paraclinica a patologiei biliare? (pg 1918) A: Microlitiaza veziculara B: Colecistita acuta C: Colesteroloza D: Icterul mecanic E: Colecistopatii ecografic nelitiazice Vezi raspuns 6. [C1318006] Care din procedeele terapeutice enumerate este cel mai eficace in tratamentul litiazei veziculare simptomatice (calculi ce depasesc 2 cm)? (pg 1922) A: Disolutia chimica B: Litotritia extracorporeala C: Colecistostomia D: Colecistendeza E: Colecistectomia laparoscopica Vezi raspuns

7. [C1318007] Care din complicatiile litiazei veziculare se pot insoti de ileus biliar? (pg 1921) A: Fistula bilio-biliara B: Fistula bilio-cutanata C: Fistula colecisto-duodenala D: Vezicula biliara de portelan E: Hidropsul vezicular Vezi raspuns 8. [C1318008] Ce metoda paraclinica este sensibila si specifica pentru depistarea litiazei veziculare? (pg 1918) A: Radiografia abdominala simpla B: Colecistografia orala C: Colecistocolangiografia D: Ecografia E: Scintigrafia radioizotopica Vezi raspuns 9. [C1318009] Care este cea mai frecventa cauza de abdomen acut chirurgical de origine biliara? (pg 1918) A: Fistulele bilio-digestive B: Icterul mecanic C: Fistulele bilio-biliare D: Colecistita acuta E: Hidropsul vezicular cu bila alba Vezi raspuns 10. [C1418010] Diagnosticul diferential al litiazei veziculare NU se poate face cu: (pg 1918) A: pneumonie bazala dreapta B: colica ureterala dreapta C: ulcer perforat D: apendicita acuta E: sarcina extrauterina Vezi raspuns 11. [C1418011] Litotritia percutana este indicata doar la pacientii: (pg 1923) A: peste 50 de an B: cu hemoragii C: cu risc chirurgical excesiv D: fara risc anestezic E: cu fistule biliare Vezi raspuns 12. [C1418012] Diagnosticul de certitudine al litiazei veziculare poate fi pus prin: (pg 1917) A: examen radiologic B: angiografie C: ecografie D: scintigrama hepato-biliara E: Ba pasaj Vezi raspuns 13. [C1418013] Care dintre formala clinice de litiaza veziculara debuteaza cu icter: (pg 1916) A: pseudoulceroasa B: latenta C: dureroasa D: pseudoneoplazica E: dispeptica Vezi raspuns 14. [C1518014] Elementul decisiv in diagnosticul pozitiv al litiazei veziculare este reprezentat de: (pg 1918) A: prezenta leucocitozei; B: prezenta subicterului; C: prezenta durerii la nivelul hipocondrului drept; D: vizualizarea ecografica a calculilor;

E: prezenta suferintei de tip non-ulcer dispepsia?. Vezi raspuns 15. [C1518015] Care din urmatoarele investigatii paraclinice este considerata de electie pentru depistarea litiazei veziculare: (pg 1918) A: colangiografia intravenoasa; B: radiografia abdominala simpla; C: ecografia abdominala; D: tomografia computerizata; E: colangiografia retrograda endoscopica. Vezi raspuns 16. [C1518016] Care dintre urmatoarele afirmatii privind etiopatogenia litiazei veziculare este falsa: (pg 1915) A: apare mai frecvent dupa varsta de 40 ani; B: apare mai frecvent la sexul feminin; C: un rol important in litogeneza il au staza si infectia; D: scaderea concentratiei de colesterol in bila are rol litogenetic; E: scaderea capacitatii de contractie a colecistului are rol litogenetic. Vezi raspuns 17. [C1518017] Colecistectomia laparoscopica este contraindicata in urmatoarele situatii: (pg 1924) A: colecistita cronica microlitiazica; B: colecistita acuta; C: prezenta plastronului vezicular; D: prezenta leucocitozei; E: cand ecografia arata colecist cu pereti ingrosati. Vezi raspuns 18. [C1518018] Peritonita biliara aparuta in evolutia colecistitei acute este determinate de: (pg 1922) A: prezenta unei fistule bilio-duodenale; B: perforarea colecistului in peritoneul liber; C: migrarea calculului in calea biliara principala; D: prezenta unei fistule colecisto-coledociene; E: instalarea unui plastron vezicular. Vezi raspuns 19. [C1518019] Ileusul biliar este consecinta: (pg 1921) A: migrarii calculului in calea biliara principala; B: prezentei unei fistule colecisto-coledociene; C: aparitiei peritonitei biliare; D: trecerii unui calcul din colecist in duoden printr-o fistula bilio-digestiva; E: prezentei unei fistule biliare externe. Vezi raspuns 20. [C1618020] Colangiografia nu este contraindicata in: (pg 1917) A: colecistita acuta B: pancreatita acuta C: litiaza biliara necomplicata D: insuficienta hepatica E: intoleranta la compusi iodati Vezi raspuns 21. [C1618021] Tratamentul radical al litiazei biliare este: (pg 1922-1924) A: disolutia chimica B: litotritia extra-corporeala C: colecistectomia D: litotritia percutanata E: colecistostomia Vezi raspuns 22. [C1618022] Din punct de vedere clinic, simptomatologia litiazei biliare are trei faze: (pg 1916)

A: faza colicii biliara, faza colecistitei acuta, faza perforatiilor B: faza tulburarilor dispeptice, faza durerilor paroxistice (colica), faza complicatiilor C: faza colecistitei catarale, a colecistitei felgmonoase si faza colecistitei gangrenoase D: faza de staza, faza de contractie si faza de infectie E: faza durerilor, faza de greturi si varsaturi Vezi raspuns 23. [C1618023] Metoda aproape infailibila (cea mai recomandata) de diagnostic a litiazei bilare este: (pg 19171918) A: colecistografia B: colangiografia C: ecografia D: scintigrama hepato-biliara E: computer-tomografia Vezi raspuns 24. [C1618024] Litotritia extra-corporeala este posibila daca: (pg 1922) A: exista calculi multipli B: calculii au peste 3 cm C: au aparut complicatiile biliare D: peretele vezicular are motilitatea pastrata E: exista un obstacol cistic Vezi raspuns 25. [C1618025] In ceea ce priveste colecistostomia: (pg 1924) A: este tratamentul de electie al litiazei biliare B: are o durata lunga si este riscanta C: este indicata la bolnavii tarati, care nu ar suporta o anestezie generala D: este tratamentul definitiv pentru litiaza coledociana E: necesita intotdeauna o anestezie generala si insuflarea abdomenului (pneumoperitoneu) Vezi raspuns 26. [C2218026] Ct la sut din populaia matur este purttoare de litiaz vezicular? (pg 1915) A: 5% B: 10% C: 20% D: 40% E: 80% Vezi raspuns 27. [C2218027] are din urmtoarele manifestri clinice sunt ntlnite n perioada latent a litiazei veziculare? (pg 1916) A: Pacient asimptomatic B: Colici biliare C: Icter D: Febra E: Dispepsia nonulceroas Vezi raspuns 28. [C2218028] Ce procentaj din cazurile cu litiaz vezicular evolueaz spre perforare n peritoneul liber? (pg 1922) A: 1% B: 5% C: 10% D: 25% E: 50% Vezi raspuns 29. [C2218029] Care este indicaia actuala a colecisto-colangiografiei, n explorarea paraclinic a patologieibiliare? (pg 1918) A: Microlitiaza vezicular

B: Colecistita acut C: Colesteroloza D: Icterul mecanic E: Colecistopatii ecografic nelitiazice Vezi raspuns 30. [C2218030] n care din urmtoarele situaii nu este indicat colangiografia peroperatorie?. (pg 1924) A: Episod icteric actual B: Episod icteric recent C: Diametrul cii biliare sub 10 mm D: Calculi veziculari sub 5mm E: Cistic larg peste 2mm Vezi raspuns 31. [C2218031] Care este mortalitatea postoperatorie n formele complicate ale litiazei veziculare? (pg 1922) A: Aproximativ 1% B: Aproximativ 2% C: Aproximativ 3% D: Aproximativ 4% E: Aproximativ 5% Vezi raspuns 32. [C2218032] Care dintre urmtoarele tehnici reprezint metode radical-curative de tratament ale litiazei veziculare? (pg 1921-1923) A: Colecistectomia laparoscopic B: Colecistectomia pe cale deschis C: Colecistostomia D: Litotriia percutan E: Litotriia extracorporeal Vezi raspuns 33. [C2218033] Peste ce valoare, grosimea pereilor veziculari, evideniat ecografic, are semnificaia unui proces acut? (pg 1917) A: 2 mm B: 3 mm C: 4 mm D: 5 mm E: 6 mm Vezi raspuns 34. [C2218034] Prezena de imagini aerice n peretele vezicular, la examenul ecografic este sugestiv pentru: (pg 1917) A: Fistula colecisto - duodenal B: Fistula colecisto - colic C: Anastomoza colecisto - gastric D: Colecistita perforat E: Infecia cu anaerobi Vezi raspuns 35. [C2218035] Algoritmul explorrii litiazei veziculare cuprinde: (pg 1917-1918) A: Ecografia B: Colecisto-colangiografia C: Scintigrama hepato-biliar D: Computer-tomografia E: Rezonana magnetic nuclear Vezi raspuns 36. [C2318036] Care este prima exoplorare imagistica la un pacient suspectat de litiaza veziculara: (pg 1917) A: Radiografia abdominala simpla; B: Colecistografia orala; C: Colecistocolangiografia;

D: Scintigrafia radioizotopica; E: Ecografia hepato-bilio-pancreatica. Vezi raspuns 37. [C2318037] Care este cea mai grava complicatie a litiazei veziculare: (pg 1921) A: Colecistita cronica; B: Hidropsul vezicular cu bila alba; C: Angiocolita acuta icterouremigena; D: Hidropsul intermitent; E: Vezicula de portelan. Vezi raspuns 38. [C2318038] Care din urmatoarele metode reprezinta indicatia de electie in tratamentul litiazei veziculare simptomatice: (pg 1923) A: Disolutia chimica a calculilor; B: Litotritia extracorporeala; C: Litotritia percutana; D: Colecistostomia; E: Colecistectomia laparoscopica. Vezi raspuns 39. [C2318039] In colecistita acuta edematoasa la debut se recomanda ca tratament: (pg 1924) A: Colecistectomia laparoscopica; B: Colecistectomia pe cale deschisa; C: Colecistostomia; D: Disolutia chimica locala cu MTBE a calculilor; E: Litotritia extracorporeala. Vezi raspuns 40. [C2518040] Care din urmatoarele investigatii paraclinice este considerata de electie pentru depistarea litiazei veziculare: (pg 1918) A: colangiografia intravenoasa; B: radiografia abdominala simpla; C: echografia abdominala; D: tomografia computerizata; E: colangiografia retrograda endoscopica. Vezi raspuns 41. [C2518041] Elementul decisiv in diagnosticul pozitiv al litiazei veziculare este reprezentat de_: (pg 1918) A: prezenta leucocitozei; B: prezenta subicterului; C: prezenta durerii le nivelul hipocondrului drept; D: vizualizarea echografica a calculilor; E: prezenta suferintei de tip Vezi raspuns 42. [C2518042] Urmatoarele afirmatii referitoare la colecistita acuta sunt false: (pg 1918) A: episodul survine la 2-3 zile dupa o masa copioasa; B: pot apare semne de iritatie peritoneala; C: dupa cateva zile de evolutie se constituie plastronul colecistic; D: este exclusa prezenta febrei; E: se poate insoti de colecist palpabil. Vezi raspuns 43. [C2518043] Ileusul biliar este consecinta_: (pg 1921) A: migrarii calculului in calea biliara principala; B: prezentei unei fistule colecisto-coledociene; C: aparitia peritonitei biliare; D: trecerii unui calcul din colecist in duoden printr-o fistula bilio-digestiva; E: prezentei unei fistule biliare externe. Vezi raspuns

44. [C2518044] Peritonita biliara generalizata aparuta in evolutia colecistitei acute este determinata de: (pg 1922) A: prezenta unei fistule bilio-duodenale; B: perforarea colecistului in peritoneul liber; C: migrarea calculului in calea biliara principala; D: prezenta unei fistule colecisto-coledociene; E: instalarea unui plastron vezicular. Vezi raspuns 45. [C2518045] Colecistectomia laparoscopica este contraindicata in urmatoarele situatii_: (pg 1924) A: colecistita cronica microlitiazica; B: colecistita acuta; C: prezenta plastronului vezicular; D: prezenta leucocitozei; E: echografia arata colecist cu pereti ingrosati. Vezi raspuns 46. [C2518046] Urmatoarele afirmatii despre colangiografia peroperatorie sunt false: (pg 1924) A: este indicata daca bolnavul a prezentat un episod icteric recent sau actual; B: este indicata daca diametrul caii biliare principale este mai mare de 10mm; C: este indicata in colecistita litiazica scleroatrofica; D: este indicata in colicistitele microlitiazice; E: poate evita litiaza coledociana restanta. Vezi raspuns 47. [C2518047] Urmatoarele afirmatii privind etiopatogenia litiazei veziculare sunt false: (pg 1915) A: apare mai frecvent dupa varsta de 40 de ani; B: apare mai frecvent la sexul feminin; C: un rol important in litogeneza il au staza si infectia; D: scaderea concentratiei de colesterol in bila are rol litogenetic; E: scaderea capacitatii de contractie a colecistului are rol litogenetic. Vezi raspuns 48. [C2518048] Care este procentul de litiaze veziculare care debuteaza ca o colecistita acuta: (pg 1918) A: 90% B: 5% C: 50% D: 20% E: 100% Vezi raspuns 49. [C2518049] Cea mai frecventa cauza de abdomen acut de origine biliara este: (pg 1920) A: colecistita cronica; B: colecistita acuta; C: angiocolita; D: litiaza coledociana; E: migrarea calculilor. Vezi raspuns 50. [C2518050] Faza finala a remanierilor histologice in cadrul colecistitei cronice este reprezentata de: (pg 1920) A: hiperplazia mucoasei; B: displazia mucoasei; C: aparitia abceselor parietale; D: transformarea scleroatrofica; E: perforatia colecistului. Vezi raspuns 51. [C2518051] Diametrul calculilor care traverseaza cel mai frecvent ecluza cervico-istmica este: (pg 1921) A: 2 cm; B: peste 5 mm; C: peste 1 cm;

D: sub 5 mm; E: intre 5 - 10 mm. Vezi raspuns 52. [C2518052] Conditia esentiala din partea colecistului pentru aparitia complicatiilor fistuloase este: (pg 1921) A: existenta hiperplaziei mucoase; B: prezenta depunerilor de calciu; C: existenta procesului septic vezicular; D: prezenta hiperconcentrarii de mucus; E: absenta muscularei. Vezi raspuns 53. [C2618053] Diagnosticul litiazei veziculare se bazeaza pe: (pg 1917) A: colecistocolangiografie B: ecografie abdominala C: radiografia abdominala D: colangiografia intraoperatorie E: bariu pasaj cu clisee tardive Vezi raspuns 54. [C2618054] Cel mai frecvent erodarea peretilor in fistulele biliodigestive au loc la nivel (pg 1919) A: infundibular B: fundic C: peritoneul parietal D: corpul vezicular E: cistic Vezi raspuns 55. [C2618055] Urmatoarele afirmatii referitoare la disolutia chimica a calculilor sunt adevarate (pg 1922) A: este des folosita in practica B: se bazeaza pe acidul dezoxiribonucleic C: durata tratamentului este scurta D: rata de succes a tratamentului este redusa E: calculii calcificati sunt usor de tratat Vezi raspuns 56. [C2618056] Colecistectomia clasica (pg 1924) A: este metoda de electie pentru tratamentul litiazei biliare B: este rezervata contraindicatiilor si complicatiilor laparoscopiei C: este unicul tratament al litiazei coledociene D: abordul retrograd favorizeaza migrarea calculilor in coledoc E: durerile postoperatorii sunt minime si spitalizarea nu depaseste 2 zile Vezi raspuns 57. [C2618057] Care din urmatoarele afirmatii referitoare la abcesele hepatice primitive sau hidatice sunt adevarate (pg 1919) A: durerile au caracter colicativ B: icterul este intotdeauna prezent C: diafragmul drept este ascensionat D: febra este de tip recurent E: iradierea spre umarul stang este regula Vezi raspuns 58. [C2818058] Litiaza veziculara: (pg 1922) A: chiar si cea silentioasa trebuie rezolvata chirurgical B: doar cea simptomatica trebuie rezolvata chirurgical C: doar cea complicata trebuie rezolvata chirurgical D: nici un raspuns nu e adevarat E: toate raspunsurile sunt adevarate Vezi raspuns

59. [C2818059] 11. Care in urmatoarele antibiotice este folosit in litiaza veziculara, litiaza CBP pentru capacitatea de a fi eliminata prin caile biliare? (1931) A: biseptolul; B: metronodazol; C: ampicilina; D: cotrimoxazol; E: cefalosporine. Vezi raspuns 60. [CM19052] Contraindicatiile ERCP sunt urmatoarele cu exceptia : (pag 1935) A: stenoze duodenale B: afectiuni hepatice C: discrazii sanguine D: prezenta pancreatitei acute E: afectiuni cardiace Vezi raspuns 61. [Crina_ct] In marea lor majoritate , la inceput , litiazele veziculare sunt : () A: Septice B: Aseptice C: Complicate D: Suprainfectate E: Infectate Vezi raspuns 62. [CS nelul] In litiaza biliara reprezinta o contraindicatie pentru litotritia extracorporeala: () A: prezenta de bila infectata B: sarcina C: peretele vezicular nealterat D: calcul unic mai mic de 3 cm E: absenta complicatiilor biliare Vezi raspuns 63. [CS118001] Una din urmatoarele contitii nu se asociaza cu dezvoltarea calculilor pigmentari () A: hemoliza cronica B: hemodializa cronica C: ciroza alcoolica D: infectiile cronice ale tractului biliar E: varsta inaintata Vezi raspuns 64. [CS19001] Calculii coledocieni nepasabili au un diametru : (Pag. 1927) A: Mai mic de 5 mm B: Mai mare de 10 mm C: Mai mare de 8 mm D: Mai mare de 5 mm E: Mai mic de 2 mm Vezi raspuns 65. [CS19002] Inclavarea de gradul II a calculilor coledocieni realizeaza aspectul de: (Pag. 1928) A: haltera B: maciuca C: glob de inghetata in cornet D: margea trasa pe un fir de ata E: sambure de caisa Vezi raspuns 66. [CS19003] Nu face parte din pentada intalnita in angiocolita acuta purulenta: (Pag. 1931) A: Durerea B: Icterul C: Starea de agitatie

D: Starea de confuzie E: Hipotensiunea arteriala Vezi raspuns 67. [CS19004] Urmatoarele afectiuni sunt contraindicatii ale ERCP,cu exceptia: (Pag. 1936) A: Discraziile sangvine B: Stenozele esofagiene C: Intoleranta la iod D: Ascita E: Derivatia bilio-jejunala Vezi raspuns 68. [CS19005] Interventiile exclusiv pe papila se recomanda la o dilatara a CBP: (Pag .1940) A: Mai mica de 11 mm B: Intre 16 si 20 de mm C: Mai mare de 25 mm D: Pana la 15 mm E: Intre 16 si 25 de mm Vezi raspuns 69. [CS19006] Metoda de electie in tratamentul diatezei litiazice este: (Pag. 1941) A: Coledocoduodenostomia B: Coledocolitotomia C: Hepaticojejunostomia pe ansa exclusa in Y la Roux D: Drenajul Kehr E: Sfincterotomia endoscopica Vezi raspuns 70. [CS19007] Impietruirea coledociana: (pag.1928) A: Este o forma frecventa de litiaza coledociana B: Este o forma dificil de diagnosticat C: Calculii pot fi fatetati(autohtoni) sau sfaramiciosi(de origine veziculara) D: Tratamentul de electie este coledocotomia prin abord transduodenal E: Necesita drenaj biliar prin hepatico-jejunostomie Vezi raspuns 71. [CS19008] Fosfataza alcalina dozata n litiaza caii biliare principale: (pag 1933) A: este secretata de celulele Kupfer B: nu este secretata de osteoblasti C: valorile sale sunt in concordanta cu cele ale bilirubinei D: depaseste frecvent 200 U E: este eliminata exclusiv renal Angelescu Vezi raspuns 72. [CS19009] Calculii dispusi "in cometa" se gasesc de obicei in: (pg.1926) A: caile biliare intrahepatice B: CBP C: colecist D: cistic E: utererul iliac Vezi raspuns 73. [CS19010] Care dintre urmatoarele forme nu este specifica calculului coledocian primitiv: (pg.1926) A: conica B: cilindrica C: poliedrica D: ovoidala E: "in obuz" Vezi raspuns 74. [CS19011] Sindromul coledocian major: (pg.1929)

A: cuprinde durere, febra, varsaturi B: nu este strict specific litiazei CBP C: se intilneste in formele grave ale litiazei coledociene D: nu se intilneste in formele coledociene benigne E: febra este semn major Vezi raspuns 75. [CS19012] Durata perfuziei ultralente din colangiografia intravenoasa este : (pg.1933) A: 30min B: 30ore C: 12ore D: 12-24ore E: 30-60 min Vezi raspuns 76. [CS19013] In forma casectizanta a litiazei coledociene apare o scadere ponderala de: (pg 1932) A: 25 kg in 3 luni B: 10 kg intr-o luna C: 30 kg in cateva luni D: 20 kg in cateva luni E: 15 kg in 2 luni Vezi raspuns 77. [CS19014] Ampicilina utilizata in angiocolita este cea mai activa impotriva: (pg 1931) A: Escherichiei Coli B: Enterobacter C: Enterococului D: Klebsiellei E: Bacteroides fragilis Vezi raspuns 78. [CS19015] Pentru abordul transcistic in litiaza CBP sunt necesare urmatoarele conditii cu exceptia () A: calculi de dimensiuni mici B: cei situati sub jonctiunea cistico-hepatica C: numar mai mic de 4 D: cystic dilatabil E: CBP jos implanatat Vezi raspuns 79. [CS19016] Coledocotomia este folosita in urmatoarele conditii cu exceptia () A: calculi voluminosi dar mai mici decat canalul cystic B: calculi numerosi C: cei situati deasupra jonctiunii hepatocistice D: CBP cu diametru cel putinde 7 mm E: Ligament hepatoduodenal neinflamat Vezi raspuns 80. [CS19017] Dupa extragerea calcului prin coledocotomie,se pot face urmatoarele cu exceptia : () A: drenj biliar extern,preferabil prin tub kehr B: drenaj biliar intern,cand preexista unei sfttomii endoscopice C: cand coledocul pana in 15mm se prefera anastomoza coledoco-duodenala D: esuarea extragerii laparoscopice cea mai sigura metoda este operatia deschisa E: esuarea extragerii laparoscopice se poate face sftomia endoscopica p Vezi raspuns 81. [CS19018] Calculii coledocianii primari : (Pag: 1926) A: au forma cilindrica in capat de tigara, B: au consistenta ferma, C: contin preferential colesterina, D: sunt calculi naturalizati, E: sunt asociati in medie la cca 10-20% dintre bolnavii colecistectomizati pentru litiaza

Vezi raspuns 82. [CS19019] Studiul Madden: (Pag: 1926) A: sugereaza ca la un an dupa colecistectomie nu pot sa apara calculi coledocieni primari, B: este efectuat pe o perioada de 20 de ani, C: este bazat pe analiza structurii calculilor, D: si la 15 ani dupa operatia primara pot fi descoperiti calculi reziduali, E: dupa Madden, calculii primari se insotesc de CBP normale Vezi raspuns 83. [CS19020] Probele care pledeaza pentru originea veziculara a calculilor coledocieni sunt urmatoarelei, cu exceptia : (pag 1925) A: Morfologia calculilor B: Constatarile intraoperatorii C: Forma calculilor D: structura chimica a calculilor vezicali E: litiaze veziculare vechi Vezi raspuns 84. [CS19021] Pasajul repetat de calculii cu diametru pana la 2 mm determina: (pag 1927) A: Pancreatita acuta B: Hepatita cronica C: Tumori D: Ostructie partiala E: Nu au niciun efect Vezi raspuns 85. [CS19022] Calculul vesicular are in structura sa: (pag 1925) A: Colesterol B: Pigmenti biliari C: Colesterina D: Saruri de calciu E: Saruri de oxalate Vezi raspuns 86. [CS19023] Alegeti afirmatia corecta despre calculii primari coledocieni: (pg 1926) A: papila fiind permeabila, rar are loc inclavarea calculilor primari B: calculii primari se insotesc de dilatarea CBP (20-25mm) in absenta unei stenoze oddiene sau a unui alt obstacol coledocian C: calculii primari pot avea aspect de haltera, cu capatul proximal in colecist si cel distal in CBP D: aceasta configuratie nu e intilnita exclusiv in cazul calculilor primari E: sunt compusi mai ales din bilirubinat de calciu si au un continut in colesterina de peste 25% Vezi raspuns 87. [CS19024] Referitor la posibilitatea formarii calculilor in CBP e corect : (pg 1926) A: la pacientii cu absenta congenitala a colecistului nu apare litiaza coledocului B: la un procent de 80% din bolnavi cu litiaza coledociana vezicula nu e locuita C: prezenta litiazei veziculare nu exclude existenta concomitenta a calculilor coledocieni primari D: litiaza nu recidiveaza dupa colecistectomie E: criteriile clinice de diferentiere a litiazei reziduale de cea recidivata au o motivatie unanim valabila Vezi raspuns 88. [CS19025] Faza tulburarilor dispeptice ale litiazei biliate prezinta: (pag. 1916) A: caracter precis a suferintei B: non-ulcer dispepsia C: colica biliara D: bolnavul este agitat frenetic E: sindrom dureros Vezi raspuns 89. [CS19026] Diagnosticum pozitiv al litiazei biliare se face cu : (pag. 1917)

A: colangiografia B: scintigrafia hepato-biliara C: computer tomografia D: ecografia E: radiografia Vezi raspuns 90. [CS19027] n cazul litiazei CBP, la o dilatare a coledocului de 16-25 mm se impune: (p.1940-1941) A: interventie pe papila B: Hepatico-jejunostomia C: Coledocoduodenostomia D: Toate acestea E: Nici una dintre ele Vezi raspuns 91. [CS19028] Indicatii absolute pentru explorarea invaziva a CBP n litiaza sunt: (p.1938) A: Calculi palpabili B: CBP dilatata C: Episoade icterice D: Detectarea calculilor mici E: Asocierea puseelor de pancreatita acuta Vezi raspuns 92. [CS19029] Dintre manifestarile macroscopice referitoare la CBP, coledocul dilatat cu aspect similar unei artere corespunde: (p.1936-1937) A: Microlitiazei veziculare cu cistic permeabil B: Stenozei oddiene C: Pancreatitei cefalice D: Pancreatitei cronice cefalice E: Unor multiple pusee de angiocolita Vezi raspuns 93. [CS19030] Aspectul de calculi "in cometa" apartine: () A: calculilor veziculari B: calculilor din caile biliare intrahepatice C: calculilor coledocieni primari D: calculilor naturalizati E: calculilor inclavati in papila Vezi raspuns 94. [CS19031] Cel mai precis mijloc de diagnostic al calculilor localizati in diverticuli ai coledocului terminal este: () A: ecografia cailor biliare B: ERCP C: colangiogrfia intraoperatorie D: ultrasonografia intraoperatorie E: colangiografia intravenoasa Vezi raspuns 95. [CS19033] In angiocolita acuta purulenta, insamantarile bacteriene din bila evidentiaza cel mai frecvent: () A: enterococ B: enterobacter C: E D: Klebsiella E: Clostridium perfringens Vezi raspuns 96. [CS19034] Calculii primari ai coledocului se caracterizeaza prin urmatoarele cu exceptia: (p1926) A: au forma ovoida,rotunjiti,cilindrici B: sunt fatetati C: sunt compusi mai ales din bilirubinat de Ca

D: continut scazut in colesterina(25%) E: se insotesc de dilatarea CBP (20-25mm) fara a exista o stenoza oddiana sau alt obstacol coledocian Vezi raspuns 97. [CS19035] Litiaza autohtona a coledocului se caracterizeaza prin: (p1926) A: triada Charcot este mai frecventa in litiaza autohtona decat in cea de migrare B: simpla coledocolitotomie este suficienta adeseori C: nu este necesara operatia de drenaj biliar intern D: calculii primari sunt fatetati E: calculii primari contin 60% colesterina Vezi raspuns 98. [CS19036] Triada Charcot se manifesta prin: (p1929) A: durere,febra, anorexie B: durere ,icter, anorexie C: durere,febra,icter D: febra,icter, anorexie E: scadere ponderala,febra si anorexie Vezi raspuns 99. [CS19037] Durerea din sindromul coledocian nu are urmatoarea caracteristica: (p1929) A: apare in 80% din cazurile de litiaza CBP si debuteaza brusc B: apare la 3-5 ore dupa cina,frecvent spre miezul noptii C: in practica,intereseaza tot hipocondrul stang D: este exacerbata de miscare si presiune E: este vie,atroce,continua si fara paroxisme Vezi raspuns 100. [CS19038] Care din urmatoarele nu reprezinta caracterisitci ale litiazei autohtone CBP (1926) A: calculi nefatetati B: forma in teava de pusca C: sfaramiciosi D: muriformi E: contin colesterina mai putin de 25% Vezi raspuns 101. [CS19039] Care din urmatoarele nu reprezinta forma icterigena a litiazei CBP? (1929 1932) A: clasica B: asociata cu pancreatita acuta C: asociata cu colecistita acuta D: dispeptica E: cu inclavare in papila Vezi raspuns 102. [CS19040] Despre fosfataza alcalina e adevarat ca: (pg 1933) A: e secretata de osteoclaste B: normal are valoarea de 30-130 unit King Armstrong pe 100 ml ser C: in icterele tumorale poate depasi 200 ui/100ml D: in hepatitele virale creste foarte mult E: raportul FA/BR e subunitar in perioada de stare Vezi raspuns 103. [CS19041] Despre investigatiile de laborator in litiaza CBP e adevarat ca: (1933-1934) A: calculii colesterinici pot fi vizualizati prin CT B: calculii ce contin saruri de calciu pot fi vizualizati la CT pana la un diametru de 1 mm C: ecografia are acuratete foarte mare in vizualizarea CBP D: la colangiografie iv, colecistul se opacifiaza in 10-20 minute E: ERCP nu determina angiocolita Vezi raspuns 104. [CS19042] Despre tratamentul formelor grave ale litiazei CBP e adevarat ca: (1931-1932)

A: Metronidazolul actioneaza pe germenii anaerobi, Gram pozitivi B: Ampicilina e cea mai activa pe enterococ C: cefalosporinele au eficienta scazuta D: inainte de interventia chirurgicala se face reanimare prelungita E: abcesele hepatice asociate nu se dreneaza Vezi raspuns 105. [CS19043] Urmatorele afirmatii legate de calculul inclavat in papila de gradul 1 sunt adevarate (pg1928) A: Are aspect de "maciuca" B: Are aspect de "margea pe ata" C: Se poate trata prin lavaj sub presiune sau forceps Dejardins D: Se poate extrage numai dupa sfincterotomie E: Se poate extrage doar prin abord transduodenal Vezi raspuns 106. [CS19044] Pentru calculii localizati in diverticuli ai coledocului terminal cel mai precis mod de diagnostic este () A: colangiografia intraoperatorie B: ecografia intraoperatorie C: ecografia preoperatrie D: CT E: IRM pg1928 Vezi raspuns 107. [CS19045] Hepatico jejunostomia pe ansa exclusa in Y a la Roux se indica cel mai frecvent in (pg19281929) A: in asocierea litiazei de coledoc cu litiaza intrahepatica B: calcul in diverticul coledocian C: calcul inclavat in papila D: impietruirea coledociana E: calcul unic autohton Vezi raspuns 108. [CS19046] Urmatoarele tipuri de obstacole n evacuarea bilei nu sunt factori favorizanti ai litiazei biliare: (p.1916) A: Modificarile distrofice cervico-cistice B: Stenozele sclero-inflamatorii pericistice C: Hiperplazia valvelor Heister D: Hiperfunctia sfincterului Kapandji E: Diafragma endocervicala Vezi raspuns 109. [CS19047] Formele pseudoneoplazice din litiaza veziculara se exprima prin: (p.1917) A: Icter dupa colica B: Icter afebril C: Icter ce nsoteste colica D: Icter recurent E: Nu se exprima prin icter Vezi raspuns 110. [CS19048] n cadrul diagnosticului imagistic al litiazei veziculare: (p.1918) A: Colecisto-colangiografia este utila pentru calculi radiotransparenti B: Scintigrama hepato-biliara se foloseste n formele anicterice C: CT nu apare n algoritmul explorarilor litiazei veziculare D: Ecografia are valoare remarcabila n formele asociate cu litiaza de cale biliara principala E: Ecografia nu se foloseste atunci cnd bilirubina este mai mare de 3 mg/dl Vezi raspuns 111. [CS19049] Caracteristic pentru litiaza coledociana primara sunt urmatoarele cu o exceptie: (p1926) A: forma ovoidala, nefatetata B: forma cilindrica C: se sfarma usor

D: elementul preferential este colesterolul E: compusul principal este bilirubinatul deCa Vezi raspuns 112. [CS19050] Forma clasica de litiza coledociana se prezinta prin: (p1929) A: icter izolat B: pancreatita acuta C: episod de colecistita D: angiocolita acuta E: triada Charcot -Villard Vezi raspuns 113. [CS19051] Nu reprezinta complicatie al ERCP-ului? (p.1935) A: hiperamilazemie B: perforarea genunchiului superior al duodenului C: angiocolita D: colecistita acuta E: decese sub 0,2% Vezi raspuns 114. [CS19052] Semnul principal in angiocolita purulenta este (p.1931) A: icter B: frison C: febra D: durere in hipocondrul drept E: tahicardie Vezi raspuns 115. [CS19053] In legatura cu calculii coledocieni primari sunt corecte urmatoarele afirmatii: (pag. 1926) A: Reprezinta o eventualitate frecventa B: Sunt fatetati C: Sunt bogati in colesterina D: Sunt sfaramiciosi E: Nu provoaca dilatarea CBP in absenta unei stenoze oddiene sau a altui obstacol coledocian Vezi raspuns 116. [CS19054] Forma maligna a litiazei coledocului: (pag. 1928) A: Apare in cazul unui calcul unic, de dimensiuni mari B: Determina spasm coledocian C: Contraindica drenajul biliar D: Este rara E: Nu afecteaza caile biliare intrahepatice Vezi raspuns 117. [CS19055] Pentru originea veziculara a calculilor coledocieni pledeaza: (pag 1925) A: Consistenta friabila B: Forma fatetata sau muriforma C: Dimensiunea mai mare D: Structura pigmentara E: Forma ovoida, nefatetata Vezi raspuns 118. [CS19056] Conform clasificarii Glassman a calculilor inclavati in papila, gradului III are urmatoarele caracteristici: (pag 1928) A: Mobilizarea calculului este imposibila si extragerea se poate face doar in urma unei sfincterotomii B: Calculul este continut in coledocul terminal care este ingustat atat deasupra cat si dedesubtul lui C: Calculul poate fi mobilizat si extras prin lavaj sub presiune D: Calculul poate fi extras prin abord transduodenal, uneori chiar fara sfincterotomie E: Numai circumferinta inferioara a calculului este cuprinsa in coledocul terminal Vezi raspuns

119. [CS19057] Triada Charcot Villard consta din: (pag 1929) A: durere,febra,hepatomegalie B: durere,icter,hepatomegalie C: durere,febra,icter D: icter,semnul Courvoisier Terrier,durere E: durere,hepatomegalie,splenomegalie Vezi raspuns 120. [CS19058] Icterul din litiaza coledociana,forma clasica,are urmataorele caracteristici,cu exceptia: (pag 1929) A: A B: B C: C D: D E: E Vezi raspuns 121. [CS19153] Care este procentul colecistectomiilor efectuate celioscopic? () A: 77% B: 25% C: 90% D: 65% E: aproximativ 95% Vezi raspuns 122. [C1218059] Care dintre urmatoarele elemente clinice sunt sugestive pentru diagnosticul colecistitei acute? (pg 1918) A: Colica biliara prelungita B: Febra C: Contractura care precede colica biliara D: Plastron E: Icter Vezi raspuns 123. [C1218060] Care dintre urmatoarele manifestari clinice aparute la un bolnav purtator de calculi veziculari voluminosi poate sugera complicatia fistulara? (pg 1921) A: Febra peste 38 grade C B: Sindromul icteric C: Angiocolita D: Ileusul E: Iritatia peritoneala Vezi raspuns 124. [C1218061] Care dintre urmatoarele tehnici reprezinta metode radical-curative de tratament ale litiazei veziculare? (pg 1923, 1924) A: Colecistectomia laparoscopica B: Colecistectomia pe cale deschisa C: Colecistostomia D: Litotritia percutana E: Litotritia extracorporeala Vezi raspuns 125. [C1218062] Care dintre urmatoarele pot fi cauza subicterului aparut in evolutia unei colecistite acute? (pg 1918) A: Litiaza coledociana asociata B: Prezenta litiazei coledociene in toate cazurile C: Angiocolita asociata D: Pancreatita asociata E: Fistula colecisto-duodenala Vezi raspuns

126. [C1218063] Care dintre urmatoarele forme clinice ale litiazei veziculare sunt cel mai frecvent intilnite in practica clinica? (pg 1916) A: Latenta B: Pseudoulceroasa C: Dureroasa D: Dispeptica E: Acuta Vezi raspuns 127. [C1218064] Care dintre urmatoarele manifestari clinice apar in forma pseudoneoplazica a litiazei veziculare? (pg 1917) A: Icter indolor B: Febra C: Absenta febrei D: Icter progresiv E: Scaderea in greutate Vezi raspuns 128. [C1318065] Ce afirmatii referitoare la etiopatogenia litiazei veziculare sunt adevarate? (pg 1915) A: Excesul de colesterol,din bila sau scaderea concentratiei de acizi biliari si lecitina duc la aparitia nucleilor colesterinici precursori ai litiazei. B: Sarcina determina o reducere a capacitatii de ejectie veziculara atragand staza consecutiva. C: Insuficienta evacuatorie veziculara este una din cauzele favorizante ale litogenezei. D: Staza si infectia au rol favorizant. E: Hipercolesterolemia constitutionala sau de cauza alimentara se insoteste, in toate cazurile, de o crestere a ratei colesterolului in bila. Vezi raspuns 129. [C1318066] Ce afirmatii referitoare la complicatiile perforative ale litiazei veziculare sunt adevarate? (pg 1922) A: Aproximativ 1% din litiazele veziculare evolueaza spre perforarea in peritoneul liber. B: 10% din colecistitele acute prezinta zone de necroza parietala, de obicei in dreptul unui calcul inclavat infundibular. C: In colecistitele acute, peritonita acuta generalizata de cauza biliara este frecventa. D: Plastronul pericolecistic constituie o peritonita localizata. E: Cand perforatia a fost precedata de formarea unui plastron, supuratia periveziculara poate evolua spre abces. Vezi raspuns 130. [C1318067] Care sunt indicatiile colangiografiei intraoperatorii in litiaza biliara? (pg 1924) A: Episod icteric recent sau actual B: Diametrul caii biliare principale peste 10 mm C: Calculi veziculari mai mici de 5 mm, cu cistic larg D: Icter hemolitic E: Ciroza hepatica Vezi raspuns 131. [C1318068] Care din semnele enumerate mai jos caracterizeaza o colica biliara: (pg 1916) A: Pozitia antalgica in "cocos de pusca" apasand epigastrul cu pumnul. B: Bolnavul nu tolereaza atingerea zonei dureroase. C: Durerea este violenta, cu exacerbari pe fondul unui platou dureros permanent. D: Sediul durerii este in hipocondrul drept, cu iradiere epigastrica, in umarul drept sau un varful scapulei. E: Greata sau varsaturile pot acompania sindromul dureros. Vezi raspuns 132. [C1318069] Ce afirmatii referitoare la ileusul biliar sunt exacte? (pg 1921) A: Clinic, aceasta complicatie se manifesta printr-un tablou de ocluzie inalta, obstacolul fiind, de cele mai multe ori, plasat la nivelul ileonului terminal. B: Calculul vezicular, cu diametrul minim de 3-4 cm, paraseste colecistul trecand in duoden. C: Pe radiografia abdominala simpla se evidentiaza prezenta aerului in arborele biliar. D: Radiologic, se evidentiaza ansa santinela

E: Se insoteste de contractura musculara abdominala. Vezi raspuns 133. [C1318070] Ce forme imbraca colecistita cronica litiazica? (pg 1920) A: Forma hiperplazica B: Forma catarala C: Forma scleroatrofica D: Forma gangrenoasa E: Forma flegmonoasa Vezi raspuns 134. [C1318071] Care sunt fazele evolutive ale litiazei veziculare? (pg 1916) A: Faza tulburarilor dispeptice B: Faza durerilor paroxistice C: Faza complicatiilor D: Aparitia malignizarii E: Faza tulburarilor satelite Vezi raspuns 135. [C1318072] Care afirmatii referitoare la litiaza veziculara sunt exacte? (pg 1915) A: Litiaza veziculara survine la aproximativ 20% din populatia matura. B: Afecteaza cam 20-25 milioane din oamenii prezentului. C: Anual, se efectueaza in lume mai mult de 2 milioane colecistectomii. D: Aproximativ 30% din litiazele veziculare sunt operate prin colecistectomie. E: Extrem de rar, litiaza veziculara este o descoperire necroptica. Vezi raspuns 136. [C1418073] Tulburarile dispeptice din tabloul clinic al litiazei veziculare cuprind: (pg 1916) A: balonari B: astenie psiho-fizica C: tulburari de tranzit D: sialoree E: sindrom migrenos Vezi raspuns 137. [C1418074] Care dintre urmatoarele afirmatii referitoare la colecistostomie sunt adevarate: (pg 1924) A: este utiizata in situatii extreme B: implica obligatoriu extragerea calculilor veziculari C: se indica in piocolecistitele acute grave D: se impune la pacientii ce nu ar suporta o anestezie generala urmata de laparotomie E: se poate realiza numai pe cale radioecografica Vezi raspuns 138. [C1418075] Colangiografia este contraindicata in: (pg 1917) A: colecistita cronica B: colecistita acuta C: pancreatita acuta D: peritonita biliara E: insuficienta hepatica Vezi raspuns 139. [C1418076] Avantajele colecistectomiei laparoscopice sunt: (pg 1924) A: durere postoperatorie absenta sau minima B: spitalizare scurta 1-3 zile C: reluare rapida a activitatii (3-4 zile) D: lipsa supuratiei E: reducerea spitalzarii Vezi raspuns 140. [C1418077] Litotritia extracorporeala este contraindicata in: (pg 1922) A: sarcina

B: absenta complicatiilor biliare C: ulcer gastroduodenal D: cazul calculior urici < 3 cm E: anevrisme regionale Vezi raspuns 141. [C1418078] In disolutia chimica sunt implicate urmatoarele substante: (pg 1922) A: acidul chenodezoxicolic B: tripsina C: secretina D: acid ursodezoxicoli E: pancreasina Vezi raspuns 142. [C1418079] Care sunt formele clinice de litiaza veziculara: (pg 1916) A: latenta B: ulceroasa C: dureroasa D: dispeptica E: neoplazica Vezi raspuns 143. [C1418080] Colecistectomia laparoscopica este contraindicata la bolnavii: (pg 1924) A: peste 50 de ani B: cu interventii chirurgicale supramezocolice C: cu evisceratie D: cu plastron vezicular E: cu eventratie Vezi raspuns 144. [C1418081] Probleme de diagnostic al colecistitei acute se intalnesc la: (pg 1919) A: batrani B: politraumatizati C: cardiaci D: imunodeficitari E: pacienti diabetici Vezi raspuns 145. [C1418082] Care din afirmatiile urmatoare sunt false: (pg 1916) A: Frecvent litiaza debuteaza prin colica biliara B: Durerea colicativa este violenta C: Sediul durerii este in epigastru cu iradiere in umarul drept si varful scapulei D: Durerea colicativa este insotita intotdeuna de greturi si varsaturi E: Prezenta calculilori in colecist poate fi tolerata timp indelungat Vezi raspuns 146. [C1518083] In diagnosticul diferential al colecistitei cronice litiazice trebuie avute in vedere urmatoarele afectiuni: (pg 1919) A: ulcerul duodenal; B: pancreatita cronica; C: peritonita de etiologie apendiculara; D: colica renala dreapta; E: colica hepatica prin distensia capsulei Glisson din insuficienta cardiaca. Vezi raspuns 147. [C1518084] Litiaza veziculara se poate prezenta sub urmatoarele forme clinice: (pg 1916) A: forma latenta; B: forma pseudoocluziva; C: forma dureroasa; D: forma dispeptica; E: forma migrenoasa. Vezi raspuns

148. [C1518085] Examenul ecografic poate aduce urmatoarele informatii in litiaza veziculara: (pg 1918) A: apreciaza forma, volumul, peretii si continutul colecistului; B: furnizeaza informatii asupra pancreasului; C: furnizeaza informatii asupra cailor biliare intra- si extrahepatice; D: evidentiaza septarile si cudurile veziculei biliare; E: decide abordul intraoperator al caii biliare principale. Vezi raspuns 149. [C1518086] Durerea din colica biliara are urmatoarele caracteristici: (pg 1916) A: sediul durerii este in epigastru; B: sediul durerii este in hipocondrul drept cu iradiere in epigastru; C: durerea poate iradia in umarul drept sau in varful scapulei; D: bolnavul este imobil, in pozitie antalgica (cocos de pusca); E: greata si varsaturile pot acompania sindromul dureros. Vezi raspuns 150. [C1518087] Simptomatologia clinica a litiazei veziculare este sistematizata in urmatoarele faze evolutive: (pg 1916) A: faza tulburarilor dispeptice; B: faza aparitiei icterului cu caracter progresiv, neremisiv; C: faza durerilor paroxistice (colica biliara); D: faza aparitiei febrei asociate cu scadere ponderala; E: faza complicatiilor. Vezi raspuns 151. [C1518088] Reprezinta elemente de diagnostic pozitiv al colecistitei acute urmatoarele: (pg 1918) A: prezenta semnelor de iritatie peritoneala; B: vizualizarea ecografica a colecistului litiazic cu modificari parietale; C: vizualizarea ecografica a dilatatiilor de cai biliare intrahepatice; D: prezenta leucocitozei; E: icterul progresiv si persistent. Vezi raspuns 152. [C1518089] In evolutia colecistitei acute poate apare: (pg 1920) A: plastronul vezicular; B: abcesul cavitatii veziculare (piocolecist); C: peritonita biliara; D: abcesul subhepatic; E: degenerarea maligna. Vezi raspuns 153. [C1518090] In etiopatogenia litiazei veziculare sunt implicati urmatorii factori: (pg 1915-1916) A: excesul colesterolului in compozitia bilei; B: scaderea concentratiei de acizi biliari si lecitina in bila; C: incapacitatea colecistului de a-si evacua convenabil continutul; D: prezenta nucleelor de precipitare (epitelii, leucocite, germeni); E: diminuarea colesterolului in compozitia bilei. Vezi raspuns 154. [C1618091] Formele clinice sub care se poate prezenta litiaza biliara sunt: (pg 1916) A: latenta B: pseudoulceroasa C: pseudoneoplazica D: ocluziva E: de reflux Vezi raspuns 155. [C1618092] Calculii vaziculari pot fi: (pg 1915) A: urici B: colesterinici

C: hemoglobinici D: oxalati E: micsti (pigmenti biliari, proteine, mucus, calciu) Vezi raspuns 156. [C1618093] Complicatiile litiazei biliare sunt: (pg 1920-1922) A: infectioase B: migratorii C: fistulare si perforative D: degenerative-neoplazice E: hemoragice Vezi raspuns 157. [C1618094] Care din urmatoarele afirmatii referitoare la cancerul colecistului sunt adevarate ? (pg 1921) A: majoritatea cazurilor survin la bolnavii cu colecist litiazic B: diagnosticul neoplaziei este pus de obicei ecografic C: este mai frecvent la bolnavii varstnici, cu anamneza litiazica lunga D: deseori diagnosticul este o surpriza intraoperatorie E: icterul mecanic este regula Vezi raspuns 158. [C1618095] Aparitia litiazei biliare este favorizata de: (pg 1915-1916) A: modificarea raportului componentelor biliare B: imposibilitatea colecistului de a-si evacua continutul C: medicatia antispastica D: staza si infectia E: sarcina sau priza indelungata de contraceptive Vezi raspuns 159. [C1618096] Comparand colecistectomia laparoscopica cu cea clasica, care din urmatorele afirmatii sunt false: (pg 1924) A: durerea postoperatorie este mai accentuata B: complicatiile de plaga sunt mai frecvente C: reluarea activitatii se face dupa un interval mai mare de timp D: perioada de spitalizare este mai redusa E: costurile spitalizarii sunt mai mari Vezi raspuns 160. [C1618097] Care din urmatoarele afirmatii referitoare la litiaza biliara sunt adevarate ? (pg 1917-1918) A: toti pacientii cu dilatatii ale caii biliare principale au calculi coledocieni B: ecografia este o metoda de diagnostic sensibila si specifica pentru diagnosticul litiazei veziculare C: grosimea peretilor colecistului peste 3 mm apare in colecistita acuta D: colecistocolangiografia este examenul de predilectie pentru litiaza veziculara E: ecografia nu permite vizualizarea cailor biliare intrahepatice Vezi raspuns 161. [C2218098] Care dintre urmtoarele afirmaii despre incidena litiazei veziculare sunt adevrate? (pg 1915) A: Afecteaz cu precdere sexul masculin B: Afecteaz cu precdere sexul feminin C: Apare mai frecvent dup 60 de ani D: Apare mai frecvent dup 50 de ani E: Apare mai frecvent dup 40 de ani Vezi raspuns 162. [C2218099] Care dintre urmtoarele modificri ale compozitiei bilei permit aparitia nucleilor colesterinici? (pg 1915) A: Creterea concentratiei de colesterol B: Scderea concentraiei de colesterol C: Creterea concentratiei de acizi biliari D: Scderea concentraiei de acizi biliari

E: Creterea concentraiei de lecitin Vezi raspuns 163. [C2218100] Care dintre umtoarele forme clinice ale litiazei veziculare sunt cel mai frecvent ntilnite n practica clinic? (pg 1916) A: Latent B: Pseudoulceroas C: Dureroas D: Dispeptic E: Acut Vezi raspuns 164. [C2218102] Care dintre umtoarele reprezint complicaii migratorii ale litiazei veziculare? (pg 1921) A: Hidropsul vezicular B: Colecistita acut C: Migrarea calculilor n CBP D: Stenozele oddiene E: Fistulele biliare interne Vezi raspuns 165. [C2218103] Care dintre urmtoarele elemente clinice sunt sugestive pentru diagnosticul colecistitei acute? (pg 1918) A: Colica biliar prelungit B: Febra C: Contractura care precede colica biliar D: Plastron E: Icter Vezi raspuns 166. [C2218104] Care dintre urmtoarele manifestri clinice aprute la un bolnav purttor de calculi veziculari voluminoi poate sugera complicaia fistular? (pg 1921) A: Febra peste 38 grade C B: Sindromul icteric C: Angiocolita D: Ileusul E: Iritaia peritoneal Vezi raspuns 167. [C2218105] Care dintre urmtoarele pot fi cauza subicterului aprut n evoluia unei colecistite acute? (pg 1918) A: Litiaza coledocian asociat B: Prezena litiazei coledociene n toate cazurile C: Angiocolita asociat D: Pancreatita asociat E: Fistula colecisto-duodenal Vezi raspuns 168. [C2218106] Care dintre urmtoarele afirmaii despre disoluia chimic a calculilor veziculari sunt adevarate? (pg 1922) A: Este des folosit in practic B: Este indicat numai la pacienii asimptomatici C: La acest gen de tratament rspund calculii bogai n calciu D: Tratamentul este ndelungat, minimum 1 an E: Rata succesului este ridicat Vezi raspuns 169. [C2218107] Care dintre urmtoarele manifestri clinice apar n forma pseudoneoplazic a litiazei veziculare? (pg 1917) A: Icter indolor B: Febra C: Absena febrei

D: Icter progresiv E: Scderea n greutate Vezi raspuns 170. [C2218108] Colica biliara poate fi generata de: (pg 1915-1916) A: Staza B: Calculi C: Infectie D: Alterarea raportului colesterol-acizi biliari E: Reducerea capacitatii de ejectie veziculare Vezi raspuns 171. [C2218109] Care dintre urmtoarele afirmaii sunt adevrate? (pg 1918) A: Ecografia evideniaz dilatarea CBP n 66% din cazuri B: Ecografia evideniaz dilatarea CBP n 98% din cazuri C: 33% dintre pacienii cu litiaza CBP nu au dilataii ale CBP D: 33% dintre pacienii cu litiaza CBP au dilataii ale CBP E: 33% dintre pacienii cu dilataii ale CBP NU au litiaza CBP Vezi raspuns 172. [C2218110] ntre care dintre urmtoarele afeciuni se impune diagnosticul diferenial la un pacient care prezint sindrom dureros intens n hipocondrul drept urmat de febr i frisoane, fr icter? (pg 1918) A: Piocolecistita acut B: Angiocolita C: Abcesele hepatice primitive D: Abcesele hepatice hidatice E: Abcesul subfrenic Vezi raspuns 173. [C2218111] n cazul litiazelor veziculare care coexist cu o alt afeciune digestiv indicaia terapeutic se stabilete pe baza: (pg 1919-1920) A: Anamnezei B: Examenului clinic C: Ecografiei D: Colangiografiei retrograde endoscopice E: Scintigrafiei biliare Vezi raspuns 174. [C2218112] Care dintre urmtoarele afirmaii despre posibilitile evolutive ale purttorilor de litiz vezicular sunt false? (pg 1920) A: Aproximativ 20% nu vor avea nici o suferin obiectiv B: Aproximativ 30% nu vor avea nici o suferin obiectiv C: 30% vor dezvolta complicaii severe D: 50% vor dezvolta complicaii minore E: 50% vor dezvolta complicaii severe Vezi raspuns 175. [C2218113] Care dintre urmtoarele elemente anatomice particip cel mai frecvent la formarea plastronului vezicular ? (pg 1920) A: Stomacul B: Duodenul C: Colonul transvers D: Mezocolonul transvers E: Marele epiploon Vezi raspuns 176. [C2218114] Complicaiile stenozelor oddiene cuprind: (pg 1921) A: Icterul B: Colangita sclerozant C: Angiocolita

D: Carcinomul CBP E: Pancreatita cronic Vezi raspuns 177. [C2218115] Care dintre urmtoarele criterii trebuie s le ndeplineasc un pacient cu litiaz vezicular pentru a fi supus litotriiei extracorporeale? (pg 1922) A: Calcul unic, peste 3 cm B: Bil neinfectat C: Cistic liber D: Perete vezicular nealterat E: Absena complicaiilor biliare Vezi raspuns 178. [C2218116] n care dintre urmtoarele situaii examinarea ecografic la un pacient cu colecistit acut poate s nu evidenieze semiologia tipic pentru un proces acut? (pg 1921-1922) A: Colagenoze B: SIDA C: Gravide D: Postpartum E: Politraumatizai Vezi raspuns 179. [C2218117] n care dintre urmtoarele situaii este contraindicat metoda laparoscopic pentru tratamentul litiazei veziculare? (pg 1924) A: Hidrocolecistul B: Plastronul vezicular C: Colecistita cronic litiazic D: La cei cu intervenii chirurgicale supramezocolice, n antecedente E: La cei cu intervenii chirurgicale submezocolice, n antecedente Vezi raspuns 180. [C2218118] Apariia de nuclee de precipitare la nivelul veziculei biliare este datorat: (pg 1915-1916) A: Insuficienei evacuatorie veziculare B: Consumului de contraceptive C: Germenilor D: Celulelor epiteliale E: Celulelor inflamatorii Vezi raspuns 181. [C2218119] Care dintre urmtoarele afeciuni, asociate litiazei veziculare, pot fi cauza iradierii durerii n cadrul colicii biliare? (pg 1918-1919) A: Periartrita scapulo-humeral B: Sindromul Tietze C: Cardiopatia ischemic D: Pancreatita acut E: Disfagia intermitent tip Ortner Vezi raspuns 182. [C2218120] Care dintre afirmaiile urmtoare despre colecistita acut sunt adevrate? (pg 1918) A: De obicei survine la 12-24 de ore dup o mas copioas bogat n grsimi B: 20% dintre litiazele veziculare debuteaz clinic sub aceast form C: Survine cu precdere la sexul masculin D: Debutul este marcat de o colic prelungit asociat ntotdeeauna cu febr E: Colica de debut este urmat de instalarea unei dureri permanente Vezi raspuns 183. [C2218121] Care dintre urmtoarele aspecte imagistice permit diagnosticul unei fistule biliare interne? (pg 1921) A: Prezena de gaz n grosimea pereilor veziculari B: Pneumobilie la examenul radiologica abdominal C: Ptrunderea substanei de contrast n CBP la prnzul baritat D: Ptrunderea substanei de contrast n CBP la irigografie

E: Ptrunderea substanei de contrast n CBP la urografia i.v. Vezi raspuns 184. [C2218122] Pe ce cale pot fi eliminai calculii biliari n urma unei fistule biliare interne? (pg 1921) A: Prin vrstur B: Prin vomic C: Prin scaun D: Prin urin E: Transparietal abdominal Vezi raspuns 185. [C2218123] La ce nivel se produce de cele mai multe ori obstrucia n cadrul ileusului biliar? (pg 1921) A: Pilorul B: Duodenul C: Unghiul Treitz D: Valvula ileo-cecal E: Jonciunea recto-sigmoidian Vezi raspuns 186. [C2218124] Care dintre urmatoarele infeciii pot fi cauza apariiei litiazei veziculare? (pg 1920) A: Infectia tifica B: Infecia salmonelozica C: Infecia cu E. Coli D: Infecia cu Klebsiella E: Infecia cu Stafilococ Vezi raspuns 187. [C2218125] Care dintre urmtoarele condiii reprezint contraindicaii ale litotriiei extarcorporeale a calculilor veziculari? (pg 1922-1923) A: Calcul unic sub 3 cm B: Ulcer gastric C: Ulcer duodenal D: Sarcina E: Pacieni care nu pot urma tratament ulterior de disoluie chimic a calculilor Vezi raspuns 188. [C2218126] Care sunt avantajele colecistectomiei laparoscopice? (pg 1918) A: Durere postoperatorie absent sau minim B: Absena supuraiilor de plag C: Spitalizare scurt (3-5 zile) D: Reluarea rapid a activitii (7-14 zile) E: Avantaje estetice Vezi raspuns 189. [C2218127] Care este valoarea morbiditii postoperatorii la pacienii cu litiaz vezicular? (pg 1922) A: 2% la cazurile cu complicaii B: 0,2% la cazurile cu complicaii C: 3% la cazurile cu complicaii D: 0,2% la cazurile fr complicaii E: 0,3% la cazurile fr complicaii Vezi raspuns 190. [C2218128] Care dintre urmtoarele manifestri clinice apar n cadrul formei dispeptice a litiazei veziculare? (pg 1916) A: Durerea B: Greaa C: Balonrile D: Tuburrile de tranzit E: Icter indolor Vezi raspuns

191. [C2218129] Care sunt caracteristicile anatomo-clinice ale colecistitei scleroatrofice? (pg 1922) A: Peretele vezicular este mulat pe calcul B: Colica biliar apare rar n aceast form de colecistit C: Colecistul este frecvent sediul unui abces cronic D: Poate evolua spre vezicula de porelan E: Remanierile sclero-fibroase locale pot afecta i pediculul hepatic Vezi raspuns 192. [C2218130] Care dintre urmtoarele afirmaii privind relaia litiaz- cancer vezicular sunt false? (pg 1922) A: 45-60% dintre cancerele veziculare survin la purttori de litiaz B: Diagnosticul preoperator al cancerului vezicular la purttorii de litiaz este frecvent C: Diagnosticul intraoperator al cancerului vezicular la purttorii de litiaz este frecvent D: Cancerul vezicular apare frecvent pe un colecist litiazic cu evoluie ndelungat E: Cancerul vezicular apare frecvent la vrstnici Vezi raspuns 193. [C2218131] Necrozele parietale n colecistit acut: (pg 1922) A: Apar n 30% din cazuri B: Pot fi difuze C: Pot fi parcelare D: Sunt localizate cel mai frecvent la nivel fundic E: Sunt localizate de cele mai multe ori n dreptul unui calcul inclavat infundibular Vezi raspuns 194. [C2218132] Care sunt particularitile colecistectomiei anterograde? (pg 1924) A: Este preferat n condiiile unui pedicul hepatic dificil B: Crete riscul lezrii CBP C: Reduce riscul lezrii CBP D: Faciliteaz migrarea unor calculi n CBP E: Evit riscul migrrii unor calculi n CBP Vezi raspuns 195. [C2218133] Care este rata complicaiilor postoperatorii n colecistectomia laparoscopic? (pg 1924) A: ntre 0,5-1% leziuni ale CBP B: 1% fistule biliare de origine cistic C: 0,1% hemoragii D: 0,1% abcese subfrenice E: 12% supuraii ale plgii ombilicale Vezi raspuns 196. [C2218134] Care sunt complicaiile migratorii posibile n cazul calculilor veziculari cu diametrul sub 5 mm? (pg 1921) A: Calculii pot traversa cisticul B: Calculii pot traversa regiunea oddian C: Calculii nu pot traversa regiunea oddian i rmn ntodeauna n CBP D: Migrarea poate provoca angiocolit acut E: Migrarea poate provoca angiocolit cronic Vezi raspuns 197. [C2218135] Prin ce elemente se difereniaz clinic icterul neoplazic de icterul aprut la un pacient cu complicaii ale litiazei veziculare? (pg 1919) A: Icter afebril B: Icter febril C: Icter indolor D: Icter asociat cu colic E: Icter care se intensific cu perioade de remisiune Vezi raspuns 198. [C2218136] n care dintre urmtoarele situaii este indicat colecistostomia n tratamentul litiazei

veziculare? (pg 1924) A: n sarcin B: La pacienii cu teren biologic profund alterat C: n piocolecistitele acute grave D: n toate formele de piocolecistit E: n colecistita sclero-atrofic Vezi raspuns 199. [C2218137] Migrarea transcistic a calculilor poate fi urmat de: (pg 1924) A: Pasajul oddian al calculilor B: Rmnerea calculilor n CBP C: Icter mecanic D: Ileusul vaterian litiazic E: Ileusul biliar Vezi raspuns 200. [C2318138] Ce afirmatii referitoare la colecistectomia laparoscopica pentru litiaza veziculara sunt false: (pg 1924) A: Durere postoperatorie absenta sau minima; B: Este posibila in toate cazurile; C: Leziunile hepatocoledocului se intalnesc in 5% din cazuri; D: Spitalizarea postoperatorie este scurta, de 1-3 zile; E: Avantaje estetice si economice prin reducerea spitalizarii. Vezi raspuns 201. [C2318139] Ce afirmatii referitoare la colecistectomia deschisa in litiaza veziculara sunt adevarate: (pg 1924) A: Metoda ramane rezervata doar pentru contraindicatiile laparoscopiei; B: Se poate realiza pe cale retrograda, anterograda sau bipolara; C: Tehnica anterograda este rar utilizata; D: Tehnica retrograda este preferata in conditiile unui pedicul dificil, reducand riscul lezarii coledocului; E: Tehnica retrograda faciliteaza migrarea unor microcalculi in coledoc. Vezi raspuns 202. [C2318140] Ce afirmatii referitoare la colangiografia intraoperatorie sunt adevarate: (pg 1924) A: Este indicata in cazurile cu episod icteric recent sau actual; B: Este indicata cand diametrul coledocului depaseste 1 cm; C: Se recomanda cand se descopera calculi veziculari mai mici de 5 mm si un cistic larg; D: Este indicata in toate colecistectomiile laparoscopice; E: Este indicata in hidropsul vezicular cu bila alba. Vezi raspuns 203. [C2318141] Ce afirmatii referitoare la colecistita acuta sunt adevarate: (pg 1920) A: Este una dintre cele mai redutabile complicatii a litiazei veziculare; B: E. coli, Klebsiella, anaerobii sunt germenii raspunzatori de elementul infectios; C: Uneori in jurul colecistului adera viscerele de vecinatate in tendinta de a bloca diseminarea procesului infectios D: Prima faza de evolutie o reprezinta colecistita acuta flegmonoasa; E: Imbraca forma hiperplazica sau scleroatrofica. Vezi raspuns 204. [C2318142] Ce afirmatii referitoare la colecistita cronica sunt false: (pg 1920) A: Fazele evolutive de infectie a peretelui vezicular se succed de la inflamatia catarala la cea flegmonoasa; B: Cavitatea veziculara se reduce considerabil sau dispare complet, peretele vezicular mulandu-se pe calcul; C: Colecistul scleroatrofic mai poate dezvolta activitate motorie intalnindu-se frecvent colica biliara; D: Colecistita cronica, prin remanierile sclerofibroase pericolecistice, conduc la procese de pediculita lemnoasa E: Incidentele si accidentele colecistectomiei in cazul colecistitei scleroatrofice sunt mai rare comparativ cu restul colecistopatiilor. Vezi raspuns 205. [C2318143] Ce afirmatii referitoare la ileusul biliar sunt false: (pg 1921) A: Aceasta complicatie se manifesta clinic printr-un tablou de ocluzie inalta;

B: Calculul vezicular cu diametru de 3-4 cm se poate bloca in duoden; C: Radiologic se evidentiaza ansa sentinela; D: Evidentierea pneumobiliei poate sugera diagnosticul; E: Ileusul biliar este o complicatie degenerativa a litiazei veziculare. Vezi raspuns 206. [C2318144] Ce forme imbraca colecistita acuta litiazica: (pg 1920) A: Forma hiperplazica; B: Forma catarala; C: Forma scleroatrofica; D: Forma flegmonoasa; E: Forma gangrenoasa. Vezi raspuns 207. [C2318145] Ce afirmatii referitoare la litiaza veziculara sunt false: (pg 1915) A: Litiaza veziculara se intalneste cu precadere la sexul feminin; B: Un procent de 30% din litiazele veziculare ajung la chirurg fiind supuse tratamentului chirurgical; C: Rareori litiaza veziculara constituie o descoperire intamplatoare sau necroptica; D: Litiaza veziculara apare mai frecvent la pacientii sub 30 de ani; E: Prezenta calculului in vezicula biliara (corp strain) antreneaza in toate cazurile o suferinta biliara. Vezi raspuns 208. [C2318146] Ce afirmatii referitoare la mecanismele litogenezei sunt adevarate: (pg 1916) A: Hipercolesterolemia constitutionala sau de cauza alimentara este insotita intotdeauna de o crestere a ratei colesterolului in bila; B: Alterarea raportului colesterol-acizi biliari este favorizata de staza si infectie; C: Administrarea de contraceptive orale favorizeaza aparitia litiazei veziculare; D: Imposibilitatea colecistului de a-si evacua convenabil continutul este una din cauzele favorizante ale litogenezei E: Cresterea concentratiei de acizi biliari si lecitina din bila favorizeaza aparitia litiazei. Vezi raspuns 209. [C2318147] Ce afirmatii referitoare la ecografie in litiaza biliara sunt false: (pg 1917) A: Poate confirma diagnosticul de litiaza a caii biliare principale in 98% din cazuri; B: Este capabila sa indice singura necesitatea explorarii intraoperatorii a caii biliare principale; C: Poate evidentia imagini hidroaerice in grosimea peretelui vezicular in colecistita acuta cu anaerobi; D: Nu se poate efectua la bolnavii icterici; E: Este o metoda sensibila si specifica pentru depistarea litiazei veziculare inlocuind examenul colecistografic. Vezi raspuns 210. [C2318148] Ce afirmatii referitoare la complicatiile degenerativ-neoplazice ale litiazei veziculare sunt adevarate: (pg 1922) A: Cel mai frecvent degenerarea survine pe un colecist litiazic cu evolutie indelungata, la un bolnav varstnic; B: 30% din neoplasmele veziculei biliare survin la un bolnav purtator de calculi veziculari; C: Deseori degenerarea maligna constituie o surpriza intraoperatorie; D: Prognosticul cancerului de vezicula biliara pe litiaza este favorabil la bolnavii tineri; E: Invazia patului vezicular este rareori posibila. Vezi raspuns 211. [C2318149] Ce afirmatii referitoare la complicatiile migratorii ale litiazei veziculare sunt adevarate: (pg 1921) A: Calculii cu diametru de 1-3 mm sunt cei mai agresivi, ei trecand relativ usor prin zona cervico-cistica; B: Pasajele repetate prin regiunea oddiana conduc in final la sclerodistrofii oddiene; C: In situatia in care un calcul blocat in infundibulul vezicular revine in cavitatea veziculara apare un hidrops intermitent D: Mucocelul vezicular cu bila alba nu este o complicatie mecanica; E: Icterul mecanic litiazic secundar migrarii unui calcul din vezicula biliara este indolor si apiretic. Vezi raspuns 212. [C2318150] Ce afirmatii referitoare la complicatiile fistulare ale litiazei veziculare sunt adevarate: (pg 1921)

A: Fistulele bilio-cutanate sunt frecvente; B: Cel mai frecvent erodarea se produce in dreptul unui calcul inclavat infundibular, directia de fistulizare fiind spre duoden sau coledoc; C: Este posibil ca fistula sa se inchida spontan; D: Aparitia unui sindrom icteric, angiocolitei sau a ileusului la un bolnav purtator de calculi voluminosi poate sugera complicatia fistulara; E: Cel mai frecvent diagnosticul se precizeaza preoperator prin ecografie. Vezi raspuns 213. [C2318151] Ce afirmatii referitoare la complicatiile perforative ale litiazei veziculare sunt false: (pg 1922) A: 20% din litiazele veziculare evolueaza spre perforarea in peritoneu liber; B: Complicatiile perforative survin, cel mai frecvent, in peritoneu liber determinand peritonita biliara; C: Aproximativ 10% din colecistitele acute prezinta zone de necroza parietala in dreptul unui calcul inclavat in infundibul; D: Cand perforatia a fost precedata de formarea unui plastron poate sa apara un abces in plastron; E: Perforatia in peritoneu liber survine in formele gangrenoase si, mai ales, la varstnici. Vezi raspuns 214. [C2318152] Ce semne se pot intalni in ileusul biliar: (pg 1921) A: Durere in hipocondrul drept, insotita d e febra in antecedentele recente; B: Dureri abdominale colicative insotite eventual de melena; C: Oprirea tranzitului intestinal pentru materii fecale si gaze; D: Greturi, varsaturi; E: Pneumoperitoneu. Vezi raspuns 215. [C2318153] Ce afirmatii referitoare la diagnosticul diferential al litiazei veziculare si la "mirajul" primei leziuni sunt adevarate: (pg 1920) A: Tumora renala dreapta poate simula o litiaza veziculara asimptomatica coexistenta; B: Un cancer de unghi drept colic poate simula pana la un punct o colecistopatie; C: O tumora gastrica poate simula o litiaza biliara coexistenta descoperita ecografic; D: In era chirurgiei laparoscopice explorarea cavitatii peritoneale a scazut semnificativ aceste interpretari eronate comparativ cu explorarea prin laparotomie; E: Anamneza, examenul clinic atent si explorarile complementare pot ghida in mod adecvat chirurgul spre afectiunea dominanta evitand astfel "mirajul" primei leziuni. Vezi raspuns 216. [C2518154] In etiopatogenia litiazei veziculare sunt implicati urmatorii factori_: (pg 1916) A: excesul colesterolului in compozitia bilei; B: scaderea concentratiei de acizi biliari si lecitina in bila; C: incapacitatea colecistului de a-si evacua convenabil continutul; D: prezenta nucleelor de precipitare (epitelii, leucocite, germeni); E: diminuarea colesterolului in compozitia bilei. Vezi raspuns 217. [C2518155] Simptomatologia clinica a litiazei veziculare este sistematizata in urmatoarele faze evolutive_: (pg 1916) A: faza tulburarilor dispeptice; B: faza aparitiei icterului cu caracter progresiv, neremisiv; C: faza durerilor paroxistice (colica biliara); D: faza aparitiei febrei asociata cu scadere ponderala; E: faza complicatiilor. Vezi raspuns 218. [C2518156] Durerea din colica biliara are urmatoarele caracteristici_: (pg 1916) A: sediul durerii este in epigastru; B: sediul durerii este in hipocondrul drept cu iradiere in epigastru; C: durerea poate iradia in umarul drept sau in varful scapulei; D: bolnavul este imobil, in pozitie antalgica ( E: greata si varsaturile pot acompania sindromul dureros.

Vezi raspuns 219. [C2518157] Examenul echografic poate aduce urmatoarele informatii in litiaza veziculara: (pg 1918) A: apreciaza forma, volumul, peretii si continutul colecistului; B: furnizeaza informatii asupra pancreasului; C: furnizeaza informatii asupra cailor biliare intra- si extrahepatice; D: evidentiaza septarile si cudurile veziculei biliare; E: decide abordul intraoperator al caii biliare principale. Vezi raspuns 220. [C2518158] In diagnosticul diferential al litiazei veziculare necomplicate trebuie avute in vedere urmatoarele afectiuni: (pg 1919) A: ulcerul duodenal; B: pancreatita cronica; C: peritonita de etiologie apendiculara; D: colica renala dreapta; E: colica hepatica prin distensia capsulei Glisson din insuficienta cardiaca. Vezi raspuns 221. [C2518159] Litiaza veziculara se poate prezenta sub urmatoarele forme clinice_: (pg 1916) A: forma latenta; B: forma pseudoocluziva; C: forma dureroasa; D: forma dispeptica; E: forma migrenoasa. Vezi raspuns 222. [C2518160] Reprezinta elemente de diagnostic pozitiv al colecistitei acute urmatoarele_: (pg 1918) A: apararea musculara la nivelul hipocondrului drept; B: vizualizarea echografica a colecistului litiazic cu pereti ingrosati; C: vizualizarea echografica a dilatatiilor de cai biliare intrahepatice; D: prezenta leucocitozei; E: icterul progresiv si persistent. Vezi raspuns 223. [C2518161] In evolutia colecistitei acute poate aparea: (pg 1920) A: plastronul vezicular; B: abcesul cavitatii veziculare (piocolecist); C: peritonita biliara; D: abcesul subhepatic; E: degenerarea maligna. Vezi raspuns 224. [C2518162] Reprezinta complicatii ale colecistitei cronice litiazice urmatoarele: (pg 1920) A: migrarea calculilor in calea biliara principala; B: aparitia fistulelor bilio-digestive; C: aparitia colecistitei acute; D: degenerarea maligna; E: peritonita biliara. Vezi raspuns 225. [C2518163] Avantajele colecistectomiei laparoscopice sunt reprezentate de: (pg 1924) A: durere postoperatorie absenta sau minima; B: lipsa complicatiilor de plaga (supuratii, eventratii); C: scurtarea spitalizarii (1-3 zile); D: diminuarea accidentelor si incidentelor intraoperatorii; E: reintegrarea profesionala rapida (7-14 zile). Vezi raspuns 226. [C2518164] Complicatiile postoperatorii ale colecistectomiei pot fi reprezentate de (pg 1924) A: fistule biliare externe;

B: abcese subfrenice; C: fistule bilio-digestive; D: ileus biliar; E: coleperitoneu. Vezi raspuns 227. [C2518165] Tehnicile neablative utilizate in tratamentul litiazei veziculare sunt reprezentate de: (pg 1922) A: colecistectomia laparoscopica; B: disolutia chimica a calculilor; C: colecistectomia clasica; D: litotritia extracorporeala; E: litotritia percutana. Vezi raspuns 228. [C2518166] Obstacolele de la nivelul sifonului vezicular implicate in litogeneza pot fi: (pg 1916) A: stenozele scleroinflamatorii (tip cisticita); B: modificarile distrofice cervico-cistice; C: anomalii congenitale ale sifonului; D: diskinezii cervico-cistice; E: agenezia colecistului. Vezi raspuns 229. [C2518167] Colica biliara prezinta urmatoarele caracteristici: (pg 1916) A: se insoteste de durere violenta cu exacerbari pe fondul unui platou dureros permanent; B: sediul durerii este in hipocondrul drept cu iradiere epigastrica; C: greata si varsaturile sunt excluse; D: sediul durerii este in epigastru cu iradiere posterioara; E: este determinata de contractura tetaniforma a musculaturii netede veziculare. Vezi raspuns 230. [C2518168] Reprezinta forme clinice ale litiazei veziculare urmatoarele: (pg 1916) A: forma latenta ("muta"); B: forma dureroasa; C: forma dispeptica; D: forma pseudoocluziva; E: forma migrenoasa. Vezi raspuns 231. [C2518169] Urmatoarele afirmatii despre forma dispeptica a litiazei veziculare sunt adevarate: (pg 1916) A: imbraca caracterul unei dispepesii non-ulceroase; B: are simptomatologie nesistematizata; C: simptomatologia este dominata de greata, balonari postprandiale, tulburari de tranzit; D: icterul este intotdeauna prezent; E: durerea reprezinta principalul simptom. Vezi raspuns 232. [C2518170] Echografia abdominala in litiaza veziculara prezinta urmatoarele avantaje: (pg 1917) A: poate fi efectuata si la bolnavi icterici; B: poate fi efectuata in toate situatiile in care colangiografia este contraindicata; C: obtine si informatii despre caile biliare si pancreas; D: decide singura necesitatea explorarii intraoperatorii a caii biliare principale; E: apreciaza forma, volumul, peretii si continutul colecistului. Vezi raspuns 233. [C2518171] In absenta antibioticelor, colecistita acuta poate evolua astfel: (pg 1918) A: instalarea unui plastron colecistic; B: aparitia abcesului vezicular; C: instalarea peritonitei bilio-purulente; D: fistulizarea este frecventa; E: remisiunile reprezinta regula. Vezi raspuns

234. [C2518172] Urmatoarele elemente concura la formularea diagnosticului pozitiv de colecistita acuta: (pg 1918) A: calculii si modificarile peretelui colecistic evidentiate echografic; B: leucocitoza; C: icterul; D: identificarea litiazei coledociene; E: prezenta febrei. Vezi raspuns 235. [C2518173] Cauza subicterului intalnit in colecistita acuta poate fi reprezentat de: (pg 1918) A: compresia infundibulara asupra axului biliar principal; B: asocierea angiocolitei; C: asocierea unei pancreatite; D: prezenta plastronului colecistic; E: asocierea litiazei veziculare cu ulcerul gastro-duodenal. Vezi raspuns 236. [C2518174] Litiaza veziculara poate genera urmatoarele tipuri de complicatii: (pg 1920) A: infectioase; B: migratorii; C: degenerativ-neoplazice; D: hemoragice; E: fistulare si perforative. Vezi raspuns 237. [C2518175] La formarea plastronului colecistic pot lua parte urmatoarele elemente viscerale: (pg 1920) A: colonul transvers; B: marele epiploon; C: colonul sigmoid; D: cecul; E: duodenul; Vezi raspuns 238. [C2518176] Urmatoarele afirmatii referitoare la colecistita cronica scleroatrofica sunt adevarate: (pg 1920) A: colica biliara este frecvent intalnita; B: colica biliara nu se intalneste la aceasta forma de colecistita; C: frecvent apare un abces vezicular cronic; D: reprezinta suportul aparitiei complicatiilor fistulare; E: colecistectomia este dificila. Vezi raspuns 239. [C2518177] Complicatiile fistulare ale litiazei veziculare pot fi reprezentate de: (pg 1921) A: fistula bilio-biliara; B: fistula bilio-duodenala; C: fistula bilio-colica; D: fistula bilio-apendiculara; E: exceptional fistula bilio-cutanata. Vezi raspuns 240. [C2518178] Tehnicile neablative aflate in arsenalul terapeutic destinat litiazei veziculare sunt reprezentate de: (pg 1922) A: chirurgia laparoscopica; B: disolutia chimica; C: litotritia extracorporeala; D: litotritia percutana; E: endoscopia digestiva superioara. Vezi raspuns 241. [C2518179] Colecistectomia laparoscopica este contraindicata la urmatoarele categorii de pacienti: (pg 1924)

A: la pacientii cu antecedente de interventii chirurgicale supramezocolice; B: la cei cu plastron vezicular; C: la obezi; D: la cei cu colecistita acuta; E: la cei cu antecedente de interventii chirurgicale submezocolice. Vezi raspuns 242. [C2518180] Avantajele colecistectomiei laparoscopice sunt reprezentate de_: (pg 1924) A: durere postoperatorie absenta sau minima; B: lipsa complicatiilor de plaga (supuratii, eventratii); C: spitalizare redusa (1-3 zile); D: reluare rapid a activitatii (7-14 zile); E: incidenta mult redusa a incidentelor si accidentelor intraoperatorii comparativ cu chirurgia clasica. Vezi raspuns 243. [C2618181] Colangiografia peroperatorie este obligatorie in (pg 1924) A: episoad icteric recent sau actual B: diametrul coledocului peste 10 mm C: calculi biliari cu diametru sub 5 mm D: cistic larg peste 2 mm E: icter hemolitic Vezi raspuns 244. [C2618182] Urmatoarele afirmatii referitoare la colecistostomie sunt adevarate (pg 1924) A: este tratamentul de electie al litizei coledociene B: este utilizata la bolnavii cu teren biologic precar C: se realizeaza sub ghidaj radio-ecografic D: este folosita ca procedeu temporar E: este rapida si cu riscuri minime Vezi raspuns 245. [C2618183] Lititritia extracorporeala a calculilor biliari poate fi utilizata in caz de (pg 1922) A: calcul unic, cu diametru sub 3 cm B: cistic stenozat C: bila neinfectata D: colecistita acuta E: motricitate parietala pastraa Vezi raspuns 246. [C2618184] Care din urmatoarele afirmatii referitoare la colecistectomia laparoscopica sunt false (pg 1924) A: incidentele si accidentele au o incidenta similara cu cele ale colecistectomiei clasice B: complicatiile de plaga sunt redutabile C: este contraindicata la cei cu antecedente chirurgicale supramezocolice D: este usor de realizat in colecistitele scleroatrofice E: recidivele dupa colecistectomie sunt frecvente Vezi raspuns 247. [C2618185] Care din afirmatiile urmatoare referitoare la fistulele si perforatiile colecistului sunt false (pg 1921) A: sunt complicatiile cele mai frecvente ale litiazei veziculare B: simptomatologia este specifica C: aparitia icterului, angiocolitei sau ileusului la un bolnav cu calculi veziculari mari poate sugera diagnosticul D: diagnosticul este pus de cele mai multe ori preoperator E: aerobilia apare in perforatiile ulceroase Vezi raspuns 248. [C2618186] Ecografia abdominala simpla poate evidentia (pg 1917) A: imagini aerice in peretii colecistului in cazul colecistitelor acute B: formatiune ecogena cu con de umbra posterior in litiaza veziculara C: septurile si cudurile colecistului D: ulcerul duodenal penetrant in caile biliare

E: malformatiile arteriovenoase din peretii colecistului Vezi raspuns 249. [C2618187] Colangiografia intravenoasa este contraindicata in (pg 1917) A: colecistita acuta B: pancreatita acuta C: insuficienta hepatica D: intoleranta la compusi iodati E: antecedente de icter Vezi raspuns 250. [C2618188] Diagnosticul diferential al colicii biliare se face cu (pg 1918) A: periartrita scapulo-humerala B: cardiopatia ischemica C: insuficienta cardiaca stanga D: dispragia intermitenta tip Ortner E: colica renal stanga Vezi raspuns 251. [C2618189] Care din urmatoarele intrebari referitoare la colecistita acuta sunt adevarate (pg 1918) A: Debuteaza printr-o colica biliara prelungita B: apare cam la 1 din 5 bolnavi cu litiaza veziculara C: tratamentul este interventia chirurgicala in urgenta imediata D: administrarea antibioticelor este contraindicata E: iradierea epigastrica a durerii sugereaza asocierea unui ulcer perforat Vezi raspuns 252. [C2618190] Complicatiile litiazei biliare cuprind (pg 1920) A: colecistita acuta B: fistula biliara C: ileusul biliar D: agenezia biliara E: malignizarea Vezi raspuns 253. [C2818191] Urmatorii factori intervin in etiopatogenia litiazei veziculare: (pg 1915) A: tulburari metabolice ce modifica raportul componentelor biliare B: scaderea capacitatii de contractie a colecistului C: hipercolesterolemia constitutionala D: imposibilitatea colecistului de a-si evacua convenabil continutul E: staza gastrica Vezi raspuns 254. [C2818192] Debutul unei colecistite acute se caracterizeaza prin: (pg 1918) A: la 2-3 zile dupa o masa copioasa, bogata in grasimi B: cel mai frecvent la paciente supraponderale C: dureri initial in fosa iliaca dreapta D: hematemeza E: colica biliara prelungita Vezi raspuns 255. [C2818193] Urmatoarele sunt complicatii infectioase ale litiazei biliare: (pg 1920) A: colecistita acuta B: hidropsul vezicular C: colecistita cronica D: pancreatita acuta E: ileusul biliar Vezi raspuns 256. [C2818194] Urmatoarele sunt complicatii migratorii ale litiazei biliare: (pg 1920) A: colecistita acuta

B: hidropsul vezicular C: colecistita cronica D: pancreatita acuta E: ileusul biliar Vezi raspuns 257. [C2818195] Urmatoarele sunt complicatii fistulare ale litiazei biliare: (pg 1920) A: colecistita acuta B: hidropsul vezicular C: colecistita cronica D: pancreatita acuta E: ileusul biliar Vezi raspuns 258. [C2818196] Ileusul biliar: (pg 1921) A: este o ocluzie intestinala mecanica B: este o ocluzie intestinala dinamica C: calculul are maxim 3-4 cm D: cel mai frecvent se localizeaza la nivelul colonului E: cel mai frecvent se localizeaza la nivelul duodenului, la unghiul lui Treitz Vezi raspuns 259. [C2818197] Avantajele colecistectomiei laparoscopice fata de cea clasica sunt: (pg 1924) A: costurile aparaturii interventiei chirurgicale reduse B: durerea postoperatorie minima C: spitalizare mai scurta D: reluare rapida a activitatii E: nu are contraindicatii Vezi raspuns 260. [C2818198] Colangiografia peroperatorie este utila si mai ales obligatorie in urmatoarele circumstante: (pg 1924) A: de rutina in orice colecistectomie B: episod icteric recent sau actual C: calculi veziculari cu diametrul mai mic de 5 mm D: diametrul caii biliare principale mai mic de 10 mm E: cistic larg mai mare de 2 mm Vezi raspuns 261. [C2818199] Colecistostomia: (pg 1925) A: este interventia de electie in colecistita acuta B: este interventia de electie in colecistita cronica C: este o tehnica utilizata doar in situatii extreme, de gravitate exceptionala D: realizeaza un drenaj extern al colecistului E: se poate realiza si pe cale radio-ecografica Vezi raspuns 262. [C2818200] Forma dispeptica nonulceroasa a unei litiaze veziculare este dominata de: () A: greata; B: balonari postprandiale; C: icter; D: tulb de tranzit; E: durere; Vezi raspuns 263. [CM19001] Calculii coledocieni primari au ca si caracteristici urmatoarele: (Pag. 1926) A: Sunt fatetati B: Pot realiza aspectul de haltera C: Sunt bogati in bilirubinat de calciu D: Sunt nefatetati E: Sunt bogati in colesterina

Vezi raspuns 264. [CM19002] Inclavarea de gradul III a calculilor coledocieni poate determina: (Pag. 1928) A: Refluxul biliar in canalul Wirsung B: Accelerarea secretiei sucului pancreatic C: Comprimarea canalului Wirsung D: Comprimarea canalului Santorini E: Ingreunarea excretiei sucului pancreatic Vezi raspuns 265. [CM19003] Triada Charcot-Villard este compusa din: (Pag. 1929) A: Durere B: Varsaturi C: Febra D: Icter,care sucede durerea E: Icter,care precede durerea Vezi raspuns 266. [CM19004] Sunt forme disimulate ale litiazei coledociene, urmatoarele: (Pag. 1932) A: Forma febrila pura B: Forma cu icter izolat C: Forma dispeptica D: Forma cu calcul inclavat in papila E: Forma casectizanta Vezi raspuns 267. [CM19005] Opacifierea prelungita si intensa a CBP la colangiografia i (Pag. 1933) A: Calculilor B: Hipotoniei oddiene C: Stenozei oddiene D: Obstructiei incomplete prin compresiune externa E: Inflamatiei coledociene Vezi raspuns 268. [CM19006] Sunt contraindicatii ale colangiografiei i (Pag. 1933) A: Anastomoza bilio-digestiva B: Bilirubinemia peste 3 mg% C: Hiperfunctia tiroidiana D: Bolnavii colecistectomizati E: Intoleranta la iod Vezi raspuns 269. [CM19007] Sugestive pentru migrarea calculilor in coledoc sunt situatiile urmatoare: (Pag. 1938) A: CBP dilatata peste 8 mm B: Palparea calculilor in CBP C: CBP dilatata peste 10-12 mm D: Colecist sclero-atrofic E: Calcul unic,nefatetat,in vezicula biliara Vezi raspuns 270. [CM19008] Indicatiile absolute pentru explorarea invaziva a CBP sunt: (Pag. 1938) A: Calculii palpabili B: Puseul de pancreatita acuta C: Icterul D: CBP dilatata E: Colangita Vezi raspuns 271. [CM19009] Contraindicatiile procedeelor miniinvazive in tratamentul litiazei CBP sunt: (Pag. 1941) A: Impietruirea coledociana B: Coledoc mai mare de 20 mm

C: Hipotonia oddiana D: Coledoc mai mare de 25 mm E: Fistula bilio-biliara Vezi raspuns 272. [CM19010] Extragerea calculilor din CBP prin coledocotomie se recomanda in situatiile: (Pag.1942) A: Localizare sub jonctiunea cistico-hepatica B: Coledoc mai mare de 7 mm C: Canal cistic dilatat D: Canal cistic ingustat E: Localizare deasupra jonctiunii cistico-hepatice Vezi raspuns 273. [CM19011] Antibiotice utilizate n tratamentul angiocolitei sunt: (pag 1931) A: gentamicina,cea mai activa impotriva enterococului B: ampicilina,gentamicina,metronidazolul,cefalosporinele C: metronidazolul,cu actiune asupra germenilor gram negativi anaerobi D: gentamicina,cu actiune asupra germenilor gram pozitivi aerobiotici E: metronidazolul,cu actiune asupra germenilor gram negativi aerobiotici Angelescu Vezi raspuns 274. [CM19012] Complicatiile generale ale angiocolitei sunt: (pag 1931) A: abcese cerebrale B: pileflebita C: endocardita vegetanta D: abcese hepatice E: bronhopneumonie Angelescu Vezi raspuns 275. [CM19013] Urmatoarele reprezinta indicatii pentru practicarea ERCP in litiaza coledociana: (pag 1935) A: Pacienti cu teste de colestaza pozitive B: Puseuri recente de colangita acuta C: Puseuri icterice recente D: Puseuri recente de colecistita acuta E: Angiocolitele acute Angelescu Vezi raspuns 276. [CM19014] Indicatii relative pentru explorarea invaziva a CBP n litiaza coledociana: (pag 1938) A: prezenta calculilor palpabili B: detectarea calculilor mici C: prezenta icterului D: CBP dilatata E: prezenta colangitei Angelescu Vezi raspuns 277. [CM19015] Selectati afirmatiile corecte referitoare la coledocoscopie: (pag 1939) A: exporarea se face initial in sens ascendent B: reprezinta o tehnica de varf,dificila si complexa C: prelungirea duratei interventiei este doar aparenta D: permite limitarea interventiilor cu caracter de securitate E: plasarea prea inalta a coledocotomiei poate favoriza litiaza reziduala dupa coledocoscopie Angelescu Vezi raspuns 278. [CM19016] Scopul tratamentului chirurgical n litiaza CBP este: (pag 1940) A: drenaj biliar optim B: dezobstructia CBP C: evacuarea calculilor voluminosi,simptomatici D: inlaturarea colecistului E: toate acestea Angelescu Vezi raspuns

279. [CM19017] Care dintre urmatoarele caracteristici sunt specifice litiazei secundare a CBP: (pg.1925-1926) A: muriformi B: cilindrici C: fatetati D: nesfaramaciosi E: sfaramaciosi Vezi raspuns 280. [CM19018] Forma complexa a litiazei coledociene cuprinde urmatoarele: (pg.1928) A: calcul inclavat in papila B: litiaza intrahepatica C: calcul continut de un diverticul al canalului hepatic comun D: litiaza extrahepatica E: calculul coledocului terminal Vezi raspuns 281. [CM19019] Formele grave ale litiazei coledociene sunt cele asociate cu: (pg.1930) A: calcul inclavat in papila B: litiaza intrahepatica C: angiocolita acuta D: pancreatita acuta E: colecistita acuta Vezi raspuns 282. [CM19020] Teste de laborator in angiocolita purulenta: (pg.1931) A: leucocitoza 20000/mmc B: VSH crescut C: hemoculturi pozitive D: GOT crescut E: GTP crescut Vezi raspuns 283. [CM19021] Antibiotice folosite in tratamentul angiocolitei: (pg.1931) A: eritromicina B: ampicilina C: metronidazol D: ceftriaxon E: ceftazidim Vezi raspuns 284. [CM19022] Formele disimulate ale litiazei coledociene sunt: (pg.1932) A: forma icterica pura B: forma febrila pura C: forma latenta D: forma casectizanta E: forma dispeptica Vezi raspuns 285. [CM19023] Dupa Aschoff calculii coledocieni primari, autohtoni au forma: (pg.1926) A: rotunjiti B: ovoida C: cilindrica D: fatetata E: in capat de tigara Vezi raspuns 286. [CM19024] Coledocul "prea bine " conturat ce apare la colangiografia IV exprima: (pg.1933) A: hipotonie oddiana B: hipertonie oddiana C: calculi D: stenoza oddiana

E: obstructie incompleta prin compresiune externa Vezi raspuns 287. [CM19025] In sindromul coledocian major se intilneste: (pg.1929) A: durere B: febra C: icter D: greturi E: triada Charcot-Villard Vezi raspuns 288. [CM19026] Contraindicatiile ERCP sunt: (pg.1935) A: angiocolita acuta B: afectare cardiaca C: simptome gastrice D: afectiuni renale E: ascita Vezi raspuns 289. [CM19027] Contraindicatiile colangiografiei IV sunt: (pg.1933) A: bilirubinemia <3mg% B: bilirubinemia >3mg% C: hipofunctie tiroidiana D: hiperfunctie tiroidiana E: intoleranta la iod Vezi raspuns 290. [CM19028] Valorile serice normale ale fosfatazei alcaline sunt: (pg.1933) A: 1 B: 20-65 ui/100 ml ser C: 20-85 ui/100 ml ser D: 1 E: 3-13 u Bodanski Vezi raspuns 291. [CM19029] Care sunt bolile care fac impracticabila endoscopia: (pg 1935) A: Stenozele esofagiene B: Stenozele colonului C: Pseudochisturile pancreatice D: Abcesele pancreatice E: Derivatiile bilio-jejunale Vezi raspuns 292. [CM19030] Contraindicatiile colangiografiei i (pg 1933) A: Bilirubinemia mai mare de 2 mg% B: Intoleranta la iod C: Bilirubinemia mai mare de 3mg% D: Hipofunctia tiroidiana E: Hiperfunctia tiroidiana Vezi raspuns 293. [CM19031] Nefropatia hepatogena se manifesta clinic prin: (pg 1931) A: Poliurie B: Oligo-anurie C: Hiperazotemie D: Insuficienta hepato-renala E: Angiocolita ictero-uremigena Vezi raspuns 294. [CM19032] Vizualizarea cailor biliare intrahepatice prin colangiografie intraoperatorie se face prin : (pg 1930) A: Utilizarea pozitiei Trendelenburg

B: Comprimarea digitala a vezicii biliare C: Comprimarea digitala a coledocului D: Administrare prealabila de morfina E: Administrare de antibiotice Vezi raspuns 295. [CM19033] Formele angiocolitei acute sunt : (pg 1931) A: Catarala B: Flegmonoasa C: Gangrenoasa D: Plastronata E: Purulenta Vezi raspuns 296. [CM19034] Angiocolita survine mai frecvent in cazul : (pg 1931) A: Copiilor B: Varstnicilor C: Calculilor unici D: Calculilor multipli E: Femeilor Vezi raspuns 297. [CM19035] Despre tratamentul secvential al litiazei CBP sunt adevarate () A: la 24-72 de ore dupa extragerea calculului se face de preferinta colecistectomia laparoscopica B: ideal ar fi laparoscopia concomitenta a veziculei si coledocului C: cand coledocul >20mm,impietruit se prefera tehnicile conventionale D: post sfterectomie endoscopica exisat risc de pancreatita E: are avantajul ca nu lasa litiaza reziduala Vezi raspuns 298. [CM19036] Chirurgia in CBP () A: in formele complexe se prefera coledocolitotomia cu drenaj Kehr B: in formele maligne se face sftomia endoscopica transduodenala cu coledocostomia C: cand diametrul pana in 15 mm se face interventie exclusive pe papilla cu sftomie transduodenala D: cand diametrul mai mare de 25mm de electie este hepatojejunostomia in y E: cand diametrul inte 16-25mm se utilizeaza coledocoduodenostomia Vezi raspuns 299. [CM19037] Coledocoscopia in litiaza CBP () A: scade frecventa litiazei reziduale B: infirma rezultatele colangiografiei fals positive C: scade numarul sftomiilor,anastomozelor biliodigestive D: are un rsic crescut de infectii E: durata lunga a tehnicii ce prelungeste spitalizarea Vezi raspuns 300. [CM19038] Indicatiile absolute de axplorarea invaziva () A: puseu pancreatita acuta B: calculi palpabili C: colangigrafie pozitiva pt calcului D: icter E: colangita Vezi raspuns 301. [CM19039] Indicatii de colangigrafie de depistare () A: episod de angiocolita in APP B: CBP>10-12mm C: Cystic larg cu microlitiaza veziculara D: Colecist scleroatrofic E: Un singur calcul fatetat in vezicula biliara Vezi raspuns

302. [CM19040] Coledoc dilatat cu pereti supli,transparenti ca vena , poate insemna () A: microlitiaza cu cystic permeabil B: litiza coledociana recenta C: pancreatita cefalica D: stenoza oddiana E: angiocolita Vezi raspuns 303. [CM19041] Contraindicatii CPER () A: Discrazii B: Ascita C: Ulcer gastro-duodenal D: puseuri recente de pancreatita E: pseudochisturi pancreatice Vezi raspuns 304. [CM19042] CT in litiaza CBG are urmatoarele avantaje () A: imagini concludente la obezi B: imagini concludente cand se interepun gaze C: vizualizarea calculilor de colesterina D: vizualizarea calculilor retroduodenali E: depistarea calculilor de pana la 1mm Vezi raspuns 305. [CM19043] Calculii pasabilii: (Pag:1927) A: au un diametru mai mic de 5 mm, B: se inclaveaza in asa zisul punct critic Barraya, C: pasajul repetat prin papila poate determina pancreatita acuta, D: colica biliara se asociaza cu migrarea calculilor prin papila, E: triada Charcot este frecventa in cazul litiazei de migrare Vezi raspuns 306. [CM19044] Obstructia coledociana: (Pag:1927) A: frecventa in forma simpla comuna a litiazei coledocului B: partiala si pasagera in forma favorabila a litiazei coledocului, C: nu este niciodata completa, indiferent de forma si constitutia calculilor atunci cand peretele coledocian nu este modificat, D: operatia de electie este drenajul biliar extern, E: se asociaza cu calculi cu diametrul de pana la 2 mm Vezi raspuns 307. [CM19045] Sindromul coledocian major este reprezentat de: (Pag:1929) A: triada Charcot- Villard, B: durere, febra, icter, C: strict specific litiazei CBP, D: se asociaza cu chistul hidatic rupt in caile biliare, E: icterul este indolor, afebril, progresiv Vezi raspuns 308. [CM19046] Inclavarea calculilor in papila: (Pag: 1927-1930) A: se produce in 50-60% din litiazele coledociene, B: se caracterizeaza prin aparitia unui icter melas, C: se asociaza frecvent cu infectia, iar puseurile febrile si durerea intensifica icterul, D: hepatomegalia este moderata si sensibila, E: extragerea calculilor se face prin sfincterotomie oddiana Vezi raspuns 309. [CM19047] Angiocolita acuta: () A: reprezinta riscul major al tuturor litiazelor coledociene, B: rara in cazul calculilor multiplii si la varstnici,

C: angiocolita cu dureri in hipocondrul drept si febra care nu depaseste 38-39 de grade este forma cu cel mai mic potential de agravare, D: hepatomegalia asociata este sensibila si moderata, E: poate determina insemantarii septice de tipul: abcese cerebrale, bronhopneumonii, endocardita vegetanta si leziuni renale Vezi raspuns 310. [CM19048] ERCP: (Pag:1934) A: utilizeaza un duodenoscop cu optica verticala, B: intreaga examinare nu depaseste 15 minute, C: rata diagnostica atinge procentul de 88-90%, D: principiile metodei au fost stabilite de McCune in 1968, E: timpul mediu al canularii este 15 minute Vezi raspuns 311. [CM19049] Obstructia completa in litiaza coledociana e realizata de: (pag 1927) A: calcul B: tumora C: spasm supraadaugat D: stenoza E: edem inflamator Vezi raspuns 312. [CM19050] Triada Charcot-Villard cuprinde: (pag 1929) A: febra B: tulburari dispeptice C: icter D: durere in triunchiul pancreatico-coledocian E: hematemeza Vezi raspuns 313. [CM19051] Formele disimulate ale litiazei coledociene sunt: (pag 1932) A: forma frusta B: forma casectizanta C: forma febrila D: forma pseudotumorala E: forma dispeptica Vezi raspuns 314. [CM19053] Diametru CBPeste un criteriu orientativ in alegerea metodei operatorii si anume: (pag 19401941) A: la o dilatare cuprinsa intre 16-25 mm e indicata coledoco-duodenostomia B: la dilatatii de peste 25 mm se foloseste hepatojejunostomia pe ansa exclusa in Y a la Roux C: in dilatatii de peste 15mm se practica coledoco-duodenostomia D: la dilatatii sub 15 mm se fac interventii pe papilla E: la o dilatatie de 20 mm se practica coledoco-duodenostomia Vezi raspuns 315. [CM19054] Inclavarea calculilor coledociaci in papilla prezinta 3 grade si anume: (Pag 1928) A: Gradul I este o inclavare incompleta B: Gradul II are aspect de margea trasa pe un fir de ata C: In gradul III, calculul este continut in coledocul terminat care e ingustat atat deasupra cat si dedesuptul lui D: In gradul II calculul nu poate fi mobilizat pe cale coledociana E: In gradul III, extragerea esteposibila numai dupa efectuareaunei sficterotomii Vezi raspuns 316. [CM19055] Angicolita purulenta se manifesta prin: (pag 1931) A: Febra in accese insotita de tahicardie B: Icter cu bilirubinemie> 10mg% C: Durerein hipocondru stang D: Hipotensiune arteriala E: Semne de iritatie peritoneala

Vezi raspuns 317. [CM19056] Dupa Ashoff, calculii autohtoni coledocieni au caracteristicile : (pg.1926) A: culoare brun-galbuie B: fatetati C: se sfarma cu greutate D: rotunjiti E: forma ovoida Vezi raspuns 318. [CM19057] Despre calculii coledocieni proveniti din CB intrahepatice sunt adevarate cu EXCEPTIA: (pg 1926) A: nerecunoasterea intraoperatorie a localizarii intrahepatice e lipsita de consecinte B: in cadrul dispozitiei in cometa, coada cometei e formata dintr-un singur calcul mic care obstrueaza canalul C: calculii autohtoni sunt compusi din bilirubinat de calciu D: litiaza de migratie provine din calculii coledocieni E: calculii autohtoni se dezvolta de obicei proximal de stenoza unuia dintre canalele hepatice Vezi raspuns 319. [CM19058] Calculul unic coledocian NU se caracterizeaza prin: (pg 1926) A: este exclusiv de provenienta coledociana B: are un nucleu central pigmentar in jurul caruia precipita colesterina sau sarurile de calciu C: este friabil, sfarimicios D: este fecvent E: are forma poliedrica Vezi raspuns 320. [CM19059] Calculii coledocieni : (pg 1927) A: se pot localiza la orice nivel al CBP B: in general mobilitatea calculilor e legata de dimensiunile si vechimea lor C: pot trece din colecist in CBP doar daca calibrul cisticului e mai mare decit normal D: pasajul lor repetat prin cistic poate determina pancreatita acuta E: migrarea prin papila in duoden e marcata de un episod icteric Vezi raspuns 321. [CM19060] Calculii nepasabili : (pg 1927) A: au in general un diametru mai mare de 5 mm B: un procent redus se inclaveaza in punctul critic barraya C: obstructia ductului biliar se datoreaza spasmului supraadaugat D: obstructia ductului biliar se datoreaza edemului inflamator local E: icterul litiazic nu are niciodata caracter fluctuent Vezi raspuns 322. [CM19061] Formele anatomo-clinice ale litiazei coledocului sunt : (pg 1927) A: forma simpla B: forma secundara C: forma complexa D: forma primara E: forma maligna Vezi raspuns 323. [CM19062] Litiaza veziculara se poate prezenta sub mai multe forme clinice, dintre acestea fac parte urmatoarele: (pag 1916) A: pseudoulceroasa B: migrenoasa C: lenta(muta) D: cronica E: pseudoneoplazica Vezi raspuns

324. [CM19063] Printre complicatiile litiazei biliare se numara urmatoarele: (pag. 1920-1921) A: colecistitra acuta B: ulcerul duodenal C: colecistita cronica D: fistula colecisto-coledociana E: ileusul biliar Vezi raspuns 325. [CM19064] Tratamentul litiazei biliare consta in : (pag. 1922-1924) A: antibioterapie B: colecistectomia C: colecistectomia laparoscopica D: colecistostomia E: litotritia percutana Vezi raspuns 326. [CM19065] Fazele evolutive ale litiazei veziculare sunt: (pag. 1916) A: faza tulburarilor dispeptice B: faza evolutiva acuta C: faza complicatiilor D: faza durerilor paroxistice E: faza evolutiva cronica Vezi raspuns 327. [CM19066] In litiaza veziculara, obstacolele de la nivelul sifonului vezicular pot fi: (pag. 1916) A: adenomiomatoza B: colesteroloza C: colecistostomia D: diafragme endocervicale E: hiperplazia valvelor Heister Vezi raspuns 328. [CM19067] Frecvent litiaza biliara debuteaza prin colica biliara manifestata clinic cu: (pag. 1916) A: contractura tetaniforma a muculaturii netede veziculare B: durere violenta C: sediul durerii este in hipocondrul drept D: iradiere hipogastrica a durerii E: greata si varsaturile nu acompaniaza sindromul dureros Vezi raspuns 329. [CM19068] Indicatii relative pentru explorarea invaziva a CBP in litiaza sunt: (p.1938) A: Calculi palpabili B: CBP dilatata C: Episoade icterice D: Colangiografie intraoperatorie sugestiva pentru calculi E: Asocierea puseelor de pancreatita acuta Vezi raspuns 330. [CM19069] Scopul tratamentului chirurgical n litiaza CBP este: (p.1940) A: nlaturarea colecistului ca sediu principal al litogenezei B: Asigurarea unei derivatii bilio-digestive C: Dezobstructia CBP D: Asigurarea unui drenaj biliar optim E: Toate acestea Vezi raspuns 331. [CM19070] Avantajele coledocoscopiei n litiaza CBP sunt: (p.1939) A: Tehnica este accesibila oricarui chirurg B: Aparatura este simpla si ieftina C: Anatomia arborelui biliar este simpla D: Modificarile sunt usor de recunoscut

E: Toate afirmatiile sunt adevarate Vezi raspuns 332. [CM19071] Dintre constatarile macroscopice referitoare la CBP, coledocul dilatat, cu pereti supli, ca o vena, corespunde: (p.1936-1937) A: Microlitiazei veziculare cu cistic permeabil B: Stenozei oddiene C: Pancreatitei cefalice D: Litiazei coledociene recente E: Unor multiple pusee de angiocolita Vezi raspuns 333. [CM19072] Dintre manifestarile macroscopice referitoare la CBP, coledocul moderat dilatat, cu peretii ngrosati, de culoare alba sidefie corespunde: (p.1936-1937) A: Microlitiazei veziculare cu cistic permeabil B: Stenozei oddiene C: Pancreatitei cefalice D: Pancreatitei cronice cefalice E: Unor multiple pusee de angiocolita Vezi raspuns 334. [CM19073] Contraindicatiile ERCP tin de: (p.1935) A: Afectiuni cardiace si pulmonare B: Discrazii sangvine C: Prezenta ascitei D: Prezenta icterului E: Prezenta angiocolangitei acute Vezi raspuns 335. [CM19074] Calculii veziculari: () A: au diametrul redus B: sunt sfaramiciosi C: sunt constituiti din colesterina D: se formeaza prin precipitarea pigmentilor biliari E: sunt voluminosi Vezi raspuns 336. [CM19075] Calculii coledocieni primari (1926) A: au forma ovoida, rotunjita, nefatetata B: sunt constituiti din bilirubinat de calciu si colesterina ( peste 25%) C: sunt fatetati D: se sfarama usor E: aspectul de haltera se poate intalni Vezi raspuns 337. [CM19076] La nivelul CBP calculii se localizeaza cel mai frecvent: () A: in portiunea supraduodenala B: in portiunea retroduodeno-pancreatica C: in caile biliare intrahepatice D: sunt continuti in diverticuli E: cu predilectie la nivelul coledocului terminal Vezi raspuns 338. [CM19077] Triada Charcot- Villard consta in: () A: durere B: febra C: varsaturi D: icter E: steatoree Vezi raspuns

339. [CM19078] In litiaza CBP, coledoco-duodenostomia este folosita ca metoda de tratament chirurgical in urmatoarele cazuri: () A: forma favorabila de litiaza B: forma complexa C: forma maligna D: la o dilatare a CBP sub 15 mm E: la o dilatare a CBP de 16-25 mm Vezi raspuns 340. [CM19079] Posibilitatea existentei litogenezi la nivelul CBP este sustinuta de urmatoarele observatii: (p1926) A: Litogeneza CBP apare la 24-43% din pacientii cu absenta congenitala a colecistului B: 20% din pacienti cu CBP au colecistul nelocuit si de aspect normal C: structura calculilor dovedeste originea lor coledociana D: litiaza veziculara exclude litiaza CBP concomitenta E: recidiva post colecistectomie Vezi raspuns 341. [CM19080] Sediul calculilor CBP poate fi: (p1927) A: portiunea supraduodenala a coledocului B: frecvent calculii se opresc in portiunea retroduodenopancreatica C: rareori ajung in calea biliara intrahepatica D: frecvent se situeaza in diverticulul Mekel E: coledocul terminal Vezi raspuns 342. [CM19081] Calculii CBP au un anumit grad de mobilitate,astfel se descriu: (p1927) A: calculi pasabili cu diametrul maxim 1 mm B: microcalculi pasabili cu diametrul maxim de 2 mm C: calculi pasabili cu diametru de 3-5 mm ce produc asa zisul "cistic-violat" D: calculi nepasabili cu diametru peste 5 mm E: majoritatea calculilor nepasabili sunt inclavati in punctul cistic Barraya Vezi raspuns 343. [CM19082] Obstructia completa a ductului biliar este produsa prin: (p1927) A: calculii prin ei insisi pot realiza obstructie completa B: calculii prin ei insisi nu pot realiza obstructia completa C: edemul infamator D: spasmul supraadaugat E: invaginarea coledocului Vezi raspuns 344. [CM19083] Inclavarea calculului in papila se produce in 5-6% din cazurile de litiaza a CBP (p1928) A: gradul I: inclavare incompleta(asemanator cu un glob de gheat in cornetul sau) B: gradul II: calcul in coledocul terminal(aspect de margea pe ata) C: gradul I: clculi inclavati ce nu mai pot fi mobilizati D: gradul III: calcul inclavat in extremitatea terminala a CBP(in maciuca) E: gradul III calculi ce pot fi mobilizati (stoarcere din aval in amonte) Vezi raspuns 345. [CM19084] Urmatoarele afirmatii despre forma complexa a litiazei CBP sunt false: (p1927-1928) A: calculii localizati in diverticulul coledocului terminal se diagnosticheaza prin explorare instrumentala combinata cu palparea B: coledocotomia se practica cel mai frecvent pentru extragerea calculului din diverticulul coledocului terminal C: colangiografia intraoperatorie este cel mai precis mijloc de diagnostic al calculului din diverticulul coledocului terminal D: litiaza coledociana asociata cu litiaza intrahepatica necesita colangiografie intraoperatorie pentru diagnostic E: litiaza coledociana asociata cu litiaza intrahepatica se diagnosticheaza usor Vezi raspuns 346. [CM19085] Durerea din triada Charcot are urmatoarele caracteristici: (p1929)

A: debut brusc B: este atroce,vie,continua,fara paroxisme C: spre diferenta de pacientii ulcerosi care isi apasa zona dureroasa,pacientii biliari nu suporta nici o presiune la nivelul zonei dureroase D: durata este de cateva secunde pana la maxim 2 minute E: in colicile subintrante durata creste de la 6-12 ore la cateva zile Vezi raspuns 347. [CM19086] Febra din triada Charcot se caracterizeaza prin: (p1929) A: apare mai rar decat durerea B: apare in pusee de 39-40 grade C: apare in puseede 38-39 grade D: ascensiunea si defervescenta sunt brutale E: accesele febrile apar la intervale regulate Vezi raspuns 348. [CM19087] Icterul din sindromul coledocian se caracterizeaza prin: (p1929) A: apare in 12-24 ore de la colica B: este variabil,fluctuent,si prezinta remisiuni legate de mobilizarea calculilor C: urini colurice,scaune hipocolice D: absenta pruritului E: icterul diminua daca apar alte colici Vezi raspuns 349. [CM19088] Urmatoare afectiuni se insotesc de sindrom coledocian(triada Charcot) (P1931) A: litiaza CBP B: stenozele oddiene benigne C: chistul hidatic hepatic rupt in CBP D: histoplasmoza E: ascaridioza coledociana Vezi raspuns 350. [CM19089] Dintre formele de litiaza coledociana icterigene fac parte: (p.1932) A: forma clasica caracterizata prin prezenta sindromului coledocian B: inclavarea calculului in papila C: colecistita acuta asociata litiazei intrahepatice D: forme grave asociate cu pancreatita acuta si angiocolita acuta E: forma dureroasa pura Vezi raspuns 351. [CM19090] Complicatiile angiocolitei acute purulente sunt: (p1931) A: local: aparitia bilei purulente B: local: pileflebita, abcese hepatice multiple C: la distanta: peritonita D: la distanta: bronhopneumonia E: interesarea renala este extrem de grava Vezi raspuns 352. [CM19091] Contraindicatiile colangiografiei iv sunt: (pg 1930- 1932) A: hiperfunctia tiroidiana B: intoleranta la iod C: pancreatita acuta D: staza oddiana E: BR peste 3 mg % Vezi raspuns 353. [CM19092] Dintre formele disimulate ale litiazei CBP fac parte: (pg 1930- 1932) A: cu semne coledociene mici B: febrila pura C: inclavat in papila D: muta E: cu icter izolat

Vezi raspuns 354. [CM19093] Metode de investigatie intraoperatorie neinvazive in litiaza CBP sunt: (1937- 1939) A: ecografia B: colangiografia intraoperatorie C: explorarea transcistica D: coledocotomie E: coledocoscopie Vezi raspuns 355. [CM19094] Aspectul in "forma de haltera" in cazul calculilor CBP apare in (pg1926) A: litiaza coledociana primara B: litiaza coledociana prin migrare C: litiaza veziculara D: calculul acesta are capatul proximal in CBP si cel distal in duoden E: litiaza provenita din caile biliare intrahepatice Vezi raspuns 356. [CM19095] In clasificare anatomica-clinica a litiazei de coledoc forma simpla se caracterizeaza prin: (pg1927) A: calculi migrati, fatetati, nesfaramiciosi B: calculi autohtoni, sfaramiciosi C: operatia de electie este coledocolitotomia cu drenaj biliar ext D: apare frecvent angiocolita si coledocita E: riscul litiazei reziduale e mic Vezi raspuns 357. [CM19096] In clasificare anatomica-clinica a litiazei de coledoc forma complexa se caracterizeaza prin: (pg1927) A: calcului autohtoni B: calculi migrati dar inclavati C: operatia de electie este coledocolitotomia cu drenaj biliar ext D: calculi continuti in diverticul coledocian E: de cele mai multe ori e nevoie de drenaj biliar intern Vezi raspuns 358. [CM19097] Triada Charcot-Villard se caracterizeaza prin (pg1929) A: Febra B: Icter C: Hipotensiune D: Durere E: Tahicardie Vezi raspuns 359. [CM19098] Sunt forme grave ale litiazei coledociene (pg1930) A: litiaza cu pancreatita B: litiaza cu angiocolita C: litiaza cu calcul inclavat D: litiaza cu icter izolat E: litiaza cu colecistita Vezi raspuns 360. [CM19099] Calculii autohtoni ai CBP se caracterizeaza prin (pg1926) A: sunt fatetati B: pot fi cilindrici ( C: au continut bogat de colesterina D: sunt friabili E: in general se insotesc de dilatarea CBP (20-25mm) Vezi raspuns 361. [CM19100] Bacteriile implicate cel mai frecvent in angicolita sunt (pg1931) A: E Coli

B: Pseudomonas aeruginosa C: Enterococul D: Klebsiella E: Stafilococ Vezi raspuns 362. [CM19101] Forme clinice particulare implica coexistenta litiazei veziculare cu urmatoarele boli: (p.1919) A: Cancerul colonic B: Cancerul ovarian C: Boala de reflux gastro-esoagian D: Pneumonia de aspiratie E: Iridociclita Vezi raspuns 363. [CM19102] Bacteriile implicate producerea colecistitei acute sunt: (p.1920) A: Klebsiella B: Streptococul beta-hemolitic C: Stafilococul D: Pneumococul E: Escherichia coli Vezi raspuns 364. [CM19103] Colangiografia peroperatorie efectuata n cursul colecistectomiei are urmatoarele indicatii: (p.1924) A: Episod icteric recent B: Episod icteric actual C: Calculi veziculari mari D: Cistic larg, cu diametrul peste 2 mm E: Diametrul caii biliare principale peste 10 mm Vezi raspuns 365. [CM19104] Sursa veziculara a litiazei coledociene este confirmata de: (p.1925) A: Forma fatetata B: Forma muriforma C: Aspectul pigmentar al calculilor D: Compozitia bogata n colesterina E: Volumul relativ mare al calculului Vezi raspuns 366. [CM19105] Calculii coledocieni primari: (p.1925-1926) A: Constituie o eventualitate relativ frecventa B: Au forma ovoidala C: Sunt fatetati D: Au forma cilindrica E: Sunt duri Vezi raspuns 367. [CM19106] Urmatoarele afirmatii referitoare la calculi multipli coledocieni sunt adevarate: (p.1926) A: Sunt rari B: Au forma ovalara C: Au forma poliedrica D: Au forma de obuz E: Daca sunt secundari au, de obicei, consistenta ferma Vezi raspuns 368. [CM19107] Calculii CBP se pot localiza (p.1927) A: Oriunde la nivelul CBP B: Cel mai adesea se opresc n portiunea duodeno-pancreatica si la nivelul coledocului terminal C: Se dezvolta mai frecvent n caile biliare intrahepatice D: Calculii nu stagneaza niciodata n calea biliara datorita fluxului biliar E: Se pot dezvolta n diverticuli

Vezi raspuns 369. [CM19108] Forma simpla a litiazei coledociene se caracterizeaza prin: (pag. 1972) A: prezenta calculilor migrati, unici sau multipli, fatetati,nesfaramiciosi B: obstructia coledociana lipseste C: obstructia coledociana este partiala si pasagera D: peretele coledocian este modificat E: peretele coledocian nu este modificat Vezi raspuns 370. [CM19109] Sdr coledocian major se caracterizeaza prin: (pag. 1929) A: durere B: varsaturi bilioase C: icter D: febra E: hemobilie Vezi raspuns 371. [CM19110] Sdr. coledocian este intalnit in: (pag. 1929) A: litiaza CBP B: stenoze oddiene benigne C: chist hidatic hepatic rupt in caile biliare D: ascaridioza coledociana E: diskinezia biliara Vezi raspuns 372. [CM19111] Pentru vizualizarea cailor biliare intrahepatice prin colangiografia intraoperatorie se utilizeaza: (pag. 1930) A: pozitia Trendelenburg B: comprimarea digitala a coledocului C: substanta de contrast D: administrare prealabila de morfina E: sfincterotomia oddiana Vezi raspuns 373. [CM19112] Pentada Reynolds din colangita purulenta cuprinde: (pag. 1931) A: febra 40-41 grade B: semne de iritatie peritoneala C: hipotensiunea arteriala D: stare confuziva E: icter Vezi raspuns 374. [CM19113] Complicatii la distanta determinate de flora microbiana din bila sunt: (pag. 1931) A: abcese hepatice B: abcese cerebrale C: leziuni renale D: bronhopneumonii E: endocardita vegetanta Vezi raspuns 375. [CM19114] Forme disimulate ale litiazei coledociene sunt: (pag. 1932) A: forma frusta B: forma dureroasa pura C: forma cu colecistita acuta litiazica D: forma cu angiocolita E: forma icterica Vezi raspuns 376. [CM191148] Examenul obiectiv intr-o litiaza coledociana se poate prezenta cu: (1929) A: in general este sarac;

B: semnul Courvoisier-Terrier prezent; C: icter; D: subicter sclerotegumentar; E: hipocondrul drept sensibil la palpare. Vezi raspuns 377. [CM19115] Lipsa de opacifiere a hepatocoledocului in cadrul colangiografiei intravenoase se poate datora: (pag. 1933) A: insuficientei hepatocitare B: hipotoniei oddiene C: inflamatiei coledocului D: unui calcul oddian E: unei obstructii oddiene incomplete prin compresiune externa Vezi raspuns 378. [CM19116] Triada Charcot-Villard nu include: (P1929) A: transpiratii reci B: icter C: frison D: febra E: greata Vezi raspuns 379. [CM19117] Contraindicatiile colangiografiei sunt: (p1933) A: bilirubinemia sub 3 mg% B: hipertiroidism C: alergia la I D: bilirubina peste 3 mg% E: angiocolita Vezi raspuns 380. [CM19118] Indicatii absolute pentru explorarea invaziva a C.B.P? (p.1938) A: prezenta durerii B: prezenta colangitei C: CBP dilatat D: Colangiografie intraoperatorie pozitiva E: icter in antecedente Vezi raspuns 381. [CM19119] Referitor la criteriile orientative in alegerea metodei operatorii sunt adevarate: (P 1941) A: sub 15 mm- sfincetrotomie oddiana B: peste 15 mm- hepatojejunostomie C: 16-25 mmm coledocoduedonostomie D: peste 25 mm- hepatojejunostomie E: forma maligna-hepatojejunostomie pe ansa Y Vezi raspuns 382. [CM19120] In situatia inclavarii calculilor in papila: (pag. 1930) A: Apare dilatatia CBP B: Apare dilatatia cailor biliare intrahepatice C: Icterul este mai intens decat cel din neoplasm D: Necesita sfincterotomie oddiana E: Apar scaune acolice Vezi raspuns 383. [CM19121] In litiaza CBP asociata cu pancreatita acuta: (pag. 1930) A: Nu apare durerea "in bara" B: Rezolvarea chirurgicala se face urgent C: Pot lipsi semnele de colestaza D: Sunt prezente colicile biliare E: Rezolvarea litiazei previne recidiva pancreatitei

Vezi raspuns 384. [CM19122] Sunt corecte urmatoarele afirmatii in legatura cu angiocolita acuta purulenta: (pag. 1931) A: Apare febra 38-39 C B: Leucocitele cresc peste 10000/mmc C: Hemocultura este pozitiva in timpul frisonului D: Durerea in hipocondrul drept este foarte vie E: Fosfataza alcalina este scazuta Vezi raspuns 385. [CM19123] In legatura cu investigatiile de laborator in litiaza cailor biliare se poate afirma ca: (pag. 19321933) A: Bilirubinemia ajunge frecvent peste 25 mg% B: Fosfataza alcalina se elimina exclusiv prin caile biliare C: Fosfataza alcalina poate creste si in cirozele biliare in fibrozele hepatice D: Exista intotdeauna concordanta intre valorile fosfatazei alcaline si bilirubinei E: Fosfataza alcalina revine la normal mai repede decat bilirubina Vezi raspuns 386. [CM19124] Contraindicatii ale colangiografiei iv (pag. 1933) A: Bilirubinemia mai mare de 3 mg% B: Insuficienta renala C: Insuficienta hepatica D: Hiperfunctia tiroidiana E: Intoleranta la iod Vezi raspuns 387. [CM19125] Dezavantajele ecografiei in explorarea cailor biliare sunt: (pag. 1933-1934) A: Existenta unui calibru normal al cailor biliare in prezenta unor obstructii benigne B: Pozitia retroduodenala a coledocului inferior C: Dificultatea tehnica a metodei D: Rezultate fals pozitive la obezi E: Rezultate fals negative la obezi Vezi raspuns 388. [CM19126] Sindromul coledocian major (triada Charcot-Villard) cuprinde (pag 1929) A: Rezistenta musculara B: Febra C: Dispepsie D: Durere E: Icter Vezi raspuns 389. [CM19127] In cazul litiazei CBP asociate cu pancreatita acuta: (pag 1930) A: Intotdeauna exista semne de colestaza B: Este necesar tratamentul chirurgical al litiazei biliare, chiar si in cazul existentei unui puseu de pancreatita C: Titrul amilazelor e maxim in cazul calculilor inclavati in papila D: Asocierea intre aceste afectiuni are loc doar intr-un numar mic de cazuri E: Clinic, colicile biliare sunt urmate de subicter sau icter si durere in bara Vezi raspuns 390. [CM19128] Este o contraindicatie a colangiografiei iv: (pag 1933) A: Bilirubinemia mai mare de 3mg% B: Existenta hipotiroidismului C: Existenta stenozei oddiene D: Hiperfunctia tiroidiana E: Intoleranta la iod Vezi raspuns 391. [CM19129] Icterul din sindromul coledocian major are urmatoarele caracteristici: (pag 1292) A: Este variabil, fluctuent

B: Niciodata nu realizeaza aspectul de icter melas caracteristic obstructiilor neoplazice C: Asociaza rar pruritul D: Se intensifica daca survin si alte colici E: Urinile sunt colurice Vezi raspuns 392. [CM19130] In ceea ce priveste rolul tomografiei computerizate in diagnosticul suferintelor biliare (pag 1934) A: Este o investigatie foarte valoroasa B: Este superioara sonografiei la pacientii obezi C: Permite o vizualizare mai buna a calculilor de colesterina D: Permite o vizualizare buna a coledocului retroduodenal E: Realizeaza o diferentiere dificila intre calculii continand saruri de calciu si colesterolul din bila Vezi raspuns 393. [CM19131] Morfologia intraoperatorie a coledocului in cazul litiazei CBP: (pag 1936) A: Este caracteristica afectiunii, avand o mare valoare diagnostica B: De obicei hepatocoledocul este dilatat C: Coledocul dilatat cu pereti supli, transparenti (asemanator unei vene) corespunde unei litiaze vechi cu puseuri repetate de angiocolita D: Coledocul cu pereti ingrosati corespunde litiazei coledociene recente E: In general dilatarea este proportionala cu gradul obstructiei Vezi raspuns 394. [CM19132] Calculii coledocieni sunt: (pag 1925-1926) A: primari B: secundari C: rezultatul migrarii prin cistic D: frecvent unici E: frecvent multipli Vezi raspuns 395. [CM19133] Calculul coledocian unic : (pag1926) A: frecvent primitiv B: frecvent secundar C: este friabil D: rar voluminos E: are forma conica Vezi raspuns 396. [CM19134] Calculi coledocieni multipli: (pag1926) A: mai frecvent intalniti B: numarul lor este variabil C: au un volum f mare D: se pot articula intre ei E: au forma conica Vezi raspuns 397. [CM19135] Calculii coledocieni pasabili: (pag 1927) A: au un diametru pana in 2 cm B: au in primul rand un diametru pana in 2 mm C: trec din colecist in CBP printr un cistic de calibru mult marit D: nu pot migra prin papila in duoden E: migrarea lor in duoden poate determina un episod icteric Vezi raspuns 398. [CM19136] Calculii coledocieni nepasabili: (pag 1927) A: au un diametru mai mare de 5 mm B: au un diametru mai mic de 5 mm C: o parte din ei locuiesc liber in CBP D: nu realizeaza niciodata obstructia totala a ductului biliar

E: un procent redus se inclaveaza Vezi raspuns 399. [CM19137] Clasificarea Glassman a inclavarii calculilor in papila: (Pag.1928) A: descrie 3 grade B: descrie 5 grade C: gradul 1 este o inclavare incompleta D: in gradul 2 calculul este continut in coledocul terminal care este ingustat E: gradul 2 :aspect de margea trasa pe un fir de ata Vezi raspuns 400. [CM19138] Triada Charcot-Villard cuprinde: (pag1929) A: durere B: staza C: febra D: icter E: inflamatie cronica Vezi raspuns 401. [CM19139] Litiaza CBP cu angiocolita acuta: (pag1931) A: reprezinta un risc major B: are 2 forme majore:forma catarala si cea purulenta C: testele de laborator nu prezinta un VSH crescut D: se practica un tratament etiologic E: se trateaza doar chirurgical Vezi raspuns 402. [CM19140] Avantajele ERCP in litiaza coledociana sunt urmatoarele: (pag 1934.1935) A: permite atat explorarea arborelui biliar cat si a celui pancreatic B: in ictere permite diferentierea intre icterul obstructiv si cel hepatocelular C: asigura stabilirea diagnosticului etiologic in 86%din cazuri in icterele mecanice D: permite efectuarea unei biposii E: este usor de realizat la bolnavii cu rezectii gastrice tip Billroth II Vezi raspuns 403. [CM19141] Contraindicatiile colangiografiei iv in litiaza coledocianasunt: (pag 1933) A: bilirubinemia mai mica de 3 mg% B: bilirubinemia mai mare de 3 mg% C: existenta unei hiperfunctii tiroidiene D: existenta unei hipofunctii tiroidiene E: intoleranta la iod Vezi raspuns 404. [CM19142] Urmatoarele forme de litiaza coledociana sunt manifeste(icterigene): (pag 1929) A: "clasica" B: asociata cu colecistita acuta C: asociata cu litiaza intrahepatica D: asociata cu pancreatita cronica E: asociata cu angiocolita acuta Vezi raspuns 405. [CM19143] Complicatiile septice locoregionale,determinate de flora microbiana in litiaza coledociana asociata cu angiocolita acuta sunt: (pag 1931) A: abcese cerebrale B: abcese hepatice multiple,mici si mari C: pileflebita D: peritonita E: aparitia bilei purulente Vezi raspuns 406. [CM19144] In angiocolita, penetrarea florei microbiene in circulatia generala determina urmatoarele

insamantari septice la distanta: ((pag: 1931)) A: abcese hepatice multiple B: leziuni renale C: bronhopneumonii D: peritonita E: abcese cerebrale Vezi raspuns 407. [CM19145] Interesarea rinichiului in angiocolita determina: ((pag. 1931)) A: nefropatie hepatogena B: oligo-anurie C: hiperazotemie D: poliurie E: angiocolita ictero-uremica Vezi raspuns 408. [CM19146] Teoriile privitoare la locul exact unde se formeaza calculul in aparatul urinar sunt urmatoarele, cu exceptia: (2827) A: Teoria lui Randall; B: Toeria lui Carr; C: Teoria leziunii intralezionale; D: Tearia lui Ford; E: Teoria Matrix. Vezi raspuns 409. [CM19147] Nu apar in algoritmul explorarilor paraclinice a litiazei veziculare: (1918) A: echografia; B: scintigrafia hepatobiliar; C: colecisto-colangiografia; D: CT; E: colangiografia intraopertorie. Vezi raspuns 410. [CM19148] contraindicatiile ERCP: ((pg 1935, 1936)) A: angiocolite acute B: afectiuni renale C: puseuri recente (sub 4 saptamini) de pancreatita acuta D: intoleranta la iod E: ascita Vezi raspuns 411. [CM19149] ERCP e impracticabila () A: A. stenoze esofagiene B: B. pseudochisturi pancreatice C: C. colostoma D: D. derivatii bilio-jejunale E: E. stenoze gastrice sau duodenale Vezi raspuns 412. [CM19150] contraindicatiile ERC (pg 1935)) A: A. pleurezia B: B. ascita C: C. afectiuni cardiace D: D. afectiuni pulmonare E: E. discrazii sanguine Vezi raspuns 413. [CM19151] avantajele ERCP sunt : (pg 1935) A: A. concomitent cu colangiografia nu se poate practica si manometria endoscopica B: B. permite diferentierea intre icterul obstructiv si cel hepatocelular C: C. permite atit explorarea arborelui biliar si a celui pancreatic D: D. ofera posibilitatea efectuarii imediate a sfincterotomiei endoscopice si a extragerii calculilor cu sonda

dormia E: E. permite efectuarea unor biopsii precum si aspirarea de bila si suc pancreatic direct din ampula vater Vezi raspuns 414. [CM19152] Criteriile necesare efectuarii litotritiei extracorporeale la pacientii cu litiaza veziculara sunt: () A: calcul unic < 3cm B: complicatii biliare prezente C: perete vezicular cu microabcese D: bila neinfectata E: cistic liber Vezi raspuns 415. [CM19154] Rata complicatiilor postoperatorii se inscrie intre: () A: o,6-2,5% leziuni hepatice si ale cailor biliare B: 0,1-0,5% leziuni ale hepatocoledocului C: 0,1% abcese subfrenice D: 0,1-0,5% abcese subfrenice si leziuni ale hepatocoledocului E: 1% hemoragii, 2% supuratii ale plagii supraombilicale Vezi raspuns 416. [CM19155] Care din uramtoarele categorii de pacienti evolueaza cu forme hiperseptice de litiaza veziculara? (pag. 1919) A: diabetici B: sugari C: femei insarcinate D: imunodeficitari E: politraumatizati Vezi raspuns 417. [CM19156] Colangiografia peroperatorie este obligatorie in urmatoarele circumstante: () A: calculi veziculari cu diametrul mai mic de 5 mm B: episod icteric recent sau actual C: calcul inclavat papilar D: diametrul caii biliare principale peste 10 mm E: canal cistic ingust Vezi raspuns 418. [CM19157] Complicatiile litiazei veziculare sunt: () A: infectioase B: fistulare C: migratorii D: hemoragice E: degenerativ-neoplazice Vezi raspuns 419. [CMLBA001] Pentru extragerea transcistica a calculilor coledocieni, se cer indeplinite urmatoarele conditii: () A: Calculi putin numerosi, sub patru B: Duct cistic nedilatat, nedilatabil C: Calculi coledocieni situati deasupra jonctiunii cistico-hepatice D: Calculi coledocieni de dimensiuni mici E: Implantarea joasa a CBP Vezi raspuns 420. [CS19032] Urmatoarele situatii nu se incadreaza in forma complexa a litiazei CBP: () A: calculii inclavati in papila B: asocierea litiazei coledociene cu litiaza intrahepatica C: calculii localizati in diverticuli ai coledocului terminal D: calculii coledocieni primari E: calculii migrati din vezicula biliara, fatetati, nesfaramiciosi Vezi raspuns

421. [DrZoom42] Care dintre complicatiile litiazei veziculare sunt destul de rar intalnite: (1921) A: infectioase B: fistulare C: migratorii D: perforative E: degenerativ neoplazice Vezi raspuns

1A 2D 3C 4B 5E 6E 7C 8D 9D 10 E 11 C 12 C 13 D 14 D 15 C 16 D 17 C 18 B 19 D 20 C 21 C 22 B 23 C 24 D 25 C 26 A 27 A 28 A 29 E 30 C 31 C 32 A 33 B 34 E 35 A 36 E 37 C 38 E 39 A

41 D 42 D 43 D 44 B 45 C 46 C 47 D 48 D 49 B 50 D 51 D 52 C 53 B 54 A 55 D 56 B 57 C 58 A 59 C 60 B 61 B 62 B 63 B 64 D 65 D 66 C 67 C 68 D 69 C 70 E 71 A 72 A 73 C 74 B 75 C 76 D 77 C 78 E 79 A

81 A 82 C 83 C 84 A 85 C 86 B 87 C 88 B 89 D 90 C 91 A 92 E 93 B 94 C 95 C 96 B 97 A 98 C 99 C 100 D 101 D 102 C 103 B 104 B 105 C 106 A 107 D 108 D 109 B 110 C 111 D 112 E 113 D 114 C 115 D 116 D 117 B 118 A 119 C

121 E 122 AB 123 BCD 124 AB 125 ACD 126 CE 127 ACD 128 ABCD 129 ABDE 130 ABC 131 CDE 132 ABC 133 AC 134 ABC 135 ABCD 136 ABCE 137 ACD 138 BCDE 139 ABDE 140 ACE 141 AD 142 ACD 143 BD 144 ABDE 145 CD 146 ABDE 147 ACDE 148 ABCD 149 BCE 150 ACE 151 ABD 152 ABCD 153 ABCD 154 ABC 155 BE 156 ABCD 157 ACD 158 ABDE 159 ABCE

161 BE 162 AD 163 CE 164 ACD 165 ABD 166 BCD 167 ACD 168 BD 169 ACD 170 BC 171 BE 172 ACDE 173 AB 174 ABCD 175 BCDE 176 ACE 177 BCDE 178 ABDE 179 BD 180 CDE 181 ACD 182 BE 183 BCD 184 AC 185 BCD 186 CDE 187 BCD 188 ABDE 189 AD 190 BCD 191 ACDE 192 AB 193 BCE 194 ACD 195 BD 196 ABDE 197 AC 198 BC 199 ABCD

201 AB 202 ABC 203 ABC 204 ACE 205 CE 206 BDE 207 CDE 208 BCD 209 ABD 210 AC 211 ABC 212 BCD 213 AB 214 ABCD 215 ABCE 216 ABCD 217 ACE 218 BCE 219 ABCD 220 ABDE 221 ACDE 222 ABD 223 ABCD 224 ABCD 225 ABCE 226 ABC 227 BDE 228 ABCD 229 ABE 230 ABCE 231 ABC 232 ABCE 233 ABC 234 ABE 235 ABC 236 ABCE 237 ABE 238 BCDE 239 ABCE

241 AB 242 ABCD 243 ABCD 244 BCDE 245 ACE 246 BDE 247 ABDE 248 ABC 249 ABCD 250 ABD 251 AB 252 ABCE 253 ABD 254 ABE 255 AC 256 BD 257 BE 258 AE 259 BCD 260 BCE 261 CDE 262 ABD 263 BCD 264 ACE 265 ACD 266 ACE 267 ACD 268 BCE 269 BCD 270 ACE 271 ABE 272 BDE 273 BC 274 ACE 275 ABCD 276 BD 277 CDE 278 ABD 279 ACD

40 C 281 CD 282 ABC 283 BCDE 284 BCDE 285 ABCE 286 CDE 287 ABCE 288 ABE 289 BDE 290 CD 291 ACE 292 BCE 293 BCDE 294 ACD 295 AE 296 BD 297 ABCD 298 CDE 299 ABC 300 BCDE 301 BCDE

80 C 302 ABC 303 ABDE 304 ABDE 305 ACD 306 BC 307 ABD 308 CDE 309 ADE 310 CDE 311 ACE 312 ACD 313 ABCE 314 ABDE 315 ABDE 316 ADE 317 ADE 318 ABC 319 ADE 320 ABE 321 ABCD 322 ACE

120 D 323 ABCE 324 ACDE 325 BCDE 326 ACD 327 ABDE 328 ABC 329 BCE 330 ACD 331 ACD 332 ACD 333 BD 334 ABCE 335 AC 336 ADE 337 BE 338 ABD 339 BE 340 ABCE 341 ABCE 342 BCD 343 BCD

160 BC 344 ABD 345 BE 346 ABCE 347 ACD 348 ABC 349 ABCE 350 ABD 351 ABDE 352 ABE 353 ABD 354 AB 355 AD 356 ACE 357 ABDE 358 ABD 359 AB 360 BDE 361 ACD 362 AC 363 ACE 364 ABDE

200 BC 365 ABD 366 BD 367 BCE 368 ABE 369 ABCE 370 ACD 371 ABCD 372 ABCD 373 ACDE 374 BCDE 375 ABC 376 ACDE 377 ABC 378 ACE 379 BCD 380 BD 381 ACDE 382 ABDE 283 CDE 384 CD 385 BC

240 BCD 386 ADE 387 ABDE 388 BDE 389 CE 390 ADE 391 ABDE 392 BD 393 AB 394 ABCE 395 ACE 396 ABD 397 BE 398 ACDE 399 ACDE 400 ACD 401 ABD 402 ABCD 403 BCE 404 ABCE 405 BCDE 406 BCE

280 ABE 407 ABCE 408 DE 409 BD 410 ACE 411 ABDE 412 BCDE 413 BCDE 414 ADE 415 BCE 416 ADE 417 ABD 418 ABCE 419 AD 420 DE 421 BD