Sunteți pe pagina 1din 48

Infectii ale tractului respirator la copil

[doar CM] [doar CS] < Inapoi 1. [CM33207] Polizaharidul capsular cu specificitate de tip(al pneumococului) nu poate fi identificat in: () A: sputa B: sange C: urina bolnavilor D: lichidul articular E: lichidul cefalorahidian Vezi raspuns 2. [CS00000] Efectul citopatic "in ochi de bufnita" (incluzie intranucleara) este caracteristic pentru: (pag 196) A: Mycoplasma pneumoniae B: Citomegalovirus C: Virusul sincitial respirator D: Adenovirus E: HIV Vezi raspuns 3. [Cs00001] Scorul diagnostic al pneumoniei cu Heamophilus influenzae este (pg. 200) A: 1,0 B: 1,5 C: 2,5 D: 4,5 E: 6,5 Vezi raspuns 4. [CS33001] Sunt false afirmatiile in legatura cu epiglotita: (pag 177) A: Copilul refuza sa bea lichide sis a manance din cauza durerulo faringiene B: Se ascociaza cu sialorre si stridor C: Stridorul expirator e insotit de batai ale aripilor nasului D: Vorbirea e dureroasa E: Copilul adopta o pozitie caracteristica Vezi raspuns 5. [CS33002] Sistemul pediatric in scor radiologic nu foloseste in pneumonii: (pag201) A: Infiltrate pulmonare B: Pleurezie C: Pneumatocele D: Atelectaziie E: Pneumotorax Vezi raspuns 6. [CS33003] Primul anticorp detectabil in pneumonia cu Mycoplasma pneumonie este: (pag 190) A: Hemaglutininele la rece B: Anticorpii antinucleari C: Hemaglutinele la cald D: Anticorpii anti herpes E: Nu se detecteaza nici un anticorp Vezi raspuns

7. [CS33004] Referitor la epiglotita acuta, sunt adevarate urmatoarele afirmatii cu exceptia: (pg 177) A: Este celulita bacteriana rapid progresiva localizata la epiglota si regiunea subglotica B: Determina ngustarea lumenului cailor respiratorii superioare C: Evolutia este fulminanta D: Este o urgenta pediatrica E: Agentul etiplogic principal este Haemophilus influenzae Vezi raspuns 8. [CS33005] Singura entitate clinica n care sialoreea se asociaza cu stridorul este: (pg 177) A: Crupul B: Traheita C: Bronseita D: Epiglotita E: Accesul periamigdalian Vezi raspuns 9. [CS33006] n traheita acuta ntlnim urmatoarele cu exceptia: (pg 178) A: stare toxica B: edem facial C: voce ragusita, aspra D: stridor zgomotos E: febra modesta, 38o C Vezi raspuns 10. [CS33007] Tratamentul bronsiolitei se face cu urmatoarele antiobiotice cu exceptia : () A: gentamicina B: claritromicina C: augmentin D: cefazolin E: biseptol Vezi raspuns

11. [CS33008] Pneumoniile nebacteriene atipice sunt caracterizate prin urmatoarele cu exceptia: () A: febra moderata B: tuse C: tahipnee mai mare de 40b/min la copilul mare D: pneumonia cu V gripal poate fi asociata cu convulsii E: AdenoV pot produce tulburari gastrointestinale Vezi raspuns 12. [CS33009] Pneumonia pneumococica are urmatoarele caracteristici CU EXCEPTIA () A: debuteaza cu triada hipertermie,tuse,anorexie la sugar B: tahicardie,datorita febrei C: frison ce precede febra la copilul mare D: la sugar polipnee,geamat inspirator E: fixitatea si unilateralitatea junghiului Vezi raspuns 13. [CS33010] Care din urmatoarele afirmatii este falsa : (pg 183) A: infectiile cailor respiratorii apar mai frecvent pe fondul deficitelor imunologice B: sub 6 luni domina laringotraheitele C: epidemiile de iarna sunt datorate virusului respirator sincitial D: prematurii sunt mai sensibili la infectiile respiratorii in primele 6 luni fata de nou-nascutii la termen E: fibroza chistica creste riscul infectiilor acute de cai respiratorii Vezi raspuns

14. [CS33011] Infectiile acute de cai respiratorii superioare sunt datorate cel mai frecvent : (pg 183) A: bacteriilor B: fungilor C: virusurilor D: protozoarelor E: Mycoplasmelor Vezi raspuns 15. [CS33012] Agent etiologic ce determina rareori pneumonie comunitara la copil : (Pag 186) A: VRS B: Chlamydia t C: Pneumococ D: Mycoplasma pneumoniae E: Pneumocystis carinii Vezi raspuns 16. [CS33013] Bronsiolita acuta la copil nu se caracterizeazaprin : (pg. 191) A: Infiltrat eozinofilic in submucoasa B: Acumulare de mucus C: Obstructie la nivelul bronsiolelor D: Acumulare de detritusuri celulare E: Edem la nivelul mucoasei Vezi raspuns 17. [CS33014] In etiologia epiglotitei este implicat in 95% din cazuri urmatorul germene: (Pg. 177) A: Streptococul beta hemolitic B: Pneumococul C: Haemophilus influenzae tip A D: Stafilococul E: Haemophilus influenzae tip B Vezi raspuns 18. [CS33015] Prioritatea terapeutica absoluta in fata evidentei epiglotitei consta in : (Pg. 178) A: Antibioterapie B: Corticoterapie administrata i C: Restabilirea permeabilitatii cailor aeriene D: Oxigenoterapia E: Aerosoli cu epinefrina racemica Vezi raspuns 19. [CS33016] Afirmatia falsa despre obstructia inflamatorie a laringelui este : (pg 177) A: crupul se caracterizeaza prin tuse, voce ragustita, stridor B: sridorul care se modifica o data cu pozitia capului si gitului sugereaza leziune supraglotica C: leziunile obstruante supraglotice determina de obicei un stridor mai accentuat in timpul plinsului si diminuat pin ala disparitie in timpul somnului D: crupul poate fi insotit de semne de insuf resp acuta de tip obstructiv superior E: susceptibilitatea virstelor mici la obstructie laringiana rezulta din dimensiunile reduse ale laringelui Vezi raspuns 20. [CS33017] Hipoxia din epiglotita se caracterizeaza prin, cu EXCEPTIA: (pg 177) A: cianoza B: anxietate C: tahicardie D: soc hipovolemic

E: coma hipoxica Vezi raspuns 21. [CS33018] Obstructia subglotica e cauzata de, cu EXCEPTIA: (pg 178) A: crup B: traheita C: epiglotita D: corp strain E: angioedem Vezi raspuns 22. [CS33019] Dintre infectiile cailor aeriene inferioare la copil, infectiile acute ale laringelui si traheei se manifeta prin: (pag 177) A: grad de retractie suprasternala B: crupul poate fi insotit de insuficienta cardiaca C: stridorul de modifica odata cu pozitia capului si gatului sugerand leziuni subglotice D: insuficienta repiratirie este rapid progresiva E: poate apare si insificienta cardiaca Vezi raspuns 23. [CS33020] Dintre infectiile cailor aeriene inferioare la copil, pneumotoraxul cu supapa presupune: (pag 212) A: circulatia aerului prin fistula pleuro bronsica in dublu sens B: efractia unei bule pline cu aer in tensine in cavitatea pleurala C: matitate lemnoasa la percutie D: circulatia aerului prin fistula pleuro bronsica intr-un singur sens E: miscari asimetrice ale toracelui Vezi raspuns 24. [CS33021] Diagnosticul diferential al rinofaringitei acute la copil se poate face cu urmatoarele afectiuni, in afara de: (pag. 172) A: Rinofaringita de la debutul unor boli infecto-contagioase ale copilului (rujeola, varicela) B: Acutizarea unei adenoidite cronice C: Laringita acuta (crupul viral) D: Rinita alergica E: Rinoreea persistenta (eventual sanghinolenta) determinata de corp strain in fosa nazala (secretie unilaterala) Vezi raspuns 25. [CS33022] Indicatiile adenoidectomiei la copil cu hipertrofie adenoidiana cronica sunt urmatoarele, cu o singura exceptie: (pag. 174) A: Respiratie orala persistenta B: Tulburari de fonatie (voce nazala) C: Episoade recurente de adenoidita D: Otita medie supurata recurenta E: Malformatia Pierre Robin Vezi raspuns 26. [CS33023] In rinofaringita acuta etiologia bolii este virala - principalul agent fiind: (pag. 172) A: coxsakie B B: coxsakie A C: rhinovirusul D: adenovirus E: virusul sincitial respirator Vezi raspuns 27. [CS33024] Tratamentul otitei medii supurate consta obligatoriu in: (pag. 176) A: antiinflamatorii B: antibiotice

C: drenarea puroiului D: antipiretice E: sedare Vezi raspuns 28. [CS33025] Pentru faringita acuta streptococica pledeaza urmatoarele, cu exceptia: (pag. 173) A: Evolutia cu febra inalta, cefalee, dureri abdominale, varsaturi B: Tumefactia amigdalelor C: Hiperemie si exudat amigdalian D: Limfadenita cervicala anterioara dureroasa E: Exudatul de tip membranos Vezi raspuns 29. [CS33026] Complicatiile otitei medii cronice si otomastoiditei sunt urmatoarele, cu exceptia: (pag. 176) A: Paralizia de nerv facial B: Procese supurative intracraniene C: Distrofierea progresiva D: Meningita recurenta E: Hipoacuzia bilaterala Vezi raspuns 31. [CS33028] Nu este infectie de cai respiratorii inferioare ale copilului urmatoarea: (p172,177,179) A: epiglotita acuta B: rinofaringita C: crupul D: pneumonia atipica E: laringita acuta catarala Vezi raspuns 32. [CS33029] Urmatoarele afectiuni respiratorii ale copilului au etiologie virala CU EXCEPTIA (p179) A: laringita acuta catarala B: laringita acuta subglotica C: laringotraheobronsita D: pneumonia din boala incluziilor citomegalice E: crupul infectios nondifteric Vezi raspuns 33. [CS33030] Faringita streptococica dureaza: (pg 173) A: 1-4 zile B: 7-10 zile C: 2-5 zile D: 4-8 zile E: 4-8 saptamani Vezi raspuns 34. [CS33031] In faringita streptococica apare febra care dureaza: (pg 173) A: 7-10 zile B: 1-4 zile C: 4-7 zile D: 7-10 ore E: E Vezi raspuns 35. [CS33032] Agentul etiologic cel mai frecvent al epiglotitei la copil este: (pag. 177) A: Virusul gripal

B: Haemophylus influenzae tip B C: Streptococul hemolitic de grup A D: Streptococcus pneumoniae E: Stafilococul Vezi raspuns 36. [CS33033] Nu reprezinta un agent etiologic al laringo-traheitei bacteriene ChevalierJackson: (pag 180) A: Streptococcus pneumoniae B: Streptococcus pyogenes C: Pseudomonas aeruginosa D: Haemophylus influenzae E: Staphylococcus aureus Vezi raspuns 37. [CS33034] Nu pledeaza pentru lichid pleural de tip exudat in pneumoniile stafilococice la copil: (p215) A: PMN >1000/mm3 B: densitate <1016 C: proteine total >2, 5 g/dl D: glucoza <60 mg E: Ph <7,3 Vezi raspuns 38. [CS33035] Una din urmatoarele rezultate de laborator nu se intalneste in pneumonia cu Pn Carini (p 223) A: hipercalcemie B: acidoza metabolica C: PA CO2 <50 mmHg D: D... E: pH <7,3 Vezi raspuns 39. [CS33036] Caile de invadare a parenchimului pulmonar sunt urmatoarele cu o exceptie: (p 199) A: aerogen B: hemetogen C: iatrogen prin bronhoscopie D: prin plagi penetrante E: limfatic Vezi raspuns 40. [CS33037] In cazul pneumoniei cu Chlamydia antibioticul de electie este: (p198) A: penicilina B: Cefalosporina de gen III C: Macrolide D: Tetraciclina E: biseptol Vezi raspuns 41. [CS33038] Epiglotita acuta: (pag 177) A: Afecteaza mai frecvent copii cu varsta mai mica de 2 ani B: Are debut insidios C: Agentul patogen este de obicei viral D: Starea generala a copilului este de obicei buna E: Clinic, sialoreea se asociaza cu stridor Vezi raspuns 42. [CS33039] Prioritatea absoluta in tratamentului epiglotitei acute este: (pag 178)

A: Antibioterapia tintita pentru Haemophilus influenzae B: Corticoterapia iv in doze mari C: Restabilirea permeabilitatii cailor aeriene D: Oxigenoterapia E: Antibioterapia cu spectru larg pana la rezultatul antibiogramei Vezi raspuns 43. [CS33040] Intre 3 saptamani si 3 luni pneumoniile mai frecvente sunt produse de, cu exceptia: (pag. 186) A: Chlamydia trachomatis B: Bodetella pertussis C: Staf D: Haemophilus E: Streptococcus pneumoniae Vezi raspuns 44. [CS33041] Cauza rara de pneumonie bacteriana la copil este: (pag. 186) A: Mycobacterium tuberculosis B: Staf C: Klebsiella pneumoniae D: Hemofilus influenzae tip B E: Hemofilus influenzae non tipabil Vezi raspuns 45. [CS33042] Urmatoarele afirmatii referitoare la epiglotita sunt adevarate cu exceptia: (pag 177) A: Epiglotita este mai frecventa la copii cu varste cuprinse intre 2 si 7 ani B: Bolnavul este afebril sau are febra mica(38 grade C) C: Debutul bolii este brutal(3-4 ore) D: Agentul etiologic cel mai frecvent(95%) este Haemophilus influenzae E: Epiglotita face parte din marile urgente pediatrice Vezi raspuns 46. [CS33043] Criteriile pentru ventilatia artificiala in crupul viral sunt urmatoarele cu exceptia: (pag 182) A: A Cianoza B: B PaCo2>50 mmHg C: C Acidoza progresiva D: D Epuizarea fizica a copilului E: E Tulburari severe ale constientei Vezi raspuns 47. [CS33044] Radiografia toraco-pulmonara la un copil cu aspiratie de corp strain poate evidentia urmatoarele aspecte cu exceptia: (pag. 181) A: corp strain radioopac B: deplasarea mediastinului C: hemitorace hiperclar de partea opusa corpului strain D: colabarea unei parti a plamanului E: colabarea unui intreg plaman Vezi raspuns 48. [CS33045] Toracocenteza efectuata unui copil suspect de empiem prezinta urmatoarele caracteristici: (pag217,218) A: se punctioneaza cel mai frecvent in spatiul VI intercostal pe linia axilara posterioara B: toracocenteza care are drept scop drenarea aerului se va efectua pe linia axilara posterioara in spatiunl V intercostal C: riscul de hemoragie intercostala prin ranirea pachetului vasculo-nervos in cursul toracocentezei depaseste 1% D: decizia suprimarii drenajului pleural se bazeaza pe criterii clinice si radiologice(totdeauna

suficiente) E: pentru a permite scurgerea puroiului gros, diametrul intern al acului trebuie sa fie suficient de mare (peste 25G) Vezi raspuns 49. [CS33046] Cel mai frecvent agent etiologic bacterian intalnit in epiglotita este: (pag.177) A: Streptococ grup A B: Streptococ grup B C: Pneumococ D: Stafilococ E: Haemophilus influenzae tip B Vezi raspuns 50. [CS33047] Virusul sincitial respirator (VSR) este responsabil de bronsiolita la copil in procent de: (pag.186) A: 16% B: 1% C: 36% D: 50% E: 86% Vezi raspuns 51. [CS33048] Mycoplasma pneumonie in infectia tractului respirator la copil : (p.189) A: mai este cunoscuta si sub numele de agentul Eaton B: este frecventa la cpiii sub 5 ani C: are contagiozitate mare D: exantemul poate dura 2 saptamani E: este insotita de cresterea hemaglutininelor la cald Vezi raspuns 52. [CS33049] Bronsiolita acuta din cadrul infectiei tractului respirator la copil: (p.191) A: prezinta rezistenta scazuta in caile aerine mici B: la percutie evidentiza hiposonoritate localizata C: are ca factor favorizant germenii din laptele matern D: afecteaza mai frecvent sugarii de sex masculine cu varste cuprinse intre 3 si 6 luni E: Hemoleucograma evidentiaza modificari ca si markerii biologici uzuali Vezi raspuns 53. [CS33050] Manifestarea clinica majora in infectia cailor respiratorii inferioare cu Mycoplasma Pneumonie este: (pag. 189) A: pneumonia B: bronsiolita C: convulsiile febrile D: tuse E: rinoree Vezi raspuns 54. [CS33051] Singurul examen paraclinic realmente util pentru sustinerea diagnosticului de pneumonie nebacteriana(atipica)este: (pag. 195) A: punctia bioptica pulmonara B: cultura din secretia nazofaringiana C: imunograma serica D: radiografia pulmonara E: RFC Vezi raspuns 55. [CS33052] Obstructia cailor aeriene superioare la copil in etajul subglotic produce: (pg 178) A: disfagie B: pozitie ridicata in sezut

C: trismus D: voce capitonata E: febra 38 grade Vezi raspuns 56. [CS33053] Diagnosticul diferential al crupului viral la copil se face cu, cu exceptia: (pg 180) A: laringotraheita bacteriana B: crup difteric C: crup rujeolic D: abces subfaringian E: edem Quincke Vezi raspuns 57. [CS33054] Cauze virale rare de pneumonie la copil sunt, cu exceptia: (pg 186) A: VVZ B: virusul rujeolos C: Chlamidia psitacii D: Chlamidia pneumoniae E: HI nontipabil Vezi raspuns 58. [CS33055] Etiologia bronsiolitei acute in peste 50% din cazuri: (pg 190) A: VSR B: HIV C: CMV D: Strptococcus pnumoniae E: Rhinovirusuri Vezi raspuns 59. [CS33057] Tratamentul pneumoniilor cu Mycoplasma pneumoniae la copil, evolueaza favorabil cu urmatorele antibiotice, cu exceptia: (pg 198) A: eritromicina propionat B: claritromicina C: penicilina G D: doxiciclina E: tetraciclina Vezi raspuns 60. [CS33058] Care este antibioticul de soc in tratamentul pneumoniilor cu Mycoplasma pneumoniae ls copil? (pg 198) A: eritromicina B: doxiciclina C: Tetraciclina D: penicilina E: gentamicina Vezi raspuns 61. [CS33059] Complicatiile pneumoniei pneumococice la copil sunt, cu exceptia: (pg 208) A: pleurezie B: meningita C: pericardita D: endocardita E: artrita Vezi raspuns 62. [CS33060] Despre pneumonia pneumococica la copil putem afirma, CU EXCEPTIA: () A: copilul prezinta febra B: copilul prezinta tahicardie si tahipnee

C: copilul prezinta cianoza moderata perioronazala D: copilul este frecvent afebril E: copilul poate prezenta herpes labial Vezi raspuns 63. [CS33061] Despre pneumonia cu Pneumocystis carinii la copil putem afirma, CU EXCEPTIA: () A: cianoza are nuanta particulara, ca ardezia B: sugarul prezinta tahipne C: sugarul prezinta tuse spastica D: durata totala a bolii este de 1-3 saptamani E: sugarul este afebril Vezi raspuns 64. [CS33062] Sugarul cu pneumonie bacteriana prezinta urmatoarele,cu exceptia: (pg 204) A: polipnee B: tiraj supra si infrasternal C: tuse D: wheezing E: tahicardie Vezi raspuns 65. [CS33063] Pneumoniile nebacteriene au ca agent etiologic cel mai frecvent: (pg 194) A: Chlamidia B: Mycoplasma Pneumoniae C: virusul gripal D: virusul sincitial respirator E: adenovirusurile Vezi raspuns 66. [CS33064] Cea mai frecventa complicatie a pneumoniei cu Pneumocystis carinii este: (pagina 222) A: abcedarea B: piotoraxul C: emfizemul mediastinal D: pneumotoraxul E: hemotoraxul Vezi raspuns 67. [CS33065] In diagnosticul pneumoniei stafilococice : (pagina 214-215) A: leziunile sunt frecvent bilaterale B: examenul serologic este suveran in diagnostic C: aparitia in evolutia bolii a pneumatocelelor infirma diagnosticul de stafilococie pleuropulmonara D: vindecarea clinica precede vindecarea Rx E: un lichid pleural care contine mai mult de 250 PMN /mm3 este un empiem Vezi raspuns 68. [CS33066] Prioritatea terapeutica absoluta in epiglotita o reprezinta (Pag. 178) A: antibioterapie B: restabilirea permeabilitatilor cailor aeriene C: oxigenoterapie D: hidrocortizon hemisuccinat 50-100 mg/24 de ore,administrat iv E: corticoterapie iv Vezi raspuns 69. [CS33067] Toate virusurile responsabile de infectii ale cailor respiratorii inferioare au (Pag. 190) A: ARN cu o singura spirala

B: ARN dublu spiralat C: ADN cu o singura spirala D: ADN dublu spiralat E: ARN dublu catenar Vezi raspuns 70. [CS33068] Nu pledeaza pentru lichid pleural de tip exudat in pneumoniile stafilococice la copil: (p215) A: PMN >1000/mm3 B: densitate <1016 C: proteine total >2, 5 g/dl D: glucoza <60 mg E: Ph <7,3 Vezi raspuns 71. [CS33069] Una din urmatoarele rezultate de laborator nu se intalneste in pneumonia cu Pn Carini (p 223) A: hipercalcemie B: acidoza metabolica C: PA CO2 <50 mmHg D: D... E: pH <7,3 Vezi raspuns 72. [CS33070] Caile de invadare a parenchimului pulmonar sunt urmatoarele cu o exceptie: (p 199) A: aerogen B: hemetogen C: iatrogen prin bronhoscopie D: prin plagi penetrante E: limfatic Vezi raspuns 73. [CS33071] In cazul pneumoniei cu Chlamydia antibioticul de electie este: (p198) A: penicilina B: Cefalosporina de gen III C: Macrolide D: Tetraciclina E: biseptol Vezi raspuns 74. [CS33072] Manifestarile clinice din epiglotita includ urmatoarele, cu EXCEPTIA: (pag. 177) A: dureri mari faringiene B: sialoree cu stridor C: febra moderata D: afectarea starii generale E: C Vezi raspuns 75. [CS33074] Defidinea pneumoniei nebacteriene atipice NU include: (pag. 194) A: Febra moderata B: Agenti etiologici bacterieni C: Tuse D: Tahipnee E: Desen bronho-alveolar accentuat Vezi raspuns 76. [CS33075] Pneumonia pneumococica la sugari se manifesta prin: (pag. 204)

A: Batai ale aripilor nasului B: Subfebrilitate C: Letargie D: Apetit pastrat E: Tahipnee Vezi raspuns 77. [CS33076] Examenele de laborator in pneumonia stafilococica la copil evidentiaza: (pag 215) A: Anemia hipercroma B: Devierea la stanga a formulei leucocitare C: Proteina negativa D: Fibrinogen seric scazut E: VSH normal Vezi raspuns 78. [CS33077] Care dintre urmatoarele variante defineste epiglotita acuta? (Pag.177) A: Celulita bacteriana rapid progresiva localizata exclusiv la epiglota B: Celulita bacteriana lent progresiva localizata la epiglota si tesuturile regiunii supraglotice C: Inflamatie a epliglotei si tesuturilor regiunii supraglotice D: celulita bacteriana rapid progresiva localizata la epiglota si tesuturile regiunii supraglotice E: Inflamatie a epiglotei de etiologie virala Vezi raspuns 79. [CS33078] Care dintre urmatoarele medicamente nu este eficient in tratamentul pneumoniei cu Mycoplasma pneumoniae la copil? (Pag.198) A: Eritromicina propionat B: Tetraciclina C: Penicilina D: Doxiciclina E: Claritromicina Vezi raspuns 80. [CS33079] Agentul etiologic al epiglotitei copilului este in 95% din cazuri: (Pag.177) A: Streptococul de grup A B: Pneumococul C: Moraxella catharalis D: Haemophilus influenzae E: Stafilococul Vezi raspuns 81. [CS33080] Pneumonia cu Chlamydia trachomatis la copil raspunde favorabil la tratamentul cu: (Pag.199) A: Doxiciclina B: Eritromicina sau claritromicina C: Amoxicilina D: Ampicilina E: Tetraciclina Vezi raspuns 82. [CS33081] Edemul facial este intalnit in urmatoarele situatii: () A: abces retrofaringian B: corp strain C: abces periamigdalian D: epiglotita E: numai in angioedem Vezi raspuns 83. [CS33082] Starea toxica e intalnita in urmatoarele situatii: ()

A: crupul subglotic B: angioedem subglotic C: corp strain subglotic D: traheita virala E: numai in traheita bacteriana Vezi raspuns 84. [CS33083] Cel mai putin frecvent efect advers al administrarii intramusculare de pentamidina este: () A: afectarea functiei renale B: anomalii ale functiei hepatice C: reactie locala la sediul injectiilor D: hipoglicemia E: hipocalcemia Vezi raspuns 85. [CS33084] Manifestarile clinice din pneumonia stafilococica pot evidentia,cu exceptia: () A: polipnee si geamat inspirator B: febra cu valori mari si extremitati reci C: hepatomegalie D: anorexie severa(totala) E: scaune diareice Vezi raspuns 86. [CS33085] Cele mai frecvente efecte adverse ale administrarii cotrimoxazolului sunt: () A: dermatologice B: hematologice C: gastro-intestinale D: neurologice E: din sfera urogenitala Vezi raspuns 87. [CS33086] Modificarile radiologice mixte din infectia cu Pneumocystis carinii nu pun probleme de diagnostic diferential cu: () A: tuberculoza miliara B: bronsiolita C: aspectul pulmonar al insuficientei cardiace la sugar D: histiocitoza X E: boala membranelor hialine Vezi raspuns 88. [CS33087] Elementul comun este acumularea de lichid in alveolele pulmonare in cazul: () A: traumatismului toracic B: infectiei virale C: insuficientei cardiace D: expunerii la fum E: in toate cazurile de mai sus Vezi raspuns 89. [CS33088] Cea mai rara complicatie a pneumoniei pneumococice este: () A: pleurezia ipsilaterala blocului de condensare B: pleurezia pneumococica cu lichid purulent C: meningita pneumococica D: artrita pneumococica E: pericardita pneumococica Vezi raspuns 90. [CS33089] Afectarea lobului superior drept in cadrul pneumoniei pneumococice conduce la: ()

A: afectare meningeala B: rigiditatea cefei C: hepatomegalie prin hiperinflatia lobului hepatic D: insuficienta renala acuta E: nici o varianta enumerata nu e corecta Vezi raspuns 91. [CS33090] Examenul fizic al aparatului respirator in pneumonia pneumococica la sugar arata intotdeauna: () A: matitate la percutie corespunzatoare zonei de condensare a unui lob B: suflu tubar corespunzator zonei de condensare C: murmur vezicular abolit D: ca detectarea unei matitati la sugari semnifica exudat pleural E: abdomen destins,meteorizat prin distensia gastrica rezultata prin inghitirea aerului Vezi raspuns 92. [CS33091] In pneumonia pneumococica constituie semnul clinic care il supara cel mai tare pe bolnav("copilul mare") si-l determina sa se prezinte la medic: (pag.208) A: junghiurile toracice B: durerea abdominala violenta C: gradul de prostratie uneori impresionant D: insuficienta respiratorie E: febra cu valori mari peste 39*C Vezi raspuns 93. [CS33092] In cadrul pneumoniei pneumococice, extremitatile reci la un copil febril semnifica: (pag206) A: eventualitatea debutului remisiunii bolii B: eventualitatea unui colaps C: suspendarea unei zone de hematoza D: o scadere a excursiilor respiratoeii E: evolutia infectiei la nivelul pericardului Vezi raspuns 94. [ITRC001] In diagnosticul diferentiat al bronsiolitei nu intra (pg 192) A: fibroza chistica B: insuficienta cardiaca C: difteria D: pertusis E: intoxicatiile cu substante organofosforate Vezi raspuns 95. [ITRC002] tratamentul pneumoniilor.. (pg 198) A: pneumoniilor nebacteriene se suprapune peste cel a bronsiolitelor B: pneumoniilor virale beneficiaza de antibioice C: antibioterapia nu este obligatorie la sugarul de varsta mica D: durata tratamentului recomandat este de 3-4zile E: calea de administrare este initial i.m. Vezi raspuns 96. [M2836070] Una dintre putinele situatii in care examnul radiologic la copil poate aduce o sugestie etilogica este intalnita in pneumonia data de: (214) A: stafilococ; B: streptococ; C: CMV; D: H. influanzae; E: M. pneumonie. Vezi raspuns

97. [M2836305] Difluor-metil-ornitina isi gaseste indicatiile in tratamentul: () A: Mycoplasma pneumoniae B: Chlamydia trachomatis C: Pneumoniei interstitiale adenovirale D: Pneumocystis carinii E: Chlamydia psittaci Vezi raspuns 98. [M2836308] Mortalitatea generala in pneumonia stafilococica la copil este de: () A: 50% B: 1% C: 10% D: 90% E: 100% Vezi raspuns 99. [Cm00001] In tratamentul infectiilor cailor respiratorii la copii care medicamente se administreaza prin aerosoli? (pg. 178-198) A: epinefrina racemica B: cloramfenicol hemisuccinat C: hidrocortison hemisuccinat D: ribavari E: salbutamol Vezi raspuns 100. [Cm00002] Pe parcursul evolutiei pneumoniei pneumococice care semne dispar prima data (pg 207) A: matitatea B: ralurile crepitatnte C: suflul tubar D: frecatura pleurala E: frecatura pericardica Vezi raspuns 101. [CM33001] In laringita acuta subglotica se intalneste: (pag 179) A: Fenomene de insuficienta respiratory de tip obstructive inferior B: Tuse aspra , latratoare C: Disfagie e absenta D: Murmurul vesicular nu e diminuat bilateral E: Edemul inflamator al corzilor vocale Vezi raspuns 102. [CM33002] Diagnosticul diferential al crupului viral se face cu alte entitati: (pag 180) A: Crupul difteric B: Tetaniahipocalcemica C: Edem laringian allergic D: Malformatia Pierre-Robin E: Abces retrofaringian Vezi raspuns 103. [CM33003] Sunt adevarate afirmatiile in legatura cutestul Hirst: (pag188) A: E un test de neutralizare si hemagltinostimulare B: E un examen serologic folosit pentru identificarea virusului gripal C: Foloseste anticorpi fluorescenti D: E un test de neutralizare E: E un test folositpt identificarea celor 4 tipuri de de virus paragripal Vezi raspuns 104. [CM33004] Cauze acute de wheezing la copil sunt: (pag 192) A: Bronsita repetata

B: Bronsiolita acuta virala C: Bronsiolita obliteranta D: Corp strain in caile aeriene mici E: Infectie cu Mycoplasma pneumonie Vezi raspuns 105. [CM33005] In pneumoniile nebacteriene (atipice) nu sunt implicate: (pag194) A: VSR(virusul sincitial respirator) B: Streptococgul hemolitic de grup A C: Virusul rujeolic D: E. coli E: Chlamydia Vezi raspuns 106. [CM33006] Complicatiile din pneumonia pneumococica sunt: (pag 208) A: Pericardita purulenta B: Ileusul paralitic C: Anemia feripriva D: Icterul E: Ulcerul perforat Vezi raspuns 107. [CM33007] Incidentele si accidenteleintalnite in cadrul toracocentezei sunt: (pag 218) A: Traumatizarea pancreasului B: Emfizemul subcutanat C: Hemoragia intercostala D: Punctia plamanului nu e insotita intotdeauna de hemoragie E: Punctionarea cordului si a vaselor mari Vezi raspuns 108. [CM33008] Referitor la epiglotita acuta, sunt adevarate urmatoarele afirmatii: (pg 177) A: Afecteaza copiii sub 2 ani mai frecvent B: Debutul bolii este insidios C: Maniferstarile prodromale pot apare la 25% din cazuri D: La copilul mic prima manifestare poate fi instalarea rapida a insuficientei respiratorii E: Copilul mic are o pozitie caracteristica si semne de iritatie meningiala Vezi raspuns 109. [CM33009] Printre manifestarile epiglotitei acute se numara: (pg 178) A: Stridor puternic, zgomotos B: Disfagie C: Trismus D: Stare toxica E: Voce ragusita, aspra Vezi raspuns 110. [CM33010] Tratamentul epiglotitei acute consta n: (pg 178) A: restabilirea permeabilitatii cailor aeriene B: unii bilnavi beneficiaza de oxigeno-terapie C: dupa extubare, hidrocortizon hemisuccinat D: anitibioterapia obligatorie de urgenta E: ceclor (cefaclor) este recomandat ca medicatie alternativa Vezi raspuns 111. [CM33011] Manifestarile majore ale laringotraheobronsitei acute sunt: (pg 179) A: Tuse aspra B: Voce ragusita C: Hipertermie D: Stare toxica

E: Disfagie Vezi raspuns 112. [CM33012] Laringotraheita bacteriana are ca etiologie: (pg 180) A: Streptoccocus pyogenes B: Streptoccocus neumoniae C: Neisseria meningitiris D: Stafilococcus aureus E: Haemophilus influenzae Vezi raspuns 113. [CM33013] Laringotraheobronsita acuta se mai numeste si: (pg 179,182) A: Crup viral B: Laringita spasmodica C: Crup spasmodic recurent D: Laringita cauta subglotica E: Crup infectios nondifteric Vezi raspuns 114. [CM33014] Complicatiile crupului viral sunt: (pg 181) A: Bronhopneumonia B: Pneumonia interstitiala C: Pneumonia bacteriana D: Traheobronsita E: Adenoflegmon laterocervical Vezi raspuns 115. [CM33015] Plamanul hiperclar unilateral este dat de () A: klebsiella B: mycoplasma pn C: VSR D: Adeno E: Gripal Vezi raspuns 116. [CM33016] Urmatoarele sunt adevarate despre ICARI () A: majoritatea ICARI determina sechele pulmonare B: infectia nozocomiala cu VSR se intalneste invariabil dupa internari mai mult de 7 zile C: VSR prezinta risc crescut de wheezing recurent D: V gripal poate duce la bronsiolita obliteranta E: Adeno poate duce la bronsiolita obliteranta Vezi raspuns 117. [CM33017] Infectia respiratorii la grupa de varsta 3 saptamani-3 luni este mai frecvent cu : () A: pneumococ B: H influenzae C: chlamidia trachomantis D: stafilococ E: B pertussis Vezi raspuns 118. [CM33018] Despre VSR sunt adevarate cu exceptia: () A: cea mai frecventa patologie pe care o da este pneumonia B: frecvent se asociaza cu infectia cu V gripal C: diagnosticul etiologic se pune usor prin culturi D: frecvent poate exista suprainfectie cu stafilococ E: transmiterea se face de obicei prin aerosoli Vezi raspuns

119. [CM33019] Despre infectia cu adeno virusuri sunt adevarate () A: PRC este crescuta B: Frecvent apare in sezonul rece C: Poate da concomitent afectare renala D: Diagnosticul se face usor prin izolare din secretii E: Diagnosticul serologic e face prin cresterea de 4ori a Ac in convalescenta Vezi raspuns 120. [CM33020] Agentul Eaton () A: De obicei afecteaza varsta mai mica de 5 ani B: Contagiozitate crescuta la orice varsta C: Prezinta discordanta intre starea generala si examenul fizic D: Frecvent se poate asocia cu suprainfectia bacteriana E: Diagnosticul poate fi pus pe cresterea nespecifica a hemaglutininelor la rece >1/64 Vezi raspuns 121. [CM33021] Chlamidia pneumoniae se poate asocia cu urmatoarele semne clinice () A: tahipnee B: febra C: tuse D: varsaturi E: cianoza Vezi raspuns 122. [CM33022] Bronsiolita se caracterizeaza prin urmatoarele () A: are un varf de incidenta la 2 ani B: initial secretie nazala seroasa C: wheezingul este semn cardinal al bolii D: simptomatologia dispare in 2-3 zile E: febra 38-39 Vezi raspuns 123. [CM33023] Infectiile virale care se pot croniciza sunt: () A: VSR B: Paragripal unele tipuri C: Mycoplasma pn D: Adeno E: Gripal unele tipuri Vezi raspuns 124. [CM33024] Examenul fizic in bronsiolita necomplicata este () A: polipnee B: hipersonoritate difuza bazala C: raluri crepitante D: inspir prelungit E: murmur vezicular diminuat Vezi raspuns 125. [CM33025] Urmatoarele afirmatii sunt adevarate cu privire la infectiilor cailor respiratorii: (pg 182) A: incidenta la copii intre 2-4 ani este 7-10/an B: majoritatea au loc la nivelul cailor respiratorii inferioare C: incidenta la copii de 8-10 ani este 7-10/an D: incidenta crescuta la copii este datorata si de integrarea in colectivitate E: incidenta la copii de 8-10 ani este de 4-6/an Vezi raspuns 126. [CM33026] Malformatiile cardiovaculare cu risc pentru infectiile cailor respiratorii (pg

183) A: DSA B: Persistenta canalului arterial C: DSV D: Tetralogia Fallot E: Malformatii cu sunt dreapta-stanga Vezi raspuns 127. [CM33027] Riscul de infectii acute de cai respiratorii superioare depinde de : (pg 183) A: varsta copilului B: sezon C: existenta malformatiilor de cai respiratorii inferioare D: existenta terenului atopic-martor hiperIgA E: gradul de dezvoltare al aparatului respirator Vezi raspuns 128. [CM33028] In pneumonii sunt implicate cel mai frecvent virusurile : (pg 186) A: virusul Ebstein-Baar B: virusurile gripale A si B C: virusul respirator sincitial D: Rhinovirus E: Enterovirus Vezi raspuns 129. [CM33029] Cauzele cele mai frecvente de infectii acute de cai respiratorii la sugarii sub 6 luni sunt : (pg 183) A: deficiente imunitare locale si generale B: existenta asocierii terenului atopic C: virulenta crescuta a agentilor etiologici D: diametrul redus al cailor aeriene E: complianta mare al peretelui toracic Vezi raspuns 130. [CM33030] Diagnosticul diferential al bronsiolitei se face cu unele boli mai putin urmatoarele : (pg 191) A: deficitul de alfa 1 antitripsina B: asmul bronsic C: insuficienta cardiaca D: fibroza chistica E: tumora mediastinala Vezi raspuns 131. [CM33031] Pneumoniile atipice au urmatoarele caracteristici clinice si paraclinice : (pg 194) A: febra > 40 C B: examen fizic pulmonar cu modificari specifice C: sunt produse de agenti etiologici nebacterieni D: radiografia pleuro-pulmonara arata afectarea insterstitu E: prezinta tuse si tahipnee Vezi raspuns 132. [CM33032] Pneumonia cu Mycoplasma pneumoniae are urmatoarele caracteristici: (pg 194) A: este specifica vastnicului B: este specifica sugarului C: se asociaza cu rush cutanat D: auscultator se deceleaza raluri crepitante E: pacientul acuza cefalee si dureri la deglutitie Vezi raspuns

133. [CM33033] In cazul bronsiolitei la copil radiografia toracica poate arata: (pg. 191) A: Transparenta pulmonara crescuta B: Coaste orizontalizate C: Opacitate triunghiulara cu varful la hil D: Desen pulmonar accentuat E: Aplatizarea cupolei diafragmatice Vezi raspuns 134. [CM33034] Sugarul cu pneumonie determinata de Chlamydia poate prezenta: (pg 196) A: Stare generala extrem de grava B: Febra peste 39C C: Conjunctivita rebela la terapia clasica D: Crize paroxistice de tuse E: Crize de apnee Vezi raspuns 135. [CM33035] Din scorul de diagnostic al pneumoniilor bacteriene la copil fac parte: (pg. 201) A: Leucocitoza >20 000/mm B: PMN tinere >500/mm C: VSH >50mm/h D: Temperatura >39C E: PCR >20mg/dl Vezi raspuns 136. [CM33036] Tratamentul pneumoniei pneumococice la copil cuprinde: (pg. 209) A: Regim alimentar hiperproteic B: Terapie antibacteriana C: hiperhidratare D: tratament suportiv E: tratamentul complicatiilor Vezi raspuns 137. [CM33037] Evolutia pneumatocelelor la copil poate fi: (pg. 214) A: stergere concentrica progresiva B: marire de volum C: ruperea peretilor bulei D: malignizare E: suprainfectie Vezi raspuns 138. [CM33038] Radiografia toracica in cazul copiilor cu pneumonie determinata de Pneumocystis carinii poate arata: (pg. 220) A: opacitati initial perihilare B: hipertransparenta C: localizarea bilaterala a leziunilor D: desen fin granular E: zone periferice initial emfizematoase Vezi raspuns 139. [CM33039] In laringita acuta catarala apar urmatoarele simptome: (Pg. 179) A: Raguseala B: Tuse latratoare C: Stridor ameliorat in cursul noptii D: Disfagie la copilul mare E: Febra inalta 39-40 C Vezi raspuns 140. [CM33040] In etiologia crupului viral, virusurile care acopera 2/3 din cazuri sunt: (Pg.

179) A: Virusuri paragripale B: Rhinovirusuri C: Virusul gripal D: Virusul rujeolic E: Adenovirusul Vezi raspuns 141. [CM33041] Criteriile pentru ventilatia artificiala in crupul viral sunt considerate: (Pg. 182) A: Cianoza B: Acidoza progresiva C: Tahicardie D: Tahipnee E: PaO2 < 60 mmHg in conditiile aportului suplimentar de oxigen Vezi raspuns 142. [CM33042] Despre laringita spasmodica sunt adevarate afirmatiile : (Pg. 182) A: Etiologia este considerata virala B: Factorii alergici nu sunt implicati C: Copilul (1-3 ani) prezinta dispnee inspiratorie si stridor D: Tratamentul consta in antibioterapie E: Laringoscopia directa evidentiaza edem palid apos al regiunii subglotice Vezi raspuns 143. [CM33043] Refluxul gastroesofagian la copii este implicat in : (Pg. 184) A: Anemia hemolitica B: Tulburari de crestere C: Hematemeza la sugari D: Varsaturi cornice la sugari E: Infectia pulmonara recidivanta Vezi raspuns 144. [CM33044] Plamanul hiperclar unilateral sau sindromul McLeod este realizat de: (Pg. 185) A: Mycoplasma B: Adenovirus C: Streptococ D: Stafilococ E: Rhinovirus Vezi raspuns 145. [CM33045] Despre epiglotita e corect: (pg 177) A: este o mare urgenta pediatrica B: agentul etilogic este haemophilus influenzae tip B in 10% din cazuri C: epiglotita acuta e definita ca celulita bacteriana rapid progresiva localizata la epiglota si tesuturile regiunii supralotice D: are evolutie fulminanta dramatica E: frecvent e provocata de streptococ grup A, pneumococ, stafilococ Vezi raspuns 146. [CM33046] Tabloul clinic al epiglotitei cuprinde cu EXCEPTIA: (pg 177) A: afecteaza mai frecvent copiii cu virste peste 7 ani B: debutul bolii este brutal in 3-4 ore C: instalarea rapida a insuf resp este ultima manifestare a bolii D: febra ridicata 39,5-40 grade E: epiglotita e singura entitate clinica in care se asociaza sialoree cu stridor Vezi raspuns 147. [CM33047] Clinic, epiglotita prezinta: (pg 177)

A: stridor inspirator, mai putin sonor decit in crupul subglotic B: vocea si tusea sunt capitonate C: apare depresiunea inspiratorie a partilor moi ale regiunii toracice inferioare D: copilul mic prezinta semne de iritatie meningeala E: vorbire dureroasa Vezi raspuns 148. [CM33048] Obstructia subglotica prezinta: (pg 178) A: stridor puternic B: cauzata de epiglotita, abces periamigdalian, abces retrofaringian C: trismus D: tuse latratoare, bitonala E: disfagie Vezi raspuns 149. [CM33049] Obstructia supraglotica e cauzata de, cu EXCEPTIA : (pg 178) A: corp starain B: abces periamigdalian C: epiglotita D: crup E: abces retrofaringian Vezi raspuns 150. [CM33050] Obstructia supraglotica prezinta: (pg 178) A: voce ragusita, aspra B: febra modesta C: edem facial D: postura in arc E: stare toxica Vezi raspuns 151. [CM33051] Infectiile concomitente cu epiglotita, care apar cu frecventa MAI RARA sunt : (pg 178) A: otita B: artrita septica C: adenita cervicala D: pneumonie E: meningita Vezi raspuns 152. [CM33052] In epiglotita intilnim, cu EXCEPTIA: (pg 178) A: ag capsular poliribozofosfat al haemophilus influenzae poate fi rapid identificat in singe si/sau urina prin tehnica contraimunelectroforezei B: la radiografia de profil a regiunii cervicale-pensarea spatiului retrofaringian C: epiglota de coloratie alb-galbuie D: leucocitoza nesemnificativa E: examinarea laringelui prin laringoscopie nu are risc de a face laringospasm Vezi raspuns 153. [CM33053] Sunt infectii acute ale cailor aeriene inerioare la copil urmatoarele : (pag 177, 179, 182) A: epiglotita B: laringita acuta catarala C: laringotraheobronsita acuta D: laringita spasmodica E: rinofaringita acuta Vezi raspuns 154. [CM33054] Dintre infectiile acute ale cailor aeriene inferioare la copil, epiglotita se

manifeta clinic prin: (pag 177) A: febra ridicata B: sialoreee C: cianoza D: stridor E: disfagie Vezi raspuns 155. [CM33055] Complicatiile cuprului viral din infectiile acute ale cailor respitatorii inferioare la copil, sunt: (pag 181) A: pneumonie interstitiala B: bronhopenumonie prin aspiratie de continut gastric C: traheobronsita supurata D: insuficienta cardiaca E: insuficienta renala Vezi raspuns 156. [CM33056] Etiologia nebacteriana a infectiilor cailor aeriene inferioare la copil este data de: (pag 186,187, 188) A: VSR B: virusul gripal C: virusuri paragripale D: adenovirusurile E: Haemophilus influenzae Vezi raspuns 157. [CM33057] Bronsiolita ca manifestare a infectiilor cailor aeriene inferioare la copil se prezinta clinic cu: (pag191) A: coriza B: polipnee C: sialoreee D: wheezing E: cianoza Vezi raspuns 158. [CM33058] Bronsiolita ca manifestare a infectiilor cailor aeriene inferioare la copil se trateaza cu: (pag 193) A: solumedrol B: ampicilina C: oxigenoterapie D: gentamicina E: hemisuccinat de hidrocortizol Vezi raspuns 159. [CM33059] Etiologia otitei medii acute la copil este reprezentata de: (pag. 175) A: Streptococcus pneumoniae B: Hamophilus influenzae C: Streptococul beta hemolitic grup A D: Stafilococcus aureus E: Proteus mirabilis Vezi raspuns 160. [CM33060] Complicatii ale otitei medii cronice si otomastoiditei la copil sunt urmatoarele: (pag. 176) A: Paralizia de nerv facial B: Hipoacuzia bilaterala C: Distrofierea progresiva D: Meningita recurenta E: Procese supurative intracraniene

Vezi raspuns 161. [CM33061] Dintre factorii de risc ai otitei cu pneumococ fac parte: (pag. 175) A: Sexul feminin; B: Frecventarea cresei; C: Absenta alimentatiei naturale; D: Starea de purtator naso-faringian de pneumococ; E: Expunerea pasiva la fumat Vezi raspuns 162. [CM33062] Care sunt complicatiile generale ale otomastoiditei sugarului: (pag. 176) A: Bronhopneumonie; B: Infectie urinara; C: Septicemie; D: Ataxie; E: Tulburari de echilibru Vezi raspuns 163. [CM33063] In sinuzita copilului, punctia sinusala: (pag. 174) A: Este inutila pentru diagnosticul de sinuzita; B: A fost nlocuita de endoscopia sinusala; C: Permite recoltarea de secretii purulente; D: Este utila pentru precizarea diagnosticului etiologic; E: Se efectueaza cu anestezie generala Vezi raspuns 164. [CM33064] Tratamentul local al otitei medii supurate consta n: (pag. 176) A: Timpanocenteza; B: Timpanostomie; C: Drenarea puroiului din casa timpanului; D: Plasarea unui tub de drenaj; E: Administrarea de solutii argentice Vezi raspuns 165. [CM33065] Particularitati ale tabloului clinic in epiglotita acuta la copil sunt: (p177) A: debut progresiv B: temperatura 39,5-40 grade C: IRA poate fi prima manifestare D: stridor si sialoreee E: hiperacuzie Vezi raspuns 166. [CM33066] Protocolul de investigatii a pacientului pediatric cu epiglotita acuta cuprinde: (p178) A: hemocultura B: radiografie de profil C: coprocultura D: urocultura E: hemoleucograma Vezi raspuns 167. [CM33067] Infectiile concomitente cu epiglotita la pacientul pediatric sunt rare (p178) A: adenita supurata B: adenita cervcala C: otita D: pneumonie E: meningita Vezi raspuns

168. [CM33068] Tratamentul epiglotitei acute la copil cuprinde: (p178) A: spitalizare in regim de urgenta B: intubatia naso-traheala trebuie evitata pe cat posibil C: antibioterapie D: corticoterapie E: dilatarea traheala cu sonda cu balonas Vezi raspuns 169. [CM33069] Dintre factorii favorizanti ai bronsiolitei cute la copil fac parte: (p191) A: alimentatia naturala B: mame fumatoare si fumatul pasiv al copilului C: functie pulmonara alterata D: conditii de aglomerare la domiciliu E: sexul feminin Vezi raspuns 170. [CM33070] Protocolul de investigatii in bronsiolita acuta la copil cuprinde: (p191) A: hemoleucograma B: radiografia toracca C: izolarea virusului prin tehnica PCR D: bronhoscopie E: toracotomie Vezi raspuns 171. [CM33071] Diagnosticul diferential al bronsiolitei acute la copil se face cu : (p191-192) A: astmul bronsic B: insuficienta cardiaca C: fibroza chistica D: cupul difteric E: intoxicatia cu organofosforice Vezi raspuns 172. [CM33072] Complicatii bacteriene ale bronsiolitei la copil sunt: (p191) A: otita medie B: rar sepsis C: frecvent insuficienta cardiaca D: rar bronhopneumonie E: pneumonie interstitiala Vezi raspuns 173. [CM33073] Tratamentul local al sinuzitei acute bacteriene consta in: (pg 174) A: aspiratia secretiilor purulente B: aspiratia prin endoscopie sinusala C: drenaj sinusal prin punctie D: instilatii nazale E: nici un raspuns Vezi raspuns 174. [CM33074] Indicatiile tratamentului antibiotic in sinuzita acuta bacteriana sunt: (pg 174) A: manifestari locale zgomotoase B: durata prelungita a bolii C: manifestari generale zgomotoase D: indiferent de durata bolii E: recurenta frecventa a bolii Vezi raspuns 175. [CM33075] Indicatiile adenoidectomiei (Folosita in tratamentul hipertrofiei adenoidiene cronice) sint: (pg.174) A: voce nazonata B: otita medie acuta

C: hipoacuzie D: rinofaringite persistente E: rinofaringite recurente Vezi raspuns 176. [CM33076] In faringita virala apare congestia faringiana care este maxima in ziua: (pg. 173) A: I B: II C: III D: IV E: V Vezi raspuns 177. [CM33077] Diagnosticul diferential al pneumoniei pneumococice pentru sugarul mic se face cu: (pg. 207) A: bronsiolita B: pneumonia virala C: abcesul pulmonar D: atelectazia pulmonara E: insuficienta cardiaca congestiva Vezi raspuns 178. [CM33078] Diagnosticul diferential al rinofaringitei acute se face cu: (pg172) A: rinita alergica B: rinoreea tranzitorie C: rinofaringita de la debutul unor boli infecto-contagioase ale copilului D: rinoreea persistenta E: acutizarea unor afectiuni cronice ale tractului respirator Vezi raspuns 179. [CM33079] Reprezinta manifestari clinice de laringita spasmodica: (pag. 182) A: Dispneea inspiratorie B: Dispneea expiratorie C: Cianoza D: Wheezing E: Stridor Vezi raspuns 180. [CM33080] Criterii de diferentiere intre etiologia bacteriana si cea virala in infectiile respiratorii la copil pot fi: (pag. 186) A: Radiografia permite diferentierea clara B: Asocierea conjunctivitei si a wheezingului pledeaza pentru etiologie bacteriana C: Complicarea cu otita sugereaza etiologia virala D: Asocierea conjunctivitei si a wheezingului pledeaza pentru etiologie virala E: Complicarea cu otita sugereaza etiologie bacteriana Vezi raspuns 181. [CM33081] Virusul respirator sincitial poate determina: (pag. 186) A: Epiglotita B: Crup C: Laringo-traheita Chevalier-Jackson D: Bronsiolita E: Pneumonie Vezi raspuns 182. [CM33082] Etiologia bronsiolitei include: (pag. 190) A: Virusul respirator sincitial B: Haemophylus influenzae

C: Adenovirusuri D: Virusuri parainfluenzae E: Mycoplasma Vezi raspuns 183. [CM33083] Pot constitui manifestari clinice de bronsiolita: (pag 191) A: Submatitate pulmonara difuza B: Wheezing C: Polipnee D: Cianoza E: Dilatarea aripilor nasului Vezi raspuns 184. [CM33084] Urmatoerele date de laborator fac parte din scorul de diagnostic pentru pneumonia bacteriana la copil: () A: leucocitoza > 20000 B: nr absolut de PMN > 10000 C: paO2 > 60 mmmHg D: VSH marit E: temperatura > 39 C P201 Vezi raspuns 185. [CM33085] Recaderile clinice in pneumonie streptococica se prezinta prin: (p207) A: febra B: coriza C: frison D: imagine Rx normala E: icter Vezi raspuns 186. [CM33086] Diagnostic diferential al pneumoniei pneumococice la cpoil se face cu: (p207) A: bronsiolita B: astm C: insuficienta cardiaca congestiva D: pn virale E: TBC Vezi raspuns 187. [CM33087] Elemente de prognostic negativ in pneumonia pneumococica sunt: (p210) A: varsta mica B: Tipurile 2, 3 C: detectarea Atg capsular in urina D: boala congenitala d cord E: alimentatie cu formule Vezi raspuns 188. [CM33088] In diagnosticul diferential al bronsiolitei acute cu astmul bronsic: (pag 191) A: Episoadele repetate de wheezing la acelasi sugar pledeaza pentru astm B: Debutul brusc al simptomelor, fara semne precedente de infectie, pledeaza pentru bronsiolita C: Istoricul familial pledeaza poate fi un indiciu pentru astmul bronsic D: Repetabilitatea atacurilor nu este un element important pentru diagnosticul diferential E: Raspunsul favorabil imediat la administrarea unei singure doze de beta-adrenergic in aerosoli este un argument in favoarea bronsiolitei Vezi raspuns 189. [CM33089] Caracteristicile laringitei acute catarale: (pag 179) A: Este o boala infectioasa de etiologie bacteriana B: La examenul fizic se observa congestie faringiana

C: Tratamentul presupune antibioterapie si oxigenoterapie obligatorii D: De obicei nu sunt prezente semne de insuficienta respiratorie E: Bolnavul este frecvent febril si are stare generala alterata Vezi raspuns 190. [CM33090] In etioloia laringitei spasmodice sunt implicati urmatorii factori: (pag 182) A: O componenta psihogena B: Predispozitia familiala C: Agenti bacterieni D: Factori alergici E: Agenti virali Vezi raspuns 191. [CM33091] Diagnosticul pneumoniilor atipice la copii: (pag 195) A: Radiografia pulmonara, este principalul examen paraclinic folosit B: Culturile recoltate din secretiile nazo-faringiene sau plamani nu sunt utile diagnosticului C: Imunograma serica demonstreaza un nivel normal al IgG si IgM D: Aspectul radiologic este asemanator cu cel din bronsiolita E: In pneumonia cu Mycoplasma pneumoniae se remarca prezenta aglutininelor la rece Vezi raspuns 192. [CM33092] Dintre infectiile respiratorii la copii, pneumoniile care evolueaza cu necroza parenchimatoasa: (pag 199) A: Au ca principal agent etiologic Haemophilus influentzae B: Sunt bacteriene C: Sunt succedate de abcese pulmonare D: Au ca principali agenti etiologici stafilococul si germenii gram negativi E: Au ca principal agent etiologic streptococul si germenii gram negativi Vezi raspuns 193. [CM33093] Bronsiolita acuta (pag 190) A: Afecteaza caile respiratorii mari si medii B: Este determinata de obstructia inflamatorie a cailor respiratorii C: Este o afectiune cu etiologie predominant bacteriana D: Principalul agent patologic este reprezentat de mycoplasme E: Procesul inflamator este difuz Vezi raspuns 194. [CM33094] Aproape 20% dintre cazurile fatale de pneumonii virale la copil sunt produse de adenovirusuri tipurile: (pag.188) A: 3 B: 4 C: 7 D: 17 E: 20 Vezi raspuns 195. [CM33095] Incidentele si accidentele toracocentezei pot fi: (pag.218) A: Punctionarea plamanului cu hemoragie consecutiva B: Hemoragie intercostala prin ranirea pachetului vasculo-nervos C: Emfizem cutanat, daca lumenul acului este prea mic si nu permite evacuarea eficienta a aerului pleural aflat sub presiune D: Traumatizarea ficatului E: Traumatizarea cordului Vezi raspuns 196. [CM33096] Elemente de risc pentru bolnavii infectati HIV sunt, cu exceptia: (pag.221) A: CD4+ <1500/mm3, sub 1 an B: CD4+<350/mm3, sub 6 ani

C: CD4+<1000/mm3, sub 1 an D: CD4+<200/mm3, sub 6 ani E: CD4+<100/mm3, sub 6 ani Vezi raspuns 197. [CM33097] In cadrul scorului de diagnostic, cele 2 patologii cu scor cel mai mare sunt reprezentate de: (pag.200) A: Inf B: Pneumonie virala C: Pneumonie pneumococica D: Pneumonie stafilococica E: Pneumonie cu Haemophilus I Vezi raspuns 198. [CM33098] Dintre stadiile evolutive ale unei pneumonii bacteriene, retinem: (pag.213214) A: Stadiul initial B: Stadiul abcedat C: Stadiul de pleurezie incipienta D: Stadiul de pleurezie masiva E: Forma buloasa extensiva Vezi raspuns 199. [CM33099] Sugarul cu pneumonie bacteriana prezinta: (pag.204) A: geamat inspirator B: polipnee (>40 resp/min) C: miscari de piston ale capului D: tuse E: batai ale aripilor nasului Vezi raspuns 200. [CM33100] Manifestari clinice ale epiglotitei: (pag177) A: debutul bolii este brutal B: debutul bolii este insidios C: febra 38-39 gradeC D: letargie E: disfagia acuzata numai de copilul mic Vezi raspuns 201. [CM33101] Tratamentul epiglotitei cuprinde: (pag178) A: spitalizarea de urgenta B: restabilitrea permeabilitatii cailor aeriene C: antibioticoterapia este optionala D: durata tratamentului antibiotic este de 7-10 zile E: oxigenoterapie Vezi raspuns 202. [CM33102] Laringita acuta catarala: (pag 179) A: are etiologie virala B: are etiologie bacteriana C: evolueaza in general cu acuze grave D: dureaza 3-4 zile E: se trateaza cu antibiotice Vezi raspuns 203. [CM33103] Crupul viral are ca manifestari majore: (pag179) A: tusea aspra B: vocea ragusita C: stridorul

D: fenomene de insuficienta respiratorie E: febra Vezi raspuns 204. [CM33104] Complicatii ale crupului viral: (pag181) A: apar la aprox B: cuprind extensia procesului infectios C: cuprind pneumonia interstitiala D: apar la 15% din cazuri E: traheobronsita supurata apare ca o complicatie frecventa Vezi raspuns 205. [CM33105] Cauze comune de pneumonie la copil: (pag186) A: virusurile gripale A si B B: mycoplasma pneumonie C: coronavirusuri D: strptococcus pneumoniae E: coxiella burnetti Vezi raspuns 206. [CM33106] Cauze rare de pneumonie la copil: (pag186) A: virusul varicelo-zosterian B: rhinovirusul C: legionella D: adenovirus E: coronavirus Vezi raspuns 207. [CM33107] Cauze comune de wheezing la copil: (pag192) A: bronsiolita acuta virala B: astmul bronsic C: bronhomalacia D: bronsiolita obliteranta E: corp strain in caile respiratorii Vezi raspuns 208. [CM33108] Diagnosticul diferential al crupului viral viral are in vedere urmatoarele afectiuni cu exceptia: (pag 180-181) A: Aspirarea de corpi straini B: Laringita spasmodica C: Laringotraheita bacteriana D: Laringita acuta catarala E: Crupul difteric Vezi raspuns 209. [CM33109] Urmatoarele afirmatii in legatura cu laringotraheobronsita acuta sunt corecte: (pag 179) A: Este un proces inflamator infectios de etiologie virala B: Suprainfectia bacteriana survine la majoritatea cazurilor C: Debutul este brusc cu febra ridicata D: Initial apar tuse latratoare,aspra,voce ragusita si stridor intermitent E: Perioada de varsta cea mai afectata este intre 6-36 de luni Vezi raspuns 210. [CM33110] Tratamentul epiglotitei se efectueaza cu: (pag 178) A: Augmentin B: Ampicilina C: Cefuroxim D: Penicilina G

E: Cloramfenicol hemisuccinat Vezi raspuns 211. [CM33111] Complicatiile epiglotitei pot fi urmatoarele cu exceptia: (pag 178) A: Reumatismul articular acut B: Artrita septica C: Pneumonie D: Glomerulonefrita acuta E: Adenita cervicala Vezi raspuns 212. [CM33112] Indicatiile in tratamentul epiglotitei sunt: (pag 178) A: Prioritatea absoluta consta in restabilirea permeabilitatii cailor aeriene B: Intubarea nasotraheala este in general necesara intre 2 si 3 zile C: Antibioterapia este obligatorie si trebuie initiata de urgenta D: Toti bolnavii beneficiaza de corticoterapie E: Toti bolnavii beneficiaza de oxigenoterapie Vezi raspuns 213. [CM33113] Referitor la tratamentul crupului viral sunt adevarate urmatoarele: (pag 181) A: Crupul viral nu necesita antibioterapie B: La nevoie se administreaza sedative(fenobarbital, diazepam) C: Gavajul este strict contraindicat D: Se administraeza aerosoli cu epinefrina racemica 2,5% E: Singurul sedativ acceptat in cazurile de agitatie extrema este Cloralhidratul Vezi raspuns 214. [CM33114] Debutul stadiului subacut al pneumoniei stafilococice la copil este sugerat de: (pag 215) A: Disparitia modificarilor radiologice B: Disparitia sindromului toxiinfectios C: Revenirea la normal a valorilor VSH D: Afebrilitate persistenta E: Normalizarea numarului de leucocite sanguine Vezi raspuns 215. [CM33115] Constituie criterii de exsudat: (pag 215) A: PMN>500/mm3 B: Densitatea >1016 C: Glucoza<60 mg/dl D: PMN < 1000/mm3 E: Ph <7,3 Vezi raspuns 216. [CM33116] Sunt complicatii ale pneumoniei stafilococice la copil: (pag 216) A: Empiemul B: Artrita septica C: Piopneumotorax D: Abcese cerebrale E: Pneumatocelul Vezi raspuns 217. [CM33117] Complicatiile pneumoniei cu Pneumocystis carinii sunt: (pag 222) A: Pneumotorax B: Pneumatocelul C: Pneumomediastinul D: Suprainfectia bacteriana E: Abces cerebral Vezi raspuns

218. [CM33118] Indicatiile de pleurotomie minima cu sonda Pezzer in cadrul unei pneumonii stafilococice la copil complicata cu pleurezie purulenta sunt: (pag 218) A: Pahipleurita masiva B: Atelectazii multiple C: Colectii purulente abundente D: Consistenta crescuta a puroiului pleural E: Fistula bronhopleurala de dimensiune mare Vezi raspuns 219. [CM33119] Diagnosticul diferential al pneumoniei stafilococice la copil se face cu : (pag 216) A: Pneumonia pneumococica B: Pneumonia cu Haemophilus influenzae C: Pneumonia virala cu adenovirus la debut D: Aspirarea de corp strain E: Chist hidatic pulmonar Vezi raspuns 220. [CM33120] Rashul din cadrul pneumoniei cu Mycoplasma pneumoniae la copil are urmatoarele caracteristici: (pag 196) A: Apare in special la nivelul capului B: Apare pe trunchi si la nivelul membrelor inferioare C: Poate avea caracter maculoeritematos sau maculopapulos D: Poate avea caracter morbiliform E: Poate avea caracter vezicular sau bulos Vezi raspuns 221. [CM33121] Pneumonia cu Chlamydia pneumoniae la copil se asociaza cu : (pag 196) A: Pericardita B: Artrita C: Convulsii D: Conjuctivita E: Otita medie supurata Vezi raspuns 222. [CM33122] Despre epiglotita la copil se poate afirma: (pag 177) A: Este o mare urgenta pediatrica B: 80% din cazurile de epiglotita au ca agent patogen Streptococus pneumoniae C: 95% din cazurile de epiglotita sunt determinate de H D: Asociaza sialoree cu stridor E: Are frecventa maxima intre 2 si 7 ani Vezi raspuns 223. [CM33123] Constituie semne sau simptome de obstructie supraglotica: (pag 180) A: Disfagie B: Tuse "latratoare" bitonala C: Febra mare D: Trismus E: Voce ragusita aspra Vezi raspuns 224. [CM33124] Constituie semne de obstructie subglotica: (pag 180) A: Stridor puternic B: Voce ragusita C: Febra modesta D: Stare toxica E: Disfagie Vezi raspuns

225. [CM33125] Reexpansionarea plamanului dupa toracocenteza nu se produce in urmatoarele situatii: (pag.218) A: pahipleurita masiva B: pleurezie de cauza maligna C: fistula are dimensiuni deosebit de mari D: atelectazie pulmonara prin obstructie bronsica E: empiem extins la un intreg hemitorace Vezi raspuns 226. [CM33126] Etiologia laringitei spasmodice este: (pag.182) A: bacterii Gram negative B: determinata si de o componenta psihogena C: Virala D: Alergica E: Streptococica Vezi raspuns 227. [CM33127] Referitor la VSR sunt adevarate: (pag.186, 187) A: este un Paramixovirus B: exista o interactiune intre VSR si virusul paragripal evolutia epidemica a unuia soldandu-se cu relativa inactivitate a celui de al doilea C: anticorpii transmisi transplacentar au un important efect protector de aceea sugarii alimentati naturali sunt foarte putin susceptibili la infectia cu VSR D: incubatia este de 1-4 zile E: reinfectia cu VSR este posibila Vezi raspuns 228. [CM33128] Urmatoarele elemente de patogenie care apar la nivel alveolar in cadrul peneumoniei pneumococice sunt adevarate: (pag. 202) A: leziunile alveolare debuteaza printr-un edem alveolar B: afectarea alveolelor vecine se face prin porii Kohn si bronsiolele terminale C: extensia infectiei cu prinderea de noi alveole se face centripet D: edemul alveolar, indiferent de etiologie constituie un veritabil mediu de cultura pentru pneumococ E: lichidul are caracterele unui transsudat Vezi raspuns 229. [CM33129] Forma septicemica a pneumoniei stafilococice la copil are urmatoarele caracteristici cu exceptia: (pag.214) A: se intalneste in circa 25% din cazuri B: se manifesta clinic prin pneumonie abcedata bilaterala sau unilaterala C: osteomielita insoteste pneumonia stafilococica in 32% din cazuri la sugari D: se asociaza si cu artrita supurata E: in aceasta forma, o complicatie frecvent asociata pneumoniei este meningita stafilococica Vezi raspuns 230. [CM33130] In cadrul pneumoniei nebacteriene (atipice), urmatoarele afirmatii sunt adevarate: (pag.194, 195,198) A: pneumonia cu Mycoplasma evolueaza favorabil cu tetraciclina B: pneumonia nebacteriana este frecvent denumita cu termenul de pneumonie acuta interstitiala C: cele mai comune manifestari sunt tusea si tahipneea D: infectia cu adenovirsuri asociaza frecvent tulburari gastrointestinale si alterarea starii de constienta, uneori ajungandu-se la coma E: un element aproape caracteristic pneumoniei cu Mycoplasma Pneumoniae este prezenta rashului Vezi raspuns 231. [CM33131] Sinusurile cel mai frecvent afectate in sinuzita la copil sunt: (pag.174)

A: Sfenoidale B: Maxilare C: Celulele etmoidale anterioare D: Frontale E: Celulele etmoidale posterioare Vezi raspuns 232. [CM33132] Principalele semne in otita medie la copilul de varsta mare sunt: (pag.175) A: Varsaturi B: Otalgie C: Febra D: Diaree E: Hipoacuzie Vezi raspuns 233. [CM33133] Modificarile membranei timpanului in otita medie sunt: (pag.175) A: Hiperemie B: Opacifiere C: Diminuarea grosimii D: Bombarea E: Diminuarea motilitatii Vezi raspuns 234. [CM33134] Manifestarile majore in laringotraheita acuta la copil sunt: (pag.179) A: Tusea aspra B: Vocea ragusita C: Urcarea inspiratorie a laringelui D: Stridor E: Insuficienta respiratorie restrictiva Vezi raspuns 235. [CM33135] In epiglotita Haemophilus influenzae poate fi izolat din: (pag.178) A: Hemocultura B: Culturi din secretiile nazale C: Culturi din secretiile faringiene D: Urina E: LCR Vezi raspuns 236. [CM33136] Agentii etiologici bacterieni in infectiile cailor respiratorii inferioare la copil sunt: (pag.183) A: Pneumococul B: Streptococul C: Stafilococul D: Germenii gram negativi E: Germenii gram pozitivi Vezi raspuns 237. [CM33137] Urmatoarele afirmatii despre streptococus pneumoniae sunt adevarate: (pag.202) A: Este cel mai frecvent agent etiologic al pneumoniilor la copil B: Este intalnit in 50 % din cazurile de pneumonie C: Asezat in diplo D: Germen gram negativ E: Capsulat Vezi raspuns 238. [CM33138] Adenovirusurile in infectia tractului respirator la copil: (p.188) A: produc 5-8% din totalul infectiilor

B: pot produce si cistita hemoragica C: pot produce aproximativ 30% din cazurile fatale de pneumonie la copil D: pot duce la cresterea VSH si leucocitoza E: epidemiile sunt mai frecvente primavara si la inceputul verii Vezi raspuns 239. [CM33139] Infectiile respiratorii superioare la copil se diferentiaza de cele inferioare prin: (p.197) A: durata de evolutie B: manifestari clinice C: prognostic D: complicatii E: tratament Vezi raspuns 240. [CM33140] Infectia pneumococica din cadrul infectiilor respiratorii inferioare: (p.202) A: are drept cauza frecventa Streptococcus Saprophyticus B: poate apare in orice sezon C: este frecventa la copiii splenectomizati D: lichidul alveolar are caracterul unui transsudat E: infectia cu virusul gripal poate precede infectia pneumococica Vezi raspuns 241. [CM33141] Pleurezia pneumococica din infectiile tractului respirator inferior la copiii are urmatoarele caractere: (p.208) A: este sugerata clinic de prezenta febrei, leucocitozei si a sd pleuritic B: se poate inchista determinand pahipleurita C: se poate exteriorize printr-o fistula D: se poate percepe la examenul clinic o matitate lemnoasa E: folosirea antibioticelor in tratament a crescut incidenta acestei complicatii la 2-3% Vezi raspuns 242. [CM33142] Complicatiile obisnuite ale pneumoniei stafilococice in infectiile respiratorii inferioare la copil sunt: (p.216) A: empiemul B: piopneumotoraxul C: pneumatocelele D: suprainfectia cu un alt agent microbian E: diseminarea hematogena extrapulmonara Vezi raspuns 243. [CM33143] Complicatiile pneumoniei pneumococice in infectiile respiratorii inferioare la copil sunt: (p.207, 208) A: pleurezia B: pericardita C: pneumotoraxul D: meningita E: septicemia Vezi raspuns 244. [CM33144] Cele mai comune manifestari in pneumonia nebacteriana(atipica) sunt: (pag. 195) A: anorexie B: stagnare in greutate C: insuficienta respiratorie D: tuse E: tahicardie Vezi raspuns

245. [CM33145] Caze de wheezing la copil in bolile obstructive ale cailor aeriene mici Acute sunt: (pag. 192) A: bronhomalacia B: bronsiolita acuta virala C: traheomalacia D: infectia cu Mycoplasme pneumonie E: corp starin in caile respiratorii Vezi raspuns 246. [CM33146] Laringotraheita bacteriana(Chevalier- Jackson) are ca si agenti etiologici: (pag.180) A: Streptococus pneumonie B: Streptococus pyogenes C: Stafilococus aureus D: Haemophilus influenzae E: Corynebacterium difteriae Vezi raspuns 247. [CM33147] Cauze comune de pneumonie comunitara la copil sunt: (pag. 186) A: VSR B: virusul Epstein Barr C: Staphylococus aureus D: virusul varicelo-zoosterian E: virusul rujeolos Vezi raspuns 248. [CM33148] Tratamentul pentru pneumonia cu Mycoplasma include: (pag.198) A: eritromicina B: doxiciclina C: ampicilina D: gentamicina E: clacid Vezi raspuns 249. [CM33149] Fiziopatologia bronsiolitei acute se caracterizeaza prin: (pag. 191) A: necroza bronsiolelor B: epiteliul ciliar devine cuboid C: obstructia bronsiolelor datorita edemului mucoasei D: acumulare de mucus E: detritusuri celulare Vezi raspuns 250. [CM33150] Indicatii de drenaj pleural in pneumonia pneumococica la copil sunt: (pg 208) A: leucocitein lichidul pleural < 30 000/ mm3 B: febra > 39 C: pH- ul lichidului pleural < 7 D: glucoza in lichidul pleural< 40 mg % E: clor crescut in lichidul pleural Vezi raspuns 251. [CM33151] Incidente si accidentele tracocentezei in pneumonia stafilococica la copil sunt: (pg 218) A: punctia pulmonara cu hemoragie B: diseminarea stafilococului in circulatie C: hemoragii intercostale D: emfizem subcutanat E: traumatisme ale splinei si ficatului Vezi raspuns

252. [CM33152] Incidente si accidente ale toracocentezei la copil pot fi: () A: stop cardiorespirator prin reactie vagala B: emfizem subcutanat C: punctionarea cordului D: hemoragie intercostala E: punctionarea ficatului Vezi raspuns 253. [CM33153] Diagnosticul diferential al pneumoniei pneumococice la copilul mare se face cu urmatoarele: () A: atelectazia B: aspirarea de corp strain C: abces pulmonar D: bronsiolita E: TBC pulmonara cu suprainfectie bacteriana Vezi raspuns 254. [CM33154] Tratamentul penumoniei cu Pneumocystis carinii la copil se poate face cu: () A: pentamidina B: penicilina G C: trimetoprim-sulfometoxazol D: macrolide in doze mari (100 mg/kg/zi) E: biseptol Vezi raspuns 255. [CM33155] Tratamentul pneumoniei stafilococice la copil se face cu: () A: dicloxacilina B: peniciline semisintetice de tipul meticilinei C: flucoxacilina D: cefazolin E: penicilina G in toate cazurile Vezi raspuns 256. [CM33156] Despre pneumonia stafilococica la copil putem afirma, CU EXCEPTIA: () A: debutul este insidios B: febra este inalta C: copilul este anorexic si anxios D: copilul prezinta dispnee cu polipnee E: copilul este afebril Vezi raspuns 257. [CM33157] Factori de risc pentru pneumonia cu Pneumocystis carinii la copil: () A: leucemii acute B: HIV (stadiul P2D2) C: varsta scolara D: hipogamaglobulinemia congenitala E: agamaglobulinemia congenitala Vezi raspuns 258. [CM33158] Afirmatiile adevarate referitoare la pneumoniile interstitiale sunt: (pg 194) A: are loc o acumulare in interstitiu decelule inflamatorii B: ingrosarea interstitiului pulmonar se datoreaza edemului C: exista afectare difuza alveolara D: are loc necroza celulelor alveolare de tip II E: membrana bazala este dezintegrata Vezi raspuns 259. [CM33159] Urmatoarele afirmatii referitoare la pneumonia stafilococica sunt false,cu

exceptia: (pg 202,206,211) A: afectarea alveolelor vecine se face prin porii Kohl B: leziunile alveolare debureaza cu edem alveolar in care plutesc germenii C: acociata cu gripa,devine grava D: procesul pneumonic cuprinde un lob E: este o pneumonie cu focare confluente Vezi raspuns 260. [CM33160] Cele mai frecvente localizari ale pneumoniei pneumococice sunt: (pg 206) A: lobul superior stang B: lobul superior si mediu stang C: lobul mediu drept D: lobii din plamanul stang E: lobul superior drept Vezi raspuns 261. [CM33161] Tratamentul in pneumonia stafilococica se face in principal cu: (pg 216) A: meticilina B: dicloxacilina C: penicilina g D: oxacilina E: flucoxacilina Vezi raspuns 262. [CM33162] Diagnosticul etiologic de certitudine in pneumonia cu Pneumocistys Carinii este: (pg 223) A: biopsia pulmonara B: rx pulmonar C: culturi din lichidul de spalatura gastrica D: demonstrarea intra vitam a parazitului in alveole E: hipercalcemie+acidoza metabolica_dozarea gazelor sanguine Vezi raspuns 263. [CM33163] Pneumonia cu Chlamidia la sugari-caracteristici: (pg 195) A: auscultator se disting raluri subcrepitante B: hemograma prezinta hipoeozinofilie C: majoritatea nou nascutilor se infecteaza in timpul travaliului D: 50% dezvolta otite medii supurate si convulsii E: diagnosticul etiologic se pune pe baza hemoculturii si a culturilor sin aspiratul bronsic Vezi raspuns 264. [CM33164] Factori de risc ai dezvoltarii pneumoniei cu Pneumocystis Carinii : (pagina 221) A: scaderea Limfocitelor CD4 sub 2000/mm3 la copii sub 6 ani B: defecte ale imunitatii umorale C: infectia cu VHS D: infectia cu CMV E: infectii respiratorii recurente Vezi raspuns 265. [CM33165] Pentru evidentierea peretelui chistic al formelor vegetative de parazit se foloseste coloratia: (pagina 223) A: May-Grunwald-Giemsa B: Gomori-Grocott C: albastru de metil D: hematoxilina-eozina E: Gram-Weigert Vezi raspuns

266. [CM33166] Printre cauze de wheezing la copil se numara : (pagina 192) A: inele vasculare B: traheomalacie C: histoplasmoza alergica bronho-pulmonara D: candidoza pulmonara E: aspergiloza alergica bronho-pulmonara Vezi raspuns 267. [CM33167] Factori favorizanti pentru dezvoltarea pneumoniei pneumococice la copil sunt: (pagina 202) A: expunerea la fum B: traumatismul toracic C: siclemia D: insuficienta renala E: splenectomia Vezi raspuns 268. [CM33168] Indicatii ferme pentru instituirea drenajului pleural continuu in pleurezia pneumococica dupa examinarea lichidului pleural sunt: (pagina 207) A: ph mai mare ca 7 al lichidului pleural B: mai mult de 15000 leucocite/mm3 in lichidul pleural C: concentratia glucozei mai mica decat 40 mg% D: aspect tulbure al lichidului pleural E: prezenta bacteriilor in lichidul pleural Vezi raspuns 269. [CM33169] In terapia episodului acut al pneumoniei cu Pneumocystis Carinii la copiii ci SIDA se folosesc: (pagina 225) A: aerosoli cu surfactant B: cotrimoxazol C: disulon D: difluormetil ornitina E: clindamicina Vezi raspuns 270. [CM33170] Obstructia supraglotica prezinta urmatoarele caractere (Pag. 180) A: stridor B: voce capitonata C: tuse latratoare D: febra E: stare toxica Vezi raspuns 271. [CM33171] Tratamentul crupului viral cuprinde (Pag. 181) A: Indicatia de spitalizare este obligatorie daca bolnavul are semne de insuficienta respiratorie B: antibioterapie C: atmosfera calda si umeda D: asigurarea aportului de lichide E: linistea bolnavului, pentru a reduce efortul respirator, stridorul si insuficienta respiratorie Vezi raspuns 272. [CM33172] Virusuri care seregasesc frecvent in etiologia pneumoniilor comunitare la copil (Pag. 186) A: virusul sincilial respiraror B: adenovirusul C: virusul herpex simplex D: virusul varicelo zoosterian E: virusul rujeolos

Vezi raspuns 273. [CM33173] Scorul de diagnostic pentru pneumonile bacteriene cuprinde (Pag. 201) A: leucocitoza ( >20000 /mm3) B: Numar absolut de polimorfonucleare ( > 10000/mm3) C: deviere la dreapta a formulei leucocitare D: temperatura > 38C E: Proteina C reacriva ( > 20 mg/dl) Vezi raspuns 274. [CM33174] Forma buloasa extensiva a pneumonei stafilococice prezinta (Pag. 214) A: pneumatocele dupa a 12-a zi de evolutie B: stergerea concentrica progresiva a pneumatocelelor dupa 2-3 saptamani pana la 2 ani C: concomitenta existentei a 2-3 tipuri de leziuni (pneumatocel, piopneumotorax si pneumomediastin) D: pneumonie abcedata bilateral E: semne clinice care exprima edem pulmonar Vezi raspuns 275. [CM33175] Urmatoerele date de laborator fac parte din scorul de diagnostic pentru pneumonia bacteriana la copil: (P201) A: leucocitoza > 20 B: nr absolut de PMN > 10 C: paO2 > 60 mmmHg D: VSH marit E: temperatura > 39 C Vezi raspuns 276. [CM33176] Recaderile clinice in pneumonie streptococica se prezinta prin: (p207) A: febra B: coriza C: frison D: imagine Rx normala E: icter Vezi raspuns 277. [CM33177] Diagnostic diferential al pneumoniei pneumococice la cpoil se face cu: (p207) A: bronsiolita B: astm C: insuficienta cardiaca congestiva D: pn virale E: TBC Vezi raspuns 278. [CM33178] Elemente de prognostic negativ in pneumonia Stafilococica sunt: (p210) A: varsta mica B: Tipurile 2, 3 C: detectarea Atg capsular in urina D: boala congenitala d cord E: alimentatie cu formule Vezi raspuns 279. [CM33179] Tratamentul pneumoniei stafilococice la copil include: (pag. 216) A: Tratament antibiotic B: Drenarea colectiilor purulente C: Oxigenoterapie D: Reechilibrare hidro-electrolitica E: Tonice cardiace Vezi raspuns

280. [CM33180] Factorii de risc pentru pneumonia cu Pneumocystis carinii la copil sunt: (pag. 221) A: Copii cu boli maligne (leucemii acute) B: Animalii congenitale ale apararii imune (hipogama, globulinemii) C: Copii imunocompetenti D: Prematuri E: Malnutriti Vezi raspuns 281. [CM33181] Complicatiile cele mai frecvente ale pneumoniei cu Pneumocystis carinii la copil sunt: (pag 222) A: Pneumotorax B: Pneumomediastin C: Hemotorax D: Pneumoperitoneu E: Pneumopericard Vezi raspuns 282. [CM33182] Stadiile evolutive ale pneumoniei stafilococice la copil sunt: (pag 213) A: Stadiul initial B: Stadiul secundar C: Stadiul abcedat D: Stadiul de pleurizie masiva E: Stadiul terminal Vezi raspuns 283. [CM33183] Complicatiile pneumoniei pneumococice la copil sunt: (pag. 208) A: Pleurezia pneumococica B: Meningita pneumococica C: Pericardita pneumococica D: Pielonefrita pneumococica E: Cistita pmeumococica Vezi raspuns 284. [CM33184] Tratamentul penumoniei pneumococice la copil include: (pag. 209) A: Tratament chirurgical B: Terapie antibiotica C: Tratament suprtiv D: Tratamentul copmlicatiilor E: Terapie antipneumococica Vezi raspuns 285. [CM33185] Cauze comune de wheezing la copil sunt: (pag. 192) A: Bronsiolita acuta virala B: Infectia cu Mycoplasma pneumoniae C: Corp strain in caile respiratorii D: Inele vasculare E: Bronsita Vezi raspuns 286. [CM33186] Cauze comune de pneumonie la copil sunt: (pag. 186) A: Visusul incitial respirator B: Mycoplasma pneumoniae C: Streptococcus pneumoniae D: Virusuri gripale E: Virusul herpes - simplex Vezi raspuns

287. [CM33187] Factorii constitutionali care cresc riscul de infectii respiratorii la copil sunt: (pag. 183) A: Malformatiile cardiovasculare B: Malformatiile pulmonare C: Defecte locale ale apararii infectioase pulmonare D: poluarea atmosferica E: Atopie Vezi raspuns 288. [CM33188] Criteriile pentru ventilatia artificiala in crupul viral la copil sunt: (pag. 182) A: Cianoza B: PaO2 > 50 mmHg C: PaCO2 < 50 mmHg D: Tahicardie, tahipnee E: Tulburari ale constientei Vezi raspuns 289. [CM33189] Crupul din obstructia inflamatorie a laringelui la copil se caracterizeaza prin: (Pag.177) A: Tuse aspra,bitonala B: Tuse cu expectoratie C: Stridor inspirator D: Wheezihg E: Voce ragusita Vezi raspuns 290. [CM33190] Care dintre urmatoarele variante nu reprezinta criterii pt. ventilatia artificiala in crupul viral la copil: (Pag.182) A: PaO2<60 mmHg,in conditiile aportului suplimentar de oxigen B: Cianoza C: PaCO2>55mmHg D: Bradicardia E: Epuizarea fizica a copilului Vezi raspuns 291. [CM33191] Ce metode nu sunt utile pt. stabilirea agentului etiologic al pneumoniei bacteriene la copil? (Pag.201) A: Cultura din sputa B: Cultura din sange C: Cultura din lichidul pleural D: Punctia biopsie pulmonara aspirativa E: Cultura din lichidul cefalorahidian Vezi raspuns 292. [CM33192] Care dintre urmatoarele variante ce caracterizeaza diagnosticul de laborator al pneumoniilor bacteriene la copil sunt adevarate? (Pag.206) A: Leucocitoza peste 12 B: Leucocitoza peste 20000 C: Leucopenie<5000/mm3 D: Proteina C reactiva absenta E: Proteina C reactiva prezenta,cu valori >20 mg/l Vezi raspuns 293. [CM33193] In pleurezia pneumococica,instalata ca o complicatie a pneumoniei bacteriene la copil,sunt adevarate urmatoarele: (Pag.208) A: E sugerata clinic de persistenta febrei si leucocitozei B: Clinic se constata matitate dura,lemnoasa C: Incidenta acestei complicatii nu a scazut ca urmare a folosirii antibioticelor in tratamentul pneumoniei D: Prezenta unui nr.de leucocite >20.000/mm3 in aspiratul pleural constituie o indicatie

ferma pt. instalarea drenajului pleural continuu E: Un Ph<7 si o concentratie a glucozei<40 mg% constituie o indicatie ferma pt.instalarea drenajului pleural continuu Vezi raspuns 294. [CM33194] Alegeti variantele corecte ce caracterizeaza pneumonia stafilococica la copil: (Pag.210,211.) A: Pneumonia determinata de stafilococul aureu este mai frecvent intalnita decat pneumonia pneumococica sau cea virala B: e precedata obisnuit de o infectie acuta a cailor aeriene superioare de etiologie virala C: stafilococul produce o bronhopneumonie cu focare confluente,care este de obicei bilaterala D: Stafilococul aureu are o tendinta particulara de a forma abces si a produce supuratie E: Una dintre cele mai caracteristice leziuni sunt bulele si pneumatocelele Vezi raspuns 295. [CM33195] In epiglotita copilului,care dintre urmatoarele variante sunt false: (Pag.177) A: Debutul bolii este lent,progresiv B: Instalarea rapida a insuficientei respiratorii poate fi prima manifestare la copilul mic C: Sunt prezente intotdeauna manifestari prodromale de infectie acuta usoara a cailor respiratorii superioare D: Este prezenta sialoreea asociata cu stridor E: Vocea si tusea sunt capitonate,estompate Vezi raspuns 296. [CM33196] In infectia cailor respiratorii inferioare cu virusul gripal la copil sunt false urmatoarele variante: (Pag.187,188) A: Infectia se transmite aerogen,prin contact direct sau obiecte contaminate cu secretii infectate de la bolnavi B: Mortalitatea prin gripa nu tine de complicatiile bacteriene pulmonare C: Edemul cerebral complica intotdeauna cazurile cu evolutie fatala D: Infectia gripala nu este urmata de rezistenta pt. o noua reinfectie cu acelasi tip de virus in urmatorii cativa ani E: Este posibila izolarea virusului gripal si din sedii extrapulmonare Vezi raspuns 297. [CM33197] Alegeti variantele corecte despre pneumoniile nebacteriene(atipice) la copil: (Pag.194,195) A: Cei mai importanti agenti etiologici nebacterieni sunt virusurile B: Febra este prezenta aproape intotdeauna C: Afectiunea pulmonara e precedata cu cateva zile de infectia cailor respiratorii superioare D: Cele mai comune manifestari clinice la varste mici sunt tusea si wheezingul E: In pneumonia cu Mycoplasma pneumoniae este cvasicaracteristica asocierea rashului Vezi raspuns 298. [CM33198] In pneumoniile bacteriene la copil scorul de diagnostic ia in considerare: (Pag.201) A: Atelectaziile B: Leucocitoza>20 C: VSH-ul D: Proteina C reactiva E: Abcesele,pneumatocelele si bulele Vezi raspuns 299. [CM33199] Alegeti variantele corecte in pneumonia pneumococica la copil: (Pag.202) A: Propagarea procesului pneumonic se limiteaza la un lobul sau lob pulmonar,putand fi intalnita si diseminarea hematogena B: Hemoculturile se pozitiveaza in 20-30% din cazuri C: Gradul de suspiciune pt. bacteriemia pneumococica creste daca varsta copilului e intre 6-

24 luni,leucocitoza e >15.000/mm3 si febra >39 grade, chiar daca copilul nu pare grav bolnav D: Pleurezia si pericardita pneumococica se caracterizeaza printr-un lichid seros,cu cantitate mica de fibrina E: Bacteriemia e tranzitorie si se remite rapid sub tratament Vezi raspuns 300. [CM33200] In pneumonia stafilococica la copil,in privinta examenului radiologic urmatoarele variante sunt adevarate: (Pag.214) A: E suveran in diagnostic B: Are aceeasi eficienta atat le efectuarea in pozitie verticala,cat si in clinostatism C: Nu aduce sugestii etiologice D: Suspiciunea etiologiei stafilococice va fi trezita de unilateralitatea leziunilor E: Suspiciunea etiologiei stafilococice va fi trezita de bilateralitatea leziunilor Vezi raspuns 301. [CM33201] Sunt neobisnuite in cazul infectiei cu agentul Eaton: () A: suprainfectie bacteriana B: imbolnavirile inaintea varstei de 5 ani C: infectiile la varsta de 5-15ani D: pneumonia- ca manifestare clinica majora E: infectiile de cai aeriene superioare;pericardita;miocardita Vezi raspuns 302. [CM33202] Cele mai noi medicamente folosite in tratamentul infectiei cu Pneumocystis carinii la bolnavii cu SIDA sunt: () A: trimetraxatul B: piritreximul C: difluorometil ornitina D: dapson+protoxalt de fier E: cotrimoxazolul si pentamidina Vezi raspuns 303. [CM33203] Complicatiile din pneumonia stafilococica sunt: () A: empiemul B: piopneumotoraxul C: pneumatocelele D: leziunile septice metastatice prin diseminare hematogena E: coagularea intravasculara diseminata Vezi raspuns 304. [CM33204] Urmatoarele clase de antibiotice se folosesc in tratamentul pneumoniei stafilococice: () A: antagonisti de acid folic B: glicopeptide C: polipeptide ciclice D: antigiraze E: nici o varianta de mai sus nu e corecta Vezi raspuns 305. [CM33205] Nu sunt cefalosporine cu administrare orala folosite in tratarea pneumoniei pneumococice: () A: Cefaclor B: Cefamandol C: Cefalexin D: Cefotaxim E: Ceftriaxon Vezi raspuns 306. [CM33206] Dintre efectele adverse ale pentamidinei se citeaza: ()

A: afectarea functiei renale B: anomalii ale functiei hepatice C: hipoglicemie D: tulburari hematologice E: inhibarea dihidrofolatreductazei Vezi raspuns 307. [CM33208] Prognosticul pneumoniei pneumococice este mai rezervat in urmatoarele cazuri,cu exceptia: () A: tratament imunosupresiv B: deficienta de limfocite T sau B C: asocierea cu boala congenitala de cord D: VSH peste 50mm/ora E: devierea la stanga a formulei leucocitare Vezi raspuns 308. [CM33209] In tratamentul complicatiilor pneumoniei pneumococice,necesita doze suplimentare de antibiotice urmatoarele categorii de bolnavi: () A: bolnavii cu meningita B: bolnavii cu osteomielita C: bolnavii cu artrita D: bolnavii cu febra de antibiotice E: bolnavii dezechilibrati acido-bazic Vezi raspuns 309. [CM33210] Diagnosticul de pneumonie acuta interstiala (nebacteriana) se poate baza pe urmatoarele: (196) A: febra, tuse si tahipnee pentru sugar; B: febra, tuse si durere toracica pentru copilul mare; C: modificari radiologice tipice; D: modificari minore la examenul fizic; E: modificari majore la examenul fizic. Vezi raspuns 310. [CM33211] Urmatoarele aspecte caracterizeaza bronsiolita: () A: etiologie aproape exclusiv virala B: virusul sincitial respirator este principalul patogen C: apare in primii doi ani de viata D: nu are caracter sezonier E: semnul cardinal al bolii este weezingul Vezi raspuns 311. [CS33056] Cauze de wheezing recurent si persistent la copil: (pg 198) A: deficit de alfa 1 antitripsina B: bronsiolita acuta virala C: infectie cu Mycoplasma pneumoniae D: corp strain E: emfizem pulmonar Vezi raspuns 312. [CS33073] Factorii faforizanti ai bronsiolitei acute sunt: (pag. 191) A: mame fumatoare B: fum de tigara in incaperea copilului C: conditii de aglomerare la domiciliu D: functii pulmonar alterata E: alimentatie naturala Vezi raspuns 313. [ITRC003] In tratamentul bronsiolitei este foarte controversat administrarea ()

A: Oxigenului umidificat B: corticosteroizilor C: rehidratarii parenterale D: bronhodilatatorilor E: antibioterapiei Vezi raspuns 314. [ITRC004] Care din urmatoarele pneumonii nebacteriene se comlica mai rar cu suprainfectie bacteriana () A: Adenovirus tip III B: V.gripal C: V.R.S. D: M.pneumonie E: V.rujeolic Vezi raspuns 315. [M2836302] Manifestarile clinice intr-o epiglotita acuta pot fi: (177) A: vorbirea dureroasa; B: stridor; C: sialoree; D: afebrilitate; E: hiperextensia capului. Vezi raspuns 316. [M2836303] Evidentiati afirmatiile corecte in ceea ce priveste patologia infectioasa a cailor respiratorii: (197) A: tusea aspra, stridorul si vocea ragusita sunt carecteristice inflamatiei laringei; B: tusea productiva fara modificari stetacustice este tipica pentru pneumonia bacteriana; C: tusea productiva fara modificari stetacustice este tipica pentru bronsita acuta; D: asociera tuse, wheezing si dispnee sunt caracteristice bronsiloitei acute; E: asocierea pneumonie rash constituie o sugestie pentru cercetarea infectiei cu Chlamydia. Vezi raspuns 317. [M2836304] Care din urmatoarele substante fac parte din grupa carboxipenicilinelor? () A: Temocilina B: Azlocilina C: Tienam D: TIcarcilina E: Timetin Vezi raspuns 318. [M2836306] Urmatoarele aspecte caracterizeaza pneumonia stafilococica la copil: () A: mortalitate mare, peste 10% daca nu este recunoscuta in timp util B: forma buloasa extensiva reprezinta o manifestare clinico-radiologica caracteristica C: pneumotoracele apar dupa a 12-a zi de la debut D: se poate recunoaste in evolutie o faza acuta si una subacuta E: este grevata de riscul recaderilor si recidivelor Vezi raspuns 319. [M2836307] In etiologia epiglotitei la copil pot fi implicati urmatorii germeni: () A: Haemophilus influenzae tip B B: streptococ grup A C: pneumococ D: stafilococ E: enterococ 1D 56 D 111 AB 166 ABE 221 CDE

2B 3B 4C 5E 6A 7A 8D 9B 10 E 11 C 12 D 13 B 14 C 15 E 16 A 17 E 18 C 19 C 20 D 21 C 22 A 23 D 24 C 25 E 26 C 27 C 28 E 29 E 30 C 31 B 32 D 33 B 34 B 35 B 36 C 37 B 38 C 39 E 40 C 41 E 42 C 43 D 44 C 45 B 46 B 47 C 48 D 49 E 50 E 51 A 52 D 53 A 54 D 55 E 276 AC

57 B 58 A 59 C 60 A 61 D 62 D 63 D 64 D 65 D 66 D 67 D 68 B 69 A 70 B 71 C 72 E 73 C 74 C 75 B 76 A 77 B 78 D 79 C 80 D 81 B 82 E 83 E 84 E 85 A 86 A 87 E 88 E 89 D 90 B 91 D 92 B 93 B 94 C 95 A 96 A 97 D 98 C 99 ADE 100 AC 101 BCE 102 ABCE 103 BD 104 BE 105 BCD 106 ABD 107 BCE 108 CD 109 BCD 110 ACD 285 ACE

112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 151 152 153 154 155 156 157 158 159 160 161 162 163 164 165

ABDE ADE ABCD BD BCDE CDE ABCE AE CE ACDE BCDE DE ABCE ADE ABC ABCE BCD ADE AE CDE CDE ABE CDE ABDE BDE ABC ACDE ABD AE ABCD ACE BCDE AB ACD AC ABE AD AD DE BE CDE ABCD ABDE ABC ABCD ABDE BCDE ABCD ACDE BCDE ABC ABCD ABCD BCD

167 168 169 170 171 172 173 174 175 176 177 178 179 180 181 182 183 184 185 186 187 188 189 190 191 192 193 194 195 196 197 198 199 200 201 202 203 204 205 206 207 208 209 210 211 212 213 214 215 216 217 218 219 220

BCDE ACD BCD ABC ABCE ABD ABCD ABCE ACDE BC ABE ACDE ACE DE BDE ACDE BCDE ABE AC ACDE ABD AC BD ABDE ADE BCD BE ABC ABDE BCE CD ABDE BCDE AD ABDE AD ABCD BCD ABD ACE ABE BD ADE ABCE AD ABCE ACDE BCDE BCE BD ACD CDE ABDE BCE

222 223 224 225 226 227 228 229 230 231 232 233 234 235 236 237 238 239 240 241 242 243 244 245 246 247 248 249 250 251 252 253 254 255 256 257 258 259 260 261 262 263 264 265 266 267 268 269 270 271 272 273 274 275

ACDE ACD ABC ACD BCD ADE ABD BE ABCE BCE BCE ABDE ABD ABCD ABCD ACE ABDE ACE BCE ACD DE ABD DE BD ABCD ACE ABE CDE CD ACDE BCDE ABCE ACE ABCD AE ABDE ABC ACE CE AD ACD ACD BD BE ABE ABCE CE AB ABDE ACDE ABE ABE ABC ABE

295 AC

305 BDE

314 CD

277 278 279 280 281 282 283 284

ACDE ABD ABCD ABDE AB ACD ABC BCDE

286 287 289 290 291 292 293 294

ABCD ABCE ACE AD AE BCE ABE BDE

296 297 299 300 301 302 303 304

BD ACE ABE AD AB CD DE ABCD

306 307 308 309 310 311 312 313

ABCD DE ABC ABCD ABCE AD ABCD BDE

315 316 317 318 319

ABCE ACD ADE ABCD ABCD