Sunteți pe pagina 1din 23

Infectiile tractului urinar si pielonefritele

[doar CM] [doar CS] < Inapoi 1. [M1223001] Majoritatea infectiilor urinare asociate cateterelor vezicale au urmatoarele trasaturi: (pag. 903) A: evolueaza cu simptomatologie dramatica B: evolueaza cu simptome minime C: evolueaza cu febra de tip septic D: nu se rezolva dupa retragerea cateterului E: bacteriemia cu gram negativi urmeaza la 80% din cazurile cu bacteriurie Vezi raspuns 2. [M1223002] Din punct de vedere microbiologic exista infectie a tractului urinar atunci cand: (pag. 899) A: se dezvolta peste 100 B: 100-10.000 bacterii/ml la pacienti asimptomatici C: 100-10.000 bacterii/ml din probe urinare obtinute prin aspiratie suprapubiana D: se dezvolta cel putin 1.000.000 microorganisme/ml urina la un pacient cu cateter a demeure E: se izoleaza specii multiple de microorganisme Vezi raspuns 3. [M1223003] La pacientii fara catetere,anomalii urologice sau calculi: (pag. 899) A: Escherichia Coli determina aproximativ 80% din infectiile urinare B: Escherichia Coli determina aproximativ 30% din infectiile urinare C: Escherichia Coli este singurul germen responsabil de infectiile urinare D: Escherichia Coli nu produce niciodata infectie urinara E: Escherichia Coli determina infectii urinare doar in asociere cu alte microorganisme Vezi raspuns 4. [M1323004] Agentul cel mai frecvent implicat in etiologia infectiilor de tract urinar este: (pag. 899) A: Proteus B: Enterobacter C: Serratia D: Staphylococcus aureus E: Escherichia coli Vezi raspuns 5. [M1323005] Infectiile tractului urinar asociate cateterelor sunt determinate de obicei de: (pag. 902) A: Escherichia coli B: Proteus C: Pseudomonas D: Serratia E: Klebsiella Vezi raspuns 6. [M1323006] Durata tratamentului cu antibiotice in pielonefrita acuta necomplicata la femeile fara date clinice de calculi sau boli urologice asociate este de: (pag. 904) A: 3 zile B: 7 zile C: 14 zile D: 21 zile E: 6 saptamini Vezi raspuns 7. [M1323007] Cu care dintre urmatoarele antibiotice puteti trata pielonefrita acuta in sarcina? (pag. 904) A: cefalosporine B: aminoglicozide C: chinolone D: toate E: nici unul

Vezi raspuns 8. [M1323008] In infectia tractului urinar cu Chlamidia trachomatis, tratamentul se face cu: (pag. 904) A: cefalosporine B: doxiciclina C: trimetoprim-sulfametoxazol D: toate E: nici unul Vezi raspuns 9. [M1323009] Care dintre urmatoarele semne si simptome nu se intilneste in pielonefrita acuta? (pag. 902) A: febra B: greata C: bradicardie D: sensibilitate la palparea unghiurilor costo-vertebrale E: diaree Vezi raspuns 10. [M1423010] Care sunt cei mai frecventi germeni implicati in ITU: (pag. 899) A: Coci G(+) B: Bacili G(-) C: Coci G(-) D: fungi E: virusuri Vezi raspuns

11. [M1423011] Inainte de inceperea tratamentului, infectia tractului urinar trebuie confirmata prin: (pag. 903) A: teste de inflamatie (VSH, leucocitoza, fibrinogen, CRP) B: examen sumar de urina C: cultura urinara cantitativa si teste de sensibilitate antimicrobiana D: ecografie abdominala E: urografie Vezi raspuns 12. [M1423012] Pielonefrita acuta necomplicata la femeile fara date clinice de calculi sau boli urologice asociate este cauzata in majoritatea cazurilor de: (pag. 904) A: Klebsiella B: Proteus C: Escherichia coli D: Pseudomonas E: Serratia Vezi raspuns 13. [M1523013] Cel mai frecvent agent etiologic al infectiilor urinare la bolnavii fara cateter urinar, litiaza sau anomalii urologice este: (pag. 899) A: Proteus B: Enterobacter C: Klebsiella D: Escherichia coli E: Pseudomonas Vezi raspuns 14. [M1523014] In care din cazurile de mai jos izolarea agentului bacterian din urina ridica suspiciunea infectarii prin bacteriemie a rinichiului: (pag. 899, 900) A: Enterobacter B: Neisseria gonorrhoeae C: Enterococcus D: Staphylococcus aureus E: Serattia spp Vezi raspuns 15. [M1523015] Uretrita acuta cu Chlamydia la femei se trateaza cu: (pag. 904)

A: Penicilina B: Ofloxacina C: Amoxicilina D: Trimetoprim E: Doxiciclina Vezi raspuns 16. [M1523016] Cercetarea bacteriuriei la toate femeile gravide este obligatorie: (pag. 905) A: in primul trimestru B: in al doilea trimestru C: in al treilea trimestru D: in primele 6 luni de gestatie E: intreaga perioada gestationala Vezi raspuns 17. [M1523017] Care dintre urmatoarele virusuri determina cistita hemoragica la copil: (pag. 900) A: Mixovirusuri B: Rinovirusuri C: Togavirusuri D: Citomegalovirusuri E: Adenovirusuri Vezi raspuns 18. [M1523018] Care din urmatorii factori cresc riscul de infectie urinara la femei: (pag. 900) A: Grupa sanguina B B: Rasa neagra C: HLA DRw8 D: Folosirea spermicidelor si diafragmelor E: Abuzul de laxative Vezi raspuns 19. [M1623002] Nu este caracteristica pentru cistita acuta(pag 902): () A: Bacteriuria B: proteina C reactiva C: disuria D: leucocituria E: polakiuria Vezi raspuns 20. [M1623019] Recaderea, tipul cel mai frecvent de recurenta a infectiei urinare se defineste prin una din variantele de mai jos: (pag. 899) A: bacteriurie semnificativa cu un germen diferit, constatata dupa 7-10 zile de la eradicarea episodului precedent B: reaparitia bacteriuriei semnificative cu acelasi agent infectios intr-o perioada de peste 3 saptamani de la terminarea unui tratament de sterilizare a urinei C: repetarea la intervale mari de timp a unor episoade de infectie urinara D: bacteriurie semnificativa cu un germen diferit, aparuta dupa 3 saptamani de la terminarea tratamentului de sterilizare a urinei E: infectie recurenta cu aceeasi tulpina care survine in decurs de 2 saptamani de la oprirea terapiei Vezi raspuns 21. [M1623020] Care din urmatoarele patologii reprezinta factori predispozanti extraurinari ai infectiei de tract urinar (ITU): (pag. 900) A: refluxul vezico-ureteral B: litiaza renala si urinara C: anomalii intrarenale congenitale D: diabetul zaharat E: golirea incompleta a vezicii urinare Vezi raspuns 22. [M1623021] Cistita bacteriana acuta debuteaza cel mai des cu: (pag. 902) A: polakiurie B: febra inalta C: dureri lombare

D: greturi, varsaturi E: epigastralgii Vezi raspuns 23. [M1623022] In infectia chlamidiana la femeile cu uretrita acuta cel mai frecvent antibiotic utilizat este: (pag. 904) A: Ampicilina B: Nolicinul C: Gentamicina D: Doxiciclina E: Amoxicilina Vezi raspuns 24. [M2323023] Manifestarile de pielonefrita acuta, cu exceptia necrozei papilare, raspund la terapie in: (pag. 902) A: 24 ore B: 48- 72 ore C: 4-5zile D: 7 zile E: 10 zile Vezi raspuns 25. [M2323024] In cistitele acute necomplicate, mai mult de 80% din infectii sunt datorate: (pag. 903) A: E. Coli B: Proteus C: Klebsiella D: Streptococ E: Stafilococ Vezi raspuns 26. [M2323025] Pielonefrita acuta necomplicata la femeile fara antecedente urologice este cauzata in majoritatea cazurilor de: (pag. 904) A: E. Coli B: Proteus C: Klebsiella D: Serratia E: Pseudomonas Vezi raspuns 27. [M2523026] Cei mai frecventi agenti microbieni responsabili de infectiile urinare sunt? (pag. 899) A: bacilii Gram negativi B: Staphylococcus aureus C: Enterococcus spp D: Candida spp E: virusuri Vezi raspuns 28. [M2523027] Etiologia infectiilor urinare acute la pacientii fara catetere, anomalii urologice sau calculi este dominata de: (pag. 899) A: Escherichia coli B: Proteus spp C: Klebsiella spp D: Enterobacter spp E: Pseudomonas spp Vezi raspuns 29. [M2523028] Care dintre afirmatiile de mai jos referitoare la infectia urinara cu adenovirusuri este adevarata? (pag. 900) A: adenovirusurile cauzeaza cistita acuta hemoragica la copii si la adultii tineri, deseori in epidemii B: adenovirusurile sunt frecvent asociate cu prezenta calculilor urinari C: adenovirusurile sunt frecvent izolate in infectiile urinare nosocomiale D: adenovirusurile sunt frecvent izolate la pacientii diabetici cu infectie urinara E: adenovirusurile sunt o cauza frecventa de uretrita transmisa sexual la femei cu simptomatologie urinara

joasa Vezi raspuns 30. [M2523029] Urmatorii factori contribuie la eliminarea rapida a bacteriilor localizate la nivelul tractului urinar inferior, cu exceptia (pag. 900) A: fluxul urinar normal B: proprietatile antibacteriene ale urinii C: proprietatile antibacteriene ale secretiilor prostatice D: staza urinara E: polimorfonuclearele din peretele vezical Vezi raspuns 31. [M2523030] La un pacient cu infectie urinara, urmatoarele semne/simptome localizeaza infectia la nivelul vezicii urinare, cu exceptia: (pag. 902) A: disurie B: polakiurie C: sensibilitate suprapubiana D: febra inalta E: urina deseori opaca, urat mirositoare Vezi raspuns 32. [M2523031] Ce etiologie trebuie suspectata in cazul unei femei cu simptome de infectie de tract urinar inferior, fara hematurie sau durere suprapubiana si cu un istoric al simptomatologiei de peste 7 zile? (pag. 902) A: Chlamydia trachomatis sau Neisseria gonorhoeae B: adenovirusuri C: Herpes simplex D: Escherichia coli E: Pseudomonas aeruginosa Vezi raspuns 33. [M2523032] Ce etiologie trebuie suspectata in cazul unei femei ce prezinta brusc, cu doua zile inaintea consultului, disurie, polakiurie, sensibilitate suprapubiana si hematurie macroscopica? (pag. 902) A: Klebsiella spp B: Pseudomonas spp C: Escherichia coli D: Neisseria gonorrhoeae E: Chlamydia trachmatis Vezi raspuns 34. [M2523033] Ce antibiotic veti utiliza de prima intentie la o gravida cu simptomatologie de infectie de tract urinar superior? (pag. 904) A: cloramfenicol B: gentamicina C: ceftriaxona D: tetraciclina E: trimetoprim-sulfametoxazol Vezi raspuns 35. [M2623034] Reinfectia, tipul cel mai frecvent de recurenta a infectiei urinare se defineste ca: (pag. 899) A: Bacteriurie semnificativa cu un germen diferit, constatata dupa 7-10 zile de la eradicarea episodului precedent B: Reaparitia bacteriuriei semnificative cu acelasi agent infectios intr-o perioada de pana la 3 saptamani de la terminarea unui tratament de sterilizare a urinei C: Repetarea la intervale mari de timp a unor episoade de infectie urinara D: Bacteriurie semnificativa cu un germen diferit, aparuta dupa 3 saptamani de la terminarea tratamentului de sterilizare a urinei E: Toate raspunsurile de mai sus sunt corecte Vezi raspuns 36. [M2623035] Care din urmatoarele patologii reprezinta factori predispozanti extraurinari ai infectiei de tract urinar (ITU): (pag. 900) A: Litiaza renala si urinara B: Refluxul vezico-ureteral

C: Anomalii intrarenale congenitale D: Diabetul zaharat E: Golirea incompleta a vezicii urinare Vezi raspuns 37. [M2623036] Cistita bacteriana acuta debuteaza cel mai des cu: (pag. 902) A: Polakiurie B: Febra inalta C: Dureri lombare D: Greturi, varsaturi E: Frisoane solemne inalte Vezi raspuns 38. [M2623038] Care din urmatoarele investigatii sunt extrem de utile pentru diagnosticul unei pionefroze: (pag. 904) A: CT cu substanta de contrast B: UIV efectuata in urgenta C: Explorarea radioizotopica cu Ga radioactiv D: RMN E: Explorarea endoscopica si cateterizarea tractului urinar Vezi raspuns 39. [M2623039] Pentru profilaxia medicamentoasa a cistitei necomplicate la femei, cele mai utilizate medicamente sunt: (pag. 904) A: Norfloxacin B: Ampicilina C: Gentamicina D: Nitrofurantoin E: Metronidazol Vezi raspuns 40. [M2623040] Cistoscopia si evaluarea urologica este necesara la: (pag. 904) A: Persoane varstnice cu hematurie severa B: Barbati tineri cu un episod de ITU C: Femei tinere cu rare episoade de ITU D: Pacienti cu ITU necomplicata E: Toate persoanele varstnice Vezi raspuns 41. [M2623041] UIV cu acid dimecaptosuccinic se efectueaza: (pag. 904) A: De urgenta, in timpul episodului de ITU B: De rutina C: Fara riscuri D: Pentru a decela cicatrici renale, reflux vezico ureteral (RVU) E: Pentru decelarea adenomului de prostata Vezi raspuns 42. [M2623042] Clinic, o cistita se exprima mai des prin: (pag. 902) A: Polakiurie B: Febra inalta C: Frisoane D: Greturi, varsaturi E: Artralgii Vezi raspuns 43. [M2623043] Care din germenii enumerati mai jos nu secreta ureaza: (pag. 900) A: Proteus B: Klebsiella pneumoniae C: Mycobacterium tuberculosis D: Pseudomonas aeruginosa E: Escherichia Coli Vezi raspuns

44. [M2623044] Care dintre caile de propagare enumerate este modalitatea cea mai frecventa de infectare a parenchimului renal? (pag. 901) A: Calea hematogena B: Calea ascendenta C: Calea limfatica D: Prin contiguitate E: Toate cele de mai sus Vezi raspuns 45. [M2623045] Debutul unei PNA se caracterizeaza prin: (pag. 902) A: Febra B: Frisoane C: Dureri lombare D: Manifestari digestive E: Toate acestea Vezi raspuns 46. [M2623046] Care din urmatorii factori sunt determinanti ai raspunsului la agresiunea infectioasa: (pag. 900) A: Sexul feminin B: Diabetul C: Constipatia cronica D: Deficitele imune E: Toate acestea Vezi raspuns 47. [M2623126] Urografia este indicata la: (pag. 904) A: Femei cu un singur episod de ITU sau cu infectii urinare repetate la intervale foarte mari de timp B: Femei cu cel putin 2 episoade de ITU/6 luni C: Femei la care persita piuria dupa eradicarea bacteriuriei D: Femei cu dureri lombare persitente dupa un episod de ITU E: Femei la care urografia anterioara s-a dovedit a fi normala Vezi raspuns 48. [M2823047] Terapia cu doza unica de antibiotic se poate folosi in urmatoarele circumstante: (pag. 904) A: bacteriuria vezicala (cistita acuta necomplicata) la femei B: pielonefrita acuta necomplicata C: barbatii cu anomalii urologice D: pacienti cu neutropenie E: pacienti diabetici Vezi raspuns 49. [M2823048] Cel mai intilnit germen implicat in infectiile tractului urinar este: (pag. 899) A: Staphylococus aureu B: Escherichia coli C: Klebsiella D: Serratia E: Streptococul Vezi raspuns 50. [M2823049] Tratamentul uretritei acute determinate de chlamidia la femei se face cu (pag. 904) A: ciprofloxacina B: doxiciclina C: ampicilina D: trimetropim-sulfametoxazol E: nitrofurantoin Vezi raspuns 51. [M2923147] In tratamentul prostatitei bacteriene cronice, cu cel mai mare succes au fost folosite: (pg 905) A: aminoglicozidele B: cefalosporinele C: fluorochinolonele D: sulfonamidele E: nitrofurantoiul

Vezi raspuns 52. [M2923150] Tratamentul cu fluorochinolone in prostatita cronica trebuie administrat cel putin: (pg 905) A: 7 zile B: 2 saptamani C: 6 saptamani D: 12 saptamani E: 3 luni Vezi raspuns 53. [M2923154] Infectiile urinare complicate caracterizeaza urmatoarele categorii de pacienti, CU EXCEPTIA: () A: diebetici B: catetetrizati urinar C: femei care utilizeaza metode contraceptive locale D: litiazici E: pacienti cu boala polichistica renala Vezi raspuns 54. [M2923156] NU este caracteristica pentru o cistita acuta: () A: bacteriuria B: proteina C reactiva crescuta C: disuria D: leucocituria E: polakiuria Vezi raspuns 55. [M2929149] Sensibilitatea marcata la presiunea profunda in unul sau ambele unghiuri costovertebrale apare in: (pg 902) A: Nefrita interstitiala B: Hipertrofia prostatica benigna C: Boala Cushing D: Pielonefrita acuta E: Cistita acuta Vezi raspuns 56. [Mcioara] Fimbria P mediaza atasarea E.coli de: (901) A: neutrofile P pozitive B: limfocite P pozitive C: eritrocite P pozitive D: eozinofile P pozitive E: celule epiteliului vezical ce exprima receptori P Vezi raspuns 57. [M1223050] Urmatoarele afirmatii privind refluxul vezico-ureteral sunt adevarate: (pag. 901) A: este frecvent la copii cu tract urinar normal dar cu infectie B: este frecvent la copii cu anomalii anatomice ale tractului urinar C: lezarea renala se coreleaza cu refluxul D: lezarea renala se coreleaza cu infectia E: refluxul dispare cu inaintarea in varsta la cei cu tract urinar normal anatomic Vezi raspuns 58. [M1223051] Piuria sterila poate indica: (pag. 902) A: infectii cu agenti bacterieni neobisnuiti B: nefropatie diabetica C: infectia cu Mycobacterium tuberculosis D: infectii cu fungi E: boala polichistica renala Vezi raspuns 59. [M1223052] La bolnavii cateterizati vezical bacteriile ajung in vezica urinara: (pag. 902) A: pe cale hematogena B: pe cale limfatica C: pe cale intraluminala

D: pe cale periuretrala E: in decurs de 2-3 saptamani Vezi raspuns 60. [M1223053] In cistitele acute necomplicate tratamentul se poate efectua: (pag. 904) A: cu doza unica de antibiotic doar la pacienti selectionati B: timp de 3 zile cu antibiotic la femei C: timp de 7-14 zile cu antibiotic la barbati D: cu doza unica de antibiotic la femeile tinere cu antecedente de infectie urinara E: cu doza unica de antibiotic la femei tinere cu evidentierea anterioara a unor microorganisme rezistente la antibiotice Vezi raspuns 61. [M1223054] In pielonefrita acuta necomplicata,tratamentul antibiotic se face: (pag. 904) A: timp de 7 zile B: timp de 14 zile C: cu ampicilina sau amoxicilina ca terapie initiala D: cu trimetoprim-sulfametoxazol E: cu o fluorochinolona Vezi raspuns 62. [M1223055] Urmatoarele afirmatii privind tratamentul cistitei acute in sarcina sunt adevarate: (pag. 904) A: se face timp de 3-7 zile B: se administreaza amoxicilina C: se administreaza nitrofurantoin D: dupa tratament nu este necesar controlul uroculturii E: spitalizarea este obligatorie Vezi raspuns 63. [M1223056] Urmatoarele infectii au semnificatie de invazie tisulara: (pag. 899) A: cistita B: uretrita C: prostatita D: pielonefrita E: supuratia renala Vezi raspuns 64. [M1223057] Intre microorganismele ce pot infecta tractul urinar se numara: (pag. 899) A: cel mai frecvent bacili gram pozitivi B: Escherichia Coli C: Proteus D: Klebsiella E: Enterobacter in proportie de 90% Vezi raspuns 65. [M1223058] In infectiile tractului urinar cocii gram pozitivi: (pag. 899) A: au un rol major B: joaca un rol mai mic C: ca stafilococus saprofiticus sunt raspunzatori de infectiile acute la femeile tinere D: ca enterococul determina cistita complicata la barbati E: ca stafilococul aureu determina infectii la cei cu calculi renali Vezi raspuns 66. [M1223059] La femei tinere active sexual, agentii etiologici cei mai importanti ai uretritei transmise sexual sunt: (pag. 900) A: Chlamidia pneumoniae B: virusul Herpes Simplex C: Neisseria gonorrhoeae D: adenovirusurile E: Candida Vezi raspuns 67. [M1223060] Predispozitia pentru infeciile tractului urinar superior in timpul sarcinii rezulta din: (pag. 900)

A: reducerea tonusului ureteral B: cresterea tonusului ureteral C: scaderea peristaltismului ureteral D: disfunctia valvelor vezico-ureterale E: toxemia gravidica Vezi raspuns 68. [M1323061] Care sunt circumstantele care influenteaza patogeneza infectiilor urinare? (pag. 900) A: activitatea sexuala B: sarcina C: obstacole in calea fluxului urinar D: terapia prelungita cu antibiotice E: disfunctia neurogena a vezicii Vezi raspuns 69. [M1323062] Localizarea infectiei la nivelul tractului urinar superior se insoteste cel mai frecvent de: (pag. 901) A: crestere semnificativa a anticorpilor serici indreptati impotriva antigenului O al tulpinei infectante B: defect temporar in capacitatea renala de concentrare C: formare de cilindri hematici D: formare de cilindri leucocitari E: bacteriurie nesemnificativa Vezi raspuns 70. [M1323063] Care din urmatorii agenti bacterieni pot determina piurie sterila? (pag. 902) A: Proteus B: Chlamidia trachomatis C: Mycobacterium tuberculosis D: Fungii E: Klebsiella Vezi raspuns 71. [M1323064] Factorii asociati cu un risc crescut de infectie dupa cateterizarea uretrala sunt: (pag. 902) A: sexul masculin B: perioada de cateterizare lunga C: boli de baza severe D: terapia antimicrobiana sistemica E: deconectarea cateterului si a tubului de dren Vezi raspuns 72. [M1323065] Care din urmatoarele medicamente pot fi indicate in tratamentul cistitei acute in sarcina? (pag. 904) A: cefalosporine B: amoxicilina C: chinolone D: trimetoprim-sulfametoxazol E: nitrofurantoin Vezi raspuns 73. [M1323066] Tratamentul profilactic al infectiilor urinare simptomatice frecvente se face: (pag. 905) A: dupa eradicarea bacteriuriei B: dupa actul sexual la femeile cu episoade infectioase legate temporal de activitatea sexuala C: cu doze mici de antibiotice administrate pe termen lung D: cu doza unica de antibiotic administrata dupa eradicarea bacteriuriei E: cu cefalosporine Vezi raspuns 74. [M1323067] Necroza papilara renala se poate intilni in: (pag. 905) A: diabet B: alcoolism cronic C: siclemie D: boli vasculare E: intoxicatii cu etilenglicol

Vezi raspuns 75. [M1323068] Necroza papilara renala se poate manifesta prin: (pag. 905) A: HTA B: hematurie C: durere in flanc sau abdomen D: tesut necrotic in urina E: oligo-anurie Vezi raspuns 76. [M1323069] Care din urmatoarele rezultate indica prezenta infectiei urinare? (pag. 901) A: numararea de 10 la a doua -10 la a patra colonii bacteriene de E. Coli, Klebsiella, Proteus sau S.saprophyticus pe mililitru de urina, la femeile simptomatice cu piurie B: numararea a 10 la a patra colonii bacteriene pe ml de urina C: numararea a cel putin 10 la a cincea colonii bacteriene pe ml de urina D: prezenta bacteriuriei in orice grad in aspiratul suprapubian E: prezenta bacteriuriei la 10 la a doua sau a mai multor bacterii pe ml de urina obtinuta prin cateterizare Vezi raspuns 77. [M1423070] Care din urmatoarele specii bacteriene predispun la formarea calculilor renali?: (pag. 899) A: Escherichia coli B: Proteus C: Klebsiella D: Enterobacter E: Staphilococul aureus Vezi raspuns 78. [M1423071] Piuria, in absenta bacteriuriei (piurie sterila), poate indica infectia cu agenti bactereni nobisnuiti, cum ar fi: (pag. 902) A: Fungi B: Chlamidya trachomatis C: Ureaplasma urealyticum D: Mycobacterium tuberculosis E: Serattia Vezi raspuns 79. [M1423072] In sarcina, cistita acuta poate fi tratata in 3-7 zile cu: (pag. 904) A: amoxicilina B: ciprofloxacina C: nitrofurantoin D: o cefalosporina E: norfloxacina Vezi raspuns 80. [M1523073] Care din urmatorii germeni predispun la aparitia litiazei urinare si se izoleaza mai frecvent de la bolnavii litiazici: (pag. 899) A: Escherichia coli B: Proteus C: Staphylococcus aureus D: Klebsiella E: Ureaplasma urealyticum Vezi raspuns 81. [M1523074] Piuria sterila (in absenta bacteriuriei) apare in: (pag. 902) A: Infectia cu Enterobacter B: Infectia cu Staphylococcus saprophiticus C: Infectia cu Mycobacterium tuberculosis D: Infectia cu Chlamydia trachomatis E: Infectia cu Ureaplasma urealyticum Vezi raspuns 82. [M1523075] Pielonefrita acuta se poate acompania de: (pag. 902) A: Edeme

B: Hematurie C: Leucociturie D: Diaree E: Febra Vezi raspuns 83. [M1523076] Pielonefrita acuta la gravide se trateaza cu: (pag. 904) A: Aminoglicozide B: Cefalosporine C: Trimetoprim plus sulfametoxazol D: Tetracicline E: Peniciline cu spectru larg Vezi raspuns 84. [M1523077] Necroza papilara apare in: (pag. 905) A: Diabet zaharat B: Boala Crohn C: Mielom multiplu D: Malakoplakie E: Siclemie Vezi raspuns 85. [M1523078] In necroza papilara apar: (pag. 905) A: Durere in flanc B: Oligoanurie C: Hipertensiune D: Proteinurie selectiva E: Hematurie Vezi raspuns 86. [M1623079] In transferul transuretral al bacteriilor, un rol important la femei il are: (pag. 900) A: uretra scurta B: mictiunea tardiva dupa contact sexual C: sindromul diareic D: cateterizarea vezicii urinare E: manevre instrumentale transuretrale Vezi raspuns 87. [M1623080] Semnele clinice ale PNA la debut sunt: (pag. 902) A: febra inalta B: frisoane repetate C: dispnee de repaus D: durere lombara acuta E: bradicardie Vezi raspuns 88. [M1623081] Urografia este indicata la: (pag. 904) A: femei cu recaderi ale infectiei urinare B: femei cu istoric de infectii urinare in copilarie C: femei la care urografia anterioara s-a dovedit a fi normala D: femei cu calculi urinari E: barbati tineri care au cistita asociata cu activitatea sexuala Vezi raspuns 89. [M1623082] Piuria sterila poate indica infectia cu: (pag. 902) A: Chlamydia trachomatis B: Escherichia Coli C: Mycobacterium tuberculosis D: Streptococcus E: Toate cele de ma sus Vezi raspuns 90. [M1623083] Necroza papilara apare mai frecvent la: (pag. 905)

A: bolnavi cu siclemie B: bolnavi cu ulcer duodenal C: diabetici D: alcoolism cronic E: anemie feripriva Vezi raspuns 91. [M1623084] Prostatita acuta bacteriana se caracterizeaza prin: (pag. 905) A: durere lombara B: febra, frisoane C: disurie D: diaree E: prostata foarte sensibila, moale Vezi raspuns 92. [M2323085] Cele mai frecvente microorganisme care pot infecta tractul urinar sunt: (pag. 899) A: Escherichia Coli B: Proteus C: Klebsiella D: Enterobacter E: Serratia Vezi raspuns 93. [M2323086] Circumstantele care influenteaza patogeneza infectiilor urinare sunt: (pag. 900) A: sarcina B: obstructia cailor urinare C: disfunctia neurogena a vezicii urinare D: refluxul vezico-ureteral E: nici unul Vezi raspuns 94. [M2323087] Factorii de virulenta bacteriana care influenteaza infectia tractului urinar sunt (pag. 900) A: fimbriile B: pilii P C: productia de hemolizine D: kinaze E: rezistenta la actiunea bactericida a serului uman Vezi raspuns 95. [M2323088] Infectiile tractului urinar superior determina: (pag. 901) A: cresterea semnificativa a Ac serici impotriva antigenului O al tulpinii infectate B: prezenta in urina a cilindrilor leucocitari C: defect temporar in capacitatea renala de concentrare a urinii D: cresterea proteinei C reactive E: absenta proteinuriei Vezi raspuns 96. [M2323089] Bacteriuria adevarata se considera in cazul prezentei a: (pag. 901, 902) A: peste 100 000 colonii bacteriene pe ml la pacientii asimptomatici B: 100 - 10 000 colonii bacteriene/ ml de E. Coli, Klebsiella, proteus la femeile simptomatice cu piurie C: prezenta bacteriuriei in orice grad in urina obtinuta prin aspirat suprapubian D: peste 100 bacterii/ ml de urina obtinut prin cateterizare E: peste 100 bacterii/ ml de urina daca se folosesc solutii antiseptice pentru spalarea zonei periureterale Vezi raspuns 97. [M2323090] Piuria in absenta bacteriuriei (piurie sterila), poate indica infectia cu: (pag. 901, 902) A: C trachomatis B: U urealyticum C: M tuberculosis D: ricketsii E: fungi Vezi raspuns

98. [M2323091] Hematuria persistenta dupa faza acuta a unei pielonefrite, dupa ce manifestarile acute ale infectiei au scazut sugereaza: (pag. 902) A: prezenta unui calcul pe caile urinare B: o tumora renala C: tuberculoza renala D: infectiei cu streptococ hemolitic E: infectie cu Klebsiella Vezi raspuns 99. [M2323092] Majoritatea pacientilor cu pielonefrita acuta prezinta: (pag. 902) A: leucocitoza semnificativa B: piurie cu cilindri leucocitari C: bacterii detectabile in urina necentrifugata D: proteinurie E: leucopenie Vezi raspuns 100. [M2323093] Cistitele pot fi determinate mai ales cand in uroculturi sunt mai putin de 100 000 bacterii/ ml si de alti agenti patogeni cum ar fi: (pag. 902) A: C trachomatis B: N gonorrhoeae C: Trichomonas D: Candida E: adenovirus Vezi raspuns 101. [M2323094] La baza tratamentului infectiilor tractului renal, stau urmatoarele principii: (pag. 903) A: in majoritatea circumstantelor trebuie obtinuta o cultura urinara cantitativa pentru confirmarea infectiei inainte de inceperea terapiei B: trebuie identificati si corectati, daca este posibil factorii ce predispun la infectie cum sunt obstructia si calculii C: reducerea simptomelor clinice nu indica intotdeauna vindecarea bacteriologica D: infectiile necomplicate limitate la tractul urinar inferior raspund la cure scurte de terapie E: infectiile urinare dobandite in comunitatea sunt datorate de obicei tulpinilor rezistente la antibiotice Vezi raspuns 102. [M2323095] Urmatoarele afirmatii privind tratamentul infectiilor tractului urinar sunt adevarate: (pag. 903) A: infectiile tractului urinar superior necesita perioade mai lungi de tratament B: recurentele precoce cu aceeasi tulpina pot fi rezultatul unui focar infectios nerezolvat din tractul superior C: recurentele la mai mult de 14 zile dupa oprirea terapiei reprezinta reinfectii cu o noua tulpina D: la pacientii cu infectii repetate trebuie suspectata prezenta de tulpini sensibile la antibiotice E: la pacientii cu manevre instrumentale se suspecteaza infectii cu stafilococ auriu Vezi raspuns 103. [M2323096] In tratarea episoadelor acute, necomplicate, de cistita se pot folosi doze unice de: (pag. 904) A: trimetoprim-sulfametoxazol (4 tablete o data) B: trimetoprim (400 mg) C: sulfametoxazol (2g) D: norfloxacina E: oxacilina Vezi raspuns 104. [M2323097] Avantajele tratamentului cistitelor cu doza unica terapeutica sunt: (pag. 904) A: un cost mai mic B: mai putine efecte adverse C: asigurarea compliantei pacientului D: lipsa favorizarii selectarii de microorganisme rezistente E: mai putine recurente Vezi raspuns 105. [M2323098] Terapia adecvata a pielonefritelor acute necomplicate este reprezentata de o cura de 14 zile, utilizand: (pag. 904) A: trimetoprim-sulfametoxazol

B: o fluorochinolona C: un aminoglicozid D: eritromicina E: oxacilina Vezi raspuns 106. [M2323099] Urmatoarele afirmatii privind terapia infectiilor complicate ale tractului urinar sunt adevarate: (pag. 904) A: apar dupa manevre instrumentale, anomalii urologice anatomice, calculi B: sunt datorate bacteriilor dobandite in spital C: necesita spitalizare obligatorie, indiferent de forma clinica a bolii D: tratamentul se administreaza exclusiv parenteral E: la pacientii cu simptome minime, poate fi folosita terapia orala, cu o fluorochinolona pana la cunoasterea rezultatului uroculturii Vezi raspuns 107. [M2323100] In sarcina, cistita acuta poate fi tratata 3- 7 zile cu: (pag. 904) A: amoxicilina B: nitrofurantoin C: cefalosporina de generatia III D: tetraciclina E: fluorochinolone Vezi raspuns 108. [M2323101] Pielonefrita acuta in sarcina trebuie tratata prin: (pag. 904) A: spitalizare obligatorie B: terapie antibiotica parenterala C: antibioterapie orala D: utilizarea cefalosporinelor sau penicilinelor cu spectru larg E: terapie cu fluorochinolone Vezi raspuns 109. [M2523102] Care dintre urmatoarele entitati clinice sunt considerate "infectii de tract urinar inferior"? (pag. 899) A: uretrite B: cistite C: prostatite D: pielonefrite E: abcese renale Vezi raspuns 110. [M2523103] Care dintre urmatoarele sunt considerate "infectii de tract urinar superior"? (pag. 899) A: uretrite B: cistite C: prostatite D: pielonefrite E: abcese intrarenale si perinefretice Vezi raspuns 111. [M2523104] Care dintre itemii de mai jos, referitori la infectiile de tract urinar, sunt adevarati? (pag. 899) A: prezenta a mai mult de 100000 microorganisme/ml urina dintr-o proba recoltata corect semnifica infectie B: prezenta a 100-10000 bacterii/ml urina la pacientii simptomatici poate semnifica infectie C: un numar de 100-10000 bacterii/ml urina recoltata prin punctie suprapubiana indica in general infectie D: un numar de 100 colonii/ml urina la un pacient asimptomatic semnifica infectie E: un numar de 1000000 bacterii/ml urina semnifica infectie Vezi raspuns 112. [M2523105] Urmatoarele afirmatii sunt adevarate cu privire la infectiile urinare recurente: (pag. 899,905) A: IU recurente se pot datora persistentei tulpinii infectante initiale B: IU recurente se pot datora reinfectiei cu o tulpina bacteriana noua C: IU recurente cu acelasi germen, care survin in decurs de 2 saptamani de la oprirea terapiei, pot semnifica o infectie renala/prostatica nerezolvata D: IU recurente cu acelasi germen, care survin in decurs de 2 saptamani de la oprirea terapiei, pot rezulta dintr-o colonizare vaginala sau intestinala persistenta ce duce la reinfectarea rapida a vezicii urinare

E: IU recurente care survin pe un teren obstructiv nu cronicizeaza niciodata Vezi raspuns 113. [M2523106] Urmatoarele afirmatii sunt adevarate cu privire la infectiile urinare acute: (pag. 899) A: sunt mai frecvente la pacientii necateterizati B: apar la 1-3% din fetele de varsta scolara C: marea majoritate a infectiilor urinare acute simptomatice apar la femeile tinere D: I.U simptomatice sunt rare la barbatii sub 50 ani E: la femei, IU acute nu sunt mai frecvente dupa inceperea vietii sexuale Vezi raspuns 114. [M2523107] Etiologia infectiilor urinare recurente sau asociate cu manevre urologice, calculi sau obstructie este dominata de: (pag. 899) A: Proteus spp B: Klebsiella spp C: Pseudomonas spp D: Escherichia coli E: Enterobacter spp Vezi raspuns 115. [M2523108] Care dintre agentii microbieni enumerati mai jos sunt mai frecvent izolati la femei diagnosticate cu uretrita transmisa pe cale sexuala? (pag. 900) A: Chlamydia trachomatis B: Neisseria gonorrhoeae C: virusul Herpes simplex D: Escherichia coli E: Staphylococcus aureus Vezi raspuns 116. [M2523109] Flora normala ce colonizeaza vestibulul vaginal si uretra distala este reprezentata de: (pag. 900) A: difteroizi B: streptococi C: lactobacili D: bacili Gram negativi E: Trichomonas vaginalis Vezi raspuns 117. [M2523110] Referitor la patogenia infectiilor urinare joase, care dintre afirmatiile de mai jos sunt adevarate? (pag. 900) A: in marea majoritate bacteriile dobandesc acces la vezica pe calea uretrei B: microorganismele Gram negative din intestin pot ajunge sa colonizeze vestibulul, mucoasa periuretrala si uretra distala C: la femei, in timpul actului sexual bacteriile pot sa ajunga in vezica urinara D: aparitia infectiei vezicale depinde de interactiunile dintre patogenitatea microbului, numarul de germeni invadanti si mecanismele locale si sistemice de aparare E: cel mai frecvent infectia vezicii urinare survine in urma episoadelor de bacteriemie cu bacili Gram negativi Vezi raspuns 118. [M2523111] Care dintre factorii de mai jos predispun la colonizarea periuretrala cu bacili Gram negativi? (pag. 900) A: alterarea florei perineale normale prin antibiotice B: prezenta de infectii genitale C: utilizarea de contraceptive de tipul diafragmelor sau spermicidelor D: utlizarea de contraceptive de tipul prezervativului E: corticoterapia de scurta durata Vezi raspuns 119. [M2523112] Care dintre afirmatiile de mai jos sunt adevarate referitor la infectiile asociate cu obstructie urinara? (pag. 899,900) A: obstructia urinara favorizeaza infectia B: infectia urinara secundara obstructiei poate duce la o distructie rapida a tesutului renal C: in cazul unei obstructii importante a tractului urinar, tratamentul infectiei urinare trebuie sa vizeze si

indepartarea factorului obstructiv D: pentru succesul tratamentului infectiei,obstructiile minore urinare trebuie obligatoriu corectate chirurgical E: etiologia infectiei urinare pe teren obstructiv este dominata de Proteus spp Vezi raspuns 120. [M2523113] Care dintre semnele clinice enumerate mai jos se datoreaza cistitei? (pag. 902) A: disuria B: polakiuria C: sensibilitatea suprapubiana D: voma E: febra inalta Vezi raspuns 121. [M2523114] Care dintre semnele clinice enumerate mai jos se datoreaza pielonefritei? (pag. 902) A: febra inalta B: tahicardia C: disuria si polakiuria D: adenopatia inghinala E: sensibilitate la palparea unghiului costovertebral Vezi raspuns 122. [M2523115] Care dintre urmatorii germeni pot fi izolati mai frecvent la un pacient sondat urinar? (pag. 902) A: Escherichia coli B: Proteus spp C: Klebsiella spp D: adenovirus E: Chlamydia trachomatis Vezi raspuns 123. [M2523116] Care dintre afirmatiile de mai jos, referitoare la principiile de tratament ale infectiilor de tract urinar, sunt adevarate? (pag. 899,903) A: factorii ce predispun la infectie (calculi, obstructie, etc) trebuie identificati si corectati daca este posibil B: reducerea simptomelor clinice indica intotdeauna vindecarea bacteriologica C: infectiile tractului urinar superior necesita o perioada mai lunga de tratament comparativ cu cistita D: recurentele precoce cu o tulpina diferita de cea izolata initial se pot datora unui focar infectios nerezolvat la nivelul tractului urinar E: la pacientii cu infectii repetate, manevre instrumentale sau cu spitalizare recenta trebuie suspectati germeni rezistenti la antibiotice Vezi raspuns 124. [M2523117] Care dintre antibioticele de mai jos se utilizeaza ca prima intentie in tratamentul cistitelor acute necomplicate? (pag. 903) A: trimetoprim-sulfametoxazol B: fluorochinolone C: tetraciclina D: vancomicina E: cloramfenicol Vezi raspuns 125. [M2523118] Care dintre antibioticele de mai jos se utilizeaza ca prima intentie in tratamentul unei pielonefrite acute necomplicate? (pag. 904) A: trimetoprim-sulfametoxazol B: fluorochinolone C: aminoglicozide D: cefalosporine gen a III-a E: tetraciclina Vezi raspuns 126. [M2523119] Care dintre antibioticele de mai jos sunt recomandate ca terapie de prima intentie la un pacient cu infectie urinara cateterizat cu o sonda Dormia pentru extragerea unui calcul ureteral? (pag. 904) A: fluorochinolone B: imipenem-cilastatin

C: ceftriaxona+amikacina D: tetracicline E: nitrofurantoin Vezi raspuns 127. [M2523120] Care dintre urmatoarele antibiotice pot fi utilizate la o gravida ce sufera de cistita acuta? (pag. 904) A: amoxicilina B: nitrofurantoin C: cefalosporine D: fluorochinolone E: tetraciclina Vezi raspuns 128. [M2523121] Ce antibiotice veti alege in cazul unei gravide care se prezinta cu simptomatologie sugestiva pentru o pielonefrita acuta(primul episod)? (pag. 904) A: cefalosporine B: peniciline cu spectru larg C: fluorochinolone D: tetraciclina E: nitrofurantoin Vezi raspuns 129. [M2623037] Recoltarea corecta a urinei se face de obicei: (pag. 902) A: Din mijlocul jetului urinar B: Prin punctie suprapubiana la adulti C: Prin cateterizare uretrovezicala D: din prima urina de dimineata E: Din intregul jet urinar Vezi raspuns 130. [M2623122] ITU la gravide sunt favorizate de: (pag. 900) A: Alterarea motilitatii tractului urinar B: Modificarile hormonale C: Modificarile compozitiei urinei D: Refluxul vezico ureteral E: Toate cele de mai sus Vezi raspuns 131. [M2623123] Agentul etiologic cel mai frecvent intalnit in cazul ITU epidemice intraspitalicesti la pacientii cateterizati urinar sunt: (pag. 202) A: Proteus B: Klebsiella C: Serratia D: Streptococcus E: Mycoplasma hominis Vezi raspuns 132. [M2623124] In transferul transuretral al bacteriilor, un rol important la femei il are: (pag. 900) A: Uretra scurta B: Mictiunea tardiva dupa contact sexual C: Utilizarea de diafragme sau spermicide D: Cateterizarea vezicii urinare E: Manevre instrumentale transuretrale Vezi raspuns 133. [M2623125] Semnele clinice ale PNA la debut sunt: (pag. 902) A: Febra inalta B: Frisoane repetate C: Durerea lombara acuta D: Tulburari digestive E: Dispnee de repaus Vezi raspuns

134. [M2623127] Care din urmatoarele examinari are o semnificatie inalta pentru o PNA necomplicata: (pag. 904) A: Bacteriuria semnificativa B: Decelarea cilindrilor leucocitari C: Hematurie macroscopica D: Scaderea densitatii si osmolaritatii maxime urinare E: Proteinuria tubulara Vezi raspuns 135. [M2623128] O PNA complicata poate evolua catre: (pag. 902) A: Carbuncul renal B: IRA C: Necroza papilara renala D: Soc toxico-septic E: Infectie urinara cronica Vezi raspuns 136. [M2623129] Necroza papilara apare mai frecvent la: (pag. 905) A: Bolnavi cu siclemie B: Bolnavi cu ulcer duodenal C: Diabetici D: Indivizi cu abuz de analgetice E: Anemie feripriva Vezi raspuns 137. [M2623130] Unele din persoanele de mai jos prezinta riscuri crescute de ITU: (pag. 903) A: Gravidele B: Transplantatii renal C: Nou-nascutii care au stat in ATI D: Barbatii sub 20 de ani E: Pacientii cu diabet zaharat Vezi raspuns 138. [M2823131] Manifestarile de pielonefrita acuta raspund, de obicei, la terapie n 48-72 h, cu exceptia: (pag. 902) A: infectiei cu E Coli B: necrozei papilare C: infectiilor asociate cateterelor D: obstructiei urinare E: aparitiei n timpul sarcinii Vezi raspuns 139. [M2823132] Dintre circumstantele care favorizeaza infectiile tractului urinar fac parte: (pag. 900) A: sarcina B: sexul masculin C: refluxul vezico-ureteral D: disfunctia neurogena a vezicii E: cateterele uretrale permanente Vezi raspuns 140. [M2823133] Infectiile tractului urinar asociate cateterelor sunt determinate de: (pag. 902) A: Mycobacterium tuberculosis B: Pseudomonas C: Proteus D: virusul herpes simplex E: E. Coli Vezi raspuns 141. [M2823134] Evaluarea urologica se impune in infectiile tractului urinar in urmatoarele circumstante: (pag. 904) A: femei cu cistite acute recidivante B: pielonefrita acuta recurenta C: barbati tineri cu SIDA

D: simptome sugestive pentru obstructie sau calculi E: de rutina la femei Vezi raspuns 142. [M2823135] Factorii importanti ce predispun la bacteriurie la barbati sunt (pag. 900) A: cistitele B: raporturi sexuale frecvente C: prostatita D: refluxul vezico-uretral E: obstructia uretrala datorita hipertrofiei prostatice Vezi raspuns 143. [M2823136] Tratamentul cistitelor acute necomplicate se face cu (pag. 904) A: doze unice trimetropin-sulfametoxazon 4 tb o data B: ampicilina 2-4 g pe zi 7 zile C: numai sulfametoxazol 2 g doza unica D: numai trimetropim 400mg doza unica E: imipenem 7-21 zile Vezi raspuns 144. [M2823137] Pacientii susceptibili sa dezvolte necroza papilara ca si complicatie sint; (pag. 905) A: cei cu insuficienta renala acuta B: diabeticii C: cei cu hipertensiune pulmonara D: cei cu siclemie E: alcoolismul cronic Vezi raspuns 145. [M2923138] Agentii etiologici cel mai frecventi implicati n infectiile acute ale tractului urinar sunt: (pag. 899) A: Staphilococcus saprophiticus B: Proteus C: E.coli D: Serratia E: Klebsiella Vezi raspuns 146. [M2923139] Daca hematuria persista dupa faza acuta a pielonefritei pot intra in discutie (pag. 902) A: tumori renale B: TBC renal C: calculi renali D: sindrom nefrotic E: abcesul renal Vezi raspuns 147. [M2923140] Speciile bacteriene ce predispun la formare de calculi sunt (pag. 899) A: E B: Enterobacter C: Staphilococus aureus D: Klebsiella E: Proteus Vezi raspuns 148. [M2923141] Semnele sugestive pentru infectiile tractului urinar sunt (pag. 901) A: febra B: oligoanurie C: disurie D: izolarea a doua sau mai multe bacterii E: polakiuria Vezi raspuns 149. [M2923142] Cistita din sarcina nu se trateaza cu (pag. 904) A: aminoglicozide

B: trimetroprim-cotrimoxazol C: amoxicilina D: fluorochinolone E: cefalosporine Vezi raspuns 150. [M2923143] Infectii ale tractului urinar cu invazie tisulara sunt: () A: uretrite; B: prostatite; C: cistite; D: supuratia renala; E: pielonefrita. Vezi raspuns 151. [M2923144] Uretrita produsa de C. trachomatis, N. gonorrhoeae si virusul herpes simplex se manifeste cu: () A: absenta hematuriei; B: episod brusc de boala; C: absenta durerii suprapubiene; D: simptomatologia > 7 zile; E: hematurie macroscopica. Vezi raspuns 152. [M2923145] In prostatita nebacteriana se folosesc urmatoarele urmatoarele antibiotice pe o durata de 4 6 saptamani: () A: ampicilina; B: eritromicina; C: ibuprofen; D: doxicilina; E: trimetoprim - sulfametoxazol. Vezi raspuns 153. [M2923146] Care dintre urmatorii germeni este identificat mai frecvent in etiologia infectiilor tractului urinar la pacientii sondati vezical? () A: Escherichia coli B: Proteus spp. C: Staphylococcus aureus D: Pseudomonas E: Serratia Vezi raspuns 154. [M2923148] Prostatita nebacteriana se caracterizeaza prin: (pg 906) A: leucocitoza in secretiile prostatice exprimate si in urina postmasaj prostatic B: fara crestere bacteriana in culturi C: semne si simptome de prostatita D: fara semne si simptome de prostatita E: istoric de episoade recurente de prostita Vezi raspuns 155. [M2923149] Prostatodinia se caracterizeaza prin: (pg 906) A: numar mare de leucocite in secretia prostatica B: culturi urinare negative C: semne si simptome de prostatita D: numar de leucocite normal in secretiile prostatice E: culturi urinare pozitive pt E. Coli, Proteus, Klebsiella Vezi raspuns 156. [M2923151] Prostatita acuta se manifesta prin: (pg 905) A: febra B: frisoane C: poliurie D: disurie E: prostata moale si sensibila

Vezi raspuns 157. [M2923152] Desi se intampla rar, prostatita bacteriana acuta poate duce la: (pg905) A: peritonita B: sepsis C: inflamatia peniana D: inflamatia veziculeleor seminale E: prostatita cronica reziduala Vezi raspuns 158. [M2923153] Prostatita cronica se manifesta prin: (pg906) A: mictiuni frecvente, disurie cand infectia disemineaza la vezica urinara B: prostata moale, dureroasa C: simptome de obicei absente D: prostata normala la palpare E: hematurie Vezi raspuns 159. [M2929147] Speciile de Klebsiella predispun la formarea de calculi prin proprietatea de a produce: (p.899) A: mucus B: polizaharide intracelulare C: glicocalix D: ureaza E: polizaharide extracelulare Vezi raspuns 160. [M2929148] Urmatoarele simptome corespund sindromului uretral acut: (p.899) A: senzatia de mictiune imperioasa B: hematuria microscopica C: hematuria macroscopica D: disuria E: bacteriuria semnificativa Vezi raspuns 161. [M2929150] Legat de infectiile urinare in timpul sarcini, sunt ADEVARATE urmatoarele afirmatii: () A: bacteriuria asimptomatica se trateaza cu antibiotice B: tratamentul antibiotic poate recurge la cefalosporine C: prematuritatea este mai frecventa la gravidele cu infectie de tract urinar superior D: cistita acuta poate fi tratata cu gentamicina E: dupa succesul terapeutic este necesara o monitorizare lunara a bacteriuriei pe tot parcursul sarcinii Vezi raspuns 162. [M2929154] In pielonefrita acuta persistenta simptomatologiei mai mult de 48-72 ore dupa instituirea tratamentului antibiotic adecvat poate sugera prezenta: () A: etiologiei stafilococice B: focarelor supurative C: necrozei papilare D: litiazei renale E: etiologiei cu Escherichia coli Vezi raspuns 163. [M2929155] Dintre pacientii cu cistits acuta nu pot fi tratati cu doza unica de antibiotice nici pe o durata de 3 zile (rezi 08) A: pacientii de sex masculin B: paciente cu infectii anterioare cu microorganisme multirezistente C: paciente cu simptomatologie instalata sub 7zile D: pacienti cu anomalii urologice E: paceiente cu temperatura peste 39,4, frisoane, varsaturi Vezi raspuns 164. [M2929156] Dintre pacientii cu cistita acuta, NU pot fi tratati nici cu doza unica de antibiotice, nici pe o durata de numai 3 zile: () A: pacientii de sex masculin B: pacientele cu infectii anterioare cu microorganisme multirezistente la antibiotice

C: pacientele cu simptomatologia instalata de mai putin de 7 zile D: pacientele cu anomalii urologice E: pacientele cu temperatura mai mare de 39,4 grade Celsius, frisoane, varsaturi Vezi raspuns

1B 2C 3A 4E 5A 6C 7A 8B 9C 10 B 11 C 12 C 13 D 14 D 15 E 16 A 17 E 18 D 19 B 20 E 21 D 22 A 23 D 24 B

25 A 26 A 27 A 28 A 29 A 30 D 31 D 32 A 33 C 34 C 35 E 36 D 37 A 38 A 39 D 40 B 41 D 42 A 43 C 44 B 45 E 46 E 47 D 48 A

49 B 50 B 51 C 52 D 53 C 54 B 55 D 56 C 57 ABCE 58 ACDE 59 CD 60 ABC 61 BDE 62 ABC 63 CDE 64 BCD 65 BCE 66 BC 67 ACD 68 ABCE 69 ABD 70 BCD 71 BCE 72 ABE

73 ABC 74 ABCD 75 BCDE 76 ACDE 77 BC 78 ABCD 79 ACD 80 BD 81 CDE 82 BCDE 83 BE 84 AE 85 ABE 86 ADE 87 ABD 88 ABD 89 AC 90 ACD 91 BCE 92 ABCD 93 ABCD 94 ABCE 95 ABCD 96 ABCD

97 ABCE 98 ABC 99 ABCD 100 ABCD 101 ABCD 102 ABCE 103 ABCD 104 ABCD 105 ABC 106 ABE 107 ABC 108 ABD 109 ABC 110 DE 111 ABCE 112 ABCD 113 ABCD 114 ABCE 115 ABC 116 ABC 117 ABCD 118 ABC 119 ABCE 120 ABC

121 ABE 122 ABC 123 ACE 124 AB 125 ABCD 126 ABC 127 ABC 128 AB 129 AD 130 AD 131 ABC 132 ABDE 133 ABCD 134 AB 135 ABCD 136 ACD 137 ABE 138 BD 139 ACDE 140 BCE 141 BD 142 CE 143 ACD 144 BDE

145 BCE 146 ABC 147 DE 148 ACE 149 ABD 150 BDE 151 ACD 152 BDE 153 ABDE 154 ABC 155 BCD 156 ABDE 157 BDE 158 ACD 159 AE 160 AD 161 ABCE 162 BCD 163 ABDE 164 ABDE