Sunteți pe pagina 1din 49

Leucemia mieloida acuta si cronica

[doar CM] 1. [CS******] Limfadenopatia e asociata cu: () A: t (8;12) B: t (15;17) C: inv 16 D: del 7q E: del 5q Vezi raspuns 2. [CSLM001] Translocatia t(9;22) sau cromozomul Ph, apare in: () A: leucemia miloida cronica; B: eritroleucemia; C: leucemia limfatica cronica; D: leucemia promielocitara; E: limfom Hodgkin. Vezi raspuns 3. [CSLM002] In Leucemia Mieloida Cronica, cand transplantul medular allogenic nu e posibil, tratamentul de preferat este: (pg. 760) A: ciclofosfamida B: busulfan C: interferon alfa D: interferon beta E: interferon gama Vezi raspuns 4. [CSLM003] Alegeti raspunsul corect referitor la Citarabina: (pg. 754) A: este fosforilata in forma inactiva de trifosfat B: este o antraciclina C: este un antimetabolit care nu interfereaza sinteza ADN D: este un antimetabolit specific pentru faza S a ciclului celular E: nici un raspuns de mai sus nu este corect Vezi raspuns 5. [CSLMMC1] Care este singurul tratament curativ pentru leucemia mieloida cronica? (pg 759) A: Terapia cu interferon alfa B: Terapia cu IL-2 C: Transpantul allogenic de maduva osoasa D: Terapia cu cilofosfamida E: Transplantul autolog Vezi raspuns 6. [CSM01111] Implicarea SNC e asociata cu: () A: inv 16 B: t (15;17) C: t (8;12) D: del 5q E: del 7q Vezi raspuns 7. [M1146001] Subtipul FAB al leucemiei mieloide acute in care la inductie se administreaza acid all-trans retinoic: (pag. 754) A: M1 B: M2 C: M3 [doar CS] < Inapoi

D: M4 E: M5 Vezi raspuns 8. [M1147002] Factorul implicat in accelerarea evolutiei leucemiei mieloide cronice spre criza blastica: (pag. 758) A: medicamentele citotoxice B: agentii alkilanti C: virusii D: fumatul E: radiatiile Vezi raspuns 9. [M1147003] Singurul tratament curativ in leucemia mieloida cronica este: (pag. 759) A: busulfanul B: hidroxiureea C: interferonul alfa D: transplantul medular autolog E: transplantul medular allogenic Vezi raspuns 10. [M1211111] CID apare in urmatoarele modificari: () A: t (8;12) B: t(15,17) C: inv 16 D: del 5q E: del 7q Vezi raspuns 11. [M1222222] Diabetul insipid, infectiile si temperatura apar in: () A: Monosomia 7 B: del 5q C: inv 16 D: t (15;17) E: t (8;21) Vezi raspuns 12. [M1246002] Translocatia 15;17 este caracteristica penrtu: (pag. 752) A: leucemia M1 B: leucemia L2 C: leucemia M3 D: leucemia M7 E: leucemia M5 Vezi raspuns 13. [M1246004] Diagnosticul de leucemie acuta mieloida se stabileste pe baza prezentei a: (pag. 751) A: cel putin 10% mieloblasti in sange si/sau maduva osoasa B: cel putin 50% mieloblasti in sange si/sau maduva osoasa C: cel mult 60% mieloblasti in maduva osoasa D: cel putin 30% mieloblasti in sange si/sau maduva osoasa E: cel putin 80% mieloblasti in sange Vezi raspuns 14. [M1246005] Tipul FAB de leucemie acuta mieloida cu componenta monocitara este: (pag. 751) A: tipul M6 B: tipul M2 C: tipul M4 D: tipul M3 E: tipul M7 Vezi raspuns 15. [M1246006] Cele doua faze ale tratamentului in leucemia acuta mieloblastica sant: () A: chimioterapia de inductie si transplantul medular

B: transplantul autolog si transplantul alogenic C: chimioterapia de inductie si tratamentul postremisiune D: chimioterapia de inductie si chimioterapia de intretinere E: imunomodulare si transplant medular alogenic Vezi raspuns 16. [M1246007] Mentionati care dintre urmatoarele citostatice este utilizat in regimul terapeutic de inducere a remisiunii complete in toate leucemiile acute mieloblastice cu EXCEPTIA subtipului M3: (pag. 754) A: L-asparaginaza B: citarabina C: leukeranul D: epirubicina E: hidroxiureea Vezi raspuns 17. [M1247004] Principala indicatie a splenectomiei in leucemia mieloida cronica este: (pag. 762) A: profilaxia puseului blastic B: anemie sau trombocitopenie prin hipersplenism C: puseul blastic al bolii D: leucostaza E: trombocitoza peste 1.000.000/mmc Vezi raspuns 18. [M1247006] Diagnosticul fazei blastice a leucemiei mieloide cronice se bazeaza pe: (pag. 759) A: blasti in maduva sau in sangele periferic peste 5% B: blasti in maduva sau in sangele periferic peste 15% C: blasti in maduva sau in sangele periferic peste 30% D: trombocite sub 100.000/mmc E: hemoglobina<9g/dl Vezi raspuns 19. [M1247013] Care este tratamentul standard pentru un pacient cu leucemie mieloida cronica candidat la transplant de la o persoana HLA-inrudita ((pag. 760) A: Transplant medular de la donator HLA compatibil, neinrudit in faza accelerata a bolii B: Transplant medular, donator HLA compatibil inrudit pentru pacienti peste 70 ani C: Transplant medular, donator HLA, neinrudit incompatibil la trei locusuri in faza blastica a leucemiei mieloide cronice D: Transplantul de maduva osoasa de la un donator din familie, care fie este complet compatibil, fie incompatibil doar pentru un singur locus HLA E: Nici una din variantele de mai sus Vezi raspuns 20. [M1333333] Cloromul apare in: () A: inv (16) B: t (15;17) C: t (8;21) D: del 7q E: del 5q Vezi raspuns 21. [M1346008] In clasificarea FAB a leucemiilor mieloide acute, subtipul M 3 defineste: (pag. 751) A: leucemia cu diferentiere minima B: leucemia mielomonocitara C: leucemia cu mieloblastui fara maturatie D: leucemia promielocitara hipergranulara E: leucemia megakarioblastica Vezi raspuns 22. [M1346009] Diagnosticul de leucemie mieloida acuta este stabilit cu certitudine prin: (pag. 751) A: -prezenta trisomiei 21 B: -prezezenta trisomiei 13 C: prezenta sindromului anemie + infectii + hemoragii D: prezenta a > 30 % mieloblasti in sange si maduva hematopoietica

E: -expunerea la radiatii, substante chimice si medicatie citostatica in antecedente Vezi raspuns 23. [M1346010] Chimioterapia de inductie in leucemiile acute mieloide consta in administrarea de citarabina si o antraciclina, in toate subtipurile FAB, cu EXCEPTIA: (pag. 754) A: M0 B: M1 C: -M7 D: M3 E: M5 Vezi raspuns 24. [M1346011] Tratamentul de electie pentru subtipul M 3 din leucemiile acute mieloide in clasificarea FAB consta in: (pg.756) A: citarabina B: citarabina + o antraciclina C: o antraciclina singura D: cura CVP E: ATRA Vezi raspuns 25. [M1346012] Prezenta eritroblastilor > 50% din celulele nucleate medulare si a mieloblastilor > 30% din elementele noneritrocitare medulare permite diagnosticul urmatorului subtip de leucemie mieloida acuta in clasificarea FAB: (pg.751) A: M0 B: M2 C: M3 D: M6 E: M7 Vezi raspuns 26. [M1446013] Diagnosticul de leucemie mieloida acuta se stabileste pe: (pag. 751/vol.I.) A: Prezenta de cel putin a 30% mieloblasti in sange si/sau maduva osoasa B: Prezenta limfocitelor sub 5% in sange C: Evidentierea cromozomului Philadelphia D: Pozitivarea CD14 in sangele periferic E: Expunerea la radiatii Vezi raspuns 27. [M1446014] Care din afirmatiile de mai jos sunt corecte? (pag. 755/vol.I) A: Regimul de inductie in leucemia mieloida acuta bazat pe doze mari de citarabina este mai toxic decat B: Terapia de inductie in leucemia mieloida are la baza imuran si ciclofosfamida C: Administrarea ATRA in leucemia mieloida acuta M3 este depasita D: Citarabina este un agent alchilant E: in cazurile avansate de leucemie mieloida acuta se foloseste Rituximab Vezi raspuns 28. [M1446015] Care din urmatoarele afirmatii sunt adevarate? (pag. 757/vol.I) A: Bolnavii cu leucemie mieloida acuta care nu obtin o remisiune completa sau recad se indruma spre B: Bolnavii cu leucemie acuta mieloida cu risc scazut nu se trateaza C: Cazurile de leucemie mieloida acuta M2 sau M4 se trateaza numai cu ATRA D: Citarabina in leucemia mieloida acuta se administreaza 500mg/mp/zi E: Citarabina in leucemia mieloida acuta se poate administra 7 zile subcutanat Vezi raspuns 29. [M1546021] Testele citogenetice sunt utile din punct de vedere terapeutic in urmatoarele forme de leucemie acuta (dupa clasificarea FAB): (pag. 752) A: Leucemia M0 B: Leucemia M1 si M2 C: Leucemia M3 D: Leucemia M5 E: Leucemia M6

Vezi raspuns 30. [M1546022] Infiltrarea cu celule leucemice blastice ale gingiilor, pielii, tesuturilor moi sau meningelor este caracteristica pentru urmatoarele forme leucemie acuta (dupa clasificarea FAB): (pag. 752) A: Subtipul M1 B: Subtipurile monocitare M4 si M5 C: Subtipul M3 D: Subtipul M6 E: Subtipul M2 Vezi raspuns 31. [M1546023] Chimioterapia de inductie in leucemia acuta mieloida se caracterizeaza prin: (pag. 754) A: Folosirea Citarabinei in perfuzie intravenoasa continua, in cantitate de 100-200 mg/mp de suprafata B: Folosirea Daunorubicinei in doza de 45 mg/mp de suprafata corporala pe zi, in zilele 1, 2 si 3 de tratament C: Folosirea Interferonului alfa D: Folosirea Procarbazinei E: Utilizarea Prednisonului in doze de 30 mg zilnic timp de 21 de zile Vezi raspuns 32. [M1546024] Citarabina, chimioterapic antineoplazic utilizat in chimioterapia de inductie a leucemiei acute mieloblastice determina la doze mari, la varstnicii pe 50 de ani, in primul rand (pag. 755) A: Toxicitate renala B: Toxicitate cerebeloasa C: Toxicitate medulara D: Leziuni ireversibile la nivelul ochiului E: Ototoxicitate Vezi raspuns 33. [M1547017] Diagnosticul de leucemie mieloida cronica se stabileste identificand prin metode citogenetice sau moleculare expansiunea clonala a unei celule-susa hematopoietice care poseda o translocatie reciproca intre (pag. 757) A: Cromozomii 9 si 23 B: Cromozomii 8 si 22 C: Cromozomii 8 si 16 D: Cromozomii 6 si 21 E: Cromozomii 9 si 22 Vezi raspuns 34. [M1547018] Care dintre urmatorii factori pot influenta nefavorabil supravietuirea pacientilor cu leucemie mieloida cronica si accelereaza evolutia lor spre criza blastica (pag. 758) A: Regimul hiperproteic B: Consumul de alcool C: Fumatul D: Sedentarismul E: Regimul hipoproteic Vezi raspuns 35. [M1547019] Diagnosticul hematologic in leucemia mieloida cronica evidentiaza (pag. 758) A: Leucocitoza cu grade variate de imaturitate a elementelor granulocitare B: Numar de celule blastice circulante mai mare de 30% C: Numar de plachete aproape intotdeauna scazut D: Fosfataza alcalina din celulele leucemice (LMC) caracteristic crescuta E: Nivelul seric al vitaminei B12 si al proteinelor care leaga vitamina B12 in general scazut Vezi raspuns 36. [M1547020] Accelerarea evolutiei bolii este definita ca moment evolutiv al leucemiei mieloide cronice prin: (pag. 758) A: Evolutia progresiva a anemiei, care nu poate fi explicata prin sangerari sau chimioterapie B: Prezenta bazofilelor in sangele periferic sub 7% C: Prezenta celulelor blastice in maduva in numar mai mic de 5% D: Prezenta plachetelor in sangele periferic peste 200.000/microL E: Prezenta celulelor blastice si promielocitelor in sangele periferic in numar mai mic de 3%

Vezi raspuns 37. [M1646027] In tratamentul de inductie al leucemiei acute mieloblastice se utilizeaza cel mai frecvent asocierea: (pag. 754) A: Cytozin arabinozida si antraciclina B: Vincristin si prednison C: Idarubicin si metotrexat D: Purinetol si metotrexat E: Etoposid si Idarubicina Vezi raspuns 38. [M1646028] Anomalia cromozomiala caracteristica LAM 3 este: (pag. 751) A: t(9;22) B: t(8;21)(q22;q23) C: t(9;18) D: t(15;17)(q22;q11-12) E: inv(16)(p13;q22) Vezi raspuns 39. [M1646029] Numarul de trombocite in momentul diagnosticului in leucemia acuta mieloblastica este de obicei: ((pag. 752)) A: sub 100.000 B: normal C: crescut D: sub 20.000 E: sub 15.000 Vezi raspuns 40. [M1647023] Caracteristica citogenetica a leucemiei mieloide cronice este: ((pag. 759) A: t(9 ; 22) (q3 ; q1) B: t(9; 22) (q34; q11) C: t(6; 22) (q34 ; q11) D: t(9; 22) (q11; q34) E: t(9; 24) (q34; q11) Vezi raspuns 41. [M1647024] Produsul genei de fuziune rezultanta a translocatiei caracteristice bolii este, in leucemia mieloida cronica: (pag. 758) A: p53 B: Cmyc C: RAS D: p 120 BCR-ABL E: p 210 BCR-ABL Vezi raspuns 42. [M1647025] In faza cronica a leucemiei mieloide cronice, valorile fosfatazei alcaline leucocitare sunt (pag. 758) A: crescute B: normale C: dependente de numarul leucocitelor D: scazute E: normale sau crescute Vezi raspuns 43. [M1647026] Nivelul seric al vitaminei B12 este, in leucemia mieloida cronica (pag. 758) A: normal B: proportional cu valoarea fosfatazei alcaline leucocitare C: dependent de gradul anemiei D: scazut E: crescut Vezi raspuns

44. [M1647027] Productia crescuta de histamina este, in leucemia mieloida cronica, secundara (pag. 758) A: monocitozei B: trombocitozei C: eozinofiliei D: bazofiliei E: cresterii fosfatazei alcaline leucocitare Vezi raspuns 45. [M1647028] In peste jumatate din cazuri, criza blastica care apare in evolutia leucemiei mieloide cronice este de tip: (pag. 759) A: leucemie acuta mieloblastica B: leucemie acuta limfoblastica C: eritroleucemie D: leucemie acuta nediferentiata E: leucemie mielo-monocitara cronica Vezi raspuns 46. [M2246030] In leucemia mieloida acuta, cel mai important factor asociat cu supravietuirea este: (pag. 753) A: disparitia simptomelor si in special a oboselii B: normalizarea parametrilor hematologici C: scaderea valorilor acidului uric la 2 determinari consecutive D: instalarea remisiunii complete E: nici una dintre variante Vezi raspuns 47. [M2246031] Pentru detectarea anomaliilor moleculare asociate cu leucemia mieloida acuta la pacientii aflati in remisiune completa se foloseste in mod curent: (pag. 753) A: reactie de polimerizare in lant a transcriptazei inverse (RT-PCR) B: hibridizare fluorescenta in situ (FISH) C: citometria de flux D: amplificarea genomica E: nici una dintre variante Vezi raspuns 48. [M2246032] In leucemia mieloida acuta, care din urmatoarele anomalii cromozomiale nu se asociaza cu remisiune completa la chimioterapie standard de inductie? (pag. 753) A: t(8;21) B: t(15;17) C: inv(3) D: inv(16) E: del(5q) Vezi raspuns 49. [M2246033] In leucemia mieloida acuta, rata mica a remisiunii complete si durata scurta a acesteia se asociaza cu: (pag. 754) A: hiperleucocitoza (peste 100000/microL) la momentul diagnosticului B: hipofibrinogenemie C: varsta inaintata D: prezenta corpilor Auer E: prezenta genei 1 la nivelul celulelor leucemice, care confera rezistenta multipla la medicamente Vezi raspuns 50. [M2246043] Incidenta leucemiei mieloide acute la 100000 de locuitori pe an este de aproximativ: (pag. 750) A: 1,3 B: 2,3 C: 2,9 D: 1,9 E: 12,2 Vezi raspuns 51. [M2246044] Chimioterapia de inductie cu citarabina si o antraciclina se aplica tuturor subtipurilor FAB de leucemie mieloida acuta, cu exceptia subtipului: (pag. 754)

A: M1 B: M2 C: M3 D: M4 E: Mo Vezi raspuns 52. [M2246045] Modul primar de actiune al chimioterapicelor de inductie (citarabina si antraciclinele) este urmatorul: (pag. 754) A: inhibitia AND-girazei B: interactiune cu topoizomeraza II C: fixarea pe fractiunea 30S a ribozomului D: inhibitia acidului folic E: toate variantele Vezi raspuns 53. [M2246046] Citarabina se administreaza in terapie de inductie dupa urmatorul regim: (pag. 754) A: 50-100 mg/mp de suprafata corporala/zi, 7 zile B: 100-200 mg/mp suprafata corporal/zi, 7 zile C: 100-200 mg/mp suprafata corporala/zi, 14 zile D: 200-300 mg/mp suprafata corporala/zi, 7 zile E: 200-300 mg/mp suprafata corporala/zi, 14 zile Vezi raspuns 54. [M2246047] Daunorubicina se administreaza in regimul de tratament 7 si 3 cu citarabina in doza de: (pag. 754) A: 25 mg/mp suprafata corporala/zi B: 35 mg/mp suprafata corporala/zi C: 45 mg/mp suprafata corporala/zi D: 55 mg/mp suprafata corporala/zi E: 75 mg/mp suprafata corporala/zi Vezi raspuns 55. [M2246048] Regimul de tratament citarabina/daunorubicina 7 si 3 induce remisiunea completa la bolnavii cu leucemie mieloida acuta de novo intr-un procent de: (pag. 754) A: 45-55% B: 55-65% C: 65-75% D: 75-85% E: 100% Vezi raspuns 56. [M2246049] La pacientii cu leucemie mieloida acuta cu virste peste 50 ani, terapia de inductie cu doze mari de citarabina se asociaza cu risc crescut de toxicitate: (pag. 755) A: oculara B: cerebeloasa C: hepatica D: renala E: pancreatica Vezi raspuns 57. [M2246050] La pacientii cu leucemie mieloida acuta sub 65 ani care au un donator inrudit HLA compatibil, transplantul de maduva osoasa efectuat la prima remisiune completa este urmat de vindecare in procent de: (pag. 756) A: 80% B: 100% C: 10-20% D: 40-60% E: nu este urmat de vindecare Vezi raspuns 58. [M2246190] Urmatoarele afirmatii referitoare la leucemia mieloida acuta sunt false: (pag. 756)

A: administrarea zilnica orala a ATRA (acid all-transretinoic) amelioreaza rezultatele la pacientii cu t(15;17) B: administrarea ATRA se asociaza cu complicatii ale terapiei citotoxice (coagulare intravasculara diseminata) C: sindromul acidului retinoic apare in cursul primei saptamini de tratament D: abordarea sindromului trebuie sa fie agresiva, precoce si include terapie cu glucocorticoizi, administrare de oxigen, masuri auxiliare E: pacientii la care remisiunea completa a fost indusa cu ATRA trebuie sa primeasca chimioterapie de consolidare, deoarece toti pacientii tratati exclusiv cu ATRA fac recaderi Vezi raspuns 59. [M2247030] Caracteristica citogenetica a leucemiei mieloide cronice intilnita in 90-95% din cazuri este: (pag. 759) A: t(9;22)(q34;q11) B: t(8;21)(q22;q11) C: t(8;21)(q22;q22) D: t(15;17)(q22;q11) E: inv(16)(p13;q22) Vezi raspuns 60. [M2247031] Indicatorii de prognostic cei mai importanti in leucemia mieloida cronica conform indicelui Sokal sunt: (pag. 759) A: procentul de celule blastice circulante B: dimensiunile splinei C: numarul de plachete D: virsta E: toti indicatorii enumerati Vezi raspuns 61. [M2247032] Alegeti varianta falsa referitoare la leucemia mieloida cronica: (pag. 759) A: transplantul allogenic de maduva osoasa este singurul tratament curativ pentru LMC B: transplantul medular este tratamentul de electie C: transplantul medular este complicat de o mortalitate precoce ridicata D: supravietuirea pacientilor transplantati este mai buna din punct de vedere statistic dar numai pornind de la 3 ani dupa transplant E: la pacientii cu risc mic (conform criteriilor lui Sokal) beneficiul transplantului medular se reflecta in supravietuire numai dupa 6 ani Vezi raspuns 62. [M2247033] Efectele secundare neurologice la administrarea de interferon alfa se intilnesc intr-un procent de: (pag. 761) A: 20% B: 25% C: 40% D: 45% E: 55% Vezi raspuns 63. [M2247047] Referitor la leucemia mieloida cronica alegeti varianta falsa: (pag. 760) A: aparitia bolii grefa-contra-gazda in comparatie cu absenta bolii reduce incidenta recaderii B: la pacientii cu boala grefa-contra-gazda gradul II se intilneste o rata crescuta de recaderi C: depletia limfocitelor T din maduva donatorului poate preveni boala grefa-contra-gazda D: limfocitele T din maduva donatorului mediaza un efect antileucemic (efect GVL) E: maduva singenica poate sa aiba o activitate limitata de tip GVL in leucemia mieloida cronica Vezi raspuns 64. [M2346052] Datorita efectului sinergic in tratamentul de inductie a remisiunii complete, a fost asociat la citarabina urmatorul chimioterapeutic inhibitor de topoizomeraza II: (pag. 755) A: etoposid B: hidroxiuree C: busulfan D: colchicina E: inhibitori ai mitozelor din categoria derivatilor de Vincristina Vezi raspuns

65. [M2346053] Particularitatea terapeutica in LMA tip M3 consta in administrarea in cursul tratamentului de inductie a remisiunii complete a: (pag. 756) A: factorilor de stimulare a coloniilor granulocitare-macrofagice (GM-CSF) B: colchicinei C: acidului all-transretinoic (ATRA) D: trombopoietinei E: glucocorticoizilor Vezi raspuns 66. [M2346054] Asocierea de CD13, CD14 si CD34 releva evolutie negativa a pacientiilor in: (pag. 751) A: leucemia mieloida acuta B: leucemia limfoblastica acuta C: Boala Hodgkin D: leucemia limfatica cronica E: leucemia mieloida cronica Vezi raspuns 67. [M2346055] Principala cauza de morbiditate si mortalitate in LMA in faza terapiei de inductie si a chimioterapiei post-remisiune completa este: (pag. 755) A: infectia B: infiltratia SNC C: complicatii cardio-vasculare ale chimioterapiei D: complicatii renale ale chimioterapiei E: infiltrarea cardio-pulmonara leucemica Vezi raspuns 68. [M2346056] Tratamentul cu doze mari de citarabina in special la virstnici impune: (pag. 755) A: monitorizare cerebeloasa B: asocierea de ATRA C: asocierea de etoposid D: asocierea de heparina E: asocierea de glucocorticoizi profilactic Vezi raspuns 69. [M2346057] In prezent, informatia citogenetica este utila sub aspect terapeutic in LMA in: (pag. 752) A: forma M3 B: forma M4 C: forma M0 D: in LAL E: in formele mixte Vezi raspuns 70. [M2346058] Antigenul CD33 permite: (pag. 751) A: diagnosticul de apartenenta la linia mieloida B: este caracteristic liniei limfoide C: este caracteristic formei M7 D: este caracteristic pentru formele cu anomalii cromozomiale E: este caracteristic LMA cu corpi Auer Vezi raspuns 71. [M2347052] Tratamentul cu Interferon-alfa in LMC se recomada: (pag. 761) A: dupa ce chimioterapia cu Hidroxiuree si Busulfan s-a dovedit ineficienta B: in faza accelerata C: in criza blastica D: numai la pacientii in virsta de peste 65 ani E: incepind din primul an de la stabilirea diagnosticului Vezi raspuns 72. [M2546059] Subtipul M5 de leucemie mieloida acuta este: (pag. 751) A: leucemia mielomonocitara B: leucemia megacarioblastica

C: leucemia monocitomonocitara D: leucemia monocitara E: leucemia promielocitara Vezi raspuns 73. [M2546060] Limfadenopatia din leucemia mieloida acuta este asociata cu: (pag. 751) A: diabetul zaharat B: t (8;21) C: hemofilia D: inv (7) E: inv (16) Vezi raspuns 74. [M2546061] Sarcomul granulocitar poate avea urmatoarele localizari, cu exceptia: (pag. 752) A: oase B: muschi C: plamani D: san E: prostata Vezi raspuns 75. [M2546062] Principala cauza de morbiditate si mortalitate, in perioada terapiei de inductie si a chimioterapiei postremisiune completa, in leucemia acuta mieloblastica este: (pag. 754) A: reactiile adverse la tratament B: hipofibrinogenemia C: complicatiile infectioase D: hiperleucocitoza peste 100.000/mmc E: leucostaza pulmonara Vezi raspuns 76. [M2546063] Cu regimul de tratament citarabina / daunorubicina 7 si 3 se obtine remisiunea completa la: (pag. 755) A: 65-70% dintre bolnavii cu leucemie limfatica cronica B: 65-75% dintre bolnavii cu LMA C: 80% dintre bolnavii cu LLC D: doar la 10-20% dintre cazurile de LMA E: la toti bolnavii cu LMA Vezi raspuns 77. [M2546064] Ca tratament de prima linie la un pacient cu LMA complicata infectios se prefera: (pag. 756) A: ceftazidina plus vancomicina B: piperacilina plus ceftazidina plus vancomicina C: vancomicina plus imipenem-cilastatin D: vancomicina plus citarabina E: vancomicina plus citarabina plus daunorubicina Vezi raspuns 78. [M2546068] La examenul obiectiv al pacientului cu LAM nu se deceleaza, cu EXCEPTIA: (pag. 752) A: splenomegalia masiva B: scaderea in greutate C: adenopatie cervicala unilaterala D: durere sternala la percutie E: icter scleral Vezi raspuns 79. [M2547053] Rolul central n dezvoltarea iniial a leucemiei mieloide cronice l are: (pag. 758) A: expunerea la agenii alchilani B: fumatul C: efectul radiaiilor D: produsul genei de fuziune rezultate din t (9;22) E: translocaia reciproc ntre cromozomii 11 i 22 Vezi raspuns

80. [M2547054] Una dintre caracteristicile fundamentale ale leucemiei mieloide cronice este: (pag. 758) A: instabilitatea cromozomial a clonei maligne B: prezena oligomerilor anti-sens specifici la nivelul BCR-ABL C: fixarea secvenelor BCR la ABL D: prezena genei myc alterate E: metilarea progresiv de novo la locus BCR-ABL Vezi raspuns 81. [M2547055] La majoritatea pacienilor cu leucemie mieloid cronic, examenul fizic revel: (pag. 758) A: limfadenopatie B: cloromul C: splenomegalie D: hepatomegalie E: dureri osoase la percuie Vezi raspuns 82. [M2547056] Semnul hematologic diagnostic pentru leucemia mieloid cronic este: (pag. 758) A: numr de celule blastice peste 5% B: numr crescut de leucocite C: numr redus de promielocite D: numr foarte redus de eritrocite E: numr crescut de limfocite Vezi raspuns 83. [M2547057] Durata medie de supravietuire a pacientului cu leucemie mieloid cronica este: (pag. 759) A: 3 ani B: peste 5 an C: aproximativ 4 ani D: 5-7 ani E: sub 3 ani Vezi raspuns 84. [M2547058] Singurul tratament curativ pentru leucemia mieloid cronic este: (pag. 759) A: chimioterapie susinut B: chimioterapie asociat cu radioterapie C: transplantul allogenic de mduv osoas D: transplantul medular autolog E: asocierea de antracilin cu mitoxantron Vezi raspuns 85. [M2547059] Tratamentul preferat n leucemia mieloid cronic n cazul imposibilitii transplantului este: (pag. 760) A: asocierea chimioterapiei i radioterapiei B: tratamentul de inducie cu citarabin C: tratamentul cu alpha interferon D: tratamentul cu lamivudin E: tratament combinat interferon i lamivudin Vezi raspuns 86. [M2547060] Cele mai importante efecte secundare persistente ale tratamentului cu interferon sunt: (pag. 761) A: hematologice B: psihice C: metabolice D: neurologice E: osoase Vezi raspuns 87. [M2547061] Cel mai obinuit simptom neurologic aprut ca reacie advers la tratamentul cu interferon este. (pag. 761) A: cefaleea

B: hemiplegia C: letargia D: ameeala E: mialgiile Vezi raspuns 88. [M2547062] Rspunsul citogenetic la tratamentul cu IFN n LMC ncepe obinuit la: (pag. 761) A: 4-6 luni de la nceperea tratamentului B: 3-4 sptmni de la debutul terapiei C: dup 3-12 luni de la nceperea terapiei D: dup 3-12 sptmni de tratament E: din primele zile de tratament Vezi raspuns 89. [M2547063] Chimioterapia combinat intensiv realizeaz rspunsuri citogenetice n LMC la: (pag. 761) A: 40-60% din cazuri B: 30-50% C: 20-30% D: 70-75% E: 10-15% Vezi raspuns 90. [M2547064] O supravieuire mai bun a pacienilor cu LMC la peste 1 an de la diagnostic se poate obine prin: (pag. 761) A: Busulfan B: Hidroxiuree i busulfan C: Hidroxiuree i interferon D: citarabin i interferon E: lamivudin i interferon Vezi raspuns 91. [M2547065] Singurul tratament curativ n LMC este: (pag. 759) A: Hidroxiureea B: Splenectomia C: Leucofereza D: transplantul medular autolog E: transplantul medular allogenic Vezi raspuns 92. [M2646070] Diagnosticul imunofenotipic al leucemiei acute megacarioblastice (LAM7) este posibil prin evidentierea antigenului specific plachetar: (pag. 751) A: CD13 B: CD33 C: CD14 D: CD41 E: CD34 Vezi raspuns 93. [M2646071] Anomalia cromozomiala caracteristica leucemiei acute mielomonocitare cu eozinofile (M4Eo) este: (pag. 751) A: t(9;22) B: t(8;21)(q22;q23) C: t(9;18) D: t(15;17)(q22;q11-12) E: inv(16)(p13;q22) Vezi raspuns 94. [M2646072] Infiltrarea gingiei si meningelor cu celule blastice este specifica leucemiei tip: (pag. 752) A: M4 B: M3 C: M7

D: M2 E: M0 Vezi raspuns 95. [M2646073] Leucemia mieloblastica cu peste 50% eritroblasti este tipul FAB: (pag. 751) A: M3 B: M4 C: M5 D: M6 E: M7 Vezi raspuns 96. [M2646074] Pentru definirea remisiunii complete maduva osoasa trebuie sa contina: (pag. 753) A: sub 20% blasti B: sub 10% blasti C: sub 5% blasti indiferent de celularitatea maduvei D: maduva sa fie fara blasti E: sub 5% blasti iar celularitatea maduvei osoase sa fie de cel putin 20% Vezi raspuns 97. [M2646075] Principala cauza de deces in perioada tratamentului de inductie in leucemia acuta mieloblastica este reprezentata de (pag. 755) A: hemoragia cerebrala B: infectii C: candidoza D: reactia grefa-contra-gazda E: aplazia medulara postterapeutica Vezi raspuns 98. [M2646076] Numarul de trombocite in leucemia acuta mieloblastica in momentul diagnosticului este cel mai frecvent: (pag. 752) A: normal B: sub 100.000/?L C: sub 150.000/?L D: sub 50.000/?L E: crescut Vezi raspuns 99. [M2646077] Coloratia pentru esteraza nespecifica este pozitiva in leucemia acuta mieloblastica de linie: (pag. 751) A: megacariocitara B: eritrocitara C: promielocitara D: monocitara E: nediferentiata Vezi raspuns 100. [M2647072] Caracteristica citogenetic a leucemiei mieloide cornice este (pag. 759) A: t(9;22)) (q11;q34) B: t(34;11)) (q9; q22) C: t(9;22) (q34;q11) D: t(9;20) (q34;q11) E: t(21;9) (q11;q34) Vezi raspuns 101. [M2647075] Fosfataza alcalina leucocitara este, in leucemia mieloida cronica aflata in faza cronica ((pag. 758) A: In mod caracteristic crescuta B: De obicei normala C: In mod caracteristic scazuta D: Nerelevanta pentru diagnostic E: Normala sau crescuta Vezi raspuns

102. [M2647076] Criza blastica ce apare in evolutia unei leucemii mieloide cronice imbraca cel mai frecvent caracterele unei: (pag. 759) A: Leucemii acute limfoblastice B: Eritroleucemii C: Leucemii acute prolifocitare D: Leucemii limfatice cronice E: Leucemii acute mieloide Vezi raspuns 103. [M2647077] Examenul obiectiv la momentul diagnosticului unei leucemii mieloide cronice arata, la majoritatea pacientilor: (pag. 758) A: Splenomegaliie giganta B: Limfadenopatie generalizata C: Splenomegalie minima sau moderata D: Absenta splenomegaliei, ca element patognomonic E: Hepatomegalie importanta, compresiva Vezi raspuns 104. [M2647081] Faza accelerata a unei leucemii mieloide cronice are printre caracteristici urmatoarele, cu exceptia: (pag. 758) A: evolutie progresiva a anemiei B: evolutie citogenetica clonala C: numar de plachete sanguine sub 100 000/micro L D: reducere marcata a splenomegaliei E: procentaj de celule blastice in sangele periferic sau maduva intre 15-30% Vezi raspuns 105. [M2746081] Subtipul FAB al leucemiei acute mieloide la care este eficient tratamentul de inductie cu acid all-transretinoic este: (pag. 752) A: M4E0 cu inv(16) B: M4E0 fara( inv16) C: M3 cu t(15;17) D: M3 cu t(11;17) E: M2 Vezi raspuns 106. [M2747082] Remisiunile citogenetice complete cele mai numeroase dupa tratament cu IFN-alfa la pacienti cu LGC se obtin dupa o perioada de: ((pag. 761) A: 3-12 luni dupa initierea tratamentului B: Dupa 6 luni de tratament C: 12-18 luni de tratamen D: 1-2 luni dupa inceperea tratamentului E: 4 luni Vezi raspuns 107. [M2747083] In cazul pacientilor cu LGC la care s-a obtinut remisiune citogenetica majora dupa tratament cu IFN-alfa conduita terapeutica corecta este: (pag. 759,761) A: Continuarea tratamentului cu IFN B: Transplantul allogenic de maduva osoasa C: Transplantul autolog de maduva osoasa D: Intreruperea tratamentului cu interferon E: Chimioterapia in locul tratamentului cu IFN Vezi raspuns 108. [M2846082] Pacientii cu leucemie mieloida acuta pot prezenta urmatoarele manifestari clinice, cu exceptia: (pag. 752) A: oboseala B: anorexie C: dureri osoase D: diaforeza E: leucopenie

Vezi raspuns 109. [M2846083] Caracteristici ale celulei leucemice cu semnificatie pronostica in leucemia mieloida acuta sunt urmatoarele, cu exceptia: (pag. 754) A: imunofenotipul B: prezenta corpilor Auer C: durata remisiunii complete D: caractere ultrastructurale E: caracteristici de crestere in vivo Vezi raspuns 110. [M2847085] Semne hematologice prezente la pacienti cu leucemie mieloida cronica sunt urmatoarele, cu exceptia: (pag. 758) A: leucocitoza B: bazofilie cu eozinofilie periferica C: trombocite crescute cvasiconstant D: anemie normocroma normocitara E: fosfataza alcalina din celulele LMC este caracteristic crescuta Vezi raspuns 111. [M2847275] o incidenta crescuta a leuc. mieloide la supravietuitorii expl.atomice din Japoniaapar dupa: (750) A: 20ani B: max. 5-7ani C: 1an D: nu apare E: max.7-8ani Vezi raspuns 112. [M2847278] Anomalia cromozomial inv(16) este specifica pentru tipul de leucemie mielodia acuta: (1 ->pag 752) A: M0 B: M1 C: M3 D: M4E0 E: M7 Vezi raspuns 113. [M2847282] Care dintre urmatoarele anomalii citogenetice se asociaza invariabil cu leucemia promielocitara hipergranulara (subtip M3): () A: t(8;21)(q22;q22) B: inv(16)(p13q22) C: t(15;17)(q22;q11-12) D: t(9;11)(q22;q23) E: 11q23 Vezi raspuns 114. [M2847289] Care din urmataorele anomalii citogenice se asociaza cu leucemiea promielocitara hipergranulara(subtip M3): () A: T(8;21)(q22;q22) B: inv(16)(q13q22) C: t(15;17)(q22;q11-12) D: t(9;11)(q22;q23) E: 11q23 Vezi raspuns 115. [M2847294] Sindromul acidului retinoic din LMA include urmatoarele cu EXCEPTIA: () A: febra B: dureri toaracice C: cefalee D: dispnee E: infilrtare pulmonara

Vezi raspuns 116. [walhalla] Anomaliile cromosomiale recurente frecvente la tineri sunt: () A: inv (16) B: t (15;17) C: del 5q D: del 7q E: t (8;22) Vezi raspuns 117. [CMLM001] Accelerarea bolii in LMC se caracterizeaza prin: () A: blasti in maduva >= 15 % < 30 %; B: bazofilie < 20 %; C: trombocite < 100.000; D: blasti < 5 %; E: bazofilie >= 20 %. Vezi raspuns 118. [CMLM002] Inv (16) in LAM se caracterizeaza prin: () A: apar in M4Eo; B: sunt insotite frecvent de clorom; C: limfadenopatia si afectarea SNC sunt intalnite; D: CID este caracteristic; E: Diabetul insipid alaturi de febra si infectie se intalnesc frecvent. Vezi raspuns 119. [CMLM003] Urmatoarele medicamente pot fi implicate in etiologia LAM: () A: aspirina; B: cloramfenicol; C: ampicilina; D: fenilbutazona; E: agenti alchilanti. Vezi raspuns 120. [M 284729] Remisiunea copleta in LMA ;alegeti variantele corecte: () A: celule blastice absente B: celularitate de cel putin 20% C: corpi Auer prezenti D: focare leucemice extramedulare absente E: corpi Auer absenti Vezi raspuns 121. [M1146083] Despre alterarile cromozomiale din leucemia mieloida acuta, se poate spune: (pg 753) A: t(8;21) este asociata cu un prognostic moderat favorabil B: t(8;21) este asociata cu un prognostic foarte bun C: del(5q) asociaza un prognostic foarte prost D: t(15;17) asociaza un prognostic moderat favorabil sub tratament cu doze mari de citarabina E: inv(16) asociaza un prognostic foarte prost Vezi raspuns 122. [M1146084] Afectiuni asociate cu o incidenta crescuta a leucemiei mieloide acute: (pag. 750) A: sindromul Down (trisomia 21) B: sindromul Klinefelter (XXY si variante) C: sindromul Patau (trisomia 13) D: anemia Fanconi E: anemia Biermer (anemia pernicioasa) Vezi raspuns 123. [M1146085] Substante chimice si alti factori asociate cu o incidenta crescuta a leucemiei mieloide acute: (pag. 750) A: benzenul B: fumatul

C: alcoolul D: ierbicide E: pesticide Vezi raspuns 124. [M1146086] Medicamente implicate in aparitia leucemiei mieloide acute: (pag. 750, 751) A: agentii alkilanti B: cloramfenicolul C: fenilbutazona D: acidul acetil salicilic E: clorochina Vezi raspuns 125. [M1146087] Simptome initiale in leucemia mieloida acuta: (pag. 752) A: oboseala B: anorexia C: pierderea ponderala D: pruritul dupa baie E: durerile osoase Vezi raspuns 126. [M1146088] Semne fizice la diagnosticul leucemiei mieloide acute: (pag. 752) A: febra B: hepatomegalia C: splenomegalia D: sangerari cutanate si mucoase E: eritromelalgie Vezi raspuns 127. [M1146089] Subtipurile FAB de leucemie mieloida acuta in care apar frecvent infiltrarea gingiilor, a pielii, a tesuturilor moi, a meningelui (pag. 752) A: M1 B: M2 C: M3 D: M4 E: M5 Vezi raspuns 128. [M1146090] In leucemia mieloida acuta conditiile ca transplantul de maduva sa fie urmat de 40 - 60% vindecari: (pag. 756) A: varsta pacientului < 65 de ani B: pacient fara tulburari majore (renale, cardiace, pulmonare sau hepatice) C: donator inrudit D: donator HLA-compatibil E: transplantare la o doua remisiune completa Vezi raspuns 129. [M1147087] In leucemia mieloida cronica busulfanul are urmatoarele efecte: (pag. 761) A: actioneaza asupra celulelor precursoare tinere B: are un efect prelungit C: poate produce uneori o mielosupresie severa, fatala D: nu produce fibroza pulmonara E: nu produce sindrom casectic Vezi raspuns 130. [M1147088] In leucemia mieloida cronica interferonul alfa are urmatoarele efecte (pag. 760, 761) A: antiproliferative B: induce raspunsul celular imun C: inhiba angiogeneza D: nu are efecte secundare acute E: nu are efecte secundare cronice Vezi raspuns

131. [M1147089] In leucemia mieloida cronica transplantul medular autolog are urmatoarele caracteristici (pag. 761) A: sursa de celule stem hematopoietice este sangele B: celulele stem hematopoietice normale apar in sange mai frecvent dupa chimioterapie si G-CSF C: evita anestezia generala D: grefarea este mai rapida E: selectionarea celulelor progenitoare normale reziduale se face cu usurinta Vezi raspuns 132. [M1147090] In leucemia mieloida cronica (LMC) leucafereza intensiva are urmatoarele indicatii si avantaje (pag. 762) A: numar foarte mare de leucocite B: complicatiile leucostazei (accidentele cerebro-vasculare si insuficienta pulmonara) C: femeile cu LMC insarcinate D: metoda este ieftina E: este usor de executat Vezi raspuns 133. [M1147091] Care din urmatoarele date definesc raspunsul hematologic complet in leucemia mieloida cronica? (pag. 759) A: disparitia splenomegaliei B: numar de leucocite < 10.000/ uL, morfologie normala C: valori normale ale hemoglobinei D: scorul fosfatazei alcaline leucocitare mult crescut E: numar normal de trombocite Vezi raspuns 134. [M1147095] Semne care indica trecerea in faza de accelerare a leucemiei mieloide cronice: (pag. 758) A: cresterea celulelor blastice (in maduva sau sange) peste 15% dar < 30% B: cresterea celulelor blastice si a promielocitelor (in maduva sau sange) > 30% C: cresterea bazofilelor > 20% D: cresterea eozinofilelor > 20% E: evolutia citogenetica clonala Vezi raspuns 135. [M1147096] Caracteristici ale crizei blastice din leucemia mieloida cronica: (pag. 759) A: cresterea celulelor blastice (in maduva sau sange) > 30% B: aparitia de neutrofile hiposegmentate (anomalia Pelger-Huet) C: celule blastice cu caracteristici de leucemie mieloida acuta la 10% din cazuri D: celule blastice cu caracteristici de leucemie limfoblastica acuta la 1/2 din cazuri E: celule cu caracteristici de eritroleucemie la 1/3 din cazuri Vezi raspuns 136. [M1147097] Rezultatele bune ale transplantului medular allogenic in leucemia mieloida cronica depind de: (pag. 759) A: varsta pacientului (< 65 de ani) B: faza cronica precoce (1 - 2 ani de la diagnostic ) C: donator inrudit D: donator HLA compatibil E: tratamentul anterior cu hidroxiuree Vezi raspuns 137. [M1246097] Infiltrarea cu celule leucemice blastice ale gingiilor,pielii,tesuturilor moi sau sau meningelor in momentul diagnosticului unei leucemii acute este caracteristica pentru: (pag. 752) A: leucemia M3 B: leucemia L1 C: leucemia M4 D: leucemia M6 E: leucemia M5 Vezi raspuns 138. [M1246098] Tumorile de celule leucemice se numesc: (pag. 752)

A: clorom B: osteosarcom C: limfom D: sarcom granulocitar E: neuroblastom Vezi raspuns 139. [M1246099] Anemia din leucemiile acute este de obicei: (pag. 752) A: normocroma B: macrocitara C: microcitara D: normocitara E: hipocroma Vezi raspuns 140. [M1246100] In momentul diagnosticului unei leucemii acute semnele fizice intalnite cel mai frecvent sunt: (pag. 752) A: cianoza extremitatilor B: febra C: splenomegalia D: hepatomegalia E: limfadenopatiile Vezi raspuns 141. [M1246101] Tipurile FAB de leucemie acuta mieloida cel mai intens peroxidazo-pozitive sant: (pag. 751) A: tipul M3 B: tipul M6 C: tipul M7 D: tipul M2 E: tipul M0 Vezi raspuns 142. [M1246103] Sindromul acidului retinoic include (pag. 756) A: dureri toracice B: diaree C: dispnee D: infiltrare pulmonara si hipoxemie progresiva E: icter Vezi raspuns 143. [M1246104] In definitia remisiunii complete a unei leucemii acute se iau in considerare: (pag. 753) A: numarul neutrofilelor egal sau mai mare de 1500/l B: hemoglobina mai mare de 10 g/dl C: numarul plachetelor egal sau mai mare de 100 000/ml D: celulele blastice absente din circulatie E: maduva osoasa sa contina mai putin de 5% celule blastice Vezi raspuns 144. [M1246105] Tratamentul postremisiune al leucemiei acute mieloide include: (pag. 756) A: interferon B: transplant de maduva osoasa allogena sau autologa C: anticorpi monoclonali:rituximab D: monochimioterapie :Leukeran E: chimioterapie intensiva Vezi raspuns 145. [M1247098] Care din urmatoarele simptome si semne pot fi intalnite in faza cronica a leucemiei granulocitare cronice (pag. 758) A: priapism B: polimacroadenopatie C: splenomegalie D: durere in hipocondrul stang

E: polineuropatie senzitivo-motorie Vezi raspuns 146. [M1247099] Raspunsul hematologic complet in leucemia mieloida cronica se defineste prin: (pag. 759) A: numar de leucocite sub 50.000/mmc B: numar de leucocite sub 10.000/mmc C: hemoglobina peste 5g/d D: hemoglobina normala E: trombocite normale Vezi raspuns 147. [M1247101] Indicele prognostic Sokal in leucemia mieloida cronica ia in considerare: (pag. 759) A: procentul de celule blastice circulante B: dimensiunile splinei C: dimensiunile ficatului D: severitatea anemiei E: numarul de leucocite Vezi raspuns 148. [M1247102] Leucemia mieloida cronica se caracterizeaza prin: (pag. 758)) A: fosfataza alcalina leucocitara crescuta B: numar crescut de leucocite cu grade variate de imaturitate a elementelor granulocitare C: trombocitoza D: nivele scazute a vitaminei B12 E: fibroza medulara Vezi raspuns 149. [M1247103] Diagnosticul fazei accelerate a leucemiei mieloide cronice se bazeaza pe urmatoarele elemente de laborator: (pag. 758) A: bazofile peste 5% B: blasti in sangele periferic sau in maduva intre 15-30% C: trombocite sub 100.000/mmc D: accentuarea anemiei E: trombocite peste 600.000/mmc Vezi raspuns 150. [M1247104] La stabilirea diagnosticului in leucemia mieloida cronica, maduva osoasa se caracterizeaza prin: (pag. 758) A: celularitate medulara crescuta B: raport mieloid/eritroid alterat C: procent de blasti normal sau usor crescut D: infiltrat limfocitar medular E: prezenta de granulocite hiposegmentate Vezi raspuns 151. [M1247106] Leucafereza in leucemia mieloida cronica este indicata in urmatoarele situatii: (pag. 762) A: prezenta simptomelor legate de splenomegalie B: sindromul de leucostaza C: in caz de leucocitoza de peste 10.000/mmc D: tratamentul femeilor insarcinate E: in pregatirea transplantului allogenic de maduva osoasa Vezi raspuns 152. [M1346106] Expresia urmatorilor markeri de suprafatza releva prognostic prost in leucemia mieloida acuta: (pag. 751) A: CD 13 B: CD 15 C: CD 24 D: CD 14 E: CD 34 Vezi raspuns

153. [M1346107] Prognostic favorabil prezinta urmatoarele aspecte ale cariotipului in leucemia mieloida acuta: (pag. 753) A: t(8;21) B: inv (16) C: absenta anomaliilor cromozomiale D: t (15;17) E: anomalii implicand 12 p Vezi raspuns 154. [M1346108] In leucemia mieloida acuta reemisiunea completa se defineste prin urmatoarele elemente, cu EXCEPTIA: (pag. 753) A: neutrofilelor in sangele periferic > 1500/mmc in valoare absolutra B: -trombocitelor > 100 000/mmc C: valorii normale a hemoglobinei D: valorii normale a hematocritului E: prezenta in maduva hematopoietica a < 5% blasti, fara corpi Auer Vezi raspuns 155. [M1346109] In leucemia acuta mieloida aflata in remisiune completa, pentru decelarea bolii reziduale se utilizeaza: (pag. 753) A: laparotomia exploratorie B: examenul CT C: RT-PCR pentru decelarea anomaliilor moleculare D: tehnica FISH pentru anomalii citogenetice E: reactia citochimica PAS Vezi raspuns 156. [M1346110] Tratamentul postremisiune in leucemiile acute mieloide (toate subtipurile FAB) include: (pag. 756) A: chimioterapia intensiva B: transplantul de maduva hematopoietica C: splenectomia D: imunoterapia E: radioterapia extracorporeala totala Vezi raspuns 157. [M1346111] Factorii care influenteaza probabilitatea intrarii in remisiune completa in leucemiile mieloide acute sunt: (pag. 753) A: tratamentul utilizat B: varsta bolnavului in momentul diagnosticului C: bolile asociate D: profilaxia cu antibiotice E: imunoterapia Vezi raspuns 158. [M1346112] Rata de obtinere a remisiunii complete este mai redusa in cazul leucemiilor mieloide acute care evolueaza cu: (pag. 753) A: anemie B: leuco-plachetopenie C: hiperleucocitoza D: hiperplachetoza E: plachetopenie izolata Vezi raspuns 159. [M1346113] Nefropatia in leucemiile acute mieloide este determinata de: (pag. 753) A: hiperuricemie B: eliberarea crescuta de lizozim prin urina C: trombocitopenie D: introducerea chimioterapiei citostatice E: tratamentul cu allopurinol Vezi raspuns

160. [M1346114] Raspunsul subntipului LAM 3 din clasificarea FAB a leucemiilor mieloide acute la tratamentul cu ATRA poate fi explicat prin: (pag. 756) A: t(15;17) B: inv (16) C: codificarea proteinei de fuziune PML-RAR alfa D: t (8; 21) E: prezentei antigenului specific plachetar CD 4 Vezi raspuns 161. [M1446115] In etiologia leucemiei mieloide acute sunt incriminate: (pag. 750/vol.I) A: Ereditatea B: Radiatiile C: Medicamente antineoplazice D: Benzenul E: Boala Di Guglielmo Vezi raspuns 162. [M1446116] Urmatoarele anomalii ereditare sunt asociate cu o incidenta crescuta a leucemiei mieloide acute: (pag. 750/vol.I) A: Sindrom Down B: Sindromul Klinefelter C: Sindromul Marfan D: Sindromul hemolitic uremic E: Sindromul Patau Vezi raspuns 163. [M1446117] Urmatoarele afirmatii sunt corecte pentru LAM3: (pag. 751/vol.I.) A: Leucemie promielocitara hipergranulara B: Morfologie cu promielocite hipergranulare cu multipli corpi Auer C: Are peste 50% megakarioblasti in maduva D: Are blasti peroxidazo negativi E: Se asociaza genetic cu translocatia t(15,17) Vezi raspuns 164. [M1446118] Semnele fizice prezente la pacientul cu leucemie mieloida acuta sunt: (pag. 752/vol.I.) A: Febra B: Hepatomegalie C: Splenomegalie D: Fenomene hemoragice E: Reactie vaso-vagala Vezi raspuns 165. [M1446119] Care din afirmatii sunt corecte la pacientii cu leucemie mieloida acuta: (pag. 752/vol.I.) A: Numarul de leucocite la prezentare este de peste 15.000/?l B: Toate celulele leucemice sunt peroxidazo negative C: 20-40% din pacienti pot avea sub 5.000 leucocite/?l D: 20% din pacienti au peste 100.000 leucocite/?l E: 5% din pacienti nu au celule leucemice in sangele periferic Vezi raspuns 166. [M1446120] Evaluarea diagnostica a pacientilor cu leucemie mieloida acuta cu referire la aspiratul si biopsia medulara include: (pag. 753/vol.I) A: Examen morfologic B: Examen citochimic C: Imunofenotipul membranei celulare D: Examen citogenetic E: Determinarea hemoglobinei glicozilate Vezi raspuns 167. [M1446121] Regimul terapeutic de inducere a remisiunii complete in leucemia mieloida (exceptie subtipul M3 consta in folosirea): (pag. 754/vol.I) A: Citarabinei

B: Antraciclinei C: Zidovudina D: Ciclosporina E: Ciclofosfamida Vezi raspuns 168. [M1447117] Care din afirmatiile de mai jos sunt adevarate pentru leucemia mieloida cronica (pag. 757,758) A: Incidenta leucemiei mieloide cronice creste rapid dupa decada a 4-a B: Leucemia mieloida cronica se defineste printr-o expansiune clonala a unei celule susa hematopoietice care poseda o translocatie reciproca intre cromozomii 9 si 22: C: Prolifereaza medular celule mici cerebriforme D: Are o tranzitie inevitabila de la o faza cronica la o faza accelerata si la criza blastica E: Prezinta cresterea rapida a ganglionilor si determinari extraganglionare Vezi raspuns 169. [M1447118] Care din afirmatiile de mai jos sunt adevarate in leucemia mieloida cronica (pag. 758) A: Produsul genei de fuziune care rezulta din t(9;22) joaca un rol central in dezvoltarea initiala a leucemiei mieloide cronice B: Proteinele de fuziune Bcr-Abl au potential oncogen C: Exista date directe care sugereaza o etiologie virala in leucemia mieloida cronica D: Fumatul nu este implicat in accelerarea evolutiei spre criza blastica E: 50% din pacienti prezinta rearanjamentul genei bcl-2 Vezi raspuns 170. [M1447119] Pacientii cu leucemie mieloida cronica pot prezenta urmatoarele simptome: (pag. 758) A: Oboseala si pierdere in greutate B: Manifestari ale leucostazei C: Mase adenopatice cervico-mediastinale D: Stare generala alterata E: Senzatie de satietate precoce Vezi raspuns 171. [M1447120] Manifestarile leucostazice in leucemia mieloida cronica constau in: (pag. 758) A: Accidente cerebro-vasculare B: Infarct de miocard C: Priapism D: Hemosiderinurie E: Tromboze venoase Vezi raspuns 172. [M1447121] Semnele fizice din leucemia mieloida cronica sunt: (pag. 758) A: Adenopatie mediastinala B: Tumori ale calotei craniene C: Hemoliza intravasculara D: Hepatomegalie usoara E: Splenomegalie moderata Vezi raspuns 173. [M1447122] Semnele hematologice in momentul diagnosticului de leucemie mieloida cronica sunt: (pag. 758) A: Numarul crescut de leucocite cu grade variate de imaturitate a elementelor granulocitare B: Celule blastice circulante mai putin de 5% C: Mai putin de 10% celule blastice si promielocite D: Numarul de plachete aproape totdeauna crescut E: Limfocitoza absoluta peste 50.000/mmc Vezi raspuns 174. [M1447123] Care din afirmatiile de mai jos sunt corecte pentru leucemia mieloida cronica: (pag. 758) A: Fosfataza alcalina din celulele leucemiei mieloide cronice este caracteristic scazuta B: Nivelul seric al vitaminei B12 si al proteinelor care leaga vitamina B12 este crescut C: In stadiile tardive apare o crestere a productiei de histamina secundara bazofiliei D: Accelerarea bolii nu se insoteste de anemie

E: In criza blastica celulele blastice cresc pana la 10% Vezi raspuns 175. [M1447124] Accelerarea bolii in leucemia mieloida cronica este definita prin: (pag. 758) A: Aparitia adenopatiilor generalizate masive B: Hepatomegalie usoara C: Prezenta celulelor blastice din maduva sau sangele periferic mai mult de 15%, dar mai putin de 30% D: Evolutie citogenetica clonala E: Evolutia progresiva a anemiei care nu poate fi explicata prin sangerari sau chimioterapie Vezi raspuns 176. [M1447125] Care din afirmatiile de mai jos sunt adevarate la pacientii cu leucemie mieloida cronica: (pag. 759) A: Reactiile secundare la tratamentul cu Interferon sunt foarte reduse B: In faza cronica a leucemiei mieloide cronice chimioterapia combinata intensiva este cea mai folosita C: Transplantul allogenic de maduva osoasa este singurul tratament curativ pentru leucemia mieloida cronica D: Doza eficace de Interferon in leucemia mieloida cronica este de 5 milioane unitati/zi E: Tratamentul cu Interferon este eficace doar daca este initiat in primul an de la stabilirea diagnosticului Vezi raspuns 177. [M1447126] Rezultatele transplantului allogenic de maduva osoasa depind de: (pag. 759) A: Tratamentul posttransplant B: Boala grefa contra gazda C: Regimul de pregatire pentru transplant D: Fosfataza alcalina din celulele leucemiei mieloide cronice E: Tipul de donator [singenic (gemeni monozigoti) sau allogenic HLA-compatibil, inrudit sau neinrudit Vezi raspuns 178. [M1447127] Reactiile secundare cronice la tratamentul cu Interferon in leucemia mieloida cronica constau in: (pag. 761) A: Oboseala, letargie B: Simptome de tip gripal C: Pierdere in greutate D: Mialgii si artralgii E: Leucostaza Vezi raspuns 179. [M1546126] Factorii de prognostic negativ in leucemia acuta mieloblastica legati de durata remisiunii complete si de posibilitatea vindecarii bolii sunt reprezentati de: (pag. 753) A: Varsta inaintata a pacientului in momentul diagnosticului B: Bolile intercurente si cronice asociate C: Alterarile cromozomiale detectate in momentul diagnosticului de tipul t (8; 21) si inv (16) D: Un interval simptomatic prelungit care precede stabilirea diagnosticului E: Pacientii cu anomalii care implica 12p Vezi raspuns 180. [M1546127] Cele mai favorabile evolutii sub terapie citostatica in leucemia acuta mieloblastica le prezinta pacientii cu alterari cromozomiale de tipul: (pag. 753) A: Pacientii cu t (8; 21) B: Pacientii cu inv (16) C: Pacientii cu del (5q) D: Pacientii cu anomalii care implica 12p E: Pacientii cu anumite anomalii cum este inv (3) Vezi raspuns 181. [M1546128] Incidenta crescuta a leucemiei acute mieloide este evidenta in caz de asociere cu: (pag. 750) A: Sindromul Down B: Sindromul Klinefelter C: Anemia Fanconi D: Tetralogia Fallot E: Defectul septal ventricular Vezi raspuns

182. [M1546129] Urmatoarele variante de leucemie acuta mieloida sunt intens peroxidazo-pozitive (tipuri clasificate pe baza criteriilor morfologice si citochimice, conform schemei FAB-French-American British) (pag. 751) A: Tipul M2 B: Tipul M5 C: Tipul M7 D: Tipul M3 E: Tipul M0 Vezi raspuns 183. [M1546130] Remisiunea completa obtinuta in terapia leucemiei acute mieloide este definita pe baza: (pag. 753) A: Numarului de neutrofile din sangele periferic egal sau mai mare de 1500/microL B: Numarul plachetelor din sangele periferic egal sau mai mare de 100.000/microL C: Celulele blastice absente din circulatie D: Celularitatea maduvei osoase tcel putin 20%, cu maturare pe toate cele trei linii celulare E: Celule blastice sub 15% in maduva osoasa Vezi raspuns 184. [M1546131] Tratamentul suportiv in leucemia acuta mieloblastica presupune folosirea: (pag. 755-756) A: Factorului de crestere si dezvoltare a megacariocitelor (trombopoietina) B: Sangelui pentru transfuzii C: Interferonului D: Antibioticelor E: Antifungicelor Vezi raspuns 185. [M1547131] Criza blastica care apare in evolutia leucemiei mieloide cronice se caracterizeaza prin: (pag. 759) A: Valori ale celulelor blastice medulare sau din sangele periferic de peste 30% B: Celule blastice numai din seria mieloida C: Aparitia neutrofilelor hiposegmentate (anomalie Pelger-Huet) D: Evolutia cel mai frecvent spre leucemie acuta mieloida E: Evolutia posibila si spre leucemie acuta limfoida Vezi raspuns 186. [M1547132] Prognosticul nefavorabil in leucemia granulocitara cronica se asociaza cu: (pag. 759) A: Varsta egala sau mai mica de 50 ani B: Splina la 10 cm sau mai mult sub rebordul costal C: Plachete sub 400.000/mL D: Celule blastice 3% sau peste in sange si 5% sau peste in maduva E: Bazofile 7% sau peste in sange si 3% sau peste in maduva Vezi raspuns 187. [M1547133] Raspunsul complet la tratament in leucemia granulocitara cronica este definit prin: (pag. 759) A: Numar de leucocite sub 10.000/microL de morfologie normala B: Citogenetic - procent de metafaze medulare cu t (9; 22) egal sau mai mare de 35 C: Absenta genei BCR-ABL determinata prin reactia de polimerizare in lant a transcriptazei inverse (RT-PCR) D: Disparitia splenomegaliei E: Hemoglobina si plachete in numar normal Vezi raspuns 188. [M1547134] Efectele secundare severe consecutive administrarii de Busulfan, un agent alchilant utilizat in terapia leucemiei granulocitare cronice, sunt reprezentate de: (pag. 761) A: Mielosupresia neasteptata si uneori fatala B: Fibroza pulmonara C: Obezitate tronculara de tip Cushing D: Fibroza medulara E: Fibroza endocardica Vezi raspuns

189. [M1547135] Mijloacele terapeutice consacrate, folosite in leucemia granulocitara cronica sunt reprezentate de: (pag. 759-761) A: Chimioterapia cu Hidroxiuree B: Interferonul alfa C: Transplantul allogenic de maduva osoasa D: Tratamentul combinat folosind Ciclofosfamida, Vincristina si Prednison E: Procarbazina Vezi raspuns 190. [M1646137] La examenul fizic al bolnavului cu leucemie acuta mieloblastica se deceleaza urmatoarele (pag. 752) A: durere la percutia sternului B: adenopatii voluminoase C: febra D: hepatosplenomegalie masiva, in mod constant E: sangerari si echimoze Vezi raspuns 191. [M1646138] Medicamente implicate in etiologia leucemiei acute mielode sunt: (pag. 750) A: globulina antitimocitara B: cloramfenicolul C: agentii alchilanti D: acidul folic E: inhibitorii topoizomerazei II Vezi raspuns 192. [M1646139] Cei mai importanti factori de prognostic in leucemia acuta mieloblastica sunt: (pag. 753) A: obtinerea remisiunii complete B: varsta peste 60 de ani C: prezenta alterarilor cromozomiale D: numarul normal de leucocite la diagnostic E: maduva infiltrata peste 20% cu blasti Vezi raspuns 193. [M1646140] Criteriile remisiunii complete in leucemia acuta mieloda sunt: (pag. 753) A: hemoglobina peste 10g/dl B: hematocrit peste 30% C: neutrofile peste 1500/?l D: trombocite peste 100.000/?l E: celulele blastice trebuie sa fie absente din circulatie Vezi raspuns 194. [M1647140] Examenul maduvei nu evidentiaza, la un pacient cu leucemie mieloida cronic, aflat in faza cronica de boala: (pag. 758) A: fibroza colagenica B: bazofilie C: celularitate scazuta D: raport mieloid/eritroid alterat E: eozinofilie Vezi raspuns 195. [M1647141] Fixarea secventei BCR la ABL are, in faza cronica a leucemiei mieloide cronice, drept rezultat: (pag. 758) A: inactivarea proteinei Abl B: producerea proteinei de fuziune p190 C: amplificarea legarii Abl de filamentele citoscheletice D: suprimarea formarii de colonii leucemice E: activarea proteinei Abl ca enzima tirozin-kinazica Vezi raspuns 196. [M1647142] La un pacient cu leucemie mieloida cronica, dezvoltarea unei leucocitoze sau trombocitoze

severe poate determina aparitia (pag. 758) A: infarctului miocardic B: insuficientei pulmonare C: trombozei venoase D: sindromului Richter E: accidentelor vasculare cerebrale Vezi raspuns 197. [M1647145] Indicele Sokal, utilizat in analizarea prognostica a leucemiei mieloide cronice ia in considerare: (pag. 759) A: procentul de celule blastice circulante B: sexul C: dimensiunile splinei D: prezenta cromozomului Philadelphia E: varsta Vezi raspuns 198. [M1647146] Majoritatea pacientilor cu leucemie mieloida cronica, aflati in faza cronica de boala, nu prezinta la momentul diagnosticului (pag. 758) A: splenomegalie B: cloroame C: poliadenopatie generalizata D: hepatomegalie E: leucopenie Vezi raspuns 199. [M2246141] Remisiunea completa in leucemia mieloida acuta se defineste prin: (pag. 753) A: numar de neutrofile mai mare sau egal cu 1500/microL, numarul plachetelor egal sau mai mare de 100000/microL B: absenta celulelor blastice din circulatie C: celularitatea maduvei osoase de cel putin 20%, cu maturare pe toate cele 3 linii celulare D: continut de sub 5% celule blastice in maduva osoasa, cu absenta corpilor Auer E: este admisa prezenta focarelor leucemice extramedulare Vezi raspuns 200. [M2246142] Factorii care influenteaza probabilitatea remisiunii complete a leucemiei mieloide acute sunt: (pag. 753) A: varsta pacientului B: alterarile cromozomiale detectate la momentul diagnosticului C: interval simptomatic prelungit D: prezenta receptorului alfa al acidului retinoic pe cromozomul 17 E: valori scazute ale acidului uric la momentul diagnosticului Vezi raspuns 201. [M2246143] Prognosticul foarte bun al remisiunii complete al leucemiei mieloide acute se asociaza cu urmatoarele alterari cromozomiale: (pag. 753) A: t(8;21) B: inv(16) C: t(15;17) D: del(5q) E: inv(3) Vezi raspuns 202. [M2246144] In leucemia mieloida acuta, riscul crescut de deces precoce in cursul tratamentului de inductie se asociaza cu: (pag. 753) A: hiperleucocitoza (peste 100000/microL) la momentul diagnosticului B: leucostaza pulmonara C: hepatomegalie D: hiperbilirubinemie E: hiperfibrinogenemie Vezi raspuns

203. [M2246170] In etiologia leucemiei mieloide acute sunt implicate: (pag. 750) A: ereditatea B: radiatiile C: expunerea la substante chimice D: medicamentele E: infectiile virale Vezi raspuns 204. [M2246171] Urmatoarele boli se asociaza cu o incidenta crescuta a leucemiei mieloide acute: (pag. 750) A: sindromul Down B: sindromul Turner C: sindromul Kostmann D: sindromul Patau E: sindromul Wiskott-Aldrich Vezi raspuns 205. [M2246172] Expunerea la urmatoarele substante chimice se asociaza cu un risc crescut de leucemie mieloida acuta: (pag. 750) A: fumatul B: vopselele C: benzen D: ierbicide E: niciuna dintre variante nu este corecta Vezi raspuns 206. [M2246173] Care dintre urmatoarele medicamente sunt asociate cu inducerea leucemiei mieloide acute? (pag. 750) A: chinina B: fenilbutazona C: medicamente antineoplazice D: cloramfenicolul E: metoprololul Vezi raspuns 207. [M2246174] Leucemia mieloida acuta varianta M1 (leucemie mieloblastica fara maturare) se caracterizeaza prin urmatoarele: (pag. 751) A: reprezinta 20% din totalul cazurilor B: granulatii azurofile, corpi Auer C: prezenta mieloperoxidazei in 3% sau mai mult din celulele blastice D: promielocite hipergranulare cu corpi Auer E: toate variantele Vezi raspuns 208. [M2246175] Citometria cu flux multiparametrica se utilizeaza pentru: (pag. 751) A: studierea fenotipului celulelor din LMA B: evidentierea mieloperoxidazei C: evaluarea prognosticului LMA D: evidentierea granulatiilor citoplasmatice specifice E: evaluarea bolii reziduale dupa tratament Vezi raspuns 209. [M2246176] Anomalia cromozomiala inv(16) se asociaza clinic cu: (pag. 751) A: diabet insipid B: febra C: limfadenopatie D: implicarea sistemului nervos central E: coagularea intravasculara diseminata Vezi raspuns 210. [M2246177] Din punct de vedere molecular, leucemia mieloida acuta varianta M3 se caracterizeaza prin: (pag. 752) A: translocatie (15;17)

B: anomalie inv(16) C: translocatie 11q23 D: translocatie (11;17)(q23;q21) rar intilnita E: toate variantele Vezi raspuns 211. [M2246178] Urmatoarele afirmatii despre leucemia mieloida acuta sunt adevarate (pag. 752) A: debutul bolii este cel mai adesea cu simptome nespecifice B: la cca jumatate din pacienti primul simptom este oboseala C: semnele clinice cele mai frecvente sunt: febra, hepatosplenomegalia, limfadenopatia D: sangerari semnificative se observa mai frecvent in leucemia M5 E: hemoragiile retiniene sunt observate la 15% dintre pacienti Vezi raspuns 212. [M2246179] Anemia din leucemia mieloida acuta are urmatoarele caractere (pag. 752) A: este normocroma si normocitara B: se asociaza cu scaderea numarului de reticulocite C: este produsa si de pierderile active de sange D: este prezenta la momentul diagnosticului E: valorile anemiei sunt usoare/moderate Vezi raspuns 213. [M2246180] La momentul diagnosticului leucemiei acute mieloide, linia alba prezinta urmatoarele caracteristici: (pag. 752 ) A: numarul mediu de leucocite este de aproximativ 15000/microL B: 25-40% dintre pacienti pot avea mai putin de 5000 leucocite/microL C: 20% dintre pacienti au mai mult de 100000 leucocite/microL D: mai putin de 5% din pacienti nu au celule leucemice detectabile in sangele periferic E: functia neutrofilelor este pastrata Vezi raspuns 214. [M2246181] La momentul diagnosticului leucemiei mieloide acute, seria plachetara prezinta urmatoarele caracteristici: (pag. 752) A: numar de plachete mai mic de 100000/microL la cca 75% dintre pacienti B: numar de plachete mai mic de 25000/microL la 25% dintre pacienti C: plachetele prezinta anomalii morfologice D: sunt prezente si anomalii functionale (incapacitate de agregare sau aderare) E: rareori numarul de plachete este scazut sub 100.000/microL Vezi raspuns 215. [M2246182] Evaluarea diagnostica a pacientilor cu leucemie mieloida acuta include obligatoriu: (pag. 753) A: determinari hematologice B: aspirat si biopsie medulara C: profil de coagulare D: grup sangvin, determinare HLA E: punctie lombara Vezi raspuns 216. [M2246183] In leucemia mieloida acuta, durata prelungita a remisiunii complete se coreleaza cu: (pag. 754) A: hiperuricemie B: rapiditatea cu care dispar celulele blastice din singele periferic ca urmare a instituirii tratamentului C: prezenta blastilor medulari sub 1% in momentul remisiunii D: absenta corpilor Auer E: niciuna dintre variante Vezi raspuns 217. [M2246184] Terapia de inductie cu doze mari de citarabina (fata de dozele standard) se indica la pacientii cu leucemie mieloida acuta ale caror celule leucemice contin: (pag. 755) A: mutatii tip inv(16) B: t(8;21) C: t(15;17) D: RAS

E: del(25) Vezi raspuns 218. [M2246185] Etoposidul actioneaza prin urmatoarele mecanisme: (pag. 755) A: interactiune cu topoizomeraza II, urmata de rupturi temporare ale filamentelor duble B: stabilizarea complexului AND-topoizomeraza II C: fragmentarea permanenta a dublului helix al AND D: inhibitia AND-girazei E: toate aceste mecanisme Vezi raspuns 219. [M2246186] Factorii hematopoetici de crestere utilizati in tratamentul leucemiei mieloide acute induc: (pag. 755) A: scaderea ratei infectiilor dupa chimioterapie B: sensibilizarea celulelor blastice leucemice la chimioterapie C: imbunatatirea duratei remisiunii complete D: prelungirea duratei de supravietuire E: niciuna dintre variante Vezi raspuns 220. [M2246187] La pacientii cu leucemie mieloida acuta la care transfuziile cu plachete nu cresc suficient numarul acestora, masurile ce pot fi luate includ: (pag. 755) A: administrarea de trombocite de la donatori compatibili in sistemul HLA B : administrarea de imunoglobuline C: administrarea de singe integral D: factori hematopoetici de crestere E: toate variantele sunt corecte Vezi raspuns 221. [M2246188] Urmatoarele afirmatii sunt adevarate: (pag. 755) A: complicatiile infectioase sunt principala cauza de morbiditate si mortalitate in perioada terapiei de inductie si a chimioterapiei postremisiune completa a LMA B: administrarea profilactica a antibioticelor in absenta febrei este controversata C: doar la 50% dintre pacientii febrili se poate evidentia infectia D: administrarea precoce, empirica, a antibioticelor cu spectru larg si a antifungicelor a redus numarul pacientilor care mor din cauza complicatiilor infectioase E: toti pacientii cu LMA beneficiaza de profilaxie cu acyclovir pentru prevenirea infectiilor herpetice Vezi raspuns 222. [M2246189] In tratamentul antibiotic de prima linie la neutropenicul febril se prefera urmatoarele asocieri: (pag. 756) A: imipenem-cilastatina + vancomicina B: penicilina semisintetica anti-pseudomonas + aminoglicozid C: combinatii beta-lactam duble (ceftazidim + piperacilina) cu sau fara vancomicina D: aztreonam + aminoglicozid E: amfotericina B + aminoglicozid Vezi raspuns 223. [M2246191] Urmatoarele afirmatii referitoare la leucemia mieloida acuta sunt adevarate (pag. 756) A: inducerea unei prime remisiuni complete durabile este un element critic pentru supravietuirea prelungita B: transplatul de maduva osoasa se indica ca si alternativa al terapia de inductie C: tratamentul postremisiune are drept scop eradicarea oricaror celule leucemice reziduale D: tratamentul postremisiune include chimioterapie intensiva si transplant de maduva osoasa E: chimioterapia postinductie se caracterizeaza printr-un raspuns de tip doza-efect pentru citarabina Vezi raspuns 224. [M2246192] Complicatiile legate de tratamentul post-transplant medular includ: (pag. 756) A: ocluzii venoase B: coagulare intravasculara diseminata C: boala grefa-contra-gazda D: infectii

E: hemoragii Vezi raspuns 225. [M2246193] La pacientii cu leucemie mieloida acuta in remisiune clinica, detectarea celulelor leucemice reziduale din maduva osoasa se poate face prin: (pag. 757) A: imunofluorescenta directa B: tehnica RT-PCR C: metoda FISH D: citometrie de flux multiparametric E: hibridizare moleculara Vezi raspuns 226. [M2246194] In leucemia mieloida acuta, factorii cei mai importanti care prognozeaza raspunsul la recadere sunt: (pag. 757) A: durata precedentei remisiuni B: daca remisiunea completa a fost obtinuta cu una sau cu doua cure de chimioterapie C: tipul de tratament postremisiune D: doza de citarabina cu care s-a obtinut remisiunea E: toti factorii enumerati au valoare prognostica Vezi raspuns 227. [M2247147] Semnele hematologice ale leucemiei mieloide cronice constau in: (pag. 758) A: leucocitoza cu grade variate de imaturitate a elementelor granulocitare B: numarul de celule blastice circulante este mai mic de 5% C: fosfataza alcalina din celulele LMC este scazuta D: nivelul seric al vitaminei B12 este crescut E: in momentul diagnosticului functiile fagocitare sunt scazute, urmind sa creasca in perioada cronica a bolii Vezi raspuns 228. [M2247148] Accelerarea leucemiei mieloide cronice este definita prin: (pag. 758) A: evolutia progresiva a anemiei B: evolutie citogenetica clonala C: prezenta celulelor blastice in maduva sau in singele periferic intre 15-30%, a promielocitelor peste 30% si a bazofilelor peste 20% D: aparitia de neutrofile hiposegmentate (anomalie Pelger-Huet) E: cresterea fosfatazei alcaline din celulele LMC Vezi raspuns 229. [M2247149] Alegeti variantele corecte referitoare la leucemia mieloida cronica: (pag. 759) A: evolutia clinica a pacientilor cu LMC este variabila B: durata medie de supravietuire este de 6 ani C: 10% din pacienti decedeaza in primii 2 ani D: sistemul de stadializare cel mai des folosit se bazeaza pe analiza multivarianta a factorilor de prognostic E: obiectivul tratamentului este realizarea unei hematopoeze prelungite si durabile Vezi raspuns 230. [M2247150] Raspunsul complet la tratamentul leucemiei mieloide cronice include urmatoarele criterii: (pag. 759) A: numar de leucocite sub 10.000/microL B: morfologia leucocitelor este normala C: procent de metafaze medulare cu t(9;22) sub 35% D: hemoglobina normala E: plachete in numar normal Vezi raspuns 231. [M2247151] Rezultatele transplantului allogenic de maduva osoasa depind de urmatorii factori: (pag. 759) A: virsta pacientului si stadiul bolii B: tipul de donator C: boala grefa-contra-gazda D: nivelul acidului uric seric E: toti factorii enumerati Vezi raspuns

232. [M2247152] Urmatoarele afirmatii referitoare la leucemia mieloida cronica sunt adevarate: (pag. 759) A: supravietuirea dupa transplantul medular este semnificativ mai buna atunci cind se efectueaza in faza accelerata sau blastica a bolii B: transplantarea intr-o faza cronica precoce este mai buna decit cea efectuata mai tirziu C: supravietuirea totala, incidenta si severitatea bolii grafa-contra-gazda acuta si cronica si rata recaderilor nu sunt influientate de tratamentul anterior cu interferon alfa D: pacientii supusi transplantului medular trebuie sa fie relativ tineri (sub 65 ani), sa aiba donor sanator si histocompatibil E: niciuna dintre variante nu este adevarata Vezi raspuns 233. [M2247153] Interferonii au urmatoarele caracteristici: (pag. 760) A: sunt un grup complex de lipopolizaharide naturale produse endogen ca reactie la prezenta virusurilor si a substantelor mitogene B: sunt identificate 3 tipuri de interferon: alfa, beta si gama C: cea mai larga utilizare clinica o are interferonul alfa D: efectele biologice sunt multiple: stimulator al replicarii virale, imunomodulatorii, antiproliferative E: inhiba angiogeneza Vezi raspuns 234. [M2247154] Alegeti variantele corecte referitoare la utilizarea interferonului in leucemia mieloida cronica (pag. 761) A: daca transplantul medular nu este posibil tratamentul de preferat este interferon alfa B: tratamentul cu interferon alfa este eficace doar daca este inceput in primii doi ani de la diagnostic C: nu exista relatie doza-efect legatea de administrarea interferonului alfa D: doza eficace de interferon alfa este 5 milioane unitati pe zi E: efectele adverse de tip gripal apar precoce in timpul tratamentului Vezi raspuns 235. [M2247155] Reactiile secundare cronice la administrarea de interferon alfa sunt: (pag. 761) A: simptome gripale B: oboseala C: pierdere in greutate D: mialgii E: artralgii Vezi raspuns 236. [M2247156] In leucemia mieloida cronica, tratamentul initial cu agenti chimioterapeutici este rezervat pentru: (pag. 761) A: scaderea rapida a numarului de leucocite B: reducerea simptomelor C: scaderea rapida a valorilor fosfatazei alcaline D: reducerea splenomegaliei simptomatice E: cresterea raspunsului la tratamentul cu interferon alfa Vezi raspuns 237. [M2247185] Hidroxiureea, ca agent chimioterapeutic in leucemia mieloida cronica, are urmatoarele proprietati: (pag. 761) A: actioneaza prin mecanism de inhibitie a ribonucleotidreductazei B: doza initiala este de 2-8g/zi C: doza initiala se reduce cu jumatate la fiecare scadere cu 50% a numarului de leucocite D: remisiunile citogenetice cu hidroxiuree sunt frecvente si sustinute E: printre efecte secundare apare fibroza pulmonara Vezi raspuns 238. [M2247186] Leucafereza are urmatoarele caracteristici (pag. 762) A: este indicata in faza cronica a leucemiei mieloide cronice B: controleaza numarul de leucocite din singe C: metoda este rapida dar costisitoare D: deosebit de utila in urgente E: nu este indicata in tratamentul femeilor insarcinate Vezi raspuns

239. [M2247187] In tratamentul leucemiei mieloide cronice, splenectomia este rezervata pentru: (pag. 762) A: reducerea simptomelor dureroase provocata de splenomegalie B: cazurile care nu raspund la chimioterapie C: corectarea anemiei sau trombocitopeniei severe asociate hipersplenismului D: imbunatatirea semnificativa a procentului de remisiuni complete E: ameliorarea raspunsului la chimioterapie Vezi raspuns 240. [M2247188] Identificati varianta neadevarata ((pag. 762) A: dupa transplantul medular autolog, analiza RT-PCR pentru evidentierea bolii reziduale poate fi pozitiva in primele 12 luni la pacientii care realizeaza ulterior o remisiune de lunga durata B: persistenta tardiva a pozitivitatii RT-PCR indica o probabilitate redusa de vindecare C: o reactie RT-PCR pozitiva, in orice moment al evolutiei, nu prevesteste o recadere iminenta D: pacientii persistent pozitivi timp de peste 2 luni dupa transplantul medular necesita interventii terapeutice suplimentare E: rezultatele RT-PCR dupa transplantul medular allogenic impart pacientii in: persistent pozitivi, intermitent negativi, persistent negativi Vezi raspuns 241. [M2247189] Variantele corecte despre tratamentul crizei blastice in leucemia mieloida cronica sunt: (pag. 762) A: tratamentul tuturor formelor de criza blastica este in general eficient B: tratamentul este modulat in functie de fenotipul celulei blastice C: crizele mieloide sunt tratate ca leucemie mieloida acuta dar remisiunile apar intr-un numar mic de cazuri si sunt de scurta durata D: leucemia mieloida acuta cu t(9;22) este probabil criza blastica a leucemiei mieloide cronice si are un prognostic prost E: crizele blastice eritroide sunt tratate ca leucemie mieloida acuta si au evolutie proasta Vezi raspuns 242. [M2247190] Alegeti variantele corecte referitoare la incidenta leucemiei mieloide cronice (pag. 757) A: incidenta leucemiei mieloide cronice este de aproximativ 1,3/100.000 locuitori/an B: incidenta corectata pentru virsta este mai mare la femei decit la barbati (1,7 fata de 1,0) C: a existat o usoara diminuare a incidentei LMC intre 1973-1991 D: incidenta LMC scade lent cu virsta pina la mijlocul celei de-a patra decade E: incidenta LMC creste rapid dupa mijlocul celei de-a patra decade Vezi raspuns 243. [M2247191] Caracteristicile fundamentale ale leucemiei mieloide cronice din punct de vedere al instabilitatii cromozomiale a clonei maligne implica: (pag. 758) A: achizitia unei translocatii t(9;22) suplimentare B: achizitia unei translocatii t(8;21) C: achizitia unei trisomii 8 D: achizitia unei trisomii 9 E: achizitia unei trisomii 17pVezi raspuns 244. [M2247192] Printre manifestarile leucostatice ale leucemiei mieloide cronice se numara: (pag. 758)) A: boala vasculara ocluziva B: accidente cerebro-vasculare C: infarctul miocardic D: priapismul E: fractura sternala Vezi raspuns 245. [M2247193] Urmatoarele afirmatii despre leucemia mieloida cronica sunt adevarate: (pag. 758) A: incidenta este de aproximativ 2/100.000 locuitori/an B: diagnosticul se stabileste prin identificarea expansiunii clonale a unei celule-susa hematopoetice care poseda translocatia t(9;22) C: exista corelatii certe cu expunerea la medicamente citotoxice D: fumatul accelereaza evolutia spre criza blastica si influenteaza negativ supravietuirea

E: IL-1beta este implicata in evolutia progresiva spre criza blastica Vezi raspuns 246. [M2247194] Urmatoarele enunturi despre leucemia mieloida cronica sunt false: (pag. 758) A: instalarea clinica a fazei cronice este in general brusca B: la majoritatea pacientilor diagnosticul se stabileste in perioada in care sunt asimptomatici C: simptomele frecvente de debut sunt: oboseala, scaderea in greutate, stare generala alterata D: evolutia progresiva a LMC se insoteste de o ameliorare a simptomelor E: 10-15% din cazuri se prezinta la consultatie in faza blastica a LMC Vezi raspuns 247. [M2247195] Trecerea leucemiei mieloide cronice in stadiul blastic este sugerata de: (pag. 758) A: ameliorarea starii generale B: febra inexplicabila C: crestere in greutate D: artralgii E: singerari Vezi raspuns 248. [M2247196] La stabilirea diagnosticului de leucemie mieloida cronica se constata la aproape toti pacientii urmatoarele (pag. 758) A: cresterea celularitatii medulare, mai ales liniile mieloida si megacariocitara B: raportul mieloid/eritroid normal sau usor modificat in maduva osoasa C: procentul de blasti medulari mult crescut D: in maduva osoasa sau singele periferic se observa bazofilie, eozinofilie si monocitoza E: fibroza colagenica a maduvei este neobisnuita la prezentare Vezi raspuns 249. [M2247197] Raspunsul incomplet la tratament in leucemia mieloida cronica se defineste prin: ((pag. 759) A: numar de leucocite egal sau mai mare de 10.000/mmc B: hemoglobina normala, placheta in numar normal C: procent de metafaze medulare cu t(9;22) egal sau mai mic de 35 D: absenta BCR-ABL determinata cu RT-PCR E: prezenta BCR-ABL determinata cu RT-PCR Vezi raspuns 250. [M2247198] Care din urmatoarele afirmatii despre donatorul pentru transplantul medular sunt false (pag. 760) A: tratamentul standard pentru orice pacient cu LMC care este candidat la transplant de la o persoana HLA inrudita este considerata a fi transplantul de la un donator din familie complet compatibil sau incompatibildoar pentru un singur locus HLA B: transplantul singenic de maduva osoasa la pacienti cu LMC in faza cronica este urmat de supravietuire de 10 ani fara semne de boala la 75% dintre pacienti, cu o rata de recadere de 30% C: pacientii transplantati de la un donator HLA compatibil, dar neinrudit au o probabilitate de supravietuire fara semne de boala de 54% D: transplantul de la donator neinrudit se asociaza cu o rata mai mare a esecurilor si a reactiilor grefa-contra contragazda E: durata convalescentei dupa transplantul medular allogenic de la un donator neinrudit este mai lunga decit de la donator inrudit Vezi raspuns 251. [M2346195] Desi s-au descris numeroase anomalii cromozomiale in leucemia mieloida acuta, doar doua anomalii citogenetice au fost asociate in mod invariabil cu un grup specific FAB: (pag. 751) A: t(15;17)(q22;q11-12) B: inv16(p13;q22) C: t(8;21) D: del 5q E: t(9;11) Vezi raspuns 252. [M2346196] Prezenta corpilor Auer se intilneste in urmatoarele forme de leucemie mieloida acuta: (pag. 751) A: M0

B: M1 C: M2 D: M3 E: M7 Vezi raspuns 253. [M2346197] Indicatiile de TMO in LMA sunt: (pag. 754) A: absenta raspunsului complet dupa cura standard B: rspuns complet la bolnavii cu risc mare C: in caz de complicatii infectioase severe D: in caz de complicatii hemoragice severe E: in caz de infiltratii SNC Vezi raspuns 254. [M2346198] Alterarile cromozomiale detectate in momentul diagnosticului sunt un alt factor important de prognostic. Astfel, prezinta un prognostic foarte bun: (pag. 753) A: del 5q B: anomalii care implica 12p C: inv (3) D: t(8;21) E: inv (16) Vezi raspuns 255. [M2346200] Tratamentul post-remisiune in LMA cuprinde: (pag. 756) A: chimioterapia intensiva B: radioterapie C: transplant de maduva osoasa D: radioterapia craniana obligatorie E: profilaxia recaderii in SNC prin radioterapie si administratea intrarahidiana de Metotrexat si Cytosar Vezi raspuns 256. [M2346202] Remisiunea completa in LMA se defineste prin: (pag. 753) A: valoarea normala a hemoglobinei si a hematocritului B: prezenta in singele periferic a neutrofilelor in numar egal sau mai mare de 1500/ microlitru C: prezenta unui numar de Trombocite mai mare de 100.000 D: absenta blastilor in sangele periferic si prezenta de blasti sub 5% in maduva osoasa E: corpii Auer pot fi prezenti Vezi raspuns 257. [M2346203] Aparitia febrei la pacientii cu LMA impune: (pag. 755,756) A: sistarea chimioterapiei citostatice B: prelevarea de hemoculturi, uroculturi, culturi din scaun, sputa, etc. C: explorare imagistica D: administrarea precoce, empirica, de atibiotice cu spectru larg si a antifungicelor E: administrarea de transfuzii de sange Vezi raspuns 258. [M2346204] In leucemia mieloida acuta, prezenta esterazei nespecifice semnifica: (pag. 751) A: M0=leucemie cu diferentiere minima B: M2=leucemie mieloblastica cu maturare C: M4=leucemie mielo-monocitara D: M5=leucemie monocitara E: M6=eritro-leucemie Vezi raspuns 259. [M2346205] Diagnosticul de LMA se stabileste pe baza prezentei: (pag. 751) A: mieloblastilor cu cromatina nucleara fina, unifoma, cu 2-5 nucleoli mari in fiecare celula B: a cel putin 30% miloblasti in sangele periferic si/sau maduva osoasa C: limfoblasti in sangele periferic D: hiperplachetoza E: limfocite paroase circulante Vezi raspuns

260. [M2346206] Sub aspect citochimic, coloratia Peroxidaza/Negru Sudan este pozitiva in urmatoarele forme de LMA: (pag. 751) A: M1 B: M2 C: M3 D: M5 E: M0 Vezi raspuns 261. [M2347205] Definitoriu pentru leucemia mieloida cronica este: (pag. 758) A: translocatia reciproca intre crs.9 si 22 B: fuziunea cap- la- coada a genei BCR de pe crs.22 la banda q 11 cu gena ABL de pe crs.9 la banda q 34 C: sindromul xxy D: sindromul 7qE: trisomia 21 Vezi raspuns 262. [M2347206] Fixarea secventelor BCR la ABL, definitorie pentru leucemia mieloida cronica, are ca rezultat: (pag. 758) A: faptul ca proteina Abl devine activa constitutiv ca o enzima tirozin-kinaza B: activitatea ADN de legare a proteinei Abl este atenuata C: legarea Abl de filamentele citoscheletice de actina e amplificata D: scade capacitatea de replicare a AND E: se reduce numarul de mitoze in celulele susa Vezi raspuns 263. [M2347207] Accelerarea bolii in leucemia mieloida cronica este definita de: (pag. 758) A: prezenta celulelor blastice in maduva osoasa sau/si in sangele periferic >15%, dar < 30% B: bazofilie >20% C: Tr<100 000/mmc D: prezenta obligatorie a infarctelor splenice multiple E: prezenta obligatorie a adenopatiilor periferice Vezi raspuns 264. [M2347208] Criza blastica in LMC se defineste prin: (pag. 758) A: prezenta blastilor in singele periferic peste 30% B: neutrofile hiposegmentate (anomalie de tip Pelger-Huet) C: scaderea factorului VIII D: cresterea T. Howell E: disparitia anomaliilor cromozomiale Vezi raspuns 265. [M2347209] Criteriile de evaluare a raspunsului terapeutic in LMC sint: (pag. 759) A: clinice B: hematologice C: citogenetice D: moleculare E: biochimice Vezi raspuns 266. [M2347210] In coditiile in care pacietul prezinta donor singenic sau allogenic HLA-compatibil, factorii principali de care depind rezultatele transplantului de maduva osoasa sunt: (pag. 759) A: varsta pacientului B: prezenta translocatiei t(9;22)(q34;q11) C: regimul de pregatire pre-transplant D: boala de grefa contra gazda E: posibilitatile de tratament post-transplant Vezi raspuns 267. [M2347211] Cele mai importante efecte secundare persistente ale tratamentului cu Interferon-alfa in LMC sunt: (pag. 761) A: neurologice

B: letargia C: dermatologice D: de tip pseudo-gripal E: osteo-musculare si articulare Vezi raspuns 268. [M2347212] Chimioterapia cu Hidroxiuree sau Busulfan in LMC este: (pag. 761) A: tratament de electie B: utilizata numai pentru scaderea rapida a leucocitelor din sangele periferic C: utilizata pentru reducerea simptomelor D: utilizarea pentru reducerea splenomegaliei simptomatice E: utilizata pentru obtinerea remisiunii citogenetice Vezi raspuns 269. [M2347213] Splenectomia in LMC este (pag. 762) A: tratamentul de electie in faza blastica B: tratamentul de electie din momentul diagnosticului afectiunii C: este rezervata cazurilor asociate cu hipersplenism D: este rezervata cazurilor cu splenomegalie dureroasa, rezistenta la tratament E: tratament in faza accelerata a bolii Vezi raspuns 270. [M2546207] Urmatoarele boli ereditare se asociaza cu o incidenta crescuta a leucemiei mieloide acute: (pag. 750) A: sindromul Wiscott-Aldrich B: trisomia cromozomului 21 C: anemia Fanconi D: sindromul Gregg E: sindromul Turner Vezi raspuns 271. [M2546208] Leucemiile asociate cu administrarea de agenti alchilanti se caracterizeaza prin: (pag. 750) A: apar la 10-30 ani dupa expunere B: apar la 4-6 ani de la expunere C: sunt de obicei leucemii limfoide acute D: aberatii la nivelul bandei cromozomiale 11 q 23 E: aberatii la nivelul cromozomilor 5 si 7 Vezi raspuns 272. [M2546209] Urmatoarele afirmatii ce caracterizeaza mieloblastii sunt FALSE: (pag. 751) A: sunt celule mari pleiomorfe B: au cromatina nucleara de aspect fin C: prezinta 2-5 nucleoli mari D: prezinta granulatii azurofile E: nu pot prezenta corpi Auer Vezi raspuns 273. [M2546210] In leucemia mieloblastica cu maturare sunt adesea prezente: (pag. 751) A: promielocitele B: mieloblasti cu granule bazofile C: mieloblasti cu granulatii azurofile D: peste 30% megacarioblasti E: mieloblasti cu corpi Auer Vezi raspuns 274. [M2546211] Leucemia mielomonocitara se caracterizeaza prin: (pag. 751) A: peste 30% megacariobla?ti B: blasti granulo- si monocitari C: eozinofile anormale crescute in maduva D: peste 70% eozinofile in periferie E: asocierea citogenetica t (8;21) Vezi raspuns

275. [M2546212] Anomaliile cromozomiale din leucemia mieloblastica acuta mai frecvent asociate cu varsta tanara sunt: (pag. 751) A: t (15;17) B: t (21;22) C: del (8;21) D: del (5q) E: t (8;21) Vezi raspuns 276. [M2546213] Urmatoarele semne fizice nu sunt caracteristice pentru LMA: (pag. 752) A: alopecia B: paloarea galben-pai C: afectarea ganglionilor epitrohleari si mezenterici D: splenomegalia E: hemoragiile retiniene Vezi raspuns 277. [M2546214] Leucemia mieloblastica acuta poate debuta cu: (pag. 753) A: febra B: diaree C: tuse D: cefalee E: dispnee Vezi raspuns 278. [M2546215] Nu pot fi simptome initiale in leucemia mieloblastica acuta: (pag. 753) A: hemoptizia B: tusea C: dispneea D: junghiul toracic E: febra Vezi raspuns 279. [M2546216] Infiltrarea cu celule leucemice blastice a gingiilor este caracteristica pentru: (pag. 751, 752) A: limfomul Hodgkin B: mononucleoza infectioasa C: leucemia monocitara D: leucemia mieloblastica fara maturare E: subtipul monocitar M5 al leucemiei mieloblastice acute Vezi raspuns 280. [M2546217] Bolnavul cu leucemie acuta mieloblastica se prezinta la medic cu urmatoarele modificari hematologice, cu EXCEPTIA: (pag. 752) A: 15000 leucocite/mmc B: anemie normocroma, normocitara C: sub 5% celule blastice circulante D: sub 10% celule blastice si promielocite E: fosfataza alcalina leucocitara scazuta caracteristic Vezi raspuns 281. [M2546218] Factori de pronostic mai putin bun in leucemia acuta mieloblastica sunt: (pag. 753) A: varsta tanara B: varsta inaintata C: prezenta t(8;21) D: prezenta del (5q) E: pacientii cu inv (16) Vezi raspuns 282. [M2546219] Urm?toarele alter?ri cromozomiale confer? prognostic foarte prost pacientului cu leucemie mieloblastic? acut?: (pag. 753) A: t (8;21) B: t (15; 17)

C: del (5q) D: del (9q) E: anomalii ce implic? 12 p. Vezi raspuns 283. [M2546220] Citarabina este: (pag. 754) A: antracilina B: citozin-arabinozid? C: antimetabolic specific pentru faza S a ciclului celular D: citostatic administrat per os n LMA E: citostatic de induc?ie utilizat n LMA Vezi raspuns 284. [M2546221] Tratamentul postremisie al pacientilor cu LMA are drept scop: (pag. 756) A: evitarea efectelor adverse ale tratamentului de inductie B: amanarea pe cat posibil a transplantului medular C: eradicarea tuturor celulelor leucemice reziduale D: prevenirea recaderilor E: prelungirea supravietuirii Vezi raspuns 285. [M2546222] Tratamentul complicatiilor infectioase la pacientii cu LMA se poate face cu: (pag. 756) A: piperacilina plus gentamicina B: ceftazidina C: ceftazidina plus piperacilina D: amfotericina B E: cefalexina Vezi raspuns 286. [M2546223] Tratamentul empiric cu amfotericina B se administreaza la pacientii cu LAM in urm?toarele situatii: (pag. 756) A: febra prezenta de peste 7 zile B: pacient cu granulocitopenie febril de peste 2 saptamani C: pacient cu neutropenie febril de peste 1 saptamana D: pacient care face un nou episod febril dupa un tratament cu antibiotic cu spectru larg de actiune E: pacienti cu hipersensibilitate imediata la penicilina Vezi raspuns 287. [M2547214] Diagnosticul de leucemie mieloid cronic se stabilete identificnd (pag. 757) A: deleia cromozomial 16 B: translocaia reciproc ntre cromozomii 7 i 16 C: translocaia ntre cromozomii 7 i 22 D: translocaia reciproc ntre cromozomii 9 i 22 E: fuziunea cap la coad a genei BCR de pe cromozomul 22 la banda q 11, cu gena ABL Vezi raspuns 288. [M2547215] Pacienii cu leucemie mieloid cronic se prezint la consultaie pentru (pag. 758) A: senzaie de saietate precoce B: jen n hipocondrul stng C: adenopatie cervical gigant D: hepatomegalie de staz E: durere la percuia sternului Vezi raspuns 289. [M2547216] Pacienii cu leucemie mieloid cronic se pot prezenta la consultaie cu: (pag. 758) A: dispnee B: epistaxis C: clorom D: tumor mediastinal E: boal vascular ocluziv Vezi raspuns

290. [M2547217] Sunt semne de pronostic prost n leucemia mieloid cronic urmtoarele cu exceptia (pag. 758) A: scderea important n greutate B: splenomegalia masiv C: cloromul D: trombozele E: limfadenopatia Vezi raspuns 291. [M2547218] Urmtoarele semne sunt identificate n momentul diagnosticului leucemiei mieloide cronice, (pag. 758) A: sub 10% celule blastice i promielocite B: sub 5% celule blastice circulante C: fosfataz alcalin caracteristic crescut D: nivel seric de vitamin B12 crescut E: numrul trombocitelor crescut Vezi raspuns 292. [M2547219] La stabilirea diagnosticului de leucemie mieloid cronic, se constat la aproape toi pacienii (pag. 758) A: fosfataza alcalin caracteristic crescut B: o cretere a celularitii medulare C: un numr crescut de leucocite D: numr crescut de plachete sangvine E: fibroza colagenic Vezi raspuns 293. [M2547220] Obiectivele tratamentului n leucemia mieloid cronic sunt (pag. 759) A: realizarea hematopoiezei prelungite i durabile B: remisiunea molecular complet C: eradicarea tuturor celulelor reziduale ce conin transcripia BCR-ABL D: vindecarea bolii E: creterea numrului de leucocite Vezi raspuns 294. [M2547221] Factorii de pronostic negativ n leucemia mieloid cronic sunt, cu EXCEPIA: (pag. 760) A: vrsta sub 30 de ani B: splina la peste 10 cm sub rebordul costal C: 700.000 plachete/ml D: celule blastice peste 3% E: bazofile sub 7% Vezi raspuns 295. [M2547222] Urmtorii factori pot influena rezultatele transplantului allogenic de mduv osoas la un pacient cu leucemie mieloid cronic (pag. 759) A: boala gref-contragazd B: tipul de donator C: numrul de leucocite n momentul diagnosticului D: tratamentul posttransplant E: vrsta pacientului Vezi raspuns 296. [M2547223] Rspunsul hematologic complet la tratament n leucemia mieloid cronic este definit de: (pag. 759) A: numr de leucocite peste 10.000/mmc B: numr de leucocite peste 20.00/mmc C: numr de leucocite sub 10.000/mmc D: numr de plachete peste 700.000/mmc E: hemoglobin normal Vezi raspuns

297. [M2547224] Criteriile de evaluare ale rspunsului la tratament n leucemia mieloid cronic sunt: (pag. 759) A: hematologice B: simptomatice C: moleculare D: citogenetice E: ecografice Vezi raspuns 298. [M2547225] Criterii de rspuns complet la tratament n leucemia mieloid cronic sunt urmtoarele, cu EXCEPIA: (pag. 759) A: dispariia splenomegaliei B: normalizarea numrului de plachete sangvine C: prezena BCR-ABL determinat cu RT-PCR D: % de metafaze medulare cu t(9;22) =35 E: numr de leucocite sub 10.000/mmc Vezi raspuns 299. [M2547226] Rspunsul incomplet la tratament n leucemia mieloid cronic este definit prin: ((pag. 759) A: numr de leucocite peste 10.000/mmc B: % de metafaze medulare cu t (9;22) mai mic de 35 C: % de metafaze medulare cu t(9;22) = 85 D: absena BCR-ABL E: prezena BCR-ABL Vezi raspuns 300. [M2547227] Rspunsul complet la tratament n leucemia mieloid cronic este definit prin: (pag. 759)) A: absena BCR-ABL B: peste 10.000 leucocite/mmc C: prezena BCR-ABL D: dispariia splenomegaliei E: hemoglobin normal Vezi raspuns 301. [M2547228] Tratamentul standard pentru orice pacient cu leucemie mieloid cronic este (pag. 760) A: citarabin+doxorubicina B: citarabina+daunorubicina C: transplantul de mduv osoas la prima remisie complet D: transplantul de mduv osoas de la un donator compatibil din familie E: transplantul de mduv osoas de la un donator nrudit incompatibil pentru un singur locus HLA Vezi raspuns 302. [M2547229] Interferonii au proprieti (pag. 760) A: antivirale B: imunomodulatoare C: antiproliferative D: bacteriostatice E: microbicide Vezi raspuns 303. [M2547230] Efectele secundare acute la tratamentul cu interferon sunt: (pag. 761) A: de natur metabolic B: de tip gripal C: aprute precoce D: reversibile la administrarea de acetaminofen E: pierdere n greutate i letargie Vezi raspuns 304. [M2646229] In etiologia leucemiei acute mieloblastice sunt implicate: (pag. 750) A: ereditatea

B: radiatiile C: expunerea la substante chimice D: medicamentele E: etiologie virala este certa in unele cazuri Vezi raspuns 305. [M2646230] Criteriile de remisiune completa in leucemia acuta mieloblastica includ: (pag. 753) A: numar de neutrofile egal sau peste 1500/?L B: hemoglobina peste 10g/dL C: corpi Auer absenti D: numar de trombocite egal sau peste 150.000/?L E: absenta focarelor leucemice extramedulare Vezi raspuns 306. [M2646231] Chimioterapia de inductie in leucemia acuta mieloblastica include in mod obisnuit: (pag. 754) A: citarabina si mitoxantrona B: citarabina C: antraciclina D: metotrexat E: doze mari de metilprednisolon Vezi raspuns 307. [M2646232] In leucemia acuta mieloblastica transfuziile cu masa trombocitara se vor administra pentru: (pag. 755) A: mentinerea normala a testelor de coagulare B: mentinerea numarului de trombocite la 20.000/?L C: mentinerea numarului de trombocite peste 100.000/?L D: mentinerea INR intre 2-3 E: mentinerea numarului de trombocite peste 20.000/?L la pacientii cu coagulare intravasculara diseminata Vezi raspuns 308. [M2646233] Sindromul acidului retinoic se caracterizeaza prin: (pag. 756) A: edeme palpebrale B: dispnee C: hipoxemie D: hemoptizie E: febra Vezi raspuns 309. [M2646234] Leucemia acuta mieloblastica fara maturatie, M1, este caracterizata prin: (pag. 751) A: coloratie pozitiva pentru mieloperoxidaza in cel putin 3% dintre blasti B: esteraza specifica pozitiva C: corpi Auer absenti D: CD13 pozitiv E: HLA-DR pozitiv Vezi raspuns 310. [M2646235] Infiltrarea gingiilor si a altor tesuturi moi este caracteristica pentru leucemia acuta mieloblastica tip: (pag. 752) A: M1 B: M2 C: M3 D: M4 E: M5 Vezi raspuns 311. [M2646236] Dozele tratamentului cu antraciclina in tratamentul de inductie al leucemiei acute mieloblastice sunt: (pag. 754) A: Daunorubicina 45mg/m2 B: Idarubicina 10mg/m2 C: Idarubicina 12-13mg/m2 D: Citarabina 100mg/m2

E: Etoposid 60mg/m2 Vezi raspuns 312. [M2646237] In leucemia acuta mieloblastica, in momentul diagnosticului: (pag. 752) A: febra este absenta B: sangerarile pot fi prezente C: hepatomegalia este adesea prezenta D: gingiile pot fi infiltrate cu celule leucemice E: sensibilitatea sternala este absenta Vezi raspuns 313. [M2646238] Anomaliile citogenetice cu prognostic prost in leucemia acuta mieloblastica sunt: (pag. 753) A: del(5q) B: -7 C: ale bratului scurt al cromozomului 12 (12p) D: inv(16) E: t(8;21) Vezi raspuns 314. [M2647253] Medulograma unui pacient cu leucemie mieloida cronica aflat la diagnostic, in faza cronica indica de regula (pag. 758) A: Celularitate medulara scazuta B: Procent de blasti medulari normal sau usor crescut C: Bazofilie D: Raport mieloid/ eritroid alterat E: Celularitate medulara crescuta Vezi raspuns 315. [M2647259] Fixarea secventelor BCR la ABL are, in leucemia mieloida cronica, drept rezultat: (pag. 758) A: Achizitia unei translocatii t(9;22) suplimentare B: Activarea constitutiva a proteinei Abl, ca si enzima tirozin-kinazica C: Alterarea genei p53 D: Atenuarea activitatii AND de legare a proteinei Abl E: Amplificarea legarii Abl de filamentele citoscheletice de actina Vezi raspuns 316. [M2647260] La momentul diagnosticului unei leucemii mieloide cronice se constata de cele mai multe ori: (pag. 758) A: Leucocitoza B: Nivel scazut al vitaminei B12 C: Cresterea fosfatazei alcaline leucocitare D: Bazofilopenie E: Grade variate de imaturitate a elementelor granulocitare Vezi raspuns 317. [M2746240] Cauze de sangerare la pacientii cu LMA sunt: (pag. 752) A: Numarul redus de plachete B: Anomaliile morfologice si functionale plachetare C: Purpura vasculara D: Prezenta anticorpilor antiplachetari E: Coagulopatiile care apar frecvent in subtipurile M3,M5 Vezi raspuns 318. [M2746241] Conduita terapeutica corecta la un pacient febril cu granulocitopenie este: (pag. 755,756) A: Administrarea precoce,empirica a antibioticelor cu spectru larg si a antifungicelor B: Administrarea de antibiotice doar la pacienti la care s-a pus in evidenta o infectie C: Administrarea de antibiotice cu spectru larg dupa ce s-au obtinut culturi si s-au efectuat radiografii pentru punerea in evidenta a sursei febrei D: Administrarea de antibiotice si antifungice pana in momentul in care pacientii nu mai au neutropenie indiferent de etiologia febrei E: Administrarea de antibiotice pana la disparitia febrei Vezi raspuns

319. [M2746243] Evaluarea diagnostica obligatorie a pacientilor cu LMA include: (pag. 753) A: Aspirat si biopsie medulara cu conservarea de celule viabile B: Efectuarea unui profil de coagulare C: Evaluarea FE a VS D: Punctia lombara la pacientii simptomatici si asimptomatici E: Efectuarea unui EKG Vezi raspuns 320. [M2747265] LMC poate evolua in urma crizei blastice spre (pag. 759) A: Leucemie acuta mieloida B: Leucemie acuta limfoida C: Leucemia acuta mieloida M7 D: Eritroleucemie E: Mielofibroza Vezi raspuns 321. [M2846244] Pacientii cu leucemie mieloida acuta pot prezenta urmatoarele simptome (pag. 752) A: slabiciune B: echimoze C: hepatosplenomegalie D: febra E: tuse nespecifica Vezi raspuns 322. [M2846245] La un pacient cu leucemie mieloida acuta se pot observa urmatoarele manifestari hematologice, cu exceptia: (pag. 752) A: anemie severa B: trombocitopenie C: anomalii morfologice plachetare D: anemia este de obicei microcitara E: cresterea eritropoiezei Vezi raspuns 323. [M2846246] Evaluarea diagnostica a pacientilor cu leucemie mieloida acuta cuprinde urmatoarele: (pag. 753) A: valori biochimice sangvine B: anamneza C: punctie lombara la toti pacientii D: aspirat si biopsie medulara E: radiografie toracica si EKG Vezi raspuns 324. [M2846247] In etiologia leucemiei mieloide acute pot fi prezenti urmatorii factori, cu exceptia: (pag. 750) A: anemia Fanconi B: fumatul C: etiologia virala D: ataxia-teleangiectazia E: sindromul Down si sindromul Marfan Vezi raspuns 325. [M2846248] Urmatoarele afirmatii referitoare la cloroame sunt adevarate (pag. 752) A: apar la pacienti cu leucemie mieloida cronica B: se mai numesc sarcoame granulocitare C: sunt intalnite destul de frecvent D: reprezinta tumori de celule leucemice E: sunt mai frecvente la pacientii cu translocatii t (8;21) Vezi raspuns 326. [M2846249] Semne fizice prezente la pacientii cu leucemie mieloida acuta sunt urmatoarele: (pag. 752) A: febra B: hemoragii retiniene

C: oboseala sau slabiciune D: hemoragii intracraniene E: sensibilitate sternala Vezi raspuns 327. [M2847268] Simptomatologia la un pacient cu leucemie mieloida cronica cuprinde urmatoarele variante (pag. 758) A: satietate precoce B: accidente cerebro-vasculare C: trombocitopenie severa D: infarct miocardic E: majoritatea cazurilor nou diagnosticate se prezinta in faza blastica a boli Vezi raspuns 328. [M2847269] Urmatoarele afirmatii referitoare la leucemia mieloida cronica nu sunt false: (pag. 758) A: pacientul prezinta hepatosplenomegalie B: limfadenopatia este frecventa inainte de faza tardiva a bolii C: pot fi prezente infectii, tromboze sau sangerari D: pot fi prezente tulburari de vedere, priapism si insuficienta pulmonara E: uneori pacientii se prezinta cu manifestari leucostatice Vezi raspuns 329. [M2847270] Urmatoarele afirmatii nu descriu semne fizice si simptome prezente in leucemia mieloida cronica: (pag. 758) A: priapism, tulburari de vedere si insuficienta pulmonara B: cloroamele sunt frecvente inainte de faza tardiva a bolii C: febra inexplicabila apare la trecerea in faza accelerata a bolii D: limfadenopatia semnifica un prognostic bun al bolii E: hepatomegalia este prezenta la un procent crescut de pacienti Vezi raspuns 330. [M2847273] Manifestari leucostatice din leucemia mieloida cronica sunt urmatoarele: (pag. 758) A: insuficienta pulmonara B: priapism C: sangerari D: febra inexplicabila E: cloroame Vezi raspuns 331. [M2847274] Boli as. cu o fragilitate cromatiniana excesiva (750) A: an.Fanconi B: sdr.Bloom C: ataxia-telangiectazia D: sdr.Kostmann E: an.feripriva Vezi raspuns 332. [M2847276] O incidenta crescuta a LAM este la expunerea: (750) A: benzen B: fumat as. cu exp.la prod. petroliere C: ozon D: NO2 E: SO2 Vezi raspuns 333. [M2847277] Incidenta crescuta aLAM se as. cu fol. urmatoarelor medicamente: (750-751) A: AINS B: inhib.topoizomeraza II C: medicam. antineoplazice D: cloramfenicol E: fenilbutazona Vezi raspuns

334. [M2847279] Chimioterapia de inductie in leucemia mieloida acuta se face cu: (1-> pag 754) A: citarabina B: metotrexat C: daunorubicina D: clorochina E: fenilbutazona Vezi raspuns 335. [M2847280] Dupa transplantul medular allogenic, pacientii sunt adesea impartiti in functie de rezultatele RT-PCR in: (pg. 762) A: intermitent pozitiv B: persistent negativ C: persistent neutru D: intermitent negativ E: persistent pozitiv Vezi raspuns 336. [M2847281] In tratamentul Leucemiei Mieloide Acute, chimioterapia de inductie se face dupa schema: (pg. 754) A: cloramfenicol si fenilbutazona (regimul de tratament 7 plus 3) B: metoxipsoralen si clorochina (regimul de tratament 5 plus 2) C: daunorubicina si citarabina (regimul de tratament 7 plus 3) D: idarubicina si citarabina (regimul de tratament 9 plus 5) E: idarubicina si citarabina (regimul de tratament 7 plus 3) Vezi raspuns 337. [M2847284] In leucemia mieloida cronica: () A: durata medie de supravietuire este de aproximativ 4 ani B: 30% dintre pacienti decedeaza in maxim 2 ani C: incidenta creste odata cu varsta D: sistemul de stadializare bazat pe analiza multivariata a factorilor de prognostic este rareori folosit E: incidenta corectata pentru varsta este mai mare la femei decat la barbati Vezi raspuns 338. [M2847285] LMA tip Mo se caracterizeaza prin: () A: Leucemie cu direfentiere minima B: morfologie imatura C: morfologie matura D: Citotemtire CD13 sau 33 E: putini blasti cu granulatii azurofile Vezi raspuns 339. [m2847286] LMA tipul M1 se caracterizeaza prin: () A: putini blasti cu granulatii azurofile ,corpi Auer sau ambele B: CD 13,33,34 si HLA-DR + C: peroxidaza peste 3% D: CD 33,34 E: CD 34,41 Vezi raspuns 340. [M2847287] LMA tipul M3.Alegeti variantele corecte: () A: este o leucemie promielocitara hipergranulara B: ciotreductie cu CD 13,33,15 C: HLA-DRD: morfologia se caracterizeaza prin promielocite hipergranulare cu corpi Auer E: HLA-DR + Vezi raspuns 341. [M2847288] In LMA despre tipul M 5 se poate spune: () A: M5a nediferentiata B: M5b diferentiata

C: Citometrie CD11b,13,14,15,33 D: HLA-DR+ E: HLA-DR Vezi raspuns 342. [M2847290] Sunt elemente definitoriii ale remisiunii complete in LMA: () A: cresterea Ht cu 10% B: numarul neutrofilelor in singe mai mare sau egal cu 1.500/microL C: numarul plachetelor egal sau mai mare cu 100.000/microL D: absenta celulelor bastice din circulatie E: celularitatea maduvei de cel putin 20% Vezi raspuns 343. [m2847292] Criza blastica se caracterizeaza prin: () A: apare in leucemia cronica B: este prezenta in special la copii mici C: apare in leucemia acuta D: valorile celulelor blastice in sangele periferic mai mare de 30% E: celulele blastice sunt din seria mieloida,eritroida,limfpoida. Vezi raspuns 344. [M2847293] Sindromul acidului retinoic: ((pag 756)) A: Apare in LMA ,subtipul M3 B: Apare in primele 3 saptamani de tratament al subtipului M3 C: Include febra,dureri toracice,dispnee,infiltrare pulmonara si hipoxie severa D: Apare in LMC E: Daca nu se poate opri evolutia ,sindromul este fatal in scurt timp. Vezi raspuns 345. [M2847296] Sunt elemente definitorii ale remisiunii complete in leucemia mieloida acuta: () A: cresterea hematocritului cu 10% B: nr neutrofilelor in sange egal sau mai mare de 1500/microL C: nr plachetelor egal sau mai mare de 100.000/microL D: absenta celulelor blastice din circulatie E: celularitatea maduvei osoase de cel putin 20% Vezi raspuns 346. [M2847297] Sunt afirmatii adevarate privind leucemia mieloida acuta: () A: in subtipul M3 apar hemoragii digestive semnificative B: majoratatea cazurilor debuteaza cu febra C: in subtipul M5 infiltrarea meningelor cu celule leucemice blastice este prezenta in momentul diagnosticului D: obisnuit, anemia este de tip hipocrom-microcitara E: defectul functional al neutrofilelor se asociaza morfologic cu o lobulatie anormala si deficit de granulatie Vezi raspuns 347. [M2847298] Comform clasificarii FAB, esteraza + sunt urmatoarele: () A: M0 B: M3 C: M5 D: M6 E: M4 Vezi raspuns

1C 2A 3C 4D 5C 6A

7C 8D 9E 10 B 11 A 12 C

13 D 14 C 15 C 16 B 17 B 18 C

19 D 20 C 21 D 22 D 23 D 24 E

25 D 26 A 27 A 28 A 29 C 30 B

31 B 32 B 33 E 34 C 35 A 36 A

37 A 38 D 39 A 40 B 41 E 42 D

43 E 44 D 45 A 46 D 47 A 48 C 49 E 50 B 51 C 52 B 53 B 54 C 55 C 56 B 57 D 58 B 59 A 60 E 61 D 62 A 63 B 64 A 65 C 66 A 67 A 68 A 69 A 70 A 71 E 72 D 73 E 74 B 75 C 76 B 77 C 78 D 79 D 80 A 81 C 82 B 83 C 84 C 85 C 86 D

87 C 88 C 89 B 90 D 91 E 92 D 93 E 94 A 95 D 96 E 97 B 98 B 99 D 100 C 101 C 102 E 103 C 104 D 105 C 106 C 107 A 108 E 109 C 110 E 111 B 112 D 113 C 114 C 115 C 116 B 117 ACE 118 AC 119 BDE 120 ABDE 121 BCD 122 ABCD 123 ABDE 124 ABCE 125 ABCE 126 ABCD 127 DE 128 ABCD 129 ABC 130 ABC

131 ABCD 132 ABC 133 ABCE 134 ABCE 135 AB 136 ABCD 137 CE 138 AD 139 AD 140 BCDE 141 AD 142 ACD 143 ACDE 144 BE 145 ACD 146 BDE 147 AB 148 BCE 149 BCE 150 ABC 151 BD 152 ADE 153 ABCD 154 CD 155 CD 156 AB 157 ABC 158 ABE 159 ABD 160 AC 161 ABCD 162 ABE 163 ABE 164 ABCD 165 DE 166 ABCD 167 AB 168 ABD 169 AB 170 ABDE 171 ABCE 172 DE 173 ABCD 174 ABC

175 CDE 176 CDE 177 ABCE 178 ACD 179 ABDE 180 AB 181 ABC 182 AD 183 ABCD 184 ABDE 185 ACDE 186 BDE 187 ACDE 188 ABDE 189 ABC 190 ACE 191 BCE 192 ABC 193 CDE 194 AC 195 CE 196 ABCE 197 ACE 198 BCE 199 ABCD 200 ABC 201 AB 202 ABCD 203 ABCD 204 ACD 205 ABCD 206 BCD 207 ABC 208 ACE 209 CD 210 AD 211 ABCE 212 ABCD 213 ABCD 214 ABCD 215 ABCD 216 BC 217 ABD 218 ABC

219 AB 220 AB 221 ABCD 222 ABCD 223 ACDE 224 ACD 225 BCD 226 ABC 227 ABCD 228 ABC 229 ACDE 230 ABDE 231 ABC 232 BCD 233 BCE 234 ADE 235 BCDE 236 ABD 237 AC 238 ABD 239 ABC 240 AD 241 BCDE 242 ACE 243 ACE 244 ABCD 245 BDE 246 ABD 247 BDE 248 ADE 249 ACE 250 BC 251 AB 252 BCD 253 AB 254 DE 255 AC 256 BCD 257 BCD 258 CD 259 AB 260 ABC 261 AB 262 ABC

263 ABC 264 AB 265 BCD 266 ACDE 267 AB 268 BCD 269 CD 270 BC 271 BE 272 AE 273 BCE 274 BC 275 AE 276 ABC 277 ACD 278 ACD 279 CE 280 CDE 281 BD 282 CE 283 BCE 284 CDE 285 ABCD 286 CD 287 DE 288 AB 289 BCE 290 CE 291 ABDE 292 BCD 293 ABCD 294 AE 295 ABDE 296 CE 297 ACD 298 CD 299 AE 300 ADE 301 DE 302 ABCE 303 BCD 304 ABCD 305 ACE 306 BC

307 BE 308 BCE 309 ADE 310 DE 311 AC 312 BCD 313 ABC 314 BCDE 315 BDE 316 AE 317 ABE 318 ACD 319 ABCE 320 ABD 321 ABDE 322 DE 323 ABDE 324 CE 325 ABDE 326 ABDE 327 ABD 328 ACDE 329 BDE 330 AB 331 ABCD 332 AB 333 BCDE 334 AC 335 BDE 336 CE 337 AC 338 ABD 339 ABC 340 ABCD 241 ABCD 342 BCDE 343 ADE 344 ABCE 345 BCDE 346 ACE 347 CE