Sunteți pe pagina 1din 38

Peritonitele

[doar CM] [doar CS] < Inapoi 1. [allys147] Printre bacteriile intalnite in peritonitele nosocomiale se numara si: () A: B.fragilis B: flora organului lezat C: enterobacter D: coci aerobi E: streptococul piogen Vezi raspuns 2. [C1225001] In cadrul sinergismului bacterian, in infectiile intraabdominale stafilococul are urmatoarele efecte (pag. 2122) A: Reduce mecanismul imun B: Raspandeste infectia C: Creste potentialul oxidativ D: Inhiba fagocitoza E: Reduce potentialul oxidativ Vezi raspuns 3. [C1225002] Conform legii lui Stokes, inflamatia peritoneului determina () A: Paralizia musculaturii abdominale B: Vasodilatatia vaselor mezenterice C: Spasmul musculaturii netede intestinale D: Vasocostritia vaselor mezenterice E: Paralizia musculaturii intestinale subjacente Vezi raspuns 4. [C1225003] Contractura abdominala, semnul cel mai costant si mai sigur al peritonitei, poate lipsi in urmatoarele situatii cu exceptia ((pag. 2131) A: Copii B: In caz de utilizare a antibioticelor C: Fazele initiale ale peritonitei D: Batrani E: Fazele finale ale peritonitei Vezi raspuns 5. [C1225004] Germenii implicati cel mai frecvent in etiologia peritonitelor la pacientii dializati peritoneal sunt: (pag. 2136) A: Germeni gram pozitivi B: Fungi C: Germeni gram negativi D: Anaerobi E: Protozoare Vezi raspuns 6. [C1225005] Mortalitatea prin peritonite este influentata de urmatoarele cu exceptia: (pag. 2133) A: Varsta de peste 50 de ani B: Boli asociate C: Hiperleucocitoza D: Existenta socului E: Vechimea de peste 36 ore a peritonitei Vezi raspuns

7. [C1225006] In apararea peritoneului rolul major este indeplinit de ((pag. 2128)) A: Limfocite B: Citokine C: Macrofage D: Fibrinogen E: Eozinofile Vezi raspuns 8. [C1325007] Peritonitele primare la cirotici: (pag. 2137) A: Sunt infectii monomicrobiene B: Cel mai frecvent sunt produse de coci C: Peste jumatate din bolnavi sunt asimptomatici D: Lichidul de ascita este steril E: Diagnosticul se confirma prin hemocultura Vezi raspuns 9. [C1325008] Peritonitele tertiare au urmatoarele caracteristici: (pag. 2138) A: Sunt caracterizate de colectii bine delimitate B: Coincid de regula cu debutul insuficientei multiple de organe C: Printre germenii cauzali se pot intalni frecvent bacilii antraxului D: Raspund usor si repede la antibioterapie tintita E: Mecanismele de aparare ale gazdei sunt stimulate si functioneaza la nivel inalt Vezi raspuns 10. [C1325009] Laparostomia ca metoda de tratament este rezervata urmatoarelor categorii de bolnavi: (pag. 2143) A: Bolnavi cardiaci B: Bolnavi cu probleme respiratorii grave C: Obezi D: Peritonite grave insotite de insuficienta viscerala multipla E: Peritonite primitive Vezi raspuns 11. [C1325010] Printre investigatiile imagistice necesare diagnosticului de peritonita acuta localizata (abces) se numara: ((pag. 2148) A: Endoscopia digestiva B: Arteriografia selectiva C: Splenoportografia D: Ecografia E: Colangiopancreatografia retrograda endoscopica Vezi raspuns 12. [C1425011] Despre semnele clinice din peritonite se pot afirma urmatoarele cu exceptia: (pag. 2129,2130) A: Elementul esential este contractura abdominala B: La inceput, varsaturile sunt alimentare, bilioase C: Unele peritonite pot debuta cu diaree D: Durerea este un semn inconstant E: Lipsa cresterii temperaturii nu exclude peritonita Vezi raspuns 13. [C1425012] Cu privire la eliminarea sursei de contaminare din peritonite sunt false urmatoarele afirmatii ((pag. 2141,2142) A: Calea de abord si tehnica operatorie variaza cu localizarea si natura patologica a leziunii B: Excizia si sutura perforatiei unui viscer prezinta riscul dezunirii C: Drenajul extern al organului perforat se foloseste la toti bolnavii D: Rezectia sursei primare de infectie este de preferat E: Prin celioscopie se poate efectua evacuarea puroiului, lavajul peritoneal si tratarea

perforatiei Vezi raspuns 14. [C1425013] Despre drenajul in peritonite se pot afirma urmatoarele, cu exceptia (pag. 2143) A: Tubul de dren inhiba capacitatea functionala de aparare az peritoneului B: Dupa 48 de ore se formeaza tracturi fibroase care obstrueaza C: Poate apare erodarea intestinului in contact cu tubul de dren D: La copii cu apendicita acuta tubul de dren este obligatoriu E: Tubul de dren constitue o cale de contaminare din exterior Vezi raspuns 15. [C1425014] Cel mai mare numar de germeni e continut de lichidul provenit din: ((pag. 2119) A: Colecist B: Stomac C: Esofag; D: Colon; E: Intestin subtire. Vezi raspuns 16. [C1425015] Tratamentul abceselor intra-peritoneale este urmatorul, cu exceptia: ((pag. 2151) A: Incizie sub-costala, evitand deschiderea peritoneului in abcesul sub-frenic; B: Drenaj prin ligamentul gastro-colic, in abcesul bursei omentale; C: Non-chirurgical, in abcesul mezoceliac D: Drenaj pe cale extra-peritoneala, in abcesul apendicular E: Rectotomie sau colpotomie, in abcesul pelvian Vezi raspuns 17. [C1525016] Simptomul de alarma si totodata cel mai constant, care apare intr-o peritonita acuta difuza este: (pag. 2129) A: varsatura; B: febra; C: durerea D: starea de soc prezenta de la debut; E: oprirea tranzitului pentru materii fecale si gaze. Vezi raspuns 18. [C1525017] Elementul anatomo-patologic definitoriu al peritonitelor este reprezentat de: (pag. 2128) A: edemul subseros; B: congestia vaselor mezenterice; C: congestia vaselor peritoneului parietal D: exudatul sero-fibrinos intraperitoneal E: distensia si imobilitatea anselor intestinale. Vezi raspuns 19. [C1525018] Care afirmatie referitoare la tratamentul peritonitele secundare este adevarata: (pag. 2141-2143) A: in peritonitele primare rolul cel mai important revine chirurgiei; B: in peritonitele acute secundare tratamentul chirurgical ramane metoda terapeutica cea mai importanta; C: in peritonitele acute difuze secundare antibioterapia este de regula suficienta pentru rezolvarea peritonitei D: in peritonitele acute rolul chirurgiei nu este esential in tratarea focarului infectios, mai importanta fiind reechilibrarea bolnavului E: tratamentul chirurgical se efectueaza programat, dupa corectarea dezechilibrelor fiziopatologice ale bolnavului.

Vezi raspuns 20. [C1525019] Translocatia bacteriana, in patogenia peritonitelor acute, reprezinta: (pag. 2119)) A: invazia extraintestinala de catre bacteriile intestinale, B: reprezinta contaminarea peritoneului de la o colectie pleurala; C: reprezinta contaminarea peritoneului in urma actiunii unui agent vulnerant penetrant D: reprezinta contaminarea peritoneului in urma perforatiei intestinale din infarctul enteromezenteric E: reprezinta contaminarea peritoneului prin ruperea unui abces peritoneal. Vezi raspuns 21. [C1525020] Care afirmatie din enunt referitoare la peritonitele secundare este adevarata: (pag. 2118) A: constituie mai putin de 5% din totalul peritonitelor B: frecvent se asociaza cu debutul sindromului de disfunctie multipla de organe; C: reprezinta localizarea de catre peritoneu a infectiei D: sunt frecvent monomicrobiene E: sunt datorate mai ales distrugerii tractului digestiv si constituie grupul cel mai numeros (peste 90%) din totalul peritonitelor Vezi raspuns 22. [C1625021] Peritonita difuza in apendicita acuta imbraca urmatoarele forme: (pag. 2134) A: peritonita in 3 timpi B: peritonita prin necroza viscerala C: peritonita prin perforatie viscerala iatrogena D: peritonita difuza produsa prin perforatia intestinului E: peritonita aseptica Vezi raspuns 23. [C1625022] Clasificarea peritonitelor (HAMBURG 1987) cuprinde: (pag. 2117) A: abcese intraabdominale B: peritonitele aseptice C: peritonitele nosocomiale D: peritonitele cronice E: peritonite septice Vezi raspuns 24. [C2225023] Peritonitele primare, dupa clasificarea Hamburg din 1987, cuprind: (pag. 2117) A: peritonita tuberculoasa B: peritonite cu patogenitate scazuta C: peritonite dupa traumatisme abdominale deschise D: peritonite dupa traumatisme abdominale inchise E: peritonite dupa translocatia bacteriana Vezi raspuns 25. [C2225024] In peritonitele tertiare, sursa bacteriilor si a toxinelor se afla cel mai frecvent in: (pag. 2119) A: apendic B: stomac C: duoden D: intestinul subtire E: colon Vezi raspuns 26. [C2225025] In clinica peritonitelor acute difuze exista un sindrom peritoneala comun, in care elementul esential este: (pag. 2129) A: febra cu caracter septic

B: alterarea starii generale C: sistarea tranzitului digestiv D: contractura musculara E: durerea abdominala atroce Vezi raspuns 27. [C2225026] In peritonitele acute difuze, sughitul are urmatoarele caracteristici (pag. 2130) A: este prezent constant B: apare intotdeauna tardiv C: se datoreaza distensiei gastrice D: se amelioreaza dupa varsaturi E: este inconstant Vezi raspuns 28. [C2225027] Cauza cea mai frecventa a peritonitei biliare este: (pag. 2134) A: traumatismul abdominal B: ulcerul duodenal perforat in pediculul hepatic C: litiaza biliara complicata cu infectie D: cancerul colecistului E: colesteroloza veziculara Vezi raspuns 29. [C2225028] Peritonita primara, la ciroticii cu ascita, este determinata cel mai frecvent de: (pag. 2137) A: E coli B: Streptococcus pneumoniae C: Enterococcus D: Candida E: asociatii microbiene Vezi raspuns 30. [C2225029] Principala cauza a MODS in peritonitele tertiare este: (pag. 2138) A: pneumopatia B: focarul septic intraabdominal C: afectarea cardio-vasculara D: afectarea renala E: focarul infectios periferic Vezi raspuns 31. [C2225030] In ceea ce priveste calea de abord si tehnica chirurgcala, calea clasica este: (pag. 2141) A: celiotomia subcostala bilaterala B: celiotomia supraombilicala C: celiotomia subombilicala D: celiotomia mediana E: celiotomia in fosa iliaca dreapta Vezi raspuns 32. [C2225031] Drenajul extern al organului perforat se foloseste la: (pag. 2142)) A: pacientii in varsta B: pacientii cu afectiuni cardio-respiratorii severe C: pacientii cu stare generala profund alterata D: cancerul de colecist nerezecabil E: cancerul de colon nerezecabil Vezi raspuns 33. [C2225032] In tratamentul peritonitelor primare cea mai eficienta asociere este (pag. 2145)

A: ampicilina/gentamicina B: ampicilina/metronidazol C: amoxicilina/metronidazol D: amoxicilina/acid clavulanic E: clindamicin/aminoglicozide Vezi raspuns 34. [C2225033] Eficacitatea drenajului percutan este (pag. 2151) A: de 100% B: de 80-85% C: de 50-60% D: de 50% E: sub 50% Vezi raspuns 35. [C2325034] Factorii favorizanti ai difuziunii bacteriilor in cavitatea peritoneala sunt: (pag. 2122) A: Factorul gravitational B: Alterarea peritoneului prin diverse lichide si secretii (suc gastric, bila, suc pancreatic, flora gastrointestinala, detritusuri necrotice, sange) C: Factori hormonali D: Factori neurovegetativi E: Sexul si varsta Vezi raspuns 36. [C2325035] Peritonitele primare la cirotici (pag. 2137) A: Sunt infectii monomicrobiene B: Cel mai frecvent sunt produse de coci C: Peste jumatate din bolnavi sunt asimptomatici D: Lichidul de ascita este steril E: Diagnosticul se confirma prin hemocultura Vezi raspuns 37. [C2325036] Peritonitele tertiare au urmatoarele caracteristici (pag. 2138) A: Sunt caracterizate de colectii bine delimitate B: Coincid de regula cu debutul insuficientei multiple de organe C: Printre germenii cauzali se pot intalni frecvent bacilii antraxului D: Raspund usor si repede la antibioterapie tintita E: Mecanismele de aparare ale gazdei sunt stimulate si functioneaza la nivel inalt Vezi raspuns 38. [C2325037] Laparostomia ca metoda de tratament este rezervata urmatoarelor categorii de bolnavi (pag. 2143) A: Bolnavi cardiaci B: Bolnavi cu probleme respiratorii grave C: Obezi D: Peritonite grave insotite de insuficienta viscerala multipla E: Peritonite primitive Vezi raspuns 39. [C2325038] Printre investigatiile imagistice necesare diagnosticului de peritonita acuta localizata (abces) se numara ((pag. 2148)) A: Endoscopia digestiva B: Arteriografia selectiva C: Splenoportografia D: Ecografia E: Colangiopancreatografia retrograda endoscopica Vezi raspuns

40. [C2325039] Endotoxinele bacteriene implicate in fiziopatologia peritonitelor: (pag. 2120)) A: Sunt constituente ale corpului bacterian B: Au greutate moleculara mica C: Sunt compuse dintr-un polizaharid, un lipid si o proteina D: Efectul cel mai toxic il are componenta proteica E: Celula tinta esentiala pentru endotoxina este limfocitul Vezi raspuns 41. [C2525040] Contaminarea bacteriana in peritonitele primare: (pag. 2118-2119) A: se produce datorita distrugerii tractusului gastro-intestinal B: se propaga pe cale limfatica, datorita deficitului imunitar al gazdei C: se face pe cale hematogena in cursul unei bacteriemii D: se face prin contiguitate, sursa bacteriilor si toxinelor fiind cel mai frecvent intestinul subtire E: se produce prin perforatie Vezi raspuns 42. [C2525041] Peritonitele nozocomiale sunt definite ca: (pag. 2118-2119) A: infec?ii bacteriene difuze n care este p?strat? integritatea tractusului gastro-intestinal B: infec?ii bacteriene ce survin n absen?a interven?iilor chirurgicale sau a traumatismelor C: fiind produse cu germeni din mediul spitalicesc D: infec?ii produse datorit? reducerii imunit??ii organismului gazd? E: infec?ii n care contaminarea se face pe cale hematogen? n cursul unei bacteriemii Vezi raspuns 43. [C2525042] Care este celula tinta prin care bacteriile prezente in peritonite isi exercita efectul patogenic prin intermediul endotoxinelor: (pag. 2120) A: granulocitul neutrofil B: macrofag C: celula endoteliala D: trombocit E: limfocitul T Vezi raspuns 44. [C2525043] Factorul stimulant al coloniilor (CSF), ca mediator al endotoxinei in peritonitele acute, are urmatoarele efecte biologice cu exceptia: (pag. 2121-2122) A: proliferarea si diferentierea celulelor maduvei osoase B: creste activitatea fagocitara a macrofagelor C: stimuleaza sinteza prostaglandinelor D: stimularea secretiei proteazelor E: induce metabolismul oxidativ Vezi raspuns 45. [C2525044] In cadrul sinergismului bacterian, din infectiile intraabdominale, Escherichia coli are urmatorul efect: (pag. 2122) A: reduce potentialul oxidativ B: reduce mecanismul imun C: inhiba fagocitoza D: raspandeste infectia E: creste permeabilitatea capilara Vezi raspuns 46. [C2525045] Diametrul orificiilor contractile ("stomata") din peritoneul diafragmatic este de: (pag. 2124) A: 5-6 microni B: 9-10 microni C: 8-12 microni D: 10-14 microni E: 12-14 microni

Vezi raspuns 47. [C2525046] Inflamatia peritoneului determina conform legii lui Stokes: (pag. 2128) A: vasodilatatia vaselor mezenterice B: paralizia musculaturii netede intestinale C: spasmul musculaturii netede intestinale D: cresterea permeabilitatii capilare E: paralizia musculaturii abdominale Vezi raspuns 48. [C2525047] In peritonita streptococica, lichidul purulent din cavitatea peritoneala este: (pag. 2129) A: cremos, vascos, galben-verzui, nemirositor B: gros, galben-verzui si abundent C: subtire, fluid, galben, fara miros D: verzui cu miros aromat E: cremos, galben si miros fetid Vezi raspuns 49. [C2525048] In perforatia gastrica lichidul intraperitoneal este: (pag. 2129) A: seros, galbui, amestecat cu bila B: cremos, are miros fetid si devine rapid purulent C: apos, usor colorat, nemirositor, fara germeni D: tulbure, murdar, cu miros fad acid, cu resturi alimentare E: purulent, gros, cremos, colorat si fetid Vezi raspuns 50. [C2525049] Cel mai constant simptom in peritonitele acute este: (pag. 2129-2130) A: durerea B: varsaturile C: oprirea tranzitului pentru materii si gaze D: febra E: sughitul Vezi raspuns 51. [C2525050] Care dintre peritonitele acute pot debuta prin diaree ((pag. 2130) A: peritonita gonococic? B: peritonita pneumococic? sau streptococic? C: peritonita cu piocianic D: peritonitele nozocomiale E: peritonitele postoperatorii Vezi raspuns 52. [C2525051] Care este elementul anatomo-patologic definitoriu al peritonitelor: (pag. 2128) A: apari?ia exudatului sero-fibrinos intraperitoneal B: edema?ierea mezourilor ?i marelui epiploon C: distensia ?i imobilitatea anselor intestinale D: seroasa peritoneal? hiperemic? ?i mult edema?iat? E: viscerele abdominale edema?iate, hiperemice Vezi raspuns 53. [C2525052] Peritonitele produse dupa colangio-pancreatografia endoscopica retrograda sunt (pag. 2135) A: frecvente B: prin perforatie retroduodenala C: prin perforatie la nivelul antrului D: prin perforatie pe fata anterioara a bulbului duodenal E: prin perforatie la nivelul flexurii duodenale inferioare

Vezi raspuns 54. [C2525053] Germenele cel mai frecvent incriminat in producerea peritonitei primare la ciroticii cu ascita este: (pag. 2137) A: pneumococ B: escherichia coli C: stafilococ aureus D: steptococul E: piocianic Vezi raspuns 55. [C2525054] Care dintre urmatoarele afirmatii legate de tratamentul peritonitelor tertiare sunt false: (pag. 2145-2146) A: tratamentul se bazeaza pe profilaxia lor, adica interventia precoce in peritonitele secundare B: antibioticoterapie adaptata C: tratamentul chirurgical este indicat in toate cazurile D: decontaminarea selectiva digestiva E: refacerea barierei mucoasei digestive Vezi raspuns 56. [C2525055] Investigatiile imagistice folosite in diagnosticul peritonitelor acute localizate sunt: (pag. 2148) A: arteriografia selectiva B: endoscopia digestiva superioara C: ecografia D: splenoportografia E: colangiopancreatografia endoscopica retrograda Vezi raspuns 57. [C2625056] TCC minore corespund unui scor GCS de: (pag. 2458) A: 12-9 B: 13-15 C: 11-13 D: 10.12 E: 8-11 Vezi raspuns 58. [C2625059] Dintre semnele func?ionale ale peritonitei acute, cel mai constant este: (pag. 2129-2130) A: Durerea B: Oprirea tranzitului intestinal C: V?rs?tura D: Sughi?ul E: Dispneea Vezi raspuns 59. [C2625060] Sepsisul sever se defineste prin (pag. 2126) A: SIRS cu documentarea infectiei B: SIRS cu documentarea infectiei si compromitere hemodinamica C: Stare fiziologica in care functia viscerala nu este capabila sa sustina homeostazia D: Pierderea controlului local al infectiei E: Exacerbarea raspunsului inflamator sistemic Vezi raspuns 60. [C2625061] Examenul radiologic in peritonitele generalizate prin perforatie de viscer cavitar are ca element patognomonic (pag. 2132) A: stergerea umbrei psoasului B: Nivelele hidroaerice

C: Edemul peretelui abdominal D: Pneumoperitoneul E: stergerea reliefului mucos al anselor intestinului subtire Vezi raspuns 61. [C2625062] In etiologia peritonitelor acute prin perforatie de viscer cavitar, pe primul loc se afla: (pag. 2133) A: Perforatia ulcerului gastro-duodenal B: Perforatia apendiculara C: Perforatia biliara D: Perforatia intestinului subtire E: Perforatia colonului Vezi raspuns 62. [C2625063] Principiile tratamentului chirurgical in peritonitele acute secundare au fost enuntate de Kirschner inca din 1926. Acestea sunt urmatoarele, cu exceptia: (pag. 2141) A: Eliminarea sursei de contaminare B: Reducerea contaminarii C: Tratamentul antibiotic este veriga terapeutica esentiala, substituind cu succes chirurgia D: Tratarea infectiei reziduale E: Prevenirea recurentei infectiei Vezi raspuns 63. [C2725064] Apararea musculara ((pag. vol 2 pag.2131) A: este permanenta si invincibila B: poate fi invinsa printr-o palpare blinda si progresiva C: este dureroasa la decompresia brusca a abdomenului D: este un raspuns paradoxal al abdomenului la un excitant minim E: poate fi detectata la inspectia abdomenului Vezi raspuns 64. [C2825065] Care dintre urmatoarele fac parte din principalele cauze ale abcesului subfrenic in peritonita localizata? (pag. 2150) A: Perforatia gastrica sau duodenala B: Apendicita C: Angiocolita D: Abces sau chist de pancreas E: Toate de mai sus Vezi raspuns 65. [C2825066] Care dintre urmatoarele afirmatii de mai jos este corecta in terapia antibiotica a peritonitelor acute? (pag. 2145) A: Nu este un tratament de urgenta B: In peritonitele comunitare se foloseste intotdeauna polichimio terapia C: Tratamentul antibiotic dureaza pana la 5 zile iar in infectiile severe pana la 14 zile D: Mai recomandata este antibioticoterapia de scurta durata E: Cel mai bun tratament este cel cu cefalosporine de generatia a II-a Vezi raspuns 66. [C2925067] Cauzele ulcerului intestinului subtire sunt: (pag 2134) A: infectioase B: endocrine C: vasculare D: inflamatorii E: toate variantele sunt corecte Vezi raspuns 67. [C2925068] Perihepatita in sindromul Curtis-Fitz-Hugh este datorat infectiei cu: (2138, cap. peritonite) A: Chlamydia trachomatis;

B: E. colli; C: Bacil Koch; D: S. auresus; E: HIV. Vezi raspuns 68. [C2925069] Pe radiografia abdominala efectuata in cadrul peritonitei acute se pot observa urmatoarele semne CU EXCEPTIA: (REZIDENTIAT 15-NOV-2009) A: accentuarea reliefului mucos al anselor intestinului subtire B: distensia anselor intestinale subtiri datorita ileusului dinamic C: edemul parietal D: imagine clasica aerica in forma de semiluna E: stergerea umbrei psoasului in colectiile lichidiene intraabdominale Vezi raspuns 69. [C2925232] NU este o metoda a diagnosticului imagistic al peritonitei acute difuze: () A: radiografia abdominala simpla B: ecografia C: endoscopia digestiva D: celioscopia E: tomografia computerizata Vezi raspuns 70. [CS00002] alegeti peritonitele nosocomiale: (2) A: la copil cu sindrom nefrotic B: la adult cu infectie cu micoplasma C: pelviperitonitele D: peritonita tbc E: peritonita post antibioterapie indelungata Vezi raspuns 71. [DrZoom27] Din totalul peritonitelor, peritonitele primare reprezinta: (2118) A: 1% B: 2-3% C: <5% D: 10% E: 15-20% Vezi raspuns 72. [DrZoom29] Anafilatoxina este: (2120) A: oxid nitric B: PGI2 C: PAF D: C3 si C5 E: PGE2 Vezi raspuns 73. [DrZoom32] Care dintre urmatoarele reduce mecanismul imun: (2122) A: Candida B: Streptococul C: Stafilococul D: B. fragillis E: E. coli Vezi raspuns 74. [DrZoom33] Care dintre urmatorii inhiba fagocitoza: (2122) A: Candida B: Streptococul C: Stafilococul

D: B. fragilis E: E. coli Vezi raspuns 75. [DrZoom34] Care dintre urmatorii agenti "raspandeste infectia": (2122) A: Candida B: Streptococul C: Stafilococul D: B. fragilis E: E. coli Vezi raspuns 76. [merisor] Capacitatea antimicrobiana a peritoneului se datoreaza: (1) A: macrofagelor B: IL1 si TNF alfa C: C3a si C5a D: stomatelor diafragmatice E: petelor galbene Vezi raspuns 77. [THMC233] Sunt adevarate urmatoarele despre peritonita acuta localizata in etajul abdominal mijlociu: (2151) A: Poate fi superioara sau inferioara B: Poate fi mediana sau laterala C: Poate fi dreapta sau stanga D: Poate fi mecanica E: Are aceleasi forme clinice cu cea din etajul abdominal inferior Vezi raspuns 78. [C1225068] Exsudatul peritoneal are aspect cremos, vascos, galben-verzui, nemirositor in urmatoarele peritonite, cu exceptia: (pag. 2129) A: Peritonita streptococica B: Peritonita pneumococica C: Peritonita gonococica D: Peritonita cu piocianic E: peritonita cu E. Coli Vezi raspuns 79. [C1225069] Despre metoda celioscopica in tratamentul peritonitelor sunt adevarate urmatoarele afirmatii: (pag. 2142) A: Complicatiile parietale sunt mai reduse B: Este utilizata in perforatiile viscerale mari C: Poate fi utilizata in perforatiile apendiculare si in ulcerul perforat D: Prezinta riscul potential al difuzarii infectiei datorita pneumoperitoneului E: Drenajul aspirativ este relativ ineficient Vezi raspuns 80. [C1225070] Principiile tratamentului chirurgical expuse de Kirschner se refera la: (pag. 2141) A: Tratarea infectiei reziduale B: Reducerea contaminarii C: Antibioterapie D: Prevenirea recurentelor E: Eliminarea sursei de contaminare Vezi raspuns 81. [C1225071] In peritonitele acute celula tinta pentru endotoxina este macrofagul, pe care se fixeaza prin urmatoarele tipuri de receptori (pag. 2120) A: CD14

B: LDL acetilati C: CD4 D: Glicoproteina E: CD18 Vezi raspuns 82. [C1225072] Complicatiile locale ale abcesului subfrenic sunt (pag. 2150) A: Fistule bronsice B: Gangrena pulmonara C: Septicemie D: Piopneumotorax E: Neoplasm bronhopulmonar Vezi raspuns 83. [C1225073] Peritonitele granulomatoase apar in infectiile cu urmatorii germeni: (pag. 2118) A: Mycobacterium B: Actinomyces C: Chlamydia D: Strongiloides E: Corinebacterium Vezi raspuns 84. [C1325074] Peritonita difuza din apendicita acuta imbraca urmatoarele forme (pag. 2134) A: Peritonita purulenta de la inceput B: Peritonita in doi timpi C: Peritonita in trei timpi D: Peritonita postoperatorie E: Peritonita idiopatica Vezi raspuns 85. [C1325075] Peritonitele acute se clasifica in: (pag. 2117) A: Peritonite primare B: Peritonite secundare C: Peritonite simultane D: Peritonite tertiare E: Abcese intraabdominale Vezi raspuns 86. [C1325076] In peritonitele secundare de origine apendiculara germenii izolati cel mai frecvent sunt: (pag. 2119) A: E. coli B: Bacterii gram negativ C: B. Koch D: Anaerobi E: Fungi Vezi raspuns 87. [C1325077] Diagnosticul clinic de peritonita este dificil la: (pag. 2139) A: Varstnici B: Imunosupresati C: Bolnave aflate la ciclul menstrual D: Bolnavi spitalizati in unitati de terapie intensiva E: Bolnavi alergici Vezi raspuns 88. [C1325078] Drenajul lichidului peritoneal prin "stomata" seroasei diafragmatice este influentat de: (pag. 2124) A: Calibrul variabil al acestor orificii contractile

B: Miscarile respiratorii C: Pozitia de clinostatism a pacientului D: Presiunea intraabdominala E: Inflamatia seroasei peritoneale Vezi raspuns 89. [C1325079] Semnele functionale ale peritonitelor acute sunt (pag. 2129-2130) A: Durerea B: Varsaturile C: Dispneea D: Oprirea tranzitului E: Sughitul Vezi raspuns 90. [C1325080] Sindromul de insuficienta multipla de organe se apreciaza dupa manifestarile anormale timp de 24 ore la nivelul urmatoarelor sisteme: (pag. 2126) A: Cardiac B: Respirator C: Renal D: Osteoarticula E: Sistem nervos central Vezi raspuns 91. [C1425081] Care sunt caracterele lichidului intra-peritoneal in peritonitele acute (pag. 2129) A: Cremos, vascos, galben-verziu, ne-mirositor in peritonita gonococica B: Subtire, fluid, galben, fara miros in peritonita streptococica C: Gros, galben verzui si abundent in peritonita pneumococica D: Verzui, cu miros aromat in peritonita cu piocianic E: Seros, galbui, amestecat cu bila in perforatia intestinului subtire Vezi raspuns 92. [C1425082] Tulpinile anaerobe evidentiate frecvent in peritonite cuprind: (pag. 2120) A: E.coli B: Clostridii C: Baccilus fragilis D: Pepto-/streptococi E: Stafilococus aureus Vezi raspuns 93. [C1425083] Agentii microbieni cei mai des intalniti in peritonite la copii sunt: (pag. 2118) A: E.coli B: Clostridium perfringens C: Pneumococul D: Streptococul beta-hemolitic E: Stafilococus aureus Vezi raspuns 94. [C1425084] Examenul obiectiv al abdomenului in peritonite poate arata: (pag. 2130, 2131) A: Abdomen imobil, rigid, indiferent de cauza peritonitei si de momentul evolutiv B: Semnul Blumberg pozitiv C: Balonare abdominala in peritonita veche D: Rigiditate musculara maxima (abdomen de lemn?) cu caracterele:dureroasa, tonica, permanenta invincibila E: Durere generalizata la percutie fara intensificare intr-o anumita zona Vezi raspuns 95. [C1425085] Peritonitele primare ((pag. 2118))

A: Sunt determinate de un singur germene B: Sunt determinate de mai multi germeni C: Mai frecvent sunt afectati bolnavii cu ciroza si nefroza D: Au surse de contaminare hematogena E: Au surse de contaminare intra-peritoneala Vezi raspuns 96. [C1425086] Tratamentul peritonitelor (pag. 2141, 2144, 2145, 2146) A: Este chirurgical pentru toate tipurile B: Un loc important il ocupa reechilibrarea hidro-electrolitica; C: in peritonitele comunitare poate fi incercata terapia cu un antibiotic; D: Ca masura de terapia sistemica s-a incercat folosirea factorului de stimulare a cresterii granulocitelor E: Este chirurgical si medical in peritonitele secundare Vezi raspuns 97. [C1525087] Care din urmatoarele afirmatii referitoare la tratamentul chirurgical al abceselor intraabdominale sunt adevarate: (pag. 2151) A: abcesele subfrenice si subhepatice in contact cu peretele abdominal anterior se deschid de preferinta prin abord transpleurodiafragmatic B: in abcesele pelvine se recurge la rectotomie sau colpotomie C: abcesele apendiculare se dreneaza pe cat posibil transperitoneal D: in abcesele diverticulare se prefera tratamentul chirurgical E: abcesele bursei omentale se dreneaza prin ligamentul gastro-colic. Vezi raspuns 98. [C1525088] Hemoleucograma, intr-o peritonita acuta, poate evidentia: (pag. 2132) A: valori aproape normale B: hiperleucocitoza, cu devierea spre stanga a formulei leucocitare; C: leucopenia; D: totdeauna hiperleucocitoza datorita sindromului septic sever din peritonitele acute; E: cel mai frecvent leucopenie. Vezi raspuns 99. [C1525089] Care din urmatoarele afirmatii referitoare la peritonitele acute postoperatorii sunt adevarate (pag. 2135-2136) A: au evolutie grava si imprevizibila B: diagnosticul se stabileste relativ usor C: majoritatea sunt consecinta dezunirii anastomozelor digestive, D: majoritatea sunt consecinta contaminarii extrabdominale E: pot fi provocate de leziuni ignorate in timpul interventiei Vezi raspuns 100. [C1525090] Care din urmatoarele afirmatii referitoare la abcesele intraabdominale sunt adevarate: (pag. 2146-2147) A: se clasifica in abcese intraperitoneale, retroperitoneale si viscerale; B: sunt, in general, monomicrobiene C: cel mai frecvent survin secundar posttraumatic, postoperator sau dupa un proces patologic local; D: pot surveni independent de orice leziune viscerala sau locala; E: pot fi unice sau multiple Vezi raspuns 101. [C1525091] Examenul radiologic simplu al abdomenului, intr-o peritonita acuta difuza: (pag. 2132) A: nu este util pentru diagnostic B: poate evidentia pneumoperitoneul interhepatodiafragmatic, care atesta de regula o perforatie de organ cavitar; C: arata stergerea umbrei psoasului;

D: nivele hidroaerice dispuse centroabdominal, in "cuiburi de randunica; E: arata imagine de ansa opaca sau "ansa in doliu, cel putin la debut. Vezi raspuns 102. [C1525092] Spatiul subdiafragmatic (subfrenic) cuprinde urmatoarele subdiviziuni (pag. 2148-2149) A: spatiul suprahepatic drept B: spatiul suprahepatic stang; C: loja renala; D: bursa omentala E: spatiul suhepatic drept Vezi raspuns 103. [C1525093] Clasificarea etiopatogenica a peritonitelor (clasificarea Hamburg modificata) cuprinde urmatoarele categorii: (pag. 2117-2118) A: peritonite primare; B: peritonite secundare; C: peritonite acute difuze D: peritonite tertiare; E: abcese intraabdominale. Vezi raspuns 104. [C1525094] Caracterele contracturii musculare intr-o peritonita sunt: (pag. 2131) A: apare numai la palparea profunda; B: este dureroasa; C: este permanenta D: este invincibila E: poate fi invinsa prin distragerea atentiei pacientului Vezi raspuns 105. [C1525095] Principiile tratamentului chirurgical in peritonitele acute, expuse de Kirschner in 1926, se refera la: (pag. 2141) A: eliminarea sursei de contaminare B: reducerea contaminarii C: tratarea infectiei reziduale si prevenirea recurentei infectiei; D: asigurarea materialului necesar pentru antibiograma E: in perforatiile colonice, este preferabila anastomoza primara Vezi raspuns 106. [C1625096] Peritonita acuta localizata in etajul abdominal inferior se manifesta sub urmatoarele forme: (pag. 2151) A: localizata la nivelul promontoriului B: localizata lateral C: localizata inferior D: dezvoltate posterior E: mezoceliace Vezi raspuns 107. [C1625097] Care din urmatoarele afirmatii privind peritonita in dializa peritoneala sunt adevarate: (pag. 2136) A: prezenta cateterului peritoneal nu influenteaza mijloacele naturale de oprire antimicrobiana B: contaminarea poate fi intraluminala C: contaminarea se propaga pe cale hematogena D: germenii implicati sunt mai ales Gram-negativi E: peritonita se remite dupa 2-3 zile de tratament Vezi raspuns 108. [C1625098] Principiile tratamentului chirurgical in peritonite cuprind: (pag. 2141)

A: eliminarea sursei de contaminare B: reducerea contaminarii C: rezectii largi pana in tesut sanatos D: tratarea infectiei reziduale E: prevenirea recurenta infectiei Vezi raspuns 109. [C1625099] Semnele fizice in peritonitele acute cuprind: (pag. 2130) A: "semnul tusei" B: contractura musculara permanenta C: semnul Blumberg D: semnul Mandel E: sindromul Bouvent Vezi raspuns 110. [C1625100] Diagnosticul abcesului subhepatic se pune pe baza (pag. 2150) A: aparare musculara dureroasa fara contractie adevarata B: matitate dureroasa C: prezenta in anamneza a unei interventii chirurgicale recent D: simptomatologie toracica E: aparare musculara dureroasa cu contractie adevarata Vezi raspuns 111. [C1625101] Masurile chirurgicale aditionale in peritonite cuprind: ((pag. 2143)) A: decomprimarea intestinului subtire B: aspiratie naso-gastrica C: laparostomia D: lavaj peritoneal preoperator E: reinterventiile programate Vezi raspuns 112. [C2225102] Peritonitele pot fi grupate dup diferite criterii, astfel: (pag. 2117)) A: dup ntinderea leziunilor B: dup aspectul exudatului C: dup evoluie D: dup vrsta la care apar E: dup etiologie Vezi raspuns 113. [C2225103] n grupa peritonitelor nozocomiale se ncadreaz (pag. 2119) A: peritonitele postoperatorii B: peritonitele iatrogene C: peritonitele datorate metodelor invazive n sfera digestiv D: peritonitele care apar la bolnavi tarai E: peritonita tuberculoas Vezi raspuns 114. [C2225104] n definirea SIRS (Sistemic Inflamatory Response Syndrome) intr urmtoarele criterii (pag. 2126) A: Temperatura (rectal) > 39 C sau <36 C B: Ritm cardiac > 90 bti/min C: Ritm respirator >25 respiraii/min sau PaCO2 <32 mmHg D: Leucocite >12000/mmc sau <4000/mmc sau 10% neutrofile tinere E: pH ser <7,24 Vezi raspuns 115. [C2225105] Durerea caracteristic perforaiilor gastrice sau duodenale este: (pag. 2129) A: brusc i sfietoare B: localizat n hemiabdomenul superior

C: ca o lovitur de pumnal? n epigastru D: crete progresiv n intensitate i se generalizeaz n tot abdomenul E: se nsoete de vrstur Vezi raspuns 116. [C2225106] Durerea din perforaia apendicular este: (pag. 2129) A: violent, localizat n fosa iliac dreapt de la inceput B: de intensitate crescnd C: localizat n fosa iliaca dreapt i ulterior periombilical D: localizata initial in epigastru si periombilical E: cadran abdominal inferior drept si ulterior difuza Vezi raspuns 117. [C2225107] n peritonitele acute difuze, tranzitul intestinal pentru materii fecale i gaze poate suferi urmtoarele modificri: (pag. 2130) A: ntotdeauna este oprit B: unele peritonite, ca cea pneumococic sau streptococic, pot debuta prin diaree C: oprirea tranzitului pentru materii fecale i gaze este incostant D: formele toxice de peritonit pot evolua cu sindrom diareic de natur iritativ E: se coreleaz cu modificrile inflamatorii de la nivelul peritoneului Vezi raspuns 118. [C2225108] Contractura generalizat din peritonitele acute difuze prezint urmtoarele caractere (pag. 2131) A: este dureroas B: este tonic C: este permanent D: este invincibil E: este semn de gravitate Vezi raspuns 119. [C2225109] Pneumoperitoneul are urmtoarele semnificaii (pag. 2132) A: apare mereu n fazele avansate ale peritonitelor acute difuze B: atest o perforaie de organ cavitar C: absena pneumoperitoneului infirm perforaia de organ cavitar D: n scop diagnostic, n cazul perforaiei ulceroase, se poate administra Gastrografin pe sondaj nazo-gastric E: este contraindicat administrarea de substan de contrast Vezi raspuns 120. [C2225110] Pe radiografia abdominal, in afara pneumoperitoneului, se mai pot identifica i alte semne n peritonitele acute difuze: (pag. 2132) A: tergerea umbrei psoasului B: aerocolie difuz C: dispariia bulei de gaz a stomacului D: distensia anselor intestinale subiri, datorit ileusului dinamic E: tergerea reliefului mucos al anselor intestinului subire Vezi raspuns 121. [C2225111] n peritonitele acute difuze, ecografia abdominal este: (pag. 2132) A: examinare care se efectueaz doar postoperator B: nu are indicaie, datorit ileusului dinamic C: poate oferi date asupra etiologiei peritonitei D: interpoziia anselor intestinale limiteaz metoda E: indicat n aprecierea evoluiei peritonitei Vezi raspuns 122. [C2225112] Diagnosticul peritonitei difuze produse prin perforaia ulcerului gastric sau duodenal se bazeaz pe: (pag. 2134) A: antecedente de ulcer

B: durere brusc i violent C: aprare muscular D: contractur muscular E: silentium abdominal Vezi raspuns 123. [C2225113] Peritonita difuz n apendicita acut poate mbrca urmtoarele forme: (pag. 2134) A: peritonit acut purulent demblee? B: peritonit cu evoluie grav C: peritonit n doi timpi D: peritonit plastic E: peritonit n trei timpi Vezi raspuns 124. [C2225114] Peritonitele prin perforaia intestinului subire cauzate de febra tifoid au urmtoarele caracteristici: (pag. 2134) A: sunt grave B: sunt rare astzi C: peritonita apare mai frecvent n a doua sptmn de evoluie a bolii D: perforaia este rar unic, frecvent multipl E: evolueaz n doi timpi Vezi raspuns 125. [C2225115] Perforaia ileal se mai ntlnete n: (pag. 2134) A: tuberculoza ileal B: periarterita nodoas C: ileita nespecific necrozant D: ileita regional specific Crohn E: traumatismele abdominale Vezi raspuns 126. [C2225116] Peritonitele difuze postoperatorii au urmtoarele caracteristici: (pag. 2136) A: au evoluie favorabil datorit antibioterapiei B: tabloul clinic poate simula embolia pulmonar, infarctul miocardic sau septicemia C: majoritatea acestor peritonite sunt consecina dezunirii anastomozelor digestive D: toaleta peritoneal incomplet i drenajul ineficient nu pot provoca peritonite postoperatorii E: durata actului operator este un factor de gravitate Vezi raspuns 127. [C2225117] Peritonitele produse prin ruptura abcesului tubo-ovarian pun probleme dificile de diagnostic cu: (pag. 2136) A: cancerul rectal sau sigmoidian perforat B: cancerul ovarian cu carcinomatoz peritoneal C: apendicita acut D: fibromul uterin subseros E: sarcina extrauterin Vezi raspuns 128. [C2225118] n peritonitele acute primare, calea de contaminare a cavitii peritoneale poate fi: (pag. 2137) A: hematogen B: rar limfatic C: transdiafragmatic D: cordonul ombilical la nou-nscut E: genital la femeie Vezi raspuns

129. [C2225119] Peritonitele acute primare au urmtoarele cracteristici: (pag. 2137) A: sunt prevalente la copil, pe un teren nefrotic B: contractura este mai rar ntlnit dect aprarea muscular C: n majoritatea cazurilor sunt polimicrobiene D: tratamentul peritonitelor primare se bazeaz pe chirurgie E: au evoluie favorabil Vezi raspuns 130. [C2225120] Posibilitatea apariiei peritonitei primare crete n caz de: (pag. 2137) A: traumatism sever B: malignitate C: tratament citostatic D: intervenii neuro-chirurgicale E: transfuzii sangvine Vezi raspuns 131. [C2225121] Tabloul clinic din peritonita gonococic este caracterizat prin: (pag. 2138) A: sistarea tranzitului intestinal B: polakiurie, disurie C: contractur localizat n abdomenul inferior D: secreie vulvo-vaginal E: evoluia rapida impune intrevenia chirurgical Vezi raspuns 132. [C2225122] Peritonita periodic (febra mediteranean periodic?) se caracterizeaz prin: (pag. 2138) A: apare la populaiile din Orientul Apropiat? B: se manifest prin episoade recurente de dureri abdominale, diaree i febr C: tratamentul chirurgical este contraindicat D: pentru a preveni episoadele recurente se folosete colchicina E: colchicina poate fi test diagnostic i n episodul acut Vezi raspuns 133. [C2225123] Cei mai ntlnii germeni n peritonitele teriare sunt (pag. 2138) A: Stafilococcus epidermoides B: P. aeruginosa C: E. col D: Streptococul beta-hemolitic E: Candida albicans Vezi raspuns 134. [C2225124] Atitudinea terapeutic n peritonitele teriare const n: (pag. 2139) A: antibioticoterapie adoptat ct mai rapid la debutul bolii B: antibioticoterapie dup hemoculturi C: antibioticoterapie dup culturi din focarul septic abdominal D: tratamentul simptomatic al insuficienei viscerale multiple E: tratamentul chirurgical obligatoriu pentru evacuarea sepsisului Vezi raspuns 135. [C2225125] Formele astenice ale peritonitei se caracterizeaz prin: (pag. 2139) A: form ntlnit la vrstnici B: semnele locale trec pe planul doi C: apare insuficiena cardio-vascular D: tomografia computerizat nu poate aduce date suplimentare E: intervenia chirurgical este contraindicat Vezi raspuns 136. [C2225126] Vrsta bolnavului poate orienta diagnosticul astfel ((pag. 2139) A: fetele mici pot face peritonite pneumococice

B: adolescenii fac mai frecvent peritonite prin perforaie apendicular C: vrstnicii fac mai frecvent peritonite prin perforaia ulcerului gastric sau duodenal D: la femeie vom avea n vedere peritonita apendicular E: la brbai vom avea n vedere cancerul gastric perforat Vezi raspuns 137. [C2225127] n diagnosticul diferenial al peritonitei cu abdomenul acut medical intr n discuie: (pag. 2140) A: colica abdominal saturnin B: porfiria acut intermitent C: infarctul splenic D: infarctul miocardic acut E: infarctul renal Vezi raspuns 138. [C2225128] n diagnosticul diferenial al peritonitei cu falsul abdomen acut medical intr n discuie (pag. 2140) A: zona Zoster B: hiperazotemia C: toxiinfecia alimentar D: febra tifoid E: purpura reumatoid Vezi raspuns 139. [C2225129] n diagnosticul diferenial al peritonitei cu abdomenul acut chirurgical intr n discuie: (pag. 2140) A: ocluzia intestinal B: angorul abdominal C: pileflebita D: pancreatita acut E: infarctul entero-mezenteric Vezi raspuns 140. [C2225130] Prognosticul peritonitelor acute difuze este (pag. 2141) A: in general bun B: variaz dup terenul pe care survine C: variaz dup etiologie D: depinde de durata evoluiei naintea interveniei chirurgicale E: depinde de durata interveniei chirurgicale Vezi raspuns 141. [C2225131] In peritonitele acute difuze, principiile tratamentului chirurgical expuse de Kirschner n 1926, se refer la: (pag. 2141) A: intervenia chirurgical are caracter de urgen B: rolul chirurgiei este esenial C: eliminarea sursei de contaminare D: reducerea contaminrii E: tratarea infeciei reziduale i prevenirea recurenei infeciei Vezi raspuns 142. [C2225132] Excizia i sutura perforaiei cu epiploonoplastie se folosete pentru (pag. 2142) A: perforaia ulcerului B: perforaia cancerului gastric superficial C: perforaiile intestinului subire produse prin corpi strini, diagnosticate precoce D: boala Crohn ileal E: mai rar, n perforaiile iatrogene pe colon pregtit pentru colonoscopie Vezi raspuns

143. [C2225133] Tehnica reinterveniilor programate n peritonitele difuze implic (pag. 2143) A: o nou explorare a abdomenului la un interval de 12 ore B: o nou explorare a abdomenului la un interval de 24 ore C: laparorafia n planuri anatomice D: laparostomia E: dup fiecare intervenie se folosesc materiale adezive aloplastice Vezi raspuns 144. [C2225134] Soluiile folosite pentru refacerea volemiei n peritonitele acute difuze sunt: (pag. 2144) A: cristaloizi B: transfuzia de snge C: masa trombocitar D: Dextran E: gelatin fluid Vezi raspuns 145. [C2225135] Criteriile pe care se bazeaz antibioticoterapia, n peritonitele acute, se refer la: (pag. 2145) A: cauza peritonitei B: vrsta bolnavului C: nivelul perforaiei (supra- sau submezocolic) D: durata interveniei chirurgicale E: toxicitatea antibioticelor Vezi raspuns 146. [C2225136] Pentru prezena abcesului intrabadominal este caracteristic (pag. 2147) A: durerea abdominal de intensitate mare, localizat B: durerea abdominal de intensitate medie C: contractura localizat n zona n care se afl colecia D: aprarea muscular n regiunea n care se afl colecia E: febra de tip septic Vezi raspuns 147. [C2225137] Abcesul fundului de sac Douglas se manifest prin: (pag. 2151) A: tenesme rectale i vezicale B: polakiurie C: ocluzie intestinal D: durere la tueul rectal sau vaginal E: bombarea peretelui ventral al rectului Vezi raspuns 148. [C2225138] Tratamentul abceselor intraperitoneale diagnosticate precoce are ca obiective: (pag. 2151) A: intervenia chirurgical de urgen B: drenajul eficace C: lavajul repetat cu soluii antiseptice D: antibioticoterapia adaptat E: o reanimare corect condus Vezi raspuns 149. [C2225139] Tratamentul de elecie n abcesele intraabdominale a devenit: (pag. 2151) A: drenajul chirurgical B: drenajul prin puncie n plin matitate C: drenajul ghidat de ecografie D: drenajul ghidat CT E: evacuarea abcesului sub protecie antibiotic

Vezi raspuns 150. [C2225140] n tratamentul chirurgical, calea de acces a abceselor se alege astfel: (pag. 2151) A: n funcie de localizarea abcesului B: se prefer ntotdeauna celiotomia median C: trebuie sa permit o explorare abdominal complet D: s permit plasarea tuburilor de dren E: ct mai direct evitnd, pe ct posibil, inocularea pleurei i a peritoneului Vezi raspuns 151. [C2325141] Sindromul de insuficienta multipla de organe se apreciaza dupa manifestarile anormale timp de 24 ore la nivelul urmatoarelor sisteme (pag. 2126) A: Cardiac B: Respirator C: Renal D: Osteoarticular E: Sistem nervos central Vezi raspuns 152. [C2325142] Semnele functionale ale peritonitelor acute sunt: (pag. 2129-2130) A: Durerea B: Varsaturile C: Dispneea D: Oprirea tranzitului E: Sughitul Vezi raspuns 153. [C2325143] Peritonita difuza din apendicita acuta imbraca urmatoarele forme: (pag. 2134) A: Peritonita purulenta de la inceput B: Peritonita in doi timpi C: Peritonita in trei timpi D: Peritonita postoperatorie E: Peritonita idiopatica Vezi raspuns 154. [C2325144] Diagnosticul clinic de peritonita este dificil la (pag. 2139) A: Varstnici B: Imunosupresati C: Bolnave aflate la ciclul menstrual D: Bolnavi spitalizati in unitati de terapie intensiva E: Bolnavi alergici Vezi raspuns 155. [C2325145] Diagnosticul diferential al peritonitelor acute difuze se face cu: (pag. 2140) A: Abdomenul acut medical B: Tumori cerebrale cu manifestari digestive C: Falsul abdomen acut chirurgical D: Sarcina E: Alte cauze de abdomen acut chirurgical Vezi raspuns 156. [C2325146] Drenajul lichidului peritoneal prin (pag. 2124) A: Calibrul variabil al acestor orificii contractile B: Miscarile respiratorii C: Pozitia de clinostatism a pacientului D: Presiunea intraabdominala E: Inflamatia seroasei peritoneale

Vezi raspuns 157. [C2325147] Peritonitele acute se clasifica in (pag. 2117) A: Peritonite primare B: Peritonite secundare C: Peritonite simultane D: Peritonite tertiare E: Abcese intraabdominale Vezi raspuns 158. [C2325148] In peritonitele secundare de origine apendiculara germenii izolati cel mai frecvent sunt (pag. 2119) A: E. coli B: Bacterii gram negativ C: B. Koch D: Anaerobi E: Fungi Vezi raspuns 159. [C2325149] Intre mediatorii endotoxinei in peritonita acuta se numra: (pag. 2121) A: Factorul de necroza tumorala (TNF) B: Interleukina 1 C: Interleukina 2 D: Interleukina 6 E: Interleukina 8 Vezi raspuns 160. [C2525150] Mediatorii endotoxinei n peritonita acuta sunt: (pag. 2121-2122) A: factorul de necroza tumorala B: bradikinina C: leukotrienele D: factorul stimulant al coloniilor E: interleukina 5 Vezi raspuns 161. [C2525151] Factorul de necroz tumoral (TNF) ca mediator al endotoxinei n peritonita acut are urmtoarele efecte biologice: (pag. 2121-2122) A: mediaz inflamaia i procesele catabolice B: vaso-dilataia i contracia muchilor netezi C: crete adeziunea neutrofilelor i limfocitelor la celulele endoteliale D: activeaz monocitele i macrofagele E: induce metabolismul oxidativ Vezi raspuns 162. [C2525152] Clasificarea etiopatogenic a peritonitelor (modificarea clasificrii Hamburg) mparte peritonitele n: (pag. 2118) A: peritonite acute difuze B: peritonite primare C: peritonite secundare D: peritonite teriare E: abcese intraabdominale Vezi raspuns 163. [C2525153] Peritonitele primare sunt definite ca: ((pag. 2118) A: infecii bacteriene difuze n care este pstrat integritatea tractusului gastrointestinal B: infecii datorate metodelor invazive n sfera digestiv C: infecii ce survin n absena inteveniilor chirurgicale sau a traumatismelor D: infecii ce survin la bolnavii spitalizai sau care au fost tratai cu antibiotice n

lunile anterioare E: infecii datorate, mai ales, distrugerii tractusului gastro-intestinal Vezi raspuns 164. [C2525154] n ce condiii patologice crete numrul germenilor din stomac: (pag. 2119) A: hiperclorhidrie B: hipoclorhidrie C: hipersecreie gastric D: n cazul prezenei sngelui E: obstrucie intestinal Vezi raspuns 165. [C2525155] Care dintre urmtoarele segmente ale tubului digestiv au concentraia cea mai sczut de germeni (sub 10.000 bacterii/ml): (pag. 2119) A: ileon terminal B: esofag C: colon D: stomac E: prima poriune a intestinului Vezi raspuns 166. [C2525156] Bacteriile prezente n peritonit i exercit efectul patogenic prin intermediul endotoxinelora cror celul int este macrofagul, pe care se fixeaz urmtoarele tipuri de receptori: (pag. 2120) A: CD14 B: CD8 C: CD34 D: CD18 E: receptori LDL acetilai Vezi raspuns 167. [C2525157] n cadrul mediatorilor endotoxinei n peritonitele acute, interleukina-6 are urmtoarele efecte biologice: (pag. 2121) A: activeaz neutrofilele i macrofagele B: crete eliberarea moleculelor de adeziune endotelial C: crete sinteza de proteine de faz acut D: contracia muchilor netezi E: stimuleaz activitatea i diferenierea limfocitelor B Vezi raspuns 168. [C2525158] Care dintre urmtoarele afirmaii legate de aderena microbian la seroasa peritoneal sunt adevrate: (pag. 2122) A: aderena microbian la seroasa peritoneal este crescut n peritonite i explic rezistena la lavajul peritoneal B: colonizarea microbian a suprafeei mezoteliului peritoneal este un fenomen rapid i stabil dup plgile penetrante ale intestinului distal C: colonizarea se asociaz cu modificri morfologice ale suprafeei mezoteliului reprezentate de creterea numrului de microvili, care perturb motilitatea viscerelor D: datorit modificrilor, crete friciunea i scade integritatea seroasei E: bacteriile ncapsulate sunt mai puin aderente la seroasa peritoneal i mult mai rezistente la mecanismele de aprare ale organismului gazd Vezi raspuns 169. [C2525159] n cadrul rspunsului peritoneal din peritonitele acute difuze sunt posibile urmtoarele (pag. 2123) A: bacteriile sunt dirijate n circulaie prin venele suprahepatice ce traverseaz diafragmul B: bacteriile sunt captate i dirijate n circulaie prin limfaticele ce traverseaz

diafragmul C: bacteriile sunt distruse local prin monocite i limfocitele T D: bacteriile sunt distruse local prin fagocitoz de ctre macrofage i de ctre polinuclearele atrase n cavitatea peritoneal E: infecia se localizeaz sub form de abces Vezi raspuns 170. [C2525160] Care din urmtoarele afirmaii, n legtur cu agregrile de celule din interiorul omentului, cunoscute ca "pete de lapte" (milky spots) sunt adevrate (pag. 2124) A: sunt compuse din celule mezoteliale situate n jurul unui conglomerat de capilare B: compoziia celular este reprezentat 60% macrofage, 10% celule endoteliale, 10% limfocite T C: n timpul inflamaiei numrul "milky spots" scade dramatic D: n timpul inflamaiei "milky spots" devin centre germinative i produc anticorpi E: milky spots sunt la copil 20-40/cm2 i cresc cu vrsta pn la 55/cm2 Vezi raspuns 171. [C2525161] Puterea bactericid a lichidului peritoneal este datorat: (pag. 2128) A: imunoglobulinelor B: interleukinelor C: fibrinogenului D: complementului E: elementelor figurate Vezi raspuns 172. [C2525162] Cantitatea i septicitatea exudatului sero-fibrinos intraperitoneal, element definitoriu al peritonitelor depinde de: (pag. 2128-2129) A: afectarea tractusului gastro-intestinal B: virulena microbian C: capacitatea de aprare a peritoneului D: asocierile microbiene E: momentul producerii infeciei Vezi raspuns 173. [C2525163] n peritonita gonococic, aspectul i cantitatea lichidului purulent din cavitatea peritoneal este: (pag. 2129) A: subire, fluid B: gros C: cu miros aromat D: galben-verzui E: abundent Vezi raspuns 174. [C2525164] n cazul insuficienei multiple de organ, evoluie posibil a peritonitelor, bolnavul trebuie s ndeplineasc timp de 24 h una sau mai multe din urmtoarele condiii (pag. 2126) A: ritm cardiac>64 b/min B: ritm respirator < 5/min sau >49/min C: Nr. leucocite <2000/mm3 D: creatinina >3,5mg/dl E: Glasgow Coma Scale <4 Vezi raspuns 175. [C2525165] Care din urmtoarele afirmaii, legate de contractura abdominal din peritonite, sunt false: (pag. 2131) A: contractura muchilor abdominali este expresia clinic a unui reflex viscero-motor B: sediul i intensitatea maxim a contracturii nu corespunde proieciei viscerului perforat

C: contractura abdominal se intensific n fazele finale ale peritonitei D: contractura abdominal este mai accentuat n perforaiile la bolnavii hemoragici sau ocai E: contractura abdominal este mai puin vizibil sau poate lipsi la bolnavii cu tonus muscular sczut sau reactivitate sczut Vezi raspuns 176. [C2525166] Semnele funcionale ale peritonitelor acute sunt: (pag. 2129-2130) A: durerea B: cianoza C: sughiul D: oprirea tranzitului pentru materii i gaze E: vrsturile Vezi raspuns 177. [C2525167] Bacteriile anaerobe izolate frecvent n peritonitele acute sun (pag. 2120) A: Enterococ B: Escherichia coli C: Bacteroides fragilis D: Pepto-/streptococi E: Enterobacter spp Vezi raspuns 178. [C2525168] Care dintre urmtoarele afirmaii legate de examenele paraclinice n peritonitele acute difuze sunt false: (pag. 2132) A: Radiografia abdominal simpl arat tergerea umbrei psoasului B: Leucopenia poate fi prezent la vrstnici i este semn de gravitate C: Tomografia computerizat se practic de rutin D: Puncia lavaj a cavitii peritoneale este contraindicat E: Celioscopia ofer posibilitatea inspectrii ntregii caviti peritoneale Vezi raspuns 179. [C2525169] n producerea peritonitelor biliare au fost incriminai diveri factori: (pag. 2134) A: factorul mecanic, datorat distensiei cilor biliare deasupra unui obstacol mecanic B: factorul infecios, prin infecia pereilor veziculei biliare i a cilor biliare C: factorul vascular, prin trombozele venoase primitive sau secundare existenei infeciei parietale D: factorul imunologic, prin deficitele imune ce duc la scderea rezistenei organismului E: factorul enzimatic, dovedit prin existena unui reflux pancreatic n calea biliar principal Vezi raspuns 180. [C2525170] Peritonita difuz n apendicita acut mbrac urmtoarele forme: (pag. 2134) A: peritonit acut purulent de la nceput B: peritonit n doi timpi C: peritonit granulomatoas D: peritonit n trei timpi E: peritonit nozocomial Vezi raspuns 181. [C2525171] ntr-o peritonit difuz acut, examenul radiografic simplu al abdomenului (pag. 2132) A: poate evidenia peneumoperitoneul interhepatodiafragmatic prezent ntr-o perforaie de organ cavitar B: evideniaz tergerea umbrei psoasului C: poate arta distensia anselor intestinale subiri D: nivele hidroaerice n "tuburi de org"

E: se completeaz cu explorarea toracelui pentru a exclude bolile toraco-pleuro-pulmonare Vezi raspuns 182. [C2525172] Care din urmtoarele afirmaii legate de peritonitele prin perforaia intestinului subire n febra tifoid sunt adevrate: (pag. 2134) A: n prezent sunt frecvente B: sunt grave deoarece se dezvolt la bolnavi cu reactivitate sczut C: de obicei perforaiile intestinale sunt multiple la 15-20 cm de unghiul ileo-cecal D: peritonita apare mai frecvent n sptmna a treia de evoluie a bolii E: perforaiile din febra tifoid se manifest ca o peritonit localizat Vezi raspuns 183. [C2525173] Tabloul clinic n peritonitele difuze postoperatorii poate simula: (pag. 2135) A: embolia pulmonar B: insuficiena renal acut C: infarctul miocardic D: septicemia E: accidentul vascular cerebral Vezi raspuns 184. [C2525174] Care din urmtoarele afirmaii n legtur cu peritonitele difuze postoperatorii sunt adevrate: (pag. 2135-2136) A: diagnosticul clinic este uor de stabilit, datorit mijloacelor moderne de investigare B: pot fi datorate infectrii secundare a revrsatelor intraperitoneale de la alt infecie localizat C: pot aprea datorit unor leziuni ignorate n timpul interveniei sau incorect apreciate ca potenial evolutiv D: un procent redus din aceste peritonite sunt consecina dezunirii anastomozelor digestive E: una dintre cauze, o constituie contaminarea direct a peritoneului n cursul celiotomiei Vezi raspuns 185. [C2525175] n peritonitele de origine ginecologic, germenii cei mai frecvent ntlnii sunt (pag. 2136) A: bacteroides fragilis B: pneumococi C: gonococii D: colibacilii E: streptococii Vezi raspuns 186. [C2525176] Contaminarea din peritonita n dializa peritoneal se poate produce: (pag. 2136) A: prin lumenul tubului de dren (intralumenal) B: prin infectarea revrsatelor intraperitoneale C: pe cale hematogen D: prin propagare de la o infecie genital E: prin adeziunea bacteriilor pe suprafaa intraperitoneal a cateterului Vezi raspuns 187. [C2525177] Peritonita n dializa peritoneal este produs de urmtorii germeni (pag. 2136) A: enterobacteriacee B: steptococ C: stafilococ epidermidis, aureus D: candida E: bacteroides fragilis

Vezi raspuns 188. [C2525178] Care din urmtoarele afirmaii legate de peritonitele acute primare sunt false: (pag. 2136-2137) A: peritonitele acute primare sunt mai frecvente la aduli, mai ales pe teren nefrotic B: sunt polimicrobiene n marea majoritate a cazurilor C: clinic se manifest cu semne generale de infecie, iar local, cu distensie abdominal, contractura este mai rar ntlnit dect aprarea muscular D: tratamentul peritonitelor acute primare se bazeaz pe chirurgie i nu pe antibiotice E: apar n absena unui focar infecios ce ar putea contamina cavitatea peritoneal Vezi raspuns 189. [C2525179] Care dintre urmtoarele afirmaii legate peritonitele pneumococice sunt false: (pag. 2137) A: apar dup afeciuni hepatice datorit scderii rezistenei organismului B: debutul este lent, insidios, cu dureri, vrsturi C: uneori apare polakiurie datorit afectrii inflamatorii a peritoneului pelvin D: aspiratul peritoneal identific diplococi Gram-pozitivi E: peritonita pneumococic era cauza dominant a peritonitelor primare n era preantibiotic Vezi raspuns 190. [C2525180] Care dintre afirmaiile legate de peritonita streptococic sunt adevrate: (pag. 2137-2138) A: este mai frecvent la copii, deoarece vrsta tnr este mult mai receptiv la aceste infecii B: peritonita poate apare la 3-7 zile dup o faringo-amigdalit netratat C: simptomele iniiale sunt durerea i febra D: meteorismul accentuat, fr contractur abdominal, hemocultura pozitiv, apar tardiv E: intervenia chirurgical de urgen identific un puroi cremos, cu false membrane i tendin la nchistare Vezi raspuns 191. [C2525181] Examenul fizic n peritonite n stadiul precoce deceleaz (pag. 2139) A: meteorismul B: matitate deplasabil pe flancuri C: durere provocat D: contractur abdominal E: durere vie a fundului de sac Douglas la tueul rectal Vezi raspuns 192. [C2525182] Referitor la metoda celioscopic n tratamentul peritonitelor acute sunt false urmtoarele afirmaii: (pag. 2142) A: dezavantajul acestei metode const n creterea complicaiilor parietale B: metoda este utilizat n perforaiile viscerale mari C: metoda prezint riscul potenial al difuzrii infeciei prin hiperpresiunea dat de penumoperitoneu D: poate fi folosit n ulcerul perforat i n peritonitele apendiculare E: prezena puroiului n cavitatea peritoneal i distensia anselor intestinale fac dificil intervenia celioscopic Vezi raspuns 193. [C2525183] Reducerea contaminrii bacteriene a peritoneului se poate realiza prin: (pag. 2142) A: curirea mecanic i sistematic pentru a ndeprta falsele membrane B: continuarea postoperatorie a splturii peritoneului C: lsarea deschis a abdomenului (laparostomia D: spltur peritoneal i debridare

E: drenaj aspirativ al cavitii peritoneale Vezi raspuns 194. [C2525184] Principiile tratamentului chirurgical n peritonitele acute, expuse de Kirschner n 1926 se refer la: (pag. 2141) A: identificarea organului perforat i recoltarea puroiului pentru examene bacteriologice B: eliminarea sursei de contaminare C: rezecia sursei primare de infecie D: reducerea contaminrii E: tratarea infeciei reziduale i prevenirea recurenei infeciei Vezi raspuns 195. [C2525185] Tratamentul infeciei reziduale i prevenirea recurenei infeciei se poate efectua prin: (pag. 2143) A: continuarea postoperatorie a splturii peritoneale cu cantiti mari de lichid B: drenaj multiplu C: reintervenii planificate D: antibioterapie conform antibiogramei E: lsarea deschis a abdomenului (laparostomia) Vezi raspuns 196. [C2525186] Care dintre afirmaiile legate de delimitarea spaiului suprahepatic drept sunt adevrate: (pag. 2149) A: superior - diafragmul B: inferior - faa superioar lob drept hepatic C: posterior - ligamentul falciform D: stnga - ligament coronar E: dreapta - peretele abdominal Vezi raspuns 197. [C2525187] Principalele cauze ale abcesului subfrenic aprut n contextul unei apendicite acute sunt (pag. 2150) A: propagare de la un apendice situat ectopic B: diseminare pe cale hematogen C: propagare pe cale limfatic D: prin difuziune prin anul parieto-colonic E: micro-embolie septic Vezi raspuns 198. [C2525188] n cadrul examenului fizic al unui abces subfrenic, la inspecie se constat: (pag. 2150) A: imobilizarea bazei hemitoracelui B: abdomen imobil C: meteorism D: eventual edem parietal E: distanarea spaiilor intercostale Vezi raspuns 199. [C2525189] Peritonita acut localizat n etajul abdominal inferior, se manifest sub urmtoarele forme (pag. 2151) A: localizat la nivelul promontoriului, dificil de diagnosticat B: localizat superior, uor de diagnosticat C: localizat medial n apropierea rectului D: localizat lateral, n apropierea spinelor iliace E: localizat inferior, la nivelul fundului de sac Douglas, localizarea cea mai frecvent Vezi raspuns 200. [C2525190] Complicaiile locale ale abcesului interhepato-diafragmatic sunt (pag. 2150)

A: gangrena pulmonar B: piopneumotorax C: septicemie D: fistule bronice E: neoplasm hepatic Vezi raspuns 201. [C2625203] Mecanismele patogenice principale implicate n peritonitele acute sunt: (pag. 2118) A: Agresiunea asupra peritoneului B: Translocaia bacterian prin peretele intestinal indemn C: Rspunsul local la agresiunea asupra peritoneului D: M.S.O.F. Ca manifestare iniial a tuturor peritonitelor acute E: Rspunsul sistemic al organismului gazd Vezi raspuns 202. [C2625204] Apariia unei peritonite acute presupune interaciunea urmtorilor factori (pag. 2118) A: Virulena bacterian B: Fagocitoza bacteriilor C: Resorbia spontan a exudatului peritoneal D: Inundarea peritoneal important sau repetat E: Slbirea mijloacelor de aprare locale sau generale Vezi raspuns 203. [C2625205] Clasificarea etiopatogenic, Hamburg modificat, mparte peritonitele acute n: (pag. 2118) A: Peritonite primare B: Peritonite secundare C: Peritonite granulomatoase D: Abcese intraabdominale E: Peritonite teriare Vezi raspuns 204. [C2625206] Germenii izolai cel mai frecvent n peritonitele primitive sunt (pag. 2118) A: Streptococul B: Candida C: Pasteurella D: Pneumococul E: Enterobacterii Vezi raspuns 205. [C2625207] Peritonitele nozocomiale sunt produse cel mai adesea de urmtorii germeni: (pag. 2119) A: E.coli B: Klebsiella C: Pneumococ D: Pseudomonas E: Streptococ Vezi raspuns 206. [C2625208] Principalele mecanisme de aciune ale endotoxinelor n peritonitele acute sunt (pag. 2120-2121) A: Activarea receptorilor celulari direct cnd endotoxina se afl n cantitate mare B: Antibioterapia prin distrugerea bacteriilor i eliberare de endotoxine are efecte favorabile C: Activarea sistemului complement D: Activarea produilor de metabolism ai acidului arahidonic E: Activarea coagulrii

Vezi raspuns 207. [C2625209] Criteriile pentru definirea S.I.R.S. n peritonitele acute sunt: (pag. 2126) A: Temperatura rectal peste 38 sau sub 36 C B: Alura ventricular peste 90/min C: Frecvena respiratorie peste 20/min D: PaCo2 peste 40 mmHg E: Leucocitoza peste 12.000 sau leucopenie sub 4000/mmc Vezi raspuns 208. [C2625210] Urmtoarele afirmaii sunt adevrate despre contractura muscular din peritonitele acute (pag. 2131) A: Reprezint contracia musculaturii abdominale neprovocat prin atingerea peretelui abdominal B: Este generalizat nc de la debut C: Are intensitate constant indiferent de exudatul intraperitoneal D: Este mai uor de evideniat la pacienii cu tonus muscular sczut, copii, vrstnici i imunodeprimai E: Este expresia unui reflex viscero-motor sau peritoneo-motor Vezi raspuns 209. [C2625211] La inspecia abdomenului pacienilor cu peritonit acut ntlnim: (pag. 2130)) A: Imobilitate B: Retracia peretelui abdominal datorit durerii C: La pacienii astenici se evideniaz relieful drepilor abdominali D: Sensibilitatea dureroas se amelioreaz dac solicitm pacientului s respire lent i amplu E: Imobilitatea peretelui abdominal este generalizat de la nceput Vezi raspuns 210. [C2625212] Palparea abdomenului este o etap esenial pentru diagnosticul de peritonit acut. Putem ntlni urmtoarele aspecte: (pag. 2131) A: Aprare muscular B: Semnul Mandel pozitiv C: Linitea abdominal Mondor D: Contractura abdominal E: Hiperestezia cutanat Dieulafoy Vezi raspuns 211. [C2725213] Contractura musculara in peritonitele acute prezinta mai multe caracteristici (pag. vol.2 pag.2131) A: dureroasa B: tonica C: permanenta D: fluctuenta E: invincibila Vezi raspuns 212. [C2725214] Peritonita periodica(febra mediteraneana familiala) intilnita la populatiile orientului apropiatse manifesta prin: (pag.2138) A: cianoza B: eruptii cutanate C: leucocitoza D: dureri abdominale recurente E: febra Vezi raspuns 213. [C2725215] Principiile tratamentului chirurgical in peritonitele acute expuse de Kirschner

sunt (pag.2141) A: restabilirea homeostaziei B: eliminarea sursei de contaminare C: reducerea contaminarii D: reechilibrarea volemica E: tratarea infectiei reziduale si prevenirea recurentei infectiei Vezi raspuns 214. [C2825216] Care din urmatoarele forme de peritonite acute fac parte dintre peritonitele secundare dupa clasificarea Hamburg? (pag. 2117) A: Perforatia tractului gastrointestinal B: Peritonita primara a copilului C: Dehiscenta anastomozei D: Dehiscenta liniei de sutura E: Peritonita tuberculoasa Vezi raspuns 215. [C2825217] Care dintre urmatoarele criterii clinice definesc SIRS in peritonita acuta? (pag. 2126) A: Temperatura rectala >37C sau <35C B: Ritm cardiac >90 batai/minut C: Ritm respirator <20 respiratii/minut D: Pa CO2 <32 mmHg E: Leucocite >8000/mm3 Vezi raspuns 216. [C2825218] Care dintre urmatorii factori sunt definitorii pentru insuficienta multipla de organ(MODS), in peritonitele acute? (pag. 2126) A: Ritm cardiac <54/min B: Ritm respirator <5/min sau >49/min C: Debit urinar <479mm/24h D: Nr leucocite >1000/mm3 E: Hematocrit >20% Vezi raspuns 217. [C2825219] Care din urmatoarele afirmatii cu privire la clinica peritonitelor acute difuze sunt adevarate? (pag. 2130) A: Durerea abdominala este un simptom inconstant B: Oprirea tranzitului pentru materii si gaze este inconstanta C: Varsaturile apar intotdeauna D: Sughitul este inconstant E: Formele toxice de peritonita pot evolua cu sindrom diareeic de natura iritativa Vezi raspuns 218. [C2825220] Care din urmatoarele afirmatii sunt adevarate in peritonitele acute? (pag. 2132) A: Hemoleucograma releva hiperleucocitoza B: Leucopenia poate fi prezenta la varsnici C: Ecografia nu evidentiaza colectii intraperitoneale D: Examenul radiografic deceleaza imaginea clasica aerica, in forma de semiluna, interhepatodiafragmatica uni- sau bilateral E: Tomografia computerizata se practica in mod curent Vezi raspuns 219. [C2825221] Care din afirmatiile de mai jos sunt adevarate cu privire la peritonitele acute primare? (pag. 2137) A: Apar in prezenta unui focar infectios intraabdominal B: Pot apare la orice varsta, dar sunt prevalente la copil C: Clinic se manifesta cu semne generale de infectie

D: In majoritatea cazurilor sunt polimicrobiene E: Tratamenul peritonitelor primare se bazeaza pe tratamentul chirurgical Vezi raspuns 220. [C2825222] Principiile tratamentului chirurgical al peritonitelor acute expuse de Kirschner se refera la: (pag. 2141) A: Eliminarea sursei de contaminare B: Interventie tardiva C: Reducerea contaminarii D: Rezectia sursei primare nu se executa de electie E: Tratarea infectiei reziduale si prevenirea recurentiei infectie Vezi raspuns 221. [C2825223] Peritonita acuta localizata in etajul abdominal inferior prezinta urmatoarele forme (pag. 2151) A: Localizata la nivelul promontoriului B: Localizata lateral, in apropierea spinelor iliace C: Localizata inferior, la nivelul fundului de sac Douglas D: Localizata la nivelul fundurilor de sac vaginale E: Localizata latero colic Vezi raspuns 222. [C2925224] Dintre semnele functionale ale peritonitelor acute fac parte: (pag 2129) A: durerea B: temperature ridicata C: starea generala alterata D: oprirea tranzitului intestinal pentru materii fecale si gaze E: varsaturile Vezi raspuns 223. [C2925225] In peritonita biliara fara perforatie aparenta au fost identificati urmatorii factori (pag 2134) A: mecanic B: infectios C: vascular D: enzimatic E: imunologic Vezi raspuns 224. [C2925226] In peritonitele difuze prin necroze viscerale sunt adevarate afirmatiile: (pag 2135) A: apar in herniile strangulate B: in peritonitele prin strangulare mecanismul este dublu C: apar in volvulusul intestinului subtire D: in infarctul entero-mezenteric mortalitatea este mare E: apar in diverticuloza intestinului subtire Vezi raspuns 225. [C2925227] In cadrul abdomenului acut medical,peritonitele pot fi confundate cu colicile abdominale (pag 2140) A: biliara B: pancreatica C: saturnine D: apendiculara E: uretrala Vezi raspuns 226. [C2925228] Inconvenientele laparostomiei in tratamentul peritonitelor grave insotite de insuficienta viscerala multipla sunt: (pag 2134)

A: scaderea contaminarii bacteriene transdiafragmatice B: fistule digestive C: ameliorarea perfuziei viscerelor D: evisceratia E: pierderea masiva de lichide peritoneale Vezi raspuns 227. [C2925229] Diagnosticul diferential al peritonitelor acute difuze se face si cu falsul abdomen acut medicamentos, care poate fi dat de: (2140) A: warfarina; B: izoniazida; C: eritromicina; D: acid valproic E: beta blocante. Vezi raspuns 228. [C2925230] In patogenia unei peritonite fac parte si sinergismul bacterian. Evidentiati afrimatiile corecte: (2122) A: E. colli reduce potentialul oxidativ; B: B. fragillis inhiba fagocitoza; C: Streptoccocus raspandeste infectia; D: E. colli reduce mecanismul imun; E: Staphiloccocus creste potentailul oxidativ Vezi raspuns 229. [C2925231] Contractura musculara intalinta la palparea abdomenului in cadrul unei peritonite poate fi asociata cu: (2131) A: semnul rindelei; B: semnul Kehr; C: hiperestezie cutanata; D: abolirea reflexelor cutanate abdominale; E: semnul Babinski; Vezi raspuns 230. [C2925234] In peritonita acuta, actiunea endotoxinei este secundara eliberarii urmatorilor mediatori: () A: interleukina 1 B: factorul de necroza tumorala C: polizaharidele capsulare D: interferonul E: acidul arahidonic Vezi raspuns 231. [C2925235] Fac parte din grupul peritonitelor nozocomiale: () A: peritonitele postoperatorii B: peritonitele ce survin la pacientii spitalizati C: peritonitele secundare metodelor invazive utilizate in sfera digestiva D: peritonitele ce apar la pacientii tratati anterior cu antibiotice E: peritonita tuberculoasa Vezi raspuns 232. [C2925236] Peritonitele tertiare se caracterizeaza prin: () A: prezenta de colectii imprecis delimitate B: prezenta sepsisului sistemic, ocult C: coagulare intravasculara diseminata D: lichid intraabdominal sero-hematic steril sau continand germeni considerati nepatogeni E: tratament chirurgical ineficient Vezi raspuns

233. [DrZoom26] Care din urmatoarele dau peritonite granulomatoase: (2118) A: Escherichia coli B: Mycobacterium C: Histoplasma D: Strongiloides E: Pneumococ Vezi raspuns 234. [DrZoom28] Care dintre urmatoarele reprezinta citokine: (2120) A: TNF B: interleukine C: interferon D: PAF E: molecule de adeziune endoteliala Vezi raspuns 235. [DrZoom30] PAF este produs de: (2120) A: macrofage B: trombocite C: celule endoteliale D: mastocite E: neutrofile Vezi raspuns 236. [DrZoom31] PAF produce (2120) A: agregarea trombocitelor B: degranularea neutrofilelor C: scade permeabilitatea vasculara D: hipotensiune E: bradicardie Vezi raspuns 237. [DrZoom35] Colonizarea microbiana a suprafetei mezoteliale a peritoneului: (2122) A: creste numarul microvililor peritoneali B: stimuleaza motilitatea viscerelor C: scade frictiunea D: scade integritatea seroasei E: este un fenomen rapid si stabil dupa plagile penetrante ale intestinului distal Vezi raspuns 238. [DrZoom36] Rolul PRINCIPAL in puterea bactericida a lichidului peritoneal il au: (2124) A: macrofagele B: imunoglobulinele C: fibrinogenul D: albumina E: complementul Vezi raspuns 239. [Ioana198] Activitatea antibacteriana a fluidului peritoneal este mediata de complement prin : () A: C3a B: temperatura C: interleukina 5 D: C5a E: toate Vezi raspuns 240. [THMC232] Sunt adevarate urmatoarele in legatura cu evolutia abcesului fundului de sac Douglas in lipsa tratmentului: (2151)

A: Se poate deschide in rect sau vagin B: Se poate deschide in marea cavitate peritoneala C: Frecvent se deschide in vezica urinara D: Poate da complicatii septice la distanta E: Poate determina deschiderea portii unor infectii Vezi raspuns 241. [THMC234] Complicatiile mai frecvente ale drenajului percutan pt abcesele intraperitoneale sunt: (2151) A: Suprainfectia B: Obturarea tubului de dren C: Perforatia digestiva D: Apar in in 0-15% din cazuri E: Imposibilitatea drenajului complet Vezi raspuns 242. [THMC235] Tratamentul chirurgical al abceselor intraperitoneale () A: Calea de acces trebuie sa fie cat mai directa evitand inocularea pleurei si peritoneului B: Calea de acces se alege in functie de etiologia si natura abcesului C: Nu se recomanda tratamentul chirurgical al acestor abcese D: Indicat in esecurile drenajului percutan E: Indicat cand se impun gesturi chirurgicale asociate Vezi raspuns 243. [THMC236] Urmatoarele fac parte din semnele supuratiei profunde: (2149) A: Facies palid B: Febra si frisoane C: Anorexie, astenie D: Bradicardie E: Hemocultura pozitiva Vezi raspuns 244. [THMC237] Omentum-ul.(pag.2124) () A: Contine numeroase vase sanguine B: Are activitate angiogenica C: Este o sursa bogata de factori de crestere D: Intervine in aparitia febrei E: Este prevazut cu orificii contractile si valvule ce asigura trecerea lichidului peritoneal Vezi raspuns

1C 2E 3E 4C 5A 6E 7C 8A 9B 10 D 11 D 12 D 13 C 92 BCD

14 D 15 D 16 C 17 C 18 D 19 B 20 A 21 E 22 A 23 A 24 A 25 D 26 D 114 BD

27 E 28 C 29 A 30 A 31 D 32 C 33 D 34 B 35 B 36 A 37 B 38 D 39 D 136 ABD

40 C 41 C 42 C 43 B 44 E 45 B 46 C 47 B 48 C 49 D 50 A 51 B 52 A 158 ABD

53 B 54 B 55 C 56 C 57 B 58 A 59 B 60 D 61 E 62 C 63 B 64 E 65 C 180 ABD

66 E 67 A 68 A 69 C 70 E 71 C 72 D 73 E 74 D 75 B 76 C 77 B 78 ACDE 202 ADE

79 ACDE 80 ABDE 81 ABDE 82 ABD 83 AD 84 ABC 85 ABDE 86 ABD 87 ABD 88 ABDE 89 ABDE 90 ABCE 91 BD 224 ABCD

93 CD 94 BCD 95 ACD 96 BCDE 97 BE 98 ABC 99 ACE 100 ACDE 101 BC 102 ABDE 103 ABDE 104 BCD 105 ABC 106 ABC 107 BCE 108 ABDE 109 ABCD 110 ABC 111 AB 112 ABCE 113 AC

115 AC 116 BDE 117 BCD 118 ABCD 119 BD 120 ADE 121 CD 122 ABD 123 ACE 124 AB 125 BCD 126 BCE 127 CE 128 ABDE 129 AB 130 BC 131 BD 132 ADE 133 ABE 134 AD 135 AB

137 ABCE 138 ABCD 139 ADE 140 BCD 141 CDE 142 ACE 143 BE 144 ADE 145 ABCE 146 BD 147 ABDE 148 BDE 149 CD 150 AE 151 ABCE 152 ABDE 153 ABC 154 ABD 155 AE 156 ABDE 157 ABDE

159 ABDE 160 ACD 161 AD 162 BCDE 163 AC 164 BDE 165 BDE 166 ADE 167 CE 168 ABD 169 BDE 170 BD 171 ACDE 172 BDE 173 BDE 174 BD 175 BCD 176 ACDE 177 CD 178 CD 179 ABCE

181 ABCE 182 BD 183 ACD 184 BCE 185 CDE 186 ACDE 187 ACD 188 ABD 189 AB 190 ABD 191 DE 192 AB 193 AD 194 BDE 195 ACE 196 ABE 197 ACDE 198 ADE 199 ADE 200 ABD 201 ACE

203 ABDE 204 ADE 205 ABD 206 ACDE 207 ABCE 208 AE 209 ABC 210 ADE 211 ABCE 212 CDE 213 BCE 214 ACD 215 BD 216 ABC 217 BDE 218 ABD 219 BC 220 ACE 221 ABC 222 ADE 223 ABCD

225 AC 226 BDE 227 BCE 228 BCD 229 CD 230 ABDE 231 ABCD 232 ABDE 233 BCD 234 ABC 235 ABCE 236 ABD 237 DE 238 AE 239 AD 240 ABD 241 ABCD 242 ADE 243 BC 244 ABC